2013. január 23., szerda

A rák és a ketogén étrend I.folyt.

217 megjegyzés:

  1. Még 5 nap, és indul a szavazás a Nők Lapja Café bloggerina versenyén. Január 28-tól február 17-ig lehet szavazni. Kampányt indítok:-) Kérlek Benneteket, hogy a FB-on minél többen osszátok meg a felhívást. Szavazni lehet majd az oldalamon a blogomra rámutató linken. Még 5 nap, és indul a verseny. Motto: Nyerni jó:-)))

    VálaszTörlés
  2. Vitamin-témában még...

    szeretnék kiemelni néhányat az általam vitaminban és ásványi anyagokban különösen gazdagnak tartott zöldségek közül, ez különösen fontos lehet azoknak, akik hozzám hasonlóan nem szednek külön táplálékkiegészítőket:

    Zeller gumó. Nyersen elrágcsálva vagy sütve köretként. Tápérték adatok: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2396/2

    Cékla. Nyersen szeletenként vagy salátába. Tápérték adatok: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2348/2

    Édesburgonya (batáta). Főzve, sütve. Tápérték adatok: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2668/2

    Én úgy érzem, hogy a zeller és a cékla méltatlanul el van hanyagolva, rendszeres fogyasztásuk nincs a köztudatban (az enyémben nem volt).

    Van bennem egy olyan naiv hit is, hogy a gyökérzöldségeket (a paradicsommal és paprikával ellentétben) nem lehet idő előtt felszedni, ezért alapból több bennük a vitamin, mint a többi "védőgázban kipirosodó" zöldségben, gyümölcsben.

    A mai zöldségek csökkent vitamintartalmával és a gyökérzöldségek nitrátfelhalmozó képességével tisztában vagyok, nem vitaindítónak szántam a hozzászólásom.

    VálaszTörlés
  3. 212 Anonymous
    Ha nem bírod a xilit ízét, a steviát még annyira sem fogod. :-(( Talán a legkevesebb mellékíze a pornak van...)
    Ha szabad javasolni, szerintem térj vissza a finomított kristálycukorra, csak nagyon-nagyon minimálisat fogyassz belőle. Csak, ha muszáj! A kávé, tea, limonádé mind finomabb édesítés nélkül. Főzelékből, süteményből meg nem fog kilógni sem a stevia sem a xilit íze. Én a Xukor0-át használom, nem tűnt fel, hogy mellékíze lenne...

    VálaszTörlés
  4. 2. joe1973

    A zeller és a cékla is nagyon finom, hússla együtt sütve. A múlt héten két negyed káposztára, két fél zellerrel tettem egy-egy csirkecombot, és sütőzacskóban megsütöttem. A fűszeres lé lefolyt a zöldségekre, ropogósra sültek, pillanatok alatt elfogyott.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Paleós társaim!
    Már régóta olvaslak Benneteket és gondoltam, megírom nektek a problémám, hátha lesz rá valami ötletetek. 2010-ben kezdtem paleózni, mert már évek óta különféle panaszaim voltak: krónikus fáradtság, hasmenés-székrekedés, mindenféle emésztési probléma, állandó szédülés, rossz közérzet, végtagzsibbadás. Persze, ezekkel nem tudtak mit kezdeni az orvosok. A gliadin tesztem enyhén pozitív lett, de arra azt mondták, hogy ne foglalkozzak vele, nem kell diétázni. A paleó szerencsére helyretette a problémáimat és a panaszaim megszűntek. Közben nagyon lefogytam (170 cm és 51 kg) és elmaradt a menstruációm. Az ultrahangon mindent rendben találtak és a hormonértékeim sem voltak rosszak. Javasolták, hogy hízzak kicsit, az helyrehozza a dolgokat. Azóta már 57 kg lettem, de nem állt helyre a dolog egyáltalán. Tavaly voltam megint UH-án, ahol PCOS jellegű ováriumot láttak. Ez azért érdekes, mert előtte két különböző nőgyógyásznál is voltam, de senki nem látta ezeket még akkor! A héten endokrinológusnál is voltam és végeztek IR vizsgálatot. Sajnos, beigazolódott, hogy inzulin rezisztenciám van. Na most erre diétát és fogyást javasoltak...Felírtak meforalt is, hogy szedjem.
    Most teljesen tanácstalan vagyok és össze vagyok zavarodva. Hogy lehet több évi paleózás mellett ez??? Elvileg pont az ilyen típusú betegségeken (is) segít és sokan el is hagyják a gyógyszert. Előtte nem volt ilyen panaszom és nem voltak cisztáim sem.
    Szerintetek mi történetet? Alapban egy alacsony CH-ás paleót tartottam, gyümit is csak edzés napokon ettem, de akkor sem sokat. Aszalványokat, mézet, zabot sosem ettem. Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy PCOS-em lett a paleó alatt.
    Szerintetek szedjem a gyógyszert vagy nem? Vagy esetleg csak kis dózisban?
    Köszönöm, hogy elolvastátok és kíváncsian várom, hátha van valakinek ötlete a fenti anomáliára.
    Köszönettel:
    Pannyka

    VálaszTörlés
  6. Kedves Pannyka,
    a cisztákhoz nem tudok hozzászólni, de ha általában alacsony a ch fogyasztásod, akkor lehet, hogy az e miatt kialakuló "élettani inzulinrezisztencia" okozta a pozitív IR eredményt. Olvasd el ezt a bejegyzést: http://www.zimonyi.hu/klan/?p=3334 Talán érdemes lenne megismételni a vizsgálatot 3 nap szénhidrátzabálás után.

    VálaszTörlés
  7. Ezt láttátok?

    http://eletmodorvoslas.postr.hu/paleolit-dieta-tenyek-es-tevhitek

    VálaszTörlés
  8. Ez volt a 7. hozzászólás, csak eltűnt. Még benne maradt a zsebben nekem. Én írtam.

    6. szakesz
    Érdekes bejegyzés Liv dr-től, a kommentekkel együtt elolvastam. Látom Des már teljesen átköltözött oda. Azért kár, hogy a végén nem írta be, hogy már nem eszik annyi gyümölcsöt, mert ízületi fájdalmai lesznek tőle. Ez is mutatja, hogy nem lehet készpénznek venni senki semmilyen beírását.

    A mi blogunkról megtudhatta volna Liv drnő, hogy ne igya meg a cukros vizet, hanem a kért szénhidrátmennyiséget gyümölcsből egye meg a helyszínen, hasonlóan az egyik kismamánkhoz, aki a terhes rendelésen nem akart cukros vizet inni a terheléses cukorvizsgálaton, és megengedték neki ezt a megoldást. Akkor nem ijedt volna meg az "élettani inzulinrezisztenciától". Persze így is jó a történet. Ha én most hirtelen annyi kenyeret ennék meg egy vacsorára, mint amennyit 2 évvel ezelőtt megettem, akkor itt halnék meg rögtön, az biztos. Minek ezt próbálgatni?

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon érdekes Pannyka, nem lehet,hogy már majdhogynem ketogén étrended volt, vagy hogy ezt a híres neves 70-30% szerint étkeztél?

    VálaszTörlés
  10. 5 Pannyka2013. január 23. 15:11

    Ahhoz nincs megfelelő tudásom, hogy megfejtsem a problémád okát, de a saját tapasztalatomat leírom, hátha segít...
    Én pont fordítva kezdtem: először megállapították, hogy cisztáim vannak a petefészkemben, majd sok utánajárással (a saját gyanúmmal által vezérelve) kiderült, hogy inzulinrezisztenciám van és PCOS-t is megállapítottak. Akkor a szokásos 160-180 g Ch/nap diétát+meforalt írtak fel. Sikerült is így fogynom sokat, valamelyest javult is az inzulirezisztenciám, de a tüneteim (állandó éhségérzet, rosszullétek pl. szédülés, remegés, idegesség és gondolkodás-képtelenség az éhségtől stb.) nem múltak el. Ekkor elkezdtem paleózni, de még szedtem a gyógyszert, majd fél év elteltével saját döntésemből abbahagytam a gyógyszerszedést. Cisztáim azóta is hol vannak, hol nincsenek. Viszont a paleótól elmúltak az inzulinrezisztencia-tüneteim.
    A legutóbbi vizsgálaton a következők lettek az eredményeim (akkor már nem szedtem gyógyszert és paleóztam kb. háromnegyed vagy egy éve):
    0 perces vércukor: 5,4 mmol/L
    120 perces vércukor: 4,9 mmol/L
    0 perces inzulin: 6,5 mIU/L (a 120 perceset sajna elfelejtették megcsinálni...)
    Homa-IR: 1,6
    Hemoglobin A1c. 5,2 % ref:4,1 - 6,2

    Hemoglobin A1c 33,0 mmol/mol ref: 20,0 - 42,0
    (az éhgyomri vérvétel után paleó-reggelit fogyasztottam a saját kérésemre és nem a cukros-löttyöt, így nem tudom, hogy mennyire mérvadók ezek az értékek)

    Ami még érdekes lehet, hogy nekem a ciklusom a szokásos ch-diétával+ gyógyszerrel helyreállt. A paleó óta volt egy-két ciklus, ami hosszabb volt a szokásosnál, de általában akkor, amikor vagy félreettem, vagy kissé másképpen kezdtem el enni, és gyógyszert sem szedek.
    (paleó és IR kiderülése előtt nagyon rendszertelenek voltak a ciklusaim, volt, hogy negyedévente egyszer volt menstruáció)

    A Szakesz által belinkelt iromány nagyon érdekes!

    Még egy érdekesség: eddig 3-ból 3 nőgyógyász nem tartotta problémásnak, hogy cisztáim vannak, egyéb eltérést sem találtak, így felmerült bennem a gyanú, hogy ez a PCOS dolog is kezd egy jó üzleti fogássá válni (én TB-n kívüli klinikára jártam, természetesen jó pénzért).
    /Mivel nem értek ehhez a dologhoz, így állást nem foglalok./


    VálaszTörlés
  11. Néhány napig nem volt gépem, most átfutottam a beírásokat s két témához szeretnék hozzászólni. Az egyik a májtisztítás keserűsóval, olivaolajjal, grepefruittal, ahogy kell. Hát én egyszer megcsináltam, de soha többet nem fogom, annyira durva. Kőnél nem is ajánlják - akkor még nem volt kövem -, mert a kö, ha megindul elzárhatja az epevezetéket.
    A herpeszről már egyszer régebben megírtam a tapasztalatomat, ami nekem segített, ez a Lizin-C. Néhány éve borzalmas herpesz jött a számon, ami nagyon hamar elmúlt, nagy adag Lizin-C bevétőelét követően.

    VálaszTörlés
  12. 214. rever 2013. január 22. 9:19

    Kedves Rever,

    Köszönöm a nitrátokkal kapcsolatos cikket. Nagy érdeklődéssel olvastam, sőt az angol eredetit is a hozzáfűzött kommentekkel és egyéb ajánlott linkekkel. Aki nem olvasta az eredeti cikk mellett található olvasói kommenteket, érdekességképpen az eredeti Chris Kresser http://chriskresser.com/the-nitrate-and-nitrite-myth-another-reason-not-to-fear-bacon cikkhez fűzött kommentek alapján az amerikai , főként paleósokból álló olvasóközönségben az alábbi kérdések merültek fel a tartósítószerként hozzáadott nitrátok/nitritek ártalmatlanságával kapcsolatban:

    - Tényleg megegyezik-e a nyálunkban és a növényekben található nitrát azokkal a nitrátokkal, amelyekkel a húsokat tartósítják? A cikk nem írja, hogy nátrium-nitrát, vagy –nitrit, mindenhol csak nitrátokat és nitriteket említ.
    - Ha igen, akkor vajon miért van az, hogy az ottani kommentelők közül jópáran a nátrium-nitrittel kezelt hústermékekre többnapos migrénnel reagálnak, miközben a szintén nitrátokat tartalmazó növényeket gond nélkül ehetik, nyáluk tartalmától sem lesznek rosszul?
    - Vajon az organikus növények is olyan sok nitrátot tartalmaznak, vagy ez csak a műtrágyával kezelt talajban termesztett, nem bio növényekre vonatkozik?
    - Ha valóban veszélytelen a nátrium-nitrát és –nitrit, akkor miért gond a hőkezelésük? A szintén nitrátokat tartalmazó zöldségek hőkezelése nem okoz ilyen jellegű gondot?
    - A szintetikus nátrium-nitrátban a nyomokban előforduló ólom maximális megengedett mértéke 0.001%, míg az arzéné 0.0003% az USA-ban. (Vajon nálunk van ilyen szabályozás?) Érdekes, hogy az ivóvízre vonatkoztatva ugyanezek az értékek csak 0.0000015% illetve 0.000001% (szintén az USA-ban).

    Mark Sisson hasonló témájú cikke http://www.marksdailyapple.com/sodium-nitrite-meat/#ixzz2ILGvHB71 szerint az ételekben levő hozzáadott nitrátok/nitritek mennyisége nem haladhatja meg a 0.00002%-ot, míg a halálos dózis 22-23 mg / testsúlykilogramm. A fenti limiteket figyelembe véve 10 dkg kolbászban 2 mg nátrium-nitrát/nitrit, viszont potyautasként becsatlakozhat 0.02 mg ólom és 0.6 qg arzén is.

    Ezen cikk szerint http://www.ead.anl.gov/pub/doc/nitrate-ite.pdf az étellel-itallal elfogyasztott napi biztonságos mennyiség nitrátból 1.6 mg / testsúly kg vagy nitritből 0.1 mg / testsúlykilogramm. Ez egy 70 kg-os emberre vonatkoztatva mondjuk nitráttal számolva 112 mg, vagy nitritből max. 7 mg. Nekem ebből az következik, hogy egy 70 kg-os embernek az E250-nel tartósított termékből (nátrium-nitrit) max 35 dkg a biztonságos mennyiség,ha más nitrátot/nitritet nem eszik. Mivel óhatatlanul eszünk máshonnan származó nitrátokat is, én azért nem viszem túlzásba a nátrium-nitrittel tartósított élelmiszereket. Persze eszem belőlük, de csak módjával.

    VálaszTörlés
  13. 188. ildikó imre 2013. január 21. 12:53

    Kedves Ildikó,

    Egyszer ezeket jegyzeteltem itt ki a herpesszel kapcsolatban:

    ZOVIRAX kenőcs 5-7 napig kenni, C-vitamin 4-5 ezer milligram, grapefruitmagolaj 2 üveggel meginni. Vizes sószappannal naponta többször ledörzsölni. Fagyasztott hússal naponta többször hűteni (hogy elhaljanak a vírusok). Vérehulló fecskefű friss levével bekenni a kissé kifakasztott herpeszt – ez csak hétvégén használható módszer, mert bebarnul a levétől a bőr.
    0,025 %-os cinkszulfát oldatával való kezelés, akár egy éven át tartó, napi kétszeri ecsetelésével.

    Nekem nincsenek vele közvetlen tapasztalataim, de ezeket hasznosnak tartottam korábban kijegyzetelni.

    Üdv
    Pitypang

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok!
    Köszönöm a segítséget és a linket is. Bár nekem a cukorterhelés nem lett rossz, tehát nem ugyanaz az esetem, mint Liv drnőnél. Igaz, hogy 60 percre kicsit megugrik 6,86-ra, de 120 percnél visszaáll, sőt, még egy picit kevesebb is, mint 0 percnél. Nálam az inzulinnal van a gond. Az éhgyomri 1,66, a 60perces 70,78 és a 120 perces 18,58. Igaz, hogy eddig betartottam a paleót, de sosem mentem át ketogénbe! Egyrészt, nehezen emésztem a húst és a zsírt, másrészt annyi szénhidrát mellett nem tudnék spinning és cross traning edzésekre járni! Így is sokszor érzem, hogy ezekhez kevés a szénhidrát és az utóbbi időben kicsit több gesztenyét a sült tököt ettem. De azért még így sem ettem annyi CH-át, mint egy nyugati táplálkozást folytató ember, ezért fura, hogy ilyen eredményeim lettek. Igazából csak az érdekelne, hogy a gyógyszer segítene-e a problémámom? 37 éves vagyok és még nincs gyerekem, tehát fontos lenne minél előbb rendeznem a ciklust, na meg a termékenységem...Ami még fura egyébként, hogy folyamatosan hízok felfelé, pedig ugyanazt eszem nagyjából, mint eddig. Persze, nem számítok így sem túlsúlyosnak, de az alkatomhoz képest elég "zsíros" lettem, vagy hogy is fogalmazzak. A testzsírszázalékom is elég sok lett, ahhoz képest, hogy csak 57 kg vagyok. Ebben a hónapban is már feljött plusz egy kiló csak úgy. Ha ismertek esteleg olyan dokit, aki ebben tudna segíteni, megköszönném. Eddig ide-oda passzoltak az orvosok, de már nagyon eluntam és szívesen kifizetem a magánorvost, csak már legyen valami előrelépés. Persze, jó lenne olyan, aki nem hurrogja le a paleót, mert sajnos, a többségnek még csak meg sem merem említeni.
    Köszönöm még egyszer a hasznos hozzászólásokat és további szép napot mindenkinek:-)

    VálaszTörlés

  15. 14. Pannyka

    Dr. Benkő Éva
    paleo szemléletű orvos


    Honlap: inzulinrezisztencia.5mp.eu
    Rendelő: Budaörs, Kálvária u.15.

