2015. január 30., péntek

paleo-dumcsiparti

206 megjegyzés:

  1. hová tűnhetett amit az előző bejegyzéshez írtam és vissza is írta hogy megjegyzésedet közzétettük??? Nincs is sehol.
    Végülis a fúzióval kapcsolatban fejtettem ki az örömemet is meg aggályomat is meg félelmemet is levonva a végső következtetést, hogy várjuk ki a végét.
    1. meglepődtem, azt hittem, rosszul látok
    2. örültem, mert hátha a fitnessguru belátta tévedéseit
    3. nem hiszem, hogy belátta, a szemetet továbbra is árusítja, csak meglovagol még egy lovat.
    4. aggályaim vannak, hogy esetleg nem fair üzleti partner, és ebből a paleo és Gábor nem fog jól kijönni.
    5. végülis aki eddig paleos volt az már az is marad, eddig is kapott a paleo hideget meleget, eddig is idegesek letteg a beteg családtagok és ismerősök a paleo hallatán merthogy az hülyeség (kevés kivétellel) és eddig is megkaptuk, hogy ne legyünk már okosabbak, mint az orvos.
    szóval fél-egy év múlva csak kiderül, jó döntés volt-e vagy sem.

    VálaszTörlés
  2. szóval azért azok, akik nem különösebben kedvelik Norbit, mint pl én, egyáltalán nem a média hatására, hanem megnyilatkozásai alapján alakítottuk ki ellenszenvünket. Nem is olyan régen még igencsak gúnyos hangon irkált a paleoról is meg a paleosokról, ha valaki rá merészelt kérdezni az összetevőkre, elég ramaty stílusban válaszolt, bármilyen jó szándékkal jelezte felé az illető, hogy ez nem valami jó alapanyag. Sok paleost le is tiltott az oldaláról és nem azért, mert rondán közölte volna vele, hogy szeméttel eteti a jónépet. És valahogy nekem olyan érzésem van vele kapcsolatban és pont a megnyilvánulásai miatt (és nem a média hatására!!!) hogy nem egy jellem.
    Mindenesetre érdekes lesz...

    VálaszTörlés
  3. 1, baklawa
    Ha sok a bejegyzés, akkor a lap alján van egy "Továbbiak betöltése" link, arra kattintva bejön a kommented.
    Értem én a sok ellenérzést, de igen sok ember félre tudta tenni a baljós érzéseit és igyekezett meglátni a dologban a jót. Az emberek egyik része mindig mindenben az ellentmondásokat és a bukás lehetőségét keresik, mások pedig optimisták, és a sikert prognosztizálják. Nem hiszem, hogy bölcsebb dolog károgni, mint vállalni annak a kockázatát, hogy pozitívak vagyunk, s legfeljebb nem úgy sikerül, ahogy vártuk.
    Az Egyed gazda című Tolkien mesében van egy kovács, akinek visszatérő viselkedését így írta le a szerző: "Rossz hír", mondta mosolyogva a kovács. Nos, nekem mindig ez jut eszembe, amikor valaki csak rosszindulatú megjegyzéseket tud tenni. Ezt ne vedd Magadra, mert Téged nem sorollak ezek közé Neked vannak sérelmeid, és nem érted Norbi miért váltott. Pedig a dolgok így működnek. Egyik bejegyzésemben idéztem, Saulus-Szent Pál és Assisi Szent Ferenc történetét, de a sort lehetne folytatni akár Ghandiig. Mindegyik köznapi, sőt elítélendő korábbi életével teljesen ellentétessé vált a későbbi élete, csak ezeknek az embereknek mindenki a nagy tetteire emlékezik. Norbit nem fogják szentté avatni, de neki is meg van a joga ahhoz, hogy váltson. Nem lehet az embereken mindig számonkérni a múltat, hogy miért nem élik következetesen az életüket. Az emberi élet cikk-cakk, s még jó, hogy sokan tudnak váltani, akár 180 fokos fordulatot is megtenni. Olyat várnak el az emberek Norbitól, aminek valószínűleg maguk sem felelnek meg.
    S mielőtt még fölöslegesen beírná valaki, hogy Norbi nem megvilágosodott, hanem meglátta az üzletet a paleóban, had válaszoljak erre előre. A két dolog nem zárja ki egymást. És a kérdés nem is lényeges. Nem Norbi lelkét kell elemezni, hanem az eseményeket és a benne rejlő lehetőségeket.

    VálaszTörlés
  4. 1. baklawa
    Nem tűnt el a korábbi bejegyzésed, csak 200 fölötti bejegyzéskor "Továbbiak betöltése" üzenetre kell klikkelni, és akkor azok is látszani fognak.

    Gábor! Nem, még nem válaszoltál a kérdésemre :-))))
    kezdő súlyom: 76
    paleó egy éve után vagy később elért legkisebb súlyom: ??????
    5 év paleó utáni súlyom: 74

    A középső számot nem tudjuk még. A tendenciára vagyok kíváncsi. Köszi :-)

    VálaszTörlés
  5. Rozcsika

    Amikor Párizsban voltunk tavaly előtt, és két héten át lejártam a lábam, akkor lement 72-73-ra a súlyom, de 74-en állok évek óta. Néha kicsit lemegy, néha meg vissza. Nincs itt tendencia. Azt a pár kilót, amit le kéne adnom, csak éhezéssel tudnám leadni.

    VálaszTörlés
  6. Rozcsika, lehet, hogy lemaradtam valamiről, de miért fontos, hogy Gábornak mennyi volt a legkisebb súlya? Nekem eddig nem tűnt úgy, hogy nagyon lifteznének rajta a kilók. :-) Én a paleóval anno lefogytam 56-ra - kb. 58-60-ról. És azóta is 56 vagyok egyfolytában, kb. 4 éve.

    VálaszTörlés
  7. Köszi, még sosem írtam ide, így nem tudtam. :D

    Kedves Gábor, köszönöm válaszod. Hát igen, a fentebb vázolt érzések kavarognak bennem, tudom, nem kell Téged féltenem, de valahogy mégis, Norbival kapcsolatban többször volt bennem öröm csalódássá fajulva. Bár sosem követtem sem őt, sem a munkásságát, de párszor belebotlottam az oldalába, ha valami kis időre szimpatikus volt, hamarosan jött és írt be valami bődületet.
    Rosszindulatúnak semmiképpen nem mondanám őt, szóval eleve nem is feltételezem róla hogy direkt azért ugrott ebbe bele hogy majd jó nagyot kaszál és majd kacagva továbbáll felrúgva az egyezséget. Meg nem is arról van szó, hogy az ember ennek drukkolna, hogy aztán majd azt mondhassa, hogy ugye megmondtam.
    Számomra inkább az visszatetsző, hogy a facebook oldalán ugye a poszt alatt belinkelt egy paleotalálkozós linket, odaírva hogy 2010-ben kezdődött. MI????!!!! Hát még tavaly is hogy beszélt a paleoról és Rólad is?? És akkor pár hónap alatt megváltozott? Én ezt nem nagyon hiszem. Az ember az alapvető jellemvonásait nem nagyon változtatja meg pár hónap alatt.
    Nem szándékom károgni, nem ez volt a célom, sőt, annak drukkolok, hogy ebből valami nagyon jó süljön ki. De hát valami mégis birizgálja a női agyamat, ilyen rossz érzés féle. Aztán lehet, hogy nincs is női megérzés :)

    VálaszTörlés
  8. de most akkor ebben a norbipaleoban főtt étel is lesz, vagy csak nasi, rágcsa, meg esetleg innivaló? És hogyan fogjátok Elmirával ellenőrizni, hogy VALÓBAN nem kerül bele az aminek nem szabad? Mindenhol ti sem lehettek ott.... Mesélnél erről valamit amit esetleg el szabad mondani? Hogy miféle jellegű termékekről volna szó, esetleg paleomenü vagy csak 1-1 db termék később szélesítve a palettát?
    Bocsánat hogy még mindig ezen rugózom, de nekem valahogy nem áll össze, hogy hogyan lehet megoldani hogy ha van egy termékpaletta tele szörnyűségekkel, hogyan indulhat el egy másik ág, egy jó minőségű úgy, hogy az ő szemszögét nézve mondjuk ne üsse ki a piacról a szemetet, mert Norbinak nem érdeke, viszont annak is meglegyen a maga vevőköre.

    VálaszTörlés
  9. baklawa

    Ha elolvasod a 2010-es összefoglalómat, az valóban arról szólt, hogy Norbi célkitűzésekben rokonította az Update-ot és a paleót. Semmi ellenségesség nem volt abban a beszélgetésben. Hogy aztán időnként egy támadásra hogy reagált, én azt nem követtem, de el tudom képzelni, hogy a hívei felé is tett egy gesztust, amikor harciasan kelt az Update védelmére. Én ezt nem tekintem súlyos véteknek.
    A cél kettős.
    A Teletálnál főzött paleomenűvel Norbi a Gastroyalhoz hasonló jó színvonalat szeretne elérni, ezt Elmira nélkül nem tudná. Az Update boltokban teljesen elkülönített polcon árulnák a paleót. A termékek közt lesznek kencék, italok, sütemények, kenyerek, szendvicsek, snackek, és idővel valamifajta húsárú is. A szenvicsekbe már eleve kell.
    A minőségellenőrzés az élelmiszeriparban elég szigorú. Ha Norvbi egy céget megbíz, hogy Elmira receptje alapján készítsen el egy terméket, és aztán utóbb kiderül, hogy abban tiltott anyagokat használt fel a cég, akkor az súlyos szerződésszegés és bírság. Normális cég iylet nem kockáztat,l de a csalást vagy oda nem figyelést nem lehet kizárni. De ez nem az Update sajátja, ez bármely cégnél előfordulhat. De szisztematikus megtévesztés eddig sem történt. Amiért sokan utálják az Updatet, azt a termékek cimkéjéről olvasták le. Itt is minden rajta lesz a cimkén, és ezt Norbi ellenségei fogják is ellenőrizni, abban megnyugodhatunk. Akinek ennyi ellensége van, az nem engedheti meg, hogy hibázzon.
    De mégegyszer: Nem az Update gyárt akármit is, hanem élelmiszergyártó cégek, akik felelős magatartást tanúsítanak.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, így már érthető számomra. Drukkolok.

    VálaszTörlés
  11. 3. Szengab
    Ezek a megtért emberek nem élték - a pálfordulásuk után - a régi életüket és az újat is egyszerre. Pont ez a baj a Norbi üggyel, hogy a két ellentétes dolgot egyszerre akarja futtatni, lisztdealer és paleoguru is akar egyszerre lenni. Ez olyan, mintha Te a paleós könyvek mellett párhuzamosan vega könyveket is írnál, amikben az állatok életét féltenéd és a vérben dagonyázó embert ostoroznád, a másik könyvben pedig a húsevés fontosságát ecsetelnéd és ezt évenként felváltva tennéd. Előszót írsz a Gabonaagy című könyvhöz, ami arról szól, hogy a gabona szétszedi az agyat, aztán bemész tolni a szekerét egy olyan embernek, az eddig elért hitelességeddel és neveddel, aki nem hajlandó a lisztet leszedni a polcairól. Norbi most azt csinálja amit az orvosok a D vitaminnal, akik nem vonták vissza a téves állításokat, hanem csendben a javasolt tízszeresét kezdték el mondogatni, hátha nem veszi észre mindenki, hogy ez szöges ellentéte annak, ami eddig kommunikálva lett. De legalább egy orvos egyszerre nem javasolja a mini dózist és a mega dózist. Vannak dolgok, amit nem lehet egyszerre csinálni.

    6. Kistörpe
    én 82 kg-mal kezdtem paleózni, 1 év alatt 72-re fogytam, 2 évig ott maradt a súlyom és aztán 1,5 év alatt visszament 82 kg-ra. Csak ezt szerettem volna megtudni, hogy Gábornál is volt-e ilyen kilengése a súlyváltozásnak. Te hány éves vagy?

    VálaszTörlés
  12. Rozcsika

    Biztos vagy ebben? Minden paleosnak fiziológiás IR-je van? Aki eszik szénhidrátokat (gyümi, gumó) annak is? Mit fogsz csinálni?

    VálaszTörlés
  13. 4. Rozcsika:

    Gábor már kétszer is megírta neked még az előző beszélgetésben a 175. és 191-es hozzászólásban, hogy hány kiló volt, van és lesz, nálad nem látszik?? Vagy csak te nem vetted észre?

    Jó türelme van, hogy harmadszor is megírta.....

    VálaszTörlés
  14. Még az előző beszélgetés végére akartam írni, csak valami gond volt a blogmotorral.

    190. Baklawa:

    Egyetértek veled, nekem az jutott eszembe, hogy nehogy az legyen a vége ennek is, mint TCS-vel történt.

    Jönnek ilyen megjegyzések: "van az a pénz"...."üzlet"
    Én nem hiszem, hogy Gábor annyira rá lenne szorulva a pénzre. Nem gondolom, hogy a pénzért csinálja. Nem kell senkit eltartania, a lánya felnőtt, dolgozó nő, a felesége is dolgozik, nem tudom, miért gondolják sokan, hogy az üzlet miatt van az egész.
    Nem Norbi miatt mondom ezt, soha nem vettem még semmi cuccát, és nem is fogom, hanem Gábor miatt.
    Mindenesetre drukkolok Gábornak, bármi is történik.




    VálaszTörlés
  15. Gábor, igazad van abban, hogy akik beleásták magukat a paleó-irodalomba és már jó ideje paleó életmódot folytatnak, akik olyannyira eszerint élnek, hogy kiránduláson se hajlandóak félreenni, ezért megveszik a norbis paleó szendvicset, ők valóban profitálhatnak ezekből a termékekből, de önmagában ettől eggyel több paleós sem lesz, mert a tudást, az alapelveket nem szívják magukba a vásárlók.
    Mert a sima vásárlók, akik most eggyel több boltban látják a paleó feliratot, max. csak azt fogják fel, mint eddig az update-cuccoknál, hogy ha néha olyat eszik, azzal is kevesebb CH-t visz be. Viszont mi jól tudjuk, hogy ez a paleóra nem érvényes, azaz hogy néha norbis snacket eszik, azzal is kevesebb glutént visz be. Mert azt is tudni kellene, hogy gluténnál, tejnél zéró tolerancia érvényes, anélkül egy szemernyit se lehet gyógyulni.
    Ezek az emberek a norbis kajáktól (attól a kevéstől, amit meg tudnak venni) nem rászokni fognak a paleóra, ettől nem picit sem fog terjedni a paleó (hacsak nem egy újabb divathóbortként), hanem a drága maglisztes késztermékekkel fogják azonosítani, amit sátoros ünnepeken engedhetnek meg maguknak, egyébként meg esznek, ahogy tudnak, vagy ahogy jólesik . Mert nem lesz semmi motivációjuk. A drága paleó kaja, ami nem is nagyon hasonlít a jól megszokott ételeikre, nem lesz elég motiváció. Ahhoz hosszú távon lefogyott, gyógyult emberek tapasztalatai kellenek, ami nagy hatással van rájuk, ezek miatt időt és energiát fognak hajlandók áldozni annak, hogy utánanézzenek a pontos alapelveknek, amivel ők is meggyógyulhatnak. És csakis ez a hatás, majd pedig a sok idővel megszerzett tudás biztosíthatja, hogy nap mint nap plaeó módon étkezzenek, kihágások nélkül, és azt is, hogy akár jutalomból, néha még a drága norbis kajára is áldozzanak, mert nem akarják megszakítani egy már eddig is fáradságos folyamatot és az eredményt kockáztatni.
    Enélkül viszont értelmetlen a mozgalomra nézve bármilyen paleós üzleti fogás, legyen az étteremhálózat vagy cukrászda, teljesen mindegy, ki képviseli, Norbi vagy más, bár megjegyzem, Norbi tényleg vörös posztó a közvélemény szemében, csak további nagyon nagy kockázatot jelent bármilyen vállalkozásnál hitelességi szempontból (ami a siker egyik előfeltétele).
    Ez tehát önmagában csak a meglévő paleós társadalom fennmaradásához járulhat hozzá, terjedést nem fogunk vele elérni.
    Folyt. köv.

    VálaszTörlés
  16. Folyt.:
    Pár gondolat még a fentiekhez A paleó mozgalom három (most már négy) éve című írásodból (http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-paleo-mozgalom-harom-eve.htm), most különösen idevágnak szerintem:

    "Nem a tőke, nem a politika, nem a vallás szervezi és manipulálja ezeket a közösségeket, hanem az ész és az értelem,..."
    "A gyógyulások és pozitív példák láttán újabb és újabb hívei támadnak a mozgalomnak, hisz a jó dolgok fertőznek. "
    "Kell tudni kényszerű kompromisszumokat elfogadni, s erre az képes, aki tudja a szürke árnyalatait is, azaz fel tudja mérni, mit kockáztat azzal, ah ezt vagy azt melléeszik. Sokan tapasztalják, hogy a gluténes élelmiszerek valóban abszolút kerülendők, de más élelmi anyagok egyszer-egyszer nem vezetnek halálos betegséghez."
    "A paleo azonban egy folyton fejlődő, változó eszme, s csak olyanok kezében termékeny, akik képesek a tudományhoz alázattal és felelősséggel közelíteni. "

    Sajnálom, lehet, hogy te ezt is károgásnak értékeled, de 5 éve paleózóként elég információt és tapasztalatot gyűjtöttem már össze a kritizálók gondolkodásmódjáról, és általában az emberek hozzáállásáról a hagyományos és gyökeresen eltérő ételekről, valamint az egyes alapanyagok hatásmechanizmusáról. Józan ésszel gondoltam végig, nem az (rossz)indulat vezet.
    Azt gondolom ezek alapján, hogy akik a paleoboltok megjelenésétől kezdve csak lehúzásnak tartják a paleót, mert fogalmuk sincs, mit is jelent valójában, azok még inkább annak fogják tartani, csak még több kritikával kell szembesülni, egyre durvábbakkal, és lássuk be, most már lesz is alapjuk hozzá. Ez csak annyiban gond, hogy tovább nehezíti a paleó elterjedését, mert az emberek negatív előítéletekkel telve nem fognak olyan könnyen egy paleós könyv vagy weboldal felé közelíteni...

    Nem vagyok pszichológus, és lehet, pesszimista vagyok az emberi jellem megítélésében, ezért szívesen olvasnám a gondolataidat a fentiekről, mert szerintem a cél az együttgondolkodás lenne, jóindulattal közelítés a vitapartnerhez, nem a megsértődés és egymás minősítése... Megértem, hogy most nagy kereszttűzben állsz, de biztos vagyok benne, hogy tudsz higgadt és objektív is lenni.
    Sajnálom továbbá, hogy minden kritizálót, még a pusztán kérdéseket megfogalmazókat is egy kalap alá veszel, a mozgalom sorsát szívükön viselőket és a fröcsögöket egyaránt. Ez soha nem vezet jóra. :-(

    VálaszTörlés
  17. 12. Ősasszony
    Biztos vagyok benne. Mert amikor régen, páran paleósok, elmentek terheléses vércukormérésre, pl. a kismamák, akkor először mindenki megijedt, hogy miért lett ilyen rossz a vércukor eredménye, persze senki sem evett előtte 3 napig napi 150 gramm szénhidrátot, hogy előkészítse a mega cukorterhelésre a testét, csak felhajtotta a tömény cukros vizet az orvosnál. Ha a mindennapokban kevés a vércukor, akkor máshogy veszi fel a test azt, mert a cukorfüggő szerveknek kell jobban és ha egy löketként több vércukor és több inzulin van, akkor felborul az extra terheléstől a napi beállt feldolgozási módszer.
    És itt vissza is kanyarodhatok a Norbi-témára, mert nincs olyan, hogy valaki paleón van, aztán néha egy hatalmas cukros sütit benyom, mert annak az egekben lesz a vércukra, sokkal magasabban, mintha minden nap benyomta volna a cukros sütit.
    Mit tehetnék. Kénytelen vagyok visszatérni a legszigorúbb paleóra, ha nem akarok még kövérebb lenni. Most megálltam a 82 kg-nál, ha éheztetem magam, akkor nem megy tovább. Csak az a baj, hogy attól meg kikészültem a múltban is, nem tudtam aludni, most sem tudok, ha nem eszem elég szénhidrátot, szóval még az is lehet, hogy ketogén-paleót kell tartanom, pedig azt nagyon nem akartam. Jelenleg az éheztetésemmel lavírozok az alvás és nem alvás határán. Gondolkozom a 3 mg melatoninon, hátha akkor az éhezés mellett is el tudnék aludni.

    VálaszTörlés
  18. 13. Macskacicó
    "...hogy hány kiló volt, van és lesz ..."

    Csakhogy azt nem kérdeztem, hogy majd a jövőben mennyi szeretne lenni. Szóval megvolt a három szám, de mégsem válaszolt a feltett kérdésre. Kicsit figyelmesebben olvass.

    VálaszTörlés
  19. Rozcsika és cukor szinttel küzdő érintettek! Szívből javaslom Sáfrán Mihály "Paleon túl" c. könyvét elolvasásra. Amit az ő étkezési elveiből átvettem: Kétszer eszem egy nap - Reggel 7-10 között (változó) zömében fehérjét, zöldség formájában szénhidrátot, esetleg citrusféléket, némi szalonnafélét; Késő délután-este 18-19 óra között (Sáfrán Misi halféléket, tengeri herkentyűket ajánl salátákkal) én eszem halat salátával vagy salátát citrusfélékkel (pomelo, graeprfuit), ha nagyon éhes lennék, akkor még valami zsírfélét - pl. tojáshabot kókuszkrémmel, kókuszhabot. Napközben iszom kávét, mert ezzel kényeztetem magamat. Sokat mozgok, mint mindig - gyaloglás, úszás. A vércukorszintem rendeződött, se nem hízok, se nem fogyok az elsorvadt pm. és hormonok mellett. http://paleovital.hu/?p=24631 A paleo irányzatok hatásai címmel írtam erről a témáról egy "eposzt" :-) Egyáltalán nem vagyok napközben éhes - a fehérjéket reggelre koncentrálom és ez pörget. Gyakorlatilag a böjt kérdése is megoldott. A sok mozgás meg viszi le a cukrot. Én is átéltem a cukorszint felfelé kúszását és a 300 ugr napi hormon melletti hízást.

