2014. január 16., csütörtök

Paleo klub

400 megjegyzés:

  1. 279. Rozcsika

    Lehet, hogy a B-vitamin segít, végülis minden hiányállapot, ami rontja az agyműködést, depresszív állapotot eredményez. A depresszióban az ember még a fehéret is feketének látja.

    VálaszTörlés
  2. Descalez, Joe73

    Szerintem nem istenkáromlás a paleo itt kritizálni, azért van ez a blog. A burgonya kérdésében nekem az az álláspontom, hogy akár a gabonát is visszavezethetitek, nem fog semmi látványos történni, ami arra figyelmeztetne Benneteket, hogy rossz úton jártok. végülis erről szól az egész nyugati táplálkozási csapda. Hogy csak 30-40 év után jelentkezik az első jele annak, hogy baj van. Bizonyos táplálkozási elveket neml ehet azzal megkérdőjelezni, hogy "ettem krumplit, oszt semmi bajom, tehát a krumpli jó".
    A változást ellenzők folyamatosan azzal jönnek, hogy ők soha nem szednek vitamint, aztán tessék, kutya bajuk. Az apró negatív hatásokat csak akkor észleljük, amikor nagy bajjá összegződtek, akkor meg már nehéz konkrétan átlátni, mi is okozta.

    VálaszTörlés
  3. Paleolga

    Az előző oldalon linkeltél egy K2-vitamint, megnéztem és szójaolaj is van benne. Még így is megéri?

    VálaszTörlés
  4. 309. Cirmos
    Köszi a részletes magyarázatot. Tudom, hogy túlműködőekről meséltél nekem. Életemben először hallottam ezt, pedig nagyon régen vagyok pajzsmirigyes, és túlműködő műtöttekkel is találkoztam. Ez egy jó hír nekik :-D Én csak örülök ennek. Most elhatároztam, hogy körbejárom a reverz T3 témáját az én esetemben is. Van, aki azt mondja, hogy van értelme. A kortizol szintem rendben van, mégis lehet, hogy ennek ellenére mellékvese fáradtság is fennáll nálam. Ezek csak opciók részemről, mert még az orvosomban is kételkedem, hozzáteszem, hogy NEM endokrinológus, de ezt egyáltalán nem bánom. Fizikai és pszichológiai képtelenség lenne négy orvos között cikázni - endos, belgyógyász, kardiológus, pszichiáter -, és "én vezetném a konziliumot" :-D Jövő héten lesz egy laboros orvossal konzultációm az összes pajzsmirigyes friss leletemrő: TSH, T3, T4, rT3, ösztrogén. Az ő véleményétől teszem függővé, hogy a jelenlegi orvosommal tovább folytatom-e a folyamatos "vitáimat". Utána a témát le fogom zárni a magam számára. Miért is? -, mert tökéletesen jól vagyok :-D A testtömeg-problémámat le sem merem írni ezen a fórumon, mert mindjárt előjön valahonnan az én kedvenc trollom, és elküld melegebb éghajlatra. Miután az idegi érzékenység is pajzsmirigy szövődmény, így kímélem magamat :-D

    Rozcsika köszönöm a szavaidat, és feltétlenül elolvasom, mert éppen úgyis olvasom a Vitaminkönyv jelzett oldalát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 3. Ilona

      Gábor többször is azt írta, hogy őt nem zavarja a Life Extension termékekben a szója, mert az olyan minimális mennyiség. Remélem, hogy így van. Mindenesetre a Life Extension az egyik legmegbízhatóbb vitamin gyártó cég, kutatók hadával, szigorú minőségi követelményekkel.
      A termékeik minőségéről, tisztaságáról, hatásosságáról szóló oldalon: http://www.lef.org/faq/quality-purity-efficacy.htm?source=search&key=gmo
      ezt írják: "Should I be concerned with the usage of genetically modified plants (GMOs)?

      Soybeans are an example of a crop that has used extensive genetic engineering to increase crop yield. The reality is that soybean oil and soy lecithin are highly processed derivatives of soy … far removed from their soy origin. Genetic modification doesn’t alter the entire plant… only a specific gene. Thus, specific molecules like soy lecithin are the same whether they come from a GMO or non-GMO soy source. However, due to our sensitivity to customer concerns, products with corn and soy-based active ingredients are in process of having the labels updated to list when soy and corn-derived active ingredients have been certified to be from non-GM food crops. As the labels are updated the information will be transferred to the product descriptions on our website and directory. Currently Life Extension already offers several premium quality non-GMO soy isoflavone extract products."

      Törlés
  5. A magnézium sztearát témához még:
    Most vettem észre, hogy a Life Extension erről is ír.
    "Should I be concerned about the use of stearic acid?
    Stearic acid functions as a flow agent in the manufacture of quality products, and stearic acid also occurs naturally in the foods you eat. For example, four ounces of dark chocolate contain 3,625 mg of stearic acid; a cup of kidney beans contains 1,655 mg of stearic acid; an ounce of raw ground beef (grass-fed) contains 2,063 mg of stearic acid; and a half pound of lean raw turkey contains 1,642 mg of stearic acid. Even a tablespoon of allspice contains 1,513 mg of stearic acid! Our supplements, on the other hand, typically contain no more than 10 mg per capsule. We always use the lowest level of magnesium stearate possible."

    VálaszTörlés
  6. Kicsit megijedtem:

    http://nol.hu/belfold/20140116-rejtelyes_megbetegedesek

    Vajon mennyire lehet közel ez a telep Virágoskúthoz, Rózsa Péterékhez? ( Ők is Balmazújváros, Hortobágy térségben vannak). Szabad tőlük vásárolnunk? Örülnék, ha valaki többet tudna a témáról.

    VálaszTörlés
  7. Hátha valaki nem látta:

    http://index.hu/kultur/eletmod/2014/01/16/igenytelenul_es_olcson_eszik_a_magyar/

    http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2014/01/16/titokzatos_betegsege_van_csonka_andrasnak/ -> "<> Sajnos Csonka nem bír lemondani a nassolásról, így nincs könnyű dolga. Ráadásul úgy érzi, lassan kezd tarthatatlanná válni az állapota."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Azt vettem észre, hogy ha kevesebb édességet eszem, kicsit enyhülnek a tünetek." - ezt elsinkófálta a blogmotor.

      Törlés
  8. 308. Paleolga
    tocotrienols and tocopherols - együtt vagy külön...
    Olvastam ezt, de nem jártam utána, valamiért az E-viti nálam folyton háttérbe szorul :) Majd Joe rákontráz, az Ő terepe :)

    K-vitamin:
    Mikor melyik fér majd bele az 50es határba....22.5 vagy 31.5....
    Ha egyik sem akkor itt a 3.legjobb:
    Nature's Plus, Source of Life, Garden, Vitamin K2, 60 Veggie Caps
    http://www.iherb.com/nature-s-plus-source-of-life-garden-vitamin-k2-60-veggie-caps/24625/?rcode=LIK247
    $12.31
    1 kapszulában 120 mcg MK-7 + 150 mg Organic Gold Standard Whole Food Blend

    VálaszTörlés
  9. Warren,

    Kérlek, küldd el nekem is az iHerb PDF-t.

    Köszönöm: Kriszta

    piliskutyapiros/kukac/yahoo.com

    VálaszTörlés
  10. LEF multi
    lehet ismét megújul - a kapszulás alatt már kint van a megszűnt felirat az iHerben....
    mekkora lenne raknának még bele toko mixet + fitáz enzimet, esetleg Benfotiamint, piridoxál-5-foszfátot, az ALA-t RALA-ra cserélnék :)
    ErreTi: na ébredjél fel, erre így sem panaszkodhatuuunk :)
    ErreÉn: nem bizony :) - megnövelt árral gondoltam természetesen...a méret pedig még bőven nyelhető lenne :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már a tablettás is...
      a ONE-PER-DAY még elérhető: http://www.iherb.com/Life-Extension-One-Per-Day-Tablets-Multivitamin-Mineral-60-Tablets/46276

      Törlés
  11. Akkor ha "nem istenkáromlás a paleot itt kritizálni", kérdeznék: logikus levezetések mellett logikai zökkenőket látok az elméletben: a "bajok forrása" a 10 ezer (vagy 5, vagy 2 ezer) éves növénytermesztés. Ugyanakkor bemutatja a szerző, hogy a civilizációs betegségek a XIX-XX század fordulóján kezdődtek. Egy másik - szintén logikus - mondása, hogy ilyenkor a 25-30 évvel korábbi változásokat kell megvizsgálni. Volt bőven a XIX. sz. utolsó harmadában - de nem a mezőgazdaság "feltalálása". Hanem: vegyipar, gyógyszeripar, élelmiszeripar, ipari mezőgazdaság, tömegközlekedés, szennyezések földön vízben, levegőben, élelemben, stb. Ezer ok a civilizációs ártalmakra. Ezeregyediknek persze a szénhidrátok, cukrok fogyasztása is játszik, de szinte kizárólag ezekre kenni a balhét? Szegény krumplira, paszujra? A búza nemesítése lenne a fő ellenség?
    Szerintem jól táplált, mozgásszegény életmódot élők a múltban is előfordultak - pont a korabeli orvosokat jobban érdeklő csoportokban (nemesek, szerzetesek...). Mégsem volt szívinfarktus (szintén a szerzőnk szerint). 200 éve már krumpli, kukorica is volt Európában is. Tehát, ha saját logikájához hű marad, akkor a XIX. sz második felének változásaiban keresi a "tettest", nem a régmúlt történelemben.

    VálaszTörlés
  12. "...a XIX. sz második felének változásaiban keresi a tettest." Pontosabban akkor kezdődő, a XX. századot végigkísérő változásokban.

    VálaszTörlés
  13. 11.Eduard

    Értem én, hogy kell magyarázat meg érvek a külvilág számára, de egyre többször érzem úgy, hogy tök fölösleges jártatni a szánkat. Beszéljenek a tények, a tapasztalat. Ha jobban érzi magát az ember a paleotól, elmúlnak évtizedes panaszok, abbahagyható a gyógyszer, amit "most már élete végéig szednie kell", akkor nem mindegy, hogy mi volt 10 ezer éve, vagy 100 ezer éve? Én azt látom, hogy a paleoellenesek többségének a tények és tapasztalatok sem számítanak, akkor miért számítanának nekik az érvek?

    Persze marad a kérdés, hogy saját magunk számára szükséges-e érvrendszert gyártani a gyakorlatunk mellé. Én egyre kevésbé érzem ezt szükségesnek.

    VálaszTörlés
  14. 11. Eduard

    Szerintem ez csak súlyozás kérdése. Amiket felsoroltál valószínűleg mind hat az egészségünkre, de szerintem ebben mindenki egyetért. A kérdés csak az, hogy mely tényező, mekkora mértékben. Az én tapasztalatom szerint (nálam) a sorrend: élelmiszer, stressz, mozgás és utána az összes többi...

    VálaszTörlés
  15. Paleolga, köszi, erre már nem is emlékeztem. Akkor a következő rendelésnél meggondolom :)

    VálaszTörlés
  16. 2. Szengab

    "Bizonyos táplálkozási elveket neml ehet azzal megkérdőjelezni, hogy "ettem krumplit, oszt semmi bajom, tehát a krumpli jó"."

    Tény, hogy az ismeretség egyoldalú, de azért az ember hiú módon titokban reméli, hogy ennél többet feltételeznek róla. Ha én is távirati stílusban fogalmazok, akkor a válasz így hangzik:

    Voltak bajaim, paleó lettem, látványosan elmúltak a bajaim. Visszavezettem a burgonyát/rizst, nem jöttek vissza a bajaim. Így az ítéletem a burgonyára/rizsre: nem bűnös.

    Egyébként olvastam a Vitaminforradalom c. könyvet és alapjában véve nem vagyok vitaminellenes (D vitamint szedek télen + C vitaminnal dúsítom a turmixokat), de jelenleg biztonságosabbnak érzem a vitaminok nagy részének természetes forrásból való beszerzését. Tudom, a talaj felső termőrétegének kimerülése megnehezíti ezt, ezért fordultam olyan évelő növények felé, amelyeknek a gyökérzete évről évre egyre kiterjedtebb és több méter mélyen a talajban gyűjti össze a megfelelő ásványi anyagokat. Szerintem ennek a gyakorlatnak is van létjogosultsága a vitaminszedéssel összehasonlítva.

    Ezidáig nem sikerült legyőznöm az ellenérzésemet azzal szemben, hogy izoláltan és megadózisban kiragadjak egyes vitaminokat/ásványi anyagokat/enzimeket a teljes spektrumból és komoly pénzt költsek rájuk az életem végéig, amikor szerintem természetes és garantáltan biztonságos alternatíva a fenti módszer. Az általad említett távoli 30-40 év múlva teoretikusan akár az is előfordulhat, hogy ismét kiderül, hogy a megadózisban szedett X vitamin Y problémát okoz, ahogy az E vitamin Alfa-tokoferol formájáról már kiderült. Szóval nálam marad az evolucionalista szemlélet vitamin-témában, az evolúcióban egyelőre jobban bízom, mint a tudósokban. Ettől eltekintve tudománypárti vagyok és ezért értékelem azt, amit te csinálsz.

    Macskacicó, bocsánat, de már régóta nem vacakolok kenyérsütéssel, sajnos a rizskenyér-receptre sem emlékszem már.

    VálaszTörlés
  17. Warren

    Szeretném én is kérni a a best of iHerbs PDF-et.
    kotlarneeva@gmail.com

    Köszönöm:
    Hevag

    VálaszTörlés
  18. Joe 1973

    A krumpli mellett még milyen évelő növényeket eszel?

    VálaszTörlés
  19. Joe 1973

    Hogy érted azt, hogy nálad marad az evolucionista szemlélet vitamintémában?

    VálaszTörlés
  20. Kíváncsi

    Az általam említett évelő növények közé a burgonyát azért nem számolom bele, mert az általunk fogyasztott gumói is a felső elszegényedett termőrétegből veszik fel a tápanyagokat. Én konkrétan inkább a fák, cserjék, bokrok csoportjára céloztam. Az alábbiakból spájzoltam be télire fagyasztott vagy aszalt formában ipari mennyiségben: eperfa termése, alma, körte, dió, mogyoró, fekete szeder, de a lista hosszú.

    Az evolucionalista szemlélettel nem kell Darwinig menni... ha a fent leírtakból nem volt tiszta, hogy mire gondoltam, íme egy példa, ami hirtelen az eszembe jutott: Napi szinten eszek diót, mivel meg vagyok győződve róla, hogy a kemény csonthéj biztosítja a mag számára a védelmet és nem a növényi toxinok. Hiába próbál a tudomány elrettenteni tőle, hogy magas benne az Omega 6 zsírsavak aránya a 3-hoz képest, ilyenkor arra gondolok, hogy ez az élelemforrás már régen is elérhető volt, begyűjtése gazdaságos volt az ember számára (nem úgy, mint a pázsitfűfélék magjai), tárolni is lehet, ezért én is eszem. És mivel szinte napi rendszerességgel eszem busát, ezért az omega 6 túlsúlyi arány miatt sem motoszkál a fejemben a kisördög. Remélem érthető volt, amit mondani akartam ezzel.

