2014. május 11., vasárnap

Paleo eszmecsere


217 megjegyzés:

  1. 196. Rozcsika

    A most megjelenő paleomagazinban lesz egy cikk Bencétől a probiotikumokról, nos, elég kiábrándító a helyzet az elemzése szerint. Már régen elgondolkodtam én is azon, hogy nekünk paleósoknak jó-e az, ha a nyugati ember bélflórájához igazított probiotikumokat szedjük, tekintve, hogy nekünk nem az a cél, hogy a tejtermékeket és a gabonát minél jobban emésszük, hanem éppen hogy mást szeretnénk jobban emészteni. Az egész probiotikumipar, tisztelet a kivételnek, hiedelmekre épít, Lactobacillusokkal rakják tele a kapszulákat, holott ezek nem is igazán jók nekünk (még a nyugati étrenden élőknek sem feltétlen). Úgyhogy egy-két kiváló keveréktől eltekintve valószínűleg jobb nem pénzt kidobni ezekre a termékekre. De Bence cikkét feltétlen olvassátok majd el. (A többit is.)

    VálaszTörlés
  2. Sz Era 197
    A legújabb körben az előadások témája fogamzás, teherbeesés, anyaság PM zavar mellett, ezeket valószínű nem lesz időm meghallgatni, csak Jen Wittmant hallgattam meg eddig félig, ebből nekem az volt hasznos tipp, hogy teljesen le kell állni a koffeinről és már 3-5 nap elteltével sokkal több energiája lesz az embernek (ezt tanúsíthatom, mert most négy napja nem ittam egyáltalán kávét, mellette egyébként csinálom a GAPS diétát) és ma először kevésé vagyok fáradt. Azt javasolja, hogy reggel száraz kefével vagy durva szivaccsal dörzsöljük le a bőrünket, az nagyon jól élénkít.
    Csináltam magamnak több jegyzetet is az előző előadásokból, de félig angolul, mert gyorsabb volt leírni, ha lesz időm lefordítani, és érdekel valakit, teszek fel még belőle.

    Találkoztam egyébként közben a Solvingleakygut.com oldallal is, szerintem ez elég jól összefoglalja, hogy az áteresztő bél esetén mit érdemes csinálni, ja és van egy egyszerű tíz kérdéses kérdéssor, ami alapján be lehet lőni, hogy valakinek van-e ilyen. Nekem ez elég megdöbbentő volt, mert eddig azzal áltattam magam, hogy azért ilyenem csak nincs, de sajnos elég magas pontszámot sikerült elérnem. A lényeg egyébként:
    1. a kiváltó okok megszüntetése (kaja: 100% glutén-mentesség, bélfalat nyíró gyógyszereket mellőzni, amennyire lehet, stresszkezelés, legalább napi 8 óra alvás (és ezt is 100%-ban)
    2. bélfal újjáépítése (L-glutamint, kolosztrumot, B-vitamint és egyéb kiegészítőket említettek, az egyebeket gondolom már csak pénzért részletezik)
    3. ha ezek után is maradnak gondok, a mélyebben gyökerező kiváltó okok megszüntetése (parazitafertőzés, mellékvese-kifáradás: ez utóbbira C vitamint ajánlottak). Itt az a gondom, hogy Magyarországon hol lehet olyan tesztet csináltatni, ami egy parazitafertőzést kimutatna? Ha valakinek van ötlete, szívesen venném.
    Ami nagyon fontos, hogy ezeket mind egyszerre kell csinálni.

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Szendi Gábor!

    Nem tudom hol tudnám Önt elérni, ezért írok itt. Trigliceriddel kapcsolatos kérdésem volna. Először vázolnám a helyzetet:

    Valószínűleg van valamilyen zsíranyagcsere zavarom, hiszen "normál" étkezés mellett a trigliceridem kb. 6 mmol/L. A normál étkezés azt jelenti, hogy iskolai menzán étkezem, illetve nap közben is gyakran eszem egy-egy szelet fehér kenyeret stb., sajnos egyelőre nem tudom megoldani, hogy "paleo" módon étkezzem. Az orvosom természetesen azt javasolta, hogy kerüljek mindenféle zsiradékot és mozogjak sokat. Tanácsa ellenére én kipróbáltam egy zsírban gazdag, szénhidrátban szegény étrendet (+ sok omega3-at), és 2 hónap múlva mikor megmértem 0,8 mmol/L-re ment le a trigliceridem. Az érdekesség egyébként az, hogy az orvosok szerint a triglicerid szint lényegesen csak lassan - hónapok alatt változik. Velem nem ez a helyzet, a triglicerid szintem egészen ingadozó, pl. egy hét alatt el tudom érni, hogy 6 mmol/L-ről lemenjen 1mmol/L-re ha kínosan odafigyelek a minimális szénhidrát bevitelre + omega 3 bevitelre. Az orvosom szerint ez lehetetlen, pedig igaz. (Egy otthoni készülékkel tudom ellenőrizni akár napi szinten a triglicerid szintemet). Tavaly nyáron voltam egy szívultrahang vizsgálaton ahol az orvos azt mondta, az ereim teljesen tiszták. Saját megfigyelésem alapján a triglicerid nálam szénhidrátmegkötőnek tűnik... elég dinamikusan változik és a szénhidrát-gazdag étkezés következményeként nekem nem a vércukor szintem emelkedik hanem a trigliceridem (ez lehetséges lenne?).

    Ezért a kérdésem a következő lenne: Ön szerint a magas triglicerid valóban növeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, vagy esetleg a koleszterinhez hasonlóan ez sem rizikófaktor (tekintve, hogy az éhomi vércukorszintem mindig 5.0 mmol/L)?

    VálaszTörlés
  4. Probiotikum téma:

    Engem is nagyon érdekelne most, hogy tényleg kellene-e ebből szedni, és milyet, a Thyroid Session előadásaiban minden előadó azt mondja, hogy a bélfal újraépítéséhez szedjünk probiotikumot, és nyilván Tom O'Bryan-nak is megvan a saját terméke (bár ő azt is mondta, hogy számtalan kiváló termék van), meg Chirs Kresslernek is, ezek havi adagja alsó hangon is kb 150 dollár, vagy külön is össze lehet vadászni a iherbről valami probiotikumot, kolosztrumot, L-glutamint, de kérdés, hogy melyiket? Alternatíva a GAPS-diéta, mely szerint bőven elég napi néhány teáskanál káposztalé (15 dgk házi vecsési káposzta a piacon 60 Ft). Részemről meg vagyok zavarodva, hogy melyik a helyes döntés, mindenesetre a költséghatékonyság érdekében most ez utóbbit próbálom először.

    VálaszTörlés
  5. 1. szengab, 196. Rozcsika
    Ja, közben eszembe jutott, hogy ebben az időben, amikor úgy éreztem, hogy ha nem ehetek probiotikumot Hashimoto betegként, attól azért még ehetek fermentált ételeket, akkor kezdtem inni a fermentált papayát és az a nap fénypontja volt amikor megihattam az egy kis kupica papaya levemet. Persze valószínűleg a papaya enzim volt ebben nagyon hasznos. Ma már erre sincs szükségem.
    http://www.bio-barat.hu/index.php?page=shop.product_details&category_id=52&flypage=flypage.tpl&product_id=2002&option=com_virtuemart&Itemid=64

    VálaszTörlés
  6. szengab 1::
    De, ha jól tudom, a fermentálás során is pont a lactobacilusok szaporodnak el leginkább
    http://fogyas.drtihanyi.hu/cikk/fermentalt-zoldsegek

    VálaszTörlés
  7. Béla

    A "zsíros" folyadékot én is használom, a teákba kókuszkrémet, vagy kókuszzsírt, (régebben kókusztejet) teszek. A tojásos verziót még nem próbáltam, nálam ez a tea dolog így teli találat :-) Ezt a sűrűbb, zsírosabb teát iszom délelőtt. Ebből többször.

    A közösségi étkezéseknél is beválik: teázom. Megvan a "közös" élmény és nem eszem, ha nem érzem szükségét.

    Emma

    VálaszTörlés
  8. 196. Rozcsika

    Köszönöm szépen! :-) Ez érdekes, hogy autoimmun betegeknek nem ajánlott. Hmmm..

    VálaszTörlés
  9. 2 Köbüki
    Köszönöm... nagymama lévén ez a téma nem aktuális ::)) Igen a kávé, sajnos az az egy reggel még ott van és pár napja csak abba futok bele, akárhonnan közelítem hogy most ezt el kell hagynom. ( mellékvese kimerülés-hisztamin miatt) Sajnos szabályos hisztaminos tünetet produkálok még a mentes kávétól is ((::

    Az Autoimmun AIP protokollt kezdtem pár napja követni így én az L -glutamint rendeltem amit Sarah Ballantine ajánl ( a ThePaleoMom oldalon rengeteg info van )

    Dr Tom O’Bryan videója alatt a hozzászólásokban volt egy válasza és ott megadta hogy ő mit ajánl: omega3, D-3 vitamin, glutamin, kolosztrum, probiotikum

    Ha jól értettem (ez nem biztos mert szótár és webfordító amit használok) sajna hiába nincs mellé evés vagyis semmi ami paleóban tilos+ semmi paradicsom paprika padlizsán, ha stresszes időszakot él meg valaki munka stb miatt akkor áteresztővé válhat a bél. Ekkor javasolják a kiegészítőket.

    Sara B sima 5 ezres D vitamint ajánl, ami azért itt a fórumon nem újdonság, ő éppen a Now Foods ét linkelte be. Amit megtaláltam még az ez az L glutamine http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-L-Glutamine-750-mg-120-Capsules/187#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=jarrow%20L%20glutamin&rc=766&sr=null&ic=3 ennek van por alakú kiszerelése is.

    Sara B szerint is nagyon jó a káposztalé és minden házilag biztonságosan erjesztett dolog, de nagy az egyéni eltérés, ezért pici adagokban kell kezdeni aztán lehet egy csészéig/nap fogyasztani.

    VálaszTörlés
  10. Gábortól szeretnék segítséget kérni, nagyon remélem, hogy itt elérem!
    Kedves Gábor, egyik barátunk felesége tavaly leukémiás lett, már 2x kemózták, de rövid javulás után mindig visszaesik. Mi az eljárás a leukémiánál? Átszaladtam egy-két könyvét, de nem találtam benne támpontot. Gondolom, a D-vitamin itt is oké, de pl. használható-e a ketogén étrend? Hiszen itt nincsenek kiéheztetni való sejtek - vagy mégis? Érne valamit még, ha most kezdene paleózni?
    A másik problémám, hogy az unokaöcsémnél a patkóbélben a Vater papilla környékén "szövetszaporulatot" találtak. Ennek kapcsán olyat írok, amit orvosnak nem mernék megemlíteni, mert hülyének néz - de hátha Maga tud rá mit mondani. Szóval egyszer hallottam egy népi bölcsességet, mely szerint a rákosok a betegség kitörése előtt nagyon sok esetben "feltűnően jól néznek ki". Legyintettem és butaságnak tartottam, aztán mégis, saját magamnál kellett észrevennem, hogy van valami a dologban (mellrák). De ez még megmagyarázható, mert a mellrák és az ösztrogénszint emelkedése együtt jár. Csakhogy: létezik ösztrogénszint (vagy valami más hormonszint) emelkedés férfiaknál is? Mert ez a bizonyos unokaöcsém, mikor télen utoljára találkoztunk, olyan szokatlanul és feltűnően csinos volt, hogy nem győztem csodálkozni. Aztán jött a szörnyű hír... Szóval lehet, hogy rajta is segítene valami hormongátló szer?
    Kedves Gábor, örökké hálás vagyok, mert rajtam annak idején segített. Abban reménykedem, hogy tud valamit mondani a vázolt két esetre is. (Különben nem gondolja, hogy a leukémiát érdemes lenne "kitárgyalni" az egyik következő magazinjában? Elég sokakat érint, és nehezen kezelhető).
    Köszönettel
    Németh Ágnes

    VálaszTörlés
  11. 10 Kedves Ágnes,

    Leukémia esetén a paleo, a D-vitamin biztosan nem árt, s talán még használ is, és mivel némely leukémia kapcsolatban áll a gluténnel, ezért is tanácsos volna átállni a paleóra. Leukémiával nem tervezem foglalkozni, mert a veszélyes betegségek az orvosok fennhatósága alá kerülnek, és onnantól a halálravált betegek általában vakon követik orvosaik tanácsát. szélmalomharcot nem érdemes folytatnom, az energiáimat olyan kórképekre és problémákra koncentrálom, amelyek kapcsán a tanácsok jó talajra hullanak. Írtam pl. a multiplex szklerózisról is két könyvemben is, hát ne gondolja, hogy eljutott a betegekig, őket a gyógyszeripar által szervezett betegszervezetek látják el "hasznos" információkkal.
    Unokaöccse kapcsán szerintem legenda a betegség előtti kivirulás. A bélrendszeri daganatok esetében nem a hormonok játszanak tudtommal döntő szerepet, hanem a növekedési faktorok, mint IGF, inzulin, VGF. A paleo ezért nagyon hasznos volna, kicsit ketogénbe is hajolhat, pláne,ha kemora vagy sugárterápiára is sor kerülne, mert a kiújulást nagymértékben gátolja a ketogén étrend.

    VálaszTörlés
  12. 10 Ágnes
    Ja, még az áttétek ellen a Squalamax-ot szoktam ajánlani, ez gátolja az új erek képződését.Interneten külföldről szerezhető be.

    VálaszTörlés
  13. 6 Smirgli
    Az lehet, de nem tudjuk, ezekben az esetekben mi is használ pontosan. A fermentálódott növény, avagy a rajta élő bacik. Nem zárható ki teljesen, hogy a lactobacik hasznosak lehetnek, de nem igazolt oly mértékben,mint ahogy azt állítja a kereskedelem.

    VálaszTörlés
  14. 3 UNDERSCORE powi
    Minden weboldalam alján ott van az e-mailcímem. :-)
    Amúgy a trigliceridszintet a szénhidrát, különösen a fruktóz fogyasztás emeli meg, orvosa még a régi kottából játszik. A triglicerid kockázati tényező, már csak azért is, mert általában az inzulinrezisztencia és a gyulladás jele is. A reggeli vércukorszint nem feltétlen mérvadó, arról is szólhat, hogy jó erős hasnyálmirigye van, ami sokáig elleplezi még az inzulinrezisztenciát. Tehát csökkenteni kell a szénhidrátbevitelt.

    VálaszTörlés
  15. 6 Rozcsika

    Ez nekem új, hogy autoimmun betegek ne ehetnének probiotikumot?! Mindenesetre, mivel nem sok haszna lehet, mindegy is. A papaya enzim csodatévő hatását nem ismerem.

    VálaszTörlés
  16. 10. Ágnes
    A kutakodásban a "gyulladáscsökkentés" legyen a vezérelv, de ne ilyen "orvosos módon", mint a COX-2 gátlók, hanem a gyulladást kiváltó okok, dolgok kerülésével, omega6 tartalmú élelmiszerrel táplált állatok húsa, zsírja, magok olaja, cukor elhagyása, megnövelt halolaj fogyasztás. A Hashimotóra szedek BioCurkumát és nemrég hallottam, hogy extra adagban szedik ezt rákbetegek is.
    http://www.bio-barat.hu/index.php?page=shop.product_details&category_id=52&flypage=flypage.tpl&product_id=3334&option=com_virtuemart&Itemid=64

    Gyógygombákra nem érdemes pénzt költeni és a Preventa vízre sem. Ha még van erő, esetleg desztillált vizet lehet inni (ez az esővíznek felel meg), kis sóval, szódabikarbónával visszasózva, hogy jó íze legyen, ez is deutériumcsökkentett víznek minősül. Mikor már kiskutyánk meghalt rákban, olvastam arról, hogy K2 vit-t is lehetett volna még adni neki, az is ráksejtölő. Kísérletekhez eddig a 180 mkcrogramnyi K2 MK7 vagy ezt használták
    http://www.iherb.com/Thorne-Research-Vitamin-K2-1-fl-oz-30-ml/21592#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=k2%20vitamin&rc=247&sr=null&ic=3
    de ha sok kapirgálós csirke tojását eszik valaki, (neon zöldes színe van a sárgájának a sok fűtől, a tojáshéj is fehér) akár napi 5-6 db-ot is vagy bárányhúst az arab hentesboltból, vagy bármit, ami még látott füvet, pl. bivalyhús, abban is van K2.

    VálaszTörlés
  17. 196 Rozcsika
    Nemrég én is elfogyasztottam egy doboz Bio-Kult probiotikumot, nálam semmilyen érezhető/látható hatás nem volt (se mellék-, se pozitív).

    VálaszTörlés
  18. Kedves Szendi Gábor,
    Szeretném a tanácsodat kérni.Édesanyámnak (80 éves) makula-degenerációja van.
    A mostani állás szerint gyógyíthatatlan és a végkifejlet megvakulás is lehet.
    Javaslatomra (a könyveidet olvasva) végre sikerült rávenni a D-vitamin+K2+magnézium citrát
    szedésére. Szerinted ez javíthat-e az állapotán (meszesedés csökkenése), illetve lehet-e más
    segítség ez ügyben?

    Köszönettel
    Szabó Gábor

    VálaszTörlés
  19. 18 Szabó Gábor

    Kiegészítésként még érdemes ezt szedni a mamának: https://www.lifeextensioneurope.com/health-goals/eye-care/macuguardtm-ocular-support-with-astaxanthin-60-softgels.html
    Ha új erek képződnek és bevérzések vannak tőle, akkor a Squalamax segíthet, ez új ér képződést gátló (interneten beszerezhető). Természetesen a cukrát le kéne nyomni, gondolom van ilyen problémája.

    VálaszTörlés
  20. 18. Szabó Gábor
    Az én édesanyámnak 10 éve van makuladegenerációja.

    Amit Gábor javasolt, az nagyon fontos!!! Luteint, Zeaxanthint-t kell szedni vagy napi szinten fekete színű bogyós gyümölcsök ledarált gyümölcspépét inni, amitől a sárgafolt a szemben sárga bír maradni, mert a fényben lévő un. kék fény, ha a sárgafolt által nem szűrődik ki, az szétszedi a makulát. Bántja a fény édesanyád szemét? Erőlködnie kell ha nincs elég fény a szobában, hogy lásson? Ha igen, akkor nem elég sárga a sárgafolt.

