2014. március 6., csütörtök

Paleo-tábor

209 megjegyzés:

  1. Rozicska, köszönöm! Első körben kipróbálom azt, mert olyan van is otthon. Bár szerintem egy kicsit magasabb kéne.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Blogosok!
    Van valakinek tapasztalata az Elemental.eu című vebáruházzal? Natur kencefice alapanyagokat árul. Kicsit furcsa a fizetés náluk, nem tudom mennyire megbízható.
    köszi

    VálaszTörlés
  3. Szomi
    Guggolós wc-téma:Nem arra, amit írtál, csak a jelenségr általában...
    Azért van valami nagyon torz abban, ahogy először létrehoztuk az (ivó)vízöblítéses angol wc-t, azután rájövünk (persze ez csak az a mini kisebbség), hogy egyáltalán nem jó nekünk, még egészségi,eg sem, nem hogy környezetileg. És próbáljuk kompenzálni valahogy. Az indiaiak máig megtartották, persze a nyugatiak erős lesajnálása közepette. Nem tudom belinkelni, de ,indian squat toilet' kulcsszóval rá lehet keresni. Sokkal kényelmesebb és higiénikusabb. Persze, én ma már alomszék kombinációban csinálnám meg.

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsi
    sok energia, tiszta fej, remek hangulat, nagyon stabil vércukorszint.

    VálaszTörlés
  5. 3.MW
    Szintén csak a jelenséghez. Hasonlóért nem is kell olyan messzire menni, lásd "balkáni" wc. Bulgáriában régebben sok volt. Ha tisztán tarják sokkal higiénikusabb is - főleg közösségi helyeken -viszont nem mindenkinek "komfortos".

    VálaszTörlés
  6. 1. Szomi
    Az amerikai doktornő szerint elég egy csomag WC papírra is rátenni a lábat, az is már megfelelő magasság.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Július óta, vagyis több mint fél éve paleózom. Terheléses vércukrom rossz lett, azért kezdtem el. A cukorszintem stabilizálódott, viszont az utóbbi pár hónapban tűnt fel az, hogy megváltozott a körmeim színe. A körmeim teteje pirosas lett, az alja fehér maradt, és a tetejükön a piros "mezőben" van egy vízszintes piros csík. A net szerint ez vesebetegségre utal. Paleo előtt ilyen nem volt. Mi a véleményetek, mit tegyek? Csökkentsem a fehérjefogyasztást? De akkor mi marad, amit ehetek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne pánikolj nem gondolom, hogy fehérjetuladagolás, elég vitamint szedsz? Mi a napi étrendet? Találjuk ki együtt hol a bibi? Szia Ildi

      Törlés
  8. 1 guggolós vécé téma:
    Pont most olvastam, hogy az Európába látogató kínai turisták figyelmét otthon felhívják, hogy ne hagyjanak cipőnyomot a vécédeszkán, mert ők arra guggolnak fel. Hi-hi...

    7 fehérje helyett:
    próbálom én is a zsírt növelni a fehérje helyett, de nehéz agyilag átállni, annyira belénk égették a zsírszegény étkezést... Nekem bejött a töpörtyű, vagy ha szoktál enni valami kenyérfélét, kenhetsz rá mindenféle zsírokat, de akár zöldségre is, ezen kívül én a zöldségmennyiséget próbálom növelni a hús rovására, és a húsok, főleg hal mellé sütök szalonnát, így kevesebb hússal jóllakom.
    Most éppen kipróbáltam a no carb noodle-t mákkal, amit már két hónapja megvettem, és azóta csak nézegettem, mert nem volt gusztusom hozzá, egy kajának ez is jó, és legalább időnként lehet édeset enni (nyírfacukorral daráltam meg a mákot).
    Nem értek hozzá, csak feldobom a kérdést: a belsőségeknek is olyan magas a fehérjetartalma, mint az izomhúsnak? Ha nem, ezekkel is ki lehet váltani a színhúst és változatosabbá tenni az étkezéseket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szalai V

      Szia,

      én volnék a 7. A no carb noodle-t bioboltban vetted? Miből készül?
      A májat én is szeretem, gyakran eszem is. És reggelire mindig tükörtojást 2 tojásból, szalonnával, kolbásszal és nagyon sok zöldséggel. Lehet, hogy túl sok ennyi tojást enni? Mert hát sokszor főzéshez is használ az ember... Az ebédben mindig szerepel nálam hús, sokszor a vacsorában is. Mindenesetre azt hiszem, jövő héten megnézetem a laborban, mi a fene ez, ha tényleg valami vesegond, az nem lenn túl jó.

      Törlés
    2. Azt állítja magáról, hogy a konjak növény gumójából készült lisztből van, és saját bevallása szerint kifejezetten egészséges. Azóta további tapasztalatként hozzáfűzhetem, hogy elég hamar megéheztem utána, bár csak a tasak felét, kb. 10 dekát főztem meg.
      Nem gondolom, hogy rendszeresen kéne ezt enni, csak egy ötlet volt hús kiváltására néha. Ja igen, bioboltban vettem, sok helyen láttam már.
      A többi kérdésedre én sajnos nem tudok válaszolni, fogalmam sincs, miből mennyit kéne enni, én is csak próbálkozom.

      Törlés
  9. Szalai V

    Nem tudom, hogy ki készíti az alábbi blogot, és hogy igaza van-e, de kifejezetten károsnak tartja a NoCarb tésztát:
    http://csillagporszem.blogspot.hu/2014/02/ne-egyel-nocarb-tesztat.html?m=1
    Neked nem fájdult meg tőle a gyomrod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, fájt egy kicsit, és fel is puffadtam (az ezzel összefüggő jelenségeket a továbbiakban nem óhajtom részletezni, de ha tovább durvul, majd szólok). Ezen kívül ettem hozzá mákot nyírfacukorral, előtte meg húsleves levét sárgarépával, amire nem gyanakodnék, úgyhogy ez a bigyó lehet az oka. Most próbálkoztam vele először. Kár, mert nagyon megörültem, hogy végre valami édeset is tudtam enni.

      Törlés
    2. Talán még a nyírfacukor is lehet, mert az sem szoktam enni, és állítólag azt sem bírja mindenki.

      Törlés
  10. Szakesz

    Ez nagyon klassz! Mindegy,h. este v. reggel kezdem? Te méred a cukrodat? Milyen gyakran? Mennyivel evés után kell?

    VálaszTörlés
  11. Paleolga és szalai V.

    Én Angliában élek, és itt mindenhol lehet nocarb tésztát kapni. sokfélét. régóta eszem. és soha semmi bajom nem volt tőle. a nyírfacukortól viszont több napig voltunk rosszul. a nocarb tésztát ekéző blog....szerintem hülyeség.

    VálaszTörlés
  12. Itt is nagyon lehúzzák:
    PALEO Motivátor - PALEO Motivátor fényképei | Facebook

    Már be akartam linkelni,csak nem voltam gépközelben. Én még soha nem ettem, bár már szeretném kipróbálni, csak errefelé nem lehet kapni. De most ne essetek nekem, én nem tudom, mi az igazság, minek az a kalcium-hidroxid.
    nekem a nyírfacukortól semmi bajom. Persze elég keveset használok egyszerre.

    VálaszTörlés
  13. Az első paleomagazinban Gábor írt egy cikket a nocarb tésztáról. Egyértelműen pozitívan nyilatkozott róla. Fogyaszt, tényleg nullkalóriás, gluténmentes. Cukibetegeknek csökkenti az éhomi és a 2 órával evés után mért vércukorszintjét. Enyhe hashajtó hatása lehet, mert tisztán rostokból áll.

    VálaszTörlés
  14. Paleolga:

    Mi van most a koleszterineddel, mit csináltál vele, alacsonyabb lett, és nem zargat a dokid?
    Van egy ismerősöm, aki nem szeretne csökkentőt szedni, de nagyon piszkálja a dokija, paleózik ugyan, de mégse megy le neki, rossz az arány is nála (összkol. - HDL). Nem tudom, mit mondjak neki, ha van valami ötleted....
    Nekem most egész jó, jó az arány is, én nem izgatom magam :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  15. 13. Kíváncsi:

    Igazad van, én is olvastam a magazinban, és csodálkoztam, hogy ennyire lehúzták ezen az oldalon, mert amit Gábor jónak tart, én abban teljesen megbízok.

    VálaszTörlés
  16. Cicó 14:
    Itt van némi infó arról, mitől lehet magas a koleszterinszint:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=693850763999024&set=a.504923602891742.130230.440130666037703&type=1&relevant_count=1

    VálaszTörlés
  17. 16. smirgli:

    Köszi! Elküldöm neki, ez nagyon hasznos (még nekem is :), kerestem neki még egyéb hasonló oldalakat.

    Úgyis akartam kérdezni tőled, hogy szedsz-e cinket külön? Mert ezt találtam:

    Ízületi gyulladása van? Ezekkel az ételekkel vigyázzon! | Vital.hu

    Nem tudom, hülyeség-e...:( én néha szedek, főleg ha kicsit náthás vagyok. Kb. egy héten két szemet (azt hiszem, 30 mg-os).
    Most a porckopás miatt elbizonytalanodtam. A kaja miatt nem érdekes, úgysem eszek ezekből olyan sokat, csak hát még bogyóban is...

    VálaszTörlés
  18. 14. Macskacicó

    Igen, a korábbiakhoz képest jóval alacsonyabb lett az összkoleszterinem, 8,5. Ez természetesen még mindig kiveri a biztosítékot a dokik-nál, így továbbra is folytatom a szokásos trükközést: az egyik munkahelyi orvos leveszi a vért, és elküldi nekem e-mailben, azzal, hogy menjek azonnal konzultációra a másik munkahelyi orvoshoz, de oda meg már nem megyek el, hogy hadakozzak vele a koleszterincsökkentők szedése kapcsán. A trigliceridem ref.érték alatti, a HDL magas, jók a Mercola szerinti koleszterin arányaim, úgyhogy nem érzem magamat életveszélyben, de azért továbbra is kutakodom az okok felől, hogy miért van az, hogy volt már 13-as, 10-es, s elég gyakran 9-es értékem is, mióta paleózom.
    Tavaly ősszel volt egy hepatitis A fertőzésem, amit "lábon kihordtam". Csak akkor tudtam meg, hogy mi a bajom, amikor már lezajlott a lázzal, sárgasággal, máj- és gyomorfájdalommal, elesettséggel járó betegség, és már gyógyuló félben voltam. Azonnal elkezdtem májtisztító teákat inni, és mindenféle iHerben vásárolt, máj- és epeműködést javító cseppeket, stb.. Azóta folyamatosan járok vérvételre, így láthattam, hogy rohamosan javultak a májenzimjeim. Mostanra kettő már a ref.értéken belüli, egy pedig picivel fölötte van. Ennek a májtisztításnak tudom be, hogy a koleszterin értékeim is a korábbiakhoz képest jelentősen javultak.

    VálaszTörlés
  19. Cicó 17:
    Én is kb. annyi cinket szedek, mint te, ha el nem felejtem + ha nátha kerülget.
    Vannak időnként pár napos rosszabb időszakaim, de még nem jöttem rá, mitől. A kakaóról én pont azt tudtam, hogy az abban lévő sok réz üti ki a cinket... Volt, amikor elég sok kakaót ettem kókuszzsírral, édesítővel paleó csokinak, mintha akkor is megjelent volna az a bizonyos elnehezülés, ízületi fájdalmak, de ezt nem tudom tutira összekötni.
    Gondoltam a hússal bevitt sok Omega6-ra, de most is naponta eszek húst, mégis sehol semmi fájdalom. És még a halolajat is hanyagolom mostanában. Viszont jóval több nyers zöldséget eszek (semmi extra, csak jégsaláta, újhagyma, fokhagyma), emiatt kezdek a savasodásra gyanakodni, mert szerintem igenis létezhet az, mint probléma. Mert több nyers zöldséggel már máskor is jobb passzba kerültem. De akár csak a főtt, párolt zöldség arányának növelésével is ezt vettem észre.

    Paleolga:
    Megköszönném, ha leírnád, milyen májtisztító szereket szedtél.

    VálaszTörlés
  20. 18. Paleolga:

    Köszi! Majd továbbítom neki. Azért ügyes vagy, hogy a májfertőzés ellenére ilyen szépen alakul a koleszterinszinted. Neki is ilyen körüli értéke van, csak a HDL alacsony.
    Azokat nézted, amit smirgli belinkelt? PM-ed jó? Gondolom, máriatövist is szedtél.

    19. Smirgli:

    Akkor lehet, hogy mégis van benne valami.Pedig arra gondoltam, csak a külön bevitt cink árthat, a kaja nem.
    Na mindegy, jó, hogy eszel sok nyers zöldséget. Azért köszi a tapasztalatokat :)

    VálaszTörlés
  21. 20. Macskacicó

    Igen, néztem, amiket smirgli belinkelt és máriatövis tinktúrát is szedtem. A TSH-m jó, de ezen kívül sosem végeztek más pajzsmirigyműködés mérést. Azt mondja az orvos, hogy nem szükséges, ha a TSH jó. Nekem meg nem volt kedvem vitázni vele, hiszen ő az orvos.

    VálaszTörlés
  22. 18. Paleolga
    Amikor az a módszer működik a koleszterin csökkentésére, hogy C vit-t szed valaki, akkor tulajdonképpen az epeműködésének a megjavulása csökkenti le a koleszterint. Légrády Tojáskönyve szerint egyedül az epe mennyisége képes lecsökkenteni a vér koleszterinszintjét. Savanyúbb ételek, több epe. Most, hogy 1,5-1,5 ezer mg C vit-t eszem+Mg-citrátot minden nap reggelire-ebédre és más vitaminokat is, pl. VistaClear, sötét bogyós gyümölcsök ledarálva, smoothi, máris képződik annyi epém, hogy tökéletes legyen a bélsár, hiába van ott a 3 cm-es epekő továbbra is. Tehát a köves epehólyag sem indok arra, hogy az epéje ne működjön rendesen az embernek. Én semmilyen módszert nem tartok jónak, ami tönkreteszi a tökéletes bélsárképződést, legyen az vegaság, böjtölés, méregtelenítés. Nagyon megengedő sok ember a hasmenést illetően, pedig az az első helyen lévő jele annak, hogy rosszul csinál valamit a táplálkozásnál + vitaminadagolásnál. Ebben az a jó, hogy minden nap kap az ember egy osztályzatot az előző napi étkezéséről a reggeli toalettjénél, igazán gyors a visszajelzés. De ezt nem én találtam ki, a Csoportkép hölggyel c. regény főhősének ez a munkája egy lánykollégiumban, hogy ezt az osztályzatot leadja a bélsárra, tehát régen az emberiség még foglalkozott fontos dolgokkal és ezer egy helyen is olvashat erről az ember, de egyszerűen nem vesz róla tudomást.

    VálaszTörlés
  23. 6. Rozicska
    Az Ikeás fürdőszobai "fellépő" csak kicsit magasabb mint egy WC papír guriga. Pont van otthon belőle kettő, ami jól is illeszkedik a WC-hez. Kipróbáltam és szépen működik. Az ajánlott 35 fokot a törzs és a combok között kényelmesen tudom tartani. És valóban érezhető a különbség. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki.

    MW, Softpaleós
    Gyermekkoromban rendszeresen láttam a két "lábnyom" és egy lyuk típusú WC-ket. Emlékeim szerint a szüleim "francia WC-nek" hívták az ilyet.

    Ma már nyilván nehéz lenne visszatérni rá, de ez a lábmagasítás annyira egyszerű, hogy nem igazán értem miért nem ajánlják az orvosok...

