2013. június 21., péntek

dumcsi csak ugy 4

204 megjegyzés:

  1. 204 Bubastis

    Nem kell komolyan venni ezeket a tanácsokat. A sok gyümölxcsben sok fruktóz van, a kevésben meg kevés. Napi 30-50 gramm fruktózt nyugodtan lehet enni, ez némely gyümölcs esetén több kiló is lehet

    VálaszTörlés
  2. 266 joe1973
    Tehát a rizs és burgonya rendszeres fogyasztása magas GI ellenére nem fog inzulinrezisztenciát okozni? Nem arról szól ez az egész low carb -low GI dolog, hogy az inzulinrezisztenciát és a 2.es tipusú diabéteszt elkerüljük?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gábor!

    Szívesen felvenném önnel a kapcsolatot, akár személyesen is, hasznos tapasztalatcsere reményében.
    Üdv.: Egy (még) szabadlábon lévő paranoid skizofrén
    teeb@gmail.hu

    VálaszTörlés
  4. Úgy döntöttem közzé teszem a tapasztalataimat, mert bármelyik pillantaban elveszhetem ezt a látszólagos szabadságot is, amelyben most élek.

    http://www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/interju-robert-whitakerrel-2.htm



    Próbálom visszafogottan meghúzni a párhuzamot a tapasztalataimmal, és a cikkben leírtakkal.



    Na és miért lesz az eredmény Parkinzonizmus? Azért mutat az ember Parkinson-tüneteket, mert a gyógyszerrel pontosan ugyanazt a deficitet hozzák létre a dopamin átvitelben, amit a Parkinson betegség maga is kialakít.



    Nos, nekem vannak Parkinzon tüneteim, olyannyira, hogy erre külön gyógyszert adtak, kellettlen, mikor az egész család kiállt a tünetek mellett.



    Van egy csomó veszteségünk: leromlott mozgás, leromlott emocionális reagálás, leromlott önellátás és gondoskodás.



    Ezen pontok mindegyike érvényes rám. Mindezeket az orvosok a betegség előrehaladásának igyekeznek beállítani, valójában pont az általuk felírt gyógyszerek okozzák.




    És a végső dolog, amikor a "kezelésbe való tájékozott beleegyezéséről" beszélünk, hogy persze olykor lemondják, hogy gyógyszereket adnak nekik. De az soha nem tartozott a tájékozott beleegyezés körébe, hogy adhatnak olyan szereket is, amelyektől effektíve azt várják, hogy romoljon a beteg állapota. Így ezek a kísérletek, melyeket elkövettek, a hazugság világába tartoznak. Ezt egy értékrend, amelyben a betegek csoportját nem úgy tekintik, mint emberi lényeket.

    Az, hogy ez mennyire igaz, abból is látszik, hogy még a takarítónők is pszichiáterként lépnek fel a beteggel szemben, ha úgy látják, hogy az kiszolgáltatott állapotban van. Az ápolók megbüntetnek azokért a tünetekért, amelyket a gyógyszerek okoznak. Az orvosok lelkiismeretfurdalás nélkül belehazudnak az arcodba, ha felvetsz egy problémát a viziten, soha semmilyen szakmai hibát nem ismernek el, ha pedig ragadszkodsz a nyilvánvalóhoz, és nem fogadod el hogy az a te hülyeséged - nyilvánvaló azért, mert az orvosokon kívül mindenkitől kapsz visszajelzéseket, hogy amit érzel magadon az nem kitaláció -, akkor lekötöznek, és addig tartanak terrorban, amíg meg nem törnek. Ez a XXI. század.

    Az egész eljárásról az jut eszembe, mintha egy lovat egy vastag fához kötöznek és addig verik, amíg bele nem pusztul a fájdalomba. Csakhogy itt megvannak a módszerek, hogy életben tartsanak, még kiszenvedni sincs jogod.

    Olyannyira képesek stigmatizálni, hogy nemcsak a társadalom ítél el, de még a közvetlen környezetem is azt lesi mikor romlik az állapotom, mikor kell újra gyógyszert szednem. Elég egy rossz hangulati fázis, és máris a gyógyszer szükségszerűségét látják, holott az hogy nem vagyok képes normális emberi érzéseket megélni, hiába nem szedem a gyógyszereket, azt éppen ezek maradandó károsító hatásának tudható be.

    Az orvos azt mondja hogy sportoljak, mert az endorfint termel. Hát nekem nem termel, én csak kellemetlen, kínzó fáradtságot érzek, tudom mi a különbség, évekig sportoltam.

    Írtak még a cikkben valahol a az elhizásról és a hasnyálmirigygyúladásról. Ezek is érvényesek rám.

    Elképesztő volt látni milyen gátlástalanná teszi még a szerényebb embereket is a hatalom megizlelése, ugyanakkor tisztelem azokat, akik ilyen helyzetben is emberek tudtak maradni.

    Üdvözlettel: Hutvágner Tibor

    VálaszTörlés
  5. 266. joe 1973.

    Köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat. És milyen tüneteid is voltak, bocs, már nem vagyok képben (inzulinrezisztencia, magas vércukor vagy ízületek?). Másik: mennyi rizst és krumplit eszel naponta (deka vagy kalória, mindegy) és milyen formában? Főtt rizs, krumpli?

    VálaszTörlés
  6. 4 Hutvágner Tibor

    Az e-mailcímem szengab@tenyek-tevhitek.hu
    Gondolom az Index cikk apropójából írt a blogba. Ami a pszichiátriában folyik, az egyszerre erkölcstelen és tudománytalan, és ami még megdöbbentőbb, az a kívülállók értetlensége, sőt elutasító magatartása. Engem az egész arra emlékeztet, amikor a koncentrációs táborok szomszédságában élő emberek még utólag is azt mondták, hogy ők nem tudtak semmiről. Amikor valami hihetetlen, mert borzalmas, arról legjobb nem tudni, ez a világ hozzáállása.

    VálaszTörlés
  7. nektek se látszik most az "e-mail-előfizetés"-gomb?

    VálaszTörlés
  8. ja megvan, csak nem voltam bejelentkezve. :-)

    VálaszTörlés
  9. Ciklikus, erős fejfájás, és "hallucinációk". Meg sem próbálták, hogyan jutok vissza a normális kerékvágásba gyógyszerek nélkül. Miután kiengedtek rá egy, két hónapra estem bele egyre mélyebben a depresszióba, holott azért kaptam a gyógyszereket, hogy ezt elkerüljék.
    Kérdésedre válaszolva, nem figyelek a táplálkozásomra, egy dolgot leszámítva, össze-vissza eszem, amit megkívánok, és amihez hozzájutok. A lelki egészségemre koncentrálok, mert sokszor érzem úgy, hogy nem bírom tovább az ürességet, érdektelenséget. A zenén kívül egy dolog tud felizgatni, ha tudok akár csak egy fűszálat is odébtenni ennek a rendszernek a leleplezésében.

    VálaszTörlés
  10. 9 Névtelen

    És mit próbálsz tenni?

    VálaszTörlés
  11. Először is túlélni. Elfogadni azt, hogy bizony nem érzem magam olyan hejdejól alapjáraton, megtalálni azokat a tényezőket az életemben, amelyek az életminőségemet javítják, ezáltal energiát adnak, olyan dolgokhoz is, melyekhez se kedvem, sem affinitásom nincsen. Stbilizálni az értékrendem, a saját normáimat.
    A gyűlöletet haraggá változtatni, amely sosem kicsinyes, irígy és öncélú. Összefoglalva rendbetenni magamat, megbarátkozni magammal. Mindehez nekem nem elég materiális vonalon megtalálni az összhangot.
    Az hogy ez mennyire lesz sikeres, az akkor fog eldölni, amikor tettekre lesz szükség.
    Természetesen konkrét terveim is vannak, de az élet sosem úgy alakul, ahogy én szeretném, ezért igyekszem felkészíteni magam arra, hogy észrevegyem a lehetőségeket az életben, és ne hagyjam bambán, hogy csak úgy elmenjenek mellettem.

    VálaszTörlés
  12. 11.Névtelen

    A gondolatid alapján, melyeket megfogalmaztál, nincs feszve a fejsze nyele.

    Én ezt csinálnám: ha vanak konkrét terveim,azokat nem osztanám meg bárkivel ( az oka egyszerű - mert csak azok tudják értékelni az ilyet, akiknek szintén vannak céljaik., amúgy csak a károgó varjút fogod visszahallani, és nyomban leakarnak majd beszélni céljaidról, stb.)., céljaim papírra vetném.,jó ha van, hosszú, közép és rövid távú cél., A rövideket lebontanám napi tennivalókra, melyeket rendszeresen ellenőriznék.,Rendszeresen kiértékelem és módosítom ha kell.

    Ha erre képes vagy- én úgy látom hogy igen-,akkor valóban észre fogod venni azokat az élet-kínálta lehetőséget/lehetőségeket, melyeket másként az agyad nem venne észre.

    Sok sikert hozzá!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a megerősítést!

    Ez a rendszerbefoglalt hozzáállás, amelyekkel az érzelmeimet is kezeltem, és befolyásoltam eddig számomra járható út. Javaslataidat megfogadom, mert egyezik az elképzeléseimmel.

    VálaszTörlés
  14. Tibor!
    Soraid olvasása optimizmusra sarkall. Gondolataid rendezettek, fogalmazásod igényes, szavaid választékosak, helyzetfelismerésed, megítéléseid értőek. Nagyon jó jelek.
    Sok sikert, erőt, kitartást!

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm az erőt adó a szavakat!
    Ennyit tudtam megtanulni az elmúlt évben, meg valamennyire beszélni. A kórházban folyt a nyálam, lógott a nyelvem, etetni kellett, a pizsamát a társaim adták rám, ők cigiztettek, segítettek az ágyba feküdni, betakartak. Futni tudtam, de egyhelyben álláshoz kapaszkodnom kellett. Sokat tanultam kisebbségi és/vagy börtönviselt emberektől emberi jellemből, miközben az önhittségüktől vak orvosok is is megmutatták mi mozgatja őket munkájukban. Nem cserélném le ezt a tapasztalatot angyagi javakért. A nevemet sem tudom leírni, de esetlenségem által a környezetemben élőkről - barátok, szomszédok. ismerősők - korábban nem feltételett dolgokat tudtam meg. Ha kiszolgáltatott helyzetben vagy, akkor ismered meg az emberek valódi énjét, átértékelődnek a dolgok. Erényesnek tartott, visszahúzódó, rendes szomszédomról megtudtam, hogy valójában gyáva, és elégedetlen az életével. Visszatekintve, magamról is lesújtó véleménnyel voltam. Az önvizsgálat fájdalmas dolgokat hoz felszínre, de én már nem tudom magam becsapni, és nem is akarom. Ha gyűlölök, a félelem sokszor megbénít, a kényszeres sírás azonban nem hagy teret a félelemnek, ilyenkor nem agódok tetteim következményein. Kóros, veszélyes elmeállapot, nekem ezt dobta ki a gép.

    VálaszTörlés
  16. Most eszembe jutott az a fiatal lány, akit pár hónapja láttam a TV-ben. A riport alapján egy gyerekes, érthetetlen furcsa viselkedésű embert próbált bemutatni a média. Elcsatangolt otthonról, nagy erőkkel keresték, mert neki be kell szednie a gyógyszereit.
    Úgy látszik a tisztaszívűségre gyógyszert kell szedni, kórházba kell vonulni, hogy kikezeljék belőlünk. Azért, mert a lány nem tudott önfeledten azonosulni a társaival, hanem neurotikus módon, a játékai között érezte jól magát, ahol nem kellett szembesülnie az emberekben lakozó gonoszsággal. Amikor pedig nem bírta tovább, keresett magának egy olyan családot ahol megértik. Azok persze biztos perverz állatok voltak, akik befogadták, és nem adták egyből a rendőrség kezére. Börtönbe velük, a lányt meg a pszichiátriára, amíg nem tanul meg rendesen viselkedni!

    VálaszTörlés
  17. Ez vajon tényleg igaz lehet?
    http://www.origo.hu/itthon/20130622-rakot-okozo-hatoanyag-lehet-a-cukorbetegek-gyogyszereben.html

    VálaszTörlés
  18. 6. szengab
    "... Gondolom az Index cikk apropójából írt a blogba. ..."

    Nem találom ezt a cikket, légy szíves írj egy linket, Gábor!

    VálaszTörlés
  19. 19. szengab
    Lassan én is Szendi könyv-ügynökké válok, pedig nem is kapok érte pénzt, mert fáraszt, hogy elmondjam ami a könyveidben olyan remekül már meg lett fogalmazva, igaz nem is tudnám olyan jól elmondani, az irodalmi hivatkozások is hiányoznának. Aki elolvassa a könyvet, arra már érdemesebb időt szánni, beszélgetni. Te fokozottan unhatod 5 mondatban összefoglalni a 300 oldalas könyveidet, még jó, hogy elárulod a megírt könyveid címét.

    "Jó kis cikk", remekül összefoglalta az elhangzottakat, egy szót sem ért belőle az, aki nem volt ott. De ha csak Tibornak segítettél, már az is megérte, hogy elmentél oda.

    9. Névtelen
    "... Kérdésedre válaszolva, nem figyelek a táplálkozásomra, egy dolgot leszámítva, össze-vissza eszem, amit megkívánok, és amihez hozzájutok. ..."

    Erre én egy könyvvel szeretnék válaszolni, olvasd el a GAP-szindróma könyvet is. Az étel nagyon fontos!!!!! És egyetértek a többiekkel, világosan fogalmazol, még tudsz segíteni magadon.

    VálaszTörlés
  20. Gábortól szeretném kérdezni a "Párbajok nélkül" c. könyvével kapcsolatban (bár ismét csak szívesen veszek másoktól is megfejtéseket):
    1. Bizonyítást nyert-e (ha igen, hogyan), Julian Jaynes teóriája, miszerint az ókori emberek mind hallucináltak (és ugye ennek köszönhetőek a vallások). És miért pont az ókori emberek? Előtte nem hallucináltak? Vagy akkorra jutott el az ember arra a szintre, hogy a hallucinációiból Istent, isteneket, majd vallást formázzanak?
    2. Mit ért "normalitás rabsága" alatt (31. oldal) és mi állhat annak hátterében?
    Előre is köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés
  21. Nekem sokat segített, hogy találtam olyan írásokat, amelyek párhuzamot mutatnak a tapasztalataimmal. Jó érzés tudni, hogy nem vagyok egyedül. Ha ráadásul eszembe jutnak részletek, amikor felvállalom a vitát a gyógyszert belémbeszélni akaró orvossal, akkor annak külön örülni fogok. A vitában úgysem az számít, hogy kinek van igaza, hanem az, hogy ki milyen érzelmekkel képes a végén kijönni belőlle. Ha görcsösen ragaszkodom az igazamhoz, azzal ugysem megyek semmire. Azonban ha sikerül felidegesítenem, úgy én nem sérülök, akkor akkor mindenféle magyarázat nélkül is nyilvánvalóvá válik, hogy nem kompetens a munkájában, hiszen a saját érzelmeit nem bírja kordában tartani. Ha pedig bosszúból bezár az az ő szegénységi bizonyítványa. Ha a sors úgy rendelte, előbb-utóbb úgy is a pszichiátrián végzem, de ha azon görcsölök, hogy fizikai kényszer félelmétől nem merem felvállalni a véleményem, akkor megette a fene az egészet, belül nem fogom szabadnak érezni magam.
    Nem olvasok könyveket, mert úgysem tudom megjegyezni a tartalmát. Ezeket a cikkeket is csak azért olvastam el, mert éppen rávoltam gerjedve a témára, és ha megvan az érzelmi töltés, akkor valamennyi meg is ragad abból, amit olvasok.

