2013. március 18., hétfő

A rák és a ketogén étrend VII.folyt.

243 megjegyzés:

 1. 196. Anonymous

  Igen, ez egy tragédia. az orvosok olyanok, mint az iparosok, csak azzal foglalkoznak, amit feladatuknak tekintenek. A feladatuk nem a gyógyítás, hanem a protokoll végrehajtása (tisztelet a kivételnek). szerintem omega-3-on el kéne gondolkodni, mint hatásos és mellékhatásmentes vérhígitón. De mindenképpen kéne egy alvadásvizsgálat, ha átállna omega-3-ra.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm a válaszod. A syncumar alvadásgátlót szedőknek sajnos minden hónapban kell menni vérvételre. De! az omega-3 javasolt szedése is ismeretlen, tehát sem háziorvos, sem megyei kórház, sem a bp.-i kardiológus egyszer sem említette, hogy : a néninek bizony jó lenne még ez és ez ... Figyelek majd erre, mégegyszer köszönöm.

   Törlés
 2. A K-vitamin esetén Joe biztos jól tudja, ami vizsgálatot olvastam, ott nem tettek különbséget a K2 vitaminok altípusai közt. Én a túladagolás híve vagyok, mert sosem tudni, mennyi a napi bevitt adag, abból mennyi hasznosul, stb. Ha valamit nem lehet túladagolni, akkor nem kell félni, és a K-vitamin ilyen. Én a következőt szedem, szerintem a legolcsóbb és hatalmas dózis:
  http://www.lefeurope.com/product_info.php/language/en//products_id/120235

  VálaszTörlés
 3. A homocisztein szint megméréséről sincs soha szó a kardiológussal és a B6, folsav és B12 vit. ajánlásáról sem, érelmeszesedés, szívbetegség esetén. (Zöldkönyv 156. old-tól)
  Gábor, Te azért nem hangsúlyoztad ki a mega dózisban szedendő B vitaminokat most, és korábban nekem sem, (50 mg B6, 2000 mcg folsav, 500 mcg B12), mert alapból mindent szedjen mindenki mega dózisban?

  VálaszTörlés
 4. 3. kutyus Rozcsika
  Én szeretem, ha inkább többet szedünk, mintha keveset. Mert ami nem árt, azt lehet szedni nyugodtan. Kisebb baj többet szendi, mint keveset.

  VálaszTörlés
 5. 4. szengab

  Ez aranyos elütés:) "...többet szendi..."

  VálaszTörlés
 6. 4.szendi
  - "Kisebb baj többet szendi, mint keveset."

  Értelmezése: Több Szendi-ből sose lesz baj! Egyet értek!

  VálaszTörlés
 7. A homociszteinszint mérést kerestem. Itt mintha többféle dolgot is lehetne méretni, mint máshol.
  http://www.gellertlabor.hu/arak-akciok-csomagok/ambulans-arlista

  VálaszTörlés
 8. Az aranykor nem jön vissza! - Interjú Bogsch Erikkel

  a kulcsmondat a végén: Összességében azonban a gyógyszeripar mindezek ellenére azon ágazatok közé tartozik, mely a jövőben is fejlődni fog, csak az a gyors növekedés, ami korábban a gyógyszerfelhasználásban mutatkozott, az nem fog visszajönni.

  Kezdenek az emberek tudatosabban élni?

  VálaszTörlés
 9. Továbbra is érdekelne a mellméretcsökkentő diéta vagy életmód, ha valaki tud olyat vagy van róla tapasztalata.

  Rendszerint több számmal nagyobb férfiingeket és pulóvereket viselek - egyesek azt is túl kihívónak találják, szerintük abban is túl nagy és undorító a mellem -, de nemsokára jobb idő lesz, ha egyelőre nem is úgy néz ki, nem lehet annyira felöltözni, és olyankor nem szeretek emberek közé menni. Régóta nem járok strandra vagy uszodába sem, mert "szégyellem" a testem, félek az agressziótól, utálkozástól és gyűlölettől, amit kivált másokból. Amennyire föl tudok idézni erről képeket, természeti népeknél sincs a nőknek számottevő melle, ezért is gondoltam, talán el lehet tüntetni a megfelelő életmóddal.

  VálaszTörlés
 10. Nem értem ezt a névtelenséget... Nem kötelező teljes nevet írni, sem regisztrálni, elég egy nicknevet kitalálni és azt odaírni legalább a hozzászólása alá, hogy beazonosítható legyen a kérdező. Gondoljunk már bele, ha az összes netes fórumon mindenkit "Névtelennek" hívnának, hogy lehetne beszélgetni??
  Please...

  VálaszTörlés
 11. 9. nemalmodik

  Szerintem csak műtéttel lehet eltüntetni. Vannak jó plasztikai sebészek.

  VálaszTörlés
 12. 8.Szabó Csilla
  Valami hasonlóra gondoltam én is, mikor kb. 10 napja a mainstream-ban azt mondták,hogy -idén nem volt olyan nagy az influenza járvány a korábbiakhoz képest, de(!)az allergiások már veszélyeztetve vannak, mert támad a pollen.
  ( vagy inkább a gyógyszeripar :-))., Pollen, MÁRCIUS ELEJÉN?!!

  VálaszTörlés
 13. Gábor,
  a Syncumar nevű vérhigító is gátolja a K-vitamin hatást? Édesapám szívműtét miatt lassan 30 éve szedi...

  VálaszTörlés
 14. 9 nemalmodik: "Amennyire föl tudok idézni erről képeket, természeti népeknél sincs a nőknek számottevő melle"


  nem tudom ezt miből gondolod.

  VálaszTörlés
 15. nemalmodik:
  Még diák koromban egyszer felpanaszoltam valamit szívfájdalmamat, és arra mondta a Csapody Vera néni, hogy "Pannikám, minden úgy van jól, ahogy van és nem úgy, ahogy lennie kellene!" ...
  Szerintem próbálj meg megbékélni az adottságaiddal, ha már változtatni nem tudsz rajta.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem én vagyok "idealista", hanem azok az emberek, akiktől okkal félek. Nekik szokott az a szívfájdalmuk is lenni, hogy a fizikai valóság, ami van, nem az, ami nekik kéne. Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam és nem ez derült ki belőle.

   Törlés
 16. Az mennyire igaz, hogy ha az ember gluténmentesen étkezik mert gyanítja, hogy allergiás rá, akkor egy pár hét múlva vissza kell venni a glutént egy kis időre az étrendbe és figyelni a tüneteket? Én nem tervezek ilyet, főleg hogy pár napja véletlenül megettem egy olyan fasírtot, amiben volt liszt is, és pár órával később már jöttek is az ekcémák ezerrel. Még most sem múltak el. Pedig a paleo kezdete óta szinte teljesen rendeződött ez a dolog. Szerintem ez egészen megdöbbentő.

  VálaszTörlés
 17. 12.Galgóczi Imre
  Én csak azt figyeltem, hogy nem volt sok hír az influenzáról. Meg pánikkeltés sem volt.

  VálaszTörlés
 18. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy hatéves gyerek pajzsmirigy értékei, a referencia értékek azonosak a felnőttekével?

  VálaszTörlés
 19. Ami még eszembe jutott vasalás közben az Gorbacsov felesége, aki öngyilkos lett, mert ha jól emlékszem, akkor egy antibiotikum miatt fényérzékeny lett. Aki így jár, annak nem segíthet a paleo vagy omega3? vagy d vitamin?

  VálaszTörlés
 20. 20. Szabó Csilla

  Mintha olvastam volna valamelyik paleo sikertörténetben, hogy egy fényérzékeny ember a paleo hatására rendbejött.

  VálaszTörlés
 21. nemalmodik.
  Általában ha valaki erősen izomtömeget épít és lefogy zsírból, akkor nagyon lecsökken a mellmérete is. Azért szoktak a testépítő és fitneszlédik beépíttetni, mert nekik elfogyott. Ezek szerint le lehet dolgozni.

  VálaszTörlés
 22. 13. Szakesz2013. március 19. 17:38
  No, engem is ez érdekelne. A probléma az, hogy senki sem dolgozott ki rá terápiát.
  Nyomát sem látom. Mondjuk ez nem jelent semmit.
  Szóval az omega 3 csökkenti e a prothrombin értéket vagy sem? Nagyjából mennyit kell enni kezdeti értéknek, mennyi időt kell várni az első vérvételig, mennyi időnként kell ellenőrizni, milyen lépcsővel kell emelni az adagot?
  Aztán, lehet e párhuzamosan szedni, fokazatosan átállni, vagy kezdeti magas mennyiséggel azonnal cserélni?
  Esetleges embóliánál milyen vérhigítóval kell/lehet kezelni?
  Ezek, így elsőre.

  VálaszTörlés
 23. 20. Szabó Csilla2013. március 19. 20:31
  Nem osztogatnak, fosztogatnak... :)
  Az 1991-es Gorbacsov elleni puccs egészségét megviselte, egy enyhe agyvérzést követően látása is megromlott.
  1999-ben leukémiát diagnosztizáltak nála. A betegséget kiváltó okok között feltételezték az 1949-es szemipalatyinszki atomkísérleteket, az 1986-os csernobili katasztrófát (Raisza Gorbacsova ugyanis nem sokkal az esemény után ott járt), korábbi kezeléseket és az elviselt stresszt is. Férje és lánya kíséretében Münsterbe utaztak, ahol a vesztfáliai egyetem hírneves klinikáján kezelték, de meggyógyítani nem sikerült. Hatvanhét éves korában hunyt el.

  Wiki

  VálaszTörlés
 24. 24 rever
  Igen, Csernobil sok mindenbe bekavarhatott. Nekem egyszer egy romániai biológus azt mondta,a csernobili katasztrófa lehet a felelős a mostani sok pajzsmirigy problémáért is. Legalábbis a világnak ezen a tájékán.

  A Class Fm szoláriumos D-vitamin kísérlete (facebookra posztolták nemrég):
  http://www.videoplay.hu/video/19350/lezarult-a-d-vitamin-teszt-class-fm-morning-show/

  VálaszTörlés
 25. Rever, ha már itt vagy:
  Mark Sisson arról, hogyan készítsünk turkey jerky-t. Mondjuk 6-10 óra sütőben... Nem tudom. A napon meg jönnének rá a legyek... Tényleg, tervezed kivitelezni a jerky-gyártó projektet?

  VálaszTörlés
 26. Ja igen, a link:
  https://www.marksdailyapple.com/how-to-make-turkey-jerky-thats-super-easy-and-tastes-like-thanksgiving/#more-35532

  VálaszTörlés
 27. 26. MW2013. március 20. 9:00
  Törki dzsörki?
  A meleget várom. Merthogy a szunyogháló olcsóbb mint a sütő. Gondolom én.
  Amúgy a marhaszívbe szerelmesedtem bele(szív küldi szívnek szívesen) mint jerky alapanyag.
  Marhaszív jerky
  Hétvégén ettünk nyersen és teljesen rendben van, ügyes fűszerezéssel a tatárbifsztek sehol sem lesz. És darálni sem kell, mert puha.
  Gondolkodtam, hogy beküldöm BB-nek, de milyen recept már az hogy végy marhaszívet, vágj belőle vékony szeleteket, aztán borzongva kóstold meg.:)
  Nem beszélve arról, hogy kevéssé fotogén.

  VálaszTörlés
 28. 25. MW2013. március 20. 8:54
  Csernobil és a pajzsmirigy összefügghet, na de az 1949-es szemipalatyinszk és a leukémia? Persze mit lehet tudni.

  VálaszTörlés
 29. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 30. 28. rever
  http://mesterfogasok.hu/beef-jerky-keszitese-hazilag-hogyan-keszitsunk-izletes-amerikai-szaritott-hust/7/

  ezt ismeritek?

  VálaszTörlés
 31. Mw, rever, én már csináltam jerkyt marhahúsból aszalógépben és tök jó lett.

  VálaszTörlés
 32. 23. rever

  Az embóliát heparin típusú anyagokkal szokták kezelni. Senki nem dolgozott ki, vagyis nem néztem eddig utána, mert nem ambicionálom, hogy rám hivatkozva valaki átálljon omega-3-ra, aztán bármi baja lesz, engem fognak hibáztatni. Mindenki saját felelősségre kipróbálhatja. Elég nagy a tét. Megmentik az embóliától és az infarktustól, s belehal az érelmeszesedésbe, vagy agyvérzésbe/aorta repedésbe.

  VálaszTörlés
 33. 17.dagicica

  Igazán megírhatnád nekem az ekcémád történetét, ezzel a kis kisiklással is.

  VálaszTörlés
 34. 31. Szabó Csilla2013. március 20. 10:16
  A sütési módszer jó. A recept pocsék. 16 féle főszert használ és nincs benne a bors. Nem csoda hogy nátrium-glutamáthoz nyúl. Nem érzi az ízeket. :)) Ráadásul egy csomó dologgal tovább nedvesíti. Sokkal nehezebb kiszárítani. Inkább Sisson. Salt&Pepper.

  32. Szakesz 2013. március 20. 12:02
  Aszalóban én is csináltam, de most a minimált próbálnám ki. A napot. Uff. :)

  VálaszTörlés
 35. 33. szengab2013. március 20. 12:27
  Nem is rád gondoltam, hanem egy belgyógyászra akinek az ilyesmi szakmailag kihívás lehetne.
  Az ismerősöm, akit megmentettek az embóliától, évenkénti rendszeresen visszatérő vesekővel szenved. Amit egyébként citromevéssel tüntetnek el. Mikor kérdeztem miért nem ehet inkább ascorbin savat, azt mondták az nem jó, mert vesekövet okoz.
  Tátva maradt a szám.

