2013. január 30., szerda

A rák és a ketogén étrend II.folyt.

242 megjegyzés:

  1. 205. Rozcsika:
    Köszi a reagálást, csak az a baj, hogy én gyakran kapok csirkebőrt magában (szomszédnőm vágja, és ők nem eszik meg - koleszterin!!), és erre mondtam, hogy azért nem fogom kétpofára enni a bőrt, pedig szeretem, de az övé nem is kapirgálós, hiába háztáji, be vannak zárva, tápot meg kukoricát esznek, na erről van szó.
    Halkonzervet ajánlja a GAPS diéta? Mármint egyáltalán a konzervet (BPA vagy mi a szösz a doboz falában, stb..)? VAjon mennyire gyakran lehet ilyet enni, hogy még ne ártson? Ezért nem ajánlatos a kókusztejkonzerv sem (bár én attól még eszem..:(

    VálaszTörlés
  2. 181.smirgli, 183.Kistörpe, 190.kutyus Rozicska (még az előzőblogblockból)

    köszönöm a tippeket, igy már kezd összeállni a kép:
    a táblázatok és infók alapján "kisakkozok" egy kb. 200mg/napos elméleti! kalciumbevitelt a realitások talaján. Gondolok itt az elfogyasztott napi táplálékok súlyára, meg hogy az étkezés/elkészités beleférjen az időbe és ne legyen monoton, tartható legyen, természetesen a nempaleo ételek mellőzésével :)
    pl. az olajoshal és a mák igértes, de ezeket nem eszem mindennap (már csak a kalcium-témát feszegetve)
    petrezselyemzöldből nem fogok soha 1 nap 10dkg-ot befalni :), mert jó, de nincs a konyhában annyi. Vagy 20dkg sertéshúsban - ami már elég egy étkezésre - sincs 40mg-nál több Ca...

    na de mégegyszer köszönöm, ez csak egy gondolati játék, mert a gyakorlatban ez nem szempont (névtelenGombocart)
    (nekem a 3+ tojás naponta szimpatikus, már gyakorlatilag is, és akkor a héjáról még nem is beszéltünk :) )

    VálaszTörlés
  3. Megszereztem a Tojáskönyvet. Hát nem volt könnyű.

    VálaszTörlés
  4. Rozcsika, úgy döntöttem, kipróbálom a Varga féle gyógygombákat az ekcémám ellen. Ma rendeltem. Immunax-COR-t, flavonoidos C-vitamint és D3 vitamint ajánlott a tanácsadó. Csodálkozott, hogy már szedem a D3-at, mondtam, hogy paleós vagyok, úgyhogy evidens :)) Azt is mondtam, hogy Joe cseppjeit eszem, és fel is olvastam neki mi van a címkén, amit nagyon jónak talált és árulná a webáruházban.

    VálaszTörlés
  5. Joe, akkor Neked is mondom, hogy a vargagyogygombak.hu szeretné, ha megkeresnéd a D3 vitaminoddal.

    Volna még egy kérdésem :
    A nagyobbik lányom, gondolom nem jól tárolta a D3 vitaminos üveget és mintha megavasodott volna kicsit. Lazán kicserélte az enyémmel és én meg tanácstalan vagyok, hogy megehetem e, egyáltalán ér e még valamit. Több mint a 3/4 része megmaradt.
    Előre is köszi a választ.

    VálaszTörlés
  6. 1. Macskacicó
    "... Halkonzervet ajánlja a GAPS diéta? Mármint egyáltalán a konzervet ..."

    Az ajánlott ételek között szerepel: "Konzervhal, csak olajban vagy vízben". A konzerv gyümölcsöket és zöldséget és a konzerv kókusztejet viszont nem ajánlja. Azt hiszem, hogy nem a konzerven van a hangsúly, hanem azon, hogy amit lehet, azt eredeti natúr élelmiszerként vegyük meg. De a konzervet elfogadhatónak tartja, ha nincs más lehetőség.

    VálaszTörlés
  7. 1. Cicó A halkonzerveken az áll, hogy "növényi olajban". Űgy tudom ez általában szójaolajat szokott jelenteni. Ha már halkonzervet vesz az ember, akkor olyat érdemes keresni, ami vagy natúr sós lében, vagy olivaolajban van.

    VálaszTörlés
  8. 7 Kistörpe

    Mindig a származási országban a legolcsóbb olaj szokott lenni. Így akár a napramorgó olaj sem kizárt.....

    VálaszTörlés
  9. 4. Korinna
    A Bio-barát Bioboltban (II. Margit krt. 60.) is árulják már a Varga gyógygombákat és a Varga boltokkal megegyező áron. Azt olvastad, hogy többen kipróbáltuk hámló, piros bőrhibákra a Vigantol D3 cseppeket, bedörzsölésre? Nekem elmúlt a szemöldököm alatti hámló bőrpír, több hét kellett neki, de végül nyomtalanul! elmúlt. Kopp-kopp-kopp

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Szerintetek a mangalica húsa/zsírja jobb olyan szempontból, hogy elvileg ezeket az állatokat mással etetik? Vagy ez csak kamu és őket is ugyanúgy gabonán hizlalják?
    Ha így kevesebb omega 6-ot viszek be, akkor szívesen kifizetem érte a több pénzt, de nem vagyok benne biztos, hogy a mangalica valóban más. Tudtok arról valamit, hogy milyen körülmények között tartják és mivel etetik őket?

    VálaszTörlés
  11. 10. Pannyka
    Én a Virágoskút Biogazdaság mangalicáiról tudom a következőket. Először szabadon rohangálnak és többféle dolgot esznek, csinos izmos malackákká fejlődnek. Aztán beviszik őket az ólba és jön a zabáltatásuk, kukoricán hizlalják fel őket, a vágósúly eléréséig. Nekem azt mondták, hogy egy csepp zsír nem lenne rajtuk, ha kint maradhatnának.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm Rozcsika, ezek szerint ugyanúgy megy itt is a hizlalás. Nem tudom, hogy az a kis szabadon tartás számít-e? Na mindegy, azt hiszem, egyelőre maradok a kókuszzsírnál, mert abban tuti nincs omega 6.

    VálaszTörlés
  13. 8. descalcez

    Ja, az is lehet. Tegnap végignéztem itt nálunk a boltban az összeset, és mindegyiken csak annyi volt, hogy "növényi" olaj. :-/ Egyedül a tonhalkonzerv volt oliva olajban.

    VálaszTörlés
  14. (Előző oldalról) 179. kistörpe
    A háztáji disznó attól függ mivel etetik. Általában ugyanúgy kukoricával/gabonával stb, így ugyan úgy magas az o6 tartalma. Mondjuk ha lenmaggal vagy kókuszreszelékkel vagy fűvel etetnék, akkor pl alacsony lenne. Tudd meg mivel etetik, nézd meg azoknak a tápszereknek a zsírtartalma hány %o6-ot tartalmaz (tehát ne azt, hogy az adott élelmiszer hány% o6-os, hanem hogy a zsírja hány % o6-os). Na és ha ez megvan, akkor lehet követeztetni… De kár vele vacakolni szerintem. Számolj 12% o6 tartalomra a vödör disznózsírokét, pár %-ot tévedhetsz max. (Napraforgóolaj 42%, szóval még mindig nagyságrendekkel jobb)

    4. Korinna
    Nem hinném, hogy avas lenne, az MCT-olaj nagyon nehezen avasodik. Keserűbb az íze és ezért gondolja, hogy avas, nem? Kis mennyiségben használom a D-vitaminhoz is azt a tokoferol-kevertéket, amit a halolajhoz is. Ebből 2 féle van: az egyik csak tokoferolokat tartalmaz, míg a másik kevesebb tokoferolt viszont helyette szitoszterolokat/szkvalén stb is tartalmaz (komplexebb, kevésbé standardizált tokoferol-kivonat, tartósításra ez a jobbik). Kb 500db D-vitaminnál próba képen ez utóbbit használtam és megemeltem a mennyiségét. Ettől ezek keserűbb ízűek lettek, így végül visszatértem a hagyományos keverékhez. Igazából ez a keserűbbik egy hajszálnyit jobb, de az ízére többen panaszkodtak már, ezért álltam vissza. (Csak annyival lenne jobb amúgy a keserűbbik, hogy az felbontás után 1 évig is elállna, míg a nem keserű csak mondjuk fél évig felbontás után). Szóval nyugodtan fogyaszd el. Bitonság kedveéért azért ellenőrizd: Szagold meg és ha tényleg avas, akkor csípős/szúrós szaga kell legyen. Ha csak keserű, akkor pedig „szerencsésen” kifogta azt a gyártási tételt, amelyikben a keserűbbik tokoferol-kivonat van több.

    5. Korinna
    Köszi, akkor majd fölkeresem őket.

    9. Pannyka
    Mangalica zsírjának magasabb az omega-6 tartalma, mint a normál disznózsírnak. Ezen felül a mangalica zsírosabb, így egy azonos nagyságú mangalica szeletnek még magasabb az o6 tartalma, mint a sima disznóhús szeletnek (o6 dúsabb zsír és eleve több zsír). Pont a magasabb o6-tartalma miatt gondolják egészségesebbnek a mangalica zsírját (több o6 -> kevesebb telített zsír, a hagyományos álláspont szerint meg ugye a telített zsír a rossz, az o6 pedig jó… ezért van ez)

    VálaszTörlés
  15. Kedves paleósok!
    Ősszel kértelek titeket hogy egy kérdőív kitöltésével segítsétek a szakdolgozatom megírását, sokan ki is töltöttétek a kérdőívet. A szakdolgozatom elkészült A paleolit diéta, mint új táplálkozási irányzat és elterjedése a hazai vendéglátásban címmel.
    Ma sikeresen megvédtem a szakdolgozatomat, ötösre értékelték. :-))
    Köszönöm hogy hozzásegítettetek ehhez, a kedves és jóindulatú hozzászólásokat!
    Jó egészséget, vidám paleózást kívánok nektek!
    Marczis Rita

    VálaszTörlés
  16. Joe és Pannyka,
    én azt az infót találtam, hogy a Biokontroll Hungária vizsgálata alapján a mangalica zsír omega 6 tartalma nem különbözik számottevően a hagyományos sertésétől, és az extenzív és intenzív tartás szerint is csak 1-2% különbséget találtak. A szalonnája ugyanúgy 11-12% omega 6-ot tartalmaz, mint a normál sertésé. Szóval én maradok mangalica párti, mert sokkal, de sokkal finomabb, jobb minőségű a húsa.

    VálaszTörlés
  17. 14. Joe 2013. január 31. 18:33

    Köszi szépen!
    "Mondjuk ha lenmaggal vagy kókuszreszelékkel etetnék" ezen nagyon jót nevettem. Nyomtam rá gondolatban egy like-ot. :-P
    Amúgy tudom róla, hogy valóban kukoricával, és hasonlókkal etették, de legalább azt is tudom, hogy nem génmódosított kukoricával, mert akitől kaptuk, az a saját terményeit adja a disznóinak.

    15. Rita 2013. január 31. 18:49
    Gratulálok az ötösödhöz! :-)

    VálaszTörlés
  18. Ezerrel nyomom a reklámot:-)
    Szavazz rám a blogversenyen!
    A csendes olvasókat is szeretném arra kérni, hogy szavazzanak a blogomra a Nice.Café versenyén. Nem csak rám szavaztok, hanem a paleora is. Előre is köszönöm.
    Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy legyetek leleményesek;-)

    VálaszTörlés
  19. 6. kutyus Rozcsika:
    Köszönöm, értem, ez jó hír, én szeretem a halkonzervet, mert gyors és jó puha a hal benne.

    7. Kistörpe:
    Hát köszi a figyelmeztetést, ezt tudom is én, sajnos van itthon elég sok halkonzerv, valahogy megvettük, és nagyon valószínű, hogy szójaolajosak, de most micsinájak velük? :S
    A vízben levőt nem szeretem, meg elég kevés fajtát lehet venni, a legtöbb tonhal, az olyan száraz és keményebb.
    Az olivásak meg nagyon drágák.
    Azt olvastam egyszer, hogy a szójában inkább a fehérje a nagyon gáz, ezért meg merem enni a halkonzervet, lecsöpögtetem (tudom, Des, hogy azt írtad, hogy azt már ugyan csöpögtethetem...), hogy a szójaolaj nem ANNYIRA káros, mint a fehérje.
    Bár azért ezt nem teljesen hiszem el, kis lelkifurdalással ugyan, de azért megeszem a "növényi olajos halat". Nagy baj?

    VálaszTörlés
  20. 16. Szakesz
    Az OHKI honlapján voltak régebben vizsgálati eredmények (gondolom most is ott vannak). Ott is csak 1-2% különbség volt o6-ban. Mangalicában volt több picivel. Viszont mivel zsírosabb is ezért a %-on túl mennyiségre is több o6 jut a szervezetbe + o6:3 aránya is a sima sertésnek volt jobb (nem mintha sokat számítana). A lényeg, hogy nem támasztja alá semmi, hogy a mangalica zsírja egészségesebb lenne. Gyakorlatilag semmi különbség a kettő közt. A húsa szerintem is sokkal finomabb (mert több zsírszövet szövi át a húsát ezért kellemesebben sül meg).

    VálaszTörlés
  21. Joe:
    Most szerinted sok az a 12 % omega 6 ?
    És akkor a bőrökben mennyi van? Pl.a bőrös kocsonyahúsok, csirkebőr?

    VálaszTörlés
  22. A mangalicát én azért tartom jobbnak, mert nem szoktuk antibiotikumokkal hizlalni...
    (legalább is nagyobb a valószínűsége.)

    VálaszTörlés
  23. Cicóka, egyél hozzá + halolajat (salátára pl.). Ne pánikolj, sok hasznos dolgot is tartalmaz...

    VálaszTörlés
  24. 17. Kistörpe

    ""Mondjuk ha lenmaggal vagy kókuszreszelékkel etetnék" ezen nagyon jót nevettem. Nyomtam rá gondolatban egy like-ot. :-P"

    Na ha eddig nevettél, akkor most tessék a biztonsági övet bekapcsolni :)

    Idézek:

    "Linoleic and linolenic acids, the "essential fatty acids," and other polyunsaturated fatty acids, which are now fed to pigs to fatten them, in the form of corn and soy beans, cause the animals' fat to be chemically equivalent to vegetable oil. In the late 1940s, chemical toxins were used to suppress the thyroid function of pigs, to make them get fatter while consuming less food. When that was found to be carcinogenic, it was then found that corn and soy beans had the same antithyroid effect, causing the animals to be fattened at low cost. The animals' fat becomes chemically similar to the fats in their food, causing it to be equally toxic, and equally fattening."

    Q: Isn't coconut oil fattening?

    Coconut oil is the least fattening of all the oils. Pig farmers tried to use it to fatten their animals, but when it was added to the animal feed, coconut oil made the pigs lean [See Encycl. Brit. Book of the Year, 1946].

    www.efn.org/~raypeat/efatox.rtf

    Angolul nem beszélők kedvéért dióhéjban... Gazdák megpróbálták a disznók gyorsabb hízlalása érdekében a kókuszzsírt, de ettől a disznók soványak maradtak. Így eljutottunk a kukoricát és szóját zabálók (ezek blokkolják a pajzsmirigy funkciókat, ezért kevés eleséggel "költséghatékonyan" lehet disznót /de embert is" hízlalni, és igy eljutunk az elhízott generációhoz, és a kókuszzabáló sovány disznók történetéhez :) :) :)

    VálaszTörlés
  25. Ezt csak belinkelem azok kedvéért, akik mindig kifogást keresnek, hogy miért nincs idejük edzeni.

    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_08_195_Kiserletek_minimalizmusra.php

    A cikkel nem a hüvelyesekre alapuló étrendet szeretném igazolni, mert a paleo attól jobb, hanem azt, hogy milyen "kevés" mozgás elegendő egy intenzív fogyás mellett, ami az izomzat megtartása szempontjából elngedhetetlen. Sőt még a "kísérleti alany" látványos fejlődését is szolgálta a 8 óra 32 perc edzés 4 hónap alatt, azaz HETI 32 perc! Na van még valakinek kifogása? (nyafogása....)

    VálaszTörlés
  26. Szerintetek paleo mellett egy 18 éves fiúnak mitől lehet magas vérnyomása? Az iskolai orvosi vizsgálaton vették észre, és tényleg: itthon is magasabb értékeket mérünk. Pedig életmódból adódóan nem lenne indokolt.

    VálaszTörlés
  27. MW 26:
    Nagyon nem akarok találgatni, de esetleg stressz? Neadjisten valami veseprobléma?

    VálaszTörlés
  28. kutyus Rozcsika2013. január 31. 10:35
    Köszi a címet, most egyszerűbb volt a futár, de ha arra járok,jó ha tudom, hol lehet még kapni.
    Igaz, nem Vigantolt, hanem Joe olaját próbáltam az ekcémámra, de nem elég "zsíros", mert lefolyik a bőrről. Egy vastag kenőcs nem hagyja kiszáradni. Sajna ez belülről jön, mindig van utánpótlás, úgyhogy ezt csak karban lehet tartani. Nagyon csodálkoznék, ha találnék olyan krémet, amitől elmúlna.
    A gyógygombák mellé ajánlottak egy olyat, hogy Mana Gyógyfüves Mesterbalzsam, az lesz most az ápoló krémem.
    Jut eszembe, a gyógygombát hogyan veszed be (vagy csak a kutyusnak adod?..Te nem eheted a pajzsmirigyed miatt?), merthogy azt írja, hogy keverjem bele 3 kiskanál joghurtba... én azért egy villával összetört negyed banánba kevertem :)

    VálaszTörlés
  29. Joe2013. január 31. 18:33
    Óóó egyáltalán nincs szúrós szaga! Akkor úgy néz ki, hogy tényleg kifogtuk a jobbik E vitaminosat :)
    Köszi, hogy megnyugtattál !

