2014. szeptember 26., péntek

Paleo-jódli

199 megjegyzés:

  1. Még annyit hozzá akartam tenni, csak közben új oldal nyílt: a jódszedés megadózisban terápiás célzattal hasonlóan elfogadhatónak tűnik nekem, mint pl. a ketogén étrend, a C vitamin, stb..

    VálaszTörlés
  2. Gábor, ha hirtelen Monok községről kezdünk el beszélgetni, akkor mi lesz az új bejegyzésed címe? :)

    VálaszTörlés
  3. Hát például monokli, biztos Te is erre gondoltál. De lehetne vidékfejlesztés is. :-)

    VálaszTörlés
  4. Gábor, hehe... akkor ebben a bejegyzésben csak a jódról szabad beszélgetni?...;-)

    VálaszTörlés
  5. Nem, de úgy látom, most ez a főtéma.

    VálaszTörlés
  6. 5. szengab:
    Mondhatni, hogy már a csapból is jód folyik. Hónapok óta :)
    Köszi Gábor az új oldalt, már én is épp írni akartam. És hasonló fórumcímen gondolkodtam :).

    VálaszTörlés
  7. Laci és Zsuzsi, meg úgy általában:
    Nos, nekem sincs túl sok időm vitatkozni, mivel nekem is van "normál", határidős munkám, és gondolhatjátok, az nem a jóddal kapcsolatos, de még csak nem is a paleóval...

    A vese-problémáról csak ennyit:
    Egyfelől nem tartom etikusnak kihozni valami olyan információt egy nyílt blogra, ahol az egész világ láthatja, amit én egy magánlevélben közöltem Veletek. A konkrét kérdés persze nem titok, megosztom szívesen itt is, ha fontosnak látom. De nem láttam fontosnak, megmondom, miért:
    "Nem 100%-os a vesém" - ezt mondtam (egy magánlevélben), ez igaz. Mit értettem alatta? Itt páran tudják rólam, hogy 45-30 évvel ezelőtt (utoljára 30, hogy ezt kezelték) komoly gondok voltak a vesémmel. Az utolsó beavatkozáskor ezt remek orvosok meggyógyították, de egy ultrahangon - ha ügyes az orvos, vagy ha megmondom neki, mit keressen - észre lehet venni, hogy az egyik oldalon tágabb az üregrendszer. Magával a működéssel semmi baj nincs, egyik vesémben sem lehet csökkent működést észlelni, és tüneteim sincsenek már 30 éve. Viszont emiatt oda kell figyelnem, hogy _ne is érje semmi_ a vesémet, mert szeretném, ha ez így is maradna. Erre írtam, hogy nem engedhetem meg magamnak a hirtelen fellépő vesefájdalmat, amit a jódbevitel okozott (most hagyjuk, hogy emögött maga a túlzott jódbevitel, vagy az általa detoxolt bróm, nehézfémek stb lehet, ahogyan ezt magyarázzák a jódos dokik).
    Magyarul, nem arról van szó, hogy egy lényegében csökkent veseműködésű vagy veseelégtelenségben szenvedő valakinél lépnek fel ezek a tünetek!
    A vesefájdalom _jellemző_ detox vagy "detox" tünet jódszedésnél! Ehhez elég csak beírni kulcsszavaknak a iodine+kidney pain vagy hasonló kulcsszavakat, és máris hozza az internet a curezone-on vagy máshol feltett kérdéseket. Épp a minap panaszkodott valaki az amerikai FB jód-csportban is, illetve, amikor én említettem, mások is mondták, hogy igen, náluk is van ilyen. Egyébként fel is van sorolva a lehetséges detox tünetek között.
    Tehát ennyit arról, hogy ez nem általános melléktünet. Mások meg más mellékhatásokról panaszkodnak. Én viszont nem mondanám akkor, hogy a nagymennyiségű jódbevitel mellékhatások nélküli. Ennyit csak a korrektség miatt.

    A "rákmegelőző állapotról" pedig:
    A csökkent izzadási képesség tipikus pajzsmirigy alulműködési tünet, ezt szerintem más pajzsmirigyesek is meg tudják erősíteni. Remélem, hogy 5 év paleo és D-vitamin után nem vagyok "rákmegelőző állapotban", de a veseelégtelenség után már majdnem mindegy :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És még annyit a mellékhatásokról, hogy ezek valóban visszafordíthatóak - és ez a jó hír:) - , csakhogy ennek a jódszedés abbahagyása mindig a feltétele. Nem úgy, hogy annak ellenére, hogy a szervezet fájdalommal vagy egyébbel jelez, csak tovább nyomjuk az 50-300 milligrammos mennyiséget. Egyébként a jódos fórumokon is ilyenkor megállást, szünetet, a dózis csökkentését javasolják. Meg persze sóterhelést.

      Ez semmit sem von le a jód jótékony hatásából, csak újra kell gondolni bizonyos dolgokat. Meg persze még további alapos kutatásra van szükség.

      Törlés
  8. Gábor, Joe ha erre jártok, mit utdtok a kreatin hajhullást okozó hatásáról? Állítólag fokozza a tesztoszteron DHT-ná alakulását.

    http://www.nicehair.org/dht/can-creatine-cause-hair-loss

    VálaszTörlés
  9. Az előző csevelyben többen emlegették a Himalája sót, mint jó sót. Hallgassátok meg Velvárt Laci előadását, a Himalája NEM JÓ. Brómot tartalmaz, amit nem győz a jód kidolgozni belőlünk.

    VálaszTörlés
  10. 9. Rita Gyurkó

    Ha valaki veszi a fáradságot és utánanéz, nem csak vakon elhisz mindent egy előadásból, megkeresi a himalája só összetételét és átváltja a mértékegységeket, mindjárt látja, hogy kevés bróm van benne, 2,1 ppm, jódból viszont több, mint ennek az ötvenszerese, tehát már eleve nem kell a "jódnak kidolgoznia belőlünk", mert be se tud épülni. Ott a jód helyette.

    Himalája Só

    Azonkívül egy csomó gyümölcs és zöldség tartalmaz brómot (a tengeri halakról, herkentyűkről már ne is beszéljünk), amikből sokkal nagyobb mennyiségeket megeszünk. ( Cékla, mandarin, alma, szőló, eper, fekete ribizli, sárgadinnye,fokhagyma, hagyma, zeller, paradicsom, még rengeteg zöldség.....).
    Mert mennyi idő alatt eszünk meg egy kiló sót?

    Pl. Bio Fidel - Mezőgazdasági Termelő Kft. | Élettani hatás
    Fekete ribizli: "Megdöbbentő, hogy milyen széles a benne található ásványi anyagok skálája! Jelentős a kobalt, rubidium, szelén, mangán, bróm, réz, cink, kálium, magnézium, foszfor, vas, nikkel, kalcium és kén tartalma is"

    egy csomót tudnék még linkelni.
    National Geographic - Természet - Elképesztően sok vegyi anyag a Balti-tengerben élő halak szervezetében

    VálaszTörlés
  11. De ezek a legjobbak :)
    Nature Cookta Fekete ribiszke liszt 250 gramm | Biobolt e-tár | bio és natúr kozmetikumok - tisztítószerek
    " Figyelemre méltó a benne található ásványi anyagok skálája: jelentős a kobalt, rubidium, szelén, mangán, bróm, réz, cink, kálium, magnézium.....stb..."
    Nekem is van itthon :-)

    Natúr fekete ribizli szörp 500ml - Natúr lekvárok és szörpök - paleocentrum.hu
    "Jelentős a kobalt, rubidium, ...... mangán, króm, bróm,........stb. és kén tartalma is."

    Ez sajnos nincs. Pedig de fincsi lehet.
    Paleo centrum árulja :)

    VálaszTörlés
  12. 203 paleo-diskurzus

    Ugye Mg-citrátot nem szedsz? Mert az lenne az első gyanúsított. Ha jól láttam gélt használsz, az gondolom nem okoz ilyesmit. Esetleg túl sok C vitamin? Az is okozhat hasnmenést.
    Talán találsz valamit, ha megnézed ezt a blogot: http://www.taplaloka.hu/
    Ő már egy ideje paleón volt, amikor IBS-e meg SIBO-ja lett, ha jól emlékszem.
    Nekem is vannak emésztési gondjaim több, mint két éves paleó mellett, de az ellenkező irányban. Én arra gyanakszom, hogy valamelyik kiegészítővel túllőttem magam, most akarok majd megméretni pár dolgot. Arra is figyelni kell, hogy az ajánlások átlag-testsúlyra szólnak, nekem az 50-mínusszal a kétharmadát kéne csak szednem, erre nem mindig figyeltem oda.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bocs, kimaradt h ősasszonynak szántam a választ

      Törlés
  13. 12. Köbüki

    Igen, gélt használok. Vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel leálltam, minek,ha úgysem tudnak felszívódni.
    Köszi a blogot, olvasom, nagyon érdekes.

    VálaszTörlés
  14. 13 Ősasszony
    Ezt olvastam éppen a napokban: Paradoxically many of the fermentable substrates listed above that encourage healthy colon flora are those indentified as bad in the FODMAPs diet. So from one view point these foods can cause diarrhea and bowel issues but in another they might actually encourage proper bowel health. There will be more on this to come in the future, but for now remember no hormone is ever good or evil and the same is true for real foods.
    ezen a linken: http://scdlifestyle.com/2013/07/real-food-tips-constipation/
    Írtad, hogy eszel savanyút, a fentiek értelmében lehet, hogy hozzájárul a hasmenéshez.
    Még olyan ötletem van tüneti kezelésre, hogy a Ferrocomp keményíti a székletet, és egyeseknél az L-glutamin is (ami amúgy is jó a beleknek), meg a maca is.

    VálaszTörlés
  15. Továbbá: egyre több helyen jön szembe az ajánlás, hogy probiotikum, és emésztőenzim (széles spektrumú). Nekem eddig nem segítettek, egy-két hónapja próbálom.

    VálaszTörlés
  16. Ajánlom figyelmetekbe SIBO-ra és bélflóra eltolódásra a kapszulás borsmentaolajról szóló cikkemet. Mind a székrekedést, mind a hasmenést megoldhatja. A FODMAP-eket egy ideig kerülni kel, mert táplálják a rossz bacikat is.

    VálaszTörlés
  17. 16 szengab
    Köszönöm, én már rajta vagyon a szeren. A Fodmapokat igyekszem kerülni az utóbbi időben, de elég macerás, mert nagyon leszűkíti a zöldség-választékot, ha még a paleó által nem preferált paradicsomot stb. is kizárjuk. Még a fejes saláta sem fér bele.
    13 Ősasszony
    Még a zöld tea is jó lehet éhgyomorra, de egyeseknél hányingert okozhat.

    VálaszTörlés
  18. IBS, emésztési-, felszívódási zavar, plusz egy kis hisztamin, tojás és tej intolerancia és lényegében csak a főtt hús meg a párolt répa marad...fél év után kezdett lassan javulni a helyzet, de még sehol nem tartok.
    kicsi lazítás és kezdheti az ember elölről...
    Egyébként a jód szedése nálam javított a helyzeten, meg egy raklapnyi egyéb kiegészítő.
    Viszont ettől a diétától úgy legyengültem, hogy 15 perc sétától is izomlázam van. A sport szinte reménytelen.

    VálaszTörlés
  19. Szengab

    Köszi, kipróbálom.

    VálaszTörlés
  20. 8. Kriszta

    Rögbiseknél megterhelő mindennapi intenzív sport mellett napi 20g-os dózissal indítva volt megfigyelhető, hogy jelentősen megnőtt a vérükben a DHT. Ez sport esetében kifejezetten kívánatos hatás. Kérdéses, hogy a kreatin és túlterheltség együttese okozta-e, illetve, hogy egyáltalán baj-e? A hajhullásban a DHT-nek úgy van szerepe, hogy a hajhagymán van egy 5-alfa-reduktáz enzim, ami az ott megkötődő tesztoszteront DHT-vé alakítja. Náluk ennek az enzimnek a működése fokozott, nem pedig a vérükben magas a DHT. Sőt újabban úgy néz ki, hogy ez nem is a fő oka a kopaszodásnak. És eleve csak a férfias típusú kopaszodás oka lehet a DHT, de annak sem a magas DHT vér-szint, hanem a hajhagymánál lévő enzim fokozott aktivitása.

    VálaszTörlés
  21. Köszi Joe. Közben megkérdeztem a Biobolt e-táron is, sajnos innen a melóhelyről nem tudok ott újra írni hogy ne válaszoljanak, nem jön fel az az ablak.
    "Sőt újabban úgy néz ki, hogy ez nem is a fő oka a kopaszodásnak" Hát mi az oka? Van két kopaszodó huszonéves fiam, és a fűrészpálma semmit nem használt. Rengeteg fiatal fiú kopaszodik, talán kiderült hogy miért ?

    VálaszTörlés
  22. 20. Joe

    "Sőt újabban úgy néz ki, hogy ez nem is a fő oka a kopaszodásnak."

    Írd meg légy szíves, hogy mit tartanak a fő oknak?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  23. Joe,
    Te kutattál kurkuma ügyben.
    Erről mi a véleményed?
    "leköti a vérben található vasat és rezet"
    és
    "Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását."
    Mit jelent pontosan, hogy leköti a vérben a vasat?
    Ha nem túl magas az ösztrogén szintem, akkor nekem nem jó a kurkuma?
    több mint 2 éve szedem rendszeresen, a vasam határérték alatt van, a transzferrin elfogadható. Az ösztrogén szintem a progeszteronhoz képest lehetne magasabb is.

    VálaszTörlés
  24. Elég hosszú, de érdekes cikk a hadzák bélflórájáról. A szerző kipróbálta, hogy átülteti magába a hadzák baktériumait. Sajnos az eredményre még várni kell, de érdemes elolvasni: http://humanfoodproject.com/rebecoming-human-happened-day-replaced-99-genes-body-hunter-gatherer/

    VálaszTörlés
  25. 25 Köbüki
    Arról tudsz, hogy a testünk táplálékkal bevitt fehérjéből is csinál glükózt ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, köszönöm! Eddig éppen ezért nem zavart az alacsony CH-bevitelem, mert hogy ott a fehérje, de úgy tűnik, ez így mégsem jön be nekem (vagy valami más lehet a gond, nem tudom).

      Törlés
  26. joe1973

    "Gábor, ha hirtelen Monok községről kezdünk el beszélgetni, akkor mi lesz az új bejegyzésed címe? :)"

    A FLugolon sem lepődnék meg már :)

    VálaszTörlés
  27. Sziasztok !
    Nagyon régen írtam ide, de most szeretnék segítséget kérni : paleo szemléletű, lehetőleg kardiológus vagy endokrinológus orvost keresek anyukámnak Budapesten. Ha valaki ismer ilyet és itt lehet elérhetőséget közölni, akkor nagyon megköszönném, ha itt írna, vagy esetleg privátban a ballaedikukacliberopontit-re. Esetleg BB ? Lehet, hogy nem jól emlékszem, de mintha ő írta volna kezelőorvosáról, hogy ilyen szakorvos.
    Előre is köszönöm mindenkinek,
    italiadelsole

    VálaszTörlés
  28. Elnézést, de nem engedett névvel belépni ...

    VálaszTörlés
  29. Névtelen

    "Arról tudsz, hogy a testünk táplálékkal bevitt fehérjéből is csinál glükózt ?"

    Na ez igaz, csakhogy ehhez glukagon kell. A glycogén feltöltéshez meg inzulin. Koplaláskor dominál a glukagon, ilyenkor nincs inzulin (csak minimális). Tehát csak annyit fog gyártani a szervezet, amit azonnal fel is használ. (nem beszélve arról, hogy csak valami 48% körüli hatásfokkal tudja átalakítani, tehát 2x annyi proteint kell hozzá megenni, mint amennyi CH-ra valóban szükség lenne. Hogy csökkenjen a CH igény, ilyenkor jöhet képbe a ketonok felhasználása.....De ez már másik történet.
    Persze lehet egyszerre magas az inzulin meg a glukagon szint is, stresszhelyzetben a magas kortizol hatására. Abból meg nem kérek.....

    VálaszTörlés
  30. 30. Descalcez
    Des, neked továbbra is 4,2 körüli az éhgyomri vércukorszinted? Mert itt elég sok embernek paleo mellett is lassan kúszik felfelé, igaz mi nem teszünk meg 70 km-t biciklivel, mint Te, én legalábbis biztos nem. Nekem most 5,6 , régen 4,2 volt. Tudom, hogy az HgA1c az érdekes, de mégis idegesítő. Főleg azért, mert ezzel együtt a súlyom is kúszik vissza. Paleo alatt lefogytam 10 kg-ot 1 év alatt, a 4. évben meg visszament 8 kg ebből, már csak 2 kg-mal vagyok kevesebb, mint a paleo kezdete előtt. :-(

    VálaszTörlés
  31. 27. descalcez

    Ez a kommented az értékítéletedet is mutatja vagy csak a humorérzékedet?:)

    VálaszTörlés
  32. Kedves Italiadelsole, Megy a levél :-)

    VálaszTörlés
  33. Italiadelsole! Figyeld a leveleidet, mert a net csak a ballaedi@libero.it címedet fogadta el, ami nekem megvolt.

    VálaszTörlés
  34. 31. Rozcsika

    Bár nem hozzám intézted a kérdést, én is válaszolok neked, mivel engem is érint ez a téma. Én sokat mozgok és mégis magasabb az éhomi vércukrom, mint paleó előtt. Mindenki csak találgat, hogy miért van ez, magyarázatot én sem tudok rá, viszont kíváncsian várom, hogy a jódszedés mellett hogyan alakul ez a történet. Bár nem jártam utána, állítólag már találtak meggyőző bizonyítékot a jód vércukor-csökkentő hatásáról. Ez ez elmélet megmagyarázná, hogy miért emelkedhet paleó mellett az éhomi vércukorszint azoknál, akik ezzel az új étrenddel kevesebb jódot visznek be a szervezetükbe.

    Sokat kutakodtam azután, hogy látszólag két azonos vacsora után hogy lehet egyik reggel 4,9, majd a következő reggel 6,2 a vércukorszintem. Külföldi fórumon találtam hozzászólókat, aki említették, hogy nekik jódpótlástól "kisimultak" a reggeli VC értékeik. 2 hónap tapasztalata nálam is ezt igazolja egyelőre. Az érték továbbra is magas (5,6-5,8 között), de hosszú távon ez változhat. Ami miatt nem aggódom ezen a paraméteren túlságosan az az, hogy szénhidrátterhelésre sem ugrik ki túlságosan a VC értékem és gyorsan vissza is meg normál szintre. És ez az, ami igazából számít.

    VálaszTörlés
  35. 35. Joe1973
    A jódról kutakodva találtam egy magyar anyagban a cink szerepéről az inzulinban. "A cink nemcsak elősegíti rendszeres jelenlétével az inzulin hatását, hanem annak szerves része." A cink az inzulin alkatrésze, 3 cinkatom van benne.
    Nálam az emelt cink fogyasztás egybeesett a Lugol szedéssel. Lugol előtt heti 30 mg cinket szedtem, most napi 30-50 mg-ot. Viszont megnöveltem a sötét bogyós gyümölcsök evését, sokszor csak aszalvány van itthon, tehát nem null cukorbevitelen vagyok. Sajnos nincs vércukorszintmérőm. A testsúlyom növekedésén mérem, hogy mennyi lehet a vércukorszintem, ill. majd kiderül a HgA1c laboromból.

    VálaszTörlés
  36. Ezek szerint úgy tűnik, a régebben paleózók körében elterjedt jelenség az éhomi vércukorszint megemelkedése. Nem glükózterheléses vizsgálatról, tehát fiziológiás inzulinrezisztenciáról van szó! Akkor pedig nem egyéni probléma, vagyis foglalkozni kellene a kérdéssel a hozzáértőknek.

    VálaszTörlés
  37. vissza a jódhoz :)
    júliusban szedtem lugolt, de pár ronda bőr "izém" lett, és ezt a jódhoz kötöttem, ezért abbahagytam. de most megint olvastam mindenfélét, és úgy döntöttem elkezdem újból. de fokozatosan. azazhogy pár hétig fokozatosan emeltem a kelp szedést, plusz én eleve sok nori lapot eszem, mert abból csinálok saláta tekercseket,
    a klep alatt semmi mellékhatás.
    jópár napja abbahagytam a kelpet, és napi 4 csepp 7%-os lugolt szedek.3,48 mg iodine/ csepp. ez van ráírva. határozottan élénkebb vagyok, könnyebben nekifogok bárminek, és jobban alszom. bár egyszer este vettem be a jódot, és rögtön reggel lett. mármint érzésben. az alvás nálam egy fontos indikátor, mert alvászavaros vagyok.

    sajnos a cseppes adagolást nem találom, márminthogy egy cseppben mennyi a tényleges jód. ha valakinek megvan, belinkelné, nem tudom, hogy ez elég, sok vagy kevés.....megköszönném....

    VálaszTörlés
  38. A cukorértékeim nekem is romlottak. Én diéta hibának tudom be. Fehérje központú - hús, hal, tojás, kevés zöldség, nagyon puritán diétát folytattam nagyon hosszú ideig. Kérdezhetitek joggal, hogy miért voltam ilyen hülye? -, mert küzdöm a súlyommal:-(

    Hipotézis: Ahogy a tej nagy inzulinválaszt vált ki, nem válthatja-e ki ugyanezt a sok fehérje???

    Az étrendemen változtattam - low carb paleora. Központi helyen most a zöldségek állnak, de eszem némi szénhidrátot paleos lepények és paleocsinták formájában is, kevés húst és több halat fogyasztok. Próbálok ezzel egyenletesebb cukorértéket elérni és a saját zsírraktáraim felé fordítani a szervezetemet ..., bár a szemétládák nem hagyják magukat!

    Ezzel a témával - csatlakozom MW-hez - érdemes lenne alaposabban foglalkozni, mert én is 5 éves paleos vagyok.

    VálaszTörlés
  39. Az éhomi nekem is kúszik felfelé. Amikor belekezdtem(lassan két éve) 4,3-4,8 volt. Most 4,8-5,6. egy-két hetente mérem. Néha előfordul 6 felett is.Azért ez már nem lehet véletlen...
    Ha napközben nézem két étkezés között, akkor általában 4,6 körül szokott lenni.

    VálaszTörlés
  40. 33.BB
    Kedves BB !
    Itt is köszönöm, ment a válasz !
    italiadelsole

    VálaszTörlés
  41. a reggeli emelkedett vércukorszintnél muszáj figyelembe venni, hogy valakinek van-e túlsúlya. ha a paleo mellett is van, akkor a reggeli magas cukornak az az oka, nem a paleo. paleo nélkül napközben is magas lenne. ha marad a túlsúly, a reggeli értékek szép lassan emelkedni fognak. bármilyen szigorú paleo mellett is. az én diab. orvosom azt mondja, ha az ember a normál súlyára fogy, akkor jó eséllyel elfelejtheti egy ilyen étrend mellett a cukorbetegséget. de súlyfelesleggel nem.

