2014. június 22., vasárnap

Paleo kör

216 megjegyzés:

  1. Esetleg ez ?
    PM. eseknek...
    http://www.kekjod.hu/

    VálaszTörlés
  2. 1. beriferi
    Ez szerves jód. Jódpótlásra a szervetlen a jobb.

    VálaszTörlés
  3. Szabó-Velvárt László múlt szerdai paleoklubos előadásában kifejezett ártalmasnak tartotta a kekjod.hu-n kapható jódot.

    VálaszTörlés
  4. Kriszta
    Köszi, az jó lenne. Megrendeltem az iherbről a Super Seleniumot, de két hét, míg ideér. Akkor vissza tudom adni, amit kölcsönvettem tőled. Légyszi, írj erre az emailre, hogy megbeszéljük: annakristi kukac citromail pont hu. Vagy ha tudod, ki vagyok, írhatsz a FB-on is :)

    VálaszTörlés
  5. MW, Rozcsika, köszönöm a segítségeteket. Egyenlőre félretettem ezt a májtisztítást, később majd meglátom.

    Rozcsika, az ébredési hőmérsékletnél azt is figyelembe kell venni, hogy a nőknél ez egy cikluson belül is változó.

    VálaszTörlés
  6. 3. Paleolga
    Amikor először szorított a torkom, 2009 elején, foglalkoztam a kékjód cseppekkel, csak akkor még annak adtak csak el belőle, aki valami igazolványt vagy mit kiváltott Török Szilveszternél, még tán fénykép is kellett hozzá. Belefáradtam az ügyintézésbe és azt mondtam, hogy akkor igyák meg maguk a kékjódjukat, és vettem inkább Sea kelpet. Tudom, hogy abban is lehetett bróm, arzén, higany, radioaktív jód, de talán mégis jobban jártam vele.

    Nem tudom most visszakeresni, hogy kinek repedezik rétegesen a körme, Jaminet Tökéletes Egészség könyvének 288. oldalán van arról szó, hogy a szelénmérgezésnek mik a tünetei, ez is fel van sorolva. Tehát kérdezném, hogy akinek hasadozik rétegekben a körme, ő nem szed-e naponta Two-per-day-t vagy másból komoly szelénmennyiséget?
    Sajnos a Jaminet könyvből nem lehet egyértelműen megtudni, hogy miből kell a szelénhez hozzájutni, mert a húsban, kagylóban, tojásfehérjében stb. lévő meghatározhatatlan mennyiségekkel is gond van és a táplálékkiegészítőből szedettel is, mert hol azt javasolják, hogy másnaponta elég szelént szedni, hol hetente, hol soha. Annyi azért érzékelhető, hogy nem javasolják, hogy paleo-nál, ahol rengeteg a húsevés még napi rendszerességgel valaki szelént pótoljon. Talán az egy támpont, hogy ha fokhagyma szaga van az izzadságnak, akkor már sok volt a szelén.

    VálaszTörlés
  7. 5. Eper
    Ismerem ezt, hogy a peteéréskor más az ébredési hőmérséklet, ezt figyelembe véve lett "legyártva" tökéletes gyermekünk annak idején, de ez rám már nem vonatkozik, mert már nem termelek petéket, 56 éves vagyok. :-(((
    Ma is 35,2 volt a hőmérsékletem, érdekes, hogy mégis melegem volt és nem voltak hidegek a végtagjaim.

    VálaszTörlés
  8. 6 Rozcsika

    Nekem nagyon sok éven rétegesen szakadoztak a körmeim, le tudtam tépni a rétegeket. Viszont szelént nem szedtem, hacsak nem kevertek azt is a kenyérbe. Vagy valamibe. Azt se tudom mitől múlt el. Már nem szakadozik, de még mindig papírvékony, olyan volt egész életemben. Sose volt hosszú. lakkozott körmöm.

    VálaszTörlés
  9. Sok éven át, akartam írni. Na főleg ezért akarok jódot szedni, mert egy mondatot se tudok már leírni hiba nélkül :-)
    Mindent elfelejtek, elrontok. Leejtem, leverem, felrúgom.

    VálaszTörlés
  10. Megvan a Lugol oldatom, de nincs még meg a LEF szelénem. Vajon jó a szelenometionin is, vagy meghalok ha nem LEF szelénnel veszem be? A másik dilemmám, hogy honnan tudjam egy csepp LUGOL mennyi mg. Mert a patikában persz enem tudták megmondani. Csak annyit, hogy az egész oldat 10 gramm, és 1,5 gramm a jód + a kálium jodid.

    VálaszTörlés
  11. 6. Rozcsika
    Én is kérdeztem nemrég köröm felválló rétege miatt. Én semmilyen multit nem szedek és nem is szedtem az elmúlt években, viszont húsvét óta megint komolyan paleózom és azóta figyeltem meg.

    Anyukámnak is időnként van ilyen gondja, ő ilyenkor felírat egy kúra A vitamint a háziorvosával, beszedi és elmúlik neki tőle. Csak nekem az a furcsa, hogy azt olvasni, hogy A vitamint nem kell pótolni, mert beviszünk belőle eleget.

    VálaszTörlés
  12. Ja, a 100 mg kálium -jodidban van 75 mg jód. Jaj de okos vagyok, pedig még csak 1 mg jódot szedek:-)

    VálaszTörlés
  13. Azt írják a kékjódon, hogy cseppenként 6,3 mg jód van a Lugolban, De vajon minden cseppentő egyforma?

    VálaszTörlés
  14. Közben megtaláltam a neten László útmutatóját. Azt írja jó a szelenometionin is. Viszont azt állítja, hogy a vitaltrendes magnézium citrát nem is magnézium. Én nemrég vettem egy kilót, ráadásul még az egyik fiam is szedi. Csak nem mernek ilyet tenni, vagy igen?

    VálaszTörlés
  15. Rozcsika Paleolga köszönöm az infókat
    Ezeket nem tudtam…

    VálaszTörlés
  16. Gyáva nyúl vagyok. Bevettem, de csak 2 cseppet. Csak egyet akartam, de aztán úgy láttam, hogy a gyógyszertári cseppentő nagyon kis cseppeket adagol. Kb fele akkorát mint Bence E vitaminos cseppentője. Ez utóbbi cseppje lehet 0,05 ml ahogy számoltam a leírásból, és ennyiben van 6,3 mg jód. Úgyhogy franc se tudja mennyi jódot vetem be, gondolom 6-13 mg között valahol. Keresek inkább valami normális cseppentőt.

    VálaszTörlés
  17. 17. Kriszta
    Igen, ezek a családtagok, akik utánunk bátran beszedik pl. az 5000 NE D vitamint, nem is tudják, hogy milyen jó dolguk van. Mi agyalás előzi azt meg és rettegés, hogy valaki beszedjen orvosok által tiltott mennyiségekben szereket.

    VálaszTörlés
  18. 18. Rozcsika
    Igazából amiatt vagyok kicsit beszarva, hogy az üvegcsére csak annyit írtak, hogy Ecsetelő, külsőleg. Ha ráírták volna rendesen hogy Lugol-oldat, vagy fehéren-feketén hogy mennyi jódot tartalmaz az jobb lenne. Mert azon agyalok, mi van ha többet tettek bele véletlenül:-))) Egyenlőre nem érzek a világon semmit

    VálaszTörlés
  19. 19. Kriszta
    Minden Lugol oldatban két komponens van, a kálium-jodid és a jód. Nekem az nem tetszik, hogy miért nem kálium-jodid-ból áll az egész. Ha az a jó, akkor legyen csak az benne. Jamineték is a kálium-jodidot javasolják. A Merck Jodid tablettájában pedig laktóz van, abban meg az nem tetszik, de most azt szedem. A túlszedéskor, pm túlműködéskor remeg az ember keze, ha valami után nyúl, ezt észre fogom venni.

    Rákérdeztem a Mg-citrátra "gyógyszerészemnél", hogy hallott-e ilyenről, hogy valaki soha többé nem hagyhatná abba, mert enélkül nincs bélmozgása akkor. Ő nem tud erről, azt gyanította, hogy talán a Mg-szulfáttal (keserűsó) keverik, mert az valóban izgatja a bélfalat és vízmegkötő, gyakorlatilag hashajtó, talán azzal keverik, hogy aki semmit nem változtat az étkezésén, csak a keserűsó hatásával éri el, hogy széklete legyen, az aztán mással már nem képes elkerülni a szorulást. Szóval jelenleg én eszem tovább a Mg-citrátot, erről az esetleges bélmozgás leállás eshetőségről nem is tájékoztattam családtagjaimat, biztos, hogy nem vennék be többé.

    VálaszTörlés
  20. 19.Kriszta

    Szerintem ne vedd be azt a bizonytalan eredetű jódot. László is mondta, hogy a jódnak is vannak veszélyes fajtái. Lehet pl,hogy sima jódtinktúrát kaptál,ami tényleg kifejezetten külső használatra javasolt...

    VálaszTörlés
  21. 21 Névtelen

    Hát nem bizonytalan eredetű ez, csak én vagyok aggodalmaskodó típus. Lugolt kértem a patikában, azt mondta a patikusnő, hogy az nincs, meg kell csinálniuk. Aztán hátrament és egy gyógyszerkönyvvel jött vissza. Azt mondta, igen, meg tudják csinálni. Aztán mikor értementem és kérdeztem, hogy akkor most hány mg jód van az üvegben, akkor megint előhozta a könyvet, és onnan nézte, mert mind mondta, fejből nem tudja. Csak az zavar, hogy mér nem írták rá rendesen mi van benne. Mondta László, hogy Bencétől is lehet venni, de hogyan?

    VálaszTörlés
  22. 20 Rozcsika

    Állítólag a pm-nek kell a jodid, a többi alkatrésznek meg inkább a jód.

    VálaszTörlés
  23. Viszont még mindig nem érzek semmit. Mielőtt bevettem megcsináltam a sós vizet, de nem kellett innom.

    VálaszTörlés
  24. 21 Névtelen

    Végülis a jódtinktúra se tűnik ijesztőbbnek:-))

    "A jódtinktúra 90%-os etanolban feloldott 4,8 - 5,2%-nyi jód és 3,7 - 4,3%-nyi kálium-jodid
    oldata"

    VálaszTörlés
  25. Nem emlékszem, hogy László mit is mondott, hogy miért a kálium jodidot ajánlja, illetve a Lugolt. Akkor az ammonium jodid nem is jó vajon? Ezt találtam az iHerben: http://www.iherb.com/TPCS-Iosol-Formula-II-1-fl-oz-30-ml/4785
    1945 óta forgalmazzák és az egekbe dicsérik a vásárlók. Nem toxikus, vízben oldódó, magas hatékonyságú, egy cseppben 1,83 mg jód van. Az egyik vásárló azt írja, hogy jó alternatíva annak, aki nem akarja a Lugol méregtelenítési tüneteit.
    "For anyone who gets knocked flat on their back from potassium iodide (lugol's) this is a great alternative. Iosol has allowed me to lower thyroid meds, improved the texture of my skin, helped me to sleep sound and numerous other benefits."

    Én azoktól a méregtelenítési tünetektől félek legjobban, amelyekről László beszámolt, hogy a párja a földön fetrengett. Mi lesz, ha a munkahelyemen egy értekezlet, prezentáció vagy akárcsak utazás közben rám jön a rosszullét? Lefekszem én is a földre? Ugyanakkor Elmira meg azt mondta, hogy neki az első napot leszámítva nem voltak méregtelenítési tünetei. Vagy muszáj elszenvedni a méregtelenítési tüneteket, és éppen az a jó, ha van?
    Nektek mi a véleményetek?

    VálaszTörlés
  26. Paleolga 26
    Azt nem tudom, ez használható-e Lugol helyett, de a méregtelenítési tünetekről,az a véleményem, hogy veszélyes dolog, mert könnyen összetéveszthető a mellékhatásokkal, ill nem tudhatod, hogy most nem bírod a jódot, vagy tényleg a káros halogének távoznak épp. Én Iodoral tablettát kerestem, ami ugyanaz, mint a Lugol, csak könnyebben adagolható, de az iherben hiánycikk. Szerintem dr Brownstein cikkeit, előadásait érdemes olvasni, hallgatni, ott vszínűleg választ lehet kapni a kálium-jodid kérdésre, sztem László egyik forrása is ő.

    VálaszTörlés
  27. Ja, és ugye mindenki, akimkipróbálja a kálium jodidot, először szelénnel stb megalapozta.

    VálaszTörlés
  28. 27-28 MW

    Igen, ezek a dilemmáim nekem is.
    A LEF-es szelént már megrendeltem az iHerbről, de az ingyenes szállítási akció miatt úgy gondolom, hogy most több lesz két hétnél, mire megérkezik. Addig Wagner szelént szedek (ez van itthon), ami szelén-élesztő. 50 mcg/tabletta. Talán ez is jó valamire. A Two per dayben pedig 100 mcg/kapszula szelén van, de ezt nem szoktam minden nap bevenni.

    VálaszTörlés
  29. 28 MW. Én megalapoztam, hónapok óta szedem, igaz csak a szelenometionint. Írtam neked, nem kaptad meg? Vagy csak vársz a LEF-re? Attól félek most már, hogy rátették a kezüket a vámosok. Januárban jártam így, hogy már majdnem egy hónap eltelt a rendeléstől, aztán megjött a levél a postától. Akkor 54 USD értékben rendeltem, de a fizetendő összeg csak 44 USD volt szállítási költséggel, és végül nem kellett vámot fizetnem. Pedig azt hittem, ha már foglalkoznak a csomaggal, akkor fizetni kell akkor is ha 50 dollár alatt van, mert az nem a hivatalos határ. Most meg, pár centtel túlléptem az 50 USD-t, ilyenkor még mindig megúsztam eddig.