    VálaszTörlés
  20. Rozcsika:
    A "lesz" az csak vicc volt :). Olyan jól jött ki :).

    Az előző beszélgetésben leírta neked, és te UTÁNA még kétszer megkérdezted. Kicsit olvass figyelmesebben.

    VálaszTörlés
  21. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  22. Én meg azt nem értem, hogy mitől híztok egyáltalán paleón? Már aki hízik. Én egy dekát sem, soha nem éhezem, és alszom, mint a bunda. 3x eszek egy nap, nem böjtölök, a 3.-at jó késő este :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    2. Ha sokat alszol akkor azért :) az alvás fogyaszt :D

      Törlés
  23. Cicóka, azért nem, mert gyárilag mások vagyunk :-)))

    VálaszTörlés
  24. Szerintem nem vagyunk mások, Giulio doktor példáját használva, a gepárdok a világ összes állatkertjében és még a természetben is ugyanazt eszik, mert pont egyformák gyárilag. BB, ha te annyi szénhidrátot eszel mint ami a recepteiden van, akkor szerintem te kicsit több szénhidrátot eszel mint ami jó neked és mint egy átlag paleós, szerintem inkább ez akadályozza a fogyást.
    Andi

    VálaszTörlés
  25. Rozcsika:
    Még nem akarom elkiabálni, de mióta nagyrészt kizártam a gyümölcsöket, édesítőkeg és magliszteket, viszont megemeltem a keményítők arányát (már nem is paleós, hanem PhD stílusban :)), azóta lejjebb ment a reggeli vércukorszintem. Még én sem értem tökéletesen a dolog mechanizmusát (talán lesznek itt okosabb emberek nálam, akik meg tudják magyarázni, pl Des vagy Ivancsó Isti ?). Igaz, még nem látom a tendenciát, de meglepő módon nem az van, hogy a keményítők hatására étel utáni sóvárgás tör rám, sőt. A leadott utáni súlyomat is tartom nagyjából, és nem jönnek azok a puffadások, amik végig kísérték nekem a paleót - csak nem tudtam, de most már igen, hogy főleg a gyümölcsök, édesítőszerek, maglisztes sütik azok, amik nem jók nekem, ráadásul ha ilyeneket eszem, utána nem tudok megállni.
    Az én utam biztos, hogy a kevésbé feldolgozott, kalóriacsökkentett, de tápanyagokban gazdag irányába megy el, mert úgy érzem, ez jó nekem. Több - paleo szempontból - kompromisszummal, mégis, más szempontból szigorúbban. Ez a pótlékok, nasik hanyagolását jelenti elsősorban, de szerencsére a mostani étrend mellett ezekre nem is vágyom.

    A vitához azért nem szólok hozzá érdemben, mert bár megvan a véleményem a történésekről, de ez már úgyis Gáborék és Norbiék döntése, úgy értem, aláírták a szerződést, mit változtatnék én azzal, hogy utólag elmondom a véleményemet? Smirgli, Rozcsika és a többiek elég jól megfogalmazták az én fenntartásaimat is, ráadásul rám biztos, hogy ráillik az "elitista", sőt még bizonyos értelemben "antikapitalista" is vagyok (abban az értelemben, hogy a mostani, "majd a piac jól beszabályoz mindent, és minden jó lesz" modell csúfosan megbukott már). Kirekesztő is lennék? Nem tartom magam annak, de nem tudok mit kezdeni az önámítással, és a paleo szendvicsek világa szerintem hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. No, erről csak ennyit, azután úgyis meglátjuk, mi lesz belőle :)

    VálaszTörlés
  26. 20. Macskacicó
    Rozcsika: "Gábor, ... (1) a paleo kezdetén hány kg voltál, ...(2) mennyi volt a legkisebb súlyod és (3) most hány kg vagy?"
    Gábor: "kb. 76 voltam, lett belőle 74, de szerintem 70-72 kéne legyek."

    Komolyan mondod, hogy választ kaptam mind a három kérdésemre? Akkor súlyos szövegértelmezési problémáid vannak.

    Később kaptam csak meg a választ:
    Gábor: "Amikor Párizsban voltunk tavaly előtt, és két héten át lejártam a lábam, akkor lement 72-73-ra a súlyom, de 74-en állok évek óta"

    A három kérdésre a megfejtés tehát így derült ki csak: 76 kg, 72 kg, 74 kg.

    Többet nem korrepetállak, ne is kérj meg rá.

    VálaszTörlés
  27. Azt hiszem, a névtelen kommentelőket ezentúl ki fogom törölni, amikor időm van. Lehet kritizálni, de arccal.

    VálaszTörlés
  28. 24. Andi Természetesen nem értek egyet veled :-) Igenis kell szénhidrátot enni, és egyáltalán nem eszem sokat, mert nem írta, hogy mennyi a saláta, a citrusfélék mennyisége. Nem akarom mindig újra elmesélni, de hát tényleg nem tudhatod, hogy elsorvadt pajzsmirigyes vagyok. Nincs pajzsmirigyem - sorvadás miatt!!! -, és ez más, mint a műtéti eltávolításnak a kórtörténete. Igenis vannak más felépítésű, anyagcseréjű emberek. Ha ismernéd személyesen Cicót és engem, akkor ezt tényszerűen láthatnád - ő a kis súllyal, én az ellenkezőjével küzdök. Egyedül és kizárólag a Sáfrán Misi által képviselt étkezésre akartam volt felhívni a figyelmet! 5 éve paleozom, elég tájékozottnak érzem már magamat mind a paleo különböző irányzatai, mind pedig a különféle módszerek rám gyakorolt hatásában. Ennek a blognak szinte az indulása óta hozzászólója vagyok. Úgy egyébként meg a betegségem miatt 50 éve fogyókúrázom, amit meglehetősen utálok.

    VálaszTörlés
  29. 24. Andi - folytatás
    Már nem szeretek egyébként vitatkozni, mert hihetetlenül belefáradtam. A beírt posztom pusztán figyelemfelhívás akart lenni.

    VálaszTörlés
  30. Néhányszor már elmondtam, ismét elmondom. A paleomozgalom koncentrikus körökkel írható le, belül a kemény mag, és ahogy távolodunk a kör közepétől egyre több olyan paleós van, aki soha nem nézett utána semminek, csak innen-onnan összeszedegette kisebb-nagyobb tévedésekkel, mi is a paleo, és ezzel együtt is mérföldeket tett meg az egészségéért. Hellyel-közel követi az elveket. Ha megkérdezik tőlem, mi a paleo lényege, azt szoktam felelni: ha valaki a finomított szénhidrátokat elhagyja, óriásit tett az egészségéért. Ha a paleo további finomításait is követi, további előnyökre tehet szert. Ez ilyen egyszerű. Ez a paleo népegészségügyi programja. Most arra nyílt lehetőség, hogy erősen szélesítsük ezt a kört. Smirgli már telekárogtad (bocs, te használtad ezt a szót) az összes csoportot azon aggodalmaddal, hogy ebből nem lesz semmi. Elmondtad, oké. Én meg megpróbálom. tudod a pesszimista levezeti, miért nem sikerülhet valami, az optimista meg megpróbálja.
    Az elitista hozzáállás az én szememben nagy destruktív, mert azt mondja, hogy inkább ne paleózzon valaki sehogy se, ha nem tud igazi paleós lenni. Én meg azt mondom, ha kicsit is átvesz a rendszerből, már jobban járt.
    Macskacicó, pontosan így van, ahogy írtad. Jól megvagyunk anyagilag, nem lett volna nekem erre a kihívásra szükségem. De ugyanaz volt a helyzet, mint annak idején a Gastroyalnal. A Gastroyal is, Norbi is nélkülünk is megcsinálta volna. Én végiggondoltam, hova vezetne ez: kettéoszlana a paleotábor, volnának az Updatesek, és volna a másik. A nyugati étrenden élők meg röhögnének a markukba, hogy micsoda perpatvar folyik a kélt paleotábor között.Erre nincs szükség. Sokkal jobb, ha Norbi abszolút tiszta paleót csinál, ami vállalható lesz mindenkinek, aki eszik boltban vásárolt paleo késztermékekkel. Az idő majd megmutatja, jól gondoltuk-e. A Gastroyalnal igazunk lett, rengeteg embernek azért vált tarthatóvá a paleo, mert a munkahelyére meg tudja rendelni a kész paleo ételt. Sokaknak a nehézségek miatt megy el a kedve.

    VálaszTörlés
  31. 11. Rozcsika
    Aha,értem. Én 52 vagyok.

    VálaszTörlés
  32. 24. Andi
    Most értelmeztem igazán amit írtál. Akkor tudd, hogy a férjem egészen sovány, a fiam átlagos. Férfiak, és édességet kívánnak. Én külön paleon vagyok, és nagyon puritán módon étkezem. Ha megnézed a blogomat, akkor láthatod, hogy milyen kategóriákat jelöltem. Paleo 100% - ezen a szalon paleo értendő, Low-carb paleo - ezen nincs mit magyarázni, Ketogén paleo - itt háromféle irányzatot mutatok be. Na és jó néhányszor írok is arról, hogy miket olvasok a paleo irányzatokról. http://paleovital.hu/?p=24631 A paleo irányzatok hatásai címmel írtam erről a témáról egy "eposzt" :-) - ezt írtam az előző hozzászólásomban is.
    Köszi, hogy nem feltételezed rólam, hogy tudok disztingválni és nem csapok be senkit. Én járom a magam útját és igyekszem helyesen. Egy kicsit alaposabban kellene a blogomat átnézned, már ha érdekel.
    Hosszú időre elbúcsúzom ismét, mert egyáltalán nem szívlelem azt a hangnemet, ami sokaknál megnyilvánul.

    VálaszTörlés
  33. 32. BB
    Tudom, mennyire meg tudsz bántódni egy rosszindulatú megjegyzéstől, de ne engedd, hogy egy frissen érkezett, arctalan emberke befolyásolja a hangulataidat.

    VálaszTörlés
  34. 27. Szengab
    A Névtelen kommentelésben az is a rossz, hogy nem lehet tudni, hogy pl. az 5 hozzászólás egy ember véleménye csak, vagy öt ember van ugyanazon véleményen, mert az nem mindegy.

    VálaszTörlés
  35. Gábor, azt megtudhatjuk, hogy mi okozta Norbinál a nagy megvilágosodást? Mitől jött rá, hogy a paleo jó?

    VálaszTörlés
  36. 32. BB:
    Igaza van MW-nek, és nem is rólad szólt, amit írtam. Én ismerem a történetedet, a küzdelmeidet, meg azt, hogy igazat írsz, ami az étkezésedet illeti. Ne is törődj vele. Hajrá, BB! :) Miért, rengeteget fogytál, és nem is híztál vissza, mi itt a probléma? :) Jól érzed magad a bőrödben, ez a fő.

    VálaszTörlés
  37. MW 25:
    Igen, a szerződés aláírva, elvileg semmi értelme itt a szájtépésnek, jól látod, talán ha előtte lett volna lehetőségünk... Naivan azt hittem, lehet beszélgetni a dologról normális hangnemben...
    És hát mivel már múlt idő, nyilván működik a kognitív disszonancia is...
    Mindegy, én is lezárom a témát magamban egyelőre, de azért elrakom ezeket a gondolataimat, aztán majd meglátjuk, mennyit másolhatok ide vissza, mint olyat, ami bejött... :-)

    Gábor 30:
    Jól sejtettem: a konstruktív véleményeket, kellemetlenebb kérdéseket mint eddig, most is lesöpröd minden fórumon, nem reagálsz érdemben, helyette inkább a fröcsögők vádjaira válaszolsz, kikérve magadnak... Szerintem pont fordítva kéne, mindegy...
    A károgás szót TE használtad a FB-on, pont azért írtam én is itt úgy, hogy "ha te károgásnak ítéled..." (ha gondolod, beidézem a konkrét kommentedet is). Mindenesetre a helyedben én aggódást, konstruktív vélemény vagy hasonló kifejezést használtam volna, és megköszöntem volna. Dehát nem vagyunk egyformák...
    Emlékezni fogok egyébként erre a lesajnáló, ill. semmibe vevő reakciódra is a kommentjeimmel kapcsolatban, mert igazán jólesik, főleg, hogy ugyanúgy kezelsz, mint bármelyik névtelen idetévedő rosszindulatú beszólogatót. Talán mondhatom ezt a többi "őspaleós" nevében is, mármint akik szintén nem értenek egyet ezzel a lépéssel. (de szóljatok, ha ti nem érzitek így!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. javítom magam: károgás szó elhangzott először itt:
      2015. JANUÁR 30., PÉNTEK
      paleo-dumcsiparti, szengab 3.

      Törlés
  38. Köszönöm, már lenyeltem a békát. Sajnos a hiperérzékenységem - pajzsmirigyes tünet. Kedvesek vagytok. Én amennyire csak tudok, mindig próbálok kulturáltan fogalmazni, még akkor is ha valamivel nem értek egyet.

    VálaszTörlés
  39. Smirgli, nem olvastam Tőled konstruktív javaslatot vagy felvetést. És sajnos már régen megszűnt az a szeretetteljes légkör itt a blogon, mint ami annak előtte volt. És ebben Neked is van jócskán szereped, nem véletlen választottad a Srmirgli nevet.

    VálaszTörlés
  40. 11. Rozcsika:

    82 kg vagy? De jó, az szuper! Bár én lennék annyi! Hogy csináltad? Igazán korrepetálhatnál egy kicsit, hogy kéne ezt csinálnom. Több zsírt vagy húst egyek? Köszi :).

    VálaszTörlés
  41. Rozcsika, Norbi egyszerűen belátta, hogy a paleo győzött. Ezt olyan nehéz elhinni? Nyilván nem gondolja, hogy az Update rossz, de ezt ki is fejtettük a közös nyilatkozatban. Azok az ő szavai, miszerint "A csökkentett szénhidrátbevitelre alapozó Update életmódrendszer, mely folyamatosan bővülő, immár több mint háromszázas termékskálával van jelen a piacon, az egészséges táplálkozás alapja, előszobája, a még több táplálkozástudományi szempontot figyelembe vevő paleolit táplálkozás pedig a magasiskolája. Együttműködésünk még több emberhez, százezrekhez viheti el az egészség üzenetét." Az a baj, hogy mindenki csak pénzéhes karvalytőkést lát benne, ezért nem akarja elhinni egy szavát sem. Mindegy, hogy Te mit hiszel az Updateről, de ő hitt benne, és rengeteg embert lefogyasztott vele.
    Az a naiv javaslatodat, hogy dobálja ki az Update-ot, Te magad cáfoltad meg. Egy terméket nem lehet csak úgy egyik napról a másikra kivezetni, évekre szóló szerződések kötik a kezét. De ettől még elkezdhet valami újat és jobbat.

    VálaszTörlés
  42. szengab 39:
    Nem olvastál, ja, az más. :-D Hát mondjuk utólag valóban nincs is értelme semmilyen javaslatnak...
    Ha nincs már rég szeretetteljes hangulat, akkor indokolja, hogy hagyjuk is a fenébe, sőt, fokozzuk is? Hát ebben sem értünk egyet.
    A nevem, a stílusom ismert ca. 5 éve, amikor egyetértettem veled, akkor nem zavart... Én viszont mindenkinek megmondom kerek perec a véleményemet, akkor is ha egyetértek, akkor is, ha nem. Nem szeretem a tiszteletköröket, a köntörfalazást. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy sértő vagyok, voltam bármikor is, a személyeskedést mindig igyekszem kerülni, veled szemben is így volt mindig. Legalábbis törekedtem rá.
    Gondolom, te pedig jelezted volna, ha nem így lett volna, ezért új, amit most mondasz...

    VálaszTörlés
  43. kieg.: Nem csak a magam konstruktív felvetéseire, kérdéseire gondoltam, volt még egy pár a FB-on és itt is, amik reakció nélkül maradtak. De biztos ezeket is csak én tartom konstruktívnak... Mindenesetre csak a magam nevében mondhatom, hogy a kérdéseim őszinték, minden rosszindulat és a kötekedés szándéka nélküli érdeklődés, problémafelvetés volt, az más kérdés, hogy elkésett...

    VálaszTörlés
  44. Kedves Paleósok!

    A minap láttam az egyik boltban gluténmentes, szénhidrátcsökkentett (szeletelt) barnakenyeret.
    Búzát vagy egyéb gabonát tartalmaz, de úgy tudom, valamilyen módszerrel eltávolítják belőle a glutént.

    Mit gondoltok, fogyasztása mennyire problémás?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  45. 41. Szengab
    Jó, de mitől látta be? Ez a belátás nem csak úgy rátör egyszercsak az emberre, ennek mindig van valami előzménye.

    VálaszTörlés
  46. 45. Rozcsika
    Ezt nem tudom. Szerintem 2010 óta járhatott a fejében, de ehhez a mozgalomnak meg kellett erősödnie,hogy üzleti fantázia legyen benne. Egy dolog a szimpátia, és másik a gazdasági megvalósíthatóság.

    VálaszTörlés
  47. 44. Szűcs Csaba
    Szerintem lektin még marad benne, én nem vennék. (remélem, nem mondtam hülyeséget, de nem vennék akkor se)

    46. Szengab
    Én a Norbi forgolódásában azt nem értem, hogy ha 2010 óta járhatott a fejében, akkor miért posztolt még tavaly is gúnyolódó cikkeket a paleoról? Meg rémlik, mintha Boldogkői oldalára is állt volna de ebben nem vagyok biztos, de azt tudom, hogy olyan posztot olvastam tőle, hogy csak kapkodtam a fejemet. Nem válasz volt, hanem egy poszt. Mint aki zsigerből utálja a paleosokat. Ezt valahogy nem tudom összerakni. Azt értem, hogy ez is egy piaci felület, meg akarja csípni. Ebben nincs is semmi, az üzlet az üzlet. Csak valahogy jellembéli gondjaim vannak vele. Halványan azért reménykedem, hogy mivel ilyen közel kerültetek hozzá Elmirával, tán lassan összeáll neki is a kép, ahogy bővülnek az ismeretei esetleg beszélgetések alkalmával, aztán szakít a szemeteléssel.

    VálaszTörlés
  48. Azon gondolkodtam, hogy hasonló szituációban ezek az események Amerikában hogy zajlanának. Ugyanígy lennének kritikák is, de meggyőződésem, hogy az emberek jó része gratulálna.
    Én itt (hangsúlyozom, itt) egyetlenegy üdvözlő, gratuláló kommentet nem olvastam. Ez elgondolkodtató lehet a blog gazdájának.
    De lehet, hogy bennünk van a hiba ? És ennyire ? Megérne ez is egy kifejtést, még akár egy komolyabb könyv formájában is. Én szívesen olvasnám.

    VálaszTörlés
  49. 48. Giuseppe
    Szerintem erre az a magyarázat, hogy Gábor egyáltalán nem annyira aktív a saját blogján, mint egy amerikai paleo guru. Szerintem ott siklott ki az egész a normál kerékvágásból, úgy 3-4 éve, hogy mikor a blogozók is kezdtek tudni válaszolni az újonnan jövő paleósok egyszerűbb kérdéseire, akkor ha Gábor nem válaszolt, akkor mi elkezdtünk válaszolgatni, csupa jószándékból, főleg ha új könyvírásban volt Gábor. És minél elfoglaltabb lett Gábor, annál inkább beszéltek többet itt azok, akiknek ez nem munka, hanem a munkából való kikapcsolódás és maguk is aktívan paleofanok lettek. Aztán amikor már a sok ráérő blogozó már egymással is el kezdett beszélgetni, akkor ez a blog kezdett inkább egy klubbá alakulni. Ekkor már, ha Gábor feltett egy cikket, akkor sem arról beszélgettünk alatta, hanem a korábbi vitát folytattuk. Ezt megelégelve Gábor pár év múlva abbahagyta a vitaindító cikkek írását, máshol tette ki ezeket, minket meg hagyott beszélgetni itt. Amerikában a mai napig van vitaindító cikk.
    De rossz, hogy így egyedül maradtunk. Ha vissza lehetne forgatni az idő kerekét, akkor az lett volna a jobb, ha nem vesszük át a válaszolgatást, akkor Gábor maradt volna a legtöbbet hozzászóló a saját blogján, és az mindenkinek jobb lett volna. És akkor talán arról is mesélt volna most, hogy milyen tervei vannak, min gondolkozik, mi szól a Norbi-szövetség mellett, mi ellene, milyen más lehetőségek vannak, vagy semmilyenek nincsenek és ha ló nincs szamár is jó alapon ez akkor is több palós eredményez, mint a szájról szájra terjedés. És a rosszul csinált paleó is jobb, mint a jól csinált. (kérdés)
    A problémát most az okozza, hogy "esemény után vagyunk".

