2014. február 12., szerda

Paleo-bázis

210 megjegyzés:

  1. Követem a csevegést, csak nem vakkantok bele, mert elvonna a munkámtól. De ha már mégis itt vagyok, nekem ez a "zaba nap" azért nem tetszik, mert ez is csak úgy állítja be a paleót, mint egy korlátozó étrend, és a paleózót pedig úgy, mint aki szenved, csak jól tervezetten időnként kitombolhatja magát. Szerintem ez nem jó irány, mert fenntartja egy életen át a vágyakozást. Olyan ez, mint amikor valaki nemalkoholista, csak néha leissza magát a sárgaföldig, vagy nem csalja meg a házastársát, csak néha. Elvek nélkül nincs jó élet, és ha a kihágás az elv, akkor ott szerintem nincsenek egyensúlyban a dolgok.

    VálaszTörlés
  2. 362. Rozcsika2014. február 11. 9:39

    "Elmesélnéd ezt részletesen, hogy miből derült ki számodra, hogy felment a kortizolszinted? Saját esetemmel szeretném összehasonlítani."

    Az addig látványos fogyás megállt, pedig nem változtattam a ketogén diétán. Ez még nem zavart volna, de ez igen: krónikus fáradtság egész nap, majd álmatlanság éjszaka. Teljesen kikészültem. Aztán próbából ettem 60dkg édeskrumplit két étkezés során és már aznap este nagyon jól aludtam.

    VálaszTörlés
  3. 1. :-) A csak ritkán elejtett nagy vad utáni lakmározás a "zaba nap" alapja, mint a természeti népeknél, gondolom. Én nem így eszem, mert én mindig sokat eszem és nem bírok éhezni, csak segítek szépíteni a megítélésén ennek a megoldásnak.

    2. szomi
    Nálam is az álmatlanság megjelenése tette be a kaput, hogy itt változtatnom kell, mert világ életemben jó alvó voltam, szinte azonnal, bárhol elaludtam, ha várakozni kellett például. Nálam ez a nem alvás úgy ment, hogy az elalváskor teljesen lenyugodtam a könyvemen, el is szundítottam, de amikor a fejem alól kivettem a párnát és eloltottam a lámpát, akkor hirtelen izgatott lettem, melegem lett, hallottam a fejemben a szívverésem, totál felébredtem. És aztán jött a kínlódás, mert már fáradt voltam, de mégsem bírtam elaludni. Nagyon-nagyon rossz érzés. Én abban láttam a pozitív változást, hogy elkezdtem vitaminokat szedni, Mg-citrátot, B-vitamint, és akkor kezdtem a rizsevést is. Azért még nem tértem teljesen vissza az eredeti állapotomba. Én is úgy gondoltam, hogy az elalvás pillanatában felment a kortizolszintem. Ha ilyen van egyáltalán.

    VálaszTörlés
  4. nem tudom mit csinálok rosszul,de 3 hete palozok,és egy grammot sem fogytam,pedig tetszik is ez a táplálkozás fajta, de gondoltam - az itt olvasottak alapján - hogy le is megy egypár kg..../klasszikus paleo/

    VálaszTörlés
  5. Valaki kérdezte itt, hogy a Dr. Chen-féle K2 vitamin mit is tartalmaz pontosan. Talán Rozcsika? Én írtam a cégnek és a következő választ kaptam: "K2 vitamin termékünk menokinon tartalmát erjesztéses módszerrel nyerték, azaz MK7 típusú. 1 tablettában 100 µg hatóanyag található." Amennyiben ezt elfogadjuk, hogy igaz, ez lenne a legolcsóbb K2, amit eddig láttam. 2000 Ft alatt van egy 60 szemes doboz a weboldalukon, de gyógyszertárban is meg lehet venni, ott kicsit drágább.

    VálaszTörlés
  6. 4. Névtelen
    Mivel nem írtad le pontosan, mit és mennyit eszel, senki sem fog tudni segíteni. Egyébként a paleo nem villámdiéta, hanem életmódváltás, a fogyás is megindul, ha jól csinálod, kinél előbb, kinél később.

    VálaszTörlés
  7. 3. Rozicska

    Az is baj, ha rosszkor termelődik a kortizol. Reggel kell belőle sok, hogy fel bírjunk ébredni és estére le kell csökkennie, hogy hasson a melatonin és elaludjunk.

    VálaszTörlés
  8. Gábor

    Ismét szembesültem azzal, hogy nem igazán alkalmas a blog arra a feladatra, amire használjuk. Be kell hogy valljam, én már az utóbbi napokban csak azt néztem, hogy van-e februári bejegyzés, mert akkor nem kell kb. 5× a betöltésre kattintani (nem is volt türelmem hozzá, lehet, hogy más is így volt vele). Téged is megértelek, hogy nem hozol létre tüstént egy új blogbejegyzést, amikor már töltögetni kellene új lapon a megjegyzéseket, ez egy örök nyűggé válik egy idő után.

    Mivel neked a blog szükség esetén real-time szócső a külvilág felé, ezért megértem, hogy egy fórumra költözés sem lenne megoldható. Még ha nem is látszik a megoldás erre a problémára, azért gondoltam leírom a fentieket, hátha más is hasonlóképpen járt. Kár lenne, ha ilyen technikai okok miatt szoknának le az emberek a tapasztalatuk, gondolataik és kísérletezésük megosztásáról.

    VálaszTörlés
  9. 7. Szomi
    Egy testépítős oldal szerint a kortizolszintet csökkenti a: C vit. (1000 mg, 100-250 mg-os adagokban), B1, B6, B5, kalcium, Mg, cink (25-50 mg), általános vit/ásványi anyag kiegészítés, a Mg ürülést fokozza a koffein. Én egyiket sem szedtem korábban, bíztam a bioélelmiszerek tápanyagtartalmában. Persze ahogy fogyott a pénzem, úgy fogyott a biokajaevés mennyisége is. Akármilyen drága egy vitamin/ásványi anyag-készítmény, kajából megenni ezeket még drágább. Persze ha a fermentálás útján előállított szuper drága természetes vitaminokra gondolok (Bionom, lásd Antal Vali), akkor lehet, hogy ez az állítás sem igaz.

    Most éppen azt tanulmányozom, hogy ezt az elalvás előtti felpörgést a Phosphatidyl Choline nevű aminosav nem állítaná-e le. Igaz, ezt az anyagot az adrenalin és a noradrenalin lebontására ajánlgatják kiegészítésként szedni a tudósok/gyártók, nem mellesleg az epefolyadékot is hígan tartaná, de hátha adrenalin is termelődik bennem és nem csak kortizol vagy a cholineból nincs elég a normál mennyiségű adrenalinhoz sem. Miután epekövem van, ez elég valószínű. Ha már valaki a kutatásban előre haladt P. Choline ügyben, vagy szedte is, szívesen olvasnék róla. Az iHerb-en elég sok gyártótól árulnak ilyent.

    5. Merrea
    Köszi, hogy utánajártál, mert tegnap tettem vissza a polcra egy szintén olcsó szemvitamint Dr. Chen-től, a tisztázatlan K2 vit. ügye miatt. A zeaxanthint kerestem valamiben:
    http://naturplaza.hu/dr-chen-visiona-master-szemero-kapszula.html
    Jó, lassan tényleg feladom a küzdelmet, hogy Magyarországon vett vitamint akarjak szedni, mert ez nyilván sokkal jobb:
    http://www.iherb.com/Life-Extension-Super-Zeaxanthin-with-Lutein-Meso-Zeaxanthin-and-C3G-60-Softgels/44144#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=life%20extension%20super%20zeaxanthin&rc=70&sr=null&ic=1.

    VálaszTörlés
  10. 8. joe1973
    A jövőben igyekezni fogok.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Paleósok :)
    Időnként követem a blogot és Gábor könyveit is olvastam, nagyon örülök, hogy sok érdekes információt lehet itt találni.
    Lenne egy kérdésem: olvastam, hogy a hölgyek közül sokaknak elmúlt a PCOSZ. Valószínű nekem is ez van, most megyek majd a pontos diagnózisért. A problémám az, hogy elég erős szőrzetem van (arc, kar). Azt szeretném kérdezni, hogy valakinek ez is elmúlt-e az életmódváltás hatására? Vagy szerintetek ezt cska hormonokkal lehet orvosolni?
    Előre is köszönöm!
    Ágnes

    VálaszTörlés
  12. Találtam valamit, Gáborral riport, friss:
    http://www.nlcafe.hu/noklapja/20140213/szendi-gabor-interju/#kapcsolodo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "... A boldogság az értelmes küzdésből fakad. Ez sokszor szenvedés, és eközben nem feltétlenül érezzük boldognak magunkat. ...."
      Már előre imádom a könyvet!

      Törlés
  13. Kedves Merrea!
    Leírom,hogy kb hogyan táplálkozom.Reggelire hetente kb 3 nap szalonnás rántotta 2 tojásbol,3nap egy narancs egy banánnal,és 1 nap 3db virsli.Ebédre általában valamilyen sult hús friss zoldséggel.Vacsorára általában olajos hal /nagyon szeretem//zoldséggel,vagy cézár saláta. Ha édesség ehetnékem van, /kb 3x hetente/2 kocka 80ˇszázalékos csoki.Inni csapvíz,kb 1,5 liter. Napkozben kb 1 marék mandula vagy para dió. Semmi kenyérféle,semmi rizs,krumplit talán kétszer ettem min mennyiséget.Ez sok vagy kevés?

    VálaszTörlés
  14. Egészen értelmes beszámoló az Origón:

    http://www.origo.hu/egeszseg/20140210-a-szenhidratok-tehetnek-meg-az-alzheimer-korrol-is.html

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  15. 14. Domboroczky:
    Na de a hozzászólások! :S

    VálaszTörlés
  16. Rozcsika2014. február 13. 18:40

    "... A boldogság az értelmes küzdésből fakad. Ez sokszor szenvedés, és eközben nem feltétlenül érezzük boldognak magunkat. ...."

    Mondjuk erről egy zen buddhista másképp vélekedik...
    Én ugyan nem vagyok buddhista, de azt hiszem, hogy nincs szükség küzdésre a boldogság eléréséhez, időnként jön magától, támad, minden ok nélkül. Tipikus nyugati "küzdésmánia" amit Gábor szavaiból itt érezni lehet. Ti nem érzitek, hogy igazából semminek nincs értelme???

    Olvastátok ezt az írást? Szerintem döbbenetesen jó.

    http://hamvasbela.org/szavak/arlequin.html

    VálaszTörlés
  17. Elnézést hogy belekontárkodom a csevejbe, mint biológus aki hisz az evolúcióban a paleoval semmi gondom nincs, teljesen logikus hogy az ember néhány generáció alatt gyökeresen nem tud egy teljesen más élelem struktúrához jól adaptálódni, mint ahogy egy macskát sem lehetne átnevelni a vegetáriánus kosztra egykönnyen, pedig náluk legalább 10x gyorsabb a generáció váltás hozzánk emberekhez képest.

    Viszont, vicces hogy pont ebben a fórumban ami a tények/tévhitekről szól, pont a vallásos áltudományos kb scientológia szintű dolgokat is tényként próbál néhány kommentelő feltüntetni:
    "157. Anna .Willson2013. december 18. 12:03
    Csak szólok, hogy a tudósok szerint, mára már a (hagyományos) darwinizmus is megdőlni látszik, úgy mint a hagyományos orvoslás...
    egy jó kis vidi erről (hosszú!) : http://vimeo.com/57709346"

    Belekukkantva a videóba, az jött le hogy 4 bigott vallásos ember (elég ráguglizni a nevekre) akik közül nem egynek nézeteit saját egyeteme hivatalos nyilatkozatban utasított el, próbál szenzáció hajhász című videoban vmi olyat cáfolni amivel Darwin konkrétan nem is foglakozott. Értem én hogy Amerikában volt egy Creationista vonulat akik 5-10 évvel ezelőtt gimnáziumban evolúciós elmélet helyett isteni teremtést tanítottak, de nem kellene pont ebben a fórumban ezt félrevezető módon linkelni, mintha egyrészt mostani lenne, másrészt a témában kompetens tudósokról lenne szó. Kicsit legyünk már szkeptikusak ha 4 teológus összeül és filozófiai/teológiai nézetek és érvek mentén "kritizál" egy empirikus/kísérleti adatokon és megfigyeléseken alapuló teóriát.

    Még mielőtt bárki félreértené, tisztában vagyok hogy a kutatások nagy része kamu, humbug, ami jobb esetben csak az adatok hibás értelmezése, tudatlanság, vagy butaság miatt van, rosszabb esetben a tények kifacsarása és a statisztikai hiba felfedezésként való tálalása, még rosszabb esetben az adatok manipulálásával jön létre, és kb 5 év alatt a leközölt cikkek 90%-ról derül ki hogy hülyeség, további 5%-ról hogy részigazság és elenyésző része marad meg hosszabb távon is "igaznak", de ettől még nem kellene bekeverni ide a vallást.

    VálaszTörlés
  18. 18 Genetikus
    Teljesen igazad van, de nekem az a gyanúm, hogy Wilson ezt iróniából írta.

    VálaszTörlés
  19. Viszont a paleoban is van pár olyan rész ami nem vág bele az elméletbe, pl szerintem keveredik a glutén, ill hogy búzát nem ettünk, és a teljes keményítő, ill szénhidrát ellenesség. A glutén ill cöliákia kapcsolatát már régóta leírták, sőt még nagyjából azt is tudják hogy indít autoimmun folyamatokat a glutén (http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0002270), mert bizonyos HLA DQA1, ill DQB1 variációk olyan T sejteket eredményeznek amelyek a gluténre "harapnak" és autoimmun gyulladásos folyamatokat indítanak el. Mostanában már egy csomó ilyen "idiopátiás" (= az orvosok szép műszava arra hogy nem tudják mitől van, jellemzően ismeretlen eredetű később manifesztálódó betegségek), ill autoimmun/gyulladásos kórképben kimutatták hogy ugyanezen "lötyögős" DQA1/DQB1 haplotipusnak van szerepe.

    Az hogy ki mennyire érzékeny a gluténra a DQA1 ill DQB1 genotipusa alapján az részben kombinatorika, nagyon leegyszerűsítve, mivel egy ilyen antigén felismerő receptor fehérjében 1-1 dqa1, ill dqb1 fehérje van, és mivel ugyebár mindenkinek van apai, és anyai verziója is mind a kettőből, ezért vagy az összes (4) vagy 2, vagy 1, vagy 0 glutén érzékeny kombinációja lehetséges egy embernek. Az emberek nagyobb része legalább 1-2 glutén érzékeny kombinációval rendelkezik, kisebb része 0-val ill 4-el.

    A fentiek alapján a glutén ellenesség így a paleoban érthető, bár aki szerencsés genotipussal rendelkezik az jól tolerálja a kenyeret.

    Viszont szerintem a keményítő a gluténnel kapcsolt árú lett a búza mint fő gonosz miatt. Pedig keményítőt az őseink is ettek, mert egy rakat gumóban, gyümölcsben ott van a keményítő, amit őseink, ill a ma élő majom is esznek, ha őseink nem ettek volna keményítőt akkor nem lenne amiláz enzimünk (amilázok a nyálban elkezdik már bontani a keményítőt, ezért édes a kiflisarka h sokáig rágjuk). Az biztos hogy nem fő táplálék forrás volt a keményítő, cukrok, szénhidrátok de benne volt az étrendben.

    VálaszTörlés
  20. A helyzetet tovább árnyalja, hogy iszonyúan változatosak vagyunk mi emberek is, és amire egy ember érzékeny azt lehet hogy a másiknak még jó is (pl van aki savas kajákat eszik öntudatlanul is mert nincs elég gyomorsava, akinek meg túl sok van az meg a kicsit lúgosabb, vagy pufferelőbb dolgokat). Vagy két ember ugyanolyan életvitel mellett egész más életkilátásokkal bír, egyik iszik, zabál és 90 évesen is úgy kell agyonverni, a másik meg már 50 évesen az ágyat nyomja.

    Hogy a kutatást és az ilyen cikkek alapján logikusan felépített gondolatmenetet is "fikázzam" (beleértve az általam beillesztett irodalmi hivatkozásokat is), a kutatások nagy része még manapság is sajnos statisztikán alapul, ami a nagy átlagra igaz, csak az adott emberre sosem. Ha XY dolog 100 emberből 5-nek valami bajt csinál, de 95-nek az ÉGVILÁGON SEMMIT sem okoz, akkor a statisztika azt hozza ki hogy márpedig XY az rizikó, és veszélyes. Ugye le is vonjuk ebből, hogy akkor a másik 95-se egye.

    Hozzávéve, azt, hogy az elmúlt 30-40 év kutatására meg iszonyúan jellemző volt az, hogy a kutatás kb abból állt, hogy mérjünk minél több mindent minél több beteg csoportban, és aztán úgyis lesz valami "szignifikáns" különbség, amire ráhúzunk egy sapkát. Ráadásul a statisztikához sem értő biológusok csinálták nagyrészt (régen nem számolták ki, hogy kb mekkora mintaszám kell ahhoz hogy eldönthesse hogy az A vagy a B hipotézis a valószínű elég nagy bizonyosság mellett) ...emiatt is van az hogy általában sosem tudtak valami biztosat mondani, és vicces beleolvasni a régi cikkekbe ahol kb az a konklúzió legtöbbször az, hogy érdemes lenne nagyobb betegszámon megnézni... A fentiek miatt is van az hogy mindenre, és az ellenkezőjére is van cikk (mindig van 5 olyan ember 100ból akire az egyik verzió igaz). Így az ember nem kicsit szekptikus amikor 1990-es meg 2000-es irodalmi hivatkozásokat lát. Ráadásul további csőlátás és a kutatás kudarca, hogy még manapság is ciki a "negatív" eredményeket leközölni, és még nagyon kevés újság van ahol leközlik azt is, ha volt az embernek egy értelmes kérdésfeltevése, és a kutatás eredményeképpen az jött ki hogy a hipotézis nem igaz. Pedig iszonyú fontos lenne, hogy ne csak egyoldalúan a "kimutattam hogy az xy anyag káros" típusú cikkeket olvassuk, mert ebben semmi meglepő nincs...minden káros, csak a dózistól vagy koncentrációtól függ (pl a víz, vagy az élethez nélkülözhetetlen sók, aminósavak, szószerint BÁRMI).

    Szerencsére azért ez talán picit a pozitív irányba változik, a másik reménysugár meg az, hogy a statisztika mellé egyre jobban bejön az individuális mérések fontossága, illetve az hogy a statisztikával elsősorban csak a problémát azonosítják, és aztán funkcionális kísérletekkel nézik meg azt az 2-3%-ot aki kilóg, hogy miért lóg ki, és miben más a többségtől, emiatt talán nem csak az ilyen fekete/fehér jó/rossz állítások születnek, és talán eljutunk valamikor oda, hogy lesz egyénre szabottan "jó" étkezés, életvitel, stb, amit természetesen majd nem fogunk tudni betartani :-´) Mert a doki se tudja lerakni a cigit, hiába látta boncoláson még egyetemista korában hogy néz ki egy dohányos tüdeje.

    VálaszTörlés
  21. 16. Genetikus
    Kár, hogy nem tértél ki arra a videóra, amit ez után a Willson videó után én linkeltem be, ami arról szólt, hogy ha lenne evolúció, akkor lennének leleteink a különböző fejlődési fokon lévő fajok fajtáiról, de ezeket nem találják sehol. És ha jól emlékszem a videó arról szólt, hogy vannak olyan tökéletes szerkezetek az élőlényekben, amiknek semelyik része nem változtatható, mert akkor működésképtelen lesz a szerkezet, magyarán nem "fejlődhet".

    Az én szószátyár mondókámat Macskacicó szokta összefoglalni nagyon tökéletesen. :-) A Tiédet összefoglalnám, de képtelen vagyok rá. Egy mondatba bele tudnád sűríteni, hogy milyen tényt akartál megosztani velünk? (Talán azt, hogy nem érdemes a tudósok munkásságát követni, mert hülyeség az egész és mindegy úgyis, hogy mi az igazság, mert mi olyan ostobák vagyunk, hogy nem segít rajtunk az sem, hiába tudnánk az igazságot, akkor sem változtatnánk az életünkön. Még az orvos sem képes erre, a nagyokos.) Nagy beképzeltség lenne, ha azt mondanám, hogy én máris tudtam magamon segíteni? Talán pont azért mert nem vagyok orvos, így kevesebbet foglalkozom az elmélettel és többet azzal, hogy magamon kipróbáljak megoldásokat.

