2014. december 23., kedd

paleo-disputa


205 megjegyzés:

  1. BÉKÉS BOLDOG ÜNNEPEKET KÍVÁNOK

    VálaszTörlés
  2. Amikor nagyon kellene a hideg-adapatáció.:-)

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FZcRKRmeZ5U

    VálaszTörlés
  3. Boldog, békés karácsonyt kívánok Mindenkinek, mindenkire szeretettel gondolok!

    cikari.jpg (JPEG kép, 540 × 405 képpont)

    VálaszTörlés
  4. 185. Giulio történésze:

    Még az előző posztról: Én is olvastam a Hosszú, boldog életet! :) Még most is megvan.
    Azért Schirilla György sokszor átúszta a jeges Dunát, valahogy csak adaptálódott szénhidráton is a hideghez.
    188. Galgóczy Imre:
    185. Giulio történésze:

    Hogy miért akarom? Azt írod, felöltözve, fűtött lakásban, stb. vagyok. Az a baj, hogy nagyon fel kell öltöznöm még fűtött lakásban is. Én csak azt szeretném, hogy a meglévő körülményeim között legalább ne fázzak, unom a rengeteg pulóvert magamon, ahol mások rövidujjúban vannak, meg hogy még fürdeni is fázok este.
    Nem tervezem, hogy erdőbe költözzek télre :)
    És fűtetlen szobában, vékony takaró alatt sem szeretnék aludni, mert úgysem tudnék.

    VálaszTörlés
  5. 2. Giulio történésze:

    Először még a nézésétől is fáztam. Aztán nagyon szívmelengető lett a vége :)

    happy_emoticon43_emotloader.com.gif (GIF kép, 32 × 32 képpont)

    VálaszTörlés
  6. Mindenkinek boldog Karácsonyt kívánok!

    Macskacicó, nem elfogadható az, ha egy lakásban annyira fel kell ültöznöd. Ott valami nem OK a rendszereddel ( javasolom Sáfrán Misi könyvét, ott sok mindenre megvan a válasz., még a 4-5 éves paleózás után jelentkező problémákra is!!), de ezt már korábban jeleztem,...

    VálaszTörlés
  7. Békés, boldog Ünnepeket kívánok Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  8. 6. Galgóczy Imre:

    Köszi, Imre :), olvasom a könyvet, direkt előreugrottam a hideg részhez, de épp csak átfutottam, egyelőre nem lettem sokkal okosabb. De majd alaposabban elolvasom. Bocsánat, már biztos unalmas ez a téma, hogy "Macskacicó fázik" :).
    Különben én csak arra szerettem volna választ kapni csupán, hogy az vajon minek a tünete, ha valaki zsír, zsíros étel evése után fázik? Kevés az epefolyadék vagy a gyomorsav? Vagy csak nagyon CH üzemmódra
    van állva az ember? A hideg adaptáció szerintem más téma, csak eredetileg rosszul tettem fel akkor a kérdést.

    VálaszTörlés
  9. Macsakcicó,

    Én is hozzád hasonlóan állandóan majd meg fagytam, pl nyáron estefelé amikor mások még simán jól érezték magukat pólóban, én meg remegtem pulóverben.
    Amióta picit több ch-t eszem, azóta javul a helyzet, vagyis lehet magas kortisolszint is az oka...
    Nekem azóta minden kicsit jobban működik. Ahogy írtam már régebben, alacsonyabb éhohmi vc szint, jobb emésztés, jobb alvás, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagyok.
    Ez kb napi 20-30gr, vagyis nem valami sok. Jellemzően édesburg, több párolt zöldség, répa, sütőtök, néha 1-2 szem krumpli, ja és aránylag sok kókuszzsír...

    VálaszTörlés
  10. 9. Tóth I.:

    Köszi! :). De én ennél sokkal több ch-t eszem. Soha nem is ketogéneztem. Tehát nem az alacsony ch az oka.
    Lehet, hogy magas a kortizolszintem, de ez mindenesetre nem a kevés szénhidráttól van. Ha magas, valami mástól.

    VálaszTörlés
  11. Nem tudom megállni, hogy ne kérdezzem meg: most egy ideig a kortisol lesz a varázsszó?

    VálaszTörlés
  12. Gábor,

    Abba se vagyok biztos, hogy az az oka. Azért írtam, hogy lehet. Azt se tudom, hogy magas volt-e egyáltalán.
    Viszont nekem ez a 20-30 gramm emelés valamiért működik. Egyelőre...

    VálaszTörlés
  13. Szépséges Karácsonyt!

    Emma

    VálaszTörlés
  14. Hosszú idő után az év végi napokban végre jut időm bejegyzést írni. A legutóbbi időben feldobott témákhoz néhány adalék:

    Rák és táplálkozási utak: vegaság/paleo/ketogén? - témához

    A tapasztalataim ellentmondásosak. Anyám ráktúlélő (+25 éve). Erre bátran lehet azt mondani, hogy TÚLélő. Vegetáriánus. Halat időnként fogyaszt. (Daganatok betegség előtt hétköznapi mindenevő volt.)
    Első kézből, az a tapasztalatom, hogy a megfelelően, egyéni sajátosságokat figyelembe vevően összeállított vegetáriánus étrend az lehet egészséges út, sőt igen súlyos (pl. daganatos) megbetegedések esetén is lehet terápiás étrend.

    A saját magam tapasztalásai: több, mint 10 évig vegetáriánus voltam én is. Ez gyerekkori elhatározás eredménye volt és távolról sem az mozgatta, hogy kiiktassam az állati eredetű táplálékot – egyszerűen nem kívántam húst enni és nem éreztem jól magam tőle.

    Ehhez képest megéltem a paleolit és a ketogén táplálkozás élményeit is és nagyon röviden az a tapasztalatom belőlük, hogy az én fizikai működésemnek kellett és nagyon jót tett az állati élelem. Különösen a zsír. A mai napig azonban úgy érzem, hogy kevés ám minőségi fehérjére (a legkülönbözőbb ajánlásokhoz képest) van igényem.

    Részben a személyes (komoly szélsőségeket felvonultató) táplálkozási életutam példáiból, valamint mások példáiból, és a környezetemet szemlélve azt látom, hogy bizony többféle út vezethet az üdvösséghez az egészségben. Lehetséges, hogy a vegetáriánus étrend valakiből kiveszi a még maradék léterőt is, másokat meggyógyít a rákból. Vannak, akik enerváltak lesznek a ketogén diétától, míg megint másokat épp ez gyógyít meg a rákból.

    Szerintem az egyéni anyagcsere profilok nagyon különbözőek lehetnek és ehhez hozzá adódik az is, hogy ki mivel „ártott” a működésének élete során, milyen hatások érték (stressz, diszfunkcionális táplálék ….stb..). Nem meglepő, hogy egy szélsőség megjelenése a táplálkozásban lehet, hogy épp a másikkal „billenthető helyre”. Ám a szélsőséges rezsimek hosszú távú kizárólagos alkalmazásával óvatos lennék.

    A súlyos betegségek táplálkozással történő terápiáját elválasztanám a „hétköznapi” egészséges/preventív/kevésbé súlyos egészségi kihívásokra reagáló étrendtől. Egy igazi terápiás táplálkozási rezsim céllal alkalmazott és miután betöltötte a szerepét szerintem érdemes - egyéni lehetőségekhez mérten - mindenképp tágítani.

    És végül a "váltogatás".
    Úgy tűnik, időről időre jót tesz váltás. Egy ketogén jellegű periódus után idővel megnő az igényem a több szénhidrátra, több gyümölcsre stb.., vagy épp sok nyers dologra… ezek jelzések, hogy picit módosítani kell. Vannak szinte vegetáriánus időszakok is, amikor szinte alig kívánok húst enni. Stb… Teljesen természetes számomra az, hogy időnként változik a hangsúly. (Lehet, azért van ez így, mert én nem tudok egy napon belül együtt enni húst, zsírt és gyümölcsöt, „édességet” vagy pl. riszt. Így periódusokban külün-külön, de igénylek mindent).

    Emma

    VálaszTörlés
  15. Cicóka
    Tapasztalatom szerint minden sovány ember alapból fázós, főleg télen . Ugyanis nincs, ami szigetelné a külső hidegtől.
    A másik az, hogy vidéken/tanyán a szabadonálló házak körben lehűlnek és hidegebbek, mint a városi lakások. Főleg, ha nem vastag, vályogból készített faluk van, hanem téglából épültek. Másként kell bennük élni. A régiek erre azt a megoldást alkalmazták, hogy csak egy helységet fűtöttek fel télen, de azt rettenetesen melegre. Egész nap égett a tűz, nagyapám a kinti munka mellett néha megállt és bement, rakott a tűzre. Ott fölmelegedtek és aztán mentek csinálni a dolgukat. (az inuitok is hasonlóan csinálják)
    A hideg szobában aludtak, törölközőbe csavart forró tégla volt a lábnál a dunna alatt.
    Ezért is volt "divat" a reggeli feles, mert anélkül "bonyolult" volt kikelni az ágyból... :))

    A mai házakat kifűteni rettenetesen sokba kerül! (vagy pénzben, vagy munkában) Ezt elfelejtették az építészek bekalkulálni... A vályog, a nádtető, a kicsi fa ablakok, sokkal jobban szigeteltek, mint a tégla, a cserép és egyebek. (és a tájolás sem mindegy!)
    Vagyis, ha megpróbálsz néha jól felmelegedni, akkor jobban érzed magad majd a hideg szakaszokban is.
    Közben meg várjuk a tavaszt! :-)

    VálaszTörlés
  16. Cicó, a Conrad-nál kapni egy fűtőszálas lábszőnyeget, nekem az van a számítógépes asztalom alatt is, és ha tv-t nézek, akkor ott is van egy. A lábat melegítve nem fázom annyira.Pont olyan meleg, hogy rajta lehet tartani a lábat. Ha hideg a padló, alá kell tenni egy szőnyeget.

    VálaszTörlés
  17. 12 Tóth I.

    Nem is annyira Neked szólt ez. Mióta a fejemhez vágták, hogy félrevezettem itt az embereket, mert a paleo csak 4 évig jó, utána viszont cukorbeteggé tesz, azóta a kortisol a sláger, holott ez egy a sok hormon közül.Holnap majd a leptin lesz a sztár, aztán a ghrelin, majd a növekedési hormon, és így tovább, attól függően, hogy valamelyik újonnan megjelenő próféta éppen min kezd lovagolni.
    Azt sem értem, miért olyan nagy újdonság a szénhidrát fogyasztás. A paleo soha nem volt szénhidrátellenes, csupán a gyorsan felszívódó szénhidrátokat nem tartom jónak a hirtelen nagy vércukor és inzulinválasz miatt.

    VálaszTörlés
  18. 11. Gábor:
    Igazad van, én amúgy nem is érzek semmit "magas kortizolszint" címen, úgy hogy nem gondolom, hogy attól fáznék. Sokkal inkább, amit Anna.Willson írt.
    Én elég sok CH-t eszek, ettem eddig is és nem számolgatom soha. Köszi a tippet a lábmelegítős szőnyegre.

    Amúgy nem mindig fázok én, sőt, csak az érdekelt volna, hogy miért pont zsírevés után?
    Olyan drágák vagytok, mindenki tippelget meg tanácsot ad, köszönet is érte, de ezt még mindig nem tudom, hogy miért pont a zsír, zsíros étel után :D.

    15. Anna.Willson:

    Köszi! :) igazad van, azt tudom én is, hogy a szigetelés hiánya rajtam a fő oka, meg hát igen, a családi ház is. De hát téglaház, gázzal fűtünk, elég nehéz szabályozni, ezért is szeretek sokat a jó meleg konyhában lenni, főleg mikor főzök, sütök, ott jó meleg van.
    Még jó, hogy ilyen enyhe telek vannak mostanában. :)

    VálaszTörlés
  19. 6 Gábor

    Én csak érthetetlenül csóválom fejem ezen a arányháborún és az abból fakadó egyletek diferenciálódásától, ami az én lelkületemben arra utal, hogy sokan nem tudnak mit kezdeni az információkkal.
    Gábor, én a Te helyedben óvatosabb lennék azzal a fűtőszálas szőnyeggel is, mert még valaki megint Téged fog hibáztatni azért, mert őt nem melegíti fel az a "Te" szőnyeged!

    VálaszTörlés
  20. 19. Galgóczi Imre

    CSak Cicónak ajánlottam, ő meg megérti, hogy a szőnyeg áram nélkül nem működik, az Északi Sarkon ugyancsak nem tudja a jeget ellensúlyozni.

    VálaszTörlés
  21. Cicóka! csak tippelek, nem biztos, hogy így van: A zsír elemésztéséhez jóval több energia kell, mint a Ch feldolgozásához, neked pedig lehet, hogy kevés a tartalékod, ezért evés után egy ideig jobban lefáraszt... Talán ez okozza...
    Ha javasolhatom, ne foglalkozz ilyen apróságokkal! Egyél paleó szerint azt, ami jól esik. Meg annyit.. A hideget az időjárás okozza, nem az evés. (December van! :-)) , én pl. 20-23 fokon érezném magam jól, persze ez az érték másoknál biztosan más). A hidegrázásra egy gyors forró instant leves vagy tea, és már jobban is vagy! :-))

    VálaszTörlés
  22. Én is örökös fázós voltam, már-már beteges mértékben... Mióta ketózisban vagyok, sokkal jobb a hidegtűrésem. Kellemesen hideg szobában gyakran már kitakarózva alszom! (Pár hete-hónapja még 3 takaróval...)
    A megfejtés: http://en.wikipedia.org/wiki/Thermogenin Valószínűleg nő a barna zsírszövet állományom, meg persze a ketózis miatt egyre több a mitokondriumom (ami az egyik legfontosabb dolog az egészség szempontjából), és ez az UCP1 egyre jobban működik, termeli a hőt, ha arra van szükség.

    VálaszTörlés
  23. Macskacicó,
    a hideget ( és majd 2015-ben tavasszal a ketózást) mindig csak egy eszköznek használtam az általam kitűzött cél eléréséhez. Nem életvitelem. Mindezt ésszerű keretek között kell végezni, mert tudni kell, hogy hol a határ. Azért is nem most télen kezdtem a felkészülést, mert tudom előre, hogy febr.-tól, 8 hétig 3-as műszakban 6 napot dolgozom hetente, ami már sok lenne a szervezetemnek.
    Aztán a fene tudja mi lesz belőle-miután a futást visszafogom, marad-e a ketogén anyagcsere, vagy visszamegyek egy paleo/ketogén életvitelre. Az ősz még messze van.

    VálaszTörlés
  24. Cicó!
    Csak mielőtt megvádolnak, hogy kikiálltom a leptint a soron következő (kortizol után) bűnös hormonnak, olvasgass utána, hogy az alacsony leptin lehet az oka a soványságodnak. Elektroszmogos lábmelegítő ide vagy oda (szalonpaleo solution), saját belső hőtermeléshez barna zsír kell (brown adipose tissue), nélküle ugyan az izmok is képesek hőt termelni, de munkavégzés híján csak vacogás árán....

    VálaszTörlés
  25. Galgóczi Imre
    Látom, számon tartod a hideg és a keto kapcsolatával az adósságomat, de azt hittem, magad is rátaláltál.... http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23233333 (bármennyi tanulmányt idézhetek) Lényeg a hormonális háttér. Egy szóval sem állítottam, hogy NEM működik a hideg magas CH mellett, ugye azt sem mondta senki, hogy magas CH mellett nem lehet fogyni. (meg paleo mellett is el lehet hízni, lásd Cordaint - aki addig gyűjtögette a betűket a könyve megírásához, hogy közben megdagadt) De sokkal egyszerűbb, ha a hormonokat a célod elérése érdekében felhasználod, nem pedig a széllel szemben pisilsz. Szóval az alacsony inzulinszint kedvez a HSL és ATGL (hormone sensitive lipase, adipose triglicerid lipase) működésének, ezek tipikusan glukagon módban kapcsolnak be. Magas inzulin mellett meg csak akkor lesz elegendő glukagon, ha valamelyik stresszhormon is rájátszik, hisz a magas inzulin mellett a proglukagon transzkripció gátolt, ezt csak a glükokortikoidok (tipikusan kortizol) jelenlétében lehetséges. Ez meg ugye tabu lett mostanában emlegetni..... Tehát itt abbahagyom.

