2014. április 5., szombat

Paleoblog

212 megjegyzés:

  1. Szép jó Napot Mindenkinek ! András vagyok. Én 2 hónapja tértem át Paleora. Magamról annyit ,hogy 12 évig verseny sportoltam, azaz folyamatosan szénhidrátot fogyasztottam hogy megfelelő energiaszintet megtartsam és bírjam a terhelést.Mióta leálltam a cukros tésztás gabonás életről azóta teljesen megváltozott az életem.A versenysúlyom 72 kg volt. Most jelenleg lementem 69 kilóra és itt maradtam . Leszálkásodtam mint egy kárászraj. Napi víz fogyasztásom drasztikusan megnőtt, a 3 literről 6 literre. Reggelim 4 tojásból rántotta szalonnával plusz egy alma. Napközben 2-3 szem banán és rengeteg zöldség, répa zeller fehérrépa paprika nyersen. Mellé töpörtyű és némi száraz kolbász vagy csirke meg disznóhús módjával. Szó szerint csak apró falatokat eszem mindenből egy picit elosztva egész napra, úgy 2 óránként eszem. Ezt a mennyiséget általában már reggel 10 órára megettem a régi táplálkozásom mellett rengeteg szénhidráttal dúsítva, ami közel 5-6 zsemle mindenféle péksütemény amihez hozzáfértem. Na most ugyanezt a teljesítményt most szénhidrát mentesen teszem meg könnyedén és vidáman. Pedig napi 10 órát dolgozom és mellette 2 óra tömény edzés levezetésnek. Vacsorára meg edzés után általában frissen préselt darált zöldségeket és gyümölcsöt fogyasztok és rengeteg céklalevet iszom. Nekem 2 hónap alatt ennyit változott az életem. A sportról amúgy leszokóban vagyok ,ezalatt azt értem csak hobbi szinten átmozgatás mellett döntöttem mert rájöttem az élsport káros ..szénhidrátokkal fűszerezve. További szép napot mindenkinek..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csinálom a cukrom miatt, de kevesebb banánt kell fogyasztani mert az tömény szénhidrát!!!!!!

      Törlés
  2. 201. Derya
    Hú, ez nagyon rossz hír, hogy az sem megoldás, hogy egy gyerekes család 14 évig külföldön éljen, ahol nincs kötelező oltás, ha nem hisz az oltások hasznosságában. Ha olyan országban vagytok most, ahol nem kötelező az oltás, akkor talán ott van olyan oltás ellenes orvos, aki az ampullát a szemétbe dobja, a számát meg beírja az oltási könyvbe. Közben megnéztem egy csomó oltásellenes videót is, egy szép nagyra nőtt darázsfészekbe nyúltam, ez a depresszióiparnál százszor rosszabb, mert itt aztán viszik az embert oltásra erőszakkal. Gábornak lenne ebben mit kutatni bőven, mert ugyanazokért a betegségekért, tünetekért okolják az oltásokat, mint amikért a paleóban mi a nyugati táplálkozást okoljuk. Oltástól cukorbetegség, Alzheimer kór, ízületi fájdalmak, asztma, stb. Most már van szerencsére kontroll csoport, mert egy csomó országban nincs kötelező oltás, tehát át lehetne ezt újra számolni, hogy akkor az oltás nélküli gyerekekből kevesebb cukros lesz-e vagy asztmás.
    Gábor könyveiben, videóiban az a csodálatos, hogy úgy tud valami nagyon elkeserítő dologról írni, hogy közben van remény és kiút és nem felhúzza az ember magát a borzalmakon, hanem örül, hogy megtudta ezt és akkor most már segíteni tud magán. Más könyvekről sajnos ez nem mondható el, emiatt esti lefekvésnél olvasásuk ellenjavallt. Kénytelen voltam a borzalmas Védőoltások és Atkins diétás könyvet félrerakni és a Vitaminforradalommal helyreállítani a lelki békémet. :-)

    VálaszTörlés
  3. 1. András
    Üdv a blogon! Mi volt a paleo kipróbálásának legfontosabb indoka nálad? Amikor ezen tanakodtál mi billentette át a mérleg nyelvét?
    Írtad, hogy 3 l-ről 6 l-re nőtt a vízfogyasztásod. Ez azért furcsa, mert a sok szénhidrátfogyasztásnál indokolt a sok víz, általában csökkenni szokott paleonál a vízfogyasztásunk.
    A céklalé legyen bio, mert a cékla nagyon sok nitrátot, azt hiszem, szív magába, ha mesterségesen tápsózott földben van termesztve. Én az Alnatura márkájú céklasaláta nagy fogyasztója vagyok, jó, abban meg van némi nádcukor, köretként eszem grill húshoz, pörkölthöz. A legjobb megoldás az lenne, ha a MOM Bio piacon megvenném a céklát és megfőzném, saját magam fűszerezném salátának.

    VálaszTörlés
  4. Szia Rozcsika! A rengeteg stressz meg a magas vérnyomás ami a fő oka volt hogy ,kipróbáljam ezt a fajta életmódot táplálkozást. A rengeteg vízfogyasztást szerintem a sok méreganyag ami felgyülemlett bennem, most mosom ki rendesen :) Én Golden Walley márkájú céklalevet iszom de áttérek a bio céklára megfogadva a tanácsodat.

    VálaszTörlés
  5. 4. András
    Jó, de kinek hitted el, hogy a paleo majd tényleg segíteni fog? Hányadik paleoról szóló hírre néztél ennek magad is utána?
    A méreganyagok kitessékeléséhez a víz kevés, eddigi olvasmányaim alapján én ott tartok ebben a témában, hogy különböző anyagok kötésben képesek csak kivinni a szervezetből azokat. Pl. a mérgelődéskor/félelemkor/stresszben képződő adrenalint és noradrenalint a Phosphatidyl choline (metilációnak hívják ezt a folyamatot), a vízben lévő hipó (klór) szervezetből való eltávolításához Taurine és Glycine kell, ezek aminosavak. A már felesleges kortizolt a DHEA bontja le, a cink, a triptofán és még egy csomó minden, amikor már nem kell stresszelnünk, ha a májban, agyban felgyűlt vasat kell kivinni, mert ritkán sebesül meg és vérzik a modern ember, abban az ALA, a quercetin, flavonok, kurkuma, máriatövis segít, az ízületekben, lágyrészekben lerakódott meszesedést a K2 viszi el, szóval nem annyira a víz. Szerintem csak akkor igyál, ha szomjas vagy. A víz kérdés amúgy is a legkényesebb része az életnek, hacsak nem a kristálytiszta hegyekben az esővizet gyűjtötted össze italnak. Tényleg milyen vízből iszol 6 l-t egy nap?
    A cékla vérnyomáscsökkentő, én ezt csak később tudtam meg róla, a paleóssága miatt ettem. Az a márka amit írtam a DM-ből való.

    VálaszTörlés
  6. Rozcsika

    Megszeretném kérdezni, most szereztem be a paleo szakácskönyvet rengeteg olyan recept van benne amit még szerény főző tudományom is elbír készíteni. Mint ahogy olvastam a zöldség gyümölcs és állati eredetü ételek megfelelő aránya biztosítja a megfelelő tápanyag ellátottságot. Közvetlenül egy piac mellett lakom ahol minden nap friss hozzávalókat tudok beszerezni a mindennapi főzéshez. Próbálok hozzá szokni hogy ne csak ugyanazt egyem, hanem valami változatosságot vigyek az életembe. Hogyan kezdjem el a változást ? Nem igazán voltam leveses főzelékes típus. azt szeretném tudni hogy jó e az hogyha szépen lassan fokozatosan változtatok ,és naponta újabb dolgokat csempészek bele a fogyasztandó ételek listájába? Kérdezem azért mert nem tudom a szervezetem miként fog reagálni rájuk? Gondolom biztosan jó hatással lesz, csak a tápanyag és kalória szempontból nem mindegy. Ezek szerint ki kellene tapasztalnom mit és hogyan egyek ? András

    VálaszTörlés
  7. Rozcsika

    Pi vizet iszom.Bakony karszt rétegeiből kinyert víz az alapja annak a PI-víznek,Szűrés, tisztítás után kerül 0, 5-19 liter űrtartalmú palackokba. Jóízű, forrásvíz üdeségű víz a Bakonyaqua Pi-víz. Készül szénsavmentes, és enyhe szénsavval dúsított változatban. Ez van a cégnél meg otthon is .

    VálaszTörlés
  8. Rozcsika
    Az egyik Vitakingnél dolgozó ismerősömmel beszélgettem róla először és utána elkezdtem utána nézni a neten elolvastam a róla szóló cikket és megvettem a paleo könyvet, és miután elolvastam megvilágosodtam.

    VálaszTörlés
  9. 6. Andras Konya
    Budapesten élsz?

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok, ma délelőtt Klubrádió 10-12 közötti műsorában szó volt arról, hogy egy új kutatási eredmény szerint mégsem lenne semmi hatása a D vitaminnak. (Vendég: Szkeptikusok Társaságától valaki.)

    Ezzel kapcsolatban személyes tapasztalatom az, hogy az elmúlt két évben, amióta szedem, kétszer voltam úgy megfázva, mint a szedés előtti életemben szoktam lenni, és mindkétszer kb. két héttel az után kezdődött, hogy leálltam a D vitaminnal (egyszer mert nyár lett, és gondoltam, most már szintetizálok eleget, másodszor meg megmérettem a szintem és azt hittem, túl magas, mert elkeveredtem a különböző mértékegységek között, pedig pont jó volt).

    Volt még szó egyebekről is, de főleg a homeopátián lovagoltak, a rádió honlapján az archívumból meg lehet hallgatni, elvileg itt a link:
    http://www.klubradio.hu/bview.php?bid=archiv_n

    VálaszTörlés
  11. Köbüki 10:
    Ja, én is hallottam. Bicskanyitogatóan arrogánsak és tudálékosak voltak.
    "egy szó nem igaz" (pl. abból, hogy a zöldségek/gyümölcsök vitamintartalma csökkent), meg "erre tanulmányok vannak", csak ezt ismételgették. Vitaminokkal kapcs. azt szajkózták, amit a hiv. orvostudomány, hogy ha 1 citrom elég a skorbut megelőzéséhez, akkor kész, el van intézve az össz C-vitaminfogyasztás. :-D
    A végén meg nem kevésbé nagyképűen felhívták a figyelmünket, hogy az email-címükön bátran forduljon hozzájuk, majd ŐK megmondják, kinek higgyünk és kinek ne. Naná, mert ők mindent tudnak.
    Áááááá! :-D

    VálaszTörlés
  12. 11. smirgli
    Meghallgattam én is. Húúúú, tudom, ki ez az ember! Nagyon tudatlan és vaskalapos vitamin-ügyben! Az elegendő vitamin van a téli spanyolországi zöldségekben elmélet nála arra alapul, hogy az RDA-t veszik alapul, 60 mg meg abban is van, még a kolbászban is, ahogy itt elmondják:-) Keveri a hiánybetegségek elkerülését a begetségek elkerülésével, úgy általában.
    Hogy mennyire nem igaz, hogy nincs hatással az influenzára a vitamin, azt most sajnos személyes tapasztalatom van. 4 évig, mióta folyamatosan szedek vitaminokat, nem volt semmilyen megfázásom, influenzám. Most sajnos elfogyott a multi, és egy darabig (pár hónap!) nem szedtem, és totál padlón van az immunrendszerem. Egymás után kaptam el a fertőzéseket, ráadásul elhúzódtak! Sajnos, nem is lehet kapni, mióta betiltották a Bioteches vitamint. Most várom az iherbes szállítmányt, már nagyon elegem van belőle.
    Viszont Lakos, akit itt a klubrádión szkeptikus orvosként meginterjúvolnak, írt egy tanulmányt a transzzsírok ártalmairól. Továbbá meggyógyított a Lyme-kóromból. Ezek a pozitív tulajdonságai. Talán meg kéne maradnia a kullancs által okozott betegségeknél, ami a szakterülete, és nem kéne vitaminokkal foglalkoznia.:-)

    VálaszTörlés
  13. A másik dolog az, hogy a szélhámosságok, csodagépek stb ellen tényleg küzdeni kéne, de ezek az orvosok sajnos csúsztatnak, és egy kalap alá veszik a működő és tudományosan bizonyított módszerekkel, pl a vitaminok jelentőségével. Ez kb olyan, mint amikor boldogkőiék beszélgettek a paleóról, majd valamelyikük megjegyezte, hogy a "ez olyan, mint a fényevés".

    VálaszTörlés
  14. ... a GMO ellen meg tkp. semmi kifogása nem volt, mondván, hogy nem rossz dolog az, csak jól kell használni. Az nem zavarja, hogy már szinte vetőmag GMO-s, meg a termelt és elfogyasztott gabonák jó része is.

    VálaszTörlés
  15. Én csak az esti ismétlés elejét hallgattam meg vidékről hazafelé tartva, de ismét meggyőződtem arról, hogy a szketpikus=hivatalos tudomány-nyal. Nem akarnak tudomást venni arról, hogy gazdasági érdekek jelennek meg tudományos köntösben. Azzal kezdték, hogy a higany és az autizmus kapcsolata badarság. Mint mondta a jó ember, az egész onnan indult, hogy "véletlen megjelent a Lancetben" Andrew Wakefield és 12 társszerzője vizsgálata arról, hogy a Kanyaró-Mumps-Rubeola oltás összefüggésben van az autizmus kialakulásával. A Nagy Szkeptikus szerint, mivel a cikket visszavonták, ezért be kéne látni, hogy ez az egész csak városi legenda. Ennél korlátoltabb nyilatkozatokat csak az MSZMP tudott kiadni a Kádár-rendszerben. Ez az ember úgy tesz, mintha nem is sejtené, hogy egy cikk leközlése majd visszavonása súlyos érdekharcoka felszíni jelensége. A Lancet az egyik legrégebbi és legrangosabb szaklap, ha ő lektorálás után leközöl egy cikket, akkor az nem "véletlen" jelenik meg. A Lancet nem az a lap, ahol olykor "becsúszik" egy-egy téves közlemény, mert hatalmas merítésből válogat a szerkesztőség. A történetben az is furcsa, hogy évekkel később mind a 12 szerzőtárs elhatárolódott a tanulmánytól, sőt támadták Wakefieldet. Ez már önmagában gyanúkeltő, hiszen hogy lehet elhatárolódni saját vizsgálatomból, és utólag azt állítani, hogy mind a 13-an hamisítottunk? Wakefieldet kiüldözték a világból, Angliában megfosztották a praxis jogától, végül az USA-ba volt kénytelen átköltözni. Ez nyilvánvalóan boszorkányüldözés, teljesen aránytalan büntetés arra, ha netán mégis adatmanipuláció történt volna. Vizsgálatok hamisítása nem szép dolog, de Wakefielden kívül még keveseknek lett ebből bajuk. NA most a Nagy Magyar Szkeptikus miért pont a hivatalos orvostudomány állításai kikezdő állásponttal szemben szkeptikus? Miért gondolja, hogy az oltóanyag ipar sok milliárdos profitja garancia arra, hogy Wakefield a csaló? De kiket is szoktak kiüldözni a világból? Pl. Pusztai Árpád, aki GMO hívő volt (!), az angol kormánytól megbízást kapott arra, hogy a már forgalomban lévő génmódosított burgonyát vizsgálja meg biztonsági szempontból. Pusztai volt olyan butus, hogy nem értette meg a rejtett üzenetet, hogy neki mit kell eredményül kapnia. Ő tudós volt, aki végezte a dolgát, és bejelentette, hogy a génmódosított burgonya a patkányok emésztőrendszerében súlyos elváltozásokat okoz. Amint ezt elmondta abban a tévé adásban, ahova kutató intézete igazgatójának engedélyével ment el nyilatkozni, másnap megszállták a laborját, őt azonnal kényszer nyugdíjazták, kutatócsoportját szélnek eresztették, az össze kutatási anyagot lefoglalták. A kedves Nagy Magyar Szkeptikus nem tartja ezt gyanúsnak? Nyilván nem, mert Pusztai ellen a szaklapokban össztüzet zúdítottak, és ezeket olvasva megnyugodva hátradőlhet minden szkeptikus, hogy nincs semmi baj a génmódosítással. Kajánul még azt mondhatják, Pusztai meg is érdemelte, hogy szó szerint véget ért a tudományos karrierje, mert mondott három mondatot. Wakefield is megérdemelte, mit kell neki hülyeségeket írnia. Ha teljesen naivak volnánk, és addig hittünk volna az oltások nagyszerűségében vagy a GMO megváltó erejében, ezek a súlyos, emberi sorsokat derékbatörő retorziók hallatán minden épeszű emberben kétely kezdene megfogalmazódni. Micsoda? Hát valaki tévedett, azt egy válaszcikkel szokás helyretenni, nem pedig a világból való kiüldözéssel. Ezt a két embert tudományos állításaira válaszként nemtelen eszközökkel tönkre tették. Nem olyan ez, mint Giordano Bruno vagy Gallilei perének modern változata? A Nagy Magyar Szkeptikus azt mondta, ők nem politizálnak. De, politizálnak, a nyers gazdasági érdekeket kiszolgáló sötét konzervatív erőket támogatják minden olyan ügyben, ami kikezdené a fennálló uralkodó nézeteket. Szerintük tudomány az, amit az ipari érdekeket kiszolgáló mainstream orvoslás annak mond.

    VálaszTörlés
  16. Sziasztok!

    Zöldfülűként szeretnék rendelni az iHerb-ről vitaminokat. Van valakinek (elsőrendelős) kódja? :)
    Köszönöm!

    Gábor

    VálaszTörlés
  17. 16 Gábor
    Szia! Az enyém BPJ470.
    Az eddigi társalgásból úgy tudom, érdemes szállítással együtt 40-50 dollár alatt tartani a rendelést a vám miatt. Én eddig max. ötvenegynéhány dollárért rendeltem, az még mindig belefért.
    Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És érdemes megnézni a Freebies fület, egy terméket ingyen kérhetsz rendelésenként.

      Törlés
    2. Köszönöm! :)

      Törlés
  18. 15. szengab
    A szkeptikusok sajnos egy vaskalapos társaság. Pedig én magam is "szkeptikus" lennék, a szó igazi értelmében. De akik ott összeverődtek, azok - szerintem nem is fizetve, hanem önként és dalolva, puszta dogmatizmusból - arra szegődtek, hogy a mindenkori hivatalos tudományt támogassák, akármi is legyen annak a mozgatórugója és célja. Ezzel az erővel a világon semmi sem változna, hiszen belülről ott vannak a gátak, kívülről meg nem engednek senkit. Az interjúalany - aki maradna inkább a kullancsbetegségek diagnosztizálásánál és gyógyításánál - épp arra hivatkozik, hogy az orvostudomány "folyamatosan fejlődik", a hibákat, tévedéseket "kijavítják". A tapasztalat ennek épp az ellenkezője: a tévedéseikhez körmük szakadtáig ragaszkodnak, mindig kívülről kell beláttatni velük ezeket, és csak akkor adják fel, amikor már annyira nyilvánvaló, hogy muszáj. Még akkor sem. Lásd D-vitamin.
    Én úgy tudom, Légrádyt is meghurcolták, amikor egy tv-vitában a Nagy Lipidkutatóval ki merte mondani, hogy gyakorlatilag annyi tojást ehetünk, amennyit akarunk. Módszerük a meghurcolás, nevetségessé tétel, az ellenfél személyének és hitelességének megkérdőjelezése (lásd Boldogkői, akinek ugyanez a módszere, persze ezzel nem mondtam újat, hiszen ő is "szkeptikus").
    Az a legszomorúbb ebben, hogy a jó értelemben vett szkepticizmus fogalmát (ennek az lenne az értelme, hogy alapból semmit sem "hiszek" a tudományban, hiedelmek és dogmák helyett a tudományos bizonyítékokat nézem, nem hülyítem az embereket csodaszerekkel, és főleg nem az anyagi érdekek vezérelnek stb) lejáratják, hiteltelenítik.