    26. Paleolga

    Én is azért vágtam bele ilyen hűbelebalázs módjára, mert szabin vagyok. Ha bármi ijesztőt tapasztalok, akkor felfüggesztem legalább őszig. Mert most nyáron szabadságolások idején nem örülnének ha kiesnék a munkából. Hát éjjel felébredtem és bal petefészek tájon éreztem kis fájdalmat, meg mintha vesetájékon néha éreznék kis nyilallásokat, de hogy ettől van-e? Éreztem én eddig is néha ilyeneket, de nem foglalkoztam vele, betudtam a 47 évemnek. Mindenesetre felbátorodtam és ma bevettem 3 cseppet, a Nature & Vitality E-vitamin cseppentőjével. Ez szerintem kb 19 mg lehet.

    VálaszTörlés
  30. Ma is használják
    6. Hogyan befolyásolja nagy adag jodid szervezetbe történő bevitele a pajzsmirigy
    hormonszekrécióját? Hogyan hasznosítják ezt a klinikumban?
    Csökkenti a hormonszekréciót. Ma már csak thyreotoxicus krízis kezelésére használják
    (Lugol-oldat, Intrajód inj.).

    VálaszTörlés
  31. Hát ez az Iodoral nekem nagyon drágának tűnik. 90 x 50mg 67 USD! A Lugol oldatért 265 forintot kellett fizetni. És van benne 100 ml x 125 mg ugyanabból a hatóanyagból.

    VálaszTörlés
  32. Paleolga:
    LEF-es Two Per Day-t én is szedek, de csak egyet naponta. Annyi szelén elég vajon az "alapozáshoz"? És persze ebben jód is van, szóval nem tudom, a protokoll alatt fel kell-e függeszteni a multivitamin szedését...
    Küldtem neked valamit emailben...


    Kriszta
    Nem kaptam meg, ezek szerint félrement... Ha adsz egy email címet, írok neked.
    Az iherb értesített, hogy elpostázták a szállítmányt - gondoljátok, hogy tovább tart 2 hétnél?
    Én nem merek bemenni gyógyszertárba Lugol-ért, mert olyan rossz arcom lehet, hogy Mg-citrátot sem adtak olyan helyen, ahol pedig adnak. Szerintem úgy nézek ki, mint aki gyógyszerekkel visszaél...:-D

    VálaszTörlés
  33. MW
    farkaskriszta@hotmail.com

    VálaszTörlés
  34. Engem az első patikában hülyének néztek, hogy mit akarok 2014-ben Lugolt. Azt mondták, a nagykerek nem szállítanak jódot, A számítógép szerint 2011-ben volt utoljára nekik A második patikában azt mondták, van ilyen, de ők nem tudnak csinálni, menjek valami nagy patikába, pl. Blahára. Én meg inkább egy kis régimódi patikába mentem a Rákóczi téren, és tessék nekik szállít a nagyker jódot. Érdekesek ezek a csilivili új patikák.

    VálaszTörlés
  35. Valaki lenne olyan kedves és összefoglalná nekem a tudnivalókat réz és cink témában? Milyen arányban kellene ezeket bevinni, és mit mivel nem szabad együtt bevenni?

    VálaszTörlés
  36. Kedves Szengab !

    Mit kell kezdenünk ezzel az új infóval, ami ma jelent meg az Origón:

    "Megtalálták a rákbetegség legősibb gyökereit

    Először találtak bizonyítékot arra, hogy a daganatképződés időzített bombája 650 millió éve ketyeg az állatvilágban. ................."

    VálaszTörlés
  37. 37. Szakesz
    Újraolvasva a Tökéletes Egészség Diéta könyv réz-cink részét (306. old-tól):

    Rézbevitel: heti 10 dkg marhamáj vagy báránymáj = 12-16 mg réz (napi 2-3 mg réz). Táplálékkiegészítőkben lévő szervetlen réz mérgező, pl. réz-oxid. Rézedény mérgező, rézcső szintén.

    Cinkbevitel: na, itt már fogalmuk sincs nekik sem, hogy mit javasoljanak, mert hol napi 20-30 mg-ot javasolnak, hol azt, hogy semmit, mert ennyi a diétájukban is benne van, esetleg heti 50 mg cinkpótlás elég + diéta (paleo). A tökéletes megoldás az osztrigaevés. Vicces.

    Arról egy szó sincs, hogy a réz mellé ne szabadna cinket vagy C vitamint szedni.

    Én most jelenleg annyival lettem "okosabb", hogy az Healthy America márkájú Vista Clear tablettámat a kukába kell dobnom, mert réz-oxid és cink-oxid van benne, amik szervetlen vegyületek. És hát a lucerna van benne, amiről meg a múltkor derült ki, hogy hüvelyes. :-(((

    Az iHerb-en sokszor dicsekednek a vitaminmix-el, hogy abban nincs réz. Szerintem gond lehet a szerves réz előállításával vagy ahogy Gáborék is vélekednek, hogy úgyis mindenki annyi csokit eszik, hogy bőven van elég réz mindenkiben, nem kell pótlás, ezért nem tesznek a cink mellé a multikba.

    VálaszTörlés
  38. MW 34:
    Most, hogy kiderült, a Vitaltrendes Mg nem is Mg (azért mennyire durva ez is, hogy így átverik a népet... :-S), bár igazából nem tartom sokkal hitelesebbnek ezt a másik infót, ti. hogy "egyes gyógyszerészek szerint " ki tudja, mi is ez, de ahhoz pont elég, hogy bizalmatlan legyek és "biztos, ami biztos", más forrásra térjek át...), kukáztam, és bementem abba a gyógyszertárba, ahol egyszer, jó egy éve már adtak. Akkor is megjegyezték, hogy tkp. nem nagyon adhatnának, és most megint elmondták, hogy tavaly óta megszigorították az ilyesmik kiadását, és nincs is készleten, de azért na jó, megrendelik másnapra. És 10 deka elég lesz-e. Hát mondom jó lenne több is, dehát örülök ennek is. Sztem ők meg a bevételnek örültek, ezért adtak mégis. Vagy lehet, nekem meg olyan fejem van, hogy megesik rajtam a szívük.... :-))
    Valami 780 Ft volt a 10 deka. Ha majd legközelebb tényleg nem adnak, rendelek Iherbről ilyet, kb. ugyanannyira jön ki Ft-ban:
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Magnesium-Citrate-100-Pure-Powder-8-oz-227-g/1101

    VálaszTörlés
  39. 148 Rozcsika paleo-dumcsi
    40 smirgli
    Mg-citrát helyett keresek én is most alternatívát, erről mi a véleményetek?
    http://www.iherb.com/Vital-Earth-Minerals-Humic-Minerals-32-fl-oz-946-ml/45800#p=3&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=ancient%20minerals%20magnesium&rc=3305&sr=null&ic=54

    VálaszTörlés
  40. Én nem hiszem, hogy a vitaltrendes ne lenne magnézium. Ízre is az, és a Mg hiány tüneteim megszűnnek tőle, de ha elfelejtem bevenni pár napig, jön is rögtön az éjszakai terhességi lábgörcs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. +1, annak ilyennek kell lennie. Anhydrous Mg citrate - erre rákeresve azt kapom, hogy annak ilyennek kell lennie (nehezebben oldódik és nem savanyú)

      Törlés
  41. Smirgli!!! Tudom, miről beszélsz: ezt írja a félhülye Szabó-Velvárt:

    "És még egy figyelmeztetés: a Vitaltrend által az interneten árult olcsó magnézium-citrát por valójában nem magnézium-citrát, hanem Isten tudja, mi."

    Egyrészt jó lenne, ha megfontolná a kljelentéseit, mert könnyen beperelhető hitelrontásért. Másrészt abban doksiban, ahol ez olvasható, van egy másik megjegyzés is Turcsány Tormás részéről: "Az a magnéziumnak egy vízmentes formája (Anhydrous). Ilyennek kell lennie (nem savanyú, rosszabbul oldódik, kicsit magasabb az elemi magnéziumtartalma). Szerintem a now-osban is ugyanez van."

    http://www.mediafire.com/download/z75i27l9w5c5zl8/I.+Útmutató.doc

    Magyarul: semmi gond nincs a vitaltrendes termékkel.

    VálaszTörlés
  42. Ja, és még annyit, hogy amíg Szabó-Velvárt nem rakja rendbe a saját egészégét (mellékvese-gondok, izomfájdalmak), addig ne osztogasson tanácsokat másoknak. Jód témában se. Kilóg a lóláb, emberek.

    VálaszTörlés
  43. 41. Köbüki
    Passz. Nekem ez túl bonyolult cucc. Az egyszerűbb dolgokat is alig merem beszedni. De érdekel minden infó, ha valaki szed ilyent. :-))
    Egy hasonló terméket, ami ásványkolloidokat tartalmaz, jelenleg fűszernövény tápsózásra használok, mert már nem merem beszedni. Abban bízok, hogy a növény felszívja és akkor majd úgy már megeszem.

    VálaszTörlés
  44. 45 Rozcsika
    A jód protokollt úgy tudom, Guy Abraham kezdte és Brownstein folytatta, persze vanna mások is. Most utobbi könyvét olvasom. Nyilván senkinek sem kell kritikátlanul hinni, én is szeretnék először utánajárni a dolgoknak. Tény viszont, hogy az orvos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orvosnak az egész pm témára egyféle válasza van csak, ez legutóbbi tapasztalat.

      Törlés
  45. Nem semmi

    http://www.hir24.hu/belfold/2014/06/25/levagjak-a-beteg-labat-mert-igy-olcsobb/

    Esküszöm annak van igaza, aki kibújik a járulékfizetés alól, és a pénzt félreteszi magánorvosra, magánkórházra. Csak sajnos alkalmazottként ezt nem tehetjük meg. Ez már azért vérforraló.

    VálaszTörlés
  46. 46 Rozcsika
    Szerintem ez a Humic Mineral olyasmi lehet, mint régebben a Humer-R vagy hasonló volt (lehet, hogy még mindig van), én abból szedtem és nem lett tőle bajom.
    Ebben a Mg-citrát témában a szorulásveszély az ijesztő, kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet, mert az előadást nem volt időm meghallgatni. Majd megpróbálok rákeresni, hogy máshol is meg lehet-e találni. Nekem egyébként a paleó kezdete előtt soha nem volt szorulással bajom, azóta viszont időnként megszorul bennem az anyag, pedig sok zöldséget eszem (minden kajának legalább a fele, de inkább több zöldség), szóval szerintem ez inkább valamelyik kiegészítővel függhet össze.

    VálaszTörlés
  47. Sziasztok!

    Akinek sikerült már Lugol oldatot venni, megírná hogy hol? Tegnap 3 helyen nem jártam sikerrel (:

    VálaszTörlés
  48. 49. Köbüki
    Én az epetermeléssel hozom összefüggésbe a szorulás határán lévő székletet, a zsírdús étkezésű paleoban. Addig-addig szépül a széklet, már a papír is tiszta marad (Csoportkép hölggyel c. könyvben a leányok állapotának fontos jellemzője a reggeli toalett után), míg már majdnem szorulásról beszélünk.

    48. Kriszta
    Szégyellhetik magukat az orvosok, de már ott elkezdhetik a szégyenkezést, amikor a kórházakban a "cukros osztályon" csokis kockát, meg túrós csuszát adnak fel ebédre, gondolom dupla inzulinnal mellé. Amikor Anyukám mellett a kórházban ott pattogtam, hogy sült csirkét kérünk karfiollal, mint az ősellenségre, úgy néztek ránk. Mert lehet ám azt is kérni, van az is, nem nekünk gyártották le.

    VálaszTörlés
  49. Gábor!
    Te melyik szelént szeded és melyik jódot és ezekből mennyit? Fokozatosan emelve az adagot kezdted szedni ezeket vagy nem?

    VálaszTörlés
  50. 50 Sz Era

    Én egyet vettem a VIII. ker Rákóczi téren, (4-es metró megálló), a csarnokkal egy vonalban lévő patikában, és még egyet vettem ma az Aradi u -Körút sarkon.Ez az oktogontól lejjebb van egy kicsit a Nyugati felé.

    VálaszTörlés
  51. Aztán itthon vettem észre, hogy amit először vettem, azon 1 hónap felhasználhatóság van. Elpárolog vagy megromlik vajon?

    VálaszTörlés
  52. 51 Rozcsika

    Pár éve volt valami botrány, hogy állítólag leamputálták olyan nők mellét is, akiknek jóindulatú csomójuk volt. Mert így többet fizetett a kórháznak a biztosító, mintha csak a csomót távolították volna el.

    VálaszTörlés
  53. 52 Rozcsika

    Gábor is szedi? Akkor remélem már fogalmazódik egy könyv is a fejében róla :-) A D vitaminos könyve is jobban tetszett mint Hollické, a nagy szakértőé.

    VálaszTörlés
  54. 53 Kriszta Köszönöm!!!
    Hétfőn megpróbálom a Rákóczi téri patikát arra lesz dolgom. Ma több környékbeli patikát felhívtam. 4 simán elküldött, 1 receptet kért és megcsinálja. De emlékeztem, hogy többen vettek recept nélkül is.

    VálaszTörlés
  55. Létezik egy olyan oldat is, aminek az a neve, hogy Solutio Kalii jodati, csak kálii jodati és desztillált víz van benne. Azt kutattam, hogy a kálii jodati egyenlő-e a kálium jodiddal és egy gyógyszerkönyvben találtam egy olyan fogalmat, hogy "jódizmus", ez a túlszedett jód okozta állapotot jelenti, aminek a tünetei: nátha, kiütések. Ezt is figyelhetjük magunkon.

