2013. március 29., péntek

A rák és a ketogén étrend VIII.folyt.

236 megjegyzés:

  1. szengab

    "Nem jött meg még a keresetlevél. "

    Amelyik kutya ugat, az nem harap - mondja a közmondás.

    VálaszTörlés
  2. nemalmodik

    "Ha jól tudom, történelmi példái is vannak, hogy közösségek összetartását megerősítő egyik leghatékonyabb eszköz, ha van egy közös ellenség, ne adj' isten agresszor vagy valaki, akit ki lehet nevezni annak, aki azt a közösséget fenyegeti, állítólag."

    Erre ott vannak a dietetikusok hivatalos ajánlásai, a szívbarát margarin reklámjaikkal, meg az aggresszív tejtermék propagandájukkal. Például ez. Ha itt a blogon előkerülnek a paleo dogmákkal ellentétes nézetek, én ezeket mind gondoatindítónak tekintem. Hisz még nem volt "paleo zsinat", ahol lefektették volna a dogmákat, én meg mindent meg szoktam kérdőjelezni....
    A háromlábú lőtéri kutyát sem érdekli hozzáállás meg nem igaz, ha így lenne, akkor most nem válaszoltam volna erre.


    "Revernek köszönöm, hogy fölhívta a figyelmet a palmitinsav szerepére. Majd igyekszem belőle kevesebbet fogyasztani :))"

    Nem hinném, hogy ezzel bármit is elérnél. Ugyanis palmitinsavat annyit gyárt a májad, amennyit csak akar. Ez a szénhidrát "hosszútávú" eltárolásának a mechanizmusa, mikor zsírrá alakul. Palmitinsav a természetben nem terem. Ha disznózsír formában viszed be, akkor azt a disznó mája gyártotta le, ehhez meg a disznónak kellett több szénhidrátot megenni mint amit felhasznált, így lett belőle palmitinsav.

    Mindaddig nem okozhat problémát a palmitinsav bevitel, míg a saját májad nem gyártja szintén a bevitt többlet szénhidrátból. Hogy ehhez mennyi szénhidrátot kellene megenni? Teljesen lemerült májglycogén esetén a máj képes befogadni 100g szénhidrátot, lemerült vázizomzat pedig 300g szénhidrátot. Az együtt kb. 1600 kcal szénhidrát, annélkül, hogy ebből zsír keletkezne. Ez pedig nem kis mennyiség. Ha ülő életmódot folytatsz, akkor az izomzat felvétele kiesik, a máj tartaléka pedig kb. 1 napra elegendő. Tehát még ekkor is napi 1-szeri 100g szénhidrát még nem fog zsírgyártáshoz vezetni.

    http://www.freeacnebook.com/56-63.htm#61

    "Glycogen
    Besides glucose, there is another very important type of sugar in your body: glycogen. It is by controlling the amount of available glycogen that you can easily control your weight.
    There are two types of glycogen: liver-glycogen and muscle- glycogen. Both types of glycogen are composed of glucose.
    When you absorb sugars from food, your glucose level in the blood rises. If you take in more sugars than the blood can absorb, the glucose is stored as glycogen in the liver and the muscles. If you exercise regularly, your muscles can contain up to about 1200 calories of glycogen. Your liver can contain up to about 400 calories of glycogen.
    If your muscles and liver are both filled with glycogen and you eat more food, the extra glucose is stored as body-fat."

    A telített zsír ellenesség még Ancel Keys öröksége, amit egy szép kis meghamisított statisztikáira alapulnak:

    http://www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4

    VálaszTörlés
  3. Még az előzőhöz egy frappáns animáció:

    http://www.youtube.com/watch?v=mNYlIcXynwE

    Ha valaki kedvet kapott volna hozzá, nézze meg az egés dokumentumfilmet.

    Ez igazából a super size me kritikája (nekem csalódást okozott, hisz a kísérleti alany sok esetben rosszullétig zabált, nem egyszer okádott utána mint a lakodalmas kutya), bebizonyítja, hogy akár gyorséttermi kajákon is meg lehet úszni az elhízást. Persze meg kell válogatni a kajákat, ja és persze a mennyiséget is.

    VálaszTörlés
  4. "210 Afrikában éheznek, neked meg az a problémád, hogy van-e a csokoládéban szójalecitin vagy sem???? "

    Ha megenném a szójalecitint, akkor Afrikában valakit megmentenék ezzel az éhezéstől? Hadd legyen az én döntésem, hogy a kapirgálós házitojás sárgájából kotyvasztott csokit eszem, a szójalecitint meg ott hagyom Neked a bolt polcán.

    A tojás sárgája is tartalmaz lecitint.

    "A foszfolipidekben a három zsírsav egyikét szerves foszforsav helyettesíti. (A tojáson kívül bôséges forrás még a máj-, a szív-, az idegszövet és a szója). A tojás foszfatidjainak 80 %-át a lecitin adja és 12 %-át a kefalin.
    A foszfortartalmú zsírsavak közül a lecitin az esszenciális kolin forrásául szolgál, melynek néhány hetes hiánya fölnőttekben kóros májelváltozást okoz, elégtelen bevitele csökkenti a folsavszintet, veszélyeztetve nemcsak a meglévô terhességet, de a terhesség létrejöttét is. "

    "Nem szégyelled magad?????"
    Nem, nem szégyellem magam. Mivel Afrikában nem azért éheznek, mert én házi tojásból gyártok csokikrémet. De ha már itt tartunk, megnyugtatlak, hogy a saját tartású tyúkok kisebb okológiai lábnyomot hagynak a Föld nevű bolygón, mint a délamerikai a nagyüzemi szójatermesztés , mellyel az afrikai éhezőket szeretnéd megmenteni. Ha megnézed a belinkelt filmet, akkor rájössz, hogy hány és hány természeti népet nemcsak éhinségbe taszított, hanem a kihalás szélére sodort az éltalad védelmezett szója.

    Te pedig ne akarj bűntudatot kelteni bennem! Bár a fenti mondatod alapján arra a következtetésre jutottam, hogy Te valami toxikus családi modellben növekedtél, ilyen helyeken alkalmazzák a bűntudatot. Így aztán vannak a bűntudatkeltők (Te), meg a bűntudatfogyasztók. Én meg nem veszem magamra.

    VálaszTörlés
  5. 2. descalcez2013. március 29. 13:15
    Az.
    Amúgymeg. Fontos tudomásul venni, hogy isten előbb teremtette meg az embert mint a biokémiát. Meg a dietetikát.
    Szóval hogy nincs ideális étel, csak alkalmas kompromisszum.

    VálaszTörlés
  6. A palmitinsav vicc volt, szarkazmus: többen szememre vetették már, hogy túl jó a memóriám. Történetesen szisztematikusan azok, akik azt is, hogy "sokat eszem" - szerintük.

    VálaszTörlés
  7. Cescalcez-nek címezve

    Mit tanácsolsz, hogy kéne kezelin az energiaháztartást egy maraton lefutásánál, ha az illetőnek elég jó a kondija?

    VálaszTörlés
  8. 222 /előző blokk/ kkryszty:
    Talán a Fogyasztóvédelmi Hatóság foglalkozik ilyesmivel is. Meg lehetne próbálni...
    Az élelmiszer forgalmazás nagyon necces dolog, agyon van szabályozva, megtévesztő dolgot nem szabad feltüntetni a csomagoláson. És ha előfordulna, meg még bejelentést is kapnak róla, akkor azt keményen büntetik!

    VálaszTörlés
  9. Mindenkinek Kellemes Hósweet-ot kívánok!

    VálaszTörlés
  10. Locsolóvers a fiúknak (2013:-))

    "Hófúvásban jártam,
    Lavinát is láttam,
    El akart sodorni,
    Szabad-e locsolni? :-))

    VálaszTörlés
  11. Minden kedves blogtársunknak,
    csendes olvasónknak, paleomozgalom iránt érdeklődőknek,

    (sőt még az estleges "kötőzkős" trolloknak is!)

    ezúton kívánok:

    KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!
    Húsvétinyuszi

    VálaszTörlés
  12. Én is nagyon boldog, kellemes, napsütéses húsvétot kívánok mindenkinek!

    Húsvétinyuszi: hozhattál volna egy kis jó időt.:)

    Descalcez: ha erre jársz, majd szeretnék valamit kérdezni, szólj, ha lehet. Köszi.

    VálaszTörlés
  13. sziasztok !

    Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok mindenkinek üdv zsolesz

    VálaszTörlés
  14. ehhez mit szóltok? különösen az utolsó mondatra hívnám föl a figyelmet. egy ismerősöm küldte:

    http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20130329/teff-glutenmentes-gabona/

    redi71

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!

    Ez szép és jó, csak az ára brutális, és mennyi lehet a GI-e?
    Magdianyus

    VálaszTörlés
  16. Szengab: szeretném megköszönni a mai hírlevélben található Kresser írásának fordítását és közlését! Nagyon hasznos volt számomra, és számos kérdésemre választ kaptam!

    VálaszTörlés
  17. Galgóczi Imre

    "Kialakulóban van egy új irányzat - Ezopaleo - néven?"

    Mondjuk a repülősöket és paleót ötvözve létrejönnek a paleoasztronauták :)


    "Mit tanácsolsz, hogy kéne kezelni az energiaháztartást egy maraton lefutásánál, ha az illetőnek elég jó a kondija?"

    Nem teljesen értem a kérdést.

    Macskacicó

    "ha erre jársz, majd szeretnék valamit kérdezni, szólj, ha lehet. Köszi."

    Ha hiszed, ha nem, szinte online olvasom a blogot mobilon maileken keresztül. Válaszolni meg úgy nem igazán lehet. Tehát én itt vagyok.

    VálaszTörlés
  18. Remek a két hírleveles "cukis" cikk. Köszönöm:-)

    VálaszTörlés
  19. 17. Descalcez:
    Na :) szóval az lenne a kérdés, hogy a többször is belinkelt Kitavai tanulmányt böngésztem.
    Ezt írják:
    " The diet is relatively high in carbohydrate and saturated fatty acids."
    Amiről Robb Wolf is azt írta, hogy egyenes út a temetőbe, és nemrég volt itt is róla szó, hogy ha a magas Ch fogyasztás magas telített zsír fogyasztással jár, az nem jó.
    Ráadásul a cikk vége ez:
    "In addition, our findings lend no support to the concept that a very high intake of carbohydrates ( >60 en%)
    increases the risk of cardiovascular diseas"
    Tehát hogy azt találták, a nagyon magas (60 % fölötti) ch bevitel nem járul hozzá a kardiovaszkuláris betegségekhez.
    Ez némileg ellentmond a paleós irodalomban olvasottaknak, igaz, hogy ott finomított ch van, de amit ők esznek, az is elég gyorsan felszívódók, nem?
    "Tubers (yams,sweet potatoes, taro and manioc), fruit". Akkor csupán a mozgás az, ami a magas Ch ellenére megóvja őket a civilizációs betegségektől, vagy mi a titkuk?
    Na, elég zavaros lett, remélem, értesz, szóval azt szeretném tudni, hogy csinálják, hogy eszik a sok ch-t, telített zsírt mellé, és mégsem betegek? Sőt, sokan cigiznek is.

    VálaszTörlés
  20. Descalcez:
    Na, én is elolvastam a cukis cikkeket a hírlevélben, és rájöttem, azért is lehetett nekem 5,1 az éhomi vércukorszintem, mert lehet, hogy fiziológiás inzulinrezisztenciám van? De hát én közel sem eszek ketogén menüt. A terheléses az jó volt.
    Az van a cikkben, hogy az alacsony ch tartalmú étrend miatt inzulinrezisztencia alakul ki, csökken az inzulinérzékenység. Ez nem rossz? Mi pont növelni akarjuk az inzulinérzékenységet. Később akkor már soha nem követhet az ember magasabb ch tartalmú étrendet, mert akkor meg cukorbeteg lesz. Rosszul okoskodom itt?

    VálaszTörlés
  21. Macskacicó

    " The diet is relatively high in carbohydrate and saturated fatty acids."

    "Amiről Robb Wolf is azt írta, hogy egyenes út a temetőbe, és nemrég volt itt is róla szó, hogy ha a magas Ch fogyasztás magas telített zsír fogyasztással jár, az nem jó. "

    Ezt is kiveséztük, hogy nincs tanulmány, mely Robbikának ezt a nézetét alátámasztaná. Ő a kicsiny sűrű LDL-t hibáztatja, de a végén mégiscsak oda lyukad ki, hogy magas gyulladésszint kell hozzá, hogy ez oxidálódhasson.

    "Ráadásul a cikk vége ez:
    "In addition, our findings lend no support to the concept that a very high intake of carbohydrates ( >60 en%)
    increases the risk of cardiovascular diseas""

    Na igen. Szóval vannak ott olyan adatok is, hogy a kitavaiak szervezete igencsak úgy gyártja a zsírt, tehát az ApoB, azaz a sűrű kicsi LDL szép mennyiségben van a vérükben, mégsem meszesednek.
    (sőt még étkezés után el is tárolják ezt a zsírt, majd 2 étkezés között felélik - szépen szemlélteve ebben az animációban .
    Robb Wolf elmélete csak magas gyulladásszint esetén lenne igaz, de hát ugye ők nem fogyasztanak gabonákat, olyan lektineket, melyek ehhez vezetnének. Mint láthatod, még 100 éves, aktív életmódot élő is akad köztük , gyakorlatilag nullához közelítő orvosi ellátás mellett.

    "Ez némileg ellentmond a paleós irodalomban olvasottaknak, igaz, hogy ott finomított ch van, de amit ők esznek, az is elég gyorsan felszívódók, nem?"

    Ellentmond, bizony ellentmond. A felszívódás sebességével nincs semmi baj, ezt is szoktam mondogatni. A májunk eltárolja a szénhidrátot. Mikor leadja a glycogén tartalékokat, az tény és való, hogy nem a degeszre zabálás feelinget jelenti, de hát a nyugati embernek rengeteg kajája van, tehát rohan és nassol, vagy teletömi a gyomrát paleo zsírral, és már el is múlt az éhség. Szóval nem a szénhidrát a vesztünk, hanem inkább az, hogy olyan anyagokkal nyaljuk be, melyek felborítják a leptin és cukorháztartást. Nekik nincs WGA meg tej (IGF növekedési faktorok) az értendjükben, tehát CH-tól jóllaknak, ha meg kibírják nassolás nélkül a következő kajáig, akkor miért is ártana meg nekik a szénhidrát?