    VálaszTörlés
  21. Vélemény?
    http://drhummel.hu/2014/01/17/mi-a-legegeszsegesebb-fogyokura/
    Én tulajdonképpen így étkezem(+többnyire paleo módon) a Légrády könyv óta....napi 2szer közte 5-6-7 óra szünet...

    VálaszTörlés
  22. 16. joe1973.

    Persze,köszönöm, nem gond, amúgy már találtam is ki, meg én sem akarok sokat vacakolni ezzel, csak nagy ritkán.
    Köszi a hsz-t is.

    VálaszTörlés
  23. 21. Warren

    Anélkül, hogy bármit is tudnék Dr. Hummer-ről, meg kell jegyeznem, hogy zsivány feje van :) Az 5000 Ft-os rostkészítmény is erre utal. De ez csak egy humorosnak szánt zsigeri reakció, semmi alapja nincs. Az időszakos böjtölés előnyeiről pedig már régóta cikkeznek mindenfelé, sokszor én is kihagyom a reggelit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen azon a képen valóban :) + általában az írásait is addig csűri csavarja, míg azzal nem tudja befejezni, hogy az adott problémára a készítménye a megoldás... - ami valahol érthető...
      Nem ismertem az intermittent fasting-ot, de tegnap utána olvastam...

      Törlés
  24. Joe

    Ja, így már értem. Meg lehet kérdezni,h. milyen bajaid múltak el a paleotól?

    VálaszTörlés
  25. 21. Warren
    Jamineték Tökéletes Egészség Diéta c. könyv 40. fejezete erről szól, 352-361. old. Autofágiának hívják ők ezt az állapotot, ami ilyenkor bekövetkezik, a lizoszómák a sejten belüli hulladékot kezdik megemészteni, ez a hulladék lehet egy károsodott fehérje, sejtszervecske, baktérium, vírus, csírák. Az emésztés végterméke olyan aminosav, zsírsav, cukor, amelyeket a sejtjeink fel tudnak használni. A 358. oldalon írják, hogy a kókuszzsíros kávé nem zavar bele a koplalásba, tehát azzal reggel elég jól el lehet lenni az első evésig.
    Én csináltam ezt, nagyon belelkesedtem, úgy éreztem, hogy jól vagyok tőle, aztán elhalt a dolog, észrevétlenül. Annyi maradt meg belőle, hogy reggel egy pillanatra megállok, hogy a kávéhoz egyek-e paradiót vagy mandulát vagy se, de mindig győz a kaja. Nem tudom, hogy miért, mert nem is vagyok éhes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nem ismertem, számomra beválni látszik...

      Törlés
  26. Én régóta azt gondolom, hogyha a makrotápanyagok tekintetében a természeti népeket tekintjük mintának, akkor az lenne a logikus, ha mikrotápanyagok vonatkozásában is így járnánk el.
    Vannak még helyek ahol az ember nem rabolta le a termőtalajt, jó volna tudni ott vajon mennyi a bevitel a különböző vitaminokból?
    Mégiscsak az lenne a legautentikusabb viszonyítási alap.
    Nem vagyok vitaminellenes, magam is szedek vitaminokat, de hogy jól csinálom-e, arról soha egy percig sem voltam meggyőződve.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  27. Adnál bővebb infot a sajtokban található MK= és 8 (ha jól emlékszem) vitaminokról? Hol olvastál erről? A Jaminet-könyvben?
    Mik a tapasztalataid,amióta az ő diétájukat követed? Változott valami?Régebben váltottál arra az étrendre? Éa a mega vitaminoknak milyen hatását érzed?

    VálaszTörlés
  28. 26. Domboróczky

    Én is pont erre a következtetésre jutottam a vitaminokkal kapcsolatban. Joe 1973 érve, miszerint simán lehet,h. hosszú távon káros vmelyik nagy dózisban szedett vitamin, v. nem a megfelelő arányban szedjük. Az,h 2-3 év alatt javult egy ember egészsége, nem jelenti azt,h. tuti jó évtizedekig szedni az adott mikrotápanyagot. Pl. egy-két éve még Gábor könyveiben is a Dvit.-ről volt szó, minél több,annál jobb, a túladagolás nem reális veszély, azóta kiderült,h. K2 vit. nélkül még árthat is,ha jól értettem.

    VálaszTörlés
  29. Domb.

    Kimaradt az előző hsz-ból az egyik állítmány: Elgondolkodtatott Joe 1973 érve...

    VálaszTörlés
  30. 16. Joe1973

    Amit én megfontolnék az a következő:
    A talaj termő rétege a felső humuszos rész. A lentebb lévő részek gyakorlatilag olyanok, mint a bányahomok. Aki ásott már 50cmnél mélyebbre az láthatta. Ha ezt tennénk a virágcserépbe fejlődne-e valami is? Kétlem.
    Ezért én nem a mélyre menő gyökerekre apellálnék -ami vélhetően inkább az alsóbb talajvizek elérésére, és az egész fa megtartására való -, hanem inkább a felső humuszréteg kondicionálására.
    Ugyanis a humusz rétegre sokkal nagyobb ráhatásod lehet, és így a lágyszárú kultúrák is értékesebbek lehetnek.
    És, hogy Desc példáját kövessem, ide illik egy régi vicc:
    A faluban a hívek buzgón imádkoznak a jó termésért. A termés rossz lett. A hívek egyre kisebb buzgalommal imádkoznak, de a termés csak nem akar jó lenni, amikor a helyi papot kérdőre vonják, mire az így válaszol:
    Híveim, trágya is kell ahhoz...

    Simon Péter

    VálaszTörlés
  31. 6. Tara
    Nagyon rossz híreket hoztál, azért köszi. Láttam nem először cikkeznek erről a Népszabadságban, a Balmazújvárosi honlap is tele van vele. Ezzel együtt írtó kínos megkérdezni a virágoskúti árusoktól, hogy mennyire vannak ők messze ettől a helytől. Nyilván az is szíven üt, hogy Balmazújvárosban jelentős számú vérképzőszervi daganatos eset van. Írok ha megtudok valamit.

    VálaszTörlés
  32. "... csak könyvet írok, és kevés időm van. ..."

    Gábor! Miről fog szólni a következő könyved?

    VálaszTörlés
  33. Rozicska, irgum-burgum, tessék a hírlevélet még egyszer elolvasni.

    VálaszTörlés
  34. 11. Eduard minden kérdésére van válasz a könyvekben. (én így emlékszem)

    VálaszTörlés
  35. Köszönöm Rozcsika. Egyelőre nem merek tőlük semmit sem rendelni (zöldségek, férjemnek hús). Attól is tartok, hogy az igazat nem fogjuk megtudni.

    VálaszTörlés
  36. 24. Kíváncsi

    Te tényleg kíváncsi vagy :) Mondhatnám, hogy "semmi komoly" más blogtársaimhoz képest: alacsonyabb lett a vérnyomásom, testsúlyom csökkent, fejfájásom elmúlt örökre - ezek voltak a mérhető és objektív dolgok (a szubjektív általános közérzet- és állóképesség javulás mellett).

    VálaszTörlés
  37. 33. soma
    A két utolsót végignéztem, én nem látok erről semmit. De most már ne a keresésben segíts, hanem mond meg légyszi, hogy miről fog szólni a könyv, ha tudod. :-)

    VálaszTörlés
  38. 30. Simon Péter

    Az alsóbb talajrétegek is tartalmaznak ásványi anyagokat, méghozzá komoly mennyiségben. Gondolom abban egyetértünk, hogy egy diófának/eperfának különösebben nincs szüksége emberi segítségre (trágyázásra), hogy teremjen.

    https://www.soils.org/files/about-soils/soils-overview.pdf

    A fák gyökérrendszere mélyről és nagy területről képes tápanyagokat begyűjteni, nemcsak a hajszálgyökereik segítségével, hanem a rajtuk szimbiotikus kapcsolatban élő mikorrhiza gombák náluk is vékonyabb gombafonalai segítségével.

    http://www.plantarium.hu/tag/gyoker-gomba-szimbiozis/

    Egyébként pont itt van a probléma az egynyári zöldségek nagyüzemi termesztésével - a felsőbb talajrétegben a régi hagyományos szerves trágyázás helyett (amely a létfontosságú Nitrogén-Foszfor-Kálium (N-P-K) összetevők mellett egyéb ásványokat is tartalmazott a tizenakárhány közül) az olcsóbb műtrágyázást alkalmazzák, amely általában csak N-P-K összetevők különböző arányára szorítkozik (az egyéb ásványi anyagokat is tartalmazó műtrágyák jóval drágábbak, a gazdának nem érdeke megvenni). Mivel ezen egynyári zöldségek gyökérzete nem tud mélyebben kutakodni, ezért csak azt kapja, amit az ember visszapótol és ez általában a növekedéshez elengedhetetlenül szükséges N-P-K, a víz és a napfény.

    VálaszTörlés
  39. Rozcsika, a boldogságról fog szólni. Hogyan legyünk boldogok úgy, hogy az apró jó dolgoknak örülünk, amik nap mint nap megtörténnek velünk, és gyakran észre sem vesszük. Nem szabad a permanens nagy boldogságra várni, mert olyan talán nincs is:) Azt hiszem, erről fog szólni Gábor új könyve.

    VálaszTörlés
  40. Simon Péter, Joe 1973

    Két dolog: a fák gyökérrendszere, pl. az eperé -mély- tényleg képes lehetne ilyen tápanyagokat begyűjteni, de ez esetleges, nagyban függ a talajtípustól, és attól, hogy ha azok az ásványok mind oldható formában és abban a kötésben lennének. De sajnos ez nem így van.
    Amikor a talaj tápanyagtartalmát vizsgáltatjuk, a felső 30 cm-ről veszünk 1 kg mintát, tehát
    Péterhez is csatlakozva, itt van a lényeg:
    itt tudunk és kell is visszapótolni.
    Ki műtrágyában, ki öko-módon --- nekünk pedig marad a vitaminpótlás.

    VálaszTörlés
  41. 37. Rozcsika:
    Az élj boldogan cikkben van: (tudod, a fekete-fehér kavicsos, olvastad te is, csak nem figyeltél fel rá :)
    "egyszer biztos írok egy könyvet a boldogságról (apropó, éppen most írom),"

    VálaszTörlés
  42. 41. Macskacicó
    Ja, abból a mondatból az jött át, hogy 24 könyv elolvasása van tervbe véve, ami mind a boldogságról szól. :-)

    Tara!
    Ma megkérdeztem a virágoskútiakat a piacon, egy térképet kimásoltam és kértem, hogy ezen jelöljék be, hogy hol gazdálkodnak. Két területük van, az egyik Balmazújvárostól északra van, de a másik pont Tiszacsege és Balmazújváros között félúton van, 20 km-re attól a helytől ahol a hulladéklerakó van. Már mások is kérdezték őket erről. Láthatóan kevesebben vásároltak tőlük, de azért vásároltak és én is vásároltam. Aki csernobilon megedződött, mint az én korosztályom, az tudja, hogy nem futhat ki a világból, de nyilván borzasztóan bánt, hogy ez történt. Még úgy is, hogy a biogazdaság nyílt napjaira évek óta azért nem mentem el soha, mert mindig attól féltem, hogy majd ott olyant látok, amit nem akartam volna látni, pl. hulladéktemetőt, gyárakat, vagy összebarátkozom a bivalyokkal, gyöngytyúkokkal és akkor már nehezebb lesz megenni őket.

    VálaszTörlés
  43. Rozcsika

    Érzed már a vitaminok hatását?

    VálaszTörlés
  44. Igen: a biogazdaságok árrése mindent fedez. Elég érdekes lehet, hogy a Virágoskút tulaja nem tudja, hogy hosszú évek óta mi van a környéken. Ez az egyik kérdés. A másik az, hogy hogy dolgozik a két magyar bio ellenőrző-szervezet ? Talaj vizsgálat, termék vizsgálatok ? Szinte hihetetlen, hogy ne legyen ennek kimutatható nyoma. DE HA NINCS, AZT IS TUDJUK MEG.

    VálaszTörlés
  45. Sziasztok!

    Vki írta,h.fillérekért rendelt MgCl2-ot egy webáruházból. Leírná a webshop nevét?
    Előre is köszi!

    VálaszTörlés
  46. 44.
    Én már foglalkoztam azzal a problémával, hogy a Biokontroll mit ellenőriz és mit nem, mert egyszer azért kellett visszamondanom biodió megrendelésemet egy dióültetvény tulajdonosánál, mert túl közel történt a ciánmérgezés ami a Romániai aranybányából jött. A Biokontroll nem a terményeket vizsgálja, hanem arra vállalkozott, hogy bármikor, bejelentés nélkül ellenőrizhesse a termelés folyamatát.

    VálaszTörlés
  47. nézzétek már meg, lécciléccilécci ha ezeket szedjük az jó? kell még valami?:

    Two per day (Lef)
    Super K (Lef)
    Mega benfotiamine (Lef)
    Mixed E 400 (Solgar)
    D3 5000 IU (Healthy origins)
    C 1000
    Q10 100 mg (Dr. Best high absorption)
    Magnézium 400-mg citrát vagy chelat
    cink 25 mg
    omega 3 (180 EPA 120 DHA 2 db)

    +gingko

    VálaszTörlés
  48. 46.
    Hát ez az. Mit takar a termelési folyamat vizsgálata ? Én úgy tudom, hogy átállási idóvel együtt 3 év lehet a biogazdálkodás elkezdése. Óriási adminisztrációval jegyzetelik a zöldségesekben a gyomszabályozást, a permetezést, a veteményezést (nem mindegy biomag/nem biomag), eladást, készletet stb. stb. . .Állattartásról sajna nincs infóm, de ha a zöldségtermesztésnél mindent ellenőriznek, csak azt nem, hogy honnan, milyen méreg-anyag szivároghat, az állatok meg mit legelnek, akkor megette a fene az egészet.

    VálaszTörlés
  49. Köszönöm Rozcsika, hogy megkérdezted. Tudok más helyről is beszerezni zöldséget, majd azt teszem. Sajnálom Rózsa Péteréket nagyon, mert ha még jobban elterjed ez a hír - ami nem rémhír, hanem igaz - akkor többé nem nevezhetik bio-nak a termékeiket. Engem elveszítettek, többé nem rendelek tőlük. Jól teszed, ha nem kötsz közelebbi ismeretséget a háziállatokkal. Mindegyikkel lehet kommunikálni, lehet őket szeretni, nagyon.