    Ezen a mangalica zsír O6 tartalmon egészen megütköztem. Nálunk a piacon is lehet kapni, és tavaly vettem párszor, de nekem annyira nem ízlett, meg a külleme sem nyerte meg a tetszésemet. Olyan plötyi az egész. Ezek után nem izgatom magam, ha nem az "egészségesebb" hús a kedvencem...
    Köszi ezt az új infót, amit jobbnak látok nem terjeszteni, mert attól tartok, egyedül maradnék a véleményemmel, és kiközösítésnek tenném ki magam :)))

    VálaszTörlés
  30. Rita, én is gratulálok ! Anyukád és Rever biztos nagyon büszkék rád :)

    VálaszTörlés
  31. 21. Cicó
    A csirkezsír kb 30%-os o6. A csírkebőrkében sok a zsír. Ha meg ki van sütve belőle tepertő szerűen, akkor meg az oxidált koleszterin sok benne, ami azért gyanús, hogy nem jó, hiába nem gond a koleszterin maga.
    A kocsonyahús nem pontosan tudom mit jelent, mindenesetre maga a kocsonya nem o6-os, az alig tartalmaz zsírt szerintem. A kocsonya az zselatin gyakorlatilag nem? Ami a nem-hús állati részekből kifő. Főleg zselatin(90%?) E szerint a kocsonya nagyon is jó dolog. Pláne, hogy a rossz fajta (kitin-specifikus) lektinek általánosan jellemző fő negatív, hatását enyhítheti: Nem a szövetek glükozamin, hanem a kocsonya glükozamin tartalmához fognak kötődni (elméletben). Enyhítheti tehát pl a kisebb csalások (pl rizs, amarant, paradicsom, stb.) káros hatásainak egy részét.

    VálaszTörlés
  32. 28. Korinna
    Én simán vízzel nyelem le a kapszulákat. Én is szedek gyógygombát. A MOM Biopiacon vásárolt Ganoderma lucidumot, az nem kivonat, hanem maga a gombaőrlemény, azt itt Magyarországon egy gombatermelő állítja elő. Eddig szedtem már VargaStem-et, Vitamax PX-4s-t, most Gastroanax-ot, ettől várom, hogy több gyomorsavam, epém legyen. És a FlavogeninPro-t.
    Gyöngyösi Sándorral Bordás Marcsi riportja volt a legjobb, mert abban lehetett látni azt a hófehér termet, ahol a Ganodermát termeszti, hatalmas üvegek egymáson és a szájukon lógnak ki a taplógombák. De most csak ezt találtam a termelőről:
    http://www.youtube.com/watch?v=NNCckASSzWg

    VálaszTörlés
  33. 23. Anna.Willson:
    Jó! :) Bár a disznózsírhoz még halolajat....de meg lehet próbálni. Köszi.

    26. MW:
    Ne hülyéskedj,ez komoly? Először én is a stresszre gondoltam, de ha még otthon is. Lehet, hogy nem lesz tartós, méregessétek egy darabig, van, hogy magától rendeződik. Talán mégis sok volt a TZ az utóbbi időben náluk, meg készülődés az érettségikre, továbbtanulásra jelentkezés, felvételi, nagykorúság, azért sok ám ez a mai világban egy fiatalembernek, még ha nem is látszik rajta. Szerintem nyugi...

    31. Joe:

    Csirkebőr/zsír: uppsz...:( akkor kicsit visszaveszek mégis.
    Kocsonya: azt tudtam, hogy nagyon jó a zselatin miatt, maga a kocsonyalé (végül is húslé, amit Rozcsika állandóan ajánlgat, nagyon helyesen :), itt most a bennefőtt disznóbőrökre gondoltam. Erről tudsz valamit?
    Köszönöm szépen, amúgy is smirglivel agyaltunk a zselatinon, mit gondolsz, az bőrön keresztül is felszívódik? Nem a kocsonyát meg a húslevest akarom a hátamra kenni :D :D, de a bolti zselatint nagyon ajánlgatja a bükki füvesember, Gyuri bácsi, hogy elkészítve kenjük a porckopott részre, beszívódik és így meg úgy segíti a porcépítést. (?)
    Aszongya:
    "étkezési zselatint elkészíteni, rákenni, rászárad, lemosni (naponta kétszer legalább), a vékony hártyát nem szabad lemosni, és fekete nadálytő krémmel bekenni, és be fog épülni 6-8 hét múlva a zselatin a két porc közé,"

    26. Descalcez:
    Na, a kókuszzsírtól lefogyott disznókon meg én nevettem.
    De az első rész nem olyan vicces,
    "in the form of corn and soy beans, cause the animals' fat to be chemically equivalent to vegetable oil."
    Ez most nem rossz hír?





    VálaszTörlés
  34. Rita
    Szívesen és gratulálok !

    VálaszTörlés
  35. Smirgli, Macskacicó:

    Én is gondoltam stresszre, de az nem úgy van, hogy abban a pillanatban emeli a vérnyomást, amikor éppen éri? Lehet tőle tartós? Most mindenesetre napi 5x kell mérnünk egy darabig, és majd ad az iskolaorvos beutalót kardiológiára. De én is gondoltam vese-kivizsgálásra, csak akkor kell egy jó urológus is... Remélem, nem lesz semmi komoly. Életmódból biztos, hogy nem adódhat, legfeljebb tényleg a stressz. Csak ne legyen valami alap betegsége, amiről nem tudunk:(

    VálaszTörlés
  36. 2013.02.01. Húha, Lányok és Fiúk! Ezt nem hiszem el, feljöttünk a bloggerina versenyen - megosztással a harmadik helyre:-)))
    Csodálatosak vagytok. Köszönöm. Hajrá! Csak így tovább! BB
    Szavazz rám a blogversenyen!
    Terjesszétek az igét:-) ..., és ügyeskedjetek - van szomszéd, van a szomszédnak fia és lánya stb., stb.:-)))

    VálaszTörlés
  37. Húsvétinyuszi2013. február 1. 8:31

    MW 26: Nálunk a nagyobbik fiamnál mértek anno 18 évesen, magasabb vérnyomást, amikor jogosítvány ügyben orvosnál járt. Nagyon megijedtünk, mert ráadásul nagy sportmuki is volt, a pulzusát sűrűn mérte, az meg igen alacsony, valami 44 szokott lenni...
    A családdokink nagyon jó fej, egyből 24 órás monitorozást rendelt: 24 órára egy készüléket kapott, ami rendszeresen megmérte a vérnyomását, ha jól emlékszem kb óránként.

    Kiderült, hogy csak úgynevezett "fehérköpeny" szindrómája van, a vérnyomása a nap során teljesen megfelelő, de, ha orvosnál jár, akkor megugrik....

    VálaszTörlés
  38. Kedves Gábor!
    Ezúton szeretném nyilvánosan is megköszönni, hogy a hírleveledben a blogomra való szavazást első és kiemelt helyre tetted:-) Szeretettel és barátsággal, BB

    VálaszTörlés
  39. Még itt felvetődött, hogy a fokozott D-vitamin bevitel is okozhat magasvérnyomást. Gábor, szerinted ez lehet? Ha méretünk D-vitmain szintet, abból ez kiderül?
    Az a fura, hogy a cikkek egy része a magasvérnyomást a D-vitamin hiánnyal hozza összefüggésbe, és még kalcium-kiegészítést is javasol, mások viszont pont a D-vitamin túladagoláshoz vagy mérgezéshez kötik, ami miatt elmeszesednek az erek, a vese stb, és ez okozhat magasvérnyomást, mint pl ez a cikk.
    "A mérgezés oka a túladagolás következtében létrejövő magas kalciumszint a vérben. Ennek következtében kóros kalciumlerakódás indulhat meg az egész testben, főként az erek falában, a tüdőben, a májban, a gyomorban és a vesében. A kalciumlerakódás a vesékben akár maradandó károsodást is okozhat. A veseműködés romlásával a fehérjék könnyen a vizeletbe juthatnak és megemelkedhet a vérben az urea (egy salakanyag) szintje."
    Azért érdekes elképzelés, hogy minden és mindennek az ellenkezője igaz legyen...
    http://dvitamin.tuddmeg.com/d-vitamin-tuladagolas/

    VálaszTörlés
  40. Mercola is ezt írja:
    "The major danger of overdosing on vitamin D is that there are no symptoms, just like most with high blood pressure; you frequently don’t have symptoms until it is too late. Once you overdose on vitamin D, there is no simple way to treat it other than time, and complete avoidance of vitamin D. Another danger of overdosing on vitamin D is that it will cause nearly similar complications as underdosing.

    Magyarul: a D-vit túladagolásnak nincsenek tünetei kezdetben, és további veszély, hogy a túladagolás hasonló bajokat okoz a D-vit hiányéhoz.

    An overdose of oral vitamin D can cause a number of serious problems, including:

    Vomiting
    Constipation
    Weight loss
    Kidney failure
    Calcification of the arteries

    Úgy mint: hányás, székrekedés, súlyvesztés, veseelégtelenség, az erek meszesedése (szerintem a két utolsó vezethet magas vérnyomáshoz!)

    Even with this approach, it may take many months to normalize your levels from elevated levels due to taking ORAL vitamin D.

    Ha több hónapig nem szedünk egyáltalán D-vitamint, azzal normalizálhatjuk a szintet a vérben [na igen, csak engem ez nem vigasztal, ha már bekövetkezett valami vese probléma vagy az erek meszesedése - nem hiszem, hogy az visszafordítható]

    However, this simply does not happen when you use the sun as a source of vitamin D, because your body has a built-in “feedback loop” that automatically prevents overproduction of vitamin D. "

    Ez nem történhet meg, ha egyedül a napozást használjuk D-vitamin utánpótlásnaki [csak hát, én nem vagyok Mercola, hogy a telet (tavaszt, őszt) Floridában töltsem az egész családommal:( ]
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/06/28/if-you-choose-to-take-oral-vitamin-d-how-much-should-you-take.aspx

    VálaszTörlés
  41. MW 39-40:
    Nem lehet, hogy K-vitamin szedéssel kiküszöbölhetők ezek a mellékhatások, azaz a Ca csak a megfelelő helyeken, a csontokban és fogakban rakódik le? Szedtek K-vitamint?

    VálaszTörlés
  42. 41. Smirgli

    Nem szedünk külön K vitamint (ez a K2 MK7, amire gondolsz?), de igazad lehet, Zsóka is ezt javasolta. Vajon melyik készítmény lenne a legjobb erre?

    A másik, hogy valaki járt már valamelyik magánlabornál, pl Prolabor? Hogy kell bejelentkezni illetve a D-vitamin szint mellett még milyen vizsgálatokat érdemes kérni (pl Ca-szint a vérben?)

    VálaszTörlés
  43. MW 42:
    Eddig nem figyeltem rá különösebben, melyik fajta (csak hogy K2 natto vagymi legyen), de most ezt rendeltem az Iherbről, mert valahonnna emlékeztem, hogy az MK7 a jó...
    http://www.iherb.com/Now-Foods-MK-7-Vitamin-K-2-100-mcg-60-Vcaps/36220

    VálaszTörlés
  44. 43. Smirgli

    Joe azt mondta, fogzománcra az MK-4 a jobb, meg az erekben való plakkok feloldásában is.

    Joe:
    Tényleg, nincs még MK7 terméked? Tervezel ilyesmit a közeljövőben?

    VálaszTörlés
  45. Rita én is gratulálok! Ügyes vagy!:)

    VálaszTörlés
  46. Nagyon érdekeset olvastam. Korábban mindig hallottam emlegetni, hogy volt olyan kisérlet, ami azt bizonyítja, hogy a csecsemők, kisgyerekek ki tudják választani, hogy milyen étel jó nekik, de magát a kisérletet nem olvastam eddig.

    Most itt van az eredeti, egy 1939-es cikk formájában. 6-11 hónapos csecsemőkkel kezdték, és 6 évig tartott a kisérlet, olyan babákkal, akik még korábban semmilyen egyéb ételt nem ettek. Nem adtak nekik feldolgozott ételeket, (nem volt cukor, kenyér, kész leves, stb.)csak csupa olyasmit, ami a maga önvalójában volt ehető. És valóban kiegyensúlyozottan fejlődtek, és vegyesen válogattak. Induláskor voltak köztük angolkóros, és alultáplált babák is, és mind helyrejöttek úgy, hogy semmilyen módon nem befolyásolták, hogy a gyerek melyik ételt válasszák. Itt a cikk: (angol)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC537465/pdf/canmedaj00208-0035.pdf

    VálaszTörlés
  47. 42. MW2013. február 1. 12:07
    Én voltam magánlaborban, a Centrumlabnál. A honlapjukon megkeresed, melyik van hozzátok a legközelebb, és az elvégezhető vizsgálatok listája is ott van, árakkal együtt. Az eredményt lehet kérni E-mailban.

    VálaszTörlés
  48. 47. Merrea

    Köszi!

    Más:

    Megnéztem, ápr 10-én már lehet D-vitamint szintetizálni a Napból, ha jó idő lesz:) De csak 11.20 és 12.10 között. Viszont már ez is valami:)
    Be kell írni az adott földrajzi hely adatait meg a dátumot, és kijön a táblázat. Azt kell nézni, mikor legalább 50 fokos a napsugarak beesési szöge:

    http://aa.usno.navy.mil/data/docs/AltAz.php

    VálaszTörlés
  49. Ezt már én is néztem, de azt hiszem, furán néznének rám, ha kimennék ide az irodaház elé délben D-vitamint szintetizálni...:) Sajnos, ezt legfeljebb csak hétvégén fogom tudni megoldani.

    VálaszTörlés
  50. 49. Merrea
    Ráadásul félpucérra vetkőznél...:-)

    VálaszTörlés
  51. 33 Macskacicó
    Csirkebőrhöz halolajat! Vagyis utána, a salátára. Vagy kapszulában az étkezés végén.... stb. (szabadon választható)
    Találd el az O3/O6 arányt. A zsírra szükség van, ha több az O6, hát ki kell egészíteni még több O3-al. Hyaluronsavat kapni is lehet kapszulázva, de ha mindent kapszulában fogyasztunk, akkor lassan feliratkozhatunk a Mars-programra...

    49 Merrea
    Az ebédszünetet vajon mi a fenére találták ki, ha nem erre???...

    VálaszTörlés
  52. 39. MW

    Az ilyen típusú cikkekben keveredik a régi reflex, ill. nem nevezik meg, mekkora dózistól, milyen vérszinttől beszélhetünk túladagolásról. Gyakorlatilag kizárt a D-vitamin túladagolás, csak balesetekből fakadó túladagolásról tudunk. Érdemes a könyvemet olvasgatni. A kalcium szint 2-300 ng/ml-nél emelkedik meg kórosan. Mindamellett K2 vitamint érdemes szedni. bár a bélbaktériumok is termelnek normál esetben. Én a biztonság kedvéért szoktam javasolni a szedést, ki tudja, termelődik-e elég. Magavérnyomás fiatal korban valóban a stressztől szokott megemelkedni. A magasabb vérnyomás nyugtatólag hat, ezért "tanulható".

    VálaszTörlés
  53. 50 MW2013. február 1. 14:30, 51 Anna .Willson2013. február 1. 14:42
    Nagy sikerem lenne, hehe. Majd hozom magammal a fürdőruhámat, és kint fogok ebédelni :D

    VálaszTörlés
  54. 53 Merrea
    Komolyan mondtam!!!
    A pici babákat sem meztelenül szoktuk kitenni tavasszal a babakocsiban napozni, hanem csak az arcocskájuk meg a kezük van szabadon, a többi meg jól bebugyolálva, hogy meg ne fázzanak! Így is jó sok D vitamint szintetizálnak!
    Biztosan van a munkahelyed közelében egy kis park vagy valami, ahová kiülhetsz a napra "elcsócsálni" az otthonról hozott paleós ebédedet (+ D vitamin :-)) Dupla haszon! és még a kollégáidat sem stresszeled :-)))

    VálaszTörlés
  55. 54. Anna.Willson
    Ez a látvány Angliában egyáltalán nem szokatlan, öltönyös emberek a parkban ülve szendvicset esznek.

    VálaszTörlés
  56. HALKONZERV:
    Már tavaly is beírtam egyszer, hogy a SPARban kapható, SilverFish nevű konzerv REPCEolajas (nagy betűkkel növényi olaj van ráírva, apróval meg hogy repce). Jobb, mint a napraforgó, pláne a szója, viszont olcsóbb, mint az oliva.

    http://www.jobbanjar.hu/konzerv-akciok/silverfish-hering-novenyi-olajban-t457214/

    A linken valami régebbi akció van, csak a kép miatt tettem be, bár amit ma (289 Ft-ért) vettem, annak kicsi más a doboza, de kb. ugyanígy néz ki (kék-fehér-szürke).

