2013. október 23., szerda

Paleo szalon

268 megjegyzés:

  1. 209. smirgli

    Igazad van, tényleg. Apropó, a Swanson E-vitamin mixnél van jobb, olcsóbb?

    VálaszTörlés
  2. Hogy mik vannak...
    Egyre jobban durvulnak a dolgok.

    Egy Richmond-i iskola tudatta a szülőkkel, hogy mostantól kizárólag akkor csomagolhatnak tízórait, ebédet vagy bármilyen éltelt a gyereküknek, ha azt a gyerek egészségügyi állapota, orvosi igazolással indokolja...
    http://www.activistpost.com/2013/10/fed-programs-preschool-says-no-lunch.html

    VálaszTörlés
  3. 179. Anna.Wilson

    Köszi szépen! :-) Nem is gondoltam volna, hogy a tök magja ilyen sokáig bírja. Mivel a sütőtök az egyik kedvencem, ez egy jó hír. :-)

    VálaszTörlés
  4. A hírlevélben volt:

    http://www.balaicza.hu/?p=article&id=212#main_start

    Kár, hogy a megoldásokról már nincs szó benne.

    VálaszTörlés
  5. 215. Paleolga:
    Igen, én is erre gondoltam, hogy kapszulában kevésbé avasodik. Ha kiszúrod mégis, legalább érzed az ízén, hogy nem avas, úgyhogy mindenképpen jó megoldás, amit csinálsz.

    216. Domboroczky:

    Köszi! De jó, hogy emlékeztél rá és beidézted, eléggé megnyugtató.
    Sajnos elég nehezen tudom alacsonyan tartani az O6-ot (jó sok diónk van megint az idén :)).

    217. Anna.Willson:

    Igen, nagyon jó gondolat, már én is csináltam ilyet, sőt, ha valamiért sok kapszulás került itthonra (jól bevásároltam), akkor azt is bevágtam a mélyhűtőbe.
    Én megeszem kanálból, csak néha megunom, akkor egy darabig nem.

    Köszi mindnyájatoknak, akkor nem pánikolok, a tőkehalmájolajra nem igazán fáj a fogam.

    VálaszTörlés
  6. Ti fel tudtok iratkozni mailre? Nekem elromlott, pedig eddig mindig működött. Ha rákattintok arra, hogy "Feliratkozás: Megjegyzések küldése", egy tagekkel teli oldal jön be, a hsz-ok szövegével...

    VálaszTörlés
  7. 6. smirgli
    Nekem működik a feliratkozás, bár én az "Értesítést kérek" szöveget látom.

    197. szőlőszem
    Az én nőgyógyászom mindig végez mellrékszűrést, ha vizsgálatra megyek. Más kérdés, hogy ő is szorgalmazza a mammográfiát 2 évente. Én egyébként elmentem erre a CT-lézer mammográfiára. Ott is megvizsgáltak kézzel és ultrahanggal is. Nem megyek többet mammográfiára, már két alkalommal véltek találni "valamit", amiről utána kiderült, hogy vaklárma volt, még jó, hogy nem csináltattam biopsziát vagy ilyesmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy értem, hagyományos mammográfiára nem megyek többet.

      Törlés
  8. 2. Galgóczi Imre
    Durva lábbal tiprása az emberi jogoknak. Magyarországon már be is van vezetve: az általános iskolába nem vihet ebédet a gyerek, még termoszban sem (tehát nem arról van szó, hogy nem tudja megmelegíteni). Oviban ugye, már rég így van, saját süteményt pl a szülők nem vihetnek be szülinapra pl. az ideológia az, hogy a közétkeztetésből származó fertőzéseket, ételmérgezéseket vissza lehet követni. Az nem számít, hogy a szülő nyilvánvalóan jobb minőséget adna a gyerekének, és hogy a nagy ételmérgezések eddig mindig közétkeztetésből származnak. A lényeg nem az ember, hanem a protokoll. Épp úgy, ahogy az orvostudományban. Kit érdekel, hogy milyen egészségtelen/romlott stb kaját eszik a gyerek, amíg a hivatalos utat ez jelenti? Na, ezért mondom, hogy nem elég bambán várni, hogy a törvényhozás majd meghozza a számunkra "jó" döntéseket. Hát ilyen döntéseket hoznak...

    VálaszTörlés
  9. 7. Merrea

    A Lézer mammográfia mellé automatikusan "jár" az UH? A hónalji nyirokcsomókat is nézik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szőlőszem: nekem eddig mindenhol azt mondták, hogy 1. 35 év alatt 2. gyerekszülés előtt nem hagyományos mammográfiát végeznek, hanem uh-t. Én a Péterffy-be jártam (a keletinél), amíg Pesten laktam.. sima mammográfiás beutalóval, időpontra, és a dokinéni mindig megvétózta és uh-t csinált hónalji nyirokcsómókkal, áttapintással együtt... végtelenül korrekten és pláne ingyen... csak ne hagyd magad lerázni :))

      Törlés
  10. 9. Szőlőszem
    Igen, a MeDoc Egészségk9özpontban, ahol voltam, automatikusan jár mellé az UH, és a hónaljat is megnézik. Igaz, nem ingyenes, mint a hagyományos, de nekem megnyugtatóbb volt.
    Itt találsz egy kis ismertetőt róla: http://medocklinika.hu/ct-lezer-mammografia
    Azon a tájékoztatón, amit vizsgálat előtt odaadnak tanulmányozásra, és alá kell írni, rajta vannak ugyanazok az előnyök, mint itt a weboldalon, viszont rajta van az is, hogy nem helyettesíti a mammográfiát. Gondolom, ez azért, hogy ne találjanak fogást rajtuk...

    VálaszTörlés
  11. 8. MW

    Akkor mifelénk jobb a helyzet. Pl. Óvodás rendezvényre kifejezetten kérték, hogy a szülők hozzák az ételt. Kirakodva egy terülj terülj asztalkámra és mindenki azt evett amit nem szégyellt. Itt megjegyezném, a paleós gyümölcssaláta és csokis sütinek hamar lába kélt :)
    De lehet az is közrejátszik, hogy ebben az óvodában vagy ugyan saját konyha, de diétás étkeztetést nem vállalnak. Mi azért megoldjuk :)

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!

    Mit ajánlanátok visszatérő depresszióra, légszomjra, testi gyengeségre és kimerültségre?

    Én azt gondolnám, hogy ilyen esetben segíthetne a) valamilyen hatékony immunerősítő, b) izom- és idegrendszer erősítő és c) valamilyen gyógynövény alapú stresszoldó, nyugtató.

    Azt olvastam valahol, hogy a leghatékonyabb immunerősítők a béta glükánt tartalmazó készítmények. Ezzel kapcsolatban bármilyen tapasztalat?

    Hálás köszönettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 12 Szücs Csaba
      Ajánlom az Energy termékei közül az Imunosan-t és a Revitae terméket. Olvasd el az energy.hu, cimlapján a tájékoztatóit nagyon jó termékek, viszonylag elfogadható áron és ha el kezded szedni ,rendbe hoz. Sőt ha nem interneten rendeled, hanem csatlakozol a törzsvásárlói klub hálózathoz. 1000 Ft-l olcsóbban meg tudod vásárolni a természetes alapanyagú táplálék kiegészítőket. Minden nagy városban van klub raktár, Budapesten több is.Én 10 éve használom az egész család gyógyítására a termékeket gyógyszer szinte nem is kell.Jó egészséget !

      Törlés
  13. 12. Szűcs Csaba
    Én a MOM Biopiacon hallottam először a Béta glukánról, egy StarLife termékeket is árusító termelőtől, influenza gyógyítására javasolta nekem, szerinte nagyon jó.

    VálaszTörlés
  14. Kutyatartók, légyszi segítsetek. Testsúly-kilogrammonként mennyi a kutya táplálékigénye? Nem tápot eszik, mert arra találtam rengeteg adatot.

    VálaszTörlés
  15. 15. Merrea
    Inkább úgy szokták ezt meghatározni, hogy annyit kell térfogatban ennie a kutyának, amekkora a fejének a térfogata.

    VálaszTörlés
  16. 8 MW
    levagyok döbbenve azon, hogy ez van nálatok, de azért sok múlik azon, hogy ki vezeti az intézményt-ahogy 11 Bruce is írja.
    Most itt nálunk a GMO elleni propagandába merültem bele. A környező településeket megkeresve, hívom fel az emberek figyelmét erre a teljesen szükségtelen, negatív folyamatra és a petíció aláírást is szorgalmazom ahol csak lehet. Nagyon meglepődtem az érintett emberek tudatlanságán és a totális nemtörődömségükön.

    VálaszTörlés
  17. Merrea
    Nem testsúly függő! Nálunk az izgága 20 kilós pointer ugyanannyit eszik, mint a 45 kilós, nyugis komondor...
    Ez fejenként napi másfél kiló farhátnak megfelelő hús (csonttal, belsőséggel). Vágóhídon veszem, 166 ft volt ma a farhát kilója, a csontos nyesi, a fej és a bőr olcsóbb, a máj drágább, de egy keveset abból is kapnak. Vegyesen megfőzöm, minden nélkül, kicsi vegamix-el, néha egy kis répával vagy hagymával...
    Ha éhesek még (ez most ősszel gyakrabban megesik), akkor egy bögre száraz "szemetet" kapnak kiegészítésként, de szója, gabona és adalékanyag mentes. Sajnos vagy krumpli vagy borsóliszt van benne, de még ez a legelfogadhatóbb táp (a komondorom lisztérzékeny és allergiás a rizsre! :( .
    Hát valahogy így számolgass...

    VálaszTörlés
  18. Azért csak haladunk lassacskán:

    http://divany.hu/eletmod/2013/10/25/elhizhat_a_zsirszegeny_dietatol/

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok!

    A Varga gyógygombákról szeretnék véleményt kérni azoktól, akik emésztési problémákra használták azokat.

    VálaszTörlés
  20. Galgóczi Imre

    Szerintem is intézetvezetés-függő a dolog. Én ezt régebben hallottam, központi szabályozás. Szerintem gyümölcsöt be lehet vinni az oviba, mert vannak gyümölcsnapok, viszont több helyről hallottam, hogy központi rendelkezés miatt szülinapra pl tilos otthon készített sütiket bevinni. Ebédet meg pláne.
    Egy óvoda házirendjében olvastam most, csak úgy rákattintva az első ilyenre a gugliról:

    "● Az óvodába ételt, italt behozni tilos! Kivételt képez ez alól a csoportok által meghatározott gyümölcsnap, és az óvodai rendezvények.
    ● A rendezvényekre, születésnapokra behozott élelmiszer származását, szavatosságát igazolni kell (ÁNTSZ). Krémes, otthon készített süteményeket nem szabad behozni."

    Tehát akkor így. Cukrászdából lehet, otthonról nem. Kinek jó ez?

    VálaszTörlés
  21. 21 MW
    Rátapintottál a lényegre. Ez nem csak Magyarországra érvényes, Jamie Oliver is a "protopkollal" küszködik...
    Ha mindenki teszi a dolgát, előbb utóbb ez az állapot átbillen arra az oldara, ami észszerű és logikusan természetes. Csak következetesnek kell lenni. Minden nap, minden alkalommal.

    VálaszTörlés
  22. 17. Galgóczi Imre
    Ismered a GMO-kisokos nevű kiadványt? Sok érdekesség van benne, pl. hogy mely forgalmazók garantálják a termékeik GMO-mentességét. Innen le lehet tölteni:
    http://www.gmokisokos.hu/
    Talán az ismerőseid is szívesen böngészik.

    VálaszTörlés
  23. 19. Domboroczky:

    Köszi :), hogy megosztottad velünk, nagyon érdekes. Hiába, hogy tudjuk, hogy így van, nekem mindig nagyon jól jönnek/kellenek az ilyen újabb vizsgálatok, kísérletek, eredmények.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  24. Még az óvodai étkeztetéshez:
    Nálunk megengedték simán, hogy vigyük naponta a reggelit, már nem is tudom, miért, mind a két fiamnak, igaz, az nem most volt, hanem kb. 16 évvel ezelőtt, de semmi probléma nem volt vele.
    Emlékszem, még a kakaót is én készítettem, és ott itták meg, a többiek meg ették az óvodai kaját.

    VálaszTörlés
  25. Volt már szó róla itt a blogban, hogy kell-e figyelni arra, hogy mikor, mit, és mivel eszünk. Volt aki azt írta, hogy neki teljesen mindegy, mit mivel eszik, másoknak pedig gondot jelent pl. a fehérje utáni gyümölcsevés, stb. Itt egy új cikk a helyes ételtársításról: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/27/food-combining.aspx?e_cid=20131027Z2_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20131027Z2

    VálaszTörlés
  26. Paleolga 26:
    Tegnap én is átfutottam, és akkor zártam be sürgősen, amikor megláttam, hogy reggelire nagy adag gyümölcsöt javasol. :-) És pont estére húst, ami a legtovább időzik a gyomorban, akár 4-5 órát is. Éppen megoldható az is, csak akkor az az étkezés nem este van, hanem délután.
    És vajon a zsír meg hol marad? Csak nem azt is estére kéne?? Na ne már.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 27. smirgli

      Igen, nekem sem volt szimpatikus a reggelire nagy adag gyümölcs, nálam legalábbis nem vált be sosem, mert nagyon felvitte a vércukorszintemet, s utána rosszul éreztem magam.

      Törlés
  27. Konyhatechnikai kérdés:
    Van tapasztalatotok muffin, piskóta, sós maglisztes süti, paleo-buci, kenyér fagyasztásával? Mennyire bírja jól? Veszít -e a minőségéből? Hogyan olvasztjátok ki?
    Ugyanez a kérdés a magtejeknél? (házi, nyers mandulatej pl.) Ez vajon mennyi ideig lehet mélyhűtőbe száműzve tartani?

    Emma

    VálaszTörlés
  28. Mai cikk:
    http://index.hu/tudomany/2013/10/29/paleolit/

    VálaszTörlés
  29. 29 Hién Akutya

    Nekem leginkább a "tolvaj kiabálja, hogy fogjátok meg a tolvajt" kicsengés tetszik.
    Az érveléseik már rég kivannak tárgyalva - nem képesek átlépni saját árnyékukon!
    Ahogy látom, egyre több "beteg"embert zavar az egyre több egészséges ember. Ennek hangja hallatszik ki cikkből.

    VálaszTörlés
  30. http://www.youtube.com/watch?v=bHiEISFaIrw
    Ezt a sorozatot láttátok már Gáborral? (nem paleo, pszichológia:-)) Azért az operatőr végezhetett volna jobb munkát. Ez a torzított arcközelítés elég durva.

    VálaszTörlés
  31. 29. Hién Akutya
    31. Galgóczi Imre

    A legjobb benne az, hogy az ürge cikket ír valamiről úgy, hogy még a legalapvetőbb alapelvek alapjait is rosszul tudja: "Együnk hát paleolit kaját: húst hússal, mézet, gyümölcsöt és zöldséget". Kihagyta a zsírt, és odabiggyesztette a mézet. Olyan, mint amikor úgy kellett kitölteni az A4-es lapot, hogy nem tanultam a dogára :-).

    VálaszTörlés
  32. 28. Emma
    A saját gyártású kókusztejet simán le lehet fagyasztani, akár üvegben, akár jégkockatartóban. Utóbbi esetben ki sem kell olvasztani, csak 1-2 kockát a forró kávéba beledobni. Kenyeret is fagyasztottam már, jól le kell zárni, vagy duplán fóliázni, hogy ne vegye át a szagokat. Utána simán hagyni kiolvadni szobahőrmésékleten.
    Rozcsika, Anna
    Köszönöm a kutyás tanácsokat. Nekünk egy 10 éves pulink van, de csak kb. 8 hónapja van nálunk. Fizikailag jó állapotban van (nem szerintem, hanem szakemberek szerint), meg én is látom, hogy mozgékony, eleven, jó kedélyű. Főleg húst kap ő is, csirke farhátat, csirkelábat, természetesen bőröstől, porcostól, ahogy van. Néha kevés rizst is főzök neki bele, ha kevésnek találom. Csak sosem tudtam eddig, hogy mennyi az annyi.

    VálaszTörlés
  33. 33. Merrea:
    Mennyi az annyi?: fogod látni. Amikor már turkál benne, akkor sok. Akkor tartsatok egy "farkasnapot" (=csak vizet kapjon egy napig), és lassan kitapasztalod, hogy mennyit adj neki enni. Heti-, vagy kéthetente egy-egy nap éhezés kimondottan jót tesz a kutyáknak ("méregtelenít"). A rizsre vigyázz, mert hizlal! Inkább egy kis sárgarépát főzz bele, abból kevesebb is jobban jól lakatja. Én összetöröm villával, mert egyébként ottmarad a tányéron... :-))

    VálaszTörlés
  34. 187. MW:
    Bocs, én még a rövidlátásnál tartok, bocs ez már-már a vesszőparipám,
    nevezetesen, a rövidlátás, a kialakulása, kezelése,...
    meg hogy az a korral javul-é, avagy a táplálkozástól, netán a szemjógától,
    uram bocsá a friss levegőn sokat tartózkodástól, (amibe beleértendő a természetes napfényen való napi több óra tartózkodás, sőt testmozgás, és evvel a D vitamin szint, meg a lelki tényzők optimalizálása, stb, stb...
    Úgy tűnik mindezek szerepe lehet....
    pl az amerikai hadi pilóták közül sokan egyöntetűen állítják, hogy az áfonya fogyasztása után feltűnően javult a látásuk...hmm
    -Akkor ez most a placébó hatás miatt lett így?
    -Vagy pl akkor fogyasztották az áfonyát, ha vizsga előtt álltak, és mint a mi költőnk, aki egy kőre lépett, hátha segít...
    -Vagy, ami a legvalószínűbb: az áfonya tényleg hat a tisztánlátásra!!
    és ha jobban szeretnénk látni, meg ebben a kérdésben tisztábban...
    akkor a sok beszámoló közt azt is fel kellene mérni, hogy pl BB rokonai, akiknek idővel javult a rövidlátása,
    milyen életmódot folytattak, miket ettek, netán idősebb korban többet tartózkodtak a szabadban, napfényen, stb, stb....
    New See (Nyuszi)

    VálaszTörlés
  35. 34. Anna
    Na, az enyém nem turkál, inkább elássa. Csak akkor látnám, hogy megeszi-e, ha ott állnék végig, ameddig végez vele. Ha nagyobb darab csont van benne, azt kiveszi az edényből és elvonul vele megenni. Szintén a nagyobb darab csontnak lesz az a sorsa, hogy a virágoskertben köt ki. Aztán időnként előkerül egy-egy ilyen full földes csont, és azt borzasztóan őrzi.
    Ráadásul azért sem tudom, hogy mikor kapott volt neki esetleg kevés az előző napi kaja, mert délutántól egész estig (6-7 óra körül szokott kapni) ingajáratban van a kedvenc fekvőhelye és az edénye között, ellenőrzi, hogy nem került-e bele valami :)

    VálaszTörlés
  36. 187. MW: Valaki mesélt a szemszárazságról, mint kockázatról a lézeres szemműtét után...
    Igen, ez lehet gond....persze, az alkalmassági vizsgálatnál egyből kiderült volna, ha érintett vagyok!!!


