2013. december 24., kedd

Paleo csevely

Hét-nyolc éve indult a Tények-tévhitek oldalam, s ez volt az első képeslap, amit akkor kiküldtem maroknyi olvasómnak. Azóta is a kedvencem, ezzel kívánok Nektek 
Boldog Paleo Karácsonyt.

330 megjegyzés:

  1. :-D Boldog Paleo Karácsonyt kívánunk Neked is, Gábor! Millió köszönet és ölelés!

    VálaszTörlés
  2. Boldog Karácsonyt mindenkinek!

    VálaszTörlés
  3. Boldog, békés karácsonyt, szeretettel és hálával gondolok mindnyájatokra!

    VálaszTörlés
  4. 197. Kriszta

    Működő link is van közte? Vagy mindegyik 404 file not found? ;)
    Ha Neked le van töltve, légyszi tedd fel valamelyik megosztóra! Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Áldott békés Karácsonyt mindenkinek!

    VálaszTörlés
  6. Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

    VálaszTörlés
  7. 4. des
    A K2-es könyvet letöltöttem, átkonvertáltam pdf-re és felraktam ide:

    https://drive.google.com/file/d/0B4gH2pK7hzvJR1hHdzYtaUk5cmM/edit?usp=sharing

    ha lefordítanád legalább a lényeget, azt nagyon megköszönném :D
    sajna ehhez kevés az angolom

    Boldog Ünnepeket mindenkinek!

    VálaszTörlés
  8. Kellemees karácsonyi unnepeket kívanok Nektek!

    VálaszTörlés
  9. Boldog és Békés Karácsonyt kívánok minden kedves paleósnak !

    Korinna

    VálaszTörlés
  10. 4 des.

    Bocs ezt tegnap beírtam, de a kapkodásban nem küldtem el

    http://avaxhome.cc/ebooks/personality/health_healthcare_fitness/2013-11-22-16.html

    és itt az Uploaded:

    http://uploaded.net/file/hs4kei03

    Ez jó link, de végül én nem töltöttem le

    VálaszTörlés
  11. Boldog Karácsonyt mindenkinek!

    VálaszTörlés
  12. 10. Kriszta

    Köszi szépen! Tegnap megoldódott a letöltés, miután bekapcsoltam a laptopot. Tabletról nem jött össze. Már beleástam magam a könyvbe, hát mit mondjak, ez a T. Ferriss egy vadállat :) Ajánlom mindenkinek.

    VálaszTörlés
  13. 7. Tóth
    OK, de csak majd ha a the 4 hour body végére érek, ami 897 oldal :)

    VálaszTörlés
  14. Békés, boldog karácsonyt, jó egészséget mindenkinek!

    VálaszTörlés
  15. 14. Bruce

    :-)) Hááááát! Úgy látszik, divatba jöttünk!! :-))
    Hasonló sikereket kívánok Mindenkinek 2014-re!

    VálaszTörlés
  16. Boldog karácsonyt mindenkinek!

    VálaszTörlés
  17. VERDIKT
    Itt, Felvidéken is megjelent már az első napilapos paleós írás, egy újságíró - esztéta tollából. A trend nem tér el attól, mint amit tapasztalni lehet Magyarországon is, csak még nem annyira harcias.
    Ami miatt érdemesnek tartottam Veletek megismertetni az írásban lévő alapgondolatokat, az a köv. A cikkben szereplők - talán csak egy megszólított hölgy kivételével -, hűek maradtak nemzeti attitűdjükhöz, érzelmi alapon, egyoldalúan közelítenek ehhez a támához is, amit mi paleolit táplálkozásnak nevezünk. Egy komoly „evolúciós“ elmélet részeseként említik a Magyar nemzetet, mikor Dr.P.M. azt igyekszik magyarázni , aki egyébként még egy éve nagy paleó harcosnak vallotta magát tcs oldalán, hogy a Magyarok nem a rossz táplálkozásuk miatt olyan beteges nemzet, hanem mert miután idejöttek a Kárpátmedencébe 1500 évvel ezelőtt (!), nem tudtak adaptálódni az itt honos-megszokott táplálkozási formákhoz. Ahogy a doki mondja- „azért van Magyarországon olyan sok infarktus meg rákbetegség, mert a magyarok elődejei húson és tejen éltek, és miután itt letelepedtek, úgy néz ki, hogy kevés volt ez az 1500 év az adaptálódáshoz.“ A cikk hemzseg az izgalmasabnál izgalmasab, megdönthetetlen állításoktól, többek között, hogy ha az emberiség evolúciósan nem alkalmazkodott volna a gabonához( ami a doki szerint már rég megtörtént), már rég kihaltunk volna.
    Miután a cikket elolvastam, nem tudtam eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek.

    VálaszTörlés
  18. 18. Galgóczi Imre
    Az könnyen lehet, hogy a különböző népek eltérő ideje termesztenek gabonát, tehát lehet, hogy a nomád állattartók kevésbé alkalmazkodtak hozzá, mint más népek, de összességében, evolúciós perspektívából senki sem igazán alkalmazkodott hozzá. Fernand Braudel is írt róla, hogy Európában a 15.századig lényegében hús alapú volt a táplálkozás, mert az Európát borító erdőkből még az egyszerű parasztság is bőven részesedett. Másfelől viszont Magyarország népessége annyira kevert - főleg a tatár és később a török hódítás miatti népesség fogyatkozás miatt, aminek nyomán rengeteg betelepülő jött, akik persze kulturálisan asszimilálódtak, de genetikailag teljesen vegyesek - , hogy nomádoktól származó ősmagyart valószínűleg nagyítóval kéne keresni, tehát ez az elmélet elég gyenge lábakon áll. Egy dolog a genetika és másik a hagyomány és a kultúra, meg a nyelv.
    És azt lehet tudni, hogy ez az ex-paleorvos miért állt át a Sötét Oldalra?:)

    VálaszTörlés
  19. Kedves paleosok!

    Utólag is boldog karácsonyt és új évet kívánok (de ezt már előre:)!

    VálaszTörlés
  20. 19.MW
    18. Galgóczi Imre
    szengab

    Ha már az orvosoknál tartottatok, akkor nekem is van egy történetem egy ex-belgyógyász, jelenleg már más területen működő paleorvosról. Véletlenül találkoztam vele, helyesebben a fb-on találtam egy hirdetést, ami több szépítészeti beavatkozás mellett (nem botox vagy hasonlók) a hajhullás/kopaszodás ellen is tartós megoldást ígért. Sajnos a kopaszodás nekem komoly probléma, a sok közül ez az egyetlen külső hiányosságom zavar csak:) Gábor már régebben ajánlotta a minoxidil tartalmú Regaint, de ez nem hozott semmiféle eredményt. Ez a módszer is használja a minoxidilt, de csak a hajszálak megerősítésére, valójában a szer, amit bejuttatnak a fejbőrbe, az egy tesztoszteronblokkoló, a minoxidillel és lidocainel kombinálva. Az utóbbi teszi elviselhetővé a fájdalmat, ami bizony szükséges is, mert a kezelés után úgy érezni, mintha 50-60 méhcsípést szenvedtünk volna el. Ezt nem elriasztásnak szánom, a fontos a végeredmény:) Szóval először áttanulmányoztam a honlapon(mezomedicina.hu, ezt a sorstársak miatt írom le), aminek már a stílusa is nagyon tetszett, olyan kritikus hangvételű, egy kicsit Gábor stílusára emlékeztetett, majd telefonon is beszéltem az orvossal és végül kértem egy időpontot. A kezelés alatt beszélgetve derült ki, hogy egy ex-belgyógyász a kínzóm, aki néhány évi klinikai orvoslás után ráunt arra, hogy senkit sem tudott meggyógyítani, néhányukat még szintentartani sem, így otthagyta a kórházat és más területet keresett magának. Közben az is kiderült, hogy szintén paleozik, így amikor csak meg tudtam szólalni, akkor kedélyesen elbeszélgettünk. Azért röviden leírnám, hogy miből áll a kezelés: egy szögbelövőnek látszó tárggyal, aminek a végén 4 mm-es tű van, előtte ampulla, kb. 1 centinként belövik a fejbe (sűrűn törölgetve a kiserkenő vért) szépen körben, ahol indokolt. Ez talán egy kicsit horrorisztikus lett, de ez a valóság, bocsánat. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy vannak még a világban sötétben rejtőző paleosok, sőt orvosok, sőt, belgyógyászok, akik ugyan ezt az életmódot követik, csak nem ismerjük őket és csak véletlenül találkozunk velük, de ez szerintem mindenképpen egy pozitív példa.

    VálaszTörlés
  21. Nem ismerem őt oly anyira, hogy értelmes választ tudnék adni kérdésedre. Szerintem mindig is azon az oldalon volt- ezért is találtak egymásra. Anno mindketten "birodalom" hódító tervekkel huzakodtak elő, közösen akartak könyvet/könyveket írni, de ahogy kiderült, nagyobb volt a füst, ... csak zagyva duma volt. A nagyra-törő tervek mindmáig élnek, mert a cikk egyetlen célt szolgál - őt reklámozza mint praktizáló paleorvost, és a szerző -mint egyetlen etalon, őt tünteti fel képviselőként a "paleo" témában, amolyan szolvák Szendi-ként.

    Mikor a gabonáról beszélünk, nem lehet nem megemlíteni, hogy más volt a gabona több száz éve, és teljesen más ma. Az összetételük különbségéből eredő diferencia az, amire legfőképp mondjuk ma azt, hogy idegen - ismeretlen az emberi szervezet számára.

    VálaszTörlés
  22. Gáborral interjú: http://divany.hu/eletmod/2013/12/27/szendi/

    VálaszTörlés
  23. 21.
    Livi, ez tényleg horririsztikus!!! Remélem, legalább hatásos lesz a kezelés.

    VálaszTörlés
  24. 24. MW
    Majd "meglátjuk"...

    VálaszTörlés
  25. 23. Paleolga
    Köszi, a Díványtól nem vártam ilyen kemény kérdéseket, Gábor jó, mint mindig, most olvasom az új könyvét. Az is jó, mint mindig.

    VálaszTörlés
  26. 22. G. Imre
    "... más volt a gabona több száz éve, és teljesen más ma. Az összetételük különbségéből eredő diferencia az, amire legfőképp mondjuk ma azt, hogy idegen - ismeretlen az emberi szervezet számára...."

    Ehhez társult a kenyérgyártás megváltoztatása, a kovászgyártás kiiktatásával. A kovászos kenyérben nem az íz volt a lényeg, hanem azok az enzimatikus és mikrobiológiai folyamatok, amik a kovász hatására végbemehettek és amik hatására javult a nehezen megemészthető búzaliszt hasznosíthatósága az emberi szervezetben. Kicsit pótolta nekünk a kovászos erjesztés a nem létező begyünket.

    VálaszTörlés
  27. Teleszórták a netet ezzel a riporttal, az alábbi felvezetéssel:

    " A D-vitamin az új csodaszer, ha pedig az nincs, itt a K2-vitamin, állítja Szendi Gábor..."

    Gááábor, akkor most szedhetünk K2-t ha elfogyik a D? :-))

    VálaszTörlés
  28. Ez az interjú remekül bemutatja a Diványt. A kiadóm akarta ezt az interjút, nekem eleve fenntartásaim voltak vele, s az ellenérzéseim beigazolódtak.
    1, először is: megjelent egy újságírónő, aki a beszélgetés elején közölte, hogy nem olvasta el az Uj vitaminforradalom könyvemet, mert nem volt rá ideje. Szerintem minimum feltétel, hogy ha egy könyvről megyek interjút készíteni, akkor elolvasom.
    2, elkezdett kérdezgetni, én meg válaszoltam. Ő a D-vitaminról kapiskált valamit, ezért arról kérdezett. Így lett egy "lejárt lemez" az interjú tárgya, mintha én még mindig ezen lovagolnék. Biztos van, aki még erről nem hallott, de engem már nem ez foglalkoztat.
    3, Az interjú webes megjelenítés trehány munka, a riporter kérdései időnként az én szövegemként jelennek meg, ami elég zavaró.
    4, Az interjút szerintem a kiadó a könyv promóciójának szánta. Ha én lennék egy rosszindulatú szerkesztő, és azon törném a fejem, hogy lehetne még a kiadónak tett ígéretnek megfelelően idén megjelentetni, de úgy, hogy tutira ne generáljon forgalmat, akkor két ünnep közt jelentetném meg, s még véletlenül sem karácsony előtt. Így is lett.
    5, Hogy D-vitamin vagy K2-vitamin ügyben nem én vagyok a ciki, az szerintem elég világos. Mégis, az internetet ezzel a kifacsart, engem hülyének beállító szöveggel kezdték reklámozni. Holott lehetett volna valami olyasmi is, hogy "A közegészségügy elhallgatja előlünk a vitaminok fontosságát", vagy ennél ütősebb. De a lényeg nem az, hogy a Szendi "már megint hülye", hanem hogy az emberek ébredjenek fel.

    Sokat várok? Igazság szerint, mint írtam, eleve rossz érzésekkel mentem bele ebbe az interjúba, és a Divány nem cáfolt rá önmagára.

    VálaszTörlés
  29. 28 szengab

    Aki elolvassa az interjút, az látni fogja, hogy te nem mondtál ilyen hülyeséget. Kérdés, hogy hányan olvasnak el ilyen hosszú cikketl :). Mondjuk ők a könyvet pláne nem olvasnák el. A kiadód nem elolvasta a korábban a munkásságoddal kapcsolatos írásaikat?

    VálaszTörlés
  30. 29. Szengab
    Nekem is feltűnt, hogy a kérdések összefolynak a válaszokkal. Aki tüzetesen olvassa, annak fel fog tűnni. Én voltam könyvesboltban 27- én, pont a könyvedet, amit megkaptam karácsonyra, de már megvolt, cseréltem be a Vitaminforradalomra - , és meglepődtem, mennyien vásárolnak. Szerintem most váltják be az utalványokat stb, tehát nincs semmi veszve. A könyved tetszik, bár még az elején tartok. Jót nevettem azon, amikor leírod, hogyan vitaminoztál a hőskorban, és minek néztek miatta :-)

    VálaszTörlés
  31. 29. szengab

    Szerintem nem kell bánkódnod a cikk miatt. Még így is jobb, hogy megjelent, mintha nem jelent volna meg. Az újságírónő kérdéseinek színvonala olyan, mintha azok az átlagemberek kérdezték volna, akiknek anélkül van ellenérzésük a paleóval, vitaminszedéssel kapcsolatban, hogy előtte megfelelően tájékozódtak volna. Egy csomó kérdés magas labda volt, amit profin lecsaptál.

