2012. december 21., péntek

A paleo és a férfitermékenység-folytatás 4.

Boldog Karácsonyt!

65 megjegyzés:

  1. Boldog, békés karácsonyt kívánok mindannyiótoknak!
    Szerintetek a máknak az omega-6 és fitáttartalmán kívül van más káros hatása is, pl. a benne lévő alkaloidok nem veszélyesek? Karácsonykor pár nap alatt mindig az éves mákfogyasztásom többszörösét sikerül megennem.

    VálaszTörlés
  2. 1. Paleolga
    Azt nem tudom, de a megsült mák, tehát ami nem a sütemény közepében van hanem az oldalán, az emészthetetlen a számomra és, mint a Piroska és farkas c. mesében a farkasnak, 1 napig kövek vannak tőle a gyomromban, aztán megszülöm az emészthetetlen mákszemeket és akkor végre meggyógyulok. A nyugati kajákban lévő nyers vagy félig nyers darált máktól soha nem volt bajom.

    VálaszTörlés
  3. Paleolga2012. december 22. 10:33
    A mákszemek alkaloida tartalma elhanyagolható.
    Csak a nyers, zöld mákgubó használható az alkaloidák kinyerésére, köztudottan ebből készülnek egyes kábítószerek.)
    Maga a mag veszélytelen. Egy óra áztatás után már darálhatod is, ha nyersen akarod a sütibe tenni. Ha sütöd, azt sem kell. Az O6 hatását kiiktathatod, ha egy-két kanál lenmagolajat teszel a keverékbe. (egyszer régen kitárgyaltuk...)

    A mákfogyasztás szokása karácsonykor régi népi(paraszti) hiedelmekre épült. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz (a fokhagyma pedig az egészséget őrzi). Ezért fogyasztották ezeket.

    VálaszTörlés
  4. 195. Gábor:
    Köszi a választ az izotópos vizsgálatra.

    3. AnnaWillson:
    de egy óra áztatás után ugye le kell önteni a vizet és megszárítani? vagy hogy darálod? nem macerás szárítgatni?

    VálaszTörlés
  5. Macskacicó2012. december 22. 14:21
    Szitaszűrőn leszűröm, átöblítem, és a hagyományos kézi mákdarálóval nedvesen is simán le lehet darálni (pl. a mákos csík tetejére). De ha később megsütöd a tésztában, akkor előtte felesleges áztatni!
    Vagy áztatás vagy hőkezelés! Ha nem sütnéd, és csak őrölni tudod kávédarálóban, akkor ne áztasd, hanem rakd be a meleg sütőbe, szétterítve egy tepsiben vagy 20 percig (ne piruljon meg!), és utána daráld le. Ilyet még nem csináltam, de 50-70 fok közötti hőmérsékletet ajánlottak.

    VálaszTörlés
  6. Emlékszik valaki a paleo hajós kirándulásról, hogy hogyan készült a sütőtökkel és mákkal töltött beigli formájú sütemény? Ugye először meg kell sütni a tésztáját, erre rászórni a mákot, majd a sütőtököt és összetekerni? Tehát nem együtt sül a tészta és a töltelék, igaz? Esetleg meg van valakinek a pontos recept?

    VálaszTörlés
  7. 5. Anna.Willson:

    Köszi, én mindig nyersen eszem, és hagyományos mákdarálón darálom, de nem mertem volna nedvesen belerakni :(. Remélem, nem ragad nekem bele.
    A sütőmmel az a baj, hogy már egész picire véve is magasabb a hőfok benne, van hőmérőm, és 100 fok fölött van az alap.
    Hát ....majd kiügyeskedek valamit. Nem szoktam a mákot beáztatni, egyáltalán, és nyersen eszem. Nem is keveset. Nagy baj?

    VálaszTörlés
  8. Macskacicó2012. december 22. 19:42
    ..."Nagy baj?"...
    Szerintem nem. A nyers-kosztos Gittáék mindig beáztatják... De ha belegondolsz, a mákos tésztára (v.-gubára) is mindig nyersen tettük és nem haltunk bele. Ennyit sztem. simán kibír a szervezet. Legföljebb, amit vele együtt eszel, annak a tápanyagai kicsit rosszabbul hasznosulnak majd. Ezt bekalkulálod és rendben lesz minden.

    VálaszTörlés
  9. Macskacicó2012. december 22. 19:42
    A mákdarálót tudod állítgatni, ha kell. Nekem csak akkor ragad bele, ha a xukorral együtt akarnám ledarálni.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. 8-9. Anna.Willson:
    Köszönöm szépen a tanácsokat, azért kipróbálom a darálóval, de igazad van, ennyit kibír a szervezet. Meg nálam az a "nagyon sok" kb. 5-6 dkg mák hetente :D, kisétkű gyerek vagyok. De nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  12. Zsolesz

    Sziasztok kívánok mindenkinek BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS FINOM PALEO ÉTELEKET a vacsorához üdv zsolesz

    VálaszTörlés
  13. Boldog Szeretetteli Ünnepeket kívánok Mindenkinek a Fórumon!