    VálaszTörlés
  26. 20. Gábor: Köszi, persze, hogy megértettem! :)

    21. Anna: Igen, igazad lehet, sok energiát igényelhet a zsíremésztés, ez is lehet az oka.

    22. Ivancsó Isti: hát pont ezért kérdeztem, mert sokan mondják, hogy ketózisban nem fáznak, pedig ugye sok zsírt, zsírosat esznek, hogy miért fázhat valaki pont a zsírtól. Lehet, hogy azért, amit Anna mondott, vagy pedig azért, mert aki nincs ketózisban, CSAK éppen zsírt eszik, az már nem ugyanaz :D
    Mi az a UCP1?

    23.24-. Imre, Descalcez:
    Köszi nektek is és mindenkinek, olyan aranyosak vagytok, hogy ennyit törődtök a fagyos cicóval.

    Imre: és mi a célod ezekkel az eszközökkel? az egészség?

    Des: igen, a leptin, de nem bírom rávenni magam a leptindiétára. Honnan szedjek barna zsírszövetet (valaki adhatna), ketogénezzek? :(
    Na, utánanézek.

    VálaszTörlés
  27. 22. Ivancsó Isti:
    Ja, bocs a kérdésért, már olvasom is a linket, amit adtál, ott megvan a válasz! :) Köszi.

    VálaszTörlés
  28. Cicó: the CFB turns on BROWN FAT! -- proven by PET scan…: http://youtu.be/wIzNVw2AgOM

    VálaszTörlés
  29. 28. Descalcez:
    Köszi, bár elég nehezen értem :). Én is találtam milliónyi anyagot a BAT-ről, de elég furákat írnak, hogyan lehet rá szert tenni.
    Jakus_Peter_tezisfuzet.pdf

    Hogyan lesz zsírszöveteinkből kalóriaégető barna zsír?

    Azt is írják, nőknek eleve több van. Meg ahogy idősödünk, egyre csökken.

    VálaszTörlés
  30. Cicó:
    Eleve a Te szervezeted azt hiszi, hogy éhinség van. Ilyenkor inkább a testhőmérsékletet csökkenti, nem engedi meg azt a luxust, hogy zsírral fűtsön. Valamint a fenti reklámfilmben (csak azért linkeltem, mert elég szemléletes) elhangzik, hogy a barna zsírszövetben a fehér zsírból jön az üzemanyag. Neked meg ilyened nincs. Tehát marad a szalonpaleos lábmelegítő. Jövőre meg megpróbálhatsz bespajzolni egy kis zsírt (nem lehetetlen, Cordainnak elég szépen sikerült), ha saját belső kályháddal akarsz melegíteni.

    VálaszTörlés
  31. Descalcez:
    :D. Értem. Megpróbálom.
    Érdekes módon, nekem Ivancsó Isti hozzászólásából az jött át, hogy neki a ketózis miatt növekedett a barna zsírszövete. (?) és ez termeli a hőt, amitől nem fázik. Vagy a fehér zsírszövet átalakul barnává?
    Azért mindenkinek van zsírja, még nekem is, állítólag meglepően sok. Azt hiszem, Jamineték könyvében olvastam, még a soványak is elég sok zsírral rendelkeznek. Bár engem ezzel mindig kinevetnek, hogy nekem nulla a zsírom :).

    VálaszTörlés
  32. Des a számból vette ki a szót.
    Cicóka, te irtózatosan keveset eszel, nemcsak zsírból, mindenből. Te tudod, pontosan hány kcal-t, mindenesetre ennyivel mindenki fázna.
    Amíg nem paleóztam (azaz kevés kcalt vittem be, főleg zsírból és húsból), nekem is folyton le akart fagyni a lábam ősztől tavaszig, és ezen bármilyen melegítő csak éppenhogy segített ideig-óráig. Azóta viszont sokat javult a hidegtűrésem, nem kell agyonöltöznöm a kinti hidegben sem.

    VálaszTörlés
  33. Cicó!
    Fehér zsírszövet a bőrünk alatt van, barna meg belül, https://cardiologydoc.files.wordpress.com/2012/01/brown-adipose-lean-vs-fat.jpg , mint ezen a CT felvételen is látszik. A fehér zsír a gázolajos hordó, barna zsírszövet meg a naftakályha. (bocs, de más hasonlat nem jut az eszembe). Az agy a leptinszint alapján értesül a tartalékokról, így ebből következik, hogy alacsony leptin szint, vagy túl magas leptin szint (leptinrezisztencia) esetén semfogsz zsírból hőt gyártani....

    VálaszTörlés
  34. 32. smirgli:

    Á, nem eszek én azért olyan keveset :). szépen tartom (azt a kicsi) súlyomat. Gyümölcsből pl. egész sokat eszek, többet, mint itt jó néhányan, Persze lehet, hogy pont ez is baj.
    Nem mintha Te olyan duci lennél :). Te paleo előtt kevés kalóriát ettél? És most meg többet? Azt hogy csinálod?

    33. Des:
    Jó, hőt nem fogok gyártani, vagy csak izommunka árán, ahogy írtad (reszketés :), de még mindig nem tudom, hogyan lehetne több barna zsírszövetre szert tenni. Ha híznék is, vagy csinálnám a leptin diétát, attól csak a fehér hájam nőne.

    VálaszTörlés
  35. Cicó 34.:
    Az a "nem olyan kevés" és az "egész sok" elég relatív... Ha kilokalóriát nem is, legalább a gyümölcsök darabszámát megadhatnád.
    Én nem vagyok duci, de nem is akarok az lenni. Mikor találkoztunk? 4 éve? Azóta XS-S-ről M-re nőtt a ruhaméretem. Igen, jó 6 éve ill. már amióta az eszemet tudom, nagyon keveset ettem, egyszerűen azért, mert gyerekkoromtól nem volt étvágyam, és később se érdekelt az evés. Így kcalt se tudok mondani. Mindenesetre kattant bennem valami és megszerettem az evést, megérkeztem a ha nem figyelek oda, túlzabálom magam emberek táborába. :-) Gyümölcsöt gyakorlatilag nem eszek, több biztonságos CH-t viszont igen. És természetesen zsírfóbiám sincs. Most már biztos vagyok benne, hogy másokhoz hasonlóan simán meg tudnék hízni még jobban is, ha nem a megf. makrókat és nem a megf. mennyiségben vinném be.

    VálaszTörlés
  36. 25 des
    I.
    Nem a hideg –keto kapcsolatát tartottam számon, hanem az elmaradt válaszod. Két okból is. A konkrét kijelentésed után, kíváncsi voltam mit fogsz válaszolni, hogy van-e efféle tapasztalatod, mert ahogy megismertelek a veled való tapasztalatok alapján úgy tartom, hogy nem vagy rá képes( nem kell rosszra gondolni, mert a fenotipus plaszticitására gondoltam). Másodjára pedig Te írtad korábban magadról, hogy nem iszol bort, miközben vizet prédikálsz. Hiszen Te írtad, hogy igazi hideg adaptáció nem működik magas szénhidrát bevitelen.
    Mi az hogy igazi? Adaptáció egy folyamat, amely lehet egyedi, és evolúciós. Az adaptáció akkor zajlik, ha van genetikai variációs háttere,és ezek egy adott környezetben „kiemelhetők“, használhatók. Ez az evolúció egyik alapja. A hőszigetelés szempontjából az adaptív fizikai kondícióm másodlagosan lehetővé tette , hogy az életre keltett adaptív program segítségével, gond nélkül tudjak fürödni 1-2°C vízben is. Evolúciós szempontból logikusnak és elfogadhatónak tűnik Misi gondolatmenete. De olyan síkba allítani egy evolciós tényt, hogy igazi vegy nem igazi, nevetséges dolog. Egy hideg adaptációs program kivitelezése egy mai környezetben, és az abból fakadó, a szervezetünkben lezajló folyamatok megvitatása, képezhet alapot egy vitához, de úgy gondolom, hogy ha valaki most kezd hidegre adaptálódni, mondjuk 4-5 év „Szendi-féle plaózás után“, akkor nem kell ehhez segítségül hívni a géneket, mert a génjeink fognak segíteni nekünk az adaptált programból adódóan, és ez semmiképp nem a széllel szembeni pisilést jelenti.
    Nos, ezért nem hiszem, hogy szél ellen pisilnék, mert megint olyat állítasz, ami nem igaz.
    Számomra az érveléseid többnyire hiányérzetet keltenek, amire a keto-fotelhuszár illik a legjobban. Lehet hogy tetszetős az eszmefuttatásod, és jól érzed magad tőle, de a kérdésemre, hogy kipróbáltad-e a hideghez való adaptációt, még most sem adtál választ, én viszont egész télen fürödtem a jeges vízben, és végigtapasztalatm egy folyamatot.
    Ha a széllel szemben pisilésnék ki lehet kísérletezni a határértéket, milyen szélben milyen sugár,stb., de minek is? Kísérletezés közben biztosan van olyan pont, amikor pisis leszek.
    De nézzük okfejtésed.
    http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2006-1318 innen indultam ki.

    1 Ha kedvez az inzulin valaminek a működéséhez, az nem azt jelenti, hogy a HSL és ATGL-k nem működnek, illetve nincsenek jelen, mert nagyon is jelen vannak, csak csökkentet szinten.
    2. ezek tipikusan glukagon módban kapcsolnak be. Ez már bukott a korábi pontban, ezért teoretikusan tovább nem is érdemes foglalkozni okfejtéseiddel. Most van időm-folytatom. Úgy kap KO-t az allításod, hogy nem vetted figyelembe érveléseid közben a korrelációs mátrix expressiót. Ha úgy volna ahogy írod, nem indulna be a zsírégetés a hideg által, márpedig beindul, és bejelentkezik a leptin is, mint az x-edik szerepjátékos .

    VálaszTörlés
  37. II.
    Érveléseddel beleestél egy másik hibába is, amit Cum-hoc-nak nevez a tudomány. Következésképpen a két változó nem elégséges feltétele az ok-okozati eszmefuttatásodnak a HSL és ATGL kizárólagos korreláció meglétéről. Arról nem is beszélve, hogy a hideg adaptációs folyamat milyen endokrinológiát von maga után (ez a rendszer komplex módon, teljes egészében szabályozza a szervezet működéséhez szükséges energiaforgalmat - energiatermelés, -felhasználás, -raktározást ). A hormonháztartás olyan mint egy szinfónia, ha egy közüllük hammisam játszik, nem jó a zene.
    3. „Magas inzulin mellett meg csak akkor lesz elegendő glukagon, ha valamelyik stresszhormon is rájátszik, hisz a magas inzulin mellett a proglukagon transzkripció gátolt, ezt csak a glükokortikoidok (tipikusan kortizol) jelenlétében lehetséges“ Mennyi az elégséges, mert pl. vegyes táplálkozásnál a szintje nem változik, a vegyes táplálkozás feltételezi a CH és fehérje jelenlétét, ebből meg az következik, hogy kell lenni glukagonnak is, eből meg az, hogy nincs gátolva a transzkripció- ahogy Te gondolod. Az inzulin mint hormon, több módon fejti ki hatását, ami lehet azonnali, néhány perc és néhány óra elteltével is. És éppen az általad demonstrált proglukagon transzkripció a több órásba tartozik, és egyáltalánnem arról van szó, hogy gátolva van a transzkripció, hanem csupám lassítva. És ez diametrális eltérés.*
    Az nem baj, hogy van kortizol (hiánya nagyobb baj volna). A kortizol szabályozza a zsír elhejezését szervezetünkben, legfőképp a hasra és a hátra.** A szürke zsír hol helyezkedik el (? )- a háton. Ez pedig a fontos szerepet tölt be a hidegadaptációnál.
    Ja, még valami: a szervezetem a hideg alkalmazás elhagyása utánn, még 3-4 évig emlékezett a hidegre. Kérdezem ezek után, mi ez, ha nem adaptációs megnyilvánulás?
    Más.
    Cordainnal példálózni, és Gábor kontójára vetni azt, hogy az általa felvázolt életvitel nem jó, met hizlal, ez nagymértékű képesség hiányra utal. Ez majdnem olyan, mint Rudolf Dieselt hibáztatni azért, mert valakinél nem működik a találmánya a saját diesel morjába tankolt benzinnel.
    Egyébként Gábor revidálta Cordain paleós teóriáját már az I. könyvében ( zöld könyv), melynek tárgyát éppen a CH vs kolesterin képezte.

    VálaszTörlés
  38. 37. Galgóczi Imre
    "... Gábor kontójára vetni azt, hogy az általa felvázolt életvitel nem jó, mert hizlal, ez nagymértékű képesség hiányra utal. ..."

    Gábor semmilyen életvitelt nem vázolt fel soha, mindig azt hangsúlyozta, hogy a paleo csak arról szól, hogy mit nem szabad megenni.

    Találtam egy érdekes részt Colin Campbell: Kína-tanulmány c. könyvében (125-126. old.):

    "... A zsírokban és fehérjékben gazdag étrend hatására a kalóriák kevésbé alakulnak át hővé, s inkább raktározódnak testzsír formájában (hacsak a szigorú kalóriamegszorítás nem eredményez fogyást). Ezzel szemben a zsírban és fehérjékben szegény étrend eredményeként a kalóriák hő formájában "elvesznek"...."

    Zsírban és fehérjében gazdag étrendnél már napi 50 kcal felesleges étel is súlynövekedéssel jár, pl. évi 5 kg-nyival. A kínai emberek, akik zsírban/fehérjében szegény étkezést folytatnak, sokkal több kalóriát visznek be, mint az amerikaiak és mégis soványabbak voltak a felmérés idején.

    Én most a paleo alapanyagokból próbálok a vegaság felé hajló étkezést folytatni, nagyon kevés hússal. Kb. úgy érzem magam, mint a paleo első évében, amikor állandóan gondolkoznom kellett, hogy mit is kellene enni. A Jaminet-féle TED-et kb. 1 hét alatt fel kellett adnom, a krumplitól újra fájni kezdett a gyomrom, a tejtermékektől az epém fájt folyamatosan, szóval keményítős dolgot csak sütőtököt és batátát, maniókát ehetek. Amúgy ezt a kis keményítőt is érzem a gyomromon, mert hajnalban fáj, de ennyi elviselhető. Nem akarok emésztőenzimeket szedni.
    Viszont remekül alszom újra, ha akarok napközben is, nagyon jó a hangulatom, nem vitatkozom, nem zsémbelek. Kávét több hete nem ittam. Reggel 4-5 csepp Lugolt veszek be egy kapszulában éhgyomorra szelénnel, ez teljesen ellátja az első kávé szerepét, teljesen felébreszt.
    Új hírek a jódról: eltűntek a göbök a pajzsmirigyemről!!!! :-))) 6 éve, 2009 jan. óta várok erre, amikor több göböt, köztük egy 18 mm-eset találtam benne. Újra tudok garbót hordani, nem szorít a torkom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. találtam helyett: találtak az orvosok :-)

      Törlés
  39. 35. smirgli:

    Na, most két napon összeszámoltam, hány kalóriát eszek, tegnap 1870 lett, ma pedig 1780. Nagyjából megmértem, ami fontosabb volt, a zsírt csak kanállal, tojást nem kellett, a főzeléket csak adagra számoltam.
    Ezekben volt 2-3 ek. zabpehely és ugyanennyi rizs is, gyümölcs pedig naponta 35-40 dkg, két részletben (alma, körte, fél banán és szilva a fagyóból). Ennyi gyümölcsöt minden nap eszek.
    Amúgy abban igazad van, hogy az "egész sokat" eléggé relatív :D

    VálaszTörlés
  40. 38 Rizcsika
    akkor nem egy könyvet olvastunk Gábortól!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és ürülök, hogy experimentálsz, mert ez azt jelenti, hogy keresed az "utad"!

