2015. március 28., szombat

dr-toth-es-orvoscsoportja-megkovetese

2015 március  27-én a következő ügyvédi felszólítást kaptam. A felszólításban megkövetelt bocsánatkérésnek készséggel eleget teszek. A bocsánatkérésem a levél után olvasható.


dr. Köteles Mária ügyvéd
okl. külkereskedelmi szakjogász

Tisztelt Szendi Gábor Úr!
Az ide mellékelt meghatalmazás alapján, Dr. Tóth Csaba megbízásából fordulok önhöz.
Megnevezve megbízómat, http://szendigabor.blogsoot.hu/2015/02/paleo-terefere.html saját blogján az alábbi nyilatkozatot tette közzé:
Rozcsikának címezve:

Ami azt illeti, Te is udvarias társalgást folytatsz tóthal és hű fegyverhordozójával, miközben megint a halálba készülnek küldeni
egy rákbeteget. Roóz óta tudjuk, hogy hogy megy ez náluk. Ha a beteg véletlenségből javul, akkor azt ők csinálják,  ha meg romlik, akkor a vérképéből kiderítik, hogy nem volt ketózisban, rossz forrásból szerzi be a húst és viszlát, találkozunk a ravatalozóban."
''lvancsó csoportjában ez a két sötét figura szakértőként, sőt barátként oszthatja az észt.''
"Szerintem nem volna szabad szóba állni tóthtal és segédjével.
Nem tudhatjuk, hogy ketózisban volt-e a hölgy, és ezt tóthék sem tudják, csak le akarták vakarni a kellemetlenkedő pácienst. Ők a sikertörténeteket szeretik, és ha a beteg nem javul, az nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy nem az ő tanácsaikat követte. Nem egy ilyen betegről tudok, akinek egyszer csak többet nem válaszoltak a leveleire, nem vették fel a telefont, mert romlott. Roóz is így járt, nem de? A sikertelenné váló betegtől gyorsan meg kell szabadulni, mert a végén még feljelentés lesz belőle, és kiderül,  hogy nem is praktizálhatna, hiszen kirúgták tudtommal az orvosi kamarából is, praxis joga sincsen."

Tisztelt Szendi Gábor Úr! A ketogén étrenddel való gyógyítás mintegy százéves tudományos módszer és az evolúciós orvoslás alkalmazza. Dr. Tóth Csaba és orvoscsoportjának a paleo-ketogén étrenddel kapcsolatos tudományos cikkei nemzetközi és hazai tudományos fórumokon is megjelentek, és a
á paleomedicina.hu honlapon bárki által hozzáférhetőek. Ez a honlap folyamatosan közzéteszi cikkeiket, amelyeket elismert szakmai folyóiratok jelentetnek meg. Tudományos szakcikkeiket elbíráló külföldi szakemberek,egyetlen alkalommal sem fogalmaztak meg kockázatot a módszerükkel szemben.
Ön viszont közzétett blogbejegyzéseivel rontotta megbízóm tudományos hitelét, negatív színben tünteti fel módszerét és munkatársait is, megalapozatlan tényállításaival kétségbe vonta szakmai kompetenciáját, és ezáltal hátrányosan befolyásolja a paleomedicina orvoscsoportról kialakulóban lévő
tudományos és közéleti képet, végül összefoglalva és jogi nyelvre fordítva, mindezek által sérti Dr. Tóth Csaba és orvoscsoportjának a Polgári Törvénykönyv 2:43. paragrafus d.) pontjában nevesített és 2:45. paragrafusában részletesen körülírt jó hírnévhez való jogát.
Mindezekre tekintettel, most azt kérem, hogy saját blogján, ugyanott, ahol sértő nyilatkozatát közzétette, helyesbítő blogbejegyzésben kérjen bocsánatot Dr. Tóth Csaba megbízómtól és orvscsoportjától megalapozatlan blogbejegyzései miatt. Egyben tegye közzé a jelen felhívást, és adjon hangot a benne foglaltak valóságosságának és annak hogy a blogbejegyzéseiben foglaltakkal ellentétben, Dr. Tóth Csaba tevékenységét orvos kamarai tagsága alapján végzi. Kérem, hogy eszerinti helyesbítését 30 napon át tartsa fenn blogbejegyzései között. Abban a nem várt esetben, ha minderre a jelen felhívás kézhezvételétől számított 5 napon belül nem kerülne sor, úgy Dr. Tóth Csaba igényét a törvény rendes útján, személyiségijogi perben érvényesíti.
Tájékoztatom, hogy Dr. Tóth Csaba, folyamatos orvos kamarai tagságának igazolására a vonatkozó okiratot a jelenlétemben bemutatja Önnek, a velem a fentí elérhetőségek bármelyikén előre egyeztetett helyen és időpontban. Az okirat bemutatására Vonatkozó igénye esetén az időpont és hely egyeztetését Önnek kell kezdeményezni, mert a székhelyem Kecskeméten van' és az egyéb bírósági tárgyalásaimhoz is igazodnom kell.
Kecskemét, 2015. március 21. napján
Tisztelettel Dr. Tóth Csaba jogi képviseletében: dr. Köteles Mária Ügyvéd
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Megfelelve az ügyvédi felszólításnak, bocsánatot kérek fenti kijelentéseimért, és megkövetem Dr. Tóth Csabát és az általam személyesen nem ismert orvoscsoportját. Véleményként megfogalmazott igazolatlan állításaimat, melyek alkalmasak dr Tóth és orvoscsoportja jóhírének csorbítására, mint bizonyítatlan vélelmeket ezennel visszavonom. 

Mentségemre szolgáljon az, hogy olvasva a Facebookon egy folyamatosan romló státuszú rákbeteg és Dr. Tóth és munkatársa levelezését, melyben az előrehaladott rákban szenvedő beteg azt panaszolta, hogy követve Dr. Tóth utasításait, tumormarkerei egyre romlottak, majd bal veséje leállt, elhamarkodottan és indulatosan arra következtettem, hogy itt műhiba történt, és nem vettem figyelembe Tóth doktor és munkatársa azon megjegyzéseit, hogy szerintük a beteg vérképe alapján nem is volt ketózisban és megbízhatatlan forrásból szerzi be az elfogyasztott húsokat, azaz nem követte az orvoscsoport utasításait, így nem csoda, hogy állapota nem javult. Így utólag belátom, hogy elhamarkodottan minősítettem Dr. Tóthot és orvoscsoportját, anélkül, hogy az eset minden részletét alaposan megismertem volna.

Azt is beismerem, hogy előítéletek mozgattak blogbejegyzésem írásakor, mert Dr. Tóth hajdani kezeltjének, a haldokló Roóz Péternek Facebookon közzétett búcsúlevelét is szó szerint vettem, miszerint Tóth doktor őt betegsége romlásakor cserbenhagyta. Elismerem, hogy nem volt jogom az azóta elhunyt Roóz Péter -állapotából fakadóan- elfogultnak tekinthető levelét készpénznek vennem, és abból dr. Tóth és munkacsoportja munkájára nézve hamis következtetéseket levonnom. Mindezt most is csak azért említem, mert Roóz Péter esetére is úgy hivatkoztam, amely azt sugallhatja a blog olvasóinak, hogy dr. Tóth helytelenül járt el betege ügyében. Az ilyesfajta sugalmazásért is szeretnék bocsánatot kérni.

Végül, természetesen készséggel elismerem azt is, hogy a tények ismerete nélkül, elhamarkodottan fogalmaztam meg azt a véleményemet is, hogy Tóth doktor nem tagja az orvos kamarának. Tagságát ugyan megerősíteni most sem tudom, hiszen a tagságot igazoló okiratot nem láttam, de nincs okom kételkedni a jogi képviselő állításában, miszerint dr. Tóth tagjai az orvosi kamarának. Ismét hangsúlyozom, hogy nem volt jogom még véleményként sem kétségbe vonni a kamarai tagságát, mert erről tényszerű ismerettel nem rendelkeztem. Tehát bocsánatot kérek azért is, mert olyan színben tüntettem fel Dr. Tóthot, hogy nem tagja az orvosi kamarának.

Mindezt a nyilatkozatot dr. Tóth jog képviselőjének felszólítására tettem, mert elismerem, hogy dr. Tóthnak elévülhetetlen joga jó hírneve védelme. A jövőben tartózkodni fogok a hasonló megnyilvánulásoktól. Mivel nem követtem munkásságát, nem tudtam, hogy időközben nemzetközileg is elismert szakemberré vált, ami még érthetőbb teszi számomra, hogy jóhírét nem szeretné csorbítva látni még egy blogbejegyzésben sem.


Úgy vélem, ezzel eleget tettem jogi és erkölcsi értelemben is dr. Tóthtal és orvoscsoportjával szembeni bocsánatkérési kötelezettségemnek. 

212 megjegyzés:

  1. az a nagy kár, hogy valaki nem jelentette fel az elhunytak, meg a rosszabb állapotba kerülők rokonai közül. ja, és amúgy a ráolvasással való gyógyítás is több száz éves múltra tekint vissza. hogyha ez egy érv.(a kedves ügyvédnőnek írnám, hogy nevet nem említettem, úgyhogy ne fáradjon)

    VálaszTörlés
  2. Gábor válasza egyszerűen tökéletes:)

    VálaszTörlés
  3. Mindenre kiterjedő. Korrekt.
    Engem csak RP halála lepett meg. Hogy ő az, akit én is ismertem, döbbenet.
    Annyit azért hozzá tennék a dologhoz, általánosságban, hogy én például magát a "bocsánat kérésé"t nem, de annak bármiféle eszközzel történő kikényszerítését már gyermekkoromban is érthetetlennek tartottam.
    Erről a vitáról nem tudtam, de valójában nem is lepett meg, ismerve Csaba személyiségprofilját.
    Remélem jobb lesz tőle a közérzete. És itt az ideje, hogy közzétegye a halálozási statisztikáit is, mert most már nyilván van használható adatbázisa. Egy tevékenységet önmagában értékelni nem lehet, csak más típusúakkal összehasonlítva. Nekem van több gyógyult rákbetegem, akik soha nem diétáztak, semmilyen diétát nem próbáltak. A hagyományos onkológiai protokoll szerint lettek kezelve. De nyilván van ilyen esete TCS-nak is. Megnézném a különbséget. Pétert Isten nyugosztalja. :-(

    VálaszTörlés
  4. Kereskedelmi szakjogász...?
    Ez akkor üzleti ügy?

    VálaszTörlés
  5. KÜLkereskedelmi szakjogász.Nem mindegy ám:) És okleveles.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :DDD szerintem valami haverja lehet akit megkért.. és tuti nincs praxisa, hiszem ha látom

      Törlés
  6. dr. Tóth Csaba weboldalának elérhetősége helyesen: http://paleomedicina.com/hu/ . Az ügyvédnő által megadott címen nem nyílik meg semmi. Tehát bárki nem tudja elolvasni, sőt, ott senki sem.

    VálaszTörlés
  7. Tisztelt Szendi Gábor! Szeretném a felvilágosítását kérni, hogy mikortól kaphatók az Ön által felügyelt paleós termékek a Norbi üzletekben. Esetleg, ha Ön tud olyan boltról, ahol már van ilyen hálás lennék ha tudatná velem. A párom már türelmetlenül várja. Köszönettel Károly

    VálaszTörlés
  8. Kedves Károly, a tervek szerint április 24-25 körül, vagy röviddel azután lesznek az első termékek kaphatók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És lesz majd paleo pizza meg paleo süti, meg mindenféle, adalékanyagtól hemzsegő szemét? Mert az jellemző Norbi termékeire! No meg a hitvány íz és a csillagászati árak. ha már önellentmondásoktól hemzsegő könyvsorozatából egyre kevésbé tud megélni, legalább egy kis fitness-maffia, igaz, kedves "Populáris Paleo Úr"? Norbi a fitness Varnus Xavérja, egy műanyag lufi, egy igazi megélhetési népátverő művész. Szánalmas, hogy beállt mögé! Mindez nekem a véleményem! ;)

      Törlés
  9. Érdekes egybeesés, hogy pont ma osztotta meg a www.tothcsaba.blogspot.hu oldal az alábbit facebookon.. Roóz Péter közeli hozzátartozója hogy élte át :/ durva...:

    "Meg szeretnénk menteni a sok megvezetett, kihasznált beteget tőle és szeretnénk, hogy igazi orvosokhoz, szakértőkhőz fordulnának helyette!

    Roóz Péter rákbeteg volt. Tóth Csaba kezelésére hónapról hónapra durván súlyozbodott az állapota, végül belehalt!!! Az alábbiakban ebbe a folyamatba tekinthetünk bele Péter hozzátartozójának szemszögéből.

    "Folyamatosan, havonta küldte vérvizsgálatra, ultrahangra.(nem TB-s.re ) Az eredmények folyamatos romlást igazoltak. Ő mégis: semmi gond, javulni fog. ( s mindezt olyan hihetően, hogy én is elfogadtam ). Mielőtt korházba került a véradás kapcsán, még azt javasolta, hogy menjünk vissza a győri orvoshoz, s operáltassuk meg újra a máját. (a boncolási jegyzőkönyv szerint, "már csak daganat volt".) Azt gondolom, talán valaki mással is megnézette a leleteket közben, mert ahogy megkerestük a győri profeszort,(2-3 nap alatt elintéztük) s indultunk volna, sietve felhívott, hogy mégse, inkább most azonnal kérjünk vért az onkológusunk segítségével, mert "először fel kell javítani Pétert". Honnan ez a hirtelen szikra? A máj mütétet is ő találta ki, majd 3 nap múlva hirtelen, hogy mégse! (Azért mi a legutólsó leletet elküldtük a győri professzornak, aki válaszolt is: MÁR NEM OPERÁLHATÓ) Sajnos, az onkológus már nem akarta kezelni Péter, s ezt meg is mondta. Késő! Majdnem azt, hogy menjen ahhoz, akinél eddig volt... Hogy mégis korházi ellátást kapott, az annak volt köszönhető, hogy épp bennt voltunk, amikor hányt, és vért. Hát azonnal felvették a gasztroenteorologiára. Ahol is kiderült hogy gyomorvérzés, hogy "idegen sejtbetörés" a gyomorba, s akkor már nem sok volt hátra.... És t.cs. mindezt NEM LÁTTA. Miközben havonta, minden eredményt megkapott! Csak talán rá se nézett! S erre jött még az a levele hogy Péter hazudik. (Miközben igénybe vette Péter eszét, autótóját, idejét! mert barátok ???)
    Hát számomra nem ORVOS t.cs., bármilyen papírja is legyen erről. Hogy nem barát, az is biztos! A természet adott neki egy kedves arcot, egy megnyerő stilust, s épp erre kell nagyon ügyelni, NEKTEK! Én már tudom. "

    Nagyon szomorú történet :( Nem akarjuk hogy más is így járjon! Gyógyítás helyett senki sem akar még betegebb lenni...
    Segítsük embertársainkat! A hallgatás csak a Tóth Csaba féléket segíti!"

    VálaszTörlés
  10. Jéééééééééé! Ettől az ügyvédnőtől kaptam én is felszólítást,hogy jelöljek meg két időpontot,amikor is T Cs elviheti a több mint EGY éve nálunk hagyott dolgait,és a Kft.-je iratait a volt közös lakásból.De sürgősen ám,mert a NAV rövid határidőt szabott neki az iratok átadására. Hááááát én nem válaszoltam.
    Gábor, a válasz zseniális!


    Ha mindenkinek,akinek rossz véleménye van T Cs munkásságáról ügyvédi felszólításra bocsánatot kell kérnie akkor az elkövetkező hónapokban lesz munkája az ügyvédnőnek. Én azt szeretném tudni,hogy T Cs mikor fog bocsánatot kérni a sok félrekezelt, cserbenhagyott betegétől?!

    Biró Bea

    VálaszTörlés
  11. Ez a bizonyos orvoscsoport - vajon kikből áll? Ezt lehet tudni?

    VálaszTörlés
  12. A doktor kikövetelheti ugyan Szendi Gábor bocsánatkérését, de nem Sz.G. tette őt hiteltelenné vagy rontotta a jó hírnevét, hanem saját maga. Azokat a betegeket, akik panaszkodnak rá, nem lehet mind elhallgattatni.
    Ha valami miatt nem ajánlja egy beteg a doktort egy másiknak, annak nem Sz.G. az oka, hanem a beteg vagy a hozzátartozó rossz tapasztalata. Nehezen hihető, hogy minden egyes beteg, aki ilyenről számol be (egymástól függetlenül), az szándékosan nem mond igazat.

    VálaszTörlés
  13. Az orvosi munkacsoport tagjai: dr Tóth Csaba,dr Clemens Zsófia, dr.Dabróczi Andrea és Schimmer Mária betegklub koordinátor,ketogén-étrendi tanácsadó-egyébként fodrász

    VálaszTörlés
  14. Névtelen 12.
    Igazad van. Az a hozzá forduló potenciális páciensek "szerencséje", hogy TCS és CZs. eléggé exhibicionista ahhoz, hogy megosszák módszerüket és ajánlásaikat a nagyközönséggel - kérdésekre is készséggel válaszolnak.... Tegyük hozzá, ez azért elég szelektíven történik, attól függően, mennyire leleplezőek azok. :-D De pont eléggé gyakran nyilvánulnak meg ahhoz, hogy a betegeiken kívül mások is beleláthassanak "áldásos" tevékenységükbe.
    Jelenleg egy FB-csoportban aktív (ill. én csak erről tudok), ott viszont olyan gyönyörűen járatja le magát minden alkalommal, amikor hozzászól valamihez, hogy öröm nézni.
    Anonymus

    VálaszTörlés
  15. Ilyen jót már rég nevettem ! Ekkora öngólt rúgni!!

