2013. augusztus 11., vasárnap

Dumcsi csak úgy 6

264 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Nyersevő koromban nagy búzafűlé fogyasztó voltam, ezt abbahagytam amikor olvastam Gábor rövid véleményét a búzafűről. Most kaptam egy hírlevelet, ami "kedves ismerősöm, Szendi Gábor, klinikai szakpszichológus Úr"-ra hivatkozik és a búzafűlé glutén tartalmáról azt írja, olyan kevés van benne hogy az nem okoz semmilyen problémát. Mennyire káros a búzafű lé?
    Most úgy használom a búzafű présemet, hogy mustárt ültetek, 10 cm hosszúra növesztve levágom, préselem. Erős, intenzív íze van, de pl.banán turmixba jó. Remélem a nyers mustárlé paleo és nincs semmi baj vele.
    Aki többet tud a témáról, kérem ossza meg velem tudását.
    üdv
    laricsev

    VálaszTörlés
  2. Kedves CSaba!

    Jól definiáltad a paleót: lowcarbközeli, tej és tejtermék, gabonafélék és egyéb gyorsan felszívódó szénhidrátoktól, omega-6-tól, hüvelyesektől mentes étrend.
    Hogy glutén kinél nemokoz semmi problémát, azt nagyx biztonsággal nemlehet megállapítani, mert az immunológiai tesztek a gluténérzékenység töredékét mutatják ki. Másrészt, glutén általában olyan termékekben van, amelyeknek nagy a szénhidráttartalma, a lektinekről nem is beszélve.
    A Jaminet házaspár egy-egy tévedése nem teszi értéktelenné a munkásságukat. A lényegét tekintve ugyanazt mondják, mint én vagy más tudományosan gondolkodó paleósok. A burgonya esetén pl. azért tekintik biztonságos szénhidrátnak, mert nem néztek utána annak, hogy miért nem az. Ez bárkivel előfordulhat. Amíg nem merül fel valami és nem ellenőrizzük, addig nem tudunk róla.
    A paleo egy folyamatosan fejlődő elmélet, a viták helyénvalók. Ha Jamineték felvetik a burgonyát vagy a rizst, mint fogyasztható ételt, akkor a gondolkodó ember utánanéz, nem pedig pénzfeldobás, vagy rejtett vágyai alapján dönt arról, kinek hisz. Akik állandóan azon siránkoznak, hogy nekik hiányzik a rizs vagy a burgonya, azok most lecsapnak Jaminettékre, s ha azok tévedtek, akkor tévednek velük együtt. Sokkal nagyobb kárt okoz a mozgalomnak a hozzá nem értő, megélhetési "paleósok" próféciái.
    Jaminették munkája azt bizonyítja, hogy bárki, aki ma elfogultság nélkül nekiáll a táplálkozástudományi kutatások összefoglalásához, az egy paleoszerű étrendnél köt ki.

    VálaszTörlés
  3. 1 laricsev

    A búzafűlé fogyasztását soha nem ajánlottam. A mustárhajtásból nyert lé fogyasztását mi indokolja? Egyszerűbb elhagyni, mint kinyomozni, árt-e.

    VálaszTörlés
  4. 3 szengab

    Búzafűlét a klorofill miatt fogyasztják. Sokan tartják nagyon hasznosnak a klorofillt. Ann Wigmore volt ennek a prófétája. Mustárfűlét a búzafűlé helyett, magas klorofill tartalma miatt fogyasztanám.

    Mustárt egyébként házilag könnyen lehet csinálni.
    Mustármagot kávédarálóban porrá kell darálni, valamilyen egészséges olajjal, fűszerekkel összekeverni. Hűtőben sokáig eláll tartósítószer nélkül is.

    VálaszTörlés
  5. érdemes elolvasni, érdekes cikk

    http://www.infoelovarosok.hu/hir_olvas/permalink:orvossag-helyett-napi-negy-liter-folyadek-2013-05-27-095833/

    Az orvos, aki felvette a harcot a gyógyszermaffia ellen – sokan így emlegetik dr. Lenkei Gábor magyarországi orvost.

    VálaszTörlés
  6. 5 Vanek

    A kép finoman szólva nem egyértelműen pozitív.

    VálaszTörlés
  7. 186. Macskacicó

    Nekem is kb. ilyen értékeim voltak, amikor gyermeket szerettunk volna és csak ez okból kifolyólag szedtem a pajzsmirigyhormont.
    Sőt, volt, hogy 2,9 volt a TSH-m. Ekkor kezdtem el szedni a hormont.
    Ezekre az értékekre én egyébként nem szedtem volna semmit sem.
    Amióta megszuletett a kislányom, még nem jutottam el kontrollra, de az endokrinológussal egyetértésben szulés után abbahagytam a hormon szedését.

    Egyébként, régebben azt hallottam (tudom, ez így elég homályosan hangzik, de már nem emlékszem, ki írta... :-(), hogy hormonpótlás hatására romlik a pajzsmirigy hormon termelődése, erre itt meg most ennek éppen az ellenkezőjét olvastam... :-(
    Úgyhogy most már én sem tudom, hogy hogyan is lenne jó... :-(

    Derya

    VálaszTörlés
  8. 5 Vanek
    Én tisztelem Lenkei doktort, de 4 liter víztől talán még vízmérgezést is lehet kapni! :-)
    Persze ez csak vicc részemről, de ne felejtsük el, mi paleolit táplálkozást folytatunk (Ő nem, ez sajnos tisztán látszik rajta!), a sok víz pontosan a gabonafélék feldolgozásához kell a szervezetnek. Mivel a gabonát kerüljük, kevesebb vízzel is beérjük.
    A fejfájás elleni só+víz kúrát a múltkor kipróbáltam... A fejfájásom ugyan szűnt tőle, de előtte jól meghánytatott... Éhgyomorra mindenesetre vigyázni kell vele! :-)

    VálaszTörlés
  9. laricsev
    kertészként tudlak téged biztosítani, hogy rengeteg egészséges klorofill van minden zöldlevelű növényben, pl. a zöldségek nagy részében. (káposztafélék, sóska, spenót, saláták). Ha megfőzöd, se lesz sok baja, de salátának, nyersen szinte mind fogyasztható. És még a hasznos rostokat sem kell kidobni...
    Csak gyomorbetegeknél vagy fogatlan, rágni nem tudó öregeknél, babáknál tudom elképzelni, hogy préselgetni kellene...

    VálaszTörlés
  10. 8 Anna Willson

    4 liter víz nekem nem olyan sok (közel 1 mázsa vagyok), a napi összes élelem víztartalmát is higyelembe véve. A szilárd ételekben is sokkal több víz van, mint gondolnánk. A napi kaja, tea, kávé mellett 1,5 liter ásványvíz és már meg is van a 4 liter.

    VálaszTörlés
  11. 10 Laricsev

    Nekem nem a vízzel van bajom, sőt, határozottan egyetértek vele. Tapasztalom, hogy az emberek nagy része eszik akkor is, amikor innia kéne. (Sokszor én is, pedig igyekszem figyelni rá.)

    A gondom azzal van, amikor egy témához (jelen esetben a vitaminfogyasztás, vagy az egészség) valaki ideológiát kapcsol. Esetünkben egy olyant, amit bárhonnan néz az ember taszító. Az erőszakosságáról nem is beszélve.

    Magával a tényekkel is gondom van: pl. a D és A vitamin aránya a termékeikben minimum fordított, mint kívánatos, sokkal több D vitaminra lenne szükségünk, és sokkal kevesebb A vitaminpótlásra.

    VálaszTörlés
  12. 9 Anna Willson
    Régebben fogyasztottam a búzafű levét, vettem hozzá prést. A búzafüvet azért kell préselni, mert a nyers füvet nem tudjuk elrágni. A búzafű klorofill tartalma kb. 70 %. Úgy tudom, minél zöldebb egy növény, annál több benne a klorofil.
    Nem vagyok fogatlan, de pl. a banánt is italként fogyasztom. 4-5 banán, kevés víz, némi ízesítés. (fahéj, kakaó, alma, mustárfűlé, de én vadabb ízesítéseket is szoktam tenni banán turmixba pl. hagyma, fokhagyma, bors, csípős paprika, sárgarépa, cékla, petrezselyem, zeller, télen csírák leve... ) 10 másodperc turmixolás és kész a finom banán turmix.

    VálaszTörlés
  13. 2. szengab

    Szerintem a Jaminet házaspár nem azért nevezi "biztonságos" keményítőknek a burgonyát és a rizst, mert nem néztek utána, hogy valóban így van-e. Azt hiszem egyszerűen nem találtak olyan kutatást, amely egyértelműen bebizonyította volna ezen ételek fogyasztásának negatív következményeit. Jómagam sem találtam ilyet a legnagyobb igyekezettel sem, a te könyved burgonyát érintő fejezetében hivatkozott kutatások között sem volt ilyen (a legközelebbi talán egy patkánykísérlet volt, ha jól emlékszem, ahol izolált szolaninnal etették őket megadózisban, ami egyáltalán nem volt életszerű). Szóval nem lehet véletlen, hogy egyre több külföldi, önállóan gondolkodni tudó paleó blogger is megengedő ezen növényekkel szemben.

    VálaszTörlés
  14. 5. Vanek

    Sajnos, a vitaminpótlás fontásságán kívül Lenkei semmi hasznosat nem tud nyújtani, ami pozitív előjelű lenne. Persze, azt mi is tudjuk, hogy a gyógyszer szedetés mai gyakorlata ártalmas, de ő semmilyen egészségvédelmi alternatívát nem kínál. Még tévhiteket is terjeszt, mint pl a 4 l víz szükségessége.
    Ezen kívül, a gyógyszermaffiát a scientológia maffiával helyettesíti, ami több, mint hiteltelenné teszi a szememben.

    VálaszTörlés
  15. 14. MW: Csatlakozom, szerintem is marhaság napi szinten mindenkinek 4 liter vizet javasolni! Ez szerintem kb olyan, mintha előírnánk, hogy mindenki 56-os ruhát hordjon!

    (vegyük pl a 79 éves anyukámat, ő cukorbeteg, meg erősen túlsúlyos,
    de talán a kora miatt nem hajlandó radikális diétát tartani, aztán a sok-sok baját a korával hozza összefüggésbe, meg olvasott ezt azt,
    és a napi kétésfél-három liter ásványvizet issza...hmmm...

    és most jön a lényeg:
    ő ténylegesen elfogyaszt napi szinten néha többet is mint 4 liter folyadékot: ha vízhez hozzávesszük a reggeli teát, a levest, a gyümölcsöket stb...
    Csakhogy: szerintem neki
    -a megemelkedett vércukorszint,
    meg
    -a vérnyomására felírt rengeteg vízhajtó miatt ekkora a vízigénye!!!! Ha ésszerű táplálkozást folytatna, akkor lehet, hogy jelentősen akár a felére csökkenne a szükséges folyadékbevitel...

    VálaszTörlés
  16. 13 joe1973

    Attól tartok, Te most hazabeszélsz. Megnéztem Jamineték blogját is, a burgonyával nemigen foglalkoznak, láthatóan az a feltevésük, hogy az biztonságos, így aztán megelégszenek olyan érvekkel, hogy az írek sok krumplit ettek és egészségesek voltak, meg hogy 3 ember egy évig csak krumplit evett, meg margarint, és kemény munkát végeztek, s még meg is izmosodtak. Ez komolytalan. A burgonyával szemben az egyik nyilvánvaló érv a magas glikémiás index. Ha a burgonyát ma akarná valaki engedélyeztetni, nem kapná meg az engedélyt, írta egy kutató a tanulmányában. ezt nem Cordain találta ki, ő csak idézi. Sok növénynek, így a burgonyának is, olyan hatásai vannak, amelyek nem közvetlenek, és nem könnyen tetten érhetők. Aki szereti a burgonyát vagy a babot, rengeteg érvet fog találni arra, hogy ezek miért fogyaszthatók nyugodtan. A paleo bizonyos ételeket elvi alapon nem ajánl. Ez egyfajta iránytű. Hogy aztán közvetlenül lehet-e mindenki számára érthető és elfogadható érveket találni adott növény esetében, az esetleges. A burgonya esetén vannak vizsgálatok,amelyek arra figyelmeztetnek, hogy túl a magas GI-n sem kóser ez a növény. Ha enni akarod, edd, de ne csinálja belőle ellen ideológiát. Jamineték nem igazolták, hogy biztonságos, csak úgy vélik, és ezért nem kerestek adatokat a veszélyességére nézve.

    VálaszTörlés
  17. 7. Derya:

    Ezt hol olvastad, hogy hormonpótlás hatására romlana a pajzsmirigy hormontermelődése? Jó lenne biztosan tudni, mert azért elég sokan szednek.

    Gábor (ha olvasod) ezt Te is így tudod?

    Azt javaslom, valahogy próbálj eljutni egy kontroll vérvételre, amiből kiderül, hogy állsz most, még az is lehet, hogy szülés után magától normalizálódott a helyzet. Nem tartom kizártnak. Aztán majd az eredmények ismeretében közösen dönthettek a dokiddal.

    VálaszTörlés
  18. 195. Húsvétinyuszi

    Egyéb változás, ami esetleg fontos lehet, az az engem érő nagyobb mennyiségű stressz, de ez nem decemberben kezdődött, hanem szeptemberben, ugyanis még tanuló vagyok és a tavalyi évem jóval keményebb volt az eddigieknél. Nekem is eszembe jutott, hogy esetleg ez váltotta ki a problémákat, de akkor talán enyhülniük kellett volna most, a vakáció alatt.

    196. Smirgli

    A súlyom megtartására direkt odafigyelek, szerintem kétnaponta 40 g zab, plusz 2-3 gyümölcs nem jelent olyan sok szénhidrátot, hogy emellett mindenképp híznom kelljen, a többi kajám meg meg hús/tojás/zöldség. Persze lehet, hogy igazad van és tényleg felszívódási problémáim vannak, nem tudom azt miből lehet látni. A probiotikumok bevitele érdekében sok savanyúságot eszem, bár nem házit, hanem Vecsésit a hipermarketből. Az is jó? Az emésztőenzim beszerzése folyamatban van, magliszteket már egy ideje nem eszem.

    197-202. Anna Willson

    Tudom, hogy így leírva kevésnek tűnik a 47 kg, de nem hiszem, hogy alultáplált lennék, nem is nézek ki úgy (jó, egyesek szerint kicsit túl vékony vagyok, de a derekam 60 centi, szóval annyira azért nem, inkább csak karcsú), az energiaszintem is tök rendben van. Arra persze gondoltam (főleg a havimmal kapcsolatban), amit te is írtál először, hogy a szervezetemnek idő kell, hogy megszokja az új súlyomat (ami csak nemrég állt be) és az új táplálkozást, elvégre 23 kg mínusz nem kevés, még ha két év alatt ment is le. Bevallom, nem szívesen híznék, mert 53 kilósan még nem tetszettem magamnak és sajna minden pluszkiló a derekamra és a hasamra megy, tehát még eléggé vaskos voltam. Persze ha végképp nem rendeződik a helyzet, lehet hogy nem lesz más választásom, de nagyon szeretném elkerülni és nem is vagyok biztos benne, hogy ez lenne a baj, mert a hasi zsír elvileg nem egészséges. Most nyáron egyébként nem nagyon futok a meleg miatt, viszont a Fegyencedzéssel elkezdtem próbálkozni. Az ügyes fűszerezés alatt mit értesz? Mostanában a só-bors-paprika triumvirátus uralkodik a konyhában, a zabkásába pedig fahéj, télen szoktam jó csípős, keleti kajákat csinálni.

    200-201. Szőlőszem

    Szalonnás tojást próbáltam, egy időben állandóan azt ettem reggelire, most is szoktam néha, de sajna nem használ. Kukoricát nem fogyasztok, egyébként annyit eszem, amennyi jólesik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 18 Mia:
      Örülök, hogy megkérdezted, egyébként nem ugatnék bele; magánügy! Én így látom innen:
      -A 47 kg nekem nem tűnik kevésnek, hanem objektíve kevés!!!!
      -És az energiaszinted sincs rendben, mert már az emésztésre és a menstruálásra sincs energiája a szervezetednek.
      -Ha nem menstruálsz, nem lesz babád (némi hasi zsír nélkül majdan teherbe sem esel...)
      -A fegyencedzéshez nem értek, de akinek annyi ereje sincs, hogy feldolgozza az ebédet, annak talán könnyebb sport való...
      -Változatlanul a hízásra biztatnálak! Vedd tervbe!
      Ennyi!!...
      Sapienti sat!...
      (egyébiránt két fület teremtett neked a Jóisten, egyiken be, másikon ki, ha gondolod)

      Más:
      A fűszerezés azért kell, hogy még jobb étvágyad legyen és könnyebben meginduljon az emésztésed. Ugyanis a fűszereket az emésztés segítésére találták ki. Jók nagyon az indiai fűszerek: gyömbér, sáfrány, kurkuma, csili stb., változatossá teszik az egyébként megunható ételeket. A régi magyar fűszerekkel is próbálkozhatsz, csombor, kakukkfű, menta, bazsalikom, oregánó, tárkony stb. (a pizzákon már megszoktuk ezeket az ízeket, de másra is teheted). Persze csak akkor, ha nem utálod az ízét, mert különben nem segít, hanem undort kelt...

