2013. január 16., szerda

A rák és a ketogén étrend


Fontosnak érzem a téma megbeszélését, mert az emberek harmada-negyede rákban hal meg, az onkológia a betegek jó részének csak meghosszabbítja az életét, mivel maga az onkológiai kezelés okoz olyan károsodásokat, amelyek a rákos folyamat felgyorsulását és továbbterjedését eredményezi. Fontos azért is megbeszélnünk a ketogén étrend előnyeit és veszélyeit, mert a paleót vulgarizáló nézetek egyre terjednek, egyre több ember vált át ketogénre minden komoly indikáció nélkül, s kudarcaik mind a paleomozgalom kárára válnak.

A ketogén diéta története

Hugh Conklin oszteopata 1920-ban azzal a teóriával állt elő, hogy az epilepsziát a táplálékból képződő mérgek okozzák, és ebből arra következtetett, hogy a táplálékmegvonás hatásos kezelése az epilepsziának. Betegei 15-20 napon át éheztek és csak vizet ihattak. Aki ezt kibírta, annak epilepsziája valóban megszűnt vagy a rohamok száma jelentősen csökkent. Tudós elmék számára azonban két dolog már akkor is világos volt. Az epilepsziát nem mérgek okozzák, az éhezés tehát valami más okból hatásos. A Mayo klinika kutatói már következő évben bizonyították, hogy az éhezés során ketontestek képződnek, s az javít az epilepszián, hogy a sejtek cukor felhasználása helyett átállnak a ketogén üzemmódra. Éhezés nélkül úgy lehet a vérben magas ketontest szintet elérni, hogy az ember étrendje 3-4:1 arányban zsírt és fehérjét tartalmaz. A fehérje mértékét a test normál fehérjeszükségletének megfelelően állapították meg. A ketogén étrend nagy sikernek nézett elébe, azonban hamarosan felfedezték a phenytoint, majd a barbiturátokat és más, epilepsziában relatíve hatásosnak mutatkozó nyugtatókat, és ez egycsapásra kiszorította a ketogén étrendet az epilepszia kezeléséből. Az 1990-es években a ketogén étrend egy szerencsés fordulatnak köszönhetően vált ismét népszerűvé.  Jim Abraham hollywoodi producer kisfia csillapíthatatlan epilepsziában szenvedett, s Abraham nem akart ebbe belenyugodni. Kiderítette, hogy hajdanán a ketogén étrend milyen hatásos volt, és a John Hopkins kórházban kipróbálták, s a fiú meggyógyult.  Abraham ekkor létrehozta a Charlie Alapítványt, könyvet jelentetett meg a ketogénről és filmet készített a diéta hatásáról „Az első, hogy ne árts” címmel. A Charlie alapítvány hét kórházban lefolytatott vizsgálatot indított, melynek eredményét 1996-ban mutatták be az Amerikai Epilepszia Társaság konferenciáján.
150 gyermekből 7% teljesen rohammentessé vált, 20%-nak 90%-ban lecsökkent a rohamainak a száma. 6 évvel később a gyerekek már nem voltak a diétán, de 27%-uk gyógyszer nélkül rohammentes volt, vagy szórványos rohamuk volt. Ma a haladó epileptológusok álláspontja az, hogy ha két gyógyszer nem hat az epilepsziára, harmadikként a ketogén étrendet kell megpróbálni  (Freeman és mtsi., 2007). E kompromisszumos álláspontnál valószínűleg szerencsésebb a ketogént előbb kipróbálni, tekintve, hogy az epilepszia elleni gyógyszerek komoly mellékhatásokkal rendelkeznek.

Tévhitek a ketogén étrenddel kapcsolatban

Orvosok is, laikusok is össze szokták keverni a ketózist a ketoacidózissal. Előbbi egy evolúciósan kialakult normál működési mód éhezés vagy minimális szénhidrátbevitel esetén, utóbbi, a ketoacidózis egy életveszélyes állapot, amely 1-es típusú cukorbetegeknél szokott előállni az inzulin teljes hiánya miatt. Ezért az acetonos lehelet vagy a vizeletben található ketontestek nem feltétlen vészjelek. Az evolúció során két mechanizmus alakult ki a sejtek energiaellátására. Az egyik a szénhidrátokból kialakuló glukóz, ill. a májban és izmokban  elraktározott glikogén. Ez a szisztéma azonban csak 12-14 órán át képes a szervezet működését fenntartani. A ketogén étrend során ketontestek (aceton, acetoacetát és béta-hidroxibutiric sav) keletkeznek, amelyekből a sejtek energiát tudnak nyerni (Freeman és Kossoff, 2010). Ez a szisztéma akármeddig képes energiával ellátni a szervezetet, mint az eszkimók vagy a maszájok példája ezt remekül bizonyítja. Akár e két népcsoportra is hivatkozhatnék, de a vizsgálatok is azt mutatják, hogy csecsemőknél és kisgyerekeknél is jól alkalmazható a ketogén étrend (Freeman és Kossoff, 2010).
Amit fontos tudni annak, aki ketogénre akar átállni, hogy vagy fokozatosan érdemes, vagy bevett módszer az előtte való egy napos éhezés. Fontos az ásványi anyagok és vitaminok fokozott pótlása, hiszen a ketogén étrend e tekintetben komoly hiányokat idéz elő. Különösen fontos kálium citrátot fogyasztani, hogy a vesekövet elkerüljük (Freeman és Kossoff, 2010).
A ketogén diéta agyi hatásai ráirányították a figyelmet arra, hogy a ketogén étrend általában is pozitív hatású a neurodegeneratív betegségekben, mint pl. Alzheimer betegségben, Parkinson kórban, sztrók utáni állapotban, agysérülést követően (Balietti és mtsi., 2010).

A ketogén és a rák

Otto Warburg kétszeres orvosi Nobel díjas írta le a ráksejtek cukoréhségét és a mitokondriumok, azaz a sejtek energiagyárának megváltozott működését (Warburg és mtsi., 1927; Warburg, 1956). A ketontestekből a sejtek csak úgy tudnak energiát nyerni, ha megváltoztatják működésüket. Erre az átállásra a primitívebb ráksejtek nem képesek, ezért az éhezés és a ketogén étrend megfosztja a ráksejteket a tápláléktól (Seyfried és mtsi., 2009). Mivel az agydaganatok kezelése a legproblematikusabb és esetükben általában nagy a kiújulási hajlam és a halálozás, ezért a szerény klinikai kutatásban először ezt vették célba.
A daganatok cukorfüggését jól mutatja az alábbi grafikon: 

(Forrás: Seyfried és mtsi., 2012)

Linda Nebeling és csoportja 1995-ben két asztrocita daganatban szenvedő kislányon próbálták ki a ketogén diéta hatását. A kislányoknál a tumor cukorfelvétele 22%-kal csökkent, és az egyik kislány egy évig tünetmentes maradt (Nebeling és mtsi., 1995).
Egy másik humán klinikai esettanulmány szerint a rendkívül agresszív, több gócú glioblasztóma terjedését és növekedését sikerült jelentősen lelassítani (Zuccoli és mtsi., 2010).
Állatkísérletekben inkább bővelkedünk, és ezek eredménye, jellegüknél fogva, átvihetők az emberre. Állatkísérletekben Abdelwahab és munkatársai mutatták ki, hogy a ketogén étrend jelentősen megnöveli a sugárterápia hatását rosszindulatú glioma esetén (Abdelwahab és mtsi., 2012).
Victor Ho és csoportja 2011-ben számolt be állatkísérlet sorozatáról (Ho és mtsi., 2011). Alacsony szénhidrát-magas fehérje tartalmú étrendet hasonlították össze a nyugati típusú nagy szénhidráttartalmú étrenddel. Az egerekbe tumorsejteket oltottak, majd 8% szénhidrátot tartalmazó, ill. nyugati étrendre fogták őket. A daganatok jóval lassabban növekedtek az alacsony szénhidrátot fogyasztó csoportban.
(forrás: Ho és mtsi., 2011)
Kipróbálták különböző szénhidrátarányokkal, és azt találták, hogy minél alacsonyabb a szénhidrát, annál jobban lelassul a daganat növekedése.
Amikor a különféle étrendekkel kemoterápiás szert is párosítottak, az alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén jelentősen hatásosabb volt a kemoterápiás szer, ill. a Celebrex is, ami egy Cox-2 bénító, azaz gyulladásgátló szer (mint általában a ma kapható modern fájdalomcsillapítók).
A legfigyelemreméltóbb eredményük az volt, amikor olyan egértörzsön próbálták ki az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, amely törzset a Her2 típusú, legagresszívebb mellrák spontán kialakulására tenyésztettek ki. Ezeknek az egereknek 70-80% esélyük van arra, hogy életük során mellrák alakuljon ki náluk. A nyugati étrenden tartott egerekben 1 éves korukra 50%-ban mellrák alakult ki, míg a 15% szénhidráttartalmú étrenden tartottak közül egynél sem alakult ki mellrák. Az egerek 32 hónapos élethossza alatt a nyugati étrenden élő egerek 70%-ban kialakult a mellrák, míg a másik csoportban csak 30%-os volt a rákkockázat.
Embereknél a BRCA1 és BRCA2 hibás gének ugyancsak 70-80%-os mellrák kockázatot képviselnek. Ezek a gének azonban évmilliók alatt nem szelektálódtak ki, mert nem okoztak mellrákot. Az askenázi zsidók körében ez a ráktípus igen gyakori, viszont a sovány, azaz alacsony kalórián élő askenázi nőknél jóval kisebb a mellrák kockázata (King és mtsi., 2003). Ez egybecseng az állatvizsgálatokkal: az alacsony szénhidráttartalmú étrenden a rákkockázat nagyon alacsony. (És akkor még a D-vitamin rákmegelőző hatásáról nem is beszéltünk!)
Thomas Seyfried és csoportja élen járnak a ketogén rákban való alkalmazásának kutatásában. 2012-es összefoglalójukban (Seyfried és mtsi., 2012) több fontos szempontot vetettek fel, amely a rák terápiájában alapvető.
Rámutattak arra, hogy a jelenlegi standard agytumor kezelési technikák jelentősen hozzájárulnak a páciensek túlélési idejének megrövidítéséhez. A agydaganatok sejtjei elsősorban cukorral és glutaminnal táplálkoznak. A szokásos beavatkozások,mint kemoterápia, besugárzás, sebészeti eljárások, jelentősen megnövelik a glutaminszintet az agyban, ami a tumor kiújulást és terjedést elősegíti. A sugárkezelés agyduzzanatot okozó hatását szteroidok (dexamethazon) adásával szokták kivédeni, ami viszont jelentősen megemeli a vércukorszintet, ami viszont serkenti a tumorok növekedését. Az IGF-1 szint (Inzulinszerű növekedési faktor) szoros függvénye a vércukorszintnek, és szintén serkenti a daganatok növekedését. A sebészeti beavatkozások után fellépő sebgyógyulás sejtosztódással történik, ez a megnövekedett vércukor és glutamin szint esetén elősegíti a tumorok újrakeletkezését.
A szerzők szerint a ketogén étrendet kalóriamegszorítással kell alkalmazni, a kalóriacsökkentés ugyanis egyfelől azokat a rákfajtákat is visszaszorítja, amelyekre a ketogén étrend önmagában hatástalan volna, másfelől a kalória csökkentett étrend gátolja a rák terjedésében fontos szerepet játszó új ér képződést. A kalóriacsökkentett táplálkozás serkenti az apoptózist (programozott sejthalált), ami azért fontos, mert ez nem jár gyulladással. A gyulladás serkenti a rák növekedését, a kalóriacsökkentett étrend viszont kifejezetten más mechanizmusokon keresztül is csökkenti a gyulladáskeltő faktorok szintjét.
Az alábbi ábrán a ketogénre rosszul reagáló agytumor típus növekedését hasonlították össze ketogén és nyugati étrend mellett, ill. mindkét étrendben a kalóriacsökkentés hatását is vizsgálták.
(forrás: Seyfried és mtsi., 2012)

Ennek ellenére, más megfontolásokból, nem egyszerűen a kalóriacsökkentést javasolják, hanem a ketogénnel kombinált kalóriacsökkentést, ugyanis a ketogén csökkenti a glutamin szintet is, és más rákellenes mechanizmusokat is beindít.

Összefoglalva az eredményeket, a ketogén étrend, még inkább a kalóriacsökkentéssel párosuló ketogén étrend jelentősen megnöveli a gyógyulási esélyt, kombinálva a különféle szükséges kezelésekkel. A rák megelőzésében az alacsony szénhidráttartalmú étrendnek, mint pl. a paleolit táplálkozásnak kitüntetett szerepe van. Fontos szem előtt tartani, hogy a rák megelőzésben ill. kezelésben kitüntetett szerepe van a D-vitaminnak is. Sajnos, aki az étrend rákellenes hatását vizsgálja, elfelejtkezik a D-vitamin tumorgátló hatásáról, aki meg a D-vitaminkutatásban van otthon, az nem tud az étrendi hatásokról. A kettő kombinációja vezet igazán sikerre. 


231 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Mark Sisson legújabb, remek írása: 16 dolog, amit sosem kellett volna abbahagynunk. Szerintem megszívlelendő, én sokra emlékszem gyerekkoromból (amiket természtesen? már nem csinálok): 16 dolog, amit sosem kellett volna abbahagyni

  VálaszTörlés
 3. Ezt a hozzászólást konkrétan még magamnak sem ajánlom , nemhogy másoknak. De mégsem tudok elmenni mellette. Kutyus Rozcsika és mások próbálkozgatásait , márminthogy bemutatkozási és ismerkedési kontrollal kellene kezdeni egy blog-hsz.-t ???
  Szerintem ezt azonali hatállyal zárjuk le és mindenről ezután is beszéljünk ami paleo közeli, épít-szépít és arról is ami nem paleo közeli, de mi vetettük fel, hát azon tényleg nem kell csodálkoznunk és meglepődnünk, hiszen annak iszonyat szerteágazó folyománya lehet. Miért baj ez ? Dehogy baj:-)
  Rozcsika közhely: a kevesebb néha több.
  kkryszty

  VálaszTörlés
 4. "... egyre több ember vált át ketogénre minden komoly indikáció nélkül, s kudarcaik mind a paleomozgalom kárára válnak. ..."

  Gábor, esetleg ez azt jelenti, hogy aki már 2 éve paleózik és már visszaállt a teste az emberiség eredeti táplálékának megemésztésére, feldolgozására, az kipróbálhatja a ketogént, pl. autoimmun pajzsmirigybetegsége miatt, ha az ellenanyagtermelés nem csökken, csak egyre nő (antiTPO érték)? Mert nem egészen értettem a cikk üzenetét. Mindenki számára veszélyesnek tartod a ketogént vagy csak az újaknak, akiknek a problémáját bőven megoldaná a paleo is, és azt biztosan tartani tudná. Ehelyett belefog egy sokkal keményebb étrendbe, amibe belebukik és nem a paleora tér vissza, hanem a nyugati táplálkozásra és ez a nagy baj. Erről szólt a cikk?

  VálaszTörlés
 5. "... Mindenki számára veszélyesnek tartod a ketogént ..."

  Úgy értem, hogy kockázatos a ketogén hosszú távon, de a rák még ennél is veszélyesebb és ezért inkább a ketogént kell választani.

  VálaszTörlés
 6. A napokban olvastam dr. Tóth csaba új blogjában egy az áteresztő bélről írott posztjában, hogy a fitátok is fokozhatják az ÁBSZ-t, és itt Cordainre hivatkozik (alul egy kérdésre válaszolva).
  Ez nekem új, ti hogy vagytok vele? Nekem úgy rémlik, amikor az olajos magvakat meg magliszteket tárgyaltuk, hogy mennyit lehet belőlük naponta enni (kb. 1 marék dió, valami 10 dkg kókusz stb.), akkor szóba sem került, hogy ÁBSZ-t okoznak. A nem paleo kaják, úgymint krumpli és hüvelyesek lektinjeinél és természetesen a gluténnál így van, de hogy a fitátoknál is? Hát akkor egy grammot se szabadna kéne belőlük enni, nem?? Egyébként Tóth Csaba épp ezt javasolja...
  JOE, jó lenne, ha leírnád a véleményed ezzel kapcsolatban.

  A cikk a blogban:
  http://paleomedicina.com/hu/blog/2013/01/atereszto-bel-szindroma-absz-mindent-visz-a-kronikus-civilizacios-betegsegek-korokaban#15

  Blog többi cikke:
  http://paleomedicina.com/hu/blog

  VálaszTörlés
 7. LEHEL csarnokban vagy környékén tud valaki biohúst, szürkemarhát, szóval paleokonform módon nevelt és etetett állat húsát árusító boltról?

  VálaszTörlés
 8. 6. smirgli
  Köszi a linket.
  Én egy kicsit bajban vagyok Cordain-nel, mert elég fontos dolgokban hol egyetértek vele, hol nem és nem tudom, hogy így ezt lehet-e csinálni. Mert ha nem értek egyet az ő 85-15% elvével, vagyis hogy elég 85%-ban betartani a paleót, ami azt jelenti, hogy egy héten 2-3 étkezés akármi lehet, akkor most miért higgyem el neki, amit szeretnék elhinni, hogy nem kell külön vitaminokat szedni, kivéve a D vit-t és a halolajat. Az is a bajom, hogy kiderült számomra, hogy nem is orvos, és hiába a 20 éves paleózása, ha az csak 85%-os volt.

  VálaszTörlés
 9. 6. smirgli
  Kikerestem azokat a részeket, Loran Cordain: Paleolit válasz c. könyvében ahol a fitátokról ír, ez a 144. és a 173. oldal, átolvastam a 196. oldaltól az autoimmunbetegségről, áteresztő bél-szindrómáról szóló részt. Én nem találtam olyant, hogy a paleo alapanyagok fitátja bármi problémát okozna, mindig a gabonáról van csak szó. Találtam viszont egy mondatot, amit már első olvasásra is bejelöltem, de elfelejtettem, hogy "a C-vitamin képes ellensúlyozni a fitát ásványi anyagok abszorpcióját gátló hatását". Ez nem tudom, hogy mit jelent pontosan, hogy a magok legyenek C vitaminos vízben áztatva, vagy a külön beszedett C-vit. segít.
  Na, erről beszéltem, hogy 300 oldalon keresztül kivesézi, hogy ne egyen senki krumplit, meg hüvelyest, meg gabonát, mert akkor ez meg az lesz, utána meg leírja, hogy az étkezések 15%-ban lehet azt enni, amit csak akarsz. Ez azért nonszensz.

  VálaszTörlés
 10. Rozcsika 9.:
  Köszi, hogy utánanéztél.
  Szóval a paleo alapanyagok fitátjairól ezek szerint még mindig csak azt tudhatjuk, hogy gátolják a velük együtt elfogyasztott ételek anyagainak felszívódását, és arról nincs szó, hogy áteresztő belet okoznának. Ez azért így már egész más! Ráadásul hőkezeléssel/áztatással/C-vitaminnal nagy részüket ártalmatlanítani is lehet.

  VálaszTörlés
 11. 10. smirgli
  "... Ráadásul hőkezeléssel .... nagy részüket ártalmatlanítani is lehet. ..."

  173. oldal: "A forralás és a főzés nem befolyásolja érdemben a hüvelyesek fitáttartalmát, ezzel szemben a csíráztatás és az erjesztés csökkenti a fitátkoncentrációt."

  VálaszTörlés
 12. Kedves Gábor, Érdeklődéssel olvastam a ketogén diétáról szóló cikkedet, melyek tudományos hivatkozásait részben már ismertem. Én azt olvasom ki a cikkedből, hogy a ketogén egyértelműen a rák visszaszorításának diétája, a D-vitamin megerősítve ketogén visszaszorított kalóriájú diétával vezet eredményre.
  Nem írtál a ketogén fogyókúrás hatásáról. Jómagam az elmúlt 10 hónapban a paleozás többféle változatát követtem. Legutoljára ketogéneztem, fogyókúra szempontjából nem sok eredménnyel. Az elmúlt 3 év alatt még soha nem tértem viszont le a paleoról, nekem a tiltottak listája az életemben - alaptézissé vált.

  A fogyókúra szempontjából - bár mindig is keveset ettem, talán az volt a ketogénben a legnagyobb baj, hogy a kalóriákkal nem igazán törődtem. (Korábbi életemben Atkins - ketogénen alapuló fogyókúrájának is voltak egy idő után korlátai.)
  Most rátértem a kb. 20% fehérje és 80% nem tömény szénhidrát - legfőképpen saláták - meleg és hideg formában - fogyasztására (napi kalóriabevitel megsaccolva max. 800); gyümölcs alig, és akkor is csak citrusfélék. Csak reggel és délben eszem.

  Volt, amikor éppen fordítva a "Harcosok étrendjét" követtem - napközben alig ettem, este "sokat". Ez a módszer eredményesnek tűnt, bár éppen abban az időben erősen "megviccelt" a rossz mérlegem:-(((

  Nagy nehezen - napi 10 km gyaloglásra szorítva magamat, 4-5x egy héten 1000 méter úszással, újabban pedig heti 2-3x-i tánccal és mint most írtam - a kalóriák megszorításával - talán-talán tovább tudok fogyni (két hét alatt -2 kg).

  Általánosításra az én helyzetem nem alkalmas, hiszen én már 50 évvel ezelőtt "el lettem fuserálva":-)), ma meg, ellentétben a nagy "fogyni vágyó átlaggal" én egy 100%-ig elsorvadt pajzsmirigyes vagyok, akinek az élete múlik bizonyos - anyagcserekapukat elzáró gyógyszerektől.

  A lényeg, amit kérni szeretnék: Egyszer írd meg az összegző véleményedet a ketogén diéta és a fogyás összefüggéseiről.

  Előre is köszönöm, és a véleményedet érdeklődve várom.