    VálaszTörlés
  42. Nekem nincs túlsúlyom, és mégis. Viszont megfontolandó, hogy annak idején annyit tettünk, hogy csökkentettük a szénhidrátot, viszont nem tudom, jó ötlet volt-e fehérjével pótolni. Itt már volt szó a túlzott fehérjebevitel ártalmairól -Des és Joe is beszéltek ilyesmiről, és annak idején meg is állapítottuk, hogy mennyit kéne bevinni ( testsúlykilogrammonként 1 gramm?), amit extrémen alacsonynak találtunk, es minden maradt a régiben.

    VálaszTörlés
  43. 38. ii
    Lugol csepp: nálunk 5%-os Lugol van, nem 7%, ezért nem olyan könnyű erre válaszolni. 5%-osból 1 csepp 3,6-4 mg jódot tartalmaz, 12 csepp 50 mg-ot. Erre jutottunk.

    42. Nekem van túlsúlyom. Csak hogyan tudott ez a vércukorszint emelkedés beindulni, amikor még 10 kg mínuszban voltam? A paleo kezdetén pedig, amikor még megvolt a túlsúly, akkor mitől tudott mégis lemenni a vércukorszint?
    Többiek! Ti híztatok?

    VálaszTörlés
  44. 32. Paleolga2014. október 2. 20:30

    27. descalcez

    "Ez a kommented az értékítéletedet is mutatja vagy csak a humorérzékedet?:)"

    Ott volt a smiley, tehát mondjuk csak viccet csináltam a Lugolból. Mint ahogy Gábor Lúgosítás flúgoítás cikkéből is kiderült, hogy a sok fehérje nem savasítja el a szervezetet (ÁÁÁÁÁ dehogy), majd nemsokára azt is megtudjuk. hogy jódra sincs szükségünk, "mert az ősember" már elég régóta jódmentes vidéken élt, és nem halt ki, tehát az evolúció megint alkotottvalami újat, és mi jól leszünk jód nélkül.....

    VálaszTörlés
  45. 31. Rozcsika

    Erre a folyamatosan emelkedő glucose szintre már évekkel ezelőtt előálltam egy elmélettel. Akkor megkaptam a magamét, hogy baromság. Ismét leírom, mert látom, hogy sokakat érint. Ezt a cukrot a máj "gyártja". Úgy gondolom (ezzel még Wai weboldalán futottam össze http://www.waiworld.com/ ), miszerint a nyirokrendszer hajnalban visszaszállítja az előző napi nem felhasznált fehérje maradványokat a májba, majd ott kortizol hatására elhasználódik energiatermelés céljából. Regger meg ugye a sejtek cukoréhsége minimális, még a növekedési hormon hatására "zsírégető" üzemmódban vannak. Hogy megemelkedik a vércukor, az szerintem annak a jele, hogy rengeteg felhalmozott fehérje hulladék van a szervezetben, amit a máj újrahasznosít, és így az igényeknél több cukrot gyárt belőle. Low carb továbbá csökkenti a sejtek cukorfelhasználását.

    Ez a többlet fehérje más megemelkedését is okozza a vérben (ami itt megintcsak több embert érint), erre pedig a "hírhedt" kínai tanulmányban bukkantam rá. Még külön meg is jegyzi Colin Campbell doki, hogy erre sokan nem is gondolnak....

    Hízás: Nem mindegy miben jön fel a többlet. Igaz magam is pár kg-al többet nyomok mint pár éve, de nem csinálok belőle gondot. Amíg a nadrágszíjat ugyanabba a lyukba fűzöm be addig nem zavar :)


    Nyugodtan visszavehetsz a zsírbevitelből. Számomra az állati rejtett zsírok teljesen elegendők. Van még otthon vagy másfél doboz (fél kg-os) disznózsírom, hát még valamikor a télen vettem. Nem bír elfogyni. Zsírokat inkább átcsoportosítottam MTC (közepes hosszúságú szénlánc) zsírokra, ilyenek a vaj meg a kókuszzsír. Ezek nagyrészt a májban ketonokká alakulnak, amiket a szénhidrátfaló szervek hasznosítani tudnak. (pl. a kókszzsíros vajas eritrites tojássárgás kávé)

    Valamint még visszavettem mégtöbb szénhidrátot, de ezek mind nagyon alacsony GI -jűek. Részletekbe itt most nem kívánok belemenni, nem kívánok vallásháborút.

    Nem kell senkinek 70 km-ket bringázni (nekem sem jön össze rendszeresen, teljesen elegendő 20-30 perc fegyencedzés heti 2-3 alkalommal.

    VálaszTörlés
  46. Rozcsika 44.
    (Többiek! Ti híztatok? )

    Én is 5 éve paleozom,fogytam is rendesen ...
    1 év alatt 30.kg - ot ( 98.-ról 68. -ra )
    Most meg 72.kg vagyok elég régóta.
    beriferi

    VálaszTörlés
  47. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  48. A paleo elején én is fogytam 8 kilót, amiből 5 már visszajött.
    Viszont amíg régen fenékre híztam, most a hasamra jön az úszógumi.
    Nem tudom eldönteni, hogy ez most hormonális változás következménye, vagy kortizol dolog. (48 vagyok)
    Én is keresem a megoldást, egyre inkább hajlok a Jaminet féle kevesebb fehérje, több rezisztens keményítő felé.

    VálaszTörlés
  49. 46. des

    "Valamint még visszavettem mégtöbb szénhidrátot, de ezek mind nagyon alacsony GI -jűek. Részletekbe itt most nem kívánok belemenni, nem kívánok vallásháborút."

    Mikre gondolsz pontosan? Én is seszem édesburgonyát, sok vízben főtt rizst(ahogy tőled olvastam), puffasztott riszszeletet.

    Viszon én nem híztam vissza. Sőt Nehezen tartom így is a súlyom.
    Nemrég csináltattam pajzsmirigy vizsgálatot. Minden eredményem jónak tűnik, de a fT3-rT3 viszonyom nem jó. Vagyis ft3 rezisztanciám van. Ez pajzsmirigyalulműködéses tüneteket okoz.

    Akiknek hasonló tünetei vannak, elgondolodhatnak, hogy esetleg ez az oka.

    T3 rezisztencia tünetei:

    pihenés szükséges bármilyen fizikai aktivitás után
    krónikus mélydepresszió
    öngyilkosság gondolata
    fázósság
    hideg lábak és kezek
    székrekedés
    szemöldök- és szempillahullás
    száraz haj, hajhullás
    őszülés
    száraz, repedező bőr
    légszomj
    koncentrációzavar vagy képtelen hosszabb, ideig egyhuzamban olvasn
    feledékenység
    homályosság érzete a fejben
    képtelen fogyni, ill. állandó hízás
    csökkent libidó
    hányinger
    fájó csontok/izmok
    csontritkulás
    pattanásos arc
    kimerülés fizikailag, szellemileg
    képtelen teljes munkaidőben dolgozni
    képtelen hosszú időn keresztül állni
    rendkívül morgós, ingerlékeny, intoleráns másokkal szemben
    nehezére esik kézzel írnia
    törékeny, repedező körmök
    rettentő nyugtalanság
    fülcsengés/zúgás
    reggelente nehezére esik enni
    ízületi fájdalom
    étvágytalanság
    ödémásodás, vízvisszatartás
    vérnyomásproblémák
    alacsony testhőmérséklet (36,8 alatt)
    feszülés érzése a torokban
    allergia
    fejfájás migrén

    A jód némileg javított a helyzeten, de közel sem mindenen.

    VálaszTörlés
  50. Descalcez, engem érdekelne, hogy milyen forrásból emeled a CH-t?
    Én most elég sok sütőtököt eszem, de ez nem tart ki tavaszig. Sajnos főzőbanán nálunk nincs. A lehűtött rizs-krumpli párosról itt nem illik beszélni :)

    VálaszTörlés
  51. 44. Rozcsika:

    "Többiek! Ti híztatok?"

    Az meg mi? :)

    Én nem híztam, viszont nagyon lefogytam.

    45. Descalcez:

    Nekem még mindig nem világos ebből a kicsit kétértelmű hsz-ból, hogy mi a véleményed a jódról. :DD Most már komolyan is elmondanád? :)

    Tóth I.
    "fT3-rT3 viszonyom nem jó. Vagyis ft3 rezisztanciám van. Ez pajzsmirigyalulműködéses tüneteket okoz."

    Nem tudod véletlenül, hogy az T3-T4 milyen arányban kell, hogy legyen? abból is meg lehet valamit állapítani? mert nekem rT3-at még nem néztek soha. Ez az fT3 rezisztencia érdekelne. Köszi.

    VálaszTörlés
  52. 50. Tóth I.

    A T3 rez. tünetei ugyanazik szinte, mint a pajzsmirigy alulműködés tünetei. Meg részben lefedi a depresszió tüneteit is.
    Az én endokrinológusom - aki csak pajzsmirigy specialista - nehezen bonyolódik bárminemű pszichiátriát érintő diskurzusba. Azt mondja, hogy a gyógyszerrel kezelt pajzsmirigy-alulműködés nem lehet alapja a depressziónak, kvázi depresszió nem ott keresendő, ha kezelve van. Na, ez az amit én nem hiszek el.
    A másik oldalon meg ott van a szakmájában elismert pszichiáter, akinek fogalma nincs az endokrin dolgokról. (tapasztalatból mondom)
    Én sajnos a mai napig nem találtam olyan orvost, aki ezt a két dolgot együtt tudná kezelni. Pedig, már elmentem az egyik belklinika neves orvosához is, elmondtam a panaszaimat, amire készült egy vérkép, de a szóbeli tényleges panaszaimra egy mondat összefüggést nem látott és nem mondott. Én ezt borzasztónak találom, legközelebb marad vagy Bécs, vagy Németország, de mindenféleképpen lépnem kell valamit, mertminthogy pl. a szív-és érrendszeri betegségek gyógyításában szép eredményeket ért el a magyar orvostudomány, ugyanez nem mondható el az endokrin kontra depresszív tüneteket produkáló gyógyászat területén.

    VálaszTörlés
  53. Természetesen én is ismerem a fent beidézett véleményt a ketogénes FB-oldalról. Olvasom a mellékvese blogot is és leginkább a Paleolit Életmód FB-csoportban vagyok időnként aktív. Nekem H. L. Eszter leírt posztja és a körülötte kialakult izgalmas beszélgetés nagyon tetszett, és aktívan részt is vettem abban. Kb. két hete az ottani beszélgetés hatására át is alakítottam az étkezésemet. Koncentrálok a zöldségekre, de nem akármelyikre - brokkoli, tölgysaláta, egyéb saláták, káposztafélék, kelbimbó stb. Az étkezéseknek ez a gerince és kevés halat, még kevesebb fehérjét eszem, s bizony-bizony eszem újabban ismét paleo kenyeret is, de nagyon módjával. Ha és amennyiben ettől eltérek, akkor a már fehérjemérgezés gyanús állapotom miatt a legkisebb helyiségben ülök. Abban a pillanatban, ahogy hibázom, azonnal mennem kell. Amit ii írt - beidézve az orvosát - hát elhiszem, hogy igaz az állítása. Nekem csak az a bajom, hogy már látom, hogy elsorvadt pajzsmirigyesként a túlsúlyomat, ami sokkal jobb, mint korábban, hála az orvosomnak és a paleos étkezésemnek - nem tudom elveszíteni, pedig nagyon szívesen búcsút intenék neki.

    VálaszTörlés
  54. 53. Tóth I.

    Köszönöm! Közben megtaláltam én is délelőtt. Persze ehhez előbb meg kell nézetnem az rT3-at.

    VálaszTörlés
  55. BB

    Miért alakítottad át az étkezésedet? A többi zöldséggel mi a gond? A hal miért jobb ,mint a többi fehérje?

    VálaszTörlés
  56. Rozcsika

    Én tök vékony vk., pedig még nassolok is.

    VálaszTörlés
  57. Hízás: nos, úgy módosítanám, hogy igazából nem híztam (na jó, 1-2 kilót súlyban is), hanem inkább a hasi zsírpárnáim tértek vissza. A testtömegemmel nem lenne bajom, ezért mondtam, hogy nem vagyok túlsúlyos, de ez az eloszlás és hogy szépen menne fel (ha nem tennék ellene valamit) azt mutatja, hogy ennek valami oka van. Mert hát, paleo mellett történik mindez. Vagy a mennyiség sok, vagy az arányok nem jók. Vagy mindkettő. És persze, hogy ennek következményei vannak. Magas vércukorszint, nyilván gyulladásos folyamatok beindulása, lehet, hogy a pajzsmirigy tünetek rosszabbodása is ebből eredt. Mellékvese kimerülés - könnyen lehet az is, ugyan nem érzek tipikus tüneteket, mint alvási nehézségek vagy idegesség.
    Ahogy korábban is mondtam, Des, te voltál az egyik, aki ezt már régen is emlegette. Most én is úgy gondolom, hiba volt a szénhidrátot egyoldalúan csökkenteni, a fehérjefogyasztást meg érinetlenül hagyni, vagy még a kiesett cukrot is sokan abból pótoltuk. A máj termeli nekünk a felesleges cukrot, ez nekem is világos, és ugyan inzulinválasz csökkentő étrendre rendezkedtünk be, de úgy gondolom, a legtöbb paleós megtalálta a módját, hogy ügyesen megkerülje ezt az elvet, és paleós alapanyagokból tuningolja az inzulinszintjét.
    Én most egy fehérjecsökkentett változatba kezdtem (ehhez megint néznem kell a tápanyagtáblázatokat, mint ahogy egyszer pár hétig tettem, és érdekes dolgok jöttek ki belőle), de a szénhidrátot is levittem (ugyan nem ketogén állapotba). Hát, végül is, zsírt sem kell nagykanállal enni, meg a hsoszú életű népek titka úgyis a kalória minimalizálás, majd meglátjuk :-) De ez az állapot már tarthatatlan.
    A jóddal úgy vagyok, hogy a mellékhatások miatt most levittem az adagot napi 3,3 mg-ra, de ennél is lejjebb fogok menni, mert most is előjönnek ezek. Közben majd figyelem a tüneteket, hogy a jód pozitív hatása múlik-e, íennek megfelelően próbálok lavírozni.
    Jód-ügyben úgy vettem észre, egyfelől van egy fafejű hozzáállás, pl az orvosok részéről, akik indokolatlanul jódmegvonásos életmódra kényszerítik a betegeiket. A másik véglet viszont egyfajta fanatizmus, majdhogynem már valamiféle spirituális megközelítés. Emberek, a jód nem egy "szent dolog", a kérdést kizárólag tudományosan plusz tapasztalati úton lehet megközelíteni, különben dogma lesz belőle!

    VálaszTörlés
  58. 55.BB
    Amit H.L.Eszter ír, az nekem is meglehetősen konzekvensnek és logikusnak túnik. És nem szélsőséges, mert nem válogatás nk mindenkinek javasolja a ketogén üzemmódot, inkább fokozatosságra int. Szerinte a lényeg végül is, az inzulinszint minimalizálása, és a fehérje-szénhidrát együttes mennyisége testtömeghez viszonyítva persze. Ez ugye, egy másfajta ketogén étrend, nem a TCS féle, aminek csak annyi a lényege, hogy fehérje-zsír minden mennyiségben.
    Ezt a racemizációt kicsit túlzottnak tartom, bár én is pártolom, hogy az ételünk egy részét nyersen együk. De ehhez a részéhez még annyira sem értek, mint a többihez, tehát nem tudom. Hát, majd meglátjuk :-)

    VálaszTörlés
  59. 48. Andrea
    Ja, és nekem egyáltalán nem gond, hogy bemásoltad. Én hosszú idő után egyedül tőle kaptam normális, lehetséges magyarázatot erre a magasabb éhomi vc szintre paleo mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Illetve nekem nem baj, de szerintem azért kérdezd meg tőle, mert a cikkeknél is ott van, hogy jogvédelem, meg másolás tilos... :-)

      Törlés
  60. A kérdezőknek: Miért váltottam étremert?
    1. A kortizol nyálteszt a gyógyszerezésem mellett hiábavaló lenne.
    2. A kortizol szint sok fehérjével negativán sok lehet. Befolyásolja a zsíranyagcserét. A szegényés és kevés kalóriájú étrend lassítja az alapanyagcserét.
    3. A bélflórám kikészülhetett, a fehérjéktől, a füstölt sertédhústól hasmenésem van.
    4. Az alacsony GI-s zöldségek, a minél zöldebb saláták jótékonyan hatnak a cukorháztartásra.
    5. A ma elő legmagasabb köt elérő népek: koreaiak, japánok, mexikói ősalakos indiánők stb. táplálkozászó főleg jó szénhidrátokból, kevés halból, még kevesebb vörös húsból áll.
    5. A fitátok ellen mértékletességgel kell véfékezni, tehát a magok és néha a kenyér belefér az étrendenbe.
    6. A kortizol miatt a szervezetemtől megvonom az izgató szereket: kávé, tea, sajt, füstölt sertés hús.
    8. A zöldségeket és húsokát kíméletévé eljárással főzöm.
    9. Nem számolok, mert a kalóriatáblázatot már 50 éve begyakoroltam, felből tudom.
    10. Nem paleo ketogénezem, hanem korrigálom a paleo low carb diétámát.
    11. Rájöttem, hogy ma miután mindig mindenféle élelmiszert megkapunk, ezért hajlamosak vagyunk nem az évszak adta lehetőségek szerint étkezni. Nyáron pl. nem kell mindig elmenni "vadászni":-)
    A femit gondolatok formálják az étkezészemet!

    VálaszTörlés
  61. Hajnalban telefonon írtam, elnézést a telefon önálló szövegalkotásáért:-!

    VálaszTörlés
  62. Koromnál, betegsegemnél fogva és túlsúlyom következtében még bőven tippelelek magamnak mellekvese fáradtságot is, amit egy kortizol vervetelből nem lehet kimutatni. A magasabb szenhidratbevitel a t3 termelődését is segíti. Summa summarum - külön penzkidobas nélkül megcsináltám a magam táplálkozás beállítását;-) Aludni az időjárás és nem az új étrend miatt nem tudok-:)

    VálaszTörlés
  63. 52. Macskacicó

    Hát én inkább provokatívnak mint kétértelműnek nevezném a saját hozzászólásomat. Csakis kizárólag gondolatindítónak szántam. De gondoljunk csak bele. Az evolúció így vagy úgy, de elvileg a fehérbőrű lakosság kevesebb D vitaminnal is elketyegne elvileg. Mégis akik pótoljuk, mondjuk napi 5000NE egységgel, mégis azt tapasztaljuk, hogy nekünk ez jobb így. Akkor a jóddal miért lenne másképp? Hogy tovább fokozzam a kedélyeket, eddig az volt a fáma, hogy jódszegény a talaj. Hát ha az ősember jódszegény talajból is ette amit evett, mi azonban kaptuk egy kis jódpótlast. Hogy ez mennyire számít, nem tudom, http://index.hu/kulfold/2011/03/30/500-szoros_radioaktivitas_a_pozsonyi_esoben/ de az biztos, hogy nem épp erre az izotópra van szükségünk.

    VálaszTörlés
  64. 65 des
    itt egy cikk jód és evolúció témában

    http://www.4shared.com/office/WHoiyHikce/A_jd_s_az_emberi_evoluci.html

    VálaszTörlés
  65. 65. Descalcez:

    Köszi. Gondolatindítónak? :) De hiszen már hónapok óta erről gondolkodunk.
    Természetesen szükségünk van a jódra. De nem mindegy, hogy mennyire.
    Te hol tartasz most ebben?

    Majd nem sokára azt is megtudjuk, hogy a ketogénre is milyen óriási szükségünk van.

    "a sok fehérje nem savasítja el a szervezetet (ÁÁÁÁÁ dehogy)"
    :))

    VálaszTörlés
  66. 65. Descalcez
    Mióta rettegsz ennyire attól, hogy valami forradalmian újat kimondj itt? Itt még csak könyörgést tapasztalhattál, hogy elmond a véleményed nekünk. Gábortól tudom, hogy "utánanézési módszeredet", "agyalási technikádat kérdéses dolgokon" ő is respektálja és érdekesnek tartja mondataid. Ami a fő, hogy becsületesnek, egyenes embernek ismertünk meg, aki ha tévedett aról is őszintén beszámol. Szóval ha jód ügyben egy párhuzamos úton kutattál már, - nem a Guy Abraham és orvosai vonalon (amerikaiak), - akkor az itt mindenkit érdekel. Pl. német kutatások, kínaiak. Engem a magyarok jódról szóló írásai, állatorvosok tapasztalatai is valahogy jobban érdekelnek, mint az amerikaiaké, ehhez most elég sok anyaghoz hozzáfértünk. Jódlizzunk már rendesen, ha egyszer ez a topic neve is. Nem akarsz beszállni? :-)))

    VálaszTörlés
  67. 67. Macskacicó, Descalcez
    Dr Jarvin almaecetről, mézről szóló könyvéből megtudhatjuk, hogy ő még állandóan savasítani akarta a szervezetet, akkor még ezért ment a küzdelem. Állandóan a lakmuszpapírral méregette a betegei ébredési vizeletének pH-ját, a lúgos pH volt a rossz. Ha lúgosra váltott az amúgy egészséges ember vizeletének pH-ja, akkor pár nap múlva beteg lett az illető. Szóval aki savasság-lúgosság témában hozzá akar szólni, annak minimum egy köteg lakmusz papírjának kell otthon lennie és egy jó ideig méregetnie kell magát.

    VálaszTörlés
  68. 68. Rozcsika:

    Egyetértek! Ez a beszéd! :)

    Savasítás: igen, ebben is csak rébuszokban beszél.
    Képzeld, jó régen én is nézegettem lakmuszpapírral,(még most is vagy egy köteg itthon), hogy savasodok-e, és hát igen, rémülten láttam, hogy általában savasabb volt, de aztán megtudtam,(amikor almát ettem, akkor viszont lúgos), hogy ez nem annyira fontos, mert a vizelet lúgossága-savassága semmit nem mond el arról, hogy a szervezet mennyire savas, csak azt mutatja, hogy előtte való nap vagy étkezéskor mit ettél. Tehát állandóan változik, még napszakonként is, fölösleges nézegetni. Amúgy meg a szervezet szépen kiegyenlíti, a vér pH-ja állandó értéket kell (valami 7,35 rémlik), hogy mutasson, különben el is patkolnánk :)

    Gábornak van egy cikke, hogy őseink savasító étrenden éltek. Mi van, ha tényleg ez a normális ? Jamineték szerint is.

