2013. február 14., csütörtök

A rák és a ketogén étrend III.folyt.

257 megjegyzés:

  1. 202. Sziamiaharamia

    Csatlakozom kkryszty megjegzéséhez. Ti árulnátok orvos létetekre olyan terméket, amiről azt hirdetitek, hogy tönkreteszi a májat? Tóthnak süteményesboltja van Szombathelyen, amit xylittel édesítenek.
    Ráadásul még nyáron előjött ezzel a hülyeséggel, s mivel angolul nemtud, valahol talált egy biokémiai tankönyvet, amiben forrás megadása nélkül a szerző fél mondatban megemlíti, hogy a xylit árt a májnak. Mégegyszer utánanéztem, az egész szakirodalomban nyoma sincs ennek. A szerző valószínűleg az állatkísérleteket vitte át gépiesen az emberre, mert a kutyáknak valóban árt a xylit. Mindezt természetesen elmondtam Tóthnak, de az a tapasztalat, hogy senki meg nem győzi, makacs, mint az öszvér, és ez lesz a veszte. Mert ha valamit a fejébe vesz, azt 3 Nobel díjas nem tudná onnan kibeszélni.
    Mézet ajánlani paleóba pedig hajmeresztő. Miközben hadjáratot folytat a fruktóz ellen is (napi 1 alma engedélyezett a Tóth-féle paleóban), aközben a méz fele fruktóz. Aki hisz neki, elkezdi majd korlátlanul használni a mézet, nem úgy mint rozcsika.

    VálaszTörlés
  2. 205 Timi

    A szürkehályogra a http://www.antiaging-systems.com/ cégnél kapható a Can-C nevű szemcsepp, azt kell beszerezni és folyamatosan csöpögetni. A retinopátiára omega-3, lutein, Zeaxanthin szedése javalt nagy mennyiségben. Az új ér képződésre, mert ez okozhat bevérzéseket, Squalamax-ot kéne szedni. Ha van ilyen veszély.

    VálaszTörlés
  3. 1. szengab

    Cukoralkoholokról még biztosan lehetne kutatgatni, viszont én azt nem értem, a rangsorban miért a méz az első, a sztívia meg csak a második. A sztíviával mi a baj, ezt nem magyarázza meg... És igen, ellentmond a két állítás, hogy gyümölcsöt szinte semmit, a fruktózzal teli mézet viszont igen, a sztívia előtt is (igaz, csak 2 kávéskanállal).
    A másik, hogy a paleoklinika mintaétrendben elég sok sült gyümölcs szerepel, lekvár sültkörtéből, sültalmából, stb. Ez megint olyan dolog, hogy néha én is megsütöm a gyümit, lelkem rajta, nem is tartom paleónak... De ha egyszer valaki ennyire fruktóz ellenes, hogy napi 1 alma a limit, akkor a sült gyümölcs nemigen fér bele ebbe.

    VálaszTörlés
  4. 3. MW

    A sült lekvár valószínűleg csak a kontroll szerepét töltötte be:) "A harmadik napon a sült almalekvár már alig fogyott, mert elfogyasztása után jött az álmosság és a fáradtság."

    VálaszTörlés
  5. Kedves Merrea, Vállízületek tornáztatására remek lenne az úszás, mert kíméletes, és tényleg minden porcikát megmozdít. Személy szerint én nem szeretem a jógát (alkati kérdés), de az is kíméletes átmozgatás lenne a nagynénédnek. (Egyébként kuncogok közben, mert mindkét helyen büdös van - az uszodában klór, a tornateremben izzadtság szag:-)))

    VálaszTörlés
  6. 1. szengab
    "... napi 1 alma engedélyezett a Tóth-féle paleóban ..."

    Mi pedig mennyiben is állapodtunk meg itt? Nem lehet sokat, de akkor mennyit is pontosan?

    Ez az ember epeműködéséhez igazított paleo, amit most én folytatok, Légrády hatására, egészen jól szabályozza a gyümölcsfogyasztást azáltal, hogy a főétkezések után javasolja közvetlenül, meg a desszertet is, de akkor már nem túl sok hely van az ember gyomrában. Tízórai, uzsonna nincs, meg semmi nasi, se teából, se kávéból, se gyümiből, se semmi másból. Ez azt jelenti, hogy 6-7 órán keresztül semmit sem teszel a szádba. Ez először nagyon fura, de aztán nagggyon jó.

    VálaszTörlés
  7. 6 kutyus Rozcsika

    Hát az tuti, hogy főétkezés után gyümölcs, az nekem egyenlő lenne a katasztrófával! Nehezen ugyan, de leszoktam róla, saját magam nagy megkönnyebülésére.
    Légrády nagoyn jó dolgokat mondott, sokat kísérletezett az epeműködéssel, de nem ismerte a paleót, a hagyományos nyugati étrenden nem mindenben látott túl (még így is forradalmi volt a maga korában a tojás rehabilitálásával), és néhány dolgot ezért fenntartással kell kezelni nála.

    Paleolga:
    Ja, köszi, így már érthető!:) Valószínűleg azért feltételeztem, mert az biztos, hogy a sült gyümölcsök ott vannak gond nélkül minden "paleo" termékben, legyen az ételszállító szolgáltatás vagy sütik a boltokból. Azzal a logikával, hogy "paleo alapanyag, az már mindegy, hogy készítjük el". Én olyat is láttam az egyik paleo boltban, hogy narancs héja is benne van a muffinban (és nem vagyok olyan jóindulatú, hogy bionarancsot feltételezzek, bár lehet, hogy mégis az), meg trappista sajtot használnak, szóval, nincs sok kritika az üzleti vállalkozásokban. Persze, aki ilyen helyekről eszik, annak számolnia kell az üzleti logikával.

    VálaszTörlés
  8. Anna.Willson:
    Ja, hát nem is nagyon kerestem, de most már igen, (a házi tojásra), sajnos nem találtam. Illetve csak ezt, de ez sima tojás:
    "Egy db átlagos tojás 6,3 g fehérjét tartalmaz, ez kb. 300 g marha/csirkehús fehérjetartalmával egyenértékű. Tartalmaz továbbá 6,1 g zsírt, 915,6 g Omega 6, és 17,1 g Omega 3 zsírsavat."
    Azért mégis függ ám, mit eszik a tyúk, sok helyen olvastam, hogy omega 3 etetésével (pl. lenolaj) lehet növelni a tojás omega 3 tartalmát, ill. javítani az arányt.

    Na mindegy, úgyis azt eszem, amit tojnak, nagy baj csak nem lehet napi 2 tojásból.

    6. kutyus Rozcsika:
    Ügyes vagy, hogy át tudtál állni, én már nagyon régen csak 3x eszek egy nap, meg is halnék, ha nassolni kéne, bármit is.

    VálaszTörlés
  9. Descalcez!

    Miért is nem eszel nyírfacukrot? Bocs, lemaradtam róla. És mit eszel helyette? Vagy nem is nagyon eszel már édesítőt?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  10. 7. MW
    "... Hát az tuti, hogy főétkezés után gyümölcs, az nekem egyenlő lenne a katasztrófával! ..."

    Talán lehet előtte is, a lényeg inkább abban van, hogy a rosttartalma növelje az étel térfogatát, felületét, ez segíti az emésztést és a gyümölcs savanyúsága szintén az emésztést segíti.
    Ha az ember elfogadja azt a tézist, hogy ne sokszor egyen keveset, hanem 2-3-szor sokat, akkor máris nem lehet hová tenni a gyümölcsöt. Illetve esetleg ez a vacsora. Nekem nem történt "katasztrófa", és ha egyre gondolunk katasztrófán, akkor 2 éve most van minden rendben ezen a téren először, nálam. :-)

    VálaszTörlés
  11. Rozcsika 10.
    Örülök, hogy beválik ez a módszer, ez nekem is ösztönzést ad, hogy kibírjam nassolás nélkül.
    Egyébként a párom évtizedek óta tolja a gyümölcsöt közvetlenül főétkezés után (mikor sok van a kertben, akár 1 kilót is :-), és soha semmi baja nem volt az emésztésével. Viszont soha nem nassol, és mindig azonos időben eszik, de olyankorra mindig meg is éhezik. Ha meg netán, pl. ma is, jobban beebédel, akkor egyáltalán nem is vacsorázik. Én meg már csak megszokásból is mindig rágcsálnék valamit... :-/

    VálaszTörlés
  12. 9. Szűcs Csaba

    " Bocs, lemaradtam róla. És mit eszel helyette? Vagy nem is nagyon eszel már édesítőt?"

    Azért, mert megváltóztatja a vékonybélben az ozmotikus viszonyokat... Nem véletlenül hashajtó nagyobb mennyiségben. Én amilyen keveset édesítek, arra ott van a nádcukor . Gyakorlatilag a tojássárgát szoktam kikeverni vele, italokba meg kis mennyiségben szacharint vagy steviát szoktam használni. Magsütiket meg nem fogyasztok.

    VálaszTörlés
  13. 6. kutyus Rozcsika
    "...Légrády hatására, egészen jól szabályozza a gyümölcsfogyasztást azáltal, hogy a főétkezések után javasolja közvetlenül, meg a desszertet is, de akkor már nem túl sok hely van az ember gyomrában."

    Ez szerintem baklövés, már csak azért is, mert a gyümik emésztéséhez nem kell "befűteni a kazánt".
    Epeműködést nagyszerűen figyelembe veszi, azonban a fruktóz metabolizmusára fittyet hány nagy ívben. A gyümik tranzitideje sokkal rövidebb, mint a fehérjedús paleo főétkezésé, így aztán ott vár a sorára, legfeljebb beindul az alkoholos erjedés.

    Másrészt meg a fruktóz éhezéskor glukózzá alakul, jóllakottan pedig zsírrá. Jó kis fluffy LDL-é.

    http://kepfeltoltes.hu/120220/screenshot.09-02-2012_09.04.23_www.kepfeltoltes.hu_.png
    Továbbra is kitartok a nézetem mellett, hogy gyümit vagy éhgyomorra, vagy nagy étkezések közt, vagy nagy étkezés helyett. De már az ipari mennyiséget nem követem.

    "Tízórai, uzsonna nincs, meg semmi nasi, se teából, se kávéból, se gyümiből, se semmi másból. Ez azt jelenti, hogy 6-7 órán keresztül semmit sem teszel a szádba. Ez először nagyon fura, de aztán nagggyon jó."

    Próbáld ki egyszer a 16 órás kajaszünetet :)

    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_167_Atmeneti_bojtoles-makacs_zsir.php

    Nem élek folyamatosan ezzel a módszerrel, de néha így jön ki, és nagy meglepetés, simán meg lehet csinálni. Nyugati étrenden élő egyén ilyenkor már kínjában a falról vakarná a vakolatot, és azt nassolná!

    VálaszTörlés
  14. 13. Descalcez
    "... A gyümik tranzitideje sokkal rövidebb, mint a fehérjedús paleo főétkezésé, így aztán ott vár a sorára, legfeljebb beindul az alkoholos erjedés. ..."

    Ez az elmélet, a gyakorlat meg az, hogy a gyümölcs összekeveredik a többi étellel és ez a savanyú ételpép mozog együtt. Nincs ez a "sorbanállás", hogy elől várakozik a fehérje a megemésztésre, utána meg várakozik a gyümi és közben megrohad a nagy várakozásban. A nyombélben a fehérje, a zsír, és a gyümölcsrost egy egészet alkot, egy nagy savanyú mixé van összeállva és összekeveredve a gyomornedvekkel és az epével. Ha van elegendő epe, akkor minden nagyon gyorsan megemésztésre kerül, így együtt, és nem rohad semmi sehol. :-)


    VálaszTörlés
  15. 2. szengab

    És a zöldhályoggal mi a helyzet?

    VálaszTörlés
  16. 5. BB

    Én már nem érzem az uszodaszagot, vagy azért, mert nálunk termálvízzel töltik a medencéket, és annak a szaga erősebb, mint a benne lévő klóré, vagy mert megszoktam.

    VálaszTörlés
  17. 13. Descalcez
    "... Próbáld ki egyszer a 16 órás kajaszünetet :) ..."

    Állítólag csak az az egészséges, ami olyan 16 órás kajaszünet, amiben az éjszaka is benne van, tehát délután kezdődik.

    VálaszTörlés
  18. kutyus Rozcsika
    "...gyümölcs összekeveredik a többi étellel és ez a savanyú ételpép mozog együtt. Nincs ez a "sorbanállás", hogy elől várakozik a fehérje a megemésztésre, utána meg várakozik a gyümi és közben megrohad a nagy várakozásban."

    Hát persze hogy összekeveredik. Ha külön ennéd meg a gyümit, akkor fél órán belül elhagyná a vékonybelet. Mivel összekeveredik, hússal meg zsírral órákon át áll a gyomorban, mire az utolsó köbcentit is kiadja magából a gyomor. Épp ezért ott dokkol a pép a gyomrban amíg a fehérjéket aminosavakra nem bontja a gyomorsav. Aztán a vékonybélbe meg csak olyan lassan fog kijutni, ahogy a zsírok megemésztése engedi. Addig meg már almapálinka lesz belőle.

    VálaszTörlés
  19. 15 szőlőszem

    Egyrészt ez a Can-c talán arra is hat, másrészt a paleo csökkenti a szemnyomást, megjelent erről két esetismertetés.

    VálaszTörlés
  20. 13. Descalcez

    "Próbáld ki egyszer a 16 órás kajaszünetet :)"

    Nekem ez semmilyen gondot sem jelent, sőt, valamiért így van beállva a szervezetem. Az sem probléma, ha 14.00-kor eszem utoljára és csak másnap 8.00-9.00-kor legközelebb. Ez persze azt jelenti, hogy a maradék 5-6 órányi időben fogyasztom el a teljes aznapi kalóriamennyiséget. Paleo előtt is sokszor csináltam ezt, ha este tornázni, jógázni mentem, s előtte pár órával már nem akartam enni. Utána meg nem volt étvágyam.

    Mercola mostanában gyakran ír cikket az intermittent fasting pozitív hatásairól, pl. http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/08/24/intermittent-fasting.aspx
    Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a vércukor szintet és triglicerid szintet, a zsírszövetek felszámolását eredményezi, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásszintet, normalizálja az éhség hormont és növeli az öregedést gátló human growth hormone (HGH) termelését.
    Azt írja, hogy az utóbbi időben 6-7 órás időintervallumra csökkentette a napi táplálékbevitelt és ezzel csökkenteni tudta a testzsír százalékát.
    "For the last several months I have been experimenting and not eating breakfast and compressing the time that I eat into a 6-7 hour window. I do this nearly every day of the week and it has helped me drop my body fat percentage effortlessly."

    VálaszTörlés
  21. 16. Szőlőszem - Nekem sem büdös az uszoda, mert gyerek korom óta járok heti többszöri - rendszerességgel oda. Ez poénkodás volt:-)))

    VálaszTörlés
  22. 5. BB2013. február 14. 19:01
    Háát, van uszoda a városban, de azt hiszem, nem tud úszni. Egyáltalán nem. Így ez nehéz lesz. A jógára én is gondoltam, a tesóm jár is, talán el tudná csábítani magával. Próbálom apránként adagolni neki az infókat, hogy ne érje sokként a változás.

    VálaszTörlés
  23. Most hallom a hírekben, hogy rákszűrő melltartót fejlesztettek ki az USÁ-ban. Legalább 12 órán át kell viselni, miközben szövetelváltozások után kutat, így jóval korábbi stádiumban felismeri a rákos elváltozást. Én biztosan nem vennék meg/fel ilyet. Ráadásul kb. 200 dollár lesz az ára.

    VálaszTörlés
  24. Sziasztok!
    A véleményetekre lennék kíváncsi. Én korábban a paleolit étkezést folytattam, de a hús emésztéssel egyre több gondom akadt. A lényeg, hogy most már igyekszem mindent nyersen enni.
    Olvastam, hogy itt a blogon többen kifogásolták a gyümölcs cukor tartalmát, persze ha valaki ipari mennyiségben fogyasztja, többek között az ízületi panaszok megjelenésével hoztátok összefüggésbe.
    Természetesen az emberi szervezet sok mindent kibír és huzamosabb ideig képes tolerálni, azonban a soron következő videó nekem épp az ellenkezőjét bizonyítja. A hölgy arcbőre csodálatos, elmondása szerint testi és lelki kondíciója tökéletes.
    azonban ha az én látásmódom beszűkült kérlek véleményezzétek. Szép napot, Zsófi
    http://naturahirek.hu/video-70-eves-asszony-30-nak-nez-ki-2/

    VálaszTörlés
  25. 10. kutyus Rozcsika

    Á, azt egyszerűen meg lehet oldani másképp is: rostnak a hús mellé ott van egy lavórnyi saláta, savanyításnak pedig lehet inni citromos vizet vagy enni mellé savanyított zöldségeket, pl uborkát. Azt hiszem, ezt Légrády is ajánlotta. A gyümi nem tudom, hogy megfelel-e savanyításnak amúgy sem...
    Hogy ne beszéljek rébuszokban, nálam a "katasztrófa" iszonyatos, azonnali puffadást jelent, amit kizárólag szénhidrátok okoznak, ahogy erre egy részletes Mark Sisson cikk is rávilágít.
    Mark Sisson a puffadás okairól
    Lehet, hogy másnál ez nem okoz problémát, irigylem őket. És igazad van: napi 3x evés mellett nemigen fér bele, de én éppen ezért többször eszem.

    VálaszTörlés
  26. Elolvastam Tóth Csaba korábban belinkelt blogbejegyzését és meg kell hogy mondjam, nem találtam benne semmi kivetnivalót. Az édesítőszerek sorrendiségével is egyet értek, a méz nálam is az első lenne, a xilit az utolsó (fújok rá, amióta egyszer egy téli túrán majdnem összesz@rtam magam a xilites teám kortyolgatása után). A napi egy alma is okénak tűnik, azt pedig sehol nem írta, hogy napi szinten kellene (mézzel édesített) süteményeket enni, szóval a fruktóz szempontjából nem vonnék a két javaslat között párhuzamot.

