2015. június 21., vasárnap

Paleo-véleménycsere

Régóta nem írtam blogbejegyzést. Ennek egyik oka korábban az volt, hogy a paleósok részéről teljes közöny fogadta a bejegyzéseket, a blogot, mint ma is, üzenő falnak használták és használják. Lehet, hogy érdekesebb blogbejegyzéseket kellett volna írnom, de saját árnyékomat én sem tudom átlépni. Manapság már megnyilvánulni is ritkán érzek késztetést, amit egy kibontakozó  állapot indokol.
A paleo terjedő népszerűsége több változást idézett elő a mozgalomban. Egyrészt megjelentek az önjelölt próféták, akik tetszetős teóriákkal maguk köré toboroztak egy csomó olyan paleóst, akik vágynak a különlegességekre és vonzódnak az extremitásokhoz. Nem véletlen, hogy sok ilyen ember van a paleósok táborában, hiszen a nyugati környezetben maga a paleo is extremitásnak tűnik. De aki a jól megalapozott tudományos paleót követi, az tapasztalhatja, hogy a mindennapi paleo gyorsan elveszíti a különlegességét. Éljük a természetes mindennapi paleo életünket, örülünk az eredményeknek, megszoktuk, hogy hülyének néznek minket, leszoktunk a hittérítésről, és a paleo további finomításaira és az életmódunk fejlesztésére figyelünk. A két paleomagazin (Paleo konyha és Paleolit Életmód Magazin) ezt a célt szolgálja.
Vannak azonban, akiknek ez uncsi, ők mindig újabb dolgokra vágynak, s ezt az igényt elégítik ki az önjelölt próféták, akik nem egyszer hajmeresztő, de jól hangzó nézetekkel rukkolnak elő. Jól hangzóak, mert izgalmasak, megmozgatják a fantáziát – csak esetleg szembemennek a tudományos tényekkel – persze tudományos publikációkra hivatkozva. A paleóban ma már a tudományos megalapozás alapkövetelmény, kérdés, ki mennyi munkát öl bele.
Az újdonsült véleményvezérek olyan új teóriákat dobnak be, amelyek bár megalapozatlanok, de izgalmas kulcsszavakra építenek, és magyarázni vélnek olyan dolgokat, amiket az átlag paleós nem ért. sok embernek pár év paleózás után támadtak panaszaik, amelyekért a paleót kezdték okolni. Az új próféták tudni vélik a választ, s a hirtelen köpönyeget váltó régi paleósok elkezdték a fejemhez vagdosni frissen tanult „tudásukat”. Kezdetben igyekeztem válaszolgatni, de amikor hirtelen mindenki okosabbnak kezdte érezni magát, s bármilyen ésszerű érvet vagy vizsgálatot idéztem válaszként, csak dühödt kritikát kaptam cserébe, lemondtam a vitáról. Nehéz, de nem is akarok az újdonsült próféták által gyártott tetszetős teóriákkal vitatkozni.
A paleomozgalom lényegét az a gyógyuló rengeteg ember alkotja, akik kisebb-nagyobb félreértésekkel, de a paleo lényegét követve élnek, s nem a hangos, vezérek körül csoportosuló kisebbség.
A paleomozgalom tömeghatásra törekszik, népegészségügyi célokat tűzött ki, ezt szolgálja a webszájtom, a magazinok – és ezt szolgálja az Update1-el kötött stratégiai szövetség. Az a minősíthetetlen hangnem, amit az elitista paleósok megengedtek maguknak a szövetség kommentálásakor, megdöbbentett. Rá kellett ébredjek, hogy a paleósok is csak olyanok, mint a magyar társadalom. Bármikor felszínre lehet hozni legműveltebb körökben is a primitív előítéleteket és a zsigeri gyűlöletet. Sokan gyorsan elfelejtették, honnan jöttek, s mit köszönhetnek a hazai paleo megszületésének. Ugyanazok, akik olyannyira vevők manapság a tudományos köntösbe bújtatott tévedésekre, lelkesen részeseivé és alakítóivá váltak az ellenem irányuló lincshangulatnak. Nem gondolták végig, de ők ezzel arra szavaznak, hogy a paleo maradjon csak meg egy szűk kör életmódjának – a többiek csak dögöljenek meg. Engem ez a „mi vagyunk a kiválasztottak” gondolkodás háborít fel leginkább. Senki nem kiválasztott, hanem mindenki megtévesztett áldozata a nyugati orvoslásnak, dietetikának és közegészségügynek. Akik már megszabadultak ettől, azoknak kötelességük volna segíteni azokat, akik még elhiszik az egészségnyomorító propagandát. A cél mindenki felszabadítása, a cél az, hogy egyszer majd a paleo elvein alapuljon a hivatalos étrend. Ez nem csak azok érdeke, akik még a nyugati étrenden vegetálnak, hanem minden paleósnak is érdeke, mert a paleo terjedésével lesz olcsóbb a paleo, a közétkeztetésben a gyerekek egészséges táplálékot fogyaszthatnak majd, lesz minden étteremben paleomenü, stb.

Elmirával most egy új könyvön dolgozunk, én a szakirodalom segítségével keresek választ az elmúlt öt év alatt felmerülő kérdésekre, ő receptekkel igyekszik támogatni az új felismeréseket.  Sajnálatosnak tartom, hogy 5 év után is a „hiányzó hős” helyét kell betöltsem, mert egy komoly elméletképző  sem jelent meg a mozgalomban az elmúlt években. Sajnálatos módon annál több felszínes, de tetszetős teória olvasható, amelyeknek persze meg lesz a böjtje, de nem azért, mert én ezt kívánnám, hanem mert ez a dolgok természete. Marad a lényeg, az élhető, realista paleó. Süteményesen, kenyeresen, olykor kompromisszumokkal. 

202 megjegyzés:

  1. Kedves Gábor!

    Sajnálom,hogy így érzed. Nagyon megdöbbentett a paleo magazinban a Rippel Ferenccel készített interjú, aki szintén arról beszél, hogy véres rongynak nézi a környezete. Eddig azt hittem, hogy ha egy másban nagyon sikeres ember mond vmi újat ,akkor inkább hallgatnak rá, mint hülyének nézik.

    VálaszTörlés
  2. 2 Ősasszony

    Ezért nem bezárkóznia kéne a paleónak, hanem nyitnia.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gábor!

    Most olvastam el az új hírleveledet és a Hol romlanak el a dolgok? című cikked kitűnően egybevág saját tapasztalataimmal. Egyetemistaként például a nehéz vizsgáimnál vettem észre, hogy hiába töltök 8-10 napot az anyaggal, jó jegyet csak úgy tudok kapni, ha az utolsó nap még egyszer végigmegyek az egészen. Ilyenkor persze a sok tanulás után már fáradt vagyok, és mindig megszólal a kisördög, hogy "Mi lenne, ha inkább pihennék egy kicsit, ennyi tanulás után mi múlik azon a pár órán?". Aztán amikor mégis elkezdem átnézni, kicsit meg is ijedek, mert alig emlékszem valamire, de ez az egy újraolvasás/felmondás mégis elég ahhoz, hogy másnap jó jegyet kapjak.


    VálaszTörlés
  4. 5 Eszter
    Jó, hogy ilyen lelkiismeretes vagy. Nem csak sokáig fogsz élni, hanem boldog is leszel.

    VálaszTörlés
  5. 10 éven belül a legtöbb blog kifullad, ez a dolgok rendje. Én eddig is csodáltam, ahogy rászántad az időd erre.

    És igen, több cikked után volt olyan, hogy "na most beírok, hogy mennyire tetszett, köszönöm", de ennyiben is maradt. Megszokja az ember az interneten ingyen hozzáférhető hasznos dolgokat is, mint mindent... szóval utólag is köszi!

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagyon sok cikk tetszett, sőt, legszívesebben ki is nyomtatnék egy párat, pl. a mikrodöntésekről szólót, csak nem tudom,hogyan lehet.

    VálaszTörlés
  7. Gábor,
    szerintem ne emészd magad :-) azon, hogy ki mit csinál, vagy mit mond. Akik paleóznak, és nagyjából tudják az alapokat, de ilyen-olyan alternatívák felé fordulnak, még mindig jobban járnak, (ahogy te is írod)mintha maradtak volna a nyugati tápon.

    A blogodat valóban üzenőfalként használtuk, és meg kell mondjam, hogy én, személy szerint, nagyon hálás vagyok azért hogy ezt megengedted. Ez egy olyan fórum volt, ahol olyan tanácsokat kaphattunk, adhattunk egymásnak, ami az esetek elég nagy részében autentikus volt, és nagyobb szakértelemről tanúskodott a részvevők részéről, mint egy-két, éppenhogy csak a felszínt kapirgáló facebookos, vagy más fórum. Amiken ráadásul csomó félismeret, és "brittudósoknál" is gyengébb információ kering. Sokkal nagyobb tudásanyag van/volt az itt résztvevők fejében, mint más helyeken. Pont azért volt érdemes itt keresni megoldásokat, mert a résztvevők a szó jó értelmében elitisták. Mert vették a fáradtságot, és elolvasták nemcsak a te könyveidet, hanem külföldi cikkeket, szakértői blogokat is. A hozzászólások mostanában megritkultak, de nem gondolom, hogy ettől még a korábbi törzsgárda, akik idejártak, elfordultak volna a paleótól. Az az érzésem, hogy elértünk egy platót, amikor a tudásanyag nagy része már benne van a fejekben, és olyan területekre értünk, olyan egyedi, egyéni finomhangolásokra van szükség, amit már mindenkinek saját magának kell kibányásznia. Amikre már nem könnyen adható válasz, amire már nem elég a "törzsanyag".
    A cikkeidet, írásaidat mind olvastuk, és egészen biztos vagyok benne, hogy mindenkinek hasznos információkat adtak, mégha nem is kommenteltük őket feltétlenül. Én pl. épp a múlt héten forwardoltam egyik cikkedet egy rokonomnak. Sokszor van olyan, hogy elolvasunk valamit, bólogatunk, hogy iiigen, tényleg..., és pont azért nem teszünk hozzá semmi megjegyzést, mert kerek, egész. Nincs mit hozzátenni. :-)

    Örökre hálás leszek azért, hogy megírtad a zöld könyvet, mert számomra sorsfordító volt. Nemcsak azért, mert jobban lettem a paleótól, - bár nem gyógyultam (még) meg. HAnem elsősorban azért, mert _rengeteget_ tanultam. Mert rájöhettem arra, hogy létezik lehetőség arra, hogy a kezembe vegyem a sorsomat, és hogy nem kell kiszolgáltatottnak éreznem magam a vakszerencsének, vagy a génjeimnek. Hogy nem kell úgy tekintenem a világra, hogy "Jajistenem lesúlytott rám egy betegség, és nincs esélyem arra, hogy valaha is meggyógyuljak". Ha nem lépek erre az útra, - arra, hogy folyamatosan keressem a válaszokat, - akkor szép lassan egyre jobban tönkre mentem volna. Az, hogy megtudtam, hogy képes vagyok tenni magamért, ez mindent megér! És hálás vagyok a cikkeidért is, minden információ morzsáért, ami rányítja a szememet valamire.
    Szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy egy olyan úton indultunk el általad, ami nélkül vakok és süketek lennénk. Nélküled még mindig azon a szinten tartanánk, amit a mainstream media sulykol. Hogy tejet kell inni, mert különben elporladnak a csontjaink, és nem szabad napra menni, meg a teljes őrlésű gabona az egészséges élet non plus ultrája. A többiről nem is beszélve. Rá kellett jönnünk, hogy az ember működése sokkal bonyolultabb annál, mint gondolnánk, és hogy nincs minden probléma megoldására egyenes út. A magam részéről én még messze vagyok az utam végétől, de rakosgatom össze a puzzle darabjait. Remélem előbb utóbb teljes lesz a kép.
    Előre is nagyon köszönöm, hogy az 5 év alatt felmerült problémákra megpróbálsz választ keresni. Biztosan sok hasznos információval leszünk gazdagabbak.

    VálaszTörlés
  8. 197. Vöröscic,
    köszi a tippeket! Ki fogom próbálni ezeket. Először csak kis adagot veszek, mert a száraztáppal eddig nem nagyon voltak jó viszonyban. A cicukák eddig még főleg bentiek, bár van kertünk, de csak felügyelet mellett engedtük ki őket időnként egy-két órára, amikor mi is kint voltunk. Sajnos az utca elég forgalmas, és nem fogom tudni megakadályozni, hogy kimenjenek az útra, mert a keritésen mindenhol kiférnek. Új, macskbiztos kerítésre meg nincs pénzünk. Úgyhogy egyelőre jobbára bent vannak tartva. De az biztos, hogy nem lesznek teljesen benti macskák, mert egyrészt mindent megrágnak, másrészt meg két macsek után az almot takarítani mindennap nem a kedvenc elfoglaltságom. :-P

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gábor!

    Mikorra várható az új könyvetek?

    VálaszTörlés
  10. Csatlakozom Joe1973 kollégához. :)
    Én szinte a kezdetektől követem a blogot. Szeretteimnek és nekem, a hatásodra teljesen megváltozott az életünk, és ahogy kinéz, ez egy életre fog szólni. Nem lehetek elég hálás, hogy kulcsot kaptam szeretteimhez és magamhoz. Annak ellenére, hogy nem írok ide, minden nap ránézek. :) Szerintem sokan vannak még így.
    Az pedig, hogy vannak olyanok akik "finom hangolni" szeretnék a paleót, az ne legyen baj. Te is ezt fogod tenni az új könyveddel, amit várok már. :) Persze a gyerekkori mágikus gondolkodásból felnőttkorra is akad, és legyünk őszinték, legtöbbünk nem képes tudományos kutatásra... és hát a "Szendi féle" paleo is ilyen volt. Szembe ment minden konvencióval, de kiállta a próbát. :) Előbb-utóbb úgy is kiderül, hogy az új próféták elméletei mennyire erős lábakon állnak.

    Norbis téma: Emlékszem, amikor még Norbi paleó találkozón volt (én nem voltam jelen). Én azt akkor is gyanakodva fogadtam. Őszintén szólva engem irritált a "Norbi jelenség". A tapossuk a zsírt, meg update-s élelmiszernek csúfolt anyagok. Utána jött tőle a gluténnel nincs semmi baj cikke. Valami olyasmi volt az utolsó sora, hogy "sajnálom barátaim, de el kellett mondanom az igazságot". Ez meg egyenesen felháborított. És persze első pillanatra én is felszisszentem a szövetségre. De csak elsőre. Mert amint kicsit gondolkodtam rajta, egyből megértettem, hogy ezzel lehet hathatósan, ugrásszerűen terjeszteni a paleót. Ezt megérteni meg stratégiai gondolkodás kell. Az meg keveseknek van. Ezért nem csodálkozom, hogy sokan a felháborodtak. De hát majd lenyugszanak. :) Erre írtam korábban, hogy a felháborodottak azt hiszik, hogy a farkas betette a lábát a malachoz, közben a vagány kismalac a zsákba csalogatta a farkast. :) (Vagy valami ilyesmit.) Én, ahogy gondolom sokan mások is, meg szoktam venni a magazint, ami szintén kihathat a blogra.
    Végül az elitista paleósokról. Engem is, és a környezetemben paleót folytatokat is, finoman szólva csodabogaraknak tartanak. Finoman szólva. Arra gyorsan rájött mindenki, hogy nem lehet mindenkit megmenteni. (Annak lehet adni, aki a kezét nyújtja.) És a bennünket gúnyoló többség ellen minimum pszihológiai önvédelmet kell alkalmazni. (Beszéljenek csak, én egészség tudatosan élek, nekem van igazam...) És persze nem tetszik, hogy a paleót kiforgatva látom viszont. Persze ez nem jelenti részemről (és remélem a többi őspaleóstól/elitistától sem), hogy ne terjedjen el, sőt.
    A képességeim viszont szerények, így érdemben hozzászólni nem tudok, így nem is szoktam. A korábbi elméletek, nálam több éve napi gyakorlatok, és ahogy látom másoknál is.
    Nekem elsősorban erősporttal kapcsolatos tapasztalataim vannak, amiket saját magamon tapasztaltam meg, az meg itt nem sokakat érdekelt. :)
    Egy szó, mint száz: jól érzem magam, erős vagyok. :)
    Gábor, kitartás a hivatásodhoz!

    VálaszTörlés
  11. Gábor! Egyetértek az előbbiekkel.
    Végig itt voltam és gondolom még sokan mások is. Mindig figyelem a cikkeket és a hozzászólásokat is, csak akkor szólok, ha úgy gondolom, hogy hozzá tudok tenni a témához. Mostanában eléggé speciális témák merülnek föl, aminek nagy része nem érint, de ha valami használhatót találok azt be szoktam építeni magunknak. Az alapok megvannak, Neked köszönhetően, most a személyre szabás történik, és még sokáig fog is. Tényleg köszönet ezért a nyílt fórumért!

    VálaszTörlés
  12. Kedves Szendi Gábor.
    Mi a véleménye,a METIONIN aminósavporról(ugyanis nehezen tudom a zsírt meg emészteni) és a GABA
    porról,ami természetes nyugtató,és az avászavart csökkentené.Érdemes-e, apaleolit táplálkozásba
    illeszteni,a vitaminokkal együtt? Köszönöm válaszát. Mari

    VálaszTörlés
  13. Kedves Blogosok,
    köszönöm válaszaitokat, örülök, hogy hasonlókat gondolunk. Mostani posztomat inkább helyzetjelentésnek és hallgatásom magyarázatának szántam, nem annyira panaszkodásnak. Azt azonban sajnálom, hogy a mozgalom korábbi egységét szétbomlasztották emberek, ki anyagi érdekekből, ki meg narcizmusból, s ennek legfőképpen azok isszák meg a levét, akik bedőlnek az új divatoknak.

    VálaszTörlés
  14. 14. Mari

    Az aminosav orvoslásba még csak most kezdek beleszagolni, de szerintem is ígéretes terület. Hogy a methionin mennyire fog segíteni a zsíremésztésben,m nem tudom, ki kell próbálni. A GABA-ról csak olvastam, hogy jó, ezt is érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
  15. 11 Ősasszony
    Szerintem október végefele fog megjelenni.

    Ha van olyan téma, amire választ vártok, írjátok meg nekem itt a blogban, és ha tudom, beleveszem a könyvbe.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gábor! Szeretnék kérdezni valamit, ami már rég óta foglalkoztat.

    A gesztenyeliszt miért lehet paleo, ha magas a CH tartalma? Ugyan ez a kérdésem lenne a nyílgyökér liszttel kapcsolatban is. Jól gondolom, hogy összetett szénhidrátból állnak, nem egyszerűből, ezért csak lassan emelik meg a vércukor szintet, nem vált ki nagy inzulin-választ, ami így elfogadható a paleoban?

