2012. december 10., hétfő

A paleo és a férfitermékenység-folytatás 3.

196 megjegyzés:

  1. Kedves BB!
    Senki nem gondolja, hogy "csaltál", meg "hazudtál", és ami késik, nem múlik. Ki ne hinne a mérlegének, a vércukormérőjének, a vérnyomásmérőjének. A történeted csak arról szól, milyen nehéz és kemény munka nulla pajzsmiriggyel súlyt leadni. Ismerve Téged, egészen biztos, hogy mindazt megtetted, amiről írtál, és fájdalmas azzal szembesülnöd, hogy ez még mindig kevés. Fontos, hogy igenis átrendeződött rajtad a hús és zsír, könnyebbnek érzed magad (azért több mint húsz kiló leadása is nagy eredmény) és rád mennek a régi ruháid. Ez a lényeg. Hogy hosszabb út áll előtted, mint eddig gondoltad? Nem baj, azt is meg fogod tenni. Szóval fel a fejjel, az ilyen marcsi félék ne keserítsenek. Nem is értem,miért olyan fontos ennek a marcsinak, hogy beléd rúgjon? Talán bizony az ő hite törékenyebb, mint a Tied. De TE be fogod bizonyítani, hogy úgyis TE győzöl.

    VálaszTörlés
  2. 206. Szakesz:
    Köszi, és nagyon jól tetted, Marknak ezt az írását még nem is olvastam, most bizony elolvasom! :) Tényleg hasznos.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gábor,
    Köszönöm biztató soraidat, nagyon jól esik. Ma nagyon sok levelet kaptam a blogos barátaimtól, meg is hatódtam. Ez erőt ad. Nemhogy a mérlegnek, a cukor- és vérnyomásmérőnek, hanem a képeknek és a valóság látványának, a ruhák méretének is hinni lehet, mert az tény, hogy a küllemem teljesen megváltozott a korábbiakhoz képest. Ahogy pl. Willson írta nekem, hogy a zsír átalakul a kemény gyaloglások és úszás miatt izommá -, azok sokkal súlyosabbak lesznek, vagy hogy a fogyás legjobb mércéje a testkörfogat mérése, melyet bizonyít, hogy 20 évvel ezelőtti megtartott szép ruháimba beleférek. Egyébként jól ismersz, én bulldog vagyok, tehát nem adom fel, mindent csinálok ugyanúgy tovább, mint eddig, töretlenül.

    VálaszTörlés
  4. BB:
    Én valamiből kimaradtam, nem értem, miről van szó...
    Valami olyasmi, hogy azért tiltottad le a naplódat, mert egy ismeretlen megvádolt azzal, hogy hazudtál a leadott súlyt illetően? Miután kiderült, hogy a mérleg rosszul mért? Csak gyanítom az eddigi hozzászólásokból, de én is úgy gondolom, ilyenre nem kell adni. Mi mindannyian ismerünk, és neked adunk igazat. Az viszont durva lehet, mármint rossz érzés, ha hirtelen kiderül, hogy az eddigi eredmények nem azok, amiknek hitted őket. Nem kell erre még egy lapáttal mindenféle vádaskodással rátenni.
    Ha egyáltalán erről van szó, ahogy gyanítom...

    VálaszTörlés
  5. 3. BB
    Kedves BB! Nem tudom pontosan mi történt, de azt hiszem én már elvittem a pálmát az orrod elől a hazugsággal vádolás témában. Engem azzal vádolt meg valaki a saját blogján, pedig állítólag szimpatizál velem, hogy titokban lisztet eszem és hogy vega vagyok. Merthogy normális, értelmes ember nem lehet paleón, az nem létezik. Erre mit lehet mondani? Semmit. Ha annak a millió mondatnak nem hitt az illető, amit én ebbe a blogba már eddig beírtam, akkor a többinek sem fog hinni.

    VálaszTörlés
  6. 4 MW
    Ez az eset, hogy a mért érték nem is biztos hogy a valóság, ez az orvosi laborokban is előfordulhat. Egyetlen paleózó barátnőmnek, 2 év 95%-ban betartott paleózás után 62%-ra beszűkült meszes ereket mértek a nyakán és az áramlás is márcsak 40%-os volt. Pár héttel később az Euro Medic-ben pedig tökéletes ereket láttak, semmi meszesedést és a foszforszint is teljesen jó volt. Igaz szedett 100 mg K2-t a két hét alatt, de nem hiszi, hogy ettől javult meg ilyen hirtelen az eredmény, az Euro Medic-ban is azt mondták, hogy ilyen javulás 2 hét alatt nincs. Már a Dr. Horváth István-féle oltást akarta beadatni magának több száz ezer forintért.

    VálaszTörlés
  7. 6.Rozcsika kutyus
    Igen, ezt én is tapasztalom. A bőrgyógyász orvos morfondírozott egyszer azon, hogy pl milyen megbízhatatlan a D-vitaminszint mérés. Attól függően is változott, hogy mennyire volt a minta fénynek kitéve. Az orvos persze ezt ki tudta deríteni, de a normál páciensnek nem kötik a technikai részleteket az orrára. TB-re meg mondjuk évente egyszer csináltathatsz labort, ha egyébként nincs bajod látványosan. Ilyenkor gondolkozhatunk, hogy ezek az eredmények mennyire reprezentatívak. Ugyanez a helyzet UH-val, tüdőszűréssel, stb. Nagyjából semmire sem jók, legalábbis kontroll nélkül. Ugyanez mondható BÁRMILYEN orvosi vizsgálatra, én már ott tartok. Mindig kell egy ellenőrzés, második vélemény, legalábbis, ha fontos a dolog. Ha nem tesszük ezt, nagyon megjárhatjuk (tapasztalat megint). Persze, ez már pénzbe kerül, nem is kevésbe. Tanulság: akinek van pénze ÉS a kezébe veszi saját magát, az megúszhatja, akinek nincs és ezt nem teszi, az könnyen meghalhat...

    VálaszTörlés
  8. A december 15-i hajós kirándulás

    FIGYELEM, FIGYELEM, FIGYELEM!

    A kirándulást a szervezés közben néhányan lemondták, aztán feltöltődtek a helyek.
    Aki esetleg most az utolsó pillanatban úgy döntene, hogy mégis jönne, az jelentkezhet a kelpatmarkukacgémélpontcom címen. Én akkor lennék nyugodt, hogyha a létszám 43-45 fő körül lenne, mert a szervezési tapasztalatom az, hogy jó a mozgó létszám. Ennyien súly szerint bőven elférünk, csak a székek száma 38:-)

    Fűtött konferencia hajón nézhetjük meg a hófödte kivilágított Budapestet.
    Lista:

    1. Trifán Lívia
    2. Paleolga
    3. Anett
    4. Anett
    5. Anett
    6. Kulcsár Móni
    7. N. Barth Gabi
    8. Auróra
    9. Rozcsika
    10. Ilona
    11. MW
    12. BB
    13. Smirgli
    14. H. Anett
    15. H. Anett
    16. Mosoly
    17. Bartha Edina
    18. Bartha Edina
    19. Rever
    20. Kata
    21. Mácsai
    22. Mácsai
    23. Mácsai
    24. Mácsai
    25. O. Anikó
    26. Kicsibocs
    27. Konta Zsuzska
    28. Konta Zsuzska
    29. Tihamér
    30. Szné Kati
    31. Kata
    32. Kata
    33. Miklós
    34. Anett
    35. Csaba
    36. Péter
    37. Burry

    VálaszTörlés
  9. Gábor!
    Vagy valaki, aki tudja:
    Mit gondoltok, az milyen jelenség lehet, hogy valaki evés után 1-2 órával (miután jól belakott, nyugati kaján van az illető, teljesen normális testalkatú fiatalember, tehát nem elhízott egyáltalán), farkaséhes lesz, csodálkozik, hogy mitől, mikor jóllakott, de azért nem eszik, és később magától elmúlik ez az éhség?
    Hiperinzulinémia? Hipoglikémia? Lehet, hogy a nagy inzulinlökettől leesik a vércukra, azért lesz éhes, de aztán ahogy az inzulin mégiscsak lerendezi, elmúlik, vagy mi lehet?

    VálaszTörlés
  10. Kedves MW és Kedves Rozcsika:-)

    A kiborulásom alapja az volt, hogy összedőlt mindaz, amit gondoltam egy rossz gép miatt, és a butaságom miatt, hogy mindezt elhittem. Már ezen alig tudtam túltenni magamat.

    Ezek után jött ettől a Marcsi nevezetű valakitől egy otromba hosszú hozzászólás. Ahelyett, hogy moderálással letöröltem volna, miután annyira bántó volt, először inkább fennhagytam, mostanra töröltem.

    Először feltettem ide a blogra a hozzászólását, mert így akartam őt megszégyeníteni. A hozzászólásából kitűnt, hogy olvassa ezt a fórumot.

    Aztán megijedtem, hogy megint egy fölösleges vitát gerjesztek. Most nagyon sebezhető vagyok; ezért letöröltem.

    Szengab nyilván, mint a blog gazdája, minden bejegyzést lát; Ilona és Smirgli pedig éppen fenn voltak az oldalon, tehát ők olvastak.

    A lelkemnek meg kell gyógyulnia. Változatlanul írom a naplómat. Most azonnal semmiképpen, de a jövőben majd lehet, hogy megnyitom.

    Köszönöm kedves szavaitokat.

    Szombaton talizunk:-))) sok puszi nektek is, meg mindazoknak, akik leveleket írtak az emilkémre és a FB-on.

    VálaszTörlés
  11. 9. Macskacicó

    Igen, leesik a vércukra a magas inzulinszint miatt, majd ellenreguláció lép működésbe, és rendeződik.

    VálaszTörlés
  12. Rám gondoltál, Rozcsika? Ebben a posztban írtam rólad még áprilisban, Hulda Clarkkal kapcsolatban:

    http://biokert-es-lelek.blogspot.hu/2012/04/nesze-neked-paleolit-taplalkozas.html

    Picit másról szól, mint amit most írtál, és nem vád volt, hanem egészen más. Inkább humornak szántam, sajnálom, ha nem jött át. Eszem ágában sem volt megbántani téged.

    A húsevésről tartom, amit írtam. MW helyében elgondolkodnék, nem a posztban írt ártalmak okozzák-e mostani problémáit.

    Paleózni lehet és érdemes annak, akinek beválik. De nem minden anyagcsere típusnak jó, ezt is mondtam korábban. Egyik problémát - glutén, kazein, laktóz, lektin és egyéb érzékenység - felváltani más betegségekre nem biztos, hogy szerencsés. Különösen annak nem, aki nem is szenved glutén és egyéb érzékenységben. A húsevésnek ára van sajnos. Még nem túl nagy mennyiségben is.