    Ennél rosszabb is lehetne a helyzet, mi lenne, ha rehabilitálná a rizst vagy a burgonyát, ahogy több külföldi paleó guru is megtette már? Az sem tud zavarni, hogy a paleo-specifikus tudását Gábor könyveiből szerezte angol nyelvtudás híján és olyan vállalkozást épít rá, amely elképzelhetetlen, hogy ne segítene sok emberen (mivel a paleó működik). Mi a helyzet a fennmaradó több ezer orvossal, akik továbbra is rosszabbnál rosszabb tanácsokkal látják el a hozzájuk forduló betegeket? Ha egy skálát kellene felállítani a magyar orvosokról, akkor Tóth Csabát ki hová tenné?

    Én nem tudok csatlakozni a kollektív ellenszenvhez, ami feléje irányul itt a blogon, mert nem látok rá alapos okot, legalábbis az írásaiból nem.

    VálaszTörlés
  27. 24. Hola
    Nem vitatom, hogy az egészséges étrend, életmód csodákat tesz, de a videón a hölgy agyon van plasztikázva és botoxozva, ez teljesen nyilvánvaló. Az alkatot és az arc bőrét (bár pk fekete, és közülük sokaknak egyszerűen genetikai adottság a bőr minősége)azért nem lehet elvitatni, tehát a beavatkozásoktól függetlenül sem látszana 70-nek, de én mindig gyanakvással kezelem az ilyen 40 évnyi, csodás fiatalodást...

    VálaszTörlés
  28. 26 Joe1973
    Szerinted annak mi lehet az oka, hogy a steviát a méz után helyezi? A steviáról te hallottál bármi kivetnivalót? Én ezen gondolkozom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy szerintem az ellenszenvnek nem annyira szakmai mint emberi okai vannak: sokan látták nála a biznisz-szemléletet, gátlástalanságot. Már amennyire így távolról ezt meg lehet ítélni.

      Törlés
  29. 24. Hola
    A video több sebből vérzik. A nő 70 éves, a férje 54. A férdi szerintem sokkal több. Az 54 éves férfi a 60-as években - számoljunk csak vissza: óvodáskorúan, vagy kisiskolásként? - húsboltot vezetett. Két fia van, akik az ötvenes éveikben járnak. Ők is meg az apjuk is? MW-hez csatlakozva, én is gyanakszom...

    VálaszTörlés
  30. 29 Merrea
    Igazad van: a pasi egy idős ember, nem 54 éves, ezt azért feketék esetében is meg lehet állapítani. Az pedig, hogy a nőnek szét van botoxozva az arca, onnan látszik, hogy nincs mimikája. A ráncfelvarrás pedig onnan, hogy túl feszes az arcbőre, és a szájszeglete, valamint a szeme természetellenes szögben húzódik. Márpedig, ha valaki ebben hazudik, akkor attól kezdve semmit sem lehet neki elhinni. Szóval, erről ennyit.

    VálaszTörlés
  31. 26 joe1973

    Okos ember más kárán tanul. A nyugati orvoslást is szeretnénk, ha nem lett volna már velük dolgunk.

    VálaszTörlés
  32. 28. MW
    "... A steviáról te hallottál bármi kivetnivalót? ...."

    Csak félve írom le, nem biztos az info, hogy a steviát valahol betiltották. Nem olvastam róla, hanem a TV-ben hallottam. Nekem az a bajom vele, hogy utálom az ízét, a port is, a cseppet is, mindenből kiérzem az ízét.

    VálaszTörlés
  33. Rozcsika, nagy bajt csinálsz magadnak, ha a gyümölcs kérdésében Légrádyra hallgatsz. Vannak tévedések a könyvében, ezt látni kell. A gyümölcs üres gyomorban a legjobb. Lehet enni bármikor, ha eltelt a megfelelő idő az egyéb ételek után. Való igaz, hogy ha egyéb ételek is vannak a gyomorban, erjedésnek indul. Alkoholos zsírmáj keletkezhet belőle, olyan lehet a májad idővel, mint az alkoholistáké, anélkül, hogy alkoholt innál.

    A gyümölcs nem a gyomorban emésztődik. Szinte emészteni sem kell. Nagyjából 20 perc kell, hogy elhagyja a gyomrot (banán esetében 40 perc), és a vékonybél szinte emésztés nélkül képes felszívni, hasznosítani. Ezért gondolom többek közt, hogy együnk akár többet is, sosem fog ártani nekünk. A fruktóz téma számomra felejtős, ha a gyümölcsökről van szó. A nyers tojás sárgája éppen ilyen. Ennyire könnyen hasznosul a szervezetünkben. Sütve már teljesen más kérdés.

    Az édesítőszerek: teljes tévút szerintem. Nincs szükség egyikre sem, ártanak. Most nincs időm, de keresek majd anyagot, be fogom linkelni. Kevés méz, rendben van, az természetes élelem. De gyógyszernek kell felfogni. Néha, amikor szükség van rá. Aki paleolit táplálkozást folytat, vegye szigorúan. Olyat egyen, amit őseink is ehettek. A xilit, a maglisztek meg egyéb marhaságok nem tartoznak ezek közé.

    VálaszTörlés
  34. 22.Merrea
    Vizitorna? (Aquafitnesz)
    Nem kell hozzá úszni tudni... (Kap úszóövet biztonságnak)

    VálaszTörlés
  35. kutyus Rozcsika
    A steviát üzleti okokból tiltották be, Az aspartam-lobbi volt az erősebb, uralni akarta az édesítőpiacot...
    A stevia növény! A levelében nem cukor van, hanem egy édes érzetű alkaloida, ami ráadásul a szervezet cukorháztartását javítja.
    Egyéb gyógyteákat és cseppeket is szoktunk fogyasztani, pl. kamilla, hárs, zsálya stb., de kávét és valódi teát is, és nem parázunk, hogy mi lesz velünk!
    Van aki szereti az ízét, van aki nem. De a kávét sem szereti mindenki. Szóval ez sem szól ellene!

    VálaszTörlés
  36. Cicóka!
    kapj be utána pár halolaj kapszulát! kiegyensúlyozza!
    valamelyik paleós könyvben azt olvastam, hogy ne együnk O3-al dúsított tojást, mert "szemét anyagokkal etetik a csirkéket, amik többet ártanak, mint használnak" Vagyis nem lenmaggal!
    Az Anivet állatáruházban egyébként lehet kapni nagy zsákokban lenmagot takarmányozási célra (nem vetőmag), próbálj azt adni a pipiknek, ha úgy gondolod, hogy jobb lesz a tojásuk O3 tartalma.

    VálaszTörlés
  37. Megosztom veletek Stephan Guyenet blogbejegyzéseit a burgonyafogyasztásról, számomra érdekes volt:

    I. rész: http://wholehealthsource.blogspot.hu/2010/09/potatoes-and-human-health-part-i.html
    II. rész: http://wholehealthsource.blogspot.hu/2010/09/potatoes-and-human-health-part-ii.html
    III. rész: http://wholehealthsource.blogspot.hu/2010/10/potatoes-and-human-health-part-iii.html

    Megkerestem Gábor honlapján Cordain cikkét a burgonyáról (http://www.tenyek-tevhitek.hu/burgonya.htm), ahol érdekes módon én is kiválasztottam azt a tanulmányt (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12479649), ahol a burgonyában lévő glükoalkaloidok hatását vizsgálták egereken. Ahogy Guyenet írja, ez az egyetlen olyan kísérlet, ahol "normál" dózisú glükoalkaloidok hatásait vizsgálták, de csak olyan egereken, akik genetikailag hajlamosak voltak a krónikus gyulladásos bélbetegségre (inflammatory bowel disease - IBD).

    Tudomása szerint jelenleg nem létezik olyan hiteles vizsgálat, amely normál állatokon normál mennyiségű glükoalkaloidok negatív hatását mutatta volna ki. Olyat viszont talált, ahol nem találtak semmilyen negatív hatást.

    Én nem akarok következtetéseket levonni a cikk hatására, de annyit elért nálam, hogy már a burgonyát sem sorolom az ördögtől való ételek sorába. Enni továbbra sem eszem, de nem haboznék kísérletezni vele, ha valamilyen okból (pl. tápanyag-összetétel sportspecifikus szempontból) le akarnám cserélni a fehér rizst, amit jelenleg kisebb mennyiségben fogyasztok.

    VálaszTörlés
  38. 33. Tara

    A steviával mi baj van? Ezt tényleg szívesen meghallgatnám tőled vagy mástól.
    Szerintem nincs olyan kategória, hogy "édesítőszerek" úgy általában. A cukor is egy édesítőszer, ha úgy vesszük. Egy növényből vonják ki. Ahogy a steviát is. A mézet meg a méhek állítják elő. Egyenként kell nézni a hatásukat, csak így lehet véleményt mondani róluk.

    32. Rozcsika
    Steviát nem tiltották be, "csak" nem engedélyezték (mostanáig, mert már feloldották ezt a tilalmat). Arra hivatkozva, hogy "nem volt elég kísérlet", amúgy pedig üzleti okokból, lásd Willson 35.
    Létezik nem keserű változatban is, ennél kivonják belőle valahogy a mellékízt.

    VálaszTörlés
  39. 28. MW

    Sajnos nem tudok a steviáról semmit.

    VálaszTörlés
  40. ... és még két cikk Guyenettől, aztán visszavonulok, tudom, hogy a felvetés Desnek tetszeni fog, Gábornak valószínűleg nem:

    http://wholehealthsource.blogspot.hu/2009/03/its-time-to-let-go-of-glycemic-index.html
    http://wholehealthsource.blogspot.hu/2008/08/cardiovascular-risk-factors-on-kitava_17.html

    VálaszTörlés
  41. 34. Anna .Willson2013. február 15. 10:54
    Nem tudom, van-e nálunk ilyen, de javasolni fogom neki. Úgy általában, mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólásokat, és be fogok számolni a javulásról.

    VálaszTörlés
  42. 40 joe1973

    Most sajna könyvet írok, ma kell befejezzem, nem tudok vitába bonyolódni, majd később. annyit megjegyeznék, hogy a burgonya keményítő tartalma és gyors felszívódása a fő probléma.

    VálaszTörlés
  43. 18. Descalcez
    "... a gyümit ... Mivel összekeveredik, hússal meg zsírral órákon át áll a gyomorban ..."

    Ultrahanggal vizsgálták az emberek gyomortartalmának mozgását és azt találták, hogy ha volt megfelelő mennyiségű és koncentráltságú epe (nagy volt az epehólyag), akkor nem állt órákon át a gyomorban, nyombélben a megevett étel, hihetetlen gyorsasággal eltűnt onnan. Csak akkor kínlódik az étel a nyombélben, ha az epét korábban elfolyattad a két étkezés között, vízre, gyümölcsre, teára. Mert csak fix mennyiségű, fix koncentráltságú epe bír képződni fix idő alatt az epehólyagban, ez nem igazodik az ember étkezéséhez, csak ami a májból közvetlenül folyik az ételre. De az epehólyagban lévő epe jobb epe, mert az egy epesűrítmény. Reggelire van a legtöbb és legjobb epénk, délre már kevesebb termelődik, estére pedig nagyon kevés és híg is marad. Ehhez kell igazítani az étkezések zsírtartalmát, és mennyiségét.
    Légrády megméregette az epehólyag térfogatát vízivás után, grapefruit evés("Granini pink graep"?), paradicsomléivás, baracklekvár, üres tea után és mindnél felére csökkent az epehólyag térfogata. Ez az elpocsékolt epesűrítmény pedig nagyon hiányzik a következő étkezés zsírjának lebontásához.

    VálaszTörlés
  44. És mit tudhatunk a könyvről?

    VálaszTörlés
  45. Rozcsika 43:
    Akkor ha jól értem, amiket a végén említesz, mind mehetnek egy nagyobb étkezés után. Én sokszor kívánom a savanyút nehezebb ételek után, de ugyanúgy az édeset is, a grapefruit és egy kávé vagy citromos tea pedig mindkettő egyben, persze inkább savanyú ill. keserű, mint édes. Mondjuk lekvárt biztosan nem ennék, mert az tömény fruktóz.

    VálaszTörlés
  46. 11. smirgli
    " ... mindig azonos időben eszik, ..."

    Engem érdekelnének ezek a fix pontok, pár napig írd le légyszi, hogy hánykor evett.
    Az is jó nekem az új étkezésemben, hogy most együtt ehetek a férjemmel, mert korábban a sok apró étkezés miatt, kávézások folyamatosan maggal, gyümölcsevések, soha nem akkor voltam éhes, amikor Ő. Valahogy most rendesen meg van tervezve a 3 étkezés, hogy miből álljon. Hamarosan leírom már néhány napomat, csak a meló miatt nem tudom elkezdeni.

    VálaszTörlés
  47. Rozcsika 47.
    Most is leírhatom. :-)
    Felkelés után rögtön 4 dl tejeskávé (tudom, brrr és fújj, de ez van, nem tudom meggyőzni :-(. 12-kor ebéd. Sajna mostanában sokszor már 5-kor felkel, nem bír többet aludni 5-6 óránál, ilyenkor persze nehezebb kibírni 12-ig, de akkor is tartja, 0 közbeevéssel. Este 7 körül vacsora, az mindig hideg, kenyér felvágottal, szalonnával, savanyú vagy friss erős paprikával vagy nyers hagymafélével. Lefekvés estes 11 körül. És ennyi. Nagyrészt egyik étkezés sem paleó, sajna sokmindenhez kenyér, ritkábban tészta vagy krumpliköret, de utána mindig valami édes jön, süti, gyümölcsbefőtt vagy friss gyümölcs. De semmi reflux vagy székletproblémák, még 1 kis gyomorégés sem, pedig ebéd után mindig (fél)vízszintesben TV-nézés.

    VálaszTörlés
  48. 43. Rozcsika

    Ezzel egyet értek. Ezért valószínűleg nekem is az lenne a jó, ha a napi 3x étkezésre térnék át. Mert ma még az van kb, ami nálad régebben volt. Engem is érdekel mindenki konkrét tapasztalata ezen a téren. Pl Étkezések mennyi és mikor? Hogyan lehet kevesebb étkezéssel ugyanannyi kalóriát, tápanyagot biztosítani, mégpedig anélkül, hogy túlterhelnénk a gyomrot? Mert a paleo alacsony kalóriasűrűségű ételekből áll, tehát akkor mennyiségileg kell többet megenni a ritkább étkezéseknél. Azután ott van az, hogy a magasabb fitát tartalmú ételeket ne együk a vitamindúsakkal együtt... agyrém ennyi mindent egyeztetni... :-)

    VálaszTörlés
  49. 46. smirgli
    Igen, mehetnek. Jól érzed, hogy keserű-savanyú dolgokat kívánsz. Az édesség is a főétkezés után ajánlott, nekem az az aszalt gyümölcs és a csoki.

    Gondolkoztam, hogy miért pont a paleora csökkent le nálam az epemennyiség. Rájöttem, hogy a paleo ételekhez magától nem eszik annyi savanyúságot az ember, hiszen nem rizzsel, burgonyával esszük a húst. A levesekhez, főzelékekhez, párolt zöldséghez én nem kívántam a savanyú uborkát, meg amúgy is csemege uborkát ettem, ami nem elég savanyú és abból sem ettem eleget. A limonádé ivás lett volna még a savanyúságnak egy alternatívája, de mivel nem akartam sok mézet enni, meg xilitet, stb., ezért a sok limonádé és citromos teák is elmaradtak, ezeket csak a C vitamin miatt ettem, nem az emésztés miatt és nem is jó időben, mert nem az étkezéskor ittam, hanem a két étkezés között.

    Tehát elmondhatom, hogy a paleo óta egy valami tényleg elromlott bennem, az epetermelésem, ami egyáltalán nem volt elegendő a megevett rengeteg húshoz és zsírhoz képest. A széklet megváltozását annak tulajdonítottam, hogy nem eszem gabonát, rizst, kukoricát, ami fogna. Hiába ettem több banánt, vettem vissza a csokit, ettem több almát, nem javult a helyzet. A húslevesek és az evés előtti savanyúság is azt szolgálta, hogy több gyomorsavam képződjön és meginduljon nagyobb mennyiségben az epe. Légrády tanácsait elfogadva sikerült először normalizálni a helyzetet a paleo előtti állapotra.

    VálaszTörlés
  50. 49. MW
    Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy sokan azért nem bírják a ketogén étrendet elviselni, mert nincs elég gyomorsavuk és epéjük hozzá. Nagyon kíváncsi lennék arra a hivatalos kórházi ketogén étrendre, amit az epilepsziásoknak adnak, amikor a gyógyszerekre sem ritkul a roham. Nincs kizárva, hogy Légrády módszerét felhasználták, végülis 20 évvel ezelőtt egyedül Ö foglalkozott epesavakkal, pár munkatársával. Jó lenne, ha irányítani lehetne a dolgokat, hogy ne a vakszerencse döntse el, hogy ki bírja a ketogént és ki nem. A ketogénra én mint rákterápiára gondolok és elég sok rákbeteg van mindenki körül.

    VálaszTörlés
  51. Rozcsika 50:
    Az aszalt gyümölcs OK (bár én most már inkább evés után gondolom jónak a gyümölcsöt), a kakaónak viszont nagyon magas a fitáttartalma. Ezért nehéz ügy 2 evés mellett a csoki meg a magliszt, ahogy MW is írta. Ezek elvileg csak önálló étkezésként mehetnének, az viszont felér egy jó kis éhezéses szakasszal, ami végülis hetente 1× akár bele is férhet.

    VálaszTörlés
  52. én reggel 1/2 6-kor kelek. éhgyomorra egy kávé 3 szem édesítőszerrel. utána 2 tojásból rántotta sok zöldséggel. délelőtt egy alma v. egy narancs. 1 óra körül ebéd. hús zöldséggel. 5 körül egy turmix: 1 banán, egy nyers tojás, egy-egy teáskanál lenmag, szezámmag, xilit, egy kis marék kesudió. ezt összeturmixolom annyi vízzel, hogy ellepje. ennyi. az emésztésem tökéletes, ahogy a nagykönyvben meg van írva. paleo előtt viszont mindig kínlódtam.

    VálaszTörlés
  53. 33. Tara
    "... A gyümölcs üres gyomorban a legjobb. ... ha egyéb ételek is vannak a gyomorban, erjedésnek indul. ..."

