2014. február 22., szombat

paleo-örsgyűlés

216 megjegyzés:

  1. 192. Descalez

    Szerintem a bélflóra is jelentős különbséget eredményez. a most kijövő paleo magazinba kivonatoltam egy cikket, amelyik ebben látja a lényeget. Szerintük a tiszta, nem sejtekbe zárt keményítők, amilyeneket a nyugati ember fogyaszt, olyan bélflórát hoz létre, amely sokkal több energiát termel a táplálékból, És tudjuk is, elég sok vizsgálat van rá, írtam is az Elhízás részben a II. Paleolit szakácskönyvben (fent van a webszájtomon is) erről, hogy a sovány egerek elhíznak, ha kövér egerek bélflóráját átültetik beléjük és fordítva is működik. Ebből az elvből kiindulva, téves szerintem az az elképzelés, hogy rizst vagy zabot lehet büntetlenül sokáig enni, míg viszont az édesburgonya valószínűleg módjával inkább elfogadható, mert "sejtes" keményítő van benne.
    Hogy mindenre történik gyógyulás, az látszólagos. Faktorokra kell bontani a táplálkozást. A fő megbegítő faktor a gabonafélék. Ha ezt valaki elhagyja, akkor helyette több zöldswéget fog enni, ami kapásból javulást eredményez.
    Az igazi kérdés az ilyen javulások esetében az, hogy melyik étrend az,amelyik tartóssá is teszi a gyógyulást. Ennek egyik feltétele a megfelelő makrotápanyag arány. A vegák végzete a fehérjehiány és egyébb hiányok. A másik kérdés, meddig tartható az étrend. A paleo szerintem mindkét követelmény szempontjából ideális.
    Az nem világos, hogy akik a szénhidrátpótlástól kaptak erőre, meg meggyógyultak , azok korábban miért nem vittek be elég szénhidrátot? Miért tűnik valamiféle revelációnak, hogy lehet több szénhidrátot is fogyasztani? Miért tűnik ez a paleó cáfolatának? a paleo nem arról szól, hogy mit egyél, hanem arról, hogy mit ne.

    VálaszTörlés
  2. Gábor, nem hozzám szóltál, de mégis, valamiféle válasz a kommentemre, amit írtál. Valószínűleg vittek be előtte is szénhidrátot, lehet, hogy teljes kiőrlésűt és egész gabonát, viszont sok zsírt is. A különbséget a zsírban látom. Paleó: sok zsír, Ornish féle diéta: zsírszegény. Nem lehetséges vajon, hogy nem a szénhidrátoknál kell keresgélni? (a vegák esznek elég fehérjét, a növényi fehérje is fehérje, az aminosavak semmiben nem különböznek az állati fehérjékben lévőktől. Viszont nem esznek TÚL sokat.) A finomított szénhidrátokat, cukrokat elhagyatta Ornish is. Ahogy a paleó is. A fő baj a nyugati táplákozásban van. Nem kötözködés ez a részemről, válaszokat keresek. Lehet, hogy a zsír mennyiségében rejlik a válasz?

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Új vagyok, Kata, csak nem tudom hogy lehet előre írni a kommentelő nevét.
    2006-ban ciszták miatt eltávolították az egyik petefészkemet (PCOS) és endometriosis-om is volt I-es fokú, melyre szintén kezelést kaptam. Majd lombik programmal gyermekem született, közben felszedtem vagy 20-25 kg-ot.
    Munkahelyemen minden évben van vérvétel munkaalkalmassági vizsgálat keretében. 2012-ben magas lett a triglicerid szintem (a vas is alacsony volt, de az már alacsony mióta az eszemet tudom). A 2013-as, egy évvel későbbi vérvétel előtt elkezdtem paleózni. 2 hónap után lement vagy kb.8 kg és a triglicerid szintem is. Ezt követően szépen "visszaszivárogtam" a nyugati táplálkozáshoz. Talán lustaságból, és mivel meguntam a dupla főzést otthon, mivel a család nem vesz részt ebben. Az idén év elején megint magas lett a trigliceridem, így most ismét paleózok. Megvan a megoldás, köszönöm Gábor.
    Már csak a "nem -meghatározott szkizoaffektív zavar"-omra keresem a megoldást. Van mit olvasnom még, kicsit le vagyok maradva a vitaminok terén.

    VálaszTörlés
  4. Kata

    Szia! Üdv a fedélzeten! A nevedet úgy tudod beírni, hogy a keret (amibe a kommentet írod) alatt levő "Megjegyzés írása mint:Google Fiók melletti nyilat megnyomod, megjelenik egy csomó lehetőség és a legalsó felettire kattintasz.(Név/URL cím) Megjelenik egy keret, beírod a nevedet és a tovább gombra kattintasz. Ezután eltűnik a nagy keret és a kicsiben ott lesz a Nickneved.

    VálaszTörlés
  5. 4. Kíváncsi

    Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  6. Visszaolvastam, de nem találtam véleményt a Vitaking K2 vitaminjáról.
    https://vitaminkiraly.hu/e-_es_k-vitaminok/k2-vitamin_60_caps-p65.html
    Erről mit gondoltok?

    VálaszTörlés
  7. Na ehhez mit szóltok?
    Nekem már halottnak kéne lennem…
    Kolbásztól hasnyálmirigyrák?
    http://www.wellnesscafe.hu/wellness/2014-02/Kolbasztol-hasnalmirigyrak/#a3

    VálaszTörlés
  8. 7. beriferi

    Na, de miért épp a bacon és a kolbász a kiemelt feldolgozott hús? Miért nem az ilyen-olyan szalámik, felvágottak?

    VálaszTörlés
  9. 1. Gábor

    Nem akarok a nálam okosabbakkal vitatkozni, és el is hiszem ezt a bélflóra dolgot teljes mértékben, csak az nem fér a fejembe, hogy honnan lehet azt tudni, hogy pl. egy rizsszemben vagy egy zabpehelyben "nem sejtekbe zárt keményítők" vannak, az édesburgonya meg, például sejtes keményítőt tartalmaz.

    Mitől válik például a zabpehely nem sejtessé? Hogyhogy, kiszedődik a keményítő a sejtből? Ezt nem értem.
    Nem csak valami hipotetikus dolog ez? Nekem inkább olyan feltételezésnek tűnik.
    És akkor a tiszta, kivont tápióka keményítőt miért lehet enni, az mitől paleó kompatibilis? :)
    Na, nagyon várom azt a cikk kivonatot :)

    VálaszTörlés
  10. Macskacicó, Gábor

    Desc. nemrég emlegette az okinavaiakat,akik rízsen élnek és soványak. Ezen kívül nem mindenkinek a túlsúly a probléma, van, akinek éppen a túlzott soványság. Annak esetleg jót tesz egy kövér ember bélflórája. Viccelek, de tényleg nincs megoldva a paleon túlzottan lefogyók "ügye". Régebben az volt a tanács,hogy több banánt, aszalványt, magsütit egyenek, de azóta kiderült,h. ezeknek is vannak hátulütői.

    VálaszTörlés
  11. "Vega kutya, hát micsoda hülyeség ez?"
    http://divany.hu/eletmod/2014/02/19/a_vilag_legidosebb_kutyai_vegetarianusok/

    Mindenre van példa, meg az ellenkezőjére is.

    VálaszTörlés
  12. 4. Kösz a magyarázatot a Nickhez, eddig nem volt türelmem vacakolni vele...

    Azt szeretném kérdezni mindenkitől, hogy szerintetek milyen csírákat lehet enni? Régebben olvastam valahol, hogy van, amelyik paleo-kompatibilis, van, amelyik nem, de nem tudom, hol. Feltételezem, amelyikből gabona lesz, az nem jó, de pl. a lucerna rendben van? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. 10. Kiváncsi

    Ehhez én is csatlakoznék: nem voltam igazán túlsúlyos a (soft)paleo előtt, de még lejött 4-5 kiló. Cukorbetegség veszélye miatt érkeztem ide, mostanában érdeklődtem mit lehet fogyasztani, (ha már pl. édesebb zöldségeket sem javasoltok), mert bár nincs gondom a nem túl száraz husiktól, azért zsíron nem élnék.

    VálaszTörlés
  14. Kíváncsi, softpaleós:
    Hát igen, nem tudjuk. Azért lehet édes zöldségeket enni, csak ne agyonfőzve, ne túl sokat.
    De hát a répától senki se fog meghízni.

    12. Szalai V:
    Persze, a lucerna mehet, meg minden növény, ami amúgy is paleós.

    VálaszTörlés
  15. Valaki kérdezte az edzést várandósan. Az én dokim azt mondta, hogy bármit lehet, ami jól esik, és amihez hozzá van szokva a szervezet, csak nyilván ésszerűen le kell skálázni. Azt is mondta, hogy a szülésnél nagyon jól fog jönni, ha fitt vagyok, ez teljesen logikus. Én az első három hónapban meg se bírtam mozdulni, de most már újra kezdtem a kettlebelles erősítést otthon és márciustól megyek a terembe is.

    VálaszTörlés
  16. 12. Szalai V.
    Hoppá, a lucerna pillangós és hüvelyes, szóval nem jó, most tudtam meg.
    De ha máshogy tudjátok, írjátok be.

    VálaszTörlés
  17. Csináltam "igazi" tésztát, mint ez, csak az enyém makaróni volt:
    http://bolthely.hu/paleokosar/id/00365_Paleolit_szarazteszta_orso__tapioka___szezam__250_g

    Ezzel csináltam :
    http://www.dolcevitakonyha.hu/index.php/regina-tesztagep-5-betettel.html

    Nekem még van hova fejlődnöm, mert búzaliesztből se gyúrtam tésztát soha életembe, de a gép alkalmas a tápióka-magliszt tészta gyártásra, az tuti.

    VálaszTörlés
  18. Többen írták már a blogon előbbi témák kapcsán, hogy a magnézium-citrát por a shop.vitaltrend.hu - ról rendelhető. Megbízható ez a hely, van esetleg valakinek tapasztalata? Köszönöm a segítséget! Kata

    VálaszTörlés
  19. 18 Katalin Éberling
    Én eddig kétszer rendeltem tőlük (pont magnézium-citrátot :-) ), minden rendben volt. Két emailt is küldtem nekik, arra is hamar válaszoltak. Úgyhogy felém eddig 100%-os a teljesítmény.

    VálaszTörlés
  20. Katalin Éberling
    Én is többször rendeltem már tőlük és minden rendben volt.
    Én személyesen szoktam átvenni a rendelést.

    VálaszTörlés
  21. 12 Szalai V

    Nemrég olvastam valahol (talán a hírlevélben...?...), hogy a lucernacsíra szervezetszintű gyulladást okoz.
    Egyébként is hüvelyes növény, paleóban ellenjavallt.

    A hagymacsírákról hallottam jót, meg a brokkoli-, káposztafélék-, zsázsacsíráról...
    Ezek közül csak a hagyma egyszikű, ami talán kérdésessé teszi...

    Gábor jobban tudná ezeket, várjuk meg, hátha hozzászól...

    VálaszTörlés
  22. Macskacicó

    Bocs, de attól, hogy némely növény a paleóban fogyasztható, ez nem vonatkozik a növény minden részére és minden állapotára. A csírázó növények lektineket tartalmazhatnak, amik később elbomlanak és kifejlett állapotában a növény már esetleg ehető is lehet. A lektinek nagy része csak a kérődzők többrétegű bendőjében tud semlegesítődni...
    A lucerna csak a nyulaknak való! Mi meg inkább a nyulakat esszük (zsírral, megsütve!)


    VálaszTörlés
  23. 22, Anna.Willson
    Az ember csak kapkodja a fejét.
    Én eddig ahhoz tartottam magam, hogyha az a növény paleo, akkor az az.
    Ezek szerint hagyjuk figyelmen kívül a Gábor - Mezei Elmira vonalat képviselő azon vélekedést (recepteket, nyilatkozatokat, főzőtanfolyamokat, stb.) is, hogy a gyümölcs az paleo, tökmindegy hogy főzéssel, sütéssel mi történik velük.

    VálaszTörlés
  24. 22. Anna.Willson:

    Ok, de már helyesbítettem, nem?
    Amúgy lektinek számos (szinte az összes) növény- és sok állatfajban (puhatestűekben, emlősökben) is előfordulnak, teljesen úgysem tudod kikerülni őket.Pl. az emlősök máján. Akkor ne együnk ezentúl májat?

    "Más lektinekről ugyanakkor azt mutatták ki, hogy jótékony hatásúak, és még rákellenes hatással is bírnak."

    Az ételek lektinjei egészségben és betegségen.

    Tehát ez csak feltételezés részedről, hogy " a csírázó növények lektineket tartalmazhatnak" - honnan tudod, hogy mennyit, milyet, stb. nem pont jó-e az nekünk ,stb.?
    "amik később elbomlanak"- miért bomlanának el, maguktól ? nem arról volt szó, hogy nehezen adják meg magukat?

    Emlékszem, Gábor azt mondta, hogy amelyik növény paleó, az csíráztatható is.

    Én nem leszek pápább a pápánál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csak gyorsan:
      -azért bomlanak el, mert élnek, növekednek és feldolgozzák...
      -nem feltételezek semmit! Gábor cikkeiből olvastam ki anno...
      -a brokkolicsíra valóban rákellenes (állítólag)...
      -a gabonacsíra mérgező (ezt sem én találtam ki!)...

      -Egyébként már írtam, hogy mindenki azt eszik, amit nem szégyell! Én ezután vedelni fogom a vörösbort, mert egyesek szerint jót tesz az emésztésnek és tele van polifenolokkal!...
      Ti meg nyugodtan egyetek zabot, csírákat, lekvárt, magsütiket és egyebeket... Ezek ugyanis mind növényekből vannak! Éljen a vegaság!!

      Törlés
    2. bocs, a linket csak később tudom elolvasni!

      Törlés
    3. Vagyis Gáborabb a Gábornál :DD

      Törlés
  25. A.Willson

    Bocs., senki nem mondja sehol, hogy a vörösbort vedelni kell. 1 pohárka este. Oszt jó napot/estét:)

    VálaszTörlés
  26. Köszönöm a segítőkész válaszokat, amelyeket írtatok a kérdésemre. Nagyon jó a blog, ahogyan építik a kommentelők, az is jó, amikor kis vita bontakozik ki, mert abból lehet a legtöbbet tanulni, amikor a vélemények ütköztetve vannak.

    VálaszTörlés
  27. Anna.Willson:

    - "-azért bomlanak el, mert élnek, növekednek és feldolgozzák."
    Ennyi erővel akkor a többi növény-lektin is elbomlana, ha csak ez lenne a feltétele.

    -"A csírázó növények lektineket tartalmazhatnak"
    De hát akkor a brokkolicsíra sem lenne jó.....vagy mégis jó?

    _ Gabonacsíra: ki akar itt gabonát csíráztatni? Paleós növényekről volt szó.

    De most nem volt szó lekvárokról, zabról, magsütikről, stb. :( Csak egy kis csíráról :(
    Meg szerintem ha valaki IDŐNKÉNT eszik egy kicsi házi cukormentes lekvárt, sült gyümölcsöt, abba még nem fog belegebedni.
    Tegnap este ittam két korty vörösbort :) Csak úgy meghúztam az üveget, jó volt a gyomromnak.

    Ne legyél mérges! :) :)

    VálaszTörlés
  28. Sziasztok!

    sajnos nincs meg az összes könyvem ((:: A héten vettem meg a vitaminforradalom címűt de ebben most nincs erről szó. Az omega-3 ajánlott adagja , illetve a maximális ami nem árthat 1 évesnek az mennyi lehet?

    Előre is köszönöm a segítséget.

    VálaszTörlés
  29. Szerintetek mi a magyarázata annak, hogy minden olyan - paleós, nem paleós egyaránt - ahol alvással kapcsolatban adnak tanácsot, azt írják, hogy teljesen sötétben ajánlott aludni?
    Az ősember sem aludhatott tök sötétben, hiszen a hold állandóan világít. Hol kicsit- hol jobban. A természetben sosincs teljesen sötét, még akkor sem, ha a hold éppen vékony kifli. Jó, persze be lehet menni egy barlang mélyébe, de nem gondolom, hogy ahogy leszállt az éj, minden este, minden Homonida berohant volna egy közeli barlangba, és gondosan behúzva a függönyt a bejáratnál, hogy ne zavarja őket a csillagok, meg a hold fénye... :-)

    VálaszTörlés
  30. 29. Kistörpe kiegészítve: minden paleós, nem paleós oldal, cikk

    VálaszTörlés
  31. 29. Kistörpe

    A sötétben való alvás inkább azt jelentheti, hogy mesterséges fénytől mentesen aludjunk.
    A Hold pedig természetes fény, de ha felhős az ég, azért azt sem látni, akkor sokkal sötétebb van.
    A sötétben való alvást a szervezet melatonin termelésével hozzák összefüggésbe.