  VálaszTörlés
 36. rever:
  Tavaly volt egy nagyon csúnya tapasztalatom a zöldhasú legyekkel, ezért minél távolabb tartanám őket...:-) A jó sűrű szúnyogháló viszont jó ötlet. Csak jól záródjon, arra kéne valami technológia. Tavaly paradicsomot is aszaltam a tűző napon, amit leptek a muslicák. De azért jó lett. Télen viszont megették a molyok. Szóval, rosszak a tapasztalataim a bogárkákkal.

  VálaszTörlés
 37. 36. rever
  Nagyon tetszik a blogod. :-)

  "... Az ismerősöm, akit megmentettek az embóliától, ..."
  Hagyományos módszerekkel vagy valami más módon?

  Állítólag az almasav (alma, almalé) meg az epekövet oldja.

  VálaszTörlés
 38. 37 MW2013. március 20. 14:47
  Én az aszalványokat nylonzacskóban a fagyasztóban tárolom, vagy jól záródó befőttesüvegben. Ilyenkor is érdemes 1-2 napra lefagyasztani, azt nemigen szeretik a molyok. Volt már nálam is, hogy valami megmolyosodott a spejzben, de az azsalvány még soha.

  VálaszTörlés
 39. 39. Merrea
  Tehát 1-2 napig fagyasztod, miután készen van, utána pedig már lehet befőttesüvegben tárolni? Én épp a jégszekrény használatát akartam mellőzni, megrögzött armageddonistaként olyan technológiákat szeretnék kipróbálni, amik áram nélkül is működnek. :-) Féltem, hogy nejlonban, üvegben bepenészedik, de legközelebb így fogom csinálni?

  VálaszTörlés
 40. 34 szengab: szívesen megírom, ha ide beírom megfelel?

  Szóval évek óta állandóan vannak ekcémás tüneteim, leginkább a karomon, a haj vonalánál, és a fülemen. Érdekes módon legelőször a szám alatt jött ki az ekcéma, és éveken át csak azon a területen jelent meg időről időre. Ez már nem jellemző, most már a karomon és a halántékomnál jönnek ki, és sokkal nagyobb területen. Eleinte azt hittem hogy ez valami kontakt allergia latexre, mosószerre, ékszerekre stb. De aztán megfigyeltem, hogy stresszes időszakokban illetve a menstruáció előtti 2 hétben nagyon fellángolnak az amúgy kis mértékben mindig jelen levő tünetek. Mikor elkezdtem a paleo-t, már az első hetekben nagyon feltűnő volt hogy a foltok eltűntek, és mikor már jóval a ciklus második felében voltam, akkor sem jöttek ki újak (pedig ilyenkor szokott keletkezni a legtöbb új). Mikor kb 3,5 hét teljes gabonamentesség után minimális mennyiségben lisztet tartalmazó ételt ettem, néhány óra elteltével egyből éreztem a szokásos húzó, viszkető égő érzést a karomon, ahogy megjelentek a kiütések. először csak egy, aztán további két másik is. Ez az eset számomra elég tanulságos volt azt illetően, hogy a gabonában van valami, amit nem igazán tolerál a szervezetem. Ha csak önmagában a PMS lenne az ok, már másfél hete kéne jönniük a kiütéseknek, nem csak ebben az utolsó pár napban. Ami még feltűnt, hogy a fejbőröm nem gyulladt be a PMS alatt ahogy szokott (igazából kicsit ez is mindig gyulladt, de PMSnél általában nagyon belobban, még vérezni is szokott stb), illetve akné sem volt, ami ilyenkor szintén meg szokott jelenni. Eleve PMS tüneteim is csak 2 napig voltak, szemben a megszokott másfél-2 hetes kínszenvedéssel.
  Amúgy nem csak az ekcéma dolgon, de az időszakos akné eltűnésén is meglepődtem kissé.Sosem volt súlyos, sőt igazából elhanyagolható volt, de mindig úgy vettem hogy ez természetes része a ciklusnak. Úgy látszik mégsem! :D

  Remélem sikerült érthetően elmagyarázni mi meg hogy alakult.

  VálaszTörlés
 41. 37. MW2013. március 20. 14:47
  Emlékszem a legyeidre. Akkor szereztem be fém szúnyoghálót. A muslincatámadásodnál pedig muszlimkendőt. Aztán jött az ősz... :))
  Az utóbbi jekys leírásokban a kiszárított húst beföttes üvegbe rendeli tárolásra. Ha rendesen megszáradt; csak nem penészedik.

  VálaszTörlés
 42. 38. kutyus Rozcsika2013. március 20. 14:54
  Kösz. :)

  Amire, gondolom, Gábor is célzott, a hagyományos (warfarin) vérhigítók. Hogy ugye amit nyerünk a réven...

  VálaszTörlés
 43. 40. MW2013. március 20. 17:17
  Igen, valahogy így, de jobban ki kell szárítani, mint mondjuk a bolti aszalványok vannak. Ha olyan puhábbat akarsz, azt vagy gyorsan el kell fogyasztani, vagy fagyasztóban tárolni. Én ilyet is, olyat is szoktam készíteni nyáron. Egyébként a gyári aszalványnak van minőségmegőrzési ideje, és nem is nagyon hosszú, pedig általában tartósítva is vannak.

  VálaszTörlés
 44. Kedves Gábor, Szeretném itt a fórumon szóba hozni, amiről a Liszt- és cukormentes FB-oldalon már beszéltünk. A FB-oldalon való reagálásod előtt még soha nem hallottam arról, hogy a cukor mai állása szerinti elfogadott érték 4.7 és nem 5.8. Jómagam ez előtt a FB-os beszélgetés előtt soha nem hallottam erről. Magamat "gyógyult" cukrosnak tekintem, annak ellenére, hogy a régi felső tartomány körül mozognak az értékeim, és néha meghaladom azt. Kíváncsian várom, hogy az új értékekről hol olvastál vagy hallottál?

  VálaszTörlés
 45. 45.BB

  Erről írtam a "korunk betegségeiben" is, és a webszájtomon is van legalább egy cikk erről. Amikor az egészségesnek vélt vércukorszinteket mutatókat követik éveken át, akkor mindig kiderül, hogy nekik még mindig nagy a kockázata mondjuk a szív- és érrendszeri betegségekre. A 4.7 tűnik olyannak, ahol a kockázat már minimális.

  VálaszTörlés
 46. Köszi Gábor a választ. Szerintem jó, hogy erről itt is szót ejtettünk. Szinte biztos vagyok abban, hogy sokunknak ez elkerülte a figyelmét.

  VálaszTörlés
 47. 47. BB
  Én tudtam ezt a cukorértéket, három leletemben is szerepel, hogy foglalkoztam azzal, hogy 4,7 alatt vagy fölött vagyok éppen. Furcsa módon az 1 évvel paleo előtti 4,5-ös érték felkúszott 1 évnyi paleo után 5,1-re nálam és ezután figyeltem erre jobban és aztán újabb 1 év paleo múlva már 4,2 lett. Ami azt jelenti, hogy lehet rosszul is paleózni.

  Én a Légrády könyvvel jártam úgy, mint Te a 4,7-es vércukorértékkel, hogy a blogra beíró Willson hatására jutott el a tudatomig, hogy az epesavak mennyire fontosak. Pedig Gábor is foglalkozik a zöld könyvben Légrádyval, egy egész oldalon át, (136. oldal) és a Tojáskönyvet is ajánlja mindenkinek elolvasásra, mégis a blog hatására esett le a tantusz, hogy a könyvben az igazán használható info az emésztési problémákkal kapcsolatosak. A zöld könyvben a koleszterinnel kapcsolatban kerül szóba Légrády, és én azt hittem, hogy a Tojáskönyv a koleszterinproblémákkal foglalkozik, ami végülis igaz, mert tényleg azzal foglalkozik, hiszen a termelődő epe mennyiségétől függ a koleszterinszint, de az emésztési problémákkal is foglalkozik, ami fontosabb kérdés volt számomra és a Tojáskönyv gyakorlatban használható része pont ez. Szerintem.

  Valaki a múltkor azt írta, hogy elég elolvasni Gábor könyveit, minden benne van, nincs szükség a blogra. Nagyonis szükség van rá, mert annyira tömény infotömeg van Gábor könyveiben, hogy annak értelmezése is évekbe telik és a róla való beszélgetés súlyozza az infókat, segít a megértésükben.

  VálaszTörlés
 48. GI-vércukor-inzulin téma számomra is érdekes. Egyelőre egy fix pontba tudok kapaszkodni: a természeti népek éhomi vércukra alacsony, tehát ami hosszú távon felfelé viszi ezt az értéket, az rossz irányt mutat. Én így jártam a nagy mennyiségben fogyasztott gyümölcsökkel.

  Most olvastam Don Matesz blogján az alábbi érdekes bejegyzést (teljes bejegyzés itt olvasható: http://donmatesz.blogspot.hu/search/label/Primal%20Potatoes), amelyből kiemelek egy részt:

  “An insulin index of foods: The insulin demand generated by 1000 kJ portions of common foods” (7). This project demonstrated that protein-rich foods also cause insulin levels to rise, due to insulin also having a function of clearing amino acids from the blood stream. The insulin scores for beef and fish exceed those for several high carbohydrate foods (white pasta, brown pasta, porridge) and are comparable to others (brown rice, whole grain bread)."

  Ez lényegében egy kutatásra hivatkozik, amelyből érdekes módon az derült ki, hogy pl. a fehérjében gazdag marhahús és a hal magasabb inzulinválaszt vált ki, mint néhány szénhidrátban gazdag étel, mint pl. a fehér és barna tészta vagy a zabkása, illetve az inzulinválasz mértéke összehasonlítható a barna rizzsel és a teljes kiőrlésű kenyérrel. Ez állítólag azért van, mert az inzulin másik feladata az aminosavak eltávolítása a véráramból.

  A http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index oldalon megnézhető ez az összehasonlító táblázat, de a teljes említett "An insulin index of foods" anyag letölthető a http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf oldalról.

  Mindez nem mond ellen a személyes tapasztalatomnak, amely szerint bizonyos magas szénhidráttartalmú ételek káros hatásáért inkább a nutriens/antinutriens összetevők aránya felel és nem egyedül a glikémiás index.

  VálaszTörlés
 49. 49. joe1973

  Az inzulinválaszról én is írtam, még egy grafikon is benne van a zöld könyvben, valószínűleg ebből a cikkből. azonban az inzulinválasz nem emeli meg a vércukorszintet, normális dolog.

  VálaszTörlés
 50. Sziasztok, március elején voltam foglalkoztatási vizsgálaton és kértem d-vitamin szintmérést. Egész télen szedtem szorgosan. Mondjuk nem is voltam beteg, max egy kicsi nátha, amit a gyerekek rámtapasztottak, de semmi komoly. ref érték: 25-43ng/ml. Nekem 70ng/ml-em van.
  Kiemelték, hogy túl magas. Én nem érzek semmilyen negatív hatást..napi 5000NE-t szedtem, illetve szedek.

  VálaszTörlés
 51. 52.Szabó Csilla

  Fogl. eü. orvos felírta a D vitamin szint mérést? Nekem azt mondt, hogy nem fogl. eü.-i orvos írhatja fel.

  VálaszTörlés
 52. 45 BB
  A a normál vércukor intervallumon belül való "tartózkodásról", olvasható még Gábor egyik nem rég megjelent hírflevelében is. Faloon, W. és mtsi.:
  A megemelkedett vércukorszint növeli a mellrák és az agysorvadás kockázatát

  VálaszTörlés
 53. 52. Szabó Csilla:

  Az egészséges szint 50-70 ng/ml között van. Úgyhogy a tiéd ideális. Azon felül már rákgyógyító intervallum van, és csak a 100 fölöttit tartja kórosan magasnak:
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/21/how-to-get-your-vitamin-d-to-healthy-ranges.aspx

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az különben nekem is feltűnt, hogy még ebben az állítólagos influenzás időben sincs baja a család egyetlen tagjának sem. Maximum érzünk valamit a torkunkban időnként. Ez éles ellentétben áll a korábbi, évi 2-3 komoly tünetekkel járó fertőzéseknek. És így megy már majdnem 4 éve. Én ezt egyértelműen a D-vitamin hatásának tulajdonítom.

   Törlés
 54. Csak megerősíteni tudom, hogy jó, hogy itt a blogon megbeszélünk dolgokat, mert valóban irdatlan mennyiségű információt kell feldolgoznunk. Vannak dolgok, melyek felszínen vannak, és vannak, melyek elfelejtődnek. Örülök, hogy beszéltünk a vércukor szintjéről.

  Ne feledjétek, amire többek között én is felhívtam a figyelmet, hogy a TSH érték is az általános gyakorlattal szemben nem 3-4 között jó, hanem 0,2-2 között van! Ezt nem tudományos cikkre hivatkozva mondom, hanem az orvosom ezt vallja, és hallottam már egy endokrinológus hasonló véleményéről is. A többség a 3-4 közötti tartomány szerint adja a hormont.

