2013. április 26., péntek

Szabad a pálya, dumcsi csak úgy

268 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni tőletek, egyik ismerősőm most írja a szakdolgozatát onkológiai témában, egész pontosan az étrend hatását, ill. megelőző/gyógyító szerepét a már kialakult daganatos betegség esetén. Olasz a kislány, de angolul olvas mindent, én sajnos csak megemlíteni tudtam a ketogén étrendet ( felcsillant a szeme :) ), de nem tudtam sajnos konkrét linkekkel szolgálni, hogy hol kutakodjon a neten, ennyire soha nem ástam magam bele ebbe a témába. Ha valakinek van valami ötlete ( akár orvosi szaklap címek, ahol esetleg fellelhet valamit) szívesen fogadnánk.
    Köszönöm,
    italiadelsole

    VálaszTörlés
  2. "... Udvariatlanság lenne a részemről csak azért törölni Nemálmodik bejegyzéseit, mert valóban nem ide valók. ..."

    Megoldhatatlan a dolog, mert megválaszolhatatlan az a kérdés, hogy egy létező ember létező problémájáról van szó vagy egy troll szórakozik, mert millió óra felesleges ideje van. Ez a "troll-probléma" nekem nagyon durva, mert ennek kezelése eltörpül ahhoz képest, hogy emberek bármiről vitatkoznak a neten, akár trágár stílusban is, de az egy létező vita, létező elképzelés összecsapása valami érdekében, de ez a troll hülyöngés, ez mindennek a kicsúfolása, a nem válaszolás is, a "nem-etetés" is egy nagyon negatív érzést ad, a tehetetlenség érzését adja, amitől csak menekülhetnékje van az embernek. Szerintem megmérgezi az egész beszélgetést a trollok felbukkanása a chat szobákban, ettől kezdve nem érdemes komoly témákba belekezdeni. Érdekes lenne megnézni, hogy hová gyűlnek be a trollok, mert szerintem oda, ahol valami tévhit lebontás zajlik. Pl. ha én a koleszterincsökkentő bizniszben lennék érdekelt és már nagyon szépen alakulna ennek a szernek a lejáratása egy chat szobába, akkor oda sürgősen küldenék egy orvostanhallgató trollt, sok pénzért, aki tenne azért, hogy komoly társalgás ne alakulhasson ki. Ma még ez vadul hangzik talán, de amikor vírus-programokat kezdtek írni programozó zseni gyerekek, azt is képtelenség volt először felfogni, hogy emberek csak a rongálás, szétzilálás kedvéért tegyenek tönkre gépeket, emberek munkáját. Tehát van az összeesküvés elméletem, meg van a másik, amikor a troll senkivel nem tud beszélgetni a valós életében, és a chat szobákban sem, ezért kénytelen provokáló megjegyzésekkel figyelmet kivívni, az utálat is jobb a semminél alapon. Kettő troll, ha együtt írogatnak, viszont már szórakozásnak is elmegy. Értelme semmi, de az életüknek eddig sem volt értelme, így nem negatív a változás.

    Bár több mondatot leírtam, de igazából nem akarok erről beszélgetni, mert nagyon szomorú korszakban vagyunk a kutyánk miatt, de hogyan is tudnék erről vagy a rákról bármi komolyat leírni két nemálmodik megjegyzés közé. De lehet, hogy nem is kell. Kicsit most én is elbúcsúzom, mint Cicó, mert nem akarok senkit terhelni a gyászunkkal.

    VálaszTörlés
  3. szengab: Aha, Nemálmodik olyan minálunk, mint a kagylóhélyban a homok, irritáló, de lehetséges, hogy hosszútávon valami nagyon is értékeset tudunk általa kiokumálni......

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenkinek a mammográfiás válaszokat.

    Még van két napom eldönteni, hogy kérjek-e másik időpontot, de valószínűleg nem fogok.
    (A férjem anyukája most van túl egy "megijesztjük, mintát veszünk, megint megijesztjük, aztán műtét, utána két hónap múlva egy záró, amiben jóindulatúnak minősítjük a csomót" forgatókönyvön. Számomra érthetetlen ez az eljárás, az is, hogy miért tart több, mint hat hónapig, az is, hogy ilyen, és hasonló történetek után miért büszkélkednek vele, hogy a mellrákot milyen jól tudják kezelni.)

    VálaszTörlés
  5. 2 Rozcsika
    Valami hasonlóra hívta fel a figyelmem egy németes paleós ismerősöm, aki arra gyanakszik, hogy TCS is megbízatást hajt végre, mert tudta szerint a paleo előtt a "pharmánál dolgozott" (azért tettem macskakörmök közé, mert nincs időm kikeresni levelét a pontos megnevezéshez)

    A kutyusokat mi is kedveljük - együtérzünk Veletek!

    VálaszTörlés
  6. 2. Rozcsika

    Ez egyébként szerintem sem a törlési kategória, inkább magától kéne észrevennie magát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De amúgy igazad van a trollokkal kapcsolatban. Az összeesküvés pedig nem elmélet, hanem gyakorlat :-)

      Törlés
  7. 1. italia del sole

    Én Robb Wolfnál olvasgattam a témában angolul. Ő azért elég kritikus jelenleg a Low-carb irányzattal és így a ketogén diéta rák elleni hatékonyságával is. Így lehet, hogy nem teljesen Szendi Gábor nézőpontját tükrözi (azért említem pont Gábort, mert mégiscsak az ő blogján vagyunk).

    A következő cikk a low carbot elemzi úgy általában:

    Is low carb the best way to eat?

    Idézném a rákról szóló részt:

    "3-Certain cancers.

    Breast, colon, prostate, and certain brain tumors http://robbwolf.com/2007/09/23/cancer-ketosis/ appear to respond very favorably to a ketogenic diet due to limiting glucose for these tissues. Unfortunately not all cancers respond favorably to ketosis, some in fact become more aggressive as the cancer is “stressed” and appears to start shuffling it’s genetics to become more adaptable. Again, an important area of research that hopefully gets more attention. AND I’ll make the point that if we want research in these areas (certainly makes sense), LC proponents might consider not acting like religious zealots, conducting personal attacks, etc."

    A lényeg, hogy van olyan rák, ami jól reagál a ketóra, de van olyan is, ami közömbös vagy alkalmazkodik hozzá. A hozzászólásokban is van egy link, ami arról szól, hogy sajnos a prosztata rák sem mindig reagál erre a diétára.

    Az idézetben hivatkozott link Robb egy korábbi cikke, ami még pozitívabb hangvételű. Valószínűleg Robb "low carb-osabb korszakából" való.

    Ha jól értem a jelenlegi álláspontja az, hogy több kutatás kéne a témáról.

    Szomorú apropója, a dolognak számomra, hogy most halt meg egy ismerősöm felesége tüdőrákban. Az utolsó hónapokban (ha jól tudom több mint fél évig) ketogén diétán volt, de sajnos hiába. :(

    VálaszTörlés
  8. 7. Szomi

    Az ilyen általános filozofálgatás Wolff részéről sajnos nem sokat ér annak, aki éppen rákban szenved. Az azt szeretné tudni, melyikben jó, és melyikben nem, de akkor abban mi. Egyébként én is írtam azt hiszem róla, vagy csak előadásban mondtam el, hogy bizonyos agydaganatok esetén csak a kalóriacsökkentéssel együtt alkalmazott ketogén hatásos.

    VálaszTörlés
  9. 8. szengab

    Értem értem, de annak aki szerencsés és nincs érintve, annak általános információnak elég pontos, hogy van amire jó és van ahol nem hatékony, de sajnos ahol jó lenne, ott sem alkalmazzák.

    Egyébként a cikkben is tettél említést a kalóriacsökkentésről.

    Én mindenesetre nagyon óvatosan nyilatkoztam ennek a bizonyos ismerősnek, amikor mesélt a felesége ketogén diétájáról pár hónapja.

    De hát végülis guglizni meg pubmedet böngészni ez az olasz lányka is tudna...

    VálaszTörlés
  10. A cikkeim végén megadom az irodalmi hivatkozásokat.

    VálaszTörlés
  11. szengab és szomi !
    Köszönöm szépen az ötleteket, továbbítom majd ! Persze közben nekem is eszembe jutott Gábor cikkjeire hivatkozván, hogy ki lehet bogarászni az idevonatkozó tanulmányokat, igazából a lényeg az, hogy valami tudományos folyóiratban már publikált dologról legyen szó, mivel a tanárok itt is elég vaskalaposak ...
    Mégegyszer köszönöm, ezért ( is ) szeretek ide bejárni, még a trollok ellenére is, mert ti, segítőkészek vagytok többen :)!!!

    VálaszTörlés
  12. szengab
    Én köszönöm, hogy ezt írod:
    "Udvariatlanság lenne a részemről csak azért törölni Nemálmodik bejegyzéseit, mert valóban nem ide valók. Amíg lesz, aki véleményezi az ő hozzászólásait, addig milyen alapon szakítanám én félbe a társalgásukat?"
    Én nagyon-nagyon örülök fenti véleményednek. Pont ugyanígy gondolom.

    VálaszTörlés
  13. Április 28-án vasárnap kirándulást szervezünk a Budai-hegységbe. Találkozó 9.30-kor a Széll Kálmán téren a metró kijáratnál lévő térkép előtt. A pontos útvonalat majd a résztvevők igényétől függően megbeszéljük, de terveink szerint legkésőbb 14.30-ra újra a Széll Kálmán téren leszünk.

    Résztvevők:
    MW
    Ilona
    Rever
    Kata
    Paleolga

    VálaszTörlés
  14. Régebbi bejegyzésekben nagyon jó információkat találtam a máj epetermelésével, az epehólyag működésével, a különböző tápanyagok, zsírok, olajok, vagy akár a kávé hatásáról az epehólyag ürülésére, de sajnos magamra ezt nem tudtam lefordítani, mert nincs epehólyagom, 1993-ban epeműtétem volt. Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben hogyan zajlik ez a szabályozás?
    Vagy mit kell másképp csinálnom, mint egy "szabvány paleóban"?
    Éva

    VálaszTörlés
  15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 8 szengab
      Az egyik cikkedben említett, hogy a ketogén sem szentírás a rákra, és több helyen is említed cikkeidben, hogy nem mindenki reagál egyformán a paleoára.

      Törlés
  16. MW:

    "....- nem vagyunk kíváncsiak a pszichés perverzitásaidra. Menj pszichológushoz - ha Gábor nem az eseted, akkor máshoz - , és öntsd ki a szívedet neki. Ez a nyilvános maszturbációd senkit nem érdekel itt."

    Jut eszembe, úgy csöppent ide, hogy paleó étrenddel szeretett volna megszabadulni a melleitől. Tehát valami köze volt a paleóhoz. Aztán nem tudom hány hozzászóláson át olvashattuk, hogy milyen szerencsétlen, milyen kegyetlen hozzá az élet, s hogy a sors hogy megtaposta. Ja, és annyit szenvedett, hogy mi ezt nem is érthetjük meg.
    Eddig az eredeti problémáját nem oldottuk meg, te talán ők tudnak megoldást. Vagy kiindulásnak ez az oldal is megteszi.

    VálaszTörlés
  17. 200 MW

    "Azért kérdeztem, mert nekem már hetek óta vízben van a félbevágott édeskrumpli, és eddig egyetlen árva, hajszálvékony szálat eresztett. Szóval, a fő kérdésre nem válaszoltál:) Meddig kell áztatni ahhoz, hogy kigyökeresedjen? "

    Nekem is ilyen hajszálvékony gyökerekkel indult, aztán a hajtások csak később bújtak elő.
    Hát arra tippelnék, hogy nem tároltad elég melegen. Nekem a kályhától kb. 2.5 méterre lévő másfél méteres szekrény tetején voltak az üvegek. 3 hét alatt már látványosan rügyeztek a batáták. Próbáld elhelyezni olyan helyen, ahol több meleget kap.

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm Szendi Gábor megértését. Nekem semmiféle kielégülést nem okozott itt megszólalni. Valóban információt kértem, ahhoz, hogy ÉN meg tudjak oldani problémákat. És előfordult már, hogy kényelmetlen körülmények között kellett információt gyűjtenem. (Például a dzsungelszerű anyatermészetben.)

    Sajnálom, ha egyeseket dühít, hogy őket nem szórakoztattam, az nem is volt célom. Mint mondtam: információt kértem. Nem elismerést. És problémamegoldást sem.

    Az akrotomofília és a teratofília perverzió, ilyesmi volt azoknak is, akik bántalmaztak és fenyegettek. Az agresszív impulzus kontroll zavar pedig szintén betegség, állítólag kezelhető. (Des és MW figyelmébe.)

    További megjegyzésekre nem fogok válaszolni. Mindenkinek kívánok további kellemes tevékenységeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MW-nek is köszönöm a tájékoztatást, miszerint ami itt folyik, virtuális gruppenszex. (Rászántam magam és elolvastam a másik bejegyzés utolsó megjegyzéseit.) Magamtól nem gondoltam, hogy így kell értelmezni.

      Törlés
  19. Megegyeztünk abban, hogy nem vesszük fel a nem ide vonatkozó beszólásokat, de sajnos nem mindenki tud uralkodni magán, és folyton teret ad, életben tartja ezt a nem ide tartozó témát, témákat. Igen, a vásár mindig kettőn áll!

    Nos, látom, ez a hely nem az a hely , amelyre nekem időt kéne szánnom.

    VálaszTörlés
  20. Április 28-án vasárnap kirándulást szervezünk a Budai-hegységbe. Találkozó 9.30-kor a Széll Kálmán téren a metró kijáratnál lévő térkép előtt. A pontos útvonalat majd a résztvevők igényétől függően megbeszéljük, de terveink szerint legkésőbb 14.30-ra újra a Széll Kálmán téren leszünk.

    Résztvevők:
    MW
    Ilona
    Rever
    Kata
    Paleolga

    Vagyis most! Még tudtok csatlakozni!:)

    VálaszTörlés
  21. MW2013. április 28. 8:31

    létezik, hogy ezóta nem írt senki semmit? nem hoz be többet.

    VálaszTörlés
  22. 21.
    redi71

    Létezik... Kint süt a nap, itt a blogon meg az utóbbi időben tapasztalt névtelen hozzászólások színvonala miatt nem olyan a hangulat, hogy bárkinek is kedve lenne időt szánni arra, hogy írjon, ezzel kitéve magát valami újabb durva megjegyzésnek.

    A kiránduláson egyébként jól éreztük magunkat:)

    VálaszTörlés
  23. Galgóczi Imre2013. április 27. 19:56
    Ha még esetleg bekukkantasz ide: rák ügyben próbálj meg ezen a nyomon tovább kutatni:
    http://paleol-dal.blogspot.hu/p/rak.html
    konkrétan: http://vimeo.com/channels/biologika/53191160
    Tud valamit a fickó!...