      Ananászt, papayát fogyassz sokat! Nagyon jók a fermentált savanyúságok, amit eszel, de némi probiotikum nem ártana mellé. Most az evés is stressz neked, pihenj le utána.
      Jobbulást!

      Törlés
    2. 1. Anna Willson

      Köszönöm a részletes válaszokat! :)

      Törlés
  19. 17. Macskacicó

    Hát sajnos nem emlékszem már rá.
    Írtam is az előző hsz-emben. :-(

    VálaszTörlés
  20. 18. Mia: Még mindig spekulálok:
    Írod: 47kg vagy, és ez szerinted rendben van.
    Aztán meg azt is meséled, hogy a fegyencedzést próbálod...
    Hmm...
    (Bocs, de nekem valamiért erre az ugrik be, amikor az első babámat várva a zakkant nődokim, -látva a számokat, ámde nem elemezve!!! radikális kalória megszorítást írt elő: mivel szerinte a terhesség során túl sokat híztam...
    (Te, ez akkora balfogás volt, mint ide lacháza:
    mesélek:
    anno 18 éves voltam, 57 kg-ról indultam, és a mai tudásom szerint az is csoda, hogy egyáltalán teherbe estem, mivel 174 cm vagyok....
    és a terhesség végére is csak 13 kg-ot szedtem fel, gondolhatod, gyakorlatilg salátán éltem, napi 1000 kalória körül...
    így csak 70 kg lettem, a 174 cm mellé...
    Aztán a szülés után 3 nappal, már csak mindössze 164 kg voltam,
    vagyis a szoptatához minden tartalék felhalmozása nélkül kellett hozzáfognom...
    mára mindegy,
    de a mai eszemmel nagyon másképp csinálnám!
    Véleményem:
    Szerintem a te testmagasságod mellé fontos lenne egy-két kiló plusz,
    persze nem pusztán hájból, de azért pici tartalék zsírpárna jót tenne,
    meg fontos lenne rendezni az emésztésed,
    és a sűrű hasmenés okát kiküszöbölni, akár pl GASP diétával.

    VálaszTörlés
  21. 16. szengab

    Jamineték és a többi paleo blogíró valóban nem igazolta, hogy a burgonya biztonságos szénhidrátforrás, de az ellenkezője sem látszik bizonyítottnak. Egészen addig ártatlan, amíg a bűnösségét nem bizonyítják. A végeredmény számomra ugyanaz. Én nem önigazolást keresek, hogy krumplit ehessek, egyszerűen véteknek tartok kizárni az étrendemből egy olcsó és önellátó módon megtermelhető táplálékforrást.

    Ha most konkrét kutatást kérnék tőled, ami a burgonyafogyasztás veszélyességét bizonyítja, akkor te a könyved vonatkozó fejezetére mutatnál, de azokat én már átnéztem és nem találtam őket közel sem olyan bizonyító erejűnek, mint pl. a gabonafogyasztásra vagy a tejfogyasztásra vonatkozó fejezeteidet és hivatkozásokat. Ha váratlanul és persze teoretikusan azt mondanád, hogy tényleg nincs elég bizonyíték a burgonyában lévő antinutriensek emberi fogyasztása ellen, akkor még mindig ott a magas GI... Szóval úgy érzem, hogy hazai paleós berkekben sokáig tiltólistán marad szegény krumpli :)

    Kíváncsi vagyok a véleményedre, hogy te a glikémiás indexet vagy a glikémiás terhelést tartod "mérvadóbbnak" egy táplálék esetén. Olvasni mostanság, hogy talán az fontosabb, hogy mennyi időn keresztül marad magas a vércukorszint és nem az "amplitúdó" számít. Nem csapdába akarlak csalni azzal, hogy a kitavaiak által fogyasztott gumósok közül háromnak is magasabb a glikémiás terhelése, mint a burgonyának, hanem tényleg érdekel, hogy mit írsz erre.

    VálaszTörlés
  22. Mia

    Én 164 cm vagyok és 53 kg. Ismeretségi köröm, rokonok szörnyülködnek, hogy hová fogyok még (megjegyzem lassan egy éve ennyi vagyok), hízzak már , hagyjam már abba a diétát. Nemrég öcsém a strandon leetiópozott. Biztos, hogy ez alkati kérdés is, és lehet, hogy külsőleg neked jó a 47 kg (amire azért kíváncsi lennék), de ezek szerint belsőleg biztosan nem. Közben eszembe jutott 2 dolog, hogy pl. az anorexiások / bulémiások is kövérnek látják magukat,s ebből jött a másik gondolat, hogy volt egy kedves kolleganőm, aki már akkor azt mondta rám, hogy anorexiás vagyok, mikor még 60 kg körül voltam. Most ezt ne vedd magadra! Ha engem kérdeznél, nekem is lenne honnan még fogyni...

    VálaszTörlés
  23. 18. Mia

    Szerintem jó lenne, ha az evési naplódat megosztanád - legalább 1-2 emberrel, akiben megbízol -, mert konkrétumok nélkül nem nagyon lehet tanácsot adni. Én még nagyon kezdő paleolit vagyok, úgyhogy nem magamra gondoltam mint autentikus tudásforrásra persze.

    Nekem egy dolog tűnt fel eddig: a zsírt egyáltalán nem említetted még. Eszel zsírt?

    VálaszTörlés
  24. Kedves Gaábor!

    Nagyon hiányzik nekem egy jó paleo szemléletű összefoglalás az inzulin-rezisztenciáról: a fogalom jelentése, kialakulása (mi okozza, mennyi idő alatt válik nyilvánvalóvá), tünetei (amik alapján gyanakodni kell), kimutatása (vizsgálat, normál értékek, normál határon kívül eső értékek), hatásai (rövid és hosszú távon), teeendők (mi kerülendő, és hogyan), metformin (kell-e, használ-e), mi várható, ha a szükséges lépéseket megteszi valaki, és mi, ha nem.

    Egyre több orvos intézi el a páciensei panaszait azzal, hogy biztosan inzulinrezisztenciája van, legyen az gyulladás, fertőzés, szemölcs, gomba, terméketlenség, lehangoltság, stb.
    Az ismeretségi körömben egy fiatal nő valami megmagyarázhatatlan diétát követ (nem eszik cukrot, de sok édes gyümölcsöt eszik, és alkoholt is fogyaszt, cukor helyett rengeteg mézet használ), mert "a nőgyógyász szerint inzulinrezisztenciája lehet".

    Ha lenne egy cikk, amit a kezükbe lehet nyomni, akkor talán könnyebb lenne eloszlatni a homályt.

    VálaszTörlés
  25. 24. szőlőszem
    itt van egy pár tanulmány, ezt nem tudod addig használni?
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/tartalom.htm#ps -keresd az "Inzulinrezisztencia" címszó alatt

    VálaszTörlés
  26. 22. Cirmos
    Ne hagyd magad:-) Messze van ez az anorexiától. Nekem is ugyanezek a paramétereim, és még úgy érzem, volna hova fogyni. Vagy inkább izommá átalakítani a súly egy részét. A BMI-nk kb 19-es, úgy emlékszem, ami egyáltalán nem iszonyúan alacsony.

    VálaszTörlés
  27. 25. Anna .Willson

    De, használom is, de ezek csak érintik a kérdést.

    VálaszTörlés
  28. 24. szőlőszem: Igen, az inzulinrezisztenciáról én is örülnék egy magyar nyelvű cikknek,
    sőt a magnézium hiányról, és kezeléséről is szívesen ajánlanék, küldözgetnék cikkeket a rokonaimnak, barátaimnak.
    (angolul tudóknak a magnézium hiányról:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/17/magnesium-benefits.aspx)

    VálaszTörlés
  29. 21. Joe1973

    A pityóka kérdésében érdemes elolvasni a tejbegrízesek új cikkét.

    http://criticalbiomass.blog.hu/2013/08/12/a_hagyomanyos_novenytermesztes_veszelyei_167

    VálaszTörlés
  30. Helló,

    Valaki írt nem olyan régen iherb-ről rendelhető magnézium olajról vagy krémről.
    Sajna ezzel a buta keresővel nem találom. Tudnátok segíteni, hogy milyet(melyiket)
    érdemes rendelni?
    Nekem is Mg hiányom van(valószinű). Már kipróbáltam az összes létező tablettás variációt, de valamiért nem szívódik fel rendesen. Állandóan izom remegéseim, rángásaim vannak.

    Kösz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gábor valamikor ezt ajánlotta:
      http://www.organity.hu/termekek/osi-magnezium/osszes
      Itthon kapható. Én a gélt használom, kicsit csíp, de nekem a gyógyszertári magnéziumcitrát por is jó.

      Törlés
  31. Vanek 30:
    Ez az Iherb-es:
    http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Pure-Magnesium-Oil-8-oz-236-6-ml/33840
    Már egy ideje használom, hatásosnak tűnik, kényelmes használni.

    VálaszTörlés
  32. 26. MW
    Sajnos ha tükörbe nézek, főleg strandfelszerelésben, akkor én is azt mondom,hogy ez már nagyon nem jó. Nálam még rátesz, hogy az arcom extra sovány. Azt meg még Fegyenccel sem tudom meghízlalni. :) Nem tud valaki egy jó arcizomtornát ? Rá fogok keresni, régen hallottam ilyesmiről, ha másra nem, a ráncok ellen jó lesz... Most olyan kósza gondolataim vannak, hogy megcélzom a 60 kg-t, esetleg csökkentem a PM gyógyszert, ha már a paleó nem vitte le. Másik gondolat, hogy belevágok a AIP-be, de az meg már elviselhetetlennek tűnik.

    IR téma
    Enyhén szólva engem is bosszant, hogy a FB-on a legtöbb IR-es/PCO-snál nem akar működni a paleó. Kóvályognak állítólag, stb. és ötvözik a paleót az IR diétával akár napi 160 g !!! CH-val. Persze van egy doktornő is ,aki ezt támogatja, és mindenki el is hiszi, amit ír.Valaki meg a 10-15 éve tartó cukorbetegségéből 5 nap paleóval meggyógyult. Ez a másik véglet, de elég sok cukorbeteg gyógyulástörténetet olvashattunk, hallhattunk. Hogy lehet, hogy náluk működik a dolog, az IR-esnél, ami a cukorbetegség előszobája ott meg nem. Mintha ez jó kifogás lehetne, hogy hogy tartsunk meg egy kis cukrot, amúgy tiltott dolgokat, meg így a "megbízható" nyugati orvosláshoz is tart még egy kapocs. Meg azért is érdekelne még, mert a férjem nem tudom hol tarthat a cukorbetegségben, de valahol már biztos, és ha vmi csoda folytán mégis nekiállna paleózni, akkor mivel számoljak nála.

    VálaszTörlés
  33. Cirmos 32.

    Szerintem hatásos arctorna a FlexEffect. Torrentoldalon fenn van. Angol nyelvű videó + pdf könyv. Én szerény tudásommal megkíséreltem lefordítani a könyvből csak az arctorna gyakorlatokat, ha kell valakinek este feldobom valami tárhelyre. Van még valami csontképző, meg bőrvastagító masszázs is benne, de azt még nem fordítottam le.
    Érdemes rákeresni a weboldalára és megnézni az előtte-utána fotókat, főleg a torna kiagyalójának negyvenes-ötvenes éveiben készült fotóit. (Debi)

    VálaszTörlés
  34. Vanek2013. augusztus 15. 9:30

    magamon tapasztaltam, hogy hogyha kevés zsírosat eszem, előjön a rángás-remegés.
    zsírosabban táplálkozom, a gyümölcs rovására, így nincs rángás-remegés.
    nem tudom, hogy Te miket, mennyit eszel, de hátha segít (amúgy nap 2x2 MagneB6-ot szedek, de ez nem befolyásolja)

    VálaszTörlés
  35. 29. sterng

    Kösz a cikket. Tudom, tudom, mostanában már minden tudományos témával foglalkozó cikkhez hivatkozásokat vár az ember... Ennyi erővel írhattak volna a nemesített manduláról is és a benne jelenlévő ciánvegyületekről is... hirtelen ez a párhuzam jutott az eszembe.

    VálaszTörlés
  36. Cirmos

    Ez nem torna, de csodát tud művelni az arccal :)
    http://www.youtube.com/watch?v=syxMAETLjFk

    VálaszTörlés
  37. Egyébként is, de annak aki kicsit jobban beleásta magát Daniel Quinn irodalmába, annak különösen érdekes lehet ez a hír:
    http://index.hu/tudomany/2013/08/16/izolalt_torzset_sikerul_lefilmezni_az_esoerdoben/

    VálaszTörlés
  38. 38. Tommaso1984
    A Spot on c. magyar sorozatban pápuák elmesélték, hogy van egy olyan munkájuk, hogy el kell játszaniuk turistáknak, hogy először látnak fehér embert. Ilyenkor eredeti öltözékükben vannak, vagyis szinte semmiben, vadászniuk kell vagy valami eredeti étellel foglalkoznak. A kormány segítségével és jóváhagyásával történik a "természeti népek turizmus" projekt. Ezek után már elvesztettem az érdeklődésemet az ilyen filmekkel kapcsolatban, inkább magam elképzelem a szituációt vagy Bíró Lajos és a többi magyar kutató beszámolóit olvasgatom inkább. Pont most tervezem az "Óriás kígyók földjén" c. könyv elolvasását, állítólag nagyon érdekesen van megírva.

    Valaki méretett már magának homocisztein szintet és B vitaminnal sikerült letornásznia, ha magas volt?

    VálaszTörlés
  39. Sziasztok!

    Július eleje óta paleózok, azt gondolom, ragaszkodni fogok ehhez az életmódhoz. Eddig viszonylag "egészségesnek" gondoltam magam, de elmélyülve a témában mostanra egyre inkább összeállt bennem a kép, hogy én biztos, hogy gluténérzékeny vagyok. Amióta csak vissza tudok emlékezni, de 7-8 éves korom óta biztosan küzdök a láb- és lábköröm-, valamint hüvelygombával. (Magamon kívül nem is láttam még kisgyereket gombás lábbal.) Tizenéves korom elején a lábgombához ekcéma is társult, és terjedt felfelé a lábszáramon, úgyhogy csak maxi szoknya + harisnya + zárt szandál jöhetett szóba nyáron... Aztán az ekcémát sokszori eredménytelen kezelések után végül sikerült egy bőrgyógyásznak krémmel kikezelnie 21 éves koromban, de a láb- + körömgomba megmaradt huszonéves koromban is. A körömgombától csak most, a 30-as évem elején sikerült hosszas (7 hónap) gyógyszeres kezeléssel megválni... Volt ezenkívül gyerekkoromban egész nyarakon át tartó szénanáthám (amit aztán kinőttem), középfül- és mandulagyulladásaim (mandulakivétel lett belőle). 10 évvel ezelőtt, 23 éves koromban diagnosztizálták nálam a pajzsmirigy-túlműködést. Fő tünet: nyugalomban 140-es pulzus, gyakori hasmenés, fogyás. Amúgy nem éreztem magam betegnek... Következett napi 3x2 Metothyrin, fokozatosan csökkentve, kb. 8-9 éve napi felet szedek. Megpróbáltam 2x elhagyni, kezdtek visszajönni a tünetek. Kb 4 évvel ezelőtt figyeltem fel a rendszeres puffadásra, ami gyakran egész nap tartott, hasi diszkomfortérzéssel párosulva. Ja, és ami végül a mostani elhatározásomhoz vezetett: az utóbbi időben gyakori volt a szomjúságérzés, szájszárazság, amire hiába ittam vizet, nem segített, úgyhogy végül nem is ittam már, úgyis minek... A rutin labor 6,08-as éhgyomri vércukrot mutatott, a terheléses a 2 órás értéknél 9,3-at. Hoppá... Először nekiláttam a szénhidrát-számlálgatásnak a háziorvos előírása alapján (napi 150g), aztán ebből elegem lett. Ahogy rábukkantam Gábor honlapjára, elkezdett összeállni a kép (először leesett az állam a csodálkozástól, aztán irtó dühös lettem a világra és az orvosokra), és azon a július elejei délutánon mindenkivel közöltem, hogy én már csak a paleo szerint fogok enni. Eredményeim ezidáig: -10 kg (174 cm, 68 kg-ról 58 kg! - durva :)), a vércukrom azonnal visszaállt (étkezés utáni két órás érték 5 körül), a menstruációm úgy jött meg az utolsó 2 hónapban, hogy észre sem vettem, és nem is fájt egyáltalán. Jobban érzem magam, kevesebbet alszom, kipihenten ébredek, fitt vagyok (sportolok is valamennyit). Amire nagyon-nagyon vágyom, hogy a pajzsmirigy-funkcióm rendeződjön, és ne kelljen a tablettát szedni. Ami nekem nagyon nehéz a diétában: ez a nyomorult glutén mindenhol ott van... Nagyon nehéz elkerülni, ha nem otthon étkezel, hanem vendéglőben pl. De még ha csak vásárolsz is, olyan termékekben, amikről nem is gondolnád. Tegnap a Tesco-ban akartam kókuszreszeléket venni, hát bakker "nyomokban glutént tartalmazhat". Mérgemben megvettem egy egész kókuszdiót, és lereszeltem :) A másik az olajok kérdése. Ha nem otthon eszem, a napraforgóolaj szinte kikerülhetetlen, mindenki azzal főz. Anyukám is. Pedig ő nagyon igyekszik, hogy a kedvemben járjon, ha náluk kajálok, olyat főz, amit én is ehetek. Még valami: autoimmun beteg ne egyen tojást, paprikát, paradicsomot, padlizsánt. Ezt lehetetlennek érzem, nekem minden reggel 2 tojás a reggelim, Anyukám is gyakran főz lecsót, ill. használ paradicsomot. Ti hogy oldjátok meg ezeket?
    Üdv
    Pötyke

    VálaszTörlés
  40. Sziasztok!