  VálaszTörlés
 13. Rozcsika 11:
  Nem a hüvelyesekre meg a gabonára írtam ezt, egyértelmű, hogy nem paleó cuccoknál szóba se jön semmilyen próbálkozás, mert minek? Magokra, maglisztekre gondoltam. :-)

  VálaszTörlés
 14. 13. smirgli
  Azt írtad, hogy a paleo magok fitát tartalmát csökkenti a főzés, én meg idéztem, hogy a hüvelyesek fitát tartalmára nincs hatással a főzés. Ha a hüvelyesek fitát tartalma nem csökken hőre, akkor nem is biztos, hogy a maglisztek fitáttartalma hőre csökken. Vagy?

  VálaszTörlés
 15. Rozcsika 14:
  Ezt - többek között Joe szakértő segítségével - már tisztáztuk, azonkívül a nyersevők is áztatják, ez is biztos infó. Sőt, nemrég valaki, talán MW, belinkelt és részben lefordított egy cikket Mercolától(?), kerestem is ma, de nem sikerült megtalálnom ebben a folyton utánatöltögetős blogban...

  VálaszTörlés
 16. erre gondolsz? www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid

  VálaszTörlés
 17. Willson 16:
  Nem ez volt, az nem volt ennyire részletes. :-) Úgy emlékszem, Mercola saját véleményét és ajánlását írta le csak pár sorban, az még nekem is emészhető volt (remélhetőleg szó szerint is). :-)

  VálaszTörlés
 18. 15. Smirgli

  Elmentettem, amit tavaly írtam a blogba:
  A http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid cikk megadja a különféle magok fitát tartalmát, továbbá részletesen leírja, hogy az egyes magok fitát tartalmát mennyi idő, illetve milyen módszerrel történő előzetes kezelés (áztatás citromlé hozzáadásával, hőkezelés, vagy fermentálás, stb.) útján lehet csökkenteni.
  Elvileg az lenne a jó, ha a magliszt már ilyen előkezelt, megfelelő ideig és módon áztatott magból készülne.

  Ez pedig egy rövidebb összefoglaló a magokról, diófélékről: http://chriskresser.com/another-reason-you-shouldnt-go-nuts-on-nuts

  Pár fontosabb rész:

  "what is often not mentioned in books or websites about the Paleo diet is that nuts are often as high or even higher in phytic acid than grains."

  A magoknak gyakran magasabb a fitát/fitát sav tartalmuk, mint a gabonáknak.

  "Although herbivores like cows and sheep can digest phytic acid, humans can’t. This is bad news because phytic acid strongly inhibits mineral absorption in adults – especially iron and zinc."

  A növényevő állatok meg tudják emészteni a fitátokat, az ember nem. A fitátok gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.

  "Phytic acid interferes with enzymes we need to digest our food, including pepsin, which is needed for the breakdown of proteins in the stomach, and amylase, which is required for the breakdown of starch. Phytic acid also inhibits the enzyme trypsin, which is needed for protein digestion in the small intestine."

  A fitátok akadályozzák a fehérjék és a keményítők emésztéséhez szükséges enzimek működését.

  "If you’re on a Paleo diet you’re already avoiding some of the higher sources of phytic acid: grains and legumes like soy. But if you’re eating a lot of nuts and seeds – which a lot of Paleo folks do – you still might be exceeding the safe amount of phytic acid."

  Ha paleo diétát folytatsz, akkor a fitátok nagyrészét elkerülöd azzal, hogy nem fogyasztasz gabonákat és hüvelyeseket. Azonban ha sok diófélét és magot fogyasztasz, lehet, hogy meghaladja a fitát fogyasztásod a biztonságos mértéket.

  "humans can tolerate a small to moderate amount of phytic acid – in the range of 100 mg to 400 mg per day."

  Az ember napi kb. 100-400 mg fitátot tud tolerálni.

  "As you can see from the table below, 100 grams of almonds contains between 1,200 – 1,400 mg of phytic acid."

  100 gramm mandulában 1200-1400 mg fitát van.

  "In the context of a diet that is low in phytic acid overall, and high in micronutrients like iron and calcium, a handful of nuts that have been properly prepared each day should not be a problem for most people. However, for more vulnerable populations – like those suffering from tooth decay, bone loss or mineral deficiencies, pregnant women, children under 6 years of age, or those with digestive malabsorption issues or serious illnesses – it’s best to consume as little phytic acid as possible."

  Olyan diéta esetében, amely kevés fitátot és sok ásványi anyagot, mint pl. vasat és kalciumot tartalmaz, egy maréknyi, megfelelően előkészített dióféle fogyasztása a legtöbb embernek nem okoz problémát. Azok azonban, akiknek fogszuvasodásuk, csontritkulásuk van, továbbá a várandós nők és a 6 év alatti gyerekek, jobb, ha minél kevesebb fitátot fogyasztanak.

  VálaszTörlés
 19. 7. Smirgli

  Igen, a Lehel csarnok Váci út felőli külső oldalán lévő üzletsoron, a villamos megállótól számított kb. 5. üzletben (Terpesi ökohús) árulnak biomangalica húst, szalonnát, kolbászt, stb. Amikor karácsony előtt megnyitott az üzlet, szürkemarha húst is árultak, jelenleg viszont nem, mert nem volt rá kereslet, pedig nagyon jó ára volt. A mangalicának, ha jól emlékszem, 1200 Ft kilója, a szürkemarha-szarvas kolbász, a mangalica kolbász kilója pedig 1400 Ft. Nagyon finom disznósajtot is árulnak. Írtam már a tulajnak, hogy küldjön egy árlistát, mert szeretném hirdetni az üzletét a paleósok között, mert kevés az olyan hely, ahol jó minőségű húst lehet kapni elfogadható áron. Ha ellátogatsz az üzletbe, feltétlenül mondd meg, hogy paleós vagy. Nagyon kedves az eladó, ad mindenből kóstolót.
  Amint válaszol a levelemre a tulaj, írok bővebb információt.

  VálaszTörlés
 20. Most olvastam egy Gábor által fordított cikket a kávé szuper hatásairól, az lenne a kérdésem,hogy mi az a klorogén és honnan lehet tudni,h. melyik kávéban van?

  VálaszTörlés
 21. Anikó
  A zöld-kávéban van klorogénsav. Lehet kapni Nescafét (Green blend), aminek egy része zöld kávé. Múltkor láttam már ilyen őrölt kávét is, de még nem próbáltam. Vagy kapszulában is hozzá lehet jutni.

  VálaszTörlés
 22. Paleolga:
  Köszi az infókat a húsbolttal kapcsolatban is, feltétlenül elegyek, ha legközelebb Pesten járok.
  A fitátok nekem nem újdonság, emlékeztem is erre az összefoglalóra (azóta eszek sokkal kevesebb magot, maglisztet), csak Rozcsikának akartam valami magamnál hitelesebb forrást mutatni. Na szóval az a lényeg, hogy a paleo magokban, maglisztekben áztatással/hőkezeléssel csökkenteni lehet a fitáttartalmat.
  De azért jó lenne, ha az az egyelőre semmilyen konkrét forrás alapján nem megerősített infó se terjedne, hogy ÁBSZ-t okoznak...:-/

  VálaszTörlés
 23. A bevezetőben azért tértem ki külön arra, hogy a ketogént a paleót vulgarizálók úgy terjesztik, mintha ez volna a paleo, mert egyre több ember jut el hozzám is, Elmirához is, akiknek Tóth CSaba azt tanácsolta, hogy térjenek át ketogénre, vagy ahhoz közeli étrendre, mert az az igazi paleo. Le szokta beszélni őket a gyümölcsökről, minimális zöldséget javasol, és tagadja minden vitamin és ásványi anyag pótlásának szükségességét. Mostantól Cordain lesz a bibliája, mert rám már nem akar hivatkozni, miután kókler nézetei és kezelései miatt megszakítottam vele minden kapcsolatot, magyarul meg mi van még? Robb Wolf, az meg valamiért nem tetszik neki. Oroszul még nincs paleo irodalom, úgyhogy be van zárva a magyar nyelvbe.
  Cordaint elég nehéz ma már komolyan venni, pontosan azért, amit Rozcsika ír: egyrészt ugyanúgy vitaminellenes, mint Tóth, másrészt ezzel a "hétvégeken tomboljuk ki magunkat" ajánlással, vagy a sportolóknak a szénhidrátpótlásnál tett ajánlásaival valójában szétveri a paleót. De Tóthnak kell egy hivatkozható tekintély, így nem vesz tudomást arról, hogy Cordain kezd kikopnia haladó paleó mozgalomból.
  A fitátok és az ABSZ kapcsolatát onnan lehet megérteni, hogy Tóth, hogy saját paleomozgalmának önálló arculatát megalkossa, összeszedett egy-két dolgot, amin lovagolhat. Így az ÁBSZ jut mostanában mindenről az eszébe. Természetesen ez egy fontos probléma, az ÁBSZ, azonban nem jó eltúlozni sem. A magok fogyasztása nem ördögtől való, a fitátok kötő és gátló képessége is véges, és csak azt tudja megkötni, amivel egyidőben esszük. Mindenesetre, ha Tóth ennyire ellenzi a magok fogyasztását, nem világos, miért érdekelt a szombathelyi süteménybolt üzemeltetésében?

  A ketogén egy gyógyétrend, speciális célokra dolgozták ki, de igen sok probléma kezelésére alkalmas. elsősorban a degeneratív idegrendszeri betegségek, az epilepszia, az agysérülések és a rák kezelésére alkalmas, autoimmun betegségekben nem tudok róla, hogy bármi befolyása volna az autoimmun folyamatokra. A ketogénre való átállás nem problémamentes azoknak, akik évtizedeken át nyugati étrenden éltek. Tóth betegeinek igen komoly problémái támadtak szélsőséges ajánlásai hatására, ez sokat árt a hozzáfordulóknak is, közvetve pedig a paleomozgalomnak.

  Ketogén és fogyás. Kétségtelen, hogy a ketogénből az alacsony inzulinszint miatt a raktározás kevésbé megy, de a fogyás viszont a szükségesnél alacsonyabb energiafelvétel esetén működik. Ez az energiamegmaradás törvénye. Hogy a saját zsírt kezdje égetni a szervezet, ahhoz éheznie kell kicsit.

  VálaszTörlés
 24. Bocs, Gábor, de nem tartod aggályosnak, hogy ha egyszer eszébe jutna Burry-nek orosz nyelvterületen népszerűsíteni a paleót, akkor nagy károkat okozhat egy ekkora népességben, ha helytelen nézetet képvisel és ez terjed el?...
  Nem kellene inkább győzködnöd őt a külön-utasság ellen? Itthon is kettészakadhat a tábor, az sem jó: a köztudatban még úgy él, hogy ti ketten vállvetve viszitek az ügyet...

  VálaszTörlés
 25. Szengab

  Azzal kezdeném, hogy nem akartalak pszichológusként megszólítani ezen a blogon, mert úgy éreztem hogy ezt a helyet nem ezért hoztad létre. Ugyanakkor most annyira adja magát a kérdés, hogy nem tudok ellenállni a kísértésnek és felteszem.
  A múltkor arról írtál, hogy a paleo visszaadja az autonómia érzését az embereknek, uraivá válnak testüknek, életüknek. Azt gondolom ez azért lehetséges, mert a paleo az alapelvek szintjén egyszerű, nem kell kiemelkedően okosnak lenni ahhoz hogy valaki művelhesse, elég egy kis nyitottság hozzá.
  Itt jön az én kérdésem: a lelki egészség területén is lehetséges ilyen egyszerűen visszaszerezni az autonómiánkat, az uralmunkat a saját életünk fölött? Hol vannak az önsegítés korlátai?
  Amikor olvastam a "Zsiga, te kis hazudós" című írásodat akkor az a gondolatom támadt, hogy engem becsaptak. Én is azok közé a milliók közé tartozom akik több tucat olyan könyvet olvastak amelyek lapjairól Freud, Jung, Adler köszön vissza, és amelyekkel praktikusan csak az időmet vesztegettem.

  Domboroczky

  VálaszTörlés
 26. Lehet, hogy a paleo alapelvek szerint egyszerű és elég egy kis nyitottság hozzá. De a mindennapjainkban beépült rutinoknak (reggeli évekig kukoricapehely tejjel), a környezet ellentétes szokásainak, tukmálásának ( mi bajod lenne egy kis isteni kelt pitétől), következetesen NEM-et tudni mondani önmagában személyiség fejlesztő hatású. Kipróbáltam, hogy jó dolog gabonát, cukrot, tejet nem enni és van bennem annyi énerő, hogy be tudom tartani hosszútávon is.
  Nem biztos, hogy pontosan jól értem. Valahol itt lehet a különbség Gábor és Csaba között is. Gábor szerintem úgy gondolja, hogy az átlagember, aki most állapítja meg, hogy felszaladt rá 5-15 kg, most kapja meg az első csillagokat a vérképében, mostanában mérik emelkedettnek a vérnyomását, számára sokkal betarthatóbb, elfogadthatóbb, vállalhatóbb, ha ehet zöldséget, gyümölcsöt és mellé húst, kevés magvat, mert így is elkerüli nagy valószínűséggel a rák bizonyos fajtáit, normalizálódik a vérnyomása, a túlsúlya stb. Jobban érzi magát a bőrében.
  Valószínűleg a dr. Tóth Csaba pedig azoknak az orvosoknak az eltökéltségével javasolja a sokkal szigorúbb ketogént, akik évtizedes orvosi gyakorlatuk alatt már sokszor látták, hogy egy életvidám, erős emberből a rák pár hónap alatt zörgő csontú élőhalottat "csinál", vagy milyen amikor a cukorbeteg családfenntartó nem bírja abbahagyni az ivást, és először az egyik majd a másik lábát vágják le.
  De az átlagember a ketogént szerintem csak akkor tudja betartani, ha az orvos face to face közli vele h ez és ez a nagy probléma van, és akkor már mindent megtenne, hogy elkerülje a várható következményeket. Kérdés, hogy hány orvos van ilyen aki ekkor ketogén étrendet tanácsol. Egy átlagos hírportál egészség rovatában is sokszor teljesen eltérő infók vannak.
  Aki ketogén étrendet tart annak szerintem biztos, hogy szüksége van D vitaminon és halolajon kívül másra is. Elég egy sima megfázásra gondolni, hogy ha C vitamint veszel be, hamarabb kijön az ember belőle.

  VálaszTörlés
 27. Mark Sissonnál szuper cikk van ma az együttalvásról, ha érdekel valakit. És lesz folytatás is :)

  VálaszTörlés
 28. Az elmúlt egy évben soha nyilvánosan - itt a blogon - nem foglaltam állást az én betegségem és Burry-hez fűződő kapcsolatom között, de most megteszem, tanulságként (amit egyébként levélben megírtam Burrynek, tehát nem a háta mögött tudja meg a kritikámat).

  Szerintem sajnos most már visszafordíthatatlan folyamatnak érzem
  Szengab és Burry szakítását. Én nem a ketogén oldaláról közelíteném meg ezt a sajnálatos szakítást. Jómagam elszenvedője voltam Burry számomra rossz tanácsának, pedig eleinte az orvosi tanácsaiért - itt a blogon is - lelkesedtem. Még meg is voltam hatódva, mint minden beteg elkeseredett ember, ha külön figyelemmel foglalkoznak vele.

  Az apnoe, ami nálam pik-wick szindróma volt - természetes szövődménye volt a másfél mázsámnak. Nyilvánvaló, hogy hálálkodtam az apnoe felfedezése miatt, mert nem tudtam, hogy valamilyen orvosi segítséggel a fogyásomhoz kell hozzányúlni, és nem csak a pénztárcámhoz, ahogy tavaly Karácsony előtt a 200e-es gépet, a kétszeri 54e forintért való diagnosztikát, ..., még mielőtt meghalok, megvásároljam magamnak.

  Nálam a béta-blokkolók elhagyása olyan katarzist idézett elő, hogy én majdnem belehaltam a hetekig tartó 200-220-as vérnyomásomba. Elfogadtam a tanácsot, mert mégis csak orvos mondta. Ki ne lett volna így??? Ezt a tanácsot (én balga) - bemondásos alapon - fogadtam el. Sokan jártak Burry rendelésén a blogozók közül is szerintem.

  Leírom, hogy most milyen egy rendelés a jelenlegi kezelőorvosomnál (kardiológus, belgyógyász, farmakológus), és hasonlítsátok össze a tapasztalataitokat:
  1. Első alkalommal 3 órás állapotfelmérés - ebből egy kerek óra beszélgetéses alapon (teljes ultrahang, cukorterheléses vizsgálat)- 30e-ért
  2. Eleinte visszarendelve 4-6 hetente, később 8 hetente - minden alkalommal teljes ultrahang, cukorterhelés, gyógyszerkorrekció, ha szükséges.
  3. Bármikor, ha én magam szükségét érzem, felkereshetem.

  Mindez megfizethető magánorvosnál, mert átalánydíjban az első alkalom után havi 5.500 Ft-ot fizetek.

  Még egy kérdésem lenne: Hányan nem kapták meg az ígért recepteket Burrytől???

  Szerintem elég nagy baj ez a szakítás, mert nagyon jó lenne, ha Gábort egy-két jó orvos erősítené és tenné még hitelesebbé. Az emberek meghatódnak az orvosi dr. "légypiszoktól", ez a nagy igazság. Nem mellesleg Szengab kiváló elemző és szintetizáló kutató, akinek a munkája még hatásosabb lenne komoly orvosok erősítésével.

  VálaszTörlés
 29. Személy szerint sajnálom, hogy megromlott a kapcsolat Szendi Gábor és Tóth Csaba között, nekem új ez a hír. Tóth Csaba blogjába beleolvasva úgy tűnik, hogy a ketogén étrendet jelenleg ő is csak terápiás célból ajánlja a betegeinek, majd egy idő után lazít a megkötéseken és engedi a paleolit étrendet is. Ebből a bejegyzésből legalábbis erre lehet következtetni: http://paleomedicina.com/hu/blog/2013/01/egy-kislany-toertenete-a-paleolit-etrenddel

  Attól pedig, hogy valaki nem áll ki a vitaminkiegészítők folyamatos szedése mellett, még nem lesz valaki vitaminellenes. Én magam pl. csak télen szedek D vitamint, ennyi, de nem tartom rossznak, ha valaki szedi őket (csak pénzkidobásnak). Viszont az étrendemben alapélelmiszerek a magas vitamin és ásványi anyag tartalmú zöldségek, aminek egy részét magam próbálom megtermelni, illetve a tengeri halak. A betegségekkel szemben állóképességem magasan az átlagon felülivé vált az elmúlt két év folyamán.

  Én értem Gábor aggodalmát is és csak remélni tudom, hogy a "szakítást" eredményező okok veszítenek a jelentőségükből és majd idővel újra közelednek az álláspontjaik. Ha pedig mégsem, akkor nem fog elfajulni a dolog és nem lesz belőle sárdobálás, mint ahogy általában lenni szokott hasonló esetben.

  VálaszTörlés
 30. 27 Timi
  Tapasztalatom szerint az emberek jó része elképesztő mértékben ragaszkodik a megszokott tej+gabona kombinációkhoz. Többen vannak a közvetlen környezetemben, akik elismerik a paleót, megértették, hogy miért kellene váltani, de képtelenek rá. Egyikük tegnap szabályosan bevallotta nekem, hogy függő, és hiába határozza el a változást, minden nap még egyszer, utoljára nyugati kaját eszik. Olvasta a zöld könyvet és Robb Wolfot is, és el is fogadta a tartalmukat, de egyre csak halogat.
  Szoktam ajánlani a paleóra nyitottaknak, hogy csak egy hónapra próbálják ki, milyen tej és gabona nélkül, de ahhoz sincs akaraterejük, hogy legalább a glutént mellőzzék, holott odáig már eljutottak, hogy belássák a jelenleg folytatott táplálkozásuk káros voltát. Félelmetes szerintem.

  VálaszTörlés
 31. 30 joe1973
  Egyetértek.
  Sajnos több területen néztem már végig hasonló folyamatot, amikor jó és értelmes ügyet szolgáló emberek több csoportra szakadtak csúnya konfliktusok közepette, és végül az "ügy" hitelét is rombolta a nyilvánvaló széthúzás.

  VálaszTörlés
 32. joe1973, Szakesz
  Ha szabad egy aktuális idézetet, ami engem mostanában megfogott :

  "Ha csinálsz valamit,
  az emberek három csoportja van ellened:
  azok, akik ugyanazt csinálják, amit te,
  azok, akik az ellenkezőjét teszik, mint te, és
  azok, akik semmit sem csinálnak." /Dr.Hamer/

  (lehet, hogy mégiscsak szükség lenne valami paleó-zsinat féleségre??? Egyszer Des hiányolta... :-)))

  VálaszTörlés
 33. 25. Anna .Willson
  Tóth nem tud komoly hatást gyakorolni, csak azokra, akik csodadoktort keresnek. Amíg beszél, hallgathatja valaki tátott szájjal, de amint "kezelésbe fog" (lásd. BB esete) ott gyorsan kiderül, hogy felületes és demagóg.
  A paleón belüli széthúzást én sem tartom jónak, de törvényszerű sajnos. Amióta elolvastam könyve kéziratát, és egyszerre sírtam és nevettem, azóta tudom, hogy nagy gáz van, de éppen a remények és az optimizmusom miatt reklámoztam őt tovább és gyakran jeleztem neki, miben nem értek egyet vele. Nem tűnt fel senkinek, miért nem írtam előszót, ajánlást Tóth könyvébe? Pedig olyan kézenfekvő lett volna: két szövetséges, az egyik, az ismertebb ajánlja az új feltörekvő csillagot. Nos a könyvet olvasva baljós érzéseim támadtak, a könyvből érezhető volt, ahogy majmol engem, ő is orvostudományi mítoszokat akarna döntögetni (Nincs olyan, hogy megfázás, stb.), vágyik a radikális hős szerepére. Augusztusban írtam neki egy levelet,amiben megírtam, hogy kezd prófétásodni, de a tisztázás elől ő mindig elmenekült. Amikor megnéztem a Dunaszerdahelyi előadását, akkor végleg eltört bennem valami. Ezzel az emberrel a mozgalom látszólagos egységéért sem lehet szellemi közösséget vállalni.