    Ezeknél a kijelentéseknél mindig bezavar a képbe az, hogy soha nem paleo táplálkozáson lévő emberekről beszélgetünk. Ha keményítő tartalmú ételt is eszik valaki a fehérjékhez, akkor már lehet, hogy annyira leromlik az emésztése és időben is elnyúlik, hogy akkor már nem ehet tényleg gyümölcsöt ehhez az emészthetetlen masszához.
    Azt ajánlgatod most nekem, amit 2 évig csináltam.

    VálaszTörlés
  54. 48. Smirgli
    Köszi. 7 óránként eszik a Te kontroll csoportod. :-)
    Egy mérést találtam, ami férjed reggelijéhez hasonlít, 0,5 liter 2,8%-os forró tej (88. old. 14. ábra) Ez a 31 ccm térfogatú epehólyagot kicsit lassan, de végül kiürítette 6 ccm térfogatúra, 105 perc alatt és a 165. percnél már 27 ccm térfogatú újra az epehólyag.
    Csak viszonyításként leírom a legjobb esetet: 60 perc alatt kiürül teljesen az epehólyag és a 180. percnél kezd nagyon lassan visszatöltődni, kb. a 240. percnél 3/5-ödéig töltődik vissza. (76. old. 10. ábra, legalsó grafikon)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tehát a mindig tej reggelivel az a gond, hogy nem üríti le tökéletesen az epehólyagot, mindig marad egy kis sűrű epe a hólyagban. Teljesen a 3 lágytojás, a ham and eggs vagy a 3 debreceni mustárral vagy májas felvágott, sült szalonna ürítené ki.

      Törlés
  55. Rozcsika 55:
    Igen, én is többek között a ritka evésnek tulajdonítom a poroblémamentes emésztését.
    2,8%-os tejet iszik mindig, tehát akkor ennek a zsírtartalmánál fogva az epehajtó hatása legalább egész jó, ráadásul kávéval+gabonakávéval, ami jobb, mint a kakaó (nagyon sokáig azzal itta), mert a KV is epehajtó, vagyis ez megintcsak javít a dolgon egy kicsit. Tudom, hogy a tojásos és vagy szalonnás reggeli lenne az optimális.

    VálaszTörlés
  56. 56. smirgli
    "... a KV is epehajtó ..."

    Nagyon bosszantó, hogy a kávé pont nem lett lemérve, hogy mit csinál az epehólyaggal. 3 dl forró üres tea a fogyasztás után növeli az epehólyagot, 28 ccm-ről 33 ccm-re, 20 perc alatt éri el a csúcsot, a 33 ccm-t és akkor kiömlik az epe, gyorsan, 13 ccm-re csökken a térfogata, aztán legalább lassan telődik újra.

    Kiderült számomra hogy 2 fogalom létezik annak leírására, hogy mi segíti az epehajtást. Bizonyos ételek epehajtók, ezen azt értik, hogy egy étel segít a májból több epét szállítani a hólyag felé vagy az ételre. Aztán vannak olyan ételek, amik epeürítők, azok az epehólyagból segítenek az epét üríteni az ételre, ami nem is megy mindenkinek olyan flottul. (Nem nyílik ki az Oddi-féle záróizom, nem marad nyitva elég sokáig)
    Az éhgyomorra elfogyasztott retek növeli az epehólyag térfogatát (epehajtó), a 3 lágytojás teljesen nullára csökkenti (epeürítő). Azért méreg a reggeli előtti retek fogyasztása, mert akkor éppen úgyis csurig van az epehólyag, így durranásig feszíti a retek által termelődő újabb adag epe, teljesen feleslegesen.

    VálaszTörlés
  57. Egy érdekes cikk a The wall street journal-ban arról hogy egyes orvosok hgy látják a súlyos, nehezen kezelhető betegségeket, ha ők szenvednek benne. Rák, kemó, ilyenek. Angol.
    Why Doctors Die Differently

    VálaszTörlés
  58. 36. Anna.Willson:
    Köszi! Olyan aranyos vagy, képzeld, én is pont arra gondoltam, hogy keresek nekik állatoknak való (olcsóbb) lenmagot, talán még a terményesnél is akad. Csak nem akartam olyan sok halolajkapszulát beszedni, de persze nem tartok tőle. Köszi még egyszer.

    42. Gábor:
    Majd ha befejezted a könyvet, én is szeretnék valamit kérdezni :).

    VálaszTörlés
  59. kutyus Rozcsika

    " Csak akkor kínlódik az étel a nyombélben, ha az epét korábban elfolyattad a két étkezés között, vízre, gyümölcsre, teára."

    Ebben az esetben a zsírok emésztése a szűk keresztmetszet. Én arról beszélek, mikor egy nagy adag fehérje kerül a gyomorba. Ehhez márpedig gyomorsav kell. Úgy képzeld el, mint mikor a mosógépben kifőzöd a fehér ruhákat. Míg a fehérjék nincsenek széttördelve aminosavakra, addig mi értelme lenne a vékonybélbe adagolni? Tehát nagy adag fehérjéhez se keményítőt nincs értelme enni (nyugati étrend rákfenéje a rizs meg krumpli meg tészta mint köret), de ugyanúgy komolyabb emésztést nem igénylő gyümiket sem!

    VálaszTörlés
  60. 57.

    "Nagyon bosszantó, hogy a kávé pont nem lett lemérve, hogy mit csinál az epehólyaggal."

    Nem kell gyergyát gyújtani ahhoz, hogy megnézzem, leoltottam-e a villanyt! Dr. Légrády írja a könyvében, hogy ha az epeváladék lejut a felső traktus alsó részébe, akkor a vastagbélben is beindul a perisztatika. Tehát jön a barnamaci. Egy éhgyomorra elfogyasztott kávé nálam pont ilyen hatást vált ki.

    VálaszTörlés
  61. smirgli
    gabonakávé??? :-(
    a valódi kávé nem egészségesebb? (ráadásul finomabb is)
    vagy akkor már inkább a cikória...

    VálaszTörlés
  62. Anna.Willson 62:
    Persze, hogy egészségesebb, de nem én iszom. :-) Ő meg ha nem hajlandó lemondani a kenyérről se, nem pont a gabonakávé fogja érdekelni. Hanem pl. hogy 4 deci tejhez 1 adag kávékávé kevés (ízt tekintve), a dupla adag koffeint viszont sokallja. De ha nem drágább, akkor valószínűleg hajlandó lesz a gabonakávét cikóriára cserélni.

    VálaszTörlés
  63. smirgli
    Gábor azt írta az egyik könyvében, hogy a koffeinhez elég jól hozzá lehet szokni, hogy már ne stimulálja túlzottan az embert... A zöld kávé pedig étkezés után lassítja a vércukor ingadozást, főként azoknak jó szerintem, akik nem akarnak a kenyérről, rizsről stb. leszokni.
    Lehet már kapni lefőzhető zöld kávét is (nem nescafé, és persze jó drága, de az orvos később még drágább. :-))
    Van aki szereti a cikória ízét, én sp. nem, mert a nagyanyám mindig azt főzött reggelire. De azért kipróbálhatjátok.

    VálaszTörlés
  64. Anna .Willson

    "a valódi kávé nem egészségesebb? (ráadásul finomabb is)
    vagy akkor már inkább a cikória..."

    Na igen, csak tele van kofeinnel. Aztán jöhet a kettős mérce, hisz ha a béta stimulátor (koffein) egy idő után nem hat (hisz tolerancia alakul ki vele szemben) az OK, de ha a béta blokkolótól alakul ki függőség, az már a patás ördögtől való. Én ráuntam, hogy ha leállok a kávéval, akkor pár napig zombi legyek... A rituálé meg megoldható cikória kávéval, igaz az íze távolról sem említhető egy napon az arabica kávéval, de ez legalább tartalmaz egy kis inulint, jó tápanyag a bélflórának.

    VálaszTörlés
  65. Szerintetek mennyi idő múlva lehet mást enni fitátos kaja után? Amikor már nem rontja a vitaminok(?) v nyomelemek(?) és esetleg egyéb értékes anyagok felszívódását?

    VálaszTörlés
  66. 66. Névtelen

    Szerintem itt valami képzavar van. A fitinsavas kötésben lévő tápanyagok valóban nem hasznosulnak, mégpedig azért, mert a fitinsav fogságban tartja őket. Mint ha kibontatlan tubusban ennéd a kenőmájast. Na de ez nem befolyásolja más ételből a tápanyagok hasznosulását. A fitinsavval aránylag jól el lehet bánni, pl. áztatással. Ilyenkor beindul bennük egy olyan enzimatikus folyamat, mint csírázáskor, így felszabadulnak a fitinsav fogságából a nyomelemek, ásványi anyagok.
    Régi öregek kelesztőtáljában ezt a feladatot a kovászbaktériumok végezték el. Tehát fermentálták.

    VálaszTörlés
  67. Aha,köszi,most már értem. Kovászolni csak a gabonát lehet?

    VálaszTörlés
  68. Azért kérdem, úgy csinálnék vmi kenyérállagút.Bármiből, persze, ami paleo...

    VálaszTörlés
  69. Anna.Willson 64.:
    Ó, lejátszottuk ezt már sokszor. Szerinted nem érveltem azzal, hogy a gyógyszer vagy az orvos majd drágább lesz, de leginkább az idővel sajnos borítékolható súlyos betegségekkel és szenvedéssel? Amíg nics (általa a nyugati tápnak tulajdonított) betegségtünete (hiába adom a kezébe a Gábor könyveit, bele se olvas), kipróbálni se hajlandó, mert egyszer élünk és nem eszünk utált kaját, úgy mint pl. zöldség. Csak az esetleges szenvedés viheti rá a változtatásra (amit ugye nem szeretnék megvárni, de mit csináljak...?), aztán meg az esetleges javulás győzheti meg a paleóról.
    Olyan típus, akit csak felidegesít, ha rágom a fülét, és akarata ellenére akarom rávenni valamire vagyis korlátozni. Én meg 1. emiatt nem szeretnék konfliktust, 2. tiszteletben tartom a véleményét, hiszen felnőtt ember.
    Amúgy tényleg megkóstoltattam vele a párolt zöldséget, de akárhogy fűszerezem, neki nem ízlik. Húst, tojást meg magában tényleg nem ehet...

    VálaszTörlés
  70. üdv!
    smirgli. - még a sokizületi gyulladáshoz visszatérve szeretném kérdezni, hogy tartottál/tasz-e vmiféle szigorítást a paleo étrenden belül? kihagyva pl. a magvakat, tojást, paprika, padlizsán? egy FB-s csoportban volt róla szó ill. a R.Wolf könyvében is, hogy autoimmunitás esetében kell a szigorítás...
    köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  71. joe1973

    Köszi a linkeket, átrágtam magam rajtuk. Sisson cikke óta nem vitás, hogy a krumpli a rizshez képest több mérget tartalmaz, de több tápanyag is nyerhető belőle. (magevés tőlünk evolúció szempontjából távolabb áll, hisz se begyünk, se zúzánk nincs :) ) Paleolga be tudnád linkelni azt az írást mégegyszer légyszi, ahol Dr. Jaminet mégis a fehérkrumplit tartja jobbnak (a glycoalkaloidái ellenére is), mint a fruktózt is tartlamazó édeskrumplit?

    Érdekes, ezen az oldalon: http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1g.shtml több paleonak tartott növénnyel is találkozhatunk, ahol ugyan a krumpli alkaloidjairól azt írja, hogy nem árthat, amennyiben nem nagy tételben vagy rendszeresen fogyasztjuk. Ugyanakkor érdekes, hogy a paszternákból 100 g elfogyasztása bizonyos körülmények között már tüneteket okozhat. Mi ez? Megint kettős mérce?

    VálaszTörlés
  72. 61. Descalcez
    "... Egy éhgyomorra elfogyasztott kávé nálam pont ilyen hatást vált ki...."

    Ebben sem vagyok már biztos, hogy ez olyan jó. Bár kétségtelen, hogy nagyon praktikus. Én nem iszom már éhgyomorra kávét, csak a reggeli után. Kb. 20 éves szokást függesztettem fel ezzel az új módival.

    VálaszTörlés
  73. 73. kutyus Rozcsika

    Éhgyomorra kávé az epepazarlás. Epét a zsírra kell tartogatni.

    VálaszTörlés
  74. siami79 71:
    Nem, semmi különös megszorítás, nálam ezek nélkül is szépen működött. Főleg pont eleinte ettem zabot és rizst, de még kölest is, tojást rengeteget, padlizsánt alig, de paradicsomot és paprikát is. Aztán kb. 1-2 év után teljesen elhagytam a gabonát. Visszagondolva eszembe jutott, hogy az első 1-másfél évben ha sok sertéshúst ettem, mindig bedurrant a csípőm pár napra. Lehet, hogy a gabonák miatt volt, lehet, az akkor még sokat fogyasztott magoktól (Omega6 - ma már erősen visszafogom, ha mag, akkor csak magliszt), lehet a húst elégtelen emésztésétől, vagy az akkor még nem gyógyult ÁBSZ-től... A lényeg, hogy már ez sincs.
    Szóval arra jutottam, hogy nekem kevés rizs vagy zab nem árt, de ha túlzásba viszem, akkor bizony bezavar, mármint ízületileg biztosan. Persze kicsit sem szabadna, mert minek, csakhát a kenyér emléke még mindig él... Viszont inkább arra figyelek oda, hogy az emésztésem minél tökéletesebb legyen, vagyis mindent mértékkel és nem összevissza, kevés fitát, nem nassolni, rendesen megéhezni stb. Még a gyümölcsöknél nem látok tisztán, mert van 1 gyanúm mostanában, hogy nagyobb mennyiségtől fájni kezd itt-ott, bár szontén csak rövidtávon és bizonyos fajták... De momentán nem is tudok kísérletezni, mert elvileg candida-diétán is vagyok... :-)

    VálaszTörlés
  75. 73 Rozcsika
    Kávé: én éhgyomorra iszom reggel, jó erőset a reggeli előtt. És nem afféle magliszt "tejekkel", hanem habosra kevert, édesített tojássárgájával. Utána a reggelihez már két tojás is elegendő. Egyébként így még a cikória is élvezhetőbb...

    65 descalcez
    "..ráuntam, hogy ha leállok a kávéval, akkor pár napig zombi legyek."
    most, hogy így mondod, én is próbálkoztam... Én az evésről akartam leállni, de pár nap múlva olyan kókadt lettem, hogy inkább abbahagytam a kísérletezést. Pedig az evés is függőséget okoz... :-))

    mesélek valamit:
    "azt mondják, ne igyunk folyóvizet, se csapvizet mert teli van mindenféle oldott szennyeződéssel. De az ásványvíz sem tesz jót (ezért mondják, hogy időnként váltogassuk), benne a szénsav pedig különösen ártalmas! A gyümölcslében sok a fruktóz és egyébként is nagyon gyorsan megdobja a vércukor szintet... De ha ez nem is lenne, akkor sem lehet állandóan fogyasztani, mert pár nap alatt kisebesedik belülről a szád... A gyümölcsteában kevesebb, de ettől még nem ártalmatlan. A Cola és a divatos pancsolt üdítők, mint tudjuk, egészségtelenek, a sör gabonaszármazék és mellé ugyanúgy alkoholt tartalmaz mint a bor és egyéb szeszesitalok, és az alkohol idegméreg. És akkor még nem beszéltünk a tej ártalmairól!!!...
    Ám, ha három napig nem iszunk semmit, akkor abba belehalunk... "

    Egyszóval, én örülök, hogy legalább kávét ihatok, ha már ennyi mindent figyelembe kell venni :-))
    (meg valódi teát, de abban is koffein van)

    VálaszTörlés
  76. Hol lehet lefőzhető zöld kávét kapni?

    VálaszTörlés
  77. 76. Anna.Willson

    Szűrt csapvíz...?:-)

    VálaszTörlés
  78. 72. descalcez
    "Paleolga be tudnád linkelni azt az írást mégegyszer légyszi, ahol Dr. Jaminet mégis a fehérkrumplit tartja jobbnak (a glycoalkaloidái ellenére is), mint a fruktózt is tartlamazó édeskrumplit?"

    Nem tudom, hogy melyikre gondoltál. Itt írja Mercola, hogy Jaminet jobbnak tartja a fehérkrumplit: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/01/23/wheat-or-rice-as-safe-starch.aspx
    "Although sweet potatoes have some excellent nutritional components and are considered a "safe starch" by Dr. Jaminet, many people have problems from eating them because of their high fructose content. Dr. Jaminet actually recommends white potatoes over sweet potatoes. There are many different varieties of sweet potato, all varying in sugar content. An article on the Perfect Health Diet website discusses the difference between conventional sweet potatoes and other varieties."
    Jaminetnél csak ezt a cikket találtam, ahol az édesburgonya magas fruktóztartalmára hívja fel a figyelmet:
    http://perfecthealthdiet.com/2011/01/what%E2%80%99s-the-trouble-with-sweet-potatoes/

    Az Aldiban mostanában árulnak perui édesburgonyát, 600 Ft/kg áron. Jó lenne tudni, hogy a magyar édesburgonyának alacsonyabb-e a fruktóztartalma. Mindenesetre én azért tartósan nem merném enni, bár szoktam vele kísérletezni. Az biztos, hogy nagyon finom, s ez már kicsit gyanús:)
    A piacon vásárolt, magyar, vékony héjú, vajszínű burgonyát is szoktam néha enni, meghámozva, felkockázva, vízben főzve, ami kb. 2 tojásnyi méretnek felel meg és sok saláta levéllel együtt eszem hetente egyszer, hétvégén, mielőtt kirándulni indulok.

    VálaszTörlés
  79. 77. Csaba Herczeg
    Bp. II. Széna téri piac. A Retek u. felől bemész, fel az I. emeletre és bal oldalon a sor végén van egy nagyon szép bolt, csak kávét árulnak benne.

    VálaszTörlés
  80. Csak az a baj, hogy BAZ-megyében lakom, de azért köszi!