    VálaszTörlés
  69. Hogy tudom törölni egy előző hozzászólásomat?

    VálaszTörlés
  70. 71. Andrea
    Írj Gábornak egy levelet. Ő tud törölni. (szengab@tenyek-tevhitek.hu)

    VálaszTörlés
  71. 71.Andrea

    A saját hozzászólásodat te magad is ki tudod törölni,
    neked ott van a válasz alatt a Törlés, és egyszerűen rákattintasz.

    VálaszTörlés
  72. Kedves Warren!!

    Készültem egy köszönő levelet írni neked a parlagfű szezon elmúlásával, hisz tanácsodra 13 éves fiamnál kipróbáltam a metionint, és remekül működött. Néhány hapcin kívül nem voltak allergiás tünetei, és ez nagyszerű.

    Amiért most korábban jelentkezem az viszont egy másik allergiás ügy. Nagyobbikam 15 éves. Egy ideje nem tudni mitől viszket néha és beödémásodik a szeme. Allergia bőrteszt semmit nem mutat. Így a metionint neki is elkezdtem adni még a nyáron. Meg is szűntek a szemtünetei. Folyamatosan szedi (nem is tudom vajon lehet ezt folyamatosan szedni), és most egy másfajta allergiás reakció ütötte fel nála a fejét. Pénteken csalánkiütésekkel jött haza a suliból. Reggelre elmúlt, szombat este megint előjött. Nagyon erősen. Ügyelet, fenistil kapszula, és calcimusc... Vasárnap reggelre megint elmúlt, Etse ismét előjött, és most egész éjjel vakaródzott. Nem is tudom mivel kellene kenni. Nem tudom, hogy a fenistil mellé a metionint beveheti-e? Egyáltalán ha szedi ezt a metionint, ami egy antihisztamin akkor miért jött ki neki?
    Amúgy a suliban csüt. este buli volt és csokitortát nyertek. Most annak az összetevői után nyomozok. Fiam nem paleozik, de gluténmentes és stejmentes diétát tartok, amit ő azért itt-ott megszeg, de soha nem jöttek ezektől a dolgoktól rajta ilyen tünetek, szóval mást gyanúsítok. Még ami történt, hogy szerda este szúnyogos helyen jártunk. Volt is pár csípés a kezén, amiket jól megvakart és nagyon felpirosodtak. Mindezeket csak azért írom le mert próbálok nyomozni, és hátha másnál is volt már akár szúnyogcsípésnek is ilyen hatása
    És bárki tud valami jó praktikát a viszketés ellen???? Most bekentem jódos egy negyed órája, úgy nézem talán most nem szenved annyira.

    VálaszTörlés
  73. 73. Kistörpe
    74. Névtelen
    köszönöm a válaszokat, magam nem tudom törölni, nekem nem jön fel törlés gomb. Írtam Gábornak, hogy törölja a 48.hsz-t, a cikk szerzői jogvédelem alatt áll.

    VálaszTörlés
  74. Szerintem csak az tudja törölni, aki e-mail címről bejelentkezve kommentel. Én meg sajnos kezdettől nem férek hozzá ezekhez, valami hiba volt eleve.

    VálaszTörlés
  75. MW 77:
    igen, lehet törölni, ha ott a gomb. az meg valszleg valóban csak akkor van ott, ha be vagyunk jelentkezve (én a Google-fiókommal vagyok).

    VálaszTörlés
  76. Joe! Szeretném megkérdezni, hogy a kreatint és a taurint muszáj-e folyadékkal bevenni. Ha igen, a kávé jó? És hogyan viszonyuljon a bevételük az edzéshez, valamint az átmeneti böjthöz? Köszönöm

    VálaszTörlés
  77. Rozcsika

    Én nem híztam. Viszont sok embert ismerek, akinek bőven 5 alatt van az éhomi vércukra és mégis nyavalyákkal küzd, ellenben nekem nincs semmi bajom. Tetszik az a mondás, hogy ne a számokat kezeld, hanem a tüneteket. Persze elbagatellizálni sem akarom ezt a jelenséget.

    VálaszTörlés
  78. 80. joe1973
    Nekem is tetszik ez a mondás, hogy ne foglalkozzak a laborleletekkel, orvosi vizsgálatokkal, mert egyre kevesebb pénzem van rájuk. Se pénzem, se időm, se bizalmam, hogy nem ártanak-e többet, mint használnak, de elég ha feleslegesen felidegesítik az embert, ha egy olyan átmeneti állapotot mutatnak, ami pár nap/pár óra múlva már nem is úgy van. :-)

    VálaszTörlés
  79. Egy érdekes link a Hashimotóról: http://www.replenishpdx.com/hashimotos/
    Csatolok egy podcast-linket is, ez egy interjú a honlap szerzőjével, Andrea Nakayamával: http://undergroundwellness.com/podcasts/296-a-girls-guide-to-hashimotos/, a 30 perctől kezdenek a jódpótlásról beszélni, de érdemleges nem hangzik el, talán a honlapján (bocsánat, de én valószínű nem fogom tudni nagyon megnézni, ezért dobom fel nektek).


    LDL és ált. koleszterin szinttel kapcsolatban most olvastam (egy Sherpa nevű levelező hírlevelében): az LDL nem önmagában rossz, hanem akkor van gond vele, ha sok szabad gyök van a szervezetünkben, amit oxidálja őket; ekkor az oxidált LDL-részecskék károsítják az érfalat, ennek gyógyítására gyulladás keletkezik, plakkok jönnek létre, a gyulladás még jobban károsítja az érfalakat, még több plakk keletkezik, ördögi kör, sztrók, ismerjük. Ám az LDL nem oka a szívbetegségnek, csak egy köztes pont a folyamatban. Ami érdekes, hogy a gyömbér csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást.
    "Researchers tested both LDL cholesterol levels and C-reactive protein levels or CRP (a marker for inflammation) in 28,000 healthy postmenopausal women. They followed the women for about eight years and noted those who had a stroke, heart attack, or blood clot, as well as those who died from cardiovascular causes.

    They found that elevated CRP was the best indicator of risk of cardiovascular issues. In fact, they concluded that "the C-reactive protein level is a stronger predictor of cardiovascular events than the LDL cholesterol level."

    In other words, high inflammation is more problematic than high cholesterol when it comes to risk of heart disease. As you'll see in a second, this makes perfect sense.

    But inflammation itself doesn't act alone - it acts in concert with the second most important cause of heart disease: oxidative stress.

    And because it's the way that oxidative stress interacts with cholesterol that has caused all of the confusion and brainwashing over the years, we need to first take a closer look at cholesterol.

    Cholesterol: A Building Block, Not Road Block...

    Cholesterol is not the demon most doctors make it out to be. In fact, it is a necessary raw material made by your liver, brain, and virtually every cell in your body, and without it you'd die.

    It is critical for the creation of hormones and cells, and it is a major component of the membranes surrounding cells, as well as the structures within them.

    If that's the case, then common sense would have us question conventional medical wisdom that tells us we should reduce our cholesterol levels at all costs. Does this make ANY sense at all?

    Of course not - but through a series of somewhat unbelievable events that have spanned nearly half a century, we've all been brainwashed into thinking that cholesterol is bad.

    VálaszTörlés
  80. folyt:
    "Worse yet, as part of this brainwashing, we've been told that HDL is "good" cholesterol and "LDL" is bad cholesterol, but nothing could be further from the truth. Take either of those out of your body and you'd literally collapse.

    To see why that would happen, consider these simple mechanics. Your liver produces and regulates cholesterol, acting like a central switching station, pushing cholesterol to where it's needed... which is everywhere.

    The problem is, cholesterol is a fat and your blood is mostly water, and fat doesn't mix well with water. Therefore, cholesterol needs a "shuttle" to help it navigate through your bloodstream to where it's needed. This is where HDL and LDL come into play.

    To create this type of "shuttle," your body coats the cholesterol with a special protein and the resulting combined substance is called LDL, or low density lipoprotein, which is then zipped on its way through your bloodstream to wherever it's needed.

    Once your cells are done processing the LDL cholesterol, HDL (or high density lipoprotein) then comes in and, like a garbage collector, scoops up the processed or unused cholesterol, coats it in another special protein to prepare it for transport, and zips it back to your liver where it's either recycled into new cholesterol or excreted from your body.

    It's a pretty simple process, but probably something you haven't heard before. In that context, it's clear that LDL and HDL are both critical components of our biology and neither is good nor bad.

    That said, there IS, in fact, something that can happen to LDL that mutates it into something that can indeed cause heart disease... and this is where we find the connection between oxidative stress, inflammation, cholesterol, and heart disease.

    The REAL Problem with LDL...

    VálaszTörlés
  81. folyt.2:
    "You've likely heard of free radicals. Free radicals are unbalanced molecules that are missing an electron (don't worry; no degree in physics or biology is required to understand this).

    They seek to rebalance themselves by "stealing" that missing electron from other weaker molecules in your body, thus "oxidizing" those molecules and turning them into free radicals as well. This is the "oxidation process."

    This may sound like something that's not good for you, but this oxidation process is actually a normal part of your biology and involves breaking down the foods you eat and turning that food into energy for your body to use.

    Your body has a built-in coping mechanism that automatically rebalances these free radicals by using antioxidants either generated from within your body or derived from the foods you eat (think blueberries, cherries, etc.).

    These antioxidants are very generous, biologically speaking, and carry around extra electrons that they happily donate to the free radicals and thus neutralize them.

    However, excessive free radicals caused by a variety of toxic lifestyle choices (a diet high in sugar and trans fats, high emotional stress, smoking, lack of exercise, etc.) can overwhelm your body's ability to keep these free radicals in check, and that can lead to heart disease as well as a whole host of other chronic diseases.

    Now we come full circle.

    VálaszTörlés
  82. folyt3:
    One of the major causes of heart disease occurs when free radicals oxidize smaller LDL particles. After the arteries are damaged by the oxidized LDL particles, inflammation - your body's natural healing process - then kicks in to help heal the damage by creating scar tissue, more commonly known as plaque.

    But this same inflammation intended to heal actually causes more damage to the arteries and then a vicious cycle ensues in which inflammation leads to more oxidative stress and vice versa.

    More plaque begins to builds up, blocking the blood flow through the arteries even further, making it more likely that blood clots will form, potentially leading to a heart attack.

    So the key point is this: LDL is just a mid-point in this entire process and it is not the core underlying reason for heart disease; instead, we should be focused on oxidative stress and inflammation.

    The primary way to combat those two causes is to eat a healthy diet full of nutrient-dense whole foods, exercise, minimize stress, and avoid toxic substances. But in today's hectic world with the lifestyles that most people lead, it can be difficult to make those changes quickly.

    Fortunately, Mother Nature has provided us with a cheap, effective, natural therapy to help immediately reduce oxidative stress and inflammation while we work on making long-term changes to our lifestyle.

    Ginger: The Spice of Life...

    Ginger has been used medically for decades to treat a variety of cardiovascular conditions, including blood clots and high cholesterol. In theory, this then helps to reduce your risk for heart attack and stroke.

    But how does ginger do this?

    VálaszTörlés
  83. a vége:
    Studies have shown that ginger contains anti-inflammatory properties that work much like the more common non-steroidal anti-inflammatory drugs, often referred to as NSAIDs.2

    Specifically, ginger inhibits the action of several of the genes involved in the inflammation process. For those of you who are more scientifically minded, these are the genes that encode cytokines, chemokines, and the inducible enzyme cyclooxygenase-2.

    Ginger helps to reduce inflammation by actually blocking the very genes needed to create inflammation in the first place. But how does this work?

    In a placebo-controlled animal study, researchers gave both a low dose (50 mg/kg) and a high dose (500 mg/kg) of ginger extract to rats for four weeks.3

    Researchers found that rats given the higher dosage of ginger extract orally exhibited a statistically significant reduction in blood-clotting factors and cholesterol levels, as compared to the placebo group. They also had a reduction in inflammation markers.

    Researchers concluded that ginger may be useful as a cholesterol-lowering, anti-inflammatory blood thinner.

    But, aside from pointing out the inflammation-fighting properties of ginger, the study doesn't really show WHY ginger had this effect. Could it have anything to do with preventing oxidation?

    Another study tries to answer this question.

    In a randomized, placebo-controlled animal study, researchers divided 60 mice into groups of three.4 One group received 25 mcg of ginger extract in their water. The second group received 250 mcg of ginger extract in their water, and third group were not given any ginger.

    At the end of 10 weeks, those mice that had 250 mcg of ginger extract had significantly lower cholesterol and triglyceride levels than the other groups. More importantly, however, was the fact that both ginger groups exhibited lower oxidized LDL cholesterol.

    In other words, not only did the ginger lower cholesterol levels when given at the higher dosage, but BOTH dosages helped prevent cholesterol from oxidizing, which as we reviewed before, is really one of the true underlying causes of heart disease.

    While the researchers didn't comment on why this was the case, common sense says the antioxidants and phytochemicals found in ginger somehow neutralize free radicals (remember, those are what oxidize the LDL particles) which either directly or indirectly then reduces inflammation.

    But What About Ginger's Effects on Humans?

    This is great, but those were animal studies. What about humans?

    In a randomized, double-blind, placebo-controlled study of 40 people (20 were healthy and 20 had a history of coronary artery disease), participants were equally divided into two groups.5 One group received five grams of ginger powder each day, while the other received a placebo.

    At the end of four weeks, those people taking the ginger enjoyed statistically greater reductions in lipoprotein oxidation than the placebo group.

    Specifically, it decreased oxidation by 18 percent in the "healthy" participants and 23 percent in those with a history of coronary artery disease. The placebo group showed no significant change in oxidation status in either group.

    Or, to say it bluntly, the ginger worked. This is the type of gold standard, human trial that truly helps make the case for nutriceuticals over prescriptions."

    VálaszTörlés
  84. Még annyit erről, hogy az utóbbi hetekben rendszeresen ettem gyömbért, bár ez az összefüggés nem lebegett a szemem előtt, és a májusi 6,44 LDL helyett most szeptember végén 4,3-at mértek nekem, pedig az utóbbi időben reggelire szinte csak zsírt eszem, vagy nagyrészt azt (velő, töpörtyű, csontleves, szalonna).

    Van valakinek ötlete arról, hogy hol lehet Bp-en megbízható minőségű belsőséget beszerezni? Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  85. bocsánat, 100-300 mcg-t ajánl

    VálaszTörlés
  86. 85.86.87. Köbüki:

    Köszi, ezek nagyon hasznos infók, bár még nem volt időm végigolvasni, de el fogom :). Jó, hogy említed a gyömbért, én is szoktam, de csak ritkán, és őrölt alakban is jó? Ilyen bolti zacskós, mert a gyökérrel nem szívesen vacakolok. Meg köszönöm, hogy kitértél a jódra is.

    VálaszTörlés
  87. Rozcsika

    5 éve olvasom a blogot, ám írni nem szoktam.
    Volna egy kérdésem, ha küldenél egy mail-t az alábbi címre:
    berkri54kukacgémélpontkom
    Köszönöm szépen: berkri

    VálaszTörlés
  88. Paleo-disc. 203. Ősasszony
    (régebbi bejegyzés, de talán még érdekes egy gondolat hozzá...)

    Többször előfordult a paleó óta, látszólag minden ok nélkül! Sokáig nyomoztam és egyetlen gyanúsítottat találtam a lenmagot. Minden formájában (egészben, főve, lisztként, kenyérnek stb) akadályozza a folyadékfelszívódást (közben a tápanyagokat sem engedi fölszívódni). Több hét kell, míg kiürül és rendbejössz. Nekem ilyenkor a savanyú káposztából készített ételek segítettek kipucolni.
    Ezt már egyszer-kétszer kitárgyaltuk ugyan, de valahogy mindig elfeledkeztem róla. Végül is egy természetgyógyász hívta fel nyomatékosan a figyelmemet rá.
    Gondold végig, nem ez volt-e a problémád okozója?
    De ha nem, akkor is érdemes a lenmagot és származékait mellőzni!

    VálaszTörlés
  89. 90. Berkri
    rozcsikakutyus@gmail.com

    VálaszTörlés
  90. 89 Macskacicó
    Én magát a gyökeret eszem, szerintem egyáltalán nem macerás: levágok egy kis darabot belőle, meghámozom és elrágcsálom, aztán vagy kiköpöm, vagy lenyelem. Először kicsit erős, de meg lehet szokni. Enyhébb verziója, hogy a megpucolt darabkát kisebb darabokra vágom (van, aki reszeli), és vízben forralom egy kicsit, aztán teaként megiszom.
    Én viszont mostanában jöttem rá, hogy túl sok folyadékot ittam, mindenféle gyógytea formájában is, ezért a gyömbért inkább csak magában eszem. Ha már szóba került a folyadékmennyiség: azt olvastam, hogy 1,5-2 liternél többet sem jó inni, mert egyrészt a túl sok folyadék miatt túl kevés sóhoz juthat a szervezet (már nem emlékszem, pontosan milyen mechanizmus miatt), ami a feldolgozott (alapból sózott) termékek mellőzése miatt amúgy is lecsökkenhetett, a másrészt pedig a sokszor ajánlgatott étkezés előtti egy pohár víznek megvan az a hátránya, hogy felhigítja a gyomorsavat, ami sok embernél amúgy is kevés (anélkül, hogy erről tudna). Rosac Ameer ilyen vízzel javasolja indítani a napot: 1 l vízbe egy teáskanál só, ugyanannyi szódabikarbóna, egy citrom leve és 50 mcg jód (én negyed teáskanál kelpet teszek bele). Talán egy hete iszom ezt, és nagyon megszerettem.

    És nem emlékszem, ki ajánlotta a Buteykót, de nagyon köszönöm, már tanuljuk, és talán már érzem is magamon a pozitív hatásait.

    VálaszTörlés
  91. 93, Köbüki:

    Jó, értem, köszi :), szóval akkor te sem eszel nagy mennyiséget, pláne ha néha még ki is köpöd. Majd veszek egy kis gyökérdarabot, és lereszelem, nem baj, ha erős, olyasmi lehet, mint a torma.
    Ivás: igazad van, túl sokat inni sem jó. Az étkezés előtti pohár víz talán csak azoknak javasolható esetleg, akik fogyni akarnak, hogy ne férjen beléjük annyi kaja. De a gyomorsavjukat nekik is felhigítja, úgyhogy nem biztos, hogy nekik is egyáltalán jó-e.
    Elég fura ízű lehet a löttyöd, só-szódabb. de hát ha neked ízlik... :D

    VálaszTörlés
  92. Egy kis közérdekű(?) megjegyzés.
    Aki eddig azért használta a 200ml-es cocomas kókusztejszínt, mert nem tartalmaz adalékanyagok,
    azoknak mondom,
    hogy a legújabb dobozon már szerepel, hogy kókuszon és vízen kívül van benne állományjavító :(

    A legkellemetlenebb, hogy nem írják rá, hogy pontosan mi,
    tehát akár guargumi (hüvelyes) és keményítő (nem tudom, ezt miből állítják elő, remélhetőleg legalább glutént nem tartalmaz) is lehet benne.

    Ha valakinek van ötlete, hogy mivel lehet helyettesíteni, szívesen fogadom.

    Az aroy d ről hallottam, hogy az natúr, kérdés, hogy mennyire sűrű, vagyis megéri-e.
    Még a sincere kókusztejet ismerem, de az most hiánycikk.

    VálaszTörlés
  93. Vöröscic 95:
    A Cocomasban eddig is volt xantángumi, legalábbis az enyémekre, amiket nemrég vettem, ez van ráírva.
    Egyébként eszerint veszélytelen:
    http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-415-xant-n

    De a guargumi is ártalmatlan:
    "A guar-gumi a pillangósvirágúak családjába tartozó guarbab magjából készül, őrléssel. A végtermék egy könnyű, fehér vagy halvány színű, durvább vagy finomra őrölt, vízben oldódó por, amelyet az olaj-, és élelmiszeriparban valamint a gyógyászatban is használnak. A guarbab fő termőterülete India. A guar-gumi nagyon gazdaságos viszkozitásnövelő szer, mintegy nyolcszor jobban növeli a víz viszkozitását, mint a kukoricakeményítő. Legnagyobb mennyiségben az olajipar használja fel. Guar-gumival gyakran az élelmiszerekben találkozhatunk. Az élelmiszeriparban gélképzőnek, viszkozitásnövelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére, vízmegtartónak és kötőanyagnak használják, tehát gyógyszerekben is felhasználják. Az élelmiszereken az E 412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik. (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Guar_gumi )"

    VálaszTörlés
  94. Bocs, de ami hüvelyes és pillangós, és még bab is, az NEM ártalmatlan!
    Én így tudom!
    Vagy változott volna a protokoll? (Végül is rég jártam itt...)

    VálaszTörlés
  95. Anna.Willson, aki - bocs - a smirgli 96-ra reagált a 97-ben:
    Az a mennyiség, ami a kókusztejben van, számomra is a veszélytelen kategória. Én csak kávéba használom, és egyébként soha semmilyen hüvelyest nem fogyasztok.
    Úgyhogy ez nálam belefér.
    A protokoll meg sosem volt szentírás. :-)

    VálaszTörlés
  96. Smirgli 98
    Bocs, elfelejtettem a szabályt, tényleg oda szólt a megjegyzésem. (meg 95-nek)

    Nem a Szentírásról beszélek! Ez egy paleós blog (gondolom), nem arról kellene szóljon szerintem, hogy 1 korsó sört vagy 10 dkg kenyeret megengedhetünk e magunknak naponta... Persze, hogy megengedhetünk, bizonyosan többet is, mást is, de az nem tartozik a paleó kategóriájába . Úgyhogy ajánlgatni nem kéne!!! Ennyi erővel pár csepp tejszínt is tehetnél a kávéba! ...
    Egyébként egészségedre! A guar gumi eredetileg egy silány takarmány...

    VálaszTörlés
  97. Vöröscic 95:

    Ha adalékmentes kókusztejet szeretnél, sajnos gyártanod kell magadnak. Kókuszdiót lehet kapni nálunk is, megtisztítod, lereszeled, meleg vízzel feloldod és leszűröd. A frigóban, adagonként lefagyasztva jól tárolható. A fönnmaradt ruskójából sütit süthetsz, vagy kalács szerű kenyeret...
    Több videót is találsz róla a Youtube-n... Talán a Paleovitalon is...