    VálaszTörlés
  16. Gratulálok Gábor !
    Ezt a frappáns választ egy rutinos ügyvéd is megirigyelheti.

    VálaszTörlés
  17. Valaki2015. március 28. 16:55

    Kedves Valaki. Bármi is MOST TCS, valaha orvosi képzésben részesült, mindegy, hogy milyenben.
    Azt még a leghülyébb orvosnak is látnia KELL, amit Ön szerint, illetve a hozzátartozó szerint TCS "nem látott". De ez a jobbik verzió, a rosszabb, ha látta, és nem lépett azonnal. Miután az ügy részleteit (primaer tumor, kórtörténet) nem ismerem, mást nem mondhatok.
    Merem ezt mondani orvosként, 35 éves egészségügyben, sebészetben, háziorvostanban szerzett tapasztalatok alapján.
    Etikai okok miatt sajnos nem minősíthetem ezt a szituatív vakságot, de ha minősíteném, egészen biztosan nyolc kereskedelmi szakjogász írna nekem fenyegetőzős leveleket.
    Az ügy a Geréb Ágnes -féle ügyre hajaz, az én saját, külön bejáratú véleményem szerint.
    És én kérek elnézést a magabiztos, önjelölt próféta helyett mindenkitől.
    A paleo-ketogén étrend nagyon sok mindenre jó, de egy súlyos onkológiai beteg kizárására a protokoll szerinti kezelésből, és .... na mindegy. Isten bizony csorog a könnyem. A dühtől...
    Azt hiszem lépni fogok az etikai bizottság és a nyomozó hatóság irányában. Ezt mindenképpen vizsgálni kell, érzelemmentesen és szakszerűen. íés most érzelmileg kiakadtam.
    Roóz Pétert a FB-ról ismertem, és azt kell mondjam, szerintem ő is óriásit hibázott. Szeretném látni TCS gyógyult onkológiai eseteinek névsorát. Vagy csak a számát.
    Elnézést az indulatos hozzászólásért mindenkitől. De ez nem az első veszni hagyott beteg a nemzetközi hírű tudóstól.

    VálaszTörlés
  18. És még van pofája ennek a Tóthnak bocsánatot kéretni.
    És ő mikor fog bocsánatot kérni Szenditől, mert nála is olvasható, hogy Szendinek tudománytalan és színvonaltalan írásai vannak.
    Kérjen ő bocsánatot!!

    VálaszTörlés
  19. Én közszereplőnek tekintem magam, akinek bírnia kell mások gyalázkodását is. Van, akinek érzékenyebb a lelke.

    VálaszTörlés
  20. Miután nem szokásom a faszargás, beindítok egy kettős vizsgálatot részben etikai, részben büntetőjogi vonalon. Majd meglátjuk a dokumentációból mi derül ki....

    From: dr. Keszthelyi Gyula [mailto:numdadr@gmail.com]
    Sent: Sunday, March 29, 2015 12:06 PM
    To: farkas.gergely@mok.hu
    Cc: etika@mok.hu
    Subject: Dr. Tóth Csaba tagsága

    Igen Tisztelt Hivatalvezető Úr!

    Udvariasan érdeklődöm, hogy dr. Tóth Csaba „kolléga”,
    akinek feltételezhető nyilvántartási száma 56009,
    jelenleg tagja-e a bizonytalan legitimitású köztestületnek.:-)

    Ez az adat közérdekből nyilvános adat, amire a közérdekű
    adatok kezelésére, igénylésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

    Nevezett kolléga onkológiai betegek kezelésével kapcsolatos
    extrém terápiás gyakorlata bennem etikai vétség, és esetleg bűncselekmény
    gyanúját kelti.

    Sajnos lakhelye, és „rendelési” gyakorlata jelenleg ismeretlen.
    Azonban nagyon konkrét források alapján felmerülhet a betegek
    szándékos veszélyeztetésének gyanúja, ami nem csak etikai, hanem
    büntetőjogi felelősség lehetőségét is felveti.

    Egyik páciense 2014. november 22-én hunyt el, a körülmények
    nagyon nehezen értékelhetőek. Álláspontom szerint a kamarának
    ezt vizsgálnia kellene.

    A nyomozó hatóságok értesítéséről én magam gondoskodom.
    Ha Önök nem.

    Köszönettel: dr. Keszthelyi Gyula háziorvos, sebész szakorvos.

    VálaszTörlés
  21. 20. Giulio történésze

    Köszönöm ezt a lépésedet, mert mindenkinek érdeke, Tóthnak is, hogy tisztázódjanak a dolgok. Vádaskodó betegek is jócskán vannak, és kuruzslókból sincsen hiány. Jó lenne tisztán látni, ez esetben melyik verzió áll fenn.

    VálaszTörlés
  22. Az onkológia egy nagyon érzékeny terület az alternatív medicina vonatkozásában, ugyanis egyszerűen nincsenek hiteles adataik.
    A skolasztikus onkológia viszont világszerte study-k tömegét közli, 5-20 éves túléléseket is tartalmazó közleményekben.
    Az elméletek kipróbálása a gyakorlatban pedig, úgy, hogy emögött nem áll a tudományos és etikai követelmények biztosítása, a nem engedélyezett emberkísérlet kategóriája is lehet.
    Magamon, orvosként nyugodtan kipróbálhatok bármit.
    Saját magán TCS is.
    Az Eütv-nek van egy külön fejezete erről.

    VIII. Fejezet

    AZ EMBEREN VÉGZETT ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÁSOK

    Azt hiszem, a paleo-onkológia ebbe a kategóriába tartozik. Kőkemény szabályozással.

    VálaszTörlés
  23. 22. Giulio történésze
    Kíváncsian várom az eredményeket, remélem megosztod majd velünk.

    VálaszTörlés
  24. szengab2015. március 29. 13:00

    Természetesen.

    VálaszTörlés
  25. Ezt írják a paleomedicinán TCS-ék a módszerükről és a rákról:

    "Minden daganattípusnál elengedhetetlen a szervezet a zsíralapú üzemmódra történő gyors átállítása. Ezt speciális módszerrel érjük el
    napok alatt. A terápia további célja a szervezet számára biztosítani a szükségleti élettani működést, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az
    immunrendszerünk megbirkózzon az előtte álló feladattal. Az így felkészített betegek az esetleges műtéti eljárások után gyorsabban
    rehabilitálódnak. A terápia megtartása esetén a betegek állapota javul és elkerülhetővé válik a kemoterápia vagy sugárkezelés is."

    Zsíradaptáció napok alatt? Meg milyen magabiztosan kijelenti, hogy a betegek állapota javul és elkerülhető lesz a kemo és a sugárkezelés is...

    Roóz Péter és S. Margó meg "hazudnak"...

    VálaszTörlés
  26. Ami azt illeti, a webszájtomon egy erről szóló cikkben emlékeim szerint bemutattam, hogy vannak a ketogénen is vidáman növekedő daganattípusok. De ha nem is írtam meg végül, mégis csak ez a helyzet.

    VálaszTörlés
  27. Giulio
    Nagyon jó lépés, szerintem lesznek korábbi páciensek, akik szívesen megosztják a tapasztalataikat.
    Annak, hogy egy bizonyos facebook csoportból kiléptél - ahonnan azóta is hiányolunk - van köze az illető ottani megjelenésének?

    VálaszTörlés
  28. MW2015. március 29. 15:21

    Ha ilyen ügyekbe belemegyek, akkor nem biztos, hogy nem moderálnának ki. Mondjuk úgy, etikai kötelességünk azon kollégák figyelmeztetése, vagy megfékezése, akik nem törekszenek a nil nocere elv maradéktalan betartására. Egy cukorbetegség, vagy rheumatizmus, esetleg fogyókúra szerintem belefér a paleomedicinába, de az onkológia, 2015-ben nem. Különösen akkor nem, akár még betegnyilatkozattal sem, ha a haláltól rettegő betegek weboldalakon esetleg hamis, megtévesztő fals pozotív információkat kapnak a későbbi kezelő "orvosuktól". Ismét csak azt kérdezem, hol van a gyógyult rákbetegek listája?
    Legalább egyet kérnék, öt éves túléléssel, úgy, hogy kizárólag ketogén terápián volt. lehet, hogy van ilyen, de akkor ettől zengene világsajtó. Én még KONKRÉT esetet nem olvastam. De ha van, szívesen megteszem.

    VálaszTörlés
  29. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700154.TV

    A tájékoztatáshoz való jog

    13. § (1) A beteg jogosult a számára egyéniesített formában megadott teljes körű tájékoztatásra.

    (2) A betegnek joga van arra, hogy részletes tájékoztatást kapjon

    a) egészségi állapotáról, beleértve ennek orvosi megítélését is,

    b) a javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról,

    c) a javasolt vizsgálatok, beavatkozások elvégzésének, illetve elmaradásának lehetséges előnyeiről és kockázatairól,

    d) a vizsgálatok, beavatkozások elvégzésének tervezett időpontjairól,

    e) döntési jogáról a javasolt vizsgálatok, beavatkozások tekintetében,

    f) a lehetséges alternatív eljárásokról, módszerekről,

    g) az ellátás folyamatáról és várható kimeneteléről,

    h) a további ellátásokról, valamint

    i) a javasolt életmódról.

    (3) A betegnek joga van a tájékoztatás során és azt követően további kérdezésre.

    (4) A betegnek joga van megismerni ellátása során az egyes vizsgálatok, beavatkozások elvégzését követően azok eredményét, esetleges sikertelenségét, illetve a várttól eltérő eredményt és annak okait.

    (5)50 A cselekvőképtelen, a korlátozottan cselekvőképes kiskorú és a cselekvőképességében bármely ügycsoport tekintetében részlegesen korlátozott betegnek is joga van a korának és pszichés állapotának megfelelő tájékoztatáshoz.

    (6) A betegnek joga van megismerni az ellátásában közvetlenül közreműködő személyek nevét, szakképesítését és beosztását.

    (7) A tájékoztatáshoz fűződő jogok gyakorlásához szükséges feltételeket a fenntartó biztosítja.

    (8)51 A betegnek joga van arra, hogy számára érthető módon kapjon tájékoztatást, figyelemmel életkorára, iskolázottságára, ismereteire, lelkiállapotára, e tekintetben megfogalmazott kívánságára, valamint arra, hogy a tájékoztatáshoz szükség esetén és lehetőség szerint tolmácsot vagy jelnyelvi tolmácsot biztosítsanak.

    (8a)52 Ha a betegnek az egészségügyi ellátással összefüggő döntései meghozatalában a támogatott döntéshozatalról szóló törvény szerinti támogatója van, a beteg kérelmére a tájékoztatás során biztosítani kell támogatója jelenlétét.

    (9)53 Az orvos a vizsgálatot megelőzően köteles a beteget - amennyiben állapota lehetővé teszi - arról tájékoztatni, hogy a vizsgálat és az azt követő ellátás térítési díját meg kell téríteni, ha a vizsgálat eredménye szerint sürgős szükség nem áll fenn és az ellátás költségének fedezete a központi költségvetésben és az Egészségbiztosítási Alapon keresztül sincs biztosítva.

    VálaszTörlés
  30. 14. § (1) A cselekvőképes beteg a tájékoztatásáról lemondhat, kivéve, ha betegsége természetét ismernie kell ahhoz, hogy mások egészségét ne veszélyeztesse. Ha a beavatkozásra a beteg kezdeményezésére és nem terápiás célból kerül sor, a tájékoztatásról való lemondás csak írásban érvényes.

    (2)54 Az (1) bekezdés szerinti rendelkezéseket a 16. életévét betöltött kiskorú személy esetén is alkalmazni kell.

    (3) A tájékoztatás joga a beteget akkor is megilleti, ha beleegyezése egyébként nem feltétele a gyógykezelés megkezdésének.

    VálaszTörlés
  31. Az önrendelkezéshez való jog

    15. § (1) A beteget megilleti az önrendelkezéshez való jog, amely kizárólag törvényben meghatározott esetekben és módon korlátozható.

    (2) Az önrendelkezési jog gyakorlása keretében a beteg szabadon döntheti el, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasít vissza, figyelembe véve a 20. §-ban előírt korlátozásokat.

    (3)55 A betegnek joga van arra, hogy a kivizsgálását és kezelését érintő döntésekben részt vegyen. Az e törvényben foglalt kivételektől eltekintve bármely egészségügyi beavatkozás elvégzésének feltétele, hogy ahhoz a beteg megtévesztéstől, fenyegetéstől és kényszertől mentes, megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezését (a továbbiakban: beleegyezését) adja.

    (3a)56 Ha a betegnek az egészségügyi ellátással összefüggő döntései meghozatalában a támogatott döntéshozatalról szóló törvény szerinti támogatója van, a beteg kérelmére biztosítani kell, hogy a támogató - a 27. §-ban foglaltak betartásával - a beleegyezés megadása során jelen lehessen, azzal kapcsolatban a beteggel egyeztethessen.

    (4) A beteg a (3) bekezdésben foglalt beleegyezését szóban, írásban vagy ráutaló magatartással megadhatja, kivéve, ha e törvény eltérően nem rendelkezik.

    (5)57 Az invazív beavatkozásokhoz és a 197. § szerinti önkéntes gyógykezelésbe vételhez a beteg írásbeli vagy - amennyiben erre nem képes - két tanú együttes jelenlétében, szóban vagy más módon megtett nyilatkozata szükséges.

    (6) A beteg a beavatkozás elvégzéséhez való beleegyezését bármikor visszavonhatja.

    VálaszTörlés
  32. Tovább is van, mondjam még?

    Nem akarom teletömni a tárhelyet. Ezeket a jogszabályokat minden orvos köteles ismerni, és minden betegnek, de különösen a halálos veszélyben forgó onkológiai betegeknek tanácsos volna kívülről fújni.

    Csak egyszer kell(ene)alaposan átolvasni ahhoz, hogy hanyatt essenek. Egy autóbiztostási kötvény, az hány oldal?

    VálaszTörlés
  33. És ismét: teljesen más egészséges, fiatal sportolókat diétáztatni, bármit jelentsen is ez, és egészen más a betegségek orvosi céllal történő kezelése.
    Ráadásul úgy, hogy a beteg az ismert protokolláris kezelés HELYETT kap valami egészen mást, de amiről őt nem lehet tájékoztatni, mert például a "kezelőnek" semmiféle gyakorlati tapasztalata nincs egy klinikához képest. Sem. Nem véletlen, hogy az onkológia ma már nagyon sok fős team munkáját igényli. Ezek közül egyik a dietetikus. Nem biztos, hogy a mai diétás protokollok jók. Viszont legálisak. És itt kell nagyon vigyázni arra, hol a határ.

    VálaszTörlés
  34. "A betegnek joga van megismerni ellátása során az egyes vizsgálatok, beavatkozások elvégzését követően azok eredményét, esetleges sikertelenségét, illetve a várttól eltérő eredményt és annak okait." - akkor a tumormarkerek növekedésének TCS féle magyarázata eszerint szintén gázos, nem? Azt hiszem ők azt mondták a betegnek, hogy nem számít, nem kell aggódni, vagy valami ilyesmit.

    VálaszTörlés
  35. Én mindenesetre azt mondom, érdekes, hogy pont azok kezdeményeznek jogi lépéseket a "jó hírük" megsértése miatt, akiknek egyáltalán nincs jó hírük...

    VálaszTörlés
  36. Tormás2015. március 29. 17:10

    Annak idején pontosan ezen akadtam ki, mert ennél nagyobbat hazudni betegnek csak nehezen lehet. Esetleg akkor, ha ő kifejezetten kéri ezt. Megteheti. A tumormarker nem 100%, de a legkorábbi érzékeny visszaesési jel LEHET. És ezt szó szerint halálosan komolyan kell venni, elbagatellizálni ez minősíthetetlen. És utána még védeni is az elbagatellizálást, az társtettesi dobogót érdemel.
    Speciel a CA 125 a petefészek rákoknál az egyik legfontosabb, a hivatalos protokollban kiemelkedően fontos helyet elfoglaló követési paraméter. http://www.eum.hu/download.php?docID=2906

    VálaszTörlés
  37. Emlékszem, volt egy rákkal kezelt páciensem, aki nagyon izgulni kezdett, amikor kicsit is emelkedett a tumormarkereinek a szintje. Próbáltam vigasztalni, hogy talán az még nem a vég. Őt persze nem én "kezeltem", hozzám csak pszichoterápiára járt, és csupán a várakozás okozta szorongást próbáltam enyhíteni azzal, hogy igyekeztem nem egyértelművé tenni a baljós jelet. Sajnos neki volt igaza, és fél évre rá meg is halt minden onkológiai kezelés ellenére.
    Egy mellrákban szenvedő páciensem a legkomolyabb ketogén étrenden volt, a D-vitamint tömte magába, de ő is meghalt, mondjuk a sok kemoterápiába, amelyek végül már hatástalanok voltak.
    A ketogén csak kiegészítő kezelésnek szabad alkalmazni, és akkor is ezer más tényezőn is múlik, mennyire válik be. A szakirodalom elsősorban a progressziót lassító hatását írja le, csökkenti a kezelés okozta másodlagos rákok kialakulásának a kockázatát, és mondjuk sikeres kezelés után a visszaesés prevenciójaként lehet szerintem sikeresen alkalmazni. De úgy tekinteni rá, mint ami "meggyógyít" a rákból hamis ígéret.