  VálaszTörlés
 55. Nekem az e havi nagy megvilágosodásom az volt, hogy a kálciumnak, a D vit.-nak és a K vitaminnal egyszerre kell jelen lennie az étkezéskor, különben a kálcium nem tud a csontba menni, ha pedig nem oda megy, akkor az erekben rakódik le. Ugyan ez a mondat azzal kapcsolatban hangzott el, hogy külön kálciumot szedni ártalmas, és én nem szedek külön kálciumot, de mégis magamra vettem a dolgot, mert nagyon sok húslevest eszem, oldott kálciumot, és ilyenkor nem eszem D vit-t, sem K vit-t. Légrády tanácsára tojás mellé (K2 vit.) veszem be a D vit-t, de akkor meg kálcium nincs jelen. A jó megoldás talán a tojásra rámert forró húsleves, amire nyers petrezselyem van szórva, ez után beveszem a D vit-t és a Vitakinges K2 natto-t, mert én csak Magyarországon árusított vitaminokat szedek.

  VálaszTörlés
 56. Rozcsika 57:
  Szerintem a zsírban oldódó vitaminok mindig jelen vannak (gondolom, a zsírszövetben), ezért én nem tartom ennyire ezt az egyszerre bevételt, meg úgyis mindig kaja után veszem be a vitaminokat.
  Egyre figyelek csak, hogy a felszívódást akadályozó fitátban gazdag magvakat, maglisztes, kakaós cuccokat ne egyem együtt tápláló kajával, azaz hússal, tojással stb., meg persze a vitaminokat sem.

  VálaszTörlés
 57. 53.szőlőszem
  én kértem, hogy azt is nézzék meg, és megnézték. nem volt akadálya.

  VálaszTörlés
 58. 55. MW
  érdekes, hogy megcsillagozták és azt írták, hogy hipervitaminozisban vagyok. azt is mondta a doktornő, hogy tavasztól őszig nem kell szedni, nyáron, amikor jó az idő. Igenám, csakhogy én irodában dolgozok nyáron is jó hüsiben, meg beárnyékolva:-) néha akkor is szoktam szedni.

  VálaszTörlés
 59. 57. kutyus Rozcsika
  én k vitaminnal és magnéziummal szoktam bevenni a d vitamint. kalciumot egyáltalán nem szedek. de olyan ételeket fogyasztok, amiben van kalcium. szerintem ennyi elég.

  VálaszTörlés
 60. 58. smirgli

  Úgy emlékszem, hogy nemrégiben descalcez írta, hogy a fitátok csak a magban lévő ásványi anyagok felszívódását gátolják (a kötés miatt?), nem pedig a vele együtt fogyasztott más tápanyagokét.
  Descalcez, ha itt jársz, reagálnál erre? Mert lehet, hogy itt egy nagy félreértés van. Vagy én értettem félre?

  Ismeritek a szalamibolt.hu-t? A Ferenciek terénél van boltjuk. Egy tündéri, hozzáértő házaspár csinálja, fantasztikus a választék kézműves, adalékmentes kolbászból, szalámiból, sonkából, szalonnából, stb. Nem csak húsáru van. Mindent megkóstoltatnak, jót lehet velük beszélgetni, szerintem érdemes felkeresni őket! A boltban úgy éreztem magam, mint régen egy cukrászdában, nem tudtam betelni a látvánnyal, illattal, ízekkel. :)
  Vannak még hagyományos érlelésű húsvéti sonkáik is.

  Rozcsika, eszed még a téliszalámit? Nem hallottam róla biztató dolgokat... (a hölgy azt mondta, hogy kizárólag a külföldiek miatt tartják, amúgy semmi keresnivalója a minőségi termékek közt)

  VálaszTörlés
 61. Anita

  Jól értetted, ráadásul sütéssel és áztatással tovább csökken a fitát tartalom. A liszteket meg többnyire sütjük.

  VálaszTörlés
 62. Elnézést, amiért megzavarom a társalgást, régóta szeretnék kérdezni valamit. Ezt az oldalt és pár hasonlót találtam egyszer keresgélés közben:
  http://www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu/archek-szerepszemelyisegek-asztrologiai-vetuletuk.htm

  Azt szeretném kérdezni, Szendi Gábor tud-e erről és van-e ennek köze más dolgokhoz, amik a weboldalán vannak, vagy ez csak úgy ott van. Esetleg a paleolit táplálkozásnak is van-e köze a transzperszonális pszichológiához, asztrológiához és hasonlókhoz. Kell-e utálni azokat, akiket a transzperszonális pszichológusok utálnak, ha valaki például épp a sütije fitáttartalmával van elfoglalva. Én utóbbival néha szoktam elfoglalva lenni, de nem utálom azokat a dolgokat és embereket, amiket és akiket a transzperszonális pszichológusok utálnak. Voltak is ebből kellemetlenségeim. Azért néztem volna utána pár dolognak, így találtam a fenti oldalra.

  VálaszTörlés
 63. 64. Névtelen

  Az az oldal többek közt pszichológusokat is hirdet, és ez az egyikük írása. Én nem cenzúráztam senki írását, de ezek a más szerzők írásai nem tükrözik az én álláspontomat. Le is fogom venni, mert a pszichológus már nem rendel nálam.

  VálaszTörlés
 64. 62. Anita
  Igen, eszem téliszalámit, szinte minden este, az "eredeti Pick szalámit", kizárólag, abban bízva, hogy ragaszkodniuk kellett a gyártóknak az eredeti fűszerezéshez, régi gyártási módszerekhez. Konkrétan a Pick-ről mondtak rosszat vagy úgy általában a szalámiról, mint műfajról? Mert a többi szalámiban azért nagyon vad darabok is vannak, a legdurvább az volt, hogy a szalámit burkoló papír nemes penész mintázatú volt. Majd én is benézek a boltba, köszi.

  Nemrég a kedvenc májas hurkámról derült ki, hogy köleskása van benne, persze nem tudom mire számítottam, hogy mi az a fehér a hurkában, tiszta strucc politika volt ez a részemről.

  Nem felejtettem el, hogy kérdezted tőlem, hogy miket szoktam enni. Arra gondoltam, hogy kisebb adagokban írom meg, mert vagy részletesen leírom vagy sehogy, mert annak semmi értelme, hogy azt írom, hogy "hús zöldséggel".

  VálaszTörlés
 65. Anita, Bruce:
  Igen, tudom, hogy Des ezt írta nemrég, viszont világosan emlékszem arra is, hogy Joe meg azt, hogy nem ajánlatos együtt enni más kajákkal a magliszteket és magokat. Meg azt is, hogy kb. kiüti egymást a maglisztben és magban levő tápanyag ill. fitát, vagyis nagyjából semmi nem hasznosul belőlük. Valamint azt meg nem is rég írta, hogy pl. csontritkulásosok egyáltalán ne egyenek magokat, amiből arra következtettem, hogy nemcsak a maglisztben lévő kalcium felszívódása korlátozott erősen.
  De ha tévedek, majd kijavít, ha erre jár megint...

  VálaszTörlés
 66. 66 kutyus Rozcsika

  Konkrétan erről volt szó... Nem írnék konkrét márkáról rosszat (még a végén beperelnek), szerintem menj be a boltba és beszélgess el velük.

  67 smirgli

  Igen, erre én is emlékszem, de Descalcez írása után összezavarodtam fitát kérdésben. Akkor nem kérdeztem rá, mert azt gondoltam, hogy vki biztos fog, mivel eddig máshogy tudtuk. Aztán csodálkoztam, hogy senki se firtatja, ezért gondoltam, én értettem vmit félre...

  VálaszTörlés
 67. 62 Anita, 67 Smirgli:


  Nekem is az tűnik logikusnak, hogy az egyidőben elfogyasztott dolgok egymásra is hatással vannak. Már miért csak magában a magban lévő tápanyagok felszívódását gátolnák a bennük lévő fitátok? Szerintem mindent gátolnak, amit velük együtt fogyasztunk el.

  VálaszTörlés
 68. 69 MW

  Talán a fitát kötés miatt. Ha lesz időm, megpróbálom Descalcez hozzászólását megkeresni, nem volt olyan rég.

  VálaszTörlés
 69. Nem találom, nagyon nehéz keresni a tördelés miatt... :((( Remélem, Descalcez jön és kifejti megint.

  VálaszTörlés
 70. De buták vagytok... Fitinsav, fitát nem ugyanaz. Az előbbi okozhat gondot, az utóbbi már nem.

  VálaszTörlés
 71. 72 Névtelen

  Nagyon hasznos hozzászólás volt, köszönjük! :)

  VálaszTörlés
 72. Paleolga 2013. február 22. 20:36
  Részletes összefoglaló fitátokról.

  VálaszTörlés
 73. Christina Warinner megsemmisítő csapást mért a paleolit diéta "alapelveire":

  http://www.youtube.com/watch?v=BMOjVYgYaG8&feature=player_embedded

  VálaszTörlés
 74. 75.
  Haha, "megsemmisítőnek" azért nem mondanám...:-)
  A hölgy leginkáb azt érti félre, hogy a paleo nem arról szól, hogy pontosan ugyanazt az étrendet reprodukáljuk, ami a paleo időszakban volt (már csak azért sem lenne lehetséges, mert sem térben, sem időben nem egy monolit korról beszélünk). Emellett meg nyitott kapukat dönget: a paleo a változatosságról, az idény-növényekről, az egész állat elfogyasztásáról (lásd Denise Minger) stb. szól. A paleo arról szól, hogy kizárjuk azokat a dolgokat, amikre nem evolválódtunk. Ezt nem írja felül, hogy egy-egy megtalált ősemb maradványaiban fűmagokat találtak (az őskori, főleg a paleolit leletek amúgy is egy-egy kis fénypont a sötét éjszakában, nem nagyon lehet egy ilyen leletből általános következtetést levonni.). Ráadásul nincs két egyforma paleo étrend, ami pontosan meg is felel a változatosságnak.
  Fogadom, hogy ez a hölgy nem is olvasta az előadásában mutogatott könyveket...

  VálaszTörlés
 75. Egy érdekes kutatás, aminek a következtetése az, hogy az ősember étrendje már egész korán a húsra épült. Amikor nem tudott belőle eleget enni, akkor vérszegénységben szenvedett:
  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0046414

  VálaszTörlés
 76. Kedves Paleos társak! Akinek esetleg volt már tapasztalata abban, hogy minek a hiánya okozhat a körmön fehér csíkokat, kérem segítsen. 3 éve paleózom és azóta sem javult a helyzet. Szedem az omega3-at, C és D3-at, rendszeresen, sztem helyesen táplálkozom. Ezek a fránya fehér csíkok nem szünnek és nem csak egy pár kis csíkocskáról beszélek, hanem minden körmömön legalább 2-3 vastag csík.
  Köszönöm előre is a segítséget.
  Zsu

  VálaszTörlés
 77. Érdekes módon eddig minden paleó-kritika annak totális félreértelmezésén alapul, és bár én nem értem ezt a videót, gyanítom, a néni nem paleózott mondjuk 2 hónapot, aminek során saját tapasztalatai lehetnének, ezek szoktak a legokosabbak lenni, és persze mindig roppant "hitelesek", amivel inkább csak a paleó létjogosultságát segítik igazolni újra és újra (nem mintha ezek nélkül nem volna helytálló).
  Úgyhogy ne strapáld magad ilyenekkel, Tara (Névtelen 72 "buták vagytok" ill. 75 "Gondolkodj okosan!"), olyat előadást keress, amiben bizonyítottan a paleó okozott valamilyen civilizációs betegséget. :-)

  VálaszTörlés
 78. Kedves Zsu! A fehér csíkok a körmön alul működő pajzsmirigyre utalhatnak. Nekem évekig volt un. "lepke körmöm" is. A hormonháztartás rendezésével ez teljesen megszűnt. A köröm töredezhet és kettéválhat - ezek is tovább pm. alul működéses tünetek. Az A-vitamin hiányát is egyik okozójaként feltételezik, de sajnos az én tapasztalatom azt igazolja, hogy ez elsősorban pajzsmirigy problémát jelez.

  VálaszTörlés
 79. 80.BB
  Kedves BB, akkor ezért lehet, hogy rettenetesen hízékony is vagyok? Nekem ugyanis csak a "lowcarb" paleo működik. Amint egy kicsit több gyümölcs kerül elém, ill. belém, egyből megérzi a nadrágom. Olvastam, hogy az alulműködő pajzsmirigy hízásra hajlamosít. Szted mivel lehet ezt a problémát rendezni? Neked hogyan sikerült?
  Köszi
  Zsu

  VálaszTörlés
 80. 75.
  Gyerekek, szerintem ez egy feltűnősködő, fontoskodó szőke liba! Valószínű, ebből kellett írnia a záródolgozatát, és most önérzetesen kioktatja a szegény hülye, hiszékeny paleósokat! És még föl is teszi sokak okulására a Youtube-ra! Köszönjük! Egy élmény volt!
  (a szőke nem hajszín, hanem elmeállapot...)

  VálaszTörlés
 81. Akinek biohús kell olcsón és el tud menni érte Zircre, Akli Majorba, most tegye, Akli major bajban van. Kérlek olvassátok el a tudnivalókat:

  http://biokert-es-lelek.blogspot.hu/2013/03/akli-major-bajban-van-segitseget-ker.html

  VálaszTörlés
 82. Smirgli, már annyiszor leírtam, csak a saját nevem alatt szólok a bloghoz, távol áll tőlem névtelenként meg egyebekként feltűnni itt. Ha tudnád, milyen kevés időm jut a netre, meg sem vádolnál ilyesmivel. Nem itt élem az életemet. Néha írok olyat, ami nektek nem tetszik, ez igaz. De a saját nevem alatt teszem. Lassan már átmegy a becsületsértés kategóriába, amit művelsz.