    VálaszTörlés
  22. "Nem olvasok könyveket, mert úgysem tudom megjegyezni a tartalmát." Na hát ezzel én is küzdök, hogy sokkal kevesebb marad meg bennem egy-egy könyvből, mint amennyire szeretném... Ezen úgy próbálok segíteni (több-kevesebb sikerrel), hogy amikor valami lényegeset olvasok, annak az oldalszámát feljegyzem azonnal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De emiatt a problémám miatt nem fogom megfosztani magam az új ismeretek megszerzésétől. Korábban, fiatalabb koromban megtettem, nem szerettem olvasni, még most is iszom a levét...

      Törlés
  23. Én régen sokat olvastam, a részletekre már csak hébe-hóba emlékszem, ha szükségem van rá, eszembe jutnak, ha meg nincs, akkor elkönyvelem annak, hogy így jó.
    Számomra az a lényeges, hogy az olvasottak hogyan ülepedtek le, hogyan változtattak meg. Nem kívánok kvíz műsorban szerepelni. Annyit értem el a fene nagy tudásommal, hogy az eszemmel juttam el Istenhez, nem a szívemmel, én meg ennek iszom a levét a mai napig...

    VálaszTörlés
  24. 21. Tommaso1984
    Anyarozs?

    VálaszTörlés
  25. 22.
    Nem baj, ha elfelejted, azért csak olvasd el, a könyv arról szól, hogy az emésztéskor milyen toxikon keletkeznek amik felelősek a skizofrén állapotért. Elég ha olvasás alatt kiírod egy papírra, hogy ezután milyen ételt nem ehetsz.
    Orvosokkal nem érdemes és felesleges vitatkozni. Nem is figyelnek az emberre, mint a papagáj csak azt hajtogatják, hogy "Ön mivel foglalkozik?", nem válaszolnak kérdésekre. Úgy csinálnak, mintha ők nem könyvből tanulták volna meg a tananyagot annak idején, hanem így születtek volna.

    VálaszTörlés
  26. Én nem szeretnék magamnak újabb szomatikus tüneteket bemesélni, eleget csináltam évekig. Számomra ez az út zsákutca. Szerencsére nem is érdekel. Az elmúlt 1 évben számos testi bajom volt, a térdfájástól, a tínédzserkori pattanáson át, a derékfájásig. Egyikkel sem voltam hajlandó orvoshoz menni, nem rágtam magam rajta, nem olvastam utána, és minden magától elmúlt. Nekem ebben a tekintetben a tudatlanság megéri az egészséget.
    Azt hogy a skizofréniáért mi a felelős azt olyan emberek határozták meg, akik kívülről látták az egészet. Olyan az egész, mintha egy majmot felküldtek volna az űrbe, kamerákat aggadtak volna rá. Mikor pedig visszatért a felvételeket elemezgették végtelen precizitással, a majmot meg elaltatták, hiszen úgysem tudnak vele kommunikálni, és különben is alsóbrendű. A majom pedig készségesen meghalt a tudományért, olyan élményei voltak az űrben, hogy a kamerák felvétele kutyafüle ahhoz képest, halála előtt úgy gondolta, jobb is neki, hogy nem boncolják fel élve az agyát, mert tudta sosem fogják megkérdezni őt: - Figyelj haver, mit láttál te ott, mit éreztél, milyen ott, mesélj!
    Nem, a majom ismerte az embert, tudta hogy az ember túl önhitt, és nem a felfedezés öröme érdekli, mert az gyerekes, hanem a dícsőség, hatalom amit elérhet általa. A majmot mindez nem érdekelte, ő boldog volt, hogy láthatta milyen az élet a ketrecen kívül, élvezte a felfedezés örömét, szívesen megosztotta volna az emberekkel, de őket nem érdekelte.

    VálaszTörlés
  27. 21 Tommaso1984

    Nem bizonyították, ez csak egy eléggé alátámasztott hipotézis. Más ókori népeknél is, nem csak a görögöknél, próbálta igazolni. Felmerül a kérdés, a természetinépeknél ez vajon így van-e? Ezzel, úgy látom, nem foglalkoztak, de nem ismerem a teljes irodalmat. Az is elképzelhető, hogy a kultúra fejlődésének egy fokán bontakozik ki ez a jelenség.
    A normalitás rabsága azokat jellemzi, akik makacsul hinni akarják, hogy ők a normálisok.

    VálaszTörlés
  28. 25. Rozcsika2013. június 24. 7:00
    Arra gondolsz, hogy az anyarozs akkoriban kezdett elterjedni a világban és ez okozhatott hallucinációt?

    VálaszTörlés
  29. 28. szengab: A hallucinációról:
    Egyszer én is bizti hallucináltam,
    mesélek:
    Nagyon beteg voltam, középfülgyulladás, kb 40 fokos láz,
    és éjjel kb fél kettőkor szinfónikus muzsikát hallottam az ágyban fekve, és nagyon bosszankodtam, hogy a szomszéd idős, süket néni miért ilyen hangerőn hallgatja a rádiót....aztán, hogy kimentem a fürdőszobába könnyíteni magamon...rá kellett döbbennem, hogy: ott is hallom!
    És akkor nagyon sajnáltam, hogy nem tanultam zenélni, mert: ki tudja?
    lehet valami új dallamokra leltem....volna...
    Sajna azóta nem ismétlődött az élmény.
    (Beethowen állítólag azt mondta, a dallamokat nem ő találja ki, azokat ő csak úgy hallja!)

    VálaszTörlés
  30. 28. szengab2013. június 24. 10:07
    Na, én a normalitás rabsága alatt arra gondoltam, hogy valaki mindenáron törekszik arra, hogy normális legyen, tehát megfeleljen másoknak, mindenkinek, vagy legalábbis a nagy többségnek a környezetében. Bár mondjuk ezt pont megfelelési kényszernek hívjuk asszem, és talán valamiféle kisebbségi komplexusnak, önértékelési problémának köszönhető. De akkor ezek szerint inkább azt jelenti, hogy valaki csak azt gondolja normálisnak, amit ő gondol, ami az ő értékrendjébe, elveibe belefér, minden más, mondjuk úgy, nem normális?
    Igen, ez a hallucináció elég jó magyarázat lehet arra, hogy mégis honnan jöttek az Isteni hangok, sugallatok. Bár talán túl egyszerű is. Mindenesetre egy mély vallásossal nem mernék vitába szállni ezzel kapcsolatban (bár velük mivel kapcsolatban lehet? :))...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és köszönöm a válaszokat!

      Törlés
  31. Nem tudok megfelelően angolul, hogy ezt a cikket könnyedén lefordítsam, és ahelyett, hogy szenvednék vele, inkább kikérem a véleményed.
    Én egy ideig a skizofrénia előtt glutén mentesen táplálkoztam. Utána néztem a naplómnak, de annyira zavaros, és rendzerezetlen, hogy rendesen ki kéne aludnom ahhoz, hogy nekiálljak. Így viszont sajnos az emlékezetemre kell hagyatkoznom. Kb. egy évig táplálkoztam a glutén elhagyásával, de időközönként kiengedtem a gőzt, és akkor ment az evés, ívás mértéktelen.

    VálaszTörlés
  32. Tibor!

    Értem, a cikk arról ír, hogy 60 évre kiterjedő kutatások arra utalnak, hogy a gluténtartalmú gabonák fogyasztása neurológiai és pszichiátriai betegségek - különösen skizofrénia - fokozott megjelenésével járnak együtt.
    Egy friss tanulmányban kutatók összehasonlították 950 skizofrén és 1000 egészséges kontrollszemély vérmintáját, és a skizofrén személyek vérében az anti-gliadin IgG antitestek aránya 2,13-szorosa volt az egészségesekének, vagyis sokkal nagyobb arányban mutattak immunválaszt a búzafehérjére. Ez arra utal, hogy a glutén nem bomlik le az emésztés során, stimulálja az autoimmunitást és az immunrendszert arra készteti, hogy az támadja meg az idegrendszert.
    Köszönöm, hogy érdekel a véleményem: én javasolnám, hogy legalább a gluténmentes étkezést próbáld meg, de még jobb lenne, ha minden gabonát elhagynál. Nem baj, ha most nem tudsz visszaemlékezni, hogy és mint volt régebben. Egyszerűen ezentúl ne vegyél semmiféle gabonatartalmú dolgot, tudod Te, mik ezek, helyette zöldségek, egészséges zsírok, hús, tojás, gyümölcsök. Ha neked könnyebb úgy, írj étkezési naplót/tervet, de ha nem, ne legyen emiatt lelkifurdalásod.
    Ha szükséged van a gőz kiengedésére, és ehhez valami finomságra van szükséged, az is érthető, de hát annyi finom dolog van a paleóban is, vegyél banánt, étcsokit, keverj valami finom avokádós krémet, kókusztejjel édességet: találj örömet abban, hogy készítesz magadnak valami finomat és élvezettel megeszed, de ne mértéktelenül! :)
    A mozgást pedig én is javaslom, először csak keveset, séta a természetben, kirándulás, túra, úszás - jó meleg van -, aztán lehet erősebb is, mindig, csak amennyi jól esik.
    Ha majd erősödsz, jobban leszel és érzel elég erőt magadban, tarts valami háziállatot, cica, kutya, aranyhörcsög, nagy szeretetet, sok örömet tudnak adni. Persze, lehet, hogy eleve van is neked.
    Kitartás!

    VálaszTörlés
  33. A mai naptól fogva áttérnék ezek után a glutén-mentes táplálkozásra.
    De. További megszzorításokat az életemben nem viselek el, és nem eszem húst a halon kívül, úgyhogyha már nagyon szar a hangulatom, akkor jó gluténes pizzatésztával eszem tele magam. Terveim közé veszem.
    Egy cica hiányzik, de vele együtt kidobnának itthonról.
    A mozgástalanságra nincs mentségem.

    VálaszTörlés
  34. Na, örülök, gratulálok, már ez is nagy lépés! :)
    Jól van, meglátod, nagyon sokat fog használni. A hal nagyon finom és elég is, én is szeretem. Nem baj, ha nem eszel azonkívül húst, ha nem akarsz.
    Remélem, a gluténmentestől már eleve soha többé nem leszel annyira rossz hangulatban, hogy pizzát kelljen enned, és megtörik az ördögi kör (glutén -> rossz hangulat -> pizzaevés -> újabb rossz hangulat a gluténtől, stb. :)
    Kár, hogy nem lehet cicád.
    Ha nincs mentséged, akkor ne is keresd tovább, inkább szaladj el sétálni! :)

    VálaszTörlés
  35. 2. Névtelen

    "Tehát a rizs és burgonya rendszeres fogyasztása magas GI ellenére nem fog inzulinrezisztenciát okozni? Nem arról szól ez az egész low carb -low GI dolog, hogy az inzulinrezisztenciát és a 2.es tipusú diabéteszt elkerüljük?"

    Hol vagyok én attól, hogy ilyesmit ki merjek jelenteni? Különösen úgy, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellett bizonyítottan elkerülhető a a fent említett tünetegyüttes. De akkor miért nem elhízottak és cukorbetegek bizonyos burgonyaevő népek? Számomra ez egy érdekes és még körüljárandó téma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltehető, hogy a testmozgás ellensúlyozza a nagymértékű szénhidrát bevitelt. Asszem edzés után kipróbálom a hosszú szemű rizst, mert úgy érzem semmit nem fejlődök.. Hátha a túl kevés szénhidrát az oka... olvastam valahol, hogy sportolók azzal érvelnek a paleó ellen, hogy az "ősember" anno nem is volt ilyen aktív, ha tehette raktározott és tartalékolt, pihent, csak akkor mozgott, ha muszáj volt. Az efféle megközelítések sosem tetszettek, hiszen nincs alapjuk, de valami azért mégis van benne... Elvégre én a természeti népek között sem látok mindenkit olyan külsővel rendelkezőnek, mint ami egy mai atlétának (szálkásság, jól látszódó abdominális izomzat) vagy akár az ókori görög szobrok modelljeinek van. A legtöbb paleo testépítő (nem testépítek, funkcionális tréningnek nevezném inkább) édesburgonyával tömi magát, ha azonban a basmati rizs tényleg kevésbé káros, akkor azzal azt viszem valóban jobban lehet fejlődni. Az inzulinrezisztencia feltételezhető, hogy inkább a feleslegesen bevitt - azaz nem glikogénpótlás végett - szénhidrát miatt van (persze sok minden más mellett). Itt asszem ezzel magamnak válaszoltam meg pár dolgot, de azért leütöm az entert, mert nem kell aggódni a tinta és papír miatt. :D

      Törlés
  36. Ez a gluténmentes étkezés egyre mélyebben üti a szöget a fejembe. Két nap után most ettem érdemben valamit, úgyhogy innen már csak egy lépés. A zöldséget nagyon szeretem, és szerencsére megengedhetem magamnak egész évben. A gyümölcsöt viszont már kevésbé.
    A séta ellen történetesen van mentségem. :)

    VálaszTörlés
  37. 5. Macskacicó

    Az én "tüneteim" paleó előttről (2012 Február) bizonyára nevetségesek egyes emberek számára. Az egyik a testsúlycsökkenés, már 18 éves koromtól pontosan 79 kg volt a súlyom, +- 1 kg. Paleó óta 76 kg lettem úgy, hogy a 79 kg is teljesen jó volt a 183 cm-hez. Ez a súlycsökkenés szimultán izomtömeg-növekedéssel is járt, szóval nem csoda, hogy tetszik a dolog. A másik a fejfájás, amely előtte 1-2 havonta előjött. Paleó óta egyszer sem fájt a fejem. A többi dolog (terhelhetőség, állóképesség-növekedés, stb.) már nem bizonyítható, akár placebó-hatás is lehet. Szóval én ezt a két dolgot figyelem (+ VC-mérés) az általános közérzetem mellett, ha bármit is változtatok az étrendemen. Főtt burgonyát és főtt rizst eszem köretnek nyers zöldségek mellett, azt ne kérdezd hogy mennyit, nem tudom. Gondolom sokat másokhoz képest itt a blogon (általában ebédre, vacsorára, napi szinten)...

    VálaszTörlés
  38. Bocsánat, 2011 Február óta paleózom, nem 2012 óta...