    VálaszTörlés
  98. Vöröscic 95:

    kókusztej kókuszreszelékből: http://paleovital.hu/?p=216

    VálaszTörlés
  99. Smirgli;
    Az is lehet, hogy korábban is az volt az összetétel, csak nem írták rá (nekem még olyanok is vannak 2 hónappal korábbról, ami szerint csak kókusz és víz van benne) De majd kiderül, ha megbontok egyet. Kidobni nem fogom :(

    Nem vagyok benne biztos, hogy a hüvelyesekben a lektinekkel mennyiségi probléma van, pl. a szójából vagy a földimogyoróból már egészen kevés is súlyos allergiás reakciót tud kiváltani.
    Inkább kerülöm.

    Anna.Willson;
    Sajnos annyira nincs sok szabadidőm és egyelőre eszközöm sem, hogy kényelmesen és gyorsan gyártsak házilag,
    de azért van remény,
    találtam egy táblázatot, amely szerint vannak adalékmentes kókusztejek is:
    http://2.bp.blogspot.com/-AZcunLYltoo/Uo-ii7OlZZI/AAAAAAAACwE/Sj8jwiLB7WA/s1600/bionetti_kokusztejteszt.png

    Az aroy d 1 literes változata ráadásul még jobban megéri, mint a cocomas, és 3 hétig csak kibírja hűtőben (főzésre is elmegy, így nem áll nálunk sokáig).
    Ha elfogy a cocomas, ezt fogom kipróbálni.

    Ezen kívül még hozzátenném a listához a Sincere kókusztejét (nem a krémet), mert az szintén adalékmentes, sajnos sok helyen hiánycikk, és nem is olcsó, a Culinarisban vettem régen, süteményekhez jó, erőteljes kókuszíze van és nagyon zsíros.

    VálaszTörlés
  100. Sziasztok, remelem tud valaki valami okosat mondani a problemamra? Paleo etrend szerint taplalkozok, reggeilre kis adag gyumolcs, egy tojas, ebedre hus es zoldseg, vacsira zoldsegsalata, olivaolaj, piritott olajos mag vagy hal, vagy az ebedrol maradt hus es sali), sajtot nem nagyon eszek. Halat kb heti 4x. Tudom hogy a zab nem paleo, de neha szoktam enni zabkasat vagy edesburgonyat, ha ugy erzem, hogy tul gyorsan fogyok. Idonkent tortenik olyan, hogy par napig allandoan szomjas vagyok, es rengeteget szaladgalok wcre, kb fel orankent, es furcsa szagu a vizeletem, ami vagy szintelen, vagy zoldes arnyalatu, es idonkent femes izt erzek a szamban. Most is ez van. Most epp kb 4 napja nem fogyasztottam se zabot se edesburgonyat, csak halakat, hust, zoldseget, gyumolcsot es olajos magvakat. Maskor is volt mar ilyen, es eleg ijeszto. Utalhat ez valami problemara, vagy nem kell foglalkozni vele? Amugy minden mastekintetben nagyon jol erzem magam ilyen etrend mellett. C es d vitamint szedek rendszeresen K1 vitaminnal, valamint omega 3at. Koszi a segitseget

    VálaszTörlés
  101. K2 vitaminnal nem K1gyel

    VálaszTörlés
  102. Sziasztok!
    Ha jól emlékszem, valaki már próbálkozott marhafaggyúból zsírt sütni. (Mi is.) Érdeklődnék, hogy sikerült-e valami megoldást találni, hogy az így kapott zsír ne legyen annyira erőteljes "marha" ízű? (Az angolszászok pudingot csinálnak belőle valahogyan...)
    Köszi!
    Péter

    VálaszTörlés
  103. 105. Péter
    Én egyszer és egyben utoljára kisütöttem Hortobágyon legeltetett szürkemarha faggyút és utána még a húslevest sem bírtam egy ideig megenni, mert ráismertem a faggyúszagra benne. Közben azóta megtudtam, hogy nem mindegy, hogy az állat melyik részén lévő faggyút süti ki az ember, de hogy melyik rész jó azt nem tudom. Az angol faggyú szerintem erőteljes szagtalanító eljáráson esik át, hogy abból sütemény készülhessen. Én levettem a faggyúból zsiradék előállítást a napirendről, pörköltben, húslevesben, tatárban eszem meg a marhazsírt. A szagtalanított faggyúzsír nem érdekel. :-)

    VálaszTörlés
  104. Sziasztok!

    A kidudorodó erek ellen lehet tenni valamit? (Alkar, kéz)
    Köszi,ha valaki tud segíteni.

    VálaszTörlés
  105. 106 Rozcsika
    valoszinuleg nem mindeg, de engem is erdekelne a marhafaggyu...
    birkaval kapcsolatban biztosan tudom, hogy a farokzsirja nagyon eros szagu es "nehez" erzetu, de a belso zsirja finom, de a farok zsir is fogyaszthato, fozeshez kivaloan hasznalhato.
    lehet, hogy a marha zsir is ilyen...

    VálaszTörlés
  106. 107. RS:

    1. Hízni.
    1. Magasba emelni a karokat, akkor visszafolyik a vér :).
    Na jó, ez csak vicc volt, most komolyan akkor: sovány vagy? Mert nekem is kidudorodik, de azért, mert nagyon sovány vagyok. És főleg, amikor lefelé tartom a karomat. Tudni kéne, mitől dudorodik neked.
    Előnye is van, nekem irtó könnyen vesznek vért. Meg sem érzem, semmi turkálás a vénában, pikk-pakk, ott az ér, semmi pukli :).

    VálaszTörlés
  107. KedvesBence!

    Most jutott el hozzám, hogy tartottál egy előadást az ideális zsírsavarányról még tavaly. Nincs erről esetleg felvételed? A paleomagazinban olvastam a zsírokról szóló cikkeket,de úgy látom, az előadás több infot tartalmazott.
    Előre is köszi!

    VálaszTörlés
  108. Sziasztok,hogy lehet itt kérdést feltenni?

    VálaszTörlés
  109. Már látom is,köszi.
    Az eddigiek szerint tehát a több éve folytatott paleo étrend magas vércukorszintet eredményez? Jól értem?
    Vagy csak akkor,ha "rossz paleo" étrendet követünk?
    Mi az igazság ebben a témában?
    Ezek szerint mégiscsak lehet túl sok húst/fehérjét enni?

    VálaszTörlés
  110. 112.
    Én annyit tudok, hogy több embernél lépett fel ez a probléma. A magas fehérjefogyasztás pedig egy lehetséges magyarázat, vagyis egyelőre hipotézis.

    VálaszTörlés
  111. 112. Névtelen

    "Az eddigiek szerint tehát a több éve folytatott paleo étrend magas vércukorszintet eredményez?"

    Mi vagyunk a hangos kisebbség, a csendes többség nem panaszkodik ilyesmire. Szóval a fenti kijelentés egyáltalán nem igaz.

    VálaszTörlés
  112. Szia !

    A PayPal 45 napos védelmet nyújt a hibás áru, vagy nem teljesített rendeléseknél.A saját PayPal fiókodba belépve keresd meg a vásárlás adatait nézz bele az adatokba, az oldalon alul lesz egy dispute gomb, klikk rá, utána írd le a problémádat. Az eladónak pár napja van hogy kimagyarázza magát, ha kamuzik vagy baromságokat ír, claimet tudsz indítani a PayPal fiókodba.
    99 % hogy előbb utóbb visszakapod a pénzed

    VálaszTörlés
  113. Még valami
    Az eladó nem kapja meg a kártya adataid, kizárt hogy lemerítse a kártyádat.Pont ez a PayPal lényege.

    VálaszTörlés
  114. 66. Kriszta

    Köszi a linket, nagyon jó írás!

    VálaszTörlés
  115. 97. Anna .Willson

    "de ami hüvelyes és pillangós, és még bab is, az NEM ártalmatlan! "

    Nem kötekedésként írom, de már eddig szinte minden "paleo" alapanyagról kiderült, hogy túlzásba vitele esetén valahol kilóg a lóláb. (gyengébb idegzetűek please pagedown)
    - gyümikben sok a fruktóz
    - állati zsírok (gabonán hízlalt állatok esetén) sok az omega6 (márpedig itt ritka kivételtől eltekintve szintem mindenki nagyüzemi tartású húst fogyaszt)
    - sovány húsok esetén sok a fehérje, ráadásul nem ideális a profiljuk
    - olajos magokban sok a fitát meg omega6
    - lenmag nyákja rontja a tápanyagok felszívódását, ráadásul fitoösztrogéneket tartalmaz, ami állatok esetén akár meddőséget is okoz
    - zöldekben sok az oxalát
    - zöldségekben sok a nitrát, hőkezelés hatására nitritekké alakul, ami proteinekkel együtt hőkezelve rákkeltő vegyületet alkot (ezt tanítják)
    - paszternák 100 g esetén mérgezési tüneteket okozhat (http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1g.shtml)

    Kérdem én akkor mértékkel fogyasztott bab speciális előkészítés esetén miért lenne ártalmasabb?
    (ez lényegesen több mint az a picike adalékanyag, ami szerinted maga a patás ördög....
    Értem ez alatt a 18 órás áztatást, legalább fél órás főzést, forrás utáni vízcserével. (régi öregek így csinálták) (ugyanerről a fenti lapon azt írják, hogy 30 perces főzés 70C on már biztonságosra csökkenti a lektintartalmát)
    Ami mellette szól, a rendkívül kedvező glykémiás tulajdonságai, valamint az, hogy ezeket még nem génpiszkatyolta a nagyüzem, "sejtekbe zárt keményítő", teljes értékű táplálék.
    Mielőtt mindenkinél kicsapná a biztosítékot, a témával foglalkozott Chris Kresser is:

    http://chriskresser.com/are-legumes-paleo

    VálaszTörlés
  116. Descalcez

    Ja, Kresser a tejterméket is engedi.

    VálaszTörlés
  117. 119. descalcez
    Erre mondtam, hogy a táplálkozás veszéyles dolog, már a makronutriensek szintjén is, és akkor még bele sem mentünk a részletekbe. Ezért nem kéne szélsőségek felé elmenni, valamiből extrém sokat fogyasztani (paleón belül sem). Mondjuk, fehérje vagy gyümölcs túlsúly, nyers vagy főtt túlsúly. Hanem mindenből egy kicsit, és változatosan. Ez úgy hangzik, mint a dietetikusok, csakhogy ők tényleg "mindent" beleértenek a mindenbe, ráadásul nem is változatos, mert náluk meg gabona túlsúly a jellemző.
    Én azt mondom, aki bírja kipróbálhatja akár a tejtermékeket, akár a babféléket, csakhogy annyi jó minőségű szénhidrát van, amikből tényleg változatosan lehetne táplálkozni, ha tényleg figyelnénk a változatosságra. nekem a babfélék biztos, hogy nem jönnek be, nem véletlen puffadnak tőlük fel nagyon sokan, elég sok az antinutriens bennük. Ráadásul sok bennük a növényi fehérje, és azt a limitált fehérjét én inkább állati forrásból fedezném. Jó lehet kényszerből annak, aki vegetáriánus, vagy nincs lehetősége húshoz, tojáshoz jutni.
    Szerintem a paleóban az lenne a legfontosabb, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a túl sok manipulálást velük.Nem vagyok híve a végletes nyersevésnek - ami most bizonyos paleós körökben kezd hódítani, akár húsban is - ,de minél frissebb és feldolgozatlanabb egy alapanyag, és minél egyszerűbben van elkészítve,annál jobb.

    VálaszTörlés
  118. Batáta helyett véletlenül maniókát vásároltam, nem tudtam, hogy ennyire hasonlít a kettő egymásra. Megfőztem a fehér karikákat amíg puha nem lett, de nem 30 percig és utána kisütöttem kókuszzsírban, ahogy egy videón találtam. Szerintetek kiment belőle a mérgező anyag? Ti hogyan méregtelenítitek a maniókát?

    VálaszTörlés
  119. Azt olvastam, hogy ha huzamosabb ideig 150 fok fölé hevíted, akkor jelentősen csökken a glükozidtartalma. Te pedig főzted is meg sütötted is. Szerintem nem lesz bajod, de ha van otthon aktív szén vegyél be belőle.

    VálaszTörlés
  120. descalcez 119
    "(régi öregek így csinálták)" ...
    A régi öregek kenyeret sütöttek, lángost ettek, tehenet fejtek, tejet fogyasztottak, babon és krumplin 90-100 éves korukig éltek...

    El kéne dönteni végre, hogy most nosztalgiázunk és visszasírjuk a régi szép békeidőket, vagy továbblépünk és az igazságot keressük! Egyébként sem az a gondom, hogy ki mit eszik, hanem az, hogy ki mit reklámozgat!

    ( És ha valakit érdekel esetleg, akkor elmondom, hogy engem nem a még egészséges emberek táplálkozási szokásai izgatnak legjobban, hanem egy, a környezetemben lévő, születetten autisztikus kisfiú, akinek a viselkedésén nagyon jól lemérhető a jól betartott paleolit táplálkozás üdvös hatása! Még azt sem tudtuk akkor, hogy mi az a paleó, amikor pici korában egy bölcs doktorbácsi glutén-laktóz-hüvelyes mentes étrendre fogta, sok speciális étrend-kiegészítővel és vitaminnal... És bevált!!!)
    Úgyhogy én ehhez tartom magam. A kompromisszumokat is ismerem, de hidegen hagynak.

    Egyébiránt meg ha belegondolsz, rengeteg dolog van a földön, ami nem ehető meg (akár még egy Tescó áruházban is), és ettől egy percig sem vagyunk frusztráltak. A vasszeg, a papír, az autógumi és társaik nem csábítanak fogyasztásra, nem jön meg tőlük az étvágyunk. A paleóval csak ezeknek az ételeknek a száma nőtt meg... És az miért baj??? -még van mit enni!

    VálaszTörlés
  121. Én a babot azért nem sorolnám a vasszeg meg az autógumi kategóriájába. Sokkal inkább a húst! Ugyanis valahogy nem kezd el csorogni a nyálam az állatkertben vagy a baromfi udvar környékén, nem beszélve az őzekről, nyulakról. Jól megvagyok ezek nélkül, és nem hiszem, hogy csak az ún. paleo táplálkozást folytató emberek lehetnek egészségesek. Ha így lenne itt már mindenkinek illett volna meggyógyulni a 4-5 év alatt.
    Ha valaki nem jól reagál bizonyos ételekre, ne egye azt. Az autisták zöme köztudottan liszt ill. tejfehérje (és nem laktóz!) érzékenyek vagy mindkettő. Ezzel "paleo" előtt is tisztában voltak egyesek, lásd a környezetedet.
    Szóval ha valakinek nincs emésztőenzimje stb. hogy rendben történjen a táplálék feldolgozás, akkor tennie kell valamit, hogy jobbá váljon, vagy ha nem működik jól a lába használjon hozzá eszközöket, de akinek nincs ezzel gondja annak nem kell mankó!
    fenyőfa

    VálaszTörlés
  122. én 2,5 fél évig éltem a paleo-elvek szerint. a nyaki meszesedésem semmit nem javult. kezdett elegem lenni a húsból, tojásból. változtattam: csak halat eszem, ami állati eredetű, sem tojás, sem tejtermék, sem klasszikus értelemben vett hús. visszavettem a hüvelyeseket, és a gluténmentes gabonákat. a nyakam simán forog, jobb az emésztésem. ezeket a változásokat 1 éve vezettem be. biztos van, aki azt mondja, majd meglesz a böjtje, de ha 2,5 év paleo nem változtatott, 1 év másfajta étkezés meg igen, azért ez elgondolkodtató számomra. megmondom őszintén, néha úgy érzem, hogy sokan NEM MERNEK változtatni, hiszem meg lett mondva - most nem Gábort bántom -, hogy ez így jó.

    VálaszTörlés
  123. fenyőfa 125:
    ... arról nem is beszélve, hogy tudjuk-e, hány szem babból készült guargumi van 2 dl Cocomasban, és hogy az milyen feldolgozási eljáráson ment keresztül, így mennyire hatástalanítják a lektinjeit. Tudtommal a lektin nem glutén, amiből egy molekulányi elég, hogy félrevigye az immunrendszert.
    Igaz, hogy kókuszreszelékből is lehet vizes, híg kókusztejet készíteni, miközben a bolti, zacskós kókuszreszelék is kezelve van, ugyanúgy nem tudom, mennyi köze van a friss kókuszhoz.

    VálaszTörlés
  124. 126. Lien

    Nem is veszem magamra, mivel sosem gondoltam magamat se prófétának, se megmondó embernek., Mindig is a tudományos érveket toltam magam elé, nem a személyes meggyőződésemet. Sajnos részedről, és némely hozzászóló részéről nem ezt látom. Sokra nem megyünk az anekdotikus történetekkel, hogy ki mit változtatott és arra milyen kórsága múlott el. A paleo vastagon alá van támasztva tudományosan, kikezdeni tudományos érveléssel lehet csak, nem pedig egyéni variálásokkal időben egybeeső javulásokkal. Az idői egybeesés nem jelent ok-okozati kapcsolatot.
    Azt hiszem, sokan elfelejtik a paleo születésének gyökereit. Az általam preferált paleo abból az alapkérdésből indult ki, hogy miért jelentek meg járványos méretekben a civilizációs betegségek a 20. században. Az okok keresése egyértelműen a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztásához vezetett. Az autoimmun betegségek okainak keresése vezet el minket a gluténhez, a lektinekhez, szaponinekhez, stb. A magas gyulladásszintet csak az inzulinrezisztencia és viszcerális zsír nem magyarázta, így jött be a képbe az omega-6 túlsúly és az omega-3 hiány. Nem folytatom, mert ezekről eleget írtam én is, mások is. Ez egy logikus rendszer, nem a csillagképekből van levezetve, mi jó és mi ártalmas. Lehet okoskodni, hogy a gluténmentes finomított szénhidrátokat Te jónak gondolod, és igazolásul nyakad könnyed tekergetését hozod fel, de ez elég légből kapott, mert meg kéne tudnod magyarázni, mi van a gluténmentes (?) gabonákban, amik olyan jól megolajozták a nyakadat. Azt viszont nyugodtan megjósolhatjuk, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok jót nem fognak tenni Veled. Hogy a kár mekkora, azt senki meg nem tudja felbecsülni, mert ez függ a mennyiségtől, az egyéb elfogyasztott élelmiszerektől, az örökölt génjeidtől, stb. Lehet, hogy Rád semmilyen negatív hatással nem lesz az, ahogy módosítottad a paleót. De azt pontosan tudjuk, hogy 100 emberből 70 elhízna (ahogy el is hízik), 27% rákban fog meghalni, 50% szív- és érrendszeri betegségben. A nyugati étrend mellett is vannak emberek, akik 80-90 éves korukig elélnek, de nem ők az átlag ember modellje. Az átlagemberre úgy hat a nyugati étrend, vagy az ahhoz visszalavírozott álpaleó, ahogy a halálozási és megbetegedési statisztikák mutatják. A nyugati világ egy több százmilliós táplálkozástudományi kísérlet, amely bebizonyította, hogy az átlagember egészségét tönkreteszi a finomított szénhidrát, omega-6, zsírhiány, fehérjehiány, vitaminhiány, stb. Lehet azt gondolni mindig, hogy ez csak másokra érvényes, és a kivételeknél ez be is igazolódik,. De hogy valaki kivétel-e, az csak akkor derül ki, ha leélte az életét. Ha meg az derül, és ennek sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy szervezetélt tekintve ő is csak átlag, akkor szépen belehal abba a hitébe, hogy vele nem történhet meg az, ami mással. Végülis a legtöbb ember ebbe a hitébe hal bele.
    Mindezt azért írom, mert ne gondolja senki, hogy a saját "egyéves, kontrollálatlan követéses" vizsgálatával bármit is megcáfol. Nagyon rossz ízű tanácsok ezek, mert ilyen alapon minden dohányos, aki még nem kapott tüdőrákot, hirdethetné, hogy nincs a dohányzással semmi baj, lám ő sem kapott tüdőrákot. Aki népegészségügyben gondolkodik, az az átlagembertől származó adatokból indul ki, nem a kivételekből. Élj, ahogy akarsz, ez mindenkinek szíve joga, de ne gondold, hogy egy szubjektív önkísérletnek bármi tanulsága is volna másra nézve. Ha Neked így jó, táplálkozz így.
    De megjegyzem, teljesen komolytalan az egy éve bevezetett változtatásaidnak tulajdonítani az állítólag javulásodat. Egyrészt ez objektív méréssel nincs alátámasztva, de még ha valóban csökkent is a meszesedés, nem lehet-e, hogy a paleo és a szedett (ha szedtél) K2 vitamin elnyúló hatását aratod most le, miközben a változtatásnak tulajdonítod az eredményt? Ahogy a életmód káros hatásai is évtizedek alatt alakulnak ki, úgy a javulás is hosszabb idő után következik be. Lehet, hogy éppen most kezded lerombolni azt, amit eddig elértél.

    VálaszTörlés
  125. 124 Anna .Willson

    Nem nosztalgiázom, hanem magam is az igazságot keresem. Továbbra sem tartom kizártnak, hogy a paleónak tartott maglisztekkel több lektint csókolhat be egy átlag paleós, vagy az állati hússal több omega6-ot, melyeknek több negatív következménye lehet, mint egy tányér szakszerűen elkészített bablevesenek, vagy egy adag babfasírtnak. Jó, lektinek vannak benne, de senki ne gondolja, hogy a maglisztekben nincs, ráadásul még nagyobb koncentrációban kalóriatartalomra vetítve, mert tömény fehérjék, mivel minden mástól meg vannak fosztva. Ugyanakkor a bab sejtekbe zárt keményítő, köszönő viszonyban sincs a finomított szénhidrátokkal. Azt, hogy a kitavaiakat nem öli a szénhidrát, ebbe most nem megyek bele, gondolom már lerágott csont. Csak azt szerettem volna mondani, hogy ne essün át a ló másik oldalára, hogy pár molekulányi hüvelyestől rettegjünk, ugyanakkor "paleo" ételekkel még nagyobb öngólt rúghatunk, s hamis biztonságérzetben ringatjuk magunkat, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, a lehető legegészségesebben élünk.....

    VálaszTörlés
  126. 128. szengab:

    Like! :) Nagyon is lehet, hogy mivel továbbra sem fogyaszt tejet, tejterméket a kedves Lien, a meszesedés valamitől ( tej megvonása, plusz K2) 2,5 + 1 év alatt szépen csökkent, ezért forog olyan jól a nyaka (aminek én is örülök).

    129. descalcez:

    ez is like, mert néhány babmolekula valószínűleg még senkit nem öl meg. Lektin meg annyi zöldségben és húsban van, hogy ihaj...

