2013. március 10., vasárnap

A rák és a ketogén étrend VI.folyt.

209 megjegyzés:

  1. 192. szengab

    "ez egyébként a Deszka lesz-ből származik?"
    Nem, hanem a mezítlábazásból. Még a paleo kezdetével esett egybe, mikoris a nyári mezítlábazástól mindig elmúlt a derékfájásom. Aztán télre meg visszajött. Ekkor találtam erre a cikkre, , majd kezdtem terjeszteni a mezítlábazás igéjét.

    Mint említettem, a dietetikusok az egyszerű cukrokat tartják gyorsan felszívódónak, hisz azokat csak fel kell szívni a beleknek, míg a keményítőt szét kell szednie az amiláz enzimnek. Ezért ez lassúbb. Tehát az egyszerű cukrosvízhez képest lassú. Azonban a rostos zöldségekhez képest meg a keményítő gyors. Mindez csak nézőpont kérdése, mihez viszonyítjuk. Aztán így alakul ki az olyan félreértelmezett kommunikáció, mint amit megfigyelhetünk a kutya és macsak között. Kutyánál a farokcsóválás a játék jele, míg macseknál a támadás.

    Tésztaebédtől 1-2 órán belül én is mindig farkaséhes voltam. Most pár év paleo után tettem pár kísérletet, krumplitól vagy rizstől sikerül sok sok órára teljesen jóllaknom, energikusnak lennem. Valamikor ez nem volt így. Ez csak úgy magyarázható, hogy csökkent az inzulintermelésem, és javult az inulinérzékenységem. Erre nincs kézzelfogható laborleletem, csak egy empirikus teszt alapján jutottam ide, mely a cikk végén van leírva.

    A kitavaiak titka szerintem elég egyértelmű. A keményítők felszívódása elég gyors, de még mindig lassúbb folyamat, mint az eltárolásuk. Ha lemerült a májuk glycogéntartaléka, akkor az akár 100 g CH-t is képes befogadni, valamint az izomzat ennek a többszörösét tudja betárolni, de megint az a feltétele hogy legyen benne hely a szénhidrátnak. (ülő életmód mellett soha nem lesz). Nassolás meg napi 5 kis adag (ugye megint a hivatalos ajánlás) mellett a máj sem fog lemerülni, aztán az ilyenkor bevitt CH csak zsírrá alakulhat. Ha a CH forrásuk nem tartalmaz inzulin mimikrit kiváltó lektineket, akkor amint bespajzolták a sejtek a cukrot, rohamosan csökken a vérükben az inzulinszint. Így azonnal megnyílnak a raktárak, és felélik a tartalékokat. Ha pedig ott lenne a WGA-hoz hasonló lektin, mely az inzulinreceptorokhoz kapcsolódik, és időtelen időkig ott marad, akkor elérné azt a hatást, hogy a sejtek továbbra is cukrot vegyenek fel, így a máj tartalékát elég gyorsan kimerítve, a zsírsejtek meg állandóan spajzoló üzemben maradjanak, akkor is, mikor már a májból jön a CH. Ilyenkor aztán jöhet a farkasétvágy. Tudom, ez kicsit találgatás a részemről, de a kitavaiakon kívül ott vannak az okinavaiak is, ahol elég szépen elélnek rizsen. (100+) Szerintem ha korán megéheznének, akkor a mai "ad libitum" terülj terül asztalkám világban ők is degeszre ehetnék magukat. Tészta alapú étrenden tényleg vagy elhízol, vagy kopog a szemed az éhségtől. De mindez a keményítős gumókra vagy rizsre nem feltétlenül igaz.

    VálaszTörlés
  2. Paleolga
    Nem. Emlékeim szerint párolva. És természetesen nem paleo :) szvsz

    Más

    Bár Gábor napfényvitamin könyvét nem olvastam (szánom-bánom), így a miérteket csak sejtem, de nagymamám vércukrát sikerült pusztán napi 2000 NE D3-al 7,9-ről 5,3-ra csökkenteni 2 hónap alatt.
    Esetében a paleo reménytelen (meggyőzhetetlen), de a vitamint és halolajat elfogadja, főleg, mivel doktornő is rábólintott a szedésére.

    VálaszTörlés
  3. 192. szengab:
    " Szerintem elég gyors a felszívódás, ha már 2 óra múlva elvileg lecsengőben van az inzulinválasz."
    Hát még jó, hogy gyors a felszívódás, mert tömény glükózszirupot itatnak az emberrel. De azért normális esetben nem azt eszik az ember :). Szóval csak azt akartam mondani, hogy ez még nem mérvadó a keményítőkhöz képest.

    1. descalcez:
    "Nassolás meg napi 5 kis adag .." van egy ismerősöm, egész nap cukros teát kortyolgat, akkor ez most jobb így, mintha egyszerre inná meg, vagy rosszabb? Úgy értem, hogy gyakori alacsony inzulinszint (nassolás, 5 kis adag, gyakori kevés cukros tea...bármi) most jobb vagy rosszabb, mint ha egyszerre nyomná be, és ettől kiugrana, de aztán visszaesne? Nem tudom, érthető-e, amit kérdezek.

    VálaszTörlés
  4. 187. Tommaso1984


    Én a nagyanyám módszerével csinálom.
    (Mikor kérdeztem tőle, hogy rendben a recept, amit diktált, de a mennyiségeket kihagyta. Mire ő: hát olyan gondolomformán.) ;)

    Szóval mikor inni készülök, akkor a zacskóból egy kicsit öntök bele. Régebben egy késhegynyit tettem. Most meg amennyit sikerül.
    Szentgyörgyi 3000 mg-ot vallott be többnyire, de volt olyan riport, ahol kicsúszott a száján tizenezer milligramm is. Másfél dekát azért még soha nem próbáltam, de hogy ezer milligrammnál többet szoktam télen egy nap feloldani, az biztos. Többnyire naponta egyszer, de ha kapar a torkom, vagy beteg van a környezetemben, akkor napi három-ötször megismétlem a mutatványt.
    A foglalkozásegészségügyi orvos szólt egyszer a vizeletvizsgálat után, hogy látszik: túl sok c vitamint fogyasztok, vagyis ürül belőle. De inkább egy kicsi kiürüljön, minthogy minden nyavalyát elkapjak.
    A kisebbik lányunk gyakran hanyagolja az aszkorbinsavat, és ő a múlt héten három napig lázas volt. A többi családtag nem kapta el. Nekem elég egyértelmű az összefüggés.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. 1. descalcez

    És milyen a talpad?

    Van egy ismerős család, akik a gyerekekkel még túrázni is mezítláb mennek, köves, sziklás helyre is. A gyerekek egészségesek, mint a makk, de a talpuk elég kérges, közösségben gondozatlannak minősíthető.

    VálaszTörlés
  7. 3. Cicó

    Hát szerintem a cukros tea úgy felejtős ahogy van. Nincs az az izom vagy máj, ami egész nap ilyen gyorsan képes lenne glycogént képezni. Lemerítő intenzív edzés után fél óráig igen, aztán már csak a sírját ássa ilyesmivel az ismerősöd.

    Keményítőkről volt szó, erre fel jössz a cukros löttyel. :(

    Szengab, Szakasz

    Még egy kis adalék Gábor felvetéséhez. A kelleténél bevitt több fehérje a fehérje elégetését fokozza, a szénhidrát és zsír eltárolása mellett. (szénhidrát raktárak elég szűkösek a zsírraktárakhoz képest) A több szénhidrát fokozza a szénhidrát elhasználásának arányát. A többlet zsír meg "csak úgy" eltárolódik, és nem fokozza a másik 2 makronutriens, de a saját felhasználásának arányát sem. http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_161_Hogyan_leszunk_zsirosak.php
    Tehát mégegy szempont, azon felül, hogy a fehérje és keményítő nem emészthető tökéletesen egyszerre. A felhasználásuk szempontjából sem célszerű összeenni keményítőt a fehérjével, mert a felesleges fehérjétől próbál meg ilyenkor megszabadlni a szervezet, a keményítőt meg akár zsírrá is alakíthatja. Az ilyenkor bevitt zsír meg leginkább azonnal raktárra megy. Ez lehet a "titkuk" a felvételen látató tokás úriembereknek. Keményítőt én csakis jó sok zöldséggel vagy zöld levelek kíséretében ajánlanám fogyasztani, de nem a "fotelpaleo" irányzatok képviselőinek.

    VálaszTörlés
  8. 6. szőlőszem, descalcez
    A talp javítása engem is folyamatosan érdekel.
    Engem ortopédus és reumatológus is jól leszidott nemrég, hogy nem hordok éjjel-nappal lúdtalpbetétet, sőt, ehelyett mezítlábazok lakásban is, mert hogy "sima talajon nem ugyanaz". Szerintük állandó jelleggel betéte kéne hordanom, és ez nem lehet oka a romlásnak (szerintem meg eldegenerálja az izmokat, ezért "kell évente cserélni"). Sajnos, leburkoltunk minden egyes négyzetcentimétert, és városi, de bármilyen "civilizált" körülmények között nem lehet a mezítloábazást folytatni.Nekem már régóta egy ilyenre fáj a fogam:
    http://www.kirainet.com/english/vibram-fivefingers/

    VálaszTörlés
  9. 7.Des
    Sok paleós is van - látom facebook hozzászólásokban is - ,aki "biztonságos keményítő" hallatán rögtön arra gondol, majd köretnek eszi a rizst, édeskrumplit. Sajnos, pont így történnek a visszaélések, ahogy Gábor is mondta: egyszer meg van "engedve", attól kezdve nem "rendeltetésszerűen" használják.

    VálaszTörlés
  10. Des:
    Az egyik fiamnak ajánlottam (annak, amelyik régen több kiló gyümit evett) az edzés utáni keményítőt. Szerinted ezt konkrétan hogyan és milyen mennyiségben lenne jó csinálnia? Az edzése többnyire nagyon kimerítő fegyencedzés (szerintem izommunkának és kardiónak is beillik, mert utána hihetetlenül le van fáradva és levegőt is alig kap. Mondtam is neki, szerintem ez így nem normális, hogy ennyire lemerüljon). Na, és olyankor adok neki utána egy kis rizst vagy édeskrumplit csak magában, de még mindig kérdés a mennyiség.

    VálaszTörlés
  11. 10. MW

    Robb Wolf említ ilyenkor 50g szénhidrát tartalmú édeskrumplit. Ez igazából csak arra elég, hogy leállítsa a katabolitikus folyamatokat. 3/4 órányi intenzív edzés után már kezd megemelkedni a kortizol is, előtte csak az adrenalin/noradrenalin mobilizálták a tartalékokat. A kortizolt nem árt minél korábban visszaszorítani, hisz elég csúnya munkát szokott végezni. A zsírok tárolását és az izmok felélését ösztönzi. Kortizol a hosszútávú tartalékolásért felelős, ha nem jelenne meg, akkor az adrenalin/noradrenalin a véksőkig lehehtővé tenné a terhelést. A kortizol hatására a tartalékokat "beosztja" a szervezet még szűkösebb időkre.

    VálaszTörlés
  12. Tommaso 187:
    Célszerű egyszerre annyi aszkorbinsavat biz. mennyiségű (mondjuk 1-2 l) vízbe tenni, amennyit meg akarsz enni naponta. Ehhez nem árt tudni pontos mennyiségeket, mert az 1 késhegynyi elég bizonytalan. Grammra pontos mérlegen itthon lemértünk 1 púpozott mokkáskanálnyi aszkorbinsavat, ez 4,6 g lett, én ehhez próbálok igazodni. Azt biztos tudod, hogy egyszerre kb. 250 mg-ot ajánlatos bevinni, mert egyszerre ennyit tudunk felhasználni, de ezzel az előre kimért vízmennyiséggel nagyjából ez is megoldható.

    VálaszTörlés
  13. Juteszembe, múlt héten Auchanban is találtam azt a bizonyos SilverFish márkájú repceolajos heringet (245 Ft), amiben az olaj valójában igen kevés, sokkal inkább olajos felöntőlé van rajta, és sztem a hal is finom, teljesen puha, nem úgy, mint egyes olcsó vackok, amiben az ember foga alatt ropognak az apró halcsontok...

    Ma hallottam egy belgyógyász-radiológos orvost a rádióban, akinek magának már 2× volt már rákja (mell 12 éve, tüdő 3 éve), nos, szerinte márpedig a rákot megelőzni lehetetlen, max. élhetünk "egészségesen" persze (hogy ez mit jelent, azt nem részletezte), és megvárhatjuk, míg a tudósok kiderítik, hogy más rákokat is vírus okoz, mint a méhnyakrákot, meg baktérium, mint a gyomorrákot (nyilván a helycobakterre gondolt, amiről ugye már rég kiderült, hogy hülyeség). D-vitamin? C-vitamin? paleó? ketogén? Áh, dehogy. Még mindig ott tart a néni, hogy megelőzés=korai felfedezés mammográfiával. No comment. Annyi pici azért a javára írható, hogy legalább a nem a stresszre meg egyéb homályos lelki okokra fogta.

    VálaszTörlés
  14. 8. MW

    Az ortopéd orvosok két véleményt képviselnek:
    - vagy azt mondják, hogy senki ne horjon betétet, mert az ellustítja a lábfej izmait
    - vagy azt, hogy mindenki horjon betétet, mert az megakadályozza a további károsodást.

    Ahogy tapasztalom, mindkét vélemény képviselői ragaszkodnak a véleményükhöz, a másikra azt mondják, hogy hülyeség. A gyerekeinknél évekig gondot okozott ez a véleménykülönbség, végül valami olyasmire jutottam, hogy mindkettőnek igaza lehet, és majd ha már nincs remény arra, hogy a láb javuljon, akkor kell betét. Vagyis még nem. :) (Remélem, hogy ezzel nem csinálunk nagy hülyeséget.)

    VálaszTörlés
  15. 14.szőlőszem
    Azért ez elképesztő, hogy ugyanaz a szakma egymásnak totál ellentmondó véleményt képvisel. Ezt hogy nem tudják megállapítani? Mármint, hogy melyiknek van igaza... Mert nem lehet valami és annak az ellenkezője is egyszerre igaz. Ők márpedig az egzakt tudományt képviselik, vagy valami... Ez olyan, mint amikor az időjárásjelentés bemondja: vagy esni fog, vagy nem. Kb annyit ér, mint amikor kinézek az ablakon, és én próbálom megállapítani, ugyanannyi esély van rá, hogy sikerül eltalálni. Ráadásul az orvos mindezt elképesztő magabiztossággal és arroganciával képviseli, lelkiismeret furdalást keltve a betegben. Amúgy meg akkor minek tartjuk őket?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja igen, és azt kifelejtettem: akkor végül is, mikor teljesen reménytelen már a láb?

      Törlés
  16. 7. Descalcez:
    Jaj, hát én ezt a keményítőktől teljesen független kérdeztem :)). Semmi köze hozzá, csak azt szerettem volna tudni, hogy a hasnyálmirigynek az inzulinkibocsátás szempontjából jobb-e a gyakori kis terhelés, vagy inkább a ritkább, de egyszerre nagyobb? Erről mit tudsz?
    A cukros teát NEM én iszom, amúgy. Le se bírnám nyelni, utálom a...bármilyen cukros löttyöt.
    Amúgy köszi a választ, és ne szomorodj el, a keményítőkben teljesen egyetértek veled, meg az összes többiben, mondom, csak láttam, hogy mit csinál, azért kérdeztem, hogy hogy jobb (persze legjobb lenne cukor nélkül inni.)

    13. smirgli:
    Akkor ez ugyanaz, mint a Spar-os ugye? Auchanba nehezen jutok el, errefelé nincs, de jó nekem a sparos is, ha ua.

    15. MW:
    szerintem teljesen reménytelen láb nagyon kevés van, a tiéd biztos nem, és sem hordanám a betétet. Kéne csinálnod valami speciális lábtornát. Próbálj meg innen csipegetni:

    lábtorna lúdtalp - Google keresés

    vagy beírod, hogy lábtorna, lábtorna lúdtalp, van ilyen, nagyon jók.

    VálaszTörlés
  17. 4. szőlőszem2013. március 10. 13:27! Köszi! Majd én is kísérletezgetek. De nem igazából nem feltétlenül van szükségem rá, legalábbis nem vagyok különösebben beteges, csak gondolom nem árt néha pótolni.

    VálaszTörlés
  18. 16. Macskacicó

    Szerintem a hasnyálmirigynek semmiféle terhelés nem jó. Ha van szénhidrátra igény, és jó az inzulin érzékenység akkor nagyon kevés inzulin elég a cukor bejuttatásához. Ha pedig a sejtek nem kérnek cukrot, és erővel szeretnéd betuszkolni, akkor gyakorlatilag mindegy, mert így is meg úgy is a vesztedet okozza. A cukros lötty pedig üres kalória.