      Törlés
  41. 38. Rozcsika

    "... Gábor kontójára vetni azt, hogy az általa felvázolt életvitel nem jó, mert hizlal, ez nagymértékű képesség hiányra utal. ..."

    Szerintem egy étrend régen rossz, ha azon nem lehet tartalékolni. Más kérdés az, hogy a jelenlegi jólét mellett nem jön el az éhinség, amire a tartalékoknak szolgálni kellene, tehát nem marad más, el kell játszani. Persze az ilyen nézetek nem népszerűek, mert nem fér bele a sütike, meg az a paleo, mely szerint ehetünk mindent ami paleo, és annyit amennyi csak belénkfér.

    VálaszTörlés
  42. Ha még valaki nem látta volna: https://www.youtube.com/watch?v=U8O3Qj3KZNw

    VálaszTörlés
  43. Adjon Isten új évet,
    Új évben egy új széket!
    Adjon elé asztalt, nagyot,
    Terítéket, szép gazdagot!

    Mindennapi "kenyerünket"
    A székünkön a helyünket,
    Asztal körül helyet másnak!
    Helyet az egész Világnak!

    Adjon Isten jó szándékot
    Tiszta szívből ajándékot!
    Erőt, tudást, akaratot,
    Fehér lelket, patyolatot!

    Adjon néktek békességet
    Szorgalmat, jó egészséget!
    Igaz társat, hű barátot,
    Tiszta házat, jó kabátot!

    Jó kabátban jó nagy szívet
    Jó nagy szívben igaz hitet!
    Igaz hitben igaz éltet!
    Adjon Isten Boldog Évet! Mindenkinek , Szeretettel: Willson

    VálaszTörlés
  44. Köszönet, Anna.
    Ez tündéri :-)
    Nagyon tetszik.

    Emma

    VálaszTörlés
  45. Csatlakozom Annához, BUÉK mindenkinek

    VálaszTörlés
  46. Megvitatásra, majd jövőre:) Addig is Boldog Új Évet mindenkinek!

    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2014/12/30/voros_hus_rak_cukor_neu5gc/

    VálaszTörlés
  47. Érdekes részlet egy 1988-ban megjelent könyvből:

    http://www.hotdog.hu/vandornaplo/fifikas-fizikusok/reszlet-hamori-jozsef-veszelyeztetett-ertelem-cimu-konyvebol

    VálaszTörlés
  48. Boldog Új Évet Mindenkinek!
    Anna Wilson és Giulio, ami a kutyák természetes táplálását illeti, 1. tápos (vagy gabonaevő) kutyák más okból legelnek, mint a nyers húsevők. Ők általában azért, mert mint az emberek a refluxben, nekik is rossz a gyomruk, s ezért hányják is ki savürítésként a füvet. Ha majd valóban rendes ragadozókajával, vagyis nyers húsfélével etetitek őket, akkor a kutya ó sok gyomorsava be tudja tölteni a funkcióját, vagyis a húsemésztést, és vitamin meg zöldség mián fognak legelni, és azt nagyrészt meg is emésztik, tehát se ki nem hányják, se nagyon a székletben se fog látszani. 2. A húst csak hússal lehet bármilyen eledelben "pótolni". 3. Gabonamentes táp:http://www.farmina.hu/termekek/kutyaknak/nad-grain-free-canine Kapható macskáknak is és az Alphavetnél rendelhető is. Aki pesti, a MEOE mellett tenyésztőként magas kedvezménye is van. 3. DE: A ketós csoportban Eszter említette, hogy állatorvos ismerősei pár év még hasonló (Orijen-Acana) táp mellett is problémákat észleltek, előfordult rákos kutya is. Eszter szerint a hús feldolgozása során racemizálódnek a fehérjék, és emiatt, az aminosav-arány felbomlása miatt lehetséges. 4. Amit jó szívvel tudok ajánlani, az a nyers hússal és hallal meg belsőséggel való etetés több formája, így a Barf és a Prey etetés, mindkettő csoport a tudnivalókkal van a facen magyarul de angol csoportokat is találtok. Sajnos, a Barfos csoportban sokan adnak gabonát is, így igazán már nem olyan jó, mint ami a valódi Barf, amit a leírásban vagy a külföldi csoportokban viszont olvashattok. https://www.facebook.com/groups/438573186251278/?fref=ts és https://www.facebook.com/groups/1444500585798233/?fref=ts Én főleg prey alapon etetek, de nem számolok.

    VálaszTörlés
  49. Boldog Új Évet mindnyájatoknak!

    46. Tara:
    Köszi, én elolvastam, kíváncsi lennék, vajon a belsőségekre is igaz-e ez vagy csak a húsra (mondják). Nem igazán tudtam kideríteni. Másrészt várok, hátha mást is érdekel a dolog, mert ha csak engem (meg téged :), nem igazán tudjuk megvitatni.

    47. szőlőszem:
    Köszi, ez érdekes volt.

    VálaszTörlés
  50. 48 Rita Gyurkó
    Köszi az infót!
    Sajnos ismerem ezeket a tápokat. Burgonya-, Raset burgonya- (pláne!), vagy Borsóliszt van bennük a gabona helyett. Ilyesmit sem adnék a kutyáimnak... Csöbörből vödörbe!
    Egyelőre vágóhídról veszem a húst, de szerettem volna néha egy-egy étkezést kiváltani száraz táppal. Mégha drága is lenne, megpróbálnám. Csakhogy nincs mivel! A liofilizálásra meg nem vagyok berendezkedve. :-) de már kacérkodom a dologgal! Húst szárítani már tudok (főleg magamnak!), csak a mennyiséggel vannak még gondjaim. (az ebek sokat esznek/ennének...)

    A paleoós kutya nagyobb gond néha, mint egy egész paleoós család!

    VálaszTörlés
  51. http://www.hirado.hu/2015/01/03/meghokkento-eredmennyel-zarult-egy-rakkutatas/

    "A kutatók a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban azt írták, hogy a rákos megbetegedések többsége inkább a biológiai balszerencsének tudható be"

    Ó, szóval senki sem hibás, a rák egy végzet, balszerencse, nem is kell foglalkozni a megelőzésével. Mondjuk az is jellemző, hogy végigszaladt a sajtón az MTI-től a bulvárlapokig...

    VálaszTörlés
  52. 51. szőlőszem
    Érdekes, hogy a 20-21. század során egyre balszerensésebbek lettek az emberek. A másik érdekesség, hogy az alacsony D-vitaminszint, a magas vércukor és inzulinszint szintén balszerencséssé tesz.

    VálaszTörlés
  53. Az nem tűnik fel a professzornak, hogy a rákos megbetegedések aránya meredeken emelkedik 100-150 éve. Vadbarom.

    VálaszTörlés
  54. Zimonyi doktornő és a kortizol: http://www.zimonyi.hu/?p=5707

    VálaszTörlés
  55. 46. Tara
    "Conflict of interest statement: A.V. and N.M.V. are cofounders of and advisors to SiaMab Therapeutics, Inc., which has licensed University of California, San Diego technologies related to anti-Neu5Gc antibodies in cancer."
    Tehát a szerzők közül kettőnek van egy cége, ami éppenséggel az ezt a gonosz cukormolekulát hatástalanító antitestet gyárt. Micsoda véletlen. :)

    Egyébként ha valakit érdekel, mi okozza a rákot, ezt olvassa el: http://carcin.oxfordjournals.org/content/35/3/515.full
    Illetve ez közérthetőbb, laikusoknak is: http://www.diagnosisdiet.com/what-causes-cancer/
    Nagyon-nagyon érdemes elolvasni.

    VálaszTörlés
  56. 55. Ivancsó Isti
    "content not found" az oldalon... Ti látjátok? Mi lehet a gond?

    Emma

    VálaszTörlés
  57. 56 Emma
    Nálam mindkét link működik.

    VálaszTörlés
  58. 57. Zöld Béka
    Yes, siker. Másik böngészővel.

    Emma

    VálaszTörlés
  59. 46.
    Tara2014. december 31. 9:56
    Megvitatásra, majd jövőre:) Addig is Boldog Új Évet mindenkinek!
    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2014/12/30/voros_hus_rak_cukor_neu5gc

    Ez a hír szerintem megér egy kicsit több érdeklődést. Ha valaki esetleg rábukkan a disznózsír ( nem hús)
    Neu5Gc tartalmára, annak nagyon megköszönném, ha megosztaná.

    VálaszTörlés
  60. Kedves Gábor! Nagyon-nagyon remélem, nem érti félre, amit mondok, mert nem Maga ellen szól, hanem MagáÉRT és az Ügyért. A "Semmi alapja nincs a paleo diétának?" c. cikkről van szó.
    Abszolút érthető, hogy ha az ember egyfolytában csak buta és rosszindulatú cikkeket olvas arról, aminek igazáról és fontosságáról meg van győződve, néha elveszti a türelmét. Én úgy gondolom, hogy az igazi erőt nem rendítik meg az ilyen cikkek. Különösebben talán nem is kellene foglalkozni velük, hiszen az idő nekünk dolgozik. De ha mégis foglalkozunk vele, szerintem csakis érdemben szabad. E kellemesen összeszedett és okos cikk "előszavában" ugyanis nekem "kívülről" olvasva feleslegesnek tűnnek a gúnyos és epés megjegyzések, amellyekkel a szerzőket illeti. Úgy élem meg, hogy ezzel 1). kimutatjuk, hogy mennyire bosszantanak, ami még hagyján, de 2). sebezhetőséget mutatunk, és főleg 3). leszállunk az ő szintjükre, ami a paleo méltóságán aluli (legalábbis annak kellene lennie). Ami engem illet, én azokat a cikkeit szeretem, amelyekben kizárólag érdemi reagálás van, és nem minősíti az ellenfeleket. Mert azt gondolom, hogy az az erő, az igazság és a győzelem...
    Ez persze csak egy vélemény, amivel, mint mondtam, nincs bántó szándékom. Ha nem ért egyet, fel se vegye, ne is törődjön vele. Válaszolni érdemben nem kell, csak annyit, hogy megkapta, különben előfordul, hogy egy másik alkalommal újra leírom, azt hívén, hogy újat mondok.
    Üdvözlettel és sok kitartást kívánva boldog új évet kívánok
    Ágnes

    VálaszTörlés
  61. Kedves Ágnes, kicsit visszavettem (töröltem egy-két jelzőt). De sajnos nehéz visszafognom magamat, amikor azt látom, hogy micsoda alantas támadásokkal tántorítják el az embereket attól, hogy akár csak beleszagoljanak a paleóba. A szerzőknek nem lett volna szabad kilépniük szakterületükről, vagy ha kilépnek, tájékozódjanak jobban. Szerintem megdöbbentő, hogy két antropológus ne látná át, hogy a "mindent ettek" mégiscsak egy korlátozott étrend volt, és ez nem jelentett alkalmazkodást a minőségileg más élelmi anyagok fogyasztásához. Ilyen alapon, ha meg tudjuk emészteni a gombát, akkor nyilván mérges galócát is nyugodtan ehetünk.

    VálaszTörlés
  62. 61. Szengab
    Én pont köszönöm a megírt választ, mert egy ismerősöm nagy örömmel gúnyolódott a paleón a két antropológus úr cikke ürügyén a FB-on, elküldtem a cikket válaszul. Persze nem is ismeri az igazi paleót, csak a bulvársajtó nyershús-evő meg bogárevő hülyeségeit ismeri, de gúnyol mindenkit, aki csinálja. A legjobb benne, hogy ezer százalék, hogy ő is és a gyerekei is glutén érzékenyek.

    Netty

    VálaszTörlés
  63. Régebben olvastam itt, hogy milyen élelmiszer-allergia vizsgálatot tartotok viszonylag megbízhatónak, de már nem emlékszem rá, miket írtatok. Szeretném bővíteni - vagyis inkább szűkíteni - a diétámat, mert nincs javulás a betegségemben. Sőt, romlás miatt, fel is függesztettem fél évre. Azóta olvastam, hogy türelmesebbnek kell lennem, a 2,5 év nem elég.

    VálaszTörlés
  64. Ágnes 60:
    Szerintem meg ennyi szarkazmus belefér.
    A válaszban a tartalmi cáfolat mellett a szerzőnek joga van véleményt nyilvánítani akár a szerző szándékáról is, márpedig ezek a paleóellenes irományok, legyen szó tudományosnak nevezett vagy egy Index-cikkről, rosszindulatú tákolmányok, mégpedig azért, mert ha jó szándékkal íródtak volna, akkor egy minimális korrektségre törekedve az elméleti alapok mellett* veszik az időt és fáradságot arra is, hogy beleolvasnak a paleóról írott, több éves gyakorlati tapasztalatokon alapuló könyvekbe és/vagy a neten néz utána, ahol pár mp alatt valós emberek valós pozitív tapasztalataival szembesülhet, ezeket csak az nem látja, aki becsukja a szemét. Aki pedig valós gyógyulástörténeteket figyelmen kívül hagy, meg sem említ, ezzel elvéve a gyógyulás esélyét másoktól, az igazán megérdemel ennyi szemrehányást pár gúnyos vagy epés megjegyzés formájában.

    *Megjegyzem, az elméleti alapok eltorzítása, meghamisítása sem véletlenül szokott történni...

    VálaszTörlés
  65. 63Csibet
    Nem tudom mire gondoltál, de ez ugrott be hirtelenjében: Paleo életmódmagazin 2014/3; Ételintolerancia a paleo elvek tükrében - 54 old.

    VálaszTörlés
  66. 60. Ágnes

    Szerintem is sokkal jobb lett így a cikk, a "középszerű tudósocska" nekem is bántotta a szemem......:)

    VálaszTörlés
  67. emésztés/működés/stressz/

    "Az emésztőszervi panasz az egyik leggyakoribb stressz-tünet, melynek esetleg lehet következménye az összezavarodott emésztés, melynek esetleg lehet következménye a baktériumok megjelenése szokatlan helyeken. Az emésztéshez békesség, nyugalom, és csend szükséges. (Látott már kocogás közben kérődző tehenet?) Minden egyéb körülmény összezavarja a bélrendszer működését. A stressz leállítja az emésztőszervek működését, miként az oroszlán elől menekülő gazella sem foglalkozik a reggelivel. A gyomra leáll, mert az izmaiba kell minden vér, hogy holnap is legyen módja reggelizni..............

    A pszichés stressz éppen így zavarja össze emésztésünk folyamatát. Egy kutyafuttában bekapott ebéd utáni munkaértekezlet során például számos ragadozó átsuhanhat a konferencia-termen. Az elégtelen teljesítmény gondolata, egy finoman burkolt kritika, vagy akár az állásvesztés réme egyéni érzékenységtől függően ugyanazt a hatást válthatja ki, mint a szavannán trappoló oroszlán. S miközben a túlélésért küzdünk egy fontos prezentáció megfelelő tálalásával, testünk észrevétlenül az üldözött gazella üzemmódjába kapcsolt. A bélműködés itt leáll, a bélsár ott torlódik, emitt izomgörcsök keletkeznek, amott a baktériumok túlszaporodnak."

    http://vastagbel.hu/gasztroenterologia/kontaminalt-vekonybel-szindroma)

    Van még valaki rajtam kívül, akinek ez kihívás? Nem tudok gyorsan enni. (teljesen mindegy mit, ha nincs nyugalom, nem működik az emésztésem, olyan rosszul vagyok, hogy inkább nem eszem)

    Emma

    VálaszTörlés
  68. 67Névtelen
    Nem vagy ezzel egyedül az biztos! Ha nem tudok nyugodtan enni, inkább elhalasztom az evést, ahogy Te is (viszont a kritikus helyzetek ezt fölülírják., pl. ha tudom, hogy 24 órán belül nem fogok tudni étkezni, és nehéz fizika tevékenységet fogok végezni, akkor kell enni). De más életfunkciókkal is így vagyok sok-sok éve már, de nem zavar egyáltalán. Lényeg, hogy tudom, hogy hogyan működök - ezt fontosnak tartom.