    Ha összeveted Dan Buttner előadásával, , akkor azért a szénhidrátevésen kívül van rengeteg közös a "blue zones"-ban élőkkel. Nem esznek többet a kelleténél, stresszmentes életmódot élnek aktívan, rengeteg mozgás, de nem élsport jellegű. Rengeteg mászkálás, pl. a hegyvidéken lakókkal közös, rengeteget gyalogolnak a hegyre fel. Én ezért merek édeskrumplit ültetni, és propagálni, a kitavai tanulmány rámutat, hogy ez egy bitzonságos szénhidrátforrás.

    VálaszTörlés
  22. 20. Macskacicó
    A fiziológiás inzulinrezisztencia nem kóros. Egykét nap CH evés után megszűnik.
    Két magyarázatot olvastam: a szervezet az agynak spórolja a glükózt illetve, hogy a legtöbb sejt jóllakik ketonokkal és emiatt nem reagál az inzulinra.

    Ha jól emlékszem Te panaszkodtál délelőtti fejfájásra és akkor már felmerült, hogy esetleg becsúszol néha ketózisba. Szóval nem lehet kizárni, hogy a cikk jó magyarázatot ad a vércukor értékedre.

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok! Valami nagyon aggasztó dolog történt velem az immár 6 hetes paleo étrendem alatt: kilyukadt egy fogam. Ez lehet, hogy sokaknak nem nagy szám, hogy 32 évesen valakivel ilyesmi történjen, de nekem ez az első és egyetlen lyukas fogam. Az a gyanúm, hogy túl sok gyümölcsöt ettem, és ez megártott a fogaimnak. Járt már így valaki? sosem voltam valami nagy gyümölcsevő, viszont a paleo alatt napi 3x ettem gyümölcsöt, és így éreztem hogy szabályosan marja a fogaimat. Alma, narancs, eper, banán néha, illetve szárított gyümölcsöket ettem. Nem tudom hogy vajon ez az oka annak hogy kilyukadt egy fogam, ezen kívül mi lehet még? Az biztos, hogy ezentúl minden édes gyümölcsöt ki fogok zárni az étrendemből, maximum berries féléket fogok enni, illetve ha esetleg találok vadalmát. Mitől lyukadhatott ki az egyik fogam ezen kívűl? Még a kókusztejre gondoltam, az is nagyon édes,magas fruktóztartalmú, és a kávémba rendszeresen teszek. Hogy történhetett ez meg, ez borzasztó, pedig a PMS-em elég szépen rendezte az étrendem :S nagyon bosszant ez a dolog...

    VálaszTörlés
  24. 21. Des

    Ha jól emlékszem Robb Wolf valamiért megkülönbözteti a növényi eredetű telített zsírokat (kókusz, avokádó) az állati zsíroktól és az előbbieket "biztonságosnak" tartja. Ezt annó nem igazán értettem.

    A kitavaiak nem kókuszból szerzik be a telített zsír legnagyobb részét?

    VálaszTörlés
  25. "Szóval nem a szénhidrát a vesztünk, hanem inkább az, hogy olyan anyagokkal nyaljuk be, melyek felborítják a leptin és cukorháztartást."

    Hát nem tudom. A szüleim mindig is fehérkenyeret ettek és tejet ittak, de olyan vékonyak voltak, hogy ihaj. Most néztem vissza régi supernyolcas felvételeket. Anyum a 80-as években, 3 gyerek után egy gramm zsír nélkül, apum meg szálkás és izmos.

    És ne mondjátok, hogy genetika, mert mindhárom gyerekük különböző mértékben, de megpocakosodott a 30-as éveiben.

    Egyéb bajaik persze voltak a szüleimnek, de az egyszerűség kedvéért most csak az elhízást nézem.

    VálaszTörlés
  26. 23. dagicica

    Denise Mingert olvasgad, fogaival ő is megjárta. Szerinte nem is annyira az édes gyümik veszélyesek, hanem inkább a savak.

    Dental Drama: Tooth Problems on the Raw Diet
    http://frugivoremag.com/2011/01/how-to-avoid-dental-nightmares-on-a-raw-food-diet/

    Nekem meggyszezonban szintén érzékenyek lettek a fogaim, ekkor súrplóanyag mentes foggélt (Gingisol) használtam, segített. Azóta ezt is elhagytam, mert natrium-lauril szulfátot tartalmaz.

    VálaszTörlés
  27. Szomi: Való igaz Robb Wolf különösen a palmitinsavat emeli ki. Szerintem is jobb döntés a kókusz, hisz 12 szénatomig másképp hasznéljuk fel a zsírokat. Laurilsav meg épp 12 szénatomos.

    Régi öregekkel is igazat kell hogy adjak. Nem voltak elhízva. Azonban azt sem árt figyelembe venni, hogy nem volt ad libitum terülj terülj asztalkám, (akinek volt, annak volt cukorbaja meg köszvénye - nem véletlenül úri betegségnek hívták) hanem annyit ehettek, amennyi jutott.
    Ma pedig a kalóriákat könnyebb meginni. HFCS löttyök formájában, számolatlanul. Szerintem ezek a fruktóz alapú üdítők leginkább okozói az elhízásnak. Jóllakottságot nem okoznak, kalóriákan meg gazdagok.

    VálaszTörlés
  28. 21. Descalcez:
    Aha, értem, köszi a magyarázatot, akkor a gabona és a tej a gyenge láncszem, amik a gyulladáshoz vezetnek.

    Ezt a tanulmányt már régebben találtam, némi magyarázat lehet Robbikának :), bár itt a patkánykákat nagyon durva CH-val tömték, ami megbetegítette őket:
    High-carbohydrate high-fat diet–induc... [J Cardiovasc Pharmacol. 2011] - PubMed - NCBI
    Másrészt ezek patkányok, nem emberek, azt is figyelembe kell venni.
    És hát igen, azért a mozgás és életmód nagyon sokat számít.

    22-24. szomi:
    Köszi, igazad van, én is most kezdem érteni, másrészt én reggel csinálom az "edzést", éhgyomorra, ez is vezethet a reggeli ketózishoz. Értem, tehát nem veszélyes, visszaáll, ez jó hír :).
    Köszönöm a kókuszzsírra tett észrevételedet, én is így gondoltam.
    Ami a szüleidet illeti: persze, gabonán is lehet valaki vékony, én is az voltam, nagyon is, és nem egy embert ismerek, aki rengeteg fehér búzakenyér, pizza, süti mellett is sovány, de ez még azért nem egészség. Ahogy írod, a szüleidnek is voltak bajaik.
    Másrészt erre mondják itt a blogon, hogy ezek csak anekdotikus esetek, én is párszor felhoztam az apukámat, aki 98, 5 évig élt, hát.....igencsak durva kaján, sose törődött vele, mit eszik, sütik, margarin, édes tejeskávéba aprított kifli minden reggel-este, dohányzás, semmi sport. És nem volt beteges!

    Múltkor azt hiszem Joe1973 kért ilyen tanulmányt, remélem, most elolvassa.

    VálaszTörlés
  29. 23. dagicica:
    A kókusztej miért édes, hol van abban fruktóz, én nem találtam benne. Az natúr, vagy te milyet veszel?
    Másik: azért lehet, hogy az a foglyukadás már hamarabb kezdődött, még a paleó előtt, nem megy pár hét alatt tönkre egy fog. Descalceznek igaza van, inkább a savak marják, azokkal vigyázz.

    VálaszTörlés
  30. Na, amit a 28.-ban a végére írtam Joe 1973-nak, valamiért rossz helyre került, mindegy, így még jobban meglátja :).A link alá írtam eredetileg, de valami átrendezte a szöveget.
    Bocs szomi, remélem, nem téveszt meg.

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok!
    Két kérdésem volna: a padlizsán tényleg kerülendő?
    És az egyik zárt facebookos paleó oldal ajánlásával kapcsolatban szeretnék tisztán látni. Ezt javasolja:
    "A paleolit étrended nagyjából 65-70% állati fehérjét és zsírt tartalmazzon. Összességében a fehérje ne haladja meg a táplálék 30% át, a zsír legalább annyi legyen mint a fehérje!A maradék 30-35 % legyen az összes többi paleónak számító étel.
    A gyümölcsfogyasztás ne legyen 1 almánál több napi rendszerességgel. Ettől csak ritkán térj el, és döntően akkor, amikor érik az adott gyümölcs."
    Ezek tényleg a hivatalos ajánlások?
    Tudom, hogy sokaknak a kevés szénhidrát-sok fehérje alapú paleó jön be, de ez egy mindenki számára javasolt arány?
    Köszönöm! :)
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  32. 28. Macskacicó

    Köszönöm, elolvastam. Nem hinném, hogy Robb Wolf erre a kutatásra alapozta volna a "temetős" mondatát, a patkányok ételében 17,5%, ivóvizében pedig 25% volt a fruktóz (mennyire életszerű, nem? :-) ), a kontrollcsoport pedig kukoricakeményítőt kapott. Ez inkább a modern étrend káros hatásait volt hivatott demonstrálni. Azért köszönöm.

    VálaszTörlés
  33. 25. szomi: Írod, hogy a régi fotókon a szüleid vékonyak voltak, pedig fehér kenyeret ettek, tejet ittak, stb.
    Nekem is vannak régi fotóim, meg újabbak is, :)
    Szerintem a magyarázat a mozgás-aktivitás, meg a napi kalóriabevitel kérdése körül keresendő:
    -nevezetesen arra gondolok, hogy pl. az egyik nagymamám "vegyi vasalónőként" heti száz órát!!! vasalt ...1932-ben...
    ( akkoriban írta József Attila a Mond mit érlel annak a sorsa c. versét)
    Van kép is akkoriból,
    a képen elég vékonyka...gondolom azért, mert az e fehér kenyér adag, amit naponta fogyasztott, az nem volt köszönő viszonyban sem a mai porciókkal, meg az igénybevétellel...
    Tájékoztatásul: egy hét, az csak 168 óra!

    VálaszTörlés
  34. Szakesz

    A múltkor nagyon lelkesen írtál az Thor edzőterméről és a Thor beavatás fantázianevű edzésről... ránéztem a honlapjukra és jónak tűnik, be lehet menet közben csatlakozni vagy 2 havonta újraindul a kurzus? Mi is a XI. kerületben lakunk és szeretném rávenni a feleségem arra, hogy újra mozogjon, sajnos a két kis vérszívó miatt az elmúlt években leeresztett. Pedig valamikor még sziklát is mászott! Nincs elhízva, csak az izmai fejlődtek vissza, gondolom a fokozott fehérjeigény miatt felélte a szervezete a gyerekekhez szükséges kötélidegek elkészítéséhez...

    VálaszTörlés
  35. 27. Des

    Én nem a régi öregekről beszéltem, hanem a II. vháború után közvetlen születettekről. Genetikailag elég erős a rokonságom, mert ugye a szüleim és kb 20 évig egy konyhán is voltam velük. Ha nem is voltak gazdagok, de sose nélkülöztek az biztos. Mindig is aktívak és energikusak voltak és az étvágyuk sem szállt el soha. És az az amit nem értek, hogy hogyan történhetett. A fruktózra nem igazán figyeltek oda az tuti.

    És itt persze tényleg el kell ismernem, hogy anekdotikus eset, mert meg nem mondom, hogy a cukros üdítőkből mennyi jutott a gyerekeknek és mennyi nekik. De akkor is nehéz elhinnem, hogy csak a fruktózon múlott.

    Én most inkább arra hajlok, hogy sok tényező kisebb nagyobb eltérése adódott össze.

    Persze az egészség az más kérdés: szegény anyum meghalt mellrákban negyven évesen :(. Apumnak meg folyamatos emésztési problémái voltak/vannak. Érdekes, hogy kb ugyanolyanok mint nekem és nekem ezek megszűntek a tej és a kenyér elhagyásával.
    Allergiásak viszont nem voltak szemben a gyerekeikkel.

    Szóval én egyre kevésbé értem ezt az egészet úgy ahogy van. :P

    VálaszTörlés
  36. van valami ötletetek a január közepe óta nem igazán javuló felsőkarizom-húzódására? UH-os kezelésre járok, a gyógytornától rosszabb lett, így ortopéd dokival egyeztetve azt abbahagytam.
    köszönöm.
    redi71

    VálaszTörlés
  37. dagicica 23:
    Én sem hiszem, hogy 6 hét alatt lyukadt ki a fogad, sokkal inkább a paleó előtti Ch-fogyasztás miatt, az okoz ugyanis fogszuvasodást. A paleó miatt biztosan nem, hiszen a jobb felszívódás miatt az ásványianyag-ellátásunk is jobb. A kókusztejben pedig nincsenek antinutriensek sem, mint pl. a gabonákban, hüvelyesekben stb., CH meg szintén szinte 0 a nyugati tápokban lévőkhöz képest, még ha fél litert innál is meg naponta. Nem tudom, milyet iszol, de a sima kókusztej egyáltalán nem édes és semmi fruktóz nincs benne. Egyébként ha már fruktóz: paleóban se ajánlatos túlzásba vinni a gyümölcsöt...
    Mondjuk én örülnék, ha csak ennyi bajom lenne, pláne ha 32 éve koromban lyukadt volna ki először fogam. :-)

    szomi 35:
    Bocs, de a rák és az emésztési problémák pont elég bizonyíték a hibás táplálkozásra, még akkor is, ha valaki nem kövér. Az, hogy milyen baja lesz valakinek a nyugati táptól, egyéni adottság kérdése, de valami biztosan lesz előbb-utóbb. Van, aki "csak" elhízik, és csak 60-70 éves korára lesznek komolyabb eü.-problémái. Hány olyan esetet hallunk, hogy "világéletében egészséges volt, sose látott orvost", aztán egyszercsak lefordul a székről és kész. Az ilyen esetekben arról van csak szó, hogy vagy tünetmentes volt vagy nem nem vett tudomást a tüneteiről, esetleg valami ártalmatlannak tűnő bajra kapott gyógyszer mellékhatása okozott pl. egy hirtelen szívhalált... Önmagában a magas kor pedig szintén nem feltétlenül jelent ideális állapotot, hiszen hiába 90 éves pl. az én nagyanyám is, amikor a napi tizenX gyógyszere tartja életben.

