2012. december 31., hétfő

A paleo és a férfitermékenység-folytatás 5.

Boldog Paleo Újévet Mindenkinek!

206 megjegyzés:

  1. Hát akkor: BUÉK mindenkinek!:-)

    VálaszTörlés
  2. Paleos Boldog Új Esztendőt Kívánok Mindenkinek!:-)

    VálaszTörlés
  3. Minden kedves Fórumozónak Szeretettel: Szilveszter alkalmából nem kívánok egyebet, csendes lépteid kísérje Szeretet. Szívedbe Béke, lelkedbe Nyugalom, légy boldog a következő 365 napon! B.U.É.K.!

    VálaszTörlés
  4. Itt mindig találok valami érdekes olvasnivalót. Remélem ez így lesz jövőre is. Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  5. BÚÉK Mindenkinek!

    másold be, katt rá!!!! majd lukaszd ki a léggömböket!
    http://www.icq.com/img/friendship/static/card_16961_rs.swf

    VálaszTörlés
  6. Titkár2012. december 31. 22:37
    nagyon jó, hogy bejelentkeztél!
    érdekes dolgokat találtam a blogodon...
    szép új esztendőt, jó munkát!

    VálaszTörlés
  7. Kedveseink!

    Először is szeretnénk ismét hálásan megköszönni a rengeteg hasznos tanácsot, amit korábbi érdeklődésünkre, édesanyánk súlyos betegsége (Alzheimer, áttétes tüdőrák) kapcsán küldtetek. Minden tanácsotokat betartva – sajnos, ilyen hamar – de szinte panaszmentesen jutottunk el az utolsó időkhöz. Néhány nappal ezelőtt még – segítséggel – rövid sétákat tettünk a teraszon, de egyik napról a másikra mozgásképtelenné vált a Mama. Ketten, a nővéremmel alig tudjuk mozgatni, elfordítani az ágyban, de soha semmilyen fájdalomra nem panaszkodik, szinte állandóan alszik, még mindig hálás örömmel fogadja – igaz, már csak a folyékony - vitaminokat, és a rendkívül könnyű és finom paleos pürékből néhány kanállal, (zeller, brokkoli, karfiol, spenót, sóska) előfordul, hogy egy nap kétszer is. Éjszaka – csak sejtjük nővéremmel, hogy a nyugtató teáktól - békés, nyugodt, de két napja napközben is csak percekre néz föl, mosolyog, hálás szavakat mond, még érthetően. (drága gyerekeim, nagyon boldog vagyok… - végtelenül megható)
    Tegnap este nagyon megijedtünk, mert hirtelen fölszaladt a vérnyomása, controll is 190/105 volt, pulzusa 98. (Nortivant duplára emeltük) Ekkor zavaros volt, érthetetlenül beszélt, de ma már újra békés. Evett pár kanál pürét, mosolyogva fogadta a vitaminokat. Ennek ellenére rendkívül erőtlen, teljesen elhagyja magát, kezei, lábai ernyedten visszazuhannak a paplanra.
    A tüdőgyulladásból – itthon ápolással – nagyon szépen kijöttünk, de tegnap nagyon féltünk, hogy nem éri meg a mai napot. Sípolt a mellkasa, erőtlenül zihált, aztán szerencsére, megnyugodott. Hófehér bőre ekkor nagyon elváltozott, a bal arcfélen, és a nyak, valamint alatta a mellkas felső része teljesen kékes-szürke volt. Kezei jéghidegek, lábai nem. Mára ez elmúlt. Ma is volt néhány hálás mosolya, 1-2 szava, de mindig csak ennyi: drága gyerekeim… Ilyenkor sírni próbál, de már nincs ereje.
    Nagyon tanácstalanok, elesettek – és talán érthető módon szétszórtak, kétségbeesettek is - vagyunk, ráadásul a kedves, megszokott háziorvosunk elment. Nagy örömünkre volna, ha még ebben a helyzetben is lennének ötleteitek, mi az ilyenkor, amivel biztosan nem árthatunk, de reményteli segítség lehet a legnehezebb órák, napok könnyítésére.
    Kérdéseink Édesanyánkra vonatkozóan:
    - táplálás, folyadék mennyisége, fontossága, mivel az ébrenlét ideje napközben már csak (többször) néhány perc,
    (Ügyeletes orvos pl. Nutridrinket írt, a paleo mellett adjuk-e?)
    Minden ötlet, tapasztalat – életünk újabb nagyon nehéz időszakában – nagy segítség lenne, mert azt szeretnénk, ha utolsó pillanatig érdemben könnyíthetnénk állapotán, nem csupán fizikai-lelki segítséget adnánk annak, aki a legdrágább számunkra.
    Így telik egy napunk:
    - reggel 09.00: ébresztés, tisztálkodás, 1 tbl 20 mg Gelbra, 1 x 0,5 mg Nortivan,
    - 09.15: reggeli (pl. zellerpürében 2 db nyers tojás sárgája), 1 ek.. Omega 3 halolaj
    - Reggeli után 1 x 2,5 mg Letrozol Kabi
    - 10.00: vitaminok (Noni, v. Aloe Vera váltva + foly. C-vitamin
    - Délben ébresztjük, üres húslevest vagy gyógyteát kanalazunk (pohárból már nem tud inni)
    - Délutáni rákban (kora este) még egyszer ébresztjük, pürét kap, (pl. brokkoli, v. sóska, stb)
    - Este újra ébresztjük folyékony vitaminra (valamelyik gélből kap), Xanax, 0,5 mg, Gelbra 20 mg (gyomonedv-ellenálló), és gyógytea-keverék (komló,orbáncfű, citromfű, galagonya, borsmenta levél)

    A pürék Mezei Elmira blogja alapján készülnek.

    Mindenkinek békés, szerencsés új esztendőt kívánunk!
    Gősi Vali és nővére, Marika

    VálaszTörlés
  8. 9. Vali Gősi

    Konkrét tanácsot sajnos nem tudok adni, én sem tudtam annak idején, hogy mi lenne édesanyám számára a legjobb.
    Viszont annyit mondhatok, a legjobb, amit tehettek vele, hogy otthon ápoljátok, és bármeddig is él még, érzi a törődést, és boldog. Életem legjobb döntése volt, hogy anyukámat hazahoztam a kórházból, ahol utált lenni. Sajnos, meghalt utána egy héttel (a kórházban is ez történt volna, de örökre bántam volna, hogy akarta ellenére oda kényszerítettem). Így viszont az történt, amit ő szeretett volna: utolsó idejét a saját otthonában , a szeretteivel körülvéve tölthette. Sajnos, a mi "civilizált" társadalmunkban nem tudunk viszonyulni az elmúláshoz, de még a súlyos betegséghez sem. A legtöbben így kórházban, embertelen körülmények között végzik, csak kevés család veszi a fáradságot, hogy a szeretteit méltó módon búcsúztassa el.
    Anyukámnak is adták ezt a tápszert, de alig tudott belőle inni. Emlékszem, különféle ízesítéssel lehetett venni - na, már ez alapján rossz a vélemnyem róluk. Talán, ha mindezeket szívesen fogyasztja, amiket leírtál, nem kéne adni még azt a mesterséges löttyöt is, de ez szigorúan a magánvéleményem. Én, amikor már egyáltalán nem akart enni, nem is erőltettem. De amit szívesen megeszik-megiszik, azt szerintem érdemes adni neki.
    Jobbulást kívánok édesanyádnak, nektek pedig sok kitartást, szeretetet!

    VálaszTörlés
  9. Hálásan köszönjük ezt a nagyon szép, fájdalmunkban és tanácstalanságunkban enyhet adó, mélyen emberi üzenetet, amely sajnos, szomorú, mégis felemelő tapasztalatokra épül. Jó lenne, ha a legszeretettelibb pillanatokat élhetnénk meg, végig... Csak nehogy ártsunk bármivel is, vagy nehezítsünk bármit számára...

    Szeretettel: Marika és Vali

    VálaszTörlés
  10. Kedves Vali és Marika!

    Csatlakozom MW-hez, nehéz kívülállóként tanácsot adni, mert biztos, hogy nálatok jobban most senki sem tudja, hogy mire van szüksége édesanyátoknak, mi az, amit szívesen fogad, ami nem okoz neki fájdalmat. A legfontosabb, hogy vele vagytok és otthon tudjátok ápolni. Mindig benne van az emberben a kétség, hogy mikor teszünk jót, meg tudjuk-e hosszabbítani az életét a nagyon beteg hozzátartozónknak azzal, hogy kórházban, "szakértő" kezekre ápolókra és orvosokra bízzuk, vagy inkább otthon ápoljuk. Az én édesapám 94 éves korában hunyt el, előtte háromszor került kórházba amiatt, mert elesett otthon a lakásban és agyrázkódást szenvedett, összezúzta magát. Emlékszem a kétségbeesett tekintetére, mindannyiszor, amikor szirénázó mentőautóval utaztunk az ügyeletes kórházba, s a vizsgálat után az orvosok közölték, hogy bent kell maradnia. Az utolsó ilyen eset után már mi is beláttuk, hogy semmi értelme sincs a kórházi tartózkodásnak, mert csak egyre romlik az állapota, és édesanyám úgy döntött, hogy inkább otthon ápolja. Az utolsó két hétben, mikor apukám izomzata már annyira leépült, hogy saját erőből már nem tudott az ágyban sem megmozdulni, anyukám meg nem bírta egyedül, az akkor 18 éves fiammal együtt tettük rendszeresen tisztába. Láttuk apukámon, hogy nagyon hálás azért, hogy köztünk lehet, és nem a rideg kórházi körülmények között kell töltenie utolsó napjait. Mi minden nap azzal a hittel keltünk, hogy talán van remény még a felépülésére, de ahogy teltek a napok, láttuk, hogy legjobb szándékunk ellenére is egyre nehezebben esik neki az evés, ivás, nyelés, és inkább csak aludni szeretne. Végül teljesen békés arccal, fájdalom nélkül aludta át magát a halálba.

    Marika és Vali, sok erőt,kitartást és hitet kívánok Nektek, hogy a legjobbat tudjátok most adni édesanyátoknak!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Paleolga!
    Hálásan köszönjük erőt adó, kedves szavaidat. Lassan talán elfogadjuk, és Ti is megerősítetek minket, hogy ösztönösen, mindig tudni fogjuk majd, a legnehezebb órákban is, hogyan könnyíthetnénk, hogy a lehető legkevesebb szenvedéssel élje meg anyukánk ezt az időszakot. Igazi kegyelem lenne, ha együtt, itthon maradhatnánk utolsó pillanatig.

    Marika és Vali

    VálaszTörlés
  12. BUÉK MINDENKINEK!!!

    Gábor, a hírlevél szenzációs, azonban pár sorral nem értek egyet. A sorozatot nem követtem, gondolom TV-ben ment, csak hát én mostanában már azt sem tudom, mi az a TV :)

    "A terapeuta egy szolgáltató, aki annyit és úgy segít, amennyit a páciens igényelt. Egy autószerelő sem erősködik, hogy "de rossz a lámpája is". Ha a megrendelő azt nem kérte, akkor nem szaladunk utána, hogy "de muszáj". Őt ez nem zavarja, arra neki nincs pénze, stb. Felnőtt ember, bízzuk rá, hogy tudja, mit akar, ő felelős az életéért. Egy terapeuta sem vonhatja kétségbe páciense autonómiáját, nem tekintheti magát felelősebbnek a páciensért, mint amennyire a páciens felelős önmagáért. A terapeuta nem az apukája vagy az anyukája. "


    Elviszed az autódat autószerelőhöz, az feltételezi azt, hogy az autószerelő jobban ért hozzá. Elvitted egy olajcserére, majd ő észreveszi, hogy az egyik fékhengerhez vezető cső korrodált, bármikor eltörhet. Ő nem szól, hisz nem kérted. Aztán valahol a szalagkorlátot átszakítva végzed..... Szerintem az a minimum, hogy felhívja rá a figyelmedet, aztán attól a perctől már a tulajdonod vessen magára.
    Vagy egy közúti balesetben is megállsz segíteni, igaz a sérült magán kívül van, így nem tud kérni. Vagy például a gyámhivatal is beavatkozik, vagy akár az állatvédők is, ha gyerekeket vagy állatokat sanyargatnak. Pedig ők sem kérik a segítséget.

    Hogy ne maradjak az autószerelős példánál, nézzünk egy táplálkozási tanácsot. Sok emberen segítene a paleo, de nem biztos, hogy a másik egyáltalán hallott róla, esetleg nem is gondolt rá, hogy ez segítene a problémáján. Tehát az a minimum, hogy megkérdem a másiktól, hogy hallott-e már róla, vagy tudja-e, hogy az ő esetében megoldás lenne. Aztán ha nincs felkészülve az igazság befogadására, az már legyen az ő baja. Vagy ha ragaszkodik a szenvedéséhez, (mert megérdemli), hisz keményen megdolgozott érte, akkor már legyen az ő baja. (mint ahogy egy 2-es típusú cukorbajért vagy infarktusért évtizedekig kell keményen megdolgozni)

    VálaszTörlés
  13. Mindenkinek Boldog Új évet kívánok!

    A segítségeteket szeretném kérni. A kislányom számára keresek vidéken óvodát. Eddig a bölcsődében (magán) megoldottuk az étkezést, mi vittük. De az óvodával tanácstalanok vagyunk. Nem szeretném, ha a "normál óvodai " étrenden táplálkozna.

    Köszönettel

    VálaszTörlés
  14. Szengab

    Megnéztem az előadásodról szóló videót. Nem vitatva a biológiai-pszichológiai levezetésed (tehát a lényeg) igazságát, egy részletkérdésben vitatkoznék veled.
    Az egységesnek látszó nyugati civilizáción belül többféle demokrácia- és kapitalizmus modellek versenyeznek egymással, és eközben nem elhanyagolható szabadságot adnak az egyénnek, kisebb közösségeknek a kísérletezésre. Ez sokkal nagyobb immunitást biztosít, mint amivel az antik Európa rendelkezett. Az egyik modellnek pedig éppen az a specialitása, hogy bevándorlókból hoz létre erős, versenyképes nemzetet, lényegében 200 éve demográfiai boomban van, és nem látszik, hogy ez a jövőben változna.
    Ezzel ellentétben az agyon hypeolt Kínában máris kezd elöregedni a társadalom, ráadásul az egykézésnek köszönhetően a nemek aránya is megváltozott.
    Véleményem szerint a mi egyre terjedő paleó mozgalmunk is a nyugati kultúra önkorrekciós képességének bizonyítéka. Téged Kínában mint egy gyanús mozgalom szellemi vezetőjét már rég lekapcsoltak volna! :)

    Optimista Boldog Újévet mindenkinek!

    VálaszTörlés
  15. Névteleneknek szeretettel: BÚÉK!
    és szerintem mindig írjátok alá a nick-neveteket, mert nem tudunk benneteket megkülönböztetni! :-))

    descalcez: (szengab)
    szerintem a felvázolt pszichoterápia mindkét változata hatástalan, de legalább is erőtlen. Az is, amelyik a páciens helyett akar élni (mint "apukája vagy anyukája"), meg az is, ami rá próbálja venni a beteget, hogy maga találja meg a saját életmegoldását. Ez a Münchausen báró esete lenne, aki saját hajánál fogva húzza ki magát a vízből...
    Persze csak beleugatok, nem szakterületem, de nagy bajban érezném magam, ha pszichológiai gyógymódra lenne szükségem. Nekem a pszichoterápiáról mindig a "vak vezet világtalant" ugrik be... Bár biztosan rendesebb dolog, mint a pszichiátria!

    VálaszTörlés
  16. Boldog újévet kívánok mindenkinek!

    És mindjárt egy tanács- ill.segítségkéréssel kezdem.
    Egy pár napja nem eszem húst, egyik nap ettem egy nagyon pici halat.
    Sokkal jobban alszom, jobb a közérzetem, az emésztésem. Hallottam, hogy vannak veg. paleosok. Ők hogy csinálják? mivel pótolják az állati fehérjét? nem azt mondom, hogy soha többé nem eszem húst, de egyelőre úgy érzem, jobb nélküle.
    olvasgattam BB oldalán a receptetek, találtam jókat. :-) de az élettani hatásaira lennék kíváncsi a húsmentességnek. az állati zsírt nem zárom ki, sőt mindent azzal csinálok, keménysajtot,tojást is eszem. segítsetek, mit és mennyit egyek a hús pótlására.
    köszönöm
    redi71

    VálaszTörlés
  17. 19. Anna .Willson

    Egyetértek: én sem mennék soha pszichológushoz. Pszichológusnak szerintem csak tökéletesen egészséges lelkületű embereknek szabadna menniük, ezzel szemben ez a szakma tele van lelkileg beteg emberekkel (Itt persze tisztelet a kivételnek, Gábort pl nem tartom ilyennek, ő az egyik kivétel a tapasztalatomban, de majdnem mindenki más, akit ismerek, és pszichológus, az első kategóriába tartozik). Ami bizonyára nem véletlen, valószínűleg saját pszichéjüket remélik gyógyítani azzal, ha szakmai tudásra tesznek szert ezen a területen. De láthatólag ez nem sikerül. A pszichiátereket meg messziről kerülném, pl ezért is nem diagnosztizáltattuk soha a fiam feltételezett (szerintem biztos) Asperger-szindrómáját. Már az oldalaikon szereplő szöveg elriasztott: mi a panasza a gyereknek? Vagyis betegségként kezelnek egy nem tipikusan működő agyat, feltételezem, hogy gyógyszereznék is. Na nem, ebből kösz, nem kérek. A pszichológus persze más, ő legalább tényleg a lélekkel foglalkozik, de ehhez egy viszonylag egészséges lélek kéne. Ellenkező esetben tényleg vak vezet világtalant, vagyis mi a különbség aközött, hogy egy laikus ad tanácsot vagy egy beteg lelkű pszichológus, aki legalább tanulta a szakmát?

    VálaszTörlés
  18. Kedves Vali és Marika!
    Az én édesapám iszik napi rendszerességgel Nutridrinket. 10 évvel élte túl a stoma kialakító műtétjét, volt olyan időszak, amikor gyakorlatilag csak ezen élt, amikor csont és bőr volt csak. Bár az italban található tejjel nem értek egyet, egy rákbeteg esetén főleg, de az vitathatatlan, hogy jól van tőle. A csokoládés ízűt tudja csak meginni.
    Amikor fő a zöldség, akkor én a lábos fedelén képződött párát összegyűjteném és megitatnám édesanyátokkal. Ha valami hideg dolog van a fedőn, akkor egészen sok képződik. Ez desztillált víz és ahogy a növényeket feléleszti az esővíz, annyira fontos embereknek is ez a fajta víz. Végelgyengülésben lévő állatoknál infúziót adnak, biztos embernél is, ez annak a megfelelője. Ha tiszta vízből készül a desztillált víz, akkor valamilyen gyümölcs levét kell beletenni, akkor nincs vasíze.
    Amit én még megtennék biztosan, az az, hogy a XII. Kékgolyó u. 28-ban vennék Neuranax gyógygombát, vagy amit az ottaniak javasolnak. A kapszulából ki lehet venni a port és belekeverni bármibe. Ha Flavogenin porral ez keverve van, az abban lévő erdei gyümölcsök ízétől nagyon kellemes szeder íze és illata lesz a pornak.
    Minden jót kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  19. 20. redi71
    "... az élettani hatásaira lennék kíváncsi a húsmentességnek. ..."
    Hát nem sok jót ír erről Loren Cordan a Paleolit válasz (?) (második) könyvében. Egy külön fejezetet szentelt arra, hogy kivesézze, hogy mi történik az emberi testtel, ha nem jut elég húshoz. A néhány napig tartó húsmentesség normális dolog, az ősidőkben is gyakran megeshetett.

    VálaszTörlés
  20. A pszichológusról Feldmár András egyszer azt mondta, hogy csak annak van rá szüksége, akinek nincsenek már jó barátai :))) Egyébként ha valaki tanácsot ad, akkor tényleg tök mindegy. Általában az a lényeg, hogy nem ad tanácsot. Jól hallgatni, meghallani, meglátni, megérteni (amennyire lehet egy másik embert) művészet.