    VálaszTörlés
  69. 67 Emma
    Inkább ne egyél!
    A koplalás egy fokig igen egészséges! (vö. 14 órás böjt...)
    De inni fontos lenne, mert az megnyugtatja az emésztőszerveket és az idegeket.. Meleg teát, kávét, vagy csak simán vizet. A savanykás üdítőkkel vigyázz, mert étvágyat csinálhatnak! ...
    Aztán, ha már nincs oroszlánveszély, megnyugodva nekiállhatsz falatozni! :-)

    Rossz emésztés, fájó gyomor, puffadás esetén nagyon jó hatású a fekete- vagy a sörretek (reggelire ne, csak délutántól!), gyors segítség a citromos Cola (bár az utóbbi sajnos nem paleó az édesítése miatt! Várjuk a Steviás változatot! :)). Vannak emésztést serkentő gyógyteák, de nekem az üres kávé is használ olyankor...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre
      itt keresd meg az "emésztési problémák" rovatot.

      Törlés
  70. Szendi Gábortól szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye a táplálkozásbeállításról illetve Bartha Ákosról. Egy 27ezer forintos szemináriumot láttam az oldalán. Amúgy semmi bajom nem lenne az árral, ha tudnám, hogy tényleg hatásos, amit mond. Ajánl egy kettős vércsepp elemzést is. Ez mi lehet? És mennyire egyeztethetőek ezek össze a paleóval? Nekem úgy tűnik, hogy azok a paleósok ajánlgatják, akik valamiért eddig nem gyógyultak meg.
    Marika

    VálaszTörlés
  71. 70 Marika
    Sajnos nem ismerem Bartha Ákos tevékenységét, azt sem, mit ígér és mit nyújt ez a szeminárium. A paleoklubban fog előadni (lásd paleo-hirek oldalam), ott meg lehet ismerni személyesen.

    VálaszTörlés
  72. Nekem erről a vércseppes dologról Balaicza Erika jut eszembe, aki azért erősen az áltudományos gyógyítás kategóriába esik.
    Andi

    VálaszTörlés
  73. Sziasztok!

    Rendelt valaki a napokban iHerb-ről? Vége a 4 dolláros szállítási opciónak? Most rendelnék, de jelenleg Int. Airmail-lel 6,67$ lenne a szállítás.

    Milos

    VálaszTörlés
  74. 73. Milos
    Én most belépve 4-et látok. Lehet, hogy kiléptél a súlyhatárból (1814 g)?
    Illetve a w Tracking, az 6.12 (de nem ezt írtad tudom)

    VálaszTörlés
  75. 74. softpaleos

    Szia! Ez biztos? Mert akkor nem értem, mi lehet.

    Itt van a vonatkozó adat:

    Shipping Weight: 2.08 lbs (0.94 kg)

    International Airmail — $6.67
    Estimated Delivery Date: January 19, 2015
    Super Value: 50% off for orders over $20.00!
    Orders up to $80.00, and 4 pounds (1814 grams)
    Usually Takes 1-4 weeks, 10 days to Europe and Pacific
    2-12 Weeks to Brazil
    Reliable, But No Tracking & Non-refundable

    Tracking opcióval ennyit ír: International Airmail with Tracking — $9.18

    VálaszTörlés
  76. Én most rendeltem (49 dollár érték, könnyű) , és 4 dollárért jelzi a szállítást, méghozzá Trackingelve :)

    VálaszTörlés
  77. China Studyról egy kis olvasnivaló:
    http://chriskresser.com/rest-in-peace-china-study
    http://www.cholesterol-and-health.com/China-Study.html
    http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/the-china-study-myth/
    http://www.sciencebasedmedicine.org/the-china-study-revisited/
    http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/
    http://rawfoodsos.com/the-china-study/

    VálaszTörlés
  78. softpaleós 76:
    Ez érdekes, mert most én is könnyűeket tettem a kosárba (0.75 kg) 44,64 $-ért és az
    International Airmail-hez ezt írja:
    — $4.45
    Reliable, But No Tracking & Non-refundable

    VálaszTörlés
  79. 78. smirgli

    Passz.
    Én ezt kaptam a rendelés után az iHerb-től:
    http://89.135.187.213/misi/iherb.jpg
    Azt is megadta még a rendelés közben, hogy 50% kedvezménnyel szállítanak...

    VálaszTörlés
  80. 68-69. Imre és Anna

    Citromfű-kamilla kombinációt iszom, sokat, főként délelőtt és melegen. Nagyon jó.

    Anna, Gyuri bácsi rendkívüli! :-) Tetszik a gyógynövénykertes túrája is.
    Köszönöm, hogy megmutattad.

    Emma

    VálaszTörlés
  81. Emma 80

    :-) szerintem is. :-))

    VálaszTörlés
  82. Na, megvan a megoldás:

    Why is International Airmail no longer a flat rate of $4?

    We recently adjusted the rate charges (see rates below) for international airmail. The price you see is the shipping rate that we are charged by the carrier, based on the shipping weight, to have an order shipped to your country. In the past we have subsidized these rates and charged a flat fee. If your order is over $20 you will see a 50% discount on your shipping cost, so your shipping rate can be as low as only $2.23. Even with these shipping rate changes, we still offer the best overall value for orders over $40.

    Up to 1 pound = $4.45
    From 1 pound to 2 pounds = $8.90
    From 2 pounds to 3 pounds = $13.35
    From 3 pounds to 4 pounds = $17.80

    Forrás: https://secure.iherb.com/info/Contact#q1

    VálaszTörlés
  83. Adalékok:
    Stress and brain-gut axis:

    http://chriskresser.com/how-stress-wreaks-havoc-on-your-gut
    http://chriskresser.com/the-healthy-skeptic-podcast-episode-9

    Emma

    VálaszTörlés
  84. 70. Marika
    A YouTube-on fent vannak részletek az előadásokból, táplálkozásbeállítás a kereső szó.
    https://www.youtube.com/watch?v=smGi1SYpIVk

    Aki közeli munkatársa Bartha Ákosnak, nem szólna neki, hogy ne egyes szám második személyben beszéljen az emberi szervezet működéséről? Baromi idegesítő ha valaki folyamatosan úgy beszél a hallgatósághoz, hogy "a ti hasnyálmirigyetek ezt-meg azt csinálja, míg az enyém jól működik", hogy "ti hozzá vagytok szokva az édes ízhez, míg én nem, nektek 150-200 g szénhidrátra van szükségetek, én 50 g alattival is remekül működöm". Egyrészt fogalma sincs, hogy az ott ülők miből mennyit esznek, senki nem mondta még meg Ákosnak, hogy paleósok járnak a paleoklubba?, fogalma sincs kinek milyen betegsége van, van akinek semmilyen, tehát nem beszélhet úgy, mintha valami hülyék-kriplik gyülekezetéhez beszélne. Vagy csak bennem megy fel a pumpa ezt hallgatva? Azt hittem, hogy csak akkor zavart, amikor személyesen ott ültem az előadáson, de a videókat is alig bírom megnézni. Öt orvos beképzeltségén is túl tesz, azok hordják le az embert így, mint a pengős malacot, ha azonnal nem szedeti ki a szerveit, ha azok megbetegszenek.
    Különben aki eddig nulla órát foglalkozott az étkezéssel gyógyítás témával (paleo könyvek, GAPS diéta, TED, ketogén, harcosok diéta), az szerintem töredékét fogja csak megérteni az elhangzottaknak, mert ezek az előadások vázlatpontjai a paleos könyveknek.

    A példaként belinkelt videón elhangzik 3:20-tól, hogy a szénhidrát nem létfontosságú tápanyag. Sajnos ehhez nem hangzik el az, hogy ehhez a szénhidrátalapú anyagcseréről át kell váltania a testnek ketogén alapú anyagcserébe, de még így sem biztos, hogy igaz ez az állítás, mert sokan kikészültek már a nulla szénhidráttól. Irigykedve nézem ezt a pökhendi magabiztosságot, én minél többet foglalkozom az étkezéssel, minél több könyvet olvasok el erről, annál bizonytalanabbul tudok már biztos kijelentéseket megfogalmazni. Szép is az ifjúság!

    VálaszTörlés
  85. Rozcsika

    "Sokfelé jártunk a világban....." Ennyit lehet tudni Bartha Ákosról, és amíg ez így marad addig nem pazarlom rá az időmet.
    Nézd csak meg Mercola bemutatkozó oldalát mennyire részletes, még a működési engedélyének másolata is fönn van!
    Ákos esetében egyetlen konkrét iskola, munkahely, lakóhely sincs említve. Miért?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  86. 85. Domboroczky
    Nem tudom, hogy miért érzem úgy, hogy aki paleóval szeretne pénzt keresni, az először végezzen egy kis társadalmi munkát, pár hónapon, ne adj Úristen éven, keresztül válaszoljon kérdésekre Szendi Gábor blogján, ezzel megköszönve Gábornak tudásának első morzsáit. Erre azért lenne szükség, mert Gábor nem ér rá válaszolni már és azért is, hogy tudásával bizalmat ébresszen másokban, anélkül, hogy a melle előtt kelljen kifüggeszteni diplomáit, mert hogy engem az sem nagyon érdekel, csak az amit valaki elmond. Még ha külföldi egyetem táplálkozás szakán végez valaki az sem érdekel. Egy ilyen egyetem professzora öregkorára megírta nagy művét, a "Kína tanulmányt" és komolyan mondom két mondatban össze tudom foglalni, hogy mit javasol, együnk csak növényeket és olyan állapotukban, ahogy azt a természet megteremtette (főzés/sütés nem tilos), mert különben rákosok leszünk. Ezt ismételgeti 400 oldalon át. Hát ennél azért bonyolultabb a táplálkozás. Még a vegák is csalódottak lehetnek, hiába lett ez a könyv a bibliájuk. Egy mondatos biblia.
    Bartha Ákos élelmiszerbiológus.

    VálaszTörlés
  87. Ebből a listából őket ajánlom olvasni/hallgatni: Gary Taubes (és Peter Attia), Mark Sisson, Robb Wolf, Chris Kresser, Martin Berkhan
    http://greatist.com/health/most-influential-health-fitness-people?fb_action_ids=10155063710840416&fb_action_types=og.shares

    VálaszTörlés
  88. Rozcsika

    Bizonyára félreérthető voltam. Én sem a szakirányú végzettségét hiányolom.

    Szellemes idézet a magabiztosságról:

    "Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  89. 88. Domboroczky
    Ja, én csak tovább mondtam a mondókámat, ezeket már több hónapja szeretném ide beírni :-))).
    Még amit nem tudtam leírni ide, az a következő, hogy Bartha Ákos túl fiatal ahhoz, hogy a saját teste szuper működésére hivatkozhasson, mert ennyi éves korunkban mi is szuperül működtünk, bármilyen étkezés mellett.

    VálaszTörlés
  90. 80 Névtelen
    Citromfű-kamilla kombinációt iszom, sokat, főként délelőtt és melegen. Nagyon jó.

    Ezt hogy érted? Mit segít elő, illetve a felvetett témához, ez miért jó?

    VálaszTörlés
  91. 84. Rozcsika, 85. Domboroczky
    Köszönöm, hogy megosztottátok a véleményeteket. Sajnos nekem is hasonló fenntartásaim voltak Bartha Ákossal kapcsolatban, erre a youtubos videók csak ráerősítettek. Néha mintha nem is értené a paleó lányegét. Lehet, hogy akiknek ebben a lekezelő stílusban előad jobban vágják a paleós alapismereteket mint ő. Bennem csalódást kelt, hogy őt hívják meg a paleo klubba előadást tartani, és azt se értem Szendi Gábor mért ajánlja őt a hírlevelében.
    Marika

    VálaszTörlés
  92. 90. Imre

    A citromfű-kamilla nyugtató hatású az emésztőrendszerre.
    (Szoktam tenni a teába egy kis kókuszzsírt, vagy kókusztejet és időnként egy kis nyers gyömbért is, picit édesítem stevia-val. Délelőtt akár 1,5 liter is elfogy belőle.)
    Ha stressz okból nem tudok/ vagy nincs lehetőségem rendesen enni ez mindig segít. Megnyugtatja az emésztőrendszert.

    Anna írt egy linket a stressz-emésztés témájú hozzászólásában: http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegségekre - és itt is épp ezt a 2 gyógynövényt + borsmentát javasolják.

    Emma

    VálaszTörlés
  93. 91. Marika
    Minden paleo klubot meghirdetek szívességből, mert Klára és Elmira kérik.Nem cenzúrázhatom attól függően, nekem mi tetszik, vagy mi nem.

    VálaszTörlés
  94. Rozcsika, Domboroczky, lehet, hogy Ti látjátok rosszul ? :-)))

    Paleo klub 2015. január 13.







    Kedves Budapesti Paleoklub Társak!




    Új év, régi klub...2014. január 13-án lesz a következő klubtalálkozónk a szokásos helyen, Budapest, VIII. ker. Baross u.3., 12-es kapucsengő, 17-19 órakor. Bartha Ákos "Az emésztőrendszer... paleós kihívások" címmel tart előadást. Kapunyitás 16.50-től. Kérjük, hogy mindenki próbáljon pontosan érkezni, hogy az előadást időben el tudjuk kezdeni. Az előadás csak előzetes regisztrációval látogatható, részvételi szándékotokat a gszabok@gmail.com címen jelezzétek kérlek.







    Klára és Elmira



    Bejegyezte: Elmira dátum: 14:02

    Küldés e-mailben

    BlogThis!

    Megosztás a Twitteren

    Megosztás a Facebookon

    Megosztás a Pinteresten




    Címkék: hírek, paleo klub




    4 megjegyzés:









    Névtelen2015. január 7. 2:07

    T.Elmira !
    Egy-két mondattal bemutathatná Bartha Ákost. Vagy honnan kellene ismernünk ? Szerintem ez a minimum, hogy előzetesen megismerhessük. Mert sajnos az "internet" nem sokat tud a munkásságáról.
    Előre/utólag is köszönöm.
    Edit
    Válasz






    Elmira2015. január 7. 9:55

    Kedves Edit! Bartha Ákos élelmiszermérnök, élelmiszer biztonsági szakember, természetes hormonegyensúly terapeuta, táplálkozáskutató, GAPS terapeuta. Saját fejlesztésű rendszerét úgy hívják, hogy: Táplálkozás beállítás, és ilyen néven megtalálja pl. Facebook oldalát, ahol előadásai és egyéb anyagok megjelennek. A 13.-i alkalomra már nem tudunk több jelentkezőt fogadni, de lesznek későbbi alkalmak is, illetve minden hónapban előad valahol, sokszor többször is.