    VálaszTörlés
  32. Kistörpe2014. február 27. 14:51

    ha csak a hold és a csillagok világítanak egy tanyán pl., v.nálam a telken, olyan sötét van, hogy az orromig sem látok. :-)

    VálaszTörlés
  33. 31. Fenyőfa 32. Redi

    Ezt szokták írni: "complete darkness" Nekem ez teljesen sötétet jelent, azaz holdfénymenteset is, nemcsak lámpafénymenteset. Igaz a kettő nem elválasztható :-) Ha nem húzza be a függönyt az ember, akkor bevilágít az utcai lámpa is, nemcsak a hold, ha akarjuk, ha nem.)
    Amikor volt szerencsém nyáron párszor kint lenni éjszaka olyan helyen, ahol nem volt közvilágítás, és jó messze voltunk minden civilizációtól, lámpafénytől, akkor ott nem volt anyira sötét, mint amikor otthon lehúzza az ember a rolót a szobában. Valahogy mindig lehetett látni valamennyire. Igaz ez nyáron volt, a hold is világított, és felhőtlen, gyönyörű csillagos volt az ég. Kíváncsi lennék, hogy a hold ritmusa - világosság-sötétség szempontból vajon milyen hatású az ember melatonin termelésére az állandó, minden napi teljes éjszakai sötétséggel szemben.

    VálaszTörlés
  34. 33.Kistörpe

    Régen a gyógynövényeket mindig teliholdkor gyűjtötték, de nem azért mert akkor van világos, hanem azért mert akkor van bennük állítólag a legtöbb hatóanyag.
    Lehet, hogy bennünk is teliholdkor termelődik a legtöbb melatonin, de még az is lehet, hogy akkor alapból több van bennünk. Hát, nem tudom, de biztosan utána lehet nézni valahol.

    Én meg arra lennék kíváncsi, hogy a szervezetünk a bevitt fehérjét, meg minden egyebet ugye aminosavakra bont le, és majd ebből állít elő újabb fehérjéket számunkra, akkor miért nem mindegy, hogy milyen fehérjét kap, növényit vagy állatit? Ezeket úgyis csak mint aminosavakat hasznosítja, és abból állít elő kellő mennyiségű fehérjét. A zöldségekben/gyümölcsökben az összes aminosavlánc megtalálható, amiből a szervezet fehérjét képes előállítani.

    VálaszTörlés
  35. 34. fenyőfa

    Idéyek pár sort a "hírhedt" kínai tanulmányból....

    "Kitalálják, hogy melyik táplálék képes a leghatékonyabban építőanyagokat szolgáltatni fehérjéink pótlásához? A válasz: az emberi hús. Ennek fehérjéi pontosan a megfelelő mennyiséget tartalmazzák a kívánt aminosavakból. Ám ameddig nem fogyaszthatjuk el embertársainkat ebédre, meg kell elégednünk a második „legjobb” forrással: azaz a többi állattal. A többi állat fehérjéi igen hasonlóak a mieinkhez, közel megfelelő mennyiségben tartalmazzák a szükséges aminosavakat. Ezeket a fehérjéket igen hatékonyan vagyunk képesek felhasználni, tehát „magas minőségűeknek” nevezzük őket. Az állati eredetű ételek közül még a tej és a tojás aminosavai egyeznek meg a legjobban saját fehérjéinkkel, így ezek is a „magas minőségű” kategóriába soroltatnak. Ezzel szemben a „rossz minőségű” növényi fehérjék híjával vannak egyik-másik esszenciális aminosavnak, így csakis együttesen/csoportosan tartalmazzák az összeset.
    A minőség koncepciója tehát arra a hatékonyságra utal, ahogyan az egyes táplálékfehérjék elősegítik a
    növekedést. Ez így szép és jó lenne, hogyha a legnagyobb hatékonyság a legjobb egészséggel párosulna, ez azonban nincs így, éppen ezért a hatékonyság és a minőség kifejezések félrevezetők. Hogy egy kis ízelítőt adjak abból, ami ezután következik, el kell mondanom, hogy tengernyi kutatási adat támasztja alá, hogy a „rossz minőségű” növényi fehérjék lassabb, ám állandóbb új fehérjeszintézist tesznek lehetővé, így ezek az egészségesebb proteinek. A lassabb, de állandóbb nyeri a versenyt. Egy bizonyos táplálékra jellemző fehérjeminőség tehát azzal arányos, hogy mennyire gyorsan nőnek tőle az azt fogyasztó állatok. Egyes táplálékok – elsősorban az állatoktól származók – kiemelkednek igen magas protein hatékonysági arányukkal és értékükkel. "

    http://www.somapapa.hu/014.pdf

    21. oldal környéke. Azt még senki nem állította, hogy az emberhús nem lenne paleo :)

    VálaszTörlés
  36. 35. Des
    Eszünk mi embert, amikor koplalunk. Akkor magunkat esszük.

    VálaszTörlés

  37. 35.Descalcez:

    "Egyes táplálékok – elsősorban az állatoktól származók – kiemelkednek igen magas protein hatékonysági arányukkal és értékükkel. "

    Ez az utolsó mondat mintha éppen ellentmondana annak, amit az előbb a növényi fehérjék nagyszerűségéről mondott. Miért teszi ezt? Akkor most melyik jobb?

    VálaszTörlés
  38. 37. Macskacicó

    Olvasd el az egészet, és megtudod! Ez már a gondolatmenet folytatása. Én az "emberhúsra" hoztam fel példát. Szerintem az egész írás az elejétől a végéig érdekes, megvitatni csak azokkal vagyok hajlandó, akik legalább elolvasták.... Ezt már említettem a paleo bázis-ugrás vagy még az azt megelőző topicban.

    VálaszTörlés
  39. 35. Descslcez
    Hajaj, még sor kerülhet arra is, ha így folytatjuk! :-)
    Viszont mégis van valami oka, hogy a kannibalizmus viszonyag ritka, de legalábbis nem elterjedt, az állatvilágban sem.
    Nem emlékszem pontosan, de van valami betegség is, ami a kannibál törzseknél felüti a fejét (azt hiszem, az emberi agy elfogyasztásával van kapcsolatban), szóval mégsem lehet ez annyira egészséges. Összeomlás esetés sajnos kézenfekvő, mert emberhúsból van a legtöbb elérhető. Láttátok Az út c. filmet? Brrrr...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szóval, röviden a prionfertőzés volt ez a betegség, a prionok pedig az emberi szövetekben, de főképpen az idegsejtekben vannak, ezért az emberi agyat fogyasztó pápuák tömegesen betegedtek meg, amíg be nem tiltották náluk a kannibalizmust. (jó sokáig tartó lassú főzéssel megelőzhető - ezt összeomlás esetére :-)))

      Törlés
  40. 39. MW

    A prionokra http://hu.wikipedia.org/wiki/Prion gondolsz, mely a kergemarha kórt is okozta. Kergemarhák kapcsán híresültek el a prionok. Vega birkák feldogozott tetemeit etette az ember a vega tehenekkel. Következmények ismertek.

    Az Út c. filmet láttam, épp tegnap töröltem le a gépemről. Sok más hollywoody "remekművel" egyetemben.

    VálaszTörlés
  41. Des 40.:
    Az út c. film nemrég TV-ben is volt, nekem nagyon nem tetszett. Mondjuk a jövővel kapcs. kitalációkat, fantasyt pláne nem szeretem. Sokkal inkább tetszett pl. az Életben maradtak (angolul, asszem Alive a címe, a könyvet is olvastam), amiben az Andokban lezuhant repülőgép utasai, egy dél-amerikai országbeli kosárlabdacsapat túlélésének története, akik túlélték végül, azok is társaik húsából ettek.
    (Ha valakit érdekel, tudok egy helyet, ahonnan le lehet tölteni vagy online lehet nézni.)

    VálaszTörlés
  42. 38. Des

    Akkor rögtön itt az első kérdés: olvasom a könyvet (65%-nál járok) és nem tudom, hogy a könyvben lévő rengeteg szám, amik hivatkozásoknak tűnnek, hol érhető nyomon... a könyvet végignéztem és sajnos nincs benne hivatkozás jegyzet. Lehet, hogy a fordításból ezeket kihagyták és az angol verzióban vannak meg csak?

    VálaszTörlés
  43. Des, smirgli
    Nekem inkább a vége nem tetszett, túl nyálasra, túl hollywoodira sikeredett. A kutyát normális körülmények között már rég megették volna addigra:) Az egész csak a kannibalizmus miatt jutott eszembe.
    Igen, arra a prionra gondolok, amit úgy fedeztek fel, hogy a pápuáknál fordult elő először a betegség. De a kergemarha kór is ezel függ össze.

    VálaszTörlés
  44. 38. Descalcez:

    Hát kb. még csak a feléig jutottam...de akkor majd jelentkezem, ha sikerült befejeznem :)

    41. smirgli:

    Engem érdekel! :)
    Online is jó lesz, köszi!

    VálaszTörlés
  45. Cicó 44.:
    Nem találom a mailcímed, FB-on mindjárt írok üzit.

    VálaszTörlés
  46. 35.descalcez

    Elég sokkoló ez a Kína tanulmány, persze nem tudtam az egészet még elolvasni, az emberevést meg nem is találtam meg benne. De ha úgy vesszük –bármilyen meglepő - ez nem is áll olyan távol az embertől, még a szólás-mondásainkban is benne van, „úgy szeretlek majd megeszlek”, vagy „ egyem meg a szívedet”. Na, mindenesetre én maradok a növényeknél, és amit eddig elolvastam ebből a tanulmányból, az is ebben erősített meg.
    Utána néztem: 23 különböző aminosav létezik, ebből az ember 15-öt maga is elő tud állítani, a többi nyolcat pedig a növények v az állatok szolgáltatják a részünkre. Az állatok sem rendelkeznek az összessel, ők is a növényekből jutnak hozzá. A teljes aminosav készlettel kizárólag csak a növények rendelkeznek. Nem léteznek olyan nélkülözhetetlen aminosavak a húsban, melyekhez az állat ne a növényeken keresztül jutott volna hozzá. Tehát meggyőződésem, hogy aki rendszeresen fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt az hozzájut azokhoz az aminosavakhoz, amikből a szervezete a kellő fehérjéket elő tudja állítani.
    Láttam, hogy foglalkozik ez a tanulmány a D vitaminnal is, és ugye ott is le van írva, hogy a d vit kapszula helyett inkább a napozást válasszuk.
    Hát igen, elő tudnak már állítani mindenféle mesterséges vitamint, ásványi anyagot, de vajon ez így kiragadva az adott struktúrából hosszú távon milyen hatással lesz az emberi szervezetre azt még nem tudhatjuk. De ez a tanulmány is azt írja, hogy a táplálék kiegészítők nem nyújtanak hosszú távon megoldást az egészségért folyó küzdelemben.
    Jó példa erre, hogy már búzaszemet is elő tudnak állítani, minden klappol vele kapcsolatban, még ehető is állítólag, csak nem csírázik ki. Tehát, csupán egy dolog hiányzik belőle, az élet. A zöldségek, gyümölcsök pedig tele vannak élettel, még a nevük is azt mondja (vegetus) vagyis életteli.
    Megismétlem, hogy Gáborral eszem ágában sincs vitatkozni ezeken, ugyanis sokkal több dologban (depresszióipar, oltások, a paleo egyéb területei) egyetértek vele, mint amiben nem. Ez a két terület az: húsevés, vitaminok amiben merőben más a véleményem mint az övé. Remélem nem veszi rossz néven, hogy ezeket leírtam.

    VálaszTörlés
  47. Amit találtunk, az meglehetősen sokkoló. Az alacsony fehérjetartalmú étrend gátolta az aflatoxinnal előidézett
    rák elindulását (függetlenül attól, hogy a kísérleti állatok mekkora mennyiségű karcinogént kaptak). A már
    elindult rákoknál pedig a fehérjeszegény étrend drámaian gátolta a daganat növekedését. Más szavakkal tehát: a
    fehérjeszegény diéta szinte teljesen jelentéktelenné tette ennek az igen erőteljes karcinogénnek a rákot kiváltó
    hatását. A táplálékkal bevitt fehérje tulajdonképpen annyira erőteljes hatásúnak bizonyult, hogy csupán ennek
    mennyiségi változtatásával képesek voltunk a ráksejtek ki- és bekapcsolására.
    Ez teljesen ellnetmond Gábor véleményének és a paleo irodalomnak.

    VálaszTörlés
  48. Bocsi, lemaradtak az idézőjelek, a Kína tanulmány 9. oldalán találtam.

    VálaszTörlés
  49. "Ezzel azonban még nincs vége. Úgy találtuk, hogy nem minden fehérje rendelkezik ilyen hatással. Melyik
    fehérje rendelkezik a legkövetkezetesebb és legerősebb rákot előidéző effektussal? A kazein, ami a tehéntej
    fehérjetartalmának 87%-át teszi ki, a rák bármely stádiumát képes előmozdítani. Melyik fehérjetípus nem
    kedvez a ráknak, még nagy mennyiségű bevitel esetén sem? A biztonságos proteinek a növényekből
    származnak, így a búzából és a szójából." Folytatás 2 sorral lejjebbről.

    VálaszTörlés

  50. 49. Névtelen
    "A kazein, ami a tehéntej fehérjetartalmának 87%-át teszi ki, a rák bármely stádiumát képes előmozdítani. Melyik fehérjetípus nem kedvez a ráknak, még nagy mennyiségű bevitel esetén sem? A biztonságos proteinek a növényekből származnak, így a búzából és a szójából."

    Nagyon jók a meglátásaid. Az, hogy a kazein nem emberbe való, az egybevág a paleo elvekkel. Azokat a kísérleteket meg szinte mind kazeinnel végezték. Ami a tejipar kritikáját illeti, azzal teljesen egyet lehet érteni. Búzával csak az a baj, hogy kínában nem fogyasztják. Főleg az elmaradottabb vidéki területeken, a tanulmány meg csak azt bizonyítja, hogy ott nagyságrendekkel egészségesebbek az emberek, mint a nagyvárosokban. Ott leginkább rizst meg zöldséget fogyasztanak. Szóját pedig több hónapon keresztül fermentálva (!) nem úgy mint ahogy legszívesebben ránk zúdítanák a dietetikusok. Tejivás körükben éppoly ellenszenves mint mondjuk mifelénk a vérivás. Tehát gyakorlatilag glutén és kazein mentes étrenden élnek. A tanulmány kitér arra, hogy a nyugati vegetariánusok rengeteg tejterméket meg joghurtot fogyasztanak, arra viszont nem, hogy rengeteg köztük a breadeteriánus, így ezért az ő egészségügyi mutatóik meg sem közelítik a kínai vidékiekét.....

    Van még benne rengeteg gyöngyszem, de rengeteg önellentmondás is.

    VálaszTörlés
  51. 47. Névtelen

    Volt Joe-nak egy hozzászólás, még régebben. Abban ez áll:

    "A magas fehérjefogyasztásnak sok előnye van, de van egy hátránya is: hosszú távon (3hónapon túl) növeli az IGF-1 szintet, IGF-1:IGFBP-3 arányt még nagyon alacsony CH és kalória mellett is! Ez segíti az izom- és csontsűrűség megtartást ugyan, de pl férfias kopaszodást okozhat, növelheti a rákkockázatot, rövidíti az élettartamot, pattanásokat eredményezhet, stb.
    A paleó sok esetben nagyon magas fehérjebevitelt jelent méghozzá hosszú távon… Ez szerintem csak akkor okés, ha mellette aktívan sportol az illető, ugyanis a nagy izomzat több IGF-1 receptort tartalmaz és több IGF-1-et is „használ el”. Így ilyenkor a megnövekedett IGF-1 nem probléma és annak elméletben minden pozitív hatása érvényesülni fog, de a felsorolt hátrányai nem. "

    "Akkor egy kis magyarázat hozzá… Valóban túlzás azt mondani, hogy a magas fehérje növeli a rákkockázatot vagy elősegíti az öregedést, de azt is túlzás mondani, hogy nem."

    Engem ez a hozzászólás nem hagyott nyugodni, és bizony a kínai tanulmányban összefoglaltak igencsak ebbe az irányba mutatnak. Ilyenkor egy átlagos ortorexiás paleós átáll ketogénre :) hehe, én ugyan nem :)

    VálaszTörlés
  52. 46. Fenyőfa
    "... Megismétlem, hogy Gáborral eszem ágában sincs vitatkozni ezeken, ugyanis sokkal több dologban (depresszióipar, oltások, a paleo egyéb területei) egyetértek vele, mint amiben nem. Ez a két terület az: húsevés, vitaminok amiben merőben más a véleményem mint az övé. ..."

    Hát pedig ezek nem olyan kis mellékes területek, pont a két alappillére Gábor életvezetési elképzeléseinek.

