2015. február 23., hétfő

paleo terefere

166 megjegyzés:

  1. Ivancsi Isti

    Böngészgetem a Facebook csoportodat, és a következőbe ütköztem:
    "Akkor lehet, hogy káliumhiány volt... A banánban sok a kálium, ellenben ketózisban a nátrium és magnézium mellett a kálium a harmadik, amiből hiány lehet... "

    Most ez hogy van? Felháborodva követelted, hogy töröljem, miszerint a ketogén okozhat káliumhiányt, most meg Te is arról írsz, hogy magnézium és káliumhiány is felléphet. Neked szabad, csak nekem nem?

    VálaszTörlés
  2. OFF! OFF!

    Gábor, ne haragudj, beírhatom ezt ide?

    Van egy ingyenes ajándékutalványunk lézeres szemműtétre (50.ezer Ft), Budapesten a Saint James klinikára, de csak március 27-ig érvényes, addig lehet felhasználni. Tehát ha valaki addig elvégezteti, kap ötvenezer Ft kedvezményt. Bárkinek szívesen odaadom, rokonnak, ismerősnek is átadható.
    Itt lehet bővebben olvasni a műtétről, akit érdekel, de én is szívesen válaszolok, az egyik fiamnak 3 hete műtötték, nagyon jól sikerült, ő kapta az utalványt, hogy adja tovább. 3 hét után mindent lehet csinálni, sportolni, súlyzózni, vezetni stb.. A műtét nem fáj, utána pár napig rossz persze, 4-5 hónapig napszemüveget kell az utcán hordani (fényvédelem), illetve szemcseppet használni előírás szerint.

    Saint James

    Köszi, Gábor :).

    VálaszTörlés
  3. Macskacicó
    Milyen rendes vagy... Én biztos élnék vele, ha nem lenne ott a további x százezer forint...:) Mindig is utáltam a szemüveget. És ez a fájdalmatlan műtét volt? Hogy érzi magát a fiad? Esetleg írj priviben, melyik fiad volt stb. Kíváncsi vagyok rá.

    VálaszTörlés
  4. 3. MW:

    A műtét fájdalmatlan, sőt, érdekes, szép lézerfényes, egy élmény :D, de utána 2-3 nap azért kellemetlen. Meg hát a napszemüveg viselés hónapokig, ami rossz az egészben. Nagyon jól lát máris, konditerembe mehet, szóval semmi korlátozás. PRK volt, nem vészesen drága, de nem reklámozni akarom tényleg, csak hátha valakit érdekel, mert egy hónap után már nem használható az ajándékutalvány.
    A kisebbik fiam :). De írok.

    VálaszTörlés
  5. 1 szengab
    Gábor, nemcsak Te vagy érzékeny. Még mindig várom a helyreigazításodat LDL-P ( ApoB) ügyben.
    Egyébként a mai Mercola cikkből ollóztam a következő sorokat, ő is Kresserre támaszkodik (nem fordítom le, mert úgy látom, itt mindenki tud angolul):

    A far more accurate predictor is your LDL particle number, the test for which is called an NMR Lipoprofile. It’s easy to get and all major labs offer it, including LabCorp and Quest. Most insurance policies cover the test as well. Best of all, even if your doctor were to refuse to order it, you can order it yourself via third-party intermediaries like Direct Labs, or you can order the test online, and get blood drawn locally.

    Szintén érdekes és használható a mai cikkből:
    1. Check your HDL to total cholesterol ratio. HDL percentage is a potent heart disease risk factor. Just divide your HDL level by your cholesterol. This ratio should ideally be above 24 percent.
    2. Boost your HDL cholesterol and lower your triglyceride levels. High triglycerides are a very potent risk factor for heart disease. In combination, high triglycerides and low HDL levels are an even bigger risk; this ratio is far more important to your heart health than the standard good vs. bad cholesterol ratio. You calculate your triglyceride/HDL cholesterol ratio by dividing your triglyceride level by your HDL level. This ratio should ideally be below 2. So while you strive to keep your HDL cholesterol levels up, you'll want to decrease your triglycerides. You’ll find strategies for increasing your HDL level below. Triglycerides are easily decreased by exercising and avoiding grains and sugars in your diet.


    VálaszTörlés
  6. Mismis,
    azt hiszem, másra vagyunk érzékenyek.
    Szerintem válaszoltam, hogy más a diagnosztikus eszköz, és más a teoretikusan pontos fogalmazás. Ha valakinek magas a vérnyomása, a várcukra, stb. az egy mérés, amivel következtetünk a szervezet működésére. Önmagában az LDL részecskék száma, tapasztalati úton, jelzi, hogy sok apró LDL van. De ez mit sem árul el aról, hogy ezt a szénhidrátfogyasztás növeli. Önmagában egy érték nem mond sokat. Ezért van az, hogy a magas vércukorértékből az orvostudomány nem a szénhidrát visszafogására, hanem az inzulin adására következtet. Egy érték csak a háttér elmélet fényében jelent valamit.
    Az is elég téves megfogalmazás, hogy "növelje a HDL értékét". Ez nőni fog, amint egészségesen táplálkozik valaki és pl. sok zsírt fogyaszt.

    VálaszTörlés
  7. 6. szengab
    Szerintem ez nem egy női magazin egészségrovata, és nem is a kezdő paleósok fóruma, ahol a szénhidrátfogyasztás hátrányait fejtegeti az ember. A belinkelt videón is elhangzik, hogy az ApoB-t vagy LDL-P-t a szénhidrátfogyasztás növeli…. ez nem kérdés.
    Itt arról van szó, hogy léteznek igenis sokatmondó diagnosztikák, amikkel az ember ellenőrizheti, hogy a sok elágazással megtűzdelt úton jó irányba halad-e.
    Az LDP-P/ApoB a koleszterinmítosz bukása UTÁNI legkorszerűbb mérőszámok, amiket kár elhanyagolni, főleg meg lenézni.
    Igen, „csak” statisztikai valószínűségeket fejeznek ki a várható diabetessel, kardiovaszkuláris kockázattal és élettartammal kapcsolatban, de mióta nem tekintjük a statisztikát ezen a területen a
    legfontosabb tudományos eszköznek?

    VálaszTörlés
  8. A számításokat Mercolától meg csak érdekességnek idéztem be, Jamineték könyvében is van hasonló.... ApoB hiányában megteszi.

    VálaszTörlés
  9. megszünt a blog?? ugye nem??

    VálaszTörlés
  10. Jé, egy érdeklődő :)
    Nem szűnt meg. Csak kifulladt. Nincs mit mondanunk.

    VálaszTörlés
  11. Régóta nem írtam a fórumon. Közben megszületett a kislányunk. A paleolit életmódnak köszönhetően nyitottá váltunk a gyengéd születés elvére, illetve a kötődő nevelés módszertanára is - mivel evolúciós nézőpontból közelítenek az emberhez. Sikerült ezeket a gyakorlatban is megvalósítani. Eddig nagyon élvezzük mindannyian, szerintem az átlaghoz képest sokkal kevesebb erőfeszítést kell tennünk, a babánk mégis folyamatosan jókedvű és kiegyensúlyozott. Egyáltalán nem vagyunk kimerültek, részt tudunk venni társasági programokon is, nem érezzük magunkat bezárva (a gyereket kendőben magunkkal visszük mindenhova). A gyerekkel járó sztereotíp problémák többsége eddig elkerült minket. A feleségem nem lett depressziós, sőt egyáltalán nem volt még lehangolt sem. Sokan persze csak szimplán szerencsésnek gondolnak minket, de én hiszek benne, hogy főleg a következetesen megtervezett életmódunknak köszönhetjük ezt. Az életmódváltásunk tehát az életünknek erre a területére is kihatott, és nagyon jó hatással van ránk. Ezért is nagyon hálás vagyok a paleo közösségnek, illetve Gábornak.

    A taurinos cikket is elolvastam, de nem lett világos számomra, hogy melyik természetes alapanyagokban van taurin? Itt is igaz, hogy a tenyésztett állatok húsában eleve túl kevés van, vagy "csak" az a baj, hogy az izomhúst esszük főleg?

    VálaszTörlés
  12. 11.Jakab

    Nézd meg Szabó Gál Bence előadását (Paleország fesztivál 2014) taurin ügyben. Lényeg, hogy csak a nyers dolgokban (hús+egyebek) van, hőre bomlik.

    VálaszTörlés
  13. Nem tudjátok, változtak a szabályok az utóbbi időben pl. Iherbes rendelésnél ?
    A magyar posta (csak így kisbetűvel) 44,61-es USA dollár értékű árunál felszámolt 2.000.- Ft postai vámügynöki szolg. díjat, ill. 3316,- Ft vámkezelési díjat. (ügyes :((( )
    Tette ezt úgy, hogy levelet küldött, ami egy jó pár napos időbe bele került, majd a rendelésünk emailes megküldése után után még 5 napig tollászkodott .
    Hogy is van ez: gyakorlatilag már 2 db komplex K2 vitamint se lehet rendelni at USa-ból.
    Van tippetek, hogy kitől rendeljünk ezen kívül ? Az ezek szerint már nem nagyon működik, hogy sajnos kipécézték a csomagot.

    VálaszTörlés
  14. 13. Giuseppe

    Velem is hasonló történt. 50 USD alatt tartottam 2 nap különbséggel 2 csomagot, de kihasználva az új, regisztrált küldés vélt előnyeit (kis súlynál nagyon olcsó, szinte mint a regisztrálatlan ár), így rendeltem.
    Erre a Posta mindkét csomagot levámolta és hasonló tételekkel terhelte. Te regisztrálva kérted a szállítást?

    VálaszTörlés
  15. 14. softpaleos
    Igen, ez regisztrált volt. Most várok még egy csomagot, ami viszont nem RE. Kíváncsi leszek.

    VálaszTörlés
  16. Giuseppe

    www.lifeextensioneurope.com
    5 euró a szállítás akármekkora csomaggnál, nincs vám, nem vesznek el csomagok, kb. 3-4 nap a szállítás, csomagkövetés van

    VálaszTörlés
  17. szengab

    megnéztem a www.lifeextensioneurope.com-ot és összehasonlítottam az iherb-el:

    Two per day:
    - www.lifeextensioneurope.com: 24,81 EUR ~ 7617 Ft
    - iherb.com: 16,5 $ ~ 4551 Ft

    Azért ez elég nagy különbség, arról nem is beszélve hogy az iHerb-ről 4$ ért van szállítás(no tracking ez igaz, de nekem soha semmilyen csomagom nem veszett el).

    Giuseppe te nyilván kivétel vagy, én kb 50-60$-ért szoktam rendelni az iHerb-ről és soha egyszer sem vámoltak meg (kb 1.5 éve szedek vitamint)

    VálaszTörlés
  18. 16 szengab
    Köszi a segítséget. Már nem is rendelsz az iherb-ről ?

    17. Gábor
    Fentiek szerint nemcsak én jártam így. Kétségtelen tény, hogy 2015 nem indult olyan jól csomag-ügyben, mert az első csomagból "csak" a K2- t felejtették ki, amit azonnal megírtunk, a csomagról fotót kértek és visszautalták a vételárat.
    Ez a 44 dolláros a második kísérlet, a jogszabály szerint itt viszont 27 % Áfát kellett volna fizetni, nem pedig vámot !

    VálaszTörlés
  19. 17. Gábor

    Én tag vagyok, és akkor 4 doboz esetén 18.61 euró
    Így is drágább, de ha hozzáveszed, hogy 50 dolláros adagokhoz jön 4 dollár postaköltség, meg a részletezett vám és ügyintézési díj, akkor már nem biztos, hogy olyan drága a lifeextension. Én 3-4 hónapos adagot szoktam rendelni a családnak, és akkor is 4 euró a postaköltség.

    VálaszTörlés
  20. Nekem tavaly június óta két regisztrálatlan küldeményem volt összesen, mindkettőt ellopták. Kb két hónapja rendeltem utoljára, akkor regisztráltan, de nem vámoltak.

    VálaszTörlés
  21. Giuseppe

    Sosem rendeltem az Iherbtől. Amúgy Mk4 típusú K2-t nem is volna szabad behozni, tehát egyszer még a vám lecsaphat Rád. Amikor elkoboztak tőlem 12 doboz táplálékkiegészítőt és természetkárosításért nyomozás indult ellenem, én azóta az USA-ból nem rendelek, mert a sötét vámosok mindenre képesek, ha már kézbe vettek egy csomagot, munka nem mehet kárba, kell találni valamit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes megnézni a http://www.healthmonthly.co.uk/ oldalt. (A szállítás Angliából történik, 10-15 nap alatt.) Megbízható követés és ügyfélszolgálat. Több terméket is rendeltem, amelyik épp nem volt raktáron azt időben jelezték, és postaköltség nélkül pár nap elteltével külön postázták.Az ügyfélszolgálat is azonnal válaszol minden felmerülő kérdésre.