    VálaszTörlés
  50. 47. ildikó imre

    Szerintem nagy vonalakban jó:) A Q10 helyett esetleg a jövőben átnyergelhetnétek valami ubiquinol készítményre, pl. http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Ubiquinol-Kaneka-QH-New-Soy-Free-Non-GMO-Formula-100-mg-60-Softgels/12560#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=ubiquinol&rc=75&sr=null&ic=9, mert elvileg az ubiquinol jobban hasznosul, mint az ubiquinone, amit még a szervezetnek át kell alakítania ubiquinollá. bár a Dr. Best High Absorptionra azt írják, hogy a BioPerine javítja a Q10 felszívódását. Akkor biztosan úgy van:)
    40 év fölött csökken a szervezetnek ez az (CoQ10) ubiquinoneból ubiquinollá való átalakító képessége, de Te még fiatal vagy:)

    VálaszTörlés
  51. 47. i.i.
    Ez a Solgar mixed E vit. szerintem nem jó, mert amikor nem írják ki, hogy mennyi alfa és mennyi gamma, stb. tokoferol van benne, akkor az van, hogy szinte csak alfa van benne. Mivel a Two-per-day-ben csak alfa tokoferol van, biztosra kell menni, hogy megfelelő mennyiségű többi legyen akkor már az E mix-ben. A másik baj vele, hogy nincsenek tokotrienolok benne, a Vitaminkönyvben is "8 összetevőről" ír Gábor (307. old.)
    Jamineték is ezt a 4 tokoferol és 4 tokotrienol együttes szedését javasolják vagy semmit, hanem helyette heti egy teáskanálnyi vörös pálmaolajat. 326. old.

    VálaszTörlés
  52. 51. Rozcsika

    Igen, amit írsz, felmerült bennem is, hogy vajon miből mennyi van benne, de aztán megnéztem egy csomó más készítményt is, és csak néhányban részletezték az összetevőket. A Solgar mondjuk egy megbízható márka, de azért valóban megnyugtatóbb lenne, ha pontosan leírnák a mennyiségeket.

    Még a 308-ban kérdeztem Warrent, de nem tudta ő sem a választ, az alábbi kérdésemre.

    "Utánajártál már esetleg annak, hogy az általad ajánlott LEF Super Booster K2 vitamin felhasználói véleményei között, rögtön az elsőben, igaz-e az alábbi állítás? Mert ha igen, akkor ez tényleg ár/érték arányban a legjobb K2 vitamin. "I like the fact that this contains broad-spectrum tocopherols (plenty of gamma-tocopherol, just a small amount of alpha-tocopherol). I REALLY like the fact it no longer contains tocotrienols. I prefer to take my tocotrienols and tocopherols 8 hours apart (based on findings that alpha-tocopherol blocks the absorption of tocotrienols, & also interferes with their cholesterol lowering and anti-cancer activities in the body)."
    http://www.iherb.com/product-reviews/Life-Extension-Super-Booster-Softgels-With-Advanced-K2-Complex-60-Softgels/41243/?p=1"

    Magyarán a fenti állítás épp az ellenkezőjét mondja, tehát azt, hogy jobb külön szedni a tokoferolt a tokotrienoltól. Jamineték az egy időben szedést javasolják, vagy pedig csak azt, hogy mind a kettő fontos?

    VálaszTörlés
  53. paleolga + rozicska :
    nagyon köszönöm, hogy átnéztétek, és akkor már csak azt kérdezném, hogy van-e olyan kevert e vitamin ami jó? ez pl jó?
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Mixed-Tocopherols-Vitamin-E-60-Softgels/52544#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=Mixed%20E&rc=1121&sr=null&ic=3

    VálaszTörlés
  54. 53. ildikó imre

    Az összetétele alapján jó. Az árát tekintve, viszont felmerül az emberben a gyanú, hogy nincs-e itt valami turpisság, mert túl olcsó. Végül is a K2 vitaminnál sem hazudott a Now, amit a múltkor itt a blogon lelepleztünk, "csak" elhallgatta, hogy egyik termékébe MK-4 vagy MK-7 van. Az árából, meg abból, hogy azon termékére, ami MK-7-et tartalmaz, ráírta a tartalmát, ugyan ki lehetett következtetni, hogy az olcsóbb valószínűleg csak MK-4 tartalmaz, de azért tisztességesebb lett volna, ha ráírják rendesen.
    Neked kell eldönteni, hogy mit bír el a pénztárcád, lehet, hogy tényleg jó ez a Now márkájú, amit kinéztél magadnak, de én inkább egy megbízhatóbb márkájút vennék, ahol részletes termékleírást közölnek, pl.
    http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ultimate-E-60-Gelcaps/18430 vagy
    http://www.iherb.com/Life-Extension-Gamma-E-Tocopherol-Tocotrienols-60-Softgels/16386

    VálaszTörlés
  55. 281 Descalcez
    Azért kijavítanám azzal, hogy az én esetemben nem a low-carb miatti energiaszegénységtől, hanem nagy valószínűséggel pm alulműködéstől van a metrón bealvás, ahogy sok minden más tünet is! Már csak azért is, mert manapság túlságosan lowcarbnak egyáltalán nem nevezhető az étrendem, hiszen majd mindennapos a tápiókakeményítőből készült gofrievés, de még időnként a rizslepény is előfordul az étlapomon, nem beszélve az édeskrumpliról.
    Én szívesen venném, ha kifejtenéd itt az elméleteidet. Semmi sem tabu, ha a vélemény megalapozott, csak tanulhatunk belőle. Elfogadni kritikátlanul semmit sem kell, de elgondolkodni rajta annál inkább.

    VálaszTörlés
  56. Paleolga
    köszi megint. néztem az általad ajánlottakat, és közben találtam ezt is
    http://www.amazon.co.uk/Jarrow-Formulas-Gamma-300-Softgels/dp/B000J4GUSI/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1390122452&sr=8-2&keywords=gamma+tocopherol
    ebben pl. 300 mg gamma tocopherolt ír.
    én mindig megnézem az angol amazont is, mert angliában élek, és az iherbes cuccokra elég durva vám van. plusz az amazonon ugyanaz a termék sokszor többféle áron is van. pl. a lef-es E most van 17 fontért, ami sokkal olcsóbb mint az iherben.

    VálaszTörlés
  57. 290 BB
    A Bartha Ákos által felvetett dolgokról én ezt gondolom:
    1. igaz. A cukoralkoholok nem tesznek túl jót a bélflórának, és én ezt nap mint nap tapasztalom, ezért vissza is fogom most (steviát használok helyette, de csak kis mennyiségben, ha nagyon muszáj.) Legjobb lenne teljesen leszokni az édes ízről, ebben is igaza van

    2. Nem hiszem, hogy a tojásfehérje globálisan káros lenne autoimmun betegségnél, de nem tudom alátámasztani. Igaz, ő sem az ellenkezőjét.

    3. A káposztaféléket nyersen szinte az egész pm-es szakirodalom goitrogéneknek írja le, és int a fogyasztásuktól. BÁ pedig semmivel nem tudta alátámasztani, hogy miért gondolja az ellenkezőjét, egyetlen érve annyi volt, hogy "több a hasznuk mint a káruk". Érdekes, hogy a paradicsomról viszont nem gondolja ezt (én igen).

    4. A télen gyümölcsöt-zöldséget ne kérdését én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy alkalmazkodjunk a szezonalitáshoz. Igazából semmi bizonyíték arra, hogy a szervezet bármit is érzékelne az évszakok változásából táplálkozás szempontjából,(főleg ilyen össze-vissza időjárás esetén), de az mindenképpen behatárolja, hogy mit együnk, hogy a szezonális dolgok száma jóval alacsonyabb, mint pl nyáron. Tehát nem vagyok híve az import zöldség fogyasztásának, de más okok miatt. Tárolható dolgokat (alma, káposzta, sütőtök stb) viszont miért ne?

    5. A fermentált dolgok jótkony hatása: igaz.Probiotikus hatás, bélflóra építése, stb. Persze, ezt sem ő találta ki, hiszen a GAPS-diétának is alapja.

    6. A kávé káros volta - megint olyan hasraütött dolognak tűnik. Hát, Gábor mindenesetre több érvet hozott fel mellette. Bartha meg kb semmit ellene.

    VálaszTörlés
  58. folytatás:
    Összességében, 2 előadás meghallgatása és az online lévő dolgai elolvasása után, az a vleményem, hogy összeollózott a tudása. A kocsonyák, húslevesek, fermentálás, ezek mind a GAPS-diétának is alapjai, természetesen jó és múködő dolgok. Az édességekben is igaza van, szerintem abban is, hogy inkább ún biztonságos keményítőket együnk, mint ezeket a maglisztes-eritrites vackokat (tapasztalataim szerint tényleg nem szűnik meg az édesség iránti vágy a paleonak mostani formájánál) - mindenesetre, közelebb áll mondjuk a batáta és hasonlók fogyasztása a természeti népek táplálkozásához, mint az édesítőszerek és sült maglisztek. Amiért mégis elterjedtek, az a kompromisszum, hiszen tömegesen nem tudná vonzani a paleo az embereket, ha ezekre nem lenne lehetőség. Viszont Bartha ebben "szélsőséges" vélemnyt képvisel, ami nincs ellenemre. Az időszakos böjt is jó dolog (Sisson is népszerűsíti és sokan mások), a mozgás, az izzadás fontossága, stb. Szerintem olyan hiányállapotok pótlása, mint pl a szelén, szintén rég kielemzett dolgok. Más kérdés, hogy ki hova helyezi a hangsúlyt.

    Nagyobb baj, hogy a jó tudást áltudományos és üzletorientált nézetekkel vegyíti, ami rendkívül káros. Ilyen ez az MLM-es biznisz, ami azt ígéri, hogy csodagéppel megmérik a biológiai életkorodat (csak be kell tenni a karodat, és megmondja :-)), majd pedig inni kell a noni-bogyó levét (de csakis a Tahitiről importált bogyó a jó!), és akkor megfiatalodsz. Aztán a vércsepp analízis, ami szerintem áltudományos. Nem kevésbé a négy táplálkozási típus (még "szép", hogy nem a paleo az egyetlen táplálkozási forma, hiszen akkor hogy lehetne egyénileg "beállítani" az ember táplálkozását? Ezt én már Mercolánál is nehezményeztem). Csakhogy, amikor valaki feltette a kérdést, hogy mégis, honnan veszi, hogy ez a négy "táplálkozási típus" létezik, mert a tudományban nem a kisujjunkból szopjuk az ismeretet, akkor csak hebegett-habogott, de meggyőző választ nem tudott adni

    Szintén Hashimotós pm betegekkel kapcsolatban egy, a szakirodalomtól eltérő véleménye, hogy a jódpótlás nem is olyan káros. De végül ezt sem támasztotta alá semmilyen meggyőző érvvel, legalábbis ott, az előadáson nem.
    Aggályos, amikor ránézésre az ösztrogén dominanciát állapítja meg valakiről (BB), amikor meg kiderül, hogy most mérték, és pont az ellenkezője az eredmény, akkor köti az ebet a karóhoz, hogy biztosan a vizsgálat volt rossz (ez engem TCs-re emlékeztet: amikor a betegek panaszkodtak, hogy a keto-paleo mellett is megmaradtak, súlyosbodtak a panaszaik, akkor a doktor úr válasza az volt, hogy biztosan nem paleóztak elég jól. Tehát semmiképpen sem a módszerben van a hiba.)
    Az eddigi véleményem tehát az, hogy komoly fenntartásokkal érdemes nézni az új táplálkozás-guru tevénykeségét (és akkor az üzleti oldalára még ki sem tértem, mert már korábban megkaptam a büntit érte:-))

    VálaszTörlés
  59. paleolga
    na és ez? pontos mennyiségek megjelőlésével .

    http://www.amazon.co.uk/PhysioLogics-High-Gamma-Tocopherol-gels/dp/B00GOKWVRK/ref=sr_1_20?ie=UTF8&qid=1390124582&sr=8-20&keywords=gamma+tocopherol

    VálaszTörlés
  60. 56 ildikó imre

    Nem igazodom ki azon a linken, amit küldtél az Amazonról. Most pontosan melyik terméket árulják 20,03 GBP-ért? A bal oldali oszlopban, az egymás alatt lévő kis képeken, legfelül egy narancs-bodó színű doboz látható, az alatt lévő összetevő lista szerint 34 mg alfa-tokoferollal és 300 mg gamma-tokoferollal. Majd ez alatt, egy sárga-kék címkés termék, ami megegyezik az iHerben árulttal: http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Gamma-E-300-120-Softgels/205#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=Jarrow%20Formulas%20gamma%20e%20300&rc=883&sr=null&ic=1
    és van még benne a fentieken kívül 100 mg d-beta & d-delta tokoferol is. Az ára viszont az iHerben csak 22,72 USD, vagyis kevesebb, mint az Amazon 20.03 GBP-s áras.

    VálaszTörlés
  61. 52. Paleolga
    Jamineték csak arról írnak, hogy mind a 8 összetevőt kell szedni, vagy inkább semmit, csak a vörös pálmaolajat. Pedig ők is foglalkoznak más vitaminokkal kapcsolatban ezzel a mikor kell beszedni témával. Pl. a B vitaminokról írnak olyant, amit sehol máshol még nem olvastam, hogy csak egy héten egyszer kell B vitamint beszedni, amit a tested elraktároz és onnan csöpögteti aztán a kellő mennyiséget. Azt állítják, hogy a baktériumok és mikrobák főként B-vit-on élnek és a napi bevitellel őket táplálnánk, de ha heti szedés van, akkor a szervezet által elraktározott B vit-hoz nem tudnak hozzáférni a baktériumok. De más mikrotápanyagra is vonatkozik ez, hogy az emberi test képes tárolni ezeket, a mikrobák élettartama rövid, folyamatos táplálásra van szükségük.
    Az ő B vitamin mennyiség ajánlásuk, heti egyszeri bevételre:
    B-50 komplexből, amiben 400 ug folsav, 50 ug biotin, 50 ug b12 és 50 mg többi B vit van
    plussz: 500 mg pantoténsavat vagy pantetint
    plussz 5 mg biotint
    plussz 500 ug B12-t.
    lásd 324. old.

    tehát én már itt elakadtam abban, hogy szedjek LEF Two-per-day-t vagy sem, a szója is zavar benne, a jódtartalma is, az autoimmun pm-em miatt. Jamineték heti 50 mg cinket javasolnak csak, ebben napi 30 mg van, aztán heti 3 mg Bórt, ebben napi 3 mg van, szóval nagyon durván más mennyiségek.

    Elnézést, hogy ez is az összezavaró hozzászólás lett, a problémamegoldó típusú helyett. Egyetértek Domboroczky-val, hasonlóan fogalmam sincs, hogy jól csinálom-e a dolgokat vagy sem.

    VálaszTörlés
  62. 58. MW
    Bocs., ki ez a Bartha Ákos ???

    VálaszTörlés
  63. 59. ildikó imre

    Ezt a márkát nem ismerem, és vásárlói véleményeket sem látok. Vitamin és egyéb táplálékkiegészítő ügyben nem vagyok egy kockáztató típus:) Keress rá a neten, hogy valahol írnak-e róla valamit, mit kell tudni erről a cégről.

    VálaszTörlés
  64. BB, MW

    Miért is kellene követnünk Bartha Ákos munkásságát ? Tényleg kíváncsi vagyok, hogy a neve és publikációi érdemelnek-e annyit ?

