2013. július 13., szombat

dumcsi csak ugy 5

Szendi Gábor:
Párizs paleós szemmel

A paleo egy életforma, és tapasztalataim szerint semmi akadálya annak, hogy utazáskor is paleo elvek szerint éljünk. Ehhez csak némi rákészülés, és a fagylaltosok és csokiárusok szirénhangjával szembeni süketség szükséges.

Sokaknak okoz fejtörést, miként tartsák be a paleoelveket utazáskor, nyaraláskor, különösen külföldön. Sok éves tapasztalatom, hogy ez -némi előrelátással, és a kísértéseknek való ellenállással - elég egyszerűen megoldható. Persze, mindig vannak kivételek. Pár éve egy lány kérdezte levélben, mit tegyen, mert a Szaharába három hetes tevetúrára indul, és ott a fő eledel valami lepényféle. Azt válaszoltam neki, hogy ilyen körülmények közt nincs más választása, mint a túlélésre koncentrálni. Az éhhalálnál még az egészségtelen táplálkozás is jobb, s a nyugati vagy "földművelő" étrend nem három hét alatt fejti ki megbetegítő hatását. De ezen az alapon mégsem tanácsolom, hogy csak a kényelem kedvéért akár egy hétre is felhagyjunk a paleóval, ha máskülönben kis odafigyeléssel meg tudjuk oldani. A paleo egy életforma, egy életelv, s az ember tartását szokásai és elvei adják. Aki a körülményekhez illően könnyedén cserélgeti elveit, az igazából nem is köteleződött el egyik mellett sem. Másrészt sokak elrettentő tapasztalata, hogy a "melléevés" gyorsan megbosszulja magát, pattanások, afták, puffadás formájában. Mellesleg ezek a gyorsan jelentkező tünetek is mutatják, milyen étrendhez edződött hozzá a nyugati ember.

Idén 12 napot töltöttem Párizsban, s végig könnyedén tartottam a paleo táplálkozás szabályait.
Tudtam előre, hogy elsősorban a paleo reggeli fog nehézséget jelenteni, a szállodában ugyanis kifli, croissant, pirítós és müzlik a fő eledelek. A szállodalakók nagy lakmározásokat csaptak ezekből, és térfogatukból látszott is, hogy ezt az abrakot eszik otthon is. Elkerülendő a reggeli koplalást, sütöttem előre egy tepsi kókuszlisztes meggyes piskótát (15 tojás szétválasztva, eritrittel felverve, 1 dl kókuszzsír, 10 dkg kókuszliszt, 1 sütőpor, egy üveg meggybefőtt) és beszereztem fél kiló Gastroyal Paleolit Sajtos-szezámos rudat és fél kiló Gastroyal Paleolit Kakaós kekszet. A piskóta hűtés nélkül 4 napot bírt ki. Amíg tartott, addig azt vittem le a reggelihez, plusz felfaltam a sonkát és a sajtot, amit kaptunk a reggelihez. A DM-ben még itthon vettem zabtejszínt, a kávémba azt öntöttem. Később Párizsban találtunk mandulatejet is a boltokban, sőt ugyanolyan zabtejszínt is, mint amit itthon vettem. A kedves kocka alakú konyhásnő gyorsan elkönyvelt minket a "furcsa párnak", látva dobozainkat, maréknyi bekapdosott vitaminjainkat. Az ottfelejtett szacharinomat kidobta, mert nem tudta, mi az.

A piskótaellátmány kimerülése után minden reggel két Gastroyal Paleolit Kakaós kekszet vittem le a reggelihez és megkentem őket vajjal. Ez a keksz eléggé tömör és laktató, de azért ha mégis éhes maradtam, elropogtattam néhány sajtos-szezámos rudacskát. Persze, lehet sütni is száraz süteményeket előre, de nekem nem volt időm kikisérletezni a megfelelő fajtát, ezek a gastroyalos sütik pedig már beválltak. A "minden kötél szakad" esetre vittem azonban aszalt áfonyát és zabpelyhet, s az utolsó két nap mandulatejjel felöntve már ezt reggeliztem. Mint újra és újra hangsúlyozom, a zabpehely véleményem szerint szükség esetén abszolút elfogadható, mert nincs benne glutén és glikémiás tulajdonságai elég jók. Persze rendszeres fogyasztását továbbra sem ajánlom. Hasonló a helyzet a sajtokkal. Itthon soha nem fogyasztok sajtot, de szükség esetén kisebb rossznak tekintem.


Cézár saláta hagymalevessel

Az ebéd Párizsban nem gond, mert a franciáknál a saláta nemzeti eledelnek számít. Sok helyen árulnak Cézár salátát (csirkehús, sajt, saláta öntettel), a húsokhoz mindenhol lehet kérni krumpli helyett salátát. A jellegzetes turistamenü, amit olcsóságáért szeretnek a turisták, eleve valami salátával kezdődik,


Előétel: Tojás salátával (éhes voltam, és fotó előtt beleettem)

utána valami hús, salátával, és a végén általában választható desszertnek a gyümölcssaláta. Az étlapokon a csirke és kacsacombot a franciák csirkelábnak és kacsalábnak hívják!


Bocsi, már kicsit megrágtam.

Egyébként a rengeteg elhízott párizsi láttán bennem szertefoszlott az a korábbi évtizedekből származó kép, hogy a franciák egészségesen táplálkoznak. bár a statisztikák szerint még mindig náluk a legkevesebb az elhízott ember, az utcán nem ez volt a benyomásom. Az is feltűnő volt, hogy a rengeteg bevándorló közt aránytalanul több volt a súlyproblémával küzdő: ők az egészséges táplálkozás tradícióinak hiányában sokkal védtelenebbek a nyugati étrend csábításaival szemben.

 

Napközben narancsot ettünk, ha megéheztünk. A narancs jól cipelhető, a szomjat is oltja, sokáig eláll. Kávézni a Starbuckban érdemes, mert a kávéházakban és vendéglőkben általában színes melegvízet szolgálnak fel kávé gyanánt. Éppen ezért mindig vittem magammal kis üvegben neszkávét, és minden ilyen löttyöt feldúsítottam. A Starbuckokban egyébként szinte zavar támad, ha valaki kávét kér, mert a legtöbb vevő valami fagyiszerű, tejszínsapkával díszített édességet vásárol. Ez persze nem a Starbuck bűne, ők csak mennek a fogyasztói ízlés után. De javukra írom, hogy náluk kapható gyümölcssaláta is.

A franciáknál a paleo nem elterjedt irányzat, a bioboltokban még mindig a teljes kiőrlésű cuccok meg a szója a divat. A párizsi Shakespeare könyvesboltban egy könyvet találtam paleo témakörben, az is a paleo kritikája volt. Marlene Zuk 2013-as Paleofantasy könyvéről van szó. Megvettem, nem árt, ha megvan, netán egy paleoszkeptikus majd erre talál hivatkozni. A könyv - csak beleolvastam - ostoba és felületes, ugyanazt a nótát fújja, mint a paleót általában nem értők. Zuk, aki mellesleg nem egy buta nőszemély, több könyv szerzője, egyszerűen csak leragadt a "mit evett az ősember" érvelésnél, na meg, hogy a laktózt le tudjuk bontani, tehát akkor a tej okés.

Összességében a paleót simán lehet tartani külföldön is, ezt korábban, más országokban is megtapasztaltam. Érdemes kicsit rákészülni, különösen az első napok kedvéért, amíg fel nem fedezzük az adott ország/város lehetőségeit. Az élelmiszer ellátmányt nem ajánlatos kézipoggyászban vinni, mert a kukában fog landolni a szigorú ellenőrzések miatt.

220 megjegyzés:

  1. Derya 191:
    Köszönöm a választ (persze, itt semmilyen infó nem titkos :-)
    Reméltem, hogy elérhetőbb helyen lesz nekem pesti forrás, de ez a 20. kerületi, meg a Prielle K. utcai is nagyon kiesik, ha a szokásos pesti úticéljaimat nézem, de megkérdezem az itteni Menta Patikában.

    Húsvétinyuszi 194:
    Úgy érzem, én az Iherbről rendelt NowFood-os Mg-citrát poromból is ki tudok mérni fél teáskanálnyit :-), úgyhogy lehet, a végén ebből rendelek megint, bár ez kb. 23 dkg 1750 Ft...
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Magnesium-Citrate-100-Pure-Powder-8-oz-227-g/1101

    Paleolga 192:
    Nekem az alvási apnoém ideje alatt kellett kimennem éjjel 1-2× pisilni (ez általános tünete, úgy tudom), ahogy megkaptam a légzéskönnyítő készüléket (ennek már 5 éve), megint mintha elvágták volna, soha nem kell kimennem éjszaka, csak ha 2-3 dl vizet megiszok lefekvés előtt. Nem tudom, más mennyire érzi az éjszakai légzéskimaradást, én tudatosan soha nem ébredtem fel rá, viszont folyton álmos voltam napközben + nagyon kiszáradt a szám + a pisilni kijárásból tudtam csak, de végül be is igazolódott egy elég súlyos apnoe. Ezért szerintem erre is lehet gyanakodni, főleg ha vannak hasonló járulékos tünetek is...
    Anyukám meg a vízhajtó miatt járkál ki, de te nem írod, hogy ilyet szednél...

    VálaszTörlés
  2. 1. smirgli

    Nem szedek vízhajtót. Ha napközben a sok üléstől és a melegtől bedagadnak a lábaim (főleg a bokám és a lábfejem körül), akkor esténként muszáj kimasszíroznom belőle, mert különben másnap nem tudnék cipőt felvenni a lábamra. Most, hogy egy kicsit lehűlt a levegő, a lábdagadás is kisebb, de az éjszakai pisilni járás megmaradt.
    Nem hinném, hogy apnoém lenne, inkább szívelégtelenségre gondolok, de ezzel meg nem hiszem, tudnék valamit is javítani.

    VálaszTörlés
  3. 2. Paleolga: a 80 éves anyukámnak tuti szívelégtelensége van, már be vagyunk rendezkedve az éjszakai pisilésre, a lábdagadás ellen ...neki zöldség diéta, meg a lába felpolcolása, meg torna, meg amikor tud járkálni, akkor a sok-sok mozgás segít.
    (Amikor nem tud járni, akkor is tud egyszerű tornát végezni pl. ülő, meg fekvő helyzetben spéci gyakorlatokat... nagyon sokat számít.)

    VálaszTörlés
  4. Paleolga

    Talán érdemes volna kerülni vacsorára a magas kálium tartalmú ételeket, és egy picit növelni a nátriumot.

    Ha szomjas vagy és mégis gyakran pisilni kell, az attól is lehet, hogy az elektrolit háztartásod új egyensúlyt keres.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  5. 194. Húsvétinyuszi
    Béres magnézium+B6-ja Mg-oxidot tartalmaz (de nézd meg az összetevők közt, pár éve még biztos oxid volt). Nem jó semmire, csak a B6 szívódik föl, a Mg nem. Ha az Mg-citrát hasmenést okozott vagy 3 felé bontva érdemes beszedni vagy létezik Mg-kloridos krém vagy olaj, én nem ismerem, de sok jót hallottam róla, az nem okoz hasmenést. Mg-szulfátos fürdő is jó. Mg-threonát sem okoz hasmenést és talán a legjobban fölszívódó Mg. Sajnos Európában ez nem forgalmazható, így Amerikából érdemes rendelni -> iherb
    Volt ilyen Mg-treonát itthon amúgy, de oéti gyorsan kivonta a forgalomból… (Van egy lista ahol szerepel, hogy milyen vitamin és ásványi vegyületek használhatóak az EU-ban. A Mg-threonát nincs a listán, mint ahogy pl a K2-vitamin igazán hatásos formája sem és még sok minden.)

    Paleolga
    Detralex-et (diozmin hatóanyag) és Venoruton-t (oxerutin hatóanyag) próbáltad már? Az esti vizelést nem fogja megoldani, de a vizesedést aligha nem. Vény nélküli és természetes mind2, flavonoidokból állítják elő (hesperidinből ill rutinból). Egyéb jó hatásai is van mind2nek (kapillárisok, visszér, gyulladás), mellékhatás nincs, folyamatosan szedhetőek.
    Vmi természetes antiduretikus hatású cuccot keress, az megoldhatja az esti vizelést. Mondanám, hogy dohányozz… a nikotin csökkenti a vizelet kiválasztást. Viszont a nikotin-tapasz talán nem hülyeség, maga a nikotin nem káros ebben a mennyiségben. Nagyon sok zöldség vizelethajtó hatású. A hajdina erős vizelethajtó. Érdemes utánanézned van-e vizelethajtó hatása azok közül vmi ételnek, amiket du-este szoktál enni.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

    Húsvétinyuszi: az én 88 éves édesanyám is sokszor panaszkodik, hogy talán a wc-n kellene aludnia, mert úgyis egész éjszaka pisilni jár, szinte semmit sem tud aludni. Nálam azért ennyire még nem súlyos a helyzet, de elkeseredem, mikor arra gondolok, hogy ez a sors vár rám is. Mikor még végig tudtam aludni az éjszakát, és a lábaim sem dagadtak, nem is értettem igazán, hogy mennyire rontja édesanyám életminőségét a rengeteg éjszakai felébredés és sz állandó lábdagadás. Mindig mutatta szegény, hogy olyan dagadt a bokája körül, mintha elefántlába lenne, s be kellene vennie vízhajtót, de azt este nem lehet, hogy ne kelljen fél óránként pisilnie miatta, nappal meg csak azután, ha már elintézte a lakáson kívüli dolgait, bevásárlást, stb., de dagadt lábbal meg hogyan vegyen fel cipőt. Ördögi kör...

    Domboroczky
    Ez nagyon jó ötlet, megpróbálok jobban odafigyelni rá!

    Joe
    Detralexet már szedtem több hónapig, de semmit sem javult. Venorutont még nem, csak a krémet használtam, de az sem ért semmit sem. Rutin tartalmú táplálék kiegészítőkkel, meg különféle krémekkel is próbálkoztam.
    Az a baj, hogy reggeltől estig a számítógép előtt ülök, és gondolom, elszorítom a combomon lévő ereket, a szívbillentyű probléma miatt gyengén muzsikáló szívem meg nem tudja megfelelően keringetni a vizet a szervezetemben. A elektrolit-háztartás, a kálium-nátrium egyensúly megbomlása valóban közrejátszhat.

    Mercola mostanában gyakran ír a grounding, földelés fontosságáról az erek és a szív egészsége szempontjából. A minden napos, harmatos fűben vagy tengerparton járás nem megoldható számomra, de a földelt earthing/grounding mat beszerzése gondolkodóba ejtett, tekintve, hogy egész nap elektroszmogban ülök: http://products.mercola.com/earthing-mat/
    Ami egyelőre visszatart a vásárlástól, az az ára. Magyarországon eléggé húzós, külföldről rendelni szintén nem lenne olcsó. Ha értenék a műszaki dolgokhoz, a legjobb lenne barkácsolni egyet. Descalces biztosan meg tudná csinálni, de nála a mezítláb járás is megoldott:)

    VálaszTörlés
  7. Én asszem a Bio barátnál vettem magnézium-citrát spray-t. Nem tudom, hogy bőrön keresztül jobban felszívódik-e...

    VálaszTörlés
  8. Tommaso1984 7:
    Van ilyen, bőrre kenhető gél is, én ezt is használom:
    http://multi-vitamin.hu/Asvanyi-anyagok/Osi-Magnezium-Gel.html?gclid=CNWe4L70rLgCFfMctAodvV4AjA
    Iherbnél olaj is van, Paleolga nemrég említette, hogy használja.

    VálaszTörlés
  9. 180. Merrea
    Mekkora kert ez, amit említettél? Valószínűleg persze én vagyok a béna, meg a földünk a rossz. Hagymák nálunk el sem érik a dughagymát meghaladó méretet, retekből csak egy gyökér lesz, répafélék nyomik. Csak a föld feletti dolgok teremnek meg. Kíváncsi leszek a batáta-kísérletemre, mert annak egy részét új lasagna-ágyásba vetettem (az meg lehet, hogy nem elég mély), másik felét pedig komposzttal ősszel felturbózott földbe, amit nem ástam, csak felkapáltam kicsit.
    Sajnos, a föld minőségét meghatározzák elődeink szokásai, az építési hulladékok elásása meg az olaj.


    183. szengab

    Nem az elalvással van bajom, elaludni remekül képes vagyok. Legalábbis este és otthon (A máshol vagy extrém körülmények közötti alvás - pl utazás - még megoldandó feladat, arra jó lenne az általad említett relaxációs technika). Magával az alvással, pontosabban a felébredéssel van a baj. Azt hiszem, túl korán felébredek, zavar a mocorgás, a fény, a zajok (pl a kakas, hogy vágnák el a hangszálait - kívülről!:)). Szerintem egy hűvös, csendes, megfelelően, nem vaksötétre elsötétített szoba kellene nekem, jó matraccal, családtagok nélkül. Már dolgozom rajta.
    Gábor, olvastam a Párizsról szóló cikkedet, érdekes lehetett a gasztronómiai tapasztalat. Mi legutóbb Londonban előző nap mindig feltankoltunk zöldségből és gyümölcsből, na meg kolbászokból, sajtból is, ezeket felvágva vittük magunkkal, a büfékbe pedig csak kávét venni, és mindezt megenni ültünk be. Ez persze minimalista program, de pár napig beválik.