    E vitamint szeretnék szedni, elolvastam Gábor cikkét erről, azt szeretném kérdezni, mit gondoltok/tudtok, ez megfelelő?
    A biobolt.e-tar-ban láttam, Nature & Vitality E vitamin komplex. Természetes E vitamin komplex omega 3-mal. 95 ml, nem tudom belinkelni, mert nem engedi :))
    ez nekem jó lenne, ha jó, mert nem túl drága.
    Gyógyszertárban nem lehet normálisat kapni?
    Köszi.

    Vagy ha valaki tud ajánlani valamit? Most nem szeretnék iHerbről rendelni, inkább itthon.

    VálaszTörlés
  41. 40 Pötyke
    Üdv a blogon, gratulálok döntésedhez! Köszi a hosszú beszámolót, ez a kedvenc olvasmányunk. Három mondatodra reagálnék, ha most júliustól paleózol, akkor 10 kg-ot leadni szinte bűvészmutatvány volt, ha tavaly júliustól, akkor az hihetőbb. Gratulálok a kókuszdióból reszelék gyártásához, az nem semmi, én feladtam ezt az utat. Megnéztem itthon, kétféle reszelékben is csak olajos magvak nyomokban volt, mindkettő Mogyi Kft. reszeléke. De a Margit krt. 58-ban, biobolt, egészen biztosan találsz egyedi csomagolt kókuszreszeléket is, ott minden van. Én autoimmun pajzsmirigybeteg vagyok, de nem olvastam erről, hogy tojást nem kellene ennem. Ki mondta ezt Neked vagy hol olvastad? A padlizsánról lemondtam, de a paprika, paradicsom maradt, visszafogott mennyiségben, igaz nem is sikerült még letornásznom az antiTPO értékemet. Csak azért írom, hogy létezik tudatos melléevés is. Még a tisztított vízben reménykedem, ha nem iszom klórt, akkor hátha megjavulok, a pajzsmirigyemnek mindenképpen jót tenne.

    Macskacicó!
    Én a Swanson Vitamin E mixed tocopherols termékét eszem. Mind a négy tokoferol benne van. 100 db 3990 Ft volt, Vitakingtől, Margit krt-ról.

    Gábor!!!!
    Újraolvasva a Paleolittáplálkozás könyvben a koleszterinmítosz c. részt (140. old.), szomorúan jövök rá, hogy amiket említessz, hogy a sztatinoktól milyen állapotba kerülnek a betegek, sztatin nélkül is pont ezek a tünetek a gyógyszerszedés (vérnyomáscsökkentő, bétablokkoló, vérlemezkeösszecsapódást gátló) vagy akármi miatt: izomfájdalom, izomgyengeség, ingerlékenység, memóriagondok. Kiderül számomra, hogy nincsenek emberi jellemvonások, csak rosszul működő emberi test és jól működő emberi test. Utóbbi esetben egy jókedvű, érdeklődő, vidám természetű ember lesz mindenkiből, az előbbi esetben pedig egy maga és más számára is kibírhatatlan ember jellemvonásait kapja meg ugyanaz az ember. Szegény édesanyámról beszélek. Most két dologban reménykedem, hogy Lyme kóros, ez még oka lehet ilyen állapotváltozásnak, a másik pedig a homocisztein szint megnézése után, ha ez mégis jó, talán elhagyhatók lesznek a "szívgyógyszerek", nem kellene félni infarktustól. Mindenfajta orvosi segítség nélkül küzdünk, 90%-ban megtartott paleóval, az orvos leragadt a gyomortükrözésnél és mivel 85 évesen nem akarta ezt édesanyám, tovább nem törődik velünk, de úgy sem ért semmihez, tök mindegy. Saját orvos rokonomban sem bízom, most kapott agyvérzést a sok tejivástól, mit várhatnék tőle. A másik cukorbeteg, magán sem tud segíteni, hogyan tudna másokon? A baj csak az, hogy a sok befizetett járulékból most a saját pénzünkből kellene laborokat megfizetni, ami egyre nehezebb, mert vagy élelmet veszek vagy homociszteinszintet nézetek 8000-ért. A kettő együtt nem megy.
    Nem tudom mi a kérdésem, el vagyok keseredve, azért köszönöm, hogy sírhattam itt egy sort.

    VálaszTörlés
  42. 42. Rozcsika:

    Köszönöm, igen, láttam ezt is, csak most nekem kicsit drága, azért gondoltam a másikra, de mindkettő jónak tűnik. Köszi.
    Nagyon sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetben vagytok most az édesanyáddal, bárcsak tudnék valamit segíteni.
    Remélem, Gábor vagy valaki tud érdemben válaszolni. Sok erőt és türelmet (meg persze pénzt) kívánok mindkettőtöknek, és hogy minél hamarabb jó hírekről tudjál beszámolni.

    VálaszTörlés
  43. Rozcsika!

    Köszi a választ! Idén június elején voltam a terheléses cukorvizsgálaton, onnantól nagyon odafigyelek a szénhidrátbevitelre, igyekeztem már akkor napi 60-70g körül tartani, azóta jött össze a -10 kg. Valahol, talán Szendi G. könyvében (de nem biztos) azt olvastam, hogy az autoimmun pajzsmirigybetegségek 50%-át okozza a glutén, a többit más allergén, ezért jobb kizárni a tojást is a biztonság kedvéért. Bár szerintem nálam tuti a glutén a bűnös :-). Padlizsánt simán el tudom hqgyni, nem nagyon szeretem, ha a paradicsom és paprika nem olyan gáz, akkor jó. Ne tudd meg, mire a kókuszból kókuszreszelék lett ;-) Többórás kemény meló! Alapból a Kalifa kókuszreszelékét veszem, abban nincs glutén, csak földimogyoró :-) kisebbik rossz...

    VálaszTörlés
  44. Ti hogy kerülitek el a napraforgóolajat? Pl. vendégségben, étteremben? Vagy ott kompromisszumot köt az ember vele? És pl. nyaralás alatt, félpanziós ellátásnál glutént, tejet, cukrot? Én nemrég megszívtam 4*-os szállodában, párolt vöröskáposztában cukor volt, tojásrántottában tej... Na, a tej ki is ütött, 1 napig kínlódtam utána.

    VálaszTörlés
  45. 45 Pötyke

    Üdvözöllek én is!

    Én ha vendéglátó üzemben eszem, akkor megmondom a pincérnek, hogy mit nem kérek, és mit hogyan kérek. Eddig nem volt ezzel gondom.
    Csak ötletnek: ha tojást akarok enni,és ahogy írod is, bizonytalan a kivitelezése, ezért főve kérem. Vagyis egy elvet szerttem volna megismertetni veled. Úgy, ahogy el kell felejteni a régi ízeket, meg kell tanulni kualakítani azokat a táplálkozási formákat, amelyek a paleóba beleférnek és számodra elérhetőek. Egy idő után ez automatikus lesz.
    A másik elv, ha valami nem jön össze az étkezéssel, egyáltalán nem gond kihagyni egy "menetet" és máskor táplálkozni( gondolataidban legyen ott,hogy tudatosan táplálkozol és ettől senki nem tud eltántorítani)
    Harmadik - ez főleg az elejére érvényes-, mindig gondolkozz előre a táplálkozásoddal klapcsolataban, hogy biztosítva legyen otthon is és máshol is táplálkozásod. Ez azért jó, mert egyrészt így gyorsabban kialakulnak a kívánt szokások, másfelől pedig időben nem húzódik ki a paleós átállásod.

    VálaszTörlés
  46. 43. Macskacicó
    Rád mindig számíthat az ember ide leírt együttérzésben, ez annyira jó! A múltkor nem válaszoltam a kérdésedre, mert nem tudtam. Tudom, hogy a nemi hormon más, aminek a pótlása mellrákot okoz, mint a pajzsmirigyhormon, de ha az egyiknél felmerül egyáltalán ez a lehetőség, akkor nekem elment a kedvem a pm hormon pótlásától is. Persze könnyen beszélek, mert még képes vagyok megtermelni a kellő pm hormon mennyiséget. Szóval hülyeséget írtam, de nem akartam beismerni, ugyanakkor tényleg nem akarok semmilyen gyógyszert szedni, nem tudtam mit is írjak.

    45. Pötyke
    Pl. én elkértem a fagyott süllőt a sütőnél Balatonon, hazavittem és zsírban magam sütöttem ki. Persze a jó megoldás az lett volna, ha elfáradok a húsboltba fagyott húsért, de éppen nem volt kocsi. A tepertőn is van tej, hogy szép barna legyen, a kolbászban cukor, hogy szép piros legyen, csak akkor eszel azt, amit akarsz, ha magad csinálod meg. És ha egy ideig ezt teszed, akkor egészen elmegy majd a kedved az élelmiszeriparban előállított termékektől, úgy értem, hogy érezni fogod a mellékízeket, fura szagokat a kolbászon pl., nem lesz gond, hogy ezt el kell kerülni. Én jelenleg itt tartok. Vendégek által hozott margarinokat és szójás grill kolbászkákat dobok ki a szemétbe vagy teszem a vakondtúrásba, riasztó gyanánt. Nálam a glutén a főmumus, ha egy tálon van a rántott hús a sült hússal, már akkor sem eszem belőle, a múltkor a hentesnél az eladó a csipeszével fogdosta sorra a rántott húsokat a kolbászokat, már akkor is megfordultam és távoztam és lassan végérvényesen eldöntöttem, hogy magam sütöm ki a kolbászt, addig éhezem, ha nincs nálam más étel, egyetértek Imrével. Nem járok vendéglőbe, viszont biopiacon vásárolom a húst és otthon van a vendéglő nekem. Nem vagyok egy főzőfenomén, de lassan már csak a saját kajám ízlik. A jó minőségű alapanyagot nem lehet elrontani, teljesen egyszerű eljárásokkal, főzéssel, párolással minden finom lesz.

    VálaszTörlés
  47. 47. Rozcsika:

    Persze, megértelek, nagyon szép és emberi tőled, hogy bevallod, lehet, hogy hülyeséget írtál, de csak azért, mert nagyon viszolyogsz a gyógyszerektől. Ezt is megértem, valahol igazad is van, én sem szeretném sokáig szedni, úgyis kell mennem félévente ellenőrzésre, és kipróbálom, mi van, ha abbahagyom, tartósan normális maradnak-e a pm hormonszintek.
    Ösztrogént én sem szednék, elég volt az az öt év, amíg szedették velem a csontritkulás miatt, remélem, már kiürült belőlem, elég rég volt.
    Már eszembe sem jutott, hogy nem válaszoltál :)
    Szeretem olvasgatni annak a prof.nak az oldalát, ahol BB is kérdezett a múltkor, ez az orvos írta az egyik válaszban, na nézd, éppen most találtam meg! Eddig hiába kerestem, és most hopp! :)):

    "A csökkent pajzsmirigy működés esetén a hormonpótlás alapvető fontosságú. "

    Még egyszer, jobbulást az anyukádnak.

    VálaszTörlés
  48. 46. Galgóczi Imre

    Szia!
    Nekem igazából semmilyen ételről nem gond úgymond "lemondani", de nagyon gáz, hogy csak abban bízhatsz, amit Te készítesz magadnak! Anyukámat már trenírozom, hogy mit hogyan készítsen, ha nála eszek, de ez az állati zsír még mindig gond, annyira belenevelték anno, hogy csak növényi olajjal szabad főzni! Az üzletekben már csak nyers alapanyagokat veszek (kivéve füstölt sonka, ami csak húst, sót és nátrium-nitritet tartalmaz), mindent én főzök magamnak.

    47. Rozcsika

    Igazából az a "gond", hogy Párommal gyakran járunk egy étterembe, ahol előre bepácolt húsokat szoktunk vaslapon süttetni. (Nekem köret hozzá párolt brokkoli, kelbimbó, stb.) Hát, most elgondolkodtat kicsit ez a páclé is, mivel a glutén nálam is mumus lett :)
    Van egy ízfokozó vegyület, nátrium-glutamát, amit szinte minden fűszerkeverékbe beletesznek. Utánanéztem, mi ez, az infók ellentmondanak egymásnak. Van ahol azt írják, hogy ártalmatlan, a glutamin nátriumsója, és a szervezet is termel glutamint. Máshol meg azt, hogy a gluténérzékenyeknek halálos ellenség. Mindenesetre a neve nagyon gyanús :)
    Miért ilyen nehéz az, ha el akarja kerülni az ember a glutént? Miért rakják bele mindenbe ezt a sz*rt? Ez olyan igazságtalan...
    Párom meg már totál hülyének fog nézni, ha már a süttetett húst se eszem meg...

    VálaszTörlés
  49. A HVG blogversenye:
    A szavazás jelenlegi állása
    A „Életmód” kategóriában, a tíz legtöbb szavazatot kapott blog a következő*:
    Tudom, hogy aki akart, az már szavazott, mégis, ha belehúznátok még, hogy az előkelő 10. hely megmaradjon Még ma és holnap lehet szavazni Költői kérdés: Vannak még Facebook-os ismerőseitek, akikkel meg lehet ismertetni a PaleoVitalt???!!!
    1. Kreatív mánia 17,5 %
    2. Asztropatika 17,3 %
    3. LifeT!LT 3,9 %
    4. ÁGY ASZTAL TV 3,1 %
    5. Ami a konyhámból kikerül 2,9 %
    6. Style and Blog 2,8 %
    7. Angyalmágus Tanoda 2,8 %
    8. Mindig és Soha! 2,4 %
    9. szines otletek 2,1 %
    10. PaleoVital 1,4 %
    * A szavazatok százalékos megoszlása alapján felállított csökkenő sorrendben

    Ezen a linken szavazhattok:
    http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=4461#_=_

    VálaszTörlés
  50. Mi most tervezünk venni egy aprítógépet, melyik az, ami nektek végül bevált és megfizethető? Olyan kéne, ami mondjuk elviszi a nyers kókuszt és tud mandulavajat.

    VálaszTörlés
  51. Sziasztok! Ma valami reggeli műsorban volt egy kis riport Hujbert Feri színésszel, aki mostanság "áttért a paleóról" az ú.n. 80/10/10 nyers vega életmódra. Minden növényt nyersen eszik, és azok közül is csak a föld felett növő dolgokat. Azzal érvel a húsevés ellen, hogy "a természetben nem tudnánk megenni nyersen, megsütni meg nem tudnánk". Meghökkenne az érettségivel egyébként nem rendelkező Ferenc, hogy már a Homo sapiens elődei is jól issmerték a tüzet. Az agytérfogatunk növekedésé a többi ős-emberszabásúhoz képest pedig nyilván a gyümölcsevésnek tulajdonítja, mert nyilván evolúciós előny egy energiában nem túl dúskáló étrendhez egy energiazabáló szervet növeszteni... Röhejes. Szerintetek melyik női "szaklapban" olvasott a paleolit étrendről? :D Kíváncsi vagyok mikor kezd el lesoványodni. A kedvencem az, amikor ezek a 8/1/1 nyers vegák az állatvilággal példálóznak: "az állatok mindent nyersen esznek"... Ööööö igen, és mi valamit másképp csinálhattunk ahhoz, hogy sikeresebbek legyünk állattársainknál, nem? Nem hiszem, hogy a gyümölcsevés miatt. Ellenérv nekik? Nincs magas szénhidráttartalmú étrend az állatvilágban se. A növényevők a rostokból a bélbacikkal zsírsavakat állítanak elő, lényegében ők is "high fat" étrendet követnek. A gyümölcsevő állatok pedig nem nemesített gyümiket legelnek. Mellesleg a gyümölcsevő állatok - gondolok itt például kis majmocskákra- meglehetősen kis méretűek, nyilván el vannak a gyümikkel, ami rólunk korántsem mondható el. Vegyük példának Durianrider nevű "messiás" radikális 8/1/1 vegát. Mindene megvan, akkor eszik amikor éhes és irtó szálkás, pici izomzata van, mint egy sovány tinifiú. Mennyi ideig bírna ki egy aszályos időszakot? Végül: fogazatunk, enzimeink nagy része alapján lehetnénk növényevőek. De anyagcserénk alapján (b12, vas, esszenc. aminosavak) és bélhosszunk, bélflóránk mérete alapján valami mások vagyunk... Az anatómia azt bizonyítja egyedül, hogy az őseink növényevők voltak. Semmi többet. Szóval kíváncsi leszek meddig érzi így jól magát a Tisztelt Színművész Úr.
    (Egyébként tudtok ajánlani olvasmányt a fenti témákban? Szeretném magam felvértezni radikális vegák ellen... :D Inkább az anyagcsere oldala érdekel.)

    VálaszTörlés
  52. 52. lászló

    Kedves László!

    Most paleózom, de voltam nyersevő is. Ugyanolyan cinizmussal kritizálod a nyersevőket, mint minket paleósokat szokták azok, akik csak pletyka szinten ismerik a paleót. Te sem ismered a nyersevést csak kritizálsz. Melyik női szaklapban olvastál a nyersevésről? Megismerheted a nyersevés "ideológiáját" (Dr.) Graham 80/10/10 című könyvéből.