    VálaszTörlés
  14. A paleo hajós kiránduláson többen felvetették, hogy jó lenne karácsony után kirándulni egyet a Budai hegyekben.
    Találkozzunk december 29-én szombaton 10.15- kor a Szél Kálmán téri metrókijáratnál a mozgólépcsővel szemközti térképnél. Útvonal az időjárástól és a résztvevők óhajától függően Normafa-János-hegy-Virágvölgy-Makkosmária-Normafa (kb. 4-5km) vagy Normafa-János-hegy-Szépjuhászné-Hűvösvölgy (kb. 6-7km).
    Ha szeretnél jelentkezni, írd a nevedet a lista végére.
    Jelentkezők:
    MW
    Ilona
    Lívia
    Rever
    Kata
    Anikó
    Paleolga

    VálaszTörlés
  15. A paleo hajós kiránduláson többen felvetették, hogy jó lenne karácsony után kirándulni egyet a Budai hegyekben.
    Találkozzunk december 29-én szombaton 10.15- kor a Széll Kálmán téri metrókijáratnál a mozgólépcsővel szemközti térképnél. Útvonal az időjárástól és a résztvevők óhajától függően Normafa-János-hegy-Virágvölgy-Makkosmária-Normafa (kb. 4-5km) vagy Normafa-János-hegy-Szépjuhászné-Hűvösvölgy (kb. 6-7km).
    Ha szeretnél jelentkezni, írd a nevedet a lista végére.
    Jelentkezők:
    MW
    Ilona
    Lívia
    Rever
    Kata
    Anikó
    Paleolga

    VálaszTörlés
  16. Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

    VálaszTörlés
  17. Mindenkinek békés ünnepet!

    VálaszTörlés
  18. Gábor!

    Ezzel a hal-recepttel kívánok Neked, minden kedves paleósnak és paleó-szimpatizánsnak nagyon boldog, békés, nyugodt karácsonyt!
    Itt szeretném megköszönni egész éves munkádat, a hírleveleket, az új blogot és annak folyamatos fenntartását, könyveket, stb.

    Figyelem! Otthon ne próbáljátok ki! (mármint a halat:)

    Harcsapaprikás adalékokból - Gálvölgyi show - RTL Klub

    VálaszTörlés
  19. 18. Macskacicó

    Köszi, nagyon finom lehet. Sajnos, Gálvölgyi túl sok E625-öt használ, mi abból kevesebbet szoktunk beletenni, és helyette inkább E931-et teszünk bele. Próbáld ki, sokkal zamatosabb.
    BUÉK mindenkinek.

    VálaszTörlés
  20. 19. Bruce
    Még mindig azt nyomatják, hogy jóval kevesebb ideig élnek. És melyik az a paleó irányzat, amelyik teljes kiőrlésű gabonát javasol?

    VálaszTörlés
  21. 21. szengab
    Tegnap pont a vital.hu-t böngésztem pikkelysömör miatt, és mutattam a sógornőmnek, és ő azt mondta, hogy az orvosok pont a húst meg a húslevest nem ajánlják. Meg a növényi étrendet kellene neki is követnie.
    A paleon is vitatkoztunk, (pont a rövidebb élet miatt) meg a vitaminokon, amiket eszek. Azt mondják, hogy mérgezem magam és a gyógyszeripar a vitaminokat azért találta fel, hogy az egészségeseken is gazdagodjanak.

    VálaszTörlés
  22. 22. Szabó Csilla2012. december 27. 10:33 Pikkelysömörre d-vitamint ajánlok! Méghozzá bőrre kenhető formában. A csepp vagy a krém is jó, a csepp olcsóbb és tovább tart, a krém kényelmesebben alkalmazható.

    VálaszTörlés
  23. 20. szengab:
    :))
    Neked is és mindenkinek boldog új évet!
    A cikk: hát igen, jónak tűnhet, csak épp a fele nem igaz, innen-onnan összeszedegette, amit hallott,teljesen felületes, pl. hogy olivaolajat sem szabad használni paleóban, meg ilyenek.

    A férjemnek kellett valamit elhoznom a patikából, teljesen elszomorított a látvány:
    pont ahogy a csibés könyvben leírtad, álltak az emberek, mint a vágóhídon az állatok, sorba vitték a kilószámra gyógyszert, a gyógyszerésznő valakinek ajánlgatott Voltaren port, Rennie-t, meg egyéb finomságokat, hogy azt muszáj valamihez szednie, bár nagyon erős és nagyon drága, de kell. Aztán a következő férfi is vagy 6 receptet váltott ki - persze, már bejáratott receptek voltak, tudta, hogy kell szedni, hisz évek óta szedi - és még jót nevettek, hogy lám, milyen ügyesen felkészült, nagy szatyorral jött, kell is, hisz mindenki egy szatyornyi gyógyszerrel távozott. Hát ugye....kinek mit szab ki a sors :( és fizették a négy-ötezreket, ha nem többet.