    VálaszTörlés
  10. 9. MW

    Szerintem az egyik legegyszerűbb (és szép) relaxációs technika alvászavarokra az, amikor CSAK és kizárólag a légzésünkre figyelünk. Akár elalvási, akár korai felébredésnél nálam évek óta bevált. Ha tudsz befelé figyelni és csak a légzésed áll a középpontban, mármint a be- és kilégzés figyelése, - szép eredményeket fogsz elérni.
    Én ezt ismerem, nyilván van egy jó pár ilyen technika.
    Gábor biztos többet tud segíteni.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon OK!
    Kösz Gábor ezt az írást!
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/parizs-paleos-szemmel.htm

    VálaszTörlés
  12. 7-8. Tommaso, smirgli

    Ezt használom, és nagyon jól felszívódik: http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Pure-Magnesium-Oil-8-oz-236-6-ml/33840

    VálaszTörlés
  13. 10. Wanda
    Jó, értem, de ti is értsétek meg, hogy nekem elsősorban a külső zavaró tényezőket kell kiiktatnom. Ha nyugodtak a viszonyok, akkor tudok aludni, jól. De utazáshoz, buszhoz, vonathoz, repülőhöz stb jól jöhet ez a légzési technika, köszi.

    VálaszTörlés
  14. 13 MW
    Egyszer részt vettem egy 8 hetes tréningen, ahol egy életre megtanultam, hogy a külső zavaró tényezők az életünk részei. Jobban jársz, ha kakas kukorékolását is pont ilyen tényezőnek fogod fel és e figyelembevételével oldod a saját stresszedet. Tanulással rendkívül jól ki lehet kapcsolni mindenfajta minket zavaró külső zajforrást.
    A tréning neve: MBSR. Sokat lehet olvasni róla a neten.

    VálaszTörlés
  15. Ma vásárolni voltam a XIII. kerületi termelői piacon, amely vasárnap 9.00-12.00-ig tart nyitva, a Szegedi út-Szent László út kereszteződésében lévő Virágpiacon: http://viragpiac.hu/termeloipiac
    Vettem nagyon finom, friss bio málnát és szedret, 400 Ft/25 dkg volt az ára egy kis fedeles műanyag dobozos adagnak. Azt mondta az árus, hogy valószínűleg még a jövő vasárnap is fognak jönni. Bent, az épületben, a legszélső soron pedig a Tisza környékéről szállító egyik árus 100 Ft/kg áron árul cukkinit, 300 Ft/kg áron nagyon szép, húsos paradicsomot és paprikát. Az udvaron lévő zöldséges sokféle friss fűszernövényt is árul, a múlt héten pl. vettem édeskömény zöldjét. Ma is árult valami különlegeset, banán-uborkát, amiről még sosem hallottam.
    Mindig változik a választék, van egy-két állandó árus, pl. a hústermékeket árusítók, de jönnek újak is, ezért érdemes több alkalommal is kilátogatni. A linken látható fotók azért csalókák, mert általában nincsenek ilyen sokan.

    VálaszTörlés
  16. Köszi Gábor a párizsi élménybeszámolót! Nagyon tetszett a megrágott csirkecombos fotó. :-))) Jót nevettem azon a részen, hogy kávét kértetek a Starbucksban és ezzel sikerült egy kis zavarodottságot előidézni. Most mondd meg, hogy a világ legflancosabb kávézóiban miért nem lehet kókusztejet kapni, még hány laktózérzékeny ember kell ehhez? Bár tudom, hogy nincs, azért mindig rákérdezek. A Bio-barátban (Margit krt. 60.) van egy 2 dl-es kis dobozos kiszerelése ennek a Koko kókusztejnek, kedvencemnek, a szívószálnak szánt lyukon szépen ki is tölthető.

    A Messzi népek magyar kutatói c. könyvben a kirgizekről olvastam ( ii. kötet, 177. old.), akik egész nyáron kizárólag savanyított tejen élnek, konkrétan kumiszon és ajránon. De soha nem isznak nyers tejet és felforralt tejet sem, még szavuk sincs erre a dologra és száraz tejterméket, sajtot, túrót sem esznek.

    VálaszTörlés
  17. 14. Márta

    Egyszer állítsd be az ébresztőórádat, és tedd a fejed közelébe, de úgy, hogy kb 10 másodpercenként megszólaljon. Mondjuk, úgy reggel fél 4-től folyamatosan. Kíváncsi vagyok, zavar-e az alvásodban. Ez vajon mennyire tekinthető az életünk részének?
    Persze, bizonyos zajok természetesek, nem lehet, nem is cél hangszigetelt szobában aludni, de vannak azért fokozatok a normális és az extrém között. Nekem jobban tetszenek Mercola cikkei e vonatkozásban, aki szintén ezeket a feltételeket tartja alapvetőnek a jó alváshoz (fény és zajok kiküszöbölése, amennyire lehet, jó ágy, hűvös szoba, stresszmentes lefekvés), a nyugodt, pihentető alvást pedig az egészséges élet fontos részének.
    A másik lehetőség persze a természetes életmód: tyúkokkal feküdni, kakassal kelni. Mondjuk, ehhez este 8-kor irány az ágy... de ki képes ezt megvalósítani? Én biztosan nem tudom ágyba dugni az egész családomat, meg magamat sem olyan korán. Másképp meg nincs meg a megfelelő mennyiségű alvás. A férjemmel egyébként már kijelöltük a helyiséget, ahol aludni fogunk a jövőben... Lesz normális matrac is, akkor ő sem ébred derékfájással. Elképesztő, hogy egy ilyen alapvető döntés mennyire meg tudja határozni az életminőséget.
    A meditációs technika jó lehet, de ehhez nekem nem kell egy lehúzós tanfolyam, próbáltam én fiatal koromban, amikor még azt hittem, India=jóga meg ilyen spirituális dolgok (már nem gondolom úgy, és nagyon távol állnak tőlem ezek a dolgok:))

    VálaszTörlés
  18. 5. Joe
    Nohiszen, érdekes ötleteid vannak!:-D Csak nem akarsz egy nemdohányzót nikotinra szoktatni tapasszal?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mellesleg, kellene egy kis Natto-kivonat, majd megkereslek mailben:)

      Törlés
  19. 17. MW
    Én megértelek a kakassal. Nálunk a nyaralóban volt egy időben falépcsőn dübörögve rohangálás és fémkuka tetejének leejtése fél méter magasból, a szomszédban. Ja, és a fakeretes szúnyogháló ajtó erős mágneszárjának csattanása minden ajtónyitáskor, még akkor is, ha egyetlen szúnyog sem volt a 40 fokban. Van az a zaj, ami már annyira idegesítő, hogy akárhány wattos zajon is keresztülhallod, nemhogy a hajnali néma csendben. Nincs mese, konfrontálódni kell, szólni a szomszédnak vagy másik szoba, füldugó, párna a fejre, ezt tuti, hogy soha nem fogod megszokni. A külön alvást melegen javaslom, nem túl szép dolog és már többször visszaköltöztem a közös hálószobába, de aztán mégis kiköltöztem, mert jó pár csodálatosan végigaludt éjszaka után meg kellett állapítanom, hogy eljött az egyedülalvás ideje nálam is, így 50 fölött. A paleonak és a jó alvásnak is az a lényege, hogy a napot ugyanúgy végig kell csinálni gyomorfájósan és kialvatlanul is, senki sem fogja elvégezni helyettünk a melót, akkor meg nem sokkal könnyebb egészségesen és pihenten végigcsinálni egy napot?

    Paleolga! Kérdezted, hogy mire gondolok, hogy a rizstől miért kellett éjszaka kimennem. Nem tudom sajnos. Több szénhidráthoz több víz kell, 4-szer annyi, TCs-nek volt ez a teoriája. Visszatérve a korábbi vacsorára: kókusztejben szeletelt mandula, kókuszchips, kókuszvirág cukor vagy hús zöld levelekkel, vagy gyümölcsök, banán, szóval van kálium, mégis visszatért a nyugodt éjszaka is. Ha a kálium meg lett gyanúsítva, esetleg a só? Melyiket használod? Nincs benne túl sok kálium-klorid? Tengeri sóban is lehet több, mint kéne. Most a Margit krt 60-ban is van patikasó. Bocsánat, hogy mindig ezt a boltot emlegetem, csak vásárló vagyok ott, de tényleg minden kapható. Anyukád megdagadt lábára a Varga vízhajtó gyógygombáit is ki lehetne próbálni, az is kapható a fenti helyen.

    VálaszTörlés
  20. 19. Rozcsika

    Himalája sót használok, pontosan nem tudom az összetételét, hogy miből milyen arányban található benne. Köszi, megkérdezem majd anyukámat, hogy 12-féle gyógyszere mellé bevállalna-e még valamit. És akkor még ott vannak a vitaminok is, amiknek a beszedését szereti elfelejteni. Meg is értem, hogy ennyi bonyótól csömöre van.
    Az én lábam ma nincs bedagadva egyáltalán, de ez köszönhető annak, hogy ma nem ültem egész nap a gép előtt, hanem elmentem bringázni, mezítláb tapicskoltam a Dunában, nincsen kánikula, és Domboroczky tanácsára jobban odafigyelek tegnap óta a kálium-nátrium arányra.
    Holnap megint sokat kell ülnöm, gondolom estére dupla vastag lesz a lábam, mint most, és 2 kilóval több a súlyom.

    VálaszTörlés
  21. Rozcsika

    Köszönöm az együttérzést. A szomszédokkal sajnos belátásos alapon nem lehet mit kezdeni, még a feljelentés vagy az elköltözés jöhetne szóba. Ők pl feljelentős fajta, de én még erre eddig nem tudtam rászánni magam.

    Paleolga:
    Nem megyünk kirándulni a Holdvilág-árokba vagy hasonló helyre valamikor?

    VálaszTörlés
  22. MW

    Az önkormányzati besorolás alapján lehet nálatok haszonállatot tartani?

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  23. 21. MW

    Jövő szombaton ráérnék. Mehetnénk inkább a Pilisszentlászló-Visegrád közötti Apátkúti- völgybe, ahol tavaly is voltunk, a Holdvilág-árokba pedig aug. 20. körül, amikor már érik a szeder.
    Mit szólnál hozzá, ha az út végén beülnénk egy erdei étterembe, sült pisztrángot enni? Saláta körettel együtt 1850 Ft.
    http://www.visegradipisztrang.hu/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=28&Itemid=85

    VálaszTörlés
  24. 17. MW
    Na, ez az amit nem szerettem volna, tehát semmilyen lehúzós tanfolyam ajánlása nem állt szándékomban. Nekem nem volt lehúzós, mert sok hasznát veszem. Viszont Mercola nem biztos, hogy esetleg egy budapesti peremkerület közelében lakik, ahol a kakasok a legtermészetesebb módon kukorékolnak. Az én környezetemben ez ugyanúgy itt van és a lehető legtermészetesebb módon próbálom kezelni.(mert a kakasok nagyon régóta ekkor kelnek..) Bocsánat, ha nem értetted a mondanivalómat, a lehető legjobb szándék vezérelt. Azzal is tisztában vagyok, hogy hajnali 4-kor a jóga nem segíthet,(nem is erről szól a jóga ) de én nem is erről beszéltem. Ugyanakkor megértem, ha úgy gondolod, hogy a zavaró tényezők nem az életünk részei hajnali négykor:(
    Csak kezelni kell tudni.

    VálaszTörlés
  25. MW
    Egy szoba hangszigeteltetése?

    VálaszTörlés
  26. 25. Joe2013. július 14. 20:37
    MW.
    Kakaspörkölt?

    VálaszTörlés
  27. 23. Paleolga
    Nagyszerű ötlet, csakhogy szombaton, 20-án pont vendégek jönnek. Viszont vasárnap utána jó lenne. Vagy előtte péntek, persze, az meg hétköznap.

    Domboroczky
    Én azt hiszem, tyúkot lehet tartani - és ezzel nem is lenne semmi baj - , de az elképzelhető, hogy pihenő övezetnek számít, szóval a zajártalom már nem férne bele. Utána kell néznem.

    Márta
    Persze, tudom, hogy a jószándék vezérel, nem is neked akartam igazán beszólni. Csak úgy gondolom, ezekre a helyzetekre nem feltétlenül a meditáció a hatásos.

    Joe
    Hát, valami olyasmi:) Csak olcsóbb kivitelben:)Pl jó messze alvás a kakastól. Vannak még lehetőségek, csak elhatározás és szervezés kérdése, hogy egy távolabbi helyiségbe költözzünk éjszakára. Én már így is vándorlok, de ott meg más zavaró tényezők vannak, tehát meg kell taálni az ideálisat.

    Rever
    Jó ötlet,a hangszálak kívülről történő elvágása már nekem is eszembe jutott, sőt, már Wilson is javasolta, hogy levágná nekem. Egy probléma van: a kakas nem az enyém:) És ha ellopnám a kakast, nem ültetnének a helyébe másikat?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és videokamerákkal is felszerelték magukat, amik pont a mi telkünket pásztázzák. Ha valódiak egyáltalán...:) Ilyen szomszéddal van dolgunk.

      Törlés
  28. MW:
    Akár pihenőövezet, akár nem, bármilyen állat tartása, ami zavar másokat, törvény-/szabályellenes. Rémlik olyasmi, hogy társasházban is el lehet érni ilyen alapon sokat ugató/bepiszkító kutyák kipaterolását. Egyébként szerintem zajártalomra hivatkozva is, hiszen mivel nemcsak esetlegesen kukorékol, hanem minden nap, simán lehetne bizonyítani, be lehetne méretni a hangerőt stb.
    Többi szomszédot nem zavarja? Mert akkor esetleg össze lehetne szövetkezni szemétszomszédék ellen... Persze addig is, amíg elintéződne, tartani lehetne az ilyenek bosszújától... :-(

    VálaszTörlés
  29. 27. MW

    A vasárnap meg sajnos nekem nem jó. Utána pedig legközelebb már csak augusztus közepe jöhetne szóba.

    VálaszTörlés
  30. 192. Paleolga

    Nálam, mint a nők egy jó részénél, sok évig fennállt ez a probléma, főleg a negyedik gyerek születése után. Aztán egyszer elhatároztam, hogy én nem leszek mindenhol vécét kereső, éjszaka kimászkáló nő, és elhatároztam, hogy csinálom a Kegel gyakorlatokat. Pár hét után már nem kellett felkelnem egyszer sem éjszaka.
    Figyelek arra, hogy napközben eleget igyak, de lefekvés előtt két órával már csak pár kortyot szoktam inni. Napközben kb. 2-4 liter üres teát elfogyasztok, mégsem kell aggódnom, ha valahová elindulok.

    Vagyis én úgy érzem, hogy ez egyrészt fizikai (elég erős záróizmok), másrészt (talán főként) lelki probléma (aggódás, berögzódés).
    Azt hiszem, hogy az első lépés az utóbbi "felülírása".

    VálaszTörlés
  31. 30. szőlőszem

    Anyósomnak volt olyan problémája, hogy folyton wc-re járt, mert nem működtek a záróizmai, és félt, hogy bepisil.
    Nálam nem ilyen természetű a probléma. Éjszaka, mikor arra ébredek, hogy pisilnem kell, a nappal szokásos mennyiségnél jóval nagyobb, majdnem hogy duplája jön. Azon szoktam ilyenkor gondolkodni, hogy te jó ég, hol fért ez el bennem?
    Tehát nem pszichés jellegű, mikor azt hiszem, hogy pisilni kell, aztán két csepp jön.

    Azt olvastam, hogy az éjszakai, nagy mennyiségű vizelést az okozza, hogy szívelégtelenség esetén, nyugalmi állapotban jobban tud dolgozni a szív és a vese, mint nappal. Arról viszont nem olvastam, hogy ez az állapot megváltoztatható-e, vagy marad a beletörődés. Gondolom, a sport, a sok mozgás javíthatna a helyzeten. Ezen a téren még biztosan lennének lehetőségeim, jobb időbeosztással.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, olvastam később, hogy nálad nem egészen ugyanaz a helyzet...

      Kardiológust kérdeztél már?

      Törlés
  32. Paleolga

    Végül is, úgy döntöttem, hogy szabaddá teszem a 20. szombatot. A vendégek csak estefelé érkeznek úgyis, majd a családom fogadja őket, én meg foglalkozom velük, amikor visszaérünk...:) Úgyhogy lehet szombaton, ha rajtam műlik.

    VálaszTörlés
  33. Paleolga, szőlőszem

    Én is járkálok, éjszaka is néha, de én vedelem a folyadékot (tudom, hogy az nem paleo). Különösen a meleg italokat szeretem - herbateák és gyenge zöld tea - , de nekem vesekövem volt és sok probléma belőle, úgyhogy urológiai előírás az éjszakai ivás és pisilés is:)
    Az alvásban egyébként az éjszakai felébredés nem zavar be, inkább a lefekvés körüli zavargás illetve a túl korai ébresztés. Nekem ezeken kéne változtatni, éjjel már normális az időnkénti felébredés. Nem hiszem, hogy úgy kell aludni, mint akit fejbevágtak.