    VálaszTörlés
  22. 15. Macskacicó
    Igen, ez az. A dr. Chen weboldalon még ennél is olcsóbb, 1960 Ft körül van, igaz hogy 1500 Ft a postaköltség. De vannak un. referencia üzleteik, ahol kaphatók v. megrendelhetőek a termékeik, és így kiválaszthatod azt, ami legközelebb van, vagy könnyen elérhető. Én egy József körúti üzletben rendeltem meg, mert a fiam arrafelé jár az egyetemre. Azt mondták, 2 nap alatt megérkezik.

    VálaszTörlés
  23. 13. Névtelen (nem tudnál valamilyen nicknevet adni magadnak? :)
    Semmiképpen nem tűnik soknak, amit leírtál, de a kalóriabázis.hu oldalon számolni is tudod, hogy nagyjából mennyi ez, mert ha nagyon kevés, az sem jó. A másik kérdés, hogy mozogsz-e rendszeresen valamit, mert az is fontos. Valamint az is hogy nincs-e valamilyen betegséged (pl. pajzsmirigy alulműködés) ami a fogyást hátráltatja. És hát a három hét még nem olyan sok, csak kitartás, lesz eredmény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is kevés....Hát mozogni......nem sportolok.Beteg hál Istennek nem vagyok. Akkor majdcsak lesz eredmény.....Koszi

      Törlés
  24. 12. Rozcsika
    Köszi a linket, nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  25. 14. Domboroczky
    Elolvastam a cikket. Az igazság az, hogy a férjem már tegnap este mutatta nekem, de ő is az utolsó bekezdésben szereplő ellenérveket domborította ki. (Zárójelben jegyzem meg, hogy nagyrészt palro módon táplálkozik ő is, de szerintem sohasem tudta igazán a magáévá tenni az elveket...) Egyébként tényleg egész korrekt a cikk, viszont elolvastam az utolsó három kommentet, na azok nem semmik!

    VálaszTörlés
  26. Merrea 26:
    Melyik utolsó 3 a jelenlegi 208-ból? Mert nincs időm végignyálazni mindet, főleg, ha nagy részük hülyeség.
    És akkor tényleg jók, érdemes elolvasni, vagy a negatív értelemben "nem semmi"??

    VálaszTörlés
  27. Vitamintéma: Elkezdtem szedni pár hete nagy dózisban a következőket: D, C, B1, B12, B komplex, K2 vit, halolaj, cink., Mg. A ciklusom felborult, 5 napot késett a menzeszem és sokkal enyhébb volt a szokottnál. Mindíg óramű pontossággal 28 napra szokott jönni. Mit csináltam rosszul? A változókortól még messze vagyok.

    VálaszTörlés
  28. 28. smirgli
    Amikor én néztam valami 180 körül volt, sajnos negatív értelemben volt "nem semmi". Amiket én láttam, ktomi08082014-02-14 09:28:56 volt az utolsó, meg alapból az előtte lévő kettőt mutatta, na ha ezt a hármat elolvasod, elég is. Most ahogy kerestem beleolvasgattam itt-ott, azt mondom neked, nem érdemes.

    VálaszTörlés
  29. előző
    350. Anna Willson
    szerintem nem kell a banán palacsintát démonizálni. egy főre egy, max. két banánból bőséges ebéd vagy vacsora. és nyilvánvalóan nem esszük minden nap. vannak akik maglisztes sütiket csinálnak lekvárokkal, főtt/sült gyümölccsel. mi például olyasmit nem eszünk. szerintem a paleo nem szabad hogy kínzás legyen. én több mint 6 éve paleozok. de semmilyen túlzást nem tartok jónak. ha kínlódás, akkor képtelenség hosszan tartani egy ilyen életformát. és igen, vannak napok amikor több a szénhidrát, mondjuk egy ilyen banán palacsintás napon, másokon meg szinte semmi. a természeti népek is gyümölcsérés idején több szénhidrátot esznek. ilyesféle ingadozásokhoz már alkalmazkodtunk szerintem. és te igazából kettő darab banánról akarsz lebeszélni......

    VálaszTörlés
  30. 1. szengab

    ezzel mélyen egyetértek. szerintem sem jó irány a zabanap. nincs olyan, hogy 6 napig egészséges akarok lenni, egy nap meg nem. nekem sose volt probléma a paleo. a környezetem is megszokta. nem térítek, mindenkinek magánügye hogy mit eszik. ha rákérdeznek, elmondom. mi havonta egyszer megünneplünk valamit, akkor étterembe megyünk, mindig máshova. viszont szó sincs zabanapról. egy fogás, általában hús és saláta. inkább az érdekesség, a másféle, nem otthoni ízek. ha az étel tartalmaz köretet, akkor vagy szólunk hogy nem kérjük, vagy simán otthagyjuk azokat a dolgokat amik nem férnek bele a paleoba. mások a brokkolit hagyják ott, vagy azt amit nem szeretnek. mi a krumplit vagy a rizst. nem nagy dolog.

    VálaszTörlés
  31. 23. Merrea:

    Köszönöm szépen, ez nagyon jó lesz nekem is. Gondoltam, hogy az árak eltérőek, és köszi a tippet az üzletre, az is pont jó, nekem is az egyik egyetemista fiam el tudja majd hozni :) Ügyes vagy, hogy megtudtad, hogy ez jóféle K2.

    19. szengab:
    Én is kíváncsi lennék, hogy Wilson tényleg csak iróniából linkelte-e be azt az oldalt.

    22. Rozcsika:
    :) Én szeretem, ha szószátyár vagy. Jó megoldás az önmagunkon való kísérletezgetés.
    Ha érdekel, a Kerrygold vaj a Lidl-ben most akciós pár napig, egész "olcsó". Csak vigyázz az epéddel :)

    VálaszTörlés
  32. 23. Merrea

    ChenK2 - azon túl hogy csak 7es van benne, egyéb összetevők:
    dikalcium-foszfát, maltodextrin, kukoricakeményítő, nátrium-karboxymethyl keményítő, stabilizátor: HPMC, PEG, térfogatnövelő: magnézium-sztearát.

    Míg a legjobb iHerbes:
    Life Extension, Super K with Advanced K2 Complex
    Other Ingredients:
    Extra virgin olive oil, gelatin, glycerin, beeswax, purified water, carob color.
    http://www.iherb.com/life-extension-super-k-with-advanced-k2-complex-90-softgels/46675/

    Ár/érték:
    Chen: 326 Ft / ezer mcg Mk7(10kapszula)
    SuperK: 281 Ft / ezer mcg Mk7(5kapszula), és akkor még nem számoltam ezen részével: kapszulánként 1000 mcg MK-4, K1: 1000 mcg, valamint 10 mg C vitamin (mint aszkorbil-palmitát). A K2-vitamin jobban szívódik fel a C vitamin zsírban felszívódó (palmitate) formájával.

    VálaszTörlés
  33. Rozicska, nem tudom, hogy komolyan gondolkodsz-e az evolúció általad felvetett kérdésein, vagy ironizálsz az általad belinkelt videón. Ha tényleg elhiszed, akkor a kérdéseidre megtalálod a válaszokat Charles Darwin: A FAJOK EREDETE Természetes kiválasztás útján című könyvében !!!!!, illetve Richard Dawkins evolúcióról szóló műveiben. Mind a "hiányzó láncszemek", mind a bonyolult szervek kérdése az evolúcióval alapszinten foglalkozó laikus érdeklődők számára ma már megválaszolásra került. Darwin maga nem tudott mit kezdeni elméletével, amíg a geológia segítségével meg nem válaszolta a hiányzó átmenetek kérdését. Kérek és biztatok mindenkit, hogy olvassátok el A fajok eredetét. Egyáltalán nem nehéz, közérthető, és a nyelvezete sem az a tipikus viktoriánus. Főleg Kampis György remek fordításában. Douglas Adams egyszer azt mondta, hogy Dawkins A vak órásmester című könyve megváltoztatta az életét. Én régen is elfogadtam az evolúció elméletét, és azt hittem, hogy értem. Aztán elolvastam Darwin könyvét, és rájöttem, hogy eddig mindent rosszul láttam.

    VálaszTörlés
  34. 34 Warren:
    nem tudnád nekem is elküldeni azt az iHerbes listát (talán best of iHerb, vagy mi volt), amit itt sokaknak elküldözgettél?
    Ide: anyoka47@gmail.com
    Köszönöm szépen, és azt is, hogy szóltál, ez tényleg jobbnak tűnik.

    VálaszTörlés
  35. 29. Felfedező

    Hasonlót tapasztaltam, mint te: 4-5 napos ingadozás előre, hátra. Négy év alatt két jelöltre szűkítettem le a lehetséges "bűnösök" számát: én a Healthy America B-50 komplexét szedem, ez az egyik. A másik a halolajkapszula. Mivel mindkettő elhagyása kellemetlenebb panaszokkal járt, én beletörődtem a dologba. (Már csak azért is, mert időnként kapok szteroidot a térdeimbe, és ezek rövid és hosszú távon is okozhatnak cikluszavarokat. De az orvos szerint a hatása nem tarthat ennyi ideig.)

    Ami lehetséges még: a megnövekedett húsfogyasztással megnőtt a szervezetünkbe került idegen hormonok mennyisége. Gondolom erről sem nagyon lehetséges bizonyosságot szerezni.

    VálaszTörlés
  36. 34. Warren
    Mindegy, most már megrendeltem, de azért köszi. Majd legközelebb megpróübálékozom ezzel.

    VálaszTörlés
  37. softpaleos, Cirmos, Macskacicó
    Nektek is küldtem...

    VálaszTörlés
  38. 35. Goliver
    Köszi a könyv címeket, elmentettem. Persze ezeket Gábor interpretálásában olvasnám el legszívesebben, aki kiszínezné nekünk és viccessé tenné a mondanivalót. A zöld könyv óta minden "nem-Szendi" könyvet unok. :-(

    VálaszTörlés
  39. A költségkímélő paleoról volt vmi cikk a közelmúltban,vki emlékszik,h. pontosan mi volt? Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A paleomagazinban lesz egy ilyen cikk, nem?

      Törlés
  40. 29. Felfedező
    A zeaxanthinról keresgéltem a neten és ezt találtam neked:
    http://www.babalesz.hu/leendo_anyukaknak.html

    VálaszTörlés
  41. Eljutottam arra a pontra, hogy elegem lett a mindennapi húsevésből. A szervezetem is jelzi (emésztőrendszerem se bírja jól) és már nagyon unalmas és monoton. Nem is kívánom.
    Szeretem a húst, de most besokalltam tőle.

    A rendszeres fehérjebevitel nélkül viszont a paleó fából vaskarika.

    Nem ehetek helyette sok gyümölcsöt sem, az is kikészíti az emésztőrendszeremet egy idő után (a fruktóz nagy mennyiségben egyértelműen káros), marad a sok zöldség, ami elvisz a vega irányába, aminek megint nem sok köze van a paleóhoz. Zsákutca mindenfelé...

    Kedves paleósok! Biztos ismeritek ezt a szituációt. Ti ilyenkor mit csináltok?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  42. 363. Rozcsika
    Köszi a káliumos tippet az izmok felélése ellen.
    Azt hiszem, a káliumbevitelem megfelelő (banán, husi stb.)
    Egyes élelmiszerek káliumtartalma

    Lehet, hogy a legjobb védekezés ellene a rendszeres testmozgás, sport. Igyekszem ezt tenni.

    VálaszTörlés
  43. 39.Warren
    Köszi szépen! Már örömmel láttam a "kincset" a mailek között. :)

    VálaszTörlés
  44. 39.Waren
    Köszönöm én is ezt az igen részletes gyüjteményt.
    Nem láttam a külön kiemeltek közt az E vitamint, de úgy emlékszem már korábban "leíródott", hogy a Two per Day-ben rendben van a mennyisége ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést, elkerülte a figyelmemet az első átolvasáskor, hogy a TpDay-nél ott van a szöveges részben :)

      Törlés
  45. 22. Rozcsika
    Az evolúcióra számtalan példa van, Darwin is pont az átmeneteket írta le a fajok között (Galapagos szigeteken izoláltan pintyek csőr alakja, madarak termete, színe). De genetikailag is végig lehet szépen követni a rokonsági kapcsolatokat, átmeneteket (pl nagyon konzervált gének bizonyos szakaszai egész primitív élőlényektől az emberig szinte teljesen megőrződtek). Viszont az evolúcióra nem szabad úgy nézni, hogy az egy folyamatos kis lépésekben történő dolog. Ugrások vannak benne. A genetikai mutációk nem irányítottak, hanem véletlen szerűek, emiatt legtöbb változás rosszabb, vagy nem működő dolgokat eredményez, amelyek aztán rögtön ki is szelektálódnak (meghal az adott egyed). Legtöbb változás viszont minimális, így a folyamatos sorok, és szétválás nyomon követhető. Pl sokszor a nem sokat mozgó állatfajok pont térben izoláltak emiatt előbb csak alfaj szinten aztán egy idő után annyira elkülönülnek genetikailag a tőlük térben szeparált fajtársaiktól, hogy új faj alakul ki, ez jelenleg is működő, folyamat.

    Viszont nagyon ritkán lehetnek olyan nagy változások is, amik nem csak életképesek, de jobbak bizonyos szempontból. Erre egy jó példát figyeltek meg az iparosodás korában a nyírfamolyoknál, akik ugye a nyírfa fehér kérgébe beleolvadóan fehér színűek voltak, viszont az ipar telepek környékén annyi korom volt a múlt században hogy egy mutáció következményekén kialakult egy fekete színű változat, amelyik a fehér fajtársaival szemben szelekciós előnyt élvezett mert ő a kormos fekete nyírfakéregnél tudott jól elbújni.

    a tökéletes szerkezetekről nekem az a véleményem, hogy amíg a környezet nem változik addig az évmilliók alatt kiszelektálódott szuper dolgok nem is fognak változni pár év alatt... ne felejtsük el hogy az írásos emlékeink mennyire rövid időt képviselnek evolúciós skálán, azaz ne várjuk azt, hogy a mi életidőnkben a hosszabb életidejű fajok esetében hatalmas változások legyenek

    viszont ha azt nézzük, hogy az emberi beavatkozás hatására (pl antibiotikumok) a nagyon gyors életciklusú mikroorganizmusoknál mekkora változások történtek akkor lehet az evolúciót nyomon követni...ugye egyrészt iszonyú sok mikróba van, azaz számtalan mutáns verzió teszteli magát nap mint nap a túlélésével...a szabályok (antibiotikum) halálosak számukra, aki nem bírja kinyiffan, akiben van olyan módosulat ami lehetővé teszi a túlélést és szaporodást az feldúsul... meg is van a következménye a multirezisztens bacik (antibiotikum koktélokkal szemben is ellenáló) mikróbák egyre nagyobb arányával.

    a rövid összefoglalója a korábbiaknak az lenne, hogy nem kell mindent készpénznek venni amit tudományos lapokban leközöltek, legtöbb dolog megdől, viszont van egy kis fejlődés is a téren, pl van már journal of negativ results, ill a kutatások sem állnak meg ott mint 20 éve (kicsit kisarkítva régebben ha azt leírták hogy A staisztikailag más mint B akkor gyorsan kitaláltak valami magyarázatot hogy miért, és nem fordítva történtek a dolgok, hogy van egy elméletem, kitalálok hozzá egy kísérletet amivel bebizonyíthatom, vagy elvethetem, aztán akármi is jön ki azt elfogadom, és a célom az hogy másoknak bebizonyítsam, hogy a kísérletem jól volt megtervezve, azaz az eredményét jelen tudásunk szerint elfogadhatjuk).

    VálaszTörlés
  46. Érdekes:

    http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/cikkek/vervetellel_kiderulhet_melyik_dietaval_erunk_el_sikert/20140210152056&utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirkereso_20140214

    VálaszTörlés
  47. 49. Tara
    Lehet, hogy velem van baj, de én ebben azt a felesleges orvosi közvetítést látom, ami az ember meg az étele közé lép be, mintha egy ember már táplálkozni sem tudna rendesen, csak orvosi segédlettel. Lásd t.cs. "evolúciós orvosi táplálkozás" projectjét. Túl sok kérdés van itt, amit úgy sem lehet állandóan kérdezgetni, pénzért, az embernek magának kell eldöntenie az arcbőréből, a székletéből, az alvásából, a jókedvéből, stb.

    VálaszTörlés
  48. 44. Szűcs Csaba

    Már én is régen eljutottam idáig, és biztos vagyok benne hogy nem vagyunk egyedül, csak a többiek nyilvánosan még nem mernek coming outolni.
    Sőt, én már vitaminokat sem szedek folyamatosan, úgy gondolom ez sem igen egyeztethető össze a paleolit kor szokásaival, úgy gondolom a természet gondoskodott róla, hogy amit alkotott, abban mindenféle vitamin, nyomelem, ásványi anyag benne van, ráadásul a megfelelő összetételben. Legalább nem kell parázni, hogy egyes vitaminok ütik a másikat, és hogy felborítják a bennünk lévő egyensúlyt. És nem tudni, hogy ebből az őrült nagy adagban szedett vitamin bevitelből nem lesz-e gond egy idő után. Amúgy tapasztalatom szerint a c vit is fel tud halmozódni a szervezetben, megnézettem, és tényleg! Amúgy sem az a gond, hogy keveset viszünk be, hanem az, hogy valami okból kifolyólag nem szívódik fel . Aki ragaszkodik a vitaminokhoz szerintem jobban jár, ha megnézeti esetleg miből van hiánya és elég ha azt szedi. Így, vaktában csak szedegetni, hát már én is elgondolkodtam, hogy hogy lehetettem ennyire ostoba.
    Halat is igen ritkán fogyasztok, erre egyszer már kitértem, de akkor nem mondtam, hogy miért. Történetesen azért, mert nem egyszer láttam, pl, hogy a hortobágyi halastóba a trágyás kocsi beleüríti a tartalmát. Lehet, hogy ez megszokott dolog, lehet hogy úgy kellene felfogni, hogy végül is ez az élet örökös körforgása, de engem egy kicsit meglepett, és azóta valahogy nem csúszik le a torkomon. A halak meg egyébként i s mint a „víz szűrő”i funkcionálnak. A tengeri halakkal meg más a gond, de azt úgyis mindenki tudja.
    Szóval az ún. paleolit táplálkozás sem való mindenkinek, akinek jó az kövesse, akinek meg nem az bármikor kiszállhat. Én már félig meddig kiszálltam, mert a húsoktól, zsíroktól már herótom van.

    fenyőfa

    VálaszTörlés
  49. Olvastam erről másnál is (dr. Ongaro talán) de amennyire tudom, egy géntérkép elkészítése 1-2 millió Ft-ba kerül. Lehet, hogy megoldható egy vérvételből, de az csak az alapanyagot szolgáltatja. Pedig jó lenne, ha genetikailag igazolható lenne, hogy kinek mi rendeltetett, sokkal kevesebb lenne a beteg ember. Nem szeretitek, ha dr. Bielert emlegetem, de ő is úgy gyógyította a betegeit, hogy személyre szabottan alkalmazta a különböző étrendeket, amit mélyreható vizsgálatok alapján állapított meg. Nem tudom, mit jelent T.Cs. projektje, megtalálom valahol?

    VálaszTörlés
  50. 38. Merrea
    Most rendeltem a Bónusz Brigádtól a Chen féle K2 vitamint 1590,- Ft-ért.