    Üdv
    laricsev, aki szintén László

    VálaszTörlés
  53. 52. László

    Óriási tévedés. Még a gyümölcsevő majmok is elfogyasztanak tetemes mennyiségű rovart.

    http://www.beyondveg.com/billings-t/comp-anat/comp-anat-6c.shtml

    Ezt az oldalt egykori vegák szerkesztik. Szerintem itt olvasgass. Sőt még keményítős gumókat (sok paleósnak fóbiája van tőlük) is esznek a csimpánzok, miközben nyálukban sokkal kevesebb az amiláz az emberhez képest.

    VálaszTörlés
  54. 53. Laricsev
    Köszönöm a tippet. Graham ideológiájáról hallottam már, de még nem olvastam. Azt hiszem ideje lenne. Nyitott vagyok mindenre, nem vagyok "minden áron húsevő" :D
    Nem kötekedésből, pusztán kíváncsiságból megkérdezhetem, mi volt a baj a nyersevéssel és mit hagytál meg a régi szokásokból és mit újítottál?

    54. descalcez
    Köszi! Pont ilyesmit kerestem. Nincs bajom a vegákkal, csak az "igazságot" keresem. Ahogy ők is, nincs ezzel baj.

    VálaszTörlés
  55. A PaleoVital lecsúszott a 10. helyről:-( Még ma lehet szavazni. Ha tudtok segíteni - FB-os ismerősök segítségével még vissza lehetne szerezni a poziciót.

    Maga a versenyzés az esetleges egyéni siker mellett egyben az életmód népszerűsítését is jelenti.

    Kérlek, hogy segítsetek! Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  56. Ismét egy érdekesség...- sok-sok kérdőjellel.
    Az említett két gyógynövényhez mit szóltok? (kurkuma, gyömbér)
    Köszönöm az előzőekben is a hozzászólásaitokat, mindig megerősítetek :)
    Üdv. mindenkinek, további szép nyarat!
    Vali

    http://repaelixir.blogspot.com.au/2013/06/hamarosan-buncselekmeny-lesz-kemo.html

    VálaszTörlés
  57. Tisztelt Szendi Úr!
    Olvastam egy olyan cikkről a neten,hogy egy holland kutatócsoport szerint (Dr,Diana van Heemst)az alacsony D vitaminszint lehet a hosszú élet titka. 90 éves testvérpárok és azok utódainak D vitaminszintjét (kb 1000 személy) hasonlították össze 460 -az utódokkal hasonló korú kontroll személy D vitamin szintjével.Havonta mérték a szinteket,hasonló környezeti tényezők mellett.Az eredmény szerint a kontroll személyek D vitamin szintje magasabb volt,mint a 90 évesek utódaié.Nagyjából ebből vonják le a fent említett következtetést.Szerintem ez nem igazán fedi a valóságot,csak azt nem tudom hol sántít a kutya.A cikk így található: Az alacsony D-vitaminszint a hosszú élet titka? Kérem ha ráér válaszoljon!
    Üdvözlettel Polgár Attila

    VálaszTörlés
  58. 53. Laricsev

    Olvastam Dr. Graham féle könyvet, és Duriander fórumára is feliratkoztam. Sőt itt a blogon hem hiszem, hogy tőlem nagyobb mértékben bárki is megpróbálta volna édes gyümikkel megoldani az energiabevitelét. Egy dolog zavart mindig a vegánságot alátámasztó "szakirodalomban", mégpedig az, hogy a szótárukból hiányzott a "mindenevő" mint fogalom. Megnézném, hogy egy vegán hogyan próbálná a kapirgálós tyúkot lebeszélni a kukacevésről, megmagyarázva nekik, hogy a begyük és a zúzájuk magok emésztésére alkalmas, így ne egyenek kukacot, hisz 3 napon túl fog a fehérje rothadni a beleikben :)
    Nem kell messzire menni, mert Durianrider blogján is gyakran előfordultak olyan témák, mint a vega macskatáp. Egy született húsevőnek ilyen marhaságokat gyártani. De azért a sok növényi fehérje és zsír mellé mégiscsak bekerült a halolja EPA, tehát mégsem volt az annyira vegán. Ezek után felhagytam a fórum olvasgatásával, miután az ipari gyümölcsfogyasztás hatására csökkent az ízületeim hajlékonysága (ezt itt a blogon többen is megtapasztalták), felhagytam az ipari mennyiségű gyümölcs fogyasztásával is. A hiányzó szénhidrát kalóriákat (na most sokan meg fognak botránkozni) keményítőből pótolom.

    VálaszTörlés
  59. 55. László

    Nyersevéssel a fő bajom az volt, hogy nagyon egyhangú volt (télen szinte csak banán) és anyagilag se bírtam. (Bár paleózni se könnyű havi 40e rokkantnyögdíjból.) Végül is azért hagytam abba, mert elolvastam Gábor paleo könyvét és meggyőzött arról, hogy a paleo jobb.

    üdv
    laricsev

    VálaszTörlés
  60. 59. descalcez

    Duriander fórumát nem olvastam, a veg.hu-n a 80/10/10-et olvastam pár hónapig. Nekem nincs se kutyám, se macskám, de hallottam róla hogy valaki nyers vegán kaján tartotta a kutyáját. Még él a kutyus, mint ahogy az emberek is sokáig el vannak mérgező kajákon.
    Nekem az izületeim nagyon jól el voltak a nyers vegán kaján, sőt még a huzat érzékenységem is elmúlt tőle.

    üdv
    laricsev

    VálaszTörlés
  61. 60, laricsev
    "(Bár paleózni se könnyű havi 40e rokkantnyögdíjból.)"
    Jogos, de még mindig sokkal olcsóbb, mint a hagyományos standard kaján élni! :-) Olyan sok mindenre nem fontos a paleóban költeni, hogy az mind tiszta spórolás! Ha a rezsi nem lenne, ki is jönnék belőle szépen (45e -kicsit több...)
    És paleózni ráadásul még egészséges is... :-))

    VálaszTörlés
  62. 55 László
    Kérdezted még, hogy mit hagytam meg és mit változtattam. Továbbra is sok gyümölcsöt eszem, mert egészséges és finom. Emellett sok tojást, mert szeretem és tápláló és olcsó. Sok kávét iszom, napi 4-5-öt. Köretnek tököt, párolt zöldséget, de legtöbbször savanyúságot eszem.
    üdv
    laricsev

    VálaszTörlés
  63. Sziasztok!

    A pajzsmirigy szakértőktől szeretnék segítséget kérni. Most először szeretném alaposan megnézetni a pajzsmirigyemet, mely vizsgálatokat kérjem magánlaborban?

    TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon) meghatározása 1 100 Ft
    FT4 (T4 szabad frakció) meghatározása 1 800 Ft
    FT3 (T3 szabad frakció) meghatározása 1 800 Ft
    Reverz T3 meghatározása 4 500 Ft
    Anti-TPO (Tireoidea-peroxidáz elleni antitest) meghatározása 1 700 Ft
    TG (tireoglobulin) meghatározása 2 700 Ft
    Anti-TG (tireoglobulin elleni antitest) meghatározása 1 700 Ft
    TSH receptor elleni antitest (TRAK) 4 500 Ft

    Centrumlab-nál kell ehhez időpont vagy elég ha csak odamegyek?

    Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  64. Sziasztok,

    Csak arra lennék kíváncsi, hogy Bp-n a MOM piacon kívül hol lehet termelői húst(csirke, kacsa),
    zöldséget beszerezni? Hol érdemes keresnem?
    II-III kerülthez közeliek lennének a legjobbak.

    Köszi

    VálaszTörlés
  65. 59 descalcez

    Az izület és gyümölcs témához:
    - én is azt tapasztaltam idén, hogy miután nem korlátoztam magam a kerti gyümölcsök fogysztásában (kezdődve a meggyel, málna, szeder, sárga barack, szilva), kb.5 hét után ízületi fájdalmak jelentkeztek a lábam üregujján, és lecsökkent az fizikai aktivitásom.

    VálaszTörlés
  66. 64. Anita
    Pm.-beteg vagyok, de sajna nem vagyok nagy szakértő. TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon) meghatározása, FT4 (T4 szabad frakció) meghatározása, FT3 (T3 szabad frakció) meghatározása, Reverz T3 meghatározása - gondolom laikusként, hogy a legfontosabb információk. A kivizsgálási rutin szerint TSH-értékes szoktak vizsgálni. Szerintem a többi adat elemzéséhez vagy endokrinológus szakorvos, vagy egy komplex módon gondolkodni képes orvos szükséges. Azért írom mindezt, mert oké - megvan egy eredmény, kinyomozod az eredmény értelmezését, és utána még, ha lépni kell, akkor kell hozzá egy szakember.

    Első körben - orvos nélkül - kizárólag TSH-t csináltatnék!!!

    VálaszTörlés
  67. Erről hallottatok? https://www.facebook.com/pages/Orsz%C3%A1gos-Paleolit-Rendezv%C3%A9ny-%C3%A9s-V%C3%A1s%C3%A1r/593038660742883 Országos Pelaolit Rendezvény és Vásár
    Aki nem FB-ozik, az nem hiszem, hogy hallott már erről?! Ismerősök like-ját már észrevettem. Azt is látom, hogy Leitem doktornő áll a rendezvény hátterében.

    VálaszTörlés
  68. BB 68:
    Én tervezem, hogy megyek, de Pestről valszleg csak vonattal fogom tudni megoldani. Tudja valaki, milyen messze van km-ben a vasútállomástól ez a Madách műv. ház (dr. Csányi László krt. 63.)?

    VálaszTörlés
  69. 67. BB

    Köszi szépen!!

    Vmi olyasmi rémlik, hogy nem elég a TSH-t nézni, mert sokaknál az normális, közben meg gond van, ami egy másik vizsgálat eredményéből derül ki...

    No mindegy, egyelőre tényleg elég lesz vmi alap vizsgálat, ha abból látszik, hogy gond van, akkor úgyis kell orvos, igazad van.

    VálaszTörlés
  70. 71. Anita
    Nekem most fogják nézni a T3 és T4 arányát. Ennek az az oka, mert alulműködésnél előfordulhat, hogy hiába stimulálják Thyroxinnal a T4-et, mely az "alhormon", ha a fő T3 hormon ezen stimuláláson keresztül mégsem termelődik, akkor másfajta gyógyszerezésre van szükség. Az Anti TPO a gyulladás szintjét mutatja. Nekem soha nem mérték.

    VálaszTörlés
  71. 64.Anita
    Szerintem ha már szúrnak, akkor én minél többet nézetnék.
    Én az utolsó hármat még sosem nézettem, de olvastam már, hogy azok is érdekesek lehetnek. Sajnos ezek nélkül is elég húzós az ára.
    Én a Centrumlab belvárosi részlegébe szoktam járni, előtte egy nappal felhívom a megadott telefonszámot, és bejelentkezem. Utóbbi időben már időpontra mentem, amit nagyjából tartottak is. Azt jó tudni , hogy itt olcsóbb a vérvétel adminisztrációs díja, mint ha a Mammutba mész. Régen itt 700 Ft volt, míg a Mammutban 1200 vagy 2000 Ft. Weboldalukon talán szerepel. Legutóbb én nézettem reverzT3-at, na az alapján nekem T3 rezisztenciám van.
    Ha még csak sejted, hogy valami probléma lehet, akkor TSH mellett lehet az ATPO-t is nézetném.

    VálaszTörlés
  72. Kedves Lányok - Anita és Cirmos :-D
    A dokim jövő héten vesz le tőlem hormonlaborra vért, ösztrogén--progeszteron szintet is nézet, meg valamilyen vízháztartás vizsgálat is lesz?! Az eredményt izgatottan várom, mert lehet, hogy ennek alapján új irányt vesz a terápiám?! Neki kell megítélnie az eredmény függvényében, hogy hogyan tovább, én csak autodidakta módon képzem magam, és éppen hogy szagolok valamit a dologhoz :-D

    VálaszTörlés
  73. 64.anita
    A tsh-n kivul csinaltass még Anti Tpo-t. Nekem a Tsh-m normál értéken belül volt, mégis az ANTI Tpo-m 10-szerese a megengedettnek. A Tsh nem elég.

    VálaszTörlés
  74. 71 Anita


    TSH, T3, T4 és antiTPO, de miért nem csináltatod meg sztk-ra?

    VálaszTörlés
  75. 75. BB: Tudod, régi drukkered vagyok :))))
    Nagyon Várjuk a fejleményeket!

    VálaszTörlés
  76. 71. Anita, 74. Derya
    Csak az első hármat csináltathatja meg a háziorvos, az antiTPO-t Izotóp laborban csinálják, összekötötték egy olyan vizsgálattal, aminek keretében a pajzsmirigybe jód izotóp szívódik fel. Én ezt nem engedtem, így az antiTPO-t saját pénzen csináltatom a János Kórház Központi laborjában, itt nem kérnek külön pénzt a vérvételért, mint a magánlaborban, ahol valahogy az árlistáról lemarad, hogy a listaárhoz még jön a vérvétel ára, kb. 3000 Ft. De szerintem ez máshol is így van, ha a beutalóval végzett labort még kiegészíted más kéréssel, akkor csak a plussz vizsgálatot kell kifizetni.
    Különben egyetértek, ez a négy érték mindenképpen kell, és a nyaki ultrahangvizsgálat még hozzá, mert az is fontos, hogy mennyire göbös a pm vagy mennyire inhomogén. Valaki azt állította egyszer nekem, hogy nincs is homogén pm már 50 éves kor körül, de nekem most mégis az inhomogénből homogén lett, annak ellenére, hogy az antiTPO-m továbbra is 260 körüli, a 0-75-höz képest. Érdekes kérdést vet fel az, hogy 4 éve magas az antiTPO-m, miközben a pajzsmirigyem állapota mintha javulna folyamatosan, a göbök egyre kisebbek, a TSH érték a normál tartományba visszament, de még nagyobb mint 1, nincs gombócérzés a torkomban, nem akad meg a víz iváskor, a T3, T4 értékek határon belül vannak, igaz az alsó határ körül. Szóval javulni látszom, pedig semmit nem javul az antiTPO, tehát olyan, mintha nem is bontaná a sok ellenanyag a pajzsmirigyet. kopp-kopp-kopp

    VálaszTörlés
  77. Én most azt tervezem, hogy a fogorvosnál megröntgeneztetem a felső 4 fogamat. Az kezd nem tetszeni, hogy ez a sokkal fehérebb rész miért nem lesz nagyobb, miért nem fehér már az egész fogam. Emlékszem, hogy másoknak is az ínytől elkezdett fehéredni a foguk, nektek nőtt azóta a fehér rész?

    VálaszTörlés
  78. Felkerült egy újabb nagyon szép gyógyulástörténet Gábor oldalára és óriás örömmel olvastam, hogy ez a hölgy sem álmodik rosszat azóta, hogy 2 éve paleón van, hasonlóan hozzám. Eddig úgy tűnt, hogy egyedül vagyok ezzel a tapasztalatommal, ami megijesztett, hiszen akkor az agyammal is lehet gond, nem biztos, hogy ez egy jó jele valaminek. De most megnyugodtam.

    VálaszTörlés
  79. 38. Tommaso
    Egyszer már volt egy ilyen "szenzáció", írtam is róla valamikor. Ott Pápua Új-Guineában találkozott egy európai forgatócsoport "új" törzzsel, akik állítólag még nem találkoztak "civilizált" emberrel. Lefilmezték a törzsiek meglepetését, meg ahogy ismerkednek. Később a fehér emberek elmentek a falujukba, és tükröt, kést és rizst adtak nekik... Tényleg már csak a tüzes víz hiányzott.
    Aztán kiderült, hogy hamisítvány volt az is. De jellemző, hogyan viselkedik a mi civilizációnk képviselője: az addig fenntartható életmódot folytató embernek visz rizst, ami által elszaporítja őket, és örökre függővé teszi, valamint beköszönt az éhezés, ami addig nem volt. Csecsebecséket ad neki, hogy felesleges igényeket keltsen fel bennük és modern fegyvert (a kés is annak számít nekik). De ha Daniel Quinnt olvasol, akkor úgyis érted a lényeget. Egyébként sok kommentelő írta, hogy békén kéne hagyni a törzseket, mások viszont úgy gondolják, mekkora jótétemény, hogy elvisszük nekik a "civilizációt".

    VálaszTörlés
  80. Rozcsika:
    A pm szakrendelése a protokoll része az izotóp vizsgálat? És ennek során jód jut a pm-be? Lehet ezt megtagadni, vagy akkor a továbbiakban nem foglalkoznak veled? És ők nem tudják, hogy Hashimoto esetén a jód milyen káros a pm-nek?
    Azért kérdezem ezeket, mert én is készülök pm vizsgálatra.