    Tapasztalataim szerint a paleóban az a nagyszerű, amit elhagyni javasol. Csak nem hússal kell pótolni. Lehet enni főzelékeket, kemény sajtot - ahogy esznek is itt néhányan - tojást, gombát. Gyümölcsöt. Nem kellene rémüldözni a gyümölcstől annak, akinek semmi baja nincs tőle.

    Aki beteg, az nagyon figyeljen az étrendjére és saját magára, mi a jó neki. Az egyen étrend csak árt. Ahogy nekem árt a hús. Megpróbáltam, nem fogok húst enni, mert bélflórám sincs hozzá és nem is akarom, hogy legyen. Még tartom az étrendet, de semmi pozitív változás nincs nálam, negatív annál inkább volt a hústól. El kell fogadnom. Nem vagyok sem glutén, sem laktóz, sem kazein érzékeny, a glikémiás index egy tévút, nagyon könnyű úgy csoportosítani az ételeket, hogy lassan szívódjanak fel a tápanyagok.

    BB-nek az étrendje a sok töpörtyűvel, sült szalonnával szerintem több, mint ártalmas. Fél a gyümölcsöktől, zöldséget is alig eszik. Pedig ami segítene neki, az a sok zöldség, kevesebb gyümölcs, és a tiszta magok: dió, mandula, barackmag, bármi, ami nem hőkezelt és nem agyonsózott. És a nyers tojássárgája, valamint a gyengén párolt vadlazac heti kétszer. Ezekben nemes zsírok vannak. Ez az étrend egy életen át tartható. Többletes, forró típusú ember, akinek a húsok, rossz minőségű zsírok csak ártanak. Valamennyit lefogy, aztán megáll a fogyás és elkezdi visszahízni, amit leadott. De tőlem úgysem fogadtok el semmilyen tanácsot, csak azért, mert én vagyok, holott számtalan dolgot beírtam már ebbe a blogba, amit később ti is kitárgyaltatok és ártalmasnak tartottatok. (sok fehérje, módosított zsírok stb.) Néha kedvem lenne visszakeresni, és újból betenni ide.

    Lehet engem utálni, de attól még el kellene gondolkodni, hogy nem feltétlenül jártok jó úton.A ketogén étrend is csak ideig-óráig lehet jó bizonyos betegségek esetén, mint terápia, de állandó életmódnak nem alkalmas. Jó minőségű szénhidrátokra szükség van. Erről is beidéztem már nektek egy posztot, ha nem olvassátok el, és leragadtatok egy könyvnél, az nem helyes. Tájékozódni kell, hiszen sok a beteg köztetek, a legjobbat kell megtalálnotok. Aki pedig egészséges, annak nincs szüksége ezerféle korlátozásra, csak arra, hogy megtalálja a neki megfelelő legjobbat, amitől jól érzi magát.

    http://biokert-es-lelek.blogspot.hu/2012/08/a-szenhidratokrol.html

    Bioételek, biohúsok (nagyon kevés) biohalak, vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök, semmi adalékanyag, semmi tartósítószer, ez nagyon fontos. És borzasztóan fontos, hogyan eszünk és mennyit. Keveset kell enni és nyugodtan, odafigyelve, jól megrágva az ételt.

    Szepes Mária nekem személyes ismerősöm volt. 99 éves korában halt meg. Normálisan evett, sosem diétázott és nagyon keveset mozgott. 60 éves korától szinte semmit sem. Tevékenyen dolgozott szinte a halála napjáig, pedig már nem is látott, diktálnia kellett. Mindig keveset evett. Ebben lehet a lényeg. Mikor megkérdeztem tőle, hogy-hogy nem beteg sohasem, azt mondta: "Úgy, hogy nem megyek orvoshoz". Végtelenül okos nagy tudású asszony volt, tanító, akinek az életéről, munkásságáról sokan nem is tudnak. Vagy nem tudnak eleget. A könyvei tanítanak ma már, de csak az arra fogékonyaknak.

    VálaszTörlés
  13. Még annyit, hogy az alap, hogy ne együnk semmi olyat, amit a nyugati étrend favorizál: fehér liszt, cukor, finomított étolajak, ilyesmi. Huszonkét éve nem ettem ezeket az ételeket. Ha valaki elolvasta Gábor könyveit, ennyit mindenképpen meg kellett tanulnia.

    VálaszTörlés
  14. 13 Tara
    Aki teljes kiőrlésű lisztet eszik az nem mondhatja, hogy nem eszik fehér lisztet, mert a teljeskiőrlésűnek része a fehér liszt.
    Szepes Mária, így vakon élete végén, nekem már nem etalon az evését illetően. Az én anyám is szinte vak, elég nagy gond az ahhoz, hogy bagatellizáljuk.
    Kicsit uncsis volt a bejegyzésed vagy bekopiztad a tavalyit? Ha felütöm a Nők Lapját ott is megtalálom ezeket. :-)

    VálaszTörlés
  15. 12. Tara
    Most még egyszer elolvastam a hivatkozott bejegyzésedet, de csak, mert név szerint említettél az előbb. Ne haragudj, egyszerűen nem vagyok hajlandó ennyi tudománytalansággal vitába szállni. Pl "nagyüzemnek semmi sem szent, akár rákos daganatokat is belekeverhetnek a hamburgerbe, ki tudja?" Ugye, ilyeneket te sem gondolsz komolyan? Az egész posztod hemzseg az ilyenektől.
    A mostani probláimat örömmel húznád rá a húsevésre, meg arra, hogy "a hús nem embernek való" stb., csak hát, ez sajnos nem így van. A túl sok hús káros, ebben itt meg is állapodtunk. Ezt nem veld fogom megvitatni, ne haragudj.
    Az meg tényleg nem volt szép húzás, amivel megvádoltad Rozcsikát: hiszen tudjuk róla, hogy vígan eszi a bio húsokat, közben figyeli önmagát, tehát teljesen felesleges volt a kaján megjegyzésed.

    VálaszTörlés
  16. 9. Macskacicó
    11. szengab

    Érdekes, én ebéd után (de igazából nem kötött evéshez, inkább napszakhoz) mindenképpen tapasztalok egyfajta "zombulást". Hirtelen kómás leszek szinte, az agyam eltompul, legszívesebben elájulnék. Sokszor alcsony a vérnyomásom, de a múltkor - direkt mértem - teljesen normális volt hozzám képest. Ilyenkor persze sok mindent próbálok csinálni, hogy feljavítsam az állapotomat: kávét iszom, valami szénhidrátosat eszem. Nem tudom, ez vérnyomás esés, vércukor esés, vagy valami harmadik dolog (esetleg a pajzsmirigy okozza). És hogy miért pont délben, a nap közepén. Ha buszon, metrón utazom, vagy képrenyő előtt ülök, akkor el is tudok aludni. Amit előtte eszem, az teljesen lowcarb, paleo, tehát itt nem nagyon jöhet számításba, hogy magas lesz az inzulin szint és emiatt hipóznék. Hacsak, nálam már nem okoz ennyi is hipózást.
    Van valami ötletetek, hogy ez mitől lehet?

    VálaszTörlés
  17. Meg sem szólaltam volna, ha Rozcsika nem említ meg engem. Egy ideje már távol maradtam a blogtól, néha beleolvasok, de ennyi. Ha azt akarjátok, hogy sose szóljak hozzá, akkor ne kerüljek szóba semmilyen formában sem. Ez lesz a legjobb mindannyiunknak.

    VálaszTörlés
  18. 12. Tara
    Ne haragudj, de szerintem kifejezetten bántó, ahogy itt most megszakértetted BB étrendjét. Te milyen alapon lettél táplálkozási guru? Mert Szepes Mária az ismerősöd volt? Nem igazán értem a logikáját mindannak, amit leírtál, csak az látszik belőle, hogy továbbra sem találod a megoldást a saját emésztési gondjaidra sem. A többiek problémáival akarod igazolni, hogy te miért nem fogsz a továbbiakban paleózni?
    Továbbra is szívesen látunk itt, ha észérvekkel és a többiek gondolkodásmódját, problémáit tiszteletben tartva vitatkozol. Ha viszont felülről minősítgetsz másokat, ráadásul logikai alátámasztás nélkül, az nem lesz gyümölcsöző :)

    VálaszTörlés
  19. 16. MW

    Írtad, hogy lowcarb az ebéded... én megpróbálnám növelni a szénhidrát mennyiséget - nem csak a túl sok, de a túl kevés is okozhat tompultságot szerintem. Egy próbát megér.

    VálaszTörlés
  20. 19. joe1973
    Köszi, én is valami ilyesmivel próbálkozom, csak ugye, pont az az elmélet, hogy a high carb ebéd okoz rövid időn belül hipózást...
    Most kimondottam megfigyeltm hogy ebéd előtt kezdtem kómázi, utána viszont kávé és kis édesség után visszaállt a normális szintem. Ha most nem ülnék, hanem mozognék, akkor még jobb lenne (mindjárt meg is teszem, elmegyek sétálni:))

    17 Tara
    Senki nem akarja, hogy távol maradj a blogtól, ne kezdjük már újra ezt az egész sértődést sértegetést...

    VálaszTörlés
  21. Apropó, Nők Lapja...:-)
    Gáborral van egy nagyobb interjú a mostani számban, az új könyvéről...

    VálaszTörlés
  22. Szakesz: Szepes Máriát a magas kora miatt említettem meg: mindig keveset evett. Ez lett volna a lényeg. Vagyis: az ő esetében elképzelhető, hogy a csökkent kalóriabevitel tette lehetővé a magas életkort. Ez csak egy példa, de igazolja Gábor véleményét a kevesebb kalória beviteléről.

    Tényleg nem érdemes semmit sem írnom, annyira elbeszélünk egymás mellett. BB étrendje pocsék. Egészségtelen. Sajnos. És ez nem szakértés, ezt minden egészségtudatos ember látja. A zsír akkor jó, ha természetes állapotában kerül a szervezetünkbe, nem tepertő vagy egyéb agyonsütött, ki tudja honnan származó formában. Ez igaz a húsokra is. Nem kellene ennyire elvakultnak lennetek. De tényleg befejeztem, nincs értelme veletek bármiről is beszélgetni. Mindegy kellene, hogy legyen nekem, mit műveltek az egészségetekkel.

    VANNAK AKIKNEK JÓ A paleó. De BB-nek a hatalmas túlsúlya, a mérgekkel átitatott szervezete miatt kifejezetten ártalmas az általa választott étrend. Megérne egy próbát, hogy átálljon arra egy időre, amit írtam. Magas a vérnyomása, nincs szüksége serkentő ételekre: húsok, sok só, egyebek. Tudom, tudom, a só nem árt. Egészséges embernek nem is. Fogtok felelősséget érezni, ha BB hirtelen agyvérzést vagy szívinfarktust kap? Vagy fog felelősséget érezni az orvosa, aki jóváhagyta ezt az elképesztő étrendet? (nem a paleóról beszélek, hanem BB konkrét étrendjéről). Mert az életével játszotok.