    VálaszTörlés
  24. Nézegettem a vitaltrenden a magnezium port. Szerintem jobban megéri, mint a Pharmekal-os tablettát. Gondolkoztam azon is, hogy veszek mellé üres kapszulákat, és házilag megtöltöm őket.

    VálaszTörlés
  25. 22. Paleolga:

    Nekem először csináltak T3, T4-et is, de aztán jó lett a TSH, és pont ugyanezt mondta a doki, hogy mivel az egy visszajelzés, hogy OK, ezért most nem kell a másik kettő.

    23. Rozcsika:

    ezeket akár nekem is írhattad volna, nagyon hasznos tanácsok és köszi! :) ezentúl még jobban ügyelek a savanyúra, C vitaminra, az 1 cm-es epekövem miatt is.

    VálaszTörlés
  26. 9 Paleolga
    Én most vásároltam be a Nocarb Noodle-ból, szerintem abszolút jó. Aki a blogot írja, az téved ebben akérdésben.

    VálaszTörlés
  27. 27. szengab

    Az lehet, hogy hülyeség, amit ír a blog író, hogy miért árt a Nocarb Nodddle, viszont az már elgondolkodtató, ami Macskacicó linkelt be a 12. hsz.-ben, hogy nagyon sokan komoly gyomorfájdalmakról, felfúvódásról panaszkodtak. Ezek vajon mind rosszindulatú emberek, akik megpróbálják hitelrontással eltántorítani a vásárlástól az embereket?

    VálaszTörlés
  28. Ez a NoCarb "tészta" eléggé gusztustalan, és büdös is. Én ajándékba kaptam,
    de a kukában kötött ki.
    A köles, ami ugye nem paleo, de ugyanakkor egészséges, legalább ehető.

    VálaszTörlés
  29. Szerintem az ilyen tésztaféleségek, meg a maglisztek és az azokból készült bármi a paleoban finomított CH-termékek, kicsit kevesebb CH-tal, mint a nyugati táplálkozás
    Ugyanolyan ragacsosak, szivacsosak, szerintem nem tesznek jót, pedig sokan napi szinten eszik a paleó kenyereket tápláló hús- és tojásételek mellé, amitől azok még a felszívódást is akadályozzák.
    Én sokkal inkább megeszek egy adag pépesre főtt rizst sok zöldséggel, vagy akár rizslisztből készült palacsintát. Jóval inkább érzem ezeket természetesnek, mint a fentieket.
    Vagy egészben enni a magokat módjával, vagy a tápióka-gumót egészben, nem csak a kötős, ragacsos keményítőjét... Nem tesznek jót az emésztésnek. Finomak az ezekből készült tészták, sütemények, ezért nehezen tudunk megállni 1-2 darabnál, több viszont nagyon nem jó szerintem.

    VálaszTörlés
  30. 30. smirgli:

    Az lehet, hogy a lúgos kalcium-hidroxid tartalma miatt hazavágja a gyomorsavat, ezért fájt többeknek a gyomra tőle, pl. Szalai V. is írta a 9. hsz.ban, válaszként, meg többek a PaleoMotivatorban. Aztán meg hasmenésük lett a túl sok rosttól, nem tudom. A szivacsossága miatt felszívja a gyomorsavat.

    "nehezen tudunk megállni 1-2 darabnál" - hát pont ez (is) a baj a kenyérevéssel is :), hogy nem lehet abbahagyni, ha egyszer elkezdi az ember, mert kinek elég fél zsömle.

    29. fenyőfa:

    Na, jó, hogy írod, akkor lehet, hogy mégsem veszek. Még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  31. A NoCarb tésztának a mésztartalma ha jól tudom, a lében úszkál, amit felhasználás előtt el kell távolítani és a tésztát leöblíteni. Magában a tésztában nem sok kalcium van. Ellenben van menne konjak liszt, amit a japánok előszeretettel használnak béltisztításra.
    Szóval nem kizárt, hogy puffad tőle valaki, de nem hiszem hogy a kalcium tartalma miatt.

    VálaszTörlés
  32. Bruce

    Van értelme a béltisztításnak?

    VálaszTörlés
  33. Én is szoktam Nocarb Noodle-t enni, nem tapasztaltam semmilyen negatív hatását.

    VálaszTörlés
  34. Gábor! Te szedsz DHEA-t, esetleg rég óta szedsz? Én ma vettem be első DHEA 25 mg tablettámat, konkrétan azt várom tőle, hogy az elalváskor felugró kortizolszintemet semlegesítse és ne legyek éber újra az elalvás pillanatában.

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/dhea.php

    VálaszTörlés
  35. Én még nem próbáltam, de lehetséges, hogy nem a tésztától van probléma az emésztésben, hanem amit hozzá esznek az emberek? Nyilván nem magában, üresen eszik.

    VálaszTörlés
  36. 36. Vino
    Pl. a mákkal. Sütve (muffin) a mák nekem a halál, egyben viszontlátom, emésztetlenül távozik belőlem. De nyersen sem bírom már megenni, csak egyetlen kanálnyit. Ha már a császármorzsára ezt szórom eritritollal, akkor fáj a gyomrom. De nem rögtön, hanem pár óra múlva. Irigykedve olvasok mindig Gáborról, aki mákon él, mert én is nagyon szeretem és régen nem volt bajom vele. De az is lehet, hogy csak azért nem tűnt fel, mert minden étkezés után fájt alapból a gyomrom.

    VálaszTörlés
  37. Kedves paleosok ! Segitsetek kérlek ! Kulfoldrol irok, igy nincs ékezetem és nem értek jol a szamitogéphez, hogy elohozzak ékzeteket, elore is elnézést. 2 és fél éve kezdtem a low carb életmodot, mert hirtelen iszonyu sokat hiztam. Most mar tudom, hogy a cukorbetegségem miatt, amit csak 9 honapja diagnosztizaltak Magyarorszagon, mert itt senkinek sem tunt fel, hogy volt egy missed ab-om és 2 éve nem menstrualok. Elmentem Budapesten egy jol ismert meddosegi kozpontba, diagnozis PCOS es IR. Hormonjaim mind a follikularis fazisnak felelnek meg, kivéve az osztrogént, ami annyira alacsony, hogy nem tudtak mérni. Metformint 500g retard tablettat szedek 9 honapja, napi 2*1-et. Azota a terheleses cukrom nem javult, hanem romlott, ehomi vercukrom a kezdeti 4.1-rol most mar stabilan 5.0. A terheleses cukor pedig 1 ora mulva 14 felett, 2 oramulva 12.8. Inzulin az egekben es ket ora mulva meg magasabb mint az egy oras. 160g-os dietat irtak elo, amit nem kovetek, mert hulyesegnek tartom a szenhidratfogyasztast, amikor hiperinzulinémiam van. Tejet nem iszom egy eve, sajtbol csak az erlelt kemeny sajtokat eszem neha. Megis hizok. Szepen lassan, de annal biztosabban. Tavaly oktoberben meg 21.4%-os volt a testzsirszazalekom, most mar 22.1%, ami majdnem egy kilo szintiszta zsirt jelent. Probaltam ketogén diétat csinalni, de nem szinezodik el a tesztcsik es biztos, hogy nem vagyok ketozisban. Mit javasoltok? Nagy a hasam, egesz biztos, hogy sok a viszceralis zsirom (kb 6 honapos terhesnek nezek ki) mas testrészeim nem vészesen zsirosak (Jo, no léven a fenekem tul nagynak, a combom tul vastagnak talalom). Szendi Gabor osszas konyve megvan, ezen kivul Atkins Diabetes Revolution cimu konyve es a Toth Csaba konyve. A cukorbetegségrol, kb ugyanazt irjak. Minimalis szenhidrat és semmi tej. A hust imadom, tehat nem a keves feherjevel van a baj (lehet sok?), salatakat eszem, szigoruan tartom a napi 20 g szénhidratos limitet. A zsirt probalom maximalisan novelni a hus rovasara, bar nem konnyu… és mégsem fogyok. Szedtem L-karnitint és kromot, semmi hatasa. D-vitamint szedek (orvos irta fel sajat kérésemre, de nem volt alacsony a D-vitamin szintem). Nem kellene az endokrinologus szerint sokat fogyjak, mert a sulyom normalis, csak a hasi zsirt kéne leadjam, de nem tudom mit csinaljak, nem megy. Je, egyebkent babat szeretnek, de ovulacio es menstruacio hianyaban ez nem less konnyu. Felek kifutok az idobol. Kozelitem a 4. Ikszet. Kerlek benneteket, ha van valami otletetek, segitsetek. Elore is nagyon koszonom.

    VálaszTörlés
  38. Lehetséges, hogy nyersen kell csirkeporcot enni? Akár beledarálva a tatárbeafsteak-be?

    http://www.vitabest.hu/aruhaz/60/30/life-extension-premium-termekek/bio-collagen-with-patented-uc-ii-bio-kollagen-szabadalmaztatott-uc-ii-vel-40-mg-60-kis-kapszula-detail.html

    VálaszTörlés
  39. 38. Elderflower250
    A krómról én rosszakat olvastam Jaminet házaspár Tökéletes Egészség Diéta könyvében, honlapjukon is biztosan írnak erről. Ez a króm valahogy besegíti a sejtbe a glükózt, ettől persze lecsökken a vércukorszint, de ez még sem jó, mert kijátszottad ezzel a sejt glükóz elleni védekezését és kérdés, hogy hol árt többet a glükóz sejten kívül vagy belül. Magyar könyvük 326. old.

    Most én éppen a DHEA nevű cucc szerelembe estem, ha már 40-hez közelítessz, akkor csökkenhetett a DHEA szinted, és ebből a DHEA-ból lesz állítólag pont az a típusú nemi hormon amiből kevés van éppen. Kicsit feljebb belinkeltem Gábor cikkét erről. De más helyeken is olvashatsz róla:
    http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=181

    Ezen kívül még olyan ötletem van, hogy az egyetlen alma tízóraira, és egyetlen másik gyümölcs uzsonnára legyen feldarabolva és vastagon megszórva fahéjjal, akkor nem ugrik meg annyira a vércukorszint, inzulin, mint egyébként.

    Én a 2-3 kg-nyi hízásomat a keménysajt/penészes sajt (nem paleo) visszavételére fogtam rá, a DHEA-tól ezt is várom, hogy megszabadít ettől.

    A paleo alatt csináltatott terheléses vércukor labor, ha a cukros löttyel történt és nem paleo reggelivel, akkor értékelhetetlen, mert un. fiziológiás vércukorszint emelkedéssel jár, magyarán egy ilyen óriási cukorterhelésnek nem szokott hasnyálmirigy nem képes hirtelen óriási inzulint legyártani, így magas marad a vércukorszint. De ha nem terhelnék, akkor nagyon szépen tud inzulint termelni, nincs vele semmi baj.

    Több kávét igyál. http://www.tenyek-tevhitek.hu/veszelyesen-magas-etkezes-utani-vercukor-ertekek-problemaja.htm

    Ha éhes vagy először igyál vizet, akár sós vizet, hátha az is elég. Ezt a ketogén diétások is csinálják.

    VálaszTörlés
  40. 38. Elderflower250

    Talán valami horomonális probléma is állhat nálad a háttérben. Esetleg mellékvese, és/vagy ösztrogén egyensúlytalanság?
    http://www.zimonyi.hu/?p=3577

    VálaszTörlés
  41. Rozcsika
    Koszonom a valaszt. Nagyon el vagyok szomorodva, ugyhogy minden otlet jol jon. DHEA-rol mar en is olvastam sok jot, merettem is vervetellel, normal tartomanyban van, de azert kertem az endokrinologusom, hogy irjon fel, de nem egyezett bele. Hol tudnek beszerezni recept nelkul? (Magyarorszagrol is jo, sokat jarok haza). Almat nem eszem, fahejat viszont igen (vizben felfozok fahejat es szegfuszeget es azt iszogatom, nagyon kellemes izu es foleg jo illatu!)
    Megprobalok leallni a krommal, , megfogadom a tanacsod, ugysem segitett leadni a nagy hasam.
    Sajtot nehez lesz visszafogni, de a cel erdekeben mindent :o)).
    A kavérol nem tudom mit gondoljak. Szendi Gabor oldalan sok jot olvastam rola, Atkins viszont azt irta, hogy a koffein is noveli az inzulin-szintet, nekem pedig mar igy is magas.
    Kistorpe
    Koszonom a valaszt. Igazad van, hormonalis problemam van. Nincs osztrogénem (csak nagyon nagyon keves). Gyogyszerrel probaltuk potolni, de bevizesedek es hizok, de szemmel lathatoan (gondolom az is viz) igy leallitott az orvos az Estrofemrol.

    VálaszTörlés
  42. 42. Elderflower:

    Régi blogtársunk, Descalcez mindig ezt javasolta a makacs hasi zsírpárnákra, ez tutira be fog jönni, ne keseredj el!:

    Az átmeneti böjtölés és a makacs zsír / Tesztoszteron eMagazin

    Így szabadulhatsz meg az utolsó zsírpárnáktól! - Súlykontroll - Partnerek - www.kiskegyed.hu

    Feltétlenül próbáld meg, de legalább pár hétig :)

    Másik, hogy pajzsmirigyet néztek? PM túlműködés is okozhat folyamatos hízogatást. Pedig te aztán tényleg mindent megteszel, én ilyen kúra mellett már 20 kg lennék. Nézesd meg, de ne csak a TSH-t, hanem a T3, T4-et is. Baba projektnél ez nagyon fontos, sokan a PM problémájuk miatt nem esnek teherbe.
    Nagyon remélem, ezek fognak segíteni! :)

    Szerintem a DHEA most fölösleges, kár hajkurásznod, az tesztoszteron prekurzor, de nem tudom biztosan, milyen hatással van a teherbeesésre, talán Gábor tudná. Nem is mindenkinek jó.

    VálaszTörlés
  43. 41. macskacicó
    pajzsmirigy alulműködés okozza a hízást. nem a túlműködés.

    VálaszTörlés
  44. 35. Rozicska
    én legalább 5 éve szedek DHEA-t. az elalvást szerintem nem segíti, nekem a 10 mg-os melatonin oldotta meg végül az alvásproblémámat.

    VálaszTörlés
  45. Macskacico
    Intermittent fasting...en is ismerem a modszert. Mark's daily apple webszajton olvastam rola. Ki is probaltam, de delutanra annyira szedultem, hogy ettem. Megprobalom ugy, hogy deltol delig, ugy hatha konnyebb.
    TSH-m 1.77 volt Metformin elott, legutobb 2.94, T3-at nem neztek, T4 10.09. Nem tudom ez mit takar, de a referencia-tartomanyon belul vannak az ertekek. Azt hallottam babahoz 1 koruli TSH a jo, na de hogyan lehet ezt befolyasolni?

    VálaszTörlés
  46. 46. Ildikó Imre
    Hány mg DHEA-t szedsz egy nap és melyik napszakban veszed be vagy mindegy? Ez az 5 éves szedés azt sugallja, hogy tapasztaltál tőle pozitív változást. A publikusokat megírnád?

    Ezt a melatonint mg-onként emelve kezdted el? Rémálmok nem voltak?

    Most éppen nem panaszkodom az elalvással, de utoljára ott tartottam, hogy már a rémálmok sem érdekelnek, akkor tessék, sikongatva ébredjek, csak már alhassak. Az egyik melatonint leíró szövegben így fogalmazták meg ezt a hatását, hogy "élénk álmok". Végülis a rémálom elég "élénk" valóban.
    (Fogadjunk, hogy most, hogy eldicsekedtem, hogy jól alszom, ma nem fogok tudni elaludni.)

