2014. július 16., szerda

Paleo-agóra

232 megjegyzés:

 1. 197 Kíváncsi

  A helyzet az, hogy a nem jól felszívódó kurkumin azért még jól hat a belekben, és némiképp azért felszívódik. Piperint biztos lehet szerezni, de én Mo.-on kerestem, hogy odaírjam lehetőségként, de nem találtam. Aki nem sajnálja a pénzt (mert van neki), az rendelhet eleve olyat, amiben van piperinkivonat is. A feketeborsban nem tudom, hány százalék piperin van, én meredeknek érezném azt szedni kapszulában, ki tudja, mit csinál a belekben. Az biztos, hogy ez jobb, mint az agyonreklámozott Medosán.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szendi Gábor,
   Elnézést kérek a nem megfelelő helyen feltett kérdésért, de nem találtam semmiféle más elérhetőséget.
   Az augusztus 2.-án 11-kor tartandó előadásáról szeretnék érdeklődni. Hogyan lehet jelentkezni rá? És hol lesz, mi az a Gastropolis, hol található? Az email címem a_pogany@yahoo.com
   Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
   Üdvözlettel, Pogány Ágnes

   Törlés
 2. hasznos videó az emésztésről dr. Mikell Parsonstól:
  http://www.naturalpathfresno.com/insideout/the-art-of-poop/?inf_contact_key=29aceff6aec3d8fb5f83b8ea96b4af60b3162b222aa14bba6aacafd50cd81fd4

  Beszél a Betain HCL szedéséről (ez a kevés gyomorsavat pótolja, ha valaki a fehérjét nem jól emészti), viszont ő azt ajánlja, hogy étkezésenként max. 6 kapszulát vegyen be a delikvens, akkor is, ha még mindig nem érzi a hatását, és idővel majd hátha javul a helyzet.
  Ezzel nincs teljes összhangban, amit itt ajánlanak:
  http://scdlifestyle.com/2012/03/how-to-supplement-with-betaine-hcl-for-low-stomach-acid/
  Itt azt mondják, hogy emeld az adagot, amíg nem érzed, hogy már túl sok lett a gyomorsavad, és akkor csökkentsd egy kapszulával (akár étkezésenként 11 kapszula is kellhet).
  Sajnos arra nem tért ki Dr. Parsons az általam ismert előadásaiban, hogy miért max. 6, de én most ennél a mennyiségnél vagyok, egyelőre nem merem emelni.

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!

  Rendeltem az iHerb-ről 5db csomagot, 4$-os Airmail szállítással, egyenként kb 30-40$ értékben.
  13 napja adták fel a csomagot de még egyik sem érkezett meg :(

  Ilyenkor valószínűleg ráteszik az ÁFÁ-t és amiatt ilyen lassú (elvileg 10 nap alatt kéne megjönnie)?
  Irjak az iHerb-nek vagy várjak még egy kicsit?

  Nektek veszett már el csomagotok?

  Üdv,

  Gábor

  VálaszTörlés
 4. Gábor 3.:
  Ez még simán belefér, még az 1 hónap is.

  VálaszTörlés
 5. Gábor,
  nekem még nem ért ide a jún. 25-én rendelt csomagom. Kicsit már kezdek türelmetlen lenni :(

  VálaszTörlés
 6. Nekem meg nem ért ide a június 3-án rendelt csomagom! Már lemondtam róla. Viszont nagyon sokszor rendeltem már korábban, és mindig megjött eddig.

  VálaszTörlés
 7. Nekem már 2 is elveszett márciusban. Azóta nem rendeltem, most újra rendeltem jún. 26, de még nekem sem érkezett meg. Felhívtam őket és még ők voltak felháborodva, hogy mit akarok még, várjam meg a 6 hetet. Hiába mondtam, hogy már 2 eltűnt, nem érdekelte őket.

  Éva

  VálaszTörlés
 8. Iherb:
  Nekem 2× veszett el csomagom, először belenyugodtam, hogy így jártam, és nem tettem semmit.
  Másodszor pár hónapja fordult elő, 2 hónap után írtam nekik, és azonnal visszautalták az árát.

  VálaszTörlés
 9. .... ja, célszerű már pár hét után a postán érdeklődni, mert a postás lazán megcsinálja, hogy nem hagy értesítést, ha nincs otthon a címzett. velem 2× is előfordult ilyen Pestre küldött csomaggal mostanában, ott divat az ilyesmi főleg... az egyik ezek közül az iherbes csomag volt, amit kivételesen a hugom pesti címére küldettem, ő meg nem érdeklődött a postán, mert nem gondolta, hogy ilyet megcsinálnak, és szerintem visszaküldték...

  VálaszTörlés
 10. 186. Csaba
  Lehúzódott fogíny:
  Minden tudományos háttér és magyarázat nélkül, saját tapasztalat: tőkehal máj olaja jót tesz.
  Maga a tőkehal máj is jó, de az olaja még jobb. (Valahol olvastam, hogy a fogszuvasodásra is...)
  Általában a zsiradékok jót tesznek neki, a kókusz is.
  A gyümölcssavtól meg érzékenyebbé válik a fognyak. Tipp: gyümölcs után kókuszolaj, vagy öblögetés vele például, ha elfogyasztani nem akarod (?)
  A fogorvosok elmondása: okok: genetikai hajlam, kedvezőtlen fogmosási technika és/vagy fogkefe. Minden alkalommal az elektromos fogkeféről és súrolásmentes fogmosásról láthatok és hallhatok prevenciós tanácsadást :-) :-) és csak csendben hallgatom :-)
  A fogkrém fogrém? Lehet. Biztosan vannak arra is jobb alternatívák - én ebben még megmaradtam a 21. századi átlagfogyasztóként.

  Emma

  VálaszTörlés
 11. 3 Gábor

  Ne aggódj, nekem ma jött meg 2 db nájus 26-i csomagom!!! 50 dollárig merek rendelni: Így nem nagyon szokott fennakadni, annak ellenére, hogy az áfa határ valahogy 22 dollár. Ezeket"elfogták" Múlt pénteken értesítettek, akkor küldtem meg a postának a banki átutalás másolatát. Szerintem teljesen kiszámíthatatlanok, ugyanezzel a feladási móddal van júli 3-i rendelésem már megjött.

  VálaszTörlés
 12. Az előbbihez javításként , bocs nem 22 dollár, hanem 22 Euro

  VálaszTörlés
 13. 7 Éva
  A 6 dolláros szállítást szerintem követni is lehet. nekem is a júni 26-i csomagok késnek. az is lehet, hogy az ingyen szállítás miatt volt valami torlódás... Én pl naptejet is rendeltem benne, és ha jövő héten nem jön meg, akkor már csak a 2015-ös nyaralásra vihetem magunkkal :-(

  VálaszTörlés
 14. Nekem úgy tűnik, össze-vissza működik az iherb oldala, nem is tudok rendelni most.
  Nekem is 3-4 hét múlva érkezett meg a júni huszonvalahányadikán rendelt cucc, két csomag is (az ingyenes szállítás idején), de végül megjött. Utána kaptam egy emailt a vevőszolgálatuktól, amiben érdeklődtek, hogy mikor érkezett meg. Ha nem tudod már felhasználni a terméküket, mert nem érkezett meg, akkor visszakérheted az árát szerintem. Az mégsem járja, hogy naptejet rendelsz, és majd télen érkezik meg...

  VálaszTörlés
 15. 186 Csaba

  Emma válaszáról jutott eszembe, hogy az egyik Paleohack-es hírlevélben olvastam olyat, hogy "coconut oil pulling", vagyis ébredés után mielőtt bármi mást a szájába venne az ember, bevesz egy korty hjó minőségű kókuszolajat, és elkezdni a szájában forgatni (jó lenne eljutni 20 percig, de már 5 perc is jó), ami szerintük méregtelenítésre is jó, meg a fogaknak és az ínynek is jót tesz. Eddig egyszer jutott eszembe megcsinálni, szóval nem tudom, mennyire hatásos. Az én fogorvosom azt mondta, az ní lehúzódása a korral jár és kész. Jó, hogy beszélünk róla, majd próbálom nem elfelejteni és én is csinálni ezt.

  VálaszTörlés
 16. Találkoztam egy nagyon érdekes oldallal a testtartás kiigazításával, evolúciós szempontból megfelelő mozgásformákkal, bútor-, cipő stb. használattal kapcsolatban:
  http://www.katysays.com/

  VálaszTörlés
 17. Válaszok
  1. Szedsz Szelént?
   Results showed that selenium has the strongest association with gum disease, with low levels increasing the risk by 13 fold.
   Észak Amerika talaja szelén gazdag, az itt termelt növények valószínűleg elegendő szelént tartalmaznak. Európa és Magyarország termőföldjei viszont szelénben szegények...

   Törlés
  2. ezen kívül ínysorvadásra/ínygyulladásra: C-vitamin, Klorofill, Stevia...

   Törlés
 18. http://www.purplehousenaturaltherapies.com.au/gradas-blog/is-iodine-deficiency-making-you-retarded-iodine-the-miracle-cure-part-3-why-your-baby-needs-it-too

  Ebben a cikkben azt is írják, hogy a fruktóz akadályozza a jód pajzsmirigyhormonná alakítását.

  VálaszTörlés
 19. Doktori értekezés a jódról:

  http://phd.lib.uni-corvinus.hu/261/1/puskas_aron.pdf

  Talán ebből kiderül mennyi jódot vesztettünk a tej-kenyér elhagyásával. Azt már megtaláltam benne, hogy a jód jól kiválasztódik a tejbve, de a húsban alacsonyabb a koncentrációja.

  VálaszTörlés
 20. Lehet, hogy a néniktől vett saját termesztésű kukoricán meg saját gazon tartott tojásra is ráfaragunk jód szempontjából. Eszembe jutott a Tojáskönyv ide vonatkozó része és megkerestem:

  "A csábítóan hangzó „tanyasi” tojáshoz a kapirgáló, csipegetô, azaz a „természetes étrenden” élő tyúkot társítjuk, s vele együtt a jobb minőségű tojást, noha ez utóbbi már koránt sincs így. Részint mert a házi tojástermelôk is ugyanazt a tápot veszik a gazdaboltban, és túlnyomóan azzal etetik szárnyasaikat, amit a nagyüzemi tojástermelésben is használnak, részint pedig a tudományosan megtervezett és összeállított tápba beleteszik mindazt, ami egyébként a természetes környezetbôl esetleg hiányzik (a jódhiányos vidékeken kevesebb a tojásban lévô jód vagy hibázik szeléntartalma ott, ahol a föld és így a gabona is híján van e fontos nyomelemnek). "

  VálaszTörlés
 21. 18. Kriszta
  Huu, ez fontos. Köszönöm.
  Az almázás. Egy még rendben. Több után mindig kb. fél nap, amíg helyre rázódom - és nem tudom miért. Évekkel ezelőtt ennél sokkal több gyümölcsöt ettem és nem volt gond. (Voltam vega sokáig.)
  És pont a hatalmas zöld alma az a gyümölcs, aminek nem tudok ellenállni...:-((
  Az Édeni Tiltott Gyümölcs :-)

  Emma

  VálaszTörlés
 22. 20. Kriszta
  Igen, szerintem aki profitra termel, annak az az elsődleges szempont, hogy az eladni való nagyobb, több legyen. Ez igaz a kisüzemi tojásra is.
  Köszi a tanulmányt, el fogom olvasni:)

  Emma
  Igen, én is elgondolkodtam ezen az angol mondáson "An apple a day keeps the doctor away" (napi egy alma távol tartja tőled az orvost). AN apple és nem ONE KILO of apple :-))) Nekem rosszat tett a magas fruktózbevitel.

  VálaszTörlés
 23. 19.Kriszta
  Van néhány paleósok számára különösen figyelemreméltó bekezdés ebben a tanulmányban.pl:
  Részletes
  tanulmány foglalkozott az Egyesü
  lt Királyság területén él
  ő
  lakosság élelmiszerekb
  ő
  l származó napi
  jódbevitelének arányaival és forrásával
  . A tanulmány szerint a napi jódfelvételb
  ő
  l átlagosan 92μg jód a tejb
  ő
  l, 36μg a húsipari termékekb
  ő
  l és 31μg a gabonafélék f
  ogyasztásából származik. A
  tanulmány azt is megállapítja, hogy az összes
  napi jódszükséglet kielégítéséhez a hal és
  halkészítmények csak mintegy 5%-ban járulnak
  hozzá. (Wenlock et al. 1982). A leírtakból az a
  fontos következtetés vonható le,
  hogy a jódpótlás az élelmiszerekb
  ő
  l, de jelent
  ő
  s arányban a magas
  jódtartalmú tej és tejtermékek na
  pi fogyasztásával biztosítható.

  VálaszTörlés
 24. Bocsánat a rossz tördelésért, pdf-ből másoltam :(

  VálaszTörlés
 25. Érdekesség a jódról, tudom, persze, hogy nem a dió a legfőbb jódforrásunk, ettől még pótolni kell, de hátha valakit érdekel:

  Erdészeti Lapok 2002. 137 évf. 7-8. füzet - 12kabai.pdf

  Én már a második patikában kaptam Lugolt, szó nélkül, meg se kérdezték, mire kell, másnapra kész volt 2 deciliter! Rengeteg, egy nagy üveggel. 5 %-os.
  Az első helyen is megígérték, de aztán másnap azt mondták, kevés és lejárt az alapanyag, ki kellett dobni, újat meg nem rendelnek, mert már nem korszerű.

  VálaszTörlés
 26. Sziasztok!

  Mostanában fáradt, kómás, kábult (főleg ebéd után) és dekoncentrált vagyok. Ti tapasztaltatok már ehhez hasonlót?

  2,5 éve paleózom, átlagos paleó étrenden élek, D- és K2-vitamint rendszeresen szedek, időnként lazacolajat is (Omega-3 és Q10), valamint sportolás mellett Mg-ot. Más vitamint étrendkiegészítő formájában nem szedek.

  Köszönettel!

  VálaszTörlés
 27. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2014. július 19. 23:39

  Kedves jód iránt érdeklődő blogozók!
  Tudom, hogy nem ezt várnátok, de egyelőre csak helyzetjelentést hoztam Nektek Örményországból.
  Komoly és váratlan problémák hosszú sorával kezdődött az ittlétünk, ezért nem adtunk eddig életjelet. A lakás, ahova érkeztünk, iszonyú mocsokkal fogadott (a hosszú repülőúttól és az átszállásra való 11h-s várakozástól holtfáradt) bennünket. Az elutazásunk előtti iszonyú sűrű időszakban bizony a csomagolás is a gép indulása előtti utolsó éjszakára maradt, úgyhogy maximálisan kialvatlanok voltunk, mégis az egész napunk takarítással telt, sepertünk-mostunk-töröltünk-súroltunk mindenféle elképzelhető mocskot (közben ülve aludtunk tíz perceket), míg estére végre olyan állapotba kerültek a szobák, hogy legalább megágyazni bennük volt gusztusunk...
  Ezután kiderült, hogy az ismerősünknél megőrzésre hagyott cuccaink nagy része penészes lett, így hát a következő napokban sem volt semmi más elfoglaltságunk, csak a dolgaink menthető részének tömény ecetes mosása, másik felük kidobálása... Az igen jelentős anyagi káron kívül az egészségi állapotunkba is nagyot rúgott a penész (főként az enyémbe, mert szinte asztmás fulladozásba kezdtem a hatására). További napok mentek el, mire a város különböző pontjain felkutattuk a legsürgősebben pótolandó dolgokat, és onnan hazaszállítottuk őket.
  A kábeles internetünk ma kezdett el működni (ráérős nép az örményeké, megdöbbentően sokáig tart itt egy egyszerű technikai dolgot elintézni). Átmeneti megoldásként mobilnettel próbálkoztunk ugyan, de kiderült, hogy valami hiba miatt négyszeres áron használjuk, úgyhogy gyorsan lemondtunk róla... Ezeken kívül pedig egy barátunknak abszolút életbevágó kérdésben van szüksége segítségre, ezért Szerelmem segít neki, miközben más szintén nagyon fontos dolgai is lennének...
  Szóval tudjátok, hogy a legkevésbé sem flegmaságból nem juttatta még el Hozzátok az adagolásban segítséget adó Excel fájlt! Küldi majd, amint lehet. Minden jó(do)t és szép napot Nektek! :) Zsuzsi

  VálaszTörlés
 28. 26 Szűcs Csaba
  Sajnos, én tapasztalok. Ötévi paleózás mellett, kb egy éve jöttek elő ezek a tünetek ( de lehet, hogy régebben, utána kell néznem). Soha, senki nem tudott itt magyarázatot adni rá, beleértve az orvost, aki akkor még írogatott ide. Pajzsmirigyes csoportba kellett belépnem, hogy megtudjam, az étkezéstől független délutáni kómázás tipikus pajzsmirigy alulműködéses probléma. Azzal együtt, hogy tudomásom volt a pm alulműködésemről. Most ez a brain fog kitisztult nekem, de ez egy másik történet ( szelén és jód).
  Elsőként azt javasolnám neked, h vizsgáltasd ki a pm-edet. Valami jó antioxidáns, pl astaxanthin is lehet, hogy segíteni fog (c-vitamint is szedsz?), nekem a szelén emelése múlasztotta el.