    VálaszTörlés
  24. Kedves Imre!

    Némely agydaganatfajta nem reagál megfelelően a ketogénre, de az is reagál a csökkentett kalóriájú ketogénre. Ami biztos, hogy önmagában a ketogén nem elég, vagy kockázatos volna csak arra támaszkodni. A paleo sokféle, szerintem mindenkinek azt kell megtalálnia, ami neki való. Korábban abban reménykedtem, hogy én csak elindítok valamit, amit majd mások visznek tovább. Gondolok itt pl. arra, hogy a különböző testalkat típusok eltérő tápanyag igénye és az evolúció hogyan hozható össze. De azt tapasztalom, hogy csak megélni akarnak mások ebből, az általam kitermelt tudást csak lenyúlják, hasznosítják, sokszor eltorzítják, de tovább senki nem építkezik.

    VálaszTörlés
  25. 21. redi71

    Itt a tavasz, kint vagyunk a kertben délutánonként, esténként. Hétvégén kirándultunk, mi Martonvásáron és az alcsúti arborétumban.

    -----

    Én még mindig keresem arra a választ, hogy mit válthat ki a terheléses vércukorvizsgálat annál, aki évek óta nem eszik cukrot. Van-e valós veszély, illetve az eredmény mérvadó lesz-e. Kérdeztem már háziorvost, üzemorvost, egyik sem tudott válaszolni...

    Továbbgondolva: és mi van, ha egy paleosnál megállapítják az inzulinrezisztenciát? Akkor mi változik? Továbbra sem fog cukrot, lisztet és tejterméket enni...

    VálaszTörlés
  26. szőlőszem 25.:
    Én még sose voltam ilyenen, csak itt olvastam, hogy a cukros víz helyett engedik a gyümölcsöt is, ha jól emlékszem...
    Egyébként meg ha ekkora terhelésre felugrik is, az normális, nem?. A lényeg az éhomi érték, meg hogy folyamatosan ne legyen magas.
    Itt legalábbis ez áll:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/amikor-a-normalis-vercukorszint-nem-normalis-2.php

    Az IR-t nem nagyon értem: ezt nem a tünetek alapján állapítják meg? hanem az alapján, hogy mekkora a vércukra terhelésre? de ha úgyse eszik többet cukrot, akkor mitől lenne valóban IR-ja?

    VálaszTörlés
  27. 25. szőlőszem

    Miért lenne inzulinrezisztenciája egy paleósnak? Fiziológiásra gondolsz? Az elvileg beállhat, a burryed in fat paleóban. Ha eszel fehérjét is, azokkal az aminosavakkal amiket a szervezet nem tud felhasználni építőanyagnak, meg amiket nem tud közvetleneül elégetni mint üzemanyagot, azok maradékját cukorrá alakítja. A fehérjeevés igenis inzulin igényes, vagy viccből van a ragadozóknak hasnyálmirigyük?

    Kis érdekesség:

    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_05_125_McDonalds_inzulin.php

    Szerintem ha paleózol, napi 50-100 g CH bizonyára összejön. Nem kell félni a sütőtöktől meg a batátától sem.

    VálaszTörlés
  28. 26. smirgli

    "de ha úgyse eszik többet cukrot, akkor mitől lenne valóban IR-ja?"

    Mondjuk attól, hogy azt a kevés cukrot amit a szervezeted gyárt ilyenkor, azt megpróbálja tartogatni az agynak és az idegrendszernek. Ezt úgy éri el, hogy a vázizomzatban csökkenti a cukorfelvételt. Aztán ha megiszod a cukros löttyöt, akkor meg hirtelen nem tud vele mit kezdeni a szervezeted, így aztán megy fel a cukorérték, határ a csillagos ég.

    VálaszTörlés
  29. Des 28:
    Ezt sztem felfogtam, de VALÓBAN, tünetileg is IR-je van?? Hiszen egyébként nem eszik cukrot, nincs amitől felugráljon a vércukra, és ezt egy idő után ne bírja kezelni a hasnyálmirigye.

    VálaszTörlés
  30. Sziasztok!

    Hogy sikerült a mai paleo klub?

    Jó lett volna eljutni, de végül is nem sikerült.

    Rozcsika2013. április 26. 12:06

    Sajnálom a kutyusotokat.

    VálaszTörlés
  31. 29. smirgli

    Itt nem a hasnyálmirigy nem bírja inzulinnal, nem ez az eset. Le van tiltva a cukor izmokban való eltüzelése, hogy minél több maradjon az agynak.

    VálaszTörlés
  32. Infó, annak, akit érdekel:
    Virágzik a bodza! Még egy két nap és el lehet kezdeni gyűjteni a virágát. A bodzaszörp legfinomabb a frissen szedett virágokból (állítólag palacsintatésztában kisütve is finom), de érdemes későbbi felhasználásra leszárítani a többit.
    Recept: http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/05/bodzavirag-szorp.html

    VálaszTörlés
  33. Sziasztok!

    Szeretném megkérdezni, hogy ha minden adalék nélkül, csak feketén iszom a kávét, akkor annak lehet-e valamilyen káros következménye? A csersav gyomrot maró hatásával riogatnak, de bevallom az egészről fogalmam sincs.
    Az ehhez értő(k) szerint lehet a fekete kávézásnak rövid és hosszú távon káros hatása?

    Illetve a környezetemben többen kérdezik, hogy melyik az az édesítőszer (kávéba) ami paleós szempontok szerint a leginkább javallott. Erre van valami tanács?

    Köszönettel: Boldizsár

    VálaszTörlés
  34. 33 Jarabin Boldizsár:
    Én nem tudok káros hatásról. A (cser)sav a gyomorban segíti az emésztés megindulását. Talán éhgyomorra nem mindig a legjobb, ha utána nincs alkalmad enni. Ha úton vagyok mindig így iszom, elsősorban azért, mert így szeretem az ízét legjobban... (Ha "Cappuccinonak" készítem, akkor egy xilittel habosra kikevert tojássárgáját használok tej/szín helyett = finom!!!)
    Édesítőnek jó az eritrit, a xillit, a stevia por vagy -tablettácska.

    VálaszTörlés
  35. 33 Jarabin Boldizsár:
    Bocs még egy: A gyomor arra van kondicionálva, hogy tömény sósav legyen benne. Gondolod, hogy az a kis csersav nem fér el mellette?

    VálaszTörlés
  36. (Bocs, nagyon itt vagyok! :-))

    szengab, Galgóczi Imre:
    Még egy elgondolkodtató link az agydaganatokhoz:
    http://vimeo.com/channels/biologika/26074678

    VálaszTörlés
  37. Galgóczi Imre, Timi!
    Köszönöm.
    Ismét Gábor segített nekem. Párbajok nélkül c. könyvében leírja, hogy részt vett azon az értekezleten, amikor az Ő elbocsátása volt a téma, de nem adta át magát annak az érzésnek, hogy valami nagyon rossz történik most vele, hanem érdeklődő figyelemmel kísérte végig a párbeszédet. Én most ezt javasoltam férjemnek is, hogy a kutyus utolsó napjait ne sírással töltsük el, hanem próbáljunk örülni annak, hogy még velünk van. Most, hogy már nem sokat lehet tenni az orvosok szerint, csak rám van bízva, hogy milyen ételt eszik és mit kap még e mellé, befejeztük az ezen való vitázást, teljhatalmat kaptam. Ketogén diétán van a kutya, csak bio élelmiszert eszik, tojássárgáját, sült angolszalonnát, kacsapástétomot, parmezán sajtot. A téliszalámi nem bio. Desztillált vizet iszik. Ezen kívül csak Ganoderma lucidumot kap, sokkal többet, mint eddig, Lactobacillus Acidophilust, VetMed Pro-vite vitaminkészítményt és egy Aktivait roborálót a VetPlus-tól. Semmi gyógyszert nem adok, se vérzéscsillapítót, se COX-2 gátlót, Varga gyógygombákat sem. Nem merem elkiabálni, de mintha jobban lenne, én most újra bizakodó vagyok.

    VálaszTörlés
  38. 37. Rozcsika

    Távol álljon tőlem, tényleg nem kötekedésből vagy fontoskodásból kérdem. Egy ragazozó állat a természetben hogyan jut sült angolszalonnához, parmezán sajthoz? Sült szalonnára még lehet kreálni egy ősemberes storyt, de a parmezánt kicsit meg kellene erőszakolni hozzá. Ugyanis tejtermék, emberen kívül nincs a természetben olyan, hogy más emlős tejét fogyasztani, a kemény sajtban meg még mindig van épp elég tejfehérje, legfeljebb sokan nem akarják tudomásul venni. (mondjuk mert olyan finom)

    VálaszTörlés
  39. 38. Des
    Más az elmélet és más a gyakorlat. Igazad van, DE
    A kutya már több napig nulla élelmiszert vett magához, tehát csak azok közül lehetett választani, ami egyáltalán lenyelésre került. Az első amit lenyelt a koplalás után az a kanálból a szájába folyatott lágytojás sárgája volt. Utána pedig egy nagyon híg állagú kacsapástétom. A parmezánt nem tudom, hogy miért eszi, de nagyon eszi, a kemény sajt paleo étel. A szalonnát nyersen nem eszi meg, de sütve igen és sokat eszik belőle. Nem eszik nyers marhahúst sem és semmilyen növényt se nyersen, se főzve, ezt mondjuk soha életében nem ette, húsal turmixolva sem. Miután csontsoványra fogyott, jelenleg az a cél, hogy ne rogyjon össze. A paleo ételsoron nem szűkítek tovább. :-)

    VálaszTörlés
  40. Az inzulinrezisztencia-vizsgálat a bőrgyógyászok, nőgyógyászok kedvenc vizsgálatává vált. Ha gombát látnak, és elsőre nem tudják kezelni, akkor elküldik a pácienst vizsgálatra. (Ami szerintem fejlődés, mert azt mutatja, hogy túltekintenek a tüneteken, csak nekem ezzel még vannak problémáim.) :)

    A kérdés csak az, hogy van-e értelme (valós képet mutat-e az eredmény, ha pozitív lesz, akkor mi változik tőle), és hatására a várható egeket verő vércukorszint mit okoz (mondjuk egy ájulás, vagy hatására a bekerülés a cukorbetegek hivatalos gondozási eljárásába nem hinném, hogy hiányzik bárkinek is).

    VálaszTörlés
  41. 40. szőlőszem
    A "Hemoglobin A1c" vizsgálat sokkal többet mond el arról, hogy rendben van-e a cukoranyagcsere, megmutatja, hogy az elmúlt 3 hónapban átlag mennyi volt valaki vércukorszintje. Ha ez 5% alatti, akkor jó.

    VálaszTörlés
  42. 39. Rozcsika

    " a kemény sajt paleo étel."

    Jó, jó, hogy ez már beivódott a köztudatba, csak akkor árulja el nekem valaki, hogy miért rügyezik ki tőle az orrom? Ok, elismerem, hogy érzékeny vagyok rá, de én ezt egy megbetegítő ételnek tartom az egészséges szervezetre, nem pedig betegségnek, mint ahogy az orvosok mondják.
    Szerintem marad abban elég tejfehérje, csak aki nagyon szereti, az előrántja a zöld könyvet, majd megmagyarázza, hogy az paleo.....

    VálaszTörlés
  43. 42. Des
    Cinkhiányod van. :-)

    VálaszTörlés
  44. szőlőszem 40.:
    Továbbra is azt érzem, feleslegesen parázol. :-)
    Kit érdekel, hova küldenek a hülye orvosok és milyen gondozási eljárásba kerülsz be egy téves eredmény következtében?? Mi változna egy ilyen eredménytől? Semmi. Hiszen utána úgyse eszel többet cukrot.
    Különben se lesz gombád se, ha paleózol, egészséges a bélflórád, szedsz vitaminokat stb.-t.
    Szóval ugyanazokat a köröket futod, pedig sztem nem kéne foglalkozni az egésszel.

    Azt egyébként nem tudom, mit okoz egy egyszeri nagy vc-emelkedés, mennyire veszélyes ez, talán majd a szegény (volt) cukrosok válaszolnak. Egyébként engem is érdekelne, lehet-e érezni, ha túl magas a vc? Mert én sose mérem, csak fél évente néznek egy éhomit más laborral együtt. Ha alacsony, az tudom, milyen.

    VálaszTörlés
  45. 44.smirgli

    Ó, nem parázok, tájokozódni próbálok, hogy dönteni tudjak a vizsgálatot illetően. :)

    (Én is szoktam mérni néha a munkahelyemen, néha alacsony kicsit, de tüneteket nem okoz.)

    VálaszTörlés
  46. 43. Rozcsika

    Miért? A kemény sajt okoz cinkhiányt? Ugye magad sem gondoltad komolyan. Te dolgod. Te paleódba belefér. Van irányzat, mely a GI-n parázik, a sajtot meg eszi nagykanállal. Én inkább nem parázok a GI-n, meg a szénhidráton, viszont a sajtot kerülöm mint ördög a szenteltvizet. Aztán majd az idő eldönti, hogy kinek a vallása volt közelebb az igazsághoz.....

    VálaszTörlés
  47. 17. Descalcez

    Mostanra örömmel fedeztem fel, hogy az én batátám is eresztett egy szálat, ami szépen ágazik már el, sőt, a tetején (ami vízbe nem lóg) is kezd rügyezni.
    A kérdés most, hogy innentől hogyan tovább? Mikor kell levágni róla a vízbe lógó gyökeret (rügyet?), és azzal mit csináljak? Valami olyasmit írtál, hogy azt külön vízbe kell állítani... Lesz még időm kiültetni (május van).
    Most csinálom meg életem első lasagna-technikás ágyását (sheet mulching), azt egyelőre paprika palántáknak meg társnövényeknek. De akarok egyet édeskrumplinak is, mert már nincs hely a kertben...:-)

    VálaszTörlés
  48. 46. Des
    A cinkhiány csak úgy külön van, végülis nem az őserdőt törted fel amikor saját termőföldedet létesítetted, meg a Nílus sem áradt ott. :-)

    VálaszTörlés
  49. 47 MW

    Amit letörtem, az már volt vagy 30 cm hosszú, és volt saját gyökere. A Gasztroangyalos videóban a hajtások végét levágva, azokat felcsupaszítva ültetik. Kipróbálom azt a módszert is. Amit eddig kísérletileg beledugtam virágföldbe, azok köszönik szépen jól vannak, fejlődnek tovább.

    VálaszTörlés
  50. 48. Rozcsika
    Nekem abból az jött le, hogy ha veszek be külön cinket, akkor ehetem nyugodtan az általad paleónak nevezett (szerintem még mindig több mint elég caseint tartalmazó) sajtot. Az, hogy a keménysajt paleó, azt én a saját hajánál fogva vízből kihúzott és elvetemült ötletnek tartom. De azért Ti egyétek nyugodtan.