    Nincsenek emésztési gondjaim, soha nem is voltak. A húst nem emésztem jól, ezért nem ettem korábban és nem is fogok húst enni.

    VálaszTörlés
  23. Üdv Mindenkinek!
    nemrég kezdtem olvasgatni ezt a blogot és nagyon sok hasznos infót találtam itt már eddig is! Egy kérdéssel fordulok Hozzátok - van itt vkinek tapasztalata autoimmun betegség kapcsán, hogy a paleo étrend elegendő-e vagy a ketogént kell alkalmazni? Gyerekkori reumám van, ami mostanra (33éves vagyok) sokizületi un Sharp szindrómává alakult, Raynauddal megspékelve. Novembertől paleózom, de azt a tanácsot kaptam, hogy térjek át ketogénre, mert az autoimmun betegeknél az hatásosabb. Egyelőre annyi pozitív változást érzek, hogy nincsenek emésztési gondjaim, nem ég a gyomrom (csak néha), de az izületimben még nem érzek változást. Tisztában vagyok vele, hogy egy gyerekkori betegség nem fog elmúlni egyik napról a másikra és lélekben felkészültem arra, hogy az eredmények lehet csak hosszabb távon lesznek érezhetőek, de azt jó lenne tudni, hogy kell-e a ketogén szigorítás..Elöre is köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés
  24. 11. szengab:
    Köszi, és akkor azt lehet mondani, hogy ez már hiperinzulinémia?
    Esetleg cukorbeteg lesz, vagy met. szindrómás, ha nem kezd el paleózni?
    Mert azért nem mindenki tapasztalja ezt nyugati tápon, ha ő igen, annak már oka lehet, vagy nem jól sejtem?

    16. MW:
    Hát igen, szegénykém, erre már sokszor panaszkodtál, a vérnyomásod nem lehet, hiszen azt méred és rendben van. Lehet, hogy egy kis CH segítene, ahogy joe1973 írta, de hát azt hiszem, azt is próbáltad már. Nem most vagy folyamatban a pm ügyed is? Feltétlenül említsd meg. Ráadásul fogalmam sincs, mit tehetnél, nekem egy picit gyenge kávé mindig segít, esetleg sok zöld tea, már reggel, hogy délben ne jöjjön rád...? Időben lefekszel?

    VálaszTörlés
  25. Szerintem erre a fröcsögésre ne válaszoljunk (a 22-re ondolok)Elkerülhető lenne ezátal ey újabb felesleges felzúdulás...

    VálaszTörlés
  26. 23 siami79
    Én nem gondolom, hogy szükséges a ketogén autoimmun betegség esetében. Csak meg kell válogatni a szénhidrátokat, meg úgy a kajákat, általában.

    VálaszTörlés
  27. 24 Cicó
    Igen, lesz egy újabb TSH mérés, és a szakrendelés is megcélozva. Vérnyomásom sokszor alcsony azért, most legutóbb tudom, hogy nem vérnyomás okozta a kómát, ez minden. Kávé+CH segít, bár nem tudom, a kettő közül melyik. Mozgás szintén,tehát lehet, hogy ezeket kéne kombinálni. Csak azért mégis érdekelne a dolog háttere, hogy mitől lehet pontosan a jelenség...

    VálaszTörlés
  28. "Szepes Mária.......nagyon keveset mozgott. 60 éves korától szinte semmit sem."
    Na ettől mentsen meg engem a jó Isten. Ha a húsevésbe nem is, ebbe biztos belehalnék. :) Mindig csak azon szurkolok, nehogy valami olyan baj érjen (baleset, műtét, törés), ami miatt nem tudok mozogni.
    A könyvei meg a tanítása...hát nem biztos, hogy mindenkit érdekelnek. Akit igen, az úgyis megtalálja valahogyan :).

    27. MW:
    remélem, kiderül valami.A mozgás az biztos kihoz a kómából :).

    VálaszTörlés
  29. Tara! A probléma megint csak a stílusoddal van. Nem tudom, hogy milyen alapon veszed te igazabbnak a te tapasztaltaidat, megállapításaidat másokénál. Ráadásul úgy állítod be az itteni fórumozókat, mint akik egy módszert istenítenének, és ne tennének fel újabb kérdéseket maguknak, egymásnak. Mindenki fölé helyezed magad, lefitymálod mások meglátásait, és úgy állítasz be mindent, mintha csak te jöhettél volna rá bizonyos dolgokra. Pl. a ketogénről nélküled is megállapították itt páran, hogy kúra szerűen jó alkalmazni, életvitelszerűen nem tartható. A gyümölcsök nagy mennyiségben való fogyasztásnak árnyoldalairól pedig olyasvalaki számolt be itt, revideálva saját addigi álláspontját a gyümölcsök "mindenhatóságáról", aki saját magán tapasztalta, hogy mégsem úgy van, ahogy addig gondolta. Ez persze önmagában még nem lenne elég, de előtte már mások is jelezték, hogy hasonló panaszokat tapasztalnak (köztük jómagam is) a gyümölcs evés esetén (emésztési, ízületi problémák, fogérzékenység, bőrproblémák stb.). De még így sem lettek a gyümölcsök démonizálva olyan szinten, mint ahogy te démonizálod a húst. Amiről szintén számtalan alkalommal beszéltük itt, szintén tőled függetlenül, hogy nyersen lenne a legideálisabb, nem pedig agyon sütve. Ezt is úgy állítod be, mintha te lettél volna az egyetlen, aki foglalkozott ezzel a kérdéssel és kimondta az igazságot. Veled ellentétben itt több oldalról szoktuk a dolgokat megvizsgálni, folyton kérdéseket teszünk föl, ehhez képest te kiemelsz bizonyos megállapításokat és úgy állítod be, mintha mi azt szentírásként tekintenénk, holott erről sosem volt szó. Ismét csak magadba kéne nézned, és nem ész nélkül belerúgni olyasvalakibe, aki próbál lelkiismeretesen segíteni másokon, saját hibáit is tanulságként felhozni, nem pedig elmaszatolni, letagadni. Bocsánat a hangvételért, de roppantul dühít az igazságtalanság!

    VálaszTörlés
  30. Ja, és önmagában a hosszú életkor még nem elég bizonyíték egy módszerre, pláne ha annak egy jelentős része nyomorban telt...

    VálaszTörlés
  31. 23. siami79
    Paleolit és korunk betegségei RA fejezet. Szerintem nem szerencsés hallomások alapján paleózni, mert sok hülyeséget terjesztenek magukat szakértőnek nevező emberek is.

    VálaszTörlés
  32. Tara:
    Világéletemben annyit ettem, mint 1 madár, mégis 35 évig autoimmun RA-s voltam, folyamatosan mentek tönkre az ízületeim. Amíg át nem tértem a paleóra. Akkor ez megállt, és azóta tünetmentes vagyok, fél évvel a paleó elkezdése után 1 szem gyógyszert a számba nem vettem, még fejfájásra sem. És eszek, normálisan, mint más ember, sokkal többet, mnt azelőtt. Ennyit az alacsony kalóriabevitel mindenhatóságáról. Gábor sem azt állítja, hogy ez megold mindent, különben nem írt vola könyveket a glutén, tej stb. ártalmairól. Ez csak egyetlen tényező a táplálkozáson belül, tehát megintcsak butaság ezzel magyarázni a hosszú életet.

    Szegény, szegény Tara, annyira össze vagy zavarodva, hogy mivel a magad problémájával nem tudsz mit kezdeni, ráfogod a húsra, közben meg azokat is meg le akarod róla beszélni, akik szintén húst esznek és köszönik szépen, szuperül vannak. És mondjuk a gyümölcstől meg rosszul. Honnan tudod te, ki mit eszik és pntosan mitől hogyan érzi magát?? Mi alapján általánosítasz x száz, ezer stb. paleósról?
    BB-t kivéve, aki őszintén megosztja az étkezését, életmódját. Egyébként nem tűnt fel, hogy nem érdekli a véleményed?? Nyilván nem egy az étrendjét percenként váltogató embertől fog tanácsot kérni. Az eredményei pedig önmagukért beszélnek, hiszen egyre jobban van, folyamatosan fogy, nem is értem, mit kapálózol...
    Hagyd már abba.
    Az pedig, hogy kényszert érzel rá, hogy megszólalj, akármikor szóba kerül a neved, csak a te bajod, talán kezeltesd. :-))

    VálaszTörlés
  33. 33. smirgli:
    Rozcsika volt olyan tapintatos, hogy direkt nem említette a nevét, én pl. ki sem találtam volna, hogy ki lehet az, de komolyan, ha Tara nem szólal meg.
    "azzal vádolt meg valaki a saját blogján"- így írta.

    "Merthogy normális, értelmes ember nem lehet paleón, az nem létezik."
    Akkor itt senki nem normális?

    VálaszTörlés
  34. 7. MW

    A laborról: amikor térdműtét előtt kérdeztem, hogy miért kell vérképet csináltatnom, amikor van múlt heti vérképem a megyei nagyváros rendelőintézetéből, akkor a kórházban majdnem kinevettek. Azt mondták, hogy dobjam ki nyugodtan, nagyjából semmit sem ér. Ők már csak tudják...

    VálaszTörlés
  35. 23. siami79

    Szia!

    Az izületekben kb. három hónap paleo után kezdtem változást érezni, és hat hónap után lett látványos a változás.

    VálaszTörlés
  36. 32. szengab
    köszönöm a választ!
    természetesen utánaolvastam a paleonak mielött belefogtam - Rob Wolf, majd az Ön könyvei a "csibés" ill. a Paleolit táplálkozás. Az Ön által említett könyv is a kezemben volt, mikor a könyvesüzletben kissé tanácstalanul azon tanakodtam, hogy melyiket vegyem meg - és beleolvastam a RA-ról szóló részbe. Ott, ha jól emlékszem Ön sem a ketogént ajánlja, inkább a paleon belül is megengedett egy-egy ételre való (pl tojás)érzékenység kitesztelését. Amiatt fordultam ehhez a fórumhoz, mert voltam már paleos előadáson is, paleos összejövetelen, ahol azt a tanácsot kaptam, hogy az autoimmun beteg számára a ketogén javasolt és szeretném tudni, hogy tényleg így van-e? illetve találkoztam egy elég kemény ketogént folytató ember véleményével is, aki még zöldséget sem fogyaszt, kizárólag húst és zsírt...érdekelne hogy hogy is van ez? kinek ajánlott a ketogén, mennyi ideig javasolt és kell-e az autoimmun betegségeknél ezt tartani?
    köszönöm

    VálaszTörlés
  37. 36. szőlőszem
    köszi a választ! már az is sokat jelent,hogy tudom, másnak is sikerült! nekem is fog - ezt eldöntöttem :)

    VálaszTörlés
  38. 37. siami79
    Ezt melyik paleós összejöveteen ill kitől hallottad előadáson? Mármint, a ketogént.