  VálaszTörlés
 34. 26. Domboroczky

  Hát sajnos, a pszichés problémákra a paleo nem megoldás. Az autonómia visszaszerzése alatt azt értem, hogy a paleósok önirányítóvá válnak, a racionalizmus és a tudományosság talajára helyezik a táplálkozásukat és nem a reklámok és a gazdasági érdekek vezérelte közegészségügyi ajánlások határozzák meg életmódjukat. Aktívan kezükbe veszik életük irányítását.
  A lelkiproblémák megoldása nem ilyen egyszerű, mert ha hiányzó készségeid és rossz világértelmezési kereted van, akkor azt valahol el kell sajátítani. Az analitikus és a ma divatos dumcsizós terápiák alapproblémája, hogy azt hiszik, mindenki tudja, hogyan kell élni, csak nem akarja, mert fél, mert rejtett nyeresége van a rossz megoldásaiból. Ez tévedés. Az emberek sokszor azért csinálják rosszul a dolgaikat, mert azt hiszik, az a jó és senki, legfőképpen a terapeuta nem mondja meg neki, hogyan is kéne csinálni.

  VálaszTörlés
 35. A PaleoVitalon a Társalgóban egy részletes felvetés olvasható a Kolláth reggeli jótékony hatásairól, mely összetételében teljesen nem paleo. Amennyiben valaki tudna a hozzászólónak érdemleges és tudományos érvekkel alátámasztott választ adni, azt megköszönném.

  VálaszTörlés
 36. 27. timi
  "Valószínűleg a dr. Tóth Csaba pedig azoknak az orvosoknak az eltökéltségével javasolja a sokkal szigorúbb ketogént, akik évtizedes orvosi gyakorlatuk alatt már sokszor látták,"

  Ne légy naív. Tóth,mielőtt a könyvemet olvasta volna, dagadt volt és cukorbeteg. bocsi, de egy felvilágosult orvos még a nyugati étrenden se hízik el és lesz cukorbeteg, mert tudja, hogy minden alapot elveszít arra, hogy betegeinek tanácsoljon valamit is. Az önmítosz építgetésnek lehetünk szemtanúi mostanság, Tóth ma már úgy nyilatkozik, hogy a nemzetközi szakirodalom hosszas tanulmányozásával jutott el végre a paleóhoz. Ehhez minimum angolul kéne tudnia. Amikor érvel, figyewljétek meg, két érvet fog mindig hazsnálni: a betegein nyert tapasztalatai is ezt igazolják, továbbá a nemzetközi szakirodalom is azt képviseli, amit ő. Úgy, ahogy a fitátok esetében. Rozcsika kikereste Cordain vonatkozó részeit, és nem létezik az,amire Tóth hivatkozik. Más nem fog utánakeresni.

  VálaszTörlés
 37. 29. BB

  A BB-történet után nagy udvariasan megkérdeztem Tóthtól, hogy nem kéne-e levonni BB "kezeléséből" a konzekvenciákat. Láthatólag egyáltalán nem érintette meg az, hogy milyen kétségbeesett helyzetbe taszította BB-t, és a bétablokkolókról is elkezdett ismét magyarázni, hogy higgyem el, ezek nagyon veszélyes gyógyszerek, fölösleges őket szedni. Akkor is azt láttam,hogy Tóthról leperegnek a visszajelzések, nem tud tanulni a hibáiból és azok visszajelzéseiből. Én akkoir kicsit kutyaszoritóban kezdtem érezni magamat, mert láttam, hogy felelőtlen félrekezelésről van szó és a tapasztalatokkal szembeni vakságról, de azon gondolkodtam, hogy jó-e, ha én most szakítok vele. Igazság szerint nagyon régóta törtem én ezen a fejem, talán túl sokáig is.

  VálaszTörlés
 38. 30. joe1973

  A D-vitamint is többszöri rábeszélésre fogadta el, sokáig azt állította, hogy a húsban bőven van D-vitamin. A könyvében is a D-vitamin azért kerül említésre, mert végül az utolsó pillanatban elvállaltam az olvasók érdekében egy lektori átolvasást, hogy legalább egészen durva tévedések ne kerüljenek bele.
  Írásaiban mindig is ilyen diplomatikus lesz, a napi praxisában nem az. Ismételten betegek jelentkeznek elmiránál vagy nálam, és persze nyilván kaján orvosoknál is, azzal, hogy Tóth ajánlását követve húst esznek hússal, nem szednek semmi vitamint és ásványi anyagot (,mert minden benne van a húsban), és teljesen leromlott az állapotuk a kiinduló rossz állapotukhoz képest is. Kérdezik, mit tegyenek. Aki felhívja tóthot, és ő éppen hajlandó felvenni a telefont, annak azt mondja, tessék folytatni, majd jobb lesz. Fanatizmus és demagógia.
  Hogy nem szedsz vitamint, az a Te bajod, de ha paleoorvos lennél, saját magadból kiindulva (ő ezt teszi) mégsem emelhetnéd tudományos álláspont szintjére a személyes meggyőződésedet. A saját szakállára mindenki azt teszi, amit jónak gondol, de másnak ugyanezt tanácsolni már felelőtlenség.

  VálaszTörlés
 39. Gábor,
  nekem csak annyi tűnt fel először, hogy nem tud rendesen írni. Se helyesírni, sem pedig összefüggő, logikus, gördülékenyen olvasható szöveget alkotni. Ekkor ingott meg a bizalmam először, pedig eleinte osztottam a facebookon is az írásait. Sajnálom, hogy így alakult, engem is megdöbbentett BB esete, számomra teljesen hiteltelenné vált szakmailag és emberileg is.

  VálaszTörlés
 40. 40 szengab
  hát igen, sajnálatos...!
  Ha B. nem egy szent Pál, akkor mit lehet várni egy janicsártól?
  Annyit azért megérdemelne az ügy, hogy legalább másként neveznék meg magukat, organikusnak vagy valami hasonló...

  Más: én kertész vagyok, tudom, hogy hogyan készülnek a zöldségek... Igenis kell mellé fogyasztani vitaminokat!!! Még az otthon termeltek mellé is, mert a talajt már rég kilúgoztuk, a szerves trágya meg, jó ha nem gondoljuk végig, hogy mennyi vegyszert tartalmaz alapból...

  VálaszTörlés
 41. Én már régen nagyot csalódtam benne. Amikor felajánlotta itt a blogon, hogy ad beutalót vérvételre, írtam neki (mert nem járok a háziorvoshoz). Sok-sok e-mail és telefon után küldött egyet postán, amin nem volt kérve pajzsmirigy vizsgálat, amit megbeszéltünk telefonon (és a beszélgetés alatt töltötte ki). Ez már csak a vérvétel után derült ki. Utána - gondoltam, adok még egy esélyt - el szerettem volna menni hozzá vizsgálatra (vérvételre), de erre az e-mail-emre se válaszolt. Legalább 10x hívtam fel előre megbeszélt időben - hiába.

  Most ő keresett meg, hogy tegyek fel anyagot a paleolit orvoslásról a paleolit-taplalkozas.lap.hu-ra. Kértem, hogy küldjön egy weboldal címet, amit belinkelhetek... hát nem küldött. Hirdetni is szeretne az oldalon, arra még én nem válaszoltam neki (konkrétumot).

  Már régóta akartam írni erről (a megbízhatatlanságáról), de eddig nem akartam lejáratni. (Most se akarom, csak a témához teszem hozzá a saját tapasztalatomat.)

  41 Szakesz

  Ez nekem is feltűnt, azzal magyaráztam, hogy biztos nagyon siet... (bár én még sietve se engednék meg magamnak olyan szarvashibákat, pláne ha orvos lennék).

  VálaszTörlés
 42. Elnézést, nem írtam alá az előzőt (43).
  Anita

  Ui. Ezúton jelzem, hogy szívesen veszem, ha a paleolit-taplalkozas.lap.hu-ra küldötök linkeket. Már ideje lenne teljesen renoválnom az oldalt, ami idő hiányában még nem történt meg.

  VálaszTörlés
 43. Kedves Anita, ha a Név/URL-címhez beírod a nevedet, akkor a hozzászólás névvel együtt jelenik meg.

  VálaszTörlés
 44. Anita
  Föltennél? Azt hiszem, már rég lekerültem róla (ha egyáltalán fönn voltam), mert közben variáltam egyet a blogcímmel.
  ez az aktuális: http://paleol-dal.blogspot.hu/
  köszi!

  VálaszTörlés
 45. 36.BB.
  Én régebben (pár éve) kipróbáltam a kollát reggelit. Kora délutánra már annyira felfujódtam, hogy nem kaptam rendesen levegőt. Attól féltem, hogy ez a végtelenségig fog menni, vagy amíg kipukkadok. De komolyan féltem, hogy mi lesz. Nem hiszem, hogy aminek ilyen hatása van rám az bármilyen szinten jótékony lehetne. Azóta soha többet nem csináltam.
  Hát ez nem túl szakmai inkább személyes. De megoszthatod másokkal is a Paleovitalon.
  Vino

  VálaszTörlés
 46. Ó, az én párom már az elején megmondta, hogy a "szekta" több részre fog szakadni, és jönnek az önjelölt guruk, meg majd a neofiták is, akik dogmát csinálnak a paleóból. Persze, ha valaki "szekta-kontextusban" nézi ezt az egész kérdést, mint az én nem-paleós férjem...:-) De azért némi igazsága van. (és bizony, van, aki vallásnak tekinti a paleót)Nekem speciel soha, senki nem volt (és nem van) megkérdőjelezhetetlen szaktekintély, és ha ehhez még orvos, akkor még több gyanakvással szemlélem (itt most nem konkrét személyre gondolok, mert több "paleorvos" - brr, az elnevezéstől is kiráz a hideg! - van, akikre igaz lehet ez). De az emberek többsége vallásos áhítattal veszi körül, ha valakiről kiderül, hogy "szakember", példa rá egy paleoklub, ahol egy bevallottan új résztvevőt szinte körül dongott mindenki, csak, mert kiderült róla, hogy orvos...
  Én károsnak tartom, hogy ha akad egy orvos vagy dietetikus vagy bárki más, aki elkezdt úgy mellesleg paleózni, abból egyből "szakértőt" csinálunk. Illetve, nem mi, hanem mások. A népnek kellenek a megmondó emberek, azután vessenek magukra, ha hittek nekik és bíztak bennük. Gábor, lehet, hogy ez most kemény lesz, de te magad is ártottál a mozgalomnak azzal, hogy kiemeltél embereket így, és együtt szerepeltél velük. Most pedig már nehéz lesz a nagyközönség előtt elhatárolódni.

  VálaszTörlés
 47. Anita 44:
  Azt a két, fitátokról szóló nagyon alapos és tanulságos cikket pl. feltehetnéd, amit Paleolga ill. Willson tett be a 16.-ban és 18.-ban.

  VálaszTörlés
 48. Sziasztok!

  Csak itt tudok reagálni, mert az előző cikknél le lettek tiltva a hozzászólások, viszont meg lett említve a blogom, a http://boldogsagtervezes.hu
  Az említett oldalt, a BoldogságTervezést a kommentelő véleményével ellentétben nem Szűcs Ildikó szerkeszti, ahogy az világosan látszik az oldalon is. Továbbá az oldalnak semmiféle köze nincsen a paleolit és egyéb diétákhoz.
  A boldogsághoz viszont annál inkább! :-)

  VálaszTörlés
 49. elnézést a cím helyesen http://www.boldogsagtervezes.hu

  VálaszTörlés
 50. Pont nem az utólagos sárdobálásba szeretnék bekapcsolódni, ellenkezőleg. Én annyira őszintén megdöbbentem valamikor tavaly év elején-közepén azon, hogy paleo (centrum) boltnak nevezett valamik nyílnak p.szemléletű orvos ilyen-olyan támogatásával, hogy ezt itt a blogon rögtön meg is osztottam.
  Nagy felháborodást keltettem, de akkor is láttam, hogy ebből soha nem lesz az, amit a paleósok többsége szeretne: megfizethető, organikus eredetű hús-zöldség-gyümölcsáru. Azon meg külön jót nevettem, mikor valaki azt írta, hogy gyümölcsöt a zöldség-gyümölcs boltból,(ha-ha) mi a fenének ahhoz paleo bolt ? :-)))
  Ehhez képest ma jól járnak (jól járnak ???) a cukorbetegek, mert paleo lisztet- és sütit dögivel vehetnek.
  A profit, kérem az mindenkinek profit. Könyörgöm, ez rendben van, de ez nem PALEO-CENTRUM !
  kkryszty

  VálaszTörlés
 51. 45 BB
  Köszi!

  46 Anna.Wilson
  Igen, a hétvégén megcsinálom.

  49 smirgli
  Igen, felteszem.

  VálaszTörlés
 52. Kedves MW, Nem kell Gábort megvédeni, mert megvédi ő magát, de a saját bőrömön tapasztalom, hogy nem lehet mindennel rögtön a nyilvánosság elé kirukkolni, hanem sokszor a háttérben kell a harcot folytatni. Néha többet ér egy háttérben megírt levél, mint a nyilvánosság. Kétségtelen tény viszont, hogy aki közeli munkatársi kapcsolatban áll valakivel, az óhatatlanul elfogult. Nekem ilyen elfogultság témakörbe tartozik pl., hogy a főzött gyümölcs nemhogy ketogén, de még szigorú étrendbe sem kerülhetne bele, holott Gábor annak idején a mi véleményünket tartotta helyesnek. Mi a lekváros témát itt a blogon ezerszer kitárgyaltuk, és mégis a Gastroyal oldaláról most fog lekerülni (ígéret szerint) - az én többszöri kifogásolásomra. ..., és most ezzel a mondatommal megint "kifelé beszéltem", ..., de csak azért írtam le, hogy lásd - nem könnyű dolgok ezek.

  VálaszTörlés
 53. Kedves Gábor, Kedves Mindenki, Kedves Barátaink!

  Itt vagyunk gyakran Veletek, minden szabad percünkben próbáljuk követni a rengeteg hasznos információt a paleoval és egyéb életvezetési kérdésekkel kapcsolatban is.
  Köszönjük a nagyon hasznos linkeket, szívünkből szurkolunk Gábornak, hogy sok-sok lelki és fizikai ereje maradjon az esetleges „támadások”, gáncsoskodások és rosszindulat kivédésére. Mi, a nővéremmel, Marikával, most, hogy egyúttal lassan haladunk előre ebben a mondhatatlanul nehéz, ám mégis felemelő élethelyzetben – Édesanyánk utolsó idejének megkönnyítésével próbálkozva is – a segítségetekkel egyre jobban megismert életmódra való áttérésben, érezzük a reményt, és annak erejét, hogy ez – a paleo életmód, életfilozófia – számunkra is mennyire reményteli. Fizikai erőnk szinte kifogyhatatlan, lelki erőnk ugyan néha gyengül, ahogy ritkulnak Mama békés életjelei, fogy a mosolya, lassan-lassan teljesen elgyengül, elhalkul a szívverése, alig érezhet a pulzusa, és már csak pillanatokra, szemének rezdülésével jelez, reagál, folyadékot is alig-alig fogad el, az is többnyire folyékony vitamin, víz.
  Arca szinte állandóan békés, nyugodt – kivéve a néha-néha fájdalomtól való összerándulásokat, amire kapja a fájdalomcsillapító cseppeket (Contramal, alkalmanként már 12 cseppre emeltük, ahogy sűrűsödtek a görcsök), és rengeteg simogatást, amire mindig újra mély álomba merül, megnyugszik.
  Szemének rezdülésével mond igent, ha kérdezzük: imádkozzunk-e, ahogy régen is szoktunk, és énekeljünk-e halkan…? Olyankor félig nyitott szemmel figyel minket, szinte levegőt sem vesz, és valami földöntúli békesség van az arcán, de sajnos, két napja már eltűnt a mosoly is…
  Végtelen hálát érzünk Marikával, hogy bírjuk erővel, és egyre több finom, és rendkívül könnyű paleos ételt készítünk el, kóstolunk meg, egyre erősödő hittel és örömmel, semmiféle panasszal a „tilos” szénhidrátok fokozatos, de mára szinte teljes elhagyása ellenére.
  Pajzsmirigyemnek 2001-ben, fiam halála utáni egy évvel való csonkítása (25%-ra,- a göbösödés, és a kóros alulműködés, ciszták), magas vérnyomás és lassú, de már kóros súlygyarapodás (már említettem, 10 év alatt 78-ról 93 kg-ra …)miatt már minden létező diétát, koplalást kipróbálva lemondtam arról, hogy létezik gyógymód, amely mindezek mellett egyre erősödő csontrendszeri problémáimra valaha legalább enyhülést adhat, vagy némi súlycsökkenést eredményez. És most itt vagytok Ti, Gábor, a paleo… És itt van a bizonyíték: Mama végtelenül békés haldoklása, mondhatatlan lelki és fizikai erőnk – változatlanul, és nálam az elmúlt három hétben friss közérzet, és három kg fogyás!
  Köszönöm, köszönjük!
  Minden írásotokat, ajánlásaitokat a legnagyobb szeretettel, hálával követünk. Igen, a szülők elvesztése (is, hát még a gyermeké…) pótolhatatlan veszteség, de veszteségeink ajándékot is tartogatnak: igazit, értékeset… A mi ajándékunk ez a közösség, és a remény: a paleoba vetett, megújult reményünk.

  Mindenkinek minden szépet, jót, gyógyulást, boldogságot hátralévő életéhez! Azt hiszem, szeretünk élni, minden – és ez is ajándék, mondhatatlanul értékes!

  Gősi Vali és Marika


  VálaszTörlés
 54. Kedves Vino, Köszönöm a Kolláth reggelis véleményedet.
  ui.: Ma a hóesésben gyaloglás helyett - ujjtornát végzek a gépen - bocsi:-)))

  VálaszTörlés
 55. 53 Anita

  Feltettem a fitátos és magos összefoglalókat a paleolit-taplalkozas.lap.hu-n az Érdekességek dobozba. Ezután is ide teszem az érdeklődésre számot tartó irományokat. :) (Jelezzétek, hogy melyikeket.)

  Willson, az oldaladat is feltettem a Blogok dobozba.

  VálaszTörlés
 56. 39: Szengab

  Miért nincs magyar megfelelője az angol "Fair enough" kifejezésnek?

  42. Anna.Willson

  Nincs ebben vitánk, léteznek már vizsgálatok arra, hogy a mai zöldségek/gyümölcsök vitamintartalma alacsonyabb, mint korábban. Azt viszont még senki nem tudta (és nem is fogja) biztosan megállapítani, hogy miből mennyi vitamin kell az embernek optimálisan. Az igazság valahol Lenkei doktor és a hagyományos ajánlások között lesz elrejtve valahol... :)

  VálaszTörlés
 57. Gábor, akartam kérdezni tőled: valamelyik korábbi bejegyzésedből kiéreztem, hogy olvashattad Carl Sagan: Korok és Démonok c. könyvét. Jó volt a megérzésem?

  VálaszTörlés
 58. 54. BB
  Nem is kell megvédened Gábort, hiszen őt nem támadta itt senki:-) Én is csak azt mondom, hogy felesleges ok nélkül kiemelni embereket "szakértőként", mert egyik sem komolyabb szakértő, mint aki beleássa magát az irodalomba, az viszont okozhat károkat, ha valaki tekintélyelvből osztja az észt, és egyszer csak kiderül (mondjuk, nem "egyszer csak", hiszen hangzott el itt is ésszerű kritika sok mindennel kapcsolatban), hogy nem minden úgy van, ahogy a "szaktekintély" mondja. De igaza van kkrysztynek: ne a múltat hánytorgassuk (legfeljebb jó tanulság...).

  VálaszTörlés
 59. 58. Joe1973
  "... Azt viszont még senki nem tudta (és nem is fogja) biztosan megállapítani, hogy miből mennyi vitamin kell az embernek optimálisan. Az igazság valahol Lenkei doktor és a hagyományos ajánlások között lesz elrejtve valahol... :)..."

  Elég nagy szerencsétlenség volt, hogy Lenkei volt előbb és nem Szendi Gábor. Az történt ugyanis, hogy a nyugati táplálkozástól megbetegedett emberek a mega mennyiségű vitaminokkal próbálták meggyógyítani magukat. Lehet, hogy vitaminhiányuk is volt a sok gabona fitáttól, de mégsem ez volt a fő bajuk. Az alap dózis nem használt, a középdózis sem és végül a sokáig szedett megadózis sem, mert csak a tej és a glutén elhagyása segíthetett volna. Szerintem többen vitaminmérgezést szenvedtek el akkortájt, én biztosan. Mikor már mentem a polc felé, ahol a vitaminok voltak, már öklendeztem. Lenkei sokkal többet tett azért, hogy egy csomó ember ódzkodjon a mega mennyiségű vitaminoktól, mint Tóth Csaba, meg Loren Cordain együttvéve.

  VálaszTörlés
 60. joe1973
  Tényleg nincs közöttünk vita!
  Vitaminügyben az a magánvéleményem, hogy a vitamin, bár orvosság formájú, mégsem gyógyszer, hanem étel-rész (étrend-kiegészítőnek mondják). Namármost ki mondja meg, hogy "mennyi ÉTEL kell az embernek optimálisan"? És milyen életkorban vagy élethelyzetben? Vagy milyen időközönként? (böjt vagy farsang?) A minimumról meg a maximumról lehet értekezni, de a gyakorlat az, hogy néha éhezünk, máskor alig eszünk, és az is előfordul, hogy rengeteget zabálunk... Sőt: halálra is ehetjük magunkat, de éhen is halhatunk...