    VálaszTörlés
  21. 17. Descalez

    Az autoszerelő nem is volt annyira jó hasonlat, ugyanis a lelki problémáit végülis mindenki tudja, csak esetleg nem úgy látja. Ha valaki egyensúlyban érzi magát, a pszichológus ne károgjon, hogy "de maga nagy veszélyben van". Senki kezéből ne tépjük ki az elhárító mechanizmusát, mert az végülis alkalmazkodási mechanizmus. Senki nem tudhatja, beválik-e neki, vagy sem. Az a baj a pszichológusokkal, hogy túlságosan hisznek a megérzéseikben, holott jól tudjuk, hogy ha meghallgatunk egy történetet és kirajzolódik belőle egy személyiség és annak a jövője, minden megváltozik, ha csak egy újabb tényt beszúrunk a történetbe. Azt viszont mindig fel kell tételezzük, bárkiről is fantáziálunk, hogy nem tudunk, nem is tudhatunk róla mindent, vagyis, amit mi elképzelünk, azt az ismert adatokból generáljuk, de egészen más jönne ki, ha többet tudnánk. ráadásul a pszichológus is csak ember, előítéletei, tapasztalatai, önigazolásai vezérlik. Ezért a legjobb, ha a pszichológus konkrét, az itt és mosttal foglalkozik, nem pedig a fantáziáival.

    VálaszTörlés
  22. 19. Anna Wilson
    Azt hiszem, picit félreértetted, vagy én fogalmaztam félreérthetően. Azt írod: "meg az is, ami rá próbálja venni a beteget, hogy maga találja meg a saját életmegoldását."

    Én nem erre gondoltam, csupán arra, hogy olyan megoldást kell találni, ami a páciens számára elfogadható, kivitelezhető. Testreszabott megoldás kell mindig. De az a fajta terápia,amiben én gondolkodom, abból indul ki, hogy a problémák abból keletkeznek, hogy
    a, valaki a számára kedvezőtlen valóság értelmezéssel dolgozik
    b, nem a megfelelő "technikával" kezeli a helyzeteit

    A jó pszichológus abban segít, hogy javasol úgy értelmezési keretet, vagy új megoldási módozatot. MIndkettőhöz ismerni kell, hogyan működik valójában az emberi psziché. A pszichológusok fejében egy hamis modell van, amit még Freud spekulált ki.

    VálaszTörlés
  23. 24 Ilona

    Feldmár szerintem téved. A barátok elfogultak, érdekeltek, részei a másik sorsának, és végül ők is ugyanúgy működnek,mint az, akinek tanácsot adnak, tehát végül csak megerősítik a másik hibás működését. Egy már fennálló érzelmi viszony kölcsönösen nagyon torzítja a másik észlelését.

    VálaszTörlés
  24. kutyus Rozcsika2013. január 2. 11:18

    köszönöm szépen a választ. ez így menni fog. visszatérek a gyerekkoromra, amikor csak hét végén volt hús. :-)
    redi71

    VálaszTörlés
  25. 27 szengab
    Azért már az is sokat számít, ha valakivel lehet beszélgetni, ha egyáltalán el lehet mondani, mi van velem igazából. Nekem már azelőtt, hogy ezt olvastam volna, az volt a benyomásom, hogy ha lenne pénzem pszichológusra, az olyan lenne, mintha "barátot vennék" magamnak. Én szeretek "lelkizni", másnak meg ez teher, akkor max. elmehetek hittanra, csak ott van egy elég szűk határ, amit nem lehet átlépni.

    Úgy gondolom, egy hosszan tartó terápiában a pszichológus érdekelt (ebből él), részévé válik a másik sorsának, érzelmi viszony alakul ki a pácienssel és végső soron ő is "csak ember", és néha ugyanúgy működik, mint bárki más. Az már nagyon jó, ha nem elfogult. Úgy tűnik nekem, hogy a terápiának is vannak szintjei, milyen mélyen érinti a másik lelkét. Aztán lehet, hogy mindent rosszul látok.

    VálaszTörlés
  26. Auróra:

    Köszi, hogy felhoztad az Isten az agyban könyvet, a hatásodra elkezdtem olvasni (már elég régóta ott várt sorára a polcon), és örülök neki, mert tényleg nagyon jó!

    Más: az én egyik fiam Aspergeres, de soha senki nem kezelte betegként, és egyetlen gyógyszert sem akartak beletömni. Egyszer diagnosztizálták és annyi, talán pár év múlva elvittük újra a nevelési tanácsadóba, megnézték, hogy fejlődik, azóta sem voltunk. Nem is megy többet. Nagyon boldog ő úgy, ahogy van. Csak azt akartam mondani, hogy azért előfordul olyan is, hogy normálisan állnak az emberhez.

    VálaszTörlés
  27. Kedves Kutyus Rozcsika!
    Nagyon szépen köszönjük tanácsaidat, hiszen titokban már olyan nagyon vártuk.Múltkori javaslatodra már rendszeresen kapja a gyógygombákat. Nutridrinket is fontolgatjuk, mert ez az újabb már glutén- és laktózmentes. Desztillált víz megoldott. Kaqun vizet is megrendeltük számára.
    Tegnap óta sajnos, még kevesebb az ébrenléti idő, és erősödő vizesedést tapasztalunk.(Arca szokatlanul püffedt, ma is volt nagyon magas vérnyomása-173/137, pulzus 103-új háziorvosunk üzenetét asszisztense tolmácsolta:növeljük a vérnyomáscsökkentőt, és kapjon délután is nyugtató teát annak ellenére, hogy jeleztük, szinte állandóan alszik. Sajnos, a mai naptól szinte a bőre érintése is fájdalmat okoz, amit arca rándulásával és felszisszenéssel is jelez, emiatt félve mozgatjuk.
    Rengeteget segít minden hasznos tanácsotok, melyeket hálásan köszönünk.

    Vali és Marika

    VálaszTörlés
  28. 24. Ilona

    Szerintem ebben tévedsz! Mondok egy példát. Csernusdoki ebben az előadásában jól rámutat a "barátok" szerepére. 1 óra 7 és 1 óra 12 környékén beszéli el saját megtapasztalását. Szerintem ilyen helyzetekben egy terapeuta sokkal de sokkal tisztábban átlátja azokat a játszmákat, amik a háttérben megbújnak, és sokkal objektívebben tud felkínálni megoldást. Persze a problémát nem ő fogja megoldani, csak ajánlatot tehet, aztán ettől fogva már a tanácsot kérő dolga, hogy hogyan valósítja meg. Ez pedig kőkemény munka, nap mint nap, ehhez képest lemondani a kazeinről meg a gluténről gyerekjáték volt számomra, (csak hogy valami paleo is legyen benne :) ) /legalábbis számomra/.
    Persze, tisztában vagyok azzal, hogy a terapeutának is vannak korlátai, Csernusdoki is a saját történeteit a saját percepcióján keresztül meséli el. Ha elolvasod a könyveit, pl. a "Fájdalom arcai"-t, akkor egyértelmű lesz, hogy ő az enneagram alapján "hetes", vagyis neki a legtöbb broblémáját a fájdalom előli menekülés okozta. Aztán így már nem meglepő, hogy a gyávaságot, irigységet, önzést és makacsságot stb. egy zsákba dobálja, majd az egyiket a másik következményének mutatja be. Az is megfigyelhető, hogy szinte mindenkire az ő sémáit próbálja meg "ráhúzni", mint a viccben. Elmesélem:
    Kitalálják a fodrászgépet, majd valaki aggódóan megjegyzi, hogy hát nem mindenki fejének egyforma az alakja. Majd jön a válasz, előtte valóban nem, NA DE MAJD UTÁNA már igen :)

    Én magamnak a legtöbb gondot a konfliktuskerülésemmel okoztam, a düh elfojtásával. Én ebben voltam nyuszi. Tehát nem bitzos, hogy nekem egy "hetes" legjobban tanácsot tudna adni, ha adna is, abban csak "elméleti" szinten lenne hiteles, hisz neki NEM ugyanazokat az önbecsapó álarcokat kellett lefejteni magáról, mint nekem.

    Szerintem az enneagram jól bemutatja az egyes viselkedési formákat, ezért hivatkoztam rá. Tudom Gábor "általánosító"-nak minősítette, de feltételezem, hogy nem olvasott még róla olyan könyvet, mint Eli Jaxon műve. Mindenkiben megtalálható az összes viselkedésminta, de mégis minden személyre van egy, ami legjobban jellemzi.
    Tudom, hogy Te is beleástad magad, ezért próbáltam meg ezt használni mint "közös nyelvet", hisz nekem sem a szakmám, csak "amatőr" lélekbúvár vagyok, mint amilyen amatőr "táplálkozási szakértő" vagy amatőr "sportoló" :)

    VálaszTörlés
  29. 31 Vali és Marika
    Én életemben először diszponálok egy élőlény fölött, akivel kapcsolatban a halál szóbajött. Ugyan egy kutyusról van "csak" szó, de itt is mindig az a kérdés, hogy rohanás legyen az ügyeletre vagy ez csak átmeneti gond. Mert ha rohanás van, az egy óriási stressz és valami komoly és véres beavatkozással jár és újabb gyógyszerekkel, amitől a megszabadulás legalább olyan nehéz, mint amilyen könnyen felkerült a gyógyszerlistára, még akkor is, ha úgy tűnik, már nincs is rá szükség. Mivel kutyusról van szó, ezért talán többet merünk kockáztatni és az a meglátásom, hogy nagyon sokszor teljesen magától rendeződnek a dolgok, ha nem csinálunk semmit, akkor is. Persze az alap mindig megvan, a paleo táplálék, a tiszta ivóvíz, alvás, jó levegő, mozgás, nyugalom biztosítása. Persze nekünk is vannak gyógyszereink, ezek azok, amiket már többször elhagytam, de láthatóan rosszabb lett a helyzet, elesettség, nem evés, alig mozgás, beláttam, hogy vissza kell adnom. Szinte minden nap 2x szinte elölről kell kitalálnom, hogy mit adok be aznap, meg mit nem. Csak egy vezérfonál van, hogy milyen volt a közérzete a kutyusnak, könnyen lélegzett-e, evett-e, hányt-e, vérzett-e, ilyenek. Ha nagyon rosszul van, akkor a gombákkal sem terhelem, ha egy kicsit jobban evett, akkor a roboráló szereket is lassan visszahozom, hanem is mind. Szóval teljesen érzés alapon működtetem 2 éve a rendszert, az állatorvosi tanácsokkal kb. 80%-ban szembemenve. Na most ezt másnak nem lehet ajánlani. De én azt is kockázatosnak ítélem amit az orvosok tesznek, és azt is amit én teszek.
    Tehát a mondandóm lényege, hogy az emberi test csodálatos, a paleóval visszakapja az öngyógyítás képességét, a legtöbbet már megtettétek édesanyátok érdekében, hogy rendes emberi élelemmel etetitek. Amit írok, az soha nem tanács, inkább csak egy infó, ami után utánaolvashattok, meg egy ember van már, aki magán kipróbálta, mer hitt a dologban, erről írok én, de mindig lesz egy ember, aki a fő felelőse a betegnek, aki nagy keservesen kitalálja, hogy hogy' a fenébe kellene a következő lépést megtenni. Tudom mit élsz át.
    A vízmegoldások közül én a legpaleóbb megoldást tartom jónak, a desztillált vizet, mert ebben semmi olyan nincs, amit úgy sem tudnánk felszívni és mert a természeti népek is ezt isszák a levelek tövéből eső után.

    VálaszTörlés
  30. MW, Anna .Willson

    Ha már így belementünk a pszichiátria bugyraiba, ajánlom megtekinteni a "Tébolymarketing" Című dokumentumfilmet:

    http://www.youtube.com/playlist?list=PL226B3CBE2EA7AF3E

    Ebben a filmben sok pszichiáter és pszichológus nyilatkozik, nem éppen a "hivatalos" álláspontot magasztaló stílusban!

    VálaszTörlés
  31. Beszéltetek tápszerekről. Tanultuk őket gyakdieten (most vizsgára készülök belőle) meg főznöm is kellett vele tankonyhán. Meg is kellett kóstolnom, sajnos.
    A nutridrinkkel (vaníliás) gyümölcslevest kellett főznöm, de a nutrison powderrel a paradicsom mártás kissé gusztustalan volt. Az elemental 028 extra tápszer ( Crohnosoknak adják) pedig valami csapás. Meg kellett kóstolnom és hiába volt három különféle ízesítés,eléggé ecet és hányadékízű volt. Sajnálom szegény betegeket. Lehet, hogy használ, de érdekes összetevőik vannak és igen, némelyik tejalapú, tejfehérjét tartalmaz.

    Annak idején nekem Ensure pluszt kellett használnom a vérszegénység miatt, de nekem nem használt, viszont elég műíze volt.

    VálaszTörlés
  32. Kedves kutyus Rozcsika! Hihetetlen, ahogy tudatosult most bennünk, hogy tulajdonképpen Édesanyánk fölött diszponálunk, helyette döntünk, mert már alig ad életjelet, egyre kevesebb a reakciója, de még mindig mosolyogni próbál ránk a ritka ébredésekkor. Napról napra jobban érezzük - nem csupán felelősségünk súlyát, hanem döntéseinkben a kicsivel nagyobb határozottságot, hogy mikor éppen mit tegyünk, és hogyan. Ahogy írtad is a víz fontosságát, lassan-lassan alig egészül ki némi pürével, és a folyékony vitaminokkal, sajnos...
    Nagy dilemma még, hogy korábbi orvosi tanácsra a legtöbb gyógyszerét fokozatosan csökkentettük, de most vissza kellett adni pl.a vérnyomáscsökkentőt az eredeti, megszokott mennyiségben, és tegnap éjjel, a nagyon erős fájdalommal jelentkező - úgy éreztük, kiújult köszvényes rohamot muszáj volt fájdalomcsillapítással, állandó borogatással fékezni. (Aflamin) Érdemes volt tehát adni a régi gyógyszert, mert ma már nem volt fájdalom az arcán, amikor mozgattuk a kezét. Ilyesmi naponta újabb dilemmát, tanácstalanságot okoz, de tényleg rá lehet érezni, ahogy a Te történeted is igazolja, hogy mikor mi a legfontosabb.
    Csak ismételt hálánkat és köszönetünket tudjuk Neked és mindannyiótoknak küldeni a sok hasznos, bennünket is erősítő ismeretért, tapasztalataitok megosztásáért.

    VálaszTörlés
  33. 32 descalcez
    A terápia szerintem is sokszor kell, nekem is kéne :S Azzal én mindig vigyázok, hogy másokat hová sorolok. Azért (is) szeretem a Hudson-Riso-féle Enneagramot, mert ők azt írják, hogy csak magadat sorold be, még a házastársadat se, mert te nem tudhatod, ő mit gondol, mit érez. Ugyanazt a cselekvést rengetegféle motiváció eredményezheti.
    Asszem a további témakifejtést más alkalomra hagyom, ez már erősen off

    VálaszTörlés
  34. 34.descalcez
    Köszi a linket, tényleg érdekes sorozat. Ha elvonatkoztatunk a tudatmódosító szerektől és a pszichiátriától, akkor a módszer igaz az egész gyógyszeriparra, a marketing stratégia pedig sok minden másra is, lényegében így működik(működtetik) az egész fogyasztói szisztémát.
    Csernus dokinak vannak frappáns gondolatai, én mégsem nagyon kedvelem, épp azért, mert nagyon általánosít (pl rögtön, külsőségekből messzemenő következtetéseket von le egy emberről, holott ez nem ilyen evidens. Mondok egy példát: egy túlsúlyos hölgy ül vele szemben, erre ő egyből levonja a következtetést, hogy a nő önbizalom hiányos, utálja magát, szembeköpi magát minden reggel a tükörben, stb. Vagy a "miért vakarja az orrát? Talán hazudik?" - attól, hogy egy testbeszéd utalhat valamire, még ezernyi más oka lehet, pl zavarban van az illető, de ő mindjárt általánosít), és a megoldási javaslatai is hasonlóan sematikusak, egyáltalán nem veszi figyelembe az ember komplex voltát. Valami baj van a kapcsolatodban? Lépj ki belőle, ellenkező esetben gyáva vagy! Persze, rá is igaz, amit a lélekbúvárokról mondtam, saját szemszögéből néz mindent, ez adott esetben egy szingli celeb szemszöge, akinek sosem volt családja, bármi kötődése, stb. Én így látom Csernust abból, amit lehet látni belőle. A stílusa néha vicces, néha tetszik a szókimondása, máskor viszont értelmetlennek találom a közönséges stílusát, amikor ennek nincs funkciója. Mindenesetre figyelemre méltó figura.

    VálaszTörlés
  35. Nna, most szállt el egy hosszú hozzászólásom, ezt már nem ismételem meg. Leírtam benne Csernusról is a véleményemet, de talán máskor...
    34.descalcez:
    Köszi, érdekes link. Mondhatni, a pszichiátrián kívül az egész "egészség" ipar így működik, sőt, tovább is lehetne szélesíteni, a logika ugyanaz.
    Amikor pl a szűrővizsgálatokról beszél, hát az igaz mammográfiára, koleszterin szint mérésre, stb-re is. Azoknak is megvan a maguk célja, tipikus, mit is értünk "prevenció" alatt.

    Egy kérdés:
    Édeskrumplit már elkezdett valaki csíráztatni? Tapasztalat esetleg?

    VálaszTörlés
  36. Ja, úgy látszik, mégsem szállt el...:)

    VálaszTörlés
  37. 39. MW2013. január 3. 18:10
    Van ez a textarea cash nevezetű kiegészítő Firefoxhoz (nem tudom, hogy más böngészőhöz is van-e), ami megjegyzi a párbeszédablakba begépelt szöveget, így ha küldésnél elveszne, akkor abból vissza tudod másolni. (Nekem a képernyő jobb alsó sarkába tesz egy kis ikont, onnan tudom előhívni a szöveget.)

    VálaszTörlés
  38. Sziasztok!

    Ti mit írtok be a kuponkódhoz, ha a biobolt.e-tar-tól rendeltek?
    Vírusos bőrbetegség esetén mit érdemes szedni szerintetek?
    Előre is köszi a választ.

    VálaszTörlés
  39. 24.Ilona

    Én mindig azt mondom a gyerekeimnek, hogy a tanácsokat meg kell hallgatni, aztán valami ilyesmivel befejezni: köszönöm a tanácsot, erre nem is gondoltam/a döntésnél ezt is figyelembe fogom venni/majd elmondom, mire jutottam, (ha a kölöknek már van házastársa, párja, akkor a fentieket többesszámba kell tenni). Ezzel időt nyerünk, jelezzük a másiknak, hogy a tanácsosztogatás még elmegy, de a döntés a miénk. Ha a fiatal felnőttek képesek lennének ilyen módon reagálni, töredékére csökkenne a szüleikkel való vitaalkalom.

    VálaszTörlés
  40. Szeretném a segítségeteket kérni. Tudnátok olyan angol nyelvű oldalakat ajánlani, ahol a paleoval ismerkedhet az aki most hallott róla először, de nem tud magyarul. Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  41. 44. meva.eva
    Itt egy:)
    http://www.marksdailyapple.com/#axzz2GwH97taL

    VálaszTörlés
  42. 45. Ilona
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  43. Sziasztok!

    Ha nem bánjátok, csatlakoznék én is.
    Már 2. éve paleózom, azon belül kisebb változtatásokat próbáltam. Nemrég a nőgyógyász tanácsára elmentem inzulinrezisztencia vizsgálatra. Az alábbi eredmény született.

    Megnevezés Érték M.e. Megjegyzés Eltérés Referencia értékek
    Glukóz 4,2 mmol/L 3,8 6,0
    60 perces glucose 3,6 mmol/L --- ---
    120 perces glucose 2,3 mmol/L - 3,8 7,1
    Inzulin 5,0 mIU/L 3,0 25,0
    Inzulin 60 perc 100,3 mIU/L --- ---
    Inzulin 120 perc 1,4 mIU/L a minta hemolitikus volt --- ---

    Szeretnék egyrészt ahhoz segítséget kérni, hogy ez IR-e? Másrészt ahhoz, hogy miért nem tudok fogyni paleo mellett sem. A ketogén mellett híztam, a gyümölcstől éhes leszek. Eddig csak nagyon kemény intervallum edzéssel sikerült fogynom. Mi lehet a baj?