    VálaszTörlés
  81. 76. Anna.Willson:
    Egyetértek Veled .
    Én világéletember éhgyomorra ittam a kávét, csak így esik jól, evés után rontja az emésztésem, nagyon is érzem. Nem tudom, az a kis kávé miért jelentene eperpazarlást (Des szerint), nem kell ahhoz literszám epe, hogy megemésszük...
    Semmi baja az epémnek, a májamnak, jól emésztem a zsírokat, tökéletesek a májfunkcióim.
    Igaz, én reggel kb. 7-kor iszom a kávét, és 10-kor eszem, addigra annyi epém termelődik még...
    Több oldal is van arról, miért nem a legjobb evés után a kávé, de lehet, hogy ez is egyénfüggő ám, van, akinek jól esik és jót tesz, van akinek meg éhgyomorra. Nagyon is el tudom képzelni.

    A steviában is egyetértek, csak egy kis növény, nem mesterséges édesítő, nem tudom, mi baj lehetne vele.

    VálaszTörlés
  82. MW-nek: ez az egyik legjobb összefoglaló:

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/elhizas-es-mesterseges-edesitoszerek.htm

    Olvastam régebben egy részletesebb indoklást a mesterséges édesítőszerek ártalmairól, de nem találom. Lehet, hogy nem a neten, hanem valamelyik könyvemben, még keresgélem majd.

    Valami olyasmiről ír, hogy a mesterséges édes íz hatására is jelentős mennyiségű inzulin termelődik (éppen ezt szeretnénk elkerülni az alacsony GI-jű ételekkel), csak éppen dolga nincs, mert a mesterséges édesítők nem emelik a vércukorszintet, nincs cukor, amit eltakarítson. Des, így van? Tudsz erről valamit?

    A sztíviával talán ugyanaz lehet a baj, mint az összes többivel.

    Persze az vita tárgya lehet, hogy mekkora bajt jelent, ha inzulin termelődik. Erről Zimonyi doktornő egy aranyos mondata jutott most eszembe: ha elmegyünk egy süteményes bolt előtt, megérezzük az illatot és meglátjuk a sütiket, már akkor is inzulin termelődik:) Tehát őt különösebben nem érdekli a GI, sem a glikémiás terhelés. Jobban kell bíznunk a szervezetünkben, az a véleménye.

    Mindettől függetlenül persze szerintem semmi nem jó, ami nem természetes. A sztíviát engedélyezték már az EU-ban? Ha nem, vajon mi lehet az oka, hogy nem?

    VálaszTörlés
  83. Kedves Mindenki! Egy kérdésem lenne: Mit gondoljunk paleo szempontjából a tápiókáról?
    "Honnan származik?
    A tápióka végülis egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. Az afrikai országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el termesztését és a ma is használatos gyökerét használták fel. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak. Brazíliában kaucsukot nyernek belőle, Afrikában egy zselészerű anyagot, a fufut készítik belőle, az indiánok pedig erjesztett itallá alakítják." (http://www.harmonet.hu/polcra/21786-mi-micsoda-a-tapioka.html)
    Őszintén szólva én kipróbáltam. Felvert tojáshabba, melyet a sárgájával elkevertem tettem 3 evőkanállal, és lassan szárítva megsütöttem - olyan "Eckler fánk"-szerű tésztát kaptam.
    Másik kérdés, amit igazán illene tudnom:-( Amikor bombáznak a hajdina kérdésével, akkor - tiszta lyuk a fejem -, mivel érveljek??? - a hajdina nem búzaféle, de ...
    Köszi a segítséget.

    VálaszTörlés
  84. 84. BB
    Manióka:
    André Cognat: Antekume, avagy egy másik élet c. könyve a Francia Guyana-ban élő egyik indián törzsről szól, ahol a vadászat nyújtotta húson kívül egyedül manióka lepénykéket esznek, saját maguk termesztik. A könyvben a fotókat elnézegetve az ott élők akár nyugati táplálkozást folytató európaiak is lehetnének: nagy a hasuk, vastag a combjuk, karuk, zsírhurkás hátul a derekuk, telt az arcuk. Pedig ott aztán van mozgás. Gyümölcsfogyasztásról egy mondat szól a könyvben, hogy a vízbe egy szétnyomott gyümölcsöt kell tenni és egy beteg asszony azt igya meg, nem hiszem, hogy attól lennének testesek.

    VálaszTörlés
  85. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  86. Jól elgépeltem :) Szóval újra:

    Tara, amire gondolsz az a vagusz hatás. Azt az inzulin mennyiséget nézd meg újra.

    VálaszTörlés
  87. 84 BB

    A tápióka és a manióka ugyanaz, más néven cassava. Ázsiában és Dél-Amerikában is elterjedt CH-forrás, én pl Vietnamban kóstoltam először.
    Joe-val egyszer értekeztünk tápióka-ügyben. Most pontosan nem tudom idézni, de valami olyasmire jutottunk, hogy a tápióka liszt nem jó, mert az a cassava növény őrölve, és a cassava káros lektineket/mérgeket (most nem tudom pontosan) tartalmaz. Viszont a tápiókából kivont keményítő (fehér por), az tiszta, és úgynevezett "biztonságos keményítő", de jó magas a CH-tartalma.
    Én próbáltam, és hihetetlenül finom sajtos puffancsokat vagy fánkot lehet belőle sütni. Egy előző blogban ezt Korinnával kitárgyaltuk. Sűrítésre is jó. Ha érdekel (ha elég paleónak tartod), elküldöm a receptjét.
    Ja, Sissonnak is ugyanaz a véleménye, mint Joe-nak, bár a rizs kétségkívül jobb "safe starch".


    Tara:
    A stevia, xilitol stb nem mesterséges édesítők,legalábbis nem mesterségesebbek, mint a répa- vagy a nádcukor. inzulinválaszt valóban kiváltanak, de ez minimális. Szerintem amúgy ez is mennyiségi kérdés, pl xilitol esetében, de steviánál még ilyen káros hatást sem találtak.

    VálaszTörlés
  88. Rozcsika, MW - köszi a válaszokat.

    Tegnap én is azt fedeztem fel, hogy a tápióka keményítővel isteni habkönnyű tésztát lehet sütni. Amennyiben ebben már nincs káros lektin/méreg, akkor szerintem egy süteménybe kerülő 2-3 lapos evőkanál tápíóka, és nem minden nap - az égvilágon semmi problémát nem okozhat. Ez is egy alternatíva. Mondjuk beveszem figyelmeztetésként a kompromisszumos kategóriába. Küldj receptet, én is felteszem a tegnapi kreációmat.

    Gondolom, hogy Rozcsika, te olyanokról láttál képeket, akik az éhezés leküzdésére állandóan ezt eszik, és gondolj bele, hogy akkor jogos a kinézetük, hiszen folyamatosan tömény szénhidrátot kénytelenek enni.

    VálaszTörlés
  89. Valaki még a hajdináról írjon már pár sort, ha eszetekbe jut. Nekem olyan néha a fejem, mint a szita:-(

    VálaszTörlés
  90. Az már eszembe jutott, hogy Robb Wolfnál is olvastam valamit, megkerestem, ezt írja (az emésztés témaköréről van szó):

    "a gyümölcs édes íze aktiválja az emésztési folyamat további szakaszát. Ez egy elektrokémiai kommunikáció az ízlelőbimbók, az agy és az emésztőrendszer további részei között. Amint azt majd később látni fogjuk, a rendszert be lehet csapni mesterséges édesítőszerekkel, aminek katasztrofális kimenetele lehet." Robb Wolf Palolit megoldás 63. oldal.

    Újból el kellene olvasnom a könyvet, hogy rábukkanjak, hol tér ki erre részletesen, de erre most nincs időm, talán Rozcsika emlékszik.

    A xilitet is mesterséges édesítőnek tartom, ahogy az összes többit is (a sztívia ráadásul nem is emeli a vércukorszintet semennyire sem.) Másképp működnek a szervezetben, mint a természetes cukrok. A fehér cukor is gyilkos dolog, ezt már régóta tudjuk. Egy paleós nem is ehetne mást, mint mézet és gyümölcsöt. Nádcukrot sem. Semmilyen kivont, finomított, sűrített, zsírjától megfosztott, természetellenessé tett bármit. Hiába "paleós"-nak nevezett alapanyagok, az embernek nem természetes eledele.

    Itt egy kevés infó a xilitről, bár van a neten rengeteg: http://xilovit.hu/xilovitszakertovalaszol

    Mindig a természetes a jó. Százszor inkább a gyógyhatású méz, mint ezekből bármelyik.

    VálaszTörlés
  91. 91 Tara
    Minden édesítőszer mesterséges, ha így veszem, ebben igazad van. A répacukortól a steviáig, mind valamiből kivont, sűrített, tömény CH. (Én modnjuk mesterséges édesítőszereken alapból a laborban előállított, növényt sosem látott szereket tartom, mint az aszpartám például vagy aceszulfám K, ciklamát, ilyesmi. A növényi alapanyagból kivont "fehér /vagy éppen barna, nincs különbség!/ por", az természetes édesítő, tehát répacukor, nádcukor, xilitol, stevia stb).
    Igazán paleo életmódhoz, ami 100%-ig másolja a természeti embert, szerintem méznek sincs helye. A méz összegyűjtése annyira macerás, hogy nem lehet(ett) alapélelmiszer semmilyen értelemben, az meg, hogy évente párszor hozzáférnek valamihez, és jól belaknak belőle, nem befolyásolja az anyagcserét.
    Másfelől pedig a méz épp annyira "mesterséges" a te definíciód szerint, mint a répacukor, vagy a barnacukor. Csak azt nem az ember, hanem a méhek vonják ki, de ugyanolyan, rostoktól megszabadított, tömény édesség. Nagyon keveset befolyásol, hogy vannak-e benne vitaminok, enzimek, stb, attól még mesterséges.
    Vagyis a koklúzióm: ha szigorú értelemben vesszük a paleót, akkor semmilyen édesítés nem állja meg a helyét, de a mértéktelen gyümölcszabálás sem, főleg nem idényen kívül. Viszont én nem veszem ilyen szigorúan a paleót, és ha már így van, akkor édesítők között szelektálni kell, és az én véleményem szerint a stevia sokkal jobb, mint a méz, de a xilit is. nem azon múlik, hogy a méhek vagy az ember állítja elő.

    BB
    Most nem érek rá, de majd küldök receptet és képet is!

    VálaszTörlés
  92. Ha az összes olvasmányomat, könyveket és netes infókat, mindent megpróbálok egy kalap alá venni és abból kihámozni, hogy mi a jó az embernek, akkor már semmi ennivaló nem maradt. De komolyan:) Így aztán nagyon nehéz dolgunk van. Nézzük:

    minden jó, ami természetes. Eddig rendben lenne. De az anyagcserénkben lényeges különbségek vannak, gondoljatok csak arra, hogy van aki bármennyit ehet, sosem hízik egy dekát sem, van aki a levegőtől is.

    Ideális lehetne: zöldség nyersen és párolva, gyümölcs, hús, megfelelő jó minőségű zsírok, halak, tojás, diófélék. Paleó, ugye?

    De mindjárt nem olyan jó, ha hozzáteszem azt is, hogy csak a nyers húshoz és halhoz alkalmazkodott a szervezetünk. Nem számít, hogy felfedezték a tüzet. Azóta sem telt el annyi idő, hogy a sütött fehérjékhez alkalmazkodhattunk volna.

    A zöldségekről jobb, ha nem beszélünk, mindenféle méreganyagot fejlesztenek, hogy senki ne egye meg őket, az ember által hozzárakott vegyszerekről nem is beszélve. A vadon termő zöldekhez alkalmazkodtunk. A gyümölcs is felejtős, általában vegyszeres, magas a cukor és a fruktóz tartalma, ami számításba jöhet: bármiféle ehető erdei bogyó. A tojás jöhet még, nyersen.

    Akkor mit tehetünk? Legyintünk az egészre és esszük, amit jól emészt a szervezetünk, ami ízlik és ami természetes? Vagy? Hiszen az egész étkezésünk kompromisszum már, azon vitázni, hogy együnk-e pár szem krumplit, vagy néhány kanál rizst...na ugye. Dr. Légrády mondja: reggelit és késői ebédet együnk, zsírosan, hogy az epehólyag jól ürüljön. Biztos igaza van. De őseink az évmilliók során így ettek-e? Vagy kibotorkáltak a barlangból és örültek, ha pár bogyó a kezükbe akadt reggelire. Vagy néhány hernyó a földről, vagy semmi, csak a rohangálás a vad után.

    Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor már teljesen mindegy, hogy xilit vagy sztívia. Nem tudunk már úgy enni és élni, mint a paleolit kor emberei. Semmiképpen sem. Ez a világ már nem az a világ, ami volt a tiszta levegővel, a sok napsütéssel, a mozgás és a pihenés ideális arányával, a természet adta terülj asztalkámmal. A mai stressz sem olyan, mint az akkori. Más. Az alvászavar gyakori, pedig fontos lenne eleget, jól aludni.

    Ha kizárunk ételtípusokat (gabona, hüvelyesek, tejtermékek) akkor az pontosan azt jelenti, hogy a nem kizártakból eszünk többet. Mert enni kell. A sok fehérjét sokan nagyon kívánatosnak tartják, még többen pedig ártalmasnak? Kinek kell hinni? Van, aki jól emészti, van, aki meg nem. De olyan is van, aki a szénhidrátot nem emészti jól. Tudom, írtam már erről. Nem lehet, hogy az igazság, amit keresünk, valahol középen van?

    Hogy mit tehetnénk? Fogalmam sincs. És én már nem is számítok, a 63 évemmel (és csak gyógyszerszedés mellett most rendben lévő magas vérnyomásommal) elvagyok viszonylag jól, semmi egyéb bajom nincs. De az unokáimat, gyermekeimet bizony féltem. Mit mondjak nekik? Mit tanácsoljak? Nagyon nehéz ügy ez.

    A paleó sem jó mindenkinek. Itt a blogban igen, de van élet a blogon kívül is. Jó, hogy sok dolognak utána mentek - én is - sokat lehet tanulni tőletek. Aztán a magam körülményeire, típusomra próbálom alkalmazni, amit tanulok.

    VálaszTörlés
  93. 90. BB
    hajdina
    "... a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

    Termesztése és fogyasztása nálunk mindig kis mértékű volt, ennek oka valószínűleg a hajdina viszonylag alacsony terméshozama és nehéz hántolhatósága.

    A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. ..." (Wikipédia)

    Hiába keserűfűféle, és nem gabona, ha ilyen sok a keményítő benne, nem paleo étel, biztosan ezért egyszer már elvetettük, erre tisztán emlékszem. Megnéztem a GAPS könyvben, nincs külön kiemelve, mert ők semmilyen keményítő tartalmú ételt nem ajánlanak, viszont megtaláltam a tápiókát, azt azért külön kiemelték a nem ajánlottak között.

    VálaszTörlés
  94. Mivel egyszer megdicsértem a batátát, ezért most megírom, hogy utoljára vettem ilyent. Nincs erre szükség. Talán majd ha sportoló leszek egyszer.

    VálaszTörlés
  95. Rozcsika, Nagyon szépen köszönöm:-)

    VálaszTörlés
  96. MW
    Pár napja láttunk egy filmet a mézgyűjtésről. Van valahol Afrikában egy népcsoport, akik elég gyakran gyűjtenek mézet. A férfi simán felmászott a fára, valami füstöt csinált egy növénnyel, és kézzel szépen benyúlt és kiszedte a lépeket. Utána megjelölték a kast, hogy a többiek is lássák, ide egy darabig nem érdemes jönni. Ezután továbbmentek, a következő kast a kisfiú kezdte el kipakolni. Amikor megcsípte egy méh, a másik két férfi csak nevetett és mondták neki, hogy sebaj, majd neked is megkeményedik a bőröd. Ez egyfajta beavatás-féle volt, "az első méhkas". Ez egy teljesen mindennapos szokás, a mézmadarakat követik és úgy találnak méheket. Szóval nem biztos, hogy a mézgyűjtés annyira ritka dolog volt.
    Az is igaz, hogy boltban nem lehet tiszta mézet kapni és persze a nyugati életkörülmények mellett tuti káros mindennap mézet enni.

    Tara
    Szteviából van szárított levél is, úgy működik, mintha gyógyteát csinálnál. Nem édesít erősen, de számos jó hatása van még ezen kívül (gombaölő, jó az emésztésnek stb.)
    http://stevia.uw.hu/index.html

    VálaszTörlés
  97. Köszönöm, Ilona.

    A Facebookon, Gábor idővonalán értelmes vita zajlik a Xilitről és egyebekről, érdemes elolvasni. Tóth Csaba is résztvevője az eszmecserének.

    VálaszTörlés
  98. 97. Ilona
    "... kézzel szépen benyúlt és kiszedte a lépeket...."

    Én már sokat nézegettem ezeket a lépeket, hogy ezt egyem-e. A filmen nem látszott véletlenül, hogy léppel együtt ették a mézet? Mert szerintem a lépet is megeszik a természeti népek.

    VálaszTörlés
  99. 98 Tara
    Biztos, hogy Gábor idővonalán? Nem a paleós csoportra gondolsz? ott is ezen megy a vita épp, de elég személyeskedőssé fajult.

    VálaszTörlés
  100. Tara 98:
    Dehogyis vita az. A vitában értelmes érvek és ellenérvek szoktak szerepelni, nem hitalapú kinyilatkoztatások... Megintcsak jól látszik, hogy TCS csak hajtja egy ki tudja, mikor kiadott biokémiakönyv 2 mondatát, meg a "betegei egy részének" tapasztalatára hivatkozik. Meg nagy nehezen előrángat 1 diát valami amerikai kongresszusról, amin antinutriensek szerepelnek, úgymint fitátok, oxálsav stb., valamint megemlíti még a goitrogéneket, fitoösztrogéneket stb. Ezek mindannyiunk számára ismertek, nyilván nagy mennyiségben nem jó fogyasztani őket, ő mégis ezek alapján nevezi ki egyedül a xilitet mérgezőnek. Ja, pedig az eritriol is cukoralkohol, de az nem baj. Csak hogy presztízsokokból ne kelljen beismernie, mennyire híján van a tudományos ismereteknek. Nevetséges. Ír valamit a süteményboltban való részesedéséről is, de engem már nem is érdekel...
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=491149394254616&set=a.485870818115807.98776.481833861852836&type=1&theater

    VálaszTörlés
  101. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  102. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  103. Titokban reméltem, hogy felkeresitek és hozzászóltok:) Én nem szóltam hozzá, mert édesítőszer ellenes vagyok, ezt meg nem akartam beírni.