    VálaszTörlés
  39. 6. Rozcsika
    "... Igaz szedett 100 mg K2-t ..." helyett 100 microgram/nap K2.

    VálaszTörlés
  40. 37. siami79
    Kár,hogy csak a kezében volt az a könyv. A felszínes ismeretektől és félreértésektől az utánajárás óv meg minket. Aki autoimmunra ketogént ajánlj, az sem a ketogént,sem az autoimmunitást nem érti. A ketogén lényege, hogy olyan kórképekben, ahol a szénhidrátanyagcsere súlyos zavara lépett fel (pl. Alzheimer), vagy a szénhidrát kifejezetten ártalmas (pl. rák), ott azt lehet kihasználni, hogy evolúciós okokból a sejtjeink ketontestekből is remekül energiát tudnak nyerni. Az autoimmunitásnak semmi köze ehhez a problematikához.

    VálaszTörlés
  41. 41. szengab
    pótolni fogom :)
    és köszönöm a választ

    VálaszTörlés
  42. Gábor!

    Ha van időd, esetleg tudnál a 24-re válaszolni, márminthogy ez a hirtelen megéhezés evés után 1-2 órával (a nyugati kaján lévő fiatalembernél) már hiperinzulinémiát, esetleg a cukorbetegség előszobáját jelzi? Vagy "normális"?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  43. 41 szengab
    Kering egy olyan vélekedés, ami egyenlőségjelet tesz pl. az autoimmun pajzsmirigy betegség és a rák között. Gondolom ezért jött szóba a ketogén, ártani nem árt, viszont hátha használ alapon.

    VálaszTörlés
  44. 44 kutyus Rozcsika
    Bocsánat, de szerintem itt kéne megállni ! Tehát hogy is van ez ? Vélekedés szinten egyenlőségjel ???
    .... Ki és miről vélekedhetett ezügyben ?
    Esetleg te és a kutyusod ?
    Ez ennél sokkal komolyabb téma,vélemény nyilvánítás ügyileg maradjunk Szendi úrnál és hozzá értő orvosoknál.

    VálaszTörlés
  45. 45. névtelen
    Egyetértek, súlyos szavak ezek. Egyik blogtársunk írta be egy paleolit táplálkozással foglalkozó honlapra, aki pajzsmirigybeteg és maga is ketogén diétát folytat, gondolom ezért. Úgy éreztem, hogy orvos mondta neki ezt, sőt úgy éreztem, hogy egy nyugati orvoslást követő orvos, de ezt nem tudhatom biztosan, erről nem írt.
    Ezen a blogon azért nem csak Gábor véleménynyilvánításai vannak, mert szinte mindenki az egészségügyben maradt, a laborvizsgálatokkal, nem cseréltük le az orvosunkat, kórházunkat paleo orvosra, paleolaborra és ezért képes ide lefolyni olyan info is, ami nem is biztos, hogy az utolsó kutatási eredmények alapján hangzik el egy nyugati orvos szájából. Azért hozzuk ide, hogy kiderüljön, hogy hülyeség volt vagy tényleg igaz.
    Csak jelzem, hogy nagyon rosszul esett, hogy beteg kiskutyámat ilyen hangnemben vetted a szádra. Jobb is, hogy nem írtad ki a neved.

    VálaszTörlés
  46. Jó lenne, a minden hozzászóló kiírná ide a (nick)nevét, ha hozzászól.

    Más, vicc kategóriába illő történet:
    Okt végén volt ez a mozgásszervi (gyulladás, vírus? Azóta sem derült ki) problémám. A reumatológus szerint ortopédiai probléma (szerintem ő ráugrott az első dologra, ami nyilvánvaló volt: lúdtalp). Háziorvos adott erre beutalót ortopédushoz. Hozzá 3 hét múlvára - mostanra - kaptam időpontot. Ma el is megyek. Kérdés: "mi a panasza?" Mire elmondom, mi volt, titokzatos lesántulások sorozata. Meg persze van ez az általános ortopédiai problémám, a kérdés az, lehet-e ettől... Mire ő: "Jó, de mi a MOSTANI panasza?" Én már, egészen alázatosra összezsugorodva elrebegtem, hogy sajnos, közben (3 hét altt) elmúltak ezek a tünetek, tehát most már csak annyit kérdeznék, tényleg a lúdtalp miatt lehetett-e, illetve mit tanácsol ennek a javítására ill hasonló jövőbeli elkerülésére. "Most már ezt így utólag, nem lehet megállapítani" - mondta, majd ajánlott egy méregdrga magán (mert hát csak ilyen jár, TB ezt nem támogatja) lúdtalpbetét készítőt (a compueres, az nem jó, különben is évente kell cserélni). Járjak mindenhol - szobában is - azzal, ne sportoljak, lealábbis aerobikot ne, mert ennyi idős korban az már nem jó a térdnek.
    Azért látjátok az eü rendszerben rejlő ellentmondásokat:akut problémára 3 hetes időpont, utána meg a beteg a hibás, miért múltak el a tünetei, így már nem tudunk mondani semmit…:)
    (Ja, mellesleg az orvos BMI-je legalább 30-as volt)

    VálaszTörlés
  47. 47 MW
    "... akut problémára 3 hetes időpont, utána meg a beteg a hibás, miért múltak el a tünetei, így már nem tudunk mondani semmit ..."

    Azért én látok ebben pozitívumot is, csökkenni fog az orvosi túlkezelések száma, mert hagytak időt arra, hogy az emberi test regenerálja magát kisebb problémáknál. :-)

    VálaszTörlés
  48. 46. kutyus Rozcsika
    Azt írod:
    Egyetértek, súlyos szavak ezek. Egyik blogtársunk írta be egy paleolit táplálkozással foglalkozó honlapra, aki pajzsmirigybeteg és maga is ketogén diétát folytat, gondolom ezért. Úgy éreztem, hogy orvos mondta neki ezt, sőt úgy éreztem, hogy egy nyugati orvoslást követő orvos, de ezt nem tudhatom biztosan, erről nem írt. "
    Ha nem tudhatjuk pontosan, akkor nem írjuk le, vagy legalábbis nem így. A betegség az nem szóbeszéd. A szóban forgó témában Szendi úr elmondta a véleményét, ezentúl nem kell senkiben bizonytalanságot kelteni. És főleg nem kell mindenki fölött állónak lenni, ez annak a blog-tulajdonosnak a stílusa, akit a minap ekéztél.
    A mondandóm lényege nem az, hogy itt ne legyenek vélemény-nyilvánítások, hanem konkrét betegség-dignózist, magyarázatot (pláne szóbeszéd alapján) egy mezei blogozó ne adjon súlyos kérdésekben, mert félrevezető lehet és nem a célt szolgálja. Ezt te itt már megtetted több esetben, ezért írtam meg.
    Végül, beteg kutyával soha sem védekeznék, ha valami mást írtál volna a végére bölcsebb maradtál volna......
    Wanda
    (bocs, lemaradt az előző hsz.-nél)

    VálaszTörlés
  49. Csak egy magányvélemény:

    Nem napi rendszerességgel olvastam ugyan, de BB étrendje szerintem jó!
    Kitűnő az edzésformája is, a lelkesedése és a kitartása is, és minden ellenkező vélemény ellenére az eredményei is kiválóak!!!
    Csak a lelke érzékeny, de kinek ne lenne az az ő helyzetében!?
    Ha minden ütődött véleményt megfontol, akkor könnyen úgy járhat, mint a mesében a "molnár a fia meg a szamár"...
    Szerintem is az egyetlen változtatandó, hogy a mérleget centire kell cserélni!

    VálaszTörlés
  50. 49. Wanda
    Én mindig KIZÁRÓLAG olyan mondatokat írok ide be, ami rólam szól, hogy én mit ettem én mit éreztem utána, én mit vettem és melyik boltban, stb. A másik mondat típus pedig az, amikor arról beszélek, hogy én melyik című könyvben, melyik írótól mit olvastam. Soha az életben nem fogalmaztam meg diagnózist egy betegségre, ahogy most sem.

    Felmerült az a kérdés itt, hogy autoimmun betegségre miért kéne ketogén diéta, Gábor is erről írt. Erre válaszoltam Neki, hogy egy pajzsmirigy beteg blogtársunk, tök mindegy, hogy név szerint ki az, mert nem tartozik a tárgyhoz, magát rákbetegnek tartja, ő is tudja, hogy nagyon durva ez, de mégis ma így gondolja és ezért ketogén diétát folytat, hátha attól jobban lesz. Nem tudom, hogy ezen most miért háborodtál fel olyan nagyon, mert ha elmész egy Izotópos pajzsmirigyvizsgálatra, ott is rögtön ezt fogják rajtad megvizsgálni, hogy hol vannak hideg göbök, hol halt el a pajzsmirigy szövete, hol rákosodott el, mert ezt a szót használják az orvosok is erre a problémára. A nyugati orvoslásban ilyenkor kimetszik ezt a részt, oszt annyi, de amíg ez nem jelentkezik nem tudom, hogy miért lenne olyan felháborító, ha valaki ketogén diétát folytat, hogy ezt elkerülje. Elég sokáig szokott gondolkozni ilyen döntés előtt egy ember, biztosan volt rá elég oka az illetőnek.

    A kutyámról akkor írok amikor csak akarok, ezt nekem egyedül Gábor tilthatja itt meg. A bölcsességem pedig annyi amennyi tudást és tapasztalatot eddig felhalmoztam az 53 év alatt, te se nem tudsz hozzáadni se elvenni ebből, tehát olyan bölcs vagyok, mint tegnap voltam vagy még egy picit bölcsebb is.

    VálaszTörlés
  51. Köszi Twinny. Már váltottam cm-re is. Egyébként pedig az elmúlt 10 hónap alatt 4-szer váltottam étkezési és edzési ritmust. Most éppen egy újabb váltást kezdtem el. Tegnap egyébként 4 óra alatt 18 km-t gyalogoltam -, csak úgy. A 10 hónapról, ha átlagolnék, akkor napi kb. 10 km-es átlag jönne ki. Ahhoz képest, hogy másfél évvel ezelőtt még szinte járni se tudtam (sokszor csak bottal), ez nem rossz eredmény:-) Pontosan egy éve novemberben - blogos orvosi tanács miatt - majdnem meghaltam az akkor kialakult - két hónapig tartó 180-200-220/100-s vérnyomásom miatt. Ehhez képest most az átlag vérnyomásom 130/70, a cukrom átlagosan 5,8-6,0; nagy gyaloglás után 5,2 (ami nálam nagyon jó eredmény) a lelkem, ..., hát igen, az érzékeny. Egyébként a pm-sorvadás szövődménye az idegrendszer erős labilitása, erről a pm-esek tudnának mesélni. A terápiás orvosom minden kontrollnál végig ultrahangoz, minden alkalommal cukorterhelést végez, remekül beállította a gyógyszereimet, amelyeket a 10 hónap alatt már a felére tudtunk csökkenteni, ..., és büszke rám:-) Nagyon felkészültnek, alapos orvosnak tartom, és tudja, hogy paleozom, és egyetért vele. Az eredményeim magukért beszélnek.

