2013. január 9., szerda

A paleo és a férfitermékenység-folytatás 6.

113 megjegyzés:

  1. Kedves Ilona (196), és Kedves Mindenki!

    Köszönjük a kedves bizalmatokat is, természetesen, amikor csak időnk engedi, jövünk mi is a kipróbált paleos tapasztalatokkal.
    Most a legnagyobb örömünk, hogy Édesanyánk utolsó ideje - reméljük, az utolsó percig - békésen, fájdalom nélkül telik, és együtt lehetünk. Naponta fogy azoknak a perceknek a száma, amelyeket ébren töltünk, de változatlanul a mosoly minden viszont-reakciója kérdéseinkre. Hálistenek semmi jele fájdalomnak, kivéve a délutáni órákat, amikor ébren van, de nem kommunikál, egyetlen pontra néz, fölfelé, és csak mosolyog. Ilyenkor mintha nem is hallana minket, és mintha valahol másutt járna, ahova mi már nem kísérhetjük el.Ilyenkor kissé nehezedik a légzése, néha sípoló. Aztán megint mély álomba zuhan. Folyékony vitaminokat és gyógyteákat ajánlva mindig mosolyogva bólint, és fogadja, fogyasztja, és változatlanul néhány kanál zöldségpürét. Nincs hányingere, semmilyen rossz közérzet nem fedezhető fel.
    Egyébként Marikával mi is ugyanezeket a püréket fogyasztjuk, változatosan: brokkoli, karfiol, karalábé, tök, zeller, sóska stb. zöldségekből, természetesen hússal, pirított szalonnával, ami éppen gyorsan elkészíthető feltétnek. A kenyeret két hete sikerült teljes mértékben felszámolni, viszont Marika sütött nagyon finom mákos sütit, és tepertős pogit - természetesen paleos receptre.
    Marika szerint már fogytam, látható is, de a legfontosabb, hogy energiánk nincs fogyóban.
    Mindent köszönünk, és hálásak vagyunk, hogy itt lehetünk Veletek.

    Vali és Marika

    VálaszTörlés
  2. 1. Gősi Vali és Marika
    Megtennéd, hogy leírod pontosan az egyik zöldségpürét vagy ha nem tudsz választani, akkor a karfiolpüré elkészítését, de ahogy Ti csináljátok, nem ahogy a recept szólt, én nagyon kíváncsi lennék rá.

    Amit most írni fogok az csak egy info, nem tanács, orvosotokkal lehetne megbeszélni, de már lehet, hogy szedtek is ilyent és azt is megértem, ha kizárólag akkor léptek már valamit, ha baj van, amíg nyugalom van, addig az a módszer marad, ami tegnap volt, meg tegnap előtt.
    Arról van szó, hogy COX-2 gátlásra egy firocoxib hatóanyagtartalmú gyógyszert szoktak adni, az állatorvosi gyógyszer ebből a Previcox, az embereknek szánt nevét nem tudom. De biztosan van egy olyan gyógyszer, ezt egy sokizületi gyulladásban szenvedő ismerősömtől hallottam, amit rákosok és izületi gyulladásosok egyaránt szednek, mert mindkettőre jó, ezt véletlenül fedezték fel az orvosok is, amikor ízületi gyulladásra adták és ha rákos is volt az illető, akkor javult a rákbetegsége.
    Amit most mondani akarok az az, hogy sokáig ellenkeztem, hogy egy ilyen erős fájdalomcsillapítót adjunk a kutyának, amikor nincs is baja az ízületének, meg majd a paleotól lecsökken a gyulladásszintje, meg a gyógygombák, deszt.víz majd úgyis leállítja a rák szaporodását, stb., de már többszöri elvétele és visszaadása a szernek oda vezetett, hogy jelen tudásom szerint, a kutya rosszabbul van, ha nem szedi a Previcoxot, elesettebb, étvágytalanabb, rosszabb a kedve. Én úgy hívom, hogy hiányzik neki a drogja, de tegnap voltunk az állatorvosnál és szerinte a hólyagja görcsölhet is esetleg és ez a Previcox görcsoldó is, ezért van jobban a kutyus. Ugyan egy gyomorvédőt is kell hozzá szedni, ezért sem akartam adni korábban, de eddig nem tűnt úgy, hogy kikészült volna a gyomra. Nekem is az a fontos, amit Te is írtál, hogy béke legyen, fájdalommentesség, étvágy, alvás, akkor mindent megteszek akármeddig, csak ne lássam szenvedni ezt az aranyos kis teremtést. Tehát amit írtam, az csak egy saját tapasztalatom, csak tudj róla.

    VálaszTörlés
  3. Kutyus Rozcsika (3.)
    Írom a püréink alapreceptjét - mindegyik így készül, hasonló fűszerezéssel:
    karfiolpüré:
    puhára pároljuk a karfiolt, sóval, borssal, szerecsendióval, leheletnyi fokhagymával, kevés kókuszzsírral, összeturmixoljuk, kókusztejszínnel (cocomas) és - Mamának nyers tojássárgával, saját részünkre húsfélékkel, sült szalonnával tálaljuk. (Mama kérte a hús elhagyását, amikor még tudott beszélni)
    Még tegnap is nagyon szívesen, hálás mosollyal, igaz egyre lassabban fogyasztotta, és rögtön álomba merül.
    Ebbe a főzelékbe keverünk Mamának Omega 3-at (NusKin - kapszulából beleöntve a főzelékbe), ezen kívül nagyon szereti a natúr Aloe Vera gélt, folyékony C-vitamint, és gyógytea-keverékeket, mindig az adott helyzetnek megfelelően.
    Igaz, ma már csupán egy-két percet volt ébren eddig, de hihetetlenül békésen, egyetlen rezdülés nélkül alszik, vérnyomása stabil lett (155/98, pulzusa 80-95 között, de nagyon nagyon gyengén tapintható)
    Semmilyen fájdalomcsillapítót nem kap, kivéve az elmúlt napokban, két napig, amikor nagyon fájt, bedagadt a jobb keze - Aflamin, de ez is rendeződött, mert amíg ez tartott, alig érinthettük a kezét.Az ajánlott gyógyszernek utánanézünk, nem ismerjük, de szüksége lehet még rá. Gyógygombáját is kapja, szívesen lenyeli.
    Azért érezzük szinte csodának, mert négy éve, Papa mondhatatlanul sokat szenvedett, iszonyatos fájdalmai voltak, tapaszok és mindenféle +fájdalomcsillapítás ellenére. Gyakran kérte, hogy segítsünk meghalni... Mondhatatlanul szomorú volt, annak ellenére is, hogy akkor Őt még naponta orvos látta, a szülőfalunkban nagyon jó háziorvosuk volt.
    Mama eddigi - tegnapi - utolsó rezdülései változatlanul a mosoly, szinte angyali - és nagyon halk köszönöm... Szívem szerint lefényképezném a szinte átszellemült, boldog arcát... Csak így maradna...
    Kutyusoddal kapcsolatban mindent átérzünk, nekünk is volt kutyusunk: óriás schnauzer. Gyermekeim mindig úgy emlékeznek rá - ma már sajnos, csak Orsikánk - hogy életünk legboldogabb hét éve volt, amíg velünk élt. Autó ütötte el, ktépte a pórázt Orsi kezéből, szinte átugrott az úttesten, a kutyasétáltató, füves térre, ahol ott volt éppen tüzelő szerelme, egy skót juhász.A hatalmas sebességgel száguldó autónak - szinte nekirepülve - vesztette életét. (az autóban is hatalmas károk keletkeztek, ezt csak az ütés mértéke miatt írom...)
    Három év múlva Zolikám is meghalt. Egyetlen csodálatos álmom volt azóta: egy éjjel együtt jöttek el hozzám álmomban - Zoli és Ali kutyus. Néhány boldog üdvözlő szó, teljesen élethű csaholás után zokogva ébredtem - csak álom volt, de sokáig ott maradt a fülemben a csaholás,a kutya jellegzetes illata, és Zolikám kedves mosolya, hangja is, - mindig így érkezett: "Szia Kismuckó" - így hívott... :( Örökké hálás vagyok, hogy megengedtem annakidején, hogy lakótelepi lakásunkban nőhessen fel Ali...

    VálaszTörlés
  4. Megríkattál.
    Azért szerencsés, hogy Édesanyátok megeszi az Aloe Vera gélt, mert annak elég fura íze van, meg kanálból nyeli le a halolajat, ez nem semmi.
    Imádom a kutyám szagát, pedig ettől féltem a legjobban, mikor még csak terveztük a kutyatartást, mert nagyon jó a szaglásom. És hogy valami paleósat is írjak, paleó óta meg még tökéletesebb lett a szaglásom.
    Nekem a keresztanyám van már évek óta olyan állapotban, hogy épül le az agya, de beszélgetni tud, csak semmit nem képes megjegyezni, még azt sem tudja, hogy kikkel él egy fedél alatt, ha fel kell sorolni. Ő mesélte, hogy semmilyen fájdalmat nem érez, pedig régebben itt fájt ott fájt, végülis egy igazi parasztasszony volt, egész életében dolgozott, és nagyon jól és mélyen alszik, nem szomorú soha, jó az étvágya, emésztése. Egyedül arra panaszkodik, hogy unja az életét, mert már semmihez nincs kedve, ha leül a TV elé, akkor egy napig ott ül.

    VálaszTörlés
  5. 4. Gősi Vali és Marika
    "... Mama kérte a hús elhagyását, ..."

    Nem írtad, hogy mi volt a baj a hússal, de ha csak az ízével vagy a szétrágásával volt gond, akkor én mindenképpen belecsempészném az ételbe olyan formában, hogy a karfiolt egy gazdag húsleves levében főzném meg, a levet előtte átszűrném. Így a lében egy csomó fontos anyag lenne. Ha ezzel nem lenne gond, akkor még az is lehet, hogy a Cocomas-t is lecserélném idővel a húslére és azzal turmixolnám a zöldséget. Eléggé össze-vissza minőségű termék ez a Cocomas, az egyik jó ízű, a másik kicsapódva, összeállva, azért adalékanyag is van benne, meg mégiscsak egy gyári termék. Nagy fogyasztója voltam, de ma már a tojássárgával sűrítek inkább vagy csak a zöldséggel magával. Gazdag húslevesen azt értem, hogy csontos bőrös húsból készült, max. a zsírját nem használnátok fel, ha az a gond a hússal.

    VálaszTörlés
  6. kutyus Rozcsika (6.)

    Marika már hosszabb ideje pépesítve keverte a hús- és májféléket Mama püréibe, mert a súlyos tüdőrák kiderülése előtt is volt már nagyon beteg - tüdőgyulladás és mellhártyagyulladás olyan mértékben vette le a lábáról, hogy szinte reménytelen volt a felépülése. Aztán mégis felépült, és a controllvizsgálatok során derült ki a súlyos, áttétes rák nemrégiben. Az Alzheimer miatt is nagyon gondos táplálásra volt szüksége, és mivel négy éve, a Papa halála óta Marikáékkal él, Ő elég hamar elkezdett ismerkedni mindennel, amivel az állapotán javíthatott. Így ismerte meg a paleot, - és általa mostanában én is - de sajnos, Mamát illetően már így is későn. A húsféléket nemrégiben iktattuk ki, amióta én is itt vagyok, néhány hete, mert sokkal szívesebben fogadta (mindig nagyon szerette a zöldfőzelékeket)a zöldségpüréket. (bár a húst is, mégis így kérte, amikor még tudta kérni)A húsleves lé kifogyhatatlan Marika konyhájából, így azt szinte mindenhez adagolunk, csak elfeledkeztem róla. Mama ezt önmagában is szívesen itta, pohárból is, még az elmúlt napokban, aminek nagyon örültünk, de mivel már alig beszél, csak érzékelni tudjuk, hogy szívesebben fogadja a püréket, még a gyenge, finom húslevesnél is, aminek receptjét korábbi írásaitokból vettük át, és nagyon köszönjük a sok hasznos, új információt. (csontos, bőrös hús, stb.) Az is lehet, hogy ez a hús-téma majd ismét változik Mamánál, nagyon figyeljük minden rezdülését, jelzését.
    A Cocomast, mi magunk, mint "kezdő paleosok", nagyon szeretjük. Fantasztikusan krémes, finom íze lesz minden főzeléknek, pürének, nem utolsósorban a kávénak, amit mindketten imádunk.
    Persze, azt majd még tanulmányoznunk kell - sok minden más mellett - hogy pl. a fogyás elősegítése érdekében a Cocomast csökkentsük-e, vagy csupán a zöldfőzelék pürésítésével és tojássárgával sűrítsük, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt.
    Nagy lépésnek tartjuk, hogy néhány hét alatt - azonnal sikerült elhagyni a rizst, a kenyérféléket, krumplit, és egyáltalán nem hiányzik. :) Egy biztos, ha majd hazautazunk (mi Győrben élünk, Marikáék Szentgotthárdon) - paleoval fogom "megfertőzni" az egész családot :)

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Tit vagyok a régi fórumról.
    Régebben Gábor írta mennyi D vitamint kell(ene) szedni testsúlykilógrammonként. Tudja esetleg valaki? Illetve a kisbabákra is vonatkozik ez az arány?
    Kicsit (nagyon) eltüntem de megszületett idöközben a fiam (ezért a kérdés) aki egyenlöre paleo baba. terhesen végig paleoztam ami szuper volt mindkettönknek :)
    egyenlöre ennyi, be-be szoktam kukkantani ahogyan az idöm engedi.
    A válaszokat elöre is köszönöm!

