2013. december 2., hétfő

Paleo kantin

212 megjegyzés:

  1. Ja, a legdurvábbat nem is meséltem el, az ember agyából a rosszak törlődnek, hogy édesanyám, az infarktus után ugye kórházban volt 4 hétig, ahol "beállítják a gyógyszereket" vagyis bebeszélik neki, hogy ezek nélkül azonnal meghal. Onnan kijőve pár hét múlva olyan állapotba került, hogy nem tudott semmit enni, mert öklendezett, émelygett, hányingere volt, már ha csak szó volt is ételről. Erre volt a nagy hallgatása a szuper nyugati orvoslásnak. Ja, nem is, a 85 éves nőnek gyomortükrözést akartak csinálni, mert addig semmit tovább nem lehet lépni. Egy olyan valakinek, akinek a főzelék lenyelése is problémás. Akkor sem merült fel egy pillanatig sem, hogy vitaminhiány van vagy laborértékekből kitalálni, hogy mégis mi a baja. Szóval aki 2013-ban orvosoktól megoldásokat vár, az még nem volt beteg, a náthán kívül.

    VálaszTörlés
  2. 1. Rozcsika
    "Szóval aki 2013-ban orvosoktól megoldásokat vár, az még nem volt beteg, a náthán kívül."...

    Csatlakozom!

    VálaszTörlés
  3. 222. kkryszty

    de miért kérdezted szomitól, hogy tejföllel eszi-e a D vitamint? :) volt a cikkben valami utalás erre?

    Gábor:

    Kifekszem ezektől a poszt címektől, annyira tetszik, hogy ilyen jókat találsz ki :)), kávéház, szalon, most meg a kantinban vagyunk :D.

    Rozcsika:
    Szegény anyud, még jó, hogy nem csinálták meg neki a gyomortükrözést :(, meg hogy kézbe vetted a "gyógyítását". Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  4. 3. Macskacicó
    :-))) Én is pont erre gondoltam, hogy még hány magyar szavunk van erre, amit itt csinálunk? Egyszer lehetne zsúr is, had érezzük magunkat fiatalnak újra.

    Köszönöm szépen az együttérzést, Anna.Willson, Neked is! Már abból észreveszem, hogy jobban van édesanyám, hogy beszélgetés közben nem kezdi kifelé fújkálni a levegőt vagy nem kezdi el panaszolni megállás nélkül, hogy neki nincs mit ennie, mikor pedig van. Komolyan mondom, hogy minden megzakkant embernek először vitaminokat kellene adni, de ugye ki vegye ezt meg?

    Gábor! Szuper a magazin, gratulálok!!! Egyszerűen nem lehet dolgozni, annyi lógnivaló van.

    VálaszTörlés
  5. Nekünk is megérkezett a magazin. Pedig még a vitamin-könyvet sem sikerült feldolgoznom. Van mit olvasni :-).

    A vitaminokat nézegetem, elemezgetem én is. Nagyon érdekes, hogy a legtöbb zselatin-kapszulás termék szója olajjal készül, vagy még szója-lecitint is tartalmaz. Paleonak nevezett csokoládéból is láttam már olyat, amiben volt szója-lecithin. A szójaolaj és lecithin is veszélyesek? Vagy ez olyan tisztítási folyamaton megy át, mint ahogy a tejből ghi lesz, és így már fogyasztható?

    Úgy tűnik sikerült mindenből szójamentes változatot találni, úgyhogy inkább csak érdeklődésképpen kérdezem, hogy mit gondoltok erről?

    VálaszTörlés
  6. 1. Rozcsika

    Ajajj... ezt én is írhattam volna. Apu a felírt gyógyszerektől (igaz, nem is pontosan szedte őket) visszakerült a kórházba. Egy hétig volt ott, és még több gyógyszerrel jött haza.

    VálaszTörlés
  7. 3. Macskacicó
    "... még jó, hogy ... kézbe vetted a "gyógyítását". Nagyon ügyes vagy! ..."

    Ez nemcsak az én érdemem. Ez az eset, hogy a fogamban kezdett ritkulni a dentin (nagy dózis D vit. K2 nélkül), meg a családban a fogzománclekopás-probléma vezetett vissza oda, hogy komolyan vegyem a vitaminokat. A blogon folyó beszélgetés nélkül azonban valószínűleg nem veszem komolyan, hogy a Mg B6-ot Mg-citrátra cseréljem. Pedig Gábor is ír a Vitaminos könyvében erről, hogy a Mg-oxid nem jól szívódik fel. De a sok info közül valahogy itt kap hangsúlyt az a néhány, amiről elkezdünk beszélgetni. Úgyhogy azt mondhatom, hogy a Paleo kantinnak köszönhetem, hogy jobban lett édesanyám és persze Gábornak, meg annak, hogy végre elkezdte a gyógyszereket elhagyogatni, meg féladagban szedni. Az egyik gyógyulástörténetben volt egy szívbeteg, aki a paleótól jobban lett és egyesével elhagyta a gyógyszereit, kezdve a vérnyomáscsökkentővel, mindig kicsit kevesebbet szedett belőle, aztán folytatta a következő gyógyszerrel. Én ezzel az illetővel váltottam pár e-mail-t, de persze akkor még nem mertük elhagyni a gyógyszereket. Szerintem először a vitaminokkal, paleoval meg kell erősíteni a beteg testet, C vit-nal az ereket, B vit.-nal homocisztein szintet csökkenteni, halolajjal szívritmust szabályozni, K2-vel meszesedést csökkenteni (persze warfarinos vérhígító lecserélése után) stb. és ha a leletek jók, akkor minek is a sok gyógyszer? Én amikor régen megláttam a gyógyszertári nylonban a sok gyógyszert, már attól rosszul voltam. Tegnap ugyanilyen zacskónyi vitaminnal jött haza édesanyám, ez már mindjárt máshogy nézett ki, persze át kellett tanulmányozni, hogy ezek jók-e. Pl. évekig szedett Ő egy béta-karotint a szemére (Ocuvite Preser Vision), ami helyes, de van ebben E vit. is, viszont ez az alfa-tokoferol típusú volt. Tehát sürgősen hozzá kell majd szednie a többi fajtát. Persze kérdés, hogy úgy jó lesz-e, ha az alfa tokoferolosból így arányaiban több lesz, mint a másik 3 típusból.

    Szóval, ezer köszönet a blog létezéséért, persze ez azoknak szól, akik írnak bele, nem azoknak akik nem írnak, csak olvassák és néha lefikázzák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "... évekig szedett Ő egy béta-karotint a szemére (Ocuvite Preser Vision), ami helyes ..."

      Persze D vitamin nélkül, ami meg nem helyes.

      Törlés
  8. 7. Rozcsika
    Nálam meg ezer köszönet azoknak, akik úgy olvasnak, ahogy illik a sorok között.
    A selejtet kiszűrik.

    VálaszTörlés
  9. Utált anyósom is Klára, nem is tudtál volna jobb nevet választani ehhez a kedves beszóláshoz, te kis selejtszűrőkészülék. Nem adtak görgetőgombot a gépedhez, vagy nem találod? Szólj, segítünk.

    VálaszTörlés
  10. T. Szendi úr, T. blogozók !
    9-es hsz. ???

    VálaszTörlés
  11. 10. B.Klára
    Őszintén szólva én elvesztettem a fonalat...

    VálaszTörlés
  12. Kedves BB, tudom, hogy te nagyon meg vagy elégedve a saját kardiológus-belgyógyász- farmakológus orvosoddal, talán ha valaki szeretné és nem ódzkodik teljesen a ny. orvososlástól, akkor innen tovább tudna lépni.

    VálaszTörlés
  13. 11. Szomi
    Biztos eltévesztetted, nem a kilences hoozászólásnál veszítetted el a fonalat ? Paranoid.

    VálaszTörlés
  14. Majd Rozcsika megmagyarázza, min pöccent be.

    VálaszTörlés
  15. B. Klára:
    Talán célravezetőbb lenne Rozcsikával megbeszélnetek a félreértést (mert sztem erről van szó), mielőtt "árulkodni" vagy személyeskedni kezdesz. :-)

    VálaszTörlés
  16. 14. szengab
    Ha ez a Rozcsika nevű blogozó oldala lenne, nos akkor sincs rendben. Én elsősorban az Ön könyveiből és Hírleveleiből tájékozódom és azt hiszem maradok is itt. Még soha nem tettem közzé semmilyen ellenvéleményt az olvasottakkal kapcsolatban. Más a blog. Az ember szűr és egyébként is elsőre nem fogadok. De hogy valakivel negatívan azonosítsanak, miért is ? Itt is kellene némi kontroll.

    VálaszTörlés
  17. 16. B. Klára

    Igazság szerint én sem a Te beírásodat nem értem, sem Rozcsikáét. Mindkettőtöké olyan, mintha mi kimaradtunk volna valamiből.

    VálaszTörlés
  18. B. Klára:
    Lehet, nekem lassú a felfogásom, de most már semmit nem értek. (Mondjuk a fenti szöveg se magyarul íródott, fogalmazhatnál világosabban....)
    Milyen ellenvéleményről van szó? És miért ne lehetne, még ha arról lenne is szó Rozcsika hozzászólásaiban? Ez egy beszélgetős, közösségi oldal, tökmindegy, hogy blognak vagy másnak hívjuk-e... Az esetleges problémáinkat, aggályainkat, dilemmákat is megbeszélhetjük, meg a félreértéseket is tisztázhatjuk, vagy te hogy gondolod, B. Klára? Csak olvasni szabadna itt, jól értelek? De akkor mit? Akkor mi szüksége lenne egyáltalán erre az oldalra?? Arról szólhatna csak, hogy minden szuperjó és tökéletes és csak azt lenne szabad mantrázni, hogy "köszönjük, Gábor!"? :-))

    VálaszTörlés
  19. 7.Rozcsika
    Szerintem is ezer köszönet a blog létezéséért, és hogy Szendi Gábor blogtulajdonos teret enged a paleo kböző véleményeinek interpretálására. De szerintem ebbe maga az olvasás is beletartozik anélkül, hogy írásban óránként nyilvánítanánk véleményt.
    Én továbbra is jórészt olvasó maradok, de szűröm az infokat és nem igazán gondolom azt, hogy a másként/másképp vélekedés "lefikázás".

    VálaszTörlés
  20. B. Klára 19:
    Aha. Hát végülis így is lehet... :-))

    Többi szűrőnek:
    Ha tök másról lenne szó, és nem a paleóról meg a vitaminokról, akkor megérteném a felháborodást. Egyébként meg szűrjetek nyugodtan, olvassatok a sorok között. De miért kell ettől kiakadni meg moderálást kérni? Egyszerűen a PageDown-t kell nyomogatni.

    VálaszTörlés
  21. 14. Szengab
    :-))) Igazából Klárika pöccentbe azon, hogy megköszöntem azoknak a segítségüket, akik a magnézium-citrátról beszélgettek itt a blogon, mert szerinte azoknak járt volna a köszönet, akik csak olvassák a blogot, illetve még azt sem, mert csak szelektálva olvassák. Érdekes elképzelés. Ez a gondolatátvitel lehet, de az nekem nem megy. :-((( (Lásd 7. Rozcsika utolsó mondat.)

    VálaszTörlés
  22. 12. Wanda - Akit érdekel az orvos elérhetősége, az megtalálhat. Jelezd, ha neked kellene az elérhetősége.

    VálaszTörlés
  23. Orvosok és gyógyítás:
    Sajnos nekem is az a tapasztalatom, ami Rozcsikáé és Willsoné. Csak ne kerüljünk be az orvostudományi protokoll körforgásába, mert akkor beindul a gép, és elég nehéz kontrollálni. Nagyon rossz mostanában a hozzáállás, nem beszélve a diagnosztikai és kezelési hibákról.
    Én ott tartok, hogy egy orvosi diagnózishoz még 1 vagy 2 további vélemény kell ahhoz, hogy el lehessen fogadni az elsőt. Különben nagyon félremehetnek a dolgok.
    Mondok példákat.
    A férjem porcleválását (műteni való!) a sebész félrediagnosztizálta, hazaküldte "gyógyulni", majd mikor továbbra is fájt, gyógytornára utalta be (a gyógytornásznak szerencsére volt annyi esze, hogy elutasította). Aztán magánorvos, térdműtét. Később a térdorvos úszni küldte, a reumatológus azt mondta, szigorúan tilos úszni, az nem jó a gerincének... Most akkor egy ember egy kétlábon járó térd vagy gerinc? Attól függ, hogy melyik orvosnál jár? Nem beszélve az én Lyme-kóromról, amit simán nemlétezőnek diagnosztizált a TB alapú bőrgyógyász. Szteroidos krémet írt a vele járó bőrtünetre (ez amolyan jolly joker a bőrgyógyászoknál), ami Lyme-nál tilos, mert súlyosbíthatja a betegséget. Megvan ennek az irodalma, de hát, ő nem tudott róla... folytathatnám.
    Ha gyomorpanaszod van, egyből le kell nyelni a porszívócsövet, csak, hogy megállapítsák "refluxod van", és szedjél savcsökkentőt (élethosszig, egy olyan gyógyszert, amit pár hétig szabadna), na meg "ki kell irtani a helicobacter plyorit", vagyis antibiotikum kúra (szintén családi tapasztalat). Invazív diagnosztikai módszereket vetnek be a semmiért.

    Most az adja az aktualitást, hogy megint itt egy dilemma: az egyik gyerekem azt mondja, egyszer vért látott a székletében. Ha most elmegyünk orvoshoz, akkor meg sem állunk a vastabgbél tükrözésig, arról meg hallottam, milyen vizsgálat az:( Tényleg: valakinek van infója arról, ilyenkor milyen laborvizsgálatokat lehet csináltatni először? Hogy lehet elkerülni - és érdemes-e - , hogy egyből egy ilyen fájdalmas vizsgálatot csináljanak? (ami az orvosnak mindegy, neki nem fáj). Az a "szép" az egészben, hogy a családi történetben több vastagbélrák szerepel, 3 generáción át, férfiágon...