    A makuladegenerációra az orvosok Ocuvite Preser Vision vagy hasonló Ocuvite szert adnak. Ezzel azonban nagyon sok a gond: az E vit-ból csak a dl-alfa-tokoferol van benne, a szervetlen, a rossz, hiányzik a többi 7 összetevő, a béta, gamma, delta-tokoferol és a 4 féle tokotrienol. Nagyon sok preformált A vit. van benne, annak ellenére, hogy béta-karotinról szól a hirdetése, de én utánakutattam és főleg A vitamin van benne és D vitamin viszont nincs ehhez arányosan és ami szerintem a legnagyobb baj, hogy a réz és cink arány rossz benne. Egy egység rézhez 10 egység cinket kell megenni, az Ocuvite-ban pedig ez alapján borzasztóan kevés a réz, 1 mg helyett 0.1 mg. Gondolom arra számítanak, hogy majd sok csokoládét eszik úgyis mindenki, de ha valaki még sem eszik sokat vagy alacsony csokoládé tartalmút eszik, akkor rézhiánya lesz az Ocuvit-tól. A rézhiány vérrögképződéshez vezet, megrepednek az erek, szívrendellenesség alakul ki. 9 évnyi napi Ocuvit szedéstől kapott édesanyám először rendellenes szívritmus problémát majd infarktust, ebben teljesen biztos vagyok. Májat kell enni, színes növényeket és máris van A vitamin elég.

    Az én édesanyám Vista Clear-t szed és másnaponta még 15 mg Vitaking réz-glukanátot, hogy meglegyen az 1:10 réz:cink arány. Amit Gábor ajánlott, azt én egy dobozzal már beszedtem, szerintem nagyon jó, édesanyámnak teszteltem elő, addig ő Lutein-t szedett 6 mg naponta és a Mg-citrátos, aszkorbinsavas vizébe kell feketeribizli vagy áfonya smoothi-t öntenie, ezt issza naponta 2-x evés előtt. Nature&Vitality Q10 koenzim cseppeket eszik még, E vitamin mix cseppeket, tökmagolajat, olívaolajat, kókuszolajat. Ezek mind kaphatók a Margit krt. 58-ban, nagykeráron.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. borzasztóan kevés a réz, 1 mg helyett 0.1 mg
      Helyesbítek: 1,74 mg helyett 0,1 mg a réz az Ocuvit-ban

      Törlés
  21. Zöldbéka, Rozcsika, Gábor, a probiotikumokról, - azért vetettem fel a Bio-Kult kérdést, mert a Marksdailyapple-n olvastam ezt a cikket: http://www.marksdailyapple.com/7-things-you-had-no-idea-gut-bacteria-could-do/#axzz31apOwuLA
    A cikkben nemcsak az van, hogy a probiotikum jó, hanem egyes törzsek általi konkrét haszon is meg van említve.

    VálaszTörlés
  22. 19.szengab
    20. Rozcsika

    Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  23. Hátha érdekel valakit, hogy lehet otthoni módszerrel pajzsmirigy-alulműködést diagnosztizálni; ez volt a témája a Tyhroid Sessions egyik mai előadásának, amit Dr. Kalish tartott. Az alábbiakban az előadás kivonatát olvashatjátok:

    A 3 fő tényező, ami megzavarja az endokrin mirigyeket: toxinok, stressz, gyulladás. Ha stressz ér bennünket, felmegy a kortizol és csökken a PM-hormon működése. A klinikai vérvizsgálat csak a legextrémebb eseteket tudja mérni, a legtöbb érintettnek szubklinikus tünete van, ezt nem tudják kimutatni. Érdekesség, hogy minden PM-zavar esetén mellékvese-alulműködés is megállapítható.
    Egy otthon is elvégezhető tesztet dolgozott ki még a ’40-es években Dr. Barnes (ha jól értettem a nevét), aki teljesen konvencionális orvos volt, bár a doktori pálya előtt kutatóként dolgozott.
    A módszer:
    Szükség lesz: higanyos hőmérőre (digitális nem jó) és néhány étrendkiegészítőre (ld. lentebb).
    Működési elv: a testhőmérséklet szorosan összefügg a PM-zavarral.
    Férfiak vagy menopauza utáni nők bármelyik napon elkezdhetik; a még termékeny korban lévő nők a vérzés legelső napján kezdjék.
    5+21 napon keresztül kell mérni a hőmérsékletet, és egy táblázatban vezetni. Este rázd fel a higanyos hőmérőt, és rakd az ágy mellé (hogy reggel felrázott állapotban legyen). Reggel rögtön ébredéskor tedd a hőmérőt a hónaljad alá, és maradj nyugton 10 percig (ne menj ki pisilni, ne pörgesd az agyad, ne olvass, relaxálj, meditálj). Csináld ezt 5 napon keresztül, és táblázatban vezesd a hőmérsékletet; ekkor még nem szeded a táplálékkiegészítőt. A hatodik naptól kezdd el szedni a táplélékkiegészítőt. A kiegészítőt legjobb reggelinél és ebédnél szedni; ha valaki képes nagyon pontosan szedni, még jobb 10h-kor és 14h-kor.
    A kiegészítők:
    - Thytrophin PMG (Standard Process gyártja, a ’30-as évek óta szedik ezt, még senkinek nem lett tőle baja), állati mirigyből készült; nincs hormon benne, nem receptköteles; ebből 6-ot ajánl naponta, itt vagy mind a hatot reggel, vagy 3-at reggelihez, 3-at ebédhez; soha ne szedd késő délután vagy este, mert felpörget;
    - vagy Thyroid Synergy (Designs for Health gyártja) ha vegetáriánus vagy, ez gyógynövények keveréke, a vércukrot tartja egyensúlyban, jó a mellékvesének; ebből reggelihez 2-t, ebédhez 2-t szedj
    - súlyos zavar esetén mindkettőt szedeti Kalish a pácienssel, vagy ha valaki jobban fel akarja pörgetni a pajzsmirigyét
    A normál hő 36,6 - 36,7 Celsius (97,8-98,2 Fahrenheit). Ha a kiegészítők szedése előtt a hőmérsékleted 36,6 alatt volt, és utána tartósan felmegy, akkor valószínűsíthető, hogy a PM alulműködik. Ha az első 5 napon ebben a sávban vagy, semmi további teendőd nincs: ne szedd a táplálékkiegészítőt, felsóhajthatsz. Azért kell hosszabb időn keresztül mérni, mert nyilván vannak ingadozások, de ennyi idő alatt elég világos lesz a trend. Ha az első 5 nap nem egyértelmű, folytasd tovább, amíg nem látod egyértelműen, hogy mi van. Amikor elkezded szedni a kiegészítőket, akkor sem rögtön fog megugrani, de a 21 nap alatt világosan látszani fog, hogy a szedés előtti tartósan alacsonyabb értékhez képest tartósan nőtt a hőmérséklet, ha PM alulműködésről van szó.
    Ha valaki 36,7 fölött van, az utalhat PM túlműködésre (de lehet, hogy csak épp vmi fertőzése van).
    A fenti kiegészítők mellett lehet még szedni tengeri hínárt (kelp), jódot stb.
    Ha a szedés közben a hőmérsékleted túlmegy a 36,7-en, és túlpörögtél, csökkentsd az adagot, bár ez ritka. Viszont ahogy sikerül kezelni a stresszt, csökkenteni a gyulladást, megszabadulni a toxinoktól, és javul a PM-működés, elhagyhatóak lesznek a kiegészítők. És itt hosszasan beszél a stresszkezelés fontosságáról, mert ha azt nem oldod meg, hiába leszel jobban, bármikor visszaeshetsz.

    VálaszTörlés
  24. 23 Köbüki

    Köszönöm!!!!! éppen kérni szerettem volna ::))

    VálaszTörlés
  25. 24 Sz Era

    Megnéztem közben, az iHerben nem találtam ezeket a kiegészítőket, de ha jól emlékszem, azt mondta, Amazonról lehet rendelni, és higanyos hőmérőt is

    VálaszTörlés
  26. Kedves Szendi Gábor!

    Mennyi Q10-et érdemes szedni? (naponta)

    Köszönettel: Kiss Krisztián

    VálaszTörlés
  27. 26 Krisztián Kiss
    Életkor függvénye, 30-40 fölött érdemes elkezdeni, először 50 mg, aztán az évek során nyugodtan lehet felmenni 200-ig is, csak pénztárca kérdése. Ne vegye zokon, nem fogadtam el ismerősnek, mert még egy fényképet sem láttam Magáról.

    VálaszTörlés
  28. szengab 13, Kistörpe 21 - proboitikumok:
    Itt is van egy cikk Mark Sissontól, amiben meg az áteresztő bél megszüntetésével kapcsolatban említi bizonyos lactobacillus-törzsek jótékony hatását:
    http://www.marksdailyapple.com/leaky-gut/#axzz30wx21Xwr

    VálaszTörlés
  29. 25 Köbüki
    Lecsekkoltam én is IHERB-en ez nincs, Amazonról meg nem engedte megrendelni Mo-ra. Keresek az összetevők alapján majd valami hasonlót a semminél jobb lesz. Higanyos hőmérőnk még van, bár én tudom, hogy 35 és 35,5 körüli a "normál" hőmérsékletem.

    VálaszTörlés
  30. Kedves paleosok!

    Már jó néhány éve küzdök emésztési gondokkal (IBS, reflux, epereflux/gyulladás), tehát gyulladások mindenfelé...
    Amire a legjobban reagáltam az a ketogénbe hajló étrend volt. 3 éve paleoztam néhány hónapig,de számottevő változást nem vettem észre, mindenfélét ettem összevissza a paleón belül.
    Viszont fél éve kezdtem kísérletezni a hús/zsír központú étrenddel és itt már észlelhető változást tapasztaltam. Sokáig bizonytalankodtam, nem tudtam ráállni agyban, de 1-2 hete ráálltam, mert annyira nyilvánvaló volt a változás (mégha nem is elképesztő mértékű) és vitaminokat is elkezdtem szedni mellé rendszeresen. (B komplex Dr Chen, C egyelőre 1000 mg, D 3-6000 mg, Omega-3 kapszula 1200 mg, K2 Dr Chen - egyelőre alapvetően a Vitaking MultiPlus csomagját fogyasztom, mert abból van még.)

    A Dr Chen-féle K2 vitaminról mi a véleményetek? Láttam, hogy nincs részletezve, hogy a K2-n belül mit tartalmaz, viszont 100 mg és - ami jelenleg nem mellékes nekem - feleannyiba kerül, mint a másik, ami a nanno-kivonatból készül.

    Tegnapelőtt este érdekes dolog történt: amikor ettem (1 lágytojás, egy kis disznó darálthús zsírral + jégsaláta) éreztem, hogy kimegy valami az epémből, vagy továbbmegy és megszűnt a szúró fájdalom, vagy legalábbis jelentősen enyhült. Úgy érzem az van talán a legrosszabb állapotban. Lehet az Omega-3-nak jótékony hatása az epeműködésre?
    Egyáltalán mit lehet még tenni az epe rendbehozatalára?

    Most odáig már eljutottam, hogy olyan hatalmas mélypontra már nem kerülök az evések után, mint amikor mindenfélét ettem, de szeretném a lehető legjobbá tenni az emésztésemet és a végleg megszabadulni ezektől a nyavalyáktól, mert a fiatal éveimet tették majdnem lehetetlenné.

    Mit tudtok mondani, a ketogénbe hajló étrend mellé milyen vitamint/ásványi anyagot fontos még szedni?

    Amitől aggódom egy kicsit, hogy elég magas vagyok és vékony (188 cm) és 60-65 kg. Rögtön észrevettem valamennyi fogyást, de abban reménykedem, hogy az idő előrehaladtával, ahogy javul a helyzet, úgy erősödök majd.
    A másik, amit észrevettem, amióta hús/zsírközpontúan eszek, hogy nagyon sokszor kékesek az ereim.

    Minden tanácsot örömmel fogadok és szívesen segítek is, ha vkinek kérdése van.

    VálaszTörlés
  31. Kedves Gábor,
    nagyon köszönöm a gyors választ, csak nagyon-nagyon sajnálom, hogy a leukémiával nem foglalkozik. Most ment el a csaj, remélte, hogy kap valami konkrét javaslatot, mert hirtelen nagyon lepörgött.
    A többi ajánlását örömmel továbbítom.
    Azért ne higgye, hogy pusztába hullanak a magok pl. az SM esetében: én magam is elértem egy fiatalasszonynál, hogy próbálja ki a paleot. Azt mondta, majdnem minden tünete eltünt vagy javult, egyedül a kettőslátása nem, ott semmit nem ért el. Igaz, hogy ezt már nem bírták nézni az orvosai, és rábeszélték, hogy ennyi elég volt, tovább ne csinálja, mert veszélyes lehet. Ezzel együtt a csaj legalább nagy vonalakban most már élete végéig odafigyel a fontosabb dolgokra, és ez is valami. És gondolom, nem ő az egyetlen. Csak nem tudhatunk mindenkiről. És ha csak egyetlen embert megment, vagy csak egy párnak könnyebbé teszi az életét, már nem dolgozott hiába.
    Tudjuk, hogy amit maga csinál, nem egynapos ügy. Vastag a fal, de már számtalan lyuk és repedés van rajta. Mikor elérjük a critical mass-t, robbanni fog az egész. Már most úgy lehet olvasni a D-vitaminról, mint forradalmi felfedezésről az immunerősítés terén... persze a paleo említése nélkül.
    Ne harcoljon. Csak tegye, amit kell.
    Köszi!
    Ágnes

    VálaszTörlés
  32. 9 Sz Era
    "Ha jól értettem (ez nem biztos mert szótár és webfordító amit használok) sajna hiába nincs mellé evés vagyis semmi ami paleóban tilos+ semmi paradicsom paprika padlizsán, ha stresszes időszakot él meg valaki munka stb miatt akkor áteresztővé válhat a bél. Ekkor javasolják a kiegészítőket."
    Emlékszem, hogy erről beszélt, de már nem emlékszem pontosan, de szerintem ő olyan emberekből indul ki, akik hagyományos tápon vannak, és a stresszt fontos kockázati tényezőként említette, amikor mindenkinek érdemes kiegészítőket szedni. Sajnos a beszéd már nem elérhető, meg akkor lehetne könnyen visszakeresni, ha lenne leirat.

    Amit a kávéról írsz, elszomorít, mert azt reméltem, napi egyre majd vissza lehet térni, koffeinmentest meg korlátlanul. Nekem is gondom lehet a hisztaminnal, mert a GAPS első szakasza után próbáltam 1 db tojássárgáját, és rögtön előjött a vizes orrfolyásom, ami gyerekkorom óta van.
    Ez rossz hír, hogy Amazonról nem enged rendelni, gondolom tilos ezeket az EU-ba behozni. De Dr. Kalish említette, hogy hasonló pajzsmirigy-kiegészítőt is lehet használni, csak ezeket mégis név szerint ajánlotta, és pontos adagolást is ajánlott. A Thytropinból pl. napi 6-ot, a dobozára pedig az van írva, hogy napi egy (megnéztem a gyártó honlapján), szóval lehet, hogy ha rendelsz valamit és azt az adagot szeded, ami rá van írva, semmit nem érsz vele. Nálam még beszerzés alatt a higanyos hőmérő, optimistán indulok neki, hátha normál lesz a testhőm, akkor nem kell a többivel vacakolni.

    Egyébként meghallgattam még Dr. Alan Christiansont, elég elméleti volt, viszont nagyon sűrű, minden leírni nem volt időm, kiemelni belőle keveset értelmetlen, meg gyakorlatban nem nagyon hasznosítható, amit elmondott, bár nagyon fenn van a szeren. Amit mi is hasznosíthatunk: a jódpótlás biztonságos dózisa nagyon szűk, 100-300 mikrogramm (kb ennyit mondott Chris Kressler is), és nem ajánlja a tengeri hínárt (kelp), mert könnyű vele túlszaladni a biztonságos adagon. Azt is mondta, hogy PM-betegeknek azért nem ajánlják a jódot, mert valszeg már szednek gyógyszert, amiben benne van a szükséges jód is, annál több meg veszélyes.
    Fontos tudnivaló viszont: a TSH fordított mutató, vagyis ha túl sok a PM hormon, a TSH alacsony lesz, ha hiányod van a hormonból, a mutató magas – ezt sok orvos nem tudja, és a felírt gyógyszerrel tovább súlyosbítja a betegséget.
    Megpróbálom még meghallgatni Wendy Myerst

    VálaszTörlés
  33. 32. Köbüki
    Köszönöm !!
    Hát valahogy ez egyre bonyolultabb lesz((::: Csak a jódpótlásról olvastam-hallottam igent és nemet, és lassan csak 3 dolog amiben egyet értenek a Pm el kapcsolatban odakint: 1 ne egyél glutént 2. egyél sok zöldséget minden színből de főleg zöld szinűt (főtten-nyersen akár 9 adagnyit naponta, de hogy mi legyen az a zöldség már vannak ellentmondások) 3 kerüld a stresszt ( ez a legjobb és megfoghatatlan, mert ha az első kettőt csinálod és nem javulsz akkor biztos ezt rontod el) Hát nem tudom hogy beszednék e valamiből 6* adagot. Ez alól a D vitamin a kivétel amikor 200 NE volt a hivatalos és 5000 Ne szedtem, de ott annyira meggyőző és egyértelmű volt amit Gábor írt róla pár éve, hogy nem volt kétségem, ezzel azért van.

    VálaszTörlés
  34. pajzsmirigyesek....segítsetek legyetek szívesek!

    amikor hormonszintet néznek, az T3, T4, TSH? van még más is, vagy csak ezek?

    VálaszTörlés
  35. 34. Ildikó Imre
    antiTPO.
    Az anti TPO magas értéke azt jelenti, hogy autoimmun pm betegség (Hashimoto) miatt működik alul a pm. Ha az antiTPO nem magas, akkor a jódhiány az oka az alulműködésnek. Ez utóbbi esetén elég a jódot pótolni, szelénnel, tartózkodni a fluortól, klórtól. Hashimotónál csak tengeri növényekből szabad nagyon kevés jódot felvenni.

    VálaszTörlés
  36. Azt még elfelejtettem, hogy magnézium-citrátot is iszok. Van annak valami fontossága, hogy mikor issza ezt meg az ember? És hogy milyen vitaminokkal együtt?
    Pajzsmirigy alulműködést láttam még (bár nem mostani, 2 éves a lelet) és azt, hogy nagy mennyiségű epés bennék volt a gyomromban. Erről tud valaki valamit mondani? + az előzőek, amiket írtam.

    Előre is köszönöm,

    VálaszTörlés
  37. 36. Imiszkusz
    Aki szeretne mindent megtudni az emésztésről és az abban résztvevő szerveiről, annak a GAP-szindróma c. könyvet ajánlom elolvasásra, egy nő írta, gyakorlati tanácsokkal van tele.

    Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmaznom a könyv üzenetét, akkor az az lenne, hogy az étel legyen nagyon savanyú vagy legyen bármivel savanyúvá téve (pl. savanyú ital étkezés előtt/után, savanyúság/húsleves/Mg-citrátos-aszkorbinsavas víz étkezés előtt).