    VálaszTörlés
  32. Végülis nem hánykolódom álmatlanul, csak gondoltam, leírom a körülményeket. A forgalom miatt sem aggódom, csak utálom az ilyen alantas technikákat. Évek óta ugyanazt ismétlődik, csodálom, hogy még nem unják saját magukat.

    VálaszTörlés
  33. 33. Szengab
    Én úgy látszik eljutottam a rajongásnak már arra a fokára, hogy minden apró adat érdekel, ami megtudható arról, hogy Te mit hogyan gondolsz, mit miért csinálsz, mi a munkamódszered, így minden riportot kíváncsian olvasok el és soha sem csalódom. Ez a riport is tetszett, még a provokatív kérdésfeltevést is hasznosnak találtam, mert így a válasz még egyenesebb, szókimondóbb lett. Az életben is ilyen kérdéseket tesznek fel az emberek. Én azt sem találtam feleslegesnek, hogy újra a D vit-ról szóló könyvedről volt szó, nem volt ez egy lerágott csont, mert közben történt egy nagyon fontos dolog, egy csomó orvos megváltoztatta a véleményét a D vit. adagolásról és erről nem tudom, hogy értesültek-e elegen.

    VálaszTörlés
  34. Úgy tűnik, számos kritikusod akad Gábor, a facebookon éppen részletesen tárgyalják azt az ominózus interjút:-) Nem linkelem be, mert nem akarok reklámot csinálni nekik.

    VálaszTörlés
  35. 35 MW

    Azért én kíváncsi voltam és keresgéltem:-)) Találtam is egy oldalt ahol ezt tárgyalják. És meglepő módon az illető barátai közt ott virít TCs. Érdekes, hogy Gábor ciki, a szintén paleóhívő de zavarosfejű Tóth meg barát.
    Na ez mindent elmond a kritikus "úrról", meg a mozgatórugóiról is.

    VálaszTörlés
  36. Iiigen, az egyik az, a másik meg a ködpiszkáló nevű blog facebookos változata.

    VálaszTörlés
  37. Gábor, nekem a D-vitaminnal kapcsolatban lenne hozzád egy krdésem. A könyveidben és a legutóbbi díványos interjúdban is hangsúlyoztad, hogy a rákos esetek száma az 20. század során nőtt meg drasztikusan és ennek egyik fő okaként a napfény kerülését és az ebből következő D-vitamin hiányt nevezted meg. Csakhogy a korábbi századokban sem volt szokás napozni, legalábbis a nők számára, mert a hófehér bőrt tartották vonzónak. Ez hogy-hogy nem emelte drasztikusan a rákos megbetegedések számát?

    VálaszTörlés
  38. 34 Rozcska + 36 Kriszta
    Annyira ki vannak éhez az információra, hogy csak no! Gábor munkásságából élnek javarészt, és lecsapnak mindenre ami paleó, hogy ojtsák paleó-éhségüket.
    (?) Mert "zavarosfejűk" mozgolódását tapasztaltam, miután megszüntettem a magnéziumos cikk szabad hozzáférését, és csak e-mailen keresztül lett hozzáférhető.

    VálaszTörlés
  39. 34. Rozcsika

    szívesen válaszolok a kérdéseidre. :-)

    VálaszTörlés
  40. 35. MW
    Igazság szerint engem már régen nem érdekelnek ezek a primitív acsakordások. A gyűlölet sok embert összehoz egy csordába.

    VálaszTörlés
  41. 36 Kriszta
    TCS bármire képes, csak hogy a felszínen maradjon.

    VálaszTörlés
  42. 38 Arya

    Ez érdekes kérdés. Az én álláspontom szerint a ráknak két fő oka van, az egyik a D-vitaminhiány, a másik a finomított szénhidrátok okozta magas inzulin, vércukor és gyulladásszint. Összefoglalóan a metabolikus szindróma. Amikor megkezdődött a "vadak" megismerése, az utazók felfigyeltek arra, hogy a rák a civilizáció betegsége, és azt is észrevették, hogy a vidékhez képest a városokban sokkal gyakoribb. Mivel azonban a 20. századig az emberek kis töredéke volt túltáplált, ezért a rák egyik fő tényezője hiányzott. A fénytől óvott arisztokrácia, ha volt is ilyen, kicsiny töredéke volt a népességnek, ha körükben esetleg gyakoribb is volt a rák, az népesség szinten elenyésző. A D-vitaminhiány a 20. század második felére felgyorsult urbanizációval vált súlyos kérdéssé.

    VálaszTörlés
  43. Tiborbá oldalán van most egy kardiológus által írt vendégposzt a "kardiális x-szindrómáról" (látszólag megmagyarázhatatlan szívvbetegség), amit az orvos pszichoszomatikus eredetűnek gonol. Érdekes írás, vizsgálati módszerek bemutatása, meg hogy mi mindent nem tudunk az erekről sem.

    VálaszTörlés
  44. Hihetetlen! Még alig vannak ott kommentek, de Tara máris Gábort mocskolja, mert ő 2 hétig kipróbálta a paleót, és az nem hatott a vérnyomására.

    VálaszTörlés
  45. Kedves MW, a kommentem 2012. márciusi. El kellene olvasnod figyelmesebben, mert nem Gábor mocskolásáról szól. Te viszont szeretsz engem mocskolni, ok nélkül is:) Lelked rajta. A rosszindulatod benned tesz kárt, nem bennnem. Boldog Új Évet!

    VálaszTörlés
  46. Kedves Tara,
    Nevezd, ahogy akarod, nekem az, hogy minden külső blogon hátbatámadod Gábort, kimeríti a mocskolódás fogalmát. Pedig mindenki csak hálás lehet neki, még Te is.
    Az, hogy egy étrend/életmód, amit saját bevallásod szerint is 2 hétnél tovább nem próbáltál ki, nem segített egy bajodon, nem azok hibája, akik megismertették veled, hanem a tiéd, amiért virágról virágra röpködsz, és nem hagysz magadnak időt, hogy hasson valami.
    A posztot most publiikálta Tiborbá, dec 30-án, a hozzászólások dátumát viszont nem néztem eddig (azok valóban tavalyiak, amit nem nagyon értek), de mindegy is, mikor volt, ha most látják az olvasók.
    Azóta úgy tudom, Tiborbá is gyökeresen megváltoztatta az álláspontját Szendi Gáborral kapcsolatban, és rájött, hogy ő tévedett (pl koleszterin miegymás tárgyában).
    Nem akarok egy újabb vitát kezdeményezni, csak arra kérlek, hagyd békén, és törődj inkább a saját egészségeddel.

    VálaszTörlés
  47. B. U. É. K.

    Mindenkinek !

    Feri . .

    VálaszTörlés
  48. MW, a poszt is tavalyi, Tibor bá' ismétlésként tette fel. Sok irását elismerem Gábornak, más dolgokkal meg nem értek egyet. Régen is így volt, most is így van. Ha nem vennétek azonnal fejét annak, aki másképp gondolja, színesebb és őszintébb lehetne ez a blog. Így unalmas, hogy csak az egyetértőket tűritek meg. Beltejessé vált, mint a hívők, úgy követitek Gábort, mint egy papot. Pedig nem létezik, hogy mindenkinek ugyanaz az étrend jó. Leírtam már többször. Réges régen nem szólok már hozzá, kivéve, ha a nevem látom. Nem kell engem emlegetni, és akkor nem jövök. Hetente nagyjából egyszer átlapozom, vannak-e engem érdeklő linkek. Ennyi.

    VálaszTörlés
  49. Kedves Minden Egyetértő és Nem Egyetértő!

    Boldog, egészségben gazdag új évet kívánok!

    Livi

    VálaszTörlés
  50. Tara, nem követjük Gábor úgy, mint egy papot. Legalábbis én biztos nem. Csak elismerjük, amiket helyettünk is kikutatott.
    Boldog új évet Neked és a többieknek is!

    VálaszTörlés
  51. 51. MW
    Még én sem. Ha követtem volna Gábor tanácsát, akkor a paleoval együtt elkezdtem volna szedni a Two-per-day vitamint 3 évvel ezelőtt, mint itt sokan mások. Sem Gábornak, sem a többi blogozónak nem hittem el, hogy erre szükség van, bíztam abban, hogy a bioélelmiszerben van annyi tápanyag, amennyire szükség van. Aztán amikor kiment a fogamból a kalcium, meg úgy fájt a vállam, hogy mozdítani sem tudtam, és a paleo előtti szívdobbanás-kihagyásom is újra előjött, akkor kénytelen voltam belátni, hogy a bioélelmiszerben sincs annyi vitamin, mint amennyire szükség van. Persze ennek a vitaminszedés-kerülésnek voltak előzményei, a rosszul összeállított vitaminoktól való rosszulléteim vagy akár az esetem a most már árusított magzatvédő vitaminnal, amitől a gyerekem óriásbébiként született meg és a vörösvérsejtszáma az egekig növekedett, ettől pedig beszürkült a születése után az oxigénhiánytól. Szegény gyerek úgy nézett ki, mintha egy floridai napozásból érkezett volna, teljesen barna volt a bőre, aztán meg szürke.

    Ha egy vérnyomásproblémát az elmeszesedett erek okoznak, akkor azon a paleo mellett csak a K2 vitamin és a Mg-citrát segít, meg a többi olyan vitamin, ami hiányzik.

    VálaszTörlés
  52. Gábor!
    Van valamilyen cikked a máj betegségeiről? (Csak egy zsírmájjal kapcsolatosat találtam, a abaj, hogy a kereső minden májusi anyagot kihoz, de májjal kapcsolatosat nem.)
    Paleo mellett mi okozhat rossz májenzim értékeket? (Nincs elhízás, nincs alkoholfogyasztás.)

    VálaszTörlés
  53. 52. Rozcsika
    Én is időnként ezt a vitamint szedem, máskor pedig a biotech multivitaminját. Plusz K2-t, amikor van, akkor a komplexet (most épp elfogyott, így csak MK-7 van). Igyekszem nem kapszulában szedni, amit lehet, pl omega 3-mat és D-vitamint, de ha lesz MK-4-em, akkor Joe tanácsára azt is ki fogom bontani, és kókuszolajban elkeverve eszegetem majd.
    Ez a magzatvédő vitaminos sztori elég horrorisztikusan hangzik. Mi volt a konkrét oka, és hogyan derült ki?

    VálaszTörlés
  54. 53. szőlőszem
    Paleo előtt is rosszak voltak a májértékeid, vagy csak azóta? Mennyi a fruktózfogyasztásod? Az okozhat ilyesmit, elvileg az epe is, vagy fertőzések (lezajlott fertőzés is, esetleg nem tudsz róla). A máriatövis nagyon jó, érdemes kipróbálni, és nézetni az értékeket a kúra után.

    VálaszTörlés
  55. 54.MW
    A Lef féle super k2-re gondolsz?Én is szeretnék rendelni a lef.org-ról. Kb mennyi idő alatt szokott megérkezni a csomag?

    VálaszTörlés
  56. Boldog és sikeres, minden tervet megvalósító új évet kívánok mindenkinek!

    VálaszTörlés
  57. Boldog Új Évet Mindegyőtöknek !

    Bruce !
    Mikor az ikrek elmúltak fél évesek, a Sinlac-on kívül mit adtatok még nekik ? Most, hogy már nem szoptat a lányom, a Sinlac-ot felhigítjuk és cumisüvegből issza az unokám... teljesen rákattant az édességre :(
    Lehet, hogy egy tejalapú tápszer kevésbé volna rossz ? Nem tudom, valamelyik magtejet (pl.kesu), vagy kókusztejet lehet adni egy 7 hónaposnak ? Főzeléket egyszer hajlandó enni egy nap, csak a folyékonyat szereti, ami érthető is. Ti hogyan álltatok át ?
    Köszi, ha megosztod a tapasztalataitokat !
    Várom mások ötleteit is. Köszi előre is !
    Korinna

    VálaszTörlés
  58. 55. MW

    Nem az enyém, a férjemé, akinek a véradáskor a múltkor idézett levelet küldték. Elment vérvételre, tegnap lett kész az eredmény, elég riasztó értékekkel. Régebben mindig jó vérképei voltak, fél éve a háziorvosi vizsgálaton kicsit magas volt az összkoleszterinje, de semmi komoly.

    Máriatövis van itthon (éppen ma láttam, hogy nem szedtem össze minden magot, és ebben a meleg télben kelt pár a kertben, úgyhogy még frisset is tudok szedni), kipróbáljuk.

    VálaszTörlés
  59. 54. MW
    "... Ez a magzatvédő vitaminos sztori elég horrorisztikusan hangzik. Mi volt a konkrét oka, és hogyan derült ki? ..."

    Ez egy 27 évvel ezelőtti történet, nekünk a kórházban csak annyit mondtak, hogy azért szürkült be a gyerek, mert nagyon sűrű volt a vére, magas volt a hematokrit érték, az alakos sejtek száma túl sok volt a plazmához képest, ezen belül pedig túl sok volt a vörösvértest száma is és hiába az szállítja az oxigént, ha a vér túl sűrű, nem jut el a sejtekig semmi. Férjem akkor és azóta is a magzatvédő vitamint okolta ezért, én nem, de most megváltozott a véleményem. Olvasgattam az Elevitről, hogy a rossz laborleletek után a nőgyógyász leállítja a szedését, gondolom túl sok vas van benne, és már elterjedt a híre annak is, hogy sok óriás bébi születik.

    27 évvel ezelőtt én is egyike voltam azon anyáknak, akik részt vettek a magzatvédő vitamin bevezetéséhez szükséges magyarországi kísérletben, egy olyan kísérletben, amihez egy kórházba kellett bejárni, nem egy titkos pincehelyiségbe, az ország első számú nőgyógyász-zsenije vezényelte le és természetesen arról volt szó, hogy mindenki kapja a magzatvédő vitamint, aki a kísérletre jelentkezik. A kockázatvállalás inkább abból állt, hogy nem árulták el a vitamin összetételét az anyáknak, "mert az még titkos", tehát csak a zseni C. dr volt az egyetlen biztosíték arra, hogy ez nem fog ártani. Abban 100%-ban biztos vagyok, hogy placebotablettákról egy szó sem esett, hogy lesz majd aki azt fog csak kapni.

    VálaszTörlés
  60. Rozcsika 60.