    Különben volt egy nagyon kedves bejegyzés, nekem nagyon tetszett, amit Korinna írt január 29-én, Paleo-disputa 184. hsz.:
    "Nekem ez különösen jól jött, mert a vejem és a lányom nagy Norbi-Réka fanok, úgy a testedzés, mint kaja vásárlás terén. Lányom többször is járt Réka táborban és valóban, szépen le is fogyott szülés után, sőt teljesen fitt és edzett, acélos izmokkal (persze, ez nem evolúciós mozgásforma, de ebben a közegben fedezték fel a kettlebell-t.Most már ott sorakoznak a golyóbisok az edzőtermükben). A vejem is gyúúúúr...meg bicózik, szóval odafigyelnek a testükre.
    Csak magamra haragítom őket,mikor felemlegetem a Norbis kaják összetevőit, hiszen ott élelmiszer mérnökök hada dolgozik ! Mit képzelek én ! A paleó meg különben is gagyi.... bár nem olyan régen a Teletáltól már rendeltek paleós menűt. Szóval, nagy elégtétel nekem, hogy a Norbi ment oda Gáborékhoz puncsolni :) :) :)"

    VálaszTörlés
  50. Rozcsika,Korinna
    És az élelmiszermérnökök hadának meghaladja a képességeit, hogy megértse a paleó-elveket? Csak mert hogy Elmira nélkül állítólag nem tudja megvalósítani Norbi a kívánt színvonalat.Nehéz elhinni. Mível a leendő Norbin keresztül majd csak eztán paleóssá válók azt se tudják ki az a Mezei Elmira, lehet hogy mégiscsak a régi paleósok átcsábítása a cél? Szerintem észnél kell majd lenni, nehogy a nagyhal megegye a kicsiket, azaz kezdetben olcsó árakkal átcsábítsa a vevőket , Aztán egy nap majd arra ébredünk, hogy már csak Norbi-xylit kapható 8500 Ft/kg áron az országban. A 2400 forintos kristálycukor legegjen a szemünk előtt. Tudom. hogy azt mondta, hogy nem kiszorítani akar másokat, de az ú ígéretére nem vennék mérget.

    VálaszTörlés
  51. 50. Kriszta
    "... Szerintem észnél kell majd lenni, nehogy a nagyhal megegye a kicsiket ..."

    Például, akár közös pénzből, időről-időre be kellene vizsgáltatni, hogy nem szennyezett-e gluténnal a Norbi-pékáru. Egyben megnézethetnénk a Brót pékség kiflijeit is. Egy kisebb cégnél, ahol kizárólag paleo ételek gyártása és csomagolása folyik, ez nem fordulhat elő, de egy Norbi-beszállítónál nagyonis.

    VálaszTörlés
  52. Rozcsika+ bárki,akinek ötlete van a témában

    A Gabonaagyban azt írta P, Gáborral összhangban,h. a koleszterinszint alig függ a megevett kaja koleszterintartalmától. Akkor miért ajánlja mégis a sok koleszterint tartalmazó kajákat?

    VálaszTörlés
  53. 52. Ősasszony
    Ez matematikai probléma. Ha egy nap 1700-2000 kalóriát akarsz megenni, és 3 félét ehetsz, ami kiadja ezt: szénhidrátot, fehérjét és zsírt, de ebből a szénhidrátot drasztikusan lecsökkented, a fehérjebevitelt viszont tilos felemelni 10-20% fölé, akkor már csak a zsírt tudod megemelni.
    Koleszterinszintet emlegetni és összehasonlítgatni, depresszív állapottal összekötni - étkezési mód nélkül -, úgy ahogy azt a kutatásokban teszik, elég vad. A Gabonaagyban dr Perlmutter szerint az alacsony koleszterinszint depresszióval társul (191. o.), a Százévesen egészségben c. könyvben mind a 4 népcsoportnál, ahol nagyon sok magas életkorú ember él és nagyon jókedvűek, mind alacsony koleszterinszintűek, volt ahol 2,5 mmol/l-t mértek (42. o.). Ez a két tény ellenmondani látszik egymásnak, és mégsem. Mert Perlmutter olyan emberek koleszterinszintjéről beszél, akik nyugati táplálkozást folytatnak nagyvárosokban, ahol magasnak kellene lennie a koleszterinszintnek, mégis kórosan alacsony, ez valami betegség lehet, pl. májé, tehát az illetők beteg emberek, ezért is depressziósok, viszont a százéves népcsoportok majdnem vegák és ott persze hogy alacsony a koleszterinszint, sokat mozgó, jó helyen élő emberek, tehát jókedvűek.
    A kajától igenis függ a koleszterinszint, de nem úgy, hogy 3 tojástól azonnal felmegy. Ez is ilyen álprobléma, mert soha senki nem mondja meg ehhez a kijelentéshez az időintervallumot. Azonnal nem megy fel a megevett koleszterintől a koleszterin, de ha hosszú időn át eszel sok koleszterint, akkor igenis felkúszik tőle.

    VálaszTörlés
  54. "a fehérjebevitelt viszont tilos felemelni 10-20% fölé"

    Micsoda?!
    A fehérje kiemelten fontos makrotápanyag, napi 2 gramm / zsírmentes testtömegkilogramm körüli az ideális mennyiség.

    Rég jártam már erre, de nem is olvasom el a sok hozzászólást a Norbi Update témában, mert felfordul a gyomrom a magyar mentalitástól.

    VálaszTörlés
  55. Rozcsika

    Ha felkúszik, az baj? A paleon is magas, nem? Legalábbis, ha sok zsírt eszel.

    VálaszTörlés
  56. Rozcsika

    Mmint, ha mégis függ a szintje attól, hogy mennyi koleszterin van a kajádban.

    VálaszTörlés
  57. 54. Ivancsó Isti
    Én biztos nem számítom át, hogy a két szám egyezik vagy sem, inkább visszavonom a 10-20%-ot, mert fejből írtam, kb. erre emlékszem, de nem ez volt a lényeg most, hanem az, hogy bármilyen táplálkozásról van is szó, ez meglehetősen állandó szám, persze sokszor növényi fehérjét és állatit is értenek rajta. A lényeg, hogy nem lehet akármeddig felemelni, ezért kell a zsírt emelni, ha a szénhidrátot lecsökkenti valaki.

    VálaszTörlés
  58. IIsti 54
    "mert felfordul a gyomrom a magyar mentalitástól"

    Miért? neked milyen mentalitásod van? nem magyar?

    Én is rég jártam erre, de úgy látom, itt fontos dolgokról vitatkoznak, pro és kontra...
    Tudd mit? olvasd át nyugodtan. Megéri!!!

    VálaszTörlés
  59. 55. Ősasszony
    Most a jelenlegi saját véleményemet írom és akkor nem kell később megvédenem, tehát nem a tudósok véleményét (valamelyik táborét) írom le.
    Nekem nem tetszik, hogy paleón felkúszott a koleszterinszintem, a százéves népcsoportok öregjei koleszterinje alacsony, hiába írja Perlmutter és a paleo guruk, hogy a nyugati táplálkozást folytató magas koleszterinesek a hosszú életűek (111. old.), mert ez csak a nyugati táplálkozásúakra érvényes. Ugyan mindkét esetben magas a szénhidrát arány, de tudjuk, hogy másféle dolgokból származik a természeti népeknél a szénhidrát és másból a nyugati tápl-ban. Szerintem a természeti népeknek nem magas a koleszterinszintje, tehát paleoban se legyen magas akkor, mert a kettő hasonló táplálkozás. Én olyan koleszterint szeretnék, mint 40 éves koromban volt. Jelenleg 50-50% a növényi és állati eredetű táplálék aránya nálam, de szeretném tovább emelni a növényi eredetű táplálék arányát, és étkezés előtt savanyú dolgokat iszom (Mg-citrát, citromos víz, aszkorbinsavas víz szívószállal), abban bízom, hogy képes leszek letornázni a koleszterint a paleo előtti szintre. A koleszterinszint az epetermeléstől függ. Ha sok az epe az emésztéshez, akkor alacsonyabb a koleszterin. Most foglalkozom először koleszterinszint csökkentéssel, tehát fogalmam sincs, hogy képes leszek-e erre.

    VálaszTörlés
  60. 54. Ivancsó Isti
    Szerintem itt most nem a magyar mentalitásról van szó. A Gastroyalnak, paleo magazinoknak, könyveknek mindig örültünk, paleofesztiválnak, az összes paleo kisboltnak, terméknek. Norbin kívül mindenki mással szövetségre lehetett volna lépni. Norbival azért nem lett volna szabad, mert ő egy olyan liszttel veri át a népet, amiben van egy adalék, amitől a szénhidráttartalma nem bír felszívódni és emiatt lefogy tőle az, aki megeszi, de persze ez nem azt jelenti, hogy az a liszt egészséges lenne, és valószínűleg még többet esznek belőle, mintha hízlalna. Norbi cégének fő büszkesége az a glutén, ami a paleo első számú bűnösnek kikiáltott élelmiszere. Szerinted a két tábor összesátorozhat?
    Vagy Te máshogyan tudod?

    VálaszTörlés
  61. 54. Ivancsó Isti
    Dr. Perlmutter: Gabonaagy 39. oldaláról származik a 20% fehérje, amit leírtam. "Őseink étrendjében" és "az amerikai szakemberek által javasolt étrendben" is 20% a fehérje. Ezek a kalóriabevitel %-át jelentik, bár a könyv ezt nem írja, csak itt a blogon volt erről már tanakodás, és akkor Gáborral a kalória mellett maradtunk.
    Jó éjt!

    VálaszTörlés
  62. 53. Rozcsika

    Légrády doki könyvében említette, hogy a szinte kivitelezhetetlen koleszterinszegény étrend csak kb. 5%-al tudta csökkenteni a vérkoleszterin értékét, amiért nem biztos hogy megéri. Az általam számtalanszor idézett (mások által meg folyamatosan fikázott) kínai tanulmányban pedig az áll, hogy a fehérje még a telített zsírokat is felülmúlja koleszterin emelő hatásában. Ez nekem is újdonság volt, de magyarázatot adhat arra, hogy miért emelkedik a húst hússal evő paleózók körében. Természeti népek koleszterinszintjének mérvadónak kellene lenni, ha már szinte folyton rájuk hivatkozunk. Hogy náluk mennyi? Itt van egy hivatkozás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/paleolit-taplalkozas-es-egeszseg-1.php

    Nem értem, miért vagy ennyire a ketogén étrend ellen.

    VálaszTörlés
  63. 50. Kriszta
    "És az élelmiszermérnökök hadának meghaladja a képességeit, hogy megértse a paleó-elveket?"

    Én úgy tudom ezt az egészet elképzelni, hogy valamikor, amikor beindult a Norbi cégnél az élelmiszer biznisz és egyre súlyosabb pénzek lettek befektetve, (részvényesek, üzletlánc stb), már olyan emberek vették át az irányítást a háttérben, akiknek az volt a dolguk, hogy minél nagyobb nyereséget érjenek el, hiszen akkor már nem babra ment a játék. Az élelmiszer mérnökök meg, persze csak mezei, nyugati tápos mérnökök még most is, hát milyenek legyenek, amikor a dietetikusoktól kezdve az orvosokokon át (tisztelet a kivételnek) csak a hagyományos "egészséges" táplálkozásban tudnak gondolkodni.
    Szóval, szerintem akkor különvált a fitnes rész az update résztől, Norbi lett az update arca :) :) , meg a Rééééka. Az a gyanúm, hogy nem sok beleszólásuk van abba, hogy milyen összetevők vannak a nevükkel eladott kajákban, viszont kötelező megvédeni a mundért, mivel ők vannak a kirakatban. Mondjuk, én nem szoktam bulvár híreket hallgatni, nem ismerem a megnyilatkozásaikat, csak arra emlékszem, hogy abban a régi fogyasztósTV műsorban, amiben kövérek versenyeztek, hogy ki ad le többet, na én akkor tudtam meg legelőször életemben a Norbi révén, hogy nem a zsír hízlal.Köszönet érte ! Két pofára ették a pörköltet, amit azóta én is megszerettem.
    Az is meglehet, hogy még az élelmiszer mérnököknek is parancsolnak valakik...
    Szóval nem csodálkoznék azon, ha a Norbi így akarna megszabadulni az önjáróvá vált Update szörnytől.
    Az biztos, hogy ahol sok pénz forog kockán, ott vannak történések.

    VálaszTörlés
  64. Mediline-ban járva kellemesen csalódtam az újabb fajta cukrász paleo sütikben. Amíg, egy éve még csak sűrű, maglisztes kekszeket, krékereket lehetett kapni, egy-két maffint, most már ott sorakoznak a finomabbnál finomabb, könnyű tésztájú torta szeletek a hűtőben. Ki is próbáltam két fajtát a PaleoNasi termékeiből (Jólmenő Kft) :

    Eperkrém torta édesítőszerrel : kókuszkrém (kókuszkrém, víz, xantam gumi), eper (30%), tojás, édesítőszer (eritrit, stevia), Cavallier csoki : kakaómassza, rostok (dextrin, inulin, oligofruktóz), édesítőszer (eritrit, steviol glikozidok), kakaóvaj, emulgeálószer (szójalecitin), természetes vanilia aroma, kókuszolaj, kókuszliszt, holland kakaó, szódabikarbóna, zselatin, citrom.

    Karamellás alma torta : kókuszkrém (kókuszkrém, víz, xantam gumi), alma (28%), tojás, kókuszvirág-cukor, kókusz olaj, kókusz liszt, fahéj, balzsamecet, szódabikarbóna, zselatin.

    Vajon ezek a sütik mind Elmira receptjei alapján készülnek, vagy már kinevelődtek az új paleo-cukrászok ?
    Le a kalappal !

    VálaszTörlés
  65. Mediline-ban járva kellemesen csalódtam az újabb fajta cukrász paleo sütikben. Amíg, egy éve még csak sűrű, maglisztes kekszeket, krékereket lehetett kapni, egy-két maffint, most már ott sorakoznak a finomabbnál finomabb, könnyű tésztájú torta szeletek a hűtőben. Ki is próbáltam két fajtát a PaleoNasi termékeiből (Jólmenő Kft) :

    Eperkrém torta édesítőszerrel : kókuszkrém (kókuszkrém, víz, xantam gumi), eper (30%), tojás, édesítőszer (eritrit, stevia), Cavallier csoki : kakaómassza, rostok (dextrin, inulin, oligofruktóz), édesítőszer (eritrit, steviol glikozidok), kakaóvaj, emulgeálószer (szójalecitin), természetes vanilia aroma, kókuszolaj, kókuszliszt, holland kakaó, szódabikarbóna, zselatin, citrom.

    Karamellás alma torta : kókuszkrém (kókuszkrém, víz, xantam gumi), alma (28%), tojás, kókuszvirág-cukor, kókusz olaj, kókusz liszt, fahéj, balzsamecet, szódabikarbóna, zselatin.

    Vajon ezek a sütik mind Elmira receptjei alapján készülnek, vagy már kinevelődtek az új paleo-cukrászok ?
    Le a kalappal !

    VálaszTörlés
  66. Én támogatom Gábort és mellette állok, de azért ezt tényleg érdemes megnézni:

    Édesítők : NEGYED KANÁL CUKOR 500 G UPDATE

    Meg ezt, az ára miatt:
    Édesítők : NYÍRÉDES CUKOR 250 G UPDATE1

    A rádióban is állandóan hallom az Update kakaós csiga reklámot, a TV-ben meg két adás között nyomatták a lisztreklámot, maga Norbert és a felesége.
    Összetételét ismerjük: Búzafinomliszt, zsírtalanított szójaliszt, búzaglutén, szójafehérje-izolátum.
    Update 1 lowcarb Mastermix összetétele: Zsírtalanított szójaliszt, búzaglutén, búzarost, szójafehérje-izolátum.

    VálaszTörlés
  67. Ebben az a döbbenetes Cicó, hogy ezek szerint nagy tönegben élnek hülye emberek az országban. Ha nekem ennyire nem számítana a pénz, hogy 5 ezret is vígan kifizethetek egy kiló xilitért, amit máshol megvehetek 2 ezerért, akkor inkább 2000-ért venném, a 3000-et meg odaadnám valami gyerekétkeztetési alapítványnak vagy állatvédőknek, vagy akárhova. De nem tudnám elviselni, hogy ilyen pofátlabul lehúzzanak. Ez a Norbi kizárólag az emberi hülyeségből lett gazdag úgy látom.

    VálaszTörlés
  68. 58. Anna .Willson2015. január 31. 22:51


    "Én is rég jártam erre, de úgy látom, itt fontos dolgokról vitatkoznak, pro és kontra...
    Tudd mit? olvasd át nyugodtan. Megéri!!!"

    Megtettem, elolvastam, szerintem határozottan nem érte meg! Meddő vita, mostanában nem kevés
    sárdobálással fűszerezve. Inkább néztem volna helyette TV-t, na nem kereskedelmi TV hollywoodi pöcegödrében
    való dagonyázást értettem alatta, hanem Cobranko roadmovijára. Ez legalább jó kis inspirációt ad nyárra.

    https://www.youtube.com/watch?v=FshvLBTiqQ4
    https://www.youtube.com/watch?v=zwMsrn7a_YQ
    https://www.youtube.com/watch?v=33FLwALMQkQ
    https://www.youtube.com/watch?v=7wSK-7L9Ui8
    /disclaimer: csak erős idegzetűeknek, mert Cobranco néha leissza magát tehéntejjel - a filmek főszereplői bringások, tehát a fotelpaleo huszárok nyomjanak egy PgDn gombot/

    Ha már átrágtam magam rajta, akkor dióhéjban leírom mit váltott ki bennem az update paleo, (gyorsan míg marhafaggyúban kisül a rizslisztbe panírozott marhamájam)

    -senkit nem kényszerít senki, hogy update boltban vásároljon a zöldséges meg hentes helyett.
    -maglisztes paleo panírt sem kötelező enni, 1 leveses kanál rizsliszt CH tartalma még nem ölt embert.
    -Norbit azért tisztelem, hogy "kiszabadult a zsírbörtönéből" (sorstársam), népszerűsíti a mozgást, azt viszont nem fogadom el. hogy műkajákat árul "egészséges" címszó alatt.

    -Gábor elítélte a pocakos Cordain mentorát, mert kompromisszumot kötött a minőséggel a paleo szélesebb körben történő elterjedése érdekében. Ekkor úgy fogalmazott, hogy mint ha Cordainból 2 lenne. Mos ő teszi ugyanezt.
    -Hogy ne legyen kettős mérce, nekem meg Elmírával kapcsolatban támadt ilyen érzésem, hogy 2 van belőlük. Egyik tartja ezt az előadást: https://www.youtube.com/watch?v=I3cRaIRZwh0 másik meg írja a szakácskönyveket.
    Másképp nem lehet egyszerre úszni (sütikéket eszegetni) meg száraznak (azaz fitátban szegény étrenden) maradni. Ha már Gábor cigányozik meg zsidózik, akkor ezt a jelenséget azokhoz a szélsőjobbos bőrfejűekhöz hasonlítom, akik egy tűntetés után bemennek a Tescoba egy láda szlovák sörért, majd hazaviszik, és iszogatása közben "vesszen Trianonoznak) Ugye kicsit tudathasadásos állapot.

    VálaszTörlés
  69. 4096 byte bug :) folytatás:


    -ahogy észrevettem, az Update-ba kétféle ember jár. Az egyik fizetőképes, neki semmi sem drága. (ezt személyesen megtapasztaltam, néhány hölgyike akkora pénzeket csengetett ki a pénztárnál a szukralóz-glutén-szója-fűrészpor combókért, hogy majdnem leszédültem a létráról, vagy majdnem lenyeltem a csavarhúzót ami a számban volt, míg a biztonságtechnikával bíbelődtem.) Norbi bolond lenne nem kihasználni. Ők meg azért bolondok, mert vagyonokat költenek a szukralóz-glutén-szója-transzzsír mérnöki költeményekre. A másik csoport meg aki cukorbeteg, és a patikából hazafelé ballagva betér hogy egy kicsit megédesítse a keserű életét (legyen egy kis öröme is, ha már a sors ilyen kegyetlen hozzá - lásd cukorbaj, bot, járókeret, Fidesz stb.), na meg csökkentse a bűntudatát (hogy a maradék nyugdíját elköltötte egy darab édességre, vesz " a zembernek" egy dobozos update sört is. Erről az "egészséges" életmódról annak a papnak a tanácsa jut eszembe, akitől egy lány megkérdezte, hogy mit tegyen, hogy ne essen teherbe. A válasz az volt, hogy "lányom, igyál meg egy pohár vizet."
    -köszönöm atyám, még azt árulja el, hogy szeretkezés előtt vagy után?
    -helyette lányom! (tehát ennyit az update sörről)
    Ez a jelenség mindenképpen azt az előítéletet fogja kiváltani a néptömegben, hogy a paleo drága, és csak a kiváltságosak engedhetik meg maguknak. Mindenképpen a sütike és kenyérke iparág robbanásszerű terjedését fogja magával hozni, a cukorbeteg nyúgerek meg nyálcsorgatás közben néha megesznek majd egy darabka paleonak nevezett műkaját, amit maguk is elkészíthetnének, ha lenne rá idejük 2 sorozat között.
    Amiben fantáziát látok, az az, hogy olyan városban is lehet majd paleo menüt rendelni munkahelyre, ahol nincs Gastroyal és társai. Ez pedig mindenképp jobb alternatíva, mint a pizzarendelgetés.
    Én továbbra is elkészítem magamnak a kajámat, ha pedig néha szülinap/névnap stb. alkalmából kell egy kis nasi, akkor kedvemre válogatok pl. http://keto.hu/desszert erről az oldalról.
    Továbbá azt is magával fogja hozni, hogy a "hard core" paleósok a jövőben elhatárolódnak a koznumpaleósoktól, szerintem ez a szakadás a keménymag nem kicsiny előnyére fog válni.

