2014. augusztus 1., péntek

Paleo-tábor

265 megjegyzés:

 1. 202. Ildikó
  http://www.medizinfuchs.de/preisvergleich/globalium-zeolith-medizinprodukt-pulver-200-g-globalis-oase-der-natur-pzn-10013765.html

  Ezt lehet érdemes megpróbálni a mostani gondodra.
  Ez egy német site, de biztos UK-ben is van elérhető hasonló.

  Emma

  VálaszTörlés
 2. MW

  Nagyon köszi!

  VálaszTörlés
 3. Rozcsika, biztos utánanéztél a maca mellékhatásainak, azért idemásolom, amit találtam, érdekes lehet a jód miatt:
  If you are currently receiving treatment for a thyroid-related medical condition, then you may want to reconsider taking maca root powder for the treatment of another health ailment. According to Herbal-Supplement-Resource.com, one major side effect associated with maca root is an unhealthy increase in iodine levels in patients suffering from a thyroid disorder. As the website suggests, maca root supplements contain a high level of natural iodine, which could lead to complications for patients already afflicted with abnormally high iodine blood levels. When in a high concentration within the body, iodine excess can lead to further medical complications including but not limited to kidney failure and other insulin-related illnesses. As the website suggests, extreme cases of iodine-related disorders include the development of goiter, or an enlarged thyroid gland.

  VálaszTörlés
 4. 213. 217.MW
  Köszi mindent !
  A gyógyszerésznő azt modta mikor érdeklődtem, hogy megjött-e a Lugol (vagyis a jód), hogy vényköteles (hahaha), csak receptre adhatnak. Szóval nem fárasztom magamat tovább, megrendelem az Iváncsásat.
  Az előkészítő protokollt meg jól átnézem :)

  VálaszTörlés
 5. 3. Köbüki
  Nagyon érdekes, amit írsz, mert mindig is érdekelt, mire alapozzák, hogy pajzsmirigy betegségnél káros lehet a jód. Ugyanis, amiket pl itt a jódmérgezés tüneteiként írnak le, atokat a jód-protokollt alkalmazó doktorok a brómürítés, vagyis a detox folyamat tipikus tüneteként írják le. Köztük a vese-és bőrtüneteket, mivel ez a kettő, ahol a méregtelenítés elsősorban történik ilyenkor. Én még nem tudom eldönteni, kinek van igaza, ehhez nem olvastam eleget, de úgy tűnik, akik a jódmérgezés mellett vannak, azok nem foglalkoznak ennyit ezzel a kérdéssel, inkább csak levonják a logikusnak látszó következtetést: jódfogyasztás- jódmérgezés. De kérdem én, akkor a további jódfogyasztás miért nem okoz további mérgezéses tüneteket? A tünetek inkább azt igazolnák, hogy a bromidok távoznak, ilyenkor rosszul van az illető, utana megint minden jó. Változatlan jódfogyasztás mellett. De mondom, ez egyelőre nálam is csak elmélet...
  Arról viszont csak most hallottam ( olvastam), hogy mlyen szoros összefüggés van a pajzsmirigy és a vesék között. Akinek van kedve és kapacitása tudományos cikkeket olvasni, annak ez érdekes lehet:

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, úgy tűnik, innen linkelni nem tudok, majd ha normális gépen leszek...
   Mindenesetre, a só-protokollt és a kiegészítők szedését senki ne hanyagolja, ha netán mégis jódszedésre adná a fejét, nekem ez nagyon egyértelműen lejött.

   Törlés
  2. http://www.eje-online.org/content/160/4/503.full

   Törlés
  3. És aki az eddig eltitkolt protokoll nélkül fogott hozzá ?
   Ha egy nyilvános blogon beszélek Lugol szedéséről és én tisztában vagyok az előkészületekről de erre a blogra azt nem teszem fel, ( vagy jóval később előhúzom a kalapból ) akkor ITT NEM BESZÉLEK ERRŐL !!!, hogy még csak véletlenül se vigyek senkit zsákutcába. Borzasztó felelőtlenség.

   Törlés
 6. A kemény sajtban már nincs kazein?

  VálaszTörlés
 7. B. Klára

  Eltitkolt protokoll, haha...! Talán vissza kellene olvasnod, az előző fórumtémákban, már kettővel ezelőtt is felmerült az egész Lugolos kérdés, ott pedig az első dolog az volt, hogy hallgassuk meg a javasolt előadást, ahol elmondják, hogy senki se kezdjen jódprotokollba előkészítés nélkül. Itt pedig senki sem buzdítja az embereket,hogy kövessék (ellenkezőleg, én mindig is hangsúlyozom, hogy amit írok, csak rám érvényes, és senkit sem biztatok), csak leírjuk a saját tapasztalatainkat, nem hallgatva el semmit!

  Aki pedig egy nyilvános fórumba időnként bele-beleolvasgatva (!) belekezd bármilyen protokollba, nos, az nevezhető igazán felelőtlennek. Én pl mások tanácsára akkor sem kezdenék bele semmibe, ha egyébként csak pozitív tapasztalataik lennének! Mindennek saját magam utánanézek, és csak, amikor értem, miről van szó, és kellően meggyőző az anyag, amit összegyűjtöttem, nos akkor kezdek bele, akkor is a saját felelősségemre, és nem másokat okolok, ha valami nem sikerül.
  De persze vannak azok,akik várják a sültgalambot, nem hajlandóak még rákeresni sem, pedig ugyanúgy ők is megtalálhatnak mindent, de még egy magyar nyelvű előadást sem hallgatnának meg, hanem no name emberektől kérik, hogy foglalják már össze, magyarázzák meg, miről van szó. Egyszóval, ti magatokkal szemben vagytok felelőtlenek, amikor kényelmesen hátradőltök, és megvárjátok, míg mások kikaparják a gesztenyét vagy másoktól kértek életmód- tanácsot, gyógymódot, vagy bármit! Utána pedig lehet blamálni azokat, akik a kéréseitekre válaszoltak. Ez itt egy közös gondolkodás, nem pedig tanácsadó fórum, ezt jobb, ha te is az eszedbe vésed!

  De én már rég be akartam fejezni ezen a nyilvános fórumon a jódos kommenteket, és most meg is teszem, épp azért, mert ilyen tudatlan és felelőtlen emberek vannak. Megvan nekünk a zárt fórumunk, akit tényleg érdekel, az majd odajön, vagy egyedül kutatgat tovább.

  VálaszTörlés
 8. Az "eltitkolt jódprotokollról" meg annyit, hogy ezrével találsz róla információt az interneten, ha vesze d a fáradságot, és rákeresek, de majd én kiguglizom neked, tessék:-) : http://lmgtfy.com/?q=iodine+protocol

  VálaszTörlés
 9. B.Klára
  Jézusom, június óta erről beszélünk. Akkor lett ide berakva a link amin elérhető a jódszedésről szóló előadás ahol szóban is elhangzik a protokoll, meg ott van word docban is. Napi szinten emlegetjük a szelént meg a sósvizet. Ezek szerint te nem olvastál vissza néhány hozzászólásig se. Már ne haragudj, de ha belebotlok egy blogba, ahol arról beszélnek emberek hogy valamilyen szerből az orvosilag megengedett mennyiég többszázszorosát szedik, akkor ha nem vagyok képben visszaolvasok. Vagy rákérdezek, hogy miről beszéltek? Honnan veszitek ezeket? Mire alapozzátok? Hol lehet utánaolvasni? Nem kezdek el szedni valamit amiről semmit nem tudok, csak mert a neten olvasom, hogy valakik, számomra ismeretlenek szedik.

  VálaszTörlés
 10. Sziasztok!

  Most szeretnék először rendelni a Life Extension-től (www.lifeextensioneurope.com).
  Magyarországra mennyi idő alatt szállítanak? Esetleg mire érdemes odafigyelni rendeléskor?

  Köszönettel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,

   Hát én inkább az iHerb-ről rendelnék a helyedben. Mert egyrészt olcsóbb a termék és a szállítás is sokkal.
   Egyszer rendeltem az LEF-től. Azt hiszem 10€ volt a szállítási ktg, és kb 1 hét alatt itt volt az áru.

   Törlés
 11. Az újaknak: kérlek, hogy nézzétek meg jobbra fent a bloghasználatra vonatkozó felhívást! A válasz funkciót csak saját magunk kiegészítésére szoktuk használni, másnak válaszként használjátok az alsó dobozt.

  VálaszTörlés
 12. MW

  Ez klassz volt.
  Most miattam letudatlanoztad az összes "néha" olvasgató emberkét. Máskor ezt ne tedd, én mindent felvállalok.
  Pedig csak arra reagáltam, hogy akik hosszú hetek óta kérnek egy kis összefoglalót erről az egész őrületről, és Ti ennek kapásból a birtokában vagytok, miért nem teszitek meg (vszeg senki sem biztos abban, hogy mit csinál és jót tesz-e )
  Jó nagy káosz alakult ki, ezt azért kimondhatjuk.

  VálaszTörlés
 13. 3. Köbüki
  Ez egy sima jóddal-ijesztgetés, amit olvastál a Macáról. Jelenleg én ennek pont az ellenkezőjéről olvasok egész nap. Igen, azt tudom, hogy a Maca televan jóddal, mert amikor a Lugolból először fogyasztottam, akkor ugyanazt a felajzottságot tapasztaltam, mint a Maca első fogyasztásakor, ezért aztán utánaolvastam, hogy nem jód van-e a Macában, és kiderült, hogy de igen, jód van benne, attól van ez az afrodiziákum hatás. Szóval mindent tudok. :-)

  Most már leírhatom, mert állandósult, hogy az állkapcsom alatti nyakszorítás elmúlt, ami a jódszedés első 10-12 napját jellemezte, de ez nem az a fajta nyakszorítás volt, amit a megnagyobbodott pajzsmirigytől érez az ember. A megnövekedett sex drive is normalizálódott. Én már megszerettem ezt a fura kórház ízét is a Lugolnak, miután szépen javulok tőle. Például, MW-hez hasonlóan, én is figyelem a ritkulásnak induló szemöldököm külső területét és apró kis mini szálak kezdtek el nőni a kopasz helyeken. Semmilyen kellemetlenségem nincs, de azért napi 2x5 cseppnél többet direkt még nem szedtem be. (Ez kb. 25-30 mg jód lehet, a 3x5 csepp lenne az 50 mg). Van, hogy csak 6 cseppet iszom, mert továbbra is eszem Macát, abban is van jód. A csuklóra cseppentett jódcsepp teszt szerint 6 óra kell már, hogy eltűnjön a bőrről a barna folt, lányomnak 2 órán belül eltűnt. (Ez állítólag azt méri le, hogy milyen gyorsan szippantja be a jódot az ember teste.) Most nyaralok, ébredési hőt nem tudok mérni.

  VálaszTörlés
 14. Nem tudom, jódtémában előjött-e már ez:

  "Jód

  A jód egy olyan nyomelem, amely talán hiányzik a paleolit étrend modern kori értelmezéseként követett táplálkozásunkból.

  Mi a szerepe?
  A jód a ... pajzsmirigyhormonok egyik legfontosabb alkotóeleme... fontos szerepet játszik az energia kezelésében, a termékenységben, a hormonreakciók szabályozásában és számos további, létfontosságú folyamatban.

  Honnan szerezzük be?
  A moszat, a hínár és a tengeri eledelek kiváló jódforrások. Hacsak nem élsz olyan vidéken, ahol a talajban magas a jódkoncentráció (elég kevés ilyen terület van), akkor valószínűleg szükséged van a táplálékkiegészítőként fogyasztott jódra, vagy mindent meg kell tenned, hogy étrendedben rendszeresen helyet kapjanak a moszatok és a hínárok. A jódozott só igen sok ember számára funkcionál fontos jódforrásként, ám a paleolit étrendre való áttéréssel a sóbeviteled jelentősen csökken majd.

  Mennyire van szükségünk?
  A biztonságos napi adag átlagosan napi 150 mikrogramm, ám a terhes és szoptató anyukák esetében ez a szám akár 200 - 300 mikrogramm is lehet.
  ... igen nehéz megállapítani, hogy ezekből a táplálékokból (moszat, hínár, tengeri eledelek) pontosan mennyi jód jut a szervezetedbe. Ha arra gyanakszol, hogy jódhiányban szenvedsz, akkor azt javaslom, hogy menj el vérképvizsgálatra, amely kideríti, hogy pajzsmirigyed megfelelően működik-e, és szedj naponta 150 mikrogramm jódot táplálékkiegészítő formájában. Sok ember, akinél "alacsony, de még normális" szintű pajzsmirigyhormon jelzéseket diagnosztizálnak, komoly javulást tapasztal a közérzetében a hidegtűrés terén és más, a pajzsmirigy működésével összefüggő problémákkal kapcsolatban, miután növelte a jódbevitel mértékét. Az átlagos számok csupán az emberek többségére vonatkozó átlagot mutatják, semmi egyebet. Nem biztos, hogy a te esetedben ugyanez az átlagos érték tekinthető optimálisnak."
  Robb Wolf (2012) Étrendkiegészítők. In: Robb Wolf Paleolit Megoldás, Az ősi emberi étrend pp. 300 - 302

  VálaszTörlés
 15. Mit gondoltok, forralással csökken a víz klór tartalma?

  Emma

  VálaszTörlés
 16. 13. Rozcsika
  Nagyon érdekesek, amiket leírtál. Egy ötlet: összejöhetnénk valamikor megvitatni a jóddal kapcsolatos tapasztalatainkat, kutatásainkat. Persze, mások is - akiknek van tapasztalata - csatlakozhatnának. Mondhatnám paleo-klubnak is, de most úgyis ez lenne a fő téma.

  VálaszTörlés
 17. 16. MW
  Észrevettem még valamit. A régi pottyantós falusi budikban, az én gyerekkorromban, újságpapír volt feldarabolva, az volt a WC papír. Én mindig azt hittem, hogy ezért van újságszag a budiban. A Lugol szedése óta kellett rájönnöm, hogy a székletnek újságpapír szaga van.

  Azt írtam, hogy egész nap a Lugolról olvasok, de ki kell egészítenem azzal, hogy szótárhasználattal, így a magyar olvasás sebességének töredékét érem csak el. Egyben tesztelem az agyi képességemet, hogy Lugollal végre jobban boldogulok-e az angollal. A motivációm az szuper erős, annyi szent.

  5/3 B. Klára
  Semmi jóvátehetetlen nem történt. Pár napig japán ételt ettél, ennyi történt. Mától egyél 200-300 mcg szelént, 300-500 mg magnéziumot, 30 mg cinket, 2-3000 C vitamint, 2 mg rezet (1 kocka csokit), ne egyél klórt (csapvíz, uszoda), fluort (fogkrém), brómot (?). Először kenj egy csepp Lugolt a csuklódra minden nap, szedj pár napig Jodid tablettát, egyre nagyobb adagokban, egy késhegynyi Macát vegyél be naponta. Ezek a tengeri herkentyűk fogyasztását pótolják, én most már nem ennék kelpet, a tiszta jód jobb. Úgy tekints ezekre, mintha élelmiszerben lennének, egyszer többet eszel, egyszer kevesebbet. Ezek nem gyógyszerek, hogy annyira fontos lenne a dózis. Úgy tekints az egészre, mintha Japánban élnél egy családnál, ahol nem főznek neked külön. Ha bármi kellemetlenséget érzel, akkor valami nagyon sósat egyél, sós paradicsom, tenyérből kinyalogatott só és sok vizet igyál.
  Ez persze csak egy "no name ember" "no name véleménye", (ahogy W, olyan kedvesen kifejezte magát, amikor az évi egyszeri hozzászólását megejtette), aki már mg-nyi jódot szed CSAK 3 hete. Azért nem írogatunk sok mindent, mert mi is teszt-üzemben vagyunk csupán, hasonlóan a többi pár ezer amerikai mellrákos, cukorbeteg, pajzsmirigybeteg mellett, igaz, ott pár orvos felügyeli az eseményeket. Pl. hogy a jód hatására a cukorbetegnek csökkenti az inzulinadagját, merthogy az is lecsökkenthető, meg a pajzsmirigyesnek a pmhormon adagját.

  VálaszTörlés
 18. 17. Rozcsika
  Azt több helyen mondják, hogy a só az OK úgy általában, de ha kifejezetten detoxra akarod,akkor ételben nem hatásos, akkor a sós víz kell, és rá sok tiszta víz. Tehát a paradicsomra szórt só nem enyhíti a detox tünetet. Nem véletlen van a sóterheléses protokoll.
  Különben én is erről olvasok egy csomót mostanában, beléptem külföldi ilyen témájú fórumcsoportokba is, azok is nagyon hasznosak stb :-)

  Én másoknak azért továbbra is azt mondom, jól olvassanak/hallgassanak utána (akár ezt a blogot hárommal visszaolvasni, illetve a belinelt előadás/okat/ meghallgatni), mielőtt ilyesmibe belekezdenének. A jódos doktorok mindig elmondják, hogy a jód-protokollhoz értő orvos segítségével kezdjenh hozzá az ember. Nekünk persze nincsen ilyen orvosunk, de mindenki csak saját magán kísérletezhet. Én óva intenék mindenkit attól, hogy alapos (saját!) tanulmányozás nélkül elkezdje.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A sóhoz még kiegészítés: és természetesen a finomított pl asztali só nem jó, csak valamilyen feldolgozatlan, természtes só, ahogy itt már korábban volt róla szó.

   Törlés
 19. Rozcsika

  Nagyon kedves Tőled az előbbi részletes útmutatás, bár nem nekem írtad. A macát miért szeded még a jőd mellé? Miért jodid tablettát javasolsz pár napig, miért nem rögtön a lugolt?

  VálaszTörlés
 20. Azt azért valaki megmagyarázná nekem, hogy pl. egy two per day-t szedő paleós embernél miért alakulhat ki jódhiány (egy átlagos nyugati étrenden élő emberrel ellentétben)?

  Biztos az elégtelen jódbevitel itt az igazi probléma?

  VálaszTörlés
 21. Szabó-Velvárt László2014. augusztus 3. 22:08

  Joe1973:

  Szia!

  50mg-os napi jódadagra (ez 70kg testtömegre és átlagos testzsírszázalékra értendő) csak az első pár hónapban, a feltöltő fázisban van szükség, és utána 15mg körüli napi bevitel javasolt. Hogy meddig tart a feltöltő fázis, tehát hogy mikor éri el az ember a teljes test jódtelítettséget, azt ismereteim szerint legjobban az iodine loading test mutatja meg, ami Magyarországon pl. Bartha Ákoson keresztül csináltatható (ez nem reklám, hanem segítség). Ami a 15mg-os napi bevitelt illeti, az kb. annyi, mint a japán átlag volt egy pár tíz éves becslés szerint (13,8mg), és ma a civilizációban élő embereknek ennyire szükségük is van a magas toxikushalogén-terhelés jódkiürítő, valamint a jód hasznosulását gátló hatása miatt, függetlenül attól, hogy milyen állapotban van valakinek a pajzsmirigye, ugyanis ez a szerv egy megfelelő jódstátuszú ember esetében a test többi részéhez képest elenyésző mennyiségű jódot "fogyaszt" (kb. 70mg-ot raktároz a pajzsmirigy és 1500-2000-et a test többi része, míg egy átlagos jódbevitelű ember pajzsmirigye kb. 10-13, teste többi része 5-7mg jódot tartalmaz...) Erről bővebben beszélek két jódról szóló prédikációmban, de az interneten nálam nagyobb tudású emberek is írnak erről, aki közül mindenekelőtt Dr. Guy Abraham, Dr. David Brownstein és Dr. Jorge Flechas kutatási eredményeit és klinikai tapasztalatait szereném az érdeklődők figyelmébe ajánlani. Egy részük itt olvasható:
  http://www.optimox.com/pics/Iodine/opt_Research_I.shtml

  VálaszTörlés
 22. 16. MW

  Ha lesz jódos tapasztalatmegosztó találkozó szívesen csatlakozom én is - ha nyitott.

  Summás következtetéseket még korai lenne levonnom.
  Próbáltam a sima 150 mcg-os tablettát növekedve egyre többet, a kelpet, ettem töménytelen mennyiségű szárított algát és 1 csepp lugolt.
  Az az érdekes, hogy a lugol bőrpróba 6 óra múlva látszott - tehát ezek szerint nincs extrém jódhiányom.
  Ugyanakkor voltak/vannak "mellék" tüneteim (?) Akkor most van jód hiány, vagy nincs?
  Ez is egy olyan kérdés, amire most nem tudom a választ. És még van jónehány más...