    VálaszTörlés
  53. Kurkuma vásárlás előtt állok. Ti melyiket ajánlanátok? A Lef kicsit drága. Én a Yiya-tól rendelném. Erről vélemény? Vagy a jobb ár/érték arányú Pharmekal-os is megelelő? Köszi a segítséget.

    VálaszTörlés

  54. 52.Rozcsika
    Gábor is azt mondja, hogy a paleo inkább arról szól, hogy mit ne együnk.
    Tehát nem eszem semmilyen kenyérfélét, pékárut, tésztát, lisztes dolgokat.
    Továbbá nem fogyasztok soha semmilyen tejterméket, még vajat sem.
    Rizset, burgonyát sem, és semmilyen cukrot, magsütit, cukros üdítőket, alkoholt még alkalom szerűen sem.
    Ezt nem azért mert Gábor sem ajánlja, hanem mert nem is kívánom.
    kb.14 évig nem ettem semmilyen húst, most a paleos 4 év alatt visszaálltam a húsra.
    Eleinte jól esett, de ma már rá sem bírok nézni, a legkisebb mennyiség is megfekszi a gyomromat.
    Nem fogom magamba kényszeríteni.
    Vitaminok persze kellenek, csak nem ebben az előállított halott formában.
    De Te szedjed nyugodtan, ha neked az jó.

    Szóval szerinted az én étrendemnek nem a paleos elvek az alappillérei?

    Egészséges vagyok, ezen tehát nincs mit javítanom vitaminokkal.
    És az energiám is sokkal több, ha nem eszem húst.

    VálaszTörlés
  55. 53. Zsolt
    A ma megjelent Paleomagazinban láttam, hogy van Joe-nak kurkumin terméke ami jól hasznosuló forma, de úgy látom még nem kapható. A K2 vitaminjai viszont már kaphatók a biobolt e-táron is. Írt egy hosszú cikket is a magazinban a kurkuminról.

    VálaszTörlés
  56. 55. Kriszta
    Köszi a segítséget. Meg is nézem. Egyébként megrendeltem a magazint csak még nem érkezett meg :-(

    VálaszTörlés
  57. Most hol rendelitek a K2-t? Mert ahol eddig vettük, ott most nem rendelhető.

    VálaszTörlés
  58. Rákkeltő halkonzervek:

    http://www.borsonline.hu/20140228_ujabb_halak_kerultek_tiltolistara_itthon

    VálaszTörlés
  59. Sziasztok!
    Szerintetek 3-4 éves gyerkőc kaphat Q10-es halolajat? Illetve K vitamin cseppet?

    VálaszTörlés
  60. A hüvelyesek nagyon jó minőségű fehérjét tartalmaznak. Érdemes tiltani?:

    http://chriskresser.com/are-legumes-paleo

    VálaszTörlés
  61. 56. Kriszta
    Amíg nincsen Joe-nak, addig bepróbálkozok a yiya-val?

    VálaszTörlés
  62. 46 fenyőfa
    Dehogy veszem rossz néven, ha mást gondolsz. Természetesen bárki tévedhet, bár azon érdemes mindig elgondolkodni, hogy egy kutatásokkal alátámasztott álláspont (persze, ha tudományosan korrekt) mennyire ekvivalens egy hit alapú állítással. Vajon azonos eséllyel cáfolódhat meg az előbbi, mint az utóbbi?
    De ez csak egy szempont,amit érdemes fontolóra venni. Az én álláspontom az, hogy én informálok, aztán mindenki azt kezd ezzel az információval, amit akar.
    Az aminosavaknál egy dolognak nem néztél utána. Nem az a lényeg, hogy egyik nap egyél egyik 10 féle aminosavat, másik nap meg egy másik tizet, aztán majd a szervezeted összerakja. Sajnos, ez nem így működik, hanem úgy, mint a futószalag. Ha szerelik össze az autókat, és amikor elhalad a motorbeszerelő előtt, és nincs kéznél a motor, akkor az autók motor nélkül gördülnek le a szalagról. Az aminosavaknak egyidőben kell megfelelő arányban rendelkezésre állnia, ezért jó a hús és egyéb állati fehérjeforrások. A csúcs vegások tudják ezt, és úgy párosítják étkezéseikkor az alapanyagokat, hogy a megfelelő aminosavak egyszerre álljanak rendelkezésre.
    Campbell Kína-tanulmányát Denis Minger eléggé darabokra szedte, nem tudom, érdemes-e a roncsok közt részigazságokért kotorászni. Még megvágod a kezed. Campbell gyaníthatóan bele se szagolt komolyan a D-vitamin kutatásba, úgyhogy a napozás idealizálása elég nevetséges érv. Ez égövtől függ, és mint a könyvemben is jeleztem, még intenzív napozás esetén (afrikai természeti népeknél) is egyesekben éppen csak a normál szintig emelkedik a D-vitaminszint.

    VálaszTörlés
  63. 60.Tara

    Én eszem is zöldborsót, meg zöldbabot.

    Descalcez!
    Gábor mit szólt ehhez a Kína tanulmányhoz?
    Lehet, hogy nem is tud róla.

    VálaszTörlés
  64. 60 Tara
    Kresser hatalomátvételi kísérletét régóta követem, már lassan felfordul a gyomrom a fejétől, ahogy minden közölt cikke fölött ott bazsajog a tenyérbemászó képe. az is kérdés, ő írja-e a cikket, vagy már nála is egy szerkesztőség gyártja az anyagokat, mint Mercolánál. Ez persze nem vonja alapból kétségbe egy cikk hitelét, csak kicsit kezd hasonlítani arra, amikor gazdag emberek iratnak egy névtelen emberrel egy könyvet, aztán rábiggyesztik a nevüket.
    Cordain természetesen nem félisten és állításai nem isteni kinyilatkoztatások. Én magam is rajtakaptam az öreget, hogy némely dologban (koleszterin, só, d-vitamin, omega-3 stb.) alaposan melléfogott.
    Mint egy kommentelő helyesen megjegyezte Kresser cikke után, a paleo lassanmár azonos lesz a gluténmentes táplálkozással. Addig lazítgatjuk, addig csóválgatjuk a fejünket minden "tiltáson", még a végén nem marad semmi.
    volt már, aki megkérdezte tőlem, hegy ehetne-e ő babot, mert náluk sok terem. Azt válaszoltam neki, hogy ehet, legfeljebb nem tesz neki jót,. Hogy mennyire nem lesz jó, az talán kiderül, talán nem.
    Az élelmiszeriparban a biztonsági határértékeket nem a mérgező mennyiségnél kicsit kevesebben szokták megállapítani, hanem százszor-ezerszer kevesebbe.
    Kesser nagyon derűs összefoglalójából kimaradt az a tény, hogy a lektineket nagyon kevéssé ismerjük még. Amit tudunk róluk, az viszont nem szívderítő. Nincs eléggé kihangsúlyozva, hogy sokféle lektin van, némelyik ártalmatlan, némelyik halálos (pl. a ricinusé). Így tehát, hogy a gyümölcsökben (de még a húsokban is!) vannak lektinek, az nem érv arra, hogy a hüvelyesekben található speciális lektinek ugyanolyan ártalmatlanok volnának.
    A Paleo tulajdonképpen az evolúciós szempontok és amodern kutatások alapján zónákra osztja az ételeket. Vannak, amelyekkel szemben intolerancia van (gabonafélék, glutén, tej), van a szürke zóna (fermentált tejtermék, emészthetőbb hüvelyes, min tpl. a borsó) és vannak a biztonságos ételek. Aki át-átrándul a szürke zónába, nem fog belehalni. De aki rendszeresen abban tartózkodik, az bizonytalan valószínűséggel, de kockázatoknak teszi ki magát.
    Kresser azon az áron akar népszerű lenni, hogy ő az engedékeny paleoguru. Ezzel azonban sajnos félrevezeti az embereket. Nem számol azzal, hogy ha ma azt mondja, nincs is akkora baj a hüvelyesekkel, holnap már mindenki azt fogja hirdetni, hogy a hüvelyesek részei a paleónak, hiszen a !Kungok is eszik.
    Kresser nem becsületes, mert nem mérlegeli kijelentései tömeghatását, egyedüli szempont a paleobálványok ledöntése , hogy a helyükre ő állhasson. Én azt mondom, lassan a testtel a hüvelyesekkel. A végén persze, ő is ide lyukad ki, de előtte mindenkit meggyőz arról, hogy nincs is olyan nagy baj velük. Hát ezt szerintem úgy nevezik, zavaros álláspont, nem alkalmas arra, hogy kapaszkodót nyújtson. Az emberek szeretnek fekete-fehérben gondolkodni, és ezt tudomásul kell venni mindenkinek, aki embereknek ad tanácsot.

    VálaszTörlés
  65. 62.Szengab

    Ha jól értem, akkor ez azt jelenti, hogy minden étkezéskor húst is kell ennünk, különben lőttek a fehérjének?
    Tetszik a motoros hasonlatod, de: az emberi szervezet rendelkezik egy „állandó aminosav készlet”-tel. Ez megtalálható a nyirok ill. érrendszerünkben tárolva.Amikor a testnek aminosavra van szüksége azt a vérből. ill a nyirokfolyadékból veszi fel. Ezt a folyamatosan hozzáférhető keringő aminosavellátást nevezik ” közös használatú aminosav készlet”-nek. A májunk ill. a sejtjeink folyamatosan aminosavkészleteket helyeznek el, illetve aminosavletéteket vonnak ki belőle a vér aminosav-telítettségének függvényében. Amikor a vérben az aminosavak mennyisége magas akkor a máj aminosavakat ragad magához és tárolja őket amíg újra szükség nem lesz rájuk. Ahogy a sejtek kivételei miatt csökken a vérben az aminosavak szintje, a máj úgy juttatja vissza a körforgásba az elraktározott aminosavak részét. Tehát a motor mégiscsak bekerülhet az autóba, nem? A sejtek is képesek erre a fajta raktározása, és képesek az illetékes aminosavakat visszajuttatni a keringésbe.
    Én a vegás korszakomban nagyon sok mindent áttanulmányoztam ezzel kapcsolatban. Amit ide röviden leírtam azt is kutatók, biológusok publikálták. Lehet, hogy tévedtek, nem tudom! De nekem semmilyen hiánybetegségem nem alakult ki a 14 év alatt.

    VálaszTörlés
  66. 64. Szengab
    Gábor, Te mikor veszed be a Magnéziumodat, az evésekhez képest?

    VálaszTörlés
  67. 62. szengab

    "Campbell gyaníthatóan bele se szagolt komolyan a D-vitamin kutatásba, úgyhogy a napozás idealizálása elég nevetséges érv."

    Nyilván nem is hallott a D vitamin hiány okozta betegségekről.... Nem akarom az ördög ügyvédjének szerepét játszani, sőt azt sem állítom, hogy Cambell nem tévedhetett, azonban a D vitaminos fejezete megérdemel egy olvasást. Napozás favorizálása. Jómagam is ezt teszem, ha heti szinten összejön pár óra dél alatti 15-20 perces UVB csúcsokat is beleszámítva, akkon nem veszek be vitaminboyót. Amúgy télen 5000IU, ha nincs meg az erythemáig (bőrpírig tartó nap adag, akkor 2400 a pótlás) Erythemáig teljes testen keletkezik vagy 15-20000 IU, tovább meg minek égetni a bőrt, ennyi D vitamin mellé meg már minek a bogyó?
    Na nem tépem a számat (keybordomat), nézzük mit írt ez a tudatlan Cambell:


    "
    Akik nem járatosak biokémiai laboratóriumokban azoknak elmondom, hogy a falakon sokszor
    nagyméretű poszterek függnek, amelyek a szervezetünkben végbemenő sok ezernyi biokémiai reakciót
    ábrázolják. És ezek csak az ismert reakciók; ennél sokkal nagyobb azoknak a száma, amelyek még felfedezésre
    várnak. E reakciók kölcsönhatása, egymásra utaltsága különösen informatív, jelentősége pedig óriási.
    A roppant reakcióhálózat egyik igen parányi részletének példája a D-vitamin, illetve származékainak
    szerepe a könyvben szereplő számos betegségekben. Ez a sajátos hálózat jól illusztrálja a sejteken belüli
    működések táplálék összetevőkkel, illetve környezettel való kölcsönhatásait (C.1 ábra). Noha a szervezetükben
    jelenlévő D-vitamin elenyésző hányada közvetlenül a táplálékból származik, szükségletünk kielégítéséhez
    elegendő heti néhány órát napfényen töltenünk. A tény, hogy magunk is képesek vagyunk D-vitamint előállítani
    vezetett az elképzeléshez, hogy ez a vegyület tulajdonképpen nem is vitamin, hanem egy hormon (értsd: a
    szervezet egyik helyén kerül előállításra, de más helyen fejti ki hatását). A napfény ultraibolya (UV) sugarainak
    hatására, a bőrben alakul át a D-vitamin egy előanyagból. 1 Emellett természetesen D-vitaminhoz juthatunk
    dúsított tejből, bizonyos halolajakból és vitamin kiegészítőkből is.

    A bőrben képződő D-vitamin ezután a májba kerül, ahol egy enzim átalakítja egy D-vitamin
    származékká. Utóbbi leglényegesebb funkciója a D-vitamin raktározás megvalósítása (nagyrészt a májban
    marad, de a test zsírsejtjeiben ugyancsak tárolódhat).
    A következő lépés kritikus jelentőségű. Szükség esetén a D-vitamin raktározásra alkalmas formája a
    májba szállítódik, ahol egy másik enzim egy „felturbózott” aktivált D-vitamin terméket állít elő belőle, aminek
    a neve 1,25 D. A raktározási forma 1,25 D-vé történő átalakításának rátája a hálózat kulcsreakciója. Az 1,25 D
    végzi el a D-vitamin legfontosabb munkáját a szervezeten belül.
    Az aktivált 1,25 D hatáserőssége hozzávetőleg ezerszerese a D-vitamin raktározási formájának. Az 1,25
    D-vitamin életideje előállítását követően mintegy hat-nyolc órára tehető. A raktározási forma élettartama ezzel
    szemben meghaladja a húsz napot. 2, 3 Ezzel el is jutottunk az ilyenfajta hálózatokra jellemző egyik alapelvhez:
    minél nagyobb az aktivitás, annál rövidebb az életidő. Ugyanakkor az aktivált termék, az 1,25 D érzékeny,
    könnyen irányítható rendszert alkot, ahol az aktivitás percről-percre, ezredmásodpercről-ezredmásodpercre
    szabályozható – legalábbis ameddig a D-vitamin raktár biztosítja a megfelelő hátteret. Már kicsiny változások
    is óriási különbséget eredményezhetnek, meglehetős gyorsasággal.

    VálaszTörlés
  68. A D-vitamin tárolási formája és a „felturbózott” aktivált 1,25 D közötti különbség olyan, mintha lenne
    egy nagy földgáztartályunk a telkünkön (raktározási forma), azonban nagyon kevés gáz is elegendő, hogyha be
    szeretnénk gyújtani a tűzhelyet. Alapvető fontosságú, hogy a gázrózsához jutó gáz mennyisége és időzítése
    gondosan szabályozva legyen – függetlenül attól, hogy mennyi gáz van a tartályban, akár kevés, akár sok.
    Mégis gondoskodnunk kell a földgáztartály megfelelő utántöltéséről. Ugyanilyen fontos, hogy a vesében
    található enzim reakciója finom és érzékeny legyen, vagyis pontosan annyi 1,25 D-vitamint állítson elő a
    megfelelő időben, hogy az megfelelhessen lényeges feladatának.
    A D-vitamin egyik legfontosabb funkciója – amelyet elsősorban az aktivált forma valósít meg – hogy
    segítsen megelőzni a sejtek megbetegedését. Ez felveti, hogy bizonyos betegségek gyakrabban fordulnak elő a
    világnak azokon a tájain, ahol kevesebb a napsütéses órák száma, tehát az Északi-, vagy Déli-sarkhoz közelebb.
    Rendelkezünk is erre utaló bizonyítékokkal. Pontosabban: az északi féltekén az északabbra lakók
    hajlamosabbak az I-es típusú cukorbetegségre, a szklerózis multiplexre, a rheumatoid arthritisre, a
    csontritkulásra, az emlőrákra, a prosztatarákra, a vastagbélrákra és még sok egyéb betegségre.
    A tudósok már nyolcvan esztendeje tisztában vannak azzal, hogy például a szklerózis multiplex (SM)
    gyakorisága összefüggést mutat a földrajzi szélességgel. 13 A C.2 ábrán jól látható, hogy óriási különbség
    mutatkozik a szklerózis multiplex előfordulási gyakoriságában az egyenlítőtől a sarkok felé haladva. Távol
    északon például több mint százszoros a gyakoriság az egyenlítőhöz viszonyítva. 14 Ausztráliában szintén
    kevesebb a napfény, dél felé itt is gyakoribbá válik a szklerózis multiplex (r=91%). 15 A SM hétszer gyakoribb
    délen (43° déli szélesség), mint északon (19° déli szélesség).
    Azonban nem a napfény hiánya az egyetlen jelentős tényező ezeknek a betegségeknek a kialakulásában.
    A szövegkörnyezet ennél sokkal nagyobb. Először fel kell ismernünk a D-vitaminnal kapcsolatos
    reakcióhálózat koordinációját és irányítását. A rendszerben több helyen is érvényesül felügyelet, azonban mint
    már említettem, a legkritikusabb a raktározási D-vitamin forma aktív 1,25 D-vé történő átalakítása a vesében.
    Figyelemreméltó, hogy a kontroll szintén egy másik komplex reakcióhálózat révén valósul meg, amelyben az
    „irányító”-hormont a nyaki régióban elhelyezkedő mellékpajzsmirigy állítja elő.
    Ha például több 1,25 D-re van szükségünk, akkor a mellékpajzsmirigy hormonja fokozza a veseenzim
    aktivitását, hogy több 1,25 D-t állítson elő. Ha elegendő mennyiségű 1,25 D áll a szervezet rendelkezésére,
    akkor a mellékpajzsmirigy visszavesz a veseenzim aktivitásából. A mellékpajzsmirigy hormon másodperceken
    belül képes szabályozni a rendelkezésre álló 1,25 D-vitamin mennyiségét, mindemellett még számos egyéb
    helyen is beavatkozik a rendszerbe, amint azt az ábrán látható több nyíl mutatja. A finoman hangolt
    reakcióhálózat minden tagjának szerepével, koordinációjával és irányításával tisztában van, így olyan szerepet
    tölt be, mint a karmester egy szimfonikus zenekarban.
    Optimális körülmények között a napfény expozíció már önmagában képes kielégíteni a létfontosságú
    1,25 D előállításához nélkülözhetetlen D-vitamin szükségletet. Még időskorban sincs ok aggodalomra, hogyha
    elegendő napfény éri a bőrt, pedig a kor előrehaladásával a D-vitamin termelés csökken. Mennyi azonban az „elég”?