    VálaszTörlés
  47. Nocsak-nocsak...

    http://www.borsonline.hu/20140313_kilenc_tevhit_a_karos_elelmiszerekrol

    VálaszTörlés
  48. 48.Rozicska

    Én anno a Gábor valamelyik cikkében olvastam a DHEA-ról, alaposan utánanéztem én is, meggyőző volt. azóta szedem. reggel veszem be az összes többi vitaminnal együtt. semmilyen érezhető változást nem érzek, illetve nem is tudom milyen volt mielőtt elkezdtem szedni az összeset. nagy váltás volt, a paleo és vitaminok szinte egyszerre. bár a paleot hamarabb kezdtem. a cukorbetegségem nagyot javult, és ez volt az elsődleges cél.
    a melatonint én rögtön 10 mgmal kezdtem, extrém alvászavarom van, a hasonló problémájúaknak ahogy utánanéztem, a kisebbk nem használtak. szerintem nekem vagy elenyésző mennyiségű vagy semennyi melatonint nem termelt a szervezetem. így tudok kb 5 órát is aludni néha egyben. az addigi másfél óra alvás, fél-egy óra ébrenlét periódusokhoz képest ez maga a csoda. (előtte mindent próbáltam, orvosi segítséggel is, meg magamtól is. nulla eredménnyel.)

    VálaszTörlés
  49. 45. Imre Ildikó:

    Teljesen igazad van :). Csak én fordítva vagyok bekötve, alulműködéssel is szörnyen sovány vagyok, ezért tévesztettem el.

    47. Elderflower:

    Annyira sajnálom. De nem kell egész nap éhezned, az nem is lenne jó, próbáld meg talán azt a "8 órás ablak" módszert, hogy pl. reggel 9-től du. 5-ig eszel, jó sok ketogén kaját, ha pl. fél ötkor még jól bezsírozol, nem hiszem, hogy másnap 9-ig ne bírnád ki, és akkor megvan a 16 órás böjt :)) éjszaka úgyse éhes az ember. Én csak a hasi zsír miatt gondoltam....
    A TSH-d teljesen normális, úgyhogy akkor nem itt kell keresni a bajt, én ettől jóval magasabb TSH-val is teherbe estem.

    VálaszTörlés
  50. ii, köszi a választ :-)

    Írtam már a Brót pékség paleo bucijáról, a hosszúkás alakúról, hogy egyszerűen tökéletes, de nem 300 Ft az ára, hanem 350,- Közben még megtudtam róla, hogy Mezei Elmira receptje szerint és felügyeletével készítették el a pékségben először, tehát ez Elmira remekműve. Tényleg nagyon jó.

    VálaszTörlés
  51. nocarb noodle téma:
    Megpróbáltam ma szintén kb 10 dkg tésztát eritrollal a nyírfacukor helyett, most nem fájt a gyomrom de puffadás és rokon jelenségek ugyanúgy voltak. Szintén mákkal ettem, nem tudom, kizárni, hogy az lehet az oka, de eddig nem tűnt fel, hogy bajom lenne vele, bár nem eszem gyakran.

    VálaszTörlés
  52. http://www.zimonyi.hu/?p=2980
    zsírmájról, gyümölcsevésről

    VálaszTörlés
  53. 50. ildikó imre

    Láttad? Az iHerbtől 2014. március 17-én hétfőn 10.00 óráig (magyar idő szerint 19.00 óráig) ingyenesen rendelhető próbatermékként a ZOI 5-HTP (az alvás minőségének javítására, túlzott édesség utáni vágy és depresszió ellen) http://www.iherb.com/ZOI-Research-5-HTP-100-mg-30-Enteric-Coated-Caplets/56012
    http://vitamintippek.blogspot.hu/p/akciok.html

    VálaszTörlés
  54. Sportolói szekció, segítsetek, légyszi!
    Dr. Duoglas Graham, mik a friss hírek erről az emberről? Bírja a gyümölcsevést?

    VálaszTörlés
  55. 35 Rozcsika

    Kb. 30 éve szedek DHEA-t, most már napi 100 mg-ot, nőknek kevesebb kell értelemszerűen. Én sem tapasztalok semmit, de végülis a lassúbb öregedés, és általában az egészség apróságok összejátszásán múlik. Kiugró hatást akkor tapasztalhatunk egy szer szedésekor, ha irtó nagy hiány volt belőle, és központi szerepet játszik az anyagcserében. A DHEA nem ezek közél tartozik.

    VálaszTörlés
  56. 52 Rozcsika

    Hát mi vettünk egy kenyeret, fél kiló lehet maximum, 1500 Ft. Ez szerintem teljesen irreális ár. A kenyér nagyon finom, tényleg kenyérszerű, de ez volt az első és utolsó, amit vettünk.

    VálaszTörlés
  57. 57. szengab

    nézem a DHEA adagolást. 25-200 mg az ajánlás...ez azért elég tág. szerinted mikortól kell többet szedni? mi 50 mg-ot szedünk. adjak a férjemnek többet, mint amit én szedek?

    VálaszTörlés
  58. 59 ildikó imre
    Szerintem férjednek nyugodtan mehet a duplája. Nekem is többet kéne szednem, majd be is szerzem.

    VálaszTörlés
  59. Üdvözletem mindenkinek,

    Tisztelettel érdeklődni szeretnék,hogy a Life Ext. Two/day-ben miért nincs sem réz sem vas?
    Réz,cink,vas szinergikusan dolgoznak és mind a 3 esszenciális a szervezet számára,tudtommal.
    Vagy rosszul tudom...??? :-O
    Nagyon szimpatikus nekem a Two/day multinak az összetétele, szerves mivoltja, csak
    megakasztott ez a réz, vas hiány dolog.... :-/

    Válaszokat előre is tisztelettel köszönöm!

    VálaszTörlés
  60. 61. Tangó
    Szia! Üdv a blogon. Minden felmerülő kérdéskor először Gábor honlapjára érdemes elvándorolni, a keresőbe beírni a témát, pl. vas. Nagyon sok cikk lefordított vagy kivonatolt tartalma jön fel, még az is lehet, hogy a Life Extension Magazin egy vasról szóló cikkét is megtalálod. (a cégnek van külön egy magazinja)
    pl.
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/vashiany-es-korosan-magas-vasszint.htm

    Én annyit tudok erről, hogy vasat külön csak terhes anyáknak kell szedni (Jaminet szerint). Aki nem terhes és eszik húst, májat, belsőséget és velük együtt több ezer mg C vitamint, B12 vit-t annak megfelelő a vasbevitele. Ha a vérképe mégis vashiányt mutatna ki, akkor növelni kell a B12-t (methylcobalamin forma). A vasfelvételt a szervezet vastartalma szabályozza, ha van elég, akkor nem szívódik fel, ha nincs elég, akkor nő a vasfelszívódás. Egy multivitaminnal bevitt vas nagyon rosszul szívódik fel és valószínű, hogy nem ugyanúgy működik, mint a húsokban lévő, hanem a testben marad, ha szükség van rá, ha nem. A túl sok vas tényleg csökkenti a cink és réz hasznosulását és az egészségre ártalmas.

    Szerintem a rézzel is az volt az elképzelés a LEF-nél Amerikában, mint a vassal, hogy úgy gondolták, hogy mindenki eszik elegendő csokoládét, kesudiót, homárt, osztrigát, marhamájat, így hozzájut a megfelelő mennyiségű rézhez. Mert a réztöbblet sem jó dolog.
    Én csak a cink és a réz kettősének jelentőségéről tudok, a szervezet e kettőből hozza létre a szuperoxid-dizmutázt, ami egy "nélkülözhetetlen sejtszintű antioxidáns", jelentsen ez bármit is. Ha az egyik anyag nincs jelen, akkor ez nem bír képződni. (Jaminet: Tökéletes Egészség Diéta 306. old.)
    Ez a vitaminszedés nem mehet annak figyelembevétele nélkül, hogy mit eszik meg valaki nap mint nap. Pl. ha a tőkehalmájra van rákattanva, akkor egyáltalán nem szabad napi szinten Two-per-day-t ennie, mert akkor már túl sok lesz az A vit. Vagy ha 2-nél több paradiót eszik egy nap, akkor is már a Two-per-day-jel már sok lesz a szelénbevitel. Ha sok algát eszik, pl. sushi lapot, akkor már jódot nem vihet be. De lehet, hogy egyedül vagyok ezzel a szokásommal, hogy burgonyachips helyett napi 1/4 sushi lapot eszem :-)


    VálaszTörlés
  61. 58. Szengab
    Egy utolsó próbát még tehetnél a kisebb, baseball formájú bucival, az csak 350,-. Ott nincs ez az ársokk az embernek. De már beledumáltam a gyártásba, hogy kisebb bucikat gyártsanak, mert én sem vettem meg 1400-ért..

    VálaszTörlés
  62. 63 Rozcsika

    Igazság szerint nem létkérdés, hiszen évek óta alig ettünk eddig is paleokenyeret, most jólesett egy nagy vajaskenyeret szalámival enni, de még fele ennyit sem volnék hajlandó fizetni. Elmirától megkérdeztem az összetevőket, hát az azért nem indokolja ezt a horribilis árat. Ezt szerintem a milliomos paleósoknak árazták be. Majd sütünk magunknak, ha nagyon akarunk kenyerezni.

    VálaszTörlés
  63. Tisztelt Rozcsika,

    Köszönöm a válaszod!
    Olvastam ide vonatkozó írásokat, többet is. Természetesen Szendi Úr tollából is, akinek munkásságát nagyra becsülöm.
    A multivitaminok vasfelszívódásával kapcsolatban nem vagyok ennyire borúlátó, ha szerves formáról beszélünk. Lényegében egy egészséges szervezetben a vas felszívódás a vas raktárak telítettségétől függ
    ergo nem szívódik fel belőle,ha rendben van a raktár állapot. Ezen felül a kávé,tea és gabona fogyasztás
    is nehezíti a hasznosulását,tehát elég nehéz napi 10-15mg bevitellel túl lőni a célon, szerintem.
    Abban hiszek,hogy a szervezetünkben a tápanyagok harmóniájának kell uralkodnia, ekkor képes
    ez a csodálatos gépezet rendeltetés szerűen működni, ekkor képes felvértezni magát bármiféle betegség,
    egészség károsulás ellen. A betegségek kialakulásának oroszlánrésze, valamely esszenciális tápanyag/ok hiányának és talán arányának krónikus megléte.
    Evégett kellene harmonikus arányban bevitelre kerülnie a létfontosságú tápanyagoknak.
    Tehát példának okáért, ha 30 mg cink bevitelre kerül, akkor annak törvényszerűen van réz vonzata is.
    A réznek van vas vonzata, így harmonizálnak egymással....stb..stb...
    Ha ebből a harmóniából kihagyok 1-2 elemet, gondolván,hogy úgyis van belőle elég bevitel
    a napi táplálkozásunkkal / ami egyáltalán nem biztos/ ,akkor félő,hogy nem-e fog ezen harmóniára való törekvés csorbát szenvedni...???
    Természetesen nem kőbe vésett igazságként írom ezen sorokat, pusztán saját véleményemként,
    de örömmel olvasok az elméletemet megcáfoló tényeket.



    VálaszTörlés
  64. Rozcsika 62.

    Tisztelet Rozcsika,

    Még annyit hozzátéve,hogy szvsz a LEF Two/Day mennyiségek alkotó elemenként teljesen jók, sőt
    még emelek is majd még rajta. / vas, réz ???? még kérdéses/
    Az én mostani napi vitamin és ásványi anyag mennyiségemet le sem merem írni :-), de én még
    legalább egy 50-es B sor, 400ne mix E vitamint, 4-5000 D3-at, Omega 3 -at, 1 db 500-as B1-et, 2 g kalcium Citrátot, 2g magnézium Citrátot és 5-6000 C vitamin, Citrus bioflavint hozzá fogok dobni
    a Two/Day-hez, .....így már jó lesz.
    Főképp a szerves ásványi anyagok végett tetszett ez meg.


    VálaszTörlés
  65. én a two per day előtt centrumot szedtem, és az éves vérvételnél túl magas vas-szintet eredményezett. az orvos mondta, hogy semmiképpen ne szedjek plusz vasat.
    a réz, ami a two per day cinktartalmát kiegyensúlyozza, pár kanál kakaóval bevihető.

    VálaszTörlés
  66. 66. Tangó
    A 100 mcg K2 vitamin hiányzik a sorból.

    VálaszTörlés
  67. Rozcsika 68.

    Így ahogy mondod, valóban kifelejtettem! :-)
    Az Iherb-en sajnos készlethiányos a Twinlab D3-K2 Dots, március végére ígérik,akkor rendelem is.
    Addig épp kitart a mostani MK7-em.

    VálaszTörlés
  68. Annyit szeretnék még kérdezni,hogy mit lehet tudni a Pioneer Nutrional márkáról?
    Mennyire képvisel megbízható,prémium minőséget?

    Szimpatikus az összetétele és valahol olvastam,hogy benne van az első 10 gyermekvitaminban
    ez a Childrens Multi. Az ára is teljesen jó.




    http://www.iherb.com/product-reviews/pioneer-nutritional-formulas-children-s-multi-fruit-flavor-60-veggie-chewables/37801/?p=1


    VálaszTörlés
  69. Tangó

    Én a kalciumot elhagynám.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  70. Domboroczky 71.

    Teljesen? :-o
    Én sem vagyok híve az eszetlen kalcium adagolásnak, főleg szervetlen formában, de szerintem citrát formában nincs gond napi 2gramm-al. Az kb. 500mg tiszta kalcium.
    Karbonátként semmiképp sem 2g-ot.

    Tegnap jöttem ide, azóta se vas, se cink, se szerves kalcium...??? :-))
    Mi jöhet még...??? :-)
    Nyugtassatok meg,hogy legalább a C vitamin maradhat...;-))

    VálaszTörlés
  71. 72. Tangó
    helyesen: se vas, se réz, se szerves kalcium

    A ketogén diétában, a GAPS diétában és Jamineték könyvében is az áll, hogy egy tányér húsleves, de csak egyetlen tányérnyi! pont annyi kalciumot tartalmaz, amennyi kell. Ha már húslevesundora van az embernek, akkor az azt jelenti, hogy sok a kalcium, pár napos szünetet kell tartani. A kemény sajtokban is van kalcium.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is van Kalcium-citrátom, akkor beveszek csak be belőle, ha nem ettem se levest, se sajtot.

      Törlés
  72. 73.
    Nem pontosan írtam, a húslevesnek csontos, velős csontos, inas, porcogókkal teli húsos csontból kell készülnie.

    Én eszem 2 naponta 5 mg rezet, a VisionClear nevű szemvitaminban ennyi van, minden másnap veszek be belőle (Jamineték szerint napi 2 mg-nál nem szabad többet magunkhoz venni, ebben az étel is benne van), ennek a 10-szeresét szedem cinkben, 2 nap alatt összesen 45 mg cinket szedek be. Tehát máris nem tartom be Jaminet ajánlását, mert ők heti 50 mg cinket javasolnak.

    A fentieket Imre Ildikónak is írom, mert neki írtam arról először, hogy a Two-per-day-ből sok a napi 30 mg cink Jaminet szerint. Igaz, most vásároltam egy MacuGuard nevű LEF terméket, szintén a szem sárgafoltjának védelmére szolgál, ebben nincs réz, tehát most beállíthatom a javasolt értékekre a cink és réz mennyiséget. Szedett már ilyent valaki? (Fura, ugyanazon a néven kétféle összetételű cuccot árulnak, én ezt fogom szedni:)
    http://www.iherb.com/Life-Extension-MacuGuard-Ocular-Support-with-Astaxanthin-60-Softgels/55673#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=macuguard&rc=2&sr=null&ic=2

    VálaszTörlés
  73. Rizcsika 73.