  VálaszTörlés
 29. Macskacicó

  Köszi a diófás cikket, nagyon érdekes és hasznos.

  VálaszTörlés
 30. 18 Kriszta (és bárki, aki tud hozzászólni)

  Kíváncsi lennék, honnan vette, hogy a sok gyümölcs (ill. a benne lévő fruktóz) gátolná a jód felvételét. Keresgéltem, hátha találok máshol is rá utalást, de nem találtam. Jó lenne valami biztosat tudni. Pedig jó sokáig keresgéltem. Nem szívesen csökkenteném a gyümölcsfogyasztást, eddig nekem nem volt bajom vele.
  Ha valaki talál valamit :)

  29. Kíváncsi:

  Igen, gondoltam is, hogy néha iszom diófalevél teát, az másra is jó, ha már van diófánk. Illetve magában a dióban is van jód, meg a zöld burokban,ha ősszel kesztyű nélkül pucoljuk le, attól lesz olyan sárga az ujjunk (állítólag).

  VálaszTörlés
 31. 30Macskacicó
  Azt nem tudom honnan vette. De találtam egy olyat, hogy a fruktóz a hormonátalakulást gátolja, azaz a T4 T3-má alakulását, de aztán elkavirnyáltam onnan és most meg nem találom. De ott se volt feltüntetve hivatkozás

  VálaszTörlés
 32. Rozcsika!
  Köszönöm a választ! Semmilyen gyógyszert nem szedek, aszpirin protectet kellene szednem és eddig szedtem a K2-t. A kérdésem inkább arra vonatkozik, hogy a K vitamin elősegítheti-e az érszűkületet? 47 éves vagyok. Sokat szédültem/lök, nem találták az okát és az egyik vizsgálatból derült ki, hogy több agyi infarktusom is volt. Most pedig a szememben állapítottak meg érszűkületet. Ezért kértem tanácsot :)
  Anett

  VálaszTörlés
 33. 31. Kriszta:

  Köszi. Abban, amit említesz, a pm hormon átalakítása volt?
  Mert ez a cikkíró elég laikusnak tűnik, kíváncsi lennék, ez a másik vajon mennyire tudományos.
  Tudod, annyi minden van már a neten, a vegánoktól kezdve a 30 banán/nap mozgalomig, nagyon meg kell nézni, kinek hisz az ember. :)
  Jó lenne még kutakodni. Majd én is fogok.

  VálaszTörlés
 34. 26 Szűcs Csaba

  Én tavasszal kerültem olyan energiátlan állapotba, hogy ijesztő volt. Este nem tudtam nyitva tartani a szemem miután befejeztem a ténykedésemet és leültem volna kicsit. Rögtön elájultam a fotelben. Étkezések után is olyan voltam mint a holdkóros. Komolyan kezdtem aggódni, hogy valami bajom van. Én akkor kezdtem szedni jódot, és nem hazudok de 1-2 nap alatt helyre rázódtam ebből a lehetetlen állapotból. Én nem nézettem vérképet, mert itt nálunk csak max Tsh-t tudtam volna meg T3-at, de arra jutottam az akkori olvasmányaimból, hogy ATPO lenne az izgalmas. Körzeti orvoshoz inkább nem mentem, mert egyszer összerúgtam vele a port, nem gondolom hogy most saját ötletelésemre kiírta volna nekem a labort. Most jól vagyok

  VálaszTörlés
 35. MW

  Köszönöm a tippet. sajnos a hat hét még nem járt le a rendelés óta, de ha azon túl hozzák meg a csomagot, akkor reklamálok náluk. Bár az is igaz hogy nem ők tehetnek róla, mert megrendelés másnapján jön az email hogy "Shipped iHerb order..."

  VálaszTörlés
 36. Nekem is igen sokára jött meg a múltkor az Iherbes csomagom, de úgy voltam vele, hogy ha nem jött volna meg, akkor sem reklamáltam volna náluk, mert ha túl sok reklamációt kapnak Magyarországról, akkor egy idő után besokallnak, és egyáltalán nem fognak ide szállítani. Attól meg nagyon szomorú lennék. Úgy voltam vele, hogy már olyan sokat rendeltem tőlük, hogy egy 8 ezer forintos veszteség nekem belefér. De végül megérkezett. Van csomó cég, akik már nem szállítanak ide, mert a magyar postán túl sok csomag "veszett" el.
  Az Amazonnal már jártam úgy, hogy nem tudtam valamit megrendelni, (egy japán kütyü volt) mert azt mondta a rendszer, hogy Magyarországra nem küldik ki azt, amit szerettem volna.

  VálaszTörlés
 37. Most kezdődik egy evészavarral foglalkozó előadássorozat, regisztrálás ellenében ingyenesen lehet követni az előadásokat.
  Itt lehet regisztrálni:
  http://eatingpsychologyconference.com/

  VálaszTörlés
 38. 33 macskacicó

  Megtaláltam, de nem Tények-Tévhitek színvonal. Nincs forrás itt se.

  http://www.thyrophoenix.com/bad_foods.htm


  VálaszTörlés
 39. Jaj bocs, hogy kis betűvel írtalak. Úgy látszik nem ittam még elég jódot. Az előbb a fb-on a budapesti címet meg nagy B-vel írtam.

  VálaszTörlés
 40. 38-39. Kriszta:

  Köszi! Már el is olvastam. Hát igen, ő is egy 50-es nő, aki pm gondokkal küzd, gyógyszert szed, és kutakodik. Attól még persze bőven lehet igaza. Meg tudjuk, a fruktóz mennyi rosszat tud csinálni.
  Végül is lehet írni is neki, majd meglátom. Aranyos amúgy. Azt írja, amikor "rossz" ételt eszik, akkor utána dupla adag gyógyszert vesz be. Hát, ez is egy megoldás.
  Ezt is írja:
  "Avoid foods high in cysteine - red meat and eggs "

  Vörös húst, tojást is kerülni?

  Mindenképp köszi!

  Kisbetű: jaj, ne viccelj már :) :) nem is törődtem vele.

  VálaszTörlés
 41. Tisztelt Doktor Úr! (szengab)

  Néhány hónapja egy orvos ajánlására, egészségügyi problémák miatt (PCOS és Hashimoto) elkezdtem a paleolit táplálkozást. Sajnos az életmód tudományos hátterének áttekintésére ezidáig nem volt sok időm, így csak az étrend folytatásához szükséges célirányos információkat gyűjtöttem össze. Ezért elnézést kérek, ha olyat kérdezek, amit esetleg Ön már valamilyen módon (könyv, blog, cikkek) közzétett.

  Jelenleg fogyasztom a Fullgrass gyorsfagyasztott bűzafűlé kockát, de elbizonytalanodtam abban, hogy vajon ez belefér-e a paleolit táplálkozás szabályaiba. Egy honlapon (ugyan másik márka) Önre hivatkozva ajánlják a fogyasztását, de az interneten a paleolit táplálkozással való összeegyeztethetősége mellett és ellen is találtam érveket.

  Szeretném ezúton a segítségét kérni, belefér-e a fagyasztott búzafűlé fogyasztása a paleolit táplálkozásba?

  A témában elkezdtem a folyamatos tájékozódást, de bizonyára még időbe fog telni, mire kiismerem magam a téma irodalmában.

  Segítségét köszönöm,
  Üdvözlettel,
  H. Ágnes

  VálaszTörlés
 42. kedves jódszedő paleósok!

  jó-e az, ha szelén előkészítésnek veszem a two per day-ben levő 200mcg vegyes szelént, amit évek óta szedek, és elkezdek lugolt szedni, itt 15%-os lehet kapni, ebből 1 csepp 18,5 mg total iodine a táblázat alapján (http://breastcancerchoices.org/lugolschart.html). 1 cseppel kezdem, aztán később talán 2 cseppet. bár végsőnek az előadásban 50 mg-ot mond, ezt a 15%-osból nehéz lesz kimérni.bár van 7%-os is, talán 2 csepp 15%-os meg 1 csepp 7%-os az közelítően 50 mg. ez így jó lesz? vagy kell szelén még előtte, vagy az a selenometionin amit mondott?

  VálaszTörlés
 43. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2014. július 22. 23:51

  Kedves jód iránt érdeklődők!
  Íme egy módszer a Lugol pontos adagolására:
  "Tegyetek rá konyhamérlegetekre egy tisztára mosott 3 dl-es poharat, és nullázátok le a mérleget. Öntsétek bele a pohárba egy 10g-osnak árult gyógyszertári Lugol teljes tartalmát (ami előfordulhat, hogy több, mint 10g, mert láttam már olyat, hogy a jobb oldódás kedvéért türelmetlenséből hozzálöttyintettek még egy kis vizet az oldathoz - de ez az oldat jódtartalmát nem befolyásolja, azt pontosan szokták kimérni), majd öntsétek fel az oladatot desztillált vízzel 253 g-ig (ez tehát helyesen elkészített Lugol esetében 243 g, azaz kb. 243 ml vizet jelent). Az így kapot oldat 1ml-e (amit akár mérőkanállal, akár fecskendővel kimérhettek) pontosan 5mg jódot tartalmaz, tehát a kezdeti, "biztonsági" adagoláshoz napi 3x1 ml-t kell belőle bevenni (természetesen ivóvízzel tovább higítva), lehetőleg éhgyomorra, a "haladó" 50 mg-os jódadag (amit már reggel, éhgyomorra, egyszerre kell bevenni) pedig 10 ml oldatban található meg (amit minimum 3-4 dl vízzel érdemes bevenni, hogy ne legyen túl maró íze). Ezt az oldatot (akárcsak a higítatlan Lugolt) hűtőben, egy jól lezárt, sötétített üvegben tartsátok. EGÉSZSÉGETEKRE!" (Szabó-Velvárt László)

  VálaszTörlés
 44. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2014. július 23. 2:23

  Itt van az ígért Excel file Lacitól, amely a testtömeget és a testzsírszázalékot is figyelembe veszi (rövid ismerkedés után biztosan rájöttök a használatára):

  https://www.mediafire.com/?c0tj6zab9w2kltw

  VálaszTörlés
 45. Tapasztalt már valaki közületek ilyesmit:
  Az alkar (felső oldala) és lábszár zsibbadás, erőteljes, ödéma, „vizes” dagadás és nehézség érzet? Fizikailag is megdagad. Az egész, olyan, mintha totális meglassult keringés lenne. Az erek kitágulnak és kidomborodnak az alkaron – mintha szét akarna repedni. (???)

  Emma

  VálaszTörlés
 46. 42. Imre Ildikó
  Szerintem jó, ha a 2/dayt pontosan szedted. Abban Selenomethyonine van, ugyanaz, mint a Super Seleniumban. Ez a 15%-os Lugol nekem fura, de biztosan így van. A Mg és C-vitamin kiegészítést is szedjed.

  VálaszTörlés
 47. 46. MW

  köszi. mindent pontosan szedek. magnéziumot és C vitamint is. Angliában élek. itt 3, 7, és 15%-os Lugol van. ez a 15%-os: http://www.amazon.co.uk/Lugols-Iodine-Solution-15%25-50ml/dp/B007V03NBK/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1406103776&sr=8-5&keywords=lugols+iodine

  VálaszTörlés
 48. meghallgattam a Sz.V.Lásztló előadását. és eléggé fura dolgokat mondott. hogy nem jó a D vitamin, meg a D vitamin szint mérés, hogy K vitaminból mk4 kellene és rengeteg, hogy sós vizet kell inni a lugolhoz, stb......én inkább maradnék az eddigieknél, de kíváncsi vagyok, hogy részleteiben miire gondolt, és igaza van-e.

  VálaszTörlés
 49. 47. Ildikó Imre
  És ott sem tudják megmondani a patikában, hogy egy cseppben hány mg jód van? A magyar patikusok még most csinálják életük első Lugol oldatát, de az angolok, osztrákok, németek már előbbre vannak ebben.
  Átlagos, üvegre szerelhető cseppentővel itthon egy 5%-os Lugol cseppben 3,6 mg jód van. Patikai, kisebb, szemcseppentővel: 3,15 mg, de egyesek számítása szerint 4,46. Szóval fogalmunk sincs. Én egy hete Bence számításai szerint szedek 4 cseppet, amiben remélem, hogy 14,4 mg jód van. Egy hét múlva, ha meg merem emelni 50 mg-ra az adagot, akkor fogok 14-15 cseppet használni, nem klóros vízben tovább hígítva. Amit László írt, hogy a patikában néha tovább hígítják desztillált vízzel az oldatot, hogy szebbre sikerüljön, ez tovább bonyolítja a számítást, hogy mennyi jód is lehet egy cseppben. Gondolom ezért találta ki László a további hígítását a Lugolnak, hogy ml-ben lehessen adagolni ne cseppekben. De ez sem tűnik egyszerűnek és a sok csürigéléstől végképp elillanhat a jód. Nekem a lezárt üvegcséből is folyamatosan párolog és a vitaminos műanyag flakon belseje, amiben tartom a Lugol-üvegcsét, már tök fekete színű a jódtól. Az nem kérdés már nekem, tuti biztos, hogy a jódozott sóban nulla jód van.

  VálaszTörlés
 50. Rozicska: az a szerencse, hogy erre az angol Lugolra rá va írva, hogy mennyi a jód egy cseppben. és saját cseppentője van. ( 7.62mg combined Iodine content per metric drop) hallgattam a sóról is, de nem esett szó a tengei sóról. én azt használom. azt tudom jól adagolni. a többivel mindent elsózok. magnéziumcitrátot is tablettásat szedek, C vitamint is, én nem tudok meginni mindent. pl. a sima sós víztől is hányok. és ezt az előadást hallgatva azért sokmindent tartok eléggé életidegennek. nem akarnám azért a mindennapjaimat a különböző gyógyhatású szerek szedése köré építeni. reggel beveszem a vitaminokat, most majd valamivel később megiszom a jódot, vagy lehet hogy előbb lesz a jód, és aztán a többi. és kész. éjszakára a melatonin. ez is éppen elég. megnézem, hogy Angliában mit tesznek a csapvízbe. klór ízt én nem érzek, de valami íze van. és még mindig nem mondta meg senki, hogy a koffein mentes kávé, illetve a normál angol fekete tea befolyásolja-e a vitaminok meg a többi felszívódását....

  VálaszTörlés
 51. 16. Köbüki
  Mondtam már, hogy nagyon érdekes oldal? Köszi, hogy belinkelted!

  48. Ildikó
  Mond olyat, hogy a d-vitamin ne lenne jó? Én nem emlékszem rá. Olyat igen, hogy a mérés nem megbízható...
  A K2MK4 tényleg jó, pl csontokra, fogakra a legjobb. Csak az a baj vele, hogy többezret kell megenni belőle, méghozzá folyamatosan, egész nap és nagyon drága. Én pillanatnyilag ezt csinálom, kókuszzsírban elkevertem 2 MK4 kapszulát (30 ezer), és folyamatosan kanalazgatok belőle, öt napig-egy hétig tart egy ilyen.

  A Lugolhoz a sós víz a detox tüneteknél kell, hogy a nehézfémek, bróm stb távozhasson. Ezt persze nem én mondom, csak értelmezem az elhangzottakat.

  VálaszTörlés
 52. 50. ildikó imre
  7.62! Ez már megint egy újfajta cseppentő, csúcs!:-) Eddig már nem tudom, hány félével találkoztam.
  A lugolt kell először bevenni, mert azt éhgyomorra érdemes, és fél órával utána lehet csak reggelizni. Én a reggelivel veszem be a multit és az olajos dolgokat, mert az a legzsírosabb étkezésem. Utána már nincs macera, mert egész nap csak eszegetek/iszogatok a dolgokból (magnéziumpor, aszkorbinsav a vízbe, MK4-ből kanalazgatás, illetve a C-vitamin kapszula tartalmából eszegetés, mert most kiszórom, kell a kapszula másra). Szóval, nem akkora macera, mint amilyennek látszik. Sós víz meg nem kell alapból, csak detox tünetek esetén.
  A táplálékkiegészítőkkel meg ez a szomorú igazság: ha egyszer ezek az anyagok nincsenek meg az élelmiszerekben, akkor inkább szedem őket, mint hogy majd gyógyszert szedjek később. Azzal is lesz macera, legalább ugyanennyi.