    VálaszTörlés
  39. "Névtelenek" lennének szívesek valahogy mégiscsak beazonosítani magukat? Mert nekem speciel perpill fogalmam sincs, hányan írogatnak... :-/
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  40. Én vagyok a "rizses" névtelen. :-D

    VálaszTörlés
  41. László 42.
    Köszi. Egyébként több névtelen is "rizsázik" itt már, bocs, de nem tudom követni... Légyszi komment-sorszámra utalj mindig, ha vmelyik kommenttel kapcs. szólalsz meg (és ne kattints a "Válasz"-gombra). Köszi.

    VálaszTörlés
  42. smirgli 41.

    Én vagyok a noname skizofrén ex-rizsrakétás.

    VálaszTörlés
  43. Tibor 44.
    A kérésem inkább a jövőre vonatkozott, ill. azok számára, akik ezután szeretnének névtelenként hozzászólni. Az eddigieket majdcsak kisilabizálom. Vagy nem. :-) De azért köszi. :-)
    Javasolnám, hogy a válasz-gomb (nem)használatához hasonlóan tegyük be ezt is alulra, a "Bloghasználat" cím alá.

    VálaszTörlés
  44. 38. Tibor-Névtelen:

    Nagyon örülök, és tényleg erősen ajánlott elhagyni neked a glutént. Én nagyon szeretném, hogy legalább fél évre szigorúan tartsd be, és ha javulás mutatkozik, már nem is kell téged semmilyen cikkel győzködni.
    Az nem jó, ha két napig nem eszel, persze hogy akkor jön a mértéktelen habzsi-dőzsi, amit már említettél, olyankor aztán már nem nézi az ember, hogy mit eszik, válogatás nélkül felfal mindent, amit meglát. Ez veszélyes, tessék rendszeresen enni, ez az idegeidre is jó hatással lesz. Amúgy is épp a rendszerességen dolgozol magadon, ez is idetartozik.
    A zöldség úgyis jobb, mint a gyümölcs, nincs benne annyi cukor, emiatt ne aggódj.
    A mentség ellenére is tessék mozogni! Nem győzöm hangsúlyozni, ez milyen fontos. Rendszeresen.
    Ex-rizsrakétás ! :DDD

    39. joe1973.

    Köszi,hogy leírtad, ez nem semmi eredmény, még akkor is, ha csak te érzed, és mások nem annyira látják rajtad. Joe-tól kérdeztem, mi a véleménye: a rizsliszt-kenyérben vajon inaktiválódik-e a lektin úgy, mint a főtt rizsben, de azóta nem járt erre, Te mit gondolsz/tudsz erről? szerintem hasonló lehet a főtt rizshez. Úgy emlékszem, te sütöttél régebben.
    És a húst is a rizs/krumpli/zöldség kombóhoz eszed, vagy csak zöldséggel, külön?

    Smirgli:
    Köszi, hogy felhoztad, én is csak a hozzászólás tartalmából következtetgettem, hogy melyik Névtelen most kicsoda is ........:S

    VálaszTörlés
  45. Macskacicó 46.
    Én nem ettem tele magam most két nap után, és az idegeimre sem volt rossz hatással, lehet a bolygók kedvező állása kapcsán. :)
    A tervezett minimum mozgást nem fogom elsinkofálni, a tegnap lemaradt utolsó szériát ma bepótolom.

    VálaszTörlés
  46. 35. Tibor
    "... A mozgástalanságra nincs mentségem. ..."

    Elég ha gyalogolsz, mert főleg a lábmunka az amire szükségünk van. Ha megteheted azt a luxust, hogy nem veszel bérletet, hanem gyalog mész mindenhová, az szuper lenne.

    VálaszTörlés
  47. Rozcsika 35.

    "A séta ellen történetesen van mentségem. :)"

    VálaszTörlés
  48. Tommaso 1984
    görögök
    Én olyat hallottam, hogy nem csak a hallucinációkból fejlődött ki a többistenhit, a vallás, hanem pl. a lelkiismeretfurdalást vagy a dilemmával együtt járó belső vívódást, amit mi a személyiségünk részeként értelmezünk, ők külső, független hangokként értelmezték. Valami ilyesmi történik az egyéni fejlődés során is, amikor kezdetben a szülei képviselik ezeket a gyerek számára, és lassan lesz belső, a szocializáció során átalakul és megtanuljuk kezelni. Az ontogenezis és a filogenezis gyakran mutat párhuzamot az én meglátásom szerint :) Persze egyrészt nem olvastam Gábor könyvét, másrészt nem tudok forrásra hivatkozni, szóval ezt csak suttogva írom :P

    VálaszTörlés
  49. Nekem nem tesz jót a sport. Csak negatív érzelmeket hoz elő.
    Jelenleg nem kívánok ezen az úton haladni.

    VálaszTörlés
  50. Kedves Mindenki,

    A D-vitamin nalam elert hatasarol szeretnek irni nehany tapasztalatoot.Tavalyi ev oktobereben Szendi ur konyvenek hatasara elkezdtem szedni a fent nevezett vitamint.Inzulinrezisztenciam van, menstruacion ket-harom havonta jott meg,Tsh-m meg hatarerteken belul volt,de alulmukodest fele tendalt,anti-Tpo szintem 7*-e volt a megengedettnek.Februarban voltam ujabb vervetele,pajzsmirigy kozepertekben,anti-Tpo hatarerteken belul,minden honapban menstrualok!!!Napi 1500Iu-t stedek.Kerdesem,milyen D-vitamin szintem lehetett-soha,senki nem mondta,ajanlotta,sot recept nelkul nem lehetett kapni-,ha mar ket honap szexes uran ciklusom rendezodott?Elotte utoljara az eletemben talan ketevesen kaphattam ezt a csidavitamint

    VálaszTörlés
  51. Koszonom Szendi ur! D-vitaminos megjegyzesem zaroszava.

    VálaszTörlés
  52. D-vitaminos

    Megdobbento, mennyi ember szenved klb. lelkibetegsegektol.Szerintem mindenki, csak nem vallja be maganak v.nem meri bevallani, mert a legborzasztobb ebben a vilagban az,h. beszelsz errol mas embertarsaidnak, azonnal visszaelnek vele, megbelyegeznek.
    Szendi ur, osztom a velemenyet, h. a psziches betegsegek kezelese a megelozesben rejlik,ha mar rosszabb allapotu az egyen, akkor ezen problemak feloldasaban a gyermekkori traumak feldolgozasa, mindenfele segito pl.kognitiv terapia bevetese lenne, nem a megbelyegzes es gyogyszereles lenne.

    VálaszTörlés
  53. 46. Macskacicó

    Csak józan ésszel gondolom, hogy a hőre lebomló lektineknek mindegy, hogy főzés vagy sütés közben semmisülnek meg, ha a kívánt hőmérséklet és az időtartam megvan... :) Igen, sütöttem rizskenyeret, de mostanság a hétköznapokon egy nagy szelet batáta-torta a reggelim. Húst én mindenhez szeretek enni, de legtöbbször rizs vagy burgonya a köret, ehhez jön a zöldség.

    VálaszTörlés
  54. D-vitaminos

    Az emberek jó része kóros D-vitaminhiányban szenved, ez fontos kockázati faktora a civilizációs betegségeknek. Érdemes volna a D-vitaminadagját növelni, mert 1500-al éppen csak kiléphetett a hiány vagy elégtelen állapotból. És mellé K2 vitamint is szednie kéne.
    A mentális zavarok gyógyszeres kezelésével az a baj, hogy ezek nem oki kezelések, sem az antipszichotikumok, sem az antidepresszánsok nem az adott zavar kiváltó okára hatnak, hanem létrehoznak egy olyan agyi állapotot, amely a gyógyulás látszatát kelti. Az antidepresszánsok közömbösséget idéznek elő, az antipszichotikumok lelassulást, tompaságot. A "jó beteg a nem agitált beteg" elv alapján működött mindig is a pszichiátria, az összes korábbi embertelen módszer is mind "nyugodt" beteget hozott létre, mindegy, milyen áron.

    VálaszTörlés
  55. 55. joe1973.

    Köszönöm, én is így gondoltam, remélem, így is van.
    Batáta-torta...hmmmm. Fincsi lehet. Kár, hogy nincs batátám.
    Hús rizzsel, krumplival, no, akkor nálad nem jön be, hogy fehérjét nem lehet Ch-val :). A sok zöldség mellé egyensúlyban tartja a dolgokat, gondolom. Köszi mindent.

    VálaszTörlés
  56. 57. Macskacicó

    "akkor nálad nem jön be, hogy fehérjét nem lehet Ch-val"

    Nem "zsírt szénhidráttal"-t akartál írni? Ez volt a legújabb felvetés külföldi paleós körökben és szerintem érdekes ez a téma is. A legtöbb természetes táplálékban ez a két makronutriens nem jár együtt... a fehérje és a CH gyakoribb.

    A batáta torta a feleségem találmánya, répatorta receptből mutálódott... batáta és maglisztek mellett van benne 5 dkg cukor is, de egy tortát egy hétig eszek.

    VálaszTörlés
  57. 58. joe1973.

    Nem, én fehérjét szénhidráttal akartam írni, mert van egy olyan "elmélet", hogy a fehérje emésztéshez sava közeg kell, a szénhidráthoz meg lúgos, és ezért valahogy ütik egymást. Egyszer Descalcez is felhozta ezt a témát, és egyetértett vele. Állítólag a krumpli-hús, rizs-hús kombótól van puffadás, elálmosodás, elégtelen emésztés, stb.
    De nem tudom, így van-e.
    Milyen természetes ételben van sok fehérje és sok szénhidrát együtt?

    A "zsír szénhidráttal" tényleg nagyon érdekes téma, van-e egyáltalán ilyen természetes étel?

    VálaszTörlés
  58. 50. Ilona2013. június 24. 21:03
    Igen, ez is egy lehetséges megközelítés. Talán valamivel reálisabb is, mint a folytonos hallucináció. Köszi!

    VálaszTörlés
  59. Más!
    Ma a kutyánk állítólag epilepsziás tüneteket produkált. Sajnos nem voltam ott, szüleim kihívtak egy dokit, aki azt mondta, hogy idősödő kutyáknál előfordul (most 10 éves). A mérgezést kizárta, már jobban is van szerencsére. Én azért gyanítom, hogy ennek nem kéne feltétlenül korral járnia... Nyugodtan gyanakodhatok a kutyakajákra? Van valakinek ebben valami tapasztalata?

    VálaszTörlés
  60. 61. Tommaso1984
    Minden olyan kutyás és macskás gazdit kifaggatok, akinek a kutyája nagyon sokáig élt, akár 16 évig is és eddig az derült ki, hogy vagy a gazdákkal teljesen azonos ételen élt az állat, mintha egy pótszemély ülne az asztalnál, vagy valami egyszerű dolgot evett a 16 év alatt, mondjuk csirkenyakat és nem is volt hajlandó kutyatápot, konzervet enni. Akkor van gond, ha a tenyésztőnél a kiskutya a táphoz szokott, mert akkor már nem mer mást enni.

    VálaszTörlés
  61. 62. Rozcsika2013. június 26. 11:37
    Hát ez a "mocsok" mindent megeszik, sőt ha lehet addig vár, amíg nem kap maradékot, és ha nagyon nincs más akkor eszi a száraz tápot. Sajnos, anno, még tudatlanok voltunk és folyton tejet ivott. Arról már leszoktattuk, már csak vizet iszik... Néha a tepsibe megmaradt zsírt (de van, hogy csak sima zsírt is) anyukám kenyérre keni neki, és úgy kapja meg. Erről nem tudtam még leszoktatni.
    Vajon Gábor ezen cikke érvényes lehet kutyákra is? http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/a-rak-megelozese-es-kezelese-ketogen-etrenddel.php

    VálaszTörlés
  62. 17. Timi
    Úgy látom, hogy van egy kis "botrány". Peter Butler 2009-es tanulmányában leírta, hogy a kérdéses antidiabetikumok fokozzák a hasnyálmirigy gyulladás és a hasnyálmirigyrák kockázatát. Ennek kapcsán a BMJ (British Medical Journal) kikérte az FDA (amerikai) és EMA (európai) gyógyszerhatóság mellékhatás adatait. A hasnyálmirigy gyulladás, a hasnyálmirigyrák és a pajzsmirigyrák 23-25 szörös kockázatát észlelték ezen antidiabetikumok szedése esetén. Ezt utóbb az FDA, az EMA és a WHO is elismerte. A hasnyálmirigy gyulladás is nagyon súlyos - halálos is lehet- betegség, a hasnyálmirigyrákról nem is beszélve. Egyelőre nem tiltották be a gyógyszereket, hanem az orvosok fokozott körültekintését? és elővigyázatosságát? kérték. Állítólag a hónap végén a NIH (az USA nemzeti egészségvédelmi hivatala) gyűlést fog tartani az ügyről. Kíváncsiak lehetünk a fejleményekre, de el tudom képzelni, hogy szigorú szankcióra nem számíthatunk, mert ezen gyógyszerek forgalma, profitja magas. Pl. csak az egyik hatóanyag, a szitagliptin éves forgalma több, mint 4mrd dollár. Ezek az antidiabetikumok az ún. incretin rendszert befolyásolják, azaz a hasnyálmirigy béta sejtjeinek az inzulintermelését fokozzák. Úgy tűnik, hogy ez nem kedvez a hasnyálmirigynek "sem", ezért alakul ki a gyulladás, ill. rák. Jelenleg az ebbe a csoportba tartozó hazánkban törzskönyvezett készítmények a következők: Janumet, Velmetia, Eucreas, Komboglyze, Jentadueto, Januvia, Xelevia, Galvus, Onglyza, Trajenta, Novonorm, Starlix, Byetta inj., Victoza inj.

    VálaszTörlés
  63. szengab

    Elővettem a régi zárójelentéseimet. Az első 2007.01.02. keltezésű. Ebben nem esik szó semmilyen tünetről, amely a depresszióhoz köthető.
    Javasolt gyógyszerek: Rivotril, Risperdal.
    A következő 2007.03.03.-án kiállított, amely a Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztály által kiállított, ahová önként mentem, mert az üresség már annyira kibirhatatlan volt, hogy éreztem napokon belül begolyózok. Emlékszem egy képre és az érzésre, amikor a hugomat vártam, óráknak tünt az idő mire megérkezett. Semmit nem tudtam már pár percnél tovább csinálni, vagy pár percig nem csinálni semmit. Az intézet megállapításai között szerepel: intenziv feszültség, érdektelenség, türelmetlenség, belső űr.
    Hogyan lehet az hogy hangulatilag 2 hónap alatt ennyire leromlott az állapotom, holott szedtem a gyógyszereket? Okolhatóak ezért a feltűnő állapotromlásért a gyógyszerek magukban, vagy annak köszönhető, hogy söröztem mellette?

    VálaszTörlés
  64. 64. sterng

    Köszi a választ.
    Egyik ismerősöm paleo mellett szed cukor gyógyszert, de az éhgyomri vércukra még így is magas.
    Nem tud még minden étkezési elvet betartani kis kenyércsücske, sajtos pogi teteje valahogy még mindig megtalálják.