    VálaszTörlés
  24. Kedves MW, A vér a székletben, vagy a széklet mellett volt látható? - ez nem mindegy. Amennyiben a székletben, akkor bizony tényleg ki kell vizsgáltatni a gyereket, de ha a széklet mellett volt, akkor egyszerűen egy kis erecske megpattant. Anno ezt a diagnosztizálást spéci egy orvostól tanultam. Nehéz székelésnek gyakori mellék tünete. No pánik :-D

    VálaszTörlés
  25. 24. MW
    Nem evett napraforgóbelet? Egyszer egy hasonló esetben mi arra fogtuk, aztán nem volt folytatása a vérzésnek.

    VálaszTörlés
  26. MW 24:
    Sajnos spéci labort nem tudok, de talán ha a gyulladásra utaló értékeket megnézetitek, attól megnyugszotok. Komoly bajt egyébként is hosszan tartó gyulladás és ezzel kapcs. más panaszok is megelőznek, és ha ilyenek nem voltak, akkor szerintem nincs miért aggódni.
    Tényleg lehet egy apró elpattant ér, vagy valami felsérthette a végbél környékén a nyálkahártyát... Persze nem árt nézegetni időnként a WC-csésze tartalmát...

    VálaszTörlés
  27. 25. BB
    Jó ötlet. Utólag már nehéz megállapítani, de megkérdeztem a gyereket, és azt mondja, mellette. Akkor ez jó hír. Rozcsika, Smirgli köszi az ötleteket. Időnként cékla és paradicsomai is okozhat piros színt, de ilyen nem volt. Én olyanról hallottam, hogy a vér mikroszkopikus jelenlétét ki lehet mutatni laborban, és ezt mint egyszerű szűrővizsgálatot, lehet alkalmazni emésztőrendszeri daganatok kiszűrésére. Inkább, mint hogy egyből tükrözés legyen.

    VálaszTörlés
  28. 222. kkryszty

    még az előző folyamban kérdezted hogy van-e valakinek alvás javítására tapasztalata. én extrém rossz alvó vagyok/voltam, max. 5 órát, és egyben max másfél órát aludtam. egy kínlódás volt az éjszaka. pláne amióta más országokhoz kellett alkalmazkodnom, még rosszabb lett. aztán olvasgattam, és kipróbáltam a melatonint. 10 mg-os solgar melatonin, az iherb-ről rendeltem. és ettől tudok egyben aludni 4-5, de volt már hogy 6 órát. aztán alszom még egy kicsit ha tudok. nekem ez akkora csoda volt, hogy nem is tudom leírni. minden alvásklinikát, pszichiátert, meg amit lehet próbáltam már. és ez használ. nem tudom neked milyen mértékű alvászavarod van, a 10 mg-ost a súlyosabbaknak ajánlják, de vannak kisebbek is. próbáld ki. ártani legalább nem árt.

    VálaszTörlés
  29. MW
    Balaicza Erika speciális székletvizsgálattal 98%-os biztonsággal meg tudja mondani, mi a baj. Nem olcsó, de még mindig jobb, mint kilyukasztatni a vastagbelet. Nem egy történetet hallottam már.

    VálaszTörlés
  30. 29. ildikó imre

    Én is régóta nézegettem az iHerben a különböző melatonin készítményeket, mert egy-két éve nem tudom végig aludni az éjszakát. Nagyon sok olyan vásárlói véleményt olvastam, ami az egekbe dicséri a melatonint, de volt néhány olyan hozzászólás is, ami rémálmokra panaszkodott. A sok pozitív vélemény hatásán felbátorodva egyszer rendeltem egy 10 db-os ingyenes mintát, ami egy szem kivételével a kukában végezte. Attól az egy szemtől olyan szörnyű rémálmom volt, amire a mai napig tisztán emlékszem. Elképesztően valósághű volt. Mikor felébredtem, alig tudtam elhinni, hogy ez csak álom volt. Nálad nem volt ilyen, még a melatonin szedés elején sem?

    VálaszTörlés
  31. szengab
    Köszi, jó ötlet. A tükrözéstől én egyszerűen ódzkodom, túl invazív beavatkozásnak tartom szűrővizsgálat gyanánt, de erre a szempontra eddig nem is gondoltam.
    Balaicza Erika honlapját megnéztem, vannak azért benne meredek dolgok is, amiket én tudománytalannak tartok ("vércsepp analízis" stb), mondjuk orvos, tehát biztosan ki tud értékelni egy laborvizsgálatot. Majd még meggondolom, de lehet, hogy először sima laborvizsgálatra megyünk, pl székletvér kimutatása és tumormarkerek, lehet, hogy az elsőre olcsóbb.Persze, ha van eltérés, akkor orvost kell keresni.
    Mindenesetre, ilyen családi anamnézissel lehet, hogy évente kéne a fiú családtagokon végeztetni valamilyen szűrést. A dédnagypapám, a nagypapám, a nagybátyám (3 generáció sorban) mind vastagbélrákban haltak meg:( Ez persze lehet életmód is, de genetika is. Elég feltűnő.

    VálaszTörlés
  32. 32. MW:

    "Vannak meredek dolgok" Igen, még egyéb is, csak nem akarom borzolni a kedélyeket.
    Először mindenképp sima székletvér teszt kell, bármelyik laborban ingyen megcsinálják, csak megtévesztő lehet, ha már eleve látszik a székletben, akkor majdnem biztos, hogy pozitív lesz. De ha épp nem volt vér, akkor lehet, hogy negatív. A tumormarkert nálunk pl. ingyen megcsinálták, persze ha eleve felírja orvos.
    Nekem pár hete csináltak vastagbéltükrözést altatás nélkül, "simán" kibírtam. (na...azért volt már jobb élményem is). Ennyire fiatalon persze még nem kell a legrosszabbra gondolni, de ha nem is évente, 5-10 évente kell alaposabb vizsgálat, ilyen családi előzmények mellett.
    Amúgy Balaicza E. is javasolja a tükrözést, én is megnéztem a honlapját.

    VálaszTörlés
  33. 32. Macskacicó

    Igen, én is erre gondoltam első körben. De még beszélünk a háziorvossal is, úgyis most kell gyerekorvosról felnőttorvosra váltani, még friss páciens, nem volt sok vizsgálata, lehet, hogy eleve TB- alapon megcsináltatja ezeket. A negatív székletvér teszt arra is utalhat, hogy egyszeri dologról, tehát valami sérülésről volt szó. Olvastam beszámolókat a tükrözésről, háát, eléggé vegyes, az elviselhetetlentől a nagyon kellemetlenig, és úgy látom, nem nagyon favorizálják az orvosok, még a bódítást sem. "Kibírható", na persze, mint a gyomortükrözés, de én annak sem vetném alá magam. Cicó, de remélem, nem találtak semmit nálad.

    VálaszTörlés
  34. 34. MW:
    Persze, biztos, hogy megcsináltatja ezeket, szerintem csak egyszeri dolog ez, ahogy BB és smirgli is írták, nehéz székelés, valami kis mag felsértett egy hajszáleret, stb. pláne ha friss, piros a vér, akkor biztos, hogy csak erről van szó. Nagyobb baj, ha alvadt, fekete, nyálkás stb. (bocs, ha kicsit naturalisztikus vagyok).
    Ilyen fiatalon tök fölösleges lenne a tükrözés, majd 30-40 éves korában, de addigra lesznek (vannak már) jobb módszerek, pl. kapszulás vastagbéltükrözés, lenyeli, végigfényképezi a vastagbelet, csak még nagyon drága, TB nem fizeti (vagy 300 ezer ft).
    Igen, nagyon vadakat írnak a fájdalomról, olvastam én is, van aki, ki sem bírja, abba kell hagyni neki, a férjemnek altatásban csinálták. Hát....igen, elég fájdalmas. (Nem találtak semmit, köszi a kérdésed.) De nekem már 3x csináltak gyomortükrözést is :DD. (régebben).

    VálaszTörlés
  35. 29. ildikó imre

    Én voltam, az aki rossz alvásra panaszkodott. Egy darabig szedtem melatoninos magnézium tablettát és valóban volt pozitív hatása. De aztán nem rendeltem többet, mert arra jutottam, hogy a szervezet melatonin termelését kell rendbetenni és ezzel együtt, vagy helyesebben pont ennek érdekében egy - mind mennyiségileg, mind pedig napi eloszlás szempontjából - normál kortizol termelést kell elérni. A mai hajszolt világban ez komoly kihívás lehet. Robb Wolf ír erről jókat.

    Szerintem értem is el eredményeket, de még van vele feladatom.

    VálaszTörlés
  36. 29. ildikó imre2013. december 3. 21:47
    31. Paleolga2013. december 3. 22:36

    Én is vettem melatoninos készítményt, azt hiszem az enyém 3 mg-os tablettánként. Nekem segített az alvásban, de rémálmot okozott egy alkalommal, amikor 2 db-ot vettem be. 1 db esetén nem volt rémálom, hanem nagyon valósághű, fantasztikus vizuális élményt nyújtó álom :)

    Diabsuti

    VálaszTörlés
  37. Gábor!
    Köszönöm, hogy nem kell tovább ennem tőkehalmájat olajában.

    VálaszTörlés
  38. A vastagbél szűrésre még ezt a vizsgálatot találtam, elég jónak tűnik (mondjuk évente) olyan egyéneknél, akinek a családi kórtörténetében szerepel ilyesmi:
    http://www.beldaganatszures.hu/szurovizsgalat.aspx
    Ha ez igaz, akkor nem a széklet vértartalmára, hanem az esetleges daganatok által kibocsátott enzimek jelenlétének vizsgálatára irányul ez a teszt. Ennek is húzós az ára persz, de évente 1x talán ki lehet bírni. A vastagbél daganat emlékeim szerint egészen lassan alakul ki, ha a felmenőimet vizsgálták volna, elkerülhető lett volna. Három ilyen esetet kísértem végig. Egy esetben (ismerős) az illető (az ötvenes éveiben járt) bevonult a kórházba a rákkal, mindenki elkönyvelte hullának, majd kijött, és most olyan 90 év körül jár. (Megoperálták, kivarrták a hasfalára a vastagbelét). A másik két eset közül a nagypapámnak ugyanezt a műtétet megcsinálták, majd visszaoperálták, de a rák maradt, sajnos meghalt (70-es éveiben járt). A nagybátyámn ugyanebben halt meg még korábban (32 évesen). És közben megtudtam, hogy a nagypapám apja is ebben a betegségben halt meg. Tehát van családi kórtörténet, vannak pozitív példák is (amikor időben elkapták, áttétek nélkül), az a benyomásom, hogy lassan alakul és kerül ki a véráramba ez a daganat, tehát érdemes szűrni. Azt is olvastam, hogy egyre nő a száma, ez biztosan a táplálkozástól van.

    VálaszTörlés
  39. 36. szomi
    A kortizolra én is gyanakodtam, amikor egy-egy megerőtetőbb sportteljesítmény után rendre lebetegedtem (de csak 1-1 napra). Lefekvéskor éreztem, hogy kimerültem (és gyanítom, hogy a kortizol szintem is megemelkedett, ami elalvási nehézséget is okozott), majd másnapra gyengeség, néha torokfájás vagy más tünet. Elképzelhető, hogy a bennünk megtelepedett kórokozók ilyenkor előnybe kerülnek az immunrendszerel szemben vagy ilyesmi.
    Alvás: ez a melatonin hatására jelentkező fantasy-álom erősen hasonlít arra, amit a fiam lucid dreaming címszó alatt tapasztalt (egy időben kísérletezett ilyesmivel), persze ahhoz nem kell semmit beszedni:)

    VálaszTörlés
  40. 38. Rozscsika
    Miért nem? Egyébként én imádom...

    VálaszTörlés
  41. 40. MW

    Elég sok minden befolyásolja a kortizol termelést és szintén sokminden akadályozhatja a melatonin termelést. Ami szerintem biztos: ha nem alszol jól, akkor ezek nincsenek rendben.

    VálaszTörlés
  42. Paleo Kávéház 178. Paleolga
    A sütiket az Oxigén Squash és Étterem / Paleofutár - Fót étteremben tálalták ilyen szépen. Keresőben a "paleo Fót" kifejezésre ők az első találat. Jó élmény volt náluk ebédelni, ez volt az első eset, hogy levestől desszertig tudtam paleolit ételeket étteremben enni :-).

    Kérdezni szeretném, hogy ismer-e valaki paleo szemléletű nőgyógyászt-szülészt Budapesten?

    VálaszTörlés
  43. 39. MW:
    Ja igen, tényleg, én is olvastam erről, köszi, hogy ezeket leírtad.

    VálaszTörlés
  44. 23. BB
    Köszönöm, de most nem magamra gondoltam.
    Szerencsére az orvosokkal való kötelező találkozásokat -
    a fogorvossal, nőgyógyásszal, szemésszel és nagyon ritkán a háziorvossal - hamar lerendezem. Az előző három normális magánorvos, a jó ismerős háziorvos pedig megnézeti a kötelező laborokat, ill. felír nagy mennyiségű D vitamint az egész család számára. Hosszú ideig kiegyeznék ilyen idilli állapottal, de meg is teszünk érte sok mindent.

    VálaszTörlés
  45. a Schüssler sókról mi a véleményetek? amióta Magnesium-phoshorescumot "eszem" lefekvés után 2 db-ot, vagy visszaalvási nehézségnél 2 db-ot (vagy vagy, nem mindig úgy alszom el), mintha jobban aludnék.

    VálaszTörlés
  46. Juj, ezt csak most láttam: "Találkozó BB-vel 2013. december 6-án pénteken 12.30-17.30-ig a Margit krt 60-ban" Bővebben a paleovitalon!:) Én megyek!