  Legyen valódi regisztrációhoz kötve a kommentelés, az megoldja a problémát. És essél már le rólam légyszi, van elég baj a világban, megoldani szeretnék segíteni, nem tetézni. Soha nem követtem el semmi olyat, amivel vádolsz.

  És igen, szégyelljék magukat a névtelenül gyalázkodók és beszólongatók, mert engem vádolnak helyettük. Gyáva népség.

  Az nem tűnik fel, smirgli, hogy a saját nevem alatt írom meg a számotokra kellemetlen gondolataimat is? Ha névtelenül szórakoznék itt, akkor nem az lenne a logikus, hogy a saját nevem alatt csupa szépet meg jót írok, névtelenül meg szórom a gonoszságokat? Nem ezt tettem eddig sem, ezután sem fogom. Sőt, egyre kevesebbet vagyok a neten mert kertezünk, palántázunk, kiskutyánk érkezik ma, így állunk. Szívesen írok majd a tapasztalatainkról a veteményessel kapcsolatban, de kérlek benneteket, hogy ezt a gyanúsítgatás témát vegyétek le napirendről, mert rossz úton jártok. Inkább próbáljátok meg kideríteni, ki az, vagy kik azok, akik ezt teszik, galádul kihasználva azt, hogy mindenért engem gyanúsítotok. Nem fair egyáltalán.

  VálaszTörlés
 83. http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/03/22/2_3_millio_ember_halt_bele_a_soba/
  Vajon miből jutottak arra a következtetésre, hogy ez a sok ember a "sóba halt bele"?

  VálaszTörlés
 84. 85. Paleolga
  A legviccesebb a cikk végén, hogy "Katarban a legkevésbé rossz a helyzet, ott csak 73 ember halála függ össze a túlzott sófogyasztással, míg Kenyában 78, az Egyesült Arab Emírségekben 134." Ez már statisztikai értelemben is bugyutaság.

  VálaszTörlés
 85. MW
  "Nekem is az tűnik logikusnak, hogy az egyidőben elfogyasztott dolgok egymásra is hatással vannak. Már miért csak magában a magban lévő tápanyagok felszívódását gátolnák a bennük lévő fitátok? Szerintem mindent gátolnak, amit velük együtt fogyasztunk el"


  Az ásványi anyagok, nyomelemek fitát kötésben találhatók, akkor azt nem tudjuk megemészteni. http://en.wikipedia.org/wiki/Phytate Mint ha bankomatból kirabolt pénzzel szeretnénk fizetni. (felrobban benne egy festékpatron, megfesti a pénzt, így aztán azt nem fogják elfogadni sehol). Tárolhatod a pénztárcádban, viheted magaddal a boltba, csak nem ér semmit. Viszont a nem megfestett pénzt ugyanúgy tudod használni ezután is.
  A növények már csak ilyenek. Vagy fitinsavval, vagy oxálsavval, vagy lektinekkel próbálják meg csökkenteni a felasználhatóságukat, de ha így állunk hozzá, akkor nagyon gyorsan eljutunk Don Mates szavajárásához, a fitofóbiához, így aztán átesünk a paci másik oldalára, a "buried in fat and blood" paleóhoz.
  Érdekes módon a kizárólag növényevő állatok mégis megbírkóznak velük, mert vagy kérődzők (boci), vagy álkérődzők (nyuszi - igen kétszer eszi meg a füvet, először kijön belőle világos színű kocsonyás "láncfüzér" formában, miután fermentálódott a vastagbelében, visszajut a vékonybélbe, ott már jól tud felszívódni), vagy hatalmas vastagbelük van, mint a gorillának, vagy elefántnak.
  Az embernek nem kell feltétlenül addig izgulnia, míg az "evolúció" nem rövidíti meg (mondjuk buried in fat and muscle) paleo hatására a bélrendszerünket olyan rövidre, mint a tigrisnek vagy cicának, mert akkor már szinte semmi nem fog tudni a növényi tápanyagokból semmi. Addig míg van működő bélflóra, addig ezen nem kell izgulni. Továbbra is fenntartom azon nézeteimet, hogy a csontrikulásos embereket nem eltiltani kell az olajos magoktól, hanem megint tanulni a nyers vegáktól, és Lenin után szabadon: áztatni, áztatni, áztatni... Olajos magoknál úgyis az omega6 lesz a szűk keresztmetszet, nincs az a mennyiségű omega3 amivel a túlevést kompenzálni lehetne.
  Áztatáskor ugyanis beindulnak azok az enzimatikus folyamatok, mint a csírázáskor, és így a magok vitamintartalma hirtelen megemelkedik, és nem kell nyavalyogni, hogy bezzeg az őskorban egy szem olajos mag tartalmazott annyi vitamint mint ma egy iherbes bogyó, a mai növények meg szinte semmit, mert kimerült a talaj stb...
  A régi paraszti világban a kelesztő tál olyan volt mint a tehén gyomra, a kovászbaktériumok lerendezték a fitátproblémát.

  VálaszTörlés
 86. 81. Zsu
  Az alulműködő pajzsmirigy fogalmilag azért mást jelent, mint a gyakorlatban. Az orvosok már akkor kijelentik ezt, hogy az embernek ez van, amikor még csak a TSH érték kezd nőni (az agyalapi mirigy ezzel kényszeríti a pm-et extra munkára), de akkor még a legyártott pm hormonok, a T3 és T4, tartományon belül vannak, tehát termelődik elegendő pajzsmirigyhormon. Szerintem ilyenkor nincs fehér folt, mert én ebben az állapotban vagyok már 3 éve és rendben van a körmöm. A következő lépcsőfok, amit szintén alulműködő pajzsmirigynek hívnak, nincs külön fogalma az orvosoknak erre, amikor már az agyalapi mirigy unszolására sem (nagyon magas TSH szint) bír termelődni annyi T3, T4, hogy elérje a referencia alsó értékét. BB erről beszél.
  Az ásványi anyag hiány kilőve? Cink, B vitaminok, főleg B6, kalcium? Ásványkolloid szedésén gondolkozom, itt a blogon nem bíztatott senki, hogy az jó, de pl. ha neked eltűnnének a fehér foltok, akkor az tuti kis bizonyíték lenne arra, hogy jobban felszívódik, mint a tablettás vit. Főleg akkor lenne ez bizonyíték, ha eddig vit.-t szedtél és mégis foltos a körmöd és nem vagy alulműk. pm-es.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ja, és a lényeg, hogy amikor úgy alulműködő pm-es valaki, hogy még a T3, T4 rendben van, akkor nincs semmilyen tünete ennek, pl. hízékonyság, aluszékonyság. Amit én az alulműk. pm miatti tünetnek tartottam, azt mind eltűntette a paleo. Nálam az első tünetet a megjelenő göbök okozták, szorított a torkom, fulladtam, a víz is részletekben tudott lemenni rajta, ez is eltűnt, a göbökkel együtt a paleótól. Csak a TSH nem akar lemenni. :-(

   Törlés
 87. 49. joe1973

  Ismétlés a tudás anyja :)

  http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_168_Inzulin.php

  Erről is volt már szó, még Tara is belinkelte. Csak ugye ez egy kényes téma. Mikor Tara szokott idézni pl. Döntő bizonyíték (Dr. Neil Nedley) könyvéből, hogy az állati izom aminosav összetétele nem ideális az ember számára, akkor szokás elhajtani mint a magzatvizet, de mikor Denise Minger elmondja ugyanezt ebben az előadásban, mármint hogy a bőrt, kötőszövetet stb. "fülétől a farkáig (ő szó szerint nose to tail) együk az állatot, mert az izom aminosav összetétele.... "
  említi, akkor elfogadjuk, hozzáfűzni meg csak annyit lehet, hogy Shee is hot :) (szerintem is)

  Mellesleg én is ugyanarra az álláspontra jutottam a kitavaitanulmánnyal való szembesülés után, hogy nem a szénidrát borítja fel a cukorháztartást, hanem vagy mikor sokkal többet viszel be a kelleténél, vagy mikor inzulinháztartást felborító lektineket fogyasztunk a szénhidráttal. Pl. WGA stb. A tejben lévő IGF szerű peptidek is ilyenek.

  VálaszTörlés
 88. 45 BB

  A cikk eredetije itt van:

  http://www.lef.org/magazine/mag2011/jan2011_Glucose-The-Silent-Killer_01.htm

  Pedig ezt is kitárgyaltuk annak idején. Mindig jobb későn mint soha!

  VálaszTörlés
 89. 52. Szabó Csilla

  A D vitamin szinted tökéletes! Sajnos ez a referenciaszint ismét egy beteg társadalom átlagához van belőve. Ahol olyan cukorérték a normális, ahol már rég meszesedsz mint egy korallzátony, és az orvostanhallgatókkal azt tanítják, hogy ez az élet velejérója. Ahol kicsillagozzák a CRP VLDL triglicerid szintedet, mert nem állsz be a fogukkal sírjukat ásó emberek hosszú sorába. Ahol olyan TSH értéket még normálisnak tartanak, ahol a pajzsmirigyed mér görnyed, erőlködik, nem győzi szusszal.
  Ráérsz izgulni 100 ng/ml felett, 200-nál kezd toxikussá válni.
  "Vitamin-D toxicity (hypervitaminosis D) is possible when [25(OH)D] levels reach approximately up to about ~200 ng/ml. "
  http://www.solarcsystems.com/vitamin-d-phototherapy-faq.html

  VálaszTörlés
 90. snovi

  "...Napi 10-12 órát tanul és emellett rengeteget sportol, kosarazik, focizik, bokszol, sárkányhajózik és sokat fut. Jelenleg épp a jövő heti ciprusi félmaratonra készül.
  Az elmúlt 2 hétben sokat panaszkodik, hogy érzi, nem tud rendesen feltöltődni - kenyeret, tésztát, süteményt és hasonlókat egyáltalán nem eszik - úgy érzi, mintha "cukor" hiánya lenne. Mit tudsz javasolni? "

  Sokat pihenni és aludni!

  VálaszTörlés
 91. 92 descalcez:
  Nem vagyok oda az édességekért, és nagyon ritkán tör rám a "cukor" hiány, olyankor az alábbiak közül választok, és persze igyekszem kicsi adagot enni:

  -fekete csokoládé, naranccsal, sőt pici narancshéjjal, szegfűszeggel,
  -mazsola-dió-almakocka, fahéjjal, sőt pici reszelt citromhéjjal,
  -mandula forgács, aszalt sárgabarackkal vagy aszalt szilvával, gyömbérrel,

  -vagy mindegy milyen gyümölcssaláta...az első eszembe jutó, meg a kamrában megtalálható fűszerrel...


  (és feltételezem, hogy nem a "cukor" hiányzik, csak valami egyéb hiányom van, mint a savanyú uborkára kívánós kismamának, aki befal egy egész üveggel...)


  VálaszTörlés
 92. 89. descalcez

  Köszi a linket. Érdeklődéssel figyelem, hogy a paleótól elpártolt Don Matesz (és felesége) majd mire jut a nyers gyümölcsevő étrenddel. Már ő is elkezdte a mészárszékek borzalmát ecsetelni, kicsit hajlamos a szélsőségekre ez az ember..

  Tudom, hogy hasonló irányba haladunk, majd konzultálunk az idő előrehaladtával, erre való ez a blog.

  VálaszTörlés
 93. 89. descalcez:
  "az állati izom aminosav összetétele nem ideális az ember számára,"
  Hát nem is tudom, akkor minek eszünk húst? :) És akkor mi ideális?
  És mi a helyzet a hallal? Az izomhúsnak számít?

  Én is köszönöm a linkeket, jó, hogy megint itt vagy.

  VálaszTörlés
 94. 75. Gondolkodj okosan!

  Tanulságos volt az általad belinkelt video, azonban úgy gondolom, hogy ilyen esetben a másik fél véleményét is mellé kellene tenni, hogy kerek legyen a történet. http://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc
  Itt a doktornő a SAJÁT megtapasztalását meséli el, mondja ki a véleményét a teljes kiőrlésű őrületről. Ezért kár egy két fűbeharapott ősemberi foggal szaladgálni, hogy "paleo debunked", mert ez nem bizonyít semmit. Persze, attól hogy pár ősember evett egy kis madáreledelt, nem cáfolja azt a tényt, hogy a gabona gluténtartalma megduplázódott az elmúlt röpke 100 év alatt. Erről szó van a műkaják című filmben.
  Az A B C D genom kérdését most nem boncolgatom, ha érdekel itt nagyon jól össze van foglalva a téma. Ezek tükrében mi is lett "debunked"?

  VálaszTörlés
 95. 87. descalcez

  Köszi! Akkor ez ugye azt jelenti, hogy a fitát csak a magban található ásványi anyag felszívódását gátolja, nem pedig a vele együtt fogyasztott étel vitamin vagy ásványi anyag tartalmát?
  Ha beáztatom mondjuk a diót, kiszárítom, aztán 1 hónap múlva megeszem, akkor az áztatás ugyanolyan hatásos a fitát ellen?
  Kesudiót próbált már vki áztatni, szárítani? Nagyon szeretem, de eddig nem mertem "elrontani". (A dió sem lesz olyan finom és ropogós már áztatás után.)
  A magokat mennyi időre célszerű beáztatni?