    VálaszTörlés
  65. "Érdekes" cikk:
    http://metropol.hu/mellekletek/egeszseg/cikk/1055516-szamos-elettani-elonnyel-rendelkezo-taplalek-a-tej

    VálaszTörlés
  66. 59. Macskacicó

    Tudomásom szerint a gumósok ilyenek, a burgonya kifejezetten (keménítő + fehérje).

    Én sosem puffadok semmitől, ezért erről a mit-egyek-mivel dologról nincs személyes tapasztalatom.

    VálaszTörlés
  67. 68. joe1973.

    Köszi, hát lehet, bár a krumpli fehérjetartalma elég alacsony, csak valami 2,5 gr 100 gr-ban. (igaz, állítólag jól hasznosuló fehérje formájában). A húsban tízszer ennyi van, ugyanekkora mennyiséget véve. Szóval azért a gumósok nem kifejezetten fehérjeforrások, inkább szénhidrát.
    Na mindegy is, szerencsére én sem puffadok, vagyis nagyon ritkán, pedig néha "összeeszem" ám dolgokat :)

    VálaszTörlés
  68. 66. Timi:

    Tegnap megnéztem ezt a cikket, de a kommenteket már nem volt időm elolvasni, mára meg eltűntek. Csoda, hogy a cikk még fent van :S
    Nem tudod, hová lettek?

    VálaszTörlés
  69. Rozcsika 62:
    Azért én nem bíznék ebben 100%-ra, mert a gazdik is megesznek sok szemetet, nem beszélve a rengeteg CH-ról, még ha sok fehérjét, csontot is adnak mellé... De vitathatatlan, hogy az állateledelek is műanyagok, én csak a bennük lévő vitaminok miatt adom a macskáknak (meg változatosságként, mert 2 nap alatt ráunnak a húsra, belsőségre és válogatósak sajnos :-(
    Gondolom, ez az állatoknál is mázli kérdése is; anyósék tacskókeveréke tizenéven felül van, mindig kertes házban lakott, sose volt megkötve, azért agyonkényeztették, tömték kajával, mindig elhízott volt, ennek megfelelően most már alig bír járni. De beteg igazából sose volt.

    VálaszTörlés
  70. Íme, az igazság a ketogén étrendről (nem bulvár szinten!!!):

    http://criticalbiomass.blog.hu/2013/06/27/ketogen_dietaval_a_rak_ellen

    VálaszTörlés
  71. egy hete teljesen gyógyszermentesen napközben normális a cukorértékem, reggel csak picit magasabb. 100% paleon vagyok egy hónapja, azelőtt 4 évig már paleo, de keménysajtot ettem. és néha babot meg zöldborsót. a gyógyszert a 100% betartása mellett tudtam elhagyni. amikor diagnosztizáltak anno, azt mondták egy év múlva biztosan inzulinon leszek. mindenféle diétát próbáltam a paleo előtt is, azzal is megmenekültem az inzulintól, de szedtem gyógyszert. a paleo mellett a gyógyszermennyiség lecsökkent, 1 janumetet szedtem csak este. a teljes sajt és bab+borsómentes paleo viszont meghozta a gyógyszermentességet. hurráááá.
    és most látom, hogy a janumetről is rosszakat írnak már. oké, hogy nem mindig könnyű a paleo, de ha ez az ára a gyógyszermentességnek, akkor nekem bőven megéri.

    VálaszTörlés
  72. 67. Hién Akutya
    :-) Naponta három nagy pohár tejet iszok. A poharam 3dl-es, de lehet, hogy majdnem 4 dl is megvan. Én biztosan túlteljesítem az országos átlagmennyiséget. A tejet -teljes értékű!- a közeli tehenészetből hozom. Össze se lehet hasonlítani az aldis tejjel, ahonnan korábban ittam, ezt már senkinek sem ajánlom. Azt érzem, hogy ez nagyon jó számomra, mert sok fontos tápanyagot tartalmaz, egészséges, a mindennapjaim részévé vált, erősebb vagyok tőle, sokkal jobb így a közérzetem. Igaz a régi mondás: A tej élet erő, egészség. A vonatkozó cikk szakmailag, tudományosan is nagyon magas igényességű és egyúttal a tejivásra, a tejtermékek fogyasztására is kedvet, késztetést idéz elő. Mindenkinek érdemes elolvasni. Kiváló írója, a MDOSZ, ti. az országos dietetikus szövetség jeles képviselője, vezető alakja Henter Izabella az izabella.henter@gmail.com e-mail címen és a 30/274 7643 telefonszámon várja az elismeréseket, gratulációkat, hozzászólásokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon fontos amit írsz! A bolti tej agyonhígított és felcukrozott! A magas zsírtartalmú tejtermékek kevésbé ártalmasak. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki számára optimálisak... A jobb közérzetet vagy a nagyobb zsírtartalom, így nagyobb D-vitamin bevitel, vagy esetleg a teljes értékű fehérjeforrás fogyasztása okozhatja. A tej nem egy mágikus ital, csak a régi idők babonás emberei nevelték bele utódaikba... Nincs benne semmi különleges, csak fel kell tudni mérni, hogy kinek optimális az összetétele és kinek nem. (Gondolok itt a magas fokú kalciumbevitelre, ami a vas anyagcserére károsan hathat egyeseknél, pl.: lakto-vegánoknál kifejezetten, akiknél egyébként is gyakori a vashiány. Emellett a cikk is kiemeli, hogy a tejtermékekre általánosan jellemző a magas omega-6 tartalom, viszont az omega-3 genetika ill. takarmány függő. Ezen zsírsavak megfelelő aránya pedig bizonyítottan fontos!)

      Törlés
  73. Így reggel jó volt egy kis humor :-)
    Kár hogy van aki komolyan gondolta.
    75 sterng
    Magdianyus

    VálaszTörlés
  74. Egy régi paleos2013. június 28. 10:04

    Az a kérdésem lenne mindazokhoz, akik vérnyomásügyben béta blokkoló elhagyásában érintettek, hogy ez a gyógyszer mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből? Úgy tudom, hogy az évek során kumulálódik - nálam 24 év.

    VálaszTörlés
  75. Nem szeretnék semmiféle vitát elfojtani, de ez a blog nem a tej előnyeinek megvitatásáról szól. Bőven vannak érveink a tejjel szemben, arról nem tehetek, ha egyes blogba beírók ezeket az érveket nem ismerik, nem fogunk visszamenni az ABC-hez, olyasmiket ismertetni, amit minden paleós elvileg tud. Őszintén szólva ezt szándékos fellazítási próbálkozásnak látom, ahogy a Kampoo nevű beírogató tevékenységét is. Úgy látom, egyesek ennyire nem bírják elviselni, hogy vannak emberek, akik másként gondolkodnak. Engem nem zavar, ha Kampoo, Hién Akutya, stb. másként gondolja a dolgokat, az ő dolguk. Az viszont zavar, hogy muszáj nekik itt provokálni. Nem törlőm az eddigi beszólásaikat, had legyenek itt mutatóban, de a továbbiakra nem tartanánk igényt.

    VálaszTörlés
  76. 79. szengab
    Hién Akutya védelmében megjegyzem, hogy nekem úgy tűnt, hogy elrettentésként hivatkozta be a cikket, nem trollkodásként.

    VálaszTörlés
  77. 76. szőlőszem
    Természetesen csak ironizáltam. Már jó ideje nem fogyasztok tejet. Azaz kivéve a reggeli kávémat csak egy kis löttyintés tejjel tudom meginni a zéró tolerancia ellenére. Ezt még nem tudtam elhagyni. Mivel lehetne helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  78. 81. sterng2013. június 29. 9:11
    Kókusz tejjel.

    VálaszTörlés
  79. 80 Névtelen
    Bár igazad lenne!
    Biztos baj van a humorérzékemmel de én nagyon nem éreztem az iróniát.
    Nekem simán taplóságnak tűnt.

    VálaszTörlés
  80. 81. streng: Kérded: a tejet mivel helyettesítheted? Szerintem semmivel:
    Egy ideig én is tettem fogyólag kicsinykét különféle tejet a kávémba, aztán mostanra leszoktam a tejről. Nekem a kókusztej valamiért nem jött be, aztán mára a tej-pótlékok nélkül jobban esik.

    VálaszTörlés
  81. 81. streng:
    Én a tejféléket kikevert tojássárgájával helyettesítem, nemcsak a kávéhoz, hanem a főzéshez is.
    A "tej" gyanánt vízzel, "tejszín"-nek xukorral, "tejföl"-nek pedig pici só + citromlével elhabarva használom.

    VálaszTörlés
  82. 81. streng:
    http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/01/habos-kremkave-paleosan.html

    VálaszTörlés
  83. Szerintem sterng hozzászólásából nyilvánvaló volt, hogy csak ironizál a tejjel:

    "A poharam 3dl-es, de lehet, hogy majdnem 4 dl is megvan."
    "Kiváló írója, a MDOSZ, ti. az országos dietetikus szövetség jeles képviselője, vezető alakja Henter Izabella az izabella.henter@gmail.com e-mail címen és a 30/274 7643 telefonszámon várja az elismeréseket, gratulációkat, hozzászólásokat."
    Ebből nekem nagyon az jött le, hogy csak viccelt.

    Nekem kókusztejjel és tojássárgájával is nagyon finom a kávé. Sőt, ezek nélkül is :).
    De még kókusztejporral is megpróbálhatod, bár abban van néhány nem paleós anyag, de nagyon picike kell belőle.
    Én már nem veszek régóta, és drága is.

    VálaszTörlés
  84. Kedves Gábor!

    Jó pihenést kívánok!

    VálaszTörlés
  85. 73. kampoo

    A tejbegrízes tudósbácsik jól visszamondták a leckét. Azonban egy piciség elkerülte a figyelmüket. Ha eszel elég fehérjét, azt nem fogja a szervezet koplalásnak megélni. Tudom, az iskolában úgy tanítják, hogy a proglukagon transzkripció mindaddig gátolt, míg van magas az inzulinszint, ami alól kivétel a stresszállapot. Robb Wolf meg azt írja a könyvében, hogy fehérjebevitel esetén emelkedik a vér aminosavszintje, ami glukagon szint emelkesésével jár. Na ugye hogy lehet ez, netán valóban csak stresszválasz esetén? Eddig találkoztam egy forrással, mely azt írta, hogy az emésztőrendszer is közvetlenül hatással lehet a glukagon kiválasztásra. Majd hozzátette, hogy kutyáknál bizonyítást nyert, embernél meg nem. Még azt is tudni kell, hogy ez mainstream forrás volt, márpedig ők nem fogják nagy dobra verni ezt mint tényt, csak azt, hogy ez ember egyen gluténes fűmagot, meg tehéntejet. (meg egy nagy adag sztatint). Ragadozók esetében ebben nincs semmi meglepő, ugyanakkor az ember mindenevő, tehát nem szabadna meglepődni rajta, ha nálunk is így működne. Ezt még a húsfóbiás Dr. Ralph Bircher is elismeri a könyvében, hogy az inuitok fehérjéből gyártott cukorral töltik fel izmaikat. Ha nem így lenne, képtelenek lennének egy csónakos fókavadászatra, sőt még a döglött fókát sem lenne erejük kiráncigálni a vízből. Hehe. Ugyanis az inuitok étrendjében a rengeteg fókazsíron kívül van elegendő fehérje is! Tejbegrízes tudósbácsiék szerint ez képtelenség, mert ugye mikor koplal a szervezet, akkor nincs inzulin, ami meg a spajzoláshoz kell. Azonban mi van, ha a felesleges fehérjék egyik részéből cukor lesz, másik részéből pedig ketonok. A szervezet nem fog többet beépíteni vagy eltároni, csak ami szükséges, a többit pedig átalakítja, és elhasználja üzemanyagként. Amíg van ilyen fölös fehérje, addig nem fogja koplalásként megélni a helyzetet.

    VálaszTörlés
  86. Macskacicó

    "Nem, én fehérjét szénhidráttal akartam írni, mert van egy olyan "elmélet", hogy a fehérje emésztéshez sava közeg kell, a szénhidráthoz meg lúgos, és ezért valahogy ütik egymást. Egyszer Descalcez is felhozta ...."

    Ebben a formában biztos hogy nem hoztam fel. Keményítő és fehérje kombót szoktam emlegetni, ami a Testkontroll szerint nem való együtt evésre. A keményítő bontásához szolgáló amiláz bázikis hatású, egyszerű cukrokat meg csak felszívni kell.... Tehát a keményítő szénhidrát, de nem minden szénhidrát keményítő..
    Tudom ezen a blogon sokan hülyének meg maradinak tartják a szerzőket (megkaptam már párszor). Az én tapasztalataim viszont az ő igazukat támasztja alá. Önmagában megehetek egy egész tepsi krumplit is, nem lesz tőle reflux szerű gyomorégésem, meg a hús zöldség kombótól sem. Ha meg összeeszem "nyugati táp" stílusában, akkor bizony másnap reggel kapar a torkom, ami a visszajövő gyomorsav következménye.
    Túl sokan fóbiások lettek a keményítős gumóktól, amiket megesznek a csimpánzok is, holott az ő nyálukban közel sincs annyi amiláz mint az emberében. Evolúciósan megközelítve, ha a tűz használata valahol előnyt jelentett a táplálkozásban, akkor az a keményítős gumóknál jelentkezhetett, hisz a hús nyersen is fogyasztható és emészthető, lásd eszkimókat.

    VálaszTörlés
  87. 90. Descalcez

    Tapasztalataim szerint leginkább a szénhidrát-állati zsír kombináció provokálja a refluxot. Még a nyugati orvoslás is javasolja a zsír elhagyását reflux esetén. Nyilván a szénhidrát korlátozása fel sem merül.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  88. Elnézést! - A szerencsétlen tejes hozzászólásért.
    Köszönet! - A kávés tanácsokért.

    73. kampoo
    Az említett cikk borzalmas. Lehet, hogy a felfogásom nehézkes, de kétszer kellett nekiugranom, hogy végigérjek. Pedig elvileg ezt valamikor én is tanultam. Rendezetlen, zagyva. Száraz elméleti biokémia. Úgy érzem, ha meg is értettem volna, akkor sem lennék sokkal okosabb. Az önbizalomhiányban, öntudatban és önbecsülésben hiányt éppen nem szenvedő biológus uraknak a fogalmazás nem az erősségük. Vargáéknak meg kellene tanulni közérthetően írni. Persze ez nehezebb, mint a tejbegrízevés.

    VálaszTörlés
  89. 89. descalcez:

    Akkor mi következik ebből? (hogy a ketogén étrend csak akkor működik, ha nagyon kevés a fehérje, és sok a zsír, nem? )
    Jól értem?