    VálaszTörlés
  51. 32. ildikó imre

    A "zaba nap" nem hedonikus élvezetekről szól. Kár beállítani így. Ha hosszú távon megszorítod a kalóriabeviteledet, akkor a szervezet alkalmazkodik, megváltózik a T4 T3 pajzsmirigy hormonok átalakulása. Kevesebb energiát fogsz felhasználni, csökken a testhőmérséklet, fázós leszel, romlanak az immunfunkciók, megnövekszik a stressz, több lesz a kortizol, megáll az izomépítés, vagyis már a meglévőket is kezded felélni, megáll a fogyás, pontosabban a törzs környékére megindul a zsírfelhalmozás. Magas kortizoltól csökken a tesztoszteron, libidónak búcsút inthetsz, de olyan éberen fogsz aludni, hogy még a város széli kutyák ugatását is tudatosan fogod érzékelni. Garantálva a másnapi kifacsart mosogatórongy érzést. Heti egy zabanap ezt a folyamatot kivédi. Ilyenkor jól jön egy kis extra szénhidrát. Hát hogy mi legyen az, mindenki fantáziájára bízom (Tiszteletben tartom a Darwin vallású paleósokat, akik szerint az ősember nem evett keményítőt, hát legyen az ő dolguk, de mivel én meglehetősen gyakorlatias vagyok, nekem a saját megtapasztalásom fontosabb, mint pár délibábos ősemberes barlangrajz alapján összeállított ketogén étrend)

    VálaszTörlés
  52. 361. Szűcs Csaba, Szomi

    Figyelmébe ajánlok minden kutató kedvű blogosnak egy múltszázadi bestsellert. Nekem tetszik. Nem csak azért, mert a szerző komáromi születésű mint jómagam, meg nem csak azért mert a lányom a szerző nevével fémjelzett gimi tanulója :) Valóban közérthető mű, mondhatnám kötelező olvasmány, alapmű:

    Selye János - Életünk és a stress

    VálaszTörlés
  53. 359. BB

    Ha már paleo kritikáknál tartunk, akkor meg kell jegyeznem, hogy eddig alimento kritikája a legjobb amit eddig olvastam. Legalábbis a kitavaiakat illetően telitalálat. Azonban a búzamezőkön arató halál és cápauszony fekete humora rá is jellemző, ha most lene felesleges szabadidőm, megszerkesztenén Trobirand szigetes felvételeket, ahol lila milka tehenek legelésznének a kókuszfák tövében :) Van benne pár vakvágány, mint pl. ha a nyugati étrendből rosszul hasznosul a kalcium, akkor vigyünk be belőle jó sokat, aztán hogy érfalon lesz belőle lerakódás, vagy beépül-e a csontokba, azzal már nem foglalkozik. Amit viszont a 70% szénhidrát 20% zsír és 10% fehérje bevitelről, meg az ennek ellenére a civilizációs betegségek hiányáról ír, arra már eljutottam saját kútfőből, sőt számtalanszor hangot adtam neki itt a blogon.

    VálaszTörlés
  54. 8. joe1973

    Nálam a mailben kért értesítők a nyerők, legalábbis olvasásra. Írásra meg itt van a webes felület. Ha meg már túl sokat kell nyomogatni a "betöltés" linket, akkor inkább nem is szólok hozzá. Kivárom míg új topic nyílik. Mint pl. most.

    VálaszTörlés
  55. 55. descalcez:

    És mi van akkor, ha valaki rendszeres napi szénhidrát- és keményítőzabálás mellett is hosszú távon rendesen meg tudja szorítani a kalóriabevitelt? Az már rendben van?
    Köszi a könyvajánlót, és örülök, ha válaszolsz :)

    Alimentónál tényleg van pár vakvágány, mert ugye, amíg az ember nem ivott tejet, addig porrá törtek a csontjai az évmilliók alatt.

    VálaszTörlés
  56. Kezdem úgy látni, hogy Descalez, Fenyőfa, Szűcs Csaba, Tara pályaszéléről való beszólásairól már nem is beszélve, hogy itt mindenki magának csinálja a bajt, aztán kezdi rosszul érezni magát tőle, és ettől elkezdi így-úgy a paleót hibáztatni. Én a helyetekben elgondolkodnék két dolgon: ha nekem valami nem jó, változtatok rajta, de nem kezdem el a többieknek is bedumálni, hogy ők is lássák már be, hogy ha én rosszul érzem magam, akkor valójában már nekik is rosszul kéne érezniük magukat, ne is tagadják.
    Descalez, folyton a kitavaiakon lovagolsz, meg a 70% szénhidrátukon. Azt gondolod, ezzel meghaladod ennek a Meleg Sándornak a színvonalát? A kitavaiak szénhidrátfogyasztása és szívbetegségmentessége, karcsúsága nem amellett érv, hogy akkor tömjük mi is magunkba a szénhidrátot, hanem akkor talán azt kéne megfejteni, mi az a ici-pici különbség, amiért rájuk, az ő szénhidrátjuk nem úgy hat, mint a nyugati emberre az övé. Aki azt hiszi, a kitavaiak nyomán nyugodtan lehetne enni burgonyát, rizst, ne adj isten gabonát, az elfelejti, hogy pont azért hagytuk ezek fogyasztását abba, mert látjuk hova vezet. Az édesburgonya, meg hasonlók alapvetően más szénhidrátok, mint a rizs vagy a burgonya. Megérteni kéne és nem összemosni. Descalez tanulhatnál már saját kudarcaidból, amire én még emlékszem, Te már talán elfelejtetted. Mindig lelkesen hirdetsz valamit, aztán nem jön be, akkor meg hirtelen irányt váltasz. Én előbb tartósan kipróbálnám, aztán, ha tényleg beválik, akkor kezdenék másokat meggyőzni erről.
    A "zabanap", akárhogy nevezitek, mégis csak arról szól, hogyha ilyenre támad valakinek igénye, akkor rosszul csinálja a paleót.
    Akinek húsundora lesz, az is rosszul csinálja a paleót. Vagy undorodós típus, vagy rossz kajákat csinál magának. Korábban miért nem lett húsundorotok, pedig nyilván ettek húst korábban is? Vagy azért van, mert azt hiszitek sok húst kell enni?
    Örök probléma, hogy az emberek hajlanak arra, hogy szubjektív tapasztalásukból rögtön rendszert akarnak cisnálni. A hajam égnek áll, amikor valaki beszámol arról, hogy mióta Bx vitamint szed, azóta a, hasmenése van, b, hullik a haja, c, ragyás a bőre, d, elmaradt a menstruációja, e, stb. Akkor rögtön rázendít még valaki, hogy na neki is., Akkor egy csomónak idegesen kezdik figyelni magukat, hátha Bx vitamin tényleg azt okozza, és már kezdik is érezni a hatást. Nem szólok bele soha az ilyen vitákba, mert értelmetlen. A szubjektív panaszok összekapcsolása valami önkényesen kiragadott dologgal és egy ugrással rögtön elméletbe való öntése nagyon amatőr gondolkodásra vall. Fontos a tapasztalat, a szisztematikus megfigyelés, vannak ritka reakciók, de kéne némi önkontroll ezek végiggondolásában.
    Tehát javaslom, aki megutálta a húst, ne egyen, aztán fél év múlva számoljon be róla. Tara csináltassa meg a genomtérképét, állapítsák meg, mi az optimális étrend neki, egye azt, aztán fél év múlva számoljon be az eredményekről. Descalez, egyél sok szénhidrátot, s visszavárunk a tapasztalataiddal. De az állandó sóhajtozásokra, poénkodásokra, a paleót nem továbbvivő, hanem errodáló gondolatokra nem nagyon van szükség. Fenyőfa: ha Te már unod a paleót, senki nem kényszerít rá. De ne akard rádumálni a többieket, mint valami pszichoanalitikus, hogy már ők is únják, csak még nem merik bevallani. Valójában Neked van szükséged megerősítésre, hogy nem Te gondolod rosszul. Hát rosszul gondolod.

    VálaszTörlés
  57. Nekem a paleóval (így veled) kapcsolatban egy dologban határozott a véleményem: nem jó mindenkinek. Mindenkinek más étrend a jó. Nem kell semmilyen géntérképet csináltatnom ahhoz, hogy tudjam, hogy a hús és a hal nem jó nekem, mert tapasztaltam. Megbetegített. Egyéb "beszólásaim" már régen nem voltak. Elítélem, hogy a paleót tartod minden betegségre a megfelelő megoldásnak, nem különbözöl túlzottan Tóth Csabától. Nem lehet betegeket a netről gyógyítani. Kutató vagy - annak jó, csak túlzottan elfogult azzal az irányzattal kapcsolatban, ami mellett elkötelezted magad. Így aztán tévútra vezeted az olvasóidat.

    Szerinted mi, akiket említettél, miért szólunk hozzá a blogodhoz időnként? Nem, nem azért, hogy téged cikizzünk. Szeretnénk mások figyelmét is felhívni arram hogy kevésbé legyenek elfogultak veled, nyissanak más irányba is, tapasztalják meg, nekik mi a legjobb.

    Szénhidrát és szénhidrát között nagy a különbség, ahogy zsírok és zsírok között is. A főtt tojás nem nyers tojás a maga nyers zsírjaival, amiből a szervezet a tiszta, jó minőségű koleszterint szintetizálni tudja.

    A szintetikus vitaminok meg nem érnek semmit. Pénzkidobás. Erről kellett volna inkább könyvet írnod. Azt meteheted, hogy törlöd a kommentjeimet, vagy kitiltasz a blogodból, de attól még nem lesz igazad. Ha rá is jöttél időközben, hogy tévúton jársz, akkor sem ismerheted el nyilvánosan, mert ebből élsz. A paleó lecseng nemsokára. Azt meg eddig is tudtuk, hogy vannak gluténérzékenyek, kazein - illetve laktózérzékenyek. Nekik az ilyen ételeket ki kell hagyni nyilván. De az összes többi erősen eltúlzott a paleóban. Korábban Desc olvasásra ajánlotta a Kínai tanulmányt (egy ideje magyar nyelven is kapható). Én is csak ajánlani tudom. És mélyen elgondolkodni az abban leírtakon.

    VálaszTörlés
  58. És mindezt legalább három éve mondom. Régen mindenki rámröppent és kiutált, ma már egyre többen gondolkodnak hozzám hasonlóan, van aki leírja, van aki nem, csak egyszerűen távolmarad. Most is utálnak sokan, mert annyira elfogultak veled. Nem baj, engem nem zavar. Ha csak két embernek jön meg az esze és nem betegíti tovább magát, már megérte.

    VálaszTörlés
  59. Aki jamsz gyökeret keres (fény gyökér), Nemes Mátyás Fülöpjakabról termel ilyent, a MOM Biopiacon szombatonként árusítja. Rendelni is lehet, ha valaki csak majd a Paleo Fesztiválra tudna csak arra jönni, 2014. május 24. MOM Műv. Ház. A Biopiac és a MOM Műv. Ház egymás mellett vannak.
    http://www.youtube.com/watch?v=E2mTZEQzB4c

    VálaszTörlés
  60. 60. szengab
    Kedves Gábor!

    "Kezdem úgy látni, hogy Descalez, Fenyőfa, Szűcs Csaba, Tara pályaszéléről való beszólásairól már nem is beszélve, hogy itt mindenki magának csinálja a bajt, aztán kezdi rosszul érezni magát tőle, és ettől elkezdi így-úgy a paleót hibáztatni."

    Nem érzem azt, hogy én pályaszélről kiabálnék be. Lassan 2 éve paleózom, egy reális paleós étrendet követek, tehát nem a legszigorúbbat, és sok mindenről lemondtam ennek apropóján, az egészséges életmód céljából.
    Nem akartam senkit semmiről lebeszélni, vagy bebeszélni, egyszerűen csak szerettem volna megosztani problémámat, hátha másoknak is az, és más paleósok tudnak ebben segíteni.
    Ha túlságosan türelmetlennek és hibáztatósnak tűntem hozzászólásaimmal, akkor azért elnézést kérek.

    "Akinek húsundora lesz, az is rosszul csinálja a paleót. Vagy undorodós típus, vagy rossz kajákat csinál magának. Korábban miért nem lett húsundorotok, pedig nyilván ettek húst korábban is? Vagy azért van, mert azt hiszitek sok húst kell enni?"
    Igen, egyáltalán nem kizárt, hogy én csinálom rosszul a paleót.
    Nem hiszem, hogy undorodós típus lennék, alapvetően nincs bajom a husival.
    A húsimádó és zsírégető étlapból szoktam hétköznaponta válogatni, csak hétvégenként sütök-főzök magamnak, de azért próbálok változatos, jó ételeket készíteni. Pesze, időnként biztosan ellaposodom...
    Ez az undorodás szerintem olyasmi, mint amikor csepeg a víz a pohárba. Sokáig semmi baj, aztán egyszer csak folyik a víz.
    Már nem hiszem, hogy a paleó egyenlő lenne azzal, hogy nagyon sok húst kell enni. Hála az Ön és mások kiigazító véleményének.
    Azt gondolom, a paleós étrendet is nagyon könnyű rosszul csinálni, mint oly sok mindent az életben, és szükségünk van egymás kiigazító, helyesbítő, támogató véleményére és segítségére itt a fórumon is.

    "Tehát javaslom, aki megutálta a húst, ne egyen, aztán fél év múlva számoljon be róla."
    Nem arra gondoltam, hogy most már akkor semmi húst nem eszek. De hogyan is tehetném ezt meg paleóban? Én ezt komolyan gondoltam, hogy rendszeres húsevés nélkül (nem a mennyiségen van a hangsúly!) nem lehet paleó étrendet folytatni. Vagy tévedek? Ketogén étrendbe nem szeretnék átmenni. Akkor marad a zöldség-gyümölcs alapú étrend egyéb más fehérjeforrásokkal (magok stb.). Ezt nem találtam igazi megoldásnak, és nekem ez sem tűnik túl kivitelezhetőnek és paleósnak....

    "De az állandó sóhajtozásokra, poénkodásokra, a paleót nem továbbvivő, hanem errodáló gondolatokra nem nagyon van szükség."

    Nem volt szándékom a paleót erodálni. Sőt! Ahogy már írtam korábban, nagyon hálásak lehetünk Önnek a paleó étrend kapcsán végzett munkájáért.

    Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  61. 60 Szengab

    Szívemből szóltál. Az utóbbi időben már nem értettem magamat. Több, mint négy éve paleózok családommal együtt. Nincs húsundorom, remekül érzem magam családommal együtt, szeretem a kávét (ami nemrég még bűnös dolog volt egyesek szerint), 40 évesen és 3 gyerek után (a legkisebb 11 hónapos) killer tornára és kettlebelre járok (nem csak a távirányítót nyomkodom és nem vagyok fotelpaleós), még sem kívánom sem a rizst sem a krumplit. Viszont szó szerint érzem a vitaminok szedésének hatását. Már azt hittem, velem van baj.

    VálaszTörlés

  62. Nem akarok senkire, semmit rádumálni, csak leírtam a magam és még jó pár általam személyesen is ismert ember tapasztalatát.
    Én mindenesetre megundorodtam a húsoktól az biztos.
    De lehet, hogy az volt a baj, hogy én egyáltalán nem lazítottam a paleón, mint egyesek pl.Rozcsika is írta, hogy a töltött káposztát rizzsel, meg tejföllel eszi, valaki a burgonyát vette vissza, stb. stb. Én még magsütiket sem eszem, még alkalomadtán sem, meg semmilyen "cukorpótlót, tehát nem hiszem, hogy elrontottam volna valamit.
    Azért valljuk be, aki betartja a paleos elveket, az biztos, hogy sokkal több húst eszik, mint az átlagember, vagy az aki ugyan paleosnak vallja magát, de azért melléeszik ezt-azt.

    Hát, csak ennyit akartam, és a további tapasztalataimat nem fogom itt megosztani.

    fenyőfa

    VálaszTörlés
  63. 66. Fenyőfa
    Jó, nem kell rögtön megsértődni, ha végre Gábor is beleszól a magára hagyott, saját blogján lévő beszélgetésbe.
    Fenyőfa, most Te megundorodtál a hústól és akkor mi volt a következő lépés? Mert ha az, hogy vissza a nyugati táplálkozáshoz, akkor már jobb döntésnek tűnik az enyém, hogy kipróbálom a Jaminet-féle lazítást, aztán majd meglátjuk, hogy ez megoldás-e. Sajnos a tejföl és minden tejzsír vele együtt nálam megbukott, akármennyire is jó az ízük és minden nagyon jó és szép, de olyan epegörcs előtti állapotba kerültem tőle, hogy azóta nem eszem. A rizsevésbe a lustaságom is belejátszik, mert férjem rizst/krumplit szeretne enni, tehát kétfélét kell főznöm, ha nem eszem meg ezeket. De már jól látszik, hogy nem fog ez a rizsevés sem sokáig tartani nálam, mert a karom elkezdett hízni tőle, amit nagyon utálok, mert olyan nagymamás lesz az ember ettől. Szerencsére senkinek sem tartozom elszámolással, hogy mit miért eszem vagy miért nem, és ezzel itt mindenki így van, tehát sértődésnek nincs helye, csak beszélgetünk. :-)

    VálaszTörlés
  64. Kedves Csaba, ha visszaolvasod, a "pálya széléről" Tarára vonatkozik. Húst mindig is ettél, tehát nem a hússal van a baj, én csupán erre szerettem volna utalni.
    Azt írod:
    "A rendszeres fehérjebevitel nélkül viszont a paleó fából vaskarika."
    Nos, nem csak a paleo fából vaskarika, hanem hús vagy teljes értékű fehérje nélkül nem lehet tartósan egészségesnek maradni. Ez a probléma, ezért gondolom, hogy a monoton étrended a probléma, nem önmagában a hús. De a változatosság igényed nem paleo kritika. Ezerféle étel készíthető, persze, megértem, hogy erre nincs kapacitásod. Én is viszonylag egyhangúan étkezem, de én ezt elviselem, mert van ezer dolgom, és sajnálnám és feleségem is sajnálná az időt gasztronómiai csodák létrehozására. De, amint elegem lenn ebből, nem azon változtatnák, hogy mostantól egészségtelen kajákat kezdenék enni a "változatosság" kedvéért, hanem lekapnám Elmira valamelyik szakácskönyvét és komolyabban venném, hogy szükségem van a változatosságra, toljam el kicsit a hangsúlyokat a munkám és a táplálkozás között. De az egészségtelen élet nekem nem alternatíva. Értem,hogy Neked sem, nem azért írtam ez.

    VálaszTörlés
  65. Fenyőfa
    Ne csinálj úgy, mintha most én üldöztelek volna el. Azt írod: "Szóval az ún. paleolit táplálkozás sem való mindenkinek, akinek jó az kövesse, akinek meg nem az bármikor kiszállhat. Én már félig meddig kiszálltam, mert a húsoktól, zsíroktól már herótom van." Ezzel Te magad intettél búcsút a paleónak, nem kell másokat is meggyőznőd arról, hogy Neked van igazad. Én nem kezelném a blogozókat olyan gyáva embereknek, akik nem mernék bevallani, ha elegük van a paleóból. Azt írod: "Már én is régen eljutottam idáig, és biztos vagyok benne hogy nem vagyunk egyedül, csak a többiek nyilvánosan még nem mernek coming outolni." Végül is ez egy paleo közösség, akinek elege lenne a paleóból, annak nem kell "coming outolnia", hanem többé nem járna egy olyan klubba, amiből kiábrándult. Ha holnap elmenne a kedved a színházba járástól, akkor odajárnál a színházak elé az embereket győzködni, hogy ők se járjanak, mert szerinted hülyeség? Szerintem Tara szintjére süllyedsz le, ha nem a magánügyednek tekinted, hogy miként szeretnél táplálkozni. Én sehova nem megyek, ahova nem hívnak és senkit nem kezdek el győzködni arról, hogy legyen paleó. Oda megyek, ahova hívnak, ahol tudják, mit várnak tőlem és azt elmondom. A könyveimet sem tukmálom rá senkire, a hírlevelemet is csak a regisztrációt megerősítőknek küldözgetem. Senki nem fog megharagudni se Rád, se másra, ha "coming outol" itt, egészen addig, amíg nem úgy adod elő saját döntésedet, mint megvilágosodást. Mert innentől mindenki vagy gyáva (ugyan mitől félne,tőlem? Vagy a többiektől?), vagy még nem lát tisztán. Ha elmész, sajnálni fogjuk, de ha nem paleózól, arra tényleg nincs szükségünk, hogy arról írogass, hogy mi milyen hülyén csináljuk az életünket. Van nekünk erre Tara, aki még mindig nem akar lemondani a megmentésünkről.

    VálaszTörlés
  66. Kedves Tara, erőszakos jóakarónk és megváltónk!

