2014. július 2., szerda

Paleo-forum

212 megjegyzés:

 1. Apropó, hol található Laci anyaga, amiről mindenki beszél?

  VálaszTörlés
 2. szengab 1.:
  ha az első előadást kérdezed, az itt van:
  https://www.youtube.com/watch?v=SdWerCIzCxM&list=FL_gRrRMY-So6qbyqrye5iEQ&index=2

  a 2. még várat magára.

  VálaszTörlés
 3. 1. Szengab
  Mammutmail-ben elküldtem az e-mail címedre, még most töltődik.

  VálaszTörlés
 4. Erről most bárki letöltheti 8 napig. Vagy nem? Ez a zajszűrt, felhangosított verzió:
  http://www.mammutmail.com/hu/mail/download/5c38836a96341f86e36e882e81fc3d33

  VálaszTörlés
 5. Jód-biblia. Ez volt az egyetlen könyv, ami jelen volt az előadáson és felmutatásra került:
  http://www.mammutmail.com/hu/mail/download/f7dd4203fb7d5042799e229187e47e1d

  VálaszTörlés
 6. Rozcsika köszönöm a felvételt.

  VálaszTörlés
 7. paleo-kör
  139 Warren 144 MW
  Csak adaléknak: nekem is magas a homocisztein szinem (11,5) és B12-t fél éve szedek külön, magnéziumot legalább egy éve, és B6-ot, folsavat én is multiban, bár az valszeg nem megadózis. Utánanézek a TMG ajánlásodnak és kipróbálom, köszönöm szépen.

  paleo-kör 152 / Warren
  Az is nagyon érdekes volt nekem, hogy az ASCOPHYLLUM NODOSUM fokozza a neutrofil leukociták tevékenységét, nekem ugyanis az utóbbi időben konzisztensen alacsony a neutrofil szám a vérképemben (ezért is kezdtem a B12-t tolni, hátha segít). Gondolod, hogy ezzel a moszattal érdemes próbálkoznom? Előre is köszi a választ.

  VálaszTörlés
 8. Köbüki
  Mennyi és milyen B12-t szedsz? Én most akarok ilyet külön rendelni, mert eddig csak azt szedtem, ami a multivitaminban van. Mondjuk, érdekelne, hogy paleo mellett mi a baj a bélflórával, és miért (a homocisztein állítólag a bélflóra baját jelzi). Mindenesetre, én is úgy tudom, B12-vel le lehet "radírozni" az erek faláról. Engem leginkább az agyi erek aggasztanak.

  VálaszTörlés
 9. 207. Rozcsika
  jaaa, akkor félreértettem, amit írtál. Köszi! :-)

  VálaszTörlés
 10. A Jód-biblia írójának előadása:
  https://www.youtube.com/watch?v=MUSF-N1tUrg

  VálaszTörlés
 11. Rozcsika, miért veszítetted el a motivációdat jódügyben?
  A keddi előadásról még nincs hír? Miről volt szó, csak pár mondatban addig is....?

  VálaszTörlés
 12. 8 MW

  Általában ezt: http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Vitamin-Code-Raw-B-12-30-UltraZorbe-Vegan-Caps/15848#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=vitamin%20code%20B12&rc=2158&sr=null&ic=3
  de én nem igazán értek hozzá, csak ötletszerűen választottam ezt, mert glutén és tejmentes, meg raw food.
  Én arra gondolok, hogy ha az ember évtizedeken keresztül lepusztította a bélflóráját, akkor a normál paleóba beleférő dolgok is irritálhatják a bélfalat. Jordan Reasoner hírlevelében azt olvastam, hogy ilyenkor érdemes kizárni a tojást, gyümit, olajos magvakat és tejtermékeket, a legtöbb embernél ezek a fő allergének, ha a sima paleó nem elég. Másik vonal a gyomorsav, amivel most én is próbálkozom, de béna voltam, mert csak egy dobozzal rendeltem, és már napi 3x5-öt ettem a betain hcl-kapszulából (mindenféle gyomorégés nélkül, tehát valszeg még növelhetném), aztán mire észbe kaptam, elfogyott és most várhatom a következőt. Ettől a napi 15-től még nem ment le a puffadás, viszont amikor elfogyott annyira rossz lett az emésztésem, hogy 2-3napig alig tudtam valamit enni (na, ettől lement, de azért hosszú távon ez sem megoldás).

  VálaszTörlés
 13. Szabó-Velvárt László!
  Megszereztem a második cikket is, amit kértél. (Vishnyakova and Muravieva, 1966). Ahogy gondoltuk is, oroszul van, csak az abstract angol. Mi legyen vele? :-))

  VálaszTörlés
 14. 13. Rozcsika
  Ha szabad belekotyognom, én már csináltam olyat hasonló ügyben, hogy feltettem a webre, és a google fordítóval lefordíttattam angolra.

  VálaszTörlés
 15. Tapasztalatom szerint a google fordító jobban fordít oroszról magyarra mint angolról magyarra...

  VálaszTörlés
 16. 7. Köbüki
  Én biztos hogy élnék vele a helyedben.....látod minden nyavalya nélkül is tolom :)
  Az intenzív jód kúrát pedig majd a Lugollal...
  És hogy ne kelljen keresgélned - itt van újra az az 5 ami ilyen tipusú Kelp ;)
  http://www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Kelp-Powder-Organic-1-lb/22573
  http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Kelp-600-mg-180-Capsules/1934
  http://www.iherb.com/Christopher-s-Original-Formulas-Kelp-Plant-600-mg-Each-100-Veggie-Caps/54944
  http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Kelp-Thallus-100-Capsules/8095
  http://www.iherb.com/Oregon-s-Wild-Harvest-Kelp-90-Veggie-Caps/37339

  VálaszTörlés
 17. 198 Kriszta 2014. július 1. 19:21

  http://www.hcplive.com/conferences/ata-2013/Study-Shows-Women-Who-Follow-a-Paleolithic-Diet-May-Experience-Iodine-Deficiency-#sthash.0qssDuzE.dpuf

  Érdekes cikk, amit belinkeltél. Elolvasta vajon más is? Ezek szerint igaz lehet a gyanúd, amiről írtál korábban, hogy a paleóra való áttéréssel megfosztjuk magunkat attól a jódtól, amit korábban a tejtermékekkel vittünk be. Tehát minél tovább paleózunk jódpótlás nélkül, annál valószínűbb, hogy pajzsmirigybeteggé válunk?

  MW láttad te is a cikket? Lehet, hogy ez a magyarázat, hogy nem javul nálad a brainfog?

  VálaszTörlés
 18. 11. Smirgli
  Jó, nem veszítettem el a kedvem jód-ügyben, mert ma is ezzel kapcsolatban lógok egész délelőtt, csak attól keseredtem el, hogy úgy látom, hogy lehet, hogy nekem is egy évembe telik, amíg be merem majd szedni a jódot, mint Lászlónak, de lehet, hogy többe, mert nem tudok jól angolul. A II. előadásától azt vártam pedig, hogy talán az ő kitaposott ösvényén masírozhatunk mi is, őutána, a jód felé, nyugodtan, derűsen, biztonságban. De erről szó nincs, mert vagy szuperlatívuszokban mesél a jódról vagy a frászt hozza ránk. Pontosabban az általa olvasottak. Most az már egyre megy, hogy attól van rosszul valaki, hogy a bróm távozik belőle vagy a gombák (candida) toxinjai kerülnek be a véráramba, vesékbe, ha ezt a jódszedés okozza. Ami irtó rossz hír, hogy kérdéses lett az a Jaminet-féle módszer, hogy 200 mcg jóddal kezdeni és havonta duplázni az adagot, 1 mg-ig, én ezt a módszert akartam használni és lehet, hogy fogom is. László azt olvasta, hogy 12,5 grammal !!! kell elkezdeni, kevesebb nem jó, ami a Hashimotóban eddig javasolt 0 mg-hoz képest irtó sok, persze ő sem ennyivel kezdte és még él, állítólag nagyon hosszan voltak méregtelenítési tünetei emiatt. Jaminetékre azt mondta, hogy hülyék. Ezzel sem értek egyet, max a könyvükben leírtak már rég elavultak. Persze azt nem bírta egyik előadó sem elmondani, hogy tulajdonképpen mennyit szedett, hogyan emelte az adagokat, vagy miért csökkentette, mikor lassítani kellett, mit érzett, mi győzte meg, hogy mégis szedje tovább a jódot. Semmi konkrétumot nem lehetett megtudni. Jó, állítólag azért, mert olyan bonyolult az egész, minden ember máshogy reagál, bla-bal-bla… Minden kis és nagy problémával Bartha Ákoshoz kellene fordulni, aki drága német teszteket végeztet külföldön, ami biztos nagyon klassz és hasznos, de én már látatlanban elmondhatom, hogy tuti nincs erre pénzem. Csodálatosan csinos fiatalember, kicsit talán túl fiatal is, és túl jóképű ahhoz, hogy bízni lehessen tapasztalatában, és hát a stílusa is kicsit fura. Két embert kivéve paleón élő emberek voltak ott, mégis le lettünk szidva, mint a pengős malac, hogy rosszul étkezünk, sok fitátot eszünk, nincs gyomorsavunk, tele vagyunk brómmal, klórral, candidával és nélküle úgy sem tudunk magunkon segíteni. Én pár kérdés után megkaptam, hogy nekem nem is javasolná a jódot, mert olyan betoji és bizalmatlan vagyok vagy nem is tudom miért, majd a felvételen meghallgatom. :-)))) László, saját bevallása szerint, 1 hónapig olvasott, hogy paleós legyen, de 1 évig kutatott, hogy be merje szedni a jódot. Ő nem volt betoji. Én egy hete még nem is hallottam a Lugol létezéséről.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Helyesbítés:
   "... László azt olvasta, hogy 12,5 mg-mal !!! kell elkezdeni, ..." Elírtam a mértékegységet!!!!

   Törlés
 19. 11. Smirgli 2. rész:
  László kér mindenkit, hogy csak 2 hétig szedjen szelént a jód előtt, ne 3 hétig, ahogy a múltkor mondta.
  De nem kivonatolom az előadást, mert még az előadáson való személyes részvétel sem jelenti azt, hogy ne kelljen erről olvasnunk, agymosást végeznünk, hogy bízzunk a jódban. Az elhangzottak 80%-a megegyezett az előző előadáson elmondottakkal.
  A „fitátok megkötnek minden tápanyagot, ezt jól jelzi az, hogy a vas szint a béka segge alatt” témához annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nekem 3 éve állandó a szérum vas értékem, a referencia közepén áll, pedig volt, hogy szinte mandulán és kávén éltem. De egyetértek a magok csökkentésével a fogak védelme és a hízás elkerülése érdekében.
  A 12,5 g jódot 3 részre elosztva is be lehet venni, ha valaki rosszul van tőle. Sós víz segít ilyenkor, sok víz, szauna. Bartha Ákos szerint segít a mikrozeolit, fulvosav, huminsav, kuminsav, talajbaktériumok az endotoxinok (elhalt kórokozók toxinjai) és távozó halogének okozta tüneteknél.
  Ha a TSH 2 fölött van, hisztamin szabadul fel. 180 éve van Lugol oldat.
  Újra hálát adtam az égnek, hogy a paleóval Szendi Gábor ismertette meg a magyarokat, különben nem tartanánk itt. Hihetetlenül jól felépített, összeszedett beszédei, írásai, jó artikulációja, nyugalmat árasztó szimpatikus lénye, humora lehetőséget ad az embernek arra, hogy megértse azokat a dolgokat, amiket elmond. Hogy sikerüljön ez az információ-átadás agyból agyba, hogy ne kelljen az összes citált irodalmat átolvasni.
  Nyilván hálás vagyok mindenkinek, aki az idejét adja másoknak, köszönöm, hogy ott lehettem az előadáson, és köszönöm az előadóknak, hogy annyit is elmondtak, amire idő volt, csak a csalódottság beszél belőlem, mert ez a jódszedés sem lesz olyan egyszerű eset, pont annyit kell cidrizni rajta, mint a D vit-on, ha nem többet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. helyesbítés:
   "...A 12,5 mg jódot 3 részre elosztva is be lehet venni..."
   A jegyzeteimben egyszer írtam csak mg helyett g-ot, de pont a rosszat másoltam ide, hogy biztosan jót írjak.

   Törlés
 20. 17 Paleolga

  Élek ám még, csak három napja estig dolgozom, épp most értem haza. Ez a bejegyzés is érdekes:

  http://paleoandrea.blogspot.hu/2013/03/jod-hiany.html
  Vajon a hölgynek tényleg Hasimotója van, csak ráfogják, ahogy MW is írta

  Nem kritizálni akarom a paleót, eszembe sincsa abbahagyni. De tényleg a végére kellene járni ennek a dolognak, nehogy pár év palózás után esetleg elbutult gyerekeket hozzanak világra a fiatal paleóstársak.

  VálaszTörlés
 21. 17
  Paleolga

  Meg lehet, hogy a pékárúban is van jód, de biztosan nem tudom. Különböző cikkekben emlegetik mint jódforrást netes cikkírók, de konkrétumot nem találtam erről. Nameg, nem tudom más hogy van vele, de én mikor elkezdtem a magliszteket venni, akkor onnantól vettem Nature Cookta himalája sót, aztán parajdit. Lehet hogy ezen is buktam jódot. Ezeket a sókat se akarom bántani, semmi baj velük gondolom, csak tudnunk kéne hogy mennyi jódtól esünk el pontosan,illetve főleh hogy átlagos (magyar) paleókoszt mennyi jódot is tartalmaz és kell-e legalább minimális pótlás az embereknek, már akik nem Lugoloznak.

  VálaszTörlés
 22. 18. Rozcsika
  Csak érdekességként megemlíteném, hogy a Hoxás paleó fórumon is volt szó erről a jód dologról , s ott @ntea - szerintem itt is megfordult régebben - elmondása szerint a nem tudom melyik jódprotokoll szerint (talán angol, mert ő ott él, de biztos,hogy nem az amcsi) a fokozatos jódpótlás a tuti, és a hirtelen sok a nem jó, viszont neki ha kicsit emeli a jódadagját, akkor pm és egyéb panaszai lesznek. Tehát lehet pont ezért kellene egyből a 12,5 -et. Ki tudja. Mindenesetre érdekes, h. alig bukkant fel ez a jód téma , mindjárt 3 féle protokoll is előkerült, az amcsi , az angol (?) és mint hallhattuk van valamilyen német is. Talán én a németekben bíznék így elsőre, azok elég nem is tudom milyenek. A hoxás fórumon @ntea hivatkozik azt hiszem forrásokra szintén, akit érdekel megnézheti ezeket.
  Rozcsika Jaminetékkel kapcsolatban fafej (v. kockafej), jodofób jelzőkre emlékszem, a hülyében nem vagyok biztos, persze ettől még lehet, h. elhangzott. :)
  Laci elmondta, nem tudom pontosan visszaadni, de a lényeg az, hogy nem azért kutatott a jóddal kapcsolatban, hogy előadást tartson róla, v. hogy könyvet írjon, és előadásainak célja, hogy feltárja előttünk ezt a csodálatos anyagot, semmi más. Kb. olyan, mint mikor el kezdtünk paleózni, és legszívesebben mindenkit megtérítettünk volna...