    VálaszTörlés
  69. Hogyha tudjuk, hogy mennyi napfénytől pirul meg enyhén a bőrünk, akkor ennek a mennyiségnek a
    negyedére van szükségünk hetente kétszer, vagy háromszor. Ezzel nemcsak elegendő D-vitaminhoz jutunk, de
    valamennyi még el is tud raktározódni a májban és a zsírban. Ha bőrünk kissé megpirul harminc perc napozás
    után, akkor heti háromszor tíz perc bőségesen biztosítja a D-vitamin utánpótlást.
    Ha és amikor nem jutunk elegendő napfényhez, érdemes táplálékunkból magunkhoz venni a szükséges
    D-vitamint. Az ételekben található D-vitamin szinte kizárólag mesterségesen kerül hozzáadásra például a
    tejhez, vagy a reggeli pelyhekhez. A vitamin kiegészítők mellett ez a D-vitamin mennyiség bizonyos
    körülmények között igen jelenetőssé válhat, így egyes adatok ennek a gyakorlatnak a jótékony voltára
    utalnak.
    A fenti séma alapján a napfény és a mellékpajzsmirigy hormon csodálatosan koordinált módon működik
    együtt az egész rendszer finom működésén, így mindig tele a D-vitamin raktár és pillanatról-pillanatra pontosan
    annyi 1,25 D keletkezik, amennyire szükség van. Hogyha választanunk kell a napfény és a táplálékkal bevitt D-
    vitamin között, akkor mindenképpen a napfényre szavazunk.
    BEAVATKOZÁS A RENDSZERBE
    Ma már számos vizsgálat kimutatta, hogyha az 1,25 D-szint tartósan alacsony marad, akkor számos betegség
    kialakulásának rizikója megnő. Így aztán adódik a kérdés: mi okozza az alacsony 1,25 D-szintet? Az állati
    fehérjéket tartalmazó táplálékok jelentős esést váltanak ki az 1,25 D-szintben. 22 Ezek a fehérjék savas
    környezetet teremtenek a vérben, ami megakadályozza, hogy a veseenzim létrehozza ezt az igen fontos
    terméket.
    A folyamatot meghatározó másik tényező a kalcium. A vérben található kalcium alapvető fontosságú az
    optimális izom- és idegműködéshez, ehhez azonban szintjének az igen szűk normál értéktartományon belül kell
    lennie. Az 1,25 D-vitamin segít a vér kalciumszintjét e szűk határokon belül tartani, ugyanakkor a
    tápcsatornában megemésztett táplálékból történő kalciumfelszívódást is szabályozza, a vizelet kalciumürítése és
    a csont – a szervezet nagy kalciumraktárának – kalciumegyensúlya mellett. Ha például túl magas a vér
    kalciumszintje, az 1,25 D-vitamin aktivitása csökken, kevesebb kalcium szívódik fel, de több kalcium kerül
    kiválasztásra. Ez szervezetünk egyik legérzékenyebb egyensúlyi folyamata. A kalciumszint növekedésével az
    1,25 D mennyisége lecsökken, ha viszont a kalciumszint csökken le, a válasz az 1,25 D-szint emelkedése. 10, 24

    VálaszTörlés
  70. Épp itt van a buktató: ha a kalciumbevitel szükségtelenül magas, akkor a veseenzim aktivitása lecsökken, a
    következmény pedig alacsony 1,25 D-szint lesz. 1, 25 Vagyis a rendszeresen túlzott kalcium bevitel egyáltalán
    nem szolgálja az érdekünket.
    Így aztán az 1,25 D-szintet az állati fehérje és a túlzott kalcium bevitel egyaránt csökkenti. Az állati
    termékek fehérjéje elnyomja az 1,25 D-t. A tehéntej viszont nemcsak fehérjékben, hanem kalciumban is
    gazdag. Az egyik legmélyrehatóbb tanulmányban megállapították, hogy a szklerózis multiplex kapcsolatban áll
    az alacsony 1,25 D-vitamin szinttel és a tehéntej fogyasztás legalább annyira lényeges faktornak bizonyult, mint
    a korábban említett földrajzi szélesség. 26 A szklerózis multiplex földrajzi szélességhez, illetve a napfényes órák
    számához való viszonyát bemutató C.2 ábrához igen hasonló C.4 ábrán az állati fehérje bevitel aránya látható.
    Feltételezhetnénk, hogy a szklerózis multiplexhez hasonló betegségek kialakulása – legalábbis részben –
    a napfény hiányának és az alacsonyabb D-vitamin szintnek tudható be. Szintén ezt támasztja alá az a
    megfigyelés, hogy a partvidékeken élő északi emberek (például Norvégiában, vagy Japánban), 26 akik rengeteg
    D-vitaminban gazdag halat fogyasztanak, kevésbé hajlamosak szklerózis multiplexre, mint a szárazföld
    belsejében élők. A halevő társadalmakban – ahol a SM ritkább – mindazonáltal sokkal kevesebb tehéntejet
    fogyasztanak. A tehéntejről kimutatták, hogy kedvez a szklerózis multiplex 26 és az I-es típusú cukorbetegség
    kialakulásának – a halfogyasztástól függetlenül.
    Egy további, a hálózattal kapcsolatban álló reakcióban az állati fehérjék az inzulinszerű növekedési
    faktor (IGF-1, lásd a nyolcadik fejezetben) elválasztását szintén fokozzák, ami pedig a ráksejtek fejlődésének
    kedvez. 5 Igen sok reakció működik együtt a betegségek előidézésén, hogyha állati fehérjékben gazdag
    táplálékot fogyasztunk. Miközben a vér 1,25 D-szintje lecsökken, az IGF-1 aktívabbá válik. Ezek a tényezők
    együttesen fokozzák az új sejtek születését, egyúttal hátráltatják az elöregedett sejtek eltávolítását, vagyis a rák
    kialakulásának kedveznek (hét idézett tanulmány 28 ). A normálisnál magasabb IGF-1 szinttel rendelkező
    embereknél például 5,1-szeres az előrehaladott prosztatarák kialakulásának esélye. 28 Ha ehhez még
    hozzávesszük az IGF-1-et inaktiváló fehérje alacsony szintjét is (értesd: további IGF-1 aktivitás fokozódás),
    akkor az előrehaladott prosztatarák rizikója 9,5-szeresre növekszik. Az ilyen mértékű kockázatnövekedés
    enyhén szólva is riasztó. Alapvetően minden arra utal, hogy az állati táplálékok, például a hús és a
    tejtermékek növelik az IGF-1 szintet, miközben az 1,25 D termelést visszaszorítják – mindkét tényező a rák
    kialakulásának kedvez.
    Az említettek csupán néhány példát ragadtak ki a D-vitamin hálózat összefüggései közül. Megfelelő
    táplálkozás és környezet mellett ezek az események és reakciók együttesen azon munkálkodnak, hogy
    egészségünk minél jobb legyen. Ha viszont helytelenül étkezünk, akkor a kedvezőtlen hálózatok sem egyetlen
    reakción, hanem valóságos reakciósorozaton keresztül valósulnak meg. A táplálékokban több tényező játszik
    szerepet a fehérjéken és a kalciumon kívül is. Ráadásul többnyire nem egy betegség alakul ki, hanem
    valamilyen betegségkombináció.

    VálaszTörlés
  71. Ebben és a hasonló hálózatokban engem személy szerint leginkább az a konvergencia (összetartás)
    nyűgöz le, ahogyan a betegségek okai számos különböző reakció révén valósítják meg ugyanazt a közös
    végeredményt. Ha az eredmény nemcsak egy betegség, akkor a helyzet még meggyőzőbb. Hogyha ezek a
    különféle faktorok egyetlen tápláléktípusban találhatók meg és epidemiológiailag több betegséggel is
    kapcsolatba hozhatók, akkor az összefüggések még tovább erősödnek. E példán keresztül könnyen érthetővé
    válik, hogy miért tesszük felelőssé a tejtermékeket az említett betegségek rizikójának növeléséért.
    Elképzelhetetlen, hogy egy ennyire finom mechanizmusokból álló, ennyire jól szinkronizált rendszer csupán
    véletlen egybeesések miatt produkáljon mindig azonos végeredményt. A természet soha nem alakítana ki
    feleslegesen ilyen kacskaringós módszereket, soha nem engedne teret egymással gyakran szembekerülő,
    haszontalan útvesztőknek. Ilyen rendszerek hálózzák be az egész szervezetet és a sejtek belsejét egyaránt. Ennél
    is lényegesebb azonban, hogy egy még jobban integrált, sokkal dinamikusabb rendszerben egyesülnek, amelyet
    „életnek” neveznek.

    VálaszTörlés
  72. Zsolt 61.

    Joe azt írja a magazinban, hogy a BCM-95 tartalmú termékből 200-400 mg kell, ebben meg csak 100 van. A hagyományos kurkuminból meg 4000 mg kéne, a YiYa-ban meg csak 200 van. Talán akkor lenne jó, ha a 100 mg BCM-95 mellett lenne 2000 meg sima kurkumin?

    VálaszTörlés
  73. De ha 2 kapszulát veszel be, akkor megvan mondjuk a 200 mg BCM-95-ös.

    VálaszTörlés
  74. Hehe, aki szeretne így kinézni 50 éves korára, az legyen csak vega ( Gillian McKeith vakolat és photoshop nélkül)
    http://metro.co.uk/2010/11/30/im-a-celebrity-gillian-mckeith-snubs-daybreak-for-family-reunion-595496/

    A Múzeum krt-i Bioboltban szoktam látni ilyen beteges-szürke arcú embereket, azok is vegák lehetnek.

    Akkor már tényleg inkább Nigella menüje:)), ő még a lesifotókon is egészséges benyomást kelt.

    http://diaryofadomesticgoddess.wordpress.com/2010/11/25/gillian-mckeith-vs-nigella-lawson/

    VálaszTörlés
  75. 74 Kriszta

    Szerintem ebbe felesleges belemenni, mert történetesen mindenre lehet ellenpéldát felhozni. Például a 78 éves vegát Jim Morris-t. https://www.youtube.com/watch?v=XPTniEYdetY
    https://www.youtube.com/watch?v=yTV15kme-Sw Szégény, szinte belehal a proteinhiányba :)

    VálaszTörlés
  76. 67-71 descalcez
    Nagyon szorgalmas vagy, de a D-vitaminnal kapcsolatos alapismeretekből hol következik, hogy elég napfényből beszerezni a d-vitamint? Éppen Campbell is azt írja, hogy északra haladva csökken a napfény. Az Északiaknak mi a tanácsa? És Te méretted már a D-vitaminszintedet?
    Arról pedig én még sosem hallottam, hogy az állati fehérjék gátolják a D-vitaminhatást, ez mintha csak úgy be lenne csempészve a többi állítás köz.

    VálaszTörlés
  77. 73. Kriszta
    Ahogy nézegetem a Lef-ben van 400mg, a Yiya-ba meg 100mg BCM-95 . Viszont a többi gyártónál fel sem tüntetik ezt. Érdekes mi?

    VálaszTörlés
  78. 74.Kriszta
    Nyugodtan válaszd Nigella menűjét, én maradok a paleo húsmentes változatánál. :))

    VálaszTörlés
  79. Nono, azért Nigellán van egy jó adag visceralis zsír... Most ne keverjük az egészséget azzal, ami a férfiak szemében gusztusosan néz ki-:)
    Szerintem ő keményen koplalhat, amikor épp nem forgat, hogy ennél jobban ne hízzon el, vagyis senki se higgye el, hogy a sztárok a hétköznapi életben azt eszik, amit reklámoznak.

    VálaszTörlés
  80. Az egészség nem mindig jár együtt az esztétikummal. Nézzünk csak meg egy öreg indiánt vagy más természeti embert (innen nem tudok képet linkelni). Persze, mi nyugati emberek, szeretnénk egyszerre szépek és egészségesek is lenni, de a kettő nem jár együtt. Rossz hír lehet paleo testépítőknek. A szépségideál persze nagyon szubjektív fogalom. Egy biztos: a hosszú életű, egészséges öregek mind szikárak, soványak(hát, ráncosak is emiatt:))

    VálaszTörlés
  81. 80. MW
    Szóról szóra ezt mondtam édesanyámnak is, aki dundi kis energiagombócból most egy nagyon sovány nő lett és nem tetszik neki. Nézzen körül a villamoson, hogy hány kövér 87 évest lát, aki még maga közlekedik.

    VálaszTörlés
  82. Jóvanna:-), Én nem a hájat hiányolom róla hanem az arcizomzatot. Gondolom a répa saját zsírjába nem volt elég a testének és az izomzata átalakult glukozzá. De elnézve Des testépítő bácsiját biztos lehet jobban is csinálni. Szerintem nem azért pakolt ránk a természet izomzatot, hogy feléljük.

    VálaszTörlés
  83. Itt látható, hogy nem a zsírtól telt egy szép női arc:

    http://www.flexeffect.com/debpic.htm

    VálaszTörlés
  84. segítséget szeretnék kérni. nem alkoholos zsírmájat, és májmegnagyobbodást diagnosztizáltak nálam. néztem itt az oldalon az erre való diétákat, a ketogént javasolja, kivéve ha valaki inzulinérzékenységet növelő gyógyszert szed. (többek között, de a többi kivétel nem illik rám) én még szedek metformint, tehát nem javasolt a ketogén. az orvos zsírmentes diétát mondott. a lehetséges okok szerinte: a súlyfelesleg (még van valamennyi, bár 6 éve paleózok) pajzsmirigy alulműködés (ez lehetséges, bár 2011-ben amikor utoljára nézték T3: 3,45, T4:15,6, anti TPO 4,8, TSH 0,803 volt. ez mind a normál tartományban van. ) illetve a cukorbetegségre szedett gyógyszer/gyógyszerek. most általában csak a metformint szedem, próbáltam elhagyni, de emelkedett a cukrom, úgyhogy maradt. néha januviát szedek mellé, de már nagyon ritkán. ezeket a paleos évek alatt fele mennyiségre sikerült csökkentenem.
    milyen diétát javasoltok? jelenleg én a zöldség gyümölcs mellé tojásfehérjére, csirkemellre és halra gondoltam. mozgás van, napi futógépes 15-20 perc. 30-ra szeretnék felmenni. toljam el a diétát a fehérje irányba? csökkentsem a zöldség gyümölcsöt? ne egyek párolt zöldséget, csak nyerset? vagy hogy csináljam? ahogy olvasom, ez a zsírmáj nem egy vicces dolog. nekem kicsit fáj is néha. szóval jól jönne a segítség.

    VálaszTörlés
  85. 84. II
    Én a helyedben a gyümölcsöt csökkenteném/minimalizálnám, vagy akár elhagynám, mert a fruktózt gyanusítják a nem alkoholos zsírmáj okozásával. Pl.: http://www.zimonyi.hu/?p=2980

    VálaszTörlés
  86. 84. ildikó imre
    Mik voltak a tünetek és melyik laborérték vagy milyen vizsgálat mutatta ezt ki?
    Napi szinten pontosan mennyi gyümölcsöt szoktál enni, (pl. 1 banán, 1 alma, ne grammban írd meg, légyszi)? Én ott tartok, hogy a fruktóztól lesz zsírmáj nem a zsírtól. Ez a banánpalacsinta egy súlyos löket gyümölcscukor, milyen gyakran fogyasztod?