    Ha a savanyú ételtől kellő mennyiségű gyomorsav képződik akkor minden további anyagból/enzimből/epéből is kellő mennyiség fog képződni ahhoz, hogy a megevett dolgok fel is szívódhassanak, legyen az étel, ital, táplálékkiegészítők. Ennek a tökéletes emésztésnek a másnapi pontos jele a barna, formált széklet, ami lesüllyed a vízben és a lepedék mentes nyelv.

    Én levettem a napirendről a probiotikum kérdést, úgy döntöttem, hogy ha nem táplálom a rossz bélbaktériumokat (paleo étkezés), akkor nem tudnak elszaporodni a jók kárára. A GAPS könyv szerint a normális gyomorsavon úgy sem tud áthatolni épségben a probiotikumként lenyelt baktérium. Bár állítólag az elpusztult baktérium is segít a bélflórán, de nincsenek illúzióim, hogy mennyit segíthet. Vannak ilyen javaslatok, hogy két étkezés között kell szedni probiotikumot, amikor kevés a gyomorsav, hogy életben maradjanak a probio baktériumok, de ez ellenmegy annak a szabályomnak, hogy napi három étkezés és közben nincs evés.
    Az erős gyomorsavra evésnek van egy olyan fontos szerepe is, hogy a megevett dolgokban lévő kórokozók elpusztuljanak és így ne fertőződjünk meg, tehát már csak ezért sincs evészet rendes, erős gyomorsav nélkül.
    Ha az emberben van kellő mennyiségű jó bélbaktérium azt azon lehet látni, hogy nincsenek megemésztetlen ételfoszlányok a székletben. (31. old.)
    Az áteresztő bél az A vit. hiány tipikus következménye, akinek nem barna és vízben lesüllyedő a széklete, annak A vit. hiánya van. Ez azért alakul így ki, mert epére van szükség a retinol átalakításához A vit-ná. Akkor volt megfelelő mennyiségű epe ha a másnapi széklet szép. (200. old.)
    Lásd többi fontos tételt a könyvben. :-)))

    VálaszTörlés
  38. 21 Kistörpe

    Végülis megoszlanak a vélemények, ki mit olvas, ki mit gondol. Ha csak megnézed az angol Wikipediát, hát ott sem festenek olyan rózsás képet, mint amit a probiotikum és a joghurt ipar sugall.

    VálaszTörlés
  39. 34. Imre Ildikó

    Pontosan ezeket nézik.


    35. Rozcsika
    A pajzsmirigy alulműködésnek még számtalan oka van/lehet.

    VálaszTörlés
  40. 31 Ágnes

    Hát persze, örülök én minden megmentett, vagy jó útra tért embernek, de azért a munkám gazdaságossága mégis azzal mérhető, milyen körben hat az, amit hetekig kutatok, megírok, aztán publikálom valamelyik fórumonom. Ha egy cikk a webszájtomon kap 10 likeot, az azt jelzi, hogy a cikk nem talált közérdeklődésre. Lehet az bármilyen fontos, végülis azért az került fel, mert én annak láttam. De ha nincs érdeklődés, akkor fölösleges munka. Az antidepresszáns kérdéssel is azért nem foglalkozom ma már, mert meglehetős érdektelenségbe fulladt. Én hiába tartom fontosnak, ha pont az áldozatok érdektelenek.
    Nem harcolok, hanem megfontoltan végzem a munkám, amit fontosnak érzek és engem is érdekel, azt veszem elő.

    VálaszTörlés
  41. 39.
    Számtalan azért nincs, az MSD Orvosi Kézikönyv szerint fontossági sorrendben:
    1. Hashimoto
    2. jódhiány
    3. amikor a radijód kapszulával elpusztítják az orvosok a pm szöveteit túlműködésnél, "gyógyítás" címén.
    4. nagyon ritkán: pm-mirigysejtekben lévő enzimek hiánya miatt vagy az agyalapi mirigy nem képes pm-t serkentő hormont kiválasztani elegendő mennyiségben.

    Viszont találtam egy érdekes mondatot, hogy a pajzsmirigy (pm) a jódból gyárt pm hormont, de amikor felhasználódnak a hormonok, akkor a jód egy része visszatér a pajzsmirigybe.
    TEHÁT a szervezetben lévő jód kering bennünk, nem kell (sőt nem szabad?) állandóan kilószám jódot enni, hogy legyen bennünk elég. Szerintem ezért lehetséges az, hogy aki nullát foglalkozik azzal, hogy mit eszik, abban is kering valamennyi jód, amit véletlenül egyszer megevett a lekváros kenyere mellé az életben.

    VálaszTörlés
  42. 40. szengab
    A Hírlevélbe a családon belüli bántalmazásról szóló cikk azért pont most került bele, mert az Euroviziós magyar dal is erről szólt? Vagy azt sem tudod, hogy mi az az Eurovízió? :-))
    Az a teóriám, hogy már túl sok beszélgetést hallgattál a bántalmazásokról, ami a versenydalunk apropójából folytattak le a rádióban, túl sok "tévhitet" és ezért írtad meg hogy Te eddig mit olvastál erről, hogy mik a tények.

    VálaszTörlés
  43. 34. Ildikó Imre

    Hogy tovább bonyolítsam a helyzetet :-p van még olyan is, hogy RT3 azaz reverz T3. Előfordulhat ugyanis olyan, hogy megfelelő mennyiség van jelen a vérben mind a TSH, T4, T3-ból, mégsem stimmel valami. Ugyanis a T4-ből állítja elő (töbségében, kb 60-70%-ban a máj) a T3-at, de állít elő Reverz T3-at is, ami viszont az energiaháztartás szempontjából értéktelen, mert nem tudja kifejteni azt a hatást, amit a T3-nak kellene. A T3, és az RT3-nak megszabott arányban kell jelen lennie. Itt a számítása: http://rt3mellekvese.blog.hazipatika.com/2013/09/12/ft3rt3-arany-szamitasa/ Ha az jön ki, hogy ez az arány nem jó, akkor hiába van az összes többi érték határértéken belül, az embernek alulműködési tünetei lesznek.

    Még valami: az Anti TPO egy fontos markere az autoimmunitásnak, de az esetek 10%-ban az AntiTPO nem emelkedett, viszont egy másik autoimmunitást mérő jelzőszám meg igen. Ez az AntiTG (tireoglobulin), és ha ez emelkedett, az gyakorlatilag megint ugyanazt jelenti, vagyis hogy autoimmun folyamat zajlik.

    VálaszTörlés
  44. köszi mindenkinek. felírtam, tehát: T3, T4, TSH, anti TPO, RT3, antiTG.

    VálaszTörlés
  45. 41 Rozcsika

    Leírom, én miket olvastam az utóbbi hetekben a jódról.
    Eddig ezzel a kérdéssel nem különösebben foglalkoztam, max csak annyira, hogy nem vettem jódozott sót, mondván az nem biztos, hogy jó. Most hogy alaposabban utána néztem számomra megdöbbentő, hogy a szervezet működésében szinte mindenhol szükség van rá (ATP szintézis, programozott sejthalál, immunrendszer működése, fehérje felépítés folyamata és még számtalan fontos dolog…)
    Azt, hogy mennyit kellene belőle szedni állítólag soha nem állapították meg. Vannak hivatalosan ajánlott dózisok, de ezeket a jódpártiak nevetségesnek titulálják, és a C-vitamin ajánlásokhoz hasonlítják. Vagyis, ahogy nem oldódik meg a szervezet C-vitamin hiánya ha már elkerüljük a skorbutot néhány mg C vitaminnal. Ugyanígy ha annyi jódot szedünk, hogy ne legyen golyvánk, azzal még nem oldottuk meg a jódpótlást. A petefészek és a mellek is rengeteg jódot tárolnak (illetve tárolnának, ha nem lenne az egyén jódhiányos). Egy csomó írás összefüggésbe is hozza az emlő és petefészek cisztákat a jódhiánnyal. És ha ezek a raktárak feltöltődnek, akkor is még mindig ott egy halom biokémiai folyamat, aminek szüksége van jódra.
    Jódpótlásra vonatkozóan persze sokféle lehetőség van. És akkor ember legyen a talpán, aki ki tudja választani a megfelelőt. A természetes forrásokban pozitív jodidion formában van jelen a jód. Ezt alakítja át a pm elemi jóddá és építi be a hormonokba. A negatív iont tartalmazó források pl a jódozott só gondolom ezért is nem OK. mert nem ennek a kezelésére, átalakítására szakosodott a pm. Viszont van a piacon olyan készítmény is egy rakás, amiben elemi állapotú (Iodine) formában van a jód jelen. Energetizált állapotban. Erről azt írják, azért jó mert nem torlódik fel a pm-ben amíg az átalakítja, könnyen felvehető és könnyen ürül.
    Olvastam olyat is, hogy az egyénre szabott szükséges mennyiséget úgy állapítják meg, hogy mérik a vizelettel távozó jódot. Vagyis amikor már elérték a szükséges dózist, akkor megjelenik a vizeletben.

    VálaszTörlés
  46. 35. Rozcsika

    "Ha az antiTPO nem magas, akkor a jódhiány az oka az alulműködésnek."

    ezt mire alapozod?

    VálaszTörlés
  47. Rozcsika:

    Ezer köszönet!! Megszerzem a könyvet.
    Régebben szedtem probiotikumot, 1 évig legalább, (a por formátumút), de nem tudtam megállapítani, hogy mi volt a hatása, vagy volt-e hatása. Ha volt is, nem vettem észre.

    Majd megírom ide a tapasztalataimat.

    VálaszTörlés
  48. 45 Kismónika

    http://healthwyze.org/index.php/component/content/article/54-iodine-supplementation.html

    én ezt találtam tegnap, lehet hogy ezt kipróbálom, csak azt nem tudom sima jódot lehet-e nálunk kapni

    VálaszTörlés
  49. Hogy tovább bonyolítsuk a sókérdést:




    http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/01/08/mar_megint_baj_van_a_soval?fb_action_ids=790116287668335&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B190698284404780%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

    VálaszTörlés
  50. 48 Sz Era

    És mi alapján választottad?

    VálaszTörlés
  51. Kedves Szendi Gábor!

    Ezt olvastam önnél: "A hozzám fordulóknak azt szoktam tanácsolni, hogy kezdjenek el szedni 5000 NE-t, majd egy-két hónap múlva méressék meg a D-vitamin-szintjüket." (Szendi G: Napfényvitamin. Jaffa, Budapest, 2012)

    Hogyan (hol) méressem meg a D-vitamin-szintemet?

    Köszönettel: Kiss Krisztián

    VálaszTörlés
  52. 51. Krisztián Kiss
    Bármelyik magán laborban vagy önkormányzati szakrendelői laborban.
    Pl. János Kórház Központi Labor, a fizetős betegek vérvétele 10 órától kezdődik, de a reggel 7-re jövő többi beteg között is sorba lehet állni. Az eredményt e-mail-ben átküldik, nem kell újra odamenni. A falra ki van téve több lapon egy hosszú lista, hogy milyen vizsgálatokat lehet kérni, erről lehet szemezgetni Gábor könyvei alapján.

    Én most mérettem meg a D vit. szintemet, évente nézetem. Az év elején 6000 NE-t szedtem, aztán Jamineték hatására 4000-et, aztán néhány hétig 5000-et.
    93,9 nmol/L lett (ref érték 75-250), de Joe (Bence) szerint a 100-175 közé kellett volna esnie, csak az a jó.
    A D vitaminos könyvben ng/ml-ben van megadva az érték, ezt úgy kell átszámítani, hogy 2,5-lel el kell osztani, vagyis 93,9 nmol/L : 2,5 = 37,56 ng/ml. Tehát egyáltalán nem értem el a 60-70 sávot, rákosoknak a 100-as értéket ajánlják. Amiből az következik, hogy nyugodtan megduplázhatom a beszedett mennyiséget.

    VálaszTörlés
  53. 50. kismonika
    itt
    http://juicingrawfoods.blogspot.hu/2012/11/curing-hypothyroidism.html

    VálaszTörlés
  54. 52.Rozcsika

    Hol lehet ide (János Kórház Központi Labor) jelentkezni?

    VálaszTörlés
  55. 42 Rozcsika
    Nem nézek ilyen műsorokat, egyszerűen fontosnak tartok bizonyos kérdéseket, és ezeket ciklikusan előveszem a hírlevélben.

    VálaszTörlés
  56. udvozletem, szabad megtudnom kinek mennyi az LDL ref. tartomanya a labor papirjan? nalam ugyanis ugyanazon a helyen(kispest sztk) keszitett vizsgalatokon tavaly es elotte 32 vagy kisebb volt, most meg hirtelen 3,2 lett! az ertekem lenyegesen nem valtozott, 6-8 kozott van/volt, de nagyon nem mindegy, hogy melyikhez viszonyitom.... ez hogy van? a laborban nem tudtak hozzaszolni.... egyelore keresem a foorvost. a mertekegyseg ugyanaz mmol/L, mindenhol mashol is azt olvasom, hogy 3,2-3,3-4, de 32? abszurd. igy most az nez ki, hogy evek ota magas az LDL-em, csak sose "csillagoztak", mert 32 alatt volt... meg ki tudja meg kinek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  57. 54. Krisztián
    Na, több önállóságot. Az utcáról besétálsz, mint a külföldiek. Ha fizetsz, mindent megcsinálnak neked.

    VálaszTörlés
  58. Kedves Szendi Gábor!

    Valamelyik könyvében olvastam, hogy a "a máj a glükózra specializálódott, a fruktóz számos anyagcserefolyamatot kicselez".
    A paleolit táplálkozásban mellett a napi cukor (szacharóz) fogyasztás 4 g-ban van maximálva (gondolom azért, mert a szacharóz glükózra és fruktózra bomlik el).
    Kérdésem: glükózból mennyit lehet fogyasztani naponta (mármint minimális kockázat mellett)?

    Üdvözlettel: Kiss Krisztián

    VálaszTörlés
  59. (Kiss Krisztián 58 stb.:
    Javaslom a http://www.tenyek-tevhitek.hu weboldal tanulmányozását. Van kereső is.)

    VálaszTörlés
  60. 44 Ildikó Imre
    Még regisztrálhatsz a Thyroid Sessionsre, több előadást most megismételnek, sok szó volt a különböző tesztekről is, itt a link, ezen talán közvetlenül meg is tudod nézni:
    http://thethyroidsessions.com/encore/?inf_contact_key=ca649f6a42a75112897214d890726c6a82d3406269e19756b1b08daf848f6104

    VálaszTörlés
  61. Sziasztok!

    A-vitamint szerettem volna venni, de nem találtam olyat, ami 10000 NE-nél kevesebbet tartalmazott volna. A DM-ben egyáltalán nem árultak, a gyógyszertárban meg azzal kezdték, hogy csak vényre. Utána megmondta az eladó, hogy a gyengébb kapszula 25 000 NE A-vitamint tartalmaz.
    A neten találtam 2-3 fajta kiszerelést, de mindegyikben legalább 10 000 NE van.

    Nem tudjátok be lehet-e szerezni valahol kisebbet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A
      http://www.drlenkei.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=58&virtuemart_category_id=23&Itemid=182
      címen találtam egy A és D vitamint tartalmazó kapszulát, az A vitamin mennyisége 5000 NE, gondolom ez megfelelő lesz. Mivel D vitaminból csak mutatóba van benne, javaslom azt is szedjél hozzá (legalább 5000 NE-et).

      Törlés
  62. Ezt inkább ne, mert Lenkei vitaminjaiban az A-vitamin nem szerencsés formája szokott lenni.

    VálaszTörlés
  63. Van tapasztalatotok a LaborExpress Kft-vel? Náluk találtam egy bélegészség tesztet, ahol többek között a szekretoros IgA-t is mérik (Dr. Kalish egy régebbi előadása szerint ennek a szintjéből lehet következtetni az áteresztő bélre), egy német labor végzi a vizsgálatot, oda kell küldeni a mintát, csakhogy röpke 90ezer Ft ez a kaland, kicsit nehezen szánom rá magam. Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  64. 63. Köbüki
    Én biztosan nem költenék el ennyi pénzt erre a vizsgálatra. Mégpedig azért nem, mert nincs gyakorlati haszna az eredmény megtudásának. Ha feltételezed, hogy áteresztő a bél, akkor mindent megteszel, hogy ne legyen az (paleo), ezekkel a lépésekkel nem ronthatsz a bélrendszeren ha mégsem lenne áteresztő. A 90 ezer forinton vitaminokat vennék, super foodokat próbálnék ki, bio bogyós gyümölcsök levére költeném.

    Én egy kicsit kezdek besokallni a laboroktól, vizsgálgatástól, kezdem megérteni Gábort, aki nem jár orvoshoz. Évente nézetem 5-6 éve a pajzsmirigyemet és a köves epehólyagomat ultrahanggal. Volt már megvastagodott epehólyagfal, ami aztán legközelebb már nem volt vastag. Az epekő mérete hol egyre kisebb, aztán meg megnő 3,8 cm-esre aztán újra 2,7-re csökken. A pm kisebb lesz, mintha sorvadni készülne, aztán visszanő a normál méretre. Mindig kimutatnak valamit, amin lehet napokig kutatni, hogy az most baj vagy nem, aztán általában nem is baj, mint pl. ez a pajzsmirigy göbösödés, amit kéjelegve méregetnek le az ultrahangon, hogy 8 mm-es és összeszámolják a db számát, aztán kiderül, hogy 1 cm alatt nem is kell vele foglalkozni, főleg nem hozzányúlni, egy év múlva meg eltűnik magától vagy lecsökken a mérete. Jól látható, hogy az ember folyamatosan épül és bomlik, ami ma probléma, az holnapra meggyógyul, csak ne kapjuk ki rögtön a szervet, mert akkor már nincs ami meggyógyulhat.

    Az éppen aktuális idegesítésem az, hogy bár örülnöm kéne annak, hogy az inhomogén pm-em a paleotól már évek óta homogén szerkezetű lett, pár apró göbbel, normál pm lebeny mérettel, de most meg vascularizált göböt is találtak a lebeny csúcsán, valószínűleg ezt érzem úgy, hohy dobog valami a nyakamban. Az erekkel beszőtt valamiről ugye azonnal a rák jut az ember eszébe, nyilván idegesít és izgat, de már hozzáedződtem ehhez az "orvosi találtunk valamit önnél" történéshez, ami eddig csak mindig egy lufi volt, ami vagy magától pukkant ki vagy kiderült, hogy nyugodtan el lehet engedni, mert nem kell vele foglalkozni. De erre a vizsgálatra sem költöttem volna, mert magamtól is kitaláltam, hogy gyulladáscsökkentésben, adaptogén gyógynövényekben gondolkodjak, újra magam süssem a kenyeremet, hátha mégis a pékségben belekeveredik a gluténmolekula.