  VálaszTörlés
 23. " nehogy pár év palózás után esetleg elbutult gyerekeket hozzanak világra a fiatal paleóstársak."

  Hülyén fogalmaztam, úgy értem, hogy nehogy gyengébb értelmi képességű gyerekek szülessenek, mint amilyenek amúgy lennének. Vagy más bajuk legyen.

  VálaszTörlés
 24. 16 Warren
  Köszönöm szépen a tanácsot, meg hogy így összeszedted nekem, mindenképpen megpróbálom.

  Korábban kérdezte vki, hogy milyen ételteszteket ismerünk. Én a Food Detective otthoni öntesztet próbáltam (19 ezer körül lehet kapni a neten), de aki nem rutinos önvér-vevő, ezen elbukhat a mutatvány, az én eredményem is valszeg teljesen megbízhatatlan, egy Mr Bean-filmet lehetett volna csinálni arról, ahogy abba a hülye kis csőbe megpróbáltam elég vért nyomkodni az ujjamból, persze mire tele lett, a nagy része megalvadt és nem keveredett a tesztfolyadékkal. A teszteredmény ellenőrző karika szerint eredményes volt a teszt, de vannak kétségeim.
  A Synlabnál pedig van laborban végzett ételteszt 40valahány ételfélére 20ezer, kétszázvalahányra 55ezer, most már inkább ezt választanám, mert biztos megbízhatóbb. Én csináltattam fruktóz-kilégzéses tesztet is, ami negatív lett, de majdnem biztos, hogy fals negatív, mert egyre biztosabb vagyok benne, hogy én a gyümitől puffadok, és mivel képtelen vagyok főleg így nyáron lemondani róla, most fogok rendelni Xylosolvot, ami állítólag lebontja a fruktózt. Ha ez segít, legalább tudom, hogy a fruktóz a ludas és gyümölcsszezon végén majd megpróbálok önmegtartóztatni.

  VálaszTörlés
 25. Rozcsika, köszi, hogy mindezt leírtad.
  Elmondanám akkor, hogy pár éve (paleó előtt), még normális volt a TSH-m (1-2 körül), meg az anti TPO is 10-15. Vagy 2 éve kezdett emelkedni a TSH, lassan, 3 hónapja 3,6 volt, most 5,7.
  Na ERRE mit lépjek??!
  Mindenképp kikövetelek egy újabb antiTPO-t (bár a laboros nő tegnap azt mondta, az nem szokott változni...(???), a reumatológusom 3 hónapja azt mondta, ne foglalkozzak vele, mert 8-ig jó a TSH (WTF??). Jövő héten megyek hozzá, és kérek antiTPO-t, de fenteik miatt majd biztos jól elhajt... És olyat is hallottam, hogy a labor küldi vissza anélkül, hogy megnézték volna, mert sztük jó a TSH. :-P Itt a kórházban amúgy 7000 Ft az aTPO-mérés fizetősen, kösssz.
  Tudom, van Centrumlab, csak az legközelebb 50 km-re, nade mindegy, azért megoldom.
  Ha nem vagyok hashimotós, akkor viszont én tuti elkezdem kis adagban szedni a jódot.

  Ja, még valami, a csontritkulásom rohadtul nem javul semmit, örülök, hogy nem romlik, pedig így is állati szar. Pedig tolom a D- és K2-vitamint. Tkp. mitől is vártuk a paleóban a csontritkulás javulását? Hogy nem eszünk gabonát és tejterméket? Hát én nem eszek. Viszont egyre inkább az kezd kiderülni, hogy a magokban, maglisztekben még több is a fitát, mint a gabonákban.
  A fitát kiviszi a cinket is, állítólag ettől is lehet pm-romlás.
  Úgyhogy lehet, még ez a 2 is összefügg, mindenesetre ki fogom iktatni a magokat és magliszteket totálisan, esetleg néha kókuszreszelék meg gesztenyeliszt.
  Ja, viszont vashiányom legalább nincs. Cinket meg szedek elég rendszeresen átlag 3 naponta egy 50 mg-ot, de csak pár hónapja...

  VálaszTörlés
 26. Sziasztok!

  Joe (Szabó Gál Bence) paleországos Vitaminok című előadásában hallottam, hogy a K2-vitamin minimális mennyisége MK-4-ből 1.500 mcg, az az alatti mennyiség gyakorlatilag hatástalan. Az optimális dózis 15.000 - 45.000 mcg között van.
  Én az iHerb-es Thorne Research D/K2 kombót szedem, amiből 2 csepp (1 adag) 200 mcg-t tartalmaz. Én kb. 6 cseppet (3 adag) szedek naponta.
  Ez gyakorlatilag azt jelenti az én esetemben, hogy a bevitt K2-vitamin (kb. 600 mcg) teljesen hatástalan?

  Köszönettel.

  VálaszTörlés
 27. 22Cirmos
  Én tavasszal kezdetm jódot szedni. Épp ő hívta fel rá a figyelmemet.Nekem már volt itthon egy ideje, mert fülfájásra találtam egy készítményt. Végül mire megérkezett nem kellett használni szájon át meg eszembe sem jutott, hogy szedjük.
  Végül a gyerekemnek régóta volt egy orrnyálkahártya problémája. Folyton orrot fújt de nem jött ki semmi. Fülész kilátásba helyezett egy ct-t. Ekkor kérdeztem anteától rá az oregano olajra, mert arról már beszéltünk korábban más témában... Ő hívta fel a figyelmemet a jódra. Akkor itt is kérdezősködtem de semmi választ nem kaptam. Nos olvasván a jódról én viszonylag gyorsan belevágtam mert halálos fárdatság gyötört. Ki is akartam magamon próbálni, hogy biztos legyek adhatom-e a gyereknek is. Kis adaggal kezdve semmi méregtelenítési tünet. Két gyerekem és férjem is szedi már, és senkinek nem volt panasza. És a gyerekkel még nem mentem vissza a fül-orr-gégére, mert rendbe jött az orrdugulása. Nem tudom duzzadt-e a nyálkahártya, de gondolom van már javulás.
  Mivel olvasmányaim alapján csak az aTPO lett volna izgalmas, azt meg itt pénzért sem tudok méretni így megkockáztattam, hogy nem vagyunk autoimmun pm betegek. Nem kis megnyugvással hallottam Laci előadása hátterében, hogy mások sem mérettek.
  Amúgy a mennyiség emelése tekintetében én pl úgy érzem , hogy az éberség egy jel. Ha kissé hanyatlik az éberségem emelem az adagot. Férjemnek is ezt mondtam, hogy ő figyelje magán.
  És még annyit. Mikor itt márciusban kérdezősködtem, akkor azt is leírtam, hogy úgy érzem a paleoval kizártam a jódot az életemből. Nem eszek jódozott só és késztermékeket. És még sok mást amibe feltételezhetően beteszik. Ezért érhetett utol három évi paleozás után a fárdatásg. Érdekes módon ez a fáradtság az utáni időszakban tört rám, mikor elkezdtem paradiót fogyasztani. Hogy ennek is van-e hozzá némi köze vagy csak véletlen???

  VálaszTörlés
 28. kismonika 27:
  paradióhoz: én meg mostanában, ill. már pár hónapja erősítettem rá a szelénre (selenomethionin), átlag napi 100 mcg-mal (volt, hogy elfelejtettem bevenni).
  a szelénről meg most már tudjuk, hogy magában az se jó... :-/

  VálaszTörlés
 29. Szűcs Csaba 26:
  Nekem februártól 2-3 naponta bemegy 15.000 mcg MK-4 kókuszolajban, és 100 mcg MK-7, hát egyelőre semmi hatás...
  Úgyhogy mostantól ezt is naponta fogom, szigorúan.

  VálaszTörlés
 30. 4., 5. Rozcsika

  köszi szepen

  VálaszTörlés
 31. 29 Smirgli

  Egy amerikai háziorvos állítólag nagy csontsűrűség növekedést ért el egy progeszteront tartalmazó krém használatával.

  http://shp.hu/hpc/userfiles/egeszsegtaplalkozas/dr_lee.pdf

  VálaszTörlés
 32. 18. Rozcsika

  Én is azt mondom, azért, mert valaki agresszívan leugatott, még nem kell lemondanod az önkísérletről, az nem téged, hanem őt minősíti. És bármennyire propagálja mindenki, azért az a fiatalember nem a tudás egyetlen autentikus forrása. Én eleve nem bírom, hogy kizárólag méregdrága vizsgálatokkal, táplálékkiegészítők szedésével lehet szerinte gyógyulni (pl együnk huminsavat - megnéztem, ilyen 8000 ft-okért adják, gyakorlatilag a földet helyettesíti), és persze súlyos tízezrek nélkül nála levegőt sem lehet venni... De ez mindenkinek a saját választása, én biztos nem mennék olyanhoz, aki dühbe jön, ha ahelyett, hogy szájtátva hallgatnák, és mindent azonnal elfogadnának tőle, kérdéseket tesznek fel, vagy kételkednek. Ez olyan, ahogy az orvosok szoktak viselkedni, ha megkérdőjelezel bármit, vagy kicsit is tájékozódtál, már rögtön le vagy ugatva. Aki az emberekben csak klienseket lát, így is emlegeti őket. Tudom, hogy mások esetleg másképp vélekednek, de bármilyen nagy egyébként a tudása, én emberileg továbbra sem tudtam megszeretni, és ezt a véleményemet többen osztották.
  Lászlóban viszont rendkívül szimpatikus, hogy ha valamiről még nem hallott, akkor ezt beismeri, teljesen önzetlenül adja tovább a megszerzett tudását, tapasztalatait, egyszóval egy jószínű, érző ember, aki nem profitra hajt.
  Ha ki akarod próbálni, akkor nincs más megoldás, egyből a nagy adagot kell bevenni, mert a kicsi még árthat is. De ahogy László is mondta, ez mindenkinek a saját, egyéni felelőssége. Abban a nehéz helyzetben vagyunk,hogy nem áll mellettünk orvos, aki felügyeli ezt a folyamatot, mint Amerikában.

  VálaszTörlés
 33. 25. smirgli
  Szerintem azért olvasd el előtte Brownstein könyvét, és ha elkezded szedni, akkor tartsd be a min 12,5 mg-os adagot. Meg a szelént stb-t, vagyis mindazt, amit kötelező hozzá kiegészíteni. A kisadag nem üti ki a toxikus halogéneket, nekem úgy tűnik az eddigi olvasmányok/hallottak alapján, ezért inkább ártani fognak. A TSH nem sokat mond, a lényeg, hogy vannak-e tüneteid. De ha nincsenek, később még lehetnek.
  A könyv szerint Hashimotósoknak is jó a jódterápia, sőt.

  VálaszTörlés
 34. 33. MW.

  És milyen formában fogjátok beszedni azt a 12,5 mg jódot? Lugol, vagy Iodoral? Naponta kell?
  Laci hova fogja feltenni a jód-protokollját, amit ígért?

  VálaszTörlés
 35. 34. Macskacicó
  Szerintem most már sehová. Azért szerveződött a II. előadás, hogy azon majd elmondja. De nem mondta el, mert helyette megismételte az első előadást.

  VálaszTörlés
 36. 34. Macskacicó
  Igen, valamelyik formában ezek közül.
  Hát, nem biztos, hogy lesz ideje feltenni a protokollt, az előkészítő protokollt már feltette egyébként, de másra nem nagyon lesz ideje, mert most költözik/-zött másik országba.Tehát azt mondom, ne várjuk tőle. Olvassa el mindenki Brownstein könyvét, vagy lépjen be a FB-os jód-csoportba, aki tényleg elhatározta, hogy kipróbálja, ott több információ megjelenik.

  VálaszTörlés
 37. Rozcsika
  Azért szerintem ezek alapján már eléggé világos a dolog. Azért volt sok ismétlés, mert voltak ott olyanok is, akik először hallottak erről a dologról.

  VálaszTörlés
 38. Az első előadáson nem 100 %, hogy elhangzott, de Laci magát a jódprotokollt 2-3 hét múlvára ígérte, s hogy a vállalkozó szelleműek az előkészületeket megtehessék, erre született a fb-on is fent lévő útmutató 1. A Paleoklubos hírlevélben , amiben ez az előzetes útmutató szintén benne volt, onnan vmi olyasmi rémlik, h. júli 12-15-re volt ígérve a jódprotokoll. A második előadás nem a jódprotokoll ismertetése miatt lett meghírdetve.

  VálaszTörlés
 39. Visszatérve Kriszta által belinkelt Paleoandreá-s blogbejegyzésre, h. a paleótól jódhiányos lett, 2 ellentmondásos gondolatfoszlány jár az agyamban. Emlékeztek, volt egy időszak mikor sokan a javulás után fáradt volt, testileg, agyilag, nálam is volt egy kb. 1-1,5 hónapos agyi köd időszakom. Lehet, hogy a jódhiány okozta? Na de akkor a természeti népek - akikre hivatkozunk - nekik nincs jódhiányuk?

  VálaszTörlés
 40. Kriszta!
  Neked nem hámlik a bőröd? Nekem napi 261 mcg kálium-jodidtól a lábamon a bőr elvékonyodott és apró szemekben lisztszerűen lehámlik a bőr, de az egész testemen is, kivéve az arcomat. Most vagy utána jön a csodabőr és csak a régi ócska bőrt vedlem le, vagy ... most kiváncsian, alázatosan segítek a hámlásban dörzskesztyűmmel. Elkezdtem álmodni is, még nem rémálmokat, de volt benne adóellenőr. Az ébredési hőm 36 fok.

  VálaszTörlés
 41. 35. 36, 38. Rozcsika, MW, Cirmos:

  Köszi!
  Igen, én is úgy emlékszem, ahogy Cirmos mondja, hogy 12-15- közöttre ígérte a protokollt, pont azért, gondolom, mert addigra már túl lesz a költözés főbb nehézségein. Az még 10-12 nap, valószínű, hogy még elküldi, amennyire szívügye ez a dolog.
  szóval biztos nem hagyja ennyiben, pláne, hogy látja, mennyien várják és bizonytalanok.

  MW: hol is az az FB-s csoport? be akartam lépni, de nem találtam. Köszi.