    VálaszTörlés
  34. 31. Paleolga
    De miből gondolod, hogy szívelégtelenség lenne? Mutattak ki bármit ezzel kapcsolatban?
    Pszichés alapja egyébként lehet. Nálunk a lányom alakított ki ilyen pisilési kényszert gyerekkorában. Ha az oviban le kellett feküdni, tuti, hogy hiába vitték ki őket előtte, ahogy lefeküdt, vizelési ingere támadt, akkor is, ha igazából nem jött semmi. Esti lefekvés előtt szintén. Ezek megmaradtak felnőtt korára is, ha moziba megy, akkor előtte irány a mellékhelyiség, mégis, a film első félórájában újra mennie kell. És ennek semmi más alapja nincs, mint pszichés. Ráadásul nem nőtte ki.

    VálaszTörlés
  35. Húsvétinyuszi2013. július 15. 9:14

    31. Paleolga: Írod:
    "Azt olvastam, hogy az éjszakai, nagy mennyiségű vizelést az okozza, hogy szívelégtelenség esetén, nyugalmi állapotban jobban tud dolgozni a szív és a vese, mint nappal."
    Igen, ez igaz.
    Meg az is fontos szempont, hogy éjszaka fekvés közben a láb helyzete olyan, hogy a keringési rendszer, -az érrendszer felépítése miatt- sokkal hatékonyabban tud dolgozni.
    (Gondolj bele: A lábunk eredetileg a négylábon járáshoz lett kialtáva, kicsit alkalmazkodott a felegynesedett tartáshoz, járáshoz-futáshoz, de nagyon nem a naphosszat tartó üldögéléshez. A repülőn sokat utazók régi megfigyelés, hogy hosszas ülésnél leveszik a cipőt, mert bedagad a lábuk. Éjszaka viszont vízszintesen, vagy pláne felpolcolva van a láb, akkor sokkal egyszerűbb keringetni a folyadékot a testben, mintha lógatva tartanád. Szóval ha te egész nap a gép előtt üldögélsz, akkor sajna sok fölös testfolyadék felhallmozódhat...lehet, hogy egy kis munkahelyi torna sokat segítene...mondjuk óránként pár perc helyben futás, ugrálókötelezés, ha megoldható hanyatt fekvésben lábemelgetés, biciglizés, gyertya tartás, stb. De ha a munkahelyeden korlátozottak is a lehetőségek, hazatérve tuti fel tudod polcolni a lábad, és úgy végezz lábtornát, hogy a felesleges folyadék egy része legalább eltávozzon...amúgy nagyon halkan mondom, de pl az anyumnak egy-két deci jó minőségű vörösbor is sokat szokott segíteni a vízhajtásban...)

    VálaszTörlés
  36. Húsvétinyuszi2013. július 15. 9:33

    5. Joe: Írod:
    Béres magnézium+B6-ja Mg-oxidot tartalmaz (de nézd meg az összetevők közt, pár éve még biztos oxid volt).
    Nem jó semmire, csak a B6 szívódik föl, a Mg nem.
    Ha az Mg-citrát hasmenést okozott vagy 3 felé bontva érdemes beszedni vagy létezik Mg-kloridos krém vagy olaj,"


    Köszönöm, hogy figyelmeztetsz.


    Igen, most már emlékszem, nem is olyan régen tárgyaltuk ez a dolgot a magnézium hatásos formáiról,
    és a magnézium oxid nem jó,
    tudnom kellett volna,
    mégegyszer köszi az infoért,
    meg a tanácsért is, hogy azt a bizonyos magnézium citrátot 3 részletben is lehetne adagolni, és akkor az nem biztos, hogy hashajtana...
    (Csak zárójelben mesélem, hogy az enyhe hasmenés maradt a napi egy Béres Mg után is. Minden rosszban lehet valami jó.
    Hmmm...
    Akkor ez egy sikeres kísérlet volt,
    és a tanulság az, hogy valami más (is) okozhatta a hasmenést, nem csak a magnézium citrát túladagolás...amúgy ez még mindíg kisebb probléma, mintha szorulás jelentkezett volna...)

    Joe, mégeszer köszi, hogy szóltál a hatásos magnézium pótlás lehetőségeiről!

    VálaszTörlés
  37. 26. rever
    Hi-hi-hi, az nagyon finom és ha kertben tartják, szabadon, akkor főleg. Tényleg, meg is vehetnéd tőlük.

    VálaszTörlés
  38. szengab: Nagyon jó az élménybeszámoló! Nekünk még most következik az első többnapos paleolit nyaralásunk. Elszántak vagyunk, de kellenek azért a tippek. Mikor Párizsban voltunk, mi a croissonokat ettük még. Barátnőmmel viccelünk is mostanában, hogy oda többet nem mehetünk már, mert nincs tisztességes kaja a szállodában :-).

    A "Szívritmuszavarok kezelése paleoval" link el van törve. Elérhető még ez a cikk? Innen van a link: http://www.tenyek-tevhitek.hu/tartalom.htm és ide mutat: http://www.tenyek-tevhitek.hu/szivritmuszavarok_kezelese_paleolit_etrenddel.htm

    Kiváncsi lennék, hogy szívritmus csökkentés tekintetében van-e paleos tapasztalata valakinek? Nekem gyanús, hogy lejjebb ment - 50 körüli a nyugalmi pulzusom most, néhány hónap paleo után -, de előtte nem mértem rendszeresen. Egy ismerősömnek béta blokkolót akarnak adni magas átlagpulzus miatt. Javasoltam neki, hogy mielőtt elkezdené szedni a bogyókat, legalább próbálja meg életmód váltással lejjebb vinni. Annak csak pozitív mellékhatásai lennének...

    Másik betegség az epekő, amiről nem találtam sok konkrétumot, pedig végigtúrtam külföldi blogokat is. Valakinek van tapasztalata róla?

    VálaszTörlés
  39. 38. Névtelen
    Epekő. Nekem van egy 2,7 cm-es epekövem, epegörcsöm még nem volt. Paleo előttig szépen növekedett, paleo alatt leállt, egy mm-t csökkent is. Elkezdtem a 3 tojásos, nagyon durván zsíros reggeliket, pedig sokszor nem esik jól, előtte nagyon citromos limóval, Légrády Tojáskönyve hatására, abból a célból, hogy nagy mennyiségben termeljem az epét és a követ feloldjam. Tavaly megállapították, hogy megvastagodott az epehólyag fala, most már tényleg ki kell venni. Persze én nem vetettem ki, eltelt egy év, az epehólyag fala már nem vastag, tehát mégsem kell rohanni műtétre, visszamegy a dolog. DE a kő 4,8 cm-re nőtt (vagy 3,8?), az orvos azt mondta, hogy ultrahanggal csak két dimenzió van, szélesség és magasság, akár el is fordulhatott a kő és most látszik csak az igazi hossza, eddig csak a szélessége látszott. Szóval a paleo nekem nem tüntette el a követ, de továbbra sincs epegörgyöm és jól emésztek, nem a kőtől emésztenek rosszul az emberek, ahogy azt állítják az orvosok. Mivel az epehólyagnak nagyon fontos szerepe van, levettem a napirendről az epekő problémát. Eléggé fatalista módon újabban az "akkor megyek orvoshoz, ha visznek" elvet fogadtam meg, kivéve a laborok és ártalmatlan vizsgálgatás, mint az ultrahang, de már a röntgent is visszautasítottam a reumatológián, ahová azért fáradtam el, tök hiába, hogy ingyen D vitaminhoz jussak. Valaki a múltkor kérdezte, hogy miért nem orvossal íratjuk fel, azért, mert az nem járható út.

    VálaszTörlés
  40. 36. Húsvétinyuszi
    "... a tanulság az, hogy valami más (is) okozhatta a hasmenést, nem csak a magnézium citrát túladagolás..."

    A Jaminet könyv szerint a hashajtó dózis 2 gramm magnézium (egy tabletta MagneB6-ban 48 mg Mg van, vagy 17 gr magnézium-citrátban van benne). 305. old. Reméljük, hogy itt nincs félrefordítás a mennyiségi egységekkel. A magyar könyv a 115. old.-on elég vad mennyiségeket ír, amit naponta meg kellene enni, 45 dkg rizs, 55 dkg cékla, stb. valaki megnézhetné az eredeti szövegben. Tehát ez a 10. fejezet hátulról a 4. téma: A keményítő- és a cukortartalmú növények társítása c. részben van.

    VálaszTörlés
  41. 39. Rozcsika

    Azt írod, hogy "az epehólyagnak nagyon fontos szerepe van".
    Pontosan mire gondolsz itt?
    Az én tudomásom szerint az epehólyag tárolja az epét és a szukséges mennyiségben "adagolja".
    Ha elvtávolítanák az epehólyagot, akkor az epe folyamatosan csorog úgymond, tehát "csak" a nagyon zsíros dolgokra kell odafigyelni.
    Nem nekem, hanem a férjemnek derult ki nemrég az epekő problémája, eddig ennyit sikerult megtudnom a témával kapcsolatban...
    Jelenleg mutétre várunk, mert eddig ugy tunik, hogy jobb, ha kivetetjuk.
    Neki sem volt és nincs is görcse, de ha véletlenul elakad a kő, az nagyon fájdalmas görcsöket és besárgulást okozhat.
    Mondjuk szerintem egy 16 mm-es kő már nem tud elakadni, mert be se férne az epevezetékbe, de ezt nem tudom, csak sejtésem van.
    Ezen kívul arra kell vigyázni, hogy ne legyen gyulladás a szervezetben, erre jó a paleo, de a férjem nem teljesen paleozik. :-(
    Meg egyébként is, a már kialakult kővel nem lehet mit kezdeni.
    Amennyire eddig sikerult megtudnom. :-(

    Derya

    VálaszTörlés
  42. 38. Névtelen

    Van. Pontosan ugyanaz, mint Rozcsikáé. Csak nekem mindig jólesik a tojásos reggeli, és nem nőtt az epekövem. A nap tojásos indítása megoldja az epeürülést, és nincs több gond az epekővel. Feltéve, ha néma köved volt. Elmúlni viszont nem fog tőle.

    Derya
    (A 38-ast is te írtad?)
    Az orvosok egy része ezzel szeret riogatni. Hogy elakad a kő és... Engem annak idején már be is jegyeztek műtétre, de szerencsére nem értem be ennyi infóval, elmentem egy rendes sebészhez, aki felvilágosított, hogy a néma követ nem kell megoperálni, kivéve, ha az epehólyag gyulladt állapotban van stb. Régen észre sem vették, amíg nem volt UH diagnosztika. Az emberek leélték az életüket epekővel, és nem volt semmi. Mondod, hogy gyulladást, besárgulást okozhat. Volt már a férjednél ilyen? amíg nincs, addig minek bántani? A zsíremésztéshez bizony kell az összesűrített epe, paleónál különösen. Van, akinek műtét után minden visszatér a rendes kerékvágásba, van, akinek egy életre elromlik az emésztése és állandó hasmenéssel kell élnie (ezt hívják posztcholecystectomiás szindrómának). Az orvosok bagatellizálják, nem mondják el előre a betegnek, pedig van bőven ilyen. A lényege az állandó hasmenés, puffadás, ugyanolyan fájdalmak, amilyenek epekőnél voltak. Nekem ez a bizonyos sebész azt mondta, tünetmentes epekövet nem kell operálni, jól működő epehólyag mellett persze, mert lehet, hogy utána csak rosszabb lesz. Nem riogatni akarlak persze.
    Bárhogy is döntötök, azért tudnod kell, hogy 1.Az epekő műtét óriási biznisz a sebészeknek, ezért boldog-boldogtalannak javasolják, 2. epekővel megvannak azok a veszélyek, amiket felsoroltál, epehólyag nélkül viszont mások, pl hasnyálmirigy gyulladása, bélrendszer károsodása a folyamatos csöpögés miatt. Mondom, a legtöbbnek nem lesz ilyen, de mi van, ha...?. Én mindenesetre jól vagyok így, ráadásul a véletlenül felfedezett kő, ami néma, jól oda van tapadva, nem sok vizet zavar. A paleo pedig tartja a méretét, biztosítja az epeürülést. Nem vállalkozom műtétre.

    VálaszTörlés
  43. 39. Rozcsika
    Az UH-diagnosztikának is megvannak a maga buktatói. Én annak idején rendszeresen jártam UH-ra, és sok emberrel találkoztam ott, epekövesekkel. Volt, akinek szintén ezt állapították meg, hogy megvastagodott az epehólyag fala. Volt nagy ribillió, míg a köv. UH-on kiderült, hogy már nem... vagy eleve vaklárma volt az egész. Ebból én arra a következtésre jutottam, hogy az orvosok egyszerűen nem mindig látják jól :-) A végső konzekvenciám pedig hogy soha, semmilyen beavatkozásnak nem szabad magunkat alávetni anélkül, hogy egy "double check"-et végeztettünk volna, vagyis legalább még egy, de inkább több ugyanolyan vizsgálatot, lehetőleg más orvossal, úgy, hogy nem áruljuk el neki a korábbi diagnózist:)
    Ezt egyébknt is utálom: az UH-t azzal kezdik, hogy add oda a korábbi leleteidet, majd ahhoz viszonyítanak. Nem! Nézze meg csak úgy, hogy nincsenek előítéletei, nem tudja, mit is kéne látnia. Majd a diagnózisa fényében megmondom, mi volt korábban. Ezért én mindig "elfelejtem" elvinni a korábbi papírjaimat:) (De komolyan, volt már, hogy nem látott semmit, meg is mondta, a papírra pedig ráírta a korábbi véleményt).

    VálaszTörlés
  44. 38. Névtelen

    Ez a szivritmus cikk Toth Csaba műve volt, és már csak kínomban tettem fel annak idején is, mert nem értettem egyet, de a "szövetség" miatt nem akartam vele vitatkozni. Amikor eltávolítottam minden cikkét, akkor ez is a szemétben landolt. Nem veszítettél vele semmit, mert csak üres szöveg arról, hogy a paleo mindenre jó, erre is. De indoklás, magyarázat, elméleti háttér nem volt. Úgyhogy a cikk rövid összefoglalása: a paleo erre is jó. Aztán vagy jó, vagy nem jó.
    A szállodában igazság szerint csak a rend kedvéért reggeliztünk, mert kávét, teát a szobában is tudtunk csinálni, azt a szelet sonkát meg magunk is meg tudtuk volna venni. De tavalyi utunkon volt tojás is, sonka is bőven, ebben reménykedtünk, de ez mostz nem jött össze.
    A szívritmusról tudni kell, hogy a jobbfélteke dominánsoknak alapból 10-20-szal magasabb a frekvencia.

    VálaszTörlés
  45. 6 Paleolga
    "Mercola mostanában gyakran ír a grounding, földelés fontosságáról az erek és a szív egészsége szempontjából."

    Sok futóatléta alkalmazza ezt a technikát, én is már vagy 25 éve. Olyan hatása van, mit amikor valakinek, aki lázás, beadnak egy lázcsillapítót, és perceken belül egyfajta "enyhülés" uralja el a testet.

    VálaszTörlés
  46. 34. MW

    "De miből gondolod, hogy szívelégtelenség lenne? Mutattak ki bármit ezzel kapcsolatban?"

    Éveken keresztül panaszkodtam a háziorvosomnak, hogy nyáron extrém módon vizesedik a lábam, ugyanúgy, ahogyan a szívbeteg édesanyámnak. Az EKG vizsgálat soha semmi elváltozást sem mutatott ki. Végül 4 éve elküldött az orvosom kardiológushoz, és tőle is megkaptam a sokadik negatív EKG eredményemet. Mondta, hogy higgyem el, semmi baja sincs a szívemnek, biztos, hogy nem azért dagad a lábam. Azt válaszoltam neki, hogy lehet, hogy az EKG nem mutat ki semmilyen elváltozást sem, de érzem, hogy valami nem stimmel. Elmeséltem neki egy akkori esetet, hogy az egyik kiránduláson, amikor hosszabb szakaszon jelentős szintemelkedőt kellett legyűrni, a társaságom tagjai közül a nálam jóval súlyosabbak, és idősebbek is könnyű szerrel felértek a hegy tetejére, míg nekem meg kellett állnom többször is, mert éreztem, hogy a nyakamon annyira lüktet az ér, hogy mindjárt szétrobban, és elájulok, mert nem kapok levegőt. Félelmetes volt, és nagyon megijedtem.
    Mikor ezt elmondtam a kardiológusnak, akkor végre hajlandó volt szívultrahangot készíteni, amivel kimutatta, hogy középsúlyos szívbillentyű elváltozásom van. Írt fel rá béta-blokkolót, de az általa ajánlott adag felétől is szédültem, mert annyira levitte az egyébként is mindig alacsony vérnyomásomat. Évente kellett járnom kontrollra, de mivel nem romlott, tavaly már azt mondta, hogy elég lesz két évente mennem.