    VálaszTörlés
  38. http://centrumlab.hu/vizsgalat/ca-125-meghatarozasa

    Szűrésre nem ajánlják, azonban:

    "A szérum CA 125 értékek az invazív epiteliális petefészekrákban szenvedő betegek kórlefolyásának nyomon követését segítik. A szérumszintek és a betegség kórlefolyása között 87%-os a korreláció."

    Ezt én nem nevezném elhanyagolható mértékűnek.

    VálaszTörlés
  39. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  40. 38. Giulio történésze

    Ezt minden orvosnak tudnia kell?

    VálaszTörlés
  41. szengab2015. március 29. 18:10

    Az alapvető gond itt inkább a valószínűsíthető dezinformálás lehet. Ha egy beteg nem tud a 87%-os körrelációról, és nem tudja, hogy a tumor marker a tumormassza növekedésének az első jele lehet, és 87%-ban ezért növekszik, akkor nem tud helyesen dönteni.

    Arra biztatni, hogy ezzel ne törődjön, ezzel én orvosként nem tudok mit kezdeni, persze 13% esélye annak is van, hogy semmi gond. De hát ez biometria, a 87/13 pedig az 6.7 x-es valószínűségi arány.
    Védhetetlen.

    Kártérítésben jártas ügyvéd egy ilyen orvos gyerekeinek a gatyáját is elviszi, ha kórlefolyás valóban így történt. És itt nem "csak" a kimenetel a fontos, hanem például az életminőség a betegség lefolyása alatt. A nyerhető hónapok, vagy évek. Van egy budapesti iroda, azok ezzel foglalkoznak. Vérprofik.

    info@nemvagyonikarterites.hu

    Ha érdekel valakit. Meglepően sok kárt tudunk mi, orvosok okozni, akkor is ha csak gondatlanok vagyunk.

    VálaszTörlés
  42. 41.Giulio történésze
    Nos, ezzel kapcsolatos volt nekem is az erkölcsi aggályom, hogy abban a bizonyos Facebook csoportban Rajtad kívül senki nem lett ideges ettől a vitától, pedig egy orvos vezeti. Ha laikus olvassa a vitát, végül a beteg tűnik akadékoskodónak. vissza is vonult, mert látta, hogy semmitmondó fejsimogatásokat kap másoktól is. A vita megtűrése, sőt a vitában való semmitmondó részvétel tulajdonképpen legitimálja az elhangzott álláspontokat.

    VálaszTörlés
  43. Mindenesetre ez az a kategória, ahol az ügyvédi fenyegetéssel kikövetelt bocsánatkérés például nem csökkenti a kártérítési kötelezettség mértékét.
    Olyasmi ez, mint az autóbaleset, senki nem gondolja, hogy vele is megtörténhet, vagy családtagjával, egészen addig, amíg egyszer csak mégis.
    Ha pedig valahol ez a rutin, ott nagyon alaposan szét kell nézni. Sajnos egy ilyen ügy a paleonak is árthat, de szó nélkül tűrni nem lehet. Majd a szakemberek mérlegelnek, mi csak véleményt mondunk. Azt még szabad.

    VálaszTörlés
  44. 20. Gulio történésze

    Jaj de jó, végre valaki!!!!

    VálaszTörlés
  45. 42 Szengab
    Dehogynem, végül el is kullogott onnan, annyira számonkérő és ellenséges lett vele szemben a hangnem, és ezekre a felvetésekre nem tudott értékelhető választ adni. Ez pedig szerintem kifejezetten jó dolog, mert máskülönben, ha nem leplezi le saját magát, azoknak, akik nem ismerik elég jól vagy régről, nem nyílt volna ki vele kapcsolatban a szemük. Nem biztos, hogy ilyenkor az ignorálás, a kilépés vagy a hallgatás a célravezető.

    VálaszTörlés
  46. szengab 42:
    A beteg többször is visszatért ahhoz a poszthoz, kérdésekre is válaszolt.
    Szerintem ezt nem tette volna, ha ellenszenvet vagy közönyt tapasztalt volna.
    Együttérző kommenteket kapott, mi mást kaphatott volna laikusoktól?? Aki jogász, orvos stb. az tőlem magára is veheti a kritikát, de a vitában részt vevő többi laikusnak szerintem nem kell.
    Itt mindenki megítélheti maga, ki mennyi fejsimogatást kapott:
    https://www.facebook.com/groups/1529677207309516/1548219715455265/?comment_id=1564974150446488&ref=notif&notif_t=like&__mref=message_bubble

    Szóval lehet, hogy csak egy ideig követted, a későbbiekről meg lemaradtál, de az a vita márc. 22-én és 23-án is folyt, esetleg olvasd végig.
    És biztosíthatlak, hogy többen idegesek lettek tőle, de legalábbis ennek megítélését a résztvevőkre kellene bízni, mármint arra a néhányra, akik a 260 tagból legalább kérdeztek, érvelni próbáltak, tudásuknak megfelelően, még ha ez "semmitmondónak" tűnik is... PONT azokat minősíted ezzel, akik legalább beszálltak.
    Nem értem, miért kell vádaskodnod, miért kell ebbe másokat is belerángatni, miért kell kiterjeszteni TCS felelősségét most már gyakorlatilag bárkire. Miért kell TCS miatt másoknak is összeveszni, azt méricskélve, ki mennyire volt ideges vagy szólt be Tóthnak, ki pedig meg se szólalt? Tényleg ez a legfontosabb most?
    Szerintem sehova nem vezet ez a másokra mutogatás, hibáztatás, legfeljebb oda, hogy újabb ellentétek és törésvonalak keletkeznek.
    Pont elég lenne mindenkinek magával foglalkoznia, a saját lelkiismerete szerint.
    Ez rám is érvényes persze, ezért igyekszem figyelmen kívül hagyni azt, hogy pl. személy szerint te is, aki pedig a legtöbb paleóshoz képest egyáltalán nem vagy laikusnak mondható, szintén távolmaradtál a vitától...

    VálaszTörlés
  47. 46 smirgli
    Most végigolvastam, valóban kemény kritikákat kaptak. Én csak az első felvonást bírtam végig. Ivancso Tormást fenyegeti, hogy kizárja, de Tóthékkal nagyjából egyetért. Ennyit Ivancsóról. Kattogjon csak Margó nénin, egy nap talán rájön, hol a hiba.

    VálaszTörlés
  48. Szengab

    "A ketogén csak kiegészítő kezelésnek szabad alkalmazni, és akkor is ezer más tényezőn is múlik, mennyire válik be. A szakirodalom elsősorban a progressziót lassító hatását írja le, csökkenti a kezelés okozta másodlagos rákok kialakulásának a kockázatát, és mondjuk sikeres kezelés után a visszaesés prevenciójaként lehet szerintem sikeresen alkalmazni. De úgy tekinteni rá, mint ami "meggyógyít" a rákból hamis ígéret."
    Magyarázd el légy szíves, hogy a fenti megállapítást hogyan kell összeegyeztetni az alábbi cikkel! Nem kötözködöm, tényleg nem értem. Adott a kemo- illetve sugárterápia, amiről nem tudjuk tőle egyáltalán pozitív-e a szaldója, ennek kiegészítése kellene hogy legyen a ketogén? Az egész alábbi cikk feltételes módba van rakva, de az üzenete elég egyértelműnek tűnik. Félreértettem valamit?

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/a_kemoterapia_es_a_sugarkezeles_rosszindulatubba_teheti_a_rakot.htm

    Domboroczky




    VálaszTörlés
  49. szengab2015. március 29. 18:23

    Tulajdonképpen nem, csak azoknak, akik onkológiai betegek kezelését felvállalják. Mondok egy példát: Szócska Miklósnak ezt nem kell tudnia.

    VálaszTörlés
  50. 48 Domboroczky
    A magyarázat egyszerű, a helyzet viszont bonyolult. A kemoterápia, egy-két speciális esettől eltekintve úgy tűnik, hogy leszerepelt. ennek oka a ráksejtek nagyfokú alkalmazkodási képessége, és kiirthatatlansága. Hiába semmisül meg a ráksejtek 98% az első kezeléssorozatra, a maradék 2% rezisztenssé válik a kemoterápiás szerre, és előbb utóbb mindegyikre rezisztens lesz a rák.
    A másik probléma, hogy mind a kemo- mind a sugárkezelés olyan sejtkárosodásokat idéz elő, amely sejtgyógyulási folyamatokat indít be, ami, különösen a sérült ráksejtek esetében másodlagos rákhoz vezet.
    Viszont a harmadik probléma, hogy a jelenlegi onkológiai protokoll műtétet, kemot és sugarazást ismer (meg kasztrálást és hasonló hormonkezeléseket). Erről etikátlan lebeszélni a beteget, mert mégiscsak vannak gyógyult betegek, ami általában rossz hatásfokú, az egyes betegeknél - megannyi egyéb feltétel fennállása esetén - vezethet gyógyuláshoz.
    Tehát súlyos hiba lebeszélni valakit a szokásos kezelésekről azzal hitegetve őt, hogy a ketogén majd meggyógyítja. A ketogén viszont azért remek kiegészítése a szokásos kezeléseknek, mert a másodlagos rákhoz vezető sejtburjánzást gátolja, s ezen felül is erősíti a kezelés hatását.
    Egy beteg, alaposan tájékozódva saját esetével kapcsolatban (milyen sikerarány érhető el a hagyományos kezelésekkel az ő betegségében), dönthet úgy, hogy nem kéri a kezelést, és ő inkább a ketogént+deutériumcsökkentett vizet+nagy dózisú D-vitamint+C-vitamin infúziót választja, de ez csak az ő döntése lehet. Mindezeket ugyanis a hagyományos terápia mellett is alkalmazhatja, tehát a két kezelési metódus összeházasítható, egymást erősítik.

    VálaszTörlés
  51. 50. szengab

    "Egy beteg, alaposan tájékozódva saját esetével kapcsolatban (milyen sikerarány érhető el a hagyományos kezelésekkel az ő betegségében), dönthet"

    Az egészségügy legnagyobb problémájának tartom, hogy nincs lehetőség sem alapos tájékozódásra, sem döntésre. Nincs megfelelő tájékoztatás (próbálja meg valaki a kórházba beköltözéskor a tájékoztató iratot végigolvasni!), nincsenek nyilvánosságra hozott kezelési adatok, nincsenek nyilvános eredmények. Ha a beteg nem játssza el az alázatosan istenre tekintő, alárendelt, utasításokat szó nélkül teljesítő szerepet, és kérdezni mer, akkor jó esetben megkapja, hogy "minden eset más, nem tudok esélyeket mondani". Ha tovább kérdezősködik, akkor jön a sértődött válasz: "lehet keresni másik orvost/kórházat". Ha tiltakozik a kezelés ellen, akkor nincs döntésre képes állapotban. Ha a hagyományos orvoslás ellen dönt (és más mellett, vagy a halál mellett), akkor mehet a pszichiáterhez. A szülőnek a gyerekkel kapcsolatban még ennél is kevesebb joga van a döntéshez. :(

    VálaszTörlés
  52. szőlőszem2015. március 30. 16:58

    Óriási tévedésben vagy. Az orvosok úgy rettegnek már a perektől, hogy egy higgadt, de határozott betegfellépéstől összecsinálják magukat. A kórházvezetés is. Nem bexarni kell, hanem irány a titkárság, jegyzőkönyv. Betegjogi képviselő. Fotó.
    Nem kell veszekedni. Csak mindent leíratni. És mire jó a mobiltelefon? Én például rendőrök és bírók ellen használom. Mert nem félek.

    VálaszTörlés
  53. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2015. március 30. 23:07

    Sziasztok!

    https://thetruthaboutcancer.com/quest/spring5.php?a_aid=1619653
    Szerintünk érdekesnek ígérkezik :)

    Episode 1: Modern Medicine & The Cancer Pandemic (March 30th 9:00PM Eastern US time)
    Episode 2: Your First Line Of Defense... (March 31st)
    Episode 3: Eliminate These “Dirty Dozen” To Prevent Cancer (April 1st)
    Episode 4: Your Secret Fountain of Youth (April 2nd)
    Episode 5: Nature’s Pharmacy (April 3rd)
    Episode 6: Clean Foods & The Cancer-Free Diet (April 4th)
    Episode 7: Diagnostic “Do’s & Don’ts” – Proven Treatment Protocols Part 1 (April 5th)
    Episode 8: Proven Treatment Protocols Part 2 (April 6th)
    Episode 9: Proven Treatment Protocols Part 3 (April 7th)
    Episode 10: Doctor’s Orders (April 8th)
    Episode 11: How to Survive and Thrive (April 9th)

    VálaszTörlés
  54. Lehet, hogy már olvastátok, de pont az orvos-beteg témába vág:

    http://wmn.hu/2015/03/20/ma-nem-lehet-emberi-kapcsolat-orvos-es-beteg-kozott/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tehát az isten-orvos korszak leáldozóban van:
      https://www.youtube.com/watch?v=tSBIkh4ZAP4
      www.webicina.com

      Törlés
  55. Meskó Bertalan blogja: http://mediq.blog.hu/

    VálaszTörlés
  56. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  57. Sajnos számomra az derül ki, hogy Meskó tervezett (és eddigi) ötletei inkább eltávolítják a beteget az orvostól. Hol van itt a holisztikus szemléletmód? Ki az, aki úgy tud élni (Meskón kívül) hogy naponta méri a vérnyomását, a cukorszintjét, az inzulin mennyiségét meg mindent, amire kütyüt fejlesztett ki és ezek lennének hivatottak az orvosnak adatokat szolgáltatni. Aki így él, szerintem nem normális. Ki szereti, ha beteségtudata van? Vagy ha egészséges, minek ennyi mérőműszert magára akasztani naponta? Ez a fiú biztos nagyon okos, de kicsit sem rugalmas és a digitális technikát szereti, nem az életet, nem a természetet. Ha rosszul értelmeznék valamit, majd itt elolvasom. Hátha valakinek bejön.

    VálaszTörlés
  58. Olvastam Meskótól egy interjút, az alapján nem foglalkozik a táplálkozással, holott ez meghatározó a civilizációs betegségek kialakulásában. Az orvoslásnak nem technológiai forradalomra van szüksége, hanem a betegségek evolúciós szemléletére. A mai orvoslás, leszámítva a sebészetet, döntő kérdésekben az életmódhatásokat akarja vegyületekkel ellensúlyozni. Ez egyrészt hiábavaló és sziszifuszi, másrészt konzerválja a mai elmaradott szemléletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Pontosan. Vajon rájön-e valamikor, hogy másba kellene ennyi energiát fektetnie? (Nem hiszem).

      Törlés
  59. Ikt.sz.: 680-5/2015.
    Dr. Keszthelyi Gyula részére

    Tisztelt Doktor Úr!

    Nagy örömömre szolgál, hogy a „nem létező” orvosi kamarához fordul tájékoztatásért.

    Ebből csak arra tudok következtetni, úgy vélem jogosan, hogy mégiscsak létezik a MOK. Milyen sok felesleges levelezést, munkát, fáradságot – nem utolsó sorban feleslegesen kidobott, elköltött tagdíjat - takaríthattunk volna meg már eddig is! Mondják: Isten malmai lassan őrölnek…

    Udvarias érdeklődésére, udvariasan válaszolom, mint kamarai tagnak, hogy igen – dr. Tóth Csaba MOK tag.

    Üdvözlettel:

    Dr. Farkas Gergely
    Magyar Orvosi Kamara
    országos hivatalvezető
    1068 Budapest, Szondi u. 100.
    Tel.: +36 1 302-4140

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt is meg lehet kérdezni, hogy mióta? Illetve, hogy az elmúlt évek során végig volt -e praxisa?

      Törlés
  60. 52. giuliotortenesze

    Mutass egyetlen nyilvános statisztikát bármilyen kórház bármilyen osztályáról. (Egy időben a Sportkórház tett közzé ilyesmit, de már jó ideje ők sem.)
    Mutass egy olyan tájékoztatást, ahol az ajánlott kezelések előnyeit és hátrányait is bemutatják. (Nekem még egyetlen orvos sem vázolt fel ilyesmit, pedig négy lassan felnőtt gyerekkel lett volna lehetőség bőven ilyesmire az elmúlt évtizedekben. Ja, bocs, volt egy ilyen: kontrasztanyagos MRI vizsgálat előtt.)
    Mutass egyetlen kórházat, ahol a nővér megmondja, hogy milyen injekciót ad éppen, a gyógyszerosztásnál tájékoztatnak a gyógyszer nevéről, hatásáról, kockázatairól.