  VálaszTörlés
 42. 17 Paleolga
  Hm, érdekes, de én nem hiszem el, hogy a tejből vesszük a jódmennyiségünket. Ha egy terület jódhiányos, akkor a fű, amit a tehenek esznek is jódhiányos (nem beszélve a takarmányról), honnan vennének fel ők jódot? Az a kevés, amihez mi hozzájuthatnánk, halottnak a csók, mert addigra már hozzákötődtek más halogének a receptorainkhoz a sejtekben, és úgysem tudja felvenni a szervezet. A japánoknál ez azért nem probléma, mert ők már magzati korban rengeteg jódhoz jutnak, és ez nem engedi, hogy más beépüljön helyette. Legalábbis nekem így jött le.

  20. Kriszta
  Nekem is romlott a látásom az elmúlt években, de eddig nem kötöttem össze jódhiánnyal. Egyébként nekem nagyon életszerűtlen, amit az orvosok a Hashimotósoknak javasolnak, hogy nulla jód, mert az rendben, hogy a pm fellángolást megakadályozza, de a többi sejtünk (beleértve a pm-et is), szervünk nem lesz jódhiányos, vagy ez nem baj nekik? Rozcsika örök klasszikusát idézve: "Melyik szervemnek kedvezzek?" Szóval, nem egy holisztikus szemlélet ez a tiltás.

  VálaszTörlés
 43. 41. Macskacicó
  Elküldöm neked a Fb-on...

  VálaszTörlés
 44. 40. Rozcsika

  Nem, ilyet nem tapasztalok. Illetve az arcomon időnként hámlik, de nem a jódtól, hanem ettől:

  http://beauty.about.com/b/2007/12/17/why-i-love-retin-a-will-never-ever-stop-using-it.htm

  Ez tényleg megfiatalítja a bőrt! Csak pár hónapig hámló arccal kell járni-kelni, és hallgatni a környezet szörnyülködését :-))

  42 MW

  Én azt olvastam, hogy direkt jódozzák a tehenek takarmányát.

  VálaszTörlés
 45. 44. Kriszta
  Az kb olyan lehet, mint a jódozott só... Abból sincs sok hasznunk. Én biztos, hogy a protokollt fogom követni, László elmondta, de azt hiszem, Bence is, hogy amikor kis mennyiségben adagolták,akkor vagy nem volt hatásos, vagy káros hatása volt.
  Viszont össze kéne fognunk, pár embernek, és közösen rendelni Iodoralt, ha a Lugol nem elérhető... Legalább a szállítási költségeket megspórolnánk. Én egyre inkább a tablettás formát preferálom, miután kiderült, milyen problémák lehetnek a Lugol adagolásánál. Meg hogy ki sem adják esetleg.

  VálaszTörlés
 46. Még egy gondolat: a paleósok közül sokan szedünk multivitamint, ami pedig tartalmaz 150 mcg jódot, hínár formájában, tehát nem hiszem, hogy a tejmegvonásból adódó jódhiány lenne itt a ludas, mert annyi a vitaminban is van. A Himalája só is tartalmaz jódot.

  VálaszTörlés
 47. Ezt most találtam:

  http://www.kws.de/global/show_document.asp?id=aaaaaaaaaaczfuy

  "A mustárolaj-glikozidok goitrogén (golyvaképzõ) hatásúak. A glükozinolátok goitrogén hatásukat
  közvetetten fejtik ki. Mivel a jód nagy része a tirozinhez kötve a pajzsmirigyben
  található és fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, ezért minden állat számára
  fontos a megfelelõ mennyiségû jód bevitele. A keresztesvirágúakban nagy mennyiségben
  elõforduló goitrogén anyagok közvetett hatása abban áll, hogy másodlagos jódhiányt okozhatnak.
  A jódhiány borjaknál és bárányoknál golyva formájában jelentkezhet. A bárányok
  gyengék, gyakran csupaszon születnek. A hiányos ellátás elsõ jele a golyvás újszülöttek megjelenése,
  amikor az anyáknál és teheneknél még semmilyen elváltozás nem tapasztalható.
  Alacsony jódtartalmú takarmányok etetésekor a tünetek hosszú idõ után, gyakran csak egy
  év múlva jelentkeznek. Hiányos jód-ellátás esetében csökken a tejtermelés és romlik a
  szaporodás, továbbá nõhet a magzatelhalás a vemhesség bármely szakaszában. Juhoknál a
  gyapjútermelés kisebb, a fogamzás rosszabb. A tej jódtartalma alacsony szintû ellátás esetén
  csökken, ami humán táplálkozási szempontból sem kívánatos."

  Mondjuk akkor a húsban is kéne lenni, nem? Esetleg kevesebb mint a tejben? Mert olvastam, hogy vegákat jobban fenyegeti a jódhiány.

  VálaszTörlés
 48. 18 Rozcsika
  Nincs keveredés az adagolással a hozzászólásodban. 12.5 gramm az 12500 mg lenne 12,5 mg lugol az 2 csepp pipettányi , 12500mg hoz 2 ezer csepp kéne az brutál sok . Lehet csak lemaradt a mg. De itt fontos.
  Magam szombat óta használom a Lugolt (pénteken csak 2% os oldatot kaptam azzal kezdtem), kedd óta az 5% osat, eddig 2 cseppeztem ma először 3 csepp (1 csepp=6,25 mg az 5% os ból) SEMMI rosszat nem tapasztalok. Figyelem magam, eleget iszom, bőségesen használom a parajdi sót is, és a vasat is pótlom a László által javasoltakon kívül én ezt is fontosnak olvastam. Kezd az élet és az életkedv+kreativitás visszatérni belém. Szerintem nincs mitől félni. Aki óvatos haladjon a 2% os Lugollal (2 csepp 5% Lugol az 12,5 mg jódot 5 csepp 2% is ennyit tartalmaz és ezt lehet lassan felépíteni)
  Nálam a cukor és gluténmentes étrenddel 104 ről 35 re csökkent anti TPO (igaz másfél év alatt)nem értem miért ne kéne nézetni, de én reverz T3 at is nézettem. Nem hiszem hogy értelme volna ezt a lehetőséget pajzsmirigy élénkítésére a félelem miatt kihagyni.

  VálaszTörlés
 49. 48. Sz Era
  Milligrammról beszélünk, szerintem is. Örülök a sikereidnek, a jódos könyvben is az van, hogy már 2 hét múlva mintha kicserélték volna az embert. Nagy reményeket fűzök hozzá magam is.

  VálaszTörlés
 50. Nekem is sikerült készíttetnem 2,5%-os oldatot. Akkor Era leírása alapján ha jól számolom ebből 2x2 cseppel kell kezdenem?

  VálaszTörlés
 51. MW, én benne lennék a közös Iodoral rendelésben!

  VálaszTörlés
 52. 48. SzEra
  Uh, tényleg grammot írtam, elírtam, a helyes: 12,5 mg jód, mint ebben a termékben:

  http://www.iherb.com/Optimox-Corporation-Iodoral-12-5-mg-90-Tablets/23903#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=iodoral&rc=4&sr=null&ic=2

  Nagyon köszönöm, hogy észrevetted. Fent is javítom.

  VálaszTörlés
 53. 52 Szakesz
  Idoral most éppen itt kapható Iherben nem látom lassan 1 hónapja ((::
  http://pureformulas.com/iodoral-180-tablets-125-mg-by-optimox-corporation.html#sthash.bsj3EA6P.dpbs

  53 Rozcsika
  :)

  51 Tóth
  2,5 % os akkor picit számolnod kell majd, mert amit kaptam az 2% vagy5% os Lugolhoz van. Felezd meg az 5% os Lugol leírásátés akkor leszel a saját oldatodnál.
  Ezzel bőrpróbát is végezhetsz (kb 200 ft os bőrfelületet küldök fölött bekenni, ha 12 órán belül eltűnik akkor kell a jód ha nem akkor gratulálok!!! )

  Bemásolom ide amit én lementettem, szerintem aki túljut a "bemelegítésén" saját vérmérséklete szerint haladhat. A külföldi csoportok tanácsa, jobb lassan mint rögtön a közepébe (bocsánat Lászlótól én ezt olvastam és magam is így jártam el, mert a piciből könnyebb visszalépni) Aki félős, az meg csinálhatja az 5 nap jód 2 nap szünet módszert is. Ezt az Idoral-nál is olvastam. Bízzatok magatokban. Bármi szokatlan érzés, azonnal sós vizet inni hogy kimosódjon ami kell.
  Ja aki szereti a kellemeset a hasznossal összekötni és bírja a meleget az Bikram jógára is mehet. Garantált az izzadás és méregtelenítés + vízivás.

  Ja és nem magamtól vagyok ilyen okos. Fórumok hozzászólásai+webfordító :)


  2% Lugol
  1 csepp 2.5 mg
  5 csepp 12.5 mg
  10 csepp 25.0 mg
  15 csepp 37.5 mg
  20 csepp 50.0 mg

  5% os Lugol
  1 csepp 6.25 mg
  2 csepp 12.5 mg
  4 csepp 25.0 mg
  6 csepp 37.5 mg
  8 csepp 50.0 mg

  VálaszTörlés
 54. 54. Sz Era
  Neked volt szelén előkészítésed? Ha volt, az miből állt?

  VálaszTörlés
 55. JÓD:
  Olvastatok olyat külföldi szakirodalomban, hogy a túlszaporodott gomba, baktérium elhalásakor meginduló méregtelenítésre mit javasolnak nagy dózisú jód bevételekor? Mert pl. a széntablettáról pont azt olvastam, hogy megköti a jódot...
  Az eddig 1-2 cikkben, amit olvastam eddig, nem volt ilyenről szó, László viszont ezzel jól beparáztatta a hallgatóságát az 1. előadáson, de konkrét tanácsot nem adott, ahogy emlékszem...
  És mi van, ha kis adaggal kezdünk, és növeljük a szükséges 12,5 mg-ig vagy még tovább? Így már később se üti ki a jód brómot meg a többi mérget?

  VálaszTörlés
 56. smirgli
  A 2. előadáson volt szó erről, szerintem adott konkrét tanácsot erre vonatkozólag. És Brownstein könyvében is mintha lenne ilyen, de még nem olvastam végig. Majd előkeresem a jegyzeteimet.

  VálaszTörlés
 57. 45. MW
  Én még nem patikáztam Lugol ügyben mert kelpezek, de Laci mondta az első előadásban hogy Bencétől is lehet jódot venni ha nagyon nem találtok sehol...
  Iodoral tablatta sokkal drágább:
  220 Ft / 50 mg Optimox Corporation, Iodoral, 180 Tablets
  213 Ft / 50 mg Optimox Corporation, Iodoral, IOD-50, 50 mg, 30 Tablets

  MÍG 1 dl 5%-os Lugol ezer Ft - valaki írta f.b.-on...

  VálaszTörlés
 58. 46. MW
  Himalája sóban sok a BRÓM, Erdélyi sót vegyetek:
  Jóféle erdélyi só - amire ez van ráírva az jó: TERMÉSZETES, KÉMIAI KEZELÉSTŐL MENTES. Ezt csak az őstengerekből származó bányászott sóval lehet megtenni (a mostani tengerekből származót tisztítani kell)
  Ilyen pl. ez:
  http://napikaja.com/wp-content/uploads/2011/06/DSCF4238.jpg - 40 Ft-ért a Lidl-ben, de nem mindig van.
  VAGY ez:
  http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/wp-content/uploads/2014/01/Adal%C3%A9kmentes-Erd%C3%A9lyi-s%C3%B3.png - 100 Ft a tescoban.
  http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/wp-content/uploads/2014/01/d%C3%A9si_csomag2.jpg

  VálaszTörlés
 59. 55. Rozcsika
  Igen két éve szedem. Ennyi tanácsot kaptam dr Balázs Cs tól, na és a papíromon a fő bűnöm az alga fogyasztás, így persze hogy eltiltott a jódtól ::)) C vitamint Mg-ot meg szedek mint itt mindnyájan gondolom. Télen sok cinket szedtem az influenza ellen ezt most nem vetettem be. Parajdi sót vettem még amit eddig nem használtam.

  VálaszTörlés
 60. smirgli:
  Itt is leírják pl a jód-protokollt, hogy miből mennyit, igaz, nagyon vázlatosan. Gondolom, a kommentek is érdekesek lehetnek, még nem olvastam végig, de arról szól, hogy ki mit tapasztalt:
  http://iodinehealth.wordpress.com/iodine-protocol/

  Warren:
  Persze, a Lugol olcsóbb sokkal, csak ha nem adnak...? Nem szeretnék a patikában harcolni, mint a magnéziummal... A másik dolog, hogy eléggé bonyolult az adagolása, az előadáson maguk az előadók sem igazán tudtak zöld ágra vergődni a méricskéléssel. Nekem meg nincs még konyhai mérlegem sem...
  Bence azt mondta, már neki sem adnak a gyógyszertárban, ezért nem hiszem, hogy lehet nála egyelőre venni.
  Iodoralt még nem vettem, mert keresem a helyet, ahol lehetne. Az iherben nincs raktáron.

  Szakesz:
  Jó, akkor majd megbeszéljük :-)

  VálaszTörlés
 61. 59 Warren
  Nincs még Idoral-om. Szeretnék egy dobozzal majd az 50mg ból, ha lesz, de úgy látom kapós odakint is :) Ezt csak utazáskor használnám (félek a Lugol kiborul-összetörik stb), különben a Lugol a nyerő nálam , már összeszoktunk a héten.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lugolt kérdeztem :) - jód ügyben én is hanyagolom az iHerbet, kivétel amíg megy a kelptesztem....

   Törlés
 62. 57. MW
  Én úgy emlékszem, hogy nem adott, újra elmesélte, hogy valaki hogyan fetrengett több órán át a paleo fesztivál idején a főbejárat melletti füvön vagy beton padon. Az szépítette a dolgot, hogy az az illető ott ült az előadáson és láthatólag kutya baja sem volt, nagyon jól nézett ki. Ezen kívül még egy 1 órán át tartó szapora-szívveréses esetről esett szó, aki végigélte az szintén ott ült és jól volt. De még mielőtt bagatellizálhatta volna a közönség az eseteket, elhangzott, hogy akinek valaha össze-vissza vert a szíve az nagyon vigyázzon. De kinek nem vert már félre a szíve? Úgy értem, hogy 40 év fölött. :-)))

  Műtéti előkészítésnél adnak Lugol oldatot, hogy ne vérezzen annyira a megműtött. Nem írják, hogy hány %-os oldatból, de 3x1 cseppel kezdik és mennek fel napi 3x10 cseppre. Műtét előtt 5-10 napig. Ezt mondjuk még megkérdezhetem a gyógyszerésztől, hogy mit szoktak az orvosok a vényre írni utasításnak.
  Ez valami kidolgozott szakápolási vizsgatételben volt:
  http://www.kazamermonika.eoldal.hu/cikkek/szakoktatas--tantargyak/szakapolas-szobeli/22.tetel.html

  VálaszTörlés
 63. http://www.iherb.com/Biotics-Research-Corporation-Iodizyme-HP-120-Tablets/53550

  Olyan mint az Idoral, csak még olcsóbb is (az adagolást 1/2 adja nem tudni miért, 1 re számolva pont mint Idoral) van még 2 db ha siettek

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Era nem olcsóbb...kicsit drágább
   251 Ft / 50 mg jód ebből...
   220 Ft / 50 mg Optimox Corporation, Iodoral, 180 Tablets
   213 Ft / 50 mg Optimox Corporation, Iodoral, IOD-50, 50 mg, 30 Tablets

   Törlés
  2. igaz a db számot nem néztem :) köszi

   Törlés
 64. 57. Rozcsika
  :-))))) bár lehet, hogy nem szántad viccesnek:)

  VálaszTörlés
 65. Most nem akarok teljesen hülyeséget mondani, ígérem, utána fogok nézni. De mintha a sóadagolás lenne a kulcs a detox tünetek mérsékléséhez, vagy nem?