    A szemszárazság gondjáról azt gondolom:
    az én esetemben azért nem merűlt fel, mert egy olyan helyen szántam rá magam a műtétre,
    ahol nagyon körültekintő alkalmassági vizsgálatot folytattak,
    és azon kívül, hogy minden lehetséges komplikációra is figyelmeztettek,
    garanciát adtak, hogy ha az ő általuk garantált látásjavulás nem történik meg,
    akkor kívánságomra bármikor vagy a szemüveget állják, vagy újra műtenek.....fair ajánlat!
    A szemszárazság az én esetembem gyakorlatilag nulla rizikóval ment, de
    a tájékoztató füzetben szóltak, hogy a legkörültekintőbb felmérés esetén is számolhatok a lehetőséggel...
    Nekem tetszett az ötlet, hogy pót kontaktlencse készlet , meg szemüveg helyett "csak a cseppek"...
    Mondjuk én nőci vagyok, és az a mínusz 5 szódásüveg szemüveg nagyon könyvtárosnő külsőt kölcsönzött nekem.....
    akkor már inkább a nedvesítő cseppeket választanám...most is,
    persze egy férfiú nagyon másként élheti meg.
    New See (Nyuszi)

    VálaszTörlés
  37. 36. Merrea
    Jópofa a kutyus. Egy rokonomnál az új kutya felásta az egész kertet a régi kutyus csontjai után. :-))))

    A rizst én is csak akkor adnék, ha kertben van a kutya és nagyon sokat tud szaladgálni le-fel. Ha a feneke kezd olyan széles lenni, mint a mellkasa, akkor hízott el.

    VálaszTörlés
  38. 36. Merrea:
    Ezt ismered?
    http://hu.scribd.com/doc/8027039/Jan-Fennel-Kutyapszichologia
    már könyvben is lehet kapni.

    etetésről ugyan nem sokat mond, de a nevelésről annál többet... :-) Nagyon hasznos olvasmány...

    VálaszTörlés
  39. Sziasztok !

    Egy Iherbes csomagomat kivette a vámvizsgálat, 40 $ értékű volt.
    Jött a postától egy értesítő levél, hogy a vámkezeléshez küldjem be a csomag pontos tartalmát, és a banki bizonylat másolatát.
    E-mailben elküldtem az adatokat, pár nap múlva megérkezett a csomag vámmentesen vámkezelve címkével.
    Elvileg ugye 22 euró felett már áfát kell fizetni, de van egy 2004-es rendelet ami szerint a 10 euró alatti egyéb adókat nem kell megfizetni.Szerencsére automatikusan alkalmazták a rendeletet így megúsztam a fizetést.
    Ezt csak azért írtam le nektek mert néha nagy volt a bizonytalanság a vámmentes rendelés összegében.
    Elviekben 50 $ körüli összegről beszéltünk, ezek szerint működik, de a 40 $ biztosabb :)

    VálaszTörlés
  40. 40. laci.bp
    Az én egyik csomagomat is kikapták nemrégiben, nekem is kellett küldenem banki igazolást. Volt a rendelésben 3 db akciósan 1 dollárba kerülő cucc, pl. fogkrém. Én akkor arra gondoltam, hogy talán ezek kelthették fel a gyanakvásukat, ezért kérték a banki kivonatot. Azóta nem rendelek akciós dolgokat.:)
    Ha 0 dollárba kerülő dolog volt a csomagban, mint nemrégiben a D vitamin, akkor nem volt gond. Szerintem a mohóság okozhatta a vesztemet, az lehetett a baj, hogy 3 db ilyen volt a csomagban, és így is 50 USD volt az érték.

    VálaszTörlés
  41. A primitív indexes paleo "kritikára" Deansdale írt egy nagyon szellemes választ, ez felvillanyozta a reggelemet, most is mosolygok a szarkasztikus homorán:
    http://deansdale.blog.hu/2013/10/29/a_nagy_etrendbloff_ujraragva

    VálaszTörlés
  42. Az index cikk nem volt primitív, számos apró ellenvetést tartalmazott pl. miért kövérkések a hagyományosan étkező eszkimók is?

    VálaszTörlés
  43. 43. kampoo

    Az eszkimós részt én is "bekönyvjelzőztem" gondolatban. A problémám csak annyi, hogy konkrétan mit jelent a kövérkés, és hogy honnan veszi az információt? Jó lenne tisztán látni - mondjuk konkrét képeket vagy magasság/súly adatokat, hogy miről beszélünk. Amúgy meg hipotetikusan az lehet a válasz, hogy mivel a sarkvidéken hideg van, ezért előnyös lehet egy hőszigetelő zsírpárna, illetve az átlagnál több energiatartalék. Például a fókáknak is vastag zsírjuk van ebből a célból. De hangsúlyozom, hogy ez csak tipp egy olyan kérdésre, ami nem is biztos, hogy létezik.

    VálaszTörlés
  44. 43. kampoo

    Miért, kövérkések a hagyományosan étkező eszkimók is?

    VálaszTörlés
  45. 43. kampoo
    A természeti népeknél megmaradt még az a képessége az embernek, hogy a gyomra nagyon tágulékony, ami lehetővé teszi azt, hogy amikor van élelem, akkor sokszor egymás után és sokat egyen az ember. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban több volt a bevitt tápanyag, mint a felhasznált, tehát zsír képződhetett, amit majd az éhezés időszakában lehetett felhasználni. A Messzi népek magyar kutatói c. két kötetes könyvben valamennyi magyar utazó beszámolt arról, hogy hitetlenkedve nézték a bennszülötteket, amikor azok a bőséges vacsora végeztével, ha még volt mit, újra képesek voltak a vacsorát végigenni, akár háromszor is. Szerintem az eszkimók is ezt teszik. Két, eszkimókról szóló, könyvben sem olvastam egyébként arról, hogy mennyire voltak kövérek vagy sem, de az európai ember, aki az ő nagyon kerek arcukat, erős járomcsontjukat látja csak és a vastag bundakabátot, annak szerintem halvány lila gőze sem lehet arról, hogy a bunda alatt mi van. A lényeg az, hogy paleo táplálkozással is lehet hízni, ha nagyobb a tápanyagbevitel, mint a felhasználás, nem kell ahhoz szénhidrátot enni.

    VálaszTörlés
  46. Egy újabb ellenes cikk:
    http://eatingpoint.blog.hu/2013/10/30/szoval_akkor_a_hires_paleo

    VálaszTörlés
  47. Az indexes cikken nagy örömmel röhögtek ismerőseim az FB-n, mondván, most aztán jól megkapták azok a hülye, megvezetett paleofunok. Most tartok ott, hogy elegem van belőlük, nem bírtam tovább szó nélkül a dolgot. Tudom, türelemmel kell elviselni, csak az a bajom, hogy olyasmit szidnak, ami nekem visszahozta a gyermekáldást és az egészségemet (férjemét is), közben meg semmit sem tudnak róla valójában. Csak ne akarjon senki másképp gondolkozni, mint ők. Ez a lényeg. Közben 52 éves unokatesóm vastagbélrákban haldoklik (tavasszal agyvérzése volt!), egyik 54 éves kolléganőm meg áttétes tüdőrákban. :( De azért működnek a hivatalos étrendi ajánlások ugyebár.

    Na, jól kidühöngtem magam. Netty

    VálaszTörlés
  48. 47. tuksy
    Ez nekem teljesen új, hogy valakinek azért ne tessen a paleo, mert Loran Cordain nem írt egyforma könyvet Szendi Gáborral. Hihihi Nagyon találékony indok arra, hogy ki se kelljen próbálni a paleót.

    Netty! Ne is mond, milyen érzés végignézni egy csomó ismerős haláltusáját, akit még 2 évvel ezelőtt az ember próbált lebeszélni a tejivásról, mert a tüdejével kínlódott és literszám vedelte a tejet. Nekem ez már kezd olyan lenni, mint amikor a Belvárosban a földön fekvő emberek mellett kell elmasíroznom, mintha ott sem lennének. Hány okos dolgot vihetett már a sírba egy csomó ember, mert beszélni sem lehetett róla senkinek?

    VálaszTörlés
  49. 48 Netty
    Ha mást/másokat akarsz megreformálni >zsákutca. Ne fecséreld időd erre - tudom, nehéz ezt olykor elviselni! Ha a munkahelyeden hangot adsz más nézetednek, egyedül maradhatsz - ez nem jó dolog, mert előbb vagy utóbb kiközösítenek. Ez meg ugyancsak nem az, amire szükséget lehet. Szóval ne beszélj arról, hogy te másként látod a dolgokat - ezt tapasztalatból mondom. Szótlanul elvhűnek maradni > erős jellem ismérve, de a legjobb nevelési eszköz. De azt már neked kell eldönteni, hogy mit akarsz.

    VálaszTörlés
  50. 50. Galgóczi Imre

    Ezzel én nagyon nem értek egyet! Szerintem fontos hangoztatni, ha nem értesz egyet valamivel. Az embereknek nagyon számít az, hogy egy dolgot hányszor, és kitől hallanak. Ha folyton azt olvassák az indexen, hogy a paleo marhaság, akkor ezt előbb-utóbb tényként fogadják el. Ha viszont emellett tőled meg azt hallják, hogy nem az, akkor esély van rá, hogy kiváncsiak lesznek és utánaolvasnak vagy kipróbálják. Ha nem hallanak pozitívat senkitől, akkor esély sincs arra, hogy megismerjék. Persze mellette tudni kell leállni is, ha nem vevő a társaság a véleményedre - nem kell rontani a kapcsolatot.

    VálaszTörlés
  51. 51 Jakab
    Tetszik az utolsó mondatod:-)

    VálaszTörlés
  52. 51. Jakab
    Eleinte én is "téríteni" akartam, hogy mindenki ismerje meg, milyen jó is ez. Azóta már leszoktam róla, sőt kifejezetten idegesít, ha ugyanazt a dolgot 66-szor el kell mondanom valakinek, akinek esze ágában sincs követni ezt az életmódot, csak kíváncsiskodik. "...és te akkor tényleg nem eszel...?" Gondolom, ismeritek ezt. Ha kérdeznek, inkább már csak nagyon röviden válaszolok.

    VálaszTörlés
  53. 43. kampoo
    Az indexes cikk számos olyan dolgot említ tényként tálalva, amik csupán mítoszok. Az ősember 35 évig élt... az eszkimók kövérkések.... stb. Nem állítani, hanem bizonyítani kéne, nem? Te egyébként trollkodni jöttél ide? Netán Boldogkői tanítványa vagy? Elég gáz, hogy egy egyetemi tanár ilyen felületes cikkel blamálja magát... Azt hallottátok már, hogy utólag kimoderálták az indexes cikkből azt az állítást, hogy már a középkorban a burgonya volt a nép fő tápláléka? Azért ez már több mint blammázs, hogy amikor rájön, hogy ostobaságot írt le, utólag kiszedeti a cikkből, közben ott van a kommentekben (meg pl nálam, kimásolva az eredeti cikk :-)

    VálaszTörlés
  54. 53. Merrea
    Én is ilyen rövid mondatokat mondok max: "3 éve nem ettem kenyeret". És el is megyek onnan, hogy mód se legyen ezt tovább ragozni, de szükségét érzem, hogy tudassam néha másokkal, hogy 3 év tej és kenyér nélkül még mindig élek, tehát van élet kenyér nélkül is.

    VálaszTörlés
  55. Nem akarok már én sem téríteni, ha lehet, meg sem említem a dolgot. De a családom is 4 éve folyamatosan röhög rajtunk, gúnyolódik... Anyámmal az élen, aki ráadásul a gyerekeimet titokban tömi kenyérkével meg sütikével folyamatosan. Direkt kínálgatnak minket kenyérrel, tésztával... családi összejöveteleken. De általában lenyeljük a dolgot. Most ez a stílus húzott fel nagyon, kb. ilyan volt: Na végre, észre térnek a hülyék, már így is alig bírtam elviselni őket. Még hallani is rossz róluk, hogy ilyenek vannak egyáltalán, akik ilyet MERNEK hirdetni, hogy nem esznek kenyeret meg tejterméket. (mikor én nem adtam rá engedélyt)."

    Ja, és az illető tanár, bocsánat a kivételtől, de a szokásos kioktató stílusban adta elő magát. Úgy érzem, hogy Jakabnak és Imrének is igaza van. Általában hallgatok, de örökké csak nem vagyok köteles elviselni a megalázásokat sem. Talán néha vállalni kell a konfliktust is. Főleg, ha olyan dolgot becsmérelnek, ami az életemben egy óriási és nagyon jó fordulatot hozott. Csak a vak nem látja szerintem, de jól becsukják a szemüket, hogy ne kelljen látniuk.

    Ráadásul még az dühít, hogy egy tanár egy ilyen csúsztatásokkal és butaságokkal teli cikktől ájul el. Csak mert egyetemi őfelsége írta, akkor már bármilyen marhaság igaz lehet? Akkor még a krumplis tévedés is benne volt.

    Netty

    VálaszTörlés
  56. 56. Netty

    Ne menjetek oda, inkább hívjátok őket magatokhoz.
    Ha nálatok rákezdenek, akkor a férjed határozottan közölje: "ez a mi lakásunk, mi itt a saját döntéseink szerint élünk, kérjük tiszteletben tartani. Ha erre nem vagytok képesek, akkor nem muszáj ide jönni. Ha a gyerekeket ellenünk próbáljátok fordítani, akkor a családunk egységének védelmében nagyobb távolságot leszünk kénytelenek tartani."

    Ebből talán értenek. (Nem biztos.)
    Tapasztalatom szerint a családtagokkal felesleges, nem is kell megvitatni az ilyen kérdéseket. Egészségesek vagyunk, a gyerekeink is, innentől kezdve nincs beleszólásuk a dologba.
    Legyetek határozottak, és utasítások vissza a megjegyzéseket, gúnyolódásokat. Felnőtt emberek vagytok, felelősen döntötök az életetekről, nekik ebben egy határig lehetőségük van véleményt formálni, de nektek meg jogotokban áll dönteni, akár a véleményüket figyelembe sem véve.

    (Tudom milyen nehéz, nálunk az évek óta tejmentes diétán lévő, igazoltan tejfehérjeérzékeny gyereket etették folyamatosan tejes cuccokkal. mondván "nem hiszem el, hogy bárkinek a füle fájna attól, ha tejet eszik", "ennyi tejtől nem igaz, hogy baja van"... stb. Az ilyen emberrel nem lehet mást tenni, mint megfelelő távolságot tartani. Eldöntjük, hogy melyik a fontosabb (nekünk a gyerek egészsége volt), aztán ehhez tartjuk magunkat. Ennyi, és nem is kell lelkiismeretfurdalást érezni, vagy aggódini miatta. Egyébként egy idő után talán felfogják, hogy felnőttetek, és nekik már nem feladatuk az életeteket irányítani.)

    VálaszTörlés
  57. Boldogkői irokmánya provokatív, indulatos, ám kevésbé tudományos.
    A korábbi antihomeopátiás és antitermészetgyógyász cikkeihez hasonlóan. Hiába, a meggyőzés nehéz műfaj. Igen, ő nem a puha, hanem a magasabb rendű tudomány képviselője. Talán az új, génes könyve írása közben olvasott valamit: nutrigena-, na izé, nutrigenomika. Vagy a nem fogyó könyvnek akar reklámot, hírverést csinálni? Új, ügyeletes hülye (bocsánat, nagy arc) a láthatáron?

    VálaszTörlés
  58. Csak beszámolok róla, hogy ma éjszaka nagyon-nagyon jót álmodtam, tehát tudok jót álmodni, miközben soha nem álmodok továbbra sem rosszat, amire felijedhetnék. Pedig már iszom teát újra, még vacsorára is, fekete teát, nagyon hígat, talán mégsem ez volt a bűnös az utolsó rossz álmomért, ahogy azt eddig gondoltam. Tehát nem az agyam épült le, hogy már álmodni sem tudok. :-)

    VálaszTörlés
  59. 57. szőlőszem, 56 netty:

    Ha egyébként az egész család paleózik, tehát a szűk családi körben nincs ellenállás, akkor tényleg az a megoldás, hogy nem kell odamenni ebédre, vacsorára. Menjetek ebéd után, vagy hívjátok őket magatokhoz. Én mindig csodálkoztam azon, hogy emberek kész tényekkel (megkérdezés nélküli kajával) fogadnak, ha magukhoz hívnak meg, viszont ha én itthon a saját stílusomban kínálnám őket, akkor fel lennének háborodva, hogy "nincs normális kaja". Ezt nevezik élelmiszer diktatúrának.
    Nálunk sajnos nem ilyen jó a helyzet, mert családon belül is van ellenállás. A párom bizonyára élvezkedve tárgyalná ki az indexes szakíróval az én "szektásságomat", és tán a hátam mögött a baráti körben ezt is teszi. Én pedig rájöttem már, hogy ezek mögött az indulatok mögött komoly függőségek állnak. A szénhidrát-függőség egyáltalán nem elhanyagolható dolog. Vannak dohányzó rokonaim is, és ugyanilyen hisztérikus reakciókat látok náluk, ha nem juthatnak hozzá a nikotin adagjukhoz, vagy egyáltalán felmerül, hogy le kéne szokniuk erről a káros szenvedélyről. A cukorfüggőség, az állandó vércukor és inzulin hullámvasút iletve annak megvonása (akár elméletben is), valószínűleg hasonló érzelmi reakciókat válthat ki függő emberekből. Én ezt tapasztalom legalábbis, itthon.
    A nagyszülőkkel kapcslatban azt alakítottuk ki, hogy itthon ebédelünk, és csak délután megyünk oda. Még így is süteményekkel kínálják a gyerekeket (is), de szerencsére olyan rosszul főz-süt az anyósom, hogy nem nagy a csábítás...:-)

    VálaszTörlés
  60. 60. MW
    "...Nálunk sajnos nem ilyen jó a helyzet, mert családon belül is van ellenállás. ..."

    A Nő felemelkedése és tündöklése c. könyv 325. old.: "Házaspárok sok hasonlóságot mutatnak betegségeikben, ami döntően a genetikai hasonlóság vezérelte választásnak tulajdonítható, és nem az azonos életmódnak, a házastársak egészségtudatossága ugyanis az együtt töltött idő során inkább különböző, mint hasonló lesz (Willemsen et al., 2003)." Szóval az ellenállást tanúsító férjeinkkel a többséget képviseljük, MW. Ez megnyugtató.