    Bejelentkezés: 06-20-363-5332

    VálaszTörlés
  16. 7. szőlőszem:
    Érdekes írás, nagyon köszi, de vajon miért írja, hogy a tojásfogyasztás heti 3-4 db-nál ne legyen több? Én (mi) többet eszünk fejenként. Most - a hideg ellenére - megtáltosodtak a tyúkjaim, annyit tojnak!!
    Mit gondoltok, reális az ilyen megszorítás? Persze ha azt vesszük, az őstyúkok, madarak nem tojtak egész évben, pláne nem ilyen -5 fokokban, akkor igen. Valószínűleg őseink sem ettek az év minden napján tojást :(.
    Vélemény?

    VálaszTörlés
  17. Húsvétinyuszi2013. január 24. 9:33

    macskacicó: a kínai tavaszünnep (január 23, ha jól tudom): ők valami bonyolult képlet alapján számítják mikor kezd éledni a természet, a te tyúkjaid alighanem ismerik a képletet:))))

    VálaszTörlés
  18. 12. Pitypang2013. január 23. 23:23

    A paleósokból álló közönség megint elfelejtett olvasni.
    Azonkívül felesleges dolgokról vitatkozik és rémüldözik.
    - A cikk megállapítja hogy a tartósításra használt nitrit-nitrát ártalmatlan a megjelölt vizsgálatok szerint. Lehet vitatni a vizsgálatokat. Dehát nehéz. Marad az agyalás.
    - A többnapos migrén, az kemény. Nem ártana kivizsgáltatnia magát.
    Migrénes reakcióra született már vizsgálat. Nátrium glutamátra bevallottan fejfájással reagáló, nem tudta kiválasztani a-b vakteszten a cuccot. A placebótól is fájt a feje.
    - Az organikusokban is sok a nitrát. Mert nem csak növényvédőszerekből kerül bele, sőt! Főleg nem.
    Mégsőtebben, bennünk termelődik a leginkább.
    - A probléma a nitrozamin, ami magas hőmérsékleten keletkezik. Ismét felmerül a sütni vagy főzni dilemma.

    Számolgatni lehet, csak nem érdemes. Nincsnek ugyanis helytálló adatok. A mennyiségeket nem kell feltüntetni, csak a jelenlétüket.
    Örülök a 35 deka tartósított élelmiszer adatnak. Összesen nem eszem ennyi húst naponta.
    Igyekszem mindig friss ennivalókat enni és nem a nitritek miatt. Persze néha beakad egy-egy sült kolbász. Dehát kinek nem. :)
    A téma túl van lihegve.

    VálaszTörlés
  19. Húsvétinyuszi2013. január 24. 9:51

    macskacicó: kiegészítés:
    a kínai tavaszünnepről:
    (tudtommal náluk ez a legnagyobb ünnep!)
    hasonlóan nálunk a karácsonyhoz ezt családilag szokták ünnepelni, de
    hasonlóan nálunk a Húsvéthoz(!) ez mozgó időpontú:
    idén: ha jól tudom, most van:
    ilyenkor a munkamániás Kínában is egy hétre hazautazhatnak a delikvensek, és nagy-nagy családi ünnepségek közepette ünnepelhetik a természet ébredését, náluk: az új esztendőt.
    Nagyon bonyolult képlet szerint van minden évben a tavaszünnep időpontja, hétköznapi használatra: kb a december 22-t követő második telihold, vagy valami hasonló....és aztán jön a nagy tavaszünnep...
    Mindegy, fő, hogy ők tudják, mikor lesz, és az számít a tavasz kezdetének:
    Szerintem:
    a te tyúkjaid mutatják, hogy az a régesrégi-kínai-számítás: nem hülyeség! Valami nagyon is fontos megfigyelésen alapulhatott!!!

    VálaszTörlés
  20. Húsvétinyuszi
    Az én tyúkjaim is tojnak ezerrel!!! Sőt, az egyik még kotlik is, úgy kell kiszednem alóla a többiek tojását!! :-))

    VálaszTörlés
  21. 14. Pannyka2013. január 24. 8:18

    Nem mintha értenék hozzá, de az inzulieredményed pont azt jelzi hogy jó az érzékenységed.
    A meforal minek? A metformin nem az inzulinre hat. Hanem gátolja a glükoneogenezist. A vércukrodal nincs baj.
    A testzsírszázalékod mennyi? 22-24 kell.

    VálaszTörlés
  22. 18. rever
    "... Az organikusokban is sok a nitrát. ..."

    A Virágoskút biogazdaság kolbászait kizárólag sóval tartósítják. A só teljesen egyenértékű tartósítószer bármi mással. Ami számunkra azt jelenti, hogy aki nem akar nitrátot enni, az maga elkészíti a fasírtját és az lesz az ő kolbásza ezután.
    Annyit még megtudtam egy bennfentestől, hogy a húsgyártásra rá van erőltetve a nitrites pác só használata, hogy miért, azt nem mondták meg nekem.

    VálaszTörlés
  23. Kkryszty köszönöm, majd próbálkozom a doktornőnél!
    Rever, sajnos én sem értek hozzá, de a doki adta ezt a diagnózist. A testzsírszázalékom 27-28% körül van, pedig súlyra nem vagyok olyan sok. Valami nem stimmel, úgy érzem, ezért is szeretnék normális dokihoz eljutni. Lehet, hogy valóban nincs IR-em, de akkor sem tudom, hogy miért nem menstruálok már? Ezért is gondoltam, hogy ha beszedem a gyógyszert, hátha hatással lesz a ciklusomra, bár tudom, hogy nem konkrétan erre való. Meg hát felhízni sem szeretnék, de egyelőre bármivel próbálkozom, ragadnak rám a kilók. Na mindegy, majd csak fény derül most már a titokra. Köszönöm az eddigi segítségeket!

    VálaszTörlés
  24. 23. Pannyka
    A pajzsmirigyed rendben van? Ez elég sok mindenért felelős szervünk, több anyagcseréért felelős szervet irányít és elég alamuszi, sok mindenre ráfogható tüneteket produkál az az állapot, amikor még csak a TSH érték abnormális (ez egy sima vérvétellel ellenőrizhető). Amikor már a két pajzsmirigyhormon sincs rendes mennyiségben legyártva (T3, T4), akkor már jellemzőbbek a tünetek, de amíg ezek még referencián belül vannak, akkor általában nem a pajzsmirigyre fogják a tüneteket.

    VálaszTörlés
  25. Szia Pannyka,
    kb hány g a napi ch fogyasztásod? És mennyit sportolsz mindehhez? Az jutott eszembe, hogy talán az is okozhatja a hízást és a ciklus kimaradást, hogy a szervezeted a kevés ch+sok mozgás hatására túlélő üzemmódba kapcsolt, és elkezdett spájzolni, érzékelvén, hogy "nehéz idők járnak". Mi lenne, ha hétvégente tartanál szénhidrát napokat, és talán kevesebbszer mozognál? Bár fogalmam sincs, mennyit edzel és mennyit pihensz, de nem árt néha egy vagy több "deload" hetet tartani, hogy teljesen regenerálódhasson a szervezeted. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne mozogj, csak ne legyen kimerítő semmiképp. (Paradox módon nagyot lehet utána fejlődni.)

    VálaszTörlés
  26. 16 Macskacicó
    Szerintem nem az a cél, hogy pontosan rekonstruáljuk az ősember táplálkozását. De ha már azt vesszük, hogy nem ettek minden nap tojást, hát valószínűleg húst sem. Sőt, gyakran semmit sem...hát nem tudom, mi lenne a helyes út. Én nagymértékben hagyatkozom a tojásra, mert a hétköznapokat ezzel tudom megoldani legegyszerűbben, (és nem utolsósorban legolcsóbban) különösen a reggelit. Úgyhogy ha tojás hozzászokást okoz, akkor én tutira függő vagyok rég :)

    VálaszTörlés
  27. Rozicska, a pajzsmirigy értékeim jók, csak az ft3 alacsony egy kicsit. Ezek a legutóbbi értékeim:
    TSH: 1,95 (ref:0,270-4,200)
    ft4: 13,42 (ref:12.00-22.00)
    ft3: 3,07 (ref:3.95-6-80)
    Amúgy lehet, hogy Szakesznak igaza van, most utána olvastam a témának jobban. Nem számolgatom a CH-át, de tény, hogy keveset viszek be, úgy saccolom, kb. 80 gr körül. Az is tény, hogy sokat edzek. Heti 4-5 edzés általában meg van, de ezeket mindig váltogatom, tehát van spinning, cross traning, kick-box aerobic, hot iron vagy TRX. Elképzelhető, hogy ennyi sport mellé több szénhidrát kéne, amit kívánok is, főleg edzés után, de nem merek enni. Valahogy belém fészkelődött a fóbia, hogy a szénhidrát csak rossz lehet, pedig most már kezdem belátni, hogy ezt egyénre kell szabni. Főleg, aki nem cukorbeteg, gondolom, az bátrabban ehet ilyeneket. Gondolom, a paleón belül is van, aki jól elketyeg ketogénen, de más meg több CH-val működik jól.
    Mindenképpen fogok emelni az adagon. Mostanában nagyon fáradékony lettem és nehezen is bírom a terhelést. Elképzelhető, hogy kimerültek a szénhidrát raktáraim és talán még az anyagcserém is lelassult.
    Köszi az ötletet, inkább ezt próbálom ki először, mint a gyógyszert!

    VálaszTörlés
  28. 16 Macskacicó

    Szerintem az a cikk a szokásos szöveg: "jó-jó, próbáljuk ki a paleót, de azért ne vigyük túlzásba, időnként együnk teljes kiőrlésű pékárut, meg tejterméket". Kb. annyira kell figyelembe venni a tojás ajánlott mennyiségét, mint a zsírét. Vagy az nem zavar, hogy a zsírt nem ajánlja?
    Én egyáltalán nem találtam hasznosnak a cikket, bár nem olvastam el minden betűjét.

    VálaszTörlés
  29. 19. HúsvétiNyuszi:
    Köszi! :)

    20. Anna.Willson: Megáll az eszem! :)

    26. Szakesz: Hát én is, naponta eszem, legalább 2-t.

    28. Anita: igazad van, tényleg, ha már a többi ajánlás sem helyes, akkor miért is ütközök meg ezen.
    Pláne hogy ilyen sok házitojásunk van, egyszerűen nem tudom megtenni, hogy ne egyem, együk. Eladni nem fogom, pláne télen.
    Köszönöm mindnyájatoknak, akkor megnyugodtam.

    VálaszTörlés
  30. Pannyka,
    ezt még elolvasni is fárasztó. Jó eséllyel túledzés áll fenn nálad, főleg, hogy az energiaszinted is érezhetően csökkent. Ezek a mozgásformák mind komoly igénybevételt jelentenek. 80 g szénhidrát ehhez nagyon-nagyon kevés. Szuper dolog a sport, de hagyatkozz a tested jelzéseire a mennyiséget illetően. És nem árt szem előtt tartani ezt a mozgáspiramist: http://www.marksdailyapple.com/a-fitness-plan-so-easy-a-caveman-did-it/

    VálaszTörlés
  31. 27. Pannyka

    A TSH, mind a T3, T4 lehet mind határértéken belül, de attól még lehet pajzsmirigy probléma. Én vagyok a példa. :-/ Nálam mindezek normálértéken belül vannak, de az Anti TPO, - ami valóban kimutatja az egyik féle pajzsmirigy betegséget, az sajnos jócskán magasabb a kelleténél. Neked azt nézték?

    VálaszTörlés
  32. Pannyka:
    Lehet, csak idő kérdése, de az kicsit furcsa, hogy a megfelelő testzsírszázalék ellenére (bár én nem tudom, peteérés szempontjából pontosan mennyi számít jónak) nem menstruálsz... Én is is lefogytam nagyon a paleó elején, de tényleg 1 gramm zsír se volt rajtam, el is maradt a mestruációm. Később visszahíztam a nálam normál mértékűre, és meg is jön azóta, illetve mostanában hol előbb, hol később 1-1 héttel. És pár hónapja egy miómát találtak, ez enyhén szólva árnyalja a képet... :-/ Valszleg vmilyen hormonzavar, pl. ösztrogéndominancia lehet a háttérben, de még nem jártam utána, csak palástfű teát iszok (progeszteron).

    VálaszTörlés
  33. 31. Kistörpe, 27. Pannyka
    "... az Anti TPO, - ami valóban kimutatja az egyik féle pajzsmirigy betegséget, az sajnos jócskán magasabb a kelleténél. Neked azt nézték? ..."

    Az ingyenes orvosi ellátásban összekapcsolták a pajzsmirigy izotópos vizsgálatát az antiTPO érték meghatározásával. Hogy ez hasznos vagy árt, azt nem véleményezem, de ha az antiTPO értékre kíváncsi csak az ember, akkor azt, persze saját pénzből, a Kórházak Központi laborjában is elvégzik. Pl. János Kórház, Bp. XII. A pajzsmirigy ultrahangos átvizsgálása is fontos, a göbök keresése.
    Valószínűleg tényleg csak túledzetted magad, ez lenne a legjobb eset. A több zsír bevitelén gondolkodnék még el, mert az a leptinszabályozásba szól bele, hogy a szervezet ne higgye azt, hogy élelemhiány van és tartalékolni kell, hízni kell és segít abban, hogy a jóllakottság érzése előálljon. Erről még majd írok pár nap múlva, mert én is egy kísérletben vagyok éppen magamon, nem akarok idő előtt nyilatkozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha a szervezet azt hiszi, hogy éhínség van, akkor menstruáció sem lesz. A hajad nem hullik?

      Törlés
  34. Ja, az Anti TPO is jó lett (6,8), azt elfelejtettem megírni.
    Igen, nekem is fura, hogy már rég súlyomnál vagyok, de nincs menstruációm.
    Több zsírt meg már nem akarok bevinni, mert hiába lenne meg így bőven a kalóriabevitel, nem érzem, hogy energiát ad, hanem inkább lefáraszt és lelassít.
    A hajam nem hullik, szerencsére, de a körmeim nagyon töredeznek. Na meg a kedvem és a libidóm is a béka feneke alatt:-(
    A cikk egyébként érdekes volt, de szerintem az én edzéstervem sem tér el ettől nagyon. Pont azért járok Cross-ra és spinningre, mert ezek intervallum szerű edzések, ami állítólag közelebb áll a természeteshez. Mondjuk itt szoktam megérezni nagyon, hogy nincs hozzá elég erőm, mert a sprintelések kevésbé mennek. Egyébként meg nem kényszerből csinálom egyiket sem, hanem jól esik. De lehet, hogy ehhez tényleg más összetételű táplálkozás kéne. Bár most legkevésbé ez érdekel, inkább a menstruáció ilyen hosszú kimaradása aggaszt. Ennyi kilónál én még simán menstruáltam régen.

    VálaszTörlés
  35. 22. kutyus Rozcsika

    Az élelmiszerkönyv kötelezően előírja a használatát.

    VálaszTörlés
  36. 27. Pannyka

    Németországban mások a tartományok leírom, hátha érdekel valakit az összehasonlítás
    TSH 0,3-2,5 között
    FT3 2,10-4,70 pg/ml
    FT4 0,89-1,86 ng/dl
    Azt hiszem ök szigorúbbak a határértékekkel.

    VálaszTörlés
  37. 34. Pannika, a lányomnál a D-vitamin teljesen bezavart a menstruáciba, abba kellett hagyni a szedését.

    VálaszTörlés
  38. Egy cikk a prosztatarákról és annak a gyakori húsevéssel való kapcsolatáról:

    http://mno.hu/tudomany/prosztatarak-1400-ferfit-ol-meg-evente-1133248

    "Hogyan lehet megelőzni?
    A megelőzésnek három fontos tényezője van: a táplálkozás, a testmozgás és a rendszeres szűrés. Az állati zsírok és fehérjék elősegítik a daganat növekedését. Ne együnk többször, mint hetente háromszor zsíros húst, és cseréljük az állati zsírt növényire. Táplálkozásunkba építsünk be sok növényt és zöldséget, halat, rostot, és kerüljük a sok alkoholt. Mozogjunk hetente háromszor minimum 45 percet, így őrizhetjük meg ugyanis ideális testtömegünket, a túlsúly ugyanis a rák egyik kockázati tényezője."

    Úgy általában is: a rákos daganatoknak kedvez a rendszeres húsevés, magas fehérjebevitel? A tudományos világban ez a direkt kapcsolat mennyiben igazolt és elfogadott?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  39. 34. Pannyka:
    "A lenmagban levő fito-ösztrogének bizonyos betegségekben kifejezetten károsak lehetnek, pl. PCOS"

    Nem eszel túl sok fito-ösztrogén tartalmú kaját véletlenül (de nem csak lenmagra gondolok most), esetleg rejtett formában szóját, amire nem gondolsz ? Nézz utána, miben van még, persze ez csak tipp, a súlyod miatt igazán kéne menstruálnod, itt már nem az a gond.