    VálaszTörlés
  19. 18. Descalcez:
    Jó, értem. Köszönöm szépen. Főleg a 2. mondat nagyon jó, segített megérteni. Ugye, nem haragszol?

    "semmiféle terhelés nem jó" . Bár végül is minden CH-val "terheljük" a hasnyálmirigyet, nem? A zöldség-gyümölcs (főleg édesebbek, aszaltak) és a "biztonságos" keményítőnk :) is, de nyilván kis mértékben. Sőt, még a fehérjékhez is inzulin kell.
    Tiborbának az az elmélete, hogy ha nem terheljük, elsatnyul.
    Hát persze, hogy üres kalória a cukros lötty, és még káros is.

    Tommaso, szólőszem, smirgli:
    Joe valamiért azt javasolta, hogy az aszkorbinsav port szódabikarbónával együtt fogyasszuk, ha vízben oldva isszuk, miért is? 2 egység C vitamin, 1 egység szódabika, talán a fogak védelmében? Már nem emlékszem, de ezt javasolta.

    VálaszTörlés
  20. 19. Cicó

    "Bár végül is minden CH-val "terheljük" a hasnyálmirigyet, nem?"
    Des azt mondta - nekem úgy jött le - , nem. Jó érzékenység mellett kevés inzulin is elég, az pedig nem terheli a hasnyálmirigyet, végül is, ez a funkciója.
    Tiborbá meg szokott mondani nagy hülyeségeket, egészség-témában főleg.(lásd, amit idéztem tőle feljebb, illetve az előzőben:-))

    VálaszTörlés
  21. 20. MW:
    Köszi. Igen, gondolom Des azt akarta mondani, hogy semmiféle túlterhelés nem jó a hasnyálmirigynek. De igazad van, később még én is elmorfondíroztam magamban a dolgon, jól magyarázod.
    De az eredeti kérdésről még mit gondolsz: a hasnyálmirigynek jobb-e a gyakori kis terhelés (többszöri evés), vagy a ritkább, de nagyobb. Mert az is terheli, aki egyszer-kétszer eszik egy nap, óhatatlan, hogy akkor nagy kiugrás lesz, még ha csak mondjuk céklát eszik hússal, vagy gyümölcsöt, sütőtököt, valamikor jól kell lakni.
    Mit szólsz a lúdtalpgyakorlathoz? :)

    Más: egyik paleós fórumon azt olvastam, hogy a bolti/zöldségesnél kapható savanyú káposztában/lében nemhogy semmi hasznos tejsavbaci nincs, de még más hasznos tápanyagok sem, a ki tudja milyen tartósítók, ecetek miatt. Mit gondoltok, tényleg? Azért mindig nem tud az ember otthon csinálni. Én szoktam zöldségesnél venni :((

    VálaszTörlés
  22. 19 Macskacicó

    Igen, az aszkorbinsavat 2:1 arányban keverve szódabikarbónával semleges lesz. Viszont önmagában nem hasznosul az aszkorbinsav jól, így 1-2 csepp citromlevet célszerű belecsepegtetni.

    VálaszTörlés
  23. 23. Bruce:
    Aha, köszi, na de ha nem vízben fogyasztjuk a port, akkor is kell szódabikarbóna? Én nem szoktam használni, ráadásul a gyomorsavat közömbösíti, azért akinek úgysincs sok, jobb, ha vigyáz, nem?

    VálaszTörlés
  24. 24. Macskacicó

    Csak folyadék esetén. Max. nem mosol utána fogat közvetlenül.

    VálaszTörlés
  25. descalcez! írod, hogy közvetlenül edzés után 50 g szénhidrát megállítja a katabolikus folyamatokat. Ugyanakkor az edzés utáni két órában elfogyaszott szénhidrát blokkolja a novekedési hormont (ezt Mercolánál olvastam). Az a dilemmám, hogy hogyan töltsem vissza az izmaimat? Rögtön edzés után,, és áldozzam be a HGH-t, vagy később aznap egyek egy nagyobb adag ch-t, vagy a következő edzésig kisebb adagokban mondjuk 3-4 óránként 20-30 grammokkal?

    VálaszTörlés

  26. En masfel eve hordok mezitlabas cipöket, kb. fel eve kizarolagosan. Mindenfele hat es derkfajasom elmult, viszont az elö honapokban gyakran izomlazam volt, lassan kell atallni... Nekem nagyon bevallt es pluszbam meg karcsusodtam is derektajon, valahogy atrendezödött az izomzatom. Mindenkinek ajanlom, hogy probalja ki... viszont nekem nem minden mezitlabas cipö valt be. Több markat is teszteltem mar, pont a legdragabb es legelterjedtebb, amit valaki itt ajanlott (vibram-fivefingers) egyaltalan nem jött be. Futas közben többször is begörcsölt a nagylabujjam, egyik ismerösömnel is igy volt.
    A többi cipö amit eddig vettem mind super. Nekem a varosban is nagyon bejöttek a mezitlabas cipök, szerintem az ötlet is szuperul illeszkedik a paleo eletmodhoz.
    A nap fenypontja megiscsak a kutyasetaltatas a gyepen, vagy az erdöben. Furcsa de erszrevettem, hogy pszichesen jo hatassal van ram, hogy erzem a talajt a labom alatt, mar szinte kellemetlen ha normal cipöt veszek fel.
    Ha valakit erdekel leirom, hogy milyen cipöket hasznalok, viszont nem tudom, hogy Magyarorszagon hol lehet öket beszerezni mert külföldön elek.
    Anoli

    VálaszTörlés
  27. 28.

    Engem érdekel, hogy milyen márkájút vettél és hol lehet megvenni.

    VálaszTörlés
  28. 29.
    A varosban föleg a Vivobarefoot markat hasznalom mert nagyon szilankbiztos a talpa,
    viszon 2 milimeterrel vastagabb mit a többieke. Annak ellenere meg nagyon jo a mezitlabas erzes. Itt egy leiras, de sajnos csak nemetül.
    http://trainingclinic.vivobarefoot.de/de/index.htm
    En a cipöket a nemet amazonon rendeltem. Altalaban az a modellt ami le volt arazva. Eddig mindegyik bevalt.
    Ezen kivül hasznalok meg vekonyabb talpuakat, inkabb gyepen es erdöben, de kavicsos talajon es aszfalton is szuper, ezek olyan könnyüek, hogy neha el is felejtem, hogy cipö van rajtam :) a talpuk 1,5 - 2 mm vastag es szinten "atszuras" biztos.
    a markak:
    sole runner (nem a közelkeleten, hanem europaban keszül ezert kicsit dragabb)
    leguano
    feelmax
    Masok ajanlottak de meg nem teszteltem:
    merrell
    Senmotic (inkabb elegansabb varosi bör cipö)
    Nekem nem jött be:

    vibram-fivefngers
    Valahogy nem jo hogy a labujjak el vannak valasztva.
    (Egyebkent a többi modell is elg szeles ahhoz, hogy a labujjak szabadon mozghassanak)

    MTB
    Az MTB jobban megmozgatja az izmokat mit a normal cipök, de ormotlan es nincsen talajkontaktus.
    Eleg sokaig hordtam es az instabilitas erzese vegig megmaradt.
    Miota a mezitlabasakat hordom es kifejlödött az izomzatom teljesen stabilan es könnyeden jarok.
    Anoli


    VálaszTörlés
  29. Sziasztok!
    Tanácsot szeretnék kérni. Január 1-je óta paleózom. Sok jó tapasztalatom van, többek között fogytam 17 kg-t, de egy olyan problémával szembesültem, ami eddig nem volt. Már február jelentkezett, az eddig rendszeres ciklusom késett, igaz csak 4 napot. De ebben a hónapban is ilyen problémám van, már lassan 1 hete késik a menstruációm. Ha van köztetek valaki, aki tudna segíteni, vagy esetleg átélt hasonlóakat, akkor arra kérném segítsen nekem. Minden hozzászólásnak örülnék, és várom. Előre is köszönöm! Szép napot nektek!
    Brigi

    VálaszTörlés
  30. 30. Anoli

    Köszi szépen, végignéztem mindegyiket. Mivel ezekben együtt van mind az öt lábujjad, mennyiben másabb bennük a járás, mint pl. a fiatalok körében mostanában divatos balettcipőkben? Biztosan nehezen tudnék megtanulni helyesen járni egy ilyen cipőben, hogy ne a sarkammal érjek először földet.

    VálaszTörlés
  31. 31 Brigi

    A hirtelen, és túlzott kalóriacsökkentésnek lehet ilyen hatása.

    VálaszTörlés
  32. 33 Paleolga

    Köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
  33. "helyesen járni egy ilyen cipőben, hogy ne a sarkammal érjek először földet" (nagy-nagy csodálkozás: óó)

    VálaszTörlés
  34. 27 Szakesz

    Mercolánál a 10 perces fitness a menő. Ebben az esetben nem merül le annyira az izmok tartaléka, hogy külön kellene foglalkozni a visszatöltéssel. Ha viszont lemerül, akkor addig nincs építkezés, amíg a glycogén nincs visszatöltve. Ezt MW-nek írtam, aki említette, hogy a fia annyira fegyencezik, hogy az már kardionak is megteszi.
    Például ma nekem is összejött 75 km bringán, pedig csak ügyeimet intéztem. Tudom, erre most sokan felhördülnek, hogy nem paleo. Igen, én vállalom, de kérdem én, ha autóval mentem volna az inkább paleo lett volna? Szóval ilyenkor igenis kell egy kis CH, aztán kinek milyet enged meg a "vallása" meg a pénztárcája, olyat egyen :)

    VálaszTörlés
  35. Desc, köszi a választ :-) én nem 10 perceket edzek, én is fegyencezek és súlyzózok is nehéz súlyokkal, konditeremben is, remeg minden tagom utána. De még mindig nem tudom, hogy legyen a ch bevitel :-(

    VálaszTörlés
  36. 21.Macskacicó

    "De az eredeti kérdésről még mit gondolsz: a hasnyálmirigynek jobb-e a gyakori kis terhelés (többszöri evés), vagy a ritkább, de nagyobb."

    Ritkább evés jaítja az inzulinérzékenységet.

    " Mert az is terheli, aki egyszer-kétszer eszik egy nap, óhatatlan, hogy akkor nagy kiugrás lesz,"

    Miért lenne nagy kiugrás? Egy hasonlat. Ha egy hétig nem öntözöd meg a virágaidat, ugye milyen gyorsan fogják felszívni a vizet, miután mégis kapnak...

    Mellesleg a hasnyálmirigynek van készenlétben egy kis "tárolt" inzulin. Ezzel le tudja rendezni az apróbb csúcsokat, feltéve ha van hová betessékelni azt a bizonyos szénhidrátot.

    VálaszTörlés
  37. 35.

    Úgy láttam a cipő használatát bemutató videóban, hogy nem a saroknak kell először érintenie a talajt, hanem a talp első harmadának.

    VálaszTörlés
  38. 37. Szakesz

    Előástam egy régebbi írást, így talán jobban kiigazodhatunk a biokémia bugyraiban:

    "c) A sejtnek megfelelő energiával kell rendelkeznie. A sejt különböző módokon keresztül pontosan tudja, hogy mennyi energia áll a rendelkezésére -- különböző módok közé tartozik például az ATP/ADP aránya. Ez az ismérv szorosan kapcsolódik az edzésmennyiséghez (volumen: szett x ismétlés). Jegyezd meg, hogy a szervezet általában nem jó egyszerre két dolog végrehajtásában. Izmot felpakolni és zsírt leadni is ilyen. Erőt és állóképességet egyszerre fejleszteni szintén ebbe a kategóriába tartozik. És itt van egy dolog, amiről szinte sohasem hallasz: a glikogén visszatöltés és az izomszövet építés sem igen megy egyszerre! A test vagy az egyikre koncentrál, vagy a másikra. A genetikailag nagyon szerencsések egyik előnye az, hogy a testük a két folyamatot párhuzamosan is jobban végzi; a szteroid használók szintén ebből is hasznot húznak, ezért "ússzák meg" a nagyobb volumen használatát. És mi köze van ennek a rizs árához Kínában? Annyi, hogy a magas volumenű edzés során (sok szett izmonként egy nap) nagyon kimerülnek a glikogén raktárak és amikor a kalóriákat visszatöltöd, azok először csak a glikogén képzésre fordítódnak, csak ezután az izomépítésre!"


    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_48_loa_311_hst_analizis.php

    Tehát lemerítő edzés után szerintem célszerűbb előbb szénhidráttal pótolni a veszteséget. Joe1973 is egyszer valami ilyesmit fogalmazott meg, hogy neki erre tökéletes a rizskenyere, erre a célra kár elpazarolni a drága fehérjét, ami amúgy is csak 48%-ban alakítható cukorrá, hisz addig úgysem fogja a szervezet a fehérjét beépíteni, előbb visszatölti magát.

    Szerintem meg nem kell tökéletes visszatöltésre törekedni, azonban a katabolikus állapotot legjobb minél előbb megszűntetni. Aztán a normál étkezések alkalmából lassanként befejeződik a visszatöltés, így legalább helyet biztosítasz egy kis szénhidrátnak. Ilyen körülmények közt nem kell a glykémiás táblázatot bújni evés közben, meg rettegni egy kis keményítőtől.

    VálaszTörlés
  39. 38. Descalcze:
    Ja, igen, tényleg. Ráadásul a "tárolt" inzulinról mindig elfelejtkezem :(
    Köszi, Des. Most már tiszta sor. Én is a ritkább evés híve vagyok, semmi nassolás.
    Ma én is sokat bicóztam, ügyintézni, jól be is vásároltam, nagy szélben, igaz, nem 75 km-t :), de nagyon elfáradtam.
    És még holnap is mennem kell.
    Még egyszer köszi, sokat segítettél megérteni.

    VálaszTörlés
  40. 31 Brigi: Én sokmindenkitől hallottam, hogy elnyúlt a ciklusuk, és egy pár nappal hosszabb ciklusra álltak be paleo alatt. Túl sok cinkbeviteltől is késhet napokat.

    VálaszTörlés
  41. 36. descalcez
    "Például ma nekem is összejött 75 km bringán, pedig csak ügyeimet intéztem. Tudom, erre most sokan felhördülnek, hogy nem paleo. Igen, én vállalom, de kérdem én, ha autóval mentem volna az inkább paleo lett volna? Szóval ilyenkor igenis kell egy kis CH, aztán kinek milyet enged meg a "vallása" meg a pénztárcája, olyat egyen :)"

    75km napi bringa és még csak kora tavasz van...Ez szép teljesítmény! De mit eszel utána? Korábban gyümölcsökből próbáltál energiához jutni, aztán talán rizsből, meg édeskrumpliból, és hogyan csinálod most? Engem nagyon érdekelne.

    Az a bajom, hogy mióta paleózom (kb. 1 éve), azóta folyamatosan fogyok. A BMI indexem már 20.53 (182cm, 68kg), és nem akarok tovább fogyni. Ma indult a bringaszezonom, és már előre tartok tőle. Ha intenzíven belekezdek, tuti, hogy megint fogyni fogok, tavaly is ez volt. De én már nem akarok többet fogyni. Fogalmam sincs, hogy már mit egyek.

    Sajnos a gyümölcsről nekem is le kell mondanom (legalább is visszafognom az adagot), mert 1 év után a gyomrom kikészült tőle (puffadás, görcs, val'szeg a sok fruktóztól).

    Édesburgonyát eszek, ritkán rizst (3-4 alkalommal havonta), tököt (sütve, párolva).

    Tanácstalan vagyok most. Tudsz nekem segíteni ebben, hogy sportolás mellett mire figyeljek, hogy tovább már ne fogyjak?

    Azt hiszem, mégis meg fogom venni a Paleo diet for athletes könyvet és bár Gábor a paleó fellazításának tartja és rossz kompromisszumnak, de aszerint táplálkozni, legalább is közvetlen sportolás után, tehát intenzív mozgás után. Fotelpaleózásra bőven elég a mértékletes fehérje és jó CH-ok bevitele. Arra gondolok itt, hogy ezen a fórumon is volt már szó arról, hogy a magasabb fehérje (esetleg CH-)bevitelt aktívabb mozgással is kell párosítani, ill. fordítva.