  VálaszTörlés
 53. MW

  én is szedek mindent, az nem probléma, csak egész napos tortúrát nem akarok belőle.

  nem csak a cseppentő más, hanem a Lugol is 15%-os. fogalmam sincs milyen megfontolásból van Angliában 3, 7 és 15%-os Lugol.

  SZ.V. László mond olyat, hogy nem jó a d vitamin. vagy nem az jó amit szedünk, sőt árt is. kikeresem majd, hogy pontosan mit, csak annyira állatira rossz az az előadás, hogy egy kínszenvedés végighallgatni.

  a Gábor könyvében vannak kutatások K2 vitaminra, és hatásosnak írják.. én csak így bemondásra nem változtatok, mert semmi bajom sincs. hálistennek évek óta. a vérképem is tökéletes. a reggeli cukrot kivéve, de azt karbantartom.

  persze kereshetek olyan K vitamint amiben több mk4 van. a super K-ban 1000 mcg menaquinon4 van pl. 30 ezer az azért túl sok. nekem sose volt csonttörésem, pedig estem már jópár hatalmasat, nem hinném hogy óriási csontritkulásom van. majd egyszer megnézetem.

  a diab. orvosom azt mondta, ha az ereim állapotára vagyok kíváncsi, akkor nyaki doppler UH-ot csináltassak. legközelebb fogok is, amikor hazamegyek. az jobban érdekel mint a csontritkulás per pillanat.

  kíváncsi vagyok a jód hatására. családilag minden nő pajzsmirigybeteg. labor szerint nekem minden jó, bár a T3 az alsó határhoz közel van, viszont az anti TPO szuper, nagyon alacsony, 4,8 a 0-75-ig elfogadható értékekből.

  holnap megjön a Lugol, én is azzal fogok kezdeni reggel.  VálaszTörlés
 54. 52. MW, 53. ii
  Ildikó! Majd ha megjön a cseppentőd, akkor lemérnéd nekünk a lyuk belsejének átmérőjét, ahol kicseppen a csepp? Nekem itthon 3 db cseppentőm van, de mindháromnak más méretű a szája: 1 mm, 2 mm és 4 mm. Szerintem ettől függ, hogy mekkora csepp távozik.

  VálaszTörlés
 55. http://www.boraszportal.hu/vino-vitalis/20140721/beleillik-e-a-paleo-dietaba-a-bor
  Érdekes cikk!
  A magam részéről, miután a mai napig egyetértek azzal, amit szengab ír a szeszről, miszerint "a szesz idegméreg", no meg beteg is vagyok - nem értek azzal egyet, hogy nem is egy paleos receptes portálon is találkozom a receptekben nem elfőzött alkohollal. Nem kívánok álszent lenni, és nem mondom azt, hogy fiatalon és egészségesen nem szerettem volna a szeszt, no de akkor még nem is voltam paleos. A cikkben a vörös borról írtak egyébként, hogy nagyjából megállják a helyüket. Számomra is ismeretes, hogy a francia étkezési kultúra, vagy a mediterrán világ a bor fogyasztását - különösen a könnyű vörös borét - preferálja. A magam részéről nem tartom autentikusnak azt a paleos oldalt, amely a szesz fogyasztásával kapcsolatban megengedő. Az már más kérdés, hogy valaki a saját szakállára, a saját egészségügyi helyzetét mérlegelve megengedi magának. A borászportál nyilván, hogy nem utolsósorban kereskedelmi okokból is ír a borról, mint paleoban fogyasztható italról.

  VálaszTörlés
 56. 55 BB
  Teljesen egyet értek. Én sem tartom paleónak az alkoholt. Nálam zéró a tolerancia. Igazából gyenge érv, hogy a bor szőlőből készül, ezért paleo. Jó, a viszkivel összehasonlítva, talán...:-) De én még a szőlőt sem nagyon tartom paleónak, legalábbis kilószámra, hiszen annak jó magas és tömény a fruktóztartalma. Ha meg antioxidánsra lenne szükségem, ahhoz sem kell alkoholt gyártani a piros bogyóból. Ezek mind csak kifogások arra, hogy ihassunk.

  VálaszTörlés
 57. Sziasztok!
  Több helyen olvastam,hogy szacharin szintetikus édesitőszer, megengedett a
  paleolit táplálkozásban.Tudja-e valaki,hogy hol lehet beszerezni M.országon?

  Mari

  VálaszTörlés
 58. Saccharin - Künstlicher Süssstoff - Sweiz - gyártó: Konapharma, Svájc, forgalmazó: Katax Bt., Pécs

  Szerintem nagyon sok helyen minden további nélkül lehet kapni - fehér doboz kék felirattal

  VálaszTörlés
 59. 56. MW
  Én egyébként különösen azt utálom, hogy paleos oldalakon minden további nélkül használják ;-( - sírni tudnék.

  VálaszTörlés
 60. 44. Velvárt-Szabó Zsuzsanna

  Kedves Zsuzsa, ha jól emlékszem, Laci azt mondta az előadásban, hogy mellékvese problémája van. Szeretném a figyelmetekbe ajánlani, hogy a mellékvese kimerülés esetén a kálium tartalmú ételeket nem ajánlják, mert rontja a helyzetet. A Lugolban pedig kálium is van, talán érdemes ezt figyelembe vennie. (Persze nem tudom mennyi kálium van benne, és, hogy mennyi az, ami már számít ebben az esetben. )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 44. És persze köszönjük a excelt! :-)

   Törlés
 61. 60. Kistörpe:

  A káliumot úgysem tudják teljesen kikerülni, hiszen rengeteg zöldségben, gyümölcsben, húsban van. Egy csirkecombban vagy egy marék dióban legalább annyi, mint két üveg Lugolban.
  Ettől aztán biztosan nem kell félni a Lugoltól, a kálium tartalma miatt.

  VálaszTörlés
 62. 61. Macsakacicó
  Köszi. :-) Amiket eddig olvastam, ott sem a kikerülést írják, csak azt, hogy a nagy káliumtartalmú ételeket hanyagolja az ember. De ha ilyen kevés van a Lugolban, akkor ezek szerint nem probléma. (Egyébként pont a diót volt az egyik, amiről írták, hogy abban marha sok kálium van, és azt lehetőleg ne egyen az ember ilyen problémával. Node úgysem iszik meg egyszerre két üveg Lugolt valaki. :-))

  VálaszTörlés
 63. Rozcsika

  Magam is kísérletező tipus vagyok és az olvasottak alapján kezdem én is elhinni, hogy a lakosság jelentős része jódhiányos. Az viszont eddig elkerülte a figyelmemet, hogy miért ez a nagy mennyiség (pl. 50 mg/nap), mikor a tengeri gazt eszegető japánok sem érik el ezt a szintet (legalábbis vitatott). Ez valamilyen terápiás dózis, mivel pajzsmirigy problémáid vannak?

  ui: nektek is az van, hogy megírjátok az üzenetet, kiválasztjátok a profilt (pl. google), majd email és jelszó megadása után beléptet a rendszer, de az üzenet sehol? Most már rutinosan kimásolom bejelentkezés előtt, mert tudom, hogy el fog veszni, ahogy eddig már többször is. Ez itt a Grrrr-felrobbanó smiley helye....

  VálaszTörlés
 64. Kedves Mindenki!

  Borzalmas menstruációs görcsöm volt, ennyire durva nem szokott lenni. Tudom, h. cinket kéne szedni, most épp nem volt. Azonban nem értem, rendesen tartom a paleot, az alap vitaminokat is szedem, mi a fenétől van ez a görcs, ami - úgy olvastam Gábor cikkében - nem normális, a magas gyulladásszint okozza. Mitől magas az én gyulladásszintem ilyen életmód mellett?

  VálaszTörlés
 65. 63. Joe1973
  Igen, nekem is ez van, eltűnik az üzenet, aztán a zsebbe bemásolt üzenet újraelküldése után előkerül az elveszett is és olyan, mintha kétszer elküldted volna a hozzászólást.

  Az 50 mg/nap dózist az amerikai jódszedési protokollt kitaláló és levezénylő Guy E. Abraham M.D. vezette be az amerikaiak részére, ő csak velük foglalkozik, ahol a kenyérgyártáskor a jód helyett brómot használnak és más élelmiszerbe rengeteg fluort, gondolom a vízbe klórt tesznek, szóval egy csomó halidot, amit csak a mega dózisú jód tud "kiütni", vagyis a pajzsmirigybe a mérgező halidok helyére beépülni. Fél évnyi 50 mg jód/nap után elég 25 mg/nap jódot szedni.
  A japánok 12,5 mg jód/nap értéke egy átlag, ami nagyon széles határok között mozgó értékekből lett kiszámítva, van aki többször 100 mg-ot is eszik.
  Természetes minden mondatom után tehetnénk egy kérdőjelet, a bizonytalansága miatt, de ami számomra biztos, hogy jódot kell ennem akármennyire is Hashimotóm van.

  VálaszTörlés
 66. Helyesbítek, az ivóvizet is fluorozzák a fogak védelmében. Csak azt nem tudom, hogy melyik országban igen és melyikben nem.
  http://antalvali.com/hirek/kell_e_nekunk_a_fluorozott_ivoviz

  VálaszTörlés
 67. 65. Rozcsika

  Köszi a választ.

  VálaszTörlés
 68. 26. Szűcs Csaba

  De, velem is ez történt. Én arra gyanakszom, hogy azok az egészséges paleósok (+ pajzsmirigy problémások, de ez másik történet), akik sokat mozognak, a sóvesztés mellett túl sok jódtól is megszabadulnak.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16175493
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11480505

  Emellett a jódforrásaink csökkenhettek paleó mellett, a magasabb jódbevitelt igénylő giotrogén növényi ételek fogyasztása (pl. brokkoli, savanyú káposzta, stb.) viszont megnőhetett (pl. nálam).

  Azért csak most válaszoltam, mert én is még csak néhány napja kísérletezgetek napi 150 mcg jód fogyasztásával, de elég ígéretesnek tűnik a hatása. Már a tavasz kezdete óta folyamatosan próbálok rájönni az enerváltságom okára, azóta próbálkozom egyes étkezési tényezők megváltoztatásával (kevesebb fehérje, kevesebb gyümölcs, szalonnareggeli, stb.), de a néhány napja tartó jódszedés ez egyetlen, ami elsöprő változást hozott nálam.

  Nem szeretek túl korán leírni dolgokat, de mivel neked sem kerül semmibe patikában venni Jodid tablettát, próbáld ki. 150 mikrogrammig szól a hivatalos napi ajánlás.

  VálaszTörlés
 69. BB.
  Köszönöm a választ,nagyon örülök neki,mert idáig seholsem tudtam beszerezni.

  Mari

  VálaszTörlés
 70. 62. Kistörpe:

  Igen, a Lugolban csak mg-nyi mennyiségek vannak, az a pár csepp, amit szed valaki, teljesen elhanyagolható mennyiség kálium szempontjából.
  Ha ilyen problémáid vannak (vagy valaki másnak):

  Kálium - egyes élelmiszerek kálium tartalma

  63. joe 1973:

  Igen, az üzenet elküldése nekem is pont így zajlik már jó ideje, eleinte volt Grrrr felrobbanó (nem) smiley, most már nincs, bölcs belenyugvással fogadom, hogy másolás, kétszer elküldés, stb. procedúra :D

  65. Rozcsika:

  És azt ki is mutatták, hogy azok a mérgező halogének tényleg be vannak épülve a pajzsmirigyünkbe?


  VálaszTörlés
 71. Kelp por adagolásában tudtok segíteni (Warren?) Ma jött meg az ascophyllum nodosum, de semmi ajánlás nincs ráírva. Köszönöm!

  VálaszTörlés
 72. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2014. július 24. 20:57

  60. Kistörpe

  Köszönjük a figyelmességet! Ahogy Macskacicó írta, tényleg elhanyagolható káliumtartalma van a Lugolnak. :)

  VálaszTörlés
 73. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2014. július 24. 21:07

  53. ildikó imre

  Laci nem tartja rossznak a D-vitamint! Ő azt mondja, hogy bizonyos esetekben tud ártani, és hogy a szintmérés nem mindig ad korrekt eredményt.

  VálaszTörlés
 74. 64. Kíváncsi
  Nekem két és fél év paleo után lettek ilyen problémáim. Valószínű ciszta okozta, de uh. nem volt, így bizonyosságom nincs csak eü végzettségű ismerősöm tapintott úgy oda ahova kell, hogy csak na. Én tavasz óta szedem a jódot, és nekem ez tökéletesen elmúlt. A petefészkek az egyik legjelentősebb jódraktárak.
  Gyanakodtam én már akkor más tünetekből is erre a hiányra. Több helyen ui. azt írják, hogy a legfontosabb jódutánpótlás a tejtermékekből jön.

  63 Joe1973
  Én Dr Sircus ajánlása szerinti jódot szedek. Nascent iodine. Ebből 1 csepp 400mcg. De nem jodid ion, hanem jód. Az ő ajánlása lassan felépíteni 5-20 csepp a végső adag szükséglettől függően. Én napi 4 cseppnél tartok tökéletesen elégedett vagyok a hatással, további 2 cseppet bőrre kenek.

  53 Ildikó Imre
  Én sem bírom a sós vizet, de ha véletlen kellemetlen tünetem van, amiről azt gondolom lehet akár a jódtól is (vagy csak bemagyarázom), akkor "nyalakodok" egy kis sót, majd iszok rá és úgy gondolom ráér összekeveredni a gyomromban is

  VálaszTörlés
 75. újabb kérdésem van :)

  a paleot a evolúciós alapon fogadjuk el helyesnek, és a ma élő természeti népek táplálkozását vesszük valamennyire alapul, illetve a kutatásokat, amik a természeti népek egészségi állapotára vonatkoznak. ebbe a szemléletbe belefér a jód napi 25-50 mg-mal? azaz fellelhető ezeknél a népeknél valamilyen magasabb jódbevitel? a japánoknál az algaevés miatt igen azt tudom, de máshol?

  én ma kezdtem 7%-os angol lugolból 4 cseppel 3,48 iodid/csepp). nem tudom hogy ettől van-e de hevesebb szívdobogásom volt, kicsikét a fülemben is éreztem néha dobolást. sajnos épp elromlott a vérnyomásmérőm, úgyhogy nem tudtam ellenőrizni, de enyhe magas vérnyomás szerű érzésem volt.

  ez a lugol ha papírzsebkendőre cseppentem, akkor sötét barna színű, összetevőként desztillált víz, iodine, kálium iodide van feltüntetve. itt azt írtátok, nem jó ha sötétbarna. de az üvegen lugol felirat van. ez most akkor jó, vagy nem jó?

  VálaszTörlés
 76. 75 ildikó imre
  Én ezt úgy gondolom, hogy épp evolúciós szempontból van szükségünk jódra. De nem a természeti népektől származunk, hanem alapvetően az óceánból. Hisz a legősibb ősünk sem valamelyik előember volt, hanem azok az egyszerű formái az életnek amik szerveződése során egyre bonyolultabb és bonyolultabb biokémiai folyamatok jöttek létre. És mivel az óceánban ott volt a jód ez egy fontos eleme lett a folyamatoknak. Ezek olyan alapvető kémiai reakciók, amiket az evolúció sem tud megváltoztatni. Az evolúciónak is mindig vannak zsákutcái. Valószínű ez is egy zsákutca, mikor a hiányzó jódot egyéb halogénekkel igyekszik helyettesíteni. De persze az is lehet, hogy van aki elműködik brómmal vagy klórral, meg fluorral - ki tudja? Ő fog szaporodni, aki meg beteg lesz a jódhiánytl pl, az lehet hogy nem, hisz a pm problémák (amik persze valószínű nem csak jódhiánytól lehetnek) okozhatnak meddőséget is. De a jódhiány kihat a petefészkek és a herék működésére is (ha már a szaporodás szempontjait vesszük figyelembe)

  VálaszTörlés
 77. 76. Kismonika
  A bróm meg a többi káros halogén nem azért épül be, mert azzal is működhet a szervezet, hanem mert nincs jód, ezeknek meg amúgy is erősebb a kötésük. De ettől még nem hasznosítjuk, hanem károsak.
  A természeti népeknél is van jódhiány pl pigmeusok azért olyan alacsony növésűek.