    VálaszTörlés
  47. 40 MW
    Ezt én is tapasztaltam, ameddig rá nem jöttem, h. mi van a háttérben. A szakirodalom azt írja, hogy nagyobb megterhelés következménye az immunrendszer "legyengülése" (ne feledjük, hogy a megszokottnál nagyobb megterhelés egy sokk a szervezetnek). Kinél mit jelent a nagyobb terhelés? Ez kondi / személyfüggő. Esetemben egy nagyobb adag C vitaminnal+magnéziummal és 1db sárgarépával simán megelőzhető ez az 1-2 napos megfázásos tünetjelenség. A nagyobb adag is relatív. Ki kell tapasztalani, hiszen mindenki más szinten tartja egészségi állapotát, stb...

    VálaszTörlés
  48. 48. Galgóczi Imre
    Jó ötlet, majd akkor be fogok C-vitaminozni-sárgarépázni-magnéziumozni edzés előtt. Hát igen, pl egy hosszabb inaktivitás után bármi sokkos lehet. Vagy egy olyan mozgásforma, amit rég nem gyakoroltunk. Például, amikor ez történt, évek óta először elmentem uszodába. De nem mértem fel, mennyit engedhetek meg magamnak, csak róttam a köröket, nem gond, edzett vagyok...:) utána még szauna is, másnap pedig csúnya gyengeség és torokfájás, meg olyan átment-az-úthenger érzés. Valószínűleg ilyenkor lappanganak is bennük különböző kórokozók, amik ilyenkor picit győznek. Szerencsére egy napig tartanak nálam ezek az állapotok, de pl ez pont elég volt, hogy akadályozzon a munkában.

    VálaszTörlés
  49. Ma megérkezett a Paleolit magazin, aminek nem csak a tartalma tetszik, hanem az illata is :) (Imádom az új könyvek, stb., illatát). Teljes a boldogságom :)

    Dia

    VálaszTörlés
  50. 46. redi71

    "a Schüssler sókról mi a véleményetek?"

    Nem hiszek a homeopátia és hasonszőr dolgokban, ám régebben a s. sókról szóló könyv olvasása után mégis kipróbáltam. Számomra hatástalanok voltak, ki is dobtam a pirulákat.

    Dia

    VálaszTörlés
  51. 38. Rozcsika:
    Miért, eddig miért kellett enned, ha nem szereted? Nem kellett volna.
    Én szeretem, és szerintem szabad enni, de nem muszáj.

    51. Dia:
    Na, én is így jártam, azzal a különbséggel, hogy még mindig nem dobtam ki :) Nekem egy természetgyógyász ajánlotta. Mentségemre legyen mondva, amikor a patikában megrendelték nekem, nem is tudtam, hogy homeopátiás cucc.

    VálaszTörlés
  52. 52. Macskacicó
    A halolaj helyett ettem, az Omega-3 miatt és mert A és D vitamin van benne és azért mert máj.

    VálaszTörlés
  53. 53. Rozcsika:

    Ja értem. Én is ezek miatt eszem (sajnos nem gyakran), de leginkább azért, mert nagyon ízlik, mint étel. :)
    És akkor most már nem kell enned ezeket? Vagy utáltad, és hát másból is megeheted ezeket a hasznos anyagokat. Sok másféle hal és máj is van, amiket biztosan szeretsz :) Olyat egyél, ami ízlik.

    VálaszTörlés
  54. Kedves Gábor ! Biztos nem jo helyre irok,de egyszerüen nem találom hogy hová irhatnék.Problémám az ,hogy megrendeltem a Paleolit Életmód Magazint,és elfelejtettem cimet iratni rá, igy csak a nevem szerepel rajta,Farkas Istvánné vagyok, cimem Csorvás Kisfaludy utca 16 szám.A pénzt még november 13-án utaltam Otp._és számlárol.Segitségét előre is köszönöm Farkasné Ágnes

    VálaszTörlés
  55. Én meg úgy jártam a Paleolit magazinnal, hogy novemberben elfelejtettem megrendelni, most meg már hat újságosnál is jártam, és vagy azt mondják, hogy már elfogyott, vagy azt, hogy nem is kaptak, és már nem is fognak. A 3-as (kék) metró vonalán nem tudtok valami biztos lelőhelyet, ahol megvásárolhatnám?

    VálaszTörlés
  56. Mit gondoltok, ez jó fajta K2 csontsűrűség fokozására?:
    http://www.iherb.com/Thorne-Research-Vitamin-K2-1-fl-oz-30-ml/21592

    VálaszTörlés
  57. 54. Macskacicó
    Szendi Gábor: Új vitaminforradalom, 103. old.

    VálaszTörlés
  58. 57. Csaba Herczeg

    15 mg MK-4 van 15 cseppben. Az már jó nagy dózis, érdemes 3x5 cseppre osztani.
    Egy hete a D-vitaminos változatot rendeltem meg, de még nem érkezett meg: http://www.iherb.com/Thorne-Research-Vitamin-D-K2-1-fl-oz-30-ml/23517#bid=THR&p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=k2&rc=4&sr=null&ic=1 Ebben úgy látom, hogy 5000 IU D-vitaminhoz 1 mg K2 vitamint ad, ami azért lehetne több.

    VálaszTörlés
  59. 55,
    Kedves Ágnes, intézkedtem.

    VálaszTörlés
  60. 56,Paleolga.
    Megírnád, ha netán Relayes vagy Inmedio-s újságárus mondta, hogy nem kapott? Mert azoknak kapniuk kellett. Árulják élelmiszerboltokban is, Te4scoban, stb.

    VálaszTörlés
  61. 56,Paleolga

    Én speciel egy Sparban vettem meg, ott is megnézheted.

    VálaszTörlés
  62. GMO ügy. Újabb hír.
    Még jó, hogy a kutatókat nem vitték az inkvizíció elé. De előbb-utóbb ez is eljöhet...:-(

    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/11/29/visszavontak_a_gmo-val_mergezett_patkanyokrol_szolo_tanulmanyt/

    VálaszTörlés
  63. 61. szengab

    A Lehel téri aluljáróban Relay-es újságosnál voltam. Ott azt mondták, hogy még nem kaptak. Anyukám a XIII. kerületben egy Sparban járt, ott sem volt. A Lehel csarnok előtti kis újságosnál azt mondták, hogy volt nekik 5 darab, de aznap el is fogyott. Máshol azt a választ kaptam, hogy kértek a központból, de nem kaptak, s már nem is fognak. Azért nem adom fel:)

    VálaszTörlés
  64. 59 Paleolga
    köszi. Egyébként jelenleg a Gábor által javasolt Life Extension-ból (Super K with advanced K2) szedek napi 4 darab kapsz-t (2 reggelihez, 2 vacsorához). Ez így végül is napi 4000 mcg K1 és 4000 mcg K2 MK4-ből, ill. plusz 800 mcg K2 MK7 - ből. Lehet, hogy ennyi is elég. Érdekes, hogy amióta ilyen dózisban szedem, olyan érzésem van, mintha acélból lenne a fogsorom.

    VálaszTörlés
  65. Kedves Gábor és más Hozzáértők!
    Ez a fajta kevert E vitamin megfelelő-e? Vagy ez helyett valami mást ajánlanátok, ha ez esetleg nem megfelelő lenne (szóját tartalmaz) : http://www.iherb.com/Life-Extension-Gamma-E-Tocopherol-Tocotrienols-60-Softgels/16386#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=life%20extension%20b5&rc=822&sr=null&ic=22
    Ja és Gábortól kérdezném, hogy te melyik fajta curcuma kivonatot szeded?
    köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  66. 64. Paleolga

    Ha sehol nem kapsz, akkor a jövő héten szívesen odaadom neked a példányomat, addigra kiolvasom. (kispici kukac yahoo pont com)

    VálaszTörlés
  67. Szengab, Joe:

    kérlek, írjátok meg, hogy véleményetek szerint mely termékeket érdemes szedni (A vitamin, E vitamin, K vitamin és B-komplexből) a tartalmukat figyelembe véve.
    Sok hasznos információ került már ki ide a blogra, ill. a honlapra, mégis jó volna egy összefoglaló azokról a készítményekről, amik hatóanyagaikat tekintve szóba jöhetnek.
    /K2-ből és B-komplexből Lef-es készítményeket szedek, D-ből és halolajból Joe készítményeit használom/

    Ezúton szeretnék gratulálni a Paleo magazinhoz. Tartalmas, átlátható és könnyen olvasható újság. Számomra sok újdonságot is tartalmaz (amik vagy elkerülték eddig a figyelmemet, vagy nem olvastam még róluk), és különösen tetszik, hogy a kipróbált paleo termékekről is írtatok a magazinban.
    További sok sikert kívánok és már várom a következő számot :)

    diabsuti

    VálaszTörlés
  68. Paleolga

    Tescóban láttam, Auchanban is van elvileg, paleo-boltokban...

    VálaszTörlés
  69. Hát, a vitaminokat illetően most jutottam el oda, hogy totális káosz lett bennem:(
    Van valami ötletetek, hogy tudnék - viszonylag nem túl sok, felesleges köröket futva- tiszta képet kapni, arról, hogy miből, mennyit, és milyen fajtát érdemes szedni?

    VálaszTörlés
  70. 66 Csaba

    Szerintem ez a legjobb terméke E-vitaminból a LEF-nek. Könyvem írása közben fedeztem fel én is.
    Egyik kurkumát sem szedem már, de a LEF-est szedtem, de különösebb hatást nem tapasztaltam. A felszívódása még ennek sem olyan jó, hogy szisztémásan jelentős hatást gyakorolna.

    VálaszTörlés
  71. 68 diabsuti
    Én nem tudok ilyen listát, mert én is váltogatom mindig, attól függ, mi olcsó, merre járok éppen.

    VálaszTörlés
  72. 70 Eper
    Erről írtam a legújabb könyvemet.

    VálaszTörlés
  73. Szengab, ha még itt vagy: milyen teendő van 19 éves fiatalnál izolált szisztolés hipertónia esetében? (ez csak saját diagnosztizáslás, orvoshoz még nem vittem el) Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  74. 73 szengag
    Köszönöm, ezt kérem a jézuskától:)

    VálaszTörlés
  75. Macskacicó

    Írtam neked e-mailt. Megnézed majd? Köszi!

    VálaszTörlés
  76. köszönöm Gábor! amúgy megvan a vitaminos könyved, olvasgatom, nagyon jó

    VálaszTörlés
  77. 58. Rozcsika:

    Ne haragudj :), én csak arra akartam utalni, hogy semmi értelme legyűrni a torkunkon olyan ételt, amit különben utálunk, csak mert olyan hasznos(nak) és szükséges(nek véljük).
    Amúgy azt már rég tudtuk, hogy Gábor nem preferálja a tőkehalmájolajat.

    Az A-vitamin káros, de egyéb tápanyagok segíthetnek

    VálaszTörlés
  78. Kistörpe, MW

    Köszi szépen, ma végre sikerült megvennem a Paleolit magazint az Inter-Sparban. Nem volt egyszerű megtalálni a rengeteg újság között, mert nem az egészséggel, életmóddal, diétákkal foglalkozó újságok között volt, hanem egy Kutya magazin alól kandikáltak ki az újságok:) Lehet, hogy az eladók még nem tudtak mit kezdeni a "paleolit" szóval. Talán majd már legközelebb:)

    VálaszTörlés
  79. @szomi 36
    @névtelen 37

    sokféle alvászavar lehet. úgy tűnik az enyém másmilyen mint a tietek. én nagyon rossz alvó voltam már gyerekkoromban, de nem volt semmi egyéb tünet, úgyhogy nem vizsgálták. aztán felnőtten ahányszor pszichológusnál jártam más miatt, mindig szóba került az alvás, és szörnyülködtek. viszont semmi sem használt. alvásklinikán megállapítottak egy néma apnoet, azaz sokszor kihagy a légzésem alvás közben. vizsgáltak mindennel, a vége egy CPAP gép lett, mert miután az apámat is megnézték, arra jutottak, hogy ez valami öröklött arcüreg és garatberendezés, nem tudnak vele mást csinálni, csak ez a gép a megoldás. oké. azt gondoltam, emiatt volt az alvásprobléma. ez a fajta apnoe gyerekkorban kezdődik. minden stimmelni látszott. megjött a gép, azóta azzal alszom (6 éve) de az alvásmennyiség, és a szakaszosság semmit se változott. én elkezdtem arra gondolni, hogy nekem ennyi az alvásigényem. nem voltam nappal fáradt, semmi alvásmegvonásos tünetem nem volt. csak állati rossz 8 óra alatt max.4-et aludni, a többit kínlódni. annyi mindent próbáltam tényleg, teát, relaxációt, bárányszámolást, langyos fürdést, kakaót, kevés bort...mittudomén még miket, hogy a melatoninhoz sem fűztem semmi reményt. olvastam valahol egy hasonlóan extrém keveset alvó valaki blogbejegyzést, hogy neki a kisebb melatoninok nem használtak, viszont a 10 mg-os bevált. úgyhogy én eleve ezt vettem. és szuperül működik. lehet hogy nekem a melatonin termelődésével van valami baj a szervezetemben. kevés termelődik, vagy semennyi. nekem semmi különös álomjelenséget nem csinál. csak könnyen alszom el, és egyben alszom 5 órát kb. ez nálam olyan csoda, mintha kiegyenesedne a pisai ferde torony. gondolkodom rajta hogy bearanyozom a melatonin dobozát. :)

    VálaszTörlés
  80. a paleo újságot a dimag.hu-n digitális formában megvettem. szuper :)

    VálaszTörlés
  81. Kedves Gábor! A magazinban megjelent "Ketogén" c. cikked egyik mondatának értelmezésében kérem a segítséged. Azt írod (31 old.): "a közepes láncú zsírsavak (MCT) sokkal ketogénebbek, azaz ilyenek felhasználásával kevesebb zsírral is ketózist lehet elérni, míg a hosszú láncú zsírsavakból nyögvenyelősen lesz ketontest. Ebbe a típusba tartozik a kókuszolaj is." Ebből én - lehet, hogy tévesen - azt a következtetést vontam le, hogy a kókuszolaj tehát hosszú láncú zsírsav. A 40. oldalon viszont Szabó Gál Bence cikkében csodálkozva olvasom, hogy "legjobb a kókuszzsír, ugyanis ennek nagyon magas az ún. közepes láncú zsírsavtartalma (MCT)."
    Bölcsészagyammal nem tudok túllépni ezen a kognitív disszonancián, hogy akkor a kókuszolaj (ugye, ez megegyezik a kókuzszsírral?) hosszú vagy közepes láncú? Vagy csak a te mondatodat értelmeztem rosszul?
    A magazin egyébként nagyon tetszik, két apró felvetésem lenne. 1: érdemes lenne megfontolni a lábjegyzetek kinyomtatását, mert néha az ember rájuk nézne olvasás közben, és amúgy is jobb benyomást kelt, hogy ott vannak. Feltételezem ellene szól, hogy sok helyet foglalnak, de esetleg lehetne rájuk applikálni valami halványabb képet, akkor színes is, meg ott is vannak a hivatkozások. 2. több olyan kép ötlött a szemembe, amin halomban állnak a gyümölcsök, és pillanatnyi ismereteim szerint a fruktózt nem célszerű olyan mennyiségben tolni, ahogy azt a képek sugallják. Ez engem azért is érintett rosszul, mert most próbálok lejönni ezekről a túlzó mennyiségekről és nagyon nehéz.