    VálaszTörlés
  56. Sz Era

    Pedig nem kérhet recptet, azt mondták valamelyikben, hogy korábban recptköteles volt, de már nem az 10 grammig.
    Azért nem tudnak csinálni, mert nem tartanak jódot! Gondolom a nép már nem jódtinktúrát kér a sebeire hanem valami trendi gyári löttyöt amit reklámoznak a tévében.

    VálaszTörlés
  57. Sz Era,

    Az a baj, hogy nem csinálják meg sehol rögtön! 2x kell menni sajnos. Esetleg próbáld meg felhívni őket, hátha úgyis megcsinálják. Bár mindkét patikában kifizettették előre.

    VálaszTörlés
  58. Na hurrá, B2 és B3 vitamint is kéne szedni. Naná, hogy legalább az egyiket nem árulják sehol. Mi a bánatos francért nem lehet ebben az országban B2 riboflavin vitamuóint kapni, tudja valaki? Se a Vitaminkirály nem árul, se Lenkei, se a NOW, Twinlab, patikák. Biztos be van tiltva.

    VálaszTörlés
  59. 60 Kriszta
    Köszi. még ezt ajánlották http://www.ivancsapatika.com/ állítólag Mg citrát is van Lugol 2 dl 1000 Ft.

    VálaszTörlés
  60. 61 Kriszta

    Igen B-2 és B-3 nekem is kell most olvastam a jód könyvben :) Gondolom nem akarsz Iherb től rendelni, mert ott mindkettő bőséggel van. Én azért taltam mindkettőt : B-3 http://shop.builder.hu/b-komplex/twinlab-niacin-caps-b-3-1000-mg-100-kap-p7900 vagy ez http://vitaminspecialista.hu/b-vitaminok/niacinamide-swanson-500mg-250-kapszula B-2 is van : http://www.fitbuilder.hu/termek/Twinlab_B-2_Caps_100_kapszula.html

    VálaszTörlés
  61. Azt írják a LEF-esnél, hogy 100 mg az egy fél egy ml-es kanál.
    Itt pl lehet kapni 1 ml-es kanalat
    http://webshop.cosmio.hu/eszkozok/194-ketveg-merkanal.html
    vagy akár mérleget is
    http://webshop.cosmio.hu/18-eszkozok

    VálaszTörlés
  62. 63. Sz Era

    "Igen B-2 és B-3 nekem is kell most olvastam a jód könyvben'

    Pontosan melyik könyvre gondolsz? Amit MW linkelt be?

    VálaszTörlés
  63. 66 Paleolga

    írtam a vitamintippek címedre

    VálaszTörlés
  64. 64 Kriszta
    Bocs annyira nem mélyedtem bele melyikben mi van nálam egyértelmű hogy Iherb-ről rendelem :) Hú akkor nálad megvan az 50 mg. kíváncsi leszek érzel e valamit-és mennyi időn belül. Nem tudom nem csodát várok (unk) e a Jódtól.Majd kiderül.

    VálaszTörlés
  65. 69 Sz Era
    Hát végülis ahogy nézegettem az Amazonon meg az Iherben a vásárlói véleményeket, sokan írták hogy ez egy csoda:-))

    VálaszTörlés
  66. Kriszta, Te most a blog hőse vagy azzal, hogy szabin vagy és szépen van időd kutakodni, és merszed beszedni dolgokat. Köszi!!!! A niacin tényleg durva. Nekem van egy szájfényem, abban is van niacin, ha azt rákenem a számra vér vörös lesz tőle a vérbőségtől, de aztán elmúlik hamar a hatása.
    Barátnőm most napi 15 mg jódnál tart, ő sem érez semmit. Ő inkább attól tart, hogy ha a jód kórokozókat pusztít intenzíven, akkor ebbe a nagy pusztításba jó bélbacik nem esnek-e áldozatul. Ha erről olvasott valaki valamit, akkor írja meg. Nekem az volt a meglátásom, hogy ha Japánok napi 12 mg-nyi jódot esznek és jól vannak, gondolom vizi majom korszakunkban ennyit ettünk mi is, akkor a jód nem bántja a jó bélbacikat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 22:30

      Nem bántja bizony!

      Törlés
  67. Rozcsika
    Én olvastam egy olyan jód-ellenvéleményt, hogy a japánok 12 mg-os (tengeri növépnyekből származó) bevitelét rosszul számolták ki, mert a tengeri növények nedves változatát vették alapul, viszont annak a 90 %-a víz. Ha a szárazanyag tartalmat vették volna alapul, akkor a jódmennyiség 10%-a lenne ennek, vagyis 1,2 mg. Hát, nagyon nem mindegy, és én kíváncsi vagyok rá, valaki olvasott-e erről bármit, illetve kinek van itt igaza.

    VálaszTörlés
  68. Rozcsika
    Egy ideje nem néztem a blogot, most visszaolvastam mikről témáztatok. És láttam szeretnél vízszűrőt, de mivel drága nem veszel. Mi is így voltunk, ezért vettünk vízszűrő kancsót. Laica vagy Brita márka, teljesen mindegy, mi Britát vettünk mert a szűrőcseréje olcsóbb. A klórtól és más egyébtől is megszabadítja a vizet 5-8000 Ft közt van, finom vizet csinál, a szűrőt nem kell havonta cserélni, attól függ mennyire használod, lehet érezni a víz ízén hogy megérett a csere, nálunk 2 hónapig tart. Remélem segítettem :)

    VálaszTörlés
  69. Tessék, valakik megcsinálták a paleo iskolát, ahol oklevelet adnak arról, hogy értessz a paleohoz. Én Gábornak javasoltam ezt nemrég, a Fesztiválon, hogy valamiféle paleo képzés kellene, de legalább vizsgák lennének, amiken az ember lemérhetné, hogy tud-e annyit a paleoról, hogy másoknak beszélhessen erről.
    http://www.fitness.hu/kepzesek/eletmod_kurzusok/paleolit_eletmod_trening

    Jó drága. Jó sok vitamint lehetne az árából venni.

    VálaszTörlés
  70. 74. Rozcsika
    Vaspál Melinda, mint "tanár" a Gábor team-jébe tartozó paleos...
    Én jobban örültem volna, ha mondjuk BB vezetne egy ilyen kurzust. Biztos, hogy jelentkeznék. Nem szélsőséges, mindent tud a paleoról és biztos vagyok benne, hogy nem ez az ár lenne.

    VálaszTörlés
  71. A Jüzsef krt-i Vegyszerboltba ne menjen senki B-2 porért , 104.000 forintért tudtak volna rendelni 100 grammot, miközben fentebb belinkelt TWINLAB 10 g 2850 volt :-)) A LEF-es meg 30 g volt 7 dollár, Lehet, hogy ez is valami életfontosságú anyag, azért nem lehet nálunk hozzájutni?

    VálaszTörlés
  72. 71 Rozcsika
    Nem vagyok én hős, kifejejezetten beszari vagyok. Csak sehol nem olvastam semmi súlyos következményről. De már az előadás hallgatása közben is felbátorodtam, mikor említette László, hogy Bencét is meggyőzte. Úgy értettem ő is szedi, meg talán venni is lehet tőle. Bencében meg vakon megbízom. Én tök hülye vagyok a kémiához, muszáj valakiben megbíznom :-)))

    VálaszTörlés
  73. Ja meg hát a régi orvosok! Gondoltam, biztos észrevették volna évtizedek alatt ha árt az embereknek.

    VálaszTörlés
  74. 75. Évi
    Kac-kac, és vajon mitől lesz valaki "paleo-szakértő"?Mert kinevezi magát annak? Nekem eléggé lesújtó véleményem van ezekről a dolgokról, emberekről, de lehet, hogy egyedül vagyok vele... Gábort pedig becsülöm azért, hogy nem vágott bele ilyesmibe, miközben körülötte zsonganak a "szakértők".

    Rozcsika
    Én szívesen adok neked oklevelet arról, hogy értesz a paleóhoz, Ápiszban lehet venni hozzá alapanyagot. Cserébe te is adhatsz nekem ilyen oklevelet. Sőt, bármi másról is...:-D

    VálaszTörlés
  75. 73. Zsuzsa
    Én nem értek a vízszűréshez, de pont most megkérdeeztem egy vegyészt arról, mi szűri ki a klórt. Azt mondta, a szénszűrős filterek nem, csak a fordított ozmózisos, de az persze desztvizet csinál. A Brita-kancsó típusokban meg még annál is kevesebb szén van, mint egy középkategóriás szűrőben, tehát az ízjavításon kívül sok haszna nincs. Persze, az is több, mint a semmi.

    VálaszTörlés
  76. 79 MW
    Nekem is ez jutott eszembe! Ugyan ki és hol kérhetne az embertől ilyen oklevelet? Ha én megnyerném a lottóötöst, első dolgom lenne egy paleóhoz értő szakácsnő szerződtetése, de szerintem a bloggerek közül próbálnék valakit elcsábítani, és eszembe nem jutna oklevelet kérni :-)) Majd ha már elismerik a hasznát a szakameberek, és alkalmazni akarnak kórházakban, szállodákban mit tudom én hol paleós szalmebereket, akkor majd nyilván lesznek hivatalos képzések is.

    VálaszTörlés
  77. 79. MW
    Szerintem paleo szakértő Magyarországon kétféleképpen lehet az ember:
    az egyik módja, hogy közel kerül vagy Szendi Gáborhoz, vagy Mezei Elmirához. A szóban forgó Vaspál Melinda M.E.-val jár paleo címszó alatt vidéki wellness szállodákba (M.E. előtte dr. T.Cs.-val is oktatott)
    A másik módszer, hogy elmegyünk egy gyorstalpaló " reformszakács" kurzusra és máris reformszakácsok lettünk. A paleo ebbe bőven belefér.
    És akkor itt ez a harmadik módi, totál mindegy ki csinálja.

    VálaszTörlés
  78. 80. MW
    Egyértelmű, hogy jól döntöttem, amikor a vízdesztillálót vettem meg, csak fizukiegészítést nem adtak hozzá, hogy a villanyszámlát ki tudjam fizetni. Egy csipet sót és egy csipet szódabikarbónát kell keverni a 4 liter deszt. vízhez és csoda finom tiszta vizet kap az ember. Azt tényleg olyan áhítattal iszod, mint a sivatagban rekedt ember a vizet, mert tudod, hogy mennyibe került. :-))

    VálaszTörlés
  79. 82. Évi
    Senki sem paleo szakértő, legalábbis az én szememben, és bárki lehet az. Én meghallgatom mindenki véleményét, elolvasok dolgokat, és el tudom dönteni, hogy mi az,ami számomra logikus, tudományos, elfogadható. Ezek szintézise az én paleóm. Arra meg a magam részéről fütyülök, hogy ki kihez áll közel.Ha lenne paleo képzés, az azt jelentené, hogy szigorúan le lennének fektetve a paleo szabályok, amit épp a megrögzött dietetikusok követelnek a paleón. De nincsenek, és ez így jó, mert addig szabadon lehet mindent vitatni, és azt jelenti, hogy nincsenek dogmák. Hogy egyesek mások tudatlanságától vagy lustaságából hasznot húznak, az más dolog, de ha egyszer van rá kereslet...

    VálaszTörlés
  80. Sziasztok!

    Egy kedves ismerősöm mozgatóideg bénulásban szenved, aminek az lesz a vége, hogy megfullad. Szerintetek a paleo tud segíteni ezen?

    VálaszTörlés
  81. Évi 75, 82

    Vaspál Melindát még nem is láttam életemben, úgyhogy ha én volnék az a "Gábor", akinek a körébe tartozik, akkor ez tévedés. Elmira valóban tartott hétvégi programot Tóthtal, de ez csak addig tartott, amíg nem láttuk, hogy kicsoda is tóth valójában. Elmira egy ponton ki is jelentette, hogy nem hajlandó többet tóthtal együtt dolgozni. akkor a Danubius még foglalkoztatta egy ideig tóthot, amíg el nem ment nekik is a kedvük tőle.

    Rozcsika, tőlem kérdezted a jódot meg a szelént? Én jódot nem szedek, csak annyit, amennyi a two per dayben van, és ugyanez vconatkozik a szelénre.

    VálaszTörlés
  82. 86. szengab
    Köszi Gábor, igen, a Te véleményed nagyon érdekelt jód ügyben. Általában az szokott lenni, hogy mindig kiderül, hogy Te már évek óta és írtó nagy mennyiségeket szedsz abból a cuccból, amiről mi még nem is hallottunk. :-)) A LEF 130 mg-ot javasol naponta, biztosan írtak a mega dózisú jódszedésről a magazinjukban. Egyszer azt írtad, hogy a Life Extension szakembereinek hiszel. Direkt szedsz mégis kevesebbet?

    VálaszTörlés
  83. Gábor! Csak most láttam, hogy egy cikkel válaszoltál a múltkori kérdésre, hogy melyek azok a gyógyszerek, amikben glutén van, köszi!!!
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-gliadin-a-gyogyszerekben.htm

    VálaszTörlés
  84. Vaspál Melindához:
    Most ránéztem a weboldalára (www.fitpaleo.hu) és olyanokat látok, hogy az édesburgonya nem paleó,
    "A kecske- vagy juhtej javasolt azoknak akik nem tudnak lemondani a tejről."
    Maglisztekkel kapcsolatban semmi figyelmeztetés, hogy módjával kéne...
    A termékeknél elsők a cukormentes lekvárok....
    ... és mindez 3 perc alatt.
    Úgyhogy azt hiszem, nekem ennyi elég is a "tudományából". :-)

    VálaszTörlés
  85. Sziasztok!