    Én már találkoztam olyan orvossal, aki adott döntési lehetőséget, ő a fehér holló, és ő is csak magánrendelésen ilyen informatív. És van olyan is, aki elméletileg megadja (honlapján közzéteszi), aztán ha a páciens őt választotta, akkor azt csinálja, mint az összes többi, legyen szó háborítatlan szülésről (aztán érdekes módon mégis kell oxy, kell gátmetszés, van sürgetés/szülésindítás, hasnyomás, kézzel tágítás, a végén mégis császár), legyen szó műtéti eljárás választásáról, vagy kezelés visszautasításáról.

    Lehet, hogy félnek az orvosok a perektől, de a többségük semmit sem tesz azért, hogy a pácienseit tájékoztassa. Az informálódni akaró páciens könnyen kihúzza a gyufát.

    Én kipróbáltam: amikor műtét után jött a nővér az injekcióval, akkor megkérdeztem, hogy mit akar beadni. Azt mondja, hogy nem adhat felvilágosítást, kérdezzem meg az orvost. Emlegetem a tájékoztatáshoz való jogomat, hiába. Akkor nem szúrja belém, pont. Hamarosan kiosztott az osztályvezető főorvos, fél órán belül megjelent az én orvosom is, hogy miért nem hagytam beadni az injekciót... Másnap már nem nagyon volt kedvem megkérdezni, hogy mit kapok, és miért.

    Nem mindenki tekinti feladatának a folyamatos harcot. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy ha mindenki kikövetelné a jogait, talán előbb lenne változás.

    VálaszTörlés
  61. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2015. április 1. 4:46

    Itt is megtekinthető a rákról szóló előadássorozat első része:

    https://www.youtube.com/watch?v=Rc1rtIxvkao

    VálaszTörlés
  62. 58. szengab
    Gábor, Meskó csak azt szeretné elérni, hogy az orvosok szálljanak le a magas lóról, és a betegek is merítsenek bátran azokból a tanulmányokból, egyéb forrásokból, melyeket az orvostudomány létrehozott. És amelyekre Te is alapoztad a könyveidet, a cikkeidet (és az esti x kg melatonin beszedését).
    Tara: Szerintem egyértelmű, hogy Meskót a tudományos kíváncsiság hajtja a kütyükkel kapcsolatban, szó nincs arról, hogy ne szeretné az életet – sőt imádja – neki ez játék is és szenvedély is. Az ilyenekből elég jó dolgok szoktak kisülni.

    VálaszTörlés
  63. Azt lehet tudni, hogy van -e praktizálási joga Tóth Csabának? Attól még, hogy kamarai tag, még lehet hogy nincs praxisa..

    VálaszTörlés
  64. Ez is egy vélemény - avagy válasz a "gonoszok gyalázkodására" :-))
    http://paleomedicina.com/hu/blog/2015/03/a-malis-vituperari-laus-est-a-gonoszok-gyalazkodasa-dicseretnek-szamit

    VálaszTörlés
  65. 53 Velvárt-Szabó Zsuzsanna
    Köszi, regisztráltam, meg fogom nézni az epizódokat!

    60. szőlőszem
    Ugyanez esett meg szó szerint egy rokonommal. A kórházban többféle gyógyszert osztottak neki ki, persze csomagolás nélkül. Amikor megkérdezte a nővért, mik ezek, akkor az nem volt hajlandó megmondani. Orvos nem volt elérhető egész nap. Az egyik gyógyszertől (vagy többtől is) rosszul volt, mellékhatásokat észlelt. Végül egy ott dolgozó orvostanhallgató megmondta neki, miket kap, és kis utánanézéssel az is kiderült, melyiktől vannak a mellékhatások. A medikust jól leteremtették, a rokonomat pedig vizitkor az egész kórterem előtt lealázták, amiért renitenskedik itt, és akadályozza a saját gyógyulását. Az illető idős ember volt, picit nagyothalló is, de nem gyengeelméjű. Még néhányszor kiverte a balhét különböző dolgokért benntartózkodása alatt, de lelkileg őt is erősen megviselte az egész. A beteggel az elején aláíratnak egy általános biankó nyilatkozatot, hogy tki azt csinálnak vele, amit akarnak (kivéve invazív beavatkozásokat), igaz, ebben benne van az is, hogy tájékoztatást kell kapnia a kezelésről, de ez a gyakorlatban nem hogy nem történik meg, de egyenesen titkolják (mi az, hogy a nővérnek nincs felhatalmazása megmondani, mit ad be??). Nem tudom, pontosan mi célt szolgál mindez. Nehogy belepofázzon a beteg a saját kezelésébe, vagy mi? Mindenesetre szomorú.

    VálaszTörlés
  66. Attól,hogy MOK tag,még nem lett jobb ember!

    VálaszTörlés
  67. 60. szőlőszem
    52. giuliotörténésze
    első kézből friss tapasztalat: januárban egy balesetben eltört a vállam. Mechanikai sérülés, szükség van hozzáértő orvosi segítségre és képi diagnosztikára. A javasolt kezelés kettős volt: elsőként azonnali műtét, egyébként pedig mellékszálon meg lehet próbálni a konzervatív utat is, de nem javasolják. Azonnali döntést megelőzően a két úttal kapcsolatban feltett rövid, egyértelmű néhány kérdésemre nem kaptam érdemi választ.
    Úgy döntöttem, hogy a konzervatív utat választom. Onnantól kezdve - és az összes kontroll vizsgálatot is beleértve - elhangzott, hogy nem fogok rendesen meggyógyulni. A vizsgálatokról és a folyamat végén a státuszomról semmilyen írásos információt nem kaptam. (A háziorvosom és a gyógytornász ismerősöm segítségével végül egy másik Bp.-i kórház orvosától kaptam szakvéleményt a státuszomról, aki a baleset utáni 6. héten látott először.)
    A páciens "szabad" döntése nem létező kategória. Egyszerűen nincs kultúrája az egyén saját életéért történő felelősségvállalásnak. Valószínű sem páciensi, sem orvosi oldalról. Az emberek többsége félistent keres, aki megmondja neki a varázsigét és a tutit, anélkül, hogy neki gondolkodni, informálódni, dönteni - egyszóval felelősséget vállalni kellene. Az egészségügyben dolgozók pedig nincsenek felkészülve arra, hogyan legyenek partnerek egy olyan új szerepben, ahol ők a tudásukkal, tapasztalataikkal partnerek ahhoz, hogy én dönthessek a saját ügyemben és utána a döntésem mentén segítsenek előre haladni.
    Egyszerűen nem tudták elfogadni azt a tényt, hogy más utat választottam, mint az ő elsődleges ajánlásuk.
    Olyan emberek járnak "jól", akik belesimulnak a kórházi protokollba, nem kérdeznek, nem "döntenek", hanem végig járják az előre meghatározott utat és a végén szerencsés esetben kipottyannak a rendszerből meggyógyulva testileg, ledózerolva lelkileg, a kiszolgáltatottságtól megcsorbított kompetencia és autonómia érzéssel.
    Tudom, hogy van betegjogi képviselő, felettesek vezetők stb... de amikor ott vagyok éjjel, friss traumával, egyedül, egy azonnali döntési helyzetben étlen-szomjan, végigdolgozott nap után és 3 órája arra várok, hogy enyhítsék a fájdalmat, rögzítsék, akkor nem alternatíva a felettes megkeresése és a magától értetődő jogaimnak a kikövetelése :-(
    Egyébként, később az ország egyik legtapasztaltabb vállspecialistájával történt telefonos konzultáció szerint konzervatívan kitűnően gyógyítható a sérülésem. S bár még pici hátra van a terápiámból és a gyógyulási útból - de úgy tűnik maradék nélkül meggyógyulok. Ennek viszont az volt az "ára", hogy 6 hétig persona non grata voltam ott ahol gyógyulni szerettem volna.

    Emma

    VálaszTörlés
  68. Emma
    Meg aztán kinek kell egy esetleg a műtéttel járó húsevő baci fertőzés?

    VálaszTörlés
  69. Névtelen2015. április 2. 0:52

    Én nem így szoktam. Nem vagyunk egyformák. 50 éve tanulok nemet mondani, és a jogaimat higgadtan érvényesíteni. Nálam működik. A titok az, hogy le kell tojni mások véleményét, ha ez szükséges.:-)
    És tudni, h. tévedhetek is, és akkor ráfaragok.

    VálaszTörlés
  70. 63.
    Orvosi egészségügyi tevékenységet önállóan csak az ún. működési nyilvántartásba bejegyzett orvos végezhet, egyébként egészségügyi tevékenység csak felügyelet mellett végezhető.

    Lásd.: 1997. évi CLIV. törvény 110. § (1)-(3) bekezdése, azaz: http://www.eekh.hu/documents/nyilvantartas/muklink1.pdf

    Mivel tóth a működési nyilvántartásban jelenleg nem szerepel (lásd: http://kereso.eekh.hu/ oldalon a Dr. Tóth Csaba nevet és az 56009-es nyilvántartási számot beírva), ezért egészségügyi tevékenységet csak felügyelet mellett végezhet(ne).

    VálaszTörlés
  71. 70.

    Működési nyilvántartási adatok
    Felvétel dátuma Érvényesség Szakképesítés Státusz Korlátozott alkalmasság
    2007.09.10. 2007.09.10. - 2012.09.10. általános orvos Lejárt Nincs korlátozás

    VálaszTörlés
  72. 70. Szerepel a név és a nyilvántartási szám (56009) is a keresőben, de ez még nem jelent semmit, ugyanis működési nyilvántartási kérelmet nem nyújtott be. A korábbi kérelem érvényessége 2012.09. 10-én lejárt.

    Egyébként az egészségügyi szakdolgozók működési nyilvántartását 2009. január 1-jétől az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal vezeti. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közreműködői szerepe megszűnt.

    VálaszTörlés
  73. AT
    Az orvosi tanácsadás, nem bejelentés köteles, és működési engedélyhez sem kötött orvosok részére. Ennek következtében a rendelőmben minden jogszerű, 2010-ben ez volt az ÁNTSz állásfoglalása. Ez azóta nem változott. Bár a dietetika tett gyenge kísérleteket ennek megváltoztatására. Sajnálom, hogy ez sem jött össze.

    VálaszTörlés
  74. 73. Névtelen

    A tanácsadás lehet, hogy nem bejelentés köteles, de a fekvőbeteg ellátás bizonyára annak minősül:

    "http://paleomedicina.com/hu/rendelesek-es-klinikai-ellatas

    Rendelések és fekvőbeteg ellátás

    Felvilágosítás és érdeklődés a rendelésekről és fekvőbeteg ellátásunkról a következő elérhetőségeken..."

    Mint ismeretes a betegellátó tevékenységet folytató orvosok egyéni kérelem alapján működési nyilvántartásba kerülnek. A működési nyilvántartást 5 évenként meg kell újítani, melynek feltétele a kötelező folyamatos továbbképzési kötelezettség teljesítése, és annak igazolása.

    ÁNTSZ működési engedély hiányában praktizáló orvos azonnali eltiltásban és egészségügyi bírság kiszabásában részesülhet, amely meghaladhatja az egymillió forintot is.

    ÁNTSZ engedély ellenőrzése: https://www.antsz.hu/euszolg

    VálaszTörlés
  75. Én úgy tudom,hogy ha csak tanácsadás,akkor a betegek gyógyszerelést sem szabad(na) megváltoztatni!

    VálaszTörlés
  76. 73. Névtelen (TCS)
    http://www.ijcasereportsandimages.com/archive/2015/003-2015-ijcri/CR-10491-03-2015-toth/ijcri-1049103201591-toth-full-text.php

    A cikk alján a szerzőkről szóló részben nem ilyen szerény "tanácsadói munka" van megemlítve. Pedig az is jól hangozhat, hogy volt egy orvosi múlt, de aztán hadat üzent a szerző a hagyományos orvosi protokollnak, ezért már csak tanácsadóként hajlandó működni, van akinek ez imponál.

    VálaszTörlés
  77. Egész pontosan:
    Csaba Tóth is physician from Hungary with 20 years experience in intensive care medicine, internal medicine and family medicine. He is using the paleolithic-ketogenic nutrition in the treatment of chronic medical illnesses including diabetes, cancer, autoimmune diseases and epilepsy for five years. He is operating private practice in Budapest and in a few other cities in Hungary. In 2013, he organized a course on evolutionary medicine in the mandatory training of GPs at the University of Szeged, Hungary. With an evolutionary medical attitude he strives for the full recovery of his patients.

    Továbbá azt állítja, hogy:
    Author Contributions
    Csaba Tóth – Substantial contributions to conception and design, Acquisition of data, Analysis and interpretation of data, Drafting the article, Revising it critically for important intellectual content, Final approval of the version to be published

    Ebből megtudhatjuk, hogy a doktor úr magánpraxist folytat, azaz nem tanácsadást, hanem kezelést végez Budapesten és több városban, továbbá kiváló angolsággal bír (tudomásunk szerint nem tud angolul), Azt beszélik, számlát sem szokott adni, ami több ezer beteg esetén, amit blogjában említ, tetemes adócsalást is jelentene.

    VálaszTörlés
  78. giuliotortenesze2015. április 2. 18:46
    Kedves Gyula,
    BORZASZTÓ BOLDOG vagyok, hogy a mi paelobarát, időnként érzelmileg túlfűtött csevegésünkbe ilyen higgadt és megfontolt vélemények érkeznek! Nagy szükség van rá, mert különben hajlamosan vagyunk a szerintem jó irányba haladó és igen hasznos paleo mozgalmat elfogultan kezelni, aminek hosszú távon nem lenne jó vége.
    Minden szavával egyetértek, és irigylem az embert, aki elég bátor ahhoz hogy - amint írja - képes legyen nemet mondani a megfelelő helyen és időben.
    Sok sikert és további bátor kiállást kívánok!

    VálaszTörlés
  79. 67. Névtelen2015. április 2. 0:52
    Egészen-egészen-egészen nagy általánosságban, mert ennyi információ alapján nem lehet semmi konkrétumot mondani, akkor lehet műtétet ÉS konzervatív megoldást ajánlani, ha a dolog határeset: pl. ha a törés elmozdult, a csontok között esetleg lépcsőképződés alakult ki, amit tökéletesen csak műtéttel lehet visszaállítani, de ha a beteg valamilyen okból nem operálható, ha ellene van a műtétnek, ha megelégszik a nem tökéletes megoldással, a törés ugyan konzervatív kezeléssel, rögzítéssel, stb. is meggyógyul, de sosem lesz olyan, mint régen. El tudnám képzelni, hogy ha az orvosok annyira ellene voltak a konzervatív kezelésnek, talán már túl nagy volt a lépcsőképződés vagy egyéb más, csak műtéttel korrigálható károsodás, és azért tiltakoztak annyira, mert ők előre LÁTTÁK, hogy a műtéttől jobb eredmény lett volna elérhető.
    Ha a betegnek felajánlották a kétféle gyógymódot, az egyben azt jelenti, hogy mondtak is valamit az előnyökről és hátrányokról. Sajnos sokszor nem jut eszükbe figyelembe venni, hogy az ember az ilyen extrém szituációkban meglehetősen "magánkívül van", nehezebben érti és hamarabb elfelejti a magyarázatokat. Talán többször vissza kellene térniük a témára, egyszerűbben magyarázni, stb - de hogy kívánjunk ilyet a mai egészségügyi helyzetben? (Amikor nemsokára már orvos sem lesz, aki műtsön, és a műtét kontra konzervatív kezelés dilemmája automatikusan okafogyott lesz).
    Szóval ha maguktól nem is gondolnak rá, hogy betegük esetleg nem mindent értett meg a magyarázatból, nem hiszem el, hogy CÉLIRÁNYOS, HATÁROZOTT ÉS UDVARIAS rákérdezésre az orvosok nem válaszolnának! Ilyen nincs! Velem legalábbis több évtizedes "betegpraxisomban" még nem fordult elő! Én ugyanis nem szégyellem, ha nem értek valamit, és nyugodtan tovább kérdezek.
    Szóval, bár én is tele vagyok rémtörténetekkel, szerintem mégsem kell rögtön ellenfelet keresni az amúgy is széteső egészségügyben, előbb nézzük meg, hogy mi magunk mindent jól tettünk-e. Még ha erre a kérdésre az ember általában nem szívesen válaszol is őszintén.
    Vagyis a konkrét esetre visszatérve: én úgy gondolom, hogy a kezelő személyzet azért emlegette fel a kórházi tartózkodás alatt végig a műtétet, mert ORVOSI MEGGYŐZŐDÉSÜK SZERINT az hozott volna igazán jó eredményt, anatómiaihoz közeli helyzetet. Nem megalázni akarták a beteget, hanem ellenkezőleg, jót akartak neki! És én szomorúan olvasom, hogy a beteg most úgy érzi, Ő NYERT velük szemben azzal, hogy ragaszkodott a konzervatív kezeléshez.
    Ebben pedig nem az a baj, hogy ragaszkodott - hanem hogy nem követett el mindent ahhoz, hogy pontosan tudja, MIHEZ is ragaszkodik. Ez ugyanis nem harc, nem csatatér, ahol nyerni kell - ez az ember saját teste, aminek érdekében minél több szakemberrel össze kell fogni.
    Mindenesetre reméljük, hogy a konzervatív kezelés is jó végleges eredményt hoz!