    A könyvekben pedig nagyon hasznos lenne egy tárgymutató, esetleg a további kiadásokba bele lehetne rakni.

    Lenne két személyes kérdésem is, hátha vki tud segíteni. A legutóbbi vérképemben nagyon alacsony a neutrofil szám, ez vajon összefügg a paleo diétával? Korábbi vérképemben a diéta megkezdése előtt (másfél év) még normális volt ez a szám.
    Másik: tudtok olyan helyet, ahol az LDL koleszterinen belül megmérik a VLDL-t? Persze az LDL is magas, de ebből még nem tudtam meg semmit. Vagy nem kell ezzel különösebben foglalkozni? A triglicerid kellően alacsony, a HDL pedig kellően magas.
    Előre is köszönöm mindenkinek a választ!

    szalai v

    VálaszTörlés
  82. 83. szalai v

    A kókuszzsír közepes láncú zsírsav. Rosszul értelmezted a szöveget, mert eléggé szerencsétlenül követik egymást a mondatok.
    Helyesen szerintem így kellett volna hangoznia:
    "...a közepes láncú zsírsavak (MCT) sokkal ketogénebbek. Ebbe a típusba tartozik a kókuszolaj is. Azaz ilyenek felhasználásával kevesebb zsírral is ketózist lehet elérni, míg a hosszú láncú zsírsavakból nyögvenyelősen lesz ketontest."

    Paul Jaminet is azt írja a könyvében, hogy a reggeli kávéba tett kanálnyi kókuszzsír elősegíti a ketózist.

    VálaszTörlés
  83. Gábor!

    És akkor aki eddig nem rendelte meg a paleolit magazint, mert mondjuk elfelejtette, mint Paleolga, vagy valami másért, akkor már soha többé nem rendelheti meg, pl. a következő számtól?

    VálaszTörlés
  84. 83. Szalai

    Igen, tényleg sután jött ki ez a mondat, mert ahogy Paleolga is értelmezi, úgy van, terméászetesen közepes hosszúságú zsírsavak vannak a kókuszolajban. Az irodalomjegyzék elérhető a webszájton, nagyon sok helyet foglal, és 100-ból egy embert érdekel. Egy ilyen magazinban a hely a legdrágább.
    A tárgymutatót a kiadó tervezte is a könyvhöz, de nekem végül kiment a fejemből.

    VálaszTörlés
  85. 85 Macskacicó

    Dehogy, lehet majd rendelni, de előbb ennek kell elfogynia.

    VálaszTörlés
  86. 79. Macskacicó
    Nagyon jó ez a cikk, köszi. Ha nincs tőkehal olajában, akkor viszont újra vehetem a méreg drága Eskimo halolajat. :-(

    Én a multivitaminokra vezetem vissza azt, hogy ha régen elkezdtem vitaminokat szedni, egy idő után mindig abbahagytam, szerintem érzékeltem a sok preformált A vit.-t bennük. Azt éreztem, hogy egyszerűen nem bírom lenyelni a tablettát, addig halogatom, míg végül elmegy a nap. A Lenkei-féle CalMag-gal is így voltam, ott meg a Calcium volt sok, főleg, hogy se D vit-t, se K2-t nem szedtem eleget hozzá, így az sem derülhetett ki, hogy a Mg viszont jót tenne.

    VálaszTörlés
  87. 87. szengab:

    De jó, köszi!

    88. Rozcsika:
    Na, örülök. De miért kéne az Eskimo, Joe halolajában nem bízol? Úgyis szereted a biobolt e.tar termékeit, az nem jó?
    Igen, multit én is csak hébe-hóba szedek, ha már itt van. Lassan azért tisztulnak a dolgok :).

    VálaszTörlés
  88. Az Aldiban van édesburgonya 429 Ft/kg áron, sajnos már nem a magyar hanem spanyol. Nem tudom országosak-e az akcióik, én a Bp. Váci útiban vettem.

    VálaszTörlés
  89. 89. Macskacicó
    Csak kapszulában bírok halolajat lenyelni, undorodom az ízétől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszont belekeverhetném Joe halolaját a szardíniába, mint régen a tőkehalmájat, plussz citromlé, úgy viszont jó lenne. Köszi Cicó. :-)

      Törlés
  90. 68 Diabsüti

    Jók azok amikat írtál, hogy szedsz. E-vitaminból meg ha tokotrienolokat is szeretnél (érdemes), akkor a LEF tokoferol/tokotrienol készítményét ajánlom. Olcsóbb megoldásnak meg ott van az E-vitamin-komplex cseppem, amiben nincsenek tokotrienolok, viszont mind a 4 tokoferol benne van és nem szójából, hanem napraforgóból vannak kivonva a benne lévő tokoferolok. Ezen felül csupán lenmagolajat tartalmaz hordozóanyagként. Ha van pénzed a LEF-esre, akkor azt válaszd.

    VálaszTörlés
  91. 91. Rozcsika:

    ez is jó ötlet, de van náluk kapszulás is:
    Omega - 3 készítmények | Biobolt e-tár | bio és natúr kozmetikumok - tisztítószerek

    Pl. a Vitakinges vagy a Sanct Bernhard-os egész jó áron, nem? Jó, egyszerre nagy kiadás, de sokáig elég. Meg eheted felváltva is.

    92. Joe:

    Joe, mikor lesz már MK-7-esed? Ugye szólsz, mikor lehet rendelni? Köszi.:)

    VálaszTörlés
  92. http://www.borsonline.hu/20131208_sulyos_beteg_lett_a_vedooltastol_a_kisfiu
    http://www.borsonline.hu/20130927_durva_vedooltas_tette_tonkre_a_kisfiu_eletet

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/influenza-oltastol-narkolepszia-mit-usztunk-meg-tanulsag-a-jovore.htm

    VálaszTörlés
  93. Gábor ( vagy aki ért hozzá ;)

    Van az LEF-nek egy Mega Benfotiamine B1 készítménye.
    Ez micsoda pontosan?
    Van értelme ilyet szedni?

    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://www.iherb.com/Life-Extension-Mega-Benfotiamine-250-mg-120-Veggie-Caps/13192#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=b1&rc=1107&sr=null&ic=6

      Törlés
  94. Tóth

    Zsírban oldódó B1 származék. Jobban felszívódik, lassabban ürül, és nem lesz jellegzetes szaga a bőrödnek tőle. B6-al és B12-vel kombinálva neuropáthiák kezelésére használják.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  95. 96. Domboroczky

    Köszi
    De érdemes is szedni ilyet sima B1 helyett?

    VálaszTörlés
  96. Egyszer már kérdeztem erről, de úgy láttam, hogy nem érkezett rá válasz hozzászólás.
    Kíváncsi vagyok az itteni véleményekre ezzel az oldallal kapcsolatban:
    http://nutritionfacts.org/video/eggs-and-diabetes/
    "Even just a single egg a week may increase the risk of diabetes"
    Megnyugtató lenne, ha valaki elmondaná mi a baj az ott idézett kutatásokkal. Mert ugye biztos baj van vele ha ennyire ellentétes eredményre jutottak a Paleohoz képest.

    VálaszTörlés
  97. 98. hszilard
    "... Egyszer már kérdeztem erről, de úgy láttam, hogy nem érkezett rá válasz hozzászólás. ...."

    Ilyenkor a következő van:
    - a "blogot a sorok között olvasók" válaszolnak Neked gondolatban, csak nem tudsz gondolatot olvasni
    - a "selejtes hozzászólásokat átugró olvasók" átugrották a kérdést vagy olvassák a kérdésedet, de kiselejtezték azt és ezért nem válaszolnak rá. Technikailag csak ők tudják, hogy hogyan kell korrekten selejtezni.
    - mindkét társaság olvassa a kérdést, de direkt nem válaszol, vagy mert ők csak "olvasók" és nem "írogatósak" vagy fogalmuk sincs a válaszról, hiába olvasnak olyan szakszerűen. :-(

    VálaszTörlés
  98. 84 Paleolga, 86 Szengab
    Köszönöm a választ! Tárgymutató: pl. erre jó egy szerkesztő, figyelmezteti az ilyenekre a lényegre koncentráló szerzőt. Mivel szerkesztőt nem látok a könyvben, feltételezem a kiadó a költséghatékonyság nevében ezt a munkafázist megspórolta.

    Más kérdés: tud valaki jó összetételű gumimaciszerű gyerekvitamint javasolni? Kisgyerekeknél ugye fontos, hogy lehetőleg minél kevesebbszer kelljen macerálni azzal, hogy ezt kapd be, és az sem árt, ha abban a tudatban eszi, hogy ezzel megkapta a napi betevő cukrát... Nézegettem az iHerben, de most belefáradtam, hátha valaki már átrágta magát rajtuk. Ha magyar piacon van ilyen, az is érdekel persze. Köszönök minden ötletet!
    szalai v

    VálaszTörlés
  99. 98. hszilard
    Nagyon nehéz egy videóban kisilabizálni a hivatkozásokat, mert ugye kilistázva nincsenek csak beszerkesztve. Egykettőt azért kiszúrtam:
    1 perc 10-nél a tanulmány úgy általában a protein és feldolgozott hústermékekről szól, nem a tojásról önmagában.
    1 perc 11 másodpercnél a tanulmány szintén a feldolgozott hús és a tojás fogyasztásról szól együtt. Tehát nem önmagában a tojásról.

    A nagyüzemi feldolgozott hústerméket a paleósok sem szeretik. Van róla szó Szendi Gábor oldalán a vöröshússal kapcsolatos cikkben.

    Többre nincs időm.
    Ez egy erősen vegetáriánus beállítottságú oldal. Eddigi ismereteim szerint a tudományuk általában Campbellre és a China Studyra épül. Desc nemrég megosztotta a China Studyt és megdorgált minket, hogy kritika nélkül elfogadjuk a China study kritikáját. :-P Keress vissza, ha érdekel és olvasgasd magát a tanulmányt illetve Dennis Minger oldalán megtalálod a China Study kritikáját is. Hajrá! (És persze reméljük Desc. is megosztja majd velünk mire jutott.)

    VálaszTörlés
  100. 98. hszilard
    Árulkodó az is, hogy a nyitó képen egyből egy gyógyszer reklámja van. Ez a videó kamu kategóriás. Eleve a videó formátum csak figyelemfelhívásra vagy rosszabb esetben félrevezetésre jó.

    VálaszTörlés
  101. Akit érdekel a Mg téma.

    190Paleolga/Paleo kávéház- lefordítottam az általad belinkelt Mg-s anyagot. [ http://www.iherblibrary.com/magnesium-book ]

    Akit érdekel, az megtalálja itt: https://www.facebook.com/groups/paleolit.sk/
    FONTOS: csak néhány napig lesz elérhető a belinkelt oldalon, utána leszedem, nyilvánvaló okok végett. Akik később nyilvánítanak érdeklődést az anyag íránt, e-mailemre jelentkezve, szívesen elküldöm. Egyszerű word-be van konvertálva, hogy mindenki számára kinyitható legyen.
    Címem: geoffrey22paleo@gamil.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már csak az e-mailes elérhetőség működik.

      Törlés
    2. Köszönöm a kiigazítást.
      Helyesen így néz ki az e-mail címem: geoffrey22paleo@gmail.com

      Törlés
  102. 103. Galgóczi Imre
    Ezer köszönet!!!!

    VálaszTörlés
  103. 103. Galgóczi Imre

    Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  104. 98. hszilard

    Nevetséges az egész. Talán olyan kisérleteket végeztek, hogy a kisérleti személyek évekig tökéletesen azonos kaját kaptak, mindössze a tojások számában különbözött az étrendük? A teljes étrendtől és életmódtól nem lehet függetlenül vizsgálni egyetlen egy összetevőt. Nem attól lesz 2.tip. diabeteszes valaki, mert 1, vagy 2 tojást eszik, hanem akkor, ha a viscerális zsírja sok. És azt nem a tojás fogja okozni.

    VálaszTörlés
  105. 99. Rozcsika

    Ez tetszett:)

    103. Galgóczi Imre

    Köszi, nagyszerű!