    Az itt tapasztalt felzúdulás hatására újraolvasva a Vital Trend által forgalmazott magnézium-citrátra vonatkozó figyelmeztetésemet, számomra is meggondolatlannak tűnik a megfogalmazásom... Önmagában abból, amit én tapasztaltam és amit a gyógyszerész mondott, természetesen még nem következik, hogy a készítmény nem az, aminek árulják. Más oka is lehetett annak, hogy nekem nem vált be ez a termék másfél évvel ezelőtt. Nem kellett volna nagy hévemben ilyen kategorikusan fogalmaznom... De remélem, azért a legtöbben érzitek, hogy minden, csak nem a rossz szándék vezérelt, amikor a tapasztalatomat megosztottam Veletek. Amit írtam, nem valaki ellen, hanem valakik érdekében írtam. Sajnálom, ha valaki ezt nem érzi, és emiatt esetleg nem jut el hozzá mondandóm lényege. És sajnálom, ha ártottam volna a Vital Trendes Zalotai Bálintnak, aki nagyon kedves és készséges volt velem mind a vásárláskor, mind az említett termék visszavételekor. Ha olvassa ezt a blogot, akkor ezúton szeretném a bocsánatát kérni. Szóban forgó írásomból töröltem a cégére vonatkozó részeket (kivéve az oldalára mutató termékajánló linket).

    A vízmentes magnézium-citráttal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy mindkét általam ajánlott fajta anhidrát, csak az egyik, a gyógyszertári, sima (1:1) magnézium-citrát, míg a másik, a Now Foods gyártmányú, trimagnézium-(di)citrát vagy más néven magnézium-citrát (3:2), és amit Tormás írt a magnézium-citrát-anhidrátról, az nem arra, hanem a trimagnézium-(di)citrátra igaz, annak hidrát és anhidrát formájára egyaránt. Az, hogy egy só hidrát vagy anhidrát, vízben való feloldása után jelentőségét veszti (kivéve koncentráció tekintetében), mindkét formából ugyanolyan oldat keletkezik.

    Minden jót Nektek,

    Szabó-Velvárt László

    VálaszTörlés
  86. Az Amazonon vagy az iHerben az egyik vásárlói vélemény arról szólt, hogy az illetőnek olyan penge lett az agya, hogy már előérzetei is vannak. Sajnos nem találom. Velem meg ez történt:
    Éjjel azt álmodtam, hogy már reggel van és indulok a piacra. Pakolom be a szatyromba az üres tojástartókat. Erre észreveszem, hogy az egyikben benne maradt egy tojás. Mondom magamba, hogy nem baj, majd ebbe csak kilencet kérek , aztán persze – még mindig álmomban- eszembe jutott, hogy mekkora marha vagyok, hát miért nem rakom ki azt az egy tojást, minek vinném magammal. Na eljött a reggel, indulok a piacra, pakolom az üres tojástartókat, hát nem tényleg volt egy tojás az egyikben? Jó ez a cucc, mingyá megiszom az egész üveggel )
    Amúgy bevettem tegnap a 2x8 cseppet, de még mindig semmi azon kívül, hogy Edgar Cayce nyomdokai lépek)))
    Rozcsika, a te barátnőd mit tapasztal ?

    VálaszTörlés
  87. Hehe, a kockák szmájlik, csak a wordben írtam. Azt hittem visszaalakulnak kettősponal vonal zárójellé

    VálaszTörlés
  88. Hülyeséget írtam, 2 x 4 cseppet vettem be. Van még hová fejlődnöm összeszedettség terén:-)

    VálaszTörlés
  89. 84. MW
    "... Hogy egyesek mások tudatlanságától vagy lustaságából hasznot húznak, az más dolog, de ha egyszer van rá kereslet...."

    Én szeretnék majd egyszer egy ilyen hasznot-húzó ember lenni, mások időhiányára számítva. Abban reménykedem, hogy nem mindenki tud ennyit lógni a munkájából, mint én az elmúlt 4 év alatt. Viszont könyvek/cikkek elolvasása nélkül (=paleoagymosás) félelmetes lehet belevágni a paleoba, ráadásul tök egyedül, olyan dologba, amitől sírva óvja az embert az orvosa. Most mi ilyen állapotban vagyunk a jóddal. 4 éve a zsírral voltam így, a D vitaminnal. Ha most itt állna előttem egy napi 130 mg jódot 4 éve evő ember és megnézhetném, beszélhetnék vele, akkor az megérne most nekem .... nem tudom hány Ft-ot.

    90.
    Köszönjük ezt a korrekt kiigazító közleményt. A Mg-citrát bélrendszert leállító hatásával kapcsolatban nem szeretnél szépíteni? :-))) Nagyon hálásak vagyunk kutató munkádért!!! Én még titkon várom a könyvet Tőled, jól írsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia(sztok)!

      Sajnos a magnézium-citrát esetleges függőséget okozó hatását majdnem minden, erről az anyagról szóló forrás említi... De ettől Szerelmem és én még ezt szedjük, mert minden más túl drága volna nekünk olyan mennyiségben, amennyit szervezetünk jelenlegi, krónikus stressz tépázta állapotában követel. Amúgy engem nem hajt meg, tehát én vélhetően nem hagynék magam mögött rendszeresen teli WC-tartályt, ha abbahagynám a szedését.
      Nagyon szívesen írtam volna könyvet a jódról, mert szívügyem, de a Jaffa kiadó tulajdonosa, akihez Elmira beajánlott, nem mutatott irántam számottevő érdeklődést (ismerni nem ismer engem), ráadásul pár nap múlva áttelepülünk Örményországba, úgyhogy egyelőre lemondtam a dologról. Végül is a lényeg, hogy az emberekhez eljusson az információ, a közlés módja másodlagos. Gyertek el keddi előadásomra (vagy hallgassátok meg majd a hangfelvételt)! Igyekszem majd megválaszolni minden felmerült és a jövőben esetlegesen felmerülő kérdést a jóddal kapcsolatban. És ott lesz Bartha Ákos és valószínűleg Szabó-Gál Bence is.

      Szabó-Velvárt László

      Törlés
  90. 91. Kriszta
    Vicces a történet, akkor lett volna már hátborzongató, ha ugyanezt édesanyád tojásáról álmodtad volna meg. Így végülis csak az történt, hogy mikor az utolsó tojásokat kivetted a tartóból főzéskor, akkor az agyadban elraktároztad, hogy csak nehogy a maradék 1 tojás véletlenül a tojástartóban maradjon/eltörjön. :-))) A jódszedés szempontjából abszolute az a jó hír, hogy a saját tojásodról álmodtál.
    Nekem van egy olyan elméletem, hogy a mázsányi cukortól/kokótól/miegymástól vannak olyan fantasztikus filmek legyártva az USA-ban. Egy barátunk fia, aki matematika szakra jár, azt állítja, hogy csak a drogtól fog rendesen az agya, akkor vág, mint a penge.

    VálaszTörlés
  91. 86.szengab

    Nekünk, Szendi Gábor és Mezei Elmira és "köre", ugyanaz. Tehát, ha M.E. paleo tanfolyamokat tart Vaspál Melindával és bárkivel, az a paleosok döntő többségének ugyanaz.
    Én inkább a következtetéseket vonnám le.

    VálaszTörlés
  92. 90 László

    Én meg - bár még nem tudhatom hogy fog számomra végződni ez a kaland:-) - szeretném megköszönni, hogy megismertettél minket ezzel a témával. Én még sose olvastam, hallottam róla.

    VálaszTörlés
  93. 95 Rozcsika

    Igen, én is úgy gondolom, hogy valahol a tudatküszöb alatt tudta az agyam, hogy az üres tojástartók közé került egy csak majdnem üres. Csakhát sokszor a tudatküszöbb feletti dolgok se jutnak eszembe. Például kimegyek a közértbe valamiért, de pont azt nem veszek. Szerdán elmentem könyvtárba, a város közepéről az Újpest Városközpontnál lévőbe, mert ott volt meg a könyv amit akartam. Tudom, hogy nyáron van külön nyári nyitvatartási rend, de ennek ellenére csak a rendes nyitvatartását néztem meg a neten. Hát persze, hogy a szerda szünnap nyáron abban a fiókkönyvtárban. Tök jó lett volna erről álmodni aznap hajnalban:-), ha már ébren nem jutott eszembe.

    VálaszTörlés
  94. Helló,

    Tudom, hogy volt már róla szó, de nem nagyon találom. Szóval:
    a fogaim kezdenek szépen, lassan elfogyni. Már szinte áttetszőek és alig van rajtuk zománc.
    Azt gondoltam, hogy a paleo meg a kieg. vitaminok rendbe tetszik, de nagyon nem így van.
    Hiába szedem a komplex K2-őt már vagy egy éve, és a többit, egyszerűen továbbra is romlik a helyzet.
    Kalciumot csak annyit szedek, amennyi napi egy 2/day-be van, szóval nem sokat.
    Mit javasoltok, mi a teendő?

    VálaszTörlés
  95. 96.Évi
    Azt ugye elhiszed, hogy nem vagyok Elmira apukája, és még az volnék, akkor sem szólnék bele a dolgaiba. Nem folyik köztünk állandó egyeztetés arról, hogy ki kivel lehet jóban, vagy hogy kinek mit kell gondolnia. Most egyébként elolvasgattam Smirgli bejegyzése nyomán egy-két írását, hát felállt a szőr a hátamon. Vaspál nem szerepelt a paleofesztiválon az előadók közt, mert a szervezőknek sem tetszik, amit csinál. Nem fog szerepelni soha a paleomagazinban szerzőként,mert azt meg én szerkesztem. A gagyi, paleotorzító emberekkel szemben sajnos többet nem tudok tenni, mint hogy én nem adok neki teret. Az, hogy hányan lájkolták már az oldalát, azért azok a paleósok a felelősek, akik ugyanolyan felszínesen ítélnek meg valakit szimpinek.
    A termékei valóban cikik, én ezt már korábban is furcsállottam, amikor hallottam róla, hogy napraforgóvaj, meg tökmagvaj? Azokból hova tűnt az omega-6?
    Az "elméleti" cikkei meg tettenérhetően összelopkodott nézetek, megnézném, hol olvasta ő az Intersalt vizsgálatot, meg hasonlókat.
    Na mindegy, van már nekünk Tóthunk, Leitemünk, miért ne lehetne Cukormentesünk is (ez is mennyire lényeglátó elnevezés)?

    VálaszTörlés
  96. Húsvétinyuszit keresem :-) Nyuszi, ha olvasod a fórumot, akkor írj nekem a kelpatmarkukacgémélpontkomra. Köszi, BB

    VálaszTörlés
  97. 87. Rozcsika

    Az az igazság, hogy eddig nem foglalkoztam a jóddal, elfogadtam, hogy azt 300 mcg/nap kell szedni. De most rákerestem a LEF-en, és valóban 130 mg-ot javasolnak. Hát én is úgy vagyok, mint Te, hogy na megint beleütköztem én is egy újabb mítoszba, amit benyeltem, mint régen a többit. Sajnos az elme felszabadítása állandó kutatómunkával jár. És ennek sosincs vége. Még megpróbálom kicsit ellenőrizni, de valóban nagy renoméja van nálam a LEF-nek, ha koleszterinügyben hülyeséget is mondanak. Ha beigazolódik, akkor gyorsan közzéteszem valamelyik hírlevelemben ezt a LEF-es cikket, ezt 3 éve írták.

    VálaszTörlés
  98. 100 szengab
    Én most már lassan ott tartok, hogy ami paleo, az lassan tényleg csak Te leszel.

    VálaszTörlés
  99. 99 Tóth

    "www.marksdailyapple.com/nutritional-cures-for-damaged-teeth - a fogrongáló ételek-italok mellőzésén/mérséklésén túl A, D és K2 vitaminokat ajánl (A: nincs mennyiség, D: 1000-3000 NE / nap, K2: 5 mg MK-4 / nap)"

    Másik bejegyzés:

    Csaba Herczeg2013. december 5. 8:04
    "Egyébként jelenleg a Gábor által javasolt Life Extension-ból (Super K with advanced K2) szedek napi 4 darab kapsz-t (2 reggelihez, 2 vacsorához). Ez így végül is napi 4000 mcg K1 és 4000 mcg K2 MK4-ből, ill. plusz 800 mcg K2 MK7 - ből. Lehet, hogy ennyi is elég. Érdekes, hogy amióta ilyen dózisban szedem, olyan érzésem van, mintha acélból lenne a fogsorom. "

    Sajnos nekem csak napi 1 Super K2 fér bele (Gábor korábban napi 2-t ajánlott). Ugyanez a probléma (az áttetszőség) nekem is megvolt, és sajnos még részben meg is van, bár pont a K2-vel kezdett helyreállni. De a fentiek alapján valószínűleg több kéne.

    VálaszTörlés
  100. Azaz helyesbítek, a cikkben 2-3-5 mg-ról beszélnek, problémától függően.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az ajánlás újabban nagy divat a jódot már-már felnyíló szemmel néző, de haladónak azért még nem nevezhető körökben, és a japánok napi átlagbevitelének hibás megsaccolásából adódik (nem veszik figyelembe, mert nem néztek utána, hogy az algafogyasztásra vonatkozó hivatalos japán adatokban száraz, és nem nedves tömeg szerepel). A japánok átlagos napi jódbevitele 13,8mg, amit a vizelet általi jódürítés adataik is alátámasztanak (szemben a pár mg-os "verzióval").
      És még egy fontos dolog: az RDA kb. 100-szorosa alatti jódpótlás (kivéve az elterjedt, elenyészően alacsony bevitelt) Hashimotot vagy Basedow kórt okozHAT, mert ilyen esetben nem áll rendelkezésre a szervezetben elegendő jód a delta-jodolakton és más jodolipidek termeléséhez, amelyek nélkül nincsen megfelelő negatív visszacsatolás a sejtekben a jodid ion hidrogén-peroxid és tireoperoxidáz általi jóddá oxidálásához, és ilyenkor sérülhet (eloxidálódhat) maga a TPO is.