  VálaszTörlés
 66. JÓD protokoll piramis :)
  http://fibromyalgiarecovery.com/uploads/Iodine_Supplementation_Protocol_-_Simple_-_Ver_2.pdf

  VálaszTörlés
 67. Egy mellrákos oldalon ezt írják (bocs, hogy most nem fordítom le):
  Bromide Detox Strategies (ezeket lehet tenni detox tünetek esetén)

  1. Salt Loading.
  2. Stopping iodine for 48 hours to rest the kidneys.
  3. Reducing the iodine dose temporarily, then working back up.
  4. Taking several grams vitamin C spread out throughout the day along
  with the Iodine Companion Nutrients.
  5. Drinking more water.
  6. Pulse-dosing (stopping and restarting iodine therapy.)
  7. According to Iodine users with skin symptoms, adding 25 mg zinc often helps.


  Iodine-related bromide symptoms may include but are not limited to: (ezek lehetnek a detox tünetek)

  eye lid twitching
  foot twitching
  tingling in hands or feet
  dark thoughts (e.g., there is no reason to live)
  depression (e.g., there is no reason to get out of bed)
  anxiety
  emotionality
  mouth and tongue sores and cuts or "sore mouth"
  "different" acne,"bromide acne," "acne-like eruptions" without "coniform." (Some iodine
  users found zinc helps bromide acne.)
  skin "cuts"
  hair loss
  brain fog
  leg and hip ache (feels like arthritis)
  rash (bromaderma)
  metallic taste
  sinus ache
  cherry angiomas
  runny nose
  headache
  sedation
  lethargy
  odd swallowing sensation (reported in old medical literature as "swollen glottis")
  body odor (bromos is Greek for stench)
  unusual urine odor
  dry mouth
  ureteral spasm, frequent urination (mistaken for urinary infection)
  diarrhea
  constipation
  vision changes
  irritability
  increased salivation
  dream changes
  hormone changes
  kidney pain
  breast tenderness (transient symptom reported to resolve)

  VálaszTörlés
 68. A Curezone-on rengeteg fórumot lehet találni, ahol a jód-protokollt követő, kipróbáló emberek beszámolnak a tapasztalataikról. Itt pl a detox tünetekről:
  http://curezone.com/forums/am.asp?i=1990492

  VálaszTörlés
 69. 66 MW
  Igen az ozmotikus nyomás kiviszi a sejtekből a mérget, én is ezt jegyeztem meg és 1-szer használtam is pici fejfájásnál.

  VálaszTörlés
 70. MW 68:
  Köszönöm, ez nagyon hasznos, a másik linket is megnézem majd.
  Én egyébként nem a bróm, klór és tsai kiürülésének mellékhatásaira gondoltam, hanem a baktériumokéról, gombákéról, amit László úgy jellemzett, hogy "na abba bele is lehet halni" (míg a brómos detoxba nem, erre rá is kérdeztek). Ez tuti így elhangzott az 1. előadásban.
  Vagy ebben a mellrákos felsorolásban ezek milyen detox-tünetek?

  VálaszTörlés
 71. Az előadáson többször elhangzott, hogy az amerikai kenyérben bróm van, már nem tudom miért teszik bele, és ezért az amerikaiakban nagyon sok a bróm. Magyarországon nincs ilyen gyakorlat. Nálunk csak abban az emberben van sok bróm, aki túl sokat ült gyógyfürdők vizében.

  Sóivás és sós vízben üldögélés. László azt mondta, hogy az izraeli Sós-tenger sója mérgező, ezt csak azért írom, mert vágyakozva néztem már boltokban a Sós-tengeri sót, de nem volt pénzem rá, ezek szerint nem is baj.

  VálaszTörlés
 72. MW 68.

  Hát én ezek közül szinte minddel találkoztam az utóbbi években jód nélkül is. Így nekem ez gyerekjáték lesz :D
  Csak nem vagyok biztos benne, hogy a toxinok távozása miatt voltak-vannak... lol

  Ez az Iodoral piszok drága a lugolhoz képest. Nekem a 2,5%-os, 10g-os oldatot kb 300Ft-ért keverték.
  Egyébként azért nem akarnak adni sem ezt, sem Mg-citrátot, mert piszokul megszigorították a gyógyszertárak ellenőrzését. De azt modják, hogy fel kell íratni dokival és akkor minden további nélkül kiadnak mindent.

  VálaszTörlés
 73. 68. MW
  "... unusual urine odor ..."

  Jó, én még csak 200 microgram kálium-jodid-ot szedek, de korábban ennyit sem szedtem és azt figyeltem meg, hogy a székletnek olyan szaga lett, mint 50 évvel ezelőtt a falusi WC-ékben volt, szerintem ez a normál széklet-szag. Hát unusual, de attól még lehet ez a jó. Próbálok pozitivista lenni.

  VálaszTörlés
 74. Paleósok, tanuljatok Transzcendentális Meditációt, ha egészségesek, energikusak, kreatívak, összeszedettek akartok lenni.
  Nem kell a jóddal parázni, meg semmi egyébbel. Nem kell azon gondolkodni, hogy milyen vitaminokat meg nyomelemeket, milyen arányban, kötésben vegyetek be. Melyek azok az anyagok amelyek szinergisták ill. antagonisták. Bármilyen messzire is juttok a kutakodásban úgy is csak a felszínt kapargatjátok.
  Az ember biológiai szervezete vagyis a teste mindenkinél teljesen egyformán működik. De a testet a tudatunk működteti. A test önmaga nem gondolkodik, csak végrehajtja az utasításokat. Aszerint jár el, ahogy gondolkodunk, ahogyan érzünk. Vitamin hiány, ásványi só, nyomelem hiány például nem azért alakul ki, mert valaki nem visz be eleget belőle, hanem azért mert a szervezete (a helytelen gondolkodása miatt) nem építi be azokat. Amiket szellemi szinten elutasítunk, azokat anyagi szinten sem tudjuk befogadni. Nem elég tehát a testet gyógyítani, mert így csak átmeneti lesz a javulás.
  Az emberi szervezet működése annyira komplex és csodálatos mestermű, hogy csupán intellektuális tudással –materialista szemlélettel - felfoghatatlan. Ha jól belegondoltok minden automatikusan megy végbe benne. Oda sem kellett figyelnünk és felnőttünk, folyamatosan nő a hajunk, a körmünk, emésztünk a megfelelő emésztő nedvvel,kiválasztjuk a salakanyagot, begyógyulnak a sebeink stb, stb. A test rendelkezik egy öngyógyító képességgel és mindent meggyógyít ha hagyjuk neki. Rendellenes működésbe csak akkor kezd ha huzamosabb ideig fals információkkal, negatív gondolatokkal kell dolgoznia.
  Ez egy nagyon jó kis film azoknak, akik tényleg tenni akarnak a jobb létükért:
  http://www.youtube.com/watch?v=ry5mfVgkehs

  fenyőfa

  VálaszTörlés
 75. Lugol's Iodine Chart - % to mg conversion
  http://breastcancerchoices.org/lugolschart.html

  VálaszTörlés
 76. Szaisztok Paleosok!

  Korábban asztmával kapcsolatban kértem segítséget és Kriszta ajánlotta a feketekömény olajat:
  http://www.fitoteka-drogeria.hu/feketekomeny

  Több helyen olvastam róla, állítólag tényleg jó az asztmásoknak.

  Egy problémám van vele:
  Mindenhol azt olvasom az összetételnél hogy Omega-6 zsírsavat tartalmaz(sőt nagyrészt abból áll):
  pl:
  http://www.drherz.hu/termek/id/66

  Szendi Gábortól olvastam hogy az omega-6 káros:((
  Mennyire kell félnem a feketekömény olaj omega-6 tartalmától?
  Vagy ez inkább csak nagy mennyiségben lehet veszélyes pl aki étolajjal főz?

  Köszi előre is a segítséget,

  Gábor

  VálaszTörlés
 77. 77. Névtelen (Gábor):

  Szia Gábor!

  Nyugodtan szedd/edd azt a feketekömény olajat, az a kis mennyiség elhanyagolható. Megnéztem, ha napi két kapszula kell, az 1000 mg olaj, még ha 80 %-a is omega 6, az semmi, vagyis 0,8 gramm. Ennél sokkal többet beviszel, ha megeszel egy pár szem diót vagy mákot (na jó, azért mákból sok szem kell), vagy egy marék napraforgót/tökmagot.
  De ha mokkáskanállal eszed, üvegeset, az is nyugodtan elmegy, olyan pici mennyiség.
  Bátran egyed, főleg, ha azt tapasztalod, hogy használ.

  VálaszTörlés
 78. Sziasztok!

  Kösz szépen! Abban tudnátok segíteni, hogy melyiket érdemes megrendelni (ár nem számít):

  Ezt a kettőt néztem az iHerb-ről:

  - http://www.iherb.com/Amazing-Herbs-Black-Seed-90-Softgel-Capsules/8471

  - http://www.iherb.com/Life-Extension-Black-Cumin-Seed-Oil-With-Bio-Curcumin-60-Softgels/46281

  A LEF-es vitaminokról elég jókat hallottam.

  Köszi előre is,

  Gábor

  VálaszTörlés
 79. MW

  Találtam egy fórumot a B-12 hiányról, szerintem nagyon tanulságos.

  http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads/b-12-the-hidden-story.142/

  Domboroczky

  VálaszTörlés
 80. 80 Domboroczky
  Köszi, átolvasom!

  VálaszTörlés
 81. http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/pajzsmirigy_ellenes_antitestek_es_a_pajzsmirigy_rakokra_jellemzo_tumormarkerek
  Ebben a cikkben van egy nagyon hasznos táblázat. Ebből az silabizálható ki, hogy a toxikus adenoma esetén a TSH alacsony, akkor nekem olyan nincs. László első jód előadásában két esetet emelt ki, amikor veszélyes lehet jódot szedni: az egyik az autonóm pajzsmirigy göb (adenóma), a másik a petefészek strúma. Arra számítok, hogy a másodikat észrevették volna amikor az epehólyagomat, hasamat ultrahangozzák.
  Holnapra lesz Lugol oldatom. Szerintem minden patikának kötelessége ezt kiadni, vény nélkül, minden kérdezősködés nélkül. Ami jótanácsként mondható magunknak az az, hogy nem kell beszélni. Hogy mire kell ez, hogy meg akarjuk enni, hogy egyáltalán tudjuk, hogy mi az a jód. Nekem ott nem adták ki, ahol haverkodtam, ahol meg csináltam a hülyét és néma maradtam, ott simán kiadták. A múltkor belinkeltem egy ápolási vizsgatétel kidolgozást, amiben az állt, ami a Lugol FoNo leírásának végén, hogy pajzsmirigy műtét előtt szokták használni. A patikai reagálásokból az sejthető, hogy ez csak az elmélet, már biztosan nincs ilyen szokás, senki sem vesz Lugolt. Persze amióta a radioaktív jód elintéz mindent vér nélkül, "kiműti a felesleges pm szövetet", akkor minek is kellene oda Lugol. Szerintem azért használtak régen, mert a műtéti fertőzést csökkentette, nemcsak azért, hogy a vérzés kisebb legyen.

  Újra felidéztem magamban azt az esetemet, amikor számolatlanul ettem a paradiót vagyis marékszám. Jód nélkül, hiszen a Hashimotóban tilos volt. Akkor a nyálmirigyeim felmondták a szolgálatot, ami lehet, hogy nem is az aflatoxinok műve volt, hanem a szelén túladagolásé, így jódhiányt okozva magamnak. Az anti TPO-m is 240 körülről felment akkor 685-re, tehát nálam igaznak látszik az az állítás, hogy szelén jód nélkül súlyosbítja a Hashimotót. Amikor abbahgytam a paradión élést, akkor visszament az antiTPO 240-re és lassan csökken, mert 2 szem paradiót továbbra is ettem és negyed sushi lapokat, a jódtiltás ellenére.
  Most a Two-per-day-t akarom minden nap 2 szemmel szedni. Eddig ugye hetente egyszer 2-3 szemet ettem belőle Jamineték javaslatát követve, meg azért, mert nem akartam jódot enni. Most a jódevésemet ezzel indítom, illetve szelénfeltöltésnek használom a Two-per-day-t.

  Kriszta!
  Mi újság jódszedés-ügyben? Hogy vagy? Mit érzel? Mesélj valami biztatót!

  http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/pajzsmirigy_ellenes_antitestek_es_a_pajzsmirigy_rakokra_jellemzo_tumormarkerek

  VálaszTörlés
 82. 82 Rozcsika

  Továbbra sem érzek semmi rosszat, talán néha rossz szájízt. De mostanság elég sokat idegeskedek, valszeg emiatt különösebb jó hatást se. Összeszedettebb vagyok, ez megmaradt, az ízületi és izomfájdalmak se jöttek vissza, de az ujjászületésbe belerondított a stressz :-) De csak alig több mint két hete szedem,

  VálaszTörlés
 83. A múltkor írtátok, hogy nem adnak Lugolt. Megijedtem, hogy a patikusok megtudták mit művelünk :-). Gyorsan elmentem egy újabb patikába hogy még spájzoljak, Megkérdezték, hogy mire kell. Hát mit mondhattam, azt feleltem fertőtlenítésre. Erre adtak alkoholos jodid oldatot, a blokkon láttam. Mondom, én nem ezt kértem, Erre megint megkérdezték, hogy dehát mire kell. Erre begurultam, mondtam, hogy a Lugol oldat az Lugol oldat, KIadaható 10 grammig, nemde? Azt kérek. Erre mondták, hogy jól van, de akkor az csak másnapra, mert rendelniük kell jódot. Az ember úgy érzi magát, mintha legalábbis morfiumot akarna kicsalni a patikusktól -D

  VálaszTörlés
 84. Ja, szerintem hidraltáltabb a bőröm.