    VálaszTörlés
  70. Des:
    Na ugye, hogy megérte elolvasni??? :-))

    VálaszTörlés
  71. 66. Macskacicó
    Jó, akkor már nem állsz mellette, mert idehozod a szójaliszt infót a norbi-lisztről, amiről én nem is tudtam például. Nagyszerű! Szójával etetni embereket. Én a gyakorlati kivitelezést nem látom magam előtt az Update boltban. A vevő megkérdezi az eladót, hogy melyiket ajánlja a paleo sütit vagy az norbi-sütit. És akkor elmondják neki, hogy a paleoban nincs szója, mert az ezért meg azért ártalmas, és aki még erről nem hallott akkor pont a norbitól fogja megtudni, hogy eddig átverték az ócska és olcsó szójával? Jobb lenne inkább csendben ülni a szóján, hátha nem néznek utána a vevők.

    VálaszTörlés
  72. Tényleg nem kellett volna beleszólnom anélkül, hogy 1. végigolvastam volna, 2. tudnék bármit is Norbi termékeiről. Úgyhogy elnézést kérek és tekintsétek visszavontnak a megjegyzést, engem nem érdekel a téma. Magamnak sütök-főzök, és a Fővám téri Vásárcsarnokban vásárolok.
    Igazából a fehérje miatt akartam csak hozzászólni. Én úgy látom, óriási hiba és tévút ez a "tan", hogy a fehérje káros, és mesterségesen le kell szorítani a táplálkozásunkban. Az étvágy fő szabályozója a fehérje, nem kell számolgatni, nyugodtan étvágy szerint lehet fogyasztani. Aki egészséges szeretne lenni, nem szabad lecsökkenteni a fehérjebevitelt, mert annak izomvesztés (és ennek anyagcserekövetkezményei), csontritkulás, gyengébb immunrendszer stb. lesz a következménye. A százaléknak pedig semmi értelme, hiszen a zsírral fogyási-súlymegtartási célok szerint lehet variálni, ellenben a fehérje fix, tehát csak a gramm / zsírmentes ttkg-nak van értelme.
    Pár hete indítottam egy tudományos facebook-csoportot, ami nekem blogként szolgál, mert ott osztom meg a tudományos cikkeket-vizsgálatokat az érdeklődő barátaimmal, ismerőseimmel, amiket olvasok.
    Néhány alapelvet ott is leírtam, idemásolok egy részt, előbb a zsírról, majd fehérjéről (igaz, ketózis kapcsán írtam, de nem csak arra érvényes):
    /Folyt.köv./

    VálaszTörlés
  73. 62. Des
    "... Az általam számtalanszor idézett (mások által meg folyamatosan fikázott) kínai tanulmányban ..."

    Mindig ezt írod, közben meg szerintem csak Te olvastad ezt a könyvet, itt senki nem tudott ehhez hozzászólni, így lefikázni sem tudtuk. Én karácsonykor találtam egy Kína-tanulmány címűt könyvet, de nem sok értelme volt, pedig az író is stimmel, de szerintem Te az eredeti tanulmányt olvashattad, amiben számok is voltak, nemcsak ez a rizsa rizsa hátán a vegaság mellett.
    A magyarul megjelent könyv eredetije ez volt, ezt olvastad?:
    T. Colin Campbell, PhD-Thomas M. Cambell II: The China Study. Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health, BenBella Books, 2004

    Igen, a fehérjemennyiség csökkentésétől várom én is a koleszterin csökkenését. A ketós csoportban is magas a koleszterin, tehát a ketogén diéta ezen nem segít. Vagy? Neked most mennyi a koleszterined?
    Azért nem akarok belevágni a ketogén diétába, mert nem szeretnék egy nap egyszer enni, nem akarom figyelni a vérem ketontestszintjét, nem akarom számolgatni a ch mennyiséget, nem akarom tovább bonyolítani és nehezíteni az étkezésemet. Most, a Kína-tanulmány hatására, a több növényben, de paleós növényekben, bízom, tehát a kalóriacsökkentésben, ettől várom hogy lefogyjak. A dolgot nehezíti, hogy a keményítőt nehezen dolgozom fel, újra érzem, hogy gyomrom van, ez gond.

    VálaszTörlés
  74. Talán a leggyakoribb félreértés, hogy zsírt zsírral kell enni. Mert elsőre aki hall róla, talán azt gondolja, hogy az OKOZZA a ketózist, ha sok zsírt eszünk. Ez nem így van. A ketózis kialakulását egyedül a szénhidrát megvonása (alacsony inzulinszint) okozza, annak, ha valaki több zsírt eszik, erre semmi befolyásoló hatása nincs. (Kivéve a kókuszzsírt, az speciális eset, az valóban fokozza a máj ketontest-termelését.) Azért szokták ezt keverni, mivel ketózisban zsíralapú anyagcserére áll át a szervezet, de ez nem egyenlő azzal, hogy a zsírevés okozza a ketózist. Másrészt, ketózisban a szervezet hatékonyan használja a SAJÁT TESTZSÍRT (ellentétben a "normálisnak" gondolt nyugati típusú táplálkozással, amikor is a folytonos magas vércukrot és inzulinszintet fenntartva a szervezet képtelen a testzsírhoz nyúlni); de ha valaki csomó zsírt eszik, akkor a szervezet a saját zsírraktárból persze kevesebbet fog égetni ketózisban is. Tehát akinek súlyfölöslege van (és ki az, akinek egyáltalán nincs...), nem érdemes túlzásba vinni a zsírfogyasztást, hogy inkább nagyrészt a saját zsírunkat együk. Persze a már amúgy is szupervékony sportolókra ez nem vonatkozik, ilyen esetben több zsírt kell enni, hogy legyen energia a kimerítő sportoláshoz.
    Ellenben a megfelelő fehérjebevitel eszméletlen fontos! Rengeteg szerepe van a fehérjének a szervezetünkben, nem szabad lecsökkenteni a bevitelt. Az optimális: kb. 2 gramm / zsírmentes testtömeg-kilogramm. Az is egy félreértés szokott lenni, hogy a fehérje megakadályozza a ketózist. Ez sem igaz (ésszerű tartományon belül, kb. 3-3,5 g / zsírmentes ttkg-ig). A glukoneogenezis energiaiényes folyamat, ami szükséglet alapon történik, nem pedig "ellátmány-alapon". Szóval csak azért, mert kap a szervezet fehérjét, ezt nem fogja csak úgy, automatikusan glukózzá alakítani. Természetes ételek evésével gyakorlatilag nem lehet túl sok fehérjét bevinni, hiszen a fehérje nagyon laktató (ennek biokémiai oka van!) Persze nem protein shake-ek ivásáról beszélek (bár állítólag az is nagyon laktató), hanem természetes ételekről. A fehérje fontosságáról nyitok egy külön posztot.
    Még egy harmadik szempont így az elején: nem érdemes túlmisztifikálni a dolgokat, és számolgatni. Egyszerűen ha valaki rendesen, jóllakottságig eszik napi 3 alkalommal jó ételeket, és így ketózisban van, akkor minden oké. Eleve a kalóriakalkulátorokkal az a "baj", hogy a saját testzsírt nem kalkulálják bele, pedig ahogy fent írtam, ez is beletartozna a napi energiafelhasználásba (amennyiben valaki szeretne testzsírt csökkenteni). Tehát szerintem összvissz annyi az egész, hogy ne együnk szénhidrátot (csak alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket), együnk rendesen fehérjét, amennyi jólesik (kölönösebb számolgatás nélkül), külön zsírt HOZZÁADNI pedig nem kell (sőt leszámítva a nagyon vékony sportolókat, nem is ajánlott), hiszen a természetes ételeinkben megfelelő arányban van zsír is (tojás, húsok stb.)

    VálaszTörlés
  75. A Kína tanulmányról már linkeltem: http://chriskresser.com/rest-in-peace-china-study Kiindulásnak érdemes elolvasni ezt és megnézni a cikkben linkelt dolgokat.
    Nagyon nagy hiba a vega bibliát, a Kína tanulmányt komolyan venni.

    VálaszTörlés
  76. "Azért nem akarok belevágni a ketogén diétába, mert nem szeretnék egy nap egyszer enni, nem akarom figyelni a vérem ketontestszintjét, nem akarom számolgatni a ch mennyiséget, nem akarom tovább bonyolítani és nehezíteni az étkezésemet."

    Szó sincs ilyesmikről. Napi 3 étkezés, számolgatás nélkül, ketonszint mérés nélkül. Túl van misztifikálva az egész.
    Én reggelire eszem 5 tükörtojást (esetleg egy darab kolbásszal), ebédre húsfélét (pl. rostélyos, gulyás, húsleves, hal, kagyló, máj-szív, akármi), vacsorára pedig ugyanez. Ennél egyszerűbb nincs is. Zöldséget minimálisat eszek (kivéve olajbogyó és avokádó, ezeket gyakrabban eszek), gyümölcsöt semmit.
    3 hónapja vagyok ketózisban, tökéletesen vagyok.És mindezt a "legtudományosabb" alapon.

    VálaszTörlés
  77. 72. Ivancsó Isti
    "... Az étvágy fő szabályozója a fehérje ...."
    ami pontosan azt jelenti, hogy étvágytalan leszel ha sok a fehérje. De ezt én rossz dolognak tartom.

    "... szabad lecsökkenteni a fehérjebevitelt, mert ... csontritkulás... lesz a következménye ..."
    én ezt máshogyan tudom, a hús savassá teszi a testet és ezt korrigálni kell, és ezek az anyagok pont a csontban vannak, amik onnan ki is lépnek, hogy a savasságot semlegesítsék. Az én fogamból kiment a tömörfehér színű "valami", magyarán elkezdett szürkülni, áttetsző lenni, a paleo 4 éve után. nekem elegem lett a húsevésből, minél többféle növényi ételt eszem, egy kis hús mellé, annál jobban esik az étel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bocsánat, a második idézetben "nem szabad lecsökkenteni" a helyes.

      Törlés
  78. A fehérje erősíti a csontokat.
    Csontritkulásról:
    - http://blogs.creighton.edu/heaney/2014/07/25/the-paradox-of-osteoporosis-irreversibility-2/
    - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9599191
    - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24552750
    - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9614170
    - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3828631/

    Dehogy leszek étvágytalan a sok fehérjétől. Optimális az étvágyam: sem TÚL nagy, sem túl kicsi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első link sajnos úgy látom nem működik, remélem megjavul majd (nem írtam el).
      Arról szól, hogy a kalciumpótlás nem fordítja vissza a csontritkulást (max megállítja), nagyobb fehérjefogyasztással viszont igen, építhető csont. Nyilván, hiszen csont is fehérjéből épül föl.

      Törlés
  79. 74. Isti
    "... A ketózis kialakulását egyedül a szénhidrát megvonása (alacsony inzulinszint) okozza ..."

    Mérettél már éhgyomri inzulinszintet magadnál? Mennyi volt?
    Köszi a hosszú választ ketó ügyben.

    VálaszTörlés
  80. 48 Giuseppe,

    A blog gazdája már régen elgondolkodik azon, miért vált vele szemben ellenségessé itt jó néhány régi motoros paleós. És csalódott, de ezt magánügyének tekinti, mert nem szeretné, ha csípős nyelvű blogozók ezen tovább évődnének.
    A Facebookon a többség pozitívan látta a Norbi fejleményt, mert ELHITTÉK, hogy ha egy hiteles ember belemegy valamibe, akkor gondolhat valamit, amire ők esetleg nem gondolnak. A régi paleósok elitisták, kiváltságosnak érzik magukat, úgy érzik, náluk a paleo bölcsek köve, és irritálja őket a gondolat, hogy annyi év küzdelme után jön egy tömeg, akik eddig Updatet ettek, és most a "konzumpaleora" (copyright Descales) áttérve "azt hiszik, ők is paleósak". Egy igazi paleósnak, aki megtanulta és megértette, hogy a nyugati étrendnél szinte minden jobb, bölcsen úgy kéne erre a tömegre tekintenie, hogy végre kicsit kinyílt nekik is a szeme, és ha kicsit is változtatnak az étrendjükön, attól jelentősen javulhat az egészségük. A régi paleósoknak örülniük kéne, hogy terjed a mozgalom, még ha ez szerintük felhígulással is jár. Sokan kezdték köztetek is sütizéssel, aztán rájöttetek, hogy ez fölösleges. Miért nem vagytok hát megértők a többi kezdővel, akik ráadásul máshonnan érkeznek a paleóba?
    A blog gazdája elgondolkodott és tudomásul vette, hogy nem élvezi sok régi paleós támogatását abban, hogy végre népegészségügyi szinten lehessen előre lépni a magyar emberek egészségnek javításában. Természetesen látom azt is, hogy vannak olyanok is, akik az újabb lépéseim megítélésekor méltányolják az eddig múltamat, ami nem csupán a paleóra szorítkozik, hanem egész életemre.

    VálaszTörlés
  81. Éhomi inzulint nem, viszont a HbA1c-m 2 hónap ketó után (tehát már egy hónapja történt a laborvizsgálat) 4,8% volt (referenciatartomány abban a laborban: 4,8-5,9%). A HbA1c az utolsó 2-3 hónapra utal, tehát ebben az értékben benne lehetett akár 1 hónap TED táplálkozás hatása is, ahogy a ketó előtt ettem.

    VálaszTörlés
  82. 49, Rozcsika

    Látom, már panaszra mentél Eszterhez is, hogy itt a trollok nem lettek eltávolítva, és inkább én hagytam el a blogot. Megmondanád mikor volt ez?
    Soha nem hagytam el a blogot, és a nagyon szemtelen trollok töröltem. De nálam nem az a politika, hogy a negatív beszólókat törlöm (A facebookon sem cenzuráztam a véleményeket). Azokat töröltem, akik káromkodtak, vagy alpári módon sértegettek másokat. A vitát sosem akartam elfojtani, úgy gondoltam, ez a blog funkciója, nem az, hogy nagy egyetértésben édelegjünk.
    A vitainditókat szorgalmasan írtam, s kísérletet is tettem arra, hogy a vitát arra tereljem, de fütyültetek a kérésemre, úgy kezdet tűnni, hogy a vitaindító csak az új poszt fejléce, mindenki ott folytatta, ahol az előző poszton abbahagyta. Egy idő után nem láttam értelmét, hogy erőlködjek, mert ugyanaz a poszt nagyobb nyilvánosságot kap a hírlevelem által.
    Azt, hogy a válaszolgatást meghagytam Nektek, megint csak negatívan értelmezed. Én utálom a fontoskodást, és úgy véltem, egyszerű kérdésekre nem kell nekem mindig leelőznöm másokat a válasszal. Miért kéne nekem válaszolni mindenre. Amit kifejezetten tőlem kérdeztek, arra igyekeztem válaszolni.

    VálaszTörlés
  83. Ivancsó Isti

    Kár, hogy minket nem sorolsz a barátaid közé, akik olvashatják a Facebookos zárt csoportodat.

    VálaszTörlés
  84. 66 Korinna

    Ezek már nem Elmira receptjei, hanem egy csomó vállalkozás született, akik maguk is kikísérleteznek mindenféle finomságot. Amit Te tapasztalsz, az a paleo terjedése, és ezt lódítja majd meg az Update belépése.

    VálaszTörlés
  85. Rozcsika

    Köszi a részletes válaszokat. Milyen paleo növényeket eszel? Azért kérdem, mert ezek nem túl laktatóak szerintem, esetleg a gumók.

    VálaszTörlés
  86. Isti

    Miért váltottál TED/PHD-ról ketóra? Mennyi ideig voltál TED-en? (Jaminet: Tökéletes Egészség Diéta, ha vki. nem tudja esetleg)

    VálaszTörlés
  87. 73. Rozcsika

    A visszahízás egy érdekes jelenség. A szervezet minden körülmények között egyensúlyra törekszik, próbál egy komfort zónában eléldegélni. Sok embernél a paleo bevezetése egy sokk, csökken a szénhidrát, feléli a zsírt, majd megtanul a kevesebbel is gazdálkozni. A zsírok tárolását márpedig a hormonok irányítják, úgy látszik sikerült ismét ehhez megfelelő feltételeket biztosítanod.
    Hogy ebből kizökkenj, jól jöhet a súlyzó meg az intervallum training. Vlado Zlatos egy idevágó írását ajánlom Szalai Árpi fordításában: http://www.zaggini.com/posts/intervallum-edzes-4.php
    Ugyanilyen "kizökkentést" tudsz elérni ha eltérsz a keto irányába, aztán pár hónap múlva picit vissza a szénhidrátok felé. (lesz még sütőtök szezon) Szerintem a természetben is így természetes, még a szinte vega buddhista himalájai népek is télen yakpecsenyéznek meg zsíron élnek.

    VálaszTörlés
  88. Ivancsó Isti
    Rozcsika

    Fehérjefogyasztásról, vitaminokról volt Joe- nak egy szenzációs előadása a Fesztiválon:

    https://www.youtube.com/watch?v=hDfCsCdmHcc

    VálaszTörlés
  89. Des

    Te most ketón vagy? Mennyit sportolsz?

    VálaszTörlés
  90. MW, BB
    Még kétünnepközt rendeltem a Jaffától a TED könyvet és azóta sincs nekik, pedig már nagyon kíváncsi vagyok. Helyette Sáfrán Misit tanulok :)

    Gábor
    Nagy élményem volt a legutóbbi két könyved, köszönöm.
    Osztom a nézeteidet : a legtöbb embernek a legtöbb jót.

    Des
    Mindig megnevettetsz. El tudlak képzelni a létrán. Hogy áll a gazdaságod ? Gyümölcsfák, tyúkok? Lecserélted már tyúkokat, és ha igen, ugyanolyan fajtákra ?

    VálaszTörlés
  91. 83. Gábor:
    A csoport nyílt, eleve így csináltam, hogy aki esetleg nem akar belépni, még az is betekinthessen, mert az ismeretterjesztés a célom: https://www.facebook.com/groups/1529677207309516/
    Természetesen szívesen látlak a csoportban, ha érdekel. Azért nem mutattam eddig, mert egyelőre félek az esetleges rosszindulattól idegenek részéről, azért terjesztettem egyelőre csak ismerősök körében, tényleg csak olyan kis saját blogszerűségként.

    VálaszTörlés
  92. 87. Des
    Én is így érzem, hogy nem eszem most máshogy, mint a paleo elején. Most a hízásommal meggyanúsítom az Alnatura biocéklát, az egy kocka 85%-os csokit, ezekben nádcukor is van és a kókusztejet, amiben szőlőlékoncentrátum van, pedig de a paleo elején nagyon sok gyümölcsöt ettünk, mert nem tudtuk, hogy ennyit nem szabad, abban is volt annyi cukor, akkor mégis tudtam fogyni. A gyalogláson kívül nem mozogtam akkor sem és most sem.

    VálaszTörlés
  93. 79. Rozcsika

    "Mérettél már éhgyomri inzulinszintet magadnál? Mennyi volt?
    Köszi a hosszú választ ketó ügyben. "

    Szerintem ezzel kár foglalkozni, mert ha alacsony az inzulinszinted, úgyis beindul a ketogenesis. Ezt pedig akár napi szinten ellenőrizheted magadnak, házilag olcsón, http://www.ebay.com/itm/50-x-Glucose-Ketostix-Diastix-Reagent-Test-Strips-for-Urinalysis-Keto-/121555788533?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item1c4d4a22f5 vagy még olcsóbban kínai Dirui tesztcsíkokkal. A kínai ugyanaz az árfekvés, de kétszer annyi csíkot kapsz, csak kispórolják belőle a reagenst. Ez nem baj, ha nem zavar, hogy pár másodpercen belül nem látod a eredményt, hanem várni kell rá vagy kemény 40 másodpercet.
    A vizelet keton mérés is csak azt bizonyítja, hogy több keton termelődik mint elhasználódik. Vérketon mérők is kaphatók, csak ahhoz a tesztcsík aranyárban kapható. (kb. 400 HUF/mérés)

    VálaszTörlés
  94. 82. Szengab
    :-)
    Továbbra is az a véleményem, hogy a durvaságba fajuló vitákat csírájában kell elfojtania a blog gazdájának, mint ahogy egy szülő se nézheti tétlenül, hogy a testvérek marják egymást, hanem ő lesz a döntőbíró.
    Még életemben nem éreztem azt a sokkot, amit itt kaptam akkor amikor a kiskutyám halálán volt és egy troll ide beírta nekem, hogy mikor döglik már meg. Gondolom rosszul volt már attól, hogy valaki a rákos kutyájával többet törődik, mint vele bármikor bárki is törődött. Azt hittem, hogy megfulladok a torkomba toluló adrenalinfröccstől. A párbeszéd a mai napig fent van. De minek? A Tarával való vitát is rövidre kellett volna zárnod azzal, hogy ez paleo blog és nem vega blog, itt ez a téma és kész. Ha nagy a demokrácia, akkor sok a parttalan vita. És ha sok a vita, akkor elhal a blog. Itt mindenki tisztel és szeret Téged, elfogadjuk a szigorodat is. :-)

    VálaszTörlés
  95. 87. Des
    Rám is állja, amit Rozcsikának írtál, mert bár nem akartam jelentkezni, mikor R. kérdezte, hogy kik azok, akik visszahíztak, mert elég sokat melléeszek, nade annyira meg nem vagyok fotelpaleós, hogy indokolja, hogy 58 kilóról paleo pionirként 52 lettem, aztán szép lassan, az évek alatt szedegettem vissza (főleg egy éve) és most ott tartok, hogy 57 és fél.... A 158 centimhez ez sok nekem.