    Válasz






    Névtelen2015. január 9. 7:46

    Kedves Elmira!
    Lehet, hogy Bartha Ákos a laikusokat elkápráztatja, de aki egy kicsit otthon van az élettudományokban, az látja, hogy nézetei zavarosak. Egy ilyen előadás csak arra jó, hogy a kezdő paleósok jól összezavarodjanak. Elnézést...
    Enikő



    Válasz






    Elmira2015. január 10. 14:01

    Kedves Enikő, én ezt teljesen másképp látom, nagyon sok összezavart paleósnak tesz rendet a fejében az Ákossal való együttműködés.
    Válasz





    VálaszTörlés
  95. 94.
    Én már nagyon várom azoknak a gyógyult embereknek a hosszú dícshimnuszát, akik jártak a Táplálkozásbeállításon, kifizettek drága német vizsgálatokat és mindenfélére ráébredtek ezáltal, változtattak és meggyógyultak. Azzal, hogy hangot adtam annak, hogy Ákos előadói stílusa borzalmasan sértő és irritáló, ezzel alkalmat adtam az őt tisztelőknek és szeretőknek, hogy megvédjék Ákost. Véleményemet építő kritikának szántam különben, nem nagyon válogathatunk a paleo gyógyítókban, tehát nem tudunk átmenni a kedvesebb gyógyítóhoz, a beképzeltet lenne jó normálissá faragni. Saját érdekében is. De még ezzel a stílussal is ki lehetne egyezni, ha emögött valami extra gyógyítóerő állna, csak szeretnénk már erről hallani.

    Én egyetlen Ákos tanácsot fogadtam meg az előadása után, hogy Fulvosavat, huminsavat kell szedni, de borzalmas állapotba kerültem tőle, azóta nem merem beszedni. A másik ötlete, hogy zeolitkövet kell enni, erről csak olvastam, hogy ez olyan, mintha üvegszilánkot enne valaki, ezt már eszem ágában sem volt kipróbálni. Valaki, aki szépen szedi ezeket, tudna valami jót ezekről mesélni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://www.balintcseppek.hu/hasznos-otletek/7/innenonnan/6766/meregtelenites-vulkani-kozettel.html

      Törlés
  96. 95. Rozcsika
    Én csak bemásoltam M.E. blogjának idevonatkozó részét. Én sem tudom hol vannak azok a gyógyult/gyógyultnak vélt emberek, akiket kezelt.
    Továbbá megjegyzem , hogy valószínűleg rossz helyen tettük fel kérdéseinket, mert Szendi Gábor szerint bármilyen ismeretlen kezdőből lehet bárki, gyakorlatilag nem kell hozzá semmi, csak jó pr. De ezeknek még ez sincs !! És ez nagyon nincs rendjén. Engem nagyon zavar az, hogy aki ez ellen tudna tenni, az sunyin hallgat és elterel.

    VálaszTörlés
  97. 96.
    Mindent jól tettél. :-)
    Sok autista gyerek betege van. Talán autista blogokon többen mesélnének. Persze aki nem olvasta Dr. Natasha Campbell-McBride: GAPS szindróma .. című magyarra lefordított könyvét és a Táplálkozásbeállításon hall először arról, hogy tej- és gluténmentes étkezéstől sokkal jobban lesz a gyereke, az hamar csodadoktort lát a hírhozóban és az a hírhozó bárki lehet tényleg.

    Elmira! Először szólítalak meg ezen a blogon. Légyszíves mesélj valamit Bartha Ákosról és az ő módszeréről. Szeretnénk bízni benne, szeretnénk megismerni. :-)

    VálaszTörlés
  98. Újfent megmentettek bennünket:

    http://index.hu/tudomany/2015/01/12/30_milliora_buntettek_a_csodavizgyartot/

    VálaszTörlés
  99. Van itt olyan paleós, aki maga neveli a disznaját? Vagy látott már olyat, aki paleo komform módon tart disznót?
    Azért kérdezem, mert van lehetőségünk arra, hogy vidéken neveljenek nekünk disznót, és szeretnék beleszólni abba, hogy mit egyen az állat. Azt tudom, hogy mit ne egyen, - nevezetesen gabonákat, mert attól lesz túl sok omega 6 a zsírjában, húsában- de azt nem tudom, hogy _helyette_ mit lehet adni nekik. Arra nincs mód, hogy kicsapják őket az erdőbe turkálni, úgyhogy ez nem opció. Az sem opció, hogy házi moslékot egyen, mert 3-4 disznót nevel az illető, annyi maradék meg nem keletkezik a háztartásban. Nekem egyedül a krumpli jutott eszembe, meg az ipari répák, de mi van még?
    Szóval a nagy kérdés, hogy mi legyen a malacka tányérján? Segítsetek lécci, köszönöm!

    VálaszTörlés
  100. 38. Rozcsika

    Hát ez nem semmi, nagyon szuper hír a pajzsmirigyedről, hogy a jódszedéstől eltűntek a göbök!! Pláne, mert a hivatalos verzió szerint akinek a pm-ével van probléma, annak még a mikrogrammos nagyságrend is árt.... Neked mennyi idő alatt és mennyi jódtól lett ez az eredményed?

    VálaszTörlés
  101. Kistörpe 99.
    A gabonából Omega6 lesz? ...
    Tudnátok adni erről linket? merthogy ez nekem kimaradt... Köszi

    Nálunk krumpli, tök, répa, kukorica volt a menü... (disznónak)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A krumpli hajába főve, összetörve, és hozzákeverve egy nagy adag korpa. A kukoricát csövestül kapták, úgy elropogtatták. A gazdasági tök és a marharépa nyersen, felszeletelve... És bármi zöldség hulladékot megeszik, amit a zöldséges egyébként kidobna.

      Törlés
  102. 101. Anna Wilson
    A Jaminet féle Pefect Health Diet-ben vannak konkrét számok: egy nagyüzemi, elsősorban kukoricán, és egyéb gabonákon nevelt disznó zsírjának omega 6 tartalma elérheti a 33%-ot, míg egy háztáji disznó, amelyik vegyes kaját kap, - és esetleg csak kevés gabonát, - annak a zsírja 10,2% omega6-ot tartalmaz. De ha csak azt nézzük, hogy a kukoricaolaj O6 tartalma 53%, akkor valószínű, hogy mindez a kukoricával etetett disznók zsírján is meglátszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és persze köszönöm szépen a tippet a menüre! :-)

      Törlés
  103. 100. Nt
    5 hónap alatt.

    2014. 07.13-án kezdtem Lugolt szedni, felmentem vele lassan az 50 mg-ig, de nem bírtam, kis szünetet tartottam, aztán újra elkezdtem szedni 12-15 mg-ot, ettől nem szorít a torkom, 200 mg szelént is szedek, ami szintén több a jódszedés előtt szedett mennyiségnél.
    2014.05.15-én még voltak benne göbök, 8 mm-es, 4 mm-es, 2 mm-es, és képződött egy új valami, ami addig nem volt, egy vascularizált 8 mm-es göb a bal lebeny csúcsán. 2014. 12.11-én már semmi ilyen nem volt benne.

    4 év paleotól csak javulgatott a dolog, kisebbek lettek a göbök, az inhomogén szerkezet már homogénné vált, de közben képződött egy vascularizált göb, ami addig nem volt ott, szóval én egyértelműen a jódszedésben látom a göbök eltűnésének okát. Vagy a megemelt szelénadagban. Bár egyszer már kilószám ettem paradiót, akkor lett volna alkalma a göböknek eltűnni a sok növényi szeléntől. csak később tudtam meg, hogy napi 1-2 szemnél nem szabad több paradiót enni.

    VálaszTörlés
  104. Jó, nem is vitatkoznék senkivel, nem vagyok én olyan művelt, csak ezekről azt gondolom, hogy amit az állat elfogyaszt, azt előbb ízekre szedi az emésztőberendezése és utána az alapanyagokból energiát-húst-zsírt-bőrt-tollat... és egyéb fehérjeszármazékokat gyárt. És pl. gluténtartalmú táplálékból nem lesz gluténtartalmú hús! Szerintem az omega6-al is hasonló dolog történik...
    A csirkéimet nem etethetem tökkel és krumplival, csak azért mert a gabona nem embernek való összetevőket tartalmaz. (ráadásul a krumpliban is van egy-két méreg) De a húsát is és a tojásokat is rendszeresen és szívesen fogyasztom és egészségesnek gondolom!
    Szóját is csak azért nem adok nekik, mert utána sokba kerülne az állatorvos...

    A disznó csak korpán és kukoricán hízik fel rendesen! Még a makkoltatás sem elég ehhez. Csak a sok, gyorsan felszívódó szénhidrát. Talán, ha zsírsertést (mangalicát) nevelnétek, annak több zsírja van szelídebb táplálékon is. És azt biztosan kicsapnák naponta legelni, mert csak úgy lehet tartani. Ólban nem, ott csak vacsorázik és alszik...
    Többek között emiatt jók a mangalica-termékek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, Kistörpének válasz :-))

      Törlés
    2. egyébként szerinted mennyi olaj van a kukoricában? (nem olajos mag...)

      Törlés
  105. 103. Rozcsika

    Köszi a válszt. Nem semmi ez a történet. :)

    VálaszTörlés
  106. 104- Anna Wilson
    Én sem vagyok egy expert :-) Csak arra tudok hagyatkozni, amit olvasok, és úgy gondolom igaz lehet, hogy ha a nagyüzemi disznók zsírja sok O6-t tartalmaz, akkor az valószínűsíthetően a táptól van, amit esznek. - Akármilyen mechanizmuson keresztül is lesz sok O6 a zsírban és a húsban. - A gabona meg a legolcsóbb táp. Ám mivel a disznó mindenevő, ezért biztosan jobbat tesz neki, - meg közvetve nekünk - ha mindeneszik, mintha legnagyobbrészt gabonákat enne. :-)

    VálaszTörlés
  107. Így két hónap paleo-ketogén táplálkozás után volt egy részletes vérvizsgálatom. Majd lehet feltöltöm valahova a leletet megmutatni.

    Addig is egy példa a leletemből: albumin: 58 g/l !!!!! Fantasztikus!!!
    lásd: http://www.quackcenter.com/albumin.html

    Vagy pl. HDL: 2,56 mmol/l !!!!!

    VálaszTörlés
  108. 107. Ivancsó Isti
    Amikor nekem 4,2 lett a éhgyomri vércukrom, és láttam az orvos arcán, hogy próbálja kitalálni hogy ez meg milyen betegség tünete lehet, akkor el kellett árulnom, hogy nem nyugati táplálkozást folytatok. Erre megnézték az albuminszintemet és B12 szintemet, mert hogy biztosan alultáplált vagyok. Az albumin: 53 g/L (35-52) lett, a B12: 452,1 pmol/l (141-489). Akkor a HDL-koleszterin 2,90 (1,1-3,8), teljes 5,8.

    VálaszTörlés
  109. Krill olaj:

    Sziasztok!

    Nézem hogy az iHerb-en lehet rendelni Omega3 forrásként Krill olajat.
    Erről mi a véleményetek?

    Én ezt néztem ki:
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Neptune-Krill-Oil-500-mg-120-Softgels/11215#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=krill%20oil&rc=51&sr=null&ic=4

    Kicsit drágább mint a halolaj, de a pénz nem számít(ha egészségről van szó).

    Tényleg elég csak 2 kapszula belőle naponta?

    Köszi előre is!

    Gábor

    VálaszTörlés
  110. Olvastam valahol, hogy a B12 szerum merese nem mervado, mert csak azt mutatja, ami nem tud bejutni a sejtekbe. Vagy valami ilyesmi. De nem vagyok nagyon kompetens a temaban. Az albumin miert ilyen jo, ha magas? Nekem ketoval (tavaly tavasszal) es most legutobb sima paleoval(rengeteg banannal) is 50,3(35-52) Akkor most nekem jo?

    VálaszTörlés
  111. Gábor!
    Az idei első hírlevelet nem találom az archívumban.

    VálaszTörlés
  112. 106-Törpillácska! A gabona drága, egy paraszt sose tömné azzal a disznót, mert nem éri meg! Bízzál bennük! Csak szójás, ízesített, előregyártott "műanyag" tápot ne adjanak neki, akkor minden jó lesz...

    VálaszTörlés
  113. 109. Krill-olaj:
    http://www.dm.de/de_homepage/dasgesundeplus_home/dgp_produkte/dgp_produkte_pharma/dgp_produkte_pharma_herz_kreislauf_cholesterin/372364/dgp-premium-omega-3-krilloel-kapseln.html

    A DM-ben kapható Neptun Krillolaj 528 mg 60 db 4500 Ft - a 75 pontos kuponra 20% kedvezmény.

    VálaszTörlés
  114. Rozcsika 95, meg akit a zeolit érdekel
    Én nagy becsben tartom a NEROSAN Entero-t, ami zeolitos riolittufából áll (http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/neurosan_entero/900038). Abszolút nem éles, hanem púderszerűen finomra őrölt síkos fehér por, semmi íze, nyugodtan lehet enni. Patikában nagy tégelyben recept nélkül adják.
    Amire ajánlják és amire nem:
    "Hasmenések, neurotikus emésztőrendszeri panaszok, puffadás, gyomorégés esetén ajánlott a készítmény szedése.
    Mikor nem szabad a készítményt szedni?
    Székrekedés-, veseelégtelenség fennállásakor a készítmény alkalmazása nem javasolt.
    Székrekedésre hajlamos egyének ne fogyasszák a készítményt!"
    Na most furcsamód nekem a kutyám életét mentette meg a dolog, mert olyan őrült gerincfájdalmai voltak, hogy nem evett, nem ivott, alig percekre pihent, csak napokon át éjjel-nappal szörnyen lihegve körözött. Az állatorvos csak ideiglenesen tudta csillapítani, aztán újra előjött. Mikor már mindent kipróbáltunk, és éppen el akartuk altatni, a fridzsi tetején találtam régről egy nagy doboz Neurosant - mondom ebben benne van a "neuro", itt már semmi nem árthat, ezt még kipróbálom. És láss csodát, a kutya konkrétan azonnal rendbe jött! Azóta is adom neki, régebben heti 1x, most hogy már 14 éves, többször is fél-egy kávéskanállal. Tudom ajánlani minden kutyabarátnak, ha kedvencének ízületi/idegi fájdalmai vannak!
    Miután láttam, hogy idegi dologra ilyen nagyszerű, gondoltam, én is kipróbálom az ülőidegzsábámra, ami ugyan még nem volt elviselhetetlen, de éjszakánként szenvedtem tőle, nem hagyott aludni. És nekem is elmúlt! 1x-2x még előjött utána is, de a Neurosannal jól kézben lehetett tartani, aztán meg ahogy egyre jobban paleóztam, el is múlt. Egyelőre nem tért vissza (4 év óta).
    A hatásmechanizmusra persze nem tudok magyarázatot találni, legfeljebb annyit, hogy az emésztőrendszer bajai, a gyulladások szerintem áthatnak a közelében lévő gerinccsatornára, egyéb idegekre, stb.
    Bárkinek tudom ajánlani, akinek a törzsben vannak ideg-, ízületi fájdalmai, hogy próbálja ki. Hogy konkrétan az emésztési zavarokra hogy hat, nem tudom, mert a zsábámat hamar elmulasztotta, és azóta nem szedem.

    Rozcsika, mondanál valami konkrétat a pajzsmirigygöb eltüntetéséről? Én alulműködés miatt évek óta Eutyroxint szedek, és van egy göb, ami lassan növekszik, már 8 mm. Gyógyszer mellett lehet-e jódot is szedni, és az mit jelent, milyen formában?
    Köszi a választ !
    Ágnes


    VálaszTörlés
  115. 114. Ágnes
    https://www.facebook.com/groups/palejod/?fref=ts

    VálaszTörlés
  116. Három hete nem jön hozzám semmilyen mail innen.
    Kérdés: Forskolin.
    Olvasom, de nem hiszem. Valakinek tapasztalat?

    VálaszTörlés
  117. Giulio történésze 116.

    Most próbálom... Majd referálok.
    Úgy kezdődött, hogy megrendeltem, majd felhívtak, és felajánlották, hogy váltsam át egy nagy dobozra... :-)))... mert annyi kell egy hónapra...