    VálaszTörlés
  81. PM-laborvizsgálathoz:
    Bocs, nem követtem az aktuális beszélgetést, de ez most jött szembe a FB-on, hátha vkinek érdekes:
    http://www.bonuszbrigad.hu/Pajzsmirigyszures-laborvizsgalattal

    VálaszTörlés
  82. 79. Rozcsika
    Az antiTPO nem izotópos vizsgálat.
    Nekem soha életemben nem volt izotópos vizsgálatom, aTPO-t mégis néztek.
    Sima vérvételből.
    De tény, hogy nem háziorvos, hanem endokrinológus.
    Endokrinológus szakrendelésre is el lehet menni SZTK-ra, bár tudom, hogy sokat kell várni az időpontra. :-(

    VálaszTörlés
  83. 85. Derya:

    Nekem pont így volt, ahogy mondod, sztk-ra csináltattam, semmi izotópos laborba nem kellett menni, egy sima vérvétellel, ingyen megnézték a TSH-t, T3, és T4-et, csak az anti TPO-ért kellett fizetni, mert ahhoz el kellett vinni Pestre egy fiola vért, itt nem tudták, ott nézték meg, 2000,- Ft-ot kellett csekken befizetnem, és beadni az itteni laborba.

    Anita, neked is ezt a négyet javaslom én is, hogy valamennyire biztos legyél benne, Hashimotod van-e, ha van egyáltalán bármi :).

    VálaszTörlés
  84. 83. MW
    Jód izotóp kerül a vérbe, nem sima jód. Ez egy radio jód, ami szerintem egyáltalán nem egy veszélytelen anyag. Csak azért engedni beadni, mert ez az állami orvosi protokoll, meg hogy ne kelljen fizetni egy amúgy vérvétellel megmérhető antiTPO vizsgálatért a betegnek, nem indokolt. Én inkább kifizettem az antiTPO vizsgálatot külön.

    Derya! Nem mondtam ilyent, hogy az antiTPO vizsgálat egy izotópos vizsgálat. Azt írtam, hogy összekötötték egy izotópos vizsgálattal, aki nem engedi magát izotóppal feltölteni, annak nem csinálják meg ingyen az antiTPO-t.
    BB! Ha csekken külön ki kell fizetni, az nem külön fizetés? Tök mindegy, hogy mi a duma hozzá, hogy szállítási költség vagy az állam nem fizeti, neked kell.

    Nem vagyok biztos abban, hogy Derya orrára kötötték, hogy most éppen jódizotópot fecskendztek bele, mert az is tűvel zajlik, mint a vérvétel, utána egy géppel megnézik, hogy egyenletesen szívta-e fel a pajzsmirigy a radio jódot. Nekem fiatal koromban megcsinálták, nem mesélgették, hogy mi is volt ez, engedélyt pláne nem kértek. Könnyen lehet, hogy ez is kikészítette a pm-emet, nemcsak a Szójavit tabletta, meg a glutén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, bocsánat BB, Macskacicó írt a csekken befizetésről, nem Te. Bocsi.

      Törlés
    2. Rozcsika:

      Nem tudom, miért mondod ezt, én nem mondtam azt, hogy nekem az Anti-TPO-t ingyen csinálták, elmentem az orvoshoz, mondtam, szeretném, ha megnéznénk a pm hormonokat, TSH, T3, T4 és az anti TPO-t, azt mondta, rendben, adott beutalót a laborba, de hozzátette, sajnos az anti TPO nem ingyenes, hanem fizetni kell érte, így is kérem-e? Mivel nekem fontos volt, mondtam, kérem. Elmentem a laborba, levették simán a vért, adtak egy csekket, nem volt semmi külön duma, hogy mire kell a pénz, két hét múlva kész volt, megnyugodtam, hogy csak 24 az anti TPO-m.

      Törlés
  85. 88 Rozcsika

    az 100%, hogy észrevettem volna. :-)
    és nem, biztos, hogy nem volt nekem izotópos vizsgálat. egyébként dolgoztam egészségugyben is, szóval nem tudnak nekem titokban beadni nagyon ilyesmit... :-)
    nekem megcsinálta az endokrinológus az atpo vizsgálatot ingyen és bérmentve. és izotópos vizsgálatom tuti, hogy nem volt.

    VálaszTörlés
  86. Én újabban saját készítésű magnézium olajjal oldom meg a pótlást. Rendeltem egy magyar webáruházból magnézium kloridot, forró vízzel tömény oldatot csinálok belőle és voilá magnéziumolaj.(Aki most olvas erről először, annak írom, hogy külsőleg használandó, nem belsőleg.)
    Nekem bevált, és nagyon olcsó :)

    VálaszTörlés
  87. Szakesz 90:
    Nem kötözködés, csak elgondolkodtam.
    És ez tuti önmagában felszívódik? Mert akkor elvileg a zsírban oldódó vitaminokat is kinyomhatom a zselatinkapszulából és magamra kenhetném, nem? :-)
    A szintén Mg-kloridos ősi magnézium gélben van még:
    Magnézium-szulfát (MgSo4), Kálium-klorid (KCl), Nátrum-klorid (NaCl), Kálcium-klorid (CaCl), Bromid ion (Br-), zselésítő anyag
    De ez nem olajos állagú, nem is hívják olajnak. :-)
    Viszont az iherbes tényleg olajos, és nem látom az összetevők között, hogy mitől, mert a Mg-chloridon kívül mást nem ír.

    VálaszTörlés
  88. Az állaga olajos érzetű minden egyéb összetevő nélkül, szóval csak idézőjeles "olaj". Minden jel arra utal, hogy felszívódik, mert én egy-két nap után izomrángást kapok mg pótlás nélkül. Sajnos nem emlékszem, pontosan hol olvastam, hogy így jobban felszívódik, mint szájon át, és nem lehet túladagolni.

    VálaszTörlés
  89. Sziasztok!
    Szeretném kérdezni,mert most találtam rá, hogy a Meru kókuszvirág cukrot a Candidások fogyaszthatják?...annyi jót olvastam róla....

    VálaszTörlés
  90. Izgalmas a téma a pm-ről!

    Én megjártam a laborokkal!....a SztI.krt-i Labor KFt.-nél kihozták, hogy 114 az anti-TPO-m!
    Aztán a Honvéd kórház Immunológiai laborja a 17-et! Heuréka mondom, de nem tudtam megnyugódni, újra elmentem a körútiba, ahol megbeszéltem a vezető dr-nővel, hogy nézze mi történt és mit szól hozzá, mit javasol?.... ...másodszorra nem kellett fizetnem érte, de most már 87 lett az érték !..akkor most van vagy nincs autoimmun pajzsmirigy gyulladásom?....merre menjek vele?...mert a kerületi szakorvos annyit mondott, hogy nem kell semmit csinálni, menjek vissza jövő januárba, majd ha leáll a pajzsmirigy teljesen akkor talán csinál valamit! Kösz a válaszokat Gigi

    VálaszTörlés
  91. Sziasztok!

    Tutti volt már téma, az alábbi multivitaminok között vacillálok, eddig a Life Extension a legszimpibb (bár van akinek nem jött be: Link)

    Biotech

    Life Extension (van valakinek tapasztalata kapszula kontra tabletta kiszerelésről, melyiket könnyebb lenyelni?)

    xtendlife Multi Xtra

    xtendlife Total Balance Unisex (bazi drága)

    Melyiket ajánlanátok xtendlife-al van tapasztalata valakinek?

    Köszi előre is!

    VálaszTörlés
  92. 94. Gigi:

    Azért nem kéne megvárni, hogy teljesen leálljon, gyógyszert nem akartak adni? Vagy már szedsz?
    És a többi hormonérték, nem nézték, TSH, stb.?
    Gondolom tudod, hogy a glutént és szóját szigorúan kerüld. Ha már két helyen magasat mértek....nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél alapon, én óvatos lennék.

    VálaszTörlés
  93. Kertészek, egy kis segítséget kérek!
    A paradicsomaimat mostanában vándorpoloskák károsítják. Megeszik előlünk a paradicsomot, ami úgysem teljesen paleo, de azért jó lenne nem a bogárkáknak adni.
    Arra most jöttem rá, hogy poloskák ezek. De vajon mit lehet ellenük tenni most, amikor érik a paradicsom? Hogy ne kelljen mondjuk vegyszerezni, hiszen akkor nem ehetünk belőle mi sem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tűzbabot szoktak ültetni csalinövényként, arra átmennek, és akkor elégetik.
      Vagy kézzel leszedegetni őket, esetleg a fertőzött leveleket.
      Egyik sem túl hatékony sajnos.

      Törlés
    2. Köszi, végül én is azt csináltam: összeszedtem, mert most már késő bármit ültetni, mikor érik:( Teljesen tönkretették... Azt olvastam, ez egy külföldről behozott rovar, nem őshonos, és mostanában ellepték a paradicsomos kerteket, gyakorlatilag nem lehet ellenük védekezni:(

      Törlés
  94. 88. Rozcsika
    Engem úgy általában is nagyon irritál, hogy pl egy kórházban előre aláíratnak egy beleegyező nyilatkozatot, lényegében biankót, arra nézve, hogy beleegyezel bármilyen - nem invazív - vizsgálatba, kezelésbe, gyógyszerezésbe. Tájékoztatás mellett persze, ez van a papíron, de valójában attól kezdve nem mindig tájékoztatnak. Anyukámnak csak kiporciózva hozták a tablettákat, és mikor kérdezte, mik azok a gyógyszerek, nem mondták meg neki, majd pedig, amikor emiatt balhézott, a viziten lealázták a többi beteg előtt, mondván, hogy "nem működik együtt".
    Mi van, ha nem akarok előre beleegyezni bármibe, csak egyenként? Mint amilyen ez a radiojód vizsgálat például? Vagy a gyógyszerekbe is egyenként? Vajon ennek megvan a lehetősége? Vagy kivágnak a kórházból, ha 'nem működik együtt' a beteg?

    Nekem egy éve 70,30 volt az anti TPO-m. Ennek végül is, mennyinek kell lennie? A TSH 6-7 körül van, ami túl magas érték, a T3, T4 rendben van mindig. De én eddig úgy tudtam, az már eleve autoimmun jel, ha egyáltalán van antiTPO érték, úgy értem, ha nem nulla. Ez nem így van vajon?

    VálaszTörlés
  95. Köszi mindenkinek a pajzsmirigy vizsgálatos tanácsát!!

    VálaszTörlés
  96. http://goldenblog.hu/hirek/20130822_Szavazas_eredmeny_eletmod_2013_goldenblog.aspx
    Az Életmód kategóriában – 323 induló közül a 11. lett a PaleoVital
    Köszönöm a szavazatokat:-) Ez nagyon előkelő hely. Köszönöm nektek is.

    VálaszTörlés
  97. Paleolit legénybúcsú esküvő és nászút beszámoló.

    A legénybúcsúra megkértem a szervezőket, hogy mivel az egészséges életmód lett a hobbim, az ivós programokat hanyagoljuk, helyette férfias tevékenységek domináljanak. Rohangálós lasertaggel kezdtünk, ugrálós rock-koncerttel folytattuk, a végén birkóztunk, úsztunk, tüzet raktunk és a szabad ég alatt aludtunk. Mindehhez sült kolbászt és paleo-sütit ettünk és mértékkel fröccsöztünk. Felejthetetlen élmény volt.

    Az esküvőre végül nem választottunk teljesen paleolit menűt, mivel csak néhány vendég ismeri és veszi komolyan ezt az étrendet. De úgy volt összeválogatva, hogy aki paleolit akar lenni, az is bőségesen jóllakhasson. Bunda nélkül zsírban sütött húsok, zsírban párolt zöldségek adták a menű gerincét, és ehhez voltak még egyéb finomságok és gyümölcsök. A menyasszonyi torta mellett (helyett) volt külön paleo "túrós" süti a beavatottak számára - remélem, hogy elérte a célközönséget. Sajnos a levesbe becsúszott egy kis tészta a kérésem ellenére, de azért valahogy túléltük. Vőlegényként sikerült majdnem teljesen paleolit módon táplálkoznom.

    Mivel a Body By Science heti-kétheti High Intensity Traininget (HIT) és közte pihenést ír elő, ezért a mézes hetek miatt nem kellett megszakítanunk az edzésprogramunkat. Egyszerűen csak a pihenőidőszakra kellett időzíteni.

    Nászútra Görögországba repültünk. Étkezésre nem fizettünk be előre, hanem apartmanban laktunk, de csak reggelit főztünk magunknak. A görögök nem nagyon használnak állati zsírt főzéshez, a boltokban legalábbis nem lehetett kapni. Más sütésre alkalmas egészséges zsiradékot sem találtunk. Erre persze számítottam, de valahogy mégse tettem be otthon a bőröndbe egy csomag mangalicazsírt. Ezért végül vajon készítettük el a zöldséges-tojásos reggelieinket. Ez rövid időre remélhetőleg megengedhető kompromisszum. Napközben csak némi snacket fogyasztottunk: egészséges magvakat, prosciutto crudo-t és gyümölcsöt. Esténként kipróbáltuk a görög konyha paleolit kompatibilis fogásait. Nagyon finom sült húsokat, halakat és tenger gyümölcseit kaptunk friss salátákkal. Mindenhol szóltunk, hogy kenyeret és feta sajtot nem kérünk - legtöbbször valóban nem is hozták ki. A sült krumpli sajnos mindenhez alapból járt, de szerencsére nem volt kötelező megenni. Érzésem szerint az éttermi kosztban az egyetlen eltérés Szendi Gábor ajánlásaitól annyi volt, hogy oliva olajjal főznek és sütnek. Édesség gyanánt sajnos csak gyümölcsöket ehettünk, mert érdekes módon nem találtunk egyetlen paleo-cukrászdát sem :-).

    A helyieket és a túristákat figyelve úgy tűnt, hogy itt sem sokan tértek még át a paleolit étrendre. Hiába a mediterrán konyha, ritka volt a túlsúly nélküli helyi vagy túrista is.

    A frappét mindenütt tej és cukor nélkül kértük. Nekem egy kicsit ugyan gyanús volt, hogy akkor mitől van habja, de azért megittam :-). Egyszer-kétszer megengedtem magamnak egy kis elhajlást egy pohár frissen facsart narancslé felé. Ezenkívük főleg hűtött vizet ittunk, illetve egy kevés bort.

    A nyaralás alatt végig rengeteget ettünk, mégis a nászút után az esküvő előtti súllyal mérlegeltem. Sőt a HIT napló szerint egy keveset erősödtem is :-).

    VálaszTörlés
  98. 101. Jakab
    Köszi a beszámolót, a paleo legénybúcsú volt a legviccesebb rész, ezek szerint nemcsak jófej feleséged, de jófej barátaid is vannak, akik a paleoban a vicceset is képesek meglátni, a mókára alkalmat adó másságot. Jó olvasni arról, hogy egyformán gondolkodni képes párok is léteznek. Én eléggé szenvedek attól, hogy a családban én vagyok a különc, valahogy ignorálják, akárhányszor is magyarázom el, az okaimat. Nagyon boldog paleo házasságot kívánok Nektek, amire óriási esélyetek van, mert az ember boldogabb a paleo táptól, ha van oka rá, ha nincs.

    Ma felfedeztem egy paleo boltot, a XIII. ker.-ben a Pozsonyi és a Raoul Wallenberg u. sarkán, pár hete pedig a XII. ker. Orbán téren.

    VálaszTörlés
  99. 101 Jakab
    Jól hangzik, gratulálok az esküvőhöz! Ezt a legénybúcsút akár folytatni is lehetne...:-D

    VálaszTörlés
  100. 98. MW
    A Centrumlabnál 0-9-ig van a referenciatartomány, tehát nem mindegy a mértékegység. Nekem ott legutóbb 60 volt az ATPO, előtte fél évvel volt már 35 is.

    VálaszTörlés
  101. MW 97:
    Hát ez nagyszerű, a legszebben termő növényem idén a paradicsom, az a hatalmas, nagyon finom, húsos fajta.
    Én is láttam rajtuk ilyen dögöket, meg a fehér foltokat is, de amúgy nincs semmi bajuk...
    Ez a cikk azt írja, hogy:
    "A poloskák a termésképződés után vonulnak rá az érőfélben lévő paradicsomokra. Táplálkozásuk következménye, hogy a terméseken besüllyedő, fakó foltok alakulnak ki a szúrás helye körül, ami a paradicsom minőségét és piaci értékét rontja..."
    Ez utóbbi mit jelenthet? Ehetetlen lesz??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja, a cikk:
      http://agronaplo.hu/hirek/a-hazai-paradicsomultetvenyek-uj-kartevoje-lehet-a-vandorpoloska-nezara-viridula-l/

      Törlés
    2. A piaci értékvesztés annyit jelent, hogy a külcsín véget, ami ugye sérült a szívogatók miatt és ezért nem makuláltlan, csak olcsóbban lehet eladni.

      Törlés
  102. Galgóczi Imre (légyszi ne a válasz gombra kattints!)
    Akkor viszont mire ez a nagy riadalom, pláne minek vegyszerezni?? A vegyszerektől nem félünk, de ha a bogár rálép a koszos lábával, az fujjfujj?

    Más: az előbb Czeizel Endre a rádióban reklámozta a statinokat azzal, hogy minden 500. (!) ember genetikailag nem rendelkezik a felesleges koleszterin lebontásának képességével, és ezek régen 55 éves korukig meghaltak infarktusban. Nade jött a megmentő statin! És ezzel könnyedén megeteti a népet, végtére is ő az ország nagy tekintélyű genetikusa... :-/ A minden 500. meg hogy kb. semennyivel se csökkent az szívinfarktusok (+agyi, tűdő) száma azóta persze senkinek nem tűnik fel...