    Rozcsika, egyidősek is vagyunk, úgy látszik, a hormonjaink kiharcolják maguknak azt ami jár nekik :)

    VálaszTörlés
  96. 80. Szengab

    Pedig nagyon nem kell elgondolkodnod miért vált itt feszültté a légkör:
    a régi motoros paleosok alapvető kérdéseire nem voltál hajlandó válaszolni sokadik nekifeszülésükre sem.
    Magukra hagytad őket, nem segítettél nekik mikor pár év paleo után bajba jutottak egészségileg.
    Rájuk fogtad, hogy bennük van a hiba és nem az étrendjükben.
    Most meg mártírkodsz.
    fenyöfa

    VálaszTörlés
  97. 96. Fenyőfa
    És miért éreztük azt, hogy most foglalkoznia kellene Gábornak velünk is? Mert mi évekig átvettük a kezdő paleósok kérdéseire a válaszolást és kísérleti nyulakként őszintén mindent elmeséltünk magunkról és nem amerikai emberek vagyunk, messze a távolban, hanem itt élünk, meg lehet minket tekinteni, magyarul beszélünk és ez nagy kincs a paleo mozgalomnak. (Ezt a mega jódszedés óta tudom, hogy mekkora kincs, hogy ha egy magyar ember csinálja azt, amit te most még csak tervezel.)
    Nem tudom, hogy miért lesz könnyebb a várt paleós tömegek hasonló kérdéseire válaszolni 4 év múlva, mint most a pár őspaleóséra egy blogon.

    VálaszTörlés
  98. 97 Rozcsika
    Látod, most Neked semmi bajod Fenyőfa beszólásával, mert nem Neked szólt be. De én nem törlöm Fenyőfát se, bár pont azt csinálja, amit kértem, hogy ne legyen.
    Fenyőfa! Keresd vissza, hogy válaszoltam-e, mert válaszoltam. Az, hogy senkit nem elégített ki a válaszom, arról nem tehetek. Mert amikor megjelenik egy őszseni és bedobja a kortizolt, mint főmumust, és hirtelen (egy hónapig) mindenki mindent azzal magyarázott, akkor hiába írtam, hogy a kávé és a fehérje minimálisan emeli a kortizolszintet, senki nem vett erről tudomást. Az igazság néha kevésbé elfogadható, ha olyasmi, amit az imént éppen Descalez beírt a visszahízás okairól, mint az olyan teóriák, amelyek úgy magyarázzák a problémát, hogy mást lehet vádolni a problémáért. Rozcsika most is makacsul hajtogatja ez a 4 évet (eddig használ a paleo, utána meg árt). Én ezen nem tudok többet vitázni, mert egyszer már elmondtam az érveimet.

    VálaszTörlés
  99. 98. Szengab
    Nem nevezném beszólásnak a hsz-mat.
    Csak lehet, hogy az öspaleosok, már nem akarják ismetelni magukat ujra meg ujra,
    mert azert maradt egy jo csomo megválaszolatlan kérdés valljuk be.
    De en se ismetelgetek, ugyis tudja minden erintett es Te is tudod biztosan.
    Es ez a norbi fele fuzio is a hatuk mogott tortent, veletlenul tudtak meg, holott ezt is elmondhattad volna nekik itt.
    Bocs a hibakert, nem magyar billentyuvel írok.
    fenyofa

    VálaszTörlés
  100. 98. Szengab
    "... Az igazság néha kevésbé elfogadható, ha olyasmi, amit az imént éppen Descalez beírt a visszahízás okairól ..."

    Jó, de akkor ki lehet ezt jelenteni, hogy a paleotól tartós fogyás várható? Nem. Lesz fogyás, de nem lesz tartós. Addig fog tartani, amíg a test át nem áll valami más módszerre. A Gabonaagy könyvben döbbenten olvastam, hogy vércukor nemcsak a fehérjéből, hanem a zsírból is előállítható a szervezetben. Persze egy idő múlva, amikor a test átállt erre. Tehát akkor csak az enyhe éhezés marad, kalóriaszegény növényekkel, ha fogyni akar valaki vagy többet mozog, mint amennyit eszik hozzá. A Paleo nem fogyaszt.

    Én nem vádolok senkit a problémámmal, én a kérdéseimre keresem a választ.

    VálaszTörlés
  101. 99. Fenyőfa
    A norbi-fúzió is csak arra jó, hogy elvegye értelmes témáktól az időt. Akár a jódtól, akár a vitaminos könyv folytatásától. Gábornak csak azt kellett volna mondania, hogy besokallt a kutatástól, kutatói szabira megy. Mi is besokalltunk már, mi igazán megértettük volna. De úgy látszik, hogy nem vagyunk ilyen jóban.

    Fenyőfa beírta azt, amit mi nem mertünk ideírni.

    VálaszTörlés
  102. 100 Rozcsika

    Fehérjék csak valami 48% hatásfokkal tudnak szénhidráttá alakulni, a trigliceridekből meg csak a glicerin molekula alakul cukorrá, az pedig csak valami 6% hatásfokkal. Ha ilyen állapotba kerülsz, akkor meg már a szervezeted piszokul jól takarékoskodik azzal a kevés cukorral.

    "A Paleo nem fogyaszt" - ezt így nem merném kijelenteni. Mert ugye van fotelpaleo (mozgás csak a gázpedál meg a felvonó gombjainak nyomogatása), ami szintén nem kötelező.

    VálaszTörlés
  103. Isti

    Szabó Gál Bence Paleország 2014-es előadásán beszél a túl magas fehérjebevitel ártalmairól.

    VálaszTörlés
  104. Aztán miért kellett volna Gábornak engedélyt kérni a fúzióval kapcsolatban? Ugyan miért és kitől? Mi az hogy a hátunk mögött? Azért már elnézést... felkérték valamire, ő ezt jó iránynak vélte, belement, slussz. Várjuk már meg mi lesz a vége, nekem is voltak aggályaim, de előre honnan tudhatnánk hogy ez nem volt jó ötlet?
    Én azt gondolom, nekem tökmindegy, ha pl Gábor akár még hátat is fordítana a paleonak és elkezdene a levelibékák pszichés magatartásával foglalkozni, akkor sem vitatható el az, hogy nagyon sokunknak megváltoztatta az életét az, hogy a P.T. -t és a többi könyvét is a kezünkbe vettük. Ha csak ennyi lett volna, már köszönettel tartozunk, de nem csak ennyi volt. A norbis fúziótól meg a paleo terjedését várja szélesebb körökben meg több egészséges embert illetve nagyobb elérhetőséget paleopalettán. Húúúú mekkora veszedelem ez...
    Komolyan mondom ez a nagy számonkérési hullám már nevetséges.

    VálaszTörlés
  105. 84. szengab
    Ezek szerint Elmira receptjei nagyon inspirálóak voltak.
    Örülök, hogy ilyen nagy előrelépés történt a mozgalomban.

    VálaszTörlés
  106. 85. Ősasszony
    A szinte nulla ch-tartalmú zöldségek és kevés hús mellé az édesburgonyát vettem fel, párolt sütőtököt, tápiókalisztes tésztát, amitől valóban lenyugodtam, tudtam újra aludni, jókedvű lettem és elégedett, éreztem újra, hogy ettem valamit. De most úgy gondolom, hogy el kell búcsúznom ezektől, de legalábbis lecsökkenteni a mennyiséget, mert fogyni szeretnék. Maradnak a zöld levelek, gomba, karfiol, brokkoli, ezek.

    VálaszTörlés
  107. Egy üzleti tárgyalás közben, amikor még nem dől el, mennyire tudjuk érvényesíteni a szempontjainkat, nem lehet nagydobra verni azt, ami még nincs is. Ez elemi.
    Továbbá, azt se beszéltem meg előre senkivel, hogy írok egy könyvet a paleóról. Ha megbeszéltem volna, ma nem lenne. Általában a saját ügyeimben érzem magamat annyira kompetensnek, hogy ne kérjek másoktól tanácsot, különösen sem mondjuk Fenyőfától.
    Rozcsika, szerintem a Tények-tévhitek hírlevél, a webszájt, a Paleolit Életmód magazin (benne a cikkeimmel) nem arról szól, hogy besokaltam volna a tudományos munkától. Úgy látszik, nem követed az eseményeket. Akkor azt sem hallottad, hogy Elmirával könyvet írunk az 5 év alatt felmerülő paleokérdésekről. Ha már itt tartunk, a fehérjéktől félted a csontodat, de már évekkel ezelőtt írtam erről egy összefoglalót az I. Paleo szakácskönyvbe, de fent van a webszájtomon is: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/kalciumhiany-es-csontritkulas-a-modern-ember-orok-aggodalma.php

    VálaszTörlés
  108. 98. Szengab
    Valóban teóriák, csakhogy én meglehetősen gyakorlatias vagyok, és azt tartom, hogy a puding próbája az evés. Tehát számomra azok a teóriák, hogy a gyomorméret evolúciósan akkorára alakult, hogy paleo ételekből jóllakásig ehetünk hízás nélkül, már eleve megbuktak. A renyhe életmód mítoszában felsorolt elméletek szintén.
    A bőr alatti zsírréteg és az intervallum edzés összefüggéséről van rengeteg elmélet, ezeket meg a gyakorlat igazolja, hogy működnek.

    http://nemopcio.blog.hu/2013/06/10/fogyni_akarsz_felejtsd_el_a_kardiot
    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_86_oky_535_zsiregeto_edzes_hierarchiaja.php
    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_46_lqw_984_valodi_zsiregetes.php
    http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2010/06/26/10-minutes-of-exercise-yields-hourlong-effects.aspx

    Vlado Zlatoš is felvet érdekes dolgokat, ő is gyakorlatias emberke, a gyakorlat szintén őt is igazolja.
    http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/schudnite-5kg-za-3-dni-bez-cvicenia-a-diet.html?oid=803
    Szalai Árpi ezt is lefordította magyarra: http://www.zaggini.com/posts/3-nap-alatt-5-kilot-fogyni-mozgas-es-dieta-nelkuel-6.php

    Tehát teóriákból van bármennyi, hogy melyik működik és melyik nem, azt majd az idő megmutatja. Igaz, hogy ezek a teóriák nem férnek bele a jól eladható szalonpaleo keretbe, de engem nem zavar. (nem lehet megvenni az eredményt, nem lehet lecsengetni a pénztárnál, hanem tenni kell érte valami más jellegű, konkrétan a fizikai test szintű - erőfeszítést is.) A szófosás helyett inkább felhúzom a terepfutó cipőt, aztán megyek tenni valamit magamért .... mert majd én is visszahízom a zsírdisznó kilóimat, aztán beszállhatok a rinyálók táborába panaszkodni, hogy paleon visszahíztam hehe :P

    VálaszTörlés
  109. 108 descalcez
    Sosem mondtam, hogy a sport fölösleges. amire Te célzol, az a dietetikának volt válasz, akik szerint senki nem hízna el a nyugati étrenden, ha az emberek "mozognának kicsit".A természeti emberek sem sportolnak, csak megszerzik a kajájukat.
    Az, amit írtál a szervezet kevesebb kalóriához való alkalmazkodásáról, nem a spanyol viasz, ezzel minden épeszű ember tisztában van. A gyomorméret-teória áll, csak a gyomorméret pedig sajnos tágítható. De nem akarom ezzel megkerülni a problémát. Már az első könyvemben írtam arról emlékeim szerint, hogy nem szabad félni az éhségtől, nem kell mindig jólllakni. Sokak visszahízása arra figyelmeztet minket, hogy a természeti embert részben a korlátozott táplálék is karcsún tartja. Ezt is "imitálni kell".

    VálaszTörlés
  110. Van egy új kedvenc ételem, kár hogy hamarosan el kell búcsúzzak tőle.
    A kevésbé édes fajta sütőtökből kell készíteni, amelyik földgömb formájú. Olajban sült hagymában kell átforgatni az előzetesen serpenyőben elősütött-előpárolt sütőtökkockákat. Olyan, mint régen a hagymás krumpli volt.

    VálaszTörlés
  111. Rozcsika 110.

    A sütőtök szénhidrát tartalmának csak a 10 %-a felszívódó rész, a többi nem!!!! Nyugodtan egyed!
    Mégegyszer belinkelem Joe előadását, amiből a húsfogyasztásról, fehérjehasznosulásról beszél okosakat! Tudnád hasznosítani! Nézd meg!

    https://www.youtube.com/watch?v=hDfCsCdmHcc


    VálaszTörlés
  112. 107. szengab
    "...Mik azok az ételek, amelyek savasítanak? ... a hús és egyéb fehérjék. ... A paleo étrend persze sok húst és fehérjét tartalmaz, azonban az étrend 35-50%-a zöldségekből és gyümölcsből áll, amely tökéletesen ellensúlyozza a fehérjék savasító hatását...."

    Hát nekem nem tette ki az étrend 50%-át a zöldség és gyümölcs. A paleo elején igen, de amikor a fruktóz miatt kezdtünk a gyümölcstől félni, a fitát miatt a magoktól, akkor kezdett eltolódni a csak hús és zsír felé az étrendem és kezdett ronda lenni a fogam. De a fenti mondat igenis azt jelenti, hogy ha nincs meg a 35-50%-os növényi arány, akkor kimegy a kálcium a fogból. És ezt hányan tudják?

    VálaszTörlés
  113. 111. Anna Willson
    Köszi, ez nagyon jó hír.
    Ott voltam személyesen az előadáson, ismerem, köszi.
    Amúgy minden paleomagazint is végigolvastam.

    VálaszTörlés
  114. Rozcsika113
    ...Joe előadásából tudom... :-)

    Akarsz még pár receptet a krumplitökre? :
    http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/09/krumpli-helyett.html

    VálaszTörlés
  115. Rozcsika, Wilson

    Hogy kell meghámozni a nyers sütőtököt? Egyébként köszi az ötleteket.

    VálaszTörlés
  116. Ősasszony 115.
    Én zöldséghámozóval csináltam. Nehéz eset! (előtte feldaraboltam)
    A sonkatöknél könnyebben megy, azonban nem szükséges a hámozás, olyan vékony héja van, hogy nyugodtan rajtahagyhatod...
    (Egy képet itt láthatsz: http://paleol-dal.blogspot.hu/2013/10/tok-jo.html)

    VálaszTörlés
  117. Anna.Wilson

    Köszi!

    VálaszTörlés
  118. 109. szengab

    "Te célzol, az a dietetikának volt válasz, akik szerint senki nem hízna el a nyugati étrenden, ha az emberek "mozognának kicsit""

    A dietetikusok, a main stream orvoslás no meg a média a "zsírégető kardiót" javasolják. Ez egy másik történet. Ez a másik nagy baklövésük. Mindaddig a szervezet bolond lesz zsírt égetni, míg van a raktárakban szénhidrát. Finomított szénhidrát alapú nyugati tápon meg mindig lesz. Főleg napi 5 kis adag tápolás mellett. (3. nagy baklövésük) Ha netán mégis elégetsz egy kiskanál zsírt, akkor a többszörösét visszahízod pihenéskor.

    "De nem akarom ezzel megkerülni a problémát. Már az első könyvemben írtam arról emlékeim szerint, hogy nem szabad félni az éhségtől, nem kell mindig jólllakni. Sokak visszahízása arra figyelmeztet minket, hogy a természeti embert részben a korlátozott táplálék is karcsún tartja. Ezt is "imitálni kell"."

    Én is épp ezt imitálom, ezért kísérletezek a ketóval. Az éhségtől pedig nincs mit félni, mert ilyen állapotban nincs is igazi éhség. Ha van, akkor jelzés, hogy enni kell, akkor jóllakásig, ha pedig nincs, akkor ne tömjük magunkat.

    VálaszTörlés
  119. 112 Rozcsika

    És mond, én tehetek arról, hogy a gyümölcsöket elhagyva Te több húst ettél? Egyébként meg a fogaiddal is azt csinálod, mint a többi problémáddal: általánosítasz. Hogy tudják-e a "többiek" vagy sem, az az egyik kérdés, a másik, hogy vajon másnak is szürkül-e a foga attól, ha több húst eszik. Mert szürkülhet a fogad sok mindentől, de Te halál biztosan tudod, hogy a több hústól, és innentől ki más felelne ezért, mint én, aki nem gondoskodott arról, hogy mindenki olvassa el a szakácskönyvben vagy a webszájtomon az írásomat. Nekem jobb ötletem nincs, mint megírni valamit és közzétenni. A nemzeti tantervbe nem áll módomban bevetetni.

    VálaszTörlés
  120. Szengab, baklawa

    Nyilván, szimpla bejelentésre gondoltam csak a Norbi-fele uggyel kapcsolatban, nem kell tullihegni.
    Szengab, hogy foleg tolem nem kernel tanácsot? Lehet, hogy nem is adnek.
    Hidd el, van az eletnek olyan resze amiben meg en vagyok kompetens.
    fenyofa

    VálaszTörlés
  121. fenyőfa, én úgy tudom, hogy az ilyesmit nem is szabad elmondani. egyrészt lehet, hogy nem lesz belőle semmi, meg kell várni a szerződés aláírását, másrészt meg egyszerűen nem lehet.
    Lehet hogy rosszul tudom, de számomra logikus is.

    VálaszTörlés
  122. Én nem úgy látom, hogy elitisták lennének azok - magamat is beleértve, hiszen csak ironikusan írtam, hogy az lennék - , akik a feldolgozott műkaják paleo változata helyett a pótlékok nélküli paleo irányvonal hívei.
    A paleo mozgalom simán mehetett volna ebbe az irányba, hiszen ez elsősorban oktató tevékenység a részedről, Gábor. Az igazi hatást a könyveiddel érted el, nem pedig a paleoboltok megjelenésével. Amennyire kívülállók (nem paleósok) véleményét hallom, a sütik, kenyerek, paleo tészták stb inkább csak rontották a paleo hitelét, már amiről eredetileg szól.
    Mert mi a paleo? Hogy azt együk és úgy éljünk - legalábbis az imitáció szintjén, hiszen nem mehetünk vissza vadászó-gyűjtögetőnek - , amihez evolúciósan alkalmazkodtunk. Ez pedig legalább annyira jelenti a feldolgozott, finomított ételek hanyagolását, mint egyes toxikus, kis térfogató, nagy kalória és szénhidrát sűrűségű élelmi anyagok kihagyását. Az ipari forradalom indította el azután meredeken a szakadék felé az emberiséget: az élelmiszeripar áldásai nyomán, mindössz az utóbbi 50-100 évben olyan változásokon keresztül ment át ez az egész, amilyenen még soha. Most sarkosan fogalmazok, de szerintem egy mértékletesen táplálkozó neolit ember egészségesebb lehet, mint a paleo, pláne update, lowcarb műkajákon élő ember.
    A Te vezetéseddel simán elmehetett volna olyan irányba is a paleo, hogy arra biztatod az embereket, kerüljék a nagyüzemi élelmiszergyártás termékeit, helyette keressék a feldolgozatlant, a szezonálisat, a biót, a közelit. Az emberek nem hülyék, csak azt csinálják, amit az általuk tisztelt tanítók javasolnak nekik. Norbi nekem egész addig szimpatikus volt, amíg mozgásra biztatta az embereket. A boltjai megnyitása óta viszont nem az, mert nem arra biztat, hogy hagyjuk ki a kakaós csigát, hanem hogy nyugodtan együk, csak az ő "egészségesebb" low carb változatában. Vagyis nem arra oktat, hogy számoljunk le ezekkel az egészségtelen dolgokkal, hanem hogy cseréljük le őket egy másikra, ami hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Ebben nem a profitéhséget látni szerintem naivitás lenne. Én a mostani pálfordulásában sem hiszek. Ha nem üzleti szándék lenne mögötte, hanem emberbaráti elhivatottság, akkor maradt volna annál, hogy "emberek, mozogjatok és egyetek 1-es update besorolású kajákat".
    Pesze, Norbi egyedül megcsinálta volna a paleót. És akkor mi lett volna? Nem felügyelheti az egész magyar paleo vonalat egyetlen ember. Nyugaton is különböző irányzatok vannak, az emberek pedig felnőttek, majd eldöntik, hogy melyik nekik a hitelesebb, kit szeretnének követni.
    Engem annyira nem érdekel, meg szerintem a többi "elitista" paleóst sem, hiszen mi műveljük azt az irányzatot, amit pillanatnyilag jónak tartunk, kísérletezgetünk magunkon, úgysem követünk egy irányzatot 100%-osan.
    Én még nem tudom, hova fejlődik ez, de félek, hogy ártasz az eddigi jó reputációdnak a Norbi-fúzióval. Paleós körökön belül és kívül is. Mert ha te vagy a norbis paleo termékek "arca", akkor ezentúl nem bírálhatod majd a termékeket (más kérdés, hogy nem is akarod, de most már esély sincsen rá, mert köt a szerződés).
    Ettől függetlenül továbbra is tisztellek és kedvellek, mert tudom, valójában milyen ember vagy, de szerintem ez rossz lépés volt. De mint mondtam - és ezért nem is nagyon írogatok erről - , nem számít a véleményem, ahogy a többieké sem, már nincs visszaút, a kutya ugat, a karaván pedig halad.

    VálaszTörlés
  123. Engem nem az irritál, hogy "jön egy tömeg, és konzumpaleós lesz", vagyis hogy egy csomó ember a most áttér a palóra (ha áttér egyáltalán.....majd meglátjuk), sőt, még az sem zavar, ha felhígul a paleo, mindenki annyi kompromisszumot enged meg magának, amennyit akar. Mindenki egye meg, amit főzött :). Nekem is vannak kompromisszumaim, de nem panaszkodok ezek miatt. Valószínűleg jobb egy nagy tömeg 80 %-os, mint ötezer hard paleós. Ha ezzel bővül a mozgalom, és csak örülök neki :).