  VálaszTörlés
 96. Descalcez:
  Szerinted telített zsírok között van minőségi különbség? Úgy értem, hogy pl. a kókuszzsír vagy tojás telített zsírja jobb-e, mint mondjuk a disznózsír vagy vaj telített zsírja?
  Vagy tökmindegy vagy a mennyiség is számít?

  VálaszTörlés
 97. 97. Anita
  "...Kesudiót próbált már vki áztatni, szárítani?..."

  Én próbáltam. Jól sejted, a finom magokból egy íztelen ócskaság lesz, az áztatott mag. :-( Mondjuk abban segít, hogy leszokj a magevésről. A kicsírázásig eljutott mag, ami még értékesebb tápanyag, meg még rosszabb és még gusztustalanabb. Én most ott tartok, hogy inkább kevesebbet és enyhén megpirítva eszem a héj nélküli magot.

  VálaszTörlés
 98. Magok áztatástól mindig vacakabbak, de pirítva általában finomabbak. Némelyiknek a héja is lejön pirítástól is, dióé például.

  VálaszTörlés
 99. És a pirítás is megoldja a fitátproblémát?

  VálaszTörlés
 100. 95. Macskacicó

  Mint a videóban elhangzik, az állatot a fülétől a farkáig kellene megenni, belső szerveivel együtt. Bőrében lévő kollagént kár kihagyni. Körmökből kocsonya stb.

  98. Macskacicó

  Hát a kókuszzsír és a vaj máshogy emésztődik mint a többi, egésza 12 szénatom hosszú láncig. A kókuszzsír (épp 12 szénatom), a vaj meg 4 szénatom. Viszont a vaj tocsog a hormontól.
  Disznózsírnak 6-10%-a omega6, ha gabonán nevelték..

  VálaszTörlés
 101. 94 joe1973

  Gary Yourofsky már a nagyüzemi állattartás borzalmaival téríti a vegákat. Sok mindenben igaza van, azonban a megoldó képlete teljesen elhibázott. Ő szójával helyettesítene szinte minden húsételt, lám azért neki sem olyan egszerű lemondani pl. a sültojásról. Az etikai részében igaza van, azonban a koleszterin, telített zsír, a belekben rothadó hús, szótárából hiányzik a "mindenevő" stb. kiindulási alap eleve hibás végeredményre juttatja. A video megtekinthető
  itt.

  VálaszTörlés
 102. 102. descalcez:

  értem, köszi, tehát azért húst is és minden más alkatrészét az állatnak. Én szerencsére mindent szeretek, belsőséget, bőrt és kocsonya....óóó! :)
  Telített zsír: az, hogy másként emésztődik a kókusz és a vaj, azt jelenti ez esetben, hogy jobbak is? (kivéve a vaj, ha nem bio, akkor hemzseg a hormontól, ugye.)
  Mindenki véleménye érdekel, ha Descalcez nem ér esetleg rá, azért rugózok ezen annyit, mert megakadt a szemem egy mondaton abban az írásban, amit linkeltél, Des a 90-ben:
  "Less understood is the role of saturated fats that impair insulin sensitivity. "

  Az az érdekes, hogy Mercola, Natasha Campbell és sokan mások a telített zsírt dicsőítik, ebben a cikkben meg azt állítják, hogy rontja az inzulinérzékenységet.
  Hiszen a paleóban a telített zsír egyik alap, nem? A húsokban is van, nemcsak ha állati zsírt használunk.  VálaszTörlés
 103. 81. Zsu
  Rendkívül hízékony is vagy! - egyértelműen a pm. alul működésére mutató jel ez is. Sürgősen menj el orvoshoz. Nézesd meg a pajzsmirigyedet. Első lépésben tudd meg a TSH-értékedet - 0.2 és 2.0 között kell lennie. Fiatalon még akár visszafordítható folyamat a sorvadás. Lehet, hogy pillanatnyilag alulműködés, mely átlendíthető éppen a fordított irányba, azaz akár kiegyenlíthető. Valóban mindenkinél más tünetek jelentkeznek a pm. alulműdöésre jellemzőkből - van, aki nem hízik, de iszonyatosan fáradékony; van, aki nem hízik, de nagyon nehezen tűri a stresszt; van, akinek nincsenek a körmén foltok, de hullik a haja és ritkul az egyéb szőrzete stb.

  Nálam - visszaemlékezve - kb. 25 évesen kezdődtek a problémák, mindig zabálással vádoltak, holott örökké fogyókúráztam és amíg bírtam, addig intenzíven mozogtam -, mint kiderült: "szél ellen pisiltem". 57 évesen zajlott le a teljes sorvadás - 4 hónap alatt +30 kg, az idegek tönkremenetele, nagyon rossz általános közérzet, ... következményként metabolikus szindróma. Most is nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert most már az anyagcserekapukat záró gyógyszereket is szednem kell, melyek a leadott 25 kg után nem engedik a további fogyást.

  Mellesleg jelenleg a közérzetem remek, visszatért a dinamizmusom, és fokozatosan cseréli az orvosom a gyógyszereimet a teljes siker érdekében.

  A történetemet Szengab és a régiek nagyon jól ismerik, és azt is tudják rólam, hogy rendkívül sérülékeny a lelkem.

  Most, hogy megint félve leírtam neked dióhéjban a történetemet a te okulásodra, már lelkileg felkészülten várom, hogy egy valaki, aljas módon hazugsággal vádoljon meg.

  VálaszTörlés
 104. 105. BB

  "már lelkileg felkészülten várom, hogy egy valaki, aljas módon hazugsággal vádoljon meg"

  Reméljük, hogy ezúttal nem fog ilyen történni, de ha mégsem férne a bőrébe a rosszindulatú trollunk, akkor tudod, abban maradtunk, hogy senkinek sem kell rá reagálnia. Ha senkit sem tud felhúzni a megjegyzésével, akkor nem lesz értelme, hogy írogasson.

  VálaszTörlés
 105. 101. Anita

  "És a pirítás is megoldja a fitátproblémát?"

  Próbáld ki magadon:
  Én pl. ha megeszem egy marék kezeletlen diót, rövidesen megfájdul tőle a gyomrom.
  Ha beáztatom meleg, sós vízbe, akár csak félórára, és lehúzom róla a finom hártyát, kevésbé okoz problémát.
  Szoktam azt is csinálni, hogy ha nem akarok szórakozni a dió héjának lehúzásával, akkor áztatás után kiterítem egy porcelán vagy üveg tányérra, s ráteszem száradni a radiátor tetejére. Amikor megszáradt, utána elég sok héjat le lehet dörzsölni róla, de az igazi, ha kb. 10 percre beteszem a sütőbe és alacsony hőfokon pirítom. Így már többnyire teljesen le lehet kézzel dörzsölni a héját. Ebben az esetben viszont arra kell figyelnem, hogy egyszerre csak keveset pirítsak, mert annyira finom, hogy nem tudom abbahagyni. Ha viszont csak áztatom, akkor általában hat szem pucolása után megunom a macerát, s ez a mennyiség pont optimális, többet nem is lenne szabad egyszerre enni.

  VálaszTörlés
 106. 102. descalcez

  "Viszont a vaj tocsog a hormontól."
  Nálunk a Sparban kapható biovaj. Már egy éve csak azt veszem. Drágább, mint a többi, de az íze is sokkal jobb.

  VálaszTörlés
 107. Macskacicó, Desc.

  Denis Minger a Meet your Meat videóban ugyan azt mondta, hogy szöröstül-bőröstül együk a húsokat, de egyrészt a biohúst ajánlotta, másrészt pedig a múltkor nem arra jutottunk itt a blogon, hogy a gabonával etetett állatok bőrét ne együk meg a magas omega-6 tartalma miatt?
  Most mi legyen az ebédre készülő csirke bőrével?:) Tuti, hogy nem fűvel etették, mert amikor vettem, még hideg volt.  VálaszTörlés
 108. 109. Paleolga:
  Hát én is ezt mondom, először azt mondja Des, hogy együk meg mindenestől az állatot, aztán meg azt, hogy a bőrben/zsírban sok az O6. Megint ott tartunk, hogy atomjaira szedjük az ételt :(((. Még a házi baromfit is kukoricán tartják, az enyéim is kapnak, hiába csipegetnek, a szomszédnőm csibéi meg csak kerítésen keresztül látnak füvet.
  Melyik nagyüzemi húst nem tartanak már gabonán?

  VálaszTörlés
 109. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 110. Szeretnék nektek pár dolgot leírni emlékeztetőül dr. Henry Bieler Ételben az orvosság című könyvéből, főleg Macskacicónak szánom, aki a telített zsírokról kérdezett.

  Májunk sejtjei az egyszerű zsírokból állítják elő a koleszterint, ami pont a megfelelő koncentrációban kerül be a vérbe ahhoz, hogy az érfalat borító sejteket kenni tudja. Amikor az érfal sejtjei elpusztulnak, a test a hozzájuk tartozó koleszterinnel együtt kiüríti, majd új sejtek fejlődnek, amik új koleszterint kötnek le a vérből. Ez a folyamat állandó koleszterin-újratermeléssel jár, de amíg a test tökéletesen egészséges, addig a koleszterinmennyiség egy meghatározott szinten marad.

  Amikor a koleszterin gyorsabban bomlik le a sejtfalról, mint ahogy beépül, felborul az egyensúly, és a vér koleszterintartalma megnövekszik (laboreredmény mutatja jól). A koleszterin egyetlenegy esetben bomlik le gyorsabban, mint ahogy beépül az érfalba, akkor, ha az érfal nem egészséges. A sok zsír és olaj nem okoz érbetegséget, amíg természetes állapotában fogyasztjuk. A felesleges zsírt a test egyszerűen eltárolja.

  A probléma akkor kezdődik, amikor a zsírokat nem természetes állapotban, hanem átalakítva fogyasztjuk (pl. főtt tojás a nyers helyett)vagy természetes zsírokat eszünk ugyan, de túlhevítve. A normál étkezési zsírokat nemcsak a túlhevítés változtatja meg, hanem az is, ha más anyagokkal hevítik együtt. Ez azt eredményezi, hogy a zsírok többé nem megfelelőek a tökéletes érolajozó anyag előállítására.

  Ahogy a civilizált ember táplálkozása egyre messzebb távolodik a természetestől, úgy egyre jobban kínlódik a zsíranyagcsere zavaraitól, valamint a szénhidrát és a fehérje emésztésének zavaraitól is; mindez a vér általános mérgezett állapotához vezet. Szilárd meggyőződésem, hogy sok, ha nem az összes betegségnek ez a kiinduló oka. A vér magas koleszterinszintje éppen ezért a zsíranyagcsere, valamint a szénhidrát- és a fehérje anyagcsere zavarára utal. Egyúttal a szervezet erős mérgezettségét is jelzi."

  Eddig Bieler. Van róla a neten elég infó. Könyve egyébként alap annak, aki szeretné megtudni, hogy is működik a szervezete.

  Mindegy tehát, hogy telített vagy telítetlen zsírt eszünk, amíg a zsír nem módosított, átalakított. Erre kell ügyelni. Milyenek a jó zsírok? Az avokádó zsírja, a magoké, a dióféléké, jó a hidegen sajtolt finomítatlan olívaolaj, a nyers tojás zsírja, továbbá a nyers húsok és halak, már ha valaki meg tudja enni ezeket.

  A legkíméletesebben elkészített húsétel a lassú főzőben elkészített húsleves, egész tyúkból, vagy olyan húsból, ami belsőségeket is tartalmaz. Jó a kocsonya is így elkészítve, valamennyire legalábbis. Mondjuk úgy, hogy kompromisszum.

  VálaszTörlés
 111. 105 BB: Légyszi tudd:
  Szeretünk,
  oszlopos tagja vagy a mi blogos közösségünknek, és díjazzuk azt a tengernyi munkát, amit csinálsz! Köszönet érte.

  VálaszTörlés
 112. 112. Tara

  Nekem megvan Bieler könyve, olvastam is valamikor. Meg tudnád írni, hogy hányadik oldalon van benne ez a rész?

  VálaszTörlés
 113. 93. Húsvétinyuszi

  Te aztán tudsz élni!:-) De ugye, a citrushéjakat bio-gyümölcsből veszed?

  VálaszTörlés
 114. 104. Mcskacicó

  "Az az érdekes, hogy Mercola, Natasha Campbell és sokan mások a telített zsírt dicsőítik, ebben a cikkben meg azt állítják, hogy rontja az inzulinérzékenységet."

  Az alábbi részben felsorolt zsírokról azt mondja, hogy nem rontják az inzulinérzékenységet. Azt nem tudom, hogy mi a helyzet a disznó-, kacsa-, libazsírral.
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/03/20/statin-tv-ads.aspx?e_cid=20130320_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130320
  "Consume healthy fat. The science is loud and clear on this point: omega-3 fats are essential for optimal health. Unfortunately most fish commercially available today are polluted with mercury, PCBs and other toxic substances, which is why I recommend you take a supplement like krill oil instead of getting it from your food. Other healthy fats include coconut oil, avocados, olives, olive oil, butter and macadamia nuts. All these fats are low in protein and carbs and will not impair insulin, leptin or mTOR."

  VálaszTörlés
 115. 114. Paleolga: 107. oldaltól kezdődően. Lényegesen több hasznos tudnivaló van ott, mint amennyit beidéztem.