    Utána a postán mit látok: rengeteg magazin kipakolva, ilyenek, mint:
    - Karácsonyi sütemények.
    - Édességek - mámorító pillanatok
    - Ünnepi sütemények magazinja
    - Nagymama süteményei
    - Finomságok karácsonyra
    - Ízek, harmónia
    - Karácsonyi álmok

    De legalább volt húszféle! És gondolom, nem xilittel meg kókuszzsírral voltak a receptek megírva :S
    Valahogy mindenki engedelmesen megsüti a rengeteg édességet, megeszi, aztán irány a gyógyszertár, mintha ez lenne a rendje és módja.

    VálaszTörlés
  24. 23.Tommaso
    igen, ezt már én is ajánlottam neki, de nem fogad el semmit, mert fél a vivőanyagoktól..reménytelen családom van.

    VálaszTörlés
  25. Szabó Csilla2012. december 27. 14:21
    A Joe-féle D vitamin cseppekben nincs más adalékanyag, csak pálma- és kókuszolaj.
    Nyugodtan fölkenheti! (biobolt.e-tar.hu)

    VálaszTörlés
  26. 25. Szabó Csilla2012. december 27. 14:21!
    Hát sajnálom! Olyan, mint a többi pszoris. Olvasgatom néha az alapítvány fórumát, és megdöbbentő, hogy mennyire nem vevőek az új, olcsó és egyszerű megoldásra. Csak a szteroid, meg mindenféle kencefice, szakértők által kikísérletezett csodaszer, erdélyi, meg holt-tengeri utazás és tsi. De az, hogy az interneten kettőt kattintsanak, 2500 Ft-ot kifizessenek egy olyan anyagra, ami egyébként is alapvető szükséglete a szervezetnek, azt már nem! Meg gondolom elég egy olyan mondat nekik az elrettentéshez, hogy "nekem nem működött a d-vitamin". Én meg a fejemet verem néha a falba, hogy nem esett le előbb, hogy bőrre kéne kenni, pedig már a paleo kezdeti szakaszában (tavaly október környékétől) "zabáltam" a d-vitamint, de csak idén júniusban rendeltem meg az első D3 krémemet. Gyakorlatilag új életet kaptam...

    VálaszTörlés
  27. 27. Tommaso1984
    Nekem is van krémem, és azt már nem is mertem megmondani nekik, annyira félnek minden vitamintól, amit én vásárolok.:-) Ez már fóbia, amit meg is tudnak magyarázni, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással be lehet vinni a vitaminokat. Ők nem gondolják, hogy betegek. De van pikkelysömör, meg nyáron allergia.
    Nem tudok segíteni nekik, és ők akkor sem fogják elfogadni a segítséget, ha látják rajtam, hogy minden ok. Mert félnek a vitaminok szedésétől is. Még a Cvitamintól is. Vannak ilyen emberek.

    VálaszTörlés
  28. Kirándulás december 29-én szombaton, találkozó 10.15-kor a Széll Kálmán téri metrókijáratnál a mozgólépcsővel szemközti térképnél. Útvonal az időjárástól és a résztvevők óhajától függően Normafa-János-hegy-Virágvölgy-Makkosmária-Normafa (kb. 4-5km) vagy Normafa-János-hegy-Szépjuhászné-Hűvösvölgy (kb. 6-7km).
    Ha szeretnél jelentkezni, írd a nevedet a lista végére.
    Jelentkezők:
    MW
    Ilona
    Lívia
    Rever
    Kata
    Anikó
    Paleolga

    VálaszTörlés
  29. 27. Tommaso1984

    Ha már szóbakerült:
    A D3 olajat vagy krémet pszoriázis esetén a problémás bőrfelületre kell kenni? És ha igen, akkor ebben az esetben mi legyen a hajas fejbőrrel?

    Ja és még azt is meg szeretném kérdezni, hogy jobb-e a krém mint az olaj?

    És ha már pszoriázis, akkor azt is meg szeretném kérdezni, hogy mennyire tartjátok fontosnak a kávé elhagyását ilyen esetben? Ahogy olvasom sok pozitív hatása is van a kávénak. A "pszori" ezeket mind felülírja?