    Engem az zavar, hogy Norbert továbbra is reklámozza a szójaizolátumos szemetjét, TV-ben rádióban, a 2400,- Ft-os kristálycukrát, meg az 5.200,- Ft-os nyírfacukrát. Egy fenékkel két lovat akar megülni. Az Update-et is, meg a paleót is. Azt mondja Korinna fentebb, hogy:
    "Norbi lett az update arca :) :) , meg a Rééééka. Az a gyanúm, hogy nem sok beleszólásuk van abba, hogy milyen összetevők vannak a nevükkel eladott kajákban, viszont kötelező megvédeni a mundért, mivel ők vannak a kirakatban. "
    Jaj, nehogy már elszomorodjak miatta. Ha egy ismert ember a nevét, arcát adja valamihez, azért csak megnézheti, mi az, nem? Ennyire tehetetlen lenne? :(

    Egyszer Gábor azt mondtad, hogy az ember legyen hű az elveihez. Vajon Norbertnek mik az elvei? A mozgás népszerűsítése miatt tisztelem. De akkor talán el kéne döntenie, most már akkor melyik táborhoz is akar tartozni, a tiszta ételeket népszerűsítőhöz, vagy a szemetet árulókhoz.
    Persze, ki vagyok én, hogy tanácsot adjak bárkinek. Csak leírtam, mi zavar engem.

    Én úgy érzek, mint MW : továbbra is tisztellek és szeretlek Gábor, mert tudom, valójában milyen ember vagy és nekem már bizonyítottál, csak szorítani tudok, hogy jól alakuljon minden :).

    És teljesen egyetértek baklawával is, amit a 104- ben írt. :)

    VálaszTörlés
  124. 119. Szengab
    "...a fogaiddal is azt csinálod, mint a többi problémáddal: általánosítasz ...vajon másnak is szürkül-e a foga attól, ha több húst eszik..."

    Ez nem érv, hogy csak akkor kell foglalkozni valamivel, pl. a ritkuló csonttal, ha mindenkinél előfordul, mert ilyen alapon a nyugati táplálkozás is rendben van, hiszen van egy csomó makk egészséges ember, hiába él tejen és kenyéren.
    Az öregedésre, mint okra, előre válaszolok, 28 éves lánynak is kiment a fehér szín a fogából.
    De az is lehet, hogy a paleoval járó természetes dolognak kell tekinteni, mert a paleo könyvekben is szó van arról, hogy a természeti népeknek nem olyan sűrű a csontja, mégsem törik, mert rugalmas. Ha a fehérítős, fluoros fogkrémeket leteszi valaki, akkor is rondább lesz a foga, ehhez nem kell öregnek lenni. Egy egész iparág állt rá a fehér fogak visszavarázslására, porcelánhéj-iparágnak hívják, amit a tökéletlen fogra ráragasztanak, szóval, nem egyedül az "én problémámról" van csak szó.
    Mielőtt teljesen kiakadnál a problémázó öreg paleósoktól, vigasztalásként emlékeztetlek rá, hogy a betegesebb embereknek sok felfedezést köszönhet a világ, B vitaminok, C vitamin. Ha akkor is legyintettek volna a hajón, hogy ez az öreg szerencsétlen csak panaszkodik folyton, hogy vérzik a foga, pedig ez nem is lehet gond, hiszen a többieknek nem vérzik ... Szerinted ez egy szép emberi magatartás lett volna?
    Utoljára írom, hogy nem Téged vádollak a felmerülő problémáimmal, de nem is tudom, hogy ezt hogyan is gondolod, hiszen számtalan ember írt már paleó ténájú könyvet, egy csomó utazásról szóló könyvben is olvastam emberek étkezéséről, orvosok is írtak már glutén elleni, tej elleni könyveket, a GAPS diétáról sem Te írtál, szóval magam hoztam egy döntést és jó döntést hoztam, csak a kivitelezésbe néha hiba csúszik és nem tudom egyedül megoldani, mert szükségem van a többiek ötletére, gondolatmenetére, elolvasott infóira. Bocsánat.

    VálaszTörlés
  125. olvasom a hírlevelet....ha szedek metformint, akkor ezek szerint nekem kevés az a 300 mcg B12 vitamin ami a two per day-ben van?

    a Norbi vitához........szerintem attól hogy Norbi nem mindenkinek szimpatikus, vannak eredményei. sok embert lefogyasztott. közülünk ki van aki sok embert lefogyasztott? az update kaja, akármi is van benne, egészségesebb mint a normál nyugati. azok akik komolyan paleoznak, szerintem alapanyagokat vásárolnak, és maguk készítik az ételüket nem feltétlenül őket célozza egy ilyen üzlet. a kezdő meg a koca paleosoknak meg totál jó, ha minél több boltban van paleo kaja. mindegy hogy maglisztes süti az, de tuti jobb, mint egy hagyományos kifli.
    én Gábor elsősorban a könyvei alapján tartom annak akinek.....de ezt a lépést is jónak tartom.....olyan ez mint az olvasás...a gyerek először mindegy mit olvas, csak szokjon rá az olvasásra......ha valaki Norbi boltba jár, az eleve elkezdett foglalkozni az egészséges táplálkozással és ez nagy lépés. ha valaki csak pár étkezést cserél ki az addigi egészségtelenből egészségesre már az is valami.....Gábor a könyveken kívül is tesz a paleoért. az újság, ez a blog, rendezvények.....inkább segítenünk kellene. aki annyira okos, az menjen oda, és segítsen.....kritizálni könnyű....szerintem aki munkát tesz bele az a valami......úgyhogy....én maximálisan gratulálok, és sok sikert kívánok.

    VálaszTörlés
  126. 122 MW
    Jó azért emberi hangot is hallani. :-)
    Az elitistát az vegye magára, aki találónak érzi. Az elitizmus nem az, hogy kétszer is meggondolod, mit egyél, hanem az, ha azt képviseled, hogy ez az igazi paleó, és ne akarja senki fellazítani a szerinted helyes étrendet. Az elitistát jobban érdekli egy elv vagy egy eszme, mint a népegészség. A nemes eszmék szükségképpen csorbulnak, amikor a tömeg magáévá teszi. De csorbulva is nagy hatása lehet a népegészségre, ha az emberek elkezdenek lemondani a magas glikémiás indexű élelmiszerekről. A Norbi tábor ezt a lépést már félig-meddig megtette. Norbi a paleót nevezte a lowcarb felsőfokának, szerintem ez tisztességes hódolás a paleónak, s burkolt beismerése az Update hiányosságainak.
    Én elhiszem neki, hogy amikor az Update termékeket kifejleszttette, akkor úgy gondolta, elérte a kívánt célt: alacsony glikémiás indexű termékeket hozott létre. Ő nem táplálkozástudományi kutató, hanem szervező, aki hallgatott a dietetikusaira és az orvosaira. Jól tudjuk, hogy a hivatalos táplálkozástudomány még azt sem akarja elismerni,hogy a mai étrenddel írtó nagy gáz van. ehhez képest az Update haladás volt. A paleósok könnyen ítélkeznek, mert már birtokában vannak annak a tudásnak, amit ők sem maguktól találtak ki, hanem elolvasták könyvekben. Addig, amíg nem sajátították el az új ismereteket, a többségük nem volt olyan felvilágosult, hanem ette ugyanazt a kaját, mint mások. Esetleg igyekezett figyelni sok dologra, de nem biztos, hogy a lényegre. Nem kérhető számon egy paleón kiokosodó embertől, hogy rögtön tudja azt, amit mi már tudunk.
    Ha Norbi nélkülünk csinálta volna meg a paleót, akkor ki tudja, a tanácsadói mikre beszélték volna megint rá. Ez lazította volna fel a paleót igazán. Mert akkor meg azt védelmezte volna vehemensen, amivel már kijött a piacra. Érthető is lett volna,hiszen egy kész termékhez hosszú út vezet, azt nem lehet aztán az első kritikára visszavonni. Jobb tehát megelőzni a bajt. De ezt ő is így gondolja, ezért keresett meg minket. Ez abszolút jóindulat a részéről, szeretné jól csinálni a paleót. Hogy ez üzlet? Hát mi másért csinálná? A világon bármi mozdul meg, amögött érdekek húzódnak meg. Ez a dolgok természetes menete. Az antikapitalista jelző azok miatt használtam, akik elborzadva gondolnak arra, hogy a jó ügyeken keresni is lehet. Olyan jó ügy a gazdaságban nincs, ami nem rentábilis. Sokan még azt is szememre hányták már, hogy jogdíjat kapok a könyveim után. Szerintük ingyen kéne közzé tegyem a munkáimat. És torrent oldalakon gondoskodnak is az elv megvalósításáért. De ők természetesen nem ingyen dolgoznak, csak tőlem várják el.
    Hogy hova fog vezetni ez a kapcsolat? ezt szabályozza a szerződés. Mint írtam, Norbi vállalta, hogy csak általunk ellenőrzött és elfogadott termékekkel jön ki a piacra. Ha ő szeretne sportitalokat is kihozni, azzal nekem nem lesz semmi bajom, ha a paleo elveknek megfelel. Egy paleós erre szívhatja a fogát, hogy minek az. De ezt majd eldönti az, aki meg akarja venni.
    Tudod, a reputációmat pedig nem féltem. Sosem kerestem a népszerűséget, pont azért, mert ha azt keresném, korlátozna a szabad döntéseimben. A könyveimet sem aszerint írtam, hogy népszerű legyek. ellenkezőleg. A pszichológiai tárgyú könyveimet például nem "kajálják" annyira, mert szokatlan és némileg agymunkát igénylő, (szerintem) újszerű formában tárgyalom az emberi jelenségeket. Ez nem népszerű, az emberek jobb szeretik azt olvasni, amit amúgy is gondolnak. De ez engem nem érdekel, én azt írom, és azt teszem, amit helyesnek gondolok. Ha ettől elveszíteném a népszerűségemet, hát legyen.
    Számít a véleményed, mert jóakarattal írod. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

    VálaszTörlés
  127. Gábor, megtanítottál minket arra, hogy nem kell beletörődni a cukorbetegségbe, gyógyszerszedésbe, fájdalmakba, mert nagyon sokszor lehet ez ellen tenni, egyszerű módszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, és valóban így is volt, most meg újabban azt kívánnád, hogy ne is próbáljak tenni az ellen semmit ami még nem stimmel rajtam vagy másokon. :-)

    VálaszTörlés
  128. 123 Macskacicó

    Szerintem fölösleges Norbi lelkét belekeverni a dolgokba. Hogy ő mit gondol, azt ő tudja, az a fontos, mit cselekszik. Azonosult a paleóval, terjeszteni akarja. Engem ez érdekel. Én mellesleg pozitívan értékelem az ő váltását, de ezen nem érdemes vitát nyitni. Az eredmény fog számítani. Amit senki nem tud, csak van, aki pesszimista, én meg optimista vagyok ezt illetően.
    Nem tudom, miket reklámoz és árul. De a termékeit pont azáltal kezdi majd versenyeztetni, hogy beszáll a paleóba. Akit megcsap a paleo szele, az olvasgatni kezd, benéz paleo boltokba, és felfedezi majd mondjuk az eritritet 1800-ért. Ha bemész a DM-be, vagy a hipermarketekbe, ott is aranyárban mérik a cukoralkoholokat. Addig tehetik meg, amíg egy ember csak a Tescoban tájékozódik.

    VálaszTörlés
  129. 124 Rozcsika
    Ha egy probléma egy étrendre nem tömegesen jelentkezik, akkor nehéz kigondolni, mi okozhatja a problémát. Csak erről van szó. Egyébként vérző ínyre majd száz évig legyintettek, azután is, hogy kiderült, egy kiskanál citromlé kivédi a skorbutos halált.

    VálaszTörlés
  130. 53 Rozcsika
    A koleszerint nekem sikerült csökkentem, vagy a taurinnal, napi egy tk., amit direkt ezért ettem, de lehet, hogy a kókusszal, amiből szintén sokat ettem ebben az időszakban és lehet ilyen hatása. Kb. 2-3 hónap alatt szignifikánsan csökkent, bocs, az értékeket nincs időm kikeresni.

    74 Iváncsó Isti
    Hadd kérdezzem meg tőled, te hogyan oldod meg, hogy legyen rövid láncú zsírsavad? Én ugyanis a szigorú paleóval (zöldség, hús, zsír) kiirtottam őket (széklettesztből tudom).

    Fúzió: szerintem minél több helyen minél nagyobb választék van paleós vagy paleó-közeli cuccokból, annál jobb, és minél többen étkeznek ilyen vagy hasonló elvek szerint, nekünk annál könnyebb. Nekem a kezdetekben nagy segítség volt a gastroyalos rendelés, amíg megtanultam, mit hol vegyek és hogyan főzzem meg.

    Rozcsika, nekem nagyon sokat segítettek a válaszaid, amit köszönök, viszont szerintem kár lenne kimoderálni az élesebb hozzászólásokat, azokról az infókról is jó tudni. A visszahízással kapcsolatban: Én a kezdeti 53-54-ről az első sok gyümis, sok magos időszakban 51-re fogytam, a szigorú, böjtölősebb időszakban átlagsúlyom 49 volt, ami nekem éppen jó lenne, néha lement 47-re (154 cm vagyok), és most, hogy rájöttem, vissza kéne telepíteni az SCFA-t evő bacikat, és eszem banánt, kevés rizst, burgonyát, meg a mellékveséim állapota miatt (hormontesztből tudom) több CH-t, gyakrabban és rendszeresen eszem, visszahíztam 51-re. Emellett régebben heti 1-3szor futottam, úsztam, utóbbi időben heti min. 3x kb. 10-20 perc intenzív edzést tartok, gyalog járok, gyereket cipelek, ha lehet, állva dolgozom, bár jó lenne még többet mozogni. Szóval szerintem is tényleg kell a böjt az elképzelt súlyhoz, de ezt sajnos csak az engedheti meg magának, aki teljesen egészséges.

    VálaszTörlés
  131. 125 ildikó imre

    Köszi, teljesen egyetértek Veled. Hogy továbbfűzzem a gondolatmenetedet, a legtöbb paleós a kisujját sem mozdította sem a paleóért, sem mások egészségéért, csak társalog a paleóról a Facebookon, vagy a blogon, és nekem akar diktálni, hogy szerinte nekem mit kéne és mit nem kéne tennem.
    Derék dolog, hogy az ember tesz a saját és családja egészségért, de azért ez mégiscsak megmarad az önös érdek szférájában.
    Egy-két kivételes ember van, aki pl. lefordított nekem szívességből cikket a webszájtomra, vagy hajlandó tanulmányokat írni a paleo magazinba. Vagy Pál Johannáék csináltak egy remek felmérést a paleó hatásáról, ami meg is jelent a magazinunkban (sajnos egy hibás grafikonnal, amit majd az online közzétételnél javítani fogunk). Vagy összeállt egy csapat, és lefordított egy pajzsmirigy könyvet a Facebook csoportnak. De ezek egyszeri dolgok maradnak. Kevés olyan ember van, mint pl. BB, aki évek óta rendületlenül csinálja a gasztroblogját. Elég sokan tudnak itt angolul, de eddig senki nem tolongott, hogy felajánlja fordítási kapacitását mondjuk a tények-tévhiteknek. Most már nem is kell, megoldom magam. Az öt év alatt egy kezemen meg tudom számolni, hány emberre számíthattam, aki érdek nélkül akarta segíteni a munkámat. De megszámolni sem tudom, hányan akarják megmondani mit csináljak.

    VálaszTörlés
  132. 127 Rozcsika
    Ilyet mondtam volna? Talán lázálmomban. Én mindenkit arra bátorítok, hogy vegye kezébe a sorsát, és ha beteg vagy baja van, váljon kis tudóssá. De nem az a megoldás, hogy mindent rajtam kértek számon. Ha meg mondok valamit, akkor le vagyok hurrogva.

    VálaszTörlés
  133. 126. Gábor, a világ elkényelmesedett, és ez is hozzájárul a civilizációs betegségekhez. Szerintem meg kell mondani nekik, hogy ez és ez egészségtelen, hogy főzzenek, vegyék egyszerűre az étkezést, mozogjanak stb. Nem hiszem, hogy előregyártott kajákkal kell kényeztetni az amúgy is elkényelmesedett embereket, mert az igazi útja a gyógyulásnak a komplett szemléletváltás. Szerintem ebben van közöttünk a legnagyobb szemléleti különbség.
    Másfelpl pedig, az újonnan jövőknek mindig megvan az az előnyük, hogy az úttörők által kitaposott ösvényen mehetnek. Amikor mi elkezdtük, még jó ötletnek tűnt a sütizés, de úgy hiszem, egy csomó dolgon túlléptünk. Aki most tanulja a paleót, annak már nem muszáj ugyanazokba a hibákba esniük, tanulhatnak mások tapasztalataiból. Ha megmondják nekik, persze csak akkor. Mert tény, hogy sokan nem szeretnek művelődni. Miért van az, hogy a paleós könyveidet többen veszik, mint a pszichológiai témájúakat? Mert az emberek alapvetően még mindig csak fogyni akarnak, semmi mást. Elgondolkozni dolgokon, azt már nem.
    Márta a megmondhatója, hogy a blogján a kenyeres, sütis recepteket nyitják meg a legtöbben. Ezt bátorítani a könnyebbik út.
    De mondom, nem érdemes vitatkozni a dologról,a kocka már úgyis el van vetve, majd meglátjuk, mi lesz belőle. De én nem hiszek abban, hogy a Norbis paleót fogyasztó tömegek egyszer csak rájönnek, hogy az egyszerű, pótlékok nélküli paleo a jó, már csak azért sem, mert ezekre a dolgokra durván rá lehet kattanni.

    VálaszTörlés
  134. Gábor 131:
    Munkamegosztás:
    Hozzád mérve tényleg senki nem járult hozzá semmivel az eszme terjesztéséhez, mármint a te munkásságodhoz képest semmivel, ez nem vitás, ezt nem tudjuk eléggé megköszönni neked (éppen ezért én nem is szoktam ismételgetni).
    De talán annyival hozzátettünk, hogy itt, és a FB-on (kezdő) paleósoknak (akik nem a családtagjaink) "osztottuk az észt", személy szerint nyitottam egy máig aktív fórumot az Indexen (tudom, fujj, Index, csak ne feledjük, hogy nagyon nagy látogatottságú oldal), ahol ugyanezt teszem ca. 5 éve (szintén másokkal együtt).
    Tagja voltam a pajzsmirigyes könyv FB-os fordítócsoportjának, bár csekélyebb angoltudásom miatt - tudom, az én hibám, bocsánat érte, nap mint nap dolgozom az ügyön :-) - csak kevesebbet vállaltam, viszont lektoráltam az egészet nyelvileg, stilisztikailag.
    Bármilyen cikket lefordítok, kivonatolok neked, ami németül van, csak sajnos annak ellenére, hogy FB-on is követem a német és osztrák paleomozgalmat, nem szoktam olyanba belefutni, ami érdemes lenne rá, nem találok olyat, ami újat tudna mondani, mert mind az angolszász guruk után járnak, ők is azok irományait fordítják... Szólj kérlek, ha ilyennel találkozol és szerinted érdemes vele foglalkozni. Talán mivel egyre több a gyakorlati tapasztalat náluk is, majd ők is értékelik az eddig paleós éveket...
    Szóval ezek a ténykedések apróságok, viszont önzetlenül, időt, fáradságot nem kímélve, a paleó-elvek terjesztése érdekében történtek, és sok ember kicsi munkája is sokat számíthat. Én hiszek az ismeretterjesztésben, ill. leginkább ebben hiszek, és nem a piac bővítésében. Nem hiszem, hogy emiatt a véleményem miatt (és őszinte érdeklődésem, kételkedésem, kérdéseim miatt) bocsánatot kellene kérnem. A személyedet soha egyszer sem érintettem közben, az aktuális ügyben sem, hogy személyesen mi vitt rá az update-es döntésre stb. Főleg, mivel mindig is törekszem a személyt és amennyire tudom, a stílust is különválasztani az adott témától, ügytől.
    (De mivel van elég fórum, egyre jobban tudok angolul is, tehát hozzájönnek az angol nyelvű FB-csoportok, a jövőben igyekszem távolt tartani magam az ügyben ettől a blogtól, hogy ne frusztráljalak a személyemmel, hiszen úgyse jön át semmi érdemi a hozzászólásaimból, csak az, hogy pesszimista és ellenséges vagyok, meg nem emberi a hangnemem.
    Arról pedig megintcsak nem tehetek, ha te olvasod az összes paleós FB-csoportot, és találkozol a kommentjeimmel. :-) )