    90. desc.
    Igazad van, te pontosabban emlékszel, tényleg ilyen összeállításban írtál róla, és emlékszem is, akkor is leírtad a tapasztalataidat, (most is) köszi!:)

    92. sterng:
    egyetértek, amit a cikkről írtál. El akarják kápráztatni a nagyközönséget, lökik a nagy tudományos szöveget, a népség 80 %-a úgysem érti, gondolják, így legalább elhiszik. Pláne aki nem is tanult ilyesmit.
    Ha már cáfolnak, tennék közérthető módon.

    VálaszTörlés
  90. Húsvétinyuszi2013. július 1. 10:37

    92.sterng: Értjük, csak viccnek szántad.
    Javaslatom, a hasonló félreértések elkerülése végett, az ilyenfajta hozzászólásoknál eztán használjuk a jól bevált hangulat-jeleket:
    :) ...mosoly...
    vagy
    :)))) ... nagy mosoly,
    (ha 90 fokkal elforgatod, mosolygó arc)

    ;) kacsintás...
    :D nevetés....:DDD nagy nevetés...stb.

    VálaszTörlés
  91. Most olvastam el ezt a cikket Mezei Elmira:
    Az első szilárd ételek egy Paleolit étrendet követő családban
    pár szösszenet a cikkhez:
    -Nem kell 6 hónapos kor után megkezdeni a ht-t, csak lehet, de (szerintem) kevés baba érett meg rá...
    - ha a természeti népekböl indulunk ki: nem"kell" pürésitgetni várjuk meg amíg a baba képes lesz "nyammogni" (foggal-vagy anélkül)
    - Legújabb nézet szerint a tojást (ha már adunk9 mehet mindenestül, sárgája+fehérje is
    - süríteni se kell (föleg ha nem pürésítünk) Elvira írta a Rizst mint alternatíva, szerintem a köles is megfontolandó, de jól megvannak a babák sürítés nélkül is :)

    Tit, egy 13 hós (3 fogú)paleo baba mamája... :D

    VálaszTörlés
  92. 95. Tit
    Mesélj még valamit a "paleo babánkról", légyszi.

    VálaszTörlés
  93. Tit
    "ha a természeti népekböl indulunk ki: nem"kell" pürésitgetni..." , mert a mama előre megrágja a babának a kaját! Ugyanis nem képződik még minden emésztő enzim a baba nyálában.

    VálaszTörlés
  94. Ezt a sűrítést én se értem, de nem csak babáknál. Merolánál olvastam hogy a megrágós etetés angol neve "kiss feeding" - olyan szép, nem? Ezt én is nagyon pártolom, bár olyat is hallottam, hogy ha a mamának van lyukas foga, később a babának is lesz.

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/02/children-oral-health.aspx

    VálaszTörlés
  95. 86. Anna .Willson: Köszi a tojássárgájás tippet! Nagyon finom krémes lett a kávé így. Magamtól nem jutott volna eszembe, pedig habosra kevert tojást gyors édességként eddig is ettem.

    Van egy tippem a paleocsintához: összehajtható kontakt-grillben sütve nem kell egyáltalán megfordítani sütés közben. Ráadásul az étkezőasztalon lehet készíteni racklette szerűen, nem kell a tűzhely mellett ácsorogni.

    VálaszTörlés
  96. 21 Tommaso1984

    28 Szengab

    Felicitas D. Goodman kutatása a testtartásról és a transzról eléggé megkérdőjelezi a 4000 éves hit kialakulását úgy a tízszeresére növelve a kort amikor létrejöhetett a vallás. http://hu.wikipedia.org/wiki/Galgenbergi_v%C3%A9nusz

    VálaszTörlés
  97. Az elöre megrágott étel adása (szintén csakl magánvélemény) akkor lehetett opció ha valami miatt nem volt elég tej és a baba még nem tudott egyedül enni (nyammogni).
    A fiamon látom, hogy ugye mint írtam 13 hós 3 foggal most kezd el tudni rágcsálni, de eddig hiába törtem össze neki villával pépesre az ételt nem ette meg. Csak szopik ezerrel... :D Turmixolni nem voltam/vagyok hajlandó azért a 3-4 kanálért amit eszik.
    Viszont mindent kiváncsian megkóstol, beteg nem volt eddig egyszer sem, kicsit sem! Nem azt a húsos babát kell elképzelni (babháj) de van rajta mit fogni, kis vasgyúró :)
    Csak küzdök a környezettel ht ügyben... miért nem ehet már kiflicsücsköt? ...és joghurtot adsz már neki?.. stb kérdések hada. Egyedül a férjem az aki nem szól bele.

    VálaszTörlés
  98. Korábban többen arra jutottunk, hogy a makronutriensek (szénhidrát, zsír, fehérje) ideális aránya egyénenként változó lehet a paleón belül is. Dr. Mercola is erre jutott és aki szeretne eljátszadozni egy ingyenes, angol nyelvű online teszttel (ne várjatok túl sokat tőle azért), hogy megerősítést nyerjen arról, hogy az általuk felállított 3 közül ő melyik típusba tartozik, az itt megteheti:

    http://products.mercola.com/nutritional-typing (a teszt a lap aljáról indul, egyszerű regisztráció szükséges).

    VálaszTörlés
  99. Kedves Joe-k, Paleolga és Des és még aki rizst eszik!
    Ti teljesen magatoktól kezdtetek rizst és krumplit enni vagy olvastatok a Jaminet házaspár honlapján arról, hogy ők mit gondolnak a "biztonságos keményítőkről" és hogy miért tartják fontosnak, hogy ezt "kell" enni. www.perfecthealthdiet.com
    Én az ő könyvüket olvasom jelenleg, a Tökéletes egészség diéta címmel, ami egy átalakított paleo táplálkozásról szól, nevezhetjük megengedő paleónak. Szeretném az ott olvasottakat megbeszélni másokkal, akik szintén olvasták a könyvet.

    VálaszTörlés
  100. Én is eszem rizst. Pár kiló felszaladt, de pofátlanul ellustultam, jóval kevesebbet mozgok, ez hozzá tartozik az igazsághoz. :) Egyéb negatív hatást nem tapasztaltam. De ha valaki csodálkozva kérdezi, hogy rizst lehet-e, azt mondom, hogy én ennyit csalok. :)

    VálaszTörlés
  101. 99 Névtelen:
    Óriási ötlet!!! Köszi, kipróbálom! Nekem ez eddig nem jutott eszembe, bár a gofrit hasonlóan sütöm (sajnos sokszor "fölragad" :-))

    VálaszTörlés
  102. 104. Tommaso1984
    Én érzem evés után, hogy keményítőt ettem, nehezen megy ki a gyomromból az étel, nincs az a "azt sem tudom, hogy hol a gyomrom érzés". Most este fogom először kipróbálni, hogy fehérje nélkül is ez történik-e. Basmati rizsből, szűz kókuszzsírból, kókusztejből, fahéjas kókuszvirágcukorból készítek majd "tejberizst" vacsorára. Előtte futok majd. (Ezt egyszer már beírtam, de eltűnt.)

    VálaszTörlés
  103. Jó lenne, ha Szendi elgondolkodna az alábbi észrevételen (ez talán megmagyrázza, hogy miért szökik az egekbe sok paleós LDL-szintje):

    We can now assemble a hypothesis linking low carb diets to high LDL. If one eats a glucose and/or protein restricted diet, T3 levels will fall to conserve glucose or protein. When T3 levels fall, LDL receptor expression is reduced. This prevents LDL from serving its fat transport function, but keeps the LDL particles in the blood where their immune function operates.

    http://perfecthealthdiet.com/2011/08/carbohydrates-and-the-thyroid/

    VálaszTörlés
  104. kampoo 107:
    Pl. magnéziumhiány miatt, ami ugyebár teljesen független a paleótól, mert se a tej, se a kenyér nem azok a kimondottan jó Mg-források :-P
    http://www.glutenfreesociety.org/gluten-free-society-blog/gluten-sensitivity-and-magnesium-deficiency/

    VálaszTörlés
  105. 107. kampoo
    Nekem nem szökött az egekbe az LDL szintem 3 év paleo után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Tökéletes egészség diéta 156. oldal alulról 3. bekezdése szól erről a problémáról, hogy az LDL mennyisége nem számít, csak az alakja, amit csak megsaccolnak ők is, mert drága lenne a vizsgálatuk, a triglicerid és HDL arányából. A könyv szerint ennek magasnak kell lennie, csak éppen azt nem írja, hogy mit nevezünk "magasnak".
      Az én trigliceridszintem 0,45 (ref. 0,7-2,26)

      Törlés
    2. És itt jön az a probléma, hogy ez az alacsony 0,45 csak akkor elfogadható érték, ha a természeti népeknél is ennyi. De ki tudja, hogy pontosan náluk mennyit mértek. Magyarul van erről valahol egy leírás, fordítás?

      Törlés
  106. 107. kampoo2013. július 3. 16:58
    Ha csak így simán "Szendizel", akkor legalább használd a saját nevedet. Ez így elég tapló dolog.
    Nekem 2 év után sem szökött az egekbe...

    VálaszTörlés
  107. Kampoo 107:
    Jut eszembe, az az infó csak hozzád nem jutott volna el, hogy a vérzsírok aránya számít?
    Nálam speciel 3 és fél év (időnként ketongénbe hajló) paleó alatt szintén nem szökött az egekbe az LDL, kicsit a határérték felett van jelenleg (3,73), cserébe viszont a HDL is, a triglicerid pedig mindig az alsó határértékhez nagyon közel.

    VálaszTörlés
  108. 103 Rozcsika,

    Még nem olvastam a Perfect Health-t. A fehér rizst én sosem tartottam nem-paleonak. Csak mennyiségi probléma van vele, minőségi nincs. Tehát nálam paleo-nak minősül kis mennyiségben, illetve intenzív edzésformákhoz a glikogén visszatöltés gyorsítására. A paradicsommal, paprikával, padlizsánnal minőségi probléma is van mégis az alig kompromisszumos paleoba tartozik. A krumplival minőségi és mennyiségi probléma is van, az szerintem sehogy sem paleo.

    104 Tomasso 1984
    Több rizst eszel, ellustultál, kevesebbet mozogsz? Akkor miért eszel rizst? Akkor egyél csak ha izomépítő hatású edzést végeztél kimerítőt. Egyébként ne! A rizs csak megfelelő kontextusba helyezve lesz paleo: akkor ha le vannak merülve a glikogén raktárak és a visszatöltés rizzsel is apránként történjen (kb 5-10g CH/óra sebességgel tud csak a szervezet izomglikogént visszatölteni, ezért ha 1xre 100g rizst megeszek 90g belőle "bajt" fog okozni, tehát többször keveset...)

    106. Rozscsika
    Pont este rizs? Akkor legalább a futás legyen intervallumos és ne kocogás (fél perc sprint, 1 perc lassú kocogás, majd megint fél perc sprint és így tovább...) A sima kocogás nem merít le izomglikogént, illetve csak olyan keveset, hogy az CH nélkül is szépen visszatöltődik.

    Már értem Gábor miért nem tekinti paleo-nak a rizst. Nehéz vele okosan bánni... (Számolni mennyi glikogén merülhetett le, milyen ütemű a visszatöltés, időzítés, stb...) MÉRTÉK és intenzív EDZÉS legyen a kulcsszó a rizshez!

    VálaszTörlés
  109. 112. Joe2013. július 3. 22:56
    Mondtam, hogy csalok! :) De viccet félre téve, azért, mert különösebben nem árt, és most olyan stádiumban vagyok, hogy nehezebben türtőztetem magam. Majd túl leszek ezen is. No, meg soha nem voltam nagy zöldség evő, és kicsit nehezemre esik annyi zöldséget enni (bár most már azért magamhoz képest tonnányi zöldséget eszem), és hiányzik néha a rizs. Gyarló vagyok, tudom. Ez van. :) Majd igyekszem megjavulni. :)

    VálaszTörlés
  110. 103. Rozcsika

    Én megvettem a Perfect Heath Diet c. könyvet már régebben. Ebben is megerősítést kaptam arra, amit már régóta és többen feszegettek a külföldi paleo-blogszférában: a burgonyában lévő növényi toxinokkal is el tud bánni a szervezet. A saját eddigi tapasztalatom is ezt támasztja alá.

    VálaszTörlés
  111. 112. Joe
    "... Pont este rizs? ..."

    Tökéletes egészség diéta könyv 373. old.:
    "Tehát reggelire zsír és fehérje, vacsorára keményítő és szénhidrát a jó recept a cirkadián ritmus támogatására."

    Újabban a nehezen elalvás problémájával küzdök, de a rizsvacsora sem segített ebben. Eddig egyedül a magnézium esti bevétele, amit a Jaminet házaspár is ajánl és Gábor Facebook oldalán a kommentek alatt is volt szó erről. A bio melatonint végül azért nem mertem bevenni, amit Jamineték és Ti is ajánlottatok már, mert ráírták, hogy rémálmokat okozhat. Én már 3 éve nem álmodtam rosszat. Érdekes ez a tünetem, mert jól és hosszan tudok aludni, csak amikor a könyvön lecsukódik a szemem, ha akkor elrendezgetem magam éjszakára, lámpa leoltás, plussz párna kivét fej alól, szemüveg levét, abban a percben kimegy az álom a szememből.

    VálaszTörlés
  112. 115. Rozcsika
    Persze a könyvben lehet találni más ajánlást is, ennek pont az ellenkezőjét, pl. 361. oldal, a kitavaiak étkezését, akik napnyugtáig csak nassolgatnak, mangót, banánt, kókuszt és napnyugtakor, munkájuk után étkeznek egyszer, amikor húst, tojást, halat, keményítőt esznek. Szóval a Jaminet házaspár is oda jutott, mint mi, hogy ha nincs középút, akkor sokszor ők sem tudják eldönteni, hogy mi legyen. Azzal együtt nagyon élvezem a könyvet, úgy értem, hogy a tartalmát, mert sajnos a stílusa dög unalom.

    VálaszTörlés
  113. Rozcsika

    Engem is érdekel a könyv, most van is időm kicsit olvasgatni, angolul meg is van (na pont Elmirától kaptam kölcsön)
    A cirkadián-ritmus rendbetétele szerintem nem a táplálkozás feladata. Nyilván tud segíteni benne, de nem tűnik okos megoldásnak, mert máshol meg visszaüt ez reggel fehérje - este CH. A legfontosabb a fények megválasztása és az idegeskedés/stressz megfelelő kezelése/elkerülése. Nappal minél többet természetes fényen kellene lenni, naplemente után meg minden mesterséges fényforrást kerülni. A nap fényében a kék dominál, a tűz fényében a vörös. A kék fény (nap, lámpa, laptop, monitor, TV, tehát minden mesterséges fény) meggátolja a melatonin termelést, bezavar a cirkadiánba. A vörös fény nem (vagy csak nem annyira?). Vannak spéci vörös-fényt adó lámpák, számítógépre letölthető az 'Flux' nevű program, ami a monitor fényét a vörös tartományba viszi automatikusan naplemente után (mindenkinek ajánlom, ingyenes). Ha nappal sokat vagy természetes fényen, naplemente után meg nincs fényforrás vagy csak vörös, akkor étkezéstől független rendbe kell jönnie a cirkadián-ritmusnak. Annak ugyanis ez a legerősebb szabályozója nem a kaja. (És persze éjfél előtt lefeküdni, de ezzel nem lesz gond, ha este nincs fény...)
    Mer

    VálaszTörlés
  114. 117. Joe
    De amikor a könyvvel a kezemben már szépen alszom, akkor termelődnie kell rendesen melatoninnak és minden adva van az alváshoz, szerintem működik a cirkadián-ritmusom. Az a kérdés, hogy hirtelen mitől leszek éber, ha ebből az olvasó helyzetemből kimozdulok, lehetetlen, hogy 1 perc alatt abbamaradjon a melatonintermelésem. Nálam teljes elsötétítés van, ahogy Robb Wolf ajánlotta. Most visszaveszem a magnézium pótlást lefekvés előtt. Gábor ajánlásával vásároltam patikai magnézium citrát port, remélem, hogy ez is működik, a patikus szerint a B6 kell hozzá. A Magne B6 jó volt, csak anyagilag nem bírtam. Annyit még újíthatok, hogy a vacsorám még naplemente előtt legyen, világosban, javítandó a cirkadián-ritmust.