    VálaszTörlés
  51. 49 descalcez
    Ja, most már értem: nem a gyökeret, hanem a tetején növő hajtásokat kell elülteni. Ha elég hosszúak lesznek. Na, arra én még várhatok, mert most kezd rügyezni, azt is csak az egyik... Lehetséges ezt túl későn elültetni? Mert érzéseim szerint ebből május közepe már nem lesz.

    50. descalcez
    Épp erről volt szó Szabó Klára paleo-klubjában. Valaki a sajtot és a vajat is a standard paleo ételek közé vette fel, pedig ezeket igazából csak a kompromisszumos dolgok közé szabadna. Nekem pl semmi bajom tőlük, de a te példád mutatja, hogy nagyon is marad benne még kazein. Szerintem a vajban is, ha meg vajzsírt sütünk belőle, ott valószínűleg a sütéssel lesz a gond.

    VálaszTörlés
  52. 50. Des
    Igen, pont így gondoltam. A kérdés persze az, hogyha kiderülne, hogy a cinkhiány a pattanás okozója, akkor ennél-e sajtot, mert ha akkor sem, akkor nincs értelme a "cink-kísérletnek". A kemény sajt fermentált étel, kevés tejsavóval, ezért lehet, hogy több hasznot hoz, mint ami kárt csinál. Én igenis tennék egy próbát a cinkkel. Ha nem akarod megenni, akkor csináltass a gyógyszertárban cinkes kenőcsöt, "Pasta zinci oxydati salicylata" nevű krémet és a pattanásra kell ezt este rátenni, nagyon szépen gyógyul tőle.
    Des, Te milyen fermentált ételt eszel rendszeresen?

    VálaszTörlés
  53. Eddig szentül meg voltam győződve, hogy Gábor épp mostanában (relatíve) írt valamelyik hírlevélben egy cikket a fiziológiás IR-ről. Most próbáltam Szőlőszemnek előkeresni, és sehol sem találom. Valaki nem tudja esetleg, hol olvashattam? Mert biztos nem álmodtam... Lehet, hogy a FB-on volt?

    VálaszTörlés
  54. Szőlőszem

    Valami olyasmi volt az előbb említett írásnak a lényege, hogy ha paleózol, és elmész egy terheléses vérvételre, akkor biztos, hogy komoly IR-t hoz ki az eredmény, kb. részben a Descalcez által 28-ban leírtak miatt. Ha viszont előtte pár napig ? 1 hétig? visszatérsz arra, hogy kicsit több ch-t viszel be mint normál paleóban, akkor már valósabb képet mutat.

    VálaszTörlés
  55. Szőlőszem

    Talán Gábor április 1-i hírlevelében is vannak hasznos infók ez ügyben, a 2 részes Kressner cikkre gondolok vércukor témában.

    VálaszTörlés
  56. MW

    az enyémek jelenleg így néznek ki.

    (a láda jobb oldalán van pár sütőtök, az ne zavarjon.)

    VálaszTörlés
  57. 55 Cirmos

    Köszönöm, megkeresem.

    VálaszTörlés
  58. 54. Cirmos

    Hát ha csak nem buried in fat étrenden vagy, akkor nehéz olyan kevés szénhidrátot megenni hogy beálljon a fizológiás IR.

    VálaszTörlés
  59. 52. Rozcsika

    A sajtos kísérletet már számtalanszor megismételtem. Eszem ágában sincs több cinket fogyasztani, mert meggyőződésem, hogy a sajtban lévő IGF szerű anyagok meg más fehérjék a hunyók. Cordain doki Acne Vulgarisában az inzulinszintet okolja.
    Ehetem kétpofára a krumplit, rizst, bármit, ha az inzulinszint a hunyó, akkor önmagában a CH is rezisztenciát okozna, és megjelennének az aknék. Miért kavar be annyira az a darab sajt? Érdekes, hogy ha bekajálok szénhidráttal, mostanában hosszú időre jóllakott leszek tőle, míg tejivó koromban 2 órán belül CH kaja után kopogott a szemem az éhségtől.
    Tehát eszem ágában sincs csak azért kemény sajtokat enni, mert Te szerinted paleok. Ha így állnánk hozzá, akkor ehetnék extra adag E vitamint, hogy az oxidált koleszterin sem ártson, aztán ehetnék maglisztes sütikéket sok tojássárgával :) Ehetném a sok lenmagolajat, meg halolajat, hogy a mákmuffin omega6-ja, meg a bolti gabonán hízlalt disznó zsírjának az omega6-ja is beleférjen..

    VálaszTörlés
  60. Sziasztok!
    Biztosan volt már róla szó, de nem tudom hol keressek utána : a quinoa paleo vagy sem ? Felvetődött pár napja egy Paleovitalos bejegyzésben, mint álgabona, meg ma az itteni TV-ben is nagyon propagálták, mint gluténmentes alternatívát, érdekelne, hogy beilleszthetném-e az étrendünkbe.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  61. Paleolga2013. április 30. 12:12

    köszönöm. igen, attól is féltem, nehogymár egy pár hozzászólás színvonala miatt befulladjon a fórum. de örömmel látom, hogy él!
    látod milyen vagyok, pedig akartam is kérdezni, hogy sikerült kirándulás. :-)
    örülök, hogy jól érzetétek magatokat.

    szőlőszem2013. április 30. 19:43

    neked is köszönöm a választ. talán hétvégén én is élvezhetem majd a kertet. :-)

    VálaszTörlés
  62. 59. Des
    "...Tehát eszem ágában sincs csak azért kemény sajtokat enni, mert Te szerinted paleok...."

    Egy 4 órás film ment tegnap, a Kincses sziget című, Rád gondoltam. Egy lakatlan szigeten rekedt fehér ember több év után csak egy valamit akart a régi életéből, sajtot. Ezt kérte fizetségnek egy kalózhajó több évi zsákmánya, kincse, aranya rejtekhelyének elárulásáért cserébe. Amikor megkapta a sajtot, érdekes látvány volt a sajt megevésének jelenete. Azt mondhatom, hogy a kincs helyébe a sajt lépett, mint főszereplő. Lehetett ez kitalált dolog, de valami valós alapja minden ilyennek van. :-)

    VálaszTörlés
  63. Húsvétinyuszi2013. május 2. 11:44

    szengab: Eddigi hosszas keresgélseim során arra a fura következtetésre jutottam, hogy alapvetően kétfélék vagyunk azon teszt szerint:
    -Ha egy sötét szobában a keresztbe tett széken megbotlasz: hogyan reagálsz?

    1-férfias reagálás(A bűnbakkereső):

    -Ki volt az a marha, aki ezt a széket ide tette???

    2-a nőies reagálás: (az mint Én, a mindig bocsánatért esedező.)
    Jaj, hogy lehettem ennyire figyelmetlen, meg amúgy is elnézést kérek, hogy élek, de hamár itt vagyok akkor legalább ti, a társaim segítsetek)

    VálaszTörlés
  64. 60 italia del sole

    Nem sszeretjük, mert nem tudjuk, milyen lektinek vannak benne. Nem eléggé vizsgált. De halálos biztos nem lehet, olykor szerintem elmegy.

    VálaszTörlés
  65. 63. Húsvétinyuszi

    Nekem van zseblámpám. Több is.

    VálaszTörlés
  66. 42 descalcez

    Őszinte legyek? Én gyakorlatilag soha nem eszem sajtot. Ha valamibe beletesznek, akkor igen. Amikor a zöldkönyvet írtam, még nem tudtam a betacelulinról, és nem találtam olyan vizsgálatot, amely a sajtot ártalmasnak hozta volna ki. És akkor abban is gondolkodtam, hogyan lehetne az átlag ember számára elfogadhatóvá tenni a paleót. Ha még a sajtot is kitiltjuk, akkor mit fog enni? Amióta megismertem a magyar sajtok 3 napos "érleléses" eljárást, azóta tényleg csak a fél évig érlelt drága sajtokat merem ajánlani, de azok meg éppen hogy nem olcsók. Szóval én a sajtot mindig is, de manapság már határozottan kompromisszumnak tekintem.

    VálaszTörlés
  67. Húsvétinyuszi2013. május 2. 12:45

    66. szengab: Na, akkor leszögezhetjük, hogy a kemény sajtok gyakorlatilag úgy vannak nálunk

    mint az itáliai receptekben:
    Kicsit reszelünk...aztán annyi...egy kis fűszerezés szerint...

    VálaszTörlés
  68. 56. descalcez

    Nagyon jól néznek már ki!:) Ezek szerint a szépen kilevelesedett példányokat kiültetés előtt földbe teszed?
    Az enyémek még csak épp sarjadzanak.
    Nekem a tökpalánták sikerültek, de amikor egyenként kiültettem őket a komposztdombra, éjjelente a szemét csigák leharapták mindegyiknek a fejét. Pedig esténként direkt eltakarítom őket a környékről is. Úgy látszik, nem csigalassúsággal közlekednek mégsem.:(


    Esetleg lenne valaki, aki összeállna velem édeskrumpli-palánta rendeléshez? Azért kérdezem, mert tán 1000 ft a szállítás. Palántánként pedig kb 150 ft az ára.

    VálaszTörlés
  69. szengab
    Sejtettem... :), ezek szerint kb, mint a rizs( én nem eszem, a gyerekeknek ajánlgatom, hogy az iskolai menzán tészta helyett inkább rizst egyenek, ha nincs más ...). Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  70. 68. MW

    Én szívesen beszállok. Hány palántát célszerű rendelni szerintetek, hogy nagyjából biztosan megmaradjon belőle valamennyi?

    VálaszTörlés
  71. A quinoa a paraj és a cékla családjába sorolható a növény. Latin neve: Chenopodium quinoa. A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra – még – ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.

    Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.

    Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk. Csak a változatosság és az újítás kedvéért! /Mindmegette.hu/

    Wikipedia

    "Quinoa (pron.: /ˈkiːnwɑː/ or /kɨˈnoʊ.ə/, Spanish: quinua, from Quechua: kinwa), a species of goosefoot /LIBATOP/ (Chenopodium), is a grain-like crop grown primarily for its edible seeds. It is a pseudocereal rather than a true cereal, or grain, as it is not a member of the true grass family. As a chenopod /PARAJFÉLE LIBATOP/, quinoa is closely related to species such as beets /CÉKLA/, spinach /SPENÓT/ and tumbleweeds. /VALAMILYEN GYOMNÖVÉNY:-)))/"

    Kedves Gábor és Kedves Mindenki! - Én úgy gondolom, ha már - úgy veszem észre, hogy teljesen - rehabilitáltuk a batátát, részben rehabilitáltuk a rizst, a főzött gyümölcs is (már akinek) teljesen elfogadott, akkor miért ne férne bele egy cékla- és spenótféle családjába tartozó növény a paleoba??? Őszintén megmondom nem értem, még akkor sem, ha a lektinjeire vonatkozó tudományos ismeretek esetleg hiányosak.

    Én örülök annak, hogy van egy eredeti növény, ami nem - végső soron "mű" lisztekkel illeszthető be az étkezésünkbe.

    Egy kicsit most - irgum meg burgum - értetlen vagyok:-)))

    VálaszTörlés
  72. Elérhető áron lehet kapni lengyel import Parmezán sajtot (3.000 Ft/kg) - pl. a Kispesti Piacon (az Üllői út oldalán lévő soron az egyik sajtosnál), a pestszenterzsébeti Tátra téri Piacon (a platz bejárattal szembeni hátsó során a belső folyosón lévő sajtosnál); továbbá elérhető áron lehet lengyel import 95%-os csokoládét kapni (265 Ft /kb. - nem éri el a 300 Ft-ot/) - CBA-kban.

    VálaszTörlés
  73. A quinoával kapcsolatban felhívnám a figyelmet arra, hogy glutén ugyan nincs benne, de aki automimmun beteg és/vagy emésztési problémái, IBS-e van, annak a quinoát csak megfelelő előkészítés után lenne szabad fogyasztania a benne levő emésztést gátló fitátok miatt.
    http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid
    "Cooking is not enough to reduce phytic acid—acid soaking before cooking is needed to activate phytase and let it do its work. For example, the elimination of phytic acid in quinoa requires fermenting or germinating plus cooking (see Figure 3)."
    FIGURE 3: QUINOA PHYTATE REDUCTION34
    PROCESS PHYTATE REDUCTION
    Cooked for 25 minutes at 212 degrees F 15-20 percent
    Soaked for 12-14 hours at 68 degrees F, then cooked 60-77 percent
    Fermented with whey 16-18 hours at 86 degrees F, then cooked 82-88 percent
    Soaked 12-14 hours, germinated 30 hours, lacto-fermented 16-18 hours, then cooked at 212 degrees F for 25 minutes 97-98 percent
    Tehát áztatás, csíráztatás, fermentálás, főzés után biztonságos csak a fogyasztása.
    Mercola szerint a perui indiánok is így fogyasztották az amaranthot a benne lévő toxikus anyagok semlegesítésére.

    VálaszTörlés
  74. 71 BB

    Az a helyzet, hogy ajánlani valamit felelősség, és ez az, amit ebben az ügyben nem vállalok, mert nem néztem utána. A Jaminet házaspár véleményét írtam, akik utánanéztek, és azt írták, nincs eléggé vizsgálva. Míg pl. a sajt esetén, mint fentebb írtam, pontosan tudom saját ajánlásom korlátait is, ebben az esetben nem tudnám. De ettől még eheti bárki. A paleo nem tilt semmit, csak esetleg nem ajánl. A qiona a szürke zónába esik.

    VálaszTörlés
  75. Kedves Paleolga és Gábor:-)
    A következő szöveget írták rá a quinoa zacskójára a forgalmazók: "Mossunk meg 150 g quinoát forró vízben, hogy a külső rétegben található keserű anyag eltávozzon. Adjuk 2 és félszeres mennyiségű forrásban lévő vízhez, főzzük kb. 20 percig lassú tűzön, majd hagyjuk 5 percig dagadni." Nyilván, hogy a fogyasztóknak nem írnak "tudományos" megközelítésű elemzést:-)))

    Bár azt a mélységű óvintézkedést, melyet Paleolga írt fentebb, nem meríti ki a főzési technológia, mindenesetre meglehetősen "elővigyázatos" felhasználást ajánl a forgalmazó is.

    Elfogadom az érveiteket, oké, a blogomon ezentúl fel fogom hívni a veszélyekre a figyelmet.