    VálaszTörlés
  61. Köszi a tanácsokat, igazatok van, legszívesebben csak ezt tenném! Csak az a probléma, hogy én 3 kisgyerekkel vagyok otthon egyedül. A kicsi ma 8 hónapos. Férjem sokszor szinte éjjel-nappal dolgozik és sajnos kénytelen vagyok időnként segítséget igénybe venni (amilyen ritkán csak lehet persze). Innen már kiszolgáltatott vagyok nekik.

    A két nagyobb gyerkőc meg sajnos szeret átmenni a nagyihoz, főleg, mert tudják, hogy ott kapnak csokit, sütit, túró rudit... ami otthon nincs. Nem tilthatom meg nekik, eredetileg csak játszani mennek át. Magyarázok nekik, hogy ne egyék meg, ami ott van, de egy 3 éves ezt még nem érti. Abban bízok, hogy ha nagyobbak lesznek, már jobban látják, hogy az én érveim helyesek (anyukám a metabolikus szindróma "orvosi lova", minden "kötelező" betegsége megvan + rák is). De olyan is volt, hogy nem mentünk át jódarabig, akkor Anyukám jött át és ahogy elfordultam, sütit dugott a szájukba. Hiszen szegények szenvednek mellettem.

    Érdekes, hogy férjem teljesen mellettem áll, úgy látszik, ez nem átlagos dolog, nagy szerencsém van.

    A cukorfüggőség teljesen igaz dolog, azt szoktam mondani, kiszagolják, hogy az én sütimben nincs cukor. Még venni sem hajlandóak belőle. A rokonoknak pedig már nem főzünk tisztán paleósan. Az elején megpróbáltuk, teljes felháborodás lett belőle, volt, aki elment kenyeret venni magának az ebédhez. Miattunk viszont senki sem főz paleosan, maximum találni valami jóféle olajban úszkáló zöldséget, extra dolog, ha sima saláta van valamihez.

    VálaszTörlés
  62. 57. szőlőszem

    Majd Szendi Gábor kijavít, de nekem az az érzésem, hogy a mostani gyakorló szülők szülei, azaz a mostani gyakorló nagyszülők nagy része egyszerűen képtelen elfogadni, hogy felnőtt a gyerekük. Legalábbis a viselkedésük ezt mutatja.

    Szerintem a kenyérnemevés miatti "piszkálódás" csak egy megjelenési formája ennek. Ha ez nincs, akkor lesz más ami miatt belekötnek az emberbe...

    VálaszTörlés
  63. A paleo és a környezeti elfogadás témájával kapcsolatban nekem nagy szerencsém van :-D Szűk családom - férjem, fiam is paleoznak. A fiammal kapcsolatban látok apró kilengéseket --> baráti kör, barátnő; bár még a barátnő és annak családja is elfogadó :-D A vendégség nálam mindig paleo, és eddig még mindig nagy sikert sikerült elkönyvelnem :-D Egy alkalommal a kitett fehér kenyérből (figyelmességből tettem az asztalra!) senki nem evett, mert Alexandra szezámkeksze kenterbe verte a fehér kenyeret. Tényleg mázlista vagyok :-D

    VálaszTörlés
  64. 64. BB
    Az én felnőtt fiaim közül az egyik sokat bulizik, a másik nem. A bulizós ilyenkor elcsábul valami műkajára, és röviddel utána tele lesz az arca pattanással. Mivel rendkívül hiú a külsejére, most már maga jött rá, hogy jobb nem összeenni ilyeneket heti szinten, ahogy én fogalmaztam neki "a pizzától pizzaképed lesz" :-) A másik csak szenved, amikor a társai megjegyzéseket tesznek a kajájára. Van egy gyerek, akik különösképpen piszkálja a paleóval. Mondtam neki, javasolja az illető gyereknek a következőket: "Félmeztelenül álljunk együtt a tükör elé, és utána nyissunk vitát arról, melyikünk életmódja az egészségesebb":-D De ő ehhez nem elég konfrntatív típus...
    Viszont a gimiben sokszor irigykedtek rájuk, amikor előszedték az ebédjüket, a többiek pedig a menzakaját ették.
    A legnagyobb baj egyébként az, amikor az ember házastársa ellenérdekelt.

    VálaszTörlés
  65. Tegnap volt a TV-ben az Avatar. Szerintem nem volt véletlen, hogy az őslakosok 3 m magas szuperlényekként voltak ábrázolva, vékonyak voltak, izmosak, a vadon élő állatok szintúgy, a fehér ember meg, a fémkütyüarzenáljával körülvéve, szinte törpe. A film szerint a fehérember már olyan hazából érkezett az őserdőbe, ahol már egyetlen növény sincs. Újabban érdeklődve nézem a sci-fi filmeket, csak a felületes nézőnek hülyeség az egész, igazából mesébe oltott fontos üzenetekkel van tele, hogy azért ne legyen rögtön öngyilkos a néző, elkeseredésében.

    VálaszTörlés
  66. 66. Rozcsika2013. november 2. 9:39 Nekem Daniel Quinn meghagyó kontra elvevő kultúraja jutott az eszembe a filmről. Nem néztem végig, így nem tudom, hogy volt-e ennyire mély utalás erről, vagy csak napjaink őserdőpusztításaira hivatott felhívni a figyelmet.

    VálaszTörlés
  67. 66. Rozcsika, 67 Tommaso
    Én többször láttam az Avatart, 3D-ben igazán élvezetes. Nem annyira a cselekménye - az kb a Pocahontas történetének felel meg - ,inkább az üzenete és a látványvilága tetszett. Igen, egyértelműen van egy ökológiai szemlélete, és a Daniel Quinn-i filozófia is benne van. A szemléletbeli különbség a kétféle emberi kultúra között nagyon jó látszott. Az indiánoknak nem volt szükségük semmire a fehérembertől cserében az ásványkincsekért. Persze, sajnos, ez a valóságban másképp van/volt: a bennszülötteket mindig meg lehetett szédíteni valami játékszerrel vagy civilizációs találmánnyal, és eladták a lelküket. Ha nem, akkor pedig erőszakkal.

    VálaszTörlés
  68. 65. MW
    Megértem a gondodat :-( Ha nincs teljes családi elfogadás, akkor örök küzdelem. A fiataloknak nehéz még úgymond nem alkalmazkodni a többséghez, remélhetőleg minél idősebbek lesznek, annál inkább szeretnek majd a többiektől - jó értelemben - különbözni.

    VálaszTörlés
  69. Ma délelőtt piacon jártam. Némileg szomorúan tértem haza. Végig kérdeztem sok árust. Sütnivaló kolbászt, vagy akár kisütött kolbászt, töpörtyűt kerestem elsődlegesen. Egy kivétellel, mindenhol azt mondták, hogy "nem tudják garantálni" a kolbász glutén-szója mentességét. A töpörtyűről szintén nem tudták biztosan, hogy hogyan készül. :-((

    Nem értem. Ha én valakitől kereskedőként rendelnék valamit, akkor biztosan érdekelne, milyen terméket forgalmazok pontosan, ki a beszállítóm és hogyan dolgozik. Ez az én elemi érdekem (is), hiszen az ő termékéből élnék meg (?)

    Nemrég jöttem haza hosszabb idő után külföldről. És még mindig keresgélek.
    A kérdéseimet gyakorta zaklatásként élik meg az árusok, szinte kínosan feszengenek attól, hogy valaki részletes kérdéseket tesz fel a termékükkel kapcsolatban.
    Az emberek nem kérdeznek, csak veszik, viszik, ami van.
    A válaszok a kérdéseimre legtöbbször: "nem tudják, ők is kapják", vagy a teljes érdektelenség, vagy a "igen, igen persze....." de ha az ellenkezőjét kérdeztem volna, arra is ugyanez a válasz, tehát totális felelőtlen "gengszter" kereskedői hozzáállás.
    Kompetens választ ritkán kapok. Olyat pedig, akiről érezném, hogy érti a kérdést, megpróbál tenni valamit azért, hogy megtaláljam, amit keresek még ritkábban találok.

    Tudtok jót?
    Hol vásároltok?

    Emma

    VálaszTörlés
  70. 70 Emma

    A piac általában ilyen, ahogy leírod. Én már nem is tudom mikor voltam utoljára "hagyományos" piacozni. Igaz, kerestem azt a hentest, azt a baromfi-termelőt (akik saját magunk lettünk, vidéken megy a csirke-nevelés, én meg beszerzem nekik a bio-kaját) - akiben megbízhatok.
    Egyrészt a biót tudnám Neked is javasolni, mert ott nincs nagy kockázat. (Csak az ár) Nagyon finom sütnivaló és egyéb kolbászai vannak egy szentlőrinci biogazdának a MOM biopiacon, úgymint: "Pali bácsi finomságai". De ott mást is találsz szombat délelőttönként.
    Másrészt, ha találunk magunknak olyan ismerős hentest, aki hagyományoson állítja elő termékeit, és saját üzletében árulja. (Ilyen hentessel persze a piacokon is összefuthatsz
    kkryszty

    VálaszTörlés
  71. 63. szomi

    Amikor kezdő házasok voltunk, én is így éreztem. Meg is állapítottuk a férjemmel, hogy mindegyikünk nagyszülei simán elfogadták a döntéseinket, a házasságunkat, a "különcségeinket" (már akkor is voltak :) ), míg a szüleinknek sokkal nehezebben ment.
    Most (jövőre leszünk 25 éves házasok) a szüleink a gyerekeink felnőttségével vannak elfoglalva, és érdekes módon azt is nehezen fogadják el. (Nekünk egy nagyszülőnk él már csak, ő éppen úgy elfogadja a dédunokái felnőttségét, mint ahogy a mienket fogadta.)

    Vagyis ez valószínűleg tényleg a háború után született nemzedék problémája.
    Én a gyereknevelés kapcsán tapasztalt problémákat annak a számlájára írtam, hogy ők nem babázhattak eleget (ezért az unokáikon élnék ki a kimaradt babázási vágyaikat), de lehet, hogy irányítani sem volt elég lehetőségük, és azt is a következő generáción szeretnék gyakorolni... :)

    Viccet félretéve: a felnőtt, de még nem teljesen független gyerekeinknek mindig elmondjuk, hogy egy kérdéses dologról mit gondolunk, aztán döntenek, ahogy akarnak, és utána viselik a következményeit.
    Én kifejezetten kérni szoktam őket, hogy szóljanak, ha úgy érzik, hogy beleavatkozunk a dolgukba. Még nem szóltak. (Pedig éppen a héten szúrtam le az egyiket párostul, mert tanulás közben nem széken ülnek, hanem az ágyon, görnyedt testtartással, sokszor 5-10 órán át is. Meghallgatták, eldöntik, hogy vesznek-e maguknak két rendes széket, vagy nem, én többször nem fogom előhozni nekik.)

    VálaszTörlés
  72. 70. Emma
    MOM Biopiac, Virágoskút Biogazdaság és minden árus. Ott minden vásárló "egészségtudatos", folyton kérdeznek, az árusok pedig válaszolnak, mert a gyártói is egyben a termékeknek, így nagyon szívesen mesélnek róla. Tulajdonképpen egy szabadegyetem az a hely, főleg egy pesti embernek. Mindig tanul ott valamit az ember. Lehet válogatni az áruban, a rendes piacon hozzá sem érhetsz. Mindenki mindenkivel szépen beszél és jókedvű.

    VálaszTörlés
  73. Vannak benne érdekes gondolatok, amelyeket igaznak tartok:

    http://eatingpoint.blog.hu/2013/10/30/szoval_akkor_a_hires_paleo

    VálaszTörlés
  74. Gábor! Gratulálok az újsághoz!!! Az újság ötletéhez és külön ahhoz, amilyen szerepet vállaltál ennek előállításában.

    VálaszTörlés
  75. Sziasztok! Végre eljutottunk odáig, hogy vízszűrőt vegyünk. Nálunk ugyanis ihatatlan a csapvíz kb. 8 éve, nagyon magas a nitrát tartalma. A kisbabák és a terhesek babavizet is kapnak az önkormányzattól (minimális mennyiséget). Nagyon sokba kerül így nekünk a sok ásványvíz megvásárlása ötünk részére. Mielőtt megvesszük a vízszűrőt, gondoltam, megnézem házilagosan a nitráttartalmát. Kértünk egy ismerőstől, akinek van víztisztítója és állítása szerint nemrég történt szűrőcsere a berendezésükben. Ehhez képest 25 mg/l nitrátot mértem benne! Az ásványvíz nullát mutatott. A csapvizünk és a kútvíz továbbra is 80-100 körüli értéket. Ezt most nem értem. Ha a fordított ozmózis mindent kiszűr, akkor ez hogy lehet? Ezek után nem merünk ilyet venni, marad a flakonkerülgetés meg cipelés. Vagy ilyen különbség lehet a gépek között? Az ismerősöm azt mondta, nagyon drágán vették a gépet.

    Netty

    VálaszTörlés
  76. Kedves Gábor, Köszönöm "A vörös hús és az egészség" c. cikkedet. Most már értem, hogy miért magasabb mindig a húgysav szintem. A megengedett értéknél mindig egy kicsivel. Én aztán paleozom, de még mindig nem 100%-os a siker, mert az a fránya pajzsmirigy nem akar kinőni Ez van, ..., de most már ennek is tudom az okát :-D

    VálaszTörlés
  77. Én is nagyon örülök az új paleo-magazinnak! Jó a fotó is rajta, és biztosan érdekes lesz a tartalom is. A terjesztés hogy lesz? Megrendelésre, mint a könyvet, vagy normál hírlapárusoknál is?

    VálaszTörlés
  78. 74. Tara
    Ezzel a cikkel is az a baj, hogy 1. úgy nyilatkozik valamiről (a paleóról)-akárcsk Boldogkői - , hogy nem nézett utána alaposan. Elolvasta a gyorstalpaló könyvet, majd fanyalog, hogy nincsenek benne hivatkozások. Úgy tűnik, a további irodalomból is mazsolázik. Felháborodik azon, hogy a paleo különböző népszerűsítői - pl SzG és Cordain - nem értenek mindenben egyet. De hát, pont erről szólna a tudomány...
    2. Személyeskedik ez is, mint Boldogkői, és ettől alapból hiteltelen lesz a mondanivalója, hiszen eleve elfogult. "Szendi G.szcientológus", SZG végzettsége csak ez meg az - pont mint az indexes társa. Az már szegénységi bizonyítvány, tudóshoz méltatlan, ha valaki egy tudományos vitában az ellenfél személyébe és nem az érvelésébe köt bele...
    Azt is bírom, amikor olyan emberek, akik egyébként magasról fütyülnek a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra, most hirtelen aggódva jelentik ki, a paleo nem fenntartható. Van egy jó hírem: a paleo fenntartható, csak nem a mostani paradigmában...

    VálaszTörlés
  79. Tara
    Mellesleg, én szívesen olvastam a kertről szóló bejegyzéseidet, és sajnálattal láttam, hogy az idei rossz termés miatt kiábrándultál belőle. Nekem sem annyira termett jól idén, bár néhány kísérlet sikerült (pl édeskrumpli). A következő évre készítettem néhány domb- és lasagna ágyást, és a permakultúrás elveket igen, de az Öngyógyító kiskert elveit már én sem fogom alkalmazni, az nem vált be.

    VálaszTörlés
  80. 76. Netty
    Az én vízdesztillálóm lenne a szuper megoldás, 4 l-hez egy csipet sóval és egy csipet szódabikarbónával. A villanyfogyasztást azzal próbálom mérsékelni, hogy egy zománclábosban először a gázon felforralom a vizet, azt öntöm a desztillálóba és akkor kapcsolom csak be. Így is 4 órán át csöpög ki 4 l víz, a készülék 580 W-os. Még így télen próbálom úgy felfogni, hogy fűtök is. Minden más megoldással bajom van, ezzel meg az a baj, hogy baromi macera és drága. Szóval nincs jó megoldás.
    U.i.: állítólag pálinkafőzésre alkalmas rézüsttel is lehet vizet desztillálni, de ezt még nem jártam körbe, mert nincs hová elhelyezni egy ilyen szerkezetet. De szerintem ez lesz a jövő, akár napenergiával a koszos esővízből, folyóvízből, egy társasház közösen is legyárthat tisztított vizet. Most már a réztől sem tartok annyira, Jamineték könyvében a rézkarkötő, mint rézbeviteli lehetőség, a cink mellé, van megemlítve, hogy ne őszüljön az ember.

    VálaszTörlés
  81. 74. Tara

    Részleteznéd, mi tartasz megfontolandónak ebből a cikkből? Én MW-vel értek egyet. Azt egyébként sosem értem, hogy ha valaki tényleg kétdiplomás, tényleg volt dramaturg, "reklámszakember", majd pszichológus lett, akkor ebben mi a kivetnivaló? Mindig úgy cikizik, mintha az Ecserin vettem volna a bizonyitványaimat. A scientológusság meg tényleg egy küszöb alatti szint. Egyáltalán, hogy valakinek ez lehet szitokszó. Semmi közöm ehhez a szervezethez, de ha volna, akkor is elvárnám, hogy az állításaimat és ne a "vallásomat" firtassák. Miben különbözik ez a zsidózástól vagy a cigányozástól?
    Na, de várom, mi ragadott meg ebben a cikkben.

    VálaszTörlés
  82. 81. Rozscsika

    A fordított ozmozisos készülék nem jobb? Én évek óta azt használom, és bevált.

    VálaszTörlés
  83. A magazint lehet majd kapni újságárusoknál is, lehet előrendelni. Én utóbbinak örülnék a legjobban, mert akkor a posta házhoz viszi, mint rendes lapot. Lesz majd webszájt, csak a bankkártyás fizetési lehetőség még nem biztos, hogy működik, mert tetű lassú az intézése.

    VálaszTörlés
  84. 82. szengab: persze, szívesen. Ezzel a két bekezdéssel értek egyet:

    "ha a szerzők nagyvonalúan leszarják, hogy az emberiség szintjén ez az étrend totál fenntarthatatlan, hogy az ilyen szintű húsfogyasztáshoz nincs elegendő forrásunk, és az őskorban sem volt, csak akkoriban nem napi háromszor toltak be egy grillcsirkét a paleo ősök, hanem talán egy hétig is éheztek, és bogyókat ettek, ha nem volt szerencsés a vadászat. Valamint hogy a megváltó diéta csak azoknak a kivételezetteknek valósítható meg, akik tudnak egy kisebb vagyont költeni az ételre.

    ... ha a szerzők azt állítják, hogy a paleo nem egyenlő a bióval, ám azt figyelmen kívül hagyják, hogy ha nem bió, hanem olcsó szupermarketes hússal valósítja meg valaki a diétát, akkor lehet, hogy szénhidrátot ugyan nem visz be, de antibiotikumot és hormont annyit, amennyi a legvagányabb őskori mammutvadászt is kiüti (arról nem beszélve, hogy a leggányabb nagyipari állattartást támogatja velel)"

    De a véleményemet a fentiekről már korábban is ismertétek. A személyedre vonatkozó kritika meg hülyeség. Minél több dologgal foglalkozik az ember, annál szélesebb lesz a látóköre, több a tudása, a tapasztalata. Nekem sokat adott a zöld könyv, mégpedig abban a kérdéskörben, hogy mit NE egyek. Még a gabonáról is le tudtál szoktatni, a tejről is, igaz, nehezen ment.