    Mi is részt vettünk benne. A kisérletező orvosdoktor egy dolgot felejtett el közölni a résztvevőkkel: pár évig (ha jól értem, akkor 1985-ig) csak minden második kapott magzatvédő vitamint, a többiek placebót. Viszont azt mindenki aláírta, hogy nem szed egyidejűleg magnézuimot és folsavat, amit akkoriban már minden terhesnek automatikusan felírtak. Jóval később egy Amerikában megjelent tanulmányban leírta, hogy a placebót szedők között magasabb lett a nyitott gerinccel születettek aránya, mint az átlagnépességben. Hogy minek nevezik az ilyen tájékoztatást, az mindenki meg tudja fogalmazni...

    VálaszTörlés
  61. 60. Rozcsika

    Én is részt vettem 25 évvel ezelőtt C. dr. "Optimális Családtervezési Modell" kísérletében, és szedtem a magzatvédő vitaminokat. A fiam teljesen normál súllyal, problémamentes terhesség és szülés során, egészségesen született. Aztán két év múlva szerettünk volna újra gyermeket, de akkor már nem mentünk el az OCSM programba, és nem szedtem a magzatvédő vitamint, gondolván, hogy biztosan megy ez már nekünk C. dr. nélkül is. Hát sajnos nem ment. Túl voltam már a félidőn, amikor elvetéltem. Utána újra visszamentünk az OCSM programba, szedtem a vitamint, és egészségesen, normál súllyal megszülethetett a lányom.
    Nem tudom, hogy ugyanazt a vitamint kapta-e mindenki, én mindenesetre nagyon hálás voltam az egész programért, hogy tanácsokkal láttak el, rendszeresen vizsgáltak, sőt emlékszem, hogy még az "anyós probléma" miatt családterápiát is felajánlottak, hogy pszichésen is segítsék a sima terhességet. (Ez utóbbi igénybevételére végül nem került sor anyósom elzárkózása miatt.)

    VálaszTörlés
  62. 61. szőlőszem

    Nem tudtam róla, hogy voltak, akik placebót kaptak, de így utólag teljesen hihetőnek hangzik. Ez egy új (talán francia) magzatvédő vitamin volt, és hivatalos bevezetéséhez nyilván szükség volt egy ilyen vizsgálatra, hogy felmérjék a hatékonyságát. Persze, rossz azzal szembesülni, hogy kísérleti nyulak voltunk, de hát ez más vitaminok, gyógyszerek forgalmazása előtt is szokás, vagy talán kötelező is, nem?

    VálaszTörlés
  63. 56.
    Az iherbről szoktam rendelni, és általában 10 munkanap múlva megérkezik. De szokott csúszni is.

    Erről a magzatvédő vitamin kísérletről szívesen hallanék még. Érdekes, engem elkerült, pedig kb ugyanabban az időszakban született a lányom, 24 évvel ezelőtt.

    VálaszTörlés
  64. Húsvétinyuszi2014. január 2. 8:57

    B.U.E.K.
    Üdvözlettel:
    Húsvétinyuszi

    VálaszTörlés
  65. 64. MW
    Vitaminforradalom 115. oldal

    62. Paleolga
    Aki nem placebot kapott annak sikertörténet az OCSM, valóban. Még így a beszürkülés ellenére is. Főleg hogy jelen volt egy orvos és azonnal intézkedett, meg hetekig hígították a vérét, így nem károsodott az agy. Mondjuk az óriás bébi hatására én soha többé hallani sem akartam további szülésről. A megtermékenyülés optimális idejének meghatározását és annak fontosságát is szépen elmagyarázták, ezért is köszönet jár. Végülis a gyerek tökéletes lett, miután megúszta a megszületését.

    VálaszTörlés
  66. 66. Rozcsika
    Ott még nem tartok:-)

    VálaszTörlés
  67. Húsvétinyuszi írta (aki valamiért nem tud ide beírni):


    "43. szengab: Nem tudom mi a rák oka, mindazonáltal úgy vélem, hogy belső nagy stressz is kell a kialakulásához.
    Miből gondolom?
    Két családi megfigyelésem:
    -a rajongva szeretett dédim, 74 évesen, a férje halála után 9 hónapra, januárban fordult orvoshoz...olyanhoz, akiben nagyon- nagyon bízott, (és aki bár nem mondta ki, hogy rákja van, de hangsúlyozta, hogy a gond a daganat, és műtéttel prímán kezelhető!!!) és a és a vastagbélrák-műtétje után... még 11 évet vígan élt.

    -apám, a rajongva szeretett apukám, 56 évesen, januárban fordult a vidéki orvoshoz a csillapíthatatlan köhögésével,... (aki elsőre táppénzcsalónak vélte...még csak kivizsgálásra sem küldte ... a titkolódzó-hadováló dokihoz, aki idővel rájött, mi a baja, de akkor se mondta meg neki, amikor már tudta... még akkor sem, ....nem mondta meg neki, hogy tüdőrákja van, ....és apám az első kemoterápia után nem ment a további kezelésre, mert úgy vélte, hogy a kezeléstől még rosszabbul lett!!)...és aztán amikor apám nagy balhét csinált, mert később más dokik mondták, hogy már nincs segítség, mert túl későn jutott el hozzájuk...a dokitól kicsikarta:...
    -"kakukkmadár", mondd meg nékem: meddig élhetek még el?
    -Hmm. Maximum húsvétig.
    JAJ!

    Más:
    Mostanság pálferit hallgatok.
    http://www.palferi.hu/2008-2009
    A kedvencem:
    2009.02.03
    A spirituális ugrásról, a megoldhatatlan konfliktusokról
    (kicsit hasonlít "pálferi" életútja Gáboréhoz, valami nagyszerűt csinál ő is, és nem lehet véletlen, hogy "pálferi" prímaprimisszima díjas lett...együtt is érdekes lenne őket hallgatni!)
    B:U:É:K:
    Húsvétinyuszi

    VálaszTörlés
  68. Gratula Tiborbának, aki a Szendi-bashingtől eljutott végre a paleo elismeréséig. Mai posztja:
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=12789

    VálaszTörlés
  69. Egy dietetikus (boldogkői rajongói köréből) kritikája Gábor Vitaminforradalom könyvéről:
    http://alimento.blog.hu/2014/01/01/uj_vitaminforradalom

    Szerintem eléggé lapos, tekintve, hogy abból indul ki, "vegyes táplálkozással" minden vitamin elérhető a megfelelő mennyiségben. És hát, a lényegi kérdéseket bevallottan nem is érinti: "Nem szeretném a könyvben szereplő, vitaminokkal kapcsolatos megállapításokat részletekbe menően elemezni" - no persze, így könnyű:)

    VálaszTörlés
  70. 58. Korinna

    Az én emlékeim szerint sokáig szoptak és csak sinlac volt mellé táplálva mint tejpótló. Utána jöttek a pépesített paleo és kor-kompatibilis élelmiszerek. De este megkérdezem Kedvesem, mert szerintem ő jobban emlékszik :)

    VálaszTörlés
  71. Megjött a válasz közben :)
    "Az Zoé és Gergő 15 hónapos korukig szoptak szerencsére, 4,5 hpónaposan kaptak először therápiás okból (5 napig nem volt székletük) gyümölcsöt. Sinlacot 6 hónapos koruk után kaptak először,így nem volt különösebb probléma. Naponta 2x lehet adni a sinlacot ezért annyiszor kapták amikor már kevesebb volt az anyatej, a pontos adag a dobozon rajta van mi is higítva adtuk nekik. Közte szívesen ették a gyümölcsöt, főzeléket. Raktuk a gyümibe is pépként a Sinlacot, mikor új gyümölcsöt vagy főzeléket vezettünk be, így a sinlac mindig ismerős íz volt az új mellett. 3 évesen még Sinlacot ittak reggel és este."

    VálaszTörlés
  72. 70 MV

    Eszméletlenek a kamu fotók a cikkben. Mintha G. azt javasolná, h. zöldség és gyümi helyett szedjünk vitaminokat. Meg ,miért baj, hogy a táplálék kiegészítőket is raktárakban tartják ( és még profitot is hoznak)?
    Miért kellett volna a 8 féle E vit. szerkezeti képét lehozni a könyvben, nem elég info, h 8 féle van és a kevert készítmények a jók?
    Aztán: milyen csúsztatás már az,h. intravénásan kellene szedni a C vit-t egészséges embereknek- mintha G. nem a rákbeteg terápiához írta volna ezt a módszert?

    VálaszTörlés
  73. Ja, BUÉK mindenkinek, kivéve ennek a csúsztató cikkírónak!

    VálaszTörlés
  74. 49. Tara
    "... úgy követitek Gábort, mint egy papot. ..."

    Ja, a lényeget nem is írtam, hogy miközben én is vitaminszedővé lettem részben saját bajaim, részben a Vitaminoskönyvek hatására, közben meg a paleot felhígítottam, mert néha eszem rizst, burgonyát sok zsírral és sok savanyúsággal, tejfölt, nádcukrot. Tehát igazából én most Tökéletes Egészség Diétán vagyok már pár hónapja, de nem a Jamineték javasolta mennyiségben eszem ezeket, hanem ad hoc jelleggel, ha nincs más elérhető étel vagy nehéz lenne kipiszkálni a töltött káposztából, véreshurkából a rizst.

    VálaszTörlés
  75. 53 szőlőszem
    Sajnos a máj betegségeivel nem foglalkoztam, nincsenek könyveim erről.

    VálaszTörlés
  76. 56. Névtelen
    Nehogy a www.lef.org-on rendelj, hanem a www.lefeurope.com -on. Kb 1 hét a csomag érkezése. Én az ünnepek alatt rendeltem, és ma jött meg.

    VálaszTörlés
  77. 68 Húsvétinyuszi
    A vastagbélrák hosszú éveken át alakul ki, úgyhogy a dédi vastabél daganata nem nagyon lehet kapcsolatban férje elvesztésével.

    A papád tüdőrákja pedig szomorú, de hogy kapcsolódik a trauma-teóriához?

    VálaszTörlés
  78. 69 MW
    Tényleg kifordult önmagából tibor bá, én még emlékszem, amikor írt egy szörnyű levelet nekem, hogy ki vagyok én, egy őrült? akkor jelent meg a Koleszterinmítosz cikkem. Úgy látszik az "ámerikai todós" végre elég tekintély volt számára, hogy felnyíljon a szeme. Azért egy bocsánatkérésre vagy valami ilyesmire futhatta volna neki. szeretem, amikor az emberek minden teketóriázás nélkül, egyszer csak új eszmébe búknak, mintha ruhát cserélnének. De lehet, hogy már tett gesztust a paleósok felé, csak én nem olvasom. Csak ezt futottam át, amit belinkeltél.

    VálaszTörlés
  79. 70 MW
    Ez a Meleg Sándor sokat beszél, de keveset mond. Én úgy látom a blogja alapján, hogy ugyanolyan "megmondó ember" akar lenni, mint amilyennek engem tart, és ezt utálja bennem. Innentől viszont kilóg a lóláb.
    Ha a "szakmai" közönségnek mindaz amit leírtam, olyan unalomig ismert dolog volna, mint ásítozva írja, akkor nem folyna még mindig egyes rendelőkben közelharc egy nyamvadt D-vitamin felírásáért, az Oszteoporózis Társaság nem adna ki nyilatkozatot a K2-vitamin szedés ellen, a vizsgálatokban nem alkalmaznának rendre alfa-tokoferolt E-vitamin helyett, és nem többszöri parlamenti interpelláció után engedélyezték volna a C-vitamin intravénás alkalmazását rák esetében, stb.
    A címek és rangok védelme süt ki ezekből a sorokból is:
    "Már elhagytuk azt a kort, amikor még íróasztal mellől, autodidakta módon tanulva fel lehetett forgatni a tudományos világot." Nem világos, mitől más ez a kor, mint mondjuk a 19. század. Bonyolultabb a világ, de nem átláthatatlan. Lám, Boldogkői vagy Meleg végzettsége is mire garancia? Szerintem mindkettőjük problémája az, hogy keverik a tudást a szemlélettel. Ugyanaz a tárgyi ismeret egészen mást jelent egyik vagy másik paradigmában. A tudomány igazi fejlődését nem igazán az ismeretek gazdagodása, hanem a paradigmaváltások jellemzik.

    VálaszTörlés
  80. Sziasztok.
    Egy vitaminnal kereskedő cég, hogy jelentethet meg egy ilyen cikket???
    http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/semmi_ertelme_a_vitaminoknak/20131230102557

    Martil

    VálaszTörlés
  81. 78. szengab: A dédi vastagbélrákja lehet, hogy éveken át alakult ki, de tüneteket csak hónapokkal a férje elvesztése után okozott. (A férje 80 évesen, tavasszal halt meg. Sokat betegeskedett, de csak néhány hónappal a halála előtt lett nagyon beteg.)

    Édesapámról azt már említettem, hogy aktívan sosem dohányzott, ellenben passzívan mégis, mivel rajta kívül mindenki erős dohányos volt a nagyon stresszes irodákban, ahol mérnökként dolgozott.
    Apámon szerintem azért hatalmasodott el a betegség, mert a munkahelyi konfliktusok mellé még a magánélete is stresszel, csalódással volt teli: a második házassága még rosszabbul sikerült, mint az első, ráadásul fia nem lett, a második felesége is csak két lányt szült neki (56 éves volt, amikor a negyedik lánya megszületett)

    VálaszTörlés
  82. 78. szengab: Kimaradt: Apám fura szerzet volt, a negyedik lánya megszületése után képes volt Ady-stílusban szerelmes levelet írni az édesanyámnak, amit az anyu még csak válaszra se méltatott....gondolom azon túl, hogy vissza akart kéredzkedni az anyuhoz, valahol szerette volna jóvá tenni azt a rettenetes igaztalanságát, hogy az anyutól való fő válóoknak (Napóleon után szabadon?) azt nevezte meg, hogy:
    -Nem tudott nekem fiút szülni!!!
    (Én meg persze, a későbbi kétdiplomás biológus, sőt direkt "Élettanos, Biokémikus"....nagyon nehezteltem apámra, mert szörnyű igazságtalannak tartottam a vádat.....aztán lám....az a második feleség, az az özvegyasszony, akinek addigra már volt egy fia az előző férjétől....mondhattam volna apám negyedik lányának megszületése után:
    -Neked fiút szülni nem tudott az anyu, és ez szerinted a válóok? Hmmmm.... Lám, az a másik nőci mire vitte? Neked? Neked az se tudott fiút szülni, ...de lehet, hogy jobb is így,...
    (mert pl ismerek egy Hozzád nagyon is hasonló másik félbolondot,
    nevezetesen:
    Táti barátnőm apját, egy szuper "KakukkMarcit" .
    Annak 6 lánya lett, és csak egyetlen fia, az meg?
    .... autista!!!!)
    Hmmm, ...mondom, erre a biológusi szemfelnyitásra sose került sor, pedig nagyon szerettem volna, mert rajongva szerettem azt a pupák apámat, aki valamiért sose tudott örülni a Világraszóló lányainak....és mindig-mindig egy kisfiúra áhítozott....
    aztán, ha meglett volna az autista fia?....akkor talán pont abba pusztult volna bele!!!!