    Újra elővettem a Jaminet: Tökéletes egészség diéta könyvet, hogy újra megnézzem, hogy mit ír arról, ha valaki több krómot, molibdént, bórt, cinket, szelént, mangánt szed pl. a napi 2 kapszula Two-per-day-jel, erről már írtam, hogy ezek a javasolt mennyiségek a heti adagok Jamineték szerint, nem pedig napi adagok, ahogy a Life Extension javasolja. Tehát el kell dönteni, hogy melyik társaságnak higgyen az ember.

    Króm: Megemelkedett krómszint mellett a vérből több glükóz jut a sejtekbe, ettől ugyan alacsonyabb lesz a vércukorszint, de nem egyértelmű, hogy ez jó-e a cukorbetegeknek, ugyanis a króm nem szünteti meg a glükózmérgezést, csak bejuttatja a glükózt a sejtekbe, így nyitott a kérdés, hogy hol jobb a mérgezés: a sejten belül vagy azon kívül... ajánlás: heti 200 mcg (326. old.)

    Mangán: egyáltalán nincs szükség a pótlására, mert ez egy idegméreg, még étkezéssel is el lehet jutni a toxicitás határára, a napi 5 mg mangánbevitellel. Ha rendszeresen az étkezésen kívül még pótolva van Parkinson-kór lesz a vége.

    Molibdén: heti 150 mcg elég belőle

    Bór: heti 3 mg elég.

    Cink: Ugyan a Two-per-day-ben napi 40 mg alatt van a cink bevitel, viszont nulla réz van benne. Ha valaki nem osztrigán él, annak nincs 10:1 arányban cink:réz jelen, akkor nem tud egy cink-réz szuperoxid-dizmutáz képződni.

    Szelén: aki eszik min. két szem paradiót vagy kagylót, vesét, annak nem szabad napi szinten pótolni a szelént, mert az már sok lesz. Heti 2 x 200 mcg szelén bőven elég, a napi 200 nagyon sok és felesleges.

    Tehát egyedül a króm került gyanúba, hogy bezavar a glükóz felvételbe és ezzel megbetegítheti a májat, olyan, mintha sokkal több gyümölcsöt ennél, én ennek próbálnék utána járni. De addig is leállnék a napi 2 kapszula Two-per-day-jel. :-(((

    VálaszTörlés
  87. 84. Ildikó Imre
    Inzulin érzékenység javítására a súlyzós edzés jobb mint a kardio meg a bogyó.

    VálaszTörlés
  88. banánpalacsintát összesen azt hiszem háromszor ettem. a two per dayt lagalább 6 éve szedem, és 5 évig semmi baj nem volt tőle. gyümölcsöt valószínűleg többet eszem. mondjuk napi 4 alma, van hogy 5.általában főleg alma, a narancs mandarinféle az ritkán és nem sokat. ezen kívül néha eper, pomelo, egy-egy banán. mostanában ettem cheddar sajtot, nagyon-nagyon ritkán kis görög joghurtot. ezeket most abbahagytam. meg a szeletelt sonkafélét, meg szalámit is. krómot nem szedek külön.
    valószínűleg a gyümölcs lehet sok, tényleg. mindig az volt a legfontosabb ételem. hát akkor ezt lecsökkentem. illetve utánanézek, hogy melyik gyümölcsöknek van a legkisebb fruktóztartalma.
    még egy dologra gondolok. az utóbbi három évben mi kettőt svájcban, majd már lassan egyet angliában éltünk. és itt is maradunk. előtte csak magyarországon. nyilván itt minden adalékanyag más, és nem vagyok húsz éves. ezt sem könnyű megszoknia a szervezetemnek.
    vettem silymarint, meg sam-e 400-at, ezek a leírások alapján jók a májbajokra.

    VálaszTörlés
  89. én egy kapitális hüly vagyok. pedig nem jellemző rám, hogyy utánanézés nélkül eszem bármit, de az almát én a legártalmatlanabb gyümölcsnek gondoltam, azért ettem főleg almát.. a narancs fruktóztartalma 0.33, az almáé 5,74. az almáé a legmagasabb. meg a körtéé. francba. még a banánnál is magasabb. én pont fordítva gondoltam. az alma akkor most kizárva. narancs garpefruit eper lesz, ha nagyon kell. de próbálom a minimumra csökkenteni.

    VálaszTörlés
  90. 88. ii
    Azt írtam, hogy túl sok krómot eszel meg a Two-per-day-jel, 7-szer többet, mint kellene és túl régóta is. Nem kell ahhoz külön beszedned, mert már beszedted.

    VálaszTörlés
  91. megnéztem egy csomó oldalt. ezek mind napi 200 mikrogramm krómot írnak hosszú távú napi krómszükségletnek, és annyi van a two per day-ben. engem minden évben vizsgáltak, és most lett csak ez a rossz eredmény. és az országváltáson kívül csak az változott, hogy sokkal több almát ettem mint bárhol bármikor. régebben nem is nagyon szerettem az almát.

    VálaszTörlés
  92. 89. ii
    Hú, tudod, hogy még merre kutathatnál? Ez az Apple computeres pasi a Steve Jobs evett egész nap almát, aztán mája, hasnyálmirigye kikészült tőle, pár színész is követte, azok is betegek lettek. Jobs önéletrajzába beleolvastam, mielőtt átadtam ajándékba karácsonykor (gondolom aki kapta az viszont nem olvasott bele) az érdekelt, hogy hogyan nem szabad enni, mert amit olvastam elég durva volt, világéletében valami rettenet elképzelések szerint étkezett.

    VálaszTörlés
  93. a steve jobs ezeken kívül még homeopátia hívő is volt. elutasította a hagyományos orvoslást. totál kár érte. a szakmájában kitűnő volt, de azonkívül elment az erdőbe. sajnálom. de el fogom olvasni az életrajzát.

    az alma az gáz. teljesen mérges vagyok magamra. én is volt hogy csak almát ettem. a hülyeség teteje. ezennel abbahagytam.

    VálaszTörlés
  94. Des! Te a gyümölcsevő korszakodban melyik gyümölcsből ettél főleg? és konkrétan mit éreztél akkor, amikor azt mondtad magadnak, hogy ezt a gyümölcsevést le kell csökkenteni drasztikusan?

    Ildikó! De szidd magad. Újra meg kell tanulnunk étkezni. Én a paradióval játszottam el ezt, számolatlanul ettem, ettől a nyálam azon típusa ami a nyál viszkózusságát adja totál eltűnt, kifolyt a folyékony nyál a szám csücskén, miközben nem tudtam enni annyira száraz volt a szám. Nem is tudtam, hogy kétféle nyál van sz ember szájában. De ha ez nem a szelénmérgezéstől volt, hanem a paradió szállításakor rárakódott aflatoxin mérgeitől, akkor lehet, hogy a májam is örökre károsodott, csak még nem tudok róla, de nem is akarok tudni. Ausztriában betiltották a paradiót, mert annyira szennyezett volt aflatoxinnal. Most aszkorbinsavas vízben áztatom a paradiót, szárítom és 2 szemet eszem egy nap. Nagyon merész vagyok vagy nagyon hülye. Majd kiderül. Valamit ennem kell. Mindenesetre büszke vagyok arra, hogy a paleotársadalom kísérleti nyuszija lehettem és a káromból tanulhatott más ember, persze csak aki olvassa a blogot. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "De szidd magad." helyett: NE SZIDD MAGAD!

      Törlés
  95. ii

    Azért Steve Jobs drogozott és alkoholizált rendesen, viszont enni azt gyakran elfelejtett.
    És ezeken kívül még ki tudja milyen gyógyszereket szedett össze-vissza
    Nem hiszem, hogy az almától lett beteg.
    Bár lehet, hogy szerette,gondolom nem véletlen az Apple cége.


    VálaszTörlés
  96. Gábor, nem tudom, hogy nem akarsz, vagy nem tudsz válaszolni, pedig ez nagyon fontos lenne mindenki számára. Szóval amit a 65. hsz-ban leírtam, ha azok nem lennének igazak, akkor azok akik nem esznek húst már rég kipusztultak volna, nem? Hiszen a fehérjék tényleg a sejtek építőkövei, nélkülözhetetlenek. De fehérjét közvetlenül úgysem tudunk hasznosítani.
    Szándékosan nem írtam vegetáriánusokat, mert az egy nagyon tág fogalom. És biztos, hogy azok sem étkeznek megfelelően, mert általában elhízottak a sok szénhidráttól.
    Én is azért álltam át húsmentes paleora. Ezt megfelelőnek tartom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fenyőfa, végül is mit eszel? Mert: nem eszel húst, halat, semmilyen állati fehérjét? Nem eszel gabonát, hüvelyeseket, tejet, tejtermékeket. Marad a zöldség és a gyümölcs. Gyümölcsöt sem akarsz annyit, akkor elég neked a zöldség? Vagy mi még?

      Törlés
  97. Fenyőfa

    Dr Oláh Andor a magyar vegetáriánus/természetgyógyász mozgalom "nagy öregje" 71 évesen halt meg. Felesége és szerző társa 72 évesen. Schirilla György 60 éves volt halálakor.

    Ha valaki a szaporodó képes kor után hal meg, akkor már genetikai értelemben sikeres. Neked individuumként azonban nagyon nem mindegy meddig élsz.

    Fentebb említett vegetáriánusok nagyon szimpatikus emberek voltak, csak éppen rengeteg embert "bevittek az erdőbe" az egyébként jóindulatú butaságaikkal.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  98. 95 fenyőfa

    jobs valóban drogozott, de fruitarianus típusú vegetariánus volt, az apple is végül az almáról kapta a nevét (bár voltak más névötletek is), mint kedvenc gyümölcséről, és a macintosh is egy almafajta. asthon kutcher aki az életrajzi filmben alakította, kipróbálta jobs diétáját, és kórházban végezte. szóval a "napi 1 alma az orvost távol tartja" mondásban alighanem nem az alma a lényeg ,hanem az 1.

    VálaszTörlés
  99. 97.Domboróczky

    Ne haragudj, de most nem arról van szó, ki mikor hal meg, mert akkor vedelhetnénk a whiskyt, meg szivarozhatnánk mint Churhchill, ugyanis ha jól emlékszem ő 97 évig élt, és nem volt vegetáriánus.

    Most arról van szó, hogy a tárolt aminosavkészletünk lehetővé teszi, hogy állati fehérje bevitel nélkül is egészségesek maradjunk.

    Halál ellen meg nincs orvosság, jól tudom.

    VálaszTörlés
  100. Mérettem D vitamin szintet. 224 nmol/l. Ez nagyon magas, nem? Túladagoltam magam?

    VálaszTörlés
  101. 98. ii

    Én akkor sem hiszem el, hogy napi pár db almától valakinek zsírmája legyen.
    Az ő máját tuti, hogy a kőkemény alkoholizálás, meg egyéb drogok tették tönkre,
    és nem hiszem, hogy a betegségét a gyümölcsökre kellene fogni.
    Azt, meg hogy mit ír a bulvársajtó még egyéb hollywoodi emberkékről azt legalább oszd el kettővel,
    vagy inkább még többel.
    Neked is inkább, bár nem vagyok orvos, inkább valami gyógyszer v. rosszul megválasztott táplálékkiegészítő kölcsönhatása okozhatta a bajt mint az alma. De szerintem ő volt az utolsó bűnös a sorban. Persze te tudod, vagy érzed, mi, vagyis én, kevesek vagyunk ehhez.
    Ha én lennék a helyedben, én pl. megpróbálnék zsírosabban táplálkozni, és májat enni amilyen gyakran csak lehet, és csak annyit amennyi jól esik, inkább a bevitt információ (máj) a lényeg, nem a mennyiség.
    A tested majd érteni fogja ezt. Ez is egy járható út szerintem. de döntsd el Te, neked mi az utad.
    A máriatövis amit vettél mindenesetre jó választás volt.

    VálaszTörlés
  102. 100 Szakesz
    Nem, az teljesen jó. 224 : 2,5 = 89,6 ng/ml-ben. A ref határ is 75-250 nmol/L szokott lenni, abban is benne van. Az igaz, hogy egyesek szerint 40 ng/ml-nél nem kell több D vit. szintnek Jaminet könyv 275. old., de az előző oldalon meg 50-80-at ír. Én csak 4000 IU-t szedek emiatt. Fogalmam sincs mennyi a D vit. szintem.

    VálaszTörlés
  103. Domboroczky
    Voltak azért híres és hosszú életű vegetáriánusok, Gandhi, Albert Schweitzer, de a google-ba beütöd nagyon sokat találsz.
    De, hogy azon belül is hogyan táplálkoztak, azt csak ők tudják.
    Azt az egyet tudjuk, hogy nem ettek húst, de hogy azon kívül mit ettek azt senki sem tudja,
    azért mondom, hogy a vegetáriánus nagyon tág fogalom.
    Mindezek ellenére egyáltalán nem gondolom azt, hogy ezért éltek sokáig.
    Az nem feltétlenül a táplálkozás függvénye.

    VálaszTörlés
  104. 101 fenyőfa

    sajnos a nagyon zsíros, esetleg teljes ketogén diéta ellenjavallt azoknak, akik inzulinérzékenységet fokozó gyógyszert szednek. és én szedek. próbáltam elhagyni, de rossz cukorértékek lettek belőle. így is a felére csökkentettem, és gondolom ha a még meglévő (bár folyamatosan csökkenő) valamennyi felesleges kilók is lemennek, akkor talán elhagyhatom.

    én azt néztem, hogy mi változott az étrendemben. és valóban a régi heti egy két alma helyett mostanában napi 4-5 alma volt. a többi nagyjából azonos az eddigiekkel. bár lehetséges még a pajzsmirigy alulműködés, ami 3 éve még nem volt, viszont a családban női ágon mindenki pajzsmirigybeteg.

    ha evolúciósan próbálok gondolkodni, a gyümölcsevés nem lehetett napi szintű, hiszen a természetben a gyümölcsök érése erősen korlátozott ideig tart. a természeti népek tuti nem esznek napi szintem gyümölcsöt. egyszerűen mert nincs. szerintem lehet ebben valami.

    a másik cucc amit vettem, a sam-e, metionint tartalmaz, ami szintén májgyógyító.

    VálaszTörlés
  105. 96-ra Fenyőfának: örülnék, ha válaszolnál a kérdéseimre, fontos. Mármint nekem:)

    VálaszTörlés
  106. 100. Szakesz
    Mercola szerint 100 ng/ml fölött már sok. 2,5-tel kell megszorozni ahhoz, hogy a nmol/litert megkapjuk. Akkor abban számolva a max 250. Engem is mindig megzavarnak ezek az átszámítások. De akkor a tiéd nem kórosan magas, viszont szerintem most addig, amíg már napozni lehet, leállhatsz a D-vitamin pótlással.

    VálaszTörlés
  107. Jé, csak most vettem észre, hogy Liv doktornő tavaly óta újra írogat a nyílt blogjában. Eddig azt hittem, leállt vele, most derült ki a számomra, hogy ő is írt egy véleményt a paleóról, és annak különböző "irányzatairól":
    http://www.zimonyi.hu/?p=5272

    VálaszTörlés

  108. 104.ii
    Ha így érzed, hagyd el az almát.
    Igyál gyógyteákat pl. Szabó Gyuri bácsi óraadó a Pécsi Tudományegyetemen,
    igazán jó visszajelzéseket kap,ő ezt ajánlja:
    A zsírmájra a következő keveréket ajánljuk
    1 rész mezei katáng
    1 rész veronikafű
    1 rész sarlós gamandor vagy gyújtoványfű
    1 rész fehér árvacsalán
    2 rész meggyszár
    Főzéssel készítsen 3 dl teát – egy evőkanálnyi teafű+ 3dl víz. Ebből 1 hónapon keresztül igyunk minden nap egy csészével, majd tartsunk 1 hónap szünetet.

    VálaszTörlés
  109. 108 fenyőfa

    nagyon köszönöm a segítségedet. a teát meg fogom csináltatni, vagy megveszem. én angliában élek, nem tudom itt miféle gyógynövényeket lehet kapni, de utánanézek. ha sikerül ezeket beszereznem, megcsinálom a teát. ha nem, akkor sajnos csak április elején, mert akkor megyek legközelebb haza.

