2013. március 2., szombat

A rák és a ketogén étrend V.folyt.

205 megjegyzés:

  1. 150. Anna .Willson

    "Világos! az ember nem eszi meg a legjobb barátját! :-)) "

    Ez eddig rendben van, hogy a barátomat nem eszem meg, de ezen logikai menetet követve akkor már az ellenségem mehet a fazékba!?

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/kannibalok.htm

    Ne akarj cicóban bűntdatot kelteni egy kis lókolbász miatt. Ha így folytatja (reggeli ugri-bugri éhgyomorra meg koffein) egyszer még elfogy...

    VálaszTörlés
  2. 151.Galgóczi Imre
    "Én a paleo mellett sportolok,...."

    Mit sportolsz? Ismerek egy Galgóczi Imrét, aki fut. Te vagy? Ilyen kicsi a világ? :)

    VálaszTörlés
  3. Smirgli, kérlek :-)
    Nemcsak azért, mert Vera paleózásában én is benne vagyok és a barátom, de két és fél hónap alatt -6,5 kg.
    És látni is rajta. És azóta rendszeresen edz és nagyon-nagyon jól érzi magát. Még a háta mögött se vegyük el a kedvét.

    VálaszTörlés
  4. 194. Pannyka:
    Szia!
    Nekem nincs IR-em, soha nem is volt. Csak neked kerestem ki azt az oldalt, hátha segít a paleo és IR összeegyeztetésében. Kb. két hete csináltak terheléses vércukrot, teljesen jó volt az egyórás és a kétórás eredmény is, tehát jó a glükóztoleranciám. De én nem is vagyok CH fóbiás, és szerintem felesleges neked is, ha sportolsz. Egyed a felsoroltakat.
    Nem lehet, hogy túl sovány vagy, nagyon alacsony a BMI-d, azért nem jön meg? Lehet, hogy petefészek elégtelenséged van, és azért nincs elegendő hormontermelés. Hormonszinteket (LH, FSH, stb. ) nem néztek?
    A vérkeringés fokozásánál Bokor Katalin módszerére gondoltam, ha akarod, leírom neked, itt, ha nem zavarja a többieket, vagy priviben, ahogy akarod. Nekem használt (olyannyira, hogy teherbe estem....naaaa, nemcsak ettől :)(irul-pirul).

    196. Galgóczy Imre:
    Köszönöm!

    197. Paleolga:
    Köszi, aranyos vagy!
    "napokig haragudott, hogy megettem a Mikulás Rénijét" :)))

    1. Descalcez:
    :)) Na, ezt még nem is olvastam.

    VálaszTörlés
  5. 2.descalcez
    Az, akit Te ismersz, paleozik?

    4.Macskacicó
    Szívesen, máskor is. (így gondoltad ugye:Galgóczy=...czi. Mert az utóbbi a helyes) :-).
    Ma is lehetett napfény vitaminozni! (palántaneveldében gond nélkül.)

    VálaszTörlés
  6. 2.descalcez
    Az, akit Te ismersz, paleozik?

    4.Macskacicó
    Szívesen, máskor is. (így gondoltad ugye:Galgóczy=...czi. Mert az utóbbi a helyes) :-).
    Ma is lehetett napfény vitaminozni! (palántaneveldében gond nélkül.)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Ismer-e valaki jó háziorvost Budapesten? Olyat, aki esetleg hajlandó beutalót is adni pajzsmirigyvizsgálatra (szóval nem csak TSH, hanem anti TPO, T3, T4)? A jelenlegi orvosom, miután elsoroltam neki az egyértelműen pajzsmirigyproblémára utaló tüneteimet, elhajtott, hogy "á, ez BIZTOS CSAK vashiány". :(
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  8. 5. Galgóczi Imre

    "Ma is lehetett napfény vitaminozni!"

    Napozásra gondolsz? Mert ez egy tévhit, amit TCS terjesztett. Mármint, hogy télen is lehet napozni. Majd április közepétől, akkor is csak délidőben, kb 1 órás intervallumban.

    VálaszTörlés
  9. 4. Látom, Macskacicó, fontos neked segítőkész embernek lenni. Sajnálom, hogy nem ismertem föl az ambícióidat és én nem adtam meg neked, amire vágytál. Nem téged mint segítőkész embert akartalak elutasítani.

    Sok olyan emberrel találkoztam egyébként, akinek az volt a véleménye, hogy szexuálisan és érzelmileg egészséges nőnek segítőkésznek és adakozónak kell lenni, mindenkinek adni, ami kell. Az az egészséges női szexualitás. És amelyik nő nem olyan, az érzelmileg, hormonálisan és mentálisan abnormális. Ez az érvelés pedig tudományos magyarázat. Külön elnézést kérek, ha esetleg nőként is megsértettelek, kedves Cicó.

    VálaszTörlés
  10. Továbbra is érdekel: honnan volt Rozcsika bizonyossága.

    Nem mondom, hogy nekem sokat segítene, ha tudnám és a kedvességetekre és segítőkészségetekre hivatkozom. Úgy érzem, nem kérhetem olyan emberek segítségét, akiknek a szemében én nem vagyok "valaki".

    Meglehet, eredendően sem, de MW és Rozcsika nyíltan dehumanizáltak a minősítéseikkel, megfosztottak a "valaki" státuszától. Rozcsika szerint nem létezem, MW szerint pedig egy személyiségzavaros állat vagyok, akivel tilos szóba állni és az ilyennek nincs itt semmi keresnivalója, tűnjön el innen és menjen a... Amennyire meg tudom ítélni, mások is az ő ellenségességüket kockáztatnák, akik szembe mernének szegülni az akaratukkal, nem azt nyilvánítják ki, hogy "mellettük" vannak. Nem szeretnék ilyet, és nem csak azt nem kérem senkitől, hogy szembeszegüljön velük, de azt kérem, ne tegye senki, nem éri meg az ellenségeskedés csak azért, mert nekem van egy kérésem.

    Én az "ellenség" vagyok, mert nem az és olyan, amilyennek lenni kell. Nem kérem hát, hogy legyetek kedvesek és segítőkészek velem. Nem akarom veletek magam "elfogadtatni" sem, nektek jogotok van a nemtetszésetekhez és az ellenséges indulataitokhoz, nekem pedig nem kell a ti megértésetek. Marad hát az üzlet: Rozcsika elárulhatná, mi az ára az infónak.

    VálaszTörlés
  11. kkryszty 3.
    Nem tudom, ezt miért, mire írtad nekem (kommentsorszám?). Meg azt se, ki az a Vera és mitől venném el a kedvét...

    VálaszTörlés
  12. 5,6. Galgóczi Imre

    "Az, akit Te ismersz, paleozik?"

    Akit ismerek, az egy magyarországi munkahelyen volt kolléga. Hogy akkor paleozott-e nem tudom. Akkoriban én jómagam is csak kísérletezgettem az étrenddel. Ha nem lenne a képen fejeden ez a "Vujity Tvtrko" sapka, biztosan felismernélek :)

    Napfürdő még egyelőre nem fenyeget, túl alacsony a sugarak beesési szöge. (ma Felvidéken csak valami 35 fokig emelkedett.) Rendes adag D vitamin gyártáshoz legalább 50 fok szükséges. Ilyenkor még az UVB sugarak túl nagy veszteséget szenvednek, ilyenkor jobbára csak az UVA számottevő. Az UVA-tól lehet lebarnulni, ezenfelül csak a bőr vastagítja és öregíti, ezek a mellékhatások meg nem hiányoznak nekünk. Ebből a megfontolásból ésszerűbb dél alatt csak 10-20 percet napon tartózkodni. (szöges ellentétben a vaskalapos orvosok, oéti és más megmondó hivatalok állításával szemben)

    VálaszTörlés
  13. 11. Smirgli
    Elnézést, ha az alábbiakat nem nem Te írtad.

    "‎2013. ‎március ‎2., ‏‎10:59:52 | noreply@blogger.com (smirgli)
    Tóth Vera is paleózik:
    http://www.kiskegyed.hu/sztarok/magyar-sztarok/toth-vera-orvos-120651
    .... bár egyelőre a fogyás még nem látszik rajta..."

    VálaszTörlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. 8MW
    Ilyet még nem hallottam! Szerinted a napsugarak tudják, hogy most már április közepe van, és akkor azt mondják maguknak, hogy innentől fogva akkor máshogy fogok "sütni"? Vagy hogyan érted, mert én Téged egyáltalán nem.
    Tavaly, már április közepére, szép barna voltam párommal együtt.És ez így megy többé kevésbé, már 30 éve.

    Nos, ez is csak azt bizonyítja, hogy nincs sablon az életvitelben. A kognitív sokszínűség gazdagít.
    Ja, és azt ki állítja, hogy csak április közepétől lehet napozni,ráadásul csak 1 órán keresztül?

    VálaszTörlés
  16. kkryszty 13.:
    Ja de, ezt én írtam, csak nem esett le, főleg mert olyasvalakire gondoltam, aki olvassa a blogot...
    Hát nyilván nem minden nap látom, és azt se tudtam, mióta paleózik. Meg ki tudja, mi igaz a bulvárból, az ember kétkedve fogad mindent... Falusi Mariann is hogy belendült anno, ő is nagy "fogadjuk el önmagunkat"-hívő (azaz nem tudsz lefogyni? sebaj, hazudd, hogy kövéren szép az élet). Csak azt nem tudom, akkor miért vágott bele, és fogyott is szépen.. Most megint iszonyúan néz ki. Veráról is olvastam, hogy egy időben "elfogadta magát", azaz tkp. lemondott a fogyásról...
    De tényleg az ő egészsége érdekében írtam, hogy szívesen látnám soványabbnak. Örülök, hogy sikerült meggyőznöd, remélem, kitart, drukkolok neki!

    VálaszTörlés
  17. Galgóczi Imre 15:
    Pedig hidd csak el, így van, Des is szépen elmagyarázta. Az az árilisi barnaság sajnos nem sok mindenre jó... Nyilván nem a Nap tudja, hogyan kell sütni, a beesési szög adott, a Világegyetem van így megtervezve. :-)
    Csak azért írom, hogy eggyel több embertől olvasd. :-)

    VálaszTörlés
  18. nemalmodik 10:
    Javasolhatok egy jó pszichológust...? ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Honti Margit volt a pszichológusom és nem akarok több pszichológust.

      Törlés
  19. 16 Smirgli

    Igazad van, én is így fogadom a bulvárt, pláne ha egy aktuális cikkhez régi fotókat kapnak elő.
    Remélhetőleg az eredmények (orvosi is) további kemény kitartásra ösztönzik.

    VálaszTörlés
  20. 5. Galgóczi Imre:
    Jaj, ne haragudj, elírtam, vagy csak ilyen előkelőre vettem a dolgot (Freudi elírás :-). Majd figyelek.

    9. nemalmodik:
    Köszi, ez jól esett! :)
    Látod, mit mulasztottál! :) Pedig talán neked is tudtam volna segíteni, amiken én már keresztülmentem...
    Amúgy meg magadnak nem adtad meg, amire vágytál. Végül is Te kértél segítséget, nem én.
    Nem sértettél meg. Nekem nem baj, hogy nem kell itt gépelgetnem, tudok mást csinálni, feltalálom magam.

    VálaszTörlés
  21. Valaki tud belinkelni erről a beesési szög / évszak / UVA-UVB-arány összefüggésről valamilyen tudományos eszközökkel is alátámasztott, esetleg mért anyagot? Emlékszem, hogy volt erről szó már korábban, talán Mercola tollából indult útjára a gondolat? Nekem az a gyanúm egyébként, hogy itt egy lineáris és nem exponenciális változásról van szó, ami számomra egyáltalán nem indokolja, hogy ne napozzak pl. márciusban, ha megtehetem... és remélem, hogy hamarosan megtehetem.

    VálaszTörlés
  22. ha már helyesírás: "Valaki be tud linkelni..." :)

    VálaszTörlés
  23. 12. descalcez

    50 fok beesési szög nélkül is lélekvidító volt ma a kertben dolgozni. Az egyik komposztládát kibontottuk, megint van fél köbméter fekete földünk, csak a tojáshéj maradt benne feldolgozatlan, azt visszatettük, tesszük a másikba. Mikor legereblyéztem a borsmentáról a leveleket, az egész előkertben borsmenta illat keveredett a friss föld illatával. Erre vártam már két hete. :)

    VálaszTörlés
  24. 21. joe1973

    Mindössze arról van szó, hogy a rövidebb hullámhosszú sugárzás nagyobb csillapítást szenved mire áttör a légkörön. A napnyugtával gyakorlatilag elérjük a 0 beesési szöget, ilyenkor már szabad szemmel is belenézhetsz, és láthatod, hogy az összes beérkező sugárzásból (látható tartományban) már szinte csak a vörös érkezik meg.
    Az 50 fok szerintem is túlmisztifikált, hisz vannak a Földön helyek, ahol soha nem érkezik 50 fok felett napsugárzás, így elvileg ott D vitamin hiányában még az állatvilágnak is ki kellene pusztulnia. Azonban azt magam is megfigyeltem tavaly, hogy mikor 50 fok felett van a Nap, akkor akár 15-20 perc alatt is el lehet jutni az enyhe pírig, utána meg teljesen felesleges napozni, hisz az enyhe pírkor (erythema) megszűnik a D vitamin teremelés. Tehát lehet 50 fok beesési szög alatt is D vitamint előállítani, csak ehhez több órát kell kint lenni. Több óra alatt meg feleslegesen kapunk rengeteg UVA-t is, amitől igaz szép barnák leszünk, de feleslegesen égetjük vele magunkat szénné. Symbianos telcsikre van egy progi Sun & Moon , mellyel folyamatosan lehet figyelni többek között a Nap magasságát is.

    VálaszTörlés
  25. 23. szőlőszem

    Egyetértek, én is szinte egész nap a talicskát tologattam, ritkítottam a bodzát stb. Szépen le is barnultam. A sok répaevéstől hypercarotenemiás "sárga" bőröm ilyenkor szinte egyik percről a másikra megbarnul. Azonban nem áltatom magam, hogy mára megtermeltem a napi D vitamin adagomat. Április végétől viszont tudom, hogy 10 perc alatt kipipálva a D vitamin kérdése, ha sikerül dél alatt kint tartózkodni. Más kérdés, hogy nem szabadna szappanos vízzel lemosni magunkról a zsírréteget, mert a kaletkezett D vitamin felszívódása még 24-48 órával a napozás befejezte után is tart.

    VálaszTörlés
  26. Sziasztok, ezt még régebben találtam valahol, itt ki lehet számolni, hogy mennyit legyünk a napon és mikor, a megfelelő D-vitamin termeléshez. Igaz én még nem prébéltam ki a gyakorlatban

    http://nadir.nilu.no/~olaeng/fastrt/VitD-ez_quartMED.html

    Üdv Mindenkinek :) !

    VálaszTörlés
  27. Macskacicó

    ":)) Na, ezt még nem is olvastam."

    Pedig ilyeneket hoz fel a google a kannibalizmusra keresve.
    Gábor cikke is előkelő helyen van a találatok között.

    VálaszTörlés
  28. ... na adtam a helyesírásnak... igazából próbáltam-ot akartam írni... :)

    VálaszTörlés
  29. 26. italia del sole

    Tök jó oldalra hívtad fel a figyelmemet!
    Most kipróbáltam. Március másodikán. 24 percet dobott eredményül 25 microgram D vitamin legyártásához. Ha jól tudom, ez 1000 IU. Ha 5000 NE-t szerettem volna termelni, akkor ehhez 120 perc lett volna elegendő, ha déli 12-kor megállt volna Nap az égen. De nem így történt. Tehát továbbra is az a feltevésem, hogy ilyenkor még ha reggeltől estig is kint lennél, nem jönne össze az 5000 IU D vitamin, legfeljebb itt a hátam mögött az iHerbes dobozból. Ráadásul az 5000 is csak ahhoz elég, hogy életben tartson, ha azt vesszük, hogy egy negyedórás dél alatti tűző napon történő napozásból 15000 IU is termelődik. Volt erről (hogy ennzit termelünk az enyhe pírig) egy BBC-s link, csak sajnos nem mentettem le, most meg nem találom.