  VálaszTörlés
 85. A jód állítólag annyira illékony, ha nincs kötésben, hogy hiába dugják be, tekerik körbe akármivel, az egész fal barna tőle a szobában, ahol a szekrényben tartják. Talán ezért nem szeretik tárolni a patikusok. Inkább meghozatnak annyit, amennyi kell, de egy cseppel sem többet.
  Ha a Lugol barna színűvé válik, akkor kicsapódott a kötésből a jód, nem szabad használni. Csak azt nem tudom, hogy miért.

  VálaszTörlés
 86. 86 Rozcsika

  Ne már, az enyém eleve barna volt már mikor megvettem. Milyennek kéne lenni?

  VálaszTörlés
 87. 86 Rozcsika

  Itt azt írják, sötétbarna

  "KI-os jódoldat neve: Lugol oldat színe: sötétbarna "

  http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__2287672-mitol-fugg-a-jodoldat-szine

  VálaszTörlés
 88. Szerintem azt kell mondani ha megkérdezik mire akarod használni a Lugolt, hogy a gyereknek kell valami kísérletezéshez:-)

  http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-11-evfolyam/a-sejtek-anyagai-a-szenhidratok/a-kemenyito-kimutatasa

  VálaszTörlés
 89. Sz Era ha erre jársz, te mit tapasztalsz?

  VálaszTörlés
 90. Nekem is tinktúrát sikerült adniuk :/ de csak otthon vettem észre.

  VálaszTörlés
 91. 87. Kriszta
  A füzetembe írtam ki, de nem tudom, hogy honnan van az info, de aláhúztam, hogy ki kell dobni a barna Lugolt.

  Ezeket találtam:
  "A jód vízben csak kevéssé oldódik, vizes oldata alig észrevehetően halványsárga színű."
  Pallas Nagylexikonból:
  "Az alkáli fémek (K, Na, Li) jodidjai szintelen, vízben könnyen oldható sók."

  E szerint a halványsárga és színtelen valamiből nem lehet barna. De fogalmam sincs.

  A hőmérsékletváltozástól bebarnulhat a ibolya színű készítmény. De nem a színtelen és halványsárga.
  "... barna színű oldatok: a szolvatáció mértéke és polarizáló hatása nagy. A szolvatáció fokát a hőmérséklet emelkedése csökkenti, a hőmérséklet csökkenése fokozza. Ezért az ibolyaszínű oldatok erős lehűlés alkalmával sok esetben megbarnulnak, a barna színű jódoldatok pedig magasabb hőmérsékletre emelve ibolyaszínűre változnak. ..."

  László szerint hűtőben kell tartani a Lugolt amúgy.

  VálaszTörlés
 92. "... A jód acélszürke, aránylag nagy sűrűségű, lemezes szerkezetű rombos kristályokat alkot. Jellegzetes szaga van, már szobahőmérsékleten is erősen párolog (szublimál). Gőzei ibolyaszínűek, erről kapta a nevét is. Gyors hevítéskor sötétbarna, erősen párolgó folyadékká olvad. ..."

  VálaszTörlés
 93. Az enyém az üvegben sötétbordós-lilás színű. Ha kicsöppentem valamire, akkor bebarnul vagy feketedik.

  VálaszTörlés
 94. Én egyelőre gyáva nyúl vagyok, én is attól tartok, hogy mindenki rázúdult a patikákra, és még "gyanút fognak", hogy vmi visszaélést akarok elkövetni vele...:-) Most még úgyis a szelénszedésnél tartok. Külföldön körülnéztem, Iodoral tablettát (ugyanaz ,mint a Lugol, csak nincs fakszni az adagolásával, mert pontosan rá van írva, mennyi van egy tbl-ban) csak Amerikából lehet rendelni, legalábbis így látom, de horror az ára is, meg a szállítási költség is. Lugol lenne Európában, csak hát, komikus, mert ez egy alap dolog (kéne, hogy legyen) a patikákban. I2KI néven kell kérni, vagyis érdemes így pontosítani, akkor hátha rájönnek, mi az...
  Rozcsika, én a képeken úgy láttam, barna színe van...

  VálaszTörlés
 95. Letöltöttem és meghallgattam a jódos előadást, és olvasom épp a Brownstein könyvét. A könyvben csomó esetet ír le, ahol a páciens 4-5 éve szedi a Lugol/Iodoral valamelyikét, és a páciensei közül aki abbahagyta, vagy csökkentette az adagot, akkor már nem érezték jól magukat. A leírtakból nekem az jött le, hogy annyira sok a halogénterhelésünk, hogy ezt nem lehet microgrammos mennyiségű jóddal ellensúlyozni. Azon gondolkodtam, hogyha idehaza a Lugol vétele ennyire nehézkes, és problémás, akkor ez elég nehezen lesz kivitelezhető, hogy évekig - netán évtizedekig- folyamatosan hozzájussunk. Szívesen kipróbáltam volna pedig, mert nagyon rám férne némi energianövelés. A háziorvosom viszont a mintapéldája az orvosi merevségnek, tőle tutira nem fogok receptet kapni rá. hmmm...

  VálaszTörlés
 96. 96. Kistörpe
  "... a Lugol vétele ennyire nehézkes, és problémás ..."

  Ezt még nem tudjuk, hogy milyen lesz. Most csak az okozza a zavart, ahogy én látom, hogy soha senki nem kérte még azt a Lugolt, amiről tanultak ők az iskolában, benne van a FoNo-ban, de még soha nem kellett megcsinálniuk.
  Gyümölcs fertőtlenítésre, kézfertőtlenítésre, paradió áztatásra, konyhapult fertőtlenítésre nem lehetne ezt használni? Akkor rögtön sok kellene belőle.

  VálaszTörlés
 97. Legjobb lenne beszervezni néhány bűnözői hajlamokkal megáldott alvilági patikust, akik vállalják, hogy a Lugol oldatot fogyasztó páriákat mindig ellátják anyaggal :-)))

  VálaszTörlés
 98. 98. Kriszta
  Bencének 150 üveggel kiadtak, aztán sokalltak be, és ijedtek be, hogy mire kellhet ez neki és megtagadták a kiadást.

  VálaszTörlés
 99. Nem értem, miért lenne jobb a helyzet, mint D-vitamin-ügyben... A jóddal kapcsolatban jelenleg pont ugyanakkora az ellenállás, mert még kifejezetten mérgezőnek is tartják, és még nagyobb körültekintés kell az adagolásához.
  Ha a Mg-citrát kiadását ennyire korlátozzák, akkor mit várhatunk a jóddal?

  VálaszTörlés
 100. A múltkor Era linkelt be valami vidéki patikát, ott meg mintha két decit is adtak volna, bár nekem úgy tűnt mintha orvosoknak szólt volna az ajánlat. Esetleg külföldről nagy tételben nem lehet szerezni és kiméregetni, Törvénysértő ez? Arra az esetre gonolom, ha esetleg tényleg megtagadják a kiadást. Attól félek híre megy a dolognak, és majd betiltják a10 g kiadását is. Vagy csak megy egy körlevél a patikáknak.

  VálaszTörlés
 101. 99 Rozcsika

  És a 150 üveget egy patikában vette? Vagy esetleg már körbeküldték az arcképét minden gyógyszertárba:-)))
  Amúgy Bence mit mondott nekik, mire kell?

  VálaszTörlés
 102. 102. Kriszta
  Igen, a 150 üveget ugyanabban adták ki. Nem tudjuk, hogy Bence mit mondott, hogy mire kell neki ennyi.
  Én arra tippelek, hogy semmit, Ő nem túl csacsogós.

  VálaszTörlés
 103. Nekem a breascancersupport vagy vmi hasonló írta, hogy tudnak szállítani Mo-ra (usa), de a szállítási díj annyi, mint maga a Iodoral tabletta (vmi 33 dollár). És írták, hogy legyek biztos benne, itthon nem illegális anyag a jód (?), nem fogják elkobozni vagy ilyesmi.
  Egyébként kísérletekhez is használják, de a laborokban valószínűleg előállítják, mert egyébként egyszerű az előállítása. Csa jód és kálium-jodid kell hozzá, meg víz :-) Én is attól tartok különben, hogy majd a patikáknak bekattan valami, ha sokan keresik, és hoznak vmi határozatot, hogy nem lehet kiadni... Lehet, hogy ha vki igazolni tudja, hogy laborban dolgozik, annak adnak, nem tudom. De most úgy tűnik, az is gondot okoz, hogy elkészítsék. Nem lehet egy kapós dolog...:)
  Én azt nem értem pontosan, ha tegyük fel, kiütöttük a káros halogéneket, mint bróm stb, és ügyelünk arra, hogy ilyen hatások a jövőben ne érjenek, attól kezdve nem elég, ha természetes anyagokban visszük be a jódot? Csak egy gondolat ez a részemről, de vajon miért kell továbbra is mega-adagban szedni, miután telítődött a pajzsmirigy meg a sejtek? Igaz, van valami olyan, hogy min 12,5 mg kell a szervezetnek minden nap... De gondolom, attól kezdve organikus formában (halak, tengeri hínár) is be tudna épülni.

  VálaszTörlés
 104. 104. MW
  "... vajon miért kell továbbra is mega-adagban szedni, ..."

  Természetes nem tudom a választ. De lehet az egy válasz, hogy nem is fogjuk tudni csökkenteni, mert akkor rosszabbul leszünk. Tulajdonképpen én már így vagyok a Mg-citráttal. Ha elfelejtettem bevenni, már érzem este a lábamon, hogy ide-oda rakosgatom, nyújtogatom, a végén ki kell mennem a konyhába és bevenni a Mg-ot. Szerintem régen is ezt a lábmozgást csináltam, csak nem tudtam róla.

  VálaszTörlés
 105. Sziasztok,

  Mi a véleményetek erről a cikkről?
  http://divany.hu/eletmod/2014/07/11/paleolit_fogyokura/

  Szerintem tele van baromsággal, pl:
  "...hülyebiztosan magyarázza el, hogyan és mit kell fogyasztani. Bár szerintünk teljesen értelmetlen a Himalája só beszerzése, az eritrit helyett pedig találni jóval olcsóbb cukorhelyettesítőt..."

  Cukorhelyettesítőnél ki mondta hogy az a lényeg hogy olcsó legyen (meg amúgy egyáltalán bármilyen étel, vitamin esetében)??
  Az a lényeg hogy az erithit 0 glikémiás indexű természetes cukoralkohol. Kerül amibe kerül...

  Nem?

  VálaszTörlés
 106. Apropó. Ha időtök engedi írna valaki választ nekem a 79.-ben feltett kérdésre? (Feketekömény olajból melyiket)

  Sajnos azóta rosszabbodott az asztmám tegnap annyira fulladtam, hogy be kellett menjek az ügyeletre :((
  A múltkor csak Theospirex injekcióval sikerült elmulasztani, ami elég erős steroid.

  Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 107. Természetes jódhoz: az alga nem jó? Már több helyen is olvastam, hogy a vörös mélytengeri alga a legjobb méregtelenítő és egyben jódforrás is, a legbiztonságosabbnak tartják erre a célra.
  Legutóbb itt olvastam:
  http://healthwyze.org/index.php/component/content/article/54-iodine-supplementation.html

  VálaszTörlés
 108. 105. Rozcsika
  Hozzászokás?? Én egyébként nem tapasztalom ezt a Mg-citráttal. Amikor nem jut eszembe bevenni, semmi különbséget nem érzek. Egyelőre a megnövelt szelénfogyasztás hatásait sem érzem, de azt majd meglátjuk. Sajnos, arra nem vagyok hajlandó, hogy laboratóriumi körülmények között kísérletezzek magammal (bár a kísérleti nyúl szerepét elvállalom), vagyis, hogy egyszerre csak egy változtatást eszközölve lessem a hatásokat. Így, most MK-4 vitamint és astaxanthint is elkezdtem szedni, és nem érdekel, hogy az esetleges pozitív hatásokat melyiknek tulajdonítsam majd.

  106.Névtelen (Gábor?)
  Szakácskönyvet írni dilemmát is jelent egyben. Mert vagy bonyolítani kell a dolgokat, hogy valami gasztro-izé is legyen benne, vagy nem lehet eladni (ha csak annyit írna benne a szerző, hogy süsd meg a húst és egyél hozzá salátát). Én a magam részéről nem veszek semmilyen szakácskönyvet,mert a net tele van receptekkel úgyi, ráadásul úgy érzem, nincs jó hatással rám, akkor rúgok ki a hámból, amikor valami színes kajaképet meglátok, pedig inkább egyszerűre kéne vennem.
  Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy nem kell az evést túlbonyolítani, legalábbis a gasztronómia szintjén.
  Ugyanakkor fura, hogy ez a cikk azt kéri számon, ilyen partikuláris dolgokkal foglalkozunk, mint melyik só, cukorhelyettesítő vagy kovászos uborka. Miért baj, ha az ember tisztába jön azzal, amit napi szinten fogyaszt (só, víz stb), abból melyik a legkevésbé káros? A cikk szerint értelmetlen a Himalája só beszerzése, de vajon mit ajánl helyette? Ahogy esik, úgy puffan? Vegyük le a szupermarket polcáról, ami épp a kezünkbe akad? Érdekes álláspont...
  A magas fehérjefogyasztásos ajánlást Renáta könyvében én sem értem.
  Sajnos, a 107-es kérdésre nekem nincsen ötletem, nem értek hozzá:(

  VálaszTörlés
 109. Köszi MW!
  Ha valaki van köztetek asztmás (vagy akinek súlyos allergiája van), és megírná ő melyiket szedi melyiket tartja jobbnak azt megköszönném:)

  Üdv,

  Gábor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyerekorom óta van pollenallergiám aug.20.-szept.20. között, ami leginkább tüsszögésben nyilvánult meg, a 2008-2011-es években ASZTMAtikus tünet is jelentkezett, de az utóbbi 2 évben gyak. tünetmentes voltam.
   Sok mindent szedek......amik segíthettek:
   Metionin, Lizin, Magnézium, MSM, Bromelain, SzűretlenPasztörizálatlanAlamecet...
   Amikor tavaly időnként mégis jelentkezett némi asztmatikus tünet - a fentiek ellenére - gondoltam végigmegyek a készletemen, megérzésből a sós vízzel kezdtem és 10 perc alatt elmúlt.
   Ilyet válassz:
   Természetes Kezeletlen Erdélyi Őstengeri Bányászott Só.
   Mindez legolcsóbban:
   http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/ha-sot-akarsz-magadnak/ - 100 Ft a tescoban.
   Ha allergiás asztmád van akkor a Metioninnal és a só-val kezdj....
   Metionin kivételesen már nem az iHerben a legolcsóbb:
   http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=386&Itemid=260
   Nekem még az iHerbes van(Source Naturals, L-Methionine, 3.53 oz 100 g), évekig elég, mert csak 1 késhegynyit használok naponta az adott időszakban, és a szavatossága is évekre szól. A metionin a fehérjéket alkotó egyik esszenciális aminosav, természetes antihisztamin.
   Ami még segíthetett: Nem vagyok paleo, de a tejtermékeket - különösen aug-szept - hanyagolni szoktam.