    VálaszTörlés
  44. Sziasztok!
    Először is BUÉK Mindenkinek!!!
    Köszönöm Nektek, hogy bármi kérdésem volt, igyekeztetek rá válaszolni, segíteni. Gábornak különösen hálás vagyok, amiért a paleóval sikerült megszabadulnom az ínhüvelygyulladástól és azóta se fájt a kezem (egy éve). A sok apró kis nyavalyám már csak akkor tűnt fel, amikor elmúlt:-))
    Újra kérdezni szeretnék: mi a véleményetek a Palm24 pálmaolajról? Az anyukám szeretne venni, de nem ismerem, nem tudom, hogy érdemes-e kipróbálnia. Kókuszolajat használt már.
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  45. 47. Helga
    Én magam nem tudom megállapítani az értékeidből, hogy IR-es vagy-e, azt viszont tudom, hogy én az vagyok (voltam?).
    Én picit több, mint 1 éve paleózom és eleinte én sem fogytam. Hozzád hasonlóan kipróbáltam a ketogén-paleót, és úgy éreztem, hogy attól híztam (akkoriban nem mértem a súlyom, most sem teszem, de a nadrágjaim elég jól mutatják, ha hízok/fogyok), de legalábbis fogyni egyáltalán nem fogytam, viszont teljesen megszűntek az IR-tüneteim. Azért tértem át akkoriban a ketogén-paleóra, mert a gyümölcstől előjöttek az IR-tüneteim, aztán amikor visszatértem a "sima" paleóra, már nem jöttek elő ezek a tünetek és elkezdtem izmosodni, ill. egyre jobb lett az alakom (mivel súlyt nem mérek, így nem tudom, hogy fogytam-e).
    A "sima" paleóra való visszatéréssel párhuzamosan elkezdtem változatosabban mozogni (szokásos hétköznapi 3-6 km séta mellett heti 1-2x hastánc és max. heti 2x kb. 30 perc futás, és e mellé beiktatok néha guggolásokat).
    Korábban a séta mellett csak futottam vagy csak úsztam, amitől nem igazán változott az alakom, sem a súlyom.
    Hozzád hasonlóan én is kíváncsi lennék, hogy miért nem tudtam (todok?) fogyni.
    /Azt azért megjegyzem magamról, hogy kalóriacsökkentésben nem vagyok jó (valószínű ez is lehet a ludas) és nem is igazán intenzíven sportolok/mozgok, hanem mindig azt és annyit, ami/amennyi jólesik./

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megírtad ezt. Ezek szerint nem ismeretlen a problémám... A "sima" paleo mit jelent Nálad? Miket eszel?

      Törlés
  46. 42. Kistörpe 2012. december 1. 18:15

    TH1/TH2 témában ezt találtam: http://www.truehealthlabs.com/th1-th2-balance-panel-basic/
    Nem találtam olyan helyet Mo-n, ahol ez a vizsgálat elérhető lenne.

    Találtam viszont egy labort http://www.gellertlabor.hu/arak-akciok-csomagok/csomagajanlatok
    Ahol most épp akciós a pajzsmirigy szűrés és autoimmun betegségek kimutatása: http://www.bonuszbrigad.hu/30-200-Ft-helyett-13-990-Ft-Pajzsmirigy-szures-es-autoimmun-betegsegek-kimutatasa-ajandek-versullyedes-meressel-a-Gellert-Medical-Laborban

    Üdv
    Pitypang

    VálaszTörlés
  47. Anikó 2013. január 3. 18:58

    Attól függ, mit szeretnél :) Javaslom a palejo2012 kódot.

    VálaszTörlés
  48. 49 diabsuti
    "... heti 1-2x hastánc ..."

    :-) Hova jársz, kinél tanulsz?

    VálaszTörlés
  49. Helga
    Üdv a köreinkben:) Ha egy kommentre válaszolsz, akkor légyszi, ne használd a "válasz" lehetőséget, mert itt abban egyeztünk meg, hogy a követhetőség érdekében mindent alulra, külön megjegyzésként írunk, megjelölve, hogy melyik kommentre volt válasz. Lásd Gábor kérését a jobb felső sarokban. Csak azért írom, mert új vagy itt, és biztosan nem vetted még észre.

    VálaszTörlés
  50. BUÉK mindenkinek! :-)

    50, Pitypang

    Köszi a választ! :-) Majd legközelebb valamikor tavasz végén, nyár elején fogok újra vérvételre menni, úgyhogy az akció most nem aktuális nekem, de azért köszi még egyszer.

    47. meva.eva

    http://robbwolf.com/
    http://www.thepaleomom.com/

    VálaszTörlés
  51. A Joe-féle D vitamin krém hol kapható?

    VálaszTörlés
  52. 53. MW

    Oh, bocsánat. Valóban figyelmetlen voltam. :)

    VálaszTörlés
  53. Aniko42

    Kuponkód: tenyek2012

    VálaszTörlés
  54. Helga2013. január 4. 10:19:
    "Sima" paleo azt jelenti nálam, hogy eszek/használok húst, zsírt, kókuszzsírt, (ritkán) paleolajat, zöldségeket (hüvelyeseket leszámítva), gyümölcsöket, mogyoróféléket (földimogyorót leszámítva), kókuszt mindenféle natúr formában, töpörtyűt, tojást stb. (lehet, hogy kihagytam valamit...). Mondhatni a zöld könyv ajánlásait követem /zablisztet és kemény sajtokat nem fogyasztok/.
    Krumplit, kölest stb. nem eszem!
    A gyümölcsökből és gyökérzöldségekből igyekszem nem túl sokat enni, ill. banánt csak kivételes esetben eszek! A mogyoróféléket most ismét kezdem visszafogni, mert az ünnepek alatt túl sokat ettem belőlük paleo-sütik formájában.
    /Nem tudom, hogy mennyire számít fogyás/hízás szempontjából: napi D-vitaminbevitelem jelenleg kb. 5000-6000 NE, ill. Joe féle halolajat is fogyasztok rendszeresen, ja és C-vitamint is, amikor eszembe jut./

    VálaszTörlés
  55. 52.Rozcsika2013. január 4. 11:38:

    Privátban szívesen megírom, hogy kihez járok hastáncra ;)

    VálaszTörlés
  56. Szerintem a terápia célja az alkalmazkodás minőségének fokozása, azaz egyre ökonomikusabb viszonyba kerülj önmagaddal és környezeteddel. Ez egyre fejlettebb önszabályozási képességet jelent, ehhez viszont el kell sajátítani azt, hogyan működik valójában az ember. Ha ugyanis a szokvány módon próbálsz önmagadhoz közelíteni, vagy másoknak tanácsot adni, akkor az általában csődöt mond. Ha nincs akarat, akkor nem az akaraterőt kell "összeszedni", hanem tudni kell, hogyan lehet hatékonyan új szokásokat kialakítani, régieket leépíteni.
    A morál nem pszichológiai kategória, Csernus egy naív morális szembesítéssel akarja az embereket megváltoztatni. Ez inkább a hittérítők módszerére emlékeztet, mint egy hatékony terapeutáéra. A szembesítés, a megszégyenítés, a megalázás mind büntetésre, elrettentésre építő módszerek, amelyek egyrészt nem humanisták, másrészt nem konstruktívak. Nem az a kérdés, valamit miért csúnya dolog csinálni, hanem miért lenne jó mást csinálni.
    A dühöt nem elfojtani kell, hanem a keletkezését kell kioltani. A konfliktuskerülésnek nem a konfliktus felvállalása az ellentéte, hanem a konstruktív kezelése. Azért kerüli valaki a konfliktusokat, mert érzi, hogy destruktívan oldaná meg, s ezt érzi idegennek magától.

    VálaszTörlés
  57. 54. Kistörpe

    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  58. Szeretném megkérdezni, hogy elvileg egészséges embernél mennyi az étkezés utáni vércukor érték normál határa? Utánaolvasva valahol azt írták, hogy max. 8 lehet, valahol azt írták, hogy 9-10 max.

    Köszi, ha vki válaszol.

    VálaszTörlés
  59. 63. Timi

    Utánaolvashatsz, csak meglehetősen ellentmondásosak lesznek a vélemények. Paleo berkekben cikkben olvasható értékek általában elfogadottak, de ugyanezt megtalálod Gábor honlapján magyar fordításban, mg/dl értékeket átszámítva mmol/l -re.
    Lényeg az, hogy amit ma a "hivatalos" orvoslás "normának" tekint, ott már az ember szépen glykálódik. Erre bizonyíték a hgba1c érték, amit 6% -ig teljesen jónak tartanak, miközben ezt is 4-es tartományban kellene tartani. Robb Wolf szerint.

    VálaszTörlés
  60. 61. szengab

    Köszi szépen a kimerítő választ. Az elejével és a végével tökéletesen egyetértek. Hisz már Eistein is hivatkozott rá, hogy ha ugyanazon módszertől mindig más eredményt várunk, akkor az már elmebajra utal. Tehát ha egy megközelítés nem működik, akkor kell keresni másikat.

    Nem akarok Csernus ügyvédje lenni, hisz nem kért fel rá. Azonban a saját bevallása szerint a "komfrontációs" módszer az egy diagnosztikai eszköz, hasonló, mint ha rövidzárlatokkal szeretnél egy áramkör működésében hibát keresni. Ebben a videóban nekiszegezték a kérdést, hogy "mitől működik" a módszere. 30 perc 20 másodperctől téma. 33:50-ig.

    VálaszTörlés
  61. 61. szengab:

    "tudni kell, hogyan lehet hatékonyan új szokásokat kialakítani, régieket leépíteni."

    Hogyan lehet? ez az, amit a legjobban szeretnék tudni a világon. Nagyon fontos lenne, ha volna időd, írnál erről kicsit bővebben, vagy van valahol írásod/posztod erről? Köszönöm! Ha akarod, priviben, bár mindenkinek hasznos lehet :)

    "A dühöt nem elfojtani kell, hanem a keletkezését kell kioltani. "
    De hát a kioltás az már nem maga az elfojtás? A düh keletkezik "magától" bennünk valami/valaki iránt, hogyan oltsuk ki a keletkezést elfojtás nélkül :)?

    VálaszTörlés
  62. Sziasztok!

    iHerbről nov. 30-án indult útnak a megrendelt csomagom, de még se híre, se hamva...mennyire gyakori az ilyen mérvű késés? Gondoltam, esetleg az ünnepek okán van e késedelem, lehetséges? Eleddig minden rendelményem itt volt 2 héten belül.

    Köszönöm,

    MoxWell

    VálaszTörlés
  63. 37. Ilona

    Ami enneagram irodalmat olvastam, az is óva int, hogy mást "lebunkózz" azzal, hogy "neked ez a fixációd" stb. De attól is óva int, hogy önigazolásnak használd saját magaddal szemben. Máshogy megfogalmazva arról szól, hogy az NEM TE vagy, az csak egy "álarc", amivel saját magadat is becsapod. Ha off-nak találod, akkor átvihetjük a paleo.free-forums.org társalgójába.

    Továbbra sem érzem, hogy azzal ítélkeztem volna, hogy Csernusról kijelentettem, hogy "hetes".
    38. hozzászólásban MW is jellemezte, szinte szóról szóra leírta azt a "működési mintát", ami egy adott személyiségtípusra jellemző. (persze annak van még folytatása) Teszem azt, ha azt mondom valakiről, hogy szőke, vagy barnaszemű, akkor ez már ítélkezés kategóriába tartozik? Nem hiszem. Ezeket a külső tulajdonságokat látja mindenki, kivéve aki vak.

    VálaszTörlés
  64. 66. Macskacicó

    Neked is csak ajánlani tudnék egy kis önismereti irodalmat... Feltöltök párat a free-forumsra....
    Abban vannak válaszok a kérdéseidre. Ettől függetlenül Gábor "szakvéleményére" én is kíváncs vagyok.

    VálaszTörlés
  65. Descalcez

    Csernus: "Nem éreztem magam jól benne." Tessék? Jól hallottam? A terápiának nem az a célja, hogy a terapeuta jól érezze magát benne. Ez nem egy művészeti ág,nem az ő kiteljesedéséről szól. Már a hosszú felsorolás arról miféle technikákat próbált ki jelzi, hogy fogalma sincs hogyan működik az ember. Egyébként erősen vitatott módszerével már fölhagyott, valószínűleg keres, kísérletezik tovább a páciensek bőrére.

    ( Feldmár András éppen ecstasyval kísérletezik!Miért nem mindjárt kokainnal, mint a Mester?)

    Domboroczky


    VálaszTörlés
  66. 61 szengab
    Én is köszönöm :) Csatlakozom Macskacicóhoz és descalcezhez.

    68 descalcez
    Én nemrégiben nagyot tévedtem valakiről, akivel mindennap találkozom. Pedig azt hittem, hogy egyértelmű. Kívülről annak tűnt. Szerintem ez nem ítélkezés, max. tévedés. Csernusnál mindegy, ha nincs vele személyes kapcsolatod, de azért egy ilyen tévedésnek tapasztaltam negatív következményeit. Átmehetünk a free-forumra, végülis ez nem túl paleo és lehet, hogy másokat idegesít.

    VálaszTörlés
  67. 69. descalcez
    Köszönöm, már nézem is őket. Aztán nem tudom, hogy az enneagram mennyire segít nekem.

    VálaszTörlés
  68. 67. MoxWell

    Az ünnepek miatt elképzelhető ekkora késedelem. Azért érdeklődjél a posta csomagletéti osztályán, nehogy esetleg visszaküldjék, mert nem találtak otthon. Csak két hétig őrzik a csomagot.

    VálaszTörlés
  69. 61 szengab
    70 Domboroczky
    Belenéztem egy mostani Csernus videóba, a Veszedelmes viszonyok c.-be, hátha változott azóta az illető, mióta A férfi c. könyvét kiolvasva azt mondtam magamnak, hogy hallani sem akarok róla többet. De semmi változás. Már azt utálom, amikor elkezdi ezt a "pasizás"-t meg "csajozást", mintha a discóban állnánk egy colával folyamatosan, nem is értem, hogy emberek miért mennek magukat lealázni egy színházterembe, hogy Kiskegyed színvonalon egy ember köpködhessen rájuk. Ez a videó az ember csapodár természetéről szól. Sok szó esik Gábor nőkről írt két könyvében is erről, de micsoda különbség van e kényes téma feldolgozásában a két szakembernél! Mikor Gábor két könyvét elolvastam, a Nők felemelkedése és tündöklése c.-t kétszer is, mert nem bírtam lerakni, akkor én teljesen megnyugodtam, hogy amit tettem egész eddigi életemben, annak mindnek volt magyarázata, értelme, mert én sem egy regényhős vagyok, akit kitaláltak két konyak között, hanem egy ember-állat, hormonokkal, ösztönökkel, amit nem tud felülírni a katolikus egyház sem, meg semmi sem, még az ember saját akarata sem. Körülbelül olyan megvilágosodáson estem át, mint amikor rájöttem, hogy a nyugati típusú táplálkozástól fájt 20 évig a gyomrom. Többé nem haragudtam magamra, a tetteimre, meg másokra sem, mert világos lett, hogy a szaporodás vastörvényei rángatnak mindenkit, csodálatos érzés volt. Úgyhogy mostmár két szemüvegem van, egy "paleós" és egy ... ööö, egy "szaporodás az élet értelme szemüvegem" és amióta ezek a szemem előtt vannak, olyan, mintha újraélném az életem, mert egy megfejthető világba keveredtem, ahol nem kell elveszni az érthetetlen dolgok között, hanem mindennek értelme lett. Hogy valami konkrét és egészen egyszerű példát mondjak, a Voice c. műsorban, mint egy jósnő, pontosan tudom, hogy kit fog választani a mentor a párbajozó két énekes közül, ha egyformán jól énekeltek, és azt is tudom, hogy miért őt választotta és már több adáson át minden jóslatom bejött és ez vicces. A legviccesebb meg az, hogy férjem pont az ellenkezőjét jósolja. Hiába, ha nincsenek korrekt infók, nincs jó megfejtés sem.

    Gábor! Annyira jókat írtál ebben a 61. hsz-ban, milyen jó lenne, ha nemcsak táplálkozásról szóló blogod lenne, hanem életvezetési blogod is. Egészen biztos vagyok abban, hogy úttörő módon állsz hozzá ehhez is és nagyon érdekelne. De aki nem borul ki, az azt soha nem tudhatja meg, ami nagy kár. Ez olyan lenne, mint a paleo, hogy mit kell enni, hogy ne legyünk betegek, mit kell csinálni, hogy ne boruljunk ki az élettől. Például ilyen témák lehetnének, mint anyós kérdés, Des freeblogján is már van ilyen és pár szót írtál már erről a könyveidben, de még bőven lehetne róla beszélni. Muris lenne, hogy vad és újító meglátásaid kiértékelésekor most nem mondhatnák, hogy nem is vagy pszichológus. :-)

    VálaszTörlés
  70. 74. kutyus Rozcsika

    Szerencsés fordulat talán, hogy most pont erről írok könyvet. Hogy jó lesz-e, az majd kiderül. Minden azon múlik, mennyire sikerül érthetően visszaadnom azt,ami a fejemben van.

    VálaszTörlés
  71. 65. descalcez

    Hát, most nincs kedvem megnézni a videót (sosem néztem eddig meg), de a páciensek visszajelzéséből nem nem az jött le, hogy működik a módszere, tehát az a válasz, hogy "miért működik a módszere" talán téves feltevésből indul ki. Azoknál működik egyedül, akik a lealázásra tudják összekapni magukat. Van ilyen önbüntető típus, de kérdés az is, mennyire tartósak ezek a változások. A megfélemlítés, büntetés, lealázás, moralizálás nem viszik előre a személyiségfejlődést, hanem elrettentenek bizonyos viselkedésektől. Ez hosszútávon nem tud működni, vagy nem konstruktív.

    VálaszTörlés
  72. 74. kutyus Rozcsika

    Azt hittem, hogy csak én ugrok erre a pasi, csaj szövegre.
    A gyerekeimnek mindig azt mondom, hogy ha valaki csaj, az sohasem lesz nő, és ha valaki pasi, az sohasem lesz férfi... ;)

    VálaszTörlés
  73. 74. kutyus Rozcsika

    "Gábor! Annyira jókat írtál ebben a 61. hsz-ban, milyen jó lenne, ha nemcsak táplálkozásról szóló blogod lenne, hanem életvezetési blogod is. "

    Vannak ilyen blogok, pl http://boldogsagtervezes.hu/. Ezt Szűcs Ildikó szerkeszti, páran még biztos emlékeznek rá, volt egy paleoellenes "divatdiétázós" nesze semmi fogd meg jól "beszólása", az edzésmester blogján, amit aztán nem hagytam annyiban.

    Mikor Rozcsika sorait olvastam, épp az fogalmazódott meg bennem, hogy Gábor vagy "kenyérféltésbő" (haha) vagy csak azért nem megy bele ilyen témákba, mert a megélhetést és szabadidőt jól különválasztotta. Miközben a terápiáról szóló cikke cáfolja a fentieket, tehát megtörni látszik a jég. Paleo ügyileg úgy érzem, lehetőségekhez képest elértük a határokat, és bizony vannak még az életnek más olyan területei is, ahol legalább annyi lehetőségünk van tiszta vizet önteni a pohárba, mint táplálkozás terén tehettük.

    "... nem is értem, hogy emberek miért mennek magukat lealázni egy színházterembe, hogy Kiskegyed színvonalon egy ember köpködhessen rájuk."

    Eddig egyszer láttam élőben működni az "alázógépet". Kb. 3/4 éve volt. Mivel első sorban ültem, egyszercsak felkínálta a lehetőséget, hogy kézbe vegyem a mikrofont. Engem kimondottan idegesített, hogy úgy "beszéltem" az emberekhez, hogy hátat fordítottam nekik. Fogtam magam, majd megfordultam. (miközben Csernus is elvárja, hogy ha valaki beszél vele úgy beszélnek vele, nézzen a szemébe másfél perc a második rész elejétől) Igaz, a reflektorfénytől úgysem láttam a tömegből semmit, de már le is vonta a következtetést, hogy nekem az volt a félelmem, hogy fel merjek menni a színpadra. Tehát ez rögtön egy téves következtetés volt részéről.

    Azonban így utólag mégsem bánom hogy aznam elmentem egy ilyen "komédiára", mert azért hangzott el hasznos információ is, például megemlítette Susan Foward "Mérgező szülők" c. könyvét, amit még aznap este letöltöttem a netről, majd megvettem papírkönyvben is. Ennek kötelező olvasmánynak kellene lenni mindenki számára. A könyv elolvasása után egyre inkább összeállt a kép, hogy Csernusdoki kiktől tanulta el a szakmát (miből lett a cserebogár)...