    VálaszTörlés
  110. 65. fenyőfa

    Egy 1994-es tanulmány szerint a szükséges aminosav felvételnek egy napon belül ajánlatos megtörténnie. Biztos ez sem szentírás, a szervezet egy ideig tárolja az aminosavakat, és "kivárja" a hiányzó aminosavak bevitelét. De nekem ezzel az a gondom, hogy komolyan utána kell nézni, miket kell egy nap enni, hogy végül összejöjjön az esszenciális aminosav készlet. Ráadásul megfelelő arányban. El lehet így éldegélni, egy-egy aminosav deficit valószínűleg nem halálos, csak ez is egy oka a szervezet eróziójának. De ez már olyan terület, ahol nincsenek egyelőre megfellebbezhetetlen tények, mindenki döntsön belátása szerint. Elvileg a vegetarianizmus kivitelezhető, gyakorlatilag mégis sokan abbahagyják egy idő után, mert nem bírják. Vegetariánusnak lenni szembe megy az emberi szervezet szükségleteivel, és komoly odafigyelést igényel egy csomó dologban. Innentől nekem kicsit erőltetett, és a legtöbb vega nem is foglakozik gyaníthatóan tudományos alapon azzal, mit mivel, hogyan, mit kéne pótolni, stb. Az évtizedek alatt kialakult kis deficitek felőrlik a szervezetet. ég csak egy más területről hozott példával élni: a D-vitaminhiány sokaknak évtizedek alatt rákot okoz, de még ez sem tuti, csak egyesekre igaz. A D-vitaminhiány számos következménye lehet, de nem jön ez elő mindenkin, vannak, akik jó hasznosítják a keveset is, vannak, akiknek a sok is kevés. Szerintem ez egyébként parttalan vita.

    VálaszTörlés
  111. Rozcsika, én a magnéziumot reggel és este veszem be evés közben. Kicsit elégedetlen vagyok a mennyiséggel, de nem szeretnék hasmenést.Próbálom majd növelni. Joe úgy tudom, egész nap kortyolgatja, így egyenletesebb a bélrendszer terhelése.

    VálaszTörlés

  112. Kedves Gábor!

    De jó, hogy előkerültél! :)
    Ha már itt vagy, ne haragudj, kérdeztem az 1. sz. hozzászólásoddal kapcsolatban valamit, a 9-ben van leírva, kérlek, ha ráérsz válaszolni, örülnék :)
    Tudom, hogy akkoriban nagyon elfoglalt voltál.

    VálaszTörlés
  113. 97. Domboroczky

    "Schirilla György 60 éves volt halálakor."

    Nem vagyok oda a vegetarianizmusért, de ez nem fair. Schirilla szívbetegen született és kamaszkorában még gyermekbénulásban is megbetegedett. Ehhez képest szerintem nagyon szép kort megélt nem is akármilyen aktivitás mellett. Lehet, hogy csak azért nem élt tovább, mert a 90-es években még nem volt olyan fejlett a szívsebészet.

    Nézzétek meg a Norbit. Ő is szívbillentyűproblémákkal született és milyen jól elvolt. Nemrég ugyan műtötték, de most már megint virgonckodik. Lehet, hogy 20 évvel ezelőtti állapotok esetén már ő is a végét járná.

    Nem véletlen, hogy a kutatóknak a statisztikákat kell nézniük és nem az egyedi eseteket.

    Mellesleg Churchillnek meg volt 2 infarktusa. Mázlija volt, hogy túlélte, aztán meg persze nagy volt a szája az egészséges életmóddal kapcsolatban...

    VálaszTörlés
  114. 110. Szengab
    Nem a vita kedvéért írtam amit írtam. Egyszerűen keresem az igazságot, ennyi.
    Engem ez az állandóan keringő aminosav készlet a vérben ill. nyirokban mindenesetre megnyugtatott. Tehát nem kell az egészséghez nap mint nap húst enni. Nekem ez elég. Azt meg hogy ki és miért hagyja abba a vegetáriánus életmódot nem tudhatjuk, egy idő után minden egysíkúvá és unalmassá válik, főleg ha nem a belső meggyőződés az alapja.
    Tara
    Hogy miket eszem? Hát most próbálkozom.
    Amióta egyáltalán nem eszem húst, elővettem a zabpelyhet, meg a kölest.
    Tojást kb. 10 naponta szoktam, de amúgy akkor ha már nagyon éhes vagyok. Algát is eszem, wakame, arame,nori. Jó fehérje ill ásványi anyag források. Néha bacont, azt még szeretem.
    Hirtelen ennyi. Még élek. :)

    VálaszTörlés
  115. Des, Jakab, Simon P. Nagyon tetszik nekem az az edzésmódszer, amit ti követtek. De ha jól értem, azt tanácsolják, hogy ezen a heti egy-két edzésen kívül semmilyen sportot ne iktassunk be. De akkor nem gond, ha elmarad a heti sprint? Meg általában is, ez távol van a Sisson-féle mozgás piramistól.

    VálaszTörlés
  116. 115. Goliver
    Nem igazán ismerem a Sisson-féle mozgás piramist, de nem is ezért sportolok. Én az erőnövelésben és a hipertrófiában vagyok érdekelt. :) Ezeknek a maximalizálásában, kémiai segítség nélkül, csak élelmiszerekkel, meg némi vitaminnal. 1 edzésnap teljes testes edzést 3 pihenőnap követ jelenleg. A sprintelés egyáltalán nem hiányzik. Ha van időm, némi aerob munkát végzek, de csak kis intenzitással, nehogy hátráltassa a regenerálódást.
    Péter

    VálaszTörlés
  117. Jakab, Desc
    Van nektek esetleg a HIT edzésmódszerről valami komolyabb irodalmatok? Legjobb lenne Mike Mentzertől. Neten keresgettem, de nem találtam. Isten nyugosztalja, nem is tudtam, hogy meghalt. talán 50 évet élt, az öccse csak 48-at...
    Péter

    VálaszTörlés
  118. Sziasztok!
    Joe E-vitamin cseppjeit vettem hétvégén. Szeretném a tanácsotokat, hogy mikor érdemes szedni, (evés előtt, közben vagy után?) illetve mibe lehetne belekeverni, hogy könnyebben lenyeljem, mert magában eléggé megvisel:)

    VálaszTörlés
  119. 115. goliver
    117. Péter

    Sajnos csak angolul van róla irodalom, magyar nyelven nem találtam még semmit.

    Mike Mentzertől én nem olvastam semmit. Szerintem inkább Arthur Jones lehet érdekes - aki neki az edzője volt - de még tőle se sokat olvastam. Ők még táplálkozás oldalról nem a paleo-t követték, meg az sincsen kizárva, hogy veszélyes szereket is használtak, ez hozzájárulhatott a korai halálához. De alapvetően marad egy kérdőjel, hogy mennyire egészséges ez az edzésforma. Persze egyéb edzésformákat űzők között is van aki korán hal meg.

    Én a Body By Science szerint kezdtem el az edzést. Mark Sisson sprintjeihez ez úgy viszonyul szerintem, hogy a HIT edzés az maga az eszenciális sprint. Egyéb sportot meg valóban nem ajánl, de nem is tiltja. Egyszerűen annyit mond, hogy:
    * Edzések másnapja legyen teljes pihenő. Kb heti egy alkalom az ideális, de egyénenként eltérő a regeneráció.
    * Aki egyéb sportot is űz, az nagyon figyeljen a túledzés jeleire, és ha ilyet tapasztal, akkor növelje a HIT edzések közötti időt.
    * Egyéb sportokat csak kedvtelésből érdemes űzni, erősítés vagy fittség céljából felesleges, mert arra a HIT való :-). Viszont aki előtte nem nagyon mozgott, annak hamarosan meg fog jönni a kedve a mozgáshoz, mivel a fizikai képességei megnőnek.

    Az alapdolgokat ingyen is el lehet érni a neten. A saját weboldalukon vannak vidók edzésekről, úgyhogy akár ez alapján is el lehet indulni. Doug McGuff-nak rengeteg előadása fenn van youtube-on, azokból nagy vonalakban meg lehet érteni a lényeget. (A nettel úgy általában viszont vigyázni kell, mert sok a téves információ.) De szerintem érdemes megrendelni a könyvet, illetve az azt kiegészítő kérdések/válaszok könyvet is. Ezekben részletesen le vannak írva a testi folyamatok, amik miatt a rendszer működik. Ha nem gépekkel, hanem súlyzokkal, vagy saját testsúllyal akarsz kezdeni, akkor Drew Baye könyvei (http://baye.com/high-intensity-training-blog/) lehetnek érdekesek - ezek még nincsenek meg nekem.

    Amire nagyon vigyázni kell, az az, hogy ha a gépeket, vagy a súlyzókat rosszul használja valaki, abból komoly sérülés lehet! Úgyhogy ésszel!

    Mivel magyarul egyáltalán nem találtam HIT edzés irodalmat, ezért gondolkodom rajta, hogy lefordítsam a Body By Science-t. De eléggé nagy fa ez, úgyhogy próbaképpen egy cikkel kezdtem eddig csak el: "Body By Science" - Nőknek különösképpen ajánlott! Egyelőre azt is csak ismerősökkel osztottam meg. Érdekel valakit?

    VálaszTörlés
  120. Teszteltem a Villa Bagatelle fszt-jén lévő pékség paleo buciját, a Németvölgyi úton, és először volt az az élményem paleo óta, hogy paleo előtti sokmagok zsemlét eszem, de az azt követő hasfájás nélkül. 300,- az ára. Van egy kókuszos tallérka 160,-ért, az is finom.

    http://villa-bagatelle.hu/

    VálaszTörlés
  121. Péter, Jakab, köszönöm.

    VálaszTörlés
  122. 119. Jakab

    Engem érdekelne a cikk.

    VálaszTörlés
  123. További kérdések.

    Mi a véleményetek a paleo - Healthy Gormet - főtt tésztáról, mint az edzés utáni szénhidrát forrásáról?

    Más. Szerintetek a következők közül melyik rontja le az átmeneti böjt hatását: Joe-féle D-vitamin, Joe-féle halolaj és E-vitamin, magnézium-citrát por, frissen facsart citromlé, kávé, earl grey tea, gyógynövény tea, eritrit, stivia, Na-ciklamát, Na-szacharinát, kókusztej a kávéba.

    Továbbá, miért jelentkezik hasmenés a 24 órás böjt utáni étkezést követően? Szokásos ételek fogyasztása után.

    Láttátok-e a synergtech K-vitaminját? Azon tanakodom, hogy a simát vagy a fortét vegyem-e, és a D-vitaminosat vagy az anélkülit. A Joe-féle D-vitamint szedem.

    VálaszTörlés
  124. Ha Hipertrófia az elsődleges cél, akkor a HST (hypertrophy specific training) a legmegfelelőbb edzésrendszer. Tesztoszteron.hu - n van róla elég sok cikk. Ha valakit érdekel van egy angol nyelvű FAQ könyv linkem is. Annak ellenére hogy hipertrófia specifikus, hihetetlen nagy erőt is tud hozni. A HIT nagy tévedése a ritka edzések, ami egyátalán nem kedvező az izomnövekedésnek.

    VálaszTörlés
  125. 119. Jakab

    Engem is nagyon érdekelne. :)
    heredine.viki@gmail.com

    VálaszTörlés
  126. 119. Jakab

    Magyar nyelvű irodalomban ezt találtam a leghasználhatóbbnak:
    http://shop.builder.hu/cikkek.htm4?id=305#11
    A Mentzer testvérek korai haláláért én a nagyon kemény dopping múltat vádolnám, és még véletlenül sem az edzés módszerére céloztam. Illetve, hogy ennek a nem minden napi fizikum elérésének milyen későbbi fizetsége van...
    Angol nyelven meg van neked a Body by science? Esetleg megosztható formában? :)
    Kíváncsi lennék, hogy miben különbözik az Arthur Jones módszer és annak a Mentzer féle tovább gondolásnál...
    Péter

    VálaszTörlés
  127. 119. Jakab

    Engem is érdekelne a cikk. Illetve a korábbi beszámolóidat is érdeklődve olvastam, csak elmulasztottam jelezni.

    Doug McGuff nagyon szimpatikus fazon. Egy videóját néztem meg. Az abban elmondottak miatt viszont én úgy döntöttem, hogy nem próbálom ki a módszerét mostanában. A fő ok pedig az, hogy pont azért használ gépeket, mert bukásig kell edzeni és bukás közelében már nehéz a technikára figyelni. azzal érvel, hogy gépen még ilyenkor is biztonságosan lehet végrehajtani a gyakorlatokat, kizárva ezzel a sérülésveszélyt.

    Én kettlebellel eddzek és a fő célom a törzsem erősítése. És a bukásig edzés szöges ellentétben áll a kettlebellre épülő edzésrendszerrel (RKC/SFG). Ott a helyes technika szent és sérthetetlen. Ha az ember olyan fáradt, hogy komolyan romlik a kivitelezés technikája (un. technikai bukás), akkor abba kell hagyni. Pont.

    Én ez alapján úgy látom, hogy a két rendszer nem igazán összeegyeztethető. Ellenben Doug McGuff elmélkedését a regenerációról erősen megjegyeztem és nagyon figyelek a túledzés elkerülésére. Ezügyben Scott Sonnon is mondott pár érdekes dolgot, amit megpróbálok visszakeresni.

    De természetesen el kéne olvasnom a könyvet.

    VálaszTörlés
  128. Elsősorban Joetól és Gábortól kérdezem, ha erre járnak, de a többiek véleménye is érdekel: mi a véleményetek erről a cikkről? Tényleg mosószóda keletkezik a szódabikarbónától hő hatására, ha nem savval együtt használjuk pl. sütéshez? És ez tönkretenné az emésztést?http://csillagporszem.blogspot.hu/2014/01/a-szodabikarbona-csak-sav-jelenleteben.html?m=1

    VálaszTörlés
  129. Goliver, mit értesz az átmeneti böjt hatásának lerontásán? A felsorolt dolgokat a böjt alatt fogyasztod? Hogyan böjtölsz?

    VálaszTörlés
  130. 124. Okoskacsa

    Próbáltad már? Milyen eredményeket értél el vele?
    Az edzésnaplóm szerint 2009.01.07 kezdtem így edzeni. Nyilván a tesztoszteron.hu hatására.
    Hozott erőt, de nem igen épített izomtömeget. Nekem. :)
    Szóval nekem nincs jó tapasztalatom ezzel az edzés módszerrel(sem).
    Péter

    VálaszTörlés
  131. 127. szomi

    Íme a Scott Sonnon interjú, amit említettem:

    http://www.youtube.com/watch?v=9Z2352Gl7dE

    Csak az elejét hallgattam meg, ami nagyon érdekes. Rendőr és tűzoltó sportolókat edzett és rájött, hogy magas intenzitású edzés és köztük sok pihenő felel meg nekik a legjobban, mert alapból magas a stressz szintjük és így, a sima atlétákkal szemben, nem bírják a nagyobb volumenű edzést. Később rájött, hogy ez tulajdonképpen az átlag nyugati dolgozó népességre is igaz. Magasabb az átlag stressz szint itt is, ezért nem való nekik a hivatásos sportolók edzésterve. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a pihenésre.