    VálaszTörlés
  103. Smirgli 106.
    Az emberek általában nem szoktak ilyesminek utánaszámolni. Mert ha minden 500. embernek kellene a sztatin genetikailag, akkor egy tízezer fős városban összesen 20 embernek kellene ilyet szednie. Úgy gondolom a valóságban közelebb van a 2000-hez.
    Paradicsom: kop-kop, az enyémnek egyelőre semmi baja, csak azt figyeltem meg, hogy iszonyat lassan érik. 40-50 bokrot ültettem, különböző fajtákat, de még csak 2 alkalommal tudtam befőzni, összesen kb. 10-12 üveggel. Van rajta termés mindig, csak egyszerre nagyon kevés érett, és annak nagy részét megesszük frissen.

    VálaszTörlés
  104. Merrea 107:
    Na igen, milyen jó lenne, ha az emberek mindössze 2 ezrelékének okoznának problémát az ereket elzáró lerakódások, naná, hogy a sok CH-t nem említi Czeizel doktor úr.
    És persze a mellékhatásokról is mély hallgatás...

    Az én paradicsomaim későiek, de már érnek, ill. érnének, ha most nem jött volna ez az idő. Pedig meg akarom várni, míg már épp hogy le nem esik magától, olyan fullérett lesz.

    VálaszTörlés
  105. http://www.lef.org/Vitamins-Supplements/Item01724/Super-K-with-Advanced-K2-Complex.html

    Kedves Fórumozó Társak!
    A linken látható K vitamint meg tudná-e valaki szerezni? Úgy kellene, mint egy falat "kenyér". Persze, ez rossz vicc.
    Sajnos nemzetközi kártya kellene hozzá, hogy az iHerb-ről meg tudjam rendelni. Csak ezért azonban nem csináltatnék.
    Borsod-megyében lakom és szept. 19-én utazok fel Pestre, akkor tudnám átvenni.
    Ha van valaki, aki rendszeresen rendel az iHerb-ről és hajlandó is segíteni, akkor azt nagyon megköszönném!

    Előre is köszönöm
    HCs
    bioelet80@gmail.com

    VálaszTörlés
  106. 106 Smirgli

    Tudom mi a házierend;
    Azért választottam ezt a módot, mert előnyösebbnek ítéltem meg az "egyszerű felvetésed" orvoslása végett.

    VálaszTörlés
  107. 105 smirgli
    Ahogy én tapasztaltam, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha megtámadják a bogárkák a paradicsomot, gyakorlatilag ehetetlen lesz:( Amit megszúr, az annyira elromlik, hogy élvezhetetlen, már zölden tönkremegy, érésre megrohad vagy úgy néz ki. Legalábbis nálunk.

    VálaszTörlés
  108. Segítséget szeretnék kérni. Legalább 10 évnyi hiábavaló orvosi kezelés után glutén és tejmentes diétába kezdtem , és az állapotom rohamosan javult (elmúlt a reumám, újranőtt a már kihullott hajam, stb. ) Még maradt némi ekcéma, ezért kb. egy hete kezdtem a paleolit táplálkozást követni. Jobban érzem magam, az ekcémám is enyhült, viszont ebéd után 1-2 órával annyira leesik a vércukor szintem, hogy remegek (ezzel régebben is volt gondom, de hiába mentem orvoshoz, csak az éhgyomri cukrot nézte, és az rendben) Éhes ilyenkor még nem vagyok, hiszen többször eszek naponta, viszont ilyenkor a rosszullét miatt kénytelen vagyok szőlőcukrot fogyasztani. Tud valaki segíteni, mit tegyek? Mert az orvosokkal eddig sem mentem sokra.

    VálaszTörlés
  109. MW 111:
    Köszi, majd beszámolok én is. Nálam félérettek lettek tőlük foltosak, egyelőre nem mentek tönkre, de majd ezeket külön figyelem, kóstolom. És szerencsére úgy néz ki, nem az összeset szívogatják, mert a legtöbb zölden és már szinte teljesen éretten is egészséges.

    VálaszTörlés
  110. 112. Névtelen

    Tudtommal a nagyon alacsony vércukorszint veszélyes is lehet, ezért óvatosnak kell lenni! Úgyhogy csak ésszel fogadd el a tanácsokat!

    De a saját tapasztalatom az, hogy az átállás a paleo étrendre a legtöbb cukorfüggőnek nehéz. Én is sokszor gyenge voltam az első hetekben. Nem tudom van-e módszer, ami enyhíti ezt a problémát az időn kívül. Én próbáltam tűrni, és szoktatni a szervezetemet az újfajta anyagcseréhez. Aztán szépen lassan elmúlt a gyengeség. Akkor elkezdtem reggeli előtt tornázni, azzal elő lehetett csalogatni a problémát újra. De miután már ez is ment gond nélkül, akkor nagyjából megszabadultam a cukorfüggésstől.

    Szerintem ha enni kell, egyél valami paleolitot, vagy paleolit-közelit inkább. A cukorral bombázással csak tovább rontasz a helyzeten. Ha viszont több paleo kaját eszel, azzal talán nem ártasz magadnak.

    Én egyébként ilyenkor aszalt gyümölcsöt ettem az átállás elején, ami lehet hogy szintén nem volt túl jó választás a sok fruktóz miatt. A fruktóz kicsit másképp működik mint a szőlőcukor. De azért valahogy átvészeltem. Te is át fogod!

    102. Rozcsika

    Köszönöm a jókivánságokat! Jól estek ;-)!

    VálaszTörlés
  111. 112. Névtelen
    A szőlőcukorral az a gond, hogy az egy "előállított termék", az igazi gyümülcs kivonata. Valami ne gyárit egyél ilyenkor, banánt, egész almát, egyben jól is laksz vele.
    Nekem is volt valami hasonló élményem a paleo elején. Úgy éreztem, hogy nem kap elég cukrot az agyam, totál leállt. Akkor kicsit elgondolkodtam, hogy mi a fontosabb nekem, hogy ne fájjon a gyomrom egész nap vagy hogy fogjon az agyam. Szerencsére a lebutult állapotomban is azért tudtam dolgozni, így a gyomorfájás-nélküliséget választottam és folytattam a paleot. Aztán egyszercsak abba maradt ez a lassabb agyműködés. (Vagy legalábbis most úgy érzem. :-) )

    VálaszTörlés
  112. 113 smirgli

    Hát, mindenesetre jó, ha leszedegeted a bogarakat, én legalábbis ezt csinálom. Persze, visszanőnek, de még mindig kevesebben lesznek így.

    VálaszTörlés
  113. MW 116:
    A kifejlett, zöld példányt sokat láttam eddig is a málnán, de ezt a feketét csak
    mostanában, pedig elvileg uaz. 2-3 hete figyeltem fel rájuk, akkor elég sokan ültek a paradicsomon, de az utóbbi napokban alig látok, (talán az eső miatt?), ha megint megsokasodnak, majd szedegetem persze, habár.. brrr....
    A zöld poloska tényleg frankón büdös, ahogy a tegnap idézett cikk írja, és a málna is olyan ízű vagy szagú(?) volt tőle, szerencsére az sem az összes, ill. csak akkor, ha közvetlenül leszedés előtt pöcköltem le róla a bogarat.

    VálaszTörlés
  114. 114. Jakab
    Köszönöm szépen a segítséget. Megpróbálkozom az aszalt gyümölcsökkel, hátha segít pár szem, és elkerülöm az ájulást. Remélem, hamar átesek ezen az időszakon, és rendbe jön a vércukorszintem. Régebben is probléma volt, még amikor normál étrenden éltem. Legtöbbször nem az éhség miatt kellett ennem, hanem a remegés és ájulás elkerülése végett. Ennek viszont jó nagy hízás lett az eredménye 1-2 év alatt. A glutén és tejmentes diétával viszont 1 év alatt fogytam 10 kilót, és ugyancsak 1 éve már csak nyírfacukrot fogyasztok. Most nagy reményt fűzök a paleo diétához, bár kicsit megijesztett az, hogy felerősödött a vércukorszint ingadozás a szénhidrát csökkenés miatt.
    115. Rozcsika
    Köszönöm. Próbálok kitartani saját érdekemben, remélem, nálam is abbamarad.

    VálaszTörlés
  115. Köszönöm a választ Macskacicó, azért egy , általatok ajánlott orvossal is konzultálnék!!...a koleszterin pedig ha jól értettem Gábor írásából, a pajzsirigy alulműködés eredménye! A közelembe lévő gyógyszertárból a vezető azt mondta, hogy már minden 4. ember-nek Hashimotó-ja van! A Vitaking-ben pedig ezt a terméket ajánlotta, hogy sokaknak segített: http://www.relaxbolt.hu/doube_helix_water___kettos_spiralu_viz_488
    GIGi

    VálaszTörlés
  116. Sziasztok!

    2 kérdésem lenne:

    1) Olvastam, hogy érdemes egész évben D-vitamint szedni. Folyamatos D-vitamin fogyasztásához viszont fontos magnézium és K2-vitamin szedése is.
    K2-vitamin elérhető oldat formájában (cseppek, folyadék)? A tabletták szedésével sajnos problémáim vannak.

    2) Paleó mellett továbrra is emésztési nehézségekkel küszködök (puffadás, szélgörcs). Elég kellemetlen. Néhány okot már kiderítettem (pl. fruktózérzékenység sok gyümölcsevéstől, stressz-idegeskedés totálisan be tud kavarni, vagy erős fűszerek stb.)
    A paleóhoz viszont fontos a megfelelő fehérjebevitel, illetve ha a húsokat is nélkülözném, akkor már nagyon beszűkülnének a lehetőségeim.
    Szerintetek mit tegyek? Hogyan oldható meg a paleó táplálkozás kevés hússal?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  117. Ami kimaradt az előző hozzászólásomból az az, hogy most a húsokra gyanakszom (az emésztési problémám kapcsán). Esetleg a hús-zöldség kombinációra...

    VálaszTörlés
  118. 121. Szűcs Csaba

    Akkor puffad a hústól, fehérjétől az ember, ha kevés a gyomorsava.
    Próbálj meg savanyúságot enni mindig a húsok mellé, és/vagy próbáld ki a Betacidot, illetve az Iherbtől lehet rendelni Betain Hcl-t. Ez gyakorlatilag pót-gyomorsav. (Ha túl kevés a gyomorsavad, akkor valószínűleg nem lesz elég a savanyúság, és kellhet a plusz segítség.)
    Itthon sajna csak Betacidot lehet venni, ami egy granulátum, azaz vízben feloldva kell meginni. A Betain Hcl ugyanaz, csak kapszulás formában. Én kényelmesebbnek találom a kapszulás formát, és így nem kell a fogaimat sem féltenem a savtól.

    VálaszTörlés
  119. 119. Gigi:

    Sajnos én nem tudok orvost ajánlani, vidéki vagyok, nem tudom, merre laksz. De nagyon helyes, hogy további vizsgálatokat tervezel. A magas koleszterinszint lehet pm alulműködés következménye, szerintem nálam is ez a helyzet, bár annyira nem izgat, hogy kicsit magas, a HDL jó, arányaiban is, ez fontosabb.
    Mindenesetre ne hagyd annyiban.
    Ez érdekes, amit írsz, hogy mennyi embernek van Hashimotoja.
    Azt a vizet én nem venném.

    Paradicsom: én semmi bogarat nem tapasztaltam, sőt, régebbi években volt ilyen foltos betegségük a paradicsomjainknak (bogár nélkül), idén semmilyen ellenség nincs, rengeteg egészséges paradicsom van, szépen érnek, igaz, egy részük koktél paradicsom (kaptam a palántákat tavasszal, és nem tudtam mi sül ki belőlük :).
    Szerencsére van nagy húsos fajta is, csak azok még nehezebben érnek, a koktél sokkal gyorsabban (talán mert kicsik).

    VálaszTörlés
  120. 112. Névtelen

    Mennyi az az alacsony cukorérték? Nekem mértek már 3.84-et, és tökéletesen elvoltam vele.
    Ezt a remegéses témát pár évvel korábban felvetettem a hoxán, egyik orvostanhallgató felhívta a figyelmemet, hogy hypglycemia szerű tünetek teljesen normális cukorérték mellett is előállhatnak, ugyanis a cukorérték zuhanásának a sebessége IS számít. Teszem azt, lezuhan hirtelen 7-ről 5.6-ra és már remeghetsz is mint a debreceni kocsonya, miközben még távol vagy az ájulást előidézhető értéktől.

    A hirtelen zuhanás attól lehet, hogy a szervezeted még mindig túllövi az inzulint az igényekhez képest. Másrészt meg nem termel elég glukagont, ami akár a saját izmaid feláldozása által lenne hivatott elég cukrot előállítani.
    Nekem az a véleményem, hogy 2 hét alatt elmúlik, legfeljebb addig egyél meg pár főttojást, annak a fehérjéiből majd tud a szervezeted kedvére gyártani cukrot. A vérben megemelkedő aminosavak szintje glukagon kibocsátással jár.

    Pár hét paleo után a ketonokat is képes felhasználni az agy, így tovább csökken a cukorfogyasztása. Ilyenkor akár ki is hagyhatsz egy étkezést, nem lesz tragédia a szervezeted számára. Szépen megtanulja mobilizálni a tartalékokat. A nyugati étrend lépfenéje épp az, hogy soha nincs a szervezet rákényszerítve zsírok elhsználására (ugye a napi 5 adag szénhidrátkaja lehetőleg zsírszegényen mint a beteges orvosi ajánlás mondja) nem is ad rá nagyon lehetőséget

    VálaszTörlés
  121. 112. Névtelen

    Mennyi az az alacsony cukorérték? Nekem mértek már 3.84-et, és tökéletesen elvoltam vele.
    Ezt a remegéses témát pár évvel korábban felvetettem a hoxán, egyik orvostanhallgató felhívta a figyelmemet, hogy hypglycemia szerű tünetek teljesen normális cukorérték mellett is előállhatnak, ugyanis a cukorérték zuhanásának a sebessége IS számít. Teszem azt, lezuhan hirtelen 7-ről 5.6-ra és már remeghetsz is mint a debreceni kocsonya, miközben még távol vagy az ájulást előidézhető értéktől.

    A hirtelen zuhanás attól lehet, hogy a szervezeted még mindig túllövi az inzulint az igényekhez képest. Másrészt meg nem termel elég glukagont, ami akár a saját izmaid feláldozása által lenne hivatott elég cukrot előállítani.
    Nekem az a véleményem, hogy 2 hét alatt elmúlik, legfeljebb addig egyél meg pár főttojást, annak a fehérjéiből majd tud a szervezeted kedvére gyártani cukrot. A vérben megemelkedő aminosavak szintje glukagon kibocsátással jár.

    Pár hét paleo után a ketonokat is képes felhasználni az agy, így tovább csökken a cukorfogyasztása. Ilyenkor akár ki is hagyhatsz egy étkezést, nem lesz tragédia a szervezeted számára. Szépen megtanulja mobilizálni a tartalékokat. A nyugati étrend lépfenéje épp az, hogy soha nincs a szervezet rákényszerítve zsírok elhsználására (ugye a napi 5 adag szénhidrátkaja lehetőleg zsírszegényen mint a beteges orvosi ajánlás mondja) nem is ad rá nagyon lehetőséget

    VálaszTörlés
  122. 121. Szűcs Csaba
    A hús-keményítőtartalmú növények lehet probléma és a hús-gyümölcs, illetve a zöldség-gyümölcs. A gyümölcsöt vagy evés előtt fél órával kell megenni, akkor még a gyomorsav termelésbe is besegít a gyümölcs vagy a két étkezés között, amikor már üresnek érzed a gyomrod. Ez nagyon fontos.
    Ha nem a gyomorsavból van kevés, hanem az epetermelés nem megfelelő - bár azt is a kellő mennyiségű gyomorsav indítja el, szóval minden emésztéssel kapcsolatos gond a gyomorsav mennyiségével és savasságának elégtelenségével függ össze - akkor arra is figyelni kell, hogy éhgyomorra először limonádé, utána nagyon zsíros, nehéz étel, savanyúsággal, utána valami keserű, pl. kávé, ebben a sorrendben. A széklet nem úszhat a víz felszínén, mert az azt jelenti, hogy megemésztetlen zsírral van tele. Délben szintén lehet zsíros étel, de kevesebb, mint reggel, vacsorára már csak fehérje zöldséggel vagy csak gyümölcsök magukban vagy "paleo müzli" (nekem ez kókusztejből, kókuszvirágcukorból, szeletelt mandulából és kókuszchipsből áll). A Jaminet házaspár által írt Tökéletes Egészség Diéta c. könyvben írtakat is ki lehetne próbálni, hogy csak nappal 8 órában ennél, tehát reggel 10-18-ig pl. akkor képződik egy 16 órás koplalás, ami nagyon jó és hasznos, majd olvasd el a könyvben, hogy miért. Ha már sokallod a zsírt reggelire, akkor Jamineték a minden második reggeli kihagyását javasolják, az is egy út ahhoz, hogy néha kialakulhasson az autofágia, ez a 16 órás koplalás. A GAP szindróma c. könyv szintén teljes terjedelmében az emésztési problémákkal foglalkozik, ebből is szemezgethetsz, hogy Rád ebből mi vonatkozhat. Légrády Péter Tojás könyvében ír arról, hogy betegei egész nap egy csövet tartva a torkukban voltak kivizsgálás alatt, így pontosan meg lehetett állapítani, hogy mikor kezd már elindulni az epe, mikor ürül a gyomor végre, hogy kiderüljön, hogy hol akad el az étel megemésztésének folyamata. Nagyon sajnálom, hogy nincs utód orvosa Légrádynak, ill. ez még nyomozati fázisban van általam. A kedv a nyomozáshoz azért lappadt le bennem, mert elég volt Légrády tanácsait megfogadnom. Ha valamit nem így csinálok, pl. éhgyomorra kávét iszom, a székleten máris látom ennek hatását, ha ráeszem a húsra a gyümölcsöt, beindul a gázképződés. Igen, tulajdonképpen ez a Tojás,táplálkozás, egészség c. könyv a legfontosabb mű emésztés ügyben. Próbáld megszerezni eredetiben, mert a szövegbe illesztett táblázatok nagyon fontosak benne és az a netről letölthető verzióban egyáltalán nem látszik, olyan kicsi. Gábor is ír a zöld könyvben erről a könyvről, Légrády küzdelméről koleszterinügyben, de a könyv igazi jelentősége az emésztési tanácsaiban van.
    Én is tervbe vettem a Betacid szedését, itt is van nálam a gyógyszer, de végül nem kellett használnom, mert a Légrády tanácsai elegek voltak.