    Az íze finom, mert málna van benne.
    Az eredményt még nem érzem, bár valóban éberebbnek és mozgékonyabbnak érzem magam... De ez lehet placebó is :-)) -meg, hogy jön a tavasz...
    El tudom képzelni, hogy a hagyományos étkezés- és életmód mellett látványosabb a hatása.

    VálaszTörlés
  118. Anna. Wilson 117.

    Engem felhívtak a megrendelés után, mondtam orvos vagyok, és amikor rákérdeztem a cAMP adrenalinstimulációs hatására (ez pörget, vs ezt érzed), valamint arra, hogy a sinus csomó pacemaker aktivitását is befolyásolja, okozhat-e ritmuszavart, a hölgy levágta a telefont egy szó válasz nélkül. Most itt tartok.

    VálaszTörlés
  119. Megfigyelem majd... De eddig még ritmuszavart nem észleltem.. (2. hete szedem)
    Gondolod, hogy inkább talán árt és dobjam ki?
    A Shop.Builder-en jó véleménnyel voltak róla, azért gondoltam kipróbálni...

    http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=135

    VálaszTörlés
  120. Anna. Wilson 119.
    Semmiképpen ne, használd nyugodtan, én pedig majd megfigyellek TÉGED.:-)
    Nálam azért más a helyzet mert most volt az infarktusom 6 hete, én óvatos duhaj vagyok.

    VálaszTörlés
  121. Sziasztok! Véleményetek szerint az édesburgonya fogyasztható fehérjével, pl. hússal, vagy zsírral, vagy inkább csak zöldséggel?

    VálaszTörlés
  122. 121. goliver

    En hussal, zsirral es zoldseggel fogyasztom. Egyszerre. Dontoen. Miert ne lehetne?

    VálaszTörlés
  123. goliver 121.
    Testkontrollos vagy? ....
    Megdőlt! már nem divat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt találtam egy igazán jó, összefoglaló értékelést a testkontrollról (nem paleós, ezért kritikus szemmel érdemes olvasni):
      http://alimento.blog.hu/2014/02/21/testkontroll

      Törlés
  124. Giulio történésze 120

    Nem vagyok jó tesztalany... :-))
    Közben találtam egy fergetegesen jó cikket!!! Megpróbáltam elküldeni priviben, ha nem ért oda, itt is megnyithatod: http://alimento.blog.hu/2015/01/05/hihetetlen_fogyas_indiai_csalannal

    azt azért nem írja, hogy gyilkosan káros lenne, úgyhogy beszedegetem, majd referálok róla.
    (mindenesetre a pénztárcát jól lefogyasztja, ha mást nem :))

    VálaszTörlés
  125. Gábor!
    Az idei első hírlevelet nem találom az archívumban.

    VálaszTörlés
  126. goliver 125

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/2015-januar-1.htm

    VálaszTörlés
  127. Tisztelt Szendi Gábor!
    Valamelyik írásában vagy könyvében utalt rá, hogy a helicobacter pylori fertőzés kezelésére már van
    olyan módszer, amihez nem kell antibiotikumot szedni.
    Lehetne erről többet megtudni?
    Válaszát előre is köszönöm:Zsuzsa

    VálaszTörlés
  128. Sziasztok!

    Az optimális kalcium/magnézium arányról szeretnék kérdezni. Tudom, hogy az eredeti álláspont az volt, hogy a magnéziumpótlás fontos, a kalcium pedig kerülendő, de csak ritkán tévedek erre és egyszer valaki feldobta, hogy talán a paleósok kevesebb kalciumot esznek alapból, és mégis szükség van pótlásra. Jelenleg mit gondoltok erről? Mondjuk én most nem paleózom, leginkább a hagyományos clean eatinget követem, de a táplálkozásom sokban hasonlít a paleóra, leszámítva a heti többszöri túróevést, valamint az összetett szénhidrátokból naponta fogyasztok (de nem sokat és gluténmentesen).
    Azért kérdem, mert találtam egy új multivitamint, ami elég jónak tűnik és lehet jelentkezni ingyen terméktesztelésre, az egyetlen szépséghibája a napi 1000 mg kalcium.

    Előre is köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  129. 123. Anna .Willson

    "Az alapvetően fejlődéselméleti jellegű érvek mellet (a természetben ivarérett egyedek nem fogyasztanak tejet, legfőképpen más fajúak tejét nem), asz indusztriális állattartás és élelmiszer-feldolgozás káros hatásai is szerepelnek. A lényeg: a tej megbetegít."

    Ez is megdőlt? Lemaradtam valamiről? Vagy kiönthetjük fürdővízzel együtt a gyereket is?

    VálaszTörlés
  130. Feleim, ez mi a varjú lenne?

    http://www.biokucko.com/hu/4958-paleo-napraforgo-vajkrem-200g.html

    VálaszTörlés
  131. Ez egy "sajtóhiba" is lehet, mert a képen kesudiókrém szerepel feliratilag :)
    Egyébként állítólag létezik Omega6 nélküli napraforgómag.

    VálaszTörlés
  132. 132. softpaleos
    Köszönöm.
    Néha eszem ír vajat, csak ez az olajvaj meglepett.:-)

    VálaszTörlés
  133. Kedves Zsuzsa, a Paleolit táplálkozás és korunk betegségei könyvemben írok a refluxról egy fejezetet, és abban megkérdőjelezem, jó-e kiirtani "régi barátunkat", a H. pylorit.

    VálaszTörlés
  134. Válaszok
    1. "új bor, új tömlőbe való"...
      A paleót nem isteni kinyilatkoztatás útján kaptuk, hanem egy fejlődési folyamat meglepő eredménye. Tudjuk, hogy MI tartozik az alapvető paleolit-alapanyagok közé, és igyekszünk aszerint étkezni.
      Régebbi irányzatok is tudtak olyan, azóta is helyesnek bizonyult részleteket, amiket aztán megtartott a paleó. A sok egyéb süket tabut meg nem! De ez nem jelenti azt, hogy állandóan ezeken kell törpölni! (Főleg olyasmiken, amiről már tudható, hogy nem is igaz: pl. ételek szétválasztása...)
      De ezt Te nélkülem is tudod, úgyhogy nem kell mindig szívóznod velem, és vélt hülyeségekbe belekapaszkodnod! Unatkozol?
      Csak segítettem valakinek egy linkkel... Baj?

      Törlés
  135. Gábor!
    Vagy valaki, aki emlékszik :)

    Egy paleós gasztroblogban van 1-2 gyógyulástörténet, ott olvastam:

    " A férjem, aki nagyon bújja a paleoval kapcsolatos infokat, rálelt Szendi Gábor egyik könyvében arra, hogy a paleolit étrenddel a zöldhályog okozta magas szemnyomást is kordában lehet tartani."
    ez tényleg igaz?

    Melyik könyvben, hol található, nem emlékeszem. Ha valaki tudna segíteni!
    Másik, hogy vajon mennyire kell szigorúnak lenni? Tudom, persze, hogy minél szigorúbb annál jobb, de mégis: nulla zabpehely, rizsliszt illetve a gyümölcsöt mennyire kell korlátozni? Ezek nálam a gyenge láncszemek. =(.

    VálaszTörlés
  136. 136. Macskacicó

    Ezzel azért nagyon óvatos lennék, akár van alapja, akár nincs. A vakság lehetősége nem kísérleti terep.

    VálaszTörlés
  137. 136.

    Paleolit ősünk sem nem számolt, sem nem rendszerezett. Nem is korlátozott semmit, mert vélhetően mindig éhes volt. Az éhező ragadozók kínjukban legelnek, fakérget rágnak.
    Ez a dolog másról szól, a föbb irányokat kell felismerni és tartani.
    Szerintem a mit ne! sokkal fontosabb annál, hogy mit is, és mennyit együnk.

    VálaszTörlés
  138. 137. Giulio történésze:
    Persze, igazad van, csakis a megfelelő szemészeti kezelés mellett :).

    Másik válasz: hogy érted ezt, épp azt kérdeztem, hogy mit ne? nem azt, hogy mit igen :), a főbb irányokat tudom.

    VálaszTörlés
  139. 137. G. t.
    Ja, mert az orvosok valamit tudnak csinálni a zöldhályog okozta vaksággal? Mert én úgy tudom, hogy semmit. Szóval nincs tétje a paleoval próbálkozásnak, a nem paleo melletti vakságnál már úgy sincs rosszabb.

    VálaszTörlés
  140. 140. Rozicska.
    Én nem mondtam, hogy valaki ne próbálkozzon. De a paleo e kérdéskörben nincs alátámasztva, a a gyógyszeres és műtéti kezelések viszont bizonyítottan hatékonyak.
    A rákot is lehet méhpempővel kezelni, de azért nem árt egy alapos sebészeti takarítás, nemde?

    VálaszTörlés
  141. Érintettség miatt én is bele kotyognék. Két dologról beszélünk: más a z.hályog okozta magas szemnyomás-érték és más a vakság. (Ez utóbbit paleóval...na arra én is kíváncsi lennék)
    Nálam a 20 éve tartó probléma minden napos cseppentéssel, negyedévente történő kontrollal és látótér-vizsgálattal teljesen normálisan tartható. Vagy netalántán a szemcseppentést szeretnénk megúszni ?
    Kicsit felelőtlen másolásnak tűnik a zöld könyvben lévő és erre vonatkozó mondat.
    B.Klára

    VálaszTörlés
  142. 136 Macskacicó
    A könyvre most én sem emlékszem., de az Orthomolecular Medicineben megjelent egy szemész esetismertetése, amelyben két páciensénél jelentős szemnyomáscsökkenést tudott elérni paleóval. Az eredmény nem meglepő, hiszen gyaníthatóan a legtöbb civilizációs betegség gyökere valahol a metabolikus szindróma.

    VálaszTörlés
  143. 140. Rozcsika:
    Hát a vaksággal már semmit nem tudnak kezdeni, amúgy mindkettőtöknek igaza van :).

    141: Giulio:
    Köszi, mindenképpen gyógyszeresen is, ahogyan írod.

    142. B. Klára:
    Persze, szó sincs vakságról. Sem arról, hogy megúszni a cseppentést. Csak tájékozódás. Köszi a tapasztalatot. A mondatot nem a zöld könyvben találtam és másoltam, hanem ahogy fentebb is írtam, egy paleós gasztroblogger oldalán volt. Lehet, hogy nem is Gábor könyveiben volt, csak rosszul emlékezett az illető. Csak erre biztosan nem szabad hagyatkozni, ebben igazad van.

    143. szengab:
    Gábor, köszi, ez azért jó hír mindenképpen! :)
    Nem tudnám elolvasni? Kerestem, de nem találom. Nem tudom, mennyire volt részletezve, már csak a szigorúság végett :).


    VálaszTörlés
  144. 142. B.Klára
    Azt mondod, hogy nálad a magas szemnyomás nem csökkent le több évnyi paleo étrenddel sem? Hány éve vagy paleón? Cukorbeteg vagy? Magas vérnyomású? Szedsz szteroidot gyulladáscsökkentésre? Ezeken segített a paleó és a szemnyomáson nem?
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_h%C3%A1lyog

    VálaszTörlés
  145. 145. Rozicska

    A glaucoma macskáknál, kutyáknál, lovaknál is gyakran jelentkezik, és nem a táplálkozással függ össze. A paleo nagyon jó dolog, de nem Biblia.

    VálaszTörlés
  146. 146. G. t.
    Csak nem azt akarod mondani, hogy a kutyák, lovak, macskák szuper táplálékot kapnak ember gazdáiktól? A macskatáp televan kukoricával nyers hús és belsőség helyett, a lovak zabot esznek friss fű helyett, a kutyák ipari hulladékot kapnak, gabonával, kukoricával, szójával keverve, ahelyett, hogy húst és zsírt ehetnének némi növényi kiegészítéssel. Még jó hogy ők is betegek, az lenne a csoda, ha nem betegednének meg.

    VálaszTörlés
  147. 147. Nyugi.
    A szamojéd szánhúzók például nagyon jó tápot kapnak, halat, nyers húst, stb, és náluk is gyakori.
    Egyébként ma mindenki ideges volt erre felém, és sok kiugrott vérnyomás is volt.:-)
    Amúgy télen például egyetlen ló sem tud füvet legelni, erre nem gondoltál.:-)
    A hentesek kutyái is jól élnek, és azután mégis megbetegszenek.

    VálaszTörlés
  148. 148.

    Wild animals

    http://www.bioone.org/doi/pdf/10.7589/0090-3558-37.2.387

    Szarvasok őzek, oroszlán, lemur, de itt én kiszállok. Ezek a tények.

    VálaszTörlés
  149. 145. Rozcsika
    Én azt mondom, hogy a 20 éve szemcsepekkel karbantartott szememen az 5 év paleózás nyilván nem rontott, de nem is javított. Nincs magas vérnyomásom, cukrom és szteroid gyulladáscsökkentőt sem használok. Viszont bízok a szemész orvosomban, mert megérdemli.
    B.Klára

    VálaszTörlés
  150. Gábor ez teljesen komoly? Schobert Norbert és te, valamint Elmira hosszú távú együttműködési szerződést kötöttetek egymással? Döbbenet.

    VálaszTörlés
  151. Úgy érzem, hogy Schobert Norbit már-már kötelezően le kell húzni, mivel sikeres megélhetését a fittness- és táplálkozásiparnak köszönheti. Nekem az a gyanúm, hogy ez az ember sokkal több embertársát vette rá a mindennapi mozgásra és terelte az egészségesebb életmód felé, mint 100 háziorvos együttvéve. De könnyen lehet, hogy magasabb ez a szám.

    VálaszTörlés
  152. B. Klára
    A paleo filozófiája nem az, hogy "dobd el a gyógyszered", hanem az, hogy élvezd a tüneteid csökkenését. A paleóval elérhető szemnyomás csökkenés megállíthatja a tovább romást, de szemcseppre attól még szükség lehet. De sok embernek a szemcsepp sem elég, romlik tovább a szeme. Úgyhogy nem becsülném le a paleo hatását.

    VálaszTörlés
  153. 153. szengab
    Köszönöm, én élvezem a tüneteim csökkenését.
    B.Klára

    VálaszTörlés
  154. Joe 1973: évekkel ezelőtt váltottam levelet Norbival. Megdöbbentem azon, hogy az ételei sok adalékanyagot tartalmaztak, megkérdeztem tőle, hogy mi a véleménye a bio ételekről. Azt válaszolta rá, hogy a bioval nem foglalkozik. Csak ennyit. Gondolom azért, mert akkor lényegesen kevesebb vevője lenne. teljesen más az üzlet és más az egészséges táplálkozás. Nem lehet egyszerre mindkettő. Gábor most keményen beszállt az üzletbe, véleményem szerint Norbi csak így tudta megkaparintani "legálisan" a paleó étrendet, ami már régóta vágya lehetett. Az egészség meg tök mindegy. A zöld könyv óta már messzire mentek az értelmesebb emberek a paleótól, szerencsére. Akkor még a húst hússal, meg a tepertő, meg a jó sok sült zsír volt a trendi, akkor sem számított, hogy milyen alapanyagból készülnek ezek.

    A paleó és az update együtt feldolgozott ételeket fog jelenteni, adalékanyagokat, sütikéket, paleo kenyérkéket, vagyis rengeteg maglisztet igen magas fitát tartalommal, hát egye, aki betegre akarja magát enni. Norbi a népek megmozgatásán kívül mit tett az egészségért? ( a tornáztatás pedig remek reklám, így tudott még több vevőre szert tenni.) Mások hatására (és ez is Szendi Gábor) annyit, hogy kevesebb szénhidrátot javasol. Továbbra sem mosnám össze az összes szénhidrátot a nyugati étrenddel. Azzal van a baj, nem a szénhidráttal. De ez majd egy újabb lépcső lesz. A paleó nyilván nem jó mindenre és nem is mindenkinek. De a Norbi féle készételek meg - hát egye, aki akarja.