  Ildiko imre
  A szívdobogás, a füled lüktetése szerintem azt jelzi, hogy a pm jódot kapott és némi túlműködésbe csapott át. De írtam a fb-on is. Én hibának tartom, hogy mindent méregtelenítéssel akarunk magyarázni, ha valami egyértelmű, akkoe az az ( pl alulból túlműködés). Nem szabadna egy elméletet ráhúzni minden jelenségre, az megöli a racionalitást. Ezt látom külföldi fórumokon is: ha vki panaszkodik, akkor az a jódtól nem lehet, az detox és jönnek a kiegészítőkkel. Ha ezeket szedi, akkor mikróbák. És emelje az adagot. Nekem ez a fajta fanatizmus kicsit félelmetes...

  VálaszTörlés
 78. 74. Kismonika:

  A Nascent jód az pontosan ugyanaz, mint az Atomidine? És ha nem, akkor miben különbözik?
  Eddig még nem láttam pontosan leírva, h. most ugyanaz-e, vagy nem?
  Hol vetted?

  77. MW:
  ezeket a káros halogéneket meg is mérték, hogy beépült? És utána azt is, hogy kitakarodott?

  VálaszTörlés
 79. 78 Cicó
  Brownstein arról számol be, hogy mind a jód, mind a bróm, fluor ürítést mérték.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Viszont érdekes, hogy Magyarországon nem is létezik olyan teszt, vizsgálat,amivel az ember jódszintjét meg tudnák mérni. Külföldön van terheléses vizeletvizsgálat: be kell venni jódot, és 24 órás vizelet gyűjtés után megnézik, ebből mennyit ürített az illető. Ha keveset,akkor jódhiányban szenved, a szervezete felszívta az egészet.
   Nekem az orvos azt mondta, jódhiány volt, de most már átestünk a ló túlsó oldalára, mert mindenben - só, ételízesítő - jód van, mert jódozzák. És most az endokrinológia alapállása az, hogy kerülni kell a jódot, de mikrogrammos mennyiségben is. Na most, ezzel kapcsolatban bennem az merült fel, hogy ugyan, honnan tudják, ki szenved jódhiányban és ki túltengésben, hiszen nem mérték egyszer sem, senkinél. Nincs is ilyen vizsgálat! Vagy abból indulnak ki, hogy a terület bizonyítottan jódhiányos, ergo az emberek is, viszont egy ideje jódozzák a sót, tehát biztosan nem jódhiányosak az emberek azóta? Számomra ez az orvosi hozzáállás, ami ilyesfajta következtetéseket von le egy konkrét beteggel kapcsolatban (van jód a sóban, ergo te sem vagy jódhiányos, vagy fordítva) nekem őrületes! Tehát nem foglalkoznak azzal, mi van azzal a konkrét beteggel, hanem feltételeznek. Azt is a statisztikából feltételezik, hogy autoimmun vagy. Nem mérnek, nem vizsgálnak, csak rámondják a betegre, hogy biztosan. Nem tudom, ezek után az orvostudomány miben különbözika kuruzslástól...

   Törlés
 80. 76 MW
  Szerintem épp ez az evolúció lényege, hogy ahhoz alkalmazkodik ami van. Az újat csak kevés szervezet fogadja el, de az éli túl, aki úgy is tud élni. Ez miért ne lenne igaz ránk emberekre is. Nyilván nagyon lassú folyamat, és az sem biztos, hogy ez egy szellemileg magasabb rendű társadalmat eredményez, hisz nem az a lényeg, hanem hogy ki tudja a megváltozott új körülmények között is benépesíteni a földet

  78 Macskacicó
  A Nascent iodine: Iodine és alcohol
  Az atomidine: Iodine trichloride és víz
  Elméletileg ugyanaz, de már olvastam olyat, hogy nem.
  A nascent iodinet végül az eby-en egy kereskedőtől vettem, olyantól, akitől már mást is, és nagyon sok + értékelés van róla. De most nem tudom linkelni,mert -nem értem- de nem enged belépni a jelszavammal...

  VálaszTörlés
 81. 80. kismonika
  Jó, alkalmazkodunk dolgokhoz, de az nem jelenti, hogy toxikus anyagokat tudunk ezentúl hasznosítani, csupán annyit jelent, hogy nem halunk meg tőle azonnal. Ez olyan, mint a glutén: annyira alkalmazkodtunk hozzá, hogy túléljünk, de ez nem jelenti azt, hogy jó hatással van ránk. Hosszú távon főleg nem. A bromidok a pajzsmirigyben semmilyen haszonnal nem járnak, higgy nekem:-)

  VálaszTörlés
 82. 79. MW
  Egy kísérletet végeztem el tegnap, vízben feloldott Lugolt figyeltem meg, hogy hány óra múlva lesz a világos barna oldatból víz tiszta, vagyis mikor párolog ki belőle a jód. 5 óra alatt lezajlott ez a folyamat. Szagából is vesztett, de azért még enyhén kórház szagú volt az átlátszó folyadék. Ennek a jódnak elég jellegzetes szaga van, ha a jódozott só kórház szagú, akkor még van benne jód, ha nem, akkor nincs már ott egy mikrogramm se.

  75. Ildikó Imre
  A Szaharában élő arab pásztorokról készült filmben láttam, hogy rendszeresen elviszik a datolyát a tengerpartra, hogy kicseréljék szárított halra, tehát egészen messze a tengertől is juthatnak jódhoz emberek. De ha nem utaznak, ez akkor is előfordul, mint pl. a perui hegyekben.
  Peruban, az Andok magas hegyein is vannak olyan növények, mint a Maca, amiben van jód:
  http://www.teherbe-eses.hu/post/a-perui-maca-es-jelentosege-a-meddosseg-kezelesebe-11/
  Én ezt mint adaptogén gyógynövényt kezdtem el szedni, hogy segítsen legyártani a hiányzó pajzsmirigy hormonjaimat, és nagyon hamar megtapasztaltam, hogy "nagymamás" attitűdömet, ami a sex drive-ot illeti, nem a korra kell fognom, mert hamarosan visszatért a fiatalkori énem és mellé megnőtt a mellem. Akkor néztem meg, hogy nincs ebben jód? És van benne. Lehet, hogy minden "adaptogén" jelzőjét a jódnak köszönheti, főleg, ha egy jódhiányos, kókadt ember szedi be.

  VálaszTörlés
 83. Kedves jód-ügyben tájékozottak!

  A jódhiány okozhat bőrproblémákat? Értem ezalatt az elpattanó hajszálereket, rugalmatlanabb bőrt, pattanásokat?

  VálaszTörlés
 84. Kissmonika

  Köszi a választ a görcsökkel kapcsolatban.

  VálaszTörlés
 85. 83. Kíváncsi
  Jódhiánytól száraz az ember bőre, vékony, pikkelyes, hámlós.
  A hajszálerességre, véraláfutásokra Szent-Györgyi C vitamint és "P vitamint", vagyis Rutint ajánlott, ezt az egyik könyvében olvastam.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Rutin_%28vegy%C3%BClet%29
  Pattanás nekem a tejtermékektől van.

  VálaszTörlés
 86. 79. MW:
  Értem, köszi!

  80. kismonika:
  Köszönöm szépen, ezek szerint nem ugyanaz. Végre valaki tisztázta, már hetek óta tipródok ezen.
  Nem baj a link, most úgyis van Lugolom, meg Atomidine is érkezik hamarosan, egyéb jódkészítmény is van itthon, fel vagyok szerelve mindenféle jóddal.

  VálaszTörlés
 87. 82. Rozcsika

  "Ennek a jódnak elég jellegzetes szaga van, ha a jódozott só kórház szagú, akkor még van benne jód, ha nem, akkor nincs már ott egy mikrogramm se."

  Bár nem vagyok szakértő a témában, de szerintem túl gyorsan vontad le ezt a következtetést. A Lugol oldatban van 1 rész jód és 2 rész kálium jodid. A jódnak jellegzetes szaga van. A jódozott sóban csak kálium jodid van, az pedig szagtalan.

  VálaszTörlés
 88. Bár gyanítom, hogy a Lugol oldat a legolcsóbb jódforrás, de azoknak, akik beérik néhány száz mikrogrammnyi napi mennyiséggel is és nincs kedvük Lugol-barát patikát keresni, én ezt javaslom:

  http://shop.builder.hu/asvanyianyag-komplexek/swanson-kelp-250-tab-p8283

  Olcsóbb, mint a gyógyszertári 100 és 200 mcg-os jodid tabletta és a hó végéig akciósan minden rendelést szállítási díj nélkül szállít a bolt.

  VálaszTörlés
 89. 87. Joe1973
  O.k., mert az "I2" nevű tiszta jódra koncentráltam, ami a mellmirigybe, bőrbe, herékbe, tehát nem a pajzsmirigybe megy, ennek van a csoda hatása. Ez pedig elpárolog.
  De igazad van, tulajdonképpen egy év múlva szabadna csak megszólalni jód-témában, annyira keveset tudunk még.

  75. ii
  Közben kiderült, hogy a Lugol barna színű. Egy angol honlapon én olvastam, hogy ha bebarnul, akkor ki kell már dobni, fogalmam sincs, hogy miért írtak ilyent. Elnézést a dezinformációért. :-(

  VálaszTörlés
 90. Kedves paleósok!

  Én új vagyok itt, most írok először. Lassan egy éve kezdtem paleózni, és megszüntette az endometrióma miatti fájdalmas és teljesen rendszertelen menstruációs tüneteimet. Most végre teherbe is estem. De már nem is tudom, hogy milyen étrend kiegészítőket/terhesvitamint kéne szednem, annyi mindent reklámoznak. Előre is köszönöm, ha valaki tud tanácsot adni.

  VálaszTörlés
 91. Rozcsika

  Köszi a választ.

  VálaszTörlés
 92. 88. Joe1973

  Részemről szívesebben szednék Kelpet, de nem az a nagy találmány éppen, hogy nem pár száz mcg-nyi, hanem napi 50 vagy 25 mg jód a frankó? valahol meg olvastam az ASCOPHYLLUM NODOSUM nevű algáról, ami meg még nagyobb tudású.....most akkor mi a legjobb????  VálaszTörlés
 93. 92. Ildikó Imre
  De az a nagy találmány, meg 12,5 mg-ot szedni, mint a japánok átlaga. Az is még az újdonság részét képezi, hogy a Lugolban van tiszta jód (I2), tehát ez több, mint egy sima kálium-jodid és máshová is épül be. A kelppel tulajdonképpen nem a jód mennyiségi korlátja a baj, hanem, hogy nem tudjuk, hogy nincs-e benne mérgező anyag, hogy biztonságos területről származik-e és ami tegnap biztonságos területnek számít, az holnap már nem az. De én is szedek kelpet a Two-per-day-ből. De akár 12,5 mg-nyi jódot tartalmazó kelp már tényleg nagy mennyiségű hínár lenne. Ami tényleg meggyőző, hogy a kálium-jodidtól, kelptől nem nagyon történik semmi. A Lugoltól vannak a változások csak, de azonnal. Világ életemben krémeznek kellett a lábszáramat, de filmekből láttam, hogy másnak is, kézkrémezés, lábszárkrémezés, ez van lefekvés előtt. Ma már a kezemet sem kell krémeznem, mert nedves és puha a bőr. A körmöm két oldalán sem fehéren száraz a bőr, a körmöm fölött nem szakadozik fel rétegekben a bőrcafat. Egy fájdalmas, kemény valami eltűnt a mellemből. De ez csak a Lugol szedése után! Azért még van rajtam javulnivaló bőven, de az egész tiszta paleokezdet feeling: javulások a köbön és mégis félsz az egésztől. :-)

  VálaszTörlés
 94. Rozicska:
  én végülis nem érzek semmit. első nap volt kis magas vérnyomás érzet, de szerintem az mástól volt, mert se másnap se harmadnap semmi. és mivel semmi bajom hálistennek, gondolom nem is fogom érezni. én pajzsmirigy karbantartásnak szánom, mert a családban anyai ágon mindenki pajzsmirigybeteg, én is szedtem valamikor LTyroxin100-at egy évig, de abbahagytam. nézetek évente T3 T4 anti TPO-t. egyelőre bár nem középen állnap az értékek, de jók. viszont az angol Lugol adagolása kicsit nehéz, mert ehhez nincs cseppentő, hanem az üveg szájában van egy kis műanyag izé, ha megrázod az üveget, cseppen. de hogy mekkora....azt nem tudni. úgyhogy veszek cseppentős pipettát. félni, én nem félek ilyen kísérletektől. ezekkel sose volt rossz élményem. amitől azt hittem hogy meghalok, az egy totál ártalmatlan dolog volt. amikor divatba jött a gyümölcscentrifuga, a szüleim is vettek, és én céklát centrifugáltam vele, megittam és állatira rosszul lettem. eszméletlen szívdobogás, forróságérzés fényérzékenység. minden dobolt a fülemben, lüktetett az összes érezhető ér.....borzalmas volt, jó pár percig. tényleg halálfélelmem volt. az orvos azt mondta, van olyan tapasztalata, hogy a 100% tiszta céklalé így hat azokra, akiknek volt már övsömörük, azaz herpes zoster vírussal fertőzöttek. ezután ne igyem tisztán, csak almalével vagy bármivel hígítva. így is lett, és a gyümölcscentrifuga divat is elmúlt hamar.

  nekem a paleo az maximális 100% pozitív tapasztalat. pl. a simplex herpeszem sem jött ki a paleos évek alatt, csak 1-2 szer komolyabb fertőzések után. előtte meg mindentől. idegesség, betegség, nem ízlett valami, megláttam valamit amitől undorodtam, de tényleg mindentől. rémes volt.

  ha megvan a cseppentő, akkor mondok majd biztosat. mert most úgy adagolom, hogy látom hogy négy barna pötty van kb. a vízben az üveg rázása után, akkor azt 4 cseppnek értelmezem, de nem tudom mekkorák.
  én nem vagyok az ilyen kísérletek ellen......sőt.
  csak szeretnék kicsit biztosabbat tudni arról, hogy nem csinálunk-e rosszat.

  VálaszTörlés
 95. 7. Köbüki
  Milyen B12-t szedsz? - a pontos termék kellene, nem csak az hogy methyl, adenosyl vagy hidroxi....

  VálaszTörlés
 96. 71. Köbüki
  Nincs még tapasztalatom azzal a termékkel, mert az a 06.03-i csomagom nem érkezett meg amiben a Kelp por(Starwest Botanicals, Kelp Powder, Organic) volt.
  Írni kellene a Starwest Botanicals-nak mert elégé eltérő a KELPek jódtartalma...intézed vagy intézzem? :)
  Néhány adat Kelp(mg) / Jód(mcg):
  66 / 330
  41 / 225
  200 / 270
  600 / 400 - elvileg ehhez kell legközelebb legyen mert ez is 100% Ascophyllum nodosum mint a Starwest Botanicals, Kelp Powder, Organic.
  Egyenlőre kapszulásban szedem ezt:
  http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Kelp-600-mg-180-Capsules/1934

  VálaszTörlés
 97. 93. Rozcsika
  Nekem sem kell krémeznem...:-) Az első, amit észrevettem, a szemem hidratált lett, eltűnt a reggeli, iszonyú szemszárazság, nem kell már cseppenteni. Mostanra már a bőrömön is szabad szemmel látható ugyanez. Végül is, nem csoda, ha belegondolunk, hogy a jód elég nagy százaléka a bőrben tárolódik... De vigyázni kell, hogy C-vitaminnal pl ne, vagy más is oxidálhatja az elemi jódot (leht, hogy hülyeséget írok, de valami ilyesmi), ilyenkor van, hogy beleöntesz valamit a jódos vízbe, és kifehéredik. Ilyenkor a jód kálium-jodiddá alakul...
  Viszont - többiek okulására,akik nincsenek a fb-on - én 10 nap után átmentem túlműködésbe, ilyen tüneteim lettek egy napig, viszont amikor felére csökkentettem a jód-adagot,akkor ez megszűnt. Ma már újra a 15 mg-ot szedtem, és teljesen jól vagyok, vagyis ideálisan (sem túlműködési tünet, sem agyi köd nincsen).

  94. Ildikó Imre
  És az kiderült, a céklalé melyik összetevője okozta ezt az érzést? Gondolom,a herpes zoster nem tűnik el, csak várakozik, ezt előhozhatja a jód is szerintem. Valamiféle herxheimer reakciót, ha pusztulni kezdenek.
  Milyen érzéseid voltak az L-thyroxin mellett, és azután, hogy abbahagytad?Most semmilyen hormont nem szedsz?

  Warren 95.
  A B12 kérdés engem is érdekel. Az optimális forma állítólag attól függ, adott emberben hogyan megy végbe a metiláció, de ennek utána kell néznem alaposabban,. Van egy cikk erről. Én most hydrox-y és methylocobalamin formát is rendeltem, majd meglátjuk, melyik lesz hatásos. De a hydroxyval fogom kezdeni.