    VálaszTörlés
  65. Teljesen új és nagyon lelkes paleos vagyok... ráadásul fertőző... :) Segítenétek nekem? Hugimnál Bechterewet diagnosztizáltak... Milyen vitaminokat javasolnátok? És azt olvasta, hogy kevés zsír, hús, sok zöldség.... igaz lehet ez vagy étkezhet rendes paleosan? Válaszotokat előre is nagyon köszönöm! Moni

    VálaszTörlés
  66. 61. Rozcsika

    Igen, nekem is nagy dilemma, hogy vajon miből mennyit kéne szedni. Az nyilvánvaló, hogy az adott személy állapotától, betegségétől, korától, fizikumától, táplálkozásától, stb. függetlenül nem lehet elvárni egy teljesen objektív ajánlást. Én is észrevettem, hogy Gábor ajánlásai és Jamineté nem egyeznek meg mindenben. Nekem magamnak kell kitalálnom, hogy mi lenne a jó. Megpróbálok jobban figyelni magamra, s kitalálni, kikísérletezni, hogy éppen mi az , amire szükségem lehet. Amikor a vádlim görcsöl, több magnéziumot szedek, és még a lábamra is kenek a magnézium olajból, amikor fáradt vagyok, több B vitamint, amikor fáj a szemem a számítógéptől, vagy tűző napsütésbe kell kimennem hosszú időre, akkor az astaxanthin adagomat növelem, mikor izomlázam van, vagy a megfázás első jeleit észlelném, mega dózisú C-vitamint szedek, hajhullásnál cinket, stb, stb.. Fontos a megfelelő tájékozottság, az olvasás, hogy tudjunk a lehetőségekről.

    VálaszTörlés
  67. 62,64
    Csak azért merült fel, mert paleós körökben többen elkezdték követni. Mindenről érdemes beszélni, ami elkezd népszerűvé válni. Ha másért nem, hát azért, hogy helyre lehessen tenni.

    VálaszTörlés
  68. 67. MW

    Nem igazán értem. Hol kezdett el B.Á. népszerűvé válni és mi volt az alap ?
    Mindenről érdemes beszéni, de hosszú kommenteket fecsérelni. . .

    VálaszTörlés
  69. Wanda
    De, igenis, érdemes hosszú kommenteket fecsérelni, mert már-már tömegeket szédít meg paleós körökben. Attól, hogy itt, a blogon kevésbé merül fel, másutt, pl facebookon nagyon is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főleg azért, mert féligazságokat tudhatunk meg tőle.

      Törlés
  70. 69 MW

    Nem lettem okosabb. A facebook paleósai külön kaszt ? Látom én is, de nem foglalkozom ezzel. Ilyen alapon a te/mi tudásunk, hozzászólásaink is -néha - ennyit. Miért is irányadóbb az ?

    VálaszTörlés
  71. Wanda:
    Nem érted, mit mondok. Ha valakit sokan elkezdenek követni, és lassan mainstream paleós körökben is népszeűvé válik, akkor foglalkozni kell az állításaival. Már rég nem tekinthetjük a blogot az egyetlen paleós közösségnek (ráadásul vannak átfedések is - szerencsére). Ez a blog - sajnos - sokszor leül, a FB egyértelműen viszi a paleo diskurzust.

    VálaszTörlés
  72. 71. MW
    "... Ez a blog - sajnos - sokszor leül, a FB egyértelműen viszi a paleo diskurzust. ..."

    Én úgy látom, hogy ezen a blogon csak új problémákat veszünk elő, mert itt azok beszélgetnek akik 3-4 éve paleón vannak, minden nap nem mondjuk el, hogy mit jelent az hogy paleo és miért jó, ha jó. Én örülök, hogy valahogy kialakult ez a felosztás. Ha "leül", annak én csak örülök, mert az azt jelenti, hogy nem derült ki semmi olyan, ami az eddigi tudást borítja. Mert akkor azzal kell pár hétig foglalkozni, utána olvasni. Pár beszólogatás is képes leültetni a blogot hónapokra, amit az anonimitás szinte kiprovokál pár emberből, facebook-on moderálja az ember magát, ami viszont az őszinteség rovására megy. Az itteni blogon nekem az anonimitás mégis tetszik, mert a facebook-on nem tárgyalnám meg a székletkérdést, míg itt merek erről beszélni, mert idegesít az orvosok prűd szava erre: "jó emésztés", de hogy ez pontosan mit jelent azt szerintem senki sem tudja.

    VálaszTörlés
  73. 65. Móni

    Bechterewnél a paleo jól működik, ez a zsírszegény, hússzegény ajánlás máshonnan jön. Sokan meggyógyultak már. Omega-3 és bármi, ami gyulladást csökkent (csak ne Medosan kurkumát) érdemes szedni. vitaminokhoz két könyvet írtam, azokat javaslom, de addig is a D-vitamin nagyon fontos K2-vel kiegészítve.

    VálaszTörlés
  74. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  75. Rozcsika, Ildikó Imre:
    Nem is kritikaként tettem ezt az összehasonlítást. Nekem a "kevesebb több", vagyis itt minőségi párbeszéd zajlik, kb minden fontos dolgot itt, a régebb óta blogozóktól tudtam meg. A Fb-on inkább az van, hogy egy felvetésre rögtön negyven válasz van, de természetesen erősen változó a színvonaluk. De onnan is lehet mazsolázni értékes információt (igaz, erre mondtam, hogy "vannak átfedések"). Mégis, a tömegek ott írogatnak, némelyik ilyen csoportnak (mert nem csak az az egyetlen csoport) 700-1000 tagja is van. Tehát ha elterjed egy infó, pl egy ilyen új gururól, akkor az sokakat megfoghat. Azt persze nem tudjuk ellenőrizni, hányan olvassák ezt a blogot, olyanok is, akik egyébként nem írnak ide.

    VálaszTörlés
  76. Én egyetértek MW-vel és köszi a beszámolót. Tényleg sokan kezdik követni, és jelentkeznek sorba a vizsgálataira, konzultációira. Ilyet olvastam róla (már nem is tudom, melyik oldalon)
    "nem akar nekem semmit eladni" . Hát, döntse el mindenki maga, ki mit akar neki eladni. Nem csak terméket lehet.

    MW csak meg akar óvni minket, hogy valaki esetleg fölösleges költségekbe verje magát.
    Jó, persze aki még nem is hallott róla, vagy esze ágában sincs ilyen vizsgálatokra menni, az persze csak hüledezik, hogy hát "emmegki?" ez érthető. De nem mindenki van így.

    A cukoralkoholokba mit tartozik, a xilit és eritrit is, ugye? csak a stevia nem, minden más igen?

    VálaszTörlés
  77. Ja, ehhez kapcsolódva: végeztem egy rövid összehasonlítást laborvizsgálat árakkal kapcsolatban.
    Laborex pajzsmirigy csomag ára: 53 340 Ft. Ez tartalmazza ezeket: TSH, fT3, fT4, RT3, Anti TPO, cortizol reggeli értéke.
    Ugyanez egyenként összeválogatva a Centrum-Lab árlistájáról: 12 700 ft.
    Ezt nevezem én lehúzásnak, persze mindenkinek a maga dolga, hogy egy-két szakértőnek álcázott magyarázat után megy-e a 3x drágább helyre...

    VálaszTörlés
  78. MW
    egyetértek veled. a guru kérdésről viszont azt gondolom, hogy vannak olyan típusú személyiségek, akiknek kell a guru. mert bizonytalanok. és sajnos sok sok pofáraesésen keresztül tanulják meg, hogy érdemes belefektetni nagy munkát abba, hogy az ember valódi információt/tudást szerezzen valamiről. a guru ezt látszólag készen tálalja. persze pénzért. és még az is lehet hogy merő jószándékból.

    VálaszTörlés
  79. A FB-on rengeteg paleós csoport létezik, én 11-ben vagyok bent, egyből kitiltottak :) A tesztes csoport régen 1500 fő felett is járt, kész káosz volt, vesztek el az infók, sok volt a duplikált tartalom. A teszt óta kisebb a létszám, és nagyon produktív a csapat, lásd Jászai Viktor által levezényelt Kesser könyv fordítása.

    Cukoralkoholok:
    Már a facebookon sem szívesen reagálok a témában, de azért nézzük már meg hány féle cukoralkohol létezik, és pl. melyek működnek probiotikumként is. Vagy egyáltalán melyik hogy szívódik fel.

    VálaszTörlés
  80. 57., 58. MW

    Örülök, hogy reagáltál a néhány nappal ezelőtt beírt posztomra. Kizárólag az volt a célom a poszt megírására, hogy felhívjam a figyelmet a Bartha Ákos jelenségre. A táplálkozásbeállítás természetesen érdekel, ha tovább tudok finomítani a paleomon - egy új szemléletmód segítségével. A Hashiomotom és a hozzá esetlegesen kapcsolódó mellékvese fáradtság - mint bennem felmerült újabb opció - kérdéseire is keresem a választ.

    Igen, a fermentált zöldségek jó probiotikumok - mondjuk ez az ismeretem most felerősödött, mert elfelejtettem.

    A cukoralkoholok támadásával most először találkoztam. Mondjuk én eddig is előszeretettel használtam süteményekbe a steviát, mert sütött anyaggal keveredve a mellékíze teljesen eltűnik.

    Kétlem, hogy a "bulvár paleosoknak" én a "szalon paleos" el tudnám magyarázni, hogy mostantól hanyagolják a sütiket. Azt veszem észre, hogy egyébként is sütisütés megy - triviálisan --> orba-szájba :-) minden blogon, és különösen a FB-os csoportokban.

    Wanda és Névtelen - Bartha Ákos előadás lett meghirdetve abban a klubhelyiségben (nem magában a klubban), ahol Elmíra tartja a klubos összejöveteleit. Jómagam a FB-oldalamon Elmíra ajánlására lettem figyelmes, és az ő lelkesedése vitt el erre az előadásra. A régi ismerősök közül MW és Cirmos is ott voltak.

    Találkoztam viszont ott olyan PaleoVitalos blog olvasókkal, akik már korábban próbáltak nekem jó szándékkal segíteni a Hashiomotos gyógyulásom kapcsán. Elmírán kívül ők azok, akik határtalan lelkesedéssel hallgatták az előadást és az elmondottakat.

    Bennem kételyeket ébresztettek az elhangzottak, és ezekhez kapcsolódtak MW, valamint Cirmos korábban itt a fórumon nekem adott válaszai.

    A PaleoVitalos blogozók egyike hívta fel a figyelmemet arra, hogy talán érdemes lenne a reverz T3 vizsgálata irányába elmozdulnom, mert lehet, hogy hiába kapom óriási dózisban a T4-et, esetleg nem képes a szervezetem mellékvese fáradtság miatt, vagy a máj nem megfelelő T3 termelése miatt elegendő T3-at előállítani.

    Egy ilyen kaland, mint pl. ez a számomra sok pontjában vitatott előadás is arra jó volt, hogy lökést adott a további kutakodáshoz. Lehet azonban, hogy csak ismét egy csomó pénzt dobok ki az ablakon. Már megvannak a T3, T4, reverz T3 (???), TSH (jó!), ösztrogén (jó!), kortizoll (jó!) eredményeim. Most kedden megyek a labororvossal konzultálni a kapott eredményekről.

    Nem nyálból, hanem vérből vett mintákból dolgozott a labor. Azt is észreveszem, hogy a nyálteszt lesz a következő "divat" és "biznisz". Azért nevezem ennek, mert nem minden esetben indokolt.

    A kezelő orvosomnak csak akkor tálalom a vizsgálati eredményeket, amennyiben a laboros orvossal érdemleges következtetéseket lehet a leletekből levonni.


    VálaszTörlés
  81. A utóbbi napok Cink-Réz témájához Gábortól idézve:

    A vizsgálat igazán mellbevágó eredménye azonban az volt, hogy a vas és a réz pótlása komoly halálozási kockázattal járt. A napi 50 mg-nál nagyobb vasbevitel a követés végére 66%-kal, de 400 mg-nál több bevitel már kétszeresére növelte a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát. A vaspótlás átlagosan 56%-kal növelte a halálozás kockázatát. A másik fontos eredmény volt, hogy a rézpótlás a szívhalálozást 50%-kal, a rákos halálozást 44%-kal növelte meg. A rézpótlás kiugróan veszélyesnek bizonyult minden más -pótlásból eredő- kockázattal szemben.

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/vashiany-es-korosan-magas-vasszint.htm

    A réz gátolja a cink hatását és felszívódását. A cink alapvető a melatonin szintéziséhez, s a melatonin fokozza a cink felszívódását. Migrénes nőkben a cink és a melatonin gyakran hiányzik, amit a réz felhalmozódása csak súlyosbít. Az alacsony melatonin szint súlyosbítja a migrént.

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-migren-kezelese.htm

    VálaszTörlés
  82. 83.Warren

    Ezért is meglepő, hogy a Life Extension Mix tartalmaz rezet.( 35 mg cink mellett )

    Domboroczky

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már amelyik, ez nem:
      Life Extension, Mix Tablets, Without Copper, 100 Tablets
      http://www.iherb.com/Life-Extension-Mix-Tablets-Without-Copper-100-Tablets/46289/?rcode=LIK247

      Egyébként a rezesben ez az arány egész türhető:
      Zinc (as OptiZinc zinc monomethionine, zinc succinate) 35 mg 233%
      Copper (as TRAACS copper glycinate chelate) 1 mg 50%

      Törlés
  83. 57. MW:
    "A cukoralkoholok nem tesznek túl jót a bélflórának, és én ezt nap mint nap tapasztalom, "

    Ezt hogy érted, mit tapasztalsz, puffadsz vagy rossz az emésztésed, vagy micsoda konkrétan? Már ha publikus.

    VálaszTörlés
  84. descalcez, MW
    Én is szolgálhatok némi kiegészítéssel a gyenge állóképesség témában. Lett itthon vérnyomásmérő, és kétszer is 100-101/74-et mért (mondjuk össz még kétszer mértem és akkor 120 és 114 volt). Közben a pulzusom 80-81 körül van. Most találtam a keresővel Gábor honlapján egy olyat, hogy egy tanulmány szerint a szorongásos állapotok járhatnak együtt alacsony vérnyomással. Szuper. Adaptogén és egyéb gyógynövényekre gondoltam - szerintetek?

    VálaszTörlés
  85. Bruce
    Ez új nekem,h. vmelyik cukoralkohol probiotiotikum. Leírnád ezeket az infokat,v. azt h. hol lehet utánuk nézni?

    VálaszTörlés
  86. Rozcsika

    Na,ez nagyon új nekem,h. a mikrobák B vit-on élnek. Meg hogy a vízben oldódó vitaminokat tudná tárolni a szervezet?Te most így szeded,heti 1-szer? A vitaminkönyvben leírt kísérletekben hagyományos módon szedték.

    VálaszTörlés
  87. nézzétek! új two per day van az iherben. van benne mixed tocoferols a végén. és réz sincs benne.

    http://www.iherb.com/Life-Extension-Two-Per-Day-Capsules-120-Capsules/55276#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=two%20per%20day%20life%20extension&rc=1048&sr=null&ic=1

    VálaszTörlés
  88. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  89. 86. Prebiotikumot szándékoztam írni...