    A válaszokat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  30. 30. szomi2012. december 28. 10:30

    Én először a D3 krémet kezdtem el használni, napi 2x1 pumpányit kentem az arcomon az érzékeny területekre. Tényleg, gyakorlatilag 2 hét alatt múltak el az arcomról a tünetek kb. 99%-a, és a maradék 1 is csak borotválkozáskor jelentkezik, de az már annyira jelentéktelen az eddigiekhez képest, hogy már nem is nagyon érdekel. Ezzel párhuzamosan a fejbőrömön is jelentős változás következett be, pedig oda eleinte nem közvetlenül kentem. De mivel nekem nagyon rövid is tud lenni a hajam, ezért egy keveset oda is szoktam tenni (tarkó, halánték környéke itt szokott jobban látszani, ha kipirosodik). Kb. 2 hónapig használtam ilyen intenzíven a krémet, de nekem sok a havi 6 ezer forint (kb. ennyi idő alatt fogy el ilyen használatnál), így kipróbáltam a cseppet, aminek ugyanolyan jó hatása van, csak kicsit (de nem lényegesen) macerásabb alkalmazni.
    A kávéról a szakirodalom is azt írja, hogy fokozza a tüneteket, és ezt én is alá tudom támasztani. Ugyanígy a tea is. Így d-vitamin mellett ez annyira nem látványos, de azért érzékelhető. Persze, nem akkor, ha egyszer-egyszer iszik az ember, de napi fogyasztásnál mindenképp. És ha jól tudom a kávé és a tea is hajlamos kihajtani bizonyos ásványi anyagokat, mindamellett, hogy vannak jótékony hatásaik is.
    A fentiek mind saját tapasztalatok, nem beszéltem még olyanokkal, akik hasonló problémát, hasonló módon tudtak volna sikerrel kezelni. És mindezt, ha nem is teljesen szigorú paleo mellett (néha rizs és földi mogyoró becsúszik), de az alapvetően káros gabonát, tejterméket stb. teljesen mellőzöm. De annyira látványos, tartós és éppen ezért egyértelmű a d-vitamin hatása, hogy bátran merem hangoztatni. Burry azt mondta, hogy az arcon és fejbőrön lévő vérerek segítenek a d-vitamin hatékony szétterjedésében, sokkal inkább, mintha szájon át szedné az ember (szedtem is, napi akár 15-20 ezer NE-t, nem sok sikerrel...).
    Azért örülnék ha mások is megerősítenék, hogy nem csak nálam működik a d-vitamin. Tesómat próbálom ösztökélni, de ő nem élte meg akkora tragédiaként ezt a nyavaját, így nem erőlteti, de talán a feleség segít rábírni, hogy legalább napi egyszer használja.

    VálaszTörlés
  31. Ami még roppant fontos pszori esetében, hogy a hétköznapi, vegyszeres samponok, tusfürdők elhagyása is sokat segíthet. Én csak a paleo vagy bio boltokban kapható szappanokat használom.
    Talán annyi a d-vitamin javára, hogy télen, vagy már november elejétől teljesen kiszárad a kezem, gyakorlatilag ekcémás lesz. Ebben az esetben is ugyanennyire hatásos a d-vitamin. Illetve lehetne, ha nem lenne ennyire igénybe véve, mert azért a napi többszöri kézmosás klóros csapvízzel, szappannal valamelyest tompít ezen a hatáson. De közel sem száraz és viszket annyira.

    VálaszTörlés
  32. *Talán MÉG annyi a d-vitamin javára...

    VálaszTörlés
  33. A vitaminszedésről csak annyit, kell a kontzrollcsoport, azaz akik nem szedik. Majd kiderül a végén ki megy el kinek a temetésére, csak az a baj, hogy az már késő lesz (nekik). Az orvosokról meg annyit,hogy a legrövidebb az orvosok várható élettartama. Úgy fogadjuk meg a tanácsaikat.

    VálaszTörlés
  34. sziasztok!

    most anyukám ügyében kérdeznék (az én panaszaimra elég jó hatással van, hogy több, mint fél éve ketogén diétát folytatok :))

    anyukám 72 éves, panaszai: csontritkulás, magas vérnyomás, ízületi- és lábfájdalmak.

    unszolásomra félig beadta a derekát, és megpróbálja elhagyni a gabona és tejféléket. azért ezeket, mert azt mondtam neki, hogy ezeket a legfontosabb kiiktatni az étrendből.
    jó tanácsot adtam azzal, hogy ha nehezére esik a teljes "átállás" legalább ezeket próbálja meg elhagyni, és inkább egyen krumplit, rizst, mint kenyeret és tejet?
    szóval ez így, indulásnak jó lehet, vagy előfordulhat, hogy az ízületi fájdalmak miatt a lektineket tartalmazó burgonyát, rizst is most azonnal ki kellene iktatni?

    köszi!
    Dénes

    VálaszTörlés
  35. Dénes2012. december 28. 14:45
    én szerintem a burgonyát mindenképp hanyagolja az ízületei miatt! Ez hamar, látványos megkönnyebbülést fog produkálni.
    Tudod, ha az ember már 72 éves, akkor legjobb, ha nem próbálkozik még vagy tíz évig a "hagyományos" táplálkozási szokásokkal, hanem azonnal elkezdi drasztikusan a paleót. Persze mondani könnyű, de rá kéne venned. Csökkenni fognak a fájdalmai, egy kicsit fogy, az tehermentesíti az ízületeit, jobban, többet mozog, normalizálódik a vérnyomása is, ha szed vitaminokat (DK), akkor rendeződik a csontritkulása is...
    Persze necces, hogy milyen gyógyszereket találtak ki neki mára a dokik, az én anyukám azzal mérgezi magát vissza: nem tudja, mit lehetne elhagyni én meg nem értek hozzá és nem merem vállalni a következményeket.