      Törlés
  22. Kriszta
    Én kéthavonta rendelek az iherb-ről, és még nem keveredett el csomagom. Ahogy olvastam a hsz-eket, inkább a postával voltak gondok. Én mindig a Dhl-el kérem. Azt hiszem 60$ feletti rdndelés esetén már csak 10$ a szállîtási költség, ami 4 nap mùlva itt is van, és a vám ügyintézését is intézik flottul.

    VálaszTörlés
  23. 22. Lokker,

    Természetesen én se az iHerb dolgozóit gyanusítom lopással, ez eszembe se jutott. Egész biztos, hogy itt tűnik el , a magyar posta bugyraiban. Na, ha ezentúl vámolnak is, akkor én iáttérek a DHL-re. A második ellopott csomagom Angliából jött, nem vitamin volt benne, és elküldte újra az eladó ajánlottan. Mondta hogy mindig csak simán küldte a termékét, és Ázsiától Afrikáig még mindig célba ért a csomag. Gondolom éhbérért dolgoznak a magyar postán az emberek és így tesznek szert egy kis mellékesre. De korábban évekig én is reg. nélkül rendeltem rendeltem nagyon sok csaomagot, és egy se veszet el tavaly júniusig.

    VálaszTörlés
  24. Meg februar elejen volt arrol szo, hogy minden multiban a sodium-selenat a szelen tartalom egyik osszetevoje, ami nem tul egeszseges allitolag. En most mas oknal fogva abbahagyom a multizast, inkabb kevesebb dolgot viszek be kulon-kulon. Ezek kozul talaltam olyan szelen vitamint, miben csak L-Selenomethionine van. Ha nincs mellette a masik ketto, mint pl. a lef temekben, attol meg ez jo, ugye? http://goo.gl/IBbIET

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ok, kozben a tenyek oldalon talaltam irast, amiben a vizsgalatokat is ezzel az anyaggal vegeztek, igy szamomra jo lesz. koszonom.

      Törlés
  25. Bela 24.
    Megfontolásra ajánlom: a paradióban szerves szelén van. Napi 1-2 szem, elég finom és nem kell kapszulázni... A belsőségek is tartalmaznak szelént.

    VálaszTörlés
  26. 25. Wilson

    es a tojasban is sok van, de ugy veszem eszre, nem eleg. napi 6-10 tojast eszem, a nutrition data szerint egy nagy tojasban 15mcg van, ami nalam akar 150mcg-ot is elerhet, de az atpo-m nem megy le tole. paradiot meg nem ehetek, mert hisztamin intoleranciam van. amikor multit(tpd) szedtem, akkor lejjebb ment, de aztan hanyagoltam es visszakuszott, persze nem vagyok biztos benne, hogy emiatt. tesztelek.

    VálaszTörlés
  27. szengab:

    Láttam hogy a BIOVEA-tól rendelsz magnesium malete-ot. Itt melyik oldalra regisztrálsz?
    Német? Osztrák?

    Köszi előre is,

    Gábor

    VálaszTörlés
  28. 27.Gábor

    Az angolról szoktam rendelni, már csak az angol miatt is.

    VálaszTörlés
  29. Nagyon érdekes tanulmányt olvastam az „acelluláris” szénhidrátok hatásáról, volt már szó róluk?
    Régebben a glikémiás index és telítettség (load) kombinációját tekintették a szénhidrát terhelés mérőszámának – és ezzel az elhízás, metabolikus szindróma etc. kockázati faktorának – , ma már
    a „szénhidrát sűrűség” (charbohydrate density index) számít irányadónak.
    Ez a fogalom is alakult már át rövid történelme során, de ma arról szól, hogy az élelmiszeripari feldolgozás során a növények hő és nyomás hatására izolált és koncentrált szénhidrátokká alakulnak, ez növeli a szénhidrát sűrűséget, közben egyetlen sejt sem marad épen, a sejtfalak szétroncsolódnak – innen az acelluláris elnevezés.
    A Spreadbury kísérlet szerint elsősorban ezek a sűrű, acelluláris szénhidrátok a felelősek az elhízásért, leptin rezisztenciáért, cukorbetegségért, metabolikus szindrómáért, gyulladásért, stb, és a régebben használatos glikémiás index vagy telítettség mutatókat el is felejthetjük.

    A tanulmány:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3402009/

    Kresser nagyszerű cikke:
    http://chriskresser.com/is-the-glycemic-index-useful

    Egy táblázat:
    http://www.drweil.com/drw/u/ART03415/Using-The-Carbohydrate-Density-Index.html

    Ugyanerről szól:
    http://www.huffingtonpost.com/andrew-weil-md/carbohydrates-weight-loss_b_1937312.html

    Ezek értelmében a gyulladásért a sejtroncsolt élelmen virágzó bélflóra felelős. A természeti népek étrendjében gyakran előfordul(t) magas glikémiás indexű és telítettségű táplálék, mégsem vezet(ett) a mai krónikus betegségekhez.

    VálaszTörlés
  30. 21. Szengab

    "Köszönöm" Gábor! Ez a primitív általánosító jelző (szvsz) nem illik a Te gondolkodásmódodhoz, illetve az általam ismert eddigi munkásságodhoz.
    Én nem érzem magam sötétnek.
    Egy paleózós vámos

    VálaszTörlés
  31. 29. Mismis:

    Szia! Igen, volt már erről szó, tavaly az egyik Paleolit Magazinban is írt Gábor erről, pár mondatot itt is beszéltünk, de nem sokat.
    Nagyon érdekes téma, jó, hogy megint felhoztad. A tanulmányt én is olvastam annak idején, sőt, a táblázatot is láttam, de jó,hogy újra belinkelted, mert legalább újra megnéztem :).
    Akkor a természeti népek magas GI-jű és telítettségű táplálékuk azért nem vezet(ett) betegségekhez, mert nem acelluláris ch-kat esznek? Pl. az édesburgonya, yam gyökér, stb.

    Sajnos elég sok acelluláris ch kezd egyre inkább paleós lenni, ha azt nézzük, a tápióka liszt (keményítő), a maglisztek, sőt, a gesztenyeliszt és zöldbanánliszt, ezek nem azok? Pedig ez utóbbi kettőről azt hinnénk, milyen jók. Mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  32. 30 Vámos

    Igazad van, persze, hogy durva általánosítás volt. Tekintsd kifakadásnak, történt velem egy s más a vám jóvoltából, ami elég sokba került, s mellette átélhettem azt a kiszolgáltatottságot, hogy hiába tudom, hogy igazam van, mégis én fizetek a végén. Mint intézményről van rossz véleményem, de biztos vannak rendes vámosok is.

    VálaszTörlés
  33. 31. Cicó
    Igen, szerintem is jogos az aggodalom a maglisztek miatt, bár a legtöbbjük hideg sajtolással készül, azért vannak kivételek, amik pörkölt magból vagy főtt gesztenyéből... volt már ilyen kigyűjtés?
    Az ultra magas hőmérséklet azért talán kimarad technológiából, de marad a magasnyomás. A tápiókakeményítőt fogalmam sincs, hogy csinálják, bár itt valamennyire le van írva:
    http://www.naturecookta.hu/tapioka-kemenyito/
    És persze az otthoni agyonkezelés sem jó....... de számomra az a cikk fő tanúsága, hogy a "természetben" előforduló dolgokat, nem akármilyen mennyiségben - pl. gyümölcs, de nyugodtan lehet fogysztani.
    A táblázat szerint a krumpli sincs olyan rossz helyen és a fehér rizs is a középmezőnyben van valamennyivel a tápióka alatt. Meg persze ez az elmélet is fog még finomodni.

    VálaszTörlés
  34. Én csak azt nem értem, mit jelent, hogy "agyonkezelt"??
    Mármint otthoni körülmények között.
    Rizst nem főzhetem meg, vagy a krumplit? Én (egyelőre) nem eszem ezeket, csak példák. Zöldséget, gyümölcsöt lehet nyersen vagy félig nyersen enni, de pont a sok CH-t tartalmazó keményítőt hogyan másképp, mint hőkezelve??

    VálaszTörlés
  35. 34. smirgli
    Nem nyers táplálkozásról van szó, de az ipari feldolgozás az biztosan kerülendő.
    A főzés meg a sütés is soktízezer éves hagyomány, hogy mit, miben, milyen hőfokon, meddig, ezek tényleg kérdések. Én is örömmel látnék erről tanulmányokat.

    VálaszTörlés
  36. 21 Szengab

    Milyen táplálékkiegészítőt találtak természetkárosítónak? És vajon, hogy képzelték a károsítást? Mikor kipisiled a fel nem szívódott részét? :-))

    VálaszTörlés
  37. 21 Szengab

    Nem te írtad egyszer, hogy rendeltél valakivel közösen jópár doboz D-vitamint, és elkobozták? Cagy te írtad vagy a Vitaminkirály, úgy emlékszem. Szerintem ez akkor változott, mikor az MSZP-t elzavarta a nép. Még az ő idejükben volt az is, hogy a Csillagszóró vagy Hímestojás- hadművelet (ünnep előtti fogysztóvéelmi razzia) egyik legnagyobb fogása a Stevia étrendkiegészítők elkobzása volt. Jól megvédték a népet!

    VálaszTörlés
  38. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  39. Ma adta közre ezt a cikket (írta Loren Cordain) dr. Tóth csaba a facebookon:

    http://www.paleomedicina.com/hu/blog/2014/09/elment-az-esze-paleozik-es-vitamint-szed-es-meg-a-gyereknek-is-ad-azonnal-hagyja-abba

    Már vagy három éve beírtam ide azt, amiről a cikk szól. Aktuális, mert ahogy feljebb olvasom, még mindig a szintetikus vitaminok és táplálékkiegészítők bűvkörében vagytok. Tóth Csabát nem értem, miért ad közre ilyen cikkeket, miközben a véleménye, az orvosi munkája teljesen más. Húst hússal, meg zsírt ajánl, zöldségek és gyümölcsök nélkül - ebből aztán nehezen fog összeállni a teljes értékű étrend.

    Semmilyen szintetikus vitamint vagy táplálékkiegészítőt nem ismer fel sajátjaként a szervezetünk. Jó esetben kipisiljük, rosszabb esetben ártanak is. Érdemes elgondolkodni azon, amit Loren Cordain állít:

    Loren Cordain: "A Paleo Étrend soha nem az étrend-kiegészítőkről szólt, hanem a valódi, teljes értékű táplálékokról."

    VálaszTörlés
  40. Ez nekünk nem mond újat, már régóta ismerjük ezt a káros véleményét, ez a cikk is jó ideje fenn van a weboldalán.

    VálaszTörlés
  41. Cordain, a nagy paleoguru véleménye káros szerinted? Még véletlenül sem gondolod azt, hogy igaz lehet?

    VálaszTörlés
  42. Tóthról beszéltem.
    Egyébként mindenkinek a véleményét fenntartásokkal fogadom, azaz éppen véletlenül gondolhatom, hogy igaza van, de nem fogadom el kritika nélkül senkiét sem.

    VálaszTörlés
  43. Nem Tóth volt a lényeg, hanem Cordain cikke. Érdekelne, örülnék, ha válaszolnál, hogy a kritikádat ( bárkivel szemben) mire alapozod? Egy másik cikkre, vagy egy másik paleoguru véleményére? Ahhoz, hogy kritikus legyél valamivel - valakivel szemben, nagyon sok információ kell, és nem csak egyoldalú. Vagy tapasztalat. És valószínűleg az utóbbi a legjobb. Tudni, hogy neked, a te egyedi és megismételhetetlen szervezetednek mi a jó. Mindenképpen a természetes étrend, az biztos. Hogy azon belül mi? Ez sem ugyanaz mindenkinél.

    VálaszTörlés
  44. Nem értem, mit nem értesz.
    Nyilván, mint mindenki az ismereteimre, meg "az egyedi és megismételhetetlen" szervezetem igényeinek figyelésére, saját és mások tapasztalataira alapozok.
    Törekszem a minél több ismeret megszerzésére - szintén hasonlóan másokhoz.

    VálaszTörlés
  45. Köszönöm a választ. Szép napot mindenkinek!