    VálaszTörlés
  90. 87. Kíváncsi
    Ez egy elég korrekt összefoglaló, aki fél a vitaminoktól, annak is, mert ételeket is javasol. Azt hiszem, hogy a könyvük helyett ezt kell figyelembe vennem, ez a naprakész:
    http://perfecthealthdiet.com/recommended-supplements/

    Akkora különbségek vannak a LEF multi mennyiségek és a Jamineték javaslatai között, hogy nincs középút, vagy ezt választom vagy azt. Kezdő vitaminszedőként én most a fenti javaslat szerint fogok vitamint szedni. Aztán majd meglátjuk.

    VálaszTörlés
  91. 88. ildikó imre

    Végre, erre vártam:) Sejtettem, hogy valami új összetétellel fognak kijönni. Ez így már egész ütős lett.

    VálaszTörlés
  92. 84. Macskacicó
    Igen, elsősorban puffadás jelzi, ha valami rossz szénhidrátot ettem, a fruktóz mellett is előjön ez a tünet, gyümölcsöknél is (hacsak nem teljesen külön eszem a többitől), aszalt gyümölcsöknél pláne. De cukoralkoholokkal gyártott magsütik sem tesznek jót.

    85. Ilona
    Nekem is alacsony a vérnyomásom, van, amikor a szisztolés érték 100 alatt van. Viszont a pulzusom nem ugrik meg ennyire. A szoronság engem is végig kísért az életemen, nem tudom, ezek összefüggésben vannak-e.

    VálaszTörlés
  93. Mark Sisson írása a cukoralkoholokról (ebben az eritritet tartja a legjobbnak, ami csak túlevés esetén okozhat bélpanaszokat):
    http://www.marksdailyapple.com/sugar-alcohols/#axzz2qvfsdr1S

    Ugyancsak tőle, a pffadás lehetséges okairől:
    http://www.marksdailyapple.com/flatulence-foes-and-fixes/#axzz2qvfsdr1S

    A steviáról írja:
    http://www.marksdailyapple.com/stevia/#axzz2qvgj6HuU

    Most én is átváltottam steviára, még ez látszik a legkevésbé ártalmas édesítőnek. Inzulinválaszt idéz elő, de szerintem az inzulin nem eleve ördögtől való dolog, természetesen ez is mennyiségi kérdés. ott kezdődik a baj, amikor több evőkanálnyit teszünk egy édesítőszerből, vagy azzal édesítik az üdítőitalokat, mondván, hogy akkor már nincs is velük gond.

    VálaszTörlés
  94. 88. paleolga

    akkor most az új two per day mellé már esetleg nem is kellene plusz e vitamin mixet szedni?

    VálaszTörlés
  95. MW. Szerintem minden élelmi anyagból van az a mennyiség ami gondot okoz :) Én még mindig nem látom miért van egyenlőségjel a "cukoralkoholok" és = "ártalmas" között. Ha puffadás és rossz közérzet, akkor szerintem a kígyóuborka mérgező, mert nekem már 2 karikától tüneteim vannak :)

    Steviával sincs szerintem semmi probléma, csak a ketogénesek nem szeretik az inzulin válasz miatt.

    Az előbb megszokásból az értesítő e-mailre írtam a választ. Vajon az hol landol? :)

    VálaszTörlés
  96. 95. ildikó imre

    Én azért a Two Per Day mellé fogok hetente egyszer egy szem mixed tokoferol/tokotrienolt szedni: http://www.iherb.com/Life-Extension-Gamma-E-Tocopherol-Tocotrienols-60-Softgels/16386, Jaminet ajánlása szerint.

    VálaszTörlés
  97. 71, 81

    Mások lehet hogy igen, én nemigazán haladtam előre Bartha Ákos ügyben. Jó hogy leírtátok azt amit tudtok, köszi, de ez elég kevés ahhoz, hogy ezzel az emberkével foglalkozni kellene. Én - naív- tényleg azt hittem, hogy egy nagyágyú és hogy paleoban ezentúl rá is kellene figyelnem. Na ezt nem :-(

    VálaszTörlés
  98. Megjelent a megújult LEF Two-Per-Day az iHerben !
    Bejött a piridoxál-5'-foszfát és a tokoferol mix kívánságom, sőt a B2 is részben koenzimes aktív forma lett !
    A alfa-liponsav 125 mg-ról 25-re csökkent...
    A PABA kikerült...
    Az ára változatlan maradt...
    http://www.iherb.com/Life-Extension-Two-Per-Day-Tablets-120-Tablets/55277?rcode=LIK247
    http://www.iherb.com/Life-Extension-Two-Per-Day-Capsules-120-Capsules/55276?rcode=LIK247

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és már a tablettásban is D3 van nem D2 !

      Törlés
  99. http://napielemozsia.hu/cikkek/a-ferfi-aki-egy-fan-el-mezitlab-jar-es-fenyotobozzal-mos-fogat

    VálaszTörlés
  100. 93. MW:
    Értem, köszi, bár lehet, hogy egyéni érzékenység is közrejátszik.
    Tehát a puffadás akkor a rossz(abb) bélflórát jelenti? Aki puffad, rossz irányba tolódott el a bélflórája valami miatt, ugye, jól értem?
    Ja, köszi a linkeket, majd megnézegetem :)
    Én is leginkább steviát használok, azt nem is tudtam, hogy inzulinválaszt idéz elő. De hát miért, ha nulla a kalóriatartalma? Elég furcsa nekem. És az eritrit, az úgy tudom, nem jár inzulinválasszal, ugye?

    VálaszTörlés
  101. 101. Macskacicó
    Igen, szerintem ez van. A puffadás semmiképpen sem jelent jó bélflórát, és a rossz irányba tolódott bélflóra az immunrendszernek is rosszat jelent. Nyilván egyéni paleót kellene megvalósítanom (persze, rajtam kívül senki sem tud engem besorolni bármilyen "táplálkozási típusba" :-)), mert nem normális, hogy amúgy paleo mellett 4 év után is ez van. Fura, de akkor voltam e téren teljesen jól, amikor beszedtem a rengeteg antibiotikumot a Lyme-kór idején. És persze akkor erősen lecsökkentttem a szénhidrátokat, gyümölcsöket. De azért mégis érdekes...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyjából tudom is, miket kéne elhagynom: a gyümölcsöket nagyobb mennyiségben, aszalványokat teljesen, és a magsütiket is. Majd megpróbálom ezeket "biztonságos" keményítőkkel helyettesíteni egy darabig, és lesem a hatást.

      Törlés
  102. 87. Kiváncsi
    Úgy látszik, hogy a vízben oldódó vitaminok sem folynak csak úgy ki az emberből.

    Ezt találtam, itt a B12-ről van csak szó:
    "...A vitamin szállítására bizonyos B12-vitamin-kötő fehérjékre van szükség. Ilyen fehérje található pl. a májban (Transcobalamin 1), ami nagyobb mennyiségű B12-vitamin tárolására alkalmas. A B12-vitamin főként a májban, a szívben, az agyban és a vázizmokban tárolódik."
    http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11087/b12-vitamin-kobalamin

    Bartha Ákos mondja az alábbi beszélgetésben, hogy:
    "...Azért működnek jól [autistáknál] például a B és K vitaminok, mert a B és K vitaminok a vastagbélbaktériumok által termelődnek a szervezetben. Mivel náluk van egy komoly egyensúlytalanság, ezért nem termelődnek a B vitaminok, és ha külső forrásból hozzájutnak, akárcsak átmeneti ideig is, akkor az számos, főleg enyhébb problémán tud javítani...."

    Ez részben igaz, de arra várhatnánk, még egészséges belekkel is, hogy megfelelő mennyiségben termeljünk B vitamint, nem kell ahhoz autistának lenni, hogy beri-beri-t, meg pellagrát kapjon az ember, muszáj az étellel bevinni B vitamint. Micsoda hülye mondat volt ez?
    A riport vele:
    http://www.figyelemkontroll.hu/adhd-figyelemzavar-autizmus-es-az-etrend-kapcsolata-beszelgetes-bartha-akos-taplalkozaskutatoval/

    Azért megemlíthette volna a Natasha Campbell: GAP szindróma c. könyvet.

    VálaszTörlés
  103. 103 Rozcsika
    Meg kérdés, hogy a vastagbélben termelt K-vitaminből mennyi szívódik fel.

    VálaszTörlés
  104. Sziasztok!

    Jó minőségű, natúr joghurt alkalmankénti fogyasztásának visszavételén gondolkozom.

    1 adagban (250gramm) mindösszesen 4g szénhidrát van.
    A fermentációnak köszönhetően a laktózmennyisége alacsony.
    A fentiek alapján - a tejjel ellentétben - csak minimális inzulinválaszt vált ki (ez szerintem teljesen belefér még).
    A fermentáció a tejben lévő karcinogén IGF-1 fehérjéket is elpusztítja!

    Mathieu Lalonde véleménye

    Autoimmun betegségem, cukorbetegségem nincs.

    Szeretném megkérdezni, mi erről a véleményetek?

    Jól tudom, a TED könyv - többek közt a fentiek miatt is - elfogadhatónak tartja a fermentált tejtermékeket?

    És ne legyünk egyoldalúak: pozitív hatása is van a joghurtfogyasztásnak (bélflóra stb.), nem beszélve az élvezeti értékéről sem : )

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  105. 103 Rozcsika

    Ez a B12-es cikk nagyon érdekes! De jó lenne,ha a többi vitaminról is kiderülne,h. tárolódik! Én pl. reggelenként veszem be, mert napközben nem vk. otthon, este pedig félek,h. felpörget éjszakára-volt ilyen tapasztalatom. Reggel viszont nem vk. éhes és csak emiatt szoktam enni, mert minden vit-ra azt írják,h. étkezés közben kell bevenni.

    VálaszTörlés
  106. 102. MW:
    Köszi a választ, mindenképpen hasznos volt. És jó ötlet, amit kitaláltál magadnak, ha akkor úgy érezted, hogy a gyümölcsök visszafogása jót tett, próbáld ki. Lehet, hogy akkor az az antibio a rossz bélbacijaidat kipusztította és túlsúlyba kerültek a jók, plusz még jó környeztet teremtettél nekik az alacsony CH-val.
    Hátha bejön most is, antibio nélkül. Kellemetlen tud lenni a puffadás.

    105. Szűcs Csaba:
    A natúr joghurt kétségtelenül nagyon finom. De az adataid nem mind stimmelnek:
    1. A CH tartalom 100 gr joghurtban 4,6 gr, az én tápanyagtáblázatom szerint. Tehát 250 gr-ban már 11,5 gr van. Persze ez nem túl sok, az igaz.
    2. A joghurt inzulinindexe én úgy tudom, éppen, hogy magas, a glikémiás indexéhez képest, ugyanúgy, mint a tej és tejsavó esetében.
    3. A fermentáció elpusztítaná a tejfehérjéket?
    Hát, nem tudom. Jó, nem ördögtől való, persze, alkalmanként, csak az a baj vele, hogy nagyon finom, ha keveset eszünk, azzal mit ér a bélflóránk, ha meg sokat....hamar elszalad az emberrel a ló :)




    VálaszTörlés
  107. 107. Macskacicó

    1. Igazad van, elszámoltam magam, hiszen 250 grammról van szó. De még így sem horribilis az érték.
    2. Igazad van, az inzulinindexe már jóval rosszabb képet mutat.
    3. A belinkelt Mathieu Lalonde véleménye ez az IGF-1-ről Robb Wolf oldalán, idézem:
    "I don’t recommend milk to anyone. Fermented dairy is far better because the fermentation process destroys IGF-1 and reduces the lactose content, which reduces the insulin spike."

    Nem tudom felfogni, hogy pár pohár joghurt megoldhatatlan probléma elé állítaná a szervezetünket.

    Ilyen szigorú rosszallással (és zsigeri elutasítással) kell tekintenünk minden egyes inzulinkiugrást? Az egyértelműen egészségkárosító inzulinreakciók mibenléte és hatásmechanizmusa ilyen egyszerű lenne minden mástól függetlenül? Oké, hogy paleósok vagyunk, de azért...

    Na jól van, bevallom őszintén, imádom a joghurtot... : )

    VálaszTörlés
  108. 105. Szűcs Csaba
    A TED elég sok mindent megenged, vajat, tejfölt, tejszínt, zsíros joghurtot.
    A GAPS diéta szintén engedi a vajat, száraz túrót, házi joghurtot, boltit nem. Szerintem a tejföl azért nincs felsorolva, mert Angliában nincs ilyen, nem is ismerik.
    Olvasmányaimból azt szűrtem le, hogy a savanyított tejtermékeket elég sok nép eszi, van ahol egész nyáron kizárólag egy erjesztett, szinte alkoholos joghurtitalon élnek, enyhén éhezve, van ahol nincs szó a nyerstejre, de annak minden feldolgozott állapotára van, tényleg nagyon nagy a különbség a tej és a tejtermékek fogyasztása között.
    Szerintem a savanyított tejzsír (tejföl) jobb, mint a joghurt. A paleo receptkönyvekben a ghea, a vaj rendszeresen szerepel. Én azért a tejfölt választottam, mert abban a laktózt szinte mind megették a tejsav baktériumok. Kizárólag kimért, házi tejfölt veszek heti egyszer egy pohárnyit.

    VálaszTörlés
  109. 109. Rozcsika
    És gondolom, a vajnak, zsíros, hosszan érlelt, kemény sajtnak és tejfölnek az inzulinindexe is sokkal alacsonyabb, mint a joghurtnak, igaz?! Talán kazeintartalmuk is jobb...
    Egyébként ha jól látom, a tejfölnek és joghurtnak hasonló a laktóztartalma. Nekem nem szokott probléma lenni a joghurt megemésztésével, pedig laktózérzékeny vagyok.
    Köszi az infókat!

    VálaszTörlés
  110. 109. Szűcs Csaba:

    Kedves Csaba!

    Annak ellenére, amit írtam, szerintem nyugodtan ehetsz heti 1-2 alkalommal jó zsíros joghurtot vagy tejfölt, ahogy Rozcsika is javasolta. Főleg ha minőségit tudsz venni. Igazad van, nem kell ilyen szigorúan vennünk néhány inzulinkiugrást, miért, amikor a természeti népek kifosztanak egy méhodút és jól belaknak mézzel, nekik is van egy "kis" inzulinkiugrás.
    Én csak pontosítottam a számokat, azt meg nem tudtam, hogy a fermentáció ennyire átalakítja már a tejfehérjét is. A laktózt tudtam, hogy lebontja.
    Sőt, elég egy fürt jó édes szőlőt megennünk, vagy egy marék mazsolát, nekünk is felugrik az inzulinszintünk.
    Bevallom, néha én is szoktam egy kis natúr joghurtot vagy tejfölt csipegetni..... :P .

    VálaszTörlés
  111. Mostanában többször próbáltam írni, mindig elszálltak a postok...

    A Joghurtot milyen megfontolásból hoznátok vissza? Úgy ahogy tejet, úgy joghurtot is lehet gyártani pl. kókusztej + probiotikum kombóval.