    VálaszTörlés
  38. 32. Joe1973.
    Persze, teljesen igazad van,biztos, hogy nem erre alapozta, én csak úgy találtam ezt a "high carbohydrate hight fat diet" - és eltettem akkor a könyvjelzőkbe, és most meg benyomtam, de tényleg nem életszerű egyáltalán. Csak eszembe jutott, hogy tanulmányt kerestél valamikor :), és most szóba került a téma.

    35. szomi:
    "szegény anyum meghalt mellrákban negyven évesen :(. Apumnak meg folyamatos emésztési problémái voltak/vannak"
    Látod....:( hát ez nem elég? Lehet, ha elhagyta volna a tejet, apud is a gabonát, semmi bajuk nem lett volna/lenne
    Persze nagyon sajnálom anyukádat, de előtted a bizonyíték
    Egyetértek smirglivel, attól, mert sovány valaki, vagy sokat mozog, még nem biztos, hogy egészségben öregszik meg. Én is régóta vékony vagyok, sokat mozgok, mégsem mondhatom, hogy nincs/nem volt semmi bajom. Apum sokáig élt, mert jó géneket örökölt (és örökített rám is:), a testvérei 102, ill. 95 évig éltek, de mégis keringési elégtelenségben halt meg, magas volt a vérnyomása, pedig sovány volt és sokat tevékenykedett, gyalogolt.

    VálaszTörlés
  39. 34 joe1973
    Épp a Thorból jövök, lementünk kicsit "játszani" a húgommal :) Most főleg húzódzkodtunk, amit az tesz lehetővé, hogy vannak gumiszalagok, és lehet könnyített üzemmódban csinálni :)
    Én is meg ahúgom is menet közben csatlakoztunk be a Thor beavatás órákba, szóval lehet nyugodtan. Ilyenkor azért érdemes még egy teljes kurzust megcsinálni, én legalábbis végig fogok rajta menni az elejétől, mert lemaradtam jó pár dologról. Heti tematika van, most pl. olimpiai rúddal emelés. Ha van ismétlődő gyakorlat korábbról, és valaki nem tudja a technikát, akkor az edző addig ad más feladatot. Én pl. kettlebell swing helyett egylőre a goblet squatot csinálom. Az edző, Tanos Bálint nagyon türelmes, ott van szakmailag, jó humora van, figyel mindenkire és javít folyamatosan.
    Egyébként tegnap indult el a kettlebell óra is, idővel azt is el fogom végezni.
    Csak ajánlani tudom a feleségednek, hamar vissza fogja szerezni az erőnlétét, ha belevág. A csapat is jó, mindenkit szívesen látnak, bár egyelőre egy szűk réteg fedezte csak fel a helyet.

    VálaszTörlés
  40. "Nincs elhízva, csak az izmai fejlődtek vissza, gondolom a fokozott fehérjeigény miatt felélte a szervezete a gyerekekhez szükséges kötélidegek elkészítéséhez..."

    Ez nagyon találó, én is érzem, hogy a kötélidegek elkészítése nagyon energiaigényes. :))

    VálaszTörlés
  41. Semmi gond. Nyilván azért írtam be, hogy teljes legyen a kép és nem azért, hogy finomkodjatok. Egyébként amiben még nem voltak túl erősek az a stresszkezelés illetve az alvás. Már amennyire felnőtt fejjel meg tudom ítélni a gyerekkori emlékeimet...

    És persze értem amit mondtok, hogy így vagy úgy a nyugati étrend mindenképpen visszaüt. De akkor is fura, hogy egy markerben (testzsírarány) olyanok voltak mint két tősgyökeres kitavai.

    VálaszTörlés
  42. 23. dagicica, 26 descalcez

    Bizony, nekem is van ilyen rossz fog-tapasztalatom! Nekem egy olyan 1 éves "bátrabb" gyümölcsevés után teljesen eródálódtak a fogaim, tehát nem kilyukadtak, hanem lekopott róluk a fogzománc. Hogy ez a gyümölcsevéssel van összefüggésben, onnan is látszik, hogy tipikusan ahol általában harapom, ott koptak le. Már 4 koronát kaptam, és még közel sincs vége...:(
    Most óvatosabban duhajkodok a gyümölccsel, de én azt sem zárom ki, hogy valami mégis csak hiányzik, mármint tápanyag. Joe annak idején a K2 MK4-et ajánlotta a fogzománc megtartásáért, talán érdemes azt megpróbálni. Mellesleg, mértéktelen gyümölcsevés ellen szól az is, hogy emésztésileg is akkor éreztem legjobban magam, mikor tavaly az antibiotikum kúra miatt szigorúan megszorítottam ezt a területet. Annak ellenére, hogy az antibiotikum "kiirtja a bélflórát", vagy éppen ezért? (Joe-nak erre is van egy nagyon érdekes elmélete...:-))

    VálaszTörlés
  43. 37. smirgli

    "A paleó miatt biztosan nem, hiszen a jobb felszívódás miatt az ásványianyag-ellátásunk is jobb."
    Ez lenne legalábbis az elmélet... De vigyázni kell, hogy a feltételezések ne írják felül a gyakorlati tapasztalatainkat. Pl a fogak szupergyors eródálódását én ásványianyag hiány számlájára is írom (különben más gyümölcsevőknek hogyhogy nincs ilyen bajuk?). Szóval, figyelni kell magunkat, kísérletezni, és nem kizárni semmit "ilyen paleóban nem történhet" alapon.
    A másik, amit egy orvostól hallottam, hogy neki és a családjának paleo mellett romlott a látása. Én ezt magamnál a túl sok képernyőnek tudom be (a paleo rontja a szemet: túl sokat művelődik az ember onnantól kezdve, hehe...), de érdemes lenne egy felmérést végezni paleósok körében szemromlás tekintetében. Vajon jelenség, vagy véletlen, egyedi esetek?

    VálaszTörlés
  44. Anita!
    Én nem találom ezt a szalámi boltot a Ferenciek terén. A Belvárosról beszélünk, ugye? Vagy a CBA-ban van egy részleg?

    VálaszTörlés
  45. 23. dagicica
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Fogszuvasod%C3%A1s

    Érdekes összefoglaló. Nyugati és paleo táplálkozás mellett is előfordulhat fogszuvasodás.

    VálaszTörlés
  46. 41. szomi:
    Én nagyon is hálás vagyok, hogy leírtad ezeket, legalább van mihez tartani magamat.
    Testzsírarányban én is olyan vagyok, mint egy kitavai (vagy még olyanabb), de ez még nem jelenti, hogy nagyon ugrálhatok, ezért nagyon köszönöm, mert nem árt egy kis megerősítés. Remélem, nem bántódtál meg, amiket írtunk :). És ha visszagondolok, az apukámnak is volt azért baja ( vérnyomás, székrekedés, prosztataműtét, szürkehályog, egy szál foga nem maradt......ajjaj, hiába élt sokáig, soványan).

    42. MW:
    Joe elmélete? Miről is van abban szó?
    Mi a gyümölcsevés-bélflóra közötti kapcsolat?

    VálaszTörlés
  47. MW. 73: Hány éves a romló szemű doki, és a családja? 40 éves kor fölött gyakori, hogy romlik a látás, és olvasáshoz szemüveg kell. És azt is jó lenne tudni, hogy képernyőnézés, vagy sok olvasás, esetleg rossz világítási viszonyok közrejátszanak-e a szemproblémában?
    Emlékszem, hogy a gimiben hirtelen 8-an is rövidlátó szemüvegesek lettünk az osztályban. Mi a sok tanulás mellett, a neonvilágításra való áttéréssel indokoltuk.

    VálaszTörlés
  48. Fogakról+ gyümölcsről: Én a hagyományos táplálkozás mellett nem tapasztaltam ilyen jellegű problémát, senki nem hitte el hogy 32 évesen sértetlen fogazattal rendelkezem, mindenféle tömések fogpótlások és hasonló beavatkozások nélkül. Édességet meg cukrot amúgy sem nagyon ettem, csak nagyon ritkán, de gyümölcsöket sem. Most viszont csak azért ettem több gyümit, mert praktikus volt bedobni a táskámba szendvicsek meg péksütik helyett. Konklúzióm: sok gyümölcsöt enni irtózatosan alattomosan veszélyes (mivel azt a látszatot kelti, hogy csak mert gyümölcs, egészséges), a gyümölcseink nagy része pedig egész egyszerűen szerintem nem paleo. Milyen szinten édes pl egy alma, mandarin, szőlő vagy banán?? kb mint egy tábla csoki, csak ugye más jellegű benne a cukor. Agyon vannak nemesítve. Igaz ugyan hogy az erdőben is vannak édes gyümik, de kb egy marék szamócáért kotorászik az ember vagy fél órát. Amúgy az a durva, hogy nem is ettem belőlük sokat, 3-4 darab almát/narancsot/kis doboz epret naponta. :S amúgy a hasam is purcogott tőle, éreztem is hogy nem bizti hogy jó lesz ez nekem...mindenesetre a paleot csak ezért nem fogom feladni, nagyon rossz tapasztalat ugyan, de inkább étrendmódosításra ösztönöz semmint visszatérésre a régi életmódomhoz. Különben nem értek egyet senkivel, aki azt írta hogy ez már a paleo előtt elkezdődött: semmi baja n em volt soha a fogaimnak. Soha. Nagyapám fogait örököltem, aki majdnem 90 évig élt és az utolsó napokban is a saját fogával rágta meg az ételt. (jó nem az összessel, de nem kellett protkót használjon.) Emellett rendkívűl édesszájú is volt világéletében. A kókusztejet pedig ízre nagyon édesnek érzem, utánanéztem és igen tartalmaz valamennyi fruktózt. Natúrt veszek, ami 100% kókusztej, nem ízesített meg édesített.

    VálaszTörlés
  49. Húsvétinyuszi, MW

    A gyerekkori rövidlátásról olvastam az alanti cikket. Nekem logikusnak tűnik, amit írnak. Főleg ha belegondolunk az evolúciós részébe. Nyilvánvaló, hogy az ember arra teremtetett, hogy elég erős nappali fényben tartózkodjon. Ha ehhez képest, egész nap félhomályban, - értsd: szobában van, akkor az nyilvánvalóan nem tesz jót a szem fejlődésének. A rövidlátók nagy része 10-14 éves korában kapja a szemüveget. Az időskori látásromlásról sajnos nem beszélnek, úgyhogy arra nem mernék következtetéseket levonni, de valóban érdekes, hogy 40 körül kezd el az embernek egyre rövidebbé válni a karja. :-)

    http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/3087/napfeny-es-rovidlatas

    " Ha a gyerekek naponta 2-3 órát töltenek erős napfényben, akkor nem lesznek rövidlátóak - erre a következtetésre jutottak ausztrál tudósok. Az erős napfény segít ugyanis szabályozni a szem gyerekkori fejlődését.

    A rövidlátóság rekordméreteket öltött a magasan művelt kelet-ázsiai országokban. Szingapúrban az iskola végére a tanulóknak már 90 százaléka szemüveges. Az ausztrál kutatóknak feltűnt, hogy Ausztráliában viszont ez az arány csak 20 százalék, holott az iskolázottság terén az ország nem marad el más kelet-ázsiai államok mögött. A 6-7 éves korosztályban Szingapúrban az iskolások 30 százaléka rövidlátó, ellenben Ausztráliában csak 1,3 százalék. Az ok nem lehet etnikai, mert hasonló volt a különbség akkor is, ha szingapúri és ausztráliai kínai nemzetiségűeket hasonlítottak össze.

    A két populáció között egyetlen nagy különbség van: a szabadban töltött idő mennyisége. Szingapúrban a gyerekek naponta átlagosan 30 percet töltenek a szabadban, míg Ausztráliában 2 órát.

    Ezen kívül mindkét vizsgált csoport nagyjából ugyanannyi időt töltött olvasással, tévénézéssel és számítógépes játékkal, ami arra is újabb bizonyítékul szolgált, hogy a vibráló képernyő nem rontja a szemet.

    "A rövidlátóság fő oka az iskola" - jelentette ki a kutatócsoport vezetője, Ian Morgan professzor. "És a rövidlátóságot egy dologgal lehet megelőzni: ha sokat tartózkodunk a szabadban" - tette hozzá a professzor."

    VálaszTörlés
  50. Macskacicó

    "másrészt én reggel csinálom az "edzést", éhgyomorra, ez is vezethet a reggeli ketózishoz. Értem, tehát nem veszélyes, visszaáll, ez jó hír :)."

    Szerintem meg a megemelkedett kortizoltól magasabb reggel a cukrod. Ilyenkor saját izomból gyártod a cukrot. Erre rádobsz egy kis koffeint, ami tovább stimulálja az adrenerg rendszert, majd súlyzózol. (éhgyomorra) Ezt nem nevezném edzésnek, hanem inkább húsdarálónak.

    A rövid és intenzív edzés lényege épp az, hogy a végéig nem emelkedhet a kortizoszint. Na de mi van, ha eleve magas, mikor nekifogsz?

    "De hát én közel sem eszek ketogén menüt."

    Ez tiszta matek. Megeszel 250 g CH-t. Ebből a fehér izomrostjaid elégetnek 200-at. Akkor a maradék 50 mire is elég?

    VálaszTörlés
  51. 35. szomi

    Persze a fruktóz alapú üdítők nem az egyetlen oka a mai tömeges elhízásnak, csak arra hoztam fel példát, hogy hogyan lehet észrevétlenül benyelni kalóriákat. A háború utáni generációnak még nem voltak gombnyomogatós munkahelyeik, de elhízva sem voltak. http://mek.niif.hu/02700/02789/html/img/28.jpg - mint ahogy mutatja a klasszikus fotó.

    Hogy mégsem hullottak halomra az érelmeszesedéstől, ennek lehetett ugyanaz az oka, mint ahogy a maszájok koszorúere is szépen megvastagodik a rengeteg fizikai terheléstől, és így még lépést tud tartani a tejen és véren alapuló étrendből származó meszesedéssel.

    http://aje.oxfordjournals.org/content/95/1/26.abstract

    VálaszTörlés
  52. 50. Descalcez
    "... Ezt nem nevezném edzésnek, hanem inkább húsdarálónak. ..."