    VálaszTörlés
  46. 33. Mismis:

    Egyetértek, és azt gondolom, a liszteknél nem is a hőkezelés vagy a magasnyomás a probléma, hanem az állaga. Tehát hiába hidegsajtolás meg egyebek, ha porrá van őrölve, már megbomlik a sejtfal, acelluláris lesz, és ez okoz problémát. Mindegy pl. hogyan csinálják a tápióka keményítőt, egy finom, fehér por a végeredmény, mint a búzaliszt és ez okoz problémát.
    Smirglivel egyetértek abban, hogy az otthoni feldolgozás keményítőknél mindenképpen megengedett és ajánlott, és veled is, hogy az más, mint az ipari.
    Zöldségeket is nyugodtan meg lehet főzni, párolni, pláne a keményebbeket, zeller, cékla, karalábé, jól is néznék ki :). Köszi azért, hogy felhoztad.

    VálaszTörlés
  47. 46. Cicó
    Igen, jogos. Ha a gabonaliszttek acellulárisak, akkor a maglisztek is azok.
    Kérdés, hogy mennyire szénhidrátok. És az is kérdés, hogy az acelluláris bármi jó-e nekünk.
    (A lenmagliszt, szezámmagliszt, mandulaliszt CH tartalma elég kevés….a cikk az acelluláris Ch-król szól.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tápiókaliszt viszont szépen megfelel mindkét feltételnek, a low-carb változata meg 5x annyiba kerül, mint a sima, ez a magas rosttartalma miatt low-carb? (92 g CH/100 g)

      Törlés
  48. 47. Mismis:

    Igen, a ch tartalom igazad van. Tehát a maglisztek ilyen szempontból jók, mármint hogy alacsony ch tartalmúak. A tápókaliszt/keményítő viszont megfelel mindkét feltételnek, a low-carb nem tudom, mitől az, én még egyiket sem vettem.
    Viszont akkor a gesztenye- és zöldbanánliszt, rizsliszt is sem jók, 80 % körül jár a CH tartalmuk.

    Hogy bármi jó-e nekünk, ami acelluláris? Erről is volt szó, emlékszem, pont smirglivel tárgyaltuk ezt is :), hogy minden, ami "szivacsos" állagúra sül, pl. egy muffin, paleó zsemle, kenyér már valamiért nem jó, azt hiszem, olyasmi volt, hogy felszívja a gyomorsavat, romlik az emésztés, felszívódás, stb.. De nem tudom, igaz-e ez, meg hogy jól emlékszem egyáltalán, talán más okosabb lesz, ha érdekel bárkit is ez a téma :).

    VálaszTörlés
  49. 39. Tara

    Szerintem Loren Cordain elsősorban a vitaminok és ásványi anyagok megadózisban való szedése ellen ír. Magyarán a cikkben sokat említett U-görbe jobb oldala ugyanolyan rossz és ártalmas, mint a bal oldala (tehát a túl sok se jó, mint ahogy a túl kevés sem): "A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől".

    "Ha valódi, természetes táplálékokat fogyasztunk (friss gyümölcsök, zöldségek, tenger gyümölcsei és a legelő állatok húsa), akkor egyáltalán nincs vagy csak nagyon kis mértékben van szükségünk arra, hogy az étrendünket kiegészítsük vitaminnal, ásványi anyaggal vagy bármilyen más kiegészítővel, annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a betegségekkel szemben."

    A fenti kijelentéssel csupán annyi a gondom, hogy mutass egy olyan modernkori paleóst, akire ez maradéktalanul teljesül. A mai városi, ipari közegben nincs olyan ember, aki egész évben jó minőségű, friss (!) zöldséget, gyümölcsöt és húst (!) tudna enni.

    Ha jól emlékszem, a múltkor valaki épp arra hívta itt fel a figyelmünket, hogy már egy pár napos brokkoli vitamintartalma is drámaian lecsökken (Chris Kresser írt erről a témáról talán a blogján).

    A halolajat és a D-vitamint ő sem tiltja.

    Tara, szerintem Loren Cordain cikkének fő üzenetében nincs köztünk (a paleósok többsége közt) lényegbeli vita, maximum hangsúlybeli különbségek vannak.
    Persze van 1-2 paleós, aki kilószámra szedi a vitaminokat, ez már őszintén szólva nekem se szimpatikus.

    VálaszTörlés
  50. Minden Hölgynek Szeretettel KÍVÁNOK SOK BOLDOGSÁGOT A NŐNAP ALKALMÁBÓL !
    beriferi

    VálaszTörlés
  51. beriferi
    Na de ilyet?!
    Igazán köszönjük!!! :-))

    VálaszTörlés
  52. 39. Tara
    Azt én sem értem, miért ad közre TCs ilyen cikket, amikor Cordain egyértelműen arra gondol, hogy zöldségekből, gyümölcsökből (is) fedezhetjük a vitaminszükségletet, TCs viszont zöldség nélküli hús és zsírdiétát ír elő.
    De ettől függetlenül nem hinném, hogy Cordainnek is igaza lenne. Szelént ott lehet pl növényekből vagy állati forrásból pótolni, ahol nem szelénhiányos a föld, tehát az állatnak, növénynek is valamiből hozzá kell jutnia. Magyarország meg pl egyértelműen szelénhiányos terület. A zöldségek vitamintartalma - pl amikor a cronometerben megadják - egy durva becslés, óriási eltérések lehetnek régiónként, művelési módtól függően is, és a vitamintartalom csökkenése bizonyított tény. Nem hiszem, hogy akár a paleósok többsége is nem nagyüzemi alapanyaghoz jut. Biztonságosabb kiegészítőket szedni mellé.
    Én Mercolánál csodálkoztam el, amikor kiderült, hogy ő összesen 3 táplálékkiegészítőt szed rendszeresen (Omega 3, astaxanthin és Q10), viszont az is tény, hogy ő legeltetett állatok húsát, tojását eszi, bio zöldségeket, gyümölcsöket, és ha beköszönt az tél, akkor egyből megy Floridába, tehát egész évben napozik. A vitaminellenes dokik nem szokták hozzátenni, hogy jó, ne szedjünk vitaminokat, de akkor ennek mik a feltételei.

    VálaszTörlés
  53. 52. MW
    Dr Mercolánál ne felejtsük el a multivitaminját, őrületes mennyiségű összetevővel...

    VálaszTörlés
  54. Persze, de ő maga azt nem szedi :)

    VálaszTörlés
  55. 54. MW
    Ja, én nem szedem, de nektek ajánlom....

    VálaszTörlés
  56. 52. MW

    En csak azt szeretnem tudni, ki es mikor "merte" ezt a szelen dolgot a magyaroknal? Honnet az informacio? Ki vizsgalta? stb...

    VálaszTörlés
  57. Bela 56.
    Gábor irodalomjegyzékében biztosan megtalálod. (Vitaminok könyv)
    A történet úgy szól, hogy Európában a jégkorszak elmúltával az olvadó jéggel lemosódott az alsóbb talajrétegek alá a szelén, ezért a termőföldből hiányzik. Szelénnel dúsított tojás azonban kapható és egyéb állatok is kapnak a tápba kiegészítésként, ezért található a belsőségekben is.

    VálaszTörlés
  58. 55. Névtelen
    Nem tartom egyébként etikátlannak Mercolától, hogy az átlagnak ajánlja a multivitamint, ő viszont nem szedi. Sőt, épp azt mondom, ő úgy engedheti meg magának, hogy ne szedje, hogy van pénze, lehetősége olyan táplálékra, amiben benne vannak ezek a mikronutriensek, és az év 365 napjában olyan helyen tartózkodik, ahol tud D-vitamint szintetizálni. Tudja ő jól, hogy az átlagnak erre nincs lehetősége, ezért nem mondja magából kiindulva, hogy ne szedjenek táplálék kiegészítőt. Épp az az etikátlan, ha valaki általánosítva közli, hogy senkinek nem kell vitamin, mert mincen benne van a táplálékban, közben meg 1. vagy fogalma sincs, mit esznek ezek az emberek, 2. ő maga tanácsol egy megszorító diétát, és ehhez az ajánlásai még vitaminhiányossá is teszik a követőit.

    VálaszTörlés
  59. 56. Bela
    Én sem tudom pontosan, erre szokták mondani, hogy köztudott :)
    Itt van pl első keresésre egy FAO általi elemzés táblázatokkal a különböző országokról. http://www.fao.org/docrep/004/Y2809E/y2809e0l.htm#bm21.1 De lehet tovább is kutatni. Engem személy szerint nem érdekel, miért szelénhiányos a föld, a lényeg, hogy pótolni érdemes, különös tekintettel a pajzsmirigy betegekre.

    VálaszTörlés
  60. 57. Wilson
    59. MW

    Csak mert en pont olvastam egy cikket, ahol meg azt irtak, hogy itthon pont nem jellemzo a szelen hiany. Jo, lehet nem a legmervadobb weboldal es nem is a legujabb cikk, csak ugy eppen belefutottam.

    "Magyarországon nem jellemző a szelénhiány (szemben például a jódhiánnyal), ám ez nem jelenti azt, hogy ne kellene naponta gondot fordítanunk ennek a mikroelemnek a szervezetünkbe juttatására. "

    Persze, nem kerdes a potlas.

    http://goo.gl/017LJN

    VálaszTörlés
  61. 52 MW

    Én annyit tennék hozzá, hogy igen sajnálatos Cordain csőlátása. Ez sajnos igen gyakori, amikor valaki hisz valamit, és kritikátlanul fogadja a véleményét igazolni látszó színvonaltalan kutatásokat. Az idézett vizsgálatokat rendre ízekre szedtem az Új vitaminforradalom könyvemben. Nincs kedvem és időm egy fércmunkát és annak lelkes lefordítását alaposan megbírálni, mert nem ér az egész annyit.
    De amikor egy vizsgálatban E-vitamin néven alfatokoferolt használnak, amely önmagában gátolja a gamma-tokoferol daganatellenes hatását, nincs mit csodálkoznunk, hogy fokozza a rák kockázatot dohányosok körében. Az A-vitamin hasonlóképpen, mert önmagában adva serkenti a sejtosztódást.
    Kimutattam, hogy Bjelakovic és munkatársai metananalízisei a tudomány megcsúfolásai, amikor olyan vizsgálatokat is bevett, amikor az E-vitamint szedő csoportban valakit elütött az autó, és ezt úgy könyvelte el, hogy az E-vitamin csoportban 100%-kal több volt a halálozás. Hasonló elképesztő adatokból jött ki, hogy az antioxidánsok "halálos" mérgek.
    A Physicans study-ban az orvosok napi 500 mg C-vitamint kaptak, amitől önmagában nem lehetett nagy hatást várni (mert élelmiszerből akár naponta többet is elfogyaszthattak a "placebocsoportban"), ráadásul utólag kiderült, hogy az orvosok nagyobb része hébe-hóba szedte csak a c-vitamint és az e-vitamint.
    A folsavról egy ideje már tudjuk, hogy nem szerencsés szedni, helyette folátot kell, így a folsavval végzett vizsgálatok kétes értékűek, ugyanis az emberek felében nem jól hasznosul. akkor meg mit mérünk?
    Szóval, aki nem szereti a vitaminokat, olyanokat fog idézni, akiknek semmi sem drága, csak hogy kreáljanak egy vizsgálatot, ami a vitaminok hatástalanságát, vagy káros voltát bizonyítják. Így egy bagázst alkotnak, akiknek a tudományos korrektség feláldozása nem nagy ár, ha cserébe bizonyíthatják rögeszméjüket.

    VálaszTörlés
  62. Ha valakit érdekel:

    Ha paleo étrendre sem múlt el a körömgomba, akkor ajánlom figyelmetekbe a Solumium Dentál magyar készítményt ami nagyon-nagyon hatásos és nincsenek mellékhatásai.
    Sikeresen pusztítja el a baktériumokat, gombákat, egy fenomenális szer.
    Mandulagyulladásra, herpeszre is nagyon jó.

    http://www.solumium.com/solumium/index.php

    VálaszTörlés
  63. Ez jó hír!
    Köszi! :-)

    Gerda

    VálaszTörlés
  64. Nesze nektek paleo magliszt.

    http://hvg.hu/kkv/20150311_Paleo_es_biotermekek_uzemeben_folytatodi#rss

    VálaszTörlés
  65. Asszem én visszatérek a DM Alnatura zabpehelyre

    VálaszTörlés
  66. Uramisten, nekem van itthon egy ilyen lisztem, aminek a címkéjét mutatták, hát azt a Solio gyártja, ami a drága olajakat,
    http://www.solioetolaj.hu/olajok
    Ezek gyártják a Paleolajat is. Mindjárt hányok.

    VálaszTörlés
  67. Félve merem kérdezni Bruce ha erre jársz, egyik-másik Nature Cookta liszt nem onnan jött? Mert azokból benyomtam jópár csoamggal. Ebből a patkányosból csak spárga meg zellerlevél őrleményem volt, és alig hiányzott a zacskóból, biztos nem volt jó.