    VálaszTörlés
  132. Sziasztok.
    Én még teljesen új vagyok ebben a paleo-ketogén étrend témában, ezért a segítségeteket szeretném kérni.
    Én szívesen átállok a paleo étrendre, de sajnos a nejemnek a drasztikusabb ketogén étrendre lenne talán szüksége a következők miatt:
    2013. decemberében egy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a bal mellében, amit 2014. januárjában el is távolítottak, illetve el távolították akkor a hónalji nyirokcsomókat is. A daganat kb. 3 cm-es volt, és az egyik nyirokcsomóban szintén találtak egy 4 mm-es rosszindulatú áttétet. Azóta megkaptuk a szövettani eredményeket ami sajnos nem lett jó. Her2 2+ pozitív. Jövőhéten kellene elkezdeni a kemót, de nem szeretnénk, mivel ő még elég fiatal (33 éves), inkább életmód váltással előznénk meg a további daganatok kialakulását. Most olvastam Gábor Paleolit táplálkozás kezdőknek című könyvét, és abban esett szó a ketogén diétáról, de viszont nem sok mindent tudok róla.
    A gond az az, hogy a párom eddig sem evett sok húst, zsírosat meg pláne nem (leginkább csak csirkemellet), így biztosan nem lesz neki könnyű ráállni erre.
    Napi hányszor kellene neki étkezni?
    Meddig kell a ketogén étrendet alkalmazni? Utána átállna ő is a paleóra.
    Mit és mennyit kellene ennie?
    Milyen vitamínokat és ásványi anyagokat kell mellette szedni?
    Most így hirtelen ennyi jutott az eszembe, minden segítséget szívesen veszek ezzel kapcsolatban, akár itt akár e-mail-ben. (zsolyx13@freemail.hu)
    Köszönöm előre is.
    Zsolt

    VálaszTörlés
  133. 123. Goliver
    A szénhidrát visszatöltésen nem aggódnék. Rengeteg időd van a következő edzésig feltöltődnöd. :)
    Amikor ciklikus ketogén étrend mellett edzettem, akkor hét közben alacsony szénhidrát étrend mellett sohasem éreztem lemerült glikogén tárak miatti teljesítmény romlást, pedig kétnaponta edzettem. Ezek igaz maximum 1 órás edzések voltak nagy intenzitással és komoly volumennel (magamhoz képest :) ).
    A szénhidrát töltésen azoknak kell aggódniuk, akik hamarabb kimerítik a gyakori edzéssel, mint, ahogy vissza tudna töltődni...némely versenysportban.
    Péter

    VálaszTörlés
  134. Több mint 4 éve foglalkozom testépítéssel, messze ez a legjobb rendszer amit próbáltam. Amikor elkezdtem ezt a módszert csinálni 2 éve edhzettem körülbelül megakadtam fekvenyomásnál 75-be 8 ismétlésnél. Többi gyakorlatra nem emlékszem erőszintemre. 1 vagy 2 ciklus alatt 85 be 8 ismétlésel 90 be 5-el zártam ami elég szép fejlődés. Haverjaim akikkel edzek ők is nagyon dícsérték, azóta is így edzenek. Az hogy nem építéttél izomtömeget csak erőt, szerintem azért lehetett mert nem volt elég kalória amiből lehetett volna :D

    VálaszTörlés
  135. 127. Szomi
    Igaz, hogy a kettlebell köré nőtt edzés módszerben dominálnak a ballisztikus gyakorlatok (swing, snatch), de úgyanúgy meg vannak a kifejezetten erőnövelő gyakorlatok is. Pl. katonai nyomás (MP), török felállás (TGU), de ott van a húzódzkodás kettlebell segítségével, hogy csak a legismertebbeket említsem.. Ezek bizony kontrollált lassú mozdulatokkal végzendőek. És mint ilyet, lehet a izombukásig is végezni. Nem kell, de lehet.Sőt tovább megyek, az olyan -akár intenzitás növelő - technikák, mint például a push-push katonai nyomás, amikor akkora a terhelés, hogy a sima katonai nyomást nem is tudja elvégezni a sportoló, vagy olyan ismétlés tartományt céloz meg, amire nem lenne képes, ott a comb izmait is bevonja a munkába, de csak a pozitív szakaszban. A negatív szakaszban meg erőből leengedi. Ismerős valahonnan nem? :) De bizony igen. Ezt excentrikus edzésnek hívják! :) (És komoly intenzitás növelő technika.)
    Szóval ne vegyük el a kettlebell-től az erő- és izomépítés lehetőségét.
    Hiszen, bármikor el lehet dobni az a golyót. :)
    Péter

    VálaszTörlés
  136. Ti melyik és mennyi magnéziumot fogyasztatok? Mi jelenleg a Pharmekal-os 250mg-osat. Ebből 2-3 db-ot/nap. Gondoltam rá, hogy a vitaltrendes por jobban megérné, viszont szeretném megkérdezni, hogy milyen íze van, illetve könnyen oldódik-e vízbe?

    VálaszTörlés
  137. 136 lokker
    Nekem az íze elsőre borzasztó volt, szóval mindenképpen kellő mennyiségű vizet/egyebet használj (min. teljes pohár). Most egyszerre két 1ml-es mérőkanálnyit teszek 3dl vízbe, és csak egy kicsit kellemetlen (igaz, már hónapok óta "szokom" :-) )

    Oldódni könnyen oldódik, csak azonnal neki kell állni gyors tempóban keverni, mert rögtön elkezd ragadva csomósodni.

    VálaszTörlés
  138. lokker 136:
    A vitaltrendes konkrétan sz@r ízű. :-) Édeskés, egyáltalán nem savanyú, és gyakran még a vízben se oldódik rendesen, olyan nyálkás darabokba összeállva úszkál benne. Nekem még citromlével+aszkorbinsavval is nehezen csúszik. Még jó darabig pedig ezt kell ennem...
    Újra viszont csak akkor vagyok hajlandó ezt, ha 3× annyira hatásosan felszívódik, mint a savanyú, bár ezt alig hiszem... :-)

    VálaszTörlés
  139. 134. Okoskacsaka
    Szuper. Tényleg szép eredmény. Örülök, hogy elégedett vagy vele.
    De minden relatív. Mindenkinek saját maga a mérce. Az írtam, hogy nálam nem működött. Valójában így pontos: nem hozta az elvárt eredményeket.
    Tudod a fekvenyomással leálltam legalább 10 éve. Abból nekem a legjobb 130kg volt két ismétlésig, pedig "csak" a klasszikus sima Weider módszerrel edzettünk. De eléggé megstrapálta a vállam. És lemondtam róla. A mostani mell edzéseim általában tolódzkodásban kimerülnek, amit 40kg plusz terheléssel is tudok csinálni 5 ismétléssel. Mindez egy 90 kg-os testsúllyal együtt talán nem rossz. (Persze ezzel egy kémiai laboros testépítő közösségben kinevetnének :) )
    Mint korábban írtam, ami látványos izomnövekedést, meg erőnövekedést okozott, az a nagy intenzitású maximum 5 ismétlésekkel végzett viszonylag nagy volumen. (Ez az úgynevezett Power Building.) 10-20 munkasorozat az adott izomcsoportra, lehetőség szerint teljes test program nagy összetett gyakorlatokkal, és egy edzés max 1 óra. Például egy hex-rúdas elemelés így nézett ki: 2x170, 2x190, 2x210, 2x210, 2x170, 2x170, 2x190, 2x190, 2x210, 2x170, 2x170, 2x190, 2x190, 2x210, 2x210, 2x190, 2x190, mindezt váltva állva nyomással, 2 perces ciklus időkkel. Azaz összesen perc alatt. Szóval nem volt sok idő pihenni. Pozitív szakasz 1-2 mp, negatív 3-4mp. Ez 2013 december 31--én délután történt, és nem tudtam megcsinálni a betervezett 20 sorozatot, mert a bal alkarom csúnyán meghúzódott az utolsó befejezett gyakorlatnál. Nagyon megijedtem. Attól féltem, hogy elszakadt valamim. órákig jegeltem. Szóval hosszú évek alatt megtaláltam a "szent grált". De, mint írtam elegem lett belőle, mert állandóan volt valami sérülésem. Ennyit nem ér az egész. Van például a jobb könyökhajlatomban egy sérülés, ami nem is tudom pontosan, hogy mi, de azt egy testsúly +30kg-al végzett húzódzkodás közben kaptam. kb. fél éve volt, de még mindig nem tökéletes.
    Saját magamon kellett megtapasztalni, és a sérülésekből okulni, hogy egyszerűen a testépítő lapok, sito-ok stb. által ajánlott edzés módszerek nem valóak az átlag embernek.
    Mert, ha van kémiai segítség, akkor minden módszer működik, csak azt kell megtalálni a sportolónak, ami az ő számára a legjobban működik. Nálunk, az egyszerű földi halandóknál, most a regenerációt tartom talán a leggyengébb láncszemnek.
    Szóval, mint írtam, most teszek egy próbát a HIT-szerű edzéssel. Legnagyobb hibája a ritka edzés?. Ezek szerint a legnagyobb veszteség, ami érhet, hogy jól kipihenem magam közben, és nem fejlődök semmit. :) Ezt a kockázatot vállalom. Egyébként, mivel 60mp a megcélzott terhelés alatti idő, így lényegesen szerényebb súllyal lehet csinálni, mint mondjuk 5 ismétléses sorozatokat. Hát ez sem zavar - kisebb sérülésveszély. Ráadásul a lassú mozdulatok - kisebb sérülésveszély. Hurrá. Lehet, hogy öregszem? De ez egyre fontosabb szempont nálam...
    És hát zárásként: talán Dorian Yates neve mond valamit (többszörös Mr. Olimpia)...ő is HIT-szerűen edzett. Nézz utána. :)
    Az erő legyen veled (is)! (A sérülés meg kerüljön el!:) )
    Péter

    VálaszTörlés
  140. 135. Peter

    Azért azt megnézném, amikor TGU vagy MP közben eléred az izombukást. :) Bár végül is tényleg meg lehet csinálni, csak egy kicsit veszélyes:

    Miltary Press

    Arról ne is beszéljünk, hogy minden egyes edzésen el kéne menni bukásig, mert Doug McGuff módszerének ez az egyik sarokköve. Kettlebell esetén ez szimpla gerincnyírás. Én abból nem kérek.

    VálaszTörlés
  141. 140 Szomi
    Nem értjük egymást. És valóban a TGU-nál nem célszerű az izombukás. Az úgy nagy bukás lenne. :( A TGU csak az erőgyakorlatokra volt példa. De szerintem kérdezd meg az edződet, hogy lehet-e gerinc nyíródás nélkül pozitív izombukást elérni MP végzése közben. :) Én már tudom a választ. :)
    Péter

    VálaszTörlés
  142. Zöld Béka és Smirgli.
    Köszi a válaszokat, most kicsit kétségbe estem, lehet maradok a tablettánál. Mondjuk ha ebből 1 evőkanál mennyiséget ennék meg, az mondjuk a 4 tablettával lenne egyenlő kb. Vagy rosszul számolom? ( 4 tabi=1g).

    VálaszTörlés
  143. 128 Szakesz

    Attól tartok, ez igaz lehet. Arra nem esküszöm, hogy mosószóda lesz a szódabikarbónából, de sav nélkül tényleg nem fújja fel a tésztát.

    VálaszTörlés
  144. .132. Zsolyx13

    Ketogénhez csak egy linkkel: tudok segíteni: http://keto.hu/ de az biztos, hogy a feleséged D vitamin szintjét fel kellene emelni jó magasra. Kb 80 ng/ml ( azaz 200 nmol/l) szint körülire, és azon a szinten tartani. Szerintem úgy 10.000 egységet kellene szednie naponta, ahhoz, hogy ennyit elérjen. (Én napi 5000-el vagyok 60 ng/ml körül, és kb 60 kiló vagyok.) Kell hozzá K2 vitamin is. Nagyon jó lenne, ha halolajat is szedne. A többiek majd biztos javasolnak még mást is.

    VálaszTörlés
  145. Igen, én is azt tapasztalom hogy a nehéz súlyos alacsony ismétésszámmal végzett nagy alapgyakorlatok a legjobbak, viszont nem lehet állandóan végezni mert túl nagy idegi kifáradáshoz vezetnek, na meg a sérülésveszély is nagy. A ritka edzésekkel az a baj hogy körülbelül 36-48 óráig tart a megemelkedett proteinszintézis. A te eredményeidhez is nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  146. zsolyx13 132:
    KURKUMA!
    BioCurcumin vagy BCM95-tartalmú készítményből napi 500-1000 mg, de inkább még több.A 95%-os, pláne a sima fűszer nem sokat ér, sok kapszulába is az utóbbit teszik, figyelni kell.

    VálaszTörlés
  147. fogas kérdés:
    Van valami ötletetek, hogy magnézium hiányon kívül mi okozhat még izom rángást?
    Éjszaka nem tudok már normálisan pihenni, pedig iszom a citrátot, meg spray-t is használok,
    de így is(most éppen) a karomba szinte folyamatosan remeg az izom.

    Köszi

    VálaszTörlés
  148. 147. Tóth
    Vitaminforradalom 254. old:
    kalciumhiány (ezt a Lenkei is állítja), sóhiány, kálium hiány (ez a kiskutyánknál volt), vízhiány, B vit. hiány és ki tudja még mi. Ezt Gábor írta így. :-)

    VálaszTörlés
  149. 123. Goliver
    Én ma vettem Nature&Vitality k2, D vit forte cseppeket. Kiszámítottam, hogyha 45 adag ebből 3.442,- (mert 60 adag 4.590,-), akkor 3 Vitaking K2-t és 1 doboz Vitaking D3 2000iU-t kell megvennem azonos adaghoz és az 12110,- lenne, vagyis 3,5-szer drágább a Vitakinggel megoldani a 45 adag K2+D3-at. És akkor még K1-et is ettem, meg pálmaolajat is.
    A cseppeknek nincs ízük.

    Valaki kérdezett az E vit cseppről. Én a vacsoránál a salátára cseppentek belőle, mert az olívaolajnak annyira markáns íze van mellette, hogy nem érzem az E vit. ízét.

    VálaszTörlés
  150. 132 Zsolyx13

    Biztos ismeritek, de azért ideírom:

    https://www.facebook.com/.../Intravénás-C-Vitamin/478756162181249‎





    VálaszTörlés
  151. Bubastis:
    Először írok ezen az oldalon. Kb. egy éve paleózom, hol szigorúbban hol megengedőbben. Azóta egyfolytában fogyok, pedig nem szeretnék (65 kg-ról 55 kg-ra fogytam) és december óta ízületi gyulladással küzdök, ami egyre fokozottabb. Mit csinálok rosszul?Köszönöm előre is a választ.

    VálaszTörlés
  152. 151. Bubastis
    Nekem nagyon súlyos ízületi fájdalmam lett a vállizületemben attól, hogy 6000 IU D3-at szedtem K2 nélkül.
    Most 4000 IU D3-at szedek és 100 mcg K2-t. Óriásit javult az állapotom.

    VálaszTörlés
  153. 152.Rozcsika

    És ezt mi igazolja tudományosan?
    Én is évekig szedtem a D vitamint, K2 nélkül és semmilyen izületi fájdalmam nem volt.

    VálaszTörlés
  154. 141. Peter
    Szerintem értelek és el is fogadom, amit mondasz. Akkor mondjuk úgy, hogy erre a feladatra a KB szerintem csak korlátozottan alkalmas. Akkor meg minek kínlódni? Arról ne is beszéljünk, hogy én gyakran otthon edzek a nappaliban. Golyóledobás szóba se jöhet.

    VálaszTörlés
  155. 149. Rozcsika
    Én kérdeztem az E vitaminról, köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  156. Megfigyeltétek, hogy a blogon két, egymástól teljesen eltérő, de mégis a paleón keresztül összekapcsolódó uralkodó téma van?

    Az egyik az "IU/mcg/stb.", a másik a "TGU/MP/stb."...

    Én azon szerencsések közé sorolom magam, akik mindkét csoport rejtjeleit képes vagyok desifrírozni és azonosulni is tudok velük valamilyen szinten. :)

    VálaszTörlés
  157. 153. fenyőfa
    Évekig szedtél 6000 IU D3-at? És itt a 6000-n van a hangsúly.
    Valószínűleg nem eszel egy tányér húslevest naponta, mint én, amiben azért van kalcium. Ha kevés a kalcium, akkor a lágyszövetekbe sem rakódik le, igaz, a csontba sem.

    Beleolvastam Ildikó Imre miatt a Steve Jobs életrajzba. Eredeti szándékom az volt, hogy meg is veszem a könyvet, de olyan ideges lettem ennek a szerencsétlennek a dolgait olvasva, hogy eszem ágában sincs ezzel tovább foglalkozni. Volt, hogy egész héten csak almát evett vagy répasalátát. Már réges régen meghalt volna, ha nem cserélik ki a máját, de a májátültetés alatt is bekérte kedvenc energiaitalát. Hát arra baromi nagy szükség volt. A könyv tele van a fura dolgaival, hogy milyen stílusban beszélt másokkal, hogyan piszkálta a családtagjait, hogy ők is úgy egyenek, mint ő, de én ezekben nem a zseni különcségét látom már, hanem a súlyos vitaminhiány tüneteit. Ez a zen buddhista őrülete már egészen fiatalon elhatalmasodott rajta, vele a vegaság, böjtölés mánia. Szinte egy csoda, hogy eddig is húzta, ebből látszik, hogy az emberi szervezet erős. Végülis a koncentrációs tábort is volt aki túlélte. Már felfogadtak egy séfet a családhoz, hogy az minden kívánságát ételcsodákba öntse, hogy valami élelmet magához vegyen, de ez sem volt jó, minden vagy kiváló vagy ehetetlen volt neki, 2 egyforma avokádóból az egyik tökéletesnek volt minősítve, a másik ehetetlennek, a hisztizés egész nap folyt, vagy munkaügyben vagy másért. Most már ezt a fő életművét is máshogy látom, ez nem érte meg, hogy egész nap cukorban úsztassa az agyát és szép szép a kütyü, csak az emberek már nem is beszélnek egymással, ha van egy ilyen kütyü a kezükben. Szóval nem érdekel, hogy hogyan nem szabad élni.

    VálaszTörlés
  158. 151. Bubastis

    Nem eszel véletlenül túl sok gyümölcsöt? Én egy időben mega mennyiségben ettem őket és a végén alig tudtam leguggolni. Amint megtaláltam az összefüggést és leálltam ezzel a gyakorlattal, a térdfájás is rendeződött.

    VálaszTörlés
  159. Zsóka!
    Nem lehetséges, hogy azért lett vesekő a D vit-tól, mert akkor még nem szedett senki K vit-t is hozzá?