  VálaszTörlés
 98. 96 Warren

  De fura, nekem is a 06.03-i csomagom nem érkezett meg. Vajon mi történhetett velük?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. lenyúlták itthon.....iHerb visszafizeti még ezeket is, csak várj 2 hónapot mire írsz nekik ez ügyben...
   most a hó végéig még kihasználom az ingyenes szállítási kedvezményt, de a későbbiekben valszeg a 4$-nál 1gyel drágább szállítási formát választom....korábban évente tűnt el 1(az még belefért a visszakéregetésbe), míg az utolsó 5 rendelésem 4 hónapon belül 1 nem, 2 megjött, 1 nem, 1 igen.

   Törlés
 99. 97. MW
  illetve hogy egyböl lenyeli és tápcsatorna(nagy veszteség)....vagy szájban oldja fel és szájnyálkahártya(nagy hasznosulás)....
  Dr. Alfred Libby, aki kutatta a nyelv alatti B12 évekig, figyelembe véve a vitamin a tápcsatornán keresztül teszi lehetővé felszívódása csak 1,2 százalék. Figyelembe szublingvális B12 lehetővé teszi a 100 százalékos felszívódását.
  Eszembe voltál Te is, de emlékszem Te azt írtad eddig a LEF multiból...és most tervezel majd külön...

  VálaszTörlés
 100. Az egyébként is legjobb áraikra, jelenleg még további kedvezmények:
  MSM
  Glükozamin
  STÉVIA-RA98
  TAURIN
  LIZIN
  L-ARGININ BASE
  BETA ALANINE
  TIROZIN
  EGG ALBUMIN
  WPC 80
  stb.
  https://www.facebook.com/481275331935074/photos/a.481275971935010.112198.481275331935074/757760284286576/?type=3&theater

  VálaszTörlés
 101. 99.Warren

  Én most ezt a formát rendeltem meg, ez pont nyelv alatt olvadó:
  http://www.iherb.com/Advanced-Orthomolecular-Research-AOR-Classic-Series-Hydroxy-B12-60-Lozenges/52244
  Csak mire megjön majd...

  VálaszTörlés
 102. 97. MW

  én a céklában is a jódra gyanakszom, mert később hasonló reakcióm volt a CT kontrasztanyagára is. de az már rövidebb ideig tartott. ezután már semmilyen jódos dologra nem volt semmilyen reakcióm. lugolt is szedtem már egyszer egy darabig úgy 15 éve kb, mert akkor is voltak valamilyen irományok arról hogy jódot kell szedni. és semmilyen extrát nem produkált. LTyroxin 100-at egy évig szedtem, nem volt érezhető hatása, sem amikor szedtem, sem amikor abbahagytam.

  most viszont azt olvasom, hogy a jód és a metformin együtt veseelégtelenséget okoz. és én szedek metformint. egyszer egy nap, éjfél körül, a jódot meg reggel 8 tájban. sajnos a jódos kontrasztanyagok használatánál kifejezetten külön fejezet van arról, hogy metformint 48 órával a kontrasztanyag beadása előtt nem szabad szedni. ezek szerint, a 8 óra különbség nem elég. na most kellene valaki aki ért hozzá, hogy szedjem a jódot, vagy ne. kifejezetten ártani nem szeretnék magamnak :(

  VálaszTörlés
 103. MW folyt.
  najó. nincs tragédia. jobban utánanéztem, és az összeférhetetlenség az erekbe adott jódra vonatkozik, ami a tápanyagcsatornán keresztül, lassan szívódik fel, az már nem rossz. huhh. ennek örülök.

  VálaszTörlés
 104. Ildiko imre
  Na, ez azért megnyugtató. Fura, hogy rád nem hatott semmi, pedig biztosan diagnosztizáltal pajzsmirigy alulműködést, ha egyszer adtak ra nem is kis mennyiségű pm hormont. És a változás hiánya azt jelentette, hogy ugyanolyan jól voltál mellette, vagy ugyanolyan rosszul? Ahogy nézem a beszámolókat, a T4 hormon soksknál működik, viszont megint sokaknál csak a TSH-t viszi le, és ez az, amivel az orvosok többsége foglalkozik. De sokszor a tünetek nem javulnak, nem alakul át T3-má vagy más baj van. De kb úgy működik az egészségügy, hohy a küszöb alatt bedugod a tsh eredményedet, ők meg a receptet, és ha normál eredmény mellett is tüneteid vannak, akkor menj pszichiáterhez.
  Én fogok szerezni természetes pm hormont, persze csak akkor, ha a jód nemválik be hosszú távon. De egyelőre, tüneti szinten legalábbis, úgy tűnik, beválik! Persze még korai messzemenő következtetéseket levonni, hiszen 2 hete szedem, de a változás nekem a csodával határos, pedig nem hiszek a csodákban, tehát tudományos magyarázata kell, hogy legyen.

  VálaszTörlés
 105. nekem anno teljes hormonális kivizsgálásom volt, egy hetes kórházi tartózkodással a II.-es belklinikán. olyan vérvételek is voltak benne, amit alvás közben vettek le. szóval az rendes kivizsgálás volt. de ez huszonéve volt. azóta csak magam csináltatok T3 T4 antiTPO-t kb évente.

  hogy jól vagyok-e? pont akartam erről beszélni, hogy nagyon sokfélék vagyunk. én ha fel tudok kelni, és fel tudok hálistennek, akkor már jól vagyok. sokféle módon figyelünk magunkra. én, ha nincs akadálya annak hogy a szokásos napi dolgokat elvégezzem, akkor nem gondolkodom azon hogy hogy is vagyok. leginkább a laboreredményekből látom hogy mennyire vagyok jól. és mivel az jó, hát jól vagyok. paleo, vitaminok, most jód is, nagy séták. azaz megteszem amit lehet.

  ha nagyon akarok valamit érezni.....akkor talán érzek kis bizsergésfélét a pajzsmirigyemben. de ez lehet a más stimulálástól is. ilyen hatású a gyertyaállás, meg az ekeállás is a jógában. és ilyesmit csináltam ma. állati nehéz ám apróságokra figyelni olyannak, aki nem szokott.

  VálaszTörlés
 106. MW....ez lemaradt az előző elejéről

  VálaszTörlés
 107. 104. MW

  Huhhh !
  Hogyha ez lenne a csoda, akkor mindenki ezt csöpögtetné magába :)
  A hosszú távú hatásaival senki sem foglalkozik ?
  Edit

  VálaszTörlés
 108. Sziasztok!
  Rendeltem Iherbtől szeléniumot, de félek, hogy soká jön meg. Szerintetek elkezdhetem szedni a Lugolt?
  Köszi
  Vino

  VálaszTörlés
 109. 107 Névtelen (Edit)
  Szerintem de, mindannyian foglalkozunk a hosszú távú hatásokkal, ezért tesszük meg magunkat kísérleti nyulaknak. Ez majd később derül csak ki, persze megjegyzem, külföldön azért már vannak hosszú távú esetek, ezrével.
  Ha azon az alapon fogadnánk el dolgokat jónak vagy veszélyesnek, hogy hányan csinálják, akkor biztosan nem itt tartanánk. A D-vitamint pl mostanáig veszélyes méregként könyvelték el az orvosok, meg mindenki, amit csak 400 NE egységben szabad szedni, de abban sem, csak súlyos csontritkulás esetén, akkor is csak kalciummal együtt. Okos emberek ezzel dacolva rájöttek, hogy az angolkór csak a jéghegy csúcsa, de a D-vitamin olyan betegségek megelőzésében fontos, mint pl a rák de számos más dolog is. Bátor emberek meg kipróbálták magukon, és kiderült, hogy gyakorlatilag nem lehet túladagolni, a jótéteménye viszont tényleg csodával határos! Hol tartanánk, ha nem lennének tudósok, orvosok és egyszerű emberek, akik dacolnak a hivatalos dogmákkal? Még mindig a koleszterin elméletnél tartanánk, nem mernénk zsírt enni, d-vitamint szedni.
  Ellenben amit tömegek esznek/szednek, az biztosan jó, ez az egymillió légy példája...
  Egyszóval ne ilyen alapon ítéljünk, a rövidtávú hatások fenomenálisok, a hosszút meg majd meglátjuk.

  VálaszTörlés
 110. 108. Vino
  Eddig semmilyen formában nem szedtél szelént? Esetleg a LEF-es multivitaminban? Abban pont annyi van, amennyi kell. Szelén nélkül én nem kezdeném el a jódot, mert fellobbanthat autoimmun folyamatokat. A jódozott sótól azt mondják, ezért lett annyi autoimmun pajzsmirigyes, mert szelénpótlást nem adtak hozzá, pedig nem csak jódhiányos, de szelénhiányos is ez a terület. Szerintem várj türelmesen, amíg megérkezik, nem hajt a tatár... (seleno-methionine formájában rendeltél?)

  VálaszTörlés
 111. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy nyugaton, ahol már állítólag lecsengett a paleo, nem derült ki, hogy esetleg tartani kell a jód hiányától? Vagy ott nem csinálta senki 3-4 évig, hogy ez kiderüljön?
  Hát, fura.

  VálaszTörlés
 112. Névtelen 111:
  Miért gondolod, hogy csak a paleósoknál lehet gond a jódhiány?
  Nyilván mert nem olvastál semmit jódügyben, mégpedig abból a szakirodalomból, ami immár 10-15 éves.
  Egyébként nem hinném, hogy a paleó valaha is le fog csengeni, ellenkezőleg, inkább terjedni fog.

  Egyébként engem érdekelnének olyan esetleírások is, amiben a javulás spontán magas jódtartalmú táplálkozásváltástól alakult ki, vagyis nem szándékos, direkt jódpótlástól. Vagy ezek olyan ritkák, hogy nem jutnak el a kutatókhoz, vagy azért, mert pont nem okoznak panaszt? Olyasmi, hogy pl. szedtek-e előzőleg vagy közben szelént a Japánba költözők, vagy ott eleve többet fogyasztanak abból is?

  VálaszTörlés
 113. 109 MW
  "Ellenben amit tömegek esznek/szednek, az biztosan jó, ez az egymillió légy példája...
  Egyszóval ne ilyen alapon ítéljünk, a rövidtávú hatások fenomenálisok, a hosszút meg majd meglátjuk.."

  Hangos gondolkodó vagyok, nem ítész. Nem érdekel a tömeg, viszont ki ne akarná magát jól/jobban érezni ?
  Számomra semmilyen tudományos alappal nem támasztotta alá senki ezt az itteni jódmizériát.
  A D vitamin sem a mindenható kategóriába tartozik, a helyén kell kezelni, a daganatos betegségek közül 1-2-ben segíthet. De nem csodaszer.
  Edit

  VálaszTörlés
 114. 111 Névtelen

  Szerintem akik paleóznak és szednek valami jódot is tartalmazó multivitamint, azok nem jódhiányosabbak a tejet ivó , de jódot nem szedőknél. Szerintem egyébként küldöldön is vannak ilyen gondok, én láttam olyan írást amiben azt bizonygatták, hogy márpedig a paleó nem okozhat pajzsmirigy-alulműködést. Tehát felmerült a gondolat máshol is, hogy valami nem stimmel. Valószínűleg szinte mindenki jódhiányos lehet, ha ahhoz mérjük mennyi jódot vesz fel a szervezet az ilyen nagy adagot szedőknél

  VálaszTörlés
 115. 113.
  Nem kötelező hinni egy dologban, és kipróbálni sem. Néhányan próbáljuk ki a jódot a paleósok közül is. Az, hogy most többnyire erről van szó, szerintem csak azért van, mert más téma éppen nincs, és csak azok írogatnak ide, akik éppen jódoznak, számunkra ez az újdonság. Az óvatosság szerintem sem árt, de ha ennyire veszélyesnek tartod, akkor azért én várnék tőled ellenérveket, amikre alapozod a kritikádat: olyan tanulmányokat, kísérleteket, amik bebizonyították, hogy hosszú távon a jód káros. Inkább feltételezések vannak szerintem.
  A D-vitamin nem csodaszer, inkább úgy mondanám, olyan nélkülözhetetlen dolog, aminek a civilizációs életforma és ártalmak miatt hiányt szenvedünk. Az, hogy most "felfedeztük", csak nekünk tűnik csodának, hiszen amúgy természetes életelemünk lenne (ahogy valószínűleg egyébként a jód is). De azért a D-vitamin annál jóval több, mint amit te itt megemlítettél.

  VálaszTörlés
 116. 114. Kriszta
  Mindenesetre van valami civilizációs oka a már-már járványszerű pajzsmirigy betegségnek. Valószínűleg a multivitaminos nagyságrendű jódpótlás elegendő lenne, ha nem akadályoznák más halogének a beépülését. Én úgy tudom, a bróm stb halogének mind erősebb kötésűek, ha versengeni kell a jóddal, előbb beépülnek. Pláne, ha a másikból hiány van. Ezen felül viszont semmi hasznuk nincsen az emberi szervezetben. A jódos dr-ok is azt mondják, csak ezek miatt érdemes milligrammos nagyságrendben szedni, amíg meg nem történik a jó-telítettség. Emiatt van, hogy hiába eszünk hínárt vagy tengeri ételeket (most a szennyezettségtől el is tekintek), ezek a milligrammos mennyiségek valószínűleg nem tudnak beépülni, mert mások foglalják a helyüket.

  VálaszTörlés
 117. 94. Ildikó Imre

  Ha herpes simplex mégis jön néha: Lizin.

  Ahogy kijön 3-4 x 700 mg és 10-15 perc pihenés. Utána azonnal visszahúzódik a kezdemény. ha mégsem, akkor ezt megismételni - de többnyire 1 elég. Már kijött, több napos herpes-t is eltünteti, 24 óra alatt.
  És az a csúcs benne, hogy nemcsak egy alkalommal művel csodát, hanem tovább csökkenti a hajlamot arra, hogy újabb hólyag jöjjön elő. (Egy ideig a táskámban hordtam magammal 1 doboz lizint mindenhová, ma már erre nincs szükség :-)....)
  ...és persze mellé napi 2-3000 mg C vitamin, egyéni tolerancia szerint...

  Emma

  VálaszTörlés
 118. Szabó-Velvárt László2014. július 27. 16:01

  Vino: Szia! Semmiképp se kezdd el a jódpótlást, amíg végig nem csináltad a szokásos előkészítő protokollt, aminek a szelén a legfontosabb eleme!

  VálaszTörlés
 119. Tényleg, valaki hallott már olyat, hogy a korábban D-vitamin toxicitást kiáltó orvosok közül bármelyik azt mondta volna, bocs, tévedtem?

  VálaszTörlés
 120. Szabó-Velvárt László2014. július 27. 16:29

  Kedves jód iránt érdeklődők!

  Szeretném figyelmetekbe ajánlani az első előadásom után Turcsány Tormás által alakított, és mostanra 114-es tagszámúra duzzadt, a jódnak szentelt Facebook-csoportot, ahol okos és segítőkész emberek várnak Titeket tapasztalat-leírásaikkal és egyéb információkkal, és ahol többek között Szerelmem és rajta keresztül én is adok tanácsokat, amikor időm engedi. (Jelenleg teljesen leköt a napi betevőnkért folytatott küzdelem, de Szerelmemnek van ideje írni.)

  Itt találjátok a csoportot:
  https://www.facebook.com/groups/palejod/

  Minden jót Nektek!!!

  VálaszTörlés
 121. 110.MW
  Ja, de igen a Two per Dayt szedem, munkanapokon 1-et.
  Az vajon elég a jódhoz?

  VálaszTörlés
 122. Bocs! Nem láttam az előbbieket, mert a gép csak akkor töltötte fel amikor elküldtem a választ.
  Nem szándékozom facebokozni. Hol találom meg a protokollt?
  Az a videó amit láttam az előadásról, szinte értékelhetetlen.
  Köszi!

  egyébként metionint rendeltem.

  VálaszTörlés
 123. 121. Vino
  Ha a teljes adagot, a napi kettőt szednéd, akkor elég lenne (abban 200 mcg szelén van), mert 200-400 mcg közöttinek kéne lennie. Napi 1-ben 100 mcg van, hát ennyivel várnék, míg megérkezik a pótlás. És közben figylnék, hogy a magnézium, c-vitamin bevitel meglegyen. Van valamilyen állapotod, ami miatt sürgős a jód?

  VálaszTörlés
 124. Nem, semmi kritikus. Bőrproblémák és amiket itt írtatok. Aztán lehet, hogy kiderül, hogy volt más is, ahhoz el kéne kezdeni. Magnéziumot szedek 250 mg-ot, c-t meg heti kétszer edzésnapokon 2 mokkással.
  Itt elhangzott az előbb, hogy a c vitamin a jódot kiüti. Akkor hogy szedjem? És mennyi a megfelelő mennyiség?