    VálaszTörlés
  80. Minden zokszó nélkül sikerült kimért mg-citrátot kapnom a gyógyszertárban.
    Tudna valaki segíteni az adagolást illetően? Aki így szedi, mennyit szed mokkáskanálban, teáskanálban számolva?
    Pár hete írtam, hogy elkezdem harmadszorra is paleózni..., írtam, hogy gondok, fájdalmak voltak a csípőízületeimben...
    Beszámolnék róla, hogy a fájdalmak teljesen elmúltak. Voltam vele orvosnál is, ortopédus-traumatológus,annál aki műtötte a térdem egyébként korábban. Mechanikus tekergetésre mozgástartományban eltérést nem tapasztalt, így azt mondta, hogy semmi kopás nincs, bár totális képet csak MR adna.
    Évekkel ezelőtt egy masszőr mondta nekem, hogy ki vannak kopva a csípőízületeim. Az orvos ki is nevetett ezért.
    Na, így örök rejtély marad, hogy mitől kezdtek el fájni az ízületeim, és hogy mitől múlt el...

    VálaszTörlés
  81. 80. Mirtilla
    Nagyon tanulságos ha az ember összehasonlítja egy kapirgálós csirke és egy nagyüzemi csirke ízületeit. Az előbbi erős sárga színű, vékonyan hozzásimul a csonthoz, nem is lehet lerágni onnan, a nagyüzemié pedig egy feldagadt hófehér vastag valami, mintha egy külön szerv lenne a csontvégeken, leszedhető, megehető. Csak remélni tudom, hogy "kapirgálós fajta" ízületeim vannak. Nekem vállízületi fájdalom, állandó derékfájás múlt el.

    VálaszTörlés
  82. 81. Rozcsika
    Láttam már mindkét fajta csirkeporcot, tényleg ilyen nagy a különbség. Reméljük a paleóval és a plusz vitaminokkal nekünk is kapirgálós ízületeink vannak/lesznek. :))
    Mire jöttem rá!! "Túladagoltam" a D vitaminomat. Most néztem a porcerősítőmet, mikor elfogyott és ki akartam dobni a dobozát, hogy abban is volt 2000 NE. Plusz szedtem a two/day-t (2000 NE), plusz szedtem még 4000-et. Ez összesen 8000/nap. HÚÚÚ... Csodálkoztam is, hogy semmi influenza nem kapott el a télen, pedig kétszer minimum beteg szoktam lenni egy szezon alatt. Volt pedig, hogy az egész család beteg volt mellettem.
    Egy baj van, akkor viszont nem szedtem elég K2-őt hozzá. Na mostmár mindegy...

    VálaszTörlés
  83. Mirtilla
    Én a Vitaltrend mg citrátot szedem. Ebből 1 mokkáskanál kb 2g citrát. Kb 300mg elemi magnézium. Gondolom a gyògyszertárinál is ez a helyzet feltételezve, hogy tiszta citrátot tartalmaz és nincsen benne adalékanyag.
    Mennyi k2-őt szedtél?

    VálaszTörlés
  84. Lokker köszi :) Vitakingest, ebből két kapszula 45 mcg MK7.

    VálaszTörlés
  85. Sziasztok,

    DHEA-val kapcsolatban szeretnék kérdezni.

    Gondolom biztos vannak itt akik szakértők a témában:

    1. 33 évesen érdemes szedni? Van valamilyen ajánlás hogy milyen kor felett és hány mg-t?
    pl: 30-40 év 100mg
    40-50 év 200 mg stb...
    2. Van valami kockázata? Mercolanal lehet olvasni hogy ha szedi az ember akkor leállhat a mellékvese normális DHEA termelése?
    3. Van külön ajánlás nőkre és férfiakra vonatkozóan?

    Elsősörban Szendi Gábort kérdezném, de bárkitől szívesen várok véleményt aki ért hozzá próbálta már stb...

    Előre is köszönöm!

    Gábor

    VálaszTörlés
  86. Gábor2015. április 9. 14:24

    Gábor itt írt róla:

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/dhea.php

    ha tag vagy, végig olvashatod, ha nem, regisztrálni kell

    VálaszTörlés
  87. Lien:

    Igen olvastam koszi. Ennek kapcsan merultek fel a kerdesek amiket kerdeztem.

    Udv.

    Gabor

    VálaszTörlés
  88. 85. Gábor
    Csökkentett kalóriabevitelre megnő a DHEA termelése a szervezetnek magától.
    A DHEA-t végbél nyálkahártyáján keresztül kell "adagolni", beszedve nem olyan jó.
    Én nem bírtam szedni, ha jól emlékszem tiszta pattanás lettem tőle.

    VálaszTörlés
  89. 88. Rozcsika

    Miert no a DHEA kaloriacsokkentesre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Paleolit táplálkozás könyv 16. és 18. old. A sima stresszcsökkentés is növeli a DHEA szintet, 27. old. Annyira tömény a könyv, hogy nincs olyan újraolvasás, hogy az ember ne találjon benne valami újat, amire eddig nem figyelt annyira fel, mert nem is tudta, hogy mi is az tulajdonképpen. :-)

      Törlés
  90. 85.Gábor
    33 évesen vigyázz a DHEA-val. Nekem 49 évesen a ref. tartomány közepén volt az értékem. 25mg szedése után pedig jól meghaladta a felső értéket, úgyhogy le is álltam róla.
    Érdemes megméretni mielőtt elkezded.

    VálaszTörlés
  91. 89. Béla
    Ja, a válasz: ki tudja azt? Csak mérhetően megnő. :-)

    VálaszTörlés
  92. 91. Rozcsika
    A zold konyv? Megnezem, amikor hazaerek. Amugy az elmult evben 3x merettem DHEA-szulfat szintet es bar mindegyik hataertekeken belul volt, de egyszer nagyon kozel a mimimumhoz, aztan a maximumhoz, legutobb meg kozeptajon :) Ki tudja mitol.

    VálaszTörlés
  93. Köszi Rozcsika és Andrea.

    Akit érdekel és szed DHEA-t annak ajánlom figyelmébe Mercola cikkét:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/03/19/the-most-common-mistakes-in-bioidentical-hormone-replacement.aspx

    a következő side effects-ről ír:
    Acne
    Tumor formation
    Hair loss
    Heart rhythm problems
    Insomnia

    Elég ijesztő :(
    Ráadásul aki elkezdi szedni annak teljesen leáll a mellékvese DHEA termelése, szóval kb 60 éves kor felett érdemes elkezdeni....

    VálaszTörlés
  94. Sziasztok!

    Szerintetek milyen fajta ásványvizet érdemes venni? És van-e jó multivitamin?
    Köszi, ha válasol vki.

    VálaszTörlés
  95. CA jódszedőknek vannak új abb tapasztalatai? Még mindig szeditek?

    VálaszTörlés
  96. 95. Ősasszony
    Én írtam nemrég arról, hogy a nyaki ultrahang leletemen nem írtak göbökről. Négy éve 1,8 cm-es göbről indultam, amiknek nagysága és száma egyre csökkent sima paleóra is, ezt az eltűnést a mega dózisban szedett jódnak tulajdonítottam. De nem hagyott nyugodni az a gondolat, hogy csak elfelejtették megemlíteni a göböket a leleten és ott vannak azok. Újra elmentem egy másik helyre és a következő derült ki: továbbra is van pár 4-6 mm-es echoszegény terület, (most már úgy látszik, hogy felejtős ez a "göb" szó, ami valljuk be, elég ijesztő). A kétféle lelet úgy képződött, hogy a János Kórházban használt gép felbontása rosszabb, mint a Maros u-i szakrendelőben lévő készüléké. Tehát aki a János Kórházba jár az egészségesebbnek érezheti magát, mint a Maros u-ba járók.

    A mega jód szedéskor bejósolt aTPO érték növekedés elmaradt nálam, nem változott az értékem, a TSH emelkedett 3,43-ról 9,82-re. Ez állítólag átmeneti emelkedés szokott lenni. Majd kiderül. A pm hormonokat még képes vagyok legyártani.
    A Hashimoto-ról közben elfogadtam azt, hogy nem is pajzsmirigy betegség, hanem immunrendszeri abnormalitás, így végre belevágtam az autoimmun paleóba (AIP). Sokat segített a Paleomagazinban megjelent 3 cikk, ami az ételallergiákkal, ételintoleranciával foglalkozott (szürkemarhás szám a borítón). Meglepően jól vagyok az AIP-től, fogytam végre 2 kg-ot is és lement a "kismama" hasam. (Azért az elmondható, hogy ha a nyugati tápl-ról a paleóra nehéz áttérni, akkor a paleóról az autoimmun paleora 3-szor olyan nehéz, pedig valószínű inkább ez az AIP volt a természeti népek igazi ételsora, nem a sima paleo.)
    Ami még tervbe van véve az a 226 étel intoleranciavizsgálat, csak remélni tudom, hogy nem fogja tovább szűkíteni a megehető ételeim sorát. De ettől azt várom, hogy ha nem eszem olyan ételt, amire intoleráns vagyok, akkor az aTPO értékem végre tényleg lemegy normál tartományba.
    A Lugolt továbbra is szedem, éhgyomorra 5-6 cseppet veszek be egy zselatin kapszulában, ez kb. 18-24 mg jódot jelent, egy pohár nem klóros vízzel. Felerősítettem a lazac- és osztrigaevésemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. göbök = a pajzsmirigy szövetében lévő lyukak

      Törlés
  97. Rozcsika

    Köszi a részletes választ. A 226 étel intol. vizssg-ot hol csinálják? Biztos megbízható?

    VálaszTörlés
  98. Kedves Gábor! Egy ritka betegségről szeretnék érdeklődni. Vajon Ön, vagy a fórumozók közül valaki találkozott-e már a nefrózis nevű betegséggel olvasmányai vagy ismerősei révén?
    Sajnos egyik rokon kisfiúnál (közel 3 éves gyerkőc) lépett fel ez a probléma. Hosszas kórházi kezelés után durva szteroid kúrára javult csak az állapota. Még hosszan kell gyógyszert szedni. A család most paleo táplálkozásra vált, de vajon lehet-e reménykedni abban, hogy a paleo e betegségre is jó hatással van? Nyilván számomra nem kérdés, hogy a váltással csak nyernek, de gondolom még nagyobb lenne az elszántság (ami most egyelőre nem hiányzik), ha a betegséggel kapcsolatban lennének jó tapasztalatok. De egyáltalán már az is bíztató lenne, ha elméletben meg lehetne fogalmazni, hogy miért is lehet jó a nefrózis kezelése szempontjából a paleolit táplálkozás. Sajnos számomra az olvasmányokból az sem derült ki, hogy ez vajon egy autoimmun probléma, vagy milyen eredetű betegség lehet. Köszönök előre is minden véleményt.

    VálaszTörlés
  99. 98 kismonika
    Sajnos nincs tapasztalat ebben a kérdésben. Egy egérvizsgálatról tudunk,amelyben a diabétesz hatására kialakuló veseelégtelenség javult ketogén étrendre. De nyilvánvaló, hogy hároméves gyermek esetében nem az eddigi étrend okozhatta a problémát, de viszont javítani javíthat rajta. Érdemes mindent megpróbálni.

    VálaszTörlés
  100. 97. Ősasszony
    98. kismonika
    Máj. 1 után még írok erről még Neked, valakinek megígértem, hogy nem adom tovább az infót. Ami most elérhető, az a Genarryt Microarray ételintolerancia vizsgálat. A neten olvass utána. Én már úgy érzem, hogy túl vagyok "az olvasgatás erről" fázison, most már a kipróbálás jön, meg a fizetés: 50 ezer Ft. Ha valami nagyon durva tünetem lenne, akkor csak olyan ételt ennék, amire nem vagyok intoleráns és nem vagyok allergiás. Hitetlen szülők is talán jobban hisznek ilyen vizsgálatokban, ahol az ételre adott IgG, IgE válaszok jelennek meg egy laborleleten. Általában azokat tiltja a teszt, amit a paleo vagy az autoimmun paleo is tilt.

    VálaszTörlés
  101. szengab2015. április 12. 11:37

    2013. márciusában derült ki a II. típusú cukorbetegségem, az eGFR értékem 48-as volt. Ez egy standardizált vesefunkciós paraméter. Igencsak vacak.

    2014. decemberében ugyanez az érték már 80 feletti volt. És közben ment a paleolit diéta, de nem masszív ketogén keretek között. Mondjuk úgy, lazán. Diabetes ellen semmilyen gyógyszert nem szedtem, inzulint nem kaptam. Még orvosként is meglepett a dolog, bár az adott érték erősen függ az aktuális hidratáltsági szinttől. Egy kiszáradt embernél akár ép vesefunkció mellett is lehetnek rosszabbak ezek az értékek.

    Mindenesetre én nem vagyok egér.:-)

    VálaszTörlés
  102. Sejtettem, hogy sok tapasztalat és adat nem áll rendelkezésre.
    A betegséggel kapcsolatban azt az utasítást kapta a család, hogy védjék a gyereket mindenféle fertőzéstől, mert az kiújuláshoz vezethet. Egy hasonlókat megtapasztalt anyukával leveleztem a neten, ő elmondta, hogy akkor lehet reménykedni benne, hogy kinövi a gyerek, ha csak ritkán (egy évnél nem gyakrabban) újul ki. Hát ez is elég brutális, pláne, hogy csak hosszan tartó megterhelő kezelésekkel lehet a fellángolásokat leküzdeni. Amin elgondolkodtam, hogy a gabonafehérjék és a tejfehérjék kiküszöbölésével az immunrendszerről is nagy terhet veszünk le,ami így jobban teljesít a betegségek elleni harcban. Ha pedig kevesebb a komoly megbetegedés akkor talán a szervezet sem jut el abba az állapotba, hogy kiújuljon ez a betegség (vagy legalábbis nem olyan gyakran) . És ebből a szempontból tényleg érdekes lehet az ételintolerancia teszt is, vagyis annak alapján a szükség szerinti további megszorítások alkalmazása.
    Köszönöm szépen a válaszokat!

    VálaszTörlés
  103. 100 Rozcsika
    Rozcsika most néztem ezt a tesztet, és felmerült bennem egy kérdés. Vajon itt is kikötés, hogy kell fogyasztani glutént ahhoz, hogy arra is értékelhető eredményt adjon, mint ahogy más intolerancia tesztnél?

    VálaszTörlés
  104. 103. kismonika
    Annyit tudok, hogy egy bizonyos ételre adott IgG érték 3 hónapig van jelen a vérben, ezt méri a teszt.

    VálaszTörlés
  105. Paleós kirándulás (Budapesten) vasárnap! Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
    Találkozó: vasárnap 11-kor a Hűvösvölgyben, a villamos végállomásánáől.
    Útvonal:Hűvösvögy-Árpád kilátó-Fenyőgyöngye-Hármashatár-hegy-Vörösvári út, 1-es villamos végállomása.

    VálaszTörlés
  106. http://paroskintorna.blog.hu/2015/04/16/egy_ferfi_ha_nem_farkasehes_ne_egyen_tiz_oraig

    Ehhez mit szòltok?

    VálaszTörlés
  107. Úgy vettem észre Elmira kedveli Bartha Ákost, de a vércsoport diéta szerintem akkor is gáz...
    Andi

    VálaszTörlés
  108. 107. Névtelen
    Szerintem Bartha Ákos nem vércsoportdiétáról beszél, csak említ egy vércsoporttal összefüggő példát.
    Ha a vércsoport diétának nincs is létjogosultsága, és evolúciósan sem magyarázható, attól még lehet a vércsoportnak köze a táplálkozáshoz és egyebekhez is:
    http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/a_vercsoporttol_fugg_a_szivbetegseg/20120821172118

    VálaszTörlés
  109. 106 Lokker
    Szerintem veszélyesen keveri a tudományt az áltudományos elemekkel. A táplálkozás, amit javasol, mindenkinek csak hasznára válhat, de a körítés (pl táplálkozási típusok, ahogy Mercolánál is) csak arra jó, hogy mindenkinek egyénileg is muszáj legyen elmenni hozzá. Az illető erősen üzletorientált, és mi lenne abban az üzlet, ha egyszerűen csak megmondaná az embereknek, hogy mit érdemes és mit nem, ahogy pl Gábor tette. Ahogy besorolja az egyéneket egyes táplálkozási csoportokba, az is erősen megkérdőjelezhető (nem csak a cikk alapján mondom). Az előadásán, ahol egyszer voltam, valami MLM-es csodaszert akartak eladni nekem, a Tahitiről hozott noni bogyó levét.
    Ezzel együtt érdemes odafigyelni arra, amit mond, de én pénzt nem adnék ki rá. (főleg nem 35 ezer forintot, amibe kerül egy tanfolyama). Egyébként a Paleo Fesztiválon is elő fog adni.