  VálaszTörlés
 116. 105 BB
  Kedves BB! Nagyon köszönöm, még akkor is, ha bevállaltad az esetleges kellemetlen bejegyzéseket. Őszintén mondom, hogy én a kezdetektől követem a blogot, de csak egyesek kommentjeit olvasom, a többin átsiklom. Tudom, hogy kiktől jönnek a nekem hasznos válaszok és nagyon hálás vagyok értük. Most hogy olvastam újra a történetet, sajnos rá kellett, hogy jöjjek, hogy nálam is hasonlóak a tünetek. Mint már írtam, nem szoktam orvoshoz menni és főleg a magam gondjaival kevesebbet foglalkozom, mert a paleo óta nagyon lecsökkentek a tüneteim. Pl. ua mint nálad, a 20-as éveim közepén az állandó fogyókúra és futás, aerobik, tánc stb. mellett sem tudtam a súlyomat kontrollálni. Ez most nálam (most 40 vagyok) teljesen rendben van, persze csakis odafogyeléssel és a "low carb" paleoval. Kicsi kilengés (több gyümi pl.) egyből megérzem. Ekkor fáradság, rossz közérzet, kézízületi problémák, idegesség stb. előjönnek. Igazából ami miatt én már nagyon rég óta a táplálkozással foglalkozom, az az, hogy a párom 1TC-vel küzd, már immáron 35 éve. Nála sajnos nagyon fontos, hogy mindent betartsunk és azt mondhatom, hogy egyenlőre az a tapasztalat, hogy az állapota nem romlott azóta, ami nagyon nagy szó. Már sajna 4-szer volt előtte vitrektómiás műtéte mindkét szemén, most jók az eredmények és 2 éve nem is kellett lézerezni. Jesszusom nagyon eltértem az eredeti témától. Szóval sajnos mivel külföldön dolgozom és sajnos egészen novemberig esélyem sincs egy "endokrin" vérvételre, így addig ki kell húznom azzal a tudattal, hogy minden értékem rendben van. Bár nem tudom, ha tudnám azt, hogy nem ok akkor sem tudnék jelenleg mit kezdeni vele. Szóval minden tanácsot köszönök és maradok továbbra is az oldalon, amint tehetem olvasom a kommenteket.
  Zsu

  VálaszTörlés
 117. Kedves Paleolga, Nyuszi, Zsu - Önvédelemből vetítettem előre a troll rémképét:-)))

  Zsu Kedves, neked meg azt mondom, hogy "jó" hogy itt vagyok "történelmi példának":-))) Ahogy lesz rá lehetőséged, járj a problémáid nyomába, ..., mert bár 40 évesen a paleot nem ismertem, de gyakorlatilag akkor még semmi bajom nem volt.

  A férjednek és neked is gyógyulást kívánok.

  VálaszTörlés
 118. 112. Tara:
  Köszi, aranyos vagy, igazad van, ezeket tudtam is, csak kicsit felzaklatott a Des által belinkelt cikkben az a mondat, hogy " a telített zsírok rontják az inzulinérzékenységet". Így, általánosságban. Nem tett különbséget, hogy kókusz-telített zsír-e, vagy disznó, kacsa, liba, töpörtő, sem, hogy átalakított-e vagy sem.
  És mi számít átalakítottnak? A pasztőrözött vaj már az? A kókuszzsírral sütött akármi esetében a kókuszzsír már átalakított? És a VidaLivi által kedvelt tejszín, az is pasztőrözött, telített. Mit gondolsz?
  Magok, milyen magok? Diófélék? Des, meg mások óvnak tőle, hogy "az omega6 miatt szűk keresztmetszet" :((

  116. Paleolga:
  Igen, ezt is olvastam, de itt telítettnek csak a kókusz van, akkor a többi mind rossz? :((
  Vajat ajánl, amiből csak a bio jó, ha jó egyáltalán :(

  Des, BB:
  Kérdés, hogy egyáltalán el kell-e hinni ennek a cikknek, hogy a telített zsírok rontják az inzulinérzékenységet?
  Azt írja, hogy kerüljük a telített zsírokat, és a magas koleszterintartalmú kajákat.
  Azért érdekel, mert nekem az éhgyomri vércukor szintem általában 5,1 mmol/l, ami ugye rossznak számít, de a terhelés viszont jó volt, az egy- és kétórás is, tehát nincs inzulinrezisztenciám, szépen visszaesett a vc.
  Én igazán kalóriacsökkentett étrenden vagyok már vagy 30 éve, és mozgással sincs baj :)) akkor mitől "magas" az éhgyomri? Vagy csak egyszerűen este sok CH-t eszek, és attól? Elvileg 8 óra alatt vissza kéne állnia.
  Mit tegyek?

  VálaszTörlés
 119. 112. Tara:
  " A vér magas koleszterinszintje éppen ezért a zsíranyagcsere, valamint a szénhidrát- és a fehérje anyagcsere zavarára utal. Egyúttal a szervezet erős mérgezettségét is jelzi." (Bielertől idézet).

  Akkor ezek szerint mindenkinek, akinek magas a koleszterinje, egy csomó (CH, zsír és fehérje) anyagcsere zavara van, és erős mérgezettsége? Ez most ne vedd bántásnak, komolyan kérdem :)
  Mit gondoltok? Ez elég erős állítás.

  VálaszTörlés
 120. Macskacicó

  Utánanéztem, ez a cikk http://wholehealthsource.blogspot.hu/2010/02/saturated-fat-and-insulin-sensitivity.html
  öt olyan kutatásra hivatkozik, amelyek szerint a telített, illetve a telítetlen zsírokat fogyasztó csoportok inzulinérzékenységét nem befolyásolta, hogy milyen típusú zsírt fogyasztanak.

  VálaszTörlés
 121. LIDL-ben még szerdáig (03.27.) akciós a 81%-os ÉTCSOKI, 299,- Ft. Összetevők: kakaómassza, erősen olajtalanított kakaópor, cukor, vaníliakivonat, emulgeálószer napraforgólecitin.

  VálaszTörlés
 122. 122. Cicó, nem én mondtam, dr. Bielertől idéztem. 50 évig praktizált, rengeteget tanult különféle egyetemeken a világban, biokémiát is, egyebeket is. Kizárólag a táplálkozásuk megváltoztatásával gyógyította a betegeit. Megírta a könyvét a tapasztalatairól, ahogy dr. Légrády is a magáét. Rajtunk múlik, mit fogadunk el belőle.

  VálaszTörlés
 123. 108. Paleolga2013. március 24. 8:05
  Biovajban biohormon van. De van. És tocsog.

  VálaszTörlés
 124. 126 rever
  Ez mit jelent? Kaphatnak hormont a bio tartású tehenek??

  VálaszTörlés
 125. 126. rever

  Ja, biztosan az IGF növekedési hormonra gondoltál. Hát az valóban van benne. Semmi sem tökéletes...

  VálaszTörlés
 126. 123. Paleolga:
  Ó, köszi, ez már mindjárt más megvilágításba helyezi a dolgokat. De logikus is, hiszen ha őseink főleg telített zsírt ettek és túlélték pár millió évig, mégsem lett inzulinrezisztenciájuk (akkor kihaltak volna), mégsem lehet igaz, amit a 90-ben belinkelt cikkben állítottak, mármint hogy rontja az inzulinérzékenységet.

  125. Tara:
  Tudom én, hogy idéztél, az nem is gond, csak a véleményed érdekelt, hogy vajon milyen magokra gondol konkrétan, mi lehet a módosított, amit kérdeztem is, stb. ezekre nem válaszoltál. Hm? :)
  Engem most nem is koleszterin miatt érdekelt a telített zsír, hanem az inzulinérzékenység miatt, de Paleolga már talált választ.

  VálaszTörlés
 127. 126. rever:
  Most olvastam az újságban, hogy naponta több tízezer liter tejet kell megsemmisíteni a termelőknek, mert a tejelő tehenek fuzáriummal fertőzött takarmánykukoricát ettek, és mérgező lett a tejük. (Aflatoxin tartalmú).
  Kukoricát. A tehenek.És akkor nem lehetünk biztosak abban sem, hogy a húsuk, zsírjuk, egyebük jó-e. Meg bármely más gabonaevő állaté. A biogabonatartású bioállat jobb?
  ráadásul a biogabona is lehet fertőzött.

  VálaszTörlés
 128. Cicó:

  "Vajat ajánl, amiből csak a bio jó, ha jó egyáltalán :("

  Olvasd csak el, a vitaindítóban ez áll:
  "A mongol származású amerikai kutatónő rámutatott arra, hogy a szabadon legeltetett marhák tejében kevés ösztrogén van, mert amikor az állat vemhes lesz, majd szül, nem fogyasztják a tejét, míg a nyugati országokban a tejelő tehenek az év tíz hónapjában adnak tejet, és ebből 7 hónapon át vemhesen tejelnek, amely időszak alatt a tejben normál ösztrogénszint ezerszeresére nő. "

  1.Tehát a vajat azt már ezen a ponton elfelejteném.

  2. Mikor a telített zsírokról kérdeztél, nem írtad, hogy a csirke bőrkabátjától parázol. Igazad van, megint atomjaira szedtük szét a kaját, de hát mennyi zsír lehet egy darab bőrkabátban? Maximum 30g? Annak 10%-a meg csak 3 g omega6. Nem ez fog megölni, azt már most borítékolhatom.

  3. Hogy a telített zsírok inzulinrezisztenciát okoznának, ebből azt akartad kihozni, hogy a telítetlenek meg nem. Ez szerintem baromság, legfeljebb arra alapulhat a cikkben tett megállapítás, hogy a halolaj javítja az inzulinérzékenységet. Ebből nem következik automatikusan, hogy a telített meg rontja. Szerintem ez felesleges szőrszálhasogatás. Megmondom miért. A magas vérzsír bizony inzulinrezisztenciát okoz, ez tény. Kérdezz meg egy cukorbeteget. Csakhogy amennyiben nem esszük túl magunkat szénhidráttal, akkor a vérzsír mélyrepülésben lesz, vagyis mindaddig nem romlik az inzulinérzékenység, míg nem áll be a fiziológiás inzulinrezisztencia, mondjuk egy kis low-carb ketogén üzemmód hatására. Aki meg így járt, hát vessen magára.

  4. Cukor lehet magas stresszeléstől, kortizol megteszi a hatását, mondjuk ha sokat aggódsz azon, hogy mit egyél és mit ne. Én nem szoktam stresszelni a kajákon, csak mert van benne valami kis méreganyag. Például a saját termesztésű bio krumpliból nyugodtan bevágok párat. Miért is ne tenném? Nem vagyok CH fóbiás, ezt már többször leírtam. Aki a szolanintól retteg, az ne egyen padlizsánt sem, paradicsomot sem, meg paprikát sem. Ha nagyon szigorúan gondolja amit Cordain, akkor kiwit sem, de kakaós polc nagy ívben való elkerülése után klóros vízzel mosson kezet, öblítse ki a szemeit, amellyel meglátta a krumplit a boltban.

  VálaszTörlés
 129. 131. Descalcez:

  Köszönöm a részletes választ, tudtam, hogy rád mindig számíthatok.

  1. Jó, rendben, akkor nálunk a biovaj sem jó, mert azok is tejelő marhák, akiktől a biovaj származik.
  2. Nem a csirke bőrkabátjától paráztam, hanem az inzulinérzékenység rontásától. Na jó, kicsit a bőrtől is, de te is jöttél azzal, hogy a gabonán nevelt disznó zsírja mennyi O6-ot tartalmaz (ami tul,képp nem is sok :)), aztán Paleolga kérdezte a bőrt, így keveredtünk bele, de OK, én nagyon szeretem a bőrt, nyami. És köszi, igazad van.
  3. "ebből azt akartad kihozni, hogy a telítetlenek meg nem."
  Dehogy akartam azt kihozni, én nagyon szeretem a telített zsírokat, és nem félek tőlük, de feketén-fehéren az van a cikkben, hogy rontják az inzulinérzékenységet,
  "Less understood is the role of saturated fats that impair insulin sensitivity. When cells lose their sensitivity to insulin, glucose levels increase because it is not able to be utilized by energy producing cells. When people take compounds that block fat absorption and carbohydrate breakdown, fasting glucose levels plummet, along with triglycerides and cholesterol."

  sőt, a második részben még az is, hogy:
  "Consume a Mediterranean diet, with lots of fresh fruits and vegetables, fish and beans as protein sources, and omega-3 and monounsaturated fats (olive oil), while avoiding saturated fats, refined carbohydrates, cholesterol-laden foods, excess omega-6 fats, and most animal products. "
  És Te linkelted be a cikket :) ne haragudj.
  "magas vérzsír bizony inzulinrezisztenciát okoz, ez tény."
  Nem arról volt szó, hogy nem kell törődni a magas koleszterinszinttel? Sőt, hogy az véd a rák ellen, pl. ?

  4. Látod, erre nem is gondoltam, a kortizol, de nem a kaján aggódom, hidd el, hanem más gondjaim vannak,
  másrészt nagyon keveset alszom, jól, csak keveset. Én is bevágok pár krumplit, ha nincs bio, hát boltit. Idén is vetek, hogy legyen bio. Sőt, még rizspufit is, abszolút nem vagyok CH fóbiás. Eszek paradicsomot, paprikát, kivit.
  Nem a méreganyag izgatott, hanem a "magas" éhgyomri cukor, most meg azt mondod, hogy a magas vérzsír is inzulinrezisztenciát okoz, 7,4 a koleszterinem, haha.
  Jót nevettem a beírásod végén :)) Szia!