    VálaszTörlés
  83. Ti millyen E-vitamint szedtek, és honnan szerzitek be?

    VálaszTörlés
  84. Rozcsika

    MI az oka az étrendi változtatásaidnak és mit tapasztalsz? milyen kiegészítőket szedsz?

    VálaszTörlés
  85. 84. Kíváncsi

    http://www.iherb.com/Life-Extension-Gamma-E-Tocopherol-Tocotrienols-60-Softgels/16386
    vagy http://www.iherb.com/Carlson-Labs-E-Gems-Elite-400-IU-120-Soft-Gels/2789?at=0

    VálaszTörlés
  86. Szerintem Melegről sokat elmond ez a mondata:

    "A tudományos kutatásokat emberek végzik, és nyilvánvalóan vannak gazdasági érdekcsoportok, akik ezeket finanszírozzák (mert ezek azért kemény pénzekbe kerülnek), illetve élnek az eredményekből – de ez szinte bármilyen más tudományterületen is így van, ez a piacgazdaság nevű össznépi játék."

    Meg ez:

    " Azt hiszem, hogy sosem volt cél, hogy az ortomolekuláris medicina célkitűzéseit beépítsük a rendszerbe, vagyis hogy minden népbetegséget vitaminok és ásványi anyagok nagydózisú bevitelével kezeljünk. Szendi Gábor olyan dolgot kér számon ettől a rendszertől, amire nem is volt tervezve."

    No igen. A rendszer nem erre van tervezve, hanem arra, hogy kiszolgáljon nagyipari érdekeket a piacgazdaság "össznépi" (?) (tudjátok, hol össznépi ez a játék! Mi csak elszenvedői és kiszolgálói vagyunk ennek a rendszernek) játékában.

    A szerző továbbá elköveti azt az érvelési hibát, hogy meghamisítja vitapartnere állítását, és ezzel, a már meghamisított állítással vitatkozik. ugyanis Meleg abból indul ki, hogy a mai nagyipari módon előállított élelmiszerek bőven tartalmazzák azt a vitaminmennyiséget, amire az embernek szüksége van. Pontosabban nem idézi Gábortól azt az alapállítást, hogy ez nem így van. Így tehát hamis lesz az érvelés, miszerint, ha szükségünk lenne táplálékkiegészítőkre, akkor evolúciósan nem éltünk volna túl. Nem tesz különbséget a korábbi és a mostani élelmiszerek vitamintartalma között, holott ez a vitaminkönyvben egy alapvetés.

    Aztán:

    " a legtöbb vitamin/ásványi anyag esetében a szervezet egy meghatározott tartományon belül igyekszik tartani a szintet. Amíg ez alatt a szint alatt vagyunk, addig nagy hatékonysággal veszi fel az adott anyagot a táplálékból és visszafogja az ürítést. Az optimális tartomány felett viszont a felszívódás leromlik és fokozódik az ürülés. Ezért (vegyünk egy példát a könyvből) a C-vitaminból napi 4-500 mg feletti dózist nem nagyon érdemes fogyasztani. Persze meg lehet erőszakolni a szervezetet (ahogy például Szendi is írja) hosszú felszívódású készítményekkel, napi 3-4 bevitellel, ha másképp nem megy, intravénásan… ezt viszont én már nem tartom étrend-kiegészítésnek, ez már gyógyszeres terápia. És mint ilyet, nem ártana megfelelő kontroll alatt végezni…"

    Egyrészt: mitől megerőszakolás az, ha nem egyszerre viszünk be 1000 mg C-vitamint, hanem elosztva a nap egészére, netán retard kapszulában? A természetben talán nem fokozatosan történik a bevitel?
    Másrészt, ez egy csúnya képmutatás, hogy a megavitamint, az intravénás C-vitamint orvosi kontroll alatt lehetne csak alkalmazni, hiszen a szerző pontosan tudja, hogy ilyet a hozzá hasonló "szakemberek", dietetikusok, orvosok helyből elutasítanának. Maradnak tehát az alternatív gyógyítók vagy az egyéni kísérletezés, amit ő képmutató módon elítél ezek után. Keressen csak bárki orvosi kontrollt ilyenekhez...

    VálaszTörlés
  87. 72. Bruce
    Nagyon örültem annak amit írtál Sinlac ügyben ! Összességében a mi babánk sem eszik többet belőle felhígítva, mintha pépként enné. Én csak azon vagyok kiakadva, hogy milyen édes. A főzelékeket mi is azzal "ízesítjük", ettől függetlenül nem tetszik neki, több jut a ruhájára, mint a pociba. Épp most fogunk próbálkozni a BLW-vel, hátha úgy könnyebben megszereti,ha látja eredetiben az ételt :)
    Mindenesetre a Sinlac hosszútávon a barátunk maradhat ezek szerint.

    Le a kalappal a Kedvesed előtt. 15 hónapig ikreket szoptatni ! ?
    A gyerkőcök meg így megöregedtek ? ! ? Talán már ovisok a kis paleós csemeték .

    Köszi az infókat !
    Korinna

    VálaszTörlés
  88. 88. Korinna

    Kedvesem védőnő, dula, stb. és otthon van az szoptatás körüli praktikákban :) A gyerkőcök ovisak, makk egészségesek és lassan a huhogások is elmúlnak a szűkebb környezetünkben az étrendjük miatt.
    Bár korábban nem gondoltam volna, hogy ennyi ismerős-barát fog áldozatul esni az étrend-váltásunknak...
    De ahogy Gábor is fogalmazott valahol, a kontrolcsoporton már látszódnak a civilizáció nyomai.
    A Sinlac tényleg édes, de szerintem ha meg tudod oldani nélküle, akkor még jobb. Ikrek miatt nálunk kompromisszum volt a Sinlac. Alaxandra(Sidney) van nagyon otthon a témában még, szerintem facebookon is megtalálod. Sok örömöt a picihez! ;)

    VálaszTörlés
  89. Sziasztok!
    Boldog új évet kívánok mindenkinek!

    Paleolga, esetleg le tudnád írni az "iherb"-es rendelés menetét, és hogy mire kell figyelni, van-e valami buktató? Szeretném ezt az E-vitamint megrendelni.

    VálaszTörlés
  90. 90. Eper
    vitamintippek.blogspot.hu
    Itt már leírta az egészet:)

    VálaszTörlés
  91. 77. Szengab
    Köszönöm a segítséget. Már majdnem rendeltem, mikor láttam, hogy válaszoltál.

    VálaszTörlés
  92. 90. Eper

    Nem túl bonyolult a rendelés, mert viszonylag adja magát, hogy mikor mit kell csinálni. A lényeg, hogy kell hozzá egy bankkártya, amivel interneten is tudsz vásárolni. http://vitamintippek.blogspot.hu/p/vasarlas-az-iherben.html

    VálaszTörlés
  93. 90. Eper
    Az első iherbes vásárlásom nem sikerült olyan jól. November 27-én rendeltem meg, és tegnap jött meg a csomag. Super-K, E mix, D3 és C vitaminok. Véletlenül a lassabb, 8 dolláros, nyomonkövetéses szállítást választottam a 4 dolláros helyett. Nem sikerült aktiválnom, ezért elestem az első vásárlásos kuponkedvezménytől. Nem tartottam be a 40-45 dolláros értékhatárt, 75 dollárért rendeltem, ezért kivetették rám a vámterhet és a postai vámügynöki szolgáltatás díját is 5200 Ft értékben, amit a postai átvételkor kellett kifizetnem. Tanulópénz volt.

    VálaszTörlés
  94. 84, Kíváncsi

    E vitamin, magyar állati sokáig elég:
    http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1433/116/vitaminok/e---%C3%A9s-k---vitaminok/nature&vitality-e-vitamin-komplex

    VálaszTörlés
  95. Sziasztok!

    Egyszer volt szó egy 11. kerületi edzőteremről, ahol szabad testsúlyos edzéseket lehet végezni... Azt hiszem, Szakesz jár(t) oda, ill. vki Kriszta nevű barátnőjének vett oda bérletet... Vki tudja a nevét a teremnek?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  96. Paleolga, Kistörpe

    Köszi.

    VálaszTörlés
  97. Kedves Gábor!

    Colitises vagyok most hagytam abba a szteroid szedését, hátra van még Imurán, Káldyum, gyomorsavcsökkentő. November 13. óta paleózom, ami nagy változást hozott az emésztésemben.
    A gyógyszereket elhagynám, de biológiai infúzióra kell járnom a Klinikára.Vajon szükséges e az is?
    Nem vagyok elég bátor, hogy mindent abbahagyjak.
    Olvastam a sok gyógyulást erre nem találtam példát.
    Hálás lennék a válaszért, kívánom, hogy áldja meg a Jó Isten!

    Mónika

    VálaszTörlés
  98. 94. sterng
    Én is pont november 27-én rendeltem 2db D/K vitamin kombót. A 4 dolláros legolcsóbb kiszállítással és a kuponkedvezménnyel együtt épp 40 dollár alatt voltam, így nem kellett semmi vámot fizetnem. És nekem is tegnap jött meg.
    Tényleg nem jártál jól.

    VálaszTörlés
  99. Itt egy magyar tokotrienol készítmény

    http://www.yiya.hu/e-vitamin-kapszula.html

    VálaszTörlés
  100. Ha még valaki nem ismerné, érdemes időt szentelni megtekintésére. Ízelítőként néhány gondolat.

    „Mióta a termelési költség töredékéért lehet kukoricát vásárolni, a takarmánygyártók fokozódó tevékenysége miatt az állatok gyakorlatilag eltűntek.
    Az E.coli (Escherichia coli) baktérium elszaporodása és tündöklése ,es az emberiségre való rátelepedése. És még SOKK minden más, ami „hányingert“ okoz.
    http://www.youtube.com/watch?v=qSrT5MTmR4g#t=18

    VálaszTörlés
  101. Kedves Galgóczi Imre!

    Jól emlékszem, Te nagy futó vagy, igaz?! Ha igen, lenne egy kérdésem hozzád.

    Pár hete elkezdtem futni. Már évek óta nem futottam. Betonon, kerékpárúton futok egy kb. 10 éves futócipőben (Saucony). Sajnos a futástól fájnak a térdeim. Ez mitől lehet? A régi, rugalmasságát vesztett futócipőtől, esetleg rossz a futótechnikám, vagy csak egy egyszerű megerőltetésről lehet szó? Szerinted mit tegyek?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  102. 103. Csaba
    Tudom nem engem kérdeztél, de mint atléta edző talán segíthetek. Pontosabban csoda válasz nincs, hiszen amit felsoroltál azok közül bármelyik - a futó cipő biztos nem túl jó már 10 év után - ok lehetséges ill. ennek kombinációi és még sok egyéb. Nem írtad hogyan kezdted újra? Mennyit futsz? Milyen tempóban? Mozogtál-e az elmúlt években egyáltalán? Miért futsz betonon? stb...

    VálaszTörlés
  103. 104. snovi
    Minden segítő választ szívesen fogadok, köszönöm!

    Nem sokat futok, 3-4 km-t összesen, a tempó sem könyörtelen egyáltalán, nem is bírnám. Igen, szoktam mozogni, sportolni, többnyire bringázok tavasztól őszig, kora télig, ahogy az időjárás engedi. Sajnos a környéken nincs jó salak, vagy füves terep.

    VálaszTörlés
  104. 103 Szűcs Csaba
    104 snovi rátapintott a lényegre - az utolsó 5 kérdésében található meg a válaszadás miértje. A betont cseréld le futóbarát-felületre (azt hagyd meg a repülőknek).
    Ha lehet, cseréld le a cipőd. Ha korábban ez a típus megfelelt, vegyél egy hasonlót, egy rendes szakboltban, ahol tanácsot is tudnak adni.
    Tíz év + sportstressztől mentes üzületek és izomzat (esetleg súlyfelesleg + a kor is számít)- ezt nagyon fokozatos rávezetéssel lehet olyan rendszeres futássá alakítani, hogy egészségesek maradjunk. Én így kezdenék: az elején max 1km indiánfutás (az elején több az intenzív gyaloglás mint kocogás). Majd az arányok fokozatosan átbillennek a futás javára- ez lehet akár 2 hét is. Aztán fokozatosan lehet emelni az adagokat. Ez türelemjáték. Nos, ha nem volt meg a fokozatosság 10 év kihagyás után, ez okozhat térdfájást. Ha futás közben fáj a térd, abba kell hagyni a futást-edzés, és meg kell gyógyulni, majd csak ez után lehet újra kezdeni. Ha csak futás után jelentkezik a fájás-ez a jobbik eset-, erős volt a kezdés. Ekkor e fentiek alapján újra lehet kezdeni:-).
    Elengedhetetlenül fontos (főleg most télen) a rendes, 10-15 perces bemelegítés még futás előtt. Ugyanez vonatkozik a befejezésre is. Jó, ha a pihenő napokon- bent a lakásban- gyakorolsz nyújtó gyakorlatokat.
    Ne feletkezz meg a magnézium pótlásáról. A biciklizés sem elhanyagolható dolog!
    Ha teheted, fuss kint a természetben- most a legjobb a csipkebogyó. Ez lehet egy ingyenes C-vitamin forrás, akár egész télen át.

    VálaszTörlés
  105. 106. Galgóczi Imre
    Köszönöm és megfogadom a tanácsaidat. Akkor azt hiszem, most leállok és meggyógyulok, mielőtt újra futni kezdenék. A bemelegítésre, levezetésre és a fokozatosságra is sokkal jobban oda fogok figyelni.

    Köszönöm még egyszer.

    VálaszTörlés
  106. 107Szűcs Csaba
    Nagyon szívesen!
    Csak bátorításként jegyzem meg, hogy "talpra" állítottam paleó által meggyógyult SM-es hölgyet, akivel az edzések elkezdésétől számítva 2,5 év után, együtt futottuk le, a Yours Truly elnevezésű nemzetközi futónapon, a 25 km-t! Azóta is rendszeresen fut. Ennek már 3 éve. (Ő csak aszfalton fut)

    VálaszTörlés
  107. Kedves BB!

    Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e neked a Paleovitalra receptet küldeni és ha igen, milyen címre küldjem?