  A rákészülés úgy indult, hogy száműztem most egy időre az étrendemből az olajos magokat és lisztjeit minden formában (amikből igen sokat ettem) és lecsökkentettem a fruktózt minimálisra. Mellé megnöveltem a szelén/cink/mg/vas és elkezdtem sok sót enni (ami rendkívül jól esett). Önmagában ettől a változtatástól is jelentősebb energiaszint növelést tapasztaltam. És most jöttem rá, hogy szinte alig fogyasztottam sót!

  Én érzek olyasmit is, ami "mellékhatás" lehet. 500 mcg kálium-jodid tabletta felett éreztem először. A legrosszabb akkor volt, amikor a sok szárított algát ettem (kb. 1,5 mg jód lehetett az egész elfogyasztott mennyiségben és mellette ettem még kálium-jodid tablettát is) de a kelpnél is érzem. És az 1 csepp lugolnál is éreztem.

  Alapvetően azok a tüneteim "nagyítódnak" fel, amik amúgy is vannak: szubkl. pm alulműködéses tünetek pl. romlanak, kéz-láb bizsergés/zsibbadás, pattanás, és ++ olyan hasi nyomás, enyhe fájdalom, mintha épp ciklus előtti napokban lennék (ez azért érdekes, mert nekem az egyik gondom épp az, hogy egyátalán nincsenek ciklusaim...) ..lehet, hogy éledeznek a petefészkek (?)

  Ugyanakkor érzem halványan, hogy az energia készletem (pszichés és testi is) növekszik. Az érzékszerveim "élesebbek", az érzékelésem pontosabb. Én is javulok testhő szabályozásban, nagyon fázós voltam. Nekem a nyaki nyirokmirigyek (állcsontok alatt közvetlenül) szoktak fájni és a Lugol csepp utáni fél napban ez eltűnt.

  Kidobtam a levendulás tusfürdőt és sóval mosakszom (vigyázni kell, mert könnyen felkarcolja a hámréteget a kristályszemcse) és csodás! Az érzet is és a hatás is. Egy budapesti lakás zuhanyzójában a nyár közepén úgy érzem magam, mintha karibi tengerparton lennék. A bőröm pedig felpezsdül, megtelik élettel, feszesebb, egészségesebb. Nekem még szükségem van olivás kenésre is és a bőrgondjaim is bővel elbírnak még javulást :-) sőt egész pontosan nem állok meg, amíg meg nem szűnnek létezni :-)

  A lugol oldatnál megkértem a patikust, hogy pontosan mérjék meg mennyi a jód tartalma 1 cseppnek azzal a cseppentővel, amit az általuk adott üvegcse kupakjában van. 5,88 mg. Ez több annál, amiket eddig olvastam. (?)

  Maradok a fokozatosság mellett továbbra is.

  Emma

  VálaszTörlés
 23. Tisztelt Doktor Úr, kedves Paleosok!

  Meg tudná valaki mondani, hogy a gyorsfagyasztott bűzafűlé kocka fogyasztása belefér-e a paleolit táplálkozás szabályaiba?

  Köszönöm,
  H. Ágnes

  VálaszTörlés
 24. Tisztelt Doktor Úr, kedves Paleosok!

  Meg tudná valaki mondani, hogy a gyorsfagyasztott bűzafűlé kocka fogyasztása belefér-e a paleolit táplálkozás szabályaiba?

  Köszönöm,
  H. Ágnes

  VálaszTörlés
 25. kipróbáltam a jódos bőrtesztet, nekem egyáltalán nem szívódott be, még két nap múlva is látszott (sárga volt a bőröm), pedig egy kézen lévő karcolásra tettem 1 csepp Lugolt és még kezet is mostam többször. multivitamint és tengeri élőlényeket egyáltalán nem fogyasztok, szóval nem igazán értem. na jó, 1 adag halat ettem 4 nappal a teszt előtt :) ettől függetlenül nem hiszem, hogy ne lennék jódhiányos, inkább a kenegetéssel szemben vannak fenntartásaim, hogy ez bármit jelente.

  VálaszTörlés
 26. 25. Ilona
  Szerintem azért nem mutat semmit a bőrteszt, mert nem megbízható. Dr. Brownstein maga is említi a könyvében, hogy a bőrteszt nem, csak a terheléses vizeletvizsgálat tudja kimutatni a jódhiányt. Egy blogban olvastam, az illető kipróbálta jódszedés előtt, majd hosszú ideig tartó jódszedés után, és az eredmény ugyanaz volt! Két dolgot lehet tenni, vagy csináltatsz egy jódterheléses tesztet egy külföldi laborban (nálunk ilyen vizsgálat nincs, de azt kétlem, hogy kizárólag BÁ-on keresztül lehetne ilyet csináltatni, szerintem ki lehet keresni az interneten, hol végeznek ilyet, és simán kapcsolatba lépni velük, elküldeni a mintát stb), a másik, hogy abból indulsz ki, jódhiányod van (ahogy pl én:-)) . Ezek a bőrtesztek arra jók csak, hogy az esetleges jódallergiát ki lehessen zárni velük.

  Emma:
  Hát persze, hogy téged is várunk, ha szervezünk ilyen találkozót:)

  VálaszTörlés
 27. 22. Emma
  Köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat. Ahogy olvastam róla, a petefészkek aktivizálódásáról sokan beszámolnak, tehát ha ott érzel mozgolódást, vagy a pajzsmirigyed tájékán (ahogy én), az logikus következménye lehet a jódszedésnek. De a szubklinikus alulműködéses tüneteket én sem értem, mert azoknak épp hogy az ellenkező irányba kéne javulniuk. A jód serkenti a pm-et, az anyagcsere felgyorsul tőle alulműködéses esetben.
  Nekem az a félelmetes, hogy a jódos topikokban lényegében _bármit_ detox tünetnek értelmeznek, és ez nekem az a fajta dogmatizmust juttatja eszembe, mint amilyen a Hulda Clark-féle mániákus parazita-irtás. Kellemetlen tüneted van? Méregtelenít a szervezeted... Mégpedig akár évekig! Az én szkepticizmusomba ez nem fér bele.
  Most mepgróbálok utánanézni ennek a brómürítéses témának, mégpedig olyan oldalakon, cikkekben,amiket nem jód-őrültek írtak. Eddig egy pubmedes vagy hasonló cikkben olvastam róla, meg egy állatorvososban. Kutyáknál még mindig alkalmazzák epilepsziára a brómot, hogy lenyugtassák az állatot, és ennek nyomán lehet találni brómürítéssel kapcsolatos cikkeket. A sóbevitel, a sóban lévő klorid bromid-hajtó képessége eddig megegyezik azzal, amit a jódosok a sóprotokollal kapcsolatban állítanak, és ez megnyugtató. Azt is leírták, hogy ez a brómürítés mindenféle bőr és vese meg egyéb tünettel jár.
  Nekem eddig vesefájdalmaim voltak, és a sósvíz+rengeteg tiszta víz ivására valóban elmúlnak. Arra gondolok, hogy ha ez jódmérgezés lenne, akkor a folyamatos jódterhelés hatására fokozódniuk kellene. De ezek csak feltételezések, nem is kéne ide leírnom, legfeljebb a zárt csoportba. Mert még valaki engem tesz felelőssé, amikor eszetlenül belekezd valamibe, anélkül, hogy utána olvasott és meggyőzódött volna róla.

  VálaszTörlés
 28. Tapasztalat:
  Nekem nem vált be a jódszedés éhgyomorra. Elvette teljesen az étvágyamat. 1 órával a bevétel után se igazán voltam éhes és rossz közérzetet okozott. Én inkább közvetlenül evés előtt veszem be.
  Meg gondolom az elődeink sem magában iszogatták a jódot :D Szerintem kellenek mellé egyéb ásványi anyagok, nyomelemek, hogy hasznosulni tudjon.
  De lehet, hogy rosszul gondolom...

  VálaszTörlés
 29. Kedves Paleósok!

  Én is a paleósok táborát erősítem már 1-2 éve.Sokat segített a problémámon de önmagában sajnos nem oldja meg de ha nem paleosan étkeznék akkor még ennyire sem lennék jól mint jelenleg.Régóta olvasom a blogot de nem szoktam hozzászólni mert sajnos semmi újat vagy érdekeset nem tudnék hozzátenni a tudásotokhoz.Viszont azt nagyon köszönöm szerintem sokakkal egyetértésben hogy vagytok ti "elöljárók" kutakodók és bátrak a kipróbálásban mert bátorságot adtok nekünk a tapasztalataitokkal.pl.Lugol
  Lugol téma:Nekem 3-4 éve aut.immun pm.gyulladást diagnosztizáltak jó TSH,T3,T4 értékkel.Szelént kellett szednem és szépen lassan normalizálódott az ATPO ésTG szintem is tehát remisszióban van a gyulladás jó ideje.B.CS.endokrinológus eltiltott a jódtól ennyi volt az ajánlás.Bár nekem is megfordult a fejemben hogy ha egy egészséges pm-nek szüksége van jódra akkor akinek problémája van vele annak meg tilos jódot fogyasztania?Éppen ezért én beszereztem a Lugolt de egyenlőre nem merem használni csak olvasgatlak titeket.És gyűjtöm a bátorságot.Pedig biztos hogy jódhiányom van hiszen pár éve szinte semmi nem került a szervezetembe.Plusz amiket tapasztalok magamon bőr,haj,köröm stb. ahogy írtátok sokat javulhatna tőle.
  Én is megcsináltam a bőrtesztet de nem múlt el a folt a köldök felett úgyhogy szerintem sem mindig jelzés értékű a jódhiányra a bőrteszt.
  Viszont addig is míg el merem kezdeni használni gondoltam hogy kipróbálhatnánk a párommal a nyakán lévő fibrómákra.Hátha eltünteti vagy kiírtja.És képzeljétek ma reggel egy heti nem is rendszeres kenés után leesett az egyik bőrfibróma a nyakáról.Már közben is mondogatta hogy fáj és bizsereg a kenések után.Gondoltam megírom nektek hátha van másnak is ilyen problémája.
  A másik hogy pár beírással előbb írta valaki hogy a magnézium citrát helyett lehet hogy jobb a magnézium klorid.
  Én már egy ideje az Ősi magnézium gélt használom ami bőrön át felszívódó magnézium és megnéztem hogy milyen magnézium van benne és azt írják hogy 100% magnézium klorid.
  Lehet hogy már beszéltetek róla akkor elnézést kérek!
  Mónia

  VálaszTörlés
 30. Mindenkinek van fordított ozmózisos vízszűrője? Vagy hogyan szabadultok meg a klórtól? Ásványvizet használtok? És fürdéshez? A fogatokat milyen fogkrémmel mossátok? Amiben nincs fluor, gondolom. Olyat hol lehet kapni?

  VálaszTörlés
 31. 30. Ősasszony
  Tetszik a Blogneved :-)

  Fogkrém: pl. patikákban van többféle fluoridmentes fogkrém is. DM-ben is. Elég drágák 2-3xosa a hagyományosnak. Van fogpor, ásványi az olcsóbb, ha nyitott vagy az újra.
  Legtöbbjét bioboltos webáruházakból rendelni is lehet.
  Google megmondja hány helyen...

  A klór nekem is fejtörést okoz. :-) Vízszűrőm nincs. És nem minidig áll rendelkezésemre palackozott víz sem. Majd kitalálom...

  Emma

  VálaszTörlés
 32. Fogmosás: én most az aktív szénnel történő fogmosást akarom kipróbálni. Komolyan :) Egyébként van fluormentes fogkrémem, iherben vettem, nem drágább, mint itthon, és a vitaminokkal együtt elküldték.
  Én most nem engedhetem meg magamnak a fordított ozmózis szűrőt. Eddig csapvizet ittam, most palackozottat, de nem tetszik ez a rendszer. Fürdeni meg csak ritkán szoktam, de lehet valami klórszűrőt kapni a zuhanyozóra.

  VálaszTörlés
 33. MW,Emma

  Köszi a válaszokat.

  VálaszTörlés
 34. Szabó-Velvárt László2014. augusztus 5. 8:21

  21. Szabó-Velvárt László:
  Bocsánat, helyesbíteni szeretnék: Az előbb olvastam egy feljegyzésemben, hogy a pajzsmirigy csak raktározni raktároz keveset a test többi részéhez képest, használni kb. ugyanannyit használ! Még egyszer bocsánat!

  VálaszTörlés
 35. ha állni hagyjuk a vizet, akkor eltávozik belőle az illékony klór. nem?

  VálaszTörlés
 36. 23.névtelen

  Ha nincs benne glutén, akkor végülis jó.

  VálaszTörlés
 37. 19. Ősasszony
  "... A macát miért szeded még a jód mellé? Miért jodid tablettát javasolsz pár napig, miért nem rögtön a Lugolt? ..."

  A Macát azért eszem, mert jókat olvastam róla, a peruiak gyógynövénye, az autoimmun folyamat leállását várom tőle, mint adaptogén gyógynövénytől, finom kukorica íze van és még egy csomó van belőle, ez a nasim. Az adagot nem emeltem fel a javasolt egy evőkanálnyi mennyiségre, egy fél csapott kávéskanálnyi mennyiséget teszek a nyelvem helyére, összezárom a számat, de nem próbálom lenyelni, megvárom míg felolvad a számban, vigyázva, hogy nehogy leszívjam a légcsövembe, mert nagyon finomra őrölt porról van szó. Kevés kálciumot eszem, ebben az is van.
  Azért a Jodid tablettával kellett kezdenem a jódevést, mert egyetlen csepp Lugolban is túl sok mg-nyi jód van ahhoz, hogy be mertem volna venni. Egy Jodid tablettában 200 mcg van, a Lugol egyetlen cseppjében 3,6 vagy 6 mg van, tehát az átmenetet teszi lehetővé a Jodid tabletta (ez Kálium-jodid, a Lugolban is van ilyen.) De végülis az is lehet egy út, hogy nem egy pohár vízben, hanem egy literben old fel az ember egy csepp Lugolt és abból iszik egy fél pohárnyit először.
  Azt a megfigyelést tettem, hogy ha házilag készített desztillált vízben oldottam fel a Lugolt, akkor az nem annyira rossz ízű, mintha ásványvízben oldom fel. De meg lehet szokni, én már nem is érzem ezt a kórház ízt.

  35. Ildikó Imre
  Meggyógyult az arcod? Annyira sajnálom, így nem mered használni a jódot, pedig óriási élmény visszafelé haladni az időben, idősebb korban meg még nagyobb.

  VálaszTörlés
 38. Rozcsika

  Most már értem,köszi.

  VálaszTörlés
 39. 35. ildikó imre
  Én azt olvastam a neten, hogy a vízben levő klór el tud párologni.
  Laikusként azt nem tudom eldönteni, hogy ez az információ megbízható, helyes-e.
  Azt hiszem, akvaristák is szokták alkalmazni a klórtalanítás ezen módszerét.
  Egy próbát megér...(pl. levegősebb helyen állni hagyod)

  VálaszTörlés
 40. Szűcs Csaba 39:
  És honnan fogod tudni, hogy elpárolgott-e a klór? :-)
  Mert a mi vizünknek pl. se előtte, se utána nincs klóríze ill. -szaga.

  VálaszTörlés
 41. Találtam egy akváriumos oldalt, ahol azzal kisérletezett az ürge, hogy aszkorbinsavval semlegesítse a klórt a halak vizében :-) Gondolom ivásra szánt víznél is működik: http://www.akvariummagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=500:c-vitamin-kontra-kloros-viz&catid=221:M%C3%A1t%C3%A9fi

  VálaszTörlés
 42. 41. Kistörpe
  Köszi, jó ez az írás, az akvaristáknak a Szendi Gábora lehet ez a fickó. Én is felhívtam egy halparazitológus kutatót, ő csak azt a módszert használja, hogy egy napig áll a csapvíz, egy levegőztető gép megy benne, ez keveri a vizet, buborékok segítségével szellőzteti. Ha ennél gyorsabban kell, akkor a csap és a halas medence között egy szénszűrő van és azon keresztül megy a víz a halakhoz. Konkrétan volt, hogy a kísérleti kishalak megdöglöttek, annyira klóros volt pont a vízcsere idején a víz, amit a vízművek szolgáltatott. A kutató nem hallott az aszkorbinsavval klórtalanításról, pedig régen kishalak tenyésztésével-eladásával is foglalkozott, tehát ez egy vadiúj módszer lehet. A forralással is kimegy a klór szerinte, de ezt nem használják kishalakhoz.

  A belinkelt cikk szerint a klóros csapvízbe tett aszkorbinsav hatására sósav keletkezik. Ez nagyon meghökkentő volt számomra. Tudom, hogy a gyomorban is az van, de azért akkor sem kell, hogy ez a nyelőcsőben végigmenjen. Szóval friss csapvizet ne használjunk a C vitaminos vizünk előállításához!

  VálaszTörlés
 43. 42. Rozcsika
  Köszi, nagyon alapos vagy! :-)

  VálaszTörlés
 44. 21. Szabó-Velvárt László
  Köszönjük az anyagokat, Laci!!!

  VálaszTörlés
 45. Mindenkinek, aki válaszolt

  Köszi a klórtalanítási ötleteket!

  VálaszTörlés
 46. állítólag ha simán áll, akkor 6-12 óra alatt kimegy a klór, ha mozgatod, akkor 1-2 óra. de a klór belégzése is veszélyes, ami a zuhanyozáskor, vagy a klóros tisztítószerekkel való dolgozáskor kikerülhetetlen.

  VálaszTörlés
 47. 37. Rozicska

  nem az arcomon van a dolog, hanem a combom hátsó oldalán. valamennyit kisebbedett. gyulladáscsökkentő krémmel kenem. már nem fáj. egyszerűbb lenne felnyittatni és kitisztíttatni, de sajnos hamarosan utazom, ami majdnem 3 óra ülést jelent, és kikerülhetetlen, hogy pont arra a területre ne üljek rá. totál kellemetlen lenne egy sebbel. otthon azért meg fogom mutatni sebésznek. ha kell vele csinálni valamit, akkor lesz 2 hét rá hogy meggyógyuljon.

  az lenne jó, ha valami egzaktabb módszer lenne arra, hogy kimutathassa az ember hogy van-e egyáltalán jódhiánya. most szedek maca-t. nem adtam fel a jódot, de majd egy kevésbé utazós időszakban fogom újra kezdeni. talán. aki diagnosztizált pajzsmirigy alulműködéses, annál megértem, és logikusnak tartom hogy mindenképpen kipróbálja.

  VálaszTörlés
 48. 47. ildikó imre
  Keresni kellene egy külföldi labort, amelyik megméri a jódürítést.

  VálaszTörlés
 49. Gábor,
  két különböző helyről hallottam most azt az állítást, hogy különbség van az "aktív" és "inaktív" D-vitamin szint között. Nem tudom ,mire alapítják, mert indoklás nem volt, de szerintük a 25-hydroxy D-vitamiin szint mérés a laborokban félrevezető, mert az inaktív szintet méri, ezért nem ad valós képet a tényleges helyzetről.
  Szerinted ennek lehet bármi alapja, illetve hallottál már ilyesmiről? Köszi a választ.

  VálaszTörlés
 50. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 51. Rozicska

  Írd már le nekem légyszíves részletesen hogy miket éreztél amikor a maca-t elkezdted szedni.....én érzek mindenfélét, de nem tudom hogy attól vagy csak úgy. kicsikét rá vagyok parázva már a jódra.

  VálaszTörlés
 52. Azért szerintem a zárt csoportot ne hozzuk már ide ki, idézet szintjén... Magát az esetet persze lehet és érdemes is megemlíteni, én sem tudom a magyarázatát. Úgy látszik, sajnos ilyen is van.

  VálaszTörlés
 53. 50. ildikó imre
  Én csak ott voltam a 2 előadáson, azóta nem hallgattam meg az anyagot, de ezekről a dolgokról volt ott szó, különösen a másodikban. Ezek szerint se akit idéztél, és Te sem figyeltél teljesen oda. Pl. hogy ha vki kevesebbet szed, mint 12,5 mg, akkor ilyesmi várható, ill. Elmiránál nem volt probléma, de ATPO-ja felment, és ezzel is számolni kell. Valami 6 hónapra emlékszem, hogy kb. annyi a méregtelenítés, vagy jódfeltöltés ideje. Amúgy a 10-es különbség elhanyagolható szerintem, állítólag ez is ingadozik. És szerintem jód témában nincs ilyen, h. valaki jóhiszeműen elkezdi. Mindenki saját felelősségére kezdi el, és nem kötelező egyedül nekivágni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha majd én is elkezdem, akkor nem leszek bet.jva, ha velem is ilyesmi előfordul, vagy mint Veled.
  Rozcsikán felbuzdulva én is vettem maca bogyót, de még nem ettem belőle... :)

  VálaszTörlés
 54. 53 Cirmos

  meghallgattam. és annyit szedtem amennyit mondott, nem kevesebbet. előkészítés is megvolt.