    MW. Egy kedves ismerősöm vakbél műtét után kapott hasonló mennyiségű antibiotikumot, mint te anno a kullancs afférodra. Fél év múlva szinte már semmit nem tudott megenni. Felírták neki ugyanazt az antibiotikumot, mint a műtét után és rendeződött az emésztése.
    Szerintem ha valamit nem fogyasztunk huzamosabban (mint én kígyóuborkát), a flóránk nincs rá felkészülve. Biztos vagyok benne, hogy ha fokozatosan visszavezetném, egy idő után nem puffasztana, pláne hogy gyerekkoromban nem okozott tüneteket.

    VálaszTörlés
  112. 112. Bruce:

    Hogyan gondolod, belekeverni a probiotikum kapszula tartalmát a kókusztejbe? És állni pár napig meleg helyen? Próbáltad már, milyen lett?
    Amúgy (a beírásod hatására) utánaolvastam az eritritnek, szerintem jó, én ezt fogom használni, köszi, mert miattad néztem utána, eddig még nem használtam. Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  113. csendes olvasó2014. január 21. 9:36

    Szűcs Csaba2014. január 21. 1:30
    109. Rozcsika

    örülök, hogy mást is foglalkoztat a joghurt-tejföl-téma.
    eléggé el nem ítélendő módon, én visszavettem a joghurtot, bolti probiotikus (legalább is ez van ráírva. :-)) )
    szintén eléggé el nem ítélendő módon minden nap ez a vacsorám len- és szezámmaggal dúsítva, pici xilitet is teszek bele, szeretem édesen.
    az emésztésem azóta tökéletes.
    a tejföllel viszont továbbra is gondjaim vannak, rosszabbul emésztem.
    nyilván nem ajánlom senkinek ezt a módszert, de nekem bevált, jó tapasztalataim vannak. több mint 1 hónapja fogyasztom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha nem teszek bele xilitet, akkor is jó az emésztésem. csak mielőtt félreértés lenne

      Törlés
  114. lehet hogy kihagytam valamiket, de mi a baj a kis mennyiségű sacharin/ciklamát édesítővel? speciel nekünk a nyírfacukor katasztrofális, a maltit, meg a hasonlók szintén, az eritrit se igazán komfortos, bár az nem okoz több napos emésztési kríízist mint a xilit. egyelőre maltitmentes jó ízű steviát még nem találtam.

    VálaszTörlés
  115. 114. Bruce:
    Köszönöm! :)

    115. csendes olvasó:
    Senki sem ítél el téged. Ha neked bevált és jók a tapasztalataid, hogyan is ítélhetnénk el.

    116. ii:
    Én úgy tudom, pláne kis mennyiségben a sacharin és ciklamát nem ártalmas, fogyasztható.. Sokat meg úgysem bírtok/kell belőle enni. Ha nektek ezek jobbak, nyugodtan használjátok, végül is nem aszpartám :)

    VálaszTörlés
  116. 116 ildikó imre

    Én is küszködök hasonlókkal. Most találtam egy stívia tablettát - 98 % steviol glycoside + 2 % erithritol - egész jó, a forgalmazó CCS Hungary Kft. rá is írta, hogy mellékízmentes.
    Ezt most Herbáriában vettem, de láttam már a Medilineban is.
    A kis mennyiségű sach./ciklamáttal sincs semmi probléma, én így emlékszem.
    És köszi, hogy megosztottad velünk az új Two per day lehetőséget, már meg is rendeltem.

    VálaszTörlés
  117. még egy kérdés......régebben valaki...talán joe, de nem vagyok benne biztos, azt írta, a chelatok szívódnak fel a legjobban. így mi chelatot szedtünk. (pl. dr best high absorption 100% chelated magnesium) most meg magnézium citrátot ajánl mindenki. melyik a jobb?

    és még egy. lehetséges valami kapcsolat a cink és a magnézium háztartásunk között?? lehet hogy csak véletlen egybeesés, de amióta cinket szedünk, néha van éjszakai lábikragörcsünk. pedig magnéziumot ugyanannyit szedünk (400 mg) mint addig.

    VálaszTörlés
  118. 111.Macskacicó

    "...azt meg nem tudtam,hogy a fermentáció ennyire átalakítja már a tejfehérjét is." Az megnyugtató lenne,ha így lenne,de honnan veszed, hogy így van?

    VálaszTörlés
  119. 119. ii
    Kísérletképpen most kipróbálhatnád, hogy ugyanannyi cink mellé Mg-citrátot kezdenél el szedni (2 x kávéskanálnyit vízben feloldva) a Mg-kelát helyett, hogy javul-e ettől a lábikragörcs. A Vitaminforradalom c. könyv is a Mg-citrátot tartja a legjobbnak. A 254. old.-on: a lábikragörcsnek a Mg hiányon kívül más oka is van: kalciumhiány, sóhiány, káliumhiány, vízhiány, B vit. hiány.

    Megnéztem a Jaminet könyvben, hogy ők mit írnak és ezt találtam: ( tudod, ők heti egyszer 50 mg cinket és max napi 2 mg rezet ajánlanak, de csak akkor ha nem eszik az ember egy héten egyszer 10 dkg marha vagy báránymájat.)

    "A cink nagy dózisban idegméreg, ... a cink és a réz túlzott bevitele együtt ALS-t (Lou Gehrig-krt) okozhat ...) 310. old.

    Amiotrófiás laterálszklerózis (Lou Gehrig-betegség): Ez a folyamatosan súlyosbodó kórkép gyengeséggel kezdődik, mely gyakran a kezeken, ritkábban a lábfejeken jelentkezik. A gyengeség kifejezettebb lehet az egyik testfélen, és rendszerint felfele terjed. Izomgörcsök szintén gyakran lépnek fel, és megelőzhetik a gyengeséget, érzészavarok azonban nincsenek. Idővel a gyengeség fokozódik, és az izmok feszessé, spasztikussá válnak. Izomrángások, izommerevség és fájdalmas izomösszehúzódások következnek. Remegés alakulhat ki. A garatizmok gyengülése a beszéd (dizartria) és a nyelés (diszfágia) zavaraihoz vezet. Végül a légzőizmok gyengesége légzészavarokat eredményez; néhány beteg lélegeztetésre is szorul.

    A Two-per-day-ben napi 30 mg cink van, ez sokkal több a heti 50 mg-nál.

    VálaszTörlés
  120. ooooo......mi a two per day mellett napi 25 mg cinket is szedünk. de nem rég óta. ezek szerint ez túl sok cink? olvasom a napi maximumot, 40 mg-ot írnak. akkor a plusz cink felesleges. most 400 mg magnézium citrátot szedünk tablettásat. itt nincs por. (anglia) amikor olvastam itt hogy azt javasoljátok, áttértünk a citrátra. (de van még magnesium chelat egy csomó. akkor azt egyelőre nem szedjük be. elteszem tartaléknak)

    VálaszTörlés
  121. 120. Kíváncsi:
    Nem én vettem, hanem Szűcs Csaba a 108. hozzászólás 3. pontjában írta, ő is idézte Mathieu Lalonde véleményét.
    Én nem tudom, hogy igaz-e, veled együtt örülnék, ha tényleg így lenne. :)
    A hosszan érlelt sajtokban állítólag átalakul a kazein, de hogy a joghurtban?? az az egy napos fermentálás? Hát, nem nagyon hiszem.
    Ki tudja, igazuk van-e?

    VálaszTörlés
  122. Az édesítő-témához: rendeltem Dia-wellness 4:1-et, ez áll. 99% erithrit és 1% stevia. Nincs mellékíze, kevés is elég belőle és utólag sincs az a hidegérzés,mint a xilitnél v. a tiszta eritritnél, ráadásul a gusztustalan vegyszerszagot sem érzem. Persze, sokat ebből se jó. Kicsit mézíze van.

    VálaszTörlés
  123. Vki használ bőrre kenhető Mg-ot? Mi a tapasztalat, van olyan jó, mint a szájon át szedett?

    VálaszTörlés
  124. 125 Névtelen
    Én vettem de ott figyel a polcon. Nem kellemes a tapintása bőrön, illetve nagyon lassan szívódik be. Ettől függetlenül még lehet hatásos...

    VálaszTörlés
  125. 126 Bruce

    Köszi. Akkor vettél helyette szájon át szedhetőt? Hol lehet kapni? Ahol eddig én vettem, -gyógyszertárban-, legutóbb már nem adtak. Azt mondták,h. csak receptre. Előtte 3-4-szer vettem ott.

    VálaszTörlés
  126. 127.
    Nekem az egyik gyógyszertárban azt állították, hogy azért nem adhatnak ki aszkorbinsavat, csak egy egérnek való mennyiségben, mert ellenőrzik őket és pénzbüntetést fizet az aki kiad és lebukik.

    VálaszTörlés
  127. 112. Bruce
    "A Joghurtot milyen megfontolásból hoznátok vissza?"

    Hát lássuk:
    1. Szénhidrátterhelés: nagyot nem okoz, ezzel nincs gond. Egy adagban (250g) kb. 12g CH van. Már csak az alacsony laktóztartalom miatt is (laktóz=tejcukor), meg natúr, jó minőségű joghurtról beszélünk, amiben semmi hozzáadott édesség (lekvár, gyümi stb.).
    2. Inzulinindex: lehet, hogy okoz némi inzulinugrást, és akkor mi van. De tényleg? Szervezetünk egyik természetese reakciója. Szerintem fényévekre van még ez az inzulinrezisztenciától...
    3. Laktóztartalom: számomra ez az egyik legfontosabb szempont, mivel úgy tudom, laktózérzékeny vagyok. Az erjesztés ezt csökkenti, és nem is érzem, tapasztalom, hogy ezzel gond lenne emésztésileg. A probiotikus hatásról se feledkezzünk el. Egyébként sem szeretem az egyoldalú, aszimmetrikus, negatív bemutatást.
    4. karcinogén hatás, IGF-1 tejfehérje: Mathieu Lalonde véleménye szerint az erjesztés, fermentáció lebontja az IGF-1 tejfehérjét:
    "...I don’t recommend milk to anyone. Fermented dairy is far better because the fermentation process destroys IGF-1 and reduces the lactose content, which reduces the insulin spike..."
    Ezt jó hallani, és őszintén szólva, ezen fel is bátorodtam kissé. Persze jó lenne ebben tudományosan igazolható megnyugtató választ kapni...
    5. egyéb betegségspecifikus veszélyforrások (kazein stb.): engem ezek most nem érdekelnek, mivel nem vagyok se autoimmun, se cukorbeteg, allergiákról sem tudok.

    Szóval mit árthatna heti 1-2 adag natúr joghurt?

    Persze az sem mellékes, hogy nagyon szeretem. A szigorú paleo sosem volt nekem cél. A paleo nekem inkább eszköz.

    Akinek már ez is nagy kockázat, az még mindig ehet vajat vagy sajtot (ezzel talán még kazeinprobléma sincs, meg a tejsavó hiánya miatt az inzulint sem ugrasztja).

    A kókusztejes joghurt egy nagyon érdekes dolog, köszi a linket!

    Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Akinek már ez is nagy kockázat, az még mindig ehet vajat vagy sajtot..."

      Természetesen tisztított vajra és kemény, hosszú érlelésű sajtokra gondolok.
      Ahogy a többiek is mondták, minél több a tejzsír a tejtermékben, annál kevésbé kockázatos (Rozcsika a tejfölt hozta fel példának, mint savanyított tejzsírt). A tejzsírral talán nincs gond, a tejcukorral, leginkább a tejfehérjékkel már lehet.

      Törlés
  128. Rozcsika

    Nekem aszkorbinsavat adtak 100g-ot ugyanabban a gyógyszertárban még régebben, de aztán észrevettem,hogy a biobolt e-tar aszkorbinsava olcsóbb.

    VálaszTörlés
  129. Erjesztett tejtermékek (pl. joghurt) és IGF-1 koncentráció témában ajánlom figyelmetekbe a következő tanulmányt:
    http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(06)72104-X/abstract

    "...A significant reduction in IGF-I content was found as the result of fermentation with a commercial starter culture..."

    Úgy tűnik, Mathieu Lalonde véleményének van alapja.

    VálaszTörlés
  130. 125. Névtelen

    "Vki használ bőrre kenhető Mg-ot? Mi a tapasztalat, van olyan jó, mint a szájon át szedett?"

    Én használok bőrre kenhetőt. http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Pure-Magnesium-Oil-8-oz-237-ml/33840#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=magnesium%20oil&rc=1579&sr=null&ic=1
    Amikor nem felejtem el, akkor este bekenem vele a lábamat, illetve még akkor használom, amikor este elfelejtem a szájon át szedhető magnéziumot bevenni, és arra ébredek éjszaka, hogy görcsöl a lábam. Ilyenkor gyors görcsoldónak 8-10 spricc az egyik vádlimra, majd ugyanennyi a másikra. Ez így 4 spriccenként 66 mg magnéziummal számolva, kb. 250-350 mg-ot jelent, okkal gyorsabban szívódik fel, mint a gyomorból.

    A szájon át szedhetőeket variálni szoktam:
    magnézium citrát por teába, vagy más meleg italba: http://www.iherb.com/Natural-Vitality-Natural-Calm-The-Anti-Stress-Drink-Original-Unflavored-16-oz-453-g/5121#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=natural%20vitality%20magnesium&rc=7086&sr=null&ic=6 Drágább, mint a magyar VitalTrendes, viszont finomabb, jobban oldódik a vízben, és van belőle ízesített is, de én a natúrt preferálom.

    vagy glycinate kelát kapszula: http://www.iherb.com/Bluebonnet-Nutrition-Chelated-Magnesium-120-Vcaps/21160#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=bluebonnet%20magnesium&rc=239&sr=null&ic=1
    vagy ez, amit viszonylag kicsi mérte miatt könnyű lenyelni, ami nálam nem utolsó szempont:) http://www.iherb.com/Kirkman-Labs-Magnesium-Glycinate-Bio-Max-Series-100-Capsules/43215#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=kirkman%20magnesium&rc=33&sr=null&ic=1
    A glicinatenak van a legkevésbé hashajtó hatása.
    http://www.livestrong.com/article/271338-what-are-the-benefits-of-magnesium-glycinate/
    "Magnesium glycinate is made up of magnesium, an essential mineral, and glycine, a non-essential amino acid. It is easily absorbed by your body, likely because it gets carried to your cells bound to the amino acid. This form of magnesium also is desirable because it's less likely to cause a laxative effect. "
    "Taking magnesium glycinate may help alleviate some symptoms if you suffer from chronic fatigue syndrome or fibromyalgia, says Jonathan Prousky, author of "The Vitamin Cure for Chronic Fatigue Syndrome."

    VálaszTörlés
  131. 132. Paleolga
    Szeretném megkérdezni, hogy akkor is görcsöl a vádlid néha, ha előtte nem sportoltál intenzíven valamit? A hajhullás abbamaradt?

    VálaszTörlés
  132. 133. Rozcsika

    Azt figyeltem meg, ha sok teát iszom, és elfelejtem bevenni az esti adagot, akkor biztosan görcsöl. Ha nem iszom sok teát és/vagy beveszem az esti magnéziumot, akkor nem. A sportolás, főleg a bringázás valóban növeli a magnézium igényemet, de olyankor (tavasz, nyár) általában több leveles zöldet is fogyasztok.
    A hajhullásom elmúlt:) de most két hete már nem szedek külön cinket, mert elfogyott, az újabb pedig még nem érkezett meg. Abban a multiban, amit jelenleg szedek (2-3 naponta) pedig csak 7,5 mg cink van.