    Viszont húst nem eszem, elkezdtem halat enni, és nem könnyen jöttem rá, hogy miért nem bírom: hisztamin intolerancia. Találtam a weboldaladon egy cikket erről,: Jamie Scott: Hisztamin intolerancia, Mezei Elmira fordította. Van benne egy különösen érdekes rész:

    A hisztamin intolerancia tünetei
    Elsődleges tünetek:
    • alacsony vérnyomás (ájulás, szédülés), főleg fiataloknál
    • hasmenés
    • fejfájás (ami mozgásra fokozódik, ellentétben a feszültség okozta fejfájásokkal)
    • szívritmus zavarok (aritmia)
    • savas reflux
    • orrváladék csöpögés
    • asztma, krónikus köhögés
    • bőrpír
    • viszketés
    • fájdalmas menstruáció
    • fáradtság
    A tünetek nem közvetlenül, hanem kicsit késleltetve jelentkeznek, és lezajlásuk után kialakulhatnak a másodlagos tünetek.
    Másodlagos tünetek:
    • alvászavarok
    • szorongás, pánikrohamok
    A szervezet adrenalint termel a vérnyomás megnövelésére, és ez okozza a másodlagos tüneteket."

    Nagyon szeretném - persze tudom, hogy nem rendelésre írsz könyveket - ha a vitaminok utáni könyvedet erről írnád. Rendkívül érdekes téma, mert a pánikbetegség okozója is lehet.
    Nincs igazán irodalma a neten, magyar nyelven meg főleg nincs.

    VálaszTörlés
  85. 80. - MW - igen, teljesen element a kedvünk - nem a kerttől, hanem attól, hogy ilyen, viszonylag nagy veteményest alakítsunk ki. Lesz egy pár méteres rész a kert hátsó részében, ahol a legszükségesebbeket megtermeljük majd. A magunk elgondolásai, tapasztalatai szerint. Az öngyógyító kiskert - nekünk kész katasztrófa volt, gyakorlatilag 1 db céklánk termett például, pár darab sárgarépa, pár fej kelkáposzta.

    A fő baj az, hogy körül vagyunk véve olyan szomszédokkal, akiknek nem számít az egészség, égetik a vizes avart, nyáron a levágott ágalat, szemetet, bármit, és a füst csak jön és jön, miközben mi biokertet szerettünk volna. Besokalltunk ezen a nyáron. Nincs kutunk, mert itt fent a hegyen nem lehet, ha nem locsolunk eleget, nem kelnek ki a magok. Úgyhogy hagytuk a talajt felújulni, nyár közepétől mér nem foglalkoztunk a terméssel, csak a paradicsommal.

    Tavaly a 17 éves cicámat vesztettem el, október 26-án pedig Teó kutyámat. Van két kis kölyökkutyánk, ők jól elvannak egymással, nekem meg nehezebb így. Annyira hiányzik Teó. De hát most jön a tél, pihenünk, tavasszal meg szép lesz a kert, letettem sok tulipánhagymát, fű lesz a veteményes helyén, majd teszek fel képeket. De hogy a blogom folytatódik-e? Fogalmam sincs.

    VálaszTörlés
  86. Még annyit, hogy a magazinnak én is nagyon örülök.

    VálaszTörlés
  87. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  88. Sziasztok! Tudnátok nekem mondani olyan szénhidrátforrást ami nem tartalmaz káros anyagokat és viszonylag magas a szénhidráttartalma, és kevés a zsír? Az se baj ha magasabb a glikémiás indexe valamivel. Azért érdekelne mert hosszútávokat szoktam futni (20 km körül) és oda eléggé kéne nekem a szénhidrát, hiába fedezem a plusz kalóriát zsírból, azért mégsem ugyanaz. Ha lehetséges olyan kéne ami anyagilag is finanszírozható rendszeresen. Előre is köszi!

    VálaszTörlés
  89. 89. Okoskacsaka

    Olvastam egy direkt hosszútávú sportolóknak fejlesztett mesterséges táplálékról, aminek az a lényege, hogy folyamatosan - lassú tempóban - felszívódó tiszta szénhidrát. Nagyon kicsi a GI-je, ezért ha sport előtt , vagy közben eszi a delikvens, akkor akár ketogén állapotban tartható az anyagcsere mellette. Itt van amit olvastam: http://eatingacademy.com/tag/superstarch

    VIGYÁZAT! Nem ismerem a terméket, nem próbáltam ki, és fogalmam sincs, hogy valójában milyen hatása van! Ez egy mesterségesen előállított - természetes étrendben nem előforduló - anyag. Csak azért linkeltem be ide, mert állítólag pont arra való, amit keresel, és érdekes lehet elolvasni a cikkeket.

    Én gondoltam már rá, hogy kipróbálom valamikor, ha hosszútávú futásra vagy bringázásra készülök. Nagyon nem vágyom extra teljesítményre, inkább csak kiváncsiságból.

    VálaszTörlés
  90. 89 Okoskacsaka
    Nem igazán értem kérdésed...
    Talán ez segít majd: http://www.lef.org/magazine/mag2000/feb00-report3.htm
    Műizéket nem javasolok. Nekem a banán untig megfelelt sok sok félmaratonra és kemény edzésekre; még a maratont is fedezni tudja, ha tudod, hogy hogy működik a szervezet/szervezeted futás közben (+ még az itteni aszalt gyümölcsök is szóba jöhetnek..de megteheti a datolya, füge is - na itt már nem garantált a káros anyag nemléte)
    De ha nem érdekel a magas CH, viszont a zsírt és káros anyagot kerülni akarod, készíts magadnak natur lekvárokat. Ez kimerítheti kérelmed, amennyiben saját magad készíted el őket.

    VálaszTörlés
  91. 83. szengab
    Nekem a desztillálás elve jobban tetszik, átláthatóbb folyamat, a természetben is lezajló folyamat, a desztilláló alján látom az ottmaradt tutyit, amit tényleg jó, hogy nem kellett meginnom. A desztillált víz egy csökkent deutériumtartalmú víz, hasonlóan az esővízhez. A fordított ozmózis elvén működő vízszűrő membránján ott lóg a kiszűrt kosz, benne marad a rendszerben a következő membráncseréig és a további víz ezen préselődik ki 3-8 bar nyomással, általam ellenőrizhetetlen végeredménnyel. Most, hogy már létezik olyan szerkezet, amit úgy hirdetnek, hogy a membránt lemossa valami, ebből nekem az jön le, hogy eddig mégsem volt tuti, hogy nem volt lemosva. Egyszerűbb volt venni egy desztillálót - ez olyan, mint egy vízforraló - mint beszereltetni a vízcsap alá a víztisztítót. :-)

    VálaszTörlés
  92. 83. szengab
    Épp azon rökönyödtem meg, hogy barátomék fordított ozmózisos víztisztítójából származó szűrt vízben találtam nitrátot! Azt hittem eddig, hogy ez nem lehet, hisz mindent kiszűr ez a tisztító. Ezért nem tudom most, hogy mit csináljak. Vagy a gyártók és készülékek között is lehet ilyen különbség?

    Netty

    VálaszTörlés
  93. 85. Tara
    Örülök, hogy újra itt vagy a fórumon.

    A paleolit táplálkozás 3 támadási felületét emelted ki a cikkből. Valljuk be őszintén, ezeken lehet is fogást találni.
    1. Szerintem ez az egész ősemberesdi egy óriási nagy öngól. Az elnevezés, az evolúciós levezetések, következtetések, az ősemberre való hivatkozás… Ezek nélkül sokkal kevésbé fájhatna a fejünk… Többek között, most megint innen támadnak minket.
    2. A paleolit táplálkozás tényleg nem olcsó. Számomra legalább is ez nem kérdés, ez tény. Persze lehet, hogy vannak olyanok, akik olcsón vagy olcsóbban is meg tudják oldani. Arra is gondolok itt, hogy mióta paleózok, azóta sokkal több idő megy el az étel elkészítésére, nem elég csak elugrani a boltba és valami félkészet, készet leemelni a polcról, hazamenni vele és megenni. És tudjuk, ebben a rohanó világban az idő pénz. Az persze egy érdekes kérdés, hogy vajon hosszú távon is drágább-e, mint a hagyományos, nyugati táplálkozás, ami megbetegítő hatású. De szerintem az erre adható válasz sem egyértelmű. El kell fogadnunk azt, hogy az egészség is egy olyan valami, amibe pénzt, időt, energiát kell befektetnünk. Másképp nem fog menni.
    3. A húsevéssel nekem is ez az egyik fő bajom: a hús minősége, tisztasága nem biztosított. Persze egyszer olvastam Gábortól, hogy még mindig sokkal kevésbé problémás ez, mint az őrületes szénhidrátterhelés, de valahogy engemet ez nem nagyon győzött meg. Sajnos a gyakori húsevéssel nekem más problémám is van (pl. a fehérjeemésztésem nem jó, puffadás stb.) és attól tartok, hogy ez sok paleósnak okoz kisebb-nagyobb gondot. Ha nem az emésztés kapcsán okoz gondot, akkor akár más megfontolásból (pl. erkölcsi, fenntarthatósági stb.) Épp azon tűnődtem nemrég, hogy igazából én a paleót a problémás emésztésem miatt kezdtem el, de azóta mégis sokszor küszködtem vele (először a fruktóz miatt, majd a sok fehérje miatt, de az erős fűszerek, és az idegeskedés, stressz miatt is, persze ez utóbbiaknak nem sok köze van a paleóhoz).

    VálaszTörlés
  94. Már tisztán látni azt a trendet, hogy az egészségügy a betegekre akarja hárítani a felelőséget a kialakult betegségük miatt.
    Ma reggel hallotam egy magyar rádióban, hogy vitát indítanak erről a rákos betegek estében is. Külföldről is egyre többet halani ilyeneket.
    Akkor ez lesz a menekülés egyik útja!

    VálaszTörlés
  95. Sziasztok,
    a hozzáértőket kérdezném, joe:

    a halolajaknak lehet magas a hisztamin tartalma?
    Én is hisztamin érzékeny vagyok, ezért ugye a nem friss hal problémát okoz. De hogy vannak kezelve a halolajak. Van erről bármi infó? Esetleg csináltatok már ilyen irányú méréseket?

    Köszi

    VálaszTörlés
  96. Netty:
    Ha ozmózisos, akkor hibás a vízszűrőjük, vagy ritkán cserélnek betétet... Nálam van desztillált és visszasózott vízkivételi lehetőség, és félévente cserélnünk kell a szűrőbetéteket. Deszt.vízzel főzök -teljesen tiszta, üres a víz...

    89. Okoskacsaka
    Banán és sütőtök. Utóbbiból több ételfélét is készíthetsz. (Jobb, mint a krumpli)

    VálaszTörlés
  97. 94. Szűcs Csaba
    Nem értek egyet.

    1. Az én meggyőzésem alapköve a régészeti ásatások, ahol a legalul lévő rétegben lévő ember magasabb, egészségesebb csontú, míg a fölötte x méterre lévő rétegből előásott alacsony és beteg. A természeti népeknél tett látogatásokról szóló beszámolók, az 1900-as évekből, is mind a tökéletes egészségről és főleg jókedvről számol be, még éhezéskor is!!! És most már túl sok könyv túl sok írója számol be erről, hozzáteszem, hogy a könyv témája nem az egészség megőrzése, hanem egészen más, pl. népmese gyűjtés, bogárgyűjtés.

    3. Ne csináljunk úgy, mintha minőségi élelmiszer lenne a szénhidrátevőknek, tejevőknek a boltban, mert nincs így. Hol van már igazi kovásszal erjesztett kenyér, a joghurtban az eperdarab nem is eper hanem valami más gyümölcs, aminek nincs íze, az epearoma adja az eperízt, egy fának a kérge, stb. olvasd el a "A leves hazudik" c. könyvet. Aki ma olyan ételt akar enni, ami még 50-70 éve elérhető volt és egészséges volt, még kenyér és tej evés mellett is, annak sok időt, pénzt, energiát kell beletennie, ahogy leírod. A műételek hanyagolása mindenkinek elemi érdeke, nemcsak a paleósnak.

    2. És mivel ez nehezebben elérhető dolog, mint porokból ételt gyártani, ezért ez nyilván drágább is. A nem tudom milyen baktérium váladékából előállított savanyú ízű cucc olcsóbban előállítható por, mint citromfákról a citrom begyűjtése, elszállítása északra, ahol nincs citromfa. Az lenne a fura, ha egy árban lenne a kettő. Ez az árkülönbség nem szolgálhat indokul arra, hogy valaki ne vegyen citromot.

    Ami a fehérjeemésztést illeti, ahhoz csak akkor tud más is hozzászólni, ha egy napodat egészen pontosan leírod, mindent, amit lenyeltél, órával, mennyiséggel. Ha ez rendben van, akkor lehet enzimek hiányára, szervek hibás működésére, gyógyszerek mellékhatására, stb. fogni a dolgot. Mondanám, hogy ez már orvosokra tartozik, de az orvosokat nem érdekli ez, oda hiába mész panaszkodni. Szóval annak kell drukkolni, hogy az étkezési protokollban legyen a hiba. :-)

    Azt hiszem mindenkin maradt pár olyan tünet, ami nem akar elmúlni a paleótól sem, ezt csak vigasztalásként írom Neked. A puffadáson kicsit csodálkozom, ez egyszerűbb ügynek tűnik, mint a vállfájás, ami nálam van pl. Én ilyenkor (puffadáskor) egy egész citrom levét meginnám. Ha jobban lennél, akkor kevés volt a gyomorsavad, ha még rosszabbul vagy, akkor sok a gyomorsavad, akkor szódabikarbónát utána küldessz maximum vagy valami savlekötőt, ha jobb, akkor ez volt a baj. Az egész emésztés alapköve, ami beindítja minden más emésztőenzim és minden termelődését, az a gyomorsav. Az nem lehet kevés.

    VálaszTörlés
  98. szengab: érdeklődnék, hogy az újságnak lesz-e előfizethető online változata? vagy valami olyan lehetőség, hogy külföldről is hozzájuthassak.

    VálaszTörlés
  99. 94. Szűcs Csaba: üdvözöllek:) Igen, már régebben is sok vita volt blogon az említett témákban. Örülök, hogy legalább te egyetértesz velem. Én pedig veled, mindabban, amit leírtál.

    Az emésztéssel kapcsolatban: nálam bölcsebbek már jóval korábban megmondták, leírták, hogy nem az számít, amit megeszel, hanem az, amit meg tudsz belőle emészteni. Ez a kulcskérdés. Ezért nem válik be mindenkinél a paleó. Nem vagyunk egy formák, sőt, emésztés szempontjából nagyon is különbözünk.

    A bélflóránk állapotától függ az egészségünk, a GAPS könyv nagyon jól leírja és szemlélteti mindezt. Aki korábban vega volt és áttér a paleóra, kezdetben szenvedni fog, mert a bélflórájának idő kell, hogy alkalmazkodni tudjon. Mert képes rá, de csak lassan, óvatosan szabad bevezetni a változtatásokat. És akkor sem biztos, hogy sikerül.

    Pl én nagyon rosszul emésztem a fehérjét, viszont jól a szénhidrátot. Ezért számomra Jamineték "paleó"-ja vált be legjobban, de nyilván nem 100%-ban tartom be, azt igen, amit elhagyni javasol, de nem eszem meg mindent , amit ajánl. És magunkon kell megtapasztalnunk, mitől érezzük jól magunkat. Nálam a hisztamin intolerancia rátesz egy lapáttal. Régen sosem volt semmi bajom a Testkontroll által ajánlott étrendtől, azt ettem vagy huszonévig. A halevés meghozta a problémákat.

    Nem merek halolajat sem enni, így aztán marad a lenmag, és annyi omega3, amennyi az egyéb növényekben van. Mert van. Arra vigyázok, hogy omega 6-ot se egyek - illetve keveset csak - így egálban van a dolog. Most próbálgatom, mi az amit meg tudok enni baj nélkül (zöldségekből).

    VálaszTörlés
  100. Hégvégén kipróbáltuk a fóti paleo éttermet. Svédasztalos rendszerben lehet paleo ebédet enni (nem minden paleo, de kellő választék van). Minden nagyon finom volt, teljesen elégedett voltam azzal amit kaptunk. Csak nekünk egy kicsit messze van.

    Ismer valaki paleo választékkal - főétellel és jó esetben desszerttel is - rendelkező éttermet Budapesten? Régen szerettem étteremben enni, szívesen mennék most is, ha lenne megfelelő kínálat.

    VálaszTörlés
  101. 99. ildikó imre

    Az online olvashatóság sajnos még odébb van, de megjelenés után, ha állja a postaköltséget, ami sajnos nem olcsó, szívesen postázunk egy számot.

    VálaszTörlés
  102. 100 Tara

    Nekem furcsa, hogy mondod a magadét, közben meg senki nem állította, hogy a paleo lényegéhez tartozna, hogy egyél meg olyat, amit nem tudsz megemészteni. a paleo elve, hogy azt edd, amit évmilliókig ettél, ami a természetes környezetedben található. Nem világos, hogy a paleo elvét miért állítod szembe a paleóval? Kedvenc példám a kitavaiak táplálkozása, minimális halat fogyasztanak, a többi zöldség, kókusz, édesburgonya, stb. Szerintem nem kell újra felfedezni a spanyolviaszt.

    VálaszTörlés
  103. 103 szengab: pedig pontosan ezt teszik azok, akik mindenáron paleózni akarnak csak épp az emésztőrendszerük nem bírja. Még mindig nem tudod elfogadni, hogy nem vagyunk egyformák és nem húzhatod rá mindenkire a paleót. Mondom a magamét, és te is mondod a magadét. Vállalom, hogy a kezdetekhez képest néhány dologban változott a véleményem a paleó javára - abban, hogy mit érdemes elhagyni az étrendemből (érted? az ENYÉMből és nem mindenkiéből), de sajnos te még mindig ragaszkodsz olyan dolgokhoz, amihez nem lenne szabad.

    "
    a paleo elve, hogy azt edd, amit évmilliókig ettél, ami a természetes környezetedben található." - írod. Ilyen nincs a mai világban. Nincs olyan élelmiszer, amit évmilliókig ettünk. Nincsenek vadak, nem vadászunk, csak a szerencsétlen vágóállatok rémes húsa van, a fertőzött, szenvedő, tenyésztett halaké...én biztosan nem javasolnám ezt senkinek. A kitavaiak táplálkozása nekem is tetszik.