  VálaszTörlés
 55. 54. Ildikó imre
  A bőrtüneteiden kívül más is volt? (bocs, most nem emlékszem kapásból, a másik topikban volt). Csak azért kérdezem, mert az lehet brómürítéses tünet. Külföldi fórumokban olvastam, sós vizet isznak rá. Persze, félelmetes, amikor egy ilyen előjön, de nem feltétlenül maga a jód okozza, sőt...

  VálaszTörlés
 56. 55. MW

  igazából mást nem éreztem. talán valami dobolást a fülemben. de pulzust mértem, és az normális volt. lehet hogy kicsit ellenállok a dolognak. a D vitaminhiány anno logikusnak tűnt, úgyhogy attól nem voltak tüneteim soha. de ebben a jód dologban nem hiszek annyira. van a two per day-ben, eszem tengeri dolgokat, és semmilyen tünetem nincs igazából, amire annyira kellene. most a maca-t elkezdtem azért szedni. ettől is dobol a fülem. érzem a pajzsmirigyemet és kicsit feszültebb vagyok tőle. ráfoghatnám, hogy pm túlműködés tünet, mert hasonlít rá, de annyi minden más is lehet. és lehet pszichés is, mert kicsit tartok tőle. de várnék egy hetet kb az efféle kijelentésekkel, mert más ha egy- két napig van egy tünet, és más ha úgy marad.

  mi a fenével eszünk annyi brómot, hogy ez ekkora probléma lehet? a sós vizet azonnal kihányom. még dolgozom a témán :)

  VálaszTörlés
 57. Sziasztok!

  Mit gondoltok errol? Szerintetek jo? Mert eleg olcso K-vitamin.
  http://www.amazon.com/dp/B00GZVM092?psc=1

  Koszi

  Kata

  VálaszTörlés
 58. 57 Kata

  De kár, hogy nem előbb szóltál, pont a héten rendeltem 5 mg-ost az Iherbtől. Amúgy, ha másnak is lenne kedve kipróbálni, az Amazonon keresztül 22 + 27 = $49 az összköltség, közvetlenül a forgalmazótól (http://supplements.relentlessimprovement.com) viszont csak $37. Na majd legközelebb, ha lesz rá keret :-)

  VálaszTörlés
 59. 52.  MW2014. augusztus 7. 21:25

  Azért szerintem a zárt csoportot ne hozzuk már ide ki, idézet szintjén... Magát az esetet persze lehet és érdemes is megemlíteni, én sem tudom a magyarázatát. Úgy látszik, sajnos ilyen is van.


  Zárt csoport ide, zárt csoport oda, azért ez elég lehangoló.
  Azt is megkockáztatom, hogy ez a Szabó V.László egy sarlatán. De mit keres ezen a blogon ?

  VálaszTörlés
 60. Dr. Mineral http://drmineral.hu/multivitaminnapi2 oldalán rátaláltam a Two per day magyarországi forgalmazójára. A magam részéről nem vagyok nagy vitamin fun, inkább hektikus fogyasztó, de kapcsolódva az immár kb. másfél hónapja folyó jódos témához, nézzetek rá a multivitamin összetevőire, mert tudom, hogy sokan szedtek Two per day-t. Természetesen az amerikai oldalon is olvashatóak ugyanezek az összetevők.

  Iodine (Atlantic kelp) 150 mcg - tehát ez a multivitamin tartalmaz jódot.

  Mellesleg - Szójababot, kukoricát és rizst tartalmaz. -, mint vivőanyag, de mondjuk én ezen soha nem akadok fenn, miután tudom, hogy az emberi szervezetbe valamilyen formában bevihetővé kell tenni a készítményeket. Olyanokat persze megértek, akiknek egy mikro grammnyi szója, kukorica és rizs is megárt.

  A jód szedésének mérlegelési pontja pl. az is, hogy: Hány éves vagy?, Milyen betegségeid vannak? Milyen gyógyszereket szedsz?

  Én még a multivitamint sem merem beszedni, mert nekem szükségem van egy olyan ember ítéletére, aki az én egyéni helyzetemet, betegségeimet, állapotomat, kórtörténetemet ismeri. Na, majd októberben megkérdezem a pharmakológus orvosomat a hatás-kölcsönhatás dolgában lezajlott Hashiomotos esetében?!

  Nekem az egyéni kísérletezéssel kapcsolatban komoly fenntartásaim vannak, de mindenkinek lelke rajta, nem lehetek és nem is akarok a "Megmentő" szerepben tetszelegni.

  VálaszTörlés
 61. 60 BB
  Szerintem ez a régi összetétel. Bár a szójabab benne van az újban is, de a rizst/kukoricát nem látom.

  VálaszTörlés
 62. 61. Zöld Béka
  Meglehet, hogy nincs a magyar oldal frissítve?! Gőzöm nincs.

  VálaszTörlés
 63. 59. régipaleos
  Feltételezem, ha régi paleós vagy, akkor van egy eredeti nickneved, nyugodtan írd meg a véleményedet azon.
  Én is támogatom, és hasznosnak tartom, hogy a tapasztalatainkat, azt is, amit másoktól hallottunk, osszuk meg, függetlenül attól, hogy pozitívak vagy negatívak. Csak így lehet reális képet alkotni valamiről. Azt kifogásoltam, hogy ha valaki leírja az esetét - akár pozitív, akár negatív kicsengésű - egy zárt csoportban, akkor azt legfeljebb úgy hozzuk ki ide, mint pl "valaki beszámolt róla, hogy ennyi és ennyi jód beszéedése után a pajzsmirigye...." stb, nem pedig monogrammal és idézettel. Ha ide akarta volna írni az illető, ahol ország-világ olvassa, akkor azt tette volna. Tehát ne éljünk vissza azzal, hogy tagjai vagyunk egy zárt csoportnak, és onnan ne idézgessünk, nem véletlen zárt az a csoport!
  Hogy ki sarlatán, arról lehetne vitatkozni. Milyen alapon minősítesz valakit annak? A paleóval kapcsolatban egyéni tanácsadóként pénzért működő embereket, akiknek a tanácsairól kiderült, hogy nem voltak hasznosak, de esetleg egyenesen károsak voltak, nem tartod sarlatánnak? Aki meg nem kér pénzt a tanácsaiért, de nem is mondja, hogy szedjetek jódot, mindössze elmondja a saját véleményét (és hangsúlyozom, nem kell megfogadni senkinek, aki nem ért vele egyet, vagy akinek nem meggyőző), azt annak tartod? Én fordítva gondolom.
  És ha SzVL sarlatán, akkor Dr Brownstein, Dr. Guy Abraham, Jorge Flechas és Dr Gabriel Cousens is azok? Megmondom neked, én nagyon szkeptikus vagyok az ilyenekkel, és a mai napig lázasan kutatom az ellenvéleményeket, meg azokat a cikkeket, melyek szerint ezek az orvosok sarlatánok (mert SZVL nem a kisujjából szopta ezeket az információkat, hanem a fent emlíatett orvosok kutatásaiból), de eddig még egyet sem találtam, aki hitelesen állította volna, hogy ezek az emberek sarlatánok. Amikor a jód negatív hatásairól szóli cikkeket olvastam, azok egyike sem a fenti orvosok dózisait és protokollját követte, hanem jódozott sóból és egyéb hasonló dolgokból indultak ki, amiről ki van mondva, hogy károsak lehetnek így.
  Az idézett eset (a begyulladt pajzsmirigy) viszont számomra is riasztó, ilyenről nem olvastam, de itt se ítéljünk egy az egyben, amíg nem ismerjük pontosan a körülményeket és a lehetséges magyarázatot.

  60 BB
  Bizony, van benne jód, mégpedig kelp (tengeri hínár) formájában, sem a forma, sem a dózis nem éppen jó pajzsmirigybetegség esetén. Én már korábban is tudtam, és amikor az orvosom nullára letiltott a jódról, el is gondolkodtam azon, hogy most akkor már multivitamint sem szabadna szednem? Nálam ez volt a löket, ami teljesen a másik oldalra billentett, mert ez egyáltalán nem tűnt számomra életszerűnek. Ha nulla a jódbevitelünk, és igaz (márpedig igaz), hogy a szervezetünk minden egyes sejtjének (különösképpen a pajzsmirigynek, a mellszövetnek, a bőrnek, a vastagbélnek a női és férfi ivarszerveknek stb) szüksége van jódra, akkor mégis, honnan gondolják az orvosok ezt pótolni? Mi vagyok én, két lábon járó pajzsmirigy? Nem csak abból a szervemből állok, amit védeni akarnak... Érdekes lenne megtudni, ezt a dilemmát hogyan oldják fel a tiltó orvosok... Én hallottam olyat is (zárt csoportban, ezért csak így, anekdotikus jelleggel mondom el), hogy x orvos a betegét még arról is letiltotta, hogy sebkezelésnél a Betadinhoz hozzáérjen.
  De azt teljesen megértem, hogy te,a speciális eseteddel óvakodsz az ilyesmitől. A legfőbb problémája itthon mindenkinek az, hogy nem tudjuk ezt orvosi felügyelet mellett csinálni, ezért tényleg csak azoknak ajánlatos, akik számolnak az esetleges következményekkel.
  A LEF magyarországi forgalmazója, úgy tudom, ez: http://www.vitabest.hu/

  VálaszTörlés
 64. Még annyit hadd tegyek hozzá, hogy mielőtt levonnánk a következtetést, hogy lám, a jód ártott valakinek, érdemes tudni, hogy egy Hashimotós autoimmun betegről van szó, akinek magas volt az antiTPO-ja, és hormont is szed mellé. Egyrészt az előadáson is elhangzott, hogy jódszedés előtt le kell vinni az antiTPO-t, másfelől pedig jódszedéskor az orvosok a hormont hozzáállítják a jódhoz, mert előfordulhat, sőt, gyakori, hogy a jódszedés beindítja az alulmúködő pm-et, és kevesebb hormonra lesz szükség. De nekünk nincs orvosunk, tehát nincs, aki ezt végezze. Mindenki csak ezt figyelembe véve kísérletezgethet!
  Az én pajzsmirigyem is beindult, bizsergett, majdhogynem sajgott, sőt, egyszer átmentem túlműködésbe is! Én pedig nem szedek hormont, és alacsony (bár emelkedett) az anti TPO-m. De azért nem hagytam abba az első napon, most az első hónapnál tartok hamarosan, és abbamaradtak ezek a tünetek. Tehát lehet, hogy kétnapi jódszedés és abbahagyás után nem kéne messzemenő következtetést levonni (de persze megértem, lehet, hogy súlyos tünetek esetén én is megijedtem és abbahagytam volna...)

  VálaszTörlés
 65. 63 MW
  régipaleos nem egyenlő régi vagy újdonsült blogozóval. Hogy ki a sarlatán, azt pedig a wiki is pontosan leírja.

  VálaszTörlés
 66. 64. MW
  Szerintem nem csak a jód terén van esetleges meggondolatlanság. Ezt tapasztalom a T3 orvosi felügyelet nélküli szedésénél is. Az orvosomnak felvetettem a T3-at, felvetettem a mellékvese fáradtság kérdését is. Tett ez irányú vizsgálatokat is. Nincs mellékvese fáradtságom. A T3 felügyelet nélküli szedését nekem nem javasolta. Átállított viszont a vérnyomáscsökkentőben alfa blokkolóra - lassan, fokozatosan, felügyelettel.

  Én nagyon jól emlékszem arra a korszakra, amikor a blogozók sorban - saját felelősségre - leszokóban voltak a vérnyomáscsökkentőkről. Nos, van, akinek bejött. Finoman szólva - nekem nem!, pedig én is a kollektív vélemény hatása alá kerültem - nem csak T.Cs. hatása alá :-)))

  Bekeverek ide egy másik témát is, amiben szintén a kollektíva hatása dominál.
  A kollektíva hatására sütik nagyon sokan a paleos magos sütiket.
  A kollektíva hatására is! szólják meg jelenleg a süti evőket - fitát tartalom, karciogén anyagok, sok szénhidrát címén.

  Ebben a témában pedig az igazság az olyan sütievő egészségesek mellett szól, akiknek a paleo miatt hiányzik a szénhidrát. A betegek - más téma, mint pl. én :-) Nekem nem hiányzik a szénhidrát. Volt időm 50 év alatt megszokni :-) Nekem tökéletesen bevált a lowcarb paleo. A múltkoriban feltettem az "Étrendemet" a blogomra, és csodálkozó hozzászólást kaptam.

  VálaszTörlés
 67. MW

  Mi ez a szenes fogmosás? Elkezdted? Láttam az Antalvali.com-on szenes fogkrémet.

  VálaszTörlés
 68. 51. Ildikó Imre
  "... miket éreztél amikor a maca-t elkezdted szedni. ..."

  Mintha beszedtem volna egy Viagrát. Semmivel nem lehetett elmulasztani ezt az érzést. Tegnap próbát tettem, megdupláztam az adagom Macából, és újra éreztem ezt. Mert ugye van az a dózis, amitől nem lehet ezt érezni, ez nálam a csapott kávéskanál negyede, harmada. Hogy miért erőltetem ezt a dolgot, azt csak az érti meg, aki már nem menstruál. Nem úgy van az, hogy egy kellemetlenségtől, a fájdalmas mensestől megszabadul az ember, és minden más úgy működik, mint fiatalkorában, hanem ehelyett sokkal rosszabb jön, mint a menses volt. Hogy ez miből áll azért nem részletezem, mert a végén kivág engem innen Gábor. Aki ebben a korban van, az úgy is tudja miről beszélek. Jelenleg a jód vagy a Maca+jód vagy hialuronsav vagy valamitől visszafordult ez a leépülés. Az orvosi elképzelésekkel tisztában vagyok amit a nemi hormonok leállására kitaláltak, abból köszönöm nem kérek. Jelenleg az orvosi módszerektől százszor jobban félek, mint a jódtól.

  VálaszTörlés
 69. kitöröltem a zárt csoportos idézetet. bár nevet nem írtam, csak monogramot. szerintem ez így rendben lenne, de ha nem tetszik, hát kiszedtem. én azt gondolom, nem azért zárt a csoport, mert nem akarják hogy az emberek tudják x-ról y-ról hogy jódhiányos. sokkal inkább a hülyéket (bocs) lehet így kiszűrni, akik ezredszer is megkérdezik hogy miről is van itt szó...meg trollkodnak mindegy mi a téma.

  VálaszTörlés
 70. Rozicska 68.

  hát lassan meggyőződésemmé kezd válni, hogy nekem az érzékelési küszöböm totál máshol van mint az átlag. én nagyjából semmitől nem érzek semmit. ha nagyon koncentrálok, ki tudok sajtolni valami "talán dobol a fülem", vagy hasonló dolgokat, de ezekben sose vagyok igazán biztos. én 500 mg-os maca-t szedek, egyet vagy kettőt naponta. az van ráírva hogy ennyit lehet. nem mondanám, hogy érzek valamit.
  én menopausa elhárításból fitoösszrogéneket szedek már állati régóta, meg növényi progeszteront, meg dhea-t, meg most a maca-t, régebben don quai-t, de arról aztán rosszat olvastam, és abbahagytam. anyám egy másik emberré vált a menopausa után, ettől annyira félek, hogy akár hormonpótlásba is belemennék, ha muszáj lenne.
  milyen mázlid van, hogy tudsz porokat beszedni. én mindent kihányok. a sós vizet, a rossz ízű vagy fura állagú dolgokat, de akármi normálisat is, ha közben valami olyanra gondolok. túl sokáig voltam bulímiás.

  azért te a leépüléstől szerintem odébb vagy még jócskán. agyilag legalábbis úgy tűnik nem is akárhogy bírod :)

  VálaszTörlés
 71. 66. BB
  A kollektív tudatban igazat adok neked. Mindannyiunkat befolyásol ez valamennyire, bárhogy is szeretnénk elhatárolódni, és önálló döntéseket hozni. Én is elmentem egy felkapott sztár-orvoshoz, mert épp endokrinológust kerestem, és őt tartotta a többség a tutinak. Hát, mit mondjak: alaposan csalódtam benne, nem különbözik semmiben akármelyik endós doktortól (az én tapasztalataim szerint). A T3 felügyelet nélküli szedése lehet kockázatos dolog, mégpedig a felügyelet nélküliség miatt. De könyörgöm: az nem kockázatos, amikor jársz egy orvoshoz, és ez annyiból áll, hogy bedugod a TSH-eredményedet a küszöb alatt, ő meg kiadja rá a receptet a szintetikus T4-ről? Hogy nem vesznek tudomást a tüneteikről, nincs rájuk megoldás? Az egyetlen kártyájuk a T4 mennyiségével való játszadozás... A többség orvos tekintetében nincsen olyan irigylésre méltó helyzetben, mint te, hogy személyre szabottan törődik vele az orvosa. Sajnos, az orvossal való találkozás után arra jön rá sok beteg, hogy statisztika és protokoll szerint kezelik, nem törődve az egyéni sajátosságaival. Nekem pl azt mondta ez az orvos, biztosan autoimmun a pajzsmirigy alulműködésem, nem is kell antitesteket nézni hozzá, mert mindenki az. Honnan eza magabiztosság? Mert a többségnél így tapasztalta? (és azt honnan, ha meg sem nézeti ezeket az értékeket?). Azt is mondta, nem vagyok jódhiányos, mert már túlzásba vitték a só és egyebek jódozását. És ezt honnan vette? Megmérte a jódszintemet? Megmérték a lakosság jódszintjét? Nincs is itthon ilyen vizsgálat, tehát ez max csak egy külföldről vett feltételezés. És ha nem voltam jódhiányos, akkor mitől múltak el most, hogy jódot szedek, a tüneteim, mitől töltődött fel a bőröm, a szemem? Na, erre mondom, hogy ezzel az erővel már magamat is kezelhetem.... Nem a T3-mat önállóan szedők a felelőtlenek, hanem sarokba vannak szorítva, mert nincs orvos, aki törődne velük. Rengetegen jól vannak a hormonszedéssel, megint rengetegen viszont különböző tünetekre panaszkodnak, amiket a hormon okozott, vagy rosszabbodott/nem múlt el tőle a rosszullétük. Nincs egységes gyógymód mindenkinek, az orvosok mégis egységesen kezelnek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én azt tartom valóban rossznak, ahogy Te is mondod, hogy ész nélkül követnek az emberek dolgokat. Valaki, akár egy identitás nélküli ember bedob valamit, egy ötletet, és sokan kritikátlanul átveszik, terjesztik, követni kezdik. Semmiből felbukkanó paleo vagy egyéb "szaktanácsadók" válnak sztárrá, és úgy járnak hozzájuk egyéni konzultációra és kezelésre, mintha orvosok lennének. (ezen nem változtat az, hogy az orvosok többségéről is lesújtó a tapasztalat). Persze, nem szabad ész nélkül követni senkit és semmit, utána kell járni. Én többtucat cikket, fórumot és könyvet elolvastam a jóddal kapcsolatban, mióta érdekelni kezdett.
   Azt viszont nem tartom divathullámnak, hogy kezdünk rájönni, a sütik, kenyerek, édesítőszerek, pótlékok talán mégsem a paleo legjobb útja. Ez öt éve jó ötletnek tűnt, persze, de azóta nekem a saját káromon kellett rájönnöm, hogy mégsem: a paleo mellett tönkrementek a fogaim, és évek alatt sem rendeződtek az emésztési problémáim, puffadások stb. Nálam ez a maglisztek és a fruktóz számlájára írható, és egyre többen mondják ezt rajtam kívül mások is.A pajzsmirigy problémám rosszabbodott - ez utóbbi persze nem a maglisztek miatt, de rá kellett jönni, hogy a paleo önmagában nem old meg mindent, pedig a gyógyulástörténetek ezt a benyomást keltik. Vannak dolgok, amiket nem tudok megmagyarázni, és senki más sem tudja: az éhomi vércukorszintem miért olyan magas 5 év paleo mellett? A homocisztein szintem hogyhogy a ref-tartomány felett van? És ez nem jelez előre mindenféle veszélyeket? Talán a sikertörténetek mellett kéne egy olyan rovat, ami a fail-ekről szól, mert ilyen is van mindig. Az a gond, hogy ugyanaz történik, mint régen: ha minden csupa pozitívum, akkor hajrá, ha valami baj maradt vagy netán rosszabbodott, az a te hibád, biztosan nem jól paleóztál. Vagy nem tudjuk, leírunk. Az engem nem vigasztal, hogy xy, akinek az a legfőbb problémája, hogy leadja a túlsúlyát, mert az egy csomó mindent megold nála, búzaliszt helyett maglisztből sütöget, és neki az még mindig jobb, mint amit régebben csinált. Attól még jó lenne kimondani, hogy nem ez a paleo. Szerintem egyébként csak Magyarországon vagyunk így elszállva a maglisztekkel, ezt a sütögetési lázat nem látom a külföldi fórumokon. Eltolódnak a hangsúlyok, bizonyos alapanyagokat kikiáltottunk mumusnak, másokat viszont korlátlanul alkalmazunk, pedig lehet, hogy rosszabbak, mint a mumusok.
   Az meg nem a mi hibánk, hogy leírjuk, mi történt velünk a jódszedés kapcsán, erre mindenki csinálni akarja, de meggondolatlanul.
   Bocs, hogy hosszú voltam, de már ki kellett egyszer írnom magamból...:-)

   Törlés
 72. 67. Ősasszony
  Én Denise Mingertől olvastam az aktívszenes fogmosást, aki eléggé beleásta magát a fog-témába, de még nem próbáltam ki.