  Én nagyon tisztelem a Lenkei doktort. Mielőtt elkezdte a vitaminajánlásait igen sokan "haldokoltak" vitaminhiányban. Máig is az a legnyomósabb érv ellene, hogy drága a vizelet, mert senki nem tudja, mi az optimális mennyiség és ezért sokat fogyasztunk belőlük.
  A vízben oldható vitaminoktól nem lehet mérgezést kapni (persze undort azt simán :-)). (Talán a vivőanyagok, a kapszulahéj, bevonatok stb. okozhatnak néha rossz közérzetet)

  A gond a felhalmozódó fajta vitaminok túlszedésével lehet, úgy mint D,A,E,K,F... meg a Kalciummal, ami aztán tényleg brutális adag a kiszereléseiben.

  Ezek adagolására azonban Gábortól sok tanácsot kaptunk már, rengeteg tanulmányt is közölt róla, csak utána kell nézni a blogjában.
  Egyébként érdemes egyszer elolvasni a Lenkei-könyveket, benne leírják, hogy miért annyi az annyi (bár néhol a fejlődés túlhaladt már egyes adatokon, lásd D-vitamin, kalcium...)

  Egyszóval: én a vitaminokkal vagyok! (na, meg a vízilovakkal is:-))  VálaszTörlés
 61. 24. szengab
  Köszönöm, hogy megírtad ezt, mert eddig csak sejteni lehetett, hogy kivel nem értesz egyet, de így jobb, hogy pontosan tudjuk is most már és azt is hogy miért. A honlapváltáskor kiderült, hogy nem vagy az a hirtelen felállós és arrébb lépős ember, tehát abban biztosak lehetünk, hogy komoly okok vannak a kettéválás mögött. Persze nem biztos, hogy mindent megosztottál velünk, de abból amit elmondtál én ezt egy szakmai vitának tekintem csak bizonyos kérdésekben, hiszen a fő vonal az egyezik továbbra is, hogy egy csomó civilizációs betegségből táplálkozással ki lehet gyógyulni. És ha ezt nézzük, akkor a többi orvostól továbbra is fényévekre vagyunk, dr. Tóth Csaba is. Én úgy érzem, hogy szükségünk van paleo orvosra, aki máshogy értelmez egy laborleletet és szerintem olyan ember is van bőven, aki orvos segítsége nélkül biztosan nem mer lépni még a paleoig sem, nemhogy a ketogénig, főleg ha rákbeteg pl.
  Abban a percben amikor nincs kimondva, hogy Ti hárman egyet mondtok, abban a percben bármit mondhat a három ember, semmi probléma nincs, nem kell szolidarizálni a másikkal, meg finoman fogalmazni ha máshogy gondolod, ez a mi, a paleón élők érdeke is, hogy korrekt infókat kapjunk. Ahogy mi itt összevitatkozunk, nekem természetes, hogy dr. Tóth Csaba és Te is vitatkoztok, és nagyon remélem is, hogy így van, mert az előreviszi a dolgokat, csak eddig nem tudhattunk ezekről, most talán majd hallunk erről többet. Mindenkitől kap valami fontos infót az ember, ha a másik is paleón van és ez a lényeg. Szeretem ha valaki kísérletezik magán, ha ötletel, ha külföldi honlapok kommentjeit átolvassa, minden hasznos, mert minden új infó annak továbbgondolására készteti az embert és az eddigi tapasztalataival folyamatosan összeveti az új híreket.
  Szerintem nincs semmi probléma, végre nem kell rébuszokban beszélned és ez nekünk is jó. Az egységért nem lehet feladni a szakmai és emberi korrektséget, engem nem érdekel, hogy egységesnek látszik-e kívülről a paleomozgalom vagy sem. Csak azok érdekelnek akik benne vannak a paleoban és azoknak az az érdeke, hogy tudjanak mindenről. Ha vannak eldönthetetlen dolgok, mint a vitaminszedés, akkor vannak. Mit tegyünk. Csak ne kényszerüljön senki arra, hogy hazudnia kelljen.

  VálaszTörlés
 62. és még egy meglátásom van:
  Nagyon díjazom, hogy a Szendi Gábor veszi a fáradságot és megfontolja, majd alkalmazza a Lenkei Gábor eredményeit...
  Ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy a Lenkei Gábor nem lát fantáziát a paleóban, mostanság erősen elhízott és félő, hogy ettől aztán egyszer csak komolyan megbetegszik. És akkor hiába minden vitamin...

  VálaszTörlés
 63. 64. Anna. Willson
  Persze, mert Lenkei úgy vitamin-párti, hogy rágyógyul egyetlen elvre: hogy manapság az ember vitaminhiányban szenved. Sz. Gábor ezzel szemben megfogalmazta a legalapvetőbb dolgot: az egészséget elsősorban nem csodaszerek hozzáadásával, hanem a káros dolgok elvonásával állíthatjuk helyre (nem szó szerint). És csak ehhez jön nála a vitaminpótlás. Lenkei zabál, cigizik, és hirdeti is, hogy egyél nyugodtan bármit, csak kapj be hozzá (lehetőleg tőle vásárolt) mega-vitamint. Kritikátlanul. Mindenkinek ugyanazt (legfeljebb ilyen-olyan dózisok vannak).
  (És csak zárójelben jegyzem meg: nekem az is számít, hogy ki mondja a dolgot, nem csak, hogy mit mond. Egyet értek önmagában a vitaminok fontosságával, a gyógyszer- és egészség-maffia elítélésével, a pszichiátria-ellenességgel, de ha aki képviseli, az szcientológus, attól elhatárolódom, bármennyire is igaz egy-egy állítása. Nekem nem mindegy ugyanis a mögöttes szándék, a sc-át pedig rendkívül károsnak tartom.)

  VálaszTörlés
 64. 65MW
  Nem ismerem a scientológiát, és megvallom, nem is nagyon érdekel, bár tudom, hogy a legtöbb vitamin-guru abban a csapatban játszik. Ez okozhatja a rossz hírüket is. Látom, erősen haragszol rájuk, és biztosan igazad van!..
  Elég sok minden van mostanában, ami ellen hadakoznom kell, ők most nincsenek nálam fókuszban. (de ígérem, hogy utána olvasok...)

  VálaszTörlés
 65. 64. Anna.Willson
  "... Ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy a Lenkei Gábor nem lát fantáziát a paleóban ..."

  Jaj, ez nagyon érdekes, hogy már mennyi ember együtt szerepelt riportokban Gáborral, azt sem tudták, hogy hogyan csodálkozzanak Gábor szavain és láthatólag megértették ezek fontosságát, de a TV stúdió ajtaján kilépve már minden felejtve lett. Itt van pl. Szily Nóra, ez a kedves hölgy, aki a Jaffa kiadó megbízásából több riportot is készített Gáborral a könyvbemutatókon. Most színészekkel, énekesekkel készít továbbra is riportokat egy kávé mellett, a YouTube-on nézem (hallgatom csak) ezeket, riportalanyai nagy része beteg, de soha egy szóval nem említi nekik, hogy lenne itt egy megoldás, szépen, érdeklődve néz a vegaság fontolgatásakor, meg hogy homeopátiában, kineziológiában hisz az illető, hogy majd attól meggyógyul, mikor petefészek cisztája van, meg hangulatingadozása, ilyenek. Persze értem én, hogy a riport nem mehet át tanácsadóműsorba a sztárvendégnek, nem könnyű szakmai ez sem, na. Mármint a riporternőség. De nekem sokszor fáj ezt hallgatni. (jó, tudom, hogy van stop gomb, o.k.)

  VálaszTörlés
 66. 67Rozcsika
  Műsorvezetőnek lenni nehéz dolog. Ne irigyeld! Olyan, mint tolmácsnak lenni: muszáj lefordítanod azt a baromságot, amit az egyik fél mond a másiknak, pedig sokkal értelmesebb hozzászólásod lenne adott esetben...
  Ez sem egyszerűbb!!
  A lényeg, hogy riporterként úgy viselkedjen, hogy a nézők vagy hallgatók szimpatikusnak találják az ügyet. Ő nem válogathat!
  (A hirdetési újság sem ért egyet minden hirdetéssel, mégis mindet kigrafikázza és megjelenteti)

  Minden ember egy titok: nem tudni, mikor mi ver benne gyökeret! ...

  VálaszTörlés
 67. Rozcsika 63:
  Pár észrevétel a hozzászólásodhoz:

  "hiszen a fő vonal az egyezik továbbra is, hogy egy csomó civilizációs betegségből táplálkozással ki lehet gyógyulni. És ha ezt nézzük, akkor a többi orvostól továbbra is fényévekre vagyunk, dr. Tóth Csaba is. Én úgy érzem, hogy szükségünk van paleo orvosra, aki máshogy értelmez egy laborleletet"

  Ez OK, addig, amíg úgy rakat le gyógyszert és olyan étkezési tanácsot ad, hogy azzal ne ártson. Márpedig Gábor és BB tanúsága szerint ez sok esetben nincs így!

  "három ember, semmi probléma nincs, nem kell szolidarizálni a másikkal, meg finoman fogalmazni ha máshogy gondolod, ez a mi, a paleón élők érdeke is, hogy korrekt infókat kapjunk. "

  Ez is OK, és engem is érdekel mindkét oldal véleménye, tapasztalata stb., DE mindkét oldalnak korrektnek kell lennie és nem mellébeszélni, hárítani, hanem őszintén szembenézni a kritikával, esetleges hibákkal.
  Számomra az egyik legvisszataszítóbb viselkedés az öncélú, saját érdekek előtérbe helyező, presztízsből történő ellentmondás, és makacs ragaszkodás a bizonyítottan(!) téves elvekhez. Ráadásul ez egy orvostól még inkább elfogadhatatlan, mert az emberek a legjobban rá hallgatnak, őket vezetheti félre, rövid távon árthat nekik, hosszú távon pedig az egész paleó szemléletnek árt!

  "Szeretem ha valaki kísérletezik magán, ha ötletel, ha külföldi honlapok kommentjeit átolvassa, minden hasznos, mert minden új infó annak továbbgondolására készteti az embert és az eddigi tapasztalataival folyamatosan összeveti az új híreket."

  Más önmagunkon kísérletezni és más, ha valaki tanácsot ad egy másik embernek, akinek történetesen még netje sincs. Ebben az esetben az ORVOS feladata lenne az új eredményeket folyamatosan követni és ha kell, azok alapján változtatni a szemléletén. Konkrét negatív tapasztalatok esetén pedig evidens, hogy felül kell vizsgálnia a saját tanácsait. (És nem lapítani, bocs.)

  /Egyébként ha már riporter, Szegvári Kati terjeszti a paleót (de legalábbis Tóth Csabát ajánlja ismerőseinek), az ő hatására pl. Selmeczi Tibor is paleózik (amennyire én tudom, mindketten megszabadultak részben vagy teljesen a cukor- és vérnyomásgyógyszereiktől)/.

  VálaszTörlés
 68. 42. Anna .Willson

  A kertet művelve hasonlókat tapasztalunk. Amikor ideköltöztünk, akkor feltörtük a parlagon lévő területet, és trágyázás nélkül szuper termés volt az első évben. Aztán egyre csökkent, és hozattunk rá 10 centi gombaföldet, fele annyi fekete termőföldet. Aztán kb. 5 évig csak a komposztot terítettük vissza, tavaly már elég rossz termés volt. Az ősszel hozattunk jó sok tehéntrágyát, betakartuk földdel, és tavasztól fokozatosan fogjuk beásni, a komposzttal együtt.

  Ennek ellenére tapasztaljuk, hogy vitaminok, kiegészítők nélkül nem megy. A lányunk pár napja elhanyagolta a szedésüket, ma már nyűgös, köhög. Most issza a teát, kapja hozzá az aszkorbinsavat. Remélem tanul belőle.

  VálaszTörlés
 69. 70. szőlőszem
  "... Ennek ellenére tapasztaljuk, hogy vitaminok, kiegészítők nélkül nem megy. A lányunk pár napja elhanyagolta a szedésüket, ma már nyűgös, köhög. Most issza a teát, kapja hozzá az aszkorbinsavat. Remélem tanul belőle. ..."

  Jaj, hát jó is lenne, ha pár napi vitamin-nem-szedés ilyen egyértelmű hatással lenne az emberre, akkor nem tudna ez akkora kérdés lenni, hogy szedni vagy nem szedni. Valami mástól lett beteg a kislány.

  VálaszTörlés
 70. 71. kutyus Rozcsika

  Sajnos nála elég direkt az összefüggés.
  Régebben elég volt fél perccel lassabban felöltöznie a fürdőszobában, másnapra lázas volt. Ez már szerencsére a múlté, de még most is többet beteg, mint a többi családtag összesen. Mondjuk lényegesen hamarabb gyógyul mostanában, ez is jó jel.

  VálaszTörlés
 71. 70szőlőszem
  Próbálj meg neki a C vitamin mellé még 1-1 Cink tablettát is adni. Gyógyszertárban is kapsz recept nélkül. Megfázás esetén nagyon sokat segít! Nektek sem árt megelőzésre... Mennyi D vitamint fogyasztotok? Az is nagyon fontos lenne.

  VálaszTörlés
 72. szőlőszem
  egy helyes, rövid kis cikk a blogról.
  másold be! 10 perc és okosabb leszel...
  http://www.tenyek-tevhitek.hu/natha.htm

  VálaszTörlés
 73. 73. Anna

  5000 NE-t.
  A cinknek utánanézek.

  VálaszTörlés
 74. 69. smirgli
  Nem mondhatok mást, mint amit én érzek, és amit én tapasztaltam, hogy Gábornak is és Csabának is sokat köszönhetek. Tóth Csabával többször beszéltem, rendeléséről úgy jöttem el, hogy 10 cm-re voltam a föld felett, Gáborral való találkozás is mindig óriási élmény nekem, könyveit nem tudom letenni, tisztelem, becsülöm, szeretem, ahogy Macskacicó is írta, tényleg szeretem én is. Én nem tudok egyikőjükre sem mondani egy rossz szót sem. De mégha idővel csalódok is valakiben, nem szoktam elfelejteni azt amit a múltban kaptam az illetőtől, nem vagyok egy hálátlan típus, a negatív dolgok nem törlik ki a pozitív dolgokat csak mellé kerülnek. De természetesen sajnálom, ha valaki csalódik valakiben, az nagyon rossz érzés.

  VálaszTörlés
 75. 77. Rozcsika:
  "De mégha idővel csalódok is valakiben, nem szoktam elfelejteni azt amit a múltban kaptam az illetőtől,.... a negatív dolgok nem törlik ki a pozitív dolgokat csak mellé kerülnek."
  Hát...ez nagyon szép volt, Rozcsika, ezt elteszem magamnak, és köszönöm.

  VálaszTörlés
 76. 66. Anna.Wilson
  Nehogy azt hidd, hogy mérgesebb vagyok rájuk, mint bármely más agymosó szektára... Én is csak a kutatásaim alapján tudom a szcientológiáról, amit tudok. Ez alapján máris látom, mennyire veszélyes hatások ezek, és milyen alattomosan tudják befészkelni magukat az emberek gondolkodásába. Kimondanak néhány rész-igazságot, ez azonban még nem teszi magát a szektát elfogadhatóvá. Lehet olvasni bármit - szerintem kell is mindent - , de kritikusan kell feldolgozni magunkban mindent! Tehát jó, ha tudjuk, mi van mögötte, egy állítás mögött. Nem csak magát az állítást, hanem a mögötte állók motivációját is érdemes megvizsgálni, ha lehet, és attól kezdve gyakakvással figyelni a dolgaikat. Pl amikor Des belinkelte a Tébolymarketing c filmet, azt is úgy néztem, hogy az állításaikból lehet tanulni, de jó tudni, hogy a scientológia áll mögötte. A Vitaminkirálytól is megvettem egy időben a D-vitamint (lehet persze, hogy semmilyen formában nem kéne támogatni azt, ami mögött egy káros szekta áll), de mióta Joe-nak van D-vitaminja, azóta már azt sem kell...
  Én csak azt mondom, Lenkeinek vannak jó meglátásai, de az ég óvjon attól, hogy paleóssá váljon, és ő képviselje attól kezdve ezt a mozgalmat.

  VálaszTörlés
 77. 64. Anna .Willson

  Ez meglep, hogy én Lenkei tapasztalatait megfontolva ajánlom a vitaminokat. Azért nem ő a nulla kilométerkő. Nem tekintem magamat Lenkei "tanítványnak", sőt, ellenkezőleg. Lenkei nyilvánosan még sehol nem volt, amikor én már évtizedek óta szedtem a vitaminokat.

  VálaszTörlés
 78. 63. kutyus Rozcsika

  Sajnos itt nem két tudományos elme vitájáról van szó. Nézd meg, miféle szakirodalom van megadva a könyvében. A kiadó, amikor észrevette, hogy olykor egy oldalt is bemásolt más könyvekből, akkor könyörgött, hogy legalább azt adja meg forrásnak. Tóth fejből ír mindent, amit ő gondol a kérdésről, mint a nagy próféták, akiknek nem kell tudományos alátámasztás. A nálam közölt cikkei is ilyenek voltak, mindig kértem, hogy adjon már meg forrásokat. A végén az utolsó cikkeinél összekotort formálisan egy-két témába vágó forrást. Ilyen paleorvos van már sok,akik ajánlják a paleo étrendet, de szerencsére nem akarják magukat paleoprófétának gondolni, nem vágynak a szereplésre és a hírnévre.

  VálaszTörlés
 79. 59. joe1973

  Megvan, vagy tíz éve tervezem, hogy elolvasom, de eddig még nem jutottam el hozzá.

  VálaszTörlés
 80. 48.MW

  A "kiemelés" elkerülhetetlen volt, azt gondoltam, az orvosok szemében fontos hitelessé tenni a paleót, és ezen segít, ha egy orvos is harciasan kiáll mellette. Fél évig nem is volt baj, de akkor kinyílt a csipája, és elkezdett "elméletalkotóvá" válni. Sok embernek lett már a veszte, hogy nem tudta felmérni képességei határait, és kevélységből magasabbra szállt, mint amit a viasszal összeragasztott szárnyai engedtek volna neki.
  Az is motivált engem, amikor "ráharaptam" Tóthra, hogy mindig is vágytam eszmetársakra, akik segítenek a paleo tudományos továbbfejlesztésében. Minden új felmerülő kérdés, új speciális problémával jelentkező ember nekem lelkiismereti és tudományos kérdés is, mert tudom, hogy egyedül nem tudok mindent megválaszolni és mégis rossz válasz nélkül hagyni embereket.

  VálaszTörlés
 81. 83. Szengab

  Nem értek a nonprofit világhoz, de képtelen ötlet létrehozni egy "paleo alapítványt" ami jogi személyként pályázhatna pénzre, rendelhetne tanulmányokat, stb.?

  Domboroczky

  VálaszTörlés
 82. szengab
  Jókat derülök burryról szóló hozzászólásaidon.
  Mi, én , azt gondoljuk, hogy ezt Neked jóval idő előtt tudnod kellett volna. Mert ezerszer többet tudsz a viselkedéseinkről. Sokszor írtunk itt is az előjelekről. (Kivéve egy-két olyan burry rajongóról, akik ma is itt osztják az észt (MW bocs.) és mindenkit ugyanoda helyeznek. A paleo nagy-nagy transzcdendális oltárára.)
  Pedig most a tisztulás következik, teljesen jogosan.
  kkryszty

  VálaszTörlés
 83. 83. szengab
  "... Sok embernek lett már a veszte, hogy nem tudta felmérni képességei határait, és kevélységből magasabbra szállt, mint amit a viasszal összeragasztott szárnyai engedtek volna neki. ..."

  Talán nekem ott volt szerencsém, hogy ebben nagy vagyok, hogy emberekről már az első találkozáskor felmérjem, hogy milyen képességekkel rendelkeznek. Én Csabát elhelyeztem ebben a rendszeremben, és inkább pozitív irányban kezdtem csalódni benne, amikor már jobban megismertem, talán ezért nem dőlt össze minden bennem, amikor a könyve nem olyanra sikeredett, mint Dr. Natasha Campbell-McBride könyve, ami nekem egy etalon, ha orvos-szülő-íróról van szó. Gábor! Könyörgöm olvasd el, a paleo és a GAPS testvér ügyek. Olyan az egész könyv, mintha ezt a blogot már születése előtt valaki megírta volna, az összes hozzászólásával együtt. Mi itt a paleón gondolkodva rájöttünk pont azokra a dolgokra, amit ez az orvosnő már régen leírt a könyvében, csak mi nem tudtunk róla.
  Én azt sem próbáltam volna ki soha, hogy receptek, beutalók levélben érkezzenek, így itt sem kellett csalódnom, Burry nem ért rá erre, ezt lehetett tudni az életéből, kár hogy megígérte tiszta szívjóságból. De ezt én úgy vettem, hogy többet vállal, mint amit teljesíteni tud.
  BB esete annyira komplikált, nem hétköznapi probléma, így nem hétköznapi az orvosi megoldás sem. Nekem az orvoslás továbbra is nagyjából a sötétben tapogatózás, és kell hozzá sok-sok szerencse, akárhány műszeres vizsgálat és labor is legyen, lásd Dr. House sorozat, kiskutyám esete. A beteg felügyelete nélkül nem mehetnek jól a dolgok. Ez a szomorú valóság. És mert BB okos és gondolkodni is tud, így is lett, felügyelte az esetét és mást is felkeresett, nagyon helyesen. Egyetértek MW-vel, nincs, nem lehet abszolute megmondó ember, aki mindig mindent tud. Arról nem is beszélve, hogy ez a tudás más által is megszerezhető, ez nem olyan dolog, mint az abszolút hallás, hogy vagy van vagy nincs, nem lehet akarattal hozzájutni. Úgy értem, hogy egy nem orvos ember is, ha tud magyarul, ha elég energiát fektet a dologba, akkor a saját betegségéről elég sokat megtudhat, a csontok nevét majd nem fogja tudja latinul, mint az orvosok, ha még el nem felejtették, de ez kit érdekel?
  Gábor, akkor ezek szerint újra magunk maradtunk, nem fogja Burry kitalálni helyettünk a nehezebb orvosi problémákra a választ, hiába van paleon és orvos is. Azért félve megkérdezem, hogy Te ismersz olyan orvost, aki elég okos és alapos, felméri a bevállalható munkák időigényét, akit ajánlani tudsz, JELENLEG, jelen tudásod szerint? Akár van ilyen team, pl. a Mammutban működő paleo center? Vagy most már ha tudnál, akkor sem mondanál?