   Törlés
 110. 109 MW:

  Én értem:) Diétában meg kell emelni a fehérje fogyasztást akár 3g/tskg-re, a szénhidrátot meg 2g-ről lehet csökkenteni akár 0.5g-ig. Zsírral nem kell foglalkozni, ami a sovány húsokban van (sovány marha, csirke-pulyka mell, tonhal) az bőven fedezi, plusszban még szoktam ajánlani 2x5g lenmagolajat(kb 2 teáskanál).

  Azért kell több fehérje mert nagyon fontos hogy minőségi, tartos fogyás legyen és megakadályozzuk hogy a szervezetünk az izmainkat bontsa le. Emellé persze elengedhetetlen min heti 3 súlyzós edzés + aerob edzés minden nap.

  Én így fogytam 24 kg-t :)

  Az hogy miből jön össze a napi szénhidrát fogyasztásod már kiveséztük milliószor, a lényeg hogy lo - carb legyen!!
  Kinek melyik jön be.. (Van akinek a paleo, van akinek a testépítő, de lehet ketogén is csak az macerásabb )
  Gábor

  VálaszTörlés
 111. 110 Névtelen:

  www.buteyko.hu -t ismered ?

  VálaszTörlés
 112. Segítséget szeretnék kérni.Érszűkületet állapítottak meg a szememben, illetve kiderült, hogy volt néhány agyi infarktusom. Szedhetek így K vitamint? Anett

  VálaszTörlés
 113. A segítségeteket szeretném kérni! Érszűkületet állapítottak meg a szememben illetve kiderült, hogy több agyi infarktusom is volt. Szedhetek így K vitamint? Anett

  VálaszTörlés
 114. 87. Kriszta
  http://www.webmd.com/drugs/drug-20753-Lugols+Oral.aspx?drugid=20753&drugname=Lugols+Oral

  Véletlenül újra rátaláltam arra az oldalra, ahol azt írják, hogy "semmiképpen ne használja fel a Lugolt, ha a színe már barnás-sárgára változott."

  De az én Lugolom is barnás-sárga. Vagy inkább vöröses-barna? Nem ártott volna beleírni a használatba, hogy a milyen színről milyenre változik, mert így nem sokat ér, ha nem tudjuk, hogy milyennek kellene lennie a jó színnek.
  Mindenesetre először felkentem egy nehezen gyógyuló sebemre és pár szemölcsre, amiről tudom, hogy vírusok vannak benne. Sima jód, amit gyerekkorunkban használtak a sebeinkre. Egy óra múlva eltűnt a barna folt a bőrről, pedig lemoshatatlan volt a felkenéskor az ujjamról.

  VálaszTörlés
 115. 90 Kriszta

  Itt vagyok és jókat tapasztalok, csak nem tudom ildomos-e Gábor oldalán áradozni a jódról. Olyan mintha vendégségben a házigazdát szidni, szóval ezért elnézést.

  Pár napja a bőrömre csodálkoztam rá. Az alkarom és a lábszáram gyakran száraz, hámlós stb. Két napja néztem rá hogy jé, puhább nem hámlós olyan jó tapintású - pedíg nem krémezem sűrűn és 60 éve hordom.

  Az energiaszintem, most nem változott de magasabb mint eddig volt tartósan. Én 6 után zombi voltam, most csak 9 után leszek az, és elég 8 órai alvás, és fel tudok azonnal kelni, nem tart fél órát hogy rászánjam magam erre az egyszerű műveletre. Lehet ezek viccesek annak akinek nincs pm gondja, akinek van az tudja miről beszélek.

  Lugol, nálam is barnás sárga, nem lila mint a Br. könyv borítója. Olyan akkor lesz a jód ha keményítőre cseppentjük.

  Iváncsai patikával nem sikerült zöldágra jutnom, nekem sem másnak sem. Patikusok rettegnek a Lugol kiadástól. Pedig 10 grammnyi lugol (ha jól tudom ez kb 1 dl) az 5% ból kiadható recept nélkül. Nem tudom mitől félnek, hisz régen ezt használták mindenre.

  VálaszTörlés
 116. Érdekes megfutamodás olvasható az új IPM Magazinban. Egy paleokritikus cikk egymás mellett lett volna olvasható Gábornak az erre való reagálásával. A dietetikus E. Alíz (Erdélyi-Sipos Alíz, http://www.mdosz.hu/mdvezetoseg.html) viszont miután elolvasta Gábor válaszát, már nem járult hozzá a cikkének leközléséhez, a megjelenés engedélyét visszavonta, ezért ezek az oldalak üresen maradtak, ill. csak néhány soros összefoglalót hagytak a dietetikus írásából.

  VálaszTörlés
 117. 116. Sz Era
  A wikipedia szerint egy izgató, agyserkentő szer készítéséhez kell a jód:

  "... However, effective August 1, 2007, the DEA now regulates Lugol's solution (and, in fact, all iodine solutions containing greater than 2.2% iodine) as a List I precursor because it may potentially be used in the illicit production of methamphetamine.[13] ..."

  Na, akkor mások már kitalálták, hogy a jódtól jobban megy a vizsgázás, tanulás, ki van ez a jód már próbálva.

  Ami Szengab-ot illeti, én abban bízom, hogy most a Brownstein könyvét olvassa és a többi jódot istenítő irodalmat, egyszer azt írta, hogy min. egy hét kutatás kell egy korrekt válaszhoz bármilyen témában. Nagyon bízom abban, hogy miután valaki itt felvetette, hogy nehogy buta paleo babákat gyártsunk, nem lehet nem foglalkozni a jóddal.

  Akit nagyon hiányolok a blogról az Bartha Ákos, aki állítólag komplett jódprotokoll birtokában van, német nyelven már mindent elolvasott elölről-hátulról és ha beleolvas a kínlódásunkba, akkor elég szívtelenség, hogy nem segít. Paleo-körökben eddig az volt a divat, hogy először egy kis társadalmi munkát végzett az ember, ingyen átadta másoknak tudását, aztán kezdett bele a paleoval pénzkeresetbe. A hirtelen, a semmiből előbukkanó paleo gurukkal is ez a bajom, hogy miért nem ismerjük őket, miért egy megjelenő könyvükből kell értesülni a létezésükről? De üzleti szempontból sem értem a dolgot, mert aki itt értékes infókat megoszt ingyen és utána ír egy könyvet, azt szerintem többen megvennék, mintha a semmiből előmászik a könyvével.
  Descalcez-ről tudunk valamit? Ő elég jól rá tud cuppanni egy témára, nem ereszti, amíg mindent nem tud róla és beszédes is. Mert László is sokat olvasott, de az előadásban csak azt ismételgette, hogy milyen sokat olvasott a jódról. Aztán itt vagyunk és még azt sem tudjuk, hogy milyen színe van a Lugolnak. :-)))
  De nem panaszkodom, végülis ebben a kínlódásban is van szépség. És imádom Krisztát és Sz Era-t, mert bevállalta a kísérleti nyuszi szerepét.

  VálaszTörlés
 118. Rozcsika 118:
  "hogy nehogy buta paleo babákat gyártsunk, nem lehet nem foglalkozni a jóddal."
  valamiről lemaradtam? kiderült volna valami, ami alapján a paleósok különösen ki vannak téve a jódhiánynak? valami olyat nem eszünk, amiben jód van?

  VálaszTörlés
 119. 119 Smirgli

  Én vetetttem fel. Találtam egy ilyen tanulmányt:

  http://www.hcplive.com/conferences/ata-2013/Study-Shows-Women-Who-Follow-a-Paleolithic-Diet-May-Experience-Iodine-Deficiency-#sthash.0qssDuzE.dpuf

  Igazából én a saját tüneteim alapján gondoltam jódhiányra. A teóriám az, hogy a jódozott takarmánnyal etetett tehenek tejéből jutunk jódhoz paleó előtt, meg talán a kenyérben is van magas jódtartalmú adalékanyag. De semmi biztosat nem tudok. Az biztos, hogy 1-3 év paleózás után feljött pár kiló, és nem ment le a kemény paleóval, amivel kezdetben olvadtak le a kilók. Aztán észrevettem, hogy nem nől a hajam, szinte egyáltalán. Aztán hogy egyre szétszórtabb, figyelmetlenebb vagyok. Így gondoltam a jódhiányra. Ráadásul én nem szedtem multivitamint, amiben lett volna jód, a legtöbben szednek. Az volt a felvetésem, hogy a végére kéne járni, mennyi jód lehet egy átllagos paleó étrendben, és ha túl kevés akkor jobban sulykolni jódszedés fontosságát.

  VálaszTörlés
 120. Ja és még az utóbbi hónapokban határozottan elkezdtek fájni az ízülteim és egy helyen az izmom, ez pár nap jód kúra után megszűnt. De csak ettől a nagy adagtól. Pár hónapig próbálkoztam Kelp tblettával, attól nem.

  VálaszTörlés
 121. 116 Sz Era

  Tök jó, hogy neked sincsenek rémisztő tapasztalataid. Lehetséges, hogy az agyonmérgezett amerikaiakon kívül csak annak van akinek candida vagy egyéb parazita fertőzése van.

  118 Rozcsika

  A kisérleti nyulak a drága jó amerikaiak voltak:-)

  VálaszTörlés
 122. 120. Kriszta
  Nyaló só. Így hívják azt a sódarabot, amiben mindenféle ásványi anyag van, többek között jód és szelén is, réz, stb. és a teheneknek kirakják, akik akkor mennek oda és nyalják meg azt, amikor akarják.

  VálaszTörlés
 123. 119.120. smirgli-Kriszta:

  " nehogy pár év palózás után esetleg elbutult gyerekeket hozzanak világra a fiatal paleóstársak. "

  Na, ez a paleokritikusoknak nagyszerű támadási célpont lehet, és jót röhögnek a markukba.

  VálaszTörlés
 124. 82. Rozcsika

  Paradió: jót mosolyogtam… igen nálam is nagyon fogyott – és nemcsak ő, hanem az összes magok (mandula, dió, pekán, kesú….)
  Ezen változtatnom kellett.

  Zsírok:
  Hát ezen mindig elgondolkodom. A fehérje-zsírral kapcsolatos tapasztalatok mindig elgondolkodtatnak. valaki itt most épp a fehérjékről írt fentebb.. Nekem az a tapasztalatom, hogy a zsír az valahogy mindig jó. Az emésztésre, puffadásra, a koncentrációra. Nyugtat, kiegyensúlyoz.
  És fogyaszt. Akkor is ha ez nem cél. Ellenben a fehérje, ha sok attól nyugtalanabb, kifejezetten enervált, „remegős” leszek és még előfordul puffadás is.
  Aki súlyproblémás annak megér egy próbát a sok fehérje helyett a sok zsír, aki bírja.
  Pl. tegnap a reggel főtt tojások után 75 g tepertő + nyers kínai kel és utána még egy nagy tál (200 g) áztatott kókuszreszelékből készült „puding” (édesítés nélkül) sárgarépával, retekkel és egész nap kókusztejes teaivás. Ezt akárhogy is nézzük 180-200 g zsír minimum. (Fehérjét meg alig ettem, mert előző napokon túl sok volt és "regenerálódtam".)

  Kísérletezés, Újdonság:
  Mostanában, ha már úgy érzem, nem tudok dönteni az észérvekkel mit egyek, akkor egyszerűen befelé figyelek. Megmondja, hogy mit kíván és az nem véletlen.

  Jód:
  nagyon köszönöm Nektek a megosztásokat – szuper érdekes!
  Próbáltam már kicsi jódot egy rövid ideig: Bioextra jodovit tabletta 150 microgramm – és semmi különöset nem tapasztaltam. (a dolog akkor onnan jött, hogy a sok fehérje/hús után mindig dögfáradt voltam, szédültem annyira, hogy dolgozni sem tudtam több órán át…és ezt nem engedhetem meg most magamnak..)
  Nyitott vagyok a további ön-próbákra – de előbb infot gyűjtök.
  Még olvasok….

  u.i az biztos, hogy Lugol oldatot a bőrömön kívülről kipróbálom....(fibromák tömege, kis szemölcsök, seborrhoea stb...)

  Emma

  VálaszTörlés
 125. 117. Stern
  Mi van a címlapján ennek az IPM-nek?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy francia bulldog feje. Már megvettem a lapot.

   Törlés
 126. 120. Kriszta
  Köszi a linket, én csak most olvastam el rendesen.
  A szigorú paleoból 3 év múlva kiszálló Jaminet házaspár esete érdekes lehet megint. Valami bajuk volt, nem voltak jól, ők a szénhidrát fokozásával akartak javulni, de nemcsak a rizst és burgonyát hozták vissza a Tökéletes Egészség Diétának elkeresztelt étrendjükbe, hanem a savanyított tejtermékeket és a tejzsírokat, mint tejföl, tejszín, vaj. Állításuk szerint jobban lettek és követőik is ezt harsogják, de könnyen lehet, hogy nem is sok rizstől és burgonyától, hanem a tejtermékekben lévő jódtól.

  Én kipróbáltam, visszahoztam pár tejzsírt, de visszajöttek a pattanások, így ez nem működött nálam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na, kimaradt az "is" szó. Helyesen: "... mint tejföl, tejszín, vaj is....".

   Törlés
 127. Rozcsika, sajnos nincs időm a jód után bogarászni, különben sem szeretnék vitatkozni Lacival, vagyis hiányzik belőlem a vitakedv. Ha Ti jónak látjátok ezt a jód-dolgot, akkor csináljátok, lehet, hogy Nektek van igazatok. Most is érvényes az, hogy én senkit nem akarok erőszakosan rávenni arra, amit én gondolok jónak, mert bár hiszek abban, amit mondok, a tévedés jogát fenntartom. Laci nyilván végiggondolta, amit mondott, ez tehát egy konzekvens álláspont a részéről. Én egy évet nem tudok erre rászánni, hogy ellenőrizzem őt. Én úgy látom, ez egy szűk kört érint, nem ezrek életminőségét befolyásoló kérdés.

  VálaszTörlés
 128. Ez az IPM történet nekem elég megdöbbentő volt. Én csak úgy tudom értelmezni, hogy az illető dietetikus rájött, mennyire nem érti a paleót. de akkor honnan vette a bátorságot ellencikket írni? Ez a történet mélyen bevilágít a dietetika felszínes, áltudományos jellegébe. Hajtogatják magabiztosan a dogmáikat, és nem veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek annak, mit bírálnak. Azt hiszik, a pozíciójuk megvédi őket a tévedés lehetőségétől is, hiszen felkent papjai az igazságnak. Persze ugyanez vonatkozik a paleo többi kritikusaira is. Aki nagyon elmélyedne, szerintem az rögtön át is állna a paleo oldalra.