    VálaszTörlés
  76. 75. BB

    Ki venné meg, ha azt írnák rá, hogy "áztassuk legalább fél napig, hogy az ásványi anyagok felszívódását gátló anyag mennyiségét csökkentsük". A szezámmagra, mandulára, dióra sincs ráírva, de mi tudjuk ugye, hogy nem ajánlatos áztatás nélkül fogyasztani:)

    VálaszTörlés
  77. Piacon és az üzletekben max. 5-6 féle (nemesített) almát lehet kapni, mint pl. idared, jonagold, golden, jonathan, gála, granny. Starkingot manapság már csak elvétve.
    Hallottatok már ezekről az almafajtákról?
    Aranypármen, batul, Entz rozmaring, hercegnő, piros kálvil, sikulai.
    http://www.origo.hu/idojaras/20130502-viragoznak-az-osoreg-almak-monosbel-oshonos-almafa-genkincs-viragzas.html

    VálaszTörlés
  78. 77. Paleolga
    Éppen most tavasszal ültettük a húsvéti rozmaring almafánkat, régi magyar fajta, inkább savanykás, amit én kifejezetten szeretek. További hasonlókat is szeretnék még.

    VálaszTörlés
  79. Régi fajta gyümölcsfák: Kovács Gyula, Pórszombat.
    Volt egy másik Zala megyei facsemeteárus, de most nem jut eszembe a neve. Az egész országból mennek hozzájuk csemetéért, mert nem a mindenhol kapható nemesített vacakokat árulják, hanem olyan fákat, amik évtizedekig termőképesek maradnak.

    VálaszTörlés
  80. Szórakoztató és egyben hasznos cikk a közösségi kertekről.
    http://index.hu/kultur/2013/05/04/ez_az_igazi_roghoz_kotes/
    "Beindult egyfajta cserekereskedelem is, mert olyan elképesztő növényeket is megtermeltek itt néhányan. Van egy itt élő amerikai fiú, ő például gyömbért meg édesburgonyát nevelgetett, aztán volt itt egy nagy tő aszalni való perui paradicsom, brutál erős black prince chilli paprikák, lila bogyójú tomatillo..."

    VálaszTörlés
  81. 80. Paleolga
    Arra mindenképpen jók ezek a közösségi kertek, hogy a városiak megtanulják értékelni a földet, a mezőgazdasági munkát, bármilyen kicsiben is.

    70. Ilona
    Nem tudom, de azt írja a honlapjuk, 1 tő batáta kb 1 kg termést eredményez. És 1 méterenként kell ülteni. Nálunk nem nagyon van hely a kertben, vagyis csinálni kell, tehát pár db elég lenne. 25 db-ig 150 ft darabja + a postaköltség, szerintem ez viszi el a legtöbbet. Érdemes lenne még mással is összeállni Bp-en (vagy aki jön Bp-re), hogy szét tudjuk osztani. Szerinted innen kiderül, hogy ez a postaköltség tkp mennyi?
    http://www.bionaturline.hu/batata/rendeles.html
    Viszont sürgősen kéne rendelni, ha akarjuk, mert május 1-20 között szállítanak.

    VálaszTörlés
  82. 66. szengab

    A hírlevélben a betacellulin elég fején találta a szöget. Így már érthető, miért elég nekem egy darabka sajt, és már jönnek is az aknék. (hisz a sajt tömény tejfehérje (Wai oldalán épp a híg kenősajtok tartoznak a komprommisszum kategóriába, mert azokban még kisebb a koncentráció) A wikipedia szerint ugyanúgy növegekési faktor (EGF- epidermal growth factor). Ezek fényében nem lepne meg, ha mondjuk a bőrrák és a tejivás között is szép korreláció lenne kimutatható.

    VálaszTörlés

  83. Na kezdek lassan már visszatérni a normális kerékvágásba :)

    82. descalcez:
    jó, hogy felhoztad ezt a témát, ez a rész érdekel engem is, a tehéntejben levő ösztrogén mell- és egyéb rákot okozó hatásáról volt már szó.
    -a cikknek ez a része kicsit mást sugall:
    "A hagyományos álláspont szerint a tehéntej fogyasztása több okból sem eredményezi a tehénhormonok átvitelét az emberi keringésbe. Először is, az iparosodott országokban a tej több órával a fejés után kerül fogyasztásra. Sok hormon, mint pl. az inzulinserkentő GIP és GLP-1, nagyon rövid ideig élnek (10 percnél kevesebb), ezért a kommersz tejben nincsenek jelen. Másodsorban, a pasztörizáláshoz használt hő (65 Celsius fok), lebonthatja vagy inaktiválhatja a hőérzékeny hormonokat, illetve a gyomorsav és a vékonybélben lévő peptidáz enzimek ugyancsak megnehezítik a tehéntejben lévő peptid hormonoknak, hogy érintetlenül, teljes biológiai aktivitással a belekbe érjenek. Végezetül, a legnehezebb feladat a sértetlen peptid hormonok számára a bélbarrier áthatolását jelentené, ami normális esetben megakadályozza a fehérjék és nagyméretű peptidek bejutását a bélrendszer falát alkotó hámsejtekbe."
    Honnan tudjuk, hogy a a tehénösztrogén épségben a vérünkbe jut és árt nekünk? Mi van, ha az is elbomlik, honnan tudni melyik hormonfajta éli túl és melyik nem?

    VálaszTörlés
  84. 67. Húsvétinyuszi

    Így van. Szerintem nem jó sok sajtot enni.

    VálaszTörlés
  85. Sziasztok!

    Volt már korábban szó a zsírokról, de sajnos már nem emlékszem rá pontosan.
    Milyen zsírok is a jók (paleósak) és egészségesek?
    Van nekem házi kacsazsírom (amit nagyon szeretek), mangalicazsírom (jól emlékszem, ez nem is annyira jó a nagy Omega-6 tartalma miatt?), pálma- és kókuszzsírom is.
    Ezek jók?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  86. 79. szőlőszem

    http://www.youtube.com/watch?v=TOrfBx09PjQ
    http://www.youtube.com/watch?v=YQTq2d6Adsg

    Én ezen videók hatására kerestem fel Kovács Gyulát, és vettem tőle fákat. Azóta szépen cseperednek.

    VálaszTörlés
  87. Érdekes cikk az ősember húsevéséről angolul tudóknak:
    http://www.plosone.org/article/info:doi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0062174

    És mit szóltok ahhoz az új tanulmányhoz, miszerint ha a gombát kitesszük napozni, akkor D-vitaminhoz juthatunk?

    http://www.dailymail.co.uk/health/article-2313062/Mushrooms-provide-vitamin-D-supplements--sun-eat-them.html

    VálaszTörlés
  88. Kedves Szendi Gábor! Nagy tisztelője vagyok Önnek. Sajnos csak nemrégiben fedeztem fel a paleolit táplálkozást, az Ön könyveit, de sosem késő:)
    Egy kérdésem lenne, ha esetleg Ön tudna valami kapaszkodót, valami okosat mondani, nagyon hálás lennék. Rendkívül sokat tanultam az ön hangos előadásaiból és szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye az evészavarokról és azok közül is a kényszerevésről? Sok éve benne vagyok, ép ésszel nem tudom megmagyarázni, hogy miért csinálom. Tisztább pillanataimban elítélem saját viselkedésemet, de amikor rám tör, akkor nem tudok tenni ellene és csak zabálok és zabálok. Mi okozhatja, hogyan lehetne tőle megszabadulni?
    Mivel itt szabadon lehet kérdezni, bátorkodtam én is megtenni ezt. Előre is köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel és tisztelettel:

    VálaszTörlés
  89. 87. MW

    Nem vonom kétségbe, hogy a napra kitett gomba D-vitamint tud termelni (hihetőnek hangzik), csak a kísérlet furcsa számomra, ami alapján erre a következtetésre jutottak: a kontrollcsoport napi 2000 IU D-vitamint fogyasztott, míg a kísérleti csoport napsugárzásnak kitett gomba kivonatot kapott. A kísérlet végén nem volt különbség a D-vitamin szintjükben. Az nem derül ki, hogy mennyi volt ez a mért szint, hisz elvileg napi 2000 IU D-vitamin nem is elegendő az optimális D-vitamin szint eléréséhez.

    VálaszTörlés
  90. Kedves Szűcs Csaba,

    http://paleovital.hu/?page_id=3900 Paleo alapanyagok
    http://paleovital.hu/?p=3124 Milyen zsírokat használjunk a paleo konyhában?

    Egyébként, ha pl. a "zsírok" kulcsszót beírod a keresőbe, akkor még előjönnek régi blogos beszélgetések is.

    VálaszTörlés
  91. Húsvétinyuszi2013. május 6. 11:04

    88. Névtelen: Igaz, nem engem kérdeztél, hanem Gábort, és én is kiváncsian várom Gábor válaszát....addig is, elmesélem mit gondolok erről, meg hogy nálunk mi vált be:
    1-Azt gondolom, hogy a mértéktelen evési rohamok szerintem valami érzemi terhelés ellensúlyozására szolgálnak, legalábbis a rokonaim körében: pl anyósom, apósom, férjem, anyukám, stb...
    2-Nálunk, pl az anyukámnál az vált be,
    ....hogy ő maga is belátta, hogy nagy gond a túlsúlya, meg problémái forrása a táplálkozása, és már nagyon szeretett volna Ő is tenni valamit...
    3-Aztán beszereztünk mindenféle paleo kaját, és a családban elajándékoztunk minden a kamrában fellelhető nem paleo ajánlott dolgot. És átadtam a döntés felelősségét az anyunak,
    mi otthon csak Katinak hívjuk:
    "Katóreszkém! Mit szeretnél?"
    Persze: Segítek az elkészítésben, de ha olyanra vágysz, amivel valamiért nem érthetek egyet, akkor azt neked kell elkészítened!!!
    4-Aztán az anyunak kellett minden napra tervet kitalálnia, hogy mit is szeretne enni, és mennyit...persze a már beszerzett dolgok közül válaszva!
    (ez volt a legkomplikáltabb, sokat segített BB honlapja!!!)
    5-Az anyunak elkészítettem pl egy országos adag pörköltet, de a többit már neki magának kellett előállítania!

    Jó, nekem könnyű, az anyukám nem igazán mozgásképes, nem jár vásárolni, ha le is megy az utcára az kb 50 méter.....mondom, nekem könnyű!!!

    VálaszTörlés
  92. 88. Névtelen

    Szerintem nem a mélylélektani okokat kell kutatni, az bevisz minket a csalánosba, hanem viselkedésterápiában kéne gondolkodni. Az impulzív viselkedéseket külső-belső ingerek váltják ki, ezeket kell módosítani, hogy csökkentsük a roham kiváltódásának az esélyét, továbbá, ha mégis bekövetkezne, meg kell akadályozni a falást, ami nyilván egy elkerülő/jutalmazó viselkedés. A kizökkentés jó módszer, rögtön ki lehet próbálni. Falási késztetés esetén elmenni futni, vagy bármi mást csinálni, ami összeegyeztethetetlen a falással.

    VálaszTörlés
  93. Húsvétinyuszi2013. május 6. 11:51

    92. szengab: Jaj, az elmélet az egyszerű,
    a gyakorlat komplikált:
    kérlek erősíts meg:
    akkor jó taktika, ha mondjuk a nagyobbik lányomnak, aki meg szeretne szabadulni a túlsúlyától... éjjel eszegetni támad kedve, akkor legjobban teszi, ha futkároz egy kicsit? :)))
    De a kis menyemnek se tudnék mit mondani...mert ő meg nyolchónapos terhes....és még a terhesdokija tiltása ellenére is naponta 8 km-t lekocog...mondjuk ezt teszi 13 éves kora óta...nem merem tiltani....

    VálaszTörlés
  94. 89. Paleolga
    Mercola sincs elragadtatva az ötlettől:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2006/05/06/mushrooms-your-newest-vitamin-d-source.aspx
    Bár a semminél jobbnak tartja. Érdekes, mostanában óva int a D-vitamin túladagolástól is (szájon át kiegészítés napozás mellett pl)

    92. szengab
    Ezt szeretem benned (most pszichológusi kapacitásodban): hogy nem kezdesz el lelkizni.:-) Ezt most komolyan írom, nem ironikusan, szerintem sem érdemes lemenni Freudba vagy a nehéz gyerekkorunkban keresni az okokat, érdemesebb viselkedési problémaként felfogni a dolgokat. Ez persze engem sem mindig ment meg a kényszerevéstől, de azt hiszem, az tudja megakadályozni a kényszerevést, aki valóban meg is akarja:)

    VálaszTörlés
  95. Húsvétinyuszi2013. május 6. 12:03

    94. MW: BOcs-bocs-bocs, ezt a kényszerevők, nevében kikérem magamnak....mi a nesze semmi fogd meg jól tanács az a részedről:
    ... hogy csak azok tudnak megszabadulni a kényszerevéstől, akik tényleg meg is akarnak...jaj-jaj!...
    bocs, bocs,
    de abban teljesen biztos vagyok, hogy igenis sokan akarnak:
    de dunsztjuk nincs,hogy fogjanak hozzá! :(((


    És nekik Gábor igen is fontos szempontokat adhat!!!

    VálaszTörlés
  96. Van egy nagyon közeli ismerősöm, aki pontosan ugyanezekkel a problémákkal küszködik. Most 35 éves és gyerekkora óta állandó zabálhatnékja van. De most már tudja az okát, hogy miért: a családjukban a nagymama felügyelte és intézte a konyhai ügyeket, minden áldott nap főzött, de a gyerekek addig nem ebédelhettek egy jót (normálisat) amíg a családfő ezt meg nem tette. Emiatt egy állandó éhségérzettel küszködött, mert mindig volt előtte egy akadály. Amikor pedig kirepült, alig győzte ezt behozni. Most már tudja, hogy az evési rohamai ettől vannak és nagyjából most jutott el a megoldási módozatokig. Tehát az Ő esetében meg kellett fejteni az okokat és a megoldás is kibontakozóban.
    A dolgok elképesztő leegyszerűsítése a gyermekkori traumák figyelmen kívül hagyása.
    Az meg nem is lehet kérdés, hogy valaki ezen valóban akar változtatni.

    VálaszTörlés
  97. 95. Húsvétinyuszi
    Nem azt mondtam, hogy Gábor nem adhat fontos szempontokat, éppen ellenkezőleg!
    Hogy csak azok, akik tényleg akarnak... ez alatt azt értem, hiába tudjuk, hogy figyelemelterelésre van szükség, amikor éppen kényszerzabálni szándékozunk: ehhez meg is kell tenni azt a figyelemelterelést (mondjuk elmenni sétálni vagy elkezdeni valamilyen fizikai munkát csinálni, ami kizárja az evést). De megtehetem, hogy nem kezdek ilyesmibe, hanem végül helyette enni fogok. Erre mondtam, hogy ehhez is tudatos elhatározás kell. Én sokszor vagyok úgy, hogy tudom, nem kéne, mégsem teszem meg ellene azt, ami pedig tudom, hogy célra vezetne.
    Mindenesetre nem hiszem, hogy különböző mélylélektani problémák megoldási kísérlete nagyobb eredményre vezetne, mint magát ezt a viselkedési zavart felszámolni.