  Napi 2-t nem tudok szedni, mert már nagyon fogyóban van, várom a szállítást.
  Hol a protokoll?

  VálaszTörlés
 125. Emma:
  köszi a lizin tippet. egyszer próbáltam, de nem ekkora adagban. gondolom azért nem használt. most hálistennek a paleo úgy tűnik megoldotta a herpes ügyet, de veszek lizint a táskámba én is :) szükség esetére.

  VálaszTörlés
 126. 124. Vino
  Csak annyiról van szó, hogy nem jó egyszerre bevenni a c-vitamint és a jódot, mert a kálium-jodid lesz belőle, ha jól értelmeztem. Ezért szokták éhgyomorra bevenni a jódot, és fél-egy órával utána már mindent lehet.

  VálaszTörlés
 127. Sziasztok !
  Ezt a két terméket nem lehet hasznosítani a jód pótlásnál ?
  http://www.nanna-lugosviz.hu/products/hu/jodos-szelenes-viz-6.html
  http://jodaqua.com/a-termek.htm
  Köszi a segítséget.

  VálaszTörlés
 128. Korinna
  Megnéztem ezt a jódos-szelénes vizet, egy csomó dolgot leír úgy általában ezek fontosságáról, csak azt nem tudtam sehonnan sem kideríteni, hogy akkor most mit és mennyit tartalmaz eza víz. Valószínűleg valami parasztvakítás..

  VálaszTörlés
 129. 115. MW

  Tőlem - ellenérveket ?
  Ha valamit nem alapoztak meg, akkor ott nincsenek is kérdések az én olvasatomban.
  El vagyok kényeztetve, mert a paleoval kapcsolatban Gábor csaknem minden kérdésben "hozta" a válaszokat. Volt/van annyi tudományos alátámasztás, ami engem meggyőzött.
  No name emberek kísérletei nem ugyanaz a kategória. Ráadásul nekem nem is szakmám a jód tudományos hatásainak vizsgálgatása. Én kizárólag felhasználó vagyok.
  Edit

  VálaszTörlés
 130. 92. ildikó imre

  Valószínűleg itt sem létezik a "legjobb" fogalma és tanácsod adni sem tudok, amit összeolvastam hirtelenjében nem jogosít fel rá. Nekem a mikrogrammos mennyiség is visszahozta a régi formám, de nem vagyunk egyformák.

  127. Korinna

  Egy gyógyszerész barátom pont a Jodaquá-t javasolta nekem jódpótlásra, de az oldal átnézése után észrevettem, hogy több benne a bróm, mint a jód, ami pedig, ahogy az angol mondja, egy "big no-no".

  http://jodaqua.com/osszetetel.htm

  A másik "funkcionális és információhordozó" vízzel, amelynek nincs feltüntetve az összetétele, jómagam nem próbálkoznék.

  VálaszTörlés
 131. 129. Edit
  Én is csak felhasznaló vagyok, szerintem mindenki az. Nekem az, amit eddig olvastam, elégge meggyőző volt, de a puding próbája az evés lesz. Eddig jó az is. Számomra nem az számít, hogy ki mondja, ha van valamiben ráció, mert nem adok semmit a tekintélyelvre. Bárki tévedhet, még Gávor is tévedhet, vagy éppen vannak olyan témák, amikkel nem foglalkozik, mert más köti le. Jól néznénk ki, ha mindenhez Gábor egyetértese kellene, szerintem ő maga is egyet értene ezzel:-)
  Ezt a jód protokollt egyébként orvosokmtalálták ki, nem mintha ez engem érdekelne. Inkább az érdekel, hogy eddig a riogatáson kívül nem sikerült semmi olyanra találnom, ami azt vizonyította volna, hogy valakimkövette a protokollt ( értsd, nem össze-vissza szedett valamilyen jódot, valamilyen mennyiségben, egymagában stb), és komoly baja lett volna tőle. De en nem bátorítok arra senkit, hogy kövesse a példámat, mert nekem is kísérletimstádiumban van az egész.


  130joe1973
  Nekem az veri ki a biztosítékot, amikor egy orvos, professzor PhD Akárki ajánl egy ilyen terméket, leírja a jód és szelén hatásait, minden stimmel, azután... Nesze semmi, fogd meg jól. És még brómot is tesznek bele? ( egyébként hol van az összetétel?). Ez olyan, mint amikor az antioxidánsok jótéteményeiről zengenek ódákat, majd odaraknak egy terméket, mondjuk egy jegesteát, amire óriás betűkkel rá van írva, hogy antioxidánst tartalmaz! A szakember, aki a csúsztatást támogatja, pontosan tudja, hogy ami antioxidáns van benne, az halottnak a csók, ellenben a féll kiló cukor, ami csak kisbetűkkel,szerepel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Eh, ezzel a tablettel nem tudok írni, bocs a hibákért.

   Törlés
 132. 131. MW

  Én teljesen aláírok minden vélemény-különbséget.
  De a 109-ben leírt fenomenális hatás azt gondolom, hogy túlzás. Talán a placebo működhet így. Vagy a csoda ?
  Nálam tényleg kérdés nemcsak a rövidtáv, hanem a semmivel alá nem támasztott hosszútáv.
  Edit

  VálaszTörlés
 133. 128. MW:

  Nanna Immunium jódos, szelénes, szénsavmentes víz 1500ml - EgészségPláza webáruház

  Brómot nem látok benne. Összetételben: mi az, hogy pozitív jód? Meg miért vannak kérdőjelek a grammok előtt ? :)
  Elég slendrián összetétel leírás. Ára nincs, nem kapható, úgyhogy nem rohanunk venni :D.
  Nekem nem tetszik :)

  130. joe1973..

  Jódaquában: Milyen bróm? Bromid van benne, ezt már egyszer tisztáztuk, hogy az nem ugyanaz.
  Bróm-bromid, klór-klorid. Akkor a konyhasó is mérgező lenne, ha a bromid az, miért eszitek?
  Jaj, ne legyetek már ennyire gyerekek, ez egy bevizsgált, régóta alkalmazott termék, azért az OÉTI meg a gyógyszerészek sem teljesen hülyék.
  Emlékeztek még egy kicsit a kémia tanulmányaitokra? :)
  Bocs, hogy egy kicsit begurultam :)
  Ettől függetlenül én mégsem veszek, mert egérnek való mennyiség van benne.

  VálaszTörlés
 134. Tudtok javasolni jó írást, ami összefoglalja a jód vs. kálium-jodid ügyeket? Formailag melyik hogyan hasznosul....Úgy érzem, nem látok tisztán.

  Emma

  VálaszTörlés
 135. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 136. Kedves Szendi Gábor,
  Elnézést kérek a nem megfelelő helyen feltett kérdésért, de nem találtam semmiféle más elérhetőséget.
  Az augusztus 2.-án 11-kor tartandó előadásáról szeretnék érdeklődni. Hogyan lehet jelentkezni rá? És hol lesz, mi az a Gastropolis, hol található? Az email címem a_pogany@yahoo.com
  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
  Üdvözlettel, Pogány Ágnes

  VálaszTörlés
 137. 133. Macskacicó
  A kérdőjel szerintem olyan karakter, amit nem tud kiírni, vagyis a jód esetében egy görög mű betű lehet. Ezek szerint másfél literben van 100 mikrogramm jód, hát az még egérnek se...:-)

  VálaszTörlés
 138. 133. Macskacicó

  Ami igaz, az igaz, az általános iskolás tanulmányaimmal valóban nem dicsekedek a jó jegyeim ellenére sem, a kémia pedig sosem tartozott a kedvenceim közé. A bromid szót benéztem, egyből az angol bromide szót ugrott be róla, ami brómot jelent. Ettől függetlenül nem győztél meg, ugyanis az összetétel leírásában csak jodid, klorid, bromid, fluorid, stb. szerepel. Ezekhez valami előtagnak is kellene tartoznia, pl. nátrium klorid vagy kálium jodid, stb. Keress rá a "bromid" szóra a google-ban és találsz ezerféle bromidot, de önmagában nem találod meg.

  Vagy az oldal fogalmaz pongyolán vagy az én kémiai ismereteim sokkal rosszabbak, mint gondoltam. A Jódaqua egy gyógyvíz, amelyet a föld mélyéből nyernek, de ettől még nem lesz automatikusan a legoptimálisabb összetételű.

  Ha van vegyész a csapatban, hozzászólhatna, hátha okosabbak lennénk...

  VálaszTörlés
 139. MW, Cicó, joe1973
  Köszönöm a válaszaitokat !
  El akarnám kerülni a pipettázást, de úgy látom nem fog sikerülni. illetve, most ment a lányom a gyógyszertárba, hozatok vele Lugolt, ha adnak egyáltalán..( nem tudja mi előtt áll..hihi)

  Cicó, én először ezt a videót néztem meg https://www.youtube.com/watch?v=LxMIoaC5oZ8 és ebből kiderül, mi a pozitív jód. A kérdőjelek szerintem csak betűhibák abban a webáruházban, amit linkeltél. Egyébként be lehet szerezni ezt a palackos vizet, még nem messze tőlünk is egy italdiszkontban benne van a választékban : http://totyaboltja.com/spd/nanna_3/Nanna-Immonium-Jodos-Szelenes-Szensavmentes-Viz-15 persze összetétel itt sincs. Írni kellene a cégnek, hogy adjanak pontos leírást.
  Szívesen kipróbálnám, attól függetlenül, hogy kevés benne a jód, sőt tervezem, hogy a kelppel is fogok kísérletezni.
  joe1973, ezek szerint Te kelppel érted el az eredményt. Miben nyilvánul meg, hogy visszanyerted a régi formád ?

  VálaszTörlés
 140. 133. Macskacicó
  milyen kémia tanulmányok? volt vmi könyv, kémia volt ráírva, na de ki olvasta...? max. megtámasztottam vele a billegő asztallábat :) Tényleg, nekem fogalmam sincs, mit jelent az az -id "képző" szóval bármit elhiszek :( Ezzel csak azt akarom mondani, hogy simán lehet, hogy a kérdezőnek fogalma sincs arról, hogy a kérdése egy kémia faktos középiskolásnak is triviális.

  VálaszTörlés
 141. Apropó bróm: állítólag a parajdi sóban is van - biztos, hogy jó választás az...?
  http://www.pesterzsebeti-sokucko.sokoldal.hu/parajdiso#.U9Zqqxe-18E

  Más: most megint nézték a TSH-mat, az egy hónappal azelőtti 5,2 után most 2,2. :-)
  Végül aTPO-t is engedélyeztek, az <10 lett. Mondjuk paleó mellett erősen csodálkoztam is volna, ha pont most leszek ai. pm-es...
  Úgyhogy tényleg ennyit a TSH jelentőségéről - nem szedtem jódot és tudtommal semmin nem változtattam ez alatt az 1 hónap alatt... Annak ellenére sem hiszem, hogy különösebben foglalkozni kellene a TSH-val, hogy azelőtt félévente-évente mért értékek egyre emelkedtek, mert lehetett az simán véletlen is... Hogy mégis mi befolyásolja éppen aktuálisan, azt se tudom, igaz, hallottam vmi homocisztein-szint emelkedésről, de egyelőre nem áll össze a kép, nekem ez még túl komplikált, hogy hogy függ össze a bélflórával, emésztéssel stb.

  VálaszTörlés
 142. MW 137.
  Hát nem tudom, mert van a kismamáknak való fél literes kiszerelés, amiben benne van a napi jód-szelén szükséglet, a táblázat szerint terhes nőknek: 220, szoptatós anyukáknak: 290 mikro/nap/jód...(RDA...), tehát fél literben. Jó, tudom, ez is sovány, de hátha... mégis számítana valamit :)

  "Az 1,6 literes Jódos-Szelénes Immunium Nanna-víz mellett a kismamákra gondolva a Jódos-Szelénes fél literes AquaMama is kapható! Utóbbinak nagy előnye, hogy a szervezet számára fontos pozitív jód és szelén koncentrált formában található meg benne, pontosan olyan mennyiségben, mely egy kismama napi ajánlott jód és szelén bevitelét fedezi!

  http://www.nanna-lugosviz.hu/products/hu/jodos-szelenes-viz-6.html

  VálaszTörlés
 143. Én komolyan pótolni akarom a kémiában a hiányosságaimat, ez nagyon ciki, az általános műveltség hiánya. Szakbarbárok vagyunk, tényleg...:-) talán a fiam hajlandó lesz korrepetálni, elvégre kémia tagozatos volt a gimiben.

  VálaszTörlés
 144. 141. smirgli

  Nekem ilyen van: http://www.compex-so.hu/index.php/termekek/so/egeszsegmegorzo-termekek/adalekmentes-erdelyi-so Ennek vajon mi az összetétele.
  Hogy mennyire nem mérvadó a TSH, arra jó példa, hogy nekem legutóbb 11 volt, majd három nappal később elmentem magánlaborba, hogy T3-mat,anti TPO-t és egyebet is méressek, és ha már elmentem, megmérték a TSH-t újra. Ott meg 4.4 volt, amit akár normálisnak is tarthatnak (persze nem az). Az orvos pedig mindenáron bele akarta magyarázni, hogy közben jódot szedtem, ezért ment le három nap alatt (pl jódozott só formájában). Az érthető, hogy más labor, na de ekkora különbség?
  Ugyanez az orvos azt is mondta, hogy Romániában minden sót jódoznak, mert kötelező, tehát a parjdi, erdélyi stb is jódozott. De ő mást is mondott, ellentmondásba keveredett, ezért nem tudom, miért pont ezt higgyem el neki...

  VálaszTörlés
 145. 95, 96 Warren, 97, 101 MW

  Hát most épp ilyet B12-t vettem:
  http://www.iherb.com/Solgar-Vitamin-B12-500-mcg-250-Veggie-Caps/10742#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=Solgar%20B12&rc=47&sr=null&ic=6, ez cyanocobalamin, 500 mg-os kapszulás.
  De pont azon gondolkodtam, a B12-tmost felfüggesztem, mert a B12 szintem igazából jó volt (a ref. érték 133-675, és nekem 585 pmol/L volt) már tavaly decemberben, amikor kb csak egy hónapja szedtem talán a Supherb nyelv alatt oldódó, 1000 mcg-os, de mindenféle aromát, édesítőt meg hülyeséget is tartalmazó B12-t; úgyhogy azt félretettem tartaléknak, amint beszereztem egy MegaFood-os B12-t, amit azóta is folyamatosan szedtem: http://www.iherb.com/MegaFood-Vegan-B12-30-Tablets/42563 Ebben 500 mcg S. Cerevisiae van. Igazából csak azért szedtem B12-t, mert nem volt jobb ötletem az alacsony neutrofil-szám ellen, annyi infót találtam erről, hogyha nem leukémia, akkor B12-hiány. Most viszont, hogy megpróbálom az ascophyllum nodosumot, lehet, hogy félreteszem egy időre a B12-t, mert amúgy is túl sok mindent szedek.
  Adagolást megérdeklődöm a Starwest Botanicalsnál, de nincsenek vérmes reményeim, mert ha lenne elképzelésük, biztos ráírták volna a zacsira. Közben másik gyártó oldalát már néztem (szintén organikus kelp, nem emlékszem a nevükre), és minden adagolási kérdésre azt válaszolták , hogy nem tudják, mennyi jód van benne, de változó mennyiségű, és ez igazából étel, kezeld úgy, tehát használd fűszerként, keverj belőle érzés szerint a kajába. Ez volt az a pillanat, amikor az adagolás kérdését félretettem, és most naponta egy-egy csipetnyit belekeverek valamibe. Egyelőre óvatosan, fél kávéskanálnál is kevesebbet, főleg, hogy elkezdtem egy új probiotikumot, amiben szintén van kelp is.

  Érdekesség, hogy elkezdtem a TMG-t is három napja a homocisztein csökkentésére, meg Rozcsika hatására a macát, és nem tudom, mitől, de korábban felébredek, simán fel tudok kelni és talán kevésbé kettyenek le napközben. Sajnos nem tudom, melyiknek köszönhető a javulás. Hozzáteszem, hogy hónapok óta elég agresszíven igyekszem időben lefeküdni, és már az is jelentős javulást hozott az energiaszintemben. Azért még van mit javítani.

  A jódkérdést érdeklődve követem, örülök, hogy ide is írtok róla, mert fb-zni nem nagyon akarok, de sajnos most képtelen vagyok alaposan utánanézni, ebbe most nem vágok bele.