  VálaszTörlés
 129. 128. Szengab
  :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

  VálaszTörlés
 130. Lugol.
  Én tegnap megrendeltem a munkahelyemnél lévő gyógyszertárban és hétfőn kell érte menni. Megrendelési sorszámot kaptam. Még azt is megtárgyaltuk, hogy 1 cseppben hány mg jód van. Kiszámolta egy papíron a lány.
  A többit majd meglátom.
  Lehet, hogy ők nem olvassák a fórumot.

  VálaszTörlés
 131. Nézd csak Rozcsika, itt írnak bőrlevedlésről. Igaz 6 hónap alatt, nagy mennyiségű jódtól és 83 évesen.

  http://www.drlaurarost.com/FountainofYouth.pdf

  VálaszTörlés
 132. https://www.youtube.com/watch?v=Znqej6FBxTA

  Jód-hiány teszt: ha 4 óra múlva elhalványul a bőrre kent 1 csepp Lugol, akkor nagyon nagy volt a jód-hiány, ha csak 6-8 óra múlva halványul el, akkor nem volt vészes a jód-hiány. Kívül és belül is használható a Lugol. Szerintem ez azt jelenti, hogy aki nem akarja lenyelni, az a bőrén át is beviheti a jódot. Minden szemölcs és seb meggyógyul a Lugoltól.

  VálaszTörlés
 133. https://www.youtube.com/watch?v=Znqej6FBxTA
  Jód-hiány teszt: ha 4 óra múlva elhalványul a bőrre kent 1 csepp Lugol, akkor nagyon nagy volt a jód-hiány, ha csak 6-8 óra múlva halványul el, akkor nem volt vészes a jód-hiány. Kívül és belül is használható a Lugol. Szerintem ez azt jelenti, hogy aki nem akarja lenyelni, az a bőrén át is beviheti a jódot. Minden seb és szemölcs pár hét alatt eltűnik a Lugoltól.

  VálaszTörlés
 134. 132. Kriszta
  Köszi. Nekem már nem hámlik a bőröm sehol. Igaz, közben a Kálium-jodid tablettáról áttértem a Two-per-day-re, abban kelp van, én bízom a Life Extension-ben, hogy bevizsgálták, hogy ne legyen tele mérgekkel.
  Most úgy vagyok a Lugol oldatommal, mint az a háziasszony, aki a kezébe kaparint egy kinyomópisztolyos szilikont és a lakás összes rését eltünteti vele. Én a Lugollal a rajtam lévő szépséghibákra megyek rá.

  VálaszTörlés
 135. 120. Kriszta

  Vajon mi a helyzet a ghee vajjal? (Jód tartalomra hatással van-e a hosszas hevítés?)
  És még ott lehetnek a kemény sajtok is - akinél ez "belefér". (nálam nem).

  Emma

  VálaszTörlés
 136. 136. Emma
  ".... És még ott lehetnek a kemény sajtok is - akinél ez "belefér". (nálam nem). ...."

  Ha a jód hiányától vagyunk Hashimotósok, golyvások, akkor a millió tiltott dolog is ehetővé válik. Én jelentem, hogy Hashimotósként évek óta eszem paradicsomot, paprikát, kemény sajtot, de néha penészes sajtot is, főtt káposztaféléket, brokkolit, tojást, diót, szóval, mintha nem is lennék autoimmun beteg. Szóval én vagyok a kontroll csoport, aki nem szűkítette az ételek körét a Hashimotó miatt, normál paleo étrenden él.
  Hát ha a sushi lapot nézzük, azt biztosan hevítették és rá van írva, hogy a jód miatt nem ehető akármennyi belőle.

  VálaszTörlés
 137. 131 vino
  És mit mondott, egy csepp Lugolban mennyi jód van?

  Szengab
  Én kétlem, hogy csak néhány embert érintene, szerintem tömegeket érint a jódhiány. Amiket olvasok, azok alapján nem csak a pajzsmirigy betegségekben, hanem a különböző rákfajtákban, leginkább mell, petefészek- és prosztata is szerepet játszik a jódhiány. De mJd meglátjuk.

  VálaszTörlés
 138. 131 vino
  igen ez ez egyik legfontosabb kérdés, az itthoni adagolásnál, és hogy 5% osról beszélünk-e?

  128 Sz Gábor
  Az Elmira által emlegetett "minden sejtnek van jód és D vitamin receptora" akkor tévedés? Ha tévedés akkor értem, hogy lehet keveseket érint, ha nem tévedés akkor nem értem........

  VálaszTörlés
 139. Pajzsmirigy
  http://laborex.hu/lap/ismerteto/mit/a_pajzsmirigyrol_maskeppen

  az alján végre korrekten ír az rT3 ról
  "Ennek köszönhetően egyre növekvő számban készülnek reverz T3-ra irányuló vizsgálatok. Az elkészült vizsgálatok statisztikája alapján egyre inkább kirajzolódni látszik az a tény, hogy sokkal nagyobb mértékben okozója a reverz T3 a pajzsmirigy alulműködéseknek mint azt a hivatalos orvosi vélemények kommunikálják. E szerint a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők talán 1 %-nál fordulhat elő, míg vizsgálataink statisztikája szerint ez az arány eléri akár a 60 %-ot is."

  Nem náluk de másik laborban tavasszal elvégeztettem én is, és persze hogy átalakítási gondom van, de könyörgöm miért nekem kell ezt kitalálni, csili vili magán endósoknak 30eFt ért még eszükbe sem jut, csak megy a 40 éves protokoll, én meg elvesztegettem újabb éveket. Ők 1% ra teszik, a valóság meg 60% azért ez nagyon gáz. Na nem dühöngök, de nekem pont ez előzte meg a jód szedési hajlamomat. Vagyis nem csak úgy belevágtam .

  VálaszTörlés
 140. Sz Era
  Igazad van, mindent laikusok találnak meg, az orvosok fütyülnek ezekre a dolgokra. Vagy magadat gyógyítod, vagy eláshatod magad - ez a tapasztalat sajnos:-( Nekem nem lett olyan rossz a T3-rT3 arány, de a 14 sem tökéletes, mert 20 felett kéne lennie. Az orvos viszont nem is hallott még arányokról, ő csak azt nézte, a normál referenciatartományban vannak-e ezek az eredmények.
  Amúgy én is belevágtam a jódszedésbe:-) De szerintem a további jódos kérdéseket vitassuk meg a jódos FB csoportban, ne terheljük ezt a blogot vele. Akit érdekel, úgyis belép oda.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pont ezért léptem, hogy beírjam, hogy jódozzunk a faceb.-os csoportban (mely egyre erősebb és aktívabb), és ne itt, de megelőztél :)

   Törlés
 141. Én nem vagyok a FB-n, ha felregisztrálok mit kell csinálnom hogy bekerüljek a csoportba?

  VálaszTörlés
 142. 120 Kriszta
  KB márciusban jutottam én is épp erre a következtetésre. Itt ki is fejtettem, de nem sok választ kaptam. Én sem szedek semmi multit. És 2-3 kg-t visszahíztam a semmitől. Ezt a cikket még nem láttam de elolvasom.

  128 Szengab
  Én tavasz óta nagyon sokat olvastam a jódról, és ami miatt különösen boldog vagyok, hogy erre a témára rátaláltam az a következő:
  A családban egyedül paleozom, a kamasz gyerekekkel mindössze a tejmentes, és gluténmentes szintig jutottam el sajnos, bár úgy látom már ez is sorsfordító volt az egészségük szempontjából. A paleo egy újabb lépcső lenne, amit nem tudok és nem is kínlódok velük meglépni, elég volt a vitákból és a tiltásokból. Viszont most itt egy újabb lehetőség, egy kis plusz étrendkiegészítő, amit minden vita nélkül elfogadnak. A paleot nem lehet tömegekkel elfogadtatni, bár a vidéki város biobolt kínálatán bőven meglátszik, hogy egyre többen vagyunk. A jódprotokollt egyszerűbben be tudja bárki tartani.

  VálaszTörlés
 143. 142. Kriszta, engem ismersz, regisztrálás után írj nekem, és felveszlek a jódos csoportba:)

  VálaszTörlés
 144. Mi a véleményetek az éjszakai lábikragörcsökről?
  Korábban Magnesium Malate-ot szedtem. Majd áttértem tavasszal a Now-os Mg citrát porra. Egy nagy teáskanállal szedtem már a végén. Most elfogyott, szedek 2 db Now-os Mg citrát zselékpszulát. 800mg. És görcsöl éjjel a lábam. Vajon nem szívódik fel jól. Mitrális prolapszusom van. Az új vitaminforradalomban olvastam, hogy hajlamosabbak vagyunk a Mg hiányra, de hát mennyire? És korábban volt, hogy össze-vissza szedtem a Mg-t nem voltak ilyen lábgörcseim. Tavasszal kezdtem én jódot szedni azóta rendes Mg fogyasztó vagyok, és most erreföl fokozódnak a tüneteim.
  Megpróbálom megint a Malate-ot visszavenni, de hátha nektek van jobb ötletetek.

  VálaszTörlés
 145. 145 kismonika

  Só- és káliumhiány is okozhatja. A B-vitaminokat is fontosnak tartják ebből a szempontból is.

  VálaszTörlés
 146. A jódkérdést Ti már tisztáztátok a magatok számára, nekem pedig sajnos véges időm van, egyszerűen nem tudok ezzel most foglalkozni. Kifejtettem a számomra hiteles álláspontot. Itt két homlokegyenest ellentétes álláspont van. Ha én előjönnék valami olyasmivel, ami közvetlenül az általatok elfogadott szerzők kritikája volna, akkor arra azt lehetne mondani, hogy a jódfóbiásoknak persze, hogy nem tetszik a jódprotokoll. Ezt a kérdést már csak a tapasztalat tudja eldönteni, nem újabb és újabb szakirodalmazás.
  Az a tény, hogy ahol bevezették a jódpótlást és ennek hatására megugrott az autoimmun pajzsmirigybetegek száma, intő jel, de lehet, hogy másból fakad, nem a jódtúladagolásból.

  VálaszTörlés
 147. 146 szengab

  Köszönöm, akkor valószínű a káliumra kell gyanakodnom

  Amúgy még az előbbi hsz-ben annyit felejtettem el leírni, hogy mindenki nem foglalkozhat minden témával, a kutatók felosztják egymás között a területeket. Én elfogadom, hogy egy embernek nem jut mindenre ideje. Sajnos viszont azt látom más fórumon, hogy sokaknak amit Gábor leírsz az a szentírás, az egyedüli és követendő.

  VálaszTörlés
 148. Mercola a paleo-diétáról:
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/22/the-paleo-diet.aspx?x_cid=20140712_ranart_facebookdoc
  Az ő étrendje hasonló - mondja - kivéve, hogy megengedi a nyerstejet és az abból készült termékeket. Ő is figyelmeztet a túl sok fehérje káros voltára, helyette jó minőségű zsírokat ajánl.
  Megemlíti azt a vitát, ami paleo-közeli körökben zajlik: vajon van-e olyan, hogy túl kevés szénhidrát?

  VálaszTörlés
 149. 110/1 Warren

  Nekem ez egy jó hír, hogy te így paleo nélkül is jól kezeled az allergiát- asztmát. A 12 éves fiamnak is néhány éve ugyanígy nyár végén vannak allergiás tünetei. Ő tejet és glutént nem fogyaszt, de nem paleo. Ezeket a szereket te állandóan szeded, vagy a kritikus időszak közeledtével? Valami speciális adagolást követsz, vagy megfelel a dobozon előírt adagolás? A sós vizet ezeken felül használtad, és milyen töménységű lehet az, ami használ?
  Az én gyerekem nem tüsszög, hanem eldugul az orra, nagyon szeretnék valami megoldást találni rá.

  VálaszTörlés
 150. 150 kismonika

  A Nigella sativa (feketemag) nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen szénanátha, pollen, por, állatszőr allergia esetén….
  … Ez a növény lehet az asztmások és allergiások Mekkája. …
  …A gyógynövény olajának használata az orrba ecsetelve megszünteti az orrdugulást és az ebből fakadó horkolást.


  http://www.babibiobolt.hu/webaruhaz/egeszseges-elelmiszerek-italok-fuszerek-8785/nigella-feketekomeny-olaj-100-ml/173291/

  Annyit reklámozom ezt a cuccot itt, nem én vagyok Babi néni :-))), a Margit krt 60-ban is árulják, meg biztos sok helyen

  VálaszTörlés
 151. Kriszta! Köszönöm. Feketemag néven nem ismertem, de így a latin nevéről tudom ő a borzas kata... Ezt is megnézem, szegényt már szeretném valamivel kisegíteni.

  VálaszTörlés
 152. Helló

  Valaki legyen kedves segíteni bejutni a jódos fb csoportba!

  Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. https://www.facebook.com/groups/palejod/

   Törlés
 153. A jód története:
  http://www.kekjod.hu/jodot_egeszsegert.html

  Erről a cikkről mesélt László az első előadáson, hogy a kékjód az egy mérgező jód, nem jó, de a honlapon van egy jó összefoglaló a jód történetéről. És elég friss is, mert a Iodoralról, Brownstein-ről is szó van benne.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ennek az eredetijét (is) dobtam pár hete a f.b.-os Jódcsoportba:
   http://archive.lewrockwell.com/miller/miller20.html

   Törlés
 154. 150. kismonika
  PollenAllergia:
  Metionin - csak aug.15 - szept.15-ig (késhegyni / nap)
  http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=386&Itemid=260
  Lizin - egész évben 2-3 naponta (mert a leghőérzékenyebb aminosav, és egyben az egyik legfontosabb is) (1-2g)
  http://hu.stillmass.eu/l-lysine-hcl/
  Magnézium - egész évben naponta (citrátról leálltam, oxid port még elfogyasztom, malát tab eddig is ment, és úton van az iHerből a glicinátos tab és a B6-os oxid+cirát+malát tab - este veszem be, néha reggel is éhgyomorra vagy napközben étkezések között)
  MSM - egész évben naponta (2-3-4-5 grammokat szórok a C-vitaminos vízbe - reggel/délelőtt, este már ne, mert beleszólhat az alvásba)
  már ez is itthon a legolcsóbb: http://hu.stillmass.eu/msm/
  Bromelain - néha bizonyos étkezések után, illetve időnként ezt: Now Foods, Super Enzymes éhgyomorra hogy tisztítsa a vért...
  http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-3000-GDU-Bromelain-500-mg-90-Veggie-Caps/20961/
  SzűretlenPasztörizálatlanAlamecet - hetente 1-2 alkalommal...(most rendeltem iHerből 2féle almaecet kapszulát is, mert az egyik legfontosabbnak tartom sok szempontból is)
  A 2 fő tünetem a tüsszögés és a köhögés a fentieknek köszönhetően eltűnt az utóbbi 2 évben, a sós vizet pedig akkor használtam amikor jelentkezett némi(már csak némi, de a korábbi években volt durvább is) nehézlégzés, és rendre perceken belül működött ! - pár hintés a sószóróból / 2dl víz.
  ORRDUGULÁSRA:
  alap: Cink, Bromelain, Klorofill
  ha az alap dolgok esetleg nem hoznak kellő eredményt még ezekkel is rá lehet segíteni: N-acetil-glükózamin és/vagy Athomer propoliszos orrspray

  VálaszTörlés
 155. Kedves Warren igazán köszönöm ezt a kimerítő választ :-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. cinkből nehogy oxidot....
   http://www.iherb.com/21st-Century-Health-Care-Zinc-50-mg-110-Tablets/43824
   http://www.iherb.com/Mason-Vitamins-Zinc-100-mg-100-Tablets/50205
   http://www.iherb.com/Now-Foods-Zinc-50-mg-250-Tablets/883
   Ezzel pedig a legbiztonságosabb módon támogatod a Cink-Réz antagonizmust, réztúladagolás nélkül:
   nátrium-réz klorofillin
   http://www.iherb.com/Now-Foods-Chlorophyll-100-mg-90-Capsules/498

   Törlés
 156. Smirgli!
  Ismered ezt? Progeszteron krém csontritkulás ellen.
  http://laborex.hu/dr_lee.pdf

  VálaszTörlés
 157. 155 Warren

  Ha belinkelnéd az iherbes magnéziumot megköszönném, mert a citrát önmagában nekem sem működik.
  Köszi, Edit

  VálaszTörlés
 158. 138. MW
  139. SZ.ERA
  Úgy egyeztünk meg a gyógyszerészszel, hogy 1 cseppben 2,5 mg jód van. Azt, hogy hány százalékos nem tudom biztosan, nem gondoltam, hogy ez többféle lehet. Majd este, ha megyek érte akkor tisztázni fogom.