      Törlés
    2. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 23:40

      Bocsánat, oktondiságot írtam: a szokásos, alacsony jódbevitel is okozhat Hashimotot vagy Basedowot.

      Törlés
  101. Sziasztok!

    Van valakinek ötlete, hogy hol tudnék magnézium-citrátot por formában venni? Bp-en, vagy kb. Kispesten.
    Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 23:09

      Szia!

      Elvileg bármelyik gyógyszertárban, a gyakorlatban pedig ott, ahol hajladók kiadni... Az Oktogonon levő patikában pl. a személyzet kb. fele ad ki ilyet.

      Törlés
  102. Gyerekek, az LEF sugárzásveszély idejére, átmenetileg ajánlja a 130mg KI-t (aminek jódtartalma 99,4mg) azt kivédendő, hogy a pajzsmirigy rádioaktív jódot vegyen fel! (Valójában ennyi a Wolff-Chaikoff effektus lényege, és nem az, amit az orvosi irodalomban évtizedek óta híresztelnek, hogy a jód bizonyos szint fölött gátolja a pajzsmirigy működését...) Ekkora adagra egy "átlagembernek" nincs szüksége, a fele bőven elég, és a teljes szervezet jóddal való telítettségének elérése után még tovább lehet csökkenteni az adagot, egészen kb. 12,5mg-ig. Tény viszont, hogy mellrákosok napi 2-300mg jóddal élnek (és virulnak), és általában nincsen semmi bajuk tőle, tüdőgyulladás kezelésében pedig az orvosok sokáig használtak 1-2000mg KI-t! De ahhoz, hogy egy ekkora adagot gond nélkül fogadjon a szervezet, bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. Erről bővebben kedden mesélek majd, most már muszáj mennem dolgomra, amiből így, "disszidálás" előtt igencsak sok tornyosul a vállamon...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabó-Velvárt László2014. június 29. 14:50

      Ezt elfelejtettem aláírni...

      Törlés
  103. 107. László
    Kedves László! Majd kedden legyen arról is szó, légyszi, hogy a szervetlen kálium-jodid-ból ez a sok kálium nem veszélyes-e. Mert én a betojiságomat kiterjesztettem a jódon kívül a szervetlen kálium-jodid-ból (Lugol) bevitt káliumra is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 22:52

      Ne aggódj a kálium miatt. Egyrészt a nagydózisú Lugolszedéssel is csak a napi javasolt káliumbevitel többszázad részét lehet bevinni (a legtöbb étel egyetlen falatjában több kálium van, mint 50mg jódot tartalmazó Lugolban), másrészt káliumból tudtommal a legtöbb nyugati embernek hiánya van. Gábor még régebben akart is írni egy cikket a kálium rehabilitációjáról.
      Mindezzel együtt állítólag vannak olyan egészségügyi problémák (pl. a mellékveseproblémák egy része), amelyek a káliumbevitel mérséklését kívánják meg.

      Törlés
    2. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 22:54

      Ezek szerint jössz? Nagyon jó! Te biztosan nagyon jókat fogsz kérdezni, meg lehet, hogy mondani is.


      Most már tényleg megyek dolgomra...

      Törlés
  104. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 22:38

    A niacinamidnak nincsen meg az a hatása, amire itt szükség van. Viszont Dr. Brownstein szerint: "There have been a few reports of liver damage with no-flush or sustained-release niacin. Therefore, you should be careful with the form of niacin you are using. Furthermore, the no-flush form of niacin
    does not have the best lipid-lowering effects of all forms of niacin.
    I have found niacin doses of 250-500 mg/day to be effective for most patients, though some may need more."

    Az ATP Cofactors-ban nem a közönséges sustained release niacin van (ami sima niacin lassan felszívódó formában), hanem inositol hexanicotinate/hexaniacinate (ugyanaz), ami valahogy a szerkezetéből adódóan adagolja lassan a niacin molekulákat, és kevésbé veszélyes a májra, mint a hagyományos lassan felszívódó forma, de talán jobban, mint a közönséges gyorsan felszívódó "flush niacin".
    Én nem szedek niacint, mert féltem a májamat (lehet, hogy alaptalanul). Mindenesetre a nagydózisú niacinszedéssel nincsen majdnem 200 éves tapasztalat, mint a jóddal...

    VálaszTörlés
  105. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 23:06

    Ezt a két publikációra volna csodajó valahogy szert tenni:

    - Vishnyakova VV and Murav'yeva NL. "On the treatment of dyshormonal hyperplasia of mammary glands." Vestn Akad Med Navk SSSR, 1966; 21:19-22.

    - Stadel B. "Dietary iodine and risk of breast, endometrial, and ovarian cancer." The Lancet, 1976; 1:890-891.

    Nincs valami ötletetek? Ezek hosszú távú (ha jól emlékszem, 3-6 hónapos), nagydózisú (15-30 mg - ha jól emlékszem) jódpótlásra vonatkozó vizsgálatok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 23:06

      "Ezt" helyett "Erre"...

      Törlés
  106. Szabó-Velvárt László:
    A gesztenyelisztben is van fitát? Mert a táblázatodban semmilyen érték nincs mellette....

    VálaszTörlés
  107. László,
    Ha jó ideje szedem a LEF two per day citaminját, igaz, csakmegy kapszulat, az abban levő 50 mcg szelén szerinted elegendő "alapozásnak", vagy varjam meg, míg megérkezik a Super Selenium, addig ne szedjek jódot? Köszi! Megyek egyébkent kedden!:)
    (légyszi, ne válaszként írj, hanem folytatólagosan, az itt a szabály)

    VálaszTörlés
  108. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 23:35

    Szia!

    Előbb mindenképp szedj 3 hétig annyi szelént, amennyit az alábbi útmutatóm alapján a testtömegedhez kiszámolsz:
    http://theonius.atw.hu/jod/elokeszito_protokoll.html

    Szeretettel várunk kedden!

    VálaszTörlés
  109. Szabó-Velvárt László2014. június 28. 23:37

    110 smirgli: Tudtommal nincs. Azzal csak az a baj, hogy tömény szénhidrát viszonylag magas GI-vel - sajnos...

    VálaszTörlés
  110. 108/1. László
    "... Gábor még régebben akart is írni egy cikket a kálium rehabilitációjáról. ..."

    Jamineték: Tökéletes Egészség Diéta c. könyv 296. old-án tárgyalják a kálium és nátriumbevitelt. Ők is horror káliumbevitelt javasolnak, napi 4700 mg-ot (Two-per-day-ben 25 mg van), DE ezt horror mennyiségű étellel és nem táplálékkiegészítőkkel, naponta:
    - fél kiló biztonságos keményítőtartalmú növény (krumpli, édesburgonya, taró, rizs) ÉS
    - fél kiló cukortartalmú növény (répa, cékla, banán) ÉS
    - fél kiló egyéb (leveles, alga, szárított paradicsom) növény.

    A félelem-ötletem a szintén szervetlen kálium-kloridból jön, amivel ölni is lehet.

    Kimásolok egy érdekes mondatot a könyvből:
    "A káliumbevitel növelése kulcs a jó vérnyomáshoz, a vesekő és a csontritkulás megakadályozásához."
    Ezt a mondatot részben a fogdentin-ritkulási problémákra másoltam ide, másrészt volt akinek az egyik D vit. csepptől veseköve képződött, de szerintem az a ketogénszerű étrendben a növények hiányában lehetett a kálium-hiánytól vagy azért, mert a ketogén tele volt olyan húsokkal, amikben semmi K2 vit. nem volt. Amíg nem ettünk elég magnéziumot, az is akadálya lehetett a csontépülésnek és okozhatott ezért vesekövet.

    Én fogügyben komoly szabályokat vezettem be: étkezés után fél órán át nem öblítem ki a számat, ha iszom is, akkor szívószállal küldöm le az italt, ez azt a célt szolgálja, hogy a nyálból vissza tudjon épülni az ásványi anyag a fogakba. Fogat meg pláne nem mosok étkezés után rögtön. Ezt a legnehezebb betartani, hogy már mennék el hazulról, de nem tudok fogat mosni, mert nemrég ettem. Nagyon komolyan ráálltam a füvet evő állatok tojására, húsára, pl. szamárszalámit eszem, báránymájat eszem. 20 dkg 200 Ft. Autoimmunbetegségem ellenére keménysajtot eszem, néha penészes sajtot is, ezt is a K2 miatt, a hollandok állnak a legjobban K2 vit-nal a sokféle sajtjuk miatt. Próbálok kevesebb magot enni és több zöldet. Még nem szép a fogam. Talán majd segít rajta a kálium-jodidból a kálium.

    VálaszTörlés
  111. Szabó-Velvárt László2014. június 29. 8:45

    114. Rozcsika
    A káliumról mindössze annyit tudok, amit fönt leírtam. Nem ástam bele magam a témába, mert az én megszeppent mellékvesémnek egyes források szerint nem jó a kálium, és én nem akarok kockáztatni, szóval jelenleg nem érint a kálium kérdése. Erről szerintem Gábort volna érdemes megkérdezni.
    Ami a D-vitamint illeti, az K2-vitamin hiányában abszolút okoz kálciumanyagcsere-zavarokat! Meglepő módon még a sok napozás is megtöbbszörözheti a vesekő előfordulását...
    Fantasztikus, hogy fűevő lények tojását eszed! Hogy én mióta és mennyire vágyom erre! De sehol sem találtam... Milyen állat tojik Neked? A tojás egy iszonyú finom étel, de sajnos Omega-6 szempontjából a "gabonával töltött" tojás nagyon gáz...
    Ami a fogaidat illeti, Bencének komoly tapasztalatai vannak a témával kapcsolatban, érdemes volna őt megkérdezned erről!
    A KI-ben levő kálium, ahogy fent is írtam, egészen elenyésző mennyiségű, attól ne várj semmit...

    VálaszTörlés
  112. Szabó-Velvárt László2014. június 29. 8:49

    105. szengab

    Gábor, rémlett, hogy van egy haladó szemléletű LEF anyagom a jódról, és most meg is találtam:
    https://www.lef.org/magazine/mag2011/oct2011_The-Silent-Epidemic-of-Iodine-Deficiency_01.htm
    Egy idézet a cikkből: "the average daily Japanese consumption of iodine ranges from 5,280 to 13,800 mcg of iodine, with no harmful effects and a host of benefits." Abból, hogy ez egy átlagérték, az következik, hogy a szórástartomány - vélhetően elég magas, egyes források szerint 200mg-ot is elérő - felső szélénél sem okoz problémákat a japánoknak az algában levő szervetlen jód.
    És hát árulják is LEF-ék a tisztességes dózisú jódot:
    http://www.lef.org/vitamins-supplements/item27043/Iodoral.html?source=search&key=iodoral
    http://www.lef.org/vitamins-supplements/item01002/Iodoral.html?source=search&key=iodoral

    Kezd észhez térni a világ - főleg hogy valamennyiünk IQ-ja nagyjából 10 ponttal kevesebb, mint amennyi akkor volna, ha megfogantatásunk óta megfelelő lenne a jódellátottságunk... (Nem mintha én az IQ-t olyan lényeges emberi "paraméternek" tartanám.)

    VálaszTörlés
  113. Szabó-Velvárt László2014. június 29. 9:07

    Sőt, adott esetben akár 20-at megközelítő IQ-pontot is számíthat a jód, mert kb. 10 pont az agy fejlődő szakasza alatti jódellátottság, és további majdnem 10 pontot nem veszít el az ember, ha felnőve nem kerül a szervezete fokozatosan még komolyabb jódhiányos állapotba, mint amiben születésekor volt. Én jópár éve, egy hosszabb folyamat eredményeként, eléggé elbutultam, és amikor elkezdtem a jódpótlást, 8 pontnyit visszaszereztem "gyári" IQ-mból a Mensa online tesztjén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabó-Velvárt László2014. június 29. 9:09

      Ehhh, nem a Mensa tesztjén szereztem vissza, ott csak tekervényeim hosszát mértem meg...

      Törlés
  114. Arról is volt szó, hogy a xylit segít visszaépíteni a fogzománcot. Gábor valamelyik cikkében azt írta, az a lényeg, hogy minél többször érintkezzen a foggal. Lehet esetleg xilites vízzel öblögetni, gondolom én.
    Ma reggelre kicsit náthás lettem, meg olyan elesett, mint mikor kitörni készül a nátha. Lehet, hogy kib@szik velem, és csak jövő héten robbanok le? Na majd biztos ami biztos, viszek magammal sós vizet, meg minen egyéb bróm-ellenes felszerelést.

    VálaszTörlés
  115. Rozcsika,

    És báránymájat hol veszel?

    VálaszTörlés
  116. Rozcsika
    Ezt meg tudom erősíteni: a kapirgálós csirkék tojásának sárgája citromsárga. Amikor - nagy ritkán - volt alkalmam ilyet enni, mindig az volt. A tápos csirkének viszont narancssárga. Állítólag tesznek is bele (kurkumát?), hogy ilyen "szép" legyen.

    VálaszTörlés
  117. A 130 mg-os Life Extendion kálium-jodid tablettáról:
    Tényleg van egy mondat arról, hogy nem napi használatra való, ezt az első mondat miatt ugrottam át, azt hittem, hogy a kötelező duma-rész, hogy az orvosokat nem lehet semmiből kihagyni, a következő helyen meg a helyes tárolási standard mondatok között szerepelt, cseles:

    "...Use only as directed by your healthcare professional.
    Do not use as an everyday supplement...."