    VálaszTörlés
  108. Szűcs Csaba

    Kiegészíteném még pár gondolattal:
    cipőválasztás:
    http://www.powerhiker.fw.hu/futocipo.htm
    helyes technika:
    http://www.powerhiker.fw.hu/pirie.htm
    http://www.powerhiker.fw.hu/futolepes.htm

    Jómagam is megtapasztaltam, hogy a "kényelmes" futócipő kedvez a sarokra érkezős térdroncsoló technikának. Azóta keménytalpú "Asics" terepfutó cipőt használtam. Gondolj bele, a tahumara indiánok több 10 km-t leszaladnak mezítláb, vagy csak valami nevetséges cipő utánzat van rajtuk.
    Betont úgy felejtsd el ahogy van. Volt idő, mikor az útvonalamról visszafelé (füves töltésről) betonra kellett visszatértni, hát már a 20. km környékén épp olyan érzés volt, mint ha alulról kalapáccsal verték volna a talpamat, amint visszatértem a beton szakaszra. Mostanában időhiánnyal küzdök, még a bringára sem jut annyi, amennyit szeretnék. Ezért úgy döntöttem, hogy míg ez nem váltózik, addig inkább a rövid de intenzív edzéseket választom, azt az alapelvet szem előtt tartva, hogy még mindig többet ér egy minimalista edzésprogram, mint a semilyen. Sőt jelenleg még a 4 hour Body elveit is magamévá teszem. Kíváncsi vagyok, milyen hatással resz rám, hisz mostanában a kortizolfokozó intenzív kardio meglehetősen kiesik.... Majd tavasszal beszámolok.

    VálaszTörlés
  109. Szengab

    2013 márciusában 120ng/ml volt a D-vitamin szintem. Ennek hatására leálltam félévre a szedésével, de a közbeeső nyáron meglehetősen sokat napoztam.
    2013 szeptember-december időszakban 5000 NE-t szedtem, most 96ng/ml (240nmol/l) a vérszintem.
    Két kérdés merült fel bennem, ha van időd,válaszolj rá légy szíves!
    1. Az világos, hogy az egyre barnuló bőr megakadályozza a napozással történő túladagolást, de mi van akkor, ha egy eleve magas szintre fehér bőrrel "ránapozunk".
    2. A kísérletekben tablettát vagy olajos cseppet szoktak alkalmazni? A kettő eltérő felszívódása vajon nem kavar be annak értelmezésébe, hogy mekkora adag szedésére milyen vérszint alakul ki?

    Engem most erősen foglalkoztat ez a kérdés, mert hosszútávon nem szeretnék ebben a 100-120-as tartományban maradni, de három havonta méretni túl drága mulatság lenne.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  110. 99 Mónika

    Nem mernék tanácsot adni, hiszen ahány ember, annyiféle reakció a paleóra. Minden lépést kétszer is meg kell gondolnod. Azzal is kell számolni, hogy az autoimmun betegségek hullámzó természetűek, tehát hagyj időt magadnak, hogy stabilizálódjon az állapotod. Talán a biológiai terápiának lesz egy "természetes" vége, amikor úgyis abbahagyják, és akkor mégsem Te döntöttél úgy, és ha visszaesés következne be, nem fogod hibáztatni magadat. Persze, arról sem beszéllek le, ha szabadulni akarsz a biológiai terápiától, hisz nem egy kockázatmentes dolog. De mindenképpen Neked kell döntened.

    VálaszTörlés
  111. 111. Domboroczky

    Ha magas szintre ránapozunk, nem sok minden fog történni. A szervezet annyi d-vitamint aktivál, amennyire szüksége van, a keringő D-vitamin az még nem aktív. Elég nagy a szórás, ki mennyit hasznosít, ezek szerint Te a jól hasznosító fajta vagy. Az új könyvemben idézem, hogy még a természeti emberke közt is van olyan, akinek meglepően alacsony a vérszintje. Szóval Neked ezek szerint elég kevesebb is. granulomatózus betegségekben a D-vitaminszint magas tud lenni, de nem hinném, hogy Neked pont ilyen volna.

    VálaszTörlés
  112. szengab 112.
    Index-fórumról ismerek olyat, akinek jópár éve adják már, és nem panaszkodik mellékhatásokra (lehet, csak presztízsből, mert imádja az orvosokat és a gyógyszereiket...), ezért nem valószínű, hogy valaha is abbahagyná, gyanítom, mert anélkül romlana az állapota megint (sajnos részletesen nincs türelmem olvasni az ömlengéseit, hogy pontosan hogy ellenőrzik...).
    De valójában semmit nem tudok a biol. terápiáról, nem kellett utánanéznem, mert hálisten, én már örökre kimaradok belőle. Mik a mellékhatásai, miért nem kockázatmentes szerinted?
    Szteroidokról, nemszteroid gyulladáscsökkentőkről, bázisterápiáról van saját tapasztalatom is sajnos, de a biolról mit írhatok a RA-fórumba?

    VálaszTörlés
  113. 109. Arya - Örömmel olvastam a receptküldési szándékodat. https://www.facebook.com/PaleoVital?fref=ts Üzeneteknél tudsz receptet és képet is küldeni. Szerintem ez a legegyszerűbb megoldás. Van ugyan a blognak is emilkéje, de azt idő hiányában végképp ritkán szoktam megnézni. Előre is köszönöm a receptet. Ha tudsz küldeni legalább 800x600 pixeles méretű képet (lehet nagyobb is!), azt is megköszönöm.

    VálaszTörlés
  114. Kedves Arya, a kérésed hatására ismét aktívan fogom használni az info@paleovital.hu e-mail címemet. Tehát oda is írhatsz.

    VálaszTörlés
  115. 113. Szengab

    Köszönöm.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  116. Egy gyógyszergyári vezérigazgatónak elege lett és elmondta az igazat a gyógyszergyárakról

    Na jó, ez a cikk nem az indexről való, de azért ne legyünk telhetetlenek...Már ez is előrelépés...

    VálaszTörlés
  117. 108. Galgóczi Imre
    Le a kalappal előtted és a hölgy előtt is! Gratulálok! Óriási teljesítmény!

    110. descalcez
    Köszi neked is - des - a választ. Én biztos nem úgy futok, ahogy ott le van írva. Elég nehéz lesz megtanulni a helyeset, attól tartok.
    Meg tudod mondani, mi a különbség a statikus és a dinamikus nyújtás között? A statikusra mondja azt a cikk, hogy az sérülést okozhat.

    Egyébként mi ez a 4 hour body? Jól olvasom, hogy egy paleo féle low-carb diéta, bár gyümölcsök nélkül, viszont pl. megengedi a hüvelyeseket. Röviden elmondanád, mi a lényege, mire jutottál ezügyben?
    Ha jól csinálod, elég lesz 2 óra alvás és csúcsteljesítményekre leszel képes. Eljutottál már idáig?
    :)

    VálaszTörlés
  118. Szűcs Csabához kapcsolódva:

    http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/lefizettek-az-orvosokat-a-gyogyszercegek/

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  119. Szűcs Csaba 118:
    Én nagyon is hajlamos vagyok elhinni a cikkben ill. a könyvben írottakat, mondhatnám azt is, hogy ezen már túl vagyunk, a könyv meg a róla szóló cikkek is több évesek. Nincs is más baj vele, csak az, hogy nem kínál alternatívát, azaz: ne szedj, gyógyszert. Jó. És mégis mit csinálj, ha beteg leszel?
    Mert a jó és gonosz emberek, bennünk a végtelen erő meg a "légy nagyon büszke rá, hogy magyar vagy" enyhén szólva röhejes érvek nagyon gyengécskék. :-) Tartok tőle, hogy ez a cikk pl. pont politikai célt szolgál.... :-P

    VálaszTörlés
  120. 121. smirgli
    Dehát te már nagyon is ismered az alternatívát: úgy hívják, hogy paleo életmód :)

    VálaszTörlés
  121. Szűcs Csaba 122:
    Természetesen nem rólunk van szó, hiszen számunkra egyértelmű a megoldás: paleó és vitaminok.
    A nagy többség számára viszont nem. Egy részük persze már most is keresi az alternatívákat a természetgyógyászat, homeopátia, gyógynövények irányában - valószínűleg inkább kevesebb, mint több sikerrel...

    VálaszTörlés
  122. Kedves BB!

    Elküldtem a cikket az e-mailedre. Sajnos képet nem készítettem, túl gyorsan elfogyott a finomság, úgyhogy majd legközelebb.

    Egy kérdés mindenkihez: Kb. hány % szénhidráttól számít low-carbnak egy étrend?

    VálaszTörlés
  123. 21. Trifán Lívia
    Hajhullásra állítólag jó, sokan dicsérik. Lehet, hogy jó. Vélemény aki találkozott vele?
    http://www.healthycounselor.com/hu2QrtEsZ/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ibolya Adonyi, ez egy atveres mint a legtobb termek az interneten. Ha megnezed az oldalt alig van informacio, nincsenek cegadatok, nem hiteles az egesz. Hogy paran dicserik az oldalon a termeket, ez is csak reklam, forumokon utanaolvasva semmi jot nem mondanak rola. Hajhullasal rengetegen kuzdenek, gyors es konnyu penzkereseti lehetoseget iger egy egy ujabb "csodaszer" ezert is jelennek meg folyton ujak, es az emberek mindig is meg fogjak oket venni mert a remeny hal meg utoljara...

      Törlés
  124. 124. Arya
    Sz. Gábor, Paleolit táplálkozás című könyvében olvastam - 52. oldal - hogy, a low-carb diéta alapelve: 72 gramm szénhidrát fogyasztása engedélyezett. Konkrétan Wolfgang Lutz a cukorbetegség kezelésében ért el eredményeket.

    VálaszTörlés
  125. Sziasztok utolag Buék mindenkinek

    VálaszTörlés
  126. 78. szengab: Bocs, most jut eszembe, egy igen-igen fontos kiegészítés:
    -azt találtam állítani, hogy az a rajongva szeretett apukám "félbolond" volt...ja, igen, abban az értelemben, hogy
    alighanem Napóleonról vett példát arra vonatkozóan, hogy neki az a fő válóok:
    -Nem tudott nekem fiút szülni!!!
    (Erre egyből rávághatnám, ha még élne:
    -Jó, jó öregfiú, de azért az nagy difi, hogy ő előbb a fél világ ura hadvezér, aztán meg császár,
    és csak aztán jött a dinasztia alapítás lökött ötletével elő...
    Meg azt is találtam állítani, hogy pupák volt az apám, aki nem örült a világraszóló lányainak, pedig négyet is összeügyeskedett...na igen, két házasságból:
    Állításomat fenntartom!
    Kívánságra megadom a facebook elérhetőségünket:
    Mind a négyen, kivétel nélkül nagyon szuperek lettünk!
    Na ja!
    A magunk módján persze...Mind diplomás, a saját közösségében nagyon elismert...
    ...és ráadásul ami egy nőnél nem közömbös: jó megjelenésű, magabiztos fellépésű...olyan vérbő:
    KARDOS MENYECSKE...a hipers-zuper fiúpótlék netovábbja! Nagy kár, hogy apám ezt már nem érhette meg...
    pedig nagyon mosolyogna az a huncut szeme...:))))))))))))))
    (Én pl magam lettem a Húsvétinyuszi)

    VálaszTörlés
  127. 128. Húsvéti nyuszi
    Mennyi B vitamint szedsz naponta?

    VálaszTörlés
  128. 129: Rozcsika: B vitaminból a vitaminkirály 50-eset szedem.
    Húsvétinyuszi

    VálaszTörlés
  129. 130. Húsvéti nyuszi
    Naponta szedsz 1 tablettát, ugye? Mert én először csak heti 1 tablettát szedtem, Jamineték: Tökéletes Egészség Diéta c. könyv miatt (332. old. alja) , aztán a Vitaminkönyv és a többi blogos hozzászóló hatására szedek most már naponta 1-et. Tervezem ezt még kiegészíteni 1 db 100 mg-os B1-gyel és 1 db 500 mg-os B12-vel, a Vitaminkönyv hatására. Ezek is Vitaking termékek.

    Édesanyámat sikerült az altatókról leszedni naponta 100 mg B1 + 2 db Citromfű kapszulával.

    VálaszTörlés
  130. Sziasztok! Ma elmentem a fogorvoshoz fogkövet leszedetni és nagy megdöbbenésemre közölte hogy négy fogam is lukas,majd egy éve voltam fogorvosnál akkor nem volt lukas fogam.Egy éve paleozom,véleményetek szerint lehet összefüggés?

    VálaszTörlés
  131. 132. Tóth Zoltán

    Nálam inkább megállt a paleótól a fogromlás. Nálad lehetséges okok pl.: túl sok savas gyümölcs, vagy dióféle/magok, aszalt gyümölcsök, spenót, savanyú káposzta fogyasztása, D vitamin szedése K2 nélkül. Próbáld meg evés után mindig vízzel kiöblíteni a szádat, és fogmosáshoz xylites fogkrémet használni.

    VálaszTörlés
  132. Rozcsika

    Hol veszed a citromfű kapszulát? Mennyi idő múlva kezd hatni?

    VálaszTörlés
  133. K2 szedem,gyümit tényleg eszek kb 2 alma ,két narancs most télen.Aszalt gyümölcsöt csak karácsony óta csipegetek.Káposzta???-mindenk csak ajánlja főleg hogy refluxom van...egyébként nem szoktam sokat enni de ha tehetem minden nap egy keveset.Az öblögetést köszönettel megfogadom.

    VálaszTörlés
  134. 134.
    http://www.vitaking.hu/webaruhaz-termek/citromfu-level-500mg-60/362/199
    Gyorsan hat, mert az elején csak az éjszakai felébredéskor vette be édesanyám és csak egy szemet és szépen visszaaludt. Próbált spórolni vele, mert nem olcsó, 2390,- De ha a két szemet vette be elalvás előtt, akkor fel sem ébredt.

    VálaszTörlés
  135. 135. Tóth Zoltán
    A legnehezebb azt betartani, a fogzománc védelmében, hogy evés után egy órán át ne mosson fogat az ember, mert a savaktól felpuhult zománcot az ember ilyenkor sikálja le. Én már láttam ilyen elsikált fogat. A várakozás azért is fontos, mert az evés közben kioldódó anyagok a nyálból vissza tudnak épülni. A szuvasodást okozó baktériumok elszaporodásának egy fél nap kell, ezért erőltetik csak reggel és este a fogmosást a fogorvosok, mert az elég. Magyarán az egy nagyon rossz tanács, hogy minden étkezés után mossunk azonnal fogat.