  VálaszTörlés
 73. BB
  Még annyit, hogy ha túl alacsony a CH-bevitel valakinek, akkor messze nem a maglisztek a legjobb megoldás. Én azt mondom, akkor az édeskrumpli, de még a sima krumpli vagy a basmati rizs is sokkal jobb, mert az csak felviszi a vércukor szintet, a maglisztek viszont kihajtják az ásványi anyagokat, vitaminokat,és erre a fogaim a legjobb tanúk.

  VálaszTörlés
 74. 70. Ildikó Imre
  Így jár az ember, ha nem akarja nevén nevezni a gyereket, nehéz kitalálni, hogy mit akart mondani. :-) Nem a hőhullámokra gondoltam, és nem is az agyi leépülésre. :-) Egy nyálkahártyáról van szó, az orvosi gyógymód erre a hormonpótlás és az Ovestin krém. Nálam 10-15 évvel idősebb nők leveleit olvasgatva az interneten, ennek az állapotnak az lehet a vége, hogy ülni is csak fájdalmak árán lehet. De nem is kell 68 évesnek lenni, egészen fiatal, 30-as nők is leírnak hasonló panaszokat, ez a folyamat tuti, hogy nem csak a kor miatt lecsökkent hormonok miatt indul be. A 30-as nincs menopauza után. Hogy mekkora szükségünk van a testnedveinkre az csak akkor válik világossá amikor eltűnik, pl. ha a szemen nincs könny, nem is lát az ember, és olyan, mintha a Szahara összes homokja a szemünkben lenne. Ebben a nyálkahártya visszaépülésben, a nyákok termelődésében nekem óriási javulást hozott a jód, de még nem vagyok 100%-os.

  VálaszTörlés
 75. ildiko Imre
  Fitoösztrogének alatt ugye nem szójakészítményeket értesz?

  VálaszTörlés
 76. 71., 73. MW - I. részlet

  Miután egy hosszú válaszra inspiráltalak, így végig haladok azokon a gondolatokon, melyekre reagáltál, és én is érdemesnek tartom a viszontválaszt:
  1. Sajnálom, hogy csalódnod kellett az endokrinológusban. Alapvető hibának a pajzsmirigy kezelésében azt tartom, hogy miután ez komplex betegség nemhogy csak egy jó endokrinológusra, hanem egy orvoscsoport együttműködése lenne szükséges - minimum endokrinológus-belgyógyász-pszichiáter. Egyébként a TSH-méréssel kapcsolatban, és annak orvosok által mindenek felettiségét hangsúlyozva, azért mégis csak kell lenni valami mögöttes szakmai tudásnak, hogy egy ország összes endokrinológusa - még a sztár is elsősorban a TSH-eredményre kíváncsi?!
  2. Nekem rendkívül szimpatikus a másokért való tenni akarás, de azok a források, melyeket mindketten tájékoztató alapként ismerünk - mennyivel megbízhatóbbak, mint egy orvos, amikor halvány lila sejtelmem nincs, hogy az illető kicsoda?! Neki működik egy módszer, kutakodik a témában, másoknak is működik, de nem tudhatni, hogy hány embernek?! Nyálteszt és T3 - rendben, de számomra egészen elképesztő, hogy egyetlen egy a témára szakosodott orvos nem áll e mellé?! Kb. fél éve megcsináltattam az összes labort, amit a nem endokrinológus vonal ajánl és kértem labor orvosi konzultációt. Egy fiatal 35 körüli orvos fogadott. Ő nekem azt mondta, hogy ismeri a nyálteszt módszert, de ma már megbízható labort tudnak vérrel is biztosítani a kortizol szint mérésére, a mellékvese fáradtság kontrollálására. A saját kezelőorvosom sem vall mást.

  Lehet, hogy "D-vitamin" szindrómával állunk szemben??? Elképzelhető.

  Nem akarok még egyszer "kísérleti nyúl" lenni, mert egy életem van, és már nem is vagyok fiatal. Akinek a jódos rosszulléte ide be lett idézve, mellesleg T3-at is szed orvosi felügyelet nélkül.

  Mélyen egyetértek azzal, hogy "tapasztalat" alapján kezelnek bennünket sokan. Maga az orvosom mondta, de ez minden szakmára igaz, hogy attól még, hogy valakinek van valamiről papírja, attól még nem lesz a szakmájának értője is. Mellesleg megjegyzem, hogy én az orvosomtól elfogadok olyan dolgokat, melyek a hagyományos nyugati orvoslás szerinti protokollba tartoznak, mert amióta ismerem = JÓL VAGYOK! Számomra ez a lényeg, hogy élhető életet tudok élni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. II. rész
   2. Sütik és kenyerek kérdése
   A sütik és kenyerek, a magok fogyasztása ellen lehet szólni. Én magam sem eszem. De - kitörne itthon a forradalom, ha a férjem és fiam számára nem lenne itthon "legalább" paleo kenyér. Arra rá tudtam venni őket, hogy paleosan étkezzenek, sőt a fiam barátnője és családja is teljes pártfogóm - ez nem kis dolog! Így szerintem ahhoz a kérdéshez lyukadtunk ki, mint oly sokszor, hogy a paleonak vannak irányzatai.

   Nem kis dolog, szerintem nem kell lebecsülni azt a paleos etapot, amikor alapjaiban már valaki elfogadta az elveket, követi is, de nem tud, és főleg nem is hajlandó pl. a kenyérről lemondani! - Nos, slusszpoénként - miközben írom a válaszomat - éppen most tört ki itthon egy forradalom amiatt, hogy miért nincs kenyér :-)

   Jó magam meglehetősen puritán paleot követek, tehát én tisztában vagyok a magokban lévő fitát ásványi anyagot felszívó hatásáról. Éppen azt említettem, hogy amikor az oldalamon leírtam, hogy én mit eszem, akkor kaptam miért?-es kérdést.

   Ez a beszélgetés pl. most nagyon jó, mert miután befejezem a választ, fokozatosan elkezdem szétválasztani olyan címszó szerinte a nálam lévő recepteket, hogy "szalon paleo" és "puritán paleo" - ketogénre már korábban is írtam jelzéseket.

   A sütögetés egyébként a kezdet kezdete óta van. A magam részéről kizárólag a fenti jelzéseket tudom megtenni. Nagy az olvasottságom, ezért bízom abban, hogy sok emberhez eljut az információ. Ugyanakkor én nem vagyok 100%-osan szalon paleo ellenes, mert igenis számít, hogy a paleos szemléleten keresztül számomra fontos emberek eljutnak a nem problémamentes, de egészségesebb táplálkozáshoz, akik pedig nem a hozzátartozóim, azoknak pedig tartozom a korrekt tájékoztatással.

   Mondjuk személy szerint nekem a csak felviszik a vércukorszintet nem jön be - tehát én tutira nem fogok se édes krumplit, se rizst enni :-) Van igen sok lightos édesség - zöldség és gyümölcsalapúak, amit viszont lehet fogyasztani.


   Törlés
 77. 75. MW

  nem szója. és nem lenmag. de minden más :)

  VálaszTörlés
 78. 68. Rozcsika:

  Hát úgy látszik, én szerencsés vagyok, mert azt se tudom, mi az a menopauza, pedig már pár éve benne vagyok :). Nekem semmilyen kellemetlen tünetem nem volt, mintha mi sem történt volna, észre sem vettem, csak annyit, hogy egyszerűen fokozatosan elmaradt a menses, ami addig sem volt soha fájdalmas.
  Kíváncsi lennék, vajon a természeti népeknél hogy van ez a nőknél, ők is ekkora traumának élik meg? ( pl. amit Ildikó is említ, hogy az anyukája teljesen más ember lett :(.
  Meg hogy jön egy még fájdalmasabb valami...nekem nem jött. Nem szedek rá semmit.

  Ildikó, ne félj, hátha te is megúszod :). Ne erőltess magadra olyat, amit nem bírsz.
  .

  Klóros víz téma:
  ami a csapból kijön, az tulajdonképpen nem klóros víz, mert amikor az elemi klórt belevezetik a vízműveknél a vízbe, az rögtön reagál a H2O-val, és így hipoklóros sav + sósav keletkezik. Tehát a csapvízben mindenképpen van sósav, de az olyan pici, hogy teljesen elhanyagolható. Csapvíz = hipoklóros savas víz +sósav.

  VÍZ FERTŐTLENITÉSE

  Ez a reakció a víz állásakor visszafordul, amint a klórgáz elillan a vízből, tehát azért érdemes állni hagyni. A sósav miatt nem aggódnék egy percet sem, mert ha iszol egy pohár citromos vizet vagy Mg-citrátos vizet, az abban lévő sav sokkal jobban marja a nyelőcsőnyálkahártyát, mint a vízben lévő sósav.

  Én inkább aggódnék a klór-fenolok miatt, amit a fenti linkben leírnak,

  "A klór (valójában a vízben kialakuló hipoklóros-sav) az emberi tevékenység következtében a felszíni, vagy felszínalatti befogadókba jutott szerves szennyezőanyagok, valamint a természetes eredetű szerves anyagok egyes csoportjaival reakcióba léphet daganatos megbetegedést is okozó THM (trihalo-metán) vegyületek képződését eredményezve.
  Mivel a THM vegyületek rákkeltő hatásúak (karcinogén vegyületek), ezért a szabvány rögzíti az ivóvízben megengedhető maximális koncentrációjukat. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a megengedett THM szint: 50 µg/L.
  A vízbe fertőtlenítési céllal adagolt klór egyéb szerves anyagokkal, például az ipari szennyvizekkel kibocsátott fenolokkal, fenol származékokkal is reagál, és – a néhány ug/L koncentrációban már kellemetlen szagot okozó – klór-fenolok képződnek.
  A klórt, mint fertőtlenítőszert tehát nagy körültekintéssel kell alkalmazni és általában csak ipari, jól ellenőrzött feltételek mellett lehet biztonságosan kivitelezni az ivóvíz klórozását. "  VálaszTörlés
 79. 78. Macskacicó

  én mindent megteszek amit tudok. szedek csomó gyógynövényes cuccot rá, tartom a paleot, szedem a rengeteg vitamint, nem eszem maglisztes dolgokat se. sajnos pszichésen kicsikét túlrettegem a dolgot. pechemre mindig könnyen izzadós voltam, ahányszor melegem van, már rögtön hőhullámot vizionálok. ráadásul ingázunk Anglia és Magyarország között, állatira más az időjárás, az angol nyár nagyjából 20 fok körüli, viszont mi a tengerhez közel lakunk, tehát nem ritka 90%-os páratartalom. amire mindig át kell állni. és éppen hogy átállok, és már megyek vissza. ráadásul én feszültségre is sokszor verejtékezéssel reagálok. így aztán nem könnyű észrevenni, hogy ez most milyen izzadás. nekem más tünetem nincs, és ugyebár ez se biztos hogy van :) alvászavarról beszélnek még, de az nekem gyerekkoromtól van. hálistenek a Rozicska féle rettenet tünetek nincsenek. és vérzésem is van. most olvastam, hogy a zsálya sokaknak beválik izzadásra. a zsálya amúgy is jó hatású gyógynövény. kipróbálom.

  VálaszTörlés
 80. 76. BB
  Rendületlen, szinte már naivitásig fokozódó bizalmadat az orvosokban nem osztom. Ezzel persze nem megszólni vagy bírálni akarlak, neked valószínűleg jók a tapasztalataid. De az a logika, hogy ha nem lenne elég a TSH-mérés, akkor bizonyára méretnének mást is (másutt ugyanezt a kemóval kapcsolatban szokták említeni: ha a kemó tényleg mérgező lenne, nem alkalmaznák, illetve ha egyes alternatív rákterápiák hatásosak lennének, biztosan alkalmaznák a mainstream orvostudományban), szóval ez túlzott jóhiszeműségre utal. Az orvosok azért utasítanak el helyből olyan dolgokat, amik nem részei az orvosi status quo-nak, mert ostobák. Illetve, nem úgy ostobák, mint mondjuk a sarlatán természetgyógyászok, hanem inkább csőlátással gondolkodnak. Hiába tanultak egy csomót. Vagy épp azért nem tudnak kitekinteni onnan.
  A szememben egyáltalán nem számít, hogy ha valaki mond valamit, akkor mi a végzettsége. Hallottam én már nem-orvosoktól, biológusoktól stb sokkal okosabb dolgokat (lásd mindjárt példának szengab-ot). Nekem a probléma a végzettség nélkülieknél nem ott kezdődik, amikor elmondják,amit másutt olvastak, tanultak, rájöttek, és megosztáják másokkal, sőt, javasolják, hanem ott, amikor ebből valaki egyéni praxist nyit, és pénzért kezel, egyéni tanácsot ad. Ez rendkívül „bátor” dolog. A vak vezet világtalant jelensége érthető, kellő kritikával kell kezelni minden infót, én is rossznak tartom, amikor mindenki ész nélkül követni kezd egy ilyen embert, de a kliens-fogadás rendkífvül felelőtlen, pláne, amikor az illető maga sem tud sokkal többet a többieknél, csak összeolvas valamit, és ez alapján klienseket fogad. Mondom, ezen nem változtat az, hogy tkp az orvosok egy része is majdhogynem dilettáns módon kezeli a betegeit, legfeljebb ő a protokollal lefedezi magát, mindaddig, amíg azt követi, nem lehet baja (lehet, hogy a protokoll a nyitja annak is, miért minden endokrinológus csak a TSH-t nézi:)).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fogalmam sincs, hogy miért jobb a nyálteszt, vagy hogy jobb-e, mert nem néztem utána, nem érint a dolog egyelőre. Ennek egyszerűen utána lehetne nézni, és érvekkel felfegyverkezve érdemes orvostól kérdezni, máshogy nem. Én a jódos véleményemet sem arra az egy emberre alapítom, aki megismertette velem. Elolvasom, amiket ő is elolvasott, és más dolgokat is, kutatok a témával kapcsolatban, nem csak az egyértelmű, direkt dolgokat, de olyan irányból is, ami meglepő cikkekhez vezethet, amik igazolhatják vagy éppen cáfolhatják az elméletet.
   Azt teljesen megértem, hogy valaki, mint pl te, akinek az egyensúlya kicsin múlik, és most jól van, nem kezd bele egy új, többek által vitatott dologba, ami felboríthatja ezt az egyensúlyt.
   Abban teljesen egyet értek, hogy aki nem akar lemondani a kenyérről, annak esetleg a gluténmentes változat (maglisztek) jobb alternatíva lehet. Érdemes itt a pro és kontrát mérlegre tenni. Ugyanakkor sokaknak káros is, mert hamis biztonságérzetet kelt, azt sugallja, hogy ebből aztán büntetlenül ehet, mert egészséges. Egy csomó dologgal kapcsolatban áll ez. És amikor nem javul, vagy más bajai lesznek, akkor csak néz, hogy ez most mitől lehet. Én sem vettem észre évekig, hogy pl a fogromlás a maglisztektől lehet. Egyébként a kenyeres korszakomban ez a romlás nem volt ilyen erőteljes, elképzelhetőnek tartom, hogy ebből a szempontból (ásványi anyagok kihajtása) a maglisztek még károsabbak, mint a gabonafélék. Ennek utána kéne nézni még egyszer, alaposabban.
   Én már olvastam olyat is, hogy itt vagyok xy-ban, paleózni szeretnék, de nincs egy bolt, ahol paleós alapanyagokat lehet szerezni, hogyan paleózzak normálisan? Ez az illető komolyan hitte, hogy a paleo a shopok választékát jelenti, és fel sem merült benne, hogy a hentes és zöldséges az, amit ő keres, elsősorban. Vagy a bolt, amelyik úgy hirdeti magát, hogy itt aztán mindent megtalálsz, ami a paleo táplálkozáshoz kell? (Persze, mindent árul, csak húst, tojást, zöldséget, gyümölcsöt nem…). Ez nem csak az újak paleóról alkotott elképzelését rongálja, de a paleokritikusok is táptalajra találnak, amikor egy-egy ilyen paródiát látnak. Nem, mintha érdekelne engem, hogy mit mondanak a paleokritikusok, de a paleo hírét mégis csak rontja. Tehát rendben, ne törjön ki a forradalom otthon, aki akar, egyen ilyeneket, csak esetleg nem kéne olyan nagy hévvel paleónak titulálni ezeket.
   Szerintem a paleón belüli eltérések fő választóvonalai nem itt húzódnak (a kenyeres-sütis-kompromisszumos és a semmi kompromisszum között), hanem abban, hogy a makronutriensek milyen arányban vesznek részt a táplálkozásban. Mert ha megnézzük a természeti népeket, akkor ott az az egyedüli különbség, hogy mennyi zsírt, fehérjét, szénhidrátot esznek, milyen formában illetve ezek aránya, de abban közösek, hogy feldolgozott élelmiszereket nem vesznek magukhoz. Vagy láttál már természeti embert édesítőszerezni, maglisztből sütögetni? (ez persze most egy teátrális és provokatív kérdés:))
   A te blogodban egyébként mindig is becsültem, hogy próbáltál különbséget tenni szigorú és kompromisszumos között, próbáltál hiteles lenni, megfelelni a „tudomány” aktuális fejlődésének, ahol épp tartottunk mindig. De ez nehéz neked is, mert voltak/vannak tévútjaink.

   Törlés
 81. Most találtam egy blogra, az a címe, That Crazy Pharmacist (Az az őrült gyógyszerész). Egy gyógyszerész megpróbál különböző, a szkeptikusok (amilyen ő is), az orvostudomány, gyógyszerészet által kapásból sarlatánságnak minősített módszereket, gyógymódokat górcső alá venni. Egészen pontosan a hatásmechanizmusát elemzi, elfogulatlanul.(elsősorban rákterápiával foglalkozik)
  Ő írt egy cikket a jódról is. Úgy jutott ide, hogy rájött, az egyébként sarlatánnak bizonyult alternatív guruk által gyakorolt rákterápiák egy része mégis működik (persze messze nem mind). Kíváncsi volt, vajon mi lehet ezekben a közös elem, ami miatt néha sikeresek. És arra jutott, hogy ez a közös elem a jód... Megvizsgálta a jód irodalmát és hatásmechanizmusát, és végül ő, a mainstream gyógyszerész, arra jutott, hogy mindenkinek, de elspsorban a nőknek napi 6.25mg-12.5mg jódot kéne szednie.
  Egyébként az olvasmányaim alapján kezdem azt hinni, hogy a jód egy olyan alapvető és sutba dobott, démonizált anyag, mint a D-vitamin volt.

  VálaszTörlés
 82. 79. ii
  Ha tudsz izzadni, akkor nem is vagy jódhiányos. Ne felejtsük el, hogy Te 6 éve szedsz Two-per-day-t, tehát eszel jódot. De itt mi, a Szendi-blog környékén, autoimmun pm betegek, 3-4 éve nem ettünk jódot, meg akinek az endokrinológusa eltiltotta a jódtól. Amit leírtam magamról az simán a jódhiánytól is kialakulhatott, remélem, és nem a kripliségem jele.

  81. MW
  Ez a gyógyszerész nem említett olyasmit, hogy a betegei melle növekedni kezdett a jódtól?

  71. MW, 76 BB
  Nem kell szabadkoznunk, ha 2 éve még nem tudtuk a tutit, itt mi nem tankönyvet írunk az orvostanhallgatóknak, ez csak egy hangos beszélgetés folyam, ami 4 éve tart. Ide kívánkozik egy Szent-Györgyi Albert idézet:
  "... Egy új területen tett első lépések meglehetősen rázósak, és teljes bizonyossággal csak akkor kerülhetjük el a tévedést, ha nem dolgozunk vagy legalábbis elkerüljük az új területeket. ..." (Az élő állapot c. könyvéből)
  Nagyon szórakoztató Szent-Györgyit olvasni, tulajdonképpen ő saját magával és tudóstársaival blogozott egész nap, csak akkor még papíron, egymásnak írogattak próbálkozásaikról, szó szerint próbálgattak anyagokat, dózisokat növelve, csökkentve, azt figyelve, hogy mi történik erre, agyaltak, hogy miért az történt és miért nem más. Pont úgy, mint mi most a jóddal. Jó fej hapsi volt enyhe szómenéssel megáldva.