    VálaszTörlés
  123. 121. Szűcs Csaba
    És mindenki, akit érdekel dr. Légrády könyve: nekem megvan pdf-ben, szívesen elküldöm bárkinek, de 5 MB. Olyan postafiókot adjatok, amelyik képes ezt fogadni.
    Egybéként teljesen jól olvasható, a táblázatok is.

    VálaszTörlés
  124. 127. Merrea
    Bocsánat, nem jól írtam, a táblázatok persze hogy látszanak, hanem a színes ábrák nem látszanak, amikből azt kellene leolvasni, hogy mit etettek meg a kísérleti alanyokkal és azok epehólyagjának térfogata ettől mikor kezdett csökkenni, mert ha kifolyt a teljes epemennyiség, ez a jó, akkor az epehólyag térfogata egészen kicsi lett, magyarán a hólyag üres lett. Én elég sokat bogarásztam ezeket az ábrákat, végülis ebből lehetett kiolvasni, hogy akkor miket is kellene enni, hogy teljesen kiürüljön az epe.

    Egy kérdést teszek akkor fel, látom, hogy meg kell magam védeni :-).
    A 108. oldalon van a 21. ábra. Ebből légyszi válaszold meg azt a kérdést, hogy az ábra szerint kiknek volt szépen kiürülve az epéje minden étkezés után, (1) akik sajtos párizsit ettek reggelire és ebédre pirított csirkét vagy a másik társaságnak, (2) akik ham and eggs-et ettek és ebédre töltött káposztát? 1 vagy 2? Merthogy mindkettő jó megoldásnak tűnik, de az egyik mégis sokkal jobb.
    A 19. ábra alapján: 3 lágy tojás üríti ki gyorsabban az epehólyagot vagy 3 kemény tojás?

    VálaszTörlés
  125. 128. Rozcsika
    Nem kell megvédened magad :) A 108. oldali ábra alapján, a (2) társaság epehólyagja sokkal gyorsabban kiürült, és szépen úgy is maradt egészen ebéd előttig. A 19. ábra szerint pedig 3 db lágy tojás kicsivel gyorsabban üríti ki az epehólyagot, mint 3 db kemény tojás.
    Helyesen válaszoltam? :D
    Egyébként valóban nem könnyen olvashatóak, én annak idején nem is annyira bogarásztam őket, inkább a leírt szövegre hagyatkoztam. Az meg eszembe se jutott, hogy eredeti verzióban ezek jobban látszanak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Igeeen, helyes a válasz! Egy ici-pici karika besatírozási sűrűsége dönti csak el, hogy szaggatott vonalat vagy folyamatos vonalat kell keresni, mert a jelmagyarázatban mindkét vonal folyamatos.
      Akkor tényleg látszik. Én egy verziót láttam, amiben az eredeti ábra kicsinyített mása volt. Köszi, hogy megnézted. :-)

      Törlés
  126. 125.descalcez

    Most folyamatosan mérem a vércukrom. Reggel éhgyomorra 5,4. Reggeli tojás, szalonna, paradicsom, a tízórai pedig körte és szilva. A tízórai elfogyasztása után egy órával volt 5,2 , ekkor még jól voltam, csak egy pici gyengeséget éreztem. Ebédre sült hús, párolt káposzta, kicsi dinnye. Ebéd utáni érték 5,2. Lassan már a fülemen jön ki a kaja, a gyomrom nem igényelne ennyi ételt. Ha kevesebbet eszek, hogy a gyomrom is jól érezze magát, még étkezés után is csak 4,6 - 4,8 . És akkor már jön a remegés.
    Érdekes, hogy az éhgyomri cukrom nagyjából mindig 5,4 - 5,6 körül mozog, utána sokszor az étkezés ellenére is folyamatosan esik napközben. Ezt a cukorszintet még nem találom vészesen alacsonynak, mégis problémát okoz.
    Megpróbálok többet enni, hátha segít, és így átvészelek pár hetet.

    VálaszTörlés
  127. 120. Szűcs Csaba
    Még azért van pár módszer, evés után keserű likőr vagy papain enzimet tartalmazó étrendkiegészítő, fermentált papaya ital a Margit krt. 60-ból.
    A savanyúságnak nagyon savanyúnak kell lennie, uborkából csak az un. ecetes sós uborka ilyen, a csemege nem jó. Az étkezés előtt félórával megivott limonádénak is legalább egy egész citrom levét kell tartalmaznia. Légrády leír egy esetet, amikor valaki éjjel felhívta őt, mert valami nagy evészet után iszonyat gyomorégésre ébredt. 2 citromból készített limonádét javasolt Légrády és az azonnal segített is.

    VálaszTörlés
  128. 130. (alacsony vércukorszint)
    Érdekes ez a remegés 4,7-nél, ez lenne az ideális érték. Nekem már mértek éhomi vércukorszintnek 4,2-t, de nem remegtem. Cukrosoknak szánt gyógyszert nem szedsz, ugye? Erről nem írtál.

    VálaszTörlés
  129. 132. Rozcsika

    Nem szedek semmilyen gyógyszert, egy éve a glutén és tejmentes és cukormentes diétánál mindent abbahagytam, de ezekre nincs is szükség .(meg amúgy is hatástalanok voltak, mert szerintem a gondjaimat a táplálkozás okozta) Egyébként a cukromra soha nem kaptam semmilyen gyógyszert. Csak az éhgyomri cukrot nézték, az pedig mindig normális. A nagyobb gond az erős napközbeni ingadozás, illetve csökkenés. Kb 5-6 éve volt olyan időszakom, amikor reggel munkába indulásnál a busz ülésén feküdtem, mert kb 1 óra alatt annyit esett a cukrom.
    Sokat remélek a paleolit diétától.

    VálaszTörlés
  130. 133.
    Na, de akkor nem a paleo hozta elő ezt a vércukorszint-esést, ez jó hír, ha 5-6 éve is volt már ilyenre példa, csak a paleo sem mulasztotta el, eddig, sajnos. Jamineték könyvében van egy érdekes rész, hogy az ember, amikor koplal, akkor saját magát emészti fel, tehát zsírt és fehérjét "eszik", tehát aki sok zsírt és fehérjét eszik, az könnyebben tud koplalni, mert már úgyis ehhez szokott hozzá a teste, ellentétben azzal, aki szénhidráton él főleg, annak nehézségekbe ütközik az átállás a zsír hasznosítására. Ezt csak azért írom, mert talán megpróbálhatnád azt, hogy soha ne legyél éhes, több zsírt egyél, főleg reggel, ha nem bírsz enni reggel, akkor Jamineték szerint a kókuszzsírral dúsított kávé is jó, az a koplalást sem zavarja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van még egy jó ötletem. A gyümölcsöket mindig szórd meg egy kis fahéjjal, banánt, almát, magsütit. A Vitaking is árul Fahéj kérget, ami állítólag javít a cukoranyagcserén, jelentsen ez bármit is. De én régebben olvastam erről, hogy a fahéj valami olyan dolgot ellensúlyoz, ami nem jó a gyümölcsevésben.

      Látszik, hogy melóznom kellene, ahelyett folyton itt lógok. Bocsi

      Törlés
  131. Nekem legutóbb (08.12.) 3,4 volt az éhomi cukrom. :-) Februárban meg még 5.0, azelőtt is mindig 4.2-4.8. Emlékszem, egyszer, vagy 10 éve bevásárlóközpontban megmérettem, alsó határérték alatt volt, azaz mérhetetlen, pedig nem is voltam éhgyomorra. :-) Sose volt remegésem vagy ilyesmi. Pontosabban paleó óta többször is, amikor kb. 10 deka rizst vagy zabkását megettem, vagy 2 órával utána. Gondolom, az általános alacsony CH miatt érzékenyebb lettem. Elképzelem, mi lenne valami cukros cucc után...
    Ezek az (4 alatti) alacsony értékek akkor jók vagy már túl alacsonyak? Kaja után nem tudom, mert nincs vércukormérőnk.

    VálaszTörlés
  132. Kistörpe, Rozcsika, Merrea

    Nagyon köszönöm a segítségeteket és a tanácsaitokat! Tanulmányozni fogom az említett könyveket is. Remélem, sikerül megoldást találni az emésztésemre.

    Valami természeteset. A bogyókat, kapszulákat, porokat ugyanis nem nagyon szeretem.

    A 8 órás ciklusok és koplalás számomra sajnos nem alternatíva, mert így is minden nap küszködök a paleó miatti fogyással és én már nem akarok többet fogyni (a sportolás amúgy is rátesz még egy lapáttal).

    A savanyúságot nem szeretem, de hátha találok majd olyan erjesztett, fermentált valamit, amit meg tudok enni.

    VálaszTörlés
  133. Macskacicó köszi ismételten!....amitől most beparáztam, hogy fogyasztom naponta ezt a halolajat http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/792/121/%C3%89trendkieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k/omega---3-k%C3%A9sz%C3%ADtm%C3%A9nyek/tiszt%C3%8Dtott-halolaj-250-ml
    amibe lehet, hogy van Jód?....valaki meg tudná mondani?...mert csak ártottam magamnak méginkább vele!elképesztő tényleg, akkor mit szedhetek a magas koleszterin szintemre?...brrrrrrrr

    Köszi, GIGI

    VálaszTörlés
  134. 127. Merrea:
    Nekem elküldenéd a Légrádi könyvet? A címem: heredine.viki@gmail.com. Erre szerintem átjön.
    Köszönöm szépen! :)

    137. GIGI:
    Ez Joe halolaja. Szerinem ebben nincs jód. De majd jön valaki, aki hozzáértő és meg fogja mondani Neked biztosra.

    VálaszTörlés
  135. Köszönöm HViki válaszod, nagyon reménykedem, hogy nincs benne!...a pm.ambulancián az orvos leállított a multivitamin szedéséről is, mert Jód van benne!...most keresnem kell egy olyat amiben nincs....:(( minden esetre, köszönöm, hogy az oldal van, mert itt olvasgatva merűlt fel a gyanúm a rosszúlléteim miatt is , hogy elmenjek egy maszek laborba és megcsináltassam az anti-TPO,-TGO pm. értékeket, amitől a háziorvosom is hátast dobott, mondta"ledöbbentem"..mert ő is csak a megszokott TSH-t kérte rendszeresen a nagy rutinon,...de ahogy egyik prof. is írta, hogy le kelle már szakadni a TSH-hoz való görcsös ragaszkodásáról az orvostársadalomnak!!

    Háziorvosom kérdésemre, hogy miben tud segíteni, azt válaszolta, hogy "semmiben" !...mondtam neki, hogy akkor nem maradt más hátra, mint nyugodt, lassú léptekkel haladjak a halál felé!...erre ő :" IGEN, ..mindannyian odajutunk!" ....mondtam köszönöm és ott hagytam!...elkeserítő.....

    VálaszTörlés
  136. Leszünk még paleo nagyhatalom :)

    http://naturahirek.hu/6-nem-olyan-egeszseges-egeszseges-etel/

    VálaszTörlés
  137. Tojáskönyvet ide raktam:


    http://www.4shared.com/office/WMxSrvPI/TOJAS.html


    Feleslegesen ne emailozzátok....

    VálaszTörlés
  138. 141. descalcez

    Köszi! Közben Merrea-tól megkaptam a Tojáskönyvet, de a szintén felrakott cukros könyvnek nagyon örültem. Már le is töltöttem. :)

    VálaszTörlés
  139. 136. Szűcs Csaba
    "... A savanyúságot nem szeretem, de hátha találok majd olyan erjesztett, fermentált valamit, amit meg tudok enni. ..."

    Nem, most nem ez jön, hanem az, hogy kipróbálod, hogy étkezés előtt fél órával iszol egy limonádét, amiben 1 egész citrom leve van benne, 1 teáskanál mézzel vagy amilyen édesítőnél tartassz, én most a stevia por xilittel használom. Fél óra múlva érezni fogod, hogy már kezd fájni az éhségtől a gyomrod, ez a gyomorsav hatása, na akkor kezdj el enni, utána iszol kávét, de gyümölcsöt NEM. Nagyon gyorsan el kell múlnia annak az érzésnek, hogy jóllakásig etted magad. Kérem holnap a beszámolót erről, mert nem azért írtam Neked, hogy semmi haszna ne legyen. :-)

    VálaszTörlés
  140. 137. GIGI
    Én átolvastam egyszer az összes Gábor honlapján fellelhető pm-ről szóló cikket és abból azt hámoztam ki, hogy élelemben lévő jódot ehet az autoimmun pm beteg is, pl. algát, tengeri cuccokat csak a kivont jódot, ami a vitaminokban van, azt nem eheti. Szerintem még a kolloid formájú jód is jöhet, de ez magán véleményem. Én szedtem ilyent, persze a többi ásvány miatt inkább.

    VálaszTörlés
  141. Rozcsika, de jó lenne, ha igazad lenne!
    Köszönöm, ....valaki még meg tudná ezt erősíteni?????...hogy ne lássak még több rémet, hogy tudatlanúl mit is tettem magammal?!

    Gigi

    VálaszTörlés
  142. 137. GIGI

    Kedves Gigi!

    A magas koleszterin szintedre ne szedj semmit, ne foglalkozz a koleszterin szinttel, bővebb információért kutass Gábor írásaiban.

    üdv
    laricsev

    VálaszTörlés
  143. 95. Tomaso

    Én szedtem egy időben a Life Extension Two per Day kapszulás változatát, könnyű lenyelni. Mivel ez a vitamin nem tartalmaz vasat, ezért inkább férfiaknak való, vagy klimax utáni hölgyeknek, ezért mikor találtam számomra megfelelő, vas-tartalmú multit, a LEF-es vitamint odaadtam a fiamnak, aki elégedett vele. Azt mondja, hogy kifejezetten érzi a különbséget az erőnlétében, ha szedi, vagy ha nem szedi.

    VálaszTörlés
  144. 135. Smirgli

    szerintem nem túl alacsony a 3,4-es vércukor értek.
    nekem is annyi volt amit legalacsonyabbat mértek, a körzeti orvos meg is gyanusított, hogy én nem eszem... :-o
    terhes voltam akkor éppen és rögtön helyben meg is mérte a vércukor szintemet, ami akkor 5,1 volt. délután. 2 órával evés után.
    egyébként a vérvételi papíromon a normál érték tartomány 3,1-től van.

    VálaszTörlés
  145. Gigi:

    Szerintem Joe halolaját, amit a biobolt e-tarban veszel, nyugodtan szedheted. A magas koleszterinszinttel (na mennyi az a magas? :)) ne foglalkozz, laricsevnek igaza van, nekem vagy 25 éve magas, és még élek, nagyon jól érzem magam.

    Jód az ételben kérdésedre, olvasd el ezt:

    Chris Kresser: Jód pajzsmirigy-alulműködés ellen - olaj a tűzre?

    VálaszTörlés
  146. 142 HViki

    Felpakoltam még pár dolgot, amiket mindenfelé a neten úgy "gerebléztem" össze. (Jelenleg ezeket találtam lementve a telcsim meg a táblagépem memóriakártyáira) Ha érdekel vidd és olvasd! Például:

    http://www.4shared.com/office/EEamoLcA/szenhidrat_anyagcsere_2007.html

    VálaszTörlés
  147. GIGI, Joe halolaja elméletileg nem tartalmaz jódot. Hozzáadottat biztos nem.

    VálaszTörlés
  148. Drága Macskacicó :)))...a koleszterinem 9,3-ról lement 7,5-re !....és most kaptam emailt, a biobol-e-tar-Papp Ágnes-től, hogy a halolaj nem tartalmaz Jódot!...na ez már jó! 10 éve rágják a fülemet a dokik, hogy statint kellene szednem, de én nem, pontosan , mert Gábortól is Lenkeidoki-tól is olvastam a koleszmítosz-ról!Omega 3- meg amúgy is kell, vagy nem?

    Azt meg nem értem miért írja ki az általad ajánlott Criss Kresser írása alatt, (amit már párszor elolvastam)hogy írjam be a címem, hogy tovább olvashassam, mert nem engedi!! ..Gábor hírleveleit pedig kapom rendszeresen! ..((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gábor egyszer erre azt írta, hogy elég sok munka fekszik egy ilyen cikk megírásában, ő is szeretne valamit kapni cserébe.