    De szerintem Nálad most nem ez a baj, mert a lesikált zománc miatti zománc nélküli foltok a fogon a felületeken van, nem lyukak képződnek a fogak között ilyenkor. Nálad a dentin puhult fel és elszaporodott az a baktérium ami fogszuvasodást okoz. Nekem a fogamból kiment a fehér szín, de mégsem lett lyuk rajta. Én most 100 mikrogramm K2-t szedek erre a bajomra, sajnos még csak az MK-7 formátumút és 6000 IU D3-at. Ha egy nap nem tudok húslevest enni, akkor több sajtot eszem vagy vettem kalcium-citrátot, hogy legyen bennem elég kalcium, amit a K2 besegít a csontba. Szerintem lehet túl kevés kalcium egy paleo étrendben.
    http://www.vitaking.hu/webaruhaz-termek/calmag-citrat-d-vitamin-90/361/216
    Még csak párszor vettem be, mert félek a kalciumtól. De a fogam mégis azt mutatja, hogy kioldódott a kalcium belőle.

    VálaszTörlés
  136. 133. Paleolga
    A diófélék, magok miért és mennyiben okoznak fogromlást? Hogyan lehet ezt elkerülni anélkül, hogy mellőznénk a fogyasztásukat. Köszi.

    VálaszTörlés
  137. Rozcsika

    A webáruházból lehet rendelni? Én sehol sem látom az árat a katalógusban és külön B12-t meg egyáltalán nem.

    VálaszTörlés
  138. Olvastátok ezt? http://index.hu/tudomany/tortenelem/2014/01/07/az_okori_vadaszoknak_is_rohadt_a_foga/
    Hát elszállt az agyam a cikktől. A szokásos figyelemfelkeltő cím, hogy lám-lám, még paleolit korban élő vadász-gyüjtögetőknek is romlott a foguk. Ugye-ugye... Aki csak a headlinet olvassa el, annak ez marad meg.
    Aztán a cikk végén ott van, hogy persze azért romlott a foguk, mert ananászt, meg édes makkot ettek, és hogy jéé, nahát, kigondoltavolna ez tényleg egybevág azzal, hogy a cukor teszi tönkre a fogakat.

    VálaszTörlés
  139. 139.
    Nem tudom, én a Biobarát-bioboltban, II. Margit krt. 60-ban vásárolok és a Vitaking boltban, a Vas utcában. De majd ezen változtatnom kell. Csak azért nehéz és szomorú lenne, mert nekem ez a személyes megjelenés egyben társadalmi program, mondhatnám paleo klub esemény, mert mindig megtudok ott valami újat és fontosat és kóstolót is kapok, szóval jól szórakozom.

    VálaszTörlés
  140. Tudom hogy étkezés után nem szabad fogatmosni nem is szoktam,sós vizzel öblögetek ha megtehetem,majd ráállok a cserszömörcés öblögetőre..Nekem nem szuvas a fogam nem fekete és a doki sem mondta.Egy facebook csoportban olvastam hogy K2 végtag zsibbadást okozott és hogy állítólag sűríti a vért.

    VálaszTörlés
  141. 137. Rozcsika
    Kálcium témához:
    Gábor szerint a kálciumhiány/csontritkulás megelőzésére javasolt a paleolit táplálkozás (gabona és hüvelyesek miatt), sok D és K vitamin szedése, valamint a sok mozgás, sport.

    Egyébként a legjobb növényi kálciumforrások a következők: szezámmag, kendermag (maglisztjeikben is sok van!), sötétzöld levelű zöldségek (petrezselyem, spenót, bazsalikom, rukkola, alga, brokkoli, csalán, csombor és kapor).
    5 legjobb kálciumforrás a tejtermékeken kívül
    Azt viszont nem tudom, hogy a növényi forrásokból mennyire hasznosul jól a kálcium.

    VálaszTörlés
  142. KALCIUM TÁBLÁZAT: http://noncsaegeszseg.ingyenblog.hu/miben-mennyi-kalcium-van.blog

    VálaszTörlés
  143. "A kávé megakadályozza egyes vitaminok, a vas és a kalcium felszívódását." Kíváncsi lennék Szendi Gábor véleményére hogy igaz-e? Én négy kávét iszom naponta,remélem nem igaz.

    VálaszTörlés
  144. Tóth Zoltán 145:
    Nem igaz. Lásd az Új vitaminforradalom kalcium-fejezetét.

    VálaszTörlés
  145. 138. Szűcs Csaba
    "A diófélék, magok miért és mennyiben okoznak fogromlást? Hogyan lehet ezt elkerülni anélkül, hogy mellőznénk a fogyasztásukat."

    A dióféléknek, magoknak, gabonáknak magas a fitát tartalmuk, ami kimarhatja a fogakat.

    A www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid oldalon nagyon jól le van írva, hogy az egyes magok fitát tartalmát hány óra, nap, illetve milyen módszerrel történő előzetes kezelés (áztatás só vagy citromlé hozzáadásával, hőkezelés, vagy éppen befőttes üvegben fermentálás, stb.) útján lehet csökkenteni.

    További infó még:
    http://paleoleap.com/are-nuts-and-seeds-healthy/
    http://wellnessmama.com/1756/how-to-reverse-tooth-decay/

    Illetve az újabb blogozók kedvérét bemásolom egy korábbi bejegyzésemet:
    Egy rövidebb összefoglaló a magokról, diófélékről: http://chriskresser.com/another-reason-you-shouldnt-go-nuts-on-nuts

    Pár fontosabb gondolat:

    "what is often not mentioned in books or websites about the Paleo diet is that nuts are often as high or even higher in phytic acid than grains."

    A magoknak gyakran magasabb a fitát/fitát sav tartalmuk, mint a gabonáknak.

    "Although herbivores like cows and sheep can digest phytic acid, humans can’t. This is bad news because phytic acid strongly inhibits mineral absorption in adults – especially iron and zinc."

    A növényevő állatok meg tudják emészteni a fitátokat, az ember nem. A fitátok gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.

    "Phytic acid interferes with enzymes we need to digest our food, including pepsin, which is needed for the breakdown of proteins in the stomach, and amylase, which is required for the breakdown of starch. Phytic acid also inhibits the enzyme trypsin, which is needed for protein digestion in the small intestine."

    A fitátok akadályozzák a fehérjék és a keményítők emésztéséhez szükséges enzimek működését.

    "If you’re on a Paleo diet you’re already avoiding some of the higher sources of phytic acid: grains and legumes like soy. But if you’re eating a lot of nuts and seeds – which a lot of Paleo folks do – you still might be exceeding the safe amount of phytic acid."

    Ha paleo diétát folytatsz, akkor a fitátok nagyrészét elkerülöd azzal, hogy nem fogyasztasz gabonákat és hüvelyeseket. Azonban ha sok diófélét és magot fogyasztasz, lehet, hogy meghaladja a fitát fogyasztásod a biztonságos mértéket.

    "humans can tolerate a small to moderate amount of phytic acid – in the range of 100 mg to 400 mg per day."

    Az ember napi kb. 100-400 mg fitátot tud tolerálni.

    "As you can see from the table below, 100 grams of almonds contains between 1,200 – 1,400 mg of phytic acid."

    100 gramm mandulában 1200-1400 mg fitát van.

    "In the context of a diet that is low in phytic acid overall, and high in micronutrients like iron and calcium, a handful of nuts that have been properly prepared each day should not be a problem for most people. However, for more vulnerable populations – like those suffering from tooth decay, bone loss or mineral deficiencies, pregnant women, children under 6 years of age, or those with digestive malabsorption issues or serious illnesses – it’s best to consume as little phytic acid as possible."

    Olyan diéta esetében, amely kevés fitátot és sok ásványi anyagot, mint pl. vasat és kalciumot tartalmaz, egy maréknyi, megfelelően előkészített dióféle fogyasztása a legtöbb embernek nem okoz problémát. Azok azonban, akiknek fogszuvasodásuk, csontritkulásuk van, továbbá a várandós nők és a 6 év alatti gyerekek, jobb, ha minél kevesebb fitátot fogyasztanak.

    VálaszTörlés
  146. 135. Tóth Zoltán

    Természetesen nem a savanyú káposzta fogyasztással van a baj. Hasznos, én is eszem. Csak annyit javasoltam, hogy utána érdemes vízzel kiöblíteni a szájat, hogy a fogak ne tocsogjanak a savanyú lében:)

    VálaszTörlés
  147. 148. Paleolga
    A fitin sav problémát ismerjük, és keressük is rá a megoldást. Bence javaslata, hogy sok C-vitamin együttes bevétele csökkenti a fitinsav hatást, továbbá, ha nem főétellel esszük, akkor ninc silyen probléma. akókuszlisztben szinte nincs is fitin. továbbá kapható fitáz enzim, ami remekül semlegesíti a fitint, ill. a kötött formában jelenlévő fitátokat is lebontja. CSAKHOGY, természetesen Magyarországon nem forgalmazható. De ez nem gátol meg senkit abban, hogy rendeljen magának. Én pl. ezt szedem: http://www.lefeurope.com/en/products/01706

    VálaszTörlés
  148. A http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid oldalon található 2. sz. táblázat szerint valóban a kókusznak a legalacsonyabb fitinsav tartalma:

    FIGURE 2: PHYTIC ACID LEVELS
    In milligrams per 100 grams of dry weight
    Brazil nuts 1719
    Cocoa powder 1684-1796
    Brown rice 12509
    Oat flakes 1174
    Almond 1138 - 1400
    Walnut 982
    Peanut roasted 952
    Peanut ungerminated 821
    Lentils 779
    Peanut germinated 610
    Hazel nuts 648 – 1000
    Wild rice flour 634 – 752.5
    Yam meal 637
    Refried beans 622
    Corn tortillas 448
    Coconut 357

    A táblázatban nem szerepel a kesudió, de egy másik honlap szerint a kesudiónak van a legnagyobb fitinsav tartalma. Sissons sem ajánlja azoknak a kesudiót, akik fogszuvasodással vagy csontritkulással küzdenek.
    http://www.marksdailyapple.com/is-it-primal-8-foods-scrutinized/#axzz2LhQuZ6mH
    The cashew is, however, one of the richest sources of phytic acid in the nut and seed world, containing more phytate than almonds, hazelnuts, walnuts, and chestnuts. For that reason, I consider it helpful (and perhaps paramount) to soak your raw cashews before consuming them – especially if you’re trying to get over tooth decay or combat osteoporosis.

    Engem különösképpen már nem izgat a fitinsav probléma, mert beáztatom aszkonbisavas vízbe a dióféléket, C-vitamint is fogyasztok, továbbá én is szedek olyan enzim-komplexet, ami tartalmaz fitáz enzimet is:)

    VálaszTörlés
  149. Nem tudtam jönni mostanában, ezért csak most olvastam a külföldi rendeléssel és a e-vitaminnal kapcsolatos segítségeteket, amit köszönök szépen!

    95. Kistörpe
    http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1433/116/vitaminok/e---%C3%A9s-k---vitaminok/nature&vitality-e-vitamin-komplex
    Azt mondjátok, hogy ez az e-vitamin is teljesen jó?
    Én eddig gyógyszertárit szedtem, elképzelhető, hogy többet ártottam vele magamnak, mint használtam?

    VálaszTörlés
  150. 152 Bruce
    Rettentő naprakész vagy, ez a cikk tegnap hajnalban frissült utoljára, és te már meg is osztottad. Láttam a FB-on is...

    VálaszTörlés
  151. 104 snovi
    Mint atléta edzőt kérdezném. Felfigyeltem arra, hogy azok az emberek -nemtől függetelnül-, akik későn kezdtek el sportolni, mondjuk 35-40 éves korukban, és jellemzően semmit nem sportoltak korábban, világraszóló eredményeket érenek el, és rendere legyőzik az olyanokat, aki egész életükön keresztül rendszeresen sportoltak, és világszínvonalon teljesítettek. Szóval Te hogy látod ezt?

    VálaszTörlés
  152. 154 Galgóczi Imre

    No akkor újra, mert az előző válaszom elszállt....

    Nem igazán gondolnám, hogy ez így van :D De milyen sportágban gondoltad? Vagy milyen versenyszámban? Egyáltalán a veterán sportolókra gondoltál?
    Egyetlen érvet tudnék a megfigyelésed mellé állítani - ha egyáltalán van létjogosultsága - hogy az évtizedeken keresztül élsportban élő emberek megfáradnak, megcsömörlenek, lesérülnek. Akik pedig előtte nem sportoltak, azok fiatalabb korukban is képesek lettek volna a kiemelkedő teljesítményre - ha ez idősebb korukban így van - csak valami oknál fogva, hely, idő, pénz, külső körülmények, stb. miatt nem sportoltak.
    Természetesen ez a saját véleményem, beszélgethetünk még róla.

    VálaszTörlés
  153. 150. Paleolga
    A fitinsav problémáról hallottam már, az viszont új nekem, hogy az emésztésen kívül a fogaknak sem tesz jót. Köszi az infót.

    Az viszont nekem kezd egyre unszimpatikusabbá válni a paleóban, hogy: "ha ezt eszel, akkor egyél még hozzá azt, vegyél be ilyen enzimet és olyan vitamint, és még egyél hozzá valami mást is..." Na neeeeee! Az evés kezd már egy nagyon egzakt mérnöki eljárássá válni. Nekem erre nincs türelmem : )

    Az én egyszerű, józan észen alapuló fogvédő "stratégiám" az, hogy ha édeset, vagy savasat eszek, akkor utána van egy gyors, alapos öblítés és kész. Meg xylites fogkrémmel mosom a fogam és ennyi.

    És még reménykedem abban is, hogy genetikailag sem vagyok nagyon gyenge.

    Egyébként sem eszek minden nap magvakat, diót, és amikor eszek, akkor is csak egy normális adagot (egy maréknyit).

    Max. még veszek be hozzá egy jó adag C-vitamint. De többet már tényleg nem! :)

    VálaszTörlés
  154. Hát egyelőre az USÁ-ban se örvend nagy sikernek a paleó, 31 diéta közül a legutolsó helyen végzett:
    http://health.usnews.com/best-diet/best-overall-diets
    Persze ezen nem lehet csodálkozni, ha ott is olyan hülyeségekkel tömik a népek fejét, mint pl. ismeretlen a hatása szív- és cukorbetegség megelőzésére és kezelésére, meg hogy hiánybetegségeket kockáztatsz vele stb.:
    http://health.usnews.com/best-diet/paleo-diet

    Első helyen a DASH-diéta végzett, ami a totális elmebaj, azaz egy az egyben visszatükrözi a mai elhibázott táplálkozási ajánlásokat. Szegény amerikaiak (is)....