    VálaszTörlés
  19. Köbüki
    Szerintem már nincsenek freebie-k, a múltkor panaszkodott is valaki, hogy megszűntek az ingyenes termékek. Mondjuk, eddig is csak valami ajakbalzsamot kértem, azt hiszem, megvagyok nélküle. A fontos, hogy vitaminokat tudjak valahonnan szerezni, mert itthon már teljesen ellehetetlenítették ezt a dolgot.

    Erről még eszembe jutott a fent tárgyalt interjúból egy jellegzetesség. A hivatalos "tudomány" képviselői gyakran hozzák fel, hogy törvényileg kéne fellépni ezek ellen a "csalók" ellen, akik D-vitaminszedésre, 60 mg-nál több C-vitaminra, pláne a hivatalos ajánlásoktól eltérő étrendre és más veszélyes dolgokra akarják rábeszélni az embereket, ahelyett, hogy az orvosok és dietetikusok útmutatásait követnék :-)) És sajnos úgy tűnik, komolyan kell venni ezt a törekvést, legalábbis én azt tapasztaltam, gyógyszertárban végképp nem lehet hozzájutni normál mennyiségű és összetételű vitaminhoz (lásd magnézium-kálvária), de már az alternatív boltok sem igazán kínálnak sokat (lásd Bioteches vitamin letiltása pl). Marad az internetes rendelés külföldről, de abba is csúnyán bele lehet nyúlni, ha egyszer elhatározzák. És akkor marad az egészségügyi diktatúra, az "elég vitamin van a mindennapi ételünkben" rákényszerítése mindenkire. És akkor mi lesz? Személyesen kell becsempészni a vitamint? Ez egy létező veszély.

    VálaszTörlés
  20. 20. MW

    Talán nem kellene a vitaminok miatt annyira izgulnunk.
    Láttam egy oldalt, ahol a paleo orvos bemutatott 1 db (azaz egy ) nagylabor leletet, mondván, hogy a p.ketogén étrend külön beszedett vitaminok nélkül mire képes. Márminthogy kifogástalan a lelet.
    Ez ám a tudományosság. Ezt egy esetében el is hiszem. Na de nekem egy nem mond semmit :-(

    VálaszTörlés
  21. 19 MW
    Igazad lehet, mert a legutóbbi rendelésemnél én sem tudtam ingyen mintát rendelni, de nem volt időm vacakolni vele, betudtam annak, hogy valami szabálynak nem felel meg (olyanokat próbáltam hozzáadni, amiből régebben már rendeltem ingyen, és gondoltam, számon tartja a rendszer, hogy abból egyszer már rendeltem). Viszont maga a Freebies fül létezett, és ott 0 § volt feltüntetve, csak amikor a kosárba raktam a cuccot, már nem volt ingyenes. Majd megpróbálom legközelebb és beszámolok róla.

    VálaszTörlés
  22. Nem politizálni akarok, de azért ez reménytkeltő:
    http://fidesz-eu.hu/hir/tobb_d_vitamint_az_europai_polgaroknak

    Jópár évvel korábban, tuti hogy 2010 előtt olvastam a neten, hogy valaki rendelni próbált D-vitamint külföldről kis mennyiséget saját használatra, és a vámosok kiszedték a csomagból, mint tiltott szert! Nem tudom ki írta ezt, Gábor vagy talán a Vitaminkirály?
    Azok a vámosok, akik még a vámolást is elmismásolják 50 USD alatt! Ennyire szorgalmasak voltak :-).
    Csodálkoztam is 2011-ben mikor paleózni kezdtem és olvastam itt a blogon, hogy rendeltek D-vitamint kintről. Emlékeztek ti ilyesmire vagy csak álmodtam?

    VálaszTörlés
  23. Tényleg megszűntek az ingyenes dolgok az iherben, átkerültek a kipróbálósba 0,50 -1 dolláros árakért. Volt egyébként olyan szabály, hogy csak 1x lehetett rendelni mindent ingyen.

    VálaszTörlés
  24. 22. Kriszta
    Nocsak, már az EP-ig is eljutott? Persze a max a 2000 NE lesz most is, kicsit le vannak maradva.
    Jó hír viszont, hogy mostanában már lehet D-vitamint szintetizálni napozással. Legalábbis megnéztem a táblázatot, és itt nálunk fél 10 és 10 óra között már 50 fokos szögben esnek be a napsugarak. Ha valaki munkahelyről pl ki tud ugrani egy bikinis napozásra:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Logikusan az kéne, hogy ebből következően TB-alapú és ajánlott legyen a D-vitamin szint mérés. Nem csak a csontritkulásosoknak!

      Törlés
  25. Gábor, Imre Ildikó!
    Egy paleos barátnőm e-mail-jét másolom ide, a korral lecsökkenő DHEA termelést ill. a mellékvese kimerülés miatti kortizolproblémákat tárgyaljuk mostanában. Az az érdekes, hogy ha túl sok a kortizol vagy ha túl kevés a kortizol, mindkét esetben ezen a DHEA szedése segít vagy ha csak simán már nem termelődik elég DHEA.

    "Tegnap végre végignéztem Mercola interjúját (3/4 óra) Dr. Kalish-sal – aki egy mellékvese kimerülés specialista, és arról beszéltek, hogy nagyon kis adag DHEA és Pregnenolone a gyógyszer erre. Ki kellett bogarásznom a nagyon kis adagokat az írásos cuccokból, és mikor 3 helyen is ugyanazt találtam, abbahagytam. DHEÁ-ból nőknek 5 – 15 mg, Pregnenolonból 5 mg/nap. 6 – 12 hónapon át. Nagyobb adagban androgén jegyeket erősíti, aknét, hajhullást okozhat. Azt nem tudom, hogy a „korral járó” DHEA csökkenésre mi a javaslat, és azt sem tudom, mi az ami már kornak számít."

    Mint ahogy már korábban írtam, nekem pár napos, 25 mg DHEA szedés után aknék jelentek meg az arcomon, tehát ha újra kipróbálnám, akkor fele adaggal kell kezdeni. Pregnenolon-ról most hallok először.
    Annak aki nem érti, hogy miről van szó:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/dhea.php

    VálaszTörlés
  26. Rozcsika

    Chris Kresser másként gondolja:

    But DHEA can antagonize cortisol, so if you're in the later stage of adrenal fatigue where cortisol is really low and you take a bunch of DHEA, that could actually make things worse.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  27. 26. Domboroczky
    Ehhez nem tudok hozzászólni, hogy kinek van igaza, a középutas megoldás talán az ha Pregnenolone-t szed az ember, mert abból DHEA is képződik és Progesterone is, amiből Cortisol, amiből meg a máj Cortisone-t csinál. Sajnos a folyamatot leíró ábrát nem tudtam ide beinzertálni. Barátnőm erről ezt írta:

    "Hát ezt nem értettem igazán én sem…… de ha Pregnenolonnak kombinálva van, akkor érthető.
    Úgy van, hogy amíg időnként túl sok a kortizol (máskor meg túl kevés) a DHEA ellensúlyozza a kortizolt.
    Elvileg, ha a kortizol nő, a DHEA is, de a túlzott igénybevétellel nem tud lépést tartani, mert a szervezet a kortizolt preferálja a DHEÁ-val (meg az összes többi hormonnal) kapcsolatban is. Ilyenkor jön a Pregnenolon, ami a „nagymama” hormon, mert belőle tud kortizolt is gyártani a mellékvese.

    Dr. Kalish még azt mondja, hogy amíg a pajzsmirigy hormonok szedése ellustítja a pajzsmirigyet, a mellékvese hormonok szedése pont ellenkezőleg, regenerálja a mellékvesét, de kis adagokat szabad csak szedni…. előző mail…
    Ja, és a fölös DHEÁ-ból ösztrogén vagy tesztoszteron lesz…."

    Elég szűkszavúan írnak a szerről ahhoz képest hogy milyen jolly joker állítólag:
    http://www.iherb.com/Douglas-Laboratories-Pregnenolone-Sublingual-25-mg-60-Tablets-Discontinued-Item/37190

    Szeretném hangsúlyozni, hogy ez csak egy beszélgetés, amiről még keveset tudunk/tudok. Gáborban bízom, hogy ő talán többet olvasott már a Pregnenolone-ról. Ilyenkor ki szokott derülni, hogy már 5 éve szedi is. :-))









    VálaszTörlés
  28. Érdeklődtetek hormonpótlásról Állítólag a bór fokozza az ösztrogéntermelést változókor környékén.

    http://shop.builder.hu/bor-c73#bovebben

    VálaszTörlés
  29. 15. Szengab
    "... De, politizálnak, a nyers gazdasági érdekeket kiszolgáló sötét konzervatív erőket támogatják minden olyan ügyben, ami kikezdené a fennálló uralkodó nézeteket. Szerintük tudomány az, amit az ipari érdekeket kiszolgáló mainstream orvoslás annak mond. ...."

    Én ennél tovább megyek. Mindenképpen hazudozni kell, mert nem áll rendelkezésre az a mennyiségű vitamin és jó minőségű élelmiszer, elérhető áron, amivel meg lehetne őrizni az egészséget, de ezt nem lehet kimondani, elismerni, ezért kell hazudozni. Ezt már a paleo elején is sokszor éreztem, amikor egy hömpölygő embertömegben álltam az után, a többiek péksüteményt ettek én pedig mandulát. De hát nincs annyi mandula, hogy mindenki azt ehesse. Vagy: minden orvosi erőlködés ellenére már emberek akarnak C vitamint és magnéziumot szedni és nem adják ki a patikában, először még kiadták, aztán már nem, mert érzékelték, hogy ha ezt ilyen ütemben viszik, akkor egy pillanat alatt el fog fogyni. És a mini zacskó kiadás jobb, mintha azt mondanák, hogy nulla zacskónyit adnak csak ki. Modern kori jegyrendszer. A Bioextra D vitamin leírásában feketén-fehéren le van írva, hogy ezt a szert szedni kell, ha "napfényhiányos időszakokban" vagyunk, márpedig télen ez van. Jelenleg több ember van télen napfény nélkül, mint amennyi D vitamint legyártottak.
    http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/vitamin_dsub3_sub_3000_ne_bioextra_kapszula/5419

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "álltam az után" helyett: álltam az utcán

      Törlés
  30. 27 Rozcsika
    A pár hónappal ezelőtti John Durant-féle paleo konferencián Nora Gedgaudas egész előadása a mellékvese kimerülésről szól, most megint belehallgattam (köszönöm Paleolga a linket, amin megosztottad az interjúkat!), és alacsony kortizolszint esetén (ami nekem érdekes) többek között az édesgyökeret ajánlja (ami ráadásul állítólag az emésztést is segíti), ezt ki fogom próbálni. Ő azt mondja, a hormonszedéssel nagyon vigyázni kell, mert minden mindennel összefügg és egy csomó nem várt hatása is lehet.

    VálaszTörlés
  31. 29. Rozcsika
    Lehet, de nekem kicsit naívan hangzik. Vajon miért alakult a rendszer így? Ha lenne rá igény, akkor elő lehetne állítani annyi D-vitamint, hiszen az alapanyag nem drága. A táplálkozás átalakulhatna igény szerint, csakhogy ehhez alapvetően kellene felrúgni mindent, ami most van, az egész rendszert. Az egész nagyüzemi, tömeges élelmiszertermelést. De nem arról van szó, hogy nem lehet, ezért hazudoznak arról, hogy a fennálló rendszer jó. A fennálló rendszert foggal-körömmel azért védik, mert kőkemény gazdasági- és profitérdekek fűződnek hozzá. És ezt elfelejti Lakos dr megemlíteni az interjújában, csak a vitaminbiznisz hasznáról beszél, mintha a hivatalos orvostudomány és dietetika nem kapcsolódnak ezer szállal az élelmiszer- és gyógyszeripar érdekeihez. Ami egy sokkal nagyobb biznisz, mint az egészség-rétegipar.
    Szóval én úgy gondolom, legyártani tömegesen magnéziumot, C-vitamint, D-vitamint stb nem lenne lehetetlen, sőt, nagyon egyszerű lenne ellátni az embereket, és nem ezért tartják vissza.

    VálaszTörlés
  32. 27. Rozcsika

    Abban mindenesetre egységesnek tűnik az álláspont, hogy a sokat dicsért szakaszos böjt nem való azoknak, akiknek kortizol problémájuk van.
    Korábban volt itt egy hozzászóló, aki arra panaszkodott, hogy a böjt végén az első étkezés nála hasmenést vált ki. Szerintem az ő szervezete komoly stresszként éli meg a koplalást.
    A sportolás jellege sem közömbös. A rövid intenzív terhelést kell előnyben részesíteni, a hosszútávú kerékpározás, futás, stb. helyett.

    Gábor korábban leírt egy jelenséget, ami abból áll, hogy a gyermekkori tartós stressz módosítja a "stressztengely" működését. Ez azt jelenti, hogy az ilyen embereknek alacsony a kortizol szintje, de ha stressz éri őket akkor magasabbra ugrik mint az normális lenne. Én szeretném megtudni, hogy ez megváltoztatható-e vagy örökre így marad, de egy mukkot sem találtam sehol.
    Az egész hormonális rendszer nagyon izgalmas, ha átlátnánk az összefüggéseket az nagy hatással lehetne a vitalitásunkra, de egyelőre több a bizonytalanság mint a megnyugtató tény.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  33. Remélem tényleg lesz belőle vita, és nem söprik félre a tényeket:

    http://www.origo.hu/egeszseg/20140408-a-vegetarianus-etrend-veszelyeire-figyelmeztetnek-osztrak-kutatok.html

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  34. Sziasztok!

    Szerintem azért nem adják ki por alakban a c vitamint és a magnéziumot, mert kapszulásan 20-szoros áron el tudják adni.

    VálaszTörlés
  35. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  36. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  37. 32. Domboroczky

    Nekem se nagyon válik be a szakaszos böjt, olyankor mindig érzem, hogy sokkal rosszabb a hangulatom és a felfogásom is. Pláne ha több napon keresztül csinálom úgy, hogy 8 óra evés, 16 óra nem evés, akkor már fizikailag is egyre gyengébbnek és fáradtabbnak érzem magam, pedig a 8 óra alatt magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ételeket eszem.

    VálaszTörlés
  38. 36. fenyőfa
    "... Nem tudom ki hogy van vele, de ahogy idősödöm,egyre inkább afelé tendálok, hogy a szó szoros értelmében egyszerűen nem létezik ún. "egészséges táplálkozás". ...."

    Ha még azt írtad volna, hogy hiába tudjuk, hogy mi lenne az egészséges étel, de nehéz olyan élelmiszerhez hozzájutni, amiben ne lehetne hibát találni, az rendben lett volna. Ha valaki a blogon emlegetett könyveket elolvassa mind azokból nagyonis kiderül, hogy mi számít egészséges tápláléknak. Nem értem ezt a neki keseredésedet. Szendi Gábor a lehető legrosszabb példa arra, hogy valaki csak a tevékeny és hasznos életétől várja azt, hogy épek maradjanak az ízületei, ne ritkuljon a csontja, ne romoljon a látása. Itt Gábor szed a legtöbb táplálékkiegészítőt arra, hogy ebbe besegítsen a szervezetének. És ha még kertész lenne Gábor, akkor azt mondom, hogy az jófajta tevékeny élet, ami tényleg segít a hosszú életkor elérésében, de a könyvírás azért nem pont "természeti népek tevékenysége". Én egyetlen idős totál egészséges embert sem ismerek, akinek ne lennének műfogai, ne látna rosszul legalább, ne legyen ilyen-olyan kisebb baja, ugyan van aki azt állítja magáról, hogy makk egészséges, de hát ez nem igaz, mert nem az, csak ő azt állítja. Az az egyetlen dolog, amiben egyetértek, hogy aki nem foglalkozik semmilyen egészséget megőrző praktikával, elképzeléssel és egyszer csak összeesik és infarktusban meghal, az jobban járt, mint aki halálok halálával halt meg rákban.

    VálaszTörlés
  39. 35. Fenyőfa

    A vizsgálat eredménye számokban kifejezhető tény. A hozzáfűzött kommentár csak találgatás.
    A kutatók mindig zavarban vannak, ha egy vizsgálat nem igazolja a korábbi feltételezésüket.

    36.Fenyőfa

    Akkor most tőlünk mit vársz?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  40. 37. Arya

    Én sem bírom. Egészen kicsi gyermekkorom óta bőséges reggelivel kezdem a napot, ha ez kimarad, akkor
    az a nap az ördögé.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  41. 40. Domboroczky
    Én meg az üres gyomorral lefekvést nem bírom, pl. utoljára 6-kor enni és 10-kor lefeküdni. Ha el is alszom és úgy tűnik, hogy milyen jó így, üres gyomorral, akkor biztos, hogy éjszaka felébredek és addig nem bírok visszaaludni, amíg nem ettem valamit, pl. egy banánt. Állítólag leesik ilyenkor az ember vércukra. Laboron már volt 4,2 is az éhgyomri vércukorszintem.

    VálaszTörlés
  42. 24. MW
    Hol lehet megtekinteni ezt a tablazatot?

    VálaszTörlés
  43. 42. Derya
    http://aa.usno.navy.mil/data/docs/AltAz.php
    A másodikba (Locations Worldwide) kell beírni a hosszúsági és szélességi fokot, azt, hogy keletre (East) Greenwichtől egy órányira, és akkor kiadja, hogy azon a helyen mikor milyen fokban esik be a napsugár. Mercola szerint ahhoz, hogy UVB sugarak elérjék a földfelszínt (vagyis, hogy D-vitamint szintetizáljunk) legalább 50 fokosnak kell lennie a szögnek. Én úgy láttam, az mostanában olyan fél 10-10 között van. De persze felhős idő esetén borul az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Illetve bocs, inkább 11.20 és 12.20 között!
      Budapesten, ahol én lakom,ezek az adatok: E 19 02, N47 43, és greenwichtől 1 óra keletre.

      Törlés
    2. Mondjuk, azt nem tudom, ez a nyári időszámítást veszi-e figyelembe...

      Törlés
  44. Gábor! Amikor a honlapodra felteszel egy újabb írást, arról hol adsz hírt?

    VálaszTörlés
  45. 44. Rozcsika

    Mindig a hírlevélben adom közre.

    VálaszTörlés

  46. http://stevia.bloglap.hu/cikkek/a-stevia-mellekhatasa-idegrendszer-40661/
    http://sztivia.blogspot.hu/2013/07/a-hosszutavu-stevia-karos-hatasai.html

    Kedves Mindenki, E két hivatkozás alatt a stevia káros hatásáról lehet olvasni. Egy blogolvasóm válaszra vár. Mi a véleményetek??? Köszönöm, ha segítségemre lesztek.

    VálaszTörlés
  47. 43 MW
    Koszi szepen.
    szerintem figyelembe veszi, de ez csak elkepzeles....

    VálaszTörlés
  48. 45. Szengab
    Köszi, csak azért kérdeztem, mert akár milyen témában kutakodok a honlapodon vadi újnak tűnő cikkek özönét találom.

    Fülzúgásról:
    A vashiányos vérszegénységtől is zúghat a fül. A múltkor ezt nem írtuk a kérdezőnek. A vasról szóló cikkben találtam.