    VálaszTörlés
  52. Nem mondod Mártáska!?? Ilyen jó a vérnyomásod???
    Akkor semmi baj nincs!
    Inkább gratulálunk neked!

    VálaszTörlés
  53. 51. k.Rozcsika
    Egyébként ok., akkor már csak az idegrendszereddel lehet probléma, de ez meg bocsánatos.
    Wanda

    VálaszTörlés
  54. 54 Névtelen Wanda
    Örülök, hogy megnyugodtál.

    VálaszTörlés
  55. Visszaolvastalak Titeket, mostanában nem voltam nagyon. Volt vizsga, meg hát most kezdődik igazán a vizsgaidőszak. Sajnálom ezeket a vitákat. De nekem bejött a paleo és ahogy látom, másoknak is. Bár ahogy írta valaki, néha én is szoktam szédülni, pedig eszem, és volt, hogy mértem vércukrot és viszonylag alacsony volt 2,2 meg 2.5 . De olyan is volt, hogy ugyanilyen alacsony volt és nem szédültem, nem tudom ez mitől függ, belejátszik-e fáradtság, ilyesmi.
    Egyébként voltam orvosnál és zörejt hall a tüdőmben, holnap megyek röntgenre. Szerinte pleuritis (mellhártyagyulladás) de nem tud pontosat mondani, most fájdalomcsillapítót kapok. És még mindig rengeteg váladék van a torkomban.

    VálaszTörlés
  56. Olvasom Gábor új könyvét :)) szuper. nagyon nagyon ajánlom azoknak, akik a jó ismeretterjesztő munkákat szeretik.

    VálaszTörlés
  57. Ezt javasolják.Szép:

    http://www.origo.hu/egeszseg/20121212-mi-a-baj-a-disznosajttal-zsir-koleszterin-telitett-zsirsav.html

    VálaszTörlés
  58. A 15-i hajókiránduláshoz némi útmutatót szeretnék leírni:

    Tömegközlekedés:

    - leszállás a Gyöngyösi utcai metro megállónál

    - a DunaPlaza déli oldalán (a centrum felőli oldal) elhaladva a csak a gyalogosok számára fenntartott sétáló utcán kell végig menni

    - még a baloldalon négy magas épülethez, jobb oldalon a Melba étteremhez érünk

    - ezen étterem bejárata vezet a kikötőbe, ahol Klára személyhajó várja az utasokat


    Autó

    - a Váci úton kifelé haladva a Dunaplazát elérve a kereszteződésben balra kell fordulni

    - menni, amerre az út visz, majd az első jobb oldali kereszt utcán jobbra kell fordulni és utána rögtön megint jobbra kell tartani

    - egy nagy tánla hirdeti a Melba éttermet és a Presztízs kikötőt
    -
    - ez úton jobbról lesz egy zárt parkoló, oda javasolt beállni.

    - majd körbetekintve a Duna felé haladni, és meglátott Melba étteremnél lemenni a kikötőbe


    Eddig még mindenki megérkezett a hajóra:-))) - írja a hajó tulajdonosa

    VálaszTörlés
  59. Gábor! Kérném a véleményedet szaponin ügyben. Több növény azért nem tekinthető paleónak, mert van szaponin tartalma.
    Viszont a vöröshagyma 100g szárazanyagának 48% szaponin. Ahogy olvasom ezzel pedig nincs probléma (facebookon írtad).
    Kicsit tanácstalan lettem.

    VálaszTörlés
  60. 59 BB
    Kedves BB! Ide írok, hogy többen feliratkozhassanak a helyemre, mert én már megint olyan helyzetbe kerültem, hogy akármennyire is szeretnék bulizni, egyszerűen nem tudok elmenni szombaton.

    VálaszTörlés
  61. Jaj Rozcsika, Nagyon sajnálom:-) Igazán. Már szerettem volna talizni veled.

    VálaszTörlés
  62. A hajókázóknak írom, hogy a hét végére felmelegedést ígérnek:-)

    VálaszTörlés
  63. Sziasztok, a kislányom alacsony termetű ezért elmentünk kivizsgálásra. Én tavaly december óta adom neki a magasabb 1000-2000NE d-vitamint, nyáron ritkábban kapott, mert sokat volt a napon, még délben is kiszaladgált, de nem égett le.
    Szóval, most voltunk endokrinológián, meg voltunk gasztron.
    A gasztro nem hozott ki semmit sem (de érdekes, hogy folyamatosan folyik az orra, na mindegy), aztán voltunk kromoszómavizsgálaton, meg most a növekedési hormonvizsgálaton, az is szép eredményt hozott.
    A d-vitamin szintje 250nm felett volt, most 243nm. Meg kellett ismételni, mert túl magasnak tartották.
    Én nem adok neki most, csak a paleos halolajat, meg c-vitamint, de már nyugtattak, hogy megy lefele a d-vitaminja. Kalcium és foszfor értéke az a tartományon belül volt, bár az is plafon felé.
    Ez lehet valami defekt a szervezetében? Még valami hormonra fogunk menni, mert az orvos még valamit megnéz.
    Kérdés, baj ,ha folyamatosan magas a szintje? Mert nem adagolom túl neki.
    Mit tegyek?

    VálaszTörlés
  64. Folytatom, mert az jutott eszembe, hogy nem is adok neki kalciumot, még gyerekvitaminból olyat találtam, amiben b komplet és c vitamin van, de nincsen benne . A bvitamin kell. Sajnos az oviban nem tudok paleozni, de otthon igen.

    VálaszTörlés
  65. Este gyorsan elolvastam Gábor d-vitaminkönyvét és azzal a mondattal nyugtattam magam, hogy a magas d-vitaminszint mellett, ha már megvan, akkor a szervezet nem fogja a többletet raktározni. Tehát a napi 1000NE kisgyermeknél adható. Egyébként néztek nála CRP-t is, és az az érték is jó volt.

    VálaszTörlés
  66. 58. Névtelen
    http://www.origo.hu/egeszseg/20121212-mi-a-baj-a-disznosajttal-zsir-koleszterin-telitett-zsirsav.html

    na erre csak annyit, hogy ma csirkemájat ettem. nyami:-DD
    origot csak kontrának szabad használni, és mosolyogni rajta.

    VálaszTörlés
  67. 58. Névtelen
    Martos Éva, a bébifóka méretű sportorvos (aki megmondja az okosat, hogyan kéne egészségesen táplálkozni) úgy látszik, egy két lábon járó Floriol-reklám...:-) De legalább a fényképek a cikkben gusztusosak:)

    VálaszTörlés
  68. MW2012. december 13. 14:49
    "bébifóka méretű" ez jó :)
    Igen, rajta valahogy nem látszik, milyen hatásos az általa propagált táplálkozás...

    VálaszTörlés
  69. 64. Szabó Csilla

    Van valami baja a gyereknek azon kívül, hogy valaki szerint alacsony, és folyik az orra?
    Mit jelent az alacsonyság? (Ne a most jellemző, "20 centivel túlnőjük a szüleinket" tendenciához viszonyíts, mert szerintem ezek a vékony, magas gyerekek olyanok, mint a felnyúlt palánták: amikor elveszik a karót mellőlük, eldőlnek. Nálunk a négy gyerekből egy ilyen magas, és a hirtelen nagy növés miatt komoly gerincferdülése lett, maradandó károsodással, ékesedéssel.)

    VálaszTörlés
  70. 62 BB
    Köszi, nagyon aranyos vagy, hogy ezt írtad. Már annyi rendezvényre nem tudtam elmenni, hogy az szörnyű, pedig nagyon szerettem volna.

    VálaszTörlés
  71. MW!
    Erről a húsleves alapléről még azt akartam írni, hogy Mezei Elmira, paleo dietetikusunk, is a szakácskönyveiben ha valamit felönt, azt húslevessel vagy zöldséges húslevessel önti fel. Ha nem akarsz direktben húslevest enni, akkor a főzelékeket főzd meg benne.
    A mindennapi paleo receptek könyvből most a kedvencem a kelkáposztafőzelék, a krumplit itt fehérrépa helyettesíti. Darált húsból készült pörkölttel a tetején fogyasztom, akkor nem lehet érezni, hogy ez a főzelék egy sűrűbb kelkáposztaleves igazából. Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  72. 72. kutyus Rozcsika
    A kelkáposzta főzeléket én is nagyon szeretem...
    Ez a húsleves lényegében csontleves? Vagy amikor a velőről beszéltél, akkor nem a húsleves kapcsán tetted? A múltkor voltam a Fény u piacon, de sajnos, a szürkemarha bolt pont zárva tartott. Ritkán jutok el oda, főleg, hogy sánta vagyok most...:( Mit ajánlasz, mit vegyek, ha mégis eljutok abba a boltba? Te miből főzöd a húslevest? A marhának milyen része pl...

    VálaszTörlés
  73. 73. MW
    A húsleves nem csontleves. A finom marhahúsleves csontos marhából készül. Bemész a Tecsóba és nagyon finom ír marhahús kapható (finomabb mint a magyar), pl. velőscsontos marhalábszár. Érdekes, de ugyanebben az áruházban kapható prémium minőségű szürkemarha hús is, levesnek való pl. rostélyos. Az utóbbi előre csomagolt fóliás, de nagyon finom. Ugyanott borjú bélszíntől mangalicáig és birkáig tart a kínálat. Szerintem nem kell menni Budáig, értelmetlen is, 3x-os árrést megfizetni.
    A Virágoskút bio húsáruja egy fikarcnyival sem jobb, néha lehet, a múltkor a borjú bélszínért 9.500.- Ft-ot fizettem, mondom néha belefér. A kíméletes gazdaságból származó prémium hústermékek elérhetőek az utálatos T.-ban.