    VálaszTörlés
  155. 155 snovi
    Itt van két példa.
    1.Lubics Szilvia, harminchoz közel kezdett futni, most 39 és nem csak sima győzelemt aratott női mezőnyben a Spartathlonon. Egy csomó más eddigi rekordot döntött meg. Még 5-6 éve komolyabb helyeken jóformán sehol nem ragozták nevét.
    2.Szőnyi Feri, 40 éves volt, mikor úgy döntött, hogy kipróbál néhány sportkategóriát. Rájött(!), hogy a hosszútávfutás + a biciklin tud jól teljesíteni, ezért ezzel kezdett foglakozni.
    Most világbajnok világrekorder, stb..
    De lehetne találni külföldi példákat is,...
    Ha a felvetett konkrét példák érvként létjogosultságot nyertek felvetésemhez, akkor javasolom az e-mailes folytatást. (Mások unatkozni fognak és a tulaj sem fogja jószemmel nézni ezt a nem ide való témát). Címem: geoffrey22paleo@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. küldtem a címem, de még nem győztél meg :D

      Törlés
  156. 89.Bruce

    Hja.. így könnyű...ha valakinek védőnő-dúla a párja :)
    Én meg most éppen belefásultam a nagy paleomegmagyarázásokba és elhatároztam, hogy befogom a számat (egy időre..)és mindenki csináljon és egyen amit akar ! A "kontrolcsoport" csak nyafog, meg siránkozik, de azért élcelőni azt tudnak velem...

    Sajnos, Sinlac nélkül nem tudjuk megoldani. Nehezíti a helyzetet, hogy egymás után bújnak elő a fogai, emiatt is étvágytalan.
    Igen, én is Alexandra oldalán hallottam először a BLW-ről, de akkor még nem volt aktuális. Megkeresem FB-on részletesebben.
    Köszi a jókívánságokat, viszont kívánom Neked és a kis családodnak a sok örömöt és további jó egészséget !

    Korinna

    VálaszTörlés
  157. És olyan készítmény nincs, amiben csak fitáz enzim van? A többit mi a fenének szedni 20 euróért, ha az embernek nincsenek emésztési problémái? Lehet, hogy takarmányboltban kellene körülnézni :-). Ez már tényleg megfizethetetlen egyszerű halandóknak a K2, E meg egyéb vitaminok mellé.
    Paleópiskóta:
    Végy mandulalisztet ( 5000 Ft/kg ), aztán enzimtablettát (6000 Ft/doboz) .... stb :-))

    VálaszTörlés
  158. 160. Kriszta

    Tetszik a piskótarecepted:)
    Szerintem túlzás lenne, ha csak azért szednénk külön fitáz enzimet, hogy meg tudjuk emészteni a magokat. Ez kb. ugyanaz, mint marékszámra enni a halolajkapszulákat, hogy ellensúlyozzuk a magokban lévő omega-6-ot. Egyszerűbb nem enni nagy mennyiségben áztatás nélküli magokat, magsüteményeket, kesudiótejet, stb., mint aztán ezek káros hatását valami drága táplálékkiegészítővel ellensúlyozni. Ésszerű kompromisszumokra van szükség.
    A fitinsav probléma a fogromlás kapcsán jött elő. Akinek folyamatosan romlanak a fogai, az gondolkodjon el azon, hogy nem lehet-e, hogy túl sok magot, diófélét fogyaszt, s próbálja meg csökkenteni/elhagyni vagy előkezelni vagy több C-vitamint szedni, stb. Akinek viszont nincsenek ilyen problémái, sőt úgy általában emésztési problémái sincsenek, nem hiszem, hogy csak a magfogyasztás érdekében szüksége lenne emésztő enzimeket szednie.

    VálaszTörlés
  159. 151, Eper

    "http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1433/116/vitaminok/e---%C3%A9s-k---vitaminok/nature&vitality-e-vitamin-komplexAzt mondjátok, hogy ez az e-vitamin is teljesen jó? "

    Szrintem ez abszolút megfelelő E vitamin, mert természetes E vitamin, azonkívül mixed tokopherol van benne,

    VálaszTörlés
  160. 162. Kistörpe

    Nem alacsony nagyon a gamma-tokoferol tartalma az alfához viszonyítva? A Life Extension-nél ez írják:
    "Most commercial vitamin E supplements contain little, if any, gamma tocopherol. They instead rely on alpha tocopherol as the primary ingredient. However, it is gamma tocopherol (not the alpha form) that quenches peroxynitrite, the free radical that plays a major role in the development of age-related decline."

    VálaszTörlés
  161. 163. Paleolga
    Magyarul:
    http://www.vitabest.hu/aruhaz/64/20/vitaminok-etrend-kiegeszitok/gamma-e-tokoferol-tokotrienol-detail.html

    A Paleomagazin számomra legértékesebb információja az volt, hogy már valaki hivatalosan behozza Magyarországra a Life Extension termékeket.

    Én most a YiYa E vit és a LEF E vit-ja között nem tudok dönteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közben rájöttem, hogy a YiYa E vit-ban szintén borzalmasan kevés a gamma tokoferol az alfához képest, azért is sokkal olcsóbb, mint a LEF E vit-ja.

      Törlés
    2. Végülis azt is teljes homály fedi, hogy a Swanson E vit-jában mennyi alfa, meg a többi tokoferol van, ezt szedem most. Valószínűleg semmivel sem több, mint a csak alfa tokoferolt tartalmazó E vit-okban, mert akkor kiírnák rá, dicsekednének a gamma-tokoferol tartalmával. Most nagyon csalódott vagyok. Lehet, hogy életemben először élek a pénzvisszafizetési garanciával.

      Törlés
    3. Számora meg az, hogy Magyarországon megjelent egy ilyen magazin. Ez egy igazi Nagy Buum volt!

      Törlés
  162. Amit Kistörpe írt, az szerintem a Joe által gyártott termék. Esetleg ő el tudna minket igazítani.

    VálaszTörlés
  163. 164. Rozcsika

    13 ezer Ft-ért elég húzós az ára. Az iHerbnél házhozszállítással együtt is csak 8 ezer Ft.
    Amelyik E-vitamin nagyon olcsó, abban biztosan az alfa tokoferol van túlsúlyban. Próbálnak itt is ködösíteni, mint egyes K-vitaminok esetében, hogy alig lehet kideríteni, MK-7-et vagy MK-4-et tartalmaz a készítmény.

    VálaszTörlés
  164. Rozcsika,
    ezt ismered? http://www.beforethey.com/
    Képriportok kis létszámú, elszigetelten élő törzsekről.

    VálaszTörlés
  165. 167. Merrea
    Nem ismerem. Köszi, hogy gondoltál rám. Szinte festményszerűek a fotók, tényleg nagyon szépek és érdekesek.
    Az egyik samburu törzsbeli maszáj harcossal esik szerelembe a svájci Corinne Hofmann, aki eztán erről megírja Afrikai szeretők és Visszatérés Afrikába c. könyveit. Az első könyv gyakorlatilag arra épül fel, hogy el kell képzelnünk egy tökéletes férfit, egy valóságos férfi Istent, aki után megbabonázva megy a kunyhójáig egy svájci üzletasszony, ami elég nehéz, mert egyetlen fotó sincs a könyvben. Amikor aztán a történetből egy filmet is forgatni kezdenek, erről szól a második könyv, akkor már kerül be a könyvbe fotó az álomférfiről, de jaj, bárcsak ne került volna. Ezek a Jimmy Nelson fotók szépítenek a képen, könnyebb elképzelnünk a történetet, végülis a helybe is bele lehet szeretni.
    Végre egy olyan nyugati ember ment oda, aki nem lesajnálni akarta az életüket, hanem a szépséget akarta megörökíteni.

    VálaszTörlés
  166. E-vitamin:
    Igen, az a cseppes az én termékem.

    A gamma- és alfa-tokoferol helyes aránya min. 1:4-hez kell legyen ( nincs ez 1értelműen meghatározva, ez az érték pont a lef.org -ról származik). Még több gamma még jobb persze. 200mg gamma + 400NE (= kb 300mg) az ideális a LEF szerint most (ez amúgy 1:1,5-ös arányt jelent)
    Az E-vitamin cseppem gamma : alfa aránya 1:2 és 1:3 között van. És egy adag csak 100NE (=67mg) E-vitamint (= alfa-tokoferolt) és 25mg gammát tartalmaz. A LEF-es még jobb. Sőt a LEF-nél van olyan is, ami tokotrienolokat is tartalmaz. Az még jobb. No, de az enyém 1.890Ft, a LEF-esek meg 8000Ft és 13.000Ft...

    A szójából kivont tokoferolok esetében magas a gamma-tokoferol szint (80% körüli), a napraforgóból kivonté pedig csak ilyen 40% körüli. Az enyém napraforgóból van, a LEF-é szójából. Ettől még a szójában lévő lektinek és egyéb rosszak nincsenek a szójából kivont tokoferolokban benne. Viszont a LEF-é tartalmaz szójalecitint is, amiben viszont már benne vannak a szója idegen fehérjéi is! Bár ez kicsi mennyiség, valószínű nem okoz gondot csak annak, aki kifejezetten szójára allergiás.
    Összefoglalva tehát a LEF-es nagy dózisú, bár allergén szója fehérjéket tartalmaz keveset és drága. Az enyém nem tartalmaz ilyet (csak lenmagolaj van benne, mint segédanyag), kisebba hatóanyagtartalma, de olcsóbb. A LEF-es szinte nem tartalmaz alfa-tokoferolt, ezért külön E-vitamin kiegészítés szükséges még mellé. Az enyém pedig tartalmaz E-vitamint is, így nem kell külön kiegészíteni.
    Ja az E-vitamin az az alfa-tokoferol elnevezése. A természetes E-vitamin természetes alfa-tokoferolt jelent. A gamma- és egyéb tokoferolok nem jelölhetőek E-vitaminnak és NE értékben sem adható meg az értékük + RDA% megadásában sem számítanak bele. És sok-sok kavarodásra adnak okot...

    166 vitamintippek
    Ja hát ha nem kapják el a vámon akkor olcsóbb az iherbről rendelni, ha igen, akkor meg +27% áfa + 12% vám, azaz összesen (összeszorozvaa) + 42%... Kb ugyan annyira jön ki, viszont nincs macera. (amúgy van érdekeltségem a vitabestben, viszont ha nem lenne, én is inkább külföldről ugyeskedve a vámmal/áfával rendelném meg...)

    VálaszTörlés
  167. 147. Paleolga
    149. szengab

    Szóval akkor még egyszer:
    Jól értem, ha egy tápanyagdús reggeli után eszek még egy marék diót is, akkor pl. érdemes bevenni egy jó adag C-vitamint is hozzá, hogy a fitinsav miatti felszívódási problémát megszüntessem, vagy legalább is mérsékeljem?

    Ha meg más vitaminokat és ásványi anyagokat is szedek a reggelivel, akkor meg gondolom az a legegyszerűbb és legjobb, ha a marék diót külön eszem önmagában.

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  168. Ha már itt vagyok egy fontos dolog rizst néha evő paleosoknak (de aki nem evett idáig, csak ezért ne kapjon rá...)

    A fehér rizs megfőzve már nem tartalmaz veszélyes lektineket. Így a magas CH tartalom a fő probléma vele (illetve a magas GI is és persze GL). Azaz inkább csak "mennyiségi" probléma van vele, nem "minőségi" (mint pl a cukor esetében is: 1db kockacukortól sekinek semmi baja nem lesz, de többtől igen).

    A basmati rizs GI és GL-je már nem olyan magas, mert több emészthetetlen keményítő összeteőt tartalmaz. Így ha már rízs, ez a preferált. Pontosabban a fehér basmati rizs (Minden barna rizs rossz, azokban sok a lektin és egyebek is).

    Na most normál esetben kb 4% ún rezisztens keményítőt tartalmaz a basmati rizs. A főzés-hűtés során ez tovább nő, mert olyan keményítő kristályok alakulnak, melyek nem emésztődnek, helyette a vastagbélben fermentálódnak vajsavvá, a legjobb prebiotikumok ám ezek a rezisztens keményítők! Minél több vízben, minél jobban megfőzik és minél hosszabban hűtik annál több rezisztens keményítő képződik minden keményítőben. (Pl a másnapos hűtőből kivett krumplipűré GI és GL értéke is ezért lesz sokkal alcsaonyabb, mint frissen). A 10x-es mennyiségű vízben pépesre főtt basmati rizst ha hagyom kihulni szobahőmérsékleten, majd hűtőbe teszem 1 napig, akkor GI és GL értéke nagyon alacsony lesz, rezisztens keményítő (prebiotikum) tartalma pedig magas. Pontosan mennyi, nem mérték még, de a meglévő mérésekből következtetve igen jelentős. Megfahéjjazva, vaníliázva, vagy kókusztejjel összefőzve remek hideg desszert lesz így sportolóknak, akinek többlet CH kell. 0% fruktóz, kizárólag glükóz-polimerek. Magas prebiotikus hatás, vastagbél vajssav szint fokozás. Alacsony GI/GL. 100x jobb, mint az édesburgonya szerintem...

    VálaszTörlés
  169. fitátok:

    a retekcsíra sok fitáz enzimet tartalmaz. Ingyen van ha az ember maga csíráztatja... Azt hiszem a mustár csíra is és minden Brasscaceae család csírája is, de csak a retek csírában vagyok biztos, arról láttam mérést.

    A C-vitamin kapszulában érdemes, ne iszogatva, hacsak nincsen közömbösítve szódabikarbónával, a fogaknak nem jó ami savas.


    VálaszTörlés
  170. Joe

    Akkor ez a basmati rízs miért csak a sportolóknak jöhet? Mi gond marad vele a főzés- hűtés után?

    VálaszTörlés
  171. Joe

    Az édesburgonya miért nem jó szerinted? Olvastam,h. szuperélelmiszer, na meg a természeti népek egy része is gyakran eszi.

    VálaszTörlés
  172. 171. Joe
    Biztos, hogy 10-szeres vízben megfőtt rizst akartál írni? Az nagyon sok víz. Köszönjük a fontos infókat!!!!