    VálaszTörlés
  30. 15.Galgóczi Imre

    Lásd Descalcez magyarázatát a 12-ben:)
    Nem arról van szó, hogy nem "lehet" napozni most is akár, ha süt, legfeljebb nem érdemes. Arról van szó, hogy amíg a napsugarak beesési szöge nem éri el az 50 fokot, addig az UVB sugarak nem érnek ide le. Olyan pedig kb április közepétől, délidőben van. Most is lehet napozni, barunulni is, de az UVA-sugarak legfeljebb öregítenek, ahogy Des mondta, de nem generálnak D-vitamint. Nekem eszem ágában sincs barnulni :)
    Mercola hozott egy táblázatot, amiből - a szélességi és hosszúsági fokokat és más adatokat megadva - remekül meg lehet nézni, mikör teljesülnek a feltételek:
    Mercola-cikk
    És a táblázat itt található:
    Táblázat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, meg Smirgliét is a 17-ben, most látom csak...:) Ezt itt már megtárgyaltuk régen, nekem is Mercola nyitotta fel a szememet. És persze olyanok is vannak, hogy nem nagyon kell mosakodni napozás után (pár napig):D

      Törlés
  31. 29. descalez
    :) Marad a D-vitamin bogyó ! Legalábbis áprilisig ... A napozás komolyan nálunk a nyári szabadság alatt jön szóba, addig csak rapszodikusan tudok a déli órákban napon lenni, sajnos. Mellesleg pont novemberben nem jutottam D-vitaminhoz, mert megállították a vámon a csomagomat, rögtön le is betegedtem ( skarlátos lettem ), plusz 2 hónap alatt 3 herpesz jött elő, december közepére 28 volt a D-vitamin szintem, mindez amellett, hogy szept.elejétől okt. végéig 5000 IU-t szedtem naponta. Nagyon kevés volt .... Már nagyon várjuk a tavaszt/nyarat.
    Üdv :)

    VálaszTörlés
  32. 29. descalcez

    Ez fura, mert a Mercola által megadott oldalon (Astronomical Applications Dept. U.S. Naval Observatory Washington, DC ) ma a max beesési szög 35,5, abból meg hogy lehet 25 microgram D-vitamint szinteetizálni?
    De jó hír: április 10-én 11 óra 20 és 12 óra 10 között már alkalmas, legalábbis Budapesten (ha nem felhős az ég):-)Mindenki kiszámolhatja a saját régiójára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 24. descalcez
      Ne feledd, hogy élelmiszerből is lehet D-vitamiint szrezni. Ez talán válasz arra, hogy az északi helyeken sem halnak ki az élőlények.

      Törlés
  33. 20. "magadnak nem adtad meg, amire vágytál" - kérlek kedves Cicó, ne írj ilyeneket. Nehezen értem. Én nem vágytam a te segítségedre. Nehezen értek meg olyan embereket, akik feltételeznek rólam dolgokat, azután a saját feltételezéseikre reagálnak. Tudom, hogy állítólag épp ez a baj velem, és hogy nem változom át mindig azzá, akinek lennem kellene, nem vagyok az a szerep, akinek kell és nem játszom azokat a szerepjátékokat, amiket kell. De továbbra sem szeretném. (Fogyni sem vágyom, bármennyire hihetetlen. Noha sokak szerint rám férne, undorítóan kövér vagyok és túl sokat eszem: megmondták. Ahogy azt is, hogy tüntessem el a mellem, mert "nem kell akkora". De én nem akarok fogyni.)

    VálaszTörlés
  34. 21 joe 1973
    Hát, nem tudom, de amíg az ellenkezőjére nem látok bizonyítékot, addig Mercolának hiszek ebben...

    VálaszTörlés
  35. 10.nemalmodik
    WTF???

    33. Hagyd ott a pasit, és kész...
    Ez már komolyan klinikai eset:( (Végül is, te jöttél ide elég hiheteetlen "problémákkal", csak természetes, ha Cicó segíteni akart, bár szerintem felesleges)

    VálaszTörlés
  36. 32. MW

    Hát az van, hogy a 35 fokos beesési szög csak hogy csak 25 microgramra futja. Ez meg tudjuk hogy mire elég. Te is túlmisztifikálod az 50 fokot. Ez nem úgy működik, hogy 49 fok 59 perckor még semmi, aztán 50 fok 1 perkor meg már dúl a szintézis. Beindul az már jóval korábban. Eljátszottam a fenti oldallal. Ha délután 2 kor mentem volna ki, akkor még 56 perc kellett volna a 25 mcg-hoz, de délután 3 kor már 999 percet írt a 25 mcg D vitamin előállításához. Ott már nem keletkezik számottevő mennyiség. Összeadogathatod, igenis van D vitamin szintézis, de nem jelentős.

    VálaszTörlés
  37. MW

    "Ne feledd, hogy élelmiszerből is lehet D-vitamiint szrezni. Ez talán válasz arra, hogy az északi helyeken sem halnak ki az élőlények"

    És az élelmiszer meg elmegy napozni az egynlítőre? Vagy netán az iHerbről szerzi? :) Ugye magad sem hiszed! Nem, ők is a napsugárzástól termelik. Szépen eltárolják, zsírban oldódó vitamin, majd áttelelnek vele. A mi bajunk meg az, hogy nyáron szénné égetjük magunkat, miközben az enyhe pír elérése után már nem termelődik. Ami termelődött, lemossuk szappannal, ilyenkor nyvajgunk, hogy még hideg van, meg mit mondanak a szomszédok, meg panel (mindenkinek van kifogása).
    Sok sok óra alatt ilyenkor is össze lehet szedni valamennyit. Sokkal kényelmesebb lesz 50 fok beesési szög felett, mert akkor már napi 10 perc elég a D vitamin gyártáshoz. Most még a több óra is kevés egy 5000-es kapszullához képest, sőt nem is fog sütni minden nap 7 ágra.

    VálaszTörlés
  38. 20 Macskacicó - dehogy haragszom, csak megörültem, hogy más is követ el helyesírási hibát:-),. ( tudom, ezt az enyémmel nem lehet összehasonlítani - más kat. volt)

    OK.Köszönöm a linkeket és az utánnajárást D-vit. ügyben. Barnulni mentem elsősorban, de a szintetizálás témában okosodtam egy picit. Viszont a napkolim mindezekre a dőlésekre meg szögekre fittyet mutatott, és termelt nekem 300 lit 52°C vizet!!!

    VálaszTörlés
  39. 12 descalcez
    Akkor egy helyen dolgoztunk:-)
    Te kivagy?

    VálaszTörlés
  40. 39 Galgóczi Imre

    Kicsi a világ. Én voltam a bringás kolléga. :) Sokat dumáltunk annak idején az edzés elméletéről, izotóniás italok kotyvasztásáról (MD+maltodextrin) stb.

    VálaszTörlés
  41. 10. nemalmodik:
    "nekem van egy kérésem." - tulajdonképpen akkor hát mi is a kérésed?
    "nem kérem hát, hogy legyetek kedvesek és segítőkészek velem." akkor végül is mit kérsz?
    " Nem akarom veletek magam "elfogadtatni" sem" - akkor hát mit akarsz?
    " nekem pedig nem kell a ti megértésetek." - akkor mi kell neked?

    Ha nem kell neked semmi, akkor miért akarsz velünk mindenáron beszélgetni? És miért nem a paleóról? Ez egy paleós blog. Persze lehet másról is, de valahogy mindig eltereled másra a fonalat.
    Te mit gondolsz, sajnálni kell Téged? Sajnáljunk? Nincs társaságod, azért keresed velünk a kapcsolatot? Vagy unatkozol és csak szórakozni szeretnél? De miért pont velünk?
    Jó éjtl :))
    Cicó.

    39-40. Galgóczi-Descalcez páros:
    Hát megőrülök a történetetektől. :))

    VálaszTörlés
  42. 35. MW
    Egyoldalúan zaklatott, otthagytam, elköltöztem a városból is. Utána poszttraumás stressz tünetek miatt kerestem pszichológust. És ő követelte tőlem ugyanazokat a dolgokat csak ő "szakmailag" - a női szerep és a szerepes szex a jó, a test rossz és meg kell büntetni: az én testemet stb. Ő szólított föl, hogy tüntessem el a mellem, agresszív lett, ha úgy öltöztem és rendszeresen bántalmazni akart, arra hivatkozott: az jót tesz - és arra: én akarom azt, mert ha nem engedelmeskedem neki, az azt jelenti, ha a Műegyetemen tanulok, az azt jelenti. És ez a jó gondolkodás, a nőies: a fizikai valóság elemei jelek, amiknek jelentése van és akkor az van.

    A testemet akarták bántalmazni, úgy is mint női testet és a testem volt a szignál, ami agressziót váltott ki. És azóta vannak bizonyos autoagresszív "késztetéseim" - ha kétségbe vagyok esve, szeretném eltüntetni azt a jelet, ami másoknak azt jelentette, hogy engem bántalmazni kell.

    41. Kérdeztem valamit, mert érdekel és arra szeretnék választ. Mást nem. Akarnék egyebet is ezt-azt, de azt ha megbocsátod, nem itt és nem tőled :) Épp este tűnődtem el rajta: milyen fura, én miért nem másoktól akarok dolgokat - ahogy mások tőlem sokszor és olyanokat: amit bárki adhat, elvileg. Én más emberektől igazán csak őket szoktam akarni. Szokásom például szeretni embereket és akkor őket akarom - de te ezt inkább ne akard nekem megadni helyettük, Cicó. Nem is lenne jó, ha hatalmad lenne rá. Ami azt illeti, Rozcsikától is őt akarom, az ő esze járását megérteni: hogyan lett bele neki a fejébe az a bizonyosság. Ha akarod, sajnálhatsz engem, mert akarom ezt tudni. De sajnálhatod Rozcsikát is. Olyan kérdésekre, hogy mit "kell" csinálni valakivel, nem tudok válaszolni.

    Egyébként egy ételallergia miatt diétázom és többé-kevésbé low-carb étrenden élek, mert néha lusta vagyok beszerezni vagy elkészíteni olyan ételeket, amiket fogyaszthatnék. És az étvágytalanságom miatt egyéb korlátozásokat nem kívánok bevezetni az étrendembe, mint amik már vannak, mert akkor éhenhalnék. Azt nem tudom, ha jó étvágyam lenne, hogy állnék hozzá. De találtam már itt hasznos információkat vagy recepteket, amit köszönök. Ezt direkt neked írtam le, Cicó, hogy lásd, így vagyok én ezzel - de kérlek, ne kérd tőlem, hogy részletezzem az étrendemet vagy az emésztésemet, mert attól megőrülök. Azzal sem törődöm, ha éhes vagyok és kevéssé érdekel az epeműködésem vagy a vércukorszintem és nem tudok róluk konkrét adatokat. Nincs ekcémám vagy epekövem sem. Néha kertészkedem, de nem vagyok biokertész, a "zöld könyv" nekem a Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok és nemsokára alighanem gyomirtóval fogom irtani az apró szulákot és a tarackbúzát. Rudolf Steinerre allergiás vagyok, ezért kérem, senki ne kapacitáljon a biodinamikus mezőgazdálkodásra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést, lemaradt: "miért akarsz velünk mindenáron beszélgetni?" Nem akarok. Ne kérdezz, és nem fogok válaszolni. Kicsit (nagyon) feszélyez is, én nem szeretek magamról beszélni. Ezt akarom: ne kelljen.

      Törlés
  43. 40 descalcez
    akkor most extrapolálok: Győr vagy Imely?

    VálaszTörlés
  44. Öngyógyító kiskert:
    Én hülye vagyok, de nem értem. A könyv végén van egy terv a kiskert beosztására - ami nagyon jó, mert legalább vizuális - , de ott egy darab spenót sem szerepel. Holott, az elején azt mondták, tele kell vetni a kertet spenóttal(félméteres távolságban). A másik gondom, hogy ugye, nem ásunk. De ha kinőtt valami a kertben a tél folyamán (vagy ottmaradt), akkor amellett hogyan lehet vetni mást? Illetve, ha mulcs (levelek) takarták télen a veteményest, akkor azt most le kell venni róla, hogy vethessünk, vagy hogy?
    A spenótot elvileg azért kell vetni, hogy majd a gyökérzetével porhanyósítsa a talajt, illetve a levelével árnyékoljon. Nos, oda, ahol gyökérzet van, hogy ültet az ember mást?
    Bocs, de nekem ez olyan, mint valakinek, aki nem tud főzni, azt mondják, hogy "és akkor készítsünk bele rántást", és az illető csak áll, mert ami másnak evidens, arról neki fogalma sincs. (kb ugyanígy vagyok a fák metszésével, igazításával, olyan szavak szerepelnek a leírásokban, amiket nem értek...)
    Szóval, ha valaki így műveli a kertjét, és érti, miről van szó, kérem segítsen!

    VálaszTörlés
  45. 44MW
    Ja, én is tapasztaltam hasonlót. A baj az, ha valaki nem ad használható tanácsot, akkor a tapasztalat útja marad, és ez évekbe telhet. A fák metszését könyvek alapján én már fel is adtam (almafák), ezért kialakítottam a saját módszerem- így legalább terem valami:-).

    VálaszTörlés
  46. 43. Galgóczi Imre

    Győr nem Felvidék, tehát Ímely. :)

    VálaszTörlés
  47. 44. MW

    Én ezt idén úgy fogom megoldani, hogy a gyökereknél elvágom a tavalyi növényeket. Gyökér marad a talajban, az elszáradt szár marad mulcsnak. A régi sorok közt fogom kiképezni az újakat, a leveleket vékony csíkban eltakarítva. Az így kialakított helyre szórom a magot. Aztán majd kiderül mi lesz belőle.... Én is csak találgatok. Ez a film nem rossz kiindulási alapnak. http://www.youtube.com/watch?v=GNU8IJzRHZk

    VálaszTörlés
  48. 47. descalcez
    jaj igen, ezt ismerem, zseniális!:)
    És szerinted ez a Öngyógyítő kiskert által javasolt spenótültetés tényleg jó dolog?
    (hogy ültessük tele a kertet 50 cm távolságra lévő sorokban spenóttal, a többit pedig közé. Az a logika, hogy a spenót majd gyökereket meg takarást ad).
    Eddig mit ültettél el, és mit lehet előre csíráztatni bent?

    VálaszTörlés
  49. 1. descalcez
    Aki nekem nem barátom, az nem biztos, hogy az ellenségem... :-))

    VálaszTörlés
  50. 44. MW:
    Én még sosem csináltam ilyen spenótbevetést, mindig ki szoktam tépni, mikor letermettek. Télre nem marad bent semmi. Először vetek petrezselymet, salátaféléket, spenót, sóska, répa, dughagyma, meg még ki mit akar, pl. idén mangoldot is bevállalok (borsó - nem paleó ! csak a srácok megeszik :), ezeket kb. március közepén, így egy trappban :) Aztán később tökfélék, pattiszon, cukkini, uborka. Paradicsomot bent lehet palántát nevelni, esetleg paprikát. Én elolvasom meg megnézem a zacskón lévő utasítást, aszerint járok kb. el.
    A petrezselyemmagról olvastam újságban, van ilyen kertésznaptár, minden héten leírják, mi az aktuális teendő, hogy forrázzuk (!) le ???, akkor hamarabb csírázik, hát én nem tudom, hogy merem-e.
    Willson, Descalcez mit szóltok?

    Smirgli:
    Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet a Silverfish heringre (Spar), vettem a múlt héten, és tényleg jó :).

    VálaszTörlés
  51. 42. nemalmodik:
    Köszönöm, hogy ezeket leírtad nekem, huh, hát egy kicsit nehéz volt, de azt hiszem, valamit felfogtam. Ha számít ez neked valamit, én nagyon együttérzek veled, akármi is történt veled és akármilyen is vagy. Már nem is tudom, mi volt az eredeti kérdés, lehet, hogy erre ajánlkoztam, de neked nem kellett. Ami nekem nem baj, mert rengeteg dolgom van, bőven el tudom foglalni magam a családommal, kerttel, állataimmal.
    Nem baj, ha nem akarsz mesélni magadról és nem akarsz velünk beszélgetni. Ha nem haragszol, akkor én már többet nem írok neked. Testi-lelki gyógyulást kívánok.
    Szeretettel: Cicó.