    Nem hiszem, hogy emlékeztek rá, de vagy egy évvel ezelőtt még Gábor régi blogjában elég vehemensen (sajnos, de már leszoktam róla remélem)támadtam őt amiatt, hogy mindenkinek húst ajánl hússal. Szinte semmi szénhidrátot (zöldséget, gyümölcsöt) meg mozgást is alig. Mindenkinek, aki csak felkereste. Futószalagon. Ez a lényeg. Akkoriban rám haragudtatok meg emiatt, nem Tóth Csabára. De ez már nem fontos, más miatt hoztam szóba.

    Valójában abszolút kihasználja Gábort, látni lehetett már akkor is elég jól. Meglátta az üzletet a témában és rá is röppent azonnal. Kíváncsi voltam, meddig bírja Gábor. Eddig bírta. Tökéletesen igaza van, ha elhajtja Tóth Csabát, ahogy csak tudja. Nem tisztességes, amit csinál. Sem mint orvos, sem mint ember.

    VálaszTörlés
  104. 104. Tara
    Tóth Csabáról írod: "... Meglátta az üzletet a témában és rá is röppent azonnal. ..."

    Orvosként nyíltan zsírt hirdetni, meg tej- és kenyérellenességet, meg cukorbetegeknek orvosság helyett paleot hirdetni az azt jelenti, hogy kiírtad magad a kollégák közül, lehet, hogy a betegek sem díjazták annyira a paleot a körzetében, mint ahogy azt mesélte. Amikor a saját orvosom először adta elő, hogy ne egyek konzervet, meg felmelegített ételt, meg ne egyek lekvárt, stb. akkor én is átmentem egy másik orvoshoz. Aztán mi akartunk Tóth Csaba rendelésére menni, nem mehettünk le a körzeti orvosi rendelőjébe Vas megyébe. Kibérelt hát egy helyet, itt Bp-en. Mi nem bírtuk kenyér nélkül és nem mindenki olyan ügyes, hogy maga süssön magkenyeret. Ha lenne pénzem én is belevágnék valami paleo-bizniszbe. Pl. szuper gépekkel előállított friss magtejet árulnék kávézókba. Az üzletelés ne legyen már bűn, ha az ember hisz valamiben, amire szükség van és kereslet.

    VálaszTörlés
  105. 105. kutyus Rozcsika

    Az üzlet nem bűn, amennyiben korrekt. Az üzlet akkor korrekt, ha mindkét fél előnyére szolgál. Az orvos tisztességesen megél a munkájából, a beteg pedig gyógyul. Az a kérdés, hogy egy eltorzított, tudománytalan peleotól javul-e az állapotod az elvárható mértékben? Korrekt dolog-e hasraütés-szerűen megtiltani gyógyszereket, aztán nem követni a beteg állapotát? Korrekt dolog-e vélekedések alapján "gyógyítani"?

    Amikor a D-vitamin szedés még új dolog volt, és mindenki félt a túladagolástól, én egy egész télen át dupla annyit szedtem mint amennyit az idős apámnak adtam. Aztán amikor láttam, hogy minden rendben van, akkor megemeltem az ő adagját is.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  106. 106. Domboroczky
    Végül is, a hagyományos orvoslás is csak vélekedés alapján gyógyít, ha megnézünk bizonyos dolgokat. Az életmód tanácsok is ide tartoznak. Az nem lenne gond, ha egy orvos azt mondja, nézzük meg, mi történik, ha óvatosan elhagyjuk ezt vagy azt a gyógyszert. (Nemrégiben olvastam egy tanulmányt arról, hogy kb 10-15 féle gyógyszert szedőknél minimum a felét el lehetett hagyni, következmények nélül, sőt, javult az állaota). Azt viszont baj, ha elhagyatjuk a gyógyszereket, és utána fütyülünk a betegre, nem követjük a további állapotát. Virágról virágra szállunk, egyszerre mindent magunkra vállalva, felületes tanácsokat osztogatva, aztán ha a beteg panaszkodik, akkor biztosan ő csinált valamit rosszul. Az is rossz, ha valami dogmává válik.


    104. Tara
    No, ezzel speciel teljesen egyet értek. De ezért nem is támadtunk téged soha, én legalábbis biztosan nem:)Mivel, én kezdettől fogva így érzek, csak Gábor iránti udvariasságból nem vertem itt nagydobra. De akik ismernek, tudhatták rólam.

    97. Ilona
    Na, ez érdekes, akkor ezek az emberek rendszeresen, napi szinten mézet esznek? Csak úgy, vagy valamit ízesítenek vele? És amúgy egészségesnek látszottak?

    VálaszTörlés
  107. 106. Domboroczky
    A D vit. példát nem tudom, hogy miért írtad. Hogy Tóth Csaba miért nem magán próbálja ki a gyógyszermegvonást, mielőtt másnak javasolja? Én nem akarok az Ő védője lenni, kevés infóm van ahhoz, csak úgy érzem, hogy a többi orvoson több szidni való lenne. És abban igenis tehetséges, hogy a paleora rábeszéljen valakit, aki egy nem-orvos paleósnak semmiképpen nem hinné el, hogy a paleo meggyógyítHATja.

    VálaszTörlés
  108. Tara

    A tűzgyújtás vagy ötszázezer éves dolog, de találtak már ennél régebbi tűzgyújtó helyet is, tehát nem tudjuk pontosan. Ennyi idő alatt kellett, hogy alkalmazkodjon a szervezet a sült fehérjékhez. Sőt, egyesek szerint az ember evolúciójában döntő szerepet játszott, hogy hőkezelt étel formájában koncentrált kalóriát tudott magához venni. Egyszer linkeltem is egy cikket, amiben kiszámolják, mennyi munkát takarít ezzel meg, amit másra tud fordítani naponta. Lásd gorillák pl vagy más állatok, akik egész nap falatoznak, hogy meglegyen a szükséges kalória nyersből. Szóval, szerintem nem a nyershús nekünk az alap. Persze az őskorról bármi csak spekuláció, de azért vannak valószínűbb és kevésbé valószínű dolgok. Pl az a hamis sztereotípia, hogy az ősember állandóan küszködött az élelemért, félt a természettől, a vadállatoktól, stb. Ez a modern ember félelmeinek visszavetítése. Az ősember köszönte szépen, jól megvolt napi sokkal kevesebb munkával, mint a civilizált ember, nem félt a természettől, mert azt jól ismerte, annak része volt, az állatvilágban pedig gyakorlatilag nem volt ellenfele, legfeljebb véletlen baleset formájában (vagyis, nem képezte egyik ragadozónak sem alapból a táplálékát.
    Nem igazán értek egyet azzal, hogy "minden jó az embernek, amit természetes". Vagy mit értünk az alatt, hogy "természetes"? Egy csomó dolog, ami egyébként természetes, méreg az embernek. Pl arzén, cián, egyes növények, stb. A természetben előfordulás még nem jelenti, hogy az abszolút jó lenne, a mesterségesen előállított viszont rossz...

    VálaszTörlés
  109. Most akkor az emésztés, epe szempontjából az gond, ha a reggeli és az ebéd között iszom?

    VálaszTörlés
  110. 101 Smirgli

    Ah, megtaláltam, jól nyomod, de az tényleg nem vita...
    Akkor leírom ide, lehet, hog ynem egyezik más tapasztalataival:
    Nekem a xilittől vagy eritrittől az égvilágon semmilyen tünetem nincsen. Igaz, nem akkora mennyiségben eszem, mint más a cukrot. De ha teszek egy sütibe pl nagyobb mennyiséget, akkor sincs. És a gyerekeimnek sem.
    Azt egyébként megfigyeltem, hogy ezeket a bolti paleós sütiket iszonyúan beédesítik, mintha a cukrászdai változatot akarnák imitálni. Tehát lehet, hogy akiknek panaszt okoz, azok sokat tesznek bele?
    Az, hogy a xilitol úgy viselkedne a májban, mint a fruktóz, még nem hallottam, de ennek utána kell nézni. Viszont szerintem ez mennyiségi kérdés.

    VálaszTörlés
  111. 110. goliver
    Erre a Tojáskönyv 13. ábrája kellene, hogy korrekt választ adjon (86. old.), de szerintem nem tud. Mert volt akinek 0,5 l víztől nem változott az epehólyag térfogata (nem veszített epét) és volt akinek a felére csökkent az epehólyag. A 3 dl forró üres tea pedig megnövelte az epehólyagot, több lett az epe tőle, de aztán a felére csökkentette. Kb. 1,5-2 óra kell, hogy visszatelődjön az elfolyt epe a folyadékfogyasztás után. De ha az igaz, hogy csak egy fix mennyiségű epe képződik egy nap és egyre hígabb, akkor lehet, hogy a mennyiség megvan, de ez mégsem ugyanaz az erősségű epe. Ebédre már nem tud annyi zsírt apró cseppekre bontani, mint amennyit akkor tudott volna, ha nem iszunk annyit. Szerencsére van egy kitűnő mérője ennek a folyamatnak, a zsíremésztésnek: ha sötét a széklet, kevés és lesüllyed, akkor minden o.k., ha világos, sok és lebeg a vízen, akkor nem volt elég epe tegnap a zsírokhoz. Akkor kell kipróbálni, hogy reggeli és ebéd között ne igyon az ember semmit, vagy csak egy-egy kortyot, hátha az segít.

    Ez nem tanács, ez csak Légrády könyve szövegének értelmezése a részemről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "... Akkor kell kipróbálni, hogy reggeli és ebéd között ne igyon az ember semmit, vagy csak egy-egy kortyot, hátha az segít. ..."

      VAGY ha sok volt a folyadék ebéd előtt, akkor nem lehet zsírosat enni aznap ebédre.

      Törlés
  112. Nice.Café bloggerina verseny – ma éjfélkor befejeződik a szavazás!
    Szerző: BB - 2013. február 1. péntek

    2013.02.17-én 19.00-kor változatlanul
    a 3. helyen áll a PaleoVital.

    Eddig 977 szavazatunk van!

    Az alábbi linket nyisd meg!!!

    http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/paleovital

    Ha még rá tudtok bírni egy-két ismerőst, hogy nyomja meg a “Szavazok” gombot, akkor rajta:-))) Még éjfélig van egy kis időnk. Stabilan eddig a III. hely a PaleoVital-é, a gasztroblogok között az I. Tudom azonban, hogy ez önmagában nem jelent helyezést, mert a zsűrié a döntő szó, aki az első 50 blog közül választ.

    Azért jó játék volt:-))) – sok tanulsággal. A legnagyobb tanulság eddig, hogy a 4.489 FB regisztráltból eddig csak 997 szavazás érkezett; … a másik tanulság majd március 1-jén derül ki, a zsűri döntése után:-)))

    Egy haszna azonban mindenképpen volt a versenynek, hogy egyre többen ismerték meg az egészséges táplálkozás jelentőségét. Jómagam a paleoban leginkább a laktóz-, lektin-, glutén-, glükozmentességet szeretem hangsúlyozni, kevésbé szoktam az evoluciós háttérre hivatkozni.

    Egy tény, a mai nyugati táplálkozáson változtatni kell! A paleo jó irány, ezért vagyok a híve! BB

    VálaszTörlés
  113. MW
    A mézevők a film készítésének a napján két kast fosztottak ki, rögtön ott is ettek belőle és este is a tűznél. Nem teáskanállal, hanem amíg tartott, jól belaktak belőle :) Ők vékonyak voltak, az idős is, a fiatal is. Én nem láttam az egész filmet, csak pár percet. Apukám azt mondja, hogy van pár ember a törzsből, akik mézgyűjtésre "szakosodnak", és elég gyakran találnak. Ahogy elnéztem, hetente egynél többször, és akkor jó sokat esznek.

    Rozcsika
    A lépet is megették.

    VálaszTörlés
  114. Légrády "kísérleteivel" csak óvatosan bánjunk! Néhány főn végzete el őket, csekély tudományos értéke van A zsírdús reggeli azért ne legyen már dogma!!! Sok embernek ettől eltérő napi rutin mellett is normális epeműködése, emésztése van.

    Mi van például azokkal, akik soha nem éhesek reggel???

    VálaszTörlés
  115. 115.
    Ez csupán vacsora kérdése. Ha nem volt vacsora akkor mindenki éhes reggel.

    VálaszTörlés
  116. MW 111:
    "Azt egyébként megfigyeltem, hogy ezeket a bolti paleós sütiket iszonyúan beédesítik, mintha a cukrászdai változatot akarnák imitálni. Tehát lehet, hogy akiknek panaszt okoz, azok sokat tesznek bele?"

    Én is ezt írtam, hogy le kéne szokni az édesítésről, de legalábbis nem egy az egyben utánozni a régi émelyítő süteményeket. Ez csak odafigyelés kérdése, biztos vagyok benne, hogy idővel egy kis gyümölcs vagy esetleg aszalt gyümölcs pont elég édesítésnek. Aztán meg már egyáltalán nem igényli az ember a sütit sem, pont megteszi némi gyümölcs nyersen.

    VálaszTörlés
  117. BB:
    Küldtünk még két szavazatot. Azt nem értem, miért írja, hogy még 4 leadható szavazatod maradt....Másik gasztroblogra? Értetlen kiselefánt vagyok...:(

    Édesítőszerek:
    Bevallom, én már vagy jó 30 éve használok ilyeneket, és bizony régebben szacharin, mostanában nádcukor, stevia, na-ciklamát, kicsi méz - semmi bajom tőlük, nincs inzulinrezisztenciám, soha nem volt életemben magas vérnyomásom, a vércukrom, glükóz-toleranciám tökéletes, és nem vagyok dagadt (sőt....). Igaz, én mindent mértékkel fogyasztok, napi néhány aprócska édesítő, vagy 1-2 kiskanál nádcukor.

    "A zöldségekről jobb, ha nem beszélünk, mindenféle méreganyagot fejlesztenek, hogy senki ne egye meg őket, az ember által hozzárakott vegyszerekről nem is beszélve. A vadon termő zöldekhez alkalmazkodtunk. A gyümölcs is felejtős, általában vegyszeres, magas a cukor és a fruktóz tartalma,"
    Szerintem nem kell ennyire nyugtalankodni, ahogy a férjem mondja, már rég kihalt volna az emberiség....

    VálaszTörlés
  118. 117. smirgli:
    " biztos vagyok benne, hogy idővel egy kis gyümölcs vagy esetleg aszalt gyümölcs pont elég édesítésnek."
    Ez teljesen így van, én csak a kávémba és a teába teszek egy kis édesítést, sajnos a tea nem megy mindig üresen, és akkor képes vagyok nem inni....

    VálaszTörlés
  119. 114. Ilona
    Mondjuk, mire oda felmászik az a természeti ember, megküzd a méhekkel, kikaparja a lépet, lemászik, stb, addigra lehet, hogy az izmai fel is zabálják az édességet:-)
    Meséltem már a kókusz bácsiról? Indiában, tengerparti nyaraláson egy pálmaerdőben, bambuszkunyhóban laktunk (fantasztikus élmény, egyébként, áldom az eszemet, hogy nem szállodába mentem!), és ott láttam egy igen idősnek látszó bácsit, akinek a teste viszont úgy nézett ki, mint egy body builderé. Semmi mást nem csinált, csak szép, komótos tempóban végiglátogatta a kókuszpálmákat. Felsétált az egyikre (jó magasak), megfarigcsálta a kókuszt, vagy begyűjtotte belőle a folyadékot, nem tudom pontosan (valami alkoholos italt csinálnak belőle), lesétált, át a másik fához, majd ugyanabban a séta-tempóban fel. Így végigjárt egy csomó kókuszpálmát, csak ettől nézett ki így...:D Nem véletlen, hogy rizsen, halon, zöldségeken, kókuszon élve így néznek ki ott az emberek.

    VálaszTörlés
  120. 105.-re Rozcsika: félreértettél teljesen. Az a baj, hogy Tóth doktor üzletet csinált menten a paleóból, ahogy megismerkedett azzal. NEM ő fedezte fel a paleó előnyeit. Úgy csinált üzletet belőle, hogy gyakorlatilag más kutatási eredményeit lopta el. Ráadásul nem is jól használja, még az is előfordulhat, hogy embereket megbetegít. Hol korrekt ez?

    VálaszTörlés
  121. 118. Macskacicó: nagyon igazat és nagyon jót mondtál (egyébként ironizáltam, eszemben sincs komolyan gondolni). Rég kihalt volna az emberiség, ha a szervezetünk nem lenne ennyire okos. De az.

    VálaszTörlés
  122. 109.- MW: természetes alatt azt értem, amit a szervezetünk emészthető ételnek ismer fel. Amit Cicó írt az előbb, nagyon igaz. Jobban kell bíznunk a szervezetünkben. Jelzi, ha valamilyen étel valakinek nem jó. Rosszul emészti, felpuffad tőle, hasmenése lesz, gluténérzékeny, stb. Az egészséges embereknek nem kellene félniük semmilyen természetes ételtől ( a "nyugati" táplálkozástól nagyon is!) sokkal inkább a mennyiségtől. Viszont a betegeknek nagyon is vigyázniuk kell(ene). Az étel gyógyítani képes. Jobban, mint bármilyen gyógyszer.

    Így gondolom:)

    VálaszTörlés
  123. Rozcsika 108:
    "És abban igenis tehetséges, hogy a paleora rábeszéljen valakit, aki egy nem-orvos paleósnak semmiképpen nem hinné el, hogy a paleo meggyógyítHATja."

    Nem kell ehhez semmilyen tehetség, az emberek már önmagában attól jobban hisznek neki, mert orvos. Részben a páciensek teszik az orvosokat "istenekké", ők meg nagyon szívesen tetszelegnek ebben a szerepben, a tekintély hatalma sokukat magával ragadja. És a jelek szerint ezen adott esetben az sem változtat, hogy paleó szemléletű.
    A paleósok legnagyobb nagy része egyébként mindenféle orvosi ajánlás nélkül tér(t) át erre az életmódra, már csak azért is, mert még mindig nagyon kevés orvos ismeri el és javasolja a betegeinek. A paleónak köszönhető gyógyulásoktól függetlenül TCS-nak köszönhetően az orvosok hitelessége és gyógyítás sikere egyelőre továbbra is megkérdőjeleződik, persze ettől még megjelenhetnek a jövőben üzleti érdektől mentes és lelkiismeretes paleós orvosok, rendelések is. A szakértelmen kívül az emberi tényező itt is, mint mindenhol fontos lenne, a kettő együtt működik igazán....