    VálaszTörlés
  40. 38. Szűcs Csaba

    Érdemes megnézni ezt a videót is: http://vimeo.com/12271193
    Egyébként egy "forradalmian" gondolkodó doktornő ásta bele magát a rák rejtelmeibe. 24. perc körül felvázolja a vitathatatlan tényeket, miszerint az állati eredetű fehérjefogyasztás és a rák között statisztikailag kimutatható a kapcsolat. Azt is kijelenti, hogy ez a hús és a tejtermékek. Csakhogy a továbbiakban CSAK a húsevést ostorozza, a tejivás ártalmairól megfeledkezve. A zsírevés és a rák között sem találja a kapcsolatot, de ez nem baj, a zsírevés akkor is rákot okoz. Ilyesmit már nem kérdőjelez meg. Mindenesetre az organikus zöldségek rákellenes hatását szépen kitárgyalja, tehát ha a tejet kihagyjuk, de a feldolgozatlan bio húsokat rehabilitáljuk, akkor eljutunk a paleóig.

    VálaszTörlés
  41. 8. kutyus Rozcsika

    "Érdekes bejegyzés Liv dr-től, a kommentekkel együtt elolvastam. Látom Des már teljesen átköltözött oda"

    Nem költöztem át oda, ez szerintem a bejegyzések dátumából kiderül. Néha Tiborbá blogjára is beírok, de akkor mindent kitálalok, hogy ha valaki el szeretne indulni más irányba, akkor minden ott legyen az orra előtt, hisz senkitől nem kérem, hogy vegye készpénznek a paleót, de ha nem hiszi, járjon utána. Néha kemény meló orvosokkal érvelni, nem lehet mellébeszélni, hozni kell a hivatkozásokat. (Tiborbá blogján elő szokott fordulni)

    "Azért kár, hogy a végén nem írta be, hogy már nem eszik annyi gyümölcsöt, mert ízületi fájdalmai lesznek tőle. "

    Mellesleg Liv. doktornő blogjára (már nem tudom melyik topicban) de beírtam a fruktózos storymat, de Liv. doktornő sem hajlik a vastagbélből történő fruktóz felszívódás elméletére.

    VálaszTörlés
  42. 38 Szűcs Csaba
    A rák tudtommal szénhidrát-függő, leginkább cukor... Talán Gábor cikkét kellene gondosabban elolvasnod... /feljebb/.
    A Net tele van hülyeségekkel, ne fáraszd magadat az elolvasásukkal és a lereagálásukkal.
    Rák esetén ketogén diéta, mellé D vitamin, O3, C vitamin jöhet szóba. Én így tudom, de majd kijavítotok, ha kihagytam valamit...

    VálaszTörlés
  43. 38 Szűcs Csaba
    én ezt a videót gondolom esetleg érdekesnek:
    http://vimeo.com/channels/biologika/29926062

    VálaszTörlés
  44. descalcez
    megnéztem a belinkelt videódat, szerintem egy nagy zagyvaság!!!! Én nem tudom, mit láttál meg benne. Csupa közhely!!!!

    VálaszTörlés
  45. Sziasztok!

    Hétvégén szeretnék éretlen sütőtökből paprikás krumplit csinálni.Lehet,hogy hülye a kérdés,de kívülről honnan látni,hogy éretlen? Egyáltalán,ilyenkor lehet még éretlen a tök? Ha éretlen,az nem azt jelenti,hogy tele van keményítővel?(Mint az éretlen banán, ha jól emlékszem) Az nem gond?
    Előre is köszi,ha vki válaszol.

    VálaszTörlés
  46. 45 Anikó
    Próba cseresznye! Csak véletlenül találsz már éretlen tököt! Ha zöldes vagy fakó a külseje, akkor esélyes...
    Kétféle éretlenség van. Az egyik az un. nyári tök, ebben még kevés szénhidrát és sok nedvesség és rost van. Ez az igazi! A téli tök már jóval több szénhidrátot tartalmaz, legfeljebb még nem cukrosodik, ezért az íze hasonlít a krumplira...
    itt találsz adatot a szénhidrát mennyiségre :
    http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/09/krumpli-helyett.html

    VálaszTörlés
  47. Ma éjjel fél háromkor a Fénybe ért a Drága Édesanyánk.

    Úgy lesz
    (Levél a Mamának)

    A végtelenben sem leszel magad,
    megsimít majd hálás sóhajom,
    mint a szellő bércek havas ormát,
    emlékeinket úgy cirógatom.

    Ha fázom néha téli ébredéskor,
    a nélküled való fagyos hiányt
    áldott lelked óvó melegével
    takarózva melegítem át.

    Átölelve tartasz mindhalálig,
    én hozzád bújok - örök kisgyerek,
    s úgy lesz minden – mintha nem is félnék…
    Dereng a fény, mégis rettegek…
    (Gősi Vali)

    VálaszTörlés
  48. Vali Gősi

    Őszinte részvétem !

    VálaszTörlés
  49. 47. Vali Gősi!

    Részvétem. Nagyon veletek érzek.
    Sírtam a a versen.

    VálaszTörlés
  50. 47. Vali Gősi

    Nagyon sajnálom a veszteségeteket...:(
    Viszont biztos vagyok benne, hogy Édesanyád a lehető legjobb gondoskodást kapta az utolsó idejében, és boldogan távozott az élők sorából, úgy ahogy kell: emberhez méltóan.

    VálaszTörlés
  51. 36. Tit "Németországban mások a tartományok leírom, hátha érdekel valakit az összehasonlítás TSH 0,3-2,5 között" - az én magyarországi orvosomnál is ez, sőt még szigorúbb, mert ő azt mondja, hogy 0,2-2,0 között kell tartani a TSH-t. Az enyém 4.0 körüli volt - egy éve -, erre mondta azt, hogy alul van kezelve a pajzsmirigyem. Az állami egészségügyben több orvos is látta az értékeimet, és rendben lévőnek találták. Nekem a többi érték "Almavári Gedeon", mert tökéletesen elsorvadt a pm., nincs mit rajta vizsgálni.

    VálaszTörlés
  52. 27. Pannyka

    Én is beszállnék a találgatósdiba, szabad?

    Amiket leírtál, az tipikus jele annak, hogy nem eszel elég szénhidrátot. heti 4 Spinning és Cross training 80 gramm CH-val naponta? Annak az embernek a felsőbbrendűségi érzésével, aki mindezen már korábban saját maga is átesett, írom ide azt, hogy BRUHAHA! Persze ezzel nem téged nevettelek ki, hanem magát a problémát, amely megmagyarázza a tüneteid egy részét. A fáradékonyság-levertség probléma kipipálva. A fent említett edzéstípusokat heti négyszer szerintem nehéz magyarországi paleo-kompatibilis szénhidrátokból fedezni, a sok gyümölccsel pedig nem jársz jól. Ha van elég pénzed, akkor az édesburgonya is jó választás. Én korlátozott mennyiségű rizst is bevezettem az intenzív edzéseim miatt.

    Állítólag a hosszútávfutónőknél is gyakran leáll a menstruáció, a fenti eset okozhat ilyet nálad is akár.

    Viszont az továbbra is rejtély, hogy mitől hízol... hiába nem kerül semmibe az internetes blogokon osztogatott jótanács, erre mégsem tudok mit mondani :)

    VálaszTörlés
  53. sziasztok,

    biztos át lett már beszélve, itt és az "ős"-blogon is, de elsiklottam felette, hogy ha többé-kevésbé jó(paleoközeli) étrenden van valaki, akkor a kalcium bevitele rendben van, vagy pótolni kell bolti készitményekkel?

    és ha jó a klaciumbevitel, akkor az melyik élelmiszer nek köszönhető főképpen a modern paleo táplálkozásban?
    természetesen jobb a felszivódás, hasznosulás ezesetben, de vajon elegendő e a "normál" bevitel?

    mi a természetes forrás? hus? magvak? zöldségek?

    köszi előre is (névtelengombocartur)

    VálaszTörlés
  54. ja igen: esetleg tojás?
    (csak a tojás??)

    VálaszTörlés
  55. BB 51.
    Most megnéztem a TSH-értékeimet, és paleo mellett folyamatosan emelkedik (2009 dec. óta paleózok)...
    2010.01.: 1,1
    2011.05.: 1,3
    2012.12.: 2,1
    FT-4 nem változik (átlag 13,5)
    Pár hónapja eszem a himalaya-sót (elég sokat, mert szeretek sózni), az abban levő jód miatt emelkedhet?? Elég sok keresztesvirágút eszek (káposzta, karfiol, brokkoli), de mindig megfőzve.

    VálaszTörlés
  56. 55. smirgli

    A himalája sóban van jód?? Én pont azért váltottam át rá a tengeri sóról, hogy ne legyen. Paff. Nekem is most volt TSH vizsgálatom, és hát.... el kell mennem endokrinológiára, csak ódzkodom tőle, hogy telenyomjanak hormonokkal, és majd kalapáljon a szívem, mintha ki akarna ugrani, vagy ilyesmi.

    Rozcsika írtad, hogy az anti TPO vizsgálat a közegészségügyben izotópos vizsgálattal jár együtt. Ez a vizsgálat mennyire káros? Esetleg valaki, aki ért a pajzsmirigy-ügyekhez? Már magát a rendelést is "izotópnak" hívják, ez is visszariaszt kissé...

    VálaszTörlés
  57. 55 smirgli, 56. MW
    Minden tengeri sóban van jód. (Chris Kresser cikk: jód olaj a tűzre, itt a Tények-tévhitek-en)
    Nekem az izotópos vizsgálattól ott ment el a kedvem, amikor azt olvastam, hogy terhes anya közelébe nem mehetek 2 hétig ha a szert belém fecskendezik.

    Én is újra megnéztem az adataimat. TSH szépen nő, aztán elkezdődik a paleo, ott is nő tovább, közben anti TPO-t is kezdek nézetni, az is nő (igaz még eszem kovászos ubit, meg véres hurkában zsemlét, amiről nem is tudok, ezsem sushi lapot, stb.) Aztán amikor az antiTPO értéke 685,5 (0-75) lesz, akkor elrohanok Tóth Csabához, hogy ez meg hogyan lehetsége, és ő azt javasolja, hogy egyek több húst, több nyers marhahúst, ne egyek jódot, semmi táplálékkiegészítőt, probiotikumot sem, amíg meg nem nyugszik az immunrendszerem. Ezt a tanácsot meg is fogadom és ekkor kezdek szürkamarhahúst enni nyersen és kezdek bio zöldségeket is enni. Fél év múlva újra megnézzük az értékeket és a TSH is és az antiTPO is lejjebb kúszik egy kicsivel. Sajnos nem túl sokkal, de lejjebb van. Persze a sztori akkor lenne még szebb, ha újra megnézetném, azóta eltelt 3/4 év és tovább csökkent volna. Azért méltán érezhetem úgy, hogy NEKEM jó tanácsot adott Tóth Csaba.
    Számok:
    2007.10. TSH és ref: 2.98 (0.35-4.94)
    2009.01. TSH és ref: 4.16 (0.30-3.60)
    2009.06. TSH és ref: 4.71 (0.27-4.2)
    2010.06 paleo kezdete
    2011.06. TSH és ref: 5.67 (0.27-4.2) ; anti TPO és ref: 283.9 (0-75) 3.78-szorosa a felső határnak
    2011.10. TSH és ref: 7.519 (0.38-4.31) ; anti TPO és ref: 685.5 (0-75) 9-szorosa a felső határnak
    2012.04. TSH és ref: 6.02 (0.27-4.2) ; anti TPO és ref: 268.0 (0-35) 7.6-szorosa a felső határnak

    VálaszTörlés
  58. 47. Vali és Marika
    Fogadjátok részvétemet.

    VálaszTörlés
  59. Sziasztok!
    Mindenkinek köszönöm a hasznos ötleteket és hozzászólásokat! Ezek alapján én is kicsit böngésztem a neten, sokat segítettek nekem. Tényleg kevés a CH a sporthoz és ma vettem is édesburgonyát, valamint délben megettem a kávém mellé desszertnek egy fél natur gesztenyepürét rizstejszínnel leöntve. Hát mit mondjak, nagyon jól esett a lelkemnek a szénhidrát:-) Pedig ez még bőven távol van attól, mint amit a nyugati étkezéssel mások bevisznek.
    Találtam arról is cikket, hogy az alacsony CH bevitel lassítja az anyagcserét és a hormonokba is bezavarhat. Illetve még igyekszem a napi kétszeri evés helyett inkább többször enni keveset. Főleg estére szokott sikerülni hosszabb időszak evés nélkül. Sokszor 4-kor vacsorázom és reggelig már nem kívánok semmit. Elképzelhető, hogy az agyalapi mirigy ezt éhezésnek veszi. Nem tudom, én is csak találgatok. Minden esetre valamit próbálok másképp csinálni és a D vitamin adagból is visszaveszek. Inkább elmegyek szolizni egy kicsit.
    Valószínűleg nekem kevésbé való a sok zsír és fehérje, helyette inkább emelek a szénhidráton, de természetesen csak lassan felszívódóakat használok.
    Ami pedig a menstruációm illeti, igyekszem türelmes lenni. Most kaptam rá gyógyszert, amitől elvileg majd megjön és reménykedem, hogy ez talán majd beállítja újra a ciklusom.
    A hízás is talán ettől van, hogy nem menstruálok, illetve elképzelhető, hogy a szervezetem valóban éhezik, még ha én nem is tudok róla.
    Mindenkinek nagyon hálás vagyok a segítségért és majd később jelentkezem, hogy miként alakultak a dolgaim:-)
    További szép napo!
    Üdv:
    P.

    VálaszTörlés
  60. Smirgli 55.
    A TSH értékeid tökéletesek. Teljesen benne vagy az alacsonyabb referencia tartományban. Nyugi:-)))

    VálaszTörlés
  61. Ezt találtam, fogalmam sincs, mennyire megbízható.

    http://www.reformso.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=68

    VálaszTörlés
  62. 57. kutyus Rozcsika

    De a Himalája só pont nem tengeri só. Sóbányában fejtik... Akkor hogy lehet benne jód?

    VálaszTörlés
  63. Ez persze csak egy fórum, de itt azt állítják, a Himalája só jódban szegény legfeljebb nagyon kis mennyiségben tartalmaz jódot. Fel is sorolják, hogy mit tartalmaz, persze mennyiségek, arányok nincsenek:

    http://www.hawkeshealth.net/community/showthread.php?t=4041&page=1

    VálaszTörlés
  64. a sóbánya fölött régen tenger volt...

    VálaszTörlés
  65. szerintem(!) garantáltan csak a párolt finom só nem tartalmazhat jódot, ha nem jódozzák és tisztán kezelik...

    VálaszTörlés
  66. Na, rájöttem: ez egy ősi tengerfenék helye, ma már persz szárazföld, de ezért lehetnek a sóban jód-maradványok. Már régebben is nézegettem, hogy ide el akarok látogatni, ha megyek Pakisztánba:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Khewra_Salt_Mine
    (A Himalájától messzebb van, nem pont a hegyekben, ez csak jól hangzó márkanév:))

    VálaszTörlés
  67. 64. Anna .Willson
    Hehe, pont ezt gugliztam ki én is ebben a pillanatban...:)

    VálaszTörlés
  68. 62. MW
    Én úgy tudom, hogy a Himalája só egy őstengeri lerakódásból bányászott sóréteg, de van ahol feljebb van és lábbal tapossák a rózsaszín sót az ott lakók, eszük ágában sincs sózni vele.

    Ha abból indulunk ki, hogy igaz az, hogy a sóból csak a kálium és a nátrium tud felszívódni, mert az NaCl és KCl kötésben van, akkor az összes többi anyagra nincs szükségünk. Ha az is igaz, hogy ebből a NaCl-ból 30-szor többnek kell lennie, mint a KCl-ból a vízben, ez a fiziológiás sóoldat és a magzatvíz összetétele, akkor a belinkelt táblázatból egyetlen só sem jó, talán a kősó még a legjobb, legalább abban kevés a piszok. De a reformsó a legrosszabb.
    (Fiziológiás sóoldatban: 99% a víz, 0,9% a NaCl és 0,03% a KCl. Illetve ez volt régen az arány, és szódabikarbóna is volt benne. A sóhoz hasonlóan ezen is rossz irányban változtattak, növelve a KCl arányát.)

    A zöldkókuszvíz összetétele is a régi fiziológiás sóoldathoz hasonló, és hasonló az emberi vérplazmához, kiszáradáskor adják is ott, ahol terem a kókusz, gazdagabb sportolók izotóniás itala lehet, szoptatáskor természetes ásványpótló.
    A tiszta patikasó az egyetlen amiben csak nátrium és kálium van, semmi más. Én így tudom. Mikor rákbeteg lett a kutyám akkor foglalkoztam sokat ezzel a kérdéssel és még sok mással is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kősónál számoltam ki, (persze nem tudjuk, hogy miért nem NaCl-ban adták meg a Na-t a sóban, de vegyük úgy, hogy Na-on NaCl-ot értettek):
      Na 38,7 g = 38700 mg
      K 37 mg
      A 30:1 arányhoz 37 mg K-hoz 1110 mg Na-nak kellene tartoznia, de 3-szor annyi van a kősóban, ami igazából annyit jelent, hogy állati sok Kálium van a kősóban a nátriumhoz képest, ami baj, mert a Kálium van a sejtben belül, a Nátrium meg kívül, a K-ból ezért kevés kell, a N-ból meg nagyon sok, mert azt újra és újra pótolni kell.