    28. Kriszta
    Bór: Köszi az ötletet, én kicsit ezt körüljártam. Találtam egy cikket a bórról, ami az Élelmezés c. folyóiratban jelent meg 2011. jan-febr-i számban. Ebben is szerepelt, hogy az endokrin funkciókban nagy szerepe van a bórnak és hogy csökkenti a kálciumveszteséget a csontban, szóval szépen belelkesedtem bór-ügyben.
    70 kg-os emberre átszámítva max. 10,5 mg/nap a bórból a jó adag. A legtöbb bórt a zöldségekből, gyümölcsből vesszük fel, gabonában alig van, a cikk szerint a döntően állati élelmiszert fogyasztók max 1-2 mg/nap bórt tudnak megenni. Szerintem ez vonatkozik a paleósok ketogén felé hajló ágára. Azt is írták, hogy aki nagyon sok gyümölcsöt eszik, az viszont túleheti magát bórral, akár 100 mg-nyit is megehet egy nap. Az egyértelműen mérgező mennyiség az 1-2 gramm (naponta vagy egyszerre? azt nem írták persze) A borokban is sok a bór (10 mg/liter) és még minden olyan dologban, ami a növény reproduktív szerve, tehát a virágzat. De akár a pollen is tele van bórral. Ha túl sok bórt eszik valaki azt onnan lehet észrevenni, hogy elkezd szuvasodni a foga vagy a B2 hiány tüneteit produkálja: hányinger, hányás, hasmenés, bőrgyulladás, letargia. Nem írták, de ebből lehet hogy az következik, hogy a foglyukadásra a fluor is megoldás, a B2 hiányra a B2 szedése. (Tehát nagyobb borozások után B2-t kell beszedni, gyümölcsnapoknál fluoros fogkrém kell, amíg a fluor ki nem készíti a pajzsmirigyet, szóval inkább kevés gyümölcs legyen).
    Onnan lehet észrevenni, hogy a növényben túl sok a bór, hogy a levelei foltosak, elvékonyodottak (nem írták milyen irányban?) az idősebb levelek széle és csúcsa sárga. Merthogy a növények trágyázásakor túl is lehet adagolni a bórt a kertészetben.
    A bórsavban és a bóraxban is bór van, a bőrön át is fel tud szívódni a bór és a tüdőn át (pollenből?) és hamar kiürül a vizelettel. A szervezet nem tárolja a bórt. Mondjuk később meg azt írják, hogy a bórsav a zsírszövetekben és idegpályákban is felhalmozódhat. Szóval itt van egy kis kavarc a cikkben.
    Természetesen a cikk kitér a táplálékkiegészítőkben lévő bórra is, erről az a vélemény, hogy nagyságrendekkel több bórt lehet megenni növények evésekor, mint amennyi a táplálékkiegészítőkben benne van, szerintük bórhiányban még azok sem szenvednek, akik főleg állati eredetű ételt esznek, tehát szerintük felesleges külön bórt szedni.

    Feltérképeztem, Budapesten nem lehet csak külön bórt kapni. Aki naponta szedi a Two-per-day-t, annak napi 3 mg bórbevitele van. Jamineték különben nem javasolnak ennyit, csak heti 3-szor 3 mg-nyit, tehát ők nem bíznak a diétájuk zöldségeiből/gyümölcseiből jövő bórban, javasolják a külön bór szedését.

    Tehát, mi ebből a tanulság, mi a teendő a jövőt illetően?

    2-szer egy héten (vörös)bort kell innom ebéd előtt, azért vöröset, mert abban más hasznos dolog is van. A harmadik alkalom a bór beszedésére a Two-per-day bevétele lesz nekem, mert én továbbra is a napi adagot heti egyszer szedem csak, persze egy csomó mindent szedek naponta, csak az nincs a Two-per-day-ben. Vagy rendelek iHerbről Now Foods vagy LEF márkájú Boron 3 mg tablettát, ha félek az alkoholtól.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fogak kilyukadásához pontosítás: a túl sok bór kitúrja a fluort a fogakból és a B2-t a szervezetből, ezért lyukad ki a fog és lesz B2-hiányos az illető.

      Törlés
  49. 48. Rozcsika

    Hűha, nagyon ügyes vagy. Én is néztem lehet-e kapni nálunk, és azt találtam hogy egy-két webáruház kínálatában volt a TwinLab márkájú, de egyikben se volt rendelhető. Betiltották ezt is vajon?

    VálaszTörlés
  50. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  51. Rozcsika

    Nekem nagyon tetszik a lelkesedésed, a segítőkészséged. Sokszor szégyenlem is magam, mert puszta lustaságból nem szólok hozzá a fölvetődött témákhoz akkor sem, amikor indokolt volna, amikor érdemi információval rendelkezem.
    Remélem senkinek sem sikerül elvenni a kedvedet ettől, bármennyire megnyugtató is lenne számára!


    Domboroczky

    VálaszTörlés
  52. Domboroczky 51:
    Magam is így érzem.
    Nem értem, miért kell élcelődni, gúnyosan célozgatni, ahelyett hogy követnénk Rozcsika példáját, és hacsak lehet, legalább a tapasztalatainkat megosszuk a még problémákkal küzdőkkel, főleg ha mi tényleg olyan makkegészségesek vagyunk....

    VálaszTörlés
  53. Sziasztok!

    A D3, k2, magnézium citrát szedésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
    Mindenképp zsíros étkezéssel venném be reggel: ami általában 100g zabpehely+30g tejsavó fehérje+10g lenmagolaj

    Érdemes egyszerre bevenni a 4000NE D-vitamint+k2-t+500mg magnezium citrátot?
    Vagy inkább osszam el egyenletesen a többi napi étkezéssel?

    Köszi előre is a válaszokat,

    Gábor

    VálaszTörlés
  54. Gábor 53.:
    öööö.... ez a reggeli mennyiben zsíros? és mennyiben paleó??
    zabpehely, ami ráadásul 10 deka(!) és tejsavófehérje??
    beveheted egyszerre ezeket, amit írsz, de ezt a kaját nagyon nem javasolnám. miért nem eszel állati zsírt vagy kókuszzsírt, tojást reggelire?

    VálaszTörlés
  55. Gábor!

    Mi a helyzet a pillangósvirágú gyógynövényekkel? Mennyire használható fel a termésük, levelük, virágjuk?

    VálaszTörlés
  56. smirgli:A 10g lenmagolaj-ban zsíros :)

    Nem vagyok paleos, de tisztelem az elveiteket. Testépítő étrendet követek ami nagyjából hasonló a paleo-hoz csak nem annyira szigorú: Cukor, liszt az nálunk is tiltólista, de pl a zabpehely az simán jó kaja, alacsony GI-s, lassan felszívódó, összetett szénhidrát.

    De köretnek szoktam enni. kuszkuszt(bulgur), barna rizst, teljes kiőrlésű tészta (ezt magam készítem).

    Nem akarok vitát generálni de szerintem ezektől nektek paleos-oknak sem kell félnetek. Attól hogy ezeket nem ették őseink és a természeti népek, még nem biztos hogy rossz,

    A lényeg ami alacsony GI-s, lassan felszivodó komplex szénhidrát, azt nyugodtan lehet enni(fontos hogy valamilyen fehérje társaságában(pl csirkemell mellé köretnek)). + zöldségek a rostbevitel miatt!

    Remélem nem gond hogy nem paleo-sként idepofátlankodtam, a lényeg hogy én alapvetően helyes (bár kicsit szigorú) táplálkozásnak tartom, de az elveivel, céljaival egyetértek.
    Volt is erről cikk a builder.hu-n:
    http://shop.builder.hu/cikkek.htm4?id=1147

    Majd lszi a vitainos kérdésre ha tudtok válaszoljatok:)

    Üdv,

    Gábor

    VálaszTörlés
  57. 53. Gábor
    A D3 és a K2-t én napi egyszer venném be, de már olvastam olyanról is, hogy elég lenne a D3-at egy heti adagban egyszer bevenni egy héten. A Mg-citrátot főétkezések előtt venném be. Van aki között veszi be, nekem az előtte vált be. A magnézium-, C vitaminbevitelnél jó szét osztani az adagot, Gábor a C vit-ról azt javasolja, hogy 6 óránként kell bevenni 1000 mg-ot. Mindkettő savanyúsága pont hasznos a főétkezéseknél.

    VálaszTörlés
  58. Köszi Rozcsika!

    Még lenne egy kérdésem:
    Szendi Gábortól azt olvastam hogy a D3 vitamin magnézium mellett tud hasznosulni, tehát akkor érdemes a D3-mat mondjuk ebédhez a magnéziumot meg reggeli, tízórai?

    Üdv,

    Gábor

    VálaszTörlés
  59. 58. Gábor
    D3 + K2 + Magnézium + kalcium (de ételből a kalcium), ezek vannak együtt. Azért ezek keringenek a vérben, a szövetekben vannak eltárolva egy ideig, nemcsak akkor vannak ott egy percig, amíg lenyeljük őket. Gábor ezt az együttszedést úgy értette, hogy 300 mg-nyi Mg-ot is kell szedni naponta.

    Én a húslevessel/sajttal (kálcium) együtt ebédkor veszem be a D3-at és K2-t, a Mg-citrátot pedig a 3 FŐÉTKEZÉS előtt (nem tízórai), de legalább reggeli és ebéd előtt iszom meg, ezeknél az étkezéseknél mindig van zsír, a savanyú étel segít a zsír megemésztésében. Tehát nem azért eszem zsírral, mert zsírban oldódó vitamint vettem be. Ha az esti elalvás problémás, Robb Wolf szerint, az esti Mg-citrát segít. (Robb Wolf egy amerikai paleos-konditermes ember, könyvet is írt, magyarra is lefordították.)

    VálaszTörlés
  60. Rozcsika, Gábor

    Én hetente 1x veszek be 30 ezer egység D-vitamint, mert a legfőbb D-vitamin kutató (Holick) szerint nem kell vele naponta vacakolni. Gondoltam annyi mindent kell észbe tartani, legalább erre ne legyen gond. Igazából Holick azt javasolja, hogy 50 ezer hetente 8 hétig D vitamin hiány esetén, aztán 50 ezer kéthetente, ez benne volt a magyarul megjelent könyvében is, de a neten is megtalálható. Például itt:

    http://drholick.com/q-a/

    "Posted March 3, 2014 at 12:51 pm | Permalink
    I'd recommend you take 50,000 units of vitamin D once a week for 8 weeks and then 50,000 units of vitamin D every 2 weeks thereafter or their equivalent daily ie 6600 IUs daily followed by 3000 IUs daily."

    Úgy emlékszem a könyvében vagy valahol a neten írta azt, hogy elhízottaknak egész életükben hetente 50 ezer kell. Azt is írta, hogy ha valaki elfelejti bevenni a heti 50 ezer egységet, az vegyen be a következő héten bátran 100 ezret.

    Érdekes ez, mert amikor elkezdtem szedni a D-vitamint, tuti hogy kb 0 lehetett a D vitamin szintem. Szedtem 5000 egységet naponta. Amikor elfelejtettem, másnap bevettem 10 ezret, és ettől megjött a menstruációm, a második esetnél jöttem rá az összefüggésre. Ez egy hónap leforgása alatt történt, háromszor jött meg. Úgyhogy többé nem vettem 10 ezret jó darabig. Aztán hónapok múlva megpróbáltam lassan emelni 5 ezertől tízig, naponta ezerrel, és már nem volt volt probléma, és azóta sem, akármennyit veszek be. Vettem már hatvanezret is, mert elfelejtettem a 30 ezret bevenni előző héten.

    VálaszTörlés
  61. Kriszta:
    Nem tudom, én ezzel egy kicsit szkeptikus vagyok, hogy tud -e egyszerre 30 000 NE D-vitamin hasznosulni.
    Arra kíváncsi lennék, hogy ha beveszel 30e-t hétfőn és mondjuk vasárnap megmérik a D vitamin szinted, akkor mutatna -e különbséget aközött, ha mondjuk naponta vennél be 4000 NE-t.

    VálaszTörlés
  62. 5. Rozcsika 4. András
    "... ha az ... agyban felgyűlt vasat kell kivinni, mert ritkán sebesül meg és vérzik a modern ember, abban az ALA,... segít. ..."

    A GAP-szindróma c. könyv 214. old-án találtam, hogy Amerikában már nagyon elterjedt a GAPS betegek (pl. autisták) kezelésénél a kelát kötéssel toxinok/méreganyagok kivezetése az agyból, DMSA-val vagy ALA-val. Az író hosszan sorolja, hogy ennek milyen mellékhatása szokott lenni, pl. hogy a kelátkötéssel kimennek a szervezetből a szükséges ásványi anyagok is, pl. a cink, magnézium, májkárosodás, alvászavar, bőrkiütés, stb.

    Tehát vegyük úgy, hogy az ALA-t (Alfa liponsav) nem reklámoztam, annak ellenére, hogy én is szedem, de most elment a kedvem tőle. Lehet, hogy a LEF új Two-per-day-éből sem véletlenül került ki az ALA?

    Gábor!
    A LEF Magazinban egy szót sem írtak, hogy miért változott meg a Two-per-day összetétele?

    VálaszTörlés
  63. Domboroczky 32.

    Amire utaltál: "gyermekkori tartós stressz módosítja a "stressztengely" működését" című a téma nagyon érdekel részletesen.
    Emlékszel arra, hol találtál erről bővebbet? Akár Gábortól, akár másutt?

    Emma

    VálaszTörlés
  64. Emma

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/meddosegipar.htm

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  65. 63 Emma
    Szia, a Paul Tough: "Segítsük kibontakozni gyerekeinket" (HVG Kiadó) részletesen bemutatja a stressztengely működését és körbejárja a gyermekkori tartós stressz hatását, és annak kihatását a gyerek személyiségére, jövőjére, meg hogy hogyan lehet ezt (valamennyire) ellensúlyozni. Idétlen és semmitmondó címe van, ezért nagyjából elsikkadt, de tavaly jelent meg és szerintem sok mindenkinek újdonság, ami benne van és nem ártana, ha tudnának róla az emberek.

    VálaszTörlés
  66. Fogós kérdés:

    Visszér problémára milyen kiegészítőket javasoltok 70 fölötti időseknek?
    Gondolom alap a D3+K2+E komplex kombó, de még mit érdemes szedetni velük, ami segítene?

    Köszi előre is

    VálaszTörlés
  67. 66. Tóth
    Paleo, hogy legalább ne vizesedjen az ember lába, ne feszüljön, ödémásodjon. Magát a már tönkrement ereket nekem nem sikerült megszépítenem sem paleoval, sem az alábbi szerekkel, de azt viszont el lehet érni, hogy vékony, könnyű legyen az ember lába, még ha csúnya, eres, akkor is.
    Nekem nagy rózsaereket műtöttek ki, (évekkel a paleo előtt) sokat gondolkoztam rajta, de tönkrement erektől csak műtéttel lehet megszabadulni, nekem ez az eddigi tapasztalatom.

    C vitamin az erekre:
    http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/rutascorbin_tabletta/1468
    http://www.napfenyvitamin.eu/liposzomalis-c-vitamin/

    HillVital Gyógyfüves Mesterbalzsamból kinőtt termékcsaládból valamelyik:
    http://webshop.hillvital.hu/visszer_83

    Ha egy ponton fájni kezd, ettől tényleg elmúlik:
    http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/gyogyszer/lioton-1000-neg-gel-8889.html

    VálaszTörlés
  68. 64. Domboroczky

    Köszönöm.

    Emma

    VálaszTörlés
  69. 65. Köbüki

    Köszönöm. Megnézem. Kíváncsi vagyok, a leírt tippek és a tapasztalataim egybecsengenek-e?

    u.i
    Ennyit számít a jó fordítás! Látod. Főleg a cím esetén :-) Néha megmosolyogjuk az eredeti nyelvű címtől radikálisan eltérő fordítású könyv- filmcímeket, de a valódi tartalmat egyetlen címbe tömörítve bizony gyakorta az ilyen fordítások hűebben visszatükrözik...

    Emma

    VálaszTörlés
  70. 66. Tóth - 67. Rozcsika

    A magas dózisú C-vitamin és a mozgás együttese segített az érműködésen és a "nehézláb" érzésen is.
    (bár nem vagyok még +70 év feletti - azt hiszem ezek életkortól függetlenül jót tesznek...)

    Emma

    VálaszTörlés
  71. A Jaffa Kiadónál már felvesznek előrendelést az új könyvre! :-)))
    http://www.jaffa.hu/akciok.php?akcio_id=123

    VálaszTörlés
  72. 67. Rozcsika
    70. Emma

    Köszi, utána járok

    VálaszTörlés
  73. 71. Rozcsika

    Érdekes a témája, érdekel engem is. :-)

    VálaszTörlés
  74. 69 Emma
    Nem akarlak félrevezetni, ha jól emlékszem, különösebb gyakorlati tippeket nem ad a könyv, hogy az érintettek mit kezdjenek magukkal, inkább a legújabb kutatásokat mutatja be a témában, és azzal foglalkozik elsősorban, hogy a szülőknek és az oktatási rendszernek mit kellene változtatnia, hogy ne kallódjanak el a szétstresszelt gyerekek.
    Címfordítás: a címet mindig a kiadó dönti el, nem a fordító...

    VálaszTörlés
  75. 71. Rozicska
    Köszi az infót. Rendelés leadva.

    VálaszTörlés
  76. 46. BB
    Erre én is kíváncsi lennék, mert most hallok róla előszőr. A bejegyzések eléggé kurták. Keresgélni kéne a neten a témában.

    VálaszTörlés
  77. A Boldogság könyv tartalomjegyzékét olvastátok? Most már tényleg alig bírom kivárni a könyvet! Jó a borító is. A viharba került léggömb, kínlódás, veszély, de azért a fellegekben járunk és haladunk valamerre? A nevető nő, a Vitaminforradalom borítóján, tényleg nem volt valami jó (Anna Willson hozzászólása), ezt onnan tudom, hogy a könyvet úgy teszem le, hogy borítóval lefelé. Persze lehet, hogy azért, mert amióta megtudtam, hogy a "porcelán héj" segítségével bárkinek készítenek tökéletes fogsort, a műköröm mintájára, azóta minden reklámban nevető nőn a porcelánhéjat vizslatom.

    VálaszTörlés
  78. A borító szerintem is szuper. A rendelést is leadtam :-)

    VálaszTörlés
  79. Korábban írtam a fogzománcot lemaró gyümölcsökről/Mg-citrátban lévő citromsavról valamit és erre valaki azt válaszolta, hogy lehet, hogy a fogínysorvadással keverem a dolgot. Találtam egy jó képet, amin jól látszik, hogy teljesen ép, gyulladás- és sorvadásmentes fogíny mellett is lemaródhat a fogzománc, azért, mert a gyümölcssavtól felpuhul a zománc és ha erre egy jó erős fogkefés fogmosás következik egy fehérítős fogkrémmel, akkor elérhető ez az állapot. Alulról a második kép az oldalon.

    http://www.fogorvos-pecs.hu/esztetikai-fogaszati-hej

    VálaszTörlés
  80. 79. Rozcsika
    Én voltam az, bár nem keverésként írtam :)
    Sajnos nekem is van gyökérnyaknál ilyen, (ezért írtam a hsz.-t) de az állítólag (paradontológus) a rossz mosási technikától (is) alakult így. Amiról írsz, az szerintem a saverózió, amiről viszont azt írják az egész felületet érinti:

    A saverózió megjelenésének korai jelei

    Elszíneződés - enyhe fogsárgulás, mivel a fog elvékonyodik és jobban látható a mögötte lévő dentin.
    Kopás jelei - "csiszolt hatás" a fogfelszínen és a fogszéleken. Ilyenek például az áttetsző metszőélek, azaz a fogak enyhén áttetszők a metszőélek mentén.
    Erősebb elszíneződés - erősebb fogsárgulás, mivel a fog elvékonyodik és jobban látható a mögötte lévő dentin.
    Repedések - a fogszéleken apró repedések és egyenetlenségek jelentkezhetnek.
    Súlyos érzékenység - Mivel a dentin már hosszabb ideje szabaddá vált, a betegeknél súlyos fogérzékenység is felléphet.
    Bemélyedések - a fog rágófelületén apró mélyedések keletkeznek.