  Én nem megyek facebokra. Esetleg még egyszer megírom itt, hogy mi volt.
  Üdv. Vino

  VálaszTörlés
 159. csak nekem tűnik úgy, hogy a paleo kezd az egészséges táplálkozás helyett a
  "hogyan, milyen, mennyi étrendkiegészítőt vegyünk/együnk" irányba menni????
  Felmerülhet tehát a kérdés: Tán mégsem mindenható a paleo étrend?

  VálaszTörlés
 160. 160 Névtelen.

  Csak sajnálni tudjuk, hogy ennyire nem érted a realista paleo lényegét.

  VálaszTörlés
 161. Rozcsika

  A Two Per Day-nak klasszikus, b-komplex íze, szaga, kipárolgása van?
  Én valamiért nem bírom a nagy dózisú b-vitaminokat. Külföldi fórumokon találkoztam olyan beszámolókkal,
  amelyek szerint a természetes b-vitamin formák kevésbé büdösek és jobban tolerálhatóak.
  (Valójában nem a szagát nem bírom, hanem néhány nap után letompulok tőle.)

  Domboroczky

  VálaszTörlés
 162. Szengab! Te szedsz még a Two-per-day-ből napi két szemet?

  162. Domboroczky
  Igen, Polybé szaga van. Még bírom ezt a napi 2 tablettát. Ez nagyban leegyszerűsítette a vitaminszedésemet.

  VálaszTörlés
 163. 163. Rozcsika

  Köszönöm.

  Domboroczky

  VálaszTörlés
 164. Hát neked meg ki mondta, hogy minden6ó?

  VálaszTörlés
 165. 160. Névtelen
  Akkor Te egyél vadvízi kagylót, homárt, rákot, lazacot, és szabadon tartott, legelő állatok húsát, de inkább igazi vadállatok (ne akiket az erdőgazdaság dolgozói etetnek) húsát, tojását, pl. vadkacsa, szarvas, bölény. Részesítsd előnyben a belsőségeket, gyomor, pacal, tüdő, máj, agyvelő, szív, bőr, porcogók, néha egyél bogarakat, de csak amelyik nem mérgező, gyíkokat, hüllőket, fákon és talajon, talaj alatt élő gombákat, persze ne a gyilkos gombákat, vöröspálma magolajat, a fáról szedd a gyümölcsöt, amit már több órája leszedett más valaki, az nem jó. A gyümölcs ne legyen éretlen, de túl érett se. Főleg a tápdús erdőben termettek a jók és bogyós legyen, sötét színű, erdei szamóca, fekete szeder, kökény, tőzegáfonya, aztán menj át a sivatag, hogy datolyát is szedhess, az a szemedre kell, és banánt, kiwit, mandarin, ananászt. Át kell még ruccannod a brazil őserdőbe és az emberfejnyi nagyságú paradióhéjból frissen bányászd ki a pici paradiót, az a szelénhez kell, de valahol méresd be, hogy mennyi a szelén benne, mert van ahol kevés, van ahol nagyon sok. A húsokat nyersen edd, mert csak a nyers húsban van taurin, ami nagyon fontos anyag. Egész nap legyél a tengerparton, ott futkározz, nehéz súlyokat cipelgess, járj mezítláb, álldogált a tengervízben, lélegezd be mélyen a levegőt, jód van benne, ez fontos. Egyél sok sárgarépát, sütőtököt, színes gyümölcsöt és zöldséget. Csak és kizárólag az esővizet idd meg, ez desztillált víz, vagy kristály tiszta tavak, patakok vizét. Néha egyél földet és trágyát. Frissen szedett kókusz levét ihatod, aztán a húsából nyomd ki a zsírt, ezzel főzz, a húsát edd meg. A pálmaolaj magjának és húsának olajával is főzhetsz. Minden nap egyél meg egy tányér csontlevest, amit csontból, ízületekből, velős csontból, bőrkéből, némi húsból 5 órán át, de min. 3 órán át főztél lassú lángon. Minden nap egyél avokádót. Kristály tiszta tengerrészből szedj algákat: barna-, vörös-, zöldalga kell. Zöldségeket fermentálj és azt edd. Húst is fermentálj. Többféle húst egyél egy héten, hogy minden fajta B vit-od lehessen, sertést, marhát, bárányt, halat, baromfit. Étcsokoládét egyél. Zöld növények levelét minden nap szedjél és helyben edd meg. Igyál vörös bort néha. Készíts sajtokat, több évig tárold étkezés előtt, ezek a keménysajtok. Telepíts olívabogyó ligetet, hogy friss olajat hidegen nyomhass ki a termésből.
  Hogy miért pont ezeket kell enni és miért, azt megtalálod Paul és Shou-ching Jaminet: Tökéletes Egészség Diéta könyvében és Dr. Natasha Cambell-McBride MD: GAP-SZINDRÓMA c. könyvében.
  Jó egészséget kívánok!

  VálaszTörlés
 166. 159. Vino
  Ez csúcs, mert már jutottunk arra is, hogy 3,6 mg vagy 6,25 mg,a ttól függően, hogy melyik cseppentőt vesszük figyelembe. Ebből nekem már tényleg az jön le, hogy pontosan adagolni lehetetlen.

  166. Rozcsika
  Én bírnék egy ilyen életformát...:-)

  VálaszTörlés
 167. 167 Vino
  Én mindenképpen kíváncsi vagyok a tapasztalataidra.

  VálaszTörlés
 168. Vino
  Még valami: a 2,5 mg-ba beleszámolták a jódot és a kálium-jodidot is? Mert az össz jódtartalmat szokták számolni, így.

  VálaszTörlés
 169. 167. MW
  Miért, ez stimmel. A patikai mini szemcseppentő 1 cseppjében 3,28 mg jód lehet, a nagy cseppben 6,25 mg a jód. Ebben benne van mindkét jódból a jód, KI-ből és I2-ből.
  Én most ott tartok, hogy úgy veszem, mintha Japánban lennék és napi 12 mg jódnál nem eszem többet. Egy pohár vízbe 2 cseppet cseppentek a Viganthol D vit csepp üvegéről leszerelt cseppentővel. Továbbra sem érzek semmit, se jót, se rosszat.

  VálaszTörlés
 170. Sziasztok! Szerintetek melyik a leghatékonyabb fajta multivitamin és Bkomplex vitamin?
  Kösz a választ.Mari

  VálaszTörlés
 171. Sziasztok! Szerintetek melyik fajta multivitamin és Bkomplex vitamin a leghatékonyabb?
  Köszönöm a választ.
  Mari

  VálaszTörlés
 172. 172. Mari
  Nem olyan könnyű erre válaszolni. A Paleo fesztiválon volt egy jó előadás a vitaminokról, ezt először mindenképpen hallgasd meg, több részletben van feltéve:
  https://www.youtube.com/watch?v=IbBWhKLF9BM

  Aztán utána a www.iHerb.com-on kell napokig olvasni. Pl. ha az alapvitaminod a Life Extension Two-per-day multivitamin lenne, akkor ezt kell kiegészíteni az előadáson hallott többi dologgal, ami nincs a multivitaminban, mert már bele se férne, pl. K2 vitamin, Omega 3 halolaj, hialuronsav, Taurin, astaxanthin, Mg-citrát, E vitamin. stb. Szerintem senkinek sincs egy komplett listája a szedett vitaminokból, amin ne kellene havonta változtatni, ahogy megtudunk újabb és újabb dolgokat.

  VálaszTörlés
 173. 170 Rozcsika
  Nekem meg már fogalmam sincs, mennyit eszem, mert Bence D-vitaminos cseppentőjében 3,6 mg van, de ha megfordítom, akkor jön belőle mint az őrült, tehát van, hogy túlcsepeg. A patikainál meg hogy kicsi vagy nagy... Fogalmam sincs, melyik számít minek. Így én négy cseppet eszem, ami elvileg olyan 14 mg körül van, de ez változó, és nem is bkztos, hogy így van. Lehet, hogy a töredélke, lehet, hogy a többszöröse. Egyébként én sem érzek semmit, illetve enyhült a brainfog, de az már a fokozottabb szelénszedésnél,, a jód előtt is megtörtént.

  VálaszTörlés
 174. Igazából most besokalltam a patikában összepancsolt Lugoltól, amit annyira kelletlenül adnak ki (miközben veszélyes fájdalomcsillapítókat, gyomorsavlekötőket, miegymást két kézzel szórnak ki), amihez se adagoló, sem pontos mennyiség nincsen, fogalmad sincs, mennyit szedsz,és ehhez úgy néznek rád, mint aki gyógyszerrel akar visszaélni...

  VálaszTörlés
 175. MW

  B-komplex keresgélés közben akadtam az alábbi jódkészítményre, hátha hasznát veszitek:

  http://www.integratedhealth.com/metabolic-activators/nascent-iodine-1-oz.html

  Domboroczky  VálaszTörlés
 176. 176. Domboroczky
  Igen, vannak, akik a nascent jódot szedik, és abból csak kb 1 mg kell. De még nemástam bele magam ebbe a témába.

  VálaszTörlés
 177. 175MW
  Vegyél egy inzulinos fecskendőt az 1 ml-es. 5% lugolból 1ml 127mg Jódot tartalmaz .A fecskendő fel van osztva vagy 40 vagy 100 részre és pontosan ki tudod adagolni vele . A 40 osztásos a régi és lehet hogy már csak a 100 osztásos van . de innentől már csak matematika a dolog.

  VálaszTörlés
 178. Kriszta, Rozcsika:
  Köszi a progeszteron krémet. Vagy 2-3 hónapja folyamatosan használom, most fogyott el az 1. doboz, már rendeltem a következőt, és folyt. köv. Van 1 pici miómám, amiatt kezdtem el, kíváncsi leszek, hátha legalább arra jó lesz....
  Bár ahogy olvasom a cikket, amit betettél Rozcsika, abban is említi a miómát, mint ami szintén lehet jódhiány miatt.

  VálaszTörlés
 179. Rozcsika köszönöm a választ, utána nézek.
  Bocs hogy kétszer irtam.
  Mari

  VálaszTörlés
 180. 166.
  Köszönöm a hosszú listát. Számomra pont a leírtak lenne az igazi paleo étkezés. Legalábbis mindazon könyv/cikk alapján, amit eddig olvastam a témában. Mivel azonban Mo.-on meglehetősen kivitelezhetetlen a felsorolás szerint étkezni, nyilván szükségesek az étrendkiegészítők! Innentől viszont talán inkább arról van szó, hogy természetes módon eszünk mesterséges készítményeket. Csak azt gondolom ezzel (persze nagyon leegyszerűsítve), hogy nincs olyan étrend a világon, ami kiegészítők nélkül, pusztán az élelmiszerekkel megoldást kínál betegségek ellen, hosszú életre garanciát adna.
  Tipp: megjelenhetne egy könyv arról is, mit, mennyit kellene szedni ilyen/olyan vitaminokból, kiegészítőkből.

  VálaszTörlés
 181. 161.
  Érzelmi manipulációban dús válasz helyett jobban örültem volna egy érvekkel alátámasztott válasznak a kérdésemre.

  VálaszTörlés
 182. Talán támaszd alá érvekkel azt a kérdést!
  Így elég kötözködőnek tűnik.

  Amúgy választhatnál valamilyen nicknevet, például: Asztalláb, legalább tudjuk, hogy eddig miket kérdeztél!

  Egyébként ne várj tőlünk akadémiai magyarázatot az életmódunkra, itt -szerintem- mindannyian saját magunkon kisérletezzük ki, hogy !saját magunknak! mi a megfelelő.

  Olvasd el a régebbi fórumokat is, ha még megtalálható!
  Én például azért kezdtem el paleózni, mert problémáim voltak az emésztésemmel, csak akkor még nem hallottam a paleóról. Utána rátaláltam a fórumra, és innen további ötleteket kapok a többihez.
  Ha olyan téma kerül boncolgatásra, ami engem nem érint, akkor kihagyok pár hónapot és utána térek vissza olvasgatni.
  Egyébként kipróbáltál már valamit az eddigiekből?

  VálaszTörlés
 183. http://www.westonaprice.org/modern-diseases/the-great-iodine-debate/
  Ebben az írásban van egy táblázat a legmagasabb jód tartalmú élelmiszerekről.

  Emma

  Emma

  VálaszTörlés
 184. 182. Névtelen
  Akkor ezt a könyvet olvasd el: Szendi Gábor: Vitaminforradalom. Itt kedvesen van elmagyarázva, hogy miért kell vitaminokat szedni. :-)

  VálaszTörlés
 185. Kedves Fórumozók!

  Ha valaki tud segíteni fogínysorvadás esetén mi a teendő. Lehúzúdott ín, de nem mozog a fog.
  Paleózok már régóta, de mostanában nagyon sok gyümölcsöt fogyasztottam. A fogorvosom azt mondta, ne egyek sok gyümölcsöt és használjak szenzitív fogkrémet. Ennyi! Én nem hiszek neki, a neten ennél keményebb dolgokat olvastam erről! Hát nem tudom, mindenesetre ha valaki tud valami építő megoldást, azt szívesen venném. Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.