    VálaszTörlés
  52. 46 descalcez
    A napos témában volt a Felvidék említve, és úgy vettem, hogy rámnézve lett megemlítve, ezért minden számításba jött.

    Éppen most írtam egy aktív profi élsportolónak a D-vit. és terhelés/intenzitás témában, mert ahogy edzéseim során rátértem az intenzív edzési módszerre, gondok támadtak izmaimmal- nem nagy, de zavaró. Kíváncsian várom válaszát. Ő is paleozik.

    VálaszTörlés
  53. Fák metszésére érdemes rákeresni a neten. (Úgy is pl., hogy "almafa metszése".) Vannak jó közérthető magyarázatok szakemberektől, videók is. Nem linkelem ide, mert ez mégsem egy kertészeti honlap. Vannak olyanok is.

    VálaszTörlés
  54. 53 Névtelen - Köszönöm!

    Kérdés: ha természtes anyagból nyerünk édesítőszert, mint pl. amit a paleoban is használunk, akkor ez milyen édesítőszernek minősül, természetesnek vagy szintetikusnak?

    VálaszTörlés
  55. MW
    Szerintem azért nincs spenót a kiskert tervében, mert azok az "utak". Ahogy én értelmeztem:
    -beveted a kerted spenóttal
    -ha kinőtt, lesarabolod és otthagyod mulcsnak
    -közte meg nő a vetemény
    -a következő évben a spenót már komposztálódott és oda fogsz vetni, ahova pedig eddig vetettél, azt ülteted be spenóttal

    Én most össze-vissza ültetek, a kerítés tövébe galagonyát meg csipkerózsát ültettem még tavaly, nagyon remélem, hogy kinő. Arra is kíváncsi vagyok, hogy ha a szezám- és lenmagot kiszórom, kikel-e. Mákot is csak úgy szórogatok ide-oda. Bár attól tartok, attól még nem lesz permakultúra, hogy random ültetgetek mindent... :DD

    VálaszTörlés
  56. 55. Ilona
    Mulcsnak? Inkább megeszem...:-) Na jó, én is tudom, hogy abból lesz elvileg a mulcs, csak hiányoltam a tervből, hiszen azért az is zöldség...
    Nem kell mindent megenni, felhasználni, ami terem, az igaz. Nem vagyunk "elvevők", akik csak azt termelnek, amit maximálisan el tudnak fogyasztani:) Épp gondoltam arra, hogy gombát is termesszek, de a családom emlékezett egy rokonra, akinek a családjában attól kezdve éjjel-nappal gombát ettek. Szerintem nem kell: oda tudom adni a felesleget (lélekben készüljetek!:D), meg komposztba is jó, ha úgy alakul.
    Ma kerteztünk: a Teremtés Koronája megmetszette a fákat, a gyerekek kibiceltek, többnyire ácsorogtak (hogy lesz ebből önellátó család?:D), én megcsináltam a spenót-utakat, közé egyelőre a dughagymát vetettem el, majd jön a többi (nem találom a magjaimat). Meglátjuk... Az még mindig zavar valahogy, hogy mit csináljak a kertben lévő levelekkel (mulccsal). Csak húzzam félre? Ja, hát valami ilyesmi lesz, de azért ezt még tényleg tanulni kell. A néni a filmen tekintélyes mennyiségű szénával rendelkezett azért, mégpedig igen érettnek látszott: kockákba érett az egész. Gondolom, amellett, hogy "csak vetek és aratok", azért valakinek le kell kaszálnia azt a töméntelen füvet valahonnan...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az vicces volt, hogy előtte az egész család megnézett egy fametszésről szóló youtube-os videót. Youtube-ról leszünk parasztok, de pár év múlva talán sikerül:-)

      Törlés
  57. 56. MW
    Én is az Öngyógyító kiskert alapján akarok majd kertészkedni, nekem a spenót helye világos volt, már csak azt nem tudom, hogy az én viszonylag nagy kertembe mennyi spenótmag kell majd.Meg az összes többi kérdéses. Pl. hogy amit magról ültetsz, az állítólag szárazságtűröbb, jobban lemegy a gyökere, és erősebb lesz. Most akkor mi legyen a paradicsommal,palántázzam, palántát vegyek, vagy majd szórjam ki a magot az A sorba a spenótágyások közé...:)
    Szintén a könyv szzellemében, hogy kell a zöldhulladék trágyának, jónéhány levelet(körtefa) nem gereblyéztem el tavaly a fűben. Hát nem bomlott le, sem a fűben sem a virágágyásokban. Szóval lesz mit kitapasztalni.

    VálaszTörlés
  58. 54Galgóczi Imre
    Ha kinyered (párolás, desztillálás, derítés stb), akkor természetes.
    Ha vegyi alkotóelemekből kémiai úton hozod össze, akkor mesterséges.

    VálaszTörlés
  59. MW, Cirmos

    Huúúú, egy picit nehéz megszólalnom, pedig nem ismerem az Öngyógyító kiskert c. könyvecskét. Viszont jól szórakoztam azon, amit írtatok.
    Hát a természet törvényeit írnánk át, ha ősztől tavaszig komposztálódnának a falevelek. Gyorsítók vannak, de még így is nehéz. A falevelek komposztálódnak a legtovább.
    Morzsalékos, puha föld sem lesz egyik napról a másikra. Persze valamikor ezt is el kell kezdeni, de 2-3 év biztos kell hozzá. Magyarul, aki most kezdi az öngyógyító kiskertjét, az ne számítson rögtön jó vetőközegre, hacsak pár évvel ezelőtt nem készítette fel a talajt. Türelem kell hozzá. Az én kertemben az ősszel csupasz földbe elvetett mustármag maradványok jó talaj-állapotot teremtettek + komposzt. Tehát idő kell.
    A paradicsom magot ha közvetlenül elszórjuk lesz belőle palánta,
    (jól tűri a hideget is), de utána persze szét kell ültetgetni a lassan növő palántát.
    Ha mínuszok nélküli idő maradna, akkor a március 15.-i hosszú hétvégén sok mindent el lehetne ültetni.
    Én jelenleg a fok- és a vöröshagyma dugványozáson vagyok túl.
    Na a többieknek bocs., egy kicsit átmentem kertészetibe :-)))

    VálaszTörlés
  60. 52. Galgóczi Imre
    "....edzéseim során rátértem az intenzív edzési módszerre.."

    Mit takar ez a kijelentés? Ha nem tévedek, hosszútávban utaztál. Érdemes lenne elolvasnod ezt:

    http://powerhiker.freeweb.hu/hadd.htm


    Kíváncsi lennék milyen paleon van a "profi" sportoló akit említettél. Mark Sisson és Robb Wolf nem épp fotelpaleo irányzatok terjesztői. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy náluk a mozgáson is van hangsúly, nem csak a kajáláson. Sisson például a rizsről és a krumpliról megemlíti, hogy jó edzés utáni visszatöltő cuccok, Robb Wolf pedig az édeskrumplit említi ugyanilyen vonatkozásban.
    Persze ők a rövid és intenzív mozgást tartják az igazinak. Ezzel én is egyetértek, csak hát ugye ha heti 5-ször betekerek Komáromba meg vissza, akkor vagy olyan kis intenzitással kellene megtennem, hogy kizárólag zsírból fedezzem az energiát, vagy kicsit intenzívebben tekerek, de akkor be kell tolni egy kis szénhidrátot is, mert már a 4. vagy 5. napi út igencsak kedvetlenül telik. Így télen nem okoz gondot, de júliusban mikor összejött 945 km napi ingázásból (igaz volt benne egy pozsonyi út is), akkor bizony fogyott a szénhidrát. Igaz nagyrészt gyümölcs, de az is zsákutca volt.

    VálaszTörlés
  61. Anna .Willson
    "Ha kinyered (párolás, desztillálás, derítés stb), akkor természetes.
    Ha vegyi alkotóelemekből kémiai úton hozod össze, akkor mesterséges."

    Ebben az esetben hová sorolnád a jázminpakóca kivonatát, (stevia) mely egy természetes rovarirtó alkaloida. Ugyanis a stevia ezzel védekezik, hogy a rovarok ne zabálják fel. Ugyanakkor itt sokan inkább a jázminpakóca kivonatot fogyasztják, miközben dúl a mézfóbia. Bezzeg Tete ezt nem tudja. :)

    VálaszTörlés
  62. 56. MW

    Tavaly a rengeteg gazt ami kinőtt a sorok közt használtam mulcsnak. Igaz, így nem úsztam meg a gyomlálást. Tavaly nagyon későn kezdtem ültetni, mert sokáig nagy volt a sár, és meglehetősen későn tudtam rámenni rotációs kapával. Igaz, tavalyelőtt már kihagytam a szántást. A termésen ez egyáltalán nem látszott meg. Idén kihagyom a rotálást is. A talajelőkészítést elvégezték a csirkék, egész télen szabadon garázdálkodhattak a kertben. A mai nap elültettem a mákot, retket, spenótot. Jövő hétvégén folytatom. Tavaly volt magról kelt retkem, céklám, mákom, paradicsomom, bimbóskelem, pasztertnákom is. Olyan értelemben magról kelt, hogy előző évben felmagzott és ott kihullott a magja. Kísérletképp meghagytam, kíváncsi voltam mi lesz belőle. Bezzeg azok a magok kiteleltek talajon, nem voltak elültetve, betakarva stb. maguktól tudták mikor kell kikelni. Sőt még a fagyok sem tettek bennük kárt. Idén ettől felbátorodva teszek mégegy lépést a lusta kertész módszerét átvéve. Persze közrejátszik az időhiány is.

    VálaszTörlés
  63. Elnézést az akadékoskodásért, az miért rossz, ha nagy területű kertben virágágyást vagy kaszáló vagy virágos rét jellegű területet alakít ki valaki? Negyedhektár spenótnak is megvan persze bizonyára a maga bája.

    VálaszTörlés
  64. 59. kkryszty
    A mustármag után nem kellett semmit csinálni, hogy vethessél? Úgy értem, hogyan lehetett vetni, ha ott a mustármag gyökrere-levele? Hát igen, az tuti, hogy kell pár év, nálunk meg rossz is a talaj: részben egy sóderbánya (tuti, hogy építkezés után eltemették a sittet), részben pedig egy autószerelő műhely öröksége. Gondolhatod...

    62. Aha, akkor ezek szerint mégis kellene talajelőkészítés valamilyen formában?
    Mákmagot honnan lehet szerezni? Azt az egyet vetőmagboltban sem láttam... Persze, mindenből jobbak lennének a tájfajták, de hát, honnan?

    63. Nincs azzal semmi rossz. A kaszáló jó, a kaszálék jó mulcsnak, ha állatok is vannak, akkor legelhetnek. Vagy odavonzza a méheket, ha virág is van. A virágágyással sincs szerintem semmoi baj, de én most a zöldségek közé is fogok ülteni virágot. A spenót sem monokultúrás egyébként, csak sorkijelölő vagy ilyesmi.

    VálaszTörlés
  65. Vetőmagot, ami a közeledben nem kapható, interneten is tudsz rendelni, kertészeti áruházakból. Én találtam egy gazdabolt.hu helyet is, nem illene persze talán reklámozni, akkor elnézést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És mákból "tájfajta" aligha kapható, úgy tudom, csak olyat szabad termeszteni és forgalmazni, aminek alacsony az alkaloidtartalma.

      Törlés
  66. 65. Köszi, tényleg hasznos. Ez majd akkor lesz jó, ha nem csak 1 fajta növényt akarok venni. De az is érdekelne, honnan lehet tájfajtákat szerezni. Aminek a magját tovább lehet ültetni.

    Descalcez:
    Légyszi, a mákról még írj valamit! Pl. milyen társításban érdemes vetni? Egy sorban veted, vagy más növények között 1-1 szálat. Te mennyi mákot nevelsz, hogy ellásd a családodat, magadat mákos finomságokkal? (Nekem mindig az a bajom, hogy jó-jó, de lényegében csak mutatóban vannak ezek a növények, a javát így is piacon kell megvennem. De lehet, hogy azért, mert eddig rosszul csináltam.)

    VálaszTörlés
  67. 180. Névtelen2013. március 1. 11:51

    "Szeretném kérni a tanácsotokat,segítségeteket. Én november óta paleozok. IR-t diagnosztizáltak nálam, kb 2 éve..."
    Kedves Hanna! Kicsit konkrétabban meg tudnád mondani, hogy pontosan miben szeretnél tanácsot kérni?

    VálaszTörlés
  68. üdv, szeretném megkérdezni hogy van-e valami esély arra, hogy nagyon súlyos PMS tünetek rendeződjenek gabona elhagyására? Annyira súlyosak, hogy pl durva mozgáskoordinációs zavarok, (egyensúlyproblémák, pl elesek csak úgy, a kezem mozgását nem tudom összehangolni, elejtek dolgokat stb), kettős látás, súlyos depresszió is rendszeresen előfordul a menszesz előtti hetekben. Amúgy ezek a panaszok máskor nem fordulnak elő. De ilyenkor gyakran munkaképtelenné válok, és ezen mindenképp változtatni kell. Olvastam neten hogy a súlyos menstruációs panaszok hátterében állhat szubklinikus gluténérzékenység.Ezért Kb másfél hete kiiktattam minden gabonafélét az étrendemből. Emellett tejet nem iszok már egy jóideje, sem joghurtokat, a hüvelyeseket meg egyébként sem bírja a szervezetem, szóval gyakorlatilag paleolit étrenden vagyok. Mennyi idő múlva várható javulás ilyen esetekben? Nagyon szigorúan kerülöm a gabonát, még nyomnyi mennyiségben sem fogyasztom. Ja és az normális hogy max napi 2x tudok enni? akkor sem túl sokat, legalábbis a korábbiakhoz képest. valamint minden étkezésnél fogyasztok tojást. Napi 3-4et is. Ez nagyon sok? Inkább egyek húst helyette? Amúgy sem túlsúlyos sem vércukor problémás nem vagyok, kizárólag ezt a PMS-t szeretném elmulasztani. köszi a segítséget

    VálaszTörlés
  69. 68. dagicica
    Nekem 3 hét alatt eltűnt, bár nem volt ilyen súlyos. Nem akartam elhinni. Szóval reménykedj, hogy a következő már könnyebb lesz :) A cink is segít rajta, Gábornak van erről egy cikke:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/cink-es-fajdalmas-mesntruacio-dysmenorrhea.htm

    VálaszTörlés
  70. 66 MW
    Ugyan nem tőlem kérdezted, de a bolti mákot nem akarod kiszórni? Én ezt tettem. Ha étkezési céllal árulják, biztos nincs csávázva. Mustárt is a fűszerpolcról vettem, nem vetőmagként. Simán kikelt.

    Ez megvan neked?
    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AjVCz-Sp4hGJdEVqRHJyZUFWb0VSTmFvR25peXZXM3c#gid=0
    A mák pont nincs benne, de azért még jó.

    VálaszTörlés
  71. Kedves Gábor!
    Mi a véleményed a búzafű-léről?
    Leányom ajánlotta, mivel csodákat olvasott róla itt http://www.búzafűlé.hu/index.php?page=buzafule , viszont én gyanakvással kezelem, mert gabona.
    Lehet, hogy csak a gabona magok ártalmasak?

    VálaszTörlés
  72. 66 MW
    A bolti mákot nyugodtan elszórhatod. Nemigen szoktad külön mák vetőmagot árulni. Majd ha lesz sajátod, abból kiválogathatod a legszebbeket (nem szemenként :) és köv. évben azt veted el.
    Egyébként én tavaly kezdtem a kertemet a sepnótos módszerrel művelni. Az eredmény az lett, hogy volt sok finom spenótom, de más nemigen sikerült. Talán mert kicsit későn kezdtem hozzá, és még akkor megvártam, amíg kikel a spenót. Idén vetek sorba mindent: egysor spenót, egy sor egyéb. Csak azokat hagyom ki, amiket később kell vetni/ültetni pl. paradicsom, uborka, tök stb.