    VálaszTörlés
  127. 129 Descalez

    Azért ne tegyünk úgy, mintha a maglisztek alkotnák a paleo fő oszlopát. az elharapódzó sütizés és kenyérsütés nem a paleo pozitív oldala, hanem csak az átmenetet könnyíti meg. A paleo tömeges méretekben csak akkor tud elterjedni, ha a nyugati kaján 50-60 éve élő emberek valami hasonlót, csak egészségesebbet ehetnek. Népegészségügyben kell gondolkodni. Az átlagember nem az eszméket és a tiszta elveket követi, hanem kényelmes, izletes étrendre hajlandó csak átváltani. A paleo sütizés és kenyerezés a kisebb rossz a lisztből készült kenyérrel, süteménnyel szemben.

    VálaszTörlés
  128. descalcez 129

    Én nem foglalkozom a maglisztekkel! Szinte nem is használom! Már kb egy éve kikísérleteztük a töklisztet, újabban a cukkini lisztet, amit baj nélkül tudunk használni a gabonák helyett. Igaz, nem ipari nagyságban, de házi méretekben kiválóan előállítható itthon is. Ott van a blogomon, ha valakit érdekel. Kiszámoltam a GI-jét is, a Ch-ját is, mert nem győztétek fikázni, gyorsan felszívódó szénhidrátnak kikiáltva! Van benne szénhidrát, de leginkább oldhatatlan rostok formájában. Főleg a cukkini"liszt"... -Lisztté őrölt zöldséggranulátum, nem tudom, mennyivel lenne ártalmasabb, mint egy tányér zöldség.
    itt megnézheted, ha érdekel: http://paleol-dal.blogspot.hu/2013/09/tokliszt-tokpaleocsinta.html
    (és már lisztté sem kell földolgozni, mert úgy is használható)

    Egyébként, a pár szem babra vagy pár kanál jóféle házi lekvárra is vonatkoztatva, ez után is az a véleményem, hogy "Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk!!!" (Moliere/A fösvény)

    VálaszTörlés
  129. Én nem osztom azokat a véleményeket, hogy a maglisztek és társaik még mindig jobbak, mint...mint a nyugatati típusú kaják. Nálunk itt, kis hazánkban csak üzlet. Hol vannak az alátámasztások, hogy mondjuk a lektin jobb, mint mint a glutén ? Na neee.
    Sajnos, ha bemegyünk egy paleo boltnak nevezett valamibe, akkor az ember elámul. Maglisztek és társaik. És sajnos ezt sugallják a népszerű paleo gasztrobloggerek is. Arra ezek szerint már nincs tőke, hogy igazi paleo tőkehús- és zöldségáru üzlet nyíljon. Adalékanyag- és hormonmentes, kíméletes-vegyszermentes és elérhető áron. Na, ilyen nincs még Magyarországon. Na, valaki nehogy a bio piaccal jöjjön !

    VálaszTörlés
  130. 133. B.Klára

    Ha lehetne három jó kívánságom, akkor abból az egyik az lenne, hogy pont ezek - a magukat paleo üzleteknek nevezett valamik - ne használhassák a paleo kifejezést. (Magliszt-bolt a helyes, drága vitaminokkal- és táplálékkiegészítőkkel)
    Ha tehetném, levédetném. Persze ezek csak álmok, mert a legújabb paleo konyha egyik fő címe is arról szól, hogy milyen a jó paleo kenyér. Az én válaszom erre az, hogy: semmilyen, mert ismeretlen a nemzetközi szakirodalomban.
    Az új paleósokat sajnálom egy kicsit, de remélem olvasnak a sorokból.

    VálaszTörlés
  131. 133 B. Klára
    Szögezzük le, hogy minden üzlet. Pont az a baj, ha valami nem kifizetődő, mint pl. a paleo zöldségbolt vagy húsbolt. A világot az érdekek mozgatják, hajtják előre, én ezt nem kárhoztatnám. Az, hogy a paleoboltok magliszteket árulnak, az csupán egy lehetőséget jelent a vásárlónak.
    És azzal pedig abszolút nem értek egyet, hogy a maglisztek ugyanolyan rosszak, mint a nyugati típusú ételek, gondolom, itt az analóg gabonából készült készítményekre kell gondolnunk. Ha megnézzük a maglisztek szénhidráttartalmát, az elenyésző. Pl. a kókuszliszt, amit én kedvelek, 10% alacsony glikémiás indexű szénhidrátot tartalmaz. A lektineket csak úgy bedobta, vagy konkrét kutatásokról tud? Mert maglisztek esetében nem merült fel, hogy a bennük lévő lektinek ártalmasak volnának. Lektin mindenben van, még a húsokban is, nem általában a lektinek, hanem az ártalmas lektinek kerülése a cél. A magliszteknél inkább a fitinsav a probléma, de ez csak mértéktelen sütizés és kenyerezés esetén probléma. Egyébként ezen is dolgoznak, erre van megoldás, csak a korlátolt magyar szabályozásnem teszi lehetővé az alkalmazását.

    VálaszTörlés
  132. 135. Szengab

    Én próbálom Önt is megérteni. Pontosan benne van a paleo biznisz közepében. Igen, ha a legnagyobb maglisztes forgalmazó, vagy a paleocentrum tulaja, vagy Mezei E. a legközelebbi valaki, az nem kevés.
    De nehogy azt gondolja, hogy én azt gondolom, hogy ebből már jó nem kerekedhet ki.
    Bízunk benne, hogy megfelelő módon tudja magát függetleníteni, mert a személye alkalmas erre és azt is tudja képviselni, amire a legtöbb eredeti paleós vágyik. De az biztos hogy ez nem az, ami most a felszínen zajlik.

    VálaszTörlés
  133. szengab 135:
    Az a baj, hogy a paleóhoz nincs részletesebb használati utasítás, pedig idővel, hosszú távon kiderül, hogy a glutén és tej elhagyása után sem lehet mindent nyakló nélkül enni, az arányok tényleg fontosak lennének.
    Még akkor is, ha egyes problémáink tényleg elmúltak vagy nagy mértékben javultak.
    A fehérjével nagyon könnyű elszállni, a maglisztek pedig tömény fehérje, ráadásul növényiek, amiket csak 60%-ban tudunk hasznosítani, a felesleges mennyiség túlterheli a kiválasztószerveket és nem mellesleg kortizolszont-növekedéshez, majd mellékvese-kimerüléshez vezet. Ill. amit itt is olvastunk már újabban, az éhgyomri vc-szint növekedéshez, amit állítólag vagy a túl kevés (30 g körüli) CH (nagyrészt gyümölcsből) és/vagy a kevés számú evés okoz.
    És bár nem mindenki viszi túlzásba alapból a húst/fehérjét, azért velljuk be, hogy napi másfél kiló zöldséget is kevesen esznek meg, ami pedig az ideális lenne. Helyette, ha van pénzük rá, a húst és zsírt nyomják meg, vagy esetleg gluténmentes gabonát esznek (ami a fentiek alapján még mindig jobb, mint a magliszt, persze a megf. mennyiségben. Szóval a számolgatást nem ússzuk meg, erre jöttem rá mostanában, visszavettem a fehérjét, maglisztet igyekszem elfelejteni, leszámítva a kókuszt és gesztenyét, moderálva.
    Szóval szerintem ez a kapcsolat egyértelmű, a tendencia pedig nem vminek a késleltetett megjavulása lehet, ellenkezőleg, az emésztés romlása, mv-kimerülés stb., sok ilyet hallok mostanában...
    És sajnos attól, hogy mi itt megállapítjuk, hogy a "mértéktelen" paleosütizés meg kenyérevés nem jó, még sokan napi több étkezés mellé eszik ezeket, mert semmit nem tudnak a rossz hatásaikról... És hát ilyenek vagyunk, a megszokás, a kényelem megintcsak fontos szerepet játszik, még ha nem is helyes kárhoztatnunk ezt sem.
    Attól, hogy nincsenek direkt paleós zöldségboltok, még a zöldségeknek (főleg a nyerseknek) kellene az előtérben lenniük a paleós irodalomban, szakácskönyvekben, a magliszteknek meg erősen a háttérben, mert így pont az jön le, hogy ez a gerince ennek a táplálkozásnak. És aki átmenetnek tekinti először, nem biztos, hogy később lejön róla, hiszen akkor meg ezt szokja és kedveli meg.

    VálaszTörlés
  134. Most érzem azt, hogy kezdőként hozzá tegyek a diskurzushoz. Remélem senkit nem bántok meg, ám a jövőhöz szerintem feltétlenül hozzátartozik.
    Paleo suli után nézve azt tapasztaltam, hogy tök ismeretlen emberek szeretnének velem kurzust csinálni. Rákattintva bizonyos paleország honlapra, meglepően tapasztaltam, hogy a honlap alapítóiról, tulajdonosairól semmiféle információ nincs, fogalmam sincs ki pl. Paleonita (legutolsó kurzus előadója), mit kell róla tudni, hogy került a paleo közelébe és miért pont őt kellene nekem meghallgatni. Újságírásban is minimun, hogy bemutatkozok. De ennek hiányában, - többek között -hogy lehet meghirdetni paleosulit ? Az a minimum, hogy az előadó megnyerjen engem, tudjak róla sok mindent, főleg azt, hogy alkalmas erre a feladatra. Mert egyébként nem fizetek egy fillért sem, mert nem hiteles. Tudom, hogy ez nehéz dolog, mert hol is tanulhattak ezek az emberek ?
    Olvasgatva a blogot, sokkal szívesebben elmennék egy paleovitalos, vagy descalcez féle bármilyen meghallgatásra, mert ilyen alapon a 8 általánost végzett egyik szomszédasszonyom is lehetne az előadó, mert szeret beszélni.
    Zsófi

    VálaszTörlés
  135. Kedves Gábor!
    Igencsak ijesztőre sikerült ez a lienhez szóló hsz. Már-már felér egy halálos ítélettel, miszerint ha nem tartod be 100 százalékosan a „paleo” gyűjtőnevű diétát, akkor a legrosszabbra számíthatsz.
    Lien gyógyulásának inkább örülni kellene, nem pedig sorolni az okokat, hogy miért nem lehetséges ez a teljes paleó nélkül. Mondjuk lehet, hogy neki a tej elhagyása elég volt ahhoz, hogy ezt az állapotot elérje,nem?
    Végül is nem az egészség a cél? A paleo elvek fontosabbak?
    Érdemesebb lenne pl. azt a tendenciát górcső alá venni, hogy mitől emelkedett meg a paleót betartók között a vércukorszint. Ott van a cikkeid között fehéren feketén, hogy a tartósan megemelkedett vércukorszint mellrákhoz vezet. Ezeknek az embereknek mit üzen a paleo? Vagy azoknak akik egyszer csak úgy érzik, hogy elfogyott az energiájuk? Pedig a paleo energikus állapotot ígér, nem? Azokat az okokat, vagy magyarázatokat kellene keresni, hogy akik a kezdetektől betartják miért nem gyógyultak még meg? Paleo alatt miért hullik az emberek haja? Az is téma volt itt sokáig, és megjegyzem, ez nálam is bekövetkezett, választ pedig nem kaptunk rá. És aki csont soványra fogyott, az mit csináljon? Az a vastagon alátámasztott tudomány mit mond ezekre a nem egyedi esetekre?
    Könnyű riogatni az embereket, hogy mi vár rájuk a paleo nélkül. Már néha azt látom benned, amit a h1n1 hisztikor a beépített emberek előadtak, hogy mi lesz velünk, ha nem oltatjuk be magunkat.
    Egy pár év alatt itt nagyon elszabadultak az indulatok. Eleinte még te is azt mondtad, hogy igyekezzünk betartani a paleót, ha jót akarunk magunknak, de ha nem sikerül teljesen azért ne ostorozzuk magunkat, ugyanis a nyugati táptól való kis mértékű eltérés is javulást hozhat. Na, ehhez képest nem sokkal később már aggódva tájékoztattál, hogy egyes gyógyszerek ill . táplálék kiegészítők is tartalmazhatnak némi glutént!? Biztos van akinek vigyáznia kell erre, de azért nem ez a jellemző! Gyakorló orvosok ill, term.gyógyászok, akik nap mint nap ezek szűrésével foglalkoznak azt mondják, hogy 100-ból kb. 2 embernek van tényleges gluténérzékenysége. A többieknek „csak” a finomított szénhidrátokkal van gondja, meg az élesztővel, cukrokkal. Magával a gluténnal abszolút értelemben véve nem. Erre amúgy van egy viszonylag friss kutatás is. Az interneten megtalálod, ha érdekel. (Peter Gibson) Ezt csak az alaposság kedvéért írtam, meg, hogy tisztázzuk a glutén parát. Persze a finomított szénhidrátok mennyiségét nem árt csökkenteni, de ez a tézis sem a paleó érdeme. Azt eddig is tudta mindenki, hogy a kenyér, péksütemény hízlal, ha sokat eszünk belőle.

    VálaszTörlés
  136. Szóval hol maradnak a válaszok? Hol van a paleó által hirdetett kicsattanó egészség? Elég idő telt már el, hogy levonjuk a következtetéseket. Persze, nem tagadom sok embernek jelentett gyógyulást. Főleg azoknak akik eddig két pofára zabálták az édességeket, és csak neked hitték el, hogy ez nem jó, meg akik esetleg tejfehérje érzékenyek, mert azok tényleg sokan vannak. ( Ezeket paleó előtt is szűrték.) Beigazolódni látszik az a tény, amit egy paleó kritikus írt neked anno, hogy ami jó a paleoban az nem új, ami meg új az nem jó. (pl a sok zsír és hús) Itt sokan megjegyezhetik, hogy nem muszáj húst enni, de a paleó alapelve a jó minőségű állati fehérje. Nem ragozom tovább, mindenki be tudja helyettesíteni, aki akarja.
    A mértékletesség lenne nagyon fontos! De az biztos, hogy mértékletes csak egy kiegyensúlyozott ember tud lenni. Egy kiegyensúlyozott ember pl. nem fogja az evést – de mást sem - túlzásba vinni, és emiatt megbetegedni. Ez már más lapra tartozik, de jóllehet,hogy alapaiban véve sokkal fontosabb az étrendi megszorításoknál.
    Mindannyian jól tudjuk, hogy a táplálkozás az egészségnek csak egy komponense. Ezt te is leírtad pl. az első paleós könyvedben. De úgy látom, ezt már elfelejtetted és a paleo van az ember fölött, mindenek fölött.
    Én mindenesetre biztos vagyok benne, hogy a paleo nem fog széles körben elterjedni. Lehet, hogy egyre többen elhagyják majd a finomított szénhidrátokat, a cukrot, (jól teszik) de a paleoban ajánlott hús, zsír tojás ajánlást nem fogják elfogadni. Annál is inkább nem, mert elég nagy gázok vannak a nagyüzemi állattartással a hús minőségével. Amúgy is ki enne itt ennyi húst, ha neki kellene az állatokkal bíbelődni.
    Úgyhogy nem biztos, hogy hosszútávon érdemes ennyire a paleo szekerét tolni.
    A tökéletes egészség szempontjából legalábbis.
    Az üzlet az más.
    És nem mondom, hogy elítélendő, csupán be kellene ismerni, hogy a paleó egy út a sok közül, és nem az egyedüli üdvözítő.
    fenyőfa

    VálaszTörlés
  137. 138. Zsófi

    Kedves Zsófi,

    Nem te vagy az első, aki a személyemet szívesen fogadná, hogy bevezetést nyerjen a paleo konyha rejtelmeibe. Engem főzőtanfolyam vezetésére nem hívtak, ezért nem fordulok elő ilyen rendezvényeken.

    Amennyiben igény lenne arra, hogy Budapest területén vagy közeli vonzáskörzetében 4-5 fővel szervezzünk főzést, akkor állok elébe. Nekem a helyszín megszervezésében kellene segíteni, a tanítást hivatásosként, legálisan, akár tanári vállalkozói engedéllyel tudom végezni. Helyszínnek felmerül bennem egy lakás, vagy egy klubhelyiség, melynek konyhája van, vagy egy iskola konyhája. Ha valaki személyes tanácsot szeretne tőlem kérni, akkor akár egy személy kedvéért is helybe megyek. Akit érdekel ez a lehetőség, az írjon nekem a kelpatmar@gmail.com címre. Ezt a tanulási lehetőséget kiírom a blogomra is természetesen.

    VálaszTörlés
  138. 141 BB
    Kedves BB !
    Én személy szerint nagyon örülök, hogy írtál. És a kedvességed: lenyűgöző.
    Ezt hogyhogy nem látja és nem kamatoztatja e honlap szerkesztője ?
    Most egyelőre nem látok tovább attól, hogy ismeretlen emberekkel kellene paleo főző-tanfolyamokat elvégezni, csak azért, mert esetleg M.E. közvetítésével lesznek ismeretlenek előadók. Tényleg fel vagyok háborodva, hogy nem a sok-sok éves tudás és tapasztalat dönt.
    Zsófi

    VálaszTörlés
  139. Gábor, sajnos én is úgy látom mára, hogy a maglisztes őrület rossz irányba vitte el a paleót. Jónak tűnt az elején, de ma már úgy gondolom, ha eleve nem pótlékokkal akarnánk megnyerni az embereket, akkor tán számszerűen kevesebb "paleós" lenne, de azokat paleósnak lehetne nevezni ,idézőjel nélkül. Voltaképpen be sem kéne menni egy paleós boltba ahhoz, hogy paleózzon valaki. Nincs szükség sem maglisztekre, sem kókusztejre, sem sütikre, kenyerekre. Engem is irritál, hogy a külvilág a paleokenyerek alapján ítél meg bennünket, valahogy komoly ember szemében az egész hitetletenné válik. Rendben, hogy csak addig lennének a pótlékok, amíg át nem áll az ember... de ezekre a dolgokra ugyanúgy rá lehet kattanni, mint a nyugati étrendre, saját tapasztalatból is tudom. És az én esetem ugyan anektodikus, de fogalmunk sincs, hosszú távon ezeknek milyen a hatása.
    Azt is le kéne szabályozni, hogy sem kalóriában, sem fehérjében nem szabadna túlenni. Sok paleóst látok, aki rengeteg feldolgozott élelmiszert eszik meg így is, nagyon kevés tápláléka áll frissen elkészített húsból, sok salátából, zöldségből. Mivel a paleo alapanyagok bármilyen mennyiségben megengedettek, ezért ki lehet cselezni a paleót, és feltunningolni az inzulinszintet paleo alapanyagokból is, utána pedig ugyanúgy jön a zabálás...
    Van egy túlsúlyos hölgy, aki mindig, nagyon büszkén kiposztolja a facebookon, hogy mit evett, és nap mint nap látom, hogy alig szerepel benne nyers zöldség, tele van sült maglisztekkel, és óráisiak az adagok... Így is lehet csinálni a paleót, de csak ámítjuk magunkat.
    Én nem hiszem, hogy az üzlet vinné előre a dolgokat. Az üzleti érdekek jobbára csak rontanak a hitelén, és magyarázni kell a vállalhatatlant.
    A paleo gyógyulástörténetek is anekdotikus esetek, szerintem viszont ideje lenne egy mi nem jött be vagy milyen problémák merültek fel a paleo mellett vagy ellenére kategóriát is nyitni, hogy korrekt legyen a dolog.
    Ettől még a paleo jó dolog, és nem is mondom azt, hogy az arányokat le kéne szabályozni, viszont a pótlékok szerintem tévút. Jobban jártunk volna a teljes váltással, legfeljebb kevesebben csatlakoztak volna. Nem vagyunk népegészségügyi intézmény, hogy kompromisszumokkal csábítsuk az embereket, és adjunk alapot a kritikusainknak.

    VálaszTörlés
  140. Én egyébként sokkal szívesebben venném, ha a paleo boltok vegyszermentes zöldséget és füvön legeltetett, kapirgálós állatok adalékmentes húsát és tojását árulnák, de erre nem lenne olyan igény, mint a mostani választékra, és nem tartaná fenn az üzletet. Így az üzlet el is vitte rossz irányba a paleót. itt van elrettentő példának ez a totu: hogyan csináljunk "túrót", ha nem ehetünk tejterméket, hogy mégis legyen túrós pite - ez a jelenség nagyjából szimbolizálja is az egész problémát.

    VálaszTörlés
  141. 143 MW
    Valóban jónak tűnt 2010 környékén a maglisztes őrület. De hol vagyunk már ettől ? Gábor nem jutott túl ezen ???
    Válaszolok: azért nem lépett túl ezen a mozgalom, mert ez az üzlet. Üzlet a maglisztes előállítónak, a forgalmazónak, a gasztrobloggernek és nem a tisztességes paleozónak.

    VálaszTörlés
  142. 140. fenyőfa

    " Annál is inkább nem, mert elég nagy gázok vannak a nagyüzemi állattartással a hús minőségével."

    Csak egy gondolatkísérlet. Ha elérem a "zöld könyv" 213 oldalán említett 47% zsírkalória bevitelt, nagyüzemi állattartásból származó zsírokkal, aminek kb. 12% omega6 (lásd http://szendigabor.blogspot.sk/2013/01/a-rak-es-ketogen-etrend-iifolyt.html joe 14. hozzászólása), akkor az 2200 kcal bevitel esetén 1034 kcal zsírkalóriát jelent, melyet 112.39 g zsír tesz ki, s ennek a 12%-a közel 13.5 g omega6. Ez több mint a duplája az ajánlott 5 g omega6-nak, úgy, hogy még nem ettem egy szem tökmagot, vagy egy diót sem.... Én ezért fordultam inkább a keményítők felé. (nem feldolgozott finomított szénhidrátok formájában.)
    Azt a tényt, hogy az ember nyálában több az amiláz mitn az emberszabású majmokéban, errefelé szokás elfelejteni. Mindennek ellenére a majmok is elrágcsálnak pár keményítős gumót. Ember számára talán a legjobb keményítőforrás a keményítő tartalmú gyökerek lennének, melyekből sejtebe zárt formában kellene kirágni. Mifelénk ilyet ritkán lehet venni, vagy aranyárban mérik... Tehát nem marad más beérni azzal amink van.

    "Érdemesebb lenne pl. azt a tendenciát górcső alá venni, hogy mitől emelkedett meg a paleót betartók között a vércukorszint. Ott van a cikkeid között fehéren feketén, hogy a tartósan megemelkedett vércukorszint mellrákhoz vezet."


    Nem csak a cukorérték emelkedett egyes paleósoknál, hanem a koleszterin is! Most abba ne menjünk bele, hogy káros vagy sem a megemelkedett koleszterin szint, azonban nekem mindennek ellenére csípi a szememet, hogy az általunk példeképnek felhozott természeti népeknek mégis alacsony a nyugati tápon élő emberhez képest, egyes paleozókéhoz képest meg pláne! Hogy mennyi az annyi, itt van róla egy hivatkozás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/paleolit-taplalkozas-es-egeszseg-1.php (2. táblázat)

    Erre sokáig nem tudtam gombot varrni, míg bele nem futottam a "hírhedt" kínai tanulmány egy mondatába:

    "Számos – mind kísérleti állatokon, mind embereken végzett – vizsgálat mutatta ki, hogy az állati eredetű
    fehérjék fogyasztása növeli a koleszterinszinteket. A telített zsírok és az étrendi koleszterin szintén emelik a szintet, bár ezek a tápanyagok korántsem annyira hatékonyak, mint az állati fehérjék."