    VálaszTörlés
  57. Gábor és Willson

    Köszi a javaslatokat vérnyomás-ügyben. Amikor dolgoztam kórházban, gyerekekkel, ott pl az éjszakai bepisilésnek is mindig először a lehetséges fizikai okait próbálták kiszűrni, és csak utána foglalkoztak a pszichés eredettel.
    Így fogok én is tenni vérnyomás ügyben: először kiszűrjük, amit lehet, ha nem lesz oka, akkor lehet gondolni a stresszre.

    VálaszTörlés
  58. Elolvastam a hírlevél "Az elhízás, mint betegség" c. cikkét. A cikk minden szavával egyetértek. Lehet, hogy elsikkadtam felette, de érdemes beszélni az alul működő pajzsmirigy --> elhízás --> rejtett gluténérzékenység --> ok a nyugati táplálkozás lisztje és a finomított szénhidrátok - kérdéséről is.

    A cikk kapcsán hadd osszam meg, hogy egyébként fel vagyok dobva, mert tegnap voltam az orvosnál, és azt mondta, hogy egy év alatt a -25 kg remek eredmény. Ő tovább változtatta a gyógyszereimet, és azt mondta, hogy bírjam ki a lassú folyamatot, mert gyorsabb ütemmel a vesekéreg károsodhatna, és esetlegesen fennállna a stroke veszélye. Ő a gyógyszereimen kb. negyed- félévente változtat. Most nyúlt hozzá az anyagcserekapukat záró gyógyszerekhez - béta blokkoló, antidepresszáns, nyugtató, melyek gátolják a fogyást. Nem elhagyással kezeli ezeket a szereket, hanem a gyógyszerek összetételére koncentrálva - cserével. Anno nekem azt mondta, hogy a fogyás-gyógyulás folyamat végén alig fogok gyógyszert szedni! - Úgy legyen! Minden rendben lesz, tovább fogok fogyni:-)))

    Én kitartó vagyok, és ez a szöveg adott egy kis biztatást a lelkemnek, mely a "mérleg-história" alkalmával romokban hevert. Változatlanul azt mondom, hogy az orvosom nem csak hogy az orvosi esküje szerint dolgozik, hanem a beteg gyógyulását akarja. A döntései mögött mindig végig gondolt megfontolást tapasztalok. Szereti a hivatását és szereti a betegeit is:-)

    A terápia teljesen személyre szabott!!!, tehát az én esetemből sem szabad általánosítani. A paleo táplálkozás (amit nem mond ki, ... lényegében a lowcarb-ot ajánlja! - tehát békés egyetértés van az étkezés terén), továbbá minél több mozgás - nálam ugyebár a gyaloglás, úszás, újabban zumbaGold is - biztosítják a kiegyensúlyozott terápiát. A vércukorszintem normális, napközben olyan vagyok, mint egy dinamit, azaz mint egy Boldogbuldog:-)

    VálaszTörlés
  59. Kedves Rita!

    Nagyon szívesen. Én is gratulálok! Talán még bogarat is ültettél a fülükbe...

    VálaszTörlés
  60. 51. Anna.Willson:
    Hát jó, bár annyi halolajkapszula...még a zsírhoz is halolaj. Ez az, hogy már én sem akarok annyit kapszulát nyelni, azért eszem inkább kocsonyás levest, bőrt. De salátára meg nem szeretem, vagy ráönteni valamire, mert a halolaj kapszula nélkül nem annyira finom...
    Na, majd megoldom, köszi! :)

    56. smirlgi:
    Köszi, már emlékszem, azóta se néztem, na majd legközelebb tényleg megkeresem. Mondjuk nem sok hal lehet benne, talán jobban jár az ember, ha nyers halat vesz. Ez csak vésztartaléknak. Mindenesetre köszi, a repce egész jó.

    VálaszTörlés
  61. 40. MW:
    Miért, mennyit szedett naponta D vitaminból, hány NE-t? És hány éven keresztül?
    A legjobb tényleg az lenne, ha méretnétek D vitaminszintet.

    VálaszTörlés
  62. Kedves paleós társak, van valakinek tapasztalata a paleo rozáceára való hatásáról? Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  63. 26. MW

    Kiszáradás. A vese erőlködik és összehúzza az ereket. A fiatalok között divatos energiaitaloktól például simán ki lehet száradni. Az időseknél inkább az a baj, hogy nem érzik a szomjúságot. Rengeteg emberrel találkozom aki azt állítja magáról, hogy "nem bírja meginni" a vizet. A teák jó része is vízhajtó hatású, ebből a szempontból inkább árt mint használ.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  64. Kedves BB!
    Szerintem veled volt néhány e-mail váltásom (van egy rossz tulajdonságom, mindig törlöm a régi e-mail-eimet). Lehet tudni, ki ez az orvos (bioelet80@gmail.com)?


    VálaszTörlés
  65. Kedves Csaba, írok neked. Szerintem nem leveleztünk még, de ami késik, nem múlik:-)

    VálaszTörlés
  66. 62. Zsu
    Több mint 3 év tapasztalata alapján mondom, hogy erre sajnos nem sok hatása van.
    Viszont jól reagál a kozmetikai mezorolleres kezelésekre, kúraszerűen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  67. 61. Cicó
    Nem, nincs olyanról szó, hogy tízezréve szedte volna a D-vitamint. Áltlaában 2000 NE-et, de nyáron is, mert nem megy napra. Most télen pedig 5000 NE-re emeltük Joe olajos cseppjéből (tehát feltételezhető, hogy fel is szívódik.)

    63. Domboroczky
    Persze, ez elmondható az átlag tinédzserről. De az én fiam 2 éve paleózik, energiaitalt pedig előtte sem ivott soha. Alkoholt sem, cukros üdítőitalokat már sokkal régebb óta nem, mint a paleo. Volt egy idő - kb most télig - , amikor igen magas volt a gyümölcsfogyasztása (nem tudom, a fruktóz okozhat-e ilyen galibát), de már azt is lecsökkentette a zsír javára. Inni pedig iszik állandóan, vizet. Sőt, most gyanús is, mert a szomjúságot is említették a D-vit túladagolás tünetei között, és ő éjszakára is mindig visz magával egy nagy üveg vizet, amit megiszogat este és éjjel.

    Ez most csak egy tapogatózás a részemről, egyáltalán nem mondom, hogy pont D-vit túladagolás lenne, de el kell indulni valamerre. És nem akarok abba a hibába esni, ami már sokszor előfordult paleós körökben:

    1. Minden javulás a paleonak köszönhető
    2. Minden romlás a te hibád, mert
    a.)nem paleóztál eléggé
    b.) lelki bajaid vannak

    Mindkét érvelést hallhattuk, de én abból indulok ki, hogy az életmód a javulásra és a romlásra is hatással van, illetve alapvető mindkettőben, és először mindkettőnek a fizikai: táplálkozási, életmódbeli okait kell kikutatni. Ha semmi ilyenre nem bukkanunk, akkor jöhet a stressz, pszichés okok stb. De erre fogni helyből szerintem rossz megközelítés.
    Most tehát majd fel kell hajtani egy orvost, aki hajlandó beutalókat írni laborvizsgálatra stb-re, de attól tartok, a D-vitamint meg sem említhetjük neki, tehát megint sumákolni kell, és ezt a vizsgálatot magánlaborban elvégeztetni.
    Köszi a segítséget mindenkinek!

    VálaszTörlés
  68. Tisztelt Szendi Gábor Úr!



    Elnézését kérem, hogy levelemmel zavarom, nemrégen voltunk a férjemmel egy előadásán Budapesten a Tündérkert étteremben, személyesen szerettük volna megkérdezni, de olyan sokan akartak Önnel beszélni, hogy nem akartunk ott kellemetlenkedni.

    Mivel említette, hogy a feltett kérdésekre emailben is tudna válaszolni.

    A férjemmel kisbabát szeretnénk kb 4 éve,számos beavatkozáson vagyok túl, mivel mindkét oldali petevezeték elzáródásom van, illetve van egy nagyon magas ANTI TPO értékem, ami pajzsmirigyproblémára utal, valamint kis mértékű inzulinrezisztenciát is megállapítottak, ezért csak a lombik jövet szóba, eddig két sikertelen lombikon vagyunk túl(3 inszem, hormonkezelések), és a nőgyógyászom tanácsára elkezdtem paleózni tavaly november óta.

    A kérdésem az lenne hogy a Kaáliban a doktornő, kéri a sok fehérje bevitelt a beültetés után, amit eddig napi 250 gr túróval oldottam meg, viszont így a paleonál ez nem megy és, hogy mivel tudnám pótolni? Gondolom sok hal , csirke , pulyka hus stb. de a kérdésem az lenne , hogy mennyi az-az adag ami megfelelne a napi 250 gr túrónak? Vagy mivel helyettesíthető még?
    Köszönettel: Hanna

    VálaszTörlés
  69. Hanna 68: nem tudom Gábor mit fog válaszolni a kérdésedre, nagyon drukkolok nektek a babához!
    Mindazonáltal hadd említsek egy általam megfigyelt szempontot, mielőtt túl sok beültetést kezdeményeznétek:
    Az időzítésre gondolok.
    Szerintem
    vannak párok, nem is kevesen, akiknél sokat segíthetne, ha bizonyos fogékonyabb időpontra koncentrálnának a termékenység centrumok...
    bocs, kb mint a macskám, aki évente szinte percnyi pontossággal negyedévente tüzel, vagy mint a kutyusaim, amelyek évente kétszer: tavasszal-ősszel tüzeltek...
    szóval azt szeretném javasolni, hogy nézzétek át a családi szülinapokat, korrigálva persze a koraszülésekkel, és ebből igyekezzetek megsaccolni, hogy az ősök meg ti mikor fogantatok, és készítsetek statisztikát.
    Aztán, és itt jön a lényeg:
    ha sikerül valami családi mintát találni: akkor tételezzétek fel, hogy nálatok is működhet valami macskámszerű ideális időpont, ami nem havonta van! hanem talán negyedévente....mondjuk az én fogékony állapotom febfuár-november szokott lenni, mint a kutyusaimnál....

    VálaszTörlés
  70. 44.MW

    K2 MK-7-es készítményem (Natto-kivonat) már készen van, címkéje még nincs. 1-2hét... De ha megfelel addig is címke nélkül is, írj... :)
    Biztosan olvstad, Mercola írta 1-2hónapja, hogy 100mcg K2 kell 1000NE D-vitaminonként. Nem világos számomra ő mire gondolt. MK7-re vagy MK-4-re. Szerintem következetlen. Nekem úgy tűnik ő is, mint sokan keverik az MK7-et az MK-4-et (bár külön is megemlíti őket). Az MK7-et tartják a jobbiknak, valószínűleg tévesen. A K2 MK7-es formájából 100mcg / 1000NE D3 az nem életszerű. Ez napi 1000mcg=1mg K2 mk7-et jelentene 10.000NE D3 mellett, ez megfizethetetlen és képtelenség is táplálékkal ennek akár csak az 1/10-ét bevinni.
    Az MK-7 a nattó kivonat. Erről bebizonyították, hogy orálisan szedve (embereken) tartósan növeli a vérben keringő K2-szintet, míg az MK-4 nagyobb dózisban szedve sem. (Az MK-4 állati belsőségekben/velő/agy fordul elő főleg). Ezt a kutatást persze az MK-7 (nattó) gyártásában érdekeltek finanszírozták... és többen kritizálják is... Pl már az önmagában, hogy az MK-7 a vérben hosszan megmarad, míg az MK-4 gyorsan eltűnik, ez pont az MK-4 hatásosságára is mutathat és nem az MK-7 felsőbbrendűségére. Az MK-4-et az agy és egyes belsőszervek gyorsan fölveszik, míg mk7 csak májban akkumulálódik. Az MK-4 valószínű azért tűnik el olyan gyorsan a vérből, mert hatalmas hiány van belőle a szervezetben és egyből "megeszi" az agy, míg az MK7-et nem különösebben tartja a szervezet fontosnak így csak szépen lassan "eszi meg". Ez is egy olvasat. Ezen felül az evolúciónk során sokkal inkább az MK4 dominált (nem nagyon ehettünk nattót, ellenben belsőségeket sokat). Még ezen felül is pedig az MK-4 rengeteg jó hatással rendelkezik, míg az MK-7 csak a a csontsűrűség növelésében és az érfal kálciumlerakódás megelőzésében rendelkezik szereppel. Az MK-4ről bebiznyították, hogy ezen folyamatok vissafordítására is alkalmas, MK7ről nem. Ezen felül az is érdekes, hogy a csontsűrűség javítására a japán protokoll nagy dózisú MK-4 adása (klinikailag is hatásosnak találták) és nem az MK-7 adása, holott a japánok inkább a nattóval lehetnének elfogultak... Jaminet-ék is arról írnak a Perfect Health-ben, hogy csak az MK-4 jó, az MK-7 nem hatásos. Az MK-7 egy része képes átalakulnak MK-4-é és ettől hatásos csak.
    Valószínű mind a kettő fontos, hiszen az emberi májban van sok MK7 is. Az állati májban is van MK-7. Őseink táplálkozásában volt mk7 és mk4 is, de sokkal-sokkal több mk4 kellett legyen. Weston Price a jó fogazat megtartásában és a lyukak "összeforrásában" az un. activator X-t nevezte meg fontosnak. Később ezt a rejtélyes activátor X-t a K2 MK4-gyel illetve a D3-mal azonosították.
    Sajnos egyelőre MK4-es készítményt nem tudtam csinálni, de mivel az mk7 is át tud alakulni részben mk4-re ezért az is jó, bár a hatásai limitáltak az mk4hez képest. De rajta vagyok egy komplex k2 mk7+mk4 készítményen is, de az még picit odébb... A LEF-nek amúgy van K-komplexe, az elég jó. Sok mk4, kevés mk7. Amúgy meg füvet legelő állatok húsát/belsőségét/velőjét kell fogyasztani, abban sok az mk4 és mellette mk7-et szedve az már elég lehet.
    Fogazat javításának/megőrzésére pedig a fitátsavakban szegény étrend magas Dvitamin-szint mellett önmagában is hatásos. Tehát ha fogak javítása a cél, akkor 0magliszt, 0csoki/kakaópor, 0mag, 0zabkorpa, stb, mellette pedig sok D3 vagy napozás és lehetőleg K2 is (mk7 és még több mk4).

    VálaszTörlés
  71. Húsvétinyuszi:
    Nagyon köszönöm a válaszodat.

    VálaszTörlés
  72. 67. MW:
    Köszi, már csak azért is kérdeztem, hogy itthoni viszonylatban mit tegyek, mert én pl. nemrég emeltem a saját adagomat jócskán, mivel csak 36 (mértékegységet most nem nézem meg :(, lett a D vitaminszintem.
    Kettő ill. ötezer NE nem tűnik egyáltalán soknak.
    De igazad van, hogy egyikre sem lehet így ráfogni, jól indultál el, remélem, hamar kiderül, még az is lehet, hogy magától rendeződik, ahogy már olvastam valahol.

    VálaszTörlés
  73. MW
    Most eszembe jutott, hogy régebben gyakran volt magas a pulzusom és nem tudtam aludni. Ezt akkoriban a hisztaminnal tudtam összefüggésbe hozni, és ezért kezdtem el a GAPS bevezető diétát, ami sokat használt. Legutóbb karácsonykor kávé+csoki+alkohol (Unicum, az tudvalevőleg gyógyhatású :DDD) hatására volt ilyen, tartottam 2 alacsony hisztaminos hetet és sok vizet ittam és elmúlt. A tojás is ront rajta, 3 tojásos rántotta után délelőtt néha ingerült leszek, az is ennek az egésznek a velejárója (néha egész súlyosan ideges lettem). Aztán is lehet, hogy tévedek, és csak véletlenül jönnek be ezek...

    VálaszTörlés
  74. Nagyon érdekes:

    http://naturahirek.hu/titkos-kormanyzati-dokumentumok-felfedve-az-egesz-oltas-ipar-egy-hatalmas-nagy-atveres/#comments

    VálaszTörlés
  75. 66. kkryszty
    Köszönöm a választ, akkor te is ezzel küzdesz? Én annyi mindent próbáltam már és semmi eredmény. Nekem pl a paleo mindenre jó, de a bőröm semmivel sem lett szebb. Sőt, amikor egy kicsit több a gyümi azonnal felszaladnak a kilók, tehát nekem ráadásul a lowcarb, amit erősen tartanom kell. Azt vettem észre viszont, hogy ilyenkor gyorsabban telnek vissza a pórusok. Lehet, hogy akkor meg a több zsírtól?
    Hol végeznek ilyen kezelést?

    VálaszTörlés
  76. 70. Joe
    Persze, címke nélkül is megfelel. Írok is mindjárt, halolaj is kifogyott. Most ennél a gyereknél leállunk a D-vitaminnal, amíg nem lesz meg a mérés, de a többieknek jó a K2 MK7 kiegészítésnek. Illetve: szerinted D vitamin nélkül - az eddigi, esetleges Ca-lerakódásra - is jó lenne szedni?
    K2MK4-et már időtlen idők óta akarok beszerezni az iherbről, de mire eljutok odáig... Egyébként ilyen terméket nem tervezel véletlenül?