    VálaszTörlés
  135. Számomra megtisztelő volt, amikor fordíthattam egy összefoglaló cikket a gluténról, és így csekély mértékben részt vehettem a mozgalomban. Nagyon szívesen részt vettem volna továbbra is (mindjárt jön a „ha”), hiszen prevenciós beállítottságú orvosként én is hivatásomnak tekintem ezt az ügyet, ezért is olvasok rengeteget szabadidőmben azóta is a témában, és terjesztem a tudásom ismerősi körben, meg újabban most a facebook csoportban, meg adtam be tagfelvételi kérelmet a Magyar Életmód Orvoslás Társaságba, hogy később akár még hivatalos irányelvekbe is beleszólásom lehessen (lehet azért nem vettek még fel – pedig már jópár hete beadtam –, mert érdeklődési körbe beírtam a paleo-ketogén táplálkozást is?) Teljesen szívemen viselem a népegészség ügyét. Tehát továbbra is részt vettem volna, ha….. ha nem gondoltam volna pár hónap után úgy, hogy nem stimmel egészen EZ a paleo irányvonal. Mint már korábban leírtam, pár hónap aktív sportolás melletti paleoval teljesen összeomlottam, egyszerűen zöldség-gyümölccsel nem lehetett fedezni a szénhidrátszükségletet, kellett a „biztonságos keményítő”. Így szerencsére épp időben rátaláltam a Jaminet-féle Tökéletes Egészség Diétára: csak annyit változtattam, hogy elkezdtem enni krumplit és rizst, és megoldódott a dolog. Aki olvasta azt a könyvet, tudja, miről van szó. Amerikában előttünk járnak, ők is keresztülmentek ezen. Annak ellenére, hogy közel sem értek már mindenben egyet Jaminetékkel sem, nem bántam meg, hogy csomó példányban ajándékoztam rokonoknak, barátoknak azt a könyvet. (Mint ahogy azt sem bántam meg, hogy előtte még Gábor könyveit ajándékozgattam mindenkinek.)
    Aztán később folyamatosan tovább mélyítve tudásom, most már úgy gondolom, a ketózis az emberi szervezet számára a természetes anyagcsere, így most ez áll az érdeklődésem központjában, és eddig nem is csalódtam, minél többet olvasok (és tapasztalok a saját bőrömön), annál inkább úgy gondolom, hogy ez a tökéletesen egészséges életforma. Egyszerűen megfogalmazva: „hús és zöldség”. (Nem ez volt az eredeti paleo jelszó is? Vicces: http://kepkezelo.com/images/rfghaolm9pvkywkf94d.jpg ) Semmi nehézség, bonyolultság nincs ebben, húsféléket kell enni (beleértve: tojás, hal, belsőségek stb.), és ki mennyi (alacsony szénhidráttartalmú) zöldséget kíván. A fehérje démonizálása a legnagyobb hiba. De ahhoz, hogy ez beváljon, tényleg ketózisban kell lenni, aminek viszont van néhány egyszerű buktatója (pl. túl sok szénhidrát a gyümölcsök miatt stb.) és ezért írtam már korábban is, hogy a „hagyományos” paleó „két szék közt földre esés”, ami velem is megtörtént. Hiszen a „hagyományos” paleóval ugyanúgy „szénhidrát és inzulinmódban” marad az ember, ugyanakkor nincs elég szénhidrát hozzá. Persze a glutén, cukor, növényi olajok stb. elhagyása miatt sokkal jobb, mint a mai nyugati étrend, de közel sem tökéletes. Én félmegoldásnál nem állapodok meg, így értem el a ketózisig. (Persze a TED-ről is hónapokig azt hittem, tökéletes, ahogy a nevében is van, de a paleo-ketogén olyan perspektívákat nyitott meg előttem, ami csak ahhoz fogható, amikor először találtam rá a paleóra Gábor honlapján.) Én inkább kiállok a legszigorúbban a legjobb tudásom szerinti tökéletes elvek mellett – közben nem elítélve azok _személyét_, akik kompromisszumokat kötnek. De úgy gondolom, az a jobb, ha minél inkább tisztában vannak vele, hogy a kompromisszumaik nem optimálisak. (Az a tapasztalatom, hogy csomó ismerősöm folyton azt kérdezgeti, Isti ez paleó? És az paleó? Végül eljutva oda, hogy legnagyobbrészt „szürke zónás” ételekkel táplálkoznak, mint paleo tészta, paleo pizza és hasonlók, nyugodt lelkiismerettel.)

    Mindettől függetlenül nagyon szurkolok, hogy „népegészségi szinten” bejöjjön ez az Update projekt. Csak egyszerűen leírtam a saját történetemet.

    VálaszTörlés
  136. Ivancsó Isti 135:
    Köszönöm, hogy világosan elmagyaráztad ismét. Ezt kellene terjeszteni minél inkább: a valós tapasztalatokon alapuló értelmes információkat, hogy mindig minél tisztábban láthassunk, ne zavarodjunk össze a sok infótól időről-időre, mert ez szolgálja igazából a népegészségügyet hosszabb távon ugyan, de biztosabb alapokkal.
    Remélem, orvosként érdemi szereped is lehet majd ebben a megfelelő szervezeteken keresztül!

    VálaszTörlés
  137. 135 Ivancsó Isti

    Igen, ma is hálás vagyok Neked ezért a fordításért, nagyon olvasott lett a cikk. Nagy munka volt, de megérte, több mint ezer like-ot kapott, ami több ezer olvasót jelent.
    Én tiszteletben tartom mindenki étrendjét, ha Neked a paleo ketogént vált be, folytasd azt.
    Azonban ezt népesség szinten elterjeszteni teljesen reménytelen. Én úgy gondolom, valóban van a természeti népek étrendjét imitáló paleo (ez végülis sokféle növény-hús-zsír arányt jelenthet) és van egy lazább, aminek van esélye, hogy elterjedjen. Hasonlattal élve, egy fejlett országban minden ember elvégzi minimum az általánost (nálunk már ez is veszélybe került), de nyugaton a minimum az érettségi. De aki tud és akar, az továbbtanulhat, és szerezhet egy-két-három diplomát is. Táplálkozásban is ez a cél. Minél több ember térjen át egy "alap paleóra", mert ezzel is fényévnyire távolodik a nyugati étrendtől.
    A 19. században gyakorlatilag szinte ismeretlen volt a szív és érrendszeri betegség, legalábbis ezt olvasni William Oslernél, és az a tény, hogy az első infarktus 1878-ban írták le, szintén beszédes. Hogy a cukorbetegség ritka volt, mint a fehérholló (Gary Taubes), ez is sokat mondó. A rákhalálozás is alacsony volt. Pedig a táplálkozás még nem volt paleónak nevezhető, bár egyes szerzők szerint az angol munkások 1850 körüli étrendje erősen hajazott a paleóra. De a lényeg,hogy egy tömege számára élhető étrenden még nem volt a népesség 60% elhízott, csupán 5%, és a civilizációs betegségek még ritkának számítottak.Ha tehát ezzel a realista paleóval csak idáig vissza jutnak, milliók élete hosszabbodna meg és az emberek sokkal egészségesebbek lennének.
    Nekem visszataszító az az ordenáré kajánkodás és szellemeskedés, ami most egyes Facebook csoportokban folyik. Ez dölyfös magatartás, és ez az elitizmus: amikor nem tud valaki leszállni a magas lóról, és belegondolni abba, hogy másnak esetleg segítség lesz a lebutított paleo is. Attól, hogy elfogadja valaki, hogy másnak talán elfogadhatóbb és emészthetőbb egy szoftos változat, attól még neki nem kell változtatnia az étrendjén.

    VálaszTörlés
  138. 135. Isti
    "... a paleo-ketogén olyan perspektívákat nyitott meg előttem, ami csak ahhoz fogható, amikor először találtam rá a paleóra Gábor honlapján..."

    Majd lesz még egy ilyen élményed, amikor eljutsz a mega dózisú jódszedés kérdéséhez (Lugol csepp, iodoral), tiszta "paleo-első-hetei-feeling". Amikor nem ismersz rá a saját bőrödre több hónap után sem, annyira bársonyos és hidratált.

    VálaszTörlés
  139. 133. MW

    Szerintem az embereknek nem csak azért van igényük a késztermékekre, mert elkényelmesedtek. Sőt, sok ember azért szokott ilyeneket venni, mert egyszerűen nincs idejük főzni. Vegyünk például engem. Érdekel az egészségem, a konyhában is otthonosan mozgok, de nemrég kezdtem az egyetemet és igen kemény félévnek nézek elébe. Márpedig amikor 9-11 órákat töltök bent, reggel és este pedig egy órát utazom, otthon meg még tanulni kell (van olyan gyakorlat, ahol minden órát számonkéréssel kezdünk) utána tutira nem állok neki főzni másnapra, és kövezzenek meg, de annyira nem vagyok elkötelezett, sem összeszedett, hogy egy ilyen hét után még a következő heti kajával vergődjek. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
    Sokan vannak, akiknek nincs komoly egészségügyi problémájuk, csupán preventív céllal próbálnának közelíteni a paleóhoz, de nem helyezik a megfelelő étkezést mindenek fölé. Én a paleó egyik legnagyobb nehézségének azt tartom, hogy mindig előre kell gondoskodni a kajáról, az ember nem tud csak úgy spontán venni valamit a kisboltban. Erre nem mindenkinek van ideje/energiája, az Update boltok viszont elég elterjedtek, így tényleg eljuthat a paleó azokhoz, akiknek az elmélet szimpatikus, csak a kivitelezésre nincs lehetőségük. Persze ez attól függ, milyen árban lesznek a termékek. Ha Norbiék ugyanazt a szabadrablást folytatják (nem tudom Gábornak az árba is van-e beleszólása), amit néhány paleobolt elkezdett (tudom, hogy ezek az alapanyagok drágábbak, de 800 ft 100 g kekszért akkor is túlzás), akkor ez is csak a gazdagok bulija lesz. De ha ebből a vállalkozásból normális árú, ízű és minőségű termékek születnének, az nekem nagyban megkönnyítené az életem.

    VálaszTörlés
  140. 139 Eszter

    Sajnos az árba nincs beleszólásom, arra nyilván kalkulációkat fognak készíteni.

    VálaszTörlés
  141. 139 Eszter
    Norbi szerintem a legnagyobb rabló. Gondolhatod, ha1 kg kristályycukor 1 dkg 60 forintot érő szuklarózzal 2400 ft, akkor mennyi lesz a valóban drága alapanyagokból készült termék. Szerintem a tömegeket pont ez tartja vissza a paleózástól amit leírtál, hogy vagy a fél életüket a konyhába kell tölteniük, vagy nagyon sokat kell fizetniük a kész kajákért. Hát kétlem, hogy ezen a helyzeten majd pont Norbi változtat.
    Lehet, hogy szarban van és a palótban mentőövet lát:
    http://forum.portfolio.hu/topic.php?t=18192&limit=20&order=0
    Talán arra jó lesz ez a sajnálatos eset, hogy majd felkapják erre a fejüket a multik és esetleg ők is beszállnak a paleo bizniszbe. Mondjuk egy Spar saját márkás paleo pékárú, na az majd talán megfizethető lesz az átlagembernek is.

    VálaszTörlés
  142. 133 MW.
    Az a helyzet, legalábbis szerintem, hogy hiába a kitaposott út, aki épphogy belekezd a paleoba, annak még hátravan, hogy lekattanjon az addig megszokott édességeiről, kenyerekről, tésztákról, cukros dolgokról. Hiába tudjuk mi már, hogy ez nem kell, az ő szervezete még követeli. Ha erőszakkal egy csapásra kitekerjük a kezéből, azt fogja mondani, hogy ez a paleo tarthatatlan, egy csomó lemondással jár. Ha viszont van egy kis fokozat, saját magától fogja elhagyni ezeket. Én anno egyik napról a másikra átálltam paleora Gábor írásai hatására. Viszont az esténként rámtörő édesség utáni vágy idegessé is tett, hát naponta ettem egy kis paleosütit, csokit, paleokenyérkét. Aztán ez egyre ritkult, ma már ünnepekkor is vonakodva sütök valami ínyencséget. De ehhez idő kellett. Én továbbra is úgy gondolom, hogy az átmenet időszakára kelleneke ezek, főleg, hogy az elején még nem vagyunk a teljes tudás birtokában, magam is összevissza voltam keveredve a sok információ között.
    Sajna az ünnepek alatt magam is rosszalkodtam paleon belül, azóta se megy le a felkapkodott 5 kiló. Igen, keményebbnek kellene lennem, meg sokkal többet mozogni. Én ezt TUDOM. De a kezdő még keresgéli az útját. Nem tudom, a norbifúzió menyire lesz jó népegészségügyi szempontból, de nem érzem negatív eseménynek. Az nem baj, ha bővülnek a lehetőségek. Az más kérdés, hogy szerintem is bolond, aki arra ad pénzt, tekintve hogy mindent aranyáron mérnek, de hát mindenkinek szíve joga arra költeni a pénzét amire akarja vagy tudja.

    VálaszTörlés
  143. Nemrég a Doctor's Best Best multiple vitamint ajánlottam itt, mint a legjobb multit, a Tények-tévhitek site is hirdeti a kedvezmények oldalán, de a Jaminet: TED könyv 289. oldalán aggasztó dolgokat olvastam a Na-szelenit (-szelenát, -szelenid) mérgező hatásáról és hogy ők nem javasolják, hogy valaki ezt a formát szedje szelénbevitelként, márpedig a Doctor's best multijában pont ez van. Én most nagyon el vagyok keseredve. Esetleg foglalkozott valaki ezzel a Na-szelenit üggyel, ez valóban szervetlen szelén és tényleg veszélyes?
    http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Multiple-Fully-Optimized-Vitamin-Mineral-Complex-90-Veggie-Caps/50548#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=doctors%20best%20belt%20multiple&rc=2&sr=null&ic=1

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a nátrium-szelenit nem vicces, egyáltalán hogyan jöhetett az ötlet, hogy egy multiba beletegyék?
      http://www.omfi.hu/icsc/PDF/PDF06/icsc0698_HUN.PDF

      Törlés
  144. Rozcsika 143
    Miért nem fogyasztasz inkább újra némi paradiót? Az szerves szelént tartalmaz.

    VálaszTörlés
  145. Naponta 2 szemet szedek, (előtte áztattam 1-2 órát aszkorbinsavas vízben.)

    VálaszTörlés
  146. Továbbra is az a véleményem, hogy nem vagyunk még felkészülve arra, hogy paleo tömegeket fogadjunk, amikor egy ilyen egyszerű kérdésre nincs még válaszunk, hogy melyik multivitamint kell beszedni és még mellé mit kell szedni. Eddig még mindegyikben találtunk hibát. Utoljára, ha vitaminról esett szó, a Two-per-day maradt, hogy az jó, de abban meg szója van. :-(

    VálaszTörlés
  147. 146. Rozcsika

    A Two per day-ben is van natrium szelenit. Mondjuk ettol en meg szedem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagy valoszinusegel ugyanaz van a t/d-ben, mint a lef super selenium-ban, ahol reszletezve is vannak a szelen osszetevok.
      http://goo.gl/bYtvIY

      Törlés
  148. 147. Bela
    Sodium-szelenit van, arra gondolsz, hogy az is szervetlen szelén? Én nem látok benne Na-szelenitet, az egyémben nincs ilyen. Merre van a flakonon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, a nátrium másik neve a szódium. Gáz biztos, de ezt nem tudtam. :-(

      Törlés
  149. A mega jódszedők a LEF Super selenium nevű cuccot szedik, de abban is van sodium-selenite. Eddig ezt tartottuk a legjobb szelénpótlásnak. Akkor az sem jó. Persze tudom, hogy a vese és kagyló az igazi szelénforrás, de ha mindegyik multiban Na-selenit van, akkor egyik multit sem lehet megenni.?.?
    Gábor? Te melyik multinál tartasz? Légyszi

    VálaszTörlés
  150. Rozcsika 145-46

    2 szem elég is egy napra...

    Az én véleményem az, hogy nem érdemes multivitamint szedni. Ha összevadásszuk az egyes alkotórészeket, amikre szükségünk van, úgy azt fogyasztunk és olyan változatban, ami a legjobbnak tűnik...
    Kitörpölöm, beszerzem, aztán eszem, szedem, kenem, napozok stb... nem bonyolultabb, mint multit rendelni külföldről. Vannak jó, magyar gyártmányok, és kaphatóak is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 149.
      Lehet, hogy a vesében sok a szelén, de ha szelénhiányos táplálékon nőtt a jószág, akkor nem sok valószínűsége van...

      Törlés
  151. Én évekig szedtem multivitaminokat, de már ellene vagyok, sokkal jobb a néhány szükséges dolgot összeállítani magunknak. Itt leírtam, én miket szedek: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155111712990416&set=gm.1535497140060856&type=1&theater Tápanyagdús táplálkozás mellett a többi dolgot fölöslegesnek tartom (pl. a szelént is).

    Úgy emlékszem valaki azt írta itt, a fehérje emeli a koleszterinszintet. Ezt nem hagyhatom szó nélkül, az előbb osztottam meg pár vizsgálatot a fehérjés posztomban erről, itt az utolsó hozzászólásban olvasható: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155138297840416&set=gm.1539186019691968&type=1&theater

    Még valaki kérdezte tőlem itt a fórumon, hogyan viszek be rövid- és közepesláncú zsírsavakat.
    Egyrészt eszek rostot: avokádó, olajbogyó, dió, mandula, mogyoró, natúr kakaópor - ezekben sok élelmi rost van. Ami ugye azért egészséges, mert a bélbaktériumok pont ilyen zsírsavakat állítanak elő belőle.
    Másrészt néha fogyasztok kókuszzsírt, igaz, az utóbbi hetekben-hónapokban hanyagoltam (ennek az az egyszerű oka, hogy itt van egy csomó kacsazsír, nem akarom, hogy megavasodjon, ezért most azzal sütöm a tükörtojásom, a kókuszzsír meg eláll akármeddig... De pl. ma reggel az éhgyomorra való edzésem előtt raktam a kávémba kókuszzsírt.)

    VálaszTörlés
  152. Én a two per day kapszulát szedem, ebben Se-Methyl L-Selenocysteine, L-selenomethionine (yeast free) (SelenoPureTM), sodium selenite van. Remélem, a szerves kötésűek dominálnak. A vitaminbolt.eu-nak megírtam a problémát a multival kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  153. 151. Ivancsó Isti
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  154. 152. Szengab
    Köszi Gábor, Neked biztosan válaszolni fognak. És nem gondolkoztál azon, hogy áttérsz a Two-per-day-ről erre? Egy csomó minden jó dolog van benne. Az én családom tagjai kezdenek kikészülni a több bogyós vitaminszedéstől, mert állandóan csak a darabok számát számolgatják. 3 kapszulát szó nélkül beszednének.

    VálaszTörlés
  155. Rozcsika
    Válaszoltak, azt írták, ők sem örülnek ennek a natrium szelenit-nek, de nem tudnak rajta változtatni. Ha még a LEF is tesz bele, akkor mit várjunk másoktól? Talán Mercola multiját kéne megnézni. Én maradok a LEF-nél, kialakult vitaminszedési trendem van, nem akarom felborogatni.

    VálaszTörlés
  156. Rozcsika:
    az enyém bonyolultabb, de nem sok bogyó, mert a folyékonyakat egyszerre veszem be.
    ha érdekel:
    http://paleol-dal.blogspot.hu/2014/09/legfontosabb-vitaminok.html

    VálaszTörlés
  157. Én már TCS ketogénjénél sem értettem, hogy ha valaki gyakorlatilag alig eszik zöldségeket, akkor honnan viszi be a legtöbb vitamint. Csak húsból? Én azért nem vagyok az egyenként bevitt vitaminok híve, mert annyiszor kell a kapszulát, a mellékes hordozó,csomagoló anyagokat is lenyelni. Two per dayt szedek, igaz, csak az adag felét.
    Viszont érdekelne, hogy létezik-e olyan, hogy vitamin ürítés. Vagyis, hogy a szervezet bőséges vitaminellátottság mellett jobban üríti-e (pazarolja) a vitaminokat, mint amikor csak a természetes források állnak a rendelkezésére. Majd pedig, ha abbahagyjuk, akkor pillanatok alatt leüríti a szervezet a vitamin tartalmát.
    Ezt azért kérdezem, mert csak 2 hétre hagytam abba minden vitamin szedését, ez alatt/után viszont szanaszét töredeztek a körmeim, annyira, hogy ma is, amikor hosszú idő óta megint szedek vitamint, épp hogy gyógyulásnak indultak. De persze lehet, hogy ez mástól volt.

    VálaszTörlés
  158. Nem vagyok egy nagyon olvasgatós, de jár a Mercola hírlevél, és ebbe véletlen beleolvastam :) . Érdekes, és kicsit talán ide is vág, már ami a D-vitamint illeti. Ami az érdekes, hogy a legújabb kutatások szerint elég sokat beviszünk / bevihetünk étellel is , akár 1000-2000 NE-t is. Még a végén TCS-nek lesz igaza. ;) OMG!
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/01/daily-vitamin-d.aspx
    Persze könnyen lehet, hogy vmit félreértettem, csak átfutottam cikket.

    VálaszTörlés
  159. 157. MW

    A C-vitaminon kívül, konkrétan melyik vitaminra vagy ásványi anyagra gondolsz, ami nincs meg állati eredetű táplálékokban sokkal nagyobb mennyiségben és jobban hasznosuló formában, mint a zöldségekben?

    Oké, megválaszolom a kérdést :) Esetleg a káliumot lehetne felhozni, meg az E-vitamint.

    - kálium: igazából a nátrium/kálium arány a fontos az egészség szempontjából, másrészt a húsokban is természetesen van kálium (hogyne lenne, hiszen minden sejtben van), talán azért elterjedt tévhit, hogy kevés, mert sütés-főzés hatására egy jó része eltávozhat. Ezért is jó megenni a szaftot, meginni a húsok kisült levét, levesnél meg persze úgyis megesszük az egészet.
    Mellesleg én nem vagyok (egyelőre :) ) teljesen carnivor, és épp az avokádó és kakaó, amiket gyakran eszek, tele van káliummal.

    - E-vitamin: pl. disznózsír :) Aminek egyébként teljesen jó a zsírsavösszetétele: http://www.empiri.ca/2013/04/on-lard-from-gary-taubes.html (Meg mellesleg van benne kolin, cink, szelén, és sok D-vitamin is.)
    De itt is megjegyzem, hogy én eszek mandulát, diót, amiben szintén sok E-vitamin van.