    VálaszTörlés
  68. Kriszta, ameddig a döglött patkányt nem darálták bele a lisztbe vagy préselték ki olajjá, nem lesz semmi bajod tőle. Még akkor sem biztos. Egy őrlő és préselő üzem a gyerekkoromban is így nézett ki. Attól nem lesz jobb a termék, hogy fehér köpenyes flipchart-ot tartó emberek fontoskodva járnak fel és alá, a helyiség meg a mennyezetig van csempézve és minden csupa króm. Attól csak drágább lesz.

    VálaszTörlés
  69. Joe1973
    Há te tudod

    VálaszTörlés
  70. Forgalmazóként a Bellandor és a Solio van feltüntetve . A gyógyszerész úr...

    http://www.paleotermek.com/Program.html

    VálaszTörlés
  71. Vagyis Andor Ákos lebukott a Paleo-termékkel. Igénytelen, semmirekellő, kapzsi és gonosz ember.

    Rendszeresen fogyasztottam a Paleo-olaját. Most nem látok a pipától!!!! Vajon nem átverés-e az alacsony omega-6 tartalom? Fel fogom jelenteni, ha igen!!!!!

    VálaszTörlés
  72. De azt nem akarom elhinni, hogy a Solio

    http://www.solioetolaj.hu/gyartasi-technologia
    Talán gyártót váltott mostanában?

    Vagy lehetséges, hogy valamennyit a termékeiből a Solio Kft-vel gyártat, hogy feltüntethesse őket gyártóként, a többit meg valami ótvar kisvállalkozóval ocsóér?

    VálaszTörlés
  73. Sziasztok

    http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/mumifikalodott-patkanytetem-mellett-keszultek-a-novenyi-lisztek

    A videóban mutatnak címkéket is, nem csak maglisztek, hanem egy sok helyen forgalmazott stevia is itt készül. :(

    VálaszTörlés
  74. Már évekkel ezelőtt lehetett hallani a homokos mákliszteől... Szerintem ugyanez a gyártó volt.

    VálaszTörlés
  75. 73 Névtelen

    Azt melyik cég forgalmazza? Van még hová fejlődni a webáruházaknak is, az iherben előlről-hátulról lefotózott kinagyítató képek minden termékről, és emellett a csomagoláson feltüntetett szöveg az utolsó betűig a leírásban is ott van. Itt meg nem lehet megtalálni egy ilyen adatot sehol. Vagy legalábbis nem könnyen, nekem nem sikerült.

    VálaszTörlés
  76. Én ettem is abból a homokos máklisztből. A gyártó azt mondta valakinek, aki mesélt nekem, hogy "úgysem veszik észre a fogyasztók". Ez sajnos a piac ellenőrizetlenségéről szól, remélem kirívó esetről van szó, és nem ez a jellemző.

    VálaszTörlés
  77. A vitaminok úgy tűnik sok fejtörést okoznak. Azt én sem értem, milyen következtetéseket lehet levonni szénhidrátból és tej meg gabonafogyasztás mellett készített tanulmányokból. Gábor mindig ilyenekre hivatkozik. Sem paleo, sem ketogén étrend mellett nem készültek mérések. De azt sem értem, hogy az eszkimók ha ősi módon esznek, akkor honnan szereznek vitaminokat. Azt nem tudom elképzelni, hogy ők genetikailag alkalmazkodtak ehhez a léthez. Az ember csak kapkodja a fejét. Honnan tudom, hogy Cordain a csőlátó, mint mondja Gábor? És nem Gábor a csőlátó, mint ahogy TCS mondja.

    VálaszTörlés
  78. biztos, hogy kirivo? tegnap elotti hir, bar teny, hogy nem maglisztekrol szol...

    http://www.origo.hu/tafelspicc/nagyhasab/20150309-best-of-nebih.html

    VálaszTörlés
  79. Közben a fecebook-ra felkerült egy cikk, amiből kiderül kik ezek:

    http://tudatosvasarlo.hu/cikk/retkes-uzemben-gyartottak-egeszseges-termekeket

    Akkor talán a Solioban kipréselt magot őrlik itt lisztté. De nem hiszem el, hogy a Solio/Bellandor gyártó-forgalmazó páros nem tudja milyen körülmények között.

    VálaszTörlés
  80. Azt tényleg jó lenne tudni, mi a helyzet az azonos gyártó által előállított Paleolajjal. Joe régen azt mondta, a paleolaj jó termék, de az előállítás körülményeit ő sem ismerheti pontosan, bennem most kétségek merültek fel. Mert ha van egy lelkiismeretlen gyártó, akinek nem fontos a minőség (úgy tudom, az illető maga nem is paleózik), akkor ki tudja, tényleg az van-e az olajában is, amit mond. Erről esetleg tud valaki valamit?

    VálaszTörlés
  81. 77. Névtelen
    Cordain már a paleo őskorában is csőlátó volt, pl a zsírfóbiájával, meg a külön sportolóknak tervezett, kompromisszumos paleójával.Vagy a 80%-os paleóval. Mondjuk utóbbi inkább megalkuvás mint csőlátás.Tehát ha választani kell, nekem ő a hiteltelen személy.

    VálaszTörlés
  82. 68. joe1973

    ne haragudj, de szerintem itt senkit nem erdekel, hogy hogy nez vagy nezett ki egy atlagos malom vagy pres vagy akarminek is hivjuk ezt a fertot. ez egy paleo vagy reform vagy bio elelmiszereket, liszteket, olajokat eloallito akarmi, ami a minositese mellet meg jo dragan is arulja a termekeit. szoval a bio termekeket gyarto cegnek igenis legyen feherkopenyes, de legalabb tiszta az eloallito uzeme. ezzel az erovel azt sugallod, hogy mas bio es/vagy paleo termekeket gyarto cegnel is elfogadhato, hogy ilyen korulmenyek kozt gyartsanak.

    VálaszTörlés
  83. 77 Névtelen
    Mindig hangsúlyoztam, hogy nekem ne higgyen senki, hanem győződjön meg arról, amit mondok. Ha elolvasnád az Új vitaminforradalom könyvemet, ott részletesen elemzem azokat a használhatatlannak bizonyult vizsgálatokat, amelyeket Cordain csont nélkül elfogad. Gyakori jelenség tudósoknál, hogy túlságosan bíznak a többi tudós becsületességében, és ezért készpénznek veszik a vizsgálati eredményeiket. A tudománykritikus megközelítés, amit én igyekszem alkalmazni, arra törekszik, hogy ellenőrizze a vizsgálatokat. Nyilván Cordain kritikátlanságába belejátszik az is, mi a kiinduló feltevése. Ezért volt az is, hogy szinte utolsóként látta be, hogy a zsírral és koleszterinnel az égvilágon nincs semmi baj. Vitamin ügyben pedig egyszerűen idealista állásponton van. ha valaki megnézi a receptjeit, gyakorlatilag még az USA-ban is követhetetlen a legeltetett bölény húsa, meg hasonló alapanyagok beszerzése és alkalmazása. A Mo.-i realista paleo abból indul ki, mit tud megvenni az átlagember, és abból mi hiányzik.
    Természetesen, a vitamin-paradigma a dolgoknak egy szemlélete, kevés olyan adat áll a rendelkezésünkre, hogy milyen hatással van a szervezetre az élethossziglan szedett vitamin. De valójában a folyamatosan és rohamosan romló táplálkozásunk, ami többek közt a termőföld folyamatos kimerüléséből fakad, se mérhető élethossziglan, ugyanis még sokkal jobb volt a helyzet 30-40 évvel ezelőtt is. A környezeti veszélyekről nem beszélve, hisz drámai mértékben nőttek az emberi szervezetre zúduló vegyi és elektromágneses hatások. Mindenesetre, én úgy látom, a mérvadó vizsgálatok azt erősítik, hogy a különféle vitaminokból és ásványi anyagokból a népesség általában alulfogyaszt. Erről bőségesen írtam a könyvemben. Tehát velem kapcsolatban nem feltevésekből kéne kiindulni, mert az állításaimat és a mögötte álló szakirodalmat közreadtam. Igaz, ezt tette Cordain is, csak nem olvasta el a vizsgálatokat, ill. a metaanalizisekbe bevont vizsgálatokat. Most tóthról és csatlósáról nem is beszélve: az ember azért is felel, amit lefordít.

    VálaszTörlés
  84. Bela 82
    Teljesen igazad van! Elfogadhatatlanok a körülmények!!!!...
    Az ősember is fehér köpenyben, szájmaszkban, steril szkafanderben csomagolta anno a Steviát!
    ...
    Nem vagyunk egy kicsit megkavarodva paleó ügyben????
    Maglisztek, facukrok, ipari csomagolás, ételfutárok... stb.
    Nem lehet, hogy ez már a poszt-posztmodern korszak étkezési anomáliái??

    VálaszTörlés
  85. 84,Wilson
    Némileg neked is igazad van.
    De! Egyrészt már nem vagyunk az őskorban!
    A kosz az meg gusztustalan!
    És annyi pénzért amennyiért ezeket a cuccokat árulják az ember elvárna némi higiéniát,nem?
    Gondolom,Te sem ilyen koszos konyhában főzöl otthon.
    Mert ugyebár ez élelmiszer!

    VálaszTörlés
  86. Hát igen, nem a szkafandert hiányolja senki. De azért a többhetes patkányhulla kicsit gáz. Vajon miért nem dobták ki az ott dolgozók? Azok is igényes emberek lehetnek. Aztán a szanaszét heverő, taposott-rugdosott patkányméreg, a rozsda, a málló vakolat, a gusztustalan vödrök. De engem nem az háborít fel, hogy egy bugris kisvállalkozó ilyen körülmények közt állít elő élelmiszert, hanem hogy egy olyan neves cég mint a Solio, ilyenekkel gyártatja bérgyártásban a termékeit. A weboldalukon a HACCP minősítéssel kérkednek, meg a külföldi megrendeléseikkel.

    VálaszTörlés
  87. 85. NT.
    Némileg neked is igazad van.
    Társadalomban élünk, és azért működtetjük az adóinkból ezeket a szervezeteket, hogy rendet tartsanak. És igenis elvárjuk a higiéniát, és nem is kicsit! (Amint a konyhánkban, úgy a raktárakban is).
    A nem paleokomfort cuccokért sem adunk ki semennyi pénzt, ezekért miért kéne? Mert ráírják, hogy paleó vagy rákényszerítenek, hogy megvegyük?
    A paleó arról szól elsősorban, hogy természetes alapanyagokból hogyan tudsz egyszerűen, egészségesebb ételeket faragni, mint amit az iparosodott társadalom felkínál. Ez nem kosz-függő!! Ha steriltiszta, akkor is megbetegít az élelmiszeripari végtermék. És ha átkeresztelik paleónak, akkor is csak báránybőrbe bujtatott farkas marad!...
    A városi embernek nehéz dolga van, mert az egészséges alapanyagokat nehezebben szerzi be, mint aki maga megtermeli otthon a ház körül. De megoldható, csak meg kell keresni a becsületes parasztembert, aki vegyszer- és csalásmentesen előállítja. Persze tudom, ez másik életformához vezet, de a paleó nem csak az evésről és az ehető ételekről szól, hanem az életformánk átrendezéséről is. És az utóbbihoz nemcsak a másfajta mozgáskultúra vagy a napozás tartozik, hanem a természettel való organikusabb kapcsolat is.

    Persze űrruhában is lehet ősemberesdit jáccani! :-))



    VálaszTörlés
  88. Széles körben terjesztett, forgalmazott élelmiszerekről van szó!
    Leginkább a be nem tartott alapvető higiéniai feltételekre vezethetők vissza a tömeges ételmérgezések, szalmonellafertőzések.
    És nem is kell visszatérni az őskorba se, elég a középkorba, amikor járványok érték egymást, úgyhogy hajrá!

    Tiszta élelem és tiszta élelem nem ugyanaz. :-) Össze van itt keverve a szezon a fazonnal.
    A nempaleó, csupán csak organikus nyers hús is lehet fertőző (nem véletlenül ellenőrzik a vágóhidakat is rendszeresen - gyanítom, a nyers hús miatt itt a legszigorúbbak a higiéniai szabályok....) és a kókuszlisztet, de akár a sütőtöklisztet, amit teljesen ugye természetesen alapanyagnak tartunk, is elő lehet állítani úgy, hogy ne legyünk rosszul tőle.