    Egyébként érdekes: ma fegyencedzés után iszonyúan elfáradt, le kellett dőlnie. Akkor megmértük a vérnyomását - biztos voltam benne, hogy az egekben lesz - , és lám: teljesen normális volt (persze magas pulzus mellett, edzés után). Tehát a sport hatására normalizálódik a vnyomás. Ez persze csak egyszeri megfigyelés, most méregetünk párszor.

    VálaszTörlés


  77. 75.Zsu
    Igen, én is küzdöttem (lassan már múlt időben, mert szépen alakul) ezzel.
    Most harmadik alkalommal csinálja ezt a kedvenc kozmetikusom: www.signoraszalon.hu/ egy 7 alkalmas kúra keretében.
    Igen, és az sem mindegy, hogy telített, vagy telítetlen zsír. Én most a viszonylag kevés kókuszzsírt szeretem + az olivaolajat. Hát ezt kísérleteznünk kell, hogy beálljon a legjobb, a bőrünket is figyelembe véve.
    Jó hír viszont, hogy a kozmetikus is friss paleos lett.

    VálaszTörlés
  78. kkryszty és Zsu
    Nektek miben nyilvánul meg a rosaceátok?
    3-4 éve nekem is ezt állapított meg egy bőrgyógyász a következőkre:
    reggelente - nem minden reggel - apró kis pattanásszerű képződmények az arcomon, amik mosakodás/törlés után eltűntek, ha gyulladtabb akkor a piros helye megmaradt.
    És nagyon piros volt mindig, mondták, hogy milyen jó színem van. Semmilyen krémet nem tudtam használni, mert akkor begyulladt, ami több és gyulladtabb kis pattanást jelentett. De volt, hogy bekentem és nem gyulladt be.
    2011.május óta paleózom, 2012 januártól iktattam ki teljesen a glutént.
    Én úgy vettem észre, hogy elég jelentősen javult , pattanás szinte már nincs is, és a pirosság is már tavaly is lecsökkent, mostanra pedig már tulajdonképpen jelentéktelen.
    És nemrég - mivel 2 krémet is kaptam karácsonyra - kipróbáltam az egyiket, és bírom. Nincs gyulladás. Persze 3-4 alkalom még nem mérvadó, ill. most már tudom, hogy nem biztos, hogy jó, ha ezeket e krémeket magamra kenem.
    Szóval ha ez rosacea , akkor nekem javult.

    VálaszTörlés
  79. Azért nem semmi amit dr Tóth Csaba előad az fb-n a paleo oldalakon. Állításai hemzsegnek a tévedésektől.Annak örülök,hogy szengab már megjelent a színen és egy -két dolgot finoman helyretett....itt volt az ideje...
    sziamiaharamia

    VálaszTörlés
  80. Sziasztok!

    Jöttem megint egy tanácsért...
    A gyerekorvosunk a mostani D vitamint fluorral (zymafluor) kombinálva írta fel a fiamnak (8 hós) a fogzás miatt. (még egy sincs neki) Beadjam neki vagy adjak szimplán csak D vitamint továbbra is?? Olyan sokmindent lehet a fluorról olvasni!
    köszönöm ha valaki tud segíteni!

    VálaszTörlés
  81. sziamia 79.:
    ... és folyamatosan a rendeléseit reklámozza. A blogján meg... összecsapott, igénytelen, értelmezhetetlen irományok forrásmegjelölés nélkül, + a velük kapcsolatos kérdésekre a kommentekben nem is válaszol... Ezzel csak még tovább járatja le a paleót.... :-/

    VálaszTörlés
  82. 77.kkryszty
    Köszi, gondolom ez BPen van, ez nekem sajna messze. Utánanézek, hátha felénk is végeznek valahol ilyen kezelést. Egyébként én voltam (kozmetikus jav.) mikrodermabrázión is....hát a piros paprika nem lángol annyira, mint ahogy a kezelés után kinéztem. (hozzáteszem mondtam is neki a rozáceát, de ha igazi kozmetikus, akkor magától beszélt volna le a nem is olcsó kezelésről.
    78.cirmos
    nekem pl. enyhék a tünetek hál'Isten (persze ha nincs irritáció) ha azonban erős szél, nap, meleg, hideg stb. éri, lassan bepirosodik és órákig eltart mire rendeződik. (Lehet, hogy ez már a középsúlyos????) Mindenesetre nem hámlik és nincsenek csomók, vagy egyéb más elváltozások az arcbőrömön.

    VálaszTörlés
  83. Sziasztok!
    Régebben sokat olvasgattalak (csendben) titeket, de aztán elmaradoztam idővel. Most viszont kérnék egy kis segítséget, mert bár paleózom már elég hosszú ideje, viszont terhes most vagyok először. :) És jól jönne néhány jó tánács, hogy milyen vitaminokat ajánlott szedni, vagy miket nem ajánlott a terhesség alatt.
    Például a kalciummal mi a helyzet? Mert eddig nyugodtan legyintettem rá, de most nem tudom, hogy van-e nagyobb szükségem rá?
    E-mailben is szívesen veszem a tanácsokat, mert most először érzem magam olykor igazán tanácstalannak.
    Előre is köszi mindenkinek, aki áldoz rám az idejéből! :)
    julsmith80[kukac]gmail[pont]com

    VálaszTörlés
  84. 83. Julie S

    A kálciumot speciel nem tudom, de leírom én mit szedtem.
    C vitamin, D vitamin folsav jód halolaj és magnézium brutális mennyiségben mert nagyon keményedett a hasam a 3. trimeszterben.
    Emellett paleoztam rendesen tovább, nem ettem többet semmiböl se, most hogy utána gondolok én nem szedtem kálciumot és nem ittam tejet se :))
    A baba teljesen normális méretekkel jött a világra 49cm és 3030gramm én 9kg-ot híztam a végére. Cukor terhelésem kiváló lett a cukros löttyön kívül nem ettem több szénhidrátot elötte se pedig az orvos "ajánlotta", hogy egyek 3 nappal elötte tésztát stb-ket.

    VálaszTörlés
  85. 79 sziamiaharamia, 81 Smirgli

    Nyugodtan szóljatok hozzá, én csak kirívó esetben írok be.

    VálaszTörlés
  86. kutyus Rozcsika2013. január 31. 23:21
    Még nem volt időm megnézni a riportot Gyöngyösi Sándorral, de elő fogom keríteni a Borbás Marcsisat is. Köszi
    Csütörtökig fél kapszulát kell ennem, utána viszont már én is vízzel veszem be az egészet. Lehet, hogy az íze miatt ajánlják, hogy keverjem ételbe. Mi tagadás, kicsit fura íze van, de meg lehet szokni.

    VálaszTörlés
  87. Zsu, Cirmos
    Úgy tűnik, hogy akkor a több fajta rosacea különbözőképpen reagál. Az enyém egy alig látható, semmiféle egyéb elváltozással nem járó típus, engem mégis nagyon zavart.De a végére jártam és most minden rendben.
    Zsu: a mikrodermabráziótól ne félj, a pirosodás teljesen átmeneti, nem befolyásoló tényező a rosacea léte. Egy jó szakember mikróval kezdi a kezeléseket.

    VálaszTörlés
  88. 87. MW
    Ennek a 20 évvel ezelőtti változatát, a Diane 27-et kaptam én is bőrgyógyásztól az aknéra, már 5 éves gyermekem volt akkor, felnőtt korban úgy néztem ki, mint egy teenager, rondább volt az arcbőröm, mint tizenévesen. Most értem el először, hosszú évek óta, hogy alapozó nélkül megyek ki az utcára. És 1,5 év tej nélküli paleo után.
    Azért a nagy rácsodálkozást nem teljesen értem, mert minden fogamzásgátlóra rá van írva, hogy trompózist lehet kapni tőle, én ezért hagytam abba anno, mert már fiatalon ócskák voltak az ereim.

    VálaszTörlés
  89. Hanna:

    Az orvosod elég haloványan fogalmazott. ,,Sok fehérje", ez is elég tág, relatív fogalom. Mondott konkrét mennyiséget, hogy kb mennyi fehérjét kell bevinned? Mert 250g túró, ha félzsírossal számolok, akkor az kb 40g fehérjét jelent( bár ugye paleóban a túró nem játszik). Szerintem ennél jóval több kellene. Csirkemellből 200g 48g fehérjét tartalmaz. Egy tojásban 5,4g fehérje van. 100g busában 18g fehérje. Remélem, tudtam, valamit segíteni.

    VálaszTörlés
  90. Hanna 68: Még valami eszembe jutott:
    Egyszer hallottam Czeizler dr előadását, a tv-ben, ahol az mesélte, hogy nálunk Magyarhonban a születési statisztikák nagyon szórnak, és nálunk
    a legtöbb baba a nyaralások után 9 hónappal születik...
    Hm...ez nagyon elgondolkoztatott, mert ez akkor áprilisi-májusi babák születásét jelenti:
    és ez nagyon is egybevág az egyik ötgyrekes barátnőm statisztikájával, mivel náluk 4 gyerek májusi, egy áprilisi...
    mondjuk, azt se kutya említeni, hogy maga az apuka is májusi!!!
    Szóval, az a nagy mittudomén feltételezésem,
    hogy a családi statisztikáknál, amikor a legkedvezőbb fogantatási időpontot szeretnénk meglelni:
    érdemesebb talán az apai vonalat figyelni...
    Ki tudja? Tán náluk olyankor kalandvágyóbbak az ivarsejtek? :)))))))

    VálaszTörlés
  91. Amélie, Húsvétinyuszi
    Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Nem mondott konkrét mennyiséget az orvos, csak azt, hogy sok fehérjét kell fogyasztani. Bár amikor erre rákérdeztem, hogy mennyi a sok, arra azt mondta, ha megeszek egy kocka túrót, azzal bőven fedezem a fehérjeszükségletet. Sokat segítettél, köszönöm!
    Én és a férjem is márciusban születtünk. Biztos van benne valami.
    Hanna

    VálaszTörlés
  92. Erről mit gondoltok? Nem sokkal, de azért olcsóbb, mint az itthon kapható D3-vitamin-krém:

    http://www.iherb.com/product-reviews/Dr-Mercola-Sunshine-Mist-Vitamin-D-Natural-Orange-Flavor-85-fl-oz-25-ml/40845/?p=1

    Az egyik visszajelzésből az derül ki, hogy nagyon hatásos (ha jól értem.)

    VálaszTörlés
  93. 94 smirgli

    Szerintem ezt nem bőrre kenni, hanem a nyelvre fújni, hogy a szájban lévő nyálkahártyáról szívódjon fel.
    Bőrre ez való:
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-Cream-4-fl-oz-118-ml/40277
    1/4 teáskanálnyi = 1000 IU D3 vitamin tartalmaz még E vitamint is.
    Ebből http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Vitamin-D3-Body-Cream-1000-IU-4-oz-113-4-g/23753 pedig egy pumpányi mennyiség = 1000 IU.

    VálaszTörlés
  94. 89. kutyus Rozcsika
    Mindegyik okozhat ilyet, de ha valamit betiltanak egyszer, akkor ott többről van szó!
    Emlékszem, hasonló volt az eljárás az Avandia vércukor csökkentő esetében: Amerikában beszüntették a felírását, mikor kiderültek a disznóságok, nálunk nem, csak a betegnek alá kellett írnia attól kezdve a nyilatkozatot...

    VálaszTörlés
  95. Barátnőmtől kaptam ezt a linket a Légrády könyvről:

    "... Itt a teljes könyv, ha másnak is ajánlani akarnád (80-101 is):
    http://www.scribd.com/doc/15435229/Tojas-taplalkozas-egeszseg
    A letöltés pénzbe kerülne, de CtrC CtrV működik, csak fazonírozni kell utána. Olyannyira, hogy én inkább on line olvasom, és csak a legérdekesebb részeket kopizom ki. ..."

    VálaszTörlés
  96. Paleolga 95:
    Köszi a segítséget. Ez meg ár/mennyiség arányt tekintve meg főleg nagyon-nagyon megéri, remélhetőleg minőségben is van olyan jó, mint az itthon kapható norvég, bár annak meg nem találtam meg az egyéb összetevőit...
    Talán a Life Flo Health-ben kevesebb a hordozó meg az esetlegesen problémás cucc (a NowFoodsban van szójalecitin is).

    VálaszTörlés
  97. Rozcsika
    ugyanezt kopiztam be neked kétszer is. (nézd meg:)
    Jó reggelt!!! :-))

    VálaszTörlés
  98. Sziasztok! Kérdezték tőlem, hogy a savanyúkáposztán, és ruszlin kívül tudok-e egyéb paleós K2-t tartalmazó ételt ajánlani, de meg voltam lőve, hogy mi van még olyan, ami itthon is kapható. Segítsetek légyszives! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  99. 99. Anna.Willson
    Ja, igen? Egy cukrászmester oldalát linkelted be és ott kevesebbnek tűnt a szöveg, mint az eredeti könyvben, de tény, hogy nem egyeztettem egyik linket sem a könyvvel. Csak nagyon akartam, hogy Ti is elolvassátok, mert én most a Tojáskönyv szerint alakítottam át az étkezésem, nagyon sokat várok ettől!!! Ez volt a második napom és hát elég drasztikus változtatás nálam az, hogy az egész napos eszegetés után egyek kétszer rendesen és este pár falatot, közte semmi csak víz. Sőt ha fogyni akarok, akkor vacsora semmi. Elég szomorú élet előtt állok, ha csak 2-szer ehetek egy nap. Remélem, hogy hozzá lehet szokni. Ha nem itthon dolgoznék, akkor valószínűleg nem lenne ez akkora probléma, itthon túl könnyű a hozzáférés az ételhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "... az egész napos eszegetés után egyek kétszer rendesen ..." helyett:
      az egész napos eszegetés helyett egyek kétszer rendesen

      Törlés
  100. Tojáskönyv.... Látom többeteknek gondot okoz a beszerzése, ezért feltettem pdf-ben a ide: http://www.4shared.com/office/WMxSrvPI/TOJAS.html Ebből tetszés szerint másolgatni, nyomtatgatni stb....

    VálaszTörlés
  101. MW

    A magas vérnyomás nagy valószínűséggel a stressznek tudható be, de felhívnám a figyelmedet, hogy a szervezet a bevitt kalóriákat elsősorban szénhidrátban vagy fehérjéből gyártott cukorban méri. Ebben a zsír nem sokat játszik. A zsír jelen esetben olyan, mint ha a számitógép a szünetmentes tápról menne, ez pedig stresszt okoz. Ilyen helyzetben a mellékvese feladata stresszhelyzetben a tartalékokat mobilizálni. Glükokortikoidok és katekolaminok biztosítják ilyenkor a túlélést, ezek meg hatnak a béta receptorokra, vagyis okkal emelhetik a vérnyomást. Magas kortizol esetén még az alvás is megkérdőjeleződhet. Azt hiszem volt már erről szó, Dr. Jaminet nem véletlenül emlegeti egy bizonyos mennyiségű keményítő bevitelét, hisz nagyon kalóriamegvónásos állapotban még az immunrendszer is tartaléklángon működik....

    VálaszTörlés
  102. 101.kutyus Rozcsika

    " Csak nagyon akartam, hogy Ti is elolvassátok, mert én most a Tojáskönyv szerint alakítottam át az étkezésem, nagyon sokat várok ettől!!! Ez volt a második napom és hát elég drasztikus változtatás nálam az, hogy az egész napos eszegetés után egyek kétszer rendesen és este........"


    Olvastam, sőt még a paleo korszakom előtt kísérleteztem vele. Azonban van pár dolog, amit mégsem ajánlok belőle. A gyümik fő étkezés utáni elfogyasztását, valamint a sok tejfölt.

    Jelenleg én a paleba beépítettem a tojáskönyves ismereteket, gyakorlatilag nyártól ezt követem.
    Egy átlagos napom valami ilyesmi. Reggelire: párolt vagy sült hús, rengeteg zöldséggel, vagy zölddel. Jelnleg piroskáposztából készült saláta a sláger. (nyersen) Vagy reszelt répa (nyersen), belerezelve 3 főtt tojás, hagyma, majonéz. Reggel amúgyis magasabb a kortizolszint, ilyenkor fehérjék jobban hasznosíthatók energiaforrásként, nap folyamán később javul az inzulinérzékenység.
    (napközben elégett glycogént nem árt pótolni)Ebédre 2-3 alma, vagy mélyhűtött szilva stb. Vacsira sült tök, vagy egy kis keményítő , de ugye most a bringa többnyire pihen, és inkább a súlyzók biztosítják a mozgásmennyiséget. (ma mégis összejött 22 km, és holnap reggel is az lesz) :)

    VálaszTörlés
  103. Des.-hez kapcsolódva, ma már korom és nem sportoló voltom tapasztalata alapján elmondhatom, hogy pl. nekem sem vált be a ketogénba hajló diéta. Most a tipikus napom étrendje: reggel fehérje - hús vagy tojás formájában + zöldség nyersen, ebéd fehérje hús formájában + általában főtt zöldség, vagy saláta (nagyon ritkán citrusféle gyümölcs), vacsora - nagyon gyakran Desc. féle csokis habvarázs 1 vagy 2 db nyers tojásból. Az orvosom nagyon leszúrt a teljes ketogénért, mert pl. a cukorterhelés előtt csak 5 dkg császárhússal a gyomromban mentem rendelésre (több eszem is lehetett volna!), és az inzulinválasz a terhelés után természetesen magas volt. A személyem természetesen összemérhetetlen egy 18 évessel és az x éves erős intenzitású sportot űző Desc.-kel. Mindenesetre beépítettem az étkezésembe a szénhidrátokat - így ezért és a már egy év után kialakult állóképességem miatt jól bírom az újabban elkezdett egy órás cardio edzést (3-4x egy héten), az 1000 méter úszást(3-4x egy héten), a zumbát 1x egy héten és a mindehhez kapcsolódó napi minimum 10e lépést, ami nálam a kis lépteim miatt 7,5 km-t jelent.