    VálaszTörlés
  115. 117. Joe
    Ezt a könyvet a Margit krt. 60-ban, Bio-barát, azon az áron árulják, mint a Jaffa kiadó (-20%). Hihetetlen ez a bolt, tényleg minden nagyker. áron van.

    VálaszTörlés
  116. 103. Rozcsika
    "Ti teljesen magatoktól kezdtetek rizst és krumplit enni vagy olvastatok a Jaminet házaspár honlapján arról, hogy ők mit gondolnak a "biztonságos keményítőkről"..."

    Az én történetem úgy volt a rizs és krumpli evéssel, hogy egy év paleózás után eltűnt az energikusságom, moccanni is alig volt kedvem, csont és bőr lettem, eltűnt az izmom, s kezdtek visszatérni azok a tüneteim, ami miatt elkezdtem paleózni, és még újak is társultak hozzá.
    Nagyon sok cikket olvastam akkoriban a neten, melyek külföldi paleós oldalokon jelentek meg, keresve az állapotom romlásának az okát. Érdekes módon mások is ilyesmiről számoltak be, és itt a blogon is többen elkezdtek írni a kedvezőtlen tapasztalataikról, így én is leírtam, hogy a kutatásaim során miket találtam. Pl. a túlzott magfogyasztással együtt járó emésztési problémák, felszívódási zavarok a fitáttartalom miatt, vagy az átmenet nélküli, hirtelen alacsony szénhidrát bevitelre való áttérés lehetséges következményei. Jaminetről Mercola cikkében hallottam először, amikor Rosedale-lel folytatott vitájáról írt. Nem írom le újra, inkább megkerestem: 2012. 03. 22. 22:11
    http://szendigabor.freeblog.hu/archives/2012/02/19/A_paleoorvoslas_betegsegelmeleterol/page/17/
    Egyébként én most sem eszem napi szinten sem burgonyát, sem rizst. Van úgy, hogy hetekig nem érzem szükségét, máskor meg akár heti kétszer is eszem. Viszont akkor is csak keveset, és sok zöldséggel, esetleg zöldturmix mellé, hogy valami szilárdat is egyek. Általában hosszabb kirándulás, kerékpározás előtt/alatt/után, eszem ezeket a keményítőket, váltogatva.

    VálaszTörlés
  117. 109. Rozcsika

    A koleszterines kérdésedhez:

    Mercola cikke arról, hogy az összkoleszterin szint semmit sem mond: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/10/making-sense-of-your-cholesterol-numbers.aspx
    Ez pedig a koleszterin és az egészség közötti kapcsolat egyik vezető kutatójának dr. Ranskovnak az írása:
    http://drbenkim.com/articles-cholesterol.html
    ebből röviden a lényeg:

    Ideally, it's best to have a blood cholesterol level of over 150 mg/dL (3.9 mmol/L). But if your blood cholesterol level is lower than this, so long as you are eating a nutrient-dense, plant-centered diet and not suffering from any health challenges, there is likely no cause for concern. Az az ideális, ha az összkoleszterin 3,9 mmol/L fölött van.

    Low cholesterol over the long term may lead to depression, increased risk of stroke, and numerous problems related to hormonal imbalances. If you are not getting enough vitamin D from your diet, having low cholesterol may lead to vitamin D deficiency, as sunlight creates vitamin D in your body by acting on cholesterol found in your skin. Hosszútávon az alacsony koleszterinszint depresszióhoz, magasabb agyvérzés-kockázathoz, hormonális problémákhoz vezet. Ha az ételekből nem jutsz elegendő D vitaminhoz, az alacsony koleszterin szint alacsony D vitamin szinthez vezet, mivel a napfény hatására a bőrön lévő koleszterin alakul át D vitaminná.

    Ideally, your HDL/total cholesterol ratio should be above 25%. Generally, the higher this ratio, the better. If this ratio is 10-15 percent or lower, there increased risk of eventually experiencing a heart attack. Az ideális HDL/ összkoleszterin arány: 0,25. Minél magasabb ez az érték, annál jobb. Ha az arány 0,1-0,15 vagy annál alacsonyabb, akkor nagyobb a rizikó a szívinfarktusra.

    Ideally, it's best to have a triglyceride/HDL ratio of 2.0 or lower. Az ideális triglicerid/HDL arány 2 vagy annál kisebb érték.

    If your HDL/total cholesterol and triglyceride/HDL ratios are in the ranges listed above, and you are eating mainly undamaged cholesterol, having a total cholesterol of more than 200 mg/dL (5.2 mmol/L) most probably isn't a cause for worry. In fact, even people whose genetics cause them to have total cholesterol above 350 mg/dL (9.0 mmol/L) have been shown to have no elevated risk of heart disease as long as their ratios are fine and they stay away from eating damaged cholesterol.
    Ha az összkoleszterin 5,2 fölötti, de az előbbiekben említett arányoknak megfelel az eredmény, nincs miért izgulni. Még azok az emberek, akiknek az összkoleszterinjük 9 fölötti, azoknak sem kell tartaniuk szívbetegségtől, ha az előbbi arányok megfelelőek és nem fogyasztanak túl sok oxidált koleszterint (pl. jól átsütött tojásrántottát, grillezett húsokat. Ezért a tojást inkább lágytojásként, a húsokat pedig főzve, párolva, vagy alacsony hőfokon sütve tanácsos elkészíteni.)

    VálaszTörlés
  118. Anyukámnak több helyen eltört a bokája, műtötték, összeszögelték és fekvőgipszet kapott. By the way kiderült, hogy a vérnyomása is magas. Most azon agyalok, mit szedessek vele. Eddig D-és K-vitamin, halolaj, de valami kalcium is kéne neki. Szerintetek milyet vegyek? Meg a múlkori hírleveles cikk alapján magnéziumra is gondoltam.

    Esetleg más ötlet? Jobb híján paleós is lesz, mivel én főzök, "ha-ha-ha". Meg hát fogynia és erősödnie is kéne, mert elég nehéz féllábon mankózni. Most nagyon remélem, hogy ez jó alkalom lesz az újrakezdésre, drukkoljatok...

    VálaszTörlés
  119. 122. Ilona

    Olvasd el az összes kalciumos cikket: http://www.tenyek-tevhitek.hu/tartalom.htm#k

    VálaszTörlés
  120. Rozcsika
    Nem kell izgulni, a Melatonin nem okoz rémálmokat! Ráadásul, ha jól besötétítesz, nem is kell sokáig szedned, mert pár nap alatt beállítja a szervezet saját M. termelését.
    Saját tapasztalatom: olvasás, villanyoltás után sokszor fél óra is eltelhet, míg a M. szinted eléri az alváshoz kellő mennyiséget. (ha tablettát használsz, ezért kell fél órával a tervezett elalvás előtt bevenni)

    Joe:
    Nem számítógépen felnőtt vénasszonyoknak tudnál adni egy linket, hogy honnan lehetne letölteni ezt a 'Flux' nevű programot? Köszi! :-))

    VálaszTörlés
  121. Húsvétinyuszi2013. július 5. 11:25

    Tit2013. július 2. 21:22: A mit adni a babának, és megrágni a babának, avagy sem kérdéskörben:
    az anyai nagymamám 83 évesen panaszkodott:
    -Már sok fogam hiányzik.
    -Mégis mennyi?

    -Már három is!


    (Szóval a nagymamám fantasztikusan jó fogazatot örökölt, az 79v éves anyukámnak is csak két foga hiányzik.....szóval, az ilyen családokban...tutira rághat a kismama.....
    ellenben:
    az apámnak, jaj,,,,már negyven évesen mindössze csak négy saját foga volt.....
    szóval ő nem tudta volna előrágni a kisbaba kajáját, és mivel ez fel sem merült volna, ha természeti közösségben éltünk volna, ez a hülye kérdés, hogy az anyuka, vagy bárki előrágja, és evvel fertőzi a kicsi baba fogait....szerintem az nyilvánvaló, hogy a régebbi őseink csak akkor etették a csókkal, szájból-szájba: előrágva a kicsi kajáját, ha ez muszáj volt, és akkor se adtak át veszélyes bacikat, legalábbis akkor, ha az anyuka szájában a kártékony bacik jól elvoltak valahogy nyomva pl a táplálkozás által....

    VálaszTörlés
  122. 118 Rozcsika

    A melatonin szintet pár másodpercnyi fény is hazavágaja (pl ha kimész este inni egy pohár vizet és fölkapcsolod a villanyt egy fél percre, akkor nehéz lesz visszaaludni, amúgy meg nem).
    Gondolom nem sötétben olvasol, hanem villanynál:) Melatonin tehát alacsony lesz... Nem tudom ez mennyira van így a gyakorlatban, de elvileg 1,5-2óra sötétség után ér csúcspontot a melatonin egy fél órára, majd szintén 1,5-2óra után jön megint fél óra csúcspont (ezek a fél órák az álomvonatok:) ha nem mész vele várhatod a következő járatot...
    Nem lehet, h az elalvástól tartasz? Illetve attól, hogy mi van ha nem fogsz tudni aludni és ettől a szorongástól nem tudsz. Elaludni csak spontán lehet, legalábbis én direkt aludni nem tudok. Hallgass inkább vmi-t, ahhoz nem kell fény vagy gondolkozz vmi-n, ábrándozz, relaxálj (vagy ha ismersz spéci álomgyakorlatokat még jobb) és így nem jár majd a fejedben, hogy el kell aludnod, észre sem veszed és már alszol is.

    VálaszTörlés
  123. Joe2013. július 5. 14:16

    én eléggé el nem ítélhető módon az ágyból nézem a tévét. néha bealszom. sokszor.:-)
    félálomban kikapcsolom és alszom tovább. szerintem ez is, mint minden más, egyénfüggő.
    ez nem jelenti azt, hogy nem kell megoldást keresni, csak mondom.

    VálaszTörlés
  124. Köszi mindenkinek a választ!!!!

    Alvás ügyben bennem romlott el valami, mert eddig el tudtam jól aludni és azóta semmi sem változott a körülményekben. Már az is eszembe jutott, hogy vissza kellene hogy térjek Gábor könyveihez elalváshoz, azoknak annyira jó hangulatuk volt, olyan kis vidám lettem tőlük, és valahogy le is nyugtattak. A magnézium-citrát nem segített az éjjel, most jön a Magne B6, aztán a melatonin és végül az ülve alvás könyvvel a kézben.

    VálaszTörlés
  125. T. Szendi Úr!
    A topic címén felbátorodván, ideszegeznék most egy kérdést:
    Napi fél kiló húst is megeszem, de még ennél többet kívánok, erősportokat végzek, nagyon jól érzem magam, csak hát gyakran vagyok még így is éhes. Ezen kívül csak tojást, zsírt, sót, gyümölcsöt, meg moderáltan zöldségeket fogyasztok.
    Valahol olvastam Öntől, hogy a sok fehérje mérgezéshez vezethet, csak már nem emlékszem hol, és mennyi. Ez napi kb. 100 gramm fehérjét jelent, persze, többnyire sertéshús, és zsírt is eszem mellé rendesen.
    Meddig lehet elmenni húsfogyasztásban büntetlenül?
    Gyermekkorom óta betegesen rajongom a húsért, húst-hússal ennék.

    Más: a kovászos uborka mennyire paleo, mármint, a benne lévő élesztő miatt?
    Mert azt is nagyon szeressük.. :D

    T.: Sz. Gy.

    VálaszTörlés
  126. olvasgattam hasnyálmirigy regenerálás témában, a hosszan szedett szitagliptin tartalmú gyógyszer miatt. és találtam egy ilyet.

    ..."A feketemag (fekete kömény, nigella sativa) olajának thymokinon hatóanyaga - az előző kutatások szerint - meggátolja a gyulladáskeltő anyagok (citokinek) keletkezését.
    A kutatók Dr. Hwyda Arafat vezetésével összehasonlították a thymokinon és egy másik, gyulladásgátlóként ismert anyag (trichostatin A) hatását hasnyálmirigy daganatsejtekre. A daganatsejteket előzőleg gyulladáskeltő anyaggal kezelték.


    A thymokinon csaknem teljes egészében meggátolta a különböző gyulladáskeltő citokinek keletkezését, hatása felülmúlta a trichostatin A-ét. A gyógynövényolaj azonban még egy másik anyag (NF-kappaB) keletkezését is meggátolta, amely a gyulladással összefüggésbe hozható rosszindulatú daganatokban jelen van, és feltehetőleg szerepet játszik abban, hogy a hasnyálmirigyrák ellenáll a kemoterápiás kezelésnek.

    Állatkísérletekben a thymokinon kezelés 67 %-ban a tumor jelentős csökkenését eredményezte, a gyulladáskeltő citokinek szintje is jelentősen csökkent...."

    hallott már erről valaki valamit?

    VálaszTörlés
  127. Sziasztok!
    Milyen idő intervallumban érdemes napozni?