    Tit

    VálaszTörlés
  9. 10.Tit:
    Szia!!

    Gratulálok a babához! Ha jól emlékszem, testsúly 13 kg-onként 1000 NE. Tehát ha 52 kg vagy mondjuk, akkor 4000 NE.
    A babára is vonatkozik ez, sőt, nekik mintha kicsit több kéne, Mercola napi 1000-et javasol.

    200. kutyus Rozcsika:
    Még az előző posztban írthoz: Igen, ez nagyon jól hangzik, így jó lenne, akkor csináljuk így, reméljük, mindig akad rá vállalkozó. :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi a gyors választ! most 500-at adok neki és kb 6kg. Csak azon gondolkodtam hogy lassan emelnem kéne, mert ugye logikus, hogy nem ugyanannyi egy 3kg-os egy 6 kg-os illetve egy 60 kg-os szükséglete. Az orvost meg ilyen témában meg ugye meg se kérdezem :) A kérdésére mit eszik már a baba (kéne már zöldség, gyümölcs, kenyér hús stb) meg csak sürün bólogatok. 7 hónapos és anyatejes nagyrészt néha belenyal az almába naracsba amit épp eszem, de kb ennyi.

    VálaszTörlés
  11. Ma végre rászántam magamat más mozgásra is, mint az úszás és a gyaloglás. Piszok lehangolt voltam a szürke időben. Ennek ellenére rászántam magamat a gyaloglásra is, és hopp, beugrott, hogy a művházban ZumbaGold foglalkozás van. Eddig szégyelltem magamat, hogy megjelenjek a zömében 40-esek között táncikálni. Végül a lehangolt érzésekkel teli napomból ez jött ki: 15.254 lépés, 11.44 km, 2 óra 49' 01" - ebből 1 óra intenzív tánc - Zumba, de volt ebben roki, kólózás, egyszóval szuper volt,..., és megállás nélkül bírtam. Csak azt sajnálom, hogy eddig nem szántam rá magamat. Mindezt csak biztatásként írom a hozzám hasonló "mamáknak":-))) Ma "lemamázott" valaki az utcán, mintegy kedvesen megszólítva engem:-))) - egyem a szívét:-)))- Most egy éve még majdnem meghaltam ..., de ez már a múlt, és a múlton felesleges töprengeni.

    VálaszTörlés
  12. 13.BB
    Üdítő volt ma este Téged olvasni. További jó zumba-érzéseket.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  13. Tisztelt Szendi Gábor Úr! Nagyon köszönöm, hogy megreformálta a táplálkozást. Szeretettel gondolok minden ügyfelemre és már sok sok embernek kölcsönadtam a zöld könyvet (a zabot kihúztam belőle :D) és rengeteg tanáccsal elláttam az úgymond rászoruló embereket. Falugazdászként Kazincbarcikán dolgozok és hát ezen a vidéken különösen sok a beteg ember. Nekem nagyon bejött ez a táplálkozás, olyan szinten, hogy amiken túl vagyok 32 évesen, azt más 10 élet alatt tapasztalja meg. Nem jó dolgok, vagy talán mégis, hiszen a paleolit életmód (amit sok próba, keresgélés után "találtam meg",nekem már a véremmé vált és nagyon élvezem.És persze köszönik szépen azok az emberek is, akiknek segítek tanácsokkal, amik nekem működtek és mindenkit - aki netezik, irányítom a tények-tévhitek honlapra, hogy olvassák, tanulmányozzák az abc sorrendben szereplő témákat és egyéb érdekes dolgokat. Sokan visszajárnak beszámolni a testi és mentális javulásról. Hát hitetlen, hogy az Ön munkája által én is sokkal gazdagabb lettem (lelki értelemben), azt hiszem, ezért érdemes élni. Megtanultam felállni többször is - pedig az élet igazán kiütött - és a többi embertársamnak segíteni. SZÍVBŐL KÖSZÖNÖM ÖNNEK, ISTEN ÉLTESSE JÓ SOKÁIG EGÉSZSÉGBEN, SZERETETBEN - és természetesen a fórumozókat is!

    VálaszTörlés
  14. 10. Tit
    Gratulálunk a babához! Ez a kedvenc témám, a paleo baba, ha időd engedi írhatnál arról, hogy hogyan viselkedik, mit szól majd az első zöldségéhez, de bármi érdekel Róla.
    Én is azt találtam amit Macskacicó írt. Gábor Napfény vitamin könyvében a 31. oldalon ez áll: "A szoptatós anyáknak min. 4-6000 NE D-vitamint kellene szednie ahhoz, hogy a csecsemőnél ne alakuljon ki D-vitamin-hiány. Ez utóbbi veszélye különösen télen nagy, amikor a csecsemő más forrásból nem is juthat D-vitaminhoz. ... A 6-12 hónapos gyerekeknek ... alkalmaztak már 2000 NE mennyiséget is minden probléma nélkül ... 1-8 éves gyerekeknek napi 1-2000 NE D-vitamin nyugodtan adható, a felső határ 5000 NE ... 13 testsúlykilogrammonként lehet számolni 1000 NE mennyiséggel. Akut betegség esetén ... akár duplázni-triplázni is lehet."

    Miközben kimásoltam ezt, elgondolkodtam azon, hogy nem hiányzik-e annak az esetnek a leírása, amikor a szoptató anya is és a csecsemő is szed D-vitamint. Ez a vékony bőrre kent D vitamin talán biztonságosabb, nem?

    VálaszTörlés
  15. 13. BB:
    Gratulálok!:-) De érdekes, én is éppen most megyek zumbázni! Még sosem voltam ilyenen, bár azt mondják, olyan, mint a táncos aerobik, azt meg művelem úgyis. Na mindegy, valaki meghívott rá a hétvégére, így kipróbálom a zumbát!:) Örülök, hogy neked tetszett.
    A "lemamázásról": én eléggé bunkó szokásnak tartom, hogy itthon ez a szokás. Az idősebb hölgyeket mamának, néninek, pláne nyanyának szólítani szerintem faragatlanság, mégis széles körben elterjedt. Az idős férfiaknak pedig a papa, bácsi, tata stb "jár".Épp a múltkor olvastam valakitől, hogy Franciaországban nincsenek "nénik" és "mamák", ott mindenki Madame, életkortól függetlenül. Vajon attól, hogy megöregedett valaki, miért veszik a bátorságot, hogy lesajnálják? Vannak országok, kultúrák, ahol az időseket még jobban tisztelik, pl Indiában nem mernek a fiatalabbak egy idős emberrel tiszteletlenül beszélni (legalábbis, ha azonos társadalmi szinten állnak). Én nem hiszem, hogy az életkorral automatikusan bölcsebb is lesz az ember, pusztán azért nem érdemel több tiszteletet valaki, mert megvénült. De legalább annyi tisztelet járna mindenkinek, amennyi fiatalabb korában, pl hogy továbbra is "hölgynek" vagy "asszonyomnak" szólítják. Ki tudok akadni az ilyenektől. Ez a jelenség jól kifejezi, mennyire nincs értéke az időseknek.

    VálaszTörlés
  16. 15 Csaba Herczeg

    Köszi és örülök a sikerei(d)nek.

    VálaszTörlés
  17. „Szerencséd, hogy Öreganyámnak szólítottál”
    Mamázni tisztelettudóan is lehet, nem csak megalázóan.
    Ha a Nagymamámnak valaki azt mondta volna, hogy „Madame” biztos fejbe verte volna a seprűnyéllel.

    VálaszTörlés
  18. MW, Titkár:
    Egyetértek Titkár első mondatával: nem a megszólításon múlik feltétlenül, kit mennyire tisztelünk, ezt sokszor a hangsúly, a gesztusok is elárulják. Lehet kedvesen nénizni is, mamázni talán inkább közelebbi kapcsolatban, családban. Mondjuk amikor olyat hallok, hogy valaki Juli néniként vagy Józsi bácsiként mutatkozik be, az tényleg idétlen. :-) Szerintem annak van jelentősége, ki mennyire érzi magát öregnek, azt meg tényleg mindenki maga tudja, nem kell ezen felkapni a vizet. :-)
    Én azt nem szeretem, amikor minden idős ember egyöntetűen "nyugdíjasnak" hívja magát, mintha a nyugdíjba vonulásával megszűnt volna mérnöknek, orvosnak, könyvelőnek stb.-nek lenni. Sőt, egyik nagynéném lassan hetven éves, nyugdíjat is kap, de még mindig aktívan dolgozik, akkor ő most micsoda?
    A madame franciául jelentése "asszonyom", tehát ott teljesen adekvát megszólítás, nálunk viszont pejoratív jelentést kapott, ezért teljesen más a stílusértéke.

    VálaszTörlés
  19. Tit
    Mi újszülött korában 1 csepp vigantolt adtunk, de ahaogy elkezdett gyarapodni, emeltük, 2, majd három cseppre. Már olyan 3 hós korától napi 3 csepp, ez ha jól számolom 1500NE. Semmi baja nem lett, viszont beteg egy egynapig tartó és igen magas lázat leszámítva még sosem volt:-), pedig most már 15 hós. Amikor a lázt észrevettük, adtunk neki vagy 12 csepp vigantolt.. Hát hogy etttől vagy mástól, de másnapra semmi baja nem volt.

    Rozicska. láttam érdekelnek a a paleo babák..A miénk ízig vérig az. Hogy ebből mi a paleo és mi az alkat azt nem tudom., de hietetlenül magas, 7 centivel nagyobb korától, vékony, de nem sovány, arányos , inkább vékony és erős, jókedvű. Sosem volt sírás, hasfájás, csecsemőkori kólika, ilyesmi. Ezt az egy napos lázat(igaz ez majd 40 fokos volt) leszámítva soha nem volt beteg. Imádja a zöldségeket, és a húst. Még sosem evett kenyeret és tejet sem ivott, mindenki mély döbbenetére. Azt mondhatnám, hogy a legnyugodtabb csecsemőm a három közül ő, de ebben már lehet benne volt a rutin is.

    Sziamiaharamia

    VálaszTörlés
  20. Kedves MW, Titkár és Smirgli, Engem biztosan azért zavar a "mamázás", mert azt nálunk tényleg vagy családban, vagy a közbeszédben öreg asszonyok (85-90) megszólításaként szokás használni. Nem vagyok én olyan öreg:-))) Nem beszélve arról, hogy belülről meg max. 30-nak érzem magamat egy 60 éves "bölcsességével"?! Nem lényegi kérdés az egész, mert úgysem tudunk a pocsék közbeszéden változtatni, ..., a legkevesebb legyen a "mamázás". Hölgyem pl., vagy ne mondjon semmit, csak a megjegyzést - egy lámpánál a kereszteződésben:-)))

    A viselkedés elsivárosodásán úgy egyébként is folyamatosan ki vagyok akadva.

    VálaszTörlés
  21. Titkár, smirgli:

    Persze, lehet, a kontextustól függ. Én mégis azt mondom, idegen alapból ne mamázzon meg nénizzen le embereket, akkor sem, ha az életkora alapján lehetne. Van az az eset is, amit ti mondtok, már csak azért is, mert annyira elterjedt, hogy mindenki használja, de a legtöbb esetben van benne valami lesajnálás. Ha vki nem bánja a nénizést, akkor rendben, de miért nem lehet egy idegent egyszerűen uramnak vagy hölgyemnek szólítani, nem célozva az életkorára, vagy bármi másra? Mint ahogy olyanokat sem mondunk valakinek, hogy pl "a féllábú nő" vagy a "cigány férfi" vagy "az alacsony hölgy", ugyanúgy olyan jelzőket sem kéne használni (idegenekre), mint pl az "idős hölgy" vagy "a néni". Pláne mama vagy nyanya! A madame természetesen csak francia környezetben jó, ezt csak példának mondtam. Az asszonyom egyébként miért pejoratív? De jó, akkor legyen hölgyem. Azt hiszem, nem tudtatok meggyőzni, szerintem ezt a jelenséget tudatosan irtani kéne a köztudatból:)

    VálaszTörlés
  22. Még annyi, hogy lehet, hogy valakinek nem gond a néni vagy a mama vagy bácsi megszólítás, sőt, saját magát is így szólíttatja, de előre egy idegenről nem tudhatjuk, hogy akarja-e, hogy mások az életkora alapján különböztessék meg. Ha ennek jelét adta, akkor már persze, mehet.