    VálaszTörlés
  74. 64. Szabó Csilla2012. december 13. 13:10! Az orrfolyás lehet hisztamin intolerancia is: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/hisztamin-intolerancia.php

    VálaszTörlés
  75. 73 MW
    A húsleves lényege az, hogy csontos húsból készüljön. "A csontok és ízületek különösen fontos szerepet játszanak, mert olyan tápanyagokkal gazdagítják a levest, amelyek magában a húsban izoláltan nincsenek jelen." (Dr. Natasha Campbell-McBride: GAP-szindróma, 112. oldal és 139. oldal, 2 oldal csak a húsleves fontosságáról és elkészítési módjáról szól.)
    Bocs, de látom, hogy itt liheg a hátam mögött ugrásra készen 74. Névtelen, hogy új vitát generáljon a húsok beszerzési helye témában, de most nem érek rá, hogy vele foglalkozzak. Első húslevesemhez azért nem a Tesco-ból venném a helyedben a csontos húst, hanem legalább valami normális hentestől. Jó a csirkefarhát, nyakak, szárny, belsőség, pár comb, hogy legyen hús a főtt zöldség mellé. Ha nem tartasz még ott, hogy csontokról leszopogasd a hártyákat, apró húsfoszlányokat, kiszívd a velőt, akkor legalább a kezeddel húzd le róla. Most az az új divat, hogy a csontot a csomó hússal kidobják az asszonyok a szemétbe, az értékes porcokkal egyetemben, ami az emberi izületbe is csodálatosan beépült volna. Ha mégis kapirgálós csirkét vennél, akkor tényleg vigyázz az apró csontokra, mert az olyan, mintha halat ennél, egyiket sem tudod szétrágni akármennyire is apró és még meg is lehet tőle fulladni annyira kemény minden csontja. Én a Horváth Ilona-féle szakácskönyv szerint főzöm a húslevest.

    VálaszTörlés
  76. 36. szőlőszem
    ha nem haragszol, kérdeznék még az izületi javulásokról - nekem sajnos most egy elég komoly mélypontom van, jól esne a pozitív példa :) voltak az elején rosszabb fázisok vagy fokozatos javulást éreztél? köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  77. 70. szőlőszem
    mivel követjük a növekedésést, voltunk endokrinologián és októberben 101 cm volt 14 kg és hat éves. ez nagyon kevés. egyébként az átlagtól alacsonyabb emiatt. Én attól félek, hogy ha igen, később hozza be a növekedést, akkor problémáink lesznek.

    VálaszTörlés
  78. 77.siami792012. december 14. 8:35
    Mindenkinek javulnak a paleózástól az izületei. Ezt még annk idején MW vetette fel(aki mostanság némi visszaesést tapasztal mozgásszervileg :DD), hogy észrevétlenül, a más bajok csökkenése mellett, az izületek is érezhetően jobban működnek. Tudod, itt ott fájt a térd, sajgott a boka. És most nincs. Elmúlt. Volt egy 15 éves térdfájásom, olyan ami nem nagyon, csak időnként, amivel nem megyünk orvoshoz, mert az orvos úgy sem segít, és is nem akadályoz. De mégis van. Csak utólag tűnt fel hogy eltűnt.

    VálaszTörlés
  79. 79. rever

    Némi...bár némi lenne!:( Az a legrosszabb benne, hogy sosem tudhatom, mi lesz holnap, nem ébredek-e egy újabb használhatatlan végtaggal.
    A hajóra is sántikálni fogok, hacsak addig nem használ tényleg az aktív szén, amit most méregtelenítésre próbálok.
    De a paleo ízületi bántalmakra valóban látványosan használ, ezt megerősíthetem. Nekem a kézujjaimban voltak ilyen fájdalmak, és nyomtalanul elmúltak. Ez a mostani gyulladás-sorozat nem tudom, mitől van, de már arra gondolok, nem táplálkozással lehet kapcsolatban.

    76. Rozcsika
    Hoppsz, pedig ez most csontból lesz... Egyébként én is Horváth Ilona szakácskönyvet használok, ha valami olyan jut eszembe, amiben nem vagyok gyakorlott. Ott van kifejezetten csontleves recept is.

    VálaszTörlés
  80. izület-ügyben: én akkor tapasztaltam visszaesést, amikor túl sok édes gyümölcsöt ettem. pl. dinnye, most meg szőlő. tudom, hogy nem igazán van már szezonjuk, de ezekkel óvatosan! amióta nincsenek ezek, nem fáj a csuklóm.
    redi71

    VálaszTörlés
  81. 77 siami79

    Úgy fogalmazhatnék, hogy azóta ok nélkül nem gyulladt be a térdem. :)

    Az ok meg már egészen jól körülhatárolható: kizárólag melléevés, kizárólag túlterheléssel együtt.

    VálaszTörlés
  82. 76. kutyus Rozcsika
    Mondjuk én, 1 évben egyszer be is megyek a Tescoba. De ezt az infot pl. nem tudtam a szürkemarha húsról. Miért is kell generalizált problémának tekinteni eztet ? Ha valaki -tökmindegy ki - új infot küld nekünk, az nem feltétlenül összeesküvés elmélet tagja. Aki írja, az is hús-vér ember és nem kirekesztendő - szerintem.
    Inkább köszönet érte, mint minden újért.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  83. 83. Kkryszty:
    Én is örülnék, ha tényleg lehetne ott jó marhahúst kapni. Vajon kisebb Tescokban is van ilyen? Mert nekem az könnyebben elérhető. Nem mindenki tud Budára járni érte.
    Egyszer Descalcez írta, hogy ő otthon vette észre, hogy ír marhahúst vett, csodálkozott, kár, hogy nem jár most erre, megkérdezhetnénk a véleményét, milyen volt, mit tud róla.

    VálaszTörlés
  84. Egy jó ismerősöm, állatorvos, a Tescóban volt egy darabig minőségellenőr, vagy micsoda, a húsoknál.
    Ő azt mondta, hogy sohase vegyek semmiféle húst a Tescóban! Hogy miért, azt nem árulta el, "szakmai titoktartás" , de nagyon fogadjam meg a tanácsát...

    Ha akarjátok, ti is megfogadhatjátok... Továbbadtam az infót.

    VálaszTörlés
  85. Hús/csontleves témához annyit tennék hozzá, hogy három féle csontot lehet kapni alapvetően: ritkacsontot, velőscsontot, és húsoscsontot. Az a legjobb szerintem, ha mindegyikből van benne, és még esetleg valami nagy kollagéntartalmú rész is kerül bele, pl. láb. Különösen finom a karajcsont levesnek, mangalicát szoktam venni leginkább, csomó hús lejön róla, nagyon kiadós. Alacsony hőfokon kell sokáig főzni ezeket (minimum 3-4 órát, és épp forráspont alatt), a fűszereket, sót az utolsó 1-2 órában teszem bele, a zöldségekkel együtt. Továbbá szoktam még liba- és kacsanyakkal is turbózni a leveseket, ezek is olcsók és elég sok húst lehet leszedegetni róla. Ha viszont marhahús, akkor levesnek a legfinomabbak: lábszár, fartő, szegy, oldalas.

    A velőscsontot rövid ideig főzöm, 10-15 percet, utána kiszedem a velőt, és visszateszem a csontot több órára. A velőscsontot sütni is lehet amúgy,a velőt kienni, és utána levest főzni a sült csontból.

    És ha már ez a téma, akkor további tippem, hogy a Nagycsarnokban lehet nagyon sokféle belsőséget találni olcsón, sertésléptől kezdve agyvelőn át a libaszívig minden van, ha rajtam kívül is érdekel valakit az ilyesmi :)

    VálaszTörlés
  86. Csontleves téma:
    És az vajon normális, hogy zavaros lesz a csontból készült leves? Mert nekem a csirkehúsleves - amit rendszeresen csinálok - szép tiszta és arany, ez viszont (marha csont, nem tudom, pontosan melyik kategória, de a bunkós vége volt főleg, hús rajta alig) zavaros lett (sokáig főztem, ahogy Szakesz mondja). Lehet, hogy a benne levő sok kollagén stb miatt? Vagy valamit rosszul csináltam?
    Azért persze finom lett...:-)

    VálaszTörlés
  87. 84. Macskacicó
    Azért az nem árt, ha az embernek van bejáratott hentese, mondjuk egy kis üzletben, ahová kis gazdaságokból származó árut visznek, ha a hentesnek lehet hinni, mindenesetre a pecsét az HU. (Pl.: CBA-ban csak holland hús van, az is kilőve és Anna Willson infója alapján akkor a t is ?!)
    kkryszty

    VálaszTörlés
  88. 85. Anna.Willson:

    Hát, köszi,még soha nem vettem Tesco-ban nyers húst, akkor ezentúl sem fogok. Jobban szeretek henteshez járni, nagyon kedvesek különben, és személyesebb is az egész vásárlás.

    86. szakesz:
    nyersen nem lehet valahogy a velőt kinyerni a csontból?
    Köszi a tippeket, én is szeretem a belsőségeket.

    És hogy végképp elvegyem a kedveteket a Tescoban történő húsvásárlástól, bemásolok ide egy régi újságcikket, már nagyon rég akartam, csak vagy időm nem volt, vagy azt gondoltam, minek. A Szabad Föld újságból van, már vagy egy éves, gondolom, azért nem ez a jellemző, de megtörtént eset:

    "A tyúkszaros hús esete"

    Majdnem 3 mázsa, bélsárral szennyezett csirkehúst talált és zároltatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a TESCO egyik dunaújvárosi áruházában. A boltosok nem vonták ki a 300 kg-nyi terméket a forgalomból, csupán egy eligazító levelet kaptak a vezetéstől, hogy kiemelt figyelemmel kezeljék a szóban forgó csirkeszállítmányt. A szakhatóság szerint viszont azonnal le kellett volna venni a polcokról a húst, meg kellett volna semmisíteni, és az áruház adott részlegeiben teljes fertőtlenítést kellett volna végezni.
    Az ügy később vizsgálandó "érdekessége", a Tesco hulladékmegsemmisítő igazolással bizonyította, hogy megfelelően jártak el és kivonták a forgalomból az akkor még vitatott szennyezettségű tételt, amit ennek ellenére a hivatal emberei ott találtak. Jellemző, a hús annyira mocskos volt, hogy az MGSZH még laborvizsgálatot sem végzett, annyira nyilvánvaló volt a szennyeződés oka és foka."

    Ennyi a cikk, picit lerövidítve, írnak még a bírságról (össz.900 ezer Ft).

    Kérdem én: mi van, ha nem találnak rá? Eladják? Aztán otthon meg nézhet a vevő, mit vett.
    Én csak közzétettem egy újságcikket.

    VálaszTörlés
  89. 88. Kkryszti:
    Na, egyszerre írtunk, egyetértek :)

    VálaszTörlés
  90. Szia MW,
    akkor nagyobb eséllyel zavarosodik, hogyha magasabb lángon fő, tapasztalatom szerint ez nem húsfajtától függ. De lehet deríteni a levest, ha zavar, hogy nem tiszta, pl. átszűröd pelenka anyagon. Még hatásosabb, ha egy kis vízzel enyhén felvert tojásfehérjét keversz bele a forró levesbe, ami felszívja a lebegő darabkákat, és aztán szűröd át. De van, hogy elég kivárni, hogy leülepedjen, és óvatosan merve már nem zavaros.