    Tényleg Cicó, ha komolyan gondoltad azt, hogy kicsit felszedj, akkor miért nem lehet ezt a reggeli edzést abbahagyni, sőt, én abbahagynék minden edzést, csak gyalogolnék a helyedben. De most nehogy megírd újra, hogy enélkül össze vagy törve. Örülj annak, hogy van egy ötlet, hogy mi a gond, az éhgyomorra edzés, már holnaptól ki is lehet próbálni az életet enélkül, pl. egy hónapig.

    VálaszTörlés
  53. 39. Szakesz

    Köszönöm, tényleg "underground" ez a hely, nem könnyű megtalálni. Megvan a 30 napos bérlet, át is adtam, ha egyszer csak becsatlakozik az edzésbe egy hosszú barna hajú, barna szemű lány, kinek a neve Kriszta, akkor bátorítsátok :) Hányan szoktatok lenni egyébként?

    VálaszTörlés
  54. joe1973
    Ez gyors volt :)lány 2-3 szokott lenni rajtam kívül, fiúk 6-an 7-en. Akkor majd figyelek Krisztára, én pénteken megyek legközelebb.

    VálaszTörlés
  55. MW2013. április 3. 15:41

    Nekem gyerekkorom óta mondogatják hogy ne üljek sokat a gép előtt, mert elromlik a szemem. Rengeteget ülök előtte, mégis a környezetemben egyedül nekem tökéletes a látásom. Szemvizsgálaton a legalsó sorral sincs problémám.

    Nagymamámnak viszont rengeteget segített xy szemerő vitamin. Van akinek pedig egy kis torna:
    http://www.latastrening.hu/

    VálaszTörlés
  56. 44 kutyus Rozcsika

    Nem konkrétan a téren van, csak közel hozzá. Nézd meg a címüket az oldalukon: http://www.szalamibolt.hu/kapcsolat/
    Bocs, ha félreérthető voltam!

    VálaszTörlés
  57. 47.Húsvétinyuszi
    Igen, 50 körül van a doki. És kimondottan arra gyanakodott, hogy a paleoban van valami hiány, ami szemromlást okoz. Én is rögtön életkorra, képernyőre fogtam, de mondta, hogy semmit nem válgoztattak meg képernyős téren, és az egész családjának hirtelen következett be, kb 1 év alatt, a paleo váltás után. Én nem tudom, mit gondoljak erről, de tény, hogy nálam is fennáll. Viszont nálam egyértelműen több a képernyős olvasás is!

    VálaszTörlés
  58. 46. Macskacicó
    Nem, nem a gyümölcs és a bélflóra közötti, hanem az antibiotikum és a bélflóra közötti kapcsolatról. Azt is kizárólag ebben az egyedi esetben. Tehát az volt, hogy én az antibiotikumtól azt vártam (attól féltem), kiirtja a bélflórát stb (erős kúra volt, Lyme-kórra!), ehelyett rendbejött az emésztésem. Nos, erre volt Joe elmélete az, hogy hátha az antibió kiirtotta a "rossz" bacikat (is), viszont a visszaépülés során, paleo mellett már csak azok a bacik szaporodtak így el, amik paleo-konformak, vagyis emellett az étrend mellett, illetve low-carb mellett ott kell, hogy legyenek... De persze ez csak egy elmélet. Már csak én mondom hozzá, hogy ráadásul azóta visszaállt a korábbi állapot, már nem olyan tökéletes minden, mióta újra gyümiket eszem.

    VálaszTörlés
  59. 57. MW2013. április 4. 10:03
    Nekem javult a szemem. Optikus szerint is. Meghát úgy látom. :)
    Azt hittem, a sok A vitamin miatt (sütőtök, sárgarépa) de fel lettem világosítva hogy nem igen van köze.
    Amúgy besárgultam, mint Desc is tapasztalta tavaly.

    VálaszTörlés
  60. Érdekes: fruktóz felszívódási zavar:

    http://napidoktor.hu/cikk/86.20290/Leteznek-artalmas-gyumolcsok

    VálaszTörlés
  61. Ez is érdekes:

    http://napidoktor.hu/cikk/86.20913/Mergezo-gyumolcsok-es-zoldsegek

    VálaszTörlés
  62. 57. MW:
    59. rever:
    MW tudja, hogy nagymama vagyok, nektek titokban elárulom, 58-as vagyok, egyidős Madonnával,
    nekem se nem javult, se nem romlott: simán olvasok könyvet a szokásos távolságról, de pl az apróbetüs feliratok a boltokban már kihívást jelentenek: lekopogom...szerencsére az átlagosnál hosszabb a kezem!:...távolabbra tartom, meg a fényhez közel megyek...és akkor azt is kiókumulálom...azért azt nem állítom, hogy könnyen, de el tudom olvasni!

    VálaszTörlés
  63. 16. diabsuti

    Örülök, hogy hasznát vetted.

    VálaszTörlés
  64. 23. dagicica

    Egy fog évek alatt lyukad ki, hogy pont most jutott el a végállapotba, az nem jelenti, hogy a paleo okozta.De napi háromszori gyümölcsevés nem ajánlott.

    VálaszTörlés
  65. 31 Zsuzsi

    Ennek semmi köze a paleóhoz, ez Tóth csaba, főfoglalkozású próféta ajánlása.

    VálaszTörlés
  66. 43 MW

    Én azért az ilyen felmérésekkel óvatosabban bánnék. Volt már, hogy a paleo hajhullást okoz, most a fogakat rontja, aztán meg a látást is...Sok tünetet azért fognak a paleóra, mert éppen paleóztak, amikor az megjelent. Kontrollcsoportot mindenképen kell alkalmazni, ugyanis a látás romlása a korral jár, ha csak paleósok közt végzed a felmérést, megtévesztő eredményre jutsz. Az éleslátáshoz sok omega-3 és A-vitamin kell. Cordain egy korai tanulmányában a rövidlátásért a nyugati étrendet teszi felelőssé.

    VálaszTörlés
  67. Dagicica 48:
    Továbbra is azt gondolom, hogy nem lehet okés az a kókusztej, amit fogyasztasz, ha még az általad említett édes gyümölcsökhöz képest is "nagyon édesnek" érzed. Melyik márkát veszed? A Cocomas kókusztejszín dobozára 0 g cukor és 0% CH-tartalom van írva. Ha a tiedben hozzáadott fruktóz van, az semmiképpen nem jó.
    Egyébként ha kicsit keresgélsz, biztosan találsz nem édes gyümölcsöket is, persze leginkább tavasztól őszig (grapefruit, savanyú alma, szamóca, ribizli stb.), nem muszáj banánt enni. :-)

    VálaszTörlés
  68. 57 MW
    Nálam meg éppen fordítva van. Javult a szemem, az egyik 1 egész, a másik 0,75 dioptriát, és naponta min. 6. órát ülök monitor előtt, igaz TV nem nézek.
    Van egy mondás: " A doglott kutyába senki se rúg"!
    Nekem az egészből az esek le, hogy megint a paleo okoz minden bajt. Akik nem is hallotak a paleoról, azoknak is romlik a szemük, nem? Akkor most mi van? Hagyjuk már ezeket a gyerekes megközelítéseket.

    VálaszTörlés
  69. 67. smirgli
    Végre megtaláltam a tuti kókusztejet, semmi kókuszíz, semmi tartósítószeríz meg ismeretlen műíz, mint a Cocomasban.
    http://www.bio-barat.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1670&category_id=58&option=com_virtuemart&Itemid=38

    A régi neve "Kara" volt, az új neve "Koko". A II. Margit krt. 60-ban kapható. Akinek csak a kávéhoz kell, lassan fogy, van 250 ml-es kiszerelésben, az 300 Ft.

    VálaszTörlés
  70. Rozcsika 69:
    Köszi. Bár nekem nincs bajom a Cocomassal (max. az, hogy túl gyorsan fogy :-), majd keresek ilyet is, mert tök jó az ára is, bár a Cocomas meg azért kiadósabb, mert egész sűrű. Remélem, máshol is lehet kapni azért, mert ha járok is néha Pesten, nekem ez a bolt messze van mindentől...
    Nem találkozott valaki vele máshol, pl. Mediline-ben...?

    VálaszTörlés
  71. 70. smirgli2013. április 4. 12:37
    A Rozcsika által említett Bioboltból interneten is rendelhetsz. Akkor nem kell sehova sem utaznod érte.
    http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1462/93/reform-élelmiszerek/tejpótlók/koko-kÓkusztej-ital-natÚr-1000-ml

    VálaszTörlés
  72. Én i nagyon szeretem a Cocomast, de már nem veszem, mert nálam is az a probléma, hogy nagyon gyorsan fogy.
    Tegnap derült ki, hogy két fogam is a végét járja, de biztos, hogy nem a paleo értük a felelős. Valószínűleg az ezt megelőző masszív kakaós csiga és sport szelet mánia.

    VálaszTörlés
  73. smirgli2013. április 4. 12:37

    a Herbaházban is van.

    KÓKUSZKRÉM COCOMAS
    200 ml 304.-
    KÓKUSZKRÉM COCOMAS 1000ML 1430.-

    redi71


    1430
    redi71

    VálaszTörlés
  74. Merrea 71:
    Ja, nem is tudtam, hogy Bruce-éknál is van, az meg nem esett le, hogy a Margit krt. uaz a cég. Természetesen mindig neten rendelek tőlük. :-)

    redi71 73:
    Köszi, biztos félreértető voltam, de nem Cocomast keresek, hanem ezt a fenti másikat.

    VálaszTörlés
  75. 72. Timi, Dagicica
    Akkor én is beszállok a fogtémába saját tapasztalattal.
    Én azt vettem észre az első 4 fogamon felül, hogy a fogam tövétől kezdve egy tömörebb fehér rész alakult ki. Olyan, mintha a fog, az ínytől kezdve, újraépülne. Most azt figyelem, hogy ez a sokkal fehérebb rész halad-e a fog vége felé. Nekem a paleótól az történt, hogy volt egy fogam, amin kezdett lehúzódni a fogíny, a fogorvos le akarta csiszolni, hogy a felső fog nyomja, azért húzódott le az íny, de én persze ezt nem engedtem. Erre a paleótól leállt a folyamat és picit vissza is ment az íny, persze nem teljesen. A 2,5 év alatt nem lyukadt ki újabb fog.

    VálaszTörlés
  76. kutyus Rozcsika2013. április 4. 13:40

    "... a fogam tövétől kezdve egy tömörebb fehér rész alakult ki. Olyan, mintha a fog, az ínytől kezdve, újraépülne. Most azt figyelem, hogy ez a sokkal fehérebb rész halad-e a fog vége felé."

    ilyen nekem is van. csodálkoztam is, mi ez.
    :-)


    smirgli2013. április 4. 13:35


    igen, figyelmetlenül olvastam :-)

    redi71

    VálaszTörlés
  77. szengab 64: A fogak kilyukadásáról:
    Amikor a kisebbik lányommal, (már a harmadik babával,) voltam várandós, vagyis 27 éve, rohamosan romlottak a fogaim, jaj...
    szerencsémre egy olyan magán fogorvoshoz jártam, aki azt is elmesélte, (valami őszinteségi rohamában, vagy mi,amit senki másnak nem szokott volt, talán mert senki se hitt volna neki)...
    -nevezetesen, hogy az egyik jó barátja az egyetemről Svácba disszidált, és ez a bizonyos doki,nevezzük Zoltánnak,
    gyerekfoggorvosként arról mesélt az én dokimnak,
    hogy szerinte Svájcban akkoriban az első osztályos gyerekek tananyagának a legfőbb pontja a fogápolás,
    és az elsős gyerek karácsonyra elektromos fogkefét kérnek...
    és
    és itt jön a lényeg:
    Zoltán az tapasztalta, hogy a kezdődő lyukas fog visszalyukadhat!!!
    Feltéve, hogy a fogzománc még nem teljesen lyukadt át!!!
    -Kérdeztem a dokimat, hogy hol olvashatnék erről?
    Azt válaszolta, hogy Zoltán doktor nem ír, mert nem merne ilyen forradalmi megfigyeléseiről beszámolni, biztos nagy ellenállásba ütközne, és nem szeretne Semmelweis sorsára jutni!

    VálaszTörlés
  78. szengab 64: Kiegészítés: Azt is megtudtam a fogorvosomtól, hogy az egyetemi jó barátja,
    Zoltán doki Svájcan a gyerekekkel elért nagyszerű eredményei után a bevállalós szülőkkel is kísérletezett:
    -Azokat a fogakat, amelyeket más dokik simán csak kihúztak volna, mert nem lehet gyökérkezelni...ő kísérletként: kíhúzás után kézben gyökérkezelt,
    és visszatett!!! kb háromnegyede az ilyen fogaknak megeredt!!!

    VálaszTörlés
  79. 76. Redi71
    Tényleg? Nekem az ínytől 4-5 mm hosszú ez a tömörebb rész és még a fog felszíne is picit kipúposodik ott. Neked is?

    VálaszTörlés
  80. 66. szengab
    Pont ezért nem mondtam, hogy a paleótól van. Csak egy megfigyelés - nem is az enyém, én sejtem, hogy a fokozottabb igénybevétel+életkor miatt romlik a szemem - , de mindig jól jön egy ilyen körkérdés, amikor mások is beszámolnak az ezzel kapcsolatos tapasztalataikról, mert azokból már lehet bizonyos következtetéseket levonni.
    A fogzománc kopás viszont egyértelműen a gyümölcsevés sara, ez persze nem maga a paleo - nem kötelező annyi savas gyümölcsöt enni, vagy lehet óvatosan, pl nem harapni, hanem pépesíteni és hasonlók.

    VálaszTörlés
  81. Tiborbá megint hülyeségeket beszél a mai posztjában!:-)
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=10510

    VálaszTörlés
  82. 77. Húsvétinyuszi
    Ha ezt a két hozzászólást Névtelen-ül írták volna be, akkor azt hittem volna, hogy szórakozik velünk az illető.
    Jól értem, hogy arról szólt a két hozzászólás, hogy
    - fogorvosi titok az elektromos fogkefe használata, és egyáltalán a fogápolás, a fogszuvasodás ellen,
    - műgyökérnek használja az orvos a régi fog belsejébe tömött akármit, az állkapocs csont biztos ezt is körülnövi, mint a fém műgyökeret. Az idegtől megszabadított fog tuti nem fog "megeredni".