      Törlés
    2. na, akkor ezt most végképp nem értem! Ha háromszor annyi a Na, mint amennyinek kellene benne lenni (30:1 ?), akkor miért sok a K ??

      Törlés
  69. én meg eztet találtam:
    "...Kémiailag a konyhasó tiszta nátriumklorid. A természetben különböző formákban fordul elő: a tengerek vizében átlagosan 2,7 százaléknyi oldott só van, amelyet bepárlással nyernek ki. Kristályos, szilárd só a földtörténeti régiség eltűnt tengereinek lerakódott maradványaként számos helyen megtalálható a földkéregben, ahonnan kősóként bányásszák. A frissen kitermelt kősó szennyezett, tisztítani kell, ezért vízben feloldják, ülepítik, kristályosítják. Az így kapott asztali sóban 2-3 százalék idegen anyag ezután is marad, például magnézium- és kalciumklorid, szulfid található benne. Vákuumos párolással, tisztítással készül belőle a vákuumos párolt finom só. A tengeri sót sokan egészségesebbnek tartják, mivel az ásványinál magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik, a NaCl mellett még magnézium-, kálium-, szulfát-, fluorid-, vas- és foszfátionokat tartalmaz..."

    VálaszTörlés
  70. Helyesbítek. A patikasóban csak NaCl van. A káliumot a növényekből kell megenni, amikben bőven van.

    VálaszTörlés
  71. Köszönjük szépen mindenkinek. Nézzétek el most kicsit hosszabb csendünket.
    Szeretettel:
    Marika és Vali

    VálaszTörlés
  72. Rendelet van rá, hogy patikasót nem lehet kiadni. Egyébként úgy tudom, hogy nagy szükségünk van a Káliumra is.
    Ha valaki nagyon fél tőle, ki lehet vonni:
    A konyhasót fel kell oldani aránylag kevés tiszta vízben, jól megkeverni, majd meleg helyen hagyni, hogy lassan bepárolódjon. A kiszáradt sóréteg tetején lesz egy vékony kálisó réteg, amit óvatosan leszedve, máris itt a tiszta NaCl.

    VálaszTörlés
  73. kutyus Rozcsika2013. január 25. 17:01
    Na 38,7 g = 38700 mg
    K 37 mg
    1000:1-hez az arány.

    lehet hogy kevés káliumot eszem? :o

    VálaszTörlés
  74. 74. rever
    Upsz, igazad van. Nem háromszor több a 38700 az 1110-nél, hanem 34-szer. Akkor viszont ez a vákumozott asztali só lesz az abszolút befutó a sók között. Ez már majdnem olyan, mintha patikasó lenne.

    Mert csak az arányok a fontos. Ugyanis a kálisó az annyira sós ízű, hogy az határozza meg azt, hogy mennyi NCl-t bír megenni az ember. Ha kevés a kálium, akkor több sót teszel az ételbe, hogy sós legyen végre és így több N-t is eszel. De ha sok a K a sóban, akkor kevés só is elég, de akkor nem tudsz elég N-hoz hozzájutni. (Ezt Anna.Willson-nak írtam most)

    Én most több hónapig patikasót ettem. Ha megkóstolom, akkor finom sós az íze és szép egyenletesen 6 oldalú kockából áll minden kristály, de mégis sokkal többet kell beletenni az ételbe, hogy igazán sós legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bocs: N=Nitrogén, Na=Nátrium:-)) (kémia! - én értem, de nem egyértelmű)

      Törlés
  75. 52. joe1973

    "Annak az embernek a felsőbbrendűségi érzésével, aki mindezen már korábban saját maga is átesett, írom ide azt, hogy BRUHAHA! Persze ezzel nem téged nevettelek ki, hanem magát a problémát, amely megmagyarázza a tüneteid egy részét."

    Idézem magamat: Az agyat meg az idegrendszert meg lehet etetni ketonokkal, de a fehér izomrostokat NEM! Nekik mindenképp cukor kell, ráadásul előre bespajzolt állati keményítő, azaz glycogén. Ezt zsírból NEM lehet feltölteni.

    VálaszTörlés
  76. 73.Anna.Willson
    "... Egyébként úgy tudom, hogy nagy szükségünk van a Káliumra is. ..."

    Onnan derült ki, hogy a kiskutyának súlyos káliumhiánya van, hogy akaratlanul rugdosott a hátsó lábával mikor az oldalán feküdt. (Ez persze úgy fordulhatott csak elő, hogy nagy dózisban vízhajtót írtak elő neki.)

    VálaszTörlés
  77. 23. Pannyka

    "Meg hát felhízni sem szeretnék, de egyelőre bármivel próbálkozom, ragadnak rám a kilók. Na mindegy, majd csak fény derül most már a titokra."

    Ha kalóriában többet viszel be, mint amit elhasználsz, akkor bizony eltárolódik. A szervezet márpedig szénhidrátban méri fel a kajaellátottság állapotát, vagy fehérjéből gyártott cukor mennyiségéből. Ha visszafogod a CH bevitelt, akkor a szervezet az endokrin rendszeren IS spórolni kezd, ilyenkor tovább csökkenti az enregiafelhasználást, csökken a testhőmérséklet, "baby project" borítékolódik "szebb napokra" stb. Sajnos ilyenkor az immunrendszer is tartaléklángon fog működni, elég gyorsan lepukkaszt pár arra kószáló baci...

    A dolog további pikantériája, hogy gyakori intenzív edzés hatására emelkedik a kortizolszint a véredben, aminek további nem kellemes hatásai a saját izmaid felélése lesz, valamint a zsírok visszatartása, főleg az úszógumi megjelenése formájában. Tehát vagy visszafogod az intenzív edzést (itt sok fotelhuszár ilyenkor megdörmögi, hogy az nem paleo), vagy eszel hozzá elegendő szénhidrátot....

    VálaszTörlés
  78. kutyus Rozcsika2013.
    "Állati keményítő????"

    Glycogén. Állatok szervezetében és emberben a glukózmolekulák összekapcsolódásából keletkezik. A májban 10-szer nagyobb molekulákká kapcsolódnak, akár 50ezer glukóz molekula alkot egy nagyot. Sőt a májban aránylag gyorsan tud keletkezni. Ezért a máj befogadó kapacitásáig nem látok nagy értelmét törpölni a GI-n. Aztán szükség esetén glukagon hatására ezekből ismét glukóz lesz, fenntartva a vércukor szintet. (persze enyhe éhségérzet kíséretében, de most nem a kényelmi szempontokat boncolgatom) A fehér izomrostok pedig a sejten belül képeznek saját glycogént, mégpedig olyan nagy terljesítmény eléréséhez, amikor már a szervezet nem támaszkodhat a vérellátásra sem üzemanyag sem oxigén ellátás szempontjából. A cukornak a zsírral szemben van egy piszok nagy előnye, mégpedig az, hogy oxigén adósság mellett is tudsz belőle energiát nyerni. Ilyenkor a glukóz molekula nem jut el a terminális oxidációig, tehát nem bomlik le széndioxidra és vízre, hanem csak tejsavig. Az így keletkező tejsavból a máj ismét tud cukrot gyártani, vagy elhasználják a vörös izomrostok, vagy lesz belőle szép kis izomláz. Ez az energiarendszer igazán meneküléshez, harchoz való. Ezt Sisson szerint 10 naponta 1-szer kellene csúcsrajáratni, de a spinning, súlyzózás stb. is ezt teszi. Heti 3 alkalomnál nem túl célszerű hosszú időn át üzemeltetni, mert az izomban a glycogént kb. 100-szor olyan gyorsan lehet lenullázni, mint feltölteni. Ezt magyarra fordítva úgy tudnám szemléltetni, hogy alacsony GI kajákon 3 nap feltölteni, azaz durván 70 óra, míg megfelelő intenzitás mellett akár 40 perc alatt padlót foghat. Magasabb GI kajákon kevesebb mint 2 napot vesz igénybe, de ha közvetlen edzés után kezded visszatölteni, akkor 24 óra alatt elérhetsz kb. 90% töltöttséget. Az élsportolók épp ezt teszik, ha nem tennék, nem is bírnák napi szinten a nem embernek való terhelést. Nem véletlenül a nem fotelhuszár paleós irányzatokban (Robb Wolf) megengedett edzés után 50g CH bevitelig az édeskrumpli, ami azon kívül hogy CH, szinte semmi káros lektint nem tartalmaz, ami túlélné a hőkezelést. A kitavaiak eszik is két pofára...

    VálaszTörlés
  79. Úh, ez a batáta nagyon durván finom. Miért nem mondtátok?

    VálaszTörlés
  80. Descalcez, nagyon köszönöm a hozzászólásod és biztos, hogy a nem megfelelő táplálkozás állhat részben vagy egészben a háttérben. Attól még, hogy valaki paleózik, nem biztos, hogy számára megfelelő táplálkozást folytat, főleg, ha még sportol is. Most már sokat utána olvastam és okosodtam is. Én nem szeretnék lemondani a sok mozgásról, mert számomra örömforrás, tehát inkább eszem több szénhidrátot:-) Már kezdek amúgy is undorodni a fehérjedús és zsíros kajáktól. Finomak azok is, de valahogy nem érzem, hogy energiával töltenének el. Sőt, inkább fáradtabb és álmosabb leszek a ketogénhez közeli étkezéstől.
    Reggel megyek cross traningre. Ilyenkor mit javasolsz edzés előtti és utáni étkezésnek? Vettem édesburgonyát is. Azt inkább utána egyem meg? Önmagában jó enni vagy egyek mellé fehérjét is vagy inkább zöldséget?
    Köszi előre is a választ!

    VálaszTörlés
  81. Szia Rozcsika!

    Hol vetted a batátát és hogyan készítetted el?

    VálaszTörlés
  82. 81. Pannyka

    Edzés előtt 2 órával eszel, akkor már nagy valószínűséggel nem fog bekavarni. Édeskrumplit inkább utána időzíteném, ugyanis terhelés után az izom előbb próbálja visszaszerezni a tartalékait, csak aztán következik a sérülések kijavítása, azaz az építkezés.

    Nekem is hasonló volt a problémám. Egészen novemberig szinte minden nap 23 km-t tekertem a citybe, ahol bent hagytam az autómat. Napközben kocsival ronahgászás, létrát, szerszámokat nem tudom bringával a helyszínre juttatni, majd meló után vissza a bringára, majd ismét 23 km. Reggelire jók voltak a gyümölcsök, csak előjöttek az ízületi panaszaim. Aztán inkább áttértem a paleo reggelieimre (pl. 1 darab faroscsirke meg fél fazék zöldség), de így le kellett adnom a reggeli tempóból. Crossfit edzésnél ez sovány vigasz. Ha nekem reggel kellen crosfit edzést csinálnom, vagy próbálnám átszervezni későbbi időpontra, vagy megcsinálnám éhgyomorra, de akkor utána azonnal kaja, előtte maximum gyümölcs, és utána bizony nem a lassan felszívódóból. Nap hátralévő részében lehet "paleo classic".

    VálaszTörlés
  83. Köszönöm az ötletet Des, ki fogom próbálni. Bár nekem legtöbbször csak reggel van időm edzésre, így inkább marad majd a gyümi reggelire. Vagy esetleg jók erre a keményítős tartalmú ételek is? Ilyenekre gondolok, mint pl. amarant, gesztenye, répa, sütőtök stb. Ezek is szolgáltatnak jó kis energiát, de egyenletesen szívódnak fel. Éhgyomorra nem biztos, hogy fog menni, mert fél 10 körül kezdek és addigra már megéhezem. Próbáltam így is edzeni, de nagyon nem esik jól.
    És edzés utánra milyen gyorsan felszívódó CH lenne a megfelelő? A méz jó erre? Csak ezért jutott a méz eszembe, mert az még valamennyire paleósnak számít. Vagy esetleg aszalt gyümi is jó?

    VálaszTörlés
  84. Fontos!!!

    Az édesburgonya glikémiás indexe függ az elkészítésének módjától:

    http://ncsu.edu/foodscience/USDAARS/Acrobatpubs/S114-150/S141.pdf

    VálaszTörlés
  85. Egy felettébb érdekes cikk a halolajról Chris Kressertől:
    Eszerint hosszú távon napi 1 g feletti fogyasztása ártalmas lehet egészséges ember számára is, növeli az oxidatív stresszt, szívbetegséget és hirtelen szívhalált okozhat:

    http://chriskresser.com/when-it-comes-to-fish-oil-more-is-not-better

    Metabolikus szindrómában szenvedőknél megemeli az LDL-szintet és inzulinrezisztenciát okozhat.
    Szerinte nagyon túl van becsülve a halolaj jótékony hatása szív- és érrendszeri betegségekre, főleg mivel izoláltan fogyasztjuk és nem a hallal együtt.
    Az inuitoknál azért ismeretlen a szívbetegség, mert a hallal együtt eszik a zsírját, ahogy a kitavaiaknál és a maszájoknál is, pedig ők alig fogyasztanak Omega3-at, pontosabban teljes értékű, feldolgozatlan, finomítatlan ételek formájában.
    C.K. halolaj fogyasztása helyett az Omega6 radikális csökkentését javasolja (magolajok), persze sok hal fogyasztását (heti 2×), ezenkívül a vitaminokban gazdag tőkehalmájat. Jut eszembe, a kókuszzsír is tömény Omega6 és nem hinném, hogy természetes formában (kókuszdió) ennyit bevihetnék.

    Csak megjegyzem: 1 evőkanál halolaj 10 g!

    Mit szóltok hozzá? Ha valamit félreértettem, szóljatok! Ugyan 2010-es a cikk és van alatta sok komment is, köztük a szerzőtől, ezek talán árnyalják a képet, de az én angolommal már nem vállakoznék a pontos átadására.... Vannak ott magyarázatok O3/O6-arányokról, mindenesetre a kiindulási érték, az 1 ill. 3 g/nap elgondolkodtató a mi 10g-os adagunkhoz képest...

    VálaszTörlés
  86. Pannyka,

    Én is belefutottam abba a hibába, hogy kevés CH mellett sokat akartam súlyzózni.

    Férfiemberként nekem nyilván nem a hormonális problémák, hanem szimplán általános energiátlanság tűnt fel. Nekem az vált be, hogy rendszeresen ettem sütőtököt, édeskrumplit és néha némi fehérrizst (max fél köretadag hetente). Edzésnapokon mindenképpen. Most így félév után már tudok rendszeresen edzeni, de még mindig nem az igazi: még mindig nem tökéletes az immunitásom, mert havi egyszer leterít egy gagyi vírus. Szóval türelem kell hozzá és sok odafigyelés.

    Én a helyedben most tartanék egy rövidebb, de intenzív szénhidráttöltést: 3-4 napig legalább 150g naponta. És mellé egy nagy pihenőt. Mondjuk egy hónapig csak séta, laza bicklizés, tánc, zumba vagy hasonlók. Inkább csak a mozgás öröme miatt.

    Ha helyreállt a ciklus, akkor ehhez hozzáadnék először heti egy intenzív edzést és fokozatosan növelném heti max 3-ra.

    Közvetlen edzés utáni CH töltésre reggel szerintem a legpraktikusabb a banán. De majd Des megmondja, hogy jól gondolom-e. :)

    VálaszTörlés
  87. 82. Anikó
    Több héttel ezelőtt vettem a batátát a MOM Biopiacon, egy magyar termelőtől. De ma egy olyant vettem, amit Ausztriából hoztak egy biopiacról. De láttam a Hegyvidéki Üzletközpont zöldségesénél is.
    Már azt hittem, hogy meg sem eszem, amikor Des hatására tegnap mégis meghámoztam, lekapartam a vékony héjat és majdnem 1 cs-es karikákra vágtam és egy mangalicazsírral kikent serpenyőban megsütöttem mindkét oldalát, nagy lángon. A karikákon látszott, hogy a rózsaszínből narancsba fordult a karikák színe és picit kifehéredett, lepirult. Pár perc volt az egész. Magában ettem meg. Különben fogalmam sincs, hogy milyen receptek vannak. A ma vásárolt batátára, szintén sütni akarom, darált húsból pörköltet akarok tenni. Majdnem krumpli íze van.

    Most nem tudom megnyitni a linket a GI növelő eljárásokról, batáta feldolgozás ügyben, valaki leírhatná ide a lényeget. Előre is köszönet a fáradozásért!

    VálaszTörlés
  88. 86. smirgli
    Én nagyon szurkolok, hogy ne kelljen annyi halolajat enni, mert komolyan mondom, képtelen vagyok rá. Hiába olvasok róla egy csomót, hogy így kell meg úgy, agyilag értem a dolgot, de mégis kiráz tőle a hideg. Kanállal ki van zárva, hogy már le tudnám nyelni, üres kapszulába töltögetem, hogy ne érezzem se az ízét, se a szagát, de így sem tudom rávenni magam, hogy napi szinten ezt szedjen. Addig-addig halogatom, míg eltelik a nap halolaj nélkül.