    VálaszTörlés
  106. 100. Szalai v
    pár ötlet: rágótabletta, amihez most kedvezményes áron fluoridmentes gyermekfogkrém is kapható: http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Animal-Parade-Children-s-Chewable-Multi-Vitamin-Mineral-Assorted-Flavors-180-Animals/7511
    vagy gumimaci http://www.iherb.com/hero-nutritional-products?cview=old vagy http://www.iherb.com/Vitamin-Friends vagy http://www.iherb.com/SmartyPants

    VálaszTörlés
  107. 103. Galgóczi Imre
    Köszi, szerintem mindenkinek érdemes elolvasni
    A végével kezdtem :D de az a néhány sor már most többet segített mint az utóbbi néhány hónap kutakodása
    Mg ügyben

    VálaszTörlés
  108. 99. Rozcsika
    108. Paleolga

    :-( Nekem nem tetszett. Hát ez van.

    VálaszTörlés
  109. 98. hszilard

    A videót ugyan nem néztem meg, de az oldalon felsorolt hivatkozásokra ránéztem. A legtöbb idézett tanulmány kérdőív-tipusú, aminek én nem tudok hinni, mindegy, hogy miről akar meggyőzni. Ha az amúgy is többváltozós egyenletbe belekeverik az emberek memóriáját, abból jó nem sülhet ki. Cáfolni sem tudom ezt a hipotézist, csak nem látok elég meggyőző érvet ahhoz, hogy elhiggyem.

    VálaszTörlés
  110. 99. Rozcsika :)

    101. szomi
    Én úgy látom, hogy "Sources Cited" re kattintva (a videó alatt) "legördül" a hivatkozűások listája.
    ...de mindegy is, mert nekem pont elég volt válasznak, amit írtál. Köszönöm, hogy szántál rá(m) az idődből. (komolyan)
    Olvastam a Kina tanulmányról és a kritikájáról is már régebben, de miután már a sokadik Paleóval kapcsolatos kritikát is elolvastam, (amikből ugye kivétel nélkül kiderül, hogy ezek létrehozóinak felületesebb tudása van a Paleóról annál, hogy bármit is írhatnának róla felelősségteljesen) arra a következtetésre jutottam, hogy kritikák alapján se nagyon érdemes bármiféle következtetésre jutni bármivel kapcsolatban, mert a kritikák forrásai hiába tűnnek megbízhatónak.

    102. Jakab
    106. Kistörpe
    112. joe1973

    Köszönöm nektek is (remélem nem hagytam ki senkit)

    VálaszTörlés
  111. Sziasztok!

    Szeretnék Magnéziumot szedni. Azt hiszem, jól jön a D-vitamin mellé, meg amúgy is mostanában ideges, stresszes vagyok.
    Jól emlékszem, arról írtatok nemrég, hogy a Magnézium citrátból szívódik fel a legjobban a Magnézium? Sajnos nekem problémáim vannak a kapszulák szedésével, szóval nekem csak a por változat jó (úgy tudom, por alakban is kapható Magnézium citrát). Korábban én Magne-B6 oldatot ittam.

    2 kérdésem lenne:
    1) Van valami, amire fontos odafigyelni, ha a patikában Magnézium citrát port veszek?
    2) Hány mg Magnéziumot érdemes szedni naponta? És mennyi ideig?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  112. 114. Szűcs Csaba
    Bölcs döntés, mert a D3 nem is alakul át D vit-ná, ha nem szedsz Mg-citrátot hozzá. (Vitaminforradalom 261. old.)
    1) a korrekt neve: Magnesium citricum, én csak a port venném, a patikában legyártott tablettát nem, mert elég sokat eszik ebből az ember ahhoz, hogy a tabletta vivőanyagát is egye feleslegesen, meg a tabletta drágább is.
    2) napi 2 x 1/2 teáskanálnyi Mg-citrátban (3330 mg) van 500 mg elemi Magnézium. (Ezt nekem a gyógyszerész számolta ki, de nem biztos, hogy jó.) 400-600 mg elemi Mg a szükséglet. Méresd ki a gyógyszerésszel, hogy a Te kanálkádba mennyi mg Mg-citrát fér. A tankönyvi számítás az, hogy a Mg-citrát súlyának 15%-a elemi Mg, de pl. 150 mg-ból is csak 75 szívódik fel. Azt nem tudom, hogy a megadott 400-600 Mg szükséglet a lenyeltre vagy a végén felszívódóra vonatkozik-e.)

    Abban az anyagban amit Galgóczi Imre lefordított, Dr. Carolyn Dean azt javasolja, hogy ezt a Mg-citrátot vízben fel kell oldani és egész nap ezt az italt iszogatni. Értem én, hogy miért javasolja ezt, így lehet lassan adagolni, de az a citromsav, ami a Mg-citrátban van, az tuti leszedi az összes zománcot a fogról ha egész nap ezt iszogatja valaki, szerintem még a szívószál sem megoldás erre. A gyomorsav termelésbe is bezavar ez a nagyon savanyú dolog, a természeti népek sem eszegettek egész nap Mg tartalmú ételt, hogy folyamatosan legyen bennük Mg. Szerintem elég az étkezésekkor inni.

    Nekem kérdés volt, hogy tehetek-e még a pohárba aszkorbinsavat, aztán egy Mg pezsgőtablettán megtaláltam, hogy abban is van C vit., de azért ez még nem válasz a kérdésre, mert ha a pezsgőtabletta Mg-oxidával baj van, nem szívódik fel rendesen, akkor az aszkorbinsavval társítás is lehet bajos. Aztán a végén beletettem, mert azt is többszörre kell bevenni. Ez a sok savanyú lötty a gyenge gyomorsavtermelésem helyrerázta, most az egyszer jól jött, hogy kevés volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Mg-citrátos ital után fél órát várni kell a fogmosással is, a savtól felpuhult zománc miatt.

      Törlés
  113. 115.
    Köszönöm, Rozcsika! Holnap megyek is és veszek 100g-ot. Az elég lesz kb. egy hónapig.

    VálaszTörlés
  114. Szűcs Csaba
    Magnézum citrát:
    http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=9&Itemid=109

    VálaszTörlés
  115. 117. Tuksy
    Köszi a lelőhelyet. A leírásban van két dolog, amivel nem lehet egyetérteni. Az egyik, hogy étellel is hozzá lehet jutni a kalciumhoz, nem kell pótolni, a másik az, hogy a Mg csak vesebetegség esetén adagolható túl.

    VálaszTörlés
  116. Magnézium-citrát:
    2 féle Mg-citrát van. Az egyik kb 11%, míg a másik kb 16% Mg-ot tartalmaz. Egyik sem fogja lemarni a fogzománcot. Lehet egész nap kortyolgatni nyugodtan. Majdnem semleges a kémhatás. De aki emiatt nagyon aggódik, az a 16%-ost válassza, az inkább lúgos kémhatású, mint savas (bár nem mértem meg, de az összetételéből és ízéből elég egyértelmű). A 11%-os is csak kicsit savas. Szerintem még egy alma is rosszabb a fogaknak...

    VálaszTörlés
  117. Joe 119:
    Én a trendavitesről hallottam, hogy nem olyan savanyú, mint a gyógyszertári, ill. egyáltalán nem savanyú. Ez akkor azért lehet, mert az egyik 11, a másik 16%-os?

    VálaszTörlés
  118. 119 Joe

    Marha jó. És honnét lehet tudni, hogy a gyógyszertári milyen? Én rendeltem fél kilót, HUNGAROPHARMA original csomagolásban vettem, de nincs ráírva hány százalékos.
    ez van rajta: magnesium citricum ogyi- s-186-1983hph:1310-1207

    és persze drágább mint a vitaltrendes, a fél kiló majdnem 3400 volt

    VálaszTörlés
  119. A Mg-citrát a citromsav sója. A lényeg kábé annyi, hogy a savanyú ízért a molekulákról könnyen leszakdó H+-ok a felelősek, ezek "bombázzák" a receptorokat. A citromsav molekula maximum 3 H+ (=protont) tud leadni 3 különböző helyről. Ha ezek helyére korábban mind Mg2+ ion épült be, akkor nem fogsz savanyú ízt érzékelni, mert már nincs proton, amit leadjon. Többféle gyártási eljárás, többféle molekulaszerkezethez vezet. Nem épül be mindig a 3 proton helyére a Mg. A kevesebb beépülő Mg több szabadon leadható H+ jelent, innen a savanyú íz.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_citrate
    http://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_citrate_(3:2)

    VálaszTörlés
  120. A férjem ma az alábbi levelet kapta az OVSZ-től:

    "A legutóbbi véradáskor az Ön vérének (vérplazmájának) szemmel láthatóan magas volt a vérzsír tartalma. A vérzsírok szintje összefüggésben lehet az elfogyasztott ételekkel is, ezért kérjük, hog ya véradás előtti napokban lehetőleg ne étkezzen túl zsírosan."

    Most tegyük félre, hogy a kommunikáció nem erősségük, tegyük félre, hogy nem fejezték ki hálájukat a véradásért, de mi az, hogy "szemmel láthatólag"? Ha már úgyis méregettek, akkor nem lett volna célszerű inkább megmérni? Vagy most menjen el a férjem a háziorvoshoz a levéllel, és kérje, hogy vegyen tőle vért, méresse meg a vérzsíszintjét?

    Az én 17-es BMI-jű férjemnek ugyan mit okozhat a "szemmel láthatóan" magas vérzsínt?
    Ezen kívül: ha pár napig nem étkezik "túl zsírosan", akkor mi van? Nem lesz szemmel láthatóan magas a vérplazmájának vérzsírtartalma?

    (A férjem egyébként higgadtabban fogadta a levelet, mint én.)

    VálaszTörlés
  121. Rozcsika, Tuksy, Joe, smirgli, Kriszta, Névtelen:

    Én végül a Mg-citrát port önmagában nyeltem le (gyógyszerész testvérem ajánlására).
    Aztán biztos, ami biztos, egy pohár vizet ittam rá öblítésképpen.

    Alig éreztem valami savas ízt. Joe-nak igaza lehet...

    VálaszTörlés
  122. Nem tudjátok véletlenül hogy a budapesti paleo boltok közül melyikben lehet a nocarb noodle-t kapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Lehel piac galéria, Paleo és Makrobiotikus táplálkozási szaküzlet (ha jól emlékszem a nevére).

      Törlés
  123. 125. ii
    Bio-barát biobolt, (1) 2013018, Margit krt. 60., a Paleo magazinból is van ott.

    VálaszTörlés
  124. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsámboki Biokert szolgáltatásai, biodoboz rendszer...

      Bővebben a Nyitott Kertek doboz rendszerről
      http://www.zsambokibiokert.com/#!doboz-rendszer/c20yx

      Törlés
  125. 126.Rozicska
    Köszi . Az újság megvan, erről a tésztáról is abban olvastam :)

    VálaszTörlés
  126. Megszületett a "válasz" Boldogkői részéről:

    http://www.hir24.hu/belfold/2013/12/14/paleolit-dieta-es-ami-mogotte-van/

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  127. 129. Domboroczky

    Nem kéne kommentelni, és ezzel is növelni a látogatottságot, mert a portálok a látogatottság alapján kérik fel a következő cikk megírására. Ha a kutya se megy oda, akkor érdeklődés hiányában hanyagolni fogják legközelebb. (Azért legalábbis érdekes, hogy B felrak egy cikket az egyik hírportálra, majd Gábor a saját blogjában tud csak rá válaszolni, mert azt nem jelentetik meg sehol, majd Bzs erre ismét egy hírportálon válaszol - ez aztán az egyenlő bánásmód!)

    VálaszTörlés
  128. Kedves Gábor,

    szeretném megkérdezni a véleményét a fermentált vitamin készítményekkel kapcsolatban? Gondolok itt a New Chapter és a Garden of Life készítményekre. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  129. MW 130

    Lehet, hogy igazad van. Egyébként meglehetősén szabadon kezelik a dolgokat, amire nem tud válaszolni, azt törlik. Néha mégis válaszol később, akkor nem látszik, hogy mire írta.

    VálaszTörlés
  130. 132 paleoggirl

    Sajnos nem ismerem ezeket a vitaminokat, nem tudok nyilatkozni róluk.

    VálaszTörlés
  131. 129 Domboroczky

    Szerintem Boldogkői sértett hiúsága szülte ezt a "választ", hagyjuk meg neki azt az örömöt, hogy jól megválaszolt. Sajnálatos módon, mindaz a kritérium, amit felsorol, mi mindenhez kéne érteni annak, aki nyilatkozni mer ilyen témában, rá is vonatkozik. Mindig szomorú, amikor komoly emberek több energiát ölnek a haladó nézetek bírálatába, mint a konstruktív továbbfejlesztésbe.

    VálaszTörlés
  132. 135. szengab
    Ez az orvosi dölyfösség oda vezet, hogy én már nem csak nem panaszkodom nekik, hanem azt az info áramoltatást is beszüntettem az orvosok felé, ami arról szól, hogy magam milyen pozitív változást értem el egy betegségnél orvosi segítség nélkül, nem mintha érdekelné őket. Egy szűk baráti körnek rendezett összejövetelen a szívgyógyász barátunk meg sem kérdezte, hogy javult-e szívbeteg édesanyám állapota és én sem kezdtem el mesélni neki, hogy orvosi segítség nélkül is mennyit javultunk. Egyszerűen kínos lenne, hogy egy földi halandótól is tanulhat valamit egy orvos. Így a fejlődésük is kizárt. Egyetlen lehetőség, ha maguk is betegek lesznek, mert akkor végre megtapasztalhatják, hogy mennyi orvosi tanács totál zsákutca.

    VálaszTörlés
  133. 136. Rozcsika
    Szerintem nem szabad az emberekre haragudni ezért a makacsságért!