  VálaszTörlés
 84. 83. Szengab

  Ne haragudj Gábor, de csatlakozom MW-hez, hogy sajnos Te adtad a lovat Tóth Csaba alá. Onnantól kezdve, hogy megjelent a blogodon (sokaknak csak későn esett le, hogy a Burry nicknév őt fedi, mert nem mutatkozott be), el kezdte osztani az észt, megpróbálta úgy feltüntetni magát, mintha már évek óta a paleóval gyógyítaná az embereket. Mikor elolvastam az önéletrajzát a honlapodon és megtudtam, hogy korábban orvoslátogató volt, igen csak kétkedtem abban, hogy a megjelenése a blogodon és a blogozóknak nyújtott "segítsége" önzetlen, non-profit szándékú lesz. És valóban nem csalt a megérzésem. A blogodat egyre inkább arra használta, hogy a paleo bizniszéhez vevőket toborozzon, a Bp-en is elinduló magánrendeléséhez klientúrát gyűjtsön (aminek azóta a vizitdíja már az egekben jár). Bizony sokaknak okozott csalódást a rossz tanácsaival, be nem tartott ígéreteivel. Számomra elég hamar kiderült, hogy nem igazán járatos az angol nyelvű szakirodalom tanulmányozásában. Többen is linkeltünk be különböző tudományos cikkeket, kutatásokat, kérve az orvosi véleményét, de vagy egyáltalán nem válaszolt vagy nagyképűen, egy kézlegyintéssel elintézte, anélkül, hogy elolvasta volna. Tavaly március-április környékén én is több cikket belinkeltem, magyarul le is fordítottam a fontosabb részeket, de nem lehetett őt partnernek megnyerni ahhoz, hogy szakmai véleményt adjon.

  Emlékszem, hogy az első Urániás találkozók egyikén éppen Te bátorítottad, hogy minél többet kéne szerepelnie, publikálnia. Hát ezt a tanácsodat úgy tűnik, hogy jól megfogadta!
  Mi mindannyian tudjuk, hogy jó szándék vezérelt, amikor felkaroltad Tóth Csabát, a paleomozgalom terjedését, orvosi körökben való elfogadtatását remélted tőle, de sajnos a jó szándékod (talán naivitásod) visszaütött.

  VálaszTörlés
 85. 83. szengab
  Igen, csak ezek az eszmetársak a paleo továbbfejlesztése helyett az üzletet fejlesztették tovább jó érzékkel. (Bocs az iróniáért) Engem egyébként az is irritált mindig, hogy az illető történészkedett is, hogy az őskor ilyen meg olyan, így és úgy éltek, mikor semmi nem támasztja ezt alá. Van egy átlagos kép az őskorról az emberek fejében, és azt állítják be normaként. Mindegy, a lényeg, hogy lehullt a lepel.
  "Sok embernek lett már a veszte, hogy nem tudta felmérni képességei határait" - ez így van, és benned pont azt becsülöm a legjobban, hogy nem kiáltod ki magad abszolút szaktekintélynek, nem kreálsz dogmákat, sőt, ha úgy alakul, képes vagy felülvizsgálni korábbi nézeteidet is.

  VálaszTörlés
 86. 87. kutyus Rozcsika
  Mondd, Te valójában tényleg nem vagy képes felfogni semmilyen reális helyzetet, vagy csak úgy csinálsz, mintha nem !:(

  VálaszTörlés
 87. 86. kkryszty
  Köszi a rám utalást, de szerintem valakivel összetévesztesz. Én ugyanis a legkevésbé sem voltam soha burry-rajongó, ezt sokan meg tudnák itt erősíteni...:-) Jó, nyíltan nem piszkáltam Gábor barátait, de jó páran tudhatják rólam. Igaz, egy időben fontolgattam, hogy elmegyek hozzá a bajaimmal, de valami ösztönösen mindig visszatartott ettől, és végül nem tettem. És jól tettem.
  Az meg, hogy "osztanám az észt" - sajnálom, ha így látszik, mert egyáltalán nem szándékom. Az könnyen lehet, hogy időnként nyersen és egyértelműen, tán nem tapintatosan fogalmazok, mert szeretem a világos beszédet. Egyébként egyáltalán nem vagyok sértődős, engem is lehet kritizálni nyíltan, ha az jogos. Ha nem jogos, akkor pedig vissza fogok vágni. A "paleo nagy transzcendentális oltára" jelenséget meg én ellenzem a legjobban (mondom, hogy összekeversz vki mással)

  VálaszTörlés
 88. 87. Rozcsika

  "...akkor ezek szerint újra magunk maradtunk, nem fogja Burry kitalálni helyettünk a nehezebb orvosi problémákra a választ,..."

  Az előző hozzászólásomban épp arról írtam, hogy Burry-t alig-alig lehetett megnyerni partnernek ahhoz, hogy orvosi választ adjon. Egyedül Gábor volt, aki utána nézett dolgoknak, vagy ha valamire nem tudta a választ, bevallotta, hogy ilyen problémával még találkozott, és nem csapott a hasára és mondott valami zagyvaságot. Burrynek az volt az egyik szokása, hogy ha valaki kérdezett tőle valamit, akkor egyszerűen visszakérdezett.
  Lehet, hogy nekem szelektív a memóriám, de az én fejemben ezek a lekezelő esetek maradtak meg és nem tudok visszaemlékezni olyan tanácsára, amit érdemes lett volna megfogadnom és amit nem tudtam volna magamtól is.

  VálaszTörlés
 89. 87. kutyus.Rozcsika

  Az én tapasztalatom egyébként az, hogy jobb egy nem paleo orvos, aki amúgy viszont érti a dolgát, mint egy "univerzális" paleo orvos, aki végül is, nem ért sok dologhoz, de úgy adja el magát. Én speciális kérdésekben keresnék egy jó szakorvost, akivel együtt tudok működni, aki figyelembe veszi az én kívánságaimat is, de rá sem bíznám magam vakon, eleve olyat választanék, aki ezt nem kívánja tőlem. Az csalóka dolog, hogy abban bízzak, aki mindenre rábólint, amit a laikus eszemmel gondolok, ez hamis biztonságérzetet adna.

  VálaszTörlés
 90. 91. MW
  Senkivel sem tévesztelek össze. Az osztani az észt nekem nagyon tetszik és ezért mertem Tőled idézni. Ha nem volt érthető az idézés, bocsi. Az itt írók közül mindenki tudja magáról ki volt/van burry rajongó.
  kkryszty

  VálaszTörlés
 91. 94. kkryszty
  Ja, értem. Félreértelmeztem akkor...

  VálaszTörlés
 92. 90. bubu
  Nem tudom, most mi is a "reális helyzet"? Ki kell lőni minden orvost a rendelőkből, meg a kórházakból, mert nem tudnak angolul, meg nem olvassák otthon át a szakirodalmat, meg a beteg kérdésére soha nem azt mondják, hogy "fogalmam sincs, de bízol bennem és ezért nem akarlak kiábrándítani az igazsággal"? Csak nem most találkozol először olyan orvossal, aki nem orvos zseni, de azért a Te körzeti orvosod, meg mindjárt meg fog műteni és kiveszi az epehólyagod. Akármennyire is pattogunk, nem fogjuk tudni magunknak kivenni, akárhány külföldi tanulmányt átolvasunk is ehhez. Szükségünk van az orvosokra. Ha neked nincs, gratulálok a szerencsédhez. Nekem szükségem van, ezt biztosan tudom. És én csak akkor tudok a késük alá feküdni, ha bízom bennük. Nem kell mindent tudniuk, elég ha azt tudják, hogy hogyan kell kivenni egy epehólyagot. Szerintem ez a "reális helyzet". Azt hittük, hogy találtunk egy "Szendi Gábor agyú orvost" és kiderült, hogy nem az, de azért engem érdekel továbbra is, hogy mit mond. Ha Loren Cordain könyvét kiolvastam, akkor elolvasom Burry blogját is. Ha csak egy mondatot találok benne, ami segít, már az elég.

  VálaszTörlés
 93. 96. kutyus Rozcsika
  Írod: "Gábor, akkor ezek szerint újra magunk maradtunk, nem fogja Burry kitalálni helyettünk a nehezebb orvosi problémákra a választ, hiába van paleon és orvos is. Azért félve megkérdezem, hogy Te ismersz olyan orvost, aki elég okos és alapos, felméri a bevállalható munkák időigényét, akit ajánlani tudsz, JELENLEG, jelen tudásod szerint? Akár van ilyen team, pl. a Mammutban működő paleo center? Vagy most már ha tudnál, akkor sem mondanál? "

  Eddig arról írt itt mindenki(rajtad kívül), hogy burry a nehezebb orvosi problémákra a választ eddig sem találta ki. Várj egy kicsit. Gábor egyelőre azzal van elfoglalva, hogy feldolgozza a veszteségeket. Teljesen jogosan.
  Miért provokálsz állandóan ? Borzalmasan unalmas, hogy nem érted ki miről ír.
  Kérlek egy picit foglalkozz mással, hátha utána visszatalálsz a realitásba.

  VálaszTörlés
 94. 96. kutyus Rozcsika
  Szükségünk van orvosokra, de én senkiben sem bízom vakon. Nekem az belefér, hogy tudom róla, ő is ember, tévedhet, de megbeszéli velem őszintén a lehetőségeket, kockázatokat. És főleg: bevallja, ha valamit nem tud vagy nem biztosan. Sajnos, a legtöbb orvos nem ilyen. Eleve beléjük nevelik az Isten-szindrómát, vagy a betegek elvárásai teszik őket ilyenné? Nem tudom. Az biztos, hogy én, ha egy orvos nem képes leszállni a magas lóról és/vagy őszintén elmondani, mi a helyzet szerinte, akkor keresek másikat (ha tehetem). Nekem nem az a szempont, hogy istenként tisztelhessem, és bízzak benne.
  Ebben viszont igazad van: "ha csak egy mondatot találok benne, ami segít, már az elég"
  Szerintem mindent el kell olvasni, ami lehetséges, de komoly szűrőn kell átengedni mindent. Nem vetek el valakit csak azért, mert nem tetszik belőle valami, vagy előítéleteim vannak vele szemben (példa rá tiborbá, aki néha irritál, máskor viszont nagyon jó meglátásai vannak, nem beszélve a kommentelők némelyikéről, tehát mindenképpen érdemes olvasni). De nem is hiszek vakon, olyannak sem, aki pedig általában jó, hihető dolgokat ír. Mercolát vagy Sissont is kritikusan olvasom, de akár Gábornak sem hiszek el reflexből mindent, csak, ha tényleg meggyőzött. Kritikai szemlélettel kell olvasni, információt gyűjteni, legalábbis nekem ez a véleményem.
  Még egy példa: a fogászom nagoyn jól összebarkácsolta legutóbb a fogamat, el is magyaráz, megindokol mindent, de amikor egy bizonyos fájdalomcsillapítót kértem tőle, akkor már maszatolni kezdett, nem azt mondta, hogy nekünk nem ez a gyakorlatunk, hanem mindenfélét a mellékhatásokról stb... Szóval, attól, hogy látod egy orvos gyengeségeit, még remekül kiveheti az epehólyagodat. Attól nem félek, ebben neki van gyakorlata - akkor kell nagyon mérlegelni,használni a kritikai érzéket, amikor egyáltalán elhatározod magad egy ilyen műtétre, csak hogy a példánál maradjunk :-)De vakon bízni? Végül is, a mi bőrünkre megy az egész, miért bíznék vakon?

  VálaszTörlés
 95. 97. bubu
  Ígérem, hogy szólni fogok ha a tanácsodra vagy a parancsaidra lesz szükségem. Most ott tartok, hogy nem kérdeztelek. Rendben?!

  Most még írok egy mondatot, ha erre is bunkózással válaszolsz, akkor leírtalak a "levelező listámról", az egyszerűség kedvéért.

  Van egy 3 cm-es epekövem, már 5 éve élek vele, paleo óta nem nőtt tovább, MW-éhez hasonlóan. De most megvastagodott az epehólyag fala, az orvosom szerint emiatt viszont ki kell venni az epehólyagot, a vérsüllyedés is nőtt, lehet hogy ettől, lehet, hogy mástól. Nyár óta szeretnék egy olyan orvossal is beszélni, aki tudja, hogy mi az a paleo. De nem hiszem, hogy csak engem érdekel, hogy van-e paleo orvosunk. És azt sem hiszem, hogy Gáborhoz most ne lehetne szólni. De ha nem válaszol, abból érteni fogunk.

  VálaszTörlés
 96. 99. Rozcsika
  Mindenképpen csináltass még 1 vagy 2 ultrahangot más orvossal, mielőtt erre a leletre kiveteted az epehólyagodat. Én találkoztam olyan emberrel, akivel ezt a diagnózist közölték, utána pedig kiderült, nem is vastagodott meg az epehólyagja! Az UH-ot végző orvosok sajnos nem mindig állnak a helyzet magaslatán, a sebész meg könnyen kimondja az "ítéletet", neki egy epehólyag kikapása semmi, te meg vállalhatod a (z esetleges) következményeket. Tehát jól gondold meg, különösképpen, ha semmi más nem támasztja alá (pl tünetek). nekem is magas volt a süllyedésem, de biztos, nem ettől. Ez fertőzéses időszakban könnyen megtörténhet. Vizsgáltasd magad újra!

  VálaszTörlés
 97. Ja, és még annyi: ennek semmi köze a paleóhoz, mármint, egy orvosnak nem kell paleónak lennie ahhoz, hogy az epehólyag-kérdést el tudja dönteni.De ha sebész, akkor a kivétel mellett lesz, nagy valószínűséggel, tehát több helyről kell a diagnózis mindenképpen.

  VálaszTörlés
 98. antisocial personality disorder

  Domboroczky

  VálaszTörlés
 99. 101. MW
  Köszi. Nagy görcsöm még nem volt (kopp-kopp-kopp), akkor érzek valamit, ha bosszús vagyok, tehát egészségügyi megfontolásból is kerülnöm kell azokat, akik adni nem adnak semmit, de jól felidegesítenek. Azért van szükségem paleo orvosra, mert tudnom kellene, hogy epehólyag nélküli (előre tartalékolt epe nélküli) emberek bírják-e a sok zsírt a paleóban. Mert egy hagyományos orvos tuti, hogy rávágja, hogy nem lehet sok zsírt enni. Abban is reménykedem, hogy nem is baj ez a megvastagodott epehólyagfal, lehet, hogy a természeti népeknek is ilyen és eddig pont azért volt vékony, amiért a benne lévő folyadék összetétele sem volt jó és kicsapódott kővé. Eddig azt érzékelem még, mintha nem lenne elég az epetermelés, mert néha meg van elég és ezt a különbséget jól látom a ..., tudod hol. Most nincs kedvem kiírni.

  VálaszTörlés
 100. Bocsánat, Burryhez csak annyit szeretnék hozzátenni, és tényleg nem bántásból, hogy nekem a legjobban a mozgás fontosságának elbagatellizálása fájt, ha még emlékeztek. Ezt szinte elhanyagolhatónak vélte a táplálkozás mellett, amikor szóba került. A másik pedig a helyesírás :( na, hát az borzasztóan bántotta a szememet. Szerintem egy orvos nem engedheti meg magának, hogy így írjon, és ezek már nem véletlen elütések (voltak, és most sem azok).
  Tudjátok, hogy a mozgás mennyire a vesszőparipám. Legalább annyira fontos nekem, mint az evés, anélkül halott vagyok.

  VálaszTörlés
 101. 85.Domboroczky

  Persze, elvileg létre lehet hozni, de az Evolúciós Orvostudományi Társaság sorsa kicsit elvette a kedvem az ilyesmitől. Kevés olyan, az üggyel szemben kellő alázatot tanúsító ember van, akivel létre lehetne hozni egy ilyen alapítványt úgy, hogy hamarosan ne a saját ambíciói és nyereségvágya kezdje mozgatni. Sok ember szerényen kezdi, mint Tóth is, aztán vérszemet kap a felcsillanó lehetőségektől. Ha ismeritek Ali baba történetét, az nagyon ideillik.
  Ali baba annyit vett el a kincsekből, amennyire szüksége volt, testvére viszont telhetetlenül teletömte a zsebeit meg a zsákjait, és a visszaérkező rablók végeztek vele.

  VálaszTörlés
 102. 86. kkryszty

  Sajnos nem az előjelekkel szembeni vakságról van szó. Nagy felelősség egy ember felett ítélkezni, és bennem mindig az dolgozott, hogy bárki hibázhat, förtelmes lehet a helyesírása, bumfordi a gondolkodása, de attól még jó ember, nem kell rögtön esetleg egy stílus miatt vele szakítani. Egy idő után meg nehéz is volt tőle szabadulni, mert bárhova hívtak, automatikusan ő is ott volt. Nehéz ám eldönteni, amikor még csak apró jelek vannak, hogy az most az én egyéni érzékenységem csupán, vagy későbbi rossz fordulatok előjelei-e. Tudom magamról, hogy kritikus vagyok, olykor perfekcionista, ezért állandó önvizsgálatot tartottam, nehogy már ennek essen áldozatul egy derék ember. Az első rossz mondatra mégsem lehet asztalt borítani.

  VálaszTörlés
 103. 87. kutyus Rozcsika

  Csalódást kell okozzak, olvastam a GASP könyvet, és vannak fenntartásaim vele kapcsolatban. Bizonyos értelemben ugyanúgy fekete-fehér álláspontja van a szerzőnőnek, ugyanúgy merész következtetéseket von le az autizmust illetően. Az autizmus gyűjtőfogalom, több dolog, vagy több dolog összejátszása okozhatja, nem tudjuk egyelőre a valódi okát, csak feltevések vannak. Némelyik gyermek reagál a GASP-ra, a többség NEM. Megpróbálni mindenkinek kötelessége volna, de az eredmények egyáltalán nem annyira biztatók.
  Hogy tóth Csaba miért ígérget, és aztán miért nem tartja be ígéreteit, ezt én nem találgatom, ha Neked az a jóindulatú feltevésed, hogy sokat akar a szarka, de nem bírja a farka, akkor én ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy egy negyven körüli embernek már lehetne annyi önismerete, hogy szeret ígérni de nem tudja betartani. Mellesleg nekem erről rosszabb feltevésem van, mert számos dolgot megtapasztaltam vele kapcsolatban, de nem akarom az illúzióidat rombolni.
  Tóth itt a blogon, pontosabb kórtörténet és vizsgálat nélkül többeket lebeszélt a béta-blokkolók szedéséről. Éppen, mert BB komplikált eset, nem lett volna szabad amolyan tv-s távgyógyítást alkalmazni. Ez a veszélyes mindenhatóság érzésre utal, tudnék hajmeresztő eseteket idézni, amiket azóta ismertem meg.
  Az orvoslás persze nem mindentudó, de azért van, amit tud és van, amit nem tud. Korrekt orvos tudja ismeretei határait. BB jelenlegi orvosa nem zseni, hanem egyszerűen a szakma szabályait betartja. Szóval BB esetében az emberi tudás végső határait kellett feszegetni, csupán rendesen megvizsgálni.
  Nem magunkra maradtunk, hanem eddig is egyedül voltunk. Mások hozzászólásaiból is az világlik ki, hogy Tóth senki baját nem oldotta itt meg. Másoknál is akkor ér el sikert, ha az elég buta, és tátott szájjal hallgatja a paleo-igét a forradalmian új táplálkozásról. ehhez elég volna elolvasni egy-két cikket vagy könyvet. De aki pap kell és igehirdetés, az inkább elzarándokol a Mesterhez, hogy tőle tudja meg az örök élet titkát. Aztán az vagy beválik, vagy kopjon le, bonyolult esetekkel nem érdemes akármekkora óradíjért sem foglalkozni.
  Nem tudok senkit ajánlani, mert már senkiben nem bízom. Levettem minden, magát paleorovosnak nevező orvost a webszájtomról, mert nem tudok felelősséget vállalni azért, hogy a rendelő négy fala közt milyen torzulásokat szenved a paleó, milyen privát teóriákkal fűszerezi valaki a paleót.

  VálaszTörlés
 104. 88. Paleolga

  Krisztinek már válaszoltam erre. Ha az ember elv-társat akar, muszáj ahhoz szövetségre lépnie vele, ahogy mondják, csak lakva lehet megismerni egy embert. Elmirával nagyszerűen egymásra találtunk, soha nem volt még semmilyen vitánk. Másfelől Tóthtal nagyon keveset találkoztam, nem is volt alkalmam igazán megismerni, csak könyve, a cikkei, aztán a "kezeléseiről" szóló egyre több szállingózó pletyka mutatta meg nekem igazi lényét. Ha találkoztunk, mindig nagyon egyetértő és barátságos volt.