    Eddig sem töröltelek, most sem töröllek, hagyom, hogy mindenki ítélje meg a Te hozzászólásodat úgy, ahogy ő akarja. De most tényleg én is azt mondom, Te nem vagy békében önmagaddal, azért jársz ide károgni. A szintetikus vitaminokról írj Te könyvet, ha Te ezt a kérdést így látod. Én nem azért írok valamiről valahogy, mert valakiknek biztos az tetszene jobban, hanem azért, mert azt tartom igaznak,amit gondolok. Hogy mindenkinek más étrend jó, ezt valóban már unalomig ismételgeted, remélem, Te már megtaláltad azt, amelyiktől Te egészséges vagy. Ide mindenkit az hozott, hogy amit eddig kínáltak neki, az nem vált be. Ezt az ócska sablont, hogy én vagyok a hamis próféta, aki már csak rágörcsöl a paleóra, mert nem mondhat más, mindenki ismeri. Ezek azok az alantas vádak, amik ellen védekezni nem is lehet, nem is érdemes, mert az ember leszáll arra a szintre, ahol már mocsok van. Ha nem tudsz konstruktív lenni, tényleg nem érdemes idejárnod rontani mások hangulatát. Majd szólunk, ha meg kell minket menteni.

    VálaszTörlés
  67. 68. szengab

    Igen, közben én is rájöttem, hogy a "pálya széléről" igazából rám NEM vonatkozik. Elnézést kérek, félreértettem.

    Nekem sem nagyon alternatíva az egészségtelen életmód. Megpróbálom majd változatosabb módon bevinni a fehérjét : )

    Minden jót.

    VálaszTörlés
  68. Kedves Gábor!

    Őszinte leszek:
    Annyi de annyi mindennel egyetértek ami Tőled ered, majdnem minden könyvedet elolvastam,
    remekművek mind! Ezúton is gratulálok!

    De! Egyedül ezzel a paleolit féle dologgal nem tudok egyetérteni, illetve azonosulni, 4 azaz négy évig tartott rábeszélni magamat Miattad (nem rossz értelemben) mert úgy voltam vele, hogy az a Szendi Gábor akivel szinte ismeretlenül is - bár a könyveidből azért megismerhető vagy - egy véleményen vagyok, nem igaz, hogy most hülyeséget beszéljen.
    Én bevallom vega voltam több mint tíz évig, úgy lettem paleos. Sokadszor mondom, nekem sok a hús!
    A többivel egyetértek!
    Sőt, még azzal is, hogy aki itt nem támogatja a paleót, annak itt nincs keresnivalója.
    :))


    VálaszTörlés
  69. 72. Fenyőfa
    "... Sőt, még azzal is, hogy aki itt nem támogatja a paleót, annak itt nincs keresnivalója...."

    Szerintem nem ezt mondta Gábor, hanem azt, hogy fárasztó, ha valaki csak azért jár ide, hogy a többieket legyávázza, lehülyézze, térítse nem-paleóra. A kinti világból, családból (talán már megcsappant hévvel) úgyis ezt halljuk folyamatosan, egyszerűen unjuk, legalább már itt hadd legyünk magunk között, hogy a paleo cizellálásával is lehessen foglalkozni, ne csak azzal, hogy jó vagy rossz, mert az már nagyon uncsi.
    Ha valaki már döntött, hogy nem akar paleón lenni, oszt mégis ezzel foglalkozik folyamatosan, az számomra érthetetlen, ez a Meleg Sándor is ennyi energiát belefeccöl a paleo kielemzésébe, mikor nem is akar vele semmit. Na, ez a megélhetési újságírás, amikor nem magának, saját jobbulása érdekében kotorja ki az infókat valaki és aztán ezt osztja meg másokkal, hogy a többieknek is jó legyen (ilyen Gábor) hanem csak úgy, "tankönyvet" ír bármiről. Nekem a GAPS diétáról szóló könyv is azért volt értékes, mert egy anya állt a könyvben leírtak mögött, aki kikotorta a kutatás-tengerből, hogy mitől gyógyulhatna mégis meg a 3 éves fia, az orvosok véleményével ellentétben.

    VálaszTörlés
  70. Rozcsika 73:
    A minap én is elgondolkodtam azon, miért és meddig írkálnak még emberek paleóellenes cikkeket, és miért érzik mások szükségesnek ezeket rendszeresen megosztani pl. a Facebookon...
    Az egyik ok a többször említett megélhetési írkálás, azaz van a pénz, amiért valami "szenzációsan" leleplezőt írhat valahova, mindegy, hogy tele van baromsággal, nem baj, a többség még mindig röhög az ősember is biztos paleó-túrót eszkábált reggelire szintű beszólásokon....
    Mások ezekben írják ki a frusztráltságukat, hogy annyi próbálkozás után sem sikerült lefogyniuk és közben esetleg még vmi betegséget is sikerült összehozniuk.
    Ugyanez vonatkozik azokra, akik megosztják ezeket az irományokat. Ezzel állandóan azt bizonygatják maguknak, hogy ők járnak a jó úton (ld. a kognitív disszonancia feloldása), a posztolással meg megerősítést várnak az ismerőseiktől, arra várnak, hogy együtt jóóól lefikázhassák a paleót. :-) Szegényeknek ez afféle pótcselekvés is.
    De előbb-utóbb mégiscsak ráunnak a témára, mint gumicsontra, egyrészt mert úgysincs elég akaraterejük, hogy betartsák, másrészt úgysem fog beigazolódni semelyik parájuk (amiket ez a MelegS is terjeszt a blogjában), harmadrészt meg azért mégis egyre többen lesznek, akik rendesen csinálják, azokat meg a jó tapasztalataik győzik meg.
    Szóval Tara véleményével ellentétben szerintem nem a paleó fog lecsengeni, hanem ez a hiszti körülötte, már most is lecsengőben van. Ez egyébkét is ellentmondás, hiszen ha van, akinek bejön, akkor miért tűnne el? Az más kérdés, hogy vannak, akik nem tudják elviselni, hogy másoknak bejött, és azt se nézik jó szemmel, hogy még egyáltalán létezik. :-)

    VálaszTörlés
  71. 60. szengab

    Mint olvasó ezeket a hozzászólásokat nem a paleo megkérdőjelzéseként vagy elbizonytalanításként élem meg, inkább afféle útkeresésnek (de elhiszem, hogy jogos a megfigyelésed). Nekem úgy tűnik, hogy a keresgélés inkább afelé megy, hogy "még mi lehet, ami gondot okoz".

    Azt szerintem mindannyian tapasztaljuk, hogy a paleotól való eltérés visszahozza a panaszainkat, de egyidejűleg azt is, hogy maradtak még gondjaink. Tudjuk, hogy a paleo nem csodaszer, és nem szüntet meg minden gondot, de némelyik felvetésen érdemes elgondolkodni. Az szerintem pl. jogos felvetés, hogy a megnövekedett (nem bio) húsfogyasztás okozhat hormongondokat, cikluszavarokat. De a vitaminok maguk is különbözőek lehetnek, beszerzési forrástól, összetételtől függően, mivel a te ajánlásodon kívül nem nagyon van más konkrét mennyiségi ajánlás, vagy minőségi tanács, nagyon könnyű eltévedni, és badarságot csinálni.

    Vagy ilyen tél vége körüli időszakban probléma a változatos étkezés, mert a hagyományosan elálló ételek közül a többséget kilőttük (krumpli, bab és társaik) a műzöldségektől tartunk (akik termelünk zöldséget látjuk, hogy az itthon leszedett paradicsom három óra múlva ráncosodni kezd, a bolti viszont hetekig megőrzi az állagát, vajon mitől?), az itthon lévő egyetlen elálló zöldség a cékla, kapható a káposzta, a fagyasztott karfiol és brokkoli viszont egy idő után piszok unalmas. Az elmúlt négy évben nekünk ez az időszak volt a legnehezebb, ilyenkor a legnagyobb a kisértés arra, hogy melléegyünk, vagy hogy elveink ellenére mindenféle agyonpermetezett primőrt vegyünk.

    Szóval a nyafogásunk nem biztos, hogy a paleo megkérdőjelezése, hanem csak keresgélés...

    VálaszTörlés
  72. Szőlőszem:
    Én kicsit másképp látom ezt.
    Egy dolog undorodni a hústól, és egy másik másokra kivetíteni, azt állítva, hogy biztos csak nem merik kimondani, LOL.
    Megint más az állapotunk, közérzetünk, laborértékeink stb. esetleges romlását látva ráfogni, hogy a paleótól romlott el. Ezek fokozatok, különféle hozzáállás, szerintem a fentiek közül egyik sem helyes. Ráadásul az eddigi senki még csak nem is említett "bizonyítékokat".
    Attól, hogy nem leszünk mindjárt vagy akár évek múltán sem makkegészségesek, azt eddig is tudtuk, nem? Keresgélni lehet továbbra is, de mellette szerintem a legtöbbünknek eszébe sincs a paleó jó hatásaiban kételkedni, de akkor miért is ez a nagy elégedetlenkedés? Senki nem tiltja a "személyre szabást" sem, azaz úgy változtatni a makrotápanyagok arányát, úgy, ahogy jobban érezzük magunkat, akár az átlagnál kicsit több CH fogyasztását is, hiszen különbözünk életkorban, életmódban és egyéb egyéni szükségletek, alkati adottságok stb. szerint.
    De nem tilos akár nempaleó cuccokat is visszavenni, csak utána a "renitensek" legyenek szívesek beszámolni az ezek után bekövetkező változásokról is, ahogy pl. Rozcsika is közzéteszi a tapasztalatait. Ugyanez érvényes a vitaminokra is. Mindent meg lehet beszélni, egyeztetni. Mielőtt nagy elánnal bűnösnek kiáltunk ki bármit is.

    Melléevés, monotónia: nem értem, miért kellene primőrt venni, amikor most is van a céklán, káposztán kívül pl. elálló répa, petrezselyemgyökér, zeller, hagyma, sütőtök, ami meg nincs, azt fagyasztva megvehetjük, a töktől a sóskán át a brokkoliig. Én leglábbis nem érzem akkora hiányát semminek, igaz, eszek csomagolt jégsalátát, meg nem tudom, min nevelt újhagymát is, de ennyi talán belefér.

    VálaszTörlés
  73. szengab.,smirgli :

    Like!:)

    A volt vegetáriánusok lehet, hogy azért undorodnak meg a hústól, mert lelkileg, az agyukkal annyira ráálltak valamikor, hogy nem lehet húst enni, hogy nem tudnak visszaszokni, még ha akarnak sem, a húsevés gondolatához. Tudat alatt, pszichésen talán még mindig elutasítják, ha próbálkoznak is, egy idő után nem megy, inkább betegségeket "produkálnak", nem tudom.

    Tarának csak le kéne fogynia, egyszer beírta, hogy hány kg, hány centi, hát elég magas volt a BMI-je, de ő nem akar lefogyni, mert akkor ráncos lesz az arca. (hát nekem inkább legyen pár ráncom, mint hogy nagy legyen a sejhajom....pont most olvastam, hogy 50 fölött egy nőnek döntenie kell: vagy az arcuk ránctalan, vagy a hátsójuk kicsi :). Én inkább vállalom a ráncaimat. Azokat úgysem lehet megúszni.).Jó tudom, nem minden a BMI, de nem hiszem, hogy ha valaki eleve vékony, és kevés húst eszik,az megbetegítené. Ha mégis, akkor vele van a baj, nem a hússal vagy a paleóval. A lelkével, vagy valami más testi baja van.
    Egyszerűen nem kell sokat enni. Semmiből.

    Ez a húst hússal már nagyon unalmas, Gábor soha nem mondta, hogy ez a paleó alapja, és nem üldözte el a vega paleósokat sem (VegAdri, Húsvétinyuszi,), sőt, nagyon jól megvoltunk. Nem tudom, kedves Csaba miért mondja, hogy hús nélkül fából vaskarika a paleó. Ha valaki hetekig nem eszik húst, utána meg igen, az sem baj. Szerintem.
    Amúgy meg lehet változatosan húsfélét is enni, belsőségeket,halat, a zsírról ne is beszéljünk, azokról sem kéne elfeledkezni.
    A Kína tanulmány egyoldalúan a tejet, mint káros fehérjét tárgyalja ki, ebből következtet egy csomó betegségre, na de ki mondta, hogy kell tejet enni? Nem tudom, minek azt itt mindig felhozni.

    VálaszTörlés
  74. Smirgli:
    Ja, én még az előződet like-oltam, de ez sem rossz :)
    És ahogy nagyon sokféle zöldség kapható most is, ugyanúgy a húsféle is lehet változatosabb, nem kell mindennap sült hús vagy csirkecomb. Sokféle leves is van, csontlével főzve, ezekkel is jól lehet lakni.

    VálaszTörlés
  75. 44.Szűcs Csaba
    És a tojástól is megundorodtál? Mert ha nem, az átmenetileg jó fehérjepótlék lehetne.
    Érdekes, én nem tudok megundorodni se a tojástól, se a hústól, pedig néha én is hajlamos vagyok a monotóniára. De amikor reggelre megéhezem, egyből a finom szalonnás tojásra gondolok, akárhányszor is ettem már olyat.
    Én már úgy látom, a paleo gasztronómiai szempontból még sokkal változatosabb, mint a konvencionális konyha. Csak kapkodom a fejemet, milyen fantasztikus recepteket tesznek fel a facebookra, blogokra. Ilyenkor összedobom azt az újdongásot, ami megragadott, és kiderül, hogy olyanokat lehet elkészíteni, amik álmomban sem jutottak volna eszembe! A Meleg Sándorok és társaik, akik szerint megszorító a paleo, bizonyára nem látták ezeket. A húst egyébként bele lehet "csempészni" ételekbe (pl rakott dolgok), ha már az állandó sülthús unalmas (nekem az sem unalmas, nem tudom, miért).
    Én úgy látom, ez nem általános probléma, vagyis egyáltalán nem arról van szó, hogy a többiek cak nem "coming outoltak", ahogy itt valaki megfogalmazta. Négy és fél éve paleózom, és én örülök a legjobban, ha megfogalmazunk bizonyos problémákat, sőt, örülnék, ha valaki bizonyítható kritikával elő tudna jönni, de eddig még nem nagyon volt ilyen, legalábbis komolyan nem.

    VálaszTörlés
  76. Az alimento nekem onnan hiteltelen már, hogy eleve egy csúnya előítélettel közelített a paleóhoz. Mások a paleo-kutatókat szokták megvádolni a 'cherry pickinggel", viszont Meleg pont azt követi el, hogy van egy ellenszenve (ez kibukott bőven ott, amikor még mielőtt beleásta volna magát, már megvolt a véleménye róla a kommentjeiben). Legalább beleásta magát, de eléggé előre determinált módon, mintha nagyítóval keresné a hibákat, és ha ilyet talál, akkor lecsap. Inkább megmosolyogtató, ahogy azt kéri számon a paleón, hogy nincs rögzítve egyetlen, biztos étrend, arányok:vagyis a dogmatizmust kéri számon, ami pont a dietetika jellemzője: ráhúznak egy protokollt mindenkire. De hát, az ősember (és a természeti ember) más-más korban, más földrajzi-éghajlati viszonyok között élt a sokmillió v százezer évek alatt. Hogy lehet elvárni, hogy akár a makronutriensek arányai is egységesek legyenek? ugyanez igaz a természeti népekre.
    Végig jellemzi egy cinikus álnaivitás: miért nem beszéled meg a kezelőorvosoddal az étrendet, ez így veszélyes... Mintha nem tudná, hogy a kezelőorvos nem lesz együttműködő. (Pontosan tudja, ezzel az a szándéka, hogy a tétova ember, aki elkezd paleózni, elmenjen az orvosához, aki sürgősen lebeszéli a paleóról) )A dogmák le vannak fektetve, és ha nem vedeled a tejet, eszed a napi 5 zsömlét (ahogy valaki épp a minap számolt be arról, mit kapott a kórházban diabatikus étrendként), akkor alapsan leszid, vagy el sem vállalja a kezelést.
    A legironikusabb ez a mondat a cikkben: "Cukorbetegeknél a szénhidrátbevitel mérséklése komoly gondot okozhat (változik az inzulin- és gyógyszerigény).." Hát igen, ez valóban nagy gond lehet, még a beteg nem fogja elfogyasztani azt a gyógyszermennyiséget, netán meggyógyul:-)

    VálaszTörlés
  77. 77. Macskacicó
    "Nem tudom, kedves Csaba miért mondja, hogy hús nélkül fából vaskarika a paleó."
    Nagyon egyszerű a válaszom rá: mert tényleg így gondolom : )

    Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  78. 44. Szűcs Csaba

    A húsevésről, - a kérdésedre válaszolok. Velem is előfordult már, hogy elegem lett a húsfélékből. Ilyenkor nem tettem mást, minthogy néhány napig nem ettem húst. :-) Ilyenkor egyszerűen inkább olyan zöldséges kajákat csináltam, amik kalóriadúsabbak., például sült céklát, édeskrumplit, sütőtököt, és a szokásosnál több zsiradékot ettem. Reggelire, vagy vacsorára pl. saláta, uborka, avokádóval, olivaolajjal, tonhalkonzervvel, vagy tükörtojással. Ebédre pl. édeskrumpli sütve, mellé egy adag paleo franciasaláta. (majonézes, almás, zelleres, meg ami még otthon akad, szóval vegyes-zöldséges franciasaláta). Vagy majonézes gombasalátát, De szintén jó kaja az egyszerűen apróra vágott hagymán, zsiradékon megpirított gomba, sózva-borsozva, szintén elég sok kalóriát ad. Mellé tehetsz például csíkokra vágott, zíron kisütött zellert. Ha olyanom van, hogy néhány napig nem eszem húst, akkor általában szívesebben eszem zsírban kisütött zöldségeket, mint a főtt-pároltat. Érdemes előre végiggondolni, hogy mit fog enni az ember az elkövetkezendő 3-4 napban, akkor sokkal könnyebb. Nekem a húsmentes időszakaim nem szoktak 4-5 napnál tovább tartani, mert addigra újra megjön a kedvem valamihez. Lehet, hogy az nem is kifejezetten hús lesz, hanem pl. csirkemáj, vagy valami halféle. :-)

    VálaszTörlés
  79. Descalcez:
    Kár, hogy mindig csak a kitavaiakat lehet példának hozni. Ezek szerint nem sok ilyen van, csak ezek a szigetlakók, akiket "horticulturalist'-nak neveznek, mert ez már átmenet a gyűjtögetés és a termesztés között. Ők bizonyítják, hogy sokféle arányban lehet gondolkozni, de azért a sok hal, kókusz ÉS a gumósok, nem beszélve a mozgásról - ez együtt mégsem a nyugati táplálkiozás, életmód. Engem egyébként érdekelnek az elméleteid, tapasztalatod, de folyamatosan úgy érzem, beleviszel valami indulatot, mintha harcban állnál valakivel. Így volt ez, amikor Wai volt a soron, vagy amikor a 811 prókátora voltál, akkor is ugyanilyen határozottsággal ostoroztad a többieket, amiért pl nem eszik kilószám a gyümölcsöt. Aztán neked is jött egy kiábrándulás, rossz tapasztalat, most meg másra álltál át. Szóval, érdemes egy kicsit szkeptikusnak lenni mindennel szemben, és inkább kitapasztalni először. Én is folyamatosan kísérletezem, a paleón belül. Nyilván okosodunk is közben, néha meg összezavarodunk valamennyire, de nem hiszem, hogy kísérleteinket úgy kéne felfogni, mintha most ez lenne az egyetlen tuti.

    Tara:
    Alaptalanul és sokadszor vádolod Gábort azzal, hogy felelőtlenül 'gyógyít' embereket. Éppen az van, hogy nem gyógyít senkit, csak elmondja, leírja a vélményét, a kutatásai eredményeit, amiket saját maga szintetizál. Ellentétben másokkal, mint TCs, és újabban mások is vannak ilyenek, akik klientúrát gyűjtenek, felelőtlenül gyógyítanak, persze valami "egyéni" találmány mentén (mondjuk, paleo-ketogén, meg táplálkzás beállítás stb), hiszen csak attól nem mennének a kliensek tizenx ezer forintért/alkalom, hogy elmondod nekik, ami a könyvekben amúgy megvan, hozzáférhető. Ezek az emberek rájöttek, hogy az nem üzlet, ha megírják, hogyan éljünk egészségesen. Azért csak megkapják a honoráriumot (ugye, senki sem a levegőből él, hogy ingyen feltegye a netre, ha vlamivel évekig, hónapokig dolgozik, szóval, ebbe nem érdemes belekötni, könyvet írni honorárium ellenében tiszteletre méltó megélhetés). Nos, ezek az emberek - lásd pl Norbi - rájönnek, hogy emellett kéne valami plusz, amit cak ők, személyesen adhatnak meg a rajongóknak, ezért kitalálnak termékeket, meg ilyen egyéni dolgokat (pont ők hangsúlyozzák, a "mindenki más" értsd: majd én egyénileg meggyógyítalak, az általános információ nem jó).
    Szóval, szerintem ne Gábort vádold ilyesmivel, aki soha nem csinálta, hanem nézz körül másutt, van elég "gyógyító" sarlatán.