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  42. Most én nem tudom mi van velem. Csütörtökön szédültem, remegett kezem, lába, kicsit foltosan is láttam, akkor alacsony volt a vércukrom. Megfigyeltem, hogy paleó óta van, hogy észre sem veszem az alacsony vércukrokat, vagy nagyon rosszul vagyok tőle. Nem tudom miért van ez. Sosem volt ilyen cukorproblémám egyébként. Ma pedig szintén nem tudom mi volt velem, de annyira szédültem, meg sápadt voltam, meg kivert a víz hosszú ideig, kacsázva tudtam csak elmenni gyakorlatra is és nagyon ramatyul voltam. Nem tudom mi ez. Bujkál bennem valami, vagy fáradság vagy nem tudom, de még mindig olyan kótyagos vagyok. Majdnem össze is estem, pedig nem vagyok az az ájulós fajta. Esetleg ötlet? Lehet csak tavaszi fáradtság?

    VálaszTörlés
  43. Bruce, Macskacicó, Smirgli! Köszi a válaszokat! :)

    VálaszTörlés
  44. 36. descalcez

    75 km? Hú, nagyon jól bírod.
    Ma a szokásos 15 helyett 25-öt tekertem, és utána alig bírtam ki az egy órás tornát.

    VálaszTörlés
  45. 21. Macskacicó
    Nagyon jók a lúdtalp gyakorlatok, csak hát, rá kéne szánni magam...
    A vecsésiek káposztájáról én is hallottam, hogy ízfokozókat alkalmaznak, meg minden. Viszont a múltkor erjesztettem káposztát, egy erdélyi ismerősöm receptje alapján, ami pofonegyszerű. El is fogom küldeni BB-nek, ha lesz képem (már több recepttel is tartozom neki:)), de addig is leírom ide: Az üveg aljára kis csokor kaport és csombort (Erdélyben jól ismert, azt hiszem, a borsikafűvel azonos, nekem ez a család adott szárítottat, de nagyobb helyeken,pl piac biztos lehet szerezni)tettem, rá a gyalult káposztát, majd sós vízzel felöntöttem. Jól meg kell tömni, akár le is lehet szorítani, pl egy kővel, bár én nem tettem, és így is jó lett. Csak annyira kell letakarni, hogy ne hulljon bele semmi, és meleg helyen kb 3 napig erjed. Naponta le kell önteni róla a sós vizet, majd ugyanazt a vizet visszaönteni rá, szóval, hogy keveredjen. Én is csodálkoztam, milyen fantasztikusan megerjedt 3 napon belül! Lehet bele szemes borsot, babért stb-t tenni, de ők nem tettek semmi ilyesmit, és én sem. Amikor már nem ettük nyersen, akkor levest főztem belőle, az is nagyon finom volt. És garantáltan nincs benne semmilyen "szer".

    VálaszTörlés
  46. 30 Anoli
    Hú, nagyon izgalmas, amiket írsz a vékonytalpú cipőkről! Én írtam be a VFF-t, mert csak ezt ismertem, Sisson is ezt ajánlgatja. Az ára borsos, legutóbb 25 ezer Ft volt, gyanítom, hogy azóta csak feljebb ment az ára. De mégsem a 60 ezres MBT...
    Nekem is az lenne a kérdésem, mint Paleolgának, hogy végül is, mi a különbség az ilyen egybelábujjú vékonytalpúak és a közönséges balettcipők között. És ezek szerint nem okoz gondot, hogy burkolt, sima talajon kell benne járni? Majd körülnézek az ebayen, vagy szólok a németországi rokonoknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit te említesz, az annyiból mindenképpen jobbnak tűnik a VVF-nél, hogy nem néznek az emberek marslakónak, amikor viseled az utcán, nem annyira feltűnő:-)

      Törlés
  47. Sziasztok!

    A kemény sajtokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Olyat olvastam, hogy valójában csak az a sajt van megtűrve a paleóban, amelyik tapintásra is kemény, mert ha puha, akkor még maradt benne tejszín. Viszont a boltban van olyan sajt (pl. Cheesland füstölt sajt), ami tapintásra puha, de az van ráírva, hogy kemény sajt. Akkor az már nem számít kompromisszumnak?

    VálaszTörlés
  48. 50. Arya

    Nem a tapintás a lényeg, hanem a hosszú érlelési idő. Amiatt megtűrt, hogy a tejfehérjét (?) már teljesen átalakítja a hosszú érlelés, ilyen sajt pl. a parmezán.

    Remélem, lesz majd valaki, aki pontosabban tudja, melyik sajtok jöhetnek szóba.

    VálaszTörlés
  49. Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy honnan tudom megállapítani hogy az a javulás amit tapasztalok nem csak placebo hatás? Ugye nagyon durva PMS miatt kezdtem paleózni, ami szigorú paleo, tehát nincs se zab, se édesburgonya, se banán stb. Több mint egy hete a luteális fázisban vagyok, ilyenkor már elviselhetetlenek szoktak lenni a problémák, most meg semmi! Alig akarom elhinni. Az ovuláció is nagyon fájdalmas volt, most alig éreztem. Nem akarom ezzel kissebbíteni a paleo-t, csak érdekel, mert ugye a placebo hatás is lehetséges magyarázat. Mindenesetre ez a változás, ami már eddig is bekövetkezett nagyon drasztikus és minden várakozásomat felülmúlja. Szóval remélem, hogy valóban az étrendem miatt van ez, és nem csak az agyam csinálja :O

    VálaszTörlés
  50. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  51. A különbseg annyi hogy elöl szelesebbek, a labujjak szabadabban tudnak mozogni es a talpuk meg rugalmasabb.
    "Csak" vedik a talpat es a labfejet, a felsö reszük puha es könnyü. Nemelyik modellnek kicsit megvan erösitve a sarka, nemelyik viz es sarallo, mosogepben moshato stb. Nekem a VFF termeszetelenesen szetfeszeitette a labujjaimat, legalabb is ugy ereztem. Bosszant is hogy annyi penzt kiadtam. Azota persze masoktol is hallottam ezt a Problemat, ja es mint mar irtam nehanyszor be is görcsöt a nagylabujjam...
    Na meg igazad van, tanarkent nem jarhatok marslako cipöben. Munkahelyemen mar igy is agyon sajnalnak, hogy paleozok... es nem eszek a menzan. Közössegi lenyek vagyunk, viszont nekem sincs kedvem allandoan magyarazkodni.
    A cipök masik elönye hogy biztonsagban erzem a talpamat, hisz manapsag akarhol a labunk ala kerülhet egy üvegszilank, stb. de egy avar alatt bujo faag eles kö is megsebezhet, ha mezitlab van az ember. Szerintem ez lehetett a cipö ösi funkcioja is. Elöször en is csak a termeszetben jartam mezitlabas cipöben, kesöbb eszrevettem hogy nekem ez mindenhol jobb, talan mert mar sokkal rugalmasabban jarok ez ezt egy normal cipö nem engedi es az nagyon zavar. Igazad van Paleolga nem sarokra erkezek...
    "Igazi" mezitlabas cipöket csak akkor vettem magamnak amikor mar ujra megtanultam jol mezitlab jarni. Egy nyarat egy buvarcipoben jartam es a lakasban vagy mezitlab vagy vastag zokniban. A egy vekony gumitalpu neopren felsöreszü buvar cipö szerinten egy jo es olcso alternativa a kiprobalasra. A vekonytalpu valtozat szinte ugyanolyan mint egy mezitlabas cipö.
    Itt telen lehet kapni bör vagy gyapju talpu mamuszokat gyakorlasnak azok is megteszik.
    Gyermekkoromban es gimnazistakent sokat jartam nyaron mezitlab, mindenhlol, a szantoöföldön is, "nem akartam koszos munkara befogni" a jo cipöimet. Ket harom het mezögazdasagi munka utan olyan kerges es elszinezödött volt a talpam hogy szegyeltem ha valaki meglatta. Lehet, hogy most is kicsit kemenyebb a talpam, de teljesen normalis kinezetü, igy gond nelkül fel tudok venni akarmilyen alkalmi cipöt is ha muszaj.
    Szinte minden cipömet az amazon.de-n rendeltem, lehet hogy postaznak Magyarorszagra is, meg kell nezni...

    VálaszTörlés
  52. 40 descalcez
    Köszönöm szépen, hogy elővetted ezt nekem. Eddig nem mertem közvetlenül edzés után, mindig vártam 2 órát, illetve csak fehérjét ettem utána rögtön. Akkor maradok az edzés után rögtön kicsi ch visszatöltésnél, és utána is inkább fokozatosan, kisebb adagokban, ahogy eddig is.

    VálaszTörlés
  53. 48. MW:
    Köszönöm, eddig csináltam másféle zöldségeket így, csak káposztát nem, mert az nagyon kemény, rágós nekem. Ezért érdekelt, hogy vajon a zöldségesnél kapható tényleg annyira rossz-e. De igazad van, akkor is fogok csinálni, megeszik a családtagok. Vagy megfőzöm. Úgyis jobb úgy a pm-emnek.

    VálaszTörlés
  54. Én gyakorlatilag mindig lapossarkúban járok. A bőséges tapasztalataim alapján azt mondhatom, az sem mind kényelmes, puha talpú. A balettcipő fazon sem. Nem is könnyű olyat találni még a "kényelmi cipőnek" nevezett márkák között sem. Amit szeretek, igazán kényelmes annak nem csak hajlik, csavarodik is a talpa - gondolom, ezt is tudhatja egy "mezítlábas" cipő is még sokkal jobban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést, nem puha, hajlékony :)

      Törlés
  55. dagicica
    Igen, ez ismerős, hogy rögtön megszűnnek a problémák. Aztán szép lassan egy részük visszajön, de csak nagyon kevés. Magamnak úgy fogalmaztam meg, hogy olyan, mintha egy 30 kilós és egy egykilós zsákot cipelnél és 4 óra után letennéd a nehezet. Észre se veszed a könnyűt, csak egy idő után.

    Azt hiszem, te írtad korábban az álmatlanságot. Nekem is volt 3/4 évig, aztán rájöttem, hogy jobban kell vigyáznom a kávé, tea és csokifogyasztással. Meg ez nagyon furán hangzik, de nekem az esti fokhagymaevés és a sok tojás is tud hasonló gondot okozni. A tojástól még ideges is leszek, ha nem történt volna ilyen már többször, én se hinném el :P

    VálaszTörlés
  56. Kemény sajt - Parmezán, Cheddar, Cheshire, Gruyére; A pestszenterzsébeti Tátra téri Piacon és a Kispesti Piacon is lehet kapni 3000 Ft/kg parmezán sajtot.
    MW - Várom a recepteket:-)))

    VálaszTörlés
  57. A parmezán sajt - lengyel import.

    VálaszTörlés
  58. 52 dagicica

    Kivárod a következőt, és ha az is fájdalommentes, akkor a paleo okozta. A paleo lecsökkenti a gyulladást, és a pms-nek a gyulladás az oka.

    VálaszTörlés
  59. 45. Amélie

    Fronthatás is belejátszhat

    VálaszTörlés
  60. akit érdekel, a tavaszi kertészkedéshez tippek:
    http://www.scribd.com/collections/4054757/Teljes-Biofuzetek-sorozat-1-30

    VálaszTörlés
  61. 63. Anna.Willson
    Nagyon köszi, beleolvastam pár füzetbe és hasznát fogom venni :D

    VálaszTörlés
  62. 61 szengab: köszönöm az ötletet, alkalmazom :) Ebben a gyulladás-PMS összefüggésben nagyon lehet valami, ugyanis ekcémás, aknés és seborrheás tüneteim is voltak ezekben az időszakokban. Most, évek óta először ezektől is nyugtom van.

    Ilona: Amióta eszemet tudom 4 kávét iszok egy nap, de a paleo kezdete óta sokszor úgy érzem, csak a reggeli löketre van szükségem. A paleo óta ebéd (ami igazából egy késői reggeli) után is friss maradok. lehet lecsökkentem 3+1 koffeinmentesre, hátha segít. A tojás furi hatásait én is észrevettem, bár én elég nagy mennyiségben fogyasztom, de most azt is próbálom csökkenteni. Gombával helyettesítem, az is legalább olyan egyszerű és kézenfekvő, mint a tojás.

    VálaszTörlés
  63. 63. Anna.Willson
    Hú, nagyon köszi én is! Hát persze, hogy legelőször a Talajművelés másképp illetve a Növénytársítás könyvekre kattintottam rá :-) De meg fogom nézni a többit is. Elvetettem, amit most akartam, remélem, a hétvégére ígért hideg és hó nem teszi tönkre. Ezen kívül idén palántákat is nevelek, kicsit túllőttem a mennyiséget, hogy biztosra menjek, és ha sok jó lesz, akkor tán tudok adni is annak, aki szeretne.

    54. anoli
    Köszi az infót! Igen, furán néznének ránk a munkahelyen, ha olyan cipőben járnánk, amiben külön vannak az ujjaink:-) Nekem lehet, hogy a VVF mégis épp azért lesz jó, mert a hallus valgux-t javítja azzal, hogy széttartja kicsit a befelé álló nagylábujjamat. Ilyen szétfeszítő szerkentyűt nekem az orthopédus ajánlott is éjszakára.
    Amazonon hozzánk nem lehet rendelni dolgokat, mert nem bíznak a postánkban. Túl sok dolgot elloptak, ezért megbízhatatlannak minősítették, és nem szállítanak:(

    VálaszTörlés
  64. Sziasztok!

    Ezt a legnagyobb számban megjelenő ingyenes napi újságban olvastam. Agymosás.
    http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1010197-veszelyes-lehet-tul-sok-hust-fogyasztani

    VálaszTörlés
  65. 67: Én egyetértek a feldolgozott hús-ellenességgel. Azzal viszont nem, hogy csak színhúst együnk. Ez valóban gyakori néphülyítés. (És a belsőségek? Máj, vese, zúza, pacal, szív? Tüdő? Sőt én személy szerint a nyelvet is szeretem. Még jó hogy ezeket sokan bottal sem piszkálnák meg, így jól lehet velük spórolni. :D ))

    VálaszTörlés
  66. Szerintetek átmeneti böjtölés alatt fogyasztható citromlé? Úgy tudom, hogy inzulinválaszt nem provokál, és semlegesíti a gyomorsavat, viszont reggel jó lehet zsír helyett, mert beindítja az epehólyag ürítését.

    A másik kérdés, hogy súlyzós edzés utáni azonnali visszatöltésre elég egy banán? Mert ha elég, akkor minek a rizs?

    VálaszTörlés
  67. 69 goliver
    nekem két bajom van a banánnal: az egyik a fruktóz, a másik, hogy engem nagyon puffaszt. Az már csak hab a tortán, hogy nem szeretem az édeset. De van, hogy banánozok, mert praktikus :)

    VálaszTörlés
  68. 70. Szakesz
    banánról "... engem nagyon puffaszt...."

    Próbáld meg, hogy fahéj port szórsz rá, üresen a port, nem kell édesíteni semmivel.

    VálaszTörlés
  69. Tényleg abbahagyhatnátok már a fruktóz fóbiát, kezd nevetségessé válni. Eszitek a sok mérgező nagyüzemi húst, agymosásnak nevezitek, ha erről olvastok, és féltek a banántól. Röhej.

    http://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/2011-1/Biro.pdf

    a fruktózról szól, már jó párszor bekerült a blogba, de el is kellene olvasni.

    Majd rájöttök, hogy nem a (gyümölcsben lévő) fruktóztól kell félni, hanem a feldolgozott és nem feldolgozott de nagyüzemi húsoktól. És ebben a kérdésben nem lenne szabad, hogy kompromisszum legyen (Gábor írta, ha nincs bio, kompromisszumként bármilyen hús megteszi.) Hát nem.

    AZ A fruktóz árt, ami nem a gyümölcsben van. Gyümölcsből egyszerűen nem tudunk annyit megenni, hogy ártson. Még a 811-esek sem. Lemondani a gyümölcsről és jó zsíros sült húsokat meg tepertőt enni helyette - agyrém. Érdekes lenne 10-15 év múlva beszélgetni arról, ki egészséges és ki nem.

    VálaszTörlés
  70. 73. Tara
    Köszi ezt a mondatot a belinkelt anyagból, Gábor könyvein kívül még sehol sem olvastam:

    "... A húgysavat generáló xanthin-oxidoreduktáz közreműködik az adipogenesisben is. (7, 15). A fruktóz a köszvény kifejezett kockázati tényezője. Ebben a vonatkozásban a nagy fruktóztartalmú gyümölcsök is (alma, narancs, banán, szőlő, körte)szerepet kaphatnak (16). ..."

    Ez az utolsó mondat valahogy nem egészen van összhangban a cikk utolsó, végső összegzésként leírt mondatával: "Kellően igazolt tehát a fruktózfogyasztás korlátozásának szükségessége, alapvetően az édesítésre használ fruktóz csökkentésével és nem a természetes fruktózforrások, a gyümölcsök fogyasztásának megszorításával."