    VálaszTörlés
  23. MW
    "Én nem hiszem, hogy az életkorral automatikusan bölcsebb is lesz az ember, pusztán azért nem érdemel több tiszteletet valaki, mert megvénült"
    Egyetértek! Végre valaki más is ezt gondolja és nem totál felháborodva mered rám! Más dolog valakinek az elesettségét tiszteletben tartani (ez jár) és a személyét tisztelni (ez nem jár).

    VálaszTörlés
  24. 25. Ilona
    Persze, a személy tisztelte csak annyira jár, mint minden embernek, alapból. Mondjuk, egy idegennek.
    Tán a tradicionális társadalmakban van némi alapja annak, hogy az idős ember automatikusan bölcsebb is, hiszen ott minden a tapasztalatra épül, így aki idős, az többet tapasztalhatott. Ezért volt vének tanácsa pl az indián társadalmakban. De ez a mi közegünkban már abszolút nem igaz! Sőt, hozzátenném, hogy akár a hagyományos társadalmakban is lehet IQ-ban különbség, tehát nem feltétlenül az öreg a bölcsebb... Pusztán az életkora alapján én nem adok senkinek nagyobb tiszteletet, mint bárki másnak.

    VálaszTörlés
  25. 21. Sziamiaharamia
    "... Még sosem evett kenyeret és tejet sem ivott, mindenki mély döbbenetére. ..."

    :-D Magam elé képzeltem ezt a döbbenetet. Én magam is voltam már ilyen cipőben, egy nagydarab kamasz lányról, egy angol lányról, mondta nekünk édesanyja, hogy nem iszik tejet, de lehet, hogy én még akkor a laktózérzékenységről sem hallottam.
    Mesélj erről kicsit, akkor véghezvihető a véghezvihetetlen, hogy ettől az alamuszi kenyértől, tejtől megóvható egy ember, úgy értem, hogy megóvható a társadalmi nyomástól, ami az egyendöntéseket jutalmazza és üldözi a kilógást a sorból.

    A kutyus is Vigantol 20000 NE/ml-t szed, (1 ml=30 csepp) egy csepp 666,66 NE, tehát 3 csepp 2000 NE.

    VálaszTörlés
  26. 13. BB
    Engem egy idős roma ember, akit megbíztam a társasház kerítésének befoltozásával, mindig "Margitka nénikének" szólított. :-)

    VálaszTörlés
  27. 26. MW: Érdekes a téma, szinte valamennyiünket érinthet. Nagyon egyetértek ezzel a gondolatoddal:
    "tehát nem feltétlenül az öreg a bölcsebb... Pusztán az életkora alapján én nem adok senkinek nagyobb tiszteletet, mint bárki másnak." - csakhogy a naiv ember szinte elvárja, hogy így történjen az öregedés, és erre számít önmagát illetően is. Gyakran hiú álom, sőt, sajnos, ismertem olyan idős embereket, akik szellemi frissességük tudatában, azaz ellenére nagyon bántóan és ártóan viselkedtek. Volt bizony viszonylag hozzám közel álló személy is ilyen. Sohasem tudtam megszeretni, és mivel nem volt igazán tiszteletreméltó az élete, sőt sokaknak tudott ártani. Igen, természetesen az elesettségét tudtam tisztelni, minden fizikai segítséget is adni, amit csak tudtam, de lélekben távol maradtam Tőle, a halála után is.Ez különös érzés, de van, hogy közelebbi hozzátartozóinkkal, rokonainkkal, volt baráttal, stb. kapcsolatban is érzünk ilyesmit. Nekem sokáig lelkiismeret furdalásom is volt emiatt, gyakran magamban kerestem a hibát - talán lehettem volna kitartóbb...? Türelmesebb? Ma már nem hiszem. Megbékéltem, tisztelem az emlékét holtában is, de nem a személyiségét. Talán Müller Péter írta valahol: vannak emberek, akikkel nincs túl közeli dolgunk... Talán felismertem.

    VálaszTörlés
  28. 28. kutyus Rozcsika:
    A páromat meg egyszer az utcán egy romániai koldus "nagyúrnak" szólította. Elég fura volt... Engem meg Indiában volt, aki memszáhibnak szólított, de kaptam már "yes sir"-t is:-)

    29. Vali Gősi:"a naiv ember szinte elvárja, hogy így történjen az öregedés, és erre számít önmagát illetően is"
    Ezt úgy mondanám, hogy az időskori tiszteletet ki kell érdemelni(de ez igaz a fiatalkorira is).

    VálaszTörlés
  29. MW 23:
    Nekem se tetszik a nénizés alapvetően, pláne a mamázás idegenek között, szerintem ez is része a mostanában terjedő, a tegeződést preferáló, könnyednek szánt, mégis az egymás iránti tisztelet hiányát mutató stílusnak. Meg talán a hagyományosan és sajnálatosan magyar bratyizós szellem is közrejátszik, amit megintcsak utálok.
    Nem az "asszonyom" pejoratív, hanem a "madam", mármint magyar környezetben.

    VálaszTörlés
  30. 21. Névtelen2013. január 10. 6:50
    Amióta paleo vagyok, és sok d-vitamint is szedek, a megfázások, betegségek rajtam is végigmennek 1, max. 2 nap alatt. Múltkor pár óra alatt úgy felment a lázam, hogy majdnem elájultam (nem tudom mennyi volt, nem mértem meg). Hazaérve megittam egy bögre igazi gyömbér teát, lefekvés előtt fél tasak Neocitrant (tudom, hogy nem a legegészségesebb...), reggelre már se láz, se megfázás, csak kicsit gyenge voltam.

    VálaszTörlés
  31. Ilona, MW:
    Én is már elég régóta úgy gondolom, hogy a kor nem jár alapvető tisztelettel. "Jó" és "rossz" emberek vannak (persze nem ennyire sarkítva :-), és hiszem, hogy az utolsó pillanatig lehet változni, jobbá válni, ha az ember akar. Ugyanez érvényes nálam családtagokra is, és sajnos azt tapasztalom, hogy nem hogy a korral bölcsebbek, jószívűbbek, toleránsabbak, összességében tiszteletreméltóbbakká válnának, ellenkezőleg, csak még megátalkodottabbak lesznek, mármint az a bizonyos néhány ember. Egyedül a fizikai állapotukat illetően vagyok alapból türelmes idősekkel, dehát ez fiatalnak is kijár adott esetben.
    De azt nem egészen értem, miért csak a hagyományos társadalmakban lehet tisztelni az öregeket. És itt nem a modern technikai tudásra gondolok (ebben nyilván a fiatalok vezetnek), hanem szakmaira is, meg azért létezik élettapasztalat is, amitől valóban bölccsé, türelmessé, egy szóval jobbá válik az ember, akitől tényleg lehet tanulni, felnézni.

    VálaszTörlés
  32. 33. smirgli
    Persze, ebben igazad van. A tapasztalat mindenhol bölcsebbé tesz jó esetben. Ehhez képest a munkaerőpiacon óvakodnak az "idősebb" (40, pláne 50 fölötti) munkaerőtől, pedig semmilyen racionalitás (szakmai tudás, családi körülmények)nem indokolja, pontosn az ellenkezőjét indokolná. No persze, ha nem a tudás, a tapasztalat számít, hanem más, aljas indokok a szempontok (pl nehogy megbetegedjen, annál már a családalapítás előtt álló huszonéves is jobb, nehogy meg kelljen fizetni, ne olyan legyen, akinek már "kinyílt a csipája", "nem most jött le a falvédőről" stb)érvényesülnek, akkor már mindjárt érthető a dolog.

    VálaszTörlés
  33. 30. MW Teljességgel egyetértek, annak ellenére is, hogy közel fél évszázad telt el velem, mire hagytam, hogy megérlelődjön bennem ez a gondolat, és eltávozzon a felesleges lelkiismeret furdalás, és a kezdeti harag, hiszen engem is érintettek, gyakran egészen közelről a már-már kivédhetetlen, negatív emberi tényezők.

    VálaszTörlés
  34. MW, Ilona és a többiek:
    Csak annyit akartam a korhoz és tisztelethez hozzáfűzni, hogy szegény férjem járta meg ezzel leginkább. Annak idején apja 4 hónapos korában otthagyta a családját, aki a gyerekét soha többet nem látta. 34 évesen szegény párom az én unszolásomra megkereste az apját, akiről kiderült, hogy nincs másik gyereke és minket se nagyon akar látni, jól elvan a második feleségével. Aztán az unokáját megismerve már akart velünk kapcsolatot (ingyen játszótársat szerzett). De az első dolga volt, hogy az idősek iránti tiszteletről papoljon nekünk, amit azóta is rendszeresen megtesz. Hát én semmit sem tudok benne tisztelni. A kora miatt meg mit tiszteljek? Hogy végig szórakozta és utazta az életét, amíg anyósom egyedül nevelte a fiát? Még csak tartásdíjat sem fizetett. És még jónéhány ilyen "tiszteletre méltó" idős embert ismerek, akik fő témája, hogy hogy kell őket tisztelni.

    Másik: idősebb munkavállalók: higgyétek el, hogy a vállalkozásunkban az idősebb, családos embereket akartuk alkalmazni, de bizony nem tudtunk még a munkanélküli ismerősökből sem használni senkit. Én a helyükben örültem volna: érdekes, új szakma, biztos háttér, nem rossz fizetés. Általában megunták a munkát. Olyan is volt, aki inkább otthon nézte a TV-t egész nap vagy elment a legnagyobb meló idején pecázni. Sokan csak X évet lehúztak valahol, elteltek az évek, de semmilyen új szakmai tudást nem szereztek, csak lézengtek pár órát meg eltöltötték az időt a munkahelyen valahogy. Most meg nincs munkahelyük. De újat tanulni, alkalmazkodni akkor sem akarnak. Legalábbis nekünk nagyon rosszak a tapasztalataink és elég sok embert "kipróbáltunk". A legjobban egy fiatal sportoló fiú vált be, ő lelkesen és érdeklődéssel dolgozik, tanulni is hajlandó.

    Netty

    VálaszTörlés
  35. 31. smirgli
    Nem az "asszonyom" pejoratív, hanem a "madam"
    Jaa, értem! Tényleg...hehe, erre nem gondoltam:-) De ezt csak nemzetközi példának hoztam. A bratyizástól én is haldoklok, hogy a boltban, étteremben letegeznek. Egyébként nem is nagyon mernek, vagy nagyon öregnek látszom, vagy olyan szigorúan nézek (már mondták, hogy félelmetesen tudok nézni, pedig ilyenkor nem is vagyok szigorú...:D)

    36. Netty
    Az biztos, hogy az a generáció hozzászokott a teljes foglalkoztatottsághoz, és ami ezzel járt, hogy sok esetben csak lógatták a lábukat a mh-en, semmi kihívás nem volt. Persze, nem mindenki. Ez a szemlélet biztosan megmaradt. Én nem ismerem annyira a munkaerő piacot, meg azokat, akik munkát akarnak vállalni. Gondolod, hogy a többség nem fejlődő képes? Csak annyit tudok, hogy pl a férjemet a hatalmas szaktudásával, kreativitásával mindenhová minimális bérért akarták felvenni, mert annyiért csinálják a kezdők. Persze olyan is a termék. Azután elege lett belőle,mert ebből nem lehet családot eltartani, és most a szabadúszók nehéz életét éli. Pedig sok helyen próbálkozott a szakmájában. De lehet, hogy nem ez a tipikus.

    VálaszTörlés
  36. 33 smirgli
    "De azt nem egészen értem, miért csak a hagyományos társadalmakban lehet tisztelni az öregeket."
    Talán az is benne van, hogy Magyarországon egy ember csak egy nemzet egy generációjának és egy társadalmi rétegének az életét ismeri, legalábbis az idősebbek közül. Ma pedig olyan széleskörű információkhoz lehet jutni, olyanná vált a környezet, ahol ez a tudás nem elég és nem is adaptív a fiataloknak. A hagyományosabb társadalmakban kiszámíthatóbbak a változások. Ezt a családban látom, ahol van, aki nem képes alkalmazkodni a mai környezethez több szempontból sem ("ki gondolta volna, hogy megdől a szocializmus..."). Nekem nagyon nagy szerencsém van, mert ismerek olyan idősebbeket, akik igenis tiszteletre méltóak. Sajnos túl kevés van belőlük.