    VálaszTörlés
  65. 64 Rozscsika
    Hasonlókra jutottam. De jó olvasni hogy más is.

    VálaszTörlés
  66. 65. 63.
    :-)) De az elmondottak ellenére természetesen nagyon örülünk, ha valaki kipróbál magán valamit, legyen az egy új termék vagy egy vizsgálat, szóval amit írtam az nem egy lebeszélés akart lenni, csak annak a leszögezése, hogy én bizony másra költeném el a pénzem.

    Jelenleg a Maca nevű szert fogyasztom éppen újdonságképpen, a stresszcsökkentő volta és az adaptogén szavak fogtak meg benne, konkrétan azt várom tőle, hogy a pm hormon termelésemet beindítsa, és mind azt elvégezze, amit írnak ódákat az adaptogén szerekről a neten, lásd google . Ez igazán szép nagy elvárás, ugye? :-))) Az íze finom, vicces volt, hogy 2 nap kellett, mire rájöttem, hogy a kukoricára hasonlít.
    http://bio-barat.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=3382&category_id=52&keyword=iswari&option=com_virtuemart&Itemid=64

    VálaszTörlés
  67. 64-66 Rozcsika 65 Sz Era
    Köszönöm a véleményetek, igazából az van, hogy két éve elég következetesen tartom a paleót, az edzés is megvan nagyjából, de még mindig van egy hülye makacs puffadásom, sokszor úgy érzem, hogy szinte mindentől, meg pm (vagy mellékvese-kifáradás, vagy más)-gyanús tüneteim , és ahhoz már nincs lelkierőm, hogy eliminációs diétával végigpróbálgassam, hogy mit kell még elhagynom, és amiről nem muszáj, nem szeretnék lemondani. Ha pedig valami objektívnek nevezhető eredményem lenne, jobban motiválna, hogy kiiktassam még, amit kell, vagy komolyan végigcsináljak egy GAPS-ot, ezért pörgök a laboron, viszont abban teljesen igazad van, hogy ezeknek az eredményeknek a megbízhatósága is erőteljesen megkérdőjelezhető. Egyelőre most biztos nem tudom kifizetni, még gondolkodom rajta.

    VálaszTörlés
  68. 67.Köbüki
    Nekem is volt hasonló problémám. Hiába tartottam a paleot, a gyomrom mégsem jött tökéletesen rendben.
    Aztán nekem is egy hasonló vizsgálat derítette ki, hogy hisztamin érzékeny vagyok meg azon kívül még egy csomó mindenre az voltam(tojás, banán...és még sorolhatnám). Alig volt olyan étel amit megehettem. Érdemes kipróbálni. Elhagyod a magas hisztamin tartalmú ételeket(pl füstölt húsok) és mindenből csak nagyon frisset eszel. Néhány hét alatt kiderülhet, hogy nálad fennál-e. Meg a gyümölcsöket is érdemes egy időre csökkenteni vagy evése előtt bekapni fruktózbontó enzimet, mert az is okozhat puffadást. Én kombináltam a GAPS-ot a paleoval. Úgy éreztem az sokat segített.
    Nekem több mint egy év kellett, hogy a bélflórám elkezdjen regenerálódni, meg volt mellette IBS-em meg ÁBSZ-em, meg PM problélmám...stb. Jól lehet rombolni az immunrendszert a helytelen táplálkozással.
    Egy ideje jobban tolerálom a magas hisztamintartalmú ételeket, meg a többi problémám is javulgat, hosszú folyamat. Fél év után még semmi javulás nem volt, itt is panaszkodtam rendesen...

    VálaszTörlés
  69. 67 Tóth
    Köszönöm szépen, biztos, hogy hasonló dolgaim vannak, a fruktóz biztos betesz nekem, meg a hisztaminra is gyanakszom. Most egy hétig sikerült tartanom a GAPS első szakaszát, és érezhetően javult a helyzet, de aztán úgy döntöttem, nem a gyümölcsszezon kezdete a legmegfelelőbb pillanata ennek, ezért ősz végére halasztottam az újabb próbálkozást. Másrészt viszont ha valami papíron nézne szembe velem az, hogy mit nem tolerálok, talán könnyebben ellenállnék, vagy tudnám, milyen enzimmel tudnék rásegíteni. Tudsz javasolni valamilyen költséghatékony tesztet? Azt is megköszönöm, ha megírod, milyen fruktózbontó enzim vált be neked.

    VálaszTörlés
  70. Kedves paleosok!

    Elég erős allergiám és gyerekkori asztmám van(amit átvittem a felnőttkoromra).
    Szedek gyógyszert az allergia és az asztma ellen is.

    Tudtok erre valami vitamint ami segítene nekem?

    Köszi előre is!

    Üdv,

    Gábor

    VálaszTörlés
  71. Segítséget kérnék: gyermekeimnek szeretnék K2-t adni, ismertek olyan készítményt, amit nekik is lehet adni (8 és 6 évesek)? A kapszulát nem tudják még lenyelni...

    VálaszTörlés
  72. 72. Katus
    Ezeket nézd meg: http://www.synergytech.hu/86-megerkeztek-a-k-vitaminok.html

    VálaszTörlés
  73. Köszönöm, Lokker! Ezt néztem én is, csak reméltem, hogy van esetleg rágótabletta is. Vajon gyerekeknek mi az ajánlott mennyiség? A felnőtt ajánlást ismerem, de az sok gyerkőcöknek, nem? Felezzem mondjuk az adagot?

    VálaszTörlés
  74. 71. Gábor

    Paleolit étrendet szigorúan követed? Szerintem ennek kell az elsőnek lenni, ráadásul érdemes az autoimmun problémákka okozásával vádolható gyanús dolgokat is kerülni (Sz. G. zöld könyvét mindenképpen el kell olvasni).

    Nekem is ezek voltak a bajaim, több orvos is látott, volt aki allergiát, volt aki asztmát, volt aki "Krónikus obstruktív légúti betegség"-et mondott. Paleolit életmódváltással hónapok alatt javultak és kb fél év alatt szinte teljesen eltűntek a tüneteim. Azért szinte, mert ha az alábbiakat nem követem teljesen pontosan, akkor egy-két kellemetlenség visszajön:

    A kulcskérdés valószínűleg a gyulladásszint csökkentése. Szerintem a legfontosabb tényezők:
    * Rendszeres (heti) teljes erőbedobásos edzés - nálam ez HIT edzés konditeremben
    * Napi rendszerességű mozgás (szerintem séta is elég)
    * Huzamos ülés kerülése
    * teljes gluténmentesség
    * étrendkiegészítők és vitaminok (Lásd: Szendi Gábor könyvei, illetve web)

    VálaszTörlés
  75. 74 Katus
    Szia, én is ezt adom újabban, amit Lokker ajánlott, mert van benne D és K2 egyben, így egyszerűbb. Én a D-vit. szükséglet alapján számolom ki az adagot (13 testsúlykg-ként 1000 NE), és remélem, hogy jól aránylik hozzá a K2. Ha ők csepegtethetik maguknak, lehet, hogy szívesebben megeszik, egyébként semleges az íze, az enyéim már nem tiltakoznak. Én egy kanál mákolajba szoktam tenni, hátha tényleg erősíti a mák a csontokat, legalábbis ártalmasat még nem hallottam róla. Egyébként régebben a Vitakinges K2-t adtam nekik, azt is meg tudták enni (az enyéim most 4 és 8).

    VálaszTörlés
  76. 71 Gábor

    Feketekömény olaj!

    http://www.fitoteka-drogeria.hu/feketekomeny

    http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=7128http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=7128

    VálaszTörlés
  77. Köszönöm, Köbüki, megnézzük ezt a készítményt :)

    VálaszTörlés
  78. Hashimotosoknak ajánlom ezt a könyvet: Izabella Wentz: Hashimoto's Thyroiditis: Lifestyle Interventions for Finding and Treating the Root Cause, A szerzőnek itt a honlapja: http://www.thyroidpharmacist.com/, illetve itt meg egy egyórás előadása: http://www.zrtlab.com/webinars/a-patient-centered-approach-to-hashimoto-s-thyroiditis

    VálaszTörlés
  79. Jön valaki a Paleország fesztiválra? Aki blogozik, kitehetne valami megkülönböztető jelet, hogy megismerjük egymást, vagy találkozhatnánk valahol. (mondjuk azért nehéz, mert én is kb délután fogok menni, és közben lesznek előadások). De gondolom, aki jön, az Gábor előadását mindenképpen meghallgatja (én pl csak a kivetítőn, mert már nem kaptam rá helyet). Persze, sokan már ismerjük egymást, ezt azoknak gondoltam, akik itt újak, vagy arcról még nem ismerik a többieket.

    VálaszTörlés
  80. Sziasztok!
    Lenne néhány kérdésem.
    Tudja-e valaki, hogy most mely időpontok között érdemes napozni D-vitamin szempontjából?
    Ha délben napozunk, akkor este nem szabad zuhanyozni?
    Nehéz elképzelni, hogy a vízi majom nem ment vízbe alkonyat után. Persze, lehet, hogy a dús szőrzet jobban tartotta a napozás eredményét.

    Érdemes-e olyan étkezés során bevenni a vitaminokat és a magnéziumot, amikor kávét is iszunk?

    Van-e valakinek mezítlábas, minimalista cipővel kapcsolatos tapasztalata?

    Egyelőre ennyi. Köszi, ha tudtok válaszolni.

    VálaszTörlés
  81. Kedves Gábor !

    Emésztési panaszaim vannak, ezért gondolom, hogy szükséges az egészséges táplálkozásra áttérni.
    A gondom az, hogy nagyon vékony vagyok, ilyen az alkatom. Könnyen fogyok diéta nélkül is (többnyire ideg alapon), de hízni nem nagyon tudok.
    Kérdésem az lenne, hogyan lehet kivédeni a fogyást a paleo diétával?
    Szükségszerű a fogyás?
    Csak ez tart vissza attól, hogy elkezdjem.

    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  82. Megköszönöm, ha írtok olyan tapasztalatokat, hogyan lehet megtartani a súlyunkat, amellett, hogy paleózunk?

    VálaszTörlés
  83. 71 Gábor; 75 Jakab
    Jelszavad, és egyben ez a kulcsszó is az allergiák esetében: az immunrendszer tehermentesítése.
    Én lecseréltem a szappanokat, sampont, ivóvizet (artézit iszom a mai nap is), abszolút kiiktattam a testápoló krémeket ( kb. 10-15 éve 100%-ban rendben vagyok már, egyedül az Ilcsi Flavonoid extra testápolót használom), az alkohol felejtős 100%-ban. A Szendi Gábor féle PALEÓ ÉLETMÓDOT kell alkalmaznod a lehető legszélesebb körben - ez nagyon megkönnyíti a gyógyulási folyamatot.
    Hajrá! Menni fog!

    VálaszTörlés
  84. 80. MW
    Én megyek. Sajnos én sem tudtam regisztrálni Gábor előadására, nagyon el leszek keseredve, ha nem léphetek be a terembe. :-(((

    VálaszTörlés
  85. goliver 81:
    Hát azért más a tiszta természetes víz, mint a szappanos/tusfürdős zuhanyozás. :-)

    VálaszTörlés
  86. 83. arika Szerintem úgy próbáld meg a paleót, hogy kalóriadúsabb szénhidrátokat választasz a husik mellé. Édeskrumpli, gyökérzöldségek, gomba, magsütik, ilyesmik. Nézd meg a paleovital honlapot, százával vannak, csupa paleós receptek. Én szintén elég sovány voltam/vagyok, a Bmi-m 17,5. Amikor lekezdtem paleózni rólam is leugrott kb. 2-3 kiló, de nem több. Azóta ezt a súlyt tartom. Igazság szerint nekünk, akik ilyen vékonyak vagyunk masszívan izmot kellene építeni, és nem zsírt növelni. :-) Vannak, egyébként olyanok is, akik soványan kezdték a paleót, és amikor néhány hónap múlva rendbejött a vacak emésztésük, akkor elkezdtek felszedni kilókat. Szóval az is lehet, hogyha jobb lesz a tápanyag felszívódásod, akkor éppenhogy hízni fogsz tőle.

    80. MW. Én sajnos nem tudok menni, - bár nagyon szerettem volna,- mert vidéken leszek.

    VálaszTörlés
  87. 80 MW.
    Mi sem leszünk ott sajnos, délelőtt karateversenyre, délután zsúrba viszem a gyerkőcöket...pedig milyen jó lett volna.

    VálaszTörlés
  88. 81. goliver

    Ötujjas Vibram cipővel kísérletezek. Tavaly megfájdult a talpam a futástól, és két út kínálkozott. A techno megoldás a kompjúterrel gyártott betét lett volna, a természetesebb út a mezitláb futás megtanulása. Eddig annyiban vagyok biztos, hogy tényleg nagyon fontos a fokozatosság! Meg ha futni kezdesz benne, akkor a lábfej elülső részére érkezős technika - hogy ne bántsa az izületeket. Hetekig csak sétáltam benne, aztán egyszer lefutottam kb 3 kilométert és két hétig tartó izomlázam lett a vádlimban. Ezt a két hetet végigpihentem futás nélkül, nekem az az elméletem, hogy nem jó izomlázra rádolgozni. Meg eleinte a sétával is megjelentek enyhébb fájdalmak a talpamban itt-ott. Ilyenkor mindig leálltam vele, és pihentettem. Most már 3-4 naponta futok benne 3km-t, és teljesen jó. Gyenge izomlázam van utána, de 1-2 napig csak, és nem fáj izület sem. Szóval itt tartok. Tavasz óta szokom. A célom az, hogy egy maratont végigfutok benne :-).

    82. arika

    Ha annyit eszel, amennyi jólesik, akkor nem valószínű, hogy kórosan lesoványodsz paleóval, szerintem ettől egyáltalán nem kell tartani.

    VálaszTörlés
  89. Ez nagyon érdekes, a kedvenc bacis témámban: tisztálkodás helyett baktériumpermet? :) Én kipróbálnám :)
    http://www.nytimes.com/2014/05/25/magazine/my-no-soap-no-shampoo-bacteria-rich-hygiene-experiment.html?smid=fb-share&_r=0
    http://www.nytimes.com/2014/05/25/magazine/my-no-soap-no-shampoo-bacteria-rich-hygiene-experiment.html?smid=fb-share&_r=

    VálaszTörlés
  90. Szakesz, hogy én mióta keresek hasonlót :) Köszi.

    VálaszTörlés
  91. Kedves Blogozók, Én egész nap kint leszek a Fesztiválon a NoMilk-kel. Az 1-es asztalnál megtaláltok a Chufamix bemutatóval. Javaslom a szendi-blogozóknak az 1-es asztalnál való találkozót.

    VálaszTörlés
  92. 89 Jakab
    Megkérdezhetem, hogy milyen felületen futsz a minimálcipőben? Én aszfalton és gumis pályán szoktam, nem tudom, így érdemes-e váltani. Köszi!

    VálaszTörlés
  93. http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=133&virtuemart_category_id=7
    Erről van valakinek tapasztalata? Elég jónak tűnik, és ráadásul jó áron is van.

    VálaszTörlés
  94. Paleo-tábor
    129. Aurora

    Küldtem...

    VálaszTörlés
  95. Paleoblog
    48. Rozcsika 2014. április 10. 20:54
    Bór

    Évekkel ezelőtt vettem a Mazdaznanosoktól Bóraxot, időnként használtam is a mazdaznan könyvek alapján, az elmúlt hónapokban azonban jobban utána jártam, és sokkal szélesebb körű alkalmazását találtam....el is kezdtem rendszeresen használni...íme a 2 legjobb forrás:

    Az EGYIK a kedvenc weboldalam - earthclinic.com (természetes/holiszikus/alternatív gyógymodok,
    vélemények, tapasztalatok) - borax részlegén osztják meg saját tapasztalatként:
    http://www.earthclinic.com/Remedies/borax.html

    Az ásványi anyag áll nátrium, bór, oxigén és a víz, a bórax múltra nyúlik vissza, több mint 4000 év.

    Ez a tápanyag támogatja az agy működését, erősíti az immunrendszert, és épít a csontokat. Borax segít a megfázás tiszta sokkal gyorsabb.

    Ne tévesszük össze a bóraxot a bórsavval !

    Gombaölő, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő szer. 

    Hatékony megelőzésére a felhalmozódása a fluoridtartalmú és egyéb toxikus anyagok a szervezetben, eltávolítja paraziták és baktériumok, penész kezelésére és más gombák és kelátot képzve a nehézfémeket.

    Borax is serkenti a termelés a fontos hormonok, és stabilizálja a kalcium-, réz-és magnézium szintjét a szervezetben, hogy gátolják a meszesedés.

    Mint egy gyulladásgátló szer, bórax hatékonyan kezeli arthritis, köszvény, duzzadt íny és más gyulladásos betegségek. Továbbá, az anyag kiküszöböli fertőzés, mint húgyhólyag fertőzés, húgyúti fertőzés és mások. Azt is használják, hogy a rák kezelésére, az elhízás, a magas vérnyomás, artériás betegség és a csontritkulás.

    Van egy csomó bizonyíték, hogy miért bórax ellen hatásos szinte minden formája a gomba, legyen Mycoplasma találtak lupus, rosacea, kutya rüh, interstitialis cystitis Plasmodium paraziták, Morgellons betegség, vagy akár a tüdőgyulladás. Szerintem bórax gyógyszert az egyik gyógyszer leginkább figyelmen kívül hagyni, félretájékoztatták, vagy akár elnyomni a mai társadalomban.

    VálaszTörlés
  96. Bór 2.rész

    A MÁSIK:
    http://www.health-science-spirit.com/borax.htm

    Jó fertőtlenítő, gomba-és vírusellenes tulajdonságai, de csak enyhe antibakteriális.

    csont-és ízületi funkció,
    csontok és a fogak.

    A német rákkutató Dr Paul Gerhard Seeger azt mutatja, hogy a rák általában kezdődik a romló sejtmembránok. Mivel elengedhetetlen a bór sejtmembránok és a bór-hiány elterjedt, ez lehet egy fontos oka a megkezdését a tumor növekedését.  Bór vegyületek tumorellenes tulajdonságai vannak, és "erős anti-osteoporotikus, gyulladáscsökkentő , antikoaguláns(trombózisellenes) és az anti- neoplasztikus(hámelváltozás) szerek ".

    növeli az alacsony tesztoszteron szint a férfiak és az ösztrogén szintje a menopauzás nők. 

    Ez is szerepet játszik a konvertáló, hogy a D-vitamin aktív formája, így növelve a kalcium-felvételt és a lerakódás a csontokba és a fogak helyett okozva lágy szövet meszesedik. 

    javítása szívproblémák, látás, pikkelysömör, az egyensúly, a memória

    Bór-hiány esetén jelentősen mennyiségű kalcium és magnézium elvesznek a vizelettel.