    Ha a banántól erősödik a köszvényes rohama valakinek, akkor nem igazán fogja elhinni, hogy csak a hozzáadott fruktóztól kell félni.

    VálaszTörlés
  71. Rozcsika, biztos, hogy a banántól erősödik? A húsoktól esetleg?

    http://drimmun.com/nyers-taplalkozas-nyersetel/izuleti-betegsegek-koszveny-es-a-husfogyasztas-osszefug.html

    Vagy minden orvos elmebeteg, aki ezt állítja?

    Szinte semmit sem tudunk a szervezetünk pontos működéséről továbbra sem, nagyon úgy néz ki. Hit kérdése az egész táplálkozás, már egy ideje így látom. A gyümölcsökben hiszek (mert nekem az a jó) a húsokban hisz más, mert neki az a jó, a hús a harmadiknak árt, mert azt tapasztalja, Mercolának hiszek, mert ő az isten, Gábornak hiszek, mert rengeteg hivatkozás van a könyvében, Dr. Dean Ornishnak hiszek, mert az ő könyvében is rengeteg hivatkozás van:) Kész vagyok:)

    Egy-két banán biztosan nem árthat, vagy az is lehet, hogy léteznek emberek, akik érzékenyek rá. Végül is az eper is allergén. Három kiló banán talán már árthat bárkinek. De ki tud annyit megenni? Mindenesetre én a húsokkal lennék sokkal óvatosabb, de ezt már annyiszor leírtam, tényleg unalmas tőlem újból és újból ezt olvasni. Mentségemre szolgáljon, már csak nagyon ritkán szólalok meg. Csak ha felszisszenek valamin.

    VálaszTörlés
  72. Kertészek: a közelgő fagy meg hó (meteorológia szerint éjjel az lesz, és egész hétvégén) nem veszélyezteti a frissen elvetett dolgokat? (spenót, mák, fok- és vöröshagyma, répa, retek)? Vagy szerintetek takarni kéne valamivel? Hát, sajnos minden ágyásban nincsen mulcs, az elhasználódott, így eléggé csupasznak tűnik. Ti letakarjátok, pl fóliával éjszakára? Vagy ezek bírják a hideget? Az a gond, hogy most még mulcsot sem nagyon lehet szerezni, nincs fű, az őszi levelek már elhasználva, mások meg kidobták...

    VálaszTörlés
  73. A magokkal nem lesz semmi baj, a hajtások fagynának el, ha lennének már. Most nincs mulcsozva semmi nálunk sem, nem is kell, majd ha soronként kinő a spenótunk, az lesz a mulcs. Semmivel sem kell letakarni, ha esik egy kevés hó,az jót tesz.

    Volt már úgy nálunk, hogy ősszel vetettük el a kaprot, tettünk le fokhagymát és tavaszra korán volt már termésünk. Nem fagytak meg a magok.

    Két napról van szó, utána jön a meleg. Mi is sok mindent elvetettünk már.

    VálaszTörlés
  74. 76 MW

    Nagyapám azt szokta mondani, hogy ami kifagy, az a szükséges kár. :) Ami nem kelt ki, és nem kell hozzá feltétlenül nagyon meleg talaj, annak nem lesz baja. (Pl. a retek) Ami kibújt már, az nagyobb eséllyel elfagy, de a tulipán, a nárcisz, a hóvirág, az ibolya nem fog elfagyni.

    VálaszTörlés
  75. Állítólag -7 fok is lesz, a tulipánoknak, nárciszoknak nem nagyon lesz jó, de hátha... Nem láttam, hogy bármi kikelt volna már, de már elég régen elvetettem a spenótot pl. Köszi a tanácsokat!

    VálaszTörlés
  76. Ezt láttátok már?
    Most olvastam az origón.

    http://www.origo.hu/egeszseg/20130311-koleszterinszintcsokkentes-sztatin-ldlkoleszterin.html

    VálaszTörlés
  77. 73. Tara
    1 éve paleózom, és reggelire kb. 1kg gyümölcsöt ettem (3 banán, 1 alma, 1 narancs) egészen ezidáig. Az elmúlt hónapokban viszont az ebéd után puffadtam és görcsöltem. Elkezdtem kísérletezni. Visszafogtam a reggeli gyümölcsfogyasztásomat és kipótoltam mással (pl. magok, tojás, szendvics stb.), és érzékelhetően jobban vagyok, már jóval kevésbé puffadok és görcsölök.
    Én ezt nem tudom másnak venni, minthogy a napi 1kg gyümölcsfogyasztást az emésztőrendszerem nem tolerálta.
    Lehet, hogy nem a fruktóz, de valami a gyümölcsből. Persze lehet, hogy mégis helytelen és megalapozatlan a következtetésem.
    Az intenzív gyümölcsfogyasztás ízületi kihatásairól is volt már sok szó itt a fórumon. Szüleim tapasztalai is megerősítenek engemet ebben, akik nyáron 1 hónapig tömény gyümölcsöt ettek, és utána sajgott a derekuk.
    Vagyis a túl sok vagy mértéktelen gyümölcsevés valószínűleg a többség számára nem jó. Persze, hogy mi a sok, az szubjektív. És persze az is világos, hogy a mértékletesség gyakran jó dolog, ez egy általános, józan ésszel is felfogható tulajdonság.

    VálaszTörlés
  78. 44. Szűcs Csaba

    Esetleg súlyzózás? Attól elvileg színtiszta izmot építenél.
    Szénhidrát forrásként az édeskrumpli lesz nálam a megoldás, de ez megint a termés kérdése. Bolti számomra aranyárban van jelenleg. Amiket rendeltem Ásotthalmáról, abból már némelyik szépen gyökeresedik, egyiknek már a hajtásai is kezdenek előjönni. Aztán hogy hogyan fognak teremni, azt majd meglátjuk. Amíg nem lesz termés, addig marad a Kolumbusz menü, azaz krumpli.

    VálaszTörlés
  79. 80. vino
    Ebben a cikkben már az átnyergelés folyik a sztatinok újabb felhasználási területére, a CRP érték csökkentésére, a gyulladást jelző laborérték csökkentésére. Persze szóban ez úgy hangzik el, hogy a "gyulladást csökkentjük" a sztatinokkal.
    A cikk fő mondata ez:
    "... a sztatinok többszörösen igazolt módon védenek az infarktus és a stroke ellen, ám az LDL-szint másféle szerekkel történő csökkentése nem vezet olyan kedvező eredményre. Elképzelhető tehát, hogy a sztatinok e téren tapasztalt kedvező hatása nem teljes egészében a koleszterinszint-csökkentő tulajdonságukkal, hanem valamely más, például a gyulladást mérséklő képességükkel áll összefüggésben ..."
    Lásd ennek az átnyergelésnek a leírását bővebben Gábor "zöld könyvének" 150. oldalán (utolsó előtti bekezdés).

    VálaszTörlés
  80. Gábor! Légyszi segíts!
    Foglalkoztál már az Aspirinnel, mint csodagyógyszerrel, amire szintén azt mondják, mint a sztatinokra, hogy "többszörösen igazolt módon védenek az infarktus és a stroke ellen"? Vagy csak ez egy gyulladáscsökkentő azoknak, akik nyugati táplálkozást folytatnak. Minden infarktuson átesett emberrel Aspirin protect-et, gyomorsavcsökkentőt, gyomorvédőt szedetnek. (Még a pontos gyógyszerlista nincs a kezemben). Az Aspirinről vettem egy könyvet, csak az a bajom, hogy akárhányszor elkezdem olvasni, szorítani kezd a szívem, pont úgy, mint amikor Anyukám miatt izgultam és először kezdtem a könyvet olvasni.

    VálaszTörlés
  81. 73.Tara
    "Majd rájöttök, hogy nem a (gyümölcsben lévő) fruktóztól kell félni, hanem a feldolgozott és nem feldolgozott de nagyüzemi húsoktól. És ebben a kérdésben nem lenne szabad, hogy kompromisszum legyen (Gábor írta, ha nincs bio, kompromisszumként bármilyen hús megteszi.) Hát nem.

    AZ A fruktóz árt, ami nem a gyümölcsben van. Gyümölcsből egyszerűen nem tudunk annyit megenni, hogy ártson. Még a 811-esek sem. Lemondani a gyümölcsről és jó zsíros sült húsokat meg tepertőt enni helyette - agyrém. Érdekes lenne 10-15 év múlva beszélgetni arról, ki egészséges és ki nem."

    Továbbra sem mondtam le a gyümölcsökről, azonban nekem sikerült annyit megennem, hogy megtapasztaljam a sötét oldalát. 15-20 banán nem szokott gondot okozni, azonban nyáron mikor dinnyét, őszibarackot sőt 1-2 kg-nyi saját BIO körtét betoltam napi szinten, akkor begyulladtak a térizületeim. Azt elhiheted, hogy más forrásból nem ettem fruktózt. A dologban az a pikáns, hogy a húgysavszintem végig normában volt, tehát nem azon a mechanizmuson keresztül ártott. Én továbbra is azt gyanítom, hogy a fruktóz közvetlenül bekerülve a véráramba (mondjuk mikor zördülnek kettőt a beleid, aztán ha nincs közelben cserépfotel akkor baj van, ilyenkor a fruktóz elvileg megúszhatja a vékonybélben a felszívódást, majd a vastagbél bélbacijinak sincs idejük megemészetni, aztán a vastagbél alsó 1/3-ában szépen felszívódhat, megkerülve a májkapu vénát. Aztán szépen glikálja a fehérjéidet stb.
    Az is érdekes, hogy ízületi problémákon kívül mást nem okozott, viszont erről többen is beszámoltak itt a blogon. Nem mint ha a 811 blogokon nem lenne erről téma, csak ott lerendezik egy bűvös szóval, ami úgy hangzik, hogy "detox". Ez nagyon bűvös szó, bárkinek bármilyen egészségügyi panasza van, egyből ráhúzzák, hogy örüljön neki, mert a szervezete ilyenkor szabadul meg a több évtizednyi méregtől.

    A 10-15 évet vállalom, akkor majd újból tárgyaljuk meg a témát.

    VálaszTörlés
  82. 84. Rozcsika

    Nem értem, miért az Aspirint nyomják, miközben az omega-3-nak ezerszer több és jobb hatása van, és még a gyomrot sem bántja. szerintem a sok omega-3 a megoldás.

    VálaszTörlés
  83. 81- Szűcs Csaba

    Annyira nehéz kérdés ez. Ki is tudná pontosan megmondani, mi zajlik a szervezetedben? Érzed, hogy puffadsz. De sokan mondják ám, hogy a mi éghajlatunkon télen nem jó a déligyümölcs, mert erősen lehűti a szervezetünket és ez ki tudja, milyen problémát okoz. Azt is mondják, hogy legjobb egyszerre csak egyféle gyümölcsöt enni, mert a magas cukortartalmú banán más gyümölccsel keverve alkoholos erjedést okoz. Éppen annyit ártasz vele a szervezetednek, mintha alkoholt innál. Ugyanez van, ha valakik zöldséggel keverik a gyümölcsöt.

    Akinek gyenge az emésztése, azzal segít a legjobban, ha egyszerre kevés összetevőből készíti az ételét. Ez biztos.

    Des, miért ne hinném el, amit mondasz? Éppen ezekkel a tapasztalatokkal igazoljátok amit sokszor elmondtam már, hogy nem vagyunk egyformák, mindenkinek másképp működik a szervezete és egyetlen egy olyan étrend sincs, amit mindenkinek jó szívvel lehetne ajánlani. Látjátok, még a gyümölcsökkel is problémák lehetnek. Bár a legnagyobb problémát mindig a mennyiségben látom. Gyümölcsből sem kell rengeteget enni, igaz, én cseresznye-barack-meggy-szilva éréskor elég sokat szoktam, de azok gyümölcsnapok és többször eszem, nem egyszerre. Soha életemben nem fájtak az ízületeim, nem puffadtam, semmi ilyesmit nem éreztem.

    Des, jó is lenne:) Még legalább 13 évig muszáj lesz élnem, mert jövő szombaton érkezik hozzánk Yoda, a 7 hetes új kiskutyánk:) Megfiatalítani picit a 14 éves öreg kutyusomat.

    VálaszTörlés
  84. Tara, nekem deja vu érzésem van... azt képzelem, hogy korábban már minden érintett leírta itt a negatív tapasztalatát a túlzott gyümölcsfogyasztásról (többször is, köztük én is), azt is leírták, hogy csak a mennyiséget fogták vissza ezek után. Az is kiderült, hogy volt, aki semmi ilyesmit nem tapasztalt. Az is kiderült, hogy te nem vagy húsevő. Minden kiderült már és mégis erről beszélünk... biztos az eső az oka... teszek egy mosolyjelet a végére, nehogy támadásnak vedd a hozzászólásom :)

    VálaszTörlés
  85. Ha a gyümölcsök megfelelő arányát szeretnénk kialakítani nem kellene figyelembe venni hogy a mai gyümölcsök nemesítettek, és hogy a természetben ennyire édes dolgok mint pl banán, szőlő, mandarin, nem nagyon vannak? vagy biztos vannak csak nem minden bokron. Én naponta 3-4 almát vagy narancsot eszek, illetve ha van, egy maroknyi valamilyen berriest. Szőlőt banánt kerülöm. Ez sok vagy kevés? lehet ennél többet? nagyon jól esik általában a gyümölcs, de mivel a szintén jó kis édes kókusztejből is kétnaponta fogy kb 3-4dl, úgy döntöttem nem eszek gyümölcsöt akkor amikor jól esik. Ez a fruktóz téma már nagyon nem tiszta nekem :S

    VálaszTörlés
  86. 88 Joe1973
    "....nehogy támadásnak vedd a hozzászólásom..."
    Pedig úgy tűnik, hogy általában támadsz és kritikán felüli a kritikai érzéked. De próbálunk itt ennek is megfelelni, semmi gond, csak tudd :-)

    VálaszTörlés
  87. 88. joe1973
    Tara paleojával azért lehettek gondok, illetve mindenki olyan paleojával, aki még tart a zsíroktól és óvatoskodva kezd húsokat enni. Szerintem könnyen előállhat az a helyzet, hogy nem elég nehéz a húsétel, pl. halnál, egy db tojásnál és máris nem ürül elég epe az emésztéshez, vagy ha nem volt elég zsíros az étel, akkor nem eszik az illető hozzá nagy mennyiségben savanyúságot és akkor már a gyomorsavból is kevesebb termelődik, vagy ha előtte, két étkezés között, almázott, ahogy Tara is szokta, akkor az is lecsökkenti a következő étkezéshez felhasználható epét, ezek után nem megy végre tökéletesen az emésztés és máris jön a "nem bírom a húsokat" mondóka. Ezt a hozzászólást azért nem Tarának írom, mert nem csak neki szól, hanem azoknak, kezdő paleósoknak, akik még félnek az állati zsíroktól, tény, hogy a 20-30 éves zsírfóbia-agymosást nem lehet pár Szendi mondat elolvasásával annullálni. (Taránál Robb Wolfe, Lorain Cordain). A másik ok, hogy nem Tarának írok az az, amiről Te is írtál, hogy vele a beszélgetés olyan, mint egy papagájjal, nem megy előre, hanem ő csak mondja a magáét, bármiről is olvasson vagy bármit is mondj Neki. Erre most én nem érek rá, valamit nekem is kell profitálnom abból, ha valakivel beszélgetek.

    VálaszTörlés
  88. 90.
    Nem értek egyet. Csak tudd.

    VálaszTörlés
  89. 183. Szakesz.

    Most volt csak időm megnézni a belinkelt videót, köszi, hogy közzétetted. Néhány érdekes dolgot kiemelnék azoknak, akik idő- vagy nyelvtudás hiányában nem nézték meg a https://www.youtube.com/watch?v=XyvlWUQAkxM&feature=youtube_gdata_player oldalon lévő, közel egy órás beszélgetést.