    VálaszTörlés
  160. 157.Rozcsika

    Steve Jobs-ra nem érdemes pazarolni a karaktereket, a tetemes drog meg a pia mellett akár étkezhetett
    volna talán egészségesen is, úgy is ott kötött volna ki, ahol most van
    A vegaságot, meg a buddhizmust ne mossuk össze vele, meg egymással sem, mert a buddhisták zöme azért nem ilyen életmódot él.

    De számomra nem derült ki az izületi gyulladás és az említett vitaminok koherenciája.


    VálaszTörlés
  161. 160. fenyőfa
    Megkérdezem, hogy olvastad a Vitaminforradalom c. könyvet?

    VálaszTörlés
  162. Nem olvastam, de a Napfény vitamint igen.

    VálaszTörlés
  163. 148. Rozcsika
    Hát ezekből max a kalcium lehet kevés, mivel azt hanyagoltam mostanában a Gábor könyveiben olvasottak miatt.

    VálaszTörlés
  164. Szakesz,

    Hetente egyszer böjtölök. Vasárnap este kb. fél hétkor fejezem be a vacsorámat, és utána hétfőn este fél hét után eszem. Hétfőn kora reggel iszom egy Lady Grey vagy Earl Grey teát. Utána nap közben iszom esetleg még egy teát, azon kívül egy borsmenta teát és esetleg egy kamilla teát. Van, hogy még egy kávét is. Mindezt üresen, mert nem tudom, hogy a kalóriamentes édesítők, meg amiket írtam, nem rontják-e le a böjt hatásait. Ezért nem merem bevenni a vitaminokat sem. Este fél hét után, van, hogy fél nyolckor eszem, szigorúan paleós ételeket. Mégis hasmenésem van. Azon gondolkodom, ha megint jelentkezik, abbahagyom a böjtölést.

    VálaszTörlés
  165. 112 Macskacicó
    A pontos magyarázatnak nem néztem utána, csak azt írom le, ahogy én értelmezem. Mindig is azt mondtuk, hogy a növényekben található szénhidráthoz intenzív emésztéssel lassú folyamaton keresztül lehet hozzájutni.
    A különféle gabonalisztek egyértelműen nagy keményítő tartalmú örlemények. A low-carb tapiókában sok emészthetetlen szénhidrát van, ezért az sokak szerint paleo. Mindenesetre alacsony a glikémiás indexe.
    Az édesburgonya alacsony glikémiás indexű, a keményítő emésztést igényló sejtburkokban van tárolva. Valószínűleg a burgonya is ilyesmi lehetett régen,amíg nem nemesítették olyan irányba, hogy minél nagyobb legyen a keményítő tartalma. (A burgonya másik problémája a benne található mérgező anyagok.)

    Itt tulajdonképpen arról van szó, mennyi munkával jut a szervezet hozzá a keményítőhöz, ill. a szénhidrátok mekkora hányada emésztődik meg a szervezetben.

    VálaszTörlés
  166. 164.goliver
    Egy napig tartó böjt nincs.
    Azt csak koplalásnak hívják.
    A böjtöt a szervezet kitakarítása érdekében csinálják,
    és ennek egyik hatása a hasmenés.
    Ha folytatnád ez elmúlna.


    VálaszTörlés
  167. 162. fenyőfa
    Rögtön gondoltam. A Vitaminforradalom annyira tömény gyűjteménye az infóknak, hogy ide kivonatolni nem lehet, esetleg két ember, akik már többször átrágták rajta magukat, azok beszélgethetnek, hogy ki milyen következtetést vont le az olvasottakból, hogyan értelmezte.
    Feltétlenül még ma vedd meg és kezd el olvasni.

    VálaszTörlés
  168. goliver
    Tapasztalsz a hasmenésen kívül valamit, amiről azt gondolod, hogy rontja a böjt hatásfokát?
    A halolajat, zsírban oldódó vitaminokat nyugodtan beveheted, azok nem váltanak ki inzulinválaszt.
    A hasmenésre nincs ötletem, lehet, hogy hirtelen eszel sok zsírt, és nincs elég epéd hozzá este?
    Az édesítőket jól teszed, hogy nem használod, azok inzulinválaszt válthatnak ki.
    Én 16-17 órás böjtöket csináltam hetente 3-4 alkalommal amíg várandós nem lettem, csak pozitív hatást tapasztaltam, negatívat nem. Esetleg próbáld ki az egy napos helyett, hátha kevésbé viseli meg az emésztésed.

    fenyőfa,
    manapság sokan csinálnak úgynevezett átmeneti böjtöt, ami 14-16 óránál kezdődik. Nagyon sok pozitív élettani hatása van, érdemes utánanézni. Angolul intermitten fasting.

    VálaszTörlés
  169. 150. Névtelen
    Köszi a videót, egy csomó érdekes dolog volt benne.
    Az egyik a B vit szedéssel kapcsolatban, hogy a ráksejtek nagyon szépen hasznosítják a B vit. Ez összecseng azzal a Jaminet teóriával, hogy a kórokozók is szeretik. Hogy nekünk legyen B vit, de a kórokozóknak ne, Jamineték javaslata az, hogy a teljes heti adagot egyszer kell bevenni, mert mi tudjuk egy hétig raktározni és felhasználni, de a kórokozók nem. Mándi dr persze nem adott javaslatot, hogy akkor mi legyen, mert B vit meg kell szedni.

    A rákos kutyánk ápolása idején én is elvetettem az Avemar és a Culevit adását, a gabonacsíra tartalma miatt, Mándy szerint minden olyan betege meghalt, aki ezeket szedte.

    A rákot megelőző állapotban mindig magas a CRP szint, ez szinte biztosabb jel, mint a tumormarkerek.

    Imre Ildikó! 23:30-nál a zsírmájra E vit-t ajánl 800 mg-ot. De mindenképpen kellene vörös pálmaolajat enni neked, mert a napi Two-per-day-ben nagyon sok alfa tokoferolhoz jutsz a többi 7 összetevő nélkül. Egy kanálnyit javasolnak Jamineték egy héten egyszer.

    VálaszTörlés
  170. A szódabikarbónáról annyit, hogy egyelőre azt találtam, hogy pont a hő hatására lazítja a tésztát, nem kell ezért hozzá savas dolgot keverni sütés előtt. Azt továbbra sem értem, hogy miért lenne mérgező...

    VálaszTörlés
  171. Rozcsika 169:
    És mennyi az egész heti B-vitamin-adag Jamineték szerint?

    VálaszTörlés
  172. 168. Szakesz
    Köszi, majd utánanézek ennek is, én szoktam böjtölni, de akkor min egy hétig csak tisztított
    vizet iszok. Tavaszi méregtelenítő böjt.
    Azt vettem észre, hogy a bőr teljesen megfiatalodik tőle.

    VálaszTörlés
  173. Ha valakit érdekel, most jön az utolsó szállítmány kezeletlen héjú szicíliai, érett, isteni vérnarancs az ideji termésből:
    http://www.dolcevitakonyha.hu/index.php/elelmiszer/gyumolcs.html
    (Én most veszek ebben a szezonban harmadszor :) )

    VálaszTörlés
  174. 171. Smirgli
    100 mg B1, B2, B6
    5 mg biotin
    500 mg-5 g pantoténsav
    500 mg B12
    Itt van leírva az ajánlott kaja, vitaminpótlás, aki a miértekre nem kíváncsi a könyvből:
    http://perfecthealthdiet.com/recommended-supplements/

    VálaszTörlés
  175. Rozcsika

    Mennyi idő után érezted a K2 hatását?

    Steve Jobsról hasonló a véleményem. Elsősorban embernek kell lenni.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  176. 165. Gábor:

    Aha, nagyjából értem, köszönöm szépen a választ, szóval a finomított szénhidrátoknál valahogy kiszabadul a keményítő, azért sokkal könnyebb megemészteni, mint a keményítős zöldségeket például, meg több ch-hoz is jutunk általuk..Ezért a sejtekbe zárt ill. nem sejtes kifejezés.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  177. Rozcsika!

    Köszi, hogy annyi mindent leírtál Steve Jobs életrajzából, meg az Avemarról és Culevitről (egyik rákos ismerősöm épp ezt akarta enni :((, nekem nagyon hasznosak, amiket írsz! :))

    Jó, hogy múltkor írtad a paradiót is, kicsit fura ízt éreztem rajta, de mégse dobtam ki, azóta beáztattam C-vitaminos vízbe, ahogy írtad, jobb lett. De többet nem veszek, azt hiszem.

    VálaszTörlés
  178. 175. Domboroczky
    K2 és Mg.
    Nagyon szép lassan javulok. A vállamat nem tudtam már semerre forgatni, néha úgy fájt, hogy hangosan fel kellett jajdulnom, pl. ha hirtelen elkaptam a kezem, mert forró volt valami, akkor ettől a hirtelen vállrándítástól olyan volt, mintha kitépték volna a helyéről a karom. A kezem nem tudtam a fejemig felvinni, a kocsi kormányát nem tudtam tartani, mert az is magas volt, a karomat a testemtől nem tudtam elemelni, a másik hónaljamat nem tudtam elérni, hát a melltartópántot kikapcsolni már rég nem tudtam. És ez már fél éve tartott. Na, innen indultam, kb. 2-3 hónap alatt mára annyi maradt, hogy a hátam közepéig hátranyúlok, de még 20 cm kellene felfelé, hogy elérjem a melltartó pántját. De már így is boldog vagyok a javulással.

    VálaszTörlés
  179. Jó kis árréssel dolgozik a Paleocentrum (is) :(((

    Engedtessék ezt itt megjegyezni, nem gondolta át, ha mindannyian tőle rendelnénk (sok-sok rendelése lenne) talán vékonyabban fogna a ceruzája....



    Life Extension Two-Per-Day (120) kapszula

    6.990 Ft

    VálaszTörlés
  180. 179. Névtelen
    A lefeurope.com-on a tablettás 120db-os verzió 21.55 euró, ez 310-es árfolyamon számolva 6680Ft. Ha 4-et vagy többet veszel,akkor van kedvezmény, meg ha van tagságod, akkor még kedvezőbb. Szerintem ez nem nagy árrés.

    VálaszTörlés
  181. lokker
    Te mit számoltál ?
    Iherbes kapszulás ár:16,50/db/dollár - 188,10/12 db/dollár










    VálaszTörlés
  182. 181 Névtelen

    Most 226 Ft körül van (nemrég 210 volt ) az usa $, így átszámítva (kuponkód ide, száll. ktg oda) tényleg elég brutál.
    Tudjuk, tudjuk ez az üzlet.

    VálaszTörlés
  183. Ez a téma néha előjön, de soha sem lett kitárgyalva,mennyi az igazság benne?

    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2014/03/05/a_tul_sok_feherje_rakkelto_lehet/

    A tejfehérje arányát nem tudjuk. Lehet hogy a tejfogyasztás torzítja az eredményt?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  184. 183. Domboroczky

    Szerintem már elégsze volt téma, csak ugye ilyenkor a kettős mércét szokás alkalmazni. Az 51. -ben elkezdtem visszaidézni amit joe kinyomozott a témában, itt pedig a foytatása (joe után szabadon):

    "A kalória megvonás (CR) élethossz növelő hatását a csökkent inzulin, IGF-1 szint és IGF-1:IGFBP-3 aránynak tudják be elsősorban. Embereknél is megtörténik ez a változás CR hatására. Vagy mégsem? Az első (és tudomásom szerint egyetlen) olyan kutatásban, ahol nem rövidtávon nézték CR hatását emberen nem ezt mutatta. 3 hónap után visszaáll az eredeti IGF-1 és IGF-1:IGFBP-3, nem marad tartósan alacsony. Az öregedésben és sok ráktípusnál is fontos jelentősége van az IGF-eknek.

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673798/

    - 1éves és 6éves CR-es csoportok magas fehérjebevitellel.
    - Átlag nyugati táplálkozású csoport (kontroll)
    - Vegán csoport (magas CH, normál kalória, alacsony fehérje)

    A CR-es magas fehérjés csoportoknak kezdetben (3hónapig) csökkent az IGF, majd 3 hónap után elkezdett jelentősen nőni, utolérve a kontrollcsoportot.

    A vegán csoport IGF-je tartósan alacsony és jóval alacsonyabb, mint a többié!

    A CR-es (magas fehérjés) csoport 6 tagját megkérték, hogy csökkentsék le protein bevitelüket átmenetileg. Ez 25% -kal csökkentette az szérum IGF-1 szintjüket!
    A következtetés, hogy a magas fehérjebevitel még alacsony kalória és CH bevitel mellett is meggátolja az IGF-1 csökkenését.

    Az IGF-eken túl viszont minden egyéb paramétere (CRP, BMI, inzulin) a magas fehérjés CR-es csoportoknak volt jobb, mint a vegánoké. Szóval nem arról van szó, hogy a magas fehérje növeli a rákkockázatot, ugyanis az átlag táplálkozásúakéhoz képet nem növeli és az egyéb előnyei pedig csökkenti is, viszont ez az IGF-szint egy nagyon fontos paraméter és ebből a szempontból nem optimális a magas fehérje. Illetve, ha vkinek alacsony volt a fehérje fogyasztása idáig és átáll egy magas fehérjés étrendre (átlag paleo), akkor annak bizony nőni fog az IGF-je az addig rá jellemző értékhez képest. Azt persze nem tudni, hogy milyen egyéb változások mehetnek még végbe magas fehérjés/alacsony CH-s paleo-ra a szervezetben, melyek talán tökéletesen kompenzálják a megnövekedett (illetve nem eléggé lecsökkent) IGF-et. Valószínűleg történik ilyen változás és nem kell aggódni, de én azért inkább nem kockáztatnék… Túl fontos paraméter ez az IGF-1:IGFBP-3 arány ahhoz. Ezért én a moderált fehérjebevitelt javaslom inkább és azt, hogy a kalória bevitel lehető legnagyobb része zsiradék formájában jusson a szervezetbe. Bár rövid, intenzív sport mellett a magas fehérje is jó. És így látom életszerűnek is: Őseink úgy ettek sok fehérjét, hogy közben sokat mozogtak (izom IGF-receptoraihoz kapcsolódnak a keringő IGF-1-ek és nem oda ahová nem kéne. Minél nagyobb az izomzat annál több az inzulin/IGF receptora is és azok annál sűrűbbek is lesznek + annál több is jut oda keringéssel, hiszen használjuk)."

    VálaszTörlés
  185. 115. Goliver

    Próbálj meg megcsinálni 2x35 kettlebell swinget.... Ha elég nagy tömeget választol, vagy elég tárcsát pakolsz a HCB-re, garantáltan úgy fogsz zihálni, meg úgy fog kalapálni a szíved, mint egy fuss az életedért sprintnél :) Azonban ez kivitelezhető lakásban, sötétedés után, vagy napkelte előtt :) míg a sprint nem igazán.

    VálaszTörlés
  186. 152 Rozcsika
    Köszönöm a válaszod. Én is 6000 IU D3-at szedek de kb 100mgc K2-vel együtt, plusz magnéziumot is.
    joe1973
    Nem hinném, hogy túl sok gyümölcsöt eszem. Almát mindennap eszek, többi gyümölcsöt csak hébe-hóba.
    Gábor, ha lesz egy kis időd megírnád Te is a véleményedet? Előre is köszönöm! Bubastis

    VálaszTörlés
  187. 186. Bubastis
    Addig is míg Gábor válaszol, újabb ötletem:
    - éhgyomorra 2000-3000 mg MSM (Vas u-i Vitakingben is van), ez segít felbontani a kálcium lerakódásokat, fájdalom csökkentés és szinte minden, lásd Warren vitaminokról szóló anyagát, itt a blogon tőle kell elkérni.
    - ProenziExpur porcépítésre, ollagénépítésre vagy napi egy evőkanál csirkeporc, inak, bőrök megevése.
    Melyik D3-at szeded, mert sokak szerint nem mindegy.

    VálaszTörlés
  188. 186. Bubastis

    Azért vizsgáld meg ezt a lehetőséget is, az alma az egyik olyan gyümölcs a mi éghajlatunkon, amelynek a legmagasabb a fruktóz tartalma. Persze kérdés, hogy van-e fruktóz felszívódási zavarod (a híg széklet jó indikátora ennek) és hogy mennyi almát eszel naponta.

    VálaszTörlés
  189. Rozicska 169.
    köszi. ez a vörös pálmaolaj nem rossz ötlet. amúgy az új two per day már mixed tocoferolokat is tartalmaz. de amíg nem jön meg a pálmaolaj, addig szedek akkor + mixed e vitamint. 5 napja teljes gyümölcsmegvonás van. gyakorlatilag minden panaszom megszűnt. maradok a sovány fehérje+ kevés zöldség diétán egy hónapig, és akkor megint megnézetem. és a laborok is akkor lesznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De mik voltak a panaszok?

      Törlés
    2. fájt a májam. olyan érzés volt, mintha meg lenne dagadva. nagyon rossz volt. egyáltalán nem tudtam pl. a jobb oldalamon aludni, annyira fájt.

      Törlés
  190. Köszönöm a válaszokat.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.