    VálaszTörlés
  47. 35. Húsvétinyuszi

    Köszi, igyekszem mozogni napközben is. Ha a munka megengedi, akkor óránként többször is, akár 10 percenként, de sajnos van úgy, hogy ezt nem tehetem meg, mert valamit nagyon gyorsan és nagy odafigyeléssel kell megcsinálni, amikor nem zökkenhetek ki a gondolkodásból/írásból/számolásból.

    VálaszTörlés
  48. 48. Paleolga: A lábdagadásról eszembe jutott még valami. Ismertem egy gyógymasszőr fiút, Istvánt, akitől tanultam is gyógymasszázst. Ő az anyukám vizesedő lábára spéci masszázst tanított nekem, meg gyógyharisnya viselését javasolta napköznenre.
    Szerinte az a követendő eljárás, hogy reggel, amikor a legkevésbé dagadt, akkror masszírozás, aztán a spéci harisnya, a JOBST féle kompressziós harisnya, ami csini is...
    Egy baj volt, hogy az anyu segítség nélkül nem tudta felvenni. Segítséggel is csak úgy, hogy előtte egy sima harisnyát húztunk fel, és aztán arra a spécit, akkor jobban csúszott...
    mondjuk ez kánikulában nem megoldás, de ősztől megfontolandó lehetőség.

    (Előkerestem Gyógymasszőr István régi elérhetőségét, de az mondták, most külföldön dolgozik. Remélem a fecsán, vagy hasonlókon fennt van, és valahogy meglelem. Akkor, ha érdekel szívesen megadom neked az az adatait.)

    VálaszTörlés
  49. 9 MW.
    Nem olyan nagy a kertünk, az egész telek kb. 400 négyszögöl, majdnem a fele az udvar, és a kertben is ott vannaka méhek, "akik" elég sok helyet elfoglalnak. A földben fejlődő dolgok nálam sem sikerülnek, idén pl. répát nem is vetettem, csak petrezselymet, hogy legyen friss zöldje. Egyébként a mulcsozással, meg komposztálással biztosan javulni fog a föld minősége. Tapasztald ki, hogy mik azok, amikkel érdemes foglalkozni, aztána többit hagyagold. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy nincs felesleges időm azzal kínlódni, amiből úgysem lesz semmi. Majd írj róla, hogy hogyan sikerült a batáta. Én is akartam ültetni, de kicsit el voltam késve mindennel, és már úgy gondoltam, nem érdemes.

    VálaszTörlés
  50. Sziasztok! Csütörtök óta hasmenésem van és teljesen le vagyok gyengülve tőle. Eleinte volt lázam, meg fejfájásom is, de ezek már nincsenek. Arra kérlek titeket írjátok le, hogy Ti mit tennétek / ennétek ebben a helyzetben. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  51. A vízhajtásra lenne egy remek javaslatom: Görögdinnye. Remek "természetes víz" - tele ásványi anyagokkal. Hetente egy görögdinnye nap pl. - hm?! -- a kardiológus, belgyógyász orvosom ajánlotta. Vannak vízhajtó gyógyteák is - jó ízűek. Nyáron lehűtve jó választás. A görögdinnye az alhasi zsírok eltűnéséhez is hozzájárul és jó az artériás lerakódások ellen is.

    Már bocsi, de a Tenna Ladyt sem kell szégyellni, ha esetleg megoldást nyújt. Nagyon sok, főleg nő szenved az inkontinenciától. Ez is lehet a sokszori és irányíthatatlan pisilés oka. A tévében láttam éppen a napokban, hogy súlyos inkontinencia esetén botox-szal kezelik a paciens hólyagját. Az SZTK-ban az urológián minden további nélkül felírják és rendkívül kedvező áron lehet megvásárolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mármint a Tenna Ladyt írják fel, s nem a botoxot:-)))

      Törlés
  52. 51 hszilard:
    Hasmenésre legjobb a koplalás, sötét tea, cukor nélkül, vagy sok víz. A vesének kell a folyadék!
    Ennivalónak jó hatású a finomra reszelt alma, várd meg, amíg bebarnul. Én szoktam még enni hozzá erősen megpirított maréknyi diót, akár az almával, akár magában jót tesz. Nagyon jó a répaleves, visszapótolja az elveszett sókat is, megnyugtatja a bélrendszert, összeszedi a nyálkát. Fönn van a blogomon a recept. Ha teszel bele tojást, akkor csak a fehérjét. Más levesbetéttel ne kockáztass! A reszelt, párolt sárgarépa is jó. Ha már jobban vagy, egy kevés bőr nélküli, száraz, grillezett pipimell, és jól megrágni!
    Mindezek mellé javaslom a Bolus Adstringens nevű földpát tablettát (3-5 szem), recept nélkül kapható, jobb, mint az orvosi szén. Csak addig szedd, amíg szükséges. (Megfesti a székletet, nem kell megijedni!)

    http://paleol-dal.blogspot.hu/search/label/s%C3%A1rgar%C3%A9pa%20leves

    Jobbulást!

    VálaszTörlés
  53. Üdv mindenkinek!
    laricsev néven vagyok a neten, 60 éves mérnök vagyok, 2 agyvérzés és 1 infarktus után rokkant nyögdíjas. 2. agyvérzésem óta mozgás sérült. Bár 2008 óta olvasom Gábor tények és tévhitek hírleveleit, csak most néhány hete olvastam el a paleolit táplálkozás könyvet, viszont azóta paleózom. Előtte fél évig nyersevő voltam és 115-ről lefogytam 95 kilóra, 186 cm magas vagyok. Nyersevö korszakomban rohamos javulást tapasztaltam egészségi állapotomban, a paleótól további gyógyulást remélek. Kicsit több gyümölcsöt eszem, mint a legtöbb paleós. Gyümölcssel kezdem a napot. Szerintem ha éhgyomorra esszük a gyümölcsöt, semmi problémát nem okoz. ELolvastam a fórum idei hozzászólásait, tudom kinek az írását érdemes elolvasni és kiét nem. Most már naponta fogom követni a fórum eseményeit.
    üdv
    laricsev

    VálaszTörlés
  54. 54. laricsev:
    Üdv a fedélzeten!
    A mérnökök szeretnek számolgatni : napi 30-50g fruktóznyi gyümölcs simán belefér Gábor szerint, a sok pl. köszvényt okoz . Olvasd el talán Gábor régebbi tanulmányait a fruktózfogyasztásról...
    (a gyümölcsevő denevérek, az egy másik faj! :)
    A reggelit én a helyedben tojással, szalonnával kezdeném és csak tízóraira ennék gyümölcsöt. A korai zsíros reggeli leüríti az epehólyagot: jobb emésztés, jobb közérzet, kőképződés kizárva... (szakirodalom: Dr. Légrády: Tojáskönyv) Ha eleinte ódzkodsz a reggeli zsíros ételektől, legalább pár (min.3) lágytojást ehetnél még a gyümölcsök előtt.
    A tojáskönyvet a blogomon, lent a "hasznos oldalak" kötött megtalálod, ha érdekelnek a részletek:
    http://paleol-dal.blogspot.hu/

    Ha belevágtál, hát jó paleózást és javuló egészséget! :-)
    Willson

    VálaszTörlés
  55. laricsev
    bocs, ezt most kaptam:
    http://www.natursziget.com/egeszseg/20130710-majkarosodast-okozhat-a-gyumolcscukor-dieta
    több hasonló cikk is van alatta...
    Kritikával olvasd!

    VálaszTörlés
  56. 51. hszilard

    Ha nekem hasmenésem lenne, akkor agyagot oldanék fel vízben és azt innám napi több alkalommal. Több természeti nép is hord a tarisznyájában egy agyaggolyócskát hasonló esetekre. Ha nem jársz agyaggödör felé (fazekasoktól lehet amúgy kérni tisztított agyagot), akkor vegyél Smecta-t, annak is az a hatóanyaga (szmektit).

    54. laricsev

    Üdv a fórumon. Nekem mindig szimpatikus, ha valaki kezébe veszi a sorsát és nem bízza az orvosokra és a gyógyszerekre. A nyers vegán étrend után a paleo mindenképpen jobb választás, bár a szokásos modern étrendtől bármelyik jobb.

    VálaszTörlés
  57. 57. joe1973
    Tudsz ajánlani könyvet, ami a természeti népek életmódjáról/praktikáikról azól? Nagyon érdekes ez az agyaggolyós dolog!

    VálaszTörlés
  58. Köszönöm mindenkinek a kellemes fogadtatást.

    Még néhány szót magamról.
    Édesanyám körzeti orvos volt, de nem a jól kereső, hanem a becsületes fajtából. Egyedül nevelt 6 gyereket. Csak vasárnap volt hús az asztalon. Amikor megéheztem zsíros vagy vajas kenyeret ettem. Szénhidrát függővé lettem, volt amikor majdnem 140 kiló voltam. Első agyvérzésemet 45 évesen kaptam, utána elkezdtem érdeklődni az egészségesebb életmód iránt, de ez csak vitaminok szedését, teljes őrlésű kenyeret, kevés mozgást jelentett. Évekig tartottam a 115 kg körüli súlyomat és meg voltam elégedve, hiszen fogytam 25 kilót, „egészségesen” táplálkoztam, faltam a vitaminokat. Magasságom miatt és mert nem arcra híztam, nem látszottam kövérebbnek az átlagnál.
    Aztán jött a 2. agyvérzés (2009), bal oldali bénulás, 2 hónapig fiatal nők pelenkáztak, aztán amikor már fel tudtam egyedül öltözni kiraktak a kórházból, mint rossz, nem együttműködő beteget, mert pl. visszautasítottam az inzulinos kezelést, vitáztam a pszichiáterrel (persze csak annyira, hogy ne vigyenek fel a pszichiátriára, mert sajnos már volt részem benne). Jellemző, hogy 1x elsírtam magam elkeseredésemben, rögtön hívtak egy pszichiátert aki 1/2 perc beszélgetés után adott valami „gyógyszert”, amit aztán rendszeresen belém tömtek (a pszichiáter elrendelte, ellenőrizni kell hogy bevettem-e).
    Azóta keresem az egészséges életmódot (Természetesen akkor, amikor már késő), és most jutottam el a paleóig.
    Most ott tartok, hogy járni már bármennyi ideig tudok, de lassan. Lakásban bot nélkül, szabadban bottal. Bal kezem még nagyon keveset tudom használni pl. egy bevásárló szatyrot nem tudok megfogni, de ha beleteszem jobb kézzel a markomba, fel tudom emelni és be tudom vinni a lakásba.
    Tehát én a jobb későn, mint soha eset vagyok.

    üdv
    laricsev

    VálaszTörlés
  59. 45. szengab: Köszönöm a választ! Egyelőre a béta-blokkoló blokkolva lett, természetes módszerek kerültek előtérbe.

    A "Body by Science" című könyvvel találkozott már valaki? Paleós infókat túrva a neten találtam rá, és az elmélet "kereksége" nagy hatást tett rám. Tudományos kutatásokból próbálják levezetni, hogy mi az egészség eléréséhez a legjobb testedzés. Az anyagcserére vonatkozó részek ráadásul egybevágnak a paleo könyvekben írttal. A szerzők szerint heti kb 12 perc intenzív testedzéssel komoly izomzatot lehet építeni. Sőt szerintük ez az igazán egészséges testedzés. Az alapgondolatok megérthetőek az ingyenesen elérhető videókból is: http://www.bodybyscience.net/home.html/?page_id=2

    Mivel heti egy óra konditerembe utazással együtt is elegendő a kipróbálásához, és tényleg nem tűnik veszélyesnek, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  60. 60. Névtelen

    Ha rákeresel a interneten a "Mercola Dr. Doug McGuff" szavakra, még több infót fogsz találni a témában Mercolától.

    VálaszTörlés
  61. Szombaton lesz kirándulás? Csend lett a témával kapcsolatban. ( nem látom a névsort, vagy csak lemaradtam?)

    VálaszTörlés
  62. Egész napos kirándulást szervezünk július 20-án szombaton. Útvonal: Pilisszentlászló-Visegrád közötti Apátkúti-völgy. Az út végén beülhetnénk egy erdei étterembe, sült pisztrángot enni, amennyiben nem lesz éppen aznap zártkörű rendezvény. Ezt a mai napon tisztázom az étteremmel: http://www.visegradipisztrang.hu/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=28&Itemid=85

    Találkozó: Újpest városkapu Volánbusz pályaudvar, Szentendréig előre megváltott jeggyel, a 8.30-kor induló busznál (automatából lehet megvásárolni a jegyet, a buszvezetőnél nem) vagy pedig Szentendrén, a Volánbusz pályaudvaron, szintén előre megváltott jeggyel, a 9.05-kor Pilisszentlászlóra induló busz megállójában. Érkezés 9.35-kor Pilisszentlászló községházához, innen indul a túra. Visszafelé Visegrád hajóállomás megállóban szállunk fel az Esztergom-Szentendre-Budapest buszra.

    Jelentkezők:
    Ilona
    MW+1fő
    Rever
    Kata
    Paleolga
    Descalces?

    VálaszTörlés
  63. 58. István

    Konkrétan az agyaggolyókról én Weston Price könyvében olvastam (Nutrition and Physical Degeneration), sajnos nekem nincs tudomásom külön ezzel a témával foglalkozó könyvről, így ajánlani sem tudok. Egyébként itt is szelektálni kell, a gyerekek tűz fölötti füstölését például nem venném át (bár néha megérdemelnék).

    VálaszTörlés
  64. 64. joe1973:
    :)))))) szegény gyerekek!...

    Agyaggolyó helyett van az un. földpát tabletta, amit írtam fentebb. A "zeolitos riolittufa", bioboltban porban is kapható, Neurosan-nak hívják: http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/7586/neurosan_entero_por/

    Magyarországon kiváló minőségű földpátot bányásznak, a hagyományos macskaalmot is abból csomagolják. Régebben fogkrém is készült belőle. De ezt a port is teheted a fogkefére.

    VálaszTörlés
  65. 59. laricsev

    Horror, amit elmondtál! És ha belegondolok, hogy sokan az egészség csúcsának tartják a heti 1x húst...
    Remélem, a paleo mielőbb használni fog neked! Jobbulást kívánok!

    62. descalcez

    Gyere, Des!:-)
    És gyertek kirándulni minél többen!

    VálaszTörlés
  66. Megkérdeztem az Ördögmalom éttermet, szombaton várnak bennünket szeretettel, lesz pisztráng és saláta a kínálatukban:)

    VálaszTörlés
  67. De sajnálom, hogy nem érek rá szombaton!! :(
    Nektek jó kirándulást!

    VálaszTörlés
  68. 63. Paleolga

    Holnap megyek én is. Te ismered a terepet, szerinted nyitott túraszandál megfelel, vagy terepfutó cipő, esetleg zárt bakancs indokolt? (patak medrében hányszor kell átkelni?)
    Úgy tervezem, hogy fél tízre ott leszek a pilisszentlászlói községház előtt (autóval), de akkor nekem az utat visszafelé is meg fog kelleni tenni, vagy Visegrádról visszamenni busszal az autóért....

    Jelentkezők:
    Ilona
    MW+1fő
    Rever
    Kata
    Paleolga
    Descalces

    VálaszTörlés
  69. 69. descalces

    A patakon többször is át kell kelni.
    A jelenlegi vízállást nem tudom, hogy milyen. Voltam már úgy, főleg tavasszal, hogy sok víz volt, sebes folyással és kicsit nehéz volt a köveken egyensúlyozva átkelni, de volt, amikor semmi nehézséget sem jelentett. Szerintem nyáron nem jelent nagy kihívást az átkelés, így jöhetsz bármelyik lábbelidben, amelyiket kényelmesnek tartasz.
    Én zárt túrabakancsban fogok jönni, mert nem szeretem, ha a kisebb kavicsok a talpam alá kerülnek, meg a vizes edzőcipőben tocsogást sem (ha véletlenül mégis lecsúsznék a kövekről a vízbe).

    Helyedben az étteremtől visszafelé gyalog mennék a kocsihoz, sokkal gyorsabb, mint körben busszal. A szint emelkedés minimális.

    VálaszTörlés
  70. 69. descalez

    Két hete voltam a völgyben ahova a túra készül. Néhány helyen elmosta a túristautat a patak, és nehezen járható az út. Ezért én erős zárt cipőt javasolnék. Maga az átkelés a patakon viszont mindenhol könnyű.

    VálaszTörlés
  71. Mi is megyünk kirándulni!

    Jelentkezők:
    Ilona
    MW+1fő
    Rever
    Kata
    Paleolga
    Descalces
    Szakesz + 1 felnőtt 4 gyerek

    VálaszTörlés
  72. Én edzőcipőben fogok menni ,remélem, nem lesz vizes:)

    VálaszTörlés
  73. A kenyér vagy a teljes kiőrlésű kifli helyett mit tud ajánlani? A kaukázusi kefír jó?

    VálaszTörlés
  74. Olajat lehet használni? Megdöbbentő volt a cikk elolvasása, pedig egészségesen élek, minden szabályt maximálisan betartok. Rengeteget fogytam és fogyok állandóan. Édesanyám nevében írtam, csak nincs e-mail címe.