    Paul Jaminet említette, hogy a 40 évvel ezelőtt,a lengyel Jan Kwasniewski által alapított Optimal diet mozgalom (magas zsír - alacsony szénhidrát) két vezető tagja (és állítólag mások is) is gyomorrákban halt meg 64 és 68 évesen. Persze nem tudjuk, hogy étolajjal öblítették-e le a margarinban sült nagyüzemi húst és milyen forrásból szerezték be a minimális szénhidrátadagjukat, de ettől még érdekes a hír. Bővebben itt lehet erről olvasni: http://perfecthealthdiet.com/category/diets/optimal-diet/

    Chris Voigt kísérletéről is érdekes volt hallani, aki 60 napon keresztül csak burgonyát evett, semmi mást. Kb. 10 kilót fogyott, a kísérlet végére csökkent a vércukor szintje, a koleszterinszintje, a trigliceridszintje és a vérnyomása. Erről itt lehet olvasni: http://20potatoesaday.com/

    Végezetül még annyit, hogy Gábor megjegyezte, hogy Paul Jaminet túlsúlyosnak látszik a videón (ami igaz is), de erre azt is meg lehetne jegyezni, hogy a kommentátor Jimmy Moore is az (szerzője a "living la vide low carb" blognak - sok zsír - alacsony szénhidrát párti).

    VálaszTörlés
  90. 90. Névtelen

    Nincs név, nincs válasz :)

    VálaszTörlés
  91. 92 Rozcsika
    "Nem értek egyet. Csak tudd."

    Akkor ez kölcsönös.

    VálaszTörlés
  92. 91. Rozcsika

    Nekem egyébként azzal sincs bajom, ha valaki nem szereti a húst, sok idős vegetáriánus is van, csak okosan kell csinálni. Tara maga is kimondta a kulcsmondatot, nem vagyunk egyformák. Ami engem illet, szerencsére nem kell arra figyelnem, hogy mit-mivel-mikor eszem, de odafigyelnék rá, ha érezném a különbséget.

    VálaszTörlés
  93. Rozcsika:
    És akkor nálad, a 2 nagy, zsíros étkezésnél hova fér be az almázás, azaz a gyümölcs? Ahogy beszéltük, kaják között ill. közvetlenül utána se jó, de akkor mikor?

    Más: tudsz róla, hogy a FB-on az egyik paleós csoportban van egy lány, aki a rákos kutyáját ketogénnel gyógyította meg teljesen és azóta is tök jól van? Neked most hogy van a kiskutyád?

    VálaszTörlés
  94. Rozcsika, nem személyeskedni kell, hanem a tartalommal foglalkozni. Igazán kedves tőled, hogy ilyen jól tudod, hogy működik a szervezetem. Jobban, mint én magam. Tara nem szokott két étkezés között almázni, ahogy írod, mert az első étkezésem kizárólag gyümölcs nagyjából 23 éve, utána már nem eszem gyümölcsöt. Kivéve a gyümölcsnapokat. De akkor nincs más kaja. És ez gyümölcsérés idején van, mint ahogy elpapagájkodtam már párszor.

    Te beteg vagy, én nem. Tehát valamit mégis jól csinálok, veled ellentétben. Mondom a magamét?:) Hát kiét mondjam?

    VálaszTörlés
  95. 93. joe1973

    Én is megnéztem a videót. Egyik fontos észrevételem:

    A videón látható elhízott "műsorvezető" Jimmy Moore egy lelkes "médiaszamélyiség" a low-carb blogoszférában, de valamit nem jól csinál az tuti. A wikipédián szépen leírják hogyan alakult a súlya:

    Jimmy Moore

    185 kilóról fogyott le 80-ra Atkins diétával és azóta rendkívül lelkes low-carb szószóló. A probléma csak azzal van, hogy nem bírta tartani a súlyát és visszaszedett vagy 50 kilót. Kapott is érte kritikát rendesen. Kb 5 hónapja nekilátott egy jól dokumentált ketogén diétának és szépen fogy megint. kb 105 kilónál van.
    A videó pont ez utóbbi akció előtt készült, tehát a legrosszabb formájában. Történt ez annak ellenére, hogy (állítása szerint) low-carb módon étkezett folyamatosan. (Legalábbis tudomásom szerint.)

    Én egy kicsit aggódom miatta, mert a ketogén mellett lelkesen súlyzózik is és ebből előbb-utóbb valószínűleg baj lesz a már korábban itt kitárgyalt okokból.

    Jimmy szerintem jó példa arra, amikor valaki túlzott lelkesedés (és gondolom némi anyagi érdekből) leragad egy étrendnél, ami láthatólag nem működik tökéletesen nála, de nem igazán hajlandó szembesülni a tényekkel. (Bár azt is komoly eredménynek kell tekintenünk, hogy még él szegénykém, ami valszeg csak azért lehetséges, mert legalább az extrém túlsúlyát nagyrészt megszüntette.)

    Hogy miért hízott vissza arra a következő okokat tartom elképzelhetőnek:

    1. Olyan alkat, aki low-carb mellett is hízik, ha nincs kalóriamegszorítás.
    2. Annyira tönkrement az anyagcseréje korábban, hogy már a low-carb se segít rajta hosszútávon.
    3. Nem tartotta be a low-carb-ot hosszútávon. (Politikailag nem korrekt ezt feltételeznem, de a nagy lelkesedés és a kampányszerű fogyások erre utalnak.)

    Ebből kifolyólag azt kell mondanom, hogy Jimmy sajnos nem túl hiteles ember és érdemes legalábbis fentartásokkal kezelni a tőle származó információkat.

    VálaszTörlés
  96. Egyébként a linkelt videó pedig jól mutatja, hogy mi a helyzet. Rengeteg érv pro és kontra, de nem látszik, hogy a közeljövőben kialakul ebből valamilyen konszenzus.

    Valamint megint az a benyomásom erősödött, hogy a low-carb képviselők kissé dogmatikusak. (Ron Rosedale legalábbis tuti az.)

    VálaszTörlés
  97. 98. Tara
    "... Te beteg vagy, én nem ..."

    Én nem állítottam, hogy 50 évig paleon voltam, ezért nem is lehetek beteg. Azért úgy vagyok én beteg, hogy semmilyen gyógyszert nem szedek, Te pedig úgy vagy nem-beteg, hogy vérnyomáscsökkentőt szedsz. A kórházban, a többi infarktust kapott beteg is egész nap azt mantrázza, hogy ők teljesen egészséges életet éltek eddig, se magas vérnyomás, se magas koleszterin. Az Édesanyám mellett fekvő hölgy pl. gyógyfű mániás, saját csirkéjét eszi, saját növényeit, saját gombákkal oltott joghurtokat eszik és persze rozskenyeret. Most kapott egy stent-et az infarktusa után, teljes döbbenetére. És az orvosokat is folyamatosan ezzel szórakoztatják a betegek, hogy amit a TV-ben hallottak, hogy hogyan lehet elkerülni az infarktust, azt ők betartották és mégis itt vannak. Szóval nem a paleo idegesíti csak az orvosokat, hanem a betegek felől is nagy a nyomás, hogy a gyakorlat nem egyezik az elmélettel.

    A reggeli gyümölcsevést én nem tartom jónak, mert elpazarolod a legsűrűbb epédet, amilyen már csak a következő reggelen lesz Neked újra. Ha már önálló gyümölcsétkezés, akkor este ennék ilyent. (Hogy miért, azt lásd dr. Légrády Péter Tojáskönyv)

    VálaszTörlés
  98. És ha már videó, akkor mindenkinek figyelmébe ajánlom a bűbájos blogger, Denise Minger előadását a húsfogyasztásról:

    Meet your Meat

    Nagyon jó összefoglalónak tűnik, de szívesen olvasnám, hogy másnak mi a véleménye róla.

    VálaszTörlés
  99. 100. szomi

    Egyetértek.

    102. szomi

    "Nagyon jó összefoglalónak tűnik, de szívesen olvasnám, hogy másnak mi a véleménye róla."

    Megnéztem a Denise Minger előadást (mennyi időm van ma!) és ha amerikai lennék, akkor csak annyit mondanék: She's hot! Vagy te az előadásról vársz véleményt? Azzal sincs bajom.

    VálaszTörlés
  100. 87. Tara:
    Én sok mindenben egyetértek veled, de annak ellenére, hogy ezt írod:

    "nem vagyunk egyformák, mindenkinek másképp működik a szervezete és egyetlen egy olyan étrend sincs, amit mindenkinek jó szívvel lehetne ajánlani." - te magad is kijelentesz táplálkozási dogmákat, mint pl.
    "mi éghajlatunkon télen nem jó a déligyümölcs, mert erősen lehűti a szervezetünket és ez ki tudja, milyen problémát okoz. Azt is mondják, hogy legjobb egyszerre csak egyféle gyümölcsöt enni, mert a magas cukortartalmú banán más gyümölccsel keverve alkoholos erjedést okoz. Éppen annyit ártasz vele a szervezetednek, mintha alkoholt innál. Ugyanez van, ha valakik zöldséggel keverik a gyümölcsöt. "

    Meg hasonlók. Ugye, érted, mi a gondom? Ha mindenki másképp működik, akkor ezek sem igazak mindenkire.
    Én gyakran eszem többféle gyümölcsöt együtt, a banánra meg eleve citromot teszek, mert nagyon édes nekem, sőt, a gyümölcsöt nem magában eszem. És? Nem puffadok, nem erjedek, nincs zsírmájam, nem rúgok be tőle, semmi baja a májamnak, teljesen jók a májfunkcióim. És nem szorulok semmiféle gyógyszerre.
    Honnan lehet tudni, hogy alkoholos erjedést okoz, ha többféle gyümölcsöt összeeszünk? Mit kéne éreznem?

    A mennyiség tényleg nagyon fontos, kb. 35-40 deka gyümölcsöt eszek mindennap, több nem esik jól. Ezt egész évben, és nem csak szezonjában, nekem nagyon jó a befagyasztott szilva, barack még most is. De azért az nem igaz, hogy gyümölcsből úgysem tudunk annyit enni, hogy ne ártson. Van, aki tud. Pl. Descalcez 16 banánja/nap, vagy Szűcs Csaba 1 kg gyümölcse. Sőt, amiket Des régen belinkelt, hogy 30 bananas/day, vagy 4kg narancs reggelire, emlékszel? :))
    Szerintem nem árt vigyázni a gyümölccsel.

    VálaszTörlés
  101. 102. Joe 1973:
    :)) Látom, rád nagyobb hatással volt a hölgy személye, mit az, hogy mit mondott. Arra is figyeltél egyáltalán?

    VálaszTörlés
  102. A Jaffa Kiadó oldalán meghirdettek egy játékot, Gábor egyik könyvét lehet megnyerni.

    VálaszTörlés
  103. Hahó, Rozcsika, olvastad a 97-et...?

    VálaszTörlés
  104. 97. Smirgli
    "...És akkor nálad, a 2 nagy, zsíros étkezésnél hova fér be az almázás, azaz a gyümölcs? Ahogy beszéltük, kaják között ill. közvetlenül utána se jó, de akkor mikor?..."

    Én most étkezés után eszem gyümölcsöt, de csak ha kívánom akkor és azért a húsétel és a gyümölcs között van a kávé, eltelik egy fél óra a kettő között. Amit biztosan betartok most az az, hogy két étkezés között csak vizet iszom. Valahogy nem is merek már megenni egy almát vagy egy narancsot, mert az savat csinál, és ha én utána nem eszem semmit akkor az nem jó, mert beindul az egész emésztési folyamat a semmire. A savanyúság fogyasztásomon kívül a citromfogyasztásom nőtt meg nagyon, mert ha nem tudok az ételhez savanyúságot enni, akkor limonádéval kezdem az étkezést vagy citromos hársfateával. A limonádéban az édesítés sokszor van narancslével vagy valami biopiaci darált gyümölcs péppel, homoktövis, fekete cseresznye, stb., a mézet próbálom elhagyni már. Az almától már rettegek, mert újabban fáj a gyomrom tőle. Sokszor eszem gyümölcsöket magokkal vacsorára, és/vagy téliszalámis paleo kenyérkét fekete retekkel, salátalevelekkel. A vacsora az abból áll, amiből a nap folyamán keveset ettem aznap, tehát ha a gyümölcs volt kevés, akkor abból áll, ha kevés volt a nyers zöldség aznap, akkor húst eszem saláta mix-szel. Valaki leírta az étkezését 3 sorban, nálam ez nem menne, azért ez annál bonyolultabb.

    Kutyuskámról:
    Én a Zöldház oldal írójának kutyájáról tudok csak, aki paleon van és D vitamint meg egy csomó rák elleni szert szed, róla van szó? Ha nem, segíts, hogy megtaláljam, légyszi.
    A mi kutyuskánk, ha nem vérezgetne, akkor azt mondhatnám, hogy teljesen jól van. A szíve az totál meggyógyult, a rák is karbantartható, de az orvos szerint az a még meglévő ráksejt, ami nem bír eltűnni onnan, az a hüvely nyálkahártyáját károsítja és ettől az vérzik. Egy újabb fiziológiás sóoldatos infúzió-sorozatra készülünk már (3-4 alkalom egy beépített kanül kell hozzá, ambulánsan szokták kutyáknál alkalmazni) és szóbakerült a Betadinos vulva (hüvely neve a kutyáknál)öblítés, ami ilyenkor segíthet. Abban bízom még, hogy ha végre jó idő lesz és a kutyus többet lehet a levegőn, az oxigéndús vértől és napfénytől jobban lesz, úgy mint tavaly nyáron, amikor teljesen abbamaradt a vérzése. Köszönöm kedves érdeklődésedet, nagyon jól esett.

    VálaszTörlés
  105. Rozcsika 109:
    Köszi, hogy leírtad! :-)
    Én nem látom annyira problémásnak az almaevést (hús után több óra elteltével), engem jólesően "áttisztít", és nem bánom, ha savat csinál, mert sztem nekem kevés van. Epe meg úgyse sok kell hozzá. Ha későn, este eszem, mindig meghozza a reggeli barnamacit is. Nekem a narancs hajlamos marni a gyomromat, ha magában eszem, de érdekes módon a jóval savanyúbb citrom már nem bántja, mint régen, ezt persze mindig zsíros húsos étkezés közben kanalazom.
    Igen, a zöldházas csaj az, de ezek szerint te többet is tudsz, én nem tudtam a rákellenes szerekről, ezek gyógyszerek?? Múltkor azt írta, 2-3 évesnek néz ki a kutya, pedig valójában a többszöröse, mindenféle méreggel pedig kétlem, hogy ilyen jól lenne...

    GÁBOR, javasolnám bevezetni a kötelező regisztrációt (ha lehet), amivel az ilyen kretén névteleneket aztán ki lehetne szűrni...

    VálaszTörlés
  106. "Do not feed the trolls"

    Nem ismertem ezt a jelenséget, a szót: troll, a wikipédiáról kellett megtudnom, de büszke vagyok magamra, hogy rájöttem magamtól is, hogy az ignorálás erre a megfelelő válasz. Köszi Szomi, mindig tanul az ember.

    VálaszTörlés
  107. 111. Smirgli
    "...én nem tudtam a rákellenes szerekről, ezek gyógyszerek?? ..."

    Nem. Vas-citrát tabletta, artemisinin, yam gyökér (diosgenin), oxigénes víz a Lisstől. Fűszerek a húsra: kurkuma, petrezselyem, majoranna, csalán, darált lenmag, darált görög széna, brokkoli, répafélék, desztillált víz, D vit, E vit, halolaj. Ezeket eszi a zoldház.info kutya.

    VálaszTörlés
  108. Rozcsika 113:
    Ez jó, akkor van remény. Gondolom, ha te is beveted ezeket, akkor idő kérdése, és a te kutyusod is meggyógyul.
    Az indexes macskás topik is tele van dagadt és beteg (allergiás, vesebeteg és rákos) macskákkal, persze a kizárólag húsetetésen fel vannak háborodva a gazdik, és én vagyok a nemnormális meg a kötekedő, amikor időről időre elmondom erről a véleményem és idézem az Orijen Fehér füzetét. Pedig ezeket a zöldségeket még a macskák is megeszik, egy kevés biztosan nem árt meg nekik, sőt.

    VálaszTörlés
  109. 114. Smirgli
    Bár kijegyzeteltem és utána is olvastam azoknak a dolgoknak amit a zöldházas kutyussal etetnek, de csak részben egyezik az én kutyám terápiája az övékével. Amit én ebből a "kutyaéletbentartásból" tanultam az az, hogy a rákot megelőzni sokkal könnyebb, mint kezelni, mert a rákos sejt elhatalmasodásával talán felvehető a küzdelem a paleoval, D vit-nal, deszt. vízzel, gyógygombákkal, de a teljes megszüntetésével már nem. Az orvosok elég hamar temetik a rákosokat, meg ahogy látom minden más beteget is. Pedig óriási jobbulások követik a nagy rosszulléteket, néha már én is utólag elszégyellem magam, hogy már azt hittem, hogy a kutya a halálán van, aztán csak egy front volt, ami meggyötri átmenetileg. Ha az étel jó, ha paleo, akkor nem olyan könnyen pusztul el egy élőlény. Ha ez a kutyus nem lett volna nálunk és nem látja az édesanyám, hogy hogyan gyógyult fel a szívbajából, hogyan él a rákkal már régen azon túl, amit az orvosok jósoltak neki, akkor soha nem tér át a paleora. Nem is nekem hitte el, hogy a paleo jó, hanem a kutyának. Pl. a szívbetegség elején a kutya minden ivás után fuldokolva köhögte ki a félrenyelt vizet, most meg egyáltalán nem köhög. Ez nyilván Anyámat jobban meggyőzte, mint az orvosi hókusz-pókusz szívultrahangos röntgenfelvételek, amiket földi halandó nem tud értelmezni.