    VálaszTörlés
  104. Amennyiben a ketogén "kilőve", BB-hez kapcsolódva szeretném kérdezni, hogy a paleo étrend "tökéletesítésekor" milyen táplálékarány az, amit ajánlani tudnátok?

    Régebben sok gyümölcsöt ettem, ami megfelelően pótolta a szénhidrátokat, egy mellékhatást tapasztaltam csak, mégpedig a puffadást. Zsírosat nagyon nem ettem.

    Azt szeretném tudni, hogy hogyan időzítsük a ch bevitelt? Mi legyen a napi menetrend kcal, fehérje, ch, zsír ügyben?

    Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  105. 104. Des
    Igen, Te mindig a glycogen visszatöltésre koncentrálsz csak, de én most egy ennél sokkal fontosabbra, az epetermelésre és az emésztés folyamatára, aminek szabályai vannak. Az epetermelés egyáltalán nem egyenletes a nap folyamán. A reggeli besűrűsödött epét muszáj kiüríteni, késő délutánra töltődik fel újra az epehólyag, ha tökéletesen sikerült reggel üríteni és estére csak nagyon-nagyon kis mennyiség képződik, ezért javasol Légrády koldusi evést vagy semmit. Mivel diagnosztizáltam magamon a zsírszéklet tünetet és kiderült számomra, hogy ez nem amiatt van, hogy nem eszem glutént, meg keményítőt, kukoricát, ami összefogná a székletet, hanem azért van, mert nem ürítek elegendő epét az emésztéskor, ergo pocsék az emésztésem, hiába nem fáj a gyomrom, tehát nem tettem meg még mindent azért, hogy tökéletesen tápláljam magam.
    Még később írok.

    VálaszTörlés
  106. Deshez csatlakozva, az én paleos-tojáskönyves reggelim. Abált császárszalonna sok házi savanyú káposztával és édesítőszerrel készült csemegeuborkával, utána három tojás sárgája szőlőmag liszttel, kókuszreszelékkel, mákkal vagy őrölt mandulával. Mivel nem akarom xilittel édesíteni, amíg megnyugtatóan nem zárult le Des felvetése a xilit és a bélflóra vonatkozásában, frissen facsart citromlével ízesítem. Utána kávé. Ezt elfogyasztom fél hat - hat körül, utána egyig, kettőig nem éhezek meg. Kivéve persze, ha délelőtt edzek.

    VálaszTörlés
  107. Kedves Gábor!
    A feleségemmel együtt kb 3,5 hónapja kezdtük el a paleo-t.
    Mindkettőnknek magas volt a vérnyomása, az övé kicsit magasabb volt mint az enyém.
    Ami sikerült mindkettőnknek, az a súlycsökkentés. Viszont a vérnyomásunk nem reagált egyformán. Én már a 118/78 as értékeknél járok, úgy hogy már a gyógyszereim felét szedem, vele meg a változatlan gyógyszer szedés mellett is volt hogy a sürgősségire kellett mennünk, mert 210/100 ra ugrott a vérnyomása.
    Az éhgyomri vércukor szintje, viszont számomra irigylésre méltó!
    Mi lehet az oka, hogy ennyire különbözően reagálunk?

    VálaszTörlés
  108. 109-re Tamás Skobráknak:

    nekem is felvitte a paleó a vérnyomásomat, 240/120 volt többször is. Majd Gábor válaszol neked, de a véleményem erről az, hogy nem vagyunk egyformák, ahogy ezt itt már számtalanszor leírtam. Vannak akik úgynevezett "meleg" típusok (nem szeretik a meleget, hidegben érzik jobban magukat, a kezük-lábuk télen is meleg stb.) nekik nem tesz jót a húsok melegítő hatása, még télen is inkább hűsítésre van szükségük (nekem a gyümölcs esik jól erre a célra).

    A cool típusúaknak (gyakran fáznak, arcuk sápadt, kezük-lábuk hideg) pedig éppen a hús tesz jót. Persze fogalmam sincs, hogy ti milyen típusúak vagytok, de talán elmondod.

    VálaszTörlés
  109. 105.descalcez

    Jó, értem, hogy a ketogén stresszt okoz, a stressz meg vérnyomást-emelkedést, de:
    A mértéktelen gyümölcsevésről le kellett állítani a 18 évesemet, mert már nagyon aggasztott az ilyen mennyiségű fruktóz, lényegében addigra csak ő maradt a paleósok közül, akik még ilyen sok gyümit ettek (kb 16 darabot naponta). Mostanra maradt 4 db/nap.
    Ezt a kiesett kalóriát valamiből pótolni kell, erre marad a zsír - nagyrészt. Ugye, a túlzott fehérje bevitel sem nagyon jó...
    Eszik ő fehérjét is, szénhidrátot is, mennek a húsok is minden nap, sajt is, csoki, magsütik és sportoláshoz édeskrumpli, igaz, csak néha. Szerinted akkor miből kéne pótolni a kalóriát? Kb két naponta 20 perces fegyencedzéshez egyen rizst, több krumplit? Ezen kívül csak az iskolai testnevelés van most, télen, de szerintem ott már nem csinálnak semmit.

    Közben méregetteük a vérnyomását, majd az adatokkal visszament az iskola orvoshoz. Aki megállapította, hogy ó, nincs is magas vérnyomása, úgyhogy nem igényel teendőt. Én azért szeretném kivizsgáltatni, most, a nagykorúsággal úgyis orvost kell váltani majd, remélem, elküldi pár vizsgálatra.
    A suli orvosa 140 felettit mért, ezért volt a gyanú, itthon viszont általában 128/67 és 138/74 közötti volt, csak egyszer ment 140 fölé valamivel. De úgy tudom, egy 18 évesnél 120 körül kéne lennie... Azt is észrevettük, hogy a jobb és bal kezén más adatot mér, még a pulzus is eltérő lett. Na, erre mondta az orvos, hogy á, ez nem vészes. Erről neked mi a véleményed? (És persze mindenkinek, aki hozzá tudna szólni)

    VálaszTörlés
  110. Bruce 112:
    A szokásos tömény baromság, szót se érdemel... Pontosabban annyiban sajnálatos, hogy újabb félrevezető forrás az "egészségesen" táplálkozó akaró népnek.

    VálaszTörlés
  111. 109 Tamás Skobrák

    Ki kéne vizsgáltatni, mi a magas vérnyomása oka. A hirtelen kiugró vérnyomás nem magyarázható táplálkozással, hiszen a kiugrást valami szabályozási zavar kell okozza. Szerintem a vérnyomásbetegséggel az az alapvető probléma, hogy soha nem vizsgálják ki, a szabályozásban hol van a zavar, hanem elkezdik próbálgatni a vérnyomáscsökkentőket, és amelyik "bevált", annál maradnak. Ha csak a nagy szóba jöhető kiváltó tényezőket vesszük, akkor lehet a magas vérnyomás oka a perifériás ellenállás (erre kiváló a paleo), lehet veseeredetű (ez is javulhat, pl. a ketogén visszafordítja a diabéteszes vese károsodását), lehet szíveredetű, lehet hormonális eredetű és persze pszichés eredetű is. Látható, hogy a magas vérnyomásnak igen sok oka lehet, a tüneti kezelés nem tisztázza a kiváltó okot. Sajnos elképzelhető, hogy a paleóval már nem orvosolható oka van felesége magas vérnyomásának. De ez mondjuk csak több éves paleóra derülhet ki, addig viszont marad a gyógyszeres kezelés, és esetleg a valódi okok megkeresése a célzottabb terápia érdekében.

    VálaszTörlés
  112. Gábor! Nagyon jó ez az összefoglalód, ami az interneten kering, "Az elhízás, mint betegség" című.

    VálaszTörlés
  113. 112. Bruce

    Mindig úgy telibe találod az ilyen linkekkel, már kezdem azt hinni, hogy jó hír nem is jelenik meg a sajtóban. Erre most megpróbálok rácáfoni, pár hete egy felvidéki lapban ez a cikk jelent meg

    VálaszTörlés
  114. Szerintetek? http://index.hu/tudomany/2013/02/06/homeopatia_a_nagy_atveres/

    VálaszTörlés
  115. 111.MW


    "Ezt a kiesett kalóriát valamiből pótolni kell, erre marad a zsír - nagyrészt. Ugye, a túlzott fehérje bevitel sem nagyon jó..."

    Szerintem ezen a megfogalmazáson egy picit csiszolni kellene. Fehérjéből nem igazán tudnád magad túlenni, ahhoz kimócsingozott csibemell vagy fűvel etetett nyúl húsa kellene. Az összes többi már tartalmaz annyi zsírt, hogy ha elég kalóriát viszel be belőle, akkor a rejtett zsíroknak köszönhetően nem fogod elérni a fehérje elméleti felső határát, mert az összkalória meghaladja a szükségletedet. Persze a paleolitikumban jóval több fehérje kerülhetett az étlapra a zsír rovására, ezt alátámasztja ebben: az írásban az első táblázat . Hogy az ősember zsírhoz jusson, ahhoz csontvelőt, agyvelőt, belső szerveket kellett ennie, hisz az állatok izmában alig akadt zsír, jobbára csak fehérje. Nem beszélve a nyárson vagy felhevített köveken való sütéskor még abból a kevés zsírból is a nagyja kicsepeghetett a tűzbe, vagy felhasználtál a "paleo technológiákra", például bőrök impegnálására...

    "Szerinted akkor miből kéne pótolni a kalóriát? "
    Szerintem nem is annyira "csak kalória" kérdése ez, hanem a fehér izomrostok cukorfogyasztását vagy szénhidrátból fedezed, vagy fehérjéből. Fehérjéből csak 48%-ban keletkezik szénhidrát, zsírból meg csak 6%-ban. Tehát gyakorlatilag a fehér rostokat zsírból üzemeltetni képtelenség, (fából vaskarika). Ha nem viszel be hozzá elegendő szénhidrátot, vagy fehérjét, akkor jön a kortizol, megemeli a glukagon és az inzulinszintet is, (fiziológiás diabétesz), majd a saját izmaidból gyártott cukorral fogod visszatölteni a maradékot. Tehát nem a ketogént nevezném a kiváltó oknak, hisz lehetsz ketogénen, ha nem kell cukor a fehér rostoknak, nem lesz különösen nagy stresszválasz. Ha beáll a ketózis, pár nap tömény szénhidrátevés sem hoz ki belőle, csak ha már a fehér rostok visszatöltődtek. (CKD követői ezt használják ki). Ha pedig kemény edzéssel lemeríted a fehér rostokat, akkor a következő terhelésig vissza kell tölteni. Pár nap alatt visszatöltődik "paleo classic" étrenden is, épp ezért elegendő pár naponta erőedzés, a "fuss az életedért" meg 7-10 naponta 1-szer. Ha ettől gyakrabban terheled magad ilyen tartományban, akkor bizony kell valami CH forrás.

    VálaszTörlés
  116. 118. descalcez

    Jó, de én sem azt mondtam, hogy egyáltalán ne egyen fehérjét, viszont az is életszerűtlennek tűnik, hogy húst hússal...
    Kb ez az étrendje:
    reggelire: általában tojások+zöldség, néha még gesztenyelisztből gofri (olvasztott csokival, és kevés - hm, komoly paleósok ne figyeljenek ide - házi lekvárral)

    uzsira gyümölcs

    ebédre egy nagyobb adag hús (ez lényegében színhús, általában szárnyas, bőr nélkül, mert úgy szereti) plusz zöldség

    uzsira megint gyümölcs plusz keménysajt, csokikocka, szalonna, kolbász, töpörtyű, amit talál

    vacsira kb ugyanez vagy ami ebéd volt. Vagy, ha sütök valamit, akkor magsüti (ami tudom, hogy nem a legjobb, mert fitátok stb, de ez van, kompromisszum egy 18 éves, hasát szerető kamasznál)

    És némelyik étkezést úgy hetente 1x,2x édeskrumpli helyettesíti, főleg olyan napokon, amikor sportol (fegyencedzés) is.

    Szerinted ez megfelel a mozgásszintnek anélkül, hogy stresszet okozna? (Azért ez nem kifejezetten CH-mentes étrend)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és bocs, kifelejtettem, hogy főtt zöldségek is vannak, bár nem minden nap, meg sült tök, brokkoli, ilyesmi...

      Törlés
  117. 119. MW2013. február 6. 20:44
    Azért valószínűtlen hogy a lekvártól beállna nála a ketózis. :)
    Mindenesetre 18 éves, olyan hormonális hullámverése van, ami simán elsöpri a vegetatív idegrendszert.
    Nekem is ingadozott ennyi idősen a vérnyomásom. Szeintem neked is, csak akkoriban nem termett minden bokorban vérnyomásmérő. Ha véletlen észrevették, akkor csodálkoztak.

    VálaszTörlés
  118. 118. descalcez

    Nekem most "érzésre" az esik jól, ha erőedzésnapon (heti 2-3 alkalom kettlebell, 2 edzés közt legalább 1 pihenőnap), az esti edzés előtt már eszem 1-2 banánt és 1-2 almát a délután folyamán. Sőt esetleg már ebédre megeszek egy fél adag fehérrizst (ez max heti egyszer fordul elő). Edzés után sütőtököt vagy édeskrumplit eszem. (Pihenőnapokon kevés CH-t eszek.)

    Ha nem ezt teszem és csak edzés után töltök, akkor nehezen múlik az éhségem és általában benyomom azt az 1-2 banánt is a tök vagy batáta mellé. Ezért gondoltam, hogy akkor már megeszem a banánt előre és legalább jobban megy az edzés.

    Mit gondolsz?

    Persze így nem nagyon állandósul a ketózis, de ugye én már ezzel megjártam és most mindent alárendelek a jó alvásnak, így a zsírból nagy mennyiségű CH gyártást mindenképpen el akarom kerülni.

    VálaszTörlés
  119. Sziasztok! Kérdezték tőlem, hogy a savanyúkáposztán, és ruszlin kívül tudok-e egyéb paleós K2-t tartalmazó ételt ajánlani, de meg voltam lőve, hogy mi van még olyan, ami itthon is kapható. Segítsetek légyszives! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  120. 110. Tara.

    Csak egy rövid visszajelzés, hátha hasznos lesz számodra: én egyáltalán nem vagyok fázós, kezem meleg, szemeim ragyognak, bundám fényes és szeretem a húst. A feleségem didergős, bundában ücsörgős, keze, mint a jég és kevés húst eszik. Szerintem hagyd elmenni ezt a teóriát...

    VálaszTörlés
  121. 114. Kedves Gábor!
    Magam is gyanakszom a pszichés eredetű okokra, mert feleségemnek ilyen kiugró vérnyomás problémája stresszes helyzetekben szokott előjönni.
    Az a baj, hogy már az orvoshoz menés gondolata is stresszt vált ki nála!
    Gondolom egy ilyen kivizsgálást, csak a körzeti orvos beutalójával lehet elvégeztetni. Ott meg minimum 3 óra várakozás után lehet sorra kerülni:o(

    VálaszTörlés
  122. Gábor! Amikor szellemi társat kerestél magadnak egy orvos személyében, akkor egy Légrádyhoz hasonló valakire gondoltál? A leírás szerint sajnos egy orvos sem könnyítené meg a dolgokat, nem csökkenne a csatározások száma.
    http://beszelo.c3.hu/04/01/08kozak.htm

    VálaszTörlés
  123. Tamás Skobrák 124:
    Én úgy tudom, már minden háziorvosnál lehet már időpontot kérni. Ha mégsem, hát vinni kell könyvet, és legalább ezen nem stresszelni. :-) A szakorvosi rendelőkben megintcsak sokat fogtok várni, annyi a beteg, hiába adnak időpontot (magánorvosnál jobb a helyzet csak)... De ezt be kell vállalni, néha muszáj orvoshoz menni, még ha ki is vagyunk nekik szolgáltatva sajnos...

    VálaszTörlés
  124. Kistörpe
    Valahol , gurulj feljebb, Joe meditált a K2-ről. Keresd meg! Arra emlékszem, hogy állati belsőségekben van, um. velőben és a többiekben.

    VálaszTörlés
  125. Kistörpe
    megkerestem, a 70-es bejegyzést:
    Füvet fogyasztó állatok húsa/belsőségei/velő...

    VálaszTörlés
  126. 109. Tamás Skobrák
    Csak egy ötlet. Ha magas lenne a húgysavszint a feleségénél, akkor lehet a magas vérnyomás oka a sok fruktóz fogyasztás. Lehet, hogy akkor neki sokkal kevesebb édes gyümölcsöt szabad enni, mint Önnek.
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/lakomazz-ugy-mint.egy-osember-es-figyeld-ahogy-olvadnak-le-rolad-a-kilok.htm

    Tara, ezt neked is írtam, mert Te tényleg sok gyümölcsöt eszel.