  VálaszTörlés
 105. 89. MW

  Ez így van, mármint az üzlet fejlesztése. Még a kezdetekben mondtam neki, hogy szerintem összeférhetetlen a paleoorvoslással vagy a paleoelmélet képviseletével, hogy valaki üzletileg érdekelt legyen paleotermékek forgalmazásában. Én ezért soha nem lovagoltam meg ezt a témát, nincsenek paleovállalkozásaim, ezért teszem azt, ha holnap kiderülne, hogy a maglisztek ártalmasak, nyugodt lélekkel mondhatnám, hogy az új ismeretek fényében álljunk le velük. Amikor Tóthtal erről beszéltem, tett egy ünnepélyes kijelentést, hogy ő is kihátrál a paleobizniszből. Ma már tudom, hogy ez alatt azt értette, hogy "ja értem, akkor előtted ezt kell eljátszanom". Több vállalkozása van, szidja a paleosüteményeket, közben süteményes boltja van, szidja a vitaminokat, miközben a paleowebshopjában vitaminokat árulnak. Hogy ezekben ő üzletileg érdekelt, mindig tagadta, csak pletykákból tudtam meg.

  VálaszTörlés
 106. 107. szengab
  "... Némelyik gyermek reagál a GASP-ra, a többség NEM. ..."

  Ja, most én nem arról beszélek, hogy a GAPS segít az autizmuson vagy sem, hanem arról, hogy egy paleós pont olyan mondatokat talál a GAP-szindróma c. könyvben, ami válasz azokra a kérdésekre amik a paleózás alatt fel szoktam merülni.

  VálaszTörlés
 107. 81, 106 szengab

  "Sajnos nem az előjelekkel szembeni vakságról van szó."
  " A kiadó, amikor észrevette, hogy olykor egy oldalt is bemásolt más könyvekből"

  Azt mondják a puding próbája az evés, tegyük most ugyanezt az általad általánosító és pikk-pakk rendszernek és "általánosítónak" titulált enneagrammal.

  Kiollózok pár sort, mit ír a "Mágus" személyiségéről. Ez csak dióhéjban összefoglaló. Amiket felvetettél Burry ellen, azok a viselkedések annyira megjósolhatók (előreláthatóak) voltak, mint mondjuk egy számítógépprogram működés közben....

  "A Hatékony Személyiség"
  A belső imázspont.
  Magasabb oktáv: a Mágus
  Szent Eszme: Szent Törvény
  Szent Út: Igazmondás
  Alacsonyabb oktáv: A Hatékony Személyiség
  Szenvedély: Fortélyosság
  Idealizálás: Sikeres vagyok
  Beszédstílus: Propaganda
  Csapda: Hatékonyság
  Védekező mechanizmus: Identifikáció
  Elkerülés tárgya: Kudarc

  ....van egy frissen vasalt jellegük. Nincsenek durva, lekerekítetlen szélek. Kívülről minden teljesen rendben van. Ha megismerkedsz egy "mágussal", valószínűtlen, hogy az idők során mélyebb rétegekbe jutsz, vagy hogy több értéket fedezel fel. Minden, ami van, azonnal látható a felszínen.
  Ők a teljesítők. Joe Montana San Francisco mítikus hős futballistája. Kupákat nyert és milliomos. Jó külsejű, tökéletes felesége van és három, szintén tökéletes gyermeke. Csapattársai szerint mágikus légkör veszi körül a pályán. 86-ban súlyosan megsérült a hátán. Súlyos operáción esett át és azt mondták, soha többé nem játszhat. Visszament futballozni, kockáztatva egy maradandó bénulást kilenc héttel a műtét után. Mikor megkérdezték, hogy miért, azt felelte, aggódott, hogy elveszti állását. A hármas számára az élet egy rohanás a produktivitás felé. Azonban ha a külső alá nézünk, a túlhajszolástól származó mélységes kimerülést találunk. ......összerogynak a kimerültségtől. ......hogy rohan a produktivitás felé........

  Olyan belső állapotuk van, ami hasonló a kerékben rohanó mókushoz. Olyan érzésük van, hogy ők tartják össze a világot. Attól félnek, hogy ha egy pillanatra is leállnak, akkor a világ elkezd romba dőlni.
  Ha elmész egy koktélpartira és látsz ott valakit sztetoszkóppal a nyakában, akkor az valószínűleg egy "mágus"...... már öt percen belül elmondja, hogy mi a foglalkozása, miket csinál. Ilyen vagy olyan értelemben mindig túlteljesítők. Az orvos a koktél partin, akinek sztetoszkóp van a nyakában, egész életét egy bizonyos imázsnak szenteli. Valószínűleg a megfelelő vidéki klub tagja, Mercedest vezet és 2, 3 gyermeke van.

  Szenvedély.
  A szenvedélyt, amely a hármas fixációját működteti, fortélynak nevezzük. A fortély nem azt jelenti, hogy ezek az emberek szükséges módon hazugok, bár elég jól csinálhatják ezt is. Inkább azt jelenti, hogy a közönség számára játszanak egy szerepet, miközben tudják, hogy ez a szerep nem igaz, de mégis teljes odaadással alakítják. A pszichés képességük abban nyilvánul meg, hogy tudják, hogyan juthatnak el közönségükhöz. Ha negatív visszajelzést kapnak, a mágusok képesek arra, hogy mondat közben változtassák meg szövegüket.

  VálaszTörlés
 108. folytatás:

  Idealizálás.
  Egy mágust, akit kirúgott a felesége, azonnal odament a főnökéhez és azt mondta: Több pénzre van szükségem, mert mostantól két háztartást vezetünk. Ez egy tipikusan hármas viselkedés. A felbomlott házasságot arra használja, hogy több pénzt szerezzen. Minden úgy alakul, hogy azt mondhatja sikeres vagyok."

  Beszédstílus.
  Mágusnál ezt propagandának nevezzük. A hármas állandóan azt meséli, hogy milyen nagyszerűen csinálja a dolgokat, vagy elad neked valamit. Egy mágus, mielőtt ismerte volna ezt a rendszert, az egyik workshopon úgy mutatta be magát, hogy nagyon szerencsés vagyok és úgy tervezem, hogy az is maradok. Egy másik New Age-mágus bemutatkozásának első mondatát úgy alakította, hogy mindenki tudomására adja: ő egy sikeres kiadó. Felsorolta az összes, általa kiadott magazin címét, miközben elmondta, hogy a workshoppal az a célja, hogy munkájában még hatékonyabbá váljon. Azt is hallottam, hogy ebédszünetben elismételte magazinjainak címlistáját. Nagyon gyakran a beszédstílus tolakodónak, vagy türelmetlennek hangzik. A mágusok nagyon törekszenek arra, hogy az alapvonalra állítsák a dolgokat. Ez az A típusú viselkedés otthona. Egyfajta propaganda-érzet sugárzik mindenből, az érzelmi élet ürességével párosulva. Egyszer csak a mágus hazajön tökéletes munkahelyéről tökéletes családjához és azt látja, hogy az asszony és a gyerekek elmentek, és nem tudja, hogy miért. Minden olyan jól ment mondja barátainak. Semmiféle előérzete nem volt arról, hogy valami rossz lenne, a mélyebb érzelmekkel való kontaktus hiánya miatt. Ezek mind felhasználódtak a produkálásra.

  Csapda.
  A hatékonyság csapdája polifázikus viselkedést hoz létre. A mágusosok mindig számtalan feladatot végeznek egyszerre. Miközben vezetik autójukat, a szivargyújtóba csatlakoztatott villanyborotvával borotválkoznak, nyelvlecke kazettát hallgatnak a magnón, beszélnek a kocsiba szerelt telefonon és diktafonra mondanak egy levelet. Amikor egy mágussal beszélsz telefonon, holtbiztos lehetsz benne, hogy közben valami mást is csinál. Általában a vállgödrük alkalmas a kagyló tartására, így közben főzhetnek, vagy listát készíthetnek, vagy bármi mást csinálhatnak. Az egyik máguss mondta el, hogy a fürdőkádban szokott diktálni. Amikor észrevette, hogy vizet kapott a készülék, átváltott hangműködtetésű magnetofonra. A hatékonyság megteremti a könyörtelen kapaszkodás a csúcsra mentalitás lehetőségét is. A hatékonyság nevében a mágus durván elvághat embereket és keresztülgázolhat rajtuk. A könyörtelen kapaszkodás ellentéte is felmerül, mint lehetőség. Ha a hajó süllyedni kezd, a hatékony megoldás az, hogy korán le kell lépni. A hatékonyság valódi csapdája az, hogy a dolgok olyan jól menőnek tűnnek, hogy a máguss fél lefékezni a tempót. ....és valami autentikus dologgal előjönni.

  Az elkerülés tárgya.
  Amit a hármas el akar kerülni, az a kudarc. Amikor Jimmy Carter leírta az iráni sivatagban bekövetkezett helikopter katasztrófát, amely túszul ejtett követségi emberek megmentési kísérlete volt, ezt korlátozott siker-nek nevezte. A kudarc hiányzik a mágus szótárából. Ha valami rosszul kezd menni, kivágja magát és lelép.
  A mágus általában számtalan nyitott lehetőséget hagy magának. Egyszerre huszonöt megoldás jár a fejében, míg ha valamely területen kudarc mutatkozik, azonnal másfelé tolja el energiáit. Ezek az emberek nagyon gyorsak. Ez a túlélő igazi otthona, mivel az alapvonal állandóan a fejükben van. Az alapvonal, a mérce az eredmények elérése.

  Dihotómia.
  Azok a hármasok, akik nem túl produkálók, fantáziálnak a túltermelésről. Ez azt jelenti, hogy akik aktívan nem vesznek részt az életben, fantáziálnak következő nagy húzásukról. Ha azt látod, hogy egy mágus abbahagyja a munkát, abban a pillanatban, ahogy leáll, elkezd arról ábrándozni, hogy hogyan lehetne még jobban csinálni. Ezek az emberek nagy vizualizálók.

  VálaszTörlés
 109. 107. szengab
  Értem. Köszönöm, hogy elmondtad ezeket.

  VálaszTörlés
 110. Gábor paleomozgalomról írt összefoglaló cikkéből már sejtettem, hogy valami nincs rendben közte és Burry között. Sőt, már néhány közelmúltbéli hozzászólása is erre engedett következtetni. Asszem ez először akkor jelentkezett itt, amikor a 70-30-as kérdést vitattuk meg.
  Néhány dolog, amit már ti is említettetek, nekem is feltűntek, talán zavart is kicsit Burryvel kapcsolatban, de nekem ez lényegében nem okozott különösebb kellemetlenséget. Egyszer nekem is ígért receptet aranyér gyanúra, meg azt is tanácsolta, hogy mozogjak többet. Végül is a receptet nem küldte, viszont a több mozgással valóban elmúltak a tünetek, nem volt szükségem a receptre. Arra gondoltam, hogy neki ez a módszere, hiszen ő csak végső esetben ír fel gyógyszert.
  Aztán amit furcsának találtam, hogy problémától függetlenül a legtöbb embernek ugyanazt a táplálkozási formát ajánlja paleón belül, a már említett 70-30-as arányt, és, hogy nincs szükség vitamin utánpótlásra (kivéve d-vitamin és omega-3). Ezt nem igazán tartottam életszerűnek, én magam sem tudtam, tudom, akarom tartani. Én voltam egyszer rendelésen nála, végül is az ő hatására álltam át a szigorúbb paleo-ra, de a pszoriázisom elmúlásához ez nem vezetett, oda a d-vitamin bőrre kenésével jutottam el, amihez az út a problémáról való cikkek elolvasása volt.
  Ami még érdekelne, és erre talán Gábor tud választ adni, hogy Burry gyakran hivatkozik arra egy-egy előadásán, hogy 2000 cukorbeteget tudott hozzásegíteni ahhoz, hogy elhagyják az inzulint, és normál értékre álljon be a vércukor szintjük. Ez mennyire igaz?
  Ítéletet semmiképpen nem szerettem volna mondani Csaba fölött, csak leírtam a vele kapcsolatos tapasztaltaimat, gondolataimat. Még a helyesírásról annyit, hogy nem minősíti az ember szakértelmét, de még csak magát az embert sem. Édesapám saját területének egyik legelismertebb szaktekintélye, annak ellenére, hogy enyhén diszleksziás.

  VálaszTörlés
 111. A tápióka lisztet valaki próbálta már, illetve van róla véleménye? Jártam egy ázsiai boltban, és hirtelen ötlettől vettem egy kis zacskóval. Mark Sisson a gluténmentes, ún "safe starch"-ok közé sorolja, és paleónak minősítette (persze csak alkalomadtán és/vagy sporthoz kötött szénhidrát visszapótlásra). Eredetileg a cassava növény gumójából készítik, ami viszont mérgező dolgokat tartalmaz, de állítólag a belőle kivont tiszta keményítő (ez a liszt) már nem tartalmaz semmi ilyesmit. Én most egyszeri próbának készítettem belőle ilyet: Brazil sajtos fánk
  Ha paleónak minősítjük, akkor elküldöm BB-nek, fényképpel együtt paleósított a receptet.

  VálaszTörlés
 112. Az epekő, epehólyag témához: a fiamnak 27 évesen - 4 éve - vették ki az epehólyagját, azóta nincs rendben. Nem tud zsírosat enni, sőt nagyon sok mindent nem tud enni. Próbáltuk lebeszélni erről a drasztikus lépésről, de annyira ráijesztettek, hogy nem lehetett. Egy lelkiismeretlen sebész volt az egyik. Még epeköve sem volt, egyszer egy csúnya epegörcs, epetáji fájdalom. A kórisme koleszterin polypus, ami állítólag az emberek többségének van. Nekem is mostanában derült ki, hogy epekövem van - 3, 4 mm nagyságúak -, de nem szeretném műttetni. Szabó György szerint minden este retket kell enni, oldja a követ. Most találtam egy természetes szert, Gallmet-N - marhaepe -, ami segíti az epetermelést és oldja a követ, valamint azoknak is segít, akiknek kivették az epehólyagját.

  VálaszTörlés
 113. 116 Kájé
  Én is sokat tudnék mesélni epekőről, sok emberrel találkoztam, akiknek ez a problémájuk volt, meg a neten is beleástam magam eléggé.
  A kivétel után zsírosat nem nagyon tudnak emészteni, azonnali hasmenést okoz bármilyen zsírosabb fogyasztása. Ez azért van, mert nem képes tárolódni, sűrűsödni az epe, ami a zsírok "kezelésére" alkalmas lenne. Később van olyan, hogy a csonk kiöblösödik, és ott tárolódik némi epe, ezért van, akinél ez valamennyire rendeződik. De könnyen vezethet zsíremésztési zavarhoz is, amit a sebészek nem is számítanak műtéti szövődménynek, mert nekik a szövődmény csak a közvetlen műtét utáni szövődményt jelenti, ez meg már "bizonytalan eredetű" gasztroenterológiai probléma, menj vele belgyógyászhoz ill ne egyél zsírt...
  Nekem sebész is azt tanácsolta, hogy amíg tünet- és gyulladás mentes, addig ne vetessem ki, mert többet veszítek vele, mint amennyit nyerek.
  Viszont a megvastagodott epehólyag-fal gyulladást jelent (ha igaz, de ellenőrzés nélkül nem biztos, hogy igaz, sőt, változhat is).
  Létezik egy Raphacol nevű tabletta, ami feketeretek kivonat, ha valaki nem tudja meginni a feketeretek (mert a piros nem jó rá, csak az) levét, ami töményen broáááf... Van egy Leben und Gallenpflege (vagy vmi hasonló) tabletta is, pl DM-ben, az is jó, meg epeteák. Azután említenek egy kínai növényt, ami "kőtörő" hatású, de nem sikerült rájönnöm, hogy magyarul mi lehet az. Hatásos még a májtisztítás, amennyiben nem tömör ill meszes kő van, hanem puha és kicsi koleszterin kő. De paleo mellett az teljesen felesleges, én arra jöttem rá, mivel a zsírevés (pl reggeli tojás) szépen karban tartja a követ: nekem egy millimétert sem változott 2 év óta, és semmi panasz, pedig eszem elég zsírt. Egyet nem szabad: zsírmentesen enni, ahogy az epediéta javasolja, mert az garantált növekedést eredményez. Persze, ha valaki görcsöl, akkor nem tudom, mit lehet tenni, ez csak tünetmentesre igaz. Még annyit: epekő a műtét után is keletkezhet, én ilyen emberrel is találkoztam, a máj vezetékeiben volt kő, eldugult, görcsölt és minden. Próbálták endoszkóppal, zúzással eltávolítani, mert még műteni sem lehetett az ilyet. Szóval, amíg nem muszáj, szerintem sem érdemes kivetetni.

  VálaszTörlés
 114. 117.MW
  Nekem sajnos, néha görcsöl. Nem tudom mikor keletkezhetett, én 2,5 éve paleozom, régebben is volt néha epegörcsöm, de kövem nem. A Raphacolt én is használtam, a fekete retket nem szeretem. Reménykedem a paleoban és a marhaepe hasznosságában. Mikor ez kiderült megkérdeztem Burrytől, hogy mit tegyek, azt mondta, hogy növényi zsiradékot ne egyek. Mi erről a véleményed?

  VálaszTörlés
 115. 118. Kájé
  Arról sajnos nem tudok semmit, hogy van-e epekő tekintetében különbség növényi és állati zsíradék között. Szerintem mindkettő összehúzódásra és ürítésre készteti az epét. A Curezone-on a májtisztítást olivaolajjal vagy tojássárgájával csinálják, egyik növényi, másik állati eredetű. Gondolom, azok a növényi olajok, amik nem paleók, eleve kiesnek, tehát túl sokféle növényi olaj minket úgysem fenyeget. A kókuszolaj pedig telített zsíradék, tehát nem hiszem, hogy ez a kategória. De csak találgatok én is. Jobbulást!

  VálaszTörlés
 116. 117. MW

  "...említenek egy kínai növényt, ami "kőtörő" hatású, de nem sikerült rájönnöm, hogy magyarul mi lehet az"
  Chanca Piedra vagy kőtörőfű néven keresd.

  VálaszTörlés
 117. Az jó dolog hogy itt átbeszélitek Csaba dolgait, de ettől még ő jelenleg is mint paleo orvos rendel. Pláne facebookon indult be nagyon és csüngnek szaván.
  Érdemes bekukkantani a paleo csoportokba, 1-2 napja mindenhez hozzászól.

  VálaszTörlés
 118. 80 szengab
  Bocs, csak feltételezés volt...
  magamból indultam ki.

  VálaszTörlés
 119. 120. Névtelen

  Amire gondolok, azt Gold Coin Grassnak nevezték angolul, és kínai. Most találtam róla valamit: az orvosi neve herba lysimachiae, a botanikai neve pedig Desmodium styracifolium
  Gold Coin Grass
  És itt a képe: GoldCoinGrass kép

  VálaszTörlés
 120. 120 Névtelen
  A Chanca Piedra nekem úgy tűnik, más, és főleg vesekőre jó:
  Chanca Piedra nem tudom, miért épp spanyolul:)

  VálaszTörlés
 121. 124.
  Fillérfű? http://www.gyogynovenyek.com/gyogynovenyek-bovebben.php?id=126
  De magyar oldalakon egy szót sem írnak az epekőtörő hatásáról, nem úgy, mint pl itt:
  Gold Coin Grass
  Meg is nézem, hogy az iherben lehet-e kapni.

  VálaszTörlés
 122. 124. MW
  Értelek, akkor ez tényleg másik növény.
  A Chanca Piedráról is írják, hogy az epekőre is jó, pl. itt: kapszulában
  illetve itt is: tea formában

  VálaszTörlés
 123. Burry írása a gyümölcsökről: http://paleomedicina.com/hu/blog/2013/01/szenhidrat-fueggoseg-az-evolucio-es-a-gyuemoelcsoek-a-gyuemoelcsoek-helye-a-paleolit-etrendben

  VálaszTörlés
 124. kutyus Rozcsika2013. január 19. 15:34

  Az epekő-témához:
  16 éve élek az epehólyagom nélkül (folyamatos gyulladásban volt, muszáj volt kivenni a kb. 30 db, egy maroknyi apró kövecskével együtt), és azon kívül, hogy a tejföl hátrafelé sugárzó görcs-félét okozott, soha semmi bajom nem volt se tojás, se pöri, se töltöttkáposzta, stb fogyasztása után sem. A másfél év paleó óta már a tejföl se okoz gondot :)))
  Eddig még semilyen nagyobb mértékű zsír sem okozott gondot.
  Valószínűleg ez is összetettebb probléma, mint gondolnánk, mindenképpen érdemes valódi hozzáértőt keresni.

  VálaszTörlés
 125. 121. Bruce

  Mindenki a maga kárán fog tanulni.

  VálaszTörlés
 126. Tegnap a buszon megláttam egy nő súlyosan ekcémás kezét, amin pontszerű sebek voltak. Eddig észre sem vettem, nem tudatosodott bennem, hogy majd három éve nem jött elő a kezemen ez a kellemetlen, viszkető, majd kirepedező szárazság, pedig paleo előtt huszonévig kínlódtam vele.

  VálaszTörlés
 127. 119.MW
  Köszönöm az infokat!:)Neked is minden jót!

  VálaszTörlés
 128. Tegnap az MTV Borbás Marcsi vezette Gasztroangyal című műsorban a batátáról azaz az édeskrumpliról volt szó:

  Gasztroangyal és a batáta

  VálaszTörlés
 129. A műsor megtekinthető az MTV videótárban (2013 január 19.-i adás):

  Gasztroangyal

  VálaszTörlés
 130. A magyar termesztésű batátát és Budán, a Fehérvári uti piac emeletén szerzem be. Ha jól tudom lehet kapni más piacon is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsánat elírtam!
   A magyar termesztésű batátát _én_ Budán...

   Törlés
 131. Tommasso 1984
  Az, hogy valaki esetleg diszlexiás, még nem jogosítja fel az igénytelenségre. Én biztosan átnézetném a cikkeimet, ha gond lenne az íráskészségemmel.