    Muffint sütök magamnak, édeset reggelire, sósat vacsira. Előbbit meg tudom oldani kókuszliszttel, de a sósnál ez annyira nem vált be, hiába fűszerezem is akár. Ehhez kb 2 dkg nyílgyökér lisztet szoktam használni, de nem tudom, ha rendszeresen eszem, nem teszek-e rosszat.

    Köszönöm szépen a segítséget előre is!
    Júlia

    VálaszTörlés
  17. 17 Gábor
    Ha szabad így bekiabálni... :)
    - Nagyon izgalmas téma volt a jód, aminek nem lett egyértelmű megoldása.
    - Az előzőhöz is kapcsolódó pajzsmirigy kérdések, esetleg az alacsony CH bevitel hatása a hormonszintre
    - Gondolom sokakat érint a fiziológiai IR.
    - Vérzsír emelkedés, vagy rossz lipid arányok.
    - Ketogén diéta buktatók
    - Kortizol kérdés, kapcsolat a szénhidrát bevitellel (és ketogénnal)
    - AIP protokol
    (Persze tudom, hogy ezek egy része tárgyalva volt már a magazinban, hírlevelekben...)

    Kicsit más. Próbáltam itthon venni káliumot, de a patikákból elhajtottak, és úgy néztek rám, mint egy gyilkosra, pedig azt mondtam, h a csirkéknek kell... :))))) Így külföldről rendeltem NOW kálium-kloridot. (Csak Tejfalussy meg ne tudja.) Amióta rendszeresen eszem (pl. levesben) kevésbé vagy egyáltalán nem görcsöl a lábam. Az extra dózisú Mg önmagában nem elég..
    S. Péter

    VálaszTörlés
  18. 19. Névtelen / S.Péter
    A Panangin az nem jó káliumnak?

    VálaszTörlés
  19. 20. Cirmos
    A Forte változatra írják: 316 mg kálium-aszpartát (332.6 mg kálium-aszpartát-hemihidrát formájában, ebből 72,4 mg a kálium ion)
    Kérdés, hogy hány db-ot kell bevenni, hogy napi +2g káliumot bevigyek? 27-et. :))))
    Azért köszönöm, kedves vagy.
    S. Péter

    VálaszTörlés
  20. S.Péter :):):)
    Azért nekem anno elmulasztotta a lábgörcsöt (amit a mg nem). Persze gondolhattam volna, h. szúnyognyi adag van benne. :)

    VálaszTörlés
  21. A banán meg a pardicsom nem jó? Azokban sok a Kálium.

    VálaszTörlés
  22. Kedves Bence!

    Nem tervezel egy saját multit, amiben minden a megfelelő arányban és formában van? Szerintem sokan vennénk!

    VálaszTörlés
  23. 19 Péter

    Köszi az ötleteket, ezek egy része már be volt trvezve.
    Az AIP protokollba nem hiszem, hogy belevágok, mert eléggé keveset tudunk erről a problémakörröl, szerintem sok a feltevés és hiedelem.
    Elvileg létezik egy 600 mg-os káliumklorid tableta, de országos hiánycikk. Én kalium citrátot rendeltem, ha rákeresel, van egy 400 mg-os változat, valami cseh gyártmány, de itthon islehet kapni. A citrát ugyebár azért is jó, mert kivédi a vesekövet.

    VálaszTörlés
  24. 23 Ősasszony

    A banán is jó, de van, aki nem szeretne többet is megenni naponta, mert sok benne a szénhidrát.

    VálaszTörlés
  25. 25. Gábor

    A Mgcitrát is kivédi a vesekövet?

    VálaszTörlés
  26. A Tökéletes Egészség Diéta szerint -298. old.-sok Kálium van még az édesburgonyában, taróban (ilyet még sosem ettem), céklában, sárgarépában, csokiban, avokádóban, diófélékben, leveles zöldségekben és az algában (ezt sem ettem még.).

    VálaszTörlés
  27. 27 Ősasszony

    Persze, az Mgcitrát is jó. A felsorolt növények egy részében (pl. cékla, diófélék) és a csokiban sok az oxalát és a mogyorófélékben és csokiban sok a fitinsav is. Szóval önmagában, hogy valamiben sok van, az nem garancia arra, hogy fel is szívódik. A kálium pl. pont ara jó, hogy az oxaláttal oldható vegyületet alkot és megakadályozza a Ca-oxalát képződését. (Részlet a készülőkönyvünkből. :-) )

    VálaszTörlés
  28. Pár napja írt fel (újból) a háziorvosom 600 mg-os Kaldyum kapszulát (káliumklorid) nem tűnik hiánycikknek, volt a gyógyszertárban (Zircen). Két naponta szedek 1-et.

    VálaszTörlés
  29. ez az:https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/kaldyum_600_mg_retard_kemeny_kapszula/5110

    VálaszTörlés
  30. 31. Tara

    Igen, de ez vényköteles, azért nem hiánycikk. Létezik egy nem vényköteles, az hiánycikk.

    VálaszTörlés
  31. Kedves Gábor, a 18-as hozzászólást legyen kedves átfutni, nagyon köszönöm előre is! :)

    VálaszTörlés
  32. 18 Júlia

    Ez a két liszt, meg egy-két másik mindig is necces volt a paleóban. ritkán javasoljuk használni őket. De persze, keverve más lisztekkel, csökken az összesített glikémiás index, de ezeknek valóban magasabb.

    VálaszTörlés
  33. Nagyon köszönöm a választ! Akkor jól gondoltam, ha például lenmagliszttel, tökmagliszttel keverem, esetleg még rostot is adok a sütikbe, akkor nem annyira vészesek. Azoknál mindenképp egészségesebben étkezem így is, akik péksütiket esznek reggelire, és ez biztató :)

    VálaszTörlés
  34. 25. Szengab
    Van még pár érdekes téma, amit még be lehetne emelni... :)
    - fitátok
    - a nagyüzemi húsokban lévő zsírok magas omega 6 tartalma, mennyire káros, ha már a növényi olajokra kígyót-békát kiáltunk. :)
    - lehet, hogy a kálium is bekerülhetne, amennyire nélkülözhetetlen, annyira nehéz beszerezni :)
    - amit Bence feszeget:
    1. a színhúsok vs. belsőségek (sokkal magasabb vitamin tartalom a belsőségek javára)
    2. színhúsok vs. kollagén fehérjék (bőr, ízületek, csont és egyéb) a káros IGF-1 stb. emelkedés (lásd mostani hírlevél. Ami még mindig nem tiszta a számomra, hogy a NagyIsti szerint ez akkor probléma, ha ez mellett magas az inzulin is. Korábban Bence mondott olyat is, aki sportol, annál ez nem probléma, mert az izmok megkötik az IGF1-et. Szóval jó lenne ebbe is tisztán látni. :)
    Bocsi.
    S. Péter

    VálaszTörlés
  35. Annyit beszéltek a káliumról, nekem a legutóbbi vérképemben a határérték tetejéhez közelített az érték. Kezdtem aggódni is, hogy baj lesz. (Talán a béta blokkolótól is lehet, amit szedek)

    Akkor ne aggódjak annyira, nem vészes?

    VálaszTörlés
  36. Helló!

    Valakinek van ötlete/tapasztalata, ha gyorsan kéne megtanulni egy csomó dolgot, mi segít? Vmi tápl. kieg. , ilyesmi. Tanulok rendesen, de rengeteg az anyag és már csak pár napom van.

    VálaszTörlés
  37. Névtelennek: nekem a határérték alatt volt a káliumszintem, ezért írta fel az orvos a Kaldyumot. Béta blokkolót (Nebivolol) és Rawel Sr vízhajtót kell szednem, így rendben van a vérnyomásom, a vízhajtó okozza valószínűleg az alacsony káliumszintet. Magnéziumot is kapok (citrát).

    VálaszTörlés
  38. 37 Péter

    Köszi, ezeket is feljegyeztem. Ezek egy része is tervbe van véve. A kollagénokról azonban Bence tudna írni, tartok tőle, hogy ez kimarad, de majd meglátom, belekontárkodom-e a témába.

    VálaszTörlés
  39. 38
    Ha jó a veséd, akkor kiüríti a felesleget, nem kell izgulni.

    VálaszTörlés
  40. 200 Giuseppe

    Most találkoztam ezzel a cikkel:
    http://perfecthealthdiet.com/2011/03/answer-day-what-causes-high-ldl-on-low-carb-paleo/
    Ebben többek között az áll, hogy esélyes a réz-hiány és ennek orvoslására legalább heti egyszer érdemes borjúmájat enni. Szóba jöhet még cholin hiány vagy jódhiány, esetleg C-vit. hiány.

    VálaszTörlés
  41. 17 szengab

    Köszi a lehetőséget a témafelvetésre! Engem leginkább a szénhidrát megfelelő mennyisége érdekelne. E szerint a cikk szerint

    http://perfecthealthdiet.com/2011/10/jimmy-moore%E2%80%99s-seminar-on-%E2%80%9Csafe-starches%E2%80%9D-my-reply/#comment-33622

    az alacsony CH-bevitelnél az agy és az idegrendszer szippantja fel az összes glükózt, a perifériáknak nem marad, ami azért is baj, mert pl. a nyálkahártyának nagyon kéne. Ezért tapasztal több low-CH-n élő szemszárazságot, székrekedést, T3-hormon csökkenést, reverz T3 növekedést (pajzsmirigyfunkció alulműködést) és béltüneteket. Végső soron az ember a bél nyálkahártyáját is kinyírja, mert CH hiányában nem tud újraépülni. Alacsony CH-bevitelnél a hormonrendszer működése megváltozik, és minden glükóz az agyba kerül, mert az a fontosabb. A zöldségekből szerzett glükóz nem elég, mert a megemésztése majdnemhogy többet felhasznál, mint ami kinyerhető belőle, a gyümölcs pedig félig fruktózzá emésztődik, csak félig glükózzá, márpedig ezekhez a funkciókhoz glükóz kell, a fruktóz nem jó. Jaminet mint tudjuk keményítőtartalmú növényeket ajánl (édesburgonyán kívül csak a nálunk nem kapható taró, stb.-félék felelnének meg a paleo-elveknek, szerinte jó a rizs és a burgonya is). Én személy szerint a fenti tüneteket mind tapasztaltam és a keményítők visszavétele sokat javított rajtam. Érdekelne ez a téma más kutatók szemüvegén keresztül is (főleg a CH fontossága a nyálkahártyához, mert ez nekem teljesen új volt), illetve ha valóban magasabb CH-bevitel szükséges a zöldségekkel bevihetőnél, milyen megfelelő (nálunk is beszerezhető) források lehetnek még.

    Ezen kívül engem is érdekelne még az LDL és a vércukor téma. Köszönjük a munkádat!

    VálaszTörlés
  42. 19 S.Péter
    Itt lehet rendelni káliumot, most akciós is:

    http://www.elanvital.hu/gg-termekek/gg-asvanyi-anyagok/kalium-potassium-500mg-100-kapszula-gg

    VálaszTörlés
  43. 45 köbüki

    A kálium glukonátban 40:200 arányú a kálium és a glukonát, azaz ha a kapszulában valóban 500 mg kálium volna, akkor a tabletta kb. 2.5 grammos lenne, ami valószínűtlen, azaz az 500 mg-os tablettában lehet kb. 80 mg kálium.Ez elég kevés, ahhoz képest, hogy az oldalon is 3.5 gramm káliumot tartanak napi szükségletnek.

    VálaszTörlés
  44. 44. Köbüki

    Köszi, ez engem is érdekel, szeretnék a ketogén problémáiról írni, abba fér ez bele.

    VálaszTörlés
  45. 44. Köbüki
    Én minden leírt tünetet szintén produkáltam, amikor édesburgonya (batáta) nélküli paleon voltam. Éjszaka álmomból felébresztett a szemem totál kiszáradása. Rizs, burgonya engem annyira hízlal, hogy ezek nem jöttek szóba. A felkarikázott és kisütött batáta lett az új "kenyerem", miután maglisztes dolgokat sem eszem már. A batáták nem egyformák, az óriási USA-ból származó ehetetlen, a MOM Biopiaci és az Ásotthalmi magyar jó, az egyiptomit még nem vettem.

    VálaszTörlés
  46. 48 kutyus Rozcsika

    Köszönöm, hogy írtál hozzá, én is híztam vagy 4 kg-t a rizstől és burgitól, pedig nem is rendszeresen ettem, és tényleg keveset, viszont minden nap batátát enni nekem szintén extrémnek tűnik. Próbálkozom még zöldborsóval (migrénem van tőle, bár már egy nagyobb burgonyától is), vörös lencsével, bár hüvelyesek, kölessel, hajdinával, csak hogy ne mindig ugyanazt egyem keményítőnek.
    A hízás mondjuk a gyakoribb evéstől is lehet, amit a vércukor miatt csináltam, de úgy tűnik, sikerült vele rendezni. Szóval most jobban működöm, de visszaszedtem mindent, ami a(z extrém) low-carbbal lement.
    Nekem nem tűnt fel az ízkülönbség a batátáknál, a Tescóban gyakran csak az óriás verziót kapni, sokszor vettem már olyat.
    A T3 rezisztenciád javult egyébként a keményítők után? Én még nem mérettem vissza.

    46 szengab
    Köszönöm! Akkor kár volt ráizgulni.

    VálaszTörlés
  47. 47 szengab

    Bocs, ezzel kapcsolatban még annyi, hogy érdekes lenne megnézni, hol a határ a low-carb és a ketogén között, és a kezdőknek mire érdemes figyelni? Mert én pl. azt hittem, hogy szimplán betartom a szabályokat, még low-carbot sem céloztam, csak kizártam a tiltólistás cuccokat, és úgy tűnik, átcsúsztam a ketogénbe,

    VálaszTörlés
  48. Tématippek :
    - a vörös húsokkal kapcsolatos aggodalmak a 2014. végi Neu5Gc kutatási eredmények tükrében
    - a paleo és a vasfelhalmozás: belsőségek, C-vitamin, citrátok, Q10 hatása a vasszintre, a magas vasszinttel kapcsolatos oxidatív stressz probléma
    - a megreformált koleszterinelmélet – hasznos diagnosztikák (LDL-P, ApoB, NMR lipoprofil)
    - a vízoldékony és oldhatatlan élelmi rostok szerepe a kül. emésztőrendszeri megbetegedésekben: IBS, SIBO, vastagbélrák
    - a paleo és a kül. ételallergiák (IgE, IgG stb.) –ahol nemcsak az számít, hogy eszünk-e biz. élelmiszert, hanem az elfogyasztott mennyiség is
    - egyéb hasznos diagnosztikák (pl. HRV…)
    - miért kell mégis figyelni az összkalóriára is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. - a "nem cöliákiás gluténérzékenyég vagy lektinérzékenység ?" téma tovább bontása - diagnosztikáik

      Törlés
    2. Persze nem a már megírt cikkekre gondolok, hanem ezek tovább pontosítására...

      Törlés
  49. Én már egyszer elhatároztam, hogy - az indító poszt hangneme alapján eleve - lakatot teszek a számra, és nem szólok ehhez hozzá, de most, hogy Rozcsika is megszólalt, mégis egy megjegyzés.

    A témák, amiket S. Péter most - nagyon helyesen - felvetett, és reagáltál rájuk, Gábor, már évek óta felvetették itt sokan (szerinted ez "teljes közöny", illetve, hogy "üzenőfalnak használtuk" a blogot), de Te vagy azzal utasítottad el, hogy nem érdekel a téma (pl jód, pajzsmirigy), esetleg csak felkapott divat témákról van szó (kortizol és egyéb hormonokra fókusz), vagy nincs időd a könyved írása miatt. Ezt mi akceptáltuk, hiszen senkit sem lehet/kell arra kényszeríteni, hogy foglalkozzon őt nem érdeklő témákkal, vagy ha nincs ideje rájuk.
    Már több mint egy éve elkezdtük többen feszegetni, hogy a low carb paleo mellett milyen tünetek jöttek elő, nem egyedi esetként, hanem többeknél (inzulinrezisztenciára utaló tünetek, magas éhomi vércukor, pajzsmirigy tünetek stb). Én úgy látom, a low carbbal kapcsolatos nézeteid nem változtak azóta. Ami negatív tüneteket Köbüki és Rozcsika most felvetett ch-hiány kapcsán, az nem annyira a ketogén diétára jellemző (ki tudja, miért, talán a szervezet átáll ilyenkor zsíranyagcserére, ehhez nem nagyon értek), hanem a nem ketogén, de nagyon alacsony szénhidrát tartalmú étrendre. Szerintem itt csak nagyon kevesen ketogéneztek, és épp azoknak, akik viszont igen (pl Zsóka) egyetlen ilyen tünete nem jött elő. Én sem vagyok egyelőre meggyőződve a ketogén hosszú távú előnyeiről, legfeljebb bizonyos állapotokban vagy egyes emberek esetében, de abban is biztos vagyok, hogy a fent említett tünetek esetében nem a ketogénban, hanem a VLC-ben (nagyon alacsony ch-tartalmú paleo) kell keresni a választ. A nemzetközi paleo irodalom már régóta foglalkozik ezzel a kérdéssel, csak ki kell nyitni a szemünket.

    Végül pedig egy megjegyzés: ez a hirtelen népi konzultáció most valóban arra irányul, hogy mit vegyél még bele az októberben megjelenő könyvedbe? Egy ilyennek a kéziratát kb július végén kellene leadni? Most komoly, hogy egy hónap alatt majd beleásod magad a javasolt, téged eddig nem érdeklő témákba, és a megjelenő könyvben már mindez helyet fog kapni?
    Bocs, ha gúnyosnak véli valaki a hozzászólásomat, nem az volt a célja, csak kicsit elkésett már ez a dolog. Akkor kellett volna, amikor felvetődtek ezek a gondok, emlékszem, Rozcsika itt könyörgött, hogy foglalkozzál érdemben ezekkel a témákkal.

    VálaszTörlés
  50. Kedves Gábor!

    A megfelelő szénhidrátmennyiség témája engem is érdekelne, én is nagyon könnyen eltérek az ideálistól. Ha túl kevés, akkor megfekszi a gyomromat a tömény fehérje és zsír (még akkor is, ha rostokat is eszem), plusz jön a szénhidrátéhség meg az ingerültség, ha túl sok, akkor meg az étkezés utáni kajakómával és a pluszkilókkal küzdhetek.
    A másik érdekes téma, amiről bármikor szívesen olvasok, az a stresszcsökkentés, akár pszichológiai, akár kémiai-biológiai megközelítésből.