    VálaszTörlés
  75. Éva Besenyei:
    Gábor majd válaszol, addig segítségképp: szerintem a kaukázusi kefír is tejtermék! És sem nem vaj, sem nem érett sajt. Tehát nem paleo.
    Kenyér helyett maglisztből készítünk lángost, bucit, palacsintát... stb. , ha nagyon muszáj. De ha meg tudjátok oldani kenyér nélkül, az jobb.
    Egy receptet küldök, gyorsan megvan, frissen a legjobb: http://paleol-dal.blogspot.hu/2011/02/siszunet.html
    Találsz még ott más kenyérpótlót is...
    Olaj helyett használj libazsírt. Jobb is , finomabb is. A kókuszolaj és az olíva jó.

    VálaszTörlés
  76. http://paleovital.hu/?p=16837 56 éves, paleóban jártas nő, paleós házvezetői állást vállal. Teljes körű házimunkával, akár gyerekfelügyelettel, ott lakással.

    Érdeklődni: 30 402 38 54 telefon számon

    VálaszTörlés
  77. Egy új kisfilm a fenntartható gazdálkodásról (ártéri gazdálkodás), és hogy hogyan, milyen tényezők hatására ment ez tönkre.
    http://www.youtube.com/watch?v=LephoBhEts0
    Gondoljatok bele, miknek a termelésére volt alkalmas ez a típusú gazdálkodás: hal, állattartás, zöldség, gyümölcs. Gabona legfeljebb kevés. A természetes, paleo életformát támogatta ez a természet törvényeivel összhangban álló, mégis, emberi beavatkozással tökéletesített gazdálkodási forma. Magyarországon nem terjedt el a hatalmas gabonaföldek művelése, csak ez után.

    VálaszTörlés
  78. Ez valami új őrület, vagy csak lemaradtam valamiről?
    http://yourfatburnsolution22.com/?12/2

    VálaszTörlés
  79. 74 Éva Besenyei

    Meglep a kérdése, hiszen évek óta a paleo mozgalom blogjain, ill. Elmira szakácskönyveiben rengeteg paleo megoldást olvashat, és azt is, hogy mi nem paleo.

    VálaszTörlés
  80. Kenyeresné Nelli2013. július 22. 7:31

    Kedves Gábor!
    Én még csak most kezdek belemerülni a témába és elolvastam a Pal. t. és korunk betegségei ill. Pal. kezdőknek c. könyveit. Köszönet érte, most nyílt ki a szemem sok dologra, pedig idáig is érdekelt az egészség és sokmindenben nem értek egyet az orv. tudománnyal. Nos- a 15 éves lányomnál derült ki, hogy 200 a glutém érz. mutatója a labor alapján teljesen véletlenül, mert a tejérz. bátyja után gondoltam, meg kellene nézni a többi gyerekünknél is. Most levették genetikára a vért. Ha egyértelmű lesz az eredmény. indul a diéta, ha nem, biopszia ill. családszűrés. (5 gyermekünk van.)De én már paleolit alapján próbálok neki főzni, csomó mindent bevásároltam.( Sajnos, igen drága és akkor még a vitaminokról nem is beszéltem) Tudom, a "gyógyítás" sokkal drágább. Bocsánat a tudatlanságomért, de fönnakadtam a zsemlemorzsán, amiben van kuk. keményítő, szójaliszt, tejpor, glükóz,porcukor, néhány E, margarin, élesztő.
    Akkor most mit tegyek???
    Várom válaszát.
    tisztelettel
    Kenyeresné Nelli
    Jó, hogy el kezdtük már a diétát, vagy ezzel rosszat teszek a lányomnak, mert ha jó lesz az eredmáény, az az orvos számára bezavar és lehet, hogy megcsinálja a biopsziáat??? Semmi tünete nincs a lányomnak egyébként.

    VálaszTörlés
  81. 79. Tommaso1984
    Máskor légy szíves, jelezd, hogy ez miről szól, ne csak a linket, mert ez tulajdonképpen egy reklám, és alig hagyja az embert kilépni!

    VálaszTörlés
  82. 81 Kenyeresné Nelli

    A paleo összességében nem drágább, ugyanis számításba kell venni azt a sok vackot (édesség, sör, chips meg hasonlók), amiket nem veszünk meg, továbbá egyáltalán nem muszáj sütiket és kenyereket sütni. Az orvosra, gyógyszerekre költött pénzt, lecsökkent munkaképességet nem is számítva, ez hosszútávon komoly megtakarítás.
    Ami az orvosi vizsgálatokat illeti, a biopsziát végkép valami medikális perverziónak tartom, ugyanis nem a bélbolyhok lepusztultságának mértéke döntse el, hogy valaki egészségesen táplálkozik, avagy sem. Önmagában a gluténérzékenységi teszt is igazolja, hogy jobban teszik, ha áttérnek. Nem ismétlem el, amit a könyveimben leírtam a nyugati étrend hatásairól. Szerintem hagyják abba a vizsgálódást, a paleo mellett nem a gluténérzékenység a legnagyobb érv. Gluténmentesen simán lehet még nyugati módon táplálkozni, a gluténellenesség csak kicsiny része a paleo felfogásnak.
    A zsemlemorzsával kapcsolatban az egyik megoldás, hogy nem paníroznak többé, a másik, hogy rákeres a neten, rengeteg paleo zsemlemorzsa ötlet van (szezámmag liszt mandulaliszttel keverve, stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kenyeresné Nelli2013. július 23. 14:52

      Kedves Gábor!
      Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát. Éppen ma is jól belemerültem a paleo főzésbe és egész sikeres, amit alkottam.
      További sok sikert kívánok önnek!
      Kenyeresné Nelli

      Törlés
  83. Sziasztok!
    Jól sikerült a kirándulás, és a telefonom is meglett végül, örök hála a becsületes hölgynek :) Mindenkinek köszönöm az együtt töltött időt és a tartalmas beszélgetéseket.

    Descalcez, az enneagramos anyagokat hol találom meg?

    VálaszTörlés
  84. 74 Éva Besenyei
    81. Kenyeresné Nelli

    Itt keresgéljetek, rengeteg recept van:
    http://paleovital.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kenyeresné Nelli2013. július 23. 15:02

      Szia!
      Köszi az ötletet.
      Minden jót kívánok neked!
      Kenyeresné Nelli

      Törlés
  85. Helló!

    Mint kezdő paleósnak, nekem is a kenyér hiányzik a legjobban. Sütöttünk paleo kenyereket, de azok nekünk nem jönnek be. Tojás viszont jól laktat. Napi 10 tojás megevése nem gond?
    Másik kérdésem, hogy feleségem rákapott a chia magra. Nem találtam róla megbízhatónak tünő információkat. Mennyire paleo?
    üdv
    laricsev

    VálaszTörlés
  86. 87. Csiri

    Kedves Mindenki!

    Tudna valaki Győrben, vagy a környékén paleos szemléletű diabetológust ajánlani?

    VálaszTörlés
  87. Galgóczi Imre

    Egyszer említetted, hogy Gábor cikkeiből fordítottál szlovákra. Elérhetők a neten? Van link rájuk? Elküldenéd légyszi! (vagy magam állok neki lefordítani párat:) )

    VálaszTörlés
  88. 88 descalcez
    http://www.paleolit.sk/

    VálaszTörlés
  89. 89. Galgóczi Imre

    Ez egy kincsesbánya! Köszi.

    VálaszTörlés
  90. Romániából bekukkantgat ide valaki?

    VálaszTörlés
  91. 86. laricsev
    Én a magam részéről a napi 10 tojást eléggé túlzásnak találom. (Különösen abban az esetben, ha valakinek autoimmun betegsége van, akkor egyáltalán nem javasolt. Forrás: thepaleomum.com)

    A Chia mag Mark Sisson szerint fogyasztható, de csak mértékkel, Cordain meg azt mondja, hogy ő óvakodik ajánlani. Azok, akik allergiások, vagy autoimmun betegségük van, azok meg inkább kerüljék.

    VálaszTörlés
  92. Kistörpe 92:
    Már jó ideje újra és újra elgondolkodom ezen az "akinek autoimmun
    betegsége van", annak ez is meg az is tilos.
    Egyrészt már a szénanátha is autoimmun betegség, másrészt meg az autoimmunosoknak tiltott élelmiszerek, azaz a paradicsom, padlizsán, paprika lektinjei ugye azért tiltottak, mert áteresztővé teszik a bélfalat. Tényleg ide tartozna a tojás is? Dehát azt ősidők óta fogyasztja az ember, ahogy más idegen fehérjét, a húst is.
    És mi van az olyanokkal, mint én, akinek a RA-e tünetmentes, most akkor már ehetem a fenti tilos dolgokat? Vagy a hajlamom megmaradt az autoimmunra és egy másik fajta még előjöhet? Na mondjuk az igaz, hogy foltos hajhullásom nem nagyon javul, és az is autoimmun... És enyhe szénanáthám most is van.
    Egyáltalán honnan tudhatom, hogy szivárog-e még a bélfalam? Egy idő után, paleó mellett az is megjavul tudtommal.
    Egyébként effektíve ÁBSZ-es tünetem egyetlen egyszer volt életemben, mikor egy műtét után nagyon sok fájdalomcsillapítót szedtem, akkor csalánkiütés. De ahogy abbahagytam a gyógyszert, rögtön elmúlt. A 30 éves NSAID-gyógyszeres pályafutásom alatt se volt soha erre utaló tünetem, bár elég lightosan szedtem szerencsére.
    Próbáltam egyébként 1 hónapja, hogy semmi tojást nem ettem (meg olajos magvakat sem), 3 hétig bírtam, nagyon utáltam, mert imádom a tojást. Eredménye meg erősen kétséges volt, bár más dolgokkal is próbálkozom egyidejűleg... Fűszerpaprikát eszem csak a fenti tiltottakon kívül, ill. most, szezonban érett paradicsomot, kevés TV-paprikát.

    Hát csak ennyi kérdésem lenne... :-)

    VálaszTörlés
  93. 92. kistörpe

    Köszi a választ. Sok nyavajám van, de nem tudok róla, hogy autoimmun betegségem lenne. A paleoban ehető élelmiszerek közül csak a tojás laktat úgy, hogy ne legyek éhes. Meg olcsó és változatosan elkészíthető.

    VálaszTörlés
  94. Olvasta már valaki a Jaminet házaspár "Tökéletes egészség" c. könyvét. Érdekelne az ott kifejtett elvekről a véleményetek. Kedves Gábor! Olvastad már? Mit szólsz hozzá.

    Szerintem nagyon érdekes. A paleora hivatkozik folyamatosan, mégis teljesen eltér a magyarországi - eddig kialakult - trendektől. Az eddigi ismereteim és paleos gyakorlat szerint - sok a találkozási pont a két diétás elvben, de sok eltérést is találtam.

    VálaszTörlés
  95. Tegnap megvettem a könyvet, és nagy vonalakban már "átolvastam". Még semmi alaposság, DE
    - megragadta a figyelmemet a "cirkadián" életritmus kialakítása, ami folyamatosan igényli a 8 (6) órás intervallumban történő táplálkozást --> mondjuk akkor én 8-kor eszem először és 16 órakor utoljára
    - érdekes a hetente pluszban beiktatott reggeli elhagyása - tehát a részleges böjt ajánlása is
    - a tejsavra, az erjesztett tejtermékekre - vaj, sajt, joghurt - kifejezetten szüksége van a szervezetnek - meglepő
    - figyelemreméltó a húsok rangsorolása is
    - a fehérje-szénhidrát arányok is megfontolandók lehetnek
    - a ketogén most személy szerint nem érdekel, de ennek hasznosságáról is írnak
    - felkeltette a figyelmemet, amit a mozgás mennyiségéről írnak, mert egyáltalán nem az általam követett - megszakadásig - mozgást ajánlják
    - érdekes a jó szénhidrátok kérdése is - burgonya (jó tárolási körülmények között tartott), édesburgonya, rizs; továbbá a keményítők fogyasztásának javaslata - burgonyakeményítő, tápióka

    Miután nekem zéró pajzsmirigyem van, ezért a már hosszú hónapok óta meg nem talált további fogyási kitörési pontot keresem. (Erre már epedve várom a "kedvenc" rám specializálódott troll beszólását :-D ) A könyv is a 1.0 TSH-érték beállítását ajánlja. Ez megvan. Leadtam 25 kg-ot, és hosszú idő óta tartom a leadott súlyt. A diétám ritmusán, összetételén, a mozgásos terhelés mennyiségén már többször változtattam. Pillanatnyilag a paleom: zöldség, csirke és hal, kókuszzsír és sertészsír használata, mostanában orvosi javaslatra 1-1 nap görögdinnye kúra (vizelethajtásra), különben kizárólag citrusfélék. A mozgásom: Napi szinten 7.5-10 km, 2x egy héten cardio nehézségű 60 perces zumba, hetente 3-4x 1000 méter intenzív úszás.

    Még nem mélyültem el a könyvben, de már a tartalom lázba hozott Vajon tévút, vagy nem, nagyon érdekel?! - hm???

    VálaszTörlés
  96. 96. BB

    Nekem minden olyan étrend gyanús, ahol számolgatni kell a dolgokat. Az evolúciós elméletnek is ellentmond, meg hosszútávon nem is követhető.

    A mozgásról érdekes elmélet a Body By Science (lásd 60. Névtelen). Szerintük heti néhány perc alatt letudható nagyintenzitású kondigépes edzés az, ami a legjobban stimulálja az izomnövekedést és az anyagcserét. Így hamarosan fogyáshoz vezet. Ráadásul kíméli az izületeket, és a legkevésbé balesetveszélyes sport. Nem tudom, hogy működik-e, vagy kamu, de nagyon érdekesnek találtam, úgyhogy elkezdtem. Néhány hét múlva remélhetőleg használható naplóm lesz, amit publikálok is.

    VálaszTörlés
  97. 97. Névtelen (??? - csak Név/URL-be kellene valamit írni - kérlek :-D )
    A magam részéről csak saccolásra adnám a fejemet, amit pl. a paleo ketogénban is kell. Jamineték írnak a bevitt kalóriákról, miszerint jó emésztésű egészséges felnőttek napi 200-600 ccal értékű szénhidrátot, 600 ccal fehérjét ehetnek (ezután következik betegek, idősek, sportolók szükséglete is részletezve. Amennyiben a szénhidrát bevitele alacsony, akkor a fehérjebevitel mozogjon 550-600 ccal között. Nekem, mint az egész életemet végig kísérő pajzsmirigyes kilók ellen küzdőnek a saccolás semmilyen problémát nem okoz, mert az értékeket majdhogynem fejből tudom :-D Összességében pedig már régen megszoktam, hogy keveset eszem.

    VálaszTörlés
  98. http://www.bodybyscience.net/home.html/?page_id=2 Ahogy a kondigépeket nézem, sajnos ez nem az én világom :-D - a koromat, a nememet és a betegségeimet figyelembe véve

    VálaszTörlés
  99. 93.smirgli

    Jók a kérdéseid, :-) bennem is fel szoktak merülni ilyenek, de tuti választ nem tudok sajnos rájuk. Az autoimmun problémákkal foglalkozó oldalak szerint vannak kaják, amiket végérvényesen és következetesen kerülni kell, de ezek nagyjából egybeesnek a paleóval, és vannak olyanok, amikkel óvatosan kell eljárni- egy idő után, ha a tünetek nem lángolnak fel tőle, akkor- fogyaszthatók. A tojás speciel ilyen. Nem mondják, hogy végérvényesen hagyja el az ember, csak azt, hogy akiknek gondot okoz, azok ne egyék. Én minden olyan kaját, ami az autoimmun miatt a paleóhoz képest további szigorítás, igyekszem minél kevesebbszer enni, de nem mondtam le teljesen róluk. Régebben pl. sokszor ettem lecsót, ami sem a paprika, sem a paradicsom miatt nem tesz jót. Idén eddig ettem, bár akkor se önszántamból, hanem ottalvós vendégségben voltunk egy présházban, és nem volt semmi más kaja. Vagy pl. régebben sűrűn csináltam töltött padlizsánt, de idén eddig csak egyszer készítettem.
    Egyedül a kávé az, amit teljesen elhagytam, és most már háromnegyed éve nem iszom. Megpróbáltam kétszer is visszahozni, de mindkétszer aftám lett kávéivás után, azaz látszik, hogy a szervezetem nem szereti. Ettől nagyon bánatos vagyok, de ez van. :-(
    Szóval összességében én azon az állásponton vagyok, hogy magamnak nem nagyon tálalok olyat, amiket a AI-ban nem ajánlanak, de néha azért megeszem őket.