    VálaszTörlés
  83. kutyus Rozcsika2013. április 4. 14:28

    igen, pont így, ahogy mondod. de nekem csak a baloldali 2 metszőfognál. el is feledkeztem róla, de most, hogy mondtad, megnéztem és a 2. mintha végig nőtt volna v. mi, mert nem érzem már a kiemelkedést.

    redi71

    VálaszTörlés
  84. MW meghívtalak szerzőnek a blogba, azaz, ha működik a dolog, akkor Te is tudsz törölni tapló bejegyzéseket. Remélem nem terhes ez a Rád rót feladat. Csak akkor van szükség a közbelépésedre, ha én valamiért nem volnék kéznél.

    VálaszTörlés
  85. 80. MW
    "... nem kötelező annyi savas gyümölcsöt enni, vagy lehet óvatosan, pl nem harapni, hanem pépesíteni és hasonlók. ..."

    Az Antekume avagy egy másik élet c. könyvben a gyümölcsöt szétnyomják és felöntik vízzel. Ez az egyetlen mondat, ami gyümölcsevésről szól.

    VálaszTörlés
  86. 83. redi71
    Igen, nekem is a bal felső kettes és a jobb felső kettes fogakon látszik ez legjobban.

    MW! Gratulálok kinevezésedhez. :-)

    VálaszTörlés
  87. smirgli2013. április 4. 13:35

    Jól gondoltad, a Bio-barát nem mi agyunk, csak partnerünk. A személyes átvételeket is ők bonyolítják számunkra. Így lehetnek eltérések árakban, akciókban.


    Fog téma:

    Nekem volt 5 éve az egyik fogamon egy apró lyuk, amit a doki nem bántott, mondván majd nagyobb lesz betömi. Tavaly már nem találta :)

    VálaszTörlés
  88. 82. kutyus Rozcsika:
    Azért Gáborhoz címeztem a hozzászólásomat, mert nem tudom alátámasztani mással, csak egy maszek fogorvostól származó, vagyis másodkézből származó anekdotikus beszámolóval:
    akár hogy:
    -a kezdődő foglyukadás visszafordulhat,
    vagy hogy:
    -a saját csont ugyanúgy, mint a fogászati implantátum megeredhet...
    Mindenesetre Gábor ismer már régóta, és az ilyesmit komolyan veszi...

    VálaszTörlés
  89. Szeretnék elköszönni tőletek. Tudom, hogy eddig is csak megtűrt személy voltam, de néha mégis úgy éreztem,van olyan link, van olyan gondolat, aminek helye van itt. Már nem érzem úgy. Jó egészséget, hosszú életet kívánok mindenkinek, szeretettel.

    Ildikó

    VálaszTörlés
  90. én általában csendes olvasója vagyok a blognak. ami két linket ma küldtél, azt is megnéztem. el szoktam olvasni, amit írsz. sok hasznos dolog van benne. az egy dolog, hogy nem reagáltam. szerintem többen vagyunk így. részemről sajnálnám, ha eltűnnél. akinek nem tetszik, amit írsz, max. továbbra is átugorja a neved alatt megjelenteket.
    neked is jó egészséget!
    redi71

    VálaszTörlés
  91. MW: Gratulálok az Elsőtiszti kinevezésedhez.
    Remélem győzöd majd idővel energiával.
    Gábor, mint Kapitány
    nem tud minden pillanatban jelenlenni,
    minden csipp-csupp ügyben bíráskodni, nagyszerű ötlet egy helyettes!

    Tara! Légyszi fontold meg a távozásod!
    Remélem emlékszel még, hogy amikor a visszafogadásról értesültem, akkor is jelezem: Nagyszerű lehetőséget látok abban, hogy egy témát több szempontból megvitassunk, és te szeretsz provokatív kérdéseket feltenni... Evvel nincs is baj, de
    légyszi azt is gondold végig:
    figyelembe kell vennünk a blogtársak személyes érzékenységét, és nagyon tapintatosan eljárni,
    ha egyénre szólóan írunk bejegyzést.

    VálaszTörlés
  92. 84. szengab

    Köszönöm szépen, nagyon megtisztelő:-)
    Majd kiokoskodom, hogyan kell regisztrálni és egyebek, mert eddig még nem regisztráltam.

    VálaszTörlés
  93. 65 szengab

    Köszönöm a választ! Igazság szerint erre magamtól is rájöhettem volna, mert hallottam TCS "áldásos" tevékenységéről. De ez az oldal megtévesztett, valamiért hitelesnek gondoltam -hát, most már tudom, hogy nem az.

    VálaszTörlés
  94. 92 MW

    Azzal a címmel lépjél be, amivel elfogadtad a felkérést, egy gmailes cím volt. Fent a blog tetején van egy bejelentkezés lehetőség, ha ott belépsz, szerintem onnan tudsz törölni.

    VálaszTörlés
  95. 93.
    Nagy kár, hogy nem mered vállalni a neved, amikor veszed a bátorságot, hogy aljas módon bírálj embereket. Még akkor sem megengedhető, ha nem értesz vele egyet.
    Magdianyus

    VálaszTörlés
  96. Ebben mi lehet a szórakozás? Látszik, hogy elkapott az illető pár utolsó mondatot, és próbálja kitalálni, hogy mi húzhatja fel a többieket. Nem sok ember szólhat hozzá az ilyen beírókhoz, hogy ilyen kommunikációval kell beérnie, "a semminél jobb" alapon. Ezt is kérem majd törölni.

    VálaszTörlés
  97. 95.
    Gyors volt a törlés.:-)
    Magdianyus

    VálaszTörlés
  98. 75.kutyus Rozcsika2013. április 4. 13:40

    Ebben reménykedem én is, hogy legalább már tovább nem romlanak a fogaim. Az a baj, hogy a jobb felső fogsorom hátsó néhány foga már lötyög, úgyhogy az ínyemnek is van komoly problémája.

    88. Húsvétinyuszi2013. április 4. 15:18
    Jó lenne, ha a maszek fogdokinak igaza lenne.

    VálaszTörlés
  99. 98. Timi
    "...a jobb felső fogsorom hátsó néhány foga már lötyög..."

    A múltkor találtam, www.periodent.eu, ózonnal ölik a fogágybetegséget kiváltó baktériumokat, meg lézerrel, van egy kisfilm is, elég durva, de hátha használ. Ha a paleotól sem oldódna meg a probléma.

    VálaszTörlés
  100. Az elköszönésemet ki kell egészítenem valamivel: soha nem szóltam névtelenül, vagy más név alatt. Ezután sem fogok. Beláttam, hogy nincs elég időm a netre, még a saját blogomra sem. Kicsi kölyökkutyánk és öreg, vak kutyánk igencsak igénybe vesz:) Néha benézek majd olvasni. Rozcsika kutyájának további boldog éveket kívánok, a gazdival.

    VálaszTörlés
  101. 98. Timi: Lötyög néhány jobb felső hátsó fogad?
    Az ínyprobléma is lehetséges...
    Szerintem még az is lehet, hogy a bal oldalon, vagyis az ellenkező oldalon valamiért nincs jó harapásod, és ez túlterheli az ellenkező oldalt...a fogak néha lötyöghetnek valamiért...legtöbbször valami mechanikus hatás, pl hasraesés következtében, de aztán fantasztikus gyorsan meg is erősödhetnek!
    Tisztára, mint az implantátumok. :))))

    Vagyis szerintem keress fel egy jó fogászt, és kérd ki a véleményét: szerinte mitől mozognak egyoldalon azok a fogak?

    VálaszTörlés
  102. 77. Húsvétinyuszi

    "Zoltán az tapasztalta, hogy a kezdődő lyukas fog visszalyukadhat!!!"

    Mit jelent az, hogy "visszalyukadhat"??

    VálaszTörlés
  103. 88. 103.
    Én most már kezdem érteni. A nagy titok az, hogy a fogorvos ne kezdje azonnal betömni a lyukat, mert a zománc még visszaépülhet. Mondjuk ez általában nem szokott megtörténni. Max. paleoban talán vagy D, K2, kalcium, foszfor kúra után talán?
    A másik info egy újfajta műgyökérépítési módról szól, szerintem, amikor az ember saját fogába teszik bele a fém műgyökeret és ezt csavarják bele a kifúrt állkapocs-csontba és akkor az körbenövi és akkor nem kell porcelán koronát építeni, hanem egy ideig jó az eredeti fog, persze amíg el nem porlik, hiszen már nincs benne élet, a gyökére helyett egy fém darab van.

    VálaszTörlés
  104. 100. Tara
    "... Beláttam, hogy nincs elég időm a netre, ... Rozcsika kutyájának további boldog éveket kívánok, a gazdival."

    Köszönöm szépen, kedves vagy, jól van a kutyus, most éppen a Vitaking Acidophilus nevű tejsav pora az új szerünk, amitől azt várjuk, hogy a ráksejtektől begyulladt hüvelyi nyálkahártyát ellenállóbbá tegye és a széklet szebb legyen. Ez utóbbi azonnal javult is, a vérzés talán kevesebb.

    Én nem merem nem olvasni ezt a blogot, mert már annyi minden hasznos dolgot tudtam meg innen.

    VálaszTörlés
  105. 104. Rozcsika

    "a fogorvos ne kezdje azonnal betömni a lyukat, mert a zománc még visszaépülhet."

    Igen, ez a cikk is erről szól. Ózonnal lehet elpusztítani a baktériumokat, esti szódabikarbónás fogmosással mineralizálni a fogakat. A fogkrém használatot nem is javasolja.
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/24/invasive-dentistry-benefits.aspx

    VálaszTörlés
  106. 101. Húsvétinyuszi


    Voltam tegnapelőtt fogdokinál csak ép olyan remek állapotban voltam kezelés közben, amikor a foglötyögésről beszélt, hogy nem tudtam megkérdezni erről. Még visszahívott egy körre, úgyhogy majd kikérdezem, hátha tényleg lenne egy jobb magyarázat is erre mint a sorvadás.
    99. kutyus Rozcsika

    Köszi a hozzászólásodat Rozcsika. Utánajárok majd, hogy mit lehetne tenni ebben a dologban.

    VálaszTörlés
  107. 106. Paleolga
    Köszi a cikket.
    Nekem már volt egy semmi fogkrém, csak szódabikarbónás fogmosás korszakom, az elég borzadály ügy, mert akkor tényleg úgy éreztem magam, mint a rengeteg mélyén élő öreg néne, aki soha nem mos fogat. A fogaim olyan szép sárgák lettek, mint a kiskutyámé. De biztos jó, a wikipédiás cikkben is szó volt arról, hogy a nyálból is visszaszívódik egy csomó anyag a fogba. Megint az ásványkolloiddal jövök, azzal egyszerűbb lenne, vagy a bio zöldségekkel, levelekkel táplálkozni.

    VálaszTörlés
  108. 50. Descalcez:
    52. kutyus Rozcsika:

    Annyira jó fejek vagytok :). Köszi.
    Descalcez, és mitől eleve magas a kortizolszint?
    "fehér izomrostjaid elégetnek 200-at. Akkor a maradék 50 mire is elég?"Gondolom semmire. 200 gr CH-t, olyan sokat leugrálok? Hát akkor mit kéne tennem?

    Rozcsika: Ennél bonyolultabb, megpróbálom röviden: kamaszkoromban lezajlott nálam Scheuermann-betegség plusz ilyen-olyan gerincferdülés, amiket a kezelőorvosom tévesen "alkati gyengeség"-nek diagnosztizált és félrekezelt. (utólag gratulálhatunk neki ). Emiatt sok becsontosodott fizikai elváltozás van a hátamban, gerincemen, porckopás, csonttüskék, kifogyott a zselés anyag a porckorongok közül. Azért reggel tornázom, mert éjjel szörnyen elmacskásodom, berozsdál minden ízületem. Plusz csontritkulásom van.
    Nem olyan komoly edzés ez (szakeszhoz, szomihoz sehol nem vagyok :), inkább gimnasztika, mint az iskolások, sőt, tulajdonképpen gyógytorna, plusz egy kis súlyzózás, mert jólesik a karomnak és egy kis ugrabugra, hogy formában maradjak. Muszáj reggel, különben ingerült vagyok a fájdalomtól, teli hassal meg nem tudom csinálni.
    Egész nap gyalogolhatnék, hogy a mozgásigényem kielégítsem, annyi időm meg nincs. A hátamnak meg semmit nem ér, inkább megfájdul tőle (nem a lábam :), mert minden függőleges helyzettől (ülés,állás) összecsúsznak a korongok. Már több, mint 30 éve csinálom, lehetetlenség abbahagyni, függő vagyok. Inkább maradok sovány, a reggeli gyógytornát nem tudom elhagyni.
    De nagyon köszönöm a kedvességet és törődést mindkettőtöknek.

    Szakesz, Descalcez, szomi:
    (nagy sportemberek :)
    Nem tudnátok valami olyan gyakszit javasolni, ami saját testsúllyal (hehe...nálam vajon mit ér) végezhető háterősítő gyakorlat? Olyan, mint a guggolás vagy húzódzkodás, de ezek ugye inkább a lábat, combot és kart erősítik. Szóval valami háterősítő, de nem klasszikus hátizomerősítés, hanem ami csontritkulás ellen jó, a gravitáció ellen dolgozik az ember háttal. Van valami ilyen? De jó lenne...köszi.




    VálaszTörlés
  109. 58. MW:
    Ja, értem, köszi a magyarázatot, emlékeztem az esetedre, csak a pontos összefüggésre nem, végül is akkor jól jártál, legalább ideiglenesen. Na meg tudod, mit kéne tenned, hogy jobb legyen. De hát ki tud ellenállni a finom gyümölcsnek? :)

    VálaszTörlés
  110. 94. szengab
    A meghívót hotmailes címre küldted, onnan fogadtam el. De van egy gmailes címem, ahonnan regisztráltam. Nem látok törlési lehetőséget, vajon ez a gond? Majd még piszkálgatom, iszonyúan béna vagyok ebben...

    VálaszTörlés
  111. Hozzájutottam egy felirata szerint természete D és E vitaminhoz, de kiderült, hogy szójaolaj van benne :(
    Nem is tudtam, hogy szójaolajból lehet D vitamint kivonni.