    A paleó nem divat, hanem mentőöv! Mindkét kézzel kell belekapaszkodni, és azonnal el kell engedni a süllyedő hajót!
    Az hosszú "öregkor" is úgy szép, ha egészségesen éli meg az ember.

    Vezesd rá, hogy az unokáknak egészséges, fitt nagymamára van szükségük...

    VálaszTörlés
  36. Dénes2012. december 28. 14:45
    Javítás: Az a hosszú "öregkor"...

    És még egy: Példálózz a Titanickal, azt érteni fogja! Ott sem az jutott el Amerikába, aki tengerre szállt, hanem az, aki időben elhagyta az elmerülni készülő hajót! :-))

    VálaszTörlés
  37. Anna .Willson2012. december 28. 17:21

    köszi szépen! a burgonyát már meg is beszéltem vele, eszik helyette rizst. pár hét, és reményeim szerint hozzászokik a kisebb energiaszinthez. akkor majd megpróbálom lebeszélni a rizsről is. egyelőre örülök, ha pár hétig ezt tudja tartani. :)
    ma rendeltem neki iherbről K-vitamint (napi 100 mcgot tervezek neki), D-vitamint pedig már 1 hónapja szed, napi 10.000 NE mennyiségben.

    ez így okés lehet?
    köszi! :)

    Dénes

    VálaszTörlés
  38. Tommaso,
    Köszi a választ! Az arcomon nekem is elmulasztotta a D vitamin olaj a pirosságot, de a hajas fejbőrön megmaradtak a panaszok (bár paleózás óta némileg ritkábban jelentkezik). De én csak napi egyszer kentem be és csak akkor, ha piros volt iráadásul napi 3-4 kávét iszom. Majd próbálkozom intenzívebb kenéssel illetve krémmel is. A kávétól csak nehezen tudnék megválni...

    VálaszTörlés
  39. Még annyit, hogy nekem van egy olyan gyanúm, hogy Joe D-vitaminolajában a vivőanyagnak (kókuszolaj) is nagyon jó hatása van a bőrre. A piros felületek az arcomon szárazak és érzékenyek is. Az "olajozás" után kifejezetten jóállagú, selymes és rugalmas lett a kezelt bőrfelület.

    VálaszTörlés
  40. Dénes2012. december 28. 17:55
    A 100 mcg K jónak tűnik
    (én kb.150-et szedek, az 3 kapszula a Vitakingesből)
    Télen a D lehet kétszer annyi is.(20 e)
    Aztán úgy egy hónap múlva D-vitamin szintet lehetne méretni és ahhoz igazítani.

    (Azt tanultam egyszer régen egy aranyos, idős doktorbácsitól, hogy kezdetben mindig kissé nagyobb dózist kell szedni és egy idő múlva visszatérni a normál adaghoz.)

    VálaszTörlés
  41. 39. szomi2012. december 28. 18:40
    Na, örülök, hogy volt hatása! :) Az a 3-4 kávé szerintem oka lehet, hogy a fejbőrödön jelentkeznek még a tünetek. Szerintem 2-3 hétre próbáld visszaszorítani a fogyasztását. Sőt, én drasztikus megoldást javasolnék (akkor lesz igazán egyértelmű, hogy mitől van javulás), hogy hagyd el teljesen a kávét, egyik napról a másikra. Ezt csináld kb. két hétig, és ha javul, akkor hozd vissza ugyanazt a mennyiséget, mint előtte. Ha ennek hatására rosszabbodik, akkor egyértelmű, hogy mitől. Azért a kávé szerencsére nem olyan rossz dolog, hogy ne lehessen így kísérletezni vele. Bár a napi 3-4-et én soknak tartom...

    VálaszTörlés
  42. Még csatlakozhattok. Hozok sütit...:-)

    Kirándulás december 29-én szombaton, találkozó 10.15-kor a Széll Kálmán téri metrókijáratnál a mozgólépcsővel szemközti térképnél. Útvonal az időjárástól és a résztvevők óhajától függően Normafa-János-hegy-Virágvölgy-Makkosmária-Normafa (kb. 4-5km) vagy Normafa-János-hegy-Szépjuhászné-Hűvösvölgy (kb. 6-7km).
    Ha szeretnél jelentkezni, írd a nevedet a lista végére.
    Jelentkezők:
    MW
    Ilona
    Rever
    Kata
    Anikó
    Paleolga

    VálaszTörlés
  43. Anna .Willson2012. december 28. 19:53

    köszi szépen!

    még valami: 78 éves apumnál érelmeszesedést állapítottak meg, ami nála sajnos együtt jár azzal, hogy szellemileg már nincs mindig a topon és néha elfelejt dolgokat, pl, hogy hogyan került oda, ahol épp ül.
    vajon a D és K vitamin ezen is segíthet?