    VálaszTörlés
  89. A halolaj fogyasztása valóban nem jó, tavaly márciusban írtam erről a blogomban, ide is betettem a linket, valószínűleg nem olvastátok, mert én írtam:

    http://biokert-es-lelek.blogspot.hu/2012/03/meglepo-tenyek-az-omega-3-zsirsavakrol.html

    Ártalmas. Akkoriban Gábor megcáfolta, de nem fogadtam el.

    VálaszTörlés
  90. 86. smirgli

    " Jut eszembe, a kókuszzsír is tömény Omega6 és nem hinném, hogy természetes formában (kókuszdió) ennyit bevihetnék."

    100 g kókuszzsírban 2 g alatt van az omega6 (pontosabban 1.8g) Ezt távolról sem nevezném töménynek. Bár én inkább kókusz formájában jutok hozzá, még mindig van fél vödörrel az "akciós" kókuszból....

    http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/508/2

    A telítetlen zsírsavak és oxidatív stressz kapcsán igazad van, egyes kutatók erre már az 50-es években felhívták a figyelmet. Én továbbra is azt a nézetet vallom, hogy az omega6-ot kellene leszorítani. Ez már csak azért is problémás, mert ha teljesen kihagynád az olajos magokat, akkor is túlesszük magunkat omeg6-al, méghozzá a gabonán tenyésztett nagyipari húsból. Ezt pedig nem épp halolajjal kellene ellensúlyozni, hanem inkább növényi alfa-linolénsavval, azaz lenmagolajjal. Hogy miért? Mert az alfa-linolénsav is meg a linolsav is ugyanazért a delta6-desaturase enzimért verseng, ennek az enzimnek a hatására a lenmagolajból EPA (!) keletkezik, míg a linolsavból arachidonsav, abból meg jó kis gyulladáskeltő prostagladinok stb.

    VálaszTörlés
  91. 86. Smirgli

    Ha joe féle halolajat veszed, abból a 10g-os adag is csak 1829 mg EPA-t tartalmaz. Történetesen én a napi 1 g tiszta EPA-t céloztam meg, + ALA lenmagolajból, vagy mikor van rengeteg zöld, akkor én vagyok "grassfed animal", olyan magad uram ha szolgád nincsen alapon.... Egy fej saláta tartalmaz 209 mg ALA-t (növényi omega3 zsírsavat), ugyanakkor csak 84 mg omega6-ot. Zöldeknél épp fordított az arány, omega3 van túlsúlyban az omega6 rovására.

    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2477/2

    VálaszTörlés
  92. Des:
    Köszi a kiigazítást, akkor a kókuszzsírtól nem fogok félni. :-)
    A cikk nem csak EPA-t írja, hanem halolajat, azaz minden összetevőjével együtt nem szabad meghaladnia az 1-3 gr-ot. Én mindenesetre akkor most kiiktatom a halolajat, helyette majd még több halat eszek, meg tőkehalmájat, nem probléma, mert imádom. Busában nagyon sok az Omega3, ha jól tudom, kár, hogy elég íztelen...
    Annak idején Joe alaposan körüljárta a témát, hogy miért nem olyan jó a növényi Omega3, azaz nem szívódik fel, pont emiatt a "versengés" miatt, úgy rémlik, arra jutott(unk), hogy csak az egyen lenmagolajat, aki sok O6-at fogyaszt magvakkal. De minthogy anélkül is bőven el vagyunk látva velük, akár mehet is némi lenmagolaj, de mennyi is naponta?
    Jól látom, hogy főtt zöldségekre is érvényes ez a jó O3/O6-arány (vagy csak a nyersekre)??

    VálaszTörlés
  93. 93. smirgli

    Felszívódik az rendesen, csak nem jól hasznosul (nem ugyanaz). Nem mindből lesz EPA majd DHA. Ez emberben 5-10%, nőknél jobb az átalakulás, de a koffein mindenképp rontja.
    Zöldségeknek elenyésző az omega3 tartalmuk, nem véletlenül zöld levelekre hívatkoztam, mint pl. salátára. Ezért én fogyasztok halolajat is, (felét mint itt paleo berkekben a közmegegyezés) ha épp nem eszek halat. Füstöltmakrela a kedvencem, abban van bőven halolaj.
    Salátaöntetnek lenmagolajat és olivaolajat szoktam használni keverve.

    VálaszTörlés
  94. 93. smirgli
    "... Köszi a kiigazítást, akkor a kókuszzsírtól nem fogok félni. :-) ..."

    De hát pont Des írta, hogy a természetes állapotában lévő kókuszt eszi csak meg.
    Én pont ma olvastam újra a GAP-szindróma c. könyvben a zsírokról szóló részt. a könyv a 195. old. utolsó bekezdésétől 1 egész oldalon át foglalkozik a kókuszzsírral. A végső konklúzió az, hogy a kókuszt természetes formájában szabad csak enni, csak az egyen kókuszolajat, aki a trópusokon él és így a szűz, frissen kipréselt kókuszolajhoz van hozzáférése, az viszont egyen bátran, mert egy csoda anyag, vírusölő, baktériumölő, herpeszre jó, stb. stb.. Európába már csak a hidrogénezett és finomított változata jön a kókuszolajnak, meg is romlana a natúr olaj, ez viszont tele van alumíniummal, nikkellel, hígító kemikáliákkal és a hőtől már egy csomó vitamin is lebomlik benne. És ez a fajta kókuszolaj tényleg növeli a koleszterinszintet. (Paleolga!)

    VálaszTörlés
  95. Most már megveszem én is a GAP-szindrómás könyvet, látom, sok érdekes van benne! Eddig nagyon sok kókuszzsírt ettem, olyan, mintha függőséget okozna, nem tudom, mi lehet benne...Képes vagyok néha csak úgy magában kikanalazni. Majd figyelek rá jobban, mert nekem is magas lett kicsit a koleszterinem. Tudom, hogy az alapban nem árt, de azért nagyon feljebb se menjen már. Még van egy kicsi a vödörben, ezt elhasználom, de helyette inkább veszek állati zsírt legközelebb.
    Rozicska, biztos, hogy minden kókuszzsír finomított, amit nálunk lehet kapni? Én láttam már olyat, amire egyértelműen rá volt írva, hogy szűz kókuszolaj és az íze is más volt, mint a "sima" zsíré. Igaz, kb. kétszer annyiba kerül.

    VálaszTörlés
  96. Rozcsika 95.
    Tévedés. Ha hidrogénezett lenne a kókuszolaj, akkor 23 fok alatt is folyna!
    Én sok kókuszolajat ettem korábban, mégse volt magas a koleszterinem.
    Mostanában kevesebbet, helyette több állati zsírt, mégis feljebb ment. De úgy tudom, az LDL/HDL-arány számít, ami 3,74/2.12-nél 1,76 (ref. <3,2 ha jól tudom).

    VálaszTörlés
  97. 96. Pannyka
    "... Rozicska, biztos, hogy minden kókuszzsír finomított, amit nálunk lehet kapni? ..."

    Mivel nem vagyok kémikus, meg biológus, meg orvos, meg ... stb., ezért én egészen speciális módon működtetem a táplálkozásom. Azokat az ételeket eszem főleg, amikkel kapcsolatban nincs vita. Pl. a zsíroknál az állati zsiradék, amíg van pénzem rá, a bio zsiradék. A döntéseimben nem abból indulok ki, hogy milyen vegyületek és hány microgrammban vannak valamiben, hanem, hogy milyen lett a bőröm tőle, milyen a székletem, kemény-e a körmök, hullik-e a hajam, jól alszom-e, fog-e az agyam, fel tudok-e menni a hegyre, ahol lakom, ilyenek. Ja, és hogy jó-e a kedvem. Kiskutyámmal kapcsolatban sokat hallgattam a gyógygombás Varga videókat és mindig kihangsúlyozták, hogy a jókedv, az egy nagyon fontos tünet.
    Tehát válaszolva a feltett kérdésre, elvesztettem a bizodalmamat a kókuszolajokkal kapcsolatban és ezért nem eszem ilyent, már nem foglalkozom azzal, hogy melyik jó fajta, meg melyik nem. Kókuszkrémet sem használok már.

    VálaszTörlés
  98. 90. Tara:
    Én elolvastam. Még most is emlékszem rá. És meg is fogadtam valamennyire.

    95.kutyus Rozcsika:
    Nekem is van extra szűz kókuszolajam az iHerbtől, és Bruce határozottan állította, hogy a Barco nem hidrogénezett, én hiszek is neki, Des csinált kísérletet, amiből bebizonyosodott, hogy OK. a Barco, és finom is.
    Csak a Trendavit nem volt jó, azt Bruce-ék be is szüntették, pont Tara hívta fel rá a figyelmet.

    93. smirgli:
    köszi, hogy újra felhívtad rá a figyelmet, pedig épp most kapcsoltam rá a napi két szemre, de akkor csökkentem, pláne, amikor halat is eszem.
    Megvan a D vitaminszinted eredménye?

    Ha a kókuszzsír nem jó, mert nem természetes forma, akkor kókuszkrémet, kókusztejet (konzerv) sem szabad fogyasztani, hiszem az is elég tömény kókuszzsír, áll a dobozban! :)) Nem?

    VálaszTörlés
  99. 97. Tévedés. Ha hidrogénezett lenne, akkor 37 C-ig szilárd maradna. Ezt a kísérletet elvégeztem a Trendavit hidrogénezett zsírjával, lásd itt:

    http://szendigabor.freeblog.hu/archives/2011/12/31/Paleo_Boldog_Ujevet_Mindenkinek/page/12/ 790. és 791. hozzászólás.

    fényképekkel dokumentálva a "kókuszmargarint". Rever megfogalmazásában: "csak a szádban olvad nem a kezedben". Bruce ezt a fajta kókuszzsírt kivonta a kínálatából. A Barco az NEM hidrogénezett. Sütéshez disznózsírt használok. Inkább a kókuszt részesítem előnyben, kókuszszír felhasználásom minimális, kapirgálós tyúk tojásának sárgájából, kakaóból, mazsolából és dióból, nádcukorból a "csokikámat" szoktam készíteni, de ugye ezt nem napi szinten, és ez nem is alapélelmiszer, már csak a kakaó tömény fitát tartalma miatt sem.

    VálaszTörlés
  100. 96 Pannyka
    "... Most már megveszem én is a GAP-szindrómás könyvet ..."

    Ennek a könyvnek az írója már többször járt Magyarországon, az autista gyerekek szüleinek meghívására. Fantasztikus lenne egy közös GAPS és Paleo Partyt szervezni, én tervezem, hogy elmegyek, ha legközelebb előadást tart itt Natasha Campbell.

    Két mondatot még beidézek, amiket pirossal jelöltem be, a 197. oldalról:
    "A természetes zsiradékok bő fogyasztása további jótékony hatással is jár, nevezetesen, hogy stimulálja az epeképződést. A máj természetes módon az epe kiválasztásával tisztítja meg magát a felhalmozott mérgektől."
    ".... valamennyi egészségügyi probléma visszavezethető a nem megfelelő zsírfogyasztásra: túl sok a nem természetes zsír, és hiányállapot van a természetes zsírokból." (A zsírokról egy külön fejezet szól, 185. old.)

    VálaszTörlés
  101. Cicó 99.:
    36 ng/ml, ami édeskevés (tavaly áprilisban még 53 volt). Vagyis mivel nyáron csak napoztam délben, ezenkívül Joe D-vitaminos olaját kentem (és nem szedtem, csak elvétve párszor), így elég valószínű, hogy bőrön át tényleg nem szívódik fel belőle a D-vitamin. Úgyhogy pár hete napi 8 cseppet (4000 NE) eszek, de lehet, még emelek is rajta..
    Ja, és 40 kilós létemre napi 1 ek. (ami ugye 10 g) halolajat ettem, mégse lett D-vitamin-túladagolásom, ennyit Tara cikkének egyik pontjához... :-))

    VálaszTörlés
  102. 102. smirgli
    Na, pedig pont most szoktam rá kutyus Rozcsika példáján, hogy az arcomra kenem a D-vitamint. A bőrömnek nagyon jót tesz, de ezek szerint a D-vitamin szintemnek kevésbé :(

    Halolajból volt, hogy 1-1 napot kihagytam (én se szeretem az ízét), utána 1 hétig pótlásképpen 2 kanállal szedtem naponta. A körmeim és a hajam állapota látványosan javult tőle.
    Elolvastam a cikket, de őszintén szólva nem tudom megítélni. "Telefonos segítséget" lehet kérni...? :S

    VálaszTörlés
  103. Rozcsika, Smirgli, Macskacicó

    Nálam is gyanúba keveredett a halolaj a magas koleszterinszintem miatt. Múlt hét óta elhagytam a kanalas halolajat (amitől már én is émelyegtem, mint Rozcsika), s elkezdtem szedni egy olyan kapszulásat, ami vadvízi lazac zsírjából készült, nem csak az omega-3-at tartalmazza izoláltan, hanem a lazacban lévő összes zsírsavat. Azt írja a dobozon lévő tájékoztató, hogy egy heti kapszulafogyasztás megegyezik háromszori lazacfogyasztással. Hát majd meglátom. Február végén tervezem, hogy újra csináltatok laborvizsgálatot.
    Kókuszzsírból én is az iHerben vásárolt bio minősítésű, extra szűz változatot fogyasztom, mint Cicó. Olyan erős kókuszillata van, mintha most készült volna.

    VálaszTörlés
  104. 102. smirgli:
    Na, az tényleg kevés, én sem kenem már, csak pár hétig próbálkoztam, utána visszatértem a nyelésre :)
    A halolaj más szempontból is lehet túl sok, nem feltétlenül D vitamin túladagolás csak, nem?
    Nekem a nyári napozás és a rendszeres szedés használt, de még így is alacsony.

    Szerintetek a Lenkei vitaminok megbízhatóak? Érdemes ott venni pl. szelént, cinket? Túl olcsónak találom.....
    Dr. Lenkei Vitamin - Szelén 300 mcg/tabletta - 120 db/doboz

    Másik, hogy minek teszi bele egy szembe a napi szükséglet 375 %-át? A szelén túladagolás ártalmas, ezt nem tudják, ha beveszek egy szemet, akkor hetekig ne szedjek, nehogy sok legyen, vagy hogy....?
    És cinket, érdemes nála venni? Az is jóval magasabb a szükségletnél?

    98. Kutyus Rozcsika:
    Már egy ideje meg szeretném kérdezni, hogy még mindig olyan gyakran eszel, egy-két óránként, mint régen?
    Vagy csak 3x egy nap?

    104. Paleolga:
    az iHerben vetted ezt, vagy miféle halolaj?

    VálaszTörlés
  105. Paleolga, Cicó:
    Melyik iHerbes a kókuszzsírt veszitek?
    A lazacolajos kapszula is onnan van?
    Találtam egy egész jó árú kókusztejet, legalábbis a 2dl-es Cocomasnál nem drágább:
    http://www.iherb.com/Edward-Sons-Organic-Coconut-Milk-Classic-Unsweetened-13-5-fl-oz-398-ml/32706

    VálaszTörlés
  106. 102. smirgli2013. január 26. 16:30
    103. Ilona2013. január 26. 18:47

    Hmm, ez érdekes. Szóval azt mondjátok, hogy attól, hogy a bőrnek közvetlenül jót tesz a d-vitamin, valójában nem szívódik fel, vagyis nem mutatható ki a vérben, ha bőrön keresztül többet használsz? Furcsa ellentmondás ez. Feltudná ezt valaki oldani?

    VálaszTörlés
  107. 106. smirgli:
    én ezt vettem, de már nem szeretek az iHerbről venni, várni hetekig, megérkezik-e, szállítási költség, meg mittudomén, mikor akarják vámkezelni, áfa, mindig bonyolódik, betartani a súly- és értékhatárokat, stb. jobb szeretek elmenni egy boltba, ott megvenni és kész.
    Now Foods, Healthy Foods, Virgin Coconut Oil, 20 fl oz (591 ml) - iHerb.com

    VálaszTörlés
  108. Tommaso 107:
    ... mindenesetre én erre jutottam a fentiek alapján. Csak méréssel derítheted ki... A D3-vitaminos krém viszont nekem tavaly sokat használt, de ugye az nyilván direkt erre van kifejlesztve.

    VálaszTörlés
  109. 105. Macskacicó
    "... még mindig olyan gyakran eszel, egy-két óránként, mint régen?..."

    Már nem. 3 napja. Pont most forradalmasítottam az étkezésem ez ügyben (is). Pár nap múlva írok csak erről bővebbet, mert nem szeretnék túl korán nyilatkozni, hátha mégsem úgy van, ahogy képzelem. Eddig nagyon biztató a dolog, hogy jó felé haladok.