    VálaszTörlés
  112. 108. Rozcsika

    Talán két éve történt, karácsony előtt pár héttel, hogy mandula evés közben kiesett az egyik rágófogamból a tömés. Mivel fájdogált egy picit a fogam, meg nem akartam, hogy nagyobb legyen a lyuk, rögtön próbáltam időpontot kérni a fogorvosomtól, de csak két héttel későbbre tudott adni. Aznap azonban közbejött valami munka, és le kellett mondanom. Aztán jött a karácsony, majd az orvos szabira ment, a lényeg, hogy csak két hónappal később találkoztam az orvossal. Addigra viszont teljesen elmúlt a fogfájásom, s az orvos alig találta a lyukat. Lehet, hogy kellett volna még várnom pár hónapot, és megspórolhattam volna a tömés árát:) Akkoriban egyébként már hónapok óta xylites fogkrémet használtam. Szerintem a paleo mellett a xyilit mineralizáló hatása is közrejátszhatott a javulásban.

    VálaszTörlés
  113. 112. Csaba

    Szerintem a szójaolaj csak vivőanyag, abban van feloldva a D vitamin. Amit egyébként lanolinból állítanak elő.

    VálaszTörlés
  114. 114. Paleolga

    Azt mondod, hogy ettől még fogyasztható? Tényleg csak annyi van rajta, hogy szójaolajat tartalmaz. De ha nem paleo, akkor inkább eladnám.

    VálaszTörlés
  115. 110 MW

    Én kaptam egy értesítést, hogy a hotmailesre küldtem, de a gmailesről fogadtad, ezért a blog azt várja el. Én most éppen töröltem ezt a hernyót. Lépj be a gmailes e-maileddel, és akkor szerinte megjelenik Neked is minden bejegyzést alatt a Válasz mellett a Törlés lehetősége is. Ha rákattintasz eljutsz egy oldalra, ott ikszeld be a Végleges törlést, és utána töröld.

    VálaszTörlés
  116. 115. szengab
    Nekem nem jelenik meg a bejegyzések alatt "törlés", csak a saját kommentemnél van ilyen lehetőség. Próbáltam változtatni a beállításokat, de nincs ilyen opció...

    VálaszTörlés
  117. 112. Paleolga
    Lehet, hogy a Xilovit nevű xylites fogkrémtől van a fogépülésem? Már több hónapja ezt használom, mióta Des rám ijesztett, hogy a fluor beépül a pajzsmirigyembe, aztán az meg nem túl sok pm hormont fog ott termelni.

    VálaszTörlés
  118. 114. Csaba

    Azt nem mondtam, hogy fogyaszd nyugodtan, hanem csak azt, hogy a D vitamint nem szójaolajból készítik. Jobb lenne, ha nem szójaolaj lenne a vivőanyag, hanem pl. kókuszolaj vagy olívaolaj.

    VálaszTörlés
  119. 117. Rozscsika

    Lehet, hogy attól. Én nem a Xylovitot használom, mert nekem attól érzékennyé váltak a fogaim, hanem egy más fajta xylites fogkrémet. A xylitnek elvileg van egy ilyen ásványi anyag beépítő hatása, ha hinni lehet a reklámoknak:)

    VálaszTörlés
  120. Húsvétinyuszi2013. április 5. 6:16

    43. MW,
    49. Kistörpe:
    A szemromlás az iskolától, a sok képernyő nézéstől van-e, vagy attól, hogy a sok tanulás, a sok képernyő nézés mellett nem marad idő naponta 2-3 órát természetes napfényen tartózkodni? Vagy a nyugati táplálkozástól?
    Gondolom azok a gyerekek, akik napi 2-3 órát természetes napfényen tartózkodnak, azok közben vidáman futkároznak, játszanak, sokat néznek távolra is, így "természetes szemtornát" is végeznek.

    Vajon a romló szemű 50-es doki, és a családja mennyi időt tölt természetes napfényben?

    VálaszTörlés
  121. 108. Macskacicó

    Hát nekem két dolog jut eszembe:
    1. A híd a fegyencedzés könyvből. Szépen betartva a könyvben leírt progressziót. (Jómagam nem próbáltam, de elvileg ez támadja közvetlen a hátat.)
    2. A napüdvözlés nevű gyakorlatsorozat a jógából. Minden reggel 5 db és már tettél valamit a gerincedért.

    Mondjuk, hogy pont csontritkulás ellen jók-e, abban nem vagyok biztos, de szerintem a lényeg, hogy mozogjon az a gerinc.
    És persze feltételezem, hogy akad olyan porckorongod, amiben van még egy kis folyadék. :)

    VálaszTörlés
  122. 108. Macskacicó
    A húzódzkodás az egyik legjobb gyakorlat a felső hát izmaira!
    A fogás szélesség, illetve alsó vagy felső fogás (esetleg egymás felé néző tenyerek),és a mozgás sebesség rengeteg variációs lehetőséget ad.
    Természetesen markánsan dolgoznak a felkar hajlítók, váll hátsó része, meg még egy csomó kis izom segíti a mozgást.
    Hajrá Cicó!

    Simon Péter

    VálaszTörlés
  123. 108. Macskacicó
    Hason fekszel, kezek a fej mellett (mintha tarkóra tennéd, de csak tartod ott), és derékból emelgeted magad, ez erősíti a derék- és hátizmokat. Nehezített változat, ha mondjuk egy ágyon csinálod úgy, hogy deréktól felfelé "lelógsz" az ágyról, ekkor nagyobbat kell emelni. Ehhez persze jól jön egy segítség, aki megtartja a lábad, hogy ne ess le. :)

    VálaszTörlés
  124. A helyes látás és hátizom gyakorlatok-hoz!

    Ajánlom mindeki figyelmébe Thomas Hanna: Izomkontroll c. könyvvét. Itt a kedves olvasó megtudhatja, hogy számtalan elkerüléhetetlennnek hitt, vagy tévesen az öregedésnek tulajdonított betegség és állapot valójában hibás beidegződés következménye, amelyek nem kezelést igényelnek ( ismerős a hozzáállás?), hanem átnevelést, testünk átnevelését tudatos, meghatározott gyakorlatokkal.

    Az elért eredmények megrázóak-jó értelemben-. Ami még érdekes ebben a műben az az, hogy kezelési módszerei, amelyek egyaránt alapszanak Selye, valamint Feldenkrains munkásságán, drámai, meggyőző eredményeket tudott elérni az úgynevezett öregedési folyamat visszazsorítása terén.
    Nagyon praktikus tanácsokkal, képekkel van ellátva, és a legtöbb hátizom, görnyedségi stb. probléma sok esetben pár hét gyakorlás után orvosolja problémánkat.
    Én csináltam, tapasztalatam, nagyon OK.

    VálaszTörlés
  125. Cicó,
    a többiek már szinte mindent felsoroltak, ami eszembe jutott. Amit még hozzá tudok tenni ötletként, az a törzsemelés és az evezés súlyzóval (vagy akár gumiszalaggal, ha van).
    A törzsemelésnél kéz a tarkón, és hatékonyabb (nehezebb :)) úgy, ha lent tartod a lábad. Aztán olyat is csinálhatsz, hogy szintén hason fekve, a felsőtested marad a talajon és a lábad emelgeted. Az evezésre meg azért gondoltam, mert úgyis használsz súlyzót, bár nem tudom, pontosan miket szoktál vele csinálni. Ez is, meg a törzsemelés is a lapocka közelítő izmokat dolgozza meg leginkább.

    VálaszTörlés
  126. smirgli: Nem tudom a nevét a kókusztejnek, meg amúgy is külföldön élek és itt másféle termékek kaphatók. Amiket veszek az egy piros konzervdobozban árusított coconut milk, vagy egy papírdobozos fajta. Nem vagyok édesszájú, egyáltalán, szerintem ezért érzek sokmindent túl édesnek.

    szengab: én sem gondolom, hogy a paleo okozta a lyukas fogat, mindössze azt a tanulságot vontam le a dologból, hogy a gyümölcsök amikhet hozzájutok, talán veszélyesek, ártanak a fogaknak és szerintem nem is paleók mert agyon vannak nemesítve, keresztezve, hibridizálva évszázadok óta annak érdekében hogy minél édesebbek legyenek. Ez természetellenes szerintem. Amúgy nem akkora a lyuk, inkább csak egy kis szurke pötty az egyik fogam tövében, de a lényeg hogy az elmúlt hetekben jelentkezett, mikor a gyümölcsfogyasztásom jelentősen emelkedett. A hajhullást én is hallottam paleoban, nálam pont ellenkezőleg hatott, szinte nullára redukálta a hajhullásomat a paleo. Ez is egy olyan javulás aminek nagyon örülök.

    VálaszTörlés
  127. Szomi, Simon Péter, Merrea, Galgóczi Imre, Szakesz:

    Köszönöm szépen, mindnyájatoknak a tanácsokat. Néhányat már csináltam is ezek közül, főleg a törzsemelést, talajon, evezést expanderrel :), a napüdvözlethez hasonló gyakorlatokat.
    Szomi, a híd nagyon jó ötlet, köszi, megtanulom, eddig valahogy elkerülte a figyelmemet, milyen jók, pedig Des már ajánlotta a könyvet. De feltétlen beveszem a tornába.
    Gondolom van még porckorongom, ahol van folyadék :), nagyon szeretek előre-hátra bukfencezni, ez jól megmasszírozza, bár néha pont úgy érzem magam, mint egy kenetlen motor, amibe elfelejtettek motorolajat önteni, súrlódnak a csontjaim egymáshoz.

    Sajnos húzódzkodni sosem tudtam életemben, a karom kb. olyan vastagságú, mint egy 8 éves gyermeké, ezért még a kis súlyomat se bírom sehogy se felhúzni. Talán apránként, először megpróbálom leereszkedéssel, aztán hátha meg tudnám tanulni. Köszi Péter a biztatást!

    Imre: tényleg nagyon jó ez a könyv, köszi az ajánlást.

    VálaszTörlés
  128. Macskacicó2013. április 5. 13:10

    "...néha pont úgy érzem magam, mint egy kenetlen motor, amibe elfelejtettek motorolajat önteni, súrlódnak a csontjaim egymáshoz."

    én most ortopéd doki tanácsára olyat eszem, hogy FIN Flexigél. ha gondolod, nézz utána. szerintem nincs olyan benne, ami miatt ne ehetnénk. (max. az ára :-)))) )

    redi71

    VálaszTörlés
  129. a könyvet én is előjegyeztettem az antikvárium.hu-n

    redi71

    VálaszTörlés
  130. 129. redi 71:
    Köszi, de jó lenne, nagyon tetszik, csak tényleg egy kicsit húzós az ára. Így is már annyit költök ilyesmire :(. A férjem azt mondja az ilyenekre, hogy szerinte nem jut el a tett helyszínére. Porckopásra eszed? És mióta?

    VálaszTörlés
  131. Cicó,
    hát igen, a húzódzkodás nagyszerű gyakorlat, csak "női hölgyként" kicsit nehéz elsajátítani. Nekem is ez a legnehezebb, fekvőtámasszal, guggolással, lábemeléssel sokkal jobban haladok... A gondok a fogáserősséggel kezdődnek. Ezt úgy lehet fejleszteni, hogy először csak megtartod magad rúdon vagy kötélen, minél hosszabb ideig, többször egymás után. Aztán lehet gyakorolni a leereszkedést, negatív húzódzkodást, ahogy írtad. Ami számomra a legnagyobb segítségnek tűnik, az a gumiszalag, mert így végzed a leghasonlóbb mozgást az igazi húzódzkodáshoz, nekem legalábbis ez segít legjobban bekapcsolni a megfelelő izmokat. Ráhurkolod a szalagot a rúdra, felugrasz, és beleteszed az egyik térded a gumiszalag-hurokba (ehhez lehet, hogy segítségre lesz szükséged). A szalag levesz valamennyi súlyt, de szinte a teljes mozgástartományban tudod kivitelezni a gyakorlatot.
    És persze ajánlom a fegyencedzés vonatkozó fejezetét is :)

    VálaszTörlés
  132. Redi71 és akit még érdekel
    A könyv megtalálható itt:

    Izomkontroll

    VálaszTörlés
  133. Rozcsika 107:
    Jól értem, hogy a szódabikarbónától lettek sárgák a fogaid?? Pedig arról mindig azt hallottam, hogy fogfehérítésre jó...
    Egyébként én mostanában a Himalaya-sómba mártom egy picit a fogkefémet, mivel az is tele van ásványi anyagokkal, én meg bírom a sót, sőt, szeretem. :-)

    VálaszTörlés
  134. Macskacicó2013. április 5. 13:43

    egy felsőkarizom-húzódás miatt mentem hozzá, akkor javasolta. nem vagyok már mai csirke (mindjárt 57 leszek) és hát a korral ez csak rosszabb lesz állítólag.

    redi71

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja, és kb. 1 1/2 hónapja szedem. a nyakgyakorlatoknál már nem csikorog úgy. :-)

      redi71

      Törlés
  135. 132. Szakesz:
    Köszi a szemléletes leírást, na, rászánom magam, van gumikötelem, magától felránt majd :). Már próbáltam régebben a negatív húzódzkodást meg csak megtartást, de a szokatlan mozgástól én is felsőkarizom-húzódást éreztem, emiatt feladtam.

    133. Merrea:
    Köszi, közben én is megtaláltam.

    135. redi71:
    Na az jó, ha már nem csikorog annyira, lehet, mégis beruházok rá, nagyon rám fér. Én se vagyok naposcsibe, 51-et betöltöttem :).

    VálaszTörlés
  136. Macskacicó2013. április 5. 14:37

    na, akkor örülök, hogy tudtam segíteni. :-)

    Merrea2013. április 5. 14:01

    köszönöm. nézem.

    redi71

    VálaszTörlés
  137. Valaki tud mondani egy kuponkódot, amit felhasználhatok a biobolt.e-tarnál? Rég rendeltem utoljára és nem tudom, hova írtam le.

    VálaszTörlés
  138. Macskacicó
    Hogyha ennyire összetettek a gerincproblémáid, akkor én meg még azt is szeretném gondolni, hogy nem ártana egy új gondolkodásmódú, fantasztikus gyógytornász. Ha egyszer elmész hozzá egy viszonylag friss MRI lelettel, betanít a TE gerincedre alkalmas tornára, (ez egy alkalom), mellesleg gerincproblémákkal küszködő jógatanárokat is oktat nagy sikerrel.
    Én úgy tudom,(saját tapasztalat is) hogy a napüdvözlet porckorong-problémákkal küszködőknek nem a legjobb. Tehát jobb az óvatosság :)
    porckorong.hu (Bene Máté)

    VálaszTörlés
  139. Sziasztok! Mi van már megint a levegőben? Mentem Miskolcon a sétálón de és egyre csak azt éreztem, hogy belül izzok, mint a nap. Reggel pedig bevettem 3000 NE D -t, meg a többi "matériát". Mire hazaértem du 4-re, már éreztem, hogy itt valami komoly dolog van készülőben, így hát az estebédhez bevettem még 7 000 NE D-t, amitől gyakorlatilag reinkarnálódtam a borsodi terminátor bőrébe. Na jó ez azért túlzás, de átütő a változás, az biztos. Olyan mélyeket lélegzek, amit egy igazi indiai jógi is megirigyelne, kivéve, ha ő is szed D vitamint :D Kiváncsi leszek, mi lesz holnap. Jó éjt!