      Törlés
  149. 149. Macskacicó
    Kiemelném a cikk 2 legfontosabb bekezdését, a lényeget:

    "A felmérések statisztikái alapján én azt a következtetést vonom le, hogy az autoimmun pajzsmirigybetegségben (Hashimoto- és Basedow-Graves-kór) szenvedőkkel nem kellene táplálékkiegészítőként több jódot szedetni. Mivel a pajzsmirigy-alulműködéssel diagnosztizáltak 90%-a Hashimoto-kóros, nyugodtan elmondható, hogy a pajzsmirigy-alulműködéses betegek nagy többségére vonatkoztatható a tanács.

    Abban már nem vagyok annyira biztos, hogy csökkenteni kellene-e a jód étellel bevitt mennyiségét. A jódban gazdag táplálékok, mint amilyen a tenger gyümölcsei, más lényeges tápanyagokat is tartalmaznak - például szelént és D-vitamint. Nyugodtan adhatom azonban mindenkinek azt a táplálkozási tanácsot, hogy jódozott só helyett inkább jódozatlan tengeri sót fogyasszon. "

    Jegyzeteim között még megtaláltam a Perfect Health Diet honlapjáról kijegyzetelt azon részt, hogy Hashimotóban 50 mg jódot és 200 microgram szelént kell szedni. csak én teszem hozzá, hogy kajával.

    Chris kresser: Miért nem működik a pm hormonpótlás c. cikkében újra elolvastam azt a részt, hogy mit tegyen a Hashimotós beteg, pl. ne egyen gyorsan felszívódó szénhidrátokat, vagyis ne kísérletezzek, a pm betegségem miatt, a rizzsel és burgonyával, hiába "biztonságos keményítő" (Jaminet elméletek). Ha más élelem nincs, esetleg akkor, de sok zsírral és ecettel, mert ettől lassabban felszívódóvá válnak. Ha igaz.

    VálaszTörlés
  150. Szakesz2013. augusztus 7. 13:40

    Van még a felajánlott kókuszolajból?
    Budapesten kéne, vagy környék.

    VálaszTörlés
  151. Rozicska, az alábbit nem értem:

    "Rozcsika2013. augusztus 30. 15:44

    Gábor egyszer erre azt írta, hogy elég sok munka fekszik egy ilyen cikk megírásában, ő is szeretne valamit kapni cserébe."

    Mit cserébe?...
    Gábor épp most vizsgálódik,hogy az emailcímem miért nem fogadja el a rendszer! GIGI

    VálaszTörlés
  152. Háááát Rozicska!....a 152.-ben ezt írtam a végére:

    " ....Gábor hírleveleit pedig kapom rendszeresen! ..(( "

    Hírlevelét pedig emailcímre küldi!

    VálaszTörlés
  153. 153. Rozcsika:

    Igen, épp azért linkeltem be Giginek, mert pont egybevág azzal, amit Te mondtál, nagyon helyesen :).

    Én ugyan nem vagyok Hashimotos, az anti TPO-m alapján, de a doki azt mondta, hogy külön ne szedjek jódot, de nem is kell tartózkodnom tőle, tehát nem kell félnem pl. egy kis jódozott sótól. Néha nagyon picit használok, de ugye, nálam nem autoimmun a probléma. A kajára nem ügyelek, hogy jódszegény vagy gazdag, eszem, ami jön. Pont azért, mert jódhiány is okozhat alulműködést.

    Gigi, remélem, megoldódik az e-mail gond, nekem sose volt probléma, mióta feliratkoztam a hírlevélre, azóta minden cikket simán el tudok olvasni ( köszi, Gábor :).

    VálaszTörlés
  154. Köszönöm Cicó!!!:)))))pár napja beszéltem Anyummal, nem volt annak idején még terhes gondozás sem, és kb. 40 éves volt amikor nála is alulműködést állapítottak meg, de feledésbe merűlt a kezelése!....így meglehet, hogy genetika és örököltem, a gubancok a hormonokkal, jód hiánnyal már kisgyerekkoromban elkezdődtek, de a sok sport, torna, balett valahogy kordába tartotta, majd később a kerti munka, de a munkanélküli-stressz évekig és a klimax-al minden borult, de nem adom könnyen az életem, mindent megpróbálok, hogy felerősödjön az immunrendszerem és így csökkenjen a pm. gyulladása is! :))))

    Látom Rozcsika a 153-as hsz.ben ide is tudott másolni a cikk-ből,... nemolyan rég én is szerettem volna idézni belőle, valakinek elküldeni, de azt sem engedte nekem!...hmm.hmm...:)

    Jó pihenést kívánok Nektek G.

    VálaszTörlés
  155. Gigi:

    Nagyon tetszik benned, hogy ennyire hálás vagy :)
    Remélem, hamarosan megoldódik ez a pm. dolog nálad, jól teszed, hogy nem adod meg magad. Ha másként nem megy, egy kis pm hormonnal, legalábbis egyelőre.
    Én ma pont tenger gyümölcseit ettem (jód :), ritkán szoktam, mert elég drága, de finom volt. A PaleoVitálon Zsóka nagyon jó tanácsokat írt, hogyan lehet pm-eseknek immunrendeszert építeni, erősíteni, azt olvastad már?

    Egészségügyi kérdés – pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés; immunépítés | PaleoVital

    Akkor végül el tudtad olvasni Gábor cikkét?
    Neked is jó pihenést és jobbulást. :)

    VálaszTörlés
  156. 150. descalcez
    Köszönöm! Töltöm le ezt is. Már csak idő kell az olvasára. :)

    VálaszTörlés
  157. Drága Cicó :)), hogy ne lennék hálás, hisz segítetek ( nem úgy mint a 2 db.!! orvos aki elhajtott)..:))))

    Köszönöm Zsóka írását is, még nem olvastam, ez nagyszerű, minjárt neki is látok!
    Igen, Gábor rájött hogy a cikket a google keresővel nem tudom megnyitni, ezért ezentúl a szájt keresőjét használom!
    Jó hétvégét, de itt leszek tanúlni Tőletek!

    VálaszTörlés
  158. 161. GIGI
    Zsóka cikkében a göbökről szóló résszel nem értek egyet, mármint azzal pontosan hogy ezek rákos burjánzások lennének. Ott pont, hogy lyukak vannak, én úgy tudom. Dudorok, de belül lyukkal. És ezek a göbök el is tudnak tűnni paleora, de legalábbis kisebbek lesznek. Nálam ez történt.

    VálaszTörlés
  159. 161. Gigi:

    A kommenteket és az ott található linkeket is olvasd el, lehetnek bennük hasznos dolgok. Persze, nem árt azért megszűrni, ill. magunkra vonatkoztatni a dolgokat. Pl. alulműködésnél írja: enerváltság, lusta, fáradt, állandóan aludna, hízik, pedig alig eszik :))) nekem alulműködésem van, és: hiperaktív vagyok, tele energiával, állandóan ugrálok, alig alszok, eleget eszem és nagyon sovány vagyok, egy dekát nem hízok :)
    Mindnyájan azért kicsit máshogy éljük meg ezt a pm dolgot.
    Gondolom azért, mert néha másak lehetnek az előidéző okok is.

    162. Rozcsika:
    Igazad van, lehet, hogy ez túlzás, azért mondom, hogy magunkra kell vonatkoztatni, csak információnak linkeltem be, sok hasznos van azért benne. Örülök, hogy nálad ilyen jó történt, ahogy már régebben is beszámoltál :)

    VálaszTörlés
  160. Rozcsika köszönöm Neked, hogy leírtad, bár csak igazad lenne, mert nálam is göbök vannak,...igen csak mellbe vágott amikor azt olvastam, hogy ez mindenhogyan r-á-k, mert hogy sejtburjánzás!
    Valahol azt olvastam, hogy azért fejlődtek ki, hogy nagyobb felületen tudjon jódot termelni a pm., mert hogy kevés volt, hiába na, intelligens tervezés a szervezetünk, de most hétfőn megyek én is prof.dr.Balázs Csabá-hoz,majd okosabbak leszünk! :))

    VálaszTörlés
  161. Macskacicó, én is állandóan csinálok valamit :), nálam mindig akad valami csinálni való,még akkor is ha nem vagyok jól!

    Teljesen igazad van abban amit leírtál, tényleg jó hogy belinkelted! :))

    VálaszTörlés
  162. beriferi2013. szeptember 3. 7:08

    akkor ezek szerint nem csak nekem gyanús a csend. :-)

    VálaszTörlés
  163. Gábor!!!
    Az új, vitaminos könyvedben, annyira jó lenne, ha külön lenne egy olyan rész, ami a paleósoknak szólna, én úgy érzem, hogy a paleón lévőkre egészen más vitamin ajánlások vonatkoznak. Persze tudom én, hogy azokban az anyagokban, amiket most kilószám át kell olvasnod, a kísérleti alanyok nyugati tápon éltek és a könyv olvasói is nyugati tápon élő emberek lesznek főleg, logikus, hogy egy könyv inkább szóljon a többséghez, mint egy szűk kisebbséghez, de ez lehetne a paleós vonal vitaminos folytatása.

    Most csak egy példa jut eszembe, mire gondolok: a természeti népek laborleleteiről annyira jó lenne olvasni, minden érték érdekel, és persze referencia határokkal, hogy össze tudjuk hasonlítani a saját leleteinkkel az értékeket.

    VálaszTörlés
  164. Rozscsika, amit Te szeretnél, az egy lexikont eredményezne. A természeti népek és a paleósok lebegnek végig a szemem előtt, de a vitaminajánlás mindenkinek szól. Rendszeresen beszúrok megjegyzéseket, hogy nem vitaminnal kell megoldani, amit az életmód okoz, ennyi fér bele a könyvbe. A könyv egyik célja, hogy megmutassa, mily csekély hatása van a vitaminoknak, pl. a sztár C-vitaminnak a civilizációs betegségek megelőzésében. A másik cél ráirányítani a figyelmet arra, hogy a megváltozott emberi környezet és életmód észrevétlenül megfosztott minket alapvető dolgoktól, amiknek a hiánya csak évtizedek alatt fejti ki hatását. A finomabb részleteket majd a hírlevélben, és máshol (pszt, ez még titok) fogom megírni.

    VálaszTörlés
  165. sziasztok,

    Gábor vitaminos könyvét még nem olvastam, és a régi bejegyzéseket itt a blogon ugyan átfésültem, de "gyakorlati" tanácsra lenne szükségem tőletek illetve tippekre, mert kerekperec nem találtam meg:

    K2 vitamint milyent "használtok", én nem szivesen rendelek neten (felszámolásra váró roszz szokás :), boltba járnék inkább, de még a neten sem találtam szinpatikusat, vagyis olcsó, sok megfelelő hatóanyag stb stb (tdom tudom, ilyen nincs is)
    pl az egyik igéretes készitménynél meg van adva hogy hány szem van a csomagolásban, majd kiderül hogy az ilyen-olyan ajánlott napi mennyiség az 2 szem.

    szoval van valami elérhető és elérhető árú, nagy hatóanyagtartalmú tippetek?

    kelőre is köszönöm.
    (az is segitene, ha tudnám ti milyen készitményeket próbáltatok ki, lehet hogy nekem a sok zöld zöldség nem elég önmagában, pótolnom kell esetleg máj esetleg tojás?)

    köszönettel: gombocartur

    VálaszTörlés
  166. 169. szengab
    Pár értékkel sem lehetne kivételt tenni? Legalább azokkal, amelyekről sokat beszélgettünk itt a blogon annyi éven át, vagy amiket Te is említesz a könyveidben. Mennyi az ő TSH-juk?, antiTPO értékük tényleg nulla?, tényleg nincs egyetlen göb sem a pajzsmirigyükön öreg korukban sem? vércukorszintjük reggel meg evés után 2 órával?, koleszterinszintjük?, mennyi a CRP szintjük, homocisztein? Ilyesmikre gondolok. Tényleg elég lenne, ha azokról valamit találnál, amikről Te már írtál.

    Megmondom mi íratja ezt velem. Ha egy értékem a referencia érték alsó határa alá megy, akkor az orvos elkezdi kongatni a vészharangokat felettem. Az sem segít, ha magyarázatul elárulom, hogy azért alacsony a vércukorszintem, mert paleon vagyok, ettől aztán tényleg beindul az aggódás értem, máris megnézeti az albumin szintemet, B12-t, hogy nem vagyok-e alultáplált. Elő kell tudnunk állni valami táblázattal, magunknak, nem is neki, valami sorvezetővel, hogy mik az elérendő értékek és azért ennyi, mert a természeti népeknél is ennyi.

    VálaszTörlés
  167. Dr. Oláh Andor írja: a jód forrásai: tengeri algák,zöldbab, vöröshagyma, fehérrépa, eper, ribiszke, retek, szilva (ennyi vonatkozik a paleósokra.)

    A szükséges asszociációkról nem ír semmit, tehát nincsenek.

    VálaszTörlés
  168. Gábor új vitaminos könyvéhez: én pedig azt szeretném nagyon, és kérem is Gábort, hogy minden vitaminnak jelölje meg a természetes forrását is. Nem mindenki tabletta vagy kapszulaevő. Úgy teljesebb lenne könyv. Előre is köszönöm. Nekem ugyan van ilyen könyvem, de talán másoknak is hasznos lehet.

    VálaszTörlés
  169. 170.
    Azt még senki sem olvasta, mert még nem írta meg Gábor. :-))

    Én a Vitaking K2 natto termékét szedem, napi 2 db-ot.

    VálaszTörlés
  170. 169. szengab:
    Csatlakozom 171 Rozcsikához:
    Aki, ha jól értem azt kérte, hogy az új könyvedben, arra is térj ki, hogy aki spéci diétán van, meg spéci terhelésen...annak a szokásostól eltérőek lehetnek a laboreredményei....

    Jó okom van felvetni a gondot. ...mondom ezt, mert pl tudok olyan kismamáról, nevezetesen a kis menyemről, aki a terhessége során a dokiját arra kérte, hogy:
    (na ja!: magánkórházba járt terhesgondozásra!!!)
    hogy ne a megszokott cukorterhelésnek kelljen kitennie magát,
    ami tök bezavarna az étkezési szokásaiba,
    hanem csak a szokásos reggeliét fogyasztva mérjék a cukor értékeket....
    -Jó spéci helyzet, mert az a kicsi nőci azelőtt magyar bajnok sportoló is volt, meg aztán terhesség ide, vagy oda,
    még a nyolcadik hónapban is lefutott napi 8 km-t...
    Szóval spéci eset, spéci értékek!!!

    VálaszTörlés
  171. Szengab

    Nekem egy szorosan vett "vitaminos" kérdésem van. Előkerült-e már olyan komoly vizsgálat, ami a szervezetben előállított- és az orálisan bevitt D-vitamin hatásosságát összehasonlította?
    Arra a lehetőségre hogy van különbség, Te is utaltál már, Holick is utalt a könyvében, de válasszal még nem találkoztam.
    (Ha már mindenki előadja miről szeretne olvasni az új könyvben, gondoltam én sem maradok ki.:))

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  172. Sziasztok,

    én is kíváncsian várom az új könyvet. Remélem, az MK-4 / MK-7 kérdést is el tudom belőle dönteni, meg remélem, hogy a B-komplex arányokról is lesz szó (guglizásra pl. ezt találtam: http://www.lionsgrip.com/adelleB.html, de...).

    PeterT

    VálaszTörlés
  173. 174.

    ja, akkor már értem, miért nem olvastam :)

    köszi a választ, ami a K2 vel kapcsolatos
    akkor az elég is, mennyiségben (?)

    csak még azon spekuláltam hogy az utóbbi évszázadokban/évezeredekben az európai vagy más népesség hogyan juthatott hozzá természetes módon, az MK7 formájú K2 vitaminhoz? mert ugy látszik az MK4 az elérhető(lenne), de az MK7 az elég speciális, behatárolt táplálákcsoporthoz és igy földrajzilag is szűk régióhoz köthető, és nekünk itt nem nagyon elérhető, és nem is volt az soha (de jó lenne valahogy, akár "feleslegben" is K2-őt "használni")

    köszi: gombocartur

    VálaszTörlés
  174. 176.Domboroczky

    Mercola rendszeresen írogat erről az utóbbi időben. Majd ha lesz időm, előkeresem.

    VálaszTörlés
  175. Vitamin-ajánláshoz még:
    A Jaminet-házaspár Tökéletes egészség diéta könyvében is egész részletes vitaminajánlás van (nekem nincs meg, csak belenéztem, egy pár értékre voltam kíváncsi, de olyan is benne van, mint vanádium, bór és lítium...)
    Csontritkulásosaknak: a BÓR is kell a csontépítéshez, én ezt is csak most tudtam meg.

    VálaszTörlés
  176. 179. Ez pl egy ilyen video Stephanie Seneff-fel:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/17/stephanie-seneff-on-sulfur.aspx
    Ebben azt állítják, a D3 szulfát (?) fontos, de azt szájon át bevett D-vitaminból nem, csak napozásból lehet "beszerezni". De eddig csak itt hallottam erről a kérdésről.

    VálaszTörlés
  177. 181. MW

    Köszönöm.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  178. 178 Névtelen
    Úgy, hogy jobb esetben magad állítod elő magadnak! Mármint a bélflóra, ha nincs kivégezve a nyugati táplálékok által...

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.