    VálaszTörlés
  133. Paleolga

    Köszi a választ.
    Említettél egy Lehel téri hentest régebben,aki bio cuccokat árul, arról volt szó,h. lesz vmi reklámja v. honlapja is, ha jól emlékszem. Jársz még hozzá? Jók a tapasztalataid azóta is? Pontosan hol van a piacon?

    VálaszTörlés
  134. 129. Szűcs Csaba
    Hát én nem tudom a tejnek milyen összetevőjére vagyok érzékeny, de se a kemény sajt fogyasztást (akárhány éves), sem a joghurt fogyasztást (natur) nem úszom meg fel-fel lángoló psoriasis nélkül. Ebből kiindulva, nekem elemezhetik miben miből mennyi marad, igyekszem kerülni minden formában. Az egyetlen ami nem okoz tünetet, az a Ghee, persze minőségi vajból.

    Ilyen szempontból az "alternatív" joghurtokat jó ötletnek találom, ha már az élőflóra a cél. Pláne hogy szabadon választott bacikkal dolgozhatunk :)

    127 Névtelen

    Igen, én szájon át szedem, kényelmi okokból Mg citrát tablettát, illetve néha pezsgőtablettában MgB6-ot. A gondom az hogy nem nagyon tudom mikor bevenni, mert akkor a többi vitamint mikor veszem be? :)

    VálaszTörlés
  135. Bruce

    Hol szerzed be a Mg citrát tablettát?

    VálaszTörlés
  136. 135. Kíváncsi

    Ez az a cég:
    https://www.facebook.com/terpesihus
    http://gazdasagom.hu/index.php/hu/

    Már nagyon régen jártam ott utoljára, ugyanis nagyot csalódtam bennük. Bár nem is értem, hogy miért, hiszen ez a mentalitás a magyar kereskedők zömére igaz. Amikor megnyílt a hentes üzlet, hatalmas válaszék volt bio mangalica és szürkemarha készítményekből, húsokból, megfizethető áron. Aztán ahogyan szokott az lenni, vérszemet kaptak, jelentősen megemelték az árat, a minőség pedig csökkent. Pl. a disznósajt eleinte tele volt májjal, később pedig főleg már csak bőr és egyéb rágós dolgok voltak benne, kevés szárazanyag, sok kocsonya. Nem tudom, hogy most mi a helyzet a boltban, történt-e valami változás. A Bónuszbrigádon szokták hirdetni a szarvas-mangalica kolbászukat, ami jelentősen drágább a bón megvásárlásával is, mint amikor még bón nélkül árulták.

    VálaszTörlés
  137. 136. Bruce
    "Ebből kiindulva, nekem elemezhetik miben miből mennyi marad, igyekszem kerülni minden formában."

    Azt hiszem, a te esetedben ez a legjobb dolog, amit tehetsz.

    VálaszTörlés
  138. Régebben olvastam Szendi Gábor "Afta - volt, nincs" írásában, hogy eltűnt életükből az afta. Érdekel, hogy azóta visszajött-e akár egyszer is?

    VálaszTörlés
  139. 134. Paleolga
    Most, hogy nem fogsz annyi cinket enni naponta, megfigyelnéd a kedvemért, hogy kevésbé jön-e elő a vádligörcs? Mert szerintem nem normális állapot az, hogy Mg nélkül azonnal görcsöljön egy láb.

    VálaszTörlés
  140. 141. Rozcsika

    Két hete fogyott el a cink tablettám, azóta eszem kevesebb cinket, de nem érzek összefüggést a vádligörccsel, mert az ugyanúgy előáll, ha nem eszem magnéziumot, vagy sok teát iszom. De ma nem ittam teát egyáltalán, s este bevettem 200 mg magnézium glycanate-ot. Holnap beszámolok róla:)

    VálaszTörlés
  141. Megtalálták az ideális összetételű multivitamint .........legalábbis egerek számára:

    http://www.medicalonline.hu/tudomany/cikk/fiatalon_tartotta_az_egereket_a_kiserleti_koktel

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  142. 143. Domboroczky
    Szuper ez a lista. Végre valami életszerű kísérleti terv alapján vizsgálódtak, hogy több híressé vált csoda anyag egyszerre hogyan működik. (Azért a végén már megint külön akarták tudni, hogy egy-egy anyagnak mi a hatása, de kit érdekel ez?) Végre egyszer a kísérleti egerek is jól jártak. Köszi. Felveszem ezt a listát a vitaminlista-tervezetembe. :-) De tényleg.

    VálaszTörlés
  143. 141. Rozcsika

    nekem is gorcsol a labam, ha nem veszem be a magneziumot, de en cinket nem szedek.

    VálaszTörlés
  144. Joe!
    Mesélnél arról kicsit, hogy a Q10 Koenzim csepped a fogínysorvadáson hogyan javított, milyen gyógyulások vannak eddig. Miért kezdtétek ecsetelőnek használni.

    Bruce! A vajban, tejszínben MK-4 formátumú K2 is van.

    Paleolga! ? mg melatonint szedtél be amikor rémálmod volt tőle, esetleg egy kisebb adaggal szeretnék próbálkozni. A Mg-glycanate beválni látszik a Mg-citráthoz képest? Én még bírom a citrátot, de ha besokallok tőle ...

    Derya! Köszi. Szed egyáltalán még valaki napi 2 kapszula Two-per-day-nyi vitamint? Én most rendeltem, de csak heti egyszer fogok bevenni 3 kapszulát belőle.

    VálaszTörlés
  145. Rozcsika,

    Ígértem, hogy beszámolok: elmaradt a lábikragörcs éjszaka:) Nulla tea+200 mg magnézium este.

    VálaszTörlés
  146. 146. Rozcsika

    "A vajban, tejszínben MK-4 formátumú K2 is van."

    Lehet, hogy csak lehagytad véletlenül: csak a legeltetett állatok tejében mértek számottevő mennyiségű K2 vitamint.

    VálaszTörlés
  147. 146. Rozcsika

    Sajnos nem emlékszem már, hogy hány mg-os volt a melatonin, csak a gyártóban vagyok biztos. Talán ez a 3 mg-os volt, http://www.iherb.com/Source-Naturals-Melatonin-3-mg-60-Tablets/4304#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=melatonin&rc=233&sr=null&ic=8
    de nincs kizárva, hogy 5 mg-os.
    Hátha emlékszik esetleg valaki arra, hogy kb. egy éve, amikor az iHerbnél ingyen lehetett rendelni belőle 10 db-os dobozzal, hány mg-os volt.

    A Two Per Day-ből én sosem szedtem napi kettőt, csak mikor valami betegség, vagy gyengeség kerülgetett. Én is rendeltem most az újból, de továbbra sem tervezem, hogy napi egynél többet szednék majd belőle, hiszen szedek még külön sok más egyebet is.

    VálaszTörlés
  148. 148. joe1973
    A legeltetett állat tejzsírjában tényleg több van, de valami átalakítandó K1 vit. a marha tápokban is benne lehet, mert a Vitaminforradalom 67. old-án lehet arról olvasni, hogy 2004-ben Hollandiában vizsgálgattak 4800 embert, ahol szerintem szintén nagyüzemi állattartás van csak és bár csak 45 microgr MK-4 volt a legjobbak vérében is, de Gábor szerint a sok sajtevés még más Mk formátumú K2-vel is elláthatta őket, ami így együtt segített az érelmeszesedés elkerülésében.

    Sajnos az én bőrömön is látom, ha előző nap sok volt már a sajt, tejföl. Már csak az a kérdés, hogy a bőr, pajzsmirigy vagy a szívem a fontosabb.

    VálaszTörlés
  149. 149. Paleolga
    Akkor most már felteszem azt a kérdést, hogy egyáltalán van aki az előírás szerinti adagban szedi a Two-per-day-t, napi két kapszulát, évek óta?

    VálaszTörlés
  150. 151 Rozcsika

    Lehet, hogy csak Gábor, mert Ő ismertetett meg bennünket ezzel a termékkel. :-)))

    VálaszTörlés
  151. 150 Rozicska
    mi évek óta napi kettőt szedünk a two per day-ből. ráadásul reggel egyszerre a kettőt. meg a többi vitamint is ezzel együtt. a plusz cinket most abbahagytuk, mert az már 55 mg/ nap lenne, és azt olvasom, hogy az túl sok. mi a baj a two per day-vel?

    VálaszTörlés
  152. Rozcsika 150

    A hollandok szerintem sok Gouda sajtot esznek, és abban elég sok a K2 MK7. Olvastam valami olyasmit valahol, hogy naponta pár deka Goudát fogyasztó hollandok 7 évvel tovább éltek átlagosan, mint a Goudát nem evők. Az Aldiban van Holland Gouda, nem évekig érlelt, de remélhetőleg van benne K2. Ha amúgy is vennék sajtot, akkor ezt szoktam.

    VálaszTörlés
  153. 153. ildikó imre

    Nekem semmi bajom sincs a Two Per Day-jel, én csak egyszerűen nem szeretek sok bogyót bevenni, s mivel ezen kívül még épp elég mást szedek pluszban, úgy gondolom, hogy megspórolok egyet azzal, hogy kettő helyett csak egyet veszek be. Az egy még mindig jobb, mint a semmi:)

    VálaszTörlés
  154. Aftám valóban nyomtalanul eltűnt, négy éve egy sem volt.

    A Two per dayt, nem is tudom mióta, napi kettesével szedem.

    VálaszTörlés
  155. Rozcsika, a Spárban veszem a Kerrygold ír vajat, erre az van írva, hogy legeltetett marha tejszínéből van. De szedek egy ideje LEF-es super K komplexet is.

    Two/day-t 4 éve szedem, többnyire napi kettőt, de én a tablettát, nem a kapszulát.

    VálaszTörlés
  156. Angolul tudóknak: a jövő héten lesz a PaleoCon, online paleo konferencia. A neten lehet követni, naponta több előadás. http://paleocon.com/registration/

    VálaszTörlés
  157. 158. Kistörpe

    Én már regisztráltam kora délután, de azóta sem kaptam visszajelzést. A spamek között sincs. Te kaptál visszajelzést?

    VálaszTörlés
  158. Igen, nekem rendben megjött a visszajelzés.
    Hmmm... talán próbáld meg újra, vagy írjál a supportnak...

    VálaszTörlés
  159. 154. Kriszta

    Finom az a sajt, nálunk mindenki szereti az ízét, mindig van otthon.

    VálaszTörlés
  160. 160 Kistörpe

    Köszi, így már én is kitartóbban kerestem, s megtaláltam:) A Gmail a promóciók közé tette.

    Nekem nagyon szimpatikus ennek a konferenciának a megszervezése. Ráadásul ha jól emlékszem, nem először kerül már erre sor. 25 ismert, és számomra kevésbé ismert előadó fogja elmondani a paleóval, egészséges táplálkozással, életmóddal kapcsolatos véleményét, s tetszik az is, hogy jól megfér egymás mellett a rizs és krumplievést propagáló Jaminet a hard paleós előadókkal.

    Tudom, hogy egyelőre utópisztikus vágy, hogy bárcsak itthon is sor kerülne egyszer egy ilyen konferenciára, ahol az előadókat csak egyetlen cél vezérelne, hogy legjobb tudásukat átadva, megosztva egymással, minél többet profitáljanak belőle a hallgatók. Talán egyszer majd eljön ennek is az ideje, amikor félretéve a szakmai hiúságot, megbántottságot, üzleti érdekeket, csak az fog számítani, hogy a közös gondolkodás, szakmai vita eredményeként minél egészségesebb legyen az egész társadalom.

    Persze, mondhatjuk, hogy amíg a politikusok is csak marják egymás, látszólag a közös jólét érdekében, de valójában hatalom harcot folytatva, akkor mit várhatunk. De pont ez lenne a szép, példát mutatni, hogy ám így is lehet együttműködni.

    Tetszik az is, hogy 24 óráig ingyenesen hozzáférhetőek az előadások, de így is kevés esélyt látok rá, hogy mindegyiket meg tudnám hallgatni, ezért gondolkodom azon, hogy talán érdemes lenne megvásárolni. Január 27-ig kifizetve, az 50 USD nem egy eget verő összeg ahhoz képest, hogy mi mindent tartalmaz a csomag. Vagy akár anyagilag szívesen betársulnék valakihez, aki tervezi a megvásárlást, és esetleg van hozzá annyi számítógépes tudása, hogy feltenné valami on-line elérhető felületre.
    De lehet, hogy erre nincs is szükség, mert valaki Amerikában vagy akárhol úgy is megteszi ezt, s pár napon belül elérhető lesz? Mi a véleményetek?

    VálaszTörlés
  161. 162. Paleolga
    Nekem is tetszik, hogy Jamineték nem lettek kidobva a paleo klubból, hanem mint kísérleti csoportot figyelhetjük, hogy mire mennek. Én magamat is ilyen kísérleti stádiumban lévőnek tekintem, mert tök jó ez a rizs, meg tejföl, de szépen kúszik a súlyom felfelé, azért van egy pont, ha azt elérem, visszatérek a paleora. Most a vitaminokban bízom, állítólag akiben sok a vitamin, az nem eszik annyit. De lehet, hogy jobb étvágya van és akkor ...

    Nekem az volt az első gondolatom, hogy közös pénzből Gábort küldenénk ki, amiről aztán írna egy könyvet, valami pletyusok is lennének benne, meg vicces részek, de persze az ott elhangzott sok-sok okosság főleg.
    Ha vagyunk 11-en, én beszállok 1-2 ezressel a videóba.

    VálaszTörlés
  162. 153. ii
    Szerintem az a fő baj vele, hogy ezt a Two-per-day-t azoknak állították össze, akik nyugati típusú táplálkozást folytatnak, ezért szinte semmilyen vitaminhoz nem képesek hozzájutni. (És itt van a vita lényege, hogy van aki szerint paleoval sem lehet semmihez hozzájutni.)
    Jamineték diétája/paleo mellett egy csomó mindent megeszik az ember abból, amire szüksége van, de lényeges, hogy itt tényleg értékes kajákat ajánlanak, marhahúst, májat, kagylót, paradiót, makadámiai diót, stb.

    Az ő ajánlásaik alapján egy csomó mindenből hetente kell pont annyit szedni, mint a Two-per-day-ben naponta van:
    króm , molibdén, bór, cink, szelén, mangán.

    Bizonyos dolgokat pedig nem javasolnak pótolni:
    A vit., niacin, mangán.

    A B vit-nal kapcsolatban arról írnak, hogy ugyan nincs felső határa a : B1, B2, B6, Biotin B7, B12, pantoténsav B5 vitaminoknak, de hetente szabad csak szedni őket. A Two-per-day-ben 3 kapszulában van annyi, mint amit Jamineték heti adagnak javasolnak.

    Heti rendszerességgel még pótolni kell, mert a Two-per-day-ben nincs ilyen:
    szilícium, vanádium, lítium, taurin, E többi tokoferolja/tokotrienolja.