    Ezen kívül szeretném megkérdezni a véleményedet a Vitaking Multi Paleo Profi vitamincsomagról. Nem tudom, volt-e róla szó a blogon, mert csak a héten kezdtem el olvasni hosszú kihagyás után. A csomagban engem a folsav aggaszt egy kicsit, meg a B-vitaminok kicsit kevésnek tűnnek.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  51. Köszönöm mindenkinek az ötleteket, részben lefedik a tervemet.

    VálaszTörlés
  52. 52. MW

    Nehéz felmérni, hogy három hangosan kiabáló ember mennyire képvisel általános problémát. Amikre válaszoltam annak idején, mivel nem illett bele az önképetekbe, le lett söpörve az asztalról. A válaszaitok lényege az volt, hogy "olyan választ várunk, ami szerint nem velünk, hanem a szendi-féle paleóval van a baj". Annak idején megírtam azt is, hogy arra nemlehet mit mondani, ha egy ember mindössze annyit mond el magáról, hogy szerinte most több az éhomi cukra, mint régen. Nem látom, mit eszik, nem látom hogy él. Egyik panaszosról épp a múltkor derült ki, hogy időközben hízott. Az, hogy valaki "paleón" van, nem mond el semmit a táplálkozása és életmódja szerkezetéről.
    Az talán mégsem róható fel nekem, hogy ezer dolgom mellett nem tudok hirtelen néhány ember kedvéért könyvet írni. A könyveket kiadói terv alapján írják, s nekem mostanra ütemezték be az új lehetőséget.
    Az, hogy nekem mennyi idő kell egy könyv megírására, az maradjon az én dolgom. Eddig még minden könyvemet max. másfél hónap alatt írtam, de a legtöbbet 1 hónap alatt.
    A posztom célja nem a népi konzultáció volt, ez csak egy hirtelen jött ötlet volt, hogy beleírtam. Elég hosszú listám van arról, mi mindenről lehetne írni, de kíváncsi voltam, mennyire fedi ez le az igényeket, ill. nincs-e olyasmi, amire nem gondoltam, de belefér.

    VálaszTörlés
  53. 53 Eszter
    A szénhidrátigényt szerintem nem lehet számszerűsíteni. Mindig is az volt az álláspontom, hogy mindneki olyan arányban táplálkozzon, ahogy a szervezete megkívánja. Elvégre a 239 ismert természeti nép 239 féle arányt és étrendet jelent, bármelyik paleo.
    A stresszcsökkentésről, ha nem is közvetlenül ilyen címszóval, de írtam már könyveket. az utóbbi három könyvem tulajdonképpen arról szól, hogyan változtassuk meg az életünket.
    A Paleo multiban engem is zavar a folsav, de a Vitaminkirálynál azt mondták, és ebben van igazság, hogy nem lehet napra készen követni az új felismeréseket. Ha megnézeted a vérképedet, és a homocisztein alacsony, akkor valószínűleg jól hasznosítod a folsavat is. Ha emelkedett, akkor át kell térj más vitaminra.

    VálaszTörlés
  54. 52 MW 55 szengab

    Ha én vagyok az egyik panaszos, hadd tiltakozzam a címke ellen: én mindig tényként írtam meg a tapasztalataimat, nem panaszként, nem is annak szántam, hanem egyszerű tájékoztatásnak annak, akit érdekel, és a legtöbbször azt is hozzátéve, hogy a jelenségnek sokféle oka lehet, elhasznált negyvenes vagyok. Nem hibáztattam senkit, hiszen nekem így is nagyon sokat segített a paleo, sőt hálás vagyok az itt és a könyveidben is megjelent tudásért, és nem is gondolom, hogy más dolga lenne az egyéni dolgaimmal foglalkozni, ezt soha nem is kértem senkitől. A tüneteimre sem vártam mástól megoldást, magam utánanéztem, és csak azért írtam itt erről, hátha másnak hasznára válik. Igyekeztem hasznos linkeket csatolni, ha valaki hasonló dolgokkal szembesült volna.
    Pontosításként: a VLC alatt (ez kb másfél év volt) végig tartottam a súlyomat, a keményítők visszavétele után híztam, amiből én azt a következtetést vonom le, hogy nem a helytelenül követett VLC-től híztam. A hízásomra sem várok senkitől megoldást saját magamon kívül.
    Még annyit hadd tegyek hozzá, hogy az olvasott cikkekből, blogokból stb. nekem az a benyomásom, az általam (nem panaszként, hanem tényközlésként) felvetett jelenség mintha inkább a nőket érintené, talán a bonyolultabb hormonrendszerük miatt. A férfiaknak inkább jót tesz a VLC, sok nőnek talán nem annyira.

    VálaszTörlés
  55. 57 Köbüki

    Én nem gondoltam Rád panaszosként. :-) Volt egy számonkérő csoport, MW is tagja, akik úgy tekintettek a paleóra, mint egy termékre, rám meg, mint az előállítójára és terjesztőjére, aki felel az áru minőségéért.
    Ha időm engedi, foglalkozom a tágabb értelemben vett paleóval, de én szélesebb alapokon gondolkodom, és nem megrendelésre gondolkodom. Arról nem tehetek, hogy az önjelölt próféták jöttek, szétzilálták a mozgalmat szekták alapításával, majd - nekem úgy tűnik - leléptek, kifulladtak. A paleo ketogén FB csoportban az utolsó bejegyzés január, a ketopaleo május vége, a ketogén paleolit baráti kör-be nem látok bele, de lehet, hogy hasonló a helyzet, mindenesetre a Zöldház oldalon tavaly évvéginek tűnik az utolsó cikk. A paleóhoz érdemben senki nem tett hozzá, legalábbis én úgy látom, csak jól összezavartak embereket a "biztonságos keményítőkkel", a "mellékvese kifáradással", a ketogén dicsőítésével.

    VálaszTörlés
  56. szengab:
    Nem igaz, hogy bárki is számon kért volna bármit, hiába sérelmezed ezt századszorra is. Kérdések voltak, problémák, és nem odavetve, hanem konkrétan részletezve az étkezést éveken át, figyelembe véve a változtatásokat, az étrendkiegészítők variálását stb. Próbálkozások voltak és vannak, csak téged valamiért pont mostantól kezdtek érdekelni. Azelőtt mindig a kérdező hibája, túlreagálása stb. volt.
    Ugyanazok a kérdések, problémák merültek fel akkor is a "pár hangosan kiabáló" részéről. Most amúgy mennyivel van több kiabáló? Páran beírtak ide egy sor témát, most már fontos lett, az ő kedvükért érdemes egy könyvet írni? :-)
    Attól, hogy éppen nem születik új bejegyzés X oldalon vagy csoportokban, még folyamatos a beszélgetés, a gondolkodás a kommentekben.
    Volt, hogy te sem írtál ide érdemben semmit, esetleg a tények-tevhitekre is csak lefordítottál egy-egy cikket, vagy valaki lefordította. És mindezt éveken át.
    Ezzel ellentétben a külföldi oldalakon azóta is, a tapasztalatok fényében, aktuálisan folyamatosan megy a gondolkodás, hogy mit kellene esetleg változtatni, mik lehetnek a hibák, mire figyeljünk oda jobban. És ami a legfontosabb, alaposan utánajárnak és nem intézik el pl. a ketogént is annyival, hogy ásványianyag-hiányhoz vezet, mert nem esznek elég zöldséget. Ez a cikked is sok sebből vérzett, erre akkor is többen rámutattunk, most nem ismételném. Illetve meg akartuk beszélni, de te csak odadobtad a cikked a magazinba is, és mikor a papleo-keto csoportban kérdeztük, hogy ez vagy az hogy van, mi alapján állítod, hogy van ez a logikai bukfenc, fogtad magad és szó nélkül leléptél. Persze akkor is és azóta is állandóan arra hivatkozva, hogy méltánytalanul támadnak és meg akarnak lincselni. :-D Szóval komolytalan az egész.

    Külföldön nem állt le egy idő után az egész annyival, hogy itt van x db, paleónak kikiáltott élelmi anyag, egyétek olyan arányban, amiben akarjátok, meg ahogy csak lehet, agyaljatok, gyártsatok a nyugati tápra megszólalásig hasonlító pótlékokat, nassoljatok, mert úgy lesz élhető a paleó. Egy biztos, ez a paleó junk food irányzat tényleg hiányzik külföldön, és idővel csak egyre jobban elvetik! És mégiscsak onnan indult el az egész... :-) Eleve egyre nő az igény az organikus, adalékmentes élelmiszerekre, a valódi, fenntartható gazdálkodással termelt bio-alapanyokra.
    Tehát ezzel szembemenni, de akár csak figyelmen kívül hagyni is már eleve nagy butaság.
    A magyarok meg egész egyszerűen megszívják azzal, hogy nem tudnak nyelveket, és ha az itteni "paleó guru" lemarad, vagy félreviszi a paleót, akkor ő is azt csinálják. Ezért iszonyú nagy felelősséggel jár minden megnyilvánulásod, bár szerintem ezzel te is tisztában vagy.

    VálaszTörlés
  57. 58 szengab
    Én nem vagyok "tagja" semmilyen csoportnak :) Független gondolkodónak tartom magam,semmit sem veszek készpénznek, meghallgatom a komolynak tűnő véleményeket, és saját magam szintetizálom, amit összeszedtem.
    Ez az egész nem a személyed ellen irányul, és nincs semmilyen lincshangulat (az én oldalamról ez nem érzelmi és nem személyes, hanem logikus reakció), csak jó páran úgy látjuk, hogy a paleo itthon rossz irányba mozdult el, a paleo műkaják irányába, pedig mehetett volna a természetes élelmiszerek irányába is (ahogy smirgli megfogalmazta, és ami a paleo vagy evolúciós szemlélet mindehol másutt a világban), és állhattál volna ennek az élére is. Ezt sajnálom, nincs ebben semmi személyes, de fordítva is igaz: az irántad érzett lojalitásom nem terjedhet odáig, hogy ezt szó nélkül elnézzem. Én nem is igazán akarok ebbe a továbbiakban itt belemenni, csak mivel a bejegyzés címe Paleo véleménycsere volt, hát gondoltam, leírom a véleményemet, hogy ne legyen annyira egyoldalú az eszmecsere. (Én amúgy nem várom Tőled a problémáim megoldását, egyáltalán).

    VálaszTörlés
  58. Én továbbra is ott akadtam el, mint egy régi megafon, hogy ha megtiltjuk a tejterméket, autoimmunbetegeknek a sajtot is és az illető nem akar vagy nem mer naponta tengeri halak húsát, tengeri algákat enni, akkor egy masszív jódhiányt szed össze magának az évek alatt. Merthogy a szarvasmarhatartásban nagyon erősen adagolják a jódot, szelént, különben az állatok nem szaporodnak és ez súlyos gazdasági hátránnyal járna (természetesen senki sem az emberek egészségét akarja védeni a jóddal, csak az a fontos, hogy a marhák tudjanak sok tejet adni és borjakat elleni, sima gazdasági megfontolás.) Tudjuk, hogy a vitaminhiányt, bármilyen szükséges anyag hiányát, semmi mással nem lehet pótolni, csak annak a valaminek a pótlásával, jelen esetben a jódhiányt jóddal. Tehát a tejnek "emberi táplálékra nem alkalmas" megbélyegzése után az azt tiltó eszme felelőssége a jódhiánynak a megoldásán elmélkedni. Továbbra is az a véleményem, hogy Gábor ezen a ponton hagyta abba a munkát, tehát innen kell felvenni az elejtett fonalat. A jód pótlása különben olyan pompás érzés, mint amikor a paleora áttért az ember a nyugati táplálkozásról. A jód az egyetlen anyag, ami segítségével le lehet jönni a kávéról, ami egy mesterség felpörgető szer.

    Ezen kívül azt látom problémának, hogy Gábor olyan szinten elismert lett, hogy amit csak kimond a száján az csakis a színtiszta igazság lehet, na és ez már akadálya a hangosan gondolkozásnak, pl. egy blogon, mert aki agyal valamin, az tévedhet is. És Gábor nem tévedhet. Tehát vele elég nehéz beszélgetni bizonytalan, nagyon új dolgokról.

    Az az érdekes viszont, hogy amit ezen a blogon nem lehet felvetni, pl. azt, hogy a tojás rossz is lehet, az sokszor megjelenik a Paleomagazinban, vagy előadás formájában hallható a Paleofesztiválon, pl. a mega jód Bartha Ákostól, tehát van ahol lehet beszélni, és van aki beszélhet és van aki nem. Én nem szeretek valakinek az idegeire menni, Gábort tisztelem és szeretem annyira, hogy nem akarom felbosszantani, mert továbbra is hálás vagyok Neki azért, hogy megtanított máshogyan gondolkozni és végülis azért is, hogy mostmár nem szorulok őrá, másokban is bízni tudok és egyedül is meg merek lépni lépéseket. A Paleomagazint nagyon hasznosnak gondolom és a tények-tévhitek.hu-n felhalmozott anyagot, ezért örök hálám. Rengeteg időm elmegy a főzéssel, jó helyen vásárlással, idős szüleim ápolásával, nincs időm blogokban beszélgetni olyan hosszan, mint tettem korábban itt. Ettől nyugodtabb is maradok, ami nem utolsó szempont a pajzsmirigyemnek. A blogon való beszélgetést felváltotta a rengeteg könyvem olvasása és újraolvasása, ahogy ezt egyszer javasolta is itt valaki nekem, hogy kevesebbet beszéljek és többet olvassak. Na ez van most. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosszul írtam, a gramofon tűje szokott megakadni, nem a megafoné, mert az csak egy tölcsér. :-D

      Törlés
  59. sziasztok :)

    én a jód/pajzsmirigy kérdést nem hagynám ki, mint vizsgálódás tárgyát. ha nem, most, akkor később.....mert ahogy anno az volt a divat, hogy nem a zabálástól kövér valaki, hanem hormonzavaros, most kicsikét sok túlsúlyos ember lett hirtelen pajzsmirigybeteg. a jódról meg a Szent Györgyi féle gondolatok miatt.....ő mondjuk csak mint tapasztalati tényt rögzítette a jód hatását. de nem nagyon szokott tévedni.
    általában a túlsúlyosságról többet beszélnék.....mégiscsak a magyarok a legkövérebbek Európában....és a paleotól sem fogyott le mindenki.......tehát beszélni kellene a túlsúlyosság mindenféle hátteréről.....a rossz szokásoktól kezdve, a kényszerbetegségen át, a megszaladási jelenségekig. meg hogy az élet során folyamatosan csökkenteni kellene a bevitt táplálék mennyiségét. amit elfelejtenek tanítani. a túlsúly mindenképpen ártalmas, és sokan küzdenek hiába, vagy rosszul, vagy reménytelenül vele.

    ezen kívül engem pl. érdekelne, hogy a sejt szintű gyulladást mivel lehet csökkenteni.....normál és túlsúlyos embernél......tudom hogy a túlsúlyos fogyjon le, de ha esetleg nem megy neki, akkor semmilyen lehetőség nincs a gyulladásfaktort csökkenteni?

    most volt éves nagy vérvételem, és a reggeli cukor kivételével minden a normális tartományban van....hurráááá....és az is csak éppenhogy magasabb a megengedettnél.

    én általában elolvasom a mindenféle paleós blogokat, meg közösségi oldalt. szerintem ez a legjobb, legszínvonalasabb.....persze vannak viták...még hülye viták is vannak.....az emberek ilyenek...szerintem az információdömpingből nehéz a valódit kiválasztani.....pláne, ha valamelyik nagyon összecseng valami saját teóriával :) de idővel minden a helyére kerül......

    a Norbi ügy szerintem semmilyen veszélyforrást nem jelent. voltam Norbi boltban, lisztek vannak, meg pár sütemény. mammut emblémával. én ezt nem tartom felháborítónak. vevőt nem láttam a boltban....sem a palao előtti időben, sem most :)

    VálaszTörlés
  60. Ildikó, ha már itt vagy, tudsz tippet adni, hogy Angliában hol érdemes on-line kiegészítőket rendelni? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  61. 58 szengab
    Akkor ez túlreagáltam, elnézést. Biztos a hízás mint hívószó vágta ki nálam a biztosítékot :-
    A biztonságos keményítő szerintem érvényes téma, de jogos az idézőjel, én pl. egyenként próbálgatva megállapítottam, hogy a burgonya, barna rizs, zöldbab valóban nem ártalmatlanok, mert ezektől kb már 100-200 gr-tól másnap fáj a fejem. A keményítők viszont a rezisztens keményítőn élő bacik miatt is fontosak lehetnek, erről nem minden paleóba kezdő tud.
    A mellékvese kifáradás sem hülyeség szerintem, bár biztos lenne rá pontosabb megnevezés és ezzel kapcsolatban érdekes a szakaszos böjt témája is, ami szintén divat, de jó tudni, hogy akinek a mellékveséje nincs a csúcsponton, eléggé öngólt lőhet vele (ezzel is főleg a nők szívnak). A kortizol-téma is érvényes kérdés, pl. a reggeli magas vércukor mögött az lehet (nálam pl. az volt), hogy éppen túl alacsony ébredéskor, és ha az ember nem eszik elég hamar, a szervezet nyomja a kortizolt, hogy normál szintre felvigye, aztán meg túllövi. Ez túlterheli a mellékvesét ("kifárad") és a hormonháztartást is megküldi, mert az az előanyag, amiből kortizol lesz, másra is kéne, de arra már nem jut. Mindegy, nem akarok okoskodni, mert nincs annyi tudásom róla, de nem hülyeség ezeket felvetni, csak sajnos úgy tűnik, az embereknek nem nagyon van ideje meg előképzettsége rá, hogy ezeket rendesen körüljárják. Nekem is rengeteg olyan infó jött szembe, amit legalább tömörítve le akartam fordítani és feltenni ide, de egyszerűen nem fért bele.
    A jód kérdés is jogos szerintem, bár a legtöbb nekem meggyőző szakértő egyelőre a 100-300 mcg-os sávot ajánlja, ezért én nem mertem mega-adagoknak nekiugrani, viszont úgy látom, a kelp meg egyéb algák, amikkel eddig próbálkoztam, semmi érezhető hatással nem jártak nálam, most már meg fogok próbálni valami jódtablettát.

    61 Rozcsika

    Én lejöttem a kávéról jód nélkül :) Most cikóriát iszom, időnként lehet kapni a Tescóban 100% cikóriát, ami nincs gabonával keverve.
    Akit még érdekel, kávé-alternatívaként létezik Teechino (kávé-ízű tea) és Dandy Blend, de ezeket még nem próbáltam, külföldről kéne rendelni és mostanában annyiszor megvámoltak, hogy visszafogtam magam a külföldi vásárlásokkal.