    75. szengab

    Ez jó hír, erre a könyvedre már most van egy vevőd személyemben :)

    VálaszTörlés
  74. 70. Domboroczky

    Vannak ott keményebb cuccok is, ayahuasca és egyebek: http://www.youtube.com/watch?v=gEnld4D0kAk A vége felé "meredek".

    VálaszTörlés
  75. 75. SZENGAB:

    Gábor!
    Nagyon szeretlek!

    Jó, most akkor lehet mosolyogni:).
    Ezt már eddig is meg akartam írni, mert most olvasom az egyik könyved, és nagyon hálás vagyok, hogy megírtad. (mindegy, melyik, mert mindegyikért hálás vagyok.)
    Csatlakozom descalcezhez (78. hsz).
    "erre a könyvedre már most van egy vevőd személyemben :)"

    Ebben talán lesz arról is szó, amit a 66-ban kérdeztem, vagy addig is tudnál mondani valami előzetest ?

    78. des:
    Igen, jó lenne valami életvezetési blog is, a paleóról már nem sokat tudunk beszélni, csak 66-szor körbejárjuk ugyanazt a témát.

    Most biztos megköveztek, ne haragudjatok meg, de nekem az enneagram eddig se jött be, most sem, valahogy túl ezoterikus, túl misztikus, általánosságok csak:
    "Az enneagram szimbóluma tehát az abszolut egységet fejezi ki. Olyan eszköz, amelyre ráhangolódva kapcsolatba kerülhetünk univerzális részünkkel. Így harmóniát teremthetünk magunkban, ezáltal egységbe kerülhetünk önmagunkkal és az egész világgal."
    " hatszög egy magasabb szintű elvet, a püthagoraszi hantosság törvényét alkalmazva, az univerzális tökéletességgel való eggyé válást megelőző, teremtő folyamat.
    A kör az egység törvényét jelképezi, amely a minden létező sokfélesége mögött húzódó végső és egyetlen egységet ábrázolja."
    ez olyan nesze semmi....nem is értem ezeket, olyan balogbélás :S

    74. kutyus Rozcsika:
    Like! :) Csatlakozom! Nagyon egyetértek. Mert én is kiborulós vagyok :(
    A másik könyv, amit emlegettél, A nő élete, ugye?

    VálaszTörlés
  76. 76. szengab:
    Köszi, hogy ezt leírtad.

    VálaszTörlés
  77. Sziasztok!

    Egy egész paleo-konform kutatási eredmény a rák ellen :)

    Ezt kell tenni, hogy ne adjunk esélyt a ráknak
    http://mno.hu/tudomany/ezt-kell-tenni-hogy-ne-adjunk-eselyt-a-raknak-1128733

    Az új rákellenes program című könyvében dr. Ulrich Strunz a helyes táplálkozás, a megfelelő mennyiségű testmozgás és a pozitív gondolatok hármasára esküszik.

    Együnk sok fehérjét
    Nem könnyű, ám életmentő lehet az alábbiak betartása – véli a szakértő. Lehetőleg kerüljük a szénhidrátokat, együnk helyettük sok fehérjét tartalmazó ételeket. Nemcsak az édességekkel kell vigyázni, hanem a rizzsel, a tésztával és a kenyérrel is, mivel ezeket is cukorrá alakítja a szervezetünk.

    Mozgással a rák ellen
    Futás, gyaloglás, kerékpározás vagy tánc: mindegy, hogy mit, a lényeg, hogy sokat mozogjunk. Így sokat teszünk a rák kialakulása ellen. A testmozgás képes a hormonháztartást egyensúlyba tartani, és ezzel megakadályozni a rákos sejtek kialakulását.

    Gondolkodjunk pozitívan
    A gondolatoknak és az érzéseknek nagyon erős a hatalmuk felettünk és az egészségünk felett. A pozitív gondolatok pozitív érzéseket, míg a negatív gondolatok depressziót ébreszthetnek bennünk.

    VálaszTörlés
  78. 80 macskacicó
    Igen, A nő élete. Én azt hittem, hogy a szingliségről fog szólni, de nem arról szól.

    VálaszTörlés
  79. szia Gábor,

    nahát, milyen érdekes, nem ezek a "díványosok" hordtak össze tücsköt-bogarat tavaly a paleoról?


    most meg,mint a harmadik legnépszerűbb diéta, ami nem is csak diéta

    változnak az idők


    http://divany.hu/eletmod/2012/12/31/melyik_dieta_a_legmenobb/

    változnak az idők


    ( azért a cikk színvonala... khmm)


    BUÉK mindenkinek: Sambal Oelek




    VálaszTörlés
  80. 79. Descalcez

    Belenéztem a videóba. Két könyvének elolvasása után nem sok illúzióm volt vele kapcsolatban, de még így is meghökkentem.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  81. 78 Des
    "... Vannak ilyen blogok, pl http://boldogsagtervezes.hu/. Ezt Szűcs Ildikó szerkeszti, .... megemlítette Susan Foward "Mérgező szülők" c. könyvét, amit még aznap este letöltöttem a netről, ..."

    Nálam kezd kialakulni egy probléma, elvesztettem az érdeklődésemet mások írása iránt. Idegesít egy pongyolán megfogalmazott, rossz logikával felépített eszmefuttatás és egyszerűen bezáródik az agyam tőle, mint az időjárásjelentéskor a TV előtt, meg egyszerűen ideges leszek tőle és simán nem hiszem el a mondatokat. Csak az a hihetetlen meló ami egy Szendi könyvben benne van, meg az a logika, ahogy Gábor átszűri a zseni agyán az általa elolvasottakat és leírja nekünk, ébreszt bennem akkora tiszteletet, hogy igyam minden szavát. Úgy jártam Gábor írásaival, mint az arab zenével. Mikor kiderült, hogy milyen fantasztikusan differenciált és érdekes az arab zene, attól kezdve nem bírtam rock-ot, meg bluest hallgatni, mert untam.

    VálaszTörlés
  82. 75 szengab
    Hurrá és nagyon köszönjük!
    Mindig eszembe jut az a férfi, aki járt Hozzád és aztán amikor már megoldódott az élete, akkor is csak jött és jött, mert kiderült, hogy szeret Veled beszélgetni az élet problémáiról. Na de ki ne szeretett volna? Aztán elhajtottad, hogy Te nem vagy társalkodó nő. :-DD Mi, akik még nem buggyantunk meg, csak a könyveiden keresztül beszélgethetünk veled.

    VálaszTörlés
  83. 80 Macskacicó

    Ez igazán aranyos Tőled, köszi. Persze, majd igyekszem az indulatkezelésről is írni. Egyelőre még az elején vagyok. És persze, ha gondoljátok, kicsit lelkizhetünk is itt a blogon, majd írok olyan posztot.

    VálaszTörlés
  84. 78 descalcez

    Na, most majd azt mondod, nekem már semmi sem jó. De értem én miért tetszik Susan Forward könyve Csernusnak. Kezdetben, még kezdőbb koromban nekem is tetszett, ma már nem ajánlanám senkinek, hogy kövesse Forward tanácsait. Pontosan az a baj vele, mint Csernussal: moralizál. Én egyre jobban távolodok etől a felfogástól. Persze, ha valakinek ellenállhatatlan kényszere van,hogy beolvasson szüleinek, tegye, akkor az a jó. De ezt nem tekinteném követendő példának.

    VálaszTörlés
  85. 82. Szűcs Csaba:
    Köszi, ez is hasznos.

    83. Rozcsika:
    Neked is köszönöm a válaszod.
    "elvesztettem az érdeklődésemet mások írása iránt."
    Szűcs Ildikót ne nagyon sajnáld, nekem is jön hírlevele, de eddig még nem nagyon lettem boldogabb tőle.

    VálaszTörlés
  86. Csernus doki:
    Én eleve be se mennék olyanhoz, akiről tudom, hogy 5 perc múlva sírva fogok kijönni a rendelőjéből. Túl sok mindent átéltem már ahhoz, hogy ilyennek kitegyem magam.

    Gáborban azt (is) szeretem, hogy megadja a tiszteletet, bármilyen témához is közelít (vallás: Isten az agyban, vagy a nők: A nő felemelkedése és tündöklése - kell ennél szebb cím? Királynőnek érzem magam, mikor ezt olvasom a harmincakárhány kilómmal), nem akarja földbe döngölni a másik embert, sokkal megértőbb, ellentétben a fent említett dokival.
    Bocs Gábor, hogy egyes szám harmadikban írtam, csak úgy mindenkinek szólt.

    VálaszTörlés
  87. 88. Szengab:
    "ha gondoljátok, kicsit lelkizhetünk is itt a blogon,"
    Ez azért is jó lenne, mert felvetődnének olyan (minket is érdeklő) problémák, amiket esetleg beleszőhetnél a könyvedbe, már ha tudsz vele foglalkozni. Volt már ilyen, azt hiszem, az egyik szakácskönyvnél, ugye, hogy a paleóval kapcsolatos kérdéseket, problémákat felhoztuk, és beleszőtted, ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
  88. 89 szengab

    "De értem én miért tetszik Susan Forward könyve Csernusnak."

    Erre írtam, hogy "miből lett a cserebogár".

    "Kezdetben, még kezdőbb koromban nekem is tetszett, ma már nem ajánlanám senkinek, hogy kövesse Forward tanácsait."

    Nem kötekedésképp, de akkor nem kellene levenni ezt a könyvajánlót?

    http://www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/mergezo-szulok.htm

    "Úgy gondolom, ez a könyv sokkal értékesebb és mélyebb annál, semmint néhány sorban be lehetne mutatni. A benne fellelhető és a szöveg egészén végigvonuló valódi terápiás esetek többet mondanak több oldalnyi bemutatásnál. Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek, csak bízzon magában."

    Eddig úgy tekintettem rá, hogy ezt Te is ajánlod, nem csak Csernus!

    "Persze, ha valakinek ellenállhatatlan kényszere van,hogy beolvasson szüleinek, tegye, akkor az a jó. De ezt nem tekinteném követendő példának."


    Nem a végén leírt konforntáció ami miatt érdemes volt elolvasnom, hanem sokkal nagyobb felismeréseket fogalmazott meg korábban. Például a "pozitív lázadásról":

    "Amikor a mérgező szülők nyomasztó, megfélemlítő, bűntudatkeltő vagy érzelmileg bénító irányítása alá kerülünk, többnyi­re kétféle módon reagálunk: meghátrálunk vagy fellázadunk.
    Mindkét reakció gátolja a pszichológiai leválást, még ha maga a lázadás az ellenkezőjének tűnik is. Az igazság az, hogy ha fellá­zadunk szüleink ellen, akkor is ők irányítanak bennünket, csak­
    úgy, mintha engednénk nekik."

    Erre mit lépnél?

    Vagy egy másik részlet:

    "Bezzeg a húgod... "
    Sok az olyan mérgező' szülő, aki az egyik testvért a másikkal kedvezőtlenül hasonlítja össze. Emiatt az érintett gyerek úgy ér­zi, hogy nem tesz elegei szülei szeretetéért. Ez arra sarkallja a gyereket, hogy mindent megtegyen, amit a szüleik akarnak, csak hogy elnyerje kegyeiket. Ez az „oszd meg és uralkodj" taktika gyakran azokra a gyerekekre irányul, akik túl önállóvá kezdenek válni, és ezáltal fenyegetik a családi egyensúlyt.
    Az ilyen szülők - akár tudatos, akár tudattalan - manipulá­ciói következtében a testvérek közötti, egyébként normális rivalizálás kegyetlen versengéssé fajul, amely gátolja az egészséges
    testvéri kötelékek kialakulását. Ennek messzemenő következ­ményei vannak. Amellett, hogy nyilvánvalóan sérül a gyerek én­ képe, a negatív összehasonlítgatások haragot és féltékenységet
    szülnek a testvérek közölt, ami egy életre beárnyékolhatja kap­csolatukat."

    Ez megfigyelhető barátnőm fiai közt. Legalábbis magyarázatot ad rá, miért gyilkolják folyamatosan egymást. Nem állítom, hogy szándékos volt, sőt még azt sem, hogy tudatos, de az erre irányuló játszmák napi szinten tetten érhetők.

    Sorolhatnám a véget nem érő idézeteket.

    "Az irányító szülő dominanciája rendszerint az aggódás köntö­sében jelenik meg, ami különösen alattomossá leszi. Az ilyen ki­fejezések, mini „a javadal akarjuk", „ezt érted tesszük", vagy
    „csak mert annyira szeretlek", mind ugyanazt jelentik: „Azért te­szem ezt, mert annyira rettegek, hogy elveszítelek, hogy még ar­ra is kész vagyok, hogy boldogtalanná tegyelek."

    VálaszTörlés
  89. "A manipulátor zsarnoksága
    Van az irányításnak a közvetlen beleszólásnál kifinomultabb és leplezettebb, ám éppen annyira károsító hatású formája: a manipuláció. A manipulátorok kérés nélkül kapnak meg bár­mit, amit csak akarnak. Soha nem kell attól tartaniuk, hogy vá­gyaik nyílt közlésére elutasítás lesz a válasz.
    Különbözőmériékben mindannyian manipulálunk másokat. Nagyon kevesen vannak ezen a világon, akik egyszerűen kérik, amit akarnak. Ehelyett kéréseinkel indirekt módon fejezzük ki.
    Házastársunktól nem kérünk egy pohár bort, hanem megkér­dezzük, van-e kinyitva egy üveg. Nem kérjük meg vendégeinket késő este, hogy távozzanak, hanem ásítozni kezdünk. Nem kér­jük el egy vonzó ismeretlentől a telefonszámát, inkább csevegés­
    be bocsátkozunk vele. A gyerekek éppúgy manipulálják a szülei­ket, mint a szüleik őket A házastársak, a barátok, a rokonok
    mind manipulálják egymást. Az ügynökök a manipulációból él­nek. Önmagában semmi rossz nincs ebben. Valójában az embe­ri kommunikáció normális módjáról van szó.
    Amikor viszont a manipuláció az állandó irányítás eszközé­vé válik, hatása rendkívül romboló lehet, főleg a szülő-gyerek kapcsolatban. A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandóan összezavarva élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogyan.
    „Miért kell állandóan segítenie?"
    A mérgező manipulátorok egyik leggyakoribb típusa a „segí­tő". Ahelyett, hogy elengedné a gyermekét, olyan helyzeteket te­remt, amelyekben a felnőtt gyereknek „szüksége van rá". Ez a fajta manipuláció gyakran jó szándékú segítségnek tűnik, amitviszont senki nem kért.

    ....

    VálaszTörlés
  90. Én a lelkizésnek csak azt a fajtáját szeretem, ami nem oda konkludál, hogy milyen szemét dög vagyok én, meg a szüleim, meg tulajdonképpen mindenki más is. A paleo is azért volt egy Isten áldása nekem, mert addig azt hittem, hogy én egy rosszul összerakott, ócska, gyenge kis szerkezet vagyok, a fura fájdalmaimmal, meg egy lusta dög az aluszékonyságommal. Erre kiderült, hogy ha mást eszem, akkor nem fáj semmim és nem alszom ebéd után.
    Vagy mondok mást. Amikor még paleo előtt voltam, állandóan különböző veszélyeket vizionáltam a tőlünk külön lakásban élő felnőtt gyerekemnél, pl. hogy a feketesalak (vagy mi?) mennyezetbe felfúrt csillár leszakad valakire, hogy a belső szobában lévő ablakon a levehetetlen, kinyithatatlan rács miatt elég a gyerekem a fa galérián, mert nem veszi észre időben a tüzet és nem tud kiugrani az ablakon, hiába a földszinten lakik. Az igaz, hogy közben más lakás van és a rácsot is átalakíttattam, de mindig lenne valami más, paleo óta mondjuk így, egészséges szintre állt be az aggódási paraméterem.

    VálaszTörlés
  91. 95. kutyus Rozcsika:
    Ez érdekes, amit leírsz, a gyakori kényszeres aggódás, veszélyhelyzetek vizionálása a kényszerbetegség egy része/tünete, ha nálad ez a paleóra elmúlt..... az állam a földön hever :) ez nagyon szuper!

    93. descalcez:
    "mint „a javadal akarjuk", „ezt érted tesszük","
    Miért, te még soha nem mondtál ilyet a gyerekednek?
    Másrészt akkor mindent hagyjunk rájuk? Valahogy meg kell magyarázni, miért nem szeretnénk ezt vagy azt.

    VálaszTörlés
  92. 88. Szengab:
    "ha gondoljátok, kicsit lelkizhetünk is itt a blogon,"
    De jó :)

    96. Macskacicó
    Azt figyeltem meg, hogy a mi világunkban a nevelés azon a hiedelmen alapszik, hogy a gyerek állandó irányítás nélkül úgy fog viselkedni, mint egy eszelős. Ez tévedés, mert a kicsi gyerek rengeteg mindent megtesz azért, hogy beilleszkedjen a közösségbe. Megtanul járni, beszélni, felmászni a székre, és mindig újra próbálja egészen addig, amíg nem sikerül. Attól kell megóvni, hogy elüsse az autó stb. Később meg már elég értelmes ahhoz, hogy belásson dolgokat. Például engem mindig elengedtek buliba stb., megbíztak bennem, csak nyilván meg kellett mondani, hogy hova, kikkel megyek, mikor jövök. Amikor apukám egyszer azt mondta valamire, hogy oda inkább ne menjek, mert az veszélyes lehet, nem mentem. Fel se merült, hogy ellógjak, mert tudtam, jó oka van rá, hogy ezt mondja. És még mindig nem azt mondta, hogy nem mehetek.

    VálaszTörlés
  93. Rozcsika:
    Érdekes, amikor az "élet v emberi lét értelme" és egyéb ilyen nagy kérdések szóba kerültek, én már nagyon régen mondogattam - társaságban is - , hogy az emberi élet igazából a fajfenntartás körül forog, ez lenne az igazi értelme. Persze ilyenkor mindig hülyének néztek, mondván, hogy nem veszem figyelembe, hogy mi "civilizáltak vagyunk", "nem vagyunk állatok" és hasonlók. Aztán kiderült, hogy mégis állatok vagyunk, biológiai értelemben mindenképpen, és hát, a viselkedésünket is a régi, jó, ősi dolgok irányítják, anélkül, hogy belegondolnánk. De ezt sokan ma sem akarják elismerni. Én sosem hittem abban, hogy lenne egy alantas,állati,fizikai valónk, meg külön egy szublimált, fennkölt szellemi.

    Más.
    Gyerekekről:
    Szóba került itt a gyerekek egymás elleni manipulálása, meg a "bezzeg-gyerek", akit a szülők úgy kezelnek, hogy a többiek utálatát vívja ki.
    Nálunk soha nem kellett hazudniuk a gyerekeknek - ahogy Ilona írja - , mert ésszerű határok között megengedtünk nekik mindent, amit viszont nem szívesen engedtünk volna meg amúgy, azt nem is akarták, lehet, hogy ez a nevelés következménye. A megengedést meg a gyerek egyéni jogait viszont sokan összekeverik szerintem valami mással. Az ilyeneknél látjuk a hisztiző, akaratos gyerekeket, akikkel nem bír a szülő. Szerintem minden életkorban megvannak azok a korlátok, amik között a gyerekek jól érzik magukat, nem hiszek a minden kötöttség nélküli nevelésben.
    A három gyerekkel én abszolút nem bánok egyformán. Talán, mert ők is annyira különbözőek. Nálunk is volt a családban olyan vélemény, hogy jaj, amikor az egyik gyerek ajándékot kap, akkor adjunk a másiknak is, nehogy rosszul érezze magát, vagy ne dicsérjem az egyiket külön vagy jobban, mert a többieket ez hátrányosan érinti. Szerintem erre a rosszul értelmezett egyenlősdire nincs szükség. Nem minden gyerekem egyformán okos, egyformán szép vagy életrevaló vagy kedves. Ezért amikor az egyiket mondjuk azért dicsérem, mert egy zseni (nálunk bizony van bezzeg-gyerek ezen a téren, és ez érdekes módon nem okoz testvér-konfliktust, mivel a többiek is felnéznek rá az esze miatt), akkor nem kell hozzátennem, hogy téged viszont a jó szívedért dicsérlek, mert azt meg máskor mondom el. És akkor is csak őt dicsérem.
    Sőt, mondok egy meredeket. Nem hiszem, hogy bármelyik szülő egyformán szereti az összes gyerekét. Szeretem mindegyiket, de mindegyiket máshogy, mivel mindegyik más. Még azt is megkockáztatom, hogy lehetnek preferenciái egy szülőnek - vannak is a legtöbb családban, csak ezt képmutató módon eltagadják - , erre Gábor biztosan tudna evolúciós magyarázatot adni. Talán, amelyik gyerek rám a legjobban hasonlít, esetleg a házastárssal való viszont is befolyásolja ezt a dolgot.