  De jó, most látom, Gábor kihajította a troll beszólását. Köszi, Gábor!
  VálaszTörlés
 130. 131. Descalces

  "a szabadon legeltetett marhák tejében kevés ösztrogén van, mert amikor az állat vemhes lesz, majd szül, nem fogyasztják a tejét"

  Nem éppen ilyen tejből készül a bio vaj?

  VálaszTörlés
 131. 131. Descalces
  "... mindaddig nem romlik az inzulinérzékenység, míg nem áll be a fiziológiás inzulinrezisztencia, mondjuk egy kis low-carb ketogén üzemmód hatására. Aki meg így járt, hát vessen magára. ..."

  Na. Van aki azért van ketogénen, mert rákbeteg.

  A fiziológiás inzulinrezisztenciával nem kell foglalkozni, nem kell ijesztgetni ezzel senkit. Az csak azt jelenti, hogy aki nem eszik napi szinten cukros dolgokat, annak nagyon megugrik a vércukra, ha mégis benyom egy hatalmas löket cukrot, mert már nem úgy működik az inzulin-anyagcsere, mint aki napi szinten elárasztja magát cukorral. Cukros vizes laborvizsgálatkor aszalt gyümölccsel, banánnal kell felszerelkezni, nem kell meginni a cukros löttyöt.

  VálaszTörlés
 132. Nah, most már értem, miért undorodom kiskorom óta a tejtől:D Csak akkor még ezeket nem tudtam:D

  VálaszTörlés
 133. Des,
  Egy kicsit összezavarodtam az általad linkelt vegán videók miatt. Nekem úgy tűnik, hogy van néhány dolog, amiben igazuk van, de ehhez járul egy csomó rossz vagy félinformáció, rossz következtetés, összemosás és rengeteg érzelmi érvelés.
  (Például a Dennis Minger előadására állatfeldolgozást mutató videókkal válaszolni, tisztán érzelmi érvelés. Ilyen erővel lehetne a vegán előadásokra a növénytermesztés miatt kiirtott esőerdők képeivel válaszolni.)

  Félre ne értsd, semmi kifogásom, hogy belinkeled ezeket az anyagokat, csak nem teljesen tiszta, hogy mit akartál velük mondani.

  VálaszTörlés
 134. 133. Paleolga:
  Lehet, hogy gazdaságtól is függ, én régen, mikor háztól vettem a házi tejet, megkérdeztem a gazdát, hogy van ez a vemhesség-fejés dolog, és valami 3 hónapot motyogott, összevissza beszélt, szóval nem lett teljesen tiszta a kép, hogy akkor most mennyit is várnak ellés után. De azt hiszem, ők vártak valamennyit.
  Miért ne lehetne a biotehén vemhes, mikor a biotejet fejik tőle? biotej is van a Sparban, abból is profitálni kell, nagyon is el tudom képzelni, hogy a bioteheneket is kizsigerelik.
  Másik, amit Des beidézett, hogy évente 7 hónapot vemhesek, ebből 10 hónapot tejelnek, hát minden évben borjadzana egy tehén? Ezt nemigen bírná, plusz még tejelni is, kipurcanna.

  VálaszTörlés
 135. Nálunk minden reggel be van fagyva a tyúkok vize, minden csonttá van kint fagyva, még a föld is, úgy tűnik, az idén én csak bukfencet vetek a kertben.
  Elmarad a tavasz?

  Más: adtam a pipiknek lenmagot, hogy omega3 tojást gyártsanak, nagyon ízlett nekik, rettentően kapkodták, még meg is búbolták egymást, úgy verekedtek érte :).

  VálaszTörlés
 136. 135. Amélie
  Mi volt Veled a múltkor, az kiderült? vagy csak simán jobban lettél?

  VálaszTörlés
 137. 136. szomi

  Don Mates kapcsán került elő a téma. Róla azt kell tudni, hogy még vagy 2-3 évvel ezelőtt paleo témájú volt a blogja, most meg már nála is marhakibelelős videók garmada nézhető meg. Tulajdonképpen én meg szoktam hallgatni más véleményét is, többek között a vegákét is. Például Gary Yurofsky amit a tejről mond, azzal tökéletesen egyetértek. Azonban a koleszterinfóbiáját saját maga ássa alá, azzal a mondatával, mikor azt állítja, hogy a kívülről bevitt koleszterin teljesen hasztalan a szervezetnek. Csak épp arról feledkezik meg, hogy ez azért van, mert a konyhai feldolgozás során oxidálódik, tehát így egy az egyben hulladék lesz a szervezet számára, aztán csak meg kell szabadulnia tőle. Dr. Légrády az oxysterolt külön kitárgyalja, de ugye ha nyersen fogyasztod a "csirkehavibaj" sárgáját, akkor az a koleszterin tökéletes építkezési alapanyag a szervezetnek. A telített zsír fóbiája megalapozatlan. A megoldása teljesen használhatatlan, szója alapú műkajákkal helyettesíteni a rántottát, húst, meg a sajtot teljesen téveszme szerintem. Azonban a casomorphinokra jól rámutat.
  Tudod, annak aki jobban szereti megcsocsálva a tudást egy pl. egy zöld könyv formájában, az jobban teszi, ha nem klikkel azokra a linkekre, amiket néha ide bemásokolok. Azt feltételezem, hogy itt éppeszű, felnőtt, magukért felelősséget vállaló emberek olvassák a blogot, ennek tükrében tudnak szelektálni a sokszor egymásnak ellentmondó információözönben.

  VálaszTörlés
 138. 132. Cicó

  "És Te linkelted be a cikket :) ne haragudj."

  Ebben igazad van. Ha csak olyan cikket linkelnék be, amivel 100%-ban egyetértek, akkor egy kezeden meg tudnád számolni hány ilyen írás látott volna napvilágot. Nagy általánosságban úgy szoktam megfogalmazni, hogy az szinte az összes problémánk eredete, hogy használati utasítás nélkül jöttünk erre a világra, aztán vagy sikerül kitalálni, vagy nem.
  Azért, mert van benne pár állítás, mellyel nem értünk egyet, azért még lehet benne hasznos információ is.

  VálaszTörlés
 139. 138. Macskacicó
  "... az idén én csak bukfencet vetek a kertben."

  Pedig már nekem is hajtanak a batáták mint a bolond. A legnagyobbakat már hidegebbre helyeztem el, mert nagyon beindultak. A szekrény tetején van még egy sor üveg, azok még épp csak rügyeznek.

  VálaszTörlés
 140. 142. Des

  Szép is ez a paleo designban berendezett lakás! Tetszik a hurkapiszkával magasságban tartott batáta, szuper ötlet. :-)

  VálaszTörlés
 141. 141. Descalcez:

  "azért még lehet benne hasznos információ is."
  Mi az, hogy lehet, volt is, nagyon hasznos volt, köszi!
  Igazad van, semmi sem tökéletes.

  Batáta: nem merem bevállalni, lesz olyan meleg, hogy meg is nőnek? Meg gumóm sincs, nem tudtam szerezni. Jól néznek ki a tieid. Ki kéne lassan ültetni.
  Jut eszembe: a krumpli. Azt mondod Te,meg én is, hogy nem vagyunk CH meg szolanin-fóbiásak, de mi van az ÁBSZ-szel? Nem fenntartja?

  A magas vérzsír tényleg inzulinrezisztenciát okoz? Ez nem jó hír, nem? Erről nincs valami írásod? :)

  VálaszTörlés
 142. Des,
  Köszi, így már világosabb. Mint írtam, nincsenek ellenemre a linkek, csak egy kicsit elvesztettem a fonalat.

  VálaszTörlés
 143. 144 Macskacicó
  A batáta abba a csoportba tartozik, melyek ÁBSZ-t okoznak, de ide jön még a paradicsom és a klasszikus burgonya is.
  Mivel a paleoban a batáta ás paradicsom hellyel-közzel használatosak,mi a magyarázata ennek a kivételnek, csupán az alacsony dózis?

  VálaszTörlés
 144. 144. Macskacicó

  "de mi van az ÁBSZ-szel? Nem fenntartja?"

  És akkor mi van a többi solancae családba tartozó növénnyel? Csak megemlítem a paprikát és padlizsánt. Hány paleós kerüli mindezt? Vagy ez is kettősmérce? A paszternák a bergaptenjével meg paleo, pedig abból már 10 dg is okozhat mérgezést (bizonyos feltételek mellett)

  Az inzulinnak a tirozin részén kell ahhoz foszforilálódni, hogy a GLUT4 kihelyeződjön a sejmembránba. Ha a szerin,treonin részén történik a foszforiláció, akkor nem fogja a GLUT4-et transzlokálni. Ez az inzulin hatástalanításának az útja, de ha ugye zsírsav hatására eleve itt foszforilálódik, akkor "vaktöltény" keletkezik az inzulinból, ettől meg már nem fog az adott sejt cukrot felvenni. Nekem az a véleményem, hogy ezek mind "bolondbiztos" biztonsági szelepek a szervezetben. Tehát a magas cukor eleve a zsírok felhasználásának tiltásával növeli a szénhidrátok felhasználását, a magas zsír pedig a szénhidrát felhasználás blokkolásával próbál csökkenteni saját szintjén. Ebből szerintem sokan azt a téves megállapítást vonták le, hogy a zsírevés megemeli a trigliceridszintet, de ha vennék a fáradtságot, és kipróbálnák, hogy ha zsírevés mellett nincs a CH túladagolva, akkor a triglicerid mélyrepülésben lesz. Persze az meg másik véglet, hogy a CH-t leszorítják pár gramra. Tisztán CH fóbiából. Mint ha kiszedném a szomszéd kutyájának a fogait, mert megharaphat. Pusztán elővigyázatosságból.

  VálaszTörlés
 145. 146. Galgóczy Imre:

  "mi a magyarázata ennek a kivételnek, csupán az alacsony dózis?"
  Ööööö..nem tudom. Vagy is hát igen, a mennyiség, a nagy érett paradicsomban minimális a szolanin, a batátában meg nem is tudom, talán igen kevés. Hátha valaki tudja majd....én még soha nem ettem. Persze biztos nem érezni, csak azt, hogy jó édes :))

  147. Descalcez:

  Paprika, padlizsán: Ja, igen...igaz. Megint koppantam. Na de akkor, aki eszik paprikát,stb. miért nem eszik krumplit? (igen, kettős mérce, tudom).
  Ezt a tudományos levezetést még emésztgetem egy kicsit :), de valami olyasmit értek, hogy csak akkor okoz inzulinrezisztenciát a magas vérzsír, ha mellette a CH túl van adagolva, jól értem, hm?

  VálaszTörlés
 146. 146. Galgóczi Imre

  Tanulmányozgasd ezt:

  itt.
  Még egy nyomorult aknét sem találsz rajtuk azt mát Gábor leírta a zöld könyvben. Ezen infók alapján úgy gondolom hogy aktív életet élőknek nem okozhat gondot a CH, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a kitavaiak nem is sportolnak, csak sokat mozognak, fára másznak, tehát egész nap aktívak.

  VálaszTörlés
 147. na elharapta a blogmotor a hozzászólásomat.

  ezek a linkek szerepeltek benne:

  http://thepaleodiet.com/wp-content/uploads/2012/04/Determinants-of-serum-triglycerides-and-high-density-lipoprotein-cholesterol-in-traditional-Trobriand-Islanders-the-Kitava-Study.pdf

  ajcn.nutrition.org/content/66/4/845.full.pdf

  (ezennel nem teszem tagek közé, tehát copy paszta)

  Ezekből látszik, hogy két pofára eszik a keményítős gumókat, mégis mennyi az éhomi cukor és inzulin szintjük, de még egy nyomorult akné sem csúfítja az ábrázatukat. (erről már Gábor is beszámolt a zöld könyvben)
  Aktív életet élőknek nem okozhat gondot, amennyiben nem eszik túl magukat velük. Fotelhuszároknak meg ott van a ketózis... Távirányító nyomogatáshoz elég a ketone power :)

  VálaszTörlés
 148. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 149. DES,
  értem, értem., én a DING fehérjére gondoltam és csupán kíváncsi voltam mások viszonyulására ezekehez a táplálékohoz. A CH-val nincs gondom, egyáltalán.

  VálaszTörlés
 150. Des, 92

  Ez nem megvalósítható :D Az egyetem nem egészen ezt követeli meg :D Inkább kaja javaslatra gondoltam. Én mondtam, hogy egyen rizst meg ha gondolja krumplit, hogy kicsit feltöltődjön.
  Azóta már túl van a versenyen is egyébként.
  De azért köszi.

  VálaszTörlés
 151. Rozcsika:

  Köszi a kérdést! Akkor azon a héten nagyon szédültem, meg fáradt voltam, aztán hétvégén rengeteget aludtam és rendbe jött. Nem tudom miért volt. Lehet, elfáradtam. De csak vasárnapra tudtam akkor kipihenni magam.

  VálaszTörlés
 152. 141. Descalcez:
  "Azért, mert van benne pár állítás, mellyel nem értünk egyet, azért még lehet benne hasznos információ is."