  VálaszTörlés
 132. 135. Szakesz

  Kezdetben nem akartam szólni Tóthnak, kijavítottam. Aztán bedühödtem, amikor éjszaka egy órám elment arra, hogy az egybe- meg különírásait, meg a központozási hibáit javítgassam, és úgy hagytam. Egy olvasó írt, hogy ne haragudjak már, de ilyen otromba helyesírással hogy lehet feltenni egy cikket. Kigyűjtött egy-két szarvashibát. Továbbküldtem neki, de Tóth nem reagált rá egy mukkot sem. Akkor szóltam neki, hogy nézesse át. továbbra is hibás szövegeket küldött, de azt állította, hogy többen átnézték. A végén, amíg felraktam a cikkeit,benne hagytam a hibákat, gondoltam, saját magát égeti.

  VálaszTörlés
 133. 114. Tommaso1984

  "2000 cukorbeteget tudott hozzásegíteni ahhoz, hogy elhagyják az inzulint, és normál értékre álljon be a vércukor szintjük. Ez mennyire igaz? "

  Ez tipikus lódítás, fizikailag sem jöhetett össze ennyi beteg, pláne nem ennyi sikertörténet. A demagóg emberek imádnak visszaélni azzal, hogy nem ellenőrizhetők az állításaik. Ha kétségbe vonnád, azt mondaná: hát hazudok én. A jó válasz: "igen". De ezt nem tudnád igazolni. Bármilyen badarságot mond, hozzáteszi, hogy a betegeknél ezt tapasztalta, a betegek panaszkodtak a vitaminokra, stb. Ezk megfoghatatlan és vitathatatlan érvek, igaz rá a karl popperi mondás, hogy amit cáfolni sem lehet, azt igazolni sem.

  VálaszTörlés
 134. kutyus Rozcsika
  Még egy valami az epekő-témához: én tartok magamnál Cholagol cseppet. Ez epegörcs esetén azonnali segítséget jelent. Paleós korom előtt volt, hogy szurkált az oldalam a kő miatt, ilyenkor 15-20 cseppet kockacukorral bevettem, és ettől elmúlt. Ilyen olajban sült rántott dolgok után kezdett el fájni, érdekes, hogy a paleo zsíradékok semmi hasonlót nem idéznek elő. Azóta nem is fordult elő fájdalom. Azért megszokásból a táskámban tartom, és neked is ajánlom, ha előfordulnak szurkálások. Görcs esetén hatásos lehet még a keserűsó oldat ivása is /magnézium-szulfát/(nagyon broáf ez is, de jó), ami állítólag ellazít, így fejti ki a hatását.

  Robin
  Én elhiszem, mert sokan élnek epehólyag nélkül minden zsíremésztési gond nélkül. De úgy is sokan élnek, hogy állandó hasmenéssel küszködnek a műtét óta. Ezért mondom, hogy - hacsak nem muszáj - nem vetetem ki, amíg lehet. Az ajánlásaim pedig csak a tünetmentes vagy majdnem tünetmentes epeköveseknek szólnak. Persze, jó lenne szakértőre hallgatni. De a "szakember" tudod, hogy sebész (a háziorvos az epekövest nem belgyógyászhoz vagy hepatológushoz küldi, mert ez a sebészet szakterülete, ebből is látszik, hogy mi az egyetlen megoldás rá az orvosok szerint)... és egy sebész egyfajta tanácsot tud adni: kivetetni, ha kell, ha nem. Ritka olyan sebészt, vagyis epekő szakértőt találni, aki nem ezt tanácsolja. Nekem sikerült, de részben azért is, mert ő kicsit ellenérdekelt volt.

  VálaszTörlés
 135. 135. Szakesz2013. január 20. 9:20! Ez is jogos, én ami cikket olvastam tőle, abban nem volt annyi és olyan kirívó helyesírási hiba. Nekem valahogy ez nem tűnt föl. A vitaminos cikkében, most hirtelen egy egybeírási hibát találtam, de lehet, hogy van több is.
  137. szengab2013. január 20. 10:09
  Ez azért így tényleg megdöbbentő...

  VálaszTörlés
 136. Más! A víz lever, hogy kezd terjedőben lenni ez a Cserepes tejivó nevezetű magyar franchise. A probléma leginkább az, hogy egészségesnek hirdeti magát, pláne, hogy kiemeli, hogy a táplálkozás az egészség egyik alapja. Ezt már a danone sem teszi, teheti meg az activia reklámban.

  VálaszTörlés
 137. MW, Robin, Kájé!
  Nagyon köszönöm. Nem is hallottam ezekről a szerekről. Igaz, nem is nagyon keresem őket, utoljára a keserűsó és olaj módszerbe ástam bele magam, azt hiszem májtisztítás címen van a neten sok helyen. Volt egy ilyen kis mellékmondat a leírásban, hogyha nem veszed be az altatódat, akkor "még sokáig emlegetni fogod az éjszakát", na ezt átgondolva döntöttem úgy, hogy még kórházban sem merném ezt megcsináltatni. Eléggé behatárolja az én merészségemet az, hogy édesanyám szenvedéseit volt szerencsém végignézni, több hatalmas epegörcs után ki is vették a hólyagot. Ezért aztán nem nagyon keresem az epehajtó teákat, a görcsre természetesen én is készülök, mint MW, nálam a Nospa, mint simaizom ellazító gyógyszer van mindig. A Cholagol csepp megfelelője pedig a Papaya kapszula volt anno, rántott hús után nekem is szorított mindig az oldalam. De minden mondatot eltettem, kiírtam, köszönöm. A lereszelt feketeretek az, amit elkezdtem enni, de nem nagyon látom a hatását. Valaki írta, hogy rossz ízű, ezt nem értem, mert teljesen víz íze van, pedig biopiaci az enyém, vagy talán lehet, hogy pont azért nincs semmi más rossz íze? Ha az lett volna a tapasztalat, hogy rosszul lét van utána, azt én is tapasztaltam már, amikor egy SZOT üdülőben, a lereszelt retekhalmokat a reggelinél minden asztalról, a külön kistányérokról, megettem, nem tudtam mi ez, de ízlett nagyon. Én attól olyan beteg lettem, a végén hánytam is. Azt hiszem, hogy először visszatérek a Ganodermához, amikor azt ettem, akkor rendben voltam, csak nem akartam elenni szegény kiskutyánk elől, kissé beállt a pénzszűke.

  VálaszTörlés
 138. Nem védem, csak gondolkodtam: lehet, hogy nem magyar az anyanyelve... Persze már megint csak feltételezek!!! Az öcsém gyerekei gyönyörűen beszélnek magyarul, de a helyesírásuk enyhén szólva pocsék! Nekik azt szoktam ajánlani, hogy védekezésül kapcsolják be a gépen a magyar helyesírás-ellenőrzőt, és amit a gép aláhúz, azt jobb egérgombbal javítsák ki. Ezt adott esetben neki is lehetne ajánlani... Persze fogalmazási anomáliák esetében ez nem segít.

  VálaszTörlés
 139. Tommaso1984

  Cserpes, nem Cserepes.

  (Amikor kezdtek, akkor még csak Győr-Moson-Sopron megyében árultak, autóról, és a termékeik valóban tejből készültek, a boltihoz képest messze jobb volt. Mivel három éve nem veszünk tejterméket, nem tudom, most milyenek a termékeik.)

  VálaszTörlés
 140. 115. MW
  A GAP-szindróma könyvben nem ajánlják a tápiókát.

  VálaszTörlés
 141. Rozcsika
  Van egy régi népi mondás a fekete retekről: "reggel méreg, délben étek, este orvosság"... :-)
  A sör-retek (fehér) vízízű, de a jó fekete retek csíp és erős illata van. Az ugyanis a hatóanyaga! Azért estére sem érdemes túl sokat enni belőle, az sem baj, ha lereszelés után hagyod kicsit állni, mielőtt megeszitek.

  VálaszTörlés
 142. 143. szőlőszem2013. január 20. 11:18! Akár jobb a boltinál, akár nem, egészségesnek nem nevezhető, ami ott van. A poén, hogy a Deákon a Meki mellett van. Azt is el tudom képzelni, hogy az volt a koncepció, hogy ellenpontként teszik oda az egyértelműen egészségtelen étterem mellé.

  VálaszTörlés
 143. 24. szengab
  "... Mostantól Cordain lesz a bibliája, mert rám már nem akar hivatkozni, miután kókler nézetei és kezelései miatt megszakítottam vele minden kapcsolatot, ..."

  Ez érdekes, mert szerintem Burry "egy molekula glutént se" elve sokkal messzebb van Cordain 85-15%-ban betartandó paleo elvétől, mondhatnám antagonisztikus ellentmondás van a kettő között. Ehhez képest nem olyan nagy az ellentmondás a Te vitaminszedési javaslataid és Burry "semmi külön vitamint" elve között.

  VálaszTörlés
 144. 145. Anna.Willson
  Az én nem erős retkemnek is korom fekete a héja. Akkor ez milyen fajta lehet? Lehet, hogy azért nem is használt, mert nem volt erős?

  VálaszTörlés
 145. 148Rozcsika
  Nem tudom... Nagyon sok fajta van.
  (Ha nem karcos, akkor reggelire is eheted)
  Próbálj máshol is vásárolni, mondjuk piacon, néniktől. Arról elképzelhetőbb, hogy hagyományos retekfajta. A benne lévő illóolaj (raphanol) tartalmazza a hatóanyagot.

  VálaszTörlés
 146. 147.kutyus Rozcsika

  Tóthnak sok választása nincs, hogy kit idézzen, ezért fanyalodik rá Cordainre, pedig ellentmondásos, hitelét vesztett emberre nem jó hivatkozni, mert a nyilvánvalóan téves állításai megkérdőjelezik a többit is. Én Cordainnek csak a tanulmányait szoktam idézni, a könyvét nem, mert a rendszere konzervatív és tele van tévedésekkel. A 85-15%, a vitaminellenesség, stb. Te magad is a következetlenségét emeled ki.
  Cordainnél a fogyasztók kegyeinek a keresése okozza a problémát, Tóthnál pedig a tudományon kívüli gondolkodás a probléma. Privát paradigmát állít fel, a saját személyes vélekedéseiből teremt törvényeket. Ez a középkorra és korlátolt emberekre jellemző.

  VálaszTörlés
 147. 134. szomi
  Igen, végre megtudjuk, hogy itthon is lehet olcsón batátához jutni. Ezt sajnos nagyon titkolták. Borbás Marcsi egy arany ember, mert nagyon sokat tesz azért, hogy jó és értékes dolgokat tudjon meg az ember. Én a honlapjukat is megnéztem. Szívesen rendelek majd tőlük palántát.

  VálaszTörlés
 148. 150. szengab

  Csakhogy azt, hogy valaki valójában nem tudományos alapokon osztja az észt, az egyszerű emberek többsége nem tudja megállapítani, úgyhogy sokan át lesznek verve. De ez - sajnos - már az ő gondjuk. Ezzel jár, ha valaki gurut vagy mindent tudó orvost keres.
  Vki egyébként épp a napokban megkérdezte tőle a FB-on, hogy most akkor milyen viszonyban van veled... persze, nem kapott választ, kínos lenne bizonyára).

  VálaszTörlés
 149. 150. szengab
  Az "új ÁBSZ teoriával" kapcsolatban találtam egy érdekes részt a GAP-szindróma könyv 83-85. oldalán. "A magok lektinje okoz-e ÁBSZ-t?" témába is belevág.
  Az autisták azért nagyon érdekes emberek nekünk, mert minden probléma 1000-szeresére nagyítva van bennük meg, legyen szó emésztetlen ételről, hasmenésről, lepedékes nyelvről, szegényeknek minden bajuk van az emésztésükkel (is).
  Az egyik diétájuk amivel próbálkoznak, az az, hogy ne legyen fenol az ételben, mert az, az áteresztő beleken keresztül, nagyon súlyos, allergiaszerű tüneteket okoz egy autistában. (bőrkivörösödés, dühroham) Ezért a diéta azt javasolja, hogy magokat, növényi olajat, gyümölcsöt, zöldséget, színes dolgokat ne egyenek. Persze ezeken kívül is van egy csomó mindenben fenol, szinte mindenben van. Ennek ellenére, ahol sikerül a gyermekkel tartani a GAPS diétát, ami a paleoval szinte egyezik, annak elmúlik a fenolban leggazdagabb élelmiszerek fogyasztása utáni reakció és újra képes zöldségeket, olajos magvakat enni. Persze nem lehet tudni, hogy a bélflórája lett-e kedvezőbb összetételű a zöldségfogyasztáshoz vagy amit Dr. Campbell ír, hogy a GAPS diéta "képes meggyógyítani a bélfalat, így a méreganyagok és a megemésztetlen ételek, amelyek korábban átszivárogtak rajta, nem jutnak többet át." 87. old. utolsó bekezdés.
  Tehát az író szerint képes meggyógyulni a bélfal áteresztése, a nagyon érzékeny testű autista fiával és betegeivel ő ezt tapasztalta. (Hát igen, az orvosok sokszor hivatkoznak a tapasztalataikra.) Ez a könyv nagyon sokat foglalkozik a belekkel, azok szerkezetével és a bélhámsejtek, mikrobolyh-ok életciklusával, 29-30. oldal, 91. oldal, meg hát az egész könyv erről szól.

  VálaszTörlés
 150. 151. Szabó Csilla
  Én termeszteni szeretnék batátát a nyáron. Ha valakinek van már benne tapasztalata, hálás lennék a véleményekért!
  (Nálunk, a piacon 848 ft kilója, de az szerintem külföldi)

  VálaszTörlés
 151. MW 152.
  Nagyon sokat elárul a hallgatása, legyen az kérdés bármiről, kritika, észrevétel, kérés helyesbítésre stb. Tényleg az ember már magát érzi kellemetlenül a helyében is a sok negatív szakmai és emberi kritika miatt... :-)
  Megdöbbentő ez a nem is tudom, micsoda, lustaság vagy igénytelenség. Ha valaki egy kicsit is ad magára, a renoméjára, annyi fáradságot vesz, hogy legalább megpróbál védekezni, tisztázni, igazolni magát. Más kérdés persze, hogy ezek után, egy igazán hiteles, szavahihető ember véleményének ismeretében a lehetetlennel próbálkozna, de azért mégis... Bár én a FB-csoportokat nem olvasom, de nem hinném, hogy ott érdemben védekezni tudna, legkönnyebb valószínűleg elintézni azzal, hogy sok gonosz ember mind hazudik és kész. Csakhát ez előbb-utóbb kevés lesz, a rajongói között is, csak idő kérdése és teljesen hiteltelenné válik. Szerencsére ez törvényszerű is, és remélhetőleg a saját nagy hírverésének köszönhetően inkább előbb, így esélyes, hogy egyre kevesebb embernek fog ártani, na persze 1 is sok... :-(

  VálaszTörlés
 152. Talán emlékeztek rá, egyszer kérdeztem Tóth Csabától, hogy hogyan lehetne az óvodai étkezéseket kikerülni. Azt írta, hogy ne vigyem kínozni a gasztróra a gyerekeimet, ad ő igazolást, mert gyerekorvos is. Ezen nagyon meglepődtem, nem is igazán hittem el. Az anyuéknak is volt vele egy emlékezetes találkozása. Az ő általa adott időpontban mentek el hozzá a rendelésére(400 km-t utaztak oda-vissza). Kiutaztak valami faluba Szombathelyről, mondván, hogy Pesten maradt a rendelő kulcsa. Semmilyen vizsgálatot nem végzett el rajtuk, csak bemondások alapján három hónap paleózás után az összes gyógyszerüket elhagyatta velük. A rendelési idő közel sem volt az általa hirdetett 45 perchez. Ráadásul a felesége folyamatosan hívogatta, mert mennie kellett egy előadásra. Az anyuék vérnyomása a gyógyszerek nélkül pár nap alatt az egekben volt, az apu cukra szintén. Hiába hívtuk, hogy mi is legyen a teendő, simán lerázott bennünket. Próbáltam azzal védeni, hogy elfoglalt, meg sokat dolgozik, de ez nem mentség. Két idősebb, szívműtéten is átesett ember esetéhez nem lehet így hozzá állni.

  VálaszTörlés
 153. 155 smirgli
  Írod: "...a rajongói között is csak idő kérdése és teljesen hiteltelenné válik. Szerencsére ez törvényszerű..."
  ne reménykedj! nem törvényszerű!
  Gondolj a sok hamis "prófétára", meg a hatalmas rajongói táboraikra.

  VálaszTörlés
 154. MW2013. január 20. 10:18
  Egyetértek, de te is megtaláltad, akit kell. Annyiban én is, hogy megúsztam a nagy vágást (a kórházban rögtön azt akarták, szabályosan elszöktem onnan:)), a szintén sebész dokim addig "pátyolgatott", míg sikerült lelohasztania a ménkű erős gyulladást (akkor már hónapok óta szenvedtem, és az utolsó 10 nap FOLYAMATOS görcs volt) és a sokkal kíméletesebb laparoszkópos megoldással fejeztük be. Vannak még olyan dokik, akiknek a páciens a legfontosabb, csak néha több kört is kell futni, mire megtaláljuk.

  VálaszTörlés
 155. 153.kutyus Rozcsika

  A szivárgó bél nem Tóth találmánya, még nem is ismertem őt, amikor már több cikkfordítás formájában foglalkoztam a kérdéssel. Ő valami szubjektív szimpátia vagy nem tudom mi alapján kiemelt egy-két témát a létező paleoirodalomból, és azokon lovagol, mintha azokat ő fedezte volna fel. Közben a dolog jelentőségét túllihegi, arányt téveszt, és mindent tilt, amivel kapcsolatban csak felvetődik, hogy kapcsolatban állhat a bél áteresztő képességével. Azonban ez meglehetősen teoretikus, hogy mi milyen mértékben, mennyire, mivel kölcsönhatásban fokozza ill. csökkenti a bélszivárgást. Az indokolatlan tiltások viszont betarthatatlanná teszik a paleót. Tegnap egy cukorbeteg kisfiú szülei jöttek hozzám, jártak Tóth Csabánál, aki a padlizsántól kezdve mindent megtiltott. De közben a kisfiúnak gyakorlatilag már nincs saját inzulintermelése, tehát az autoimmun folyamatot bármi áron megfékezni hiábavaló dolog. Arra a kérdésükre, hog ymiért magas a kisfiú trigliceridszintje, nem válaszolt. Én sem tudtam, csakhogy én nem vagyok a cukorbetegség orvostudora. Én majd utánanézek, ő az ilyen pácienseket lepattintja.

  VálaszTörlés
 156. 156. Mónika

  Rengeteg ilyen történetet hallottam róla. Vizsgálatokat eleve nem is végezhet, mert tanácsadásra van engedélye. Az emberek ezt viszont nem tudják, és mint orvoshoz fordulnak hozzá és ő úgy is viselkedik velük. Nekem az a gyanúm, hogy mint kiégett orvos, neki az emberek csak "beteganyag". Ahogy Freud mondta a betegeire: "az egy csürhe, azok csak arra vannak, hogy megéljünk belőlük."

  VálaszTörlés
 157. Csak majd vigyázz Gábor, nehogy azzal vádoljanak, hogy végzettség nélkül kuruzslással foglalkozol, mert míg egy sarlatán bármit képes megúszni, ha van orvosi végzettsége, addig tőled majd megkérdezik, hogy milyen alapon adsz tanácsot egy beteg gyereknek, milyen végzettséged van hozzá... Pont Lenkeitől olvastam ilyet, hogy mielőtt egy véleményt komolyan veszünk, nézzük meg, van-e "joga", vagyis végzettsége az illetőnek adott témában hozzászólni. Ez a tipikus dogmatikus,tekintélyelvű gondolkodás, amiben az orvosok nagoyn jól összezárnak. És sajnos az átlagember is arra hajlik, hát mégis orvosi diplomája van, csak jobban tudja...

  VálaszTörlés
 158. 161.MW

  Én ilyen irányú kezelést/rendelést nem folytatok. Tegnapelőtt előadást tartottam és utána jöttek oda kérdezni. Én csak elméleti tanácsokat adok, mi miért lehet, mit mond erről a szakirodalom.

  VálaszTörlés
 159. 161. MW
  Én úgy tudom, hogy anyagokra felhívhatja bárki bárkinek a figyelmét egy témával kapcsolatban, hogy itt olvasson utána, csak konkrétan nem mondhatja ki, hogy ezt és ezt kellene csinálni. A gyógygombákat áruló Varga, a "hatóanyagkutató", a honlapján érdekesen oldotta meg ezt a kérdést, a termék alatt felsorol témákat, ezek meg hogy-hogy-nem pont azok a betegségek, amire az adott gombamix gyógyító hatású:
  http://max-immun.hu/hu/products/show?id=12

  VálaszTörlés
 160. Az elmúlt napok valamelyikén láttam először a facebook-on, aztán rákattintva a linkre valahol máshol a túró rudi torta receptjét. Nagyon szeretném megcsinálni, de most meg nem találom sehol..... Emlékszem, hogy kókusz lisztet vízzel kellett először összekeverni és hogy a reszelt citrom héja adja a túrós karaktert neki. Nem láttátok véletlenül????
  köszi

  VálaszTörlés
 161. Kedves Snovi,
  http://paleovital.hu/?p=12450 Csokis "túrós" nyersen -, ízre olyan "Túró Rudis"
  http://paleovital.hu/?p=12511 Rudis csokis
  Ez a két receptem van. Most nincs türelmem élővé tenni a linkeket, de a legegyszerűbb beírnod a PV-n a keresőbe.