    VálaszTörlés
  89. 87.Wilson
    Tökéletesen egyetértek veled.
    Én is így gondolkodom, hogy minél egyszerűbben kell táplálkozni és semmi szükségünk az ipari tömeggyártott, paleónak kikiálltott termékekre.
    De aki még nem tart itt annak is joga van a tiszta termékekre, hiszen mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia érte maglisztek tekintetében például.
    Lehet, hogy most egy pár ember átértékeli a dolgokat.

    VálaszTörlés
  90. egy aránylag új kutatás a kávéról.

    http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084154

    VálaszTörlés
  91. Barlangi kosz-téma...

    A különbség az, hogy a fertőző betegségek, járványok nem az őskőkorszakra, hanem inkább később, a települések korában voltak jellemzőek. Pl a rágcsálók (gabonatermesztés, mezőgazdaság, élelemtárolás!) által terjesztett kór nem éppen paleolit jelenség.
    Mi egy olyan korban próbáljuk megvalósítani a paleolit táplálkozás imitációját, amikor semmilyen más körülmény nem hasonló a paleolit koréhoz. Zsúfolt településeken, társadalomban élünk, és csak a higiénia betartása akadályozza meg a középkori, komolyabb járványok kitörését. Itt meg, a paleo termékek esetén, mégis üzemi gyártásról van szó, tehát ne is álmodozzunk őskőkorszakról. Ha nem akarunk fertőzést, mérgezést, akkor bizony alapkövetelmény a tisztaság a gyártás során. Az igénytelenség nem egyenlő a paleóval. Engem egyébként ebben a történetben leginkább a szétszórt patkányméreg aggaszt.

    A másik kérdés, hogy egyáltalán mi szükség efféle feldolgozott táplálékra a paleóban, szerintem a paleo egyik alapkérdése lesz/van. De azt nem hiszem, hogy ez a tapasztalat ébreszti rá a paleósokat arra, hogy ne fogyasszanak pl magliszteket vagy hasonlókat.

    VálaszTörlés
  92. 62.

    Nincsenek mellékhatásai? Erősen kétlem, hogy a "hipertiszta klór-dioxid" annyira jót tenne a szervezetnek... A körömgomba ellen inkább a csökkentett szénhidráttartalmú paleózás javasolt, ez egy barátnőmnél tökéletesen bevált.

    VálaszTörlés
  93. 92.Nt
    Nálam viszont nem vált be!
    De a solumium viszont bevált.
    Jártál már fogorvosnál?
    Tudod egyáltalán ott mivel fertőtlenítenek?
    Nézzél szét, gondolkozz, utána kötekedj.

    VálaszTörlés
  94. 93.

    Egyáltalán nem kötekedésből írtam. Igen, tudom, hogy egyes fogorvosok már használják a Solumiumot, és valószínűleg még többen fogják, de ezt kényszermegoldásnak tartom, és nem gondolom, hogy nyakra-főre klóroznunk kéne magunkat... A gombásodásról továbbra is az a véleményem, hogy nem a tüneti kezelés a megoldás.

    VálaszTörlés
  95. Amerikából jött a hír:
    http://szivderito.hu/hirek/etkezes/nem-kell-korlatozni-a-koleszterinbevitelt-es-szabad-feketet-inni

    A cikk szerint "nincs érzékelhető kapcsolat" a bevitt koleszterin és a szívbetegség között. Nocsak.
    Kíváncsi vagyok, hogy a magyar társszervek lépnek-e majd valamit

    VálaszTörlés
  96. Tessenek csak nyugodtan tovább enni azokat a liszteket

    https://www.facebook.com/481170445283753/photos/a.506598696074261.1073741827.481170445283753/860324180701709/?type=1&theater

    VálaszTörlés
  97. 95.

    Na! :)
    Én pedig pont ma találkoztam egy oldalon egymás mellett a Time '84-es és '99-es számának koleszterines cikkével, amik egymásnak teljesen ellentmondanak. Az egyik címlapon tojások-lekonyuló szájat formázó szalonna, a másikon már tojások-dinnyeszájjal mosoly.
    Akinek van gyereke, tudja, hogy most még égetőbb szükség lenne rá, hogy az illetékesek tegyenek lépéseket itthon is, merthogy az iskolai menzákon most már a zsírosabb húsokat is kerülik, ja és persze a sót is.

    VálaszTörlés
  98. Nt-hez

    A Solumium nem tüneti kezelés!
    És nincs szó semmiféle nyakra-főre való klór használatról.
    Fertőtlenítő szer nélkül ma nem tudom hol tartanánk.
    Semmelweisről esetleg hallottál már?

    VálaszTörlés
  99. 95. Giuseppe
    Én mostanában olvastam valami friss "hivatalos" cikket a koleszterin mítosz megdőléséről vagy talán inkább a sztatinok károsságáról, szerintem kedvencünk , Boldogkői fb-oldalán. Azóta ott nem találom, pedig tovább szerettem volna küldeni vkinek. Most vagy levette (??) vagy máshol olvastam. Valaki nem találkozott még esetleg ezzel a cikkel?

    VálaszTörlés
  100. Olvassátok Nibirut, érdekes és okos:
    http://nibiru.hu/koleszterin.htm

    VálaszTörlés
  101. 100. Tara:

    Lehet, hogy okos, de azért tévedhet is. Mindjárt az elején: a tej hatalmas transzzsírsav tartalmát kifogásolja. Egyrészt: a marha- és egyéb kérődző állatok húsa, főleg a zsírosabb részek vagy a marhafaggyú, birkahús, ezek mind tartalmaznak transzzsírt, nem csak a tejük. Akkor marhahúst, zsírt sem volna szabad enni. Másrészt az anyatej transzzsírsav tartalma 2-4 %, annyi, mint a tehéntejé. Meg akkor gheet sem lehet enni, ha a tejben annyi káros transzzsír van, nem?
    Na mindegy, csak úgy megütötte a szemem, nem annyira fontos.

    VálaszTörlés
  102. 92-94. Nt:

    Köszi, hogy ezt beírtad, erről nem tudnál egy kicsit bővebben írni, mert a családban éppen előfordul, hogy mennyi ideig, milyen szigorúan, stb.? Amúgy ez a Solumium különben is nagyon drága és úgy tűnik, inkább fogászati problémákra való, nem gombára.
    Köszi szépen! :)

    VálaszTörlés
  103. 101. - Cicó: tévedhet, de még az is lehet, hogy nem téved. Lehet, hogy mások tévednek. Rengeteg nagyon érdekes infó van a blogjában, annyit veszel figyelembe belőlük, amennyit akarsz. Szerinted a paleós könyvekben minden igaz? Lassan inkább megdőlni látszik sok dolog. Érdemes sok helyről tájékozódni, színesebb a világ:)

    VálaszTörlés
  104. Tara:

    Ebben teljesen igazad van, csak amit belinkelt a tejzsírnál, pont azzal cáfolja meg, amit állít :). Olvasd el lentebb. Erre azért ügyelhetne.
    Természetesen sok mindenben igaza lehet, de hát senki sem tévedhetetlen. Vagy akkor szerinted a természetes transzzsírsav nagyon káros? Mert akkor lőttek a marhahúsnak.

    VálaszTörlés
  105. Nem, én nem hiszek abban, hogy a természetes transzzsírsav káros. Legalábbis nem károsabb, mint a marhahús egészében:) D erről már sokat írtam korábban, nem aktuális a téma most nálam.

    VálaszTörlés
  106. 102. Macskacicó

    Nem tudom pontosan a részleteket, csak azt, hogy barátnőmnél a sima paleó nem vált be Candida ellen, úgyhogy tovább szigorította az étrendjét, magokat és gyümölcsöket sem, vagy csak nagyon ritkán evett, és így heteken belül elkezdett a körömgombája is elmúlni. Ezért is gondolom, hogy van összefüggés a körömgomba és a belső gombásodás között.

    VálaszTörlés
  107. 105. Tara:

    Egyetértek veled, én sem hiszem. Tudom, hogy nem aktuális, persze, nem baj :). Attól függetlenül Nibiru honlapja tényleg jó, máskor is olvastam már ott hasznos dolgokat, a koleszterinben meg mindenképp egyetértek vele. Köszi azért! :)

    VálaszTörlés
  108. 106. Nt:

    Köszi, ez bőven elég :). Persze azért kicsit más a Candida meg a körömgomba, de valószínűleg igazad van, lehet összefüggés. Pláne ilyen tapasztalat után. Mindenképpen köszönöm!

    VálaszTörlés
  109. Megint egy ütődött cikk. A két "hős" paleontológus felhomályosít minket! Az ősember vígan "vadászta" (esetleg halászta?) a glutént! Mer szerette!!! Ízlett neki... :-))
    Sajnos a Natúrszigeten szellőztetik..

    https://www.natursziget.com/eletmod/20150314-tevedes-a-paleoban-az-osember-is-evett-glutent?utm_source=newsletter_303&utm_medium=email&utm_campaign=20150317-tevedes-a-paleo-etrend-alapjaiban

    VálaszTörlés
  110. 109. Anna.Willson:

    Jó, hát mit vársz a Natúrszigettől :)? Csupa ezotéria, kínai horoszkópok, homeopátia. Egyszer egy tudományos oldalon cáfolja már meg nekem valaki a paleót.
    A cikk amúgy tényleg nagyon ütődött, egymás után kétszer is közli, hogy "örömmel" ette ősünk a glutént, a hüvelyeseket. Hogy nehogy tévedésben legyünk már :).

    VálaszTörlés
  111. Az ősember persze kiment a gabonatáblába meg a babföldekre, és összegyűjtögette a glutént és a hüvelyeseket. Ezzel az erővel azt is mindhatná a cikk, hogy mivel az ősember nem válogatott, ezért a hamburgert és a kólát is megette, megitta :)

    VálaszTörlés
  112. Ez a cikk még Blikk-színvonalnak is gyenge... Ette a gabonaféléket és glutént. Mintha az is úgy külön, mint egy termés, a fán teremne...
    Felesleges az ilyen firkálmányokat még megemlíteni is, egy kattintást se érnek, ilyen hülyeségeket bármelyik kommentben vagy fórumhozzászólásban lehet olvasni.

    VálaszTörlés
  113. Cicóka, semmit sem várok tőle, csak bosszant, hogy irdatlan sok postaládába bedobják ezeket a cikkeket, főcímként, nehogy valaki véletlenül kihagyja... Nálunk is így jelent meg a gépen, hát elolvastam!...
    Azonkívül üres fecsegés az egész cikk, egy érve sincsen az igazához, csak polemizál.
    A népség-katonaság, az olvasótábor azonban vérkomolyan elhiszi, én meg utána hadakozhatok (ha akarok) az egészségükért!
    A gluténon meg szétröhögtem magam! Komolyan!!! :-)) Elképzeltem, ahogy a zősember vagy a zősasszony gyűtögeti a kötényébe...

    Mindig megkapom, hogy azért hiábavaló paleózni, mert a mammuthúst úgysem lehet már sehol kapni.. (el szoktam küldeni őket a Mammut-ba, ott van hús) De szerintem abban volt a glutén, valahová betokozódva! Most meg már be kell érnünk némi gabonával, ha szeretnénk egy kis fincsi glutént... Nyomorúságos egy világ!!! :-))

    VálaszTörlés
  114. Gábor, először is gratulálok a magazinhoz, és köszönöm nektek, mindenkinek , aki részese a létrehozásának. Azonban meg kell említenem, hogy utoljára talán a Ludas Matyi című viccújságon derültem olyan jót, mint amikor megláttam a cikked után nem sokkal a patika sót és a kálium-klorid veszélyeit hirdető reklámot. Ráadásul a paleós könyvek betűtípusaival. Talán a magazinba mégse random módon kerülnek a reklámok.

    VálaszTörlés
  115. 113. Anna.Willson:

    Á, ne bosszankodj, nem érdemes. Igaza van smirglinek, időt sem érdemes az ilyenekre pazarolni. Ha meg valaki ilyen ostoba cikknek bedől,hát...azzal nem érdemes hadakozni. Hacsak nem a szívügye az embernek.

    Más:
    A B12 vitamin érdekelne, nem találom, hol írt Gábor arról, hogy miért veszélyesebb a cyanocobalamin, mint a methylcobalamin, ha az egyáltalán, mi van, ha az előzőt szedi az ember?
    Tudtok itthon valami jó (olcsóbb) forrást azon kívül, ami a hírlevélben van?

    VálaszTörlés
  116. 115 Macskacicó
    Én egyszer kigyűjtöttem ezeket, hogy mi a különbség a B12 különböző formái között. A cyanocobalamint a szervezetnek még át kell alakítania, míg a methylocobalamin az aktív forma. A multivitaminok többségébe cyanocobalamint tesznek, mert az olcsó. A LEF two per day ebben is jobbat ad, ők a methylo formát használják.
    Annyit tudok még, hogy a pajzsmirigyesek egy része hydroxycobalamint szed, állítólag az jóval több energiát ad a krónikus fáradtságnál, mint a többi. Az is fontos, hogy nyelv alatt olvadjon, mert úgy jobban felszívódik a B12 vitamin. Küldöm a cikket az emailedre.