  Bocs, csak még annyit,. hogy nem mindig tudja szegény földi halandó, mivel is ne értsen egyet, mi igaz egy cikkből, és mi meg nem :). Tudom, járjon utána, csak nem mindig találunk megfelelő anyagot. Ezért is jó, hogy itt vagyunk egymásnak. Főleg te nekünk.

  VálaszTörlés
 153. http://www.youtube.com/watch?v=M3uYDnV0eMw&feature=youtu.be

  sziasztok itt a paleó cukrászda linkje nézetek meg VIII KER BAROS UTCÁBAN TALÁLHATÓ nagyon jók a sütik kóstoltam ha rohan az ember jó tudni hogy bátran ehetünk itt egy sütit , és a tulajdonos is paleó . üdv zsolesz

  VálaszTörlés
 154. 142."Pedig már nekem is hajtanak a batáták mint a bolond."

  Micsodaaa? Ezek szerint megint lemaradtam valamiről? Van már egy csomó palántám, de azt nem tudtam, hogy a batátát is el kell kezdeni. Mikor fogod elültetni? Ha most elkezdem, még időben vagyok?

  VálaszTörlés
 155. 144. Macskacicó
  "lesz olyan meleg, hogy meg is nőnek? "

  Én arra tippelek, hogy ez után a tél után olyan meleg lesz, hogy tavasz nem is lesz. Nyár - minden átmenet nélkül.
  A KöKi Tescóban lehetett a múltkor kapni magyar batátát, 600 ft/kg áron. De most nem láttam, és nem tudom, más tecsókban is lehet-e kapni. De rosszabb minőségű volt, mint amit Anita hozott. Viszont szerintem az nincs besugározva, tehát hajtatni lehet.
  Des, le tudnád írni nagy vonalakban, mit csináltál a batáta hajtatáshoz, és hogyan, mikor folytatod tovább? Pl mik lesznek a társnövények, milyen föld kell neki? Kb, mint a krumplitermesztésnél, vagy inkább mint a cékla?

  VálaszTörlés
 156. Én az Aldiban vettem batátát, szintén 600 ft-ért. Még van belőle, mit csináljak vele, hogy hajtson?

  VálaszTörlés
 157. Közben találtam batátás oldal. Megpróbálok hajtatni, és ha nem sikerül, májusban még mindig lehet palántát rendelni:
  http://www.bionaturline.hu/batata/index.html

  Egy másik helyen is tárgyalják:
  http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/forum/9-N%C3%B6v%C3%A9nytermeszt%C3%A9s-Gomb%C3%A1k/3727-Bat%C3%A1ta--%C3%A9desburgonya-termeszt%C3%A9se

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem, ahogy Des képén látszik, vízbe kell állítani a félbevágott batátákat. Vagy ilyesmi.

   Törlés
 158. Igen, és mikor ki akarod ültetni, levágod a gumóról? Mert azt látom, hogy hajt, de nem látom a gyökerét.

  VálaszTörlés
 159. Merrea
  Jó kérdés...
  Majd hátha jön Des, és elmagyarázza részletesen:)

  VálaszTörlés
 160. MW, Merrea:
  Szerintem nem vágjuk le a gumóról, hanem a kihajtott gumót ültetjük el óvatosan. A burgonyát legalábbis így ültetjük. (De édesburgonyával még nem dolgoztam !)

  VálaszTörlés
 161. MW, Merrea:
  A gyökeret majd ültetés után a föld alatt hozza...

  VálaszTörlés
 162. Sziasztok!
  Részlet Váraljai Dénes ásotthalmi batátatermesztő honlapjáról (bionaturline.hu):

  "A levágott vagy letört hajtásokról körömollóval levágjuk az alsó leveleket úgy, hogy a csúcson lévő kis levelekkel együtt 3-4 levél maradjon. Az így elkészített palántákat egy vízzel feltöltött befőttes üvegbe állítjuk. Heteken keresztül lehet az üvegben, itt fogja megvárni a szabadföldi kiültetést. Szépen gyökeret fog ereszteni. Ahogy nőnek a palántáink, úgy gyűjtögetjük az üvegbe. A palánta gyűjtögetése május közepéig tart, általában ilyenkor már nincs fagyveszély és elkezdjük a kiültetést. Nagyon fontos: a kiültetésnek nem feltétele, hogy a palánta gyökeres legyen. A frissen letört, vagy levágott hajtások mindennemű gyökérzet nélkül kiültethetőek, a földben kitűnően meggyökeresednek."

  Érdemes tovább is olvasni. Én homoktalajon próbálkozom, a nagyon kötött talaj nem kedvez az édesburgonyának.
  Üdv
  homoki gazda

  VálaszTörlés
 163. Valaki egyszer már belinkelte ezt ide: http://bionaturline.hu/batata/batatabaratikor.html
  Itt vannak hasznos tudnivalók a batáta termesztéséről. Bal oldalon egy lista, ott lehet keresgélni. Fölé kell vinni az egérmutatót és rákattintani.

  VálaszTörlés
 164. na elharapta a blogmotor a hozzászólásomat.

  ezek a linkek szerepeltek benne:

  http://thepaleodiet.com/wp-content/uploads/2012/04/Determinants-of-serum-triglycerides-and-high-density-lipoprotein-cholesterol-in-traditional-Trobriand-Islanders-the-Kitava-Study.pdf

  ajcn.nutrition.org/content/66/4/845.full.pdf

  (ezennel nem teszem tagek közé, tehát copy paszta)

  Ezekből látszik, hogy két pofára eszik a keményítős gumókat, mégis mennyi az éhomi cukor és inzulin szintjük, de még egy nyomorult akné sem csúfítja az ábrázatukat. (erről már Gábor is beszámolt a zöld könyvben)
  Aktív életet élőknek nem okozhat gondot, amennyiben nem eszik túl magukat velük. Fotelhuszároknak meg ott van a ketózis... Távirányító nyomogatáshoz elég a ketone power :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A keményítőhöz mi köze az aknénak?

   Törlés
 165. Anna .Willson

  "Szerintem nem vágjuk le a gumóról, hanem a kihajtott gumót ültetjük el óvatosan."

  Édeskrumpli esetén ez felejtős, ezt már Váralja Dénes kipróbálta, eredmény az lett, hogy az eredeti gumó nőtt meg jó nagyra. Batáta termesztéssel kísérletezőknek melegen ajánlom a Gasztroangyal 54. adását.

  Valamint ezt az oldalt.

  Váraljai úrral történt pár drótposta váltásnyi konzultáció eredménye az lett, hogy a HUN-DURAS fajtával van legnyagyobb esély kísérletezni. Ezért ezt a fajtát, és pár Ásotthalmi 12-est rendeltem.

  VálaszTörlés
 166. 158. MW, 159. Merrea:
  Köszi, majd ha Tesco-ban járok, megnézem. De lehet, hogy már késő lesz. Mármint akkor kezdeni csíráztatni. Na, nem töröm annyira magam, én már annak is örülnék, ha bármit ültethetnék, sima zöldségeket. De azért köszi, ha látok, veszek.
  Újságban is már több cikket láttam az ásotthalmi batátatermesztő körről, csak ott nem írták, hogy lehet tőlük palántát venni.

  VálaszTörlés
 167. descalcez
  Be tudnád linkelni azt, akitől a gyümölcsfákat érdemes venni? Annak idején nem mentettem el és nekünk mostanság lenne aktuális.

  VálaszTörlés
 168. 170. Ilona

  Kovács Gyulára gondoltál.

  http://www.youtube.com/watch?v=TOrfBx09PjQ
  http://www.youtube.com/watch?v=YQTq2d6Adsg

  címe: kovácskert@freemail.hu, Pórszombat, Petőfi utca, tel: +36302351063

  VálaszTörlés
 169. 171. descalcez
  Köszönöm :)

  VálaszTörlés
 170. Szengab azt szeretném kérdezni tőled , hogy megkaptad már Tóth Csaba keresetlevelét? Említette, hogy peres eljárást kezdeményez irántad..
  A hétvégén itt nálunk lett volna előadása a helyi paleo szaküzlet szervezésében, és képzeljétek: nem jött el, de nem is szólt,nem mentette ki magát, még egy sms-t sem írt, szegény szervező telefonon sem tudta elérni, sőt, azóta sem jelentkezett..itt várta a sok-sok ember...állítólag egy másik , ezoterikus fesztiválon volt..
  sziamiaharamia

  VálaszTörlés
 171. Kialakulóban van egy új irányzat - Ezopaleo - néven?

  Génmódosító emberi beszéd: http://kulturaliskreativblog.com/2013/03/27/genmodosito-emberi-beszed-jol-gondold-meg-mit-beszelsz/

  VálaszTörlés
 172. 175. Galgóczi Imre: Elolvastam, szerintem ez "így" marhaság, ...mindazonáltal:
  az köztudott, hogy a szavak, hiedelmek, belső meggyőződések, sőt az imádság, a hipnózis, önhipnózis is, meg
  a placébo is sokszor hat...az eddigi ismereteinket meghaladó módon...vagyis még nagyon keveset tudunk arról, hogy a biológiai adottságaink, meg a környezet valójában hogyan hat...nem kizárt, hogy a gondolatink,
  főleg a jövőre vonatkozó pozitív elvárásaink jótékonyan befolyásolják a szervezetünk működését, az immunrendszert...

  VálaszTörlés
 173. 175.: aranyos ez a cikk :) Én még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki szavakkal gyógyítani akart, csak olyannal, akik pusztítani. De majd igyekszem erre a szebbik verzióra gondolni. És kedves orosz tudósokra. Esetleg orosz hangoskönyveket hallgatok :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elnézést: olyannal, aki vagy olyanokkal, akik, tetszés szerint. Hezitáltam, a konkrét többes számot használjam-e vagy egy elvont általános alanyt és csak félig javítottam át, de talán így pontos.

   Törlés
 174. melegen ajánlom.....

  http://zoldbiotech.hu/cikk/119-Mark-Lynas-el-adasa

  VálaszTörlés
 175. 175, 176, 177,,,
  Ezopaleó? Érdekes megközelítés... :-))
  Ezt megnézhetnétek hozzá, a 17. perc körül igen elgondolkodtató...
  http://vimeo.com/channels/biologika/58914071

  VálaszTörlés
 176. 178. ildikó imre
  Miért?

  VálaszTörlés
 177. 178. ildikó imre

  Én is melegen ajánlom az alábbi cikket. Különösen a GMO-val etetett patkányokról készült fotókat.
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/09/22/superbugs-destruct-food-supply.aspx
  Melyik cikknek hiszel?

  VálaszTörlés
 178. 179. Anna.Willson
  Akkor Te is elhiszed, hogy a Zapper gép, ha kiad magából olyan frekvenciát, mint egy kórokozóé, akkor a kórokozó szétesik? Mert ez a film erről is szólt.

  VálaszTörlés
 179. ...de hogy ez a paleó MEKKORA dolog... néha úgy megrendülök, amikor komolyabban belegondolva átérzem a súlyát... Köszönjük, Gábor! ...

  VálaszTörlés
 180. 182.Rozcsika
  Azt hiszem, hogy ez nem hit kérdése. Ha a kísérletek bizonyítják, akkor az úgy is van. Az is ezen az elven működik. Biztos nem egyszerű azonban minden kórokozó frekvenciáját bemérni...
  A mikrobákkal más baj is van, ugyanis nem biztos, hogy ki kell őket irtani. Nézz körül annak az oldalnak az alján jobban...

  VálaszTörlés
 181. 180: ezt úgy értsük, arra vagy kíváncsi, a másik ember "kivel van"?

  VálaszTörlés
 182. Névtelen
  "A keményítőhöz mi köze az aknénak?"

  Sokan a keményítőevést egyenlőnek tartják a hyperinzulémiával, meg X szindrómával. Az akné pedig tipikus nyugati nyavalya.
  Épp azért szoktam a kitavai tanulmányt beidézni, mert ugye ők mint nagy keményítőevők, bevágnap napi 370g szénhidrátot. Mégsincs náluk sem cukorbeteg, sem aknés.

  Ha érdekelnek az összefüggések, akkor a válaszokat megtalálod itt:
  http://www.scribd.com/doc/55357860/The-Dietary-Cure-for-Acne-Loren-Cordain

  VálaszTörlés
 183. 178, ii.
  "Azt hittem, hogy a GM-technológia fokozza a vegyszerhasználatot – kiderült, hogy a rovarrezisztens gyapot és kukorica termesztéséhez kevesebb rovarirtó szerre van szükség."
  Mennyivel jobb a hős cikkíró szerint, ha a rovarirtó vegyszereket nem a kártevők, hanem egyenesen mi, a fogyasztók esszük meg? (meg a mindenre jó szóját, ami még takarmánynak is silány dolog!) Vajon milyen húsáru lesz ezekből?
  Nem hiteles!!! Ráadásul B.G, valahol azt nyilatkozta, hogy túl sokan vagyunk a földön...
  No comment!

  VálaszTörlés
 184. 187 Anna.Willson,
  B.G.nem csak nyilatkozta, hanem tesz is érte, sajnos! És még "henceg" is vele.

  VálaszTörlés
 185. 183 Zsuzsi
  Teljesen egyet értek Veled. Képzeld el, hogy én fordítom Gábor cikkeit - olykor "megállok" és gondokodom és a végén csak at tudom mondani, hogy fantaztikus! Nyitottam is olyan rovatot magamnak hogy: Az elmés Szendi.-). ( ez most nem hízelgés akar lenni, hanem így van, azaz tény)

  VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.