    VálaszTörlés
  37. 192. kutyus Rozcsika

    Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  38. 36. Netty

    Nekem egészen másféle tapasztalataim vannak. Az én munkahelyem szívesen vesz fel 45-55 éveseket, sőt mindig van pár nyugdíjasunk is. Ők sokkal nagyobb arányban akarnak és tudnak is dolgozni, képesek elviselni az utasításokat, nem gondolják, hogy mindent és mindenkit meg kéne változtatniuk, türelmesebbek az idősekkel, kamaszokkal, a munkatársakkal.
    Egyetlen hátránya van annak, hogy 15 éve tartósan ilyen elveket is figyelembe veszünk: mindig van pár olyan munkatárs, aki éppen nyugdíjba készül.

    VálaszTörlés
  39. MW, Netty, szőlőszem:
    A lustaság, a tanulás, változtatás képtelensége vagy nem akarása sajnálatos, számomra érthetetlen, az ilyen ember egyszerűen élhetetlen.
    De nálunk a valóban ambíciózus, alkalmazkodó 50-eseket is erősen diszkriminálják, élből elhajtják, honnan is tudhatnák, alkalmasak-e valójában? (Tisztelet a kevés kivételnek.)
    Tudtommal tőlünk nyugatabbra ez másképp van, direkt számítanak az idősebbek szakértelmére, nyugalmára, türelmére, nagyobb kitartására, alázatára stb. Németországban egészen biztos, elsőkézből vannak infóim erről. Nálunk meg még mindig a rövidtávú pénzügyi előnyök számítanak, a fiatalnak kevesebbet kell fizetni, kevesebb szabadságot kell adni stb. Az, hogy esetleg hosszú távon térül meg a munkaerő, ott még nem tartunk. :-(
    A párom 53 éves és évek óta nem talál munkát abban, amihez ért. A tudása papíron elavult (TV-szerelő), de magas szinten ért a számítástechnikához hardveres és szoftveres területen is, szerintem még ebben az iszonyat gyorsan változó telekommunikációs világhoz képest is naprakész. Mert érdeklődik, tanul, olvas stb. Sőt, közben OKJ-s médiafejlesztő tanfolyamot is végzett. Az viszont igaz, hogy nem egy vállalkozó alkat, neki az alkalmazotti munka jönne be csak. És hát nincs IT-diplomája, a számítógépkezelést is autodidakta módon tanulta meg, csak ha egy munkaadó egy kicsit is alaposabban utánakérdez, nem csak rápillant az önéletrajzon a diplomára meg az életkorra, rájöhet az egyre magasabb szintű tudást igénylő munkakörökből is bizonyos dolgokra... Ezt több interjún el is mondta, végül mégis, többször is mást választottak, erős a gyanúm, hogy fiatalabbat.
    Nyugaton a többféle, akár eltérő tevékenység, szakterületen még vonzóbb, mert fejlődőképességre utal. Nálunk nem érdekes. És szerintem Nyugaton ezért is vannak az idősebbek felé több bizalommal a munkaadók, pl. nem feltételezik, hogy begyepesedettek és rugalmatlanok.


    Ilona 38:
    Igen, igazad lehet, ha a funkcionális meg technikai tudást nézzük, a fiatalok szemében sajnos többniyre ezek számítanak, az erkölcsi értékek nem értékek a számukra. Meg a más jellegű bölcsesség, mint kitartás, türelem, jóindulat, áldozatkészség stb.
    Anyukám se akar hallani se pl. a számítógépről, nem ragad rá máig 1 szó idegennyelv-tudás sem, de ettől nem tekintem értéktelennek, nem nézem le, bár néha kicsit bosszant a kishitűsége meg makacssága, mert szellemileg hálisten teljesen OK, a mobilját is szinte teljesen önállóan tanulta meg kezelni, lazán SMS-ezik, szerintem a PC is csak idő kérdése lenne, mert igazából csak türelmetlen.
    Viszont konkrétan az egyik nagyanyámról még huszonéves fejjel állapítottam meg, mennyire silány ember az érzelmi intelligenciát és értékrendet illetően. Na azóta messze elkerülöm. (Nem gyűlölöm, nem foglalkoztat igazából, csak dühít, ahogy kihasználja és sértegeti a szeretett családtagjaimat). És nem azért, mert 6 általánost végzett, hanem mert rosszindulatú, a végtelenségig önző, bosszúálló és hazug. És nem azért ilyen, mert már 90 éves, mert 20-30 éve is, de anyukámtól tudom, hogy világéletében ilyen volt. Tényleg sokszor elgondolkodtam rajta azóta is, mit is tisztelhetnék benne, mitől szerethetném, de tényleg nem találok ilyet. Inkább csak sajnálom, mert szegény ennyire sivár lelkületű. A párom nagyanyjának, akit sajnos nem ismerhettem, szintén 4 általánosa volt, de épp az ellenkezője volt az én nagyanyámnak jellemben, de sajnos már a párom szülei sem azok a tiszteletreméltó jelleműek sajnos, pedig diplomásak. Ennyit a korról (és a végzettségről).



    VálaszTörlés
  40. 29. Vali Gősi:
    Olyan jó, hogy ezt leírtad. Legalább tudom, hogy nem vagyok egyedül. Nekem most is van egy ilyen ember, aki azt hiszi, mert ő öreg, ettől már mindent jobban tud, kioktat, mindenről tudni akar, és meg akarja mondani, hogy mit csináljak,úgy kezel, de főleg a férjemet, mintha még óvodás lenne. Szerencsére én hamar megtanultam nemcsak lélekben, hanem fizikailag is, ha csak tehetem távol maradni tőle, lelkifurdalás nélkül. De olyan jól megfogalmaztad, hogy egész megnyugodtam. Ha nem is tudok tanácsot adni Mamátok gondozásával kapcsolatban,(hiszen már mindent tudtok :), mindig elolvasom soraidat, és lélekben veletek vagyok, kitartást és sok erőt kívánok.

    25. Ilona:
    Én ezt mindig is így gondoltam,mint MW és Te, nem is tudom, miért lenne másként.

    Megszólítás: érdekes, erre mifelénk vidéken azért nem annyira dívik a bratyizás, nálunk pl. még a szomszédok, utcabeliek sem tegeződnek, csak ha direkt megkérem rá, nekem volt, hogy évekig jónapotoztunk, magázódtunk, szinte egykorúak, aztán már én kértem, hogy ugyan tegeződjünk már. Itt direkt kérni kell....
    Engem legtöbbször "asszonyom"-nak szólítanak ismeretlenek, (bolt, posta stb.) és megfelelőnek tartom.

    VálaszTörlés
  41. 10. Tit:

    Nekem két kisgyermekem van, 3 és 2 évesek. Kb. 1 éves korukig 2000 NE D-t kaptak, azóta átlagosan kb. 6-8000 NE-t. Még orvoshoz betegség miatt nem kellett vinni őket, csupán a kötelező vizsgálatkor látta őket az orvos, annak ellenére , hogy már mindketten 1 éve járnak bölcsődébe. Igaz oda mi visszük nekik az ételt, hogy "emberi" táplálékot kapjanak.

    VálaszTörlés
  42. 43. csukma
    Szia! Ez akkor nagy fejlemény, hogy a bölcsibe saját ételt lehetett vinni, mesélj erről még, ezt hogyan sikerült elérnetek. A gyerekekről is mesélhetnél, hány %-ban vannak paleon, milyenek, milyen különbséget látsz a többi bölcsishez képest.

    VálaszTörlés
  43. Sziasztok!

    A Joe-féle D3 vitaminhoz tartozó ajánlás a következő:

    1 éves korig 1000NE D3-vitamin, majd 7kg-ként +1000NE D3-vitamin, azaz pld.: 14 kg-os gyermeknek 2000NE, 21 kg-os gyermeknek 3000NE, 35kg-os gyermeknek 5000NE, 50 kg-os gyermeknek 7000NE-természetesen 50 kg-os felnőtteknek is ez az ajánlott napi minimum adag.

    Kérdésem is volna baba hozzátáplálással kapcsolatban. A kisfiam 9 hónapos (hogy szalad az idő, nemrég még pocakosan találkoztunk az Uránia kávéházban).
    Jelenlegi menu: sárgarépa, sütőtök az alap, hozzá cukkini, karalábé, karfiol, brokkoli, petrezselyem, gesztenye, husi, gyümölcsök közül banán, alma, egy kis mandarin, ill. narancslé, fagyasztott őszibarack. Pépeket eszik, még csak 1 fogacskája van. A darabos ételek nagyon tetszenek neki, banánt már majszolt több-kevesebb sikerrel.

    A magokat, magtejeket mikortól vezetnétek-vezettétek be és milyen formában? Az eritrittel van-e babás tapasztalat-persze nem nagyon van olyan étel, amit édesíteni kellene egyelőre.

    Védőnőnek, gyerekorvosnak mondtátok-e, hogy nem csak 4 hónaposan, de egyáltalán nem akarajátok a glutént és a tejet bevezetni a gyerek étrendjébe? Alibim éppen lenne, mert a nagyobbiknak fülgondokat okoznak. Miért kellene a kicsinek, ha a nagy sem kap?-jogcímen.

    Köszi a válaszokat,

    Waterlily

    VálaszTörlés
  44. Re: 44.
    és 45.

    Akkor egy kicsit írok arról, hogy ez nálunk hogyan is néz ki.
    Elsődlegesen semmilyen tejtermék és glutén. (milyen sokat kapunk ezért a nagyszülőktől) A gabonából azért köretnek némi rizs , de krumpli is van időnként, és néha kukorica. Kizárólag kókuszzsírral készül minden étel. Főleg csirke és pulykahús, és hozzá mindenféle zöldség.

    Édesítőszer nálunk kizárólag méz. Saját méhészetből származik. Ezzel foglalkozunk fő állásban. így a gyerekek minden nap kapnak propoliszt és rendszeresen virágport is. Sajnos a virágporról mint a természet egyik legértékesebb koncentrált táplálékáról mindenki megfeledkezik.

    A védőnőről néhány gondolat: elfogadta, hogy milyenek vagyunk. Azért elmondja a mondókáját. Pl. 3 éve még az ment, hogy 1 éves korig ne legyen glutén, most 1,5 éve már hogy 4 hónaposan adjunk a gyermeknek "" háztartási kekszet "" !!!!
    A kötelező védőoltásokat megkapták, de azon kívül semmit. A kötelező megjelenésekről is mindig elkésünk. pl. most december végén volt a fiam 2éves és még nem értünk oda státuszra. (előbb-utóbb)
    .. és május elején érkezik a 3. gyermekünk. !!

    A bölcsőde félig magán, félig állami. Kis csoport kb. 10 vannak. Olyan mint egy nagy család. A bevitt ételt megmelegítik, és mindenféle "ráhatás" nélkül működik a dolog. Most óvodába készülünk tavasztól... Még nem tudom, hogy milyen sikerrel fog menni...
    A nagyszülők és az ismerősök, barátok mind azt mondták amíg nem voltak a bölcsődében, hogy majd ott betegek lesznek. Most egy év után elmondhatom, hogy a betegség elmaradt. Egy napot sem hiányoztak, jó volt hogy igen, de nem "igazi" betegség miatt!!! Az néha látszik rajtuk, hogy "valamivel" küzdenek, valamit összeszedtek. De ez 1-2 napig tart. Maximum egy kis orrfolyás és vége... Gyógyszerrel még nem találkoztak és ha rajtam múlik akkor nem is fognak.
    A gyermekeim nem kövérek, izmosak, szálkásak és borzasztóan erősek. Rengeteget mozognak mint minden gyerek.

    Üdv.