    Candida.
    Bórax gátolja a biofilm kialakulását.

    A kis és közepes tömegű ember használja 1/8 teáskanál bórax por és a nehezebb 1/4 teáskanál egy liter vízben. Az egyik a vizet iszik elosztásban a nap folyamán, és nem ez a 4 vagy 5 nap egy héten, amíg szükséges. 

    Egy másik tanulmány mutatja a védő hatását bórsav élelmiszer szennyezett mikotoxinok , különösen gombás aflatoxinok . 

    Borax, hasonlóan a szintén veszélyeztetett Lugol a jód-oldat, is fel lehet használni, hogy távolítsa el felhalmozódott fluorid és nehézfémek a testből

    Egy fórum hozzászóló szenvedett fibromyalgia / Rosacea , krónikus fáradtság és TMJ több mint 10 éve, és úgy gondolja okozta fluorid. Régebben 1/8 teáskanál bórax és 1/8 teáskanál tengeri só egy liter de-klóros víz, és ivott ezt 5 napon minden héten. Két héten belül az arca kitisztult, a bőrpír megfakult, a testhőmérséklet normalizálódott, az energia szintje emelkedett, és a lány folyamatosan elvesztette súlyfelesleggel.

    További probléma, hogy a felesleges kalcium károsítja a sejtmembránt, és megnehezíti a tápanyagok mozogni és a hulladékok költözni. Amikor az intracelluláris(sejtenbelüli) kalcium szintje túl magas a sejt meghal.
    Itt láthatjuk a fontosságát, mint a bór szabályozója sejtmembrán funkciók, különösen a tekintetben, hogy a kalcium és a mozgások magnézium. A bór hiánya túl sok kalcium beköltözik a cellába, míg a magnézium nem tud mozogni benne kiszorítani azt. Ez a feltétele annak, öregségi és a bór-hiánybetegségek vezető hozzá.
    Lehet, hogy a bórax kevert ételt vagy italt. Lehet keverni citromlé, ecet vagy aszkorbinsav.

    A magnézium is hasonlóan fontos, mint a bór, mint a két ásványi szorosan együttműködnek.

    VálaszTörlés
  97. Bór 3.rész

    Egyéb forrásokból:

    Egy kanálkával tegyünk a fürdővízbe, különösen ott, ahol kemény vízvezetéki vízben mosdunk. A bőrt a bórax lággyá, simává teszi, alaposan eltávolít róla minden piszkot izzadságot és zsírosságot. Aki nyáron nagyon izzad, az izzadási helyeket mossa meg gyenge bóraxoldattal(DEZODOR). 
    A szeplőt is eltüntethetjük vele. Negyed liter vízben oldjunk fel félkanálnyi bóraxot, ebbe mártsunk vattát és nedvesítsük meg vele a szeplős helyeket. Az oldat legyen meleg. 

    Bőrkeményedések is eltűnnek, ha bóraxszal dörzsöljük be, és gyakori bóraxos lábvizet veszünk. (Egy tál meleg vízbe halmozott kanál bóraxot számítunk.) 
    Manikűrözésnél nélkülözhetetlen a bórax. A körömágy bőrének eltávolítása, vagy hátratolása sokkal könnyebben megy, ha kezünket előbb néhány percre langyos bóraxoldatban áztatjuk.

    A zsíros haj szép lesz, ha bóraxoldatban mossuk, utána pedig tiszta vízzel leöblítjük. 

    Szinte hihetetlen, én nagy homlok ráncok szinte azonnal csökkenni kezdett, mérete és mélysége.

    VálaszTörlés
  98. Paleoblog
    smirgli 2014. április 24. 13:02

    Glutamin helyett LIZIN-t alkalmaznék.
    A glutamin a cukorral együtt a leginkább táplálja a rákos sejteket, ha a glutamint csökkentjük, a glükózfelhasználás is

    csökken, ami megállítja a daganatos sejt növekedését.
    Glutamin rengeteg van a kajákban, ellenben a lizin a leginkább hőérzékeny aminosav.

    A lizin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásban, az izmok építésében, a szövetek regenerálódásában, az

    energiaraktárak építésében, a szervezet hormonjainak, enzimeinek és antitesteinek létrehozásában.
    A kollagénben nagy mennyiségben fordul elő. A kollagén a kötőszöveteink egyik fő alkotóeleme (kialakulásukhoz C-

    vitaminra is szükség van). A tumorok, vírusok, baktériumok csak úgy tudnak teret nyerni, és terjedni, ha felbontják a

    körülöttük lévő kötőszövetet. Az ezt végrehajtó enzimeket a Lizin természetes módon gátolja. Az érelmeszesedés is az

    érfal kötőszövetének károsodásával kezdődik. Ráadásul a lizin az LDL- koleszerinhez tapadva gátolja annak érfalhoz

    kötődését. Egyes kutatások szerint a lizin képes megakadályozni a lipoproteinek lerakódását az érfalakon, tehát további

    érvédő hatással bír.
    A lizinnek óriási szerepe van a vírusokkal szembeni védelemben, legfőképp a Herpes vírusok kezelésében.
    A lizin elégtelen bevitele immungyengeséget eredményezhet, súlyos esetben növekedési zavarokat is okozhat.
    A lizin és a metionin aminosav az alapja a zsírok energiává alakításáért felelős karnitin szintézisének.
    Linus Pauling szerint napi megfelelő mennyiségű C-vitamin és L-lizin szedésével megelőzhetők a szívbetegségek, vagy

    csökkenthetők azok kockázatai.
    Segít megfelelő nitrogén egyensúlyt a szervezetben, és megakadályozza a glikációt.
    Gyorsítja a fekélyek gyógyulását, enyhíti a fáradságot, csökkenti a depressziót.
    A lizin egy ismert szorongásoldó tulajdonsága révén hatása lehet a szerotonin receptorokra a bélrendszerben.
    Alacsony lizin szintet találtak Parkinson-kór, pajzsmirigy-, vese-, asztma betegeknél és a depresszió esetén.
    Kutatások alapján a lizin a következő tünetek kezelésekor is hasznos lehet:
    - Öregedő bőr
    - Csontritkulás
    - Aranyér
    - Magas vérnyomás
    - Angina (szorító mellkasfájdalom)
    - Sebek/sérülések
    - Csökkenti a vérzsír (triglicerid) szintet.
    A torokfájással kezdődő megfázásos tünetek kezelésére az L-lizin kiválóan alkalmas.
    Idősebb korban az anyagcsere lelassul, kevesebb energia szükséges a szervezet számára, de a fehérjeszükséglet nőni

    fog, mert a testfehérjék szintézise csökken, aminek következtében az izomszövet csökkenésével kell számolni. Ezzel

    párhuzamosan megnő az idősebb szervezet esszenciális aminosav-, különösen lizin- és metioninigénye, ezért idősebbek

    étrendjében nagyobb mennyiségben kell szerepelniük az állati eredetű fehérjéknek. 50 éves kor felett a nagy biológiai

    értékű fehérjék fogyasztása megakadályozza több anyagcsere-rendellenesség (különösen a májjal kapcsolatosak)

    kialakulását.
    A lizint szétosztva, étkezések között célszerű szedni egy pohár vízzel.
    Általánosan használt mennyiség: napi 500 - 2.000 mg.
    Herpeszes panaszok esetén napi 1.000 - 3.000 mg hatásos lehet.

    http://www.iherb.com/Nature-s-Life-L-Lysine-Powder-Unflavored-200-g/36783
    tulajdonképpen ízetlen...

    VálaszTörlés
  99. Warren

    Te most a sima Bórra gondoltál, mert nekem ebből nem derül ki. De biztos bennem van a hiba.
    A Bóraxra azt írják mindenhol, hogy vigyázni kell vele, patkány- meg mindenféle rágcsáló ölőszer, meg mosószer.

    VálaszTörlés
  100. Warren,

    Ha már mindketten errefelé járunk...

    1) Halolajból melyiket ajánlod (kapszula vagy olaj)?
    2) Tudsz-e olyan B-komplexet, ami nem kapszulás, tablettás, hanem valamilyen por, szuszpenzió stb.? Nem tudom ugyanis lenyelni a nagy bogyókat...

    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  101. hát tényleg járjon orvoshoz akinek két anyja van. írtam talán másfél hónapja, hogy jelentős májmegnagyobbodást, és zsírmájat diagnosztizált nekem egy budai magán gasztroenterológus. fájt valami máj tájékon, ezért mentem. és azért hozzá, mert ultrahang is van a rendelőben, nem kell várni rá 3-4 hetet, amit én nem tudok, mert általában egy hétig vagyok otthon. meg jókat írtak a nőről általában.

    a ti segítségetekkel, és a saját kutatásom alapján abbahagytam a gyümölcsevést, illetve egészen minimálisra csökkentettem, kolint és inozitot szedtem, meg silimarint másfél hónapig. plus két hétig artemisinint, ez egy ürömfél növény kivonata, állati keserű, nekem a keserű dolgok mindig nagyon sokat használtak, az ezerjófűtől a grapefruitmagcseppig.
    most elmentem egy új ultrahangra, de most a péterfy diagnosztikai központjába. diagnózis: minimális májmegnagyobbodás, és teljesen normális májszerkezet, nulla zsírmáj.
    a körzeti orvos azért elküldött egy teljes laborra, májfunkciós panellel, hasnyálmirigyenzimekkel. minden totál normális. a reggeli vércukrom magasabb, de ezt tudjuk, kezeljük. és akkor innen legyünk okosak. a fájdalom eredetére rájöttem, az gerinc eredetű volt, elmúlt. viszont lehetséges, hogy a másfél hónapja még jelentős májmegnagyobbodás elhanyagolhatóvá csökkent? meg a zsírmáj is eltűnt? a gasztroenterológus nő egészen sötét képet festett. belefutottam volna egy : hű de jó kis páciens, hoz ez majd jó sok pénzt, ha kellően betegnek érzi magát....szituációba?
    még egyszer köszönöm mindenkinek a segítségét, a kolin meg az inozit marad.

    VálaszTörlés
  102. 103 ii

    :-)))
    Kolinból és inozitból mit szedsz ?

    VálaszTörlés
  103. 103. ildikó imre
    Paleo-barátnőmnél 40%-ra beszűkült nyaki meszesedést mértek egy szentendrei orvosi vizsgálaton, amin nagyon csodálkozott, mert 4 éve paleon (90-95%) van és K vit-t is szed, meg amit kell. Elment egy másik helyre megméretni azonnal és ott meg tiszta nyaki ereket mértek.

    VálaszTörlés
  104. kolinból ezt: http://www.amazon.co.uk/Natures-Way-Choline-Bitartrate-Tablets/dp/B00024CRC8/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1401091192&sr=8-2&keywords=choline

    inozitból ezt: http://www.amazon.co.uk/Now-Foods-Inositol-Capsules-500/dp/B0002PU5YO/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1401091237&sr=8-1&keywords=inositol

    VálaszTörlés
  105. 105. Rozicska
    na de akkor hogy a viharba tudja meg az ember, hogy van-e baja vagy nincs, ha a képalkotókkal ennyire eltérő eredményeket kap? én valamennyire azért nyugodtam meg, mert a labor eredményekben nyilván látszana ha valami baj lenne....de az teljesen rendben van.....legalábbis remélem hogy a labor a nem tud annyiféle lenni ahány helyen csinálják.

    VálaszTörlés
  106. 107. ii
    És képzeld el, hogy aznap vajh hány embernek mértek meszes nyaki ereket vagy azon a héten vagy abban a hónapban? Az biztos, hogy fogyott szépen a sztatin.

    VálaszTörlés
  107. Udv, szeretnek segitseget kerni a blog olvasoitol. Pszichiatriai jellegu problemaim vannak (nagyon sulyos depresszio, az a fajta, amitol hetekre nemhogy munkakeptelenne, de szinte teljesen funkciokeptelenne valok, olyan merteku koncentracios zavaraim jonnek elo, ami pl egy amugy egyszeru online banki atutalast is szinte lehetetlenne tesz, durva memoriazavarok, kimerultseg, teljes enervaltsag, borzasztoan sotet gondolatok, uresseg erzese stb). Olvastam valahol Szendi Gabornal, hogy a depresszio osszefuggesben allhat az etrenddel. Szedek Omega3at, szinte minden nap fgyasztok tengeri halakat, emelle sok zoldseget gyumolcsot. Kenyeret, edesseget, peksutiket egyaltalan nem e, neha zabpelyhet, krumplit, rizset viszont igen, de csak kis mennyisegben. Mit tehetnek az ugy erdekeben, ha szeretnem elkerulni az antidepresszansok szedeset, es inkabb termeszetes uton probanam kezelni a problemat? Milyen etrendet alakitsak ki? Tenyleg segithet a paleo az ilyen tuneteken is?

    VálaszTörlés
  108. Sziasztok!

    Kérdés:
    Natasha Campbel: GAP szindróma könyvében olvastam, hogy az A-vitamin legkönnyebben felszívóvó formában a csukamájolajban van jelen. Ezt ajánlja azoknak, akiknek nem normális a bélflórájuk, stb.
    Megtaláltam a Seven Seas csukamájolajat (nem volt nehéz, ezt dobta ki először a google...)

    http://www.csukamajolaj.hu/kerdes-valasz/

    Azt írják, hogy csak a "100% Csukamájolaj" nevű termékük tartalmazza a benne levő A-vitamint, a többiből kivonták, vagy csökkentették. Mit gondoltok erről? Az alapján, amit Campbell ír, simán lehet szedni a normál csukamájolajat, még akár többet is, mint az irányadag, annak akinek rossz az emésztése.

    Köszi előre is.

    VálaszTörlés
  109. 109. nincsotletem
    Üdv a blogon! Az édesanyám infarktus után került ilyen állapotba, ami aztán szépen rendeződött, elfelejtett főzni, nem tudta összeszedni a gondolatait, soha nem mosolygott, mindenről csak rossz jutott eszébe, egy órai alvás után nem tudott tovább aludni. Nem tudtuk meg, hogy pontosan mi volt a baj, de szerintem az, hogy a túlzott mennyiségben beszedett savcsökkentőtől akár fertőzést is kaphatott a Rókus Kórházban, de az biztos, hogy valami toxinokat termelt benne, mert úgy viselkedett, mint aki nem normális, de tudatában volt ennek. A B vit. hiány is szóbajött és a szemére szedett Occuvite-ban lévő rengeteg preformált A vit és a rengeteg beszedett cink miatt kialakult rézhiány. Nem írtad, hogy hány éves vagy, milyen a vérképed, szedsz-e gyógyszereket.

    Édesanyámnál a következők segítettek:
    Mg-citrát por, reggeli és ebéd előtt 1 csapott kávéskanálnyi, amiben napi 2x150 mg elemi Mg- van, aszkorbinsavat is tehetsz bele, étkezés előtt kell meginni, ettől gyomorsav képződik és ez indítja be az egész emésztőrendszert, hogy az elláthassa a feladatát, a gyomorsav a mi védőpajzsunk a fertőzések ellen.
    Vitaking B-komplex, amiben 50 mg-nyi B vit van, egy hétig naponta szedd, aztán hetente 2-3-szor, aztán heti 1x is elég.
    Natur@Vitality K2 cseppek, 12 csepp/nap, érelmeszesedés ellen
    Natur@Vitality 5000 NE D vitamin (most már érdemes külön megvenni a D és K2 vitamint, mert tudunk napozni)
    Q10, ha idősebb vagy, mint 40 éves.
    Én nézetnék egy CRP szintet (a szervezetszintű gyulladás kizárására), TSH szintet (ha ez nagyon magas, automatikusan megnézik a T3, T4 szintet, ha az embernek nincs elég pajzsmirigy hormon legyártva akkor leáll az agya), megméretném a véroxigénszintem a körzetinél (a 99% a jó, ha túl alacsony attól is leáll az agy. Próbáld megfigyelni, hogy ha ilyenkor elmész sétálni jobban leszel-e). Ha nagyon leesik a vércukorszint az is gond lehet, de ezt valami saját mérővel kellene ellenőrizni, amikor éppen nem tudsz gondolkozni.
    Rengeteg dologról nem írtam, a többiek majd folytatják, de először a fentieket nézesd meg, szedd be.

    VálaszTörlés
  110. 109.nincsotletem
    Ha tényleg minden vágyad az, hogy szeretnél meggyógyulni, megteheted saját erőből.
    De csak akkor fog sikerülni, ha tényleg komolyan gondolod a változást.
    Vedd meg Alexander Loyd & Ben Jonhson : A gyógyító kód c. könyvét és kövesd a benne foglaltakat.
    A te állapotodon segíthet ugyan a paleolit táplálkozás, de megoldani nem fogja a problémádat.
    Azt neked kell megoldanod.
    Szóval számodra igen hasznos lehet ez a könyv, de te döntesz természetesen.
    Gyógyulást kívánok neked!

    VálaszTörlés
  111. 109. nincsotletem
    Üdv :) a táplálkozás valóban sokat segít, érdemes próbálkozni. azok nagyon jók, amiket Rozcsika írt, és szerintem az is nagyon fontos, hogy ha elkezdesz keresgélni és új dolgokkal próbálkozni, már kiléptél a megszokott kereteid közül, és ez önmagában hasznos. majd írd meg, hogy haladsz!

    VálaszTörlés
  112. 112. fenyőfa
    Lehet, hogy a paleo nem csodamódszer, de az olyan csodamódszerek, mint a "gyógyító kód", egészen biztosan nem működnek. Szerintem nem jó ötvözni ezotér körbe tartozó és természettudományos teóriákat.

    VálaszTörlés
  113. 109 nincsötletem
    Szia, nemrég hallgattam meg egy előadást depresszió és pajzsmirigy-zavar összefüggéseiről Kelly Brogantől, aki pszichiáter és orvos. Ez a honlapja: http://kellybroganmd.com/ és van blogja is. Neki az a célja, hogy leszedje az embereket az antidepresszánsokról és az okot gyógyítsa. A pm-zavarral még az a gond (ezt több a témával foglalkozó előadásból szűrtem le, fentebb találsz néhány kivonatot ezekből), hogy a laboreredmények nem feltétlenül mutatják ki, csak ha már durva a helyzet. Pl. a TSH referencia-értéke 0,4-4, az előadásokban viszont többen mondták, h a legújabb kutatások szerint csak 0,5-2,2 (ha jól emlékszem, de fentebb megtalálod) a normális. Ezenkívül a TSH önmagában lehet normális, a pm-működés egy csomó más szinten akadozhat, ha komolyan pm-re lehet gyanakodni, részletesebb kivizsgálást kérj.
    Néhány pm-előadás transzkriptjét ingyen elérhetővé tették, ha valakit érdekel angolul, feltöltöm.