    Gábor szépen elmagyarázta a facebookon, hogy mi is a filozófiája ennek a fúziónak. Csak éppen kevesen hiszik el. Inkább. ... van az a pénz, amiért oda lehet dobni egy tisztességes alapokra felépített valamit (vállalkozást?), ami ha nem is mindenkinek, de sok embernek nyilván segített.

    VálaszTörlés
  155. 151 Tara, 152 joe1973

    Szerintem joe1973 válaszolt Neked. Aki engem az index meg hasonló bulvár portálok alapján ítél meg, annak elég sötét figura lehetek. Szerintem Norbi is így járt. A múltkor azt mondtam itthon a családomnak, hogy óriási mázlija Norbinak, hogy se nem zsidó, se nem roma, mert akkor hú mi menne itt. Így csak abba kötnek bele, hogy alacsony, hogy ő is öregszik, mint mindenki, hogy a versenyhivatal így meg úgy. Az előítéletes személyiség pont arról ismerszik meg, hogy könnyedén felül annak, ha a média rászáll valakire. Pontosan belelátok ebbe a mechanizmusba. Ha én megyek valami kiemelkedő eseményre, akkor az index tuti, hogy utánam küldd egy firkászt,akinek az a dolga, hogy kigúnyoljon engem. Vagy rám szabadítja Boldogkőit, aki nem veszi észre, hogy eszközként használják az én lejáratásomra.. Norbival évek óta ezt csinálják.
    Ha egy amerikai milliárdosról olvassuk, hogy cipőpucolóból küzdötte fel magát a csúcsra, azt mondjuk, "ez igen", ez tud valamit, ez egy zseni. Ha valaki közrendőrből küzdi fel magát a csúcsra, akkor - csak mert magyar - rohadt pénzsóvár gazember?
    2010-ben, a hazai paleo hajnalán Norbi eljött a paleoklubba, amelyről akkor írt összefoglalómban ez áll:
    "Norbert elmondta, hogy ő a fő ellenségnek a gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartja, ez vezet az elhízáshoz, a hiperinzulinémiához és ezen keresztül a civilizációs betegségekhez, mint szívbetegség, magasvérnyomás, cukorbetegség, metabolikus szindróma. Az ő programja a nagy szénhidrátterhelés csökkentésére irányul. Norbert szerint az Update, azaz a Norbi-diéta tulajdonképpen a paleo-light, míg az általam javasolt (de nem általam kitalált) paleo étrend a paleo-hard."
    és
    "Én elmondtam, hogy az Update fontos előrelépés lehet, azonban a paleo étrend minőségileg több."
    és
    "Ami közös az Update-ban és a paleóban, hogy mindkettő az élelmianyagok kalóriaürüségét akarja csökkenteni. Ez véleményem szerint a paleóban valósul meg igazán, de kétségtelen, hogy az Update is előrelépés a nyugati táplálkozással szemben. Norbert elmondta azt is, hogy a másik fő ellenség a növényi olajak, amelyekkel nem csak az a baj, hogy nagy omega-6 és transzzsír tartalmuk miatt gyulladásfokozó és aritmiát okozó hatásuk van, hanem már nagyon alacsony hőfokon főzés-sütés közben oxidálódnak, és így veszélyes melléktermékek keletkeznek." (Ma inkább energiasűrűséget írnék)

    Mindezt két okból idézem be. Norbi sosem volt igazából ősellenség, de kellett neki 4-5 év, hogy a paleót üzletileg vállalhatónak tekintse.
    A másik, hogy Norbinak van egy eszméje, hasonló a mienkéhez: lefogyasztani és meggyógyítani az embereket. Ha csak a meggazdagodás hajtotta volna, találhatott volna a sporton és a lowcarbon kívül ezer más területet. Sokan ugyanazért rajonganak érte, amiért mások meg a paleóért: az elért eredmények miatt. Sokan ugyanazért utálják, amiért a paleót: mert a megszokottól eltérőt javasol és sikeres.

    Tehát az az előre boritékolható közfelháborodás, amit ez a szövetségünk most kiváltott pontosan annak a bulvárkampánynak a hatása, amire egyesek olyannyira vevők voltak és lesznek. Ha elolvassátok a tegnap esti nyilatkozatunk után tett kommenteket, az emberek két táborra oszthatók: az egyik tábor tisztel minket annyira, hogy elhiszi, olyan ügyletbe nem megyünk bele, ami ne ígérne a mozgalom számára előnyt. A másik táborban olyan emberek vannak, akiknek a gondolkodását a média irányítja. Ők azok, akikben öt év munkája, személyünk hitelessége jottányit sem számít. Ők azok a tömegemberek,akik tegnap ajnároznak valakit, holnap meg a sárba lökik. Nem az ügy érdekli őket, hanem csupán az indulataik.
    Mellesleg, ezt pontosan tudtuk előre. Sosem hátráltam meg a lincshangulat miatt.

    VálaszTörlés
  156. Majd az idő igazolja, jól tetted-e Gábor, hogy az általad Magyarországra hozott paleót így odadobtad Norbinak. Olvastad a könyveit? Ahogy megjelentek a te könyveid a paleóról, ő rövid idő alatt, meglehetősen összecsapva piacra dobott egy könyvet, valami olyasmi volt a címe, hogy nem tehetsz róla, hogy kövér vagy, elolvastam annak idején - ahogy a többi könyvét is - abszolút a te könyved lekoppintása volt.

    Ha Norbi tényleg meg akarná gyógyítani az embereket, tiszta ételeket ajánlana, vegyszer- és adalékanyag menteseket, a legjobb forrásból. Így is drágák az ételei, nem lenne nagy változás. Amíg itt tart, ahol, számomra nem létezik.

    Azért olvasom még mindig a blogodat, mert engem például az "ügy" érdekel. Az egészség. Ahogy korábban is elmondtam, mi az, amit rosszul csináltok - mostanában, azaz évekkel később kezd beigazolódni, hogy igazam volt - most is elmondom, elmondtam. Még mindig tisztellek és nem tartozom azok közé, akik hagyják, hogy a média átmossa az agyukat. Sosem ajnározok senkit, számomra Norbi egy mondata elég volt, hogy képet kapjak a munkásságáról. Ő üzletember, nem az emberek megváltója, még ha ezt is kommunikálja. Tartom, amit a korábbi hozzászólásomban írtam. Nagyon naív vagy, Gábor - valószínűleg túl jóhiszemű - hogy jót vársz ettől az együttműködéstől. Anyagilag valószínűleg megéri, de azt gondoltam, neked az emberek egészsége is számít. Miért lenne baj, hogy Norbi anyagilag sikeres? Én csak örülnék ennek, ha valóban az egészségért szállt volna harcba. De ahhoz, annál amit csinál, lényegesen több kell. Megérteni, tanulmányozni az emberi szervezet működését, rájönni arra, hogy mindenkinek máshogy működik a szervezete, más az anyagcseréje. Van aki beteg lesz a hústól, a haltól, mert hisztamin intoleráns. Aki tej vagy glután érzékeny, az ne egye, amit nem kell. De ilyen emberek azért kevesen vannak. Sokkal több tanulásra lenne szükség - biokémia - ahhoz, hogy táplálkozási gurunak kiáltsátok ki magatokat.

    Régóta mondom már, hogy amit a paleónak jelentenie kellene és meghozná az egészséget is, az ez: zöldségek, gyümölcsök (teljesen ok nélkül féltek a gyümölcsöktől, számomra ez nevetséges) kevés hús, kevés jó minőségű zsír, hetente legfeljebb egyszer hal. És szénhidrát is, mert az fontos. A gabona sem mumus, nem kell mindet kihagyni. Ahogy a burgonyát sem. És mindezt vegyszerek, adalékanyagok, tartósítószerek, füstölés és egyéb ártó dolgok nélkül.

    VálaszTörlés
  157. bocs: glutén helyesen, elütöttem

    VálaszTörlés
  158. 157. Tara
    Nagyon osztom Tara aggodalmait. A Norbi Update termékek évek óta szerepelnek a kiemelkedően sok transzzsírt tartalmazó OÉTI listán. Rákerestem most is, de már nincsenek fönt az OÉTI oldalán a listák, nekem megvan a 2013-as jelentés, aki kíváncsi rá, szívesen elküldöm e-mailben. Nemcsak a hírhedt műzliszelet, de a magvas kenyér, pizza, pogácsa és croissant is szerepel benne.
    A műzlis linket megtaláltam, de ez csak a jéghegy csúcsa:
    http://mno.hu/tudomany/meglepo-nevek-a-transzzsirsav-feketelistan-1211710

    VálaszTörlés
  159. 157. Tara
    Olvasd el a Gabonaagy című könyvet Dr. Perlmuttertől.

    156. Szengab
    Norbinak először a saját termékeit kellett volna paleósítania, ami meg nem paleósítható, azt kidobni a kukába, beismerni, hogy a gabonával más gond is van, nem csak az, hogy felnyomja a vércukorszintet, beismerni, hogy tévút volt az, hogy beleteszünk egy adalékot, ami ellátja ezt a feladatot. Ez lenne az erkölcsös lépés és utána lehet egyesülni egy teljesen más irányzattal, a paleóval. Nem pedig meghagyni a régi sz@rokat és felvenni egy teljesen más terméklistát, a paleót. A Norbi liszt és a liszt teljes tiltása mégis hogyan egyeztethető össze???? Aki agyilag megérti a gabonával lévő gondokat, az nem bír kitenni egy szénhidrátcsökkentett terméket az üzlet polcára. Norbi csak egy sima kereskedő, aki azt ad el, amit a vevők keresnek, ő nem egy egészség guru, akinek elvei vannak.
    Egy ilyen beismerés után persze lehet, hogy már nem is lenne olyan csábító üzletfél, akivel egyesülni érdemes. Ha leszedi a polcokról a norbi lisztet, az a részvényeseknek sem biztos, hogy tetszik, lehet, hogy nem is engednék vagy kiszállnának az nyrt-ből, Norbi egyáltalán nem azt csinál amit csak akar. Ő nem egy szabad ember.
    Gábor, ajánlót írsz a Gabonaagy könyvhöz, aztán egyesülsz a norbi liszttel.
    Egy utolsó mondat. Nem vagyok tömegember.

    VálaszTörlés
  160. Azt gondolom, hogy a fitnesst és a táplálkozást nem kellene összemosni. A mozgás elengedhetetlen, viszont nem új a paleóban. Azt a sok szemetet amit S.N. árul, az viszont borzasztó. Ez érdekes, mert úgy 7-8 éve érdeklődtem a termékei után, viszont a paleo volt az, ami teljesen eltántorított tőle. Semmi más nem kellett hozzá, csak elolvasnom a termékei összetételét.
    Viszont már nagyon "edzettek" vagyunk, mert ugyanakkor ez nem áll távol Sz.G. hű szövetségeséhez, M.E.-hoz.
    Most akkor min csodálkozunk ?

    VálaszTörlés
  161. Rozcsika, nem vagy tömegember, sőt, elitista vagy. :-))
    Különben teljesen egyetértek veled.

    Egyébként én elhiszem azt is, hogy a norbipaleós kaja nem lesz tele szeméttel és megfelel a paleó követelményeinek, erre Gáborék a garancia.
    De az egésznek a létjogosultságát, célját továbbra sem látom, nem értem, mert meggyőződésem, hogy ettől nem fog bővülni a paleósok köre, attól, hogy megvesznek pár snacket gazdag emberek, vagy a szegények még kevesebbet, vagy egyet sem.
    Ez nem úgy működik, mint anno nálunk, hiszen teljesen más a motiváció...
    A maglisztes sütiket mi itthon kezdtük el barkácsolni, és egy idő után elegünk lett belőle meg a rá szánt időből is, azonkívül aki jó sokat evett, tapasztalta a rossz hatását, mi abbahagytuk, vagy legalábbis igen keveset esszük.
    Nem azt mondom, hogy baja lesz a norbis kajától bárkinek, mert attól a pár db-tól nem lesz, amit meg bír venni, sacc 5-800 Ft-ért/db (miről beszélünk, az átlagembert nézve?), DE paleós se lesz belőle ezektől!
    Azért fog utánanézni a paleónak, elolvasni a paleós könyvekből akár egyet is, mert ízlett neki egy snack, amit a Norbinál vett? Ugye ez vicc? Ez pont fordítva van, azért paleózik, és azért keresi később a gm kaját, hogy egyszerűsítse a menü megoldását, mert MEGÉRTETTE, mi a lényege. És nem fogja az első nap abbahagyni, legyinteni, mert épp nem jutott pénz norbiskajára vagy otthon nem ért rá paleósat főzni. Ezért nem ér semmit ez az egész, csak uolyan lehúzás, mint az update. Hányan fogytak le TARTÓSAN vajon attól?? Ez nem ezen múlik, mindenki tudja, teljes életmódváltást követel.

    Ahogy a paleó boltokat megfizetni képes emberek is viszonylag szűk réteg, úgy a norbipaleós készételeket még kevesebben (a még pénzesebbek) fogják megengedni maguknak, pont azok, akiknek az egészségügyi helyzetük is jobb (tudjuk, hogy működik ma az eü., hogy lehet jobb és meg jobb ellátáshoz jutni, a fővárosban, megyeszékhelyeken élők, akiknek egyben munkahelyre is több esélyük van eü.-állapota pl. mindig jobb volt a falusi népességnél), ezzel pedig az eü.-ileg is legrosszabb helyzetben lévő legszélesebb tömegekhez jut el a legkevésbé a paleó, ami eredetileg a célja lenne, saját bevallás szerint. És NEM azért, mert a szegények nem tudják megvenni a snackeket, ettől nem lesznek kisegítve, hiszen az egészségük ezektől önmagában nem fog javulni, ez csak egy nagyon mellékes kiegészítője egy hatásos paleó étrendnek), hanem a mozgalom igazi célját a széles körű ismeretterjesztésben, a paleó ALAPJAInak még további terjesztésében látom most is, pl. azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy a hús+zöldség+tojás nem, vagy nem sokkal drágább (hosszú távon még inkább megéri).
    Hogy törekedjenek a zöldségfogyasztásra, ami OLCSÓ, és még mindig inkább néha rizst vagy krumplit egyenek köretnek, mint tésztát, nokedlit, mert a glutén az méreg, ezt kéne a fejekbe verni. Az édesítésről meg inkább fokozatosan le kell szokni, úgy, ahogy sokan meg tudták tenni a sóval is. Az édesítők is drágák, ha nem jut rá, úgyis cukrot fognak venni, amíg fogalmuk sincs, mennyit ártanak vele.
    És egyáltalán nem elitizmusról van szó, mert ha teljesen megfeledkezünk a drága bio kitételekről (vegyszermentes zöldség és legeltetett állat húsa, nem tápos tyúk tojása), akkor is nagyon sokat tesz az egészségéért, ellentétben azzal, ha néha betér egy norbiboltba nasiért.

    A kritizálók megbélyegzéséről:
    Nem ismerem különösebben Norbit, tehát nem is utálom, nem követem a médiában, pár bunkó és primitív beszólását hallottam, olvastam nyilatkozatban véletlenül, a feleségéét szintén, ultragáz, de mindegy.
    Nem ez alapján ítélem meg, na bumm, sok-sok ilyen IQ-hiányos ember van, de ha vannak elvei, becsületes, nem gátlástalanul tör a haszonra, akkor semmi gondom vele.
    És nem vagyok kirekesztő gondolkodású, sem antikapitalista, ellenkezőleg. Boldoguljon a jobb, az erősebb, a kreatívabb, a kitartóbb, DE csak ha becsületes, következetes, nem csupán kihasználja az üzleti partnereit stb. Hát majd ez is elválik ebben az esetben is.