    VálaszTörlés
  140. Macskacicó: Hallottál már Kiem doktorról?
    Nekünk nagyon bevált. Budapesten rendel.
    Dr. Do Thanh Kiem gerincspecialista telefonszáma 1/385-42-77

    VálaszTörlés
  141. Arya2013. április 5. 16:03

    palejo2013

    VálaszTörlés
  142. 142 Bruce

    Azt írja, kupon kód nem található.

    VálaszTörlés
  143. tenyek2013

    Én ezt írtam be múltkor és működött.
    Kati, Zimbell

    VálaszTörlés
  144. Pedig Működő kód. A tenyek2013 az a Gábor hírleveléhez kapcsolódó kód.

    VálaszTörlés
  145. Érdekes és sajnos szomorú hír a mézről:
    http://greenpeace.blog.hu/2013/04/01/az_europai_bizottsag_fullankja

    VálaszTörlés
  146. kkryszty, Húsvétinyuszi

    köszönöm mindkettőtöknek, sajnos nagy baj történt itthon, most egy darabig nem aktuális és írni sem tudok egy darabig, nagyon nehéz.
    szeretettel cicó

    VálaszTörlés
  147. 147. Macskacicó
    Bármi is történt, sok erőt és szeretettel gondolunk rátok!

    VálaszTörlés
  148. 146. Ilona
    Én ma olyan mézet vettem, amit nem melegítettek fel abból a célból, hogy megszűrjék, un. kezeletlen, szűretlen mézet. Ezért a méz nem tiszta, áttetsző, hanem inkább zsír színű. Az ősember ilyen mézet tudott csak kilopni a méhektől. Ízében is érezhető az, hogy a mézen kívül más dolgok is vannak benne, finom. (A méz nem paleo étel!!!)

    Voltam a VIII. Baross u. 48-ban is, a paleo cukrászdában, (a Ferenc krt-i kereszteződéshez esik közel) nagyon jó hely, nem paleos családtagjaim is megállapították, hogy a tortaszeletet cukrász mester készíthette, mert már alig különbözik a lisztes tortától. A cukrász az alapanyagul felhasznált maglisztkeveréket is árulja.

    VálaszTörlés
  149. 149. kutyus Rozcsika
    Ez jó, csak a méhek akkor is beleviszik a GMO pollent, ha a mézet a méhész már nem kezeli sehogy.

    VálaszTörlés
  150. Tudom, ezt nem erre írtam, csak hangosan örülök az új mézemnek. :-)

    VálaszTörlés
  151. Xilit és a fogak. Még a 90-es évek elején egyszer várakoztam egy fogorvosi rendelőben. Az asztal tele volt mindenféle újságokkal. Az iyen Blikk és Kiskegyed szerű bulvársajtót nem szoktam kézbe venni, de akadt ott egy fogorvosoknak íródott "szaklap" is, tele hirdetésekkel és kutatási eredményekkel. Az egyik cikk megfodott. Abban azt írták, hogy kísérletileg kifúrtak egy szuvas fogat, majd xilitollal kezelték, utána próbatömés. Később kivették a próbatömést, majd ismét xilites kezelés, ismét próbatömés. A kezelések folyamán a szuvasodás "begyógyult". A cikk végén azt írták, hogy ez a xilitol igencsak ígéretes anyag, majd megemlítették a rágógumik és más jövőbeli felhasználási lehetőségek tárházát. Ezután kezdtem keresni a xilites rágógumit, persze vagy másfél évtizedig úgy néztek rám a boltban, mint ha a Marsról jöttem volna, és valami idegen bolygóról származó cuccot szeretnék venni. Tehát nem új felfedezés a xilit és a fogak közti kapcsolat, csak hát ugye ez is a betegségipar része, hogy nem meggyógyított betegekre van szükség, hanem krónikus betegekre, akik életük végéig visszajárnak, és bevételt biztosítanak a betegségiparnak.

    Erről jut eszembe, tegnap végignéztem egy előadást, mely szintén hasonló "délibábos határvizekre" merészkedett. Betiltott egészség a címe. Rozcsikát szokta az ilyesmi tűzbe hozni, de sajnálom nem tudom magyar anyaggal szolgálni, csak a felirat magyar.

    VálaszTörlés
  152. 152. descalcez
    Hát igen, nehogy az ilyet elterjesszék a fogorvosi rendelőkben: még bevétel nélkül maradnának a kapcsolt üzletágak...
    Nekem xilites rágót először finnek hoztak - ott már régóta van ilyen. Ahogy étteremben magától értetődően lehet gluténmentes menüt is rendelni.

    VálaszTörlés
  153. descalcez

    Ja, igen. Itt van a hozzá kapcsolódó írás is:
    http://pirospirula.blogspot.hu/2013/04/andreas-kalcker-betiltott-egeszseg.html
    Nem értek hozzá, nem ástam bele magam, de túl szép, hogy igaz legyen. Nem tudom, mit gondoljak róla, eléggé szkeptikus vagyok, olyan új "csodaszernek" tűnik. Csodaszerekben pedig nem hiszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kommentekből ajánlom elolvasni a Vigil Seimur nevű emberke bejegyzéseit, mielőtt bárki beveszi ezt az áltudományt!

      Törlés
  154. Descalcez

    Szerinted a fogszuvasodás kapcsán az eritritol ugyanúgy működik mint a xillitol?

    VálaszTörlés
  155. 152. Des
    "... Rozcsikát szokta az ilyesmi tűzbe hozni ..."

    Ha ezt nem írod, akkor lehet, hogy nem nézem végig a videót, annyira össze-vissza beszélt ez a kedves úriember, idekapott, odakapott a témákban, nem tűnik egy komoly embernek.
    Jelenleg én úgy érzem, hogy nem merném meginni ezt a klór-dioxidot, megvárom, amíg mások meggyógyulnak tőle, de olyan, akit ismerek is. Érdekes, hogy ezt írtad, hogy lázba fog hozni engem ez a szer, mert én magamat elég betojinak tartom, ezerszer meggondolom, ha elkezdek valami új kúrát, ezek szerint mások nem ilyennek látnak. Végülis ez hízelgő. Te gondolkozol a kipróbálásán vagy miért linkelted be nekünk? Hol újítsunk a palónkon, ennek a videónak a hatására?

    VálaszTörlés
  156. Húsvétinyuszi2013. április 8. 9:01

    156. kutyus Rozcsika: Hogy Des miért linkelte be, azt nem tudom, gondolom arra akart példát hozni, hogy a nyugati táplálkozásról azt hirdetik, hogy: -a gond a szervezet elsavasodása, meg a csökkent védekező képesség...és a savasodás ellen jók a zöldségek, amelyek lúgosítanak, a csökkent ellenállóképesség visszaállítására, meg csodacseppek...
    ... mi meg tudjuk, hogy a zöldségek közül melyiket válasszuk,
    ... és a szervezetszintű gyulladást, ami leterheli az immunrendszert,
    azt meg a paleoval prímán lehet kezelni, minden csodacsppek nélkül is,
    ... és a lúgosításhoz akár némi "szódabikabóna" is megteszi, feltéve, ha tudjuk az adagolást! :)))

    VálaszTörlés
  157. 149. kutyus Rozcsika
    A méz állaga nemcsak attól függ, hogy melegítették és szűrték-e, hanem inkább attól, hogy milyen virágról gyűjtötték a méhek. A szűréstől egyébként nem kerülnek ki belőle a hasznos anyagok, csak az esetlegesen belehullott "szennyeződés", pl. viaszdarabkák. A sűrű kristályos, ahogy írod zsírszerű méz valószínűleg repceméz lehet, az nagyon hamar kristályosodik, akár melegítés után is. A repceméz egyébként jót tesz gyomorsav problémával küszködőknek.

    VálaszTörlés
  158. Jelentem, leszoktam a kávéról :) Egy kísérletnek indult, kíváncsi voltam, hogyan fogom magam érezni nélküle. A legrosszabb a leszokásban a két hétig tartó tompa fejfájás volt, és eleinte elég sokat kóvályogtam napközben. De már pár nap után tapasztaltam, hogy gyorsabban és könnyebben elalszom, kevesebbszer ébredek fel éjjel, reggel hamarabb magamhoz térek, és most már napközben sem hullámvasút az energiaszintem. Úgyhogy egyelőre maradok kávé nélkül, inkább vészhelyzetekre tartogatom :)Lehet, hogy beszerzek valami koffeinmenteset helyette, de nem is hiányzik annyira már.

    VálaszTörlés
  159. Húsvétinyuszi2013. április 8. 9:28

    159. Szakesz: Leszoktál a kávéról?
    Nagyszerű.
    Erről az jut eszembe, hogy egyszer 30 éve, amikor várandós voltam, én is leszoktam...több, mint fél évig, csak gyerekeknek való "Maci" kávét ittam...
    Aztán amikor megszületett a kisfiam, és csak úgy özönlöttek a gratuláló rokonok, barátok...(elfeledkezvén arról, hogy már régóta nem ittam presszókávét,)
    ...és hát a vendégeknek egy kávét legalább illik adni, én is ittam velük,
    és nagyon fura tüneteim lettek:
    -szívdobogás, kézremegés, sőt szívlötyögés...

    Szóval, ha majd újra akarsz kávét inni,
    légyszi tudd, hogy akkor csak nagyon módjával,
    mert a kávéhoz nagyon hozzá lehet edződni,
    de,
    ... ha hosszabb kihagyás után iszod, akkor sokkal drasztikusabb hatású.
    Tisztára, pl. mint a futás!
    Ha naponta szoktál futni 10 kilométert, akkor meg se kottyan, de ha kihagysz fél évet, akkor már három kilométer után levegő után kapkodsz!!!

    VálaszTörlés
  160. 158. Merrea
    Igen, pont olyan a kinézete, mint a repcemézé, de ez szűretlen selyemfűméz. Különben elment a kedvem a repceméztől, 2 hónapja még nagyon akartam olyant, mert állítólag nem nő meg a vércukorszint, a repceméz lehetett volna a "paleo-méz", de 1. nem biztos, hogy ez igaz, 2. a repcetáblát egyesek szerint permetezik, mások szerint nem permetezik, mikor a méhek még ott vannak, szóval, csupa kérdőjel.
    Úgy emlékszem Te is méhészkedsz, Te a szűretlen mézet értékesebb anyagnak tartod? Tápértékére gondolok. A repceméz megemeli a vércukorszintet? (A méz nem paleo!!!)

    VálaszTörlés
  161. 161. kutyus Rozcsika:
    Írod:
    (A méz nem paleo!!!)


    Hmmm??? Szerintem:
    Paleo is, meg nem is!!!

    Bocs, bocs. Ki kell egészítenem:
    A méz igenis paleo...
    - abban az értelemben, hogy rendelkezésre állt kőkori őseinknél is,
    ritkán elérhető, és nehezen beszerezhető finomságként...
    ...
    aztán mégsem paleo,
    ha napi szinten,
    főleg, ha nagykanállal szeretné valaki enni.
    Kb mintha sót ennénk naponta, és nagykanállal...Úgy már bizonyosan ártalmas.

    ...mondjuk a sót sem fogyaszja senki épeszű mértéktelenül,
    mért kellene teljesen kihagyni a mézet?

    Pl: Köhögés esetén 1-2 kiskanállal nagyszerű természetes gyógyszer...
    és a téli időszakban, egy kis csipkebogyóteában is nagyszerű egészsémegőrző.
    de,

    azért napi 1-3 kávéskanálnál többet nem kéne enni...JÓBÓL IS MEGÁRT A SOK!!!

    VálaszTörlés
  162. Rozcsika,
    én nem tudok arról, hogy a szűretlen méz értékesebb lenne. Legalábbis mi otthon nem tudunk olyan szűrést alkalmazni, ami valami értékeset kivenne a mézből. Ahogy írtam is, csak a belehullott "piszkot" pl. viaszdarabkákat, méhecske lábat :) stb. szűrünk ki. Nem hiszem, hogy bármely mézre igaz lenne, hogy nem emeli a vércukorszintet, hiszen mindegyik cukorból épül fel. Az állaga a szőlőcukor és a gyümölcscukor változó aránya miatt lehet folyós vagy kristályos. Amelyikben több a glükóz, és ilyen a repceméz is, az sokkal hamarabb, akár már pergetés után 1-2 nappal kristályosodik, és akár egész keményre is megköthet. A kristályosodás 15 °C-on a leggyorsabb.
    A permetezésről még annyit, hogy elvileg virágzó kultúrában csak méhkimélő szerekkel (ezek elég drágák) és méhkímélő módszerrel (tehát napnyugta utáni kezdéssel, és napkelte előtt meghatározott időben be kell fejezni) szabad permetezni. Azt persze nem tudom, hogy ami méhkímélő, esetleg árthat-e nekünk, habár a méhecske sokkal kisebb, törékenyebb, mint mi vagyunk. A másik kérdés, hogy amikor a nektárból méz lesz, mi történik az esetlegesen belekerült vegyszermaradvényokkal. A bioméz minősítést pl. azt hiszem, nem követeli meg, hogy bio méhlegelőről hordják a nektárt, csak hogy a méhek szükséges gyógyszerezése megadott termékekkel történjen. De ebben nem vagyok nagyon otthon.

    VálaszTörlés
  163. Még annyit, hogy a Húsvétinyuszi által leírt 1-3 kávéskanál szerintem gyógyászati célból akár hasznos is lehet, persze ha valaki hagyományos cukor helyett ugyanakkora mennyiségben eszi, az nagyon nem paleo. És ne rakjátok forró teába, az mindent tönkretesz benne!

    VálaszTörlés
  164. 163. Merrea
    "... csak a belehullott "piszkot" pl. viaszdarabkákat, méhecske lábat :) stb. szűrünk ki. ..."