    VálaszTörlés
  114. 114.Szengab
    Farokh J. Master indiai származású homeopata orvos, aki számos, nagyon súlyos daganatos betegségben szenvedő embert gyógyított meg, kizárólag homeopátia segítségével, a következőket mondta egy homeopátiás világkongresszuson: ’Elnézésüket kérem, Hölgyeim és Uraim, nem tudtam, hogy homeopátiával nem lehet daganatos embereket meggyógyítani’…

    Gábor, Te olvastad a könyvet, vagy próbáltad már a Gyógyító kód módszerét?
    Mert ha nem, akkor ne legyél olyan biztos benne, hogy nem működik!

    Törődj már bele kérlek, hogy más utak is vezetnek a gyógyuláshoz a paleón kívül!





    VálaszTörlés

  115. Szengab,
    még annyit, hogy igenis nagyon jó és kívánatos lenne ötvözni különféle teóriákat. (Ne címkézzünk már állandóan!)
    És ez szolgálná igazán a gyógyulni vágyók érdekeit.

    Mondjuk milyen jó lenne, ha az orvosok, akik azért valljuk be sokszor hoznak vissza embereket a halál torkából - tehát szükség van rájuk - kommunikálnának egyéb alternatív gyógymódokat alkalmazó gyógyítókkal, és mondjuk egy infarktus után nem a vérhígító meg a statin lenne az elsődleges gyógymód.

    Te azt nyilatkoztad egyszer magadról, hogy te holisztikusnak tartod magad, akkor hol marad az a híres holisztikus szemléletmód?

    Nem a teóriák a legfontosabbak - ez is csak egy címkézés - hanem az, hogy így vagy úgy, de gyógyuljanak meg az emberek.

    Néha félelmetes ide - a blogra - bejönni, mert az az irányvonal, hogy a testeteket egy lélektelen vegyi üzemanyag raktárnak gondoljátok, amibe csak tömni kell a paleo kajákat, meg a különböző bogyókat, aztán azt hiszitek, hogy ezzel aztán minden a legnagyobb rendben van.
    Oké, adjuk meg a testnek ami a testé, de a léleknek is ami a léleké.



    VálaszTörlés
  116. Rozcsika, többször írtál már a szemmel kapcsolatos szerekről, olyannal találkoztál már, hogy magas szemnyomásra mit érdemes szedni? Szemészeti vizsgálat folyamatban, ha az ő ingerküszöbüket is eléri, biztos írnak fel majd szemnyomáscsökkentő cseppet, de ha van jó ötleted, utánanéznék. Köszönöm szépen! (Egyébként korábban írtam, hogy mellékvese-kifáradásra megpróbálom az igazi édesgyökeret, nos ezt hamar abba is hagytam, mert közben éppen kiderült ez a magas szemnyomás, úgyhogy ez nálam ellenjavallt.)

    VálaszTörlés
  117. 117. fenyőfa
    "... Néha félelmetes ide - a blogra - bejönni, mert az az irányvonal, hogy a testeteket egy lélektelen vegyi üzemanyag raktárnak gondoljátok, amibe csak tömni kell a paleo kajákat, meg a különböző bogyókat, aztán azt hiszitek, hogy ezzel aztán minden a legnagyobb rendben van.
    Oké, adjuk meg a testnek ami a testé, de a léleknek is ami a léleké. ..."

    Hát kb. tényleg erről van szó, jelenleg én tényleg úgy gondolom, hogy nincs olyan, hogy valaki ilyen-meg-olyan természetű, csak olyan van, hogy valakinek jól működnek a szervei és képesek méreganyagot kiszűrni vagy nem, legyártani a test működéséhez szükséges enzimeket, nyálkát, anyagokat vagy nem. Nem hiszem, hogy a hiányzó anyagok, legyen az epe, emésztőenzim, pm hormon stb. agyban legyártható, de ha néha ez mégis sikerülne, nem egyszerűbb savanyút enni és máris lesz epe vagy reggel enni zsírosat, amikor jó sűrű az epe, miért kellene ennek erőszakkal ellentmenni és az agyat túráztatni mindennel.

    Hogy a megevett anyagok mi mindenre képesek, amire állítólag csak a lélek képes, erre most egy szép példát tudok írok. Nemrég írtam róla, hogy óvatosan kipróbáltam a Maca nevű perui gyógynövényt, perui viagrának is hívják, de én adaptogén hatása miatt ill. stresszoldó hatása, vérkeringést fokozó hatása miatt vettem meg, most éppen a vérkeringés fokozása probléma körében kutakodok, tudom, hogy a szervek elsatnyulásának oka a tápanyag- és oxigénhiányuk. Egészen konkrétan a pm hormonjaimat akartam növelni a Maca szedésével. A leírásában akár egy evőkanál mennyiségről ír az Iswari cég, de ezt a mennyiséget senkinek sem ajánlom. Pár napi szedett egyetlen kiskanálnyi mennyiségtől olyan állapotba kerültem, mint utoljára teenager koromban, amikor csak az érdekelt, hogy kibe szeressek már bele. Félelmetes volt, hogy egy egyszerű kis retekféle gyökértől, mindenféle randevú és lázas készülődés és a szeretett lény testi érintése nélkül is, mindazt éreztem, amit ilyenkor érezni kell. És egyben elszomorító is volt, kicsit a "szerelem", mint olyan degradálódott. Persze amikor az ember a saját agyától kerül felizgatott állapotba, akkor képes is megnyugodni, a Macától már nem, nekem 2 napig tartott ez, semmi nem volt képes a vérbőséget csökkenteni.
    Igen, én a paleo 4 évében megtapasztaltak alapján kijelentem, hogy a levegő, az étel és a víz sok mindenből kigyógyítja az embert, persze a balesetekettől, fertőzésektől, veleszületett szervi rendellenességektől tekintsünk el.

    VálaszTörlés
  118. 118. Köbüki
    Sajnálom, de a magas szemnyomással még nem foglalkoztam, nem tudok róla semmit. :-(

    VálaszTörlés
  119. Rozcsika, ne essünk már át a ló túlsó oldalára!
    Nem kérdőjeleztem meg az anyagok egymásra ill.emberre való hatását!

    Én mondjuk semmi pénzért nem vennék be ilyen sze(a)rt amit te.
    "Hogy a megevett anyagok mi mindenre képesek, amire állítólag csak a lélek képes...." miiii? na ezt a zagyvaságot nem értem, de sztem te se.....,

    Sztem te is vedd meg a könyvet,és használd!
    Akkor nem kell majd ilyen kétes szerekkel kísérletezgetned.

    VálaszTörlés
  120. 114. szengab:

    Megnéztem egy kicsit ezt a könyvet. Már a cím meg a címlapkép is.......lehangoló, aztán a leírás róla:
    "létezik egy „Univerzális Gyógyító Kód”, melynek segítségével a legtöbb ember legtöbb problémája gyógyítható. Ebből a könyvből elsajátítható ez a Gyógyító Kód, melynek elvégzése mindössze napi néhány percet vesz igénybe"
    "eltávolítja a betegségek akár 95%-ának forrását." de ezt hogy??
    :((

    Néhány komment a szerzőről ill. a könyvről:

    "A friend in Germany says she has been practicing for 5 months with no results. Sounds like a lot of marketing to me. Somebody getting rich through preying on people's anxiety and depression. However placebo can be a powerful factor."

    "How to make money in self-help field:
    take a textbook "feeling good" physiological/kinesthetic reaction, transform it into easy to do moves, wrap it into scientifically sound jabber, design media, websites, organize interviews, workshops, solicit or make up testimonials, consult layers to avoid suits,.. & just shovel in tons of money for selling hope to the disparate who are severely deficient of critical thinking. "

    "This is likely a scam, as a way to sell books. Probably a good money maker. Sounds like this guy who used to sell books about making money selling commodities!!!!"

    VálaszTörlés
  121. FEnyőfa, gondoltam, hogy rossz néven veszed a megjegyzésemet, de nem személyedben szerettelek volna megbántani, remélem, nem is úgy vetted. De mert a blogban hangzott el, mint "házigazda" véleményt kellett nyilvánítsak, mert ha nem teszem, úgy tűnhet, én is egyetértek vele.
    Sok könyvet nem kell elolvasni ahhoz, hogy az ember be tudja kategorizálni. Ez nem természettudomány, hanem a hitre, a szeretetre, a csodára építő könyvek sorába tartozik. A homeopátia ugyancsak hatásos marketing, hatástalan bogyókkal.
    A hitről nem lehet vitázni, ha Te elhiszed ezt a könyvet, a Te dolgod, én szeretem látni a tudományos alátámasztást. Holisztikus alatt én nem azt értem, hogy vegyítsük a tudományosan értelmezhetőt a nyilvánvalóan ezoterikus nézetekkel. Holisztikus az, amit én is képviselek, jó példa erre a boldogtalanság és evolúció könyvem, amit nem akartam direktben a panaszosnak ajánlani, mert még az a látszata lenne, mintha promóciót folytatnék tanácsadás címén. De abban pl. elég világosan bizonyítottam, hogy a lelki működések és a testi működések szoros kapcsolatban vannak (az igazi holisztikai a "lelkit" jelenségszférának tekinti, és nem külön entitásnak). Minden olyan csodamódszer, amely eltekintve a meghatározó testi folyamatoktól, azt hirdeti, hogy a "lelki" behatással ő gyógyít, valótlan állításnak kell tekintsük. Léteznek rendkívüli hatások (hipnózis, erős hit, placebo), amelyek vezethetnek kivételes gyógyuláshoz, de ezek sikeréhez általában rendkívüli helyzetek és rendkívüli emberek szükségesek. Az ilyen könyvek, ha fel tudnak mutatni gyógyulásokat, általában a kivételeket szeretnék általánosítani. A csodavárásra építeni remek marketingfogás, mindenkiben ott él a "hátha", s csak azok szembesülnek azzal, hogy a csodának nincs receptje, akik valóban betegek és valóban nem gyógyulnak meg semmilyen kódtól. Személy szerint tisztelem mindenki hitét, a homeopátia ellen sem szoktam hadakozni, csak itt közbe kellett kottyantsak, és a kérdező, majd eldönti Neked hisz vagy nekem (és Rozcsikának és Cicónak).

    VálaszTörlés
  122. nincsotletem 109:
    Abban biztos lehetsz, hogy amit leírtál, a paleóval jó úton jársz, és az Omega3-mal is, sok hallal stb. - még D-vitamin nem ártana.... Ha észrevettél már pozitív változásokat közérzetben, fogyásban, alvásban, azt értékeld, érezd át és örülj neki. Mert ezek egyre szaporodni fognak! :-) Antidepresszánst jól teszed, hogy el akarod kerülni!!
    Saját tapasztalat alapján mondhatom, de több önsegítő könyvben is olvastam, hogy ha nincs valós oka a szomorúságnak, motiválatlanságnak, akkor az idővel magától elmúlik. Ne küzdj ellene, egyszerűen próbáld elfogadni hogy te most így működsz, kicsit lelassult az agyad, a dekoncentráltság, memóriazavar is "normális" ilyenkor. A lényeg, hogy ne stresszelj rá, ha valamit többszöri próbálkozásra tudsz csak megcsinálni, hát akkor annyira, nem dől össze a világ. Ugye? :-)
    Valamennyire elősegítheted az állapot elmúlását, ha megpróbálsz olyan dolgokat csinálni, vagy akár csak elkezdeni, amik örömet okoznak. Elég annyi, hogy odamész az ablakhoz, és megnézed, milyen szép a zöldülő természet, megsimogatod a kisállatodat, ha van, ha nincs, odamész az utcán egyhez és azt, beleolvasol egy kedvenc könyvedbe stb. Hamarosan azt fogod észrevenni, hogy egyre többet figyelsz ezekre a jó dolgokra, gondolatban is, el is képzelheted előre, mit tennél, mitől éreznéd jól magad és aztán tedd meg.
    A legfontosabb, hogy ne félj belekezdeni egy problémás tevékenységbe, legyen az egy banki átutalás. Minden lépésnek örülj, amit megtettél a tranzakció sikeres lebonyolításához, és azt fogod észrevenni, hogy már kész is. :-) Ugyanígy van ez magával a depivel is: nem szabad szomorkodni miatta, hogy most ebben az állapotban vagy, egyelőre így kell elfogadnod magad. Előbb-utóbb egész biztosan el fog tűnni az életedből, de ehhez más, jó dolgoknak kell átvenni a helyét!

    VálaszTörlés
  123. 123.Szengab

    Gábor, úgy beszélsz mintha a tudomány, vagy természettudomány mindenre tudná a helyes és megkérdőjelezhetetlen választ. Pont Te, aki sokszor szembe megy vele?!

    Jobban elhinnéd a szeretetet ha a tudomány is alátámasztaná a létezését?

    Amit írtál,arra csak azt tudom mondani, hogy más az utat ismerni és más járni rajta.

    Lehet, hogy most kivertél egy utolsó szalmaszálat megint valaki kezéből. És nem feltétlenül azéból, aki itt kérdezett.
    Te blogod, Te dolgod!

    A módszer pedig kiválóan működik!
    Nem kell hozzá semmi rendkívüliség.

    A hitről meg csak annyit, hogy a paleótól is csak az gyógyulhat meg aki hisz benne,
    mert eleve csak az próbálja meg.
    Tehát ez is csak hit kérdése, mert tudományosan ezt is elkaszálták.

    VálaszTörlés
  124. 122.Macskacicó

    Tudom, hogy nem hozzám szóltál, de elképesztő amit írtál.
    Csak tudnám mi lehet lehangoló egy szívet formázó kezeken????

    Egy szív látványától az embernek rögtön a szeretet, meg a szerelem kellene, hogy beugorjon.
    Asszociatív vizsgálatnál rögtön a "mentálisan sérült" kategóriába kerültél volna.

    VálaszTörlés
  125. szengab, nincsotletem

    Én megjelenése pillanatában elolvastam a Boldogtalanság és evolúciót és 5. éve paleózom, de hasonló problémákkal küszködök. Hát, nagyon nehéz ügy. Sajnos a depresszió gyulladáselmélete nálam nem működik, DE ha valaki ebben a borzasztó állapotban rá tudja magát venni arra, hogy komoly lábmunkával gyakorlatokat végezzen, mozogjon, annak le a kalappal. Mert hisz pont depresszív állapotban van, tehát bármire nehéz rávenni magát.
    Nem is akarom a szót szaporítani, sajnos nekem a paleo mellett szakemberre/némi gyógyszerre volt szükségem, hogy a hónapok/évek borzalmát egy kicsit felejtsem, ússzak, kiránduljak, tudjak dolgozni, gondolkodni - és élni. Egy jó szakemberrel talán végleg ki tudom vezetni a már időközben 1/3-ra csökkentett gyógyszer mennyiségét. Ebben viszont nagyon bízom.

    VálaszTörlés
  126. 126. fenyőfa:

    Mindenesetre köszönöm, hogy így első körben látatlanban és ismeretlenül rögtön diagnosztizáltál is. Nem tudom, mitől lehet, hogy egyből így megítéled és mentálisan boncolgatod az embert.

    Bocs, igazad van a "lehangolóban" különben, tényleg nem az, csak annyira ezoterikusnak tűnt..... lehet, hogy kicsit ugrok erre :) Ne haragudj! Nem néztem meg alaposan.

    Ezeket nem én írtam, csak idéztem kommenteket. Tehát nem az az elképesztő, amit én írtam, hanem hogy mások mit tapasztaltak, mikor elolvasták vagy kipróbálták.
    Ha van ilyen csodakód, akkor miért van még annyi beteg ember a világon?

    Pedig sajnos az van, hogy fizikai, anyagi testben élünk, abból vagyunk, amit megeszünk, pontosabban, ami felszívódik ebből. Az agyunk is abból van. Ezért nem mindegy, hogy mit eszünk.

    Nem hinném, hogy Gábor verte ki a kezéből bárkinek is az utolsó szalmaszálat. Még az is lehet, hogy ez a könyv verné ki, ha nem sikerül általa meggyógyulnia (amire meglehet, van esélye), és akkor még jobban megerősödhet benne az az érzés, hogy ő milyen szerencsétlen és tehetetlen.
    Nagyon jónak találom viszont Smirgli és Rozcsika tanácsait.

    VálaszTörlés
  127. 111 Rozcsika
    "Mg-citrát por (...) étkezés előtt kell meginni, ettől gyomorsav képződik" - hmm, én épp ellenkezőleg tudtam, azaz pont hogy megköti (=antacid). Magam is ezt érzem: felkelek, fél óráig netezek, kezdek éhes lenni, megiszom (120 mg elemi Mg-ot), és utána csak két óra múlva eszem meg a tízóraimat, minden gond nélkül.

    VálaszTörlés
  128. 109 nincsötletem

    Próbálj esetleg légzésgyakorlatokat. Hasi légzés engem meg tudott nyugtatni. Meg ez kellően minimális tevékenység ahhoz, hogy legalább erre rávedd magad. Sajnos ismerős az érzés, és ilyenkor tényleg borzasztó erőfeszítés bárminek is nekikezdeni, és ha végül megcsináltam, még örülni se tudok neki.

    A sötét gondolatokkal kapcsolatban (beleértve az üresség érzését is) azt tudom mondani, hogy az belőled jön. Azaz, a gondolat az egy reakció, még akkor is, ha nem tudatos. Tehát meg kellene keresni, hogy miért gondolod az adott dologgal kapcsolatban azt, amit. Ebben segíthetnek könyvek, amik esetleg rá tudnak vezetni (az olvasás is olyan, hogy talán erre még szintén rá tudod venni magad), bár ha nálad hetekig tart az ilyen állapot, nem biztos, hogy egyedül menni fog, és akkor szakember segítsége kell. Nyilván nem tudom a pontos helyzetedet/állapotodat, de szerintem is meg lehet oldani antidepresszánsok nélkül.

    Smirgli a 124-ben is jókat írt. A "majd elmúlik" elfogadása is segít. Igaz, én megtehetem, hogy akár egész nap itthon üljek és várjak arra, hogy elmúlik.