  VálaszTörlés
 146. MW 144:
  Nekem is van ilyen is, de fogalmam sincs az összetételéről, az ilyen kezelésmenteseknél csak az a biztos, hogy plusz káliumot nem adnak hozzá, bár attól még lehet bennük, és mint tudjuk, a talaj túlzott kálisózása miatt a növényekben pont elég van, tehát a sóval bevinni már felesleges. Ezért tartják sokan jónak a tiszta Na-Cl-ot.
  Ezeket a természeteseket azzal reklámozzák, hogy 84-féle nyomelem van bennük, ezek között ugye bróm is lehet, de ki tudja, mennyi... Én pl. sok sót eszek, úgyhogy nem lenne rossz tudni a pontos mennyiséget. Mindjárt rá is kérdezek a gyártónál.

  VálaszTörlés
 147. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 148. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 149. 138. joe1973.

  "az összetétel leírásában csak jodid, klorid, bromid, fluorid, "
  Az nem baj, mert ezek oldatban lévő ionok, tehát a vérbe így is úgy is ionok formájába fog bekerülni és keringeni, ugyanígy a hozzájuk tartozó kationok (vas, kalcium, magnézium, stb.) Azért nem kell előtagnak tartoznia hozzájuk, mert ezek az anionok szabadon lebegnek az oldatban, és nem lehet tudni, hogy melyik kation tartozik hozzájuk.

  "Keress rá a "bromid" szóra a google-ban és találsz ezerféle bromidot, de önmagában nem találod meg."
  Itt van egy :)

  Bromide - Wikipedia, the free encyclopedia

  Jó, de ne haragudj ezért, én se vagyok egy nagy kémiás, és abban igazad van, hogy ettől függetlenül a Jódaqua nem a legoptimálisabb összetétel. Bár az a pici bromid benne....max. van egy kis nyugtató hatása :D
  ráadásul nem is túl sok benne a jodid. Szóval nem éri meg.

  140. Ilona: :) :D

  VálaszTörlés
 150. 96 Warren
  Már válaszoltak is a Starwest Botanicalstól, meglepően hasznos infóval: We are raw material suppliers and do not staff an herbalist to help you with this. Our Kelp powder and granules have approximately 300 mcg's of Iodine per 1/2 teaspoon. You can always do a search on the internet. Just type in " kelp powder directions", you will find many good websites that will help you decide how much you should take.
  Szóval fél teáskanálnyiban kb. 300 mcg van. Ezek szerint ennyit naponta meg lehet enni, ha az ember másból is vesz be kelpet (mint én most a probiómból), akkor annyit levonok, majd kiszámolom. Ja, az egyik oldalon még annyit olvastam, hogy úgy javasolják a kelpet, hogy két hét szedés, egy hét szünet.
  Korábbi pm-előadásokból ezzel kapcsolatban kiírtam magamnak, hogy Chris Kressler szerint: start with 2-300 mcgr kelp-tablets and depending on the deficiency, go up to 6,25 mg-12,25 mg.
  Viszont Dr. Alan Christianson szerint: iodine has a narrow safe range of usage: 100-300 micrograms but we all need it; kelp is to avoid – it gives you dangerous levels pretty easily. És ő is nagyon hozzáértőnek tűnt, szóval nehéz dönteni az ellentmondásos infók között.
  Ezért gyakran inkább raw powder meg whole food cuccokat veszek, mert azzal érvelek magamnak, hogy abból a felesleges is kb. olyan, hogy egy káposztával többet ettem a kelleténél, és akkor mi van, nem lehet nagyon túllőni a célon. Viszont nemrég meghallgattam egy beszélgetést egy vitaminkészítővel (Dr. Dean Raffelock), aki szerint minden whole food cucc vagy "pixy-powder" (bocs, már nem emlékszem a pixi helyesírására a Harry Potterből), mert nem elég potens, vagy nem igaz, hogy whole food. Egyébként mondott egypár dolgot, ami nekem újdonság, majd felrakom, csak elnézést, mostanában nagyon nincs időm blogozni.
  Még egy: ma kaptam hírlevelet, hogy aug 4-11 között lesz egy "Detox Summit" ingyenes webinar, szokásos módon egy napig ingyen lesznek fent az előadások, ha érdekel valakit, felrakom a linket, amin lehet regisztrálni.
  Amiket korábban írtam, az Eating Psychology meg a Functional Medicine előadásokból sajnos szinte semmit sem tudtam meghallgatni, ha valaki hallgatta, írna róluk valamit?

  VálaszTörlés
 151. 139. Korinna

  Én beugrottam a sarki patikába és vettem 100 mcg-os jodid tablettát, abból nyomtam magamba vagy tizet. Miután szinte órákon belül érezhető volt a hatás, rendeltem kelp-alapú jódtablettát, közben felhasználom a maradékot, amíg megjön.

  Olvasd el Chris Kresser és Chris Masterjohn rádió beszélgetésének a leírt anyagát a http://chriskresser.com/chris-masterjohn-on-cholesterol-and-heart-disease-part-3 oldalon, keresd a "The thyroid-LDL connection and why iodine matters" fejezetet.

  Nálam a goitrogén ételek mellé társul a napi másfél órás intenzív bringázással és egyéb edzésekkel járó izzadás is, amely jelentős jódveszteséggel jár (két korábban beidézett tanulmány számszerűsíti is ezt).

  Egy hét elteltével azt mondhatom, hogy az energiaszintem visszakaptam, már nem csak a szükséges minimum edzéseket csinálom meg akaraterőből, az ember agyáról pedig valóban el tud szállni valamilyen köd, de ez csak akkor érezhető, amikor már nincs ott. Persze ilyen élményem volt már a paleó kezdetekor is, aztán szépen "köddé vált", úgyhogy nyugtával dícsérd a napot.

  VálaszTörlés
 152. 88. joe1973.
  150. Köbüki:
  és Mindenki:

  A tengeri herkentyűk, halak, növények és a kelp is elég sok brómot tartalmaznak, mert maga a tengervíz is sok oldott brómot tartalmaz, és ugye ezt megisszák, meg ebben élnek.

  "Many marine plants, particularly kelp, are a rich source of bromine and iodine, so depending on their bromine to iodine ratio, and whether someone is hypothyroid or hyperthyroid, this can have a beneficial or unfavorable effect on thyroid functions when regularly consumed."

  "Bromine Sources: Kelp, seaweed, fish, nuts,"

  Bromine/Bromide DRI/RDA, benefits, side effects, overdose, toxicity, requirements

  Sok helyen találtam utalást rá, hogy a tenger gyümölcsei, növényei brómot tartalmaznak.

  VálaszTörlés
 153. 149. Macskacicó

  Ne viccelj már, jól tetted, hogy kijavítottál (közben sérült egóval magában egy szitkot mormol el, függöny le) :)

  VálaszTörlés
 154. 152. Macskacicó

  Igen, a kelp is tartalmaz bromine-t (akármilyen vegyülete is az a brómnak), viszont általában jelentősen kevesebb van benne, mint jódból.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3204293/

  "Certain species of seaweed can concentrate bromine, a halide similar to iodine with no known physiological function, at very high levels [58,59]. If seaweeds with elevated levels of bromine and low levels of iodine are consumed when the body is in an iodine deficient state, inhibition of thyroid hormone synthesis--due to bromine's attachment to tyrosine residues on thyroglobulin in place of iodine--is plausible"

  A Jódaqua pont ilyen, több a bromid benne, mint a jodid. Amúgy tegnap írtam nekik egy emailt és rákérdeztem, hogy a megadott "bromid" melyik vegyülete a brómnak, erre ezt a választ kaptam email-ben: "Kérem adja meg telefonos elérhetőségét és visszahívjuk".

  VálaszTörlés
 155. 153. joe1973:

  :). Ugyan már :) egyikőnk sem egy professzor, és még azok se tudnak mindent.
  Látod, és igazad is volt, mivel kevesebb a jodid a jódaquában, mint a bromid, ezért nem a legjobb választás. Ráadásul, ahogy írtam, gazdaságtalan is.
  Köszi a linket!


  VálaszTörlés
 156. 151. Joe1973
  Az a köd, amit csak akkor érzékelsz (hogy volt), amikor eltűnik, nem igazán köd, erről biztosíthatlak :-)
  A pajzsmirigyes "brainfog" jól körülhatárolható, egyértelmű dolog, erről sok alulműködéses beszámolt már. Azt nagyon is észreveszed, mikor jön. Aza fura, amikor már olyan régen van, hogy számítasz rá, hogy na most fog jönni, azután elmarad... Remélem, ez az "elmarad" élmény is megszokás lesz egy idő után, és már nem fogom különlegesnek megélni később, hiszen az lenne az ember természetes állapota.
  A jód hatása egészségeseknél szerintem a bőrön látszik meg először, mert annak sok kálium-jodid kell, és ha hiányos volt, az töltődik fel először látványosan. Persze, akinek ködös volt az agya, annak nyilván ez az első, a bőrjavulást én is csak később vettem észre, ezek szubjektív dolgok, kinek mi volt a kellemetlenebb előzőleg.

  VálaszTörlés
 157. Smirgli,
  annyit biztos tudok a jódról, meg a sókról mint te, aki nem is tudom milyen „szakirodalom” hatására írod, hogy a parajdi só is tartalmaz(hat) brómot.
  Igen, tartalmaz a parajdi só bromidokat , és minden egyéb tengeri só is tartalmaz bromidokat, és mivel minden só alapjában véve tengeri só (ugye evolúció, innen indult az élet ) ezáltal egyértelmű, hogy minden sóban van bromid. És persze jodid is, mint az őstengeri sókban gazdag sóshartyáni Jódaqua- ban. Leginkább nátrium- bromid ill. nátrium- jodid állapotban.
  A tengeri sóban , illetve sókban azért vannak ezek az összetevők, mert ezek a fosszíliák a sok millió évvel ezelőtti tengeri algák és alacsonyabb rendű állatok maradványai.
  Ezek tehát természetes összetevők, ami sokkal inkább használ a testnek mint a lugol-oldat, a bromid pedig semmiképpen nem mérgező, mint ahogy Macskacicó is írta, hogy a bróm nem tévesztendő össze a bromiddal, akárcsak a klór a kloriddal.

  VálaszTörlés
 158. Névtelen 157:
  A linkelt weboldalon bróm szerepel az összetevők között és nem bromid.
  Valóban nem kell a sóhoz különösebben értenünk egyikünknek sem, elég a szövegértés képessége....
  Azonkívül ha beírod a keresőbe, hogy parajdi só + bróm, több ilyen oldalt is kapsz.

  Egyébként készséges volt az erdélyi sót forgalmazó cég, már válaszoltak is:
  "Köszönjük érdeklődését!
  Kérdésére válaszul tájékoztatom, hogy "Erdélyi Adalékmentes Só" termékünk a bánya által kibocsátott specifikáció szerint az alábbiakat tartalmazza:
  - NaCl 99,06 %.
  - Ca 0,51 %
  - Mg 0,06 %
  - Víztartalom 0,03%.
  - tapadásgátló szer 0%
  Ezenkívül a termék - az emberi szervezet számára fontos - további ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, melyek pontos mennyiségét (így a bróm tartalmat is) a gyártói nyilatkozatok nem részletezik.
  Az összetétel az MSz 11007. számú Étkezési só szabvány előírásainak megfelel.
  Üdvözlettel:
  Bátyi Zsolt, üzemvezető
  Compex-Só Kft.
  www.compex-so.hu"

  Szóval bróm-ügyben nem lettünk okosabbak.

  VálaszTörlés
 159. smirgli

  Hát hogy mennyi jódot tartalmaz a Parajdi Só azt nem tudom, de épp most kaptam kifejezetten Parajdi bánya specit, abban az NaCl csak 97%, azaz több az iszap.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. a smirgli által taglalt "Erdélyi Adalékmentes Só" ha jól tudom nem parajdi, viszont erdélyi és ennyi elég...valszeg nyirtassi....
   A himalája sóban viszont tényleg magas a Bróm...

   Törlés
 160. 145. Köbüki
  Miért cianot vettél? - miért nem az aktív formák valamelyikét?
  Hát igen, a nyelvalattitól lett jó az értéked akkor.....azóta már ez jelentősen visszaeshetett....

  Megafood és társai(az angol már nincs meg):
  "Az élelmiszer-alapú vitaminok, amelyek jelenleg rendelkezésre álló valójában rosszabb, mint szintetikus társaik. Szinte az összes élelmiszer-alapú vitamin, amit a közelmúltban értékelték erjedt az élesztők és baktériumok. Általában ezeket genetikailag módosított élesztők és baktériumok, hogy azok mérgező ahhoz, hogy gyorsítsák fel patogén életfolyamatokat. A valóságban, sem az eljárás, sem a végtermék nem természetes vagy élelmiszer-szerű. A biotechnológiai ipar megtalálta a módját, hogy trükk minket abba, hogy a géntechnológia egy része a "természetes" kiegészítés. Azért írtuk ezt a jelentést, mert volt már többször is felszólította az embereket, akik miután allergiás problémák és betegségek, hogy a megnövekedett fokozott multi-vitamin használatát. Minden esetben, ez volt az egyik oka a multi-vitamin-termékek, amelyek állítólag élelmiszer-alapú, de amelyet ténylegesen nem készült élelmiszerek. A diéta a élesztő, sőt, megtámadják az immunrendszert, hogy mind az allergia és a betegségek rosszabb. Ezek az úgynevezett "multi-vitamin" a rosszabb, mint nem a vitaminok egyáltalán."
  "Az élelmiszeripar használt genetikailag módosított baktériumok és élesztők a több mint 20 éve, hogy készítsen vitaminok és táplálék-kiegészítők." - Mezőgazdasági Biotechnológiai , a University of California
  "Az emberek valójában fogyasztásából rohadt növényi anyag, hogy az előállított és a biotechnológia segítségével, az egészségügyi ellátásokra. Természetesen a vállalatok nem vizsgálták, hogy ez a fermentációs folyamat termel mérgező melléktermékek, mint a legtöbb erjedés teszi, mert a prioritás a profit."

  VálaszTörlés
 161. 150. Köbüki
  Köszi a Kelp infózást ! ;)

  Dean Raffelock-nak igaza lehet whole food ügyben...

  VálaszTörlés
 162. 151.joe1973
  Köszönöm a válaszod. Meghoztad a kedvemet, hogy megtegyem az első lépést :)
  Elmentem a patikába, ahol tegnap azt mondták, hogy Lugol nincs és nem is lesz...., ma vettem jodid tablettát, és óvatosságból "csak" 5-öt vettem be, méghozzá éhgyomorra (a tájékoztatóban evés után van),mert valahol azt olvastam, hogy a Lugolt reggel éhgyomorra isszátok. Várom a hatást.
  Hanem aztán jócskán tele van a tabletta segédanyagokkal ! Gondolom a kelp készítményeknél is ez várható. Melyiket rendelted ? A shop buildereset ? Ez milyen szerinted : http://www.vitabest.hu/aruhaz/71/30/life-extension-premium-termekek/sea-iodine-tengeri-jod-detail.html
  Ja, meg elmentem egy italdiszkontba, és rendeltem 2 zsugor Nanna AquaMama fél literes jódos-szelénes (funkcionális) vizet, legfeljebb megissza a lányom, meg a vejem, ők úgyis szinte naponta nyüstölik magukat a konditermükben. A Jana babavíznél ez sokkal jobb lesz folyadékpótlásra.
  Köszi a Kresser-Masterjohn linket, de nyeltudás híján csak kérni tudom, hogy ami szerinted a legfontosabb, legérdekesebb állítás, azt légyszi foglald össze nekem és a hasonlóknak :)
  Előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
 163. 159 Bruce
  Írod: NaCl csak 97%, azaz több az iszap

  Ezt hogy kell érteni ?
  Mindazonáltal Lechner-Zentai forgalmazású parajdi sóra 100 % parajdi só összetételt írtak. Ez szerinted most igaz ?

  VálaszTörlés
 164. 163. kkryszty, persze, csak az azon belüli bontás nincs a terméken. A 100% azt jelenti, hoyg se csomosodásgátló, se hozzáadott jód nincs benne.

  VálaszTörlés
 165. Bruce 159:
  Én a parajdinak vagy egyéb kezelésmentes nyírséginek (?) nem a jódtartalmára lennék kíváncsi, hanem a brómtartalmára. Jódból úgyis sokszorosára van szükségünk, mint ami van benne.

  Korinna 162:
  Ebben a már többször említett kelpben a zselatinon kívül nincs semmi segédanyag:
  http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Kelp-600-mg-180-Capsules/1934

  VálaszTörlés

 166. Smirgli,
  én már tényleg fogom a hasam a röhögéstől. :)))))))

  Miért érdekel téged a bróm tartalom a sóban?????????? A bróm csak elemi állapotban mérgező, de azt csak a bromidokból kémiai úton tudják előállítani, könyörgöm!
  És a klór tartalom miért nem érdekel, pedig az is nagyon mérgező, és sokkal több van benne, mint a brómból, mert ugye NaCl??????? kb 97%

  :))))))


  VálaszTörlés
 167. Sziasztok.