    VálaszTörlés
  110. 109 MW

    A nonit én is jónak tartom, de sok helyen meg lehet már venni, nem csak MLM rendszerben. Gyógyszertárakban is láttam már, csak figyelni kell, hogy olyat vegyen az ember, amibe nincs más egyéb belekeverve.
    A 25 fős kiscsoport egyébként nekem is profitmaximalizás-gyanús.
    Az anyagcseretípus megállapítására egyébként vannak önállóan elvégezhető internetes tesztek, ilyen pl a https://secure.metabolictypingonline.com/
    ha jól emlékszem 50 dollár volt

    VálaszTörlés
  111. Kedves blogozok!
    Érdeklődve olvasom a hozzászólásokat, abban a reményben is, mit tudnék hasznosítani az ízületi problémáimon.Február végén mindkét lábfejem betagadt a láb ujjaimtól a sarkamig, s iszonyú fájdalmaim voltak. Mivel köszvényes vagyok rögtön erre gyanakodtam.3.nap, mikor a fájdalmak enyhültek, mindkét térdem feldagadt, és ezek a fájdalmai szinte kibírhatatlanok voltak. 2 hétig feküdtem, 7 kg fogytam. A fájdalom mindkét boka környékén és mindkét térdemen fennmaradt még 1 hónapig. Most már "csak" az egyik térdem fáj, főleg lépcsőzéskor, s bokám kissé meg vannak dagadva, de nem fájnak. Orvostól orvosig jártam, háziorvos, reumatológus, magán klinika. Kezelés minden esetben u.az: nem szteroid gyulladáscsökkentő, milurit 300, colchicum nap 1-2. Köszvénnyel kezelnek a mai napig, holott rájöttem ez nem köszvényes roham volt. Jól tudom milyen az, 25 éve vannak köszvényes rohamaim, s azok 1 hét alatt lecsengenek. November óta paleózok, betartok mindent, semmi gabona, cukor,hüvelyesek, stb. Vitaminok: C,E, Béres csepp. Most kezdtem el Omega 3-t (Eskimo) fogyasztani, mivel sok disznóhúst eszem, s kurkuma port( fekete borssal). Labor leleteim az orvosok szerint jók, terheléses cukor ok, egyedül a vvt süllyedés nem akar rendbe lenni: 20 körül van az utolsó fél év leletei alapján( 11, 14 és 21 mm/óra). Sok nyers salátát( káposzta,s.répa, cékla, saláta, hagyma,petrezselyem zöldje) eszem köretként. Párolt zöldségeket 2-3 alkalommal hetente. A húsokat magam állítom elő: bárány, birka, csirke, kacsa,mangalica. A zöldségeket is többnyire én termelem bióban. Hol itt a baj?
    Nagyon örülnék a segítségnek, egyszerűen nem tudom hova forduljak.
    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  112. 111 ogiogi:
    Csak tippem van: az influenza járványnak voltak hasonló mellékhatásai, főleg a lezajlott betegség után, de lehetséges hogy erősebb immunrendszerűeknél helyette...
    Nálunk a kicsi gyerekeknél, már jóval a felgyógyulás után, részleges izomgyengeség, erős fájdalom lépett fel, amivel nem tudtak mit kezdeni az orvosok. (Rémisztő volt, minden átmenet nélkül jelentkezett ), mígnem egyik kórházban ismerték a dolgot, a gyerekorvos rögtön rákérdezett, így kiderült, hogy a lezajlott betegség maradványa és magától lassan elmúlik. (Mindkét gyerkőcnek azóta kutyabaja! :) ...
    Sajnos nem tudom, hogy kaptak-e rá valami gyógyszert, de úgy rémlik, hogy nem.

    Csak találgatás!
    Talán Gábor, vagy a tapasztaltabbak többet tudnak erről mondani.

    VálaszTörlés
  113. ogiogi 111:
    Nekem ca. 2 éves koromban így indult a rheumatoid arthritisem (nem dagadással, csak fájdalommal). Ez a zöld könyvben is benne van, mint valószínűsíthető kiváltó ok - nyilván szoros kapcsolatban a tej, glutén és az oltások hatásaival. Oltás manapság különösen súlyosbító tényező....
    5 hónapnyi gluténmentesség pedig kevésnek tűnik bármihez.
    Furcsa egyébként, hogy ilyen súlyos tüneteknél mint nem adnak szteroidot, amellett persze, hogy az okot kellene megszüntetni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosítás: az "így" alatt azt értettem, hogy egy lezajlott influenza után kezdődött. Egyébként azóta is mindig fájnak az ízületeim is nemcsak influenza, de influenzaszerű fertőzéses betegség közben is. Bár paleó mellett ezek nagyon megritkultak, talán több évente fordul elő, és akkor is cakk und pakk pár nap alatt túl vagyok rajta.

      Törlés
  114. 111. Ogiogi
    "... Hol itt a baj? ..."

    1. Béres cseppet nem szednék, a vastartalma miatt, mert ha C vit-t szedsz és sok húst hozzá, abból már annyi vas felszívódhat, hogy sok lesz. Négy laborérték írja le, hogy mennyire sok a vas a szervezetben, ezt kellene ellenőriztetni. A Béres cseppben lévő fluor is gáz és a nátrium-szelenit tartalma is.
    2. E vit: melyik márkát, terméket szeded? Két boltot is ismerek, ahol Red palm oil-t árulnak, amiből heti 1 kanálnyi tartalmazza a szükséges E vit-t, mind a 8 összetevőjét, a 4 tokoferolt és a 4 tokotrienolt.
    3. Bors: ha az izületeiddel van gond, akkor autoimmun paleo-ra térnék át, amiben valaminek a magját sem esszük és tojást sem, paradicsomot, paprikát, nézz utána. Ilyen értelemben sajnos a bors is tiltott étel. Én a kókusszal is leálltam, mert végülis az is egy mag. Az is ötlet, hogy ételintolerancia vizsgálatot csináltatsz, Genarrayt Microarray-t és csak azokat eszed, amire nem vagy intoleráns. Esetleg előtte jó lenne tudni, hogy nem vagy-e autoimmun beteg.
    4. a hialuronsav egy csodálatos izületpuhító.
    5. A káposztát ne edd nyersen
    Persze a legjobb az lenne, ha tényleg csak az influenza utóhatása lenne ez nálad.

    VálaszTörlés
  115. T. Szendi úr
    Ha sikerül szereznem gyógyszertárból Kálium-citrátot mennyit javasol belőle naponta ? És 1 grammban hány mg elemi kálium van ? Sajnos nem találtam ilyen adatot a neten.
    Ketogénféleségen vagyok ezért gondolom 1-2 gramm káliumnál többet nem eszem.Jelenleg főként hús,tojás,zsír,hagyma nem túl sok köret általában zeller,és némi uborka,paprika,retek,leves zöldség,meg egy kis kókuszdió a napi bevitelem.
    Azt írja hogy növényekből gyümölcsökből vigyük be a káliumot lehetőleg, de netes táblázatokban azt látom hogy a húsokban is van 200-300mg/100g. Ez is beleszámít a napi fogyasztásba, nem ?
    ételek kálium tartalma link pl: http://apjcn.nhri.org.tw/server/info/books-phds/books/foodfacts/html/data/data5b.html
    A paleomagazinban és a neten is a káliumról az ameriakai mai átlagfogyasztásnál 4,7mg-ot ír. Én úgy látom hogy 4700mg-ról írnak a forrásban amit megjelölt.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22854410
    Köszönöm SzaGa

    VálaszTörlés
  116. Kedves Szaga,
    A 4.7 mg csak elírás, mindenhol másutt grammról írok. A húsokban található kálium is számít természetesen. A kálium citrátnak durván 40%-a kálium. Szerintem legalább két gramm káliumot érdemes pluszban bevinni. De érdemes a vérképben is megnézni, hogy a kálium ne sokkal az 5 mmol/l alatt , de legalább 4.6 mmol/l legyen.

    VálaszTörlés
  117. Új sorozat a TV paprikán:
    http://www.tvpaprika.hu/Műsoraink/T/the_paleo_way

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. TV csatorna Időpont Cím

      tv paprika 2015. április 22. szerda 21:00 Paleo konyha (I. évad 1. rész)

      tv paprika 2015. április 23. csütörtök 00:30 Paleo konyha (I. évad 1. rész)

      tv paprika 2015. április 23. csütörtök 21:00 Paleo konyha (I. évad 2. rész)

      tv paprika 2015. április 24. péntek 00:30 Paleo konyha (I. évad 2. rész)

      tv paprika 2015. április 24. péntek 21:00 Paleo konyha (I. évad 3. rész)

      tv paprika 2015. április 25. szombat 00:30 Paleo konyha (I. évad 3. rész)

      tv paprika 2015. április 27. hétfő 21:00 Paleo konyha (I. évad 4. rész)

      tv paprika 2015. április 28. kedd 00:30 Paleo konyha (I. évad 4. rész)

      tv paprika 2015. április 28. kedd 21:00 Paleo konyha (I. évad 5. rész)

      tv paprika 2015. április 29. szerda 00:30 Paleo konyha (I. évad 5. rész)

      tv paprika 2015. április 29. szerda 21:00 Paleo konyha (I. évad 6. rész)

      tv paprika 2015. április 30. csütörtök 00:30 Paleo konyha (I. évad 6. rész)

      tv paprika 2015. május 1. péntek 00:30 Paleo konyha (I. évad 7. rész)

      tv paprika 2015. május 1. péntek 21:00 Paleo konyha (I. évad 8. rész)

      tv paprika 2015. május 2. szombat 00:30 Paleo konyha (I. évad 8. rész)

      Törlés
  118. 117. Mismis
    Köszi, hogy szóltál.

    VálaszTörlés
  119. És arról tudtok valamit, amit Bartha Ákos a reggeli tesztoszteron csúcsról mondott? Én Légrády óta a reggelit tartom a legfontosabb étkezésnek. Most nem tudom, hogy tényleg érdemes-e kitolni 10 óráig.

    VálaszTörlés
  120. 119. goliver
    nincs baj a reggelivel, csak ne egyel sok szenhidratot. de ez nem ujdonsag. Legrady is a megfelelo mennyisegu zsirbevitelrol irt.

    VálaszTörlés
  121. Kedves Gábor!

    Tudsz valamit a Dr. Horváth István féle érelmeszesedés elleni immunizáló oltásról?

    VálaszTörlés
  122. 96.Rozcsika

    Küldök neked egy számodra nagyon értékes videót.
    Ételintolerancia vizsgálat helyett én inkább erre szavaznék.
    A srác aki beszél a videón egy igen okos orvos.
    Pesten is rendel bizonyos napokon.
    Nézd meg a videot, csak pár perces aztán majd eldöntöd.

    Ha érdekel, megadom a rendelője nevét, címét.
    Vitamin szint mérést is lehet vele csináltatni.

    https://www.youtube.com/watch?v=lRbxscpKJK4

    fenyőfa

    VálaszTörlés
  123. 121 szőlőszem
    Sajnos korrekt információm nincs.

    VálaszTörlés
  124. Érdekes oldal:

    http://chapters.westonaprice.org/budapesthungary/

    VálaszTörlés
  125. 110. Köbüki

    Találtam egy ingyenesen elvégezhető anyagcseretípus megállapítására szolgáló online kérdőívet:

    http://www.naturalhealthyellowpages.com/metabolic/self_test.html

    VálaszTörlés
  126. 125. Névtelen:
    Nekem az jött ki, hogy 50%-ban szénhidrátokat kellene ennem :))) (vegyes típus)
    Ezek az anyagcsere-típus besorolások azért nem jók, mert ízlésre, kívánásra kérdeznek rá, és hát: mit veszünk a válaszadásnál figyelembe? Azt az állapotot, azokat a sóvárgásokat, amiket cukorfüggőségünk idején vannak, vagy amit szeretnénk elérni?
    Ha valaki drasztikusan csökkenti a szénhidrátokat, és pl ketogén állapotba kerül, akkor nem is fogja kívánni az édességet, vagy egyáltalán: az evést. Én, amikor kora estétől késő délelőttig nem eszem (időközi böjt), akkor nem éhezem meg, csak tudom, hogy eljött az evés ideje. Ez alapján ketogén kategóriába sorolna a rendszer. Amikor gyümölcsöt, édeset eszem, akkor veszettül kívánom a további utánpótlást. Ez alapján ch-típusba sorolna. Egyik sem jelenti, hogy hosszú távon jó az egyénnek egy ilyen vagy olyan étrend, vagy hogy ebben az anyagcsere típusba tartozik. Az anyagcserénken tudunk módosítani, ahogy a bélflóra is ahhoz alakul, hogy mit eszünk, pl szezonális táplálkozás.
    Ezek az anyagcsere-típus guruk, táplálkozási "tanácsadók" azért találták ki az anyagcsere besorolásokat, mert így juthatnak csak kliensekhez. Máskülönben az emberek csak olvasnák, amit írnak, és az egyeseknek nem elég jó megélhetés. Olyan esetekben látom elfogadhatónak az egyéni mérlegelést, amikor valami komoly betegség miatt kell az átlaghoz módosítani a táplálkozást, és nem arról van szó, hogy a súlyfelesleg leadása önmagában is nagyrészt megoldja a problémát, hanem ennél jóval komplexebb a dolog. Persze ilyen esetekben meg lényegében nincs kihez fordulni, mert az orvosok nem foglalkoznak ilyesmivel, nem értenek hozzá, az önjelölt táplálkozás beállítás guruk viszont dilettánsok, és veszélyes lenne egy az egyben rájuk bízni magunkat.

    VálaszTörlés
  127. 125 Névtelen, 126 MW

    Köszi, hogy belinkelted, nagyon tanulságos. Én is megcsináltam, és persze más jött ki, mint az előzőnél. (Amibe mondjuk belefér, hogy változik az ember, mert ahogy az ajánlások szerint változtat az étkezési szokásain, ha szerencséje van, elmozdul a neki optimális állapot felé, és változhat a besorolása, ezért ott azt ajánlják, hogy időnként ismételje meg a felmérést.)
    Viszont egyetértek MW-vel, hogy sok kérdésre nem lehet válaszolni, pl., hogy hat rád a marhahús - fogalmam sincs, soha nem szoktam önmagában enni, és nekem például még mindig nem megy az önmegfigyelés, hogy mi hogyan hat rám, de ha észrevenném is, akkor sem tudnám, hogy az a marhahús hatása-e, vagy hogy zsírosabb volt vagy soványabb, vagy 50% volt a zöldségköret aránya, vagy 80%, ebben volt magasabb cukortartamú vagy nem, vagy aznap éppen más a levegő iontöltése, szóval annyi tényező van, hogy nagyon ritkán tudom eldönteni, melyik ételnek milyen hatása van rám.
    A Metabolic typingra nem mondom, hogy jobb, de ott arányaiban lényegesen kevesebb kérdésnél éreztem úgy, hogy fogalmam sincs. Azt hiszem, jóval több kérdés is volt, legalább fél óra volt kitölteni, ezt meg pár perc. Inkább olyan benyomást kelt, hogy bedobtak valami mézesmadzagot, hogy nézd meg a kiegészítőiket.

    VálaszTörlés
  128. Itt egy Norbinak szóló kritika: http://velvet.hu/elet/2015/04/21/update_nasik_teszt/

    Remélem Gábor, nem bánod meg, hogy szövetkeztél vele.

    VálaszTörlés
  129. Kedves Tara, ez a botránykommunikáció. Túl azon, hogy nem sok közöm van a nem paleo termékekhez, a velvet, az index vagy a divany (ugyanaz a botránykommunikációt folytató társaság) oldalainak egyedüli célja az olvasottság növelése. Ha én ezekből tájékozódnék, akkor már régen elment volna a kedvem a paleótól, sőt saját magamtól is, mert amiket olvastam én már magamról az indexen, ha annak a töredéke igaz volna, én egy gazember lennék. Úgyhogy kímélj meg az ilyen "leleplező" riportok beidézésétől.

    VálaszTörlés
  130. 3 hónapi paleozás után, amikor csak húst, zöldségeket és kevés gyümölcsöt fogyasztottam elmentem vérvételre, hogy megtudjam, hogyan alakult a magas triglicerid és magas húgysav szintem. Sajnos és eléggé elítélendő módon pont a vérvétel előtti napon, és csak akkor, teljesen felrúgva az előzőleg folytatott étkezésemet, nem paleo pogácsát és süteményeket ettem, nem is keveset. A vérvétel eredménye szerint a korábban magas triglicerid és húgysav eredményeim normál tartományba estek vissza, viszont az éhgyomori vércukrom magas lett 6,15 mmol/l. Soha eddig nem volt problémám a vércukrommal. Mitől lehet ez? Lehet e az előző nap elfogyasztott nagyobb mennyiségű nem paleo Ch-tól? Tudna valaki segíteni?

    VálaszTörlés
  131. 130 Mirtilla
    Szerintem fiziológiás inzulinrezisztenciád alakult ki (nagyon helyesen) a paleóra, és ezek után a sok szénhidrát megemelte a vércukrodat. Teljesen természetes jelenség.

    VálaszTörlés
  132. Köszi Gábor a megnyugtatást, én is erre gondoltam, csak nem emlékeztem a kifejezésre. Bár azon gondolkodtam, hogy csak eltelt legalább egy éjszaka, az nem volt elég vcukorszint rendeződéséhez?

    VálaszTörlés
  133. 125. Névtelen - anyagcseretípus

    Teljesen más jön ki a mostani (több mint két év paleo utáni) állapotom szerint, mint ami akkor jött volna ki, ha kitöltöm ezt a tesztet a paleo átállásom előtt. Például az étvágyra, az éhezés tűrérésre, napi étkezések számára vonatkozó kérdések egyértelműen összefüggenek az inzulinszinttel, és zsíradaptáltsággal, amit pont az étrend/életmód változtat meg. Tehát ez nem az adott személy általában meglévő tulajdonságát méri, hanem a pillanatnyi anyagcsere-állapotát.