    Napi nagy dózisban szedendő vitaminok, tehát a Two-per-day mellé még kell ezekből:
    K2, C vit., D vit. Magnézium, (Jód, de ezzel meg én nem értek egyet.)

    A fentiek az ezred részét tartalmazzák a könyvben leírtaknak.

    VálaszTörlés
  163. Első iHerbes rendelésem: leadva 01.06., postázva 01.07., érkezés 01.24. Termék $23.95 USD, szállítás $4 USD, de csak a termék értéke szerepelt a doboz címkéjén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és fizetni természetesen nem kellett semmit átvételkor. Még szép, ez még a 22 eurós határt se vitte át :-)

      Törlés
  164. 162 Paleolga

    Én is regisztráltam, de nem látom, vannak pontos időpontok, vagy pedig a héten utólag lehet bármelyik videót megnézni. Vannak, amik érdekelnek ,vannak, amik nem... A két előadás csoportra egyetlen regisztráció jó?

    VálaszTörlés
  165. 166. MW

    Küldtek egy linket, ahol elvileg már rajta kellene lennie a pontos programnak, de nem működik.
    Azt írták, hogy minden nap 7.00 AM PST küldenek egy figyelmeztető e-mailt, ami magyar idő szerint, ha jól számolom 16.00. Az előadások 12.00 PST kezdése pedig magyar idő szerint 19.00. Az pont jó, mert addigra már végzek a munkával.

    VálaszTörlés
  166. MW

    Ja, milyen két előadás csoportra gondolsz?

    VálaszTörlés
  167. Rozcsika, Joe 1973

    Ezt olvastátok?http://www.tenyek-tevhitek.hu/biztonsagos-kemenyitok-nincsenek.htm

    VálaszTörlés
  168. 165. Zöld Béka
    Igen a szállítási díj nincs a dobozon...
    Ez a 23.95 a 10$-os kódos kedvezménnyel csökkentett összeg?
    Az én első 2011.aug-ban volt, és bárkit kérdezek senkinek nincs már meg az első doboza...és jó lenne ezzel tisztában lenni az áfahatár miatt...

    VálaszTörlés
  169. Az utolsó csomagon már nem szerepel a posta díja. Megnéztem az előzőeket azokon még a posta díjával növelt összeg volt.

    VálaszTörlés
  170. 118. kkryszty
    STEVIA
    Erre gondolsz: http://bioliget.hu/arlista.php?id=4&amid=48&id_trm=7035
    A Steviol Glycoside Reb-A 98% nem azt jelenti hogy a termék 98%-a stevia - hanem hogy a stevia tartalmának 98%-a Reb A ami a közel mellékízmentes összetevő.
    "A Stevia Rebaudiana Bertoni növény leveleiben találhatók a steviol glikozidok (SG), melyeknek köszönhető a növény rendkívüli édesítő hatása. Ezek közül a legfontosabb komponensek a Szteviozid valamint a Rebaudiozid A (RebA). Mindkettő magas édesítő erejű, legfőbb különbségük az ízhatásban van. A Szteviozid enyhe jellegzetes kesernyés ízhatású, míg a Rebaudiozid A esetében a mellékíz elenyésző."

    Már nem látom a honlapjukon: http://cukor-stop.eu/stevia.html
    EZT: http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/14001/lowcucar_stevia_kristalyos_granulatum/
    Pedig korábban fent volt, ki is próbáltam és sokkal gyengébb az édesítő ereje mint ennek az iHerbesnek:
    http://www.iherb.com/nunaturals-nustevia-nocarbs-blend-3-5-oz-98-g/4891/
    És nem árulták el az stevia/eritrit arányt mikor rákérdeztem, míg az NuNaturals megírt nekem e-mailben olyan adatokat amiből kikövetkeztettem hogy kb. 10% Stevia és 90% eritritol, ezért a CCS Hungary Kft-s kristalyos granulatumban max 5% Stevia lehet és kb. a tablettásukban is hasonlóképp.

    Szóval a magas Reb A-ra kell törekedni a mellékízmentesség miatt, ebben a hazai 2 legjobb tudomásom szerint:

    http://stevia.uw.hu/bolt/index.php?p=productsMore&iProduct=14&sName=Rebaudioside-A-98%-20g

    SANCT B. STEVIA 97% REBAUDIOSID TABLETTA 600 db 1808 Ft
    Összetevők: Rebaudiosid A 97%, nátriumhidrogénkarbonát, szorbit, citromsav, csomósodást gátló(magnézium-sztearát, szilicium-dioxid)
    http://www.cukorbeteg.eu/webaruhaz/edesitoszerek-cukorpotlok/sanct-b-stevia-97-rebaudiosid-tabletta

    Egyiket sem próbáltam még - mert korábban nagyon bevásároltam egy hazaiból + az iHerbesből...
    Sőt ha elfogynak lehet nem is steviát választok(már azt is hozták összefüggésbe inzulinérzékenységgel/inzulinválasszal) - hanem ezt: Luo Han Guo
    Évek óta tervezem beszerezni és letesztelni...
    http://www.naturalhealth365.com/food_news/monk-fruit.html
    http://jumblebox.webs.com/healthF/lohan.html
    http://blog.questproteinbar.com/what-is-lo-han-guo/
    http://www.drugs.com/npp/luo-han-guo.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Siraitia_grosvenorii
    Ki is kerestem a legjobbnak tűnőt az iHerben:
    http://www.iherb.com/dragon-herbs-sweetfruit-drops-super-potency-extract-2-fl-oz-60-ml/41481/

    VálaszTörlés
  171. 119. ildikó imre

    Igen általában a kelátokat + a citrátot emlegetik legtöbben, de én hamarosan ki fogom próbálni az oxidot is, ezért:

    Warren 2014. január 10. 3:16
    172. Joe
    C-vitamin por:
    Én reggel MSM porral keverem, este pedig Mg-citráttal....Véleményed?

    Sőt lehet hogy hamarosan MgO-val....

    Tudom elvileg csak 4%-ban szívódik fel az MgO, azonban nemrég találtam 2 helyen is hogy közel azonos mint a többi:
    http://www.michaelmooney.net/CostofMagnesiumWithDifferentCarriers.pdf
    http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=29065

    Ha ez igaz, akkor viszont a 60%-os elemi magnézium tartalmával az Oxid a nyerő, míg a többi max 16%-os, a citrát ha TRimagnéziumos, mint a vitáltrendes (amit fentebb emlegettetek) + nekem is van itthon....amint elfogy + a malátos is + a kloridos, kipróbálom az oxidost...
    -----------------------

    Cink-Magnézium:

    Warren 2014. január 16. 1:40
    296. Zöld Béka,
    Magnézium - szerintem:
    nem szívódik fel jól vas, kálcium és cink jelenlétében, melyek a bél ugyanazon receptorait használják a felszívódásnál....
    --------------------------
    Cink antagonisták/gátlók: fitátok, oxalátok, polifenolok, rost, réz, magnézium, vas, kalcium.

    VálaszTörlés
  172. 125. Névtelen
    126. Bruce
    http://www.iherb.com/life-flo-health-pure-magnesium-oil-8-oz-236-6-ml/33840/
    hatékonysága talán a legjobb, hátránya a fémes érzés a kézen, de ez lemosható könnyed, valamint fürdés előtt fél órával szoktam mert fehér port hagy maga után a bőrön, és többnyire a fejbőrre mert ott nincs útban :) - úgy értem ott nem érintkezik semmivel, nem dölök neki semminek a fejemmel, míg más testrész esetén könnyedén össze lehet kenni vele bármit....

    132. Paleolga
    Olgi Te bekened majd be az ágyba? :) - vagy bármihez nyugodtan hozzáérsz a bekent felülettel? - Nálad nem keletkezik fehér por? - miután az olajosságát beszívta...

    MgCitrát:
    Olgi - miért azt veszed? - több mint 3szor drágább mint ez:
    http://www.iherb.com/now-foods-magnesium-citrate-100-pure-powder-8-oz-227-g/1101/?rcode=LIK247

    VálaszTörlés
  173. 146. Rozcsika
    Two-Per-Day
    sokáig napi 2 felet szedtem, fél éve már napi 2 egészet...
    Heti 3? - akkor legalább a fitátban gazdag olajosmagvakat-magliszteket időben told el a multi + magnézium bevételtől szerintem...

    VálaszTörlés
  174. 166 MW

    Itt van a paleokonferencia programja:
    http://paleocon.com/schedule/
    1. nap:
    Loren Cordain: The State of Paleo: Recent Evidence, Growing Popularity, and Media Criticism
    Abel James: Intermittent Fasting and Feasting for Fat Loss
    Dr. Ronesh Sinha: The Doctor Of Silicon Valley: How To Improve Health & Workplace Productivity
    Jordan Brown: Hu Kitchen Chicken Parm Recipe

    VálaszTörlés
  175. 174. Warren

    Tudom, hogy jóval drágább, de nem csak Now félétől, a hanem a magyar Vitaltrendestől is.
    Azért veszem ezt http://www.iherb.com/Natural-Vitality-Natural-Calm-The-Anti-Stress-Drink-Original-Unflavored-16-oz-453-g/5121#p=2&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=magnesium%20powder%20stress&rc=2656&sr=null&ic=47
    mert finom:) Tökéletesen feloldódik, semmi sem marad a pohár alján, nem irritálja a torkomat, nem kell erőt vennem magamon, hogy megigyam. Talán ezért is van 230 elégedett vásárlója, akik 5-ösre osztályozták a terméket:)
    Egyébként meg csak a pontosság kedvéért, nem háromszor drágább, mint a Now, hanem csak másfélszer. Számolj csak utána:) Nekem ennyit megér a jobb felszívódás miatt.

    VálaszTörlés
  176. 171 Tuksy

    "Az utolsó csomagon már nem szerepel a posta díja. Megnéztem az előzőeket azokon még a posta díjával növelt összeg volt."

    Igen, nekem sem volt már rajta az utolsó három csomagom címkéjén a 4 USD postaköltség. Eddig mindig arra figyeltem, hogy a rendelés összege plusz a postaköltség 50 USD alatt maradjon, hogy ne ÁFÁ-zzanak, de ezek után már merek majd 49,99 USD-ig rendelni:)

    VálaszTörlés
  177. 172. Warren

    Többet kipróbáltam én is, de nekem is ez vált be legjobban, teljesen mellékízmentes, tökéletes édesítő hatás, nagyon kevés elég belőle: http://www.iherb.com/nunaturals-nustevia-nocarbs-blend-3-5-oz-98-g/4891/
    Még Te hívtad fel rá a figyelmemet:)

    A Luo Han Guo-t Mercola is megemílíti, mint a stevia utáni második legjobb édesítőt (a cikk vége felé) de felhívja a figyelmet arra, hogy jobb, ha a cukorbetegek, túlsúllyal küzdők minden édesítést mellőznek, mert csökkentik az inzulinérzékenységet:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/23/aspartame-in-less-sugar-sodas.aspx
    Are there ANY Healthy Alternatives to Sugar?
    One of the best alternatives is stevia; a highly sweet herb derived from the leaf of the South American stevia plant. It is completely safe in its natural form and can be used to sweeten most dishes and drinks. Keep in mind though that if you have insulin issues, high blood pressure, high cholesterol, diabetes, or if you're overweight, you'd be best to avoid all sweeteners, including stevia, since any sweetener can decrease your insulin sensitivity.

    Lo han (or luo han guo) is another natural sweetener similar to Stevia. It's an African sweet herb that can also be used, but it's a bit more expensive and harder to find.

    VálaszTörlés
  178. 170 Warren
    Nem, ezen nem volt semmi kedvezmény. Ezek szerint lehetett volna? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, és sajna a másodiknál már nem bevethető szerintem....új regisztrációhoz pedig ha jól tudom másik bankkártya kell....

      Törlés
  179. 180. Zöld Béka
    Én úgy tudom, hogy 40$ fölött jár a kuponkódra a 10$ kedvezmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 40$ig 5$, 40$ fölött 10$ kedvezmény kupon kód felhasználásával...
      Nem tudja valaki hogy a 10$-os kódos kedvezménnyel csökkentett összeg van-e az első rendelésnél a dobozon?

      Törlés
  180. 173,. Warren
    "... Magnézium ... nem szívódik fel jól vas, kálcium és cink jelenlétében, melyek a bél ugyanazon receptorait használják a felszívódásnál....Cink antagonisták/gátlók: fitátok, oxalátok, polifenolok, rost, réz, magnézium, vas, kalcium. ..."

    Hogyha ezt a szabályt figyelembe vesszük, akkor nem ehet senki multivitamint sem. Én egyik könyvemben sem olvastam különben erről, egyetlen szót sem.

    Two-per-day
    Sajnálom, hogy egyedül nekem van meg Jamineték könyve, így csak én aggódom az ott elővezetett kóroktól.

    VálaszTörlés
  181. 177. Paleolga
    MgCitrát
    Szóval ebből is finomsági kérdést csinálsz :) - és mitől finom? - vagy a Now-s mitől nem? - mert a vitaltrendes mivel trimagnéziumos nem savanyú hanem édeskésen kesernyés - egy kis aszkorbinsavval az is savanyítható...

    Ár: tegnap a PDF-emből néztem: 7.63$, a napokban emelhettek rajta a honlapon már: 8.28$
    Now: 37.5 g elemi Magnézium, a 7.63-nál 45 Ft/g, 8.28-nál 48.5 Ft/g
    Calm: 35g elemi Magnézium 24$-ért = 151 Ft/g
    Szóval a régi árral 3.35-ször drágább, az új ár esetén: 3.11-szer ! A pontosság kedvéért ;)

    Ez érdekes hogy a Calm 453 gramjában 35g Mg van míg a Now esetén 227g/37.5 ! + az is érdekes hogy az MgCitrátot az egyéb összetevők közé sorolja a Calm....szóval valami más is lesz abban, vagy rengeteg citromsav, vagy azt is el tudom képzelni, hogy minden Calm termék alapja kálcium ! - utána jártál már ennek?

    VálaszTörlés
  182. 182. Rozcsika
    Igen a legtöbb multi teli van hányva mennyiségileg midenfélével, ellenben lényeges hatóanyagoktól mentes: lutein, likopin, zeaxantin, ALA, toko mix...a minőségről nem is beszélve...vagy ha ezektől esetleg nem mentes, és minőségi is akkor jóval drágább mint a LEF multi + rezes és vasas is egyben....
    LEF multi: vas és rézmentes, minimális kalciummal és magnéziummal....én még ezt a keveset is kihagynám belőle, de gondolták a LEF-nél ennyit raknak bele mert a többség nincs tisztában a kálcium veszélyességével és a magnézium különcségével, és Ők esetleg elfordulhatnának Ca+Mg hiány esetén a LEF multitól...
    A LEF multi természetes folsavjáról, a riboflavin 5'-phosphate és a pyridoxal 5'-phosphate fejlesztéséről nem is beszélve...

    VálaszTörlés
  183. 174 Warren, ez van nekem itthon. De ha lemosom használat után, akkor nem mosom le a cuccot is?

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.