    Ha belegondolunk a dolog pszichológiájába, akkor teljesen érthető. Mennél több energiát fektetett valaki egy tézisbe, annál jobban fog ragaszkodni hozzá. Ezért nem fognak az orvosok hirtelen "megtérni", mivel nekik sok év tanulás és akár egy élet munkája kérdőjeleződik meg. Ugyanígy, aki rengeteg mozgással és ájulás szélén táncoló éhezéssel lefogyott nyugati étrend mellett (akár úgy hogy még mindig van túlsúlya, csak már kevesebb), az nem fogja egykönnyen elismerni, hogy mindez hiábavaló erőlködés volt. Ez az úgynevezett kognitív disszonancia elkerülésére irányuló tudattalan viselkedésforma. (Nem én találtam ki, Szendi Gábor könyveiben olvastam ezt is :-)

    Én sem lennék boldog, ha a szakmámban - amiben otthonosan mozgok és van bennem egy büszkeség a tudásom miatt - megjelennének emberek, akik egyetlen könyv elolvasása és követése után komolyabb eredményeket érnek el, mint én. Sajnos az ilyen mérvű lepipálás "laikus" irányból tönkreteszi az ember önérzetét. Nem kívánom senkinek ezt az érzést!

    Úgyhogy mindenki tanusítson megértést a makacs emberek irányába, szükség van rá!

    Végső soron pedig mindenki tévedhet, akár még az is lehet, hogy mi vagyunk mind elvakultak, és nekik van igazuk. A világot annyira a saját szubjektív objektívünkön keresztül látjuk, hogy ezt sem lehet sose kizárni. Például lehet, hogy már annyira szétcsapta a glutén az agyunkat, hogy csak képzelődünk :-)

    VálaszTörlés
  134. Jakab 137:
    Nem értek egyet. Én igenis elvárom mindenkitől, hogy legyen nyitott, gondolkodjon, változtasson a nézetein, akármennyi munkája is fekszik benne, ha bebizonyosodik, hogy az új irány jobb, hatékonyabb, célravezetőbb. Az orvosoktól meg különösen, hiszen emberek egészségéről van szó, ami a legnagyobb kincsünk!
    Amíg mindenki csak másra vár és a kényelmet választja, és senki nem indul el másfelé, az egyértelműen JOBB irányba, addig sosem lesz változás...
    És mégis meddig legyünk türelmesek? Amíg nem csak harmada fog meghalni az embereknek rákban, hanem háromnegyedük, négyötödük...? Mégis kinek a felelőssége ez??
    Úgyhogy a magam részéről egyáltalán nem vagyok hajlandó megértést tanúsítani, az orvosok irányában meg főleg!
    Én nem tudom sajnálni a kognitív disszonanciát átélőket, mert magam is képes vagyok revideálni a nézeteimet, módszereimet a saját szakmám területén, mert mindig is nevetségesnek tartottam puszta büszkeségből ellenállni.

    És nem érzem elvakultnak magam, sem hülyének. Miért tenném, ha egyszer a saját pozitív tapasztalataim is megerősítenek a paleó helyességében? A fájdalomérzet ugyan tényleg szubjektív, de labormérések, a vércukor- és vérnyomásmérő nem hazudik.

    VálaszTörlés
  135. 138. Smirgli
    "... A fájdalomérzet ugyan tényleg szubjektív, de labormérések, a vércukor- és vérnyomásmérő nem hazudik. ..."

    Sajnos nem érdekel senkinek a semmije, ha a vérnyomásmérő 116/56-ot mutat folyamatosan, akkor elvárom az orvostól, hogy mondja ki azt a mondatot, hogy "Tóth néni nem kell tovább szednie a vérnyomáscsökkentőt." Csak azért mert még ilyent nem látott, hogy egy 85 évesnek egyszerűen lemenjen a vérnyomása, azért mi szedjünk életünk végéig egy vegyszert?

    A Paleomagazin óriási elégtétel nekem, azt sugározza, hogy nagy csendben egy hatalmas paleo hálózat jött létre, egy önálló kis paleo társadalom, teljesen figyelmen kívül hagyva azt, hogy kinek mit tanítottak az egyetemen anno meg azóta mit tudott még hozzáolvasni. Nagyon fontos mérföldkő volt ennek a lapnak a létrehozása!!!

    VálaszTörlés
  136. Jakab: Tényleg nem szabad senkire, semmiért megorrolni.

    Szendi Gábor könyveivel felvilágosította ugyan az embereket sok tekintetben, de mindenki azt kezd ezekkel az információkkal amit akar és amit tud. És ebben benne van mindenki, az átlag emberektől az orvosokig, mindenki!
    Nem kell felelősöket keresni sem vádolni senkit! Aki nem ért egyet az orvosok mai módszereivel, ideológiájával az ne menjen hozzájuk! Aki meg rájuk kényszerül, nem sokat értett meg sem Szendi Gábor könyveiből, sem a ma már mindenhol elérhető információkból. Akit még most is félre lehet vezetni és félre lehet kezelni, az sajnos megérdemelte a sorsát.
    Rengeteg módon meg lehet gyógyulni , se szeri se száma a gyógyulási történeteknek.
    Mindenki találja meg a gyógyuláshoz vezető utat, saját felelősségére.
    Van akinek bejött a paleo, váljék egészségére, koncentráljon erre, és ne foglalkozzon azokkal akik ebben folyton a hibát keresik. Én a Szendi Gábor helyében sem ugranék mindenkinek válaszolgatni, odamondogatni. Nyilván a paleo is támadható, mert egyébként is mi nem az?
    Amúgy meg itt a blogon is vannak akik egyéb gyógymódokat erősen megkérdőjeleznek, annak ellenére hogy szinte semmit nem tudnak róla. Ha pl.a homeopátiával is annyit foglalkoztatok volna mint a paleoval, talán sikerült volna megérteni és nem fikáznátok folyton.
    Ha ti elvárjátok, hogy mások csak akkor fogalmazzanak meg kritikát a paeloval szemben, ha kitéve – betéve minden könyvet elolvastak a témában, akkor veletek szemben is támasztható legyen ez a követelmény.
    Szóval mindenki nézzen szét először a saját portáján utána támadjon.
    Az ún. akadémikus orvoslásnak is vannak előnyei és hátrányai is. Ki kell használni benne azt ami jó, aztán tovább kell lépni, ismétlem mindenkinek a saját felelősségére.

    VálaszTörlés
  137. fenyőfa 140:
    "Nem kell felelősöket keresni sem vádolni senkit! Aki nem ért egyet az orvosok mai módszereivel, ideológiájával az ne menjen hozzájuk!"
    Hát jó lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne... Fizetem a TB-t és mellette magánúton finanszírozzam az ilyen-olyan bajaimra a dokit, labort, műszeres vizsgálatokat, esetleg műtétet is?? Nem hiszem, hogy ne tapasztalnád te is nap mint nap, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a hagyományos egészségügynek. Ha nem fogadod el a gyógyszerüket, esetleg kirúgnak a rendszerből. Én is minden alkalommal azon stresszelek, hogy hogy magyarázzam ki a reumatológusnak, hogy miért nem akarom az infúziós csontritkulásgátló kezelést, hogy legközelebb azért megírja a beutalót az összes csontmarkerre meg az évi szokásos csontsűrűségvizsgálatra...
    Ha meg 30 felett van a D-vitamin-szintem, akkor nem is kéri a labort, mert az szuperjó szerinte.
    Egyébként milyen alternatívákra gondolsz a rengeteg módon való meggyógyulással kapcsolatban?

    Én próbáltam a homeopátiát, nem jött be. Ezért azzal nem foglalkozom, a paleó bizonyított, ergo foglalkozom vele. :-) Egyébként nem tudom, honnan jött most neked ez a homeopátia, már nagyon rég nem volt róla szó itt. Egyébként voltak, akik írták, hogy nekik is bejött. Én nem emlékszem leszólásra.
    Más alternatív gyógymóddal kapcsolatban sem, pedig jópár elhangzott már...

    VálaszTörlés
  138. 141. smirgli

    Én is fizetem a Tb-t, nem tehetek mást, de azért mert bizonyos összeget kidobok havonta az ablakon, még nem fogom magam tönkretenni, tönkre tétetni.
    Én nem érzem magam kiszolgáltatottnak általuk, mert semmilyen módon nem kérek belőlük!
    Meggyógyultam - nélkülük - és nem vagyok rájuk utalva.
    Ha valamilyen eü. problémám akad, akkor sem hozzájuk megyek.
    Van csontkovács aki a gerincsérvet is meggyógyítja, van homeopata, van transzszendentális
    meditáció, paleolit táplálkozás,autogén tréning, gyógyító ásványok, Enrico csodálatos zenéi, és még hosszasan sorolhatnám az alternatívákat.
    Aki meg akar gyógyulni az addig keressen, míg meg nem találja a módját!
    Ne elégedjen meg holmi javulgatásokkal.
    Teljes mértékben, tökéletesen meg lehet gyógyulni minden betegségből.


    VálaszTörlés
  139. fenyőfa 142:
    Igenis, értettem! :-P
    Már csak a jövő heti lottószámokra lenne szükségem, és máris indulok ezt mindet (meg amit még nem soroltál fel) egyenként végigpróbálni, aztán majdcsak beletrafálok x év múlva... ja, és egy új idegrendszer is kéne hozzá. :-)
    Komolyra fordítva: nem gyanús, hogy ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem lenne ennyi rengeteg beteg + a "javulgatósok"...?

    VálaszTörlés
  140. 138. smirgli
    "Én igenis elvárom mindenkitől, hogy legyen nyitott, gondolkodjon, változtasson a nézetein, akármennyi munkája is fekszik benne, ha bebizonyosodik, hogy az új irány jobb, hatékonyabb, célravezetőbb. Az orvosoktól meg különösen, hiszen emberek egészségéről van szó, ami a legnagyobb kincsünk!"

    Természetesen jogos lenne az elvárás, hogy egy orvosnak kötelessége nyitottnak maradni az új tudományos eredményekre. A probléma az, hogy ez nem működik. Az emberek elenyésző része képes az önálló elemző gondolkodásra. Hofi után szabadon: Mindenkinek jár egy paleo szemléletű orvos, csak nem jut.

    A nyugati orvos nem rosszindulatból nem tud váltani. A makacsságának mozgatórugóival nincsen tisztában. Ő maga is ugyanúgy áldozat. A családjában neki is pusztítanak a civilizációs betegségek. Az orvost is kínozzák betegségek, amiket magának sem tud megoldani. Lehet, hogy éppen azért nem tud változtatni a felfogásán, mert kezdődő demenciája van a táplálkozásától.

    A mások elfogadása azért is fontos, mert az ellenséges légkör csak még erősebb elfordulást okoz. Barátságosabb hozzáállással talán néhány emberhez el lehet jutni, akik egyébként bezárnának.

    VálaszTörlés
  141. Jakab 144:
    Demencia? :-) Az előbb még csak makacs volt. :-)
    Háá de jó, legalább akkor demens az nem vagyok, bár azt se hiszem, hogy akit csak a média meg a saját körzeti orvosa hülyít be, az is mind demens lenne, és azért nem vált paleóra. Én sokkal inkább információhiánynak hívnám, azután meg lustaságnak, érdektelenségnek.
    Nem értem, mit értesz barátságtalan hozzáálláson, Rozcsika is szimplán kerülte a témát.
    Nyilván senki nem fogja szemtől szembe lehülyézni az orvost, főleg mivel 3 perc alatt, ami jut egy betegre még erre sincs idő, nemhogy barátkozni. Ha pedig netalánesetleg mégis érdeklődést mutat, majd kérdez, akkor persze válaszolok.

    VálaszTörlés
  142. smirgli:

    Hát igen, kimondtad a frankót:
    Akkor legyél nyitott, gondolkozz, változtass a nézeteiden, akármennyi munkád is feküdjön benne, mert vannak már jobb, célravezetőbb, hatékonyabb eszközök is a gyógyuláshoz.
    Ezt ne csak az orvosoktól várd el!

    VálaszTörlés
  143. Hát ha ez mind igaz is volna, akkor nem lenne ennyi beteg ember.Én saját problémámra keresnék választ. Állandóan fáj a gyomrom. Kivették az epémet 3-4 éve, és ez kb.1 éve kezdődött. Már mindent kipróbáltam, megtükröztek és megállapították az epesav, elöntötte a gyomrot.Termelődik állandóan, hiába diétázom, hiába szedek savlekötőket. Iszom a Salvus vizet, eszek gyógygombát, számtalan sok mindent amit tanácsolnak, és nem jobb semmivel.Iszonyú fájdalmak.Én Szendi Urat szertném megkérdezni, mit tehetnék szerinte. Köszönettel

    VálaszTörlés
  144. Afeleségem hasonló cipőben járt. Állandó emésztési gondok, puffadás, gyomorsav... Többszöri tükrözés, bélbiopszia... aztán a végén ráfogták az epére.. Epeműtét és semmi változás, gyenge volt, nagyon lefogyott, már csak 45-46 kg volt (167 cm). Kilószám ette a savlekötőket. A glutén és a tej elhagyása megoldotta a gondot. Már két és fél éve paleózik, azóta semmi gondja. Soha nem ég a gyomra, normális az emésztése.

    VálaszTörlés
  145. "Hofi után szabadon: Mindenkinek jár egy paleo szemléletű orvos, csak nem jut."...
    Szétröhögtem magam ezen! :-)))
    .............

    Én úgy látom, hogy sajnos komoly energiát kell fektetnünk az orvosok felhomályosításába! Meg kell, hogy változzanak, mert ez a partizán-paleo csak az aránylag egészségeseknek jó, megelőzésként. Akit elkap az orvosi protokoll gépszíja, az nagy bajban van ám!!!
    Rosszul leszel, elvisznek, leszedálnak, infúzió sejtmérgekkel (kemónak hívják!), kivágják, lenyesik, kivarrják, felszabdalnak. Aztán tehetetlenül széttárják a kezüket, hogy ők mindent megtettek, amit lehetett, te most már csak szedd a maroknyi gyógyszert naponta. Te meg ott maradsz nyomorultul, ha bele nem haltál...
    Sajnos ezt mind tapasztalatból mondtam! Mindet!!!!