    VálaszTörlés
  73. Ilona, Merrea
    De jó! Köszi a mákos tanácsokat. Arra nem is gondoltam, hogy az étkezési mák is jó erre a célra. Mert az ilyeneket szokták valamivel kezelni vagy besugározni. Szuper!:) És ezek szerint a mustármag is jó (mert gondolkoztam rajta, olyat sem láttam vetőmagok között). Sorban, vagy elszórva egy területre, majd ritkítva kell vetni? Esetleg más növények közé, 1-1 lyukba?

    VálaszTörlés
  74. 73. MW 2013. március 4. 15:03
    A mákot sorban, szerintem a mustárt is. A mákot ritkítani kell, ha nagyon sűrű, akár 2x is. Először a sort kell keskenyebbre szedni, amikor pedig nagyobb lesz (2-3 cm) akkor kell a végleges tőtávolságot beállítani. Egyébként aki nagyon topon van, a mákot már korábban elvetette. Csak a jövőre nézve mondom.
    Ha nem boltban vetted a mákot, hanem mondjuk a piacon, akkor szerintem nemigen van besugározva.

    VálaszTörlés
  75. Ilona: Ez szuper hír, nagyon kíváncsi vagyok. A cinkes megoldást ismerem, a görcsöket el is mulasztja rendesen, (azok is elég durvák nálam sajnos), de sajnos ez a PMS-re nem hat. Érdekes kérdés, hogy paleo diéta mellett is kell-e majd a cinket szednem hogy ne görcsöljek?

    VálaszTörlés
  76. Vásároltam mandulavajat a MOM biopiacon, az én kérésemre készítettek olyant, amibe nem darálták bele a héjat, tehát ez egy többször nagyon-nagyon finomra átdarált héj nélküli mandula. Ehhez senki nem adott hozzá semmit és nem vett el semmit. Annyira zsíros az egész, hogy az hihetetlen, döbbenetes, hogy mennyire sok zsiradék van a mandulában. Azért vettem, hogy vízzel hígítva mandulatejet készítsek belőle. Paleóra frissen áttért édesanyámnak szerettem volna megkönnyíteni a tejről való leszakadását, de ha ránézek erre a tömény zsiradékra, és tudom, hogy ez mind omega-6 és egy szívbeteg enné, ... hát totál elment a kedvem tőle. Mennyit halat kellene enni ennek ellentételezésére? Most már nem kell nekem a magtejkészítő gép sem, az egész magtejezés egy óriási hülyeség.

    VálaszTörlés
  77. 64 MW
    A mustármagot ősszel vetjük, a téli hideg hatására mára már cérnavékony szálakra összesett, a földben a gyökerei hasonlóképpen. Egy jó földbe kis igazítás után lehet is ültetni. ( mustármag kg-os kiszerelésben mezőgazdasági boltokban kapható )
    A földeteket nem gondoltátok kicserélni ? (tudom, tudom...)
    Az ágyások között, mellett én a narancssárga körömvirágra esküszöm, de pl. a nagy sárfű is riasztja a rovarokat.

    VálaszTörlés
  78. 75. dagicica
    Hát, vsz. kell cink paleo mellett is, főleg, ha neked ilyen súlyos a helyzet. Először nyomtalanul eltűntek a tüneteim, most fél éve kb. picit visszatértek, szerintem a cinkhiány miatt. A körmömön is voltak fehér foltok, ezért lett gyanús. Külön nem szedek, a Google szerint a fokhagymában és a szezámmagban van, osztrigát nem tudok venni... :D

    VálaszTörlés
  79. kkryszty, MW
    Mustárt szerintem egész évben érdemes vetni, salátába nagyon finom a levele. Valamennyit meg fogok hagyni, hátha saját magától is kinő magról. Meg nagyon kíváncsi vagyok a virágjára :) Des, ez nagyon biztató volt, amit írtál, valami ilyesmire pályázom. Vöröshagymát már ültettem, pont azért, hogy elszórja a magját. Már alig várom, hogy legyen friss zöldem, nőjön a pitypang meg a csalán stb. Gyorsan bevetem a gyógynövényes könyveimet és vadászom az ehető gyomokra :DD

    VálaszTörlés
  80. Ja, ezt mindig elfelejtem:
    Azt olvastam, hogy a gyógyteák egy részébe (amiben nincs keserűanyag) azért kell cukor vagy méz, mert az fokozza a hatását. Szerintetek? Most beteg vagyok, szóval nyugodtan iszom a mézes teát. Amúgyis az embernek ilyenkor nincs étvágya, talán nem olyan vészes a cukor. Másfél kilót már fogytam is, szóval nagyon gáz nem lehet :)

    VálaszTörlés
  81. Ilona: Igen-igen a körmömön nekem is vannak időnként fehér foltok, szerintem én is erősen cinkhiányos vagyok. Ugyanakkor kissé aggaszt hogy elvileg a réz felszívódására hatással lehet a nagymennyiségű cink bevitele, és nálam akkor hat a cink ha legalább 90-100 mg-ot szedek a ciklust megelőző 1-2 napon át. Az osztriga jó ötlet, a világ legcsodálatosabb étele, de valóban nincs minden sarkon sajnos. Lehet hogy a szimpla kagyló is megteszi:)

    VálaszTörlés
  82. Szia, Rozcsika, örülök, hogy itt vagy. Szeretném, ha megmondanád, hogyan lesznek az olyan bizonyosságaid. (1. az általad vágyott valóságot tekinted bizonyosnak és csak úgy elképzeled, hogy az van vagy 2. racionálisan vezeted le azt a bizonyosságot vagy 3. elképzeled és vizionálod a nemkívánt dolog megsemmisülését - a vágyott dolog keletkezését - és annak az elképzelt folyamatnak a következményeként azt az állapotot, amit szeretnél. Vagy egyéb. Nekem ezek jutottak eszembe. Ha a 2. eset, akkor légy szíves, add meg a levezetést is.) Szeretnék gratulálni is ahhoz, amit csináltál, le vagyok tőle nyűgözve.

    Biztosan nem lehet könnyű egy nem létező ember kérdésére válaszolni, de szeretném, ha megpróbálnád. (Ha nem teszed, úgy veszem, az 1. eset áll fenn.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az üzleti ajánlatot tekintsd tárgytalannak. Próbáltam alkalmazkodni a logikádhoz, de nehezemre esett. Persze ha gondolod...

      Törlés
  83. 60 descalcez
    http://powerhiker.freeweb.hu/hadd.htm
    - ezt ismerem, több éven keresztül csináltam/csinálom, és közben arra jöttem rá, hogy nagyon nyugodt életvitelt kíván, hogy végig tudd csinálni a három fázist. Nekem még soha nem sikerült. Egyszer sikerült a második fázis közepéig eljutnom. A kötelesség és a prioritások felülírták a sportot. De tény utánna jól ment.
    Alapjaiban most is ezt csinálom egész télen és ahogy mondtam, most térek rá a specialis edzésekre. Az intenzitásra helyeztem a hangsúlyt. Fájni kezdtek az izmaim és nem bírtak regenerálódni rendesen(most emeltem a D-t 7000NE-re, kíváncsi vagyok mit eredményez). Nekem a Cordain-tól a The paleo diet for athletes van meg. Gábor ajánlotta még évekkel ezelőtt.
    Ha érdekel a "profi" sportoló paleozása, itt feltudod velem venni a kapcs. és ott leírom mert még valaki felháborodik étkezésén, iletve összezavarom a kezdőket, ahogy ez már korábban meg is történt. geoffrey22paleo@gmail.com

    VálaszTörlés
  84. 81 dagicica
    nekem a paleozástól teljesen elmúltak a fehér foltok, de arra már nem emlékszem, hogy mennyi időbe tellett.

    VálaszTörlés
  85. 76. kutyus rozcsika
    Azt gondolom, hogy ha felhigítod a mandulakrémet akkor felúszik a tetejére a zsiradék, ha azt lehűtöd akkor le tudod szedni róla és lesz jó mandulaolajod, kvázi tiszta. A kókuszvajat is így készítik, mármint a finomítatlant. Ezt aztán használhatod külsőleg is, nagyon finom!
    A maradék folyadék pedig a mandulatej lesz, amit már jó gusztussal fogyaszthattok. Még nem próbáltam, csak egy ötlet, mint "Háziboszi"-tól.
    Egyébként én így gondoltam majd csinálni magolajokat és magtejeket is itthon, csak még nem bírtam magam rávenni.
    Ha bármit sikerült akkor légyszives számolj be! puszi.

    VálaszTörlés
  86. 85. vino
    A mandulaolajat könnyű leszedni, mert az üveg tetején úszik, amiben ez a vaj van. Én is gondoltam arra, hogy kézkrémnek elhasználom, de kérdés, hogy akarom-e a bőrömre kenni, szerintem onnan is fel tud szívódni az omega-6. Szerintetek?

    Megnéztem a paleo száraz kutyatápon, hogy abban mennyi növényi olaj van, és bár nincs feltüntetve olyan növény, amiben sok lehet az olaj, mégis az omega-6 kétszer annyi a tápban, mint az omega-3.

    VálaszTörlés
  87. Szerintem a bőrünknek nagyon jót tesz főleg, ha bio eredetű. Azért én elkülönítem a külsőleg használatos és az elfogyasztandó élelmiszereket. Egyébként sem megyek bele ennyire a milligrammokba és nem boncolom az élelmiszereket molekulákra.
    Külsőleg meg próbálok természetes alapanyagokat használni, és a családomnak is ezeket ajánlom. Magam készítem a szappant, krémeket, sampont és egyéb hajmosószert, gyógykrémeket, pakolásokat, teákat, fogkrémet.

    71.Tamás Skobrák
    A búzafűlé valószínűleg nem tartalmaz annyi glutént és egyéb nemkívánatos anyagot, hogy ne lenne jótékony hatású. Főleg, ha súlyos bajt akarnak vele kezelni.

    VálaszTörlés
  88. kertészkedés:
    A fokhagymát ugyanúgy a megvett növényt szétszedve gerezdekre el lehet ülteni, mint a mákot? Vagy van speciális vető-fokhagyma? (Mert vöröshagymából pl van dughagyma)

    VálaszTörlés
  89. 88 MW
    Van spéci vető-fokhagyma, gazda boltok, de az idén a Tescoban is láttam.

    VálaszTörlés
  90. 88. MW
    Ettől függetlenül én a gerezdeket ültettem. Ha nem akarsz külön venni, arra érdemes figyelni, hogy a gyökere benne legyen, mert akkor vsz. magyar. A kínai fokhagymának kivagdossák középről a gyökérrészét, az nem jó ültetni. Az én őszi fokhagymáimnak már 3 levele van. Azt nem tudom, mi lesz belőle, elvileg a fokhagyma 2 éves, csak akkor derül ki.

    87. vino
    Miből csinálsz szappant és fogkrémet? Leírnád, ha nem nagy gond? Mindegyik érdekel, de ez a 2 a legjobban. Én se szeretek semmi boltit használni, sampont már 4 éve nem látott a hajam.

    VálaszTörlés
  91. Ilona
    Látogass el ide: cosmio.hu
    Három éve egy paleós társunk linkelte be ezt az oldalt, azóta vagyok én is ilyen okos.:)
    Ez pedig a fóruma: http://cosmio.hu/forum/index.php

    VálaszTörlés
  92. Fokhagyma: ugyan van vető-fokhagyma, de nyugodtan el lehet ültetni az étkezési fokhagymát is gerezdekre szedve. Létezik tavaszi és őszi fokhagyma. A tavaszit most ültetjük, és (elvileg) őszre megnő és fel lehet szedni. Az őszit kora ősszel ültetjük, és kicsit előbb befejesedik, mint a tavaszi, viszont cserébe kevésbé elálló.

    VálaszTörlés
  93. Köszi a fokhagymás tanácsokat! Hát, én most oylat vettem a piacon, amire rá volt írva, hogy "magyar", remélem, igaz... Van valamije a végén, hogy most az megfelel-e a gyökér kritériumainak...:) Mákot is piacon vettem, remélem, nem késő még elültetni.
    Nagyon béna vagyok, és máris úgy látom, hogy kicsi a kert ennyi mindenhez. Ugye, be van ültetve már spenóttal, közte meg egy csomó helyen a dughagyma... Ezek mellé/köré kéne most a többit, meg még kihagyni a későbbieknek... Az igazság az, hogy van még füves rész a kertben bőven, csak ezeket elő kellett volna készíteni - sheet mulching - a veteményezéshez. Komposzt sem annyi terem nálunk, amennyi elég lett volna mindenhova. Nem beszélve arról, hogy mivel takarjak, mulcsozzak. Még nincs fű, amit le lehet vágni, de ha beültetem a kertet, akkor nem is lesz. Majd a szomszédoktól fogok koldulni levágott füvet azt hiszem.

    VálaszTörlés
  94. Én régóta kertészkedem, ezt a permakultúra-szerű dolgot most kezdtem, hát nem volt valami fényes a tavalyi évem... A hagyományos már jobban ment. Persze mint mindenhez, ehhez is idő kell. A napi 8 óra után, az egyéb háztartási tevékenységek előtt nem mindig van kedvem/időm hozzá. Ez a mulcsozás nekem sem megy annyira.

    VálaszTörlés
  95. Támadás a paleo ellen?

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/tamadas-a-paleo-ellen.htm

    VálaszTörlés
  96. 95. MW
    Gábor!
    Elolvastam az eredeti cikket, ami az Orvosi Hetilapban megjelent. (154. évfolyam, 8. szám) Egészen elkeseredtem, annyira borzalmasan zagyva az egész, olyan, mint amikor valaki az irománya végén elfelejti, hogy mit írt első mondatnak és dög unalmas. A cikk elején szépen leírja a két szerző, hogy a paleo étrend húsból, zöldségből, gyümölcsből áll, ezután pedig 2 oldalon keresztül azt bizonygatják, hogy emberi maradványok fogkövében és célszerszámaikban igenis találtak növényeket. Gratulálunk, mi is ezt mondtuk. Az irodalmat is átolvastam, szerintem ez a cikk egészen konkrétan Tóth Csabának szól, senki másnak. Azért nincs Szendi könyv felsorolva, csak a D vitaminos. A szakácskönyv csak azért kellett, hogy pár kaját megnézzenek benne és viccelődni lehessen a mák muffinon, meg a paleo pogin, kvázi hogy az ősember nem eszik muffint. Jajjj, de gyenge.
    A legviccesebb rész nekem az volt az eredeti cikkben, hogy azzal akarják bizonyítani a szerzők, hogy a paleolit korban is voltak kövérek, hogy előkerültek dagadt női szobrocskák. Erről nekem a mostani Barbi babák jutottak eszembe. Ha valaki ezekből akarná pár millió év múlva megállapítani, hogy milyen szép hosszú lábú, csontsovány nők éltek a Földön 2000 körül. Még az én 85 éves édesanyám is jól emlékszik arra, hogy gyerekkorában, a faluban egy kövér ember sem élt, egyedül a csendőr, akiről nem is tudták a falusi gyerekek levenni a szemüket, hogy ennek meg milyen kerek, hurkás ujjai vannak, meg lóg a tokáján a bőr. Valószínűleg ugyanilyen megrökönyödést keltett a dagadt ősnő is a saját korában, nem lehetett nem megörökíteni.
    Nekem ez a cikk lejáratta az Orvosi Hetilap folyóiratot, ami azért gáz, mert sok orvos csak ebből akarja követni a tudomány menetét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem tudtam megfogalmazni a lényeget. Az Orvosi Hetilapban megjelent cikk a ketogén diéta ellen szóló cikk, csak megtévesztő címet adtak neki azzal, hogy a paleo szó is szerepel benne. Az egész cikk arról szól, hogy a paleotikumban nem ketogénon voltak az ősemberek. De ezt még talán Tóth Csaba sem állította, a paleosok meg főleg nem állították.

      Törlés
  97. kutyus Rozcsika

    Voltak ketogénen, hidd el, főképp mikor nem volt mit enni. Így aztán saját zsíron...
    Alapból nem ez a rendeltetésszerű használatunk, hanem inkább mint túlélő üzemmód.