    Sokat tettél az emberekért a táplálkozás területén, de még többet tudtál volna tenni, ha olyan orvos lennél, mint dr. Bieler volt a maga idejében, aki sohasem adott általános tanácsokat a gyógyuláshoz (nem is értem, hogy te honnan veszed a bátorságot ehhez) 50 évig praktizált, sokat tanult külföldi egyetemeken is, az anyagcserét alaposan megismerve, így tudta megállapítani a betegei problémáit és meggyógyítani kizárólag táplálkozással, nulla gyógyszerrel. Nem becsülöm le a tudásodat, és ne sértegetésnek vedd, amit írtam. De a te tudásod nem a gyakorlatból származik, és az interneten megtalálható minden, az is, amit megírtál a könyveidben, és annak az ellenkezője is. Remek könyvet tudnál írni arról, hogy miért tökéletes a vegaság, ahhoz is találnál elég infót. Szegény hozzá nem értő csak olvas és olvas és fogalma sincs, kinek kell hinnie:) Vallássá vált a paleó is, éppúgy, ahogy a vegaság. Egyik sem jó mindenkinek, és szerintem ez a legfontosabb. Megtalálni, hogy kinek mi a jó.

    VálaszTörlés
  104. Ha valakit érdekel (és nem tudja) Gábor Hatvanban tart előadást november 11-én este 18 órakor. Én örülök nagyon és megyek!

    VálaszTörlés
  105. 89. Okosacska
    A mesterséges tápokat én sem ajánlanám. Ha nem akarsz tetemes mennyiségű fruktózt bevinni a sportoláshoz (pl sok gyümölcs, édeskrumpli), akkor a fehér jázmin rizs, a tápióka keményítő alternatívák lehetnek. Ezek kevés vagy semmi antinutrienst tartalmazó, tiszta szénhidrátok, ami élsporthoz visszatöltésre nagyon jók.

    VálaszTörlés
  106. 89 Okoskacsaka
    + valami, a Gatorade italok GMO-s cucc féleségek, vigyáz vele! (mások kedvéért: A Gatorade direkt futóknak készült ital)
    Inkább itt egy lista, melyekre a forgalmazó nem vállal garanciát a GMO mentességre:
    - A Fövárosi Ásványvíz és Üdítőital Zrt.-től: - Pepsi, 7Up, Mirinda, Schweppes, Tropicana,Toma Juice, Lipton Ice tea, Gatorade,Kristályvíz,
    - A Szikrai Borászati Kft.-től: Piroska szörpök,Biovita szörpök, zöldség-és gyümölcslevek, Kunsági borok, Tini pezsgők,
    - A Szobi Italgyártó Kft. - től: Szobi szörpök, gyümölcsitalok, paradicsomlé, Golden Valley zöldséglevek.
    - A LEDO Kft-től:- mirelit zöldségek.

    VálaszTörlés
  107. 104. Tara
    Akkor megvan, hogy mi a megoldás Neked! Menj el Bieler-hez! Ja, meghalt már, upsz. Akkor olvasd el mind a 15000 kutatásról szóló cikket angolul, amit valaha publikáltak orvosi lapokban. Ja, az sok? Akkor maradj csendben és örülj neki, hogy valaki átrágta magát x ezer számú cikken, értelmezte azt a matekos analitikus agyával, rendszerbe tudta foglalni és le tudta írni másoknak azt ami az agyában összeállt, érthető, szabatos magyar mondatokkal, hogy mi is megértsük, ne egy orvosi halandzsával traktáljon minket, amit még az orvos se olvas el, lásd orvosi lapokban megjelent cikkek. Nekem szuper módon megfelel Szendi Gábor és az ő munkássága, szorgalma, agya, tisztességes hozzáállása a dolgokhoz, humora, az egész zseni lénye. Szerintem bajban van az, akinek nem felel meg.

    Ma megvettem Posta Renáta Paleolit konyha hedonistáknak c. paleós receptkönyvét (Jaffa Kiadó). Tetszik. Hasonló dolgokat tartok én is fontosnak a paleóban. Azért már találtam benne hibát, 27. oldalon, a finomított sókban nem klór és nátrium van, hanem kálium és nátrium. És hát a Himalaya sóról sem egyezik a véleményünk, mert a benne lévő 84 elemből csak a kálium és a nátrium tud felszívódni. Viszont van egy zseni ötletem. Himalayás vízzel locsolt fűszernövény felszívja a többi 82 elemet, szerves vegyületet csinál belőle és mi azt megesszük, akkor már történik valami.

    VálaszTörlés
  108. 108 rozcsika
    Hát igen, valahogy így...

    Érzelmi alapokon megközelíteni racionális dolgokat, nem szerencsés dolog ebben az "információ rengetegben"

    VálaszTörlés
  109. Rozcsika 108:
    ez nagyon ott van, nagy like. :-)

    Tara sajnálatos módon már régóta csak kötekedni jár ide. Felhánytorgatja a "kötelező" sok húsevést, meg a keveset is, meg a nem biót is, közben meg még húst se kell enni a paleóban. Neki semmi se jó, ő olyan különleges és egyedülálló. Még örülhet Gábor, hogy nagy kegyesen hajlandó volt lemondani a gabonáról. :-D
    De még ez se lenne baj, sokkal nagyobb az, hogy pl. ezt a mondatot se képes értelmezni:
    "Összességében tehát az "igazi" paleo az, amit az Ön szervezete jól tolerál, és csak paleo élelmi anyagokat tartalmaz. Megint hangsúlyozom, a paleo nem arányokat szab meg, hiszen a természeti népeknél a legkülönfélébb arányokat megtaláljuk, hanem azt javasolja, csak olyan élelmi anyagot fogyasszunk, amelyekhez az évszázezredek alatt alkalmazkodtunk. Aki sok húst szeret, egyen azt, aki sok növényt, egyen azt. A lényeg, hogy csak paleo "forrásból" táplálkozzunk. Ezért alaptalan az az elképzelés is, hogy vegetáriánus nem lehet paleo. Ha teljes értékű fehérjét, vasat, B12-öt, stb-t megfelelő mennyiségben be tud vinni a szervezetébe, akkor nyugodtan tekintse táplálkozását paleónak."
    idézve Gábortól innen: http://www.tenyek-tevhitek.hu/felreertesek-a-paleo-korul.htm

    Másrészt meg hiába a nagy tiszteletről írottak, ha valaki feltételezi valakiről, hogy kihasználva az olvasók tudatlanságát, csak 1 könyv bevételéért és sikere reményében (ahogy azt rengetegen teszik) azt terjeszti, amihez épp kedve van (pl. a vega táplálkozás), nem pedig legjobb meggyőződése és tisztességes hozzáállása alapján azt, ami a leginkább alátámasztottan jó az embernek és ráadásul tapasztalatok sokasága is igazolja, az sztem szimpla sértés.

    VálaszTörlés
  110. 110. smirgli

    Valószínűleg az a baja, hogy valamiért nála nem működik, ahogy sajnos eddig nálam sem.
    2 éve kínlódok a gyomrommal, lassan egy éve paleózok, egyelőre nulla eredménnyel.
    max annyi, hogy csontvázra fogytam...
    Állandó gyomor gondok, felszívódási zavarok, izom görcsök, rángatózások...stb
    Már mindent kipróbáltam. Ez lassan felőrli az embert és elveszti a türelmét.
    Lassan egy hete megint fáj a gyomrom, orvoshoz hiába megyek, nincs semmi ötlete.
    A fizetős nagynevű itt is reklámozott gasztroenterológus dokik is csak lehúztak, pozitív eredmény nélkül.

    VálaszTörlés
  111. Tara

    "ha a szerzők nagyvonalúan leszarják, hogy az emberiség szintjén ez az étrend totál fenntarthatatlan, hogy az ilyen szintű húsfogyasztáshoz nincs elegendő forrásunk, és az őskorban sem volt, csak akkoriban nem napi háromszor toltak be egy grillcsirkét a paleo ősök, hanem talán egy hétig is éheztek, és bogyókat ettek, ha nem volt szerencsés a vadászat. Valamint hogy a megváltó diéta csak azoknak a kivételezetteknek valósítható meg, akik tudnak egy kisebb vagyont költeni az ételre"

    Ez tipikus példája annak, hogy mennyire méltatlan és színvonaltalan az a vita,ami a paleót körülveszi.
    Gábor az állítja, hogy a paleóhoz alkalmazkodott az ember szervezete. Ez egy biológiai kérdés, erre egy komoly vitában biológiai választ kell adni. Ha erre valaki ökológiai vagy közgazdasági választ ad, akkor tudóshoz méltatlanul összekeveri a dolgokat.
    Boldogkői, aki egyetemi oktató, egészen biztosan tudja ezt, csak éppen lenézi az olvasóit, és nem feltételezi, hogy lebukik a logikai bakugrásaival.

    Mellékesen, szívesen megkérdezném a "mainstream tudós" úrtól, vajon a milliókba kerülő rákgyógyszerekre az emberiség hány százalékának van elegendő forrása?

    Persze Neked, mint laikusnak, jogod van bármit bármivel összekeverni, és nyugodtan rákérdezhetsz arra is, vajon Gábor miért nem foglalkozik az ökológiai fenntarthatósággal?
    Válaszolnék helyette, ha megengeded. Azért mert ez annyira összetett kérdés, hogy önmagában egy tudósi életművet igényelne. Teljesen irreális ez Gábortól elvárni.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  112. Tóth 111:
    Hát gasztrodokiknál tényleg nem várható sok eredmény... :-( Nem tudom, milyen tanácsokat kaptál, de ajánlom figyelmedbe Rozcsika mai hozzászólását emésztési gondokkal kapcsolatban (98. 4. pont), azaz gyomorsav- és enzimpótlást. + probiotikumokat, kevésszer enni, hogy mindig termelődjön elég gyomorsav és epe. Estére a legkevesebbet és könnyűt. Magokat hanyagolni. Nekem ezek segítenek.

    VálaszTörlés
  113. 110. Smirgli
    Köszi, hogy megfogalmaztad helyettem is ezeket, a lényeget. Nagy like :-)

    VálaszTörlés
  114. 112. Domboroczky
    Arra már gondolni se akarok, hogy eddig is nagyon jól tudták a döntéshozásban, hogy mitől lesz cukorbeteg, meg gyomorfájós, rákos stb. valaki, de az étrend fenntarthatatlansága miatt nem árulták el.

    VálaszTörlés
  115. 104 Tara
    Értem. Köszi, hogy válaszoltál.

    VálaszTörlés
  116. 105 Merea

    Jaj, tényleg, elfelejtettem beírni a hírlevélbe, hajnalig csináltam ilyenkor már nem fog az agyam.

    VálaszTörlés
  117. 111 Tóth

    Jó lenne, ha részleteznéd, mit eszel, szedsz, stb. Nem tudom, kit rekálmoztak itt gasztroenterológusként, én erről nem tudok. Ha megírnád, mégis kire gondolsz?

    VálaszTörlés
  118. 98. Rozcsika
    Az ősemberesdivel nekem marketing és tudományos szempontból is fenntartásaim vannak. Az viszont sokkal szimpatikusabb és megbízhatóbb, ha akár egy ma is élő természeti népet veszünk alapul és vizsgálatul (empírikus megközelítéssel, magyarán tudományos módon).
    Egyébként meg szerintem egyetértünk abban, hogy az egészséges táplálkozási formák mind idő-, pénz- és energiaigényesek.
    Abban viszont már nem biztos, hogy az árkülönbség, az árfekvés nem szolgálhat indokul egy termék kiválasztása és megvásárlása során. Kicsiben ez persze megvalósítható. Ha viszont egy szegény család figyelmen kívül hagyja az árat, és mindig kizárólag csak egészségi szempontokat mérlegel, akkor előfordulhat, hogy már a hónap elején vagy közepén kifutnak a szűkös költségvetésből. És azután mit adnak enni a gyerekeiknek?! Persze időnként csak önigazolás, érdektelenség és kényelmesség bújik meg a háttérben az egészségtelen életmód mögött.

    VálaszTörlés
  119. 85. Tara
    Azt írod, hogy egyetértesz ezzel: "a szerzők nagyvonalúan leszarják, hogy az emberiség szintjén ez az étrend totál fenntarthatatlan, hogy az ilyen szintű húsfogyasztáshoz nincs elegendő forrásunk"
    Pedig, ha mindenki paleozna, akkor sem lenne szükség sokkal több húsra. Tehát ez a kijelentés egyszerűen semmilyen szempontból nem igaz.
    Számoltam egy kicsit, leírom lépésenként: a magyar lakosság átlagos testsúlya 70 kg. Ha kb. 30%-nyi zsírtömeggel számolunk átlagosan (ez csak becslés, nem találtam pontos adatot), akkor (70kgx0,70=) 49 kg az átlagos zsírmentes testtömeg. Ehhez átlagosan napi 49 g fehérjére van szükség. Mivel a fehérjeigényt általában nemcsak húsból fedezzük, vonjunk le belőle napi 2-3 tojást, ez kb. 10-15 g fehérje. De inkább vonjunk le csak 9 g-ot, hogy utána könnyebb legyen számolni. Így (kerekítve) kb. maximum 40 g fehérjét kellene átlagosan húsból biztosítanunk. Úgy néztem, hogy a húsoknak átlagosan 20% a fehérjetartalma, vagyis 40 g fehérjefogyasztáshoz kb. 200 g hús szükséges. Ezt szorozva 365-tel (0,2kgx365=) 73 kg lenne az évi átlagos hússzükséglet fejenként. Ha mindenki paleozna. (És csak napi 2 tojást enne. Ha ennél többet, akkor még kevesebb lenne a hússzükséglet.) Utánanéztem és kiderült, hogy az egy főre jutó húsfogyasztás nagyjából pont ennyi jelenleg is (60-70 kg/év). Szóval egyáltalán nem lenne szükség sokkal több húsra. Ez az ellenérv tényszerűen nézve sem igaz!
    Persze az nem kérdés, hogy sokkal jobb minőségű húsra lenne szükség. De ha mindenki paleozna, akkor óriási mezőgazdasági területek szabadulnának fel: hatalmas gabona-, napraforgó-, krumpli- és cukorrépa-földek, ezeken simán lehetne legeltetni az állatokat, hagyni a tyúkokat kapirgálni, és mellettük több zöldséget termeszteni. Ez naiv utópia, tudom én... De nem azért, mert fizikailag vagy anyagilag nem lenne lehetséges, hanem mert túl sok, vagy inkább azt mondom: túlságosan nagy cégek érdekével ütközne. Ez a szomorú... Hogy ezen múlik...
    Érdemes egyébként megnézni a "Jövő farmja" című dokumentumfilmet (youtube)! Bár a paleora utalás sincs a filmben, mégis tökéletesen arra a megoldásra jut, hogy ökológiai, fenntarthatósági és mindenféle szempontból az lenne az ideális, ha mindenki paleozna!
    Kata

    VálaszTörlés
  120. 116. szengab:

    Igazad van, hogy rövidre zártad, ez meddő vita, kár ilyesmire az idődet pazarolni.

    112. Domboroczky:
    "a milliókba kerülő rákgyógyszerekre az emberiség hány százalékának van elegendő forrása?"

    ahogy mondod, egyik újságban olvastam, ott sírnak, hogy több millió Ft-ba kerül csak egyetlen havi gyógyszere a rákbeteg néninek. Na és a sok vizsgálat előtte, PET-CT-k, stb. Aztán meg ki tudja, túléli-e így is egyáltalán. A többi krónikus súlyos "népbetegségről" nem is szólva, ma már minden "nép"betegség: a cukorbetegség, csontritkulás, allergia, asztma.

    108. Rozcsika, 110. Smirgli:
    Teljesen igazatok van.

    VálaszTörlés
  121. 100. Tara:

    Nemrégiben még szemünkre vetetted, hogy már nem is ételeket eszünk, hanem omega 6-ot meg omega 3-at. Ehhez képest most te is itt tartasz:
    "marad a lenmag, és annyi omega3, amennyi az egyéb növényekben van. Mert van. Arra vigyázok, hogy omega 6-ot se egyek - illetve keveset csak - így egálban van a dolog."

    Én pár deka húst vagy halat eszek naponta, és nagyon jól elvagyok. Éves hús(+hal) fogyasztásom így kb. 11-12 kg. Ennek a többszörösét is meg lehet termelni, ahogy Kata levezette.
    Az igaz, hogy mindenkinek meg kell találni, mi az amit jól bír a szervezete, jó tőle az emésztése és szeret is. De ez nem mond ellent a paleónak, Gábor sem mond mást, ahogy smirgli idézte is.

    VálaszTörlés
  122. 120. Kata
    Ezt nagyon jól megfogalmaztad. Pontosan így gondolom én is! Sőt, azokban a korokban, amikor a gabonatermesztés ennyire nem terjedt még el, pontosan így táplálkoztak. Lásd a középkori Európát, amikor még az erdők domináltak, ill. az ártéri gazdálkodást Magyaorországon. Csak a profitéhség, a világkereskedelem fellendülése változtatta ezt meg.

    VálaszTörlés
  123. 120. Kata

    A paleo gazdasági hatásain én is szoktam gondolkodni. Szerintem nem elég a húsfogyasztással számolni, mert az állati zsír sem magától terem, vagy például a rosszul tárolható zöldésgeknek is óriási plusz költsége van a gabonához képest. Forintban, és ökológiai lábnyomban mérve is. Szóval ez összetettebb számolást igényelne.

    Van becslés arra, hogy az emberek mekkora része paleózik? Azért kérdezem, mert a néhány százalékos forgalomcsökkenés jelentős profitcsökkenést okozhat. Tehát már akár most is érezheti néhány cég a paleo hatását.

    Egyéb érdekes gazdasági hatásai is lennének a paleónak, ha jelentős méretekben elterjedne: én úgy saccolom, hogy az eddigi kilátásaimhoz képest kb 10 évvel hosszabb ideig leszek munkaképes, és ennyivel hosszabb ideig is fogok élni (most vagyok 30 éves). Látva, hogy mennyi gondot okoz az elöregedő társadalom fenntarthatatlansága, ez óriási különbség lenne össztársadalmi szinten!

    A teljes életem és a plusz tíz évem alatt pedig végig drágábban fogok enni, mint eddig! Egy újszülöttnek "ceteris paribus" és a paleót napi 1000 forinttal drágábbnak számítva a plusz 10 év alatt kb nettó 400 000 forintot kellene keresnie, hogy anyagi értelemben pluszos legyen a paleo! Persze lehet, hogy olcsóbbra is ki lehet hozni a különbséget, de azért abban biztos vagyok, hogy a mostani étrendem drágább, mint paleo nélkül lenne. (Bár bevallom én a paleo előtt nagyon egészségtelenül viszont nagyon költségesen táplálkoztam. De nem az eddigi legényélethez, hanem a megállapodott családok életéhez kell a változást is viszonyítani.)

    Az élelmiszer piaca mellett az egészségügy lesz a másik érintett. Sokkal kevesebb gyógyszerre és kórházi kezelésre lesz szükségem, mint eddig várható volt. De azzal, hogy kevesebb kezelésre lesz szükségem még nem csökken a fizetendő TB járulék, tehát ez a személyes költségvetésemben nem jelenik meg, vagy csak kevésbé!