    Értelek én, bár nem kifejezetten értek ezzel egyet.
    Azt írod 1 tál húsleves fedezi az igényt,"amennyi kell".
    Az jó.
    De ki tudja mennyi az igény?
    Mi van ha Uram bocsáss, 2 tállal eszem meg,majd később kemény sajtot is fogyasztok.
    Akkor már túladagoltam a kalciumot?
    Különben az is érdekes vetülete a dolognak,hogy pl. én 189cm és 87 kg vagyok és aktív és sajnos
    elég stresszes életet élek. Nekem biztosan elég az 1 tál húslevesnyi kalcium?
    Lehet,hogy egy 45 kg-os hölgynek elég, ezzel akkor már nekem is?

    Én úgy gondolom,az emberi szervezet ezt megoldja azzal,hogy birtokolja azt a képességet,hogy
    azon tápanyagokat melyeket fel tud használni, azokat üríteni is tudja.Természetesen ha szerves
    formában kerülnek bevitelre. A gond akkor lehet,ha számára felhasználhatatlan, főkép szervetlen
    formában kerülnek bevitelre ásványi anyagok, amiket nem vagy csak nagyon kis mértékben tud hasznosítani,--mert természetidegenek számára-- evégett nem tud velük mit kezdeni, így lerakódhatnak
    és felhalmozódhatnak idővel és az tényleg nem szerencsés. /Lásd kalcium karbonát/
    Tehát én úgy látom,hogy nekünk az a feladatunk,hogy szerves formában juttassuk esszenciális
    tápanyagokhoz a szervezetünket és majd Ő beossza. Felhasználja az ami kell, raktározza amit tud,
    üríti ami nem kell.
    A lényeg,hogy jelen legyenek!
    De nem csak pont szükséges mennyiségben,mert az engem nem nyugtat meg.
    Napi 60-80mg C vitamin az RDA mennyiség, ami lényegében elég.
    De mire?
    Hogy ne legyenek egyértelmű skorbut tüneteink. Arra elég.
    Az ,hogy lényegében az emberek legnagyobb része "csendes skorbutban" szenved e végett,
    az ennek az oka.
    Tehát engem az a " pont ennyi kell" dolog nem igazán nyugtat meg. :-)


    VálaszTörlés
  74. 75. Tango
    ".... Én úgy gondolom,az emberi szervezet ezt megoldja azzal,hogy birtokolja azt a képességet,hogy
    azon tápanyagokat melyeket fel tud használni, azokat üríteni is tudja.Természetesen ha szerves
    formában kerülnek bevitelre. ...."

    Ha ez így lenne, akkor Gábornak nem kellett volna megírnia a Vitaminforradalom c. könyvét, hanem mindenki több marék vitamint/ásványi anyagot megevett volna és kész, amennyire bírta volna anyagilag.

    Egy csomó mindent nem lehet korlátok nélkül fogyasztani se élelmiszerből se vitaminokból, se ásványi anyagokból, aztán vannak olyanok, amikből bármennyit ehetünk. Nem ehetünk korlátozás nélkül pl. algát a jód miatt, szeléntartalmú élelmiszert a szelén miatt, májat az A vit. miatt, stb. A felesleg nem mindig kerül ürítésre, kerülhet raktárakba is, zsírraktárakba, erek falába, ízületekbe, lágyrészekbe. Az is a gond, hogy egymáshoz képest is arányosnak kell lennie a bevitelnek, tehát csak kell foglalkozni a mennyiséggel. A túltáplálásnak van egy olyan hátulütője is, hogy a bennünk lévő kórokozók/elfuserált sejtek (rákos sejtek) is azzal táplálkoznak amivel mi, az pedig nem cél, hogy ők jól tápláltak legyenek.
    Aztán valóban az sem mindegy, hogy milyen korú valaki, milyen életet él, mit eszik. A kor nagyon fontos, mert egy csomó anyag termelése a szervezetben leáll 30-40 éves kor után. Döbbenet mennyi ilyen anyag van. Tehát egy 20 évesnek nem kell szednie Q10-et, kollagént, DHEA-t, Zeaxanthint, luteint, mert tele van a teste vele.

    VálaszTörlés
  75. Rozcsika 76.

    Természetesen vannak ésszerű határok a mennyiségekkel kapcsolatban, de ez a
    napi tál húsleves = kalcium igény fedezése, számomra a legkevésbé sem elfogadható,mert
    millió dolog, pl. életvitel,táplálkozás, dohányzás, alkohol fogyasztás, magas vérnyomás és
    sorolhatnám ...amik teljesen már napi adagot igényelnek.

    " Az is a gond, hogy egymáshoz képest is arányosnak kell lennie a bevitelnek, tehát csak kell foglalkozni a mennyiséggel. "

    Egyetértek, ezért hiányolom a vas, réz tartalmat a LEF two/day-ből.
    Mint írtam is már, 30 mg cinknek ha a fene fenét is eszik,akkor is van réz vonzata.
    Tehát ha egy általános célú multivitaminról beszélünk,akkor szerintem arányosan kellene
    tartalmazni az esszenciális anyagokat és a réz a vas is az.
    Ha pl. egy speciális célcsoportot, ami olyan emberekből áll akiknek kimutatottan magas réz és vas
    szintjük van, akkor o.k.
    De általános célű multinál, érthetetlen számomra miért hagyták ki ezeket belőle.
    Örülnék ha választ kapnék erre....:-)

    VálaszTörlés
  76. Tangó 77:
    Gondolom, azért hagyták ki, mert eleget vihetünk be kajával rézből meg vasból. Rezet pár kanál kakaóval simán megeszel, ahogy Ildikó is írta. Vas meg ott van a húsban, de amúgy is óvatosan kell kezelni, talán ezt a LEF is tudja...? :-)
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/vashiany-es-korosan-magas-vasszint.htm
    Hacsak nincs komoly vashiány, akkor nem kell erőltetni...

    VálaszTörlés
  77. 74. Rozcsika

    "Igaz, most vásároltam egy MacuGuard nevű LEF terméket, szintén a szem sárgafoltjának védelmére szolgál, ebben nincs réz, tehát most beállíthatom a javasolt értékekre a cink és réz mennyiséget. Szedett már ilyent valaki? (Fura, ugyanazon a néven kétféle összetételű cuccot árulnak, én ezt fogom szedni:)
    http://www.iherb.com/Life-Extension-MacuGuard-Ocular-Support-with-Astaxanthin-60-Softgels/55673#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=macuguard&rc=2&sr=null&ic=2"

    Én még nem szedtem ilyet, de astaxanthint rendszeresen szedek, főleg szemproblémákra (meg ha repülővel utazom, a sugárzás negatív hatásának csökkentésére, nyáron pedig napégés ellen). Az általad rendelt termék pont abban különbözik ettől: http://www.iherb.com/Life-Extension-MacuGuard-Ocular-Support-60-Softgels/55672#cid=2175&p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=life%20extension&rc=9&sr=null&ic=2 hogy van még benne 6 mg astaxanthin is, ami miatt kétszer annyi az ára.

    VálaszTörlés
  78. Ha valakit érdekel, jelezze.
    Találtam egy könyvesboltot, ahol még kapható dr. Légrády tojáskönyve (1740 postapontra küldve).

    VálaszTörlés
  79. Marhafaggyú
    Életem első marhafaggyú-kinyerése előtt állok, hálás lennék minden jótanácsért. Eddig annyit tudok, hogy kevés vízben kell nagyon lassan főzni órákig (? óra), újra-és újra hozzápótolni a vizet és aztán elpárologtatni a vizet, tehát zsírjára sütni. 10-es skálán mennyire büdös?

    VálaszTörlés
  80. Ez meg milyen ötlet már, hogy a marhafaggyúba búzalisztet is tesznek? De ez nem az első eset, hogy valami egészen nem búzaliszt-függő dologban liszt van az angoloknál. A Colman's angol mustárban is van liszt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, a link lemaradt:
      http://www.culinaris.hu/item/atora-marha-faggyu-200g

      Törlés
  81. Gábor! és akit érdekel, egy érdekes cikk agykutatásról:

    részlet:
    "Ma már biztosan tudjuk, hogy minden ember agya Alzheimer-kórra van „elrendelve”, csak nem érjük meg mindannyian. Ha 120 évig élnénk, garantáltan mindenki ebben szenvedne. Vajon mi értelme életünk utolsó negyedének, ha nem vagyunk saját létezésünk tudatában, nem ismerjük fel a családtagjainkat sem, csak terhet jelentünk nekik és a társadalomnak?! Szeretne ilyen áron tovább élni?"
    " az Alzheimer-kórt jobbára csak kezelni tudjuk, megállítani és gyógyítani nem."

    Sötét a jövőnk - a kiváló tudós aztán tudja, miről beszél - Szabad Föld Online

    Szomorú, hogy még egy ilyen kiváló tudós is csak megadja magát az eleve elrendeltetésnek, a sorsnak, betegségeknek, megelőzésre nem is gondol, csak a gyógyszerek meg agyműtétek jelentik a megoldást.Vagy a korábbi halál...haljunk meg, még mielőtt Alzheimeresek leszünk mindnyájan :(.
    ír még a skizofréniáról, depresszióról, Parkinsonról is.

    VálaszTörlés
  82. 80. softpaleos

    Engem is érdekelne.

    VálaszTörlés
  83. "Vajon mi értelme életünk utolsó negyedének, ha nem vagyunk saját létezésünk tudatában, nem ismerjük fel a családtagjainkat sem, csak terhet jelentünk nekik és a társadalomnak?! Szeretne ilyen áron tovább élni?!"

    "Az a hihetetlen rend és csoda, amit tudósként látok az agyműködés során, megerősítette: ennyi véletlen nincs. Véleményem szerint ezt meg kellett előznie egy teremtő szándéknak, akaratnak – ez a hitem alapja."

    Ezen még dolgozni kéne.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  84. Szerintem sokkal több bajt hozott már a társadalomra az Alzheimer -kór előtti elbutulás.

    VálaszTörlés
  85. 83. Macskacicó
    Tulajdonképpen egy mázlista, hogy 12 milliárdot így is adtak az agykutatási programra, ha ennyire nincs értelme szerinte az egésznek, agybeteget se gyógyítani nem lehet, se megismerni az agyat. Azon a 12 milliárdon egy csomó Eskimo halolajat lehetett volna adni idős embereknek, D vitamint, K2-t, meg Q10-et, Mg-citrátot, B1-et, citromfüvet, Astaxanthint, Luteint, hogy ne vakuljanak meg, az sem kellemes.

    VálaszTörlés
  86. 84. Paleolga és 85. HViki
    Elnézést mindenkitől, de úgy látszik én vettem meg az utolsó példányt (pénteken rendeltem meg és kedden már itt is volt). A weboldal szerint most csak előjegyezhető. De bátran írjatok neki, nagyon gyorsan válaszol a tulaj.
    Bocsánat mégegyszer.

    VálaszTörlés
  87. 89. softpaleos

    De kinek? Hol találtad? Vagy írtad az előbb, csak én nem láttam?

    VálaszTörlés
  88. 83 Macskacicó

    Én is csak szomorúságomról számolhatok be. Hogy egy agykutató nem tud a depresszió gyulladáselméletéről, vagy a schizofrénia kialakulásának okairól, az csak a szelektív olvasás eredménye. Mindenki kutató bemegy egy utcába, és az eldönti, melyik tábort fogja erősíteni.

    VálaszTörlés
  89. Domboroczky, Fenyőfa, Rozcsika, Gábor:

    Köszönöm, hogy elolvastátok és reagáltatok. Én is szomorú vagyok, hogy itt tartunk. Ha egy ilyen okos ember ("akadémikus, egyetemi tanár, ebben az évben megválasztották a 33 ország 18 ezer agykutatóját tömörítő FENS elnökévé. Számos nemzetközi szakmai szervezet vezetőségi tagja, világhírű egyetemek vendégkutatója. 2000-ben elsőként kapott Bolyai-díjat. Munkásságát 2005-ben Széchenyi-, 2011-ben harmadmagával az agykutatás Nobeljának számító Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták")
    eleve ennyire lemond az emberekről, akkor mit várjunk a háziorvosunktól.

    VálaszTörlés
  90. 90. HViki
    Lefelejtettem a linket :(
    http://bigbandi.hu/spd/334318/Tojas-taplalkozas-egeszseg

    VálaszTörlés
  91. Totális csalódás a marhafaggyúban! Végül úgy döntöttem, hogy csak kifőzöm a marhazsírt és majd leszedem a lé tetejéről a zsírt. Ma ezt a zsiradékot használtam a tojássütéshez és bár kibírható volt bűz a zsír kifőzésekor, mégis ráismertem erre a fura szagra az ételben és amilyen a szag, olyan az íz. Borzalmas. Hát ennek még nagyon alapos szagtalanító kémiai eljárásokon kellene átesnie ahhoz, hogy "igazi angol süteményeket és pitéket" lehessen gyártani belőle.
    http://www.culinaris.hu/item/atora-marha-faggyu-200g

    Most én a kókuszolajhoz tértem vissza. Ez teljesen szagtalan és tisztaságát illetően bízom a forgalmazóban:
    http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1756/nature-cookta-k%C3%B3kuszolaj-1000-ml

    VálaszTörlés
  92. Ciroklisztben van valami káros? Mert nagyon sok jót írnak róla külföldi oldalakon (sorghum)

    VálaszTörlés
  93. 60. szengab
    rendben. a férjemnek megy a 100 mg. nő sose szedhet többet mint 50 mg?

    VálaszTörlés
  94. Kedves Gábor (és minden itt lévő)!
    Egy régebbi megyjegyzésben olvastam, hogy említette, hogy a paleo sokféle, mindenkinek azt kell megtalálnia, ami neki való, és abban reménykedett, hogy amit elindított Magyarországon azt más tovább fogja vinni, fejleszteni, kitérve a különböző testalkatok optimális tápanyagigényére és ezek kialakulásának evolúciós okára.
    Ez a téma (a "testalkat paleo") foglalkoztat engem is a leginkább, ezt kutatom egy ideje és érdekelne, hogy Ön mit tud erről? Illetve mi a mai haladó tudomány álláspontja vagy eredményei ebben a témában? Az ektomorf testtípus gyors anyagcseréje, magas inzulinérzékenysége, az endomorfok magas raktározóképessége, stb.
    (Természetesen érdekel mindenki véleménye a témában, és örömmel fogadom.)

    VálaszTörlés
  95. Ezúton szeretnék egy eldöntendő kérdésben hozzátok fordulni: A mai napig érkezik hozzám közhírré tételre érdemes recept.

    Most egy olyan recept került a kezembe, ahol a kecskesajt, mint elfogadott paleo sajt szerepel. Mellesleg a hírlevélben Elmíra is kecskesajtos recept készítését hirdette meg.

    Nagy látogatottságú magyar paleos oldalon találkoztam borvacsorával egybekötött paleos estével megkoronázva némi tequillával.

    Kérdésem: Valamilyen új álláspontról az utóbbi időben lemaradtam???

    Nekem ez azért fontos kérdés, mert a PaleoVitalon szeretnék autentikus lenni.

    Azt, hogy az ifjúság - ne legyünk képmutatóak - uram bocsá' megiszik néhány pohár bort, ..., hát istenem, elfogadom, de ezt paleos oldalon képviselni?! - hm, meg háááááá

    'sten biza nem szóltam volna ezért, ha 10 perccel ezelőtt nem jön szembe velem egy paleos oldalon a kecskesajt :-)

    VálaszTörlés
  96. 97 ildikó imre
    Szerintem nő ne szedjen sokat, de a pontos mértéket nem tudom, végülis ez még testsúlytól is függhet. Igazából a vérszint volna a döntő, de ezzel sem foglalkoztam igazából. Gyakorlatias vagyok, amit nem lehet, vagy nehezen lehet kivitelezni, azzal nem annyira szoktam foglalkozni.