    Ősszel fog megjelenni a paleomum honlap szerzőjétől egy könyv, (Paleo approach)ami kifejezetten azzal foglalkozik, hogy autoimmun betegség esetén mi történik a szervezetben, és mit javasol tenni ellene. Meg fogom majd venni, talán okosabb leszek tőle. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Idén eddig egyszer ettem, bár akkor se önszántamból" (kimaradt az "egyszer")

      Törlés
  100. 96 BB

    Ösztrogén dominanciára nem gondoltál még? A korod nem kizáró akadály, mert állítólag az ösztrogéndominancia azt jelenti, hogy van a szervezetben ösztrogén (minél több a zsír valakin annál több!), de már nincs progeszteron. Nemrég átrágtam magam egy amerikai orvos könyvén( http://www.amazon.com/books/dp/0977668320 ), és közben többször eszembe jutottál. Mert pont ilyen esetek voltak benne, hogy nők is férfiak is vegyesen egész életüket szinte végigkoplalták és mégis óriási túlsúllyal küzdöttek, és az orvosok persze rájukfogták hogy zabálnak. És mindegyiknek pajzsmirigyprobléma és/vagy ösztrogéndominancia okozta a doki szerint a bajait. Pajzsmirigyhormonnal és bioazonos progeszteronnal fogyasztotta le az embereket. Szerinte nagyon sokan már fiatalkortól egész életükben progeszteronhiányosak lehetnek.

    http://www.izekeserzesek.hu/magazin/eletmod/egyre-tobbeket-erint-az-osztrogendominancia_307.html

    http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/18071/korunk_egyik_nepbetegsege_az_quot_osztrogen_dominancia_quot/

    VálaszTörlés
  101. Kedves Kriszta! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet az ösztrogéndominancia kérdésére. Prof. Dr. Balázs Csaba kiváló endokrinológus. Írtam neki a csaladinet.hu-ra. Kíváncsian várom a professzor válaszát.

    VálaszTörlés
  102. 101 Kriszta
    Az Ízek és érzések belinkelt cikke alapján az ösztrogéndominancia menopauza után nem igazán lehetséges, de ezzel együtt kíváncsi vagyok a BB által megkérdezett endokrinológus válaszára.

    VálaszTörlés
  103. BB 102
    Kedves BB, nagyon szívesen. Nem tudom eljut-e a professzorhoz a kérdésed, mert ez cikk már egy éves. Nincs valami elérhetősége valahol?
    Olvastam mit írtál, a jamgyökér állítólag nem sokat ér. Úgy tudom a jamgyökérben vagy szójában található zsírszerű cuccból csinálják ezt a hormont, de az összes többi biozanos hormont is, az ösztrogént, tesztoszteront, DHEA-t valami kémiai eljárással. Lehet egyébként progeszteronkrémet venni itthon is meg az iHerbről is.
    Ezeknél az ajánlott napi adag 20 mg progeszteron.
    http://www.iherb.com/Progesterone-Cream-Products
    Érdekes, hogy míg nálunk jóformán csak meddőségi problémával küzdők szedegetik a fórumtalálatok szerint, az iHerben meg az Amazonon főleg menopauzás nők áradoznak róla.
    Komolyabb szinten Magyarországon egy magánklinika foglalkozik személyreszabott bioazonos hormonkezeléssel, de lehet hogy lottóöttös kell hozzá:))

    http://www.haszon.hu/pr-cikkek/4558-megnyilt-magyarorszag-els-anti-aging-klinikaja.html

    http://fabianclinic.hu/kezdolap/anti-aging-medicina/anti-aging-noknek/

    Egyébként egy Lee nevű amerikai háziorvosnak köszönhetően terjedt ez el, ő kezdett el idős csontritkulásban szenvedő nőket kezelni progeszteronnal, állítólag fantasztikus eredménnyel. Aztán rájött a többi hatására is és ő alkotta meg az ösztrogéndominancia kifejezést is.

    http://www.progeszteron.hu/wp-content/uploads/dr_lee_1990_ni_syversen.pdf

    Saját tapasztalatom pár hónap alatt, hogy az erős vérzést és a szorongást tényleg csökkenti. És hittétek volna, hogy a repedtsarkúságot is a progeszteronhiány okozza? :))) Erre nem számítottam, de egyszer csak észrevettem, hogy felnőtt életemben először nem kell reszelgetni a sarkamat, aztán rákerestem angolul és tényleg.

    VálaszTörlés
  104. kkryszty 103.
    De azt írja, hogy időskorúakat, férfiakat, gyerekeket is érint. Miből gondolod, hogy nem lehet változókor után. Állítólag életünk végéig van ösztrogéntermelésünk és az ösztrogén asszem a fiatalkori 40-50 százalékára csökken, ami nem elég a menstruáció fenntartásához, de ahhoz igen, hogy bajokat okozzon progeszteron nélkül. Progeszteron komoly mennyiségben viszont hétszentség hogy nincs változókorban, mert azt a tűszőrepedés után a tüszők termelik. Persze én csak arról írogatok itt amiket összeolvastam, nem vagyok szakember.
    Kissé meg is haladja ez a felfogóképességemet az összefüggéesk megértése:
    http://rt3-mellekvese.blog.hu/2012/11/03/pcos_inzulinrezisztencia_osztrogendominancia_az_osszefuggesek_ii

    VálaszTörlés
  105. A legfontosabbat meg elfelejtettem, hogy az ösztrogént ki is lehet hajtani a szervezetből.

    http://nicehajgyogyaszat.hu/hormonegyensuly/indonal
    Ilyenek is vannak az iHerben. Úgy tudom pajzsmirigy alulműködéseseknek nem jó, de gondolom akinek már egyáltalán nem működik a pajzsmirigye azoknak már nem árthat, vagy igen?

    VálaszTörlés
  106. 105. Kriszta: Megjegyzésem: a hormonok fura dolgok:
    A lányom, aki 36 éves lesz augusztusban, fogyni szeretne.
    Egy olyan masinára szokott mostanságság fogyás reményében ráállni naponta kétszer 10 percre, (reggel 10-este 10),ami valmi fura rezegtető, és a használati útmutatóban azt olvasom, hogy gyakori tapasztalat, hogy akiknél beindult a menopauza, azok újra mestruálni kezdenek.Ezek szerint a hormonjaink sokmindentől függnek, esetleg a rezegtető gépektől is....

    VálaszTörlés
  107. 96. BB
    Jaminet paleo: Én már több hete ezt olvasom. A Tökéletes Egészség Diéta egyszerre hozta be az amerikai paleoba a több állati zsiradékot és a rizst és burgonyát. Szerintem amit ők éreznek, hogy valami nagyon jó történt ettől velük, az a zsírtól van és nem a rizstől és burgonyától. Én nem érzek semmi frenetikus változást, sőt, a rizs és főtt sárgarépa kombótól olyan szorulást kaptam, hogy ihaj. A rizst már kiiktattam, talán annyi megmaradt, hogy hurkában, töltött paprikában akkor maradjon az a kis rizs. Most a burgonyából ettem párszor. Mindkettőt nagyon nehezen emésztem, én elmondhatom, hogy a keményítővel gondjaim vannak.

    VálaszTörlés
  108. Rozcsika 108:
    Nekem nagyon szimpi ez az irányzat. :-) Semmi bajom a rizstől, zabtól, de még a krumplitól sem, sem emésztésileg, sem autoimmun szempontjából. Ugyanúgy semmi gyulladás, semmi ízületi fájdalom. persze nem napi szinten, kb. 2-3× hetente. Úgy érzem, szükségem van rá, különben még jobban lefogyok, és sokat is mozgok (a gyaloglós, kerti munkás verziót, nem az erősítőt). Már alig várom a sütőtökszezont, akkor majd elhagyom ezeket.
    De pl. az olajos magvakat már teljesen kiiktattam, mert egyrészt nem emésztem meg (lásd barnamaci), és áztatva se hiszem, hogy jobb a helyzet. Tudom magamról, hogy imádok rágcsálni, úgyse fogom abbahagyni, amíg van belőle, másrészt meg az Omega6 akkor is benne marad, az viszont rögtön megérzik az ízületeim. A magliszt ebből a szempontból jobb, de a sok fitát miatt abból is keveset merek, főleg mákból és szezámból, sajnos.

    VálaszTörlés
  109. Én meg kértem a hentestől marhafaggyút és kisütöttem belőle a zsírt, így:

    http://perfecthealthdiet.com/2011/07/beef-tallow/

    Sütés közben nagy bűz volt a konyhában, de maga a zsír nagyon guszta lett, majdnem teljesen szagtalan. És a hűtőben olyan keményre fagyott, hogy alig bírok kivájni belőle, úgyhogy tényleg nincs benne omega-6, gondolom.

    VálaszTörlés
  110. 110. Kriszta
    Én, mint egy gyermek most csodálkozom rá a marha vesére (attól lenne csak nagy bűz), marhaszívre, hogy az mekkora. És ahogy a könyvben van, tényleg fillérekért adják, csak le tudja nyelni az ember, mert ha az nem megy, akkor hiába kell enni a belsőséget, meg olcsó. Egy rossz élményt már begyűjtöttem, egy szürkemarha pacallal, 6 óra főzés után sem lett puha. Faggyút még nem láttam. Ha jó vele főzni azt írd meg légyszi.

    109. Smirgli
    Én az autoimmun pajzsmirigybetegségem miatt a savanyított tejeket nem merem visszavenni. A sajtot viszont kell ennem néha. Paradicsomot, paprikát is eszem. Még nem is írtam, de a TSH-m a normál értékre lement, de az antiTPO-m továbbra is 260 körül van max. 75 helyett. Legalább nem nőtt. De elkeserítő, hogy nem bír normalizálódni.

    VálaszTörlés
  111. Rozcsika 111:
    Nálam az említettekkel le is zárult a kedvezmények köre, mert a tejtermékeket eszemben sincs visszavenni, sajtot sem, a kazein miatt, mert abban biztos vagyok, hogy ártanak, látszólag csak jó nagy pattanásaim jönnek ki, meg migrénem lesz, de aztán hosszú távon alighanem autoimmun folyamat is beindul. Még jó, hogy nem is kívánom egyáltalán.
    Jó bacikért majd csinálok fermentált zöldséget vagy szedek probiotikumot.

    VálaszTörlés
  112. 111. Rozcsika

    A főzésnél nem veszek észre semmi különbséget.

    VálaszTörlés
  113. Kedves Kriszta, KKriszti - kíváncsian várom az orvos válaszát.
    Kedves Rozcsika - nekem egy próbát megér az új diéta, különösen az étkezés ciklusait fogom betartani. Amennyi keményítőt én az elmúlt évekhez képest most eszem :-D, attól sincs semmi bajom. Tény, hogy a délután 4-kor elfogyasztott nagyobb mennyiségű szénhidrát, pl. rizs - képessé tesz arra, hogy gond nélkül ellegyek a következő nap 13 óráig. Ha nem válik be, akkor abba fogom hagyni, természetesen. Jaminetékkel úgy vagyok, hogy mindenkitől lehet tanulni valamit, még majdnem négy év után is. Nekem most jött egy "aha-élmény" :-D

    VálaszTörlés
  114. 104. Kriszta

    Nekem is pozitívak a tapasztalataim a progeszteron krémmel kapcsolatban. A ciklusom második felében szoktam használni.

    VálaszTörlés
  115. Kedves Gábor! Örömmel olvastam arról, hogy új könyved majd a vitaminszedésről, a táplálék kiegészítéséről fog szólni. Gondoltál-e arra, hogy élesen elkülönítsd a könyvben a paleósok vitaminszükségletét a nyugati táplálkozást folytatókétól? Vagy még egyáltalán nincsenek olyan kísérletek, amiknek alanyai paleósok lennének? Igaz, lehet, hogy igazi paleós csak a természeti népek lennének, mert az amerikai paleósban nem tudom mennyire lehet megbízni.

    VálaszTörlés
  116. Engem nagyon bosszant valami. Ez a jó idő szinte a legjobb a D-vitamin szintézishez, viszont rajtam meg napallergia jött ki. A mellkasomon apró piros kiütések, ami viszket és ég. Egyébként rendszeresen fogyasztok vitamint (Lenkei alap) plusz C-vitamint is. Van valakinek ötlete, hogy mivel tudnám ezt meglőzni? Köszi előre is.

    VálaszTörlés
  117. 108. Rozcsika

    "Szerintem amit ők éreznek, hogy valami nagyon jó történt ettől velük, az a zsírtól van és nem a rizstől és burgonyától."

    Nem hiszem. Tudomásom szerint ők is azt élték át, mint többen (pl. én) a paleó étkezésre való áttérés után - elegendő szénhidrát nélkül kezdeti energikusság, majd az idő múlásával erőtlenség. De nem vagyunk egyformák, van, akiknek valóban jobb szénhidrát nélkül.

    VálaszTörlés
  118. Kérdésem van.
    A Légrádi ajánlása szerint jó a napot 3 tojással, vagy az ebben levő zsíroknak megfelelő más zsírbevitellel indítani, a tökéletes epeürítés miatt. Ha én reggel 3 nagyobb méretű halolaj kapszulát beveszek (a többi vitamin között) az nem elég?

    VálaszTörlés
  119. 118. Joe1973
    Lehet. Én mindenesetre a 2 nap óta tartó szívdobbanás-kihagyásaimat, ami utoljára paleo előtt volt, ráfogtam a krumplievésemre. Minden kihagyot dobbanás után köhögnöm kell, szóval 2 napja köhögök és azt hiszem, hogy utoljára ettem krumplit. A hidegfrontra nem foghatom, mert 3 év paleo alatt rengeteg hidegfront volt már. Mást meg nem változtattam.
    Smirglihez hasonlóan egy kis sajttól is rögtön megjelenik pár piros ripacs a tökéletes paleo-arcbőrömön. Az a módszerem, hogy egyszerre mindig csak egyféle dolgon változtatok. Remélem, hogy Jamineték és az őket követők is így tettek. Szerintem az amerikaiak nem jól paleóztak Cordain zsírfóbiássága miatt. A három makrotápanyagból, zsír, szénhidrát, fehérje a fehérje egy állandó érték, nem lehet sokkal többet és sokkal kevesebbet enni belőle, tehát ha valaki csökkentett szénhidráton van, akkor muszáj a zsírevést fokozni. Cordain ezt nem ajánlotta, így kezdtek rosszul lenni.

    VálaszTörlés
  120. Sziasztok,
    az egyik FB-os csoportban beszélgetünk a ketogén étrend melletti kemény sportról. Én azt írtam, hogy ilyenkor a fehérjét is növelni kell, hogy legyen miből glikogént gyártani. Tóth Csaba erre a következőt válaszolta:
    "nem kell glikogén, keton kell a mozgáshoz. Így nem a fehérjét kell növelni, hanem a zsírt, és döntően az állati zsírt. Ennek legfőbb bizonyítéka az izomláz. Ha paleo-ketogén mellett glikogént használnál a mozgáshoz lenne izomlázad, mint tudjuk ennek hiánya jelzi a paleo-ketogén életmódot. Vagyis ketonnal működsz ilyenkor."
    Én ebből semmit sem értek, szerintetek van ebben valami logika? Mit gondoltok?

    VálaszTörlés
  121. Szakesz 121
    én csak annyit tudok, hogy nyugati tápon élő élsportoló paralimpikon és hivatásos táncos barátaimnak nincs izomlázuk. tehát az izomláz hiánya nem bizonyít semmit.

    VálaszTörlés
  122. Ő már csak tudja, hiszen életében nem futott csak buszra (és ettől lett izomláza- ez volna részéről a tudományos állítás). Ez is ,mint ahogy sok minden állítása, érzelmi alapon és a mindenható ihlete által ölt testet.
    Ha úgy lenne ahogy tcs mondja, állandó izomláz gyötörné testem és minden sportolóét. Ez pedig nem így van!

    VálaszTörlés
  123. 121. Szakesz

    Hát a fehér izomrostok azok anaerob módon állítanak elő energiát, helyi raktárból, glycogénből. A vérellátás nem képes hozzá kellő mennyiségű oxigént leszállítani, a fehér izomsejtekben kevesebb a mitokondrium, tehát nem tudnak mit kezdeni a zsírral. A valós életben a menekülés, harc ilyen tevékenységek. Ez nem megy ketonokból meg zsírevésből. Egy crossfites edzés egy része megoldható zsírból, viszont van ami nem. Lehet hozzá elég zsírt enni, csak ilyenkor a szervezet a saját izmokat fogja felélni, mert bizony kell a glycogén. Az izomlázat sokáig a tejsavra fogták, de ez az elmélet már megdőlt. Hisz terheléskor legmagasabb a tejsav koncentráció. Ma már inkább a mikrosérüléseket teszik felelőssé az izomlázért.(fotelhuszár paleósoknak PgDn)

    VálaszTörlés
  124. 121. Szakesz

    Régen én is hittem bizonyos műveknek és azt gondoltam, hogy a szervezet adaptálódik és zsírból is tud üzemanyagot gyártani kemény fizikai edzés esetén is, de hamarosan be kellett látnom, hogy a teória nem állja meg a helyét. Tovább próbálkoztam, de a gyümölcsök sem jöttek be nálam. Még egy kísérlet: glükoneogenezis, próbáltam a fehérje-bevitelből glikogént gyártani - eredmény: rossz hatásfok, lassú regenerálódás.

    Szerintem ezt a nézetet olyanok terjesztik, akiknek az edzés-tipusa nem tartalmaz anaerob vagy erőnléti elemeket vagy még sohasem próbálták ki az elméletüket a gyakorlatban hosszú távon.