    VálaszTörlés
  81. 79. Rozicska
    Gondolom ez a veszély csak akkor áll fenn, ha por formájában isszuk meg. A tablettás verziónál nincs probléma.

    VálaszTörlés
  82. 81. Lokker

    Hol kapni tabletta formában?

    VálaszTörlés
  83. Szó volt mostanság a D vitaminról, ismét.
    Az én személyes tapasztalatom az,hogy tavaly ősztől, mióta normális mennyiségben szedem a D3-at,
    /6-8.000 NE naponta / , szó szerint nem voltam megfázva, sem torokgyulladás,sem semmi hasonló
    kórság nem gyötört, pedig előtte gyakran.
    Tényleg csodaszer.
    Csak az az érdekes,hogy ezt megelőzően is már nagy dózisban szedtem C vitamint, de attól elértek ezek a betegségek,talán egy kicsit ritkábban. De mióta belépett a képbe a D3 normál mennyiségben, azóta ennek vége.
    Terjesztem,mondom akinek tudom,hogy mennyire nélkülözhetetlen a D vitamin és,hogy milyen fontos lenne
    fókuszálni rá, de az emberek nagy többsége ahogy tapasztaltam,csak bólogat, de nem tesz ez ügyben semmit.
    Igaza van ebben Dr. Lenkei-nek,hogy sajnos jelenleg tényleg a sötét középkor szintjén van az átlagemberben az a tudás, ami egészség ismeretről, egészség megőrzésről, magáról az valódi emberi szükségletekről szól.
    Persze erről nem mi átlagemberek tehetünk....


    VálaszTörlés
  84. 82. Kíváncsi
    Én ezt szedem: http://www.naturvitamin.hu/pharmekal-health-magn%C3%A9ziumcitr%C3%A1t-p-343.html

    VálaszTörlés
  85. 83. Tangó
    Amikor a D3-ról mesélsz, akkor a K2-t és a Magnéziumot is ajánlod ugye? Ez nagyon fontos!
    Egyetértek Lenkeivel, de azért lenne Őrajta is mit okosítani. Amikor elhatároztam, hogy én bizony azért is magyarországi vitaminokkal fogom magam táplálni, akkor az ő boltjában is körülnéztem és semmit sem tudtam megvenni, mert mindegyik termékével valami gond volt. 10 évvel ezelőtt elkezdte a megavitamin témát, ez nagyon helyes, de azóta nem látok fejlődést, nem látom ennek cizellált változatát, ugyan ott toporog, ahol 10 éve. Hasonlóan rossz a véleményem a testépítők vitaminkínálatáról. Onnan sem lehet semmit megvenni, kb. mint a DM, Rossmann, csak több a fehérjekivonat, persze tejsavóból, szójából. A magyarul megjelent vitaminoskönyveknek csak kevesen örülhetnek a forgalmazók közül, mert nem felhajtotta úgy általában a vitaminfogyasztást, hanem kiokosította a vevőket és így a minőségi vitaminok felé terelte őket.

    VálaszTörlés
  86. Sziasztok!
    Először is elnézést kérek, hogy mindig csak probléma esetén fordulok hozzátok, de valahogy mindig elmaradok az olvasással, és egy idő után már nincs időm behozni a lemaradást…
    Kb. három éve paleozom. A kezdeti energikus állapotom mostanra elfogyott, egy ideje fáradtnak és erőtlennek éreztem magam. És ez egyre elhatalmasodott rajtam. Kezdtem magamban aggódni, hogy mi bajom lett. Olvastam ilyet már más paleo étrenden lévőktől is, hogy egyesek fáradékonyságra panaszkodnak, és megemelik a szénhidrát bevitelt. Ezt nem tartom megoldásnak a problémára, nem folyamodtam ilyen cselhez. Viszont pár hete más apropóból kutakodtam és közben valami olyasmit olvastam, amitől hirtelen „megvilágosodtam”.
    Itthon főzök, nem eszek bolti és menzai kész ételt, többnyire himalája sóval főzök. Azt hiszem kimaradt a táplálkozásomból a jód.
    Az iHerben megvásároltam az Atomidine nevű készítményt http://www.iherb.com/Heritage-Products-Atomidine-2-fl-oz-60-ml/6500.
    Nem gondolom, hogy az erős placebo hatásnak kellene tulajdonítanom a dolgot, én pár napon belül kijavultam. (Bár az ilyen történeteket mindig hitetlenkedve olvasom, de úgy érzem, hogy gyorsan rendet tett bennem).
    Csak megemlítem, hogy néhány éve volt más okból kifolyólag pajzsmirigy hormon vizsgálatom de nem találtak problémát.

    Viszont most kérdéseim merültek fel, mert a T.T weboldalon nem kapok válaszokat, az interneten is olvasható ugyan sok minden a jódpótlásról, de fogalmam sincs melyik oldal hiteles.
    Az Atomidine-ről amit szedek jó véleménnyel vannak az értékelő vásárlók. Vajon tényleg ez egy jó formája a jódnak? Olyat már olvastam, hogy a konyhasóban nem éppen a legmegfelelőbb alakban van jelen.
    Ez a készítmény trichloride-ot tartalmaz. A kommentekből ezt csak egy hozzászóló tartotta aggasztónak. Nem tudom ez mennyire teszi ellenjavalttá ezt a jódkészítményt. Mindenesetre a belőle készült löttynek kifejezetten uszodavíz íze van tőle… brrr
    Hogyan kell szedni? Folyamatosan minden nap? Vagy szünetekkel? Az ajánlások 100-150 mikrogrammot írnak, viszont ebben a készítményben az adagolás napi 1 cseppet javasol, de az meg tartalmaz 600 mikrogrammot.
    Ésa gyerekek?
    Reggel javasolja bevenni. Jól felszívódónak titulálják. Ezek szerint nyugodtan bevehetem mellette a többi vitaminomat is? Nincs vele olyan cirkusz mint pl a Mg-esetében?
    Ha esetleg ajánlatosabb inkább másfajta jódkészítmény szedése szívesen olvasnám a javaslatokat.
    És ez már csak elmélkedés, de vajon aki a ch bevitel növelésével kívánja megoldani a fáradtság problémát, az azért érez javulást, mert a ch bevitel fokozódásával fokozódik a TSH hormon termelődés?
    Köszönöm előre is a segítségeteket.

    VálaszTörlés
  87. 86
    Szia, én régebben a gyógyszertárban kapható Jódaquát szedtem időnként (az hiszem, valami ilyesmi a neve), ez valamilyen jódtartalmú gyógyvíz, és az volt ráírva, hogy a szervezet annyit vesz fel belőle, amennyire szüksége van.
    Jó, hogy írsz erről, most megint veszek, kíváncsi vagyok, növeli-e az energiaszintemet, ez nekem is probléma.

    VálaszTörlés
  88. Rozcsika 85.

    " Amikor a D3-ról mesélsz, akkor a K2-t és a Magnéziumot is ajánlod ugye? Ez nagyon fontos!"

    Persze. :-)
    Ez alap.
    Vagyis igazság szerint elég keserű a tapasztalatom a K2 promótálásával kapcsolatban, mivel ha szóba hozom, az estek 90%-ában olyan halvány lila fogalmuk sincs az embereknek erről,hogy azt hiszik káromkodom vagy keverik a K1 küzdősporttal. :-(
    Óriási űr tátong az átlagemberben a K2 kapcsán, sajnos.

    Lenkei vitaminokkal kapcsolatban maximálisan egyezik a véleményünk.
    Dr Lenkei Gábort tisztelem,becsülöm, nagyra tartom, viszont a vitaminjaival kapcsolatban eléggé kiábrándult vagyok.
    Kérem én,hogy a 19.000Ft-os prémium erős csomagban az összetevők között miért kell olvasnom
    kalcium karbonátot, cink oxidot,nátrium szelenátot /ráadásul nevetséges 50 mcg mennyiségben/
    ,magnézium oxidot...stb..?!?!?
    Azért ennyi pénzért szerintem elvárható lenne,hogy szerves formátumú makro és mikro elemek legyenek
    benne, ne a legolcsóbb szervetlen só formátumok....
    Minden tiszteletem Lenkei Úr-é, de egy erős ráncfelvarrás kellene a multi csomagjaiban!
    Régebben Lenkei vitaminokat szedtem és rendeltem is több ismerősömnek, de azóta,hogy
    elolvastam az apró betűs részeket és kissé belemélyedtem az összetevők vizsgálatába, már
    váltottam LEF Two/day-re.
    Ebbe nem tudok belekötni.
    Omega 3-al, D3-al,LEF K2-vel, 50-es B sorral, C vitaminnal, Magnézium citráttal, Kalcium Citráttal,bioflavinnal, mix E 400-al,kiegészítve szerintem tökéletes választás.
    Az a minimális magnézium oxid tartalmától eltekintve, nem tudok belekötni, pedig elég kritikus vagyok már....









    VálaszTörlés
  89. A Nature & Vitality BioCurcuminokról mi a véleményetek? Nagyon jónak tűnik, mondjuk én Lef-től vettem.

    VálaszTörlés
  90. 88. Tangó
    " .... váltottam LEF Two/day-re. ... szerintem tökéletes választás ..pedig elég kritikus vagyok már.....Ebbe nem tudok belekötni."

    Akkor segítek. :-))
    Ha naponta szedsz 2 szemet a Two-per-day-ből, ahogy a gyártók javasolják, akkor olvasd el Paul Jaminet: Tökéletes Egészség Diéta könyvének IV. részét (257. old-tól), amiben a multivitaminok és minden táplálékkiegészítőben bevitt mikrotápanyag hasznosságáról és toxicitásáról olvashatsz. Az írót meghívták előadónak a paleo konferenciára, 3 évig paleon volt.
    Az ő vitaminajánlása és ételajánlása a következő:
    http://perfecthealthdiet.com/recommended-supplements/

    Ha ezt összeveted az általad szedett dolgokkal, akkor a kettő nem fedi egymást. Igaz, azt nem tudhatjuk, hogy milyen ételeket eszel, tehát az összevetést csak Te csinálhatod meg.

    DHEA szedése téma:
    Dr. Mercola is foglalkozik a DHEA témával, elismerve, hogy ebben nem tartja magát szaktekintélynek. Azt állítja, hogy férfiak csak 7-keto DHEA típusú szert szedjenek, mert abból biztosan csak férfi hormon képződik, ösztrogén nem. Azt javasolja, hogy senki se szedje szájon/bőrön át ezeket, hanem csak nyálkahártyán keresztül szívódjanak fel. Ez gondolom a sima hormonális fogamzásgátlók szedőinek is szól. A szakaszos szedést javasolja, mert ha folyamatosan évekig DHEA-t szed valaki, akkor a mellékvese teljesen leáll ennek termelésével.
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/03/19/the-most-common-mistakes-in-bioidentical-hormone-replacement.aspx

    VálaszTörlés
  91. 89. Lokker
    Én pont szedem ezt. Pajzsmirigygyulladásra szedem, konkrétan azt várom tőle, hogy ne érezzem, hogy van nyakam és ne lüktessen benne a vér úgy, hogy lefekvéskor halljam is a vér surrogását. Eddig úgy érzem, hogy segített. De mások jó tapasztalataitól szívesen fokoznám magamban a placebo hatást. :-)

    VálaszTörlés
  92. Rozcsika
    Nagyon jó ez a kis vitaminajánlás (Jaminet). Most a teljesség igénye nélkül lenne hozzá 1 kérdésem, hogy Te jódot szedsz-e, bármilyen formában? A pajzsmirigy miatt érdekelne.

    VálaszTörlés
  93. 92. Cirmos
    Ráadásul autoimmun pajzsmirigybetegség miatt.
    Jelenleg ott tartok jód ügyben, hogy heti egyszer szedek be 2 vagy 3 kapszula Two-per-day-t, abban van valamennyi jód és egy negyed lapocska sushi lapot (jód) eszem meg a 2 szem paradióval (szelén), amit előzőleg aszkorbinsavban áztattam majd kiszárítottam egy konyharuhán. A patikasót visszacseréltem himalaya sóra (jód). Az eddig olvasottakból azt tudtam kiokoskodni, hogy az ételben lévő jód mehet, csak külön nem szabad szedni. Nem tudom elképzelni, hogy ha az egészséges pm működéséhez jód és szelén kell, akkor hogyan működhetne jól egy beteg pm ezek nélkül. Az évi laborvizsgálatok előtt állok, csak már kétszer nem bírtam kivárni az orvoshoz a sort, akkor majd még írok arról, hogy mire mentem pm megmentés ügyben.

    VálaszTörlés
  94. Rozcsika
    Köszi! Nekem is van itthon 2 Warren által ajánlott táplálékkiegészítő, amit a jód miatt nem kezdtem el szedni. A tervem az, hogy bele fogok vágni, csak a kezdéshez kellene ugye egy vérvétel, utána meg rendszeresen. Na a kezdő még nincs meg, így tolódik a projekt.

    VálaszTörlés
  95. MINDEN PALEOSNAK !
    KELLEMES HÓSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK !

    VálaszTörlés
  96. 93.
    Nagyon pontatlanul fogalmaztam, elnézést. Heti 1x eszem Two-per-day-t, de NAPONTA eszem 1/4 sushi lapot és naponta 2 paradiót.

    VálaszTörlés
  97. Fogzománc erózió:
    " .... Savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsöljük el, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni. ...." írják itt: http://semmelweis.hu/hirek/2014/04/22/egyre-gyakoribb-a-fogerozio/
    Vagy már ne is foglalkozzunk olyan oldallal, ahol a tejet javasolják savközömbösítőnek és a fluort fogerősítőnek?)

    Felmerül a kérdés, hogy akkor egy pohár tiszta vízzel sem lehet szájat öblíteni evés után, az összes ételmaradékkal a fogban kell üldögélni egy órát. Persze a természeti népeknél is ez lehet.
    A szövegből új info nekem, hogy savas étel evése/ivása után még magokat sem lehet rágni, semmi kemény dolgot, pl. alma dióval. Annál is inkább, mert a magok fitinsava is lemarja a zománcot, az is sav. Lehet, hogy ez utóbbi miatt és nem a magok keménysége miatt.

    VálaszTörlés
  98. Sziasztok!

    C vitamin-ból ti melyiket szeditek?
    Én most az iHerb-ről rendeltem NowFood-os C vitamint:
    http://www.iherb.com/Now-Foods-C-1000-with-Rose-Hips-Bioflavonoids-250-Tablets/468

    Kérdés, hogy ennél jobb -e, a tények és tévhitek oldalon ajánlott Liposzómális C-vitamin:
    http://www.napfenyvitamin.eu/liposzomalis-c-vitamin/

    D3 viteminból szintén NowFood-ost szedek:
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-2000-IU-120-Softgels/8229

    Kíváncsi lennék a véleményetekre. Tudtok ennél jobbat?
    Azt hallottam hogy a NowFood temékek elég jó minőségűek.

    Köszi előre is!

    Üdv,

    Gábor

    VálaszTörlés
  99. Rozscsika 90.

    Szia,

    Átnéztem a Jaminet féle napi vitaminpótlás táblázatot.
    Enyhén szólva megmosolyogtatott, főleg az 1 g-os C vitamin ajánlás és általánosan is ezek a nevetségesen kevés mennyiség ajánlások.
    A könyvüket nem olvastam még, így véleményt nem is akarok addig formálni még meg nem teszem, de
    addig is viccesen kevésnek találom a mennyiségeket.
    Meg lehet ezt a könyvet valahol online tekinteni?
    Az sem gond ha Angolul van.



    A könyvet nem olvastam

    VálaszTörlés
  100. Tangó2014. április 22. 18:46

    ha adsz egy emailcímet, elküldöm (angolul van 5MB)

    VálaszTörlés
  101. 99. Tangó
    Én egyáltalán nem találtam viccesnek a dolgot, hanem elgondolkoztam rajta. Persze tudom, hogy ezen nincs mit gondolkozni, mert a Referenciajegyzékhez kell hátralapozni és el kellene olvasni az eredeti cikket és levelezni, kérdéseket feltenni a kutatóknak, ha még továbbra sem világos valami. Na, ezt viszont kevés ember teszi meg, én sem vagyok ilyen. Gábor egyszer elmondta nekem, hogy ő nem úgy gondolta, hogy csak ő fog kutatni a tudományos cikkek között, ő csak elkezdte és azt várta, hogy rengeteg emberből lesz még "paleo-kutató". Pár napja különben felcsillant ez ügyben némi remény, mert egy nemzetközi hírű magyar virológus kutatóházaspár egyik tagja infarktust kapott és emiatt van némi remény arra, hogy elkezd ezzel foglalkozni.
    Addig is én megbecsülöm aki átrágja magát helyettem az ezrével készülő tudományos cikkeken, Paul Jaminet és felesége nem 2 paprikajancsi, akik most mondtak valamit, mert így tartotta kedvük. Azokról a "vicces" mennyiségekről, a többi mikrotápanyagról, még nem született Szendi könyv, tehát nem tudhatjuk, hogy Gábor milyen kutatási anyagokat találna jól tervezettnek és fogadná el az eredményeket igaznak, és a többi paleo könyv sem erről egy árva szót sem. Egyedül a Life Extension Foundation orvosai mondanak mást, tehát az a kérdés, hogy Jamineték tudnak többet vagy a LEF kutatói, akikről nem tudjuk, hogy paleon vannak-e, Jamineték viszont igen. Mert ne felejtsük már el, hogy aki nyugati táplálkozást folytat, annak egészen más vitaminozásra van szüksége, talán ezért vannak ezek a horror nagy mennyiségek a LEF Two-per-day-ben. De igazából fogalmam sincs, bár kijelentő mondatokat írok, többször írtam már, hogy én a kérdező oldalon vagyok.

    Konkrétan a napi 1 g C vit. ajánlásról: Talán Jamineték a ténylegesen felszívott mennyiségben gondolkoznak. Ha igaz, amit a Novo C plus (liposzómás) C vitamin leírásában kifejtenek, hogy a sima aszkorbinsav egy jó része az emésztéskor kárba vész, akkor már a több g C vit. talán nem is olyan sok, mert egy része nem is hasznosul. A liposzómás C vit. ajánlásában napi 1-4 kapszula a felnőtt adag, a 4 kapszulában 1,2 g C vit. van csak. Ha igaz az, hogy óránként 80 mg C vitamint tudunk csak felszívni, (hátha igazuk van az orvosoknak legalább ebben) akkor 16 órás ébrenlét alatt ez 1,280 g. A nagyon nagy C vit igényre sérüléskor, fertőzéskor, rák kifejlődésekor van szükség. Mivel nincs kockázata a túlszedésnek és nem tudhatjuk, hogy mikor ér minket fertőzés, talán ezért jobb sokkal többet szedni, de a normál igény lehet hogy 1 g C vit.