    VálaszTörlés
  97. 98 Patrik Strausz

    Ez sajnos ugyanott tart, mint amikor ezt mondtam. Mindig fontosabb kérdésekre kell reagáljak, most a paleo magazin talán majd teret nyit számomra, hogy új kérdésekkel is foglalkozzak, de ez még csak terv.

    VálaszTörlés
  98. Sziasztok! Már régen írtam nektek, de folyamatosan olvaslak Benneteket. Egy kérdésem lenne, hátha tud valaki segíteni. Anyukámnak csípőkopása van, és ajánlották neki, hogy szedje glükozamint, zöldkagyló kivonatot és kurkumát. Volt valkinek hasonló problémája? Mit érdemes szedni ilyenkor? Ezek közül melyiket vagy mindet? Előre is köszi a segítséget!

    VálaszTörlés
  99. 102. Aurora
    Szia! Elkezdem én, aztán majd a többiek még írnak hozzá. Én a saját vállam pokoli fájdalmának javulásakor összeolvasott és aztán beszerzett és megtapasztalt szereket sorolom fel:
    - K2 vitamin 100 mcg!!!!! (lágyrészben lerakódott kálcium besegítése a csontba, meszesedés feloldása, este mindig salátalevél olívaolajjal)
    - Proenzi3 Expur (porc visszaépítéshez és sok csirkeporc evése)
    - C vitamin, lassan felszívódó (kollagén képződést elősegíti), most megrendeltem a liposzómás C vit.-t Pintér Zoltántól, Gábor oldalán keresztül, az állítólag sokkal jobban képes felszívódni
    - én plusszban vettem még MSM-et, Warren blogtársunk irománya hatására, ezt még külön bekapdosom (fájdalomcsillapítás)
    - Omega3 halolaj gyulladáscsökkentésre, sertészsírt is hanyagolom, kókuszolajban sütök
    - Tervezem csak: kurkuma gyulladáscsökkentésre, vas eliminálásra

    Nagyon lassan halad a felépülés, nem szabad türelmetlennek lenni. El sem akarom képzelni, hogy hány emberen végeznek vállprotézis/csípőprotézis műtétet, pedig csak K2-t kellene szednie. Persze ha már csak akkor kapunk észbe, hogy a porcot védeni kell, amikor már szinte felszívódik az ízület és már összeér szinte a két csont, akkor már lehet, hogy késő.

    És persze a paleo is javasolt, a biocsirke lábízületét nem lehet összehasonlítani a nagyüzemben felnevelt csirkéjével. A nagyüzemi hatalmasra duzzadt, szivacsos, fehér színű, a bio csirkéjé erős sárga színű, nagyon vékony kis réteg, nem is lehet megenni, mert a csonthoz van tapadva. Az embernél ugyanez lehet a helyzet.

    VálaszTörlés
  100. 103. Rozcsika

    "Tervezem csak: kurkuma gyulladáscsökkentésre, vas eliminálásra"

    Ez mit jelent? Mi a hatása a kurkumának a vasra? Vashiányos vérszegénységben akkor nem is szabad szedni kurkumát?

    VálaszTörlés
  101. Ildikó Imre

    Most találtam a Tökéletes Egészség Diéta 319. oldalán: "A kolinpótlás gyorsan orvosolja a zsírmájat, alig 12 nap alatt 15%-ról 4%-ra csökkenti."

    VálaszTörlés
  102. 104. Paleolga
    Hogy a kurkuma segít a kelátképződésben, szerintem csak arra az emberre vonatkozik, akinek vastöbblete van, pl. már nem menstruáló nők, tehát van ami kelátkötésben távozni tud, agyból, májból. A vörösvértestekben lévő vas nem ilyen. Én így értelmeztem a szöveget.

    Utolsó előtti bekezdés:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/vashiany-es-korosan-magas-vasszint.htm

    Én most abbahagytam a 25 mg DHEA szedését, mert aknék jelentek meg az arcomon, lehet hogy nem ettől, de ez lett meggyanúsítva. Ha újra előjön ez az elalvás előtti idegesség, talán majd újra beveszem, de biztos hogy nem napi szinten.

    VálaszTörlés
  103. 99. BB
    Szerintem a kecskesajt és az alkohol nem paleo, aztán mindenki olyan kompromisszumokat tesz, amilyeneket akar. Én semmilyen paleós "szaktekintélynek" számító oldalt, gasztroblogot nem veszek irányadónak, csakis a rendelkezésre álló infókból összerakott saját szintézisemet.

    VálaszTörlés
  104. 102. Aurora
    Ezt a sokat reklámozott Gyógyfüves mesterbalzsamot ugyan még nem próbáltam, most akarok venni:
    http://webshop.hillvital.hu/izulet_porckopas_86

    Érdekes, hogy ők is MSM-mel és C vitaminnal gyógyítják a porckopást és a gyógynövényekkel.

    VálaszTörlés
  105. 107. MW
    Teljes mértékben egyetértek veled. Kizárólag azért szólaltam meg ezen a fórumon, mert az itt folytatott hosszú beszélgetések, kísérletek, levont következtetések ötvöződtek - különösen anno - a Gábor által kincsként feltárt paleos ismeretekkel. Ezért a felfedezett kincsért mindig is hálás leszek, hiszen mint a bölcsek kövére, úgy találtam rá a paleora. Időközben viszont - éppen ennek a fórumnak egykori blogozói hatására és kérésére indult a Paleolihlet, majd a PaleoVital, aminek a hitelességét igyekszem megőrizni.

    VálaszTörlés
  106. 107. BB
    Igen, én örülök is, hogy megőrzöd a hietelességet, ne is foglalkozz azzal, mások hogyan higítják fel a paleót. az üzlet, az üzlet, ez a jelenség mindig is meglesz.

    VálaszTörlés
  107. 106. Rozcsika

    Köszi a választ, így már értem. Nem is olvastam még korábban ezt a cikket.

    Úgy emlékszem, hogy Te eszel vöröspálma olajat. Mennyi annak a napi adagja, ha E vitamin helyett fogyasztom? Egy kiskanállal szoktam. Eléggé markáns íze van, de rukkolával kibírható. A színe is klassz, a fehér konyhaasztalt szépen megfogta volna, ha nem törlöm le azonnal az odacseppent olajat.

    VálaszTörlés
  108. Rozcsika

    Nagyon köszönöm a sok infót! Már továbbítottam anyukámnak. Elkezdett paleo jellegű étrendet pár hete, kb 70-80 %-ban tudja tartani. Persze ez nem sok, de hozzá képest ez hatalmas változás!

    VálaszTörlés
  109. 105. Kíváncsi

    Nagyon köszönöm, Máris megrendeltem. Holnap itt lesz.
    Amúgy óriási a változás. Én teljes paleo voltam, de valószínűleg túl sok gyümölcsöt ettem, és az utóbbi időben sok almát. Utánanézés, meg az itteniek segítsége után egyelőre elhagytam a gyümölcsöt, szinte teljesen, az utóbbi hónapban összesen pár szem epret, meg egy kis marék áfonyát ettem. Amikor elkezdtem a paleot, sokat fogytam, de nem ment le minden. Na most ezzel a gyümölcsmentes paleoval olvadnak le a megmaradt kilók. Pedig eszem. Hurrááá.
    És még egyszer köszi a choline-t.

    VálaszTörlés
  110. 111. vitamintippek
    Jaminet szerint heti egy evőkanálnyit elég enni. A spot on egyik természeti népekről szóló filmjében ezt használják zsírnak, minden rizsétel piros színű tőle, tehát kb. stimmel a heti egy evőkanálnyi mennyiség.
    Én még nem bontottam fel az üveget, Jungle márkájú Red palm oil, nem tört össze a repülőúton. Nem tudom, hogy mire tegyem rá. Jelenleg csak annyi vöröspálmaolajat eszem, amennyi Joe Nature&Vitality Q10 koenzimes olajában van, ez is elég piros. Az üveg cseppentővel csepegtetek jó bőven a fogínyemre, ez kb. egy kávéskanálnyi olaj, innen kell felszívódnia, finom az íze:
    http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1368/118/%C3%89trendkieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k/q10-koenzimek/nature&vitality-q10-koenzim-komplex-95-ml?keyword=nature%26vitality

    VálaszTörlés
  111. 114. Rozcsika

    Akkor a napi 1/2 kiskanálnyi elegendő. Te is ezt rendelted? http://www.iherb.com/Jungle-Products-Red-Palm-Oil-14-oz-397-g/30274#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=sunset%20red%20palm%20oil&rc=134&sr=null&ic=3
    Én meg tudtam enni natúr is, finomabb, mint a halolaj:) Bármilyen salátára ráöntheted (nekem a rukkolával ízlik) vagy ha a család eszik rizst, akkor lopjál el fél evőkanálnyit belőle, s arra öntve kifejezetten finom.

    VálaszTörlés
  112. 113. Ildikó Imre
    Jaminet szerint 417 mg kolinra van szükség egy nap, ami benne van napi 3 tojássárgájában és heti 10 dkg marha- vagy báránymájban. Ezen felüli mennyiségre csak terhesanyáknak van szüksége. Ildikó, Te ettél ennyi tojást és májat? Jaminet talált egy tud. cikket, amiben az áll, hogy a kolinhiány önmagában is képes elhízást okozni és alacsony fehérjebevitel mellett zsírmájhoz vezet. De szerintem ez egyenlő azzal a megállapítással, hogy aki kevés zsírt és fehérjét eszik, az nyilván több szénhidrátot. És aki paleos és nem kenyérből eszi a szénhidrátot, akkor gyümölcsből fogja.

    VálaszTörlés
  113. 115. Paleolga
    Igen, ezt. A Nutiva márkájúra vártam sokat, de soha nincs belőle. Most sincs.
    http://www.iherb.com/Nutiva-Organic-Red-Palm-Oil-15-fl-oz-444-ml/51643#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=nutiva&rc=32&sr=null&ic=13

    VálaszTörlés
  114. Szalai V néven írtam eddig, de most átnyergelek a fentire.

    103 Rozcsika
    Megírnád, miért jó a salátalevél olívaolajjal? Előre is köszönöm.

    102 Aurora
    Nekem is kezdett fájni a csípőízületem, majdnem másfél éve eszem paleo szerint, kb egy éve vagy kevesebb szedek K2-t és jó ideje egyáltalán nem fáj.

    VálaszTörlés
  115. 116. Rozicska

    500 mg-os choline van. olyat rendeltem. ez B vitaminféle, tehát vízben oldódik, tehát nem lehet túladagolni. 3 tojást elég ritkán ettem egy nap. májat is ritkán. gyümölcsöt tényleg sokat ettem, mert nagyon szeretem. de ahogy a krumplit abba tudtam hagyni, pedig a top kedvenc kajám volt, ez is fog menni. nem akarok örökre totál gyümölcsmentes lenni, amikor rendben lesz a májam, akkor el fogok kezdeni nagyon kevés gyümölcsöt visszacsempészni. az alacsony fruktóztartalmúakból.

    VálaszTörlés
  116. 118. Köbüki
    A saláta levelet a K1 vit. tartalma miatt ajánlottam elmeszesedett ízületekre, hátha az illető képes ezt K2-vé alakítani. Az olaj vagy bármilyen zsiradék együtt evése a többi ételfélével nagyon fontos. Jamineték Tökéletes Egészség Diéta könyvükben külön fejezetet szentelnek "A remek íze van étrend"-nek , 61. old., Az ízletes ételnél a hasznossággal együtt jár a tápláló fogalmával, persze nem mesterségesen feltúrbózott ízletességről beszélünk.
    Mivel a szűz olívaolajban nem lehet sütni-főzni, ezért az ember vagy a kész ételre csurgatja vagy valami salátára tesz belőle. Én szeretem a fura ízét, ezért teszem a salátára. Az olívaolajban valami különleges típusú zsírkomponens vagy zsírsav van, most nincs időm újra előkeresni, hogy mi pontosan, a lényeg, hogy valami olyan ami nem található meg más zsiradékban. A zsiradék jelenlétében a salátalevelekben található fontos anyagok jobban felszívódnak, hasznosulnak.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Ol%C3%ADvaolaj

    Elnézést, hogy nem voltam túl "todományos", de én amikor valamiről olvasok nem annak memorizálásával foglalkozom, hanem azzal, hogy akkor ennek fényében holnap mit fogok változtatni az étkezésnél és a későbbiekben már csak ezt tudom megjegyezni, hogy mi volt a változás. :-)

    VálaszTörlés
  117. Miért is eszitek a pálmaolajat? Bocs, lemaradtam....
    Itthon nem lehet kapni valami jót?
    Ami a biobolt-e-tarnál kapható, az nem jó?
    Gorky pálmaolaj (pálmazsír), nem tudom linkelni, mert nem lehet. Vagy valami más nincs itthon?

    VálaszTörlés
  118. A pálmaolajról:

    http://www.youtube.com/watch?v=0o6WHN4NDTk&feature=youtu.be

    VálaszTörlés
  119. 121. Macskacicó
    E-vitamin pótlás, mind a 8 összetevő benne van. Ez az olajpálma (nem kókusz pálma) apró piros bogyóinak húsából kinyert olaj vagy a bogyó magjából, az drágább. Az olaj színe is vörös. Magyarországon én csak vörös pálmaolaj szappant találtam.

    VálaszTörlés
  120. 121. Macskacicó

    A vörös pálma olajnak a legnagyobb a béta-karotin koncentrációja, 30-szor magasabb a répáénál és 600-szor a paradicsomnál. A legjobb tokotrienol forrás és a likopin tartalma is jelentős. Szívbetegség, alzheimer-kór, demencia megelőzésére jó a fogyasztása.
    Video a vörös pálma olaj előnyeiről, megállítja az öregedést:) http://www.doctoroz.com/videos/miracle-fat-red-palm-fruit-oil-pt-1
    Írás: http://www.doctoroz.com/videos/why-you-should-give-red-palm-oil-try

    VálaszTörlés
  121. 123. Rozcsika, 124. Paleolga:

    Köszönöm, értem, egyszóval akkor itthon nem lehet jót kapni, ugye? Bruce-éké nem olyan, vagyis hát nem vörös pálmaolaj, jól látom?

    VálaszTörlés
  122. Szengab

    Mikorra várható az új könyved megjelenése?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  123. 35 Rozcsika

    Tapasztaltál valamilyen kellemetlen mellékhatást (vagy pozitív hatást) a DHEA szedésétől? Köszönöm előre is!

    120 Köszönöm a magyarázatot!

    VálaszTörlés
  124. Udvozlok mindenkit! Regi olvaso vagyok, de ez az elso bejegyzesem. Fulzugasrol lenne kerdesem. Van valami paleo/taplalekkiegeszito ajanlas? Two per day-t szedek egy ideje, 120 mg Ginkgo-val es 2-3g halolajjal. Bela

    VálaszTörlés
  125. Warren

    Megkérhetlek, hogy küldd el nekem is az általad összeállított vitaminlistát? kishajneszkukacgmail.com-ra. Köszi!