    VálaszTörlés
  134. Sajnos ma reggelre is magas lett az éhgyomri vércukrom, 6,8; pedig nem szegtem meg a paleot. A paleo előtt soha nem volt problémám ezzel. Ez nem ellenkezik a paleo hatásával, nem kígyógyulni kellene éppen a cukorbetegségből, mint belemenni. Mi lehet velem a gond? Idegesít ez engem.

    VálaszTörlés
  135. 134. Mirtilla

    Egy páran jelezték (többek között én is), hogy paleo mellett magasabb az éhomi vércukor értékük, mint előtte. Az okát eddig nem sikerült tudomásom szerint senkinek kideríteni. Én több, mint 4 éve vagyok ezen az étrenden és a mai napig keresem a választ erre a kérdésre, már csak a tudományos kíváncsiságom miatt is. Mivel a napközbeni és a terheléses értékeim teljesen megfelelőek, ezért nem esem pánikba ettől a reggeli magasabb értéktől.

    VálaszTörlés
  136. 135. Joe1973 Köszi Joe a tapasztalatokat. Átmegyek akkor az üzemorvoshoz napközben is vcukormérésre. Biztos el fog küldeni terhelésesre is. Remélem nekem is csak a reggeli lesz magas.

    VálaszTörlés
  137. Több forrásban az éhgyomri vércukorszintet, a diétában elfogyasztott CH mennyiségével hozzák összefüggésbe. Low Carb esetén a legmagasabb.

    VálaszTörlés
  138. Mirtilla

    Kicsit emelj a ch bevitelen és el fog múlni. Napi 50-60gr már elég. Én is hasonló cipőben jártam 2 év után.
    Aztán Eszter oldalán(zöldház) olvasottak alapján módosítottam az étrendemen és néhány hét után elkezdett lemenni. Most 4.3-4.8 között mozog.
    Biztonságos keményítőkkel próbálkozz. Édesburg, rizs...

    VálaszTörlés
  139. 138. Tóth I.
    Köszi a tapasztalatot. Édesburgonyát már ettem kétszer a 3 hónap alatt. Rizst nem.
    A célom a paleoval a fogyás is, kb. 30 kg-ot kell összesen leadnom a normál BMI-hez képest.., jó kövérkés vagyok. Sokat híztam a lombikkezelések alatt és a terhesség alatt, stb. azóta megvan ez a felesleg. A 3 hónap alatt csak 7 kg-ot sikerült lefogynom a paleo alatt, nem egy nagy "teljesítmény". 3 hete nem is mozdul a súlyom lefelé. Egyáltalán nem értem, hogy miért. Félek, ha emelem a CH-t, nem fog menni a fogyás. Nem is tudom melyik ujjamat harapjam. :( A sok paleos sikertörténetben mindenki nagy fogyásokról számol be...nekem nem megy, sajnos. Ebben sem tudom, hogy mi lehet a gond. Nézettem TSH-t is, az rendben volt.

    VálaszTörlés
  140. Nem is írtam az előbb, hogy napközben is mérettem a vc-t, ha már ott van az üzemorvos a közelben. Ebéd előtt délben 5,7 volt. Ebédre ettem egy csirkecombot répafözelékkel. Du. 3 után 6,0 volt a vc. Az üzemorvos szerint nem lehet, hogy ilyen diéta mellett magas a vc, mert még fogytam is. Na mindegy ;),de nem küldött terhelésesre, azt javasolta, hogy folytassam a diétát, mert ez jó a cukorproblémára is. (még jó, hogy van ez a blog és Ti segítségnek)

    VálaszTörlés
  141. Ajánlom, hogy ezeket olvasd el, segíthet a továbblépésben:

    http://www.zoldhaz.info/paleolit-ketogén-fogyás-gyógyítás-rák
    http://www.zoldhaz.info/paleolit-ketogén-életmód-diéta-inzulin-vércukor

    A paleo is úgy működik igazán,ha egyénre szabott. Vagyis a fogyáshoz szükséges egy kis számolgatás.
    A 2. linken találsz hozzá segítséget...

    VálaszTörlés
  142. Tóth I
    A zöldházas ajánlások több ponton tévesek, nem kéne itt is terjeszteni.
    A ch-emelés tényleg csökkenti a reggeli vc szintet, de ezt NEM Eszter találta ki, hanem Paul Jaminet. A zöldház veszélyesen keveri ezt a ketóval, ráadásul teljesen húsfóbiás is.

    VálaszTörlés
  143. Hol írtam, hogy ő találta ki? Jaminet könyvét olvastam, a TED-t kellett volna belinkelnem?
    Akár segíthettél volna helyettem is...

    VálaszTörlés
  144. 140 Mirtilla
    Miután itt már korábban többen felvetették ezt a vércukor-dolgot, vettem egy vércukormérőt és elkezdtem méregetni. Azt figyeltem meg, hogy rögtön ébredés után gyakran normál, 4,4-4,7, de akár már fél óra múlva fel tud menni 5 fölé, ha nem eszem gyorsan valamit (márpedig régebben volt, hogy de 10-ig sem ettem). Az is befolyásolja, hogy este lefekvés előtt eszem-e és mit: paradox módon ha közvetlenül lefekvés előtt eszem még pár jól eltalált falatot, normál tartományban marad, ha nem jól találom el, vagy egyáltalán nem eszem, már ébredéskor 5 fölött van.
    Másik érdekesség, hogy ha túlnyomóan zsírt és alacsony CH-jú zöldségeket eszem egy étkezéskor, utána 1 egészet is tud esni 1 órán belül, 4 alá. Ha már van benne egy kis édesburgonya, ez megelőzhető, felmegy mondjuk 6-ig és szépen visszasüllyed. Úgy tűnik, az én esetemben több protein, kevesebb zsír és sok CH (valamennyi keményítős is kell hozzá) után a legjobb, mondjuk felmegy 4,7-ről 5,2-ig és szépen visszacsorog 5 alá. Kerestem magyarázatot, mitől van a zsír utáni vércukoresés, mert mindenhol azt regélik, hogy a sok finomított CH-ra jellemző ez a reaktív hipoglikémiának nevezett jelenség, amire éppen a low carb kellene, hogy legyen a gyógymód. Nem tudom, nálam ez eleve adott gyári hiba-e, és csak most derült ki, vagy a nagyon low-carb paleótól alakult ki (a korábbi ad hoc orvosi méréseken mindig tök jó volt a vércukorértékem), mivel viszont a terheléses cukorvizsgálatom normális lett, úgy tűnik, a cukorlöketre jól reagál a szervezetem, a zsírral nem tud ezek szerint mit kezdeni. (?)
    Amikor kiderült ez a dolog, azt a tanácsot kaptam, hogy egyek gyakrabban, felkelés után minél korábban, és mindig legyen benne elég CH, hogy a vércukor leeséssel ne stresszeljem a mellékvesém, mert szerencsétlen ilyenkor azonnal nyomja a kortizolt, hogy visszaemelje a vércukor-szintet. Ezzel visszahíztam a korábban leadott kb 5 kilót, és most úgy-ahogy szinten tartom a vércukrom, de állandóan figyelnem kell rá, és még mindig próbálgatom, milyen arányban egyem a makrotápanyagokat.

    VálaszTörlés
  145. 144. Köbüki
    Köszi a beszámoloót, ez nagyon értékes tapasztalat. Minél többünknek kellene ilyen kísérleteket, megfigyeléseket folytatnunk: ha lesz vércukormérőm, akkor én is nekiállok. Én nem hinném, hogy ez nálad speciális reakció, de majd meglátjuk, másoknak mik a tapasztalataik. Érdemes lenne elugrani a hadzákhoz és a kitavaiakhoz, megmérni ébredskor, reggeli előtt, után, napközben stb a vc szintjüket :) Azt nem tudom, hagynák-e szurkálni magukat ennyiszer, de mindenképpen irányadó lehetne.
    Én is kutakodom a témában, mert kell, hogy legyen normális, tudományos magyarázat, abban biztos vagyok, hogy a vércukorszint emelkedés nem egyéni egészségügyi probléma, hanem van benne valami minta. Amikor én low carb mellett laborba mentem, esténként mindig ettem, a mérésnél így lett magas. Mióta több ch-t eszem - igaz, azóta csak két mérés volt még - a laborban vett vér vc szintje alacsonyabb. De valóban, a rendszeres mérés, mégpedig több embernél, lenne az, ami után már következtetéseket lehet levonni.
    Azt szerintem máris leszögezhetjük, hogy a cél az egyenletes(en alacsony) vércukorszint, étkezések után kis kiugrásokkal, amik hamar visszazökkennek a normális szintre, tehát ne legyenek semmilyen irányban óriási kilengések, vagyis hullámvasutak. Szerintem a természeti népeknél ez így van.

    Tóth I:
    Nem szívesen adnék bárkinek tanácsot, mert én is csak kutakodom a témában, tehát minden csak spekuláció. A zöldházas dologra pedig azért figyelmeztettelek, mert páran úgy tesznek, mintha ez egy paleo irányzat lenne, pedig nem az, csak egyetlen (most hadd ne minősítsem, milyen) elme agyszüleménye. És ahogy látom, egyre szélsőségesebb formát vesz fel. Tehát ne zúdítsuk a kezdők nyakába a téves információt. Aki ketogén állapotban akar lenni, az ne egyen rizst, ez alapvető. El kell dönteni, hogy ch vagy zsír üzemmódban akarunk működni, az, hogy ketogénnek gondoljuk magunkat, de keményítőket eszünk, nem működik, csak éhezéssel, az pedig nem tudom, mennyire követendő dolo, ráadásul ez már nem csak mennyiségi, de minőségi éhezés is. Ezzel én lezártam a zöldházas témát, mert szót sem érdemel.

    VálaszTörlés
  146. 139 Mirtilla
    Ha van rajtad fölösleg, akkor valószínűleg a májad is el van kicsit még zsírosodva. A reggeli vércukor tulajdonképpen a máj cukortermelését méri, és ha a máj inzulinrezisztens, akkor majdnem folyamatosan termeli a cukrot. Ha valaki szénhidrátot eszik, akkor a megemelkedő vércukorszint leállítja vagy csökkenti a máj cukortermelését.

    VálaszTörlés
  147. Sajnos nemsokara antibiotikumot kell szednem egy (remelem) rovidebb ideig. Szabad par tanacsot kerni mi mostanaban paleos korokben az irany eteren? Ertem ezalatt, hogy erdemes-e es ha igen, akkor milyen pre- es/vagy probiotikumot szednem? Esetleg konkret marka, tipus is erdeklene. Evek ota nem ettem anibiotikumot, es akkor meg nem is igazan volt arrol szo, hogy pusztithatja a belflorat. Vagy csak en nem tudtam rola.

    VálaszTörlés
  148. 147 Béla
    Én mostani tudásom szerint a Magyarországon egyszerűen elérhetőek közül Bio-Kultot szednék. Azt hiszem, még gyógyszertárban is kapható.

    VálaszTörlés
  149. Üdv!

    Paleós vagyok már régóta, és tavaly ősszel kipróbáltam a jódkúrát, Lugol-oldattal, megadózisban. Betartottam a szabályokat, az első két hónapban semmilyen hatása nem volt, később is csak annyi, hogy a tükörsima és addig hibátlan arcomon megjelent egy piros "pattanás", ami azóta sem múlt el. Először azt hittem, valami akneféle, nyomkodásra jött is belőle faggyú/genny, de a lényeg az, hogy egyszerűen november óta nem akar elmúlni, igaz, már jóval kisebb, és már semmi sem folyik belőle. Nem fáj, nem viszket, csak ott van, mérete nem változik. A jódszedést abbahagytam. Próbálkoztam Akneroxid kenőccsel, az nem használt.

    Biztos vagyok benne, hogy a jód csinált valamit, mert évek óta csak ez volt a változás az étrendemben. Emlékszem, hogy nyáron írtatok a kúra bőrt érintő veszélyeiről, de képtelen vagyok megtalálni. Volt ott valami tanács, hogy mit kell tenni pattanások ellen? Előre is köszönöm. Bőrgyógyászhoz egyelőre nem akarok menni.

    VálaszTörlés
  150. 149. skin
    Patikából: Naturland: Pasta zinci oxydati salicylata krémet tennék rá este, reggelre eltűnik a fehér krém a bőrről és pár nap alatt a pattanás is. Mindig segít.

    VálaszTörlés
  151. Patikából 3 százalékos hidrogén peroxid. Este alaposan bekenni vele, reggelre már látható javulás.

    VálaszTörlés
  152. Nem pattanás, de erről jut eszembe, hogy múlt héten tüntettem el egy vírusos futószemölcsöt a lábamról vérehulló fecskefűvel (sárga virágú, egyébként gyomnövény). Ez a durva felületű, érdes, bőrszínű bőrizé, mifelénk tyúkseggnek hívják népiesen..
    Régebben nagyon sok volt a kezeimen, azokat egyszer bőrgyógyász leégette, a körömágy közelében levőkre meg adta a VerraMed ecsetelőt (vényköteles), ami szintén jól működött egyébként.
    De mindez tök felesleges, mert ez a növény nagyon hatásos! Jó alaposan be kell kenni a sárga nedvével a szemölcsöt, lehetőleg naponta, ha a mellette lévő bőrfelületre is jut, az nem baj, azt nem bántja. Én lusta voltam ilyen gyakran, de egyébként is rajta hagytam (simán, vízzel nem is jön le). Jó ronda lesz másnapra (zöldesbarna), de szerintem ennek ellenére nem ajánlatos lemosni. 2 naponta kentem újra, össz. talán 3× kellett, aztán azt vettem észre, hogy hozzáérek és leesik, semmi nyoma nem maradt.

    VálaszTörlés
  153. 150-151. Köszönöm! Kipróbálom először a cink-oxidost, ha nem válik be, akkor a másikat.

    VálaszTörlés
  154. Vércukor:
    http://high-fat-nutrition.blogspot.hu/2007/10/physiological-insulin-resistance.html
    Bocs, ha már volt téma ez a cikk.

    VálaszTörlés
  155. hú, mik vannak, elhamarkodott vélemény+bocsánatkérés, de rég jártam itt.
    Ha valaki elmondaná még egyszer, hogy lehet itt a régi profilt használni, azt előre is köszi.
    Időben felfedeztem a vasárnapi eseményt, szerzek jegyet :)
    (olvaso2009)

    VálaszTörlés
  156. http://examine.com/supplements/Pycnogenol/

    erről hallott valaki ??

    VálaszTörlés
  157. Ildiko, én ismertem ezt a szert, csaknem vettem meg, mert nagyon drága. De amit a belinkelt oldalon olvastam róla, az el is vette a kedvemet tőle, mert ezek szerint kicsit felfújtak a rólaszóló hírek.

    VálaszTörlés
  158. Gábor.........igen....én se vettem végül.....

    van itt valami még. ha a rizst kókuszolajjal főzzük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, akár 50%-kal is csökkenhet a kalóriatartalma....tudom, hogy a rizs nem paleo, de sokan esznek rizst mégis, hátha így jobb....
    http://www.origo.hu/tudomany/20150327-dramai-mertekben-sikerult-visszaszoritani-a-rizs-kaloriatartalmat.html

    VálaszTörlés
  159. 145. MW

    "Érdemes lenne elugrani a hadzákhoz és a kitavaiakhoz, megmérni ébredskor, reggeli előtt, után, napközben stb a vc szintjüket :) Azt nem tudom, hagynák-e szurkálni magukat ennyiszer, de mindenképpen irányadó lehetne.
    Én is kutakodom a témában, mert kell, hogy legyen normális, tudományos magyarázat, abban biztos vagyok, hogy a vércukorszint emelkedés nem egyéni egészségügyi probléma, hanem van benne valami minta. "

    Linderberg dokiéknak hagyták magukat szúrkálni. Igaz csak reggeli értékeket tárgyal a tanulmány, http://www.academia.edu/9412333/Low_serum_insulin_in_traditional_pacific_islanders_The_Kitava_study de nekem az
    jön le belőle, hogy zsíradaptált üzemben vannak a sok szénhidrát fogyasztás ellenére is!

    Lehet rajta filózni, szerintem meg felesleges, mert ha összeadod a makróikat, akkor kiderül hogy az 1600 kcal körüli
    energiabevitelük az jóval a nyugati világban megszokott alatt marad.

    VálaszTörlés
  160. 158 Ildiko
    Szerintem arról van szó, hogy rezisztens keményítővé alakul át a keményítő egy része. Ez viszont a wga lektinszerű összetevőt nem alakítja át.

    VálaszTörlés
  161. 160. Szengab
    köszönöm...tehát paleonak nem jó, de kalória-csökkentésnek jó lehet.....annak aki amúgy is eszik rizst.

    most van valami kókuszzsír divat....ez is, meg a silicon walley kókuszzsíros kávéja, amiről minden csodát állítanak......élesíti az elmét, fogyaszt stb.stb.

    VálaszTörlés
  162. 159. Descalcez
    Köszi az infót, megnézem alaposan. Írj majd privit, kíváncsi vagyok, mi van veled mostanában!