  VálaszTörlés
 83. 81. MW
  Csatlakozom ahhoz a próbálkozáshoz, hogy én is megfogalmazzam, hogy milyen állapot az, amikor az ember több Lugolt szedett be, mint kellett volna. Ma úgy érzem, hogy ez történt.
  Olyan, mintha egy versenyló lennél, aki már rohanna, mint az őrült, de még a rajtnál próbálják visszafogni. És ha végre gyalogolhat, intézkedhet, erőlködhet, akkor jobban lesz. Tulajdonképpen a kávéra nincs itt már semmi szükség nálam, aki jódot eszem, csak hát én annyira szeretem, a béka segge alatti vérnyomással eddig leélt életemnek annyira a része volt, hogy nem tudom letenni az íze miatt.

  VálaszTörlés
 84. Rozcsika
  Ennek a gygyszerésznek nincsenek betegei, csak szemügyre veszi - gyógyszerész szemmel - a csalásnak minősített jelenségeket. Viszont egy ismerősöm, aki jódot szed, épp ezt a mellnövekedést említette mint hatást.
  Nálam a túlműködés nem volt ilyen kellemes, először igen, úgy éreztem, energizált vagyok, de azután ebből túl sok lett, a fülemen akartam kifolyni, és nem múlt el az aktivitástól sem, csak egy nap múlva. Viszont most újra tudok izzadni, amit eddig nem tudtam, sport közben sem.
  Egyet értek, nem követünk el hibát azzal, hogy beszélgetünk, és közben esetleg hülyeségeket is mondunk. Aki a kutatásairól könyvet ír, és később kiderült, valamiben hülyeséget írt, mert akkor így tudta, az sem követ el hibát. Ő csak leírta, mit talált, mire jutott, és közkinccsé tette.
  Hibát az követ el, aki a pillanatnyi tudásából egyből klientúrát csinál, és egyéni tanácsokat ad embereknek. Tehát lehet hozzá időpontot kérni, fizetsz x forintot, ő meg megmondja, hogy mit kell csinálnod a betegségeddel, tüneteiddel, táplálkzásoddal. Ez nem hiba, ez etikáltlan.
  Rozcsika, te már lassan egy szexistennővé avanzsálsz!:-)

  VálaszTörlés
 85. MW, Rozcsika :-)

  Természetesen én is beszélgetésnek fogom fel a fórumozást, és még a tetejében számomra a ti esetetekben nem anonym emberekkel beszélgetek :-)

  Bennem nincs naivításig fokozódó bizalom az orvosok iránt :-))) Én csak felvetettem, hogy talán mégis van olyan orvos széles egy hazánkban, aki ért a szakmájához, bár még az elvándorlás is rátesz egy lapáttal, hogy a számuk és pont a jóké - egyre kevesebb. ..., én éppen az orvosok áldozata vagyok, vagy azért azt is mondhatnám, hogy az életem során nem produkáltam a betegségemhez kapcsolódó súlyos tüneti előjeleket, melyekről sokszor olvasok. Puff neki, megint felmentem őket :-); de honnan a búbánatból gondolta volna bármelyikük, hogy egy dinamikus, életvidám, "csupán" hízásra hajlamos beütéssel, amit mellesleg volt kitől örökölnöm - egy lezajlott Hashiomotos lesz belőlem?! 57 éves koromig még beteg sem voltam - ja 20 évesen szültem egy vesekövet, 36 évesen szilánkokra törtem a könyököm, 40 évesen szültem egy gyereket egy komplikációmentes terhesség után. A sebész, aki a könyökömet összerakta - a hivatásának a magaslatán állt. A szülész a császármetszést komplikációmentesen vezényelte le. A jelenlegi orvosom is kiváló. ..., na igen, azért közben "megkóstoltam" néhány igen csak gyengécske orvost - pl. a közepes házi orvosaimat, a kardiológust - aki 2 heti 220-as vérnyomásomra végül széttárta a karját tehetetlenségében, a pszichiátert - aki nem ismerte a más orvosokkal való csapatban való munkát, nem utolsósorban T.CS-ti is volt szerencsém megtapasztalni. Szerintem a Dél-tepsiben Sárközy doktornő nem rossz, csak nem jártam hozzá; alapos és körültekintő vizsgálatokkal állapította meg a Hashiomoto-t. Akkor hagytam ott, amikor azt mondta, hogy nem meri bevállalni a hormonemeléses fogyás levezénylését. Egyszóval oda akartam volt kilyukadni, hogy igenis vannak jó orvosok, és én nem hatódom meg a diplomától, de ahhoz, hogy valaki a szakmájának mestere legyen azért jobb kiindulási alap, ha vannak előtanulmányok és van praxisbeli tapasztalat.

  Olyan ciki körülírni, mert nem akarok személyeskedni, de könyörgöm - attól, hogy valaki vezet egy pajzsmirigyes blogot, attól, hogy divatossá válik a táplálkozásbeállítás szószólójának lenni - ez engem miről győz meg??? Arról, hogy önzetlenül tanácsot ad, aztán vagy bejön a tanács jó hatása vagy nem. Hol van mindez dokumentálva??? ..., vagy a táplálkozás tanácsadó is mondta nekem éppen a PaleoFesztiválon, hogy nekem a T3 kellene, amit csak illegálisan lehet beszerezni, de ezt csak a saját szakállamra természetesen - ő semmilyen felelősséget nem vállal.

  Szengabot már 5 éve ismerem -, s természetesen különösképpen a munkáin keresztül. Ő nem olyan személyiség, aki szentírásként hirdeti mindazt, melyet kutatott. Ő rendelkezik a klinikai szakpszichológia míján orvosi ismeretekkel, a matematikus volta olyan képességeket kölcsönöz neki, hogy a rengeteg szakirodalmat, amit elolvas, azt ragyogóan tudja szintetizálni és főleg lexikálisan az agyában megőrizni, kiváló az írói vénája és ezért népszerű stílusban mindezen ismereteket remekül át tudja adni az olvasóinak. A jellemzéshez még hozzátartozik az is, hogy soha nem hallottam tőle dogmatikus kijelentéseket. Miután szengab sem hibátlan, ezért én sem követem őt "Istenként", melyért szerintem meg is sértődne :-)

  Ameddig nem beszélgettem veletek, addig még azt sem tudtam, hogy a TSH 2.0 alatt mondható jónak. Én a 3.8, 4.0 körüli gyógyszerrel beállított TSH-mmal vígan elvoltam.

  VálaszTörlés
 86. Szerintem az orvosok azért kezdik a TSH-nál, mert ez ad a pajzsmirigyről alapinformációt. Az már más kérdés, hogy még ezt az értéket is mindegyik másként értékeli. A pajzsmirigybetegségek gyógyítása - ez nem vigasz számunkra -, de gyerekcipőben jár. Én már annak örülök, hogy van hormon, mert a nulla pajzsmirigy valamikor egyenlő volt a véggel! - disznóból kivont természetes pajzsmirigy ide, vagy oda. Ha visszagondolok a dédnyagyanyám, nagyanyám korosztályára és a tőlük hallott mondókákra - életemben nem hallottam tőlük pajzsmirigy betegekről. A glutén fehérje annyira hasonlít ugyebár bizonyos emberi fehérjékhez, hogy az immunrendszer nem ismeri fel, és a test maga ellen fordul - szerintem ez csak egyik ok, a másik okról pedig gőzöm sincs :-)

  VálaszTörlés
 87. Rozcsika, MW

  Előre is bocs,ha hülyeség, de elvileg nincs mindenkinek vagy majdnem mindenkinek jódhiánya? Az előbb említett Crazy Pharmacist is erre jutott, ha jól értettem. Én pl. tudok izzadni. MW,az, hogy izzadtál,mit jelent? Kezdesz feltöltődni jóddal? Mert nekem a többi tünet, pl. a száraz lábszár viszont megvan. Multit sem szedek és paleózom természetesen, néha némi sajttal.

  VálaszTörlés
 88. Ősasszony 87:
  Szerintem senki nem tudja biztosan, van-e jódhiánya, amíg meg nem mérik... Fogalmam sincs nekem se. Az első 100 mcg után heves szívdobogásom volt, meg idegesség, éjszaka volt, bevettem egy negyed Concort, visszaaludtam, reggelre elmúlt, azóta se jött elő, pedig már 700 mcg-nál járok (Jodid tabletta).
  Semmilyen szárazságom nem volt, se szem, de láb, se stb. Izzadni is tudtam.
  Viszont a paleós évek alatt egyre inkább tapasztaltam energiahiányt, álmosságot napközben, akkor is, ha 10 órát aludtam.
  Ez most elmúlt, kevesebb alvás is simán elég, sőt, tegnap-tegnapelőtt nagyon felületesen aludtam, sokszor felébredtem, de lehet, PMS-tünet, ilyen szokott lenni. Two per dayt nem szedtem, és semmi más jódot sem azelőtt, sajtot mostanában kezdtem újra 4 év után.
  Túlműködéses tünetem semmi nincs, mondjuk ennyitől nem is valószínű, de nem is fogom 6 mg-nál többre emelni a napi adagot. Majd meglátjuk...
  Ja, mellnagyobbodás befigyel. :-)
  Nekem vagy 15 éve szintén állandó gyors pulzusra (100 körüli, asszem) azt mondta egy endokrinológus, miután megvizsgált (valszleg volt vérvétel is, nem emlékszem), hogy semmi gond a pm-emmel, de azért szedhetnék egy kis jódot. :-) Fel is írta, kicsit szedtem, aztán mindig utálva a gyógyszereket, abbahagytam. Lehet, az a doki tudott valamit....

  VálaszTörlés
 89. 84. MW
  "... Rozcsika, te már lassan egy szexistennővé avanzsálsz!:-) ..."

  :-)) Érthető érdeklődéssel* figyelem a rajtam zajló eseményeket, a kutató és kísérleti alanya egyszemélyben, ez vagyok én. Ki sem lehetne csavarni a Lugolos oldatot a kezemből. Holnap azért tartok egy napos szünetet.
  *ez egy szállóige nálunk

  VálaszTörlés
 90. 79. Imre Ildikó:

  Megértelek, nem könnyű neked, de az mind nagyon jó, amit csinálsz. Lehet kapni természetes izzadásgátló szappanokat, manna szappan, levendula, vagy zsályaszappan, levendulatea, zsurló, sódezodor, szódabikarbóna....nagyon sok minden jó,de gondolom, már utánanéztél.Valószínűleg a pszichésen van ez neked inkább, ha még nem is vagy a menopauzában. Nem hőhullámok ezek, csak egyszerűen ilyen vagy. Esetleg próbálj relaxálni ilyenkor, még a citromfű tea nagyon jó stresszre, finom is :)

  VálaszTörlés
 91. Ez az őrült gyógyszerész blogja egyébként, a jódos cikkel:
  http://thatcrazypharmacist.com/?p=196

  BB: Szerintem nem azért csinálják így az orvosok, mert nem tudnak semmit (bár egy részük meglepően tényleg nem tájékozódik), hanem mert nem mernek egyénre szabott módszereket alkalmazni, csak a protokoll határain belül. Nekik nem éri meg, hogy valami baj legyen, amíg követik az előírásokat, addig nem lehet bajuk. Akkor sem, ha a beteg kárát látja. És egy kicsit az orvosok mentségére is mondom, hogy a betegek között is rengeteg a "hülye". Ha pl egy orvos hajlandó lenne felügyelet mellett alkalmazni a jódterápiát, sok beteg az első negatív tünetre rohanna panaszkodni, esetleg feljelentené az orvost.
  BB, még jó, hogy tudjuk mindketten, mire, kikre gondoltam:-) Önzetlen tanácsok? Nohiszen! És még hogy mellé is lőtt nálad, amikor mindenáron rád akarta bizonyítani az ösztrogén dominanciát!:-)
  Az is furi (de persze érthető a fenti logika alapján), hogy a természetes hormont nem alkalmazzák. "Elavult" - mondják, nem lehet pontosn adagolni, hiszen szemben a szintetikussal, nem tudjuk, miből mennyi van benne. Pedig ez nem igaz: az Armourt külföldön lehet választani (bár ott sem szeretik adni, és az FDA sokszor keresztbe is tett már neki), és pontosan megvan, hogy melyikből mennyi hormon van egy adagban, tehát pontosan lehet adagolni, előnye viszont, hogy T3 és T4 is van benne (és még más is). A T4 egyébként fokozza a jódhiányt. Brómmérgezett és jódhiányos környezetben az előbbi épül be,mivel a receptorok nem tudnak különbséget tenni a halogének között. Még az jutott eszembe, hogy a brómterhelés egyik forrása itthon az uszodák és termálvizek fertőtlenítő szere, és nálad az évtizedes rendszeres uszodalátogatással lehet, hogy ez még rátett egy lapáttal. Amerikában a kenyeret is brómozzák, szerencsére nálunk nem. De rovarirtószerek, bútorok bevonatai, az USA-ban egyes üdítőitalok (pl Mountain Dew) is tartalmazzák, sőt, régen jó ötletnek látták nyugtató gyógyszerekbe is betenni, ma már csak kutyák esetében alkalmazzák, embereknél úgy tudom, nem.

  VálaszTörlés
 92. Ott,ahol nincs jódhiány, de ilyet egyedül a japánoknál említenek, nincs ez az egyéb halogén beépülés, mivel születésüktől fogva, de már az anyaméhben is elegendő jódhoz jutnak, hogy ez ne történhessen meg. Úgy tudom, a jódos doktorok jódhiányos területen, illetve jódhiányos embereknél azért javasolnak nagy dózist, 12,5-50 mg-ot, mert először ki kell ütni a toxikus halogéneket, elsősorban a brómot, hogy beépülhessen a jód a helyére, ahhoz pedig a mikrogrammos mennyiség nem elég. Tehát a mikrogrammos mennyiség nem fog beépülni, de mindenféle csúnya tünetet csinál.
  Hogy ki a jódhiányos... hát igen, ilyen vizsgálatot nálunk nem is végeznek, ami szintén érdekes. De azt mondják, a mi régiónk jódhizányos, és szelénhiányos is egyben. Most meg azt kezdik mondani az endós dokik (ez is jött valahonnan, mint dogma, mert mérni nem mérik a betegeknél, csak feltételezik), hogy most már inkább átestünk a ló túloldalára, és a sok jódozott sóval már nem vagyunk hiányosak. Nekem ezt mondta az orvos. Feltettem neki pár kérdést, mire zavartan felelte, hogy ilyeneken még nem gondolkozott... A jódos dokik szerint gyakorlatilag mindenki jódhiányos, aki nem fogyaszt rendszeresen, napi szinten, kezdettől tengeri ételeket, pl hínárt. De azért mindig megmérik a páciensnek a jódürítését, gondolom, ezzel fedezik le magukat egyrészt, másrészt pedig nekik az bevétel. De szerintem nyugodtan kiindulhatunk abból, hogy ez járványos szinten van, akárcsak a D-vitaminhiány volt, mielőtt elkezdtük szedni.

  Ősasszony:
  Úgy értettem, hogy jó előtt már nem tudtam izzadni, fizikai erőfeszítésnél sem, ez pm alulműködés tünete, de most olvasom, hogy a bőr jódhiánya lehet. Most viszont azt veszem észre, hogy képes vagyok izzadni. Vicces, mert állandóan a bőrömet tapogatom, furcsa érzés, mert olyan, mint amikor testápolóval bekenem, közvetlenül utána, persze, most egyáltalán nem kentem be semmivel :-)
  Pár nap, és egy hónapja szedem, azután megyek laborba, majd arra is kíváncsi leszek, bár egyelőre a labor nem mond semmit. A TSH akár fél évig is emelkedett lehet a jód miatt, de azt mondják, ha a tünetek nem támasztják alá, akkor ez nem alulműködés.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mármint a bőr nem olyan izzadt, hanem olyan hidratált, így értettem.
   De nekem a legfontosabb változás az agyi leépülés megszűnése, az energiaszintem visszatérése. Egyszerűen ott tartottam, hogy már minden előttem álló feladat annyira bonyolultnak és nehéznek tűnt, hogy sokszor neki sem álltam. Ez most megszűnt.
   De hogy riogassak is: volt ez a túlműködés majdnem két napig, és vesefájdalmak is, igZ, azok sós vízre elmúltak, de időnként újra előjönnek.

   Törlés
 93. MW

  Köszi, azt értettem,hogy alulműködéses tünet, ha nem tudsz izzadni, csak az kvert meg, hogy Ildikónak nem lehet jódhiánya Rozcsika hozzászólása szerint, mert ő meg tud izzadni. Én is tudok, viszont nem pótolom a jódot, tehát elvileg mégiscsak kell legyen jódhiányom. Kükönben nem tudom, ezt érted-e agyi leépülésen, én sajna elég dekoncentrált vagyok, ezért is kértem összefoglalót a múltkor a jódkérdésben, mert rendesen olvasom a blogot, de mégis belekeveredem az infokba időnként. Igaz, László előadását nem voltam képes meghallgatni, mert rögtön az elején begörcsölt a fejem, annyira nehezen értettem. Most
  megnézem az őrült gyógyszerészt!

  VálaszTörlés
 94. MW

  kevert, különben Bocs!

  VálaszTörlés
 95. 93. Kíváncsi vagy Ősasszony (ugyanaz vagy?) :-)
  Nem, ez nem dekoncentráltság, hm... Nehezen leírható valami. A pajzsmirigyesek tudják, miről beszélek. Egyrészt minden nap, a délután eg pontján meglepett egy jelenség, amit jobb híján agyi ködnek lehet nevezni. A pajzsmirigyemből indul ki, tarkótájékról kúszik fel, és ráborul a fejemre, olyan erzés, hogy nem tudok semmit csinálni, metrón elalszom, otthon csak kómázom, se szellemi sem fizikai teljesítményre nem vagyok képes, kb mint amikor vki behipózik, bár az nem tudom, milyen, de enek semmi köze a vércukorhoz vagy vérnyomáshoz, próbáltam mindent. A másik jelenség, amikor a város másik végében álltam a buszmegállóban, és akkora feladatnak tűnt eljutni a másik helyre. Busz, metró, busz... És ennek semmimköze a pszichés állapothoz, nem vagyok depressziós, nem vagyokmlehangolt, ez fizikaimjelenség. Persze, memória problemákmis voltak már, de az ehhez képest semmi. Már a jódszedés legelején elmúlt az agyimköd, egy darabig még vártam ,hogy na most jön a tarkótáji nyomás

  VálaszTörlés
 96. Bocs, csak erről a mobilról se törölni, se hibákat javítani nem tudok... Szóval annyira megszoktam, hogy csak mostanra szoktam hozzá, hogy ez nincs, hogy képes vagyok naponta egymás után sok dolgot megcsinálni. Nekem ez a legdontosabb változás

  VálaszTörlés
 97. 93. Kíváncsi
  Bár Guy Abrahamtól származik ez, hogy az izzadás hiánya és a jódhiány között egyenlőségjel van, de azért ne ez döntse el a dolgokat, ki szedjen és ki ne szedjen jódot. Szerintem a jódhiánynak vannak fokozatai, aki még ki tud nyomni magából némi izzadságot, attól még lehet jódhiányos, de aki már izzadni sem képes, az nagyon rosszul áll jóddal.

  VálaszTörlés
 98. MW

  Na, látod tényleg dekoncentrált vk, mert lebuktattam magam. Azért váltottam nevet, mert halál cikinek éreztem több hét jódos disputa után alapkérdéseket teszek fel... Nálam ilyen agyi köd nincs. Érdekes, hogy a túlműködéseseknek is jódhiányuk van, v. ők miért működnek túl. Túlzásba biztosan nem viszik a jódot ők sem.

  VálaszTörlés
 99. MW

  Mármint, nem azok, akik az intenzív jódszedéstől produkáltak túlműködést átmenetileg, hanem az átlag betegek.

  VálaszTörlés
 100. 98 Ősasszony
  Ha a jódhiány okozhat alulműködést, az nem jelenti, hogy a túlműködés viszont jódtöbblet miatt van. A Basedow kór, ahogy a Hashimoto is, autoimmun folyamatok. Régen a Graves betegséget és a golyvát is jóddal kezelték, eredményesen. Ma a leggyakoribb gyógymód túlműködés esetén,mhogy a pm- et radioaktív jóddal kiirtják. Brownsteinék erről is írnak. De ez persze nem az átmeneti, jódpótláshoz hozzászokás alatti túlműködéses tünet. Nekem nem volt valódi túlműködésem, mert sem a pulzusom, sem a vérnyomásom nem ment fel, csak az érzés volt meg.