  VálaszTörlés
 162. http://paleovital.hu/?p=8178 Túró Rudi, Dió Rudi - ez van még, ez hasonlít az igazihoz

  VálaszTörlés
 163. Sziasztok. Tud esetleg valaki valamit a klorofill emésztéséről? Nagyon szeretek néhány zöldséget, de sajnos nem sokat tudok enni belőlük. A zöld növényektől - saláták, spenót, zöld spárga - megfájdul a hasam és gyomorrontás-szerű állapotba kerülök. Nekem ezek a "nehéz ételek". (Az ex-pszichológusom, Honti Margit valamikor rég autistának minősített ugyan, de ő ezt a diagnózist arra a tényre alapozta, hogy nem ugyanazokat a dolgokat szerettem és utáltam, mint ő és nem akartam a kedvéért beiratkozni a buddhista főiskolára vagy valami szuper magánegyetemre, amit propagált. Szóval az az ötlet, hogy az autisták nem tudják megenni a spenótot, nem ér. :))

  VálaszTörlés
 164. 167. Névtelen

  Nyersen eszed őket?
  Szerintem a növények rostjától fájdul meg a gyomrod, az enyém is fáj tőlük. (És nem vagyok autista. :) )

  VálaszTörlés
 165. 159. szengab
  "... A szivárgó bél nem Tóth találmánya, ... Ő valami szubjektív szimpátia vagy nem tudom mi alapján kiemelt egy-két témát a létező paleoirodalomból, és azokon lovagol ..."

  Remélem, hogy nem azért került a fókuszba az ÁBSZ nála, mert a paleós autoimmun betegeknél, bár a tüneteik javulnak, de az antitestek nem csökkennek, hiába nincs már glutén terhelés. És akkor valami másra is kell gondolni, pl. arra, hogy továbbra is áteresztő a bélfal. És ezért lyukadt ki oda, hogy a mandula lektin semmivel sem jobb, mint a gabonalektin. A további tiltásokat nem ő találta ki, hiszen minden paleos könyv arról szól, hogy autoimmun beteg nem ehet paprikát, paradicsomot, márpedig akkor pörkölt, kolbász, minden lefújva, a sajt is sokkal nagyobb baj a padlizsánnál, mert az egy kiváló fermentált élelmiszer lenne amúgy. Autoimmun paleóban egyedül a téliszalámi számít fermentált élelmiszernek.
  A paleos könyvekben azért van ilyen, hogy ha egészen kevés bétasejt még működésképes maradt a hasnyálmirigyben, az már elég lehet a minimalizált szénhidrátbevitel mellett. Ez lehet akár egy pár hónapos próba is, mivel csak így lehet kipróbálni, hogy maradt vagy sem. Csak hangosan gondolkozom. Én inkább választanám a kipróbálást, minthogy valaki azt mondja, hogy vége, nincs több remény.

  VálaszTörlés
 166. BB

  Angyal vagy köszi, de sajnos nem ők azok. Az általam ismert és használt oldalakon kerestem már, de nem találom, ez valami új recept.De nem adom fel!!! :D

  VálaszTörlés
 167. 169. kutyus Rozcsika 2013. január 20. 18:55

  Kedves Rozcsika,

  a savanyúkáposzta is fermentált élelmiszer, nem? Úgy tudom, autoimmun paleóban a természetes úton savanyított zöldségek is elfogadhatók, azok alapján amit a GAPS könyvben olvastam. Vagy nem így van? Lehet, hogy neked vannak más forrásaid is, amikről nem tudok? Hm...

  Üdv
  Pitypang

  VálaszTörlés
 168. 167. Névtelen

  A klorofill kifejezetten jót tesz az emésztésnek. Tavasztól őszig, amíg kapható volt a piacon szabadföldi termesztésű leveles zöld, spenót, saláta, stb, ezekből készítettem rendszeresen zöld turmixot. Novemberben vásároltam egy üveg folyékony klorofillt, tavaszig ki fog tartani, mert csak egy teáskanálnyit kell önteni 3 deci vízhez: http://www.iherb.com/Now-Foods-Liquid-Chlorophyll-Triple-Strength-Mint-Flavor-16-fl-oz-473-ml/5028

  Ezt írják róla:
  "A Liquid Chlorophyll
  rendkívül erős lúgosító hatást fejt ki az emésztőrendszerben,
  jótékony lehet a rheumatoid arthritisben szenvedők számára,
  megszünteti a testszagot és a rossz leheletet,
  elmúlasztja a torokfájást,
  élénkíti a vérkeringést,
  javítja az emésztést,
  csökkenti a fáradtságot,
  erőteljes antibakteriális és gyulladáscsökkentő,
  javítja az immunválaszokat, optimalizálja és fenntartja az egészségi állapotot.

  Egyéb erényei mellett egyértelműen ellenállóbbá teszi a sejteket a baktériumokkal szemben, gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a gyomorfekélyt, és elősegíti a normál bélmozgást."

  VálaszTörlés
 169. Kösz szépen, Paleolga és Anita, én is sok szépet és jót olvastam a klorofillról, ugyanezt. A spenótot és a spárgát eddig főve ettem, úgy sem az igazi.

  VálaszTörlés
 170. 171. Pitypang
  Igen, a savanyított zöldségek lenne nekem a megoldás. A megoldandók listáján szinte az első helyen áll. Igazából úgy képzelem, hogy valami piacon szeretnék ilyent venni. Videón néztem végig, hogy hogyan készül ez, hát nem kaptam kedvet hozzá. Káposztából nem merek sokat enni, a pajzsmirigyem miatt, a jódfelszívódást gátolja. De hát gátolja a brokkoli, meg a karfiol is, és ezeket eszem, tulajdonképpen keveset ehetnék a káposztából is. Vettem már bio káposztalevet, de elég blöáááf volt (MW után szabadon), a fele megposhadt.

  VálaszTörlés
 171. 169.Rozcsika

  Miért fontosfermentált élelmiszert enni?  VálaszTörlés
 172. 115. MW
  Nahát ! Éppen ma volt nálunk látogatóban az unokatesóm lánya Brazíliából (Hamburgban van tanfolyamon)és emlegettük a "pao dzsi kéizsut", a sajtos fánkot :)))
  Kérem a paleosított receptjét !

  133. szomi
  Nagyon köszi, hogy feltetted a batátás videót.
  Tőlünk nincs messze Ásotthalom, felveszem velük a kapcsolatot.
  A zöldségboltban hiába kértem, hogy hozzanak batátát :(

  Csütörtökön voltam a Mediline-ban és nagy meglepetésemre találtam bio alakor ősbúza darát! Nosza,csináltam is kókusz-tejbegrízt, nagyon finom lett és jól esett.
  Főleg, hogy egy hete, hogy a (fog)koronáim nagy részét leszedték, két fogamat kihúzták, és nincs mivel rágjak, ezen kívül 2 kilót fogytam :)))

  VálaszTörlés
 173. 174, Rozcsika

  Dr. Wilson szerint 30 perc főzéssel semlegesíteni lehet a pajzsmirigyre káros anyagokat a brokkoliból, káposztából, karfiolból.
  "The cabbage (or crucifers or brassica species). Broccoli, Brussels sprouts, cabbage, cauliflower, kale, collard greens, mustard seed, mustard greens, bok choy, Chinese cabbage or Napa cabbage. It also includes turnips and rutabaga. The cruciferous vegetables are wonderful foods and some should be eaten daily. They all must be cooked about 30 minutes to completely remove a substance that otherwise can slow the thyroid a little."
  http://www.drlwilson.com/ARTICLES/HEALING%20LIFESTYLE.htm

  VálaszTörlés
 174. 175. névtelen
  Autoimmun betegként nem merek probiotikumokat enni, ezt a javaslatot a probiotikum használati utasításán olvastam először. A fermentált ételből próbálok segíteni a jó bélbaktériumok elszaporodásának. Azt a megfigyelést tettem, hogy bármilyen csodálatos húsétel is van otthon, sokszor mégis a Pick téliszalámit kívánom.
  Közben rájöttem, hogy én miért ittam egy rövid ideig káposztalevet az étkezés előtt egy fél órával, mert az az emésztést segíti, mint ahogy a pár kanál húsleves is. Beindítja a gyomorsavtermelést, hogy mire az étel bekerül, addigra a kevés gyomorsavval rendelkezőknek is (én ilyen vagyok) elegendő legyen a jó emésztéshez. Lehet, hogy veszek újra, azért annyira nem volt borzalmas. (GAP-szindróma c. könyvből)

  VálaszTörlés
 175. 177. Paleolga
  Köszi. A savanyúkáposztában a fermentálás segít csökkenteni a goitrogéneket?

  A múltkor belinkelt szuper fitátos cikkben van egy érdekes mondat, hogy a csontlevesből felszívható kálcium segít a fitátok okozta problémák enyhítésén. Ami egybecseng a GAP-szindróma c. könyvben oldalakon leírt csontleves dícséretével. Elmirától kérdeztem a múltkor, hogy Ő tanult-e a dietetika órákon arról, hogy oldott kálcium van a csontlevesben, de nem volt ez tananyag, tehát nekem ez a fitátos anyag a második iromány ami a csontlevesek rendszeres fogyasztása mellett kardoskodik.

  VálaszTörlés
 176. Batáta témához..

  Többször be akartam linkelni már: http://www.bionaturline.hu/batata/batatabaratikor.html

  Váraljai Dénes segítőkész ember, szívesen válaszol konkrét kérdésekre a batátatermesztéssel kapcsolatban. Nincs benne szakmai féltékenység és nem őriz titkokat, ahogy írta nekem: a kereskedők sorban állnak náluk batátáért, nem tekint senkit konkurenciának, aki batátatermesztéssel akar foglalkozni.

  Én legutoljára 600 Ft-ért rendeltem tőlük kilóját, min. 6 kg-os csomagban rendelhető, nekem Budapestre 1000 Ft-ért házhoz hozták (szép és ízletes batáták). A honlapon van email cím, arra lehet írni.

  VálaszTörlés
 177. 176, Korinna

  A tápiókáról épp most kérdeztem meg Joe-t, ő azt mondja, a liszt nem jó, abban benne maradnak a mérgező anyagok, de a kivont keményítő már CH-forrásnak (kimondottan sporthoz) nem káros. Most próbálom eldönteni, hogy amit vettem, az "liszt" vagy "keményítő", mert tiszta, porcukor-szerű fehér por. Tehát a receptet úgy írom, hogy nem biztos, hogy paleo:
  Én így készítettem a brazil sajtos fánkot:
  tápióka liszt, 1 tojás, kókusztej, szódabikarbóka (de ez nem biztos, hogy kell bele, szerintem nem fontos), só, reszelt sajt, kis folyékony zsíradék. Ezekből palacsintatészta sűrűségű mixet készítettem, majd belemeregettem a muffin formába. Vicces, mert folyékony tésztából volt, kicsit aggódtam, meg fog-e szilárdulni. Ehhez képest mind felpufujkázott, mint a labda, kívül ropogós, belül üreges lett - gondolom, a tápiókaliszt teszi:-) Kipróbáltam fánknak is: a forró zsíradékban a bele kanalazott, teljesen folyékony massza ufó-szerű alakot vett fel (szélei felpöndörödtek), de nem folyt szét egyáltalán. A sajtos olyan lett, mint a képeken, és nagoyn finom.
  De mondom, egyáltalán nem vagoyk benne biztos, hogy ez az anyag paleónak tekinthető, mindenesetre gluténmentes. A kérdés csak az, hogy mennyire maradnak meg benne a mérgező anyagok (lektinek és cián-származékok), amik a növényben benne vannak. Mert ugye, krumplit is hasonló okok miatt nem eszünk.

  VálaszTörlés
 178. 180. Joe1973
  Köszi, megnézem. Még így is olcsóbb kilója, mint a piacon. Engem az is érdekelne, mikor kell elkezdeni csíráztatni, mert úgy tudom, februárban már lehet.

  VálaszTörlés
 179. 176. Korinna
  Most utánanéztem, és eléggé valószínűnek látszik, hogy amit én tápióka lisztként vettem, az valójában tápióka keményítő, tehát akinek nem gond a szénhidrát, annak ez egy gluténmentes alternatíva. A gombócok (hogy kell ejteni a nevét?) pedig tényleg így néztek ki:
  Pão de queijo

  VálaszTörlés
 180. 179. Rozcsika

  A fermentálás nem semlegesíti a goitrogéneket, de kis mennyiségben OK a savanyúkáposzta, ha fogyasztasz elegendő jód tartalmú ételt.

  Fermentation does not neutralize the goitrogens in crucifers. When foods like sauerkraut are consumed as condiments, however, the small amount of goitrogens within them is not harmful if one's diet is adequate in iodine.
  http://www.westonaprice.org/basics/bearers-of-the-cross

  VálaszTörlés
 181. 180. Joe1973
  Köszi az információt!

  Én azt hittem, hogy csak palántát lehet endelni tőlük. Legalábbis a honlapon csak erről írtak. De akkor írok nekik, mert valóban olcsóbb mint a piacon szállítással együtt is.

  VálaszTörlés
 182. És ha már batáta, akkor megosztanám az általam kidolgozott legegyszerű batáta receptet:

  Héjában sült batáta:

  A gumókat jól megmosod, negyedbe vágod és belerakod tepsibe héjával lefelé. A felfelé néző, belső felüket vékonyan megkened kókuszzsírral. A zsírra só izlés szerint és egy kis kakukkfű. Fedetlenül berakom a sütőbe és 180 fokon hőlégkeveréssel sütöm. Amikor szépen megpirullt a teteje és érezhető az illata ki lehet venni. Kb 20 perc alatt szokott megsülni.

  VálaszTörlés
 183. 181. MW
  Brazíliában kész porok vannak, amibe csak vizet kell rakni a sajtos fánkhoz, na olyat hozott a rokonom és azt kóstoltam négy évvel ezelőtt. Gyerekkoromban ez még nem volt nemzeti eledel, legalábbis anyukám nem csinált ilyet.Gondolom, ezek a porok tele vannak adalékanyagokkal, úgyhogy mindenképpen jobb az eredeti, hagyományosan elkészített. Mediben láttam tápióka lisztet, majd leellenőrzöm, hogy az már csak keményítő-e. Egyáltalán nem félek a tiszta keményítőtől, sőt muszáj most valami töménnyel pótolnom a ch-t, mert alig van valami, amit meg bírok enni, olyan érzékenyek a fogaim.

  pao - a hullámos "a" betű egy orrhang, p után egy leszorított "a", aztán "u" p'a'u dzsi kéjzsu :)
  Köszi a receptet.

  VálaszTörlés
 184. nincs valakinek herpesz fertőzés csökkentéséről tapasztalata? nem a hólyagok kezelésére gondolok, arra mindenkinek van valami, ami beválik. nekem a hólyagok mellett gyakran a fejemben mintha minden csont/csonthártya begyulladna. őrült fájdalom, a teljes fogsorom, a szemüregem, a fülem, a koponyacsontom lüktetve fáj, pár napig cataflamon élek, aztán ahogy elmúlnak a hólyagok, elmúlik ez is. tudom, hogy a herpesz vírust jelen tudásunkkal nem lehet elpusztítani, de valahogy nem mérsékelhető a hatása?
  fertőzéses betegségek után nekem mindig előjön a herpesz, és legtöbbször a fent leírt módon. az meg külön vicces, hogy amióta paleózom, (3 éve) és szedek vitaminokat, az influenza pl. gyakorlatilag tünetmentes, épphogy észreveszem, talán napi egy orrfújás, más semmi, csak utána a herpesz. de az rémes.

  VálaszTörlés
 185. Hello mindenkinek, ha lehet, akkor visszatérve a fő témához érdekelne pár dolog. Terhesség utáni reumával és pajzsmirig y alulműködéssel küszködöm már egy ideje. A paleora áttérve a reuma javult annyira, hogy már nem kell folyamatosan fájdalomcsillapítózni magam. De jelen van és idegesít, meg a pajzsmirigy is idegesít, mert bármi nem oda illő falatot (elég hozzá egy falat) eszem esetleg, akkor totál megőrülnek az értékek és rosszul vagyok. Nemrég olvastam a ketogén diétáról és most igyekszem betartani, minden irányban javulést tapasztalok, kivéve egy dolgot. Sok problémám volt mindig fülfájással és most mióta próbálkozom a ketogén étrenddel, megint elkezdett fájni a fülem. Ez általában nálam egy külső hallójárat fertőzés, amit aszpirinnal szokott lekezelni a doki...no comment, de ha van vkinek valami ötlete, akkor szívesen meghallgatnám, mert már nem nagyon tudom, hogy mit csináljak..Nekem is szükségem lenne egy normális paleo dokira, de nagyon, legalább Magyarországon lehetne menni vkihez. Németországban abszolút felejtős, még csak hírét sem hallották ilyesminek..Köszönöm, üdv frogpocket

  VálaszTörlés
 186. 189. frogpocket

  Hallójáratgyulladásra aszpirin?! Fülorrgégésznél voltál?

  VálaszTörlés
 187. 190. szomi
  Voltam, ez benne a legjobb....:) Most várok egy másiknál egy időpontra, de még normális német orvossal nem fújt össze a szél. Ezért is érdekelne valaki otthon.

  VálaszTörlés
 188. Egy izmos, súlyzókkal edző nőci lett a Miss America 2013 győztese. Mit szóltok? Főleg, akik olvasták Gábor nőcis könyvét. Láttad, Gábor?

  VálaszTörlés
 189. Batáta:

  Hétvégén Szegeden leszünk a nagyszülőknél, ahova rendelek ásotthalmi batátát.
  Ha esetleg vkit még érdekel, akkor szívesen hozok korlátozott mennyiségben.
  1 doboz = 6 kg, úgy értem, hogy csak teljes dobozzal lehet rendelni, 600 Ft / kg, szállítási díj nincs. Palánta majd májusban lesz, azt írták.

  Bpesten a 18. kerületben, Pestszentimrén lehet átvenni jövő héten. Kérem, hogy csak olyan kérjen, aki el is jön érte hozzánk.
  Akit érdekel, írjon az anitakukacvilanixponthu-ra, lehetőleg csütörtökig, pénteken adom le a rendelést.

  VálaszTörlés
 190. Még paleózás előtt, Kb 2-3 éve nekem rendszeresen volt hallójáratgyulladásom (kb félévente), ami eléggé idegesített, mert irgalmatlanul tud fájni. Lekopogom, de egy ideje otthon már nem fordul elő. Sajnos nyáron Görögországban viszont megint begyulladt, de azóta eltelt a kritikus félév és (koppkoppkopp) azóta se jött elő újra.

  Magyarországon a fülorrgégész kimossa a füled, ha sok a lepedék bent és utána beletöm a füledbe egy antibiotikumos kenőccsel átitatott gézdarabkát, ami bentmarad 2-3 napig és aztán jöhetsz cserére. Utóbbit párszor megismétlik, amíg egyértelmű, hogy lement a gyulladás. (Fájós füllel ezek nem túl kellemes dolgok...) A kezelés alatt nem mehet víz a fülbe.

  Görögországban nem voltam szakorvosnál. A túristákat ellátó orvos szintén kimosta a fület ha kellett (A lányomnak is begyulladt. Neki mosni kellett, nekem nem. Tök jófej volt a doki, mert megengedte, hogy a lányom fülébe én is belenézzek.) és szélesspektrumu antibiotikumot írt fel. szintén napokig nem szabad, hogy víz menjen a fülbe.

  Nekem szerintem végülis az szüntette meg az újrafertőződést, hogy extrém vigyáztam arra, hogy szinte soha ne nyúljak a fülembe és így hagytam, hogy bőségesen termelődjön fülzsír.

  De, mint írtam, ez bőven a paleózás előtt volt. Viszont Görögországban meg már nemcsak paleón, hanem hónapok óta lényegében ketogén diétán voltam. (Nekem egyébként lehetséges, hogy a túlzásba vitt ketogén miatt kialakult valószínűleg egy enyhe mellékvesekimerülés és az gyengítette az immunitásomat és emiatt fertőződtem újra. Szóval lehet, hogy pont a ketogén miatt kaptam el újra 2 év után. Bár az, hogy a lányom is elkapta, elég egyértelműen utal arra, hogy a medencében volt valami fertőzés, mert mi ketten lubickoltunk ott a legtöbbet.)

  VálaszTörlés
 191. Hadd kérdezzem meg, mert szerintem én - lemaradtam?! Valamikor, több mint egy éve tettem fel batátából krumplipüré receptet. Amikor átköltöztem a Paleolihletről a PaleoVital-ra, akkor az édeskrumplis receptet, mint kompromisszum az -ihleten hagytam. A batáta kultiválása -, most belső használatra, mintegy megengedően került szóba, vagy abszolút rehabilitálva lett. Tudom, hogy Cordain megengedi. Egyébként nagyon finom, ..., de nem tömény szénhidrát? Teljesen jó szándékkal kérdezem nem kötözködésből. Sőt, ha megengedett, és van is termelő, és Anita ilyen önzetlenül hozza -, akkor minden rendben van. Most nick-névnek legszívesebben azt írnám, hogy Kételkedő, de vállalom, hogy BB vagyok:-)))

  VálaszTörlés
 192. 184. Paleolga
  Az (autoimmun) és alulműködő pajzsmirigy miatt én nem ehetek jódot. "A jód serkenti a tiroid-peroxidáz termelését, ami fokozza az ellene irányuló autoimmun folyamatot, és így ront a betegségen." 215. old. Paleolit és korunk betegségei c. könyv

  VálaszTörlés
 193. A GAP-szindróma c. könyv 223-230. old-án foglalkozik a fülfertőzésekkel és a savós középfülgyulladással. Az Aspirin nem hülyeség a fülgyulladásra, ez a könyv is említi, nem rég olvastam, de az old. számot nem tudom már, csak emlékszem erre, mert az Aspirinről mindenki rosszat mond most, azért azt itt is kikötik, hogy éhgyomorra nem szabad bevenni.

  VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.