    VálaszTörlés
  127. Még mindig az a véleményem, hogy a gyümölcsfogyasztásnak semmi köze a külön fruktózbevitelhez. Az innen-onnan kivont fruktóz töményen nagyon is ártalmas, a gyümölcsökben lévőt olyan szépen elrendezte a természet egyéb összetevőkkel, hogy nyugodtan ehető. Meglehetősen nagy az irodalma a neten.

    Egyáltalán nem gondolom, hogy nekem a gyümölcsök ártanának.Sőt. Lebeszélni valakiket a gyümölcsevésről szerintem nem túl bölcs dolog. Ha valakinek valami miatt nem jó, persze ne egye. De sokkal inkább körülnéznék, mi az ami árthat az étrendemben, hátha valami másról van szó.

    VálaszTörlés
  128. Ha annyira ártanának a gyümölcsök, hogy szaporodhatott el egyáltalán az ember a bolygón? Amennyire tudjuk, a trópusokról indult a történet, ott pedig a gyümölcs volt a fő táplálék. Hogyhogy nem ártott a fruktóz? Vagy hogyhogy nem árt a majmoknak ma sem? Gyerekektől megvonni a gyümölcsöt a feltételezett "ártalom" miatt több mint hiba, bűn. Legjobb akkor enni bőven belőle, amikor megterem, de vannak jól tárolható gyümölcsök is, egész télen esszük az almát, ettük a körtét (az már elfogyott). És mindezt persze vegyszermentesen az ideális, de tudom, nem mindenki jut hozzá.

    VálaszTörlés
  129. Elolvastam a Mercola cikket, amit belinkeltél, Rozcsika (ugyan régebben már olvastam).

    Szó nincs arról benne, hogy ne együnk gyümölcsöt, éppen az ellenkezőjére biztat. Azt viszont ő is javasolja, hogy ne együnk fruktózt. Ez így van. Fruktózt ne együnk. Gyümölcsöt meg együnk.

    Vagy ha te másképp olvasod, akkor melyik az a mondat, ahol arról ír, hogy ne együnk gyümölcsöt?

    VálaszTörlés
  130. Na még valamit aztán úgyis mennem kell: Mercola szerint a fruktóztól lesz magas a húgysavszint. Lehet, hogy attól is. De ezektől biztosan:

    http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/4867/hugysav---laboreredmenyek

    Sőt, még egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (vízhajtók) is emelik a húgysavszintet.

    Tehát a fehérjebevitellel óvatosan bánnék azért. De továbbra sem vitatom, hogy az emberek egy részének remek a paleó,másoknak meg nem.

    Joe: nem én találtam ki a típusokat, orvosok és kutatók írják, sok helyen. Én csak töprengek rajta:)

    VálaszTörlés
  131. Sziasztok!

    Pénteken lesz egy szájsebészeti műtétem (gyökértömés, majd gyökércsúcs amputáció), eltávolítanak 2 db borsónyi nagyságú gyulladásgócot az egyik fogam gyökércsúcsi részéből.

    Ilyenkor milyen vitaminokat, gyulladáscsökkentőket érdemes szedni? Jól emlékszem, épp a minap mondta valaki, hogy a fogaknak jó a magliszt nélküli étrend nagy dózis D-vitaminnal?
    Valami olyasmit is hallottam már, hogy jó előre készülni erre, és már pár nappal korábban elkezdeni szedni ezeket nagyobb dózisban...

    Mostanában kicsit ájulós lettem az orvosi dolgoktól, édesség ezen segíthet a műtét előtt (csoki, banán)?

    Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  132. 127, 128 Anna Wilson
    "Füvet fogyasztó állatok húsa/belsőségei/velő..."
    Köszi szépen, hogy segíteni próbálsz! :-)
    Ezen a fűfogyasztó állaton azért el kellett tűnödnöm egy kicsit, mert sajnos anyagilag igen szűkösen vannak eleresztve, és mondjuk legelőn tartott szürkemarhára sajnos nagyon nincs keret. De aztán az jutott eszembe, hogy mi a helyzet a nyúllal? Vajon a nyulakat is táppal etetik ha nem házilag vannak tartva?

    VálaszTörlés
  133. 134. Szűcs Csaba

    Az omega-3-at hagyd ki, mert nehezebben áll el majd a vérzésed.Ájulás ellen az hat, ha felváltva megfeszítgeted a végtag izmaidat, hogy ne essen le a vérnyomásod.

    VálaszTörlés
  134. 124. Tamás Skobrák
    Én elviekben írtam, mi minden okozhatja. A körzeti orvos kétlem, hogy egy ilyen széleskörű kivizsgálásnak neki látja, ő ahhoz szokott, hogy próbálgassa, melyik tabletta válik be. A kék vagy a piros. Talán már a mechanizmusukra sem emlékszik.
    Ha sztressz okozza, azt egyszerű megállapítani. Ha egy erős nyugtató leviszi, akkor minden valószínűség szerint pszichés. És itt le is lehet állni. Kell elsősegélyre egy vérnyomás csökkentő, egy erős nyugtató - vagy egy jó pszichológus. Ez utóbbi költséges és nem biztos, hogy hat.

    VálaszTörlés
  135. 125. kutyus Rozcsika
    Hát igen, bevallom, ilyesmiről álmodoztam. De ha már ilyen nem sikerül, akkor legalább egy olyan kellett volna, aki nem "forradalmasítani" akarja téveszméivel a paleót, hanem egyszerűen csak alázattal alkalmaznia a praxisban. Amikor a butaság próféta hajlammal párosul, az a leges-legrosszabb verzió.

    VálaszTörlés
  136. Kistörpe
    úgy tudom, a nyúltáp nagy része szénából és egyéb növényi hulladékokból készült granulátum. Biztosan van benne valamennyi gabona is (házilag szénával szoktuk etetni), de mindenképp növényevő...
    A K2 kapszula is drága nekik?

    VálaszTörlés
  137. Kistörpe
    Azt mondják, hogy a legjobb hús ilyen szempontból a birka. Azt biztosan legeltetik és nem tápozzák. Közepes árfekvésű, ha kapható. Nálunk a piacon a hentesnél szokott lenni.

    VálaszTörlés
  138. Szűcs Csaba 134

    Nekem is volt ilyen műtétem egy rossz gyökértömés miatt. A műtét előtt a szájsebész idegelte és gyökértömte a mellette lévő fogat és nagyon bedagadt. Vigasztalt, hogy a műtét után ettől sokkal jobban be fog gyulladni és dagadni.Nem fognak rám ismerni a barátaim. Azt mondta, hogy ez 99%. Akkor már haladó paleós voltam és emlékeztem, hogy az omega 3 gyulladás csökkentő... akkor még a DM-es kapszulákat ettük. Elkezdtem 20-val enni. A következő ellenőrzéskor nem hitt a szemének az orvos. Mondta, hogy nem érti. Mondtam neki, hogy mit szedek és most mekkora dózisban. Kikérdezett, hogy hol lehet venni és mennyiért. Következő ellenőrzésen mesélte,hogy vett magának :) Szóval én már a műtét előtt elkezdtem nagy dózisban. Egyébként a sebet összevarják, és a száj nyálkahártyája nagyon gyorsan gyógyul. Csaba szorítunk!
    Simon Péter

    VálaszTörlés
  139. 121. szomi

    "Ha nem ezt teszem és csak edzés után töltök, akkor nehezen múlik az éhségem és általában benyomom azt az 1-2 banánt is a tök vagy batáta mellé."

    Ez azért van, mert edzés után az izmok sokkal gyorsabban tudják beépíteni a cukrot glycogénbe, mint általában. Ilyenkor nem nehezebben következik be az a vércukor szint emelkedés, ami az étvágy megszűnéséhez szükséges.

    "A kapcsolódó tanulmányok melyek az edzést követő 6 órát vizsgálták azt találták, hogy (az adatok 70 kg-os egyénekre vonatkoznak) a glikogén újjáépítés mértéke óránként 2 % volt, ha edzés után közvetlenül, majd azt követően minden 2 órában 25 g szénhidrátot (0,35-0,4 g/tskg) fogyasztottak. 5-6 %-osra növekedett, ha az elfogyasztott mennyiség 50 g (0,75-0,8 g/tskg) volt 2 óránként. Ezen túl amennyiben a 2 óránként elfogyasztott mennyiséget 100, 112 illetve 225 grammra növelték, a glikogén szintézis mértéke nem nőtt az 5-6 %-os óránkénti ütem fölé. "

    http://www.bodysport.hu/taplalkozas/szenhidrat-fogyasztas-uetemezese-edzes-utan

    Ha edzés után azonnal visszatöltöd az elhasznált glycogént, akkor bizony feláldozod a kiváló inzulinérzékenységet. Ez igazából az élsportolók teszik, akik naponta szeretnének kemény edzést végezni, de ugye abban egyetértünk, hogy ez nem embernek való. Szerintem ebben az esetben is a középút (mint sok minden másban) a helyes. Rögtön legyen egy kis visszatöltés, ami hatására leállnak a katabolitikus folyamatok, viszont pár napig az izmok képesek befogadni egy kis cukorbombát, így nem kell izgulni, meg a GI-t nézegetni minden falat lenyelése előtt. Én ebből a megfontolásból megengedem magamnak az 1-2 kiskanál nádcukrot , vagy egy picike mézet, mondjuk pucolt dióra rákenni egy késhegynyit (mnyamm). De attól még óva intek mindenkit, hogy a belinkelt cikkben leírt módon öntse magába a cukros vizeket, vagy sportitalokat.

    " Ezért gondoltam, hogy akkor már megeszem a banánt előre és legalább jobban megy az edzés."

    Ezt én is megfigyeltem, hogy ha túl kevés a CH, akkor igencsak nyögvenyelősen megy a bringa. Előtte sem hülyeség pici szénhidrát, így legalább a máj töltve lesz, később indul be a saját fehérjéid felemésztése, vagy legalábbis nem olyan mértékben, mint ha éhgyomorra ugranál neki az edzésnek.

    "így a zsírból nagy mennyiségű CH gyártást mindenképpen el akarom kerülni."

    Zsírból max. 6% CH-t lehet előállítani, az viszont igazán nem jelentős mennyiség. Csak a triglicerid molekula glicerinjéből lehet cukrot gyártani, a zsírsavak vagy közvetlenül elégnek az izomsejtekben, vagy ketonok lesznek belőlük.
    Ha pedig fordítva gondoltad, mármint a CH-ból zsírt gyártani, az pedig mindaddig nem fenyeget számottevő mértékben, míg a szervezet a CH-t CH-ként el tudja használni. Tehát ha nem viszel be többet, mint a valós igény, addig nem fenyeget, hogy zsírrá alakítja a szervezet. Mikor a máj és izmok glycogénraktára plafonig telt, akkor indul be keményen a zsírraktározás. Ettől meg a nyugati étrenden élő keveset mozgó egyénnek van tartani valója.

    VálaszTörlés
  140. Köszi!
    Azt hiszem rosszul írtam: azt a CH gyártó folyamatot akarom elkerülni, amihez sok kortizol kell. Ha jól emlékszem, akkor ez a fehérjéből CH gyártás lesz és nem a zsírból.
    Így is nagy kűzdelem, hogy meglegyen a napi 8 óra alvás...

    Méz:
    Kb egy éve nem ettem és múltkorjában kipróbáltam egy evőkanállal. Legnagyobb meglepetésemre beindult az allergiám és bedugult az orrom. Maradok a alma/banán/sütőtök/batáta variációknál.

    VálaszTörlés
  141. 144 szomi2013. február 8. 9:25
    Ha virágporallergiád van, a méz okozhat tüneteket. Esetleg érdemes az akácmézet megpróbálni, abban van a legkevesebb pollen.

    VálaszTörlés
  142. 131 Tara
    NAGY mennyiségben ártanak a gyümölcsök, nem úgy általában. Liv drnő is leírta, igazából nem az a lényeg, hogy kötött formában van-e a fruktóz. Persze, hogy a HFCS a legártalmasabb, hiszen tömény...
    Az meg egy városi legenda - a sok másik között - , hogy az ősember trópusi gyümölcsökön élt. Ha megnézed a mostani - trópusi viszonyok között élőket, pl pápua - , egyáltalán nem gyümölcs- alapú az étrendjük. Van ott disznó, batáta, különböző állatok, növények, de gyümölcs nem dominál. A majom meg majom, egyáltaán nem úgy működik a metabolizmusa mint az embernek, mellesleg meg még a csimpánz sem csak gyümölcsön él, hanem kilószámra eszi a zsenge leveleket, rügyeket, hangyát, húst is... a gyümölcs mellett.
    Kérdezd csak descalcezt és másokat, hogy a töméntelen gyümölcsevés mit okozott nekik... 16 gyümölcs helyett napi 4 nem megvonás, nem tudom, látod-e a különbséget a 4 és a 0 között...
    Arra a felvetésedre, miszerint "a paleo felvitte a vérnyomásomat", már korábban is akartam írni, hogy rosszindulatú csúsztatás. Meredek következtetés így, összekötve, nem gondolod? Kár, hogy az indulatok vezérelnek, mikor leírsz ilyeneket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hozzávéve még, hogy nem is paleóztál te soha igazán...

      Törlés
  143. MW 146:
    Arról nem is beszélve, hogy - mint tudjuk - az ősi vad bogyók, gyümölcsök közel se voltak olyan édesek, mint a mai édességmániás ember ízlése alapján nemesítettek....

    VálaszTörlés
  144. MW: két és fél hónapig tökéletes paleón voltam (húst nem ettem, de halat igen) de nekem nem vált be. Megtartottam annyit belőle, hogy tejet nem iszom, tejtermékeket nem eszem. Amikor 1990-ben a Testkontrollt elolvastam, elkezdtem gondolkodni a tejen. Rájöttem, hogy valóban: a természet arra találta ki a tejet, hogy a kis bocik felnőjenek szépen és egészségesen, de az embernek semmi köze nem lehet hozzá, nincs rá szükségünk. Évekig nem is ittam,aztán eljutottam B. Székelyig, és ettem túrót, frissen fejt tejből készített aludttejet, tejfölt. Soha semmi bajom nem volt tőle, mégis elhagytam.

    Líviát én is olvasom, de a gyümölcs kérdésében nem értek vele egyet. Nem is kell nekünk mindenben egyetérteni. Nem bántom a paleósokat, tisztelem, hogy a beteg emberek rátaláltak valamire, ami jó, ami segít nekik. De változatlanul az a véleményem, hogy nem jó mindenkinek mert nem vagyunk egyformák. Talán a gyümölcs sem jó mindenkinek, de hogy nekem jó, az biztos. 63 éves vagyok és az a célom, hogy megszüntessem a magas vérnyomás problémámat. Ezért keresgélek még mindig. Lehet engem utálni, lehet ignorálni itt a blogban, nem érzek semmi sértődöttséget, semmi megbántottságot. Az egyik legszelídebb ember vagyok a világon, még ha ti másképp látjátok is. Azért látjátok másképp, mert néha másképp gondolok dolgokat, mint ti. Elég ritkán írom be az ellenvéleményem. De a gyümölcsevéssel kapcsolatban a véleményem szilárd: NEM LEHET EGYENLŐSÉGJELET TENNI A GYÜMÖLCS ÉS A FRUKTÓZ KÖZÉ. De mindenki gondoljon azt, amit akar.

    Számomra az az indok is elfogadhatatlan, hogy "mit okozott Desnek meg mának a gyümölcsevés" Lehet. de nem CSAK gyümölcsöt ettek. A problémáikat okozhatta bármi más is. Ők tudják, de bárki tévedhet. Szétszeditek elemire az ételt, és nem bíztok a saját szervezetetekben. Okos a testünk, megvéd dolgoktól, képes méregteleníteni és képes sok minden másra is, ha felismerhető, normális ételt kap.

    VálaszTörlés
  145. Szeretném picit megmagyarázni, mit is gondolok a gyümölcsevésről: mi az, amit a természet (vagy Isten, ki hogy gondolja, de mielőtt a fejem veszitek kijelentem, hogy nem vagyok vallásos, nem hiszek semmilyen egyházban, de azt hiszem, hogy létezik egy felsőbbrendű intelligencia, még ha energia formájában is) az embernek ajánlott eledelül: kezdetben a gyümölcsöt. Gondoljátok végig: a növények, zöldségek között sok a mérgező. A növények védik magukat, nem tudnának szaporodni, ha az állatok mindig megennék őket. Viszont a gyümölcsök éppen ezért vannak. Szépek, színesek, illatosak, azért érlelik be a fák, bokrok őket, hogy segítsünk a szaporodásukban. Megeszi az állat, kikakilja a magokat, ahogy mi is. Máris tud szaporodni.

    Ti beszéltek ősemberekről, paleolit korról. Akkor a fentieket se felejtsétek el. Most is vannak vadon nőtt bogyók, mi esszük is őket, ahogy a vad zöldeket is. Régi almafánk, diófánk, barackfánk, cseresznyefánk van, ha nemesítettek is, nem tudom, de nem is érdekel.

    Ti túlzásokba estek. A legkevésbé paleolit étrend, amit esztek. Soha az életben nem lehet reprodukálni a paleolit étrendet, mert az életkörülmények teljesen mások. Ahogy zsírra, szénhidrátra és fehérjére is szükségünk van. De nem a nagyüzemi állattenyésztésből származó szénhidrátokra. Ha azzal beéritek, ártotok magatoknak és ezt nem most mondom először.