    Ezért kell az orvosokat állandóan szembesíteni a paleóval, hogy fejlődjenek!
    És főleg azok miatt a betegek miatt, akik vallásosan hisznek bennük és még nem jutottak el odáig, hogy saját kézbe tudják venni a bajaikat. Meg talán nem is elég okosak hozzá...

    Egyébként, csigalassúsággal, de alakulnak ők is.

    VálaszTörlés
  146. 149. Anna.Willson
    "... Ezért kell az orvosokat állandóan szembesíteni a paleóval, hogy fejlődjenek! ..."

    Meg a nővérkéket, mert újabban ők is rendelnek, bár nem végeztek orvosi egyetemet. De az ijesztgetésben szuper jók, hogy mi fog történni azzal, aki nem szedi be a sztatint. Az nem zavarja őket, hogy 9 hónapja nem szedi a beteg a sztatint és mégis jók a koleszterinértékek. Ha egyszer már kaptál egy "szívgyógyszer-kollekciót", akkor attól meg nem szabadulsz ebben az életben.

    VálaszTörlés
  147. 135. Szengab

    Hát igen, Bkői kioktatja az olvasókat, hogy táplálkozás és egészség kapcsolatáról csakis biológiában, genetikában, kitudjamiben kiművelt tudós nyilváníthat véleményt, másnak erre nincs joga. Majd pedig hetet-havat összehord az "őskorról", de ezek mind csak mítoszok és hiedelmek, semmi tudományos bizonyíték. Nekem az ősmagyarok mongol arca és hetyke génjei tetszettek a legjobban:-) Úgy látszik, ez a reneszánsz ember történész, antropológus, régész, hungarológus végzettségekkel is rendelkezik. Mert saját nézetei szerint máskülönben ebben a témában nem nyílváníthatott volna véleményt:-)
    A véleményem az, hogy minden hozzászólás vagy megnyitás abba az irányba tereli a sajtóorgánumot, hogy máskor is leközöljék a szerző cikkét, hiszen nagy látogatottságot generál. A megoldás: le kell fütyülni, ahogy van. Nyilvánvaló az is, hogy a népszerűségét akarja növelni, máskülönben nem linkelné be a saját cikkét MINDENHOVÁ)

    VálaszTörlés
  148. 151. MW
    "minden hozzászólás vagy megnyitás abba az irányba tereli a sajtóorgánumot, hogy máskor is leközöljék a szerző cikkét, hiszen nagy látogatottságot generál."
    Hát ez az, hogy akkor nem is kéne ide belinkelni az írásait, mert így mi is csak a látogatottságot növeljük, fogadjunk, hogy egy csomóan odakattintottuk, elolvastuk, még ha nem is szólunk hozzá.
    Vagy nem tudom, tévedek?

    VálaszTörlés
  149. Hát, jó tudni ezekről, de azért meg kéne állni a kommentelést.

    VálaszTörlés
  150. 144 Jakab
    "Mindenkinek jár egy paleo szemléletű orvos, csak nem jut "
    Teljesen egyetértek, nemhogy nem jut a gyakorlatban nincs is.

    "A mások elfogadása azért is fontos, mert az ellenséges légkör csak még erősebb elfordulást okoz. "
    Ők nem érzik nem érezhetik az ellenséges légkört, mert hatalmas túlerőben vannak, és nekem ebből az következik, hogy igazából nincs is elfordulás.
    Ha nem lenne ilyen túlerő, a mások elfogadását maximálisan támogatnám.

    153. MW
    Azt gondolom, hogy a kommentelések és a vélemények leállítása ebben az online világban lehetetlen.
    Szerintem jobb ha azt gondoljuk, hogy ütközzön az aminek ütköznie kell, elbújni a paleo elől már nem lehet, de a mások véleményét (nyugati orvoslás) sem lehet egy mozdulattal lesöpörni a földgolyóról.

    VálaszTörlés
  151. Ehhez az orvosos vitához azt szeretném megjegyezni, hogy paradigmaváltó korban élünk, sok zavaros eszme kering, s mindenki más eszméket tekint zavarosnak. Van, akinek a paleo, van, akinek a homeopátia, stb. zavaros eszme. A paradigmák mégis attól tisztulnak le, hogy némelyik, nem titkolom, a paleóra gondolok, jobban magyarázza a tényeket, jelen esetben pl. hatékonyabban tudja bejósolni a civilizációs betegségek okát és bizonyítani is tudja, hogy a leírt mechanizmusnak megfelelően javítani vagy gyógyítani is tudja őket. A darwinizmust sokáig elutasították, de jellemző módon egy jól körülírható karakterű tudóstípus gyorsan mellé állt és nekik lett igazuk. A tudományban is fel lehet állítani személyiségtipológiát. Az elsőszülöttek általában tekintélyelvűek, s bár nem tudom pl. boldogkői személyes életét, akárhányadik gyermek is, érveléséből süt a tekintélyelvűség. A tekintélyelvű emberek általában a letűnő paradigmák utolsó védelmezői. A paradigmák harca tehát csak részben tudományos tények és magyarázóérték harca, részben pedig pszichés szükségletek kielégítéséről van szó. A világ akkor kerek, ha a genetikáról genetikusok, a történelemről történészek vitatkoznak, és természetesen a kor akadémikus tételeinek abszolút elfogadása a belépő a vitába.
    Természetesen mindig van átállás az új paradigma mellé, és ezt a folyamatot természetesen érdemes serkenteni. A paleo önmagában vett léte, hogy nem akar elmúlni már négy éve, bizonyítja életképességét, hogy nem múló divat. A gyógyulások egyre több ember provokálnak, ingatnak meg korábbi hitükben.

    VálaszTörlés
  152. Sziasztok!

    (Nem találom a hosszu i-t, u-t ezen a laptopon, elnézést kérek attol, akit ez zavar)
    Ritkán irok, de mindent elolvasok.
    Nem érdemel akár 1 sort se ezen a forumon bkői.

    Honapok ota harcolok a jogositványomért az orvosHITtudományi egyetem papjaival.
    Bár a paleo hatására javulnak a leleteim, nekik még nem elég jo a cukrom ahhoz, hogy a jogositványomat érvényesitsék. A cukorbetegség többnyire tünetmentes, csak müszeresen kimutathato. Nálam 20 éve tünetmentes, a hétköznapi életben semmilyen problémát nem okoz. Eddig mindig simán megkaptam a háziorvostol a jogsit. Most 7 féle "gyogy-szert" szedetnek velem, nekem ez a jogsi ára.
    Olvastam Gábor legujabb vitamin könyvét, mégis csak itt, a kantinban olvasott dolgok döbbentettek rá a magnézium citrát fogyasztás fontosságára. Amiota fogyasztom, sokat javult a vérnyomásom.
    Sok hasznos dolgot találok itt, ezt köszönöm mindenkinek.

    laricsev

    VálaszTörlés
  153. Csak szólok, hogy a tudósok szerint, mára már a (hagyományos) darwinizmus is megdőlni látszik, úgy mint a hagyományos orvoslás...
    egy jó kis vidi erről (hosszú!) : http://vimeo.com/57709346

    VálaszTörlés
  154. 149. Anna .Willson

    A Colin Campbell féle Kínai tanulmány így ír ar orvosok felhomályosításáról:

    "Azonban nem lehetett könnyû elkerülni a csalódás érzését Ess számára. Amikor elõször diétás kezelést
    ajánlott a szívbetegségek gyógyítására, kollégái igencsak óvatosan fogadták elképzeléseit. Ess úgy vélte, hogy
    hozzáállásuk abban gyökerezett, hogy a szívbetegségek hatékony diétás megközelítésének bizonyítékai
    emberek esetében nem voltak eléggé meggyõzõek. A késõbbi kutatási eredmények azonban páratlanul
    sikeresnek bizonyultak – beleértve Esselstyn saját publikált eredményeit is. Az adatok megbízhatók,
    következetesek és mélyrehatóak voltak, Ess mégis további vonakodásról számolt be, amikor elképzelése
    elfogadtatásán fáradozott:
    Vegyünk egy kardiológust, aki tanult a béta-blokkolókról, a kalcium-antagonistákról
    (vérnyomáscsökkentõ gyógyszerek – a ford.), megtanulta hogyan kell katétert vezetni a szívbe,
    megtanult a koszorúerekben ballont felfújni, vagy lézerrel égetni, vagy tágítót behelyezni
    anélkül, hogy megölné a beteget, ez pedig nagyon bonyolult. Ott van még az összes nõvér, a
    lámpák elalszanak és elkezdõdik a dráma. Bocsánat, de pont olyan, mintha ezek az orvosok a
    fejükben fújnák fel a ballont. Ezeknek az embereknek az egója rendkívüli. Aztán egyszer csak
    jön valaki és így szól: „Tudod én úgy gondolom, hogy ezt a betegséget kelbimbóval és
    brokkolival is meggyógyíthatnánk.” A doktor pedig rávágja: „MICSODA? Megtanultam ezt a
    rengeteg marhaságot, folyamatosan kísértem a szerencsémet és te ettõl az egésztõl
    megfosztanál?”
    Amikor pedig tényleg jön valaki, aki kelbimbóval és brokkolival meggyógyítja a pácienseket – ahogyan
    Esselstyn tette – és jobb eredményeket ér el, mint az ismert tabletták és eljárások, akkor meg kell állapítanunk,
    hogy a dolog mûködik és jobb, mint amit a szakma 99%-a csinál. Ess így foglalta össze az álláspontját:
    Úgy tartjuk, hogy a kardiológusok a szív betegségeinek szakértõi – pedig nem értenek a
    szívbetegségek gyógyításához, ha pedig ez másokban tudatosul, akkor védekezõ álláspontra
    helyezkednek. Tudják kezelni a tüneteket, el tudják látni a ritmuszavarokat, végre tudják
    hajtani a beavatkozásokat, de nem tudják a betegséget meggyógyítani, mert a gyógymód a
    táplálkozásban keresendõ…Képzeljünk el egy dietetikus oktatásban részesülõ szívsebészt!

    VálaszTörlés

  155. Esselstyn úgy tapasztalta, hogy már az a kijelentés is sokaknak problémát okozott, hogy a páciensek
    kezükbe vehetik saját egészségüket. Ezek a szakemberek végül már az egészség és a gyógyulás végrehajtóivá
    váltak. „Intellektuálisan is komoly kihívást jelenthet az a gondolat, hogy maga a páciens mindezt nagyobb
    gyorsasággal, buzgalommal, biztonsággal és tartósabb eredmény reményében érheti el.” Az orvosok
    valamennyi eszköze, technológiája, kiképzése és tudásanyaga ellenére, semmi sem lehet hatékonyabb, mint a
    páciens rávezetése arra, hogy helyes életmódbeli döntéseket hozzon.
    Ess azonban azt is gyorsan hozzáteszi, hogy az orvosok nem rosszindulatú, összeesküvésre hajlamos
    egyének:
    Az egyetlen személy, aki a változásokat kedveli, az újszülött, ez így természetes, ilyen az
    emberi jellem. Bárhová menjünk, az emberek 99%-a helytelenül táplálkozik. A számok
    ellenünk szólnak, nagyon nehéz rávennünk a 99%-hoz tartozókat, hogy rám nézzenek, aki a
    maradék 1%-ba tartozom és így szóljanak: „Neked van igazad, mi mindannyian tévedünk.”
    További akadályt jelent az is, hogy az orvosok táplálkozási ismeretei igencsak hiányosak. Ess
    megpróbálta felvenni a kapcsolatot ezekkel a tudatlan doktorokkal, benyomásait így foglalta össze:
    „csüggesztõ, hogy az orvosok mennyire keveset tudnak arról a tényrõl, hogy a betegségek visszafordíthatóak.
    Kíváncsi lennék, hogy ezek az emberek egyáltalán milyen szakirodalmat olvasnak?”
    Az orvosok ismeretei sok esetben csakis a bevett kezelési módszerekre terjednek ki: a gyógyszerekre és
    a beavatkozásokra. „Mit kellene még felajánlania a huszonegyedik század orvostudományának? Vannak
    gyógyszereink és vannak beavatkozásaink. Nem igaz?” Esselstyn meghajolt és kissé elvigyorodott, mintha azt
    készülne mondani, hogy a király meztelen, majd megszólalt: „De ki mondta, hogy ’meg kell állítanunk a
    betegségeket’?” Esselstyn tapasztalatai szerint a betegségek megállítása nyilvánvalóan nem illik bele a status
    quóba."

    (178. oldal környéke az általam belinkelt pdf file-nak)

    VálaszTörlés
  156. Vajon ide miért került a cikk? :)
    http://mptpszichiatria.hu/hirek.aspx?&nid=34173&t=1

    VálaszTörlés
  157. 155. szengab

    Az ördögi kör az, hogy egy tudósnak, ahhoz, hogy pozícióba jusson, és azt megtartsa, ragaszkodnia kell adott tudomány dogmáihoz (legyen az természet- vagy társadalomtudomány). A publikációs lehetőségek,egyáltalán a tudományos tér, ahol megnyilvánulhat, mind kontraszelektívek, tehát elég egy kis eltérés, és máris repül az illető. Tehát minél magasabb pozícióban van a tudós, annál jobban kell gyanakodni (ráadásul a tanszék v intézetvezető pozíciókhoz jutás rendkívül átpolitizált is egyben, politikusi, vagyis törtető hajlamot igényel az egyén részéről). Na, erre a tekintélyre alapoznak azok, akik tekintélyelvből védik az álláspontjukat.
    Mellesleg pedig, a legtöbb nagy paradigmaváltási kezdeményezés nem abból a szakmából érkezett, ahol végül megvalósult, mert a szakmabeliek gyávaságból és dogmatizmusból csak akkor lépnek, amikor valaki már kétségkívül bebizonyította, hogy úgy van, valamint a csapból is az folyik, illetve bemondta a hivatalos tévé...

    VálaszTörlés
  158. Kris Gunnars: Hat magyarázat, miért mégsem egyenlő egy kalória egy másik kalóriával
    Érdekes cikk a hírlevélben, nekem tetszett.