    VálaszTörlés
  45. 42. Macskacicó: Nekem öröm, hogy elmondhattam. Örültem a témának, mert évtizedekig küzdöttem vele, és talán még mindig van némi lelkiismeret furdalásom, mert alapvetően nagyon szeretem az embereket, elfogadó vagyok, minden más véleményt és minden másságot illetően is. Egy dolgot nem tudok tolerálni, a rosszindulatot, ami hazugsággal párosul, és alattomossággal. Szerencsére, életem során alig találkoztam ilyen emberekkel. Legutóbb a munkahelyemen tanított meg a sors arra, hogy igen, vannak nagyon rosszindulatú emberek is. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy ellenük nem tehetek semmit. 57 évesen, 38 év folyamatos munkaviszony után, amiből 25 év ugyanott történt, ahol mindenki becsült, tisztelt, ami a második otthonom volt... Végül olyan mértékű lett a mások taposása - érvényesülésért - hogy képtelen voltam elviselni.Felálltam, és eljöttem, el a bizonytalanba, nem csupán lelkileg, de fizikailag majdnem teljesen leépülve. Ma, két évvel később már hálás vagyok érte, hogy így döntöttem. Elmúlt a kezdeti harag ez esetben is, meggyógyultam, a csalódás is behegedt, annak ellenére is, hogy rengeteget segítettem annak, aki embertelenül viselkedett. (sajnos, nem csupán velem, a többekkel is, mint utólag kiderült...) Abban két évben, amit nyugdíjra várva (jövő héttől végre megvalósul...- megvan a 40 évem :) ) felépültem, megjelent verseskötetem, a Halkuló hiány, és képes vagyok halálos beteg édesanyánkat is ápolni.
    (Ebben a két hétben, amióta Marika, a nővérem segítségével szinte teljesen átálltam, a lelki fájdalom ellenére is energikusnak érzem magam - ez nagyon nagy dolog, hálás vagyok ezért, és már biztos vagyok abban, hogy sohasem fogok másként élni, sőt, erre az útra térítem minden családtagomat is :) Köszönöm! )

    VálaszTörlés
  46. Még Mama állapotáról néhány sor:


    - éjszaka alszik, de nagyon nyugtalan, gyakran éber alvás
    - hajnaltól a de. órákig néhány órát nagyon mélyen és nyugodtan alszik, a tisztálkodást is átalussza, vérnyomása ilyenkor is elég magas a gyógyszer ellenére: ma 170/105 volt, pulzusa 95, de gyakran megy száz fölé, és nagyon gyengén tapintható
    - a de. alvás idején nincs nehézlégzés, ha ébred (10-11 körül) folyadékot, Nutridrinket lassan, de elfogyasztja, és újra mély álomba zuhan
    - később zöldségpürét kap, még mindig szívesen fogadja, ahogy vizet és gyógyteát is, de egyre nehezebben nyel, és néhány kanál után azonnal mély álomba zuhan (mindig nyitott szájjal, nagyon zihálva lélegzik, kivéve a hajnali, reggeli egy-két órát)
    - ételre, italra jelzi, hogy finom, suttogva meg is köszöni, hosszabb (pár perces) ébrenlétkor nevünkön szólít, felismer, mosolyog, egészen közel hajolunk, és sok-sok puszit ad és adunk 
    - Összes ébrenléti ideje napi 10-15 perc
    - - du. kezdődik valami ijesztő, órákig (késő estig is) eltartó zihálás, sípoló nehézlégzés, emelkedő vérnyomás - nyitott szemmel, szájjal, ilyenkor semmire nem reagál, kezét nyújtja, vagy hagyja megfogni, többször a szíve felé mutat, tegnap mondta is, hogy nagyon fáj, néhányszor nagyon fájdalmas, percekig megmaradó rándulás van az arcán.
    - ilyenkor néha mosolyog is, kizárólag felfelé néz órákig, és ebbe az állapotába nem enged be minket, kéri, hogy a villany maradjon ébren
    - légszomja fokozódik, nyitott ablaknál állapota javul
    - vérnyomáscsökkentőre is állandósult az említett állapot (165/100/98), lejjebb nem megy
    - Az esti Xanaxot emeljük-e? (1 tabl. 0,5 - öset kap, de mintha egyáltalán nem reagálna, sőt, ezután fokozódik ez a szinte önkívületi állapota, amikor, hosszan, zihálva, fölfelé, egy pontra néz, ide semmilyen kedves szóval „nem enged be” minket sem, de hagyja, hogy figyeljük, ritkán válaszol kérdéseinkre, de inkább hárít… (mintha kizárna onnét, ahol ilyenkor jár) – arca sohasem fájdalmas ilyenkor, inkább gyakran hosszan mosolyog
    - tegnap erről annyit elárult, hogy szép és jó, amit lát, vagy ahol van… Többet erről egy szót sem árul el, többnyire rövid, de mély álomba zuhan közben is, és amikor felébred, újra kezdődik elölről minden (már nem ijedünk meg meg ettől a különös állapotától, mint először)
    Ma látta orvos két hét után újra, úgy, hogy ezt az állapotáról szóló tájékoztatót beküldtük a rendelőintézetbe is. A tüdő (jobb lebeny) vizesedése miatt csak két ujjnyi felületen lélegzik, ez elkerülhetetlen az orvos szerint, leszívni csak kórházban lehetne, de állítólag két nap múlva újra telítődik - ezt nem szeretnénk.
    Fájdalomcsillapításra Contramal cseppeket írt fel, talán használ majd, bár Mama éppen délután mondott egy rendkívül fájdalmasat - félig éber állapotában: ments meg...! Ilyenkor megszakad az ember szíve...

    VálaszTörlés
  47. 16.
    44.
    45.
    Akkor én is írok magunkról.
    terhesen is mint már elötte kb 2 évet paleoztam, rosszullétek nem maradtak el és iszonyatosan keményedett a hasam úgyhogy magnéziumon éltem:) 9kg-ot híztam ebböl 3030gramm volt a baba. Végig dolgoztam a 7. hónapig rendszeresen sportoltam is. Vizesedés magas cukor stb nem voltak. A babám betegen született (semmi köze a paleozásomhoz) ezért megpróbáltam neki az utolsó harmadban segíteni és elkanyarodtam a ketogén felé. Hogy ennek kösznhetö-e vagy gének+ szerencse függvénye nem tudom, de egész jól átvészelte a betegséget+ mütéteket.
    Szülés után sajnos abszolut nem paeloztam megettem mindent ami a sarki pennyben fellelhetö volt és mikrózható... (3 hónapot voltunk kórházban)
    A baba most 7 hónapos múlt szinte csak anyatejes még :) de már elkezdett (föleg nagyszülö,férj nyomásra) ismerkedni az ételekkel. Én a BLW módszert szeretném alkalmazni ami szintén nehéz a külsö nyomás miatt, egyenöre még sikerül. "Kóstolt" ,ár almát, körtét, sárgadinnyét, répát, pasztinákot, sütötököt. 1 éves koráig nem fog glutént illetve tejterméket kapni, söt tejterméket valoszinü utána sem mert mi sem eszünk de a glutén már nehezebb lesz mert férjem nem paleozik.
    Arról sajnos nem tudok nyilatkozni, hogy beteges-e mert a betegségéböl kifolyólag minden oltást megkapott+ olyat is amit más nem, illetve nagyon vigyázunk rá, föleg igy télen tömegbe nem megyünk. De eddig (lekopogom) nem volt beteg. Az elsö év után már könnyebb lesz akkorra megkaptuk a föorvos "engedélyét" hogy "normálisan" (ne üvegbúra alatt) neveljük.
    Azért leírom most hány kg, tehát 7 hónaposan 62oo gramm és 63cm.
    Orvosnak sürün bólogatok amikor a hozzátáplálásról beszél, aztán csinálom ahogy jónak látom. Magokkal is megvárom az elsö évet allergia miatt meg szeintem a fiam a blw módszerrel nem fog tudni magokat önállóan enni. Magtejeket sem adok, mert én is csaka kávémba fogysztok, igyon vizet... (tejet én sem ittam gyereknek mert útáltam) Szóval szerintem fölösleges "modern/civilizált" találmány a lefekvés elötti vagy reggeli kakaózás.
    Én is szívesen olvasnék más kisgyerekesek tapasztalatáról trükkjeiröl akik paleoznak, hátha tudnánk egymásnak ötleteket adni.

    VálaszTörlés
  48. 46. csukma
    "... a gyerekek minden nap kapnak propoliszt és rendszeresen virágport is. Sajnos a virágporról mint a természet egyik legértékesebb koncentrált táplálékáról mindenki megfeledkezik. ..."

    Örülök, hogy ezt megírtad. Én ezt a virágport feloldom a desztillált vízemben, néhány granulátumnyi szemcséről van szó, akkor teljesen normális víz íze lesz a víznek. Van egy ilyen elméletem, hogy a gyűjtögetés idején (paleo) nem volt vízzel lemosás, mindenki a virágporral "szennyezett" gyümölcsöt, bogyót, gombát ette és vizet itta. Ha a levegő tiszta és a virágporon nincs szennyező anyag, akkor azzal nem lehet gond, mert az egész Földön a virágporban élünk folyamatosan. De hiába gondolom ezt így szépen végig, mégis könnyű rám ijeszteni virágpor ügyben, hol belelkesedek, hol beijedek. Ti sok emberről tudtok akik minden gond nélkül esznek virágport és újra-és újra jönnek az újabb adagért. Mennyit is esztek akkor egy nap meg? Gyerek és felnőtt? De megtennéd, hogy kávéskanálban, cipetben, késhegynyi vagy valami ilyen mértékegységben írod, és nem grammban.

    VálaszTörlés
  49. 50.
    Ti sok emberről tudtok akik ... esznek virágport? Ezt kérdezni, és nem kijelenteni akartam.

    VálaszTörlés
  50. 51. kutyus Rozcsika:
    Ha ez segít....én régen nagyon sokáig ettem rendszeresen virágport, naponta, kb. mokkáskanálnyit, és semmi bajom nem volt tőle. Miért, kellett volna? Mivel riogatnak?
    Te milyet eszel, szárítottat? Mert most találtam ezt az oldalt:
    Virágpor árak - Nyers virágpor és méhpempő ára + rendelés

    Lehet, megint elkezdem enni, csak ez a nyers virágpor nagyon drága. Talán veszek granulátumot, szárítottat.

    Csukma, Ti milyet adtok el?

    47. Vali Gősi:
    Nagyon jól döntöttél, hogy eljöttél, még ha nehezebb helyzetbe is kerültél ezáltal. Biztosan teljesen rámentél volna, ha ottmaradsz, pláne Mamátok is ilyen beteg lett, most nem tudnád ápolni.
    Te nagyon megbocsájtó vagy, azt hiszem, én nem tudnék ilyen jóságos lenni. De most már igazán rád fér az a nyugdíj. :))

    VálaszTörlés
  51. Re:
    50.
    51.
    52.

    A gyermekeim szezonban a nyers virágporból akár több evőkanállal is megesznek. (mindenféle tisztítás nélkül, sokszor a méhek között, akik nyáron igyekeznek visszalopni, amit elvettem)

    De alapvetően a virágport szárított vagy mézzel elkevert formában eszik. Nyers virágport keverek mézbe, vagy szárítószekrényben megszárítom.

    A szárított virágpor napi adagja néhány kávéskanál. Most karácsonykor is rengeteg virágport eladtam, és ilyen adagot javasoltam. (osztogattam ingyen kis zacskó virágport is)A virágporban minden van a szénhidráton kívül. (szénhidrát, cukor a mézben van) A méhek ebből a kettőből fedezik minden szükségletüket.

    51. Megnéztem azt a honlapot. Ott tényleg elképesztő ára van!! (én 100g-ot 400 Ft-ért, és 1 kg-ot 3500 Ft -ért adok el)

    VálaszTörlés
  52. Hoppá, mit találtam:
    "Vannak olyan betegségek, amelyekben a szénhidrát dús diéta kifejezetten előnyös.
    Ilyen helyzet a hypothyreosis, a pajzsmirigy elégtelen működése. Ilyenkor szervezetben alacsony a T3 és T4 hormonok szintje. A megnövekedett szénhidrát bevitel azonban kedvez a T3 hormonszint emelkedésének, ezáltal a hypothyreosis tünetei csökkennek. A magas szénhidrát bevitel nem direkt cukor bevitelt jelent, hanem ilyenkor mindig összetett szénhidrátokra gondolunk."
    Ugye ez nem igaz? Mintha épp az ellenkezőjéről lett volna szó, nem?
    Forrás: A magas szénhidrát tartalmú étrend előnyei | Egészséges étrend | Egészséges Fogyás

    VálaszTörlés
  53. 53. Csukma:
    Na tessék, hol laktok, még a végén tőled kunyerálok! :)) De komolyan, vennék, csak valahogy el kéne juttatni. E-mailben megbeszélhetjük. Vagy egyáltalán van még? :)
    Rozcsika, veszünk? :))Nyugodtan ehetsz többet is pár szemcsénél.

    VálaszTörlés
  54. 53.