    Ha azt vesszük mindenből nevetséges mennyiséget eszünk a kutatásokban használt mennyiségekhez képest, legalábbis én. A kísérletekben leírt vitaminadagolás csillagászati összegekbe került, pl. 45 mg K2 MK-4 formátumból. Azért már valakik megcsinálták, hogy a piacon is elérhető legyen ez az adag:
    http://www.iherb.com/Thorne-Research-Vitamin-K2-1-fl-oz-30-ml/21592#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=K2&rc=246&sr=null&ic=1

    VálaszTörlés
  102. 100. Redi 71

    Oh, köszönöm szépen, lekötelezel! :-)

    dezsoderenyi@hotmail.com

    VálaszTörlés
  103. Tangó2014. április 23. 13:45

    elküldve. :-) szívesen.

    VálaszTörlés
  104. Szia,

    Béke van,nem kell felháborodni, nem paprika jancsiztam én le Jamint-éket és nem degradáltam
    a munkásságukat,pusztán a mennyiségi javaslatokat találtam viccesnek így látatlanban.
    De ígérem elolvasom a könyvüket és akkor visszatérek rá...

    " Egyedül a Life Extension Foundation orvosai mondanak mást, tehát az a kérdés, hogy Jamineték tudnak többet vagy a LEF kutatói, ....."

    Na, ez sem igaz.
    Nem csak egyedül a LEF kutatói javasolnak mást, hanem majd' mindenki!
    Ez heti 3 tál húsleves a kalcium ,foszfor,kollagén pótlásra és a heti 100 mg b1,b2,b6 dolog
    nekem elég furán hangzik....és ellent mond majd' minden eddig tanultaknak, kutatási eredményeknek.
    Alap téziskét tudjuk,hogy a zöldségek, gyümölcsök hasznos vitamin és ásv. anyag tartalma
    az elmúlt 20-30 évben radikálisan csökkent az ismert okok végett.
    Evégett is érdekes nekem ilyen megközelítésben olvasni arról,hogy :
    " Vegetables such as tomato, avocado, potato, sweet potato, banana, green leafy vegetables, and seaweeds such as dulse, daily "
    Mi van benne mára a mai melegházas, hormon kezelt, vegyszerezett, Hollandiából származó paradicsomban pl. amit általában itthon kapunk a multik és a zöldségesek polcairól ...???
    Egy kedves ismerősöm éveket dolgozott Hollandiában egy óriási melegházban.
    Csütörtök este lejárt a műszak,kiküldték az embereket, majd végigment a permetezőgép az ültetvényen
    és másnap reggelre a csütörtöki halványzöld paradicsom, "gyönyörűen" kellően bepirosodott és lehetett
    is szedni, dobozolni.
    Sajnos ezek végett nem sok bizodalmam van azokban a zöldségekben amiket a multik vagy
    épp a zöldségesek árulnak.
    De beszélhetnénk arról is,hogy milyen húsleves főzhető ugyan abból az állatból aki olcsó
    tápon kívül az ég világon más takarmányt nem is látott...???
    Biztosan fedezni fogja a kalcium, foszfor,kollagén igényt...???

    Na tehát remélem hasonló kérdéseimre is választ fog adni a könyvük....


    találunk a









    VálaszTörlés
  105. 104. Tangó
    Félreértettél, nem háborodtam fel, csak korrekten akartam kifejezni azt a tényt, hogy ez a két ember nem két kis blogozó emberke, mint mi vagyunk vagy mint én, hogy nehogy sértésnek vedd. :-)))

    Amerika elég nagy, ott nagyon sok helyen a banán a kiskertben is megterem, mint pl. az én rokonaimnál Hawaiin. A paleoról könyvet író amerikai emberek első mondata arról szól, hogy legeltetett marha, baromfi, alaszkai vízből fogott hal, kagyló, homár, szabadföldi bio növény. Mintha direkt bosszantani akarnák a szerencsétlen magyar embert, ahol télen mindent belep a hó és nincs tengerpart. De 20 éve még itthon sem volt téma a multi és a szörnyű holland növénytermesztés, amit valóban nem esznek meg pl. a németek sem. Az amerikai paleo guruk nem a multik gyümölcsfelhozatalára alapozzák vitaminajánlásaikat. Szerencsére pár fontos dolgot mi is megszerezhetünk annak ellenére, hogy nincs datolyapálmafánk, kókuszpámafánk, paradiófánk. Az amerikai guruk könyve egy jó sorvezető, hogy milyen új ételeket kell felvenni a menübe, nem pedig megtöbbszörözni a vitaminfogyasztást. Természetesen Jaminet, Robb Wolf, a GAPS könyv írója egy csomó új ételt is ajánl, nemcsak a vitaminpótlást. A kettőt együtt kell megenni.

    Példának egy dolgot említenék. Jamineték előtt én nem is hallottam az olajpálmáról (nem kókuszpálma), aminek a terméséből és magjából un. red palm oil nyerhető ki. Amerikában és a volt gyarmati országokból viszont behoznak ilyent és állítólag egyetlen kanálnyi ilyen olaj fedezi az E vitamin szükségletünket (mind a nyolc összetevőjét). Erre írtam, hogy nem mindegy, hogy valaki milyen ételeket eszik mielőtt megtervezi a vitaminpótlását. Aki hozzájut a vörös pálmaolajhoz, annak már nem kell vásárolnia E vit Mix készítményt és akkor olyan "viccesen" alacsony lesz a fogyasztása E vit-ból, hogy nulla lesz. Most sem vagyok mérges. Nem is értem, hogy hogyan érthetted félre a korábbi írásomat. :-)

    VálaszTörlés
  106. "egyetlen kanálnyi ilyen olaj" helyett HETI egyetlen kanálnyi ilyen olaj

    VálaszTörlés
  107. 105. Rizcsika

    Dehogy veszem rossz néven az írásod, a legkevésbé sem. :-)
    Jóval 10.000 hozzászólás felett vagyok már évek óta fórumokon, sokszor tapasztaltam,hogy
    ez az fórum/blog adta pusztán írásos kommunikáció igen szegényes és ez sok félreértésnek,félre értelmezésnek lehet pont a táptalaja. :-)

    Megkaptam redi71-től --ismét köszönöm Neki!- a Jaminet könyvet.
    Át is szaladtam a vitaminos részt. Kiváló anyag, el fogom olvasni az egészet!
    De, lényegében megnyugodtam. :-) A legkevésbé sem inogtam meg,sőt! :-)
    Ugyan arról beszélünk.
    Jaminet-ék is és más kutatók is.
    Az A-D ratio, a D , a Magnézium,...... ezek teljesen egyértelmű, kimutatott tények.
    A legnagyobb megnyugvásomra ;-), Ők is ugyanazokat a napi mennyiségeket ajánlják,mint
    amiket más kutatók, pusztán annyi különbséggel,hogy helyes táplálkozással, minőségi tápanyagokkal
    oldják meg a bevitelt. Ami mind szép és jó és én tök elhiszem,hogy ott náluk erre megvan a lehetőség,
    és megvan az anyagi keret is erre.
    Itt egy példa, ezt írja:
    Nekem a szelén a vesszőparipám, mondhatjuk kedvenc mikroelemem,különösen figyelek rá.

    " • If you are at the high end of our protein range, 1 pound of meat, fish, and eggs per day mostly from ruminants and seafood, you are probably getting over 200 micrograms per day from food. Do not supplement selenium."

    Tehát eszerint akkor ne pótoljunk szelént.
    Igen, legalább is akkor,ha megesszük naponta a megfelelő marhahúst,tojás,tengergyümölcse adagunkat, ami-- VALÓSZÍNŰLEG,mint írja -- biztosítja a 200mcg-t.
    Jó is lenne ha ez így lenne a gyakorlatban is...:-)
    200mcg szelén/nap az a mennyiség aminek már kimutatottan kimagasló a rákmegelőző hatása.
    Kérdem én, megeszem én azt a napi adagot azokból az tápanyagokból amit Ők javasolnak?
    Nem.
    Hát akkor?
    Pótolni kell.
    Magyarország amúgy is erősen szelénhiányos és macska legyek ha a mai Magyar átlagembert
    aki hiperből, húsboltból,zöldségestől vásárol,az beviszi a napi 200mcg-t!
    Kizárt! /szerintem/

    Tehát az a 2tablatta/nap LEF Two/Day nagyon is alap mennyiség,ha figyelembe vesszük a mi általánosan
    fogyasztott, elérhető áron lévő táplálékaink minőségét. /szerintem/












    VálaszTörlés
  108. 107. Tangó
    Szendi Gábor-Mezei Elmira: Paleolit Szakácskönyv 96. old. (az első, a vörös húsos):
    "A paradió kapcsán érdemes arra figyelni, hogy nagy szeléntartalma miatt nem szabad sokat fogyasztani belőle. 3 dkg paradió kb. 550 mikrogramnyi szelént tartalmaz, ami a napi ajánlott szelénbevitel hétszerese."

    Tehát 1,5 dkg paradióval megvan a napi ajánlott 200 microg szelén és még finom is és nem elérhetetlenül drága.
    Egy sushi lapos zacskóban 10 lap van, 25 g a netto súly, tehát 1 lap 2,5 g. A borító szerint max 3 g-nyi sushit szabad megenni a jódtartalma miatt. Ez a "chipsem", szintén nagyon finom, akkor már jódszedésre sincs szükségem. Merthogy a szelén a jóddal együtt van.

    VálaszTörlés
  109. 107. Tangó
    Ha májat eszel, főleg tőkehalmájat, akkor egy csomó preformált A vitamint szedsz, ha még mellette sárga színű növényeket eszel egy csomó bétakarotint is eszel, amiből A vit képződik. Egyesek szerint a civilizált világban az emberek esznek bőven olyan dolgokat amiből van elég A vitamin, egyáltalán nem kell külön szedni.
    Ha csak egyetlen felesleges anyag van egy multivitaminban, akkor már az egész szedése problémás. És a Two-per-day-ben több ilyen is van.

    VálaszTörlés
  110. Na, hogy valami jót is írjak, édesanyám a tavalyi infarktusa óta először járt ma kardiológusnál (ennyit az utógondozásról), aki a vizsgálat végén egyetlen gyógyszernek a szedését javasolta már csak, a vérlemezkék összecsapzódását gátló Zyllt-ét. Mikor a mamám szóbahozta, hogy máshogy táplálkozik és egy csomó vitamint szed a szíve miatt, akkor az orvos azt mondta, hogy rendben van, jól működik a szíve, jók a laborértékek, folytassa azt amit eddig csinált.

    VálaszTörlés
  111. Az előrendelt Boldogság könyvért lehet már menni a Jaffa Kiadóba! Juhééé

    Ezt a Jaminet vitaminajánlását azért erőltetem én itt, tudom, hogy Gábor is ennél sokkal többet szed, mert ez olyan óvatos ajánlás. Aki most csak gondolkozik, hogy tényleg kellene valami vitamint szednie a paleo mellett, annak ez nagyon jó első sorvezető. Kezdje el a javasolt mennyiségeket és ha ez már megy, akkor lehet egyenként növelni a dózisokat, főleg, ha már sokat olvasott az ember arról, hogy az úgy biztos jó lesz. Valahogy máshogy érti meg az olvasottakat az ember, ha már maga is szedi ezt, ha még kisebb mennyiségben, akkor is. Valahol el kell kezdeni. Ezeket a mennyiségeket már 2 éve szedik emberek, tehát vannak már jópáran előttünk kísérleti nyuszik.

    VálaszTörlés
  112. Sziasztok!

    Majd lszi válaszoltok amit a 98.-ban kérdeztem? :)

    Köszi,
    Gábor

    VálaszTörlés
  113. 108-109 Rozcsika

    Én ezt nem így látom. De szerintem nincs ezzel gond... :-)
    Különbözőek vagyunk, mindenkinek más és más a meglátása.
    Ha megengeded, reagálnék egy-két mondatodra.
    Azt írod paradió- szelén, sushi lap-jód, vörös pálma olaj - 4 tokoferol és 4 tokotrienol .
    Ez így van, ez mind szép és jó.
    Csak nekem ott a gondom ezzel,hogy ha hazamegyek és szétnézek a konyhában, se paradiót,se sushi lapot,se vöröspálma olajat nem találok és szerintem a háztartások 99%-ban ez pont ugyanígy van.
    Ráadásul még ha ezeket fogyasztanám is,azzal az a gond,hogy mellette még nélkülöznék számos
    olyan vitamint,makro és mikro elemet amik szinergikusan hatnak egymásra és ezek mellőzése,nem megfelelő bevitele diszharmóniát jelenthet.
    Egyetértek veled ebben, teljesen jók ezek a természetes formátumok, csak sajnos nagyon gyakorlatiatlan,drága, bonyolult, fáradságos ezek összességének beszerzése.
    Egy jól kiválasztott multivitamin viszont megfelelő alternatíva ezek pótlására.Nem mondom,hogy
    tökéletes alternatíva, mert nem az, viszont mindenképp jó,megfelelő lehetőség.
    Mint kiderült már--gondolom-- én multivitamin párti vagyok, de csakis szerves formában!
    Az olcsó ,főképp szervetlen sókból álló multikkal kapcsolatban, én is elutasító vagyok!
    / mint Jaminet-ék is többek között :-) /
    A fő gond abban áll a multi vitaminokkal kapcsoltban --véleményem szerint--,hogy leginkább
    szervetlen olcsó összetevőkből állnak,amik biológiai aktivitása minimális, sőt lehet még ártalmas is.
    /lásd kalcium karbonát/

    Mennyiség kérdés.

    " Ha májat eszel, főleg tőkehalmájat, akkor egy csomó preformált A vitamint szedsz,..."

    Jó.
    De mennyit?
    Mennyi az a "csomó"...??? :-)
    Én sem vagyok híve a napi 10.000ne retinyl acetátnak,palmitátnak, de azért azt is tegyük hozzá,
    mielőtt még kiátkoznánk --ami nagy divat mostanság-- az A vitamint, hogy a 10.000ne napi bevitel legnagyobb bűne az általában minimális mennyiséggel hozzáadott D vitamin /400-800ne/, amit a
    10.000 ne A vitamin, lényegében kivégez. Magában a 10.000 ne A vitamin,mesze nem toxikus mennyiség, de én is szerencsésebbnek tartom a béta carotin alkalmazását.
    Jaminet-ék is 10.000 A-hoz 4000 D-t javasolnak, ami valóban egy ideális arány lehet.
    /azért hozom fel többször Jaminet-éket, mert Neked Ők a mérvadók. :-) /

    A végér hagytam a "fekete levest" :-)

    " Ha csak egyetlen felesleges anyag van egy multivitaminban, akkor már az egész szedése problémás. És a Two-per-day-ben több ilyen is van."

    No fene...:-)
    Egyetlen felesleges anyag...?!?!?
    Melyik az?
    Problémás lenne a szedése?
    Miért?

    Légy szíves, fejtsd ezt ki nekem. :-)

    Meggyőződésem,hogy a Two/day, napi 2 tablettás bevitele messze nem jelent problémás mennyiségeket,
    problémás összetevőket, bármi olyat, amivel probléma lehetne egy általános táplálkozással összhangban.
    Sőt!, áldásos mennyiségeket, összetevőket tartalmaz szerves formában, amikre nap mint nap szüksége van a szervezetünknek.















    VálaszTörlés
  114. Szia Gábor,

    Nem nyúlsz mellé,ha a Now-osat eszed.
    Elismert,megbízható gyártó.

    Én speciel ezt eszem, aminek magasabb a bioflavin tartalma.
    A Twinlab is kiváló választás.

    http://www.iherb.com/Twinlab-C-Plus-Citrus-Bioflavonoid-Caps-100-Capsules/15814

    VálaszTörlés
  115. Tangó 114:
    Ennél akkor már sokkal jobb pl. ez a nyújtott felszívódású, árban se rosszabb és közel uannyi bioflavonoid is van benne:
    http://www.iherb.com/Country-Life-Gluten-Free-Maxi-C-Complex-Time-Release-180-Tablets/17459

    VálaszTörlés
  116. Ja, még valami:
    Index paleós topikon IBS-szel diagnosztizált beteg felvetette az L-glutamint, mint ÁBSZ-nél a bélfal kiváló regenerálóját. Iherben jókat írnak róla, és itt is említi egy gyógyult autoimmun beteg:
    http://brittanyangell.com/how-i-kicked-my-autoimmune-disease-into-remission/
    Itthon is lehet kapni testépítő boltokban.
    Gábor, érdekelne a véleményed!
    És persze minden (alkalmasint) hozzáértőé, úgymint pl. Warren, Joe... (hatása, adagolás stb.)

    VálaszTörlés
  117. 115. smirgli

    Szia,

    Hogy sokkal jobb-e,azt nem tudom, én speciel nem vagyok egy Country Life fan.
    De természetesen azt nem mondom,hogy ne lenne jó.

    VálaszTörlés
  118. Tangó 117:
    Jelen esetben nem a márka a kérdés; szerintemén elsősorban a nyújtott felszívódás miatt lehet sokkal jobb. Mivel tudjuk, hogy egyszerre max. pár száz mg C-vitamint tudunk hasznosítani, a többi megy a WC-be. És mint írtam, ehhez képest még csak nem is drágább a simánál.

    VálaszTörlés
  119. 113. Tangó
    Tökéletes Egészség Diéta magyar könyv teljes IV. része: Hogyan legyünk jól tápláltak? címmel, 257-336. old.
    Célszerű a Two-per-day-t magad elé venni és összevetni a napi beszedett mennyiségeket a javasolttal.
    Én nem azt mondtam, hogy nem jó a Two-per-day, hanem azt mondtam, hogy pont heti 1x-i szedésre való, persze egy csomó mást szedve naponta és hetente is. Gyakorlatilag egy B vitamin komplexnek fogom fel, mert B vitaminból sem naponta javasol 100 mg-okat Jaminet, hanem hetente.

    VálaszTörlés
  120. 118. smirgli

    A nyújtott felszívódás értelemszerűen hasznos dolog lehet a C vit. esetében, bár
    megoszlanak a vélemények,hogy érdemileg megvalósul-e a nyújtott felszívódás.
    Ettől függetlenül írtam,hogy nem vagyok a Country Life márkának nagy híve.

    VálaszTörlés
  121. 119. Rozcsika

    " Célszerű a Two-per-day-t magad elé venni és összevetni a napi beszedett mennyiségeket a javasolttal."

    Azért ettől valamivel komolyabb ok-okozat összefüggés taglalásra számítottam tőled, ezzel kapcsolatban.
    :-)

    "Ha csak egyetlen felesleges anyag van egy multivitaminban, akkor már az egész szedése problémás. És a Two-per-day-ben több ilyen is van."

    Tehát szerinted pontosan mi az a "több" problémás összetevő a Two/Day-ben és miért?

    VálaszTörlés
  122. Rozcsika 111:
    De miért mész a kiadóba? Ingyen postáztathatod. Nekem is most írtak, hogy ma postára adták.

    VálaszTörlés
  123. 121. Tango

    Én csak az ördög ügyvédje vagyok és meggyőződésem, hogy vannak akik úgy beleélik magukat az egész vitamin-kérdésbe, hogy egy negatív spirálba kerülnek úgy,hogy azt sem tudják hogy ott vannak.
    Ezért ez bocsánatos Rozcsika bloggerinának, a napi "húszszori " hozzászólását nem kell feltétlenül komolyan venni.