    VálaszTörlés
  98. 96. Wanda
    Itt legalább a gyerekkori probléma valóban az evéshez kötődött. De van, akinek valami egészen más gyerekkori problémája van. Nem azt mondom, hogy ezeket nem érdemes tudatosítani (kell is, nem csak a kényszerevés miatt), csak azt, hogy a konkrét evészavarnál sokkal célravezetőbb magával az evészavarral foglalkozni.
    Nem értek a pszichológiához, és nem is igazán érdekel, tán ezért tetszik jobban ez a hozzáállás.

    VálaszTörlés
  99. Én a falásrohamom célpontját konvertáltam nyers káposztára (kis kacszsírral leöntve, sózva és fűszerezve) vagy puszta húsosszalonnára.

    Előbbit amiatt, mert rájöttem, hogy nekem az intenzív rágás hallatlan örömet okoz és megnyugtat. Utóbbit meg azért, mert egy bizonyos adag felett úgysem bírok szalonnából többet enni viszont hosszú időre eltelít. Ráadásul ha nap-napután szalonnát zabálsz, akkor pár hét után nemes egyszerűséggel ráunsz és magadtól tartasz egy hosszú falásroham mentes időszakot.

    Viszont ehhez az is kell, hogy gyorsan felszívódó szénhidrát ne legyen elérhető otthon készétel formájában. Nekem egyszerűen összeegyezhetetlen az evésroham hangulatával a rizsfőzés vagy a batáta sütögetés. :-P

    Annyi probléma még maradt, hogy sós magvakból hajlamos vagyok túlenni magam. Erre a megoldásom jelenleg a héjas, sós, pirított tökmag. A héja miatt nem lehet túl gyorsan enni és így viszonylag kevesebb mennyiség után telítődöm az ízével. (Persze a fitátok meg az omega6 miatt nem a legjobb, de még mindig jobb mintha valami tisztított maggal tömném tele magam.)

    VálaszTörlés
  100. 90. BB 2013. május 6. 10:29

    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  101. 88. Névtelen
    Kedves Névtelen!
    A kényszerevéssel én nem lelki megközelítésben találkoztam. Egy évvel a gluténérzékenységem diagnosztizálása előtt jelentkezett. Úgy gondolom a felszívódási zavarok miatt nem jutott elegendő tápanyaghoz a szervezetem, így megnövekedett a beviteli igény. Persze hiába.
    A gluténmentes diéta (4 hónapig), majd a szigorú paleo étrend (12 hónap) enyhített, ma már alig-alig és csak enyhén jelentkezik.
    Szerintem érdemes ebbe az irányban is gondolkozni.
    IZoli

    VálaszTörlés
  102. Én szeretem egyszerűsíteni a dolgokat, így hát a szokásos reggelim:

    30g kókuszzsír
    60g paleoolaj
    2 db tojássárgája (nyersen)
    10 g halolaj
    1/2 grapefruit
    2 dl kávé

    Ezzel gond nélkül elvagyok 7-8 órán keresztül éhségérzet nélkül, és csak munka után, késő délután eszem valami hús-, zöldségfélét vagy gyümölcsöt. (Nem vagyok ketogénen!)

    Zénó

    VálaszTörlés
  103. 102. Zénó

    Hűha, és ezt milyen formában eszed (iszod)? Turmixolva? Finom? Kávé azért külön? :)

    VálaszTörlés
  104. Névtelen2013. május 7. 9:03
    Zénó


    el nem tudom képzelni, hogy lesz ebből reggeli. :-)
    leírnád?
    köszi
    redi71

    VálaszTörlés
  105. Húsvétinyuszi2013. május 7. 12:00

    93. szengab:
    Most nagy titkot mesélek, légyszi tudd senki másnak nem merném mondani, mert tök dinkának gondolnának...remélem, te megértesz...

    Szóval, az úgy volt:
    Amikor egyszer felnőttként pszichológushoz fordultam, akkor kimondottan azt kértem, hogy abban segítsen, hogy az apámmal, (aki akkorra már rég meghalt,) segítsen rendezni a viszonyom.
    Közösen azt a megoldást sütöttük ki, hogy elmegyek, ha nem is az apám sírjához, de legalább arra a helyre,
    ami számomra nagy jelentőséggel bír, és az apámnak írt "szeretetlevelet"
    8elbocsájtó szép öüzenetet: amiben minden sértettségemet megemlítem, meg azt a rengeteg mást is, amit apám mentségére fel tudok sorolni... hangosan felolvasom...aztán a levelet elégetem, és aztán kimondom hangosan:
    -Apukám szeretlek!
    Jelentem: ez a kísérlet nálam bevált!

    Azelőtt sokat méltatlankodtam, és a már régen halott, -fiatalon ment el tüdőrákban- apámmal képzeletben sokat viaskodtam...még álmomban is ...aztán a kis utólagos magán-gyászszertartás után megbékéltem!

    VálaszTörlés
  106. Húsvétinyuszi2013. május 7. 12:13

    93. szengab: Ja azt nem említettem az imént, hogy anno kb öt percig, de lehet az tíz is,
    ....
    amikor átéltem, akkor szinte az örökkévalóságig:
    - peregtek a könnyeim....mielőtt meg bírtam szólalni...
    pedig szinte soha nem sírok, apám sírjánál se sírtam...meg azóta se...de akkor valamiért képes voltam könnyezni!

    VálaszTörlés
  107. Meghalt egyik ismerősünk, ő volt az első, 2 évvel ezelőtt, aki 4 órán át, szépen jegyzetelve, végighallgatta az előadásomat a paleo étkezésről. A gond csak az volt, hogy a "tanácsadás" után semmit sem változtatott, pedig már csak rekedtes, elhaló hangon tudott beszélni, reflux gyötörte. Amikor utoljára felhoztam a paleo témát nála, akkor azzal rázott le, hogy neki úgyis gégerákja van, a paleo itt már nem segít. CT-vel megnézette ugyan magát, nem találtak nála rákot, de akkor sem gondolta úgy, hogy felépülhet már. Állapota egyre romlott és sokszor levegőért kellett kapkodnia. Otthon halt meg, így felboncolták, akut tüdőgyulladást állapítottak meg a halál okáként, tehát semmi rák, semmi szervi elváltozás. Az éléskamrája televolt befőttekkel, lekvárokkal, állítólag már csak MARGARINOS kenyeret tudott enni, meg krumplipürét, a többi ételt nem tudta lenyelni. Szerinte. Mondhatjuk, hogy az étkezése miatt kellett meghalnia, a refluxtól, a teljes leépülés miatt, láz nélküli tüdőgyulladásban. Bár pont nála határoztam el, hogy befejeztem a paleo-térítést, most viszont mégis úgy gondolom, hogy nekem fontos, hogy nincs lelkiismeret furdalásom vele kapcsolatban, mert én igazán mindent megtettem azért, hogy neki ne kelljen meghalnia 59 éves korában. Tehát nem lehet abbahagyni az info átadását, ha mást nem, legalább annyit meg kell tenni, hogy egy papírcetlin átadni a zöld könyv adatait és hogy én már 2,5 éve így étkezem.

    VálaszTörlés
  108. 107. Rozcsika
    Hú de nehéz ez, én is próbálok időnként "téríteni", de nem sok sikerrel. Néha azért sikerül, van olyan kolléganőm, akinek sikerült teljesen elhagyni a cukorgyógyszerét, viszont egy másiknak hiába tanácsoltam, csak odáig jutott, hogy megvette a szakácskönyvet, de továbbra is eszi a péksütiket, sült krumplit stb. Ja, és a tejet... Pedig 45 éves létére sok baja van, most a pajzsmirigyén találtak valamit, azt mondja, kiveszik az egyik lebenyt, de lehet, hogy mindkettőt, ez majd műtét közben derül ki. És nem ér meg neki ennyit a lemondás a tejecskéről, hát akkor mit tegyek?

    VálaszTörlés
  109. 108. Merrea
    Én már sokszor magamon csodálkozom, hogy én miért tértem át olyan pik-pak a paleóra? Engem senki sem győzködött, 5 mondatban elmesélték, hogy ez mi, meg olvastam már Jenifer Anistonról, hogy így eszik, ennyi volt a nagy meggyőzésem. Ezután ugyanazt ettem, mint a család többi tagja, csak a tiltott dolgokat nem ettem hozzá. Azonnal éreztem a különbséget a közérzetemben. A miérteket, az elméletet, csak később tudtam meg a zöld könyvből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, nem jól mondom. Ezelőtt volt egy teljes kiábrándulás az orvosokból, tehát én már akkor tudtam, hogy magamtól várjam a segítséget. És volt egy olyan eset, hogy 5 élelmiszertől eltiltották lányomat és én vele együtt nem ettem ezeket: tejtermékek, cukor, rizs, csirke, ???. (csillapíthatatlan szemgyulladás miatt volt ez a biorezonancia kezelés - IBS System - része)

      Törlés
  110. 106. Húsvétinyuszi

    Hát egyszer ki kell sírnunk minden bánatot.

    VálaszTörlés
  111. Wanda

    Majd szólj, ha már nem csak kibontakozik, hanem az okok ismeretében meg is oldotta. Az okok nem azonosak a megoldással. Ha villám csap a házba és leég, hiába tudod, mi történt, nem fogod tudni jobban megoldani. Az okok ismerete nem üldözendő, de nem nyújt megoldást. Pl. ismerősöd esetében mi a különbség aközött, hogy tudni véli (!!), miért enne, vagy egyszerűen csak enne. Nem ugyanúgy kell megakadályozni? Vagy a traumás túlevésre más módszer van, mint a túlevésre? Nem támadólag kérdezem, csak tárgyilagosan.

    VálaszTörlés
  112. 111 Szengab
    Igen-igen, igazad lehet.
    A téma nagyon nehéz. Ő egy családos, cégvezető, stresszes, helyes fiatal nő, és a súlya mejdnem elment 100 kg-ig. Ha este hazaér, akkor eszik, már nem kényszeresen, viszont 1 héten 3x az éjszakába nyúlóan futópadozik. Tehát az nem megy, hogy haza jövünk, állatira éhesek vagyunk DE elmegyünk futni. Én nem tudom a megoldásokat, csak azt, hogy egy picit könnyebb neki az, hogy nem valami ismeretlen áll a dolgok hátterében, hanem szerinte ismeri az okokat és már nem fogja semmi másra, csak erre. Most viszont szabad a pálya előtte.

    VálaszTörlés
  113. Szeretnék megint Urániás találkozót, valamikor június elején amíg tart a tanév(ha ez így jó). Azt találtam ki, hogy csináljunk valamit együtt, mint múltkor a sütisütő versenyt. Ezúttal arra gondoltam, hogy lehetne egy vetélkedő-félét szervezni, a blogos témák alapján. Többfajta kérdéstípust is el tudok képzelni:
    -feleletválasztós
    -3 mondatból 1 nem igaz
    -igaz/hamis
    -relációanalízis (két tagmondat van, ha mindkettő igaz és van köztük ok-okozati viszony A) ha igazak de nincs kapcsolat B) ha az első igaz a második hamis C)ha az első hamis a második igaz D) ha mindkettő hamis E))
    stb.
    vagy bármilyen más játék ha van ötletetek.
    Úgy gondoltam, hogy akinek van kedve, max. 5 kérdést ír és elküldi nekem e-mailben, én majd megszerkesztem.

    Mit szóltok?

    VálaszTörlés
  114. Kedves Paleósok!

    Az ELTE Pszichológia szakos hallgatóiként egy tantárgy féléves feladatául egy mini-kutatás elkészítését kaptuk. Kutatási témaválasztásunk részben a paleolit táplálkozáshoz is kapcsolódik: a kiegészítő és alternatív gyógymódokkal kapcsolatos véleményeket igyekszünk feltárni.

    Ha van szabad 15-20 percetek, és szeretnétek hozzájárulni a kutatásunkhoz, nagyon szívesen fogadnánk, ha kitöltenétek ezt a kérdőívet:
    https://docs.google.com/forms/d/173o1O6gF3l7Q7l5kRlUbR4jglhI464jPYfg213zVPRY/viewform
    A válaszadást május 9. csütörtök éjfélkor zárjuk.

    A kérdőív kitöltése anonim, az adatokat aggregáljuk, és statisztikai elemzés céljából használjuk fel őket. A kutatási eredményekről természetesen itt a fórumon tájékoztatni fogunk titeket.

    Előre is köszönjük a segítséget!

    VálaszTörlés
  115. 114. Kitöltöttem, de a kérdőív magán viseli a kérdőívek szinte minden gyerekbetegségét. (Egy kalap alá von mindent, ami nem hagyományos orvoslás, egyes kérdésekéseknél olyan dolgokra vonatkozóan kell közös állást foglalni, amiről különböző véleményem lehet, stb.)

    VálaszTörlés
  116. 114 Névtelen2013. május 7. 23:02

    Egyetértek szőlőszemmel. Pl.: Mit ért természetgyógyászat alatt? A paleót annak tartja (most az mindegy, hogy a paleósok minek tartják)? Vagy minden, ami nem konvencionális az természetgyógyászat?

    VálaszTörlés
  117. Sziasztok,
    mi megyünk vasárnap kirándulni egyet a Budai-hegyekben. Ki tart velünk?

    VálaszTörlés
  118. Sziasztok! A vitakingtől rendeltem multivitamint, ma jött meg... Van pár kapszula, ami szójaolajat tartalmaz. Szerintetek van rá esély, hogy tartalmazzon káros fehérjéket? Képes az apoláris anyagban részlegesen, kis mértékben oldódni fehérje, például valamilyen lektin? Ha igen, mennyire elhanyagolható? Egy bizonyos ponton túl nyilván érdemesebb a vitaminhiány miatt aggódni, ha valóban elenyésző a tabletták károsanyag tartalma. Ezt nem teljesen laikusként kérdezem, természetesen nem vált (még) ki bennem pánikrohamot a "szója" szó olvasata. :D Például a tabletták másik alkotóeleme, a szója-lecitin fontosságát nem lehet megkérdőjelezni.

    VálaszTörlés
  119. 111. szengab:

    Teljesen egyetértek és tapasztalatból mondom. Hiába tudjuk, hogy miért csinálunk valamit, vagy miért van valamilyen tünet, attól még nem tudjuk jobban megoldani.

    VálaszTörlés
  120. http://orulunkvincent.blog.hu/2013/05/06/placebopatia#more5263542

    VálaszTörlés
  121. SZiasztok!
    Korábban volt Magdianyusnak egy bejegyzése: Névtelen2013. április 12. 9:07
    Magnézim Citrát por és Aszkorbonsav beszerzési helye: Vital-Trend www.vitaltrend.hu
    Magdianyus"
    Mennyire megbízható lehet egy ilyen bolt?
    B.