    Épp ma is adtam fel postán 6 kg-ot.
    email: csukma@freemail.hu (milyen véletlen :)))

    VálaszTörlés
  55. Waterlily,Tit, Rozicska


    Mi most 15 hósak vagyunk, nem BLW-ztünk, mert én úgy láttam, hogy nekem is és a babának is egyszerűbb, ha a fog nélküli időszakban pépet eszik,nem erőltetem a darabosat, ráadásul a nagyobb gyerekek is így voltak ezzel, és később gond nélkül megtanultak enni. Mostanra már a pici is megeszik minden darabos ételt, gyakorlatilag válogatás nélkül mindneféle zöldséget, gyümölcsöt, húst., nyersen is eszik zöldséget, pl uborkát, mióta kijöttek a rágófogai. Az allergia kérdéssel nem foglalkoztam, kb 10-10 hós korától eszik olyan paleo piskótákat, amiket én készítek, ő nagy örömmel elmajszolgatja, általában reggel. Főképp kókusz, gesztenyelisztet használok ezeknél, esetleg mandulát, diót, mákot.Mint láthatjátok, én egyáltalán nem tartottam be a klasszikus ajánlást, hogy 2 éves korig ne egyen magot, és semmi baja nem lett tőlük.Igaz , nem is visszük túlzásba. MI egyáltalán nem eszünk kenyérpótlókat sem, így ezeket nem próbáltam (szezámliszt stb, ) Nemrég sütöttem egy paleo pogit, az ízlett neki . ERitrittel édesítek, eddig semmi baja nem volt tőle., ezt már 1 éves kora előtt is kóstolta sütiben, persze nem sokat.
    Leírom , mit eszik kb egy nap, hátha valakinek jól jön: Kétszer eszik zöldséges ételt, eddig inkább főzeléket, délben először, akkor hús feltéttel, este pedig mindig tojással (1 egész tojást,főtt)Délután mindig valami táplálóbb gyümölcs, zöldség , jelenleg , sütőtököt , gesztenyét( gesztenyés almakrémet sokszor készítek neki) Reggel szokott piskótázni, néha tojásrántotta, eszik már kolbászt is (házi )
    Néha adok neki zabkását , gyümölcsöset, és eszik sajtot, így az ő paleója kompromisszumos.

    A védőnővel én semmilyen kapcsolatban sem állok, aláírattak velem egy papírt, hogy én nem tartok igény a szolgálataikra, és minden kötelező oltást mutassak be (az arról való papírt). De még amikor napi kapcsoaltban voltam, akkor sem rejtettem véka alá az álláspontomat az ajánlásaikról, ill. nem titkoltam az életmódunkat. A gyerekorvosunk tudja, hogy nem iszunk tejet, és kenyeret sem eszünk, de nem rosszalja, inkább érdekesnek tartja. Nagyon elfogadó, toleráns orvosunk van, képesek vaguynk érte 40 km-t utazni, mert sajnos csak Bpen találni ilyeneket:-)

    üdv, Sziamiaharamia voltam

    VálaszTörlés
  56. 54. Macskacicó

    Talán még emlékszel, mikor tavaly márciusban belinkeltem egy csomó cikket (Mercola és Jaminet írásait), valamint külföldi paleós fórumokat, amelyek az alacsony szénhidrát bevitel veszélyeivel foglalkoztak. Azt írták, hogy fáradtság, kimerültség, hajhullás, stb. jelenhet meg a kezdeti sikerek után.
    A nyugati típusú táplálkozásról az alacsony szénhidrát fogyasztásra való, fokozatosság nélküli, gyors áttérés egyes embereknél súlyosbíthatja a pajzsmirigy problémákat: drcate.com/going-low-carb-too-fast-may-trigger-thyroid-troubles-and-hormone-imbalance/

    VálaszTörlés
  57. 58. Paleolga:
    Aha, köszi, akkor mégis van benne igazság, persze, most már emlékszem is. Igazad van. De gondolom, aki fokozatosan áll át, ill. nem túl alacsony a szénhidrát fogyasztása (pl. eszik gyümölcsöt, sütőtököt, ritkán zabot vagy rizst) annál ez biztos nem okoz pm. problémát.
    Így már tiszta, még egyszer köszi. Akkor pm-esek, főleg alulműködők, talán érdemes elgondolkodni ezen.

    56. Csukma:
    Köszi, hamarosan írok. :)

    VálaszTörlés
  58. http://index.hu/gazdasag/vilag/2013/01/12/luxuscikke_valhat_a_sult_hus/

    VálaszTörlés
  59. Netty

    "Annak idején apja 4 hónapos korában otthagyta a családját, aki a gyerekét soha többet nem látta. 34 évesen szegény párom az én unszolásomra megkereste az apját.."

    Miért akartad? Azt gondoltad, hogy az apja talán mégis jó ember a fenti tények ellenére, mint az amerikai filmekben és csak a szerencsétlen véletlen és ismeretlen, rejtélyes körülmények miatt cselekedett úgy, ahogy? Biztos vagyok benne, hogy a jóindulat vezérelt, de az én véleményem az, hogy az ilyen emberek soha nem változnak meg, ilyesmi csak bugyuta amcsi filmekben történik. Van egy barátom, aki hasonlóképpen járt, de szerencsére helyén kezeli a dolgokat és most, hogy gyereke van az apja mint "példakép" lebeg a szeme előtt, amilyenné sohasem szeretne válni...

    VálaszTörlés
  60. 61.Joe1973
    Nem teljesen értek veled egyet. Az az apa 4 hónaposan nem a gyermeke miatt ment el. Meggyőződésem, hogy minden rossz folyamatot vissza lehet fordítani. Konkrétan: kölcsönösen keresni egymást mert létezik egy olyan verzió is - Gábor könyveiből (is) - hogy felejtsük el mi történt régen.(Jó ez nekünk, hogy régen mivel kínlódtunk ?) Ehhez persze borzasztó komoly érzelmi intelligancia szükségeltetik.
    Csoki

    VálaszTörlés
  61. Vkinek volt krónikus puffadása a paleotól?Mit lehet ilyenkor tenni?

    VálaszTörlés
  62. 63. Névtelen2013. január 13. 13:19
    Bizonyos gyümölcsökből, ha sokat fogyasztasz, illetve, ha eszel húst közvetlenül gyümölcs előtt vagy után, akkor az okozhat puffadást. De ez nem kőbe vésett, inkább saját tapasztalat. :)

    VálaszTörlés
  63. 60. Tommaso 1984
    Érdekes cikk, a szokásos beszűkült ostobaság. Ebből is kiderül, hogy nem a húsfogyasztás, hanem a nagyüzemi mezőgazdaság (és állattenyésztés) az, ami fenntarthatatlan. Mert ki mondta, hogy állattartáshoz le kell tarolni bármit? Olvasok más blogokat is, ahol foglalkoznak a mai helyzet tarthatatlanságával, az összeomlás lehetőségével, de azokon is nagoyn sok az olyan nézet, ami vagy a mostani, tarthatatlan nagyüzemi gazdálkodás "fejlesztésében" vagy pedig valamilyen hagyományos paraszti modellhez való visszafordulásban látják a megoldást.
    Amikor ilyen cikket látok, mint amit belinkeltél, nem tudok megszabadulni a gondolattól, hogy valami mögöttes cél miatt folyik a csapból is, hogy a vegetarianizmust (=gabonafogyasztást, mert az ő olvasatukban ez az!) akarják lenyomni a torkunkon. Mindenképpen valami óriási üzleti érdek mozgatja mindezt, legnagyobb valószínűséggel a GMO élelmiszerek elterjesztése, ez lenne az első tippem.

    VálaszTörlés
  64. 63. Névtelen
    Volt és időnként van is. Nem a paleótól, de azt el lehet mondani, hogy paleo mellett is előfordul. Az ételek óvatos párosításával lehet karban tartani, csak hát, néha nehéz megállni, hogy ne egyen az ember össze midnenfélét, nem megfelelő párosításban/sorrendben.
    De konkrétan: ha hús+zöldség az ebéd, akkor semmiképpen ne egyél utána gyümölcsöt, de igazából desszertet, édességet sem. A puffadást a szénhidrátok okozzák. Önmagukban persze lehet ezeket fogyasztani. Sajnos, nem tudok leszokni arról a beidegződésről, hogy ebéd utána megkívánjak egy kávét, egy fél kocka csokit, és máris megvan a baj...
    A gyökérzöldségek, rostos ételek túlzott vagy nem megfelelően feldolgozott (pl aprítás vagy főzés) feldolgozása is okozhat puffadást paleón belül is.
    Sissonnak van egy összefoglaló cikke arról, mi minden okozhat puffadást, és hogyan lehet elkerülni:
    https://www.marksdailyapple.com/flatulence-foes-and-fixes/

    VálaszTörlés
  65. 63. Névtelen (te ki is vagy tulajdonképpen?)

    Még annyit, hogy nálam még az is okoz puffadást, ha túl SOKAT eszem valamiből, bármiből. Megint egy dolog, amiről nehéz leszokni, finom ételek esetében. Pl, ha sütök valami finomságot, akkor ne mindjárt egy fél tepsivel egyek meg belőle, hanem csak egyet-kettőt. El is határoztam, hogy mostantól annyit készítek, amiből mindenki kap egyet, és ennyi... Ha nincs több, akkor nem lehet rányálazni sem:)

    VálaszTörlés
  66. Gábor, szeretném megkérdezni, hogy hová tűnt az a videó a tények-tévhitek.hu/médiaszereplések oldalról, ahol te Bittner Nóra dr nővel beszélgetsz a D vitamin és a rák kapcsolatáról Szerettem volna elküldeni egy ismerősömnek, akit most diagnosztizáltak mellrákkal. Ha megnyitod, azt írja ki, hogy a felhasználó eltávolította. előre is köszönöm

    Sziamiaharamia

    VálaszTörlés
  67. 62. Csoki
    "... kölcsönösen keresni egymást mert létezik egy olyan verzió is - Gábor könyveiből (is) - hogy felejtsük el mi történt régen ..."

    Én elmondhatom magamról, hogy 2 éve Szendi könyveket olvasok folyamatosan, de én ezzel a tanáccsal, hogy "felejtsük el a múltat", még nem találkoztam.
    Ehelyett olyanokról van szó, hogy
    - a Föld nagy részén az apa egyáltalán nem vesz részt a gyerekek felnevelésében, mert így szokás,
    - hogy nagyon sok "kakukkfióka" gyerek van, amikor a férfi pláne nem vesz részt a nevelésben, mert más férfival nevelteti fel a gyerekét
    - hogy a nő választhat az "alfahím" típusú, tökéletes szimmetriával és génekkel rendelkező férfi és az "apuka" típusú, kicsit femininebb, de megbízhatóbb, kedvesebb, rendesebb, nem annyira tökéletes férfi között. Az előbbitől lesz egy szuper gyereke, szuper immunitással és szuper fizimiskával, de valószínű, hogy egyedül fogja felnevelni, a második típustól (apuka) szült gyereke nem lesz Brad Pitt, de nem kell egyedül nevelnie az anyának. Az Angelina Jolie-k természetesen Brad Pitt-et is magukhoz tudják láncolni (de már Billy Bob Thorntont, Hollywood alfahímjét már nem). A köztes megoldás az apuka típussal felnevelni az alfahím gyerekét. De mint látható, tuti megoldás, na az nincs és ez a lényeg. És ez egyben meg is nyugtatja az embert, mert nincs abszolute jó megoldás, meg abszolute rossz.
    Netty férjéről érdekes lenne megtudni, hogy legalább jó géneket, jó külsőt, egészséget örökölt-e az apukától? Ha igen, akkor ennek kell örülni, ez azért elég fontos dolog az élethez, meg az utódok életéhez.
    (Elnézést, ha kicsit lelketlenre sikerült a hozzászólás, de az evolúció, a szaporodás törvényei ilyenek, legalább 50 éves korhatár karikát kellene alá tenni, hogy az ember elviselje a romantikától lecsupaszított, szikár tényeket.)

    VálaszTörlés
  68. kutyus Rozcsika2013. január 13. 13:59

    "Az előbbitől lesz egy szuper gyereke, szuper immunitással és szuper fizimiskával, de valószínű, hogy egyedül fogja felnevelni, a második típustól (apuka) szült gyereke nem lesz Brad Pitt"

    Ugye ezt te sem gondolod komolyan? Ilyen az amikor öregcse háziasszonyok értelmezni próbálják az evolúciót.

    VálaszTörlés
  69. 70 névtelen
    "... Ilyen az amikor öregcse háziasszonyok értelmezni próbálják az evolúciót. ..."

    Felhívom figyelmedet, hogy Szendi Gábor nem 20 éves kisfiú, tehát itt nem leszel népszerű ezzel az "öregcse=hülye" dumával. Az ovitól felfelé már elvárható, hogy valaki belássa, hogy minden "öregcse" (?) háziasszony volt már szuper bombázó is, mert az 50-es évek előtt van a 20-as évek, nem pedig utána. Amiről te még csak olvasgatsz, azt én már végig is éltem.

    VálaszTörlés
  70. 69. Rozcsika
    "... 2 éve Szendi könyveket olvasok folyamatosan, de én ezzel a tanáccsal, hogy "felejtsük el a múltat", még nem találkoztam. ..."