    Akkor ezek lesznek az első rovar-falatkáim, úgy is tervbe volt véve nálam a rovarevés. (Persze kapszulákban, vízzel leöblítve.) Köszi

    VálaszTörlés
  165. 154 MW

    Ez a solumium oldat?
    Nekem nem volt türelmem a videót véginézni, céltalan, összefüggéstelen fröcsögésnek tűnik.

    VálaszTörlés
  166. 166. szőlőszem
    Nem pont a magyar termékről, de magáról a vegyületről. Des-nek jelentem, hogy a "Solumium oral" termékek kezdenek tűzbe hozni, ahogy Ő megjósolta. Köszi az infókat.

    VálaszTörlés
  167. Solumium téma:

    "alapítania kellett egy egyházat, mert arra az amerikai jogban speciális szabályok vonatkoztak, és aki "belépett az egyházába", annak már a jog lehetővé tette, hogy adhatott belőle"

    Nekem ezzel mindent elmondtak a dologról,anélkül, hogy olvasnám a biológiai érveket.
    Bár az is kétségtelen, hogy amikor a víz klórozásának veszélyessével tisztában vagyunk, akkor nem fogunk még direkt plusz klórbevitellel terhelni a szervezetünket. (Legyen az bármilyen formája a klórnak.)

    VálaszTörlés
  168. 159. Szakesz

    Kíváncsian várom, hogy mik lesznek a tapasztalataid néhány kávémentes hónap múlva. Ezt azért írom, mert nálam is volt korábban olyan, hogy valamit elhagytam, néhány hétig olyan volt, mintha megtaláltam volna a szent kelyhet, aztán minden visszaállt a régi kerékvágásba... arra is kíváncsi lennék, hogy Des-nél hogy alakul a kávémentesség... persze kényes téma ez, sok ember még szinte magának sem merné bevallani, hogy elhagyott egy kedves rituálét és cserébe nem kapott annyit, amennyit ért az egész...

    VálaszTörlés
  169. Húsvétinyuszi2013. április 9. 9:28

    168. szőlőszem: Csatlakozom kutyus Rozcsikához, a "Solumium oral" engem is felvillanyozott, sőt: annyira megtetszett, hogy még ma beszerzem!
    A leírása szerint ez egy külsőleg alkalmazandó fertőtlenítő: elsősorban szájvízként, kellemetlen szájszag megszüntetésére, valamint torokgyulladás, mandulagyulladás kezelésére: torok fertőtlenítőként, sőt lehet használni gombaölőként is,... megfelelően higítva akár hüvelygombára,
    aztán meg herpeszirtóként is ajánlják,
    de alkalmas kisebb sebek, horzsolások fertőtlenítésére, és aztán:
    nehezen gyógyuló sebek, fekélyek! kezelésére is.

    Te, ezek szerint ez lehet még akár a lábgombára, esetleg lábszag ellen is jó!

    Ha összeszámolom hányféle kence, szájvíz, dezodor, stb. helyett elég lehetne ez a szer...
    szaladok, és
    még ma beszerzem!

    VálaszTörlés
  170. 168. szőlőszem

    Én is így gondolom. Ez a szer eleve abból indul ki, miszerint minden betegség és rossz oka valamilyen kórokozó, baci, vírus, gomba. Ebben meg én nem hiszek. Ami pedig megöl minden kórokozót, az a hasznos bélbacikat is megöli. Ahogy nem hiszek az univerzális csodaszerben sem, mert a "titok" nem csodaszerek hozzáadásában, hanem a káros dolgok elhagyásában, meg persze az aktív életmódban leledzik.

    Húsvétinyuszi: na jó, lábgomba ellen pl elhiszem, na de lenyelni...?

    VálaszTörlés
  171. joe1973 Teljesen igazad van, én sem vagyok biztos benne, hogy hosszú távon mennyit nyerek ezzel, ez most egy kísérlet. Te mennyit kávézol?

    Viszont ha vannak bevált tippjeitek alvásminőség javítás, relaxáció témában, tárt karokkal várom. Ez a terület továbbra is gyenge láncszem nálam a kissé bonyolult életkörülményeim miatt (elváltam, két gyereket nevelek egy mozaikcsaládban, gyakran két pótgyerekkel kiegészülve, emellett dolgozom
    és állandó szélmalomharcban vagyok a számlákkal és egyéb anyagiakkal, és amúgy is szorongós vagyok). Amikre törekszem: séta a szabad ég alatt napközben, sötétedés után visszafogott világítás (leginkább gyertya), este minél kevesebb monitor nézés, (f.lux telepítve). Mostanában könnyen elalszom este, viszont hajnalban elég gyakran felébredek és ritkán sikerül visszaaludni. Ilyenkor egyrészt nem érzem magam álmosnak, másrészt idegesít, hogy hamarosan kelnem kell...

    VálaszTörlés
  172. 171. MW: írod: ... na jó, lábgomba ellen pl elhiszem, na de lenyelni...?

    Igen, jól érted, én kimondottan lábgombára szeretném kipróbálni a "Solumium oral"-t.

    Mellesleg, ha valaki szájvízként használja, és egy kicsit lenyel belőle, szerintük az sem ártalmas...

    VálaszTörlés
  173. joe19732013. 159. Szakesz

    Jelentem én november óta nem kávézom. Egyetlen egyet sem ittam, azaz 5 hónapot tudok magam mögött. A tapasztalataim: nem érzem magam fáradtabbnak, de nem is alszom jobban (sőt mostanában kifejezetten rosszul alszom, de ezt a családi problémáknak tudom be). Ellenben még mindig rám-rám tör, hogy "jajj, de meginnék egy kávét!". Helyette teát szoktam inni, hol feketét, hol zöldet, néha csak gyümölcsteát. Igazából azt hiszem, nem azért hiányzik, mert ilyen-olyan hatása van, hanem mert szeretem. Az nagyon ritkán van, hogy azért innék, mert úgy vélem, hogy attól frissebb lennék, hanem talán inkább a kávézás önmagáért való öröme, amit a tea valamiért nem tud pótolni. Fizikailag nem érzem, hogy a kávémentességtől nekem most jobb (vagy rosszabb) lenne a közérzetem.

    VálaszTörlés
  174. most miért lettünk hirtelen "kávéellenesek"?
    redi71

    VálaszTörlés
  175. 174. Kistörpe: Írod a kávézásról:
    "Az nagyon ritkán van, hogy azért innék, mert úgy vélem, hogy attól frissebb lennék, hanem talán inkább a kávézás önmagáért való öröme, amit a tea valamiért nem tud pótolni."

    Saját megfigyelésem szerint a nagy difi
    : az illat!
    A kávénak van egy óriási fórsza a teázással szemben:
    fantasztikusan átható illattal járja be a lakást...
    és mint a legtöbb illat,
    sokkal-sokkal nagyobb érzelmi hatással bír, mint csak a kávé fogyasztása, (mi a biológia tanszéken tanultuk, hogy a szaglópálya az trükkös, az thalamus kerülő,...
    (a thalamus az egy agyi kapcsolókzpont, ami segít rendszerezni a beérkező információt, a tudatosulással)
    .....az illat élmény egyenes kapcsolással van az érzelmekhez...Vagyis egy szag, egy illat speciálisan kötött a memóriában, és az értelem olyankor másodlagos, mert az illat akár tudatosul, akár nem:
    EMLÉKEKET IDÉZ, nagyon kellemes, avagy pont nem...mindenes, ámde fontos dolgok jelzője...
    pl:
    Nekem:
    a kávé illata egyben az a régesrég megélt családi vasárnapok csodás illata,
    amikor a szüleim,
    akik akkoriban éppen nem voltak valami jól eleresztve...
    de:
    azért vettek pár deka olcsó, pörköletlen kávét,
    és vasárnap ebéd után: frissen, házilag megpörkölték,
    aztán megdarálták, megfőzték...tisztára, mint a "teaszertartás", avval a külömbséggel,
    hogy az egész házat átjárta a pörköltkávé kellemes illata.....hmmm.....ha csak így írok róla....MOST IS ÉRZEM!....

    VálaszTörlés
  176. Névtelen2013. április 9. 11:32

    köszönjük az értékes hozzászólást....

    redi71

    VálaszTörlés
  177. redi71"
    "most miért lettünk hirtelen "kávéellenesek"?"
    Én nem vagyok kávéellenes. Ez most számomra egy félévesre tervezett kisérlet.

    VálaszTörlés
  178. 177,Húsvétinyuszi
    Igen, ebben az illatdologban biztos van valami. :-) De illat nélkül is érzem időnként még mindig a késztetést a kávézásra.

    VálaszTörlés
  179. Kistörpe2013. április 9. 11:53

    köszönöm a választ.
    csak én pont visszaszoktam a paleo óta, merthogy a kávé hasznos. erre most ez. :-)
    nem ragaszkodnék én amúgy hozzá, sem az illat, sem a hatása miatt.
    kíváncsian várom a tapasztalataitokat.
    redi71

    VálaszTörlés
  180. Hahó, én sem vagyok kávéellenes, nem is írtam ilyesmit, csak hogy kísérletezem :)Engem kizárólag a kortizolszint emelő hatása izgat, mivel nem alszom valami fényesen.

    VálaszTörlés
  181. Szakesz2013. április 9. 12:49

    jaj már.:-) direkt idézőjelbe tettem. :-)
    csak, hogy egyre többen akartok lemondani róla, ezt nem értettem. :-)
    redi71


    VálaszTörlés
  182. 170. Húsvétinyuszi

    Hm... hüvelybe? Mindenféle tudományos vizsgálat nélkül? És ha azt is elpusztítja, amire a szervezetnek szüksége lenne?

    VálaszTörlés
  183. Gábor, lenne itt egy kis törölnivaló... de nem jön elő nekem ez az opció.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, a 176. sz. névtelen bejegyzésre gondolok...

      Törlés
  184. A kávéról: rám egészen különös hatással volt mindig is. Még nagyon régen, ha éjjel vizsgára készültem, akkor néha ittam egy felet, és másnap egész nap pörögtem, a szokásos 90/60-as vérnyomásom 120/90-re emelkedett. Aztán eltelt jópár év, kávé nélkül, megszülettek a gyerekek, én visszamentem dolgozni. Az első év végén nagyon sok munkánk volt, három héten keresztül napi 10-15 órát dolgoztunk, én pedig kávéval próbáltam átvészelni ezt az időszakot. Az első napokban ugyanolyan hatással volt rám, mint régen, aztán egyre csökkent, és a végén mintha semmi hatása nem lett volna. Amikor a határidős munkákkal készen voltunk, azonnal abbahagytam. Kb. két hétig fájt a fejem, rosszul voltam, elvonási tünetszerű jelenségeket tapasztaltam.
    Azóta nagyon ritkán fogyasztok kávét, évi párszor, csak akkor, ha nagyon keveset aludtam előző nap, és olyan munkát kell végeznem, amire nagyon kell figyelni. Ilyenkor is maximum délelőtt 10-ig, mert ha később ittam, akkor éjjel közepén heves szívdobogásra ébredek.
    Elkönyveltem, hogy rám nincs jó hatással.

    VálaszTörlés
  185. Még egy kis töprengés:

    Paleo mellett a gombáknak nem kéne éhen halniuk?
    Hisz nem kapnak cukrot az életbenmaradáshoz.
    Vagy a húsokban lévő, tudtunkon kívül fogasztott antibiotikum miatt tudnak életben maradni (merthogy azok legyengítik a gombákkal szembeni ellenállóképességünket?

    VálaszTörlés
  186. Redi71 - csak szólok, hogy amikor a program felajánlja a megjelenés lehetőségét - NÉV, URL CÍM, beírhatod a nick nevedet, és akkor bal oldalon fog megjelenni a neved.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy is van ez? Belebonyolódtam. Segíteni akartam, de most nem jövök rá, hogy mit is kell tenni, hogy csak a név jelenjen meg.

      Törlés
  187. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  188. BB
    A "Név/URL-cím"-re kell kattintani, és beírni nevet. Mint én most:-)

    VálaszTörlés
  189. 172 Szakesz

    "Viszont ha vannak bevált tippjeitek alvásminőség javítás, relaxáció témában, tárt karokkal várom."

    Egy lehetséges ötlet, a magnézumbevitel növelése.
    Most olvastam el ezt a 32 oldalas füzetecskét a magnézium fontosságáról: http://www.iherb.com/Special-Magnesium-The-Missing-Link-to-Better-Health-32-Pages/36910. Többek között azt is megtudtam belőle, hogy a magasabb fehérjebevitel növeli a magnézium szükségletet. Ez a kávé, tea, magőrlemények fogyasztásán túl magyarázatot adhat arra, hogy miért panaszkodtunk sokan a paleo megkezdése után arra, hogy éjszaka görcsöl a vádlink. Mivel jóval több húst fogyasztunk, mint paleo előtt, ezért több magnéziumra van szükségünk. Viszont ha nem sikerül biozöldségeket fogyasztanunk a hús mellé, csak a kizsákmányolt talajban termesztett, alacsony ásványi anyag tartalmú bolti zöldségeket, akkor magnézium hiányunk alakulhat ki. A magnézium hiány viszont megemeli a kortizolszintet, meg önmagában is nehezíti az izmok, idegek ellazulását, a mély és pihentető alvást.

    A füzetecske szerzője napi 400, de akár ennél jóval több elemi magnézium bevitelt javasol.
    Sajnos nem emlékszem arra, hogy az elemi magnézium tartalmat hogyan kell kiszámolni. Talán Joe írt egyszer arról, hogy a különböző magnézium formáknak, úgy mint oxid, citrát, kelát, klorid mennyi az elemi magnézium tartalmuk.

    VálaszTörlés
  190. "Sajnos nem emlékszem arra, hogy az elemi magnézium tartalmat hogyan kell kiszámolni."

    Talán figyelni kellett volna kémiaórán, kis butus.

    VálaszTörlés
  191. 191.

    Sajnos nem tanultam kémiaórán, mivel olyan középiskolába jártam, ahol egyáltalán nem volt kémiaóra. Te viszont ezek szerint tanultad, és oda is figyeltél. Lennél olyan kedves, hogy elárulod a számítási módot?

    VálaszTörlés
  192. 155 vino

    Sajnos eritritről nincs információm. Szerintem Bruce előbb szolgálna ilyen linkkel, ha lenne rá forrás.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.