    VálaszTörlés
  126. 127. Köbüki
    DHEA: én a felesleges kortizol eltüntetése érdekében kezdtem el szedni a DHEA-t és mert olvastam, hogy a korral biztosan lecsökken a termelődése. Írtam, hogy aknék jelentek meg a tökéletes paleo arcbőrömön, úgy gondoltam, hogy a beszedett DHEA-ből a szervezetem nem jó nemi hormonokat gyártott le, mint ahogy erre már fiatalkoromban is volt példa, ezért is lettem magas, fiús alkat, voltak aknés korszakaim, amikor csak a Diane27 segített. Most nem szedem, ha rám jönne újra az elalvás előtti felpörgés, akkor talán újra beszedem, reménykedve abban, hogy az aknék mégsem ettől lettek.

    VálaszTörlés
  127. 128. Béla
    Szendi Gábor: Vitaminforradalom 114. old.:
    A tinnitus (fülzúgás) és az időskori hallásromlás esetében komoly bizonyítékok szólnak amellett, hogy a B12 hiánya fontos szerepet játszik. Napi 300-500 mcg (microgram) B12, kétszerre bevéve. Gábor nem ír a B12 cianokobalamin forma és methylkobalamin forma közötti meglévő vagy nem lévő különbségről, vitaminárusok állítják, hogy a methylkobalamin jobb. Ezt csak azért jó lenne biztosan tudni, merthogy Magyarországon nem lehet ilyent kapni, csak a cianokobalamint. Állítólag ennek ciántartalma azért nem mellékes, főleg ekkora dózisokban beszedve. Szerintem a többség első mega dózisú B vitaminja a Vitaking B-50 készítménye, Gábor is ajánlotta ezt a honlapján, én szedtem, először heti egyet, aztán napi egyet, aztán Jamineték könyve hatására újra csak heti 2 szemet. Aki minden étkezéskor húst eszek, annak a B12 bevitele rendben van. Ezt onnan tudom, mert háziorvosom megnézette a B12 szintemet és albuminszintemet, merthogy biztos alultáplált vagyok a paleo miatt. Persze mindkét érték tökéletes lett.
    Eszel napi 3-szor húst, jó az emésztésed? Merthogy a B12 felvétel korlátozott, étkezésenként 2,5 mcg-nyit tudunk vételezni, de csak ha rendben van az intrinzik faktor. Laborban megnézik, hogy a B12 szint rendben van-e. A Vitaminforradalom B vitamin fejezetét olvasd el.

    Kérlek, hogy később írd meg, hogy hogyan kezelted magad és hogy az segített-e. Ezt valahogy mindenki elfelejti megírni aki kérdést tesz fel, pedig ez mindenkinek nagyon hasznos lenne.

    VálaszTörlés
  128. 128. Béla
    Te mit értesz fülzúgáson? Nekem "olyan" fülzúgásom van (?), hogyha telefonálok akkor jelentkezik valami szörcsögés a jobb fülemben (azért ott, mert azzal telefonálok), ez néha alig van, néha meg nagyon erősen. Volt már úgy is, hogy akkor is "szörcsögött", mikor nem telefonáltam, de akkor be volt gyulladva az állkapcsom fülhöz közeli része. Mostanában mintha nem tapasztaltam volna, de ha valami normális, az nem tűnik fel. Most éppen szedek B-komplexet, biztos van benne B12 is. Lehet nézetek szintet én is. A fülorvosnak annyi ötlete volt anno a dologhoz, hogy elküldött hallásvizsgálatra...

    VálaszTörlés
  129. 131. Rozcsika

    A two per day-ben 300 mcg B12 van(methylcobalamin / 5000%) Ehhez kene meg szednem? Mar igy is neonsargat pisilek. :) Lattam az Iherb-en 1500mcg kiszerelesben ugyanez. A tul sok nem arthat? Hust eszem naponta 1-2 alkalommal, tojast mindennap 3-5, de az emesztesem nem a legjobb. Most kezdem el a GAPS-etrendet paleo modra, remelem segit rendbe rakni... Koszonom a tippet, elolvasom ujra. (megvan, el is olvastam, de valahhogy ez kimaradt...) Biztosithatlak, ha elmulik vagy gyengul, en leszek az elso, aki jelzi itt es mashol... Btw, holnap epp megyek laborba, hozzacsapom a B12-it is.

    VálaszTörlés
  130. 132. Cirmos

    Nekem a bal fulem kb. 10 eve zug. Anno voltam en is kivizsgalason, semmi extrat nem talaltak. Eleinte zavart, aztan megszoktam, nem erdekelt. De par hete masik is elkezdett. Nem akarom magamnak tul dramatizalni, igy konnyebb. Mi ertek alatta? Ha nincs hatterzaj, tehat pl. este elalvas elott, akkor zug. Nagyon magas hangon. Hogy ugy mondjam, ultrahang kozeli. Ugy kell elkepzelni, mint amikor audio vizsgalaton vagy es a legmagasabb hangot toljak fuledbe, meg eppen hogy hallod. Na szinte pont az. Most masik fulemben kicsit melyebb a hangmagassag.

    VálaszTörlés
  131. 126 Domboroczky

    április közepe táján, de 26-án a könyvfesztiválon már dedikálni fogom, tehát addigra biztosan.

    VálaszTörlés
  132. 134 Bela

    Ez adódhat abból is, hogy krónikus középfül gyulladásod van, amit nem mutat ki semmi. Azt kell megvizsgálnod, fejforgatáskor, hirtelen fölálláskor (azaz hirtelen vérnyomás változáskor), változik-e. Meg kell különböztetni centrális és perifériás problémát. A perifériás esetben a gyulladt szövetben kitágult erekben surrogó vért halljuk. Ha ugy találod, hogy erről van szó, Bioparoxot kéne napjában többször felfújnod a füledbe, úgy, mint amikor ki akarod dugítani a füledet légnyomás különbségnél.

    VálaszTörlés
  133. 133. Béla
    Mióta szeded a Two-per-day-t? Mióta vagy paleon, hány %-ban tartod be és hány éves vagy? :-)

    Amit leírtál, nagyon rossz lehet és meglep, hogy ilyen régen fenn áll. Esetleg lehet tényleg az az egyik ok, hogy nem bír felszívódni a B12. Addig is amíg a laborból ez kiderül, az étkezéshez kellene savanyú dolgokat enni, nagyon ecetes savanyúságot és sokat, limonádét, citromos teát előtte. A gyümölcsöt is feltétlenül akkor edd meg, mikor készíted az ételt, az gyomorsavat csinál, a gyomorsav meg az epetermelést indítja meg. Próbálj meg tényleg csak 3-szor étkezni és közte semmi-de-semmi étel ne legyen csak víz, hogy ne pocsékold el az epéd. A tízórai/uzsonnára evett gyümölcs az ebéd/vacsora előtt legyen. Reggelire menjen a nagyon zsíros étel (3 tojás), ebédre a közepesen nehéz étel (húsleves vagy húsétel főtt zöldséggel), vacsorára a nyers salátalevél mix+olaj+pulykahús+sajt. Ha be tudnád tartani a reggel 10-től este 6-ig evést (csak 8 órán keresztüli étkezés), akkor a böjtölés is meg lenne. Kávét/üres teát/vizet ihatsz.

    A papaya készítmények nagyon jók emésztésre és minden nagyon keserű dolog. Nekem sajnos az emésztő enzim mix nem vált be, de lehet, hogy neked segítene. A Biobarát bioboltban van egy Highland márkájú enzim mix.

    VálaszTörlés
  134. Bocsanat, hogy megint belekotyogok a tarsalgasba. Megint kerdesem lenne. Vizesedek, puffadok es hizok. No vagyok 37 eves es nem menstrualok mar tobb, mint 2 eve, extra alacsony az osztrogenszintem, minden mas hormon es vitaminszint normalis. Eddig azt hittem a hormontablettaktol van ez a nagy puffadtsag, de mar egy honapja nem szedem es megis lassan, de biztosan hizom. Gyumolcson szinte egyaltalan nem eszem, tojast minden nap 1-3 db-ot, hust minden nap (csirke, pulyka, neha marha vagy barany) zold leveles zoldseget, uborkat, retket, porehagymat gyakran, fokhagymat is. Paradicsomot ritkan. Sajtot (parmezant vagy nagyon erett Cheddart, Goudat) eleg gyakran hasznalok foleg izasitesre (raszorom a salatara) es napi egy marek (10-15 szem) mandula/mogyoro/brazil dio/ ami jon és kakaopasztat (ez 100% kakaobab megorolve etcsokinak, nincs benne desito) Eritrittel edesitek, vagy steviaval. Napi szenhidrat 20g alatt. Van valami otletetek, hogy mit csinaljak, hogy lelohadjon a pocakom es fogyjak egy kicsit? Ti mennyi sajtot esztek es mennyi diot/mogyorot? Lehet ez az ok?

    VálaszTörlés
  135. Èn már annyira unom, hogy a tágabb környezetem folyton meg akar gyözni, hogy a paleo hülyeség, pedig csak csendben folytatom, nem is hírdetem az " igét". Miért ingerli ez az embereket? Nem talán " féltenek", hogy idönap elött fel fogom dobni a pacskert?

    VálaszTörlés
  136. 138. Elderflower250
    Colette Heimovitz: Az új Atkins-diéta könnyedén c. könyve a világ legrészletesebb könyve arról, hogy hogyan lehet lefogyni, egyben a világ legunalmasabb könyve is valószínűleg. A Jaffa Kiadó irodájában a legolcsóbb megvenni, a Nyugati téren. Hátha találsz benne valami rád illő gondot vagy valami ötletet ad.

    Hogy kedvet csináljak hozzá, a fogyást leállíthatja: (78. old.)
    - a túl sok zsír evése, mert akkor azt égeti el a test, nem a saját zsírt
    - ha a naponta elfogyasztható 18-22 gramm szénhidrátból 12-15 g nem az alapzöldségekből jön össze

    VálaszTörlés
  137. 136. szengab

    Gyerekkoromban volt kronikus fulgyulladasom(4,16), de elmultak, azota nem volt vele problemam. Ha gyulladas lenne a szervezetemben, akkor a CRP-m nem 0,26 lenne. Vagy ez nem szamit? Fejforgataskor erosodik, de felallasra nem. Viszont azt is eszrevettem, ha emelek(sport), akkor jobban zug, amig emelek. Ezt csak mostanaban vettem eszre, mert eddig ahol emeltem, ott mindig szolt a zene, most meg otthon csinalom. Hirtelen felallasra "csak" megszedulok, ill. feketedik a latasom kicsit, de ez gyerekkorom ota igy van. 184/72 vagyok, vekony, de sportos.

    137. Rozcsika

    Par honapja szedem. A paleot kb 1 eve kezdtem, de az utobbi felevben erosen hanyagoltam fokent peksegi kakaoscsigak formajaban. Sokat sportolok ezert a rizs nalam visszajott kicsit, de majd most azt is ujra elhagyom. 39 vagyok amugy. A reggelim tavaly ota 3-5 tojas,szalonna, kokuszzsir, savanyu kaposztaval. Ezzel tokeletesen elvagyok. Mostanaban a GAPS miatt tobb huslevest, fott hust eszem, inkabb este. Probalom a napkozbeni etkezest minimalizalni, nem szeretek a munkahelyen enni. Gyumolcsot elvetve eszem, hetente 1 alma vagy banan. Amugy is azt vettem eszre, hogy nem birom oket. Citromos vizet szoktam inni, ha kicsit sokallja a gyomrom az etelt. Napkozben szoktam aszalt dolgokat enni, de nagyobb menynisegben azokat sem birom. Igazabol a reggeli rantottam es a husleves, amit igazan elvisel a gyomrom/belem.

    VálaszTörlés
  138. 141 Bela

    Ez mind a lokális gyulladást támasztja alá. Olyan alacsonyszintű gyulladásról van szó, amit semmi nem mutat ki. A CRP nem mutat ki ilyet.

    VálaszTörlés
  139. 134 Bela
    Az arctorna azt állítja magáról, hogy jó a fülzúgás ellen. Van egy olyan, hogy "take ten", ha jól emlékszem a nevére, annak a leírásában olvastam. Üdv

    VálaszTörlés
  140. 141. Béla
    Nem nagyon lehet fogást találni az étkezéseden, hacsak azt nem, hogy hiányzik belőle a nyers zöld levelek keveréke. Munkahelyre ezt könnyű vinni, jól szállítható egy műanyag dobozban és az étkezés pillanatában kell csak rátenni az olajat, a sót, a felvágottat és ehető.

    Ha a gyulladás elmélet van, akkor gyulladáscsökkentők: kurkuma, halolaj. Ha krónikus fertőzés elmélet, akkor olvasd el Jaminet: Tökéletes Egészség Diéta c. könyvében a 38.-39.-40. fejezeteket, itt a kórokozók kiéheztetési stratégiáit adja elő, 337. old-tól. Több ötlete is van erre. Mindegyik könnyen kivitelezhető.

    Szintén ebben a könyvben van arról is szó, hogy löketszerűen szabad csak bizonyos táplálékkiegészítőket beszedni, mert a kórokozók is ezen élnek, Jamineték szerint. Ez természetesen totál ellent mond annak, amit a vitamingyártók javasolnak és nem lehet tudni, hogy melyik tanácsadónak van igaza. Ez persze minden tanácsadóra vonatkozik, amit írok, természetesen csak egy utat jelöl ki, hogy merre lehetne kutakodni Neked.

    VálaszTörlés
  141. Rozcsika

    Egyszerűen bámulatos, és tiszteletre méltó, hogy mennyire segítőkészen hajlandó vagy még az oldalszámokat is kikeresni a megfelelő könyvekből, egy-egy adott kérdéssel kapcsolatos magyarázatodhoz. Én személy szerint nagyon hálás vagyok Neked ezért, és igazán példamutatónak tartom, hogy nem csak mechanikusan elolvasod a könyvekben leírtakat, hanem értelmezed is, és megpróbálod beépíteni az életmódodba, táplálkozásodba.

    VálaszTörlés
  142. 141 Béla, 144 Rozcsika

    A kakaóscsiga evés azért baj, nem?

    VálaszTörlés
  143. 144. Rozcsika
    mit jelent a loketszeruen beszedni? nem olvastam a konyvet meg.

    146. Nevtelen
    igen, a kakaoscsiga gaz. igyekszem leszokni rola.

    142. szengab
    elfelejtettem mondni, h pl. asitaskor is erosodik a zugas. ki fogom probalni a Bioparoxot, bar nem tiszta a hasznalata szamomra. azt irjak szajba es orrba. hogy juttatom onnan a fulembe? ha en ki akarom dugitani a fulem, akkor nagyokat probalok nyelni.

    amugy koszonom mindenkinek a segitseget,

    VálaszTörlés
  144. 147. Bela
    Bizonyos vitaminokat, élelmiszereket csak hetente egyszer kell enni.
    http://perfecthealthdiet.com/recommended-supplements/

    Ha végigolvasod ezt a táblázatot, akkor ahhoz a dilemmához érkezel, hogy Gábornak/Life Extension Foundation orvosainak, kutatóinak vagy Jaminetéknek van igaza. Ehhez a könyvüket is el kell olvasni amiből egy hihetetlen aprólékos utána nézés derül ki minden téren. Gábor korrekt embereknek tartja Jaminetéket és könyvüket. Szóval nincs ami segítsen, hogy naponta vagy hetente kell szedni pár dolgot.

    VálaszTörlés
  145. 147 Bela

    Befujsz hármat a Bioparoxszal a torkodba, majd csukott szájjal, orrodat befogva nyomást hozol létre a szájüregedben. ekkor kinyílik az Eustach kürt a garatodban, és a bioparox aeroszol bejut a középfüledve. Ha kicsit csíp, akkor tudhatod, hogy bejutott. Ezt jó sokáig kell csinálni, vagy olyían szájon át beszerezhető antibiotikumot szedni, ami a középfülbe eljut. Oda elég nehezen jut el egyébként a keringéssel bármi is.