    VálaszTörlés
  117. Elmentem új szemüveget csináltatni, (olvasót) és a szemész meglepődött, hogy csak negyed dioptriát romlott a szemem 6 év alatt, mert általában ennél erősebben szokott romlani.
    Nos én még a negyed dioptria romlásnak se örültem, - bár még csak 1,5 dioptriánál tartok.

    Mindazonáltal elgondolkodtam, hogy vajon a természeti népeknél 40-50 éves kor körül vajon elkezd-e romlani a közellátás képessége? Tudtok erről valami információt, adatot?

    VálaszTörlés
  118. 118. Kistörpe
    Nálam továbbra is a távollátás képessége romlik, és ez aggaszt. Pedig annak javulnia kéne már ebben a korban...
    Engem is érdekelne a kérdés, az is, hogy nincs-e valami tényleg működő módszer, amivel a látást javítani lehet. No persze, nem kéne monitort nézni több órán keresztül naponta, és kellene, hogy napfény érje a szemet, ami többségünknél nincs meg, a természeti népeknél viszont igen. Ezek nélkül lehet, hogy hiába várunk eredményt, és visszafordíthatatlan a folyamat. Én csak attól félek, hogy ha megvakulok vagy annyira leromlik a látásom, akkor gyakorlatilag semmit sem tudok csinálni, ami most a fő tevékenységeim közé tartozik.

    VálaszTörlés
  119. 114. Goliver
    A Paleomagazin 2015/1-es száma 20. oldalán lévő magas vérnyomásról szóló cikkben a káliumról szóló részről írtál és a 28. oldalon lévő kálium mentes patikai tisztaságú só reklámjáról.

    Hát nekem semmi nevetnivaló kedvem nem volt ettől, még abban az értelemben sem, ahogy írtad.
    A cikkben a kálium fontosságáról ír Gábor és gúnyosan vannak megemlítve azok, akik vettek patikasót, mert "bedőltek annak a hisztériának, hogy népirtás folyik a kálium-kloriddal mérgezett sóval". Mivel én is ilyen ember vagyok, elmondom az én verziómat, hogy ez hogyan történt.

    A sószabványtól eltérő kálium mennyiséget tartalmazó só problémáját felvetettük itt a blogon, minden kérdésünkkel mindig először ide futottunk, hogy Gábor mit szól ehhez, ő hülyeségnek tartotta, főleg a hirdetőjét, de nem foglalkozott komolyan vele, hogy miért nem jó a patikai só. A témáról a mai napig nem található cikk a tények-tévhitek oldalon, tehát aki most kezd azon gondolkozni, hogy a tiszta patikai só az jó dolog vagy sem, az most sem tudja itt meg Gábortól a választ. A többi fajta sóval is gond van, tehát még az is lehet, hogy kálium-citrát szedéssel mégis ez a tiszta só a nyerő. (Talán ezért van a hirdetése az újságban, annak ellenére, hogy pár lappal előtte egy cikk kineveti a tiszta patikai sóval egészségét védeni akaró "megvezetetteket").
    Én úgy gondoltam, hogy a "sószabvány, mint törvény" egy komoly dolog. Egy videón embereket végignéztem, akik megkóstolták a Na-kloridot ami kellemesen sós volt, és utána a kálium-kloridot, amitől meg köpködni kezdtek egy mosogatóba, olyan borzalmas volt az íze. Úgy gondoltam, hogy az ízfokozásban érdekelt élelmiszergyártás terméke a só további káliumozása és nem az egészségünk fokozása érdekében történt a változás. A kálium-klorid a műtrágyák fő alkotóeleme, ez sem tetszett. Tótfalusival telefonon beszéltem, írásai stílusával ellentétben, teljesen normálisnak találtam, egy mérésügyi szakember. Ezen a ponton nyilván könnyen dönt úgy az ember, hogy jó, akkor elég lesz nekem a növényekbe a műtrágyából felszívott kálium, nem kell a káliumozott asztali só. Akkor még nem tudtam, hogy a húsokban nagyon rossz a kálium és nátrium aránya, túl sok a nátrium, tehát egy hús domináns paleóban a húsok miatt már bőven lehet kálium-hiányos az ember, tehát igazán nem hiányzott már nekem a patikai sóval a káliumom további csökkentése. Már nem emlékszem, hogy mit éreztem egy idő múlva, talán újra kihagyott a szívdobbanásom, de pár hónap múlva abbahagytam a patikai só evését.

    Az a véleményem, hogy Gábor nem írhat ilyen stílusban erről a témáról, mert az ő keze vastagon benne van abban, hogy az emberek akkor a paleó mellett még a patikasóval rontották a káliumszintjüket, minden odafigyelésük ellenére is. Sajnos a magas vérnyomásos cikkből hiányzik az a fontos info, hogy ha egy paleós tányérján 50-70%-ban nem növény található (paleo növény), döntően nyersen, akkor patikai sóval vagy anélkül, de káliumhiányos lesz/lehet.

    Természetesen a Paleomagazin csodálatos és értékes és minden amivel Gábor foglalkozik, a gond mindig azokkal van, amire nincs ideje és mindenki az Ő idejére pályázik.

    VálaszTörlés
  120. Jól megtréfált a google, MW-nek is írtam, meg Rozcsikának is, de titokban kiléptetett a rendszer, és elveszett. Ezért röviden:
    MW: Corainnek van egy tanulmánya arról, hogy a rövidlátás összefügg a nyugati étrenddel.Én nem olvastam el elejétől a végéig, mert ha paleózunk, akkor vagy igaza van, és nem romlik a látásunk (nekem 25 év alatt nem romlott), vagy romlik, és akkor esetleg csak részben van igaza.

    Rozcsika:
    Nem érzem feladatomnak, hogy én feküdjek keresztbe minden hülyének, akik elárasztja a webet hamis tanácsokkal. Nem az én felelősségem, hanem a mérésügyi szakemberé és barátaié, akik elterjesztették ezt a bődületes hülyeséget. A múltkor még itt a blogon is kigúnyoltak egyesek a kálium probléma felvetésével, és most az egyik ketogén csoportban szellemeskednek a rovásomra, mert felvetettem a magazinban a ketogénnel kapcsolatos problémákat. A patikai sóval önmagában nekem nincs problémám, nem a konyhasóból kell felvenni a megfelelő mennyiségű káliumot. A hirdetés és a cikk nem szándékosan került egymás mellé, hanem így jött ki a lépés.
    Amúgy bőven vannak a köztudatban súlyos tévedések, hírlevelenként egyet tudok tollhegyre tűzni, de az emberi butaság viszont végtelen. És a tegnap még a kifli véget rágcsálók olyan stílusban szellemeskednek a rovásomra, hogy olykor kifejezetten elmegy a kedvem attól, hogy bármit is szóvá tegyek.
    Ami azt illeti, Te is udvarias társalgást folytatsz tóthal és hű fegyverhordozójával, miközben megint a halálba készülnek küldeni egy rákbeteget. Roóz óta tudjuk, hogy hogy megy ez náluk. Ha a beteg véletlenségből javul, akkor azt ők csinálják, ha meg romlik, akkor a vérképből kiderítik, hogy nem volt ketózisban, rossz forrásból szerzi be a húst, és viszlát, találkozunk a ravatolozóban. Ivancsó blogja, Veled együtt, asszisztált ehhez, csak egy orvos jegyezte meg, hogy ő inkább nem szólal meg, mert csak durvaságokat tudna mondani. A beteg meg kotródjon, ne rontsa a levegőt a panaszaival. Senki nem védte meg, senki nem írta meg neki az igazságot. Ivancsó csoportjában ez a két sötét figura szakértőként, sőt barátként oszthatja az észt. Az ilyesfajta pártatlanságot nihilizmusnak nevezik.

    VálaszTörlés
  121. Gábor! Én csak ismételten meg szeretném köszönni az egész kálium témát. Férjem vérnyomása azóta is teljesen rendben van! Naponta szedi a tablettát. Csak pislogok, hogy ilyen hatással van egy nyomelem hiánya a szervezetünkre! Sőt, azóta (aznaptól) még a horkolása is megszűnt, bár nem tudom, hogy ez véletlen egybeesés-e vagy összefüggött vele. Számomra ez külön öröm :(

    Más téma: nemrég írt valaki, hogy lézeres szemműtétre van kuponja. Én novemberben műttettem meg a szemem és sajnos nem igazán lett sikeres a dolog, ugyanis szellemképesen látok. Még biztatnak, hogy fél éven belül van még lehetőség a korrigálásra, de sajnos nem akar helyrejönni. Csak azért írtam, hogy ez is benne van a pakliban sajna, ha ritkán is.

    Netty

    VálaszTörlés
  122. 121. Szengab
    "... viszlát, találkozunk a ravatolozóban. Ivancsó blogja, Veled együtt, asszisztált ehhez ..."

    Uh, ki vagyok én, hogy bármihez is asszisztálni tudnék? Pont hogy írtam, hogy ne egyen annyi májat és marhahúst, mert A vit. mérgezést kap és felmegy a vasa. A facebook-on tényleg nem merek durváskodni, de még így is Tóth elbúcsúzott tőlem, hogy vége a beszélgetésnek, korábban női munkatársával is így jártam, köszöni a tanácsaimat, majd ha rájön, hogy eddig hülyeségeket javasolt, akkor jelentkezik. Én úgy érzem, hogy facebook-hoz képest elég durva voltam. Végülis örülök, ha még Te sem érzékelted ezt. Tóth érzékelte. Munkatársnője is érzékelte, akkor a magas vércukorszint volt a téma, azóta videón is megnéztem, hogy Tóth szerint 13-as vércukor is teljesen rendben van.

    Nem vagyok már senki asszisztense, ott beszélgetek, ahol még válaszolnak a felvetett kérdésre és nincs már minden eldöntve véglegesen és nem az a téma, ami 4 évvel ezelőtt már szét lett beszélve. Tudom, hogy Neked könnyebb a fiatalokkal, akiknek amúgy sincs semmi bajuk, nem volt paleo előtt sem, mint az öregekkel, de nekünk a saját kérdéseink a legfontosabbak, ezért nem akarok itt már zavarogni. Nem tudok egyedül kutatni, nincs is rá annyi időm, muszáj, hogy mások észjárása, meglátása, tapasztalata segítsen és mások által talált anyagok. Most jutottam el oda, hogy minden nem nyugati táplálkozást folytató ember véleménye érdekel, az nem jelenti azt, hogy egyetértek vele, de nyilván valami okból jutott erre a következtetésre, az az ok viszont érdekel. És nem teszek különbséget, hogy kinél keletkezett az a laborlelet. Főleg amióta tízezrekért saját pénzből képződnek ezek a laborleletek. Te nem tudod, hogy mennyi pénz elmegy erre.

    Amúgy a cél az, hogy lejöjjek a netről, meg az egész táplálkozás témáról, mert idegesít, csak mindig felmerül egy újabb kérdés, ami megoldásra vár.

    Tudom, hogy kevés az időd és egy csomó ember Téged nyúz, hogy foglalkozz a kérdéseivel. Ha nem lennél ilyen okos, akkor ez nem történne meg Veled, férjem is ettől szenved, ismerem ezt a problémát, a mi feladatunk mégis az, hogy válaszokat próbáljunk kisajtolni Tőled. A megjegyzésem arra vonatkozott, hogy már nem tudok olyan felhőtlenül nevetgélni a gúnyos stílusodon, mint régen, amikor azt gondoltam, hogy akiket gúnyolsz, azok lusták voltak dolgoknak utána nézni, gondolkodni a problémán eleget, ezért nem tudtak jó válaszokat kapni. A patikai só üggyel én nagyon sokat foglalkoztam, utánanéztem dolgoknak, sokat gondolkodtam, de rájöttem, hogy nem lehet egyértelműen megválaszolni, sokszor szerencse is kell hozzá, hogy évekkel később kiderüljön, hogy kinek lett igaza. Persze az okosabb, felkészültebb embereknek több a szerencséje is. De ha az okosabb nem válaszol, mint Te, akkor is kell valamit lépni a butábbaknak. Azért örülök, hogy előkerült a téma, mert most úgy gondolom, hogy inkább beszedek kálium-citrátot és eszem a tiszta sót, mint azon parázzak, hogy az őstengerben milyen vegyületek voltak, amit a parajdi sóval/Himalaya sóval megeszem, bár nem lenne rá szükségem. Szóval végülis lehet, hogy nem volt ez a patikai só rossz ötlet, csak rosszul lett kivitelezve, főleg azért, mert akkoriban alig ettem növényt és nem vagyok egy nagy vitaminfogyasztó sem.