    Az egész persze csak egy hasraütéses becslés, de mutatja, hogy a paleo terjedése nagyon sok ponton borítja az eddigi gazdasági rendet. Ha politikus lennék tehát nem rajonganék azért az ötletért, hogy a paleolit átállás gyorsan menjen végbe! Ennél kisebb gazdasági változások is vezettek már háborúkhoz! Abban viszont nem kételkedek, hogy hosszútávon a társadalomnak elemi érdeke, hogy az egészség útjára lépjen a sok felesleges szenvedést okozó hibás életmód helyett.

    VálaszTörlés
  124. 117. Szengab
    Csodálkoztam is, hogy nem volt benne a hírlevélben, szerencsére volt, aki felhívta rá a figyelmem, így ott tudok lenni.

    VálaszTörlés
  125. Mi azért megpróbáljuk fenntarthatóan művelni a paleózást :) Bio tojást termelünk, a bolti áráénak töredékéért. Magasított ágyásban termeltünk (kb. 15 nm-en) cukkínit, tököt, sütőtököt. Már kevés gyümölcsünk is terem, remélem, pár év múlva az is kevesebbe fog kerülni, ha termőre fordulnak a fáink. És disznót vágtunk, megbízható helyről vettük a felhízlalt disznót, szalámit, kolbászt is csináltunk. Így a disznóhús ára kb. fele a boltiénak. És emellett a paleós ételekből mennyiségre kevesebb kell, mint a "normál" ételekből. Mi így kevesebb pénzt költünk ételre, mint a nem paleózó rokonaink, akik rengeteg fölösleges és drága dolgot megvesznek a boltokban, majd egy részét ki is dobják (pl. gyümölcsjoghurtok, kekszek.. ). Ez fenntartható dolog? Ezzel nincs semmi probléma?

    És én hozzátenném, hogy kb. 0 az éves gyógyszerköltségünk 3 gyerek mellett. Pl.: most egy ismerősünknek meszesedés miatt gyógytornászhoz kell járnia, alkalmanként 6.000,- Ft, legalább 3 hónapig kéne járnia (de nincs rá pénze). Én ezeket az étkezés járulékos költségeinek nevezem, hisz ezeket hosszú távon megspóroljuk. Ennyivel szerintem igenis olcsóbb a paleózás.

    Netty

    VálaszTörlés
  126. 127. Netty:
    Mondták a tévében, hogy évente fejenként 40 kg élelmiszert dobunk ki Magyarországon, csecsemőket is beleszámítva, meg a nincstelen öregeket, akik biztos nem dobnak ki semmit.
    Tehát vannak családok, akik akár 80-100 kg kaját is kidobnak.
    Mi nem dobunk ki semmit, annyit veszek, amennyi kell. A kert nekünk egész jó volt idén, nagyon sok uborka termett, legalább 60 kg, és rengeteg cukkini. A paradicsom is bejött, szokatlan módon, mangold és egy kis zöldség. Semmit nem permeteztünk egyáltalán (még a gyümölcsfákat sem). A jó termés a locsolásnak köszönhető, van kutunk és búvárszivattyú, örülök, hogy nem temettettük be annak idején. Az utóbbi 3 évben 9 gyümölcsfát ültettünk,a meglévők mellé, és málnát. Na és vannak a pipik meg a diófák, az is valami.
    Persze, tudom, hogy nem mindenki tud termelni magának, nekik sokkal nehezebb, főleg bioélelmiszert venni.

    VálaszTörlés
  127. 124. Jakab
    "a paleót napi 1000 forinttal drágábbnak számítva"

    Nálunk (hattagú család, kettő egyetemista más városban, akik oldalbordástul járnak haza, vagyis négy állandóan itthon lakó) biztosan nem drágább a paleo.

    Előtte sem ittunk cukros löttyöket, nem vettünk nassolnivalókat, ezért feltételeztem, hogy nekünk drágább lesz a paleo, mint a régi étkezésünk, de az évi egy havi "minden kiadást felírunk, ellenőrizendő, hogy nem szaladt-e el a paci" alapján nem költünk többet élelmiszerre, mint mondjuk négy évvel korábban. (Mi februárban lesz 4 éve, hogy elkezdtünk áttérni.)

    A kertben terem ez-az (ma is hoztam még be szőlőt, paradicsomot, paprikát, póréhagymát, de még van kint cékla, spenót, sóska, sokféle gyógynövény és fűszernövény), de nem tudjuk megtermelni a teljes zöldségszükségletünket. Töltünk kolbászt (kétszerre nyolcvan kilót), füstölünk sonkát, szalonnát (kb. negyven kilót), ami az év felében, kétharmadában elég.
    Húst maszek hentesnél vesszük, a csirkét, tojást, nyulat faluról, munkatársaktól. A rokonságban szoktunk segíteni a kertben, ezért kapunk időnként pulykát, libát, kacsát, zöldséget is.
    A hétvégi főzésnél igyekszem azt felhasználni, ami a kertben vagy a mélyhűtőben van, ha nem elég, akkor azt főzöm, ami éppen akciós a zöldségesnél.
    Szoktunk gyűjteni vadon növő növényeket, ezeket elteszem, aszalom, szárítom, fagyasztom.

    Viszont: az elmúlt négy évben összesen kb. hat kiló cukorpótlót vettünk, és kb. nyolc kiló liszthelyettesítőt, nem sütünk kenyérhelyettesítőt sem. (A xilitet, most már eritritet, illetve minimális maglisztet akciókor vesszük - most pl. Vácon vettük meg, nagyjából elég lesz tavaszig.)

    VálaszTörlés
  128. 128. Macskacicó
    Mi sem dobunk ki szinte semmit. Ha nem lesz pelenkásunk sem, már nem is nagyon tudom, mi lesz a kukánkban. De a szemétdíjat akkor is fizetnünk kell, már megkérdeztük. Jövőre már én is szeretnék többféle zöldséget termeszteni, csak most még nagyon pici volt a legkisebbünk, nem volt energiám még a kerttel is többet foglalkozni.

    129. Szőlőszem
    Nagyon ügyes vagy, hogy ennyiféle beszerzési forrást találtál! A vadon növő növények gyűjtéséért irigyellek. Sajnos én nem ismerem fel az ehető növényeket, így nem merek ilyet bevállalni.

    Viszont ami még eszembe jutott, ami miatt szerintem hosszú távon nem lesz fenntartható az intenzív szántóföldes gazdálkodás: itt mifelénk a kertekben mindenfelé jelentősen csökkent a termőföld mennyisége. Úgy értem, az erózió, a gazdálkodás... miatt eltűnt a termőtalaj. A mi kertünk hátsó részében kb. 1,5 m magasságban hiányzik. És körben egy csomó szomszédnál ugyanígy. Komposztálunk, hozattunk már talajt, trágyát, sőt, a ház mellől hátratalicskáztuk a termőtalajt, amennyit bírtunk. Ez csak egy kis méretű példa arra, hogy teszi tönkre a talajt a mai "fenntartható" gazdálkodás, műtrágyázás, talajkizsigerelés. Ja, és persze mindenki továbbra is eléget minden levelet, ágat..., senkit sem ismerek, aki komposztálna bármit is.

    Netty

    VálaszTörlés
  129. Sziasztok!

    Annyit még az "olcsóbb, drágább-e a paleó" témához, hogy ne csak a táplálkozást vegyétek figyelembe, hanem pl. a kozmetikumokat, tisztítószereket is, valamint a vitaminokat és étrendkiegészítőket is. Ha még emlékeztek, a paleolit életmód nemcsak a táplálkozásról szól, hanem a vegyszermentes tisztításról és tisztálkodásról és a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlásáról.
    Pl. egy vegyszermentes szappan valószínűleg jóval többe kerül, mint egy hagyományos szappan. Persze lehet, hogy valaki ezt is meg tudja oldani egy olcsó, házi készítésű, főzött szappannal.

    De ha statisztikailag (kiátlagolva) arra is jutnánk, hogy a paleó életmód drágább, abban biztos vagyok, hogy nagyságrendekkel nem lenne az, főleg hosszabb távon. Ennyit pedig igazán megér az egészségünk, nem igaz?

    VálaszTörlés
  130. Szűcs Csaba 131.
    "a paleolit életmód nemcsak a táplálkozásról szól, hanem a vegyszermentes tisztításról és tisztálkodásról"
    Ezt ki mondta?? Más a környezettudatosság és más a paleó. Persze a 2 nem zárja ki egymást. Logikus, hogy ha kajával nem viszünk be káros anyagot a szervezetünkbe, akkor bőrön keresztül sem, de azért kicsit másról van szó...
    Egyébként meg miért lenne drágább az ecet, a szódabikarbóna vagy a natúrszappan? Főleg, ha a drága tusfürdőt, dezodort, öblítőt, mosóport meg kivonod az egyenletből.
    A vitaminokat meg a gyógyszerből és orvosra költött pénzekkel állítod szembe, és mindjárt kiderül, hogy egyértelműen jobban jössz ki.

    VálaszTörlés
  131. 130.Netty

    Mi is tapasztaljuk. A házunk egy olyan nagyváros széli telken áll, ahol régen szántó volt, majd kert. Most, ha nem hozatnánk trágyát, nem teremne semmi. Én azt hittem, egyébként, hogy simán lehet venni trágyát (itt a volt téeszirodába bemegy az ember, befizeti, és másnap hozza a lovaskocsis ember, igaz túl frisset, de mindig letesszük valahová, betakarjuk földdel, és következő évben már lehet is használni), a munkatársaim mondják, hogy a legtöbb (volt) téeszben már nem tartanak szarvasmarhát, ezért trágya sincs.

    131. Szűcs Csaba
    Mi régebben nem nagyon használtunk étrendkiegészítőt. Gyógyszert sem (az asztmás gyerek kivételével). Én azért kezdtem el a paleot, mert egy térdműtét után nem jöttem rendbe, folyton feltelt a térdem folyadékkal. Az utolsó fél évben annyi gyógyszert beszedtem rá, hogy abból két évig megvehettünk volna minden vitamint.. De igaz, hogy annak a költségét nem számoltam be az élelmiszerbe.

    Amit még nem számolok, az a kertre költött összegek. Mert ha fű lenne és díszfák, akkor is kéne permet, fűnyíró, gereblye, stb., akkor is kéne rá időt, energiát, vizet, pénzt fordítani.

    VálaszTörlés
  132. 118. szengab
    Kicsit elkapott a hév. Nem reklámozott, közismert. Hírlevélbe rendszeresen szerepel.

    Mivel hisztamin problémám is van, így elég korlátozott a választék.
    Jellemzően főtt, párolt vagy sült csirke, kacsa, pulyka, néha marha. Mellé zöldségek hasonlóan elkészítve, mindig minden frissen. Kacsa vagy libazsír, kókuszzsír. Néha batáta, basmati rizs. Meg húsleves rendszeresen és gyógyteák.
    Sajna minden pácolt, füstölt, savanyított dolog kiesett, tojás kiesett, savas dolgok vagyis citrom sem. Magok, maglisztek kiestek....és még egy csomó minden.
    Kiegészítők: enzimek, probiotikumok, gyulladás csökkentők(kurkumin, cat's law) glutamin, lecitin, B komplex,
    E komplex, K2 komplex, D3, C, A, B12, Szelén, Cink, MagneB6 vagy csak Mg citrát, Quercetin
    Halolajat is szedtem, de fentebb írták, hogy lehet annak is magas a hisztamin tartalma.

    VálaszTörlés
  133. 131. Szűcs Csaba
    Én például nem kiváltom, hanem kihagyom a szappant egy ideje. Ez nem drágább, hanem pontosan az ellenkezője :-) (Vagyis minimálisat használok, kizárólag gyakran szennyeződő testrészekre.) Ugyanígy, minimalizáltam minden piperecikket. Tehát a paleo-hatás e téren egyértelműen csökkenti a költségeket. De kérdezzétek Ilonát, ő szakértője ennek a témának.

    VálaszTörlés
  134. 130. Netty
    Én már szinte sajnálom, hogy kukát kötelező tartani, annyira nincsen benne semmi, amikor hetente ki kellene tenni. Igaz, sajnos ez megtévesztő, mert attól, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe viszem, még jócskán felhalmozódik műanyag- és papírszemét is. A csomagolást a mai világban lehet egy szintig csökkenteni, de teljesen sajnos nem.
    Szerves hulladék meg lényegében nincs. Az ételt megesszük (annyit főzünk csak), a húsmaradékot a macskáknak adjuk, ha van, a zöldhulladék meg megy a komposztba (azt még koldulok is a szomszédoktól, hogy legyen mennyiség).

    VálaszTörlés
  135. 134. Tóth
    Hisztaminérzékenység néha még nálam is előjön. Akkor pár napig elfogyasztok főétkezés előtt fél órával 1 DAOSIN étrendkiegészítő kapszulát, és elcsendesedik. Akkortájt egy kicsit vigyázok, hogy túl sok ellenjavallt ételt ne egyek, de utána tojás, hal, kolbász, savanyúkáposzta... minden mehet. Innen veszem: www.daosin.hu Próbáld ki!
    (Lehet, hogy az Iherben van jobb és olcsóbb is...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ismerem, van nekem is bekészítve. De folyamatosan nem szedem, mert ahhoz marha drága.
      Alternatíváról nem tudok.

      Kérdes: rendeltem az iherb-ről, ami okt 16-án elindult, de még nem kaptam meg.
      Hol érdemes érdeklődnöm, mert ez már több mint három hét? Vagy előfordul ilyen csúszás?

      Törlés
  136. "Molekuláris gasztronómia" az az új fogalom, amivel én legalábbis még nem találkoztam:

    http://www.bbc.co.uk/news/magazine-24825582

    VálaszTörlés
  137. Tóth

    Előfordulhat ilyen csúszás, sokszor a vámon csücsül hetekig. Először majd a postán lesz érdemes érdeklődni. A vámról előbb-utóbb előkerül. Nagyon ritkán fordul elő, hogy nem érkezik meg. (Én már évek óta rendelek folyamatosan, és eddig még mind megérkezett. Kopp-kopp.)

    VálaszTörlés
  138. Tóth
    Érdemes megnézned ezeket, hátha nem ismered:
    http://chriskresser.com/got-digestive-problems-take-it-easy-on-the-veggies
    http://chriskresser.com/headaches-hives-and-heartburn-could-histamine-be-the-cause

    VálaszTörlés
  139. Boldogkői helyretette a paleót (Szendit is):

    http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20131107-132856.mp3

    (05:43-tól)

    VálaszTörlés
  140. Alzheimerre van vkinek valamilyen tapasztalaton alapuló ötlete, hogy ketogén étrenden kívül még mi segíthet?

    VálaszTörlés
  141. 141. kampoo
    Végighallgattam...
    Nagy az Isten állatkertje!!!!
    Gratulálok, milyen jó, hogy megmentették a Klubrádiót!...
    Elmebetegség!!!!....

    142. Timi
    Tapasztalatom ugyan nincs, de Kurkumin kapszula?
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/kurkumin-kurkuma-szerteagazo-hatasa.htm

    VálaszTörlés
  142. 142 Timi
    Ajánlom figyelmedbe: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/07/peanut-butter-coconut-oil-alzheimers-detection.aspx?e_cid=20131107Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20131107Z2

    VálaszTörlés
  143. Anna.Willson 143:
    Nana, a politikát nem kéne belevinni, pláne ennyi indulattal... :-/
    A Klubrádiónak nagyon sok jó, hasznos ismeretterjesztő műsora van, persze sok hülyeség is elhangzik, mint minden médiában. Én pl. a könyvajánló műsorában 2009-ben hallottam először Gábor zöld könyvéről, és másnap rohantam megvenni. :-)
    Hát nem csalódtam, méltó volt a cikkéhez, mit is mondhatna mást... :-P Hiszen nem is valószínű, hogy azóta volt ideje kellőképpen elmélyülni a paleó szakirodalmában ahhoz, hogy valami értelmeset is tudjon mondani. Áltudomány, oszt annyi.
    Az igazság oldalát hiányolja szegény, hogy nem látják a fehérköpenyeseket beszélni a népek, mert ugye attól lesz igaza. :-D Mintha nem ez ömlene a médiából és sajnos eleve csak ezeknek hisznek az emberek. Szendi Gábort is meghívták a Mokkába, és nem volt ellenvélemény, jaj szegény, meg ne sajnáljam. :-D
    Szerinte a gyógyszermaffia sokkal kisebb probléma, mint az áltudományok. Ja persze. :-P

    VálaszTörlés
  144. Nemrég olvastam íme:
    Az Alzheimer-kór elsődleges oka a test krónikus dehidrációja. Véleményem szerint az Alzheimer-kór elsődleges oka az agysejtek dehidrációja. Hosszabb tartamú dehidrációban az agysejtek zsugorodni kezdenek. Képzeljünk el egy szõlõszemet, amint fokozatosan mazsola lesz belőle. Sajnos egy dehidratált állapotban az agysejtek sokrétű szerepe egyre inkább korlátozódik, mint például a szál- lító rendszer irányítása, amely az idegvégződésekhez szállítaná az idegingerület átvivő anyagokat. Egy orvos barátom, amikor tudomást szerzett erről, Alzheimer- kórban szenvedõ fivérét rávette, hogy igyon naponta több vizet. A beteg elkezdte visszanyerni emlékezetét, olyannyira, hogy már követni tudja a beszélgetést, és sokkal ritkábban ismétli magát. A gyógyulás heteken belül nyilvánvalóvá vált.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szignifikáns! az én ismerősöm nagy mennyiségű vízfogyasztás (évek óta) mellett is rohamosan romlik... Persze a családja szereti és sajnálja, és ezért nem hajlandóak diétáztatni (paleó szerint), mindenféle péksüteményekkel, joghurtokkal, cukorral kényeztetik. Pedig már azt sem tudja, hogy pár perce mit evett... :(

      Törlés
    2. Ha Te mondod biztos úgy van ... A példád nem egy mély merítésből van gondolom, ezért talán nem kellene általánosítani.Lehet, hogy másnál hatásos lenne a kúra főleg ha még az elején tart a problémának.

      Törlés
  145. Most olvasom a Nők Lapjában, hogy Czeizel Endre is rákos.
    Az apja prosztatarákban halt meg, ezért, genetikai alapon megelőzni akarván a kialakulását, néhány éve megoperáltatta magát. Most meg leukémiás, és szegény természetesen ezer százalékban hisz az orvosaiban meg a kemóban. Úgy tűnik, még nála se jött be a genetikai rákmegelőzés... Alighanem jobban járt volna D-vitaminnal meg ketogénhez közelítő paleóval.