    VálaszTörlés
  122. 121. B.
    Én már többször vettem náluk mindkettőt + szódabikarbónát is. Meg vagyok velük elégedve és szerintem a legolcsóbbak.

    Netty

    VálaszTörlés
  123. 121.
    Vital-Trend Kft. gyógyszertári minőséget árul

    Magdianyus

    VálaszTörlés
  124. Üdv!

    Érdekes hír jelent meg az origón a d-vitaminról, de a hivatkozásban szereplő cikkekhez nem lehet teljes terjedelmükben hozzáférni. Le tudja valaki tölteni őket?

    http://www.origo.hu/egeszseg/20130507-dvitamin-optimalis-szint-szivinfarktus.html

    VálaszTörlés
  125. Húsvétinyuszi2013. május 10. 9:23

    124. boris:
    Milyen böngészőt használsz?
    Nekem firefox-ban simán bejött, csak bemásolva a linked a címsorba.

    VálaszTörlés
  126. Húsvétinyuszi2013. május 10. 9:45

    124. boris: A cikk lényege röviden:
    Mennyi az optimális D-vitamin-szint?

    A nemzetközi ajánlások szerint legalább 20 ng/ml 25(OH)D3 koncentráció szükséges a csontok és az általános egészségi állapot fenntartásához, ám még az 50 ng/ml érték is normálisnak tekinthető.
    "Egyelőre nincs szakmai konszenzus az optimális szintet illetően."
    ...a szív- és érrendszer szempontjából a 20 ng/ml körüli érték, míg a reumatológiai betegségek szempontjából inkább a 30 ng/ml tűnik ideálisnak.
    ...Ha májustól szeptemberig naponta 15-20 percet a napon tartózkodunk rövidujjú felsőben, lábszárat szabadon hagyó nadrágban, szoknyában, illetve nap éri az arcunkat, akkor már fedeztük a napi szükségletünket a vitaminból.

    VálaszTörlés
  127. Jaj...... félreérted. Én nem az origós újságcikkről beszélek, hanem a benne szereplő hivatkozásokról.

    VálaszTörlés
  128. Húsvétinyuszi2013. május 10. 10:55

    127. boris: Értem, nálad a hivatkozások nem jelennek meg.
    Melyek pontosan?
    Nekem a cikkben lévő hivatkozások is megjelentek, amelyeket úgy első blikkre megnéztem legalábbis...

    VálaszTörlés
  129. 124 boris
    Le, simán! (Firefox)

    VálaszTörlés
  130. Húsvétinyuszi2013. május 10. 10:55
    Anna .Willson2013. május 10. 12:10

    ne strapáljátok magatokat. "fárasztóak vagytok"...

    a pofám leszakad ettől a stílustól!!!!!

    VálaszTörlés
  131. Névtelen2013. május 7. 9:03
    Én azt szeretném kérdezni, hogy milyen a székleted e mellett a hardcore rostszegény reggeli mellett?

    VálaszTörlés
  132. Névtelen 133.

    Oriási téveszme, hogy ha nincs rost, akkor abból szorulás lesz. A sok zsír segíti az emésztést, nem okoz szorulást. Sőt sokaknál egy ilyen reggeli, pont, hogy ellenkező hatással lenne. A sok száraz hús fogyasztása okoz általában szorulást és emiatt felületesen a zsírban gazdag étrendet is ilyen hatásúnak gondolják sokan.

    De a legdúrvább az, hogy a nem emészthető un. oldhatatlan rostban (pl gabonapelyhek) gazdag étrend is okozhat krónikus szorulást.

    Rostok

    VálaszTörlés
  133. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  134. Mi lenne, ha a sok "névtelen" odaírna a Név/URL cím rovatba egy nevet? Így meg tudnánk különböztetni a névteleneket egymástól, és az aláírásnál is sokkal jobb. Mint ahogy én teszem most, bejelentkezés nélkül.

    VálaszTörlés
  135. MW 138.:
    Kb. 3× jeleztem már ezt... Sőt, én beérném az aláírással is...

    VálaszTörlés
  136. 132 boris

    Ha majd leperkálsz nekik 31 dolcsi 50 centet, elolvashatod az egészet. Ezt is túl nehéz felfogni egy bizonyos kreténkének....

    VálaszTörlés
  137. Mi a véleményetek a gluténmentes élesztőről. Valaki kérdezi a blogomon.

    VálaszTörlés
  138. Descalcez:

    Látom, jársz erre mostanában, a 83-ban kérdeztem valamit, próbáltam utánajárni, esetleg segítenél ? A lányom ugyanis nagy vaj- és joghurt (+tej) imádó.
    Olyat is olvastam, hogy nem jelentős mennyiség az az ösztrogén, ami a tejben van. Most akkor a tejzsír a rosszabb?
    Tudom, a rügyező orrod.....de ez még nem bizonyíték :)

    VálaszTörlés
  139. 137.BB:

    Miért, van gluténes élesztő is? :))
    Az élesztő egy gomba, nem gabona, így alapból gluténmentes. Nem?
    Bocsi.

    VálaszTörlés
  140. Descalcez

    Nekem is lenne kérdésem, mégpedig édeskrumpli ügyben...:)
    Mostanra szépen kihajtottak a vízbe mártott batáták. Olyan pár centisek a leveles hajtások. Küldtem neked emailt (remélem, működik még az a cím), ahol mellékeltem a fényképeket. Az lenne a kérdésem, hogy ezeket most le kell törni, és külön vízbe rakni? Mekkorának kell lenniük a hajtásoknak, hogy ki lehessen ültetni őket?

    VálaszTörlés
  141. Erről mi a véleményetek? (Mostanában ezt linkelgetik a facebookon). szerintem mondjuk iszonyúan gyenge lábakon áll. A másik, ami felmerül bennem: vajon miért erőlködnek emberek, hogy meggyőzzék a többit, hogy a paleo életmód hamis képzeteken alapul? Ha egyszer azok a saját bőrükön tapasztalják, hogy valójában működik?

    Why the Paleo Diet and Lifestyle Are Not Based in Scientific Reality

    VálaszTörlés
  142. MW 141.
    Én már régen ne olvasom el az ilyen cikkeket, mert 1. egyértelmű, hogy üzleti érdek motiválja, 2. pont azért, amit te írtál: minek??

    VálaszTörlés
  143. 141 MW, 142 Smirgli

    Na nekem sem volt türelmem végigolvasni, mert tényleg arról van szó, hogy a természeti népek mentessége a civilizációs betegségektől, egyértelműen a táplálkozásukkal függ össze, kontrollcsoportnak ott van a nyugati ember. Az egész paleo fel sem merült volna, ha nem táncolna a szakadék szélén a nyugati világ. Annak idején elvi alapon lehetett bizonygatni, hogy a Nap kering a Föld körül, de a gyakorlat ezt mégis cáfolja. Az az elmélet, amit nem tesztelnek, nem ér semmit. Most is ez a helyzet.

    VálaszTörlés
  144. 142-144 smirgli, szengab

    Részben gazdasági érdekeket szolgál, másfelől mindig ott van az, hogy esendő emberek szeretnék, ha mások - lehetőleg a paleósok:) - elméleti alapon belátnák, miért kell Mars-csokit és sajtos pogit enniük. Attól valahogy jobban éreznék magukat - pszichésen.
    Azt meg senki sem vitatja, hogy az evolúció megy tovább. Csak éppen nem mindegy, hogy 8000, esetleg 80 év vagy éppen 800 ezer telik el közben. Meg hát, ott vannak a gyakorlati eredmények.
    Köszi a Sisson-cikket, lehet vele válaszolni!:)

    VálaszTörlés
  145. Köszi Cicó, igazad van:-))) Akkor miért is nem jó nekünk az élesztő??? -, mert cukorral erjed, vagy mi a szösz?! Most biztosan lesz, aki a fejéhez kap a kérdésemtől, de bocsi, nem emlékszem. Mea culpa, mea maxima culpa:-)))

    VálaszTörlés
  146. 146. BB:

    Egyszer már én is kérdeztem, de le lettem hurrogva :), hogy úgysincs semmi, amit megkeleszthetnénk vele, ill. nem kell semmit megkelesztenünk.
    Lehet, hogy mindenképpen erjeszt, nem tudom.
    Vagy sikér is kell az erjedéshez. Pedig kár, mert sok B vitamin van benne.

    VálaszTörlés
  147. BB, Macskacicó:

    Ezen a paleo-blogon pl tárgyalják az élesztőt:
    http://www.thepaleomom.com/2012/03/is-yeast-paleo.html
    A gombákat ("yeast") ártalmas, semleges és hasznos kategóriákba sorolja, ebből persze az első kategória a Candida, de a Saccharomyces nemzetségbe tartozók, mint amilyen az élesztő, hasznosak - a cikk szerint. Annak ellenére, hogy az ősember nyilván nem erjesztett dolgokat, az erjesztett dolgok, és az ezt elősegítő élesztő jót tesznek. És mindjárt megad egy élesztős paleo-kenyér receptet is:
    http://www.thepaleomom.com/2012/03/recipe-yeast-based-paleo-bread.html
    Mondjuk, ebben tápiókaliszttől nyílgyökér lisztig midnenféle van, szóval...
    De ezeket nem én mondom, majd Gábor biztos felhomályosít minket.

    VálaszTörlés
  148. MW 140
    Van nekem egy linkem, amit talán épp Des adott meg korábban, a batáta termesztésről. Ebben nincs hasznos infó Neked?

    Megpróbálom belinkelni, bár úgy emlékszem, hogy egyszer már próbáltam, és eltűnt az egész.
    Szóval mégis inkább azt mondom,hogy nem linkelek,hanem írd be a keresőbe, hogy "bionaturline batáta ", és akkor biztos kidobja gúgli a megfelelő linket.

    Nekem is van néhány 5 cm-es hajtásom, de nagyon nyögvenyelősen fejlődnek. Egy ideje a fürdőszoba ablakban vannak, hátha a nedvesség és napfény hatására összekapják magukat.

    VálaszTörlés
  149. 143. szengab2013. május 12. 11:38

    Gábor!

    A természeti népek civ. betegségektől való mentessége tényleg csak és kizárólag a táplálkozásuk következménye?
    A természeti és a nyugati népek között annyi, de annyi még a különbség mindenféle vonatkozásban...

    VálaszTörlés
  150. MW.

    A cím működik, néztem a képeket. Nekem talán a legkisebbek is nagyobbak voltak, mint a Tiéid. Jelenleg így néz ki az állomány egyik része, ezeket virágföldbe elpalántáztam, a többi még vízben gyökerezik. Néhány még a batátákon hajt, majd kiderül melyik módszer mennyire lesz eredményes.

    VálaszTörlés
  151. 149. Cirmos
    Igen, ismerem azt az oldalt, csak az nem ad elég felvilágosítást, hogy amikor ilyeneket hajt, akkor mit kell csinálni. Azóta már találtam néhány youtube videót is, amik pontosan, képszerűen bemutatják a hajtások kezelését.

    151. descalcez
    Hát.... sajnos, nekem csak ekkorák lettek, de későnk kezdtem a hajtatását. Most lecsíptem őket, és vízben áznak, de rájöttem közben, hogy még várni kellett volna velük, és hagyni, hogy a batátán nőjenek, amíg hosszabbak nem lesznek. Lehet, hogy a rendelés lesz mégis a megoldás, de még érdeklődnöm kell a szállítás költségeiről.

    VálaszTörlés
  152. 150. Szűcs Csaba

    Én nem emlékszem, hogy Gábor azt állította volna, csak a táplálkozás a fontos. A természeti népek különbözősége bizonyítja, hogy mennyire különböző tud lenni a paleo.
    Szerintem azokat lehetne összegyűjteni, amiben viszont hasonlóság van, ezek pedig táplálkozásban bizonyos alapanyagok hiánya, legalábbis alapélelmiszerként mindenképpen. Ha a mostani nyugati táplálkozással hasonlítjuk össze, akkor még kiugróbb különbségeket találunk. Hiszen a legtöbb "alapélelmiszer", amit a boltokban lehet kapni az én nézeteim szerint nem is igazán lenne minősíthető élelmiszernek. Csak áltatjuk magunkat, amikor olyan evolúciós biológusokra hallgatunk, akik azt állítják, mivel az evolúció még tart, ezért mára bizonyára alkalmazkodtunk a Mars-csokihoz is, neki erre a laktóz-tolerancia erre bizonyíték, nem látja az egész felszínességét. Elég szomorú, hogy a "hivatalos" tudomány itt tart (lásd Zuk fentebb belinkelt cikke).
    De a term.népek egészsége nyilván egy sor olyan dologból is következik, ami nem táplálkozással, hanem életmóddal függ össze: mozgás, stressz hiánya (illetve másfajta stressz), közösség megtartó ereje stb. Igen egészségromboló tud lenni, mikor valaki azért robotol éjt nappallá téve, hogy - Daniel Quinn szavaival élve - a piramist építse. Felépítettünk magunk köré dolgokat, amik nélkül már nem tudunk létezni, a fenntartásuk viszont állandó munkát követel tőlünk. Amikre igazából nem is lenne szükségünk, de már így van a rendszer, nem lehet kilépni belőle. Plusz manapság még hozzájön az az óriási pénzszivattyú, ami miatt megy tönkre és hanyatlik minden.
    Na jó, elkalandoztam, ráadásul nem is engem kérdeztél, bocs!:)

    VálaszTörlés
  153. 148. MW

    Köszönöm, ez nagyon hasznos oldal, érdekes, amit ír. Én eddig is úgy gondoltam, hogy az élesztő miért ne lenne paleó, annak ellenére, hogy már rég nem dagasztok vele.
    Ilyen nyílgyökérliszt-kenyeret se fogok sütni :), de azért jó tudni, hogy hasonlót mégis lehet, akár élesztővel.

    VálaszTörlés
  154. 150. Szűcs Csaba

    Nem egyszerűen összehasonlítani kell a két életmódot és a belőle fakadó betegségeket, hanem a természeti népektől függetlenül is lehet vizsgálni, mi okoz ilyen meg olyan megbetegedéseket. A megbetegítő tényezők közt csak a laikus irodalom tesz nagy hangsúlyt a stresszre és érzelmi traumákra, a valódi okokat kutató szakirodalom mindig valahol a táplálkozásra fut ki. Van még egy sor más problematika, amiről el szoktatok feledkezni, pedig ezek a paleolit életmód fontos aspektusai. Ilyen pl. a bélflóra, ilyen a természeti ember parazita fertőzöttsége, a korai fertőzések felnőttkori pozitív hatása, a magzati programozottság, stb. Ezek tágabb értelemben vezethetők le a paleolit életmódból, nem közvetlenül az egyén táplálkozásával függnek össze, hanem a nyugati higiéniával, nyugati orvoslás mellékhatásaival (antibiotikum szedés), ill. a terhes anya életmódjával függnek össze. Ezek azonban a paleolit életmóddal részben ellensúlyozhatók. Pl. a magzati programozottság egyik következménye, hogy az ínségben kihordott magzatok felnőtt korukban hajlamosabbak a szív és érrendszeri valamint a cukorbetegségre. Ez azonban csak a nyugati életmód mellett válik reális kockázattá.
    Szóval röviden: önmagában bizonyítható, hogy a nyugati táplálkozás okozza a civilizációs betegségeket, nem az összehasonlításból következtetünk erre.