    VálaszTörlés
  94. 94. descalcez
    Én is utálom a manipulációt, legtöbb esetben észre is veszem másokon, amikor ezzel élnek. De vannak emberek, akik született manipulátorok.
    Időnként észreveszem magamon, hogy éppen manipulálok, olyankor igyekszem leállítani magam, és jó irányba terelni a viselkedésemet.
    Amikről írtál, hogy nem mondunk ki mindent nyíltan, hanem inkább ráutaló magatartással próbáljuk elérni a céljainkat, szerintem nem tartoznak szorosan a manipulatív viselkedéshez. Lehet, hogy csak a tapasztalat vezet, vagy időt akarunk adni a másiknak, hogy megeméssze a kérésünket. Pl a gyerek, akinek nem mindig engedik meg, hogy rögtön megegye, amit megkíván, egy csoki láttán nem azt mondja: "Megeszem!", hanem megkérdezi: "Az micsoda?", remélve, hogy az lesz a válasz: "Csoki. Kérsz belőle?":-) De ezzel szerintem nincs semmi baj.

    VálaszTörlés
  95. 95 kutyus Rozcsika
    "Én a lelkizésnek csak azt a fajtáját szeretem, ami nem oda konkludál, hogy milyen szemét dög vagyok én, meg a szüleim, meg tulajdonképpen mindenki más is."
    Ezzel nagyon egyetértek, épp ezért én is afelé haladok, hogy elkerüljem az ítélkezést bárki fölött. Ez nekem azért nehéz, mert magamon kéne kezdeni, az meg nem megy. Szóval kiborulásból nagymester vagyok.

    94. descalcez
    Az egyébként tényleg félelmetes, milyen ritka az asszertív viselkedés.

    VálaszTörlés
  96. 98 MW
    Szerintem az ember biológiai, szellemi és spirituális lény egyszerre. A fajfenntartás önmagában szerintem nem indokolja a civilizációt, ezen belül a művészetet és a vallást, ami a természeti népeknek is van. Azzal egyetértek, hogy ezek az aspektusok nem egymástól elkülönülve, egymás ellen működnek. Szerintem összefonódnak, egymásra épülnek és bonyolult kölcsönhatásokat hoznak létre. Erről persze nem tudok eleget, csak gondolom.

    Az emberi kapcsolatok terén nekem Gary Chapman szeretetnyelves könyvei jelentettek rengeteget. Abban az van, hogy nem mindenki ugyanazt értelmezi szeretetnek. Öt nyelv van: érintés, elismerő szavak, ajándékok, szívességek és minőségi idő. Lehet, hogy egyik ember abból érzi a másik szeretetét, hogy megsimogatja, más meg abból, ha megdicséri, a harmadik, ha megjavítja a csapot stb. Így aztán nem is érdemes ugyanúgy bánni a gyerekekkel.

    VálaszTörlés
  97. 96 macskacicó
    "... veszélyhelyzetek vizionálása a kényszerbetegség egy része/tünete, ..."

    Ennek az a lényege, hogy hajnalban éber lesz az ember és elkezd agyalni valamin, de csak forgatja-forgatja az agyában a problémát, az ember még nincs ilyenkor magánál, hogy meg is tudja oldani a felmerült kérdést. A férjem is ezt csinálja, tuti, hogy a nyugati kajától, alkoholtól van ez. Na ez múlt el nálam. Nem is ébredek fel hajnalban és ha mégis, akkor sem kezdek el rágódni valamin. Nappal ami felmerül, azt meg el tudom dönteni, hogy intézkedést igényel, vagy sem.

    VálaszTörlés
  98. Kedves Blogozók!

    nem tudja vki,hogy a Joe-féle D vitaminos krémhez hol lehet hozzájutni?

    VálaszTörlés
  99. Szerintem a lelkizésben is maradjunk a paleónál, mert sok lenne már azt is áttekinteni, hogy a gluténtól, kazeintől, alkoholtól, nikotintól, ne adj úristen drogtól, hogyan vetkőzik ki magából egy ember és viselkedik úgy, ahogy semmiképpen nem tenné, ha ezeket nem fogyasztotta volna el.
    És ez azért is jó, mert akkor tovább lelkizhetünk itt, a paleo-blogon. :-) Meg érdekesebb is, hogy viselkedésben mennyit változik az, aki paleón van. Engem főleg azok érdekelnek, ahol az egész család, de legalább a férj is paleózik, mert ott nem húzzák vissza az embert a "beteg" családtagjai.

    VálaszTörlés
  100. 103. Anikó
    Csepegtetős, nem krém:
    http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1407/114/vitaminok/a----%C3%A9s-d---vitaminok/nature&vitality-d3-vitamin-2000ne--500-adag-

    VálaszTörlés
  101. 103. Anikó
    Úgy gondoltad, hogy az interneten kívül, ugye?
    Bp. II. Margit krt. 60. Bio-barát biobolt, 6000 Ft. ( 1-201-3018, 20-9368-919. www.bio-barat.hu Ha mégsem ezt nevezzük Bruce-féle D3 krémnek, akkor majd kijavítanak a többiek.

    VálaszTörlés
  102. 104. kutyus Rozcsika
    Nem tudom, mennyiben lehet a paleóhoz kötni. Nekem nem múltak el a problémáim. És nem a családom húz vissza.

    VálaszTörlés
  103. Anikó 103

    Szerintem nincs olyan, hogy Joe féle D vitaminos krém.
    Neki D3 vitamin cseppjei vannak, vitamin valamilyen olajban, talán kókusz. Megvehető pl. a Biobolt-nál. Aztán lehet, hogy tévedek, és már krém is van.

    A D vitaminos krém adatait nekem úgy rémlik a kedvezmények oldalon találod meg. Nem tudom, ott van-e most is.

    Érdekességként hozzátenném, hogy Joe-val történő személyes beszélgetés során,azt mondta, hogy a D vitaminos krémben nincs is D3 vitamin és a saját cseppjeit sem ajánlotta külsőleg.Remélem nem lesz ebből valami galiba, hogy ezt leírtam.

    Ettől függetlenül , az ekcéma ellen korábban említett jó eredmények hatására én is javasoltam anyukámnak, hogy ha teheti kenje be vele unokahúgom ekcémás bőrét, mert a pozitív gyakorlati tapasztalat engem meggyőz.

    VálaszTörlés
  104. 108 Cirmos
    Joe azt is mondta, hogy ha már valaki magára keni a D-vit. cseppeket, a könyök-és térdhajlatba érdemes, ahol vékonyabb a bőr. Szerintem csak nem jutott eszébe "krémnek" használni :)

    VálaszTörlés
  105. Most akkor hogy van, hogy kenni vagy nem kenni?? Mármint a Joe-féle D-vitamin-olajat.
    Sokan kenik magukra is, többek között én is, hiszen Bruce boltjában a termékleírásban ott van, hogy bőrön keresztül is felszívódik. Ezek szerint mégsem? Vagy nem olyan hatékony, mint szájon át? Vagy csak vékony bőrre kenve?
    :-))

    Nem hinném, hogy a KRÉMben nincs D-vitamin, azért azt csak lehet ellenőrizni... 5500 NE-t ír egy pumpanyomásra, én tavaly télen azt használtam csak, jól meg is dobta a D-vitamin-szintemet, míg előtte a tablettából kb. semmi nem szívódott fel.
    Jövő héten megint lesz egy laboreredményem, kíváncsi leszek, mert a napozást leszámítva csak néha ettem az olajat, egyébként kentem egész évben, tablettát nem is szedtem.

    VálaszTörlés
  106. 110. smirgli
    Te ilyent használsz? Vagy amit Ilona belinkelt?
    http://www.bio-barat.hu/index.php?page=shop.product_details&category_id=52&flypage=flypage.tpl&product_id=1971&option=com_virtuemart&Itemid=64

    VálaszTörlés
  107. Rozcsika 111.
    Tavaly ilyet használtam, azaz a KRÉM-et, idén meg a Joe-féle OLAJat, ami Bruce-nál kapható.

    VálaszTörlés
  108. Hát, gyerekek! Engem aztán nem érdekel, hogy van-e d-vitamin, vagy nincs a D3 krémben, és hogy Joe nem feltétlenül ajánlja külső használatra a cseppet, nekem az életemet mentette meg, kis túlzással, és továbbra is használni fogom. :) És, ha nincs bizonyított, mások által tapasztalt káros hatása a külső használatnak (eddig én nem hallottam, olvastam), akkor ajánlani is. :)

    VálaszTörlés
  109. 111. kutyus Rozcsika2013. január 6. 17:19
    Én mindkettőt használtam, a hatásuk egyformán jó. A krém drágább, és nem tart olyan sokáig, viszont könnyű alkalmazni, a csepp olcsó és tovább tart, viszont kicsit (nem lényegesen) nehezebb alkalmazni.

    VálaszTörlés
  110. Etikai kédés:
    Azon dilemmázok, hogy (részben) beteg családtagjaim ételébe-italába csempészhetek-e D-vitamint ill. Q10-et ill. C-vitamint a tudtuk nélkül. Csakis ezekre gondoltam, mert ezek nem árthatnak (természetesen a megf. mennyiségben) és csakis azután, hogy kiderült, az illetők vitaminfóbiásak és semmilyen meggyőzés nem használt.
    Arra hajlok, hogy nem, ezt sem szabad, de azért érdekelne a véleményetek. Gáboré is. :-)

    VálaszTörlés
  111. Sziasztok!
    Rég jártam már itt.
    Egyszer volt arról szó, hogy valaki D vitamint szed és lehet, hogy attól hullik a haja. Most nekem is ez van azt hiszem. Lehetséges ez? Hogy lehet megszüntetni? Esetleg kevesebbet szedjek?
    Vino

    VálaszTörlés
  112. 116 vino
    Én kristály tisztán emlékszem, hogy az A vitamin lett meggyanúsítva nem a D.

    VálaszTörlés
  113. @89 szengab

    én éppen akkor jártam terapeutához, amikor olvastam a susan forward könyvét. az én szüleim semmilyen értelemben nem mérgezők, de voltak problémáim a kapcsolatunkkal. és megírtam egy olyan "levelet" amiben tisztázom hogy mik is ezek a problémák. nem beolvasva, indulattal, csak tényszerűen. elmentem a terapeutához a levéllel, és elolvastam neki. azt mondta nagyon jó hogy leírtam, és most döntsük el, hogy van-e értelme átadni, elolvasni nekik is, vagy elég ha megbeszéljük. elég volt. ma is megvan, a levél, és tulajdonképpen igaz is benne minden. és akkor? én jó ideje úgy gondolom, hogy felnőttként elsősorban nem magyarázatokat szeretnék a problémákra, hanem működő megoldásokat találni a velük való megküzdésre. végigcsináltam egy kognitív viselkedésterápiát akkor, és szuper volt. amúgy én jónak tartom azt a könyvet, de felnőtt hozzáállással olvasva. és nem feltétlenül ráhúzva a saját problémákra. a valódi erőszaknál, meg a komolyan mérgező szülőknél nem biztos hogy rossz. de az ilyenek szerintem hálistennek eléggé ritkák.

    VálaszTörlés
  114. 115 smirgli
    Azt nem lehetne, hogy először D vitaminszint mérésre elmenjetek együtt? Ott orvosi referencia határok vannak, azon jól látszana, hogy ki mit teljesít, akkor talán akár orvos is előírhatja a családtagoknak a D3 szedését és akkor nincs háttérben mahinálás. (Én még senkit nem tudtam erre rávenni, csak kérdezem.)
    Én voltam már ilyen helyzetben, amikor 3 állatorvos állította, hogy kutyának nem szabad D3 elővitamint adni és én ennek ellenére beadtam titokban akkora dózisban, mintha egy ember 10000 NE-t szedne naponta. Egyetlen ember írt D3 adagolásáról rákbeteg kutyának, egy gazdi, a neten, amiről olvastam, meg a kutyatápokban is van D3. Már több hete adtam, amikor megmondtam férjemnek a dolgot.

    VálaszTörlés
  115. 117.Rozcsika
    Köszönöm
    Vino

    VálaszTörlés
  116. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  117. 118 ildikó imre

    Hát ez az. Megírni jó egy ilyen levelet, de átadni legtöbbször fölösleges.Én is az itt és most megoldások híve vagyok. Az igazságtétel a történelemben fontos, ahol a bűnhődés példaértékű lehet, elejét veheti a bűnnek, az ismétlődésnek.

    VálaszTörlés
  118. 98. MW

    Hehe... a férjem szokta mondani a gyerekeknek, amikor egyenlősdit szerettek volna, hogy öltözz fiam, megyünk veszünk neked is melltartót... Egyből nem akartak mindenből egyformát.

    Nem kapnak egyformát, nem egyformán bánunk velük, mert különböző mind a négy. Az egyiket ott lehetett hagyni 19 hónaposan a kórházban egyedül éjszakára, egy ébren végzett orrmandulaműtét után, a másikkal három évesen is be kellett feküdni, és altatást kérni. Az egyik négy évesen forgalomban biciklizett, a másik hat évesen még nem tudott biciklizni. Az egyik kilenc éves korában elvitte a három éves húgát heti kétszer úszni, a másikat fel kellett hívni 15 éves korában, hogy ugye nem felejtette ott a kicsit az oviban...

    Amikor a másodikat vártuk, akkor egy ötgyerekes anyuka mondta, hogy figyeljem majd rájövök, nem lehet őket egyformán szeretni. 23 év tapasztalata alapján tudom, hogy igaza volt.

    VálaszTörlés
  119. imre ildikó 118:
    Igazad van, a magyarázat még nem gyógymód. A jelen problémáit a jelenben kell megoldani a hozzáállás, majd viselkedés megváltoztatásával. Aki hajlamos másokat és a körülményeket hibáztatni a problémáiért, szerintem azt hibásan még meg is erősíthetik az ilyesfajta vájkálások.
    Ezért is tartom min. értelmetlen hókuszpókusznak a mostanában divatos Henninger-féle családállítást is.

    Titkos vitaminadagolás:
    Igen, én is ilyesmire gondoltam, döntésképes felnőtt emberek, a saját felelősségük, mit (nem) szednek, bízom benne, előbb-utóbb csak meg tudom győzni őket valahogy....
    Anyunak mindig az orra elé rakom az újságokat, amikben szó van a D-vitaminról, de sajnos amíg a TV nem ezt ordítja a reklámokban.... Csak jó lenne már minél hamarabb, 67 évesen, gyenge szívvel és vesékkel meg PM nélkül különösen jól jönne... Neki nincs csontritkulása, egyéb szempontból mostanában éppen jól érzi magát, így még az a lehetőség sincs, hogy paleó orvoshoz vigyem (aki ugye ért is a vitaminszintekhez meg a hatásukhoz), és (Rozcsika felvetésére) amíg nem érzi a fontosságát, fizetős laborba se fog elmenni.
    A páromnak csak megelőzésként adnám, de ő meg különösen érzékeny a saját önrendelkezésre és becsületességre, és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ő nem tenne ilyet, bármennyire is a javamat akarja. :-) Labor nála esélytelen, elvégre férfi, akinek nagyon kell félnie a tűszúrástól. :-)) Még a vércukorszintjét se tudja vagy 30 éve...
    A hugomat viszont érdekes módon sikerült meggyőznöm a D-vitaminról, igazából nem is tudom, hogyan... bár ő alapból nem vitaminfóbiás.

    VálaszTörlés
  120. Gábor!

    Én olyan postnak örülnék, ahol azt írod le, hogyan taníthatjuk meg a gyerekeinket a depresszió, a szülés utáni lelki defektusok, a függőségek, mániák elkerülésére.

    Évek óta figyelem a környezetemet, és nem tudom megállapítani, hogy mi az, ami egyeseket akkor is megtart ép lélekben és testben, ha a fejükre szakad az ég, mások meg egy apróságtól "bepöccennek", és nem is akarnak kimászni belőle (legyen az tisztaságmánia, depresszió, függőségek, vagy valamilyen mánia, de akár szomatikus betegségek is).

    VálaszTörlés
  121. 124 smirgli
    "... de sajnos amíg a TV nem ezt ordítja a reklámokban.... "

    Nekem volt egy kellemes meglepetésem nemrég, amikor az RTL Klub legnézettebb műsorán, az X Faktorban, a döntők döntőjének reklámblokkjában a fő reklám a Gastroyal Paleo ételei voltak.
    A Mammut újságjának téli számában is van egy oldal a paleoról, mert ott nyíltak meg a paleo orvosi rendelők és labor.

    VálaszTörlés
  122. 115. smirgli
    Közben eszembe jutott, hogy egészségmegőrzési okokból nagyon is csempésztem én családtag ételébe, igaz nem felnőttébe, de kamaszéba: HÚS-t, mikor kitalálta, hogy undorodik a hústól és nem akar többet enni. Ugyan megkérdeztem egy kórházi gyermekorvost, hogy lehet-e baja egy gyereknek hús nélküli étrendtől, ő azt mondta, hogy elég a tojás, a tej, de én ennek ellenére, mert nem hittem neki, összejátszva a hentessel szójafasírtként adtam fel a mirelite csibefasírtot.

    VálaszTörlés
  123. 123. Szőlőszem
    Aranyos, ahogy leírtad. Szerintem gyerekeinket szeretni csak így lehet. Nem egyformán, hanem nagyon. Ami azt jelenti -nekem- , hogy hátrányos megkülönböztetés egyiket sem érheti, agyi-lelki-külső okok nem játszhatnak szerepet,hiszen a különbözőségüket egyformán tudjuk kezelni. Odafigyeléssel és szeretettel.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  124. Nagyon köszi a D vitaminos kommenteket,most már tiszta.

    VálaszTörlés
  125. @smirgli 124

    Én voltam hellinger féle családállításon. Sokmindent megnézek, olyat is amiben nem hiszek, csak azért, mert kíváncsi vagyok rá. Családállításon lehet csak megfigyelőként lenni, nem vállalva semmilyen szerepet. Érdekes volt. Kicsit színházszerű, és komoly katarzis van. De ezt sem kapcsolnám össze a fennálló probléma megoldásával. Ráadásul a vezető személye, az hogy ő mit gondol a problémáról, nagyon erős befolyást gyakorol az eseményekre. De az tagadhatatlan, hogy mikor ismeretlen emberek megszólalnak mint elhunyt családtagok......hát az katarzis. Drámajáték. És tuti van valamilyen hatása. Én például nagyon sírtam tőle. Pedig senkit sem ismertem. Volt benne valami megváltoztathatatlanul szomorú. Nekem. De csak először. Aztán hozzászoktam :) Nem gondolom, hogy bárki problémája megoldódott tőle. Annál is inkább, mert volt aki sokadszor állíttatott. Ismerősként üdvözölte a vezető kb. így: Nórika a múltkor a párkapcsolatáról volt szó, most milyen problémát hozott?

    VálaszTörlés
  126. 121 szengab

    Aki olvasta, az érti, miért töröltem, Megróttak, hogy minek írok ilyeneket. A lényeg: nem biztos, hogy jó rokonokat vitaminozni a hátuk mögött, felnőtt emberek, akik felelősek önmagukért. Ln sem szoktam senkit erőszakkal megmenteni, elmondom az infokat, és ha hallgat rám, jó, ha nem, hát nem.

    VálaszTörlés
  127. 118. ildikó imre

    Felismerni a problémáinkat, és kigyúrni magunkból egy dolog - én az általános iskolai problémáimat gyúrtam így ki magamból úgy, hogy felnőttként rendszeresen elbicikliztem a régi iskolám környékére, és felidéztem az emlékeket: miért közösítettek ki az osztálytársaim, milyenek voltak a családi körülményeim, hogy viselkedtem stb. És ez a végigélés segített azon, hogy túltegyem magam ezeken az emlékeken.
    De ha a problémákban egy másik, konkrét személy is "érdekelt", vagyis pl egy közeli családtaggal vagy minden nap látott kollégával van most a kapcsolati konfliktus, akkor szerintem az illető bevonása nélkül nem, vagy csak felemásan lehet megoldani a problémát. Én megoldhatom a saját részemet, de ez mindig interaktív, tehát az illető hajlandósága nélkül hiába írom le magamnak, hogy mi a problémám vele.