    VálaszTörlés
  62. Akit a depresszió érdekel:
    http://undergroundwellness.com/podcasts/333-the-depression-sessions-preview-show/
    Most van egy előadás-sorozat az Underground Wellness-en, csak néhány részletbe hallgattam bele (ez szerencsére nem érint:), de úgy tűnt, nagyon hasznos lehet annak, akinek vannak ilyen gondjai (voltak korábban itt ilyen kérdések).
    Tetszik a szlogenje: Depression is not a Prozac deficiency.

    VálaszTörlés
  63. 63.Köbüki

    legtöbbet az amazon.co.uk-ről rendelem. a D,K, magnesium malate, Q10, stb.stb.......DHEA nincs itt, sőt az Iherbről sem engedik behozni, azt a biovea.com/uk-ről rendelem, és van egy amit sajnos muszáj az Iherbről, mert nincs máshol, de az egy gyógynövény, nem tartozik a "szokásos protokollba". az Iherbbel amúgy is célszerű vigyázni, mert nekem a múltkor egy 30 Ł-os rendelésre 13 Ł vámot fizettetek.úgyhogy csak tizenvalahány Ł-ig lehet vámmentes nagyjából. szóval érdemes kerüllni.......a legegyszerűbb dolgokat, a C , cink, meg az omega 3 pl., azokat simán megveszem offline a Holland &Barretben. én sokat vásárolok ott, tehát kapok kedvezményt, néha féláron vehetek azt-azt, vagy utalványokat küldenek.

    VálaszTörlés
  64. lehet hogy lemaradtam....miért jöttök le a kávéról ? kiderült valami megint, vagy spec. problémátok van vele.?

    VálaszTörlés
  65. elnézést ha néha dupla mássalhangzókat írok ahol nem kellene...... valami van a klaviatúrámmal.

    VálaszTörlés
  66. Gábor, jó olvasmány volt a "Az időről, ami igazából nincs is". Köszi.

    Megtettem, beírtam. Persze gondoljunk bele, mi lenne, ha mindenki, aki olvassa a hírlevelet, ugyancsak beírna. Egy végeláthatatlan köszönöm-kupaccá változna a blog. Ah, semmi sem tökéletes...

    VálaszTörlés
  67. 61 kutyus Rozcsika

    A paleo nem tilt, hanem ajánl és nem ajánl. Tőlem ihat bárki tejet a saját szakállára, de a tejet én kockázatos élelmiszernek tartom. A tojás veszélyeiről is "lehet" beszélni, miért ne? Ha valakinek gondot okoz, én leszek az utolsó, aki kétségbevonja a személyes tapasztalatokat.
    Jód ügyben tartozkodó állásponton vagyok. Leírtam anno a véleményemet, de tiszteletben tartom azt, hogy mások, akik hívei a mega-jód bevitelnek, áttanulmányoztak száz tanulmányt ez ügyben. Nekem erre per pillanat nincs időm, és kockázatosnak is tartom ezt a dolgot, ezt is megírtam. Evolúciós megfontolásokból sem tudok egyetérteni vele, de mivel nem néztem át mindazt, amit mások, ezért nem kritizálom a mega-jód teóriát.
    Hogy a szavam sokat számít egyesek szemében, ennek örülök, de mindig azt mondtam, nekem sem kell hinni. Vagy meggyőző vagyok, vagy nem. Sosem akartam visszaélni azzal, hogy egyesek vakon hisznek nekem. Ezt még nagyobb felelősségnek tekintem. Ha állítok valamit, mindig igyekszem alaposan utánanézni. A munkásságom folyamatos korrekciója saját korábbi nézeteimnek. Senki nem születik teljes fegyverzetben.

    VálaszTörlés
  68. 62 ildikó imre

    A paleomagazinban mér megkezdtem ezt a túlsúly témát, amit folytatok majd a könyvben. A magzati programozottság és a stressz két olyan tényező, ami a túlsúlyt részben magyarázza. A férfi és női menopausát követő időszak egy másik probléma, bár a természeti ember idős korában sem hízik el.
    A gyulladáskérdés nehéz ügy. Egyrészt, amíg nincs mért adat, addig feltételezésekről beszélünk. Másrészt van számos növényi kivonat, ami gátolja az IL-6 vagy a TNF-alfa és más gyulladást provokáló anyagok hatását, de ezek szedése nagyon egyedi megoldás, és a tárgyalásuk parttalan, ráadásul nincs mögöttük klinikai kettős vak próba, csak esetleg a gyártó állítja, és egyedileg ki lehet próbálni. Egy ismerősőm pl. most méreti meg a TNF-alfáját, és ha magas, kipróbálja a szert, és aztán újra méret.
    Amire nincs bevett és tesztelt protokoll, azt nem szabad széles tömegeknek ajánlani.
    A pajzsmirigy kérdés is egyre bonyolultabbnak tűnik, a glutén nem magyarázza a járványszerű alulműködést. De nem nyújtózkodhatunk tovább, mint ameddig a takarónk ér, vagy igaz vagy nem merész feltevéseket veszélyes világgá kürtölni.

    VálaszTörlés
  69. 64 Köbüki

    A mellékvese kifáradásnak én is utána akarok nézni, de úgy látom, ez kicsit olyan, mint pár éve a candida volt, a diffúz tüneteket erre is rá lehet fogni. De majd meglátom, mit mond a szakirodalom.

    VálaszTörlés
  70. 69 joe1973

    Köszi, kedves vagy. De nem arra gondoltam, hogy mindenki, akinek tetszett, az járuljon ide a blogba és dicsérje meg. Én a posztokra gondoltam, hogy vitaindítónak szántam, amikor még írtam, és szinte mindenki átsiklott rajta. Ez nem számonkérés volt, hanem magyarázat, hogy miért nem írok posztokat. Végülis nekem kell követni az igényeket.

    VálaszTörlés
  71. Mellékvese témában Zimonyi doktornőtől:

    http://www.zimonyi.hu/klan/?p=3577

    VálaszTörlés
  72. Válaszok
    1. ezt a 64-hez szántam, csak elbénáztam

      Törlés
  73. 67 ildikó imre
    Köszönöm!
    A kávé okozhat glutén-keresztallergiát és sok embernél emésztési problémákat is. Ki akartam próbálni, javulnak-e az emésztési dolgaim kávé nélkül.

    VálaszTörlés
  74. Sziasztok!
    Kérdésem lenne. Kb 1 éve paleozom, kisebb engedményekkel (talán nem vészes, vaj reggelihez, sajt vacsihoz, és köles köretként). Viszont azt veszem észre, hogy még mindig rettentően éhes vagyok reggeli-ebéd-vacsi között. Reggel 8-kor reggelizem egy saját sütésű muffint (édes, kókuszliszttel, lenmagliszttel, eritrittel, tojással), házi baracklekvárral (természetesen cukormentesen), majd 10-kor már éhes vagyok. Aztán nehezen kibírom 12-ig, akkor ebéd (husi, vagy főzelék), de 2 körül már megint éhes vagyok. Akkor szoktam "saját gyártmányú" sütit enni (hasonló, mint a reggelim), esetleg kókusztejes pudinggal, és akkor este vacsi, utána má kibírom valahogy.

    Mit javasolnátok? Esetleg keverjek valamit a sütikbe, hogy jobban bírjam? Tojásfehérjeport, vagy merre felé keresgéljek?
    Köszönettel veszem a segítségeteket! :)
    Üdv,
    Júlia

    VálaszTörlés
  75. Júlia 77:
    1 reggeli muffintól én is éhes lennék 1 órán belül. Ez nem rendes táplálék. És a ch-tartalma a lekvárral együtt akár rendesen meg is dobhatja az vc- és inzulinszintedet. Szerintem reggelizz rendesen, kiadósan, fehérjével és zsírral, zöldséggel.
    Ezeket a sütiket, pudingokat és tsait meg felejtsd el, nem is laksz tőlük jól, ezért gyakran nyúlsz utánuk és csak még inkább nassolásra késztetnek. A cél az inzulinérzékenység növelése lenne, így viszont ezt nemigen fogod elérni.

    VálaszTörlés
  76. 78. smirgli
    Én mindig édeset reggelizem, el sem tudom képzelni sonkát, tojást reggelire. Vacsira mehet a sós, de reggelire sosem megy. Szerintem ezzel nincs is baj, nem vagyunk egyformák. Nem magával a muffinnal van szerintem a baj, csak talán kellene még bele tennem valamit, hogy tartalmasabb legyen. Egyszer Gábor is nyilatkozta valahol, hogy reggelire mákos muffint eszik, jól rémlik? :)

    VálaszTörlés
  77. A véleményem változatlan, szerintem éppenhogy a muffinnal van a baj. És meg is indokoltam, hogy miért. A magsütiket én nem tartom normális kajának, ahogy írtam is, reggelire semmiképp.
    Még ha csak rossz szokásról is van szó, sokszor bizony megéri rajta változtatni.
    Attól, hogy valami valakinek - látszólag vagy ténylegesen - beválik, az még nem jelenti azt, hogy más is jól jár vele.

    VálaszTörlés
  78. 79. Júlia
    Ha ezt reggelizel, akkor tuti, hogy délután 3-4 felé tudsz csak legközelebb enni, esetleg egy banánnal dél körül a vércukorszintedet felnyomod, de akkor még nem vagy éhes csak esetleg leesett a vércukorszinted:

    Tisztított vajon párolt/sült kelbimbó/sült hagyma/sült gomba, sült édesburgonya karikák, zöldhagyma, apróra vágott füstölt kacsamell/töpörnyű, reszelt nyers répa, zeller, cékla, savanyúkáposzta, tükörtojás/sült máj/sült kolozsvári szalonna és egy pohárban marhacsontból készült alaplé vagy híg cikória kávé üresen.

    VálaszTörlés
  79. Jesszus, mi baj a tojással? Minden nap azt reggelizek. Ne tegyem?

    VálaszTörlés
  80. Júlia
    Szerintem is mellé mentél a muffinos, lekváros reggelivel. Szalonnás tojással,kolbásszal vagy tepertővel simán ellennél 2-3 óráig, de akár tovább is. Én csak annyi ch-t eszem reggel, amennyi a hozzá evett zöldségekbe van. Néha dobok egy kanál főtt rizst vagy édesburit a tojás mellé, amikor keményebb edzésem van reggel, és is lazán elvagyok 3-ig.
    Nagyobb mennyiségű ch-t csak este eszem(az is csak 30-40g), hogy jobban aludjak.
    Nekem ez a rendszer nagyon bevált.

    Az általad említett éhségrohamok megszűntek a paleora (ma már ketogénra) való átállás óta.

    Kriszta, a tojással semmi baj nincs, max az ai-soknak. Nekem addig okozott gondot, amíg hisztamin intoleranciám volt. Szerencsére már a múlté:)

    VálaszTörlés
  81. De ha egyszer nem kívánok sósat reggelire? Ezt egyáltalán nem érzem mellélövésnek, vagy rossz szokásnak. Nem vagyunk egyformák, miért kéne mindenkinek szalonnás tojást enni reggelire? Én mindenképp édeset eszem reggel, mert ezt kívánom. Mást nem. Nagyon ritka, hogy húst egyek reggelire, és nem hiszem, hogy ezzel baj lenne. Amikor jól megebédelek (például egy tojásos, húsos ételt), akkor is éhes vagyok 2 óra múlva.
    A banánt sajnos nem bírom, így ez kiesik, mint lehetőség.

    VálaszTörlés
  82. Pedig itt szerintem senki nem fog megerősíteni abban, hogy ez a megfelelő reggeli, egyáltalán megfelelő paleo kaja.

    Te kérdeztél, mi meg leírtuk a véleményünket. Az már a Te problémád, hogy megfogadod-e vagy kitartasz a paleonak álcázott étrended mellett.

    VálaszTörlés
  83. Júlia

    Én paleo előtt is, paleóban is, mindig sütit reggelizem egy banánnal (OKÉ, olvastam, Te nem szereted). Van egy mákospite receptem, na, abból egy szelet 3-ig 4-ig is kitart nálam. A meggyes kókuszpiskótámmal (egy szeletben van másfél tojás) simán kettő-háromig elvagyok.

    VálaszTörlés
  84. Júlia
    A reggeli kihagyása is jó ötlet. Egy 12-14 órás időszakos böjt javítja az inzulinrezisztenciát, aminek a tipikus tüneteit tapasztalod. Mondjuk, vacsorától délelőttig. Mire reggelizel, már kívánni fogod a rendes ételt. Én most ezt csinálom, és működik, nem vagyok éhes (én, aki korábban nem tudtam elképzelni reggeli nélkül).

    VálaszTörlés
  85. Itt vannak reggeli ötletek, édes is:
    http://empoweredsustenance.com/?s=breakfast

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy olyan receptje, hogy kókuszlisztbe kollagénport kever, lehet, hogy az így laktatóbb. Egyszer megcsináltam, finom.

      Törlés
  86. Köszönöm szépen a hozzászólásokat, segítséget! Körbe fogok nézni a receptek között, a linkelt oldalon is! A meggyes kókuszpiskóta is nagyon finomnak hangzik! Azt hiszem egyébként a kevés tojás lesz a "ludas" - mert én a muffinba csak 2-t szoktam tenni, hát abból egy reggelire ennek hatoda jut kb. Az meg tényleg nem valami sok! Ha többet teszek bele, biztosan laktatóbb is lesz.
    Köszönet a tippekért! :)

    VálaszTörlés
  87. Esetleg még egy ötlet: megpróbálhatod elkészíteni a sütit több zsiradékkal(kókuszzsír) és több tojással.
    Talán hosszabb időre laktatóbb lenne és lassabban szívódna fel...

    VálaszTörlés
  88. 90. Tóth I.
    Igen, ez is jó ötlet! Köszönet! :)

    VálaszTörlés
  89. A piskótám receptje:
    15 nagy tojás szétválasztva, a fehérje 4 evőkanál eritrittel felverve, a sárgája 10 dkg kókuszzsírral és 4 evőkanál eritrittel felverve
    10 dkg kókuszlisztbe egy sütőpor, majd az összeöntött tojásba beleszitálni
    1 üveg lecsöpögtetett meggybefőtt, vagy friss megy
    20x30-as tepsiben alsó lángon (alsó polcon) kb. 1 óra, amíg aranysrga nem lesz a teteje. Érdemes a tepsit sütőpapírral kibélelni

    VálaszTörlés
  90. Kedves Gábor!

    Lassan kezdem azt hinni, hogy direkt nekem írod a hírleveleidet. :) A meggyes cikked nagyon jól jött, nemrég kezdtem el újra heti 3x edzeni (az elmúlt 2 hónapban csak heti 2-re volt időm), és néha nagyon durva izomlázam, meg görcseim vannak, még éjjel is felébredek rá, és hajnali 2-3 körül mehetek ki a nappaliba nyújtani, meg újabb adag magnéziumos italt inni, hogy elmúljanak. Azt hiszem, a néhány napja vett paleo multivitamin is javított valamicskét a helyzeten, meg a maradék Glutaminom és BCAA tablettáim, de ez utóbbi már elfogyott és a Paleomagazinban is olvastam, hogy nem igazán tesz jót, ezért nem akarok újat venni. Okvetlenül kipróbálom a meggyet!
    Az időről szóló cikkeddel kapcsolatosan pedig belinkelek egy videót, amit pont a cikk elolvasása előtt láttam. Egy agykutató professzor rövid előadása, amelyben elmeséli, milyen érzés volt, amikor a bal agyféltekéjét egy stroke miatt nem tudta használni, és csak a jobb működött. Szerintem a hölgy visszaemlékezése nagyon jól szemlélteti azt, amit te is leírtál.
    http://lemon.hu/2015/06/29/igy-elnenk-ha-a-jobb-agyfelteke-venne-at-az-uralmat-felettunk/

    VálaszTörlés
  91. 83. Tóth I.
    Szabad tudni, hogy lett a múlté a hisztamin intoleranciád?

    VálaszTörlés
  92. 84. Júlia
    Azért kell zsírt enni reggelire és "nehezet", mert csak ettől képes kiürülni az epehólyagod tartalma, az epe. Ez azért fontos, mert a májad méregtelenítési munkájának az eredménye az epe, a mérgek nem a májban hanem az epében vannak, tehát a "méregtelenítés" csak akkor fejeződik be ha Te nehezet eszel és az epe elfolyhat a zsírok lebontására a vékonybélbe és távozhat a széklettel. Ha évekig nem üríted az epehólyagod rendesen ki, akkor az nap mint nap beiszaposodik, ha az összetétel csak egy kicsit rosszra változik, akkor összeáll kővé. Hasi ultrahanggal megnézetheted, hogy hogyan áll ez az ügy. Nekem is volt olyan korszakom, amikor minden reggel somlói galuskát reggeliztem, nem igaz, hogy ezt nem lehet abbahagyni. (Mellesleg van is egy 3 cm-es kövem.) A ki nem ürített epehólyag szorít is jobb oldalon. De most nehogy megírd, hogy Neked nem szorít, mert azt csak akkor tudod meg, hogy jobban vagy, ha rendszeresen "királyi reggeliken" vagy és akkor vagy képes megérezni, hogy így jobb. Angliában ez a fajta reggeli a nemzeti reggeli, tehát olyan rossz nem lehet. Az angolok étkezését különben elég jónak tartom, délben egy könnyű szendvics, hogy ne legyen szundikátusi ülés a munkahelyen és nem túl későn a tartalmas otthoni estebéd, ami után nyugodtan lehet emészteni, mert hogy az nagyon fontos, hogy az emésztésben résztvevő szervek háborítatlanul tudjanak emészteni. (Guilia Enders: Bélügyek, Natasha Campbell: GAPS c. könyvek) Nem árt kicsit agymosást végezni, olvasni az emésztés folyamatáról, hogy könnyebben leszokhass a rossz rutinról.

    VálaszTörlés
  93. 92. Gábor, nagyon szépen köszönöm!!! :)

    VálaszTörlés
  94. 95. Rossz rutin? :) Mert nem eszem szalonnát 8 tojással? :) Á, ne vitatkozzunk ezen, felesleges. Aki nem szereti a szalonnát, azzal akkor sem fogod megetetni, ha szuperkaja és szuperegészséges. Gábor receptje mindenképp segítség volt, és ki is fogom próbálni. A szalonna meg jöhet ebédre, vacsira ;)

    VálaszTörlés
  95. Júlia 97:
    Háboroghatsz vég nélkül, csak azt ne hidd, hogy ezzel a meggyes sütikével bármit is elérsz, azon kívül, hogy most "roppant tudományos igénnyel" :-D kaptál egy újabb érdességreceptet.
    Ezzel ugyanis ugyanott leszel, mint eddig, továbbra is folyton éhes leszel - ez ugyanis jól mutatja, hogy inzulinrezisztens vagy, és így aztán hiába is "paleózol" (az idézőjel hangsúlyos).
    Az a kicsivel több tojás semmit nem számít egy felnőtt embernél, nem beszélve az itt ismertetett, az epére és emésztésre nézve káros következményekről. A szervezetünk így működik, még akkor is, ha neked nem tetszik és nem akarsz róla tudomást venni. :-)

    VálaszTörlés
  96. 97. Júlia
    Gábor sütijéből én ma már csak a friss meggyet enném meg, kb. 8-10 db-ot maximum.