    VálaszTörlés
  124. 123. valaki

    Értem. :-)

    VálaszTörlés
  125. 121. Tangó
    Paradió a Nagycsarnokban kapható, a Red palm oil az iHerben, a sushi lap a bioboltokban. Nem értem, hogy mi a probléma. Az én konyhámban megtalálhatók ezek, így el tudom fogyasztani őket. Még ha 4 évvel ezelőtt volnánk, a paleo kezdetén, akkor megérteném a beszerzési nehézségeket. :-)

    Még ha azt érezném, hogy van respektem előtted, és így lenne értelme, még akkor is nemet mondanék arra, hogy egy könyv 80 oldalát kivonatoljam ide neked. Arról nem is beszélve, hogy "valaki"-k milyen idegesek ettől. Ez a Te feladatod, hogy értelmezd az ott elolvasott mondatokat. Én kétszer átrágtam magam rajta magyarul, utoljára Imre Ildikó kedvéért, és azt szűrtem le, hogy a Two-per-day-t nem szedem naponta. Most már mással foglalkozom, az esszenciális aminosavakkal, kollagénképződéssel, fogzománc, fogíny problémákkal, nem tudok visszatérni újra és újra már kivesézett dolgokra.

    Szendi Gábor A nő élete c. könyvének bemutatóján azt mondta, hogy ha valami ingyen van, annak semmi értéke sincs. Ezt látom én is, minél többet kivonatolom azokat a könyveket, amiket bárki megvehetne egy könyvesboltban és maga is elolvashatna, annál abnormálisabbnak és értéktelenebbnek számít ez a tevékenység.
    Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában c. könyvében írja (114. o.), hogy ha egy gyereket egy tevékenységéért megszidnak vagy megdicsérnek, az egyet jelent azzal, hogy nem a közösség által elvárt módon viselkedett. Ez történik velem is. Nem kérek dicséretet, nem kérek beszólogatást, hanem válaszokat várok másoktól a leírt mondataimra. :-)))

    Smirgli
    Nincs kedvem lesni-várni a postást, így jobb. Már nálam is van a könyv. :-)

    VálaszTörlés
  126. 125. Rozcsika

    " Még ha azt érezném, hogy van respektem előtted, és így lenne értelme, még akkor is nemet mondanék arra, hogy egy könyv 80 oldalát kivonatoljam ide neked. Arról nem is beszélve, hogy "valaki"-k milyen idegesek ettől. Ez a Te feladatod, hogy értelmezd az ott elolvasott mondatokat."

    Én a legkevésbé sem 80 oldal bemásolására gondoltam, pusztán arra,hogy a SAJÁT gondolataidat,meglátásodat írod le válaszként a kérdésemre.
    De inkább hagyjuk is.....:-)

    VálaszTörlés
  127. 98. Gábor
    Én a liposzómás C vit-ból szedek egy nap 2-3 szemet és ehhez még kétszer egy nap, az étkezés előtt, a Mg-citrátos vízben is van egy csapott kávéskanálnyi aszkorbinsav és valami fekete színű gyümölcs smoothie.

    A natur&vitality márkájú D3+K2 forte cseppeket szedem ebédkor, 12 cseppet a fogínyemre téve és ehhez eszem még a Now/K2-t, az MK-4 formátumút, 100 microgramot, ami nagyon kevés, de mindegy. A cseppek hamarosan el fognak fogyni, a nyárra való tekintettel szétválasztottam a D3-mat és a K2-t, a napozás miatt. Vettem egy Pharmekal D3 5000 iu-t és visszatértem a Vitaking K2-re.

    A vitaminválasztáskor jobban érdekel, hogy bízzak a termékben, mint az ár/érték arány.

    VálaszTörlés
  128. 98. Gábor

    Az előző hsz.-nél egyszerűbben, ugyanakkor jó minőségű termékekkel is megoldható amit kérdezel.
    - C vitaminból bármit, napi 2-3000 mg,
    - D vitaminból orvosi rendelvényre Bioextra D 3000, de egy jó gyógyszertár ezt vény nélkül is kiadja,
    - magnézium citrát szintén M.o.-ról, a Naturvitamin webáruházból
    De

    Fenti hármat kérdezted, a D vitaminhoz a K2-t is kell szednünk, ez a Lef-től is rendelhető (super K2), ill. a legújabb magyar K2 legfőképpen a Biobarát bioboltból, Margit krt 60.
    Nem kell túlbonyolítani.

    VálaszTörlés
  129. 126. Tangó
    A 80 oldal kivonatolásáról írtam, nem bemásolásáról. A kivonatolás azt jelenti, amit írsz, hogy értelmezni, saját véleményt megfogalmazni róla, a szöveg lényegét nagyon röviden leírni. Amit Gábor is csinál a könyveiben. Ez elég komoly, felelősségteljes munka. Jelenleg én tesztüzemmódban vagyok a vitaminokkal, semmilyen határozott, megdönthetetlen véleményem nincs, hiába tűnik úgy, hogy van, adatgyűjtés folyik csupán, amibe a szerek óvatos kipróbálása is beletartozik, nemcsak a róluk való olvasás. Most egy időre elbúcsúzom, mert igaza van "valaki"nek, a millió feladatom helyett itt lógok. :-)

    VálaszTörlés
  130. Olvasom a Jaminet könyvet és élég érdekes dolgokat írnak.
    Érdekes,hogy kutatók,mennyire másként vélekednek bizonyos kérdésekben.

    Jaminet-ék, akik általában minimális mennyiségű pótlást javasolnak, pl. rézből 2mg/nap-ot írnak,
    ha nem eszünk marha vagy bárány májat aznap.
    Én, marha vagy bárány májat soha sem eszem,mert nem elérhető számomra.
    Ergo naponta pótolnom kellene 2mg rezet,ha az Ő ajánlásuk szerint cselekszem.

    Ez azért furcsa nekem, ott van példának okán az Iowa-i vizsgálat amit több ezer emberen végezek el és egyértelműen kimondja,hogy nagyon csínján kell báni a réz pótlással,mert a folyamatos bevitel megdöbbentő arányban növelte a rák, halálozás rizikóját.
    Akkor hol az igazság? :-)
    A LEF nem is tesz sem rezet, sem vasat pl. egyes termékeibe.


    Tehát ellentmondásos ez,hogy Jamineték 2mg rezet /ami nem kevés/ javasolnak, viszont pl. 50-es
    B sorból heti 1 bevitelt......amit gyakorlatilag nem is lehet túladagolni, csak ha lapáttal eszi az ember.
    Hmm..érdekes.




    VálaszTörlés
  131. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  132. Tangó:

    Dr. Oláh Andor ajánlásait fogadom el általában, bár ő vega volt, ezért most neked csak a számodra is ehető dolgokat írom be, amik rezet tartalmaznak: tengeri algák, dió, mandula, (max. napi 8 szem) zab (kompromisszumos?), gombafélék, aszalt sárgabarack, gesztenye, olajbogyó, zsázsa.

    Szükséges asszociációk: a rézzel a C vitaminnak, a vasnak és a cinknek kell társulnia.Vagyis hogy hasznosítsa a szervezetünk, ezeknek kell jelen lenniük. A szervezetünk okos, annyit és akkor használ fel a jelen lévő vitaminokból, nyomelemekből, amennyire és amikor szüksége van. A többit vagy elteszi rosszabb időkre, vagy eltávolítja a testünkből. Amit meg túl lehet adagolni, az meg is ölhet bennünket. Ezért nem szabad nyakra-főre vitaminokat enni, főleg nem szintetikus készítményeket. Ha hiányunk van valamiből, azt is képes jelezni, gondolom Gábor írt erről a vitaminos könyvében, azt nem vettem meg. Viszont a Boldogság ma reggel postán megérkezett, köszönöm:)

    (Dr. Oláh Andor: Viaminok és nyomelemek, az életerő forrásai.)

    VálaszTörlés

    VálaszTörlés
  133. Rozcsika, még régebben írtad, hogy kipróbálod a Bio-kult probiotikumot. Milyen hatása volt? Tapasztaltál valami érdembeni változást? Nem emlékszem, hogy írtál-e erről.Tudnál mondani valamit róla? Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  134. Paleolga!

    Azt hiszem, Te is fogyasztod azt a vöröspálma olajat, amit Rozcsika. Miért pont azt választottad? Mert most szeretnék rendelni, de amit kinéztem, nincs raktáron. Az annyival jobb?
    Erről mit gondolsz?

    Nutiva, Organic Red Palm Oil, 15 fl oz (444 ml) - iHerb.com
    Ez rosszabb, mint amit Ti esztek?

    És ehhez mit szólsz?
    Bio Nutrition, Red Palm Oil, 15 fl oz (444 ml) - iHerb.com

    Csak mert az leggazdaságosabbat szeretném venni, de azért még jó minőségű legyen (E vitamin, stb.)nem baj, ha nem a legszuperebb.
    Te mit ajánlasz?
    Rozcsika, Te miért azt választottad, amelyiket? (úgysem tudsz megszökni ...:-)
    Köszi: Cicó.

    VálaszTörlés
  135. 134. Macskacicó

    Én ezt fogyasztom: http://www.iherb.com/Jungle-Products-Red-Palm-Oil-14-oz-397-g/30274#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=red%20palm%20oil&rc=2602&sr=null&ic=5
    Úgy emlékszem, hogy amikor vásároltam, a Nutiva márkájú épp nem volt raktáron, pedig azt szerettem volna venni, mert beváltak a termékeik (kókusz manna, -liszt, -olaj). Aztán meggyőztem magamat, hogy nem is baj, mert a Jungle drágább ugyan, de jobb. Legalábbis a leírás szerint számomra úgy tűnt, hogy ez a legkevésbé feldolgozott a kínálatból, és ráadásul bio. "Organic extra virgin palm fruit oil."

    VálaszTörlés
  136. Sziasztok, meg tudná mondani nekem valaki az okát annak, hogy Dr. Leitem Ágnes miért nem szerepel a Tények-tévhitek lapon az ajánlott orvosok között? Gondoltam, keresek egy szakembert, hogy bölcsész-képzettségemmel ne nekem kelljen megpróbálni a laborleleteimet értelmezni és megpróbálni megtanulni azt, amit más alapból tud, és ő a kevés Budapesten is rendelő orvos egyike, akit találtam, de kíváncsi lennék a véleményetekre. A rendelőjében lévő sokféle csodamasináról sem tudom, mit gondoljak. Voll-mérésen voltam jó párszor egy homeopátiás klinikán, de a mostanában kiderült durva laktózérzékenységemet egyszer sem sikerült kimutatni vele, szóval szkeptikus vagyok az ilyesmivel szemben. Dr. Tóthot hamar elvetettem kevés nézelődés után, de Dr. Leitemről csak méltatásokat és reklámokat találtam, a Tények-tévhiteken viszont csak archív oldalon találtam meg őt. Vajon miért törlődött, kérdezem én magamtól és tőletek.
    Előre is nagyon köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, nem túl nagy illetlenség a kérdés ...

      Törlés
  137. 135. Paleolga:

    Igen, én is úgy emlékeztem, hogy ezt fogyasztod, akárcsak Rozcsika, csak az a baj, hogy most sem ez, sem a Nutiva nincs nekik, pedig most szeretnék (más bogyók miatt is) rendelni.
    és az a harmadik, a Bio Nutrition, szerinted elég jó, amit belinkeltem? Ez:

    Bio Nutrition, Red Palm Oil, 15 fl oz (444 ml) - iHerb.com

    Másik kérdésem az lenne, hogy vannak ezek a Trial Pricing, hogy olcsóbban lehet egyszeri kipróbálásra venni egy terméket, ezekből többet is lehet egyszerre?

    VálaszTörlés
  138. 137. Macskacicó

    Ez is feldolgozatlan, szűz olaj, mint a Jungle márkájú, viszont nem látom, hogy organikus lenne. Azt nem tudom, hogy a biotermesztésnek a vöröspálma tekintetében van-e jelentősége.

    A Trial termékeket összevonták a Free termékekkel, melyek csak jelképes árúak, (korábban ezek ingyenesek voltak, de vámproblémák miatt kénytelenek voltak beárazni, pl. 0,5 USD-re). Az ilyen termékeknél ott szerepel a szöveg, hogy "Single Unit Trial Price". Ezekből egy ember csak egyetlen egyszer rendelhet ilyen áron az iHerbtől. Ha mégis szeretnél ilyet vásárolni, akkor a View Cart oldalon az adott termék mellett figyelmeztetés jelenik meg, hogy ezt már korábban egyszer megrendelted, ezért az eredeti (nem kedvezményes) ára érvényes. "Note: Trial/Special price unavailable. This Product has been purchased previously."

    A kérdésedre tehát a válasz: nem lehet egyszerre többet vásárolni a kedvezményes áron.

    VálaszTörlés
  139. 138. Paleolga:

    Köszi a válaszokat. Valószínűleg nem számít, hogy nem organikus egy vöröspálmánál, talán csak nem permetezik :)
    Szóval nem tudom, mit csináljak, mert most csak ez van nekik.
    Ja, rosszul tettem fel a kérdést: nem úgy értettem, hogy egyfajta kedvezményes termékből több darabot, hanem különböző fajta, kedvezményes árú termékből 1-1 darabot. Persze, ha a Free termékekkel összevonták, akkor valószínű, hogy azt sem lehet. Remélem, most már jól fogalmaztam :)

    VálaszTörlés
  140. 139. Macskacicó

    Ja, értem. Több különböző, kedvezményes árú Trial terméket lehet egyszerre rendelni. Én pl. most tervezem megvenni az összes olyan St. Dalfour teát, amelyekből nem rendeltem korábban. Ezek Trial ára most 1,99 USD/25 filter és vannak köztük organikusak is, ami a teánál nem elhanyagolható szempont.

    VálaszTörlés
  141. 140. Paleolga:

    Aha, na, ez jó, köszi a segítséget! :)

    VálaszTörlés
  142. 136 Köbüki
    Mivel én töröltem, én vagyok a legilletékesebb, hogy megmondjam miért.
    -Naiv korszakomban örültem minden orvosnak, aki azt állította, ő paleo.
    -Később sorozatban azzal szembesültem, hogy a magukat paleónak nevező orvosok jó részénél a mélyen ülő konzervatív nézeteket egyáltalán nem érinti a paleo betegségfilozófiája, ahol a paleo ütközik az orvosi nézetekkel, ott az orvosi nézetek győznek
    -Aztán azzal is szembesültem, hogy a paleo sok orvosnál csupán marketing, a paleóból annyit vesznek át, hogy jól lehet vele fogyni és vércukorszintet normalizálni
    -Leitem esetében az első visszajelzésekből értesültem, hogy ezoterikus körbe tartozó, tudományos alapokat nélkülöző műszerekkel diagnosztizál, ami kuruzslás, a beteg megfejése és inadekvát információkkal való összezavarása. Mindez összekapcsolva a "paleóval", ami a paleo szempontjából hitelrontás
    -Leitem és veje rendezték meg tavaly Vácott az "Első országos paleofesztivált", amit senkivel nem egyeztettek, velem sem, mert ennek fő célja az volt, hogy Leitem veje üzleti haszonra tegyen szert. Ezt a paleomozgalom alantas kihasználásának tekintem, egy magánszemélynek van joga paleovásárt, paleoklubot, akármit rendezni, de nem viselkedhet úgy, mintha képviselne egy mozgalmat, mert ezzel alaposan megtévesztett mindenkit, pl. az előadókat is, akik lelkesen ingyen előadtak egy üzletember hasznáért.
    -Amikor a Paleország meghirdette a májusi fesztivált, ami végre egy valóban a paleomozgalomért már sokat tett csapat szervezi önköltségi alapon, akkor Leitem veje megjelent a MOM-ban, hogy ő meg ott áprilisban szeretne egy húsvéti "paleofesztivált" szervezni. Ezt már kifejezetten aljasságnak minősítem, mert ha ez sikerült volna nekik, akkor lényegében a májusi fesztivál keltette érdeklődést kihasználva, megfúrták volna a mozgalom valódi összejövetelét a saját kicsinyes érdekükben. Ez szerencsére nem jött össze, mert Miléna a MOMnál kikötötte, hogy az általa szervezett fesztivál környékén ne lehessen másik paleo rendezvényt szervezni.
    -Leitem lényegében semmi mást nem árul, mint 2-es típusú cukorbetegeknek "eladja" azt, amit bárki megtehet orvosi "felügyelet" nélkül is, ingyen: a paleo étrendet. Ez ugyanaz, amit tóth csinál: orvosi hókusz-pókuszba csomagolva eladja a paleo alapokat, és amint komplikáltabb eset kerül elébe, csődöt mond.
    Röviden ennyi. Én mindig is azt vallottam, hogy a nagy dolgokat is az érdekek viszik előre. A paleomozgalom fejlődésében nagy szerepet játszott és játszik a paleokereskedelem fejlődése, a kiadói munka, stb.

    VálaszTörlés
  143. 136 Köbüki (folyt)
    Minden, ami tisztességes haszon mellett szolgálja a mozgalmat, támogatandó. De minden olyan üzleti tevékenységnek, amely csak fejni akarja a paleotehenet, de etetni nem akarja, amelyik csak üzletet lát az egészben, és cinikusan kihasználja a paleo szó pozitív csengését, annak nincs helye a mozgalomban. Valószínűsíthető, hogy a Leitem csapat nem fogja ilyen könnyen feladni a potyázást. Hogy Leitem személyesen felfogja-e viselkedése jelentését, azt nem tudom. Én a tavaszi megkeresésükkor, amikor újabb fesztivált akartak szervezni, megírtam neki a véleményemet, de úgy látom, ez nem zavarta őket abban, hogy újra bepróbálkozzanak. Vagyis majd ősszel újra nekilátnak valamit szervezni, de abból sajnos megint egy olyan rosszízű vita fog kerekedni, mint amit Tóth is elindított. A mezei paleós nem, lát be a kulisszák mögé, csak azt látja, hogy "a Szendi mindenkit támad, lám még a jóságos doktornőt is". Nos, ez a keserű pirula, amit le kell nyelnem, de nem olyan fából faragtak, hogy ettől megijedjek. Azt hiszem, tóth esetében is mára a legtöbb emberben világossá vált, hol is az igazság. Az együttműködési készségemet az bizonyítja a legjobban, hogy Ti most azt kérdezitek, miért került le Leitem a honlapomról. Azért tudott lekerülni, mert évekig lelkesen hirdettem őt (és másokat, akik szintén lekerültek). De amikor kapok egy levelet, amiben leírja a levélíró, hogy Leitem azt mondta édesanyjának, hogy "K2-öt, Q10-et fölösleges szednie, és Szendi téved abban, hogy a paleo jó Hashimotóra", akkor végkép betelik a pohár nálam. Nem azért, mert meghazudtol engem, hanem mert árt a betegnek.

    VálaszTörlés
  144. 136. Köbüki

    Nekem az a tapasztalatom, hogy nem lehet megúszni a személyes utánanézést, kutatást. Már az is mázli, ha olyan orvosod van, aki tudja hogy paleo vagy, de nem piszkál érte. Az ember a saját egészségéről maga dönt. Szerintem ne akard, hogy valaki más tudja jobban hogy mi van veled. Persze vizsgálatok, diagnózis jöhet orvostól, de aztán érdemes utánanézni, utánakérdezni mindennek. Nem akarom a saját huszonévvel ezelőtti esetemet részletezni, pici agydaganat, műteni kell....utánakérdezés, másik orvos, olvasás, nem engedem a műtétet......és ma nincs semekkora agydaganatom sem. De ismerek olyat akit megműtöttek ugyanezzel. Azóta is tonna gyógyszeren él. Szóval bár jó lenne ha meg lehetne úszni a személyes utánanézést, de szerintem nem lehet. Nekem nagyon fontos a személyes felelősségem a saját egészségemmel kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  145. találtam.....igaz lehet?

    http://health.heraldtribune.com/2014/04/21/body-mass-index-flawed-measure-obesity/

    VálaszTörlés
  146. Gábor, megnéznéd a 116. hozzászólást?
    Érdemes-e bevetni ÁBSZ-re az L-glutamint, vagy elég a zselatin?
    Köszi

    VálaszTörlés
  147. 142 szengab 144 ildikó imre

    Köszönöm szépen a választ. A John Durant-féle paleokonferenciából sikerült meghallgatni néhány előadást, sajnos még messze nem mindet, de pl. Dr. Kalish vagy Dr. Tom O'Brian olyan figuráknak tűntek, akik megbízható, de nálunk nem elérhető labortesztekkel segíthetnek behatárolni, hogy az embernek legalább mi a baja, mert ugye a mi rendszerünkben nemhogy a betegség kezelése, de a diagnosztizálása is erősen problémás. Pl. az előadásokban olyan gluténtesztekről volt szó, amelyek sokkal átfogóbban mérik az érzékenységet, mint amit nálunk használnak, vagy hogy mi a gond a bélflórával és mit érdemes szedni rá. Hát ez úgy látszik nálunk még illúzió, ami elég elkeserítő, mert néha már az az érzésem, hogy amíg a primér életben maradással vagyok elfoglalva, dolgozni már alig jut időm, pedig jobban szeretnék azzal foglalkozni, amihez értek. Na mindegy, tudomásul veszem, hogy ez van.