    VálaszTörlés
  129. Koszonom a valaszokat. Pajzsmirigy problemara igazabol egy percig sem gondoltam, mert nincsenek sem tul sem pedig alulmukodesre utalo tuneteim. Harmincas no vagyok, nem szedek semmifele gyogyszert. Nagyon kedves aki azt irta, hogy olvassak el egy konyvet, vagy nezzek ki az ablakon hogy jobb kedvem legyen, de hat ez sajnos nem igy mukodik, ahogy azt irta is a masik depresszioval kuzdo hozzaszolo is. Nem csak hogy konyvet nem tudk vegigolvasni, de egy laza szorakoztato tv musort vag filmet sem tudok megnezni, mert annyira nem erdekel, oda sem tudok ra figyelni, pedig korabban faltam a konyveket, filmeket, zeneket. De mostanaban igazabol semmi szorakoztatot nem talalok egyikben sem. Regen szenvedelyesen szerettem szamitogepes jatekokkal jatszani, most pl az elinditasig sem jutok.Ha az ablakhoz lepek, hogy kinezzek rajta, gyakran az fut at a fejemen, milyen lehetne kiulni a parkanyra es szep csendben leplaccsanni, es nem az hogy milyen szep ido van odakint.Szoval ez egy kicsit durvabb allapot annal, amibol ki tudnek magamtol lendulni. Az is eleg kellemetlen, hogy mar tobb mint 10 eve van problemam a depresszioval, hol jobb hol rosszabb, de az utobbi par honapban rettenetesen bedurvult, ilyenre korabbrol nem emlekszem. Onpusztito, onkarosito keszteteseim is vannak. az alkohol mondjuk eleg sokaig bevalt, mar kulonosebben az sem dob fel ha epp van otthon valami pia. Ez mondjuk jobb is, Az antidepresszans kezelessel kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok, ha latnek mas alternativat es jarhato utat, eszembe sem jutna, de konkretan jelen pillanatban borzasztoan rosszul vagyok. Lehet, hogy meg akkor is jobban jarok, ha megprobalom kivarni amig elmulik az egesz? Koszonom a javaslatot a Gyogyito kod c konyv elolvasasara, de par perc googleozas utan arra jutottam, hogy ez egy nyilvanvalo kamu. Ha valaki megtalalja az ALS gyogymodjat, azt nem egy lyen kis konyvecske valamelyik mellekfejezeteben fogja a vilag tudtara hozni.

    VálaszTörlés
  130. Zold beka, koszonom a valaszod neked is. Jelenleg en is megtehetem, olyanok a korulmenyeim. Szabaduszo vagyok, akkor dolgozok ha akarok. (ujabban akkor, ha tudok).

    VálaszTörlés
  131. 131. nincsotletem:

    Nekem úgy tűnik, hogy rosszabb állapotban vagy, mint gondoltuk. Jól látod: ebből egyedül kijönni szinte lehetetlen. Mindenképp kell szakember segítsége, pszichoterápia lenne a legjobb. Nagyon jó tanácsokat kaptál itt, de attól tartok, ez neked még kevés. Semmiképp ne tegyél jóvátehetetlent, gondolj arra, hogy bármi van MOST, két hét múlva már nem úgy lesz semmi, annyi minden változik. A kivárás is egy jó technika, de ne tétlenül tedd, legalább a telefont emeld fel, keress szakembert. Ha ide írtál, már az is jó jel: teszel valamit magadért.
    Mégis csak rá kellene venned magadat valamire, ami örömet szerez. Csak az első lépés nehéz, pl. egy vicces könyvet, vagy eleve vicceket olvasni. Ha már a kezedben van a könyv, azt gondolod: "na, olvasom egy pár viccet, különben minek van a kezemben ez a könyv?" De bármi mással is eljátszhatod ezt, vegyél futócipőt, ha nincs is kedved futni, sétálni, gondolj arra: mégis elmegyek kocogni, különben minek is van rajtam ez a futócipő?
    A családod, barátaid is nagyon sokat tudnak segíteni: beszélgetéssel, melletted állással, ha van, akiben megbízol, aki meghallgat, vagy egy régi munkatárs, barát, szomszéd, keresd meg, sokat tudnak adni az ilyen beszélgetések.

    Gábor elismeri, hogy még a paleo sem univerzális gyógymód. Nincs univerzális gyógymód, és így (szvsz) nincs Univerzális Gyógyító Kód sem, ahogy azt a fent említett könyv szerzői megpróbálják (hiszékeny) emberekkel elhitetni. Minden betegség, állapot más, más okok miatt, más génekkel, máshogyan jutunk el odáig, ahová, ezért a gyógymód sem univerzális. Nagyon egyszerű is lenne ha egyetlen kód megoldaná az életünket. Sajnos nem lehet ilyen könnyen megúszni, a testi-lelki egészséghez fáradságos, mindennapos kisebb-nagyobb erőfeszítéssel lehet csak eljutni. Van, akinek többet kell ezért tennie, másoknak meg kevesebbet.
    (Azért titkon örülök, hogy nem dőltél be a könyvnek. Csak időhúzás lenne).

    Mindenképp keress, kérj szaksegítséget is.
    ALS: ahogy rágugliztam, elég kemény, ha tényleg az van, amire gondolok.
    Testi-lelki gyógyulást kívánok és ha lesz erőd, számolj be pár nap/hét múlva, mire jutottál, találtál-e valakiket. :) Itt mi mindig meghallgatunk.
    Gábor is hátha mond még valamit neked.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. koszi szepen. Szerencsere nincsen ALS betegsegem, a konyv egyik allitasa az, hogy a modszerevel meg lehet gyogyitani ezt a betegseget, erre irtam, hogy ebbol is latszik, hogy teljes keptelenseg.

      Törlés
    2. Értem, na ennek örülök, és jól látod, hogy képtelenség, amit állítanak.
      Elég sértő fenyőfa néhány állítása:
      "Meggyógyulni meg pláne nem akartok"
      "És örülsz annak, hogy más sem fog meggyógyulni általa."

      Na mindegy, ezekkel jobb nem is törődni. Amiket írt Gábor a 141-ben, hátha tudod használni.
      De látod, ő sem állítja, hogy elég csak a paleó. Kérj, keress segítséget! Ne add fel! :)
      Azért ide írtam a választ, mert nem tudtam volna milyen hivatkozást beírni.

      Törlés

  132. Nem tudom ismeritek-e, de nagyon ide vág:

    Felmegy a paraszt bácsi Pestre.
    Ellátogat az állatkertbe, tetszenek neki az állatok,
    de egyszer csak megpillantja a zsiráfot.
    Elámul, nézi, nézi, majd csípőre teszi a kezét és megszólal:
    Márpedig ilyen állat nincs!
    Hát ilyenek vagytok, még a nyilvánvalót is tagadjátok!
    Meggyógyulni meg pláne nem akartok, tisztelet a kivételnek.
    Könnyebb panaszkodni, persze!


    VálaszTörlés

  133. Mikor veszitek már észre, hogy a kőkorszaknak vége van!

    Már túl vagyunk a felvilágosodáson is!

    Egyetek azt amit akartok, de könyörgöm tájékozódjatok más forrásból is!

    Rémes ez a demagógia!

    VálaszTörlés
  134. Macskacicó:
    Ti mennyire tudtátok alázni azokat, akik nem próbálták ki a paleót,
    de azért nyilatkoztak róla.
    És lám, ti is úgy mondtok itt véleményt egyéb dolog ismerete nélkül,
    hogy lövésetek sincs róla.
    Te például már a könyv borítójának a láttára megmondtad, hogy ez hülyeség,
    És örülsz annak, hogy más sem fog meggyógyulni általa.
    Gratulálok Neked, csak így tovább!
    Lefelé a mocsárba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. van lovesem rola, eredetileg neurobiologuskent vegeztem. Siman megmondom neked, hogy ez egy hatalmas nagy marhasag. "Miután három hónapig végeztem a Gyógyító Kódokat, visszamentem az orvoshoz, aki először megállapította a diagnózist. Elvégezte a Lou Gehrig-tesztet (EMG), mely kimutatta, hogy a betegség 100%-ig elmúlt. 2004 márciusa óta tünetmentes vagyok"
      Itt ket eset lehetseges. 1) Az orvos elsore felrediagnosztizalta. 2) Az egesz egy szemenszedett hazugsag. Valassz.

      Törlés
    2. Akkor tudjál róla, hogy mindezek ellenére ez a hatalmas nagy marhaság: MŰKÖDŐKÉPES.
      Te, mint neurobiológus mi alapján állítod azt, amit állítasz?
      Két leírt mondatból, vagy esetleg megvizsgálod?
      Javaslom, hogy inkább a vizsgálatot válaszd,
      hátha más eredményre jutsz.:)

      Törlés
  135. Fenyőfa, hidd el, hogy nagyon sok "néma" olvasója van a blognak, akik már igen sok éve paleó vagy paleó közeli módon étkeznek és kitűnően érzik magukat, megmosolyogtató, ha az ellenkezőjéről próbálja őket meggyőzni valaki.

    Abban igazad van, hogy pusztán az étrend megváltoztatása nem feltétlenül hoz megoldást a lelki problémákra, de sok dokumentált esetben ennyi elég volt a gyógyuláshoz. Én sajnos semmilyen okos tanáccsal nem szolgálhatok a hölgynek, esetleg annyival, hogy ha a paleo étrendet követi, akkor legalább egy okot kizárt, ami a depressziót okozhatja nála.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Félreértettél valamit, senkit nem akartam meggyőzni, sem lebeszélni a paleo étkezésről.

      De táplálkozás mellett, azért lehet gondolkodni is, nem?
      És mondjuk aki ettől a táplálkozástól mégsem lett százas egészségileg,
      talán vannak még alternatívák.....

      Törlés
  136. Gondolom ezt sem hiszitek el, de hátha valaki:

    https://www.youtube.com/watch?v=K60ZU5dFrQY



    Én például így fogytam le kb 8 kg-ot.
    Fogtam egy palackot, feltöltöttem tisztított vízzel, ráragasztottam egy papírt, amire azt írtam, hogy:
    Köszönöm, hogy vékonyabb lettem általad.
    A palack alá pedig betettem egy olyan képet magamról, amin még soványabb voltam.
    És ezt a vizet ittam két hónapig.

    De, nemcsak fogyni lehet így, hanem meggyógyulni is.

    Íme még egy jó tanács, akár neurobiológusoknak is!

    Segíts magadon, Isten is megsegít!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. koszi de nem vagyok vallasos. es amugy is elegge elbeszelunk a lenyeg mellett. Meggyogyulni szeretnek nem pedig mindenfele onsegito szektas hokuszpokuszokkal foglalkozni.

      Törlés
  137. Üdv, segítséget kérnék attól, aki ért hozzá: most jövök a házidokitól vérképpel, és elszörnyedt, hogy sok aceton van a vizeletemben (a leleten keton: 1,5 mmol/L, ez fél éve még 0,5 volt), ami szerinte annak a jele, hogy éhezek. (Javasolta, hogy egyek kristálycukrot, ha gabonát nem akarok.) Kérlek, írjátok meg, valójában mit jelent ez az érték, és emiatt most tényleg több szénhidrátot kellene bevinnem (ha nem is kristálycukrot)?
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  138. 138 Fenyőfa
    Kedves Fenyőfa, szerintem a lelki egészség fontosságában mindannyian egyetértünk, talán azért nem téma olyan sokszor itt, mert egy nem természettudományos képzettségű ember gyakrabban fut bele olyan nehézségekbe, hogy nem tudja értelmezi a saját laborleletét, mint pl. én, és az ilyen gyakorlati kérdésekben is szüksége van segítségre. De hadd erősítselek meg abban, hogy paleo-körökben szinte minden általam ismert előadásban, könyvben hangsúlyozzák a stresszkezelés fontosságát (ez nagyrészt összefügg azzal, hogy spirituálisan is kezd valamit magával az ember), ami nélkül a fizikai egészség is csak korlátozottan tartható fenn, vagy állítható vissza. A lelki egészség eléréséhez viszont szerintem rengeteg út vezet, ezek közül egy lehet az általad ajánlott könyv, és ha neked segített, akkor nem hiába írták meg. Én erről a témáról azért nem kérdezek, mert világos elképzelésem van róla, hogy mit kellene tennem (ha nem is feltétlenül sikerül megvalósítanom), és nincs szükségem tanácsra.

    VálaszTörlés
  139. nincsotletem

    Az inditékhiány gyakran frontális alulműködésből fakad (pl. DLPFC), erre elvileg alkalmazható a neurofeedback, ami Magyarországon is elérhető már. Létezik a neurobehavior terápia is, amit persze nem tudom, csinál-e valaki, de a lényege, hogy olyan mentális feladatokat kell végezni, ami az alulműködő területet aktiválja. A metakognitív terápiának is része a figyelem tréning, nézz ennek utána.
    (A jobb visszahivatkozás miatt jobb lenne, ha nem a Válasz gombot nyomnátok meg, hanem mindig alul a Közzététellel válaszolnátok.)

    VálaszTörlés
  140. 139 Köbüki

    A leleted csak annyit jelent, hogy ketózisban vagy, amivel nincs semmi gond, esetleg az orvosodnak vigyél egy kis szakirodalmat. Aki egész életében bárányokat gyógyít, azt zavarba hozhatja egy kutya, akinek kicsit más az anyagcseréje.

    VálaszTörlés
  141. Kedves Gábor,
    ha már szóbajött ez, neked mi a véleményed, kismamaként mennyire jó a ketózis, van-e veszélye? Szerinted egy várandós számára mennyi az ideális szénhidrát fogyasztás?

    VálaszTörlés
  142. Sziasztok!

    Köszönöm a válaszokat (én kérdeztem az asztma allergiával kapcsolatban).
    Rendszeres mozgás és a vitaminok(Vitaminforradalom alapján) megvan, a feketekömény olajat kipróbálom, a paleo étrendet viszont nem követem, de egy nagyon hasonlót igen(testépítő étrend).

    Arra lennék nagyon kíváncsi hogy miben tud a paleo étrend segíteni az asztmában?

    Köszi előre is a válaszokat!

    Gábor

    VálaszTörlés
  143. 143. Szakesz

    Én ezt a ketogén divatot nem tartom annyira jónak, de ez csak megérzés. Persze, van, akinek jó és kell. Kismamának nem feltétlen ajánlanám, bár az eszkimóknál sem okoz gondot. Ha betegség nem indokolja, szerintem fölösleges. A részleges ketózis különbözik a teljestől, hiszen alacsony szénhidrátbevitel mellett megjelenhetnek már ketontestek a vizeletben, de attól az még nem ketogén étrend.

    VálaszTörlés
  144. Névtelen

    Asztmában több feltételezhető mechanizmus is van. Az egyik, a szivárgó bélszindróma javulása, nem nutnak át allergének a bélből (nem feltétlen a tüdőnt allergizálja a belélegzett allergén). A másik az általános gyulladás csökkenése, ami automatikusan javít minden gyulladásos folyamaton. Ezért használ az omega-3 is. És valószínűleg más folyamatok is szerepet kapnak, amit én még nem látok át. A tapasztalatok azt igazolják, hogy a paleo segít asztmában.

    VálaszTörlés
  145. 145 szengab
    Köszi, akkor ha 60-100 gramm körül van a ch bevitelem, az nem túl kevés, hiszen még nem ketózis. Én a ketózistól az esetleges epigenetikus hatása miatt tartok. Azért kellett lecsökkentenem a szénhidrátbevitelem, mert előjött az inzulinrezisztenciám sajnos. (2005-ös terhességemnél diétával kezelt gesztációs diabéteszem volt). Pedig úgy ennék több gyümölcsöt nyáron :)

    VálaszTörlés
  146. 144. Névtelen

    Gyermekkoromban asztmatikus hörghurutom és poratka-allergiám volt, éjszakai fulladások, szanatóriumi kezelés, stb. Ezt kinőttem tizenéves koromra (kivéve a poratka-allergiát), kb. 2 évvel ezelőttig annyi maradt belőle, hogy a szülői házban töltött 1-2 éjszaka után (poratka) reggel taknyom-nyálam egybefolyt, vörös szem, tüsszögés, stb.

    Egy év paleó étrend után ez a három évtizeden át tartó maradványbetegség is eltűnt. Jelenleg azt gondolom, hogy a poratkás szülői ház okozta annak idején az asztmatikus hörghurutot nálam, amit kinőttem, de a kiváltó okot, a poratka-allergiát viszont egyértelműen az étrendváltozás szüntette meg nálam.

    VálaszTörlés
  147. Ha még ide nem jutott el, megszületett a FB-os paleo kérdőív összegzése:
    Onile megtekinthető

    VálaszTörlés
  148. 149. Bruce:

    Köszi hogy belinkelted! :)

    VálaszTörlés
  149. 139. Köbüki:

    Ha jól érzed magad és nem éhezel, minek kéne (pláne kristálycukrot) több ch-t enned? Téged zavar a ketózis?
    És a többi része a vérképednek jó?
    Sikerült már ÁBSZ-re vagy valami más bélrendszeri vizsgálatra alkalmas helyet találnod? :)

    VálaszTörlés
  150. 142 szengab
    Köszönöm a választ! Már próbáltam a dokimnak mondani olyasmit, hogy áteresztő bél szindróma, de azt mondta, hogy nem is érti, amit én mondok (és látszott rajta, hogy nem is érdekli, úgyhogy annyiban hagytam).
    151. Macskacicó
    Hát teljesen nem érzem jól magam, sokszor kevés az energiám, fáradt vagyok, ködös az agyam és puffadok. Bár nem éhezem, de sokszor szívesen ennék valami cukrot. A ketózis nem volt célom, csak talán amiatt kapcsolhattam át, mert a fruktózt nagyrészt kiiktattam, mert gyanús, hogy attól (is) puffadok. Szerintem elég sok zöldséget eszem, főttet-sültet meg nyerset is, gyakran répát is, meg időnként dióféléket is.
    Rossz még a fehérvérsejtszámon belül a neutrofil szám, de azt mondta a doki, hogy a jelenlegi eü helyzetben ezzel még nem foglalkoznak, bár kéne, úgyhogy nem küld tovább hematológiára, viszont elszörnyedt az LDL-szintemen is, ami 6,44, (a szérum koleszterin 8,8) és beutalt lipidológiára, bár azon csodálkozott, hogy nem vagyok elhízva (49 kg vagyok, 155 cm), és annak örült, hogy a HDL is magas. Nem tetszett még neki a húgysav sem, mert az 403, de erről nem ejtettünk több szót.
    Folyamatban van a hisztamin-tesztem, meg holnap megyek fruktóz-kilégzéses tesztre. Ha ezektől nem leszek okosabb, lehet, hogy megcsináltatok valamilyen ételallergia-teszet, amik ár függvényében változó számú ételféleséget tesztelnek. Ezen gondolkodom: http://www.laboratoriumkft.hu/vizsgalatok/leiras/taplalek-intolerancia-vizsgalata-allergenspecifikus-igg/ de sajnos nagyon drága.