    A gabona nélküli Animonda konzerveket eszi a kutya, egyre többféle van ebből, a halasak is jók és a mi ételünkből is kap és néha az Orijen száraztápot. De most erre kicsit fújok, mert az Omega-6 és 3 arány 2:1-hez a tápban, nyilván tesznek bele növényi olajból is bőven. Nála is működik a Légrády elmélet, ritkább de bőséges evés, szebb széklet.

    VálaszTörlés
  110. Rozcsika 115.:
    És a kutyák etetése sokkal könnyebb is, mint a macskáké, mert ezek sokkal válogatósabbak és a tápok tele vannak addiktív anyagokkal, meghát szeretik ám a kukoricát, hüvelyeseket is, magában is... Megnézem most én is a gabonamentes tápunkban lévő arányokat, de ettől függetlenül megpróbálok D-vitamint meg halolajat csempészni a kajájukba, bár nem tudom, mennyit lehet, szerinted úgy mérjem, mintha 3-4 kilós gyereknek adnám?

    VálaszTörlés
  111. Elnézést a közbevetésért, azonos sem vagyok 110. alatt megszólaló ismeretlennel, csak Rozcsika védelmében mondanám. Eőször azt jelentette ki, neki is profitálnia kell egy beszélgetésből, utána azt, hogy a trollokat ignorálja. A kettőből együtt bizonyos logikával kijöhet, hogy akiből nem profitál, az neki mind troll: mert az olyat ignorálja és akit ignorál az az. Ebből pedig okkal lehet következtetni arra, hogy bizonyára a kutyus ápolásából is profitál, neki az jó és hasznos valamiért, azért csinálja. Nem merő önfeláldozásból. Tehát az sem kifogásolhatja a cselekedetét, aki azért tenné, mert fölösleges, haszontalan dolognak tartja.

    VálaszTörlés
  112. Szerintem, aki névtelenül ír - ha nem ír oda elkülönítésre szolgáló, állandó nevet sem az elejére, sem a végére, aláírásként - , egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül. Ha valaki választ vár, akkor különböztesse meg magát a többiektől, ne legyen összemosható más névtelenekkel.

    VálaszTörlés
  113. nemalmodik
    Nagyon szépen írsz magyarul, hellyel-közzel tudom is követni. A lényeget megérteni nem mindig könnyű. Ezen a blogon jól kiemelted azt, amit én sem szeretek. Sok-sok gondolati idegenséggel, mások kirekesztésével, piti helyesírási hibákkal - írni, ítélkezni gondolatok és mások felett. És soha, semmiből nem tanulni, csak mantrázni ugyanazt. Én bízom Benned és magunkban is, hogy ez változhat.

    VálaszTörlés
  114. Nem lehetne befejezni végre a sok ide nem illő dolognaka taglalását, úgymint helyesírás, ill. összefüggéstelen és zavaros filozofálgatások (nemalmodik), és hogy főleg a kutyával kapcsolatban mocskolódó névtelen szemétláda is eltűnne innen?! Gyanítom egyébként, hogy ugyanaz a beteg "ember" válaszolgat egymásnak különböző nickeken... :-/

    VálaszTörlés
  115. 93. joe1973

    Érdekes ez a téma. http://www.youtube.com/watch?v=0PgBL8f87FE Már régebben egyszer belinkeltem ezt a videót , hogy ez a Niel Barnard vagy egy nagy szélhámos csaló, vagy a szénhidrátfóbia indokolatlan. Könyvében a "strach solution"-ban cukorbetegek gyógylásáról írkál, bár ő igencsak a vega irányzatban nyomul. Bár az vitathatatlan, hogy eredményeket ér el, ami részben betudható annak, hogy ha kihagysz egy bizonyos ételcsoportot, akkor a bevitt összkalória is drasztikusan ugrik.

    Dr. Neil Nedley "Döntő bizonyíték" című könyvében van egy gondolat, idézem:
    "Egyszer, amikor éppen egy előadást tartottam a fehérjékről, egy asszony jelentkezett, és azt mondta: "Most értettem meg, hogy családunk miért élte túl a gazdasági világválságot." (1930-as évek az USA-ban.) Megkérdeztem tőle, hogy érti ezt. Így válaszolt: "Családunk nagy szegénységben élt abban az időben. Sokan voltunk gyermekek, és azokban az években csak egy dolog volt elérhető a számunkra: a krumpli. Ez volt minden. Sosem értettem, hogyan történt, hogy nemcsak életben maradtunk, hanem még egészségesen fel is nőttünk. De most már értem. A nagy gazdasági válság után azonban úgy megcsömörlöttem a krumplitól, hogy legalább 15 évig rá sem tudtam nézni" – tette hozzá. Lehet, hogy monoton volt ez az étrend, táplálkozástanilag viszont az alapvető aminosavak tekintetében teljesnek mondható. Én mégsem ajánlom, hogy egy nap csak egyféle zöldséget együnk, semmi mást. Az ilyen étrend, még ha a fehérjebevitel tekintetében nem lenne is problémás, ásványianyag- és vitaminhiányt idézne elő. "

    VálaszTörlés
  116. Smirgli, ne etesd a trollokat! ;)

    VálaszTörlés
  117. 102. szomi

    Köszi a Denise Minger előadást, megnéztem. Egyet tudok érteni vele. Összefoglalnám röviden, hátha van benne valaki számára új információ:
    Lehetőleg biohúst együnk, ne csak az izomhúst, hanem belsőségeket, bőrt, csontlevest, tehát minden részét az állatnak, hogy kiegyensúlyozott legyen a fogyasztásukból nyert vitamin és ásványi anyag bevitelünk. Lehetőleg alacsony hőfokon pároljuk, főzzük és ne grillezzük, de ha mégis grilleznénk, akkor csak nagyon rövid ideig, előtte pedig főzzük, pároljuk. Figyeljünk arra, hogy nehogy magas legyen a vasbevitel a vöröshúsokból (pl. hölgyek a menopauza után). Rendszeres véradással, vagy a vöröshússal együtt kávé és tea fogyasztással lehet csökkenteni a szervezetben a vasat. A vöröshússal együtt fogyasztott narancslé C vitamin tartalma pedig növeli a vas felszívódását.
    Ha valami fontosat kifelejtettem volna, egészítsd még ki légy szíves.

    Meet your Meat

    Nagyon jó összefoglalónak tűnik, de szívesen olvasnám, hogy másnak mi a véleménye róla.
    Válasz

    VálaszTörlés
  118. A "Meet your Meat"-től kezdődő rész véletlenül maradt benne szomi hozzászólásának másolásakor:)

    VálaszTörlés
  119. 103. joe1973
    "Nagyon jó összefoglalónak tűnik, de szívesen olvasnám, hogy másnak mi a véleménye róla."

    Kinek a véleményét? Vegákét megnézheted itt:

    http://www.youtube.com/watch?v=kFA6tXrPpDs


    "Megnéztem a Denise Minger előadást (mennyi időm van ma!) és ha amerikai lennék, akkor csak annyit mondanék: She's hot! Vagy te az előadásról vársz véleményt? Azzal sincs bajom."

    Denise.... Mint Móricka a tanfelügyelős oroszórás viccben. Gondolom ismered a történetet :)

    VálaszTörlés
  120. 99. szomi

    "Ebből kifolyólag azt kell mondanom, hogy Jimmy sajnos nem túl hiteles ember és érdemes legalábbis fentartásokkal kezelni a tőle származó információkat."

    Sajnos nekem is azt kell mondanom, hogy a "mi öregünk" Loren Cordain hitelessége is konvergál a béka segge alá, legalábbis ha őt is testalkata alapján minősítjük.

    kép1
    kep2
    Netán a paleo for athlets alapján étkezik, azaz búzaféléken él?

    VálaszTörlés
  121. 123. Descalces

    Nem teljesen néztem végig a videót, de Niel Barnard miért csak a standard american diettel vetette össze a vegán étrendet? Annál egyszerűen minden jobb. Számtalan kísérlet van, ahol a low-carb diéták kenterbe verik a low fat diétákat.

    Arra azért már elég sok bizonyíték van, hogy a low-carb a mindennapi gyakorlatban nagyon hatékony az elhízás és az inzulinproblémák kezelésében. Abban van a vita, hogy csak ez-e az egyetlen üdvözítő út illetve hosszútávon hasznos-e.

    VálaszTörlés
  122. 127. descalces

    Ejnye, mindig olyan provokatív vagy:) Ehhez azért kell gyomor, hogy valaki végignézze.
    Nekem már a Meet your Meat videóban 16:16-nál látható "fogás" is sok volt. Eszembe jutott a múltkori eszmecsere a lóhúsról...

    VálaszTörlés
  123. http://www.youtube.com/watch?v=eREuZEdMAVo&feature=youtube_gdata_player

    Példa az étrendek alapos összehasonlítására. Az előadó egyébként vega.

    VálaszTörlés
  124. 116. Smirgli
    A mi 5 kg-os kutyuskánk a Vigantol cseppből naponta 2 cseppnyit kap, de másnaponta, harmadnaponta adom be az előző napok adagját is. Ezt minden állatorvos és Gábor tanácsának is ellenére teszem, tehát tanácsolni nem merem senkinek, a mi kutyánk már fél-háromnegyed éve kapja. Amikor először beadtam úgy éreztem, hogy nincs vesztenivalónk, vagy a kemó vagy ez.

    VálaszTörlés
  125. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  126. Kezdek szomorú lenni az értéktelen és névtelen beírások miatt.

    VálaszTörlés
  127. Arra kérek mindenkit, hogy a provokatív beszólásokra ne reagáljatok, úgyis törölni fogom őket. Az alpári stílus ellen nem a vita a megfelelő védekezés, hanem a törlés.

    VálaszTörlés
  128. Rozcsika 132:
    A macskaeledelekben is van D-vitamin (biztos a kutyákében is), ebben pl. 1500 NE/kg
    (ez most a legolcsóbb gabonamentes, amit ismerek):
    http://www.zooplus.hu/shop/macska/szaraz_macskatap/sanabelle/special/320418#more
    Tehát ha napi kb. 45 g-ot adok belőle, az 75 NE D-vitamin.
    Itt 100 NE-t írnak...:
    http://haziallatblog.blogspot.hu/2012/02/milyen-macska-asvanyi-anyag-es-vitamin.html
    Persze kérdés, igaz-e ez is, mert olyan hülyeségeket is ír, hogy a kenyeret meg a krumplit, sőt a kekszet(!) is meg tudja emészteni... :-)
    Pici kutyáknak itt 500 NE-t írnak:
    http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/kutyatar-kutyatar/ch03s05.html

    VálaszTörlés
  129. 119: én csak azt tudom, Smirgli, hogy én nem vagyok azonos azokkal, akikkel szerinted válaszolgatok egymásnak. De képzelődj kedvedre, állítólag mindenkinek azt kellene tenni, amit te csinálsz. Kár, hogy az ilyen hozzáállás ellenszenvessé tesz egy állítólag tudományosan megalapozott életformát.

    (És mindenkitől elnézést kérek a gondolataim idegenségéért. És a saját blogomban elkövetett piti helyesírási hibákért is és a kirekesztésért, amiért elvileg egyedül én olvashatnám, amit írok, a saját idegenszívű jegyzeteimet. Majd ellenőrzöm a beállításokat, valóban le van-e tiltva az olvasás és a keresés, ne kelljen senkinek még véletlenül se beleolvasnia olyasmibe, amit nem szeret. És elnézést kérek azoktól is, akik a saját igényeiket kielégítő írásműveket vártak el tőlem, amivel őket szórakoztatnám. Azt javaslom, keressenek föl egy könyvesboltot vagy könyvtárat, ahol bizonyára találnak az ízlésüknek megfelelő dolgokat. Elnézést kérek azoktól is, akiket zavar, hogy ide leírtam ezt.)

    VálaszTörlés
  130. 125. Descalcez
    "...a "mi öregünk" Loren Cordain hitelessége is konvergál a béka segge alá, legalábbis ha őt is testalkata alapján minősítjük..."

    A képekből jól látszik, hogy L. Cordain elve, hogy elég 85%-ban betartani a paleot, nem működik. Az én férjem is 85%-ban tartja be és minden nap sportol, mégis kb. így néz ki a pocakja, mint Cordainnek.

    VálaszTörlés
  131. 86. Szengab
    "... Nem értem, miért az Aspirint nyomják ..."

    A vérlemezkék (thrombocyták) összecsapodásának (aggregációjának) hajlamát gátolja az ASS. Ez jó az embóliák, szélütések ellen, ez a szélütések 85%-a, de a maradék szélütés (15-20%) nem véralvadék miatt keletkezik, hanem azáltal, hogy az agyban egy ér elpattan, tehát vérzéses eredetű, amit viszont pont az ASS (acetilszalicilsav hatóanyag)segíti elő, hiszen az ASS a vérzéshajlamot növeli.

    Tehát van egy szer, ami segít és ront egyszerre egy infarktus után/előtt és szélütésnél. Szóval tök jó. Ráadásul aki elkezdi szedni, annak pont akkor lehet baja, ha évek múlva hirtelen abbahagyja a szedését, mert az hirtelen fokozza a vérlemezkék aggregációját. Ezt a problémát csak egy Szendi Gábor agyú ember tudná feloldani. (Most én Karlheinz Schmidt, Marion Zerbst: Aspirin c. könyvét olvasom, látom, hogy ez egy Aspirint magasztoló mű, van szó az Aspirin hátrányairól is, de igazi megoldást mutató gondolat nincs benne.) Aztán lehet, hogy egy paleo csak a megoldás, csökken a gyulladásszint és akkor már nem csapódik össze semmi semmivel?????

    VálaszTörlés
  132. Az Aszpirinhoz: Ismeritek-e a véretek alvadási szintjét? Én azért ismerem, mert császárral szültem, és a műtét előtt mérték. Nekem nagyon lassan alvad. Az Aspirin szedésének tehát a véralvadás szintje is egy további kockázata. Én még Aspirin protectet sem voltam hajlandó soha bevenni, pedig a nyugati divat az 50 feletti nőkkel szedeti.

    VálaszTörlés
  133. 137. BB
    Az az orvos akihez folyamatosan jársz, akiről írtál sokat, hogy jó szakember, ő tulajdonképpen kardiológus, vagy csak egy kitűnő belgyógyász?

    VálaszTörlés
  134. Kedves Rozcsika, Az orvosom - kardiológus, belgyógyász és klinikai farmakológus. 50 év körüli, tehát kellő tapasztalattal is. Eddigi életemben ő az egyetlen orvos, aki képes a betegségemet és annak szövődményeit komplex módon kezelni. Nem kell rohangálnom - endokrinológushoz, kardiológushoz, belgyógyászhoz, diabetológushoz, pszichiáterhez, hanem egy személyben tud - Jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó! döntéseket hozni.

    VálaszTörlés
  135. 139. BB
    Jaj, de szeretnék már egy olyan orvost, akiben újra bízni lehet! Kiírnád ide az elérhetőségét vagy írjak inkább egy e-mail-t Neked? Köszönöm

    VálaszTörlés
  136. Rozcsika. Inkább írjál nekem.

    VálaszTörlés
  137. 135 kutyus Rozcsika + 125 Descalcez
    Csak alátámasztani tudom ezeket a tapasztalatokat, noha nekem soha nem volt nagy hasam. Viszont ha a versenysúlyom el akarom érni, akkor való igaz, nem Cordaint kell követnem.
    Arra már régebben felfigyeltem (és nem értem), hogy aki azt állítja magáról, hogy 2-3 éve paleozik, testének fiziológiája mintha mást tükrözne.Úgy gondolom, hogy már a 2 év is elég ahhoz, hogy ez látszódjon.
    Mi az hogy valaki 85%-ban követi a paleot? Egy nő sem lehet csak 85%-ban terhes. Vagy az, vagy nem!

    VálaszTörlés
  138. 142. Galgóczi Imre
    "... Mi az hogy valaki 85%-ban követi a paleot? ..."