    VálaszTörlés
  146. 129. Szőlőszem - paleo költsége témában

    Igen, eléggé máshogy számoltuk a paleo költségeit. Mi még nem termelünk zöldséget, hentesnél vesszük a húst, és ráadásul paleo-snackeket is eszünk (magvak, feketecsoki, sütik). Ez így simán legalább napi 1000 forinttal drágább, mint tésztát vagy rizst enni valami szójával "felütött" húskészítménnyel. De belátom, hogy olcsóbban is lehetne. Azért annyival korrigálni kell, hogy ha magamnak termelek zöldséget, akkor a termelésre fordított időt is be kell számolni a költségbe (az idő pénz, pláne ha nem a kertészkedés a legkedvesebb hobbija valakinek).

    141. kampoo
    A klubrádiós beszélgetés súlyos, de miután az indexes cikken még felhúztam magam, most már inkább csak mosolygok :-). Bár amikor a törvényi szabályozást emlegeti, akkor kicsit be is tojok: "Törvénnyel tiltanám az összes ilyen marhaságot." A végén még kötelező lesz gabonát enni. Viszont a zene legalább jó.

    VálaszTörlés
  147. 142. Timi
    Saját tapasztalat nincs, Jaminet: Tökéletes egészség diéta 276-277. old. szerint napi 5000 NE D vit., néhány hónap múlva van változás. A könyv szerint az agy krónikus bakteriális fertőzése az ok, Chlamydophila pneumoniae (parazita-) baktériumtörzzsel. "A baktériumok ellopják a glükózt és piruvátot a neuronok elől, ezzel kiéheztetik őket. Az alzheimeres betegek agyában lerakódó amyloid plakkoknak antibakteriális funkciójuk lehet. A D vit. által aktivált erős immunválasz elpusztíthatja ezt a baktériumot, vagy legalábbis passzív állapotba hozhatja, így a neuronok visszanyerhetik a funkcióikat." A D vit. mellé K2-t is szedni kell, zöld leveleket enni (K1)!!!!

    Érdekes dolgot ír Jaminet, hogy elég a 40-45 ng/ml közötti D vit. szint (25-OHD szint). E fölött a csont sűrűsége csökkenni fog. Részletesen 273. old.

    VálaszTörlés
  148. Szerintem ez a klubrádiós beszélgetés egyáltalán nem vészes, sőt. Csak éppen a felvetett kérdéseket/kritikákat fel lehet tenni a másik félnek címezve is. Később kifejtem részletesebben is, mire gondolok.

    VálaszTörlés
  149. Tara
    Olvastam a kertes posztokat itt a blogon, idén nekem sem lett túl jó a termés. Most ráálltam az erdőkert témára, ami azt jelenti, hogy egy adott területen belül egyensúlyt kell létrehozni. Pl. gyümölcsfa mellé homoktövist, fekete nadálytövet stb. jó ültetni a tápanyagellátás miatt. Meg egyéves növények helyett évelőket társítasz és pl. fejes saláta helyett ültetsz egy hársfát de nem engeded 4 méternél nagyobbra nőni, akkor könnyű leszedni a levelét. Részletesen Martin Crawford ír erről, meg videó is van youtube-on. Sajnos angolul, de talán "erdőkert" címszóra kiad a google értékelhető cikkeket. "A jövő farmja" c. angol film magyarul feliratozva megtalálható youtube-on. Bocs ha már ismerted :)

    VálaszTörlés
  150. Kérdezni szeretném, hogy hogyan lehet felismerni a A nátrium-glutamát (E621) alkalmazását húskészítmények esetében. Prózai okok végett, keresnem kellett egy új házi hentest, de nem vagyok benne biztos, hogy pl. a füstölt sonkánál használ-e ilyen anyagot.
    Tud ebben valaki segíteni? Vannak ismertető jelei?

    VálaszTörlés
  151. Kedves Szendi Gábor!

    A Klubrádión sugárzott Boldogkői Zsolttal készült beszélgetés kapcsán lenne Önhöz néhány kérdésem.

    1) Az omega-3 zsírsavval kapcsolatos tudományos cikkek metaanalízise tényleg azt mutatja, hogy az omega-3 fogyasztása hatástalan? Volt ideje, lehetősége ezeket tanulmányozni? Vagy a metaanalízises tanulmányok közt is van ilyen is, olyan is?
    Ha igen, akkor tényleg azt kell mondanom, hogy a táplálkozástudomány szubjektív, hasztalan és jelenlegi állapotában elégtelen.

    2) Az egyetemi tanár azt állítja a paleóval kapcsolatban, hogy rövidtávon lehet, hogy működőképes, de az igazi kérdés az, hogy hosszútávon is az e.
    Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan jellegű tanulmány, ami a paleó hosszútávú hatásait vizsgálja? Konkrétan arra gondolok itt, hogy vizsgáltak-e tudományos alapossággal olyan embercsoportot, akik már évtizedek óta paleóznak?
    A többi fórumost is kérdezném most. Van itt olyan paleós, aki már min. egy évtizede paleózik? Megosztaná velünk a tapasztalatát?
    Mióta paleózhatnak a legkorábbi paleósok? 1975 óta? Tudunk bármit is róluk?

    3) Az egyetemi tanár felrója Önnek azt, hogy általában könnyű, kényelmes médiaszereplései vannak, ahol nem jelennek meg az ellenvélemények, nincsen igazi korrekt tudományos, objektív, szakmai vita.
    Tudna nekem erre egy jó ellenpéldát felhozni? Egy olyan vitára, vitasorozatra gondolok pl., ahol szigorúan a tudományos gondolkodás és logikai érvelés alapján sikerült meggyőznie tudományos vitapartnerét arról, hogy a paleolit táplálkozás/életmód tudományos és megalapozott (nem pedig puha tudománybeli, ahogyan ő nevezi).

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  152. 148. Jakab

    Már most is kotelezo tulajdonképpen. Legalábbis bolcsiben, oviban és általános iskolában.
    Amennyire én tudom.... :-(
    És ez elég elkeserito szamomra. :-(

    VálaszTörlés
  153. 153. Szűcs Csaba

    2. pont: én úgy tudom, hogy a természeti népcsoportok egész életükben "paleóznak" (generációkon keresztül), és a civilizációs betegségeket ennek folytán nem ismerik... Csak amikor abbahagyják, mert pl. beköltöznek a nagyvárosba...
    A gond ott van talán, hogy ha már valaki kemény munkával összeszedett magának a nyugati táplálkozás és életforma eredményeképp valami nyavalyát, akkor abból mennyi idő alatt lehet-, és egyáltalán ki lehet e jönni...

    VálaszTörlés
  154. 153. Szúcs Csaba
    Nem hallgattam meg Boldogkői interjúját, de a pár nappal korábbi acsarkodásból hozták nekem a híreket, és tudom mire gondol a Mester.
    Idén megjelent egy metaanalízis, amelyben már infarktuson átesett, 63 év átlagéletkorú embereknek adtak (nem tudni), mennyi omega-3-at egy éven át, és nem csökkent a második infarktus kockázata. A teljes cikkhez nem volt hozzáférésem (lehet, hogy Boldogkőinek sem), ezért ennél mélyebb részleteket nem tudtunk meg. Pedig a részletek nem közömbösek.
    De! Ez az elemzés un. másodlagos prevenciós vizsgálatok összevont elemzését végezte, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy évtizedeken át roncsolt érrendszerű, már az infarktusig eljutott embereken (az alkalmazott dózisban!) az omega-3 a következő infarktustól nem véd meg. Ezen annyira nem kell meglepődnünk, az omega-3 nem csodaszer.
    De ha látnánk a metaanalízis összes vizsgálatát, akkor még az is lehet, hogy vissza kéne utasítsuk a végkövetkeztetést. Egyrészt hasonló vizsgálatot már végeztek, és igen jó eredményt értek el. A második: nem tudjuk, milyen vizsgálatokat vontak be az elemzése. A most megjelenő vitaminkönyvemben leírok egy-két metaanalízist, amelyekből megdöbbentő dolgok derültek ki. Pl. Bjelkovic (ha jól írom fejből) é smtsi. közreadtak egy elemzést, miszerint az antioxidánsok fokozzák a halálozást. Amikor egyenként megnéztem az elemzésbe bevont vizsgálatokat a hasamat fogtam a nevetéstől. A legtragikomikusabb példa az volt, hogy a vitaminszedő csoportban valakit elütött az autó, s ez az elemzésbe őgy került be, hogy a vitamincsoportban nagyobb volt a halálozás. Vagy: egy legújabb elemzés szerint a K2 vitamin hatástalan. Megnéztem az elemzésbe bevont vizsgálatokat, a felében K1 vitamint használtak. Nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek.

    VálaszTörlés
  155. aki tehát egy metaanalízist szó szerint vesz, mint a Mester ez esetben, az pont azt a hibát követi el, amit nekem felró: csak az érdekli, hogy a végeredmény őt igazolja, s nem olvassa el kritikusan az elemzést. Ha megtenné, lehet, hogy a szemétkosárba dobná. De még így is, ha korrekt akart volna lenni, nem általában mondja, hogy az omega-3 hatástalan, hanem megnevezi azt a kört, akiknél nem bizonyult hatásosnak. A Mester érvelése hatásvadász és demagóg, röviden: tudománytalan.
    2, Ahogy Anna.Willson írta, a paleót nem kell újra több évtizedes vizsgálatokkal igazolni, mert az emberiség ezen fejlődött ki. vagy hogy a természeti népek, amióta léteznek, ezt eszik, ennél jobb bizonyíték nem kell. A nyugati étrend fokozatos változtatását, vagy a növényi olajok bevezetését, stb. sem kísérte előtte több évtizedes vizsgálat, hanem bevezették, mert jónak gondolták. Most látjuk, hogy több évtizedes hatása során a nyugati emberek belebetegedtek. Ez tehát nem jó. ezzel szemben vagy egy másik étrendcsoport, a paleo, az Atkins, a lowcarb és társai, amelyek rövid távon is működnek, és a természeti népek táplálkozásában hosszú távon is beváltak. A Mesternek nem kéne úgy csinálnia,mintha valami merőben új, és az embertől eddig idegen étrenddel álltunk volna elő. Mint biológusnak el kéne gondolkodnia azon, ugyan milyen hosszútávú veszélyei lehetnek annak, ha valaki húson, zsíron, zöldségeken él? A Mester itt is demagóg módon érvelt, nem akart belegondolni, hanem formális kérdésekbe kötött bele, mint a hivatalnokok szokták. A D-vitaminnál ugyanez megy: feketén-fehéren bizonyítják a d-vitamin rákellenes hatását az epidemiológiai vizsgálatok, de az amerikai IOM követeli a kettős vak, placebokontrollos vizsgálatokat, mert addig ő nem látja bizonyítva. A tudomány nem hivatal, ahol be kell tartani az ügymenetet, a tudomány olyan eszközökkel dolgozik, amivel tud.

    VálaszTörlés
  156. 3, Sajnálatra méltó, hogy Boldogkői az én érvelési rendszeremet azonosítja az ötperces média megnyilvánulásokkal. Gallileinek sem sikerült (meg még sokan másoknak) nyílt vitában győzedelmeskednie, mert ha az ellenfél úgy dönt előre, hogy a másiknak nem lehet igaza, akkor nincs az az érv, amivel meggyőzhető volna. Jelen esetben is ez a helyzet, Boldogkői máig nem olvasta el az én vagy más, a paleót tudományosan közelítő szerzők írásait. De ha megtenné is, semmiféle meggyőző érvelésnek nincs akkora ereje, hogy az meggyőzzön valakit akarata ellenére. Boldogkői mondhatja, hogy a vitában csak a logika és az érvek fognak számítani, de ez álságos. Eddigi ténykedése is arról szól, hogy fittyet hány a logikára, a tényekre és a bizonyítékokra. el sem jut odáig, hogy elolvassa.
    Boldogkőit, lássuk be, nem az igazság érdekli, hanem az ő meggyőződése. Egy tudományos igazságot nem párviadallal szoktak eldönteni. Végül: az írásaim polémiák, sorra veszem az ellenfél állításait és megcáfolom. A vita a papíron folyik. Aki ismeri a könyveimet, tudja, hogy nem kijelentéseket szoktam tenni, nem kinyilatkoztatok, hanem érvelek. Tudományos levezetésekben szoktam a következtetésig eljutni.
    elárulom, engem boldogkői, meg az ő harciaskodása egyáltalán nem érdekel. Küzdjön az ő igazáért, tőlem nyilatkozhat fűnek-fának, csak egyre mélyebbre ássa magát méltatlan és nevetséges szerepléseivel. Ha neki tetszik ez a purifikátori szerep, hogy ő majd minden babonát és téveszmét kiírt, én nem fogom ebben zavarni, mert saját lábában fog felbukni. Valójában a paleónak csinál reklámot, akit meg az ő handabandázása meggyőz, annak meg legyen az ő baja. Én boldogkői helyében már attól visszariadtam volna,amikor látszott, kiknek az élére állt akarva-akaratlanul.

    VálaszTörlés
  157. 147. smirgli:

    Na, puff neki, szegény, pedig mennyi előadást, ismertetést tartott a rák megelőzéséről.
    Azért sajnálom. Lehet, ha tudta volna még akkor, talán ő is másképp csinálja. Bár ahogy mondod - nem olvastam még a cikket, de megpróbálom megszerezni - , ha ennyire csak a protokoll szerinti terápiában bízik....:(
    Igazad van, inkább nyomná legalább most ezerrel a D vitamint.
    Azért abban hálával gondolok rá, hogy már huszonvalahány évvel ezelőtt terjesztette, hogy a kismamák egyenek folsavat, hogy ne legyen velőcső- záródási rendellenesség, meg ilyenek.
    Én szedtem is, igaz, halolajat akkor még nem :(.
    Köszi, hogy leírtad.

    VálaszTörlés
  158. Kíváncsi lennék, vajon Boldogkői olvasta-e az Index Facebook oldalán a hozzászólásokat a fenomális cikkéhez, (ja, vagy ő idáig nem süllyed le) ? és mit szól hozzá.

    VálaszTörlés
  159. 153 Szűcs Csaba&Boldokői
    Kedves Csaba!
    Személyemet a 2. é3. kérdése késztetet a reagálásra, mert meglepett szkepticizmusa egy evidens dolog miatt. Éppen most fordítom a lenti Mercola Taubes beszélgetést, amely szintén választ adhat az Ön szkepticizmusára.
    Gary Taubes és Dr. Joseph Mercola beszélgetnek
    Fordította: Mezei Elmira
    Szendi Gábor egyik hírleveléből, idézem- részlet: " Melyek azok a mechanizmusok, amelyek bizonyos kérdésekben akkor is fenntartják a dogmatikus hitet, ha számos tudományos tény cáfolja a hitelét?
    Manapság sokkal könnyebb átlátni azokat az összefüggéseket, amelyek felfedik, hogy a táplálkozástudományi ajánlások hatalmas érdekellentétek eredményei, amelyeket a saját önző érdekeiket védő csoportok és iparágak tartanak fenn, a számukra nem kedvező kutatási eredményeket a szőnyeg alá söpörve. Az orvostudományi és egészséggel kapcsolatos területek ma abszolút tele vannak olyan dogmatikus berögződésekkel, amelyek mind a józan észnek, mind a tudományos igazságnak ellentmodanak. És mégis fennmaradnak, még akkor is, ha teljesen egyértelmű, hogy számtalan olyan ajánlás forog közkézen, ami több kárt okoz, mint amennyit használ.
    Miért van így?
    Taubes: a probléma egyik része, hogy a fizikai kutatásokkal ellentétben, ahol nagy figyelmet szentelnek az eredményt befolyásoló rengeteg változónak, és ahol az éppen uralkodó hitet nem alátámasztó eredményeket aprólékosan kielemzik, az orvostudományi kutatás nem ragaszkodik ehhez a szigorú sztenderdhez. Ennek egyik oka, hogy mindent túl gyorsan akarnak csinálni. Ez a “Jurassic Park mentalitás”.

    Kb. minden tizedik percben így kiáltanak: “De hát az emberek haldokolnak odakint!” Mialatt mi itt most beszélgetünk, újabb száz amerikai hal meg szívinfarktusban. Tehát sietni kell. Nincs idő megvárni, amíg végleges eredmények születnek.
    Gyakran előfordul, hogy belenézek a szakirodalomba, és a kutató azt mondja: “Mi nem tölthetünk annyi időt a dolgok pontosításával, mint a fizikai kutatásban, mi nem olyanok vagyunk, mint a fizikusok, akiknek elég ideje és türelme van a kísérlet ismétlésére, és minden változó kontrollálására.” Én erre azt mondom: “Ez azt jelenti, hogy nincs elég idő arra, hogy kiderüljön, valójában igaza van-e vagy nincs, mert a precíz kivitelezés híján ezt nem lehet tudni.” Ilyen kegyetlen a tudomány. De mivel az emberek közben meghalnak, sietni kell. Elhamarkodott következtetéseket kell levonni, abban a reményben, hogy igaz. De sajnos gyakran NEM igaz.
    Mercola: Sajnos, amikor a táplálkozási tanácsadók, dietetikusok, személyi trénerek, és az átlagember már teljesen magáénak érez egy ilyen elhamarkodott következtetést, ezt nagyon nehéz visszafordítani. Még nehezebb, amikor már a kormányhivatalok is bevették, és dogmává szilárdították.
    Taubes:Képzeljük el, hogy az Amerikai Szív Társaság úgy dönt, hogy tévedtek. Akkor mit csinálnának? Nem lehet egyszerűen kiadni egy sajtóközleményt, miszerint: “Elnézést kérünk az elmúlt 40 évben adott tanácsainkért. Elnézést, ha sok mindenben nem volt igazunk, és sokat megöltünk a szeretteik közül… Most megmondjuk a helyes válaszokat, és hisszük, hogy ezúttal igazunk van”… Ilyen nincs, ezt nem lehet megcsinálni. Itt intézményes önérdekekről is szó van.
    Aztán itt van az úgynevezett “kognitív disszonancia”, mely szerint az történik, hogy amikor felmerül az a lehetőség, hogy tévedtünk, hogy talán egész szakmai múltunk megkérdőjeleződik, akkor az agy megtalálja a módját, hogy elhitesse velünk, hogy azért mégis igazunk van. Ezek azok a mechanizmusok, amik a dogmákat hosszútávon fenntartják. És ez nemcsak a táplálkozásra igaz, hanem a közegészségügy egyéb területeire is, mint pl. a víz fluorral való kezelése, a higany használata a fogászatban, és az egyre növekvő gyermekkori védőoltásterv.
    És akkor ott van a támogatás kérdése. Azokat támogatják anyagilag, akik egyetértenek a konvencionális nézetekkel".

    VálaszTörlés
  160. Jajaj, ez nem egy hírlevél volt Gábortól. De ez nem változtat az üzenetem mondandóján.

    VálaszTörlés
  161. 156. szengab
    157. szengab
    158. szengab

    Gábor, szeretném megköszönni részletes válaszát!