    VálaszTörlés
  124. 122. Tara:
    Persze, tudom, hogy ironizáltál :).
    Én is azt gondolom, hogy a mértékletesség nagyon sokat számít.
    A másik fontos szerintem, ami csak nemrég jutott eszembe, hogy legyünk elégedettek az étellel, amit megeszünk. Nem fontos, ha nem teljesen tökéletes. Ha elégedetten, jó szívvel, jóízűen megeszem, többet ér, mintha a tökéletes de: "fujj, de unom már ezt a hús-zöldség kombót" -eszek állandóan, mert olvastam már ilyet. Persze minél tökéletlenebb, annál kevesebbet. Ezért én nyugodt szívvel megeszek néhány puffasztott rizsszeletet (jó a gyomromnak) vagy pár falat krumplit,(mikor épp jól esik) urambocsá, édesítőtablettát (ha nagyon jól jön a kávéba). És nem görcsölök rajta, hogy jaj, most mi lesz, nem puffadok, jól emésztem, és jól érzem magam.

    VálaszTörlés
  125. 95. kutyus Rozcsika

    Ha le is mondasz a batátáról akármilyen okból kifolyólag, ne mondj le a leveléről, amely salátába kitűnő, gyorsan nő és tápanyagban dús: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2664/2

    Érdemes már csak emiatt ültetni belőle.



    VálaszTörlés
  126. Kedves Cicmic, Köszönöm, hogy szavaztatok pluszban is. Egy fő 5 különböző blogra adhatott le szavazatot. Engem őszintén szólva megdöbbentett a szavazók közönyössége, de tényleg. Ingyen receptgyűjtemény, és még egy fránya kattintást is irigyelt a többség. Ezek nem Ti vagytok - itt a blogon, ..., a többiek. Persze sebaj, ez egy játék volt:-))) Kíváncsi leszek arra, hogy a nice.café-t érdekli-e a személyem. Meglehetősen szkeptikus vagyok, de hátha?! Az már önmagában jó dolog, hogy az egészséges életmód egyik alternatívája, mármint a PaleoVital témája a gasztroblogok között az I. helyezett lett:-))) A zsűri március 1-jéig dönt, hogy kit tart nyerésre érdemesnek.

    VálaszTörlés
  127. 127. BB:
    Köszi a magyarázatot. Én nagyon bízom benne, hogy érdekled majd őket :)). Az is nagy szó, tényleg, hogy maga a téma I. lett. Én sem értem a közönyt, de mindegy, nekünk akkor is Te vagy a legjobb, bánkódnod semmiképp nem érdemes.

    VálaszTörlés
  128. BB

    Gratulálok a témák közötti 1. helyhez :))

    Ez a netes világ... Ha nem ismernélek személyesen, nem ismerném az "ügyet" stb. nem szavaztam volna, mert regisztrálni kell. Most már új helyre akkor sem regisztrálok, ha pl. egy érdekes cikket csak úgy lehet letölteni. Csak, ha távolabbi céljaim is vannak a webhellyel. Lehet, hogy általában az emberek ingerküszöbét már meghaladja a sok szavazásos játék. Nekem küldenek egy ilyet, automatikusan megy a kukába, mert a net töményen tele van reklámmal és ezek még adatot is kérnek, melyik mit.

    VálaszTörlés
  129. használ valaki agar-agart? most vettem, olyan mint egy átlátszó metélt tészta csak kb 40 centi hosszú. olvasom, hogy ez a zselatinhoz hasonló anyag, sűrítésre, krémek zselék készítésére használják. a paleovitalon olvastam hogy paleo. ezért is vettem. de mivel még sose használtam, nem tudom mennyi kell belőle, és hogy csináljam.
    akinek van vele tapasztalata írja már le. (ráírva nincs semmi, csak kínaiul, meg pár sor franciául, de az nem használati utasítás)

    VálaszTörlés
  130. találtam egy oldalt ahol tésztaként is fogyasztják. sőt azt írja, nagyon alacsony kalóriatartalmú, és nem hasznosul a benne levő szénhidrát.
    http://eastbound88.com/showthread.php/9082-Korean-Agar-Agar-noodles

    én néha eszem üvegtésztát (bab és borsókeményítőből van) ami nem paleo, gondoltam ezzel helyettesíthetném. bár drágább.

    VálaszTörlés
  131. Kedves Cicmic és Ilona,
    Örülök az helyezésnek:-) Egyáltalán nem bánkódom.

    Az, hogy a jelenleg 4.513 regisztráltból - a verseny elején is már megvolt a 4.000 - csak 977 szavazat jött be, háááát azért ez erkölcsileg kissé elgondolkodtató. Még akkor is, hogyha regisztrálni kell. Ha a szavazatok száma legalább az ezret elérte volna - nem de bár???:-)), de csak 977, és ebből jó néhány ismerősök besegítése:-)))
    Egy szó mint száz - erkölcsi "nudli" és "hullaszag" -, ha emberek lazán használnak valamit ingyen, és még egy rohadt "Szavazok" gombot sem képesek megnyomni -- még azzal a teherrel is, hogy -- egye fránya, de ettől a csajtól kapok nap, mint nap ingyen valamit, hát megerőltetem magamat, és regisztrálok.

    Nem felejtem el viszont, hogy eredetileg miért vállaltam a blogozást:-))) -, azért, hogy ne vesszenek el az ezen az oldalon megjelenő receptek. Nekem ez hobbymmá vált, úgyhogy hasznos időtöltésnek tartom a mai napig a blogommal való jelenlétet.

    Biztosan sokan emlékeztek rá, hogy eredetileg ti beszéltetek rá a könyvekre. Nagyon féltem tőle, mert korábbi életem szakkönyvei mind veszteségesek voltak. Jelentem, hogy a könyvek gyakorlatilag - egy-két példány még van -, elfogytak:-))) Újranyomás - kialakulóban:-)))

    Az ős szendi-blogozók több mint 3 éve, jómagam is lassan 3 éve - ismerjük egymást. A PaleoVital (a PIhlettel kezdve) a nyáron lesz 3 éves. Ha belegondoltok az elmúlt évek történéseibe, akkor megállapíthatjuk, hogy a paleo életmód - különösen az elmúlt fél évben - robbanásszerűen terjed Magyarországon, és ami szomorúsággal tölt el, hogy bulvárosodik.

    Az egyáltalán nem baj, hogy kialakult egy üzleti szegmens a paleo körül. Nekem csak az a bajom, hogy "elbulvárosodott". Nagyon sok esetben nem autentikus, nem következetes a paleos elvekben. Amikor olyanokat olvasok, hogy a paleo étteremben bort fognak inni, akkor pl. megkérdezem, hogy "a bor, mint idegméreg" elméletét vajon a tulajdonos ismeri-e? Amikor olyant látok, hogy egy süteménybe rum kerül, közben meg paleosnak lesz a süti kikiáltva, akkor is feláll a szőr a hátamon. Már a főzött lekvárokról nem is beszélek, sőt nem beszélek tömény szénhidrátok rehabilitációjáról.

    Szerintem paleos szemlélettel élni nem bonyolult dolog. Megvan a kizárandó ételek köre, a többivel meg mindenki kreativitásának latba vetésével "gazdálkodjon", vagy olvassa a receptoldalakat, ahol segítenek neki. Ha pedig beteg valaki, akkor tájékozódjék, hogy milyen ételek kerülnek nála további tiltó listára.

    Ma már a paleos közösség bőven túlnőtte ennek a fórumnak a kereteit. Valamikor én azt hittem, hogy az itt blogozó közösség lesz a paleomozgalom magja. Nem így történt:-( Jó és rossz klubok és zárt FB-csoportok alakulnak, és beszélgetnek okos és buta dolgokról egyaránt.

    Ha még születnek receptjeitek, akkor várom őket szeretettel, és boldogan felteszem a PaleoVitalra, mert ma már alig-alig kapok új recepteket. Én alkotok egyébként, mert a konyhai kreatív munkával egy valamikori álmom válik valóra.

    VálaszTörlés
  132. Szerinte is mértékkel a húsevéssel és említi az epetermelés fontosságát is:
    http://drhummel.hu/2013/02/18/egeszsegesebbek-e-a-vegetarianusok/

    VálaszTörlés
  133. Kedves ii! (a régi nick neved)
    Az agar-agar nekem csak por alakban, kis üvegben van itthon. Két dl vízbe egy kávéskanál agar-agar szükséges a zselírozáshoz. Tehetsz édesítést is hozzá, nem befolyásolja az állagát. Az állati eredetű zselatint lehet vele kiváltani. Tésztáról - agar-agar-ból - még nem is hallottam. Ez érdekes.

    Tegnap vettem tápiókát (nem 100% paleo!!!), na arra rá van írva, hogy tésztát is lehet belőle készíteni.

    A PV-n írd be a keresőbe az agar-agar szót, és remélem, hogy a blog ki fogja dobni neked azokat a recepteket, melyekben agar-agart használtam.

    VálaszTörlés
  134. Kedves BB!Kérlek ne bánkódj, ilyenek az emberek. Bár nem szoktam blogbejegyzéseket írni, de most megteszem. Én kb. 1 éve paleozom. Szinte a legelején rátaláltam a PaleoVitalra, több más paleos oldallal együtt. A paleovital rengeteget segített nekem.Amíg nyilvános volt a diétás naplód azt is mindig megnéztem. Én olyan hálás vagyok neked, hogy ezért regisztráltam az FB-n és szavaztam. Úgy gondoltam ennyi áldozatot megérdemelsz. Valamin még ezt: KÖSZÖNÖM :):):):):) katlena

    VálaszTörlés
  135. BB:

    Tényleg ne keseredj el! Nekem Te voltál a kezdőlöket annak idején, ha a Te blogod és munkásságod nem lett volna, lehet, nem is tudtam volna neki állni a paleónak. Ahogy tudtam, mindjárt az elején szavaztam és sajnáltam, hogy többször nem lehet:( Mégegyszer köszönöm Neked, amit tettél eddig is!

    VálaszTörlés
  136. Kedves BB!

    Muszáj megszólalnom, mert azt látom, mindig árad belőled a keserűség. Remélem nem bántódsz meg ezen, ha kicsit pszichológizálok.Én alapvetően az embereket jónak tartom, és alapvetően a dolgokat a pozitív oldaláról igyekszem látni. Amit Ilona írt, az nagyon megszívelendő. Ha én ezt látnám, vagyis, hát látom is, akkor rögtön arra gondolnék még Ilona beírása előtt, hogy az emberek nem rosszindulatból, nem, hálátlanságból, hanem hozzá nem értésből, tájékozatlanságból, figyelmetlenségből nem szavaznak egy ilyen versenyen. amit Te meg mi remekül felfogunk, hogy mi ez, sok embernek ez kínai. Vagy nem tudja, mi az a szavazás, vagy mi a tét, vagy...még a butus kérdéseiket sem tudom kitalálni. A dolgoknak mindig van egy elkeserítő olvasata, és mindig van egy pozitív. És leggyakrabban az derül ki, hogy a pozitív feltevés működött, olyan szempontok mozgatták az embereket, amire nem is gondolnál. a keserűséget sosem az események, hanem az értelmezésük eredményezi. A gasztrobolok közt elsőnek lenni diadal. Nem tudhatjuk, a más gasztroblogosok milyen elkeseredettek lehetnek, hisz ők is esetleg a lelküket adták bele, ahogy Te is. Talán ők is azt gondolják milyen hálátlan az olvasó. Ha tudnád én hány hírlevelet küldök ki, és milyen töredék olvassa...De ez van, a világ valamilyen, és mi ne átkozzuk, hanem alkalmazkodjunk a működéséhez.

    VálaszTörlés
  137. Kedves Katlena, Amelie és Gábor:-)))

    Mindhármatok kedves szavait köszönöm. Igen, én látom ennek a pozitív oldalát is, természetesen:-))) Hiszen én magam dicsekedtem az I. helyezéssel. Mindig kibújik belőlem viszont a tanár. Nem tudok szó nélkül elmenni hibás gondolkodás mellett. Bennem van a "rendreutasítási" kényszer:-))) Szó nélkül nem szeretem hagyni, ha valami nagyon nem tetszik. Lehet, hogy most furcsa lesz a példa, amit írok: Egy fiatal kolléganőm érettségiző osztályt vezetve hirtelen kapott egy jó álláslehetőséget, ahol megmondták neki, hogy nem kell márciusban felállnia, hanem jöhet az érettségi után (oktatási vonalon!!!), vagy részmunkaidőben érettségiztesse le az osztályát. Ő nem ezt választotta, hanem azonnal elment. Az osztályom siratta. Mondtam nekik, hogy nincs mit siratni, mert a tanárnő "fióknak" tekintett benneteket. Egy másik fiatal tanártársam - természetesen:-((( - nem mellém állt. Nekem összességében az nem tetszik, hogy a dolgokhoz való erkölcsi hozzáállás nem olyan, mint amilyennek én képzelem. Mondom ezt mindannak ellenére, hogy nem vallásos neveléssel az "átkosban" szocializálódtam.

    VálaszTörlés
  138. Egy interjú az amerikai egészségi állapotokról.
    Ez a mondat gyönyörű: a legszegényebb országokból érkező bevándorlók is egészségesebbek, mint az 'őshonos' amerikaiak, viszont tíz év elteltével ugyanezen bevándorlók állapota lesüllyed az amerikai átlaghoz.
    The American Patient – és tényleg súlyos beteg ez a páciens

    VálaszTörlés
  139. 133. Smirgli

    Elolvastam a belinkelt cikked, és bizony igazat kell adni a dokinak. A fehérjék emésztése nem a vastagbélbe való. Ha mégis szeretnéd elérni, hogy emésztetlenül oda kerüljenek, akkor a legjobb eljárás e célból ráenni egy pár gyümölcsöt :) Azok majd megsürgetik a tranzitidőt.

    VálaszTörlés
  140. Kedves descalcez!

    A múltkor említetted, hogyan étkezel (reggelire valamilyen hús, nagy adag zöldséggel, semmi gyümölcs; ebédre 2-3 alma vagy más gyümölcs,vacsorára megint nem kevered a gyümölcsöt mással). Kipróbáltam én is, nálam is egész jól működik, annyi, hogy reggel kiegészítem egy kis áztatott maggal (dió, törökmogyoró, mandula), vagy kevés mák, szezámmag, sárgabarackmag. Összességében valóban jó hatással van ez a "rend" az idegrendszeremre is.

    VálaszTörlés
  141. szengab 137

    "a keserűséget sosem az események, hanem az értelmezésük eredményezi"

    Kedves Szendi úr!

    Ezt a diszfunkciót magamon is elég jól megfigyeltem és érdekes, amióta figyelem, mit művel a kondicionált viselkedésminta bennem egy adott helyzetben, egyre ritkul részemről a dolgok, helyzetek, emberek megítélése, megbélyegzése.
    Hihetetlen egyébként, hogy az ember mennyire nem képes észrevenni, hogy mit művel (a történelem ismétli önmagát) - saját magával és a környezetével. Azt gondolom, erre mondhatta Jézus, hogy bocsáss meg nekik atyám, mert nem tudják mit cselekszenek.
    Széles ügyfélköröm miatt nagyon sok emberrel találkozok (ha akarom, ha nem :D, bár már egyre kevésbé akarok bármit is, néha csak jó úgy lenni és kész). Azt látom az embereken, hogy teljes mértékben azonosultak a szerepeikkel, amiket éppen alakítanak: milliomos földtulajdonos, polgármester, stb ... néha már nevetek magamban. Nem őket nevetem, hanem ezt az egész színházat, ami van itt a világban. Úgy érzem egyre kevésbé vagyok részese, inkább csak megfigyelője :D

    VálaszTörlés
  142. Sziasztok!

    Többször próbáltam habcsókot sütni,de mindíg összeeseik. Szerintetek hol lehet a hiba?Mindent recept szt. csináltam.Előmelegített sütő,10perc sütés, 10 perc szárítás.Sajna összeesett.
    Előre is köszi, ha vkinek van ötlete.

    VálaszTörlés
  143. MW

    http://index.hu/gazdasag/2013/02/20/neveljen_csirket_az_interneten/

    VálaszTörlés
  144. 143. Anikó:
    milyen recept szerint csináltad, esetleg ha megírnád a mennyiségeket, meg hogy miből, dió, hány tojás, stb.? talán abban volt a bibi :)

    VálaszTörlés
  145. 142. Csaba Herczeg:
    Érdekeseket írtál, köszi.

    VálaszTörlés
  146. Kedves Csaba, bár nem nekem címezted a megjegyzést, hanem szengabnak, hadd fűzzem hozzá az én meglátásomat.

    "a keserűséget sosem az események, hanem az értelmezésük eredményezi" - szengab véleményével alapvetően kiragadva egy eseménysor környezetéből még igaznak is ítélném, ha az utóbbi időben nem éltem volna meg sorozatban kudarcokat sok területen, melyeket természetesen akár nem is kell kudarcnak tekinteni, ezt elismerem. Nagy hibának vélem az eseményeket kritika nélkül figyelni, és adott esetben elmulasztani - jobbító szándékkal jó irányba terelni.

    "Ezt a diszfunkciót magamon is elég jól megfigyeltem és érdekes, amióta figyelem, mit művel a kondicionált viselkedésminta bennem egy adott helyzetben, egyre ritkul részemről a dolgok, helyzetek, emberek megítélése, megbélyegzése." - ezen a ponton válik az ember teljesen közönyössé. "Dolgokat, helyzeteket, emberek viselkedéséről" - nekem még mindig van véleményem, azonban "megbélyegezni" képtelen vagyok bárkit is, maximum a valakire való figyelést -, mert rászolgált - kizárom az életemből.

    VálaszTörlés
  147. 144. Paleolga

    Aha, köszi: ilyen részletességgel nem ismertem eddig, de úgy látom, ez ugyanaz a kezeményezés.