    Konkrétan Gábor azt írta erről, hogy sokszor nem az a baj, ami történt, hanem az, ami nem történt meg. Vagyis nincs is mit elfelejteni. És Netty férjénél is ez van, nem is volt jelen az apa a gyereke életében, nem voltak történések.

    VálaszTörlés
  71. 69. kutyus Rozcsika

    "- hogy a nő választhat az "alfahím" típusú, tökéletes szimmetriával és génekkel rendelkező férfi és az "apuka" típusú, kicsit femininebb, de megbízhatóbb, kedvesebb, rendesebb, nem annyira tökéletes férfi között. "

    Hát akárhogy is megerőltetem magam, de én nem látok összefüggést az alfahíméség és a "nyúlcipő" között. Feltéve, ha valaki berezel, és a felelősség elől elmenekülve hagyja ott a családját....

    VálaszTörlés
  72. 73. Descalcez
    Én látok: pl. magasabb tesztoszteron szint, népszerűség a nők körében, és ha a feleség nem a legtökéletesebb, a nők között, a magas tesztoszteronszintet igénylő vagány és egyben érdekes munka, ami nagyobb kihívással és szórakozással jár, mint naponta az oviba menni a gyerekért.

    VálaszTörlés
  73. 74.kutyus Rozcsika

    Értem én a gondolatmenetedet, csak számomra a magas tesztoszteron szint sem magyarázat arra, hogy valaki sz@rjon a gyerekére. Az egy dolog, hogy kakukkfiókákat potyogtat, meg más "hím" neveli fel a gyerekét, de hogy évekig felé sem néz, ez számomra inkább gyávaság, menekülés, nem pedig alfa hímség.

    VálaszTörlés
  74. 69. kutyus Rozcsika
    Én egészen egyszerű dologra gondoltam, azt hiszem vagy a Pánik, vagy a Boldogtalanság és evolúcióban olvastam róla. Nem tanácsként, hanem pszichoterápiás megközelítésként a régi, rossz emlékekben való vájkálás helyett.(Persze az egy elég meghatározó dolog lehet a gyereknek, ha valamelyik szülő elhagyja ) De valóban miért ne lehetne új fejezetet nyitni egy gyemeknek/apának akár 30 év után is ?
    Csoki

    VálaszTörlés
  75. 75. Des
    "... Értem én a gondolatmenetedet ..."

    Jó is lenne ha ez az én gondolatmenetem lenne. Mondjuk inkább úgy, hogy mint érdekes és elgondolkoztató dologról meséltem a Nők felemelkedése és tündöklése c. könyvből, statisztikai megfigyelésekről, a kísérletek kimeneteléről (izzadságszag alapján génhasonlóságok megtippelése, szimmetria megjóslása, stb.).

    Des! Te milyen voltál gyerekkorodban? Belesimultál az átlagba vagy ellenkezőleg?

    VálaszTörlés
  76. 76. Csoki
    Igen. Abból kiindulva, hogy Netty férjének segíteni szeretnénk, abból is ki lehetne indulni, hogy az apa lelépése nem a gyerek problémája. A párt választó anya mérte fel rosszul a helyzetet, mert az apa még a minimális 7 évig sem maradt a gyerek mellett. De az is lehet, hogy olyan ragyogó férfi volt fiatalkorában az apa, akit nem lehetett nem választani a jó adottságai miatt és az anya ezért döntött a kevésbé kezesbárány férj mellett, bízott a saját vonzerejében, hogy hátha mégis sikerül leláncolni maga mellé.

    Mert ennek így semmi értelme, hogy eddig a soha jelen nem lévőt utálja valaki, aztán meg ugyanez folytatódik, ha már jelen van akkor is. Jobb lenne megszeretni ha már vele kell karácsonyozni.

    VálaszTörlés
  77. 77. kutyus Rozcsika

    "Des! Te milyen voltál gyerekkorodban? Belesimultál az átlagba vagy ellenkezőleg?"

    "Ellenkezőleg". Mindig az út másik felét jártam!

    VálaszTörlés
  78. Sziamiaharamia

    Nem tudom, hova lett a video, valakinek nem tetszett. :-(

    VálaszTörlés
  79. A múltról és a jövőről (amik nincsenek is) a Pszichoterápia webszájtomon írok.
    http://www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu/jovo-emlekei.htm
    és
    http://www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu/a-mult-es-az-ido.htm

    VálaszTörlés
  80. Hú, jól kiveséztétek a dolgot, amíg nem voltam gépközelben. A közeledő szülésem miatt már előfordul, hogy nem bírok gép mellé ülni, nagyon keményedik a hasam.

    Sajnos ettől bonyolultabban alakult az életünk, nem csöpögős filmekből vettem az ötletet, hogy keressük meg apukáját. 2007-ben volt ez, akkor már egyébként 6 éve házasok voltunk. Röviden próbálom leírni: anyósom addigra tönkretette az életünket, a házasságunk léte forgott veszélyben, ráadásul újszülött babával voltam otthon egyedül, úgy, hogy anyósom és anyja a szomszéd házban lakott, kerítés pedig nem volt a két kert között. Férjem - klímaszerelő és mivel szezon volt - reggeltől késő estig dolgozott, így egyedül voltam egész nap a végén már teljesen bezárkózva a házba. Csak egy eset: egyszer a nagymama kapával verte az ablakunkat. A lényeg, úgy döntöttünk, inkább hagyjuk veszni a házunkat (sajnos anyjának haszonélvezete volt a házon) és új életet kezdünk a kisbabánkkal, pénz és lakás nélkül. Anyukámék nappalijában táboroztunk hónapokig, amíg hitelt felvéve egy öreg házat vettünk meg. Na, ezek után beszéltem rá szegényt apja megkeresésére, hátha találunk családot neki. Meg mert anyja tudtuk, hogy sokat hazudozott apjáról, már sok minden kiderült erről. Abban is reménykedtünk, hogy hátha van testvére, ami nem volt. De nagyokat kellett bennük csalódnunk. Felesége vizsgáztatott minket, szó szerint az érdekelte, a pénzükre utazunk-e.

    Nem Brad Pitt kinézetű, de jó fellépésű, határozott a párom. Szerintem sokkal jobb tulajdonságai vannak, mint az apjának, csak a makacsságuk, ami közös bennük. Hogy belesimulni ő sem tud a nagy átlagba, az aztán biztos. De hogy a kényelmesebb és nyugisabb élet, utazgatás miatt hagyta ott őket az apja, az biztos. És talán ez az elhagyottság volt, amiért párom annál jobban ragaszkodik a saját családjához és legalább 3 gyereket szeretett volna.

    Viszont, ami érdekes, a most 6 éves kislányom "kell" csak apósoméknak: ajándékot vesznek neki, elviszik pl. bábszínházba..., de a 2 éves kisfiammal nem is foglalkoznak, mintha nem is lenne. Nem értem, ez miért van. Vagy csak a lány tudja "szórakoztatni" őket, a kicsivel meg csak a gond van, legalábbis ez a tippem. Szerintem csak egy jó kis öregkori szórakozásnak veszik a dolgot.

    Na, tovább nem fárasztalak titeket a kissé bonyolult életünkkel :)
    Netty

    VálaszTörlés
  81. 82. Netty
    Köszi, hogy leírtad, ez jócskán árnyalja a képet. Én azt hiszem befejezem mások életéről az írogatást, amikor alig tudunk egymásról valamit.
    Szerintem örüljetek ha a kislányt szeretettel veszik körbe, addig legyen más, fiús program a kisfiúnak, csak veletek. Minden jót kívánok!

    VálaszTörlés
  82. 81. szengab
    Köszi a cikkeket, nem is tudtam erről a website-odról.
    Elolvasva a múltról szóló részt, két dolog jutott eszembe. Az egyik, amit Vámos Miklóstól hallottam, hogy aki introvertált típusként kezdi az életét, az általában az élete közepén átvált extrovertált típusba, mert a tapasztalatai azt mondják neki, hogy eddig egészen jól elnavigált és ettől felbátorodik, míg fordított esetben a hangos ember kicsit megunja a szereplést élete közepe táján és elcsendesedik. Persze nem extra befelé fordulásról és extra kifelé fordulásról van mindig szó.
    A másik egy film, a Mr. Woodcock (Anyámon a tanárom) c. film, ahol a fiúgyerekek réme, a tornatanár lesz az "apukája" a már felnőtt "kövér kisfiúnak", aki már egy ünnepelt könyv írója, ami a múlt átfelejtésének lépcsőfokairól szól. Nagyon-nagyon humoros és szuper film.

    A "Legfeljebb elválunk?" c. cikkben találtam egy tuti gondolatot az esküvők bombasztikusságáról és csinnadrattájáról, nagyon vicces:
    "A nagy, ismeretlen világba induló és talán soha vissza nem térő expedíciókat szokták akkora pompával búcsúztatni, hogy az egyben a megelőlegezett végső búcsú is."

    VálaszTörlés
  83. 82. Netty

    Én azt tapasztaltam, hogy a nagypapák három éves kor előtt nem nagyon tudnak mit csinálni a gyerekkel... talán azért, mert két éves korig nem tudnak vele megfelelően kommunikálni, utána jön a dackorszak, amivel nem tudnak mit kezdeni (emlékszem apukám rémült arcára, mikor a kétéves lányunk toporzékolni kezdett). ;) Amikor a kölök három éves lesz, akkor már érdekli minden, amit egy nagypapa mutatni tud, legyen az tűzgyújtás, állatetetés, barkácsolás, vagy valami hasonlóan nagypapás. :)
    Szerintem várd ki, míg a fiaddal is képesek lesznek valamit kezdeni.

    VálaszTörlés
  84. szengab:
    A "Legfeljebb elválunk" cikkhez, ha már megemlítésre került:
    Nagyon tetszik az összefoglalása a reális házasság ismérveinek, de egy kis ellenvetés az élettársi kapcsolat vs. házassággal kapcsolatban: szerintem a megfelelő elkötelezettség és a "jó házasságra" jellemző reális elvárások ugyanúgy érvényesek lehetnek élettársi kapcsolatban is, függetlenül attól, hogy nincs róla papír. :-) Ami a gyereket illeti: felelős és a kapcsolatukat a reálisan, intelligensen megélő élettársakról feltételezhető a gyerek testi és lelki egészségének, biztonságának megfelelő biztosítása is. Az élettársi kapcsolat is lehet megelégedett, az abban élők is alkothatnak harmonikus családot.
    És szerintem ugyanígy belemehetnek emberek egy élettársi kapcsolatba is házassági mítoszokkal, egyoldalú szerződésekkel (pedig nincs is róla papír :-), ami szintén zátonyra futhat ugyanolyan okokból, mintha összeházasodtak volna (idő, változások, öregedés, körülmények változása, ahogy írod, de ide sorolmám még az önismeret hiányát is.)

    VálaszTörlés
  85. 85.Szőlőszem
    Akár ez az én véleményem is lehetne. A gyerekek között nem lehet különbséget tenni. A nagypapa és a mama valószínűleg a nagyobb gyermekbe kapaszkodik -ésszerűen - hogy tehermentesítse a családot legalább egy értelmes kölökkel. Később ez változni fog, a most kicsi is az érdeklődésük középpontjába fog kerülni, aztán majd a harmadik is.
    Hát, ezekhez élettapasztalatok kellenek (így utólag), meg több gyermekkel, de végül is nem olyan vészes. Érzelmileg persze képeznünk kell magunkat folyamatosan.
    Csoki

    VálaszTörlés
  86. 81.szengab

    "Ön meg akarja változtatni a jövőt? Kár a fáradtságért. A jövő nem létezik. Csak a jelent lehet megváltoztatni, és az fogja megváltoztatni a "jövőt". Ezen munkálkodjon. Mindig csak a következő percen, amibe máris beleléptünk." - olvasom az ajánlott link alatt a - szerintem nagyon fontos - életviteli tanácsot.
    Sok-sok filozófiai mű, nyitottság a szűk családi kör és más emberek gondolkodása iránt, és nem utolsósorban a fiam elvesztése okozta mély gyász megélése vezethetett oda, hogy valamikor évekkel ezelőtt - azt hittem, ösztönösen, ma már érzem, tudatosan - jutottam el e felismeréshez. Így próbálok élni, így SZERETEK újra élni... Érdemes, ha szenvedéseken át vezet is az ÚT. Köszönöm a megerősítést, a leírt, másokkal megosztott gondolatokat.

    VálaszTörlés
  87. MW!
    A kávé a wikipédia szerint segíti az anyagcserét, a nyers kávé epehajtó is, de szerintem a pörkölt kávé is az. A kávéban lévő keserű ízű ... valamire (?) szükség van az emésztéskor, erről olvastam. Én nem érzem úgy, hogy evés után vissza kellene tartanom magam a kávéivástól. Puffadni meg végképp nem puffadok ha kávét iszom.