    Ami a rákbeteget illeti. Szerinted miért nem volt ketogénban, amikor abban kellett volna lennie?

    VálaszTörlés
  123. Gábor, Rozcsika
    Szerintem egyáltalán nem baj, hogy az illető valahol megszólal, és kérdeznek tőle, mert lám, most is kibukott, hogy milyen módszerekkel dolgoznak, és még egy beteg is felbukkant, aki tanúsítja mindezt. A betegeket pedig egyelőre nem lehet elhallgattatni, szerencsére. Ha valaki nem nyilvánul meg, akkor a lóláb sem fog kilógni. Rozcsika mindenkitől tárgyilagosan vagy provokatívan - mikor mi vezet célra - információt szeretne kapni, vagy adott személy meglátásaira fényt deríteni, és ez szerintem is jó módja annak, hogy az ember összerakjon valamit a saját fejében. Az egymásnak ellentmondó vélemények csak részben okoznak zűrzavart, másrészt viszont segítenek megérteni egy témát. Aki sáros, az meg saját maga is le fogja járatni magát, sőt, a legjobban úgy.

    VálaszTörlés
  124. 123 rozcsika

    Szerintem nem volna szabad szóba állni tóthtal és segédjével.
    Nem tudhatjuk, hogy ketozisban volt-e a hölgy, és ezt tóthék sem tudják, csak le akarták vakarni a kellemetlenkedő pácienst. Ők a sikertörténeteket szeretik, és ha a beteg nem javul, az nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy nem az ő tanácsaikat követte. Nem egy ilyen betegről tudok, akinek egyszer csak többet nem válaszoltak a leveleire,nem vették fel a telefont, mert romlott. Roóz is így járt, nem de?
    A sikertelenné váló betegtől gyorsan meg kell szabadulni, mert a végén még feljelentés lesz belőle, és kiderül, hogy nem is praktizálhatna, hiszen kizárták tudtommal az orvosi kamarából is, praxis joga sincsen.

    VálaszTörlés
  125. 124 MW

    Az jó, hogy egy páciens reklamálni mer, de az nem jó, hogy a vitát olvasók egyáltalán nem álltak a pártjára. Igaz, Rozcsika tényleg hasznos tanácsokat adott, de a csoportban két orvos is van, akik csak tétován jelezték, hogy talán ők nem értenének egyet teljesen a tóth házaspárral.

    VálaszTörlés
  126. Rendben. Megpróbálom. Bár ezt a finom kekeckedésemet célravezetőbbnek tartom, ha az a cél, hogy elbizonytalanítsunk olyanokat, akik pont Tóthhoz készülnek. A hallgatás nálam a beleegyezést jelenti. Az interneten való hallgatás nem látszik "kirekesztő hallgatásnak", ami egy véleménynyilvánítás lenne. Ha nem lennénk a csoportban, az más lenne. De Te is benne vagy és nem szólsz semmit. Az jól van úgy?

    VálaszTörlés
  127. 127 Rozcsika

    Engem Ivancso még akkor vett bele a csoportba, amikor még nem sértődött meg rám. Ezért én megfigyelőnek tekintem magamat, "nem osztottak nekem lapot" és ezt én tudomásul veszem. Ahogy Eszter blogjában sem szóltam hozzá dolgokhoz (legalábbis szándékom szerint így volt), mert egy ketogénes blogba ne ugasson bele az, akinek fenntartásai vannak a ketogénnel kapcsolatban. Én egy templomba se mennék be a hívek hitét megkérdőjelezni. De ezzel persze nem akarom a ketogéneseket valami vakhitűeknek beállítani, szóval ennyiben sántít a hasonlatom.
    A másik, hogy ha beszólnék, akkor azt sütnék rám, hogy tóthba akarok belekötni, és ezzel hitelteleníthető volna a kritikám.
    Szerintem akkor lenne kiközösítve tóth, ha senki nem szólna hozzá, mi több, ki lenne tiltva a csoportból. Pont a Facebookon ezt simán meg lehet tenni.

    VálaszTörlés
  128. Gábor, nem világos számomra az elvárásod, ill. hogy kikkel szemben vársz fellépést. Egész más eszközeik vannak orvosoknak és mások a tök laikusoknak.
    Előbb ne álljunk vele szóba, aztán meg Rozcsikán azt kéred számon, miért nem küldi el melegebb éghajlatra...
    A beteggel mindenki együtt érzett, és soha senki nem értett egyet Tóth egyetlen kommentjével sem.
    Mindenkinek megvan a maga baja, sajnos mi nem perelhetjük be helyette.
    Szerintem egyébként sem kívülállók feladata megbüntetni Tóthot, semmi bizonyíték nincs a kezünkben, saját tapasztalatai az eljárásáról csak a betegeknek vannak. Erre vannak a hatóságok, az persze más kérdés, mennyire hatékony vagy macerás hozzájuk fordulni, a költségekről nem is beszélve. Én nem nagyon hallok sajnos olyan esetekről, amikor pl. sarlatán természetgyógyászokat ítéltek volna el, műhibaperek sikertelenségéről viszont szoktak szólni hírek... :-/
    Bár nem tudom, Ivancsó I.-nek mi volt a célja, amikor beengedte abba a biz. csoportba, én még mindig jobbnak tartom tehát, ahogy MW is írta, hogy teret adunk a kezelési módszere leírásának, a "tanainak", ezzel is megteremtve a lehetőségét annak, hogy ez nyilvánosságra kerüljön. Ha nem állunk vele szóba, attól ő még ezek szerint fog működni, csak épp titokban, a rendelője falai között.
    Megvan a lehetőségük a betegeknek is (legalábbis nem hiszem, hogy Ivancsó I.-nek ellenére lenne), hogy akár a FB-on leírják a panaszaikat, de amíg ők maguk a betegek nem jelentkeznek, addig tényleg várni kell még Tóth ellehetetlenülésére...
    Ugyanaz érvényes rá, mint minden kóklerre: fel kell jelenteni a hatóságnál, mégpedig az érintetteknek, akik érdemben tanúskodhatnak.

    VálaszTörlés
  129. 119. MW
    Megkérdeztem a barátomat - a guglit- :-) és mindenféle látásjavító tornákat kiadott. Mind a myopiára, mind a presbyopiára, és persze csomó sikertörténettel együtt. :-P Gondolom lehet közte olyan, ami segíthet, úgyhogy kicsit még kutakodom, aztán lehet, hogy kisérletezni fogok valami ilyennel.

    VálaszTörlés
  130. 130. Kistörpe

    Nekem szokott segíteni a szemtorna+nyaktorna, szóval bátorítalak :) Én csak amolyan hasraütésszerűen szoktam, de még az is jobb, mint a semmi. Mikor már fáj a fejem a szememtől, bevetem.

    VálaszTörlés
  131. http://www.varghaterapia.hu/kiut-az-autizmusbol/
    Ez a rész ragadta meg a figyelmemet:
    "Ezután egy paleo orvoshoz mentünk. Szerinte Gyuszikának áteresztő bél szindrómája van, amit a ketogén étrend gyönyörűen rendbe tesz. Csak hússal és zsírral akarta etetni… Szegeden egy luxus szállodában 4 napig éheztettük, mert nem fogadta el az új ételeket. Ekkor az orvos megijedt, és feladta. Azt mondta: „ha a gyerek rosszul lesz, vigyük kórházba”, majd lelépett. Megint csalódtunk."
    Vajon melyik paleo orvos lehetett?

    VálaszTörlés
  132. 132. MW
    Belenéztem én is, de semmi konkrétumot nem találtam, hogy mit csinálnak a Vargháék. Neked sikerült valami konkrétat kiolvasni a weboldalból?

    Az autizmust egyébként ahány cikket olvasok mindenki mással köti össze: sok TV, kevés mozgás, oltások, étrend. Persze lehetséges, hogy mind hozzátesz egy kicsit a bajhoz.
    Perlmutter például említi, hogy van aki jól reagál a gluténmentességre, de se konkrét sikertörténetet, se statisztikát nem találtam eddig. Van ilyen?

    VálaszTörlés
  133. 133 Jakab
    Nem, azt nekem sem sikerült kihámozni, nem is különösebben érdekel. Csak a "paleo orvosra" figyeltem fel benne.

    VálaszTörlés
  134. 133. Jakab
    Dr. Natasha Campbell-McBride foglalkozik autistákkal, egy külön intézetet is létrehozott erre, Magyarországra is meghívták előadni az autista gyerekek szülei. Egy könyvet is írt: GAP-szindróma, magyarra is lefordították. Minden paleos is nyugodtan elolvashatja, remek könyv. Az orvosnőnek a saját gyereke is autista volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyv külön fejezete foglalkozik azzal, hogy hogyan kell átszoktatni a gyerekeket paleo kajákra, mert nekik annyira tönkre van az emésztésük, hogy egy sima mandula csípi a nyelvüket. Fehér a székletük, szóval elég lett volna, ha a szülők mennek a 4 napos fejtágítóra, megtanulni, hogy mit kell csinálni és utána maguk is átszoktathatták volna a gyereket normális élelemre. Mert amit egy autista hajlandó megenni magától, attól mindenki beteg lenne. Persze elég lett volna a könyvet a kezükbe adni és a luxus hotel árából normális húsokat, bio zöldségeket vehettek volna.

      Törlés
  135. 122. Netty:

    Sajnálom, hogy így jártál :(. A fiamnak nagyon jól sikerült, már jól lát, nem kell szemüveg, csak a napszemüveg. Jár már kondizni is, mindent csinálhat. Hát igen, mindennek megvan a rizikója.
    Lehet, hogy neked is jobb lesz később, bárcsak így lenne, vagy mégis csinálni kell egy másik műtétet. Persze, megértem, ha tartasz tőle ezek után.
    Az utalványt különben sikerült elajándékoznunk azóta, egy fiatal srácnak, épp a héten lesz a műtétje.

    Nekem még 23 évvel ezelőtt csináltak hagyományos, kézi vezérlésű :) gyémántszikés módszerrel ilyen szemműtétet(az orosz doki, ha hallottál róla), az is jól sikerült, pedig az jóval kezdetlegesebb volt.

    VálaszTörlés
  136. MW: Légyszi, légyszi, ne reklámozzátok már a Vargha módszert, és "DR" Varghát, aki egy csaló. A család gondolom 2 hét múlva rájön, hogy a "dr" mégse "dr" valamint le is lépett, és újból nem gyógyult meg a gyerek 4 nap alatt. És akkor majd lehet őt is köpködni.
    Viktor

    VálaszTörlés
  137. 137 Névtelen
    Nem reklámozom, azt sem tudom, ki az. Mondom, engem csak az az egy mondatbérdekelt az egészből, mert az beleillik a nagy képbe.

    VálaszTörlés
  138. Kedves Gábor!

    Azt szeretném megkérdezni, okozhat-e a paleo étrend vérzékenységet? Pontosabban fogalmazva, ha 80-90%-ban paleo étrendet követek, mellette B komplex, D, K komplex, Q10 vitaminokat szedek, elfordulhat-e, hogy egy-egy sebészi beavatkozásnál vérzékenység léphet fel? Azért érdekelne, mert bölcsességfog-eltávolításon voltam nem régiben, és a Doktor úr erős vérzést jelzett, több erős utóvérzésem is volt, alig sikerült elállítani.

    Említettem, hogy szedek K vitamint, kérdezgették, miért, nem akartam belebonyolódni a válaszokba, de elkezdtem gondolkodni, esetleg valamelyik vitamin lehet a "ludas"? B komplexet szedtem idegesség ellen 2 hétig a műtét előtt, lehet a B12 az ok? Vagy lehet, hogy a Q10 okozná? Nagyjából 1 hónapja szedem, a cseppes változatot, napi 20-30 cseppet. A D vitamin szintem nem rég lett ellenőrizve, nagyon szépen helyrejött.

    Minden iránymutatást megköszönnék, mert kicsit tanácstalan vagyok, soha ilyen problémám nem volt.