    VálaszTörlés
  97. Na, hogy akkor részemről lezárjam ezt a "vitát", ami igazából szerintem felesleges, egyáltalán nem vitaindítónak szántam a kérdésemet, és igazából az ízléseken vitatkozni elég nagy butaság.

    1. Nem vagyunk egyformák. Ami valakinek reggelire megy, az másnak nem. Akár egészséges, akár nem. És ez nem baj, és nem kell a földbe döngölni mindjárt, ha nem egyezik a Ti ízlésetekkel az enyém, miénk.

    2. A kókuszliszt + lenmagliszt keveréke (pl ha csak ezt a kettőt veszem) plusz 10 dkg kókuszzsír, tojás nem értem, miért lenne "álca paleo". Azért, mert mást esztek (nyilván én is eszem mást is, félreértés ne essék, nem ezt a muffint eszem reggel-délben-este!!!!!!!), még teljesen paleo, és egészséges (zsírban gazdag!). Éppen ettől szép a paleo, hogy változatos, nemde? Aki akar, egyen húsz hússal, zöldséggel, reggel-este-délben. Én nem így teszek, és örülök is neki, mert finomakat eszem, anélkül, hogy cukorral, búzával, stb. tömném a bendőm. Ebédre nagyon finom lehet az a 8 tojásos rántotta, szalonnával, stb. Meg is eszem, rendben is van az epém ;) (1 éve voltam UH-n, minden ok, jelentem.)

    3. Köszönöm a hasznos tippeket, mindenkinek szép napot :)

    VálaszTörlés
  98. Kedves Gábor

    A meggyes cikkben meggylét kaptak a ksz-ek, az nem baj? A gyümilé nem emeli meg az vércukrot? Vagy a meggyben annyira kevés a cuki,h. nem számít? Azért kérdezem, mert szívesebben innék levet, mint enném a meggyet minden nap, pláne, megint vmi. újabb tablettát. Amúgy nagyon jó a cikk, örülök,h. nemcsak a dögdrága áfonya a jó, sőt,a meggy mintha lekörözné eszerint a cikk szt.)

    VálaszTörlés
  99. Júlia, szerintem maradj a muffinnál, ha az ízlik (én is szalonnát reggelizem ugyan, de szerintem ez nem mindenkinek jön be).

    Amit nem értek: ha egy muffin kevés, miért nem eszel belőle kettőt vagy hármat? :)

    VálaszTörlés
  100. Szalonnázók

    A sok ómega 6 már nem probléma?

    VálaszTörlés
  101. 71. Szengab

    biztos ismered, a Csányi Vilmos szerkesztette Fékevesztett evolúció c. könyvet. Nagyon sok jó írás van benne a te témáidban. és elég jó az irodalomjegyzéke is. Megvettem a paleo magazin két utolsó számát,
    ami nem volt meg, mindjárt olvasom is.... köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nagyon lényeges az elhízással kapcsolatban, hogy evolúciósan sokféle táplálékkal kapcsolatban nincsen beépített plafon az emberi táplálkozásban....ha jól emlékszem az édes íz, meg a zsíros ilyen, mert egyszerűen lehetetlen volt a túlfogyasztás. Ha a cromagnoni ember génállományával élünk, és bármely pillanatban adott a bármekkora túlfogyasztás lehetősége, akkor nagyon másképp kell a túlsúly kérdéshez hozzáállni. Mert ugyan nem hormonzavar, vagy pajzsmirigybaj az elhízás oka, de mégis valamilyen akarattal nem karbantartható dolog az amiről gondolkodni kell.......ha....akkor....

      Törlés
  102. Smirgli, egy kicsit finomabb is lehetnél, nem kell mindig mindenkit kioktatnod, pláne itt nem!
    Ez nem a te általad nyitott fórum.
    Nyilván Júliának is meg fog felelni a Gábor által is gyakran fogyasztott reggeli.
    Nekem se menne le reggel a torkomon semmi ún. komoly kaja. Csak kávét iszom reggel, és kis darabka BB -féle kenyeret házi cukormentes lekvárral megkenve.
    BB! Nagyon jó a kenyered!

    VálaszTörlés
  103. 101 Ősasszony

    Ez a cikk ugyebár nem paleós nézőpontból íródott, tehát valahogy konvertálni kell a tanulságokat paleóba. De szerintem egy pohár meggylé nem vészes. Talán, komolyabb baj esetén a megykivonatnak érdemes utánanézni. Ha a Life Extension ilyen cikket íratott, akkor valószínűleg árulnak is ilyen terméket. Ők elég sok terméket forgalmaznak, ami a különféle gyulladásfaktorokat hatástalanítja.

    VálaszTörlés
  104. 19. S.Péter / 25. szengab

    A káliumpótlás lehetőségei után keresve találtam egy működőnek tűnő (visszaigazolták a vételi lehetőséget) forrást.
    A következő (por) formáról van szó:
    tri-Kálium-citrát-1 hidrát, Ph. Eur., 100g (09200-400-160): 850 Ft+ÁFA / db

    Megfelelő lehet ez a kálium pótlásra?
    A cég laborvegyszereket, gyógyszeralapanyagokat forgalmaz.

    Ha valaki más is tudja a választ, azt is szívesen fogadom :)

    VálaszTörlés
  105. 104 ildikó imre
    Speciel ezt a könyvét nem ismerem. Az elhízásról a magazinban is, és a könyvben is fogok írni. Az elhízás probléma azért nehéz, mert nehélz egyénileg adaptálni, hogy akkor most x.y. -ra melyik teória áll. Pl. mindenki stresszeltnek érzi magát, ezért a stressz és az elhízás kapcsolata szinte mindenkire illik is, de ettől még az emberek többsége nem fogja tudni a stresszt kikapcsolni. szóval kicsit elméleti az egész probléma, de majd meglátom, mit lehet kihozni belőle. Azt biztos, hogy a változó kor változó hormonháztartása alaposan beletenyerel ebbe, de ezen megint nehéz változtatni. A kevesebbet enni-többet mozogni receptet mindenki ismeri, mégsem követik.

    VálaszTörlés
  106. 105 Névtelen

    melyik BB kenyérre gondolsz?

    VálaszTörlés
  107. Gábor

    Köszi a választ, már esszük a meggyet, edzés után vagyunk, holnapra már tapasztalunk vmit az izomláz csökkentő hatásából, remélhetőleg.

    VálaszTörlés
  108. 109.Ősasszony

    Ezt:

    http://paleovital.hu/?p=19390#more-19390

    VálaszTörlés
  109. 108. Szengab.
    Nagyon fontos lenne az a könyv az elhízással kapcsolatban. nagyon fontos lenne a képbe beilleszteni a megszaladási jelenségeket....hidd el......egész fejezet van pl. a metabolikus szindrómáról.....és te is evolúciós szempontból nézel mindent.....ha printben akarod olvasni, és nem lehet kapni, szívesen elküldöm neked, írd meg hogy hova a mailemre (imreildi@gmail.com)..aztán ha elolvastad visszaküldöd.....de ahogy nézem a typotex oldalát, lehetséges elektronikus formában is hozzájutni.

    http://www.typotex.hu/konyv/fekevesztett_evolucio

    VálaszTörlés
  110. 112 Ildikó Imre

    Köszi, megvettem most a bookline-on, annak ellenére, hogy némi kétkedés van bennem Fövényivel kapcsolatban, de megírom, ha kellemesen csalódtam volna.

    VálaszTörlés
  111. 113. Szengab
    Nem a Fövényit tartom fontosnak a könyvben...én se vagyok nagy rajongója.....bár önmagához képest még ő is mintha kicsikét korszerűbb lenne.....hanem a megszaladási jelenségek két típusát a genetikai és a kulturális megszaladást......a túlsúlyosság mindkét megszaladás által meghatározott.....valahogy olyan nekem a jelenség, mint ahogy régen az alkoholizmust egyértelműen akaratgyengeségnek tartották, de ma, hogy sokkal többet tudunk róla, már árnyaltabb a kép....én nem hiszem hogy ha annyira könnyű és pusztán akarattal szabályozható lenne a testsúly, meg az egészséges életmód, akkor egy ennyire szépség és egészségkultuszos világban ennyi menthetetlenül túlsúlyos ember lenne......akik közül rengetegen napi szinten küzdenek és szenvednek a súly ellen/a súlytól........a megszaladási jelenségek valami olyasmit mondanak el, hogy nagyon sok tényező játszik még szerepet a kérdésben, és a genetikai és kulturális megszaladás együttes jelenléte csak nagyon nehezen, és talán valami gyökeresen más módszerrel ellensúlyozható.......szóval hogy valami egészen más módszerrel kellene a súlyvesztést előidézni mint amiket ma ajánlanak.......kicsikét eredménytelen (bár igaz) az egyél kevesebbet mint amennyit felhasználsz....valahogy tömegek halnak meg végülis a túlsúlyosságban.

    VálaszTörlés
  112. 114 Ildikó Imre

    A megszaladási jelenségekre a túlsúly kapcsán a paleo vagy a lowcarb volna a válasz, de általában idáig a hivatalos tudományt gyakorlók sosem jutnak el. Mindegy, 1400 Ft volt az e-book, annyit érdemes a kultúra támogatására költeni.

    VálaszTörlés
  113. háááát.....persze......de a túl sok gyümölcsevés érzékelhetően hozza a paleoban is a megszaladást.....meg a sütikézés. és ugye láttuk, hogy a nagy viták, a nagy összeveszések is ennek mentén történnek.......vajon miért? nem azért-e mert érzik/érezzük a tehetetlenséget a dologgal kapcsolatban? mert tehetetlen beszorítottságban keletkeznek az efféle értelmetlen harcok..........az édes íz kedvelése az genetikusan adott, azaz nem szabályozható.........ami akkor is probléma, ha nem a cukor az édesítőszer. mert cukor nélkül is problémát okoz, ha nem is akkorát......szerintem a paleozó túlsúlyosokat kellene vizsgálni kicsit, akik nem pajzsmirigybetegek. mert mindenki ismeri az elveket, és mindenki akar sovány lenni, és mégis.......azt kellene kitalálni, hogy a beépített "hiba" ellen hogy lehet dolgozni és nem az akaraterő, meg elhatározás dologgal érvelni csak .........hanem megoldást találni az akarattól független késztetés fékentartására......olyan ez mint valami függés......nem tudom.....alkoholizmusban ismerem a legkorszerűbb megoldásokat.....de nem azonosítanám azért......minden kutatás nélkül......ráadásul azzal megfejelve, hogy a zsír kedvelése, ami szintén megszaladási jelenséget produkál, és nincs plafon beépítve, kifejezetten ajánlott a paleoban, még a ketogénben is.....

    hogy mekkora bajt csinálhat a megszaladás,.......annak szemléltetéseként pont elég körülnézni, ha kilépünk a táplálkozásból....a hatalom (amivel kapcsolatban szintén nincs beépített plafon) megszaladása is sokmindent megmagyaráz.....

    lehet hogy nem jól érthető amit írok, de a küzdelemnek szerves része kellene hogy legyen a meglévő és kitűnő paleo táplálkozási elveken kívül az is, hogy a megszaladás ellen hogyan lehetséges küzdeni?.........mert láthatóan vannak emberek akiknek megy, és akiknek nem.....ahogy a nők hormonális változásáról írtál a könyvedben, talán valami olyan módon érdemes megvizsgálni a megszaladással kapcsolatban az emberek esetleges változását........talán vannak akiknél van már plafon az édes ízzel kapcsolatban.......vagy hogy akiknél nincs.....ott pontosan hogyan is működik ez, és hogyan lehet harcolni vele......
    lowcarb étrendet már szoktak ajánlani orvosok......lassacskán elindul ez azért....csak ugye a magyar háziorvosok egy életen át azzal dolgoznak, amit az egyetemen tanultak....hiába van kötelező továbbképzésük. más orvossal meg az emberek jelentős része nem találkozik

    VálaszTörlés
  114. A megszaladási jelenségekről Csányi legújabb könyvében, az Íme az emberben is szó van (330. o-tól). Szerintem szó szerint ugyanaz, mint a régiben. És ez a könyv feltétlenül érdemes az elolvasásra, persze nem az elhízás jelenség miatt.

    VálaszTörlés
  115. 116 Ildikó Imre

    A megszaladást mindig a lehetőségek határtalansága okozza. Én a sütiket egyébként nem sorolom ide. Utánanéztem, a természeti emberek sok magvat esznek, és imádják a nassokat is. Ez ideológiai háború, a "puritánok" harca az "eszme megtisztitásáért". Ez egy rivalizáció, a paleo újrafelosztásáért.

    VálaszTörlés
  116. 107. Softpaleos
    Sajnos ezt nem tudom, hogy ez a kálium-citrát teljes neve, vagy valamilyen változata.
    Azt tudom csak, hogy a magnézium citrátban legalább kétféle van, az egyik féle molekulában 3 Mg van. Ezt hívják Tri-magnézium-citrátnak, ami nehezebben oldódik, nem savanykás, hanem keserű utóíze van, de cserébe több elemi Mg van benne. :)
    Szóval még jó is lehet...
    S. Péter

    VálaszTörlés
  117. 118. Szengab

    ez így nem pontos. a megszaladást ugyan valóban a határtalan lehetőségek okozzák DE olyan dolgokkal kapcsolatban, ahol genetikusan nincs beépítve semmilyen korlát, mivel az évmilliók alatt nem volt rá szükség, mert nem volt hozzá "anyag", édes cucc, vagy zsíros kevés volt, szinte alig....ezért nem alakult ki a fogyasztásuknak felső korlátja. aztán evolúciós mértékben pillanatok alatt ezeken a helyeken határtalanság keletkezik.....és nem alkalmazkodtunk hozzá.....ahogy a nagy gluténterheléshez sem. a korlátlanul rendelkezésre álló édes dolgok sem voltak jelen......a gyümölcsök rövid ideig értek, sok jelentkező volt rájuk, egy-egy területen csak az ott őshonos gyümölcsök álltak rendelkezésre. ....stb. a sütikkel kapcsolatban én csak az édes ízre gondoltam, nem a magvakra. szóval én inkább úgy gondolom, hogy a határtalanság "édes íz függővé" tette a civilizált emberek egy részét....mondjuk egy nagyon jelentős részét......és ezzel a függéssel kapcsolatban eléggé fegyvertelenek. ezért én a túlsúlyossággal kapcsolatban úgy is csoportosítanék, hogy egyik csoport azok, akik tehetetlenek, azaz függők, őket nem ész érvekkel, hanem terápiával, csoportban...mittudomén.....lehet hogy ez medikalizáció....de talán célravezetőbb lenne ezt betegségként kezelni....csak "hangosan" gondolkodom......a másik csoport, aki képes leállni......olyan ez, mint a dohányosoknál akik simán leszoknak, meg akik már tolószékben, már érszűkület miatt levágott lábbal, de cigiznek. nekem nincs ebben ideológiai háború.....ezt az "én paleom jobb mint a te paleod" én nem nevezném harcnak.

    VálaszTörlés
  118. szengab 118:
    Tedd hozzá, hogy Magyarországon. :-) A külföldi paleó guruk közül tudtommal egyik se írta le még, hogy a természeti népek nassolnak. Nyilván előfordulhat, hogy időnként nagyobb mennyiségben jutnak magokhoz vagy mézhez, egyébként viszont állandóan táplálékdeficitben vannak. Persze ha nassolnának és ezzel mindig túlennék magukat, akkor nem maradnának vékonyak és izmosak, hiszen nagy kalóriatöbblethez jutnának. Nyilván náluk ezt a természet alakítja így, "kényszerűségből", mi viszont kajabőségben vagyunk, ezért bármennyit ehetünk ezekből, és ennek látszik is az eredménye - hiszen te is azt írod, hogy a megszaladást a lehetőségek határtalansága okozza. Tudjuk jól, hogy természeti népek tagjai ha a nyugati táplálkozást kezdik követni, mindig elhíznak, megbetegszenek, és nem csak a káros összetevők miatt, hanem a megváltozott életmód és étkezési szokások miatt. Tehát értelemszerűen a paleó alapelveknek is része kell legyen a kalóriamegszorítás is.
    És mivel külföldön sosem volt és ma sem része ez a paleó eszmének, nincs is mitől megtisztítani. Már eleve azért sincs benne helye, mert a nassolás, a gyakori, szinte folyamatos eszegetés csökkenti az inzulinérzékenységet, hízáshoz vezet. Az élelmiszeripar pedig köztudottan azt a tulajdonságát használja ki az ilyen kajáknak, hogy etetik magukat, azaz így egyre többet vesznek belőlük... A magos-édesített kajákhoz ízfokozó se kell (bár aroma a paleó nasikban is van), elég az édesítő, és máris nyúlsz a következő édes kajáért, ez pedig már függőséget jelent. Ugyanakkor az édes ízről kiválóan le lehet szokni, ezt sokan tudjuk bizonyítani.

    Egyébként valóban fontos adalék lehetne, ezért érdekelne a forrás arról, hogy a természeti népek sok magot esznek és hogy mennyi az a sok, ill. hogy mik azok a másféle nasik, hogyan készítik őket és mennyit esznek belőlük.





    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kieg.:
      " A külföldi paleó guruk közül tudtommal egyik se írta le még, hogy a természeti népek nassolnak. "
      És Gábor, korábban te sem írtál a könyveidben és a cikkeidben ilyesmiről, legalábbis én nem olvastam.