    VálaszTörlés
  128. 126. Joe
    Rozcsika

    Érdekes, pont ma gondolkodtam alvás-témában. Hogy az elején, amikor megtervezzük az otthonunkat, alvásunkat, kellene pár tudatos döntést hozni, és ez évtizedekre meghatározná az életminőséget.
    Én nem találom kielégítőnek az alvásomat itthon, és részben tudtam is az okát. Már mindenhová menekültem a szomszéd kakasai elől, akik pont a hálószobával szemben vannak, ezért most, amikor a meleg miatt az erkélyen alszunk, reggel fél 4-kor be kell mennem, de jó messzire, valahová a nappaliba. Már oda van készítve egy matrac... Most viszont egy ismerős balatoni nyaralójában aludtam 2x, és meglepve tapasztaltam, hogy végigaludtam az éjszakát, sőt, 6 helyett 8-kor ébredtem fel.
    A jó alváshoz ami kell: rendesen besötétített szoba (ez nálam pl nem vaksötét, mert az is zavar, de ne világítson semmi a szemembe, csak egyszerűen lássak, amikor felébredek), zajmentesség (ez lenne nagyon fontos, amit nem tudok otthon elérni sehogy sem), megfelelő hőmérséklet, sem hideg, sem túl meleg, és jó ágy, hogy ne úgy ébredjen az ember, mint akin átment a gőzhenger. És ez - gondolom - egy tudatos döntéssel elintézhető, és ezzel megkímélhettem volna magamat mindentől, ami most probléma. Hát, nem tudom, hol fogom már kialakítani mindezt, de lehet javítani a dolgokon.
    Nekem elalvással nincs problémám, megszokott környezetben. A legjobban könyv vagy TV mellett tudok elaludni, de a fiam pl zenét hallgat. És igen, az éjszakai villanykapcsolás nem tesz jót. Zseblámpával közlekek éjszaka, az talán egy fokkal jobb.
    Mindig irigyeltem azokat, akik bárhol, bármilyen körülmények között képesek elaludni. Én képtelen vagyok pl utazás közben, repülőn, nagyon idegen környezetben, stb. De akár nappal is képtelen vagyok szunyókálni, csak az éjszaka van alvásra nekem, és ha alvásdeficitem volt, akkor egész nap szenvedek miatta. Meg lehet ezt vajon tanulni?

    Ilona, jobbulást anyukádnak!

    VálaszTörlés
  129. 131. Zé
    Mercolának van ez a cikke:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/03/26/maximizing-vitamin-d-exposure.aspx
    ebben megad egy oldalt, ahol a hosszúsági és szélességi fokok meg egyéb adatok beírásával meg lehet állapítani.
    http://aa.usno.navy.mil/data/docs/AltAz.php
    A lényeg, hogy a napsugarak legalább 50 fokos szögben essenek be. De szerintem mostanság reggel 10 és du 2 között biztosan érdemes napozni D-vitamin generálás céljából.

    VálaszTörlés
  130. Gábor, tudom, hogy most nyaralsz, ezért nem vagy, de most olvastam, és:
    tetszik a Paleo válaszok sorozatod! Főleg a humora :)

    VálaszTörlés
  131. Sziasztok!

    1)
    Intenzív 75 perc sport után (bringázás) basmati rizst ettem főtt zöldségkörettel (brokkoli, zeller, batáta).
    Szerintetek ez bármit javít a szénhidrátterhelésen, -eloszláson vagy GI/GL indexen?

    Tudom, hogy ez már nem paleo (még csak nem is kompromisszumos), de időnként muszáj ezt ennem elsősorban a további fogyás megakadályozása miatt.

    2) Egy röpke élményem egy veszprémi étteremben. Bár paleós menüvel nem tudtak szolgálni, de a pincér készséges volt összeállítani nekem egy grillezett csirkemellet zöldségkörettel, salátával.
    Közben említette, hogy hallott már a paleóról, mostanában ez nagyon divatos étrend, és úgy tudja, hogy semmilyen lisztet nem használnak és a húsok fűszerezése is tilos.

    Vagyis egyrészt egyre népszerűbb a paleo és ez alapvetően egy jó visszajelzés, másrészt viszont van még bőven félreértés és tudatlanság a paleót illetően, hiszen a lisztek és fűszerek használatának tiltása nem igaz.

    VálaszTörlés
  132. Szűcs Csaba2013. július 8. 22:32

    szia!


    ez esetben szerintem helytálló volt a lisztek tiltásával kapcsolatos ismerete. hiszen senkiben föl sem vetődik, hogy gabonaliszteken kívül más liszt is létezik. remélem, fölvilágosítottad ezzel, és a fűszerezéssel kapcsolatban is, hogy később másnak ne beszéljen marhaságokat. ;-)
    egyébként tényleg egyre népszerűbb. az ismeretségi körömben is többektől hallom, hogy ezt az életformát választotta. (nem az én hatásomra, mert én senkit nem győzködök), egyiküknek orvos ajánlotta. :-)

    VálaszTörlés
  133. Húsvétinyuszi2013. július 9. 14:53

    132. Mw: Az alvásról:
    Magamról én is azt képzeltem régebben, hogy döbbenetes körülmények közt is jól elalszom,
    az évek múlásával be kellett látnom, hogy csak spéci körülményk közt alszom jól!....
    1.-pl nagyon bezavar a szeles idő,
    általában ez azt jelenti, hogy a függőfolyosónkon kb 20 éve műanyag mifenére cserélt hullámműanyagot a szél egész éjjel rázza, zilállja, reménytelen emellett a zaj mellett aludni...
    2.-a másik meg a tök FURÁN HANGZIK...de ténynyleg:
    a megszokott apró zajok hiánya!!!!
    komolyan mondom:
    a matrac, avagy az ágy milyensége eltörpül ezekhez képest!

    VálaszTörlés
  134. Pár napja jöttem haza Hollandiából, Párizson és Belgiumon át.
    Ott ilyenkor este 10 órakor megy le a nap, Hollandiában 22h 30-kor még majdnem nappali világosság volt. Eszem ágában sem volt aludni.
    Csak ilyen elmélkedés szintjén felmerült bennem, hogy vajon az ő melatonin szintjüket, alvásukat ez hogyan befolyásolja...?

    VálaszTörlés
  135. 138. Húsvétinyuszi - Hallottam mostanában, hogy a fehérzaj valamiért segít az elalvásban. Wikipédia is említi: http://en.wikipedia.org/wiki/White_noise_machine
    Persze nem kell külön kütyüt venni, okosetelefonra van hozzá program, vagy fel lehet venni egy CD-re is fehérzajt. Magam nem próbáltam, nekem inkább a felébredés megy nehezen.

    Állítólag a totális csend szinte őrjítő tud lenni. Bejön róla néhány pop-science cikk a "csend szoba" keresőszóra. Zajra tehát szükségünk van. A zajnak az agyra való hatásáról lehet olvasni például az "autopilot - THE ART & SCIENCE OF DOING NOTHING" című könyvben is.

    VálaszTörlés
  136. 140. Névtelen

    Amikor a fiam kicsi volt, ha nem tudott elaludni, mindig bekapcsoltuk a porszívót, s pár perc múlva már aludt is, mint a bunda.

    VálaszTörlés
  137. http://index.hu/tudomany/2013/07/09/cukortol_ragyog_a_rakos_daganat/

    VálaszTörlés
  138. 140. Névtelen
    A teljes csend az nem is lehet paleo, talán csak télen, ha nagy a hó és nincs szél. Egyébként tuti van vmi bogár v. szellő. Vihar előtt elég vészjósló is szokott lenni, a múltkor nem is volt vihar, csak valami nagyon fura csend (vidéken), egész hátborzongató volt.

    Ezért is fura nekem pl. a teljes elsötétítés éjszakára, elvégre csillagok meg hold mindig vannak, a barlangban meg tűz.

    VálaszTörlés
  139. 143. Ilona

    Szerintem itt a blogon kitárgyaltuk, ízekre szedtük. Mindenki gyakorlatban valósítja meg a paleót, letisztult, nincs már róla mit dumálni, csinálni kell!

    VálaszTörlés
  140. 144. Des
    A Jaminet házaspár könyvét olvasva (Tökéletes Egészség Diéta) lehet, hogy mégsem. 3 év paleo után ezek az amerikai paleósok visszavették a rizst, krumplit, savanyított tejeket, zöldborsót, zöldbabot. Vitamint, amit csak lehet kajából eszik meg, a 332. oldalon leírják, hogy mi az, ami a kajában nincs, külön be kell szedni és mi az az ételt, amit muszáj megenni a benne lévő anyagok miatt.
    Én a könyv hatására tervezem a kagyló beiktatását az étrendembe.
    Én eddig egyedül a rizzsel hígítottam fel a paleót, ettől azt várom, hogy kevesebb aszalt gyümölcsöt, magokat kívánjak. Kókusztejberizsnek eszem főként basmati rizsből. Egyáltalán nem minden nap van ilyen, de a szünetekben sem kívánom a rizsételt. Szerencsére a 3 év alatt megismert paleo-feeling távoltart a félreevéstől. Én már nagyon kíváncsi vagyok Gábor véleményére a Jaminet házaspárt illetően, biztos többet tud róluk a könyvnél.
    Des! Olvastad a könyvet?

    VálaszTörlés
  141. 145. Rozcsika

    A múltkor belinkeltem neked a 120. hsz-ben, hogy tavaly márciusban mit írtam Jaminet diétájáról a blogon. Ha megkeresed az akkori hozzászólásomat, nem sokkal utána megtalálod Gábor véleményét is.

    VálaszTörlés
  142. 145. Rozcsika

    Mint kutakodót, téged biztosan érdekelne Weston A. Price: Nutrition and Physical Degeneration c. könyve is, ami angolul ingyen letölthető az internetről, magyarul sajnos nincs meg tudomásom szerint. A könyvet 1939-ben írta Price, aki fogorvos volt, de el kezdte vizsgálni a táplálkozás hatását az emberi fogazatra. Több éven keresztül különböző természeti népeket vizsgált meg a világ minden kontinensén. Nagy meglepetésére azt találta, hogy a modern ember étrendjét még nem fogyasztó népek körében nulla vagy néhány tized százalékos volt a fogszuvasodás, míg a modern étrendre (búzaliszt, cukor, stb.) átálló természeti népek, illetve a modern emberek körében 20-40% közötti volt ugyanez. Persze ő csak a fogazatot és az arccsont szerkezetét vizsgálta, más betegségeket nem. Illetve említi, hogy az akkoriban gyakori TBC viszont ritka volt a tradicionális étrendet fogyasztó népek körében és gyakori a modern étrendre átálltaknál.

    A vizsgált népek étrendje nagyon változatos volt, ő egy rejtélyes dolgot talált, amit mérni ugyan tudott az ételmintákban, de megnevezni már nem (Aktivátor X-nek nevezte el). Ez a közös faktor nagy mennyiségben jelen volt az összes "jófogú" nép étrendjében és hiányzott a többiekéből. Gábor is megemlítette ezt az "X faktort" egyik korábbi hírlevelében, a K2 vitaminról van szó.

    Ami nekem a könyv olvasása során feltűnt, hogy több "jófogú" egészséges nép étrendjében jelen volt a rozs és az (érlelt) tejtermék, mint alapélelmiszer. Persze az akkori kutatás csak a fogakat érintette, az egyéb modern betegségeket nem igazán taglalta mélységében, de beszélt ezen népek általános kitűnő fizikai állapotáról és betegségektől való mentességéről. A gumósok természetesen ugyancsak szerepeltek ezen népek étrendjében.

    A könyv amúgy nem túl olvasmányos, száraz adatokkal teletűzdelt, de mindenképpen korát megelőző tudományos mű.

    VálaszTörlés
  143. ... és végezetül itt egy link a rejtélyes X- faktorról:

    http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2

    VálaszTörlés
  144. Sziasztok! Láttam már, hogy itt sokféle téma felkerült, nekem lenne egy problémám, gondoltam Hozzátok fordulok, egyelőre nem igazán tudok megkérdezni senkit erről, csak Titeket. Másfél éve paleózom, minden rendben és tökéletes, és három hónapja szedek D-vitamint. Azóta,hogy D-vitamint szedek, felborult a ciklusom, megváltozott, elcsúszott, ezt még ki is bírom. Azonban a libidómat mintha elvágták volna. Abszolút nulla. Nem tudom, más tapasztalt-e ilyet. Szinte egyik napról a másikra. Teszem hozzá, nagyon jó párkapcsolatom van, ilyen téren minden rendben. Lehet, hogy a hormonjaimmal lehet valami? Köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés
  145. 149. Sáfrány: Oké, értjük, mésfél éve paleozol, és három hónapja szedsz D-vitamint.
    A gondod az, hogy a libidód nullára csökkent a D-vitamin szedése óta.

    Figyusz, nekem nem világos, hogy mégis mennyi, és milyen D-vitamint szedsz most?
    ...és az se, hogy a megelőző másfél év paleoban hogyan oldottad meg a D-vitamint?

    VálaszTörlés
  146. 149. Sáfrány: Bocs, ez csak az én fura gondolatom...
    Csak spekulálok:
    ha nekem felborulna a ciklusom...látszólag ok nélkül...
    én nem a D-vitaminra gyanakodnék...elsőre terhes tesztet vennék, aztán felkeresném a nőgyógyászomat, és egy ultrahangos vizsgálatot kérnék, terhes vagyok-e?

    VálaszTörlés
  147. Sziasztok,

    Tudtok segíteni abban, hogy milyen Magne+B6 készítményt érdemes szedni, amiben Mg klorid a hatóanyag? És megfizethető is?

    Köszi

    VálaszTörlés
  148. Húsvétinyuszi:

    Nem vagyok terhes, ez tuti, először én is azt hittem, de aztán megbizonyosodtam, hogy nem, ráadásul használok hüvelygyűrűt is. Minden hónapban menstruálok is, csak átalakult az egész. Nőgyógyászhoz megyek két héten belül, van időpontom. Megelőző másfél évben nem szedtem D-vitamint. Azóta a bioboltban kaphatót, az 500 adagosat használom, mindennap a négy cseppet.

    VálaszTörlés
  149. Sáfrány 153:
    Ha rendesen menstruálsz, akkor mi a baj, hogy alakult át...? Pl. a pár napos előre-hátra csúszás belefér sztem.
    Lehet, a paleónak lett ilyen hatása akár másfél év után is (bár libidócsökkenésnek nem kéne lennie), de a hormonális változásoknak sok más oka lehet. Többször szóba került ez is itt, hogy a D-vitamin sokaknál biz. változást okoz a ciklusban, de legtöbbször egy idő után magától rendeződik. Kipróbáltad, mi van, ha egy darabig nem szedsz D-vitamint? Most napozhatsz is, simán elhagyhatnád akár pár hónapra is... Egyébként pedig napozással ugyanúgy D-vitaminhoz jutsz, mint a cseppekből... :-) És jut eszemben, a természeti népeknél sokkal kevesebbszer menstruálnak a nők...

    VálaszTörlés
  150. Smirgli:

    Abbahagytam már a D-vitamint. Sokat vagyok kinn most nyáron, kíváncsi vagyok, mi lesz. A csúszással nincs is gondom, csak az egész elhúzódik és más a jellege. Ezért ijedtem meg kicsit. Amikor el kezdtem paleózni, akkor is megváltozott, de akkor valahogy nem volt gond. Csak ez a libidócsökkenés olyan furcsa....

    VálaszTörlés
  151. 155. Sáfrány

    Ha elhúzódik, lehet, hogy miómád van. Ezt majd az orvos ultrahanggal meg tudja nézni.

    VálaszTörlés
  152. 155: Sáfrány
    Túlzottan alacsony kalóriabevitel és/vagy szénhidrátbevitel okozhat libidó csökkenést, menstruáció kimaradást.

    Más: Mostanában az összes IHerb-es csomagjainkat elfogják. Ti tapasztaljátok?

    Simon Péter

    VálaszTörlés
  153. Köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés
  154. 157. Simon Péter

    Milyen összegben rendeltél? Nekem az összes 40-50 USD közötti rendelésem ÁFA nélkül jött meg mostanában.