    VálaszTörlés
  80. 79. MW, 82. Kistörpe

    Bingó, célba talált a kérdésem! : ) Köszönöm a tippeket!

    A tojást szeretem, be is tudok szerezni jó minőségű, falusi tojást (esetleg veszek biot Aldiból) és többféleképpen is el lehet készíteni.

    Vagy én is próbálok több zsírt, zsíros ételt enni. És több zöldet, salátát is. Jobban szeretem abból felvenni a vitaminokat, ásványi elemeket, mint bogyókból.

    Örülök, hogy a sült zöldségek is szóba kerültek. Igazából most ezek a kedvenceim. Épp azt ettem most vacsorára is: volt benne zeller, paszternák, batáta, répa. Nyámi. Szerintem a sültkrumplit is übereli.

    Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  81. Jó volt olvasni Benneteket! Örülök, hogy Csaba nem sértődtél meg (itt tegez mindenki mindenkit!). Fenyőfa, Téged se volt szándékom bántani, de szeretek élesen fogalmazni. A mostani hírlevélbe elmira fordított egy vegetarianizmusról szóló beszámolót. sajnos, ez tényleg nem járható út, a fehérjét valahogy mégis csak be kell vinni.

    VálaszTörlés
  82. 84. Szűcs Csaba:

    "hús nélkül fából vaskarika a paleó."

    De hát nálad szerencsére nem is arról van szó, hogy soha többet nem akarsz húst enni vagy megbetegít, hanem egyszerűen csak most egy kicsit meguntad. Én is pont a gombát akartam javasolni neked fehérjeforrás gyanánt, a tojás persze evidens, én mindennap eszem. Múltkor pedzegetted itt a joghurtot, de inkább egy kis jó érett sajtot javasolnék, megreszelve sült zöldségre rásütve, ez is változatosabbá teheti az étrendet. Na meg hát a zsírok, sokféle van.
    Én persze könnyen beszélek, szeretem a belsőségeket és a halat, ez nagyon változatossá tudja tenni.
    Egy-két hétig, pár napig, de akár egy hónapig is, mindenképp kihagyhatod a húst, meglátod, utána olyan jól fog esni :)
    Végül is a nem paleósok sem esznek mindennap húst, még húsmentes böjt is van Húsvét előtt.
    Régen nagyon szigorú böjt volt, volt aki egész Nagyböjtben nem evett egyáltalán húst. Azért is nevezik Hús-vétnak.
    Már MW többször leírta, hogy a paleó nem arról szól, hogy mit kell enni, hanem hogy mit nem, tehát nem kötelező mindennap a husi :)

    VálaszTörlés
  83. 86. Macskacicó

    Igen, szeretem a húst, fogok továbbra is enni, csak most kicsit sok volt már.

    Köszönöm a tippeket: tojás, gomba, belsőség, hal, zsír.

    Milyen belsőségeket eszel és honnan szerzed be?

    Apropó hal. Tudsz nekem ajánlani valami elfogadható, megbízható bolti halat?

    A joghurtról továbbra se mondok le, heti 1 alkalommal. Pre- vagy probiotikumnak is jó. Meg szoktam cikóriát is enni. Csak úgy, nyersen. Kesernyés az íze kicsit, de szeretem.
    Néha eszek még bio vajat.

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  84. 85. szengab
    Semmi probléma, egyáltalán nem sértődtem meg. Nem is lett volna rá okom.

    VálaszTörlés
  85. 70 szengab
    "Ezt az ócska sablont, hogy én vagyok a hamis próféta, aki már csak rágörcsöl a paleóra, mert nem mondhat mást, mindenki ismeri. Ezek azok az alantas vádak, amik ellen védekezni nem is lehet..."

    - ha jól emlékszem hasonló vád szerepel a hivatalos álláspontokkal szemben felsorakoztatott érvek között is.

    74. smirgli
    "Ugyanez vonatkozik azokra, akik megosztják ezeket az irományokat. Ezzel állandóan azt bizonygatják maguknak, hogy ők járnak a jó úton (ld. a kognitív disszonancia feloldása), a posztolással meg megerősítést várnak az ismerőseiktől, arra várnak, hogy együtt jóóól lefikázhassák..."

    - ez itt is meg szokott történni.

    De nyílván mindkét esetben van valami jelentős különbség az általam hasonlónak vélt dolgok között, ami nem tűnt fel nekem. Remélem valaki rávilágít itt is, mint ahogy a feleségem szokott :)

    VálaszTörlés
  86. 87. Szűcs Csaba:

    Főleg csirkemájat, sertésmájat, velőt (csontból), vesevelőt, időnként pacalpörkölt, sajnos ezek hentestől vannak, ill. ha mi vágunk tyúkot, annak a mája, de ez nagyon ritka és kevés. Bár nekem egy máj bőven elég ebédre.
    Szíve, zúzája is jó, pörköltnek.
    Néha pacalpörkölt. A sertésszív és nyelv is finom, akár csak megfőzve vagy levesbe. Minden májat lehet jó sok hagymával, sült zöldséggel.
    Szalontüdőt ettél már? én már nagyon régen.

    Halból legjobb az alaszkai vadlazac, pisztráng, hering, vadlazacot a Lidlben lehet venni, nem tudom, állandóan van-e, ill. tenger gyümölcsei keverék, ha bevállalod és ízlik, nagyon hasznos, tápláló.
    Szeretem a halkonvzervet is, de ne "növényi olaj"ban lévőt vegyél, ez legtöbbször szójaolaj. Vagy natúr vagy olivaolajosat, tőkehalmájat saját olajában, (ne gyakran, túl sok az A vitamin benne), én a paradicsomosat is szeretem. Hering, szardínia, akár főtt tojással is összetörheted, akkor nem annyira tömény a hal.
    Én nem pesti vagyok, halas boltot nem tudok ajánlani.

    Nagyon jó még a tojásos gombapörkölt vagy : gombás tojásrántotta. :)
    A cikória is hasznos, ügyes vagy, ezt még nem ettem, csak kávénak. Biovajat én is szoktam, ritkán.

    VálaszTörlés
  87. Tisztelt Szendi Úr És Mindenki!

    Szeretnék tanácsot kérni. Kb. 4 éve egyre komolyabban "paleozik" a család. Az óvoda nem fogadja el
    az otthonról hozott étkezési formát. A most 6 éves lányomról kiderült hogy baj van a gabonával(meg a
    tejjel) is. Rossz orvostól rosszabbig jutottunk, diétától diétáig. A mostani dr nő nem kínozta tovább, de
    a paleohoz egyre hasonlóbb táplálkozástól ( néha eszünk barna rizst ée zabpehelylisztet) és a rossz di-
    éták miatt nem tudja megmondani gluténérzékeny-e. Így minden évben kezdődik a tortúra újra. Amit
    a lelkére is vesz nem érti miért kell megennie azt amitől olyan beteg lesz?
    Itt jönne a kérdés. Velem kezdődött a paleozás lányomhoz hasonló tünetek miatt. Március közepén
    kivizsgálásra megyek. A gabonával bajom van de nekem a rizs és a többi sem jön be. Nem eszem
    csak ritkán belőlük. Azt gondoltam ki ha ennék valamennyi gluténtartalmú gabonát kimutatható lenne
    az esetleges gluténérzékenységem ami nagy valószínűséggel van. Így genetikusan a lányomra is
    másképp néznének és nem kellene minden évben megbetegíteni. Elképzelhető ez? Mennyit kellene ennem ehhez kenyeret? Ha esetleg valaki tud segíteni köszönöm.
    Bogyogyo

    VálaszTörlés
  88. 91. Bogyogyó:

    Kedves Bogyogyo!
    Egyáltalán nem biztos, hogy az óvoda elfogadná azt, ha rólad ki is mutatnák, hogy gluténérzékeny vagy. Ha egyáltalán kimutatják, mert ezt nem mindig lehet, ha nem vagy klasszikus cöliákiás.
    De ha ragaszkodsz hozzá, és fel akarod magad érte áldozni :), akkor legalább 2-3 hét, napi kb. 10-15 dkg gluténtartamú gabona, ahogy így emlékszem, olvastam róla. De mondom, lehet, hogy felesleges az áldozat.
    Vagy előbb kérdezd meg az oviban, hogy "másképp fognak-e ránézni", és úgy OK- e, ha rólad kimutatják.

    VálaszTörlés
  89. 85.Szengab

    Szerencsére nincsenek eü problémáim, kivéve egy kis gerincsérv volt, de már az is kilőve.
    Jó pár hónapja nem eszem már húst, (azóta nincs herpeszem) de a többi paleora vonatkozó "törvényt" persze tartom. Azt mindet simán el tudom fogadni,sőt! (Cukor,liszt,tejtermék stop.)
    A vegás cikket majd elolvasom, köszi.

    Azért gondolkodom rajta, hogy mégis mennyi az a minimális állati fehérje amit talán egy idő után mégis el tudnék fogyasztani? Vagy Te tudod?

    VálaszTörlés
  90. Amúgy meg annyi vegetáriánus ember van, akik élnek és virulnak,nem?
    Vagy én látom rosszul?
    (Nem bosszantásképpen írtam, esküszöm.)

    VálaszTörlés
  91. 94 fenyőfa
    1. Szerintem rosszul látod. Hosszútávon riasztó egészségügyi problémákat tud okozni a vegaság! :(
    2. Sokat számolgattam, nekem a napi minimális állati fehérje 20g körül van, ami 200-300g husinak vagy azzal egyenértékű tojásnak felel meg. Tojásból ez 4-5 db, húsból 1-2 szelet.
    (több is lehet, 50-70g-ig emelheted, ha szükséges. Alkat kérdése: fiúknak, sportolóknak több kell)
    Ha zavar a húsevés, próbáld meg sok zöldséggel fasírozottnak vagy rakott/töltött zöldségfélének. Ezekben egy részét helyettesíted tojással, gombával. Esetleg csak kétnaponta eszel húst...

    VálaszTörlés
  92. 31 ildikó imre
    Ildikó kedves!
    Eszembe sem jut téged vagy akárkit is lebeszélni a hőkezelt gyümölcsökről (um. lekvárok, gyümölcsös magsütik, sültalma, -banán, kompót és egyebek). Csak akartam jelezni, hogy mivel jár, ha ilyet fogyasztunk. Igazából nem is miattad írtam, inkább csak azok miatt, akik esetleg megörültek a receptnek és nem gondolják át olyan lelkiismeretesen, mint ahogy te leírtad.
    Egyébként, ha nem ragaszkodsz az édes ízhez, a reszelt zöldségekből (cukkini, répa, tök stb) igazán egyszerűen lehet lepcsánkát sütni, magában is, köretnek is kiváló. Legjobban gombából szeretem.
    Nagyon stabil paleocsintát szoktam sütni töklisztből, amit még a nyáron szárítottam (ha érdekel, a blogomon megtalálod), de gesztenyéből sem rossz...
    Tudom, legnehezebb a paleóban, hogy a sütés-főzésről szól! Főleg egy dolgozó nőnek macerás sokszor... :(

    VálaszTörlés
  93. 96. Anna Willson

    Kedves Willson? Nem értem, ha olyan rossz a hőkezelt gyümi, akkor Elmira szakácskönyvei miért vannak tele ilyesmivel? Végülis ő Gábor szerzőtársa, tehát akkor Gábor szerint sem problematikus a hőkezelt gyümik fogyasztása, gondolom, nem adná a nevét ártalmas dolgokhoz.

    VálaszTörlés
  94. 97. Kiváncsi

    Belinkelek neked az oldalamról egy hivatkozást: http://paleovital.hu/?p=9365 Lekvár - "Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés" - Shakespeare után szabadon

    2011 januárjában IS folyt vita erről itt a fórumon, mindhiába :-( Részleteket megtudhatsz a beidézett akkori vita elolvasása után.

    A PaleoVitalon vannak főzött gyümölcsös receptek - nagyon kevés!!! -, de mindegyik mellé odaírtam, hogy "A főzött gyümölcs erősen kompromisszumos", mert én azok táborába tartozom, akik lekvárellenes vonalat visznek.

    Egyébként a legfőbb baj a mértéktelen fogyasztásban van, legyen az lekvár, magok, sütemények stb. "Szél ellen nem lehet ...", mint ismered a mondást. Mindenkinek saját belátása szerint kell döntenie.

    VálaszTörlés
  95. 97. Kíváncsi

    Sok mindent én sem értek, ha ez megnyugtat...

    De egyáltalán nem tűnik logikusnak az, hogy ha a paleóban (többek között) ellenjavallt a finomított cukrok (főleg a fruktóz) fogyasztása, mi értelme, hogy a gyümölcsökből nagy lendülettel kifőzzük, a rostok és enzimek védelméből feltárjuk és így fogyasszuk. (Ez olyan nekem, mintha a kristálycukrot a répapéppel együtt kellene fogyasztani.) Egyéb ételekben meg a vacak és drága Steviát és társait használjuk...

    Persze igaz, az élet nem csak logika...

    VálaszTörlés
  96. a húst eléggé jól lehet "álcázni" ha valaki nem szereti. én a hús ízt sosem szerettem. minden húst pácolok, erősen fűszerezek. de lehet darált húsból sok zöldséget, tojást, kevés maglisztet hozzákeverve olyan fasírtféléket csinálni, aminek nem igazán van már hús íze. fehérjének a tojáson kívül, ott van a rák.
    a kicsi koktélrákok, meg a valamivel nagyobb garnélák teljesen normális áron kaphatók. az aldiban én minden fagyasztott halat kipróbáltam, és mindegyik jó. még a pangasius is.

    amúgy én azt gondolom, hogy a paleo nem csak a "nem eszem rossz szénhidrátot, meg tejterméket..stb-t" mozgalma. nekem inkább a kevés, és normális evés amit jelent. hogy az evés elsősorban létfenntartás, és nem más. mint a természeti népeknél. nem bánatűző, nem unaloműző, nem egy program. és ha az étkezés néha társasági esemény, akkor pont úgy működik az asztalon a sokféle saláta, kis húsfalatokkal, magokkal, mint a süti és chipshegyek.

    akik vártak valami konkrétat a paleotól, és nem jött be nekik, (persze érdemes megnézni, hogy milyen mértékben vették komolyan) tehát mondjuk akik nem fogytak le a paleotól, vagy nem tapasztalják egyértelműen a jó hatását, azok persze hogy keresgélnek tovább. ha nagy az önszuggeszció valami ellen, akkor tényleg érezni fogja a rossz hatást.
    én pont azért tartom komolyan jónak a paleot, mert számomra meggyőző tudományos érvek vannak mellette. aki önbecsapásra hajlamos, az támaszkodhat rá. oké, hogy kell tudni tudományos cikket olvasni, és dönteni, hogy melyiknek hisz, melyiknek nem az ember. ebben óriási segítség a gábor paleos könyvei.

    lefogyni nem a paleotól lehet. hanem attól, ha kevesebb kalóriát visz be a delikvens, mint amit felhasznál. ez valóban egyéni. vannak kisebb nagyobb energiaigényű emberek. a nagymamám olyan pici edényekben főzött magának, hogy sokáig azt hittem, a babakonyhám edényeit használja. sovány volt, hagyományosan étkezett, kilencvenöt évig élt. túl sokat enni paleo ételekből is lehet.

    VálaszTörlés
  97. 99. Anna.Willson
    Írod:
    " Egyéb ételekben meg a vacak és drága Steviát és társait használjuk... "
    De ezt te hogy értelmezed ?

    VálaszTörlés
  98. 95. Anna,Wilson

    Szerintem a vegások nem azért betegszenek meg, mert nem esznek húst, hanem azért mert sok szénhidrátot, meg tejterméket esznek. Akik ezt nem teszik, szerintem igen energikusak, fittek, legalábbis az én meglátásom szerint.
    Köszi az infókat a fehérjére, igen, a WHO ajánlása is ott körül van, amit te mondtál 3 dkg hús fogyasztását ajánlják/nap.

    VálaszTörlés
  99. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  100. 97. Kíváncsi

    Na ez engem is érdekel(ne). Az eddig olvasott paleo könyvekben emlékeim szerint nem, vagy nem kellő súllyal voltak ennek a témának az árnyoldalai kiemelve. Úgyszintén a maglisztek nagy mennyiségben való használatának problémája sem. (persze a lektinekről esik szó bennük).
    A magukat paleo jelzővel ellátó blogok általában kritika nélkül ontják a kenyér és sütikölteményeiket (kivétel BB blogja).
    (Bocs, ha ez már korábban kitárgyalásra került)
    Jómagam is az elején nyakra-főre készítettem a maglisztes "kenyereket" és gyümölcsös sütiket.
    A paleos webshopokban is a maglisztek széles választékát kínálják.
    Talán ezeket az infókat nagyobb hangsúllyal és szélesebb körben kellene terjeszteni.

    VálaszTörlés
  101. 91. Bogyogyo
    Megkérdeztem óvonő barátnőmet, a következőt válaszolta:

    "... Még annyi, hogy nálunk is van olyan gyerek, aki hozott kaját eszik – ezt az óvodavezető engedélyezheti – mert glutén és kazein érzékeny a gyerek.
    Erről nem kérünk papírt, a szülő kérése a döntő – más kérdés, hogy a szülő hozott róla papírt, de nekem elárulta, hogy nem volt a gyerek levizsgálva, a drnő csak megírta az igazolást. ..."

    Tehát az orvos jóindulatán vagy megkenésén múlik, hogy hajlandó-e igazolást írni, hogy beteg lesz a gyerek, ha glutén vagy tejet eszik. Orvosváltás/óvodaváltás.

    VálaszTörlés
  102. fenyőfa
    ...elnézted!!! az inkább 30 deka... (300 g) , de vond le belőle a napi elfogyasztott tojást

    Wanda
    ...úgy, hogy én nem szeretem a St. ízét, a cukoralkoholokról meg megoszlanak a vélemények...

    VálaszTörlés
  103. A sütőtökliszt és gesztenyeliszt elég magas CH tartalommal bír, és eléggé finomított, feltárt forma is, a töklisztnek mindenképp magas a GI-je, mivel már a sütőtöknek is magas, hát még a porított lisztnek.
    Nem valószínű, hogy jobbak, mint egy banán.

    Én viszont nem eszek főzött gyümölcsöt, de nem azért, mert annyira rettegek tőle, egyszerűen csak sajnálom megfőzni/sütni.
    A Steviát szeretem.

    VálaszTörlés
  104. tessék....végre

    http://napidoktor.hu/cikk/100.25519/A-mammografia-nem-megoldas

    VálaszTörlés
  105. 108. Ildikó:

    Ez jó hír - lenne, ha mindenki olvasná. De sajnos, másként áll a helyzet, most nagyon begorombulnak az eü-ben, országos hatalmas kampány indul:

    Tévhitek a rákról - Szabad Föld Online

    VálaszTörlés
  106. 106. Wilson

    Jajj, dehogyis kell 30 dkg/ nap! Te ezt nem sokallnád? Ez rettenet lenne.
    Hivatalosan, most néztem utána 40 g a minimum, Amerikában ez 55 g - ez a WHO adata szerint.

    VálaszTörlés
  107. 110 fenyőfa
    Ezek az ajánlások nem a fehérjemennyiségre vonatkoznak?

    VálaszTörlés
  108. 111.Merrea

    De igen, arra vonatkoznak!
    De nem hiszem, hogy 30 dkg húst kellene ahhoz megenni.???
    Az horror lenn, nem?

    De be is fejeztem ezt a témát, mert ez mást úgysem érdekel.