    Felmerül bennem az a kérdés, hogy sugárzásveszély esetén senkinek nincs előkészítő szelén, stb. protokoll a jód fogadására, hanem csak zsupsz, kap egy 130 mg-os kálium-jodidot, benne 90 mg jóddal, nem lehet ez annyira veszélyes akkor.
    Csak bátorítom magam. Kíváncsi lennék, hogy mekkora az a jód mennyiség, amit az állam oszt szét nukleáris katasztrófa idején. Valami katona embertől kellene ezt megkérdeznem.

    Én megpróbálom a 109.-ben említett két cikket megszerezni.

    VálaszTörlés
  118. 120. Kriszta
    Arab boltokban. Két helyet ismerek, az egyik a Ferenc krt-on van, bal oldalon mész az Üllői útról a Mester u. felé. A másik a XI. Karinthy Frigyes úton, közepén, pont a villamosmegálló mellett. Lehet, hogy a XIII. ker. kóser húsboltjaiban is van ilyen.

    VálaszTörlés
  119. 123 Rozcsika,

    Köszi, tudom is melyikek azok.

    VálaszTörlés
  120. A kapirgálós csirkék tojásának sárgája is lehet változó, nem feltétlenül citromsárga, sőt. Nekem igazán ilyen tyúkjaim vannak, tápot nem is látnak soha, rengeteg zöldet, bogarat esznek, mégsem citromsárga a tojásuk, inkább sötét narancs, pont a zöldektől. Kurkumát sem kapnak, sőt, nyáron még kukoricát sem, hogy attól lenne sárga.

    VálaszTörlés
  121. Szabó-Velvárt László2014. június 29. 14:49

    119. Rozcsika: Fantasztikus! Kár, hogy nem tudtam ezeket előbb... Most már csak Örményországban kell találnom fűevőtyúk-tojást. Kb. harmadannyi halolajat kéne szednem, ha ilyen tojáson nyammoghatnék... Bár szerintem kint könnyebb lesz találni, mint itt, mert ott az ételek ég, míg itt föld, és pl. még műtrágyát sem használnak (vagy legalábbis kb. tíz éve még nem használtak)...

    VálaszTörlés
  122. Szabó-Velvárt László2014. június 29. 15:18

    122. Rozcsika: A szelén-jód egyensúlytalanság (nem hangzik jól magyarul, de most sietek...) csak több nap vagy hét alatt fejti ki (szinte maradéktalanul visszafordítható) káros hatását. A cikkben említett, egyszeri nagy jódadagot (100mg KI-t vagy ennyi jódot tartalmazó KI-t, nem emlékszem pontosan) a hivatalos figyelmeztetések ellenére bevevő 17.000.000 lengyel (akik között pár millió újszülött is volt, és 30mg jódot [vagy a KI volt 30mg] adtak nekik) közül kettőnél lépett fel komoly komplikáció, és nekik is jódallergiájuk vagy amennyiben ilyen nem létezik, akkor valami ahhoz hasonló defektjük volt.

    VálaszTörlés
  123. 125. Macskacicó
    Úgy érted, hogy egyszer citromsárga, egyszer narancssárga és ugyanabban a méretű udvarban vannak és ugyanazt a kiegészítést kapták? Mert én is éltem nyaranta vidéken, akár mekkora a kert, a tyúkok kapnak szemes gabonát.

    VálaszTörlés
  124. Cicó
    Pedig a tiéd is citromsárgás volt a múltkor. De gondolom, mindig függ attól, mit ettek éppen. Tényleg, köszi a tojásokat, nagyon finomak voltak!!:-)

    VálaszTörlés
  125. 122. Rozcsika
    Na, itt azután senkinek sem osztogattak jódtablettát sugárzásveszély idején. Emlékszem Csernobilra: nem hogy semmilyen óvintézkedés nem történt, de el is tagadták az egészet, amikor meg kiderült, akkor nagyon olcsó volt a saláta és a káposzta... Nem is tudom, az ország fel van-e készülve ilyen mennyiségű kálium-jodiddal egy nukleáris baleset esetére. Vagy itt is az "á, úgysem lesz semmi" elve érvényesül.

    VálaszTörlés
  126. 127. 130.
    Nagyon kis rebellis társaság ez a Lengyelország, én még nem mertem volna a szoci jóságos doktornénik idején nem szót fogadni, 1986-ban én még nagyon jó beteg voltam. Egyáltalán hogyan juthattak hozzá ehhez a mega dózisú cucchoz, ha ellenezte a kormány a bevételét?

    VálaszTörlés
  127. 130 MW
    Kb két hete, amikor még nem tudtam erről a jód-prokotollról vettem kálium-jodidot. Az úgy volt, hogy a Teréz krt-Szondi u. sarkán lévő nagy patikában kerestem először. Azt mondták nincs, és a nagyker honlapján az van írva, hogy most nem tudnak szállítani, várhatóan majd csak július végén. Aztán gondoltam telefonálok 1-2 kis patikába, és rögtön az elsőben volt, de csak egyetlen doboz! Hát remélhetőleg a katasztrófavédelmnél vannak készletek, és nem a Merck-re vár majd kormány, hogy hozzon az országba, mert akkor lehet hogy megszívjuk. Lehet, hogy jódkúrától függetlenül érdemes 1.2 üveg lugolt tartani otthon, vagy valmi iherbtől rendelt nagydobb dóziusú jódtablettát

    VálaszTörlés
  128. A fukusimai baleset kapcsán mondja ez a jóember az OSSKI-ból:

    "... Budapesten ez a háttérérték 5-20 mikroBq/m3 körül van" - mondta dr. Turai. A kutatóintézet legutóbbi jód-131 izotóp mérése tehát 15-60-szorosa a normál értéknek, de dr. Turai hangsúlyozta: ez az izotóp mennyiség biológiai károsodást nem képes okozni.

    A pajzsmirigy-rendellenességek diagnosztikájában, illetve a betegek kezelésénél sokszor nagyobb mennyiségű jód-131 izotópot alkalmaznak - a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők például akár 500 megaBq nagyságrendű radioaktív jódot is kapnak ..."

    A mondat azonban nincs befejezve, hogy ezután a pajzsmirigy egy része megsemmisül, csonkolódik. Ezzel nyugtatgatni a közvéleményt egyenlő azzal, hogy totál hülyének néznek minden nem orvost.

    VálaszTörlés
  129. paleo-eszmecsere
    101. Tóth
    Mint ahogy sok minden másra is azt mondják....
    Én ennek hiszek: http://www.health-science-spirit.com/borax.htm
    paleo-kor
    99. Toth
    erre is esélyes lehet a Bór hiány

    VálaszTörlés
  130. paleo-eszmecsere
    102. Szűcs Csaba
    1. a kapszulásat mert a folyékon folyamatosan oxidálódik a nyitogatáskor...
    2. nem

    VálaszTörlés
  131. paleo-eszmecsere
    109. nincsotletem
    Depire Omega-3-mon túl: HidegZuhany, Lizin, Tirozin, Jód, MSM, Magnézium, Klorofill, Karnozin, B-komplex, almaecet, Jiaogulan vagy Rhodiola...

    VálaszTörlés
  132. paleo-eszmecsere
    144. Névtelen
    asztmára: Metionin, Lizin, Béta-1,3/1,6-D-glükán, Magnézium, MSM, Bromelain, SzűretlenPasztörizálatlanAlamecet, Klorofill...
    Természetes kezeleltlen ŐstengeriSó: http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/ha-sot-akarsz-magadnak/

    VálaszTörlés
  133. paleo-dumcsi
    39. MW
    homocisztein
    Magas lesz a homocisztein szint ha nincs kellő mértékű folsav és B12 a szervezetben, melyek visszaalakítják metioninná.
    Egy másik - jobb - módja annak, hogy a homocisztein felhalmozódását elkerüljük: B6 és magnézium, amely átalakítja homociszteint ciszteinné.

    VálaszTörlés
  134. 83. Rozcsika
    Nekem is az van.
    Ez: http://www.vizdesztillalo.hu/images/MH943SWS_Glas.jpg
    Sima aktívszenest is használok, mert ez zúg + fűt...

    VálaszTörlés
  135. 128. Rozcsika:

    Igen, tulajdonképpen ez a helyzet nálunk, szerintem a tyúktól is függ, egyik ilyet tojik, másik olyat, pedig ugyanazt kapják. A héjuk is más színű, egyik barnásabb, a másiké pedig világosabb, illetve a nagyságuk is eltér. Nyáron búzát kapnak valamennyit, persze, kell némi gabona, hogy jóllakjanak, meg konyhai hulladék. De a kukorica nagyon melegíti őket, a búzától jobban is tojnak.
    100,- Ft-ért adják a tojást??? ez rablás, nálunk a környéken a házi tojás 40,- Ft/db így nyáron, télen 55,-Ft, és biztos, hogy az, mert ismerem az illető(ke)t akik árulják.
    Én is eladnám annyiért, de sajnos nincs olyan sok.

    129. MW:
    :)) Tényleg? Hát igen, némileg változó a színük, érdekes. Legalábbis én ezt tapasztalom. Biztos, hogy mit esznek. De mostanában elég sötétsárgájúakat tojnak, lehet, hogy a több zöld. Amikor adtam, az még tél vége volt, azt hiszem :)

    VálaszTörlés
  136. Én is 30-35-40-ért veszem a házi tojást állandó eladótól az itteni piacon, és ettől egész évben sem drágább soha.
    Nincs rajtuk szám, mindig különböző méretűek és színűek kívülről, sárgájuk is változó. Azt tudom a tyúkokról, hogy tápot nem esznek, ettől mélyebben nem faggattam még ki a kereskedőt. De gondolom, a fű a legolcsóbb, tehát már csak ezért is nagy részben azt ehetnek...
    Szóval meg lehet azt termelni olcsóbban is, mondjuk mifelénk (Kiskunság) egyébként is híresen olcsó a zöldség-gyümölcspiac, ugyanakkor viszont a biotojás árát ez nem kellene, hogy befolyásolja, mert fű meg az a kevés kiegészítő gabona mindenhol elérhető, és tutira nem 2-3X-os áron....

    VálaszTörlés
  137. + ezekre:
    http://www.health-science-spirit.com/iodine.html
    http://drsircus.com/medicine/iodine/iodine-dosages
    Iodine Medical Conference:
    Oct. 4 -6, 2007, Coronado, California
    “The Safe and Effective Implementation of Ortho-iodo-supplementation supplementation In Medical Practice”
    http://fibromyalgiarecovery.com/uploads/IODINE_-_Solution_to_health_problems.pdf

    VálaszTörlés
  138. 139 Warren
    Igen, én is így tudom, de az a furcsa, hogy régóta szedek magnéziumot külön, meg LEF-es multit, és abban elvileg mindezek megvannak. B12-t külön is akarok szerezni, méghozzá hydroxycobalamin formában, de akiktől rendelni lehet, azok nem szállítanak, szóval ez nehéz. De továbbra sem értem a homocisztein szintet, hiszen szedem ezeket a tápkiegészítőket...

    VálaszTörlés
  139. 143. Warren:

    És pontosan mennyi jódot szedsz naponta? Hány mg, melyik fajtát? A two per day mellett.
    Van bármilyen pajzsmirigy problémád?

    VálaszTörlés
  140. 142. Smirgli, Cicó
    Én is vettem már piacon házi tojást és többet nem mentem vissza, nem láttam a különbséget a Tesco-s tojástól. Én a 100 Ft-os tojást tojó tyúkokat ismerem, ettem a húsukból, tanulmányoztam eltörhetetlen csontjukat, vékony, sárga ízületüket, a sok mozgástól karcsú combjukat. Egy pusztán tartott tyúk nem hiszem, hogy olyan, mint egy földes udvaron tartott. Már a szinte feltörhetetlen héjból is látom a különbséget. De nem vitatkozom ezen, hiszen van aki még soha nem vett abból a tojásból, amiről itt most szó van, így nem igazán tud hozzászólni. Elég limitált mennyiségben lehet ezt megvenni, csak ha a keltetőbe tett tojásmennyiségnél több van, akkor adnak el belőle, szóval nem gond, ha csak én vagyok ilyen "hülye", hogy ennyiért megveszem. :-)))

    VálaszTörlés
  141. Szabó-Velvárt László2014. június 30. 11:18

    134. Rozcsika: ......Ráadásul mivel az (ilyen "kezelések" során rádióaktivvá váló) pajzsmirigyhormonok a test minden sejtjéhez eljutnak, károsodik a többi szerv is, és nő mindenféle rák, elsősorban talán a prosztata- és a mellrák kockázata..... Dr. Brownstein (is) őrültségnek nevezi ezt a "kezelési" módot...

    VálaszTörlés
  142. Kérdés Lászlóhoz
    A hangfelvételen hallottam a reggeli hőmérőzés gyakorlatáról. ezzel a jód adagolását figyeljük? Csökkenteni kell majd a jód szedését valamilyen értéknél?

    VálaszTörlés
  143. Szabó-Velvárt László2014. június 30. 11:35

    143. Warren: Isten hozott a jódigenlők hála Istennek egyre bővülő "világában"!
    Amúgy 770mg jódot akkoriban is csak kúraszerűen (meg gondolom, sok jódot igénylő krónikus állapotokban) szedtek, nem mindennapi jódpótlásként. Szent-Györgyi úgy tartotta, hogy az ember átlagos napi jódszükséglete 62mg, de a tavaj februárban elhunyt Dr. Guy Abraham több évtizedes, egyedülállóan mélyreható kutatásaiból az derült ki, hogy az emberek többségének ennél kevesebbre van szüksége: a tipikus szintentartó adag 12,5mg (ezt a "kerek" számot az említett jódkutató orvos által kifejlesztett, kisebb dózisú Iodoral tabletta ihlette.)