    Köszi!
    Dénes

    VálaszTörlés
  44. Sziasztok!
    shillador vagyok.
    D-vitamint szeretnék venni, a legjob ár/értékben.
    Kérlek, adjatok linket, vagy más közvetlen elérhetőséget, honnan a legérdemesebb. Köszönöm :D:D:D
    BUÉK Mindenkinek :D:D:D

    VálaszTörlés
  45. shillador2012. december 29. 13:23
    talán itt: http://www.biobolt.e-tar.hu/
    BUÉK neked is

    Dénes2012. december 29. 11:45
    Gábort kéne megkérdezned erről...
    Nagyon jó, bár azt nem tudom, visszafordul-e a dolog, vagy csak nem romlik tovább...
    Persze, ha nem kenyérrel vagy tejjel veszi be és nem eszik utána zöldborsó főzeléket, akkor sokkal hatásosabb! :-))
    Ide írok egy linket, lehet, hogy itt a fejemet veszik érte, de talán tudod használni a föntiek mellett szigorúan kiegészítőnek: http://vimeo.com/channels/biologika/29366303 (másold be)
    Remélem, segítettem...

    VálaszTörlés
  46. 45. shillador

    Ha szoktál az iHerben vásárolni, akkor (225 HUF/USD árfolyamon számolva, 40 USD rendelés fölött dec. 31-éig ingyenes szállítással, illetve a Doctor Best 10%-os kedvezményét figyelembe véve) ár/érték arányban ezek a legjobbak: http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Vitamin-D3-5000-IU-360-Softgels/36580 (1,44 Ft/1000 IU), http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-10-000-IU-360-Softgels/21298 (1,4 Ft/1000 IU) és http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-Drops-5-000-IU-68-fl-oz-377-Servings/40027 (0,8 Ft/1000 IU). Én most ez utóbbi cseppeket szedem, napi 2 cseppet, tehát 10.000 IU-t. Igaz, hogy macerásabb a csepp, mint a kapszula, mert a pontos adagolás érdekében várni kell, míg magától lepottyan a csepp, de ősszel akciós volt az iHerbnél, 1 USD-be került, és gondoltam, kipróbálom. Épp tegnap jött meg a D vitamin mérésem eredménye, 63,8 ng/mL, tehát úgy tűnik, hogy felszívódik rendesen.

    VálaszTörlés
  47. 47 olga: köszönöm a választ :D
    az iHebes cseppek tetszenének, és nem csak az ára miatt. :D
    mindjárt utána nézek, és ha nekem is ingyenes a szállítás, akkor megrendelem :D

    VálaszTörlés
  48. 42.Tommaso1984
    Jó ötlet. Egy rövidebb kávészünetet talán kibírok. De 2 hét kevés lesz, mert kb ennyi idő míg jelentkeznek a bajok. Valószínűleg egy munka szempontjából nyugisabb nyári hónapban tesztelem a dolgot.

    VálaszTörlés
  49. Nyár? Te addig akarsz várni? :) Amúgy szerintem a két hét elég, ha paleózol, és nagy dózisban kened a d-vitamint. Azért a kávénak nincs olyan tartós hatása. De ha már két hetet kibírsz, akkor lehet, hogy többet is ki tudsz és nem lesz olyan fontos a kávé.

    VálaszTörlés
  50. Sziasztok! 18 éves fiú vagyok, 2-3 hónapja tértem át a palaeo étrendre elsősorban a pattanásaim miatt. A pattanásaim 90% meg is szűnt, azzal nincs is bajom, viszont a mitesszerekkel nem tudok mit kezdeni, és elég sok van az arcomon, ha ki is nyomom őket, pár nap múlva jönnek újak. Tudnátok valami tanácsot adni? D-vitaminból kezdtem el szedni 8000 IU-t/per nap. Szeretnék már végleg, teljesen megszabadulni a rossz bőrtől. Tudnátok tanácsot adni?