    Köszönöm szépen!!
    Júlia

    VálaszTörlés
  139. 139. Júlia
    Halolajat nem eszel? Az növeli a véralvadási időt.
    http://www.omega3wellness.hu/kezdolap-modulokhoz/az-omega-3-elettani-hatasai.html

    VálaszTörlés
  140. Szerintetek ha valaki 20 éve szed koleszterincsökkentőt, és hajlandó lenne abbahagyni, akkor azt hogyan tegye? Lassan csökentse le, vagy csak tegye le és kész? És ha valahogy abbahagyja, akkor vajon mire számíthat, van rebound, és erősen meg fog emelkedni a koleszterinje, vagy csak annyira, mint mielőtt elkezdte szedni? Meg mit javasolhatnék neki, hogy mit egyen, mit ne egyen, hogy ne emelkedjen túlságosan? Köszi előre is, ha tudtok segíteni!

    VálaszTörlés
  141. Rozcsika: köszönöm a válaszod! nem, nem eszem omega3-at, csak azokat, amiket felsoroltam. ezért is furcsállom nagyon a dolgot.

    VálaszTörlés
  142. 142. Júlia
    Végülis a Q10-nek is van véralvadásgátló hatása és a K2-nek is. Foghúzás előtt pár nappal a gyógyszeres véralvadásgátlókat is abba kell hagyni, a gyógyszeres tájékoztatókban leírtak szerint.
    Még az is lehet, hogy régen az embereknek igenis nehezebben állt el a vérzésük, ezért is lett egy csomó ember vasfelhalmozó típusú, hogy a kifolyt vér miatti vashiányt a vastartalékokból hamarabb pótolni tudja a szervezet. Állítólag a vikingek ilyenek voltak, ezért bírták jobban a véres csatákat.
    Lehet, hogy a fogorvosok ritkán látnak K2-vel, q10-zel rendesen ellátott embert, nem ilyen vérzéshez szoktak hozzá. Szerintem amíg nem lesz testszerte véraláfutásod kisebb ütésektől is, addig nem vagy vérzékenyebb a kelleténél. A véralvadási időt laborban is megmérik, hát csak hogy megnyugodj, hogy a referencia határok között van-e nálad, én megcsináltatnám.

    VálaszTörlés
  143. Ami a referenciatartományokat illeti: az ember azt hinné, hogy egészséges embereket megnéztek és azok értékeiből készülnek a referenciatartományok, de nem. Csak úgy összeszedtek embereket és az értékeik haranggörbéjének középső része lett a ref. tartomány. Pl. így volt a TSH ref. értékhatár is megállapítva, most szállították le 4-ről 2,5-re a felső értéket. Ezt csak azért írom, mert ha az alvadékony vérű nyugati ember átlag véralvadási ideje az etalon, akkor a labor ref. értékeit is megkérdőjelezheti az ember. A természeti népek alvadási értékei lennének mérvadóak.

    VálaszTörlés
  144. 144. Rozcsika

    Ez mar biztos? Mert en is olvastam, de ha ez igy lesz, akkor nagyon sok uj pajzsmirigy beteg lesz a jovoben... Meg nekem is kiderult volna mar 10 eve...

    VálaszTörlés
  145. A mai hülyeségözönben találtam két gyöngyszemet:

    Ez egész értelmes, és még a következtetése is paleós, csak nem mondja ki: http://pszichoter.blog.hu/2015/03/24/megorulsz_ha_dietazol

    A témáról jutott eszembe egy családi történet. A dédapám és egy barátja együtt szöktek haza a malenkij robotból - nyilván alaposan lefogyva. A barátját a felesége lakomával fogadta, amit megevett, és belehalt a túlevésbe. Tragikus belegondolni is, hogy sok év után újra együtt lehettek volna, és akkor így halt meg. Azt nem tudom, hogy a dédapám mennyit evett, de ő túlélte szerencsére a visszatáplálást.

    Egy ismerősöm pedig saláta+sovány csirkehús típusú kalóriakorlátozó diétát csinált (miután veszélyesnek nyilvánította a paleót). Ahogy fogyott egyre idegesebb lett, rossz volt nézni, de annyira kökemény volt, hogy jó sokáig nem hagyta abba.

    A másik egy akkora csúsztatás, hogy már fáj: http://index.hu/tudomany/egeszseg/2015/03/25/mellrak_civilizacios_betegseg_nem/ - 4200 éves Egyiptom területéről jómódú nő csontvázát találták és megállapították, hogy rákja volt. Akkor már régóta nagyüzemben termelték a gabonát a Nílus deltában, az sem kizárt, hogy egész életében csak péksüteményeket evett a szerencsétlen áldozat. De nekik ez bizonyíték, hogy a rák nem civilizációs betegség.

    Egy ismerősöm pedig járt San-Franciscoban, és azzal kezdte a meséjét, hogy tele van paleo boltokkal. Úgy néz ki ott már jóval elterjedtebb a paleo, mint itt. Gondolom a magasabb jövedelmekhez is lehet köze.

    VálaszTörlés
  146. Jakab 146:
    ... és a hülyeségözön folytatása: tegnapi hír, hogy Angelina Joli már a petefészkét is kivetette., mert valami cisztát találtak rajta.

    VálaszTörlés
  147. Sziasztok!

    Kitöltenétek a paleós kérdőívem, aki még nem töltötte ki? :) (kb. 10-15 perc kitölteni)
    Szeretném kiértékelni lassan és minél több kitöltő, annál pontosabb képet kaphatunk (eddig kb 240-en töltötték ki)
    Köszönöm! :)

    http://goo.gl/eqjEbI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. eddigi kitöltések google általi elemzése: https://docs.google.com/forms/d/1QLGFbFC5Huequ7XdtD4yGmqMYMeaKLNbTJDyxlV73WY/viewanalytics

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  148. 143. Rozcsika
    köszönöm a válaszod!
    A Q10-et nagyjából 2 hétig szedtem műtét előtt, akkor olvastam a fontosságáról, és elhatároztam, hogy nem halogatom tovább a szedését. nem is teljes adaggal szedtem, lehetséges, hogy ez okozta volna a galibát, ilyen hamar?
    a K1-K2 között ilyen szinten lehet különbség, hogy az egyik segíti a véralvadást (K1), a másik (K2) gátolja? ezt a D-vitaminnal együtt már egy hosszabb ideje szedem (D-t régebb óra, K-t kb. 2 hónapja, napi 7-8 cseppet).
    Ma is például lehorzsoltam a lábamat (ráejtettem valamit), picit feldagadt, meg látszik, hogy piros, de semmi vérzés nincs. Sokat dolgozom papírral, előfordul, hogy elvágom a kezem, de szó nincs túlzott vérzésről.
    Megijesztett ez a foghúzásos eset, de nagyon bízom benne, hogy ez csak véletlen lehetett! A probléma az, hogy hamarosan újra kell mennem...

    VálaszTörlés
  149. Kedves Júlia,

    Meg szabad kérdezni, hogy az említett foghúzás milyen napon történt? (hónap, nap)
    Valószínű ez itt ezoterikusan fog hangzani, de több évtizede figyelem, és eddig mindig megerősítéssel tapasztaltam, hogy telihold környékén erősebbek a vérzések.
    (és minden nedvedzés, növényeknél jól meg lehet figyelni )

    VálaszTörlés
  150. 139 Júlia
    A Q10 kapcsán olyat is leírtak, hogy csökkent, olyat is, hogy nőtt a vérlemezkék száma. Előbbi néhány emberre igaz, utóbbi a nagy átlagra. Ami azt illeti, foghúzáskor nekem is mindig sokáig vérzett a hely, ezért mindig kértem, hogy varrják össze, de a testi sebeimnél nem tapasztaltam ilyen lassú alvadást. Tehát lehet, hogy a szájsebeknél van valami különleges ok, amiért egyeseknél fokozott a vérzékenység.
    De a paleóban az is fokozhatja a vérzékenységet, hogy nem fogyasztunk omega-6-ot, és elképzelhető, hogy a csökkent gyulladás, csökkent inzulinrezisztencia és a többi pozitív változás áttételesen hozzájárulhat. De mielőtt túlspekulálnánk a dolgot, a véralvadáshoz legalább 12 faktornak együtt kell működnie, ha bármelyik hiányzik, nehezített a véralvadás. Mivel ezt nem vizsgálták Nálad, nem tudjuk, nem erről van-e szó.

    VálaszTörlés
  151. 146 Jakab
    Igen, ezek azért veszélyes cikkek, mert elhitetik az emberekkel, hogy úgysem tehetnek a betegségek ellen semmit. Ez amúgy nem tudom, miért kelt jó érzést a cikk szerzőjében vagy szerkesztőjében. Valószínűleg saját fatalizmusukat adják át az olvasóknak.

    VálaszTörlés
  152. Paleós kirándulást szervezünk holnap, szombaton (március 28) a Budai-hegyekbe.
    Tervezett útvonal: Hűvösvölgy, Hármashatárhegyi reptér, Árpád kilátó, stb.
    Ha elfáradtunk Árpád kilátótól elérhető a Kolozsi tér, vagy lehet tovább menni a Vörösvári út felé, vagy a teljes szakasz a Téglaégetőig.
    Találkozás: 10 óráig a Széll Kálmán téri metrókijáratnál, belül, a mozgólépcső közelében. Pontosan indulunk.
    Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

    VálaszTörlés
  153. http://www.hir24.hu/kulfold/2015/03/27/depresszios-volt-pszichiater-kezelte-a-masodpilotat/

    Sejteni lehetett, hogy az antidepresszáns volt a ludas.

    VálaszTörlés
  154. sterng 154:
    Már amennyiben egyáltalán felírtak neki gyógyszert és/vagy beszedte azt... Egyelőre összetépett orvosi papírokat találtak, mint bizonyítékot.

    VálaszTörlés
  155. Én nem vagyok regisztrálva a Facebookon, ha valakinek van ideje és türelme, szóljon már neki:

    "Norbi Update
    Felfedeztem egy új betegséget, nevet is adtam neki:

    SZAHAROTOXIS (a cukor-szénhidrát és a mérgezés szóból)

    Tünetei:

    - állandóan visszatérő étvágy 3-4 óránként, főleg szénhidrátra
    - éhgyomor esetén gyakran hányinger, idegesség, szédülés
    - erős hangulatváltozások, idegesség, depresszió, szorongás
    - rendszeres bőrviszketés, gyakori gombás tünetek
    - rendszeres fáradtság, lábdagadás, viszolygás a mozgástól
    - PCOS tünetek, inzulinrezisztencia, magas vércukor éhgyomorra
    - erősen leeső vércukorszint étkezés után 4 órával
    - magas vérnyomás, mell- és bélrendszeri dagantok kialakulása
    - 2-es típusú diabétesz kialakulása
    - sportolás közben vércukorszint leesése, gyengeség
    - magas koleszterin, a májból távozó felesleges szénhidráttöbblet miatt
    - koronaér betegségek

    Kiváltó okai az étrendben a finomított szénhidrátban gazdag termékek magasabb glikémiás index mellett:

    - ipari cukor, nádcukor, fruktóz, méz, fügecukor, kókuszcukor, juharszirup
    - fehér búzaliszt, tönkölyliszt, kukoricaliszt, teljes kiőrlésű lisztek, zabpehelyliszt
    - hagyományos száraztészták, durumtészta
    - burgonya ételek, rizs
    - fitness gabonapelyhek, normás- teljesőrlésű pehellyel készült müzlik, extrudált kenyér, puffasztott búza és rizs
    - zsírszegény tej, cukrozott tejtermékek
    - normál és barna péksütemények, cukrásztermékek, -30% szénhidrátcsökkentett termékek(nem elég terheléscsökentés miatt)
    - rostos és 100%-os bolti gyümölcslevek, cukrozott, vagy cukrozott és egyben édesítős szénsavas üdítők

    Gyógyítása az életmódon keresztül:

    A javasolt napi 160 gr ch helyett max napi 60gr és alacsony GI indexű ch.

    - húsételek, halak, tojás, csülök, pörkölt, szalonna sem gond
    - az összes zöldség frissen, vagy párolva, fűszerezve
    - natúr, vagy édesítős, zsiradékban gazdag tejtermékek
    - min. 50%-ban ch csökkentett pékárú, tészta, prézli, de ellenőrzötten alacsony GI index mellett
    - energiamentes üdítők, ivólevek, szörpök, száraz borok fröccsként

    Napi rendszeres, minimum 30 perces kardió jellegű mozgás.
    Átállási idő elvonási tünetek nélkül: 2-3 nap.
    Átállási idő a gyógyulási folyamatból szabályszegéssel: 1 étkezés

    Félrekezelés: inzulintermelés fokozó gyógyszerek, napi 160gr kötelező szénhidrát alacsony GI index előírása nélkül, napi ötszöri étkezés

    Kérdés: Van aki felfedezte már magán és sikerrel tett ellene? Milyen sikerrel? 10 sztorit 10 ezer forint vásárlási utalvánnyal jutalmazunk.

    Schobert Norbert
    március 26."

    Domboroczky

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.