    VálaszTörlés
  144. 108. válasz Lászlótól
    ".. Te biztosan nagyon jókat fogsz kérdezni..."

    Ez nem "válasz-előrendelés" akar lenni :-))), csak drága barátnőm kérdését szeretném már most feltenni, hogy ne érjen váratlanul kedden. Ő azt szeretné megtudni, hogy miközben a jód vadul ölte a kórokozókat fura betegségekben régen, aközben nem volt-e arról hír, hogy a jó bélbacik is áldozatul estek és a régi protokoll részét képezték-e a joghurt evések, mint régen a Tetran-nal gyógyítás idején. De hát jelenidőben is megfogalmazható ez. Nekem az a sejtésem, hogy igen, volt egy kis pusztítás, de a kórokozó jobban pusztított volna, a kezelés után lassan, de felépült a beteg bélrendszere, mert még életben maradt. Igen, a kérdés inkább az, hogy a napi 12,5 mg adag "pusztítgatja-e" a jó bélbacikat?

    Nekem a mai ébredési hőmérsékletem 36,5 lett a 35-35,2 helyett. De a Biocurcumát visszavettem, mert érzem a nyakszorítást.

    VálaszTörlés
  145. Eddig kerültem minden tengerit, de az 5-ből 4 organic melyek remélhetőleg biztonságos tisztasággal rendelkeznek...

    Valamint:
    Az USA-ban élő emberek átlagosan 240 µg (mikrogramm) jódot fogyasztanak naponta. Ezzel szemben, a japánoknál több mint 12 mg (milligramm) a jód napi bevitele (12 000 µg). Ez 50-szerese az amerikaiak jódfogyasztásának.
    A közegészségügyi hatóságok szerint a Japán kontinentális területein élők jelenleg 14,5 g tengeri moszatot fogyasztanak naponta. Ez napi 45 mg jódnak felel meg. A kutatók azt is megállapították, hogy a Hokkaido tengerparti területein élők napi 200 mg jódbevitelt biztosító hínárt fogyasztanak.
    A mellrák előfordulása az USA-ban a leggyakoribb a világon, míg Japánban, a legalacsonyabb. Azoknál a japán nőknél, akik elhagyták szülőhazájukat, illetve a nyugati stílusú táplálkozásra tértek át, nagyobb arányban fordul elő a mellrák azokkal szemben, akik tengeri algákat fogyasztanak.
    A csecsemőhalandóság Japánban a legalacsonyabb a világon.
    Ma hétből egy amerikai nő (csaknem 15 %) szervezetében élete során kialakul az emlőrák. Harminc évvel ezelőtt, amikor a jód fogyasztása kétszer akkora volt, mint most (480 µg/nap), húsz nő közül mindössze egynél alakult ki emlőrák. Jódot használtak kenyérsütéskor a kelesztéshez. Minden szelet kenyér 0,14 mg jódot tartalmazott. 1980-ban a kenyérgyártók a jód helyett brómot kezdtek el használni a kenyér állagának javítására. A bróm azonban verseng jóddal a pajzsmirigyben és más szövetekben történő felszívódásért. 30 évvel ezelőtt a jódot a tejiparban is szélesebb körben használták, mint manapság.
    A jódozott sóban lévő jód részben elpárolog, részben pedig a sóban található nagy klorid koncentráció gátolja a jód felszívódását (a konyhasóban található jódnak mindössze a 10 %-a szívódik fel a belekben).

    1970-es években egy svéd fogorvos, Sune Wikner véletlenül rájött, hogy egy bizonyos típusú moszat (Ascophyllum nodosum), hatékonyan megszünteti a száj egyes betegségeit és véd ezen betegségek kialakulása ellen.
    Kimutatták, hogy az emésztőrendszerből való felszívódás után megváltoztatja a nyál összetételét, aminek eredményeképpen a szájüregben lévő baktériumok (amik felelőssé tehetők, többek közt a kellemetlen szájszagért) nem képesek többé a fogakhoz tapadni – vagyis megelőzi a plakkok és fogkő kialakulását. A már kialakult fogkő is könnyen leválaszthatóvá válik egyszerű fogmosással, valamint hatékonyan gyógyítja a vérző fogínyt is.

    ASCOPHYLLUM NODOSUM: Ez egyike a számos faja tengeri moszatnak, és úgy tűnik, hogy csak ez rendelkezik immunstimuláló tulajdonságokkal, valamint gátolja a szénhidrátok felszívódását.
    Biológiailag aktív összetevője a fukoidin poliszacharid, amely antibakteriális és antivirális hatása miatt áll egyre több kutatás központjában. Bebizonyították, hogy fogyasztásakor az immunrendszer aktivitását nem csupán a jódnak köszönhetjük, hanem a fukoidinnak is, mivel mindkettő fokozza a neutrofil leukociták tevékenységét.
    Tanulmányok kimutatták, hogy az Ascophyllum nodosum fogyasztása nagyon pozitív hatással van a testre, tisztítja valamint rehabilitálja a májat, eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből...
    Vérrögbontó és vérrögképződést gátló hatásának köszönhetően jótékony hatású agyi infarktus és trombózis veszélyének fennállásakor is.

    VálaszTörlés
  146. 150. Szabó-Velvárt László
    ;)
    Amit neked szerettem volna írni(ötletek, kérdések) már megtörtént az elmúlt hetekben a F.B.-on a párodon keresztül....húzós költözős heteid után is ráér a reakciód ;)
    Köszi előre is hogy rögzítitek a holnapi előadásod !!!

    VálaszTörlés
  147. Magyar termék, itthonról:

    http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/12500

    VálaszTörlés
  148. A tengeri algák is nagyon jó és természetes jódforrások, nem kivonatok!
    Bármilyen ételbe bele lehet őket főzni, kevés kell belőlük,
    bármelyik bioboltban kaphatóak: arame, wakame, hijiki, nori.

    http://terebess.hu/tiszaorveny/alga.html

    VálaszTörlés
  149. 146. Rozcsika:
    Hát ez a te dolgod, nekem nagyon megfelel a füves udvarban tartott, sok zöldet, konyhai hulladékot, bogarat evő tyúkjaim tojása, ha nem is éppen pusztai tyúkok.

    152. _Warren:
    Köszönöm szépen!

    154. fenyőfa:

    Köszi :) erre már én is gondoltam, de azt hittem, nagyobb kiszerelés az egész, és hogy patikában is lehet venni.
    Mit gondolsz, patikában lehet ilyet venni, ha nem akarok webáruházból rendelni?



    VálaszTörlés
  150. 109. László
    "... Stadel B. "Dietary iodine and risk of breast, endometrial, and ovarian cancer." The Lancet, 1976; 1:890-891. ...."

    Ezt már megszereztem, egy másolatot viszek holnap Neked.

    VálaszTörlés
  151. Jódhívő lettem!!!!!!! Ma egész nap semmit nem csesztem el a melóhelyen :-), határozottan sokkal összeszedettebbnek érzem magam, és mára elmúltak az ízületi és izomfájdalmaim. Tegnap az orrfolyás meg a rossz közérzet kb 2 órát tartott, azóta semmi negítívum. Olyan izgatott vagyok, hogy nehezen állom meg, hogy ne vegyek be 100 mg-ot :-)

    VálaszTörlés
  152. Sziasztok! Hol lesz, és mikor ez az előadás a jódról?

    VálaszTörlés
  153. 159
    II. Előadás a Jódról
    Budapest, VIII. kerület, Baross utca 3, 12. kapucsengő, második emelet

    VálaszTörlés
  154. Bocsánat, hogy itt kérdezem meg, de ki az a Szabó-V. László ? Most napok óta róla és tanairól megy a diskurzus, az interneten reméltem, hogy komoly tudományos háttérrel rendelkezó tudós, ehhez képest semmit sem találtam róla. Az emberi hiszékenység tényleg ekkora ?

    VálaszTörlés
  155. Névtelen 161:
    Olyan színvonalú volt ez a megjegyzésed, mint amikor a paleokritikusok azzal jönnek, hogy Szendi Gábor a maga végzettségével ugyan hogy mondhatja már meg a tutit táplálkozásügyben, és hülyék vagytok, hogy hisztek neki.
    Ha kutakodtál a neten, akkor azt is megtalálhattad (és itt is írták többen többször, a téma kutatóit is megnevezve), hogy a témának komoly szakirodalma van külföldön, nem Sz.-V. László találta ki.

    VálaszTörlés
  156. 162. Smirgli
    Biztos voltam, hogy hozzászólsz. Kizárólag a szóvan forgó úrról kutakodtam, mert a téma igazi kutatóit ismerem.
    Nem érdemes párhuzamot vonnod Szendi úr vonatkozásaiban sem.
    P.Klára

    VálaszTörlés
  157. P. Klára 163:
    Akkor továbbra sem értem, mi a problémád. Talán nem ugyanazokat mondja, mint a téma általad ismert kutatói?
    És szintén továbbra is az a véleményem, hogy a párhuzam is tökéletesen passzol. Nem tökmindegy, milyen háttérrel rendelkezik az, aki összegyűjti és kivonatolja a köz számára az infót? Ha te tetted volna meg, annak kis örülnénk, aztán meg mindenki belátása szerint él vagy nem él vele...

    VálaszTörlés
  158. 161. Névtelen
    Itt ragadom meg az alkalmat, hogy bejelentsem, hogy a "komoly tudományos háttérrel rendelkező tudós" házaspár, akiről írtam, hogy egy infarktus miatt remény van arra, hogy ők paleo témában segíteni fognak a kutakodásban, végül az orvosokat választották és az ő Aspirinjüket, eszük ágában sincs a paleoról még elgondolkozni sem.

    VálaszTörlés
  159. 156.Macskacicó

    A magyar sóshartyáni jódaqua kapható patikában is,
    szerintem nagyon megbízható, nem kell parázni a bevétellel.
    Én is szoktam alkalmanként használni.

    VálaszTörlés
  160. A sóshartyáni jódakqua összetevőit között van egy Bromid nevű anyag .Nem ezt kellene elkerülni jódszedés alkalmával?

    VálaszTörlés
  161. Sziasztok,

    én néztem ezt a Jódaqua-t, de engem aggaszt, hogy több bróm van benne, mint jód... lehet, hogy többet árt így, mint használ? Én úgy értelmeztem a jódról olvasottakat, hogy átveszi a szervezetben a mérgező halogének (bróm és fluor) helyét, kiüríti őket a szervezetből. Emiatt szerintem jobb lenne a brómot inkább kerülni.

    VálaszTörlés
  162. 166. fenyőfa:

    Nagyon köszi :) akkor lehet, hogy megpróbálom.
    De mi van a brómmal, amit itt a többiek felhoztak?
    Nem vettél észre semmit, mióta szeded?

    VálaszTörlés
  163. 151. Rozcsika
    Újrahallgattam az előadást és 1 óra 48-nál válaszoltál erre a kérdésre. Elmondod, hogy szelektíven öli meg a kórokozókat a jód a bélben, még tartós szedésnél sem árt a jó baktériumoknak a jód, pl. rákosok 200-300 mg jódbevitele is ilyen tartós, mega dózisnak minősül.
    (Barátnőm valami zajszűrő programmal kiszűrte a hangfelvételről a zajt és fel is hangosította a beszédet. Ezt a holnapi felvétellel is jó lenne megcsinálni, mielőtt kikerül a netre.)

    VálaszTörlés
  164. 171. László:

    Milyen tekintélyelvről beszélsz? Soha nem ez alapján hallgattunk Gáborra.
    Egyébként én is utánaolvastam: több helyen állítják, hogy jó(d)ból is megárt a sok.
    A túl kevés is ártalmas, de a túl sok is.

    Nagyon rossz (számomra kifejezetten bántó) párhuzam Boldogkőivel és az ő mocskolódásával szembeállítani Gábor kutakodását. Ezt kifejezetten a mi kérésünkre csinálta, azért, ami most itt folyik a blogon. És ha ezt az írást közzétette, annak ő alaposan utána is nézett és vállalja érte a felelősséget.

    Köszönjük, Gábor a munkádat!

    VálaszTörlés
  165. 171. László:

    László, sikerült letöltenem az 1.3GB anyagot a jódról, amit áldozatos munkával összegyűjtöttél az évek során. Az előadásodat is sikerült felvételről meghallgatnom. Köszönöm a munkádat!
    Teleki Zsolt

    VálaszTörlés
  166. 169. Macskacicó

    Semmi baj nincs a bromiddal ami benne van.
    A bromid a bróm szervetlen sója.
    Állítólag nyugtatóan hat az idegekre, ennyi.
    A Jódaqua egy jódos-brómos vegyület,
    tudtommal semmi gond vele.
    De csak kúraszerűen használandó.

    VálaszTörlés
  167. 171. Szabó-Velvárt László
    Kedves Laci, szerettem volna tisztán látni jód ügyben. Lehet, hogy áldozatául estem a jódfóbiás kutatásnak, de én mindenhol abba ütköztem, hogy bizonyos esetekben, ha nincs autoimmun folyamat, molekuláris jódból lehet és érdemes nagy dózist szedni, de rejtett vagy nyílt autoimmun folyamat esetén ez ront a helyzeten. Természetesen a tévedés jogát fenntartom, remélem Te is. Mindenki arra hallgasson, akit hihetőbbnek tart. Tény, hogy a blogban folyó vita keltette fel az érdeklődésemet, és szembesültem azzal, hogy nem tudom a választ, ezért kezdtem utánanézni. Ha a jódfóbiás álláspontot képviselem, nyugodtan cáfolj, nem fogok megsértődni, sőt kiváncsi volnék, mi a végső igazság. Semmi érdekem nem fűződik egyik vagy másik álláspont képviseletéhez, engem is az igazság érdekel. Nem fogok félni megírni, ha tévedtem.