    A telített zsírok koleszterinszint említő hatását eddig sem tagadtuk, az étrendi koleszterinről Dr. Légrády óta tudjuk, hogy csak 5-6%, azaz szinte elhanyagolható, azonban a fehérjék ilyen hatásáról mindezidáig nem volt szó. Kb. egy éve felvetettem, hogy vesézzük ki ezt az irományt, persze ne ragadjunk le annál, hogy Denise Minger már megcáfolta, és ne mondjuk azt, hogy azért hiteltelen, mert T. Colin Campbell számára az állati fehérje egyenlő a caseinnel. Azóta erről nem volt érdemben szó.

    A rákos sejtek szaporodásával kapcsolatban ugye tudjuk, hogy 5-6 szor több az inzulinreceptoruk mint a többinek, tehát cukorfalók. Ezért volt téma a ketogén étrend mint rákot kiéheztető kúra. Azonban több forrás is arra utal, hogy annyi cukor a szervezet előállít, pl. a máj tejsavból glyconeogenesis folyamattal, amivel ezek a sejtek szépen elburjánzanak ha akarnak. Az egyik hozzászólásodban a fehérje kompletizációt taglaltad, amire azt a választ kaptad, hogy akkor jó a szervezetnek, he minden aminosav egyidőben jelen van, így nem kell kompletizálással bíbelődnie. Ráakadtam egy cikkre, mely épp a rákos sejtek azon tulajdonságát taglalta, hogy ők képtelenek a komletizációra, ők csak teljes fehérjeprofil esetén képesek szaporodni. Ennek leellenőrzése erőforrásaimon túlmutat, azonban ez is egy döntő szempont a sok vagy kevés fehérje mellett szóló érvek között.

    VálaszTörlés
  143. 146. descalcez:

    Az ember csak kapkodja a fejét. Te azt idézed Campbelltől, hogy az állati fehérje növeli a koleszterinszintet, és hogy lehet, hogy az mégis rossz, mert a természeti népeké is alacsony, smirgli hsz-ban meg ez áll:
    " .....fehérje, ráadásul növényiek, amiket csak 60%-ban tudunk hasznosítani, a felesleges mennyiség túlterheli a kiválasztószerveket és nem mellesleg kortizolszont-növekedéshez, majd mellékvese-kimerüléshez vezet."
    Most akkor milyen fehérjét is együnk inkább? Növényit vagy állatit?

    A rák-fehérje felvetésedre: akkor rák esetén épp, hogy ócska, nem teljes fehérjeforrást kéne fogyasztani ezek szerint?

    VálaszTörlés
  144. A kiegyensúlyozott étkezés a fontos. Nekem sz új arányok: 50% zöldség, 30% hal, 10% vörös hús. 10% zsír. Leó carb paleo. Ebbe ritkán belefér néha paleo kenyérszelet vagy paleo süti - főleg a férfiaknak. Iszom kombuchát májtisztításra. Két nap alatt a vizesedésem már megszűnt.

    VálaszTörlés
  145. 147. Macskacicó

    Olvass el mégegyszer, nem írtam hogy rossz, vagy sem, csak azt, hogy ebbe nem megyek bele. Hogy ezen természeti népek koleszterinszintje alacsony, engem arra enged következtetni, hogy mégsem esznek annyi fehérjét, mint ahogy azt hinni szeretnénk..... Ugyanakkor több szénhidrátot fogyaszthatnak, mint ahogy azt próbáljuk elhitetni magunkkal.... (valahol kilóg a lóláb)

    Fehérjék..... A felesleges fehérjéket a szervezet átalakítja. Egyes fehérjék cukrok irányába alakulnak át, míg mások inkább a zsírok ketonokká alakulához hasonlóak (durván fogalmazva). Pontosan: treonin, glicin, cisztein, szerin, alanin piroszőlősavvá alakul. Leucin, fenil-alanin, tirozin, lizin, triptofán acetyl-Coa lesz. Ezek nem citrátkörben végzik pályafutásukat. Prolin, hisztidin, arginin, glutamin alfa-keto glutáravként végzi, valin, metionin, izoleucin végterméke szukcinil-Coa. Tirozin, fenilalanin, aszpartát fumársavvá alakul, aszpargin, aszpargingav pedig oxálecetsavvá.
    Tehát lebomlás szempontjából lehetnek glükogén - glükoplasztikusok, melyek piruváton keresztül bomlanak, illetve melyek a citrátkörön keresztül oxálecetsavvá alakulnak át és részt vesznek a glükoneogenezisben, vagy ketogén - ketoplasztikus aminosavak, melyek lebomlási terméke acetoacil-CoA vagy acetil-CoA, melyek ketontestek képződésében vesznek részt. Tehát ketogén és glükogén aminosavak: fenilalanin, izoleucin, tirozin, triptofán. Ketogén aminosavak: leucin, lizin
    Tehát a felesleges fehérje mindenképp átalakul. A piroszőlősavból a máj elvileg cukrot gyárt, a többi meg azon úton lesz felhasználva, mint ahogy a zsírokból keletkező ketonok.

    Valahol Gábor azt írta, hogy a fehérjeevés előnye az, hogy abból pontosan annyi cukrot gyárt a szervezet. mint amennyire szüksége van. Ez talán igaz koplaláskor, vagyis a saját fehérjéiből annyit bont le, ami a cukorigényét kielégíti. Azonban a FELESLEGESEN megevett fehérjéket valahogy szét kell szerelni. Így elvileg több cukrot gyárthatunk belőlük, mint ami szükséges. Szétszereléskor kerül eltávolításra a felesleges ammónia. Ez valóban plusz terhet jelent a kiválasztó szerveknek, de egészséges egyedeknél nem ez lesz a szűk keresztmetszet.
    Fehérjék elfogyasztásuk után nem emelik olyan gyorsan a vércukrot mint a szénhidrátok, azonban a felesleges fehérjehulladék reggel ugyanúgy a májba kerül, és akkor nincs menekvés, beindul a cukorgyár....
    Reggel meg akkora szüksége van a szervezetnek cukorbombára, mint perui indiánnak a disco gyöngyre :)


    Mellékvese kimerülést sok sok stressz is okozhat, azonban a túl kevés szénhidrát is rájátszik.
    "A téma a szénhidrátban szegény diétákat követők számára azért is különösen fontos, mert sokszor ez a háttérben lévő probléma a szénhidrátmennyiség csökkentésével drasztikusan előtérbe kerül. Tehát aki már próbálta mondjuk a paleolit, GAPS, vagy egyéb"

    http://www.zimonyi.hu/?p=3577

    Ezt a 60%-ot nem értem, miért hasznosulna ilyen rosszul? Talán értheti úgy, hogy növényekben átlagban csak 60% aminosav áll egyszerre rendelkezésre, de ebből a szervezet szépen összerakja a saját fehérjéit.

    VálaszTörlés
  146. Az Amazonon jó drágán, de lehet kapni szárított zöldség lisztet. Ezt kellene ttermékként fejleszteni!

    VálaszTörlés
  147. descalcez:149:
    Én itt olvastam a növényi fehérjékről, pontosabban a 60%-ot az olajos magvakban találhatókról:
    http://www.zoldhaz.info/sz%C3%A9nhidr%C3%A1thi%C3%A1ny

    VálaszTörlés
  148. Descalcez
    Én sem tudtam más, épkézláb magyarázatot találni eddig a magas reggeli vércukorszintemre, mint a túl,sok fehérjét, amit viszont a lowcarb miatt nem ellensúlyoztunk szénhidráttal. Vagyis alacsony ch mellett a fehérjét is le kell csökkenteni. Sajnos, most a fiamnak is magas a reggeli vércukor szintje, ő mondjuk - pont a te hatásodra - nagy gyümölcsevő. Az is a májban landol, mivel a java fruktóz.

    VálaszTörlés
  149. A zöldházas cikkekben vannak nagyon jó meglátások, de nevetséges, ahogy mindenki mindenhol tényként emlegeti az ott leírt teóriákat, mintha maga is utánanézett volna. Pl ez a racemizáció - semmi irodalma nincs( na, nem mintha a cikkek alatt lenne bármi hivatkozás). Megint beindult a papagáj effektus ( valaki mondott valamit, és kritikátlanul továbbítjuk), így terjed el a paleóban futótűzként. Én is estem már ebbe a csapdába, de a továbbiakban igyekszem elkerülni. Des legalább nem azok közé tartozik, aki amzöldházas cikkeket szajkózza.

    VálaszTörlés
  150. 149. descalcez:
    153. MW:

    Én nem mondtam, hogy egyetértek a zöldházas cikk állításával, (pláne nem akarom szajkózni), miszerint csak 60 %-ban hasznosul a növényi fehérje. Azt hiszem, csak ütköztetni akartam a két véleményt ( növényi fehérje "rossz hasznosulása" - Campbell szerint meg pont a növényi a jobb), mivel eléggé ellentmondanak.
    Én inkább Des véleményét osztom, már régóta.
    Pont, hogy évek óta napi 4 dkg húst, halat vagy belsőséget eszek, ha egyáltalán, alacsony a reggeli vércukrom ( 4,2), nem is híztam meg. A sok gyümölcs ellenére.
    Nem gondolom, hogy a zöldházasnak igaza van. De ha meg Des Campbellt hozza fel, mindenki lehurrogja, hogy ugyan már, rég megcáfolták. Nem?

    Des:
    "Ráakadtam egy cikkre, mely épp a rákos sejtek azon tulajdonságát taglalta, hogy ők képtelenek a kompletizációra,"
    Nem linkelnéd ezt be nekem? Köszi :)

    VálaszTörlés
  151. 128. szengab

    kedves Gábor!

    köszönöm a hozzászólást, egy dolgot tennék csak hozzá.

    írod:

    "Nagyon rossz ízű tanácsok ezek,"

    nem tanácsoltam senkinek semmit, csak a tapasztalataimat írtam le, amit esetleg az idő megcáfol, de akkor arról is be fogok számolni.

    VálaszTörlés
  152. 154. Macskacicó
    Nem rád gondoltam, amikor a "szajkózást" említettem, és senkire úgy személyesen, hanem a jelenség, hogy valaki leír valamit (hivatkozások nélkül), és már minden FB-csoportban a racemizált fehérjéket meg a többit látom, mintha az valami dogma lenne már. Sajnos, hajlamosak vagyunk a dogmatizmusra meg különböző guruk követésére. Aki okosat mond, annak azután elfogadjuk minden állítását, főleg, ha az illető eléggé agresszívan képviseli, és ez szerintem hiba. Szóval, ne vegye senki személyesre, amit mondtam...:-)

    VálaszTörlés
  153. 154. Macskacicó

    Abban az ominózus cikkben konkrétan az olajos magvakra vonatkoztatta a 60%-ot, ami különösen nem érdekel, hisz egy marék dió vagy más olajos mag esetében ez nem jelentős. Abban állapodtunk meg, hogy az omega6 tartalom miatt nem kellene többet fogyasztani. Én jelenleg szinte 0 olajos magot fogyasztok, néha egy kis tökmag. Számomra az omega6 quotát kimerítik a jó kis bőrös zsíros csülök cupákok meg a bőrös pulykaszárnyak.

    A cikk írója olyan fehérjemennyiségek fogyasztásáról ír, amit egy nyugati tápon élő bélpoklos alapból lekőröz.

    VálaszTörlés
  154. Descalcez 157:
    Ha olajos magvakra igaz, akkor maglisztekre hatványozottan, hiszen pár szelet sütiben többszöröse van 1 marék mag mennyiségének. Mármint természetesen nem az Omega6-ról van szó ebben az esetben, hanem a fehérjetartalmáról.

    "A cikk írója olyan fehérjemennyiségek fogyasztásáról ír, amit egy nyugati tápon élő bélpoklos alapból lekőröz."
    Ugyanezt egy paleós is simán megteheti, ha egy kicsit nem figyel.

    VálaszTörlés
  155. Annak idején már Joe is figyelmeztetett minket a túlzott fehérjefogyasztás ártalmaira. Akkor 1 gramm fehérje/testsúlykilogrammban állapodtunk meg, hogy ennyi kellene (a zöldházas cikk ehhez képest még zsírmentes testsúlyról beszél, ami kinek mennyi, de még kevesebb, mondjuk egy 50 kilós nőnek 40 gramm fehérje naponta, 80 kilós férfinak mondjuk 60-65). Ez egy csirkecombnak felel meg, vagy pár tojásnak. Emlékszem, hogy akkor mindenki kiszámolta ezt, és nagyon kevésnek tűnt, így hagytuk is az egészet. De mi van, ha tényleg ez lenne a normális adag, nem pedig több kiló hús, kolbász, szalonna, töpörtyű, felvágott?
    Az olajos magvak mértékletes fogyasztásával nincsen baj, de a sütögetéssel szerintem van. Azt nem tudom, a növényi fehérje miatt-e, mindenesetre egy természeti nép sem csinálja, hiszen ez a neolitikus táplálkozást akarja imitálni, csak más alapanyagokból. Tudomásom szerint senki sem vizsgálta hosszú távon a hőkezelt magok hatását nagy mennyiségben.

    VálaszTörlés
  156. 158. smirgli
    Sőt, egy paleós fokozottabban meg is teszi, hiszen a kimaradó ch-t húsokkal, felvágottakkal, tojással stb pótolja. Fokozottan igaz ez az ún ketogén paleo irányzatra, ahol extrém mennyiségű fehérjét és zsírt esznek meg, nulla zöldség mellett.

    VálaszTörlés
  157. 153. MW

    Gyümölcsevés számomra jelenleg a saját kukacos bio almákat jelenti (napi pár drb.), télire meg van pár kg. bio szilva mélyhűtve. Télen majd kiegészítem pár citrusfélével, de ez megint olyan mennyiség lesz, amit egy nyugati tápon élő bélpoklos helyből lekőröz.

    A zölházas weboldallal most találkoztam először. (köszi Smirgli). Valóban vannak benne jó meglátások, sőt jómagam is hasonló véleményre jutottam sok kérdéssel kapcsolatban. Azonban egy kérdést szívesen feltennék a ketogén guruknak, várom rá a választ. Egy kis elmélet. Az izomrostoka lassú és gyors csoportba soroljuk. A lassúknak van sok mitokondriumuk, ezek képesek zsírt égetni. A gyorsak megint 2a és 2b csoportba oszthatók. Az egyik csak foszfagén energiarendszerrel tud dolgozni, kimerülési ideje 7-10 másodperc. Ezekkel lehet szkanderezni meg pofozkodni. A gyors rostok másik típusa glycolitikus energiarendszerrel folyamatosan tudja regenerálni az ATP reszintézist, ezek kimerülése 1 percen belül elérhető, de ha beosztod a glycogént, akkor akár 1 óráig is lehet késleltetni a kimerülést.
    Ketózisban körbefuthatod a Földet, hisz ilyen tevékenységnél szinte kizárólag a vörös (lassú) izomrostok dolgoznak (30% teljesítménnyel), a gyorsak meg felváltva bekapcsolnak kisegíteni a lassúkat, mintegy egymásnak adva a stafétát, míg le nem merülnek.
    A sprint lényege pedig az, hogy ilyenkor a glükózt oxigénadóssággal égeted, így a gyors rostok is bekapcsolnak, eléred a 100% teljesítményt. Ezek viszont glycogén raktárakból veszik az energiát. Ekkora teljesítményhez a keringés nem bírja biztosítani sem a tápanyagot, sem a "zoxigént". Egy súlyzós sorozat is ilyen ahol 1 percen belül beáll az izombukás. Ha lemerültek a glycogén raktárak, akkor ehhez nincs "szufla".
    Marad a zsírégetés a vörös rostokban, meg a 30% teljesítmény. GH keletkezéséhez ilyen mozgásforma kell. (tudom a fehér rostok egy része sok edzéssel rászoktatható a zsírevésre, javul a hajszárezettség, több mitokondrium keletkezik az adaptáció által, de 100% teljesítményhez ez kevés. Nem véletlenül jött létre a CKD (ciklikus ketogén) amit a cikk szorgalmasan fikáz. Az való igaz, hogy kevés ember viseli el az örökös CH zabálást majd rögtön napokig tartó ketózist. De épp az a lényege, hogy ezeket a glycogén raktárakat visszatöltse, hogy legyen cukor az anaerob edzéshez.

    VálaszTörlés
  158. folytatás (4096 byte bug :))


    "Pl ez a racemizáció - semmi irodalma nincs( na, nem mintha a cikkek alatt lenne bármi hivatkozás). "

    De van, Tara szokta emlegetni, hogy megváltózik az aminosavak "forgásiránya", tehát húst csak nyersen szabadna fogyasztani. Nem szoktunk ezeknek utána járni.

    Arra azonban jól rávilágít a cikk, hogy ketózisban a szervezet rendesen visszafogja az energiafelhasználást. Takarékoskodni kezd, azonban ez az energiaháztartás borotva élen táncoltatásával lesz egyenlő. Ilyenkor a szervezet könnyen túlélő üzembe kapcsol, spórol ahol csak tud. Konkrétan az immunrendszer és a reprodukció másodlagos lesz. Libidócsökkenés, örökös harc a kortizollal, minden piciségtől azonnal borul a bili. (nem kívánom még egyszer saját bőrömön tapasztalni a kortizol áldásos hatását - talán Szomi is egyszer erre a megállapításra jutott). Ha csak aerob sportokat űzöl, vagy annyit ülsz mint a Buddha szobor, akkor jó lehet, én inkább jobban hajlok Tim Ferris vagy John Berrardi féle étkezésre, mely biztosít elég szénhidrátot ahhoz, hogy a szervezet ne kényszerüljön kortizolos önvédelemre, valamit heti 1 zabanap, ezáltal elkerülhető az anyagcsere lassulás, hisz a szervezet tudtára van adva, hogy nincs éhinség, felesleges spajzolni. Ez azonban nem paleo, (mármint a zabanap), legalábbis Gábor ezt a véleményt írta róla: "

    Követem a csevegést, csak nem vakkantok bele, mert elvonna a munkámtól. De ha már mégis itt vagyok, nekem ez a "zaba nap" azért nem tetszik, mert ez is csak úgy állítja be a paleót, mint egy korlátozó étrend, és a paleózót pedig úgy, mint aki szenved, csak jól tervezetten időnként kitombolhatja magát. Szerintem ez nem jó irány, mert fenntartja egy életen át a vágyakozást. Olyan ez, mint amikor valaki nemalkoholista, csak néha leissza magát a sárgaföldig, vagy nem csalja meg a házastársát, csak néha. Elvek nélkül nincs jó élet, és ha a kihágás az elv, akkor ott szerintem nincsenek egyensúlyban a dolgok."

    http://szendigabor.blogspot.sk/2014/02/paleo-bazis.html?showComment=1392224161327#c4397178050588283471

    Ha a zabanapba meg a részletekbe :disclaimer nem paleo szénhidrátokba: belemennénk, akkor tovább irritálnám a házigazdát, tehát most "eldugulok". Tehát maradjunk a paleo elvek mellett. A "zősember" nem evett szénhidrátot, oszt annyi, ne egyetek Ti sem, mert az nem lesz jó :)

    VálaszTörlés
  159. 159. MW
    Mindigis zsírmentes testtömegre számolták, de a hivatalos ajánlás csak 0.8 g, ami bizonyos vélemények szerint túlbiztosított. Ha csak az anyatejet vesszük alapul, akkor http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/anyatej.htm táblázata alapján könnyű belátni, hogy a kolosztrum tartalmaz valami 15% fehérjét (kalóriatartalomra lebontva), míg az érett anyatej csak valami 5-6% között tartalmaz. Ez egy gőzerővel növekedő emberpalánta fehérjeigénye. A valóságban ettől több fehérjével szoktak számolni, mivel az anyatejben mindenből épp annyi van, mint szükséges.

    Szócséplés helyett inkább idézek Colin Campbell-től.

    "A fehérjék aminosavainak szétszerelése és újbóli összeszerelése ahhoz hasonlítható, mintha sokszínű
    gyöngyökből álló láncból próbálnánk leutánozni egy régi gyöngysort, amit elvesztettünk. A két gyöngysorban azonban a színek sorrendje nem azonos, így aztán szét kell szednünk a gyöngysort és össze kell gyűjtenünk belőle a gyöngyöket. Ezután újrafűzzük őket úgy, hogy sorrendjük megegyezzen az elveszett gyöngysoréval. Ha viszont kevés van például kék gyöngyökből, akkor az új gyöngysor elkészítése lelassul, vagy megáll, amíg nem jutunk újabb kék gyöngyökhöz. Ugyanez a koncepció érvényesül az új szöveti fehérjék szintézisénél is, amelyeknek meg kell egyezniük az elhasználódottakéval.
    Körülbelül 8 aminosavat (színes gyöngyöt) kell a táplálékból magunkhoz vennünk, hogy szöveti fehérjéinket
    létre tudjuk hozni. Ezeket „esszenciális” aminosavaknak nevezzük, mivel szintézisükre szervezetünk képtelen. Ha – gyöngysorunkhoz hasonlóan – hiány mutatkozik akár egyetlen „esszenciális” aminosavban is ezek közül, akkor az új fehérjék gyártása lelassul, vagy megáll. Itt jön be a fehérjeminőség koncepciója a képbe. Azok a legmagasabb minőségű táplálkozási proteinek, amelyek emésztésük után a megfelelő típusú és mennyiségű aminosavakat biztosítják új szöveti fehérjéink hatékony szintéziséhez. Tehát a „minőség” valódi jelentése ebben az esetben: a táplálkozási fehérjék azon képessége, hogy megfelelő típusú és mennyiségű aminosavakat szolgáltatnak az új fehérjék előállításához."
    Kitalálják, hogy melyik táplálék képes a leghatékonyabban építőanyagokat szolgáltatni fehérjéink pótlásához?
    A válasz: az emberi hús. Ennek fehérjéi pontosan a megfelelő mennyiséget tartalmazzák a kívánt
    aminosavakból. Ám ameddig nem fogyaszthatjuk el embertársainkat ebédre, meg kell elégednünk a második „legjobb” forrással: azaz a többi állattal. A többi állat fehérjéi igen hasonlóak a mieinkhez, közel megfelelő mennyiségben tartalmazzák a szükséges aminosavakat. Ezeket a fehérjéket igen hatékonyan vagyunk képesek felhasználni, tehát „magas minőségűeknek” nevezzük őket."