    VálaszTörlés
  91. 89 Cicó,
    Amit én csinálok a levesben, az is félig-meddig nyers, mert a 10 perc alatt, amíg melegítem, a belseje csak langyosra melegszik. Ahhoz, hogy teljesen átfőjön, 20-30 percig kellene főzni.

    VálaszTörlés
  92. 86 Szakesz
    Ez új nekem. 10-15 perc után már kiüthető a velő a csontból? Én eddig szépen főztem 4-5 órán át, nagyon lassú lángon. Van aki a főzés elején képződő habot leszedi, én újabban már nem szedem le, szerintem az a megfőtt vér, attól nem lesz zavaros a húsleves. Nekem akkor lesz csak zavaros, ha egyszer is felzubog a leves forrás közben. De ha az elején szépen beállítom, akkor nem.
    MW! Nem tudok erre válaszolni, hogy alapból rondább lenne a marhahúsleves, mint a csirkehúsleves, mert újabban mindig gyöngytyúkból, kakasból, tyúkból, libaszárnyból, pulykaszárnyból, ilyenekből főzöm a levest, a pörköltem készül darált mangalica és szürkemarha húsból vegyesen, meg a kolbászom is ilyen, azt készen vásárolom meg. Nyers marhahúst is már nagyon régen nem ettem. Utoljára marhanyakból főztem levest. Régen rostélyosból kellett, amikor még normális marhahúst árultak a hentesek is, nemcsak a kivénhedt, tejet már nem adó agg teheneket vágták le és adták el húsmarhaként. A húsmarha ugyanis sokkal finomabb húsú, mint a tejelő marha húsa. Ez utóbbi elrághatatlan, akár 5 órai főzés ellenére is. Egy életre elmegy a család kedve a marhahúslevestől egy ilyen rágógumi-marhahús megfőzése után.

    VálaszTörlés
  93. 92. Szakesz:
    Köszi, na majd kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  94. 93 Rozcsika
    Igen, gyönyörűen kijön belőle. Ha sütöd akkor is így működik.

    VálaszTörlés
  95. A húslevest úgy kell főzni, hogy az elején, amikor felforr, le kell szedni a habját, mert ha az belefő, keserű lesz a leves és zavaros. Utána kell beletenni a zöldséget és a fűszereket. Ha felforrt, akkor utána be kell állítani, hogy lassan főjön, csak épphogy mozogjon a teteje.Legalábbis nekem anyukám és nagymamám így tanították. Ők minden héten főznek húslevest, nálunk nincs vasárnapi vagy ünnepi ebéd húsleves nélkül.

    VálaszTörlés
  96. 79 rever
    82 szőlőszem
    köszönöm a válaszokat!
    és abban van tapasztalatotok, hogy melyek azok az ételek, amik a paleon belül is károsak lehetnek autoimmun izületi bántalmaknál? a Rob Wolf könyvében olvastam, hogy az autoimmun betegnek ajánlatos a tojást, gheet, magvakat is elhagyni...

    VálaszTörlés
  97. 96 Aurora,
    nem lesz keserű, ha nem szeded le a habját. Én hol leszedem, hol nem. Egy idő után elfő, ha nem szeded le, akkor is. 20 éve főzök minden héten húslevest (13 éves korom óta) és még soha nem lett keserű :)zavaros néha igen, de nem a habozástól függ, hanem, hogy mennyire forr.

    VálaszTörlés
  98. 97. siami792012. december 14. 17:49
    Hagyd ki ezeket. Végül is csak addig kell szigorúan diétázni amíg nem javul az állapotod. Aztán vissza a bohó habzsi-dőzsihez. Már úgy értem a normál paleóhoz. :)
    Bár aminek köze van a tejhez, azt nyugodtan végleg kirúghatod.

    VálaszTörlés
  99. 96 Aurora
    Az én anyám szerint nemhogy a habot kell leszedni, de a vizet is teljesen le kell cserélni. Én egyiket sem csinálom már és teljesen szuper a levesem. De azért érdekelne, hogy tulajdonképpen miért alakult ki ez a szabály régen, talán mert akkor még nem volt folyóvízben húsmosás? Horváth Ilona-féle szakácskönyv nem említi a hableszedést, de a vízcserét talán igen.? (Most nincs kedvem megnézni. De ez nem paleo viselkedés.) Valami oka csak volt ennek a régi gyakorlatnak.

    VálaszTörlés
  100. 100. Rozcsika kutyus2012. december 14. 18:52

    Közönséges husleves.

    Vegyünk egy kiló marhahust, felsárt vagy hátszint. (Ezekbõl tisztább a leves.) Tegyünk egy hibátlan mázzal ellátott vasfazékba 5 liter vizet. Ha jó forró, akkor tegyük a megmosott hust, félmarék sóval a vizbe. Hol a gyakorlat még kevés a fõzéshez, minden személyre egy fél kávéskanál sót kell számitani. Öt liter vizbõl lesz 8-10 személynek való leves. Ha 4 liternyire fõzzük le, fõzésközben töltögetni kell, mert a hus igen sok fõzést kiván, a viz pedig elpárolog. A legkeményebb hus is megfõ 2 és fél óra alatt, ha mindég forrhat. Gyöngébb hus másfél óra alatt is elkészül. Ha már egy óráig fõtt a hus, tegyünk hozzá: két középnagyságu sárgarépát, két petrezselyem gyökeret, fél zellert, egy egész vereshagymát, fél karalábét, két czikk fokhagymát és tiz szem borsót; mindezt jól megtisztitva és mosva. Ezekkel is addig kell fõzni a levest, a mig leszürhetjük. Ha sertés vagy borju pecsenyénk van délre, az abból ki szedett nyers csontokat is rakjuk a levesbe. Minél többféle friss husfajta van, a leves annál jobb. Közbe habszedõ (lyukas) kanállal le-le habozzuk. Ha készen van, sürü drótszitán egy tálba átszürjük és néhány perczig otthagyjuk, hogy teljesen leülepedjék. Igy arany tiszta levest nyerünk. Aztán gondosan be kell a levest a tálból a fazékba tölteni s egy kis késhegynyi lisztfinomra törött sáfránt kell beletenni: ekkor ujra forraljuk fel és tegyünk belé, izlésünk és módunk szerint, a levesbe való dolgokból.

    Mindez Zilahy Ágnes szerint. Szóval a lényeg az arany tiszta leves.

    VálaszTörlés
  101. Macskacicó2012. december 14. 15:42
    A nyers velő mire jó neked?...
    Én egy saslik-pálcával ki szoktam kaparni a kutyának, ha látom, hogy küzd érte és nem tudja kiszedni. Néha nyers marhacsontot kapnak rágcsálni és rajonganak a velőért. (a disznó fehér-csontot csak főzve!)

    Szakesz:
    ...végül is hogyan tálalod a velőt? (egyszer ez kérdésed volt...) mármint, hogy mivel eszitek?

    VálaszTörlés
  102. Kedves Fórumozók!

    Tudtok-e olyan magnézium készítményről (magne B6, vagy magnézium-citrát, stb), amiben nagyon kevés a hordozó, a színezék és egyéb hasonló anyagok. Kutatok, keresgélek, de mindegyik tele van ilyen sz...al(bocs). Tud valaki valami normális, viszonylag tiszta készítményt?

    VálaszTörlés
  103. Willson, változó, hogy mivel. Vagy a zöldségekkel, vagy lenmagliszt lepénykével, vagy rántottával. Én azért igyekszem kíméletesen hökezelni, hogy ne oxidálódjon benne a koleszterin.

    VálaszTörlés
  104. Talán a Mg-citrát por, de nem minden patikában adják ki. A tabletta meg tele van minden egyébbel.

    Lehet kapni bőrre kenhető és felszívódó Mg. koncentrátumot, én itt vettem : http://www.organity.hu/


    Vagy talán egyél sok zöld színű zöldséget - nyersen, főve, párolva - a Mg nem károsodik benne a főzéstől

    VálaszTörlés
  105. Csaba Herczeg,
    Gyògyszertárban lehet kapni magnézium citrát port kimérve, kb 6-700 ft 100 g.

    VálaszTörlés
  106. elnézést! az előző válasz akart lenni: Csaba Herczeg2012. december 14. 20:28 kérdésére...

    VálaszTörlés
  107. Rozcsika kutyus2012. december 14. 18:52
    A marhahús leves habját azért szokták leszedni, mert (főleg kemény vízben) nem fő el, összeáll, úszik a leves tetején a sötét tajték és szedésnél, szűrésnél rárakódik a zöldségekre. Nincs vele semmi baj, csak nem túl gusztusos.

    VálaszTörlés
  108. 103 Csaba Herczeg

    Nálunk a férjem a vitaminutánanéző és beszerző, a család eddig a Healthy Americás magnéziumot szedte, most viszont Béres Magnézium 250 mg + B6-ot vett.

    (Mindig kiszámolja a hatóanyagárat, a kedvezményeket is figyeli, illetve a tapasztalataink alapján alakítja a beszerzést.)


    A többieknek: hosszas vívódás után elkezdtünk algát szedni. Kb. két hét telt el, eddig csak a sokat sportoló fiam tapasztalt változást, azt mondja, hogy megszűntek a vádligörcsei, amik még akkor sem múltak el, amikor kisérletképpen ivott egy ideig tejet.

    VálaszTörlés
  109. 101 rever
    Hát igen, az ember azt hiszi, hogy legalább egy sima húslevest mindenki egyformán csinál, de nem. Én a hideg vízben kezdem el a húst forralni.
    Ti tudtátok, hogy a Horváth Ilona szakácskönyvet, ezt a nagy klasszikust, igazából F. Nagy Angéla írta? Mert én ezt csak nemrég tudtam meg.

    VálaszTörlés
  110. Sziasztok !
    beriferi
    103.Csaba Herczeg. Én magam készítem.Magnézium c port. itt
    http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=9&Itemid=109 ( T.+36 70 9010 610 vagy +36 70 6222 515 )
    szerzem be és magam töltöm kapszulába,amit szintén itt veszek.
    Remélem tudtam segíteni.
    Szép Napot Mindenkinek !

    VálaszTörlés
  111. Bruce, akkor a "fekete" tészta Nálatok, az a Joe új paleo száraztésztája?
    ... és spagetti tészta nem készült azóta véletlenül, mert azt is rendelnék :)
    Karácsonyi ajándékkosárba szánnám.

    VálaszTörlés
  112. A másik tésztánál nekem fura az a kalcium benne.
    Írnál pár szót róla, miért nem a lisztből van több. Meg arról, hogy milyen régi ez a találmány, honnan származik az ötlet :)

    VálaszTörlés
  113. Korinna, igen a paleo tészták azok a Joe féle tészták, de nagyon hamar elhordták.
    A másik a NoCarb Noodles szénhidrát és kalóriamentes tészta, amely a konjac növény gumójából előállított lisztből készül.
    Teljesen íztelen a többi tésztával ellentétben. Viszont nem a mi találmányunk, csak áruljuk.