    VálaszTörlés
  125. 125 Joe1973 + 124 descalcez

    Egyet értek!
    Összegezve: vagyis aki nem sportol, de szakinak tekinti magát
    "ebben is",boldogan osztogatja a "tanácsokat", mert nincs mögötte felelősség.

    VálaszTörlés
  126. Kedves Kriszta és Kkriszti, Kaptam választ prof. Balázs Csabától :-D
    http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/18071/korunk_egyik_nepbetegsege_az_quot_osztrogen_dominancia_quot/
    A válasz hosszú és részletes, már meg is köszöntem neki. Ennek alapján fogok már a jövő héten továbblépni.

    VálaszTörlés
  127. BB 127.

    Szurkolok, hogy legyen újabb előrelépés a gyógyulásodban. Ösztrogén/progeszteronszintet is nézetsz, vagy csak a pajzsmirigy hormonokat?

    VálaszTörlés
  128. Kedves Kriszta! A jövő heti programom - egy "konzílium" összehozása. Hétfőn megyek a jelenlegi orvosomhoz, szerdán a professzor úrhoz. Ez a jelenlegi tervem. Ha a "fő dokim" pharmakológusként vállalja a teljes hormonos labort, a megoldásként javasolt szelén és vitaminok kontroll melletti szedését, vagy a T4 hormon esetleges lecserélését olyanra, mely a leletek függvényében esetleg szükséges T3 összetevőt is tartalmazza, akkor egy dokim lesz, ha nem, akkor kettő. Valami kiutat találnom kell. Az endokrinológusi válaszból nekem úgy tűnik, hogy most helyes ösvényre találtam. Meglátjuk.

    VálaszTörlés
  129. Egyébként az amerikai doki is valami ilyesmit írt. Csak ez nekem kicsit kínai, az angoltudásom meg harmatgyenge, úgyhogy annyit fogtam csak fel, hogy nem azt a "T"- t adták az orvosok a betegeknek amelyiket kellett volna.

    VálaszTörlés
  130. Hát tényleg a legjobb lesz ha a professzorhoz mész, majd írd meg mi volt légyszíves ha nem gond. De azért az borzasztó, hogy ilyen sok orvos van aki nem ért semmihez eléggé. Úgy látszik a mandulagyulladásnál komolyabb esetekkel csak specialistákhoz szabad menni.

    VálaszTörlés
  131. érdekes

    http://www.origo.hu/egeszseg/20130801-ver-dns-novenyek-meglepo-dolgot-talaltak-az-emberi-verben.html

    Minden eddigi tudásunknak ellentmond, de magyar kutatók vizsgálatai szerint a táplálékból teljes növényi gének is bejuthatnak az emberi vérbe.

    Csabai István (ELTE) és Spisák Sándor (Semmelweis Egyetem) bélbetegségek genetikai nyomait keresték a vérben kollégáikkal. Olyan DNS-töredékeket vizsgáltak, amelyek a vérplazmában, a sejteken kívül, szabadon fordulnak elő (cell-free-DNS, cf-DNS).

    Meglepetésükre olyan nagyobb DNS-darabokat is sikerült azonosítani, amelyek növényekből, például paradicsomból származnak. A darabok egy része elég nagy volt ahhoz, hogy egy egész gént hordozzon.

    Ez ellentmond eddigi tudásunknak, mely szerint a táplálékból származó DNS-molekulák alkotóelemeikre (nukleotidokra) esnek szét az emésztés során, így a vérbe komplett DNS-szakaszok már juthatnak be. Úgy tűnik, hogy erre mégis van lehetőség, valószínűleg leginkább azoknál az embereknél, akiknek a bélrendszerében gyulladások vannak.

    Csabai István zavarba ejtőnek nevezte az eredményeket, amelyek alapján egyrészt újra kell gondolni a nukleinsavak emésztésével kapcsolatos tudásunkat. Másrészt felmerül annak lehetősége, hogy a genetikailag módosított növényekből olyan gének is bejuthatnak a vérbe, amelyeket már a növényekbe is úgy ültettek be (transzgének).


    VálaszTörlés
  132. Rz egy régebbi cikk, hasonló témában.
    http://www.origo.hu/tudomany/20111203-a-novenyi-mikrornsek-befolyasoljak-az-allatok-es-az-ember-genmukodeset.html


    VálaszTörlés
  133. 132. Vanek

    A végén még kinő egy paradicsompalánta a fejem tetejéből :-).

    VálaszTörlés
  134. Sziasztok!
    Most regisztráltam a blogra. Azért ragadtam billentyűzetet, mert kb. másfél hónapja tértem át a párommal együtt paleóra (amihez nagy-nagy segítség volt egy csomó receptes- életmódos blog oldal, látom többen - vagy mindenki - itt is itt van). Ezeken az oldalakon olvastam, hogy a hírlevélen kívül létezik a blog is és jó a közösség. :) Ezt látom.. :))
    Lenne egy kérdésem, némi támogatásra és információra lenne szükségem.. Én is, mint oly sok mindenki más, egészségügyi gondok miatt léptem. A remek begyűjtött PCOS egyik tünete a hirsutizmus nálam... Van e valakinek tapasztalata, hogy ez a tünet mennyi idő alatt szűnik meg? tudom, tudom... állapottól függ... a farkaséhség, remegés már megszűnt.. súlycsökkenés elindult... (bár a torna miatt lassabb, mint szeretném, de amit 20 év alatt szedtem fel, nem lehet egy hónap alatt leadni). De a szőrösödés őrületbe kerget... meg lehet ettől szabadulni? Nagyon megköszönném, ha valaki megosztaná velem a tapasztalatát.
    Előre is köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  135. 135. Anita Pántya: Szia, üdvözlünk a fedélzeten.
    Értem, hogy neked, abban tudnánk segíteni, hogy ha van köztünk tapasztalt, akinek hirsutizmus tünetek megszűnéséről van infja, akkor írjon neked....

    amíg megtaláljuk az általad kért infot, azért addig is mesélhetnél,
    estleg arról, hogy neked mik a tapasztalataid...
    Előre is köszönjük.

    VálaszTörlés
  136. 119 ildikó imre
    Előtte reggelizz meg rendesen. 3 kapszula önmagában nem biztos, hogy beindítja az emésztést, aztán csak jókat büfikézhetsz. Ugyanis az epe a nyombélbe ürül és nem a gyomorba, a zsírnak át kell oda kerülnie valamivel.

    VálaszTörlés
  137. 135 Anita Pántya

    Azt olvastam, hogy a fodormenta, borsmenta tea van akinek használ a hirzutizmus ellen.
    http://paleohacks.com/questions/46102/hirsutism-resolved#axzz2b2Ml5Srv

    VálaszTörlés
  138. http://www.szimpatika.hu/cikkek/2766/a_novenyi_olajak_szerepe_a_rak_megelozesben/
    Sziasztok! Olvaslak rendszeresen Titeket, rengeteget tanultam Tőletek, de azért bekukkantok más véleményekbe is.
    Kíváncsian várom, mit szóltok a fenti link alattiakhoz?

    Szép nyarat mindenkinek!

    VálaszTörlés
  139. Sziasztok!

    Kistörpe: Köszi a gyors választ hirsutizmusra!

    Ha valakinek van még ötlete, szeretettel várom.. de kipróbálom a teát... amúgy is szeretem az ízét, nem túl nagy áldozat, és ha segít, az csak hab a tortán :) Ígérem megosztom majd a tapasztalatot.

    Annyi az infó itt.. néha nem is értem egészen a dolgokat.... naivának érzem magam... én csak lelkesen elkezdtem... semmi tudományosság, egzotikus hozzávalók.... Mezei Elmira szakácskönyve, blogok és józan ész :))

    Húsvétinyuszi: Köszönöm az üdvözlést :) Jól esett. :)

    Magamról, tapasztalatról: közérzetben, energiaszintben nagyon-nagyon jók a tapasztalataim.... és amikor vendégségben az első két hétben nem tudtam ellenállni egy-egy sütinek meg is fizettem érte azonnal gyomor és fejfájással, illetve hasmenéssel - laktózintolerancia miatt) :) Azóta is inkább az önuralom, illetve a saját nasiról gondoskodás kísértés ellen :)

    Fontos célom a súlycsökkentés, ez valahogy kilókban nem olyan látványos, az első két hétben leszaladt 6 kiló, reméltem marad a tendencia, de "csak" 4 kiló ment le aztán egy hónap alatt... ami tulajdonképpen rendben is van, még a bőr is tudja követni...
    sokat írtok a mozgásról... amit BB írt mozgás mennyiség... tényleg ennyit kellene mozogni? komoly lemaradásban vagyok... minden reggel 40 perc erősítő. (Rob Wolf után szabadon). és tényleg érzem is, hogy a fittségem javul... (4. emeleten lakunk, régebben este nem ment egy lámpával felérni, ma már égve marad a lakásbezárása után is).

    Szóval a tapasztalataim jók. :) Nem érzem lemondásnak, könnyű betartani és élvezem az előnyeit. Nem éhezek, és azért fogyok is mellette... Kell ennél jobb? :))

    Szép napot mindenkinek!

    VálaszTörlés
  140. Paleolga, jól emlékszem, hogy te írtál a progeszteron krémről? Kérdezhetnék tőled privátban vagy itt a blogon?

    VálaszTörlés
  141. 139. Vali Gősi
    Szendi Gábor a paleolit táplálkozásról szóló könyveiben részletesen taglalja a koleszterin-hipotézis hibás voltát. Plusz a zsírfóbiáról is bizonyítja, hogy tévedés. Ezenkívül az elterjedten használt növényi olajokról leírja, hogy miért ártalmasak az embernek (szerencsére csak annak aki megeszi őket :-). A cikk első néhány gondolata tehát tévedés a paleolit fényében. Tovább nem is nagyon érdemes olvasni szerintem. Persze lehet ebben az irányzatban is hinni, de helyes csak az egyik elmélet lehet.

    140. Anita Pántya
    Az ideális mozgásmennyiséget sokan vitatják. Én néhány hónap paleo étrend után elkezdtem kocogni, mert úgy éreztem, hogy nagyon erős vagyok, és jólesne. (Pedig előtte már általános iskolában is utáltam futni.) Annyira jólesett, hogy túlzásba vittem, és megfájdult a sarkam. Pedig futó ismerőseim figyelmeztettek, hogy óvatos legyek, de nem hallgattam rájuk a túlzott lelkesedésem miatt. Most már jóideje pihentetem, és csak nagyon lassan javul. Szóval ha kardió-szerű mozgásba kezdesz, akkor a fokozatosságra és a test jelzéseire fontos figyelni.

    Vannak olyan elméletek is, amik szerint a kardió jellegű mozgások hosszútávon konkrétan ártalmasak ha túlzásba visszük őket. Egy mennyiségben minimalista - a 60. Névtelen hozzászólásban idézett - edzésformát követem most kísérletképpen. Tapasztalataim még nincsenek, túl korai lenne bármit is állítani. De érdekességképpen érdemes lehet megnézni a linket.

    VálaszTörlés
  142. 139. Vali Gősi

    Ja, és még egy megjegyzésem hadd legyen az idézett cikkhez! A cím rákmegelőzésről beszél, a szövegben viszont egyetlen egyszer sem említi a rákot. Valami nagyon nem stimmel tehát :-).

    VálaszTörlés
  143. 143. Névtelen
    Légyszi írj valami nevet. Köszi.

    VálaszTörlés
  144. 141. Merrea

    Szerintem kérdezhetsz itt is, mert lehet, hogy más is hozzá tud szólni. Pl. Kriszta is használ progeszteron krémet.

    VálaszTörlés
  145. 145. Paleolga
    Honnan tudtad, hogy szükséged van rá? Orvos javasolta, vagy? Honnan szerzed be? Láttam a neten egy-két helyen, elég horribilis ára van.

    VálaszTörlés
  146. Merrera 146.

    Én is használom. A saját fejem után menve kezdtem, erős vérzés, indokolatlan szorongás és rossz alvás miatt. Meg azért mert a harmincas éveimben már lerövidült a ciklusom 24 napra, bár ez a paleó után visszaállt 28-ra. Viszont az erős vérzés nem múlt el és jött plusszban a rossz alvás meg a szorongás. Mivel 46 éves vagyok attól tartok ez a közelgő banyakór miatti progeszteronhiány miatt lehet. Az iherbről szoktam rendelni, 65 napi adag kb 12 dollár (Változókor előtt havonta 2 hétig javasolják, változókor után havonta 3 hétig.

    VálaszTörlés
  147. Kedves Anita P.! Nem titok, hogy 64 éves vagyok. Most nullázódott ki minden munkalehetőségem, tehát van időm sokat mozogni:-) Mindig is szerettem. Annyit nem kell, mint amennyit én mozgok, a lényeg szerintem, hogy mindig legyen cardio mozgás, ... mai nyelven megtanultam már, hogy az aerob és az anaerob mozgások váltsák egymást. Én a 100%-ig sorvadt pajzsmirigyemmel küzdök, mert a szemétláda nem akar visszanőni:-), a súlyomtól pedig emiatt igen nehéz megszabadulnom. Én egy megszállott vagyok:-)

    Kedves Kriszta, van egy jó hírem: az eddigi orvosomnál voltam ma, és a hőség után - augusztus végén csinál egy vízháztartást kontrolláló vizsgálatot - gőzöm nincs, hogy hogyan, meg készíttet egy teljes hormonképet mutató labort. Olyan szakszerűen sikerült vele (hála a Családinet.hu endokrinológusa levelének), hogy a dokim orvosi szaknyelven válaszolt nekem:-D A szakmai felvetésemet teljesen akceptálta:-))))) Jaj, most nagyon fel vagyok dobva:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan szakszerűen sikerült vele beszélnem, hogy ...

      Törlés
  148. BB. 148
    Felköthetik a gatyójukat a dokik, ha lépést akarnak tartani az egyre tájékozottabb páciensekkel:))
    Akkor a professzorhoz nem is mész?

    VálaszTörlés
  149. 146. Merrea

    2005-ben miómát diagnosztizáltak nálam. Az erős vérzés miatt többször is felvetették a méhkivétel lehetőségét, mondván, hogy minek az nekem, ha már úgy sem akarok több gyereket szülni. Sem ezt, sem pedig a szintetikus hormonokkal való kezelést nem vállaltam.
    A neten találtam rengeteg infót a progeszteron hiány tüneteiről és a természetes progeszteron krémmel való kezelésről. A Magyarországon kapható krémeknek tényleg horror ára van, ezért keresgéltem az iHerben olcsóbb forrás után. Ezt használom: http://www.iherb.com/Now-Foods-Solutions-Natural-Progesterone-Liposomal-Skin-Cream-Scent-Free-3-oz-85-g/779
    Emellett még más termékeket is bevetek, és úgy tűnik, hogy sikerrel. Akinek miómája van, az tudja, hogy mekkora eredmény, amikor a 10-14 napos vérzés 2-3 naposra csökken.

    VálaszTörlés
  150. Kedves Kriszta, Nem, nem megyek a profhoz, mivel mást ő sem tenne, minthogy megcsináltatja a hormonlabort, és pluszban elkérne egy rahedli pénzt. Miután a saját dokim (kardiológia, belgyógyászat, komoly kórházi főorvosi gyakorlat mellett!) pharmakológus is, ezért az átlag orvosoknál tájékozottabb. Egy gondom volt vele, hogy fel kellett ráznom:-))) ..., és ez szerencsére diplomatikusan sikerült is.

    VálaszTörlés
  151. Kriszta, Paleolga, köszönöm a válaszokat, azt hiszem én is kipróbálom. Csak úgy látom, amit belinkeltél, most éppen nem kapható. De mindegy is, majd nyaralás után foglalkozom vele.

    VálaszTörlés
  152. Hormonpótlás hölgyeknek.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1851732/

    Uraknak

    http://www.webmd.com/erectile-dysfunction/news/20030422/bright-light-may-boost-testosterone

    VálaszTörlés
  153. Más téma (bocsi!) :
    valakit érdekel egy kis paleós rétes???
    Csak a mákoshoz van még képem, de a többi recept is fönn van, képtelenül...

    http://paleol-dal.blogspot.hu/2013/07/retes.html

    VálaszTörlés
  154. 154 Anna.Willson
    Ez nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni, legfeljebb a családnak nem mondom, hogy "rétes", mert akkor tutira nem fog ízleni, mindig a hagyományos ízt várják. Teljesen eltérő alapanyagokból ugyanazt az ízt kivarázsolni nem könnyű, és nem is mindig sikerül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jól értem a receptet, a palacsinták sült oldala van befelé, és a nyers kifelé?