    VálaszTörlés
  146. 145. Paleolga
    :-) Köszönöm kedves szavaid. Azért szoktam csak rá erre az oldalszám megadásra, mert képtelenség Gábor könyveit, meg a többi emlegetett könyvet még tovább kivonatolni anélkül, hogy infók el ne vesszenek. Arra számítok, hogy az oldalszám ismeretében valaki egy könyvesboltban is elolvashatja a megjelölt részt és úgy sem tudja ott hagyni majd a könyvet, annyira hasznos. Aztán lehet, hogy soha senki nem olvassa el a könyv említett oldalait, erről semmilyen visszacsatolás nem érkezik a blogra.

    Ami az olvasottak értelmezését illeti, nagy szerencsém, hogy reggel, amikor a legjobban fog az agyam, akkor ezzel tudok foglalkozni kb. 1 órát. Persze ez még nem jelenti azt, hogy sikerül is megértenem a dolgokat, ennyire futja nálam agyilag. Írók szokták elmesélni, hogy délelőtt tudnak jól írni, én is erről tudok beszámolni, hogy a reggeli órák alkalmasak igazán ruhatervezésre, paleos könyv olvasására.

    Újabban a válaszadásban az is motivál, hogy akármennyire is könnyűnek, unalmasnak tűnik a kérdés vagy túl nehéznek, hogy úgy sem lehet rá válaszolni, ha mégis belekezdek, mindig találok valami új infót a saját bajaimra, megválaszolásra váró kérdéseimre, szóval mindig tanulok ilyenkor valamit.

    Megkóstoltam a vörös pálmaolajat rizzsel és pörkölttel, hát a halolaj után rögtön a második legborzalmasabb ízű étel. Azért sok céklával, sok sóval lement. Utóíze legalább nincs. Nem tudom, hogy Joe hogyan tudott ebből egy finom Q10 koenzim cseppet előállítani. Lehet, hogy tisztított változata is létezik. De meg fogom enni ezt a szuper food-ot.

    VálaszTörlés
  147. Van valakinek tapasztalata hormonpótlás témában? Úgy látom minél többet olvasok róla annál kevésbé látok tisztán :D

    VálaszTörlés
  148. 146.
    Igen, a kakaóscsigaevés akkora baj, hogy úgy látszik, hogy figyelmen kívül hagytam, mintha meg sem történt volna. Meghatott a kevés gyümölcs- és a sok tojásevés savanyúsággal, kókuszzsírral, a húslevesevés, a ritkán étkezés. Én 3 év alatt jöttem rá arra, hogy ez a jó a gyomromnak, míg Béla 1 év alatt, ezen lelkesedtem úgy be.

    VálaszTörlés
  149. szengab
    Már az első számnál meg szerettem volna írni, hogy gratulálok a magazinhoz, engem az IPM-re emlékeztet, igazán igényes munka. Ez minden közreműködőnek szól!

    Pár hete mérettem D vit. szintet, 49,3 ng/mL volt, ezt a Joe féle (10000 NE / nap) D-vel értem el.

    Paleolga
    Februárban belefutottam az i-herb-es rendelésem kapcsán az áfa fizetésbe, mert kb, 20 e-ért rendeltem. Szerencsére most csak K2-re lesz szükségem, így figyelni tudok az összeghatárra.

    VálaszTörlés
  150. Rozcsika
    Ahogy Paleolga is írta, valóban ügyes a kivonatolásod, mert nekem is sokszor fejtörést okoz, hogy "hol is olvastam" valamit, amit éppen meg szeretnék nézni.

    Jó ötlet ez a paleo fesztivál, csak a regisztrálást az előadásokra és persze a regisztrációs díjat furcsálom, kissé üzleti vállalkozás szaga van, bár ettől még érdekel.,Nem is tudom, miért csodálkozom. Vagy ezt a témát már kiveséztétek?

    VálaszTörlés
  151. Trifán Lívia

    Köszi, a dizájn feleségem munkája, továbbítom neki a dicséretet.
    A fesztivállal kapcsolatban rosszul ítéled meg a dolgot. Ez pont nem üzleti szervezés, a Paleország vezetője Sinka Miléna abszolút idealista és pont azért szervezi ő és ezért támogatom én is őt, hogy ne az az üzleti vállalkozás szervezze, amelyik az "Első országos paleofesztivál"-nak csúfolt vásárt megszervezte. Tök naiv volt mindenki, aki azon előadást vállalt, egy szűk érdekcsoportnak termelték a nyereséget önzetlen munkával. Az a szervezés visszaélés volt a paleomozgalommal.
    Ez a szervezés önköltséges, csak hát a MOM kibérlése nem olcsó. Az előadásokra tudtommal jelképes összeggel kell regisztrálni, pont azért, hogy ne legyen tumultus, és hogy a MOM kibérlése bejöjjön.

    VálaszTörlés
  152. 155. szengab
    Értem, akkor bocsánat a feltételezésért. De nem lenne egyszerűbb belépőt szedni? Csak azért forszírozom ezt, mert ha nem regisztrálok valamelyik előadásra, akkor előfordulhat, hogy nem férek be? Nem a 300 Ft miatt kérdezem, mert mindenképpen szeretnék menni, de ha mégsem sikerül, akkor elveszem attól a helyet, aki nem regisztrált, de meg szeretné hallgatni? Ha nincs tömeg, akkor a helyszínen is be lehet jutni?

    VálaszTörlés
  153. 156. Trifán Livia

    Ennyire részletesen sajnos nem tudom, de majd rákérdezek.

    VálaszTörlés
  154. Sziasztok,

    Valahol olvastam,hogy ha 400NE E vitamin bevitelére kerül sor, akkor annak 5000NE A-vitamin
    vonzata kell,hogy legalább legyen. /remélem jól emlékszem a számokra/
    Mivel az emelt E vitamin/ komplex/ , csökkentheti az A-vitamin vagy béta karotin hasznosulását.
    Lehet ebben valami?
    Bár olyat is olvastam,hogy esetleges A-vitamin túladagolást, emelt E vitaminnal csökkenteni lehet,
    tehát talán tényleg van ebben az A és E vitamin kölcsönhatásban valami.
    Szerintetek..???

    VálaszTörlés
  155. Rozcsika, hátha érdekel ez az oldal a goji-bogyóról, többször írtad, hogy a szemedre miket szedsz, hátha ez is hasznos:
    http://www.liciumgyumolcs.hu/kutatasok.html
    A lap alján témánként csoportosítva több kutatás linkje is fel van sorolva, az "eyesight"-nál is van 5. Ezeket még nem olvastam, nem tudom, mennyire érdekesek, de nem tudom, mikor jutok el odáig, ezért inkább mielőbb megosztom veletek.

    VálaszTörlés
  156. 159. Köbüki
    Köszi. Minden erős színű gyümölcsöt és főleg sötét/fekete színű bogyós gyümölcsöt és levét eszem én már. Ezen a héten Erdélyben szedett fekete áfonya sűrű leve van nekem, a magnézium-citrátos aszkorbinsavas italba teszek ebből étkezés előtt, szívószállal iszom meg, semmilyen édesítés nincs benne.

    VálaszTörlés
  157. Kedves Rozcsika, hány mg magnézium-citrátot és aszkorbinsavat teszel az italodba? Egyszerre iszod meg vagy apránként a nap folyamán? Tom

    VálaszTörlés
  158. 161. Tom
    A cél, hogy napi 300 mg elemi Mg-ot egyek meg. Gyógyszerésszel mérettem ki, hogy ehhez 2 x 1/2 teáskanálnyi Mg-citrát port kell megennem, amit a reggeli előtt és az ebéd előtt iszom meg vagy közvetlenül vagy amíg az étel felmelegszik/elkészül. Az aszkorbinsavból ennek felét teszem, csak azért hogy savanykás legyen az ital, az epetermeléshez kell ez a savanyú ital, mert már nem ettől az aszkorbinsavtól várom a C vitamin ellátottságomat, hanem a liposzómás C vit-tól, Gábor honlapján a kedvezményes vásárlásoknál találtam, 93%-os felszívódást ígér. Bár itt a blogon sokan olvastak arról, hogy a magnéziumot tanácsos két étkezés között bevenni, mert a kalcium és mg ugyanazokon a receptorokon keresztül szívódik fel, tehát a két dolgot külön kell bevenni, én kipróbáltam így is, de nem tetszett és az epetermelés is lanyhult. (A székletnek sötétbarnának, összeállónak, vízben lemerülőnek kell lennie, ha nem ilyen, akkor nem volt elég epe a zsír felbontásához. Az étkezéskor a savanyú ízű dolgokon kívül a keserű ételek segíthetnek, pl. kávé, keserű ízű saláta vagy a vacsorára megevett reszelt fekete retek, reggelire 3 tükörtojás.)
    Egy csomó ételben mindkét anyag megtalálható, a kalcium, a magnézium, akkor ezeket nem tudnánk felszívni. A visszatérő lábikra görcsből tudnám, hogy nem szívódott fel a Mg, szóval ezt a különszedési szabályt negligáltam.
    A Mg-citrátos-aszkorbinsavas italt mindig szívószállal iszom, hogy a fogzománcot ne szedje le. Ezt azért írtam meg már másodszorra, mert ez a savanyú cucc leszedi a fogzománcot, nem vicc, főleg ha valaki fogat is mos utána. Én saját szememmel láttam teljesen lyukmentes gyönyörű fogsort, ahol az íny felőli részen lekopott a fogzománc és kilógott a dentin.

    VálaszTörlés
  159. 161. Tom
    Ja, grammban kérdezted, 3000-3300 gr Mg-citrát/nap, két részletben, ennek a 15%-a, kb. 450-500 mg az elemi Mg.

    VálaszTörlés
  160. 163.Rozcsika

    Köszönöm az infókat. Én is szedem a Mg-citrátot és az aszkorbinsavat. Valamelyik nagyon bezavart,pedig igyekeztem nem magában beszedni. Mivel epesarat állapítottak meg ultrahangon (érzem is a jobb bordaívem alatt a nyomást),lehet,hogy arra hatott. Most én is 3 tojással kezdem a napot és az éppen aktuális pitypanglevéllel.

    VálaszTörlés
  161. Meleg nem bír leszállni a paleóról:
    http://alimento.blog.hu/2014/03/30/fabol_vaskarika_179
    Párral lejjebb meg a margarin mellett tesz hitavallást:-)

    Általában az a módszere, hogy vesz egy könnyen kifigurázható, vagyis soft forrást (itt a paleo esetében az adta a gúnyoolódásra a lehetőséget, hogy egy Paleolit brand névvel ellátott cég szódabikarbónát is árul. Szerinte ez rendkívül vicces, másrészt felháborító "üzleti érdek"), majd részletesen elemzi. Margarin esetében egy ostoba körlevél az, amit terítékre tesz, úgy látszik, ennél komolyabb margarinellenes írást nem mer kivesézni, pl ezt, ami egy szkeptikus orvos írása:
    http://szkeptikus.blog.hu/2009/01/05/margarin_ndash_a_terminator
    De sebaj, megint nincs piszkálódásnál komolyabb érv a paleo ellen.

    VálaszTörlés
  162. Rozcsika, melyik gyógyszertárban adnak ki kimérve MgCitrátot? Ezt megírhatod priviben is, nehogy a fél világ betóduljon arra a helyre:) Nekem itt a helyi gyógyszertárban eddig módszeresen megtagadták, hogy kiadják, vagy arra hivatkozva, hogy "nincs", vagy arra, hogy "nem lehet kiadni". Hogy miért? Arra nincs válasz.

    VálaszTörlés
  163. MW2014. április 1. 14:07

    BENU-ban (pl. Sugár-ban) vettem kb. 2 hete

    csak nem eszi meg a fene, hogy elkapkodják. :-))) (mondjuk nem tudom, a helyszín egyáltalán szóba jöhet-e neked)

    VálaszTörlés
  164. 162. Rozcsika : Az utolsó mondatra - az nem az ínysorvadásnak nevezett jelenség véletlenül (az is ilyen)?

    166. MW. Én is gyógyszertárit veszek, többnyire kiadják, de nem mindig. A gyógyszerész doki általi feliratást javasolt, állítólag így olcsóbb. A gyógyszertári, ha kiadják 650 FT/100gr volt legutóbb. A Vitaltrend -nél fél kiló 3000 Ft + szállítás vagy ingyenes átvétel a 1042 Budapest, Árpád út 109 alatt - a honlapjuk szerint.
    A gyógyszertárban nekem azt mondták (mikor nem adták ki), hogy alapanyag, ezért nem lehet kiadni.

    VálaszTörlés
  165. Redi71
    Köszi! Igen, simán szóba jöhet a Sugár (gondolom, ez egy gyógyszertár).
    softpaleos
    Köszi Neked is! Hát igen ,elég borsos ár, de azért nem egyszerre fogy el. Talán akkor egyszerűbb megrendelni, ha egyébként ugyanaz. Nekem gyógyszertárban csak tablettát voltak hajlandóak adni,de én is jobban szeretném porban. Miért, mi van, ha valami alapanyag? (egyébként aszkorbinsavval is volt már ilyen tapasztalatom).

    VálaszTörlés
  166. 169 MW. Az "alapanyag"-ság miatt nem adhatja ki csak úgy - mondta a gy.szerész, ezért javasolta a körzeti doki általi felírást, mert akkor már kiadja és olcsóbb (így már támogatja a TB ?), de nem közölte mennyivel.

    VálaszTörlés
  167. Azt tudja valaki, hogy a patikában kapható mg-citrát hány százalék mg-ot tartalmaz? Mert Joe írta egyszer, hogy van 11 és 16 százalékos is. A Vitaltrendesnél írják, hogy 16 %-os. Azt mondják akik itták ezt, hogy alig savanyú. A patikai elég savanyú. Ebből én arra következtetetek, hogy 11 százalékos lehet. Sík hülye vagyok a kémiához, de gondolom minél több a citrát, annál savanyúbb :- ). Én pont akkor vettem patikában - pár nappal korábban - mikor ezt Joe írta. Úgy rendelték, eredeti HungaroPharma csomagolásban volt, de semmi utalás nem volt rajta a százalékról. Lassan elfogy, de lehet, hogy inkább a Vitaltrendtől veszek.

    VálaszTörlés
  168. 171. Kriszta

    Ez engem is érdekelne, korábban volt is erről szó, de mintha nem lett volna 100%-ra lezárva a téma (a gyógyszertáriról - én azt veszem régóta).
    Viszont az hogy ELÉG savanyú vagy ALIG savanyú nem csak formailag áll közel egymáshoz 11 vs. 16 % esetén :), de ízben is akár. Nekem a gyógyszertári az ALIG kategória, de a másikat nem kóstoltam.

    VálaszTörlés
  169. softpaleos 172:
    Jobban jársz a patikaival, még ha alig savanyú is, még mindig sokkal jobb az íze, mint a Vitaltrendesnek. Utóbbi borzasztó, aszkorbinsav nélkül ihatatlan, és az állaga is gáz. Én mindkettőt kóstoltam.

    VálaszTörlés
  170. Nekem semmi bajom a vitaltrendes ízével. Nagy kiszerelést veszek és és jó időre le van a gond kedvező áron.

    VálaszTörlés
  171. A Vitaltrendest két kóstolás után én is feladtam. Erősen kellett koncentrálnom, hogy bennem maradjon, amit nagy nehezen lenyeltem. Viszont aszkorbinsavval nem próbáltam. Lehet, hogy ez lenne a megoldás, de akkor még mindig ott van az a probléma, hogy nehezen oldódik.