    Azzal nincs semmi megoldva, ha engem utáltok. Egyetek normális, valódi ételeket, változatosan, és semmit se vigyetek túlzásba. Már beláttam, hogy a vegaság is éppolyan tévút, mint a paleó vagy az Atkins. De egyetek úgy, ahogy akartok, majd az idő igazolja, megmarad-e az egészségetek.

    Olvasom a blogot és fogom is, mert érdekelnek a tapasztalaitok. És igyekszem majd nem hozzászólni, de néha annyira szörnyűnek találom amit írtok, hogy muszáj.

    Még írhatnék az állatokról is: növényekből építi fel hatalmas testét az elefánt és sok másik állat. A D vitamint a napsütésből szerzi be. Mit gondoltok, a halakban honnan van az omega 3? A tengeri növényekből. A halak nem állítanak elő omega 3-at. Ti mégis lebecsülitek a növényvilágot. Nem ártana, ha nem csak Gábor zöld könyvéből informálódnátok. Gábor sokat adott az embereknek a könyveivel, de véleményem szerint hiba volt beszállnia a táplálkozástudományba. Ha most írna egy könyvet arról, hogy miért árt a sok fehérje,millió hivatkozással tudná megindokolni.

    Eltévedtem én is, kipróbáltam a paleót. Nem lehet kirekesztő étrendeken élni. A lényeg: minőségi kaja és kevés. Főleg zöldek, gyümölcsök. Akinek árt a gabona, ne egye. Tejre meg nincs szükségünk ez igaz. Nagyjából ennyi, lehet engem ignorálni, nem hozzám szólni, elfogadom és még csak nem is bánt. Gondolkodni kell. Ha vannak itt gondolkodó emberek, meg is teszik majd.

    VálaszTörlés
  146. Ezt még kijavítom: "De nem a nagyüzemi állattenyésztésből származó szénhidrátokra. Ha azzal beéritek, ártotok magatoknak és ezt nem most mondom először." - fehérjékre gondoltam természetesen.

    Szükségünk van zsírokra. De a zsírokból is csak a természetes zsírok a jók, abból tud szép, nagymolekulájú, egészséges koleszterint felépíteni a szervezetünk. Mint például a dió a maga természetes formájában. Magkenyerek? Sütve? Teljes tévút. Minden hevített zsír rendkívül ártalmas, akkor is, ha telített. Ahogy ártalmas az agyonsütött, főzött fehérje is. És nem azért, mert én mondom.

    VálaszTörlés
  147. "néha annyira szörnyűnek találom amit írtok"

    Amikor belinkelted a múlt héten azt a paranoiás honlapot, én pont ezt gondoltam.

    VálaszTörlés
  148. Elolvastam újból, mibe is tudtok majd belekötni. Precízebben írom le a paleózásom elejét: ettem húslevest. Nem éreztem magam jól tőle, és valóban feljebb ment a vérnyomásom, gyógyszer mellett is. Elhagytam. Utána csak halat, tojást. Végig magasabb volt, mint azóta, hogy újból elhagytam a halat is.

    VálaszTörlés
  149. Tara 149
    Tiszteletben tartom a véleményedet, egy dolgot jeleznék vissza, ami engem nagyon zavart a hozzászólásodban: az általánosítás. Itt nincs két olyan ember, aki egyforma paleót folytat. Sőt, évszakonként sem egyformát. Még ennél is fontosabb, hogy vannak különböző vélemények is, ez nem egy tökéletesen homogén közeg, ahogy az a hozzászólásodból kitűnni látszik. Ezért szerencsésebbnek tartanám, ha konkrét felvetésekre reagálnál.

    VálaszTörlés
  150. 148. Tara
    "... Nem bántom a paleósokat, tisztelem, hogy a beteg emberek rátaláltak valamire, ami jó, ami segít nekik. ..."

    Ezt még hányszor fogod leírni? Bár én látszólag sokat beszélek "betegségeimről", de egyáltalán nem úgy nézek ki, mint aki beteg lenne. Ezt csak azért írom, mert nem ismerjük egymást személyesen. Én úgy nézek ki, mint aki kicsattan az egészségtől, most minden beképzeltség nélkül. Nem az ilyen emberekre, mint én, használjuk azt a szót, hogy betegek. Vagy akkor minden ember beteg, aki nyugati táplálkozást folytatott az elmúlt 40-50 év alatt. Amilyen betegségekről itt a blogon szó van, azok olyan betegségek, amik szinte mindenkinél előfordulnak a nyugati világban, egy vagy több. És ugyanezt mondhatom el a már személyesen megismert blogtársaimról is, nem úgy néznek ki, mint a "beteg" emberek: Szakesz (ő a csúcs a kinézetben), Snovi (ő a II. bombázó), Ilona, MW, Zsóka lánya, akinek főzőblogja van, Gábor ( :-)) ), Elmira, Paleolga, Mosoly.

    VálaszTörlés
  151. Szia Tara,
    én egészséges voltam, amikor paleózni kezdtem, most meg bazi egészséges vagyok :)

    hoztam neked egy kis bulvár olvasnivalót, (téged úgyis nehezebb tudományos érvekkel meggyőzni :) ) hátha elgondolkozol még egyszer a féktelen gyümievés hatásain:

    http://www.guardian.co.uk/film/2013/jan/28/ashton-kutcher-hospital-steve-jobs-diet

    VálaszTörlés
  152. 145 Merrea:

    Igen, van allergiám pollenekre, de ilyen közvetlen reakciót még sose tapasztaltam, pedig régebben sok mézet ettem.

    VálaszTörlés
  153. 146. MW
    Egyetértek. Még én voltam mérges a természeti népekhez látogatókra, a könyv írójára, hogy a vadászatról ír csak, hogy melyik állat húsa milyen ízű, a gyümölcsszedésről miért nincs egy szó sem. Most már úgy gondolom, hogy azért nem volt szó róla a könyvben, mert nem volt gyümölcsszedés vagy ha volt is valamennyi, nem volt fontos része az étkezésnek. A magyar "spot on" c. műsor párocskájának, ha távoli vidékre eljutnak, mindig a rakott bogár mix a menüjük, amit szépen el is fogyasztanak a bennszülöttekkel (az erdő közepén lévő tisztáson gyűjtött többféle bogár és az ott gyűjtött többféle levél megsütése együtt).

    Jó, hogy lejött a fiad a 16 almáról. Az alma különösen cseles gyümölcs, mert savanyúsága miatt mindenki azt hiszi, hogy jót tesz az emésztésnek. De nem, mert ugyan rengeteg gyomorsav képződik tőle, főleg, ha üres gyomorba megy az almapép, de a nagy mennyiségű gyomornedv mégsem eléggé savas ahhoz, hogy gyorsan megemésztődhessen az alma, így az ahelyett, hogy lefelé haladna, kifelé a gyomorból, felfelé indul meg, antiperisztaltika, és ettől aztán beindul a gyomorégés érzés. (Lásd Húsvétinyuszi esetét az üres gyomorba leküldött egy harapás almáról) Ha ehhez a gyomorégéshez hasmenés is társul, akkor biztosan ez volt a baj. Ezt csak savanyú itallal, több citromból készített limonádéval lehet orvosolni. (Légrády Tojáskönyv)

    VálaszTörlés
  154. Tara2013. február 8. 13:26
    Nem az a baj, hogy másként látsz dolgokat, hanem az, hogy elkezdesz olyan baromságokat leírni, és olyanról vitatkozni, és győzködni a másikat, amit senki még csak meg sem említett, vagy nem is vitatott soha! Ki írta itt le, hogy a gyümölcs önmagában ártalmas? Ki írta itt le, hogy teljesen el kéne hagyni a gyümölcsöt ketogénen kívül? Ki becsüli le a növény világot? Itt mindenki tisztában van azzal, hogy a húsok megemésztéséhez kellő mennyiségű és minőségű zöldségre van szükség és akinek lehetősége van, próbál saját termesztésű vegyszermentes zöldséget fogyasztani. Folyamatosan ferdítesz és általánosítasz, a lehető legostobább módon. Az utóbbi hozzászólásaidból világosan látszik, hogy csak olvasod a blogot, de nem érted meg az egymás mögött leírt szavakat, úgy állítasz be dolgokat, mintha te találtad volna ki őket, és másnak nem jutott volna eszébe, és itt ne lett volna leírva. Azt tanácsolom, hogy vegyél a kezedbe egy tükröt, és ha véletlenül nem törne össze azonnal, akkor hosszasan nézz bele és gondolkodj el magadon.

    VálaszTörlés
  155. 158. Kritikus
    Ja, hát ez csak töredéke a hülyeségeknek, de azért rendes Tőled, hogy belekezdtél a felsorolásukba. Nekem az a kedvencem, hogy mi itt csak Gábor zöld könyvét olvastuk el és semmi másból nem informálódunk a döntéseink előtt. Én sokszor már kínosnak érzem, hogy lelkendezek más könyvéről is, amikor végülis ez Gábor blogja, nem az Index-en vagyunk, sokszor nem is reagáltunk a múltban Gábor posztjaira, hanem tovább beszélgettünk mások gondolatairól, regényéről, honlapjának tartalmáról.

    VálaszTörlés
  156. 159 kutyus Rozcsika
    Rozcsika, ne haragudj, a hülyeségekben Neked is jócskán van itt részed. Tehát azt akarom mondani, hogy nemcsak Tarának. De abban tényleg egyetértek, hogy a tükör mindkettőtöknél fontos lenne.
    Valami megmagyarázhatatlan fontoskodás és tudománytalanság az ami mindkettőtöket jellemez, és ez nem feltétlenül erre a blogra való. Még akkor sem, ha Tarát itt mindenki üldözi, Rozcsika hülyeségeivel szemben pedig nagyon sokan elnézőek.

    VálaszTörlés
  157. Képzeljétek, visszakaptam a szép álmaimat. Nem túl fantáziadúsak, de talán pont azért még jobbak is, mert életszerűek. Rossz álmaim továbbra sincsenek.

    VálaszTörlés
  158. 160. Wanda
    Köszi. Egyet mondj légyszi.

    VálaszTörlés
  159. kutyus Rozcsika
    Na, ennek mindannyian nagyon örülünk.:))

    VálaszTörlés
  160. kutyus Rozcsika
    161 kutyus Rozcsika

    VálaszTörlés
  161. 164. Wanda
    Tehát ez egy hülyeség hozzászólás, szerinted. Neked szoktak lenni rossz álmaid, amik annyira ijesztőek, hogy fel is ébredsz rá?

    VálaszTörlés
  162. 139, 140. Anna .Willson2013. február 7. 19:04

    "A K2 kapszula is drága nekik?"
    Háát, minimálbérből az ember kétszer meggondolja, hogy mire adja ki a pénzt.
    De ha a birka, meg a nyuszi is jó, az jó hír. Köszi szépen! :-)

    VálaszTörlés
  163. Wanda (de nem öveg)2013. február 8. 20:44

    165 kutyus Rozcsika
    Ezt a szűk családomon kívül másokkal nem szoktam megosztani, több, más hasonló típusú dologgal együtt.
    Nem tudom, hogy ez neveltetés, vagy egyéb szocializációs hiányosság, de szerintem ez mindenféleképpen tanulható, ami Téged állandóan motivál. Tarával együtt Neked is muszáj néha magadba nézned. És csak utána szólni.(ha lehet)

    VálaszTörlés
  164. 167. Wanda
    Akkor nem értem, hogy miért olvasgatsz olyan blogot, ami a testről, a szervek működéséről, a táplálék emésztéséről szól. Vagy azt hitted, hogy ez egy gasztro blog receptekkel? Ezek szerint orvosi könyveket sem olvasol. De nem kell válaszolnod, mert nem tudom, hogyan kell udvariasan megmondani, hogy nem érdekel a válaszod.

    VálaszTörlés
  165. 157. kutyus Rozcsika

    "különösen cseles gyümölcs, mert savanyúsága miatt mindenki azt hiszi, hogy jót tesz az emésztésnek. De nem, mert ugyan rengeteg gyomorsav képződik tőle, főleg, ha üres gyomorba megy az almapép, de a nagy mennyiségű gyomornedv mégsem eléggé savas ahhoz, hogy gyorsan megemésztődhessen az alma, így az ahelyett, hogy lefelé haladna, kifelé a gyomorból, felfelé indul meg, antiperisztaltika, és ettől aztán beindul a gyomorégés érzés. (Lásd Húsvétinyuszi esetét az üres gyomorba leküldött egy harapás almáról) Ha ehhez a gyomorégéshez hasmenés is társul, akkor biztosan ez volt a baj. Ezt csak savanyú itallal, több citromból készített limonádéval lehet orvosolni. (Légrády Tojáskönyv)"

    Gondolom ezt Te magad sem gondoltad komolyan. Mindez igaz, ha valami zsírosat eszel, mármint hogy citromlével rásegíthetsz. A cronometer.com alapján az alma 2.7% zsírkalóriát tartalmaz (igen,rejtett zsír, főleg a héján). Az antiperisztatika meg inkább nagy adag keményítő befalására vonatkozik, ha zsírmentesen eszed meg, hisz az epeváladék és a hasnyálmirigy emésztőváladéka közös záróizom megnyílásával távozik.
    Áruld már el, légyszi, miért kellene az alma megemésztéséhez tömény sósav? A gyümölcsök egyszerű cukrokat tartalmaznak, azokat csak fel kell szívni. Ha már Dr. Légrády könyvéből idézgetsz, akkor ne feledd el átrágni magadat ezen a részen is:

    "De nemcsak a hasnyálmirigy, hanem a vékonybél nyálkahártyája is termel emésztôenzimeket, melyek bizonyos anyagokat a hasnyál enzimei nélkül is képesek megemészteni. Viszont ha az emésztés fő iránya nem kielégítő, akkor a bél hámsejtjei is megsínylik azt, hiszen a fontos anyagok többsége a hasnyálenzimek tevékenységének mérséklôdése miatt nem jut el rendeltetési helyére, és e sejtek is egyre kevésbé képesek ellátni feladataikat. Amennyiben tartósan fönnáll ez az egyre növekvő hiányállapot, akkor csökken az általuk termelt enzimek mennyisége, és az emésztésben újabb zavarok lépnek föl. Példa erre a fölnőtt korban kialakuló, egyre gyakoribbá váló tejcukor-intolerancia, vagyis a tejcukorbontó bélenzim csökkenéséből vagy hiányából eredően a tejben lévő cukor nem emésztődik, hanem erjed, és gázképződést, puffadást, szélgörcsöket, esetleg hasmenést eredményez.
    A gyümölcscukor emésztőenzime a bélnyálkahártyában termelődik, így a gyümölcsök emésztéséhez nem szükséges a hasnyálmirigy nedveinek segítsége. Ezért lehet bármikor gyümölcsöt fogyasztani – a nagyobb étkezések időpontjától függetlenül –, ha a bélrendszer még nem károsodott."

    Ezen felül nem árt megtanulni Dr. Légrádyt is kritikusan olvasni, hisz azt még sajnos ő sem tudatosította, hogy a tej az emlősök csecsemőinek valő, nem pedig a felnőtteknek :(

    VálaszTörlés
  166. 131 Tara

    Ha már az ember emésztőrendszerét az emberszabású majmokhoz hasonlítgatjuk, akkor nem a csimpánz a leginkább "hasonló" hozzánnk. Bár a csimpánz is lakmározik hússal A "capuchin monkey" pedig gyümölccsel, és rovarokkal. http://www.beyondveg.com/billings-t/comp-anat/comp-anat-6c.shtml
    Ugyanis a gyümölcsök semmilyen körülmények között nem adják meg az összes aminosavat megfelelő arányban. Dr. Graham követői ezért esznek meg naponta legalább 1 fej salátát, hisz abból egészítik ki a hiányzó fehérje profilt. Wai követői pedig tojássárgából és nyers halból.
    Denise minger nyers vagy enyhén párolt állati belsőségekkel
    Mindenképpen ki kell egészíteni, hisz számos példa mutatja, hogy a kizárólag gyümölcs alapú étrend mindenképpen hiányhoz vezet.

    Miközben az teljesen igaz, hogy a színes látásunk az emberszabású örökség, valamint a C vitamin szintézis elvesztése is idesorolható, ugyanakkor a fruktóz megemésztésének a képessége meg "kiveszett" az idők folyamán. Mint ahogy az emberszabású majmoknak van egy vízi életmódhoz alkalmazkodott rokona http://www.aquaticape.org/, ugyanúgy a röfi is vízi életmódhoz alkalmazkodott lény, és szépen kitúr gombát meg keményítős gumókat. Az emberek nyálában magasabb az amiláz aránya, mint más emlősöknek, így ez alapján ki lehet jelenteni, hogy valamilyen mértékben képesek vagyunk keményítős gumók emésztésére, melyre kiváló példa a kitavaiak vagy bantuk édeskrumplija.
    Azt, hogy látjuk az érett gyümit, nem tudunk C vitamint szintetizálni, viszont a fruktóz már problémát okoz, ez számomra is elég paradox állapot. Ezt csak ezoterikus köntösbe bújtatott magyarázattal tudom feloldani, vagyis földi rendszerben semmi sem tökéletes!