      Törlés
  119. most 120., de egyébként sokak figyelmébe ajánlom:

    Nem fontos dolog, 1 éve még én sem törődtem vele, de most szerepe lett az életemben a
    helyesírásnak, ezért csak tájékoztatás végett:

    A magánhangzók illesztése
    Nagyon fontos részszabály, hogy az idegen szavak szó végi rövid magánhangzójához (a, e, o, ö) szintén a magyar fonetika szabályai szerint illesztjük a ragot, ami azt jelenti, hogy adott esetben a magánhangzó nyúlását (alma – almát, körte – körtével) fel kell tüntetnünk: Malmö – Malmőben, signorina – signorinák, Coca-Cola – Coca-Colát, Goethe – goethés, allegro – allegróban.
    http://www.pcguru.hu/blog/kredenc/az-idegen-szavak-toldalekolasa/5062

    VálaszTörlés
  120. Szengab

    Szerintem az elhízásban fontos szerepe van a bélflórának, csak nagyon nehezen megfogható mit is tehet az, akinek ilyen problémája van.
    http://www.otszonline.hu/cikk/elhizhatunk_vagy_lesovanyodhatunk_a_belbakteriumok_miatt


    Korábban azt írtad, hogy a SIBO következménye a lecsökkent sósavtermelő képesség is. Ezt úgy értetted hogy A SIBO lenne az elsődleges oka? Én ezt egy fontos, tárgyalandó kérdésnek gondolom, mert úgy sejtem, sok paleós csalódása mögött nem rossz tápanyag összetétel, hanem egyszerűen a rossz emésztés van.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  121. 120 Ildikó

    Szerintem a témába vág ez a podcast:

    http://undergroundwellness.com/podcasts/309-the-truth-about-food-addiction/

    VálaszTörlés
  122. 113 Domboroczky

    A bélflóra és elhízás kapcsolata ismert, írtam is róla a magazinban, de valóban az a gond, hogy ezt pont azzal lehet befolyásolni, ha áttér valaki a paleóra. akkor megváltozik a bélflóra.
    A SIBO-nak oka az alacsony savszint, hiszen átjunak bacik a gyomor sósavfürdőjén.

    VálaszTörlés
  123. Elhízás témában:
    Nem kell feltétlenül mindig a "tudományos" okokat keresni a kövérség mögött.
    Ahány ember annyi ok lehet. (A legtöbb ember egyébként egyszerűen csak stressz oldásnak használja az evést.)
    Valaki tényleg sokat eszik és azért kövér, de bőven akad olyan is aki egyáltalán nem eszik sokat és mégis túlsúlyos.
    Függetlenül attól, hogy mi az oka, mindenkinek megoldás lehet a vizualizáció. (Annak is aki úgy gondolja, hogy a betegsége lehet az ok. Vonatkoztasson el tőle)
    Aki szeretne ideális alakot, reggel és este, de nap közben is amikor ráér, becsukott szemmel képzelje el magát csinosan, egy szép ruhában, nézegesse magát ebben az állapotában a tükörben és gondolatban fejezze ki szeretetét, örömét, háláját a szép külsőjéért. 5-10 perc elég egyszerre. Inkább a gyakoriságon van a hangsúly és nem azon, hogy mennyi ideig vizualizálunk.
    Ez nem nehéz gyakorlat és pár nap múlva - nem tévedés - már érzékelhetö az eredmény.
    Vagyis aki tényleg a sok kaja miatt kövér az lényegesen kevesebbet fog enni, kb. 2 hét után az embernek már olyan tornázhatnékja is támad, stb...
    És az a nagyszerű benne, hogy semmi akaraterő nem szükségeltetik hozzá.
    Nem kell éhezni, nem kell rákényszeríteni magunkat a testedzésre.
    Valahogy minden jön magától, belülről.... szóval e a szép benne.

    Ui: Az egészséget is lehet vizualizálni.
    fenyőfa

    VálaszTörlés
  124. Amit most írok, az hosszú lesz, de ritkán írok. A paleolit lényege Gábor által került a látókörömbe.
    Amire gyakran nem gondolunk, hogy mi VÁSÁROLUNK. A pelolit ember, vagy a ma paleo szinten élő emberek kínálati mínuszban vannak. Hol ez jut, hol meg az. És ha éhesek, akkor nincsenek szabályok. A koplalásnál bármi jobb. A rendszeres paleo diéta, amit mi előadunk, már rendszer, tevrezés, számolgatás eredménye. De nem jobb.

    Daniel Quinn: Izmael

    http://data.hu/get/8916683/Izmael_reszlet.zip

    Hátha érdekel valakit, miért szervezzük túl a paleolit diétát is, mint minden mást az életünkben.

    VálaszTörlés
  125. 127. Giulio
    Erre szoktam mondani, hogy a természeti népek imitációja nem lehet azonos a természeti népek paródiájával.A paleo egy komplett életforma (kellene, hogy legyen), és több, mint a részei összessége. Ma azt történik, hogy vesszük a paleo egyes elemeit, és a felismerhetetlenségig átalakítjuk őket a mi civilizált életformánkra. Az alap pedig pont az eltérő szemlélet lenne, de ezt vannak, akik soha nem fogják megérteni.
    (Daniel Quinn egyébként nekem is kedvenc szerzőm :))

    VálaszTörlés
  126. 127. Giulio történésze

    Erre jó a kert, az állattartás, a közelítés az önellátáshoz. Ott azt eszed, ami terem, akkor, amikor szezonja van, annyit, amennyi rendelkezésre áll, ha eltetted, ami szezonon kívül kell. Nem csak a paleolit ember csinálta így, hanem még a nagyszüleim is, nem is olyan régen. Egyre többen törekszünk erre, nem véletlenül. (Megyek is megetetni a héten kelt csibéket...) ;)

    VálaszTörlés
  127. 108.Szengab "Azt biztos, hogy a változó kor változó hormonháztartása alaposan beletenyerel ebbe, de ezen megint nehéz változtatni. A kevesebbet enni-többet mozogni receptet mindenki ismeri, mégsem követik."

    Én ettől vagyok teljesen kész. Január tájékán írtam ide, klimaxos panaszokkal és hízással kapcsolatban kérdeztem, konkrétan a szóját tartalmazó fitoösztrogénes táplálékkiegészítőkről.
    Akkor kétségbe voltam esve, hogy a 69 kilómról 73-ra híztam. Most összetenném a kezem érte. Hőhullámok, alvászavarok megszűntek, de csak úgy, ha szedem folyamatosan a Menovit-Forte-t, és a Meno-herbs with Red Clover-t. Viszont a súlyom totálisan elszabadult, ma reggel 79 kiló. Eddig is tornáztam, hetente 3-4szer edzőteremben, most még hetente egy másfél órás jógaórára is eljárok, de már ez is frusztrál, mert a gyakorlatok során nem férek el saját magamtól, konkrétan a a hasamtól és a vastag felkaromtól.
    Nem tudom fékezni az étvágyam, ami régen tudatos odafigyeléssel ment. Én nem mondom, hogy nem eszem, mégis hízom, mert a hormonjaim.. de eszem, rengeteget. És nem tudom, mi az elég, elkezdem, és folyamatosan--- nem érzek jóllakottságot, csak néha, hogy feszít a gyomrom, kényelmetlen. De legszívesebben még akkor is ennék. Minden reggel úgy kezdek hozzá, hogy na mától, ami estére csúfos kudarcba fullad..Ha véletlenül sikerül 4-5napig tartani a paleót, és elindul a súlyom is lefelé egy kilót, hétvégén tuti kettőt felszedek, és ez így megy lépcsőzetesen fél éve, az eredmény plusz tíz kiló. Nekem , aki ha másfél kiló plusz volt, általában már ott megfogtam, nem engedtem tovább. Mint aki agymosott, vagy nem ura magának. Azt is megfigyeltem, amikor tilosban járok, egy hirtelen ötlettől vezérelve betámadom a hűtőt, vagy spájzot, és nagyon gyorsan is eszem, nehogy közben meggondoljam magam.
    A mostani heppem a jégkrém, ha kibontok egy 900ml-est, lazán elkanalazgatom.

    VálaszTörlés
  128. Erika, ha ezt azért írtad be, hátha valaki tanácsot ad, akkor:

    - ne az edzésre koncentrálj, a jóga sem segít a problémádban. Az étrendeden változtass, ha lefogytál, több kedved lesz mozogni is.
    - a nassolási rohamot a legtöbb ember ismeri, de jégkrém helyett legyen inkább kesudió, pisztácia, feketeszeder, stb.. paleo-kompatibilis étel, az kevésbé ártalmas.

    Látatlanban ennyi, bár az a gyanúm, hogy ezt már te is tudtad magadtól.

    VálaszTörlés
  129. Kedves Erika!

    Joe tippjeivel maximálisan egyetértve javasolnám,hogy keress hasonló cipőben járókat, akár online.Együtt könnyebb a rossz szokások ellen harcolni.Sok sikert!

    VálaszTörlés
  130. Erika
    Ne legyen otthon jégkrém és miegymás, és amikor rádjön a nassolás, tereld el a figyelmedet, mondjuk azzal, hogy elmész sétálni vagy ilyesmi.
    Az időszakos böjt egyébként jelentősen csökkenti az étvágyat, csak este kell vigyázni, mert általában akkor jön - stressz levezetpnek - az evés. Az is segít, ha nem eszel túl sűrűn, akkor nem megy hullámvasútra az inzulin szinted. Viszont fontos, hogy amikor eszel, az tápanyagdús legyen, minden jóval megrakva, ami paleón belül van. Ne üres nassolnivaló vagy édesség legyen (akkor sem, ha az paleo), hanem rendes étel. Szerntem ez működni fog.

    VálaszTörlés
  131. 131 Erika
    Én több hírlevélben olvastam, hogy az intenzív, 20 percnél hosszabb edzés 40 éves kor után annyira stresszeli a szervezetet, hogy kontraproduktív, mert kortizol termelődik, ami aztán nem engedi elégetni a zsírt, hanem szépen rétegzi (viszont a szervezet meg követeli az üzemanyagot, talán ezért is az evésrohamok). Hátha nálad is ez van? Talán érdemes az edzőtermi edzéseket hosszabb gyaloglással kiváltani, ha az idődbe belefér, de legalább nem túlhajtani magad?

    Vagy nézd meg ezt: http://tappanjvelem.hu/page/7/, ez sokkal kíméletesebb, állítólag fogyaszt is. Az angol honlap www.t-tapp.com

    VálaszTörlés
  132. Nagyon köszönöm a segítő hozzászólásokat, mindegyikben találtam megszívlelendőt. A megszokott sémáim nem működnek ebben a változókori helyzetben, új stratégia kell, finomabb, árnyaltabb, és a hozzászólások is ebben erősítenek meg. A sportot nem hagyhatom el, még időlegesen sem, mert volt egyhavi kényszerpihenés, minden elszabadult, nem csak a súlyom. Egy normális edzés után energikus, jókedvű vagyok, viszont ha a gyakoribb vagy intenzívebb az edzés, az jön, amit Köbüki írt, szerintem. Én ebből azt érzékelem, hogy fáradt vagyok, hirtelen eléhezős, és nem izomlázam lesz tőle, mint régen, hanem teljesen más érzés, fájdalom az izületben és izomban, olyan merevvé és gyengévé tesz, lassúvá. Tehát pont ellentétje, amit elérni szeretnék.
    Ami a sportban használ, az a L-karnitin, ezeréve már használtam de el is felejtődött, most az edző javaslatára elkezdtem, igaz, fele akkora adagban, ahogy mondta, edzés előtt félórával 500 mg. Látványosan jobban bírom, szinte dupla súlyokkal dolgozom...nem kell nagy dolgokra gondolni, mondjuk amelyik gyakorlatot eddig 3kilós súllyal, azt most 5-6kilóssal.
    Az étkezéssel az a dilemmám, hogy tudom, pont azt kellene megfogni jól, de jön egy esti roham, és mindent borít.. és nincs kompromisszum, latolgatás, bármi.. még az sem kell, hogy szeressem. (De ha valamire rá vagyok kattanva, hogy mit ennék, hiába eszem nyolc másik helyettesítőt, kilencedjére csak ott kötök ki, és még mindig jobban jártam volna, ha először azt eszem.) Mostani példa a tepertős pogácsa kaukázisi kefírrel. Pedig több mint három évig nem ettem se glutént, sem tejet. A kefír-joghurt és társait meg kimondottan utáltam. Ezt az akarat-gyengeséget nem tudom elviselni magamban.
    Talán a glutén-cukor kombinációról még le tudom beszélni magam, csak akkor itt a másik szívfájdalmam, a gyümölcsök, barack, dinnye... most érik minden, és mondjak le? mert ugye a fruktóz, talán még rosszabb, mint a többi. Tudom, hogy talán kifogáskeresésnek is tűnhet ez egész, és én sem értem, régebben olyan egyszerű volt, megvoltak az elvek, és kész. Most nem megy.

    VálaszTörlés
  133. Erika

    És ha direkt az esti roham idejére szerveznél valami programot, mondjuk átmész a szomszédhoz dumálni keresel lent vmi társaságot, pl. ha csoportban edzel, ottmaradtok dumálni egy kicsit...

    VálaszTörlés
  134. 136. Erika:

    Kedves Erika! Én teljesen megértelek, én is gondoltam mindazokra a tippekre, amit a lányok felsoroltak (sétálni menni, mások társasága, elterelni a figyelmedet, ne legyen otthon "veszélyes" étel :)), de lehet, hogy ezek már nem működnek nálad. Itt már súlyosabb lelki tényezők is lehetnek, most kérlek, ne haragudj meg érte, de lehet, hogy történt valami olyan dolog, ami kizökkentett a lelki egyensúlyodból.
    Amiket írsz, hogy
    "amikor tilosban járok, egy hirtelen ötlettől vezérelve betámadom a hűtőt, vagy spájzot, és nagyon gyorsan is eszem, nehogy közben meggondoljam magam." - kicsit kezd hasonlítani klasszikus étkezési zavarhoz.
    Akarat-gyengeségről beszélsz, meg lehet, hogy van egy kis bűntudatod is utána, hogy miért volt ez a falásroham. Vagy volt egy kis sóvárgás benned a tiltott ételek után és az vezetett ide. Lehet, hogy étkezési zavarral foglalkozó szakemberhez kéne fordulnod, ha van rá lehetőséged.
    Persze, ha sikerül ilyen szomszédhoz átmenéssel, társasággal stb. megoldani a problémát, az lenne a legjobb :).
    A gyümölcsről meg nem kell lemondanod, inkább az, mint a jégkrém, csak a mennyiségekre figyelj, meg vannak alacsonyabb fruktóz tartalmúak is (bogyósok például).

    VálaszTörlés
  135. Erika, lehet hogy ösztrogéndominenciád van. A szénhidrát utáni sóvárgás annak is tünete, ahogy az ízületi fájdalmak is. Lehet hogy meg kéne próbálnod esetleg progeszteronkrémet használni.

    "Ahogy korábban említettük,az alacsonyabb ösztrogénszint ellenére is kialakulhat az ösztrogén dominancia, ha a progeszteron szint még alacsonyabb az ösztrogénhez viszonyítva, akár intenzív tüneteket okozva. Ebben az esetben az érintett egyszerre szenved az ösztrogén hiány és az ösztrogén dominancia tüneteitől."

    http://www.hormonharmonia.hu/mi-tortenik-vele-ha/valtozo-korba-leptem/
    http://progeszteron.hu/wp-content/uploads/osztrogen-dominancia-kerdoiv.pdf

    http://www.iherb.com/Now-Foods-Solutions-Natural-Progesterone-Liposomal-Skin-Cream-Scent-Free-3-oz-85-g/779

    VálaszTörlés
  136. 138 Macskacicó
    "Itt már súlyosabb lelki tényezők is lehetnek, most kérlek, ne haragudj meg érte, de lehet, hogy történt valami olyan dolog, ami kizökkentett a lelki egyensúlyodból"

    Hát Cicó, maga a változókor képes a nőket úgy kizökkenteni a lelkiegyensúlyukból, hogy a fülük kettéáll. :-(

    Emlékszem egyszer írtad még régebben, hogy nálad a változókor milyen simán zajlott le. Hát nem mindenki ilyen mázlista, a gyilkos dührohamtól a hallucinációkig bezárólag minden előfordulhat kizárólag hormonális alapon. Aztán persze ehhez adódnak még vidám, gondtalan kis életünk apró-cseprő ügyei.

    Ezt érdemes minden változókorban lévő nőnek, illetve azok férjeinek is:-))) elolvasni:
    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2925818/How-menopause-drive-women-MAD-Panic-attacks-depression-hallucinations-just-terrifying-symptoms-youre-NOT-warned-about.html

    VálaszTörlés
  137. Erika, esetleg megfontolandó a növényi cuccok helyett a méhpempőt kipróbálni, ha nincsenek vérnyomásgondjaid (csökkenti a vérnyomást)

    https://www.natursziget.com/egeszseg/20100422-a-gyogyito-mehpempo
    – Változó kor
    2004-ben a szófiai Nőgyógyászati Klinikán elvégeztek egy kísérletet ötvenöt klimaxos nő részvételével. A 90 napig tartó kúra során napi 0,5-1 gramm méhpempőt kaptak a hölgyek. Poszt-klimaxos szindrómáik – mint például a szívritmus- és keringési zavarok, csontritkulás, túlzott szőrnövekedés – az esetek többségében teljesen megszűntek.....
    ...– Cukorbetegség
    A méhpempő csökkenti a szervezetben az inzulinrezisztenciát, vagyis a hasnyálmirigy felszabadul a fokozott inzulintermelés kényszere alól. Így más kezelés nem szükséges a vércukorszint csökkentésére. 1-2 hónapos kúra után, amely alatt napi 1-3 gramm méhpempőt fogyasztunk, a vércukorszint jelentősen csökken, és a hatás több hétig is megmarad.

    És még millió dologra jó.
    Itt viszont azt írják, hogy a klímaxnál várni kell egy évet, mert különben újraindtja a menstruációt:
    http://www.mezmuzeum.hu/mez-es-egeszseg

    "Meghatározó szereplője a gonadotrop hormon, melynek feladata-a petefészek stimulálásával-az ösztrogén női hormon termelésének elősegítése illetve a parotin hormon, amely serkenti a sejtek anyagcseréjét a szervezetben, ezáltal az egész test megújulását szabályozza. " http://www.biotechusashop.hu/enciklopedia/M%C3%A9hpemp%C5%91/

    VálaszTörlés
  138. Bennem az merült fel, hogy vajon a természeti népeknél is ilyen mélyen érinti a nőket a változó kor? Én úgy tudom, hogy nem. Gábor is olyasmit írt annak idején, hogy ez is civilizációs ártalom. Akkor mégsem jól imitáljuk a természeti népeket, vagy a korábbi életünk során felhalmozódott ártalmak ütnek itt vissza? Vagy nem is a változókor miatt van az egész? Innentől kezdve csak spekuláció az egész. Én még mindig azt tartom a legjobbnak, ha a valódi ételekre és a természetközeli életmódra helyezzük a hangsúlyt, még az hozhat a legtöbb eredményt. Nekem pl amióta nem parázok a kicsit több szénhidráttól, viszont figyelek arra, hogy ne egyek műkajákat (paleo műkajákat sem!), azóta sokkal jobb minden (alvás, emésztés, pajzsmirigy - utóbbi mondjuk a jódnak is betudható). Igaz, híztam pár kilót, ezt nem lehet elhallgatni, viszont kevesebbet is mozogtam, lehet, hogy az lemegy, ahogy jobban aktivizálom magam (hiszen az is integráns része lenne a természeti népekhez hasonló életmódnak).