    VálaszTörlés
  172. Nem a savanyúsággal van bajom, hanem azzal, hogy kevesebb elemi magnéziumot kapok több pénzért a patikában.
    Amúgy is a bögyömben van a patikák rablása. Az hagyján, hogy mondjuk a DM-ben, de általában kis maszek bioboltokban is olcsóbban kaphatók a táoplálékkiegészítők, mint a gyógyszertárakban. És akkor még könyörögni kell a legtöbb helyen olyasmiért, amit nyilván ki lehet adni. Ha nem lehetne, sehol se adnák ki. És még fel sincs tüntetve milyen arányban tartalmazza a magnéziumot. Hát akkor majd ezt is Amerikából.

    VálaszTörlés
  173. 151. Snovi
    Én odáig jutottam, hogy pajzsmirigyhormonból a "természetes, a vegyesen T3-at és T4-et tartalmazó a jó". Hogy aztán ez mit jelent, és hogy konkrétan melyik nevű pm hormon ilyen, odáig már nem jutottam el, mert minden orvos először a pm-et akarja nyasztatni, feltölteni radioaktív anyaggal, röntgennel átvilágítani, egyszóval tovább roncsolni. Aztán lehet, hogy ráfázok, hogy ezt nem hagyom, de ez van.

    A nemi hormon pótlása még rázósabb, én is idáig jutottam el, ezért tetszett meg a DHEA, amiből állítólag az alakul át és olyan hormonná amilyen pont kell. Bár én elsősorban kortizol semlegesítőnek szedtem, persze az is tetszett volna, hogy hirtelen bombanő legyek, amilyen soha sem voltam, de nem ez történt. Szerintem a DHEA-ból bármilyen hiányzó hormon legyártása a szaporítószervek fénykorában történik csak meg, most persze nőkről beszélek, szerintem fiatal nőt nem bír varázsolni a középkorú nőből ez a szer sem. Szerintem a DHEA főleg férfiaknak jó, a testépítő oldalakon is gyakran találkozni vele, az androgén szó túl sokszor fordul vele kapcsolatban elő. De blogtársunknak, ii-nek nem voltak rossz tapasztalatai, egy próbát megér.

    Fitoösztrogéntartalmú szójaflavonoidot szedtem kb. egy évig, de azt nem ajánlom, annak ellenére, hogy egyetlen hőhullám nélkül úsztam meg az egész változókort, mert a pajzsmirigyem kinyírásával meggyanúsítottam.
    Eléggé szűkszavú voltál, mire keresel megoldást pontosan? Progeszterondominanciáról már volt szó itt, azzal kapcsolatban vannak másoknak tapasztalatai, ha konkrétabban teszed fel a kérdést, akkor nagyobb az esély a válaszra.

    VálaszTörlés
  174. Ismeri valaki itt a hipnoszülés módszerét? Nagyon érdekes az elmélete, véleményem szerint tökéletesen paleo-kompatibilis a kiindulási alapja, és a következtetései is. Feleségemmel elkeztük tanulni a módszert. Inkább nem próbálom meg összefoglalni, hogy mi is ez, hanem beírok egy magyar nyelvű, és egy angol nyelvű linket annak, akit érdekel: http://hypnobirthing.hu/ , http://hypnobirthing.com/

    125. HViki, 122. Paleolga, 127. szomi
    HIT edzés témában elküldöm a cikket annak, aki ír email címet is, HVikinek elküldtem.

    126. Péter
    BBS könyv: papír könyvem van, és szeretem betartani a könyvhöz kapott felhasználási feltételeket, úgyhogy nem tudom megosztani sajnos. Egyelőre nem tudom kívülről, bele-belenézek, úgyhogy kölcsön sem szívesen adnám.

    162. Rozcsika

    A magas zsír, alacsony szénhidrát hívei (többnyire a paleo is ilyen) azt szokták mondani, hogy ha így táplálkozunk, akkor a szervezet képes az energiafelhasználását és raktározását magától szabályozni, és beáll az ideális testsúly. Erről érdemes elmélkedni, hogy vajon hogyan is működik ez a szabályzás? Nyilván a termodinamika főtételeit a szervezet nem tudja megszegni. A legnyilvánvalóbb útja a szabályzásnak az éhségérzet csökkenése. De ez önmagában nem feltétlenül elég.

    Hipotézisem szerint az is lehet a szabályozás módja, hogy a túl sok zsírt emésztetlenül engedi át a szervezet. Tehát a részleges emésztés nem feltétlenül emésztőrendszeri probléma, hanem lehet a szervezet energiagazdálkodásának a módja is. Mit gondoltok erről az elméletről?

    VálaszTörlés
  175. A hírlevél többfázisos alvásról szóló cikkéhez annyit hozzátennék, hogy néha sikerül elkapnom egy kora esti álmosság-hullámot, és azzal elaludni. Ilyenkor szinte kivétel nélkül fel szoktam ébredni valamivel éjfél előtt és teljesen éber vagyok néhány órán át. Úgy látszik ez a kétfázisos változat bennem is megvan.

    VálaszTörlés
  176. 178. Jakab
    Közben elolvastam a könyvet. Elég tanulságos. Mivel angol nyelvű, úgy elképzelhető, hogy pár apróságon átcsúsztam, vagy esetleg em teljesen jól értelmeztem.
    Ha lenne kedved, beszélhetnénk, hogy ki, mit értett meg belőle. Akár ezen a fórumon, akár máshol. Feltételezem, hogy Desc-et is érdekelné a dolog.
    Én azóta így edzek. A rövid távú tapasztalatok jók. De hosszabb távon leszek igazán kíváncsi, hogy mire lehet vele jutni. :)
    Péter

    VálaszTörlés
  177. 178. Jakab

    Ide küldheted a cikket, köszi előre is: vitamintippek@gmail.com

    VálaszTörlés
  178. 178. Jakab
    "... Tehát a részleges emésztés nem feltétlenül emésztőrendszeri probléma, hanem lehet a szervezet energiagazdálkodásának a módja is. Mit gondoltok erről az elméletről? ...."

    Légrády Tojáskönyve és a GAPS diéta könyv alapján én annyit megértettem az emésztés folyamatából, hogy nem a szervezet "tápanyagelemzése" dönti el az emésztőnedvek termelődését, hanem akár az, hogy megfogod az ételt és milyen fogású vagy mennyire savanyú. Ezektől függ a gyomorba ömlő gyomorsav mennyisége és a gyomorba ömlő gyomorsav mennyiségétől függ a nyombélbe ömlő epe mennyisége, tehát ott megint nem a kaja összetétele, tápértéke dönti el az epemennyiséget. Ha az epehólyag tele volt, akkor sűrűbb, erősebb epe tud a nyombélbe ömleni. Az epehólyag akkor van tele és akkor sűrű az epe ha az illető régen evett már és reggel van, az éjszaka besűrűsödött az epe (a víz visszaszívódott belőle), tehát ott a ritkánevés és a napszak döntötte el a jó emésztés alapját, nem a szükséges vagy nem szükséges tápanyag megint.

    Gondolom, mentséget akarunk találni a híg székletre. Én a paleo első éveit gyakorlatilag hasmenéssel csináltam végig, most már visszatekintve erre, ez nem volt jó. Az ételfajták mellett a táplálkozási rend is egy fontos mozzanat. Amit itt a blogról tanultam meg utoljára az az volt, hogy a gyümölcs ne a főétkezés után legyen, mintegy desszertként, hanem előtte 1-1/2 órával, akár közvetlenül előtte. Óriási a változás azóta, gyakorlatilag nulla bélgáz képződik.

    VálaszTörlés
  179. 182.,178. Jakab
    Nem fogalmaztam világosan az epemennyiséget illetően. Reggel mindenképpen sűrű az epe és csak reggel van besűrűsödve, ami azt jelenti nagyon-nagyon erős, ezért kell reggel zsírt enni (3 tojás). Ha nincs nassolás, akkor a következő étkezésre, ami 5-6 óra múlva van, újra telítődik az epehólyag epével, de már ennek nem volt ideje besűrűsödni, ezért az ebéd legyen kevésbé zsíros, mint a reggeli. Vacsorára már alig tud új epe termelődni, csak zöldségek és fehérje emésztésére elegendő a termelődött epe.
    Ezt csak azért írtam le, mert azt kell megérteni, hogy az epetermelés önmagában olyan amilyen, nem fog soha alkalmazkodni az ember étkezéséhez. Ha ezer évig gyümölcsöt reggelizik valaki, nulla zsírt, akkor is a legsűrűbb epéje reggelre lesz, ami így nem bír kiürülni, csak nyomja az epehólyagot, összeáll kővé, ha nem jó az összetétele.

    VálaszTörlés
  180. Jakab, kérném én is a cikket, goliver@citromail.hu. Köszi

    VálaszTörlés
  181. 183 Rozcsika

    De miért fontos,h. pont reggel egye a zsírosat? Ha 16 órázik vki és délben eszik előstör,akkor még több ideje van az epének besűrűsödni, nem?

    VálaszTörlés
  182. A természeti népek is délutánra készítik a főtt kaját, előtte csak gyümiket eszegetnek,v. amit épp találnak, legalábbis volt vmi cikk erről. Akkor ők is rosszul csinálják?

    VálaszTörlés
  183. Újabb antidepresszáns mészárlás. 2014. április 3., Texas, Fort Hood, katonai bázis. Shooter Ivan Lopez lőfegyverrel 3 katonatársát megöli, 16-ot megsebesít, majd ezt követően öngyilkos lesz. Miért? Depresszió, szorongás, posztraumás stressz szindróma miatt antidepresszáns gyógyszeres kezelés alatt állt.

    VálaszTörlés
  184. Tegnap történt, nem ma.

    VálaszTörlés
  185. 186 Kíváncsi
    Szerintem az a lényeg, hogy egy hosszabb nem-evés után legyen a zsíros kaja. Légrády csak a mi civilizációs szokásainkhoz állította be, ahol általában végigalusszuk az éjszakát, és a reggeli az első étkezés egy hosszabb (kb 10-12 órás, feltételezve, hogy nem közvetlenül lefekvés előtt vacsorázunk) kihagyás után. Ha neked más a napi ritmusod, akkor ez másképp is lehet, de ha reggelire eszel gyümit, akkor a következő étkezésre az epe már nem lesz annyira sűrű, mert részleges (de nem teljes) ürítés történik. Erre mondja Légrády, hogy - valami ilyesmi, nem szó szerint - mindig egy kicsi lejön az epéből, de a java bent marad, nem történik teljes ürítés, és a következő adagok már gyengébbek. Tehát zsíros kajához célszerűbb hosszan összegyűjteni az epét, hogy sűrű is legyen.

    VálaszTörlés
  186. 183. Rozcsika
    Nagyon jó, hogy ezt ilyen világosan összefoglaltad, szerintem nem volt ez eddig ennyire tiszta. Még egy érv a dietetikusok által szuggerált egész napos abrakolás ellen.

    VálaszTörlés
  187. 186. Kiváncsi
    Szerintem az előző napi főtt étel maradékát eszik meg reggel, ha marad valami vagy gumós, keményítős növényekből készült lepényeket adnak a munkára/vadászatra indulóknak.

    Amit Légrády elvégzett epe-ügyben, az egészen kiváló volt és nagyon hasznos. Autójavító műhelyeket feltúrva talált egy olyan gumicsövet, amit gond nélkül le lehetett nyelni, (ő maga nyelte le mindig először és próbálta végig a csöveket) önkénteseket rávett, hogy ezt egész nap tartsák magukban lenyelve, a gyomrukig volt ledugva a cső. Ha jól emlékszem ultrahanggal nézte, hogy mekkora az epehólyag és különböző variációkat talált ki, hogy ki mit egyen, vajas kenyeret vagy ham and eggs-et, stb. Minden étkezés előtt/után feljegyezték az epehólyag térfogatát és azt, hogy az étkezés után mennyi idővel telítődik fel újra az epehólyag epével. Számtalan betege volt, aki mind az emésztésére panaszkodott, ezeken akart segíteni akkor amikor meg akarta már tényleg tudni, hogy mi üríti ki az epehólyagot teljesen és hány óra múlva lehet újra enni, mikor van elegendő epe ahhoz, hogy az meg is legyen emésztve. A tojás rehabilitációjából indult ki a kísérlet, de az epeműködés megértése lett a vége. Én a Tojáskönyv elolvasása után újraolvastam az MSD Kézikönyv epehólyagról szóló részét, és egészen más tanácsok vannak benne, mint amit a Tojáskönyvből ki lehet hámozni. Ez azért van, mert az MSD orvosi kézikönyv a már begyulladt epehólyagról ír, ilyenkor tényleg csak keveset és többször kell enni és soha nem zsírosat. Viszont egy szó sem esik arról, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy ne gyulladjon be. Ezt érti félre a még egészséges ember és étkezik úgy, mintha már beteg lenne és a végén tényleg beteg is lesz ettől a "sokszor keveset és nem zsírosat" étkezéstől.

    Én elfogadtam Légrády tanácsát, azóta ha nem 3 tojással/májjal/szardíniával/ham and eggs-szel kezdődik a napom, el van rontva. Ha néha fellázadok, mert én is unom ezt a nehéz reggelit, akkor azt egész nap érzem. Régen fizikai munkát végzett mindenki és sokat gyalogolt, robotolt, nem egy számítógép előtt ült egész nap, kellett az energia, gondolom ehhez igazodott az epeműködés, a nappali melóhoz.

    VálaszTörlés
  188. 191. Rozcsika
    Igen, bámulatos, hogy mennyire számítanak ezek a dolgok, illetve hogy pl az epeműködésünk is az eredeti életmódhoz evolválódott, aminek fontos a szerepe az emésztésben, tehát végső soron az egészségben is. A modern orvostudomány pedig valami csökevényszervnek minősítette (mint régebben meg sokszor ma is más szerveket. A mandulakivételt ma már talán jobban megfontolják, de az én gyerekkoromban ugyanúgy dobálták ki, mint ma az epehólyagot. A féregnyúlvánnyal kapcsolatban is csak most kezdenek el szivárogni a hírek, hogy talán mégsem annyira csökevényszerv, és a bélflóra pótlásában jelentős szerepet játszik). Közben rengeteg múlhat a múködésén. Azt hiszem, jobban kellene figyelnünk erre is.

    VálaszTörlés
  189. Ma megint felhúzta magam, amikor bementem a gyógyszertárba, és nem adtak ki Mg-citrátot porban, mert "alapanyag". Ajánlottak hozzá Mg+B6 vitamin tablettát. Az előttem húsz percet csevegéssel és a tünetei felsorolásával töltő embernek minimum egy hónapig szedendő fájdalomcsillapítót ajánlott a gyógyszerész. Azt bezzeg ki lehet adni vény nélkül.
    Közben egy ingyenes magazinban elolvashattam, hogy az immunrendszer alapja a "helyes táplálkozás", ott is volt hozzá a rajz, nem piramis ezúttal, hanem egy kör, aminek vagy 1/3 részét tették ki a gabonák (de úgy, hogy legyenek benne kekszikék és egyéb édességek is), a halak-húsok-tejtermékek egy sokkal vékonyabb szeletet jelentettek, a zöldségeket, gyümölcsöket egy kategóriába tették, végül volt egy vékony szelet, amiben chipsek, torták, cukorkák (!) és egyéb édességek mellett a zsíradékok is szerepeltek. Egyáltalán, miért kell az ajánlásokba betenni a műkajákat, cukorkákat, mintha azok is az ajánlott élelmiszerek közé tartoznának? Na, ezen is jól felhúztam magam. Azt hiszem, nem vagyok a gyógyszertárosok barátja :-)

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.