    VálaszTörlés
  155. Húsvétinyuszi2013. május 13. 12:58

    155. szengab:
    Bocs, bocs, már megint nem bírom tartani a csőröm...szinte mindenben egyetértek veled,
    de...vitatkozhatnékom támadt:
    írod:
    csak a laikus irodalom tesz nagy hangsúlyt a stresszre és érzelmi traumákra,


    bocs, bocs, de nekem mind a négy nagyszülőm olyan peches volt, hogy 1910 körül születvén,
    két világháború is végigsörört rajtuk,
    az első gyerekkorukban, aztán a második felnőttként...
    volt ott stressz, érzelmi trauma, meg főleg a táplálkozást érintő igen fontos szabály:
    "amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!"
    Bocs, de ez mondjuk magyarhonban is fantasztikusan hasznos szabály volt mondjuk kb 1968-ig....
    és felneveltek mára: egy szörnyű sokan közülük...túlsúllyal kűzdő második nemzedéket....
    Szóval az, hogy a túlélő őseink miféle zakkant örökséggel láttak el minket, azt érdemes mindíg történelmi távlatból is megszemlélni,

    szerintem legalábbis...

    VálaszTörlés
  156. 155. szengab

    Civilizációs betegség a stressz, a szorongás, az idegesség?

    Ilyenkor bennem mindig ide lyukad ki a gondolat továbbvitele: hogyan kell erős lelkű, stabil gyerekeket nevelni?
    De még arra is max. Bagdy Emőkénél van pár utalás, milyen technikákkal lehet saját magunkat egy kicsit kívülhelyezni a negatív társadalmi hatások rombolásán, a stresszen, idegességen...

    VálaszTörlés
  157. Ti mit használtok/szedtek/tesztek hőhullámok ellen?

    VálaszTörlés
  158. Stressz régen is volt, sőt. Állandó harc az ennivalóértért az életbemaradásért, háborúk... Most biztonságban élünk, béke van, van mit enni. Stresszt magunknak kreálunk olyan dolgok miatt amiért nem kellene.

    VálaszTörlés
  159. Most ért véget Ray Mears - A vadon táplálékai című film a DOQ-n. A kőkorszakban skócia területén élt ősök élelemszerzésével foglalkoztak.
    Ősék ha megéheztek, a nagy stresszelésben, lesétáltak a tengerpartra, összeszedtek némi kagylót meg csigát, aztán hazavitték. Mears-ék, akik nem kifejezetten napi rutinból nyomják a gyűjtögetést, mindössze egy óra alatt begyűjtöttek egy vödör kagylót, miegymást. Aztán kovakővel és valami vastartalmú kővel szikrát vetettek és tűzön szépen megfőzték az egészet.
    A megtalált táborhelyen rengeteg kagyló, csiga, rák, rőtvad és fóka maradványt találtak.
    Valószínűleg a kőkorszakban sem volt nagyobb harc mint amit most bemutattak. A délelőttjük ráment, de délután már mindenki mehetett barlangot festeni.

    VálaszTörlés
  160. Húsvétinyuszi2013. május 14. 11:00

    157. szőlőszem.
    Írod:
    -hogyan kell erős lelkű, stabil gyerekeket nevelni?
    Nem tudom, csak spekulálgatok...:
    Talán már a méhen belüli fejlődés is számít, az anyuka, és a környezete hozzáállása is fontos lehet.
    -...milyen technikákkal lehet saját magunkat egy kicsit kívülhelyezni a negatív társadalmi hatások rombolásán, a stresszen, idegességen...
    Erről meg az jut eszembe,
    hogy valami nagyon nem jó történt a múlt században az anyasággal...magával avval, hogy mi az nőnek lenni...életet adni, aztán nagy gonddal felnevelni...pedig a nők megkapták a lehetőséget, hogy az azelőtt férfiaknak fenntartott terepen is sikeresek legyenek, pl a munkában, meg kaptak szavazati jogot, csak közben valahol elvesztették azt a jogot, hogy
    igazán elégedettek lehessenek a biológiai szerepükkel,
    pl akkortól hívtuk az azelőtt "várandós" nőt: terhesnek...
    pedig kb 150 évvel ezelőtt egy kisbabát váró nő még "csak" várandós volt, az a nő, ha a vallása sugallta, akkor talán még. áldott állapotban is érezhette magát.
    Mindegy, a tipikus nőcinek: tutira nem teherként kellett megélnie az anyaságot...)

    VálaszTörlés
  161. http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-22520720

    olvastátok? elég meredek, hogy minden nőnek ajánlják, aki veszélyeztetett, hogy vizsgálja meg a lehetőséget..

    VálaszTörlés
  162. Húsvétinyuszi2013. május 14. 12:39

    162. Szabó Csilla:
    Ez szerintem marhaság! ( Ez fölös óvatosság, és csak az amerikai orvosok beteges rettegése az ügyvédektől, a későbbi súlyos perektől indololja.)
    Kb akkora melléfogás, mint amikor egy nőnek, akinek az első gyereke császárral született, akkor az USA-ban fölös óvatosságból a második, stb. gyerekét is császármetszéssel javasolják világra hozni, mert van némi sansz, hogy a műtét helye felhasad, vagy egyéb gond jelentkezik...a sansz, ahogy én tudom: kb 0,7%
    Vagyis ezer szülésből hét estben kell számítani komplikációkra...
    DE: komplikációk más számítás szerint a sima szülések után is jelentkezhetnek: kb 0,5% valószínűséggel.
    Vagyis nagyon kicsi az eltérés a rizikóban,
    mégis a preskedéstől rettegő amcsi dokik a császármetszéshez ragaszkodnak, pedig, ha őszinték lennének, akkor be kellene látniuk, hogy: a műtét kockázata ilyen estben magasabb!!!

    VálaszTörlés
  163. Erre vajon tényleg szükség volt? Tényleg nem volt más megoldás? http://index.hu/kultur/2013/05/14/amputaltak_angelina_jolie_melleit/

    VálaszTörlés
  164. 159. Tusky
    "Állandó harc az ennivalóértért az életbemaradásért, háborúk..."

    Ez csak a civilizált ember félelmeinek visszavatítése:)

    VálaszTörlés
  165. 162, Szabó Csilla
    Hát nem tudom, mit gondoljak? Vajon valóban egy hibás géntől lesz a mellrák? Mindenesetre, kifacsarodott egy világban élünk. Elvégeznek ilyen "megelőző" műtéteket, miközben hivatalosan is bátorítják, sőt, erőszakolják a rákot elősegítő étrendet.
    És most műmelleket csináltat magának Jolie? Mert azt nem gondolom, hogy ezentúl mellek nélkül szaladgál, hiszen lényegében ebből (a külsejéből) él...

    VálaszTörlés
  166. 160. rever
    Erről van szó, és ez nem limitált arra a vidékre. Lényegében a legtöbb helyen így éltek őseink, sokkal kiszámíthatóbb volt, mint ma. Tuajdonképpen ma van az, hogy állandóan létbizonytalanságban harcolunk a mindennapi szükségleteinkért. No persze, az ellenkezőjéhez nem ártana, ha valamivel kisebbek lennének a szükségleteink. Csakhogy, a civilizált ember nem teheti meg, mert magunk köré építettük mindazt, aminek a fenntartása nélkül már nem tudunk élni, mert nincsenek meg a feltételei, meg sokan vagyunk stb. Így azután visszavetítjük a megélhetési és egyéb félelmeinket a múltba, és úgy képzeljük, az ősember rettegett a természettől. Pedig dehogy, hiszen ő is a természet része volt, ráadásul ott volt a biztonságot adó közösség, ami ma hiányzik.(Ilyen szempontból még a nem nagyon távoli múlt is többet tud felmutatni).

    VálaszTörlés
  167. 163. Húsvétinyuszi:

    Hát nekem 3. császárra bejött a hegszétválás komplikációja. Pedig előtte én is hülyeségnek gondoltam a dolgot. Véletlenül úsztam meg a nagyobb bajt, más okokból egy héttel hamarabbra hozták a 3. császármetszésemet. Én már pár hete panaszkodtam a dokinak, hogy úgy érzem, mintha nem lenne belül minden OK, fáj belül a hegnél... A műtét alatt mondták egymásnak meg nekem is, hogy Atyaég, papírvékony volt a hegnél a méhem és már szinte szét is nyílt. Láttam a dokin, hogy még ő is megkönnyebbült, hogy előbb elvégezték a műtétet. Ami szerencsére minden gond nélkül végződött, kivéve, hogy az érzéstelenítőt már megint mellészúrták :( Ja, és a gyerkőc most 2,5 hónapos és már jóval több 6 kilónál, pedig nem túl sokkal, 3200 grammal született. Az étvágyára mondjuk nincs is panasz.

    De persze a mell levételről egész más a véleményem. És ha az implantátumnál rákosodik el? Meg ezernyi más rákfajta is van még... Mi persze tudjuk, hogy nem elsősorban a gének meg az öröklés számít. Akkor én is levetethetném a melleimet, anyukámnak mellrákja volt ugyanis. Természetesen eszem ágában sincs.

    VálaszTörlés
  168. Jolie műtétje:

    Íme az eredeti nyilatkozata a NY Times-ban:

    Actress Angelina Jolie Shares Story Of Her Double Mastectomy

    Hangsúlyozza, hogy az öröklött génhiba a mellrákoknak csak nagyon kicsi százalékát okozza, de neki pont egy ilyen hibás génje van. A BRCA1 nevű génje hibás és emiatt van nagy esélye a mellrákra.

    Tehát nem csak azért döntött így, mert anyukájának mellrákja volt. Ez önmagában tényleg gyenge érv lett volna.

    Tud valaki erről génhibáról valami konkrétabbat? Valóban ilyen nagy a kockázat?

    A cikk folytatásában leírja, hogy ez eljárás már sokat fejlődött. Ne egy durva amputációra gondoljatok.

    A mellbimbóját "megmentették", "csak" alóla operálták ki a mellszövetet, majd implantátummal pótolták. Ebből úgy tűnik, hogy esztétikailag nagyonis elfogadható lett az eredmény, leszámítva néhány heget.

    VálaszTörlés
  169. szőlőszem 159, Tuksy 159:
    Gábor új könyve részben pont ezekre a "magunknak gyártott", személyes lelki és párkapcsolati problémákra, stresszhelyzetekre, (felesleges) szorongásaink okaira, konfliktushelyzetekre kínál megoldásokat.

    VálaszTörlés
  170. szomi 169:
    Ebben a cikkben is szó esik a BRCA1 és 2 génekről:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/a-rak-megelozese-es-kezelese-ketogen-etrenddel.php
    Vagyis a CH-szegény étrenddel az eredetileg 70-80%-os rákkockázat 30%-ra vagy még kisebbre csökkenthető. És akkor a D-vitaminról meg az ösztrogénblokkoló szerekről még nem is beszéltünk, utóbbiak között pl. indol-3-carbinol, lásd itt:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/a-myoma-megelozheto-es-kezelheto.php

    VálaszTörlés
  171. 169. szomi
    Ja, így már majdnem csak annyi, mintha megnagyobbíttatta volna a mellét:) Na jó, azért brrrr....
    De az is "szép", hogy a génvizsgálat maga 3000 dollárba kerül, nem hiszem, hogy a pl a magyar TB ezt vagy a megelőző műtétet támogatná. Úgy tűnik, ez tényleg a gazdagok mulatsága. Az óriási többség meg sem tudja, ha ilyen gént hordoz.

    VálaszTörlés
  172. 169. szomi

    Omega-3 olajat tanácsos fogyasztani, és elkerülni a mammográfiai vizsgálatot, mert a sugárzás növeli a mellrák esélyét azoknak, akik magukban hordozzák BRCA1/2 gént.
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/13/at-least-onethird-of-breast-cancer-cases-are-avoidable.aspx
    "Even women who have mutations of the BRCA1 and BRCA2 genes, which is said to increase your risk of breast cancer to 80 percent, can make positive lifestyle changes that may lower their risk. For instance, omega-3 fats like those in krill oil have been found to influence these genes in a positive way."

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/11/15/mammography-screening.aspx
    "Results published in the British Medical Journal7 (BMJ) in September show that women carrying a specific gene mutation called BRCA1/2 are at significantly increased risk of breast cancer directly resulting from low doses of ionizing radiation, such as that from mammograms. Women carrying this mutation who were exposed to diagnostic radiation before the age of 30 were twice as likely to develop breast cancer, compared to those who did not have the mutated gene."

    VálaszTörlés
  173. A sport, mozgás és a civilizációs betegségek evolúciós megközelítésben

    "Az állóképességgel kapcsolatos evolúciós hipotézis nem csak az életmóddal összefüggő civilizációs betegségek megjelenésére ad elfogadható magyarázatot, hanem a fizikai aktivitás betegségmegelőző szerepére is."

    "Ha sikerülne elérni, hogy a mozgás szokássá váljon, mint a fogmosás, az nagyban javítaná az életminőséget, és gátat szabna az úgynevezett civilizációs népbetegségek terjedésének."

    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/05/14/edzetten_okosabb_gyereket_nemzhetunk

    VálaszTörlés
  174. 155. szengab

    Talán ez is a magzati programozottság témájába vág:
    "...ha leendő gyermekünk fogantatásakor jó edzettségi szinten vagyunk, azzal az ő egészségi állapotára és szellemi képességeire is pozitív befolyással lehetünk. A vonatkozó kutatási eredmények legalábbis ezt bizonyítják."

    2 bejegyzéssel fentebb a cikk linkjét is megtalálja, ami igazából a mozgás fontosságára hívja fel a figyelmet evolúciós megközelítés alapján.
    A riporter költőien fel is teszi a kérdést, hogy: "Vagyis nincs mese, mozognunk kell, mert ez van belénk kódolva?" Mintha Robb Wolfot hallanám...

    Bélflóra
    Számomra most ez nagyon aktuális, mivel prosztatagyulladásra kemény antibiotikumot és nem szteroid gyulladásgátlót kell szednem. Érzem és tapasztalom, hogy ezek a bélflórámat is szépen támadják.
    Meg tudja esetleg mondani, melyik bejegyzésénél jártuk körbe ezt a témát (bélflóra, pre-, probiotikumok stb.)? Nem találom sajnos.