    VálaszTörlés
  110. Macskacicó, Smirgli

    Ez a halolaj: http://www.iherb.com/New-Chapter-Wholemega-Whole-Fish-Oil-Extra-Virgin-Wild-Alaskan-Salmon-1000-mg-120-Softgels/18201 Nagyon dicséri magát a gyártó, hogy miért jobb ez a halolaj, mint a többi, de az öndicséretnél meggyőzőbbnek tartom, hogy a vásárlói vélemények nagy többsége is kiválónak minősíti a hatását. Én nem ezt, hanem a 144 darabosat vettem meg, mert a 20% ajándékkal együtt is ugyanannyi az ára. Kevesebb, mint egy hete szedem, de a legkevésbé sincs semmilyen visszabüfi, émelygés, gyomorfájás utána.
    Kókuszzsírból most ezt használom: http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Extra-Virgin-Coconut-Oil-16-oz-454-g/2505 , de úton van már egy másik márkájú, ami "szerényen" a világ legjobb kókuszzsírjának hirdeti magát:)http://www.iherb.com/Nutiva-Organic-Extra-Virgin-Coconut-Oil-15-fl-oz-445-ml/5280

    VálaszTörlés
  111. Macskacicó
    A szelént nem tudom megmondani, de a Lenkei f. cink nem az igazi, mert cink-oxid. Én ezt csak sebgyógyításra (porítva, bőrre kenve) használom néha. Zinc-glukonátot (Swanson) árulnak Bruce-ék a Bioboltban, az úgy tudom, jobban felszívódik.

    VálaszTörlés
  112. 110. kutyus Rozcsika:
    Köszönöm, már nagyon várom az élménybeszámolódat. Ez érdekes, hogy épp csak pár napja csinálod, épp mostanában akartam rákérdezni :) (ugyanis boszorkány vagyok :), rengetegszer működik a megérzésem.

    111. Paleolga, 112. Anna.Willson:
    Köszönöm mindkettőtöknek, nagyon hasznos volt a válasz.
    Na, azt sem tudtam, hogy a cink-oxid nem jó. Szelén meg azért nem tetszik, mert olyan marha nagy dózis :(
    Ugye igazam van, minek abból olyan sok?

    VálaszTörlés
  113. Érdeklődve olvasom az O3 témát. Nemrég Lakatos Péter (a kettlebell hazai elterjesztője) is megírta a facebookon, hogy már egy ideje nem szed O3-at. Egy egész sor tanulmányt beidézett.

    Ezzel kapcsolatban a kérdésem:

    93. Smirgli
    "Busában nagyon sok az Omega3, ha jól tudom, kár, hogy elég íztelen..."

    Ezt meg tudja valaki erősíteni? Én úgy tudtam, hogy O3-at csak tengeri halakból lehet hatékonyan bevinni és abból se jó mindegyik.

    VálaszTörlés
  114. Ilona
    Mit csinált a bőröddel a D vit?(Írtad,hogy jót tesz.)A krémet v. a cseppet használod?

    VálaszTörlés
  115. Ezt a cikket osztotta meg Lakatos Péter halolaj témában:

    Fish Oil Toxicity

    VálaszTörlés
  116. 115. Anikó
    A cseppeket használom. Egyrészt jót tesz a pattanásoknak, másrészt nagyon szép selymes lesz a bőr, miután beszívta az olajat. A színe is egészségesebb lett. A sima szűz kókuszolaj nem volt ilyen jó rá, ezért gondolom, hogy a D-vitaminnak köszönhető ez a hatás.

    VálaszTörlés
  117. Macskacicó
    "Szelén meg azért nem tetszik, mert olyan marha nagy dózis :(
    ...minek abból olyan sok?"

    Azért, mert Közép-Európában szinte mindenütt szelénhiányos a talaj, ennek következményében a növények sem tartalmazzák... A szelén nálam, még a paleó előtt, a katasztrofális ízületi gyulladásaimat mulasztotta el pár hónap szedése után. 300 mcg-ot heti kétszer érdemes szedni. De helyette napi egy-két paradió is megteszi. Jobb érzés, mint kapszulákat bekapkodni.

    VálaszTörlés
  118. 114 szomi
    Igen, sok benne az omega3. Amit viszont szintén érdemes figyelni, az az o3-o6 arány.Ezzel kapcsolatban találtam egy érdekes tanulmányt, mely szerint a vadvízi busa zsírsav aránya csak tavasszal megfelelő, 0.61 o6/o3, ezzel szemben ősszel 1.46. Azért nem linkelem, mert nem tudom, hogy kell szépen, tanítsatok meg légyszi!
    Ha rákerestek, hogy silver carp omega3 omega 6 ratio, elsőnek kidobja a google, egy bolgár tanulmány pdf-ben.
    Kérdés, hogy a piacon kapható-e balatoni busa, vagy csak tenyésztett. Másik kérdés, hogy milyen a tenyésztett busa zsírsav profilja télen és nyáron :) Nem egyszerű az élet ;)

    VálaszTörlés
  119. SZAVAZÁS JANUÁR 28-TÓL – FEBRUÁR 17-IG! Külön jutalmat is nyerhetsz! Éjfél után egy perccel cselekedj!

    Szavazz a Nők Lapja Café bloggerina versenyén a PaleoVitalra!
    itt:

    http://paleovital.hu>

    Megtisztelő szavazatodat előre is köszönöm.

    Budapest, 2013. január 27.

    BB

    VálaszTörlés
  120. 113. Macskacicó
    "... Ez érdekes, hogy épp csak pár napja csinálod, épp mostanában akartam rákérdezni :) (ugyanis boszorkány vagyok :), ..."

    Nem csak ez az érdekes, hanem az, hogy én is Rád gondoltam, amikor az étkezések számát próbálom csökkenteni, ezzel persze a mennyiségeket is kell növelnem, de ahhoz meg kevés a gyomorsavam és az epém is. Ennek a megoldásán dolgozom. A kiindulási alap a Willson által belinkelt Tojás könyv anyaga és a GAPS könyv gyomorsavról szóló része, lásd 203. old., e kettő mixelése. Már eddig is tettem lépéseket ezügyben, de most sokkal jobban próbálom betartani a szabályokat. És erősen fontolgatom a Betaine HCl pepszinnel kapszula szedését is. Előbb azért még próbálkozom a minden evés előtt egy bögre húslevessel vagy savanyúkáposztával.
    A probléma lényege, hogy akinek nincs elég gyomorsava, se mennyiségében, se savasságában nem megfelelő, annak az egész emésztése is rossz lesz, rossz összetételű marad a bélbaktérium állománya, nem indul be rendesen az epetermelés, stb. A folyamatot teljesen pontosan lehet ellenőrizni a székleten. Mert annak sötét barnának, vízben lesüllyedőnek formáltnak kell lennie, a használt WC papírnak pedig tisztának kell maradnia. (GAPS 200. old., Csoportkép hölggyel c. regény, ahol a főhősnő foglalkozása az, hogy egy lányneveldében az összes székletet megnézze, és ebből következtetéseket vonjon le.)

    VálaszTörlés
  121. Ilona

    Köszi, de jó, én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  122. 117. Ilona
    üdv!
    D vitamint tartalmazó cseppeket tettél az arcodra, jól értettem? ha ez segít, akkor ezt én is kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  123. Rozcsika, nekem ugyanez a problémán és épp ezért pl. húst alig bírok enni. Csak nagyon keveset eszem belőle egyszerre, de még azt is egy napig emésztem, mint egy óriáskígyó:-( A Betacid granulátum nekem szokott sokat segíteni ezen a problémán. Viszont most már tényleg megveszem azt a könyvet, mert látom, mindenre kiterjed a tartalma és pont olyan dolgokkal foglalkozik, ami engem is érint. Egyébként mi a fő különbség a GAPS és a Paleolit étrend között?

    VálaszTörlés
  124. 118. Anna.Willson:
    Ismét köszönöm, szelént most Béres fajtát szedek, úgyhogy tudom, hogy kell, de akkor lehet, hogy veszek egy Lenkeit, majd úgy szedem, ahogy írtad. Paradióhoz mostanában nem jutok hozzá, pedig szeretem. Cinkből szulfátos van itthon, elég kis dózis, csak egy ideje náthás vagyok, arra kéne.
    Legjobb lenne patikában valamit, az a legegyszerűbb, majd rákérdezek.

    121. kutyus Rozcsika:
    Nekem meg pont, hogy növelnem kéne az étkezéseim számát, van is itthon Betaine HCL-em, de nem kapszula, és olyan rossz meginni, hogy nem vagyok rá vevő, pedig biztos kevés a savam. De azért jó, hogy megint felhoztad ezt a témát, meg is nézem majd a GAP-s könyvben.
    Nekem is van majdnem mindig készenlétben leveslé mostanában, jó kocsonyás.

    VálaszTörlés
  125. Akárki akármit mond, a D3 cseppek bőrre kenve jelentősen csökkentették nálam anno a psoriasist. A tények tévhiteken volt egy cikk, ami a psoriasisról szólt és hogy volt X doki aki D vitamin tartalmú krémekkel kísérletezett.
    Vigantol volt nálam a legjobb, után Joe olaja, de D vitaminos krémnek nem vettem sok hasznát. Hidratálta ugyan a bőrt és jól beszívta, jobban mint az olajokat, de a viszketést nem csillapította.
    VCO olaj van a Nature Cooktában is, de abban kétlem hogy húst fog bárki is sütni, mert erősen kókusz ízű.
    Trendavites alapanyag azóta változott, rá is írták hogy nem hidrogénezett, barcoval meg nem volt gond eddig sem.

    VálaszTörlés
  126. Na jó, szükségünk van omega-3-ra, vagy nincs? Én úgy gondolom, hogy igen. Manapság kevés olyan természetes dolog van, ami alapvetően hasznos, és a közeg, amivel bevisszük a szervezetünkbe nem hordoz némi kockázatot, lehetséges káros mellékhatást. Tud valaki a hal és halolajon kívül biztonságosabb omega-3 forrást? Ha nem, akkor szerintem nem kéne megint a pánikot kelteni, hogy bármi komoly bajunk lesz halolajtól, haltól. Az alap, hogy megpróbáljuk a lehető legtisztább, legbiztonságosabb forrásból beszerezni és, hogy nem visszük túlzásba a fogyasztását.

    VálaszTörlés
  127. 126. Bruce2013. január 27. 14:25!
    A Vigantolt nem próbáltam, de a Joe-féle olaj és a D3 krém egyformán hatásos volt, mind viszketés, mind látható tünet szempontjából. Mivel az olaj olcsóbb, így az maradt.

    VálaszTörlés
  128. Tommaso 128:
    Dehát senki nem is mondta, hogy nincs szükségünk Omega3-ra! Ha figyelmesen olvasol, láthatod, hogy a minőséggel (izolált versus teljes spektrumú zsírsavtartalom hal, tőkehalmáj stb. formájában) és a mennyiséggel lehetnek problémák ill. úgy tűnik, vannak viták.
    A pánikkeltéssel pedig remélem, nem azokra gondoltál, akik tudományos vizsgálatokon alapuló cikkeket linkelnek be... Folyton új eredmények, tapasztalatok kerülnek napvilágra, a kép nem fehér vagy fekete, még sok mindennel kapcsolatban előfordulhat, hogy finomítani kell rajta, ami állandó gondolkodást, esetleg véleményváltozást indokol.

    VálaszTörlés
  129. Halolaj-téma:

    Nekem ebben a kérdésben Mercola a hiteles, aki nagyon kevés - mintegy 3 vagy 4 fajta - étrend kiegészítőt szed,és ezek közül az egyik az omega 3. Viszont ő is azt mondja, a sima halolaj nem annyira jó forrás, mivel a tengerek erősen mérgezettek nehézfémekkel és egyebekkel, a fogságban nevelt halak pedig nem jobbak, mint a nagyüzemi állattartás. Szerinte minél kisebb a tengeri állat, amiből az olajat nyerjük, annál kevesebb a méreg benne. Persze már korábban is megvitattuk, miért ajánlja ő a krill olajat. Ebben a cikkében azt is elmondja, szerinte a növényi - lenolaj - forrás nem annyira jó, a lenolajból származó ALA még a rákkockázatot is növelheti! Ő - mondja - több w3-ban gazdag növényt is fogysaszt, de mindig állati w3-mal kiegészítve.
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/05/27/why-fish-oil-is-not-the-best-omega-3-source.aspx

    VálaszTörlés
  130. Ez persze nem jelenti, hogy én pl hozzájutnék krill-olajhoz. Viszont, ha már kompromisszumra kényszerülünk, szerintem Joe halolaja jó választás.

    D-vitamin bőrre:
    Tiborbá blogján írta egy orvos, hogy a D-vitamin étrendkiegészítő formában, tehát pl olajos csepp bőrön át szerinte nem szívódik fel. Mondjuk, ez az orvos más témában sok sületlenséget írkált - ahhoz képest, hogy kardiológusnak készül - , de ebben valahogy hajlamos vagyok neki hinni. Más mechanizmus, amikor napfény hatására bőrben termelődik a D-vitamin.
    Én is kentem az arcomra, de nekem kis piros pöttyök lettek utána, így azt abbahagytam. Azóta csak eszem a cseppeket:)

    VálaszTörlés
  131. Én is úgy gondolom, hogy a pánikkeltés nem kéne! A tengerparti népek rengeteg /talán szennyezett/ halat, kagylót stb. esznek, az eszkimók fókaolajat isznak... Az az egy kanálnyi O3 tartalmú halolaj nem árthat meg senkinek, csak használni fog! Ha valaki nagyon pánikos, vásároljon jó drága Eskimo3-t, az vákuumosan tisztított, garantáltan nehézfém mentes!
    A Neten nemcsak tudományos vizsgálatokon alapuló új eredmények vannak nagynéha, hanem töménytelen hülyeség is! Nem kell mindennek bedőlni!

    VálaszTörlés
  132. Ha jól tudom a Joe féle halolaj is tisztított.

    VálaszTörlés
  133. MW
    "Halolaj téma:"
    én úgy tudom, hogy minél inkább hideg, távoli tengervízben él az apró halféle (pl. makréla), annál kevésbé szennyezett az olaja. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a krill-t nem a partközeli vizekben gyűjtik! Én a tisztításban több biztonságot látok...

    VálaszTörlés
  134. Egy másik cikkében ezt írja Mercola:

    "nem minden omega-3 zsír ugyanolyan, óriási különbség lehet az egészségedre gyakorolt hatásában, attól függően, hogy milyen forrásból származik"
    Az omega-3 zsíroknak 3 típusa van

    DHA (Docosahexaenoic Acid)
    EPA (Eicosapentaenoic Acid)
    ALA (Alpha-Linolenic Acid)

    Ezek közül az egészségre a pozitív hatást az állati eredetű omega-3 zsírok gyakorolják, mint az EPA és a DHA, nem pedig a növényi forrású omega-3 zsírok, mint az ALA. Az ALA a testben átalakul EPÁ-vá és DHA-vá, de csupán nagyon kis hányada.Az is csak akkor, ha elég enzim áll hozzá a rendelkezésre.
    Tehát, az omega 3 forrás, amit fogyasztanunk kell, az EPA és a DHA, ami halolajból származik."
    Hozzáteszi még, hogy mindenképpen kerüljük az omega 3 tojást! Ezeknek a csirkéknek rossz minőségű, már oxidált omega 3 forrást adnak, ezek a tojások inkább rontanak az egészségen.
    A növényi forrást nem kell kerülni, de mindenképpen ki kell őket egészíteni állati eredetű omega 3-mal.
    Na ennyi - nyersfordításban.
    És nekem Mercola hiteles forrás, mert komoly kutatásokon alapul, míg - bocs, aki idézte - egy Lakatos Péter lehet hiteles kettlebell-vonalon, de amit omega 3-mal kapcsolatban mond, az legfeljebb egy vélemny, vagy valami, amit ő is olvasott.

    VálaszTörlés
  135. Anna Willson 134:
    Ami részemről a "pánikkeltést" illeti, egy szóval sem említettem a halolaj tisztaságát, Joe olajának tisztaságában is megbízok. Mellesleg ezt soha nem tudhatjuk meg biztosan semelyik termékről... Azt viszont készséggel aláírom, hogy a szennyezett tengeri halak nem jók, ezeket hanyagolni fogom.
    Egyébként az általam elsőként belinkelt Chris Kresser- ill. az abban lévő kapcsolódó cikkek sem a tisztaságról szólnak elsősorban, hanem a MENNYISÉGet ill. az izoláltságot járják körül! Az eszkimók halolajat ISZNAK, biztos ez? Nem inkább a zsíros fóka- és halhúst ESZIK?

    MW 135:
    Az a bizonyos, Lakatos Péter által belinkelt cikk is alaposan alá van támasztva szakirodalommal, legalábbis a lista alapján. Aztán hogy egyenként elolvasva megállják-e a helyüket, EZT kideríteni a nagy meló és nem utolsósorban hozzértést igényel...

    VálaszTörlés
  136. 124. Pannyka
    "... mi a fő különbség a GAPS és a Paleolit étrend között? ..."

    A 123. old-tól a könyv felsorolja az ajánlott ételeket, aztán a kerülendő ételeket. Én aláhúztam a különbségeket, tehát vannak különbségek, mert a paleo abból indul ki, hogy miket ehettünk 2,5 millió évig, a GAPS meg megnézi, hogy mit képtelen megemészteni egy autista ember gyenge emésztőrendszere, de hát a kettő között én értem az összefüggést. Pl. A GAPS engedi a mézet, mert az egyszerű cukor, nem kell szétbontani felhasználható típusú cukrokra, és nem foglalkozik a vércukor emelkedésével, engedi a házilag készített joghurtot, mert az erjesztett étel, az már nem tej, de inkább csak ételízesítésre használja, de nem foglalkozik a tejsavóval, ami hosszútávon autoimmunbetegséget okoz, engedi a zöldborsót, zöldbabot, némely babot kis mennyiségben, lencsét, de nem tart attól, hogy ettől áteresztő lesz a bél fala, nincs is ilyesmiről szó, hogy a hüvelyesek rosszak lennének, de a szóját nagyon tiltja pl. A könyvben azt találom értéknek, hogy valahogy olyan emberközeli, hétköznapi nyelven lett megírva, napi problémákkal foglalkozik. A paleot ismerve még hasznosabb. A GAPS diéta még akkor is hasznos egy autista embernek, ha nem lesz tisztább az elméje ettől, mert az emésztésén akkor is segít. A sikertelenségét én abban látom, hogy ha egy hétköznapi ember nehezen tér át a paleóra, akkor az autista gyerek 100-szor nehezebben, mert csak a szénhidrátokat kívánják, a nyelvükön már olyan réteg van, amitől a gyümölcs csípi őket, a magvak keserű ízűnek hatnak, tényleg nehéz az ügy. Azért vannak szép példák.