    VálaszTörlés
  98. 97. Des
    Tényleg. Ez jó. Én arról számolnék be, hogy ez az 5-6 óránként evés, amit most csinálok, azzal jár, hogy naponta háromszor éhes vagyok pár órán át, de ez egyáltalán nem rossz érzés, határozottan kezdem megszeretni. Az éhség hullámokban jön és megy, mikor végül leülök enni, mindig úgy érzem, hogy bírtam volna még evés nélkül tovább és szuper ez az üres gyomorérzés. A paleo alatt 82-ről 72-re fogytam le, de pár hónapja 75-re híztam. Amióta 3-szor eszem csak, visszament a súlyom 72-re és ott megállt újra (nem mozgok többet). Nagyon elégedett vagyok azzal az eredménnyel amit elértem, amiért elkezdtem, pont úgy történt minden, ahogy azt Légrády leírta a Tojás könyvében. Az emésztés javult, tehát megint kiderült feketén-fehéren, hogy nem az epekő hibás a rossz emésztésért és nem is a zsíros paleoételek. A széklet újra sötét barna, formált, vízben lesüllyedő. Direkt nem eszem gyógygombákat, hogy ne zavarjon bele a képbe. Amúgy valószínűleg ezek a gombák is azért segítenek, mert segítik a gyomorsav képződést és főleg az epeképződést, keserű ízű anyagaikkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "... kiderült feketén-fehéren, hogy nem az epekő hibás a rossz emésztésért és nem is a zsíros paleoételek ..."

      Lehet, hogy ez az állítás nem is igaz, mert akinek szuperül működik az epehólyagja, meg minden szerve, ami az emésztésért felel, az akkor is tökéletesen emészt, ha egész nap nassol és nem kell semmilyen szabályt követnie, hogy mit egyen és mikor, paleo mellett is.

      Törlés
  99. Annyira felcsigáztatok ezzel a mákvetéssel, hogy ma én is vetettem :). Már régen próbálkoztam, de alig volt pár gubó, lett vagy 5 deka máktermésem. Kíváncsi vagyok, most mi lesz belőle. Persze a férjem lehurrogott, hogy nem lesz semmi. Nem nagyon késtem el vele, mert nálunk még minden reggel be van fagyva a víz az udvaron.

    Kutyus Rozcsika:
    Szerintem az egész napos nassolás senkinek nem tesz jót, ha a megevett, félig megemésztett ételre állandóan ráeszik, most gondold el, a gyomor-bél az újonnan megevett étellel kezd foglalkozni, újra gyomorsavat egyéb emésztőnedveket kell termelnie, a régebbi étel meg ott áll, még ő sincs rendesen elintézve, tökéletlen lesz az emésztés, és elégtelen a gyomorsav. Előbb-utóbb megbosszulja magát valahogy.
    Én már vagy 30 éve így eszem, naponta 3x, közben semmi, csak inni, és el sem tudom képzelni, hogy állandóan eszegessek, nem is érezném jól magam.
    Anyukád hogy van? Kijött végül a kórházból?
    Miért nem adsz neki kókusztejet, nem szereti? Vagy madártejet, tojáshabból, csak pici kókusszal, ha nem annyira szereti. Paleovitalon van recept.
    Én Anna. Willson óta gyakran iszom tojáskávét :)

    VálaszTörlés
  100. 61descalcez
    A fokhagyma is , a mák is, a hagyma is, sőt a legtöbb főszernövényünk is kiváló rovarűző alkaloidákat tartalmaz... pont ezért ültetjük a biokertbe. Mégis előszeretettel fogyasztjuk őket.
    És ha már olvastad Gábor cikkét, megtudhattad, hogy még a természetes dolgok sem mind fogyasztandóak...

    VálaszTörlés
  101. 98 Rozcsika, Des
    Dehogynem mondják a paleósok. Egy részük egész biztosan egészségesen is követendőnek, előnyösnek tartja. Olvassátok el ezt, 2 részes a cikk:
    http://www.zoldhaz.info/paleolit-ketogén-fogyás-gyógyítás-rák

    Ez aztán hardcore ketogén, még a CKD-t is tévútnak tartja. Mi a véleményetek?

    VálaszTörlés
  102. Kedves Descalcez!
    Szeretném tőled megkérdezni, hogy mi lehet annak a hatása, ha valaki naponta csak 1x eszik, igaz akkor nem diétásan, hanem bőségesen (de szigorúan paleót). Írtál régebben a böjt jótékony hatásairól, de azt a 16 órás böjtről írta. Az az igazság, hogy ebédidő nélkül hamarabb haza lehet menni.Reggel meg egyszerűen nem vagyok éhes.Iszom egy kávét kókusztejjel, és más egyszerűen nem megy le. Délután négykor szoktam enni, húst, zölséggel, gyümölcsöt is, esetleg tojást. Ennyi. Ennek az étrendnek szerintem hosszú távon lehet káros hatása? Annyi,hogy hétvégn természetesen eszem reggel tojást..Ha másnak is van véleménye, szóljon hozzá, érdekel nagyon.
    Előre is köszi,
    Sziamiaharamia

    VálaszTörlés
  103. 99. Macskacicó
    "... Anyukád hogy van? ..."

    Köszönöm kérdésed, összesen 4 hétig lesz kórházban, jól van, már hétvégére hazajött, aztán visszament. Tulajdonképpen az orvosi felügyelet alatti terhelés zajlik, tornáztatás, 24 órás Holter vizsgálat, gyógyszerbeállítás. Közben kiderült, hogy a kórház az aki nem kap pénzt a költségvetésből ha egy beteg előbb távozik, a beteg nem fizet soha, ha van biztosítása. Talán ezért is rögtön más ételt kapott anyukám, hogy jeleztük, hogy mit nem szeretnénk enni. Egyedül ő kap karfiolt, főtt répát, sült húst, jó, néha főzeléket kap, nyilván abban van liszt, meg a levesben is van tészta, amit ott lehet hagyni. Ez most olyan "előpaleo" koszt anyukámnak. A kórházban megismert cukrosoknak köszönhetem a nagy elhatározást, akik mind fiatalabbak voltak jóval anyukámnál de már egy csomó lábujjukat amputálni kellett.

    VálaszTörlés
  104. Sziamiaharamia, én még új vagyok itt, csak másfél hete paleózok, de az étkezések ritkulása nagyon feltűnt. Ugye megszokásból erőltettem eleinte a reggelit, de úgy veszem észre hogy nekem napi két étkezés kezd elég lenni. korábban napi 4-5x ettem. Konkrétan délelőtt fél tízkor már esett ki a szemem az éhségtől, hiába reggeliztem előtte. Most már a reggelit sem kívánom igazán, egy jó kókusztejes kávé és nyugi van ebédig. És akkor sem tudok sokat enni. Estefelé jön meg az étvágyam, olyan 6-7 óra felé, akkor viszont bőségesen eszek, ami gyakorlatilag kitart másnap délig. Szerintem ez jó dolog. És az is, hogy nem érzek kínzó éhséget délelőttönként.

    VálaszTörlés
  105. Sziasztok !
    102. Sziamiaharamia
    Én a zöld könyv megjelenése óta paleozom és egyre kevesebbet kívánok enni.
    Sokáig kétszer ettem egy nap de már több mint egy éve csak egyszer eszem naponta.
    Úgy tűnik ez jó Nekem…
    beriferi

    VálaszTörlés
  106. 103. kutyus Rozcsika:
    "a kórház az aki nem kap pénzt a költségvetésből ha egy beteg előbb távozik"
    Akkor ezért nem akarták elengedni, meg fenyegetőztek, hogy fizetnie kell, ha elmegy. :P

    "a beteg nem fizet soha, ha van biztosítása." - ezt mondtam én is. Na de legalább sikerült elérned, hogy rendesebb kosztot kap, meg ő is igyekszik. Jobbulást kívánok neki!

    VálaszTörlés
  107. Sziasztok!
    Végül megcsináltattam magánúton (a Mammutban) a pajzsmirigyvizsgálatot. De ettől függetlenül szeretnék orvost váltani. Ismer valaki olyan (bp-i) háziorvost, aki legalább egy kicsit haladó gondolkodású? Aki nem csak a negyven éve tanult, azóta már egyáltalán nem naprakész információit szajkózza minden másra süket fülekkel?
    Köszönöm!
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  108. 107. Zsuzsi
    Tudtak-e új dolgot mondani Neked a Mammutban, a paleon kívül, ami segítség lehet a pajzsmirigyed gyógyításában? Nem emlékszem, hogy mi a gond a pm-eddel, leírnád újra? Azért érdeklődöm, mert én is készülök a Mammutba, csak attól tartok, hogy semmi újat nem fogok ott hallani, csak a pénzemet vesztegetem el.

    VálaszTörlés
  109. 101. Szakesz
    Hiba a szövegben:
    "Persze felmerülhet a kérdés, hogyan tartja fenn egy átlagember a magas vércukor szintet állandóan, amivel belekerül ebbe az ördögi körbe. A válasz roppant egyszerű. Egyrészt a lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztásával. Ilyen a rizs, búza, árpa, zab, rozs, burgonya"

    Helyesen: gyorsan felszívódó szénhidrátok

    VálaszTörlés
  110. 109. kutyus Rozcsika
    Szerintem ő pontosan azt érti, amit ír. Mert így folytatja: "Ezek az étkezés után hosszú órákig, akár fél napig is egy folyamatosan magas vércukorszintet eredményeznek" Azt én sem értem, neki a rizs, burgonya stb miért lassan felszívódó CH, de lehet, hogy más ételekkel kombinálva érti.
    De én meglehetősen egyoldalúnak tartom ezt a cikksorozatot: mintha a "vércukor szint" és az inzulin valami ördögtől való dolgok lennének, amiket muszáj elkerülni. Engem a koleszterin fóbiára emlékeztet kicsit. Közben szó sem esik a stresszhatásokról, a magas kortizolszintről, a mellékvese kimerülésről, amik mind a tartós ketogén eredményei lehetnek. Az olajos magvakat nagy mennyiségben ajánlja, minden megkötés nélkül, nem említi az omega 6 gyulladáskeltő hatását, a fitátokat...
    Én nem hiszem, hogy a ketogén lenne az ember evolúciós minjtája.

    VálaszTörlés
  111. 110 MW
    Tökéletesen egyetértek, de jó, hogy leírtad! Szívem szerint beírnék a ketogénes FB csoportba is ezügyben, de még várok, hátha más megteszi helyettem. Itt már nemcsak szénhidrát fóbia van, hanem fehérje fóbia is, és szerintem túlságosan megszorító hosszú távon, nagy a tápanyaghiány veszélye. Annak lehet esetleg értelme, hogy 2-3 hónapos váltásokban ketogént és magasabb ch és fehérje tartalmú paleót variálni, és akkor lehet élvezni a ketogén előnyeit a hátulütők nélkül. De akkor is csínján bánnék a magokkal.

    VálaszTörlés
  112. 108. Rozcsika
    A tüneteim alapján elvileg lehetett volna pajzsmirigy-alulműködésem, ezért csináltattam meg a többi pajzsmirigy-vizsgálatot is a TSH-n kívül (FT4, FT3, anti-TPO). Konktrétan semmi( úja)t nem mondtak, de nagyon hamar, még a vizsgálat napján kiküldték az eredményeket. Mármint csak a számokat, szóval ők nem fűztek hozzá semmi értelmezést.
    Szerencsére nagyon jók lettek az értékek, teljesen rendben van a pajzsmirigyem. :)
    Egyébként már 9 hónapja paleózom nagy örömmel. :)
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  113. "A gombák, a vírusok, a baktériumok és a rákos sejt is primitív energia-háztartással bírnak, azaz csaknem kizárólag cukorból tud energiához jutni. " WTF vírusok??? minek okoskodik ha ennyi alapvető biológiai ismeretei sincsenek? A vírusoknak annyi anyagcseréje sincs hogy megszintetizálja a saját fehérjéit. Méghogy cukrot zabál :DDD Biológia 8. osztály azt hiszem.

    VálaszTörlés
  114. 110. MW
    "... Azt én sem értem, neki a rizs, burgonya stb miért lassan felszívódó CH, de lehet, hogy más ételekkel kombinálva érti. ..."

    Később szó van a cikkben arról, hogy a bélrendszerből is még órákig szívódik fel a szénhidrát, talán ezért alkotott egy új fogalmat a gyorsan felszívódó szénhidrátokra, hogy ezek a lassan felszívódók. Vagy tényleg elgépelte.

    VálaszTörlés
  115. 110. MW

    "Közben szó sem esik a stresszhatásokról, a magas kortizolszintről, a mellékvese kimerülésről, amik mind a tartós ketogén eredményei lehetnek."

    Részben mentségére legyen mondva, hogy én eddig semelyik ketogénba hajló low-carb blogban/cikkben sem olvastam ilyenekről. És ezt máig nem tudtam megfejteni, hogy miért van így. Sőt, mivel én ezekből az írásokból tájékozódtam, ezért ezek a problémák nem is tűntek fel nekem, amíg saját bőrömön meg nem tapasztaltam.:(

    Az is lehet, hogy ez a probléma ritka azoknál, akik nem súlyzóznak intenzíven.

    Nem tartom véletlennek, hogy a Crossfittes paleósok, élükön Robb Wolffal egyáltalán nem "ketogén-pártiak". A low-carb megközelítés kritikája is jellemzően fiatal Crossfitterek blogjai/bejegyzései által terjesztődik.

    A ketogén étrend megítélése így nagy kérdőjel számomra:
    Értem sokak, köztük Des, álláspontját, hogy ez egy vészhelyzeti v. tűlélő állapot.

    De azok mondanivalójában is látok logikát, akik azt mondják, hogy ez egy természetes állapot, amit egész népcsoportok egész életükön át fentartanak. Másrészt meg gyanúsan gyorsan beindul a ketontermelés, ahhoz, hogy pusztán vészhelyzeti energiaforrásnak tekintsük.

    Gondoljunk csak a jégkorszakra. Az emberiség nagyrészének több generáción keresztül kellett inuit diétán "túlélnie". És nemhogy túléltek, de komoly fejlődést értek el eszközkészítés terén. Például mind az atlatl, mind az íj jégkorszaki találmány és drámaian megnövelték a vadászat hatékonyságát.

    Szóval nem tudom. Egyelőre várok valami jó írásra ebben a témában, ami segít megérteni a dolgokat vagy feloldani ezt az ellentmondást.

    VálaszTörlés
  116. A másik magyarázatom, hogy a ketogén diéta azért kap ilyen "jelentőséget" manapság, mert a nyugati étrenden évtizedek alatt tönkretett hormonháztartást sokaknál ez az étrend hatékonyan és nem utolsósorban gyorsan és látványosan helyrerakja.

    El tudom képzelni, hogy 100-150 évvel ezelőtt, amikor a cukor még luxuscikk volt, korántsem lett volna ekkora a ketogén iránti lelkesedés. Egyszerűen azért, mert jóval kevesebb embernek volt akkoriban inzulinrezisztenciája.

    VálaszTörlés
  117. 115. szomi
    Hát, egy cáfolatot már mindjárt találtam is:-)Még én sem emésztettem meg alaposan.
    http://www.ketotic.org/2012/07/ketogenic-diets-and-stress-part-i.html
    Zimonyinál volt egyébként egy elemzés a mellékvese kimerülésről.

    VálaszTörlés
  118. MW, szomi, kutyus Rozcsika, dagicica:
    Olyan jó, hogy ezeket leírtátok. Igen, én is észrevettem több hibát is az írásban,(többek között, amiket említettetek, lassan-gyorsan felszívódó CH, omega 6 stb.), attól függetlenül nagyon csábító és tetszene a dolog, főleg amit a porckopás elmúltáról, újraépülésről ír,.csak hát, tényleg nagyon megszorító, és valahogy mégis azt érzem picit, hogy nem teljesen életszerű. Az inuitok nem szorultak megadózisú multivitaminokra. (Persze erre Des mindjárt belinkeli, ahol nyersen falják a ....bálnát, bálnazsírt, stb. Hát igen, ha beveszi a gyomrunk. ) Jóformán azt sugallja, hogy majdnem csak zsíron kéne élnünk.
    Pont úgy vagyok vele, mint szomi :"A ketogén étrend megítélése így nagy kérdőjel számomra:" Szomi, ha találsz valami nagyon jó írást, linkeld már be, légyszíves. Én is pro- és kontra vagyok, mint te. És mi van az intenzív mozgás-ketogén témával? Vajon az eszkimók/inuitok mennyire tudtak/tudnak emellett eleget mozogni? Persze biztos tudnak, ha képesek vadászni.