    VálaszTörlés
  139. Szerintem a korábbi életünk, meg a környezeti ártalmak
    http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/18071/korunk_egyik_nepbetegsege_az_quot_osztrogen_dominancia_quot
    Biztos a stressz is közrejátszik

    2. krónikus, hosszantartó vagy erőteljes stressznél a mellékvese képtelen kielégíteni a test folyamatos és hatalmas kortizol igényét. Ekkor az történik, hogy a kortizol szint csökkenésnek indul, lecsökken egy átlagos szintre, de reggel már nincs belőle elég (már gondot okoz a reggeli felkelés).

    A szorongás és az aggodalom kezdi befészkelni magát az érintett életébe, egyfajta ingerlékenység lesz úrrá rajta. Jön az alvászavar, nehezen, lassan tud csak elaludni, illetve gyakori az éjszakai megébredés is. Rendszeressé válik a vírusos fertőzés, erősödik a PMS és akár szabálytalanná válhat a menstruáció. Pajzsmirigy alulműködést sugalló tünetek jelennek meg, mint a végtagfázás, fáradtság, lelassult anyagcsere.

    Egy „progeszteron-lopás” nevezetű kompenzációs jelenség veszi át az irányítást hormonális téren: ilyenkor ugyanis a kortizol előállítása válik az abszolút elsőszámú prioritássá a szervezet részéről, ami azzal is jár, hogy az egyéb hormonok előállítása háttérbe szorul.

    http://www.hormonharmonia.hu/stresszrol-maskepp/a-mellekvese-faradtsag-es-a-kortizol/

    VálaszTörlés
  140. Ma ezt olvastam, nem tudom igaz-e

    https://www.men.hu/ijeszto-holttestek-mar-nem-bomlanak-le/egeszseg-sport/egeszseg/5136

    VálaszTörlés
  141. 140. Kriszta:

    De aranyos vagy, hogy még emlékszel, mit írtam...:). Ez igaz, én könnyen megúsztam, meg sem éreztem semmit, de nekem sohasem voltak olyan magas hormonszintjeim, eleve alacsonyabbakkal vágtam bele, másrészt elég régóta keveset eszem és sokat mozgok, talán ez is, a soványság.
    Nem tudom, hol az igazság, mindenesetre próbálkozni kell, kinek mi jön be, akár mindenféle természetes gyógymódokkal, amit ajánlasz.

    144. Hát ez elég félelmetesnek tűnik, ennyi tartósítószert ennénk? :S

    (ezért is jobb a krematórium :D. Bocs, ha morbid vagyok :D )

    VálaszTörlés
  142. kérdés

    igaz az, hogy a nem folyékony D vitamin, tehát az, ami nem a sárga gyöngykapszula, az rosszabbul szívódik fel? én most rendeltem, ez is kapszula, de valami por állagú cucc van benne.........ez az:
    http://www.amazon.co.uk/Nu-Capsules-Strengthens-Artificial-Ingredients/dp/B00VK3MEYQ/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1437220730&sr=8-1&keywords=d+vitamin+10000+iu
    ez jó? nem jó?

    VálaszTörlés
  143. 128. MW

    "Az alap pedig pont az eltérő szemlélet lenne, de ezt vannak, akik soha nem fogják megérteni."

    Ne becsüld le az embereket! Ezt ma már rengetegen értik, csak éppen olyan gazdasági és egyéb kényszerek között élik az életüket, hogy örülnek ha néhány részleten tudnak változtatni.
    Nekik mit tanácsolsz, ha nem tudnak teljes életformát változtatni akkor inkább ne csináljanak semmit, hisz az csak egy paródia lenne?
    Ha kicsi, kompromisszumos változtatásokkal is tengernyi szenvedést lehet megspórolni, akkor miért kell tőle ideológiai, esztétikai, vagy tudom is én miféle okokból elvenni tőle az emberek kedvét?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  144. Kedves Fórumozók , kedves Bloggazda !
    Én szomorúan tapasztalom, hogy itt már senki sem az aki. Régebben szorongás mentesen lehetett véleményt cserélgetni, tapasztalatokat megosztani, mégiscsak az első - ha nem a legjobb - blogok egyike volt. Már régen nem az, pedig maradhatott volna. Szendi úr most is "véleménycsere" címmel aposztrofált olyat, ami szerintem minden biztosítékot kiver. A blogozók nyílt színen nem vállalják fel a véleményüket, nem azért mert gyávák, hanem azért mert a blog gazdája érdekes módon koppint rá a fejükre. Mintha egy nyílt blog nem arra való volna amire, mintha a paleo egy dogma lenne és mintha csak azoknak kellene beállni a sorba, akik egy véleményt képviselnek. Ez így régen rossz. Mindent az tud előre vinni, ami ütközhet is, de hát ha ezt egy klinikai szakpszichológus nem tudja, vagy nem akarja tudomásul venni, akkor mit is keresünk itt ?/legalábbis én.
    Szomorú és tanulságos.
    Edit

    VálaszTörlés
  145. 148. Edit

    nem nekem írtad, de én nem értelek.......igen, sokmindenben nem értenek egyet az emberek. paleó elvekben is eltérőek vagyunk......próbálgatunk, és kinek ez, kinek az válik be......és mindannyian másképpen képviseljük a véleményünket.....van aki meg akar győzni mindenkit, van aki csak elmondani szeretné amit tapasztalt, vannak a kioktatók, és a vérig vitázók, meg a csendesebbek........én sose érzem, hogy Gábor bárkinek is a fejére koppintana.....képviseli a saját álláspontját, amit a rengeteg elolvasott és végigrágott tudományos cikkre alapoz.......ja, hogy ő se tökéletes? tényleg? te az vagy? én az vagyok? hát nem........próbáljuk meg elfogadni egymást.......és nem félni egy blogtól......a blogok nem harapnak.....én mondjuk nem bánnám, ha mindenki a valódi nevével és arcával lenne jelen. azt hiszem úgy sokkal kevésbé durvulnak el a dolgok......bár.....a facebookon is eléggé durván megy a vita sokszor......szerintem érdemes lenne megértenünk, hogy miért fontos az egyeseknek, hogy a többiek 100%-ban higgyék és vallják ugyanazt amit ők.......én például azt szeretem, ha másképp gondolkodunk.......mert jó tudni, hogy színes a világ.

    VálaszTörlés
  146. ildikó imre 149:
    Szerintem te inkább nem akarod érteni.
    Editnek teljesen igaza van, és ez a folyamat már vagy fél éve elkezdődött.
    Azzal, hogy érdemi vita helyett helyett folyamatosan minősítjük a más véleményen lévőket, azonnal az esetleges kritizálók "sápítozásának" kitárgyalásával kezdjük.
    Számold össze, ez az egyetlen poszt is hány negatív jelzőt aggat rájuk. Így próféta, úgy légből kapott tanok - és mindezt mindenfajta konkrétum nélkül. És akkor a FB-posztokról nem is beszéltünk. Komolyan, néha az az érzésem, a szinonimaszótár már kevés is volt mindehhez. Mindegyik egytől egyig ebben a stílusban íródott. De ha esetleg túl kevés negatív jelző jutott, akkor a kommentekben bepótoljuk.... Teljesen kívülállók is szóvá tették nem egyszer. Mellesleg te is jeleskedtél bennük személy szerint (előítéletesség, xenofóbia, és annak kielemzése, hogy ki hogyan éli az agresszióját - biztos erről fog szólni az új könyv is - jó szórakozást :-).
    Márpedig aki pedig ezt a stílust műveli, annak nagy szerepel van a dolgok eldurvulásában. Sokaknak már csak ettől is kinyílik a zsebében a bicska, erre az arrogáns stílusra reagálnak, ami minden posztnak eleve jellemzője. Ez fel sem merül benned?
    És innentől el lehet gondolkozni azon, hogy ki osztja meg a magyar paleó társadalmat. Mert mi csak a közönség vagyunk, csak felhasználók, akik csak követjük az eseményeket, reagálunk. De hogy maga az elindítója, a szellemi vezető bélyegzi meg egy idő után a másként gondolkodókat, azzal azt intézte el, hogy valóban bezárul a kör, mert legtöbbeknek már megszólalni sincs kedvük, de nem is lenne értelme, hiszen személyükben lesznek támadva perceken belül, hozzáteszem, a logikus érveknek régóta sincs helyük már régóta, mert azt meg csuklóból letagadjuk, azzal, hogy ja, nem is vettem észre, hogy érveltél... :-P.
    Itt már rég nem érdemi beszélgetésről, igazi kérdésekről, tényekről, tudományos adatok megvitatásáról van szó, pl. hogy a nassolásnak milyen hatásai lehetnek, miért emelkedik sok paleós éhomi vércukra, mert odáig el se jutunk.
    Ezzel itt ennyi volt a párbeszéd a paleóról, kész. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jav.: ", azonnal az esetleges kritizálók "sápítozásának" kitárgyalásával kezdjük," el is van vágva minden lehetősége a párbeszédnek.

      Törlés
  147. 150. Smirgli
    "... miért emelkedik sok paleós éhomi vércukra ..."

    William Davis: Búza nélkül című könyve végre megjelent magyarul is, a 216. oldaltól van arról szó benne, hogy egy búzamentes életszakasz után egy kevés búza is okozhat artritiszes jellegű tompa ízületi fájdalmat, pl. vállon, hirtelen hízásnak indul az illető (ezek voltak nálam). Szerintem én tudtomon kívül ettem glutént: élelmiszer boltból vett felvágottból, pékségben gyártott paleo kiflitől, csomagoláskor szennyeződött mandulától, stb. A visszahízott 10 kg-ból eddig 5 ment le, a vállfájásom elmúlt, pedig már vezetni sem tudtam miatta, mert túl magasan volt a kormány, a nagylábujjam fájdalma miatt nem tudtam gyalogolni, ez is elmúlt. Ehhez a legszigorúbb paleót kell tartanom, annak is az autoimmun fajtáját.

    148. Edit
    Egyetértek.

    VálaszTörlés
  148. Rozcsika 151:
    Nekem a felvágott nem okoz gondot, pedig akár ehettem olyat is, amiben búzaliszt v. búzafehérje van. Zab és rizs sem, legalábbis ízületben nem tapasztalom.
    Ettem viszont burgonyachipset egy időben elég gyakran, na az kiüt rendesen, hónapokkal később is vissza-visszatérő fájdalmat okoz, könyököm, csuklóm bedagad. Valószínűleg a krumpli maga is (mert a paradicsomnál is észreveszem, csak nem olyan erősen), de a zacskók tanúsága szerint a chipsekben lévő módosított (burgonya?)keményítő a ludas, ami nagy eséllyel búzakeményítő (is) lehet.... Egyébként ezt tőled tudom, itt írtad, asszem, a Gabonaagy c. könyvre hivatkozva. Akkor hagytam abba végérvényesen a chipsezést. Maradt az édesburgonya-chips, egyáltalán nem is eszem másképp, csak chipsnek. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 244. old.: A "módosított étkezési keményítőt tartalmaz" felirat azt jelenti, hogy abban még lehet búza. De ilyen szavak alatt is van glutén, mint: hidrolizált növényi fehérje, emulgeátor, erjesztő enzimek, keményítő, karamellszínezék. A sajtokkal az a gond, hogy az erjesztésükhöz használt kultúrák néha kenyérpenészből származnak. A többi kacifántos gluténforrást már lásd a könyvben, nem másolom ide. Dr. Davis szerint (kardiológus) azt az élelmet nem kell megvenni amire címke van ráragasztva az összetevőkkel.

      Törlés
    2. Vannak ám olyan krumlichipsek is, aminek a zacskóján csak az van, hogy burgonya, módosított (burgonya)keményítő, pálmaolaj. Csak ilyet vettem, és mégis... Valószínűleg már ez is pont elég, és így is kimeríti az átverés fogalmát.

      Törlés
  149. 148 Edit

    Az értelmes vitának mindig is híve voltam és továbbra is az maradok.

    VálaszTörlés
  150. Gábor! A következő hangos könyvedet nem akarod inkább Te felolvasni? Én olyan munkát végzek, ami mellett valamit hallgatnom kell, hogy lefoglaljam az agyam egyik felét, hogy ne kalandozzanak el a gondolataim, csak így tudok dolgozni, és emiatt az összes riportot Veled vagy 10-szer végighallgattam az elmúlt 5 év alatt, össze sem lehet hasonlítani az általad előadott szöveg érthetőségét, élvezhetőségét, humorosságát azzal amikor egy profi színész, fa hangon, felolvassa a "Szendi-szöveget". Megkockáztatom annak kijelentését, hogy ez annyira rossz így, hogy a könyv eladását is veszélyezteti.
    De a legjobb az lenne, ha felolvasás nélkül CD-re mondanál ... bármit, mert tök mindegy, minden szórakoztató lenne.

    https://soundcloud.com/jaffa-kiado/szendigabor

    VálaszTörlés
  151. Smirgli

    Sebestyén Tibor legutóbbi blogbejegyzéséből tudom, hogy létezik az un. hajnali jelenség (dawn phenomenon),vércukor emelkedés evés nélkül. Innentől a hagyományos, pontszerű mérésnek semmi értelme.
    Ne haragudj Smirgli, de itt érdemi vita sohasem volt, mint ahogy érdemi verekedés sem lehet egy nehéz- és egy pehelysúlyú ökölvívó között. Ami itt valóban volt, az Gábor nyúzása: ugyan nézzen már utána mi miért történik. Aztán ha nem azt mondta amit hallani szerettetek volna, jött a felháborodás.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  152. Domboroczky 155:
    "Ami itt valóban volt, az Gábor nyúzása: ugyan nézzen már utána mi miért történik. Aztán ha nem azt mondta amit hallani szerettetek volna, jött a felháborodás."
    Ez konkrétan nem igaz, te is tudod. Szinte minden esetben a felhozott probléma létezése is negligálva lett, azzal, hogy 1. félreeszel 2. öregszel 3. véletlen egybeesés. Nemhogy bármilyen megoldási javaslat, ötlet felmerült volna. És a mai napig itt tartunk.
    De mindegy, hagyjuk.
    Nehéz- és pehelysúlyú - húha...
    Na látod, ebből látszik legjobban, hogy miért, nos, az ilyen minősítések miatt tartunk ott, ahol.... :-(

    VálaszTörlés
  153. 155.Domboroczky

    én már több éve írtam, hogy nekem ez a fajta cukorbetegségem van. a diabetológusom azt mondja, ez egy típus, akinek csak a reggeli cukra magas. 5.00, 5,2 körüli HgbA1C mellett. persze nekem paleoval ilyen, azelőtt nem csak a reggeli volt magas.

    VálaszTörlés
  154. 156 Smirgli

    amire nincs átfogó kutatás, arra nem fog a Gábor semmit se mondani, csak ilyesmiket tippelhet, amiket írsz, hogy melléeszik...meg véletlen......ő nem táplálkozástudós....csak létező, megtalálható kutatásokból tud bármit mondani......ha nincs olyan, amit megbízhatónak talál, akkor nem fog tanácsokat adni, mert nem felelőtlen. amúgy szerintem nem kötelező senkinek tanácsot adnia ha nem biztos benne........amit ő tud, szerintem azt beleírja a könyveibe.......ha azon felül ír még valamit ide, az tiszta szerencse.......de én szoktam itt sok embertől sok okos dolgot olvasni.......nem csak a Gábortól......sokan linkelnek be nagyon jó anyagokat.......

    VálaszTörlés
  155. Smirgli

    Néhány hozzászólással följebb Te magad ismered el, hogy félreeszel...... Kicsit lejjebb felháborodsz azon, hogy Gábor ezt feltételezte rólad, ahelyett hogy elő állt volna egy megoldási javaslattal???

    Ezekre az "érdemi vitákra" kellene Gábornak az idejét fordítani könyvírás helyett?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Félreértesz, egyáltalán nem magamról beszélek. :-) Természetesen ebben az esetben senkitől nem kérnék megerősítést vagy tanácsot, minek, hiszen egyértelmű az ok-okozat. jajjistenem...
      Mondom, hagyjuk is, egyáltalán nem erről van szó, de annyiszor beszéltünk már róla, ennyit azért nem is ér ez, jó meg már úgyse fog kisülni belőle....

      Törlés
  156. Smirgli:

    Hagyjad, smirgli, ha már arról kell vitát folytatni, hogy folyik-e itt érdemi vita, megette a fene az egészet :(. Sajnos.

    155. Domboroczky:

    " itt érdemi vita sohasem volt, "
    Hát szerintem meg volt, nagyon is sok mindent jól megbeszéltünk, megvitattunk régebben. Pláne, mikor még azoknak is volt kedvük írni, akik értelmesen tudtak hozzászólni a vitához, descalcez, MW, BB, vino, meg ilyenekre gondolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És egyáltalán nem csak "Gábort nyúztuk", nagyon sokat segítettünk egymásnak is. Rozcsika, Zsóka és sokan mások mindig "résen voltak", annyira akartak segíteni, saját tapasztalatokkal, könyveket, szerzőket, oldalszámokat citálva.

      Törlés
  157. Kiváncsian várom az új paleo könyvet. Mi lassan 3 éve paleózunk. Egyértelműen nagyon jó hatással van ránk, viszont van néhány probléma, ami továbbra is fel-felbukkan. Jó lenne tovább optimalizálni. Például az immunrendszerem továbbra is nagyon sérülékeny, volt néhány komoly léguti problémám. Plusz a hasamról is le kellene még jönni néhány centinek (88-ról indultam, 75 kiló vagyok most, 72 voltam a paleo elején, és szerintem 69-71-nek kellene lennem a mostani izomzatom mellett. Ráadásul pont a hasam vastag, a bőröm alatt kevés háj van).

    Fogyás szempontjából kísérletezgettem ezzel-azzal, de egyelőre nem találtam meg a tutit. Egyszer egy ketogén kísérletkor sikerült elérnem az ideális alkatot hasban (amit akkor vettem inget, abba nem férek most bele), de nincs lelkierőm hozzá, hogy huzamosan úgy egyek, meg ugye nem is biztos, hogy jót tenne.

    Régebben írtam, hogy a futástól megfájdul a sarkam. Na, ezt továbbra sem sikerült megoldanom. Elvagyok azért, de nyugtalanító. Ráadásul magas gyulladásszintre is utal ez (nem mértem, de kellene).