    VálaszTörlés
  137. smirgli (vagy akárki, akit érdekel)
    vannak dolgok, amik mérhetők:
    http://www.omega3wellness.hu/biztonsag/a-tisztasag-es-a-biztonsagossag-kapcsolata.html

    Dániában isszák. Nem tudom, hány fokon keményedik meg annyira, hogy inkább enni lehessen...

    VálaszTörlés
  138. 124. Pannyka
    Ja, azt szeretném kihangsúlyozni, hogy a GAPS diétát nem tartom jobbnak a paleonál, csak ezt a könyvet tartom hasznosnak abban, hogy korrekt módon tudjon paleolit táplálkozást folytatni valaki. Mert egy csomó könyvünk már van arról, hogy mit NE együnk és miért, de kevesebb könyv szól arról, hogy akkor ezt hogyan kell átültetni a hétköznapokba.

    VálaszTörlés
  139. Köszi Rozcsika, mindenképp beszerzem a könyvet. Valóban nem elég azt tudni, hogy mit nem szabad enni, hanem ettől azért több kell. Az én példám is bizonyítja, hogy nem mindent csináltam jól eddig, hiába csak paleós dolgokat ettem.

    VálaszTörlés
  140. Rozcsikának és mindenkinek, akinek gondja van az emésztéssel:
    Gyógynövények és más természetes anyagok az emésztés hatásfokának javítására (pl. gyomor- és epesavkiválasztás serkentése):
    Talán ezekkel is lehet eredményt elérni, én mindenesetre előbb ezeket próbálnám ki, mint valami direkt savas cuccot nyeljek a gyomorsavmennyiség növelésére:

    http://www.interno.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3611&Itemid=55

    VálaszTörlés
  141. Egyetértek a gyógynövényekkel kapcsolatban... Pl. máj és epeműködés támogatására ezt a gyógynövénykivonatokat tartalmazó koncentrátumot találtam: Regalen csepp

    VálaszTörlés
  142. Gyógynövényekkel sem jó barkácsolgatni! Lehet, hogy többet árt, mint használ. Meg kell először próbálni anélkül, és ha nem megy, hozzáértőtőtől kell tanácsot kérni.

    VálaszTörlés
  143. Anna.Willson 143.
    Én azoknak írtam, akiknek problémáik vannak, érzik, hogy nem elégséges az emésztésük, és "nem megy anélkül". :-)
    Ez a Balaicza Erika egyébként belgyógyász orvos, természetgyógyász és a cikken figyelmeztet is az esetleges mellékhatásokra, de gondolom, máshol is megtalálhatóak, ha az ember rákeres egy konkrét gyógynövényre.

    VálaszTörlés
  144. smirgli
    Pont ezzel a máriatövissel jártam meg egyszer, pedig természetgyógyász adta. Szerencsére volt kihez visszamenni reklamálni!
    A citromos víz, a savanyított zöldségek első körben jobb emésztést- segítőek, mint a különféle szerek. (Kipróbálva!!! :-))
    Pepszint is szedtem, de felesleges volt!

    VálaszTörlés
  145. Rozcsika
    Esetleg leírnád, hogy a Te miket eszel mostanában? A húslevesre, biohúsra emlékszem, kávézol is, vizt desztillálsz...ezekre emlékszem.Meg hogy abbahagytad a táplálékkiegészítők szedését.
    Köszi előre is!
    Ja, meg sportolsz-e és ha igen,mit?

    VálaszTörlés
  146. Ja,esetleg tavasszal nem lehetne egy erdő-mező bogyóit, ilyesmiket gyüjtögető kirándulás?Valaki olyannal ,aki ért is hozzá? Régebben volt már szó erről...

    VálaszTörlés
  147. Anna.Willson 145:
    Én valahogy úgy képzelem ezt, hogy jobb, ha a szervezet maga állítja elő a szükséges mennyiségű gyomorsavat, azaz "megtanulja", mint kívülről pótoljuk számára a savat, ami lehet, rövid távon jó, csak ha már nincs rendben minden a gyomorral a kevés gyomorsavvtermelés miatt (amitől ugyanúgy begyulladhat a gyomornyálkahártya), akkor többet árthat a savas ital-étel, még ha sokkal gyengébb is, mint a gyomorsav. Jó lenne persze tudni, mitől van sokaknak kevés savuk (mert bizony többnek kevés, mint ahánynak sok, ahogy a köztudatban él, tudjuk már, hogy részben ettől van a reflux is), lehet, egyszerűen csak kevesebbet kell enni egyszerre...
    Boutenko is ír erről a nyersevős könyvében, vagyis hogy eleinte azért fogynak sokan a nyers kajáktól, mert képtelenek rendesen megemészteni őket a kevés gyomorsavuk miatt. Ő is pepszint javasol eleinte, de később, szerinte pont a nyers kajáknak köszönhetően helyreáll a gyomorsavtermelés. Hát én nem szeretnék nyerskoszton élni, viszont a gyógynövények, savanyúkáposztalé vagy akár a húslé mindenesetre természetes alternatíva.

    VálaszTörlés
  148. 144. Smirgli

    Balaicza Erika diétás javaslata daganatos betegeknek:

    "•A natív szénhidrátok (fehérlisztes és cukros ételek/italok) bevitelének radikális csökkentése, csak teljes kiőrlésű lisztekből/kel készült ételek fogyasztása
    •Tejsavó és növényi fehérjék bőséges bevitele
    •Jobbra forgató tejsavóban dús ételek és italok (pl. savanyú káposztalé, édes tejsavó) fogyasztása
    •Sok bázikus élelmiszer (főleg zöldségek, köles…)
    •Gyümölcscukor csökkent bevitele
    •Enzimekben gazdag gyümölcsök (ananász, papaya) és zöldségek fogyasztása"

    Én a 90'-es évek elején vegetáriánus voltam, így ismerem az akkor induló "nevesebb" természetgyógyászok többségét írásain keresztül, sőt volt akivel (vele is) személyesen is beszéltem. Most kíváncsiságból rájuk kerestem, vajon mennyit fejlődtek? Semennyit.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  149. Domboroczky 150:
    Sajnos az orvosoknak/természetgyógyászoknak még csak nagyon kis része fogadja el és terjeszti a paleó elveket, ezt tudjuk. Ettől még egy szűkebb szakterülethez, pl. fitoterápiához érthetnek és lehetnek hitelesek.
    Közel sem a nézeteik elemzése volt a célom, csak pár gyógynövény emésztést javító hatását linkeltem be, nem kell ebből messzemenő következtetéseket levonni és a fenti irányba elmenni; ha nem baj, nekem nem szándékom továbbra sem. :-)

    VálaszTörlés
  150. 149 smirgli
    Nagyon egyszerű a dolog, de ezt már egyszer régebben kitárgyaltuk, nem akartam ismételgetni. Arról szól a dolog, hogy a gyomorban az emésztőnedvek csak savanyú közegben tudják megkezdeni az emésztést. Ha nincs elég felgyülemlett saját gyomorsavad, akkor az étel mellé fogyasztott bőséges savanyúsággal savanyítani kell a ph-t, és máris beindul. És nem lesz reflux, meg fej- vagy gyomorfájás stb. Vagy 1-2 citromból limonádé is megteszi.
    A paleó azért optimális, mert nem eszel össze egyszerre keményítőt és fehérjét. Kevesebb félét könnyebb emészteni. (a nyerskosztolás is erről szól. A nyersevők nem esznek se húst, se gabonát, se tejet, se hüvelyeseket. Ezek nyersen "mérgezőek" szerintük)
    Feljebb belinkeltem Ró-nak a Tojáskönyvet. El kellene olvasnod. Egy zseniális orvos írta...

    VálaszTörlés
  151. smirgli
    hogy ne kelljen keresni:
    http://hu.scribd.com/doc/99692741/Legrady-Peter-Tojas-taplalkozas-egeszseg

    VálaszTörlés
  152. 129 smirgli2013. január 27. 14:43
    Sorry, nem akartam ennyire drámai lenni, csak az egyik belinkelt cikknél valaki megint olyan ostoba végkövetkeztetést vont le, hogy kicsit felment bennem a pumpa.

    VálaszTörlés
  153. Esszenciális zsírok témában pár évvel ezelőtt futottam pár kört. Most előbányászom az akkori anyagokat, akik szerint mérgező a halolaj, járjon utána, aztán döntse el, kinek hisz :) Dr. Mercola oldalán találtam egy cikket, melynak a hivatkozásai közt volt ez: www.efn.org/~raypeat/efatox.rtf. Ebből a cikkből megtudjuk, hogy a disznóhízlalás költséghatékonnyá tétele érdekében a röfik pajzsmirigyműködését vegyi anyagokkal lassították, hogy minél kevesebb táptól legyenek kövérek. Majd mikor kiderült, hogy rákkeltő, szépen átálltak kukoricára és társaira, mely ugyanazt a hatást elérte. Továbbá cáfolják az esszenciális zsírok fontosságát, azt állítva, hogy a szervezet maga is elő tudja állítani őket.

    "Essential fatty acids (EFA) are, according to the textbooks, linoleic acid and linolenic acid, and they are supposed to have the status of "vitamins," which must be taken in the diet to make life possible. However, we are able to synthesize our own unsaturated fats when we don't eat the "EFA," so they are not "essential." The term thus appears to be a misnomer. [M. E. Hanke, "Biochemistry," Encycl. Brit. Book of the Year, 1948.]"

    Ugye mivel ez egy 1948-as enciklopédiai cikkre hivatkozik, nem vettem túl komolyan. Ezt olyan "baklövésnek" tekintettem. Az irományban számos hivatkozás van, hogy a telítetlen zsírsavak oxidatív stresszt okoznak, stb. Érthető, hisz abban az időben jelent meg, mikor az kitört a koleszterin pánik, és boldgot boldogtalant szerettek volna átállítani telítetlen növényi olajokra.

    VálaszTörlés
  154. folytatás (nem ment el egyben, mert > 4096 byte)

    Közben kutakodtam és találtam egy ilyet:

    "Zsírsavlánc hosszabodás (elongáció)
    és a telítetlen zsírsavak képződése (deszaturáció)

    A zsírsav-szintátz enzimkomplexről palmitinsav (C16) válik le. A szervezetben vannak ennél hosszabb zsírsavak is (pl.: C18= sztearinsav) és előfordulnak a telítetlen kettőskötést tartalmazó formák is.
    Az elongáció a mitokondriális és az endoplazmatikus retikulum membránjaihoz kapcsolódva történik. Az utóbbi membránstruktúrára inkább jellemző a folyamat. Ilyenkor ott egy acetil-, vagy malonil-CoA kapcsolódik a zsírsavhoz, és az eredeti szintézishez hasonló azaz: redukciós és dehidrációs lépésekkel megtörténik a lánchosszabítás.
    A deszaturáció színtere az endoplazmatikus retikulum felszíne. Az emlősökben négy zsírsav-CoA-deszaturáz működik. Ezek a hem szerkezetű (de nem vas tartalmú) co-fermenteket tartalmazó enzimek a szénlánc C4, -5, -6 és -9-es helyein képesek kettős kötések kialakítására. A szabaddá váló elektronokat egy citokróm (NADH-citokróm b5 reduktáz) veszi át. Ez a citokróm nem a mitokondriális elektrontraszfer rendszer része, így ezek az elektronok nem szolgáltatnak energiát (ATP-t).
    Mivel a deszaturáz enzimek a C9-es pozición túl nem képesek elektron elvonásra sem linolsav (18:2 9,12), sem linolénsav (18:3 9,12,15) nem képződik az emlősök szervezetében. Mivel ezeket a takarmányból kell felvennie az állatnak ezek az eszenciális zsírsavak (EFA). Szerkezetükre utalva többszörösen telítetlen kötést tartalmazó zsírsavak (poly unsaturated fatty acid. PUFA). A jellemző kettőskötés helye szerint besorolás szerint két PUFA-sorozat az n3 vagy Ω3-as, ill. az n6 vagy Ω6-os metabolizmusa fontos. A linolénsav az arachidonsav prekurzora, ami viszont a lokális és szisztémás hatást is kifejtő szöveti hormonok, az eikozanoidok (prosztagladinok, tromboxánok) előanygának tekínthető. A linolén sav a hámszövet egyik lipoidjának is összetevője ami a hámok víz permeabilitásának azaz a barrier funkciónak lényegi tényezője."

    http://mkk.szie.hu/dep/aeet/tanweb/termelet/zsir/zsiranyag.htm

    Igaz, ez a cikk állatenyésztéssel foglalkozik, de mivel "emlősökre" hivatkozik, ezért az ember sem kivétel. A kritikus részt idézem mégegyszer:"
    Mivel a deszaturáz enzimek a C9-es pozición túl nem képesek elektron elvonásra sem linolsav (18:2 9,12), sem linolénsav (18:3 9,12,15) nem képződik az emlősök szervezetében. Mivel ezeket a takarmányból kell felvennie az állatnak ezek az eszenciális zsírsavak (EFA). "

    Tehát ha hozzájutunk ALA-hoz, abból már elvileg tud a szervezet EPA-t, majd DHA-t előállítani.
    De magát ALA-t NEM!
    Persze ez távolról sem állítom, hogy az az EPA elég amit a szervezet ALA-ból gyárt, ezért én továbbra is azt az irányelvet követem, hogy fele legyen joe halolajából, és legyen elég növényi omega3, azaz ALA, így legalább elhappolja az enzimeket az omega6-elől, így abból nem tudnak tromboxánok és prosztagladinok keletkezni! Tehát a növényi omega3 véd az omega6 káros hatásától, amit lehetelen leszorítani, hisz a gabonán tartott állat zsírjában töményen előfordul. Tehát olajos magokat sem kell hozzá enni!

    VálaszTörlés
  155. Alvással kapcsolatban egy írás:
    http://www.tesztoszteron.hu/eMag234_Alvas.php

    Valóban működik, az f.lux szépen napnyugta hangulatot teremtett a gépemen, megyek elteszem magam holnapra.....

    VálaszTörlés
  156. SZAVAZÁS JANUÁR 28-TÓL – FEBRUÁR 17-IG! Külön jutalmat is nyerhetsz! Szavazz ezerrel!

    Szavazz a Nők Lapja Café bloggerina versenyén a PaleoVitalra!
    itt: http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/paleovital

    Regisztrálj az oldalamon, és győzelem esetén külön jutalmat is nyerhetsz!:

    http://paleovital.hu/wp-login.php?action=register

    Megtisztelő szavazatodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  157. BB: bocs, nekem nem világos, hogy a facebookon hogy tegyem közzé a lehetőséget:
    BB szavazhatunk: Ő a Hiperszuper!!!

    VálaszTörlés
  158. Szavazz a Nők Lapja Café bloggerina versenyén a PaleoVitalra!
    itt: http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/paleovital
    MINDENKÉPPEN A SZAVAZOK GOMBOT NYOMD MEG, MERT A FACEBOOK-ON CSAK A KEDVELÉSEK JELENNEK MEG, NEM SZÁMÍTANAK SZAVAZATNAK, AHOGY A SORREND ALAKULÁSÁBÓL LÁTOM!
    Miután megnyomtad a Szavazok gombot, utána újra indítva az oldalt, nézzétek meg, hogy nőtt-e a szavazatok száma? 56 like van a FB-on, ugyanakkor csak 16 szavazata van a blognak.

    VálaszTörlés
  159. Egyébként Nyuszi, köszönöm kedves szavaidat:-)

    VálaszTörlés
  160. 119. Szakesz
    Köszönöm a választ! Akkor veszek busát. Végre valami olcsóbb dolog is paleó. :) Rákérdezek a piacon az eredetére.

    Egy ismerősöm ajánlotta a nagybani halpiacot Budaörsön. Talán ott a halak eredetét is nagyobb eséllyel ki lehet deríteni. Járt már ott valaki?

    Descalcesnek is köszönöm, hogy beírta a kutatásai eredményét, bár még elemeznem kell a választ...

    Most arra jutottam, hogy kicsit kevesebb halolajat eszünk és rendszeresítjük a halat otthon.

    És bocsánat ha félreérthető volt, de nem "megkérdőjelezhetetlen tekintélyként" hivatkoztam Lakatos Pétert, hanem csak megemlítettem, hogy honnan hallottam a halolaj témáról mostanában. A cikk elég sok hivatkozást tartalmazott ahhoz, hogy be merjem linkelni. Távol áll tőlem a pánikkeltés, de mégegyszer bocs, ha annak tűnt!