    Tényleg, mit gondoltok, mit tudtok, vajon hasznos lenne a porckopásra egy kis ketogén? :)))

    A mák, gesztenye pont magas CH tartalmú olajos magnak számít, ezek szerint nem kell annyi mákot vetnünk..

    VálaszTörlés
  119. Eszter írására reagáltunk páran már a facebookon és többen személyes üzenetekben, de eddig válasz nem érkezett.
    Több dolgon átsiklik és zavaró apró tévedések vannak a szövegben. Hozzáteszem, nem értek a ketogénhez...

    VálaszTörlés
  120. 117. MW

    Tök jó cikk, köszi szépen! Engem teljesen meggyőzött.

    Csak tudnám miért produkáltam én mellékvese kimerülésre emlékeztető tüneteket a nyáron és miért javult meg olyan gyorsan, amikor megemeltem a CH-t 8 hónap ketogén diéta után?! :-P

    VálaszTörlés
  121. Az előző bejegyzés ironikus akart lenni. Most már végképp teljesen össze vagyok zavarodva.

    A cikk megjegyzéseiben jelezte is valaki, hogy azért nem ártana odafigyelni azokra akik emelkedett kortizol szintre utaló tüneteket produkálnak. Mert lehet, hogy nem a folyamatos glükoneogenézistől van gondjuk, de emiatt még nem szabadna negligálni az ilyen eseteket.

    Azonkívűl szintén a megjegyzésekben utalnak is az extrém terhelés alatti hypoglikémiára, ami egyértelműen csak kortizol segítségével kompenzálható drasztikusan csökkentett CH esetén, de nem tárgyalják ki, hanem igértek erről egy külön cikket.

    Egy szó mint száz, ez egy nagyon érdekes oldal.

    VálaszTörlés
  122. 118. Macskacicó

    "Az inuitok nem szorultak megadózisú multivitaminokra."

    Az eszkimók vitaminpótlása az egyik kedvenc témám. "Inuit paradoxon" a neve, mert a tudósok egy ideig nem igazán értették, hogy nem kapnak skorbutot ezek a primitív népek, amikor nem esznek szinte semmi növényi táplálékot. Honnan a fenéből jutnak C vitaminhoz?!

    Persze már nem paradoxon, mert kiderítették az okokat. Íme egy szuper összefoglaló cikk:

    The Inuit Paradox

    A lényeg valóban a nyersen elfogyasztott ételeken van. Például a nyers fóka agyvelőben majdnem annyi C vitamin van mint a narancslében. :)

    De a csúcs a "muktuk". Ez nyers bálnaszalonna bőrrel együtt. C vitamin tartalomban a legtöbb növényi eredetű ételt kenterbe veri. De még az idős, már civilizált körülmények között élő inuit néni is azt mondja róla, hogy leginkább a gumiabroncsra emlékeztet az állaga. :-P Viszont azt is mondja, hogy a szülei még imádták és nem bírtak betelni vele.

    Tehát a modern ketogén diéta és a megadózisú vitamin nem igazán ellentmondás tekintve, hogy sokunknak elég nehéz lenne fókaagyvelőt és bálnaszalonnát beszerezni. :)

    VálaszTörlés
  123. 118. Macskacicó
    "...Vajon az eszkimók/inuitok mennyire tudtak/tudnak emellett eleget mozogni? Persze biztos tudnak, ha képesek vadászni...."

    Az eszkimók vadászása azért elég speciális, mert sokszor abból áll csak, hogy a lék felett kell állni mozdulatlanul órákon át, amíg a lékre kihelyezett csalétket a fóka meg nem mozdítja, akkor hatalmas erővel egy dárdát kell a vízbe leszúrni, ezzel megsebesítve a rozmárt. Vagy oda kell gyalogolni a rénszarvas vonulási helyére és ott szintén napokig, hetekig várakozni, aztán lenyilazni a átvonuló csordából pár állatot, minél többet. A tetemeket elássák, fagyasztott hús lesz belőle, de ha már megrohad a hús, akkor az a kutyáké lesz és a húsban kikelő kukacok lesznek az eszkimóké, tehát ez a "vadászás" sem túl kimerítő, mert a késheggyel kell kikapirgálni a húsból a kukacokat. Eszkimós könyveimben labdajátékokról és táncolásról olvastam csak, nagyobb távokra jéggel bevont talpú szánokat használnak. Ha nincs ennivaló, akkor nincs mozgás, a sátrakban kuporognak. A bálnabőrt már a csónakból a partra dobálják, szeletenként, a gyerekeknek, erről én is olvastam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megsebesítve a rozmárt helyett: fókát.
      Ja, azt nem írtam, hogy a húskukacot élve eszik meg.

      Törlés
  124. 122. szomi
    "...Az eszkimók vitaminpótlása az egyik kedvenc témám...."

    A GAP-szindróma c. könyv 112. oldalán Dr. Natasha Campbell azt írja, hogy a különböző húsok és belsőségek 3 vitamint nem tartalmaznak csak: C vit-t, K-vit-t és folsavat.

    VálaszTörlés
  125. 120. szomi:
    "Engem teljesen meggyőzött."
    Én is csodálkoztam először, hogy miről :). De érdekes, azt írják, hogy ők 2 ill. 3 éve gyakorlatilag keton vannak, egyikük húson kívül szinte semmi mást nem evett :o.
    Igen, azt tudtuk, hogy a nyers húsban, belsőségben van C vitamin, meg sok más is, bár nem minden, ahogy Rozcsika is írta.
    De hát te tapasztalatból is tudod, hogy mi a végeredmény, amint írtad.

    123. kutyus Rozcsika:
    Köszi a beszámolót, nagyon érdekes volt. Csak hát nekünk/nekem ennyi mozgás kevés. Meg nem nagyon ennénk nyers agyvelőt, élő húskukacot (kivéve a cseresznye/meggy, ahol nem látszik). Bár én ezt sem igazán szeretem, főleg, ha tudok róla :)

    Érdekes, én most próbálom emelni a zsírfogyasztásomat a CH rovására, és inkább éhesebb vagyok, ahelyett, hogy kevésbé lennék. Ez meg vajon mitől van?

    VálaszTörlés
  126. Lassan-gyorsan felszívódó CH
    Paleó előtt 1-2 hónapig napi 160 g-os Ch diétát próbáltam nagyjából betartani.
    Most sajnos nem találtam meg az akkori anyagokat, de szinte 100 %, hogy a gyümölcs volt benne a gyorsan felszívódó, és a kenyér, rizs stb. pedig a lassú. Csodálkoztam is, hogy paleóban meg fordítva van.

    VálaszTörlés
  127. Szomi, MW
    "...akik emelkedett kortizol szintre utaló tüneteket produkálnak...
    ...a mellékvese kimerülésről..."

    Pontosan milyen tünetekről van szó? Szomi, Te konkrétan mit értettél ezen: "ezek a problémák nem is tűntek fel nekem, amíg saját bőrömön meg nem tapasztaltam.:( "

    VálaszTörlés
  128. bocs, egy régebbi téma: biofüzetek kertészkedéshez:
    http://www.scribd.com/collections/4054757/Teljes-Biofuzetek-sorozat-1-30
    (a kenyérsütés nem aktuális! :-))

    VálaszTörlés
  129. 102. Sziamiaharamia

    Szerintem semmi gond, ha 1 evés alatt be tudod vinni a szükséges kalóriamennyiséget. Azonban nem árt szem előtt tartani, hogy ketózishoz közeli állapotban az étvágy elnyomott. Ha én szeretném megpróbálni ezt, akkor szalonnát kellene ennem mézzel :)

    VálaszTörlés
  130. 101 Szakesz

    Elolvastam a cikket. Pár dologban igaza van, például a lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátok megítélésével kapcsolatban. Minden csak nézőpont kérdése. Mint a gyorsvonat is gyors a lóvontatású vasúthoz képest, de ugyanakkor a mágneses vasúthoz képest pedig csigalassúságú. Általános nézet, hogy a keményítők lassan szívódnak fel az egyszerű cukorkhoz képest. Tehát ha megeszel egy gyümölcsöt, akkor annak a levéből sokkal gyorsabban fog felszívódni a CH mint mondjuk a krumpliból. Tehát lesz egy cunami, aztán a maradék CH pedig úgy fog felszívódni, ahogy a vízoldékony rostok fogságából kitörnek.
    A keményítőkből meg folyamatosan, mint mikor egész nap szakad az eső. Ez a lassú/gyors meghatározás sajnos a zöld könyben sem túl szerencsés, mert akkor is igazad van, ha a keményítőről azt állítod hogy gyors, meg akkor is ha azt hogy lassú. Sajnos sok vaskalapos már ezen a ponton leteszi a könyvet.
    Aztán az is igaz, hogy egy testépítő sem épít be egyszerre egy csirkecombnyi fehérjét. Viszont itt ez a fehérje szépen lassan glukózzá alakul, mint ha valami szuper alacsony GI-jű szénhidrát lenne.

    Aztán mikor az inzulin és glukagon egymást kizáró voltáról kezdett firkálni, na akkor már a maradék hajam is azt hittem kihullik :P Miért ne lehetne egyszerre inzulin és glukagon kibocsátás? Ha fehérjét eszel, akkor megemelkedik a vér aminosav szintje. Majd a glukagon hatására átalakul glukózzá. Ha meg emelkedik a glukóz, jön az inzulin, és betessékeli a raktárba a felesleget. Miközben magas a glukagonszint is, ezért a zsírok felhasználása is fokozott. Ez az oka, ami miatt a paleo akár Atkins is működik. Az izmokat nem a glukagon védi meg. Ha egy cukorbeteg behipózik, akkor épp az izmába glukagon injekciót kap, így egy pár izomsejtje feláldozásával megemlje a vércukrot. Az izmok megőrzése ketózisvan valóság, azonban más okból. Mégpedig azért, mert lecsökken a cukorfelhasználás. Ezt szinte minden paleós megtapasztalta, nem történik semmi, ha egy étkezés kimarad, vagy órákkal később kerül rá sor. Na aztán az, mikor a ketózis előnyének írja, hogy a felesleget ki lehaet pisilni, ez már sok volt. Ugyanis a szénhidrát alapú táplálkozásnál is ki lehet pisilni a felesleges cukrot. Ez bekövetkezik a 10 mmol/l feletti cukorérétktnél, nem vétlenül diabetes mellitus a neve (édes vizelet, valamikor így diagnosztizálták)
    Rendeltetés szerű használatnál a ketonok koncentrációja 0.5-3 mmol kozött van, erre a ketoncsík még negatív eredményt ad, azaz még nem jelennek meg a ketonok a vizeletben.

    http://eatingacademy.com/nutrition/is-ketosis-dangerous


    Aztán nem árt megfeledkezni arról, hogy a fehér izomrostok nem üzemelnek ketonokkal, mert nekik helyi raktárból cukor kell. Állóképességi sportokat még csak csak lehet ilyen állapotban űzni (hisz egy maratoni táv végére már szinte biztos, hogy mindenképp beáll a ketózis), de sprintek vagy súlyzózás csak fehér izomrostokkal lehetséges. Ha nem töltöd vissza a glycogént, akkor majd a kortizol elintézi, hogy a saját izmodból fogja a májad legyártani az ehhez szükséges cukrot.

    Valamit még azzal nem értek egyet teljesen, miszerint önmagában a CH inzulinrezisztenciát okozna. Ha ez így lenne, akkor a CH faló kitavaiak is cukorbetegek lennének. Inkább az inzulinreceptorokat megszálló lektineknek van hozzá közük. Valahogy így:
    http://www.youtube.com/watch?v=aaGyjoc9DOY Tehát ezért csökken a gabonák elhagyásával az IR.

    VálaszTörlés
  131. 96. kutyus Rozcsika

    Teljesen igazad van. Nem akartam már tóthot szóba hozni, hogy pont az ő könyvét idézik a cikk végén, mintha tóth volna a jellemző akár a nemzetközi, akár a magyar paleóban. A Barbi-baba hasonlatod találó: nem tudjuk, miért készítettek kövér szobrokat,mikor a természeti népek körében sem jellemző a kövérség.

    VálaszTörlés
  132. Szerintem termékenység szobrok voltak . Afféle "szupernormális" női alakot ábrázoltak.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  133. Szerintem termékenység szobrok voltak. Afféle "szupernormális" női alakot ábrázoltak.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  134. 124. Rozcsika

    "A GAP-szindróma c. könyv 112. oldalán Dr. Natasha Campbell azt írja, hogy a különböző húsok és belsőségek 3 vitamint nem tartalmaznak csak: C vit-t, K-vit-t és folsavat."

    Lehet, de se a nyers fókaagyvelő se a bálnaszalonna bőrrel nem hús, hanem zsír illetve bőr. A bőrnek azért van jelentősége állítólag, mert a kollagénképzéshez C vitamin kell. Olvasd el a cikket.

    VálaszTörlés
  135. kutyus Rozcsika
    Van valahol egy nép, már nem emlékszem, kik, ahol a menyasszonyokat egy kunyhóban hizlalják, még zsírral kenegetik is a bőrét, hogy pont úgy nézzen ki, mint a Willendorfi Vénusz. Szerintük az a szép. Hát, ízlések és pofonok... Amikor ezt a filmet láttuk, meg is beszéltük, hogy utána már hiába fogy le, tuti károsodott az egészsége. Nagyon durván néztek ki szegénykék.

    Máshol meg a pici babákat deszkalapra fektetik, hogy szép lapos legyen a feje hátulja. Elképesztő, hogy az ember mit tud kitalálni.

    És attól, hogy természeti nép, még nem biztos, hogy okos dolgokat művel. Itt van pl. az a kisfiú, aki annyi szárnyas hangyát evett, hogy a kitinrészek szó szerint megakadtak neki az alsó végén. Végül egy arra járó orvos rájött és segített neki :)))

    VálaszTörlés
  136. 127. Rozcsika2013. március 6. 20:24

    "Szomi, MW
    "...akik emelkedett kortizol szintre utaló tüneteket produkálnak...
    ...a mellékvese kimerülésről..."

    Pontosan milyen tünetekről van szó? Szomi, Te konkrétan mit értettél ezen: "ezek a problémák nem is tűntek fel nekem, amíg saját bőrömön meg nem tapasztaltam.:( ""

    Először csak leállt a fogyás. Aztán meg totális burn-out effectus, pedig épp nyár volt és nem volt stresszes a munka plussz 2 hetes, kellemes, láblógatós nyaralás is ebben az időszakban volt.

    Mégis olyan fizikai tüneteim voltak, amiket általában agyonstresszelt emberek produkáltak: egésznapos fáradtság, kedvetlenség (keményebb edzéshez végképp semmi kedvem nem volt), totális lelki és testi energiahiány, valamint csökkent immunitás. És ráadásul álmatlanságban is szenvedtem, ami aztán végképp kimerített.

    Fél év után sem jöttem teljesen rendbe: kb egy hónapja rendeződött csak teljesen az alvásom, de ez komoly kűzdelem volt. (Azóta se fórumozom este, mert az felélénkít. Sötétedés után kizárólag regényt szabad olvasnom. De komolyan, bármilyen hülyén is hangzik, de ezt nagyon szigorúan be kell tartanom.)

    Az immunitásommal még mindig nincs rendben valami: havi egyszer elkap egy vírusfertőzés. Általában torokgyulladás. Most éppen egy kiadós influenza volt soron.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fontos tudni, hogy rendszeresen kettlebellezem, aholis a rövid de nagyon intenzív edzések a jellemzőek.

      Törlés
  137. MW:

    Közben elolvastam a ketogénes hölgy cikkében a hivatkozások egy részét.

    Egy crossfitter Matt Landon kipróbálta a low-carbot intenzív edzés mellett.