    VálaszTörlés
  163. HPV-oltás-téma:
    http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2015/05/betegen-es-becsapva-lanyok-hpv-oltas.html

    VálaszTörlés
  164. Tiborbá megint nagoyn okos volt. 5800 ft-ért megmondja, miért hülyeség a paleo :)
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=16732

    VálaszTörlés
  165. Kismonika, tavaly szeptemberben írtad, hogy a metionin bevált a gyerekednél allergiára. Milyen formában adtad be neki és milyen adagolásban? Én is próbálkozom most vele a fiamnál, de szörnyű íze van, van valami ötleted? Előre is köszi.

    VálaszTörlés
  166. Sziasztok,
    tud valaki érdemleges magyarázatot adni arra, hogy miért kezdenek el pityeregni és sírni az óvodás és kisebb korú csemeték egy szép és közkedvelt magyar dal hallatán, nevezetesen a "Tavaszi szél vizet áraszt"-ra?
    2. olvastatok-e már olyanról, hogy ha egy gyermeknek picinyi kora óta, cukor (mint édesítő sz.) helyett aspartamot adnak szülei, és az anyuka is ezt teszi, akor lehetséges-e, hogy a gyermek 5 éves korára az autizmus jeleit produkálja, illetve az anyukánál "erős" inkontinencia mutatkozik (torna közben egy picit becsurrant, ami már látszódik a ruhán keresztül) ?

    VálaszTörlés
  167. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  168. Szengab

    Mostanában tervezem valamilyen Q10 készítmény beszerzését. Szerinted érdemesebb a sokkal drágább ubukinol formát választani?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  169. 168 Domboroczky

    Bence szerint nem érdemes, és én hallgatok rá. Szerinte a szervezetben a drága is gyorsan lebomlik az olcsó változatra.

    VálaszTörlés
  170. Üdvözlet!

    Valaki tudna segíteni paleo-ügyben? Fél évig paleoztam, mindenféle lisztes dolgot elkerültem, aztán hatalmasra duzzadt a lábam (KÖSZVÉNY)!!! Azóta visszatértem az eredeti kerékvágásba, kevés hús és olajos magvak, és minden rendben. Ilyenkor mi van?

    Géza

    VálaszTörlés
  171. Szengab

    Köszönöm.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  172. 170. Géza
    Sok fruktóz tartalmú ételt ehettél, mert azt gondoltad az paleó, akkor abból bármennyit lehet. Pedig nem! Ha újra megpróbálod a paleót, akkor csak bogyós, savanyú gyümölcsöt, citromot egyél, almát is kerüld, mert abban nem jó a fruktóz-glükóz arány, a fruktóz több benne, mint kéne (esetleg citromos-mézes-reszelt alma már jó lehet) és csak külön étkezésnek legyen a gyümölcs vagy étkezés előtt fél órán belül. Napi két db gyümölcsnél ne egyél többet.

    VálaszTörlés
  173. Emelkedő éhomi vércukorszint téma: paleoban is lehet valaki magnéziumhiányos.

    "Egy vizsgálatban a napi 2,5 g magnézium klorid jelentősen lecsökkentette az inzulinrezisztenciát, az éhomi vércukor értéket, és a hemoglobin A1c-t."
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/magnezium-a-hianyzo-lancszem-az-egeszseges-szivhez.htm

    VálaszTörlés
  174. Fruktóz témához kötném a következő történést, sajnos úgy adódott, hogy mostanában napi hatszor mérem a vércukromat, és érdekes tapasztalásaim vannak. A tapasztalás időszakában édességként 1-1-szer kis mennyiségű mákostészta, paleo csokitorta és 1 gombóc paleo fagyi után is mértem. Az egekbe szökött (10-es ) az eredmény. A mákos tészta alapja az a Berkenye kft, tésztája, amely tápiókaliszt és szezámmaglisztből készül, édesítésként 4x xukor zerót (steviás) használtam. Tehát a két cucc közül valamelyik produkálta ezt az eredményt.
    A cukrászdába - amely a tortát készítette- ezek után csak azért mentem be, hogy részletesen megtudjam az összetételt. A felsorolt paleo alapanyagokon kívül 1 összetevő nem stimmelt, mégpedig a diabetikus csokoládé. Az eladó kapásból közölte, hogy ez is xilitet tartalmaz és hogy őket egy paleo mestercukrász tanította be, és egyébként sem panaszkodott még senki. (nyilván ! de az sem hétköznapi, hogy valaki így kontrollálja a vc. értékeit.) Summa s., mert nem tágítottam, kiderült, hogy ez a diabetikus csoki fruktózos.
    Mondhatnánk, nem olyan nagy dolog, tényleg nem veszi ezt észre senki és nem is eszünk ebből olyan sokat. De, én többet ott (Végvári Cukrászda, XVII. ker.) és vszeg máshol sem fogok venni ilyen kész édességeket.
    Az persze lehet, hogy teljesen egészséges embernek nem szökik így fel, mint nekem.

    VálaszTörlés
  175. 165 Köbüki
    Por formájú metionint kap, egy késhegynyit, nem sokat, nem tudok pontos mennyiséget mondani. Bekeverem egy kevéske gyümölcslébe, épp csak annyiba, hogy egy kortyra le tudja nyelni.
    Egyébként innen másoltam ki korábban Warren egyik hozzászólását allergiával kapcsolatban, hátha hasznát veszed
    Sok mindent szedek......amik segíthettek:
    Metionin, Lizin, Magnézium, MSM, Bromelain, SzűretlenPasztörizálatlanAlamecet...
    Amikor tavaly időnként mégis jelentkezett némi asztmatikus tünet - a fentiek ellenére - gondoltam végigmegyek a készletemen, megérzésből a sós vízzel kezdtem és 10 perc alatt elmúlt.
    Ilyet válassz:
    Természetes Kezeletlen Erdélyi Őstengeri Bányászott Só.
    Mindez legolcsóbban:
    http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/ha-sot-akarsz-magadnak
    / - 100 Ft a tescoban.
    Ha allergiás asztmád van akkor a Metioninnal és a só-val kezdj....
    Metionin kivételesen már nem az iHerben a legolcsóbb:
    http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=386&Itemid=260
    Nekem még az iHerbes van(Source Naturals, L-Methionine, 3.53 oz 100 g), évekig elég, mert csak 1 késhegynyit használok naponta az adott időszakban, és a szavatossága is évekre szól. A metionin a fehérjéket alkotó egyik esszenciális aminosav, természetes antihisztamin.
    Ami még segíthetett: Nem vagyok paleo, de a tejtermékeket - különösen aug-szept - hanyagolni szoktam. Warren2014. július 11. 17:39

    PollenAllergia:
    Metionin - csak aug.15 - szept.15-ig (késhegyni / nap)
    http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=386&Itemid=260

    Lizin - egész évben 2-3 naponta (mert a leghőérzékenyebb aminosav, és egyben az egyik legfontosabb is) (1-2g)
    http://hu.stillmass.eu/l-lysine-hcl/

    Magnézium - egész évben naponta (citrátról leálltam, oxid port még elfogyasztom, malát tab eddig is ment, és úton van az iHerből a glicinátos tab és a B6-os oxid+cirát+malát tab - este veszem be, néha reggel is éhgyomorra vagy napközben étkezések között)
    MSM - egész évben naponta (2-3-4-5 grammokat szórok a C-vitaminos vízbe - reggel/délelőtt, este már ne, mert beleszólhat az alvásba)
    már ez is itthon a legolcsóbb: http://hu.stillmass.eu/msm/

    Bromelain - néha bizonyos étkezések után, illetve időnként ezt: Now Foods, Super Enzymes éhgyomorra hogy tisztítsa a vért...
    http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-3000-GDU-Bromelain-500-mg-90-Veggie-Caps/20961/

    SzűretlenPasztörizálatlanAlamecet - hetente 1-2 alkalommal...(most rendeltem iHerből 2féle almaecet kapszulát is, mert az egyik legfontosabbnak tartom sok szempontból is)
    A 2 fő tünetem a tüsszögés és a köhögés a fentieknek köszönhetően eltűnt az utóbbi 2 évben, a sós vizet pedig akkor használtam amikor jelentkezett némi(már csak némi, de a korábbi években volt durvább is) nehézlégzés, és rendre perceken belül működött ! - pár hintés a sószóróból / 2dl víz.
    ORRDUGULÁSRA:
    alap: Cink, Bromelain, Klorofill
    ha az alap dolgok esetleg nem hoznak kellő eredményt még ezekkel is rá lehet segíteni: N-acetil-glükózamin és/vagy Athomer propoliszos orrspray

    VálaszTörlés
  176. 174. Giuseppe
    Köszi az önkísérletet. Sajnos én is ott tartok, hogy ahhoz a fajta paleohoz kellett visszatérnem, ahogy kezdtem az egészet 5 éve, semmi paleo kenyér / süti / tészta / édesítő. Állati zsiradékon megsütött húsok/máj/lazac, leveles zöldségekkel, minimális bogyós gyümölcs, semmi mag, nulla tejtermék és nulla tojás (ezt különben autoimmun paleonak hívják). 4 kg-ot sikerült eddig leadnom és egyáltalán nem "olvadnak le rólam a kilók", nagyon-nagyon lassan csökken csak a súlyom, igaz, a gyalogláson kívül mást nem csinálok.

    VálaszTörlés
  177. 174. Giuseppe2015

    Önkísérlettől függetlenül, vannak, akiknek feltűnik, ha olyasmit fogyasztanak, ami megdobja a vércukrot,
    még ha nem is túlzottan.

    Én a fruktózt kerülöm, de azért egyszer kipróbáltam egy szezámmaglisztes paleo tésztát,
    amelynek az összetétel szerint főleg tápióka tartalma van.
    Na nekem az emelte meg,
    én kifejezetten észreveszsem, mert nagyon kiugró hangulatváltozást okoz nálam a vércukorszint emelkedés.

    Hozzáfűzném, hogy nem mindegy , mivel próbáljuk meg csökkenteni (a paleón kívül).
    Nekem a fahéj és a macskakarom kifejezetten kellemetlen mellékhatásokkal jár,
    ugyanakkor a kávé és a taurin valószínű más mechanizmuson keresztül hat, mert azoknak a vércukorszint csökkentő hatása nálam kifejezetten jó közérzettel párosul.

    Ha valaki meg tudja magyarázni, ez miért lehet, annak külön örülnék. Szeretem érteni, mi miért történik a szervezetemben.

    VálaszTörlés
  178. 177. Vöröscic:

    A tápiókás tészta azért emelte meg a vércukrod, mert magas a ch tartalma, ezt persze tudod.

    Lehet, hogy a kávé és a taurin miatt azért jobb a közérzeted, mert serkentenek, nem biztos, hogy azért mert más módon csökkentik a vércukrot, hanem a serkentő hatásuk miatt.
    A vércukorszint csökkentő hatáshoz hozzáadódik a serkentés, ezért érzed jobban magad.
    Meg az is lehet, hogy a fahéjban, macskakaromban van valami olyan összetevő, amit nem szeret a szervezeted, az élénkítést viszont igen, ilyen egyszerű is lehet a magyarázat.

    VálaszTörlés
  179. A taurin pont, hogy nem serkentő hatású. Ezért is keverték az energiaitalokba, hogy tompítsa azoknak a élénkítő hatását. Lejjebb viszi a testhőmérsékletet és a pulzust, ezért érdemes este bevenni, jobban alszol tőle.
    De ezeket nem én mondom,hanem Bence a Paleország előadásába :D

    VálaszTörlés
  180. 175 Kismonika
    Ó, köszönöm! Az első hozzászólás megvolt nekem, de valahogy a "késhegynyi" kitételt nem vettem észre, a másikat viszont nem is ismertem, nagyon köszi!

    VálaszTörlés
  181. 179. Tóth I.:

    Jó, rendben, köszi a helyesbítést. Gondolom, csak az energiaitalok miatt asszociáltam erre, biztosan fordítva gondoltam, azt hittem, abban is serkentőként van.
    Nagyon sok jó hatást írnak a taurinról, talán azért érzi magát Vöröscic jobban tőle. Nyugtat, energizál, stb.
    De ha te jobban meg tudod magyarázni a kérdését......

    VálaszTörlés
  182. Macskacicó+ többiek

    Te/ti szedtek taurint? Tényleg annyira jó?

    VálaszTörlés
  183. 176 kutyus Rozcsika
    Mindent értek, csak a tojást nem. Miért is ? Sokszor eszem reggelire lágy/tükörtojást, egész jó az inzulin és a glikémiás indexe. Mindig mérem.
    Én, mint IR-es, úgy tudok fogyni, hogy étkezés után (ez főleg csak este fordulhat elő) 1 órával elmegyek egy kb. 40 perces intenzív sétára - 2 kutyussal. Mire visszaérek, már nincs ideje a vércukornak semmiféle attrakcióra, sőt....

    VálaszTörlés
  184. 182. Ősasszony:

    Én csak hébe-hóba, úgy egy héten egyszer :). Így aztán nem tudok érdemleges tapasztalatról beszámolni, semmit nem érzek, de én általában energikus vagyok, lehet, hogy csak ezért nem érzek különbséget.
    Nem tudom, hogy érdemes-e külön szedni, a húsokban, halakban, tenger gyümölcseiben sok van.

    Hát próbáld ki! :)

    VálaszTörlés
  185. 159. Des
    Megbéztem a Kitava tanulmányt, egy helyen kifejezetten azt írják, hogy az átlagos napi energiabevltel 9,2 MJ (azaz 2200 kcal) volt a kitavaiaknál, ami azért nem olyan kevés. ("For 18- to 30-year-old Kitavan males, the estimated energy expenditure was 9.4 MJ, while the estimated total daily caloric intake from the diet history was 9.2 MJ." Hol táttad az 1600-at?)

    VálaszTörlés
  186. 183. Giusepppe
    A tojás elhagyása nem a fogyást szolgálja, hanem azt, hogy az antiTPO értékem lecsökkenjen, Hashimotós vagyok, autoimmun betegeknek nem ajánlott a tojásevés. Az ételintolerancia teszteken dobogós helyen áll a tojás, a legtöbben erre intoleránsak.

    VálaszTörlés
  187. Kedves Szendi Gábor,
    segítségét kérném az alábbi problémában....
    férjem 50 éves, tavaly szeptemberben kezdett paleózni, vitaminokat is szedett. Az első hetekben nagyon jól érezte magát a 7/24 órás fejfájása sokat javult, kb. 10 hét alatt lefogyott 10 kg-ot, majd utána sokkal lassabb tempóban még 5-öt, azóta kényelmesen tartja a súlyát. Lettek viszont olyan gondjai amik azelőtt nem voltak. Folyamatosan váladék van a torkában, (olyan mintha NERD lenne) kiütések jelentek meg a mellkasán, állandóan lepedékes a nyelve, gombás lett a lába, pedig neki soha nem volt, télen kétszer is influenzaszerű betegsége volt. Próbáltunk az alapanyagok közül mindig egyet-egyet kihagyni, hátha arra érzékeny, néhány hete vitamint sem szed, hátha valamelyik vivő vagy alapanyagra allergiás, de egyenlőre nem lett jobb a helyzet. Tudom, így látatlanban kevés információból nehéz választ adni, de van valami ötlete a kialakult helyzet kapcsán? Előre is köszönöm, Gabi

    VálaszTörlés
  188. Kedves Gabi,
    nem hinném, hogy ez a paleótól van, inkább valami immunrendszeri leromlásnak tűnik. Az ember hajlamos az életmódjában bekövetkezett nagy változásokkal összekapcsolni az ilyesmit, de lehet, hogy valami fertőzést kapott, amiről nem tud.
    A paleo gyakorlatilag arról szól, mit nem eszünk. Ha régen is evett húst meg zöldséget,akkor ez nem változott. Ha mégis az étel, akkor arra kell gyanakodni,amit azelőtt nem evett. Azt is csak igazolja, ha elhagyva elmúlik, ismét fogyasztva visszatér a probléma. Ez fontos, mert különben kiiktat valamit fölöslegesen, csak egy gyanúra alapozva.

    VálaszTörlés
  189. A macskás paleósok véleménye érdekelne. Két kiscica került hozzánk a házhoz, most 2 és fél hónaposak. Olyan kérdéseim lennének, hogy milyen táp az,amiben a legkevesebb - vagy nincs- az a naaaaagggyon egészséges teljes értékű gabona összetevő. Grrr... :-( Eddig még bármelyiket olvastam végig, és hááát, enyhén szólva is gázak.
    Szóval milyen tápot érdemes venni nekik?
    A tápon kívül veszek nekik időnként csirke farhátot, aminek a csontjairól egyelőre leszedegetem nekik a husit. A kérdésem, hogy mikor lehet nekik már csontokkal együtt is adni? Felteszem egy jó ragadozónak szüksége van a egér minden alkatrészére, köztük a csontjaira is. Viszont ők még egyelőre nem tudják elárgni a csontokat. Azt olvastam, hogy ha megvolt a fogváltás, akkor utána tudnak majd csontot is elrágni. De talán addig sem ártana, ha némi keményebb dolgokon rágcsálódhatnának. Nem? Szóval min edzhetik a fogacskáikat? Ja, és mi a véleményetek a nyershús adásáról? Nyilván nem disznót, de más állatot? Köszi előre is!

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.