      Törlés
    2. Yes! A másik majd utánasül... :-)
      (Egyébként olyan vékony, hogy szinte mindegy)

      Törlés
  155. ezt is ki kell próbálni ;)

    http://divany.hu/alapkonyha/2013/08/06/nyers_brownie_-_ne_susson_a_melegben/

    VálaszTörlés
  156. Anita Pántya

    Üdv a blogon :) Nekem nincs ilyen betegségem, de azért leírom a tapasztalataimat, hátha használ neked is. Én csak sima mediterrán típus vagyok, és amikor elkezdtem K2 vitamint és Magnéziumot is szedni a D-vitamin mellé, látványosan csökkent a hasamon, a combom "felső" oldalán meg a karomon a szőr. Eddig se volt vészes, de most már tök normálisan néz ki, a húgom nem is akarta elhinni, hogy nem szedem.

    link a magnéziumhoz (a K2-höz nem találtam)
    http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1761/126/%C3%89trendkieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k/csontok---%C3%ADz%C3%BCletek/pharmekal-magn%C3%89zium-citr%C3%81t-250-mg-tabletta-100-db?keyword=magn%C3%A9zium+citr%C3%A1t

    VálaszTörlés
  157. Hahó,
    maradt 7-8 liter kókuszolajam feleslegben (Bio-barát biobolttól), ki kér? 1000 ft/l

    VálaszTörlés
  158. 158. Szakesz, én szeretnék egy litert.

    VálaszTörlés
  159. 157 Ilona: Köszönöm szépen! Magnéziumot eddig is szedtem, D-t most szereztem be, de akkor körbe nézek K vitamin ügyben is... Köszi a tippet!

    BB! Minden elismerésem! :) Én 29 évesen most kezdek egyáltalán ismerkedni a fogalmakkal, amiket használsz :)) Nem is mindig értem pontosan :)) Annyi a szerencsém, hogy a párom volt katonaként elég jól tisztában van a dolgokkal és segít, hogy pontosan végezzem a feladatokat és nem hagyja, hogy túlterheljem magam... :) de jó katonához híven azért rendesen minden betartat velem... nem tudom nélküle lenne e hozzá elég önfegyelmem! Biztos naív kérdés részemről, de jódot pótolsz? Paleo szemléletű orvos ismerőstől hallottam, hogy alulműködésre jód kell, nem tudom ez teljes sorvadásnál igaz e...

    VálaszTörlés
  160. MW, Rozcsika titeket szerintem ez érdekelhet.
    Három cikket találtam a pubmeden, amikben azt vizsgálták, hogy emelkedett Anti TPO de még normál TSH szint mellett ha Levothyroxint adnak, akkor mi történik. Mind a három vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a páciensek többségében CSÖKKENT az Anti TPO szint, azaz lassult a pajzsmirigy pusztulás.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18631004 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16006728 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11327616

    VálaszTörlés
  161. 161. Kistörpe
    Köszi szépen, majd elolvasom. Nem tudom, hogy mi rosszabb: hormonpótlás nélkül a végén pajzsmirigy nélkül élni vagy hormonpótlással esetleg mellrákot kapni? Mert szerintem az utóbbi. Ez az én nagy dilemmám már. Nem bízom már semmilyen orvosban. Ételekben még bízom, a víz fontosságában, most éppen elővettem a víztisztító problémakört, a hormontartalma miatt. Ugyanis hiába van egy desztillálóm, annak egész nap mennie kellene, hogy minden lenyelt vizem tiszta lehessen. Zabálja az áramot. Tegnap gondoltam ki éppen, hogy milyen szuper eszköz lehetne a napkollektorral működtetett vízdesztilláló, persze ami nem a konyhát fűti, hanem az udvaron működik.

    VálaszTörlés
  162. 162 Rozcsika

    Ennél sokkal jobb a webszájtomon is hirdetett akciós fordított ozmózissal működő tisztitó. Mindent eltávolít, nekünk 3 éve tökéletesen működik, évente egyszer cserél szűrőt a szerelő, de ez is elvégezhető házilag (csak a szűrőt kell megvenni).

    VálaszTörlés
  163. Rozcsika 162:
    Csak érintőlegesen, de ide, a (mell)rákhoz kapcsolódik: mivel a klórszármazékok is rákkeltőek, szeretném a háztartásomból kiiktatni a klórt (ivóvízben remélem, csak részben, fürdővízben úgyis teljesen benne van továbbra is, arra az esetre, ha netán kiderül, még direkt jó is valamire :-)). De fertőtleníteni csak kell vmivel, legalább a WC-ben. Utánanéztem a természetes fertőtlenítőknek, és az ezüstkolloid tűnik legártalmatlanabbnak, de nem tudom, tényleg hatásos-e, ill. milyen adagban - a legbacisabb felületeken, felmosás ill. fürdőszobában penész elűzésére. Próbálta már valaki? Használtok valamit klór helyett?

    VálaszTörlés
  164. 164. smirgli
    20%-os ecet, citromsav, szódabikarbóna, mosószóda - én ezekkel takarítok. Szerintem a mosószóda pont elég a wc-be :) Persze a szüleim megveszik a vegyszereket, szóval önálló háztartásban nincs kipróbálva. Dm-ben lehet kapni bio takarítószert, nem néztem meg alaposan, elég drágának tűnt. Ha minden igaz, a biobolt e-tarban is lehet vmi takarítószert kapni.

    VálaszTörlés
  165. 162. Rozcsika:

    Pajzsmirigyhormon pótlástól mellrákot kapni? Erről még nem hallottam, ezt hol olvastad?
    Elég sokan szednek ilyet, jó lenne tudni valami biztosat.
    Én L-Thyroxin Henninget szedek, nem félek a mellráktól. Kéne?

    VálaszTörlés
  166. 164. smirgli
    Csatlakozom Ilonához, én is nagyjából ezekkel takarítok. A Zöldbolt-nál lehet sokfajta natúr és bio takarítószert kapni, köztük olcsóbbakat is. A Biobolt e-tárnál is vannak ilyenek, de az mind német gyártmány, elég húzós az áruk. (emiatt nem cseréltem le még a mosogatógép tablettámat, kb. 2-3-szorosa az ára a normálnak) Szerintem ahol ezüst kolloidot forgalmaznak, ott biztosan van infó a használatáról.

    VálaszTörlés
  167. Merrea, Ilona:
    Köszi a válaszokat.
    Bio-takarítószereket láttam én is, de egyrészt drágák, másrészt nem tudom, fertőtlenítenek-e. Sima felmosáshoz biztos jó a mosószóda. Mosáshoz egyelőre megfelel a kevés hagyományos mosószer + mosószóda, öblítéshez ecet. Mosogatáshoz is próbáltam a mosószódát, de nem oldja a zsírt, nem jött be. A biók meg abban is drágák, így egyelőre marad a hagyományos.
    Ecetet fürdőszobában, konyhában vízkőoldásra használom még, vízkőoldó helyett.
    Kifejezetten a klór fertőtlenítő hatását szeretném most mással elérni (az ecetről nem tudom, öli-e a penészt, baktériumokat...). Majd akkor megkérdezem az ezüstkolloid adagolását.

    VálaszTörlés
  168. 144. Merrea ismételt kérésére adtam magamnak nicknevet. 38. 60. 71. és 97. is én voltam.

    164. smirgli
    Nem lennék meglepődve, ha az derülne ki, hogy a fertőtlenítős takarítás a fürdőszobában teljesen felesleges, sőt akár ártalmas is lehet. Hiszen a fertőtlenítő nem tűnik nagyon paleolitnak :-). Végülis nyílt sebbel nem dörgölődzünk a WC ülökéhez. Egészséges embernek nem kell hogy ártson néhány baktérium. Persze ez csak buta okoskodás, nehogy valaki komolyan vegye!

    VálaszTörlés
  169. 164. smirgli
    Még néhány tipp: http://www.life.hu/anyaskodj/20130528-termeszetes-fertotlenito-szerek-ecet-ezustkolloid-teafaolaj-grapefruitmagkivonat-citrom.html

    VálaszTörlés
  170. Jakab 169:
    Igen, én is gondoltam erre, ezért konyhában megelégednék a sima tisztítással, lemosással/felmosással. Fürdőszobában is. Csak a penészt utálom a vizes helyiségekben, az is pont olyan rákkeltő, mint a klór. A WC-kefét meg már csak nem árt fertőtleníteni... És nem kell nyílt seb a fertőződéshez, elég óvatlanul a szádhoz érni. Azonkívül a szennyeződések WC-ben ilyen melegben hamar büdösödni kezdenek... Ja és a szemeteskuka és környéke szintén.
    Tudtommal az UV-fény is baktériumölő, állítólag vannak is már ilyen száraz-mosógépek... Gondolom, a természeti népek ezt (is?) kihasználják. Nekem meg még a napra aszalni kitett paradicsomom is megpenészedett... :-(
    Szóval az még OK, hogy kirakom az extra magas UVB-re a budikefét, de a porceláncsészével mi lesz...? :-)

    Ezüstkolloidról egyébként ezt találtam:
    http://www.kataboltja.hu/M_131_fertotlenito_ezustkolloid_mosashoz_1_l.php

    VálaszTörlés
  171. 160. Anita P. - "Művelődöm:-D", rám ragadnak a manapság használt kifejezések. Az én fiatal koromban az anaerob mozgást sprintelésnek hívták, az aerobot pedig egyszerűen magyarul kitartóan végzett erőnléti mozgásnak nevezték. Akinek nincs pajzsmirigye, annak már nem kell jód, és mindent ehet is, mert a pm.-je nem fog se így se úgy visszanőni:-D

    VálaszTörlés
  172. 162. Rozcsika - Hááát, bizton állíthatom, hogy pajzsmirigy nélkül érni rohadt egy dolog. A kilátásaid: kóros elhízás, az idegek összeomlása, metabolikus szindróma. A szintetikus hormonok rákkeltő hatásáról még soha nem hallottam, a gyógyszerkutatás nagy vívmánya. A lezajlott Hashimoto --> halálos betegség volt. Egyébként, ha nem szed valaki hormont, akkor miután az immunod a pm. ellen fordul, szépen lassan elsorvad, aztán már a rák kérdése problémaként sem merül fel, mert a pm. nélküliség kezeletlenül = halál. Kész, vége, passz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még egy fontos gondolat: A paleo véd a ráktól!!!

      Többek között a fogamzásgátlók, a pet-palackok, a műanyag csomagolás mind-mind elősegítik a pajzsmirigy sorvadását és egyéb betegségek kialakulását. A pm. sorvadás legfőbb okozója pedig, mint tudjuk a glutén. Ez viszont a paleosnál kizárva:-D

      Törlés
  173. 173. BB
    Ja, nem úgy gondoltam, hogy mikor már elsorvadt a pm-em, akkor sem fogok hormont szedni, akkor már nyilván fogok. A dilemmám az, hogy még nem indult meg a sorvadás, inhomogén állományú pm-ből homogén lett és a göbök is egyre kisebbek, az egész pm-em nem lett kisebb és már annyi T3-at, T4-et termel, hogy a TSH-m is visszament a normál tartományba. Ilyen körülmények között kérdéses az, hogy szedjek-e bármit, csak azért mert az antiTPO-m továbbra is 250 körül van a 75 helyett. Vagy még várhatok a csodára, hogy mégis abbamarad az autoimmun folyamat. Hátha Gábor még talál valamit, amit kipróbálhatnék. Az a tapasztalatom, hogy ha egyszer valaki elkezd gyógyszert szedni, akkor már soha nem tudja letenni vagy nem meri. Persze terveim között szerepel az endokrinológus, de már látom előre, hogy ott is elkezdek okoskodni, akkor jön az, hogy megsértődik az orvos, ettől a sértődéstől nekem meg elillan a bizalmam iránta.

    VálaszTörlés
  174. 175. Rozcsika
    Szerintem keresd fel Dr. Balázs Csaba endokrinológus professzort. Kriszta ajánlotta nekem a csaladinet.hu oldalán egy cikkét. Olyan eszméletlenül okos levelet írt nekem, hogy annak alapján teljesen új irányba tudtam terelni az állandó orvosomnál a kezelésemet. Az endokrinológia is egy szakma. Te már nagyon sokat tettél az étkezéseddel a javulásért. Ezt szerintem a prof. is el fogja ismerni. A Budai Egészségügyi Központban rendel - a Mammut II.-ben van ez a magánklinika. Keress rá a neten, és kérj időpontot. Én a helyedben ezt tenném. Érdekességként belinkelem a cikke és a levelezésünk hivatkozását. Valamennyi pajzsmirigyesnek roppant tanulságos. A levelezésben volt számomra a lényeg!!! http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/18071/korunk_egyik_nepbetegsege_az_quot_osztrogen_dominancia_quot/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én kizárólag azért nem keresem fel egyelőre, mert nem akarok "konziliumot" folytatni és hányódni két orvos között:-D

      Törlés
  175. Merrea 170:
    Köszi a linket, nagyon informatív a cikk! Érdekes, hogy az ecet+szódabikarbóna kombinációt is antibakteriálisnak írja, de lehet, csak ekkora adagban, viszont ennyire meg nincs elmocskolódva/vízkövesedve a WC-m. :-)
    "A vízköves, fertőtlenítésre szoruló, reménytelennek tűnő vécé takarításánál nagyon jó szolgálatot tesz egy liter ecet és egy zacskó szódabikarbóna. Először utóbbit szórd a csészébe, majd öntsd rá az egész flakon ecetet: a pezsgő kombinációt hagyd egy órán át hatni, még a makacs baciknak és vízkőnek sincs esélye vele szemben."
    A citrom fertőtlenítő hatásáról nem is hallottam még, ezért kicsit kételkedek... A teafaolajat meg grapefruitmagot tudtam, majd próbálkozom előbb ezekkel, ezek sem olcsók, de ha az írt adagolás hatékony, akkor teljesen megéri.

    VálaszTörlés
  176. Kedves BB, ha a pajzsmirigy elsorvad, akkor ez azt jelenti, hogy fizikialag is felszívódik? Hogy van ez? Vagy ott marad egy valami, ami nem működik?

    Rozcsika, a gyógyerszedés nem feltétlen szól az élet végéig. Ez a Balázs Csaba is írta a tanácsadásában vkinek a kérdésére, hogy ha az Anti TPO szint normalizálódik, akkor fel lehet függeszteni a szedést. Meg figyelmedbe ajánlom ezt a linket is:
    http://www.thyroidrootcause.org/1/post/2013/06/is-it-possible-to-recover-thyroid-function-in-hashimotos.html

    VálaszTörlés
  177. Kedves Kistörpe, Ha a pm. elsorvad, akkor fizikailag felszívódik. Kész, vége, zéro.

    Más: a PaleoVital indult a http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=4461#_=_ versenyen. Egyedül ez az oldal képviseli a paleot. Kérlek szavazzatok. Előre is köszönöm:-D

    VálaszTörlés
  178. 177. Kistörpe:

    Nekem 24 az anti TPO-m volt, mégis elkezdtem szedni, mivel kicsit magas volt a TSH és alacsony a T3, T4, az alacsony anti TPO ellenére. Nem tudom, mit kéne tennem, nincs Hashimotom.
    Semmit nem bírok az általad betett linkekből kiokoskodni, a doki, akihez járok, ráállt, hogy szedjem. Nem tudom, hogy inkább le- vagy rábeszéljem, hogy szedhessem :))

    BB, te mit mondasz, mint szakértő? :)

    VálaszTörlés
  179. 162. Rozcsika:

    Ja, és akkor mi van a pm-hormon - mellrákkal? Miért kéne mellrákot kapni tőle, nem tudom....bocs, nem válaszoltál.

    VálaszTörlés
  180. 179 Macskacicó

    Én elsősorban a Hashira koncentrálok, ezért ezek a linkek valószínűleg a te esetedben nem játszanak. A nem autoimmun pajzsmirigy alulműködés okát nem tudom, és eddig nem is kerestem róla információkat, de ha belebotlok majd valami erre vonatkozóra, akkor gondolok rád. :-)
    Egyébként a kérdés az, hogy a szedett gyógyertől jobb-e neked most? Van-e változás akár a leleteidben, akár fizikailag?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még valami. Neked csak az Anti TPO-t nézték, vagy az Anti-TG (tireoglobulin elleni antitestet) is? A Hashis esetek úgy 10%-ban az Anti TPO nem emelkedett, de ez a másik igen.

      Törlés
  181. 181. Kistörpe:

    Köszi, aranyos vagy. Fizikailag nem érzek semmit, előtte sem éreztem rosszul magam, ha nem nézik a PM értékeket, nem is tudok róla...:)
    A lelet jobb lett, TSH lement, a másik kettő fel, ahogy annak lennie kell. Tehát jól reagáltam rá, kb. 3 és fél hónapja szedem. De mondom, semmit nem érzek fizikailag, mivel nem is voltam rosszul.
    Mindig csak a Hashit nyomják alulműködéskor, arról soha nem beszélnek, mi van olyankor, ha nem működik alul.

    VálaszTörlés
  182. Kistörpe:

    Igen, ezt is olvastam a prof oldalán. Hát sajnos, csak az anti tpo-t.
    Lehet, hogy tovább kéne nyomulnom a dokinál? Már ezt se nagyon akarta, illetve csak fizetősen lehetett megcsinálni.
    Vagy hagyjam, és szedjem a napi fél bogyót, nem olyan nagy baj az? Hát, nem tudom.

    VálaszTörlés
  183. 182. Macskacicó

    Az utolsó mondatodat nem értem. :-(
    A Te pm-ed alulműködött, ha a TSH túl magas, illetve a T3, és T4 értékek alacsonyak voltak...

    Derya

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.