    VálaszTörlés
  168. Két részletben, mert túl hosszan nem lehet:
    Én nagyon jó dolognak tartom ütköztetni a különböző tudományos véleményeket és kutatásokat. És ennek semmi köze a Boldogkői-jelenséghez, aminek egészen más a gyökere. Úgyhogy én is azt mondom, ne vedd személyesnek, László.
    A magam részéről inkább összefoglalom a saját történetemet.
    Öt éve paleózom, a kezdetekben a pajzsmirigy betegségre csak az emelkedett TSH utalt, vagyis szubklinikus pm- alulműködés, amivel a háziorvosom küldözgetett volna szakrendelésre, de nem mentem. Voltak feltételezések, hogy paleo mellett meg lehet gyógyulni, a low-carb mellett nem kell annyi pm hormont termelni, stb, de öt év alatt arra kellett rájönnöm, hogy önmagában a paleo nem feltétlenül gyógyítja meg a pm betegséget, mert ott más okok is lehetnek. Azt viszont érdemes hangsúlyozni, hogy pm betegségben, különösen, ha az autoimmun, mindenképpen át kell térni paleóra, hogy a további autoimmun folyamatoknakat legalább ne erősítsük táplálkozással.
    Az utóbbi évben már enyhe (?) tünetek is előjöttek, ezek közül az agyi funkciók lassulása, pl memóriazavar, "brainfog", legalábbis engem ez rettent a legjobban, hiszen az agyamat használom munkához, szórakozáshoz, mindenhez. Mindez úgy, hogy a tipikus, nagykönyvben leírt alulműködési tünetek, pl az anyagcsere általános lassulása, hízás stb nem jöttek elő. Ebből is látsziik, hogy amikor az orvosok így kategorizálják a betegeket, az nagyon téves. Az antiTpo-m emelkedett (30 a 9-es referenciához képest), ez nem tudom, mennyire jelenti a Hashimotót, bár a tipikus hashis tünetek megint csak nem jelentkezneki (alul- és túlműködési tünetek váltakozása). Viszont pl nem termelek anti TG testeket, ami talán autoimmunitás szempontjából azt jelenti, ez enyhéb eset (még).
    Na, itt tartottam, amikor azt mondtam, most már nincs tovább, jöhet az endokrinológus. Ráadásul egy országosan felkapott, "haladó" szemléletű dokihoz mentem el, de rá kellett jönnöm, neki is egy módszere van, felírni a T4 szintetikus hormont. Őt kb nem is érdekli az anti TPO, elmondta, az orvostudomány mindenkit autoimmunnak könyvel el (gondolom, a Gábor által összefoglalt cikkben is említett 80% miatt). A jódról szigorúan letiltott, de zéró mennyiségben, tényleg, minden lehetséges forrást kiiktatva. A T4 szintnetikus hormonnal viszont több baj is van. (Azzal együtt, hogy sokaknak tényleg segít, és csak az az egy segít, amikor pl nincs pajzsmirigye stb). Egyesek rettenetes mellékhatásokról számolnak be a szedésekor, másik nagy probléma - ezt is laikusok kutatták ki innen-onnan, orvosok ellenében! - , hogy a szedett T4 nem feltétlenül tud átalakulni T3-má. [Hogy miért nem adnak természetes pm hormont (ami létezik, és tartalmazza az összes alkotóelemet, amit a pm termel), arra már csak összeesküvés elméleteket tudnék kitalálni, most hagyjuk...] Némelyeknek bevált a plusz T3 hormon adása, amiről az orvosok túlnyomó többsége még nem is hallott, vagy hallani sem akar.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ekkor jutottam el kb én is a jódig. Elmira is említette, hogy éppen teszteli magát, László előadása is nagyon megvilágosító volt, és most olvasom dr Brownstein könyvét, ami nagyon logikusnak látszik. Majd idézek is belőle később, mert érdekes dolgokat ír. Úgy gondolom tehát, hogy félreteszem a kapott szintetikus hormont még egy időre (ha eddig tudtam vele várni, még tudok egy keveset:)), és kipróbálom a jód-protokollt. Az irodalom olvasgatása alapján túl sok veszíteni valóm nincsen. Ami új nekem, hogy az autoimmun pm betegeknek is hatásos, csak plusz odafigyeléssel kell csinálni. De ez olyan dolog, hogy - ahogy László is mondta - nem szabad ész nélkül belevágni, hanem pontos előkészítéssel, másrészt a megfelelő dózisban,mert - ahogy más vitaminok esetében is tudjuk - az alul adagolt dózis nem segít, sőt, többet árt, mint használ. És azt sem megfelelő, milyen formában van. Ezért nem jó a "kelp", a kékjód stb...
      De ezek olyan dolgok, hogy mindenki csak saját magát használhatja kísérleti nyuszinak, és ha valami félremegy, az az ő felelőssége. Megjegyzem, az orvosi kezelésben sincs másképp, csak ott a protokoll szerinti eljárás lefedezi az orvost, és ha valami nem sikerül, az a beteg hibája, ő viseli a következményeket (miért reagált rosszul a központilag előírt kezelésre? ;-)). Nem érzem jelen pillanatban, hogy inkább jelentene ez kísérletezést, mintha most a szintetikus T4 hormonnal kezdek el kísérletezni orvosi "felügyelet" mellett (=3 hónap múlva megmérik a TSH-mat, kikérdezik a tüneteimet, ennek fényében csökkentik/növelik az adagot. Ezt én is meg tudom csinálni...)
      Lehetséges, hogy ez is olyan lesz, mint a D-vitamin, kezdetben van a fóbia, és egyéneknek kell saját magukon kipróbálni az RDA többszörösét, hogy kiderüljön, semmi alapja nincs a fóbiának. Lehet, hogy az ellenkezője derül ki.
      Az tény, hogy most hirtelen divatba jött, mindenki el akarja kezdeni. Sebaj, ez így szokott lenni, majd megosztjuk a tapasztalatainkat.:)
      Én a magam részéről Lászlónak köszönöm, hogy ingyen a rendelkezésünkre bocsátja az eddig összeszedett tudását, információit, írásos anyagait. Gábornak meg köszönöm, hogy tovább tanulmányozza az irodalmat, mert igen, ilyenkor engem is a plauzibilis ellenvélemények érdekelnek a legjobban. Érdemes lenne egyébként a pm betegségekkel és ezek paleóval ill táplálékkiegészítőkkel való kapcsolatával alaposabban foglalkoznod, Gábor, ha időd valamikor engedi, mert annyi embert érint, és úgy tűnik, nem mindenki gyógyul meg pusztán a paleóra.

      Törlés
  169. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 12:53

    175. szengab: Gábor bátyám, tudom, hogy csak az igazság érdekel Téged, ismerlek. Rendes válaszra most sajnos nincsen időm, tudod, azt pedig, hogy később érzek-e majd esetleg késztetést Veled vitázni, majd kiderül. Mindenesetre nagyon furcsa érzés lenne nekem a dolog egyrészt mert az egyik leghaladóbb gondolkodású ember vagy, akit ismerek, és az egészségem jókora visszaszerzett részét is Neked köszönhetem, másrészt pedig mert a személyed sokat jelent nekem. Szóval mindketten folytatjuk a magunk "küldetését" (bár lehet, hogy ez a szó még idézőjel nélkül is megállná a helyét) legjobb belátásunk szerint, és majd meglátuk, találkozunk-e a jód útján. Lehet, hogy igen...

    Isten áldjon,

    Laciáter

    VálaszTörlés
  170. 164. smirgli
    Hát, én a kuruzslást nem díjazom, Gábor pedig nem ez a kategória. Ennyi a rövid válaszom.
    P.Klári

    VálaszTörlés
  171. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:16

    172. Macskacicó: A jód-kérdésnek nem lehet egy nap alatt, pár nap alatt vagy akár pár hét alatt utánanézni. Nekem sem azért tartott egy évig, amíg ek mertem kezdeni a szedést, mert buta vagyok.

    VálaszTörlés
  172. P. Klári 178:
    Aha, és az általad - állítólag - ismert külföldi jódkutatók, akik lényegében összeállították azt a jódszedési protokollt, amit Sz.-V. László megosztott velünk is, azok meg nem kuruzslók.
    Hát mindenesetre fura a gondolkodásmódod... :-)
    Úgyhogy hagyjuk is, mert így természetesen semmi értelme bármilyen beszélgetésnek...

    VálaszTörlés
  173. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:19

    173. Teleki Zsolt: Szívesen - a szó legszorosabb értelmében. Az anyag tömörítve 1,3GB, ugye? Mert nálam 3,6 Gigaként terpeszkedik (igaz, a feltöltés óta még gyarapodott).

    VálaszTörlés
  174. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:22

    174. fenyőfa: A bróm egy ún. endogén diszruptor, és minden formája káros mennyiségtől függetlenül. Erről beszéltem is, írtam is. Kerüljétek, amennyire csak lehet.

    VálaszTörlés
  175. 176 MW
    "T4 szintnetikus hormonnal viszont több baj is van. (Azzal együtt, hogy sokaknak tényleg segít, és csak az az egy segít, amikor pl nincs pajzsmirigye stb). Egyesek rettenetes mellékhatásokról számolnak be a szedésekor, másik nagy probléma - ezt is laikusok kutatták ki innen-onnan, orvosok ellenében! - , hogy a szedett T4 nem feltétlenül tud átalakulni T3-má. [Hogy miért nem adnak természetes pm hormont (ami létezik, és tartalmazza "

    Több mint 10 éve szedem ezt a tablettát és még semmilyen mellékhatását nem észleltem, pedig van pajzsmirigyem. Honnan vannak ezek az infoid ?

    VálaszTörlés
  176. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:31

    176. MW: Mindig okos dolgokat írsz. Sok "szerencsét" Neked! Ma is fogok beszélni a Hashimotoról, és ott lesz egy "Hashis" barátom is, aki most hagyta abba a szintetikus hormon szedését, és jobban lett tőle, pedig a jódot még nem is kezdte el.

    VálaszTörlés
  177. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:34

    Ha kipróbálnád a természetes horomont (amit mondjuk nem tudom, be lehet-e szerezni itthon...), minden bizonnyal éreznéd a különbséget. És persze az sem kizárható, hogy fölöslegesen írták fel Neked.
    Egyébként Dr. Brownstein friss tapasztalatai szerint a teljes test jódtelítettség elérése után már ugyanolyan jó a szintetikus is, mint a természetes.

    VálaszTörlés
  178. 177 Szabó-Velvárt László
    Szerintem tényleg fontos ezt a területet megvitatni, de fontosnak éreztem "hallatni a hangomat" jód ügyben. Hogy hol az igazság, az majd kiderül. Akik kipróbálják a Te általad javasolt utat, nyilván bizonyságot fognak adni arról, járható-e ez az út. Ha lesz időm, folytatom a vizsgálódást, most szólítanak más kötelességek (magazin, könyv, hírlevél). Szerintem nem helyes bárkit is kóklernek nevezni ezen a blogon, ha tudományos kutatásokra hivatkozva vitázik.

    VálaszTörlés
  179. 123 Rozcsika
    vannak török hentesboltok is, meg nagyobb torok elelmiszerboltok, pl. a Nepszinhaz utcai Troja, ott is van barany belsoseg.
    sziv, tudo, maj egyben.

    VálaszTörlés
  180. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:43

    161. Névtelen: Én egy akárki vagyok, vagy ha úgy tetszik: egy senki. De mit számít az én személyem? Az egészségetek szempontjából semmit. Nem én találtam ki, amiket megosztok Veletek, hanem a Te fogalmaid szerint abszolút valakik, és hazudni nem hazudok Nektek, sem anyagi hasznom nem fűzödik az egész dologhoz. Mindent, amit állítok, leellenőrizhettek az internetre feltöltött forrásaim alapján (is) - akárcsak pl. Gábor könyvei esetében (csak ő Email-ben szokta elküldeni a forráslistáit, ha valaki kéri, tehát nem magukat a forrásokat küldi el, de a lényeg ugyanaz).

    VálaszTörlés
  181. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:46

    186. szengab: Sok szerencsét mindannyiunknak, Gábor bátyám! Mind ugyanazért a célért "küzdünk", csak jelenleg némileg eltérő szögből. De ha kell, majd megnő vektoraink eredője!

    VálaszTörlés
  182. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:58

    176. MW: A "Boldogkői-jelenséggel" (jó kifejezés) pusztán az időzítés miatt állítottam párhuzamba Gábor üzenetét. Szerencsésebb lett volna, ha vár még egy kicsit, akár csak egy napot. Gábor írásáról írtam is, hogy nem veszem mocskolódásnak (mivel nem az).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabó-Velvárt László2014. július 1. 13:59

      Bocsánat, nem "Gábor üzenetét", hanem "Gábor cikkét" akartam írni.

      Törlés
  183. 176. MW
    Köszi, hogy megfogalmaztad ezt helyettem is. Az orvosi kutatási anyagok olvasgatásakor mindig szem előtt kell tartani, hogy ott senki nem volt paleón, ette a glutént, tehát hogy mit csinált a pajzsmirigye a jódra és mit nem, abban a glutén vastagon belejátszott.

    VálaszTörlés
  184. 187. Derya
    Köszi, erről nem tudtam.

    VálaszTörlés
  185. 174. fenyőfa:

    Köszönöm szépen, közben magamban én is arra jutottam, hogy ez a termék már bizonyított az évtizedek során, bevizsgálták párszor, ha káros lenne, az már rég kiderült volna.
    (Úgy látom, értesz a kémiához :). Közben én is rájöttem, hogy a bróm az más, mint a bromid.)
    Ez teljesen jó lesz nekem is, persze, csak módjával, ahogy írtad is.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.