  VálaszTörlés
 101. Most érdekes vitázó cikkekre bukkantam, amik cáfolják a jódprotokoll egyes állításait. Majd ha összesítettem, fogok róla írni, hogy kiegyensúlyozott legyen a kép, ha érdekel másokat is.

  VálaszTörlés
 102. 102. MW
  Akkor addig megírom, hogy ha évekig alulműködik a pajzsmirigy, akkor a szemöldök külső fele elkezd kikopni, de nem úgy ám, mintha szépen kiszedte volna a kozmetikus, nem szépen elvékonyodva kopik ki, hanem kopasz foltok képződnek a szemöldök vastagságában, szóval baromi ronda módon. Nekem ezekbe a kopasz foltokba kezdtek kinőni apró szálak, már írtam erről, de most újra megírom, hogy ott is maradtak ezek a szálak, nem hulltak ki és jelenleg teljesen normális újra a szemöldököm külső szélén a szőrzet. Azért ez nem semmi és ezt nem lehet bebeszélni.
  Azt a tanácsot viszont el kellett fogadnom, hogy 2-3-szorra vegyem be a jód napi adagját, mert eddig egy adagban vettem be reggel. Állítólag van még egy olyan szabály is, hogy délután 4 után már ne vegyen be senki jódot, ha nehezen alszik. Én a nyakszorításon mérem le, hogy mennyit bírok feldolgozni a jódból. Van olyan módszer is a szedésre, hogy heti két nap szünetet tartanak, az is bevált, nekem a szünettől csökkent a nyakszorítás, az izgágaság, az "ugrásra kész állapot". Tegnap csak 2 x 2-3 cseppet vettem be.

  VálaszTörlés
 103. 102 Rozcsika
  Ismerem ezt a jelenséget, sajnos. Én nem vettem észre, hogy kezdene visszanőni, itt még nem tartok. Viszont most egy hónapja szedem a jódot, és el akarok menni laborba meg ultrahangra.

  VálaszTörlés
 104. Tehát itt van egy cikk, ami megkérdőjelezi a bróm-detox jelenségét: http://medreview.wordpress.com/2013/03/09/top-5-worst-internet-health-information-sites-curezone-org-part-2-iodine-supplementation-support-forum-by-vwt-team-part-1/
  Most leírom a szerző felvetéseit és következtetéseit, ahogy a cikkben következnek:
  „Amikor az emberek vesefájdalmat vagy bőrtüneteket észlelnek jódszedés után, akkor a brómra fogják, hogy a jód kiüti a sejtekből, és az a bőrön át távozva aknénat, a vesén át távozva vesetüneteket okozhat. A javaslat: sósvízzel rásegíteni, mert a klorid kinyomja a brómot a sejtekből. A szerző szerint ezeket a tüneteket nem a távozó bróm, hanem maga a jód okozza. Az elemi jód mérgező, és komoly szövet irritációt okozhat.”
  „ Jódszedés után még ezek is felléphetnek: fáradtság, súlyvesztés, hasmenét, bedagadt, fájdalmas torok, idegesség, remegés, izgatottság érzése, szédülés, emésztési problémák, gyorsabb szívdobogás, agyköd, álmatlanság, nehézlégzés. Ezeket általában letudják a jódkészítmények árusai „bromid-detox” folyamatként, vagy Herxheimer reakcióként, ahelyett, hogy a valódi tettest, a jódot magát okolnák. A brómot erős nyugatóként tartják számonk, épp ezért használták régen altatószerekben. Ha a bromidokat a jód kinyomná a szövetekből a vérbe, ahogy állítják, akkor az emberek miért tapasztalnának izgatottságot és remegést? Az álmatlanság, izgatottság, feldobottság, szívdobogás helyett épp az ellekező hatást kéne, hogy okozza a bróm. Ezek a pajzsmirigy túlműködés jól ismert tünetei, amelyeket éppen a túl sok jód okoz, és semmi köze a brómürítéshez.”
  „A tünetek átmenetiek, a felesleges jód csak időlegesen okoz túlműködést. A toxikus jód-túlterhelés hatására a jódfelvételt leállítja a szervezet ill csökkenti, hogy megvédje magát.”
  A másik, amit figyelmen kívül hagynak, hogy az emberek fluorid és klór felvétele jóval nagyobb, mint a brómé. Fluorozott fogkrém és víz, klórozott víz. Mindkettő reagálása erősebb, mint a brómé, ezért kiütnék a brómot. Hogyan tud jelentős bróm-mennyiség beépülni a szervezetbe, ha ezek a halogének (fluor, klór) kiütnék onnan a brómot? Miért csak akkor ürül ki a bróm, amikor nagy mennyiségű jódot fogyasztunk? És amikor ezek a halogének beépülnek a bróm helyére, és kiütik azt onnan (pl amikor fluorozott fogkrémet vagy szájvizet használunk, fluorozott vizet iszunk, vagy magas fluortartalmú zöld vagy fekete teát iszunk), akkor miért nem tapasztaljuk a „detox-tüneteket” , mint a jódnál?
  A japánok, akik hagyományos ételeket esznek, miért nem mutatnak bróm-detox tüneteket? Pedig a japán étrend magas mind bróm, mind jódtartalomban.
  Vagy amikor sót eszünk, az miért nem üti ki a brómot, miért nem tapasztalunk detox tüneteket ilyenkor? Miért csak a jódnál?”
  A szerző szerint amikor a „bróm-detox” tünetekre sós vizet iszunk, akkor valójában a felesleges jódot távolítjuk el a kloridok segítségével, mivel azok jóval gyengébb kötésűek, mint a bróm, ezáltal a jódmérgezés tüneteitől szabadulunk meg, és nem a brómtól.
  Végül megjegyzi, hogy az erősebb kötődésű halogéneknek (fluor, klór) sokkal jobban ki vagyunk téve, mint a brómnak. Brómbeépülés is van, de szerinte sokkal ritkább, mondjuk akkor, ha órákat töltünk egy brómozott termálfürdőben, mert mostanra betiltották a brómtartalmú gyógyszereket, a bútorokból stb-ből meg nem olyan könnyen megy át az emberi szervezetbe.
  A cikk szerzője szerint mindezeket csak azért állítják, hogy el tudjanak adni minél több jódkészítményt.

  VálaszTörlés
 105. Az én véleményem a cikkről:
  Na most, ezzel sok pontban lehetne vitatkozni (pl mindjárt a motivációról, hiszen kinek hajt hasznot, amikor én 200 ft-ért megveszem a Lugol oldatot? Persze, kliensek meg tabletták eladásának formájában már szert lehet tenni haszonra).
  Azután itt van a pozitív hatás, amit sokan tapasztalunk, a pajzsmirigy tünetek megszűnése, visszafordulása, a bőr hidratálódása, emésztés javulása egyeseknél stb. 1948 előtt, amikor az ominózus Wolf-Chaikoff tanulmány megjelent, és ami beindította a jódfóbiát, az orvosok mg-os mennyiségben adták a jódot, általában sikeresen. (lásd a Szent-Györgyi anekdotát is). Mondjuk, számomra az nem érv, hogy régen csináltak valamit, mert hiszen érvágás is volt régen, mindent azzal „gyógyítottak”, mégsem nevezhető egészségesnek. De azt hiszem, itt másról van szó.
  Ami a cikkből logikusnak tűnik, az a bróm-detox-szal függ össze. Nekem is túlzottnak látszik, hogy a jód-fórumokon gyakorlatilag minden negatív mellékhatást ezzel magyaráznak. Már itt is felvetődött, hogy honnan kerül a szervezetünkbe annyi bróm, de az még lehetséges, csakhogy ha igaz ez a kémiai levezetés a fluorral és a klórral, akkor elgondolkodtató. Én a pm túlműködési tüneteknél egy pillanatig sem gondoltam, hogy azok detox tünetek lennének, inkább, hogy a pm-emet stimulálja a jód. De most elgondolkozom, hogy a vese-tünet vajon a felesleges jód távozását jelenti, vagy tényleg bróm-detoxtól van…
  Megjegyzem, nálam elmúltak ezek a tünetek, most ugyanannyi jód mellett egyszerűen csak jól érzem magam.
  Na, ilyen ellen-cikkeket keresek én, ezeket érdemes megvitatni, illetve vitatkozni velük.
  Az én megérzésem, hogy itt vmi olyasmi lesz, mint az ún „májtisztító protokollnál” volt (a grépfrútos-olívás-keserűsós eljárásra gondolok, amit a természetgyógyászok annyira szeretnek). Én többször elvégeztem ezt, és azt tapasztaltam, hogy nagyon jó hatással volt az epeműködésemre, az epehomok eltüntetésére. Viszont a folyamat leírása, amit az eljárás propagátorai állítanak, az már hamis, erre rövid idő alatt rájöttem. A távozó kis zöld „kövek” (aki csinálta, tudja, miről beszélek) egyáltalán nem a májban lakoznak, ahogy ezt állítják, hanem a bevett anyagokból akkor alakulnak ki. Viszont a beteg elégedett, mert látja az eredményt. A protokoll hatásos, mégis van benne szemfényvesztés.
  Mi a véleményetek ezekről?

  VálaszTörlés
 106. Nekem sincsenek már kellemetlen tüneteim, pedig sós vizet csak hébe-hóba ittam, és legalább két hete már nem iszom. És ha igaz lenne, hogy azért múlnak el a detoxnak vélt panaszok, mert a szervezet leállítja a jódfelvételt, akkor miért csak hónapok múlva ürül ki a bevitt jód 90 százaléka? És mitől múlnak el a mellcsomók? Nekem ilyen gondom nem volt, de ismerek olyat akinek van, még a gyereke se bújhat hozzá a menszez környékén, annyira érzékenyek a mellei. Gondolom teljesen egyértelműen eldönthető hogy az ilyen állapot javult vagy nem jódszedéstől, nem hülyék az emberek. Amúgy Amerikában a kenyérben is van jód, nem?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Brómot akartam írni, hogy az van a kenyérben

   Törlés
 107. Az nem lehetséges egyébként, hogy a detox tüneteket nem csak kifejezetten a bróm ürülése okozza, hanem az összes egyéb szarságé is?

  VálaszTörlés
 108. Kriszta 106:
  A mellcsomók egyébként mitől vannak a jódszakértők szerint? A kevés jódtól vagy a bróm és tsai méreganyagoktól? Mert ha csak jódhiánytól, akkor emiatt is felesleges lenne a (kezdeti) megadózis...

  VálaszTörlés
 109. Szerintem a kevés jódtó gondoljákl. De a megadózist szerintem azért is tartják jónak, hogy mielőbb feltöltődjenek a raktárak. Állítólag 50 mg szedése esetén 3- 6 hónap, 12, 5 mg-nál meg 1 évbe telik mire elkezdi a szervezet kiüríteni a bevitt jód 90 százalékát.

  VálaszTörlés
 110. Kriszta 109:
  Köszi.
  Annyira nem sietek, 1 évem talán még van a mellrákig. :-)
  (Egyébként se fogom csak 6-7 mg-ig emelni, mivel ugye 12,5 mg 70 kilós emberre van megállapítva.)
  Nálam szerintem még romlott is a helyzet paleó alatt...

  VálaszTörlés
 111. Hát igen, szerintem meg kell találni az egyensúlyt az állítások között. Én pl majdnem biztos vagyok, hogy a túlműködéses tünetek konkrétan átmeneti túlműködéstől vannak, amikor a szervezet hirtelen nem tudja kezelni az extra jódot. De ezt is detoxként akarják magyarázni. Hogy mennyi bróm épül be, és mennyi ürül, azt nem tudom, de a jódhiány szerintemegy létező probléma. Az én szervezetem legalábbis pozitívan reagál rá. Csak majd az adagoláson kell elgondolkodni hosszú távon. Amit még nehéz elképzelnem, hogy ez a detox folyamat évekig eltartana.
  Én egyébként inkább arra gondoltam, vajon igaz ez, hogy akkor a klórnak és a fluornak még jobban ki kéne ütnie a brómot, ilyenkor mégsincs detox tünet? Ezt egy biokiémiához jobban értő ember biztos meg tudná magyarázni, vagy a jódos doktorok válaszolhatnának rá.
  A Curezone-on vannak meredek dolgok, és sok a fanatikus "méregtelenítő" meg parazitairtó, most jódtól függetlenül, más topikokban. Bennem mindig gyanút kelt, amikor mindent méregtelenítéssel vagy pl mindent parazitákkal magyaráznak, és lehet valami ebben a bróm-detox dologban is. Nekem a lényeg, hogy a jódszedés valamilyen hiányt pótol, mert most sokkal jobban vagyok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ja, és azért lenne jó megvitatni ezeket a dolgokat itt, mert mi nem vagyunk fanatikusak se pro, se kontra, és jó, eredeti kérdéseket tudunk felvetni. Pl Macskacicó is milyen jókat kérdezett.

   Törlés
 112. Szeretném megkérdezni, hogy ismeritek-e a cirok gabonát, melyből a gluténmentes konyhában kenyeret sütnek? Ez is gabona, de vajon a zabhoz hasonlóan esetleg van benne avenin, mely káros lehet? Ezzel a gabonafajtával most először találkoztam egy bioboltban.

  VálaszTörlés
 113. a méregtelenítéshez:

  az vajon mitől lehet, hogy nyirokmasszázstól is előjönnek pattanások meg egyebek, amit szintén méregtelenítési tünetnek szoktak titulálni? a húgomnak 2 sor kiütése lett, amikor rendszeresen csinálta, aztn abbahagyta és elmúlt. én 2 napig kihagytam a jódot (elutaztam), utána erre a hétre beütemeztem hogy 2 cseppel többet szedjek (az összesen 6 csepp a d-vit. cseppentővel). tegnap csináltam egy nyirokmasszázst magamnak arcon és utána egész délután folyt az orrom. előtte nem volt ilyen és mára megint "normális". távol álljon tőlem, hogy bármire következtessek, csak felvetettem, hogy esetleg lehet ebben valami.

  VálaszTörlés
 114. 110. smirgli:

  Mintha azt írtad volna föntebb, hogy (Kálium(?) jodid tablettát szedsz. Úgy tudom, hogy a kálium-jodidot a pm tudja hasznosítani, a mellszövet, petefészek, hereszövet csak az elemi jódot tudja felvenni. Úgyhogy ha nem szedsz valamilyen elemi jódot is tartalmazó készítményt (pl. Lugol), csak kálium-jodidot, a mellszövetekre lehet,hogy nem lesz hatással, azt hiába szeded erre.
  A mellnövekedés ilyen esetben, ha nincs elemi jód, vagy csak placebo hatás, vagy más hormonális változás vagy hormonális visszacsatolás a pm megváltozott működése miatt.

  112. BB:

  Mintha régen kérdeztem volna Gábortól, és ő rábólintott, úgy emlékszem. Én még nem láttam és nem vettem.

  VálaszTörlés
 115. 112. BB (114 M.cicó)
  Ezt én is használni szerettem volna korábbi "paleokenyeres" fázisomban, de nem ajánlott:

  http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-nyersanyagok.htm

  VálaszTörlés
 116. Köszi, Cicó.
  Már elfogyott a KI-tablettám, kelpet szedek, holnaptól emelem 1200 mg-ra.
  Ennél csak azt írja, hogy jód van benne:
  http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Kelp-600-mg-180-Capsules/1934#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=kelp&rc=869&sr=null&ic=2
  Most akkor ez is elemi jód??

  És ezek szerint Lugollal mégse tűnnek el a mellcsomók?
  Konkrétan találkozott valaki ilyennek a tapasztalatok között?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. pontosítok: a fenti 600 mg-os kelp-kapszulából következik napi 3 db, összesen 1200 MCG jóddal.

   Törlés
 117. 113. Ilona
  Nekem van orrfolyás, tüsszögés és szájpadlás viszketése, de ez minden augusztusban van nekem. Pár napja, amikor a vihar helyett erős szél volt éjjel, akkor másnapra elmúlt, szerintem valamit kifújt a városból a szél, ami irritált, aztán ma megint finoman kezdődik. Most Bp.-en vagyok.

  VálaszTörlés
 118. 115. softpaleos:

  Ja igen, tényleg, akkor tévedtem. Mindenesetre valami álgabona lehet, mint a hajdina, perjeféle.
  Hát bocs, akkor max. kompromisszumos, mint a tápióka liszt vagy amarant.

  116. smirgli:

  A kelpben nincsen elemi jód. Tengeri növényekből, hínárból készül.
  A természetben egyáltalán nincs elemi jód, sem elemi klór, sem fluor. Elemi formában nem fordulnak elő, csak vegyületekben.


  117. Rozcsika:
  Érdekes ez a szemöldök tünet, amit írtatok, nekem évek óta enyhe alulműködésem van (TSH 3-4 körül), és semmilyen szemöldök ritkulásom nem volt soha, sőt.... már-már brezsnyevi méretekkel rendelkezem :)

  VálaszTörlés
 119. Köszönöm a cirokról a tájékoztatást, már én is rátaláltam :-(

  A pm.-alulműködésnek nem feltétlenül a szemöldök ritkulása lehet az előjele.

  Előjelek:
  A köröm töredezése, kettéválása = pillangó köröm (nekem a hízásra való hajlamon kívül ez volt az egyetlen előjel!)
  Kopaszodás
  A faun szőrzet erős kopása
  Lábszár szárazsága
  Táskás, duzzadt szemkörnyék
  http://paleovital.hu/?p=18355 Pajzsmirigybetegségek bőrtünetei

  A nem külső jegyek lehetnek:
  Enerváltság
  Szorongások
  Súlyos esetben demencia
  Kiegyensúlyozatlan idegállapot

  VálaszTörlés
 120. 104. MW
  Like az infódért ;)
  Én csak külsőleg kezdtem el használni a lugolt, ezért:

  A hatékony felvételét jód a bőr és a lassú felszabadulását lehet tekinteni, mint előnyt jelent azok számára, akik biztonságosan javítsák a jód állapotát orvosi felügyelet nélkül. Ez a kezelés nem tűnik provokálni méregtelenítési reakció gyakran fordul elő lenyeli Lugol.
  The inefficient uptake of iodine from the skin and slow release can be seen as an advantage for those wishing to safely improve their iodine status without medical supervision. This treatment does not seem to provoke a detoxification reaction that often occurs with oral ingestion of Lugol’s.

  Újabb vizsgálatok, ezek az emberek bevonásával, azt jelzik, hogy a jód alkalmazása a bőrön nem hatékony megelőzésében felvételét radioaktív jód a pajzsmirigy által; Azonban, ez egy lassú, de hatékony módja annak, hogy a jód-pótlás, a növekvő szérum szintek körülbelül 10-40 százalékkal szemben az orális lenyelés...
  More recent studies, these involving humans, indicate that application of iodine to the skin is not effective in preventing the uptake of radioactive iodine by the thyroid gland; however, it is a slow but effective way to provide iodine supplementation, increasing serum levels at about 10-40 percent compared to oral ingestion   (Abrahams, GE. The bioavailability of iodine applied to the skin. www.optimox.com ).

  sok arról számoltak be, hogy a jód a bőrre után hosszabb ideig marad a következő gyakorlat több hétig, jelezve egyfajta telítési hatás.
  many have reported that the iodine applied to the skin remains longer after following the practice for several weeks, indicating a kind of saturation effect.

  Sajnos nincs klinikai vizsgálatok során a jód a bőrön, hanem holisztikus szakemberek arról számoltak be, jó eredményeket. Például a Geoffrey Morell, ND: "Egy női beteg csomók a pajzsmirigy és a tervek, hogy ezt el alkalmazni tinktúra jód a bőrön keresztül hatvan napig, ekkor a folt maradt huszonnégy óra. Amikor jelentést tesz a kórház működtetésére, azt mondták neki, hogy a csomók eltűntek, és a művelet nem volt többé szükség. Egy másik esetben, egy nő látta, hogy látható golyva után eltűnnek, több hetes használata tinktúra jód a bőrön.
  Unfortunately, we have no clinical trials on the use of iodine on the skin, but holistic practitioners have reported good results. For example, from Geoffrey Morell, ND: “A female patient with nodules on the thyroid gland and scheduled to have it removed applied tincture of iodine to the skin for over sixty days, at which point the stain remained for twenty-four hours. Upon reporting to the hospital for the operation, she was told that the nodules had disappeared and the operation was no longer necessary. In another case, a woman saw her visible goiter disappear after many weeks using tincture of iodine on the skin.