    VálaszTörlés
  109. Helyesbítem magam: pedig,de: 20 dkg húsban van kb 40 gr fehérje

    Hát, akkor ennyi lenne a napi adag. (Nekem, sajnos)

    VálaszTörlés
  110. Sziasztok,
    segítséget szeretnék kérni, hátha tudja valaki a választ.
    Himalája só jódtartalmával kapcsolatban vannak problémáim.
    Egy helyen találtam a himalája só öszetételéről listát, ez az: http://www.himalajasoland.hu/a_so_csodas_hatasi/a_himalaja_kristalyso_asvanyianyag_osszetetele/23
    Ebben az szerepel, hogy a jódtartalom <0,1 g/kg, ami elég sok, ha valóban eléri ezt a mennyiséget, mert akkor az 0,1*10^6 mikrogramm/kg. Ha napi sófogyasztásra 5 g-ot veszünk (de ennek két-háromszorosa is le tud csúszni egy nap), akkor, ha jól számolom, az azt jelenti, hogy Himalája sóval napi min. 500 mikrogramm jódot viszünk be.
    A napi ajánlás felnőttnek 150 mikrogramm, de akár 70 is elég lehet. Semmiből nem jó a túladagolás, de autoimmun pajzsmirigy-alulműködésben meg elég gáz következményei lehetnek, és a családban többen is élnek ezzel.
    Persze az is lehet, hogy rosszul számolok, illetve fogalmam sincs, hogy a himalája sóban milyen formában van jelen a jód, mennyire szívódik fel, és az is csak bonyolítja a helyzetet, hogy valszeg lelőhelytől, kitermeléstől függően a só összetétele is változó.
    Tud-e valamelyikőtök infót ezzel kapcsolatban?

    VálaszTörlés
  111. 104- softpaleos

    Olyannyira, hogy egyes kezdők egyenesen azt hiszik, hogy a paleo valamiféle kenyérhelyettesítésről szól!
    Én a "Mivel helyettesíted a kenyeret?" kérdésre a "Mivel helyettesíted a birkaszemet?" kérdéssel szoktam válaszolni. (vagyis, ez egy kulturális kérdés, csak a hozzászokás miatt "kell" helyettesíteni)

    114. Kata
    Én ugyanígy voltam vele. Amikor rájöttem, hogy a himalája sóban van jód (mondjuk, logikus, hiszen az is őstengerek helyéről származik), akkor átváltottam tiszta NaCl-ra. Az ásványi anyagokat sajnálom ugyan, és lehet, hogy váltogatni fogom, de az autoimmun pm-re én sem szívesen kockáztatom. Közelebbit én nem tudtam meg, ez az adat nekem új.

    VálaszTörlés
  112. 115. MW
    Az nem zavarna, ha egy kis mennyiség lenne benne, és ráadásul valami olyan formában, ami kiváló a szervezetnek. De ez a max. 0,1 g/kg óriási mennyiség. Nem tudom, mennyire lehet ennek hinni. Az utóbbi időben a biorganik sóját vettem, de most, hogy megnéztem, náluk semmit nem találtam az összetételről, a szokásos marketingszöveget leszámítva. Írtam nekik emailt, remélem válaszolnak, és remélem, rendelkeznek egy összetétel-listával (ami remélem, megnyugtató lesz, de ha nem, akkor mindenképpen elhagyom a himalája sót).
    Majd utánanézek parajdi, ill. pireneusi kősónak is. Ha ezek sem lesznek megnyugtatóak, marad a jó öreg konyhasó. Esetleg a maradék himalája sómmal harmadában-negyedében keverve (mármint a himalájából harmad-negyed).

    VálaszTörlés
  113. 106 Anna.W

    "..úgy, hogy én nem szeretem a St. ízét, a cukoralkoholokról meg megoszlanak a vélemények..."

    Én úgy vagyok ezzel, hogy az íz-élmény kevésbé zavar, ha valami természetes.
    Nem igazán van más természetes, mint a stevia, tehát a vacak jelző egy kicsit túlzás, sőt...
    Szerintem örülnünk kellene, hogy itt, kis hazánkban is lehet termeszteni, lehet bolti formában is hozzájutni, évekig figyeltük, hogy hatalmas országok, sőt földrészek engedélyezik-é a forgalmazását. :)))
    Ettől persze a nekem nem ízlik c. fejezetet aláírom...

    VálaszTörlés
  114. 96. Wilson

    Az édes zöldségekben nincs fruktóz? Ott nem probléma,hogy a hőkezeléssel átalakítjuk a szerkezetüket, mint a gyümik esetében?

    VálaszTörlés
  115. Sótéma
    Itt : http://divany.hu/alapkonyha/2013/10/13/so/
    azt írják, hogy a 'Byodo atlanti-óceáni sója is, melyből 1 kiló 520 forint körül kapható. Az Atlanti-óceánból származó só 99,9 százaléka nátrium-klorid, jód pedig nincs benne. Viszont csomósodásgátló sem.'

    VálaszTörlés
  116. a sótémához:

    valahol olvastam, hogy a jód szépen el tud illanni a sóból he levegő éri
    most abban nem vagyok biztos, hogy csak a jódozott sóból vagy az eleve jód tartalmú sóból is el illan-e...

    VálaszTörlés
  117. Kedves Kíváncsi, Bocsánat, hogy belekotyogok a beszélgetésbe, de én úgy tudom, hogy a zöldségekből a hasznos ásványi anyagok éppen a hőkezelés hatására szabadulnak fel. Enyhe hőkezelés a zöldségeknek inkább jót tesz, minthogy ártana.

    VálaszTörlés
  118. Kedves Macskacicó, Rozcsika!
    Köszönöm a választ. Igazán most nincs gond az ovival, van papírunk otthonról eszik. Ebédre hazaviszem.
    De jövőre iskola egész nap nem tudom hogy lesz tovább. Minden évben terheljük és elég beteg. Ennek
    szerettem volna elébe menni, de a válaszokat ítélve nem biztos hogy ezzel a módszerrel sikerülne.A drnő
    gyanakszik a gluténra de már csak ha folyamatosan etetném derülne ki. Akkor már inkább én enném. Csak így lehet hogy nincs értelme. 10-15 dkg-ot akkor sem ettem míg híre sem volt a paleonak. Abba belehalok. De nagyon köszönöm a segítséget.
    Bogyogyo

    VálaszTörlés
  119. Cicóka, egyszer már kiszámoltuk a töklisztet: 23g Ch/100 g !!!!

    http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/07/sutotokliszt-szenhidratszamitas.html

    Fenyőfa: IGEN! úgy néztem, hogy 100g husiban átlag 17-22 g fehérje van. (1 tojásban 5-6g körüli)
    valahol itt számolgattam: http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/08/ketogen-dieta.html

    sztem. 15dkg hús elég egy napra. pótolhatod tojással, gombával...

    VálaszTörlés
  120. Fenyőfa: /kiegészítés/
    15 dkg nyers húsról beszélünk! Ez egy nagyobb szelet. Sütés után vizet veszít és kevesebb lesz (úgy 10-12 dkg), de a fehérje ugyanannyi marad. Ez volt a jó hír! :-)
    És a másik, hogy 4 tojás megfelel 10 dkg husinak... Variálhatod! :-)

    VálaszTörlés
  121. 87. Szűcs Csaba
    Én piacon szoktam egész halat venni, konyhakészen lehet kapni pl. a kispesti piacon pisztrángot, süllőt, általában veszek többet és lefagyasztom, aztán és egyben megsütöm, nagyon kevés macera. A Metróban lehet kapni durbincsot, makrélát, lazacot. Másik halas megoldásom, hogy csinálok hal alaplevet, ami egyszer macerás, aztán több adagban lefagyasztom, és amikor előveszek egyet, főzök bele halfilét, meg zöldségeket, ami már hamar megvan.
    Az utóbbi időben lehet kapni a piacon édesköményt is, az is nagyon jó megsütve pl. kurkumával, sóval, borssal.
    Egy ponton én is éreztem, talán sok húst eszek, bár szívesen ettem, csak volt egy ilyen benyomásom, és utána inkább eltoltam zsír felé, pl. a töpörtyű szuper és gyors reggeli. Nehéz növelni a zsírt, miután évtizedekig azt hallottuk, hogy kerülni kell, legalábbis magamon azt vettem észre, hogy tudatosan figyelnem kell rá.
    szalai

    VálaszTörlés
  122. 123. Anna.Willson:

    Ja, igazad van, 23 gr az tényleg nem sok, bár ez csak az éretlen töklisztre vonatkozik. Az érettben már sokkal több.
    A gesztenyeliszt is magasabb. Bár a banán is csak 24 gr/100 gr, tehát nem sokkal több, igaz, a lisztből kevesebb kell. Csak nem mindenki tud lisztet gyártani otthon.

    Mondom, én nem pártolom a sült gyümölcsöt, még életemben nem volt szívem a banánt megsütni, de mégis: ha valaki havonta 1-2x eszik ilyet, semmi baja nem lesz, csak ezt akartam kinyögni.

    124. Anna-Willson:
    Na, ha ennyi a fehérjeszükséglet, akkor én tutira fehérjehiányosan táplálkozom, a pár deka húsommal, meg az egy-két tojással :(

    VálaszTörlés
  123. BB

    Dehogy kotyogsz bele, mindenki véleménye érdekel. Azonban az előbbi kérdésem továbbra is fennáll, nem az egyéb tápanyagok hasznosulásával, hanem kimondottan az édeskés zöldségek cukortartalmával kapcsolatban. Ha a gyümiben gyorsan felszívódóvá válik a főzés hatására, akkor a zöldségekben miért nem?

    VálaszTörlés
  124. 127. Kíváncsi:

    Most meg én kotyogok bele. Az édes zöldségekben is gyorsan felszívódóvá válik.
    És? :)

    VálaszTörlés
  125. 128. Macskacicó

    Akkor inkább nem :( ?
    Hova álljanak a cukorbetegség elől ide menekülők?

    VálaszTörlés
  126. Cicó
    Kíváncsi

    1. A "tökliszt" zöldség por és nem liszt! (mint a Vegamix) A szénhidrát tartalmának nagy része cellulóz, egy kis része keményítő és csak nagyon pici cukor (ha egyáltalán...).

    2. Az édes zöldségek cukortartalma más, mint a gyümölcsöké. Kis mennyiségű fruktóz és a többi inkább szacharóz és egyéb szénhidrátok. A gyümölcs un "előemésztett" tápanyag, emésztőnedveket nem igényel, azonnal fel tudna szívódni, csak az enzimjei tartják kordában.
    Az enzimek a gyümölcsökben elbomlanak 50 fok felett, a cukor elszabadul és egyszerre szívódik fel. Mint egy kanál cukor. A zöldségek másként működnek. Emésztőnedvek kellenek a feltárásukhoz, több durva rost van bennük, lassabb felszívódás.

    Anno a tudomány ekkori állásfoglalásánál én megrekedtem. Ha azóta újabb, másabb eredmények vannak, nyitott vagyok rájuk...

    3. Otthoni gyártás: nem kell lisztet csinálni, ha azonnal meg akarod sütni. A (finomra) reszelt cukkini, a kiolvasztott, kinyomkodott mirelit spárgatök tojással, Steviával, vaníliával, csipet sóval összemixelve, kókuszzsíron megsütve ugyanolyan jó palacsinta lesz, mint a banános. (És a Ch tartalma elenyésző)
    Próbáld ki, finom!!!!

    VálaszTörlés
  127. softpaleos

    Aki cukorbeteg, az csak a paleós, de édes zöldségekből vegyen vissza: érett sütőtök, cékla, répa stb. Vagy próbáld nyersen, salátában.

    VálaszTörlés
  128. Ennél a jamsz gyökérnél nem sok gusztustalanabb növény létezik a vlágon, egy nyúlós nyálka van a rostok között, ami kifolyi, amikor az ember szeleteli, olyan, mintha egy csiga keresztül-kasul összejárkálta volna. Állítólag elősegíti a menszesz újbóli jelentkezését, még idős korban is, a japánok azért eszik.

    VálaszTörlés
  129. Kedves Softpaleos,
    A magam részéről cukibeteg voltam, de ez már a múlté :-) Ez nem sikerült a paleo kezdetén. Mára --> jelentős súlyvesztés --> mozgásképesség visszanyerése --> rengeteg mozgás --> csak citrusfélék gyümölcsként és zöldségből nagyon kevés (lásd Willson véleményét). Mellesleg zéró pajzsmiriggyel mindez. Csak kitartás. A mozgás is viszi lefelé a cukiértéket.

    VálaszTörlés
  130. 132. Rozcsika
    Akkor bizonyára xeno-ösztrogének vannak benne, mint a szójában. Bár azt nem tudom, miért jó, ha a menzesz időskorban újra indul. Megfiatalodik az ember?

    VálaszTörlés
  131. MW
    Sok mindenre jó a Yam gyökér! Inkább úgy mondanám, hogy nem öregszik olyan rohamosan a szervezet. Progeszteron van benne, a menopauza után segíti a progi utánpótlást. Majd küldök egy cikket róla.

    VálaszTörlés
  132. na, itt is van:
    http://www.vitamin-abc.hu/index.php/Informacio/natural-progesterone.html

    VálaszTörlés
  133. Progeszteron-krém Iherben:
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Solutions-Natural-Progesterone-Liposomal-Skin-Cream-Scent-Free-3-oz-85-g/779

    VálaszTörlés
  134. 136. Willson
    Itt pont azt írja, hogy a növényi progeszteronból az emberi szervezet nem képes előállítani a megfelelő vegyületet. Vagy nem jól értem?

    VálaszTörlés
  135. 131. Anna .Willson és 133. BB
    Köszönet a biztatásért/tanácsért. Már 3. éve próbálkozom, viszonylag eredményesen :)
    Mozgás megvan (napi 30 km kerékpár munkába), túlsúlyom nincs (178 magasság-68 kg).
    Viszont édesszájú vagyok és ezen nem változtatnék, ha nem muszály :).
    Szóval egyenlőre csak "a cukorbetegség elől ide menekülő" vagyok.

    VálaszTörlés
  136. Merrea
    igen, azt írja.... én kicsit slendriánul fogalmaztam.
    de azt is írja, hogy a Yam-gyökérből könnyedén előállítják az emberi progeszteront és azt teszik a krémbe. (nem neked kell átalakítani...)

    VálaszTörlés
  137. 129. softpaleos:

    Dehogyisnem. Ehetsz főtt zöldséget, de ne főzd agyon, inkább hagyd roppanósra, ne turmixold, az is gyorsítja a felszívódást, és a nagyon édesekből keveset egyél egyszerre: cékla, édes sárgarépa, sütőtök, (ahogy Willson is írta), és sajnos a paszternák is nagyon magas GI-jű.
    Néhány zöldség viszont főve tényleg jobban hasznosul, úgyhogy azért ne félj tőlük, fehérjével, zsírral fogyasztva teljesen elfogadható. Tavasszal-nyáron meg inkább nyersen, amit csak lehet.

    130. Anna.Willson:

    Köszi! :)

    VálaszTörlés
  138. A meghízásom már szépen elvette a kedvem a rizstől, burgonyától, de ez a cikk is segít, hogy visszatérjek a paleohoz:

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-rizs-burgonya-paradicsom-gyulladaskelto-hatasa-a-buzaeval-vetekszik.htm

    VálaszTörlés
  139. Cicóka!
    Egy kis segítség kéne...
    Nem emlékszel véletlenül? (vagy Valaki...), egyszer mintha itt tárgyaltuk volna ki, hogy a paszternák valamilyen káros anyagot tartalmaz... Talán Des linkelte be valahonnan... Nem találom, pedig úgy emlékszem, hogy Gábor valamelyik cikkében is olvastam...
    Szeretném tudni, hogy mi az és mit okoz... (nem a szénhidrát, annál bonyolultabb volt)...

    Valaki?....?

    VálaszTörlés
  140. 143. Willson

    http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1g.shtml

    Ez volt az. Szerintem az egész oldalt megéri áttanulmányozni......

    VálaszTörlés
  141. 65. Netty

    Nem arról írtam, hogy kívánnám a szénhidrátot. Figyeld csak meg, majd egy idő után platót fogsz. Hiába edzel, nem leszel erősebb, sőt a fogyás is megáll. Tipikus túledzési tünetek jelentkezhetnek.
    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_67_poa_372_terheles_tuledzes.php
    Ezen alkalmanként némi szénhidrát bevitele könnyedén átlendít. Kimondottan kedvező hatású. Viszont ha többet viszel be mint szükséges, akkor úgy jársz mint Rozcsika. A CH addig nem hízlal, míg a szervezet CH-ként el tudja használni. Sőt, addig megakadályozza a kalória megvonásra jellemző anyagcsere lassulást. (erre az is elég bizonyíték, hány nő számolt már be eddig, hogy megborult a havi ciklusa). Időnkénti CH bevitel számomra lerágott csont, itt már többen megtapasztaltuk joe1973, szomi, Simon Péter pedig eleve CKD-t alkalmaz.

    VálaszTörlés
  142. 115. MW

    Patikában szoktam sót vásárolni, míg egyszer nem dörgöltek az orrom alá valami belső rendeletet, amiben az állt, hogy betiltották, mert a sok pancser amatőr flörtöl a halállal. Magas a vérnyomásuk, ugyanis kell a kálium a sóba alapon. (na meg a sok kalcium a csontoknak, meg glutén a szopós csecsemőnek, de ezt már tudjuk)

    Azóta ezt vásárlom:

    http://www.tisztaso.hu/webshop/tiszta-so-25x1kg-kartondobozban

    VálaszTörlés
  143. 142. Rozcsika

    Ezzel csak 1 pici baj van, mégpedig az, hogy minden út rómába vezet alapon minden kitint megkötő és más életveszélyes lektinről szóló cikk Sayer Ji -hez vezet. Szívesen látnék más kútfőből ezirányú kutatást. Idézhetsz akár 1000 weboldalt is, de ha elindulsz a szakirodalmi hivatkozások mentén, akkor Sayer Ji-hez fogsz megérkezni. Más források viszont egészen mást mondanak. A lektinek jelentős része hőkezelésre lebomlik. (lásd 144. hozzászólásomban található linket) Ha így állunk a témához, akkor eljutunk a "fitofóbia megfekszi a gondolkodást és a józan ítélőképességet." c. bejegyzéshez. Végül megalapíthatjuk az adieriánus vagy lardeteriánus (ne keresd, breadeteriánus alapján most találtam ki) táplálkozási irányzatot.

    VálaszTörlés
  144. 143 Willson
    A paszternák zöldje nem ehető, sem embernek, sem állatnak. De komposztban - ha jól komposztálunk - elbomlik ez az anyag.

    VálaszTörlés
  145. A rizs témával kapcsolatban szeretném én is leírni a tapasztalataim. Én is eszem rizst és egyéb keményítőket is használok (pl. tápióka), de nem nagy mennyiségben. Descalcezzel értek egyet, ha nem visszük túlzásba, nem fog hizlalni,viszont több problémát is ki lehet küszöbölni a mértékletes fogyasztásával. Nekem pl. némi rizs bevezetésével azonnal pontosan 28 naposra rendeződött az egyébként egyre rövidülő, de néha 5-6 napokat is késő ciklusom, sőt, pár hónapon belül meg is fogantam (pedig nem is terveztük, csak egy kicsit kockáztattunk :) )
    Ennél még sokkal látványosabb volt, amit az edzésekkel összefüggésben tapasztaltam. Nagy súlyokkal, olimpiai rúddal és kettlebellel edzettem hetente háromszor, eleinte kevés ch-val és rizs nélkül. Pár hónap után egyre kevesebb kedvem volt lejárni, és a teljesítményem is csökkent. Közben jelent meg a Jaminet házaspár könyve, meg Joe is többször említette itt a blogon, hogy ch pótlásra a fehér rizst részesíti előnyben, ezért tettem egy próbát, és visszavettem a rizst hetente pár alkalommal. Emellett nagyon ügyeltem rá, hogy ne az értékes tápanyagok rovására egyem, tehát a sok zöldséget, minőségi húst, zsírokat meghagytam. Azt tapasztaltam, hogy életemben először izomtömeget sikerült építenem, pár hónap alatt feljött 5 kiló, miközben a ruhaméretem ugyanaz maradt, kivéve a munkahelyi blúzaim,mert azokat vállban kinőttem :) Sokaknak feltűnt, még az üzemorvosnak is, hogy milyen remek fizikai állapotban vagyok, és nyilvánvalóan sportolok. A teremben is többen odajöttek hozzám, hogy hogyan értem el ezt a külsőt, kérdezgették, hogyan táplálkozom. Még a fenekem is egész jól kigömbölyödött, pedig nagy bánatomra elég lapos volt korábban. Közben zsír nem jött fel, vagy csak minimális, a testzsírom 20 százalék körül van stabilan. Edzésenként kb plusz 100 g szénhidrátot ettem, főleg rizs formájában.
    Amióta babát várok, nem volt energiám az edzéshez, mostanában kezdtem újra bellezni otthon. Ezért nyilván visszavettem a rizsfogyasztásból, de hetente egyszer-kétszer most is eszem olyan 60-100 g ch-nak megfelelő mennyiséget, és továbbra sem híztam egy dekát sem. Azért is fontosnak tartom ezt meghagyni, mert nem szeretném, hogy a nagyon kevés ch fogyasztással a kisbabám stresszhatásnak legyen kitéve. Folyt. köv.