  Elsősorban Warren-t kérdezném de bárki hozzászólhat aki ért hozzá :)

  A paleo forum 110-es bejegyzésében javasoltad nekem az asztmámra: Metionin, Lizin, Magnézium, MSM, Bromelain, SzűretlenPasztörizálatlanAlamecet...

  Az lenne a kérésem, hogy tudsz ezekhez vmi info-t küldeni(cikk, kutatás stb (angol is mehet)) hogy miben javítják az asztmás tüneteket?

  Sajnos semmit nem találtam.
  Amit találtam:
  - Metionin: Ez egy aminosav. Antioxidáns, segíti az edzés utáni regenerálódást és a zsírok lebontását.
  - Bromelain: egy enzim, segít az emésztésben, gyulladáscsökkentő hatású
  - Magnézium, MSM: ezeket szedem. MSM-et mint izületvédő( kemény súlyzós edzéseket csinálok ) , magnézium meg ugye alap(elsősorban D vitamin hasznosulás miatt (Vitaminforradalom-ban leírt mennyiségben))
  - Lizin: szintén aminosav, segít megőrizni a bőr fiatalságát :)) ez tök jó egyébként csak érdekelne hogy az asztmában allergiában hogyan segít? :)

  Feketekömény olaj megérkezett azt ma kezdtem el szedni (köszi Kriszta!) meglátjuk milyen hatása lesz.

  Köszi előre is a segítséget!

  VálaszTörlés
 168. 160 Warren

  Hát azért cianót vettem, mert nálam készségszinten nincs meg, hogy melyik forma aktív és a legjobban hasznosuló, és ezt éppen boltban vettem, nem rendeltem, úgyhogy nem tudtam utánanézni. Most, hogy beszélünk róla, már emlékszem, hogy volt régebben szó róla, h szublingválist kellene meg jobb a methylocobalamin, de ez az infó a kritikus pillanatban a tudatom peremére sodródott. Kösz, hogy írod, h szerinted az eddig szedett fajtától csökkenhetett a szintem, adandó alkalommal ezt is megméretem.

  Én is próbáltam ma Lugolt venni, gondoltam bőrre megpróbálom kezdetnek, de nem adtak.

  VálaszTörlés
 169. névtelen 165:
  örülök, hogy megnevettettelek, további jó szórakozást!
  és köszi az infóidat. de ha ilyen okos vagy, máskor is a hasznunkra lehetsz, ill. így nem tudom, írtál-e már korábban (mert beazonosítani ugye nem lehet a névteleneket), vagy most csak azért jöttél ide, hogy kiröhögd a blogozókat...

  VálaszTörlés
 170. David Brownstein a Jodine why you need it c. könyvében a bróm-bromid témáról ezeket írja, 218-219 oldal:
  Bromine=bróm, bromide=bromid

  "Bromine was discovered in 1826. Bromide, (the reduced form of bromine), is rapidly absorbed in the intestinal tract. ... Since iodine and bromine compete with one another for absorption and receptor binding, the body can only eliminate bromine if there is sufficient iodine available. Bromine intoxication (i.e., bromism) has been shown to cause delirium, psychomotor retardation, schizophrenia, and hallucination. Subjects who ingest enough bromide feel dull and apathetic and have difficulty concentrating.... Bromide can also cause severe depression, headaches, and irritability. It is unclear how much bromide must be absorbed before symptoms of bromism become apparent. The symptoms of bromide toxicity can be present even with low levels of bromide in the diet...I believe all medicines, as well as foods, that contain
  bromide need to be avoided. It is lunacy to use bromine in any form (either bromine or bromide) as a medicine . Animal studies have shown that bromide intake can adversely affect the accumulation of iodide in the thyroid and the skin. Research has also shown that a high bromide intake results in iodide being
  eliminated from the thyroid gland and being replaced by bromide. In addition, animal studies have shown that the ingestion of bromide can cause hypothyroidism. When there is iodine deficiency present, the toxicity of bromide is accelerated. Unfortunately, bromide toxicity is very common . In fact, every patient (over 1,000) that I have tested for bromide levels has tested in a high range. My clinical experience has continually shown that that there is a direct correlation between how ill a patient is and how high their bromide levels are. A small study comparing the bromide levels of breast cancer patients with a
  control group without breast cancer showed bromide levels were nearly 2x higher in the breast cancer group"

  VálaszTörlés
 171. 153. Joe1973
  :-))))

  151. Joe1973
  Nálam ez a Chris Kresser leszerepelt. Ha a Lugoltól megjavul a pajzsmirigyem, neki köszönhetem, hogy tanácsával 4 éven át nem ettem semmi jódot. Illetve 3 éve, mert újabban ettem szelént, jódot, goitrogéneket.

  Én azt nem értem, hogy miért kutatjátok a "nem Lugol területet", jódforrásokért. A jódot-istenítő orvosok mind Lugolról, Iodoralról írnak, hogy az jó, a többiről semmit sem tudunk. Ha most valaki rosszul lesz a sok kelptől, kálium-jodidtól, akkor a jódot fogja szidni?

  VálaszTörlés
 172. Smirgli, úgy látom az enyhén szólva udvariatlan hozzászólásaidra mások is csak egy "No comment"-t írnak.
  Inkább örülnél,hogy megértetted végre, hogy a konyhasó nem mérgező.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hű, hát tényleg, tele van a blog az én hsz-aimra írt no commentekkel. :-)))) sztem jó a látásom, de én egyet se látok....
   és örülöööök én, nagyon örülök, hisz mondtam. :-D csupa áldás a nevedre. aaaazaz a névtelenségedre. :-))

   Törlés
  2. Nincs itt arra idő, hogy Smirgli faragatlan hozzászólásival foglalkozzanak a blog olvasói, írói...
   De, ezen Ő tudna változtatni, mert évek óta kritikán aluli hsz-i vannak.

   Törlés
 173. Mi lenne, ha a "névtelenek" beazonosítanák magukat egy állandó névvel??

  Bróm-kérdés:
  Én egyébként szakembertől hallottam, hogy a bróm erősebb kötéssel rendelkezik, mint a jód (igazából az összes halogén), nem csoda, hogy amikor versengenek a sejtek receptoráért, akkor először ezek épülnek be, főleg jódhiányos környezetben. Ez kémiához értő ember pedig nem volt a jódszedés apostola, akkor hallott róla először. Én úgy vagyok vele, hogy érdekel a téma, az amerikai orvosok elég logikusan írták le, és hiába kerestem, senki sem cáfolta érdemben a mondandójukat. De azért szívesen olvasnék nem gúnyos, hanem segítő illetve felvilágosító szándékú véleményeket olyanoktól, akik egyébként jobban értenek a kémiához.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 172 Névtelen, egyébként hol van no comment, amikor Kistörpe 170. sz bejegyzése éppen erre a témára reagál?

   Törlés
 174. MW,
  miután a 157-ben világosan és egyértelműen leírtam a bróm-bromid felállást, smirgli még mindig a só brómtartalmát feszegette, erre tényleg kiakadtam és én írtam a 166-ot, majd a 172-t.
  Ennyi.

  VálaszTörlés
 175. MW, kismonika, joe1973:

  Köszönöm szépen a válaszaitokat (szelén, jód, antioxidáns stb.)!

  Valaki próbálta már ezt a bioaktív kékjódot?

  Az álmosság, kábultság, dekoncentráltság egyik lehetséges oka lehet szerintetek a tartósan (viszonylag) alacsony CH-bevitel? Időnként már erre is gyanakszom az én esetemben... Lehet, hogy én nem kifejezetten működök jól alacsony CH-on...

  VálaszTörlés
 176. 175. Szűcs Csaba
  Lehet ok a kis CH de mikro-tápanyag/ vitamin/ ásványi anyag hiány is - vagy mindkettő együtt.
  Nekem az a tapasztalatom, hogy tartósan a nagyon kis CH nálam nem működik.

  Emma

  VálaszTörlés
 177. Emma, köszönöm!

  Még azt vettem észre magamon, hogy nagyon könnyen sebesedek és nehézkesen gyógyul be.
  A múltkor szkanderoztunk a családban (közben térdepeltünk), és a térdem és a könyököm egyből besebesedett. Nem tudom, van-e ennek bármi köze a jód- és szelénhiányhoz.

  VálaszTörlés
 178. 173. MW:

  Ugye sós vizet kell inni, amikor detox tünetek jelentkeznek, úgy tudom. Minek is, és mi az alapja ennek? Mennyit kell egyszerre, milyen gyakran?
  Hol van ez leírva, mert nem találom.
  Te melyik sót iszod, és mennyit?

  VálaszTörlés
 179. 174. Névtelen:

  Lehet neked e-mailt írni?
  Köszi.

  VálaszTörlés
 180. 177. Szűcs Csaba
  A fáradtság, álmosság, dekoncentráltság mellett a nehezen gyógyuló seb is pajzsmirigyes tünet. Úgyhogy lehet, hogy a jód-szelén páros megoldja.
  Az első előadásban volt róla szó, hogy a kékjód nem jó. (Nem emlékszem, miért)

  Valamiért én sem működök alacsony CH-n. Ha néhány napig 20-30 gr CH körül eszem, lőttek az éjszakai alvásomnak. Annyit sikerült kibogoznom, hogy a kortizol szinttel, így a mellékvesével van kapcsolatban. Az meg ugye a pajzsmiriggyel.

  VálaszTörlés
 181. Kedveseim!
  Múltkor direkt megkérdeztem, hogy kiadják-e másnak is a Lugolt és mondták, hogy bármikor.
  Lurdy-ház Korona gyógyszertár. Nincs rögtön készen, előre kell kérni pár nappal.

  VálaszTörlés
 182. 162. Korinna

  Ne haragudj meg érte, de nincs rá időm, hogy a beszéletésből lefordítsak részeket. A korábbi blogbejegyzésben szerepelt egy magyar illető, aki sokat tanulmányozta a jódhiány területét, neki van elérhető anyaga magyarul is, majd a többiek segítenek, hogy ki ő és honnan tölthető le az említett anyag.

  Egyébként még az FDA által is 1000 mcg a megállapított legnagyobb, biztonságosnak mondott napi adag, ami szedhető jódból, ezért ilyen mennyiségektől nincs okod tartani. A többek által szedett több tízezer mcg már vitatott dolog és egyénfüggő.

  171. Rozcsika

  Én azért nem vadászom pl. a lugol-oldatra, mert az nekem olyan, mintha verébre ágyúval lőnék. De megértem, ha valaki pajzsmirigy problémát próbál vele orvosolni. Érdemes elolvasni az amazon oldalán a lugol-oldat több száz ötcsillagos hozzászólásai közül néhányat, sok pajzsmirigy-problémás javulásról számol be ott.

  http://www.amazon.com/Lugols-Iodine-Solution-oz-Twin/product-reviews/B001RRH814/ref=dpx_acr_txt?showViewpoints=1

  Chris Kresser szerintem változtatott az álláspontján (lásd a fenti rádió beszélgetés) a jódpótlást illetően, ő is csak abból dolgozik, ami éppen elérhető, ne írd le azért.

  Egyébként szerintem a tengeri hínárban is valamilyen jódvegyület (jodid) formában van a jód, semmiképpen nem I2 formában, ami nagyon illékony és reakcióképes. A Lugol-oldat is két rész kálium-jodid és egy rész I2, ezt gondolom tudod. Szóval én nem látok nagy különbséget az áron és a koncentráción kívül.

  A patikai jódtablettában az a jó, ha valaki jódhiányosnak érzi magát, akkor besétál, vesz belőle, kipróbálja. Ha változást érzékel, akkor folytatja. Ha nem, akkor másfelé keresgél tovább.

  175. Szűcs Csaba

  Én nem működöm alacsony CH bevitel mellett és már régóta fogyasztok rizst és burgonyát is alkalmanként.

  VálaszTörlés
 183. 175. Szűcs Csaba

  Én is hasonló helyzetben voltam már legalább 2-3 éve és talán a paleo csak rontott rajta. Állandóan álmos voltam, de a legrosszabb általában délelőtt volt. A jódszedés elkezdése után kb 5-6 nappal fokozatosan kezdett elmúlni. Néha-néha még visszajön, de csak rövid időre. Még nincs egy hónapja, hogy szedem a jódot.

  De ezen kívül is számomra hihetetlen változások történnek. Látás, hallás javulás, bőr, köröm. Komolyan, mintha fiatalodnék...
  Szerintem a D3-K2-E hatásait is felerősíti. Mintha a meszesedések tűnnének el az ízületeimből. Könnyebben forgatom a fejem. Olyan tartományba, amit már néhány éve nem tudtam mert érzékeny volt.

  VálaszTörlés
 184. 172/1. smirgli

  Felháborító a stílusod, és még csak észre sem veszed magad.

  Azt hiszem ebből a blogból nem kérek többet miattad.

  VálaszTörlés
 185. 182. Joe1973
  "... A patikai jódtablettában az a jó, ha valaki jódhiányosnak érzi magát, akkor besétál, vesz belőle, kipróbálja. Ha változást érzékel, akkor folytatja. Ha nem, akkor másfelé keresgél tovább. ..."

  A kipróbálásra ragyogó választás a kálium-jodid, de ha nem történik semmi, akkor nem értek egyet a másfelé keresgéléssel. Én a patikai Jodid 200 mcg nevű kálium-jodiddal próbálkoztam először, 600-ig mentem és semmi sem történt. Egyetlen csepp Lugoltól viszont azonnal megszűnt a recés, elsárgult bőr a könyökömön. Kelpet is ettem egy csomót, attól sem történt semmi. Egyedül a Macában lévő jód volt még drámai, annak szintén azonnal éreztem hatását, altesti vérbőséget. Szóval ezek a jódtartalmú cuccok nem egyformák és bizonyos részeink csak az I2-t szeretik.

  Olvastam, hogy a II. világháborúban a katonák vizét jód-tinktúrával vagy jódtablettával fertőtlenítették (egy liternyi vizbe 8 mg-nyi jódot kell tenni és minden kórokozó elpusztul.) Amilyen aljzószer ez a jód, nem csoda, ha nem bírtak magukkal, hiába volt akármekkora is a stressz. Ma ha egy kis probléma van a munkahelyen, már azonnal háttérbe szorul a szex, de szerintem ez lehet egy általános jódhiány miatt is.
  http://www.health-science-spirit.com/iodine.html

  180. Andrea
  Édesanyám vette észre és én is igazolhatom, mert kipróbáltam, hogy ha éjszaka nem tud az ember elaludni, akkor szalonnát kell enni, pár vékony szeletkét.

  VálaszTörlés
 186. Ááááá minden eltűnt amit írtam ! Az unokám közreműködésével :)

  VálaszTörlés
 187. 183. Tóth I

  Én annyira lefáradtam, hogy hosszú ideje nem volt kedvem sportolni. Egyszerűen ez a napi kómázás,fáradás elvitte minden energiámat. Nekem azonnal eltűnt az agyi köd, már az első pár nap után, utána tapasztaltam a reggeli szörnyű szemszárazság eltűnését, a bőröm hidratálódását. Ez a 18.jódos napom ma, és múlt hét óta ott tartok, hogy hazafelé jövet kettesével-hármasával veszem a lépcsőket ott, ahol eddig csak mozgólépcsővel voltam hajlandó közlekedni. Pedig ilyenkor, délután szoktam elaludni a metrón, alig tudtam hazavonszolni magam ilyenkor. Én persze pajzsmirigyes vagyok, nem tudom, másokra hogyan hat ez, de szerintem én alaposan jódhiányos lehettem, ha a szervezetem így reagál erre. És ez biztos, hogy nem placebo, semmire nem szoktam így reagálni attól, hogy hiszek benne, az amúgy sem az én stílusom, hogy csodaszerekben higgyek.
  Mindig mondom, óvatosnak kell lenni, még nálam is jönnek majd a labor stb vizsgálatok, addig nem vonnék le végkövetkeztetést. De hogy (rám) pozitívan hat, az egyszer biztos.
  Brownstein leírja, hogy a csak kálium-jodiddal (SSKI) szemben a Lugolnak további pozitív hatásai vannak. Most nincs kedvem visszakeresni, de a kulcsszavakkal bárki rákereshet erre a témára.

  VálaszTörlés
 188. Rozcsika
  Itt meg - remélem - városi legenda volt, hogy a katonákat a rendszerváltás előtt brómos teával "nyugtatták le", hogy a libidójuk nyugiban maradjon... Állítólag nem igaz...

  VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.