    VálaszTörlés
  148. 43. MW
    Mercola felulvizsgalta az allaspontjat a nap beesesi szogevel kapcsolatban.
    30 fokot is valoszinuleg elegendonek gondolja mar.
    Most latom, hogy a cikk 2013. februar 7-i, szoval akkor ez nem is egy uj dolog, max. nekem. :-)

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/07/vitamin-d-testing.aspx?i_cid=www_vitd2013

    VálaszTörlés
  149. Megérkezett a könyv :-)

    VálaszTörlés
  150. Rozcsika!
    86-os hsz-ban jóddal kapcsolatban érdeklődtem úgy általában

    96-osban Cirmosnak éppen jóddal kapcsolatban válaszoltál és látom, hogy preferálod a természetes formátumú jód bevitelt, ezért érdekelne a véleményed.

    Gábornál olvasható a "Jód pajzsmirigy alulműködés ellen? Olaj a tűzre " című cikkben, hogy egyáltalán nem szabad kiegészítők formájában, jódot fogyasztani. És jódozott sót sem.
    A Jaminet könyvben viszont elég erőteljes jódpótlást javasolnak. Viszont ők épp kálium -jodidot formájában.
    Én úgy érzem magamon , hogy a jód pótlása fontos lenne. Sajnos sehol nem láttam leírva, hogy vajon a himalaya só mennyit is tartalmaz. Mint azt leírtam én H.sóval főzök, ennek ellenére rémes fáradtság lett úrrá rajtam, tehát abból nem jutottam elegendő mennyiséghez. Kb két hónapja nem szedem a 2/dayt, de a fáradtság előbb kezdődött. Mindenesetre a levertség és aluszékonyság jódpótlással elmúlt.
    Mivel a jódozott sóról kiderült, hogy nem úgy hat mint kellene, viszont a tengeri táplálékkal bevitt jód megfelelő jódpótlási formának bizonyul nem tudom ez a készítmény vajon megfelelő és biztonságos lehet-e? Erről azt írják, hogy a jód éppen olyan formában aktív állapotban található benne mint a tengeri herkentyűkben.
    http://www.kekjod.hu/



    VálaszTörlés
  151. Rozcsika!

    Februárban syncumar leváltással kapcsolatban érdeklődtem. Akkor te linkeltél be nekem egy cikket syncumar melletti K2 szedéssel kapcsolatosan.
    Férjem nincs 50 éves de egy proteinC hiány miatt szednie kell. Viszont az erei nem jó állapotban vannak. Természetesen szakorvos ezt a K vitamin dolgot hülyeségnek tartja. Interneten összeolvasott hülyeségnek.
    Végre sikerült egy orvost találni, aki felír egy más jellegű gyógyszert. Na mondanom sem kell nem szakmai meggyőződésből...

    VálaszTörlés
  152. 151 kismonika
    Ha elkezdi rendesen szedni a K2-t az új gyógyszer mellett, akkor majd idővel mindenképpen beszámolok, hogy hozott-e mérhető változást.

    vajon a Prodaxa mellett K2-t már teljes nyugalomban lehet 100-200 mcg mennyiségben szedni? Erre sajnos szakorvostól nem várhatok választ.

    VálaszTörlés
  153. 150. kismonika
    Kolleganőmnek van egy én csak "kuruzsló"-nak hívom barátnője, aki kb. 3 éve ajánlotta neki az alulműködő pm-ére a kék jódot. Én pont akörül kezdtem a paleót, és ismertem Gábor jódos cikkét. Begyűjtöttem egy szórólapot a kék jódról, és rá volt írva, hogy autoimmunitás esetén NE. Mindesetre az is biztos,h. jódra szükség van. Jamineték kitérnek-e a Hasimotosok jódfogyasztására? Persze megvan a könyv nekem is, majd belekukkantok...
    Nekem elmúlt a fáradtságom . (Jód nélkül.) Nem lehet, h. az időjárás is okozhatta? Sokunknak volt.

    VálaszTörlés
  154. Az e heti Magyar Narancsban van egy cikk a gluténérzékenységről: "nem coeliáliás gluténszenzitivitásnak (NCGS) nevezik azt, amikor a páciensnél már a jelenlegi diagnosztikai módszerekkel kizárták a lisztérzékenységet, mégis olyan tünetek jelentkeznek. /.../ ez a csoport a legnehezebben megfogható, és az orvosok figyelme még csak mostanában kezd rájuk irányulni." Hajrá, orvosok!

    VálaszTörlés
  155. Sziasztok!
    Épp csatlakozóban vagyunk a férjemmel a paleosok táborához, egyelőre elég jól navigálok a netes információs tengerben és Szendi könyveiből, viszont két kérdésem lenne:

    1. Szükség van szerintetek táplálékkiegészítőkre? Nem vitaminra gondolok! Hanem pl. brokkoli kivonat, spirulina, kurkuma, goji, noni stb... szedésére (a paleo és vitaminok mellett)? A VEGYES (zöldséges) étrend miatt, és a bennük lévő enzimek, bioflavonoid, szulforafám, stb. stb...miatt? Mivel a vásárolt zöldségek minősége ugye sokszor kérdéses.

    2. Azt láttam több helyen Szendi Gábortól, hogy az olajos magvakat (dió,mogyoró, mandula stb.) módjával kell fogyasztani. Ez pontosan mely magvakra értendő és miért? És mennyi is igazából a "módjával"? (mondjuk napi szinten) Én alapból mondjuk 1-2 szelet pl. mandulából készült paleo kenyérre vagy sütire gondoltam naponta, lehet több is?

    Amúgy egészségesek vagyunk és fiatalok 27-35. Az egészségünket szeretnénk megőrizni, és hosszú ideig élni, elkerülve a civilizációs betegségeket amennyire lehet.

    VálaszTörlés
  156. kismonika

    Az orvosi vérhígítók szedése nem játék, tényleg nem akarlak elkeseríteni, de ezen a blogon erre megnyugtató választ erre nem fogsz kapni. A K2 csak egészséges szervezetben működik.
    Viszont jó hír, hogy van egy-két (max.) belgyógyász orvos, akivel ezt alaposan megbeszélhetitek, mert nem zárkózik el a beteg véleménynyilvánításától, finoman fel lehet vetni bizonyos kérdéséket.
    (Nyilván nem a tények-tévhitek-rozcsika blogra hivatkozva.:-)
    Itt az orvos elérhetősége: http://www.drpolyak.hu/index.php?stilus=lap&hiv=2

    VálaszTörlés
  157. Névtelen?!?! - megjegyzem valamilyen nick név jó lenne :-D
    Dr. Polyák Józsefhez járok két éve, ..., ő az én orvosom :-D Felkészült, alapos, körültekintő, ..., a diétát nem nevezi paleonak, amit előír, de gyakorlatilag az!!! Nem kell a diéta felett vitát nyitni, mert nincs min vitatkozni vele. Miután kardiológus, belgyógyász és klinikai farmakológus, ezért főleg a farmakológia miatt, továbbá a nagy klinikai gyakorlata miatt - ritka "példányként :-D" - képes komplex módon gondolkodni.

    VálaszTörlés
  158. 157. BB

    Kicsi a világ...
    Ő gyógyított ki trombózisból, úgyhogy én is a legjobbakat mondhatom róla.
    B.K.

    VálaszTörlés
  159. 116 smirgli

    Bocsi, hogy ilyen későn válaszolok, de igazából nem tudom. Hallottam, hogy szakember ajánlja, de nem néztem utána. Ártani biztos nem árt.

    VálaszTörlés
  160. 155 névtelen

    A broccoli kivonat jó, blokkolja az ösztrogénreceptorokat, mellrák, prosztatarák megelőzésre kiváló. A többiről nincs véleményem, ill. a kurkumát akkor érdemes szedni, ha gyulladás van a szervezetben.
    A magvakkal két nagy baj van. Az egyik a fitinsav, ami megköti az ásványi anyagokat, ezért sütik, kenyerek fogyasztásakor tudni kell, hogy akkor sok minden kivisz a szervezetből. A kókuszliszt e tekintetben kivétel. A másik, a magvakban sok az omega-3, a lisztekben már jóval kevesebb.
    Macerás, de ha áztatjuk, majd kiszárítjuk a magvakat, akkor a fitinsav kioldódik belőle, és sokkal egészségesebb őket így fogyasztani.

    VálaszTörlés
  161. 160. Szengab
    Köszönöm, megnéztem a fitinsavat. Áztatok, sütök. Nem probléma :)

    VálaszTörlés
  162. Sziasztok,
    Új vagyok még köztetek, eddig olvasgattam a blogot és azt tapasztaltam hogy sokat beszéltek arról honnan és milyen típusú tápl.kiegészítőket vesztek, és nem láttam senkitől a Swanson-t említeni. Ugyanis mi onnan szerzünk be mindent, nagyon jó ára van, és én úgy láttam és úgy tudom természetes forrásból vannak. Szóval csak nem ismerős/népszerű felétek a Swanson, vagy valami baj van vele amiről én nem tudok?

    VálaszTörlés
  163. 153 Cirmos

    153 Cirmos
    Most nem vagyok otthon, nem tudom megnézni a könyvet, de úgy emlékszem nem nagy hangsúlyt fektettek a a pm betegségekre abban a fejezetben.
    Sokan panaszkodunk fáradtságra ez így igaz, de én annyira kimerültnek éreztem magam már hónapok óta, hogy komolyan elgondolkodtam tán valami bajom van. Néhány nap óta tartó jódpótlás után olyan jól lettem, hogy el sem akartam hinni. Kb 2 hétig szedtem, mert Gábor cikkét sem tudtam figyelmen kívül hagyni, és igazán nem szeretnék magamnak egy problémát generálni.
    A Jaminet könyvben nagy hangsúlyt fektetnek a jód pótlására. Ráadásul a természetes források mellet kálium jodid formában. Érdekességképpen a könyvet –gondolom- ugyanaz a Chris Kesser is dicséri a hátsó borítón, akitől a Jódpótlás…. olaj a tűzre cikk eredetije is származik ott viszont a jódozott sóról nagyon rossz véleménnyel van.
    A tengerekből származó élelmiszert sok írásban nem tartják biztonságosnak a tengerek szennyezettsége miatt. Ráadásul az algalap, amit én a boltban megnéztem Kínából származik. Hát nekem azzal kapcsolatban is vannak fenntartásaim. Nem tudom, hogy a fukushimai cirkusz óta vajon nem tartalmaznak-e az onnan származó tengeri herkentyűk radioaktív jódot.
    Több terméket átnéztem az iHerben is meg más forgalmazónál is, de nem értek hozzá. Ezt a kékjódot azért találtam érdekesnek, mert a természetes táplálékokban is ebben a formában van jelen a jód, így hátha ez nem lenne problémás.

    VálaszTörlés
  164. 156 Névtelen

    Arra nem számítok, hogy a férjem terápiáját e blog olvasói fogják megállapítani, hisz ahogy írod bizony ez a téma nem játék. De sajnos eddig úgy tűnik az orvosok (akikkel eddig kapcsolatban álltunk legalábbis) elutasítóak a témával kapcsolatban.
    A háziorvos egyenesen felháborodott, mikor felvetette a férjem, hogy a syncumar amit 9 éve szed valószínű hozzájárult az elmeszesedéshez. Fejéhez vágta, hogy mit vár, mikor nem szedi a koleszterin csökkentőt (az alig emelkedett értékeire). Szóval itt tartunk még mindig. A szakorvos is elbagatellizálta a dolgot. Ha az internetet nem is említi az ember akkor is tudják, hogy onnan okosodtunk meg ennyire.
    Szóval hitelesebb forrásokat nem ismerek, ahol a kérdéseimet fel tudnám tenni. Itt olyan emberek szólnak hozzá a témákhoz, akik tapasztalatait szívesen olvasnám az ügyben, már ha van egyáltalán itt valaki aki hasonló cipőben jár.
    Ráadásul a bogarat is az Új vitaminforradalom című könyv tette a fülembe, ami miatt szintén úgy érzem, jogos a téma felvetése.
    Hasznos volt, hogy feltettem a kérdésemet, mert ajánlottak egy linket a SebTiben bloghoz, ahol Sebestyén Tibor leírja az önkísérletének eredményeit syncumar melletti K2 vitamin szedéssel kapcsolatban. Vagyis lehet mellette is K2-t szedni, csak éppen elenyésző dózisban. Bár az is jobb mint a semmi.
    A véralvadásban pedig nem is a K2 játszik szerepet, hanem a K1 ,ezért érdekelt volna igazán, hogy akkor más hatásmechanizmussal ható gyógyszer mellett mi a helyzet.
    További hasznos hozadéka a kérdésfelvetésemnek, hogy akadt egy névtelen hozzászóló, aki orvost tud ajánlani. Elmentettem az oldalt, és utánanézek. Nem Bp-i lakosok vagyunk, de ha itthon nem lesz meggyőző az új orvos hozzáállása, akkor kénytelenek leszünk utazni.
    Megkérdezhetem, hogy te a trombózis után szedsz most vérhígítót, és mit?
    Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  165. 164 kismonika

    Sajna azt nem tudom megmondani, hogy a dokik a különböző vérhígítók közül az egyes betegeknek miért pont azt adják, amit. Talán a syncumarnál már vannak korszerűbbek, ill. olyanok, amellyel nem kell minden hónapban a laborba menni.
    Én most nem szedek ilyen típusú vérhígítót csak komplex K2-t, ill. omega 3-t és az eredményeim jók.
    Tudom, hogy milyen borzasztóság az, ha a háziorvossal és szakorvossal nem tudunk dűlőre jutni.Én ezzel már nem foglalkozom, régóta ehhez a magánorvoshoz járok és én sem lakom Bp.-en. Új betegekkel az első alkalommal legalább 2 órát foglalkoznak és utána a kontrollok is alkalmat adnak arra, hogy esetleg egy-egy kérdést ki lehessen vesézni. Minden kérdést fel lehet tenni. Ha nem vagy a válasszal elégedett, újra és újra visszakérdezhetsz. Sőt, én úgy gondolom, hogy Te döntöd azt el, hogy ha felírnak koleszterincsökkentőt, akkor azt nem szeded be (mármint a férjed) A vérhígító az más. Azt jó dokira kell bízni. Örülök, ha ezzel az aprósággal tudok Nektek segíteni.
    B.K.

    VálaszTörlés
  166. Talán tud nekem valaki itt segíteni a következő kérdésben:
    A fiam gluténallergiás, így szigorúan betartjuk a GM diétát, ami sokszor elég nehéznek bizonyul.
    A Magyarországon forgalmazott termékekkel kapcsolatban sok információt találok, de mi külföldön élünk, itt még nem tudtam feltérképezni, hogy milyen honlapokon lehet hiteles információkat találni, sajnos.
    Vásároltunk egy francia dijon-i mustárt, amin meglepve láttuk (sajnos már csak otthon) a következő feliratot az összetevők között: vinaigre d'alcool de seigle, azaz rozsalkoholból készült ecet.
    Az otthoni termékeken csak annyi van feltüntetve, hogy alkoholecet.
    A kérdésem az lenne, hogy ezt a terméket eheti-e a fiam, azaz tartalmaz-e glutént (allergén információ nincs rajta). Vagyis az erjesztés után marad-e benne glutén, hiszen azt tudom, hogy a rozsban van.
    A másik kérdés ebből következik. Ha csak annyi van feltüntetve, hogy alkoholecet, akkor megvehetjük-e, mi garantálja, hogy nem rozsból készült (amennyiben az gluténes marad az erjesztés után is)?
    De akkor itt a harmadik kérdés is: Milyen ecetet vehetünk meg?
    A válaszokat nagyon megköszönöm, a mustárt egyenlőre nem merem adni a fiamnak.

    VálaszTörlés
  167. 166. Gilda

    Nem tudom ismered-e a byodo nevű bio mustárokat, kiváló minőségűek, glutént nem jelez az összetételben, de mivel neves német cég, én emailban rákérdeznék, hogy milyen összeállítású az ecet.

    VálaszTörlés
  168. Hát sajnos a környékünkön inkább a francia mustárok kaphatóak :-) Egyébként ebből is biot veszünk a gyereknek, de most eléggé megzavarodtunk ezen a rozsalkoholon :-(

    VálaszTörlés
  169. Off, de Gábort és lehet hogy mást is érdekelheti:

    http://mindennapoktortenete.blog.hu/2014/04/04/psziches_betegsegek_tortenete

    Nagyon jó kis blog.

    VálaszTörlés
  170. Kriszta 169:
    Ugyanitt van egy cikk a monarchia-korabeli táplálkozásról, ami szerint:
    "A 19. század közepéig az európai átlagember élelme legalább kétharmad-háromnegyed részben gabonafélékből állt, amelyet kenyér és kása formájában fogyasztott el."
    Aztán:
    "Az ipari forradalom élenjáró országaiban a 19. század végére már felváltotta a túlnyomórészt gabonafélékből álló étrendet egy olyan, amelyben a táplálékok jelentős része állati eredetű volt."
    Írja még a magyarokról:
    "Míg a korábbi századokban hazánkban viszonylag - az európai átlaghoz képest - sok húst és kevés gabonafélét fogyasztottak, a 19. század nagy részét itthon a húsfogyasztás visszaesése jellemezte. Ahogy ritkult a hozzáférés, úgy növekedett a húsétel becse. Magas energiatartalma miatt kiemelt becsülete volt a szalonnának, amely általában drágább is volt a friss húsnál. A csökkenő tendencia csak az iparosodás kibontakozásával, a század vége felé - azaz az idézett statisztikai felmérés után - fordult meg újra."
    Tehát ez azért eléggé ellentmond annak az állításnak, hogy túlnyomórészt húst és zsírt ettek Nagy-Magyarország területén, ezen belül is a halfogyasztásé, a sok víznek köszönhetően, amiről régebben már beszéltünk itt is....
    "A hal csak a nagy folyók mellett élők táplálkozásában játszott jelentős szerepet: a Duna- és Tisza-menti megyékben évi 3-8 kilogramm került az asztalra, szemben az országos másfél kilós átlaggal."
    Nyilván a sok CH-fogyasztásból eredő betegségek száma később, a finomított cukor elterjedésével növekedett meg, de azelőtt se ettek keveset Ch-ból, nagyon nem....
    http://mindennapoktortenete.blog.hu/2014/03/02/taplalkozas_monarchia

    VálaszTörlés
  171. "A kenyérfogyasztás 15. századi mértéke azonban még jóval alacsonyabb lehetett a kora és későbbi újkorinál. Szabó István (1954; 1969: 227) az 1510-es évekből fennmaradt egyházi tized- és földesúri kilencedjegyzékek alapján mérlegelte a jobbágygazdaságok késő középkori kenyérgabona-fogyasztását. Bács, illetve Borsod, Zemplén és Bereg vármegyékben a jobbágycsaládok nagy többségének a gabonatermésből összesen két-három hektoliter (megközelítőleg 140–210 kg) jutott saját élelmezésére. Ilyen mennyiség az újkorban egy személy évi ellátására szolgált. A késő középkori mennyiség fejenként napi 10–15 dkg, évi 30–56 kg kenyér átlagfogyasztását engedte meg. Ezzel összhangban magasnak feltételezik a kása (köles, árpa) és hüvelyes-fogyasztást. Ugyancsak számottevő lehetett még az árpából készíthető, erjesztetlen lepénykenyér fogyasztása.