    VálaszTörlés
  155. Simon Péter 157:
    Nekem egy 63 dollárosat fogtak el pár hónapja, azóta többször rendeltem, de csak a tájékoztatójuk szerinti vám- és ÁFA-mentes összegig, azaz kb. 30 dollárig, ezek mind kb. 2 hét alatt rendben meg is jöttek.

    VálaszTörlés
  156. 146. Paleolga
    Most megkerestem ezt a részt, köszi, de Gábor véleményét nem találom, bemásolnád nekem?

    147. Joe1973
    Ahogy Gábor oly szellemesen megfogalmazta, "be vagyok zárva a magyar nyelvbe", mert hiába értem meg az angol szöveget, szótárral akár, az összes agysejtemet elhasználom eközben és nem tudok rendesen figyelni az angol szöveg értelmére, erre a kínlódásra már tényleg nincs időm.
    Miután elment a kedvem a téliszalámitól (fermentált hús), meg a "nemes penésszel" is bajom van, hátha még sem olyan nemes, a savanyú káposztát csak erőltetem lefelé, mert nem nagyon kívánom, a savanyított tejterméket szívesen visszavenném, csak autoimmun pm betegként félek a tejfehérjétől. Rájöttem, hogy házilag fermentált zöldséget mégsem akarok enni. Megvárom míg valaki elkezdi ennek a szakszerű legyártását.

    Most nyaralok és paleo Gastroyalos kaját rendeltünk, nagyon jó. Végre nem kell főznöm.

    VálaszTörlés
  157. A Jaminet könyv hatására vettem szűz kókuszzsírt, a rizsre teszem, hát ez valami csoda!!!!, megenni is és bőrre kenni is. A Margit krt. 60-ból van.

    VálaszTörlés
  158. 161. Rozcsika

    Én is csak azt tudnám csinálni, hogy oldalról oldalra elolvasom a hozzászólásokat, mert nagyon nehéz keresni a blogon. Röviden annyi volt a véleménye, hogy nem rajong a Jaminet házaspárért és az általuk javasolt diétáért.

    VálaszTörlés
  159. Sziasztok!

    60 dollár körüli volt az utolsó csomag, amit elfogtak.
    Azt nem tudom, hogy az ÁFA mentes határ 22 euró értékébe beleszámít-e a szállítás költsége?

    Simon Péter

    VálaszTörlés
  160. 164. Simon Péter

    Itt http://vitamintippek.blogspot.hu/p/vasarlas-az-iherben.html
    megtalálod a vámszabályokat, a vásárlás leírásának végén, közvetlenül a "megjegyzés" rész fölött. A szabály szerint beleszámít a szállítási költség az ÁFA-határba. Az igen nagy számosságú vásárlásaim tapasztalatai alapján azonban azt mondhatom, hogy 50 USD alatt nem ÁFA-ztatnak. Nem éri meg nekik az admimisztrációs macera.

    VálaszTörlés
  161. Ha valaki mostanában szándékozik vásárolni az iHerbtől, jelenleg ingyenesen rendelhető kétféle D3-vitamin készítmény, korlátozott ideig és a készlet erejéig:
    http://www.iherb.com/iHerb-Vitamin-D3-5-000-IU-120-Softgels/50807
    http://www.iherb.com/21st-Century-Health-Care-D-1000-D3-Extra-Strength-110-Tablets/15030
    Csak a szállítási költséget kell megfizetni.

    VálaszTörlés
  162. Sziasztok.
    Csak érdeklődés szinten kérdem, miért nem írattok inkább fel D-vitamint dokinál?
    100 db-os 3000 egységes 800-1000 Ft körül mozog a gyógyszertárban.

    VálaszTörlés
  163. 167 Névtelen
    Egyrészt, mert nem nagyon írják fel. A legtöbb orvos nem írja fel bemondásra. Az anyém pl. simán felírja a vényköteles fájdalomcsillapítót (Algopyrin, Quarelin), de mikor D-vitamint kértem tőle, akkor csontritkulás vizsgálatra akart küldeni.
    Másrészt ez semmivel nem drágább: http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1407/114/vitaminok/a----és-d---vitaminok/nature&vitality-d3-vitamin-2000ne--500-adag- Inkább olcsóbban jön ki egy egységre vetítve, és akkor nincs a macera az orvossal.

    VálaszTörlés
  164. 167. Névtelen

    Még a 88 éves anyukámnak sem írják fel, nem hogy nekem. Anyukámat is el akarták küldeni mindenféle vizsgálatokra. Először a reumára kellett volna várnia 2 hónapot, majd a csontritkulás vizsgálatra újabb 3 hónapot. Aztán kérdéses, hogy a csontritkulás vizsgáló gép is mit mér, mert ahány, annyiféle.
    Sokkal egyszerűbb maszek úton, potom áron beszerezni, s még az orvos zsebébe csúsztatandó "hálapénzt" is meg lehet spórolni.

    VálaszTörlés
  165. Az orvos által felírható D-vitamint Gábor nem ajánlotta, mivel a túladagolása káros lehet.
    Az más mint amit vény nélkül lehet megvásárolni.

    VálaszTörlés
  166. Na ne mááááá2013. július 11. 13:05

    http://cukormentes.cafeblog.hu/2013/07/04/vaj-a-paleoban/

    VálaszTörlés
  167. 167. Névtelen
    Azért, mert az orvos NEM írja fel! Nekem egy jó ismerősöm (orvos) tagadta meg kerek-perec, mondván, hogy az veszélyes méreg...

    170. Vanek
    A Vigantol-olaj például jó (vény nélkül is olajosat szedek), és túladagolni elég esélytelen, kivéve, ha számolatlanul nyakalja az ember. Cseppenként adagolva nem valószínű.

    Alvás és sötétség/zaj - téma:
    Én sem a teljes sötétségre és csendre gondoltam (én pl szeretem, ha valamit látok éjjel is), a halk zajok is kellenek, de van egy zajszint (nálam ez többnyire pl egy közeli kakas kukorékolása), ami már komolyan bezavar az alvásba. Reggelente pl a madárcsicsergésre is felébredek, de mellette még vissza tudok aludni. Tehát a kis fény (csillagok, hold), a kis zaj (a természet halk zajai) szerintem is paleo, de ennél durvább már komolyan zavar.

    VálaszTörlés
  168. Kert:
    Ezen a nyáron kipróbáltam mindenfélét a kertben, úgy gondoltam, a kísérletezés éve lesz. A tapasztalatom az, hogy egy csomó minden mennyiségi kérdés. Lett most mindenféléből egy pici: önellátásról vicc lenne álmodozni is! Még lehet bővíteni a kertet, de ennél sokkal nagyobb kéne egy önellátáshoz! Ez a vegyes kertészkedés (biokert, összeültetett fajták, nem monokultúra) kicsit macerás, nem igazán sikerült kiszámítani, hogy mi mekkora területet foglal, meg a tervezés nekem nem erősségem. A palántanevelés csak részben lett sikeres, valószínűleg jó sokat kell nevelni, kiváló földben, és akkor ki lehet cserélni az elhalt palántákat. Viszont volt olyan, hogy az elhalt palánta földjét kidobtam a komposztba, majd később ott kelt ki paradicsom és tök, ahol abból a komposztból ágyást csináltam. Nekem a gyökérzöldségek nem sikerülnek, de itt nagyon rossz a föld (elődeink szokása az volt, hogy mindent - építési hulladék stb - elástak a kertben!), inkább a paradicsom, a tökfélék, a zöldborsó az, ami sikeres (milyen jó, hogy ebből kettő elvileg nem is paleo:)), meg szépen bokrosodik a batáta, de nem az, amit Ásotthalomról rendeltem, hanem, amit én magam neveltem! A mulcsozás tartja a nedvességet, ugyanakkor odavonzza a csigákat, amik meg mindent megzabálnak. A gyümölcsfákon meg levéltetvek garázdálkodtak, annak ellenére, hogy csináltam csalánleves permetet (de nem volt, miből kipermetezni, mert eldugít mindent, a szűrés ellenére), meg minden máson is (de pl paradicsomon segített a csalános öntözés). Mák néhány tíz gubó lett, olyan fél kistányér mákot lehetett kinyerni belőle, nem egy évi adag...:)
    A konklúzióm az, hogy bármiféle önellátáshoz sokkal nagyobb méretekben kell kertészkedni, és jobb minőségű földön! Így csak bohóckodás az egész.
    Csak azért írtam le, hátha másokat is érdekel.

    VálaszTörlés
  169. Angolul tudóknak itt egy cikk a pajzsmirigy és a máj-epe-epekő kapcsolatáról:
    http://www.hashimotoshealing.com/life-with-hashimotos/

    VálaszTörlés
  170. 174.Kistörpe

    Biztosan jó a link? Nekem nem nyílik meg.

    VálaszTörlés
  171. 175. Paleolga

    Próbáld meg így:
    http://www.hashimotoshealing.com/hashimotos-the-liver-and-the-thyroid-an-important-relationship/

    VálaszTörlés
  172. Mg-citrát beszerzésével kapcsolatban kérdezném: melyik gyógyszertárban adnak por formában? Eddig vagy 5 helyen kérdeztem, mindenhol csak a tablettát akarták adni...
    Főleg kecskeméti vagy miskolci patikák érdekelnének, de pesti is jó lesz... :-)

    VálaszTörlés
  173. 177. Smirgli

    Én vettem, de Pesten.
    Viszont az adagolásáról tudtok mondani valamit?

    Derya

    VálaszTörlés
  174. 176. Kistörpe

    Köszi, így már OK.

    VálaszTörlés
  175. 173 MW
    Az én tapasztalatom alapján normál házikertben négytagú családnak megtermelhető a paradicsom, paprika, uborka, tökfélék. Szintén elegendő termett annak idején babból, borsóból, amikor még vetettem ilyeneket. Nálunk tele van a kert gyümölcsfákkal, ez egyrészt jó (bár így sincs mindig elég, az időjárástól függően) másrészt viszont figyelni kell, hogy mit hova ültessek, mert nem minden növény szereti az árnyékot. Sosem tudtam eleget termelni pl. hagymából, mostanában már csak annyit ültetek, amit zöldhagyma formájában elfogyasztunk. Szóval vannak dolgok, amiket meg lehet termelni, persze ez valóban függ a föld minőségétől is.

    VálaszTörlés
  176. Derya 178:
    És Pesten hol vetted??
    Én 500 mg/nap adagról tudok.

    VálaszTörlés
  177. 129 névtelen

    Ajánlom figyelmébe pl. ezt a cikket: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/feherje-fogyasztas-evolucio.php
    Eszerint napi 270-300 gramm fehérjét fogyaszthat naponta, ha eszik mellé zsírt is.
    A kovászos uborkánál inkább a glutén lehet a probléma, de ha leöblíti, valószínűleg minimális lesz a gluténtartalom.

    VálaszTörlés
  178. 132 MW

    A relaxálás sokat segít ebben. Ha nagyon álmos vagyok és napközbenrelaxálok, el szoktam aludni kb. 20 percre, és ez úgy hat, mintha kicseréltek volna. Este pedig relaxálva szoktam elaludni. Ez azért is jó, mert egy idő után kondicionálódik az elalvás.

    VálaszTörlés
  179. 145 Rozcsika

    Már nem emlékszem, mit írtam a múltkor, de még annak idején megvettem a könyvüket, és nagyon tetszett, hogy ők is abszolút tudományos alapon közelítik meg a paleót. A rizs beiktatását továbbra is fellazításnak érzem, és inkább csak azért szoktam elfogadni, mert van egy bizonytalanság a tekintetben, hogy az egyes testalkatoknak lehet-e különböző energia szükséglete. Ez a kérdés abszolút kidolgozatlan a paleóban. Én (sajnos) olyan alkat vagyok, hogy még a fakérgen is elélnék, s még híznék is tőle, úgyhogy nekem aztán rizsre, sem más keményítőre nincs szükségem. De nem vitathatom, ha valaki azt állítja, hogy nem megy neki a sport keményítő nélkül. Én csak bicajozom, tornázom, ezek talán nem igényelnek annyi energiát, hogy érezném a korlátokat, vagy természeti ember alkat vagyok (ők a mi kultúránkban a hízékonyak), és komolyabb erősportban is jól ellennék. A paleo arról is szól, hogy újra kell tanulnunk azt, amit sok százezer éven át az ember már tudott.

    VálaszTörlés
  180. 181. Smirgli

    kaphatok egy e-mail címet?
    köszi, de ez az 500 mg azt hiszem, hogy biztosan kevés... :-(

    Derya

    VálaszTörlés
  181. 181. Smirgli

    Szia
    Nekem sikerült venni 100g Mg-citrátot (még talán májusban). itt: http://www.stadiongyogyszertar.hu/contact.htm
    Bár akkor a patikus nő nem nagyon tudta, hogy mennyit adhatna ki. (direkt rákérdeztem) Megjegyzem nem csak egy patikus van, lehet, hogy ők nem fognak kiszolgálni.
    Üdv

    VálaszTörlés
  182. Hola 186:
    Köszi!
    Derya, miért kell az e-mail-cím? Ide nem tudod megírni?

    VálaszTörlés
  183. 177. Smirgli
    Én a por alakú magnézium citrátot a XI. ker. Prielle Kornélia u-ban vettem, középtájon.

    VálaszTörlés
  184. 184. Szengab
    Köszi, hogy írtál. Közben újra rátaláltam egy Elmira összefoglalóra, a "biztonságos keményítő" témában, a honlapodon, amit bőségesek elláttál megjegyzésekkel, aztán újra elolvastam a könyv 108. oldalán azt a részt, ahol leírják, hogy mit kell tenni, hogy a rizs ne emelje meg a vércukorszintet (lassú főzés házilag, zsírral, zöldséggel és ecettel evés). Mivel azért kezdtem rizst enni, hogy könnyebben menjen az elalvás és ebben nem segített, viszont éjszaka fel kell kelnem pisilni ha rizst ettem, ami nagy visszalépés ahhoz képest, hogy eddig a 8 óra alvás egyetlen percnek tűnt, annyira jól aludtam. Most leálltam a rizzsel, én nem érzem, hogy eddig valami hiányzott volna. Igazából most az lenne a következő lépés, hogy vércukrot mérni rizsevés után, hogy tényleg van-e olyan elkészítési mód, ahol nem ugrik meg. Aki már elvégezte ezt a kísérletet, szívesen olvasnék róla.
    Nagyon örülök, hogy nem szóltad le a könyvet.

    VálaszTörlés
  185. 182 szengab
    már tavaly feltaláltuk a gluténmentes kovászos uborkát, amiről nincs mit lemosni!
    http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/06/uborkasavanyitas.html

    VálaszTörlés
  186. 187. Smirgli

    gondoltam, hogy válaszolok a kérdésedre.... :-)
    de végul is nem titkos információ, tehát itt vettem: http://benu.hu/benu/menta-gyogyszertar

    Derya

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.