    115. smirgli
    Én semmiképpen sem javaslom a belecsempészést. Ennyire szerintem tisztelni kell mások önrendelkezését: ha hülye, akkor szenvedje el a saját hülyeségét. Volt idő, hogy én is legszívesebben megfosztottam volna egyes családtagjaimat a saját hülyeségüktől, de rájöttem, hogy ez még nagyobb ellenállást vált ki. Másfelől, ki vagyok én, hogy felülbíráljam egy másik ember szabad akaratát? Ha megtettél mindent, hogy megkapja az információt, akkor ennyi az, amit tehettél. A többi már az ő dolga. Persze, rossz látni, amikor valaki a saját vesztébe rohan, de ez is része a személyi szabadságnak.

    VálaszTörlés
  128. Gábor, most látom, te is valami ilyesmit írtál...:-)

    VálaszTörlés
  129. 132 MW
    "... én az általános iskolai problémáimat gyúrtam így ki magamból úgy, ... miért közösítettek ki az osztálytársaim ..."

    Érdekes amit írsz, hogy kiközösítettek. Nekem is volt egy ilyen élményem, csak a középiskolában. Az általánosban még mindenki az én barátnőm akart lenni, a középiskolában pedig az osztály utált eminense lett belőlem. Igaz, a két iskola között óriási volt a különbség, mert a belvárosi általánosban ilyen társak között éltem, mint Klukon Edit (zongoraművész), Mathiász János (szőlőnemesítő, szobra a MÉM előtt) unokája, Kelemen Edit (a Szerelmesfilmben a gyerek Halász Juditot játszotta), Gergely Róbert (színész), a közgazdasági szakközépben meg férjhezmenéssel, töltött káposztafőzéssel foglalkozó koravén asszony-lányok közé csöppentem. Már akkor is különutas voltam, mást szerettem, máshogy éltem. Aztán már a főiskolán nem volt probléma, mert megtanultam a leckét, hogy hogyan kell belesimulni abba is ami nem tetszik.

    VálaszTörlés
  130. kutyus Rozcsika
    Érdekes, amit írsz. Hogy kikkel jártunk általános iskolába és mi a fenét is befolyásol az, hogy Gergely Róbert osztálytársunk volt, vala ?

    VálaszTörlés
  131. 135. névtelen
    Két okból írtam erről, az egyik ok, hogy magyarázzam a bizonyítványt, hogy miért éreztem jól magam érdekes emberek között és miért lehettem valószínűleg bunkó, amikor olyanok közé kerültem, akikre nem tudtam felnézni.
    A másik meg, és ezért írtam Gergely Róbertről, mert arra voltam kíváncsi, hogy Gábor nem iskolatársam volt-e a Váci u-i általános iskolában, reméltem, hogy reagál rá.

    Különben azért paleo téma szerintem ez a kiközösítettség, mert ez talán előrevetítette, hogy ki fog áttérni elsőként a paleóra, még mikor a többi ember hülyeségnek tartja ezt. Hogy a különcökből lesznek az úttörők. Akik ettől még megbukhatnak, de mennybe is mehetnek, attól függ, hogy elég okosak voltak-e. Mert az ész, meg az újdonság kipróbálása nem együtt járó dolog feltétlenül. És sok újító nem is elég okos.

    VálaszTörlés
  132. kutyus Rozcsika
    Hamár így belemenünk a témába, már bocs, ne haragudj, általános iskolás korunkban persze lehetnek körülöttünk nagyon érdekes emberek, de ezt felesleges utólag azzal magyarázni, hogy már előre láttuk azt, hogy ezek meg ezek között jól fogjuk érezni magunkat.
    Gábor lelki világa meg egyáltalán nem arra vall, hogy G.R. (és más ) (bocs.) iskolatársi mivolta hogy befolyásolta saját életét, a válaszom az, hogy szerintem semmilyen módon, mert rajtad kívül ez senkinek nem érdekes. Ha Te ezt belemagyarázod, hogy a Te életednek ezek esetleg meghatározó momentumai, hát legyen....

    VálaszTörlés
  133. 137. névtelen
    Mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ne haragudj, de vagy megérted, hogy mit akartam mondani, esetleg mégegyszer elolvashatnád a mondataimat vagy inkább ne beszéljünk el egymás mellett, az annyira gáz, klasszikus bohózat téma.

    VálaszTörlés
  134. kutyus Rozcsika

    Rendben, de a butaságaidtól próbálj megkímélni.

    VálaszTörlés
  135. Idézem, amit Gábor a 61-ben írt:
    "tudni kell, hogyan lehet hatékonyan új szokásokat kialakítani, régieket leépíteni."

    Nem tud ebben nekem valaki segíteni vagy ajánlani valami írást, akár Gáborét, akár mást, de valami konkrét tanácsot, ne csak általánosságokat, hogy "minden az agyban dől el" "akarni kell meglátni a jót mindenben", meg ilyenek?

    97. Ilona:
    Hát igen, de élesben néha azért más a gyereknevelés, nekem is ég és föld mind a három gyerekem, teljesen máshogy kell(ett) velük bánni és szeretni. Hiába a bizalom, az elengedés, a megbeszélés, a barátok csábítása nagy úr,az egyik nem is akar menni bulizni, a másikat bikacsökkel sem lehet visszatartani, mehet is, szépen megbeszélünk mindent, de ha ott előkerül a pia (márpedig sokszor igen, ez a trend manapság) csak megkóstoltatják vele, már meg is van a baj.
    Amúgy is...Te egy szent vagy :)

    VálaszTörlés
  136. 137, 139 Névtelen

    Engem csak a fölöslegesen hosszúra hagyott mondataid és a stílusod zavar :)

    VálaszTörlés
  137. ja, meg aláírni a hozzászólást, azt azért nem ......
    redi71

    VálaszTörlés
  138. Előre is elnézést kérek mindenkitől!

    139. Névtelen2013. január 7. 12:23
    1. Attól, hogy te nem értesz valamit, attól még az nem lesz butaság. Esetleg gondold végig, hogy miért nem érted.
    2. Szíve joga mindenkinek butaságot írni, legfeljebb majd Gábor eldönti, hogy helye van-e itt, vagy sem. Másnak erre itt nincs joga.
    3. Magadat is megkímélheted a butaságtól, ha nem olvasod ezt a blogot, és akkor legalább minket is megkímélsz ettől a stílustól. Ez csak egy ötlet.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  139. Kérdezhetek én még mindig a vízről? (Nálam lassan érlelődnek a gondolatok.)

    A víz klórtartalmáról mindig is feltételeztem, hogy nem használ az egészségnek, de most a kezembe került egy anyag, ami a koleszterinszint emelkedéstől az érszűkületen keresztül a rákig majd minden betegség okának a klórozott vizet tartja. Mekkora veszély valójában? A víz klórtartalma csökken forralástól, ha igen, akkor mennyire?

    Aki használ víztisztítót, desztillálót, az a klórtartalom miatt teszi, vagy egyéb okból?

    VálaszTörlés
  140. Cicó 140:
    Új szokások elsajátítása: én nem tudnám autentikus módon leírni a lényeget, pláne példákkal magyarázni, de ha rákeresel a neten a kognitív viselkedésterápiára, biztos találsz példákat is, de pl. Gábor Pánik című könyvében is vannak ezzel kapcsolatos részek.

    Gyereknevelés:
    Szerintem nem kell ilyen fatálisan felfogni, hogy ha megkóstoltatják vele a piát, nagy baj lesz.:-)
    Tényleg csak ismételni tudom, amit Ilona és te is írtál: pozitív minta, bizalom, saját tapasztalat. Épelméjű gyerek mindezek alapján le tudja vonni a tanulságokat. Ha ivott és baj történt, akkor abból is, és többet nem teszi.

    VálaszTörlés
  141. 136. Rozcsika
    Érdekes ez, amit a korai kiközösítettség és a paleo kapcsolatáról írsz. Tény, hogy én nem voltam szokványos, viselkedésben és kinézetben sem. Általános iskolásan igen girhes voltam, csúfoltak is ezért nagyon. Megmaradt az az eset, amikor az osztálytársam arasszal mérte le a combom vastagságát, ahogy ültem, és hüledezve, egyben diadalmasan mutogatta a nem egészen kitárt hüvelyk- és mutató ujját a többieknek... Egyszer meg arról szólt az eszmecsere a lányokkal, hogy ha vigyázzban áll az ember, akkor hány résnek kell lennie az összezárt lábain. nekem három volt: egy a combom és a térdem között, egy a térdem és a vádlim között, egy pedig a bokámnál. A többi lánynak viszont végig összeértek a combjai... Meg éppen akkor voltam beteg, műtéteim voltak, ezért fel voltam mentve tornából, mindig bemondták év elején, hogy engem kímélni kell, és nem kaphattam oltást... Ezek voltak a külsőségek, és hát tény, hogy a világot is mindig meg akartam váltani:-) Gondolod, hogy ezért kezdtem paleózni is? (az összes folyományával) Ebbe még így nem gondoltam bele.

    Ilona:
    Ma pont rád gondoltam, mert van még az almából, amit tőled kaptunk, épp most esszük a végét:) A fiúk lusták voltak eddig lemenni a kamrába, de most végre lementek, és kiválogatták a jókat. Pici és ráncos lett, de sokkal finomabb,mint a piaci alma. Szóval, ez is egy megoldás a hasznosításra, ha nem lehet elfogyasztani, amikor terem: el lehet tenni télire, és ami ép, az meg is marad. Vagy lehet belőle gyümölcslapokat csinálni a forró nyári napokon (ennek az eltartásáról mondjuk gondolkozni kell, mert nekem az egyik ilyet megették a molyok)...

    A "névtelenektől" azt kérném, hogy írják oda a nicknevüket, amit szoktak használni. Már csak azért is, hogy más névtelenektől meg tudjuk őket különböztetni. Én pl a "profil kijelölésénél" a név/URL címre szoktam kattintani, és akkor be lehet írni a nevet (az URL-címhez pedig semmit), így nem "névtelenként" jelenik meg az írás.

    VálaszTörlés
  142. 144.szőlőszem
    Én nagyon is szeretnék víztisztítót használni, és nem csak a klórtartalom miatt. Pár napja pl javították a ház előtt a vízvezetéket, és több napig koszos, üledékes víz jött a csapból, nem is mertünk inni belőle. Anélkül, hogy bármire figyelmeztettek volna a vizesek.
    Volt is egy szénszűrős készülékünk, csak lejárt a szavatossági ideje, és ez olyan, hogy nem a szűrőt, hanem az egész berendezést kell cserélni 2 évente (micsolda "környezetkímélő" módszer!), úgyhogy azóta nincs. Napokig üveges vizet voltunk kénytelenek venni, csak most mertünk visszatérni a csaphoz, de attól, hogy már nem látjuk a koszt, még ott lehet. Kb ennyire megbízható a csapvíz minősége.

    VálaszTörlés
  143. Itt is írnak már a gluténról:
    http://www.hormonharmonia.hu/eletmod/a-gluten-hatulutoi/

    Jó kis oldal egyébként, alaposan körüljárja az ösztrogén-dominanciát is. Mivel tapasztalom magamon a tüneteit, és bár nem mérettem a szintjét, borítékolni lehet, annyi mindenből hozzájuthatunk, úgyhogy el is határoztam, lecserélem a mindennap használt teflonserpenyőmet kerámiabevonatosra és mosószódával fogok mosni.
    Nekem csak vízszűrő kancsóm van, annak a betétje állítólag legalább a vegyszermaradványokat meg a klórt kiszűri, az is valami...
    Ennyi mindenben megtalálhatók a xenoösztrogének:
    http://www.hormonharmonia.hu/eletmod/keruljuk-a-xeno-osztrogeneket/

    VálaszTörlés
  144. MW 146:
    Hasonló cipőben jártunk, én is kiközösített voltam ált. isk. felső tagozattól. A csuklóméregetés is megvolt. :-)) De talán enélkül is magamnak való lettem volna, nem tudom...
    Mára rég feldolgoztam, már csak a paleó miatt érzem magam (bár ahogy terjed, egyre kevésbé) magányos farkasnak. :-)
    De az idő (és amit elérünk, el fogunk még) ezúttal is minket igazol. :-)

    VálaszTörlés
  145. 146 MW
    "...korai kiközösítettség és a paleo kapcsolatáról ...én nem voltam szokványos, viselkedésben és kinézetben sem .... tény, hogy a világot is mindig meg akartam váltani:-)..."

    Még nekem is új ez a gondolat, takarítás közben kicsit még továbbgondoltam.

    Szerintem kell lennie kapcsolatnak. Részben azért, mert mi már korábban megtapasztaltuk a saját bőrünkön, hogy nem dől össze a világ, ha nem mindenki elégedett a viselkedésünkkel. Főleg ha kiderült 30 év után, hogy rendezettebb, jobb életem lett, mint annak aki nekem támadt és bántott, akkor ez a "nem dől össze a világ érzés" odáig fokozódhat, hogy inkább az az élet tűnik veszélyesnek és kellemetlenebbnek, amit a nagytöbbség jónak tart, tehát hogy megéri hosszútávon konfrontálódni és kifizetődő vállalni a különcséget.

    A másik gondolatom meg az, hogy a paleo elején én tényleg úgy gondoltam, hogy csak azért nincs több paleós, mert még az emberek nem tudnak róla, hogy mi ez. De mostmár egészen mást gondolok, mert mostmár egy csomó embernek én is elmondtam, hogy mi történt velem a paleótól és eszük ágában sem volt még csak meg se próbálni, akár még egy napot sem. Azért ez nagyon durva. Itt már valami olyan is munkálhat az illetőben, hogy nem akar nevetség tárgya lenni vagy akárcsak olyan, akivel többet foglalkozik a család vagy nincs kedve gondolkozni, és kitalálni, hogy hogyan kell eddig nem használt ételekből ételt készíteni.

    Ez a "nem kilógni a sorból" van akinek a fő életvezetési stílusa ám. Mondok egy példát. Egy hétig van nálunk ping-pongtábor nyaranta és az egyik ilyen alkalomra a csapat egy tagjának barátnője is lejött pár napra. Az ebédnél aztán kiderült, hogy ezt nem eszik, azt nem eszik, mert akkor fáj a gyomra. 5 óra múlva már tudott mindent a paleóról, és örült, hogy van megoldás. Aztán jött újra az étkezés és jöttek a vicceskedések, hogy én mit és miért azt eszem, meg nem eszem, meg hát a szokásos jópofizás a paleón, ismeritek. Figyeltem a kislányt, szinte az arcán zajlódott le az a nagy agymunka, hogy mit válasszon, az én sorsomat a sok csúfolással vagy azt, hogy ne fájjon többet a gyomra. És nem merte a paleót választani, evett kenyeret, krumplit, még egyetlen étkezést sem mert megkockáztatni, hogy kiderüljön, hogy akár elgondolkozott ezen a "hülyeség" paleón, hogy nehogy a gúnyolódás tárgya legyen.

    Én is rémesen sovány gyerek voltam, alig ettem valamit, soha nem voltam éhes. Én nem tudom elmondani, hogy mi volt a baja velem az osztálytársaimnak. Csak azt tudom, hogy kölcsönös volt a dolog, mert én is utáltam azokat, akik nekemtámadtak. Amúgy azért ott is voltak jó barátaim, akik szerettek és aztán már később a majdani férjemmel voltam elfoglalva, nem érdekelt már az iskolából senki. :-)

    VálaszTörlés
  146. 144.Szőlőszem
    "
    Ön mint fogyasztó mit nyer?

    - állandó kiváló minőségű ivóvíz a vezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is

    - nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat.


    - ideális a vasalók, kávé- teafőzők üzemeltetéséhez."

    Ami nekünk van, ez a silveraqua cég fordított ozmósis alapon működő víztisztitója. A honlapról idéztem, tehát a klórt, mint veszélyes anyagot kiszűri. Nem olcsó, a honlapról tájékozódhatsz részletesen.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  147. Tommaso
    Azért ezt én nem látom olyan nagy gáznak, hogy még pontokba is kellett foglalni. Mindig a kiinduló hozzászólás számít. A butaság nem az emberről szól, hanem a hozzászólásáról. Az ördög ügyvédjének felvállalása pedig a Te dolgod.
    Csoki

    VálaszTörlés
  148. Sziasztok!

    Szeretném kizárni, hogy a viszonylag elhúzódó ízületi gyulladásom (jobb vállam) oka a rendszeres gyümölcsevés-e.

    Írtátok korábban személyes tapasztalatból, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű gyümölcs fogyasztása okozhat ízületi gyulladásokat. Igazából szüleim példája is ezt mutatta.

    Most 2 alternatívát látok: 1) csökkentem a napi gyümölcsadagomat (ami eddig 3 banán, 1 naracs, 1 alma volt reggelire) 2) elhagyom teljesen

    Az utóbbi alternatíva sajnos tovább rontaná az egyébként is szűkös paleós kínálatomat és fájdalmas is lenne, mivel nagyon szeretem a gyümölcsöket.

    A kérdéseim a következők lennének:
    1) Lehet tudni pontosan, mi okozza a gyümölcsökben ezt a hatást?
    2) Lehetséges az, hogy bizonyos gyümölcsök fogyasztása kevésbé vagy egyáltalán nem okoz gyulladást?

    Köszönöm! Csaba

    VálaszTörlés
  149. 99. MW

    "Amikről írtál, hogy nem mondunk ki mindent nyíltan, hanem inkább ráutaló magatartással próbáljuk elérni a céljainkat, szerintem nem tartoznak szorosan a manipulatív viselkedéshez."

    Ezeket ne én írtam, hanem idéztem abból a bizonyos Susan Foward könyvből. Szinte az egész könyvet beidézhetném, leszámítva a végén a konfrontációt. (konfrontáció nélkül is el lehet jutni a "detox" állapotáig, azaz mikor egyetlen megoldás a "diplomáciai kapcsolat" szüneteltetése.

    VálaszTörlés
  150. 146. MW
    Az almáról írod: "... ha nem lehet elfogyasztani, amikor terem: el lehet tenni télire, és ami ép, az meg is marad. ..."

    Egy almatermesztő ezt úgy fejezte ki, amikor arról beszélt, hogy hány fokos hűtőházban raktározzák a Florida almát, hogy csak ép almákat tesznek oda be, mert a hűtőház nem kórház, hogy a sérült alma ott meggyógyuljon.

    VálaszTörlés
  151. 151. kkryszty

    Ó, ezen túl vagyok. :) No meg elég önfejű vagyok ahhoz, hogy annál bővebben utánanézzek, mint amit az mond, aki el akarja adni a készüléket. ;)

    Szóval azt szeretném tudni, hogy a klór mit csinál(hat) a szervezetünkben, mennyire veszélyes, illetve azt, hogy aki a desztillálást választja (én ezt nagyjából kizártam már, az ára, a viszonylagos energiapazarlása, a lassúsága és macerássága miatt), és aki az általad és Gábor által is említett fordított ozmózis alapon működő víztisztitót választja, az mi alapján döntött, vannak-e ezzel kapcsolatos kutatások, illetve személyes tapasztalatok.

    VálaszTörlés
  152. Szűcs Csaba
    Ne hagyd el a gyümölcsöket. Pláne reggelire. Gábor legutolsó hírlevele többek között a gyümölcsfogyasztásról is szól. (Banánnál própáld a zöld banánt.) Próbálj rákeresni, a Paleo 3 éves tapasztalatai címmel.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  153. 156. Szőlőszem
    Kutatási adatokkal nem szolgálhatok. Azt viszont tudom, hogy pl. a húsleves normál hőmérsékleten hosszú ideig sem romlik meg. Persze, én is kételkednék ha a probléma előtt állnék. (Nálunk 10 éve működik) Én azt tudom javasolni, hogy egy pár cégnél a konkrét kérdéseidet tedd fel.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  154. 153 Szűcs Csaba
    Nekem nagyon sokáig fájt a bal vállam, paleo alatt is, paleo előtt is sokszor fájt. A gyümölcsfogyasztásomon nem változtattam, amit írtál mennyiséget, nagyjából ennyit eszem gyümölcsből. Én Dr. Tóth Csaba javaslatát fogadtam meg, mikor itt a blogon már volt szó vállfájásról. Az pedig a következő volt, hogy igazi kávéra tért át Csaba és nála elmúlt a vállfájás. Egy kotyogón lefőzöm az Omniát, felhígítom forralt vízzel, picit visszahűtöm és üresen elkortyolgatom, esetleg kesudiót eszegetek hozzá. Szép lassan múlt el a vállfájásom, hogy már régen nem fájt, mikor rájöttem, hogy jé, álmomban nem a másik kezemmel kell arrébb tenni a karom, mert megmozdíthatatlan a vállam. Mivel a Nescafék sokszor gluténnal szennyezettek, csak nyersz ha pár hónapig kipróbálod, hátha segít Rajtad is.