    VálaszTörlés
  146. Ami még érdekes tapasztalatom, hogy a rizsevéssel párhuzamosan lecsökkent az édesség iránti igényem, vágyam, nem kívánom annyira a csokit, sütit, gyümölcsöt.
    Mindezt azért is írtam le, mert úgy látom, hogy a paleo önmagában nem vezet biztosan jó útra, nem elég az embereknek azt megmondani, hogy milyen ételeket zárjanak ki, mert sokan nem találják el utána az arányokat. Nagyon sokszor látom a facebookon, hogy elkezdik paleo címén tömni az aszalványokat, olajos magokat, az ezekből sütött süteményeket, aztán meg csodálkoznak, hogy híznak az omega6-fruktóz kombinációtól. A másik irányzat meg a szénhidrátfóbiás, ketogén mánia, együnk húst töpörtyűvel jelszavú, mert a húsban minden benne van, ahogy Desc is fogalmaz, lardetariánus...ez sem hiszem, hogy jóra vezetne. De ha megemlítema facebookos paleós csoportokban a biztonságos keményítőket, (legutóbb pl amikor egy anyuka úgy érezte, hogy szigorú paleon apad a teje, viszont a sok mazsolától és magtól hízott, miközben állandóan éhes volt, javasoltam, hogy próbáljon ki némi rizst és vízben főtt, hámozott krumplit, azonnal figyelmeztettek) de minden egyes hasonló alkalommal azonnal tűzzel-vassal üldözni kezdenek, figyelmeztetéseket kapok, hogy ilyet nem ajánlhatok paleo oldalon, miközben nyomják a sok omega 6-ot szárnyaszsír és olajos magok formájában, meg veszik az egyre feldolgozottabb, ipari élelmiszert (tojásrúd és társai formájában). Szóval jó lenne, ha nem lenne ekkora sátán a kis mennyiségű keményítő :) ennek egyfelől nyilván az lenne a következménye, hogy egyfelől egyesek túlzásba vinnék, ahogyan mást is, pl a gyümölcsöket túlzásba viszik most, de szerintem többet használna, mint ártana. Már csak azért is, mert pl a gesztenye, ami szintén magas keményítőtartalmú, paleós, de nagyon drága, de ha látnák az emberek, hogy pici rizst is lehet enni, már sokkal többen bele mernének vágni az életmódjuk megváltoztatásába.
    Remélem, nagyjából követhető voltam.

    VálaszTörlés
  147. 149. Szakesz
    "... visszavettem a rizsfogyasztásból, de hetente egyszer-kétszer most is eszem olyan 60-100 g ch-nak megfelelő mennyiséget ..."

    Ez hány pohárnyi nyers rizsnek felel meg? Vagy megfőtt rizsből hány merőkanálnyi vagy evőkanálnyi?

    VálaszTörlés
  148. Kb. szűk fél pohár nyers rizs. Megfőzve változó, rizstől és vízmennyiségtől, főzési időtől függ.

    VálaszTörlés
  149. Szakesz, de jól összefoglaltad a dolgokat! Egyetértek az előttem szólóval. :)

    VálaszTörlés
  150. Olvasgatom itt a fórumot a vitaminokkal kapcsolatban.Rendeltem a Lef-től is, de a B-komlex és az E- vitamin- ból a Healthy America termékeit szedem. Ezekről mi a véleményetek?

    VálaszTörlés
  151. 154.
    Ez nagyon úgy hangzik, mint aki reklámozni akarja a Healthy America márkanevet itt, mert aki a LEF-től képes neten rendelni és a LEF-nek jobb a B complexe (methylcobalamine B12) és az E vit-ban is 8 összetevőset árul a Dl-alfa-tokoferol helyett, az minek enné a Healthy America sokkal rosszabb termékét. Vagy nem olvasod mégsem Gábor könyveit és a blogot sem. Szóval valami nem stimmel.

    A Biobarát Bioboltban van pár termék, amit gondolom viszont jónak tartanak a Healthy America termékei közül. Ezek közül ajánlották ott nekem a VistaClear-t, szemvitaminnak. Ebben 5 mg réz van. Mivel Jamineték napi 2-3 mg-ot ajánlanak csak rézből, így nem merek csak minden másnap beszedni a VistaClear-ből egy szemet. A cink is kevés benne, a rézhez képest, így amelyik napon beveszem, akkor szedek hozzá 30 mg cinket, a köztes napon pedig 15 mg cinket. Így jön ki a 10:1 cink:réz arány. És újabban még külön szedek naponta 10 mg Swanson Lutein-t is ezek mellé. Ezektől azt várom, hogy sötétben jobban lássak, ne fájjon a szemem és a nappali erősebb fényt is el tudjam viselni. Édesanyámnak makula degeneráció miatt csak a térlátás maradt meg, egy nagyon szürke folton keresztül lát csak középen, tehát neki nem megy semminek, de majdnem vak. A sárgafolt sárgájának sűrűségéről olvasva, hogy milyen fontos, hogy ez elnyelje a kék fényt és az ultraibolya tartományú fényt (?) kezdtem bele a szemvitamin, lutein, napi datolyaevés (arabok szemvédő taktikája, de nem hülyeség, meg televan zeaxanthinnal), rendszeresebb sárgarépa-, sütőtökevés gyakorlatába. Úgy érzem, hogy máris jobb.

    VálaszTörlés
  152. 150. Szakesz

    "Ami még érdekes tapasztalatom, hogy a rizsevéssel párhuzamosan lecsökkent az édesség iránti igényem, vágyam, nem kívánom annyira a csokit, sütit, gyümölcsöt."

    Szintén megtapasztaltam.....

    VálaszTörlés
  153. 145 Descalez
    Szia!
    A CKD már a ködös múlté. Kb. két hete átálltam. :) Jamineték engem is megfertőztek. :) A legviccesebb az volt, hogy a nadrágövön néhány nap után húzni kellett egy lyukat összébb. :)
    (Igazán ajánlom az áttanulmányozását Neked, mert részben néhány következtetéseddel teljesen egybevág, míg némellyel ellentétes.)
    Természetesen a folyamatos átmeneti böjtölést betartom.
    Ezzel párhuzamosan egy maximális intenzitású, minimális volumenű és ritka edzésre váltottam.
    Utólag visszanézve minden bizonnyal folyamatosan túledzett állapotban voltam az utóbbi időszakban, amit én elsősorban a nagy volumenű, nagy intenzitású és gyakori edzésnek tudok be. Majd beszámolok róla, hogyan reagálok rá.

    Amit viszont én nagyon sarkalatos kérdésnek látok, és úgy látom, hogy itt eléggé elsikkadt, az a húsokkal együtt elfogyasztott omega 6 kérdése. (Én az utóbbi időben rengeteg húst fogyasztottam, mert az extra kalóriákat zsíros sertés húsból vittem be.) Jamineték szerint a csirkehús zsírtartalmának 20%-a is lehet omega 6, a disznózsírnak akár 30%-a is. Ez nem, hogy sok, hanem egyenesen rengeteg. Ami igazán nyugtalanító: Magas omega 6 bevitel. Az alacsony füst pont miatt karcinogén anyagok képződése.... (Lásd Joe cikke az első paleó magazinban és blogos beírásai.)

    Másik téma a kálium bevitel. (Előző hónap 363-as hozzászólás.)
    Tejfalussytól indult ki ez a népirtás káliummal dolog. Nekem eszelősnek tűnik, ahogy ezt előadja..
    Jamineték szerint fél kiló banánban van 1,6 g, fél kiló krumpliban 2,5g. .
    Ha egy nap mondjuk ennyit megeszek, akkor ez több. mint 4 gramm. Paradicsomban még több van. Ha
    megeszek 5 gramm sót, aminek pl. fele kálium lenne, akkor ezt még el sem érné.
    Tovább árnyalja a dolgot, hogy lehet kapni "Tejfalussí sót" a Mediline-ban....szóval nem tudom mit gondoljak.
    Jó lenne találni erre a dologra valami megnyugtató választ.
    Persze nem tudom mennyibe kerül 1kg kálisót előállítani, és hogy megérné-e valakinek a 60Ft/kg áru legolcsóbb sókat ezzel vegyíteni...

    Napsütéses szép napot! Simon Péter

    VálaszTörlés
  154. 143. Anna.Willson:

    Bocs, Descalcez megelőzött. csak most tudtam idejönni.
    A cikkben, amit linkelt, az van, hogy toxikus psoralent tartalmaz, amiben potenciális rákkeltő karcinogének és mutagének vannak, a főzés nem semmisíti meg. És hogy már 10 deka is tüneteket okozhat, bizonyos körülmények között. Hát nem tudom, máshol meg mindenhol agyondicsérik.
    Én nem szoktam enni, mert nem tudok venni, termeszteni sem, mert nálunk, hmmm.....hogy is mondjam, cérnavékonyak a gyökerek, répát is ritkán.
    Most is épp olvastam egy újságban cikket róla, nem tudom belinkelni, mert nem találtam online, de dicsérték.
    De lehet, hogy jobb az óvatosság.

    VálaszTörlés
  155. 147. Descalcez
    "Lardeteriánus" :-) Az adieriánus, az micsoda?
    Hát igen, nagyjából egyet értek, de pl a paszternákot mérgezőnek feltüntető odlalon is van jó pár dolog, ami mérgező szerintük. Ezek alapján majdnem mindent kizárhatnánk, goitrogének, fitátok, oxalátok, lektinek, szolaninok stb. Másokat azután a magas fruktóz- vagy egyéb CH-tartalom miatt, a fehérjéket a növekedési hormon miatt... stb. Tehát akkor mégis az marad, hogy mértékletesen mindenféléből - paleón belül, vagyis elhagyva azokat, amik igazából semmi hasznot nem hajtanak (pl nálam a gluténesek mindenképpen ilyenek), csak károkat okozhatnak. Milyen jó, hogy már elvetettem a paszternákot!:-)

    CH-növelés kérdése:
    Egyet értek az előttem szólókkal. Tapasztalat, hogy egy kis CH-növelés segít túledzettség, magas kortizolszint esetén. Viszont intésként én azt hangsúlyoznám, hogy azok növeljék a "biztonságos keményítőkből" származó CH-t, akik egyébkétn rendesen edzenek mellette.
    Én hanyagoltam az edzést, és hízni kezdtem, mint Rozcsika.(Bár rizzsel nem nagyon próbálkoztam, helyette tápióka keményítő és édeskrumpli volt) Most nem is annyira az étrenden akarok változtatni, hanem a mozgásmennyiségen, de komolyan. Izmosítani.
    Szakesz, gömbölyűbb fenék?:-))) Hm, ennek a kulisszatitkairól szívesen értesülnék :D (milyen edzésfajta vezetett ilyen eredményre... stb)

    VálaszTörlés
  156. 157. Simon Péter:
    Azon az oldalon, amit Des belinkelt a sójáról, ott is Tejfalussy képe virít, ajánlgatja, gondolom.

    VálaszTörlés
  157. 135. Willson, Smirgli

    A progeszteron jótékony hatásáról már én is hallottam, de vajon kinek ajánlott ezt alkalmazni.
    Van itt valaki, aki használ progeszteron krémet? És mi az indikációja? Vagy bárkinek (mindenkinek) ajánlott (aki nő)?

    Descalcez:
    Nem teljesen értem: ez most tiszta só volt a patikában? És hogy jön ide akkor a kálium, vagyis miért, hogyan lettek öngyilkosok a tisztasóval a népek? Én meg úgy jártam patikában, hogy Mg-citrátot akartam porban venni. Áááá, azt nem lehet kiadni - mondta a patikus. Ennyi.

    VálaszTörlés
  158. 161 MW
    Én rendszeresen patikában veszem az aszkorbinsavat, meg a magnézium citrátot. Ismerős a patikus, nem volt semmi gond, viszont utolsó alkalommal már nem az eredeti kimért aszkorbinsavat kaptuk, hanem valamilyen előre kiszerelt verziót, mert azt mondta, hogy erre tényleg van valamilyen szabályzat, ami miatt elvileg nem adhatnák ki. De mivel mi rendszeresen ott vesszük, beszerzett egy hivatalosan is árulható fajtát. Egy másik patikában meg úgy jártam, hogy kértem magnézium citrátot, és valamilyen tablettát akartak adni, mondtam, hogy azt nem kérem, mert a tabletta előállításakor túl sok segédanyagot és egyebet használnak, arra nincs szükségem. Erre a patikus kimérette nekem a 10 dkg-t, amit kértem :)

    VálaszTörlés
  159. 157. Simon Péter
    Tekintve, hogy én is körbejártam már ezt a tisztasó ügyet pár éve, amikor ettem is ilyen patikai tisztaságú sót egy jó ideig, akkor kötelességem, hogy írjak róla, hogy abbahagytam ennek a tisztán NaCl-nak az evését már rég, visszatértem az őstengeri sóra, korábban az egyik magyar vákum sót ettem (kősó), amiben nagyon kevés a kálium.
    "... Ritmuszavarhoz vezethet a nátrium, kálium, magnézium, kalcium ionok arányának megváltozása a testfolyadékokban ..."
    Szerintem amikor nekem kihagyott egyet-egyet a szívverésem, akkor Mg és kálium hiányom volt, még a himalaya só mellett is lehet, hogy kevés a kálium amit beviszek. Amióta vitaminokat szedek, azóta nem hagyott ki a szívverésem. Kop-kopp

    VálaszTörlés
  160. 155. Rozcsika
    Ez a látás-téma engem is érdekel, neked mi a gondod a szemeddel? Én erősen rövidlátó vagyok (10-12 dioptria) és kontaktlencsém van, de az egész napos gép előtt ülés után elég fáradtak a szemeim, és hát sötétben (és szürkületben is) rosszul látok. Emiatt nem is szeretek sötétben vezetni, mert a szembejövők viszont vakítanak, mert hogy az erős fényt sem bírja a szemem. Egy időben szedtem valamilyen szemvitamint (talán Ocuvit?) de nem tapasztaltam semmilyen hatást, pedig két-három dobozzal beszedtem egymás után.

    VálaszTörlés
  161. 157. Névtelen
    "maximális intenzitású, minimális volumenű és ritka edzésre váltottam." - Erre kiváncsi lennék. Én is ilyet csinálok. Egyszer már írtam is itt róla.

    VálaszTörlés
  162. Keményítő témához:

    Tavaly ilyenkor próbáltam paleóval fogyni úgy, hogy alacsonyan tartottam a CH-t és futottam. Egészen tavasz végéig nem mozdult a súlyom, aztán abbahagytam a futást (időhiány+elfogyott a motiváció) és visszavettem zabot (zabkása heti többször, néha zabpehelylisztes süti). Azonnal elkezdtem fogyni és 1-2 hónap alatt leadtam az utolsó 5 kilómat, ami fél évig makacsul ragaszkodott hozzám. Nyáron futás helyett a Fegyencedzést csináltam és elég sok gyümölcsöt ettem még a zab mellett is, a súlyom pedig tovább csökkent és azóta is ugyanabban a tartományban mozog, pedig mostanában nem edzek sokat és néha még 1-2 szelet puffasztott rizs is becsúszik (főleg, ha házon kívül kell ennem és nincs semmi, amit elvihetnék). Szóval nekem is pozitív tapasztalataim vannak a mértékletes keményítőfogyasztással kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  163. 164. Merrea
    Én is rövidlátó vagyok, a kontaktlencsém már rég leraktam. Kb. 5-6 éve figyeltem meg azt, hogy sokkal több fényt kell felkapcsolnom a szobában ahhoz, hogy valahogy ne kelljen erőlködnöm a látással. Kutyasétáltatáskor, délben, de a tetőtéri lakásunkban is, nem bírom, ha szűretlenül ömlik be a fény az égboltról, egyszerűen fáj a szemem tőle, akárhol is vagyok a szobában, nem kell ahhoz az ablak felé sem fordulnom.

    Anyám szedett Ocuvite Preser Vision-t 5-6 évig, orvosi tanácsra. Ennek a szernek két nagy baja is van, az egyik, hogy dl-alfa-tokoferol van csak benne, és a cink-réz arány nem 10:1-hez, hanem 174:1, így az évek alatt komoly rézhiányt lehet előidézni vele. Ha igaz, amit Jamineték állítanak a cink:réz arányról és ha jól számoltam. Jamineték könyvében pedig az áll, hogy egy ilyen komoly rézhiánytól lehet szívinfarktust kapni, többek között. A másik baj meg az évekig tartó A vit. többlet, külön beszedett D vit. nélkül szedte Édesanyám, és még szorgalmasan ette kilószám a répát, mert hogy az orvos azt mondta.
    Édesanyám infarktusát tehát nyugodtan ráfoghatom a csak szintetikus alfa-tokoferol egyoldalú bevitelére, az A vit. dominanciára és a rézhiányra.

    Ez a 10:1 cink:réz arány probléma a napi Two-per-day szedőknél is érvényes, mert ott meg napi 30 mg cink van bevíve 0 mg réz mellett, és szerintem nem olyan könnyű napi 3 mg-nyi rezet megenni.

    Nagyon nehéz dönteni, hogy a LEF vitamint gyártó szakembereknek van igazuk vagy Jaminetéknek. Gábor mindkettőjüket elismeri, a paleo társaságból sem rúgták ki Jaminetéket, tehát nem lehet azt mondani, hogy nem érdekes, hogy mit mondanak.

    VálaszTörlés
  164. 167.
    Mint érzékeny szemű ember, még azt a megfigyelést tettem, hogy nem egyforma a fény a lakás keleti és a nyugati oldalán, mindegy, hogy melyik napszakban vagyunk, mindig jobb a fény a keleti oldalon. Van amikor az a feladatom, hogy apró gyöngyszemekből lógókat vagy hímzést készítsek és hiába lenne kényelmesebb a nyugati fekvésű szobában dolgozni, csak a keleti fekvésűben látom rendesen a varrnivalót. Szerintem ez is a kék fénnyel lehet kapcsolatos, amit már nem tudok elnyelni rendesen a sárgafoltommal, mert az nem elég sűrű sárga.

    VálaszTörlés
  165. 165. Jakab
    1 nap edzés, 3 nap szünet. Közben valami kardióval kiegészítve.Teljestest program, főleg nagy összetett gyakorlatokkal. Minden gyakorlatból 1 db 40-60mp-ig tartó csúcssorozat (a kellő bemelegítő sorozatokkal) ami a pozitív izombukásig megy egy 10-15mp izometrikus kitartással a bukott pont után. Ha elértem a 60mp-et a bukás előtt, akkor lehet súlyt növelni, amivel 40mp-et legalább teljesíteni kellene.
    Gyakorlatok: elemelés hex-barral, húzódzkodás, evezés T-rúddal, tolódzkodás, állva nyomás, kétkezes bicepsz, tricepsz letolás csigán, vádli állva.
    Ismerős? Alias HIT edzés, Mike Mentzer finomítással. :) Nagyon kíváncsi vagyok, hogy reagálok majd rá.
    Most kezdtem bele. Próbálgatom, és majd finomítom. Pihenő napok száma, esetleg két napra osztás...
    Attól függően, hogy tudok majd regenerálódni.
    Úgy tűnik sajnos, hogy a nagy volumenű edzés zsákutca. Pedig eddig nagyon hittem benne...és szerettem is csinálni...
    Simon Péter

    VálaszTörlés
  166. 144 descalcez:

    Nagyon érdekes cikk ...