    A középkori húsfogyasztás számítása a gabonáénál is nehezebb feladat. Magyarországra nézve tájékozódási pontul szolgál, hogy részadatokra épülő, sokat bírált, de meg nem cáfolt gazdaságtörténeti hipotézis szerint Közép-Európa nagy területein 100 kg körül mozoghatott a késő középkorban a hús évi fejenkénti átlagfogyasztása (Abel, W. 1980: 41–45; Szabó I. 1969: 227–228). Mások ezt a magas húsfogyasztást csak városi lakosságra nézve fogadják el. (Magyarországon a legújabb korban a legmagasabb átlag 78,2 kg volt 1989-ben.)"

    Magyarország akkoriban sokkal "vizesebb" hely volt, nézd csak meg ezt a térképet:

    http://nuclearmorphology.hu/wp-content/uploads/K%C3%A1rp%C3%A1t-v%C3%ADzrajz.jpg

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  172. Tegnap regisztráltam a Tyroid Sessions-ra és megnéztem a bevezető előadást Dr. O'Bryan-nel. Nekem újdonság volt, hogy a klór blokkolhatja a sejteken a pajzsmirigy-hormon receptorokat (remélem, jól írom), és nem csak úgy, hogy megisszuk ivóvízben, hanem a fürdővízen keresztül is bejut a szervezetbe, ezért érdemes klórszűrőt használni a zuhanynál. Szeretném kérdezni, hogy használtok-e ilyet, tudtok-e ajánlani olyan típust, ami bevált?
    Talán hasznos valakinek, ha megismétlem, amit elmondott a pajzsmirigy-zavar jellemző tüneteiként: hideg kezek, lábak, fázékonyság, energiahiány, nem pörög az agy, a szemöldök utolsó harmada elvékonyodik, nehéz leadni az utolsó néhány kilót.
    Ezen kívül a Cyrex lab tesztjeit ajánlotta autoimmun-betegségek, glutén-érzékenység meg egyeben tesztelésére, amit már a paleo-konferencián is ajánlott, de ez sajnos nálunk nem elérhető, legközelebb Nagy-Britanniában lehet megcsináltatni. Jó lenne, ha valaki meglátná az üzleti lehetőséget benne, és behozná, én biztos gondolkodnék rajta, ha valamennyire értenék hozzá.

    VálaszTörlés
  173. 172. Köbüki
    A Kedvezmények oldalon hirdetek egy vízszűrőst, én tőle vettem a klórmentesítőt, a zuhany elé könnyedén be lehet tenni, egy évig kiszűri a klórt.

    VálaszTörlés
  174. Újabb ketogén szakasz tapasztalatai:
    Van ilyen is, olyan is. És olyanok, amelyeket még nem tudok hová tenni.

    Pozitívumok:
    ++ „kisimul” az idegrendszerem: nyugodt és „erőteljes” leszek
    ++ kisimul az arcbőröm, ragyog
    ++ jó az emésztésem
    ++ nincs vércukorszint ingadozás és az ezzel járó energiaszint/koncentráció váltakozás (pl. mint amikor sok nyers zöldséget-gyümölcsöt eszem)
    ++ jó a hőháztartásom, nem fázom sosem

    Kérőjelek:
    - fura, de 1-2 nap hús-zsír-tojás után azonnal megjelenik női folyás (sorry a téma jellegéért, remélem, nem hozok senkit kényelmetlen helyzetbe vele….) – a dolog a fehérje mennyiségre érzékeny: kb. 45-50 gramm napi fehérje felett jelentkezik
    - fizikai terhelhetőség radikális csökkenése (mozgásra időnként szédülés, lábremegés) pl. gyalogolni akár sokat remekül tudok, de p. edzőtermi cardioedzést meg sem próbálok… az nem menne.
    - lábdagadás
    - az ujjaimon oldalt kis apró hólyagocskák jelennek meg
    - néha izzadás: olyan, mint amikor a vércukorszintem leesik nagyon
    - nem tudok „pörögni”, a multvilágban a napi munkavégzéshez szükséges fordulatszámot nem tudom hozni, lassabb vagyok sokkal. (a teherbírásom az kiegyenlítettebb, hosszú távú, de a pontszerű, gyors-sokfókuszú multitaskingot nem tudom csinálni! (hozzáteszem, egyébként nem is normális… az „üzemmóddal” van a gond…..sokat dolgozni lehet konstruktívan is….)
    (+Most gondolkodtatott el: lehetséges, hogy a sok szénhidrátos, coca-colás, édességes, rágcsálnivalós stb… táplálkozási torzulásokért nem csupán az élelmiszeripar, a rossz társadalmi szokások átöröklődése hanem ez a korunk jellemző szervezeti-és munkakultúrája is felelőssé tehető. Aki megtapasztalta az életében ezt a világot tudja, hogy a tempó zökkenőmentes tartása, a mennyiségi-minőségi teljesítmény állandó szinten tartása szűk időlimitekkel, stresszel, mesterséges irodai szobákban az önmagában kikényszerít „teljesítményfokozókat” – gyorsan felszívódó cukor, koffein stb…. Amikor „beszippant a mátrix”  olyankor nekem is jobb egy hatalmas zöldalma 1-2 céklakarikával, mint bármilyen húsos dolog, mert egyszerűen pille-könnyű, gyorsan emészthető, azonnali energiát adó dologra van szükség.)
    - este nem jó nekem fehérjét, húst enni, vagy csak nagyon keveset

    Aztán érdekességek:
    Egyébként is lassan eszem nagyon. És többször keveset. Ha erre nincs időm, vagy inkább nem eszem, vagy ha igen, akkor emésztésem, közérzetem, energiaszintem együttesen látja kárát. Ráadásul, a táplálkozás nekem nem beszélgetős-szociális élmény, hanem valami, amire odafigyelek. Arra figyelek, hogy eszem. Az étel ízére, illatára, hogy milyen egy-egy falat. És kifejezetten zavar, ha beszélnek hozzám. Én egyátalán nem beszélek ilyenkor. A ketogén jellegű evészet ezt ha lehet még fokozza. Még lassabb. Még inkább a folyamatra figyelek.
    Szervezeti keretek között nehéz ehhez megteremteni a helyet/módot.
    (Már régóta tudom, az idea az lenne nekem, ha az étkezésemhez tudnám igazítani a napi munkaritmusomat is. Ez csak + egy érv az önállóság irányába ..)

    Aztán még:
    Az első napokban nagyon sokat igénylek enni mennyiségre is kalóriára is. Aztán ez lassan helyre áll a napok múlásával. Egyébként is sokat iszom (teát) ebben a szakaszban meg még többet! Zöld teát. És édesítve steviaval a legjobb most. Az is érdekes, hogy több (1,5 óra) alvást igénylek, mint ha a „nyers zöldséges-tojásos-kis hús-magok” bázisúan étkezem.

    Most ez a kép.
    Tapasztalat megosztásként leírtam. Hátha vannak hasonló tapasztalatok. Vagy épp eltérőek. Örülök, ha megosztjátok. 

    Emma

    VálaszTörlés
  175. Emma hozzászólásának két részlete elgondolkodtatott:

    "++ jó a hőháztartásom, nem fázom sosem"

    -" fizikai terhelhetőség radikális csökkenése (mozgásra időnként szédülés, lábremegés) pl. gyalogolni akár sokat remekül tudok, de p. edzőtermi cardioedzést meg sem próbálok… az nem menne."

    Azt gondolná az ember, hogy a fizikai terhelhetőség és a jó hőháztartás együtt jár, aztán mégsem.

    Ti ezt értitek?

    Domboroczky



    VálaszTörlés
  176. 175
    Esetemben egyik minősítés sem érvényes. Főleg a fizikai terhelhetőség csökkenése nem az.

    VálaszTörlés
  177. Én csak most találtam rá a paleora, és az elmúlt napokban masszívan ezt a blogot olvasgattam. Meg kell mondjam nagyon tetszik, ahogy mindent megbeszéltek, kiveséztek a fogszuvasodástól az emésztésen át, a székletig. A tudományos és evolúciós megközelítés összevetése nagyon bejön nálam. Nagyon sokat tanultam Szengab könyveiből és TŐLETEK! Szuper ez a kis közösség itt, biztonságosnak érzem és szeretnék én is értékes tagjává válni.

    Láttam ment arról diskurzus, hogy a trollok ellen esetleg legyen regisztráció vagy ilyesmi. Külön köszönöm, hogy ilyen nem lett, mert én a neten szeretek "radar alatt repülni".

    VálaszTörlés
  178. 170-171. smirgli, Domboroczky

    Az árteres vidékeken (fokgazdálkodás) a halászat, gyümölcsészet és a zöldségtermesztés volt domináns, illetve a szilaj állattartás. Gabonát csak kisebb mértékben termesztettek, mert csak kevéssé lehetett szántani. Ez akkor változott meg, amikor a török hódítás miatt elnéptelenedett, elhanyagolódott, ezrét elmocsarasodott ez a terület, illetve utána, amikor a gabonakereslet miatt exportra kezdtek termelni, így elkezdtek intenzíven szántani. Utána már csak a reformkori folyószabályozás kellett, és szépen megváltozott minden.

    VálaszTörlés
  179. EPA, DHA előállítása GM-növényekkel:

    http://nol.hu/tud-tech/noveny-gyartja-a-szivvedo-anyagot-1460415

    Mi a véleményetek?

    VálaszTörlés
  180. 174. Névtelen

    "fizikai terhelhetőség radikális csökkenése (mozgásra időnként szédülés, lábremegés) pl. gyalogolni akár sokat remekül tudok, de p. edzőtermi cardioedzést meg sem próbálok… az nem menne."

    Nem egyedi jelenség, amit leírtál. Többen megírták már itt a blogon is a tapasztalataikat a szénhidrátszegény étrend edzésre/regenerálódásra gyakorolt hatásairól. Van, amit nehezen lehet megoldani szénhidrátok nélkül, de nem reagálunk egyformán semmire sem. Ha Imre a rendszeres futást meg tudja oldani ketogén üzemmódban, akkor mázlista, nekem nem megy.

    VálaszTörlés
  181. Névtelen 2014. május 4. 11:55

    Emma

    En egy honapja kezdtem a paleo-ketogent, elmondom en is a tapasztalataimat. Nekem kb. most, azaz 1 honap utan kezd rendezodni a fejem es a testem. Mire gondolok. Az elso 2-3 hetben nagyon kaba voltam, erosen szedulos, izzsadas is megvolt es a teljes lelassulas. Jovunk le a cukorrol... :) Fizikailag semmit nem birtam, amugy sportos vagyok, napi szintu sok kerekparozassal, de rendszeresen elsavasodtak(ertsd. bedurrant, fajt) az izmaim mar 1-2 perc bicikizes utan. Most kezdem erezni, hogy visszater az erom. Ami durva, hogy bar a tudokapacitasom eddig is nagy volt, de mostanaban azt veszem eszre, hogy ugyanazert a sprintert alig kell lihegnem :) Pozitivum meg, hogy en is nyugodtabb vagyok. Az emesztesem is javult, plusz en meg ratettem a rendszeres almaecet ivassal etkezes elott. Amugy azt irjak, hogy az izmok akar 2-3 nap alatt atalnak, nos ez nekem kb. 3 hetnek tunik, de ujabban azt is olvasom, hogy igazabol ez egy hosszu folyamat, amit, ha a keozist tartosan fenntartja az ember, akkor szep lassan alakul at a test, es 2-3 nap alatt max. a minimum dolgokra eleg ez. Ketogen elsportolok szerint ez inkabb 2-3 honap minimum. Lehet mezei ember vagy hobbi sportolonak ez rovidebb, nyilvan kevesse vannak hasznalva az izmok.

    Ami a nehezsegeket jelenti, a legfontosabb a feherje mennyiseg eltalalasa. Nekem komoly izomlazszeru fajdalmaim voltak eleinte, mikozben semmi extra terhelest nem vittem be. Ja es pl. tikkelt a vadlim, illetve inkabb a teljes labszaram, de kb. ezer helyen. Most vagy kezdem megszokni a ketogent, vagy kozelitem a megfelelo feherje mennyiseget, mert kezd elmulni. En sokat tekerek, a 70 kilomhoz ugye kb. 60-70gr feherje dukal, nagyon konnyu tullepni. Neked, ha filigranabb no vagy, akkor lehet a 40-50 gr is sok, ez nagyon egyen fuggo, ki kell tapasztalni.

    Amit meg hozza fuznek. Szerintem nem feltetlenul jo, ha gyumolcsel(pont alma) javitod a lelassulasod, mert pont ugyanazt csinalod, mint egy akarmilyen ch-s etkezessel. Az alma amugy is tele van cukorral. Igy mindig meg fog maradni a ch fuggoseg, mert aranylag nagy lesz az inzulin valasza. En repval oldom meg ezt. Ugyanezt mondjak a steviara is, miszerint tul nagy az inzulinvalasza. Jobb az eritrit, annak semmi nincs. A zold tea(fekete tea, kave, stb) eros kotrizol serkento hatas miatt szinten nem feltetlenul jo a ketozisnak. Ha gyors energiara van szukseg a ketozisban a legjobb a kokuszolaj, akar magaban vagy emulgealva pl. "zsirtej"(google) formaban. En ezzel inditom minden reggelem, es 11 elott nem is leszek ehes, tekeres, pakolas es munka utan, ami regebben szamomra elkepzelhetetlen volt. :)

    Masok es sajat tapasztalatom is, hogy eleg naponta 1 vagy 2 alkalommal etkezni ketozisban. A napi 3-4-5 etkezes csak tarsadalmi es agyi berogzules, semmi elettani alapja nincs tudtommal, kiveve, ha ch-s testepito vagy :) Sot azt is olvastam, hogy pl. napi 12-16 oras bojt(ertsd pl. ket etkezes kozt) utan egy normal edzeshez semmi extra bevitelre nincs szukseg, ha ketoban van az ember. Ha ugy erzed, akkor hibas lehet a ketozis, viszont ugye a ch-d meg kevesed van ahhoz, hogy birjad az izommunkat. Viszont ha gyengenek erzded magad, de tutira ketoban vagy, akkor keves a zsirbevitel. Mert bar a testzsirbol is eloallitja a szervezet az energiat, de nehezbben, mint a bevitt zsirbol. Es ha fogyni akarsz, attol meg a teszsir is fog fogyni.

    Nekem most az a nagy problemam, hogy tenylegesen levigyem kettore az etkezeseim szamat, mert amugy nassolok es eszegetek(szigoruan ketos dolgokat), pedig sem ehes nem vagyok, sem szukseget nem erzem, csak gondolom megszoktam. Es az ures gyomor erzete a furcsa. Szoval en a reggeli zsirtej utan 11-kor es este 6kor eszem altalaban, csak neha pl. azert eszem, mert a parom is eszik, pedig en mar nem vagyok ehes, de szeretem, ha egyutt eszunk. Ezen meg javitok a jovoben :)

    VálaszTörlés
  182. Huh, ez hosszu lett, elnezest. :) Lenne mas kerdesem meg: 3 hete elflexeltem az ujjam, most kezd helyrerazodni, vegre nem kell kotest hordanom rajta. Olvastam, hogy a kokuszzsir nagyon jo sebekre, varratokra. Errol tud valaki bovebbet? Koszonom.

    VálaszTörlés
  183. 182. Bela
    Az aminosavakkal foglalkozom most és egy anyagban olvastam, hogy aminosavakat tartalmazó kenőccsel kenegették égési sérültek sebét és nem alakult ki a jóindulatú túlzott sejtburjánzás, az un. keloid, hanem normális bőrképződés történt. Az a népi gyógymód, hogy a nem gyógyuló sebeket középsugaras vizelettel ecsetelik és a seb 3-5-szöri kezelésre végre begyógyul az aminosavtartalom miatt lehetséges. (Ezt személyesen is igazolni tudom.)

    A kókuszolajban, ha az hidegen sajtolt, de legalább szűz kókuszolaj, akkor még van benne aminosav, tehát biztosan segít a sebgyógyulásban. A nyers tojásfehérjének 100% az aminosav tartalma, ezt nem próbáltam, de a helyedben kipróbálnám.

    Ha a kókuszolajban bízol első körben, akkor tehát csak extra szűz kókuszolajat használj, mint amilyen ez:
    http://bio-barat.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1523&category_id=29&keyword=k%C3%B3kuszolaj&option=com_virtuemart&Itemid=43

    Idézet a wikipédiáról:
    "A finomítás során a kókuszolaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk."




    VálaszTörlés
  184. 183. Rozcsika

    Nyitott vagyok a tojasfeherjere, de az hogy marad meg a kezemen?

    VálaszTörlés
  185. Rozcsika!

    Írjál könyvet: Hogyan gyógyultam meg paleolit táplálkozással?

    Ez nem irónia!

    Írni is szeretsz, kísérletezni is szeretsz, rengeteget kutakodtál, sok tapasztalatra tettél szert,
    mivel sokat írsz a blogra talán időd is engedné.

    És nem utolsó sorban jó referencia is lenne, és amit még nem sikerült meggyógyítanod magadon,
    hátha még az is összejönne, nagyobb lenne a motiváció! Az ember az, aminek érzi magát.
    (Ha sok a befektetés az egészségbe annak össze is kell jönni!)

    Ismétlem, nem irónia!
    A múltkor sem volt az, csak nem volt módom kifejteni, én ugyanis nem érek rá blogot írni, legfeljebb
    néha olvasni.

    VálaszTörlés
  186. 185. fenyőfa
    Elviekben én sem érek rá blogozni, férjem naponta állapítja ezt meg nekem, de ezt hagyjuk. :-))
    Én sem éreztem iróniának a múltkori bejegyzésedet, miszerint én már biztosan nagyon egészséges vagyok, ha ennyit foglalkozom azzal, hogy hogyan kell egészségesnek maradni, de válaszolni sem tudtam rá, mert nem tudtam meghatározni, hogy ki minősül egészségesnek és ki nem. Azóta viszont egy érdekes írást tettek közre a Vitakingesek ebben a témában. Ez az írás egyben válasz annak az illetőnek is, aki a Facebook-on kérdezte Gábort, hogy mi az az "egészség", de senki sem válaszolt neki.

    http://www.vitaminkiraly.hu/hir/az_egeszseg_meghatarozasa-n161.html

    VálaszTörlés
  187. Bela
    A kertben rendszeresen "kárt teszek" magamban, metszőolló, sarló, miegymás. Mindig elfelejtek fertőtlenítőt vinni, simán lepisilem, vagy ha olyan helyen van, leöntöm. Elképesztő, hogy a lüktető sebre alkalmazva pár másodperc alatt hat. És ingyen van :)

    VálaszTörlés
  188. 187 Ilona

    Bar olvastam mar errol, de csontig ero nyilt sebre azert nem alkalmaznam, maximum ha nagyon muszaj lenne :)

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.