    VálaszTörlés
  151. 129. Zöld Béka
    A Mg-citrát aszkorbinsavval és fekete színű bogyós gyümölcs smoothi-val egy nagyon savanyú ital. Mint ilyen, a gyomorba lejutó ételpépet savanyúvá teszi, ez pedig beindítja az epeműködést és az étel megemésztése hihetetlenül gyorsan lezajlik. Hogy ez tényleg így van, azt abból lehet tudni, hogy étkezés után nagyon gyorsan üres újra az ember gyomra és másnap tökéletes a széklet az epétől. Tulajdonképpen nem is érdekes, hogy mennyi volt ebben a játékban a megtermelődött gyomorsav, ez csak elméleti kérdés. Még az is lehet, hogy egy nagyon savanyú ételhez nincs is szükség akkora mennyiségű gyomorsavra. Ezt a "túlzott mennyiségű gyomorsavat leköti" kitételt egyébként a magnéziumra írják és nem a Mg-citrátra és a "túlzott mennyiségű" kitétel a gyomorsavval kapcsolatban is jelentőséggel bír, szerintem. Mg-citrátnál más van és normál gyomorsav szintnél is. Szerintem. Nekem ez a gyakorlati tapasztalatom. :-))

    VálaszTörlés
  152. 152. Köbüki:

    Hát elég gáz, hogy a doki még csak nem is érti és nem érdekli, hogy van-e ÁBSZ-ed. Na ennyit foglalkoznak vele.
    Ha nem érzed jól magad, akkor változtatni kell. Mégis csak lehet, hogy több ch kéne akkor, ha ilyen tüneteid vannak. De ne fruktózos dolgokkal próbálkozz, hanem inkább glükózzal, olyan gyümölcsöket, amiben több a glükóz, mint a fruktóz, keress ilyen táblázatot, pl. sárgabarack, azt hiszem, őszi is, és a banán is mehet néha.
    Utána kéne nézni. Aztán ha nagyon kívánod, néha egy kis rizs vagy rizslisztből lepény, az tiszta glükóz lesz, nem fogsz puffadni, energikusabb leszel.
    Heti egy két marék még talán nem vág földhöz :) Úgyis elég vékony vagy.
    A koleszterinhez nem tudok mit mondani, nekem is picit magas, 6,4, de a HDL is, és az arányaim nagyon szuperek, ezért most nyugodt vagyok.
    A triglicerid a fontosabb. A húgysav: hátha mond valaki valami okosat, nem tudom, mit tehetnél.

    Az ételallergia teszt valóban soknak tűnik, de még mindig olcsóbb, mint a múltkor valami 90 ezres ábsz vizsgálaton gondolkodtál. Nem tudom, ha nagyon muszáj...én megreszkíroznám. Nem írja föl valami gasztrós doki OEP terhére? Erre kéne rávenni valahogy :)

    VálaszTörlés
  153. 153 Rozcsika
    Én magában iszom. (Szívószállal, a te javaslatodra :-) Itt szólnék, hogy minden ízproblémát 95%-ban megold.) A magnézium/Mg-citrát "különbség" jogos, a túlzott/nem túlzott gyomorsav szintén az, erre a részletre nem emlékszem, ha volt egyáltalán azokban, amiket én olvastam. Szerencsére az enyém helyrejött, most már egészen extrém stressz kell hozzá, hogy a torkomban érezzem, de az is elmúlik, amint megnyugszom :-)

    Ha már torok, ezt ma találtam fog ügyben: www.marksdailyapple.com/nutritional-cures-for-damaged-teeth - a fogrongáló ételek-italok mellőzésén/mérséklésén túl A, D és K2 vitaminokat ajánl (A: nincs mennyiség, D: 1000-3000 NE / nap, K2: 5 mg MK-4 / nap).

    VálaszTörlés
  154. Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy ki milyen vitamint szed, és itt leginkább a márkára lennék kíváncsi!? Egyszerűen nem tudom, hogy melyik lenne a legjobb. A segítséget előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  155. 149. Bruce:

    Befuccsolt az a Paleós kérdőív, amit belinkeltél, akkor nem volt időm végignézni, most meg nem lehet megnyitni. Máshol nem érhető el?

    VálaszTörlés
  156. 154 Macskacicó
    Igazából ezek a tüneteim már nagyon régóta megvannak, amikor még toltam a szénhidrátot, és sok minden javult, de ezek maradtak. Amit oep-re meg lehetett csinálni gasztroenterológián, az a laktózteszt volt, a gluténra két hónapja nincs reagensük, le van véve a minta, de nem tudják megcsinálni a tesztet, az mondjuk nem is érdekel, mert nem releváns. De pl. fruktóztesztet már nem voltak hajlandók csinálni, nyilván nincs rá pénzük, innentől kezdve már csak tükröznének, ha hagynám, de annyira nem vagyok rosszul. (Magán fruktóz közben negatív lett, a hisztamin eredmény még nincs meg). Még szembejött az az info, hogy kevés gyomorsav is okozhatja ezeket a tüneteket, annak utánanézek, mennyiért tudnám tesztelni, vagy egyszerűen megpróbálok szedni rá valamit, és várom, hogy hat-e. A Rozcsika által javasolt 2 citrom levét próbáltam néhányszor már, nekem nem segített, de most azt olvastam egy helyen, az nem sósavat csinál, és talán azért nem olyan hatékony. Ajánlottak gyógyteákat gyomorsav növelésre, vagy 10 csepp 1%-os sósavat naponta, ez mondjuk első hallásra kicsit ijesztő, még szokom a gondolatot.

    VálaszTörlés
  157. 156 Vivien
    Szia, mondjuk én nem vagyok mérvadó, mert nem annyira értek hozzá, de az iHerbről ált Innate, Eclectic Institue, Vitamin Code meg LEF vitaminokat szoktam rendelni, a D-K most Nature&Vitality, a Mg-citrátot a Vitaltrendről rendeltem, és Kyäni multit szedek.

    VálaszTörlés
  158. 158. Köbüki
    "... A Rozcsika által javasolt 2 citrom levét próbáltam néhányszor már, nekem nem segített, ..."

    Ezt már olyan régen írtam, hogy magam sem emlékszem ilyenre. A Mg-citrátos aszkorbinsavas színes gyümölcs (fekete ribizli, bodzabogyó, málna, meggy) levére esküszöm újabban, vagy bármilyen savanyú italra, 1 dl vörösborra vízzel hígítva. A GAP-szindróma c. könyv gyakorlatilag a gyomorsavról, emésztésről szól. Kipróbálhatnád a hordós káposztát ebéd előtt, a leve is elég. De ha a gyümölcsöt az étkezés előtt eszed egy fél órával, és nem az étkezés után, az is csinál gyomorsavat. Én sem innám a sósavas italt (Betacid pepszin por), mert a nyelőcső nyálkahártyája nem arra való, hogy egy ilyen maró anyag végigmenjen rajta, hiába kínálgatják a patikában olyan kedvesen. Különben én is vettem ilyent, de nem ittam belőle. A GAPS könyv úgy emlékszem, hogy kapszulás változatát javasolja, az még talán rendben van, de az is felesleges, a fentiek is megoldják a gyomorsavhiányt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a két citrom levét meginni tanács dr. Légrády Péter Tojáskönyvéből van, ha valaki nagyon teleeszi magát és szenved tőle, akkor ő ezt javasolta az illetőnek és ez segíteni szokott. De mint nagyon savanyú ital étkezés előtt is kell hogy segítsen (GAPS könyv). Mondjuk egy hétig azért próbáltad?

      Törlés
  159. 158. Köbüki:

    Értem. Hát a gluténteszt az tényleg nem fontos, végül is mindegy. Tükrözésbe ne menj bele, ha nagyon nem muszáj. Remélem, Rozcsika tanácsai segítenek sósav nélkül is. Gyógyteákat is próbáld meg, a jó keserűek, talán fagyöngy, fehér üröm, ezekre emlékszem, esetleg cickafark, borsmenta hátha segítenek valamit.

    160. Bruce:

    Köszi! Ez most jó :).

    VálaszTörlés
  160. Lassan egy hete hasznalom a bioparoxot fulzugas ellen, napi 2-3 alkalommal. Sajnos meg nincs hatasa. Meddig lehet hasznalni? Nem art hosszutavon? Vegulis antibiotikum.

    VálaszTörlés
  161. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! 3 éves kisfiamon megjelent a Lyme kórra jellemző piros kettős kör alakú folt. Berohantunk vele kórházba, a háziorvoshoz küldött, hogy 2 nap múlva kezdje meg az antibiotikum adását. Vérvételt nem is említett. Mondjuk egyértelmű a bőrtünet alapján a dolog. Szerintetek keressünk fel előtte specialistát vagy kezdjük adni az antibiotikumot minden más vizsgálat nélkül? Emlékszem, hogy volt valakinek itt a blogon Lyme kórja, ha tudna segíteni, megköszönném. Nagyon meg vagyok ijedve! Emeljem meg a D vitamin adagolását neki, hátha erősíti az immunrendszerét?

    Köszi: Netty

    VálaszTörlés
  162. 164. Netty

    Szerintem kezd el adni az antibiotikumot, ez a tünet annyira egyértelmű, hogy jobb minél előbb kiirtani a bacikat, mielőtt nagyon beeszik magukat a szervezetbe.

    VálaszTörlés
  163. 164. Netty
    http://www.kullancs.hu//laikusoknak

    Dr. Lakos András tud erről a legtöbbet. MW-nek volt Lyme-kórja itt a blogon, én a lányommal jártam nála kb. 10 évvel ezelőtt, már akkor ő volt ennek a kérdésnek a szakértője.

    VálaszTörlés
  164. 163 Béla

    Az antibiotikummal akkor van baj, ha túl rövid ideig használják, tehát nyugodtan használd tovább. A más kérdés, hogy fülzúgás mástól is lehet, ez egy lehetséges ok, de egy hét alatt nem biztos, hogy kiderül, hatásos-e a bioparox.

    VálaszTörlés
  165. lyme kórra hatásos volt sokaknak az artemisinin. szerintem a hagyományos terápia mellett meg lehet próbálni.

    VálaszTörlés
  166. olvasom a hírlevelet. kávé ügyben kérdezem 1. ugyanolyan hatása van a koffeinmentes és a koffeines kávénak? mármint egészségvédő szempontból....2. a vitaminok felszívódását....valahol olvastam, hogy gátolja a kávé. de úgy írták pontosan, hogy a kávé és a tea is. nem lehet hogy a koffein gátolja? a többi összetevő nem hinném hogy azonos lenne a kávéban meg a teában. szóval a koffeinmentes kávé ugyanúgy akadályozza a vitaminfelszívódást, mint a koffeines?

    VálaszTörlés
  167. 164. Netty
    Nekem volt tavaly és MW-nek . Az a baj, hogy egy antibiotikum kúra az esetek 10 százalékában nem használ, meg kell ismételni. De a tünetek elmúlnak ilyenkor is, csak marad a testben kórokozó, és alattomban pusztít. Szerintem Lakosékon kívül nem foglalkozik ezzel senki. Ők viszont 3 alkalommal vesznek vért, az elején a kezelés megkezdése előtt, majd 3 hónap múlva, és aztán 6 hónap múlva. És a három mintában található ellenanyag mennyiségének összehasonlításából tudnak következtetni arra, hogy kipusztultak-e a dögök. Ha ebbe belevágtok, akkor ne kezdd adni szerintem a gereknek az antibiót, amíg le nem veszi az első vérmintát! Egyszer mikor ott voltam, egy telefonon bejelentkező sokallta a néhány napot mikorra időpontot kapott, és hallottam hogy azt mondja az asszisztensnő, ne aggódjon, ez egy nagyon lassú lefolyású betegség, itt 1-2 hét alatt se történik semmi.

    Itt feltehetsz Lakos doktornak kérdést, 1-2 napon belül válaszol:
    http://www.diagnozis.hu/kerdesek/index.php?szakorvos=428&szakterulet=32&tab=n

    VálaszTörlés
  168. Köszönöm szépen a válaszokat. Akkor elkezdjük az antibiotikumot. Utánanézek az artemisininnek is. Netty

    VálaszTörlés
  169. Szinten a hirlevel kapcsan kerdezem, hogy vajon a ghee-ben a K vitamin tartalom hogyan valtozik azeredeti vajehoz kepest?

    koszonom elore is a valszt.

    VálaszTörlés
  170. Netty:
    Bocs, csak most látom, amit írtál. Szerintem ne a háziorvoshoz menjetek, hanem Lakos Andráshoz, ebben tényleg ő a legjobb szakember.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja igen: milyen antibiotikumot írtak fel?

      Törlés
  171. 170. Kriszta, 164. Netty:
    Nekem egy antibiotikum kúra használt, és általában használ is. A baj ott kezdődik, amikor nem a megfelelőt és nem megfelelő dózisban adják. Ezért nem szabad saját szakállra vagy háziorvos, bőrgyógyász tanácsára elkezdeni.
    Ezt írja Lakos:
    "Amennyiben nem kerül sor védőoltásra, szinte biztos, hogy kis dózisú antibiotikum felírásával folytatódik a vizit. A gyógyszer többnyire kevés ahhoz, hogy a Lyme baktériumot elpusztítsa, de elegendő lehet, hogy a klinikai tüneteket elnyomja, a laboratóriumi vizsgálatokat értékelhetetlenné tegye.
    Ha elmarad az antibiotikum-felírás, akkor legalább valami helyi fertőtlenítő szert, antibakteriális krémet biztosan rendelnek a kollégák. Ezek helyi irritációt, allergiás reakciót okozhatnak, ami azután felveti a Lyme betegség lehetőségét… Súlyos hiba, ha gyulladásgátlás céljából szteroidot tartalmazó krémet alkalmaznak. A szteroidtól a Borreliák ugyanis megvadulnak."

    Tehát nem szabad kis dózisú antibiotikumot szedni, és nem szabad kenegetni a bőrtünetet, főleg nem a bőrgyógyászok kedvenc szteroidos kenőcseivel (nekem is olyat akartak adni a bőrgyógyászaton).
    A másik, hogy az ELISA tesztek nem mjutatják ki a Lyme-ot az esetek jó részében (nekem sem mutatták ki!). Lakos dr Western blot vizsgálattal határozza meg, mégpedig nem gépileg, hanem ő maga vizsgálja a mintát, később pedig, a kontrollon, a lefagyasztott mintát összehasonlítja az első vérmintával. De ha már szedett az illető antibiotikumot, akkor téves lehet az eredmény.

    Ezt is érdemes megfontolni:
    "Magyarországon elterjedt, hogy a ciprofloxacin (Ciprobay, Cifran) hatásos a Lyme-kór kezelésére. Ez súlyos tévedés.
    Bár vannak cefalosporinok (Zinnat, Rocephin), amelyek hatásosak a borreliák ellen, de pl. a Ceclor, Cedax, és számos más készítmény hatástalan. A hibás kezelések után a Lyme betegség már nehezebben gyógyítható. Emiatt igen nagy az elsőként ellátó orvos felelőssége. Ehhez képest mindennapos tapasztalat, hogy a kollégák ötletszerűen választanak antibiotikumot és dózist. A Lyme betegségben a rosszul megválasztott antibiotikum után a kórokozó túlélésének esélye a mi vizsgálataink szerint közel 30%! Mindössze 4 antibiotikum használható a Lyme borreliosis kezelésére: amoxicillin, doxycyclin, ceftriaxon, cefuroxim"

    Én Duomoxot szedtem nagy dózisban és 3 hétig (ha jól emlékszem), ami amoxicillin. A Doxicyclin fényérzékenységet okoz, ezért nyáron nem igazán szerencsés.
    Jobbulást és gyógyulást!

    VálaszTörlés
  172. MW: Köszi! Most elbizonytalanodtam, mit csináljak. Szerintem holnap kérek időpontot Lakos doktorhoz. Bár nem a legjobbkor jött ez most anyagilag sem :( Még nincs konkrét antibiotikum felírva, azt mondták a kórházban, hogy a tünet megjelenésétől számított 5. naptól lehet adni és az holnap lesz, akkor írják fel. Még egyszer köszi mindenkinek. Netty

    VálaszTörlés
  173. Kedves Gábor!

    Pajzsmirigy alulműködés esetén mit hagyjak ki az étkezésemből? A paradicsomoról, paprikáról és padlizsánról tudok. 4. hónapja paleo-zom.

    Köszönettel, Éva

    VálaszTörlés
  174. Bocsi, hogy háttérben olvasóként belekotyogok,
    Netty,
    Lakos Andrástól neten is tudsz tanácsot kérni. Én is így tettem néhány évvel ezelőtt, amikor a férjemnek lett Lyme foltja. A háziorvos ötletszerűen írt fel valami antibogyót, Lakos teljesen mást mondott. Ha jól emlékszem 3 hétig szedetett vele Amoxicillint vagy Doxycyclint.
    http://www.diagnozis.hu/kerdesek/?szakorvos=428&szakterulet=32&tab=a
    ezen az oldalon lehet Tőle kérdezni.

    VálaszTörlés
  175. Köszi Andrea! Bocsi a kérdésért, de akkor azt az antibogyót hogy írattad fel, ha csak a neten adott tanácsot? Vagy a háziorvost kérted meg rá? Netty

    VálaszTörlés
  176. 174 MW
    MW
    Nekem is elmúlt egy kúrától, de maga Lakos mondta, hogy az emberek 10 százalékánál nem elég egy kúra, sőt az 1 százaléknál még kettő se. Így járt ez a hölgy is:
    http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=112090
    Nyilván ezért kell megismételni a vérvizsgálatokat a következő 9 hónap alatt még 2x, hogy kiderüljön elég volt-e az egy kúra.

    VálaszTörlés
  177. 178. Netty

    Visszament a férjem a háziorvoshoz és megkérte, hogy írja megy azt amit Lakos mondott :)
    szerencsére nem csinált belőle problémát, megírta.

    VálaszTörlés
  178. Netty, Andrea, Kriszta
    Ha meg akarod spórolni a kezelést, akkor szerintem érdemes elküldeni Lakosnak a fényképet a foltról, az alapján meg tudja mondani, hogy ez Lyme-e. Utána vagy közben háziorvossal felíratni a megfelelő antibiotikumot (nekem is Amoxicillin /Duomox/ volt 3 hétig, de ebben is Lakostól érdemes tanácsot kérni, mert gyerekről van szó), és olyan dózisban szedni, ahogy Lakos javasolja. Az általános tanácsadás kibírható összegért van, de a laborvizsgálat 17 E darabja, és még kétszer kell megismételni. Közben (vagy 1 évig) tilos antibiotikumot szedni, mert az megkavarja az eredményt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Doxycyclin súlyos fényérzékenységi tüneteket okoz ilyenkor, normális orvos nyáron nem írja fel. Gondolom, nem akarod szobában tartani a gyereket. Ezt csak azért mondom, mert érdemes megemlíteni/rákérdezni, ha a háziorvos azt akarná felírni.

      Törlés
  179. 181 MW
    Már 22 ezer darabja a vizsgálatnak.

    VálaszTörlés
  180. 182. Kriszta
    Szép, egy év alatt 5000 emelés. Mert megteheti:(

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.