    VálaszTörlés
  162. Magam is meglepődtem az együttműködésen, viszont egy dolgot látnunk kell. Norbi célja elsődlegesen nem az egészséges életmód, hanem a fogyás. És ezt tekintve a módszere működik. Reménykedjünk, hogy ez a lépés arra utal, hogy belátta, a fogyás nem elég, és lassan megszabadul a gabonától és a tejtermékektől. Egyszerre nem teheti, mert csődbe jutna. De ha a jelenlegi vásárlói megtalálják nála a paleo termékeket is, rájöhetnek, hogy gabona és tej nélkül is lehet élni. Nekünk pedig jó lehet, ha beszáll az üzletbe, mert esetleg megélénkül az árverseny.
    Tara, nagyon igazad van a tiszta élelmiszerek ügyében, de mindent egyszerre nem lehet. Azt viszont nem nagyon értem, hogy miért félted Norbitól a paleot, ha ennyire ellene vagy.

    VálaszTörlés
  163. Még valami: anyósom Teletálas kaját rendel már régóta. Közben bejött ott is a paleó menü, most már sokszor olyat IS vesz. Mert megteheti, meg tudja venni. És érdeklődik az új alapanyagok iránt, már csinál maglisztes lepényt. Ez annyiban jó, hogy legalább kíváncsi, érdeklődő. Após már meg se kóstolja, pedig nagyon durván deformálódtak a kezei arthritis miatt, már alig tudja használni, azaz az én példám ott van előtte!!
    De ennyi, azonkívül, hogy előttük a kaja, még egyikük nem soha egyszer nem kérdezte hogy van ez, miért (nem) jó ez, hogy működik, én mit tapasztaltam, max. hogy én eszek-e mandulalisztet, meg a quinoa paleó-e. De nem az alapján fog dönteni, amit én (nem) magyarázok el, hanem hogy ízlik-e neki az a különleges új gabona. És azóta is eszi a quinoát rendszeresen. :-)) De ettől még ugyanúgy betegek maradhat, hiszen a kenyér továbbra is az asztalon van...

    VálaszTörlés
  164. Eddig kinevettük Loran Cordain-t, hogy az amerikaiaknak azt ígéri, hogy a 85%-ban betartott paleó is jó (hétvégén lehet bármit enni), most meg már az is rendben van, hogy a norbis pizza közé legyen bújtatva a magsüti, hátha valaki megveszi véletlenül és rákap? Szép pálfordulás.
    Szerintem amúgy nem lehet egy fenékkel kétféle étkezésen ülni. Vagy paleó vagy liszt.
    Én a 10 kg-nyi visszahízásomat annak tudom be, hogy a szigorúan betartott paleó miatt fiziológiás inzulinrezisztenciám alakult ki, tehát már nulla, de igazán nulla nem paleó dolgot sem ehetek, még édes gyümölcsöt sem, úgy jártam, mint a természeti népek, amikor a nyugati kajával találkoztak, a többszörösére híztak tőle, míg az azt régóta evők, csak szimplán kövérek lesznek. Most úgy kell étkeznek, mintha cukros lennék.
    A Gabonaagy c. könyv hatására meg fogom nézetni az éhgyomri inzulinszintemet. A könyv szerint az éhgyomri normál vércukorszint semmit sem jelez abból, hogy mennyire kellett a hasnyálmirigynek ehhez az eredményhez halálra dolgoznia, más szóval mennyi rengeteg inzulinnal tudja csak a vércukorszintet kordában tartani.

    VálaszTörlés
  165. Gábor! Légyszíves válaszolj arra a kérdésemre, hogy a paleo kezdetén hány kg voltál, a paleo első éve után vagy később mennyi volt a legkisebb súlyod és most hány kg vagy. Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  166. Aki komolyan és meggyőződéssel választotta a paleót, annak át sem kellett lépnie a paleó boltok küszöbét.
    Aki egészséges akar maradni az a Norbi -féle boltokat is kerülje el jó nagy ívben.
    Ez az összefonódás csakis kizárólag az emberek megvezetésére szolgál.
    Az egészséges táplálkozáshoz, vagy egészséghez egyik üzlet sem lételem!

    VálaszTörlés
  167. 159. MisMis
    Ez azt jelenti, hogy Norbi egy lelkiismeretlen, gátlástalan ember, aki filléres silány szemetekből kutyulta össze a termékeit, tudva arról, hogy ezek hosszútávon akár halált is okozhatnak. Csak azt tartotta szem előtt, hogy tényleg lehessen fogyni tőlük, mert a sok tájékoztalan és lusta ember emiatt fogja ezeket megvenni. Érdekes módon a Fornetti cég például teljesen önként állt át az alacsony transzzsírtartalmú zsiradékra, ahogy a BurgerKing is, pedig nem hirdetik magukat egészség guruként, csak épp a tulajdonosaikban van emberség és felelősségérzet. Tényleg érdemesebb lett volna ezekkel a vállalkozásokkal szövetkezni,.
    http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/eletveszelyes-es-rejtozkodo-a-transzzsirsav
    Szerintem arról van szó, hogy Norbi látja hogy mekkora siker a paleó, és szeretné ő is kivenni a részét ennek a hasznából, sőt idővel szeretné ő lefölözni a hasznot. Na de nyilván tudta, hogy paleós ember az ő termékeit bottal se piszkálná meg, nemhogy megegye. Hát ezért kellett Gábor! Merthogy Gábor neve garancia lesz a paleósoknak. Hát nekem nem, mert hogy ellenőrzi azt Gábor, hogy nem higítják-e fel a drága magliszteket egy kis szójafehérjével, fűrészporral meg mit tudom én mikkel amit amúgy tesznek az "ételeibe". Akkor mernék enni ezekből, ha éveken át, szúrópróbaszerű laborvizsgálatok igazolnák, hogy tényleg csak megengedett dolgok vannak benne.

    VálaszTörlés
  168. 156 Szengab
    Gábor, fel vagyok háborodva, hogy ezek után még potenciális antiszemitizmussal és cigányellenességgel is megvádolod a paleósok közösségét. Hol, melyik paleós fórumon hallottál ilyen hangokat? Ne haragudj, de ez a tehetségtelen politikusok ütőkártyája. Tőled tudományos érveket vártunk eddig, nem alaptalan vagdalkozást.

    VálaszTörlés
  169. 168. Kriszta
    Itt van ez az amúgy csodálatos Brót pékség, ahová Elmira elvitte a paleó kifli receptjét. Elmira a nevét és áldását adta a paleo kiflire, de már azt nem kötötte ki, hogy ezt márpedig csak külön műhelyben, külön sütőben lehet majd kisütni. Én megkérdeztem, nincs elkülönítve a paleo a többitől. Hogyan lehetne bízni abban, hogy ott, ahol száll a liszt és mindenki és minden lisztes, ott a kiflire meg pont nem fog rászállni a liszt. Ha a receptet a Baross u. 48-ba, a pici paleocukrászdába vitte volna el Elmira, ahol a cukrász, gyógyult rákbetegként, lisztet be sem enged a műhelybe, akkor most lenne egy tuti paleokenyerünk.
    Elég, ha a norbi sütiket ugyanabban a csomagolóüzemben, ugyanazon a gépen fogják bezacskózni, mint a paleó sütiket.

    VálaszTörlés
  170. Rozcsika

    Ez nagyon durva, m mint h. fiziológiás inzulinrezisztenciád alakult ki! De Te eszegettél rízst meg krumplit és tejterméket egy időben, nem? Vagy azóta újra 100%-ban tartod a paleot? Mit fogsz most csinálni?

    VálaszTörlés
  171. 169.
    Szerintem ne Névtelenül háborodj fel. Másrészt az előítélet kutatásból pontosan tudjuk, hogy teljesen mindegy, miért ítélnek meg valakit alaptalanul, az akkor is előítélet. A Facebook most tele van gyűlölködő bejegyzésekkel, és nem egy ember azt hánytorgatta fel, hogy Schobert alacsony, fonnyadt képű, stb. A racionális érvek mögé bújtatott előítélet ugyanaz, csak finoman úgy hívják szubjektív vélemény.
    És vajon Te voltál az első, aki megvédett engem, hogy talán mégsem vagyok gazember, mert hoztam egy döntést, amit a gyűlölködők csak azért neveznek árulásnak, mert egy nekik nem tetsző emberrel kötöttem? Gondolod, hogy engem nem sért, hogy bárki pocskondiázhat? Sajnos nincs erkölcsi alapod a kioktatásra.

    VálaszTörlés
  172. 168 Kriszta

    " tudva arról, hogy ezek hosszútávon akár halált is okozhatnak." Az imént erről beszéltem. Ha nem szeretsz a valakit, attól az még nem gyilkos. A McDonalds nem jószántából vonta ki a transzzsírt, nézz utána.

    VálaszTörlés
  173. 167.
    Legalább a nevedet írd ki, had tudjuk, ki ilyen bölcs.

    VálaszTörlés
  174. 166 Rozcsika

    kb. 76 voltam, lett belőle 74, de szerintem 70-72 kéne legyek.

    VálaszTörlés
  175. 163 goliver
    Egyetértek Veled. Lehet jó célt rossz eszközökkel megpróbálni elérni. Rengeteg ember lefogyott, és igazság szerint, aki 30-70 kg-tól megszabadult, annak nagyobb a haszna ebből, mint a szójából, transzzsírból eredő kára. Persze, jobb lenne, ha ezek sem károsítanák az egészségét, erre lesz jó a paleo.

    VálaszTörlés
  176. 161. Ani
    Kifejtenéd, hátha én értem félre és nem sértegetni akarsz minket.

    VálaszTörlés
  177. 160 Rozcsika

    Egyesülök a norbiliszttel? Ebben biztos vagy?

    VálaszTörlés
  178. A paleo egy olyan életforma amelyik otthon is megvalósítható. Miért terjedne jobban a paleó ha Norbi beszáll? Csupán az fog történni, hogy Norbi boltjaiban az eladott áruk között emelkedni fog a "paleó" minősítésű cuccok aránya. Bár ez is kérdéses, hogy ki és milyen alapon nevez valamit paleónak. Erre milyen garanciák vannak? lesznek? Nincs egységes nevező ebben a kérdésben. Norbi pedig ezt szeretné veled elérni. NO meg azt, hogy ne rontsd a levegőt a túloldalon. De a paleóhoz más is kell, nem csak maglisztek és péksütemények meg kenyérpótlékok. Ráadásul itt ez a sok panasz a maglisztekre és egyebekre. Norbi egyszerűen belátta, ha kézben tartja a paleó bizniszt akkor nem lehet baj. Te pedig Gábor ezt bevetted. Elég nyuszi módon. Ez az antiszemitizmusra utaló megjegyzésed fentebb pedig szerintem szamárság. Vagy támadott téged valaki azért mert zsidó vagy? Nem kellene e mögé bújni. Itt tudományos és erkölcsi kérdésekről van szó és nem vallási kérdésekről. Ha nincs egyéb érved ezt ide keverni komoly gondokról árulkodik. Csalódtam és a környezetemben nagyon sokan. Lehet-e előre menni úgy, hogy közben ezreket árulunk el. Norbi is csak használ embereket a céljai eléréséhez. Remélem te nem ezt tetted az eddigi támogatóiddal? Azt írod, valahol, hogy megoszlott körülötted az emberek véleménye. Rosszul látod! A paleósok 90%-a nem támogat ebben a kérdésben, akik melletted érvelnek azok norbis emberek, újak és nem a régi támogatóid. Nagyon elszámítottál valamit.

    VálaszTörlés
  179. 175. Szengab
    Drága Gábor! Már kétszer nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy most hány kg vagy??? Légyszi.

    VálaszTörlés
  180. 173, Szengab
    Nekem Norbi közömbös, ugyan nem szeretem, de nem is utálom, sose foglalkoztatott.
    Emlékeim szerint te magad is nagyon csúnya dolgokat írtál a transzzsírokról, valami olyan is rémlik, hogy a margarinnal sütő nagymamákat majdhogynem családírtással vádoltad,
    Ha akármelyik gyorsétterem nem önként állt át a magas transzzsírsavat tartalmazó zsiradékról, attól még Norbinak erkülcsi kötelesége lett volna ezt megtenni, ha valóban számított volna neki valaha az emberek egészsége.
    Reméljük, hogy a Monsanto Hungária Kft-vel nem köttök együttműködési megállapodást mondjuk édesburgonya termesztésre:(

    VálaszTörlés
  181. „A McDonald's az olajfejlesztést és cserét önkéntesen vállalta.” (McDonalds sajtóközlemény, 2007. okt. 10.) „A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. októbertől minden hazai éttermében kedvezőbb élettani hatású sütőolajra cseréli az eddig használtakat, ezáltal gyakorlatilag nullára csökkenti kész ételeinek transz-zsírsav tartalmát. Az új olajkeverék több mint 10 éves fejlesztési munka eredménye, használatával a McDonald's úttörő szerepet vállal a vendéglátásban. A hazai éttermekkel párhuzamosan Európa szerte átállnak a jelenlegi legmodernebb olajkeverékre, amelynek zsírsavösszetevői jóval kedvezőbbek a WHO által ajánlott határértékeknél.”

    "Évente akár 30 000 keringési eredetű, idő előtti halált lehetne elkerülni, ha betiltanák Magyarországon az élelmiszeriparban gyártott transz-zsírokat."

    http://szkeptikus.blog.hu/2009/01/05/margarin_ndash_a_terminator

    VálaszTörlés
  182. Legalább megélénkült a blog. :)
    Felebarátaim! Nyugalom és türelem! Gondolkodjatok nagyobb léptékben!
    Most azt hisszük, hogy a farkas bedugta a lábát a malacok házába, de lehet, hogy közben egy vagány kismalac dugta a lábát a farkasok házába... :)
    S. Péter

    VálaszTörlés
  183. Goliverrel értek egyet. Tudom, hogy Gábor és Elmira rendet csinálnak.
    Nekem ez különösen jól jött, mert a vejem és a lányom nagy Norbi-Réka fanok, úgy a testedzés, mint kaja vásárlás terén. Lányom többször is járt Réka táborban és valóban, szépen le is fogyott szülés után, sőt teljesen fitt és edzett, acélos izmokkal (persze, ez nem evolúciós mozgásforma, de ebben a közegben fedezték fel a kettlebell-t.Most már ott sorakoznak a golyóbisok az edzőtermükben). A vejem is gyúúúúr...meg bicózik, szóval odafigyelnek a testükre.
    Csak magamra haragítom őket,mikor felemlegetem a Norbis kaják összetevőit, hiszen ott élelmiszer mérnökök hada dolgozik ! Mit képzelek én ! A paleó meg különben is gagyi.... bár nem olyan régen a Teletáltól már rendeltek paleós menűt. Szóval, nagy elégtétel nekem, hogy a Norbi ment oda Gáborékhoz puncsolni :) :) :)

    Rosszúl tudom, hogy a transzzsírokat meg, minden gyártónak kötelező a megengedett határértékig lecsökkenteni idéntől kezdve ? Tehát nem különösebben nagy dolog, ha egyes gyorskajások ezzel reklámozzák magukat, hogy kivonták... hát muszáj volt nekik !

    VálaszTörlés
  184. S. Péter, én a vagány kismalaccal vagyok :)

    VálaszTörlés
  185. 171. Ősasszony
    Minden paleósnak fiziológiás inzulinrezisztenciája van, nem csak nekem.

    VálaszTörlés
  186. Nem értem ezt a közfelháborodást meg sárdobálást, miért nem várjátok ki a végét, miért kell rögtön pálcát törni valaki felett, mikor nem történt semmi visszafordíthatatlan? Én nem ítélkeznék előre.
    Bízom Gáborban, továbbra is szeretem és támogatom, akárhogy is sül el a dolog. Mondjatok naivnak de nekem már emberileg bizonyított, és annyira nem változik meg valaki, ahogy most sokan látják.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.