    Hát nagyon rosszul sült el a kísérlet és nem ajánlja senkinek. Vérképet is nézetett utána és bizony megemelkedett a cortisol szintje rendesen.

    Tehát ez alapján úgy nézki, hogy lehet, hogy ketózisban a mindennapi jövésmenéshez elég a glukagon, ha időnként gyártani kell egy kis cukrot zsírból, de intenzív edzés mellett nagy a kockázat, hogy a kortizol termelés is beindul.

    De még olvasgatok tovább...

    VálaszTörlés
  138. 136. szomi

    Hasonló utat járt be Des és én is. Mindketten intenzív mozgást végzünk, a kezdeti zsákutca után (ipari gyümölcsevés) én a szerény mennyiségű fehér rizsnél kötöttem ki, Des nem tudom hol tart most. Kb. fél év rizsevés tapasztalatával a hátam mögött az gondolom, hogy nekem jó ez az irány. Ami erre utal: egy teljes éve nem voltam beteg, a súlyom változatlan (mint a rizsevés előtt), az éhomi vércukrom nem nő, az éhséget / időszaki böjtöt jól bírom.

    Kettlebell mellett szerintem ne számolgass CH-t...

    VálaszTörlés
  139. Joe,

    Értem és én is ebbe az irányba indultam el.

    Csak a ketogén cikk apropóján elemezgettem egy kicsit a dolgokat, mert például engem egyáltalán nem TCS "vitt be a málnásba", hanem a nyugati (amerikai, angol és svéd) low-carb blogoszféra vezetett kvázi félre.

    Szóval szerintem ez a low-carb/ketogén "hurráoptimizmus" egy általános jelenség és nagyon érdekel, hogy mi az oka.

    VálaszTörlés
  140. Egy felmérő kérdés a kedves blogtársakhoz:

    Én 2011 februárja óta paleo módon étkezem. Előtte 1-2 havonta volt fejfájásom, amit egy aszpirin lerendezett. 2011.02 óta egyszer sem fájt a fejem, járt így más is vagy ez egy egyéni dolog? Már régen meg akartam kérdezni és az előző bejegyzésem eszembe juttatta.

    VálaszTörlés
  141. joe1973, szomi
    Én is meg tudom ezt erősíteni, hasonló tüneteket produkáltam, de amióta kevés fehér rizst és tápióka keményítőt eszem, újra egyensúlyba kerültem, mi több, szálkásodtam és izmosodtam. Én saját testsúlyos gyakorlatokat csinálok és súlyzózom, most heti egyszer lejárok konditerembe is, mert ott lehet lábtolózni meg szaunázni :) Jobb a kedvem és több az energiám, de az alváshigiéniával nekem is nagyon vigyáznom kell továbbra is.

    VálaszTörlés
  142. Fejfájás: nekem azelőtt rendszeres, migrénes fejgörcseim voltak, amik sokszor gyógyszer hatására sem múltak el. A paleo óta (kb. 3 éve) csak kisebb mértékű, talán az időjárási frontokkal, szeles idővel összefüggő fejfájásaim vannak, amik néha maguktól is elmúlnak.

    VálaszTörlés
  143. joe19732013. március 7. 11:21
    A paleo előtt (1,5 éve csinálom) rendszeres "fejfájó" voltam, gyerekkorom óta, nem csak migrén, mindenféle. Odáig fajult - volt két ilyen évem -, hogy 8-10 napos folyamatos fejfájásaimat gyógyszerekkel is alig lehetett elviselni, ami napi akár egy levél fájdalomcsillapítót jelentett, teljesen csak migrénes bogyó múlasztotta el, de az meg receptre is méregdrága volt... Aztán jobb lett, rövidebb de gyakoribb fájásra váltott, a változás oka ismeretlen... Paleó óta (nem rögtön múlt el) nincs, illetve enyhébb frontos dolog előfordul, egy bogyóval rendezhető. DE ha melléeszek valahol - elég egy-két süti vagy tészta a levesben - másnap ugyanez a gyötrő migrénes sz@r, amit egésznapos (többféle) bogyószedéssel lehet csak "túlélni"... Ez "segít, hogy ne egyek mellé:)))))
    Gondolom a glutén.

    VálaszTörlés
  144. Robin: gluténérzékeny fórumon épp most olvastam hasonló tüneteket időnkénti gluténevésre.

    VálaszTörlés
  145. A Támadás a paleo ellen cikkre a következő levelet kaptam, szerintem nagyon bíztató. Van nekünk már egy Amelienk, van egy Kajáry Cilink, most pedig egy újabb dietetikus hallgató, akinek nevét egyelőre konspirációs okokból nem írom meg.

    Tisztelt Szendi Gábor!

    Olvastam a honlapján a " Támadás a paleo ellen?" bejegyzését. Sajnos egyet kell értenem Önnel, amit a dietetikusokról írt. Én dietetikus hallgató vagyok és sajnos az egyetemen egy az egyben paleolit-ellenesség van, a tanárok -ha órán szóba kerül- nagyon negatívan nyilatkoznak úgy, hogy közben egy könyvet sem olvastak a témában. Sajnos hatalmas butaságokat is mondanak -bár ez csak annak tűnik fel, aki ismeri a paleolit diétát, sajnos akik nem ismeri azok hisznek a tanároknak, mondván csak jobban tudják, hisz tanárok. Ám azért az egy kicsit vicces, hogy a dietetika tanszék tanárainak kb 75% súlyosan elhízott...
    Én miután lediplomáztam a paleolit életmódot szeretném majd képviselni, mert több könyvét is olvastam és engem meggyőzött. Próbálom egyre inkább paleo életmódot folytatni, és minél jobban az életem részéve válik annál több pozitív hatást észlelek.
    Minden jót!
    Tisztelettel:

    VálaszTörlés
  146. 140. joe19732013. március 7. 11:21
    Nekem paleo kezdete óta néha-néha szokott fájni a fejem, de ezt egyértelműen három jelenséghez tudom kötni: 1. Kevés víz fogyasztás (napi kevesebb, mint 1,5 liter). Néha elfelejtek inni, amikor nem vagyok bent a munkahelyemen. 2. Alváshiány. Ez kb. azt jelenti, hogy 3-4 napon keresztül kevesebb, mint 6 órát alszom. 3. Sok kávét, és teát iszom (mondjuk 2 héten keresztül majdnem minden nap), és a koffein kihajtja belőlem a magnéziumot. Ezek a fejfájások nem is szoktak sokáig tartani, ha kialszom magam, iszom sok vizet, vagy beveszek egy algopyrint el is múlik. Tehát ilyen rejtélyes eredetű, hosszan tartó fejfájások nem szoktak előfordulni.

    VálaszTörlés
  147. 145. szengab
    Mindenképpen biztató, hogy vannak paleós dietetikusok, és persze, mindenek előtt ott van a mi Joe-nk is a tudásával :-)

    VálaszTörlés
  148. Joe1973 140:
    Nekem paleó óta gyakorlatilag soha nem fáj a fejem, bár azelőtt se voltam nagyon fejfájós, csak menstruáció előtt és/vagy frontra(?) jött elő, átlag kb. 2 havonta 1×, féloldalasan, migrénszerűen, egyre erősödve fájt, és bármit csináltam, csak 1-2 fél Quarelinnel, mozdulatlanság, nyugalom mellett, esetleg 1 kis alvással múlt el.
    Most ha nagynéha előfordul, enyhén, nem erősödik fel, sőt, gyógyszer nélkül elmúlik kb. fél-egy óra alatt.

    VálaszTörlés
  149. Ja, még egy eszembe jutott fejfájásra. Ha szeles idő van, azt nagyon megérzi a búrám. :)

    VálaszTörlés
  150. 137. szomi:

    Köszi a kutakodást és a beszámolót magadról, sikerült kellőképpen elrettentened még csak a ketogén közeli paleótól is. Amennyire hiperaktív vagyok, biztos nem bírnám. Ma nagyon elfáradtam, biciklivel rohangáltam ügyintézni erős szélben...hát majdnem elfújt. :)

    Fejfájás: soha nem fáj a fejem, még ha nem is alszom eleget, akkor sem. Kivétel: ha nem reggelizek, "eléhezem magam" délelőtt, na akkor......előbb fáj a fejem, mint a gyomrom. Biztos leesik a vércukrom olyankor. Érdekes, ha du. van ilyen, akkor meg nem :o.

    VálaszTörlés
  151. Örülök, hogy hasznosnak találtad.

    "Kivétel: ha nem reggelizek, "eléhezem magam" délelőtt, na akkor......előbb fáj a fejem, mint a gyomrom."

    Csak halkan jegyzem meg, hogy az simán lehet amiatt, hogy beindult a ketózis. ;) (Főleg ha előző este sem volt sok CH.) Az agy elég lassan áll át ketonokra ezért a ketogén diéta elején a fejfájás tipikus tünet.

    VálaszTörlés
  152. 138. joe1973

    "Hasonló utat járt be Des és én is. Mindketten intenzív mozgást végzünk, a kezdeti zsákutca után (ipari gyümölcsevés) én a szerény mennyiségű fehér rizsnél kötöttem ki, Des nem tudom hol tart most. "

    Jelenleg én is a gluténmentes keményítőlűk irányába fordultam. Mint pl. ma reggel is az orkán erejű szélben letekertem 23 km-t. 80% terhelés fölé (max. pulzusszámhoz képest) nem szoktam jobban fölémenni, de mivel a szél szembe fújt, 85 és 95% között ingadozott a terhelés. Reggel nem szoktam magam kikészíteni, mert még vár a létrázás, délután fáradtan meg már amúgy sem esik jól. Így is eltartott az út egy óráig. Na ilyen után nem árt egy kis CH. Például felfőzök 2 dl vízben ilyent rizs darát , vagy bevágok 2 krumplit jégsaláta kíséretében. A krumpliért csak olyan vesse rám az első követ, aki nem eszik sem paprikát, sem paradicsomot, de még padlizsánt sem, kiwit és kakaót is beleértve) Ha összejön, akkor lesz saját termésű batátám is, a Hun-Duras és az ásotthalmi 12 gumók már növesztik a gyökereiket a dúnsztosüvegben. :) Ha már választani kell, én inkább a krumplira teszem a voksot, azt nem kell malomba vinni, megőrölni. Evolúciósan közelebb áll hozzánk a keményítős gumó mint a madaraknak való fűmag. Még Mark Sisson is elismerte, hogy a krumpliból több vitamin és ásványi anyag hasznosul, mint a rizsből.

    VálaszTörlés
  153. Közben észrevettem, hogy nemrég Robb Wolf is ezen a low-carb/ketogén "nyomuláson" filozofált:

    Low Carb and Paleo: My Thoughts Part 1

    VálaszTörlés
  154. szomi
    "De azok mondanivalójában is látok logikát, akik azt mondják, hogy ez egy természetes állapot, amit egész népcsoportok egész életükön át fentartanak. "

    A fóka meg a bálna nem csak zsírból áll. Van abban fehérje is, és a fehérje 48%-ban cukorrá alakítható. Tehát a szervezetük egyszerűen előállítja a szükséges cukrot. Azzal feltölti az izmok glykogénjét.

    "Másrészt meg gyanúsan gyorsan beindul a ketontermelés, ahhoz, hogy pusztán vészhelyzeti energiaforrásnak tekintsük."

    Sőt még az éjszaka folyamán is hasonló folyamatok zajlanak le. A növekedési hormon hatására beáll az inzulinrezisztencia, izmoknak megtiltva a cukorfelvételt. Így gyakorlatilag a máj készletét tartogatva az agynak és idegrendszernek. Ilyenkor már nagyobb részt zsírból látja el magát energiával a szervezet. Jó, állapodjunk meg, ne nevezzük vészhelyzetnek, hanem mondjuk "szünetmentes tápra kapcsolásnak". Vészhelyzet legyen az, mikor az egekbe szökik a kortizol.

    VálaszTörlés
  155. Des:

    Közben elolvastam Robb Wolf előbb belinkelt cikkét, ahol azzal érvel, hogy azt is figyelembe kell venni, hogy gyanúsan gyorsan megszűnik a ketózis mind CH, mind pedig egy kicsit megnövekedett fehérje hatására. Ez arra utal, hogy nem túl valószínű, hogy a ketózis A természetes állapot.

    Robb arra szavaz, hogy a metabolikus rugalmasság az igazi természetes állapot: hatékony zsírégető képesség ÉS jó inzulinérzékenység egyszerre.

    VálaszTörlés
  156. Szengab:

    A dietetikus hallgató levélírónak igaza van. Most hirtelen nem tudom, ki írhatta, nem is ez a lényeg, de a tanszék háromnegyed része tényleg elhízott. Egy-két tanár van, aki jól néz ki, nem gurul és sportol is stb. A kórházi gyakorlatainkon szintén ez a helyzet, akinél meg vagyok gyakorlaton dietetikus...IQ bajnok, sötét, nemcsak paleo, más, alaptémákban is. Ha órán szóba kerül, akkor tényleg csak a fikázás van, meg múltkor is kiakadtak azon, hogy mi az, hogy nem lehet gyümölcsöt enni, meg azt is kezdi tiltani a paleo, kicsit pislogtam. Nagy nehezen tudtam csak megállni, hogy az órán ne szólaljak fel a cikk miatt...mert hát mint olvastuk, elég érdekeseket írtak.

    VálaszTörlés
  157. 156 Amélie
    Szerintem megdöbbentő, hogy a dietetikusok elhízottak. Teljesen hiteltelen innentől bármi, amit mondanak. Szánalmas, hogy ilyen emberek képzik a jövő dietetikusait. Szerintem egyszerűen irritálja őket, hogy ennyi ember vonzódik egy egészséges étrendhez, ők meg egyre inkább süket fülekre találnak.

    VálaszTörlés
  158. Én külföldön élek (UK) és egy barátnőm terhességi diabéteszes lett. A nagyon kövér dietetikusoktól és nővérektől kapott ugye táplálkozási javaslatot a vércukormérő mellé, mégpedig azt, hogy minden étkezése alapja a "starchy carbohydrates" legyen, aztán a kezébe nyomtak egy heti étrendet olyan összeállításokkal, hogy pl reggelire zabpehely, ebédre sajtos tészta, vacsorára meg tonhalas szendvics. Vagy sült hús krumplival. És ezt így minden napra. Nem hittem a szememnek. Először azt hittem, hogy csak abban a körzetben voltak ilyen agyamputáltak, de az NHS weboldalán is hasonló ajánlásokat lehet olvasni. Ez a sztori nem kapcsolódik szorosan a témához, csak úgy eszembe jutott a kövér dietetikusokról :D

    VálaszTörlés
  159. http://www.diabetes.co.uk/diet/nhs-diet-advice.html

    Most nézem, hogy azóta állítottak magukon egy kicsit.

    http://www.diabetes.co.uk/diet/low-carb-diets-and-nhs-advice.html

    De még így is nagyon durva ez az NHS diabetes diet advice a sztori.

    VálaszTörlés
  160. Nőnap alkalmából a Hölgyeknek sok Boldogságot és jó Egészséget
    Kívánok !

    VálaszTörlés
  161. 151. szomi:
    Köszi a magyarázatot. Igazad lehet, sose értettem....hogy délután már miért nincs ilyen. Pláne, hogy reggel végzem az intenzív mozgást (éhgyomorra. Des nem is szereti, hogy ezt teszem :). És utána eszem.
    Jó a link Robb Wolftól, köszönöm én is :)

    157. szengab:
    "megdöbbentő, hogy a dietetikusok elhízottak."
    Akkor a mi háziorvosunkat látnád! Kb. 130 kiló, igen alacsony, BMI-je 40 körül lehet, haskörfogata iszonyú nagy, olyan 150 cm. És leordítja az ember fejét, ha valami okosat próbál mondani, hogy "nehogy má' a beteg mondja meg az orvosnak, mit kell tennie." szó szerint ezt mondta.

    160. beriferi:

    Köszönjük! Mi is kívánunk férfitársainknak hasonló jókat!

    VálaszTörlés
  162. Köszönöm mindenkinek a hozzászólását fejfájás ügyben.