    VálaszTörlés
  51. 51. Okoskacsaka2012. december 30. 11:26
    Ez nem tanács lesz, csak elmondom, hogy én hol tartok tiszta arcbőr ügyben. Nekem 2 évembe telt, hogy elégedett legyek a bőrömmel, de most olyan szép, mintha nem is az enyém lenne. Nem ehetek sok nyers, héjas mandulát, és egy Alora Natura narancsvirágbalzsam nevű seavajas-ligetszépe olajas krémet használok csak, a Széna téri Paleo boltban vettem és lefekvés előtt egy gyógyszertári Naturland márkájú cink-oxidos krémet teszek arra a helyre, ahol nem makulátlanul tökéletes a bőr. Éppen csak lefedem a fehér krémmel a bőrhibát, mintha ecsetelném. Reggelre a krém beszívódik. A krém neve pontosan: Pasta zinci oxydata. Szalicilsav is van benne, amit szidni szoktak, én nem érzem, hogy rosszat tenne, hámlasztaná a bőrt, de tény, hogy a krémben a cink-oxid a lényeg, erről valamelyik paleós írásban is találkoztam azóta, hogy ezt a krémet használom.

    VálaszTörlés
  52. 51. Okoskacsaka2012. december 30. 11:26
    Neked is csak azt tudom mondani, mint följebb, hogy próbáld ki a d-vitamint bőrre kenve. A bőrhibákat okozhatja túl sok gyümölcs, vagy olajos magvak is, persze nem mindegyik, és nem mindenkinél ugyanaz.

    VálaszTörlés
  53. okoskacsaka
    Ha napi min. 1 órát friss levegőn töltesz, az is segít. Meg az, ha keveset eszel. Csoki, dió is ronthat rajta, figyeld meg, te mire vagy érzékeny.
    kutyus Rozcsika
    a d-vitamint erre még nem is próbáltam, de engem is eléggé idegesít így 3 év után szóval ma este be is kenem

    VálaszTörlés
  54. Dénes
    Az én apukámmal az történt, hogy drasztikusan kezdte a paleót és egy idő után nagyon szédült, alig tudott menni, 2 percenként le kellett ülnie. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy idősebb korban és akkor, ha valaki túlzásba vitte a kenyérevést, eleinte nem árt a fokozatosság, nehogy sokkot kapjon a szervezet. Apukám fel is hagyott a paleóval elég hamar. Persze biztos ez is egyénfüggő.

    VálaszTörlés
  55. 55. Ilona2012. december 30. 19:48
    Az kollégám, egy fiatal srác is hasonlóra panaszkodott, mikor elkezdte, természetesen abba is hagyta. Ő is nagy kenyér (zsömle, kifli) zabáló volt. Egyébként lehet, hogy a több szénhidrát lenne a megoldás gyümölcs, vagy max. rizs (*nem paleo) formájában. De a fokozatosság rossz megoldás nem lehet. Én amikor átálltam, már előtte fél évvel is igyekeztem minimalizálni a kenyér és burgonya fogyasztásomat, nekem talán azért nem volt annyira megterhelő.
    Sajnos most Apukámnál néz ki úgy, hogy nem ússza meg komolyabb életmód váltás nélkül. Ő is már 72, és ha elszánja magát, javasolni fogom, hogy fokozatosan tegye.

    VálaszTörlés
  56. 55. Ilona

    Annak idelyén, mikor még csak kísérleteztem a paleoval, akkor elhagytam a kenyeret, kiflit, tésztát, de még üzemi konyhán sokáig ettem rizst és krumplit. (idővel kibuliztam orvosi igazolással, azt, hogy ami pénzzel a munkaadó támogatta az üzemi konyhát, azt megkaptam melegétkezési utalványban, így aztán magamura lehettem étkezés terén úgy, hogy a menzás kaja adagomat nem kellett elbitangolni).
    Ezt csak azért említem, mert még ezek után is sok szénhidrátot ettem, de azok már nem tartalmaztak WGA-t, míg a búza alapú cuccok igen.
    Ez azért volt érdekes, mert a sok szénhidrát ellenére nálam is jelentkeztek érdekes tünetek, remegés, hipoglycemia szerű dolgok, pedig csak a búza alapúakat hagytam el akkoriban, amire akkor nem tudtam gombot varrni.

    Aztán olvastam Gábor weboldalán Sayer Ji cikkének fordítását, melyben külön kitér a WGA és a leptinháztartás kapcsolatára. Idézem:

    Kimutatták, hogy a WGA utánozza az inzulint, ami fokozza az elhízást és az inzulinrezisztenciát [19]. Az is kiderült, hogy a WGA a kóros elhízás és a leptinrezisztencia esetében is szerepet játszik, mivel a hipotalamuszban akadályozza a leptin, az étvágyhormon receptorát. A WGA serkenti az epidermális növekedési faktort, mely intenzívebb működés esetén növeli a rák kialakulásának kockázatát. A WGA rendkívül jól képes kötődni a pajzsmirigy szöveteihez, és kimutatták, hogy mind a jó- mind pedig a rosszindulatú pajzsmirigycsomókhoz kötődik [20]. A WGA akadályozza a hasnyálmirigyben a szekretin termelődését, ami zavarhatja az emésztést és a hasnyálmirigy kóros megnagyobbodását okozhatja. A WGA az ondósejtekre és a petesejtekre is rátapad, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a termékenységet.