  Jód a bőrre kiváló kezelés pre-malignus elváltozások, sötét anyajegy/májfolt, keloid hegek és egyéb furcsaságokat a bőr. Szerint Dr. David Derry ". . . jód kiváltó képességét természetes sejthalál (apoptózis) teszi, hogy minden ellen hatékony rákmegelőző bőrelváltozások, és valószínűleg számos rákos elváltozások. A helyi honlap helyett a normál bőr. "Azt javasolja, helyi jód rovarcsípés is.
  A bőr alkalmazásban enyhe tinktúra jód vagy Lugol-oldat, mind az interneten.
  Iodine applied to the skin is an excellent treatment for pre-malignant lesions, dark moles, keloid scars and other oddities of the skin. According to Dr. David Derry, “. . . iodine’s ability to trigger natural cell death (apoptosis) makes it effective against all pre-cancerous skin lesions and likely many cancerous lesions. The local site is replaced with normal skin.” He recommends topical iodine for insect bites as well
  For skin application, use mild tincture of iodine or Lugol’s solution, both available on the Internet.

  + ezért:
  http://healthwyze.org/index.php/component/content/article/54-iodine-supplementation.html


  VálaszTörlés
 121. 119. BB
  Na, nekem meg ezek a pm alulműködésről leírt előjelek nem voltak, egyet kivéve, a lábszár bőrének szárazságát. A szemöldök külső felének ritkulása 7 évnyi emelkedett TSH után jelent meg először és 56 évesnek kellett lennem, lehet, hogy ez is számít. Az első években 7,5-ig is felment a TSH-m, a 2 utolsó évben lement 3-3,31-re. Elég sok mindenben eltérünk Cicóval.

  VálaszTörlés
 122. 121. Rozcsika:

  Igen, elég sok mindenben eltérünk :). De ez nem baj. Érdekes, nekem is csak a bőrszárazság van-volt azok közül, amit BB leírt, meg néha a kiegyensúlyozatlan idegállapot (hamar felpaprikázódok, felkapom a vizet :(). Az enerváltság, kóma, fáradtság meg egyáltalán nem, inkább hiperaktív vagyok.
  Szemöldök: még jó, hogy számít :). Mindig nők maradunk.

  VálaszTörlés
 123. Az elemi jód valóban mérgező:

  "Az elemi jód minden élő szervezet számára mérgező (ezen a tulajdonságán alapszik fertőtlenítő hatása), nagy adagban (2-3 gramm) halálos méreg."
  Jód - Wikipédia

  Az előállítása is elég horror:
  " A jód előállítására a tengeri és tengermelléki növények hamuját használják. A jód előállítása végett a hamut vizzel kilúgozzák. Az igy kapott oldatot besürítve, a nehezebben oldható sók kikristályosíthatók. Az igy előállított anyalúgot a még benne foglalt nátriumkarbonát, tioszulfát és szulfid elbontása végett, hig kénsavval megsavanyítva felfőzik, azután belőle a nátriumszulfátot lehetőleg kikristályosítva olyan végső anyalúgot kapnak, mely nátrium- és magnéziumjodidban bővelkedik. Ezt kénsavval és barnakővel alkalmas készülékben melegítik és az elillanó jódgőzöket üvegedényekben megsürítik.A jódtartalmú anyalúgból úgy is készítik, hogy abba annyi klórgázt vezetnek, amennyi a jodidok elbontására éppen elegendő; ilyenkor a jód csapadék alakjában kiválik."
  Még más módszerek is vannak, chilei salétromsavból....

  Read more: http://www.kislexikon.hu/jod_a_a.html#ixzz3AMmwdRhr


  Read more: http://www.kislexikon.hu/jod_a_a.html#ixzz3AMm3K0RF

  VálaszTörlés
 124. 123. Macskacicó

  De a Lugolban is van elemi jód, pont azzal kell feltölteni a raktárakat, nem?

  VálaszTörlés
 125. 124. Ősasszony:

  Hát....lehet, nem tudom. De attól még az elemi jód mérgező. Akárcsak az elemi fluor, klór és bróm is.

  VálaszTörlés
 126. 123. Macskacicó
  "2-3 gramm a mérgező dózis"
  Mi (és a 60 millió japán) 12,5 mg-ot eszünk. 1000 mg = 1 gramm. Elég messze vagyunk a mérgező adagtól.

  A sósav elég mérgező dolognak tűnik, pedig a gyomorsav, a gyomornyálkahártya által elválasztott sósav. Az ember egész emésztése attól függ, hogy a gyomrában elegendő mennyiségben legyen sósavból. Nyilván nem annyi, hogy meghaljon tőle.

  VálaszTörlés
 127. 126. Rozcsika:

  Rosszul idézted. Nézd meg még egyszer. " 2-3 gr már a halálos dózis, " Kis adagban mérgező. A halálostól lehet, hogy messze vagy.
  A sósav nem mérgező, csak maró hatású.

  VálaszTörlés
 128. Rozcsika
  A japánokéban viszont nincs elemi jód, vagy rosszul tudom? Tényleg, szerintetek lehetséges a jódmennyiséget élelmiszerek formájában bevinni? Kapható itthon az, amit a japánok esznek, és magas a jódtartalma? Most nem kapszulás kellre gondolok. Mi az? Amibe a sushit csomagolják?

  VálaszTörlés
 129. A sushit nori algába csomagolják.

  Én már elég régen is írtam többször is az egészséges algákról, csak akkor még senkit sem érdekelt.
  Nemcsak jód van bennük, hanem rengeteg egyéb ásványi anyag is.
  Bioboltokban általában kapható origin japán alga, úgymint: wakame, arame, hijiki, kombu, stb...
  Bármilyen kajába belefőzhető, elég drága egyébként, de nagyon kevés kell belőle.
  Hijikiből pl. egy csipetnyi.
  Makrobiotikus honlapokon lehet még erről tájékozódni, nekik alapvető eledelük.

  VálaszTörlés
 130. 128. MW

  Valóban nincs benne elemi jód.
  Szárított alga levélbe csomagolják a sushit - Lehet kapni a legtöbb bioboltban és szupermarketek közül is több helyen - pl. legutóbb a Spar-ban vettem. Szárított nori alga lapok voltak, 30 g - kb 1,5 - 2 mg a jódtartalma az egész zacskónak. (Alga típustól függ a jódtartalom).
  Úgy emlékszem a Múzeum krt.-i bioABC-nek volt igen jó kínálata algákból, szárított tengeri növényekből. Azt esetleg érdemes megnézni.

  Emma

  VálaszTörlés
 131. 126. Rozcsika:

  Különben is, jó néhányan itt rettegnek még egy molekula "mérgező" gluténtól, lektintől, kristálycukortól is (tetszés szerint folytatható), (olyannyira, hogy akár táp.kiegészítőt, vagy bizonyos szalonnát, szalámit sem vesznek meg, mert ilyesmi van bennük).
  12-15 vagy 50 mg Lugolban sok-sok millió (vagy trillió) jódmolekula van, ennek egy harmada elemi jód.
  Akkor?
  Ennyi erővel a klórtól sem kéne akkor félnünk, a jó hipoklórsavas (magyar nevén: hipó) csapvíztől.

  És igen, a 60 millió japán eledelében nincs elemi jód. A kajában nem elemi jód van.

  VálaszTörlés
 132. 120. Warren:

  Lehet, hogy a Lugolból valamennyi felszívódik bőrön keresztül is, de az elemi jód része a szabad levegőn, felkenve a bőrre elég gyorsan elillan (jódgőz lesz belőle), ahogyan a klór is a kiengedett csapvízből. Ezért kétséges, hogy a szervezetbe elemi jód kerül-e egyáltalán be Lugolból. A kálum-jodid része biztosan.
  Ha valaki mégis mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy elemi jóddal a mellszöveteit, egyebeit töltögesse, az Lugol bőrre kenegetésével nemigen fog sikert elérni.

  VálaszTörlés
 133. Névtelen, Emma
  Köszi az infót. Valahol llvastam - megvan, elő kell keresnem-, ahol arról panaszkodnak, a japánok megváltozott étrendi szokásai miatt már kevesebb jódot vesznek mGukhoz. És emlékszem, a kombu volt az, amit az öregek ettek.
  Én hajlandó vagyok bármilyen undorító dolgot lenyelni az egészségem érdekében, a japán kaját azért kérdezem, mert arra gondolok, mivel kéne majd fenntartani a jód szintet, ha lemegy ez a detox vagy mi ( ha van olyan).
  Elemi jód: viszont akkor honnan van az, hogy egyes szövetek pl a mell az elemi jódot hasznosítják? Erre és a bróm távozására keresek most tudományos vizonyítékot.

  VálaszTörlés
 134. 132. Macskacicó
  Nem probléma ha elillan egy része hisz fillérekbe kerül, lényeg a biztonság...
  A bal könyököm száraz volt, 2 kezelés után megszünt. Tegnap az orrom szélén lévő sebre is raktam, minek hatására fél napig fájt a fejem, szemem, arcüregem, szóval üt az anyag így is(igaz hogy vele párhuzamosan még 3 cseppet raktam a csuklómra is = 4 csepp, míg korábban összesen max.2-t)....lehet még tovább kellene hígítanom...

  Még 1 érdekesség a Kelp-ről:
  Hínár tartalmaz lignans, fitoösztrogének, ami lenyomja a pajzsmirigy működését. Ez megmagyarázza, miért pajzsmirigy problémák (kivéve golyva) között gyakori a japán, annak ellenére, hogy enni sok hínár.
  Seaweed contains lignans, phytoestrogens that can depress thyroid function. This may explain why thyroid problems (except for goiter) are common among the Japanese, even though they eat a lot of seaweed.

  VálaszTörlés
 135. Érdekes dolgokat lehet megtudni ebből, ha valaki képes átnézni ezt az ömlesztett, angol nyelvű információ halmazt:
  http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/a?dbs+hsdb:@term+@DOCNO+34
  Nekem az elemi jódról az jött le ebből, hogy az emésztőrendszerben pillanatok alatt átalakul sóvá, pl kálium-jodiddá. A pajzsmirigy felszívja, ami kell, a többi pedig gyorsan kiürül, főleg a veséken keresztül, a vizelettel. Tehát a Lugol elemi jód tartalma valószínűleg azonnal átalakul maga is kálium-jodiddá, ahogy bevesszük.

  VálaszTörlés
 136. 134. Warren
  Köszi az infót, na én biztos nem akarok fitoösztrogéneket enni.
  Most 2 nap szünetet tartok a jódszedésben, de nélküle már újra érzem a kómázás előjeleit, tegnap majdnem elaludtam munka közben.

  VálaszTörlés
 137. 134. Warren
  László előadásában arról volt szó, hogy sok brómot felvevő fajta hínár termett azon a területen, ahol az ott élő japánok Hashimotósak lettek a hínártól. Ez később kiderült, de akkor már senki sem foglalkozott ezzel, mert már a jód lett kikiáltva bűnösnek a bróm helyett.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hello mindenki!

   Amazonon, és társain elég olcsón lehet vitaminokat rendelni, van köztük noname és márkás is. Van valami lehetőség arra, hogy egy készítményt bevizsgáltassunk arra vonatkozólag, hogy tényleg annyi vitamint tartalmaz-e, mint amennyi rá van írva?

   Törlés
 138. Üdv mindenkinek

  több mint egy éve paleózom, de a menstruációs fájdalmakkal még mindig küzdök.
  Gyógyszer eddig sem használt rá, egy kivétellel. Egy szteroid tartalmú asztma gyógyszer, amit több mint 5 évig szedtem (és 4 hónap paleo után elhagyhattam) pár év alatt majdnem fájdalommentessé tette.

  Miután már nem szedem ezt a gyógyszert, a fájdalom újra megjelent, és nem tudok annyo magnéziumot bevinni, ami csökkentené, sőt a cinkkel is próbálkoztam, de eddigi két alkalommal csak rontott rajta(és eltolta a vérzés kezdetét), annyira hogy első alkalommal anyukám mentőt akart hívni.

  Érdekelne, hogy mi lehet az oka, hogy a cink, amit pont erre ajánlanak, miért hat nálam ennyire ellentétesen, még a testhőmérsékletemet is abnormálisan alacsonyra leviszi (minden nap mérem, mert az az egyetlen, amivel az általában szabálytalan ciklusomat kb. előre tudom jelezni), a 36,5 körüliről volt, hogy 35,2-re is levitte 1-2 órával a bevétele után.
  Ráadásul nem is sokat, egyszerre 15mg-os tablettát vettem be(a vitaking féléből egy felet), ez volt az egy napi adag is.

  Ami segít a szabálytalanságon, az úgy tűnik, a ligetszépe olaj.

  Most olvasom a jódról szóló eszmecserét, lugolt nem merem kipróbálni, de 1-2 hete napi szinten nagy mennyiségű wakame (sushihoz való) algát fogyasztok.
  A következő alkalom talán megerősít abban, hogy használ, mindenesetre a pms tüneteket mintha csökkentené.

  A másik érdekesség, amit megfigyeltem a problémával kapcsolatban, hogy a legutóbbi vérzés előtti napokban kb 5 napig folyamatosan fájt a fejem (szintétn nem hat iylenkor gyógyszer), és végre szembe jutott megmérni a vérnyomásomat, nagyon alacsony volt, és a másnapi mérések után elkezdtem kávézni,
  nem kizárólag élvezetből, bár mindig szerettem az ízét, de (eddig?) nem bírtam a koffein miatt.

  Most viszont nem okoz problémát( pár hónapja K vitamint is szedek, lehet, hogy sokat javított az érrendszeremen), sőt, a frontok miatti és hormonális eredető fejfájásom teljesen eltűnt, mióta napi szinten kávézom, és nem hogy fájdalmasabbá tette a vérzés első napját, hanem minimim semmiylen rossz hatással nem volt rá, pedig ennek az ellenkezőjéről lehet inkább olvasni.

  Gondoltam, megosztom ezt a problémát, hátha van még akit érint, vagy bárki tud valamit hozzátenni, hogy megértsem, mi lehet az oka, hogy egy év szigorú paleo után is még van egy ilyen megoldandó kellemetlenség.

  VálaszTörlés
 139. 138 Vöröscic

  Pycnogenolt próbáltad már? Én pár éve szedtem egy darabig másra, és feltűnően lecsökkentette a menstuációs fájdalmaimat. Nekem csak középrohadtul fájt a hasam, de biztos segít erősebb fájdalomnál is.

  http://www.flavogard.com/Jobb%20menu/menstruacios_zavarok.htm

  VálaszTörlés
 140. És asztmára is ajánlják, meg sok más problémára:

  http://www.flavogard.com/Jobb%20menu/asthma_allergia.htm

  VálaszTörlés
 141. Sziasztok, én tavasz óta paleózok. Közel egy éve gyakran arra ébredek, hogy a fejemben hallom a szívdobogásomat. Olyan, mintha egy kaszával suhintgatnának a fejemben. Folyamatos fej és fülzúgásom van. Valahol olvastam, hogy ezt agyi vérkeringési zavar is okozhatja, de a háziorvosommal nem megyek semmire, mert ha én vetem fel neki hogy mi lehet a gond, ki akar dobni a rendelőből. Hallott már valaki ilyen problémáról? Csupán a paleó segít ha csak vérkeringési elégtelenségről van szó? A szívem rendben van.
  Köszönök szépen minden ötletet.

  VálaszTörlés
 142. Kriszta,

  Köszi a tippet,
  ezt még nem próbáltam, pedig jó pár táplálékkiegészítőt igen(barátcserje,Forever aloe gél még évekkel ezelőtt, Vision macskakarom és nutrimax, Chlorella alga, stb).

  Egy kicsit kételkedem ezekben, annyiféle van, amit ki lehetne próbálni, de most már inkább szeretném a problémát a gyökerénél megragadni, és az a sejtésem, hogy nekem a fájdalom hormonális eredetű.

  Asztmám már tulajdonképpen nincsen, amire erősen allergiás voltam, a házipor és a parlagfű már alig okoz panaszokat, még most sem, maximum heti egyszer kell salbutamol tartalmú inhalátor, de az is csak a közérzet kedvéért, mert ki tudnám pihenni. Ez egy elég gyenge gyógyszer a szteroidoshoz képest,amit évekig használtam.

  A menzesz fájdalomra próbáltam még nagyon régen meristint, no spát, paracetamolt(ez max 30 percig enyhítette,ráadásul fulladtam tőle), kataflamot, ami csak akkor tette elviselhetővé, ha előtte 1-2 nappal már elkezdtem szedni....
  Mivel ez is egy nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő, ráadásul már asztmám sincs, kicsit kételkedem benne, hogy ez a szer sokat számítana.

  Amit újabban találtam a témában, az ösztrogén dominancia, nem tudom, ez mennyire vehető komolyan, de amit itt leírnak:http://www.endokrinkozpont.hu/hirek-meddoseg-menstruacios-problemak-az-osztrogen-dominancia-tunetei
  abból ami észrevehető külön vizsgálat nélkül, az rám szinte mind igaz.
  Bár nem tudom, hogy ezekből a tünetekből mennyi az, ami paleo mellett is érvényesülhet.
  A nagy mennyiségű D vitamin szedés azért elég sokat javított a hangulati problémáimon, de ha a paleo és szteroid gyógyszer előtti állapotomat venném, akkor ez majdnem 100%-ig stimmelt.

  Nem tudom, hogy ebbe beleillik-e a fájdalom jellege.
  Nekem úgy kezdődik, hogy a vérzés megindulásakor fokozatosan erősödő hullámokban jön,
  ekkortől 2 napig a mozgás kifejezetten ront rajta,
  első nap kb 11 órától erősödik nagy mértékben, kb 14h-ig, utána javul, és ha egész nap nem eszem semmit, akkor egész elviselhető marad,
  de másnap visszatér kb. ugyanebben az időszakban, csak már abszolút elviselhetően, akkor már dolgozni is tudok mellette, míg első nap jó pár óráig mozdulatlanul kucorgok a wc-be zárkózva.
  A fájdalom jellege is nehezen meghatározható, nem mondanám görcsösnek, és lakolizálni sem tudom, az egész medencémben majdnem egyenletesen eloszlik.

  Ha nem eszem cinket, nincsenek összehúzódó, nyilalló jellegűek benne, csak ez a tompa, addig erősödő, amíg muszáj nagyon felületesen , de hangosan lélegeznem tőle, majdnem csak torokból.

  VálaszTörlés
 143. 141.
  Én ismerem ezt az érzést, ezt a hangot. Szengab egyszer valakinek azt válaszolta, hogy a (pl. gyulladástól) kitágult erekben lüktető vér hangját hallja ilyenkor az ember. Valahogy az egész össze van kötve nálam a nem-alvással. Ha kínlódik az ember csak és nem bír elaludni vagy visszaaludni, akkor hallja ezt a hangot. Nálam az Astaxanthin segít a jobb alvásban, a magnézium az ellazulásban, és a BioCurcuma a Nature&Vitality-tól, hogy a gyulladást csökkentse. Én egyébként attól félek ilyenkor, hogy túl sűrű a vérem, hogy azért hallom a lüktetését, ha folyósabb lenne, akkor csendben folyna. Ezért elalváshoz erőltetem a vízivást, ébredéskor is ezért iszom. Gábor szerint a halolaj tartja hígan a vért. Remélem, hogy valamit rosszul mondtam helyette és akkor kijavít. És ha már beköszön, akkor hoz mégis valami hírt jód-ügyben. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Rozicskának és mindenkinek, aki válaszolt fejzúgás ügyben, megfogadom a tanácsaitokat.
   Tavaly Szengab segített lejönni a Xanaxról, amit alvászavarra szedtem. Azóta semmilyen gyógyszert nem szedek.
   Létezhet az is, hogy ez a fej és fülzúgás egy elhúzódó elvonási tünet? Mert akkor nagyon makacs, ezt meg kell hagyni. :(

   Törlés
 144. 142. Vöröscic
  ".... első nap jó pár óráig mozdulatlanul kucorgok a wc-be zárkózva ..."

  Forróvizes palackkal forrón tartani a hasat, hanyatt fekve de magas párnákon, tehát félig ülni. A mozdulatlanság stimmel, az tényleg segít. :-(

  VálaszTörlés
 145. 144. Rozcsika,

  Igen, olyankor nagyon durván be szoktam öltözni, vastag harisnya, dupla zokni még ilyenkor is,
  ha üresek a beleim, akkor ennél több meleget nem kívánok, úgyis ver a veríték.
  Szerencsére a női wc ilyenkor se hideg, télen pedig van benn egy fűtőtest, azon jó olyankor ülni.

  De hosszú távon azt szeretném, hogy meg se érezzem.
  Végül is az asztmámmal már elértem a paleonak hála, majdnem, minta nem is lett volna,
  ezzel is el fogom, azért kísérletezgetek.
  A ligetszépe és a nagy mennyiségű alga úgy tűnik, jót tesznek, még fogom növelni a mennyiséget, kíváncsi leszek, az mennyit javít.