    VálaszTörlés
  88. 89. kutyus Rozcsika
    Én sem a kávéra fogtam a puffadást, hanem az édességekre, amik ugyanúgy kívánkoznak ebéd után. A kávéval legfeljebb a fitát tartalma miatt kell vigyázni, vagy nincs igazam? (lehet, hogy csak a kakaóra igaz...) Legalábbis, hogy nem pont ebéd után igyuk, hanem külön. Mondjuk, kávé és magsüti vagy csoki, egy külön étkezésként, nem pedig ebéd után. Valami ilyesmire gondoltam.

    VálaszTörlés
  89. Szerintetek mit a legfontosabb szedni magas vérnyomásra? Én amit néztem, halolaj, Q10, d-vitamin, csak ilyen esetben mennyi lenne az ideális adag? Kevés az info, sajnos:
    54 éves nő, 170 centi és 60-65 kiló körül
    168/nemtommennyi (neki mindig kifejezetten alacsony volt régebben)
    a nyakán tudtommal meszesednek az erek
    erősen stresszes mert rengeteget dolgozik
    erős hányingeres migrénes fejfájás
    nem paleós
    köszi, ha valakinek van ideje válaszolni :S

    VálaszTörlés
  90. Kedves Ilona, Magas vérnyomásra jó a halolaj (korlátlan mennyiségben), Q10 - a kiszerelésen szereplő adagolás szerint, fagyöngy-fokhagyma "kapszula" - napi egy db. Fokhagyma - korlátlan mennyiségben. Ha nem múlna el a magas vérnyomás, akkor feltétlenül menjen el orvoshoz. Nem szed-e az ismerősöd újabban valamilyen gyógyszert, amit eddig nem, mert annak szövődménye is lehet. Kell várni legalább 10 napot, hogy mindez hasson. Ha kritikus a helyzet, azaz folyamatosan 170 vagy afölötti a vérnyomás, akkor feltétlenül el kell menni orvoshoz.

    Egyébként az elmúlt két hétben, és most is - folyamatosan frontok vannak. Különben nem vagyok fejfájós, CSAK vérnyomásos. A vérnyomásom - hála a csodadokimnak - teljesen rendben van, de a fejem migrénesen elég gyakran fáj mostanában.

    VálaszTörlés
  91. Még annyit a magas vérnyomás nem gyógyszeres kezeléséhez, hogy nagyon jót tesznek a fentiek szedésén kívül a Valeriana típusú növényi enyhe nyugtatók, illetve B-komplex forte szedése.

    VálaszTörlés
  92. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  93. Jelentkeztem a Nők Lapja nice.cafe 2013-as bloggerina versenyére. Amennyiben szavazatoddal megtisztelsz, akkor a következő linkre való kattintás után megteheted:

    Na, ez az élővé tétel nekem most nem megy. Akkor linkeljétek be, és szavazhattok a
    http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/kelemenne-pataki-marta

    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  94. 95. BB
    Én nem tudom, hogy hogyan kell szavazni. A honlapodat bemutató rész alatti "tetszik" gomb megnyomása nem elég, gondolom.

    VálaszTörlés
  95. 96. kutyus Rozcsika és BB
    Én is megnéztem, de baromira nem értem, hogyan kell szavazni...

    VálaszTörlés
  96. 92.93 BB
    Köszi szépen :)

    VálaszTörlés
  97. 97. MW2013. január 15. 15:38

    Mert még nem lehet szavazni. Most jelölési időszak van.
    Január 28-tól február 17-ig az olvasóké, rajongóké a főszerep, ők voksolnak a jelölt blogokra.

    VálaszTörlés
  98. 95 BB


    Szólj majd megint, ha lehet már szavazni.

    VálaszTörlés
  99. Ja, én is akartam, és nem tudtam.
    Azt hittem, csak annyira béna vagyok, a gyerekeimet akartam segítségül hívni.:)

    VálaszTörlés
  100. Bocsánat:-) Eléggé kutyafuttában tettem regisztráltam és posztoltam, meg írtam ide a figyelemfelhívást. Rever volt a "sasszem" - köszi neked:-)))

    Ez áll a versenykiírásban:
    "Január 27-ig fogadjuk a jelöléseket, utána február 17-ig lehet szavazni a legjobbnak tartott blogra.

    Aztán zsűrié lesz a főszerep: Jakab Kriszta, a Nők Lapja Café főszerkesztője, Sixx, a comment:com és a Hogyvolt blog bloggere, Hódos Hajnalka és Dulai Péter, a Caféblog szerkesztői azok, akik az ötven legtöbb szavazatot kapott blogból kiválasztják 2013 bloggerináját. Különdíjat is osztunk majd annak, aki különleges, összetartó, ígéretes közösséget kovácsolt írásaival. A győztes ráadásul a Nők Lapja Café állandó szerzője lesz, és még egy laptopot is kap."

    Ami egyébként érdekes, hogy a FB-szavazatok már láthatóak. Mindenképpen szólok január 27-én, hogy indul a szavazás, melyet előre is köszönök.

    VálaszTörlés
  101. 102. BB

    Hajrá Márti! Szavazni fogok én is, kívánom, hogy megnyerd!

    VálaszTörlés
  102. Ilona2013. január 14. 22:35
    Vérnyomásra tanácsok: először is azonnal tessék elkezdeni paleózni! Max. fél év és elmúlik (vagy jelentősen csökken) a migrénje. Fontos a stressz oldása, korai fekvés, elsötétítés, időt kell szakítania a heti többszöri, rendszeres testedzésre, futás, aerobik (talán legnyugtatóbb az úszás)...
    Sokat segít a napi egy gerezd fokhagyma + egy fél citrom leve (limonádénak is jó). Lehet kapni gyógynövényboltban fehér-fagyöngy tablettát (Bionit).
    Nekem legtöbbet a Bemer készülék használata segített, rendbe hozta a vérnyomásom és a meszesedést is csökkenti. Étrend-kiegészítőnek D és K vitamin, +B12, Magnézium, meg amit írtál, a halolaj. (ha rosszul alszik, lefekvés előtt egy szem Melatonin)
    mennyiségre: 10 000mg D, 100mg K2, 500mcg B12, 200 Magnézium, 1-2 evőkanál halolaj. Egy hónap múlva méressen D vitamin szintet, aztán ahhoz igazítsa a további D vitamin szedését...

    VálaszTörlés
  103. Willson 104:
    K2-ből kicsit sok lenne a napi 100 mg, biztos te is 100 MCG-ra gondoltál. :-)

    VálaszTörlés
  104. Elnézést kérek, amiért így kívülről bele merészelek szólni, azt hiszem, kicsit furcsa is lehet, de ha lehetne egy kérésem, akkor van.

    Ha valaki nem képes érzelmileg kötődni, de "tökéletes párt" akar, abból nem következik, hogy az illető "alfahím". Ha valaki alfahím, abból sem következik, hogy képtelen az érzelmi kötődésre, nem fontos neki a párja, a gyerekei. Ahogy abból sem következik, hogy valaki húszéves korában bombázó volt, ha volt húszéves. Talán még abból sem, ha valaki népszerű az olyan alfahímek körében, akik attól azok, hogy kizárólag alkalmi kapcsolatot akarnak. Aki ilyen következtetéseket von le, az logikai hibákat vét. Engem mint olvasót ez összezavar, konfúzus leszek és rosszul érzem magam. Csak azért merészkedtem szólni, mert nem felejtettem el, Rozcsika nemrég Szendi Gábor kifinomult logikájáért rajongott. Bizonyos körök határán túl ritkán látni, hogy valaki értékeli a logikát és nekem mindig nagy öröm - de ha már úgy van, akkor nagyon szeretném kérni: aki annyira rajong érte, az ha lehet legyen kicsit következetesebb.

    Egy agykontrollos (nő)ismerősöm szerint nőietlen bal agyféltekés gondolkodásom van. Ő egyébként a szeretetet és érzelmi kötődést a veréssel hozta kapcsolatba és az ajándékozással és mások igényeivel azonosulással, mások kiszolgálásával mint "anyai szeretettel". Meg is akart korbácsolni, azt állította, az jót tesz, ugyanolyan hatása van, mint a szülésnek, és az oxitocin fiziológiai hatásáról példálózott. Visszautasítottam az ajánlatát, akkor vette észre, én milyen nőietlen vagyok, milyen nőietlen az agyműködésem! Ebből akkor levonhatnánk azt a következtetést: aki nem szereti a verést és nem engedi meg, hogy verjék, abban több a tesztoszteron az átlagnl, a kelleténél. Még akcióhősöket is fölhozhatnánk példaként: íme a tesztoszterontól duzzadó izomzatú alfahímek, akik biztosan nem szeretik, ha verik őket. Agykontrollos ismerősömnek rögeszméje volt, hogy szeretetből meg kell engedni a bántalmazást, aki szeret, megengedi, aki nem engedi, az nem tud szeretni. Rögeszméje volt az is, hogy engem bántalmazni kell.

    Ha jól értem, Rozcsika az átlagosnál magasabb tesztoszteronszinttel szeretné magyarázni vagy azonosítani az érzelmi kötődés, a szeretet és törődés hiányát. Ez nem logikai ellenvetés, csak kissé meglep. És attól tartok, néhány férfi ismerősömnek is fájdalmat okoz ez a feltevés. Olyan embereknek, akik férfiként vonzó és férfias férfinak tartják magukat - de ugyanakkor képesek érzelmekre és érzelmi kötődésre is és igényük is van rá. Aki akarja, nevezheti ezt "feminin" dolognak. Én szeretem az ilyen "feminin" férfiakat. Miattuk is írtam. Én nő létemre verbálisan nem tudok olyan érzelmes lenni, olyan kedvesen írni, mint ők, elnézést kérek ezért.

    (nemalmodik.blogspot.hu)

    VálaszTörlés
  105. 106. névtelen
    Szervusz, köszöntünk itt a blogon! Légyszíves mutatkozz be, pár szót mesélj magadról, amit fontosnak tartassz, pl. mióta paleózol, milyen betegségekből szeretnél meggyógyulni a paleóval, hány éves, ilyenek, bármi, amit tudni kell rólad.
    Köszi

    VálaszTörlés
  106. smirgli2013. január 15. 23:01
    Köszi! Valóban, 100 mcg K2 vitamin. :-)) Késő volt, amikor írtam...

    kutyus Rozcsika2013. január 16. 12:08
    Bocs, de odaírta a saját blogja címét...Ott biztosan írt magáról valamit. Ide a véleményét írta, amivel lehet vitatkozni, de szerintem senkinek nem kell mellékelnie az önéletrajzát a véleménye mellé! Te sem tetted, én sem. Még a valódi nevét sem ismerjük egymásnak :-)) (Sokunknak még a blogja sem nyilvános.)
    Ha sért a véleménye, mond meg neki!

    VálaszTörlés
  107. Rozcsika 107:
    Dehát lehet, hogy nem is paleózik, meg nem is beteg. :-) Meg amúgy se paleós témához szólt hozzá.
    Mióta kell egy netes fórumon bemutatkozni? Majd ha úgy adódik, hogy ha itt marad, és a beszélgetés során megoszt magáról ezt-azt, lassan megismerjük. Egyébként ő sem tud rólunk nagyon sok mindent (hacsak nem évek óta olvassa a blogot), de miért is kellene? Volt egy észrevétele, passz. A fórumokat erre is lehet használni, és ez eddig is így volt ezzel a bloggal is (ami nem mindig csak a paleóval foglalkozik.)
    Max. akkor merülhetnek fel kérdések valakinek az életmódjáról, ha pl. elkezd a paleóval ellentétes étkezési tanácsokat osztogatni, kritizálni, beszólogatni, mert ha nincsenek saját tapasztalatai, akkor nem biztos, hogy hiteles.

    VálaszTörlés
  108. Kedves blogtársak, javaslom a társalgást itt folytatni Esetleg lehet a felvetett témáról is. :-)

    VálaszTörlés
  109. 106 Névtelen
    szívesen megnézném a blogodat, de látom, hogy csak meghívottak olvashatják...

    VálaszTörlés
  110. Én azt hiszem, hogy elég világosan fogalmaztam a 83. hozzászólásomban, befejeztem erről a témáról a beszélgetést. Aki a véleményemre kíváncsi, az elolvassa Szendi Gábor: A nők felemelkedése és tündöklése c. könyvét, az azokban leírt mondatokkal értek egyet, eddigi életemben és az általam ismertek életében tapasztaltakkal összecsengenek az ott leírtak. Befejeztem ennek a könyvnek a kivonatolását és megbeszélését, teljesen ismeretlen emberekkel.

    VálaszTörlés
  111. Folyatás a 110-ben megadot linken!!

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.