    VálaszTörlés
  160. Des!
    A keményítőkhöz fordultál, irgum- burgum?! 
    Pedig megmondta Dr. Mercola, hogy biztonságos keményítők márpedig nincsenek! Lehet, hogy ő nem tudja azt, hogy az ember szervezetében megtalálható a ptialin nevű vegyület, ami a keményítő lebontására szolgál? Ez a vegyület viszont teljesen hiányzik a húsevő (ragadozó) állatok szervezetéből.
    Amire szükségünk van az életünk során azt mindet megadta nekünk az a nagybecsű természet. Amire pedig nincs azt nélkülözte. Az emberi testnek nincs egyetlen anatómiai jellegzetessége sem, amely azt mutatná, hogy a húsfogyasztáshoz szükséges tépésre, szakításra szolgálna. A húsevés élettani vonatkozásait is érdemes szemügyre venni. A ragadozók fogai élesek, hegyesek, hosszúak. Nekünk zápfogaink vannak a táplálék megőrlésére, földarabolására. A mi állkapcsunk oldalirányban is mozog, az övék csak föl meg le. A mi nyálunk lúgos az övék savas, akárcsak a vizeletünk. A ragadozók gyomra 10-szer annyi sósavat választ ki mint a miénk a húsevés miatt és kerek zsák alakú, míg a miénk hosszúkás összetett alakú, patkóbéllel, nyombéllel. A beleink hossza kb. tizenkétszerese a törzsmagasságnak, arra teremtődve, hogy a tápanyagot magában tartsa, hogy azok megfelelően felszívódhassanak. A ragadozóké viszont rövid, segítve ezzel a táplálék mielőbbi eltávozását, mivel az nagyon hamar romlásnak indul. A ragadozók mája legalább 15-ször több húgysavat tud hatástalanítani, mint a mi májunk. A mi nyelvünk sima, az övék érdes. Lélektani szempontokat megfigyelve meg végképp nem vagyunk húsevők. Ki az aki egy őz, egy mókus, egy szarvasmarha láttán rögtön az elfogására, a megölésére, meg a megevésére gondol? Persze, a piszkos munkát elvégeztetjük mással és a húst amit megveszünk hülyére fűszerezzük, vagy mártásokat adunk hozzá, hogy ehető legyen.
    fenyőfa

    VálaszTörlés
  161. Na, de menjünk tovább!
    Hazugság az egész fehérje mítosz!
    A fehérje valójában se nem fontosabb se nem kevésbé fontos, mint az étel bármelyik más összetevője. És még nagyobb hazugság, hogy annak állati eredetűnek kell lennie! A test fehérjéi nem fehérje elfogyasztása által épülnek be a helyükre. Fehérjét a szervezet nem tud beépíteni! Állati fehérjéből meg soha nem lesznek emberi fehérjék! Ezt kell megérteni! A fehérjét előbb meg kell emészteni, szét kell választani összetevőire, aminosavakra, és ezekből az aminosavakból fog a szervezet a saját számára fehérjét gyártani. Ezt már egyszer levezettem, vissza lehet keresni akit érdekel, nem akarom ismételni magam. Ezt akkor vagy nem értette meg senki vagy az élete árán is ragaszkodik a paleohoz. Fel lehet tenni a kérdést is, hogy miért pont az ember lenne az egyetlen élőlény, aki számára ennyire nehéz a fehérje megkívánt összetevőit biztosítani? A természetben nincs egy állat sem, amelynek különböző fehérjéket kellene összeválogatnia, hogy minden szükségeshez hozzájusson. Az aminosavak a lényeges építőelemek! Minden tápanyag a növények birodalmából jön létre. Nem léteznek olyan nélkülözhetetlen „esszenciális „ aminosavak a húsban , melyekhez az állat ne növények útján jutott volna hozzá. És az ember sem lehet meg a növényekből származó fehérjék nélkül.
    Mi emberek nem igénylünk annyi fehérjét amennyit ránk akarnak beszélni, annyit meg főleg nem amennyit a paleo akar! A fehérje emésztéséhez rengeteg energia kell! A többletfehérje pedig nemcsak energiát rabol, de tárolni is kell, mint mérgező mellékterméket. És esetleg itt jön be a képbe a rák.
    Úgyhogy ideje lenne az embereket tájékoztatni arról, hogy a paleos húsmítosz ideje lejárt!
    Aki szereti a húst természetesen megeheti, de csak nagyon-nagyon mértéktartóan, nem napi rendszerességgel.
    fenyőfa

    VálaszTörlés
  162. Des!

    Az, hogy az állati fehérje hasonlít legjobban az emberi fehérjére táplálkozástanilag nem jelent semmit!
    A sertés is meg a szarvasmarha is a saját fehérjéit nem húsevésből állította elő!
    Hanem növényekből.....aminosavak..

    fenyőfa

    VálaszTörlés
  163. Descalcez:
    "Azonban egy kérdést szívesen feltennék a ketogén guruknak"
    Mi serm egyszerűbb: lépj be a FB-on a ketogén paleolit baráti körbe, én szívesen látnám a beszélgetéseteket, sokat lehetne tanulni belőle :-) itt szerintem hiába teszed fel a kérdéseidet...

    Megint azt mondom, jobb lenne, ha gúlyolódás helyett a tények talaján maradnál. Mennyi is lenne akkor az az elegendő szénhidrát? mert a zöldházban is előírnak 50 grammot, mondjuk nem egészen ezzel az indoklással.
    Gyümölcsök: de emlékszel, az extrém gyümölcsevő korszakodban ugyanilyen vehemensen képviselted az akkori nézeteidet, azután rájöttél, mégsem olyan ideális. Erre mondom, hogy mindenkinek magába kellene néznie, képviselt-e valaha olyan nézetet, ami nem jött be, illetve, biztos-e abban, hogy most a bölcsek köve van nála? Ezt hívják alázatnak. Ennek az ellenkezőjét tapasztalom sajnos a FB-on is, egyfajta arroganciát.

    Emberhús és racemizáció: nézd meg azért, hogy melyik faj eszi meg a saját fajtársát - nem életszerű a dolog.
    A húsok sütögetését pedig elég régóta csináljuk, több százezer éves nagyságrendben (találtak már millió éves tűzrakó helyet is, igaz, az nem bizonyítja, hogy el is terjedt akkor a sütés), tehát nem vitatom, hogy létezik a racemizáció jelensége, de szerintem korántsem annyira egészségkárosító. Náluk ráadásul a nyers nem füstöltet jelent (az tilos, mondjuk a limitálásával egyet is értek), hanem valódi nyershúst. Hát, egyrészt egye, akinek gusztusa van rá, másrészt azért még a mai vadászó-gyűjtögetők is hőkezelik a húst többnyire, illetve ha a hosszú életű népeket nézzük, nem a nyersevés dominál. harmadrészt: mérlegre kell tenni a fertőzéseket és a nyershúsevés potenciális jó hatásait, nem biztos, hogy az utóbbi jön ki győztesen. Gyanítom, hogy nincs olyan hatalmas jelentősége, ezért nem kéne midnent a racemizációra kihegyezni.
    Azzal viszont egyet értek, hogy a növényeknél meg kéne tartani egy nyers arányt.
    De a lényeg szerintem az lenne, hogy minél kevesebb feldolgozott ételt együnk, minél jobb forrásból, minél kevésbé dolgozzuk fel magunk is (gasztrobloggerek, szakácskönyv írók munka nélkül maradnak, az igaz, de szerintem pl BB nem fogja annyira bánni, ő mindig is tudott haladni a korral, nála nem volt öncélú ez az egész), hogy a mennyiséggel nagyon szerényen bánjunk, és utóbbi esetén máris megvan a fehérje limitálás is.
    Én most azt a stratégiát követem, hogy betartom a zsírmentes testtömegkilogrammokra szabott fehérje arányt, a ch-t főleg zöldségekből veszem, és csak nagyon kevés gyümölcsöt eszem (mert nekem emésztési problémát okoz), a magliszteket pedig kerülöm. A nyers zöldségeket eddig is szerettem, ott nem kell sok változtatás, viszont igyekszem minél kevesebb feldolgozott étket magamhoz venni. Ez mondjuk a maglisztes sütik kilövésével meg is valósul. Egyszóval ez egyfajta minimalista étrend, mármint árban és kivitelezésében, figyelve viszont arra, hogy ezen belül ne legyen monoton, hanem változatos forrásból legyen. A táplálékkiegészítőket továbbra is fontosnak tartom. Ja, és a ketogén diéta követése eszembe sem jut, mert amikor lecsökkentettem a ch-t, olyan rosszul lettem, hogy csak na (kortizolos tünetek). Persze, nem állítom, hogy ez a tökéletes étrend, mert majd ez is hosszabb távon derül ki, én már nem merek semmit sem biztosra mondani.

    fenyőfa:
    Te krisnás vagy? Mert nagyon úgy hangzol, ne haragudj...

    VálaszTörlés
  164. MW 167:
    Eszter sosem biztat nyershús-evésre, mindig hirtelen, kevés ideig sütött-főzött húsokról beszél, ill. max. 100 fok környéki hőmérsékletről.
    Nekem még ez is nehezen kivitelezhető, mert nem ehhez szoktam hozzá. Ráadásul a kettő üti egymást, mert vagy kevés ideig vagy alacsonyabb hőfokon sokáig. :-)

    VálaszTörlés
  165. Descalcez:
    A ketogénnal kapcsolatban pontosan nekem is ilyen fenntartásaim vannak: ez egy mesterséges éhezési állapot, amit kérdés, hogy lehet-e, érdemes-e hosszú távon fenntartani. A hirdetőit azért meg lehet nézni: fiatalok, élsportolók, a zöldházas cikkek írója is ilyen. Szerintem ők a vasszöget is megehetnék, pillanatnyilag semminek a káros hatása nem látszana rajtuk.
    Ugye, itt az az indoklás, hogy az inzulin, az valami nagyon csúnya dolog, ha nem kell használnunk, akkor viszont örökre fiatalok maradunk, és szuper intelligensek és energikusak. Kérdem én (a ketogén guruktól), akkor moderált ch-fogyasztás mellett ugyanúgy játszik az Alzheimer és a fizikai-mentális leépülés? Valahogy nem hiszem, mert számos (moderált) szénhidrát fogyasztó nép él, akik hosszú életűek, és nincs túl sok bajuk.

    VálaszTörlés
  166. 168. smirgli
    Nem biztat másokat, de annak a híve valójában, páran a hatására lettek nyersevők.
    De ugye, mások meg (Bartha pl) a lassú főzésre, húslevesek evésére, fermentált élelmiszerekre esküszik, itt meg pont az ellenkezője (mondjuk, én a félig nyers húsokat sem igazán kedvelem) - ember legyen a talpán, aki kiigazodik, hogy akkor mi a tökéletes.

    VálaszTörlés
  167. 157. descalcez:

    Köszi, az olajos magvakban (is) egyetértek, én sem eszem sokat, de amennyit igen, annyitól nincs lelkifurdalásom :)

    Ugye nem erre válaszoltad, amit?

    ""Ráakadtam egy cikkre, mely épp a rákos sejtek azon tulajdonságát taglalta, hogy ők képtelenek a kompletizációra,"
    Nem linkelnéd ezt be nekem? Köszi :)"
    ezt kértem, ha lehet, linkeld be, érdekel.

    170. MW:
    "mások meg (Bartha pl) a lassú főzésre, húslevesek evésére, fermentált élelmiszerekre esküszik,"
    Hát igen, én is ezt mondtam, meg pl. Natasha Campbell, a 6-8 órán át főzött hús-csontlevesével és fermentált cuccaival.

    VálaszTörlés
  168. Des 162.
    Mivel az aminosavak meglehetősen kényesek, a főzés hője nagy részüket kicsapja, tönkreteszi, tehát ezeket a szervezet nem is tudja hasznosítani. Feleslegessé, mérgezővé válnak, csak terhet jelentenek a szervezetnek, lemerítik az energia tartalékokat.
    Úgyhogy igaza van Tarának, mert valamennyire is hasznosítható aminosavak megszerzéséhez a húst nyersen kellene fogyasztani.
    Mw:
    a ne haragudj pont, pont, pont-ból érzem, hogy pejoratíve használtad a krisnás jelzőt,
    így én is megkérdezem Tőled, hogy ateista vagy-e vagy rasszista?
    Én görög katolikus vagyok.
    fenyőfa

    VálaszTörlés
  169. "A mindenevők (omnivora) olyan állatfajok, amelyek növényeket és állatokat is egyaránt esznek. Nem táplálék-specialisták, tehát nem egyféle táplálékot fogyasztanak. A fogazattal rendelkező állatokat gumós zápfogaikról lehet azonosítani. Jól ismert mindenevő fajok például a sertés[1], a holló[2] .

    Habár esetenként növényevők is esznek húst és húsevők is növényeket, (vitamin, vagy ásványi anyag szükségleteik kielégítésére) a besorolás a fő táplálékforrásra utal, így ezek a fajok nem tekinthetőek mindenevőnek"

    VálaszTörlés
  170. Desc. - én is amondó lennék, hogy jelentkezz be a Zöldház oldalra vitatkozni. Hegedüs Eszter oldalán sok minden megragadott, de egyáltalán nem tartok meggyőzőnek mindent, amit ott olvasok. Az utóbbi időben szinte az egyetlen olyan fórum volt, ahol "elméleti" vita folyt, tehát olvasni az ottani okfejtéseket tanulságos. Legalább a Zöldház oldalán hasonlóan a korábbi itteni helyhez - vita folyik. Eszter matematikus és szakirodalmat olvas, nem pénzért osztja az észt, mint pl. Bartha Ákos, aki még az általa pl. kultivált T3 szedéséért felelősséget sem vállal. Nem régen Zsófi említette volt pl. Paleonita személyét, akiről sokan nem tudnak semmit (én ismerem, és nagyon aranyos csaj!), hát nekem pl. nem gömbölyű az sem, hogy az önzetlenül rt3-mellékvese blogot író Székány Bettina ki? - mindamellett, hogy nagyon sok okosságot gyűjtött össze mellékvese és pajzsmirigy témában az oldalán.

    Valaki, aki blogot ír - félig-meddig közszereplő. Nem véletlenül tettem fel a név szerinti oldalamra a pedigrémet, melyből teljes mértékben kiderül, hogy laikus vagyok paleo témában. Mondjuk persze az évek során nagyon sok minden az elméletből is rám ragadt.

    Nekem eszembe sem jut ketózni, mert már volt szerencsén anno Atkins-ozni, aztán valamiféle nem todományos paleo ketot is kipróbáltam, de nem jött be. Miután amióta az eszemet tudom - az étkezés kapcsán a betegségem miatt számolgatok - kalóriát, szénhidrátot meg ki tudja még mit -, ezért már erre nem vagyok hajlandó.

    Csak Zsófinak írom, hogy Paleonita a Paleofutárnál dolgozott és M.E. személyes jó ismerőse, nekem pedig volt tanítvány a régi iskolámból. Jelenleg a Paleország receptjeit gondozza.

    VálaszTörlés
  171. 136. B.Klára és mások
    Szerintem nem megért, hanem félreért. Nem vagyok benne a paleobiznisz közepében, hacsak nem azzal, hogy egyike vagyok a két paleomagazin kiadójának. Máskülönben nem árusítok semmit. A magazin régi álmom volt, mert a változásokat nem lehet könyv formájában követni, ezt a kiadó sem vállalja, és az olvasókhoz sem jut el. Ha bárki végiglapozza az Életmód magazint, abban egy cikk sem buzdít a magliszt evésre. Ha elolvassa valaki az Életmódmagazin oldalára kitett cikkemet amit azért írtam meg, mert mindenki panaszkodott, hogy nincs egy összefoglaló, (http://www.paleoliteletmodmagazin.hu/paleo-kezdoknek.htm), akkor abban pl. ezt a mondatot olvashatja: Ne teremtsük újra maglisztekből a szénhidrátalapú nyugati táplálkozást! A 2009-es könyvem 5 éve íródott, azon számonkérni (Descalez), hogy az állati zsír 12% omega-6-ot tartalmaz, nem tisztességes. Akkor azt hiszem forradalmi tett volt nekimenni a nyugati táplálkozásnak, s sok olyan részletkérdés akkor még nem volt tiszta, ami mára világossá vált. Az a könyv a fő alapelveket vázolta fel és a nyugati táplálkozástudomány alapelveit cáfolta. ez volt a feladata. A magazin pont arra született, és a webszájtomat is azért tartom fenn, mert szeretnék naprakész információval szolgálni azoknak, akik vevők rá.

    VálaszTörlés
  172. folytatás:
    Nem túl szimpatikus nekem, hogy azok, akik ostorozzák Elmirát, Sinka MIlénát (Paleosuli) vagy engem, még egy szalmaszálat nem tettek keresztbe a paleomozgalomért, csak jelzik, hogy ők ugy ahogy van,nem értenek egyet az egésszel. Egy mozgalomnak önálló élete van, nem én fogom megmondani, ki mit ehet és tehet. A mozgalom kapcsán meg kéne tanulni az ideák számonkérése helyett a reális célokban gondolkodni. Túl könnyű és olcsó dolog elvont ideák nevében cikizni, s sokkal nehezebb a reális célok talaján maradni. A paleomozgalom körökkel ábrázolható. Legbelül van egy mag, akik iskolázottak, racionálisan gondolkodnak, értik a dolgokat, újító módon is hozzá tudnak állni a dolgokhoz, és követik szigorúan az elveke. Itt a blogon sokan hozzá is szólnak, és általában konstruktívak. Aztán vannak tágabb körök, s minél távolabb megyünk a centrumtól, annál felszínesebb a tudás, annál több a félrehallás és félreértés, az egyéni kombinálás ("nekem semmi bajom a tejtől", "kell a burgonya",stb.), a lazaság. Ők mégis a mozgalom részei és jó is hogy ők is hozzánk tartoznak. Ők sütögetik napszámba a kenyereket, süteményeket, stb. Ha népegészségügyben gondolkodunk, mert én abban gondolkodom, többet érne, ha a fél ország valami laza, elvtelen, maglisztes paleón élne, mint hogy legyen 100 kiválasztott, akik szigorúan követik a paleót. Ugyanis a népesség egészségi állapota ugrásszerűen javulna már ettől a laza paleózástól is. Csak egy adat: ha naponta mindenki csak 2000 NE d-vitamint szedne, hosszú távon 3 évvel nőne a várható élettartam. Ez is a paleo hatása. sok-sok ember csak a D-vitamint vette át az egészből (egyelőre), de ezzel máris egy csomó ember megmenekülhet egy csomó betegségtől. Én ezt óriási dolognak tartom. A diabéteszről szóló webes cikkemet 18 ezren lájkolták, nyilván ennek többszöröse olvasta el. Ha ennek hatására egy csomó ember visszafogja a finomított szénhidrátot, bár messze nem lesznek ettől még paleósak, összességében jelentősen javulhat az össz egészségi állapotuk.

    VálaszTörlés
  173. folytatás 2
    Éveket nyerhetnek, később alakulnak ki betegségek, esetleg kigyógyulnak cukorbajukból, stb. A paleo célja a fokozatos térhódítás. Én ennek szellemében nem tartom ördögtől valónak, ha sokan magliszteznek. Lehet, hogy sokaknál ez megmarad, mások pedig egy idő után továbblépnek. Sokan írnak nekem, hogy megállt a fogyás, stb. Visszaíreom nekik, hagyják abba a süteményezést. És abba hagyják. Ha már valaki belépett kicsit is a paleo világába, onnantól könnyebb tovább lépni. akinek riasztó, restriktív életmódnak tűnik a paleó, az kevésbé lesz hajlandó belefogni. A paleokonyha is azt a célt is szolgálja, hogy vonzóvá tegyük ezt az életmódot, mert még kompromisszumokkal is százszor egészségesebb, mint a nyugati étrend.
    Elmira saját költségén hozta létre főzőtanfolyamait, ezt bárki utána csinálhatja. Nem kérte őt fel senki. Elmira teremtette meg a paleoszakácskönyv kultúrát Magyarországon. Ő maga is magliszt ellenes, de ő maga is úgy gondolja, hogy élhető paleót kell a tömegeknek felkínálni. Sinka Miléna és több nonamenek nevezett munkatársa azért végeznek el levelező szakon egy angol dietetikus képzést, hogy legyen papírjuk. az más kérdés, hogy nevetnek azon, amiket tanulnak, de Magyarország a papírok országa. A paleofesztivált Miléna gyakorlatilag egyedül szervezte meg, majdnem ráment a rengeteg munkába, és az egész rendezvény nullszaldós volt. A paleosuli megint csak nagyszerű kezdeményezés. Hogy az emberek nonamek? Miért, engem ismert valaki is, amikor elkezdtem cikkeket meg könyveket írni? Nincs paleos szakember gárdánk, most történik a szelekció és a kinevelődés. Bárki válhat szakemberré, ha hajlandó annál több energiát belefektetni, mint hogy itt elmondja,mi nem tetszik neki. Aki ma ismeretlen, az pont azáltal lesz hamarosan ismert, hogy amit tesz és csinál, az bizalmat kelt. (Vagy nem, és akkor remélhetőleg eltűnik a színről.)
    S még visszatérve a paleoüzletekre. tudjátok mit? Nyissatok ti is, és áruljátok azt, amit szerintetek árulni kéne. Ha meg nem teszitek, akkor ne kritizáljátok, hogy mások az egzisztenciájukat teszik kockára egy-egy üzlet beindítására, és megélnek, ahogy tudnak. a paleobiznisz tette lehetővé, hogy elterjedtek a nulla kalóriás édesítők (tudom, fujj, az se paleo), egyre olcsóbb a kókuszzsír, és van már paleohúskészítmény forgalmazás is. A totut sem bántanám. Minél élhetőbb a paleó, annál több embert fog vonzani. Aki azt vallja, hogy legyen csak szűk, de szigorú elveket valló a paleósok tábora, az elitista, és közvetve tulajdonképpen elvitatja a jobb életminőség jogát a laza, az elveket teljesen meg nem értő tömegpalóstól.
    Na, röviden ennyi.

    VálaszTörlés
  174. Apropó, egy újabb adalék Tóth tevékenységéhez, legagresszívebb híve keserű levelet tett közzé a minap:
    NEVETÉS A PARADICSOMBAN
    (Ez a paradicsom paleo.)

    Vagy 30-40 éve láttam egy filmet, ez volt a címe. Kedves, olyan igazi angol angol-humoros film volt és most úgy érzem magam, mint a film öt főszereplője, akik közül egy fel sem tűnt a vásznon.