    Pl
    "Összesen kilencven csibe kerül egy gazdához, egy fogyasztó pénzéből összesen kilenc csirkét nevelnek fel. Ebből hármat megkap a gazda, kettőt a közvetítő, négy pedig visszakerül a fogyasztóhoz, így a tervek szerint nagyjából 800-1200 forintért jut egy kiló csirkehúshoz."

    Na, erről nem tudtam. Vannak közvetítők? Nekem akkor máris bűzlik az egész! Én pont a közvetítőket és az ő hasznukat szeretném kiküszöbölni... Akkor ugyanis ez már nem lakossági kezdeményezés, hanem egy jó üzlet.

    Viszont ez jó (ha igaz):
    "A már erre megfelelő korú csirkéket naponta kiengedi legelni"

    És az is előjön, hogy kisüzemben nem éri meg állatot tartani így:
    "A jövőben tenyésztenek majd kacsákat is, kísérletként pedig megpróbálkoztak már malacokkal is, de be kellett látniuk, hogy egy-két malaccal rendkívül rossz hatékonysággal lehet gazdálkodni. " Akkor meg a végén ott tartunk, ahol eredetileg voltunk.
    Na meg, ez a másik:
    "Ennél jóval nagyobb problémát jelentett, hogy mintegy 200 csirkét elloptak. „Elvi szinten ugyan számoltunk a problémával, többen jelezték, hogy eleve azért nem tartanak baromfit, mert félnek, hogy ellopják, a gyakorlatban azonban ez nagyon nagy érvágást jelentett” – mondta Hamvas. Szerinte a csirkelopás olyan méretet öltött, amit már nem tudtak kezelni konfliktusok nélkül, több fogyasztó is végül csirke nélkül maradt. "

    Amíg ezzel a problémával nem kezdünk valamit, addig SEMMIT nem lehet termeszteni, tenyészteni.

    Hát, nem is tudom... talán mégis magamnak kéne csirkét nevelnem...

    VálaszTörlés
  148. "dolgokról, helyzetekről, emberek viselkedéséről"

    VálaszTörlés
  149. BB

    Van a Mesterkurzus sorozatban egy könyv, címe: Kudarcok, traumák , csalódások. Az egyik fejezet Gábor előadásának leirata. Ha hozzáférsz, olvasd el!
    (Amikor ezt az előadást olvastam, akkor lettem kíváncsi Gáborra, és ennek révén jutottam el a paleohoz is.)

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  150. Bocs'. Helyesen: Kéretlen útravalók Kudarcok, traumák , csalódások

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  151. 148. Mw
    úgy látszik, az én csirkéimnek is 'lába kélt' :-(
    Sajnos az sem garancia, ha magadnak nevelsz. Pátyon az egyik rokon szomszédjában birkákat tartanak, de frankón őriztetni kell őket, mert lopják.
    De ha tehetném, biztos tartanék csirkét. Egyelőre marad a hatalmas Dezső nyuszi, akit nem eszünk meg, de a szőr hasznosításán mindig töröm a fejem, amikor vedlik :)
    Van valami fejlemény vérnyomás ügyben?

    VálaszTörlés
  152. Vitaminnal kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy egy nagyrészt természetes eredetű készítményben ha van egy kis búzafű és árpafű, az már nem paelo?

    VálaszTörlés
  153. Anikó, http://paleovital.hu/?p=197 Habcsók csokis szilvakrémmel
    Domboroczky - Köszi a figyelemfelhívást, ha megtalálom, elolvasom:-))) Nekem határozott elképzelésem van a világról, nem vagyok bizonytalan, és alapvetően elfogadó és toleráns is. Kíváncsi leszek, hogy milyen újdonságokra fogok rálelni az általad említett előadásban.

    Egyébként annyira nem jön le írásban a valóság:-))) - mármint rám vonatkoztatva:-))) Teljesen gömbölyű a világom, a lelkem, és még fizikai értelemben az egész lényem is:-)))

    Az, hogy néha összegyűlnek történések, melyek borzolják az idegeimet -, hát ez mondhatni mindenkivel megesik, csak én még a tetejében beszélek is róla:-)))

    VálaszTörlés
  154. Kedves BB!

    Köszi, kipróbálom.

    Macskacicó

    Csak saccra csináltam, volt valamennyi tojásfehérjém,beleszórtam édesítőt, amíg jó íze nem lett, aztán kemény habbá vertem, 160 fokos előmelegített sütőbe tettem, 10 perc sütés, 10 perc száradás. Kérges lett a széle, megbarnult (égett?), és össze is esett.
    Igazán jöhetnél újra kirándulni...

    VálaszTörlés
  155. 155.Anikó:
    Aha, értem, köszi, azt hittem, volt benne valami más is az édesítőn kívül, vagy hogy pontosan kell adagolni az összetevőket, de ezek szerint nem. Remélem, BB receptje szerint sikerül, még én is kedvet kaptam kipróbálni.
    Aranyos vagy a kirándulással kapcsolatban, remélem majd összejön. Van néhány dolog, ami miatt nagyon nehéz elmennem. De azért köszönöm.

    153. Csaba:
    szerintem ez nyugodtan szedhető. Esetleg annak nem, aki valóban gluténérzékeny.
    De szóljatok, ha hülyeséget mondtam, nehogy félrevezessem Csabát.

    VálaszTörlés
  156. 153. Csaba

    Szerintem nem jó szedni, mert glutén lehet benne. Azt senki nem tudhatja, mit okoz neki a glutén.

    VálaszTörlés
  157. Csaba és BB vitájához.
    CSabával értek egyet, ez a kívülmaradás nem közönyt jelent, hanem egyfajta távolságtartó, higgadt szemlélést. Ez alkalmassá tesz arra, hogy helyiértékén tudd értékelni az emberek viselkedését, és ne az indulat, előítélet, sértettség dolgozzon benned. (Általános alanyt használok, nem BB-nek címzem ezt). Az embereket az indulat, a sértettség, a megbántottság túlreagálásra vezeti. Aki higgadt tud maradni, az nem közönyös, hanem védi önmagát a fölösleges szélsőséges érzelmektől. És jobban meg tudja érteni az embereket, mert inkább képes az egész embert látni, aki itt és most esetleg megfontolatlanul, indulatból, akármiből helytelenül cselekedett. Szerintem ez a bölcs távolságtartás, nem pedig közöny.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 158 szengeb
      Én is ezzel értek egyet "..."a kívülmaradás nem közönyt jelent, hanem egyfajta távolságtartó, higgadt szemlélést". Több, mint három éve paleo életmódot folytatok, anno, a blog indulásakor, illetve a PaleoIhlet és PaleoVital indulásakor is tevékeny részese voltam a beszélgetéseknek, sok új receptet küldtem és kaptam. Ma már csak igen ritkán "nézek be" ide, mert érthetetlennek tartom, hogy sokszor hozzá nem értőként atomjaira bontjátok az ételeket, az összetevőket, holott elég lenne Gábor könyveit elolvasni, amikben minden érthetően le van írva, hogy mit lehet és mit nem fogyasztani, mit ajánlott kiegészítőként szedni. Én magam ehhez tartom, és tökéletesen "működök", végtelenül jól érzem magam a bőrömben.
      Kedves BB! Ezért gondolom azt, hogy ez a kívülmaradás nem jelenti azt, hogy nem támogatunk. Hihetetlen kitartásod van, évek óta rengeteg időt fektetsz abba, hogy másokon segíthess. Én ("öreg paleós") is ha "elakadok" a főzésben, sokszor felkeresem a receptjeidet, hiszen hosszú évek után is sok újdonságot találok. Sokszor még a neked elküldött saját receptjeimet sem ismerem fel, mert már olyan régen készítettem, és nagy öröm újra rátalálni. :)

      Szóval részemről ez "bölcs távolságtartás, nem pedig közöny", de azért ahol csak tudom és lehet fennen hirdetem ezt az életmódot.
      Üdvözlök mindenkit.

      Törlés
  158. Kedves JéPé! Éppen tegnap tettem fel a FB-ra a "Mindennapi kenyerünk" receptedet. Nincsenek újabbak??? Boldogan feltenném. Köszi a válaszodat. Ez ügyben teljesen egyetértek veled. Tágabb értelemben e kérdéskör értelmezése túlnövi ennek a blognak a kereteit:-)))

    VálaszTörlés
  159. 158. Jépé
    "... Ma már csak igen ritkán "nézek be" ide, mert érthetetlennek tartom, hogy sokszor hozzá nem értőként atomjaira bontjátok az ételeket, az összetevőket, holott elég lenne Gábor könyveit elolvasni, amikben minden érthetően le van írva, hogy mit lehet és mit nem fogyasztani, mit ajánlott kiegészítőként szedni. Én magam ehhez tartom, és tökéletesen "működök", végtelenül jól érzem magam a bőrömben. ..."

    1. Köszi, a blogba beírók nevében is, hogy "hozzá nem értőként" írogatunk minden hülyeségről, ez Neked is szól BB. Én inkább ezt látom problémának, hogy minél több idődet arra fordítod, hogy a saját paleodról írj másoknak, hiszen az interneten kívül nem tudunk egymással beszélni, annál több kritikát kapsz olyanoktól, akik sajnálják az idejüket arra hogy bármiről is írjanak.

    2. Én igazán egy "Szendi Fan" vagyok a köbön, de sajnos Gábor könyveiben nincs MINDEN benne, ezt - a könyvek sokadik elolvasása után - 100%-osan ki merem állítani. Persze ez csak Gábor idejének hiánya miatt történhetett meg. Az benne van, hogy mit nem szabad csinálni. Na de ez nem ugyan az, mint ha azt mesélnénk el, hogy akkor mit kell csinálni.

    3. Hogy tudnál-e "még tökéletesebben" működni azt csak akkor fogod megtudni, ha valamitől elkezdesz tökéletesebben működni. Egészen kis változtatástól is megtörténhet ez. És ha párszor megtörténik, akkor rá is lehet kapni ennek a javulásnak az ízére, és ezért már érdemes idejárni beszélgetni a többi "hozzá nem értővel" és persze Gáborral.

    VálaszTörlés
  160. 1. JéPé:
    Kedves JéPé, ne haragudj, hogy hozzá nem értőként atomjaira szedjük az ételt, de Gábor is azt mondta, ő lerakta az alapokat, ez már a "finomhangolás", és nem zavarja, ha a blogjában ilyenekről beszélünk. Ő sem kívánja, hogy vakon kövessük, ha szeretnénk egy kicsit hozzáértőbbek lenni, és utánaolvasunk, tapasztalatokat osztunk meg, az mindenkinek a hasznára válik.

    Most pl. szeretném megkérdezni a tapasztaltakat: ma voltam pajzsmirigy UH-n a kissé alulműködő pm-em miatt, (TSH 4,17 , magasabb a normálisnál, és a T3, T4 értékek pedig alacsonyabbak.
    Az anti TPO értéke teljesen jó, 24 IU (tartomány 0-75), viszont a pajzsmirigy mindkét lebenye kisebb az átlagosnál, a strutúrája homogén.
    ez már a szövetállomány pusztulását jelenti? De akkor miért jó az anti TPO? Akkor nem autoimmun eredetű, ugye, vagy igen?
    Bocs, én annyira nem értek hozzá.....
    Ráadásul a dr.nő csak azon problémázott, hogy ha alulműködő, akkor miért is nem vagyok kövér inkább??? :))
    Mit tegyek, mit hagyjak ki még az étrendből :(( paprika, paradicsom, ezeket fogyasztom, meg savanyúkáposzta levét.
    Köszönöm előre mindenkinek.

    VálaszTörlés
  161. Amúgy Rozcsikával értek egyet, még MW is beírta egyszer valahová, hogy hová jutottunk már a mákos muffintól.....:)
    És ezt Gábor sem nehezményezi. Pedig az az ő "találmánya" volt.

    VálaszTörlés
  162. 160. BB
    Szia. Követlek a facebook-on is :) Én azóta is ezt a kenyeret sütöm, amit változtattam rajta az, hogy nem teszek csak 1 db tojást (vagy csak tojásfehérjét) és 1 dl vizet. A többi változatlan, nekem ez a mindennapi kenyerem, ami kb. egy hétig kitart. Vagy szoktam sütni "kókuszos kuglófot", amit reggel teához jó enni. Ehhez kell 6 tojás, vanilia, 20 dk kókuszreszelék, 75 g darált mandula, 1 tk. szódabikarbóna és valamilyen édesítő (nem sok, mert a kókusz is édes). A tojásokat kikeverem az édesítővel a vaniliával. A kókuszreszeléket, a mandulát ledaráljuk és összekeverjük a szódabikarbónával, ezt hozzáadjuk a tojáshoz, összekeverjük, hagyjuk állni néhány percig. Kenyérsütőben vagy kuglófsütőben sütjük, amit kókuszolajjal előtte kikenünk. Először 170 fokon előmelegített sütőben 10 percig, utána 140 fokra visszavesszük és még kb. 30 percig sütjük. Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  163. 159 Bruce
    Azért ez félelmetes... szépen leírja, hogy miért lenne neki jó a paleo, és a végén levonja az ellentétes (!!!) következtetést. Ennyit Descartes-ról és a tiszta észről.

    VálaszTörlés
  164. 161. kutyus Rozcsika
    Kedves Rozcsika!
    Nem volt szándékomban senkit sem megbántani, a vélemény szabad, használtam. A "minden hülyeségről" nem az én tollamból való, ezt Te írtad. Én ilyet nem írtam/írnék, sajnálom, ha így értetted.
    "Én igazán egy "Szendi Fan" vagyok a köbön, de sajnos Gábor könyveiben nincs MINDEN benne, ezt - a könyvek sokadik elolvasása után - 100%-osan ki merem állítani."
    ...?????? ezt biztos, hogy így akartad írni? Azért én mégis csak Gábornak hinnék, nem szerkeszteném tovább a könyvét. Azért iszonyatos mennyiségű irodalmat elolvasott hozzá. Szerintem azt is leírja, hogy mit kell csinálni, és hogy mindez nem szentírás, ki-ki a maga javára, szervezete, betegsége, egészsége ismeretében/érdekében alkalmazza.

    VálaszTörlés
  165. 162. Macskacicó 2013. február 21. 16:10

    Ha az Anti Tpo-d normális, akkor ez nem autoimmun folyamat, úgyhogy nem nyersz vele semmit, ha nem eszel paradicsomot, paprikát, meg a többit, ami nem jó AI betegségnél. Szerintem ne hagyjál ki semmit az étrendedből. A végén még teljesen elfogysz... :-)


    VálaszTörlés
  166. 159. Bruce2013. február 21. 14:48

    Saját magát fosztja meg a minőségibb élettől. Nem biztos, hogy lehet rajta segíteni(mármint, ami a gondolkodásmódját illeti)...

    VálaszTörlés
  167. A kukta és az egyéb alumínium edények jók szerintetek? Tudtok erről valamit?

    VálaszTörlés
  168. Azért merül fel a kérdés, mert olvastam, hogy pl. a kuktából kioldódik az alumínium a kajába. Mondjuk, nem tudom ,miért pont a kuktáról írják. Ti használtok? Pl. marhahúst hogy készítetek, nekem mindíg rágós marad a pöri és a sült hús is, azért gondoltam,hogy beszerzek egy kuktát.

    VálaszTörlés
  169. 159. Bruce

    Bruce napi vérnyomásemelője :) De azt elérted, hogy megint laptopot ragadjak, és leírjam a véleményem. (lehet kicsit Csernusdokisra fog sikerülni)

    Végigolvastam a diabgirles bejegyzést, hát mit is mondjak, okosan csinált hülyét magából. Nézzük csak a legalacsonyabb szénhidrátbevitelt, amit 20%-ban határoz meg. Ez napi 1800 kcal energiabevitel esetén 360 szénhidrát kcal lenne, ami pedig 85g szébhidrát. Ez messze van a ketogéntől, mint Makó Jeruzsálemtől. Való igaz, hogy vannak ilyen vadhajtások, miszerint a paleo=ketózissal, ő meg csak meg ilyen részigazságokat használ fel, racionalizál, azaz kifogásokat keres, hogy ne kelljen lemondania a nagy adag inzulinról, meg tán a korpás zsömléiről. Az ő élete, azt csinál vele amit akar. Nem tudom mitől lett inzulinfüggő cukorbeteg, csak halkan feltételezem, hogy a tehéntejtől. Azért igencsak érdekes, mikor a neolitikus étrend áldozata ilyen módon törli bele a lábát a paleoba.

    VálaszTörlés
  170. Kistörpe"

    "A végén még teljesen elfogysz... :-)"

    Kár ilyen módon cicóért aggódnod, hisz éhgyomorra koffein, meg ugribugri torna a leghatásosabb módja az izomvesztésnek.

    VálaszTörlés
  171. Érdekes előadás, megfontolandó szavak:
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=X3ACrhMqqyk
    Mujica elnök beszél a piacgazdaságról, fogyasztói társadalomról, túlhajszolt életről, szembeállítva azokat az emberi élet igazi céljával, a boldogsággal. Nem vizet prédikál és bort iszik. Nem költözött be az elnöki palotába, szerényen él, fizetésének 90%-át jótékonysági célokra fordítja.

    VálaszTörlés
  172. 167. Kistörpe:
    Igen, köszönöm, csak akkor nem tudom, mitől lehet.
    Hülye ötlet, hogy azért működik alul, mert olyan sovány vagyok, és mindenem alulműködik? Egyszerűen alkalmazkodott a pm-em a szervezetem kicsi igényéhez? Jaj, tudom, hogy meredek....

    172. descalcez:
    Még jókat biciklizek is ebben a hidegben :))
    Ne aggódj, tartom a (valóban nem túl magas) súlyom, majd lesz egy kérdésem, csak nem most, mert már késő van.

    170. Névtelen:
    Hát, ha most akarsz kuktát venni, akkor olyat vegyél, ami rozsdamentes acél, ne alumíniumot, lehet, hogy olyat már nem is lehet kapni (?), én is olyat vettem, nem drága, és nagyon szeretem. Szerintem jobb az aluminiumot elkerülni, főleg savanyú ételeknél (savanyű káposzta). Pörinek pl. nagyon jó, én öreg tyúkot szoktam benne, de kemény zöldség is 8-10 perc alatt puha.