    VálaszTörlés
  155. 153. Szűcs Csaba

    Én mint nagy gyümölcsevő múltú paleós.... a fruktóz felszívódási zavarára tippelek. Banánból nem tudtam annyit megenni, hogy gondot okozzon (huszonvalahány volt a rekordom/nap), de a lédús dinnye, őszibarack, szőlő már szembesítettek a határaimmal. A vérbe kerülő fruktóz aztán már reakcióba lép a fehérjékkel, glykálódnak, így gyorsítva a sejtek öregedését.

    Ez csak tipp, de ha rákeresel a "fructose joint pain" kifelyezésekre a googlen, akkor legtöbb ember ezzel fogja magyarázni. Érdekességképp sem a vércukromat nem tudta megemelni a sok cukor (hisz nem csak fruktóz van a gyümikben), a fruktóz meg a húgysavszintemmel nem tudott kibabrálni, mégis az ízületeim állapota egyértelműen jelezték a problémát, tömérdek gyümi visszafogása pedig fénysebességű javulást eredményeztek. Nálam nem "csak" annyi gyumi került terítékre mint amit felsoroltál, nálam ez fél dinnye, fél vödör körte, fél kg őszibarack volt az adag, sokszor "csak" fruktóztartalom napi 200g. Hogy a 801010-esek hogyan bírják, meddig bírják, nem tudom, de nekem annyira nem jött be..

    VálaszTörlés
  156. 140 Macskacicó
    "Amúgy is...Te egy szent vagy :)" Na ezzel vitatkoznék... :DDD

    Kiközösítés: Engem sose közösítettek ki (na jó egyszer egy napig, de sorban mindenkit kiközösítettünk, szóval ez nem számít), mégis paleós lettem. Nálam inkább az játszik közre, hogy nem akarok "átlagember" lenni. Én "más" vagyok. És lehet magasra tartott orral lenézni másokat (kamaszkoromban ilyen voltam) vagy titokban sajnálkozni, esetleg őszintén részvétet érezni (újabban ide tendálok) azok iránt, akik, szegények, nem értik a dolgokat. Remélem, érzitek az öniróniát.

    VálaszTörlés
  157. 156 szőlőszem
    Loren Cordain: Paleolit válasz c. könyvében a 252. oldaltól ír a vízről. Idézet ebből:
    " Az 1970-es években tudósok felfedezték, hogy az ivóvízhez adagolt klór a természetes úton bekerülő szerves anyagokkal, növényi sejtekkel és algákkal reakcióba lépve trihalometánoknak nevezett toxikus vegyületeket hoz létre. A jelenség felismerését követően epidemiológiai (egész népességre kiterjedő) vizsgálatok egybehangzóan igazolták, hogy a trihalometánok növelik a húgyhólyag- és vastagbélrák előfordulási esélyeit. Az ivóvízben megjelenő vegyületek továbbá zavart keltenek a mentruációs periódusban, emelik a spontán vetélés kockázatát, és egyéb nemkívánatos szaporodásszervi panaszokat idézhetnek elő nők esetén." Mondjuk rákot a sima nyugati táp is okoz és ahol vezetékes víz van ott tuti, hogy nem gyűjtögetés és vadászat folyik. De én már Hulda R. Clarknak is elhittem, hogy a klóros víz nem jó, de még a gőze sem, amiről szintén ír Cordain: "Egy tízperces zuhanyozás csaknem 100%-kal emeli meg a vérünkben lévő kloroform (egy klórszármazék) szintjét." Cordain ott tart, hogy a házába bejövő vezetékre szerelt vízszűrőt és a konyhai csapra is, a szűrt vizet üvegben tartja a hűtőben, mert ugye az már nem klóros, így baktérium is elszaporodhat benne. Hulda R. Clark szerint a vízszűrő rosszabb, mintha néha jönne koszos lé, amivel megint nem lehet azonosulni, hiszen megállapodtunk, hogy a klór már elég nagy baj. Cordain szerin a palackos víz is rossz, mert kevesebb szabály vonatkozik rá, hogy mi nem lehet benne, mint a csapvízre, pl. a palackos vízben lehet fekáliabaktériumok, biszfenol-A (BPA) és ftalátok, ezek mennyisége nincs szabályozva a palackos vízben. Magyarországon a coliform baktérium mennyisége szabályozva van a palackban.
    Több hónapos tanakodás után jutottam el a vízdesztilláló berendezésig. A döntésbe belejátszott az is, hogy hólyagrákos kiskutyámnak akartam deszt.vizet adni. A készülékbe zománcos fazékban felforralt vizet teszek, így azonnal elkezd csöpögni a deszt.víz a készülékből. A deszt.vizet abban az üvegkancsóban tárolom a pulton, amibe belecsöpögött a víz, nem kell hűteni. Egy elmeháborodott ember már évek óta gyűjt és gyárt magának ilyen vizet, mert a világvégére készül és nem romlik meg a vize. Mindig valamit teszek a vízbe mikor iszom belőle vagy épp a szétrágott datolyamaradékok vannak a számban. Ezt olvastam az Antekume, avagy egy másik élet c. könyvben is, az indiánok is kézzel szétnyomott gyümölcsöt tettek mindig a vizükbe. Ettől eltűnik a vasíz és teljesül az, hogy deszt.vizet iszol és mégsem tiszta deszt.vizet iszol. Ugyanis a net televan azzal az ijesztgetéssel, hogy mit csinál a sejted, ha deszt.vizet iszol. De az arra vonatkozik, ha semmi mást nem eszel, nem iszol. Tehát egy totál elméleti kérdést fúj fel.

    VálaszTörlés
  158. 161. Ilona

    "Remélem, érzitek az öniróniát."

    Nem az öniróniát érzem, hanem dióhéjban jellemezted az enneagram egyik típusát :)

    VálaszTörlés
  159. 156. szőlőszem
    Ja, azt elfelejtettem, hogy sokat olvastam a deutériumcsökkentett vízről, hogy a rákos sejt nem bírja elviselni ha kevesebb a nehézhidrogén egy vízben, ezt csak ép sejtek tudják elviselni. Az esővíz is ilyen deutériumcsökkentett víz, meg a természetes vizek. A természeti népek is ilyent isznak, tehát a paleo elvek is a deszt.vízig vittek. Igen, macera, de ez a tökéletes megoldás. Jelen tudásom szerint.

    VálaszTörlés
  160. 145. smirgli:
    Köszönöm, a kognitívre már sokszor rákerestem, de használható írást nem nagyon találni. Megnézem a Pánik könyvet, köszi a tippet.
    Gyereknevelés: teljesen igazad van, ha csak néha és kevésről lenne szó,de hát a lányról van szó (16), nem is a fiúkról, és nem szeretném, ha nagyobb baj lenne. Most szilveszterkor is....:( Csak abban bízom, hogy tanul a saját rossz tapasztalatából, ahogy írod is.
    Köszi a cikkeket, amint belinkeltél!

    Érdekesség: engem meg pont a "kövérségem" miatt csúfoltak, 56 kg voltam, 163 cm-hez, ilyen bájos nevekkel mint: Háj-báj, tömör-gyönyör, vitamingolyó, és társai.
    Most vajon mit mondanának :S

    Csirkebőrrel hogy álltok, főve-sütve ehető? vagy nem túl sok benne az oxidált koleszterin?
    Szomszédasszonyom meg sokan mások lenyúzzák és az állatoknak adják?
    Mit gondoltok?
    Descalcez, te mint nagy oxidált koleszterin szakértő? :)

    VálaszTörlés
  161. 164. kutyus Rozcsika:
    "Az esővíz is ilyen deutériumcsökkentett víz, meg a természetes vizek."
    Ezt hol olvastad, jó lenne tudni, nagyon fontos lenne, nem tudnál adni linket? Köszi, Rozcsika.
    Én úgy tudtam, hogy a természetes vizek normál deutérium tartalmúak (150 ppm), a deutérimcsökkentett meg 105 ppm, vagy akörül. Elvileg olyan, mintha többször desztillálnák egymás után a normál vizet.

    VálaszTörlés
  162. 94 descaldez
    én pontosan ezt éltem meg, most viszont úgy döntöttem, kiszállok a "buliból", elég volt ..... Csak egyet sajnálok, hogy ilyen sokáig húztam.

    VálaszTörlés
  163. 166. macskacicó
    http://www.vitaminstation.hu/hu/desztillalo

    VálaszTörlés
  164. 168.
    Bocsánat, ebben csak az van, hogy 5%-kal csökkenti az egyszeri desztillálás a deutériumot. De Te nem ezt kérdezted.
    Nem biztos, hogy megtalálom, de biztosan emlékszem rá, mert direkt megkóstoltam egy tiszta helyen az esővizet és annak is vasíze van és azért kóstoltam meg, mert olvastam róla, hogy az esővíz desztillált víz. Nagy baj lenne, ha nem keresném meg? Elég nagy anyag, a hyd.hu, vetera.hu, aquanet.fw.hu, deuteriumdepletion.hu

    VálaszTörlés
  165. 157. kkryszty
    159. kutyus Rozcsika
    160. descalcez

    Köszönöm a gyors válaszokat és a segítségeteket!
    Kezdem azt gondolni, hogy a napi gyümölcsadagom még teljesen normális és veszélytelen...
    Egyébként nem kávézom, lehet, hogy ki fogom próbálni. Időnként ittam capuccino-t, de arról is kezdek leszokni, mivel alternatív növényi tejekkel nem nagyon ízlett. Korábban laktózmentes tejjel ittam pár naponta egy csészével.

    VálaszTörlés
  166. 169. Rozcsika:
    Kedves Rozcsika!
    Á, dehogy baj, ez is segítség, majd én megpróbálom megkeresni abban, amit beírtál. Ugye most ezt írtad:
    "az esővíz desztillált víz. " na igen, desztillált, de nem deutériumcsökkentett, vagyis igen, csak nem eléggé, legalábbis nem a rák ellen. Ott legalább 30 %-kal deut. csökkentettnek kell lenni. Tehát a desztillált víz, esővíz még nem eléggé deutériumcsökkentett.

    VálaszTörlés
  167. 163 descalcez
    Valóban :) Más helyzetre reagálva talán azt írtam volna, hogy keresem a megnyugtató keretet a világ értelmezéséhez, ehhez tekintélyszemélyeket keresek, akiket szigorú kritériumok alapján ellenőrzök. Egyesekkel a döntéseim előtt fejben konzultálok. Hajlamos vagyok a szorongásra, és (szabadon idézek) csak azt lesem, mikor tapos le rám az égből egy másik láb is. Ezek is igazak rám, de ez egy másik típus. Akkor most a két hozzászólás alapján melyik vagyok...? :D

    VálaszTörlés
  168. 171. macskacicó
    Valószínű egy általános iskolás fizika könyvben találnánk meg azt az ábrát amit azt mutatja, hogy a földről felszálló párából felhő lesz, majd a hideg hatására a légnemű vízmolekulából folyékony halmazállapot vagyis eső lesz és már el is érkeztünk a desztilláláshoz. Ugyanez zajlik le a hagyományos kávéfőzéskor is a kotyogóban, tehát minden kávéiváskor deszt. vizet is iszunk. A deszt. víz az mindig deutérium csökkentett víz is egyben. Ja, igen, ebből van levezetve, hogy ha Te desztillálsz, akkor lemérték, hogy 5%-kal csökken a deutériumtartalma a víznek, tehát akkor ha a Jóisten esőt csinál, akkor annak a víznek is 5%-kal kevesebb a deutériumtartalma. A deuteriumdepletion.hu-n vannak videók is és az egyiken egy magyar ember beszél arról, hogy a ráksejtek mit nem tudnak csinálni, ami kellene nekik ahhoz, hogy villám sebességgel szaporodjanak, ha nincs elég nehézhidrogén molekula, deutérium, sajnos nem tudom belinkelni, mert úgy van megcsinálva a honlap.

    VálaszTörlés
  169. 173. Kutyus Rozcsika:
    Köszi, köszi, aranyos vagy,értem, már olvasgattam a honlapot, meg találtam más írásokat is, hogy a deszt.víz 5 %-kal csökkentett deut.tartalmú,kb. 142 ppm-es, ez OK, de ez lehet, egy rákos betegnek kevés, ahogy fent is írtam, nekik 30 %-kal csökkentett kell (ha használ egyáltalán :S ), ami 105 ppm-et jelent. (Preventa)

    VálaszTörlés
  170. Leírom, mit tapasztaltam ultrahang vizsgálaton, hátha valakinek hasznos információ.
    Igazából az epekő miatt voltam (meg a régi egyéb problémáim miatt), hogy nem növekedett-e a kő 2 év alatt. Úgy látszik, a paleo rendben tartja az epehólyagot tényleg (zsír:)), mert a kő mérete semmit sem változott, szépen, ugyanabban a formában nyugszik, ahol volt is. Igaz, nem is csökkent, de én kezdettől kételkedtem azokban a hangokban, amik azt mondták, a paleótól elmúlik az epekő. Ilyen nincs, legalábbis, ha igazi epekőről van szó. Az, hogy nem lett azóta óriási, azt bizonyítja, hogy igenis, a sok koleszterin és nem a kevés az, ami karban tartja, és megakadályozza, hogy újabb rétegek rakódjanak rá (ehhez képest nézzetek meg egy epekő-diétás előírást). Szerencsére a többi dolog is rendben van, ahogy volt.
    Az orvosi magatartásról persze van most is egy-két észrevételem...
    Én értem, hogy szeretnék a mostani állapotot az előzőekkel összehasonlítani, bár úgy hiszem, ez a beutaló háziorvos, nem az UH-t végző orvos feladata lenne. Már az időpont kérésnél a lelkemre kötötték, hogy vigyem az előző lelet(ek)et, és most is az volt az első, hogy mutassam. Vittem is egy 2 éveset, akkor volt legutóbb vizsgálat. Az orvos kezdetben próbált igen magas lóról beszélni velem, azután, ahogy mondtam, mit kéne nézni, és milyen problémák voltak régebben, kicsit visszavett. De félelmetes, hogy abból indulnak ki, amitlátniuk kellene: úgy igazította a lelet szövegét, amit az asszisztensnőnek diktált, ahogy sorban mondtam, mik voltak régen. Pl "műtét nyoma látható" - aha, persze: kívülről, de nem belülről! Csak, mert elmeséltem neki, milyen műtétek voltak! Az is tipikus, hogy mindezek után nem mondja el korrekten a betegnek, hogy akkor mi is a helyzet, hanem a kezébe nyomják a papírt, mehet Isten áldásával! Nekem kellett rákérdeznem, hogy akkor gyulladás az epehólyagban nincs? A máj rendben? Vesekő nincs? Stb Mert ezeket rá sem írta a papírra, de nem is közölte velem, mit látott. (Remélem csak, hogy az epekő méretét nem az előző leletről másolta le,hanem valós adat.
    Ez van mindenütt majdnem: a beteget megvizsgálják, odaadják neki a papírt, amire szűkszavúan rá van írva valami (de az elvégzett vizsgálatok listája a TB felé jó hosszú!), és nem méltatják arra, hogy mondjanak is neki valamit. Ha kérdez ,akkor foghegyről. Még így is, hogy látta, nem én vagyok a Mariska néni...
    Vajon egy magánklinikán is az előző leletből indulnának ki?

    VálaszTörlés
  171. http://index.hu/tudomany/2013/01/07/a_hosszu_elet_titkat_orzi_egy_apro_gorog_sziget/

    "Az Athéni Egyetem kardiológusaként dolgozó Krisztina Krüszohou szerint a szigetlakók ugyanazoktól a betegségektől - egyebek között ráktól, illetve szív- és érrendszeri betegségektől - szenvednek, mint a világ bármely más részén élő emberek, ám náluk csupán életük későbbi szakaszában jelentkeznek a problémák. "Ezeket a betegségeket nem lehet elkerülni, de az itteniek évekig képesek megőrizni ugyanazt az életminőséget" - húzta alá a szakember."

    VálaszTörlés
  172. Ha valakit érdekel, esetleg aktuális:
    Kirepedezett szájra (hidegtől, széltől, stb.) nagyon jó: bekenni kókuszzsírral, ha épp nincs, disznózsír is jó, ami nem szívódik fel, kellemesen le lehet nyalogatni.
    Nekem használt.

    VálaszTörlés
  173. Én azoknak a hozzászólásait szeretem, akik próbálnak értelmesen, hasznosan segíteni másoknak, tapasztalataikkal, linkekkel, vagy eligazítással, stb. Azokét viszont nem, akik soha senkinek nem segítenek, csak beszólni tudnak, lehurrogni másokat, hogy milyen (szerinte) butaságokat ír, stb.
    Egyikünk sem Nobel díjas, mindenki tévedhet, lehet nem egyetérteni, vagy átugrani, de rögtön a másik elmebeli képességeit boncolgatni....hát nem a legjobb érvelési mód.
    Én szeretem Rozcsika hozzászólásait, pl. amit a 74-ben és a l62-ben is leírt, nekem nagyon sokat jelentett, a gondolatai, az érzései, az olvasmányai, tapasztalatai, és hogy veszi egyáltalán a fáradságot pl. bemásolni nekünk Cordain véleményét, vagy bármit megosztani velünk. És ezért hálás vagyok, neki és mindenkinek, aki időt nem sajnálva bármi hasznosat bepötyög.

    VálaszTörlés
  174. 178. Macskacicó
    Egyetértek. Mondjuk nem lehet csodálkozni. De nekem is az a véleményem, hogy még a hülyeség is lehet hasznos, pl. nekem nagyon értékes, hogy Des ilyen sokáig kísérletezett magán a mega mennyiségű gyümölccsel és mivel nem vált be Nála sem és Tóth Csaba szerint másoknál sem válik be a sok gyümölcs, ez így együtt már nagyon hasznos info volt. Vagy az én paradió mérgezésem, kár hogy csak azután olvastam arról, hogy Ausztriában már betiltották a paradiót, mert mindig tele lesz gombával a hosszú út alatt, míg Európáig jut. A paradióval nincs gond, csak a tengeri úttal. Most készülőben van egy új Rozcsika-kísérlet, a mega dózisban elrágcsált kesudió hatásai. Lehet, hogy legközelebb ettől megy el a nyálam vagy látok kettőt. Valaki hallott már a kesuról valami rosszat? Én egyszer egy műsor végén hallottam olyant, hogy ez egy mérgező valami, csak egy eljárás után veszti el a mérgező vegyületeit vagy valami hasonlók.

    Tehát azt lenne jó bevezetni vagy javasolni, hogy mint az életben, ha a blogba belép valaki, akkor magáról pár sort írjon, szerintem ez nem nagy kérés és nekünk is hasznos lenne. Így legalább valami ellensúlyozná a beszólásokat mások kommentjére.

    VálaszTörlés
  175. Kedves Mindenki!