    [19]Effects of wheat germ agglutinin and concanavalin A on the accumulation of glycosaminoglycans in pericellular matrix of human dermal fibroblasts. A comparison with insulin.Acta Biochim Pol.2001;48(2):563-72. PMID: 11732625
    [20]Analysis of lectin binding in benign and malignant thyroid nodules. Arch Pathol Lab Med.1989 Feb;113(2):186-9. PMID: 2916907"

    Szóval én azóta elsősorban a WGA-t tartom mumusnak, Robb Wolf a könyvében még megemlíti az ópiát szerű peptideket, amik miatt az ember függővé válik, majd többet eszik a kelleténél. Wai weboldalán is említi ezeket az ópiát szerű anyagokat.

    Érdekes, a kitavaiak nagy szénhidrátfalók, bár nem búzaevők, az is tény, mégsem tűnik úgy, hogy megártana nekik..

    VálaszTörlés
  57. 57. descalcez2012. december 30. 23:23
    Akkor ezek szerint az üres szénhidrát ezen nem segít, és egyfajta elvonási tünetről van szó, és leginkább a türelem, a kitartás és az idő a megoldás.

    VálaszTörlés
  58. szengab
    Nagyon tetszett a hírlevél, jó, hogy ilyen alaposan összefoglaltad a magyarországi paleósok eddigi 3 évét. Remélem, ez sokaknak hasznos lesz, most már elég sok minden történt ahhoz, hogy hasonló összegzéseket lehessen írni. Nekem tanulságos volt, többek között azért is szeretem olvasni a cikkeidet, mert szemléletmódot tanulok belőle, hogyan érdemes a világ jelenségeihez közelíteni.
    Ugyanígy a terápiáról szóló cikked is tetszett, nekem tanárként is mindig kérdés, hogy az én felelősségem (ami persze más, mert a gyerekek jogilag nem felelősek magukért, ráadásul az iskolarendszer "foglyai" vagyunk) és a gyerekek személyes szabadsága hogyan tudna a szokásos "háborúzás" nélkül működni. Még keresem a megoldást.

    VálaszTörlés
  59. 57. descalcez
    Köszi, így már érthető is. És pont ezért gondolom fontosnak a fokozatosságot, mert különben vannak, akik 2 hétig "elvonón" feküdnének, ezt nem mindenki bírja/akarja. Apukám esetében azért a kanapén fekvés, mint sport nem indokolja a sok szénhidrátot :)

    VálaszTörlés
  60. Én is szeretném megköszönni a hírlevelet és az egész éves munkádat, Gábor! Karácsonyra megvettem magamnak az Isten az agyban-t, annyira tetszik, alig tudom letenni! Boldog Új Évet kívánok Neked és minden kedves blogtársamnak!

    VálaszTörlés
  61. Gábor, tetszett a paleomozgalom három évéről írt cikked. Az utolsó három bekezdés is nagyon tanulságos.

    VálaszTörlés
  62. Csatlakozom Ilonához és Paleolgához: nekem is nagyon tetszett a paleomozgalommal kapcsolatos cikked, illetve a terápiás cikked is!
    Nemrég fejeztem be az 'A Nő élete' c. könyvedet, ami nehezebben emészthető (számomra) érzelmileg, mint az 'A Nő felemelkedése és tündöklése' című, mivel rólunk/a ma élő nőkről szól. Szerintem többször is el fogom még olvasni, nagyon tetszett; az olykor felbukkanó humoros sorok pedig különösen tetszettek.

    Anyukámtól kaptam ajándékba Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra c. könyvét. Nagyon pozitívan csalódtam benne, mint receptes könyv. Már kb. 6 receptet is kipróbáltam, mindegyik nagyon jól sikerült, és szinte mindegyik recept felkeltette az érdeklődésemet, ami korábban egyéb receptes könyveknél nem volt jellemző. Régebben max. 10 recept/könyv váltott ki belőlem érdeklődést.
    A könyv kivitele is nagyon szép!

    VálaszTörlés
  63. Gábor! szeretnék paleolgához csatlakozni nekem is nagyon tetszett a 3 év paleo mozgalom írtak tényleg nagyon tanulságos köszönöm a hírleveleket és Elmirának is a segítséget! klubokat Joe-nak is a segítséget ! és az összes paleos blogozóknak és nektek is kívánok NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET!!!!! ÉS 2013BAN IS PALEO ÜDV MINDENKINEK ZSOLESZ:))))))))

    VálaszTörlés
  64. Örülök, hogy egyetértetek a paleomozgalomról írott összefoglalómmal. A nevetekben is írtam.
    Aurora: Az Isten az agyban nagyon jó olvasmány az ágyban.

    Mostantól a blogcsevely itt folytatódik: BUÉK, újévi csevely itt!

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.