    Túlzott higiénia, steril körülmények, fertőzöttség hiánya
    Tud bármilyen praktikus tanácsot adni arra vonatkozóan, hogy ezt a problémát egy felnőtt ember mégis hogyan oldja meg a mai 21. századi világban?
    Pl. boltban vásárolt zöldséget én alaposan megmosok evés, előkészítés előtt, na nem az esetlegesen rajtamaradt piszok miatt, hanem inkább a vegyszerek miatt. Persze, lehet, hogy az már így rég késő (talán a vegyszerek már teljesen beépülnek a növénybe).

    VálaszTörlés
  175. 24 szengab;23 anna.Wilson
    Köszönöm az infókat, tisztában vagyok velük, csak alátámasztás-ként írtam oda a korábbi, rákkal és ketogénnel kapcs. beszélgetéshez.

    Anna, a videó nem mond számomra újat, ismerem a témát, sőt. De természetesen nagyon jó hogy feltetted a linket, jó dolgokról beszél a "fickó". Ismered S.N.Lazarev munkáit?

    VálaszTörlés
  176. Paleós sportolóknak!

    Nagy élmény volt számomra maratont futni (Prága) úgy, hogy előtte végig csináltam egy "paleós" edzés programot,követve Robb Wolf tanácsait.
    Szándékom ezzel az akcióval tudatos volt és arra irányult, hogy megtapasztaljam az energia minél hatékonyabb felhasználását előrehaladottabb korban,és hogy mennyi idő alatt képes a szervezet regenerálódni egy újabb komolyabb fizikai teljesítmény eléréséhez. Magam is meglepődtem. Kísérletem 100%-ban bejött.
    Akit érdekelnek a részletek, írjon ide: geoffrey22paleo@gmail.com

    VálaszTörlés
  177. 178. Galgóczi Imre

    Gondolom sokan szívesen olvasnák a tapasztalataidat ebben a témában, jómagam beleértve, talán ide a blogra is beírhatnád, akkor nem kell leveleket küldözgetned. Ha valami miatt mégsem akarod, akkor a webreg1973@gmail.com címre jöhet. Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  178. Egy olvasóm kér véleményt:
    http://www.natursziget.com/egeszseg/20100809-mi-az-igazsag-a-palma-es-mas-olajoktol-1
    Segítsetek, én ehhez nem vagyok elég felkészült, hogy vitatkozzak. A cikk megkérdőjelezi a kókusz- és a pálmazsír fogyaszthatóságát.
    A másik kérdésem, hogy az utifűmaghéj - hasonlóan a quinoahoz és az amaranthoz nem tartalmazhat fitátokat? Őrületes paleos divat most az utifűmaghéjból való kenyérkészítés. Személy szerint én nem használom, mert nekem komoly hascsikarást okozott.
    A válaszokat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  179. Húsvétinyuszi2013. május 15. 10:50

    168. Netty:
    Írod, neked a harmadik császáros szülésnél bejött a hegszétválás, mint gond...
    Sajnálom, hogy komplikációk merültek fel nálad a harmadik császárnál.
    Igen, erre megvan az esély, és örülök, hogy nálad végül minden nagyobb baj nélkül lezajlott.
    (Mondjuk nálad kicsit más volt a szitu, mint amit én ismertettem,
    mert én
    -nem a harmadik, csak a második baba születéséről említettem százalékokat,
    -meg az eseménytelen terhességről szólnak az adataim,
    ellemben neked már a szülés előtt voltak panaszaid, aggasztó tüneteid,
    és ebből egy jó doki sejthette, hogy nem teljesen probléma mentes az eseted.)

    VálaszTörlés
  180. BB 180:
    Útifűmag: Én próbáltam már, asszem, enyhe hashajtóként enni, semmi problémát nem okozott.
    Előzőleg megkérdeztem róla Joe-t, azt írta, hogy
    "mint minden rostos dolog csökkenti a fölszívódását mindennek. Az ilyenek tisztítanak, nem táplálnak. Ezért az ilyet tartalmazó kaják előtt és után 2 órával nem érdemes tápláló ételt fogyasztani. Reggel éhgyomorra vagy este lefekvés előtt jó az ilyesmi és mindig sok vízzel!"
    Én is látom, hogy mindenféle zsemléket sütnek vele, és húshoz, rántottához eszik köretnek napi rendszerességgel... Pedig tiszta nyálkás, hasonló a lenmaghoz (sztem az is csak béltisztításra jó :-), bevonja a gyomor és belek falát stb. Persze lehet, egy kis gombócnyi egy nagy db húshoz nem számít, de ki tud ott megállni...?

    Mivel Joe itt a blogon a maglisztekkel kapcsolatban is hasonlókat írt, én igyekszem az ezekkel készült kajákat/sütiket max. egy KV-val együtt enni.

    VálaszTörlés
  181. Na tessék, indulhatnak is a nők hosszú tömött sorokban a mell-levételre:
    "Ha a BRCA1 vagy BRCA2 gének valamely mutációját igazolják egy daganatos betegnél, akkor a család összes tagjánál elvégzik a vizsgálatot, amit az OEP finanszíroz. "
    Persze nem fognak, mert bíznak az orvosok által javasolt "sűrű ellenőrzésben", mell esetében nyilván mammomgráfiával.... :-P

    "Azért sem javasoljuk rutinból a melleltávolítást, mert a kockázat így sem csökken le nullára, ráadásul a rekonstrukció során behelyezett implantátum mögött nehezebb a szűrővizsgálatokkal felfedni a daganatos elváltozásokat"
    Így meg főleg nagyon hasznosnak tűnik...

    http://www.origo.hu/egeszseg/20130514-itthon-is-terjed-a-megelozo-melleltavolitas-mellrak-emlorak-angelina-jolie.html

    VálaszTörlés
  182. Na igen, az emlőrák nemcsak a mellszövetekben, hanem hónaljból, perifériás területektről is kiindulhat. Mindent mégsem lehet eltávolítani. Egyébként erről már hallottam régebben, valami kórházas sorozatban az amerikai orvosok ezerrel próbálták lebeszélni a kb. 30-as nőt a mell eltávolításról, aki egyébként ugyanezen okokból kérte, mint Angelina Jolie.

    VálaszTörlés
  183. 183. smirgli
    Kb. a 80-as évek táján volt Magyarországon egy olyan hiedelem, hogy ha lecsiszoltatja valaki az összes, még ép fogát és koronát tesznek rá, a korona alatt nem romlik tovább a fog és akkor soha nem kell protkó, hanem végig a hófehér műfogak lesznek a saját fogon, tehát nem kell ki-bevenni a fogsort. A nők általában gyermekük ballagására, mint szép ünnepségre, tetették rendbe így a fogsorukat. Persze hamar kiderült, hogy a korona alatt is rohad a fog. A mell levételről jutott eszembe ez a szintén nagyon szomorú orvosi elképzelés.

    VálaszTörlés
  184. Sziasztok!
    Nagyon sok kérdés merült fel bennem miközben olvastam a paleolit táplálkozás c. könyvet. 25 éves vagyok és 18 éves korom óta minden évben volt március környékén kisízületi gyulladásom, ez kb. 1-1,5 hónapig tartott. 24 évesen szültem, a szülés után kb. 1,5 hónappal újabb kisízületi gyulladásom lett pedig nyár közepe volt, és kb. 4 hónap után egyik óráról a másikra mindkét csuklóm felduzzadt és a gyermekemet sem tudtam felvenni kb 1,5 hétig, a gyulladás mai napig fennáll mostmár 7 hónapja. Két orvosnál jártam reumatoid artritiszre vagy pikkelysömörre (bőr tüneteim nincsenek) gondolnak. Azért gondoltam, hogy szükséges leírnom az előzményeket, hogy ennek tükrében hátha tudtok valami okos ötletet. A könyv olvasása után elhatároztam, hogy fokozatosan de áttérek a paleora, mondanom sem kell nem kaptam támogatást, sőt párom családja orvos, ill. gyógyszerész végzettségű emberekkel van tele és egyből azt mondták, hogy hülyeség és pl. a vitaminokat az élelmiszerekkel kell bevinni, nem a kész bogyókkal. Nagyon tanácstalan vagyok, mivel a könyvben is leírta a T. Szerő, hogy a pénz mozgat igazából sok mindent, ezért Én, mint laikus nem tudok hogy tájékozódni mégjobban és megvédeni az igazamat.

    VálaszTörlés
  185. Szengab

    Most értem a Párbajok nélkül végére. Korábban sokat olvastam olyan könyveket, amelyek szerzője pszichológus, és ez alaposan félrevezetett engem. Tulajdonképpen
    a Pánik olvasásakor döbbentem rá, hogy a kollégáid könyvei inkább tekinthetők
    bölcseletnek mint pszichológiának. Praktikus, használható tudáshoz jószerivel csak a Te írásaidból jutok hozzá, ezért is fontos könyv számomra a Párbajok nélkül.

    Nagy örömet szereztél vele, köszönet érte!

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  186. 183. smirgli

    "Persze nem fognak, mert bíznak az orvosok által javasolt "sűrű ellenőrzésben", mell esetében nyilván mammográfiával.... :-P"

    Csak az a bökkenő, hogy amint azt a 173-as hozzászólásomban belinkeltem, a 30 év alatti hölgyek körében, akik magukban hordozzák a BRCA1/2 gént, a mammográfia hatására kétszeresére emelkedik a mellrák esélye. Tehát jobb, ha nem derül ki, hogy esetleg ilyent gént hordozunk, mert akkor nem küldenek el kötelezően mammográfiára. A helyes táplálkozással és vitaminokkal látatlanban is többre is megyünk a megelőzés fronton.

    VálaszTörlés
  187. Sziasztok!

    Véleményeteket szeretném kérni. Feleségem állapotos, hatodik hónapban van. Mindketten paleózunk, már régóta. Többször is magas vérnyomást mértek neki az orvosok (152/80, 155/85). Egy darabig itthon is mérte, de nem volt kiugró érték. Nyilván most megint elkezdjük mérni. L-tyroxin 75 mg-ot szed, mivel magas volt a TSH értéke. Nyilván nem szeretnénk elindítani a gyógyszeres vérnyomás csökkentést, de nem is szeretnénk kockáztatni. Van valakinek tapasztalata ez ügyben? Köszönöm! Attila

    VálaszTörlés
  188. Paleolga 188:
    Bizony, így, a nyugati tápnak + nyugati orvoslásnak (gén megtalálása+szűrés mammográfiával+kemo) köszönhetően még nagyobb veszélyben vannak, mintha nem is tudnának róla és persze ha alacsony CH-tartalmú kaján élnének+D-vitamin+amit fentebb írtam az ösztrogénnel kapcs.
    Apropó, megérkezett az Indole-3-Carbinolom
    http://www.iherb.com/Life-Extension-Triple-Action-Cruciferous-Vegetable-Extract-60-Veggie-Caps/22969
    10 nap alatt itt volt.
    Remélem, elmúlik tőle a miómám és az ösztrogéndominanciám....

    Rozcsika 185:
    Én vmelyik nap olvastam ketogén paleóstól (agydaganatból gyógyult), hogy kiveteti a gyökérkezelt fogait is, hogy teljesen elejét vegye a szervezetszintű gyulladásnak. Én is úgy tudom, ezek a fogak életünk végmindig gócként működnek a szervezetben... Nekem is van pár ilyen, bár semmilyen panaszt nem okoznak, azt mondta a fogorvos, nem ártana újratömni... hát, nem tudom, erősen gondolkodom...
    Vélemény...?

    VálaszTörlés
  189. 190. smirgli

    Majd írd meg légy szíves 1-2 hónap múlva, hogy tapasztaltál-e javulást. Én is szedek pár hete hormonegyensúlyra olyan bogyót, amiben van Indole-3-Carbinol, meg kurkuma, meg egyéb növényi hatóanyagok: http://www.iherb.com/Natural-Factors-WomenSense-EstroSense-Hormone-Balance-120-Veggie-Caps/16257

    VálaszTörlés
  190. 190. smirgli

    "10 nap alatt itt volt."

    Én is azt látom, hogy mostanában "megtáltosodott" a posta (gyorsan lekopogom). Sorban jönnek meg 10 nap alatt a csomagjaim. Január elején kettő eltűnt. Két hónapig vártam, aztán írtam az iHerbnek, hogy nem lehetséges-e, hogy visszaküldte a posta? Azt válaszolták, hogy nem, és nagyon sajnálják, hogy ez történt, de nem áll módjukban mit tenni. A levél alján volt két gomb, hogy elégedett vagyok-e a válasszal. Arra klikkeltem, hogy nem. Másnap új levelet kaptam, amit már a management írt, nem az ügyfélszolgálat, hogy visszautalták a rendelés összegét a szállítási díjjal együtt:)

    VálaszTörlés
  191. Sziasztok!
    http://durianrider.com/2011/04/12/robb-wolf-got-a-gut-how-come-the-paleo-bloggersauthors-are-chubby/

    Vélemény? A blog írója vega, szinte csak szénhidrátokon él... (főleg banánon)

    http://durianrider.com/2011/03/07/do-carbs-make-you-fat/

    VálaszTörlés
  192. Paleolga 191, 192:
    Ez dicséretes. :-) Én az Iherbbel mindig is elégedett voltam, kb. ennyi idő alatt mindig megérkezett a csomag. Legutóbb is csak a magyar posta és/vagy NAV miatt bosszankodtam, mert kiszámlázták az ÁFÁ-t, emiatt csak kb. 1 hónap elteltével kaptam meg a csomagot... Igaz, bemenni nem kellett személyesen sehova, csak mailben küldtem el nekik a megrendelés-visszaigazolást. Viszont ezek után nem merek tőlük (sem) 22 Eurónak megf. dollár feletti összegért rendelni. :-(

    Indole-3-Carbinol: Jó, majd megírom. Eddig yamgyökér-kapszulát szedtem, és mintha azzal is javultak volna az ösztrogénes tüneteim...
    Csak az adagolással vagyok bizonytalan, és sajna Gábor miómás cikke se igazít el..
    A tied 2×150 mg-ot javasol, az enyémben meg csak 1× vagy 2×80 mg-ot, ami n em kis különbség... Lehet ezt vajon túladagolni. De az enyém legalább figyelembe veszi a testsúlyt... ennek alapján én nem merek 1-nél többet bevenni...

    VálaszTörlés
  193. 193. István

    Erről Descalces biztosan megírja majd neked a saját tapasztalatait.

    VálaszTörlés
  194. Közel egy éve paleózok, szóval nem egy fanatikus vega vagyok, de azt nem nagyon értem, hogy miért pocakosak ezek az amerikai paleo-szerzők... pl. Cordain

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.