    VálaszTörlés
  167. 169. Descalcez
    A lényeg, hogy "gyakorta látni üres gyomorra elfogyasztott rostok hatására föllépő gyomorégést, savérzést". És igen, ezt elhiszem, nem csak azért mert ultrahanggal vizsgálgatta a betegei gyomrát Légrády, én nem gondolom, hogy ezt csak hazudja, hanem mert már én is kaptam iszonyú gyomorégést üres gyomorra megivott gyümölcsjuice-mix-től és egy csomó ember nem bírja az almát, mert fáj tőle a gyomra.
    A másik lényeg meg az, hogy akinek TELJESEN savhiányos a gyomra, annak gyomorégése és folyamatosan fennáll hasmenése van, így együtt. Légrády szerint. A gyógymód pedig erre a nagy mennyiségű savanyúság, citromos italok fogyasztása evés alatt vagy után. Légrády epesavakkal foglalkozott hosszú éveken át, májbetegeket gyógyított, tehát ehhez értett. Nem érdekel, hogy nem volt paleo szemléletű orvos. A grafikonjaira koncentrálok, amiken ábrázolta, hogy az epehólyag térfogata melyik ételtől csökken le, ürül ki az epe és mikor kezd el visszatöltődni.

    VálaszTörlés
  168. 131.

    Közben megtaláltam az ominózus részt a 801010-ből:

    "Some people adopt a totally fruitarian diet, meaning they attempt to
    live exclusively on fruits, but I do not recommend this practice. Dark-green
    leafy vegetables provide minerals and other nutrients essential for optimum
    nutrition and health."

    VálaszTörlés
  169. kutyus Rozcsika

    "A másik lényeg meg az, hogy akinek TELJESEN savhiányos a gyomra, annak gyomorégése és folyamatosan fennáll hasmenése van, így együtt."

    Főleg, ha együtt eszel keményítőt hússal. Húshoz erős sav kell, ami semlegesíti a nyálban lévő amiláz bázikus hatását, majd míg újra összekeveredik a hasnyálmirigy emésztőváladékával, addig szépen alkoholos erjedésnek indul. Erre már a testkonroll évekkel ezelőtt rávilágított, hogy fehérje mellé ne együnk keményítő tartalmú köretet, hanem rengeteg zöldet vagy zöldséget, ugyanakkor a keményítő is szépen emészthető mindenféle gyomorégés nélkül, feltéve ha nem hússal, hanem zöldségekkel fogyasztjuk.

    " Nem érdekel, hogy nem volt paleo szemléletű orvos. A grafikonjaira koncentrálok, amiken ábrázolta, hogy az epehólyag térfogata melyik ételtől csökken le, ürül ki az epe és mikor kezd el visszatöltődni."

    Ezzel teljesen egyetértek. Könyve szerint 3 tojás (rejtett) zsjrtartalma ehhez teljesen elegendő. Mennyi zsír ez tulajdonképpen? Cronometer alapján tojásonként 4.76 g, vagyis a teljes mutatvány 15g zsírból kihozható. Még csak töpörtyű vagy szalonna sem kell hozzá!

    VálaszTörlés
  170. 173. Descalcez
    Még az Index Paleolit táplálkozás oldalára jártam és ott volt egy tanárnő akinek paleo mellett is fájt a gyomra és problémát okozott neki, hogy a tanításról nem szaladgálhatott ki, tudod miért. De ő nagyon szeretett volna paleózni, mert le kellett fogynia. Lehet, hogy Légrády módszerével lehetett volna a panaszain segíteni. Ki tudja, hogy hány savhiányos ember pártolt el a paleótól hasonló okok miatt? Mert kevés volt a sava és csak annyi kellett volna, hogy nehezebb reggeliket egyen meg sok savanyúságot egyen.

    VálaszTörlés
  171. kutyus Rozcsika, descalcez
    Mostanában találtam, dr. Mercolának van 3 étkezési csoportja, meg egy angol nyelvű tesztje a beazonosításhoz. Én nem emlékszem rá, lehet, hogy volt szó róla. Abban pont ilyen kérdések vannak, hogy tapasztalsz-e problémát éhgyomorra evett gyümölcstől vagy gyümölcslétől. Van egy táblázat is, ahol leírja, milyen típusú fehérjét milyen zöldséggel tanácsos enni. Gondolom, ez típusonként különböző. Kíváncsiságból próbálgatom, persze paleós szemmel kihúzok a listáról pár dolgot.
    a tesztet innen lehet elérni
    http://nutritionaltyping.mercola.com/PreTest.aspx
    cikk a témában
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/02/26/metabolic-typing-part-three.aspx

    VálaszTörlés
  172. Rozicska

    Nagyon megtisztelő a bombázó II. titulus, tényleg, főleg így 50 felé :D Köszönöm!
    Szakesz mellé állva, én ugyan nem voltam teljesen egészséges, mire a laktóz és glutén érzékenység kiderült már eléggé meggyötrődtem, de azóta én is a "bazi" egészséges kategóriába sorolnám magam :D

    VálaszTörlés
  173. 175. Ilona
    "... tapasztalsz-e problémát éhgyomorra evett gyümölcstől vagy gyümölcslétől. ..."

    Hogy ez kérdésként felkerült egy listára, abból az látszik, hogy van, akinek nincs baja attól, ha éhgyomorra/üres gyomorra rostos gyümölcsöt eszik, mert megfelelően savas közeget tud produkálni. De van, aki nem képes erre, "kevés a sava" és akkor nem bírja az éhgyomorra gyümölcslé ivását. Ha a fájdalom ilyenkor megszűnik nagyon citromos víztől, savanyúságtól, akkor biztosan kevés a sava. A gumi gyomorszondacső lenyelésénél humánusabb mód, hogy az ember megfigyeli magán ezt és biztosabb választ is ad arra, hogy sok a sava vagy kevés, mint a pillanatnyi gyomornedv vétel. Az egész emésztés és táplálékhasznosulás ettől függ. De lehet, hogy a fölös koleszterinlebontási képesség is. Ha nekem visszaállna ettől a koleszterinszintem (5,4) a paleo előtti állapotra (4,3), akkor volt fölösleges koleszterinem, csak a rossz epeműködés nem tudta lebontani.

    Ezt az epesav kérdést eléggé paleo közügynek érzem, nem gondolom, hogy ez csak az én problémám.

    VálaszTörlés
  174. 177. kutyus Rozcsika:
    Azt gondolod, hogy a magas koleszterinszint a rossz epeműködés következménye?
    Meg aztán, nem arról volt szó, hogy nem kell törődni a magas (össz)koleszterinszinttel, mert az nem mutat igazán semmit. A triglicerid és a HDL/összkoleszterin arány a fontos?
    Én bírom éhgyomorra a gyümölcsöt, gyümölcslét (fagyóból kiolvadt gyümölcs leve, nem dobozos), pedig kevés a savam. A férjem is csak éhgyomorra eszi.
    Vagy akkor akinek magas az összkoleszterin, fokozni kéne az epesavkiválasztást? De hogyan, tojásevéssel? én eszem, főleg reggelente, évek óta, mégis magas.

    VálaszTörlés
  175. Rozcsika 177:
    És olyankor mi van, ha a citromlétől fáj a gyomrom, de sokszor még a narancstól is, pláne éhgyomorra? :-) Nem tudom, mennyire megbízható ez a teszt... Vagy akár ez a próba, amit Mercola ír egyik cikkében:
    http://www.mercola.com/article/mercury/detox_protocol.htm
    "If you do not have a sufficient amount of hydrochloric acid secreted by your stomach then it will be very difficult to ionize mineral supplements to absorb them properly. There is a hydrochloric acid reflex present on the lowest rib approximately one inch lateral to the midline. If this area on the rib is tender to palpation there is a strong likelihood the person is deficient in hydrochloric acid and would benefit from supplementation."
    Ha jól értem, a legalsó bordánál, a középvonaltól kb. 1 inch (2,54 cm) távolságra megnyomod és érzékeny, akkor kevés a gyomorsavad. Mindenesetre én azt se nagyon értem, hol is van ez a pont...:-)

    VálaszTörlés
  176. Szerintem Mercolának ez a táplálkozási típusok felosztása egy nagy humbug. Sok mindent elhiszek Mercolának, de ezt pl nem, szerintem ez a bizniszhez tartozik. Ugye, kell egy "szakember" ahhoz, hogy beazonosítsa, te milyen kategóriába tartozol. Van persze ez a gyorsteszt - amiben eléggé nevetséges kérdések vannak, pl inkább az édességet vagy a húst szereted stb... - , de egy "komolyabb" beazonosításhoz nyilván el kell menni hozzá konzultációra. Ez és amiket árul - vitamintól edényekig - az, amit nem veszek tőle komolyan. Jó, csak abból, hogy tanácsokat osztogatunk a hírlevélben, nyilván nem lehet ilyen jól megélni...:-)
    A betegségek befolyásolhatják, hogy mit bírunk el, de szerintem az ember anyagcseréje eléggé hasonló azért mindenkinél... És semmiképpen sem olyan dolgokból derülnek ki a különbségek, hogy mi esik jobban (ez kb a "érzem én, hogy mi kell a szervezetemnek" elv lenne).

    VálaszTörlés
  177. 180 MW
    Egyetértek.:-)De egyébként minden ilyen vállalkozás azzal a problémával küzd, hogy egyszerre legyen független és tartson fönt egy nagy apparátust. Mercola mögött komoly stáb dolgozik, a cikkeket nem ő írja, ez nyilvánvaló. Nekem is volt már, aki írt, hogy "túl sok a reklám" az oldalamon. aha, de, ha azt kérném, egy olvasásért fizessen csak 10 forintot, máris felháborodottan továbbszörfölne. Egy lefordított cikk kb. 20 ezer forintot ér, csak Elmira meg én, olykor meg a feleségem (sőt kétszer Te is) fordítunk ingyen. A többi költségről nem is beszélve.

    VálaszTörlés
  178. 180 MW
    Nem baj, nekem jelenleg kell egy lelkes "megmondóember". Amúgy se világít a hozzászólásaimból az értelem, eddig reménykedtem, hogy majd összeáll ez a sok dolog a fejemben, de nem. Szóval nekem pillanatnyilag tök jól megfelel a
    "humbug", ha már a tudomány magas lécnek bizonyult.

    VálaszTörlés
  179. 181. szengab
    Én szívesen fordítok neked máskor is szívességből, csak szólj, ha van valami közlésre érdemes cikk, és értsek is vele egyet...:-)

    182. Ilona
    Én attól tartok, a megmondóemberek csak csalódást okoznak. Ha csak szimplán sok forrásból tájékozódunk, és azokból levonjuk a saját következtetésünket (nem baj, ha az is változik az idők során), akkor kevesebb csalódás érhet.

    VálaszTörlés
  180. Desc
    Jó a belinkelt cikk :) Én azokkal találkozok, ami frissen bekerül a "paleo" kifejezésre a google találati listájába. Ennek kb. 1/50-ed részét linkelem be, de sajna a többi sem biztató, leszámítva pár gasztroblogot...

    VálaszTörlés
  181. 180-ra Mw-nek: nagy tévedés, hogy az emberek hasonló anyagcseréjűek. Pont ebben van a lényeg, hogy nem. Nagyon sokat tanulhatsz erről a témáról dr. Bieler könyvéből:

    http://bookline.hu/product/home.action?id=2100147557&type=10&_v=Henry_Dr_Bieler_Etelben_az_orvossag

    annak ellenére érdemes elolvasni, hogy én ajánlom.

    VálaszTörlés
  182. 185. Tara:

    De hogy lehet, hogy még mindig magas a vérnyomásod, ha olvastad ezt a könyvet?
    A Testkontroll vagy a vegetariánus étrend sem segít?
    Valami olyan szabályozási rendellenesség lehet, amit úgy látszik, étkezéssel nem lehet helyrehozni.

    VálaszTörlés
  183. 181. szengab
    Kedves Gábor! Hosszas gondolkozás után rájöttem, hogy egyedül a Te véleményed érdekel a következő témában. Ez a blog a Tiéd, és én sokkal jobban tisztellek és hálásabb vagyok Neked annál, hogy olyan dolgokról és olyan stílusban írjak ide be, ami Neked nem tetszik és a blog kárára van. Kritikát kaptam olyanoktól, akik ugyan ide egy sort sem írnak be magukról, profitálni nem tudunk az ő tapasztalataikból, de nagyon sérti őket az én naturalista beszámolóm epeműködésről, gyomorsavról, székletről, ilyenekről. Most én, magam meggyógyítva, nagyon fontos dolgokra jöttem rá, de ezt csak úgy tudom elmondani rendesen, ha nevén nevezem a gyereket. Szeretném az engedélyedet kérni, hogy ezt megtehessem. Ha egyet értesz "csoki", "Wanda" és "bubu" véleményével, hogy az epeműködés, epesavak nem ide való téma, hanem mindenki magánügye, akkor ezt elfogadom, végülis aki elolvassa a Paleolit táplálkozás, a GAP-szindróma és a Tojás, táplálkozás, egészség c. könyveket, az mindent tud.

    VálaszTörlés
  184. 179. smirgli2013. február 9. 14:23

    Sajnos nekem kevés a savam, és ezt tudom már kb. két éve. Úgyhogy kisérletképpen végignyomkodtam a bordáimat a Mercola által mondott hely környékén, és tényleg van egy olyan terület ott, ami kifejezetten fájdalommal reagált még az enyhe nyomásra is.
    Lehet benne igazság... :-)

    167. kutyus Rozcsika2013. február 10. 15:12
    Nekem nincs problémám a beírásaiddal. Sőt, volt, amikor határozottan hasznos volt egy-egy ötleted. :-)

    VálaszTörlés
  185. 189. Kistörpe:

    Na, akkor ezt a kísérletet én is megcsinálom.

    187. Kutyus Rozcsika:
    Én meg kifejezetten várom, hogy beszámolj már végre a kísérleted eredményéről (lásd 178-as kérdésem).
    Nem érzem vulgárisnak vagy ide nem illőnek a beírásaidat. Szerintem mindenki tapasztalataiból lehet tanulni vagy hasznosítani valamit. Sőt, köszi, hogy veszed a fáradságot és leírod. Mindenkinek köszönöm és hálás vagyok, ha hasznos dolgokat megoszt velünk.

    VálaszTörlés
  186. 187. kutyus Rozcsika

    Szerintem a tárgyalt témáid nagyon is ide valók, mindig is ilyesmiket beszéltünk meg. A "finombeállítást". Ez a blog értelme, szabadon lehet részletkérdésekről is, nagy kérdésekről is beszélgetni. Úgyhogy érezd magad bátorítva.

    VálaszTörlés
  187. Újabb cikk Mercolától a túlzott, és különösen a kizárólagos gyümölcsfogyasztás káros hatásairól. Megemlíti Steve Jobsot, aki hasnyálmirigy rákban halt meg és évek óta a frutarian diet-et folytatta.
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/11/all-fruit-diet.aspx?e_cid=20130211_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_campaign=20130211

    VálaszTörlés
  188. Sziasztok!
    Szeretném kérni a segítségeteket!
    Én lombik kezelés előtt állok. Úgy néz ki, hogy a hét vége fele kezdek is. November óta paleózok. Sajnos autoimmun pajzsmirigy gyulladásom van, meg IR. Szedek l-thiroxint, az IR-re pedig merckformint. Most dilemmába vagyok, hogy megcsináltassam a lombik előtt a terheléses inzulin és vércukor mérést. Jó lenne tudni, hogy most mit mutat a kép, de félek tőle, hogy ha most megiszom azt a csomó szőlőcukros vizet, oda lenne az eddigi "munkám". Az a baj, hogy nem értek hozzá, hogy ez a szőlőcukros víz mennyire borítja fel a már valamennyire beállított működést épp a cél előtt. Vagy hagyjam, de akkor várnom kell 3 hónapot, hogy az összes hormon kiürüljön a szervezetemből és meg tudjam csináltatni a vizsgálatot. Bocsánat, hogy ilyenekkel zavarlak benneteket, de tényleg dilemmában vagyok. És az én tudásom kevés a megítéléshez.
    Előre is köszönöm a válaszokat!
    Hanna

    VálaszTörlés
  189. Hát akármi legyek, ha ez köszvény. Sima sokízületi gyulladás, nekem is kb. 2 éve koromban kezdődött, csak sokkal kevésbé durván. De mindegy is, nyilván paleóval hónapokon belül elmúlna...:
    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/koszvenyt-kapott-ketevesen-2173743

    VálaszTörlés
  190. Rozcsika, ne törődj az akadékoskodókkal, a blog kiváló lehetőség arra, hogy megosszuk a tapasztalatainkat egymással és tanuljunk belőlük. Nekik azt üzenem, hogy nem muszáj hozzászólni ahhoz, amivel nem feltétlen ért egyet az ember, én ezt szoktam csinálni... és... nem is vagyok túl aktív :)

    VálaszTörlés
  191. 193 smirgli
    Jézusom, mekkora szemétség egy ilyen kicsi gyereket kemózni!!!
    Lehetne paleóztatni, diétáztatni, Bemerezni, gyógytorna, bármit, csak ezt ne!
    Ez a sok "orvos" ért egyáltalán valamihez?? ...

    VálaszTörlés
  192. 192. Hanna
    Paleon lévő terhes anyuka volt már ilyen terheléses vércukormérésen és neki megengedték, hogy a cukoroldat helyett banánt, aszalt gyümölcsöt egyen. Ha nem is pont ezeket, de valami édes paleo dolgot evett. Ha ezt nem engedik, akkor én mézet ennék vagy nádcukrot.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.