    Most, hogy a nővéremmel sokat együtt vagyunk, a Mama ápolása mellett mindent elolvasunk tapasztalataitokról, és igazi ajándék, hogy mélyebben megismerkedhetünk általatok a paleoval.
    Marika, a nővérem, már kicsit hosszabb ideje szerzi a tapasztalatokat, mint én, elsősorban a anyukánk súlyos betegsége miatt, és amiatt is, hogy mindketten tartósan súlyfelesleggel küzdünk.
    A legfontosabb, hogy édesanyánk ebben a nagyon nehéz – bármeddig is tart, mindenképpen utolsó – időben – annyira békés, nyugodt, és teljesen fájdalommentes, hogy szinte alig hisszük. Éjjel-nappal figyeljük, a felénk küldött mosolyokon kívül már alig reagál, csak alszik, békésen. Elfogadja a folyadékot, a folyékony vitaminokat, gyógyteákat, és változatlanul néhány kanál könnyű zöldségpürét. Meggyőződésünk, hogy hasznos, szeretetteli tapasztalataitok megosztásával a paleo-szemlélet alkalmazásával mindent megadhatunk számára nyugalma és az ÚT megkönnyítése céljából. Kár, hogy ilyen későn találtunk Gábor munkásságára és Rátok.
    Fájdalmunkon és bánatunkon felülemelkedni segített a naponta erősödő tudat, hogy a lehető legtöbbet tesszük érte, és óhatatlanul magunkért is.
    Örömmel osztjuk meg Veletek, hogy az eltelt – közel két hétben – nővéremmel kizárólag a
    Paleo szerint étkezünk, egyre több receptet próbálunk ki az általatok közzétettekből, szinte azonnal átállva a teljes szénhidrátmentes étkezésre. Az átállás úgy tűnik, teljesen zökkenőmentes, hiszen energiánk ebben a nagyon nehéz időszakban szinte kifogyhatatlan.
    A legfontosabb, hogy Marikának e rövid idő alatt sikerült velem is megismertetnie a paleo-táplálkozás és életforma alapjait, késő este, és éjszakénként, amíg vigyázunk a mamára, rengeteg új információt olvasunk, magam is ismerkedem Gábor könyveivel, amelyeket Marika már anyukán súlyos betegsége előtt, szinte hiánytalanul beszerzett.
    Újra elkezdtem hinni abban én is, hogy – fiam halála után – kialakult, számtalan betegségemre, (izületi és csontbetegségek, pajzsmirigy alulműködés, műtét után is, vérnyomás és szívproblémák – nem is sorolom) és egyre fokozódó túlsúlyomra is megvan a megoldás, annak ellenére is, hogy már teljesen lemondtam, miután minden létező diétát kipróbálva is – különösen a pajzsmirigy műtét óta – egyre gyarapodott a súlyom – lassan 72-ről 92 kilóra állt be. (szörnyű…  )
    Most, hogy Veletek is egyre többet vagyunk együtt- ha virtuálisan is – hálásak vagyunk ezért az ajándékért – mert igazi ajándék nekünk minden ismeret, tapasztalat tanács, ráadásul talán még időben, hiszen apukánk is súlyos, áttétes tüdőrákban halt meg négy éve, és iszonyatos szenvedések között…Neki sajnos, szinte csak a fizikai, lelki segítségünket tudtuk akkor még adni, és azt, hogy Vele is ott voltunk, végig…

    Köszönünk mindent, és ahogy időnk engedi, jelentkezünk személyes tapasztalatainkkal is, és természetesen elsősorban tőletek várunk továbbra is minden segítséget, hogy már soha ne adjuk föl…

    Vali és Marika

    VálaszTörlés
  176. Kedves Mindenki!

    Most, hogy a nővéremmel sokat együtt vagyunk, a Mama ápolása mellett mindent elolvasunk tapasztalataitokról, és igazi ajándék, hogy mélyebben megismerkedhetünk általatok a paleoval.
    Marika, a nővérem, már kicsit hosszabb ideje szerzi a tapasztalatokat, mint én, elsősorban a anyukánk súlyos betegsége miatt, és amiatt is, hogy mindketten tartósan súlyfelesleggel küzdünk.
    A legfontosabb, hogy édesanyánk ebben a nagyon nehéz – bármeddig is tart, mindenképpen utolsó – időben – annyira békés, nyugodt, és teljesen fájdalommentes, hogy szinte alig hisszük. Éjjel-nappal figyeljük, a felénk küldött mosolyokon kívül már alig reagál, csak alszik, békésen. Elfogadja a folyadékot, a folyékony vitaminokat, gyógyteákat, és változatlanul néhány kanál könnyű zöldségpürét. Meggyőződésünk, hogy hasznos, szeretetteli tapasztalataitok megosztásával a paleo-szemlélet alkalmazásával mindent megadhatunk számára nyugalma és az ÚT megkönnyítése céljából. Kár, hogy ilyen későn találtunk Gábor munkásságára és Rátok.
    Fájdalmunkon és bánatunkon felülemelkedni segített a naponta erősödő tudat, hogy a lehető legtöbbet tesszük érte, és óhatatlanul magunkért is.
    Örömmel osztjuk meg Veletek, hogy az eltelt – közel két hétben – nővéremmel kizárólag a
    Paleo szerint étkezünk, egyre több receptet próbálunk ki az általatok közzétettekből, szinte azonnal átállva a teljes szénhidrátmentes étkezésre. Az átállás úgy tűnik, teljesen zökkenőmentes, hiszen energiánk ebben a nagyon nehéz időszakban szinte kifogyhatatlan.
    A legfontosabb, hogy Marikának e rövid idő alatt sikerült velem is megismertetnie a paleo-táplálkozás és életforma alapjait, késő este, és éjszakénként, amíg vigyázunk a mamára, rengeteg új információt olvasunk, magam is ismerkedem Gábor könyveivel, amelyeket Marika már anyukán súlyos betegsége előtt, szinte hiánytalanul beszerzett.
    Újra elkezdtem hinni abban én is, hogy – fiam halála után – kialakult, számtalan betegségemre, (izületi és csontbetegségek, pajzsmirigy alulműködés, műtét után is, vérnyomás és szívproblémák – nem is sorolom) és egyre fokozódó túlsúlyomra is megvan a megoldás, annak ellenére is, hogy már teljesen lemondtam, miután minden létező diétát kipróbálva is – különösen a pajzsmirigy műtét óta – egyre gyarapodott a súlyom – lassan 72-ről 92 kilóra állt be. (szörnyű…  )
    Most, hogy Veletek is egyre többet vagyunk együtt- ha virtuálisan is – hálásak vagyunk ezért az ajándékért – mert igazi ajándék nekünk minden ismeret, tapasztalat tanács, ráadásul talán még időben, hiszen apukánk is súlyos, áttétes tüdőrákban halt meg négy éve, és iszonyatos szenvedések között…Neki sajnos, szinte csak a fizikai, lelki segítségünket tudtuk akkor még adni, és azt, hogy Vele is ott voltunk, végig…

    Köszönünk mindent, és ahogy időnk engedi, jelentkezünk személyes tapasztalatainkkal is, és természetesen elsősorban tőletek várunk továbbra is minden segítséget, hogy már soha ne adjuk föl…

    Vali és Marika

    VálaszTörlés
  177. kutyus Rozcsika2013. január 8. 14:09

    "Én egyszer egy műsor végén hallottam olyant, hogy ez egy mérgező valami, csak egy eljárás után veszti el a mérgező vegyületeit vagy valami hasonlók."

    én is láttam valamelyik ismeretterjesztő csatornán, hogy nyersen mérgező. azért földolgozzák. már nem tudom, milyen módszerrel, lényeg, hogy amit mi fogyasztunk, földolgozott, biztonságos

    VálaszTörlés
  178. Bocs a duplázásért... Törölhető? Segítetek? Köszi

    Vali

    VálaszTörlés
  179. Sziasztok! Gyógytornára járok és a gyógytornászom mondta, szeretné, ha vastagabb, súlyosabb lennék. Azt mondja, mindent kell enni, mert a szervezetnek mindenre szüksége van. Az indoka a következő volt: Ha húst, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat (dió, tökmag, stb) eszem, akkor a máj azzal lesz lefoglalva, hogy a cukrot nehéz folyamatok révén az említett ételekből kinyerje és nem marad másra energiája. Érdekes, mondtam, én azóta érzem jól magam, mióta a paleo életmódot élem.
    Ti mit szóltok ehhez a "májas" dologhoz?

    VálaszTörlés
  180. 184. Csaba

    Ez nagyon alacsony szénhidrát-tartalmú másnéven ketogén diéta esetén előfordulhat, de akkor sem feltétlen.

    Több dolog is kell hozzá: nem "jól megtervezett" vagy más néven "optimális" ketogén diéta (rossz fehérje-zsír arány) és emellett még erősport gyakorlása (például súlyzózás).

    És nem is a májnak lesz gondja, hanem a mellékveséknek meg magának a diétázónak, mert a mellékvese kimerülés egy elég kellemetlen, főleg energiátlan állapot (alvásproblémák is jelentkeznek).

    Szinte minden paleózó bőven elegendő szénhidrátot eszik, hogy ezt elkerülje.

    Szerintem csak azzal fordulhat elő, aki tudatosan próbálgatja a ketogén diétát. Mint például velem. :)

    VálaszTörlés
  181. Úgyértem _nem_ optimális ketogén diéta esetén...

    VálaszTörlés
  182. 179. Rozcsika
    "... mint az életben, ha a blogba belép valaki új, akkor magáról pár sort írjon, ..."

    Aki pedig annyi fáradságot sem képes venni, hogy pár sort elárul magáról, bemutatkozik, azzal akkor csak annyira kellene foglalkozni, mint azzal az emberrel, aki egy villamoson két egymással komoly dolgokról beszélgető ember párbeszédébe belebeszél, sőt kioktatja az egyik beszélőt. Az életben általában felállunk ilyenkor és arrébb ülünk egy szó nélkül.

    VálaszTörlés
  183. 184. Csaba Herczeg

    A máj kapásból elő tud állítani napi félkiló glukózt. Erről a cukorbetegek többet tudnának mesélni, főleg reggel mikor magasabb a kortizol szint, úgy megy fel a vércukruk, mint rakéta. Akkor is, ha nem ettek még semmit. Tehát ez a "májas" duma marhaság. Azonban nem kell kiönteni gyereket a fürdővízzel együtt, de más megfontolásból!

    Másik dolog, hogy vastagabb és súlyosabb lehetsz zsírtól, de gondolom ez az opció kilőve, vagy izomtól. Ha izmot szeretnél felpakolni, akkor az bizony intenzív mozgás nélkül nem fog menni.
    (legalább fegyencedzés)
    Ahhoz a fehér izomrostokat is meg kell dolgozni, nekik pedig cukor az elsődleges üzemanyagjuk. Hogy őket ne "gyártott" (glyconeogenesis de novo) cukorral etesd, (hisz fehérjék 48%-ban alakíthatók cukorrá, zsírok pedig csak 6%-ban), ebben az esetben nem megvetendő egy kis "biztonságos keményítő", amit mondjuk nevezzünk édeskrumplinak. Mivel ez nálunk ritkaság, ezért nem marad más "biztonságos" forrás, csak rizs.

    Van ennek a dolognak mégegy megközelítése. Ha mondjuk az edzéseket megcélozva megnöveled a szénhidrátbevitelt, akkor a szervezet nem fogja folyamatos energiahiánynak megélni, nem fogja lelassítani az anyagcserét, fog merni izmot építeni, néha termelődik egy kis leptin, alacsony marad a kortizol.

    VálaszTörlés
  184. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Egy gyomorfekélyes, nagyon legyengült idős betegnek szeretnék tanácsot adni, hogy mit egyen, mit ne egyen, hogy minél hamarabb elmúljon a fekélye. Én annyi tanácsot tudtam adni, hogy egyen húslevest, az tutira jó, de ennél nem nagyon tudok többet. Azt még hozzátenném, hogy zsíros kajákat nem bír enni.
    Amiktől enyhülni érzi a fájdalmat, az a háztartási keksz, meg a Rennie. :-/
    Nagyon hálás lennék mindenféle hasznos tanácsért!

    VálaszTörlés
  185. 172. Ilona

    "Hajlamos vagyok a szorongásra, és (szabadon idézek) csak azt lesem, mikor tapos le rám az égből egy másik láb is. Ezek is igazak rám, de ez egy másik típus. Akkor most a két hozzászólás alapján melyik vagyok...? :D"


    Szorongást hagyjuk, mert szerintem nem az. (Ez Gábor szakterülete). Az enneagram soha nem is tanította, hogy csakis 9 sufniba kellene bedobozolni az embereket. (bár egyáltalán nem is kell senkit bedobozolni) (persze még ha megszorzod 3-al, attól függően, hogy ki melyi ösztönébe csepegtet több enrgiát (önfenntartó, társadalmi, szexális, így máris 27 lehetőséged van, még nem is említve a színezeteket) Szinte senki nem színtiszta a saját típusában.
    A "színtiszta" négyes lenne az individualista.
    Idézem:"Önelemzõ, fõleg az érzelmek terén. Mindent intenzíven akar átélni, különlegesnek érzi magát, egyedi gondolkodást, öltözködési stílust alakítanak ki. Törekednek arra, hogy hűek legyenek önmagukhoz, természetesen viselkedjenek. Kedvelik a figyelmet, érdeklõdést, de nem törekednek egy társaságban központban lenni, inkább visszahúzódnak. Jó az esztétikai, gyakran gyakorolnak valamilyen művészetet. Fejlett az emberismeretük, más ember számukra nyitott térkép. Erõsen foglalkoztatja õket az indentitásuk kérdése."

    Mindenkiben megtalálható mind a 9 minta, de egyik jobban jellemzőbb mint az összes többi. Azonban átlóghatunk a szomszéd mintákba, vagy az egyikbe, vagy a másikba, vagy mindkettőbe. A Te eseteben én az 5. színezetre tippelnék, ezt le sem tudnád tagadni :) (Aki Platónt olvas kedvtelésből) Ezt a "szakirodalom" így jellemzi:

    A művész: Tudatosan elemzi önmagát és az érzelmeit, gondolkodik az érzelmeken. Introvertáltabb, gyakran nagyon jó az önismeretük, viszont cselekvésképtelenek, határozatlanok, kiemelkedõ mûvészi tehetségek lehetnek.

    Ha hármas színezettel keveredik az pedig az:
    "arisztokrata" Mesterkélt, affektál, annak ellenére hogy természetességre törekszik. Szeret társaságba járni, fokozottan élvezi a figyelmet, a dicséretet.

    Ha pedig az ötösbe tartoznál jobban, a "művész" csak mint színezet lenne jelen, akkor lennél a "tekintélyromboló". Az emberek veséjébe lát, érti mások gondolatait, rejtett motivációit és gyengeségeit. Bontják a rendet, egyediek akarnak lenni, nem tûrik a kontrollt, saját útjukat járják.

    Neten már nem találom azt az oldalt, ahol ezeket a "színezeteket" tárgyalták, de letöltöttem annak idején, rögtön felpakolom a paleo.free-forums.org társalgójába.

    VálaszTörlés
  186. 187. kutyus Rozcsika:
    Igazad van.

    Kesudió: egyszer Anna.Willson beírta, hogy amit kereskedelmi forgalomba hoznak, az már biztonságos, mert nem nyers, lehet, hogy csak egyszerűen pirított, nem tudom, de biztosan ehető. Mennyiségről nem volt szó akkor.

    VálaszTörlés
  187. 189. Kistörpe
    "... zsíros kajákat nem bír enni....Amiktől enyhülni érzi a fájdalmat, az a háztartási keksz, meg a Rennie. ..."

    Az szerintem nincs kipróbálva, hogy zsíros étel, de krumpli nélkül, meg tészta nélkül. Na, ezt kellene kipróbálnia, nagyot nézne. Ugyanez vonatkozik a kekszre. Attól fáj a gyomra, csak nem tud róla. Én a paleot javaslom. Nagyon beteg gyomrú embereknek, pl. autistáknak egészen lassan adagolják a paleó kajákat, ezt is lehetne javasolni. Hogy elkezdi a húslevessel, amit nagyon jó, hogy mondtál, mert az két fogás egy fazékban elkészítve és a leves hidegen, melegen ehető, a főtt hús, főtt zöldség ugyanígy, tuti étel. Persze tészta meg krumpli nélkül!!!!!!! Ehhez mindig egy valamit ennék hozzá pár napig és figyelném, hogy több napig sem okoz-e gondot és utána vennék egy következő ételt. Előbb akkor olyanokból, ami szerinte eddig sem okozott gondot, de azért paleo étel.
    Egy gyomorbeteg- bélbeteg diétás könyv a Natasha Campbell-McBride: GAP-szindróma c. könyve.

    VálaszTörlés
  188. Mark Sisson a kesudióról:

    Cashews

    In all my years doing this stuff, I’ve never really properly addressed the suitability of cashews. Today that ends. Cashews are the seeds of the cashew apple, a delicacy of Brazil, and the interior of their shells are lined with a poisonous resin called cashew balm. Cashew balm is used in insecticides, so don’t go shelling your own cashews. So what’s the deal? Are they good to go, as long as you avoid the balm?

    The cashew is high in monounsaturated fat (7.6 g per ounce) and, while it contains a decent amount of omega-6s (2.2 g per ounce), it’s lower in polyunsaturated fats than Primal favorites like almonds (3.5 g per ounce).

    The cashew is, however, one of the richest sources of phytic acid in the nut and seed world, containing more phytate than almonds, hazelnuts, walnuts, and chestnuts. For that reason, I consider it helpful (and perhaps paramount) to soak your raw cashews before consuming them – especially if you’re trying to get over tooth decay or combat osteoporosis.

    The big problem I see with cashews is the tendency of folks to gorge on the little guys. It’s just something about a roasted, salted, buttery cashew that promotes overeating. Be wary of that.

    Verdict: Primal. Whatever you do, just don’t put the balm on!
    https://www.marksdailyapple.com/is-it-primal-8-foods-scrutinized/

    Vagyis: a kesudió a kesualma magja Brazíliából. A héj belseje a kesubalzsamnak nevezett, mérgező anyaggal borított, ami rovarirtásra alkalmas. Ezért ne együnk/törjünk héjas kesut. [gondolom, valahogy kiküszöbölik a feldolgozás során, ezt nem írja] Elég sok omega 6, és az egyik legmagasabb a fitát tartalma. Ezért Sisson ajánlja, hogy áztassuk, mielőtt fogysztjuk, és semmiképpen se együk belőle magunkat túl. Ő paleónak tartja, persze a balzsam nélkül.

    VálaszTörlés
  189. 191. Macskacicó
    Ezt a bemutatkozást mi kezdeményezhetnénk és ez nagyonis kedves gesztus lenne tőlünk, mert most szinte épp hogy köszönünk az újaknak, ami legyünk őszinték nem túl szép gyakorlat, én is voltam első bejelentkező, jól emlékszem rá. Pedig engem MW hívott ide egy másik fórumról, de amikor először beírtam senki nem foglalkozott velem. Azt hiszem BB is ezt nehezményezte egyszer, hogy megváltozott a családias légkör itt. (Csak legyen elég időnk erre, ne csak szép tervek legyenek ezek!)

    VálaszTörlés
  190. 190 descalcez
    Köszi a hosszú választ, kedves vagy :) Én is azt gondolom, hogy 5-ös színezetű 4-es vagyok. Az enneagraminstitute.com-on fent vannak a színezetek, bár nem túl részletesen. A könyveimben hosszabban tárgyalják. Neten viszont kompatibilitás is van az egyes típusok között, vagyis egy kapcsolatban mik lehetnek a jellemző problémák és előnyök. Nekem is megvannak a színezetek, meg persze senki sem egyetlen típusnak a "par excellence" megvalósulása. Ettől függetlenül továbbra is úgy gondolom, hogy bár engem elég könnyű azonosítani, ez nem mindenkire igaz. Most már oda jutottam, hogy csak annyit állapítok meg, ez a cselekedet/mondat nekem jellemzően valamely típusnak tűnik.

    VálaszTörlés
  191. Vali Gősi
    Én pedig köszönöm nektek, hogy megosztjátok a történeteteket. Senki sem tudhatja, mikor lesz szüksége mások tapasztalatára...

    VálaszTörlés
  192. 194. kutyus Rozcsika:
    Érdekes, amit mondasz, jó lenne, csak hát, nézd ha van egy új blogozó, itt meg vagyunk vagy ...aktívabbak mondjuk 30-40, akkor most mindenki írjon magáról neki? Hát nem tudom, de ez nemigen fog megvalósulni.
    Én már jól ismertelek az Indexről, mikor idejöttél(smirgli által indított nagyon jó fórumról), azért már "mindent" tudtam rólad :))

    VálaszTörlés
  193. Én is inkább arra hajlok, hogy vissza lehet keresni a blogtémákban mindenkiről. Persze, ha valaki kimondottan kíváncsi valamire, én szívesen elmondom magamról újra.
    A családias légkört a paleo klubtalálkozók (Urániás)és egyéb közös programok, kirándulás (amire mindig kevés az érdeklődő, pedig kifejezetten paleo elfoglaltság:-)), hajókirándulás stb erősíthetné. Ezekre szeretettel várjuk az újonnan bekapcsolódóakat is.Persze, nem mindenki ugyanabból a régióból blogozik, ami nehezíti, hogy mindenki mindenkivel találkozhasson, de hátha egyszer-egyszer összejön. Én így ismertem meg nagyon sok embert személyesen, és nagyon örülök ezeknek az emberi kapcsolatoknak, tapasztalat cseréknek. Hiszen a személyes találkozón bármi, amit minket érdekel, szóba kerülhet, nem csak a paleo és ez nagyon pezsdítő dolog. Így szerveződik a mi kis tényleges (üzleti érdektől mentes!) paleós közösségünk.:)

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.