    VálaszTörlés
  161. sziasztok,

    biztos át lett már beszélve, itt és az "ős"-blogon is, de elsiklottam felette, hogy ha többé-kevésbé jó(paleoközeli) étrenden van valaki, akkor a kalcium bevitele rendben van, vagy pótolni kell bolti készitményekkel?

    és ha jó a klaciumbevitel, akkor az melyik élelmiszer nek köszönhető főképpen a modern paleo táplálkozásban?
    természetesen jobb a felszivódás, hasznosulás ezesetben, de vajon elegendő e a "normál" bevitel?

    mi a természetes forrás? hus? magvak? zöldségek?esetleg tojás?

    köszi előre is (névtelengombocartur)

    VálaszTörlés
  162. Örülök, hogy előjött ez a halolaj téma most. Nagyon aktuális lenne valamit változtatnom az étrendemen, mert a hüvelykujjam második, és harmadik ízülete megint sűrűn fáj. :-( Azaz nyilvánvalóan nem jól csinálok valamit: gondolom magasabb a gyulladásszintem a kelleténél. Próbálkoztam azzal, hogy a gyümölcsöt lecsökkentettem, napi max. 2db. banánra, és a magok tekintetében se viszem túlzásba a dolgokat: kb. max. fél maréknyi mag, ami: dió-mandula-mogyoró keverék, de a fájdalom ennek ellenére is vissza-vissza jön.
    A halolajjal kapcsolatban most őszintén szólva nem tudom, hogy emeljem-e, vagy csökkentsem. Igazából eddig összevissza ettem. Volt, hogy 4-5 napig szedtem a halolajkapszulát, aztán meg elfeljtkeztem róla pár napra.
    Tudtok nekem tanácsot adni? Szerintetek mit próbáljak tenni?

    VálaszTörlés
  163. nicecafeszavazas
    A Szavazógombot kell nyomni, a FB-os nem ér, azt nem számolják bele a szavazatokba.

    VálaszTörlés
  164. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  165. Ne haragudjatok a két hivatkozást még törölni sem tudom:-) Nem működnek.

    VálaszTörlés
  166. 163. névtelengombocartur

    Én úgy emlékszem, hogy abban maradtunk, ha valaki paleózik, akkor nincs szükség további kalciumkiegészítésre, hiszen akkor az ember nem eszik kalciumrabló dolgokat, mint pl. a tej, vagy a szénsavas üdítők stb. A csontok egészségének megőrzéséhez fontosabb a D3+K2 vitamin.
    De Gábor oldalán, a http://www.tenyek-tevhitek.hu -n ha a Cs. betűnél megnézed a Csontritkulás menüpontot, ott van 4 cikk is a témában.

    VálaszTörlés
  167. Szavazz rám a blogversenyen!
    Gyerekek - nagyon jó lenne az élvonalban maradni. Segítsetek, szervezzetek szavazókat! Előre is köszönöm. Az élvonalban való végzés egyben a paleo népszerűsítését is jelenti.
    Fontos!!! A "Szavazok" gombot nyomjátok és ne a FB-ot (a FB nem számít szavazatnak!). A "Szavazok gomb sem műkszik mindig, a Firefoxból lehet nyomni ezerrel.


    VálaszTörlés
  168. Látom, terjedőben van a rögeszme, hogy igenis az alacsony ösztrogénszint és annak összes következménye a nőies, mindenekelőtt a szűzies, kislányos-fiús testalkat, a magasabb ösztrogénszint nőietlen. (Ebből a tézisből azután le lehet vonni azt a következtetést is, hogy következésképp minden elképzelhető nőgyógyászati problémát csakis a magas ösztrogénszint okozhat - a menstruáció elmaradását legfőképpen.)

    Tud valaki egy megbízható plasztikai sebészetet, ahol eltávolítják a túl nagy, nem eléggé fiús melleket?

    VálaszTörlés
  169. BB
    Na jó, én szavaztam...:) Majd ráveszem a családtagjaimat is.
    De ehhez be kellett lépnem a facebookra. Azt vajon hol lehet látni, hogy hány szavazat érkezett?

    VálaszTörlés
  170. MW, Nem értem, hogy miért kellet belépnek a FB-ra??? Komolyan nem értem? - ez nem igazságos. A cafeblog.hu oldalán lehet látni a sorrendet, ha rákattintasz a versenykiírásra.

    VálaszTörlés
  171. BB

    Honnan tudom, hogy szavaztam-e?

    VálaszTörlés
  172. Paleocentrum.hu-n találtam olyat, hogy tökmagBÉLliszt. Azt írják róla, hogy héj nélkül őrölt és sajtolt.
    Akkor ebből eltüntették a héj alatt lévő fitátokat?

    http://www.paleocentrum.hu/paleolit_termekek_68/maglisztek_orlemenyek_54/paleolit_tokmagliszt_500g_173

    VálaszTörlés
  173. Sziasztok, rég írtam (Joe vagyok). Nem tudtam megszenvedni a gmail regisztrációval… Meg ritkán is jártam erre. Gyorsan átfutottam a blogot. Sok mindenre reagálnék, de idő hiányában csak a halolajas dologra most:
    Már volt ezekről szó amúgy…
    1. Alacsony o6 fogyasztás mellett alacsony o3 is elegendő (5g o6 + 1g EPA+DHA ideális) és jobb megoldást az o6-ot csökkenteni, mint sok o3-mal a sok o6-ot kompenzálni.
    2. Ha a kalóriabevitel több, mint 3%-át teszi ki az o6+o3 (össz PUFA) az nem jó, mert nő az oxidatív terhelése a szervezetnek. (Amúgy nem tudok olyan klinikai kutatásról, mely bizonyította volna, hogy káros lenne a magas oxidatív terhelés, a szervezet marha jól tudja közömbösíteni a peroxidokat)
    3. 1 liter halolajban nagyjából annyi szennyezőanyag van kb, mint 1adag szardíniakonzervben (és a szardínia még a legtisztábbak közül való, hiszen a tápláléklánc alján van, a lazac/tonhal rosszabb), ez az egész szennyezőanyag rémület a halaknál teljesen jogos, a halolajnál nem. Marketing az egész. Az igaz, hogy létezik 2x „koszosabb” meg 2x „tisztább” is, de mennyire mit számít, hogy 1literben 2 vagy fél adag szardíniakonzervnyi a szennyezőanyag? (Sok halolaj alapanyag analitikáját láttam már egyik sem vészes, idáig a szuper TOTOX értékkel rendelkező szűz lazacolaj volt messze a „legkoszosabb”, volt érték, amiben 100x-os volt máshoz képest, más értékekben meg 30x-os, 2x-es, de még így sem érte utol a halkonzerveket…)
    4. Az oxidatív terhelés nem bizonyított esetleges veszélyeire való tekintettel raktam a tartósításhoz szükséges mennyiség kb 100x-osát tokoferolokból (méghozzá természetes vegyes formában)+rozmaring kivonatból, hogy a mega dózis oxidatív terhelés nélkül is biztosítható legyen.
    5. Rendkívül alacsony o6 fogyasztás mellett nem szükséges halolajat szedni, mert a sejtmembránok EPA:ARA aránya így is jó lesz és ez számít a legtöbbet. Viszont ehhez 5g-nál kevesebb o6 kell, amihez nagyon-nagyon ügyesnek kell lenni…
    6. O6 ellensúlyozására ALA jó, de nem jobb, mint EPA (a metabolizmusban valóban nem verseng LA-val, viszont a sejtmembránoknál EPA verseng nem ALA, COX/LOX enzimekért is EPA verseng nem ALA és jó eicosanoidok receptorokért való versengéséhez is alapnyagként EPA kell, nem ALA. Ezen fölül pedig ALA sejtmembránbeépülés szinten szinte hatástalan a vizsgálatokban halolajhoz képest.
    7. A krill olajat nem értem miért lenne jó. Nincs tisztítva, alacsony o3 tartalmú. Astaxanthin van benne sok, ezért stabil, de szerintem meg az antioxidáns igényt nem krill vagy halolajjal kell fedezni, hanem pl zöldségekkel/C-vitaminnal, olcsóbb és finomabb. Krill olaj csak csecsemőknek jobb, nekik nagy előny hogy a krillben magasabb% a foszfolipid formájú EPA/DHA (anyatejben is foszfolipid), felnőtt embereknél ez csak anyagcsere zavar esetén előny. Krill olajból ugyan annyi EPA kb 30x drágább…

    Dióhéjban: sütni csakis kókuszzsírban/marhafaggyúban/omegamaolajban/paleolajban (ezekben a legkevesebb az o6 – 1%), esetleg olívaolaj/kacsa/libazsír (o6 - 10%). Kerülni a csirkebőrkét/magokat és amiben sok az o6. Ha 1% o6-os zsírokat használunk és kerüljük o6-ot, akkor 1 teáskanál (5ml) halolaj bőven elég (1,5g EPA+DHA összesen), tán kevesebb is. Ha 10% o6 zsírt használunk (pl liba/kacsa/disznózsír) és amúgy meg kerüljük o6-ot akkor 1 evőkanál (10ml) is kell.

    Ha fogyasztunk lenmagolajat, akkor felezhető a halolaj mennyiség kb, de nem szabad túlzásba vinni lenmagolajat (ugyan úgy növeli oxidatív terhelést és 10x-es mennyiség kell belőle és nem csak a linolsavval verseng enzimekért, de a EPA és DHA-hoz hasonló funkciójú elfeledett GLA/DGLA-val is!)

    VálaszTörlés
  174. 157 desc
    Mi is használjuk az f.luxot, tényleg sokat számít. De sajnos én nagyon messze vagyok még az ideális alvástól, a paleónak ezt a részét nekem nagyon nehéz megvalósítani. Egyszerűen túl sok az olyan tényező, amire nincs ráhatásom. Ráadásul rossz alvó vagyok, főleg mióta gyerekeim vannak, nagyon felszínesen alszom, mindenre felébredek.
    Mostanában azon változtattam, hogy csak 2 kávét iszom már, és azt is délelőtt. Egyértelműen könnyebben elalszom azóta esténként.
    Gondolkoztam már a melatonin tablettán is, de elvetettem, annyi rosszat olvastam róla. Inkább csak alkalmanként jöhetne szóba, nem megoldás hosszú távon.

    VálaszTörlés
  175. A blogos szavazáson csak egy blogra lehet szavazni, vagy többre is?

    VálaszTörlés
  176. 175. Joe 2013. január 28. 22:17

    Joe, köszi szépen az összefoglalót! Nagyon hasznos, hogy ezt mind összeszedted. Esetleg meg tudod mondani, hogy a háztájiban nevelt disznó zsírja körülbelül milyen O6 arányú? Most kaptunk egy 10 literes edényt tele házi disznózsírral....

    VálaszTörlés
  177. 168. Kistörpe 2013. január 28. 15:36

    Köszönöm,
    hogy leagalább te reagáltál az érdeklődésemre.
    én is ugy emlékszem hogy "abban maradtunk", hogy paleo mellett nem kell kiegészités kalciumból, de inkább alapvetően az érdekelne, hogy egy mai paleoközeli táplálkozásban melyik aza a "megengedett" táplálék, vagy táplálékcsoport, ami értékelhető mennyiségű kalciumot tartalmaz, normál (mennyiség, rendszeresség, konyhatechnika, elérhetőség) fogyasztás mellett.
    (A javasolt cikkek inkább a nem megfeleő/nyugati táplálkozás és a kalcium vonatkozásait tárgyalják, és természetesen már egy paleo táplálkozás esetén nem szükséges olyan mértékű bevitel, sőt káros is kalciumból.)

    ceterum censeo: mi az a táplálék, ami mai paleo mellett fedezi - ha mégoly alacsony is a szükséglet - a kalciumszintet? mert ugye nem statikus hanem dinamikus egyensulyban müködő "gépek" vagyunk. :)

    mégegyszer köszi: gomboca

    VálaszTörlés
  178. Gombócartúr 180:
    Tudtommal egyes zöldségekben is van sok Ca, és az olajos magvakban, amiből az O6-tartalom miatt jobb választás a lisztforma, bár pont a legmagasabb fitáttartalmúakban van a legtöbb... (->áztatás és/vagy hőkezelés)
    És remélhetőleg a tökmagnál jó alternatíva a tökmagBÉLliszt...

    Még régebben találtam ezt a táblázatot:

    http://www.gvmd.hu/htm/calcium.htm

    (Értelemszerűen a nem paleó ételeket nem kell figyelembe venni.)

    VálaszTörlés
  179. 104. Paleolga:
    kacérkodom azzal az iHerbes halolajkapszulával, amit ajánlottál. Azt írják, hogy:
    Nature's Whole Complement of Seventeen Omegas — 3, 5, 6, 7, 8 & 9's
    tehát ezeket az omega zsírsavakat tartalmazza. Nem tudom, kell-e nekünk egyáltalán, vagy tényleg annyira jó-e.
    Meg aztán nem túlzás az, hogy egy heti fogyasztás felér 3x-i lazacevéssel? (attól függ, mennyi lazacot eszünk, persze, ha 3 x 2 dekát, akkor biztos :)))
    Na jó, félig vicc volt. Lehet akár igaz is, ezt szeretném tudni.

    Másik: hogy most mi is az értékhatár dollárban,(150 ?) hogy ne vámolják és euróban hogy ne számítsanak áfát?
    Valaki tudja ezeket?
    Köszi.

    VálaszTörlés
  180. 180. Gomboca
    Ezt konkrétan nem tudom, de szerintem nézd meg a http://nutritiondata.self.com -on. Van ott egy Nutrient search tool, az biztos ki fog adni neked mindenféle találatot magas kalciumtartalmú ételekből.

    VálaszTörlés
  181. Szavazz rám a blogversenyen!
    Egyébként amikor szavaztok, gondoljatok arra, hogy egy egészséges táplálkozási irányzatot támogattok a versenyben - láthatóan versenyző hagyományossal szemben is. Ez a szemléletváltáshoz egy hangyányi lépés, de a hangya lépését sem kell lebecsülni:-)

    VálaszTörlés
  182. Macskacicó

    Azt tudom, hogy 22 Euró alatt nincs se áfa, se vám, ám e felett már áfa köteles. A gyakorlatban viszont legtöbbször nem szoktak fizettetni kb. 40-50 dollárig (sőt, sokszor e felett sem), de volt itt olyan is, akinek kellett. Ha biztosra akarsz menni, akkor vhol 30 dollár körül kell tartanod az értékhatárt.
    A vám vhogy 150 euró felett van, de ebben nem vagyok biztos (csak abban, hogy ilyen vagy e feletti nagyságrend).

    VálaszTörlés
  183. Szakesz! Lehet több blogra is szavazni. Egészen biztosan. Nem tudom elképzelni, hogy nem:-)

    VálaszTörlés
  184. Szőlőszemnek
    Onnan tudod, hogy szavaztál, hogy amikor rákattintasz ismét a szavazat gombra, akkor kiírja, hogy többet nem lehet.

    VálaszTörlés
  185. 185. Anita:
    Köszi, köszi a gyors választ :) én is kb. ilyenekre emlékeztem, csak arra gondoltam, hátha azóta megváltoztatták.

    VálaszTörlés
  186. 186. BB
    Nekem a gép, a BB blogra szavazásom után, azt írta, hogy még van négy szavazatom. Tehát akkor 5 blogra lehet szavazni. De én nem szavaztam csak Ráááád. :-)))

    VálaszTörlés
  187. 180. Gombócartur
    Oldott kálciumot a csontos húsból készített leves tartalmaz. Meg a tej, de azt nem iszunk.

    VálaszTörlés
  188. BB, Rozcsika, köszi. Akkor megyek szavazni, 3 blogra rögtön ;)

    VálaszTörlés
  189. 146. Anita
    "... Esetleg leírnád, hogy a Te miket eszel mostanában? ..."

    Nem felejtkeztem el arról amit kértél, de most én is átalakításon esem át éppen. Nem akarok olyan étrendet megosztani másokkal, amivel nekem is bajom van. Még ha most nem is tudom, hogy milyen vonatkozásában vagyok elégedetlen a kosztnak.

    De az is lehet, hogy nem tudom megoldani a feladatot, mert pl. a Tojáskönyvben az áll, hogy a 3 főétkezés között ne legyen nassolás, hogy a gyomorsav elég sok és sűrű lehessen, még gyümölcs se, az legyen rögtön a főétkezés után. Itt a blogon, és a GAPS könyvemben a főétkezés nem tartalmaz gyümölcsöt (121. és 122. old.), azt a köztes időben fogyasztjuk. Vagy itt van egy másik kérdés, hogy a GAPS könyv szerint hajnali 4 és reggel 10 között méregtelenítés folyik, a reggeli 10-kor legyen. A Tojáskönyv szerint pedig minél korábban jön a nehéz reggeli annál jobb. Itt is a GAPS felé hajlok.

    Most egyenlőre annyit változtattam, hogy vettem savanyúkáposztát és minden főétkezés előtt fél órával eszem egy adagot, és nem foglalkozom a goitronokkal meg a pajzsmirigyemmel. És a kesu bevitelemet drasztikusan csökkentettem, meg a főétkezés közötti eszegetést. :-(

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.