    Ez L. Cordain saját találmánya. :-)) Paleolit válasz c. könyvében így ír róla (25. old.)
    "... már említést tettem a 85/15-ös szabályról, amely annyit tesz, hogy ha 85 százalékban ragaszkodunk a szabályokhoz, akkor már jelentős javulást tapasztalhatunk az egészségi állapotunkban. A többi 15 százalék - ami jellemzően heti három étkezést jelent - szabadon választott. Ilyenkor bármit választhatunk az étrendben javasoltakon kívül is, amennyiben átlagos adagot fogyasztunk el belőle. ..."

    VálaszTörlés
  139. BB:

    Küldtem neked receptet!:)
    Egyébként: hogyhogy most már zabos receptek is kerülnek a Vitalra?

    VálaszTörlés
  140. A Cordainnel kapcsolatos megjegyzésekre: tapasztalatom szerint betartva sem biztos a klasszikus Dávid-alkat, paleos ételekből is lehet többet enni, mint szükséges vagy kéne, sőt paleo mellett is lehet hízni. (Nekem többnyire gyümölcsérés idején sikerül.)

    Mezőgazdaságot tanító tanárom azt mondta pár évtizede, hogy tudomásul kell venni, állatra, emberre egyaránt igaz: büntetlenül nem lehet sem hízni, sem fogyni. Mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai, amit mérlegelni kell, és utána elviselni.

    Ettől még amit a 85 %-ról ír, az nem igaz, csak jelezném, hogy a testalkat nem feltétlenül lesz törvényszerűen példás paleo hatására.

    VálaszTörlés
  141. Kedves MW! Köszi a receptet, már fel is raktam. Arra gondoltam, hogy az összes receptemet felrakom a Vitalra - szigorú figyelmeztetéssel. Pl. így: "Sütőgépes – zabkenyér – Nem paleo, maximum bevezető kompromisszum!" A lekvárosokat meg így: "Eperkrémleves – habgaluskával – Főzött gyümölcsös erős kompromisszum!" ..., mert végső soron átvezetésként még mindig jobb, ha egy berzenkedő paleos némi zabot eszik fehér liszt helyett. A férjem kb. 2 hónapig zabos kenyérlapokat evett, mára már annyira megszokta a paleos kenyérlapokat, hogy észrevétlenül áttértem a legkülönfélébb paleolisztes kombinációkra - szezámliszt, kendermagliszt, tökmagliszt, és nincs semmi szöveg. A lekváros FB-os vitában én a lekvárellenességet képviselem, de úgy látom, hogy majdnem hiába. Miután kompromisszumként belefér, így gondoltam, hogy átköltöztetem. Nekem könnyebb egy blogot működtetni. A Paleolihletet, mint kiderült sokan nem is ismerik. Arra gondoltam, hogy ne vesszenek mindannyiunk receptjei. A figyelmeztetések miatt remélem, hogy inkább segítek ezekkel a receptekkel, minthogy ártanék. Remélem, hogy igazam lesz:-)

    VálaszTörlés
  142. 145. szőlőszem
    Teljesen egyetértek veled:-)

    Személy szerint én mindig keserűséggel olvasom a "sovány-ideál" melletti ódákat.

    Értem én, hogy Cordain-nek példaképnek kellene lennie!!!

    Én éppen ezért félek mindig a nyilvánosságtól. Van egy ma már nagy blogom, és kövér a tulajdonosa:-( Nem magyarázhatom el mindenkinek a betegségemet:-(

    Most van folyamatban a béta-blokkolók lassú váltása alfa-blokkolókra. Lassúnak kell lennie a folyamatnak, mert különben a mellékvese kéreg károsodhatna. Nekem van türelmem, csak néha vagyok elkeseredve.

    Erről senki nem tehet, de többek között a soványok melletti protestálás is nagyon mellbe szokott vágni:-(

    Töretlen bulldogságom megvan - 10 km-ek, cardio edzések, 2x60 perc zumba, heti 3-4-szer úszás, diéta.

    Egyébként, miután sokféle étkezési ritmust végig próbáltam, most visszatekintve úgy látom, hogy nekem a legjobban a zsír-fehérje-kevés zöldség reggel, hasonló 13-14 óra között, és a következő reggelig való nem evés válik be leginkább.

    VálaszTörlés
  143. Des,

    egy kis segítséget szeretnék kérni Tőled!
    Lányom szeptember óta egyetemista, addig lényegében az általam főzött paleon élt, több mint 3 évet már. Most az NYU diákja, jelenleg Abu Dhabiban. Nincs saját konyhájuk, az egyetemi kosztot eszi, amiben óriási a választék, de azért nem egy paleo konyha :D (voltam nála pár hete, láttam) Napi 10-12 órát tanul és emellett rengeteget sportol, kosarazik, focizik, bokszol, sárkányhajózik és sokat fut. Jelenleg épp a jövő heti ciprusi félmaratonra készül.
    Az elmúlt 2 hétben sokat panaszkodik, hogy érzi, nem tud rendesen feltöltődni - kenyeret, tésztát, süteményt és hasonlókat egyáltalán nem eszik - úgy érzi, mintha "cukor" hiánya lenne. Mit tudsz javasolni?
    Köszi a segítséget!

    ui. néhány ötletet már adtam neki, de nagyon kíváncsi vagyok a Tiedre, mert én nem sportolok intenzíven és nem érzem át igazán a problémát.

    VálaszTörlés
  144. Névtelen. Remélem, hogy szengab moderál téged, és megnézi, hogy a háttérben milyen e-mail címeket használsz. Kikérem magamnak a szövegedet. Főleg névtelenekkel nem óhajtok beszélgetni. Szengabnak igaza van, hogy figyelmen kívül kellene hagyni a szemét megjegyzéseket, de hogy boldog légy - megint sikerült vesén rúgnod engem. Igen - nagyon fáj, amit mondasz, és ezennel tényleg elbúcsúzom a fórumtól. Remélem, hogy örülsz?! - Gondolom, hogy azonos vagy azzal a személlyel, aki anno a diétás naplóm kapcsán belém rúgott. Sejtem is, hogy ki vagy. Olyan valaki, akinek valamikor kritikát mertem írni, és ezt nem bírja elviselni.

    VálaszTörlés
  145. Még annyit Névtelen, hogy neked halvány fogalmad sincs az elsorvadt pajzsmirigyes betegségről.

    VálaszTörlés
  146. A gond az, hogy a parasztokat csak úgy tudjuk kizárni a kommunikációból, ha regisztrációhoz kötöm a hozzászólást. Mit szólnátok ahhoz, hogy google fiókja legyen mindenkinek, aki hozzászólhat? Vagy még szigorúbb, ha csak regisztráltak szólhatnak hozzá. Melyik legyen? Vagy elviseljük a bunkó hozzászólásokat és azokat én időnként kitakarítom.

    VálaszTörlés
  147. Gábor, Köszönöm a törlést. Én regisztrált vagyok. Jó lenne, ha mások is ezt tennék.

    VálaszTörlés
  148. OKÉ, szerintem pár napot adjunk mindnekinek, hogy regisztráljon, aztán átállítom a blogot. Sajnos ez a blog nem alkalmas IP címek és felhasználók letiltására. Mindegyik blognak meg van ezek szerint a gyengéje.

    VálaszTörlés
  149. Hogy kell regisztrálni? Valaki el tudná magyarázni?

    VálaszTörlés
  150. 151. Szengab
    Mivel rám jön a legtöbb őrült, mint légypapírra a rovar, én nagyon nehezen viselem, egyetlen pillanatra sem szeretnék ilyent látni. Körülbelül olyan hatással van rám, mint amikor kislánykoromban a mutogatós ballonkabátos férfival találkoztam, hányinger, tehetetlen düh. Ha a YouTube-on elharapódzó hasonló stílusú beírásokat elnézem, attól tartok, hogy a regisztráció sem fog segíteni, csak az előmoderálás, ami nagyon szomorú.

    VálaszTörlés
  151. BB :
    Az ilyen sárdobáló Névtelenek itt soha senkinek nem segítenek, a paleo talán a legkevésbé sem érdekli őket, csak azért állnak lesben, hogy valakinek beszóljanak. Ez nagyon szomorú. Rájuk nézve is, hogy ez a szórakozásuk.
    Magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt.
    Miért jó az nekik, hogy őket senki nem szereti, Téged meg mindenki?
    Én nem szerezném meg nekik azt az örömet, hogy elmaradok a blogról.

    VálaszTörlés
  152. Paleo és testalkat:
    Azzal én is egyetértek, hogy a paleo nem garancia semmire. Egy filmben (nálunk folyamatosan megy a National Geographic :)) láttam egy fiút, akinek olyan súlyosak voltak a gerinc görbületei, hogy arra Európában már rég ortopéd fűzőt kapott volna. Ő volt egyedül a törzséből, bár volt még 1-2 előreeső váll. Meg is lepődtem rendesen. Az más kérdés, hogy egy 85%-os "paleo" viszont garantáltan nem működik jól.

    Regisztrálás:
    Én sem jöttem rá, hogy kell. kutyus Rozcsika, ha regisztrált felhasználókat ki lehet tiltani, akkor működni fog.

    VálaszTörlés
  153. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  154. 147 BB
    - Erről senki nem tehet, de többek között a soványok melletti protestálás is nagyon mellbe szokott vágni:-(.
    Úgy érzem ez nekem is szólt. Nem állt szándékomban senkinek rossz érzést okozni gondolataimmal. Elnézés érte!
    Az egészségi problémából eredő bármiféle testi megnyilvánulás teljesen más téma, és más síkú gondonat menetet tesz szükségessé.
    A sport témában irogattunk, és idevonatkozóan értettem a fiziológiai jeleket. Az én életem egyenlő a sportal-ebből indulok ki, de soha nem zavart az, hogy ki hogy néz ki. Remélem így elfogadhatóak gondolataim:-).

    149 BB
    Maradj, ne menj el innen. Értékes vagy!
    Úgy gondolom, hogy nem szabad teret adni a primitivizmusnak (van belőle így is elég). A jónak össze kell fogni, és az evolúció útjára engedni , hogy megteremtse a maga világát.

    151 szengab
    én a regisztráció mellett vagyok.

    VálaszTörlés
  155. Regisztrálás:
    Először hozz létre egy Google fiókot a gmail-es címeddel. Utána itt szengab oldalán:
    Tagok (jobb oldalt), alatta Bejelentkezés --> Válassz egy fiókot - Google, twitter, Yohoo közül --> Kövesd az utasításokat, és be vagy jelentkezve.

    Úgy gondolom, hogy miután mindenki annyi e-mail címet hozhat létre, ahányat akar, így nincs semmiféle védelem a betolakodók ellen:-(

    Mélyen egyetértek Rozcsika hasonlatával. Nekem is egy, az aberrált szexualitással kapcsolatos hasonlat jutott eszembe Névtelen kapcsán - vibrátort kellene használnia, hogy a gonoszságát kielégítse:-)))

    Cicókám, Én már az utóbbi időben nagyon ritkán jelentem meg az oldalon éppen a durva névtelek miatt. Egy barátnőmet hadd idézzem, mert hibát követtem el, hogy megjelentem: "ne álljunk a sarokra mini szoknyába, ha nem akarjuk, hogy megerőszakoljanak". A jóhiszeműségem, naivitásom vitt rá, hogy írjak, ..., de ráfaragtam sajnos.

    Várom a megoldást:-)))

    Ha valóban megoldódik a biztonság, akkor jelentkezem. Sajnos ezzel kapcsolatban pesszimista vagyok. A 3 éve kialakult ismeretségek és barátságok alapján meg tudtok találni a privát szférában, ..., a nyilvánoson viszont én előmoderálok:-)))

    VálaszTörlés
  156. Imre kedves, ..., eszembe sem jutott rád haragudni:-) ... én csak érzéseket osztottam meg, mert jómagamnak és a látens olvasóknak "vigaszt" kerestem.

    VálaszTörlés
  157. szengab2013. március 15. 21:18

    A gond az, hogy a parasztokat csak úgy tudjuk kizárni a kommunikációból, ha regisztrációhoz kötöm a hozzászólást. Mit szólnátok ahhoz, hogy google fiókja legyen mindenkinek, aki hozzászólhat? Vagy még szigorúbb, ha csak regisztráltak szólhatnak hozzá. Melyik legyen? Vagy elviseljük a bunkó hozzászólásokat és azokat én időnként kitakarítom.

    Szerintem elsőre jó ötletnek tűnik a google fiók, de valamiért mégis a regisztráltak hozzászólására szavaznék,
    vagy még jobban tetszene a harmadik verzió, sajna ez nagyon időigényes!!!:
    amikor lesz, ami lesz, beírhat bárki,
    ...
    és Gáborunk időnként nagytakarít...moderál,
    ...szóval ha lehet, én személy szerint e mellé a harmadik verzió mellé tenném a voksomat, feltéve, hogy Gábor győzi idővel-energiával a moderálást.
    Ti mit gondoltok?

    VálaszTörlés
  158. szengab2013. március 15. 21:18

    A gond az, hogy a parasztokat csak úgy tudjuk kizárni a kommunikációból, ha regisztrációhoz kötöm a hozzászólást. Mit szólnátok ahhoz, hogy google fiókja legyen mindenkinek, aki hozzászólhat? Vagy még szigorúbb, ha csak regisztráltak szólhatnak hozzá. Melyik legyen? Vagy elviseljük a bunkó hozzászólásokat és azokat én időnként kitakarítom.
    Válasz

    Kiegészítés:
    Bocs, bocs, kimaradt:
    Szerintem nem a "parasztokat" kellene kizárni,
    elég lenne a BUNKÓKAT!

    VálaszTörlés
  159. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  160. 147. BB
    Szerintem a hasonlatod ott sántít, hogy Cordain sovány paleo-guruból, saját paleóját követve (?) lett pocakos öregember. Te viszont paleót elkezdve, a paleo mellett kezdesz túlsúlyosból egyre kevésbé túlsúlyos lenni. Ez óriási különbség, hiszen mindenkit saját folyamatában kell nézni! Az nyilván előítéletes, mikor valakit minden előtörténet nélkül nézünk. Ezt a hibát én is elkövetem sokszor, hiszen nem tudhatjuk, honnan hova indult az illető, és hol tart most. De a statisztika mégis azt sugallja, a tiéd a ritka, egyedi eset, a legtöbb túlsúlyos ember viszont egyszerűen nemtörődömségből vagy tudatlanságból tart ott, ahol. Vagy, mert nem akar változtatni. Máskülönben nem lenne a lakosság nagy része túlsúlyos. Mondjuk, dietetikusok kapcsán, amikor arrogánsan osztják az észt, nem lehet ezt nem megjegyezni. Hidd el, te épp azért vagy hiteles, mert felvállaltad magad, a történetedet, és haladtál is, sokat az egészségessé válás útján!
    Köszi a leírást a regisztrációhoz!

    Rozcsika:
    ...mint légypapírra a rovar...:-)))) Én nem törődnék vele, ez csak azt jelenti, annyire egyedi vagy, hogy ez egyeseknél kiveri a biztosítékot:-) De mi így szeretünk, ahogy vagy.
    Én követem, amit Gábor határoz, ha regisztrálni kell, akkor azt, a névteleneket meg ezentúl figyelmen kívül hagyom. Csakúgy, mint a kötekedő hozzászólásokat:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, és még annyit, hogy ne használjuk már a "paraszt" szót a "bunkó" helyett. Az én szememben a paraszt, a földművelő egyre inkább tiszteletreméltó szerep :-)Ő legalább értéket állít elő...

      Törlés
  161. Volt már olyan, hogy valaki miatt elmentek innen emberek: szerintem ez a legrosszabb megoldás! Ne legyünk már sértődősek! Ignorálni kell a kötekedőket, és ennyi, nem sértődötten visszavonulni, és megfosztani értékes gondolatainktól a többieket. Ez az én véleményem.

    VálaszTörlés
  162. 160. BB:
    "mert hibát követtem el, hogy megjelentem"
    Egyetértek MW-vel, amit 166-ban írt. Nehogy már te legyél a hibás, aki annyit tett a paleóért, a találkozókért, receptekért, mindenkiért és mégis ide MERTÉL írni. Te legalább veszed a bátorságot, és le mered írni a kudarcaidat, sikereidet, ahogy van, kendőzetlenül, nem úgy, mint Névtelenek, akikről nem tudunk semmit. És hol vagy te már kövér, nem tudom, miért írtad, nagyon szépen haladsz.
    Nagyon is szükség van a tapasztalataidra, gondolataidra. Gábor blogja a tiéd is, ő is ezt mondaná.
    De persze megtalálunk priviben, csak hát neked sok idő lenne mindenkivel külön levelezni.Meg jó itt ez a közösség.