  Ja igen, azt elfelejtettem, hogy Elmira cikkje is elgondolkodtatott a hisztaminintoleranciáról, ha nem is teljesen, de igyekszem kerülni a magas hisztamintartalmú ételeket (kivéve a kávét, és alkalmanként a kakaót), talán az is számít.

  ------------------
  A fülzúgáshoz:

  Nekem ilyen évente 1-2 alkalommal szokott lenni, kicsit helyzetet változtatok, akkor elmúlik,
  azt hiszem, nagyon extrém kimerültség esetén tud jelentkezni.
  Nálam nem mindennapos jelenség, így nem tulajdonítok neki jelentőséget.

  VálaszTörlés
 146. 141.
  Fülzúgás esetén: Gingko Biloba, nyelvalatti B12, Almaecet, Magnézium

  VálaszTörlés
 147. Warren,

  A doksidba is szerepel a Morningstar Minerals. Gondolkodom, hogy rendelek belőle a huminsav és fulvosav miatt.
  Viszont van benne Fluorine és Chloride is.
  Mi a véleményed? Ezek formája megegyezik azokkal, amit mostanában próbálunk elkerülni?

  Köszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, sőt Laciék is ajánlották a humuszsavakat a 2. előadásban...
   Úgy tudom viszont hogy klóros vízzel bevéve rákkeltő lehet, ezt jeleztem is a Best Of iHerb PDF-ben...

   Törlés
 148. Vöröscic

  Én Algoflex M-et szoktam bevenni, egyszerre dupla adagot. Nekem általában csak az első 2 nap durva. Persze értem, hogy az okot szeretnéd rendezni.
  Nekem meg szerintem PMS-em van, legalábbis tiszta idegbajos vagyok a m. előtti napokban, én is paleózom már jó ideje.

  VálaszTörlés
 149. 149. Ősasszony,

  annyira nem elviselhetetlen, hogy éhgyomorra ilyen kombinált gyógyszereket vegyek be, főleg, ha éppen nem itthonlét alatt jön meg.
  Az egyik hatóanyaga ugyanaz, mint a no-spa-nak, amit egyszer már próbáltam, de semennyire nem hatott,
  szerintem nem olyan fájdalmaim vannak, amit simaizom görcs okoz.

  Egy kicsit kezdek jobban beleásni a témába, és az alapján, amit tapasztaltam a cinkkel és a kávéval kapcsolatban, talán mégsem ösztrogén dominancia az, ami nekem van, mert ami azon segít eszerint:
  http://mioma.hu/az-osztrogen-dominancia-csokkentese-ii/
  Ezek közül a növények/táplálékkiegészítők közül sokkal van problémám.
  A brokkolitól izomgörcseim vannak 1-2 nap után, fokhagymától és szezámmagtól egyelőre hurutos-asztmás tüneteim, a citrusoktól hasmenés,puffadás; a magas szeléntartalmú paradiótól asztmás tünetek, a cinktől még többet késő menstruáció és hosszabban tartó, erősebb fájdalom,
  a melatonin is érdekes, mindig erősebbnek éreztem a fájdalmat, ha sötétben voltam. Mostanában kevesebbet alszom, amitől jobban is érzem magam.
  Eddig akárhány probiotikumos próbálkozástól csak problémáim lettek.

  Ehhez képest, amit itt írnak, abból tapasztalati úton több dolog is bevált:
  http://www.md-health.com/Low-Estrogen.html

  Megfigyeltem, hogy intenzívebb fizikai aktivitás esetén romlott az állapotom, sok pihenés viszont javít rajta (amúgy is sokat mozgok, épp, hogy vissza kell fognom magam, többet pihennem),
  pár éve egy barátcserjéből készült tabletta minden 2. hónapot teljesen tünetmentessé tett.
  És mostanában a kávé egy hónapja kifejezetten pozitív minden területen.

  Tulajdonképpen , amit az ösztrogén dominanciával kapcsolatban írnak tüneteket, azok közül több lehet mástól is.
  Lehet, hogy akik paleo hatására szabadultak meg a pms, fájdalmas menzesz tünetektől, azok pont ahhoz a csoporthoz tartoztak?

  VálaszTörlés
 150. Köszönöm Rozicskának és mindenkinek, aki válaszolt fejzúgás ügyben, megfogadom a tanácsaitokat.
  Tavaly Szengab segített lejönni a Xanaxról, amit alvászavarra szedtem. Azóta semmilyen gyógyszert nem szedek.
  Létezhet az is, hogy ez a fej és fülzúgás egy elhúzódó elvonási tünet? Mert akkor nagyon makacs, ezt meg kell hagyni. :(

  VálaszTörlés
 151. 151. Névtelen,
  "Létezhet az is, hogy ez a fej és fülzúgás egy elhúzódó elvonási tünet? "

  Ez egy érdekes feltevés,
  igaz, hogy most nem zavar, ha néha észreveszem, hogy zúg a fülem, mert sajnos olyan keveset vagyok ehhez megfelelő csendben, hogy szinte soha nem tűnik föl.
  De mielőtt elkezdtem szedni azt az asztma gyógyszert, amit tavaly szeptemberben el tudtam hagyni (formoterol, majd budesonoiddal(szteriod) kombinált), előtte soha nem volt fülzúgásom.
  Ahhoz tudom viszonyítani, mert akkor még alig volt errefelé forgalom és napi szinten meditáltam, néha ijesztő is volt a fülsiketítő csöndben lenni.

  Igaz, hogy amit én szedtem, azt asztmára adták, de 1-2 év múltán már érezhető hangulati hatása is volt, nem túl kellemes, hajnalban pánikrohamokra ébredtem pl. :(

  Jó lenne tudni, hogy ezek után a gyógyszerek után várhatóan mikor tud a szervezet regenerálódni,
  van egy olyan érzésem, hogy még nem állt át a szervetezem olyan működésre mint előtte.

  VálaszTörlés
 152. 151 Névtelen

  Hogy tudtad elhagyni a xanaxot?

  VálaszTörlés
 153. Előbb feltöltöttem magam vitaminokkal, utána negyedelve elhagytam, úgy 4 hónap alatt.
  De én csak éjszakára vettem be, nem volt olyan nehéz elhagyni. Eleinte brutális elvonási tüneteim voltak, ezért gondolom, hogy talán ez a fülzúgás is még ehhez köthető.
  Amikkel felerősítettem magam: B-komplex, C-vitamin, Omega 3, multivitaminok, Mg, Nervenflege, minden emelt dózisban. Most csak Nervenflegét szedek éjszakára, 3 db-ot, de már ez se hiányzik, enélkül is alszok.

  VálaszTörlés
 154. 154. Névtelen

  Köszi.

  VálaszTörlés
 155. Kedves BB, vagy aki tudja!

  Hol lehet Wawel csokit kapni?

  VálaszTörlés
 156. Nervenflege csokit itt talász.
  http://www.argep.hu/trend/WAWE/Wawel.html

  VálaszTörlés
 157. Itt is. Állítólag némely CBA-ban is van, én még nem láttam, bár nem gyakran járok ilyenben.

  https://webshop.cba.hu/index.php?cmd=product_show&cat_id=162&article=81602

  VálaszTörlés
 158. 156. Ősasszony
  Láttam már Auchanban, Sparban és CBA-ban is

  VálaszTörlés
 159. Ilona, Softpaleos, beriferi

  Köszi.

  VálaszTörlés
 160. Jódpótlással kapcsolatban az elmúlt pár hét eredményét megosztanám azokkal, akiket érdekel.

  Lugolt nem mertem kipróbálni, de elkezdtem napi szinten magas jódtartalmú algákat enni, nem főzve, maximum meleg levesbe áztatva, kb napi 3-4 grammnyit, először nori, majd wakame és tengeri spagetti fajtákat.

  Paleo óta nem vagyok zabálós, de ehhez képest is kissé kevésbé éhezem meg pár hete.
  Ami nagyon feltűnő, hogy az évek óta száraz bőröm, főleg a kézen, hihetetlenül javult.
  Télen nyáron szálkásra szokott száradni, nyáron csak épp nem sebesedik ki,
  ha folyamatosan zsíros krémmel kenem (1-2 éve shea vajjal).
  2-3 hete ha nem voltam itthon, nem éreztem hogy kenni kellene, és láthatóan most már olyan puha és szép a kézfejemen a bőr, amit régóta nem tapasztaltam.

  Ami még pozitívum, hogy napi 5,6,7 óra alvással is nagyon jól elvagyok (és ha van rá lehetőségem, akkor sem igazán alszom 8-9 óránál többet),
  és a látásom is meglepően javult.
  Távolra kissé homályosan láttam már évek óta, paleó óta ez gondolom a cukorfélék elhagyása miatt sokat javult, de mostanában még jobban,
  ha nem szárítja ki a klíma a szemem, akkor szinte tökéletesen látok.

  Emiatt úgy gondolom, hogy még természetes forrásból is megéri a jjódot pótolni,
  persze azok nevében nem beszélhetek, akiknél egyértelmű pajzsmirigy probléma áll fönn,
  nálam soha nem volt bizonyított, hogy valami lenne, csak apró tünetek voltak,
  szerintem egyszerűen az elégtelen jódbevitel következményeként (már jóval azelőtt, hogy paleo étkezésre álltam volna).

  Remélem, hogy az évek alatt felborított hormonrendszeremen is segít majd.

  VálaszTörlés
 161. Wawel csokit 90 és 75%-osat a legjobb tudomásom szerint kizárólag CBA-ban lehet kapni. Az ellátás nem folyamatos. Ha látod, hogy van, akkor be kell belőle spájzolni. 10 dkg 300 Ft körüli áron kapható.

  VálaszTörlés
 162. 162. BB

  Köszi szépen.

  VálaszTörlés
 163. 161. Vöröscic

  Mi az, hogy szálkásra szárad?

  VálaszTörlés
 164. 164. Ősasszony,


  Talán a pikkelyes jobb szó rá,
  de még annál is csúnyább volt, helyenként feltöredezett a bőröm.

  VálaszTörlés
 165. Van tapasztalatotok kolon hidroterápiával? Ellentmondásos dolgokat olvasok róla.

  Emma

  VálaszTörlés
 166. 161. Vöröscic
  Köszi a beszámolót. A 3-4 grammnyi a tengeri hínár tömege, vagy a benne lévő jód? Régebben olvastam, hogy a japánok jódfogyasztása is csökkent, mert régen több kombut fogyasztottak, a fiatalok viszont átálltak egyéb kelpekre, pl noru amiknek alacsonyabb a jódtartalma. Nekem fogalmam sincs, melyik micsoda, viszont találtam egy egész érdekes összefoglaló cikket a japán hínárok jódtartalmáról:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3204293/
  Ha megírnád, hogy ezek micsodák, hol lehet kapni őket és hogyan kell fogyasztani, azt megköszönném. Ha van értelme, én is szívesen átállnék természtes forrásra, amikor már csak fenn kell tartani a jódszintet. Kicsit félek a Lugol elemi jód tartalmától.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A 2011-ben írt cikk, ami a Thyroid Research-ben jelent meg, lényege, hogy a szerzők étrendi megfigyelések, felmérések, valamint a vizeletben történő jódürítés alapján azt állípították meg, hogy a japánok átlagosan 1-2 mg (1000-2000 ug) jódot fogyasztanak.naponta. És elemzik a különböző tengeri hínárok jódtartalmát.
   Ez ugye, ellentmond Brownsteinék kutatásának, akik szerint ez 12-15 mg/nap. Egyesek szerint abból van a félreértés, hogy ők a hínár nedves tömegét vették figyelembe. Viszont biztos vagyok benne, hogy már ők is szembesültek ilyen állításokkal, és van valamilyen válaszuk rá, csak meg kell találnom. Addig érdemes elolvasni ezt a cikket.

   Törlés
 167. 166. Emma
  Úgy emlékszem, régen kitárgyaltuk, és arra jutottunk, hogy kimossa a bélflórát, ezért nem jó.

  VálaszTörlés
 168. 168. MW
  Köszönöm.
  Visszakeresem a korábbiakat.

  Emma

  VálaszTörlés
 169. Macskacicó 131:
  A Merck-es jodid tablettára ez van írva:
  Kálium-jodid
  Hatóanyag: 200 mcg elemi jód (261,6 mcg kálium-jodid formájában)
  Akkor ez most K-jodid vagy elemi jód??
  Légyszi segíts, Cicó! :-)

  VálaszTörlés
 170. A tájékoztató szerint 200 mcg jóddal egyenértékű kálium-jodidot tartalmaz. Nincs benne elemi jód, nem kell félned. Szerintwm patikaimcuccokba, amit szájon át történő fogyasztásra javasolnak, nem is tennének.

  VálaszTörlés
 171. 171. smirgli:

  Pont ezt akartam írni, amit MW is, még mielőtt elolvastam volna, amit ő írt :DD
  A tájékoztató szerint:

  "Mit tartalmaz a Jodid 200 mikrogramm tabletta
  - Hatóanyaga a kálium-jodid. Tablettánként 200 mikrogramm jóddal egyenértékű kálium-jodidot tartalmaz."

  És igen, patikai szájon át történő alkalmazásra hivatalosan nem adhatnak elemi jódot. A Lugolt aki szedi, nem "hivatalosan" szedi :))

  VálaszTörlés
 172. 167. MW,

  A tömeget száraz hínárra mérem.
  Pontosan nem tudom, mennyi jód van benne, a csomagolásukból indulok ki, mindegyikre rá van írva, hogy napi ajánlott mennyiség X gramm
  Gondolom ezt az ajánlott napi RDA bevitel szerint számolják ki az algafajta jódtartalmától függően.

  Pl. amiket eddig kipróbáltam,
  valóban a norinak még viszonylag alacsony a jódtartalma, ennek ellenére azzal is lehet eredményt elérni.
  ebből napi 20 grammot ajánlanak.

  A wakame, tengeri spagetti fajtákból napi 1,5 gramm az ajánlott (én ezekből eszem átlag napi 4-6 grammot mostanában)

  A kombunak a legmagasabb, aki bírja a glutamátokat, annak ebből a legegyszerűbb pótolni,
  ebből a napi ajánlott 0,3 gramm (!!!), ez mérés nélkül egy körülbelül hüvelykujjpercnyi darab.

  Egy kis kényelmi infó: A zöld algákat szárazon is el lehet rágcsálni(wakame, nori), a barna algák (pl a kombu, tengeri spagetti) egyrészt intenzívebb ízűek, és nagyon rágósak, célszerű áztatni.

  Ezeket a Nagy vásárcsarnok melletti ázsia boltban veszem, szombaton is nyitva van, ha ez szempont.
  Különböző árban vannak, vannak kis kiszerelésben is, pl wakame 25 gramm 500.- körül.
  A wakame nagyon finom, szerintem abból elsőre is érdemes a 100 grammos csomagot venni alig egy ezres.
  A szusi lapok nagyon drágák, a sima nagy darabokba csomagolt algákat érdemes venni.És azok nincsenek is pörkölve, natúr, szárított, általában a sót se mossák le, kivéve a norit, az sótlan.
  Nem emlékszem pontosan, hogy a kombu 25 vagy 50 grammos volt-e, de az is kb 5-600.- körüli,
  jódtartalom függvényében az éri meg legjobban, ha valaki bírja (én úgy tűnik, érzékeny vagyok a szabad glutamátokra, bár nagyon összemosódik ez a téma a hisztamintartalommal, így kicsit bizonytalan vagyok)

  Azt azért nem árt megnézni, hogy mi van a csomagolásban :S
  Az egyik fajtánál sikerült a szárítás során belekerült valami egyéb virágzatokat is beletenni, hát nem vagyok egy piszkálódós típus, inkább csak visszatettem, és megjegyeztem, hogy olyat nem veszek.

  Még részemről annyit tennék hozzá a témához, amit múltkor elfelejtettem, hogy volt némi ízületi problémám, ha a sarkamra ültem, pár perccel utána alig bírtam felállni, úgy fájt az elült bokám és főleg a térdem, na ez is egyértelműen az algáktól múlt el.
  Így azt hiszem, kizárhatom, hogy lett volna bármilyen autoimmun pajzsmirigyproblémám, ami kizárná a jódpótlást.
  Még nyakszorítást se éreztem (azt egyébként sosem, mindig a garatom gyulladt be az orrüregek miatti allergiás folyamattól).

  VálaszTörlés
 173. MW, Cicó:
  Köszi! Akkor biztos csak azért írták rá az elemi jódot, hogy engem összezavarjanak. :-) Ami, mint tudjuk, nem nehéz. :-D
  Amúgy jó cucc, most 1 mg-ot szedek, de lehet, csökkentem, mert picit túlpörget, nem kellemetlenül, épp csak, hogy több órával kevesebb alvás is elég, és még kávé se kell. De lehet, csak szoknom kell... :-)
  Most úgy gondolom, elég nekem egyelőre egy tisztességes jódpótlás, ehhez a kevéshez meg felesleges is a Lugol, csak túladagolnám...

  MW 167: Hát..öööö.. nagyon nem mindegy, hogy akkor valójában mennyit és miből viszik be a japánok azt a jódot, itt ugye 10-es nagyságrendnyi különbség van...
  A már többször linkelt kelp jódtartalma meg van határozva így:
  "Nature's Way uses whole dried plant guaranteed to contain 0.06% iodine."
  De tényleg érdemes lenne utánanéznünk a több algafélének is, amit kajával visznek be, mert ez a fitoösztrogén a kelpben pl. nagyon nem tetszik.

  VálaszTörlés
 174. 175. smirgli:

  Nagyon egyetértek, igazad van. :)

  VálaszTörlés
 175. Tegnap láttam Wawel csokit a DM-ben. Azt írták, hogy nyomokban glutént tartalmazhat, de cukormentes. Majdnem 600 Ft volt. Ez mitől Nervenflege csoki? :)
  Tengeri hínárt vagy hasonlót akartam venni, de a DM-ben nem találtam semmit, még macát se. :)
  A nyelv alatt oldódó B12-re rákérdeztem a patikában, minősíthetetlen stílusban hozzám vágta, hogy ez megint valami hülyeség a netről. Pedig én hiszek nektek, hogy van ilyen, és a fejzúgás miatt muszáj lesz beszereznem, mert már nem csak zúg, hanem fáj is. Pedig paleózok. A Bilobát már szedem, meg vasat újra. Ez így együtt biztos segíteni fog.

  VálaszTörlés
 176. 177. Névtelen
  Az Iherben csomó nyelv alatti b12-őt talász:
  http://www.iherb.com/search?kw=sublingual+b12&x=0&y=0#p=1

  VálaszTörlés
 177. 177. Névtelen
  A Macát a Biobarát Bioboltban vedd meg, az bio. A Biokontroll Hungary hozza be vagy valamilyen szinten bábáskodik a behozatalnál, én bízom bennük. Ez nem egy kivonat, hanem maga a Maca retek porrá őrölve. Hátha jobb, mint kapszulázott rokonai.

  VálaszTörlés
 178. 177. Névtelen
  Sajnos, patikába nem érdemes bemenni ilyesmiért, pl vitaminokért. Nem csak arrogánsan korlátoltak ott, de nincs is semmi. Legfeljebb alapanyag, amit viszont úgy adnak ki, mintha veszélyes méreggel akarnánk visszaélni (aszkorbinsav, magnézium-citrát por, Lugol stb). Ez a valóság. Az iherb.com tényleg nagyon jó alternatíva, és még olcsóbb is. A patikában úgyis lényegében üres kapszulát kapsz vitamin gyanánt. A B12 injekcióban vagy nyelv alatt olvadó tablettában tud hasznosulni a legjobban. És meg kell nézni, hogy ne cyanocobalamin legyen, hanem methyl- vagy hydroxy- formula.

  VálaszTörlés
 179. 177. Névtelen
  Ha még nem rendeltél az Iherb-en, akkor ha az első rendelésnél beírod ezt a kódot: AHU843 akkor 5-10% kedvezményt kapsz: Az Iherben való használatához meg itt találsz segítséget: http://vitamintippek.blogspot.hu/p/vasarlas-az-iherben.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Upsz, kmaradt egy szó: Az Iherben való vásárlás használatához...

   Törlés
 180. Sziasztok Paleosok!

  29 éves erőemelő versenyző vagyok. Heti 4x van edzésem, nagyrészt paleo szerint étkezem.

  Az lenne a kérdésem hogy ilyen igénybevétel mellett megengedhető -e edzés után tejsavófehérje.
  Azt olvastam hogy a tejben lévő fehérje nem igazán jó, és lenne is alternatíva(marha protein), viszont a tejsavó proteinnek a legjobb a biológiai értéke illetve a legjobb az aminosav-profilja (hangsúlyozom kemény erősortokhoz, intenzív izommunkához)

  Laktóz és zsír tartalama ezeknek gyakorlatilag nulla (van azért egy pici).

  Köszi előre is a válszokat!

  VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.