    VálaszTörlés
  159. 158 descalcez
    Nagyon jó kis összefoglaló ! ... :-)) Tetszik!!
    Azzal együtt, biztosan ismered a béka és a tejföl meséjét. Taposni kell, ha nem akarsz megfulladni...

    Ma már a porfíriát sem érvágással "gyógyítják", mint György király idejében... Talán haladunk (néha jó irányba is) egy kicsit

    VálaszTörlés
  160. Szengab
    Légyszíves, ha a karácsonyi mizéria engedi, ajánlj nekem jó irodalmat túlérzékenységgel kapcsolatban. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  161. MW "Hát, jó tudni ezekről, de azért meg kéne állni a kommentelést."

    Szerintem az ilyen cikk kommentelése csak akkor mozdít előre valamit, ha a kommentelő konkrétan leírja az ő példáját, hogy mi baja volt és mit segített rajta a paleó. Így a cikk olvasása után a laikus szembesül a sok személyes tapasztalattal, ami rácáfol a cikkre.

    VálaszTörlés
  162. Szabad Föld újságban olvastam:
    "Dr. Kalmár Gergely szegedi növénygenetikus és nemesítő az ősi gabonák előnyeit domborítja ki. Feleségével, Kalmár Virág természetgyógyásszal az általuk kiötlött neolit táplálkozásra esküsznek. Míg a most divatos paleolit étrend hadat üzent a gabonaféléknek, ők azt mondják: helyük van az étrendünkben".
    Neolit! :) olyan aranyos, nem?
    Talán valamivel jobb, mint az általános nyugati táplálkozás.

    VálaszTörlés
  163. 157. Anna.Willson
    Egy másik, hasonló tárgyú, videóban az lett kihangsúlyozva, hogy a régészeti leletekben fellelhetőnek kellene lennie a mai állatfajok átmeneti állapotainak, de ennek semmi nyoma.

    VálaszTörlés
  164. Szendi Gábor véleményét szeretném hallani az alábbiakkal kapcsolatban

    „Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke ugyanakkor a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, nagyon nem ajánlja a pálmaolaj vagy az egyre terjedő – az állati, illetve hidrogénezett növényi zsiradékok – jó alternatívájának tartott kókuszolaj otthoni használatát. Hangsúlyozta: a pálmaolajnak két fajtája van, az egyik a növény magjából, a másik a termés húsából készül. A pálmamagolaj telített zsírsavtartalma akár 85 százalék is lehet, a növény húsából készült pálmaolajnál 50 százalék az arány – vagyis mind a kettőnél nagyon magas ez az érték. Pálmaolajat fogyasztani így is sokkal jobb, mint transzzsírt, de messze-messze károsabb, mint ha például a jól ismert napraforgóolajat vagy olívaolajat választjuk. Utóbbiaknak ugyanis alacsony a telített zsírsav-tartalma.”
    Teljes cikk: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/igy-kuzdenek-majd-a-karos-zsiradékok-ellen.html
    köszönet a válaszért Üdv. Fábián Erika

    VálaszTörlés
  165. Sziasztok!

    Már csak néhány szép adventi nap....:)
    Ti minek örültök?

    Én örülök az elmúlt év minden napjának... pedig ezer napnyi hosszú volt... A mögöttem hagyott út minden lépésének. A változásoknak, amire képes voltam, minden apró és hatalmas sikernek, eredménynek, amit elértem... A nehézségeknek, az akadályoknak és a fájdalomnak is - nem szeretek szenvedni:) de - segítettek, hogy az legyek, aki vagyok... Örülök a kudarcoknak is, mert jó tökéletlennek lenni:D
    Örülök az egészségemnek... A régi barátoknak, akiket új oldalukról ismertem meg, és az újaknak, akik nagyszerű Emberek. Örülök annak, amit kaptam, amikor szükségem volt rá: mosolyt, elfogadást, tanácsot, ( s egy mosógépet egy kedves ismeretlentől:)) símogatást a lelkemnek, vígasztalást a könnyekre, segítő kezet a gödörből, szerető szavakat...és csöndes szeretetet. Örülök a két karomnak, amikkel ölelhetek... s az embereknek, akiket ölelni lehet.
    Kedves mindannyiótoknak kívánok ugyanilyen szép Karácsonyt!

    Robin

    VálaszTörlés
  166. http://kepfeltoltes.hu/131219/692830454_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Egy kis gyógyszerreklám :) Feketehumor :)

    VálaszTörlés
  167. 166. Cicó

    Hát paleolitnak semennyire nem paleo, de ettől függetlenül CFCG (casein free gluten free - lásd GAPS könyvet) nyugodtan beilleszthető.

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm

    Neolit paleóval meg kár viccelni, mert azt hiszem itt még senki sem evett füvön legelésző mammut húsát, de még kőbunkóval agyonvert archeoteryxet sem, legfeljebb ketreces csirkét... Neolitikus agyonantibiotikumozott izomhúst annál inkább.

    VálaszTörlés
  168. 157. Anna .Willson
    Szerintem nincs semmi baj a Darwinizmussal. Az ősembernek is volt valamilyen hite, hát a neolitikus paleo pedig a Darwinizmus vallási dogmáira támaszkodik, mint ahogy az elvtársak vallása a Marxizmus és diallektikus materializmus volt :)

    VálaszTörlés
  169. 170. descalcez
    :) :) :)

    Des, a humorod még a régi!

    VálaszTörlés
  170. 168 Erika Katalin
    Sajnos ilyen hozzá nem értők határozzák meg az emberek táplálkozási ajánlásait. A telített zsírral szemben fóbia egy ostoba dolog, semmi alapja nincs. A pálmazsírral, ami a mag húsából készül, inkább az a baj, hogy van benne omega-6, de ha jól emlékszem, az sem vészes mennyiség. Ajánlom figyelmébe a Paleo Magazinban megjelent Zsíros kérdések cikket.

    VálaszTörlés
  171. 171. descalcez:

    Nem, ők nem viccelnek, és nem is glutén/tejmentes egyáltalán, eszik az "ősi" gabonákat, árpát, tönkölyt, köles, zab, stb. Kár, hogy nem tudom belinkelni a cikket, nincs fent online. Viszont nem esznek nagyüzemi, antibiotikumos húst.
    Csak az elnevezés érdekes, mintha direkt ellen akarnának menni a paleónak :).

    174. szengab:
    Vannak ott még más hasonló "tudományos" cikkek:

    Richpoi Hírek: Kidobott pénz a multivitamin?

    Richpoi Hírek: Uniós hatóság: az aszpartám nem veszélyezteti az egészséget
    stb.

    VálaszTörlés
  172. 175 Macskacicó

    Már értem is a logikájukat. Vedd az igazságot és írd meg az ellenkezőjét.

    VálaszTörlés
  173. Azt meg tudná valaki mondani, hogy a C vitamin ascorbic acid és sodium ascorbate formája között van-e, illetve mi a különbség élettani hatásban? Gondolkodom, hogy rendelnék ez utóbbiból, mert az ascorbic acid port túl savasnak találom.

    Az iHerben megint ingyenesen lehet rendelni ezt az 5000 IU-s D-vitamit annak, aki korábban még nem rendelt ilyet: http://www.iherb.com/iHerb-Nutritionals-Vitamin-D3-5-000-IU-120-Softgels/50807

    VálaszTörlés
  174. 177. Paleolga
    "... mert az ascorbic acid port túl savasnak találom ..."

    Ez mit jelent? Konkrétan mit érzel?

    VálaszTörlés
  175. 165 joe 1973
    A laikusoknak mindenképpen jók a példák, mert normális embert nem az érdekli, hogy elméletben, bizonyíthatóan meg lehet-e gyógyulni valamitől (pl a fővonalbeli orvosi kezeléstől, amitől ugyan nem gyógyulunk meg, de tudományosan bizonyított, hogy igen:-)). Viszont ne hidd, hogy ezzel a magasságos professzor urakat meggyőzöd, akárhány, akár személyesen előadott gyógyulástörténetre is azt mondják, anekdotikus esetek, esetleg még placebo is, tehát semmit sem ér...

    VálaszTörlés
  176. 169. Robin
    Én meg annak örülök, hogy ezeket leírtad:-)
    Meg a barátaimnak is örülök, és még sok másnak.

    Descalcez

    "Neolitikus paleo" - haha, ez jó!!!:-D

    VálaszTörlés
  177. 178. Rozcsika

    Konkrétan marja a gyomromat. Joe erre, illetve hogy a fogakat ne marja ki a sav, azt tanácsolta, hogy az aszkorbin savat keverjük szódabikarbónával. De akkor lehet, hogy egyszerűbb lenne már rögtön a sodium ascorbate formát választani, mert az eleve lúgos és nem savas. A kérdésem csak annyi lenne, hogy ez utóbbi forma ugyanolyan hatékony-e, mint a hagyományos aszkorbin sav?

    VálaszTörlés
  178. 181. Paleolga

    További kérdés, hogy szódabikarbóna (nátrium bikarbonát) helyett magnézium bikarbonáttal tudjuk-e csökkenteni a savasságát. Ebből akkor magnézium ascorbát lesz? Mint például az alábbi termék:
    http://www.iherb.com/Source-Naturals-Magnesium-Ascorbate-8-oz-226-8-g/1271#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=magnesium%20ascorbate&rc=2310&sr=null&ic=3

    Hol lehet kapni magnézium bikarbonátot? Ebből vajon mennyi magnézium szívódhat fel?
    Mert így két legyet lehetne egy csapással...

    Simon Péter

    VálaszTörlés
  179. Anna.Willson, Descalcez

    Tudtommal Newton fizikája sem magyaráz meg mindent, ennek ellenére a hétköznapokban egészen jól elboldogulhatsz vele.
    Én elhiszem nektek, hogy az evolúciós elméletbe is bele lehet kötni. De ha már így van, akkor legyetek szívesek valamilyen alternatívát kínálni, miféle gondolatmenet mentén tudok döntéseket hozni a táplálkozásomról?
    "A párhuzamosak a végtelenben találkoznak." Ezt találta mondani egy fickó, és ezt egyesek olyannyira komolyan vették, hogy még 22 évszázaddal később is próbálták bizonyítani. Szerintem maradjunk meg a hétköznapokban. Az általunk közvetlenül megtapasztalható világban az evolúciós elmélet egészen jól eligazít.

    VálaszTörlés
  180. 181. Paleolga
    De akkor is ezt érzed, ha az ascorbinsavas ital után azonnal reggelizel vagy ebédelsz? Mert akkor az ételpéppel össze kell hogy keveredjen ez a savas cucc és azonnal tovább kell hogy haladjon a nyombélbe. Nem szabadna, hogy ideje legyen a gyomrot marni. Vagy étkezés után bevéve. Az étellel együtt bevitt vitamin is felszívódik, amikor az ételben még benne volt, akkor is étkezéskor ettünk vitaminokat.

    Ez is milyen orvosi ötlet már, hogy pepszint szedetnek a kevés gyomorsavat termelő emberekkel, amikor elég lenne egy citrom levéből limonádét itatni velük étkezés előtt.

    VálaszTörlés
  181. 184. Rozcsika

    Ha étellel együtt iszom az aszkorbinsavas italt, nincs gond, de kevesebbszer eszem egy nap, mint ahányszor szeretnék c-vitaminos italt inni, s erre keresem a megoldást.

    182. Simon Péter

    Jó kérdés! Remélem Joe olvassa majd rövidesen, s segít eligazodni.

    VálaszTörlés
  182. 179 MW-s témához.
    A nyilvánosságot egyetlen módon, perek útján lehet a főcsapás ellen okítani. Lásd a dohányzás elleni perek, és ma a mobiltelefongyártók elleni perek példáit. Ezek nagyban elindíthatnak egy radikális, és főleg "gyorsan" lezajló paradigmaváltást az egészségügyben is.
    Addig is marad a lassúb folyamat, melynek képviselői mi magunk vagyunk - de ez sem elhanyagolható, természetesen.

    VálaszTörlés
  183. Rozcsika 184:
    Ezt már múltkor sem értettem: mire jó a citromlé evés előtt?
    1. Nem elég savanyú, pláne még jobban hígítva, limonádé formájában (azért a betainHCL jóval savasabb, kell is, hogy közelítsem a gyomorsav erősségéhez).
    2. Éhgyomorra nem ajánlanám, mert az aztán marhatja a gyomrot.
    Vagy gyomorsav-kiválasztás serkentésére lenne jó? Sztem épp ellenkező hatást érsz el vele: ha a szervezet érzi, hogy valamelyest savanyú már van a gyomorban, éppenhogy visszafoghatja termelést.
    A savanyú Légrády szerint a gyomor ürülését segíti, azaz evés közben vagy utána javasolja, ahogy a gyomorsavas cuccra is az van írva, semmiképp nem evés előtt.

    VálaszTörlés
  184. 187. Smirgli
    "... Vagy gyomorsav-kiválasztás serkentésére lenne jó? ..."

    Igen, erre szolgál. Már nem kell ezen agyalnom, hogy serkenti vagy sem, mert nálam serkentette, a kísérlet befejeződött, mert az anyagcsere-végtermékem elérte a tökéletes állapotot, minden szempontból. :-)

    VálaszTörlés
  185. 183 Névtelen

    "A föld pedig lapos... És a nap körülötte kering..." Ez is jól eligazít a hétköznapokban...
    Az igazsággal azonban többre megyünk! -szerintem...

    Kedves Névtelen, keresd te is az igazságot, és ne csak a táplálkozásban! Nem érdemes a világot leegyszerűsíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 183 Névtelen

      Egyébként edd azt, amit az ősember. Erről szól a paleó!!! Hogy pl. az evolúció sem hatott a táplálkozásunkra az emberré válás óta. Az újkori táplálékokhoz nem tudtunk adaptálódni, az az egészséges, amit az őseink ettek (meg a mai szórványban élő utódaik).

      Törlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.