    VálaszTörlés
  173. Szengab

    Most, hogy elkészült, elárulhatsz valamit az új könyvedről?


    Domboroczky

    VálaszTörlés
  174. 171. descalcez2013. február 21. 21:19

    És a hsz-ekben, még adják alá a lovat! :D Gondoltam, hogy írok pár sort a paleo védelmében, de rájöttem, hogy teljesen fölösleges, mert nem az a baj, hogy nem olvasott eleget róla, hanem az, hogy nem érti meg (nem is akarja). Reménytelen....

    VálaszTörlés
  175. Tommaso1984 2013. február 22. 8:59
    Ezzel én is így voltam... Kár az időért, előre látszik, ha valakit nem lehet meggyőzni.

    VálaszTörlés
  176. 175. Domboroczky

    Persze. Azt írtam le, hogyan gondolkodom az ember működéséről, miért keletkeznek az emberi problémák és hogyan lehetne megoldani őket. Persze nem foglalkoztam mindennel, ez nem akar végső válasz lenni minden problémára, inkább egy kutató-terapeuta gondolatai a változásról. Pl. a párkapcsolati rész nem elméletieskedő, hanem inkább egy rakás helyzet szokatlan megoldása, ami példatárként, szemléletformálóként működik.

    VálaszTörlés
  177. 178. Szengab

    Ennek a témának különösen örülök.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  178. 179 Domboroczky
    "Ennek a témának különösen örülök "
    Én is. Örömmel várom a könyv megjelenését.

    VálaszTörlés
  179. JéPé
    Én elhiszem, hogy vannak személyiség típusok, akiknek az a megnyugtató, hogyha valami le van írva, és ettől többé nem kell eltérni, nem születnek percenként elméletek, nem megyünk a részletekbe. Minden tiszta és világos, és ez megnyugtató.
    Rendben, azt mondom, akinek ez megnyugvás, az ne olvasgassa az eltérő véleményeket.
    De szerintem egy ilyen közösség, amilyet leírtál, szekta lenne, a vezető, akit követnek pedig guru vagy próféta, a lefektetett elvek pedig dogmák. Én pl köszönöm, nem kérek ebből, nekem senki sem abszolút guru, bár vannak emberek, akikre jobban odafigyelek, de még tőlük sem fogadok el semmit kritikátlanul. Egy csomó dolgot tanultam itt a "zöld könyv" óta is, és szerintem sokan így vagyunk ezzel.
    Mint pl a múltkori, epe-témáról szóló beszélgetés, ami után megvilágosodott bennem, hogy miért nem kéne állandóan falatozni.
    Mondom, mindenkinek a saját stílusa szerint, de ne fosszuk meg azokat a kutatások lehetőségétől, akiknek erre igényük van.
    Hozzáértő pedig bárki lehet, aki beleássa magát egy témába. Vagy ki a hozzáértő ehhez a témához? Az orvosok, akik rossz tanácsokat adnak, mert semmit nem tudnak - nem foglalkoznak vele - a táplálkozásról? De tekintélyelvből úgy tesznek, mintha tudnának? A "hozzáértő" igen relatív fogalom, és számomra egyetlen végzettség, tudományos fokozat sem tesz valakit "hozzáértővé". Az ellenkezője persze lehet, de itt sem zárnék ki véleményeket posztán ezen az alapon.

    VálaszTörlés
  180. Sziasztok! Egyetértek JéPével, bár belátom, ez nem túl jó belépő itt.
    Szóval elolvastam Gábor könyveit, lett egy képem arról, hogyan "paleózzak", és idenéztem a blogra, hogy talájak hozzá egy kis társaságot.

    Ehhez képest beleolvasva a hozzászólásokba, csak elbizonytalanodnom sikerült.
    Jó, együnk D vitamint, de csak bizonyos fajtát, a halolaj mégse olyan frankó, a xilit meg aztán pláne nem, a gyümölcsről már ne is beszéljünk, a tojást is 10-szer nézzük meg milyet és mennyit.

    Az embernek az az érzése támad, hogy ha nem minden idejét és energiáját a tökéletes paleó étrend kidolgozására és elkészítésére fordítja, többet árt az egésszel, mint használ.

    Pedig remélem nem.

    VálaszTörlés
  181. Az előzőt porcica nickel jegyezném, csak hogy tudjatok hogyan megszólítani, mielőtt kiebrudaltok innen! :)

    porcica

    VálaszTörlés
  182. Porcica,

    Szerintem ha ezt a blogot olvasod, nem lesz ilyen problémád, mert ha valaki kicsit nagyobb "ökörséget" írna, azért arra Gábor reagál.

    Könyv vs. Blog

    Valóban több itt az infó mint a könyvben (alapokat leszámítva), de csak annak aki minden bejegyzést és kommentet követ :) Hát hogy ez utólag hogyan pótolható, már ne kérdezzétek :)

    VálaszTörlés
  183. Porcica
    Bármilyen paleo jobb, mint a nyugati étrend. Néha tényleg úgy tűnik, mintha már semmit se lehetne nyugodtan megenni :)) Ha maradsz a blogon, meg fogod szokni, én is így voltam az elején + azt gondoltam, hogy sose fogom ezeket érteni, amiket itt írnak. Azóta kiszűröm és használom azokat az infókat, amik nekem kellenek, a többit meg elolvasom és "lapozok".

    VálaszTörlés
  184. porcica

    Elvekről beszélgetünk, lehetőségekről.
    Ha nem eszel lisztet, tejet, cukrot, akkor hatalmasat léptél előre.
    Ha szedsz D vitamint, halolajat, az megint egy lépés.
    Ha még kiiktatod a hüvelyeseket, a mesterséges izéket (tartósítók, porok, előre gyártott kaják), akkor az egy következő hatalmas lépés.
    Ha lehetőséged van tiszta forrásból származó zöldséget, gyümölcsöt, húst venni, az még jobb.
    Ha ezek után visszaszorítod a gyümölcsöket, a magokat, az megint egy lépés.

    Egyszerre nem megy, csak lépésenként. (Találkoztam valakivel, aki radikálisan kezdett, a család ellenére kidobált otthonról minden nyugati élelmiszert, a család ellenséges lett, még a kapcsolata is tönkrement (az élettárs szerint a nő bedilizett) és egy idő után ő is feladta. Nyilván nem általános történet, de ennél sokkal jobb a fokozatosság szerintem.)

    Ezek után elkezdhetsz a tapasztalataid alapján finomítani. A többség itt tart, akár úgy is, hogy közben egy-egy lépést még nem, vagy csak részben tett meg, vagy akár tudja, hogy egy ideig nem is akarja megtenni. (Nekem semmi bajom a xilittel, igaz az elmúlt három évben összesen három kilót használtunk el, és egy kiló eritritet. Kizárólag a gesztenyepüréhez, születésnapi tortához, fagyihoz használjuk.)

    Az, hogy mennyi időt vesz igénybe, jó kérdés. Eleinte nekem nem okozott gondot, mert úgy főztem, hogy vagy a leves, vagy a második volt paleos, a többi hagyományos. Aztán ahogy fogyott itthon a hagyományos élelmiszer, úgy csökkent az arányuk a nem paleos kajáknak. Néha a kamasz, majdnem felnőtt gyerekeink jelzik, hogy most elég volt (unják, amit főzök, hiányzik nekik valami, valahol hallottak, olvastak valamit), akkor vesznek maguknak egy kiló kenyeret, vagy átmennek a nagyapjukhoz, és kérnek egy vödör krumplit. Nem szoktam nagyon tiltokozni, de látom, hogy többnyire nagyon lassan fogy el, vagy el sem fogy. Talán jobb így, hogy saját tapasztalataikon tanulnak. Mi példát mutatunk, lehetőséget biztosítunk nekik egy másfajta élethez. Hogy élnek-e vele, az már az ő dolgok, a nevelés során gyakorlatilag mindennel így vagyunk, nem? ;)
    Visszatérve az időre: nekem most több munka a főzés, mert a beszerzés kicsit macerásabb, többször előfordul, hogy kétfelé főzök. De nem foglal le annyi időt, mint elsőre gondolná az ember. (Mondjuk mi régebben sem ettünk készételt, fagyasztott készételeket, nem ittunk lónyálakat.)
    A napi bevásárlás gyakorlatilag elmaradt, ez időnyereség. (Nem veszünk tejet, kenyeret, felvágottat, minden mást meg lehet venni egy hétre előre.)

    Amiatt ne aggódj, hogy bárkit kiebrudalnak, ha visszaolvasol, ezt tapasztalhatod. Még a törlés is ritka...

    VálaszTörlés
  185. JéPé 158 (légyszi ne a válasz-gombra kattints, ha valamire reagálsz), Porcica 182:

    A paleóval egy egészen új táplálkozás- és életmódot találtunk, talán nem véletlen, hogy azok tértek át, akik nyitottak az új ismeretekre. Aki pedig nyitott, az nem áll meg itt, hiszen tudjuk, mindig van mit javítani és ehhez meg is vannak a szükséges kutatások, új információk. Főleg olyankor van motiváció, ha (még) nem működünk teljesen problémamentesen. Örülök, hogy ti szuperül érzitek magatokat és jelenleg semmilyen problémátok nincs az egészségetekkel, de ezzel nincs mindenki így, és lehet, soha nem is lesz, egész életében keresi a gyógyírt, még ha alapból paleózik is.
    De miért ne oszthatnánk meg egymással olyan információkat, tapasztalatokat is, amik nem kifejezetten a paleó elvekkel kapcsplatosak, "csak" éppen a jó emésztéssel, bélflórával, optimális mozgásformákkal, adalékmentes húsbeszerzési forrásokkal stb.?? Nem minden oldódik meg egy csapásra a paleóval évek múltán sem, sőt, ezt is lehet hibásan csinálni, túl hirtelen átváltani, állapotunkhoz, szervezetünk működésének nem a megfelelő mennyiséget vagy időben enni valamiből, lásd pl. a legutóbbi témát: kevés epe- és gyomorsavval rendelkezőknek óvatosabban a hússal és zsírral, egyszerre nem nagy mennyiséget, még ha a ritkább és nagyobb adagot tartalmazó étkezések egészségesebbek is. Lehet, itt találsz megoldást olyan problémára, amin a paleó nem segített, de már régóta keresed a megoldását.
    Ez kapcsolódik az tápanyagok atomjaikra bontásához: miért baj, ha tudjuk, egy típusú húsban kb. mennyi a fehérje és a zsír, de akár egy tojásban is, vagy melyik gyümölcsben mennyi fruktóz van? Tapasztalatom szerint könnyű elcsúszni az arányokkal, ilyenkor ha panasz van, valahogy meg kell találni az okát...
    Nem kötelező olvasni a blogot, ha titeket fáraszt vagy nem tudtok mit kezdeni az új infókkal, amik közül sok még nagyon bizonytalan, találgatás, próbálkozás. De ezek mind új ismeretek, lehetőségek a kipróbálásra, hogy aztán tapasztalat legyen belőlük. Utána meg esetleg egy új könyv. :-)
    Nem akarlak elkeseríteni, de bizony akármiről kiderülhet, nem vagy nem korlátozás nélkül fogyasztható, lásd pl. a gyümölcsöt, ami bizony a zöld könyv megjelenése óta lassan, de biztosan bebizonyosodik, és ne felejtsük, évszázadokig a gluténról se tudták, milyen ártalmas... :-)
    Eltérő véleménye pedig bárkinek lehet, pusztán ezért senkit nem fogunk "kiebrudalni".

    VálaszTörlés
  186. Végre kezdi felfogni a nép hogy milyen fontos a D- vitamin, de a maffia tesz róla hogy ne jussanak hozzá túl sokan.
    Mai Metró újság.

    http://s15.postimage.org/b9jfyp0p7/dvit.jpg

    Kriszta

    VálaszTörlés
  187. Kriszta 188:
    A cikkben láthatóan az szerepelt csak, hogy csonterősítő. Így akinek nincs csontritkulása (vagy nem tud róla), csak legyint rá. Pedig ugye immunrendszererősítő (influenza), rákmegelőző hatású stb.
    Tehát megint csak részinformációhoz jutottak az emberek... Nem értem, miért nem képes rendesen ráguglizni a cikkíró, és akkor most már nagyon sok oldalon megtalálhatná a teljes hatásmechanizmusát...

    http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1001962-orszagszerte-hianycikk-jelenleg-a-d-vitamin

    VálaszTörlés
  188. Nahát, nem is tudtam, hogy a Metróból is van netes változat.
    Meg azt is megírhatta volna, hogy hogyan lehet d-vitamint szerezni a patikákon kívül. Kb egy hete is írtak a D-vitaminról egy semmitmondó cikket, ott írták hogy milyen fontos, de hogy minimum mennyit kéne szedni arról szó se volt.
    Ez a D-vitamin kampány magyar módra.

    VálaszTörlés
  189. 181 MW
    "... Egy csomó dolgot tanultam itt a "zöld könyv" óta is, és szerintem sokan így vagyunk ezzel.
    Mint pl a múltkori, epe-témáról szóló beszélgetés, ami után megvilágosodott bennem, hogy miért nem kéne állandóan falatozni. ..."

    Én úgy falatoztam egész nap, hogy azt hittem, hogy ezek nem számítanak és abban a boldog tudatban éltem, hogy én reggelizem, ebédelek és vacsorázom. Pedig volt előreggeli (ébredéshez használt kávé magokkal), reggeli utáni újabb kávé, ebéd előtti gyümölcs, ebéd utáni újabb kávé, újra gyümölcs és vacsora utáni "pár falat a lefekvés előtt, pl. egy banán". Ehhez képest most 5-6 óránként eszem csak, de volt már 10-12 óra is a reggeli és az ebéd között, mert otthon akartam enni. "Hozzá nem értőként" még nem nyilatkozom, hogy melyik tábornak lehet igaza, annak a hozzáértő orvosi tábornak aki többször javasol kevés étkezést vagy annak a hozzáértő orvosi tábornak, aki 2-3 étkezést javasol csak egy nap. Jelenleg abban a fázisban vagyok, hogy most már elhiszem, hogy nem fogok éhen halni ha csak 5-6 óra múlva eszem újra, így nem eszem magam degeszre és ettől jobban érzem magam. Naplót vezetek az étkezésről, és annak megemésztéséről, és próbálok összefüggéseket felállítani a tényekből.

    VálaszTörlés
  190. 169. Névtelen
    "... A kukta és az egyéb alumínium edények jók szerintetek? Tudtok erről valamit? ..."

    Én nem vennék sem alumínium, sem fém kuktát és lábost sem. Amikor azt mondják, hogy a megfőtt ételt ne tároljuk fémedényben, akkor elgondolkozik az ember. Miért, valami beleszivárog a fémből az ételbe? Zománcos lábosban lehet tárolni ételt hosszú ideig. Én csak Bonyhádi zománc lábost használok vagy üvegedényt. Nemrég láttam zománcos kuktát, ami azt jelzi, hogy van ilyenre igény. Maga a kukta azért jó, mert nem megy ki belőle annyi gőz, az értékes, kristály tiszta víz, a desztillálás előtti állapot. Nekem nincs kuktám, egy sima zománcos lábost használok nagyon alacsony hőfokon, ha lehet akkor lezárt fedővel főzök, pl. ha a lábos alján van csak étel. A hangokból állapítom meg, nem is emelem meg a fedőt, hogy mikor forr egészen finoman az étel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Használok még kerámia és teflon bevonatú serpenyőt.

      Törlés
  191. kutyus Rozcsika
    Én a teflon serpenyőről szoktam át a fémlábosra, a xenoösztrogének miatt (meg mert jön föl róla a teflon, és ez rajtam kívül senkit se zavar). A zománcos lábasainkon is lyukas a zománc, az se biztos, hogy egészséges.

    VálaszTörlés
  192. 191 kutyus Rozcsika

    Én hajlok arra, hogy Légrádynak ebben (is) igaza van. Már, ha epeürítés szempontjából nézem is. Ő a napi 2 étkezést tartotta ideálisnak, reggeli és estebéd, persze bőséges és zsírdús (annak ellenére, hogy paleóról nem is hallott). Máskülönben az epehólyag nem tud megtelni/tökéletesen kiürülni, és az nem jó.
    (Más kérdés, hogy én sem tartom ezt a szabályt be, de nem feltétlenül azért, mert nem jó, hanem, mert fegyelmezetlen vagyok, vagy lusta vagyok kipróbálni, pszichés evés - válasszátok, amelyiket akarjátok, mint igaz:-))
    Töprengtem a természeti népeken. Mert ugye, gyűjtögető életmód esetén az lenne a logikus, hogy állandóan esznek, hiszen, amit találnak, azt meg is eszik. Ha meg csak vadászat van, akkor a ritkán, de sokat elv érvényesül.
    Azután arra jutottam, hogy ez nem feltétlenül igaz. Az ember nem gorilla, hogy egész nap legelésznie kelljen a megfelelő kalória (nyers és vega forrásból történő) megevéséhez. Ha még hozzávesszük azt a mítoszrombolást, hogy az ősember/természeti ember az "állandó küzdelem" helyett napi pár órát "dolgozik" ténylegesen (táplálékszerzés, ami nem jelenti, hogy a fennmaradó idő passzív), akkor igenis, feltétlezhetjük, hogy csak akkor foglalkozott gyűjtögetéssel/esetleg vadászattal=evéssel, amikor éhes volt. Ez meg olyan napi kettő lehet. Egészséges emésztés megoldva, ellentmondás feloldva:-) Kíváncsi vagyok, a ma élő természeti népek tanulmányozása alátámasztja-e ezt az elméletet...
    A másik, ami ebből következik: a változatos táplálkozás. A természeti ember rengeteg féle táplálékot így tápanyagot fogyaszt. De az egyáltalán nem biztos, hogy egyszerre. Valószínűleg egyszerre inkább 1 v kétfélét. Az látszik logikusnak, ha talál valamit, akkor abból jól belakik, nem csinál gasztro-bemutatót 20 féléből. Viszont akkor meg hosszabb távon (hetek) kell hozzájutnia a különféle tápanyagokhoz, nem napi szinten.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.