    Előjönnek időnként emésztési problémák is, amit rendszerint kis késéssel egyéb gyulladásos jellegű kellemetlenségek kísérnek. Ezek ellen ki szeretném próbálni az autoimmun protokollt, illetve a hibázás esélyét nullára csökkenteni. Sajnos van egy rossz érzésem, hogy néha a paleónak mondott kaja amit nem otthon eszem valójában nem is az :-(. Sokan például simán beletesznek 1-2 gyanús összetevőt az ételekbe anélkül, hogy mindennek gondosan elolvasnák az összetevőit. A feleségem, édesanyám és bátyám családja főztjén kívül senki máséban nem bízom már meg :-(. Ja, de még a sajátomban is :-). Többször is volt, hogy paleonak mondott kaja után tüneteim lettek, és néha utólag ki is derült, hogy ja, a kolbász az olcsóbbik volt a hiperből. Miért a kolbász az hús, nem? Igen, a valódi kolbász az hús, de amit az ételbe tettél az valami más. És nagyon kínos dolog egy csomó helyzetben nem enni, pláne ha a kedvemért direkt "paleósat" főztek. Pedig ha nem tudjuk 100%-ig, hogy mit eszünk, akkor sosem lehetünk biztosak abban sem, hogy valójában mi az ami tényleg számít belőle. Nem lennék szőrszálhasogató, ha minden rendben lenne, de sajnos egyelőre nem ez a helyzet.

    VálaszTörlés
  158. Smirgli

    Ha nem magadról írtál akkor végképp nem értem a vehemenciádat. Honnan a jófenéból tudod, hogy X, Y, Z nem követ el hibákat és Gábor alaptalanul feltételezi, hogy félreehetnek?

    Egyáltalán miért viselkedtek úgy, mint aki kifizetett egy szolgáltatást, de nem kapta meg az ellenértékét, így jogosan reklamálhat? Rengeteg jól feldolgozott, ellenőrzött információt kaptok az anyanyelveteken, teljesen ingyen, de ez nektek nem elég, mert nem mindig azzal foglalkozik amivel Ti szeretnétek.
    Az, hogy Gábort akarjátok mindenáron "érdemi vitára" sarkallni, az csak annyit jelent, hogy szeretnétek problémákat felvetni, amiket ő majd jól megold.

    (Gábor stílusának bírálata előtt, pedig talán olvasd vissza önmagad! Esetleg évekre visszamenően...)

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  159. Domboroczky 162:
    Túl sokat foglalkozol velem, drága. :-)
    Mint már írtam, én egy utolsó felhasználó vagyok sokakkal együtt, aki nem átallja ezt is itt üzenőfalnak használni, amiért most 5 év után lettünk lecseszve. :-D És mint írtad, "pehelysúlyú" itt úgyis mindenki, hozzá se tud szólni semmihez érdemben, szóval ugyan mit számít akár az én stílusom is, talán picit többet nyom a latban a "nehézsúlyú" vitapartner stílusa, nem? Talán indulj ki a fenti poszt stílusából, ahol minden ellenvélemény képviselője le van nézve, és a hülye kissé szofisztikáltabb szinonimájával illetve.

    A lényeg, hogy sokan sokfélét kérdeztek az utóbbi időben, lehet, én is, és minden egyes kérdésre és felvetésre, megoldási javaslatra, ellenvéleményre a már leírt variációk valamelyike volt a reakció. Csípőből. Kb. mint az orvosi rendelőben, a beteg az azt se tudja, mit beszél mottóval.

    Részemről most lezártam ezt az értelmetlen beszélgetést.

    VálaszTörlés
  160. Érdemes elolvasni, különös tekintettel a táplálékiegészítőkre: http://www.jomtom.hu/cikkek/tunetek/a-maj-mergezese-es-a-p450-enzimek

    VálaszTörlés
  161. Kedves Gábor!
    Nemrég felajánlottad, hogy vessünk fel témákat, az új könyvhöz.
    Szerintem sokakat érdekelne amit már többször is kérdeztünk itt, hogy néhány év paleo után miért hízunk vissza az azelőtti állapotra.
    Elmira is említett valami ilyesmit a Fesztiválon, de ő talált megoldást.
    Ez a módszer is érdekelne kicsit részletesebben.
    Remélem még nem késtem el a témával! Köszönet, ha foglalkoztok vele!

    VálaszTörlés
  162. 165 Vino

    Írok erről, de aztán mindenkinek magának kell értelmeznie, mi vonatkozhat rá. Általános választ lehet csak adni ilyen kérdésekre. Mindenesetre a legkézenfekvőbb válasz a takarékos fenotípus.

    VálaszTörlés
  163. 161 Jakab

    Neked a magzati programozást részt ajánlom majd olvasásra (ha már megjelent a könyv)

    VálaszTörlés
  164. 158 ildikó imre

    Ezt próbáltam én is magyarázni annak idején. Valaki bemond egy általános panaszt (visszahíztam, romlott a vércukor értékem) és akkor én találjam ki, hogy mi lehet a háttérben. Kapásból 5 különböző dolgot fel tudnék sorolni. A differenciáldiagnózis egy rakás kérdést kéne tisztázni és még akkor sem biztos, hogy én tudom rá a választ. Elméleti alapon sok mindent lehet felvázolni, de konkrét esetben nagyon nehéz megmondani a tutit. Pláne, információ hiányában.

    VálaszTörlés
  165. 154 kutyus Rozcsika

    Ez egyelőre nem hangoskönyv, csak egy reklám. Kedves Tőled, hogy ennyire tetszik a beszédstílusom. Igazság szerint először engem akartak erre megkérni, de ettől elég ideges lettem, ugyanis más spontán beszélni, és megint más egy stúdióban hibátlanul, ráadásul jól hangsúlyozva felolvasni. Szerintem ez nem ment volna nekem jól, és hál' Istennek a kiadó is újragondolta ezt. Nekem egyébként tetszett a színész felolvasása.

    VálaszTörlés
  166. 151 kutyus Rozcsika

    10 kilót híztál vissza? Ezt hogy csináltad?

    VálaszTörlés
  167. 168 szengab

    "Valaki bemond egy általános panaszt (visszahíztam, romlott a vércukor értékem) és akkor én találjam ki, hogy mi lehet a háttérben...."

    Mindenki azt gondolja, többek között én is, hogy azért is tudnál erre válaszolni, közelíteni a kérdést, mert hiszen megírtad, leírtad, körüljártad azt a kérdéskört. De most már én is látom, hogy gyakorlatilag nem vállalkoztál/nem vállalkozhattál másra, mint fordításra. És ezt is köszönjük. Az összes többit mi magunknak kell kikutatni, megtapasztalni, esetleg átbeszélni - nos ez utóbbi is nagy kérdés, hogy hol.
    Itt biztos hogy nem, legalábbis én és 1-2 paleós barátom. Mélyen bánt bennünket az is, hogy a magyar orvos-társadalomból abszolut reform orvosok sem tudtak/tudnak azonosulni a közvetített tannal és nézetekkel. Pedig már eltelt egy jó pár év, csoportok csatlakozhattak volna.
    Szerénységet, kitartást és jó pr-t kívánok :)))

    VálaszTörlés
  168. 171 Giuseppe

    Nem fogalmaztam talán világosan. Nem az a nehézség, hogy ne lehetne teoretikusan válaszolni egy esetre, de ehhez az esetet kéne ismerni. A mostani könyvemben hosszú oldalakon keresztül elemzem a kérdést, de még az sem konkrét válasz, hanem mindenkinek magának kell a saját testére szabnia, mi érvényes rá. Egy blogban feltett kérdés nem száll el nyomtalanul, de mindennek eljön az ideje. Normál üzemmódban nincs időm és energiám heteket eltölteni egy kérdés megválaszolásával. Ezt szerintem meg lehet érteni. Hogy munkásságomat "fordítói tevékenységnek" tituláltad, az nem esett jól, de ha így látod, azzal nem tudok vitatkozni.

    VálaszTörlés
  169. Engem a szex élettani hatásai érdekelnének.(hormonok ide-oda, hova, miből mi termelődik, minden ami érthető egy normál halandónak) Azt lehet olvasni hogy egészséges dolog, engem mégis lefáraszt. Utána éhesebb vagyok, többet kell ennem mégsem érzem magamban az erőt.Arra már rájöttem hogy ritkítanom kell az eseményt és akkor könnyebben átvészelem az utána levő pár napot, de jó lenne tudni mi is zajlik le ilyenkor a testben, mitől érzem fáradtnak magam. És akkor jobban tudnék harcolni az ösztönök ellen. Azt érzem hogy javulna az egészségi állapotom. Szerintem a hasi felesleg is részben emiatt a fáradtság miatt lehet. Köszönöm szaga

    VálaszTörlés
  170. Tegnap jártam egy endokrinológus magánrendelésen, ahol felvetettem, hogy 5 éve palózok és, hogy nem akarok vitába szállni életmódbeli kérdésekben a kedves doktorúrral, mert nem azért jöttem...erre azt azt a választ adta, hogy hivatalosan is ajánlják a paleolit étrendet, főleg inzulinrezisztencia fennálása esetén. Na tessék csak le lettem nézve...Tanulság, soha ne legyenek előítéleteid.

    VálaszTörlés
  171. 174 BHL
    Ez egy nagyon jó hír. Kíváncsi lennék, hogy ott a betegeknek ezt írásban is terjesztik, vagy csak halkan, majdnem titokban hangzik el. Régen, ezen a blogon tucatszám írtunk meg ilyen infokat, talán nem lenne titok, ha Te is megírnád az elérhetőséget :)

    VálaszTörlés
  172. 170. Szengab
    "... 10 kilót híztál vissza? Ezt hogy csináltad? ..."

    Nagyjából ugyanazt ettem, amitől a paleo elején 10 kg-ot fogytam, havonta 1 kg-ot és ez a lefogyott állapot 2 évig tartott, sőt a paleo elején tényleg számolatlanul ettem a mandulát, édes gyümölcsöket. Amit a paleo elején nem ettem még: az a tápiókalisztből és szezámmaglisztből készült csodálatos tészta, kifli. Mivel sütni nem tudok, a paleo első félévében nulla morzsálódó ételt ettem, semmi olyant, ami egy picit is hasonlít valami kenyérfélére. A sütemény alapanyagait nyersen ettem meg. A hízásom alatt pedig a tökéletesre fejlesztett paleo termékeket.

    A beszéd stílusodban az a csodálatos, hogy lenyugtatja az embert, világosan, szabatosan fogalmazol, nem kell hatalmas agymunka, hogy az ember kihámozza, hogy mit akarsz mondani, mert annyira jól van megfogalmazva, lehet a tartalomra koncentrálni.

    VálaszTörlés
  173. 171. Giuseppe
    A bestsellerírás nem született vagy szerzett prófétaság, hanem trendlovaglás, és ebben semmi rossz nincsen. Kell nekünk, habzsoljuk, nem élhetünk nélküle, de jól teljesen sosem lakhatunk vele, hiszen a nagy átlagnak főzték, nem pont nekünk. És ez így van jól, vagyis ilyen a világ folyása. Jól csak a saját főztünkkel lakhatunk.

    VálaszTörlés
  174. Kedves Gábor!
    Nagy megdöbbenéssel olvastam fenti írását, amiért kikezdték munkásságát.
    Én személy szerint egészségügyi végzettségű vagyok, majdnem minden könyvét elolvastam, és MEG IS ÉRTETTEM, ami nagyon fontos ugye. Engem is meggyőzött, és már értem el eredményeket.
    Ne adja fel, sokan vannak Ön mellett még így ismeretlenül is.

    Pár hónappal ezelőtt kértem tanácsot a fórumosoktól fülzúgással kapcsolatban. Szeretném megemlíteni, hogy amiket tanácsoltatok, pl. G.Biloba, B-komplex, Q10, Mg...mindent emelt dózisban szedtem (legalább fél év), mellette K2, és rengeteg más vitamin (Vitakinges, mert állítólag az természetes anyagokból van előállítva), de sajnos romlott a fülzúgás.
    Kivizsgáltattam, semmit nem találtak, így szorongás alapú lehet, mert rosszul is alszom.
    Éjjel villámok cikáznak a gyomromban, ránganak a lábaim, olyan érzésem van, mintha süllyednék, zsibbad a bal kezem, teljes álmatlanság, gyógynövényekkel tudok csak aludni. Ellenségemnek se kívánnám.
    Semmilyen gyógyszert nem szedek, ez nem gyógyszer mellékhatás, mert minden orvosi leletem jó, a vérképtől kezdve a hormonvizsgálatig, minden. Ebben a diéta is segített.
    A gyomrom van még mindig kikészülve, talán a sok étrend kiegészítő marja szét, de nem merem abbahagyni a szedésüket, mert ezekkel próbálom az alvásomat meg az idegeimet helyrehozni.
    Itt olvastam a gyógyulások között, hogy sokaknál ahogy regenerálódott a gyomor, regenerálódott az idegrendszer is, elmúlt a szorongás, a depresszió, pánik. De ha nekem az étrendkiegészítők marják szét a gyomromat, amiket viszont muszáj szednem az alvás miatt, meg a fülzúgás miatt, akkor hogy fog a gyomrom helyreállni? :)
    Ördögi körnek látom, pedig az alvást helyre kell hozni, hogy ha bármi történne és nem jutok hozzá a gyógynövényes bogyókhoz, ne haljak bele a kialvatlanságba.
    Köszönöm, hogy elolvastatok.
    Szép nyarat kívánok mindenkinek!

    Janna




    VálaszTörlés
  175. KedvesJana!

    Próbáld ki a taurint, Gábor oldalán olvashatsz róla, az egyik hírlevélben is volt róla szó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves LaciBp!

      Épp most jöttem az orvosomtól aki állítólag paleózik, és Xanaxot akart nekem felírni. Mondtam neki, hogy én ezeket ellenzem, mire azt mondta, hogy ő is olvassa Sz.Gábor honlapját és Xanaxot azt lehet szedni, csak antidepit nem...vagy szedjek Frontint. :)))
      Mondtam neki, hogy akkor maradok a gyógynövényeknél meg a vitaminoknál.
      Már csak azt lenne jó tudni, hogy mi az a gyógynövény ami nemcsak a tüneteket fedi el, hanem gyógyítja is az idegrendszert. A Nervenphflegét szedtem 1 évig, de gyógyhatást nem tapasztaltam, csak az altató hatást. Ezek nélkül nem tudok aludni a gyomromban cikázó "villámok" miatt.
      Köszönöm a tippet, utána olvasgatok a Taurinnak is. Olyan dolgot szeretnék ami gyógyít is, hogy ne kelljen életem végéig szedni.

      Janna

      Törlés
  176. 179. Janna:

    De vicces az orvosod, hát a Xanax meg a Frontin hatóanyaga ugyanaz, tökmindegy, hogy melyiket (nem) szeded, teljesen egyformák :D.

    Van ez a Milgamma B vitamin család, az mintha hatékonyabb, jobban felszívódó lenne, esetleg guglizz rá :). Van belőle Milgamma Neuro, nem tudom, persze, hogy ezek csak neuropátia esetén jók-e vagy neked is jó lenne?

    Másik ötletem, én is szedtem, bár csak hébe-hóba:
    http://shop.builder.hu/5-htp-a3076

    Van, aki melatonint szed alvásjavításra.

    VálaszTörlés
  177. 178 Janna

    Alvásjavításhoz ötletek, és egy cikk a melatoninról:
    http://empoweredsustenance.com/sleep-genius/
    http://empoweredsustenance.com/melatonin-is-bad-for-you/
    Ezekről az oldalakról találsz további linkeket a témában, én az egész honlapot nagyon hasznosnak találtam több témában is. A melatoninról nincs véleményem, meg tapasztalatom sem, én nem szedek, csak az infó miatt csatoltam. Azt hiszem, az orbáncfű is könnyíti az elalvást, de 4-6 hétnél tovább nem szabad folyamatosan szedni, mert függőséget okozhat.
    Én is taurint ajánlottam anyukámnak fülzúgásra, de nála egyelőre semmi változás, azért én biztos szedném a helyedben, mert nem drága és sok egyéb haszna is lehet.
    Régebben egyébként nekem is sok bajom volt a fülemmel (nem zúgás, hanem fülfájás, de elég komoly, ami a paleó kezdete után kb fél évvel teljesen elmúlt, azóta sem fájt).
    Frontint egyszer nekem is felírtak, amikor még volt migrénem, de mikor a mellékhatások között olvastam, hogy személyiségzavar, akkor úgy döntöttem, inkább a fejfájás.
    Biztos vagy benne, hogy a gyomorpanaszokat a kiegészítők okozzák? Szerintem itt elég sokan szednek kiegészítőket és nem emlékszem, hogy más megfigyelt volna ilyen hatást. Esetleg próbáld meg gyógyteákkal kiváltani őket, mint cickafark, kamilla, orbáncfű, citromfű, ezek lehet, hogy a gyomrodnak is jót tesznek.
    Mintha olyat is olvastam volna mostanában, hogy a reggel végzett torna/edzés segíti az elalvást, de már nem tudom, melyik cikkben. Az elalvás előtti órákban végzett mozgás viszont nehezíti az elalvást. Ha 11 után még fent van az ember, a szervezetnek plusz kortizolt kell termelnie, amitől szintén nem tud aludni. Ha túlságosan leesik a vércukra (pl. ha 6-kor eszel, utána már nem, akkor ez teljesen elképzelhető), akkor is jön a kortizol és akadályozza az alvást. Akinek ilyenje van, kisebb baj a lefekvés előtti evés mint ha emiatt nem tud aludni.
    Kitartást kívánok neked a gyógyuláshoz!

    VálaszTörlés
  178. 164 Tara

    Érdekes cikk, köszi, hogy belinkelted.

    VálaszTörlés
  179. Gábor, a Xanax és a Rivotril között mi a különbség? Melyik jobb, melyik a kevésbé ártalmas?

    VálaszTörlés
  180. 178. Jana

    az en hosszu eveken keresztul tarto rossz alvasomat ez a vegtelenul egyszeru megoldas hozta rendbe. erdemes kiprobalni, semmi ordongosseg nincs benne. igazabol egyszeruen igy mukodunk, kellene mukodnunk. roviden:

    - idoben lefekudni
    - ha nem megy napnyugtaval(manapsag ez nem konnyu), akkor lefekves elott borostyanszinu szemuveg, ami kiszuri a karos kek szint
    - lefekves elott 1-2-par oraval semmi tv, szamitogep, telefon, stb
    - gyertya, piros fenyu izzok hasznalata, hagyomanyos izzok helyett
    - tok sotet alvoszoba

    http://chriskresser.com/how-artificial-light-is-wrecking-your-sleep-and-what-to-do-about-it/

    VálaszTörlés
  181. Egy koleszterin kerdesem lenne az egybegyultekhez. Tudom, azt mondjak, hogy a bevitt koleszterin nem noveli a szervezet koleszterin szintjet. Nekem azonban ugy tunik megis. Teny, hogy az elmult ket evben sok(rengeteg) tojast ettem(sima, bio, mindenfelet), es volt 11,8-as koleszterinem is, meg 8,9-es LDL-em. Viszont ket honapja abbahagytam a tojas evest es egybol lett 6,8-as koleszterinem es 4,76-os LDL-em. Szoval ilyenkor mi van?

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.