    És most a képekről.
    Ez volt a mai reggelim. Nem vicc. Tonhalas szendvics, finom, friss, tök- és napraforgómagos zsömlével és szintén cseppet sem paleo nyers alpesi tejjel. Délben lecsót ettem, délután almakompótot. Este tejfölös krumplifőzeléket.

    Miért? Majd erre is rátérek.
    2012. január óta élek paleo életet. Hamarosan áttértem KK (Kedvenc Kezelőorvosom tanácsára ketogénre. Vasgyúró voltam, fáradhatatlan, jól éreztem magam. KK úgy emlékszik húst és zsírt írt elő nekem, s bár többször megírtam, „Mit eszem (ketogén)? címen, s az nem az volt, soha nem kaptam kritikát. Csak tavaly jött egy levél KK-tól szeptemberben, arról, hogyan változtassak az étrendemen. De ebben sem a kizárólag a zsír-hús diétáról volt szó. Erről idén nyáron beszélt először nekem KK.
    Rákbeteg vagyok, ezért vált szükségessé ez a drasztikus étrend – mondta KK.
    Közben rohamosan romlott az állapotom, erősen fogytam – napok alatt 8-10 kilót és gyengültem, gyengültem…
    …mígnem kaptam egy gyomorvérzést.
    Alighanem a paleo-ketogén hatására. (Egyoldalú táplálkozás, stb.)
    Életmentő beavatkozást hajtottak végre rajtam, majd besárgultam, s most ebből lábadozom. KK abbahagyta a kezelésemet, anélkül. hogy erről értesített volna, ma sem érdeklődik arról, hogyan vagyok.
    Miután nem volt paleoorvosom, magam kísérleteztem, ki mi az, ami jót tehet nekem. Azóta erősödöm kicsit, amióta nyugati típusú étrendem van.
    Ezért a magos zsömle, az ilyesmik és javulgatok.
    A paleo-ketogén mellett folyamatosan romlottak a tumormarker és más eredményeim, s ma ott tartok, hogy „pár hónapot” jósolnak nekem az onkológusok.
    Ezért is neveztem ki a lányomat adminná, hogy halálom után, fennmaradjon ez a kedves klub. Ha így gondoljátok Ti is, legyetek szívesek, segítsétek az első időben.
    És egyelőre még itt vagyok…

    …s, ha lesz erőm jelentkezem időről-időre.
    Szeretettel:
    PÉter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom ezt az embert, de egyrészt nem a megfelelő orvost választotta, most pedig ismét téved, mert a paleo-ketogént okolja a betegségéért. Szerintem mindenki felelős saját döntéseiért, győzködni felesleges.

      Törlés
  175. Roóz Pétert sajnálom, kár hogy a TCS-hez fűződő vakhit ilyen sorsra juttatta. Ilyenkor a magam sorsát nézve őrülök, hogy egy régi paleos blogos barát a jelenlegi orvosomhoz irányított.

    VálaszTörlés
  176. 176-177 szengab
    Kezdjük az elején: én pl. azzal támogatom a paleo mozgalmat, hogy paleozom. Pont. És nem vállalok be maglisztezést sem és igazi paleo boltom sem lesz, mert más boltom van.
    És én még félig sem vagyok közszereplő, hogyha záporoznak felém a jogos-nem jogos kritikák, azt mindig ugyanolyan következetesen sértődötten és cinikusan fogadjam.

    VálaszTörlés
  177. kkryszty 180

    A paleózással nem a mozgalmat támogatod, hanem a saját egészségedet.

    VálaszTörlés
  178. 166. fenyőfa

    "Az, hogy az állati fehérje hasonlít legjobban az emberi fehérjére táplálkozástanilag nem jelent semmit!"

    Na igen, csak ezt a provokatív részt ollóztam ide be. (emberhús) Belinkeltem már pár hasonló irományt, ezt is konkrétan tavaly decemberben. Eddig úgy tűnik senki nem vette a fáradtságot, nem ásta bele magát ebbe a könyvbe: http://www.somapapa.hu/014.pdf Lássuk, Te már olvastad?

    VálaszTörlés
  179. 167. MW

    "Mi serm egyszerűbb: lépj be a FB-on a ketogén paleolit baráti körbe, én szívesen látnám a beszélgetéseteket, sokat lehetne tanulni belőle :-) itt szerintem hiába teszed fel a kérdéseidet..."

    Igazad van. Ennek egy picike akadálya van. Vannak az életnek más kutatandó területei is, teljesen más vizekre is érdemes evezni. Erőforrásaim viszont szűkösek, és nem szeretnék ez "enni vagy nem enni" kérdés körül helyben toporogni. Pár évet rászántam, van egy kialakult képem, amit nem szándékom ráerőltetni sennkire, és én sem venném jó néven, ha az ellenkezőjéről próbálnának meggyőzni. Meedő kötélhúzásra pedig semmi szükség. A fenntartásaimat megfogalmaztam, ide leírtam, hátha bárkinek segít a mérlegélésnél (keto vagy nem keto).

    "Mennyi is lenne akkor az az elegendő szénhidrát? mert a zöldházban is előírnak 50 grammot, mondjuk nem egészen ezzel az indoklással."

    Mondok egy durva hasonlatot. Tüzet raksz, ráöntöd az olajat. Szépen elég. Ha ugyanezt az olajat önmagában égeted, szépen kormolni fog. Ez olyan mint a ketózis. A zsírok a szénhidrát tüzében égnek rendesen. Ehhez kell az a bizonyos 50g minimum. Ha ettől kevesebbet viszel be, a szervezeted legyártja a saját izmaid felhasználásával (mi ez ha nem emberhús evés? :)) Számomra a probléma az, hogy ha valamennyi szénhidrátot felhasználsz glycogén visszatöltésre, akkor az már olyan, mint ha be sem vitted volna. Mint mikor az egyenlet egyik oldalából kivonsz valamit, akkor a másikból is ki kell vonni, hogy ne boruljon az egyennlőség. Tehát az 50g addig elég, míg nincs utántöltés. Ha pedig hosszú távon nincs, akkor jön a kortizol, gondoskodik az emberhúsból gyártott cukorról, felmegy az inzulin, majd épp ott találod magad, amit szerettél volna elkerülni.Kortizolt minimalizálni legegyszerűbben úgy lehet, hogy néha kell gyártani egy kis leptint, ami magyarán mondva hízást jelent. Ez nem tragédia, mert ezt a gyártott zsírt másnap már felélheted. Na de ezt nem részletezem, mert ez paleo fórum, a zabanap pedig nem egyezik a paleo elvekkel (lásd pár hozzászólásommal feljebb) Ha most racionalizálni szeretnék, azzal jönnék, hogy az ősembernek nem volt hűtője, ha pedig nem ölt le naponta egy mamutot, akkor mást nem tehetett, napokig gyűjtögetett, majd zaba orgia nagy fogás esetén.

    "Gyümölcsök: de emlékszel, az extrém gyümölcsevő korszakodban ugyanilyen vehemensen képviselted az akkori nézeteidet, azután rájöttél, mégsem olyan ideális."

    Ez egy tanulási folyamat. Kipróbáltam. Azóta szedek K komplexet is (nincsenek kilószámra bio zöld levelek bio kertből). Nem csak D vitamint (több forrás is alátámasztotta, hogy K2 nélkül elég gyorsan kialakulhatnak a D3 túladagolására jellemző tünetek, azaz ugyanazok, mintha hiányod lenne. Azóta felhagytam a nádcukorral, ha valam nasi kell, akkor inkább eritritet használok. Viszont mióta visszavettem egy kevéske keményítőt az étrendembe, azóta töredékét kívánom annak az édességnek, mint azelőtt. Szóval akadnak váltózások.

    "illetve, biztos-e abban, hogy most a bölcsek köve van nála?"

    Szerintem ebben senki nem lehet biztos. Majd kiderül a boncasztalon. Csak ugye akkor már késő. Addig pedig nem marad más, mint résen lenni, nem elfogultan tanulmányozni a rendelkezesre álló irodalmat, ami pedig a legfontosabb, figyelni testünk visszajelzéseit.

    VálaszTörlés
  180. folytatás (4096 b bug)
    "A húsok sütögetését pedig elég régóta csináljuk, több százezer éves nagyságrendben (találtak már millió éves tűzrakó helyet is, igaz, az nem bizonyítja, hogy el is terjedt akkor a sütés), tehát nem vitatom, hogy létezik a racemizáció jelensége, de szerintem korántsem annyira egészségkárosító."

    Ezt magyarázd el nekik: http://www.rawpaleodiet.com/testimonials , szerintem nem fogod őket meggyőzni a hőkezelés ártalmatlanságáról. Ez az ő igazságuk. Hús simán ehető és emészthető nyersen:
    https://www.youtube.com/watch?v=N2WjblJnpUs , a hőkezelés inkább egyes növények esetén indokolt. Bizonyos méreganyagok lebontásához vagy lektinek semlegesítéséhez. Valamint a keményítős gumók ehetővé tételéhez.


    "Náluk ráadásul a nyers nem füstöltet jelent (az tilos, mondjuk a limitálásával egyet is értek), hanem valódi nyershúst."

    Ez mind nézőpont kérdése Wai (Thijs Klompaker) a maillard reakcióban keletkező vegyületek benzodiazepine receptorokhoz kötődését és az így becsapott étvágy szabályzás felborulását rég kitárgyalta. Neki is igaza van.

    " Hát, egyrészt egye, akinek gusztusa van rá"

    Hát igen, gusztus kérdése: http://www.rawpaleodiet.com/recipes/ Tojássárgát szinte kizárólag nyersen fogyasztom már pár éve, (nem tagadom Wai és Dr. Mercola hatására), de ilyen véres husikákra nem jött meg az étvágyam.

    "másrészt azért még a mai vadászó-gyűjtögetők is hőkezelik a húst többnyire, illetve ha a hosszú életű népeket nézzük, nem a nyersevés dominál."

    Erre Csernusdoki azt mondaná, hogy racionalizálsz, agyból akarod megmagyarázni a dolgokat.


    "De a lényeg szerintem az lenne, hogy minél kevesebb feldolgozott ételt együnk, minél jobb forrásból, minél kevésbé dolgozzuk fel magunk is (gasztrobloggerek, szakácskönyv írók munka nélkül maradnak, az igaz, de szerintem pl BB nem fogja annyira bánni, ő mindig is tudott haladni a korral, nála nem volt öncélú ez az egész), hogy a mennyiséggel nagyon szerényen bánjunk, és utóbbi esetén máris megvan a fehérje limitálás is."

    Ezzel egyetértek.

    Fehérjék ügyben ajánlom Dr. Neil Nedley Döntő bizonyíték valamint Dr. Ralph Bircher - Szigorúan bizalmas c. könyveit. Paleósként olvasd úgy mint Dr. Légrádyt. A lekváros kenyeret meg a tejfölt nem veszed komolyan :)

    VálaszTörlés
  181. Gábor!

    Köszönjük, hogy visszatetted a blogot. A viták ellenére - vagy pont azért - jó itt eszmét cserélni :)
    Én mindenkinek örülök, aki ír, akár egy szót is.




    VálaszTörlés
  182. 184. descalcez:

    Úgy látom, hiába könyörgök, hogy linkeld be azt a cikket, amely arról szól, hogy a rákos sejtek nem képesek az aminosavak komplettálására ( 157. hsz-odban említetted).
    Meg tudnád tenni?

    Másik, ez a Kína tanulmány. Főleg a tejre-tejtermékre van kihegyezve. Mivel ez úgysem játszik, ezzel a résszel nem tudunk mit kezdeni. Vagy azt állítja, hogy minden állati fehérje rákot okoz (hús, tojás is)? Akkor legyünk vegetáriánusok?
    többen is átolvastuk itt, hidd el.

    VálaszTörlés
  183. 184. descalcez:

    Dr. Neil Nedley: Döntő bizonyíték c, könyvben ez áll: "A húsfogyasztás növeli a rák kockázatát"
    " a húsfogyasztás növeli a hasnyálmirigyrák, mellrák, vastagbélrák....stb.rák kockázatát"
    "A kávéfogyasztás növeli a rák kockázatát" ..... és a többi.

    Mindez pont ellentétes azzal, amit eddig itt (Gábor könyveiből, írásaiból és egyéb forrásokból, egymástól megtudtunk).
    Akarja valaki kitárgyalni? Vagy lerágott csont?

    VálaszTörlés
  184. Ja, és még természtesen (a könyv szerint) a magas koleszterinbevitel is rákot, szívbetegséget stb. okoz.

    "Még ha nem is értjük teljesen az összes indokot, amely az orvosi
    irodalomban következetesen felszínre kerül, miszerint a hús és az állati termékek fogyasztása
    szoros összefüggésben van a rákkal, akkor is kerülnünk kellene fogyasztásukat."
    "A koleszterin – megtalálható a húsban, a tojásban, a tejtermékekben – magas szintű bevitelét
    is kapcsolatba hozták a rákos megbetegedések növekedésével. {Lábjegyzet:138 },
    {Lábjegyzet:139 }
    Összefüggést találtak a magas koleszterinbevitel és a petefészekrák, a tüdőrák és a gégerák
    között"

    Ezt írja.
    Szerinted most mindenki fejvesztve rohan a hűtőhöz és a macskának dobja a húst?

    VálaszTörlés
  185. 187. Macskacicó

    Látom nem tudsz elfogulatlanul elolvasni egy könyvet. Nem is kell. Akkor viszont lemaradsz az olyan gondolatokról, hogy " míg elegendő kalória van egy ételben, addig elegendő fehérjéhez is jutunk." persze ez nem igaz a "barkácsolt ételekre".
    A fehérjefogyasztás és az IGF1:IGBP3 arány borulása a lerágott csont. Ezt pedig ezen a fórumon tudtam meg én is. Idézzem? Tesség itt van (hogy a szövegben fehérje szerepel, ugye megengeded, hogy némi köze lehet a húshoz.... Vagy netán azt hiszed. hogy ezt Joe a fehérjeporokról írta?:

    ""A magas fehérjefogyasztásnak sok előnye van, de van egy hátránya is: hosszú távon (3hónapon túl) növeli az IGF-1 szintet, IGF-1:IGFBP-3 arányt még nagyon alacsony CH és kalória mellett is! Ez segíti az izom- és csontsűrűség megtartást ugyan, de pl férfias kopaszodást okozhat, növelheti a rákkockázatot, rövidíti az élettartamot, pattanásokat eredményezhet, stb.
    A paleó sok esetben nagyon magas fehérjebevitelt jelent méghozzá hosszú távon… Ez szerintem csak akkor okés, ha mellette aktívan sportol az illető, ugyanis a nagy izomzat több IGF-1 receptort tartalmaz és több IGF-1-et is „használ el”. Így ilyenkor a megnövekedett IGF-1 nem probléma és annak elméletben minden pozitív hatása érvényesülni fog, de a felsorolt hátrányai nem. "

    "Akkor egy kis magyarázat hozzá… Valóban túlzás azt mondani, hogy a magas fehérje növeli a rákkockázatot vagy elősegíti az öregedést, de azt is túlzás mondani, hogy nem."

    Itt általánosan fehérjéről van szó. Mégegyszer a lényeg: "Valóban túlzás azt mondani, hogy a magas fehérje növeli a rákkockázatot vagy elősegíti az öregedést, de azt is túlzás mondani, hogy nem.""

    Rakd össze magadnak. Nem árt olvasni tudni a sorok között is!
    Szerintem ez elhangzott a paleország előadássorozatban is, https://www.youtube.com/watch?v=hDfCsCdmHcc mármint hogy az izomhús fehérjeprofilja nem a legideálisabb, de Denise Minger is elmodta, hogy fülétől a farkáig kellene enni az állatot (szó szerint nose to tail), mert az izomhús fehérjeprofilja nem a legkedvezőbb. Ha az emberhúsos idézetet végigolvastad volna, akkor a folyatatásából szintén kiderült volna, hogy ami első nekifutásra tökéletesnek látszik, az nem biztos hogy az.... Részemről a téma lezárva, ez már meddő kötélhúzás.....

    VálaszTörlés
  186. 189. descalcez:

    A Te gépeden ez nem látszik?

    "Úgy látom, hiába könyörgök, hogy linkeld be azt a cikket, amely arról szól, hogy a rákos sejtek nem képesek az aminosavak komplettálására ( 157. hsz-odban említetted).
    Meg tudnád tenni?
    Macskacicó"




    VálaszTörlés
  187. "míg elegendő kalória van egy ételben, addig elegendő fehérjéhez is jutunk." persze ez nem igaz a "barkácsolt ételekre".

    És akkor mindegy, milyen ételből jutok a fehérjéhez? Legyen olajos mag? Nedley szerint.....

    Másik, már rég odajutottunk, hogy nem kell olyan sok fehérje, de az általad említett könyvek azt javasolják, hogy EGYÁLTALÁN ne együnk állati fehérjét, nem érzed a különbséget?
    Nem mindegy, hogy kevés hús vagy nulla hús, tojás.

    VálaszTörlés
  188. 191. Macskacicó

    " általad említett könyvek azt javasolják, hogy EGYÁLTALÁN ne együnk állati fehérjét, nem érzed a különbséget? Nem mindegy, hogy kevés hús vagy nulla hús, tojás."

    Te hogyan értelmezed ezt a mondatot? Én úgy, hogy a nullát még a vegaság propagálásért folyamatosan fikázott Colin Campbell sem ajánlja!:

    "Az viszont bizonyosan igaz, hogy a legtöbb egészséggel kapcsolatos jótékony hatásra az igen alacsony, ám nullánál magasabb arányú állati eredetű táplálék bevitel mellett számíthatunk." (135.oldal)

    VálaszTörlés
  189. Elgondolkodtam azon, amit írtak páran a megemelkedett éhgyomri vércukorszintről.
    Elnézést, ha közben valaki hasonló okfejtést írt le, még nem igazán volt időm minden hsz-t végigolvasni.

    Tehát ezt a cikket találtam, ami szerintem érdekes, és nekem meggyőző volt, annak alapján, amit itt írnak, a fenti esetekben lehet, hogy a szervezet tulajdonképpen éhezik és azért jön létre egy "időszakos" inzulinrezisztencia és megemelkedett vércukorszint?
    http://shop.builder.hu/kortizol-barat-vagy-ellenseg-a1446

    Lehet, hogy a probléma forrása az, hogy sokan szinte fóbiaszerűen félnek minden szénhidráttól?
    Persze vannak kivételek, akiknek specieális betegsége van, és valóban nem célszerű folyamatosan napi 3-4 banánt megenni, mert akkor tényleg mennek vissza a kilók.

    De ha valaki csak kizárólag a finomított szénhidrátokat kerüli, ahogy már sokszor elhangzott, és egyebekből ízlés és igénx szerint fogyaszt, anélkül, hogy az egész napja rámenne a bonyolult étrend tervezésre meg arányfigyelésre,
    na olyan esetben érdekes lenne olvasni, hogy azok milyen eredményekre jutnak.

    VálaszTörlés
  190. 178.

    Nagyon elkeserítő hír. Péter nagyon kedves ember... Hogy TCs milyen orvos és milyen "ember", azt rég tudjuk, de nekem most nem világos, tulajdonképpen mitől lett rosszabbul Péter. Jól értem, hogy paleó mellett jól volt, fáradhatatlan, és a ketogén mellett gyengült le? De hát rákbetegeknek tényleg ketogén az ajánlott, vagy nem? Ha a sima paleó jobb hatással volt rá, miért nem arra tért vissza?

    VálaszTörlés
  191. 194. Nt

    Roóz nem ketogénen volt, hanem fehérjediétán. És nem kedves ember, hanem alamuszi mézes-mázos vipera alkat, de ez ízlés és emberismeret kérdése. amit Tóth érdekében művelt a Facebookon és másutt, az hullik sajnos vissza most a fejére. Utolsó kontaktusom az volt vele, hogy elmondtam, mit kéne még a (valódi) ketogén mellett és a rákra szednie, de ő jobban hitt kedvenc pszichopata orvosának, hogy a húsban minden benne van. Tóthnak minden beteg csak egy eset, akit valahol majd ismertethet, ha az ilető véletlenségből meggyógyulna. Levelezésben állok egy másik rákbeteggel, akinek az állapota a tótféále étrendtől folyamatosan romlik, Tóth az intravénás C-vitamin kurától is eltiltotta, pedig a hölgy éppen elkezdte, s letiltotta minden étrendkiegészítőről is. Viszont kéthetente kért tőle teljes vérképet, ami nyilvánvalóan csak azért érdekli, hogy ha a beteg ne adj isten javulna, akkor majd szépen dokumentálhatja a gyógyulást. Ha meg nem javul a beteg, akkor nem kezd semmit a vérképekkel, hanem üzeni, hogy tessék csak folytatni. Mi ez, ha nem kuruzslás, az orvosi tekintéllyel való durva visszaélés és aljas indokokból, gondatlanságból elkövetett emberölés? (Ez természetesn csak felvetés egy lehetséges perre gondolva. :-) )

    VálaszTörlés
  192. Szengab

    Te sem tudod mire gondolhatott Joe, amikor arra utalt, hogy nem a DHT a kopaszság elsődleges oka?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  193. 189. descalcez,

    ""Akkor viszont lemaradsz az olyan gondolatokról, hogy " míg elegendő kalória van egy ételben, addig elegendő fehérjéhez is jutunk." ""

    Ez elég felületesen hangzik, hiszen 2 kiló cukorban is van elegendő kalória, mégsincs benne fehérje.

    És erről volt is korábban cikk:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/hat-magyarazat-hogy-egy-kaloria-miert-nem-egyenlo-egy-masik-kaloriaval.htm

    Sajnos egy forrás hitelességét erősen rontja, ha tele van tévedésekkel,
    egészségügyi témánál ez még a jó ötletekre is árnyékot vet,
    de azokat meg biztos vagyok benne, hogy egy alapos kutató is ki tudja bogozni.
    Tehát feltételezhetően ami megszívlelendő, azt más forrásból is megtalálom.

    Pl. amikor megjelent az alumínium káros hatásáról szóló cikk, akkor elkezdtem keresgélni, hogy mi az , ami err megoldás lehet,
    és 1-2 nap alatt ugyanazt találtam, amit Gábor a legutóbbi hírlevelében meg is írt, a szilíciumot,
    igaz , nem szilícium tartalmú vizet vettem, hanem egy silica gél nevű terméket találtam elérhető áron, amit meg is lehet inni feloldva.
    Szóval, ha valaki probléma/megoldásorientáltan keres, annak nem kell sok vackot átbogarásznia, mire megtalálja a megoldást.

    VálaszTörlés
  194. Na, itt az idő, hogy átcihelődjünk egy új oldalra. Folytassuk a Paleo-vitaklub oldalon a társalgást.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.