    Tomasso, szerintem a kevés alvástól könnyen lehet fejfájásod, de a kávénak/teának nem lehet köze hozzá (én naponta iszom 3 kávét).

    Des, a burgonyát illetően igazad lehet, de nálam is a végső megoldás a saját termesztésű batáta. Sok újat nem mond az ásotthalmi batáta termesztésről a http://www.gasztroangyal.hu/hu/videogallery/video/62/ felvétel, de azért így is vannak benne kulisszatitkok a hajtásról és a gumók gyógyításáról.

    Gábor, olyan sok túlsúlyos ember van már, hogy lassan az lesz megbélyegezve "soványnak", aki normál testalkatú. Vicces, amikor a 7 éves lánykámra azt mondják ismerőseink, hogy "milyen kis vékonyka ez a Virág". A freudi elszólás erre az lenne, hogy "nem, ti magatok és a lányaitok vagytok túlsúlyosak, csak hozzátok képest vékony". A tényleges válasz pedig "igen, ő mindig is ilyen testalkatú volt"...

    VálaszTörlés
  163. 152. descalces

    "Ha már választani kell, én inkább a krumplira teszem a voksot, azt nem kell malomba vinni, megőrölni. Evolúciósan közelebb áll hozzánk a keményítős gumó mint a madaraknak való fűmag. Még Mark Sisson is elismerte, hogy a krumpliból több vitamin és ásványi anyag hasznosul, mint a rizsből."

    Teljesen egyetértek. A saját tapasztalataim is ezt mutatják, hogy jobb számomra a burgonya (van benne kálium és némi C vitamin is), mint a rizs. A burgonyában lévő alkaloidáktól nem félek, mert a vízben főzött krumpliban elhanyagolható mértékű: 27-42 mg/kg, ugyanakkor a napi biztonságos mennyiség 60-70 mg/ testsúlykilogram: http://www.tenyek-tevhitek.hu/burgonya.htm
    Összes glükoalkaloidák (α-kakonin és a α-szolanin) a különböző burgonyaételekben
    α-kakonin és a α-szolanin (mg/kg)

    Sült héjas burgonya 567-1450
    Chips héjastul 95 - 720
    Chips (amerikai burgonyából)23 - 180
    Mélyhűtött héjában sült krumpli 80 - 123
    Fagyasztott héjas burgonya 65 - 121
    Héjában sült burgonya 99 - 113
    Száritott burgonyaliszt 65 - 75
    Hámozott főtt krumpli 27 - 42
    Egész újburgonya konzerv 24 - 34
    Mélyhűtött sültburgonya 4 - 31
    Mélyhűtött hasábburgonya 2 - 29
    Szárított burgonyaszirom 15 - 23
    Sültburgonya 0.4 - 8
    Mélyhűtött burgonyapüré 2 - 5
    Hámozott burgonyakonzerv 1 - 2

    Az elfogyasztott 1-2 szem burgonya okozta vércukor és inzulinszint emelkedésétől szintén nem félek, mert mindig sok salátával eszem a burgonyát, és csak azokon a napokon, amikor sportolok.
    A burgonyában és a rizsben lévő, kitinhez kötött lektinek viszont óvatosságra intenek, nem szabad túlzásba esni. Akinek emésztési problémája van, és erős gluténérzékenysége, automimmun betegsége, annak nagyon kell vigyáznia a fogyasztásukkal, lehet, hogy jobb, ha teljesen kerülik.
    http://www.greenmedinfo.com/blog/rice-potato-tomato-may-be-inflammatory-wheat
    "While eliminating wheat from the diet is an excellent and necessary step for improving health, it may not be alone sufficient, especially in those with serious health challenges. There are other lectins in the Western diet that have properties similar to wheat lectin (WGA), namely, chitin-binding lectins."

    VálaszTörlés
  164. Az elhízott és cukorbeteg dietetikusok és orvosok témához:

    Szerintetek hány ember járna olyan fogorvoshoz, akinek hiányosak a fogai, vagy lukasak, vagy rossz a lehelete?
    Vagy megbíznánk-e olyan szakembert a saját lakásunk javítására akinél látjuk, hogy omlik a vakolat, vagy lukas a tető? És még sorolhatnánk.

    VálaszTörlés
  165. Des, Paleolga

    Hát nem tudom... nekem ha becsúszik burgonya, vagy basmati rizs, az előbbi után "hipózok".

    VálaszTörlés
  166. 165. Bruce

    Egyrészt kérdés, hogy "mennyi csúszik be", másrészt pedig hogy paleo előtt volt-e cukorbetegséged, inzulinrezisztenciád, túlsúlyod? Ha ez utóbbi kérdésre igen a válaszod, akkor neked valóban a kevés is sok lehet. Ezt saját magadnak kell kitapasztalnod.

    VálaszTörlés
  167. Egyik sem. Világ életemben sovány voltam, cukorbetegség se nálam, se felmenőimnél stb. Nem tudom mennyi egy hagyományos köret, talán 10 deka? De ugyanennyi basmati rizzsel nincs problémám.
    Paleó előtt kilószára ettem a burgonyát...

    VálaszTörlés
  168. 167. Bruce

    A basmati rizst áztatod a főzés előtt?

    VálaszTörlés
  169. 162. joe19732013. március 8. 9:13!
    Csak azért mondtam, a kávét meg a teát, mert, ha sokat iszom ezekből, akkor menetrendszerűen jelentkezik a vádli görcs, szív környéki enyhe szúrás és/vagy fejfájás. Aztán mikor visszább veszek a mennyiségből, sőt, még után pótolom a magnéziumot, akkor ezek elmúlnak. Ez, amióta paleózom, 4-5x előfordult. Elképzelhető, hogy te egyébként is gyakrabban pótlod a magnéziumot, akármilyen formában, és belőled nem ürül úgy ki.

    VálaszTörlés
  170. Tommaso:

    Nekem teljesen ugyenezektől fáj a fejem: ha nem iszom eleget, nem alszom eleget és a széltől is néha.:) Koffeint pedig nem iszom (kávé), mert nagyon rosszul vagyok tőle. Körülbelül csontra ki is száradok tőle, annyira.

    Szengab: Szerintem is hiteltelenek így a dietetikusok, és mennyi ilyen esetet hallok így vissza, hogy a páciens nem fogadja meg a tanácsot, mert látja, hogy mekkora Méri Tonnák egyesek és nem hiszi el, hogy ettől jobb lesz, ha mást lát maga előtt.

    VálaszTörlés
  171. Sziasztok!

    Nyáron kezdtem paleózni, tök jól bevált (szebb bőr, fogyás stb.), de tél eleje óta makacs székrekedésem és haspuffadásom van, pedig régebben sosem volt hasonló problémám. Már mindent kipróbáltam, sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, minden nap mozgok, eleget iszom. Emellett sokat édesítek az állítólag hashajtó hatású édesítőkkel. Nektek volt hasonló problémátok? Hogyan tudnám ezt megszüntetni?

    VálaszTörlés
  172. 171 Arya

    Utifűmagpor (Psyllium Husk) szedésével

    VálaszTörlés
  173. szengab

    Köszönöm szépen, akkor majd szerzek útifűmagport.

    VálaszTörlés
  174. Nekem nincsenek emésztési problémáim, de egyesek szerint kellene legyenek, mert megzabálom a pénzt, drága élelmiszerekre költöm és nem másoknak adom oda és ezt nevezik fösvénységnek és ennek egyet kellene jelenteni azzal. Egészséges emésztésű ember pedig csak az lehet, aki spórol az étkezésen, nem eszik mást, csak olcsó gabonaféléket, abból is csak keveset, azon hízik szép gömbölyűre és a megspórolt pénzt magasabb célokra adományozza oda másoknak. Például Hawaii utazásra. Nem vicc, tényleg ismerek ilyen embereket. Fizikai bántalmazással is fenyegettek. Bosszúból, azért, mert nem adtam, amit követeltek és azért, hogy kényszerítsenek. Úgyhogy én akkor stresszelek, ha "drága" és tápláló élelmiszereket fogyasztok, mindig az után, hogy elfogyasztottam. Kiszámoltam: ha egyáltalán semmit nem ennék, akkor kb. 100 év alatt tudnék megspórolni a kosztpénzemből annyit, amennyit követeltek tőlem.

    És az összes ilyen "ismerősöm" hevesen lobbizott a szigorúan gabonaalapú és lehetőleg vegetáriánus táplálkozás mint egészséges táplálkozás mellett. Először azért, mert az olcsó és amit mások megspórolnának rajta, odaadhatnák nekik. Azután még magyarázták: azért is azt kéne enni, mert az az egészséges. Nem csak fizikailag, de spirituálisan is. Ilyen többhasznú dolog lenne állítólag.

    VálaszTörlés
  175. Két és fél hete nem eszek gabonát. Pont most van az az időszak, hogy a PMS tüneteknek egekben kellene lennie. Határozottan érzem, hogy vannak, de óriási a különbség! Tudok rendesen dolgozni, nem vagyok állandóan befeszülve, nem szédelgek, nincs zabálási roham, se dührogamok, és egyelőre depi sem! Nem akarom elkiabálni a dolgokat még, de... hogyha ez így marad, plusz a cink a görcsökre, ez azt jelenti hogy kpées leszek teljes életet élni!!! Még azért adnék további 3 hónapot a diétának, mielőtt következtetést vonnék le a PMS-gabona tekintetében, de amit eddig tapasztaltam az határozottan biztató!! nagyon optimista vagyok. Viszont van egy kellemetlen jelenség, mégpedig az álmatlanság. Ha nem erőltetem magam ágyba hajnali 3kor, képes lennék reggelig kukorékolni. Ez konkrétan azóta fennál, mióta elkezdtem a diétát-volt valakinél hasonló?

    VálaszTörlés
  176. 175 dagicica

    Nem "diéta", hanem étrend, életmód

    VálaszTörlés
  177. 175 dagica:
    A paleo nem pusztán diéta, hanem sokkal inkább egy egészséges életmód.

    Olyan étrend, és életmód, amely megfelel a biológiai-genetikai adottságainknak:
    annak a ma már csak természeti népek között tanulmányozható hozzáállásnak, hogy mi a kőkori életmódra lettünk optimalizálva, és a nyugati típusú táplálkozás, és életmód számunkra megbetegítő.


    A diéta szó eredeti jelentése: céltudatosan szabályzott étrend.

    Eddig igaz, a paleora is, de hozzá szokták tenni:
    A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.

    Na itt a bibi...mert, itt a leírásban már benne van, hogy a "szervezetben" volt valami, ami megváltozott...
    pedig a paleo pont azt hangsúlyozza,
    hogy nem a szervezetünk változott,
    hanem csak
    az életmódunk, a táplálékunk változott,
    és ez az "újfajta" életmód, ami a földművelés elterjedése óta divatozik,
    de kb a gabonaőrlés ipari méretűvé válása, meg finomított cukor olcsó elérhetősége, meg a gyorsan felszívódó szénhidrátok tömeges fogyasztása óta népegészségügyi gond lett....

    VálaszTörlés
  178. Értem a lényegét a dolognak, azért is kezdtem érdeklődni a paleolit táplálkozás iránt mert ez tűnik az összes "életmód" közül a tudományosan leginkább megalapozottnak. A szóhasználatomat pedig befolyásolja az angol, itt caveman "diet"nek, stne age diet-nek vagy paleo dietnek mondják ezt a fajta táplálkozást aztán néha így jön a nyelvemre. Mondjuk nálam ez még egyelőre csak táplálkozási mód, életmódnak majd csak akkor nevezném, ha a napi testmozgásomat is ennek jegyében állítanám össze, ez a heti 2-3 konditeremben súlyzózás, amit most csinálok, egyáltalán nem biztos hogy megfelel ennek. Ezen a részén még gondolkodnom kell hogy hogy legyen.

    VálaszTörlés
  179. Nekem olyan durva PMS tüneteim soha nem voltak, amikről te írtál, dagicica, csak heves menstruációs görcseim. Szédelegni egyszer szédelegtem: amikor életemben először és utoljára görcsoldót vettem be. Azóta nem is élek házilag semmiféle fájdalomcsillapítóval. Viszont észrevettem, hogy nekem olyankor a mozgás segít. És visszagondolva olyan időszakokban voltak erős görcseim, amikor keveset mozogtam. Nem tudom, PMS-re jó-e, de ártani talán nem árt.

    VálaszTörlés
  180. Tiborbá megint mondott valami "okosat": :)
    "A nagy igazság az, hogy nem kellene meghalni, csak az általános elkopásnak van két ártatlannak tűnő, de minden esetre tűnet mentes velejárója. Az egyik a magas vérnyomás (hipertónia), a a másik az inzulin rezisztencia (kettestípusú diabétesz). Egyik se betegség, mind a kettő szimptóma vagy tűnet. Senki se tudja, miért lesz valakinek a vérnyomása magas, és azt se, hogy miért lesz a sejtállománya rezisztens az inzulinra, aminek következtében a szérum glükóz tartalma megemelkedik."
    forrás:http://www.antalffy-tibor.hu/?p=10137

    VálaszTörlés
  181. 179: Én azóta nem szedek görcsoldót, amióta olvastam a cinkről. Ez nagyon nagy könnyebség az életemben, mivel a görcsoldók nem mindig hatottak, és állandóan rettegtem hogy mi lesz aznap, nem tervezhettem arra az időszakra semmit, még melóban is mindig előre kellett jeleznem hogy előfordulhat, hogy nem jutok el a munkahelyemig. pfff...borzasztó vot. A cink megbízhatóbb mert mindig hatott, ha eleget szedtem belőle. Csak az aggaszt egy kicsit hogy a réz felszívódását mennyire befolyásolja ez a havi 2-3 napos cink "túladagolás". Azt én is megfogyeltem, hogy általában ha fizikailag elég aktív vagyok, sok rohangálás, sporttevékenység jön össze egy adott hónapban, az jó hatással van általában ezekre a problémákra, de nem oldja meg a gondokat teljesen sajnos.

    VálaszTörlés
  182. Aszkorbin savat (100%-os por) hogyan érdemes szedni?

    VálaszTörlés
  183. Nagyon foglalkoztat a szénhidrátok témája továbbra is, főleg a biztonságos keményítő téma. Ennek kapcsán találtam a youtube-on egy nagyon érdekes kerekasztal beszélgetést a keményítőkről, amelyben paleo körökben elismert lowcarb szaktekintélyek beszélgetnek, többek között Paul Jaminet, Chris Kresser, és Ron Rosedale. Egy órás, de ajánlom figyelmetekbe, beszélgethetnénk róla, nekem sok újdonság van benne.
    https://www.youtube.com/watch?v=XyvlWUQAkxM&feature=youtube_gdata_player

    VálaszTörlés
  184. 182. Tommaso1984

    Gyógyszertárban. Mi 5-10 dekát szoktunk venni egyszerre.

    VálaszTörlés
  185. 170. Amélie

    Tetszik a blogod, várom a bejegyzéseket.

    (Egyetlen gondom van vele: kicsit nehezen olvasható számomra a sötét alapon nem világos betű.)

    VálaszTörlés
  186. 181. dagicica

    "A cink megbízhatóbb mert mindig hatott, ha eleget szedtem belőle. Csak az aggaszt egy kicsit hogy a réz felszívódását mennyire befolyásolja ez a havi 2-3 napos cink "túladagolás"."

    Lehet kapni olyan készítményeket, amelyek optimális arányban rezet is tartalmaznak a cink mellett. Pl:
    http://www.iherb.com/Now-Foods-L-OptiZinc-30-mg-100-Capsules/738
    http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Zinc-Balance-100-Capsules/278
    A cinc L-Monomethionine jobban hasznosul, mert ellenáll a zöldség- és magfogyasztással összefüggő túlzott rost- és fitátbevitel ásványianyag felszívódást gátló hatásának.

    VálaszTörlés
  187. 184. szőlőszem2013. március 9. 21:53
    Az odáig rendben! Bioboltban vettem 250 grammosat. Inkább az érdekel, hogy érdemes szedni, hígítani. Egy liter vízbe mennyit tegyek? Megy ilyenek...

    VálaszTörlés
  188. 186. Paleolga: Köszi az infót! :)

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.