    Mindenkinek köszönöm az infókat!

    VálaszTörlés
  167. 161. MW

    "A progeszteron jótékony hatásáról már én is hallottam, de vajon kinek ajánlott ezt alkalmazni.
    Van itt valaki, aki használ progeszteron krémet? És mi az indikációja?"

    Nekem évek óta miómám van, az ezzel együtt járó kellemetlenséggel. Az orvosok egyedüli megoldásnak a méhkivételt ajánlották. Én meg úgy döntöttem, hogy inkább megpróbálom kihúzni így a klimaxig, mert akkor gyakran visszafejlődik/felszívódik a mióma. A felborult hormonegyensúlyra (ösztrogén többlet, progeszteron hiány) használom a krémet: http://www.iherb.com/Now-Foods-Solutions-Natural-Progesterone-Liposomal-Skin-Cream-Scent-Free-3-oz-85-g/779#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=progesterone&rc=39&sr=null&ic=6 és barátcserje kivonatot: http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Vitex-Fruit-400-mg-100-Capsules/2053#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=vitex&rc=135&sr=null&ic=1

    VálaszTörlés
  168. 169. Simon Péter

    HIT-t csinálok én is: Doug McGuff és John Little body by science nevű programját. 5 féle gépen 1-1 gyakorlat, kb 40-90 másodperc bukásig. Heti egy edzést szabad csinálni, többet semmiképpen. Ezt fizikai kimerültség, kevés alvás, vagy betegség esetén még jobban kell ritkítani.

    Nagyon örülök, hogy van valaki, aki hasonlót csinál, mert eddig senkivel nem találkoztam Magyarországon (a feleségemen kívül, de ő is abbahagyta egyelőre). Már azt kezdtem hinni, hogy hülye vagyok :-). Te ismersz másokat is akik így edzenek? Otthon csinálod, vagy teremben? Van edződ, vagy magadat méred?

    Az edzésnaplómat feltettem netre ide: http://pastebin.com/TZBysYfp

    Azóta is edzek, de változtattam a technikámon, ezért az új számok nem teljesen összevethetőek a régebbiekkel. Nagyon érdekes, hogy mennyire összetett dolog tud lenni egy erőgépen a súlyok emelgetése :-).

    Én nem csinálok mellette semmi kardiót, és ennek ellenére úgy néz ki, hogy a kardió erőnlétet is erősíti - pont ahogy a könyv jósolta. Nekem amúgy a jó közérzeten kívül semmi célom nincsen, ezért könnyű szívvel úgy tudtam dönteni, hogy amennyire lehet pontosan követem az utasításokat, és véletlenül sem edzem túl magam.

    Doug McGuff (bodybyscience.net) mellett nézegetem Drew Baye (baye.com) oldalát is. Nagyon sokmindenről ír, van néhány dolog amit szerintem hasznosítani fogok onnan is.

    VálaszTörlés
  169. Jakab, Simon Péter

    "Már azt kezdtem hinni, hogy hülye vagyok :-)"

    Akkor csatlakozom a hülyék klubjához :) Úgy tűnik, hogy többen vagyunk hardgainerek, akiknek a volumen edzés nem jön be. Nálam úgy alakultak a dolgok, hogy ősztől a bringa pihen, miközben krónikus időhiánnyal küszködöm. Ezért még ősszel eldöntöttem, hogy valamilyen minimalista súlyzós programot fogok követni, csak nehogy berozsdáljak :) alapon. Ezért kb. heti de néha 2 heti kihagyásokkal súlyzóztam, viszont januártól rákaptam Tim Ferris féle programra. (nem tudom ki linkelte be a könyvet, de hálás köszönet érte). Pici módosítással. Ez nekem tökéletesen megfelel, mivel nála 2 felé osztott program van, A és B. A után 3 nap pihenő, B után 3 nap pihenő. Tehát 8 nap egy ciklus. Ez most történetesen tökéletesen összevág a munkarendemmel, mivel jelenleg úgy dolgozom, hogy nappal, éjjel, szabad szabad..... Az A-ba megpróbáltam teljes testedzést belesűríteni, amit mindig a második pihenő napomra időzítek, ilyenkorra már van hozzá elég "lelki" energiám végigcsinálni. Ezek 80 másodperces sorozatok, bukásig. Leeresztés előtt 10-15 sec kitartással. 5 sec felemelés, 5 sec. leengedés. Soha nem hittem, hogy ez ilyen gyilkos tud lenni. A B csoportba egyelőre csak kettlebell jutott, ezt eddig a második nappalos műszak előtt hajnalban szoktam megoldani. (egy nappal elcsúsztatva) Ősztől eddig kb.4-5 kg felugrott rám, viszont a nadrágszíjon a legbelső lyuka teljesen kényelmes, amit még a nyáron igen szűkösnek találtam. Ezen kívül combomon jobban látszik az erezettség, tehát ez a tömeg nem zsírban jött fel rám.

    VálaszTörlés
  170. 161. MW

    A patikus egy rendeletre hivatkozva nem adott patikai sót. Ezért Bruce-tól vettem több kg. Himalaya sót. Ebből még mindig van. Tejfalussy sójára pár hete akadtam rá egy bioboltban. Még nem bontottam fel, hagyom állni pár hónapig. Ha sárgavérlúg-só (natriu-ferrocianid) E535 mentes, akkor meg kell keményedni neki.

    VálaszTörlés
  171. 159 MW

    Zsírevőt akart jelenteni :)

    VálaszTörlés
  172. 100. ildikó imre

    Pangasiust régebben kitárgyaltuk. Ez a Mekongban tenyésztett ketreces csirke vízi váltózata....

    http://inserbia.info/news/2014/01/to-eat-or-not-to-eat-story-behind-the-very-affordable-pangasius-fillets/

    VálaszTörlés
  173. 176 descalces
    a pangasiust magyarországon több áruházlánc is bevizsgáltatta. a sparban meg a aldiban kaphatók rendben vannak. ahogy nem ketreces, korrekt csirke is van, van jó pangasius is.

    VálaszTörlés
  174. 166. Arya:

    Nem egészen értem, akkor most jó volt neked a keményítőfogyasztás vagy nem, mert a hozzászólásod elején úgy tűnt, mintha azt mondanád, hogy pont a zabevés miatt nem tudtál lefogyni, tehát negatív tapasztalatod volt, viszont mikor abbahagytad a keményítőt (zabot) végre lement az utolsó 5 kg, aztán mégis ettél zabot, meg gyümölcsöt és a vége felé mégis arra jutsz, hogy pozitív a tapasztalatod. Szóval pontosítanád, hogy is volt? :)

    VálaszTörlés
  175. Ha ma valaki bemegy a gyógyszertárba és K2 vitamint kér, akkor ezt nyomják a kezébe:
    http://www.kertvarosipatika.hu/kvpt01017131_calcitrio_filmtabletta_60x.html

    ami megint nem jó, mert ez kálciumot is tartalmaz. Max. egy paleós ehet belőle néha, aki nem eszik sajtot és lusta húslevest főzni?

    VálaszTörlés
  176. 179 Rozcsika
    Ennél jobb a Chen-féle, hatóanyagban és árban is.

    VálaszTörlés
  177. Jakab, lehet, hogy egyértelmű, de nekem kicsit zavaros az edzésnapló. Elmagyaráznád? Mondjuk, ezt:
    pull down 55 76 9 4180.

    Lehúzás 55 kilóval, 76 mp-ig, kilencszer?
    Köszi.

    VálaszTörlés
  178. 178. Macskacicó

    Ezt írtam az előbb: "Egészen tavasz végéig nem mozdult a súlyom, aztán abbahagytam a futást (időhiány+elfogyott a motiváció) és visszavettem zabot (zabkása heti többször, néha zabpehelylisztes süti)." Tehát a "visszavettem" úgy értendő, hogy visszavettem az étrendembe, amely addig nem tartalmazott zabot, és hogy a zabevés előtt nem fogytam, utána meg igen és azóta is azt a súlyt tartom.

    VálaszTörlés
  179. 180. Merrea
    Igen, tudom, a hozzászólásom arról szólt, hogy Gábor hatására megvesz a többség egy K2-ként eladott terméket és vele kap egy felesleges kálcium löketet is és akkor már megint kevés lesz a K2-je, tehát ott tart, mint mikor nem szedett K2-t és ezért nem fog segíteni az elmeszesedett ízületein, érfalain és akkor azt mondja, hogy hülyeség ez a K2, pedig nem az, csak már megint túlteljesítették a gyógyszertárban a tervet, hasonlóan ahhoz, amikor Omega3 mellé pakolják az omega-6-ot és 9-et.

    VálaszTörlés
  180. Mw, a fenékkerekítés kulisszatitkai :))) nagy vonalakban ezek: nagy súlyos, heti 2-3 edzés, azon belül is guggolás olimpiai rúddal (kimaxolva és aztán edző segítségével 6 hetente változó edzésprogram pontosan kiszámolt terheléssel), sétáló kitörés dupla kettlebellel, bolgár kitörés kbellel, boxra fellépegetés bellel, ilyesmik. A lényeg szerintem a nagy súllyal terhelés, és hogy legyenek teljes testes gyakorlatok, hogy meglegyen a megfelelő edzésinger. Kezdőként nagyon látványosan lehet fejlődni, az olimpiai rudas tarkón guggolásnál bő fél év alatt az első maxomhoz képest 25 kilót pakoltunk fel, deadliftnél 40-et. Elég motiváló volt :) Még korántsem vagyok elégedett, a tesómnak például sokkal jobb hátsója lett ugyanennyi edzéstől, mert neki eleve jobbak az adottságai, de én is sokat fejlődtem. Most a babavárás miatt vissza kellett vennem az edzésből, de folytatás következik, már van erőm bellezni otthon, márciustól meg megyek vissza félszemélyi edzésbe :)

    VálaszTörlés
  181. 182. Arya:

    Aha, értem, köszönöm a magyarázatot, akkor én félreértettem, azt hittem, épp, hogy abbahagytad.
    De ez nagyon érdekes, hogy épp akkor kezdtél fogyni, amikor a futást is abbahagytad, meg újra kezdtél zabot enni.
    Én is szoktam, ezért érdekelt annyira a te tapasztalatod, mivel itt olyan kevesen esznek. Igaz, engem nem a fogyás miatt, mert arra igazán nincs szükségem :), hanem hogy vajon nem okoz-e valami rosszat. Mit gondolsz? (fitinsav, ilyenekre gondolok).

    VálaszTörlés
  182. 184. Szakesz

    Köszi a részletes leírást :-) Nekem ugyan ez az "edző segítségével", meg a pontosan kiszámolt terhelés valószínűleg nem fog menni, ahhoz el kéne járnom egy edzőterembe, és arra most nincs sok esély :( Kettlebellből van kettő, csakhogy különböző súlyúak (egyik a fiamé:-)), de gondolom, ott maga a súly a lényeg, tehát úgysem kell lengetni, akkor meg jó lesz két kézisúlyzó is vagy vízzel telt flakonok, stb.
    Sok sikert neked is a kismamatornához :-D

    VálaszTörlés
  183. ááá én is eszem krumplit, már kezdtem nagyon szégyellni magam... nekem is csökkent az édességigényem, ami óriási dolog, viszont én nagyon demotivált vagyok edzésileg, szóval hízok, mint egy kismalac... ebben csak az a jó, hogy visszavehettem a régi fehérneműimet (paleo=mínusz két kosárméret)

    VálaszTörlés
  184. 172. Jakab
    Én az edzőtársammal edzek, aki mellesleg a legjobb cimborám. Egymás sorozatait mérjük stopper órával. :) De még az elején vagyunk, ezzel a módszerrel. Szóval Desc, rajtad és rajtunk kívül csak Joeról tudom, hogy próbálkozott ilyesmivel régebben, mikor a volumen edzés nagyszerűségét ecseteltem neki. :) Bocs Joe. :)
    Egyébként a nagy terheléses volumen edzést nem húznám le a WC-n. Mint írtam fejlődtem is tőle, szerettem is csinálni. Nekem az tette be a kaput, hogy az utóbbi fél évben folyamatos sérüléseim voltak.
    Nálam edzünk. Az első egykezes súlyzómat kb. 20 éve vettem meg. Közben jártam edzőterembe sok kihagyással. Időközben bővítettem a készletet. Amióta gyermekeim vannak már nem tudnék eljárni. Mostanra van egy házi készítésű erőkeret egy csigával, házi készítésű T-rúd, gyári olimpiai-rúd és EZ-rúd, rakat 50-es tárcsa, gyári hex-rúd, házi készítésű szakító fogás szélességű hex-rúd (nem tudok róla, hogy létezik ilyen még egy a világon), rakat kettlebell, tolódzkodó, ami az erőkerethez illik, stb. Egyszer egyik barátom, amikor bejött az "izom-műhelybe" :) megjegyezte, hogy itt az 1m2-re eső vas mennyisége rendkívüli. :)
    Neked, az adott gyakorlatokban bekövetkezett erősödést követte hipertrófia?
    A HIT edzést kicsit boncolgathatnánk, mert sokféle értelmezése van. Mint látom, te főleg gépeken dolgozol, én (mi), elsősorban szabad súlyzókkal, és testsúllyal dolgozunk, mint írtam korábban. Néztem a naplódat. impozáns a megerősödés.
    Simon Péter

    VálaszTörlés
  185. 174. Desc
    Egész biztos, hogy a himalája só nem valami rózsaszínnel színezett valami?
    Pár éve volt szerencsém Parajdon tölteni pár napot. Ott vettem egy zsák sót egy árustól. Talán az tényleg bányászott só. Olyan, mint amit a bányában is láttam: szürkés-barnás színű. Talán ebben megbízom...
    Lehet, hogy megint ki kellene jutni oda. Fogy a sónk. :)

    A pangasius-szal teljesen egyetértek. Naivitás lenne feltétlen bíznunk a multik bevizsgálásában...miközben a gyógyszeriparban nem bízunk. Mi is a különbség? :)

    Simon Péter

    VálaszTörlés
  186. MW.

    Formás posi ügyben Bret Contreras az embered, itt van egy video, hogyan "kínozza" a kliensét a "pancake ass" elleni harcban:

    http://www.youtube.com/watch?v=F9oXc4vSYRg

    VálaszTörlés
  187. 185. Macskacicó

    Semmi de semmi meglepő nem volt számomra Arya beszámolójában. Túl nagy CH megvonás = anyagcsre lassulás. Kortizol felmegy a csillagos égbe, úszógumi marad. Hozzájön a krónikus kardio, tesztoszteron lemegy a béka segge alá, kortizol meg még magasabbra. Anyagcsere tovább lassul, egyetlen dolog amit veszíthesz az az izomtömeg. Egy részlet a múltkor általam belinkelt cikkből:

    "De mindez feltételezhetően nem az egyetlen jelenség, ami előáll! Az állandóan magas kortizol szint másik hatása az, hogy a leptin érzékenység csökken az agyban. A leptinről itt nem akarok beszélni sokat, de lényegében ez a hormon az, amely az agynak jelzi a testzsír mennyiségét. Amikor a normális leptin érzékelés az agyban megzavarásra kerül, akkor sok minden kisiklik az anyagcserével kapcsolatban és az a gyanúm, hogy ez a jelenség is a háttérben van.

    Nem feltétlenül a kortizolhoz van köze, de kimutatták legalább egy tanulmányban, hogy ha egy nagyon alacsony kalóriás diétát (PSMF) megfejelünk heti 6 óra kardióval, akkor sokkal nagyobb anyagcsere sebesség csökkenés következett be, mintha csak diétáztak volna. A test érzékeli, hogy mekkora a kalória hiány és túl nagy esetében rossz dolgok történnek!

    Ezért próbálok mindenkit erősen eltántorítani attól, hogy "rohamdiéták" során sok kardiót végezzenek. A lényeg, hogy az itt felvázolt szituáció sok szempontból is rossz, álljon bármi is a hátterében!"

    A PSFM egy aránylag magas fehérje tartalmú étrend, alacsony szénhidráttal. Vészesen hasonlít a paleora.... A többit már gondold hozzá magad!

    VálaszTörlés
  188. 60. Szengab

    "hanem akkor talán azt kéne megfejteni, mi az a ici-pici különbség, amiért rájuk, az ő szénhidrátjuk nem úgy hat, mint a nyugati emberre az övé."

    Fogas kérdés, agyaltam rajta eleget. Azonban még ide lehetne számítani az okinavai öregeket is (csak hogy legyen pálda a rizsevőkre is) http://www.ted.com/talks/dan_buettner_how_to_live_to_be_100.html , mert úgy látszik, rájuk sem hat. Ezenkívül az egész kínai tanulmányt ( http://www.somapapa.hu/014.pdf ) is cáfolni kellene. Csakhogy T Collin Campbell étrendjét követő emberek ugyanolyan gyógyulásokról számolnak be, mint a paleósok. Cukorbetegségtől kezdve autoimmun megbetegedésekig van mindenre példa. Ha a peleo lenne az egyetlen helyes út, akkor az ő gyógyulástörténeteiket cáfolni kellene. Rá lehet mondani, hogy a nyugati kajától bármi jobb, ami igaz is. Azonban az ő igazukat is orvosilag bizonyított, szív és érrendszeri betegségek visszafordulásáról tanúskodó leletek állnak rendelkezésükre. Ami közös minkét étrendben, az a "rend". Bizonyos keretek lefektetése, míg a nyugati stílusú táplálkozásra ez nem jellemző.

    3 dolgot tudnék megnevezni, ami miatt rájuk nem hat úgy a CH mint a nyugati világra. Egyik a kalória mennyisége. Sem a kitavaiak sem az okinavaiak nem eszik túl magukat. Másik pedig az lehet, hogy nem "barkácsolt ételeket" (T Collin Campbell után szabadon) fogyasztanak, mint a nyugati világ. Teljes értékű tápláléknak nevezi, míg mondjuk az olajak, maglisztek bizony számomra barkácsolást jelentenek.
    3. dolog pedig a tejtertmékek hiánya lehet, mégpedig azért, mert ugye a tej eleve inzulinrezisztenciát okoz, tejjel együtt CH fogyasztva meg többszörös inzulinválaszt vált ki, mint önmagában csak tej vagy csak CH tenné.

    VálaszTörlés
  189. 189 Simon Péter

    Itt viszont nekünk kell megbíznunk Bruce Himalaya sójában, mint ahogy II megbízik az Aldi által beviszgált cápaharcsában, és ahogy a legtöbb ember megbízik az OÉTI által preferált szívbarát margarinban :)

    VálaszTörlés
  190. 185. Macskacicó
    Nekem eddig nincs negatív tapasztalatom a zabbal. Anyukámnak néha gyomorégést csinál, de csak ha túl sokat eszik belőle. Nekem a reggeli zabkása 40 g pehelyből, 1-2 ek cocomassal + gyümivel/mazsolával és édesítővel tökéletesen jó, kitart egészen délig (reggelizni kb. 6-kor szoktam). A sütizést nem viszem túlzásba, nem is lenne rá időm, meg olyan rettenetesen édesszájú vagyok, hogy amíg van itthon édesség addig rájárok, ezért sem sütök gyakrabban se zabból, se magokból (ez utóbbiakat az áruk miatt is hanyagolom).
    Meg egyébként azok után, amiket a blogon és a Paleomagazinban olvastam a húsok omega-6 tartalmáról, nem vagyok biztos benne, hogy jobban járnék, ha csak bolti húsokon meg tojáson élnék, biotermékeket venni meg esélytelen az anyagiak miatt is, meg ha nem ismerem a termelőt, honnan tudjam, hogy tényleg bio a termék? Sőt, az itt olvasottak alapján lassan ott tartok, hogy az egyetlen megoldás számomra az lenne, ha kókuszzsíron és vitaminokon élnék, mert már minden másról kiderült, hogy valami gáz van vele. A húsban/halban/tojásban sok az omega-6, a gyümölcsöknek magas a cukortartalma, a zöldségek permetezve vannak, a kimerült talaj miatt nincs bennük vitamin plusz a gyökérzöldségek minden mocskot magukba szívnak a földből, a magokban sok a fitát, az omega-6 és drágák is, a zabban (ami már eleve nem igazán paleo) lektinek és fitátok vannak, szóval aki nem vidéki és nem milliomos, az innentől eléggé meg van lőve, hogy mit is egyen...

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.