    1) Most már tisztább a kép a fejemben a metaanalízises vizsgálatokkal kapcsolatban. Érdekes, amiket ír ezekről, valahol elszomorító is. Eddig úgy gondoltam rájuk, mint megbízható, tudományosan alapos és hiteles elemzésekre. Ezért is tett kíváncsivá a klubrádiós beszélgetésben megemlített omega-3-as metaanalízis. És igaza van, a részletek is nagyon fontosak ezeknél.
    Úgy tűnik, időnként szükség van meta-metaanalízises vizsgálatokra is, amelyek a metaanalíziseket veszik górcső alá… Majd pedig meta-meta-metaanalízises vizsgálatokra és így tovább. Innentől ez kezd egy kicsit komolytalanná válni…

    2) Az eredeti 2. kérdésemnél pontatlan és félrevezető voltam. Azokra a civilizált(!) paleós emberekre lennék kíváncsi (tehát nem természeti népek tagjaira), akik a legkorábban kezdték el ezt a táplálkozást itthon és a nagyvilágban. Mióta paleóznak ők? Tudunk róluk bármit? Gondolom, Magyarországon Ön elsőként kezdett bele. Ez mikor történt pontosan? És mi a helyzet külföldön?

    3) Több könyvét, sok cikkét, számtalan médiaszereplését láttam, hallottam, olvastam. Szóval ezekről tudok. Azt is gondolom, hogy nemcsak a levegőbe beszél, hanem állításai, következtetései mögött tudományos kutatások, tanulmányozások és óriási szakirodalom rendszerezése, szintézise van. Azt is el tudom Önnek hinni, hogy már nagyon belefáradt abba, hogy nap mint nap megvédje a paleolit táplálkozást vagy éppen megcáfolja a soron következő komolytalan vagy még komolytalanabb támadást. Azt is tudom, hogy általában tényleg csak "magányos papírharcosként" végzi ezt.
    Épp ezért kérdeztem, hogy esetleg elkerülte-e valami a figyelmemet. Hogy volt-e olyan parázs szakmai vitája, felkészült, nyitott vitapartnere, amit/akit már komolyan lehetett, kellett venni. Esetleg külföldi példák?

    VálaszTörlés
  162. 155. Anna .Willson

    Lásd Gábornak írt válaszom 2. pontját. Kicsit félreérthető voltam, elnézést kérek. És is azt gondolom, hogy a természeti és a civilizált paleósokat (akik a nyugati táplálkozásból tértek át) nem lehet azért teljesen egy kalap alá venni.

    VálaszTörlés
  163. 161. Galgóczi Imre

    Imre, ugye nem baj, ha tegeződünk.
    Én azt gondolom, hogy a szkepticizmus - egy bizonyos mértékig - egészséges és jó dolog. Nem mondanék igazat, ha tagadnám, hogy nem vagyok időnként szkeptikus a paleolit táplálkozás helyességében. De még mindig paleózom, már 1,5 éve :)
    Örülök, ha Te már egyáltalán nem vagy szkeptikus.
    Azért hasznos dolog, időről-időre a tudományos paleót egybevetni az aktuális tudományos eredményekkel.
    Nagyon érdekes és elgondolkoztató, amiket írsz. Köszönöm, hogy megosztottad velünk!
    Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  164. 164. Szűcs Csaba
    Szerintem működik. És a kalap egy!
    De ha már "levágta az ember lábát a villamos", akkor kétes az eredmény, hogy milyen mértékben rehabilitálható. Egy elsorvadt pajzsmirigy, egy kimerült hasnyálmirigy... stb. kérdéses, hogy visszanő-e vagy mennyire jön rendbe a paleótól. És főként hány év kell hozzá? Nézd át a gyógyulás-történeteket. Biztató, hogy sokmindenből vissza lehet épülni...
    És ezért mérhetetlenül fontos, hogy vigyázzunk a gyerekekre! (bölcsi, ovi, közétkeztetés!)

    VálaszTörlés
  165. 165. Szűcs Csaba
    Még mielőtt annyira elhatalmasodna a szkepticizmusod, hogy abba akarnád hagyni a paleót, ki kellene próbálnod a Jaminet házaspár könyvében leírt un. "Tökéletes Egészség Diétát". A könyvük címe is ez. Ők voltak azok, követőikkel, akik Amerikában 3 évnyi paleó után annyit panaszkodtak, hogy végül lazítaniuk kellett a paleón, persze jól utána néztek, hogy mik legyenek a visszavett ételek és ők azt állítják, hogy így már sokkal jobban érzik magukat. Ez 2 éve folyik. Blogot is írnak. Visszavették a rizst, burgonyát, savanyított tejtermékeket és a tejzsírokat, azért a könyvet el kell olvasni a részletekért. Pl. a rizst kétszeres vízben megfőzve, sok zsiradékkal, savanyítva? ajánlja, tehát nem a zacskós rizst, puffasztott rizst tartja egészségesnek. Ha ezzel még kiegészítjük, hogy a basmati és a jázmin rizs jobb a többi fajtánál, akkor tovább lehet javítani a rizsfogyasztást. Én magam azért kezdtem nagyon óvatosan egy-egy dolgot visszavenni a paleóba mostanában, mert a nagyon szigorú rostán már annyira kevés élelmiszer ment át, amit megettem, hogy olyan szinten meguntam ezeket, hogy már elment az étvágyam tőlük. Tegnap például a töltött káposztában volt rizs és végül tettem rá tejfölt is. Elég sok nép megeszi a savanyított tejet, miközben szinte vallásos undor övezi a nyers tejet.

    Nem tudom már, hogy kinek köszönjem meg a kávé kókuszzsírral italt, valaki írta, hogy reggel ezt issza és egész nap utána már csak egyszer eszik. Anita talán? Amilyen vadul hangzik, annyira jó. Tulajdonképpen a tejszínnel kávézásnak ez a lényege, a zsír a kávéval. És ez végre alkalmat ad nekem arra, hogy tetemes mennyiségű kókuszzsírt egyek meg, amit elméletben akartam én már régen, csak a hogyan nem volt kitalálva. Állítólag Alzheimer kórosokon sokat segített a napi 2 kanál kókuszzsír.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nature Cookta VCO kókuszolaj, ez egy hidegsajtolással nyert szűz kókuszolaj, a Margit krt. 58-ból.

      Törlés
    2. Ha vissza veszed a rizst , a burgonyát, a savanyított tejtermékeket, akkor az már nem is paleo.
      Igaz attól függ hogy mi miatt kezdtél el paleozni.!Ha fiatal és egészséges vagy , akkor még ezek a termékek nem okoznak problémát,de ha 60 évig etted a sok "mindent " akkor ezek a termékek bizony problémát okoznak.

      Törlés
  166. Ehető sövény mézalmácska növényből:
    http://ehetosoveny.hu/termes.htm

    Anna Willson, ismered ezt, kóstoltál már ilyent?

    VálaszTörlés
  167. 167. Rozcsika
    Nem tervezem abbahagyni a paleót :)
    Hallottam már a Jaminet házaspár könyvéről itt a fórumon. Időnként én is eszek pl. Cserpes joghurtot, de ritkán, havonta kb. 1 alkalommal (sajnos túlságosan is szeretem). Vagy pl. eszek basmati rizst, de ezt inkább csak intenzív bringázás után közvetlenül. Vagy eszek pl. termelői piacról beszerzett prószát vagy tönkölylisztből készített kekszet (a nem minősített biogazdaság kistermelője által előállított kukoricadarából, illetve tönkölylisztből). Még mindig azt gondolom, hogy ez sokkal jobb, mint egy bolti péksütemény. De nem áltatom magam, a joghurt, a rizs, a prósza/keksz nehezen nevezhető paleónak. A paleó lazításaival pedig nagyon óvatosan kell bánni.
    Mégis én az általam követett paleót egyfajta realista paleónak gondolom, kisebb-nagyobb kilengésekkel jobbra-balra.
    Azért azt is gondolom, és erről is sokszor volt itt már szó a fórumon, hogy egészen más fotelpaleósként(?) tömni a basmati rizst magadba és egészen más az, amikor egy kemény, intenzív mozgás után megeszel egy normális adag basmati köretet. Szerintem ettől súlyos problémáim nem lesznek. Számomra viszont muszáj, egyébként már annyira lefogytam volna, hogy az gáz lenne... Nekem a paleóban az egyik legnagyobb problémám, hogy hogyan ne fogyjak tovább, főleg ha intenzíven mozgok tavasztól őszig.

    A kókuszzsíros kávé nagyon jól hangzik, mennyi kókuszzsírt raksz egy adagba?

    VálaszTörlés
  168. 169. Szűcs Csaba
    egy kávéskanálnyit. A tönkölybúzás cuccot én nem enném.

    VálaszTörlés
  169. 165 Szűcs Csaba

    Természetesen igen, szia:-)

    Más.
    Paleolit életmódom örömteli mozzanata, pár sorban. Ősszel kezdek rendszeresen futni az erdőkben, terepen. Pénteken is voltam, és sok sok őzlábgombára leltem. Nem volt nálam csak egy szűkös hátizsák, így gondoltam, holnap visszajövök, és "levadászom" a zsákmányt. Izgatottan telt el az idő másnapig, lévén hogy szombat volt-nagyobb a lehetőség a túrázók jelenlétére. Boldog voltam, hogy másnap minden a helyén volt:-). 12 db gyönyörű gombát szedtem.
    Ma is megyek, mert lesz ott még több is... Jó érzésel töltött el a vadászó-gyűjtögető ösztön megérzése:-)
    (Lehet mosolyogni)

    VálaszTörlés
  170. Kedves új kommentelők!
    Korábban abban állapodtunk meg, hogy a követhetőség érdekében folyamatosan kommentelünk a blogban. Ezért kérünk mindenkit, hogy ha egy posztra válaszolni akarnak, akkor ne a "válaszra" kattintsanak, hanem a "megjegyzés írásra", és írják a kommentjük elejére, hogy melyik számú posztra válaszolnak. A válasz lehetőséget csak akkor használjátok, ha a saját kommenteteket ki akarjátok egészíteni. Legalábbis, eddig ezt a gyakorlatot követtük.

    VálaszTörlés
  171. Én azt a klubrádiós interjút már meg sem hallgatom. Az írásaiból nyilvánvaló, hogy azt sem tudja, mi pontosan a paleo. Én azt mondom, tudós akkor kezdjen el írni és nyilatkozni valamiről, ha előtte legalább alaposan beleásta magát a témába. Mondhat persze bárki véleményt bármiről, alaposabb ismeret nélkül is, de ez esetben ne írja oda a tudományos fokozatait és pozícióit, vagyis ne ebben a minőségben nyilatkozzon, csak magánemberként.
    A nyilvános vitának pedig én sem tartom értelmét, különösképpen, ha az illető kiindulópontja az, hogy a vitapartnernek eleve nincs joga megszólalni a kérdésben, hiszen nincs meg hozzá a végzettsége, pozíciója stb, vagyis milyen alapon beszél a témáról...
    Ez egy bevett szokás, pl azt mondják a genetikusok, GMO-ról csak a mezőgazdasági biotechnológiában jártas szakemberek beszélhetnek (vagyis mindenki, aki egyébként érdekelt a GMO bizniszben), más nem, még mezei biológus sem, mert hiszen más nem ért hozzá. Jó módszer arra, hogy bárkit, aki változtatást kezdeményezhetne, távol tartsanak adott szakterülettől. És ez nem vicc, pont egy ilyen érvet olvastam a GMO-s fórumon, ahol egymás között beszélgetnek (nyílt csoport egyébként, tehát nem kémkedni voltam:-))

    VálaszTörlés
  172. 147. Smirgli 159 Macskacicó

    Én is megnéztem azt a Czeizel Endréről szóló cikket, tényleg szomorú. Az egyik szomszédomról derült ki, hogy leukémiás, életerős ember (persze konvencionális étrenden, de sokat napozott legalább), csak egy rutin vizsgálat során derült ki a leukémia. Sok kemót kibírt, de iszonyatos mellékhatásai voltak, mesélte. Aztán egy darabig azt hitte, meg fog gyógyulni, de újra leromlott. Amikor utoljára beszéltem vele, már a sokadik kemót kapta, és nem biztatták az orvosok. De azért adják neki. Most már nem is látom, csak a rokonait a háznál. Legutóbb még élt, de folyamatosan kórhában, és a mellékhatások és egyébként hatástalanság ellenrée adják neki a kemót, de már nincs remény:(
    Ez a szörnyű, hogy az orvostudomány nem nagyon kínál semmilyen alternatívát, csak ezt adják, de még akkor is, ha már nyilvánvaló, hogy nem segít, sőt. Én nem tudom, mit csinálnék hasonló helyzetben, hiszen nincs más. A beteg elutasíthatja, vagy mellette elkezdhet étrendet váltani, intravénás C-vitamint adatni magának (bár ez egy nagy kérdés, hiszen ki adja be neki?), nagydózisú vitaminokat saját szakállra (megint kérdéses, hiszen egy kórházi terápia alatt nem engedik, hogy saját komplementer módszerekkel gyógyítsd magadat). Tehát teljesen az orvosokra vagyunk bízva, akik viszont nem kínálnak túl sokat.
    Csak reménykedhetünk, hogy nem betegszünk meg, hiszen azért ezek a betegségek bármennyire is látszólag a derült égből jönnek, valójában sokszor nincs is mit csodálkozni rajtuk. De 100 százalékig senki sincs védve, mi sem.

    VálaszTörlés
  173. 174. MW
    " ... Én nem tudom, mit csinálnék hasonló helyzetben, hiszen nincs más. ..."

    Ezzel foglalkozott a Dr. House sorozat 2-3 epizódon keresztül, amikor az onkológus szaktekintély, Dr. Willson lett rákbeteg. Először extra nagy dózisban, saját otthonában, orvos barátja segítségével kemót adott magának, amitől olyan lett, mintha túladagolt heroinmérgezett lenne, de pár nap múlva már bement dolgozni. Szerinte túl kis adagokat adnak a kemónál, a hivatalos protokoll szerint, ami az ép sejteket tönkreteszi, de a ráksejteket nem annyira, mint amennyire kárt tesz az ép sejtekben. Csak akkor tud regenerálódni a test, ha a ráksejtek biztosan elpusztultak. De később kiderül, hogy ez nem segített. Akkor aztán motorra ül, barátjával, akiről mindenki azt hiszi, hogy meghalt és szabadon, vidáman, nekivágnak a zöld domboknak, a szikrázó napsütésben. Ez CSAK látszólag csupán egy film, szerintem ez egy bátor üzenet volt, hogy az, aki egész életében rákbetegek között dolgozott, az nem választja a kemót, mert pontosan tudja, hogy mi az.

    VálaszTörlés
  174. MW, Rozcsika

    A készülő magazin címlapján is fönn van a ketogén diéta, kíváncsian várom milyen reakciók lesznek rá? Ha csak a saját online újságjukat olvasnák az orvosok, már akkor is volna min elgondolkodni:


    http://www.medicalonline.hu/cikk/az_ehezes_is_hatasos_lehet_a_rak_gyogyitasaban

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  175. Köszönöm a hozzászólásokat Alzheimer ügyben.
    167. Rozcsika

    Dm-es kókuszolajat vettem, de semmi kókusz illata sincs. Mondjuk a fene bánná, ha használna akár egy iciri picirit is.

    VálaszTörlés
  176. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  177. Gábor!

    A magazin megrendelésénél az előreutalás hogyan fog összeérni a megrendeléssel?
    Ha hivatkozásként az előfizető nevét, címét beírjuk, az elég?

    VálaszTörlés
  178. 174. MW:
    " ... Én nem tudom, mit csinálnék hasonló helyzetben, hiszen nincs más. ..."

    Én is pont így vagyok vele, pár hete annyira fájt bal oldalt a hasam, elmentem gasztrodokihoz, valamit érzett a szigmabél részen (az nagyon szeret elrákosodni), és vastagbéltükrözést csinált pár napja (na, nem volt kellemes, altatás nélkül, előtte egy napot éheztem :(, be voltam tojva rendesen, hogy valamit fognak találni, de semmi.......
    De már előtte hetekig azon agyaltam, mit csinálnék, ha lenne valami...én nem is tudom, vállalnám-e a kemót vagy nem. A műtétet igen, mert azt muszáj, de a többit... :P
    És hát igen, 100 % senki sem védett. Még kis gyerekek is lehetnek rákosak, pedig ők még nem ették annyi ideig a nyugati tápot, mint mi.

    176. Domboroczky:
    Köszi, ez érdekes. Én is abban bízok, hogy olyan sovány vagyok, hogy bennem a ráksejtek is éhen halnának. :D

    177. Timi:
    szerintem fog használni, nagyon jó az a Mercolás cikk. Persze elég ideig kell enni, egy-két hét alatt még biztos nem. De más kókusztermék is jó, kókusztej, krém, végül is ezekben is van zsír, csak ebből több kell.

    VálaszTörlés
  179. Domboroczky 176:
    Beírtam ezen az oldalon a "ketogén" szót a keresőbe, és a találatok között volt ez is:
    http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_ketogen_dieta_visszafordithatja_a_veseelegtelenseget

    Kíváncsi lennék, hány orvos javasolja szövődményes cukorbeteg-pácienseinek... :-P

    VálaszTörlés
  180. 179. szőlőszem
    Persze. Ha nem a Paypalon keresztül fizetsz, akkor a banki átutaláson feltünteted, hogy Te rendelted meg a lapot, és mi összeolvassuk a webes felületünkön történt rendelésekkel.

    VálaszTörlés
  181. 168 Rozcsika:
    Igen, még dendrológia órán (rég volt!) megcsipkedtük.
    Böcsületes neve : Fanyarka, (Amelanchier vulgaris/lamarckii ) Díszcserjék, több fajuk is létezik. Kicsit édes-fanyar a bogyók íze. A madarak nagyon szeretik. Apró bogyói vannak, nem túl gazdaságos a termesztése, szüretelése, de szép a kertben és vonzza az énekesmadarakat is. Sok antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya, a feketeribizli vagy a szeder... stb.
    Ha enni akarod, a bodzánál sokkal jobb választás... (Meg lehetne próbálni nyers-lekvárnak vagy -szörpnek.)

    VálaszTörlés
  182. 183. Anna.Willson
    Köszi. Igen, nyersen szeretném majd enni, ennek a héját is meg lehet enni? Esetleg magját is? Azért írod, hogy jobb a bodzánál?

    VálaszTörlés
  183. 183. Anna.Willson
    "... A madarak nagyon szeretik. ..."
    Erről jut eszembe, hogy a kert körül már most is tűztövis sövény van, amit szintén szeretnek a madarak, sőt az egyik kutya is megeszi a földre lehullt bogyókat. Mivel a kutya jól van, (nem a mi kutyánk, csak sétáltatják a sövény mellett, de a kutya húzza oda a gazdáját minden nap, hogy felporszívózhassa az aszfaltra hullott összeaszalódott bogyókat) felmerült bennem, hogy talán mégis ehető ez a bogyó.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.