    - C-vitamin: sokkal kevesebb kell alacsony szénhidrát táplálkozás mellett, mint nyugati táplálkozáson. Ld. pl.: http://www.lucastafur.com/2011/03/ketomyths-ii_17.html (Pl. ebben a kérdésben sincs Jaminetéknek igazuk.) Igaz, mivel nem iszok állati vért és nem eszek nyers húst és belsőségeket, C-vitamint szednem kell nekem is (mint ahogy azoknak is, akik esznek zöldségeket, hiszen mint tudjuk, a mai kizsigerelt földeken termesztett zöldségekben alig van vitamin, vagy nem?)

    Egyébként ez a nő akitől linkeltem (akinek a blogjából én is sokat merítek és köszönhetek neki) 5 éve él carnivorként, ezzel remisszióban tartva a bipoláris depresszióját. Itt van pár írása a növények szükségességének megkérdőjelezéséről: http://www.empiri.ca/search/label/carnivory (A linkeket is érdemes megnyitni!)

    VálaszTörlés
  160. ...Bocsánat, hogy újabb hozzászólásban, de még a C-vitamin, E-vitamin és egyéb antioxidánsok kérdésében annyit szeretnék mondani, hogy ketózisban sokkal kisebb az oxidatív stressz, mint szénhidrátalapú anyagcserében, már csak emiatt is kevesebb kívülről bevitt antioxidánsra van szükség, ebben a témában (+öregedés) is csináltam egy posztot, amihez már linkeltem pár vizsgálatot, ez is nagyon izgalmas téma! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155077520955416&set=gm.1530415323902371&type=1&theater

    VálaszTörlés
  161. Jövő heti Teletálas próba paleo kajám

    MENÜ
    HETI ÁR: 5950 FT
    1190 FT / NAP

    Hétfő : Zöldséges szárnyasmájgaluska-leves, Rántott csirkemell házi paleomorzsás bundában, zsályás rost zöldségekkel (gomba, brokkoli, sárgarépa)

    Kedd : Hideg kékszilvaleves levendulás habbal, Cigánypecsenye karfiolrizzsel

    Szerda : Borjúgulyás, Lucskos káposztafőzelék pulyka brassói

    Csütörtök : Paleo tejszínes, tárkonyos sütőtökkrémleves, Paleo brassói aprópecsenye (sertéshúsból, sült zellerhasábokkal)

    Péntek : Újházi tyúkhúsleves, Húsos, gombás rakott kel

    Hát mikor főznék én ilyen változatosan egymagamra?

    VálaszTörlés
  162. 159-160 Ivancsó Isti

    Köszi a választ. És a vitaminürítésről van véleményed illetve tudsz valamit? Megnövekedik a vitaminürítés, ha bőség van belőle? (már nem a bevitt mennyiséghez viszonyítva gondolom, hanem abszolút értelemben, tehát hogy hozzászokik-e a szervezet ehhez, akkor is, ha abbahagyjuk a vitaminszedést).

    VálaszTörlés
  163. Ebben a paleo bemutatásban sem látok semmi kivetnivalót egy laikus számára :

    http://www.teletal.hu/eletmod/paleo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mármint, egy laikusnak tartott paleo bemutatásban.

      Törlés
  164. 163 Korinna

    És még finom is lesz, meglátod ;-)

    VálaszTörlés
  165. Hát én próbáltam a teletálat, szerintem a gastroyal finomabb, de a paleofutár a legjobb és a legnagyobb adag. Igaz drágább is.

    VálaszTörlés
  166. Isti

    A disznózsír nincs tele ómega6-tal?

    VálaszTörlés
  167. 166. Ősasszony

    Nincs. Ki mondta ezt?
    Ezt a blogot is szeretem (Kris Gunnars jó kis összefoglaló cikkei), a cikk végefelé van egy színes ábra, a "lard" 9%, épp annyi, mint az olivaolaj...
    Persze azt mindenütt írják, hogy a disznó etetésétől függően változhat (feltételezem ez egy átlagérték lehet, nem néztem utána az ábra forrásának), de gondolom nem túl nagy mértékben.
    Az ábrán szerintem elég szemléletesen látszik, miért bizonyos növényi olajoktól kell "félni", és nem a disznózsírtól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a link lemaradt: http://authoritynutrition.com/optimize-omega-6-omega-3-ratio/

      Törlés
  168. Ivancsó isti 167:
    Joe (Szabó Gál Bence), ő emiatt eléggé óv a fogyasztásától.
    Szerinted a liba- v. kacsazsír nem jó alternatíva?

    VálaszTörlés
  169. Na jó kerestem már egy táblázatot: http://paleozonenutrition.com/wp-content/uploads/2011/06/omega-3-and-6-in-fats-oils-nuts-seeds-meat-and-seafood-2.pdf

    A disznózsírral riogatás bolhából elefánt. Mondd meg neki légyszi, hogy akkor az olivaolajat, pálmaolajat és avokádóolajat is tiltsa!
    A nagy omega-6 tartalmú növényi olajokkal van gond (mivel gyakorlatilag minden iparilag előállított szemétbe raknak), nem az állati zsírokkal. Egyébként a táblázat szerint is kacsa- és libazsírban is ugyanennyi omega-6 van, mint a disznóban. Azt viszont úgy látszik jól teszem, hogy el szoktam rakni a marhahúslevesem tetejéről leszedegetett faggyút, és nem dobom ki (ugyanis néha már annyira zsíros a leves, hogy ehetetlen, ilyenkor leszedem a tetejéről, amikor kihűl, és a hűtőben egy dobozban gyűjtöm).

    Nem tudom az említett Szabó Gál Bence milyen előadást tartott a fehérjéről is, szívesen megnézném. Elérhető valahol?

    VálaszTörlés
  170. Ivancsó Isti 169.:
    Köszi a választ.
    Itt az előadás videója:
    https://www.youtube.com/watch?v=hDfCsCdmHcc

    VálaszTörlés
  171. Zöld Béka, köszi az előrejelzést ! Nekem minden ízlik, főleg, ha nem nekem kell elkészíteni... :)

    Tóth I., érdeklődtem régebben a Gastroyalnál, de ide, az én kisvárosomba nem szállítanak (még). A paleofutárt nem ismerem, gondolom ők is Pest és vonzáskörzetében terítenek.

    Ami azt illeti, nagy lesz az ökológiai lábnyomom, hiába fogom a dobozokat szelektívbe tenni. Esetleg, amiért olyan nagy mennyiségben főznek az ilyen hami-gyárban, talán gazdaságosabb (ökológiai szempontból) mint például egy vendéglő, ezt nem tudom. Mi a véleményetek erről ?

    VálaszTörlés
  172. Bence az olívaolajtól és az olajos magvak többségének fogyasztásától is óv, szintén a magas ómega 6 tartalomra hivatkozva. A Paleomagazin 2013/1-es számában van erről egy cikke Zsíros kérdések címmel.

    VálaszTörlés
  173. Ivancsó Isti 169.

    Bocs, de Joe nagyon profi !!! Ez a szakmája. Ne becsüld le!
    Fiatal és bár nem doktor, de attól még érdemes odafigyelni arra, amit mond!

    VálaszTörlés
  174. 152.szengab

    Tisztelt Szendi Gábor!
    Talán támpont, hogy a LEF Mix Tablet tápanyagpaneljében a következő szerepel;
    Selenium [as 50% Se-Methyl L-Selenocysteine, 25% L-selenomethionine (yeast free)
    (SelenoPure), 25% sodium selenite].
    Feltételezem a Two Per Day-ben ugyanez a 200 mcg-os szelénkomplex van.

    VálaszTörlés
  175. 155. Szengab
    "... Én maradok a LEF-nél, kialakult vitaminszedési trendem van, nem akarom felborogatni. ..."

    Hogy én mennyire szeretnék egy ilyen kialakult vitaminszedési trendet!!! Tudom, hogy utálni fogod ezt, de szerintem mindenkit érdekelne (általánosítás :-) ), hogy
    1. melyik márkából
    2. milyen nevű terméket
    3. napi hány kapszulában szedsz?
    Légyszives írd le nekünk. Igérem, hogy nem fogok belekotyogni, nem is fogok rá válaszolni, csak szeretném tudni, hogy legyen egy igazodási pontom. Köszönöm előre is!

    Szeretnék bocsánatot kérni a kéretlen beleszólásom miatt az életedbe. Megpróbálok leszokni róla.

    VálaszTörlés
  176. Még mindig a vitaminok fedezése csak állati forrásból-téma:
    Ivancsó Isti
    Szóval ott tartottunk, hogy szerinted a legtöbb vitamint lehet fedezni állati forrásból, amit meg nem, azt semmilyen étrend mellett. Alapvetően mindkét állítással egyet értek, de az elsővel csak azzal a kitétellel, hogy ebben az esetben az állati eredetű táplálék nem csak izomhúst kell, hogy jelentsen. Akkor biztosított csak a vitaminok bevitele, ha:
    - az állat minden, de komolyan minden részét megesszük, ahogy a természeti népek. Tehát nem arról van szó, hogy hébe-hóba egy kis máj vagy amire még gusztusunk van, hanem a mellékvesétől a vérig és az agyig mindent, ráadásul nem árt, ha ezek egy jó részét nyersen fogyasztjuk. Ehhez persze az is kellene, hogy az állat tiszta forrásból legyen, természetes körülmények között táplálkozzon, ne táppal, és ne legyen fertőzött mégsem.
    Kétlem, hogy egy nagyon elkötelezett (vagy fanatikus:)) kisebbségtől eltekintve az emberek át tudnák írni a mostanáig kialakult finnyás ízlésüket. Van, aki már a pacalt vagy a szívet sem eszi meg, nemhogy a belső elválasztású mirigyeket vagy az agyat. Pláne nem nyersen. Én pl a csirkemájra tudtam rászánni magam eddig belsőségek terén, azt is úgy, hogy májkrémnek elkészítem. Nem tehetek róla, hajlandó vagyok dolgokra az egészségemért, de hogy számomra undorítónak tűnő ételeket kelljen ennem, gusztustalan formában, ezt nem tudom felülírni, pedig az egész kulturális beidegződés kérdése. Tehát ez a feltétele az állati forrásból bevitt vitamin fogyasztásnak (most azt nem is említem, hogy a vitaminszegény növényeket fogyasztó állatok húsa sem lehet nagyon magas vitaminban).
    De igazad van abban is, hogy bármilyen - tehát növényi eredetű - étrend esetén is szükséges a vitaminpótlás, hiszen a nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése óta drámaian csökkent a termőföld és növények vitamintartalma is.
    Azt én nem hinném, hogy a csak állati eredetű táplálék fogyasztása az ember természetes állapota lenne. Hogy mihez jutunk hozzá (márpedig az ősember azt ette, amihez hozzájutott, ahogy a természeti népek is), az éghajlat függvénye is. Ha megnézünk természeti népeket, sokan közülük esznek növényeket, mégpedig jó sok fajtát, köztük keményítős gyökereket is. Pl a hadzáknál a nők főleg ilyeneken élnek, miközben persze állatokat is fogyasztanak. Nem is értem, miért fontos a növényeket kizárni vagy minimalizálni ketogén táplálkozásnál. A lényeg nem az, hogy az inzulint alacsonyan tartsuk?

    VálaszTörlés
  177. Nem azt mondom, hogy csak állati eredetű táplálék a természetes. Azt mondom, hogy a ketózis az ember természetes alapbeállítása, anyagcseremódja. Ezt teljes meggyőződéssel állítom. Ha belépsz a csoportomba, ott láthatsz több érvet, amiket eddig linkeltem. Természetesen ketózisban is lehet enni rengeteg növényi táplálékot. Sőt, még vega életmóddal is lehetséges a ketózis!
    Nem tudom, a hadzák ketózisban vannak-e, vagy a keményítős gyökerek miatt már nem, erre csak azt tudom mondani, hogy az evolúció ma is zajlik, nem kell arra számítani, hogy ha megvizsgáljuk a ma még fellelhető összes természeti népet, akkor kivétel nélkül mindnél ketózist fogunk találni. Lehet, hogy ma már a természeti népek jelentős része is eltért ettől, akár azért, mert már őket is elérte a globalizáció és a kereskedelem, akár más miatt, nem tudom. A lényeg, hogy az általam ismert tudományos érvek, vizsgálatok alapján az emberi szervezet számára a ketózis a legjobb, és aki azt mondja, hogy a ketózis csak terápiás értékű, én úgy gondolom, hogy az egyszerűen csak még nem elég tájékozott a témában.

    Bocsánat, hogy mindig ezzel a könyvvel jövök, de a TED könyvben részletes vitaminajánlás is van, nem kell azért belsőséget-belsőséggel enni, szerintem ezt túlhangsúlyozzátok, persze kell enni belsőségeket, de nem annyit amennyit itt mondasz... TED könyv alapján pl. heti 10 dkg marha/bárány máj (+napi 3 tojás) csomó mindent fedez. Májon és vesén kívül úgy emlékszem nem is említenek konkrétan más belsőségeket. Mi alapján állítod, hogy minden egyes részét meg kell enni? Én úgy látom eléggé túlpörgitek ezt a vitamintémát.
    A nyersevés szerintem teljesen fölösleges. Sőt, pl. a tojásról tudom, hogy nyersen nem jó enni, a sütés-főzés növeli a biohasznosulását.

    VálaszTörlés
  178. 177. Olvasom a csoportodat, és javasolom, hogy változtasd zárt csoporttá. Az emberek szívesebben beszélnek az egészségi problémáikról, tapasztalataikról, ha nem látja a bejegyzésüket minden FB-ismerősük, akikkel egyébként nem táplálkozás, hanem bármilyen más vonalon ismerik egymást. Ettől a látogatottság nem lesz kisebb, akit érdekel, úgyis oda jön. Persze, ez csak egy javaslat.:)

    VálaszTörlés
  179. Ivancsó Isti
    Nem, ezek a népek nem tértek át civilizációs táplálékra. Viszont mivel trópusi vagy szavannai éghajlaton élnek, nem a jégkorszakban vagy az Északi-sarkon, természetesen növényi/keményítős táplálékot is vesznek magukhoz. Itt egy cikk pl a hadzákról, a táplálkozásuk és bélflórájuk kapcsolatát vizsgálták ebben:
    http://humanfoodproject.com/rebecoming-human-happened-day-replaced-99-genes-body-hunter-gatherer/ Ebből kitűnik, hogy a nők több keményítős gyökeret esznek, mint a férfiak. Az egész oldal érdekes: Human Food Project.

    VálaszTörlés
  180. Ivancsó Isti 177:
    Ha megnézed a tegnap linkelt videót, meg fogod érteni, hogy miért nagyon fontosak a belsőségek.

    VálaszTörlés
  181. Megnéztem a videót ma reggeli és mosogatás közben. Nem mondom, hogy nem fontosak a belsőségek. Bence azt mondja, 1/3 arányban javasolja, másik 1/3 lehet szerinte színhús, és másik 1/3 zselatinos/kollagénes húsféle. (Meg emellett még ajánlott valamennyi tengeri herkentyű is.) Ezzel akár egyet is érthetek, bár én nem számolgattam ilyen konkrét arányokat eddig, szóval nem teszem le egyelőre a voksom konkrét számok mellett. Mondjuk a zselatinos 1/3 soknak tűnik.
    Viszont azt ő sem mondja, hogy a fehérjebevitelt le kell csökkenteni, ez félremagyarázás!

    Másrészt, az mTOR...
    Az mTOR nagyon is fontos az egészséghez (pl. izomépülés stb.), a kontextus számít!!! Az igaz, hogy az baj, ha az inzulin túlaktiválja az mTOR-t! De ez az inzulin káros hatása! Igen, a fehérje is aktiválja (főleg a leucin, ami egy esszenciális, nagyon fontos aminosav), de ez a természetes, ez kell! Ezt a fajta normális aktivációt nem szabad lecsökkenteni! Ezért mondom, hogy kontextus számít, alacsony inzulin mellett semmi baj nincs a fehérje mTOR aktiváló hatásával, sőt az a jó!

    ((Ketózisban pedig az inzulin híján különösen fontos, hogy a fehérje aktiválja az mTOR-t. Ha nem eszünk elég fehérjét, elsorvadunk.))

    VálaszTörlés
  182. Isti, köszi a gyors reflektálást.
    Hogy kitért-e magának a fehérjének az arányára, vagy hogy szerinte árt -e a túl sok, arra már nem emlékszem, de azt nem is én írtam, hogy csökkenteni javasolja.
    Mindenesetre én jól érzem magam a kevesebbel (1 g/testsúlykg, vagy kicsivel alatta), és a csontsűrűségem se javult egyáltalán, amikor jóval többet ettem.

    VálaszTörlés
  183. Szerintem nincs értelme arról vitatkozni, elég-e a táplálékkal felvett vitamin vagy sem, amíg
    1, nem tudjuk, ki mennyit gondol elégnek
    2, mennyit a ma árusított élelmiszerek vitamintartalma (lásd. febr. 15-i hírlevelet, ami előkészületben van)

    A ketózis véleményem szerint az éhezéses üzemmód, őseredetileg amolyan emergency metabolism. A ch hiány normál paleósoknál szerintem nem jellemző, Isti Te rengeteget sportolsz, amit részleteiben nem ismerek, de lehet, hogy ez sem volt normál üzemmód évmilliókon át.

    VálaszTörlés
  184. 183. Gábor
    "A ketózis véleményem szerint az éhezéses üzemmód, őseredetileg amolyan emergency metabolism." Addig én is így gondoltam, amíg nem mélyedtem el ennyire a témában. Mostani tudásommal már nem így gondolom.

    "A ch hiány normál paleósoknál szerintem nem jellemző" Jamineték a könyvükben az elméletét is bemutatják, miért nem elég a zöldségekből bevitt szénhidrát, emellett illusztrációként csomó olvasói visszajelzést is közölnek, olyan paleósoktól, akiknek bajaik voltak, és az ő ajánlásuk alapján megemelt szénhidráttól jól lettek. (Sőt a Jaminet házaspárnak is bajuk lett paleóval, épp ennek hatására kezdtek el elmélyedni a táplálkozástudományban, és 5 év irodalomkutatás után írták a könyvüket.) Tehát ez elég általános dolognak tűnik.

    "Isti Te rengeteget sportolsz, amit részleteiben nem ismerek, de lehet, hogy ez sem volt normál üzemmód évmilliókon át."
    Ha nem futkosott volna az ember rengeteget, nem fejlesztette volna tökélyre a hosszútávfutást, ami valódi evolúciós adaptáció: http://en.wikipedia.org/wiki/Endurance_running_hypothesis Az ember minden állatfajnál jobb futó.
    (Persze, nem glikogénből tudta órákig hajkurászni a vadat - vagy húszpercenként bekapva egy szőlőcukrot -, hanem saját zsírból...)
    Ez a futásra adaptálódás persze időben a vízimajom-korszak után volt, szóval a két elmélet egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt.

    182. Smirgli
    "a csontsűrűségem se javult egyáltalán, amikor jóval többet ettem." Kérdés, mennyi ideig ettél több fehérjét, nyilván nem pár hét alatt fog javulni kimutathatóan a csont állapota, eleve idő kell a szervezetnek, amíg újra hasznosítani tudja a több fehérjét, csomó enzimnek fel kell szabályozódnia...
    Ebben a vizsgálatban pl. fél év proteinpótlás után vizsgálták: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9599191
    (Vagy itt egy másik nagy vizsgálat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24552750 De ezeket is már linkeltem, gondolom senki nem nézi meg :) )

    VálaszTörlés
  185. Isti 184:
    Több évig (paleó mellett) annyi húst ettem, amennyi jólesett. És sok esett jól, mert szeretem. A csontsűrűségem nem hogy javult, hanem romlott.
    Lehet, más oka van, de pl. gyulladásos vastagbél-betegségem nincs, labor nem mutat felszívódási zavart, D-vitamin-szintem magasabb, mint amikor még nem volt ilyen rossz a csontritkulásom.
    Vesebetegségről szintén nem tudok.

    VálaszTörlés
  186. 184. Ivancsó Isti:

    De, kedves Isti, én pl. megnézem ezeket a linkeket, el is olvasom, mert érintett vagyok a témában, úgy hogy nagyon is jó minden, amiket beteszel ide, nem hiábavaló a munka, amit itt is meg a csoportban is csinálsz. És biztos sokan megnézik.

    "Jamineték a könyvükben az elméletét is bemutatják, miért nem elég a zöldségekből bevitt szénhidrát"
    Rendben, csak azt nem tudom, akkor ősünk miből fedezte a szénhidrátját, amikor még nem volt krumplija meg rizse. Ha már elengedhetetlennek tartják. Gyökérgumókból? Tápióka meg ilyenek? Az se volt mindig. Vagy mindig ketózisban volt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja igen, most látom, hogy már olvastam is ezeket a PubMedes cuccokat a minap :).

      Törlés
  187. Rozcsika
    200 mg Q10 (mindig mástól veszem)
    2-3000 mg C-vitamin (="=)
    10 ezer D-vitamin (="=)
    400 E-vitamin (keverék legyen)
    Two per day
    2-3x1250 mg magnézium malát (Biovea)
    2 Super K kapszula
    30 mg cink
    2x1 Kurkumin (Bence féle)
    200 mg DHEA (BIOVEA)
    2x1 Ultra Natural Prostate kapszula
    1x1 cruciferous kivonat (LEF)
    2x5 Mega EPA (LEF)
    este 3 tryptophan+3 melatonin (LEF es BIOVEA)
    szoktam B-komplexet is, de amit most vettem, abban a niacin bőrégést okoz, ezért hanyagolom
    Ezeket szedem rendszeresen.

    VálaszTörlés
  188. Köszönöm szépen, Gábor!

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.