    VálaszTörlés
  163. 165. MW
    Köszönöm kedves szavaid! Én a parasztokra, a biopiaci árusokra, persze főleg a Virágoskútiakra, fogadott "vidéki rokonaimra", már úgy tekintek, mint jóságos megmentőimre, szeretem, tisztelem, becsülöm őket. Persze mindig is így voltam ezzel, soha nem kevertem össze a zöldséges kiskereskedőt a termelővel.

    Újraolvastam Dr. Joel Wallach előadását (orvos, boncmester, 17500 boncolással a háta mögött, a kolloidásványok nagy hirdetője) és most már komolyan gondolkozom a kolloid ásványok szedésén. Amikor ezt az előadását belinkelte valaki, végülis miért nem tárgyaltuk ki ezt a formáját az ásványianyag-szedésnek, ha tényleg igaz, hogy 98%-ban szívódnak fel az ásványi anyagok ebből? Egyáltalán van itt valaki olyan aki ilyent szed?
    pl. http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/kolloid_asvanyok_300ml.html?gclid=CJfQ5r-egbYCFQq5zAodEm8AXA

    VálaszTörlés
  164. 165. MW

    Ebben nagyon igazad van, hogy nem mindegy honnan indul el az ember. Korábban én pl. nagyon sok zsömlét, kakaós csigát stb. ettem. Az, hogy mindezeket elhagytam egyrészt piros pont, még a másik oldalról az, hogy nem tudok átállni a rendszeres mozgásra csak időlegesen az egy nagy fekete pont.
    Azt tapasztalom, persze minden ember valamennyire más eset, hogy aki már sok éve dagadt, és néhányszor fogyott viszonylag sokat, majd visszahízott kicsit mindig dagadtabbra mint a kiindulópont, annak nagyon nehéz a kudarcon átvergődnie. Azért remélem, hogy most folytatom a dolgot, és sikerül nagyon túlsúlyosból egyre kevésbé túlsúlyossá válni.

    VálaszTörlés
  165. 169 Timi
    1.Mikor tanácsot kérnek tőlem a rendszeres mozgás témában, azt szoktam tanácsolni, hogy A: tisztázza, mi a célja vele., B:nagyon kis adagokkal ajánlatos kezdeni, és ezt tegye kb.4-6 hónapon át. Ez volt régen.
    2.Ma, hogy már tudjuk a hízás mechanizmusát, sokkal könyebb realizálni a fogyás folyamatát, melynek egyik kiegészítő eszköze a rendszeres mozgás lehet.
    3. A cél érdekében javasolni tudom azt (mivel lesznek kritikus időszakok),hogy csatlakozni ajánlatos másokhoz akik kocognak, vagy kialakítani egy kis kocogós társaságot. Ezek át tudnak segíteni a "nincs kedvem mozogni" lelkiállapoton.
    5.Amennyiben fogyás a cél, javasolom a fizikai tevékenység után nem fogyasztani CH-t. ( Mire gondolok: paleos sütik, több gyümölcsöt a kelleténél, aszalt gyümölcsöket,stb.)
    4.A célokat olykor módosítani szükséges, és kell is.

    VálaszTörlés
  166. 169. Timi
    "... nem tudok átállni a rendszeres mozgásra ..."

    Szerintem bőven elég, ha először csak gyalog mész mindenhová, ahová csak lehet és a vásárolt holmikat magad cipeled haza. Ehhez "csak" idő kell.

    VálaszTörlés
  167. Meggyőztetek:-)))

    Érdekességek:

    Forrás: http://www.50plusz.hu/services/betegseglexikon/view?id=75
    "A pajzsmirigy-alulműködés testsúlygyarapodással jár, míg a túlműködés fogyással, ezért sokan reménykednek abban, hogy a pajzsmirigyhormon szedése segít a testsúlyfölöslegtől való megszabadulásban. Ez sajnos nem így van. Fogyni csak a hormon túladagolásától lehetne (ennek viszont súlyos szív- és érrendszeri mellékhatásai vannak!), a normál tartományig történő hormonpótlás nem fogyaszt, viszont az alulműködés rendezésével megjavul az étvágy, így a kezelés során testsúlygyarapodás léphet fel. Ez megfelelő diéta tartásával kerülhető el."

    BB megjegyzése: A pajzsmirigyem teljesen elsorvadt. Azonkívül, hogy kb. 25 éves korom körül fokozatosan szélmalomharcot folytattam a súlyommal. A cikkben leírt tünetekből egyetlen egy tünet nem volt rám jellemző. Az igen, hogy a körmeim töredeztek és kettéváltak (pm.-es tünet, mert ebből mindig tudom ma már, hogy jó-e a hormonszintem?) -, de ez a tünet alant nem olvasható. A paleo a szervezetemben lévő gyulladások megszüntetésében játszott hallatlan nagy szerepet. Egy kiváló komplex-módon gondolkodni képes orvos irányításával orvosi terápiás kezelésben részesülök, s igen …, ahogy a cikkben is olvasható túladagolt hormonnal élek — mindez nagyon ügyesen kiegyensúlyozva egyéb gyógyszerekkel. Így is gigászi küzdelmet folytatok a fogyásért – diéta és sportos életmód. Csak reménykedni tudok abban, hogy a kiváló szakember segítségével ez a küzdelem végül eredményes lesz. Amit a betegségemről az orvosomtól újdonságként megtudtam, hogy a TSH-értéknek 0.2-2 ugr között kell lennie, nem pedig az általános orvosi gyakorlatban elfogadott 3-4 ugr-nak.

    VálaszTörlés
  168. Gábor, én arra szavaznék, hogy ne legyen regisztrációhoz kötve a hozzászólás lehetősége, mert az sok olyan embert is elriaszthat a hozzászólástól, tanácskéréstől, aki újonnan szeretne becsatlakoznia a társalgásba, vagy lehet, hogy csak egyetlen kérdése van, vagy csak egyetlen témára szeretne reagálni (mert pl. egyébként nincs ideje írogatni, csak olvasni szokta a blogot).
    Vannak olyan fórumok, ahol úgymond fel lehet jelenti a moderátornál a nem odaillő hozzászólást, és a moderátor ezután törli (amennyiben ő is úgy ítéli meg, hogy sérti a közösséget). Mit szólnátok ilyesmihez?
    A regisztrációhoz kötés egyébként szerintem nem is tudja megoldani a problémát, mert aki kötözködni akar és ocsmány stílusban provokálni, az direkt élvezi, ha bánthat, ezért nem lesz rest arra, hogy mindig más emailcímmel regisztráljon.

    VálaszTörlés
  169. Sajnos, én névtelen voltam és maradok is, és nem is regisztrálok soha-sehová. És szerintem sokan vagyunk ilyenek, akik csak olvasgatnak, amit persze ezentúl is megtehetünk, vagy nem ? Ha ez az oldal átmegy fun-klubbá, hát azt már nem hiszem, hogy az én világomba beleférne. Ha lehet kérni mindenkitől ne legyen :-)
    (és persze erre nem kell reagálni, legfeljebb törölni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól még választhatnál egy állandó nicknevet, hogy ne keverjünk össze a mocskolódókkal, ha egyébként nem te vagy az...

      Törlés
    2. Ez csak egy felvetés volt. Amúgy meg a mondanivaló megkülönböztet mindenkit.

      Törlés
  170. 174.
    "... Ha ez az oldal átmegy fun-klubbá, hát azt már nem hiszem, hogy az én világomba beleférne ..."

    Pont akkor megy át fun-klubbá az oldal paleo fan-klub helyett, ha átveszik a szót a trollok.

    VálaszTörlés
  171. 172. BB:
    :). Köszi, hogy ezeket leírtad. Különösen az utolsó mondat megdöbbentő, mivel 4,5-5-ig normálisnak tartják, ill. elbagatellizálják, ha 4 fölött van, nekem ez a tapasztalatom. Nekem is alulműködik kissé, ennek ellenére sovány vagyok, ezért is nehéz megfelelő gyógymódot találni. Mert ha hormont szednék, lehet, hogy még jobban lefogynék (na de miből?)
    Arról mit tudsz, mi lehet az oka, mit jelenthet, hogy mindkét lebeny kisebb az átlagosnál? Illetve mit lehet vele kezdeni? Anti TPO normális (24).

    VálaszTörlés
  172. A regisztrációval járó macera egy jó szűrő, az eltökélt sutyerákokat nem szűri ugyan ki, de a spontán trollokat igen és ezekből van több. Engem ugyan nem zavarnak, de látom, hogy másokat igen, szóval én is mellette vagyok. Azt hiszem, ha egy egyszeri látogató kérdezni akar és az fontos is, akkor regisztrálni fog.

    VálaszTörlés
  173. A felhasználó, aki nem rendelkezik adminisztrátori jogokkal egy adott fórumon csak egyet tehet a trollok ellen: nem „eteti” őket, azaz akkurátusan ignorálja az adott személy hozzászólásait. Innen származik az angol Do not feed the trolls, azaz „ne etesd a trollokat” kifejezés (rövidítése DNFTT). [Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Troll_%28internet%29]
    Vagyis aki a szűrés után is provokál (177), azzal a fentiek szerint lehet csak eljárni.
    A "bennrekedt" névteleneket valóban a hozzászólás minősége (174/2) fogja megkülönböztetni. Vagyis nem szükségszerűen minden névtelen, persona non grata.

    A regisztrációs módszer mint szűrő(177) segít némileg, a trollokat pedig ignorálni kell!

    VálaszTörlés
  174. Szerintem legyen az, hogy maradunk így, ahogy most vagyunk és intenzíven törlöm a bunkókat. És fogadjuk meg Imre tanácsát, ha nem bonyolódunk vitába olyanokkal, akik csak bekiabálnak mindenféle ide nem illő dolgot, akkor előbb-utóbb lekopna. na meg, egy ilyen beszólás egy-két órát él, amíg nem törlöm.

    VálaszTörlés
  175. 179. szengab
    Jó ötlet, bár ez neked jóval több munkát jelent.
    Én még javasolnék egy olyan felhívást, hogy senki se válassza a "Névtelen" megjelölést, mindenki válasszon egy állandó nicknevet, ne lehessen egyszer ilyen, egyszer olyan néven vagy névtelenül hozzászólni.Lehessen ugyanahhoz a személyhez kötni a hozzászólásokat. Ezt mindenki megteheti, regisztráció nélkül is, de elveheti a kedvét a trolloknak.

    VálaszTörlés
  176. 172. Cicmic
    Az az igazság, hogy én teljesen járatlan vagyok - saját tapasztalatból - az anti TPO szintje vonatkozásában. Hogy miért is? -, mert nekem 57 éves koromban már csak a lezajlott teljes sorvadást diagnosztizálták, amikor is a már meglévő súlyomra 4 hónap alatt, nem tévedés 4 hónap alatt plusz 30 kg-ot felszedtem, és rohadt beteg lettem. A pajzsmirigy betegséget visszanézve úgy gondolom, hogy a TSH-érték az elsődleges irányadó, továbbá a T3 és a T4 aránya, ahogy az oldalamon tegnap közzé tett cikk részleteiben is olvasható http://paleovital.hu/?p=15220. Nagyon jó cikk, érdemes elolvasni az eredetit is Forrás: http://www.50plusz.hu/services/betegseglexikon.
    /view?id=75

    Nagyon egyéni, hogy a pm.-alulműködés kinél hogyan nyilvánul meg. Nálad - külső szemlélőként - ismerve téged személyesen - tényleg egészen hihetetlen. Van olyan volt osztálytársam (tehát velem egykorú), akinél kivették a teljes pm.-jét, és van olyan paleos barátunk is, ..., és mégsem kövérek, sőt.

    Amikor a sorvadás teljes lezajlásakor elolvastam a népszerű-tudományos "MSD Orvosi kézikönyv a családban" idevonatkozó fejezetét, mit ne mondjak - elolvastam magamról utólag a teljes sorvadás lezajlásának személyemmel igazolt történetét.

    Érdekes kérdés, amit a Betegséglexikon cikke leír, miszerint pm.-alulműködéses kövér betegeknél hogyan lehet kezelni a túlsúlyt?

    A cikk írója Dr. Palik Éva Szerző: Dr. Palik Éva
    Lektor: Dr. Prof. Riesz Tamás
    Forrás: Current Medical Diagnosis and Treatment (2005 online kiadás), Harrison’s Principles of Internal Medicine (2005 online kiadás)
    - nem kevesebbet állít, minthogy fogyni csak a hormon túladagolásától lehetne (ennek viszont súlyos szív- és érrendszeri mellékhatásai vannak!), a normál tartományig történő hormonpótlás nem fogyaszt, viszont az alulműködés rendezésével megjavul az étvágy, így a kezelés során testsúlygyarapodás léphet fel. Ez megfelelő diéta tartásával kerülhető el.

    Cicókám, Örülj neki, hogy a pm.-mes súlygyarapodás nem vonatkozik rád, vagy ne örülj neki?! :-))) - tényleg nem tudom, hogy neked mit tanácsoljak. Sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves BB
      Olvasgatva Macskacicó előéletét, én azt mondanám, hogy NEM feltétlenül a pajzsmirigy környékén kellene kutakodni. Nem jellemzőek a leírt adatai. Ezt a blogot én egy őszinte blognak tartom és miért ne írhatnám azt le, ami látszik az Ő "kórképéből", ez sokkal inkább anorexiára hasonlít, mint bármi másra. Jelzem, csak hasonlít. És ehhez az is kell, hogy a beteg ezzel tisztában legyen. És találni olyan orvost, akivel közösen együtt lehet működni, főleg lelki oldalról. Én kívánom, hogy ez így legyen és meggyógyuljon. (Bocs., hogy így névtelenül beleszóltam)

      Törlés
    2. Ez is egy lehetséges opció.

      Törlés
  177. Cicmic! Visszaolvasva jövök rá egy lehetséges válaszra a te vonatkozásodban: A pm-edet ha rendeznék, akkor talán megjönne az étvágyad, és híznál???

    VálaszTörlés
  178. Kérdésem lenne, hátha valaki tudja: Melyik pm.-nél nem ajánlott a jód?

    VálaszTörlés
  179. Kedves Gábor, Sok érv szól a te intenzív "bunkó-törlésed" mellett. Egyébként akkor van gáz, amikor könyvet írsz, és természetes módon abba vagy beletemetkezve, és kevésbé tudsz a fórumon jelen lenni.

    VálaszTörlés
  180. 183. BB
    Nem ajánlott táplálékkiegészítőkkel többlet jódot bevinni az autoimmun pajzsmirigybetegség miatti pajzsmirigy alulműködésnél, étellel talán lehet jódot bevinni, pl. tenger gyümölcseivel, jódozatlan tengeri sóval. (Chris Kresser: Jód, olaj a tűzre)

    Az MSD Orvosi Kézikönyv kizárólag a betegség leírásával foglalkozik, az okokat vagy a "nem ismeretes" vagy a "hajlam" szavakkal írja le, nem sokra megy az ember vele. Ebben a témában egy csomó cikk van a Tények-tévhitek honlapon, de még így is többszöri olvasással és kijegyzeteléssel lehet a teendőket kibogarászni, az ember összes agysejtjére szükség van ehhez.

    Szerintem hízni, paleon, többlet energiabevitellel lehet csak. Tehát többet kell enni, mint amennyit elhasznál az ember vagy szinte semmit nem mozogni. Többet enni pedig csak többszöri evéssel lehet. Ez abból is látszik, hogy ahogy abbahagytam az óránkénti evést, rögtön fogytam 3 kg-ot. Én, ha bírnám a napi feladatok ellátását, nem foglalkoznék azzal, hogy sovány vagyok-e.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy extra sok fehérjével és nem paleo szénhidráttal, extra sokat edzeni, izomépítés céljából. Szóval nem egyszerű.

      Törlés
  181. Rozcsika, Természetesen olvastam a Tények-tévhitek cikkeit. A betegségleírásnál hivatkoztam a kézikönyvre:-)A pm.-alulműködés egy a sok közül - különleges betegség, és mindenkinél más és más, ezért írtam Cicónak, amit. A jódos válaszodat köszönöm:-)

    VálaszTörlés
  182. Cicónak írom, hogy ez a sokszori evés, lásd lúdtömést, mert erről van szó, a ludaknál is a zsíros májat eredményezi. Csak azért mert a nyugati táplálkozást követő emberek elhízottak és ezért ennek látványához vannak hozzászokva, ezért nem érdemes beáldozni az egészséget. Ha jól érzed magad, ha bírod a napi strapát, mert ha nem bírod, az természetesen más kérdés.

    VálaszTörlés
  183. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.