    VálaszTörlés
  173. Kíváncsi: Jó elragadtattam magam. Nem 100x jobb, de jobb. A batáta CH tartalmának kb 20-30%-a fruktóz. Ezért édes. Persze nincs gond egy kis fruktózzal, de a sokkal igen. A gyümölcsök CH tartalmának kb 50%-a fruktóz. Ha törekszem a viszonylag alacsony fruktoz bevitelre, akkor érdemes azt csak gyümölcsből beszednem. A gyümölcsök rostja, tápanyagai jobbak a batátánál. Ha batátát eszem, kevesebb gyümölcsöt ehetek, mert az is fruktózos. Egy sportoló számára a glükóz-polimerekből (keményítő) származó CH legideálisabb, mert az izom glikogént ez tölti föl gyorsabban és kevésbé szakít meg bizonyos előnyös folyamatokat, amik edzés után fönnállnának (pl fokozott hGH termelés, ketózis). Nem sportolóknak is jobb ha a kb 100g-nyi szükséges napi CH csak töredéke a fruktóz (pl 20g, azaz 20%). A zöldségek többsége is a gyümölcsökhöz hasonló arányban tartalmaznak glükóz:fruktóz (pl zeller, brokkoli, répa), csak sokkal kevesebbet mind2ből. Szóval a még sok zöldség mellé is jobb vmi tiszta glükóz forrás, pláne ha még gyümölcsöt is eszem. A batáta meg azért kevésbé dús jó rostokban és mikrotápanyagokban, enzimekben, mint a zöldségek és gyümölcsök, viszont hasonló fruktóz-terhelést jelent.
    A batáta is tartalmaz lektineket, bár keveset és valószínű azok is semlegesülnek főzésre, de rizsben meg biztosan. A batátában is van rezisztens keményítő és biztosan képződik is benne főzés-hűtés hatásra több, de kevesebb, mint a rizsben, mert ez amilóz tartalomtól függ és ebben a rizs jeleskedik.
    Szóval nincs gond az édesburgonyával, de többlet CH fedezésére a hűtött főtt rizs (+kis gyümölcs esetleg) jobb.

    VálaszTörlés
  174. Rozcsi: Igen, 10x-est akartam. Én pl 7x-es mennyiségűvel szoktam csinálni. Jó sokáig kell főzni. Szinte pépesre. Előbb-utóbb elpárolog. Úgy szoktam, hogy szekfűszeg pár db + pár szem mazsi. Ezzel főzöm jó sokáig, majd mikor már a nagyja elfőtt, de még nem leégés veszélyes vajat vagy kókuszzsírt keverek hozzá sokat (zsiradék is csökkenti GI/GL-t és finomabb is tőle) + pici sót + vaníliát + eritritet. Összekavarom óvatosan. (Persze ahogy fő el a víz, úgy csökkentem a hőfokozatot, le ne égjen). Szobahőmérsékleten hagyom lehűlni, majd hűtő... Másnap fogyasztható (módjával azért).

    VálaszTörlés
  175. 171 Joe
    176 Joe

    Joe emlékszem erre a rizses infódra, 1-másfél éve is megosztottad, és akkor úgy fogalmaztál hogy a hosszú szemű rizseknek jó az amilóz-amilopektin aránya...Utána is jártam és ilyen pl. az indica is, ami fele annyiért kapható mint a basmati. A 2 legjobb Ft/g arányú amit találtam:
    http://herbalnet.hu/Yano_rizs_indica-termek-153283#
    http://herbalnet.hu/Yano_rizs_basmati-termek-92381

    Indica rizs
    Vékony és hosszú szemű, nem ragadós, szárazra és szilárd állagúra fő, erős illatú. Ilyen például a basmati, a nyugat-bengáli patna, az Észak-Amerikában összefoglalóan carolinának nevezett rizsek.
    http://buvosszakacs.blog.hu/2007/07/13/nepek_rizsei

    VálaszTörlés
  176. 177. Joe

    Úgy úgy fahéj + szegfűszeg a 2 polifenol király:
    http://kepkezelo.com/images/zzsscrh3ordt7z2ibogi.jpg
    + persze vércukorcsökkentés...

    A zsiradék nem mehet az elején?

    VálaszTörlés
  177. 172. Joe

    C-vitamin por:
    Én reggel MSM porral keverem, este pedig Mg-citráttal....Véleményed?

    Sőt lehet hogy hamarosan MgO-val....

    Tudom elvileg csak 4%-ban szívódik fel az MgO, azonban nemrég találtam 2 helyen is hogy közel azonos mint a többi:
    http://www.michaelmooney.net/CostofMagnesiumWithDifferentCarriers.pdf
    http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=29065

    Ha ez igaz, akkor viszont a 60%-os elemi magnézium tartalmával az Oxid a nyerő, míg a többi max 16%-os, a citrát ha TRimagnéziumos, mint a vitáltrendes (amit fentebb emlegettetek) + nekem is van itthon....amint elfogy + a malátos is + a kloridos, kipróbálom az oxidost...

    VálaszTörlés
  178. kb. 1 éve nem jártam itt, de tegnap átolvastalak titeket novembertől, és ezt nem láttam linkelve:

    http://www.iherb.com/life-extension-super-booster-softgels-with-advanced-k2-complex-60-softgels/41243/

    Ugyanannyi K-vitamin mint a Super K-ban + Klorofill (magnéziumos, nem rezes!) + vegyes E-vitamin tokoferolok + Ginkgo biloba + Lutein + Likopin + Lignan + B12 + C

    B12 mondjuk lehetne inkább methyl vagy dibencozide a cyano helyett...

    A jóféle klorofill amit tartalmaz, ennyiből jön ki külön:
    http://www.iherb.com/life-extension-chlorophyllin-100-mg-100-veggie-caps/43167/

    Lebontva:
    Life Extension, Super Booster Softgels, With Advanced K2 Complex, 60 Softgels $31.50
    10.8$ Chlorophyllin (from sodium magnesium chlorophyllin)
    15$ Vitamin K
    3.85$ Ginkgo
    ------------------29.65 + E-vitamin tokoferolok + Lutein + Likopin + Lignan + B12 + C

    Szóval jobban megéri szerintem....

    KLOROFILL "a növények vére"
    Ellentétben néhány növényi összetevővel - melyek csak magas dózisban biztosítanak védelmet a rák ellen – a klorofill már sokkal kisebb mennyiségben is rendelkezik rákellenes és DNS-károsodás-védelmi hatásokkal.
    További szerepei még: méregtelenítés(vér, máj, vese), gyulladáscsökkentő(ízület, torokfájás, gyomorfekély), testszag, bélműködés, orrdugulás, sebgyógyulást, antibakteriális, gombaellenes, asztma, visszér,
    http://www.lef.org/magazine/mag2009/dec2009_Protect-Your-Genes-From-Deadly-Mutations_01.htm

    VálaszTörlés
  179. 169 Joe

    Ti ketten Gáborral vagytok a legnagyobb nemzeti kincseink :-)) Hihetetlen mennyit lehet tőletek tanulni, köszönjük szépen az infókat.

    VálaszTörlés
  180. Joe, azt még meg tudnád mondani, hogy ebben mit jelenthet a Mixed Tocopherols? Mert külön fel van tüntetve az alfa, gamma, delta mennyisége. A mixed lehet, hogy tartalmaz még jó sok alfát? 3 dollárért adták kipróbálásra :-)
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Mixed-Tocopherols-Vitamin-E-60-Softgels/52544#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=now%20foods%20gamma%20e%20tocopherols&rc=1059&sr=null&ic=2

    VálaszTörlés
  181. Joe, ha még jársz erre, mi a helyzet a K-vitamin olajjal? Nem lehet még kapni? Köszi.

    VálaszTörlés
  182. Joe, azt írod, hogy a "rizs megfőzve már nem tartalmaz veszélyes lektineket". Ez vajon más gabonákra is igaz? Azért érdekelne, mert nemrég érveltem egy ismerősömnek a gabonák és a hüvelyesek ellen a magas lektintartalmukra hivatkozva, és azt a választ kaptam, hogy a lektinek a magas hő hatására semlegesítődnek. Átküldte ennek a cikknek az absztraktját, állítólag még a búza legveszélyesebb WGA lektinje is inaktiválódik a hő hatására: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095671350300104X
    Ti erről mit tudtok? Segítsetek, légyszi, mivel tudnám ezt cáfolni?
    Ildi

    VálaszTörlés
  183. Sziasztok, kislányomnál allergiaviszgálat során kiderült, hogy poratkára és penészgombára allergiás. Az orvos egyből egy enyhe szteroidos orrsprayt és szirupot írt fel. Azt mondta, hogy ezt most már mindig alkalmazni kell. De az is érdekes, hogy semmilyen más alternatívát nem ajánlott fel.
    Hiába mondtam, hogy azt figyeltem meg nála, ha tejterméket vagy gluténeset eszik, akkor jobban folyik az orra, egyáltalán nem is gondolt arra, hogy rejtetten ételérzékeny lehet, mert az IgG eredménye nagyon jó lett. Sajnos nem tudok neki mindig saját kaját biztosítani. Van valakinek ismerőse, aki gyereke hasonlóan allergiás, vagy tudtak javítani az allergiáján?

    VálaszTörlés
  184. Gábor
    A hírleveledben szereplő cikked (Na, most majd jól megváltoztatom az Életemet) egyik témája ("Az igazi cél mindig a teremtés és a szolgálat") eszembe juttatta az angol Geoff Thompson-t (http://www.geoffthompson.com/), akit szintén nagyra tartok. Ismered őt? Teljesen más háttérrel indult (gyári takarítóból, majd kidobóból lett író), de az ő műveiben is gyakran szerepel ez a gondolat.

    VálaszTörlés
  185. 186. Szabó Csilla

    Gyerekkoromban nekem is súlyos poratka allergiám volt, ami asztmatikus hörghurutban kulminálódott. Szereket kaptam, szanatóriumban voltam, végül kinőttem az ált. iskola végére. Felnőttkorra annyi maradt meg ebből (egészen 38 éves koromig), hogy a szülői házban való 1-2 éjszakai alvás után reggelente folyt az orrom, piros volt a szemem, tüsszögtem és nyáladztam, mint Pavlov kutyája. A paleó elkezdése után kb. 1 évre meglepetésemre ez is teljesen elmúlt. A tenyek-tevihitek.hu gyógyulástörténetei között sok allergiás gyógyulást találsz, nem az én példám az egyetlen, de idevágott, ezért leírtam.

    VálaszTörlés
  186. 181 Warren

    Nagyon ritkán van időm olvasni, és kicsit a partvonalról nézek dolgokat vega lévén (kipróbáltam nekem ez a jó bevállalom az ebből adódó kockázatot, természetesen semmi glutén és semmi cukor és tejtermék nincs az étkezésünkben).
    A vitamin ajánlásokat mind Gábortól és tőled lesem el, tőled még az ár érték arány elemzéseket is imádom, és az egyéb ajánlásokat (Deerma Boost , Bioplasma stb)

    Nem találtam más elérhetőséget ezért itt szeretném megköszönni ezeket a megosztásokat. Nyárra beterveztem Gábor könyvét is, mert érdekel a mélyebb megértés is a vitaminokról.

    Ez a Super K2 itt a 60-80 közötti részben azért érintőlegesen ott van.

    Egy kérdésem is lenne a Neprinol ról mi a véleményetek?

    VálaszTörlés
  187. 188. Joe
    Anyira éreztem belül, hogy nem normális, ha az ember a kinti levegőben szálló penészgombára, meg a porra allergiás. Azt nem fogom megvárni, hogy ő ezt kinőjje, hát mennyit szenved szerencsétlen. De akkor ez mégsem egy reménytelen allergia, tényleg az étel miatt van. Komolyan nem értem ezeket az orvosokat. Még tapasztalat, hogy amikor láttam, hogy folyik az orra, akkor adtam neki pluszba probiotikumot, meg megtiltottam neki, hogy egyen édességet is és még halolajat adagoltam. Ilyenkor érdekes módon mindig javult az állapota.

    VálaszTörlés
  188. 189. Énis Ezvagyok - ki is? :)

    Bioplasma: ritka hogy 1 termék alatt ne legyen 1 negatív hozzászólás se, ellenben 32 pozitív.
    Ha dobsz egy mail címet átküldöm a legfrissebb best of iHerb PDF-em ;)

    Neprinol - ennyit biztos hogy nem ér: 38ezer Ft / 300 db
    szerrapeptáz, nattokináz, proteáz, lipáz, bromelain, papain, rutin és amla, CoQ10 magnézium
    44 szerrapeptáz termék az iHerben: http://www.iherb.com/search?kw=serrapeptase&x=8&y=15#p=1
    76 nattokináz termék az iHerben: http://www.iherb.com/search?kw=nattokinase&x=15&y=10#p=1
    ha szükség van egyáltalán erre a kettőre, többi a PDF-ben fillérekért...

    VálaszTörlés
  189. 189.
    "... A vitamin ajánlásokat mind Gábortól és tőled lesem el ..."

    Honnan lehet ellesni Warren véleményét. Van egy blogja vagy ilyesmi? Tudnál egy linket adni?

    181. Warren
    Először szuper belelkesítő ez a Super Booster cucc, de nem arról van szó, hogy azért olcsó, mert sok benne a lejárt lemez? Ha most az a divat, hogy az E vit. tokotrienols-okkal legyen együtt, a K2 vit. zsírban oldódó C vit-nal (Ascorbin palmitate), a B12 metylkobalaminból legyen, és ebben a Super Booster-ben nem így van, akkor lehet ez egy sima végkiárusítása is a csalódást okozó cuccoknak.

    Kijelentő mondatokat írtam, de kérdezek persze. Totál kezdő vagyok vitaminológiában, csak mindig kiderül, hogy van valami oka annak, ha valamit kevesebbért is odaadnak.

    VálaszTörlés
  190. 190. Szabó Csilla

    Próbáljátok ki ezt esetleg:

    Gyerekorom óta van pollenallergiám aug.20.-szept.20. között, az utóbbi években már asztmatikus tünet is...
    Tavaly mikor elöször jelentkezett gondoltam szép sorban végigmegyek az iHerbes készletemen fél óra eltolással és letesztelem mi lehet hatásos a nehézlégzésre, de valamiért jött egy olyan gondolat hogy kezdjek a sóval....és meglepetésemre 10percen belül elmúlt a nehézlégzés !
    Persze nem mindegy milyen só. Amire ez van ráírva az jó: TERMÉSZETES, KÉMIAI KEZELÉSTŐL MENTES. Ezt csak az őstengerekből származó bányászott sóval lehet megtenni (a mostani tengerekből származót tisztítani kell)
    Ilyen pl. a Nyírség Só Kft. kémiai kezeléstől mentes bányászott kristálysója(szintén PARAJDI) fillérekért(40-60 Ft/kg) !!!
    KÉP: http://www.kajapedia.hu/?p=recipe&recipe=497

    Ha ez nem használna akkor: MSM, Kurkuma, L-Metionin, Quercetin + Bromelain

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.