    VálaszTörlés
  114. Bruce, nagyon sajnálom, hogy lemaradtam róla :(
    Sebaj, ha majd bejáratódik a gyártás,akkor kipróbálom, csak jó lett volna előrukkolni vele Karácsonykor...

    Igen, azt láttam, hogy csak áruljátok azt a másik tésztát, meg azt is olvastam, hogy ebből a teljesen (számomra)ismeretlen konjak lisztből készül, csak arra lettem volna kíváncsi, hogy ez, egy napjainkban kikísérletezett lowcarb tészta-e, vagy valahol a Föld másik pontján ilyet esznek időtlen idők óta, mint pld a rizstésztát.
    Aztán meg, a sok kalcium nem ártalmas, vagy föl sem szívódik ? Mert, ha el kezdjük enni két pofára, nehogy megártson :)))
    Köszi az infókat !
    Ja, és mikor lesz legközelebb a tésztából ? Tudjátok már ? Gondolom 2013-ban.

    VálaszTörlés
  115. Wikin néztem, hogy konjac, azaz kígyópálma magyarosan, és már régóta használják az élelmiszeriparban sűrítésre.

    VálaszTörlés
  116. Tegnap láttam a Sky News-on, hogy Angliában ismét támad az angolkór. "Meglepő" módon a bevándorlók körében (sötétebb bőr) a leggyakoribb, 90%. Ezért az az ajánlás, hogy a déli napon kell tartózkodni, terheseknek és kicsiknek D-vitamin kiegészítés szükséges, és együnk tojást, olajos halat stb. Úgy tűnik, olyan is van, amikor egy problémára megtalálják a megoldást. Azt remélem, a déli napozás előbb-utóbb begyűrűzik hozzánk is.
    Ugyanitt a sajtószemlében láttam, az egyik újság vezércikkében a mammográfia veszélyeiről volt szó.
    Azért ez jó jel, a külföldi médiában már vannak ilyen infók, pár év alatt talán ide is eljut :)

    VálaszTörlés
  117. 120. Ilona

    Ezek az infok végülis mindig is jelen vannak, csak a mainstream félrebeszélése elnyomja az értelmes hangokat. Nálunk meg különösen bárgyú a média, csüng az orvosokon, azok meg nyomják a hülyeségeket.

    VálaszTörlés
  118. szengab
    Igen, csak az átlagember számára nem egyértelmű, vagy nem könnyen hozzáférhető módon. Szerintem ideális esetben a média azok felé is tartozik némi felelősséggel, akik munka után este leülnek a tv elé, vagy akik a női magazinoknak is hisznek, mert ami nyomtatásban vagy az esti híradóban megjelenik, az már "valami". Egyre inkább úgy látom, hogy az "értelmes hangok" felismeréséhez, a hasonló infók felkutatásához és megfelelő értelmezéséhez értelmiséginek kell lenni. És aki nem az? Nekik fontosak lennének az ilyen műsorok. Ezért örülök, hogy külföldön már szélesebb rétegekhez eljut.

    VálaszTörlés
  119. Kedves BB!

    Köszönöm szépen a mai hajós paleoparty szervezését! Csodálatos volt a kivilágított város a hidakkal, és a társaság is kiváló volt, mint mindig:)

    VálaszTörlés
  120. Csatlakozom az előttem szólóhoz! Én is szuperül éreztem magam.

    VálaszTörlés
  121. Kedves BB!

    Én is köszönöm a szervezést, kicsit szebb időben megísmételhetnénk.

    VálaszTörlés
  122. Köszönöm kedves szavaitokat. A válaszom pedig: Nagyon szívesen. BB

    VálaszTörlés
  123. Beszámoló a hajókirándulásról:
    Nagy sikerű hajókirándulást tettünk meg december 15-én. Zuhogó esőben mentünk ki a hajóhoz. De a konferencia hajóban kellemes meleg és kényelmes környezet fogadott bennünket. Akik eljöttek, azok jól érezték magukat. Rendkívül kellemes volt a társaság. Sokan már ismertük régről egymást, de szívesen fogadtuk az újakat is.

    Kénytelen vagyok egy negatív dolgot megemlíteni. 33 fő volt a lemondások után a végső létszám, ezzel szemben velem együtt 22 fő jelent meg. 11-en még azt a fáradtságot sem vették, hogy akár utolsó pillanatban jelezzék a távolmaradásukat. Azok, akik ezt megtették, azoknak ezer köszönet!!! A felelőtlen embereknek meg kellene érteniük, hogy az udvariasság minimuma a szervező és az üzemeltetővel szemben, hogy távolmaradásukról, akár az utolsó percben is, de szóljanak.

    VálaszTörlés
  124. BB
    Én is köszönöm a szervezést, nagyon jól éreztem magam:)
    Igen, a távol maradók szólhattak volna.
    Majd csinálok egy fénykép albumot, és elküldöm mindenkinek, akinek megvan az email címe. Vannak köztük egész jók is a kivilágítot hidakról:)

    VálaszTörlés
  125. Szerintem is nagyon jó volt :) Mindenkinek köszönet a finom sütikért is :DD

    VálaszTörlés
  126. Bruce2012. december 15. 19:18
    Jó, akkor stipi-stopi, szeretném elrakatni ami maradt. Eredetileg 3-3 darabokat akartam rendelni így elsőre. Holnap felhívom Z.Gábort és megbeszélem vele.
    Köszííí !

    VálaszTörlés
  127. Én is köszönöm a paleohajó szervezését és a finom kóstolókat! Ha lehetséges, akkor szeretném elkérni a mákos sütőtökös tekercs és a tojásos hústekercs receptjét.Vagy BB oldalán is szívesen olvasnám. Persze a többi finomság receptjét is, de ezekét különös szívesen kipróbálnám!

    VálaszTörlés
  128. Amennyiben a készítői hozzájárulnak, akkor a recepteket és esetleges fotókat egyenesen az emilkémre lehet küldeni.

    VálaszTörlés
  129. Sziasztok!

    A jobb vállamban fájdalmat, gyulladást éreztem pár napja (talán kondizás, megerőltetés miatt), így természetes gyulladásgátlók és gyulladáscsökkentők után néztem.

    Tudom, hogy a paleó táplálkozás általában gyulladáscsökkentő, de önmagában ez most kevés volt.

    Azt olvastam, hogy a következő vitaminok gyulladásgátló hatásúak:
    - B vitamin (B2, 3, 5, 6)
    - C vitamin
    - D vitamin

    A flavonoidok is ilyen hatásúak, pl.:
    - zöldtea
    - dió
    - bogyósok
    - zeller, fehérrépa

    A zeller egyébként ízületi gyulladásokra régi ellenszer, azt mondják (pl. zellersaláta, zellerpaprikás stb.).

    Remek, ezeket eddig is ettem, ittam, most kicsit koncentráltabban fogom. Úgy tűnik, múlik a fájdalom... : )

    Nektek mi a véleményetek, tapasztalatotok erről a témáról?
    Esetleg tudtok ajánlani még kifejezetten gyulladásgátló, -csökkentő hatású természetes anyagokat ízületi fájdalmakra?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  130. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  131. Gyömbér, por alakban bevéve, nálam csodákat művelt nemrég egy ínhüvely gyulladást tett rendbe kb, 3 nap alatt. Napi adag kb. 3-4 kávéskanálnyi por, én egy kis mézzel küldtem le, picit csíp, de a gyerekeknél is ezt használom, pl. torokfájásra, és mivel klasszul csillapítja a fájdalmat a múltkor a hitetlen férjemnek is ezt adtam fogfájásra :)!!
    italiadelsole

    VálaszTörlés
  132. Erről volt már szó??? Valami rémlik??? Mi a véleményetek róla

    NoCarb Noodle

    Gyors, könnyű és ideális alternatíva a hagyományos és szénhidrátokban gazdag tészta helyettesítésére. Minden diétába könnyen beilleszthető.
    Egészséges, Organikus, Vegetáriánus!

    http://www.szenhidratmentesteszta.hu/

    VálaszTörlés
  133. Szűcs Csaba 133:

    + kurkumin, Omega3

    VálaszTörlés
  134. Gyors segítségre lenne szükségem....

    Egy idős ismerősöm tegnap "Áruvásárlási megrendelés"-t kötött az Impulser-trade KFT egy erőszakos üzletkötőjével. A megrendelésen az van, hogy Pulzáló-mágnes terápiára adott át 20 ezer foglalót, és 395.000 forintot fog fizetni. Ő úgy tudja, hogy egy ágyért, vagy matracért, de az iratokon nem ez van, hanem terápia.

    Egyrészt: hallott valaki erről a pulzáló mágneses terápiáról?
    Másrészt: tényleg ennyibe kerül egy ilyen matrac?
    Harmadrészt: senki sem csukja le ezeket az embereket, akik időseket csapnak be?

    VálaszTörlés
  135. 139 Szőlőszem
    Nem, ezeket senki nem csukja le. A Fogyasztóvédelem kullog az események után és nekem sincs fogalmam, hogy ezt hogy lehetne megállítani. Valamelyik nap hasonló csapat, megállt az anyukám háza előtt, kémlelődtek ki jön ki, és lám nem tévedtek, idős asszony kérdezte tőlük, mit szeretnének: mire, ajándékot hoztunk. Fáradjanak be, volt a válasz a jóindulatú idős asszonytól. A vendégek kirakták a mondásuk szerint TV Paprikából és Stahl Judittól ismert "vásári" konyhai cuccaikat, majd némi köntörfalazás után közölték, hogy ezt most itt 500.000 Ft helyett 50.000 Ft-ért elvihető. Sajnos, csak ilyenkor kapcsol a vidéki ember. Későn. Mégcsak fel sem tudtam őket jelenteni, mert semmi infom nincs róluk.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  136. 139. szőlőszem2012. december 18. 10:43
    És az idős ismerősöd mit szeretne?
    Szeretné ezt az izét, csak drágának találja, vagy úgy érzi csak rábeszélték és egyáltalán nem akarja.
    Rákerestem, terápiának hívják azt a matracot, meg valami kütyüt, ami a pulzáló mágnesességet okozza nekünk. Meg gondolom, most ajándékba kapja a leírást rejtő füzetet is.
    Ha nem kell neki, mondja le és igényelje vissza a foglalót. Mondhatja hogy nem lett teljeskörűen tájékoztatva. Végső esetben lemond a foglalóról és a cuccról is.
    Vagy nagy örömmel használja, mert nap mint nap mágnesesebb lesz.

    VálaszTörlés
  137. 141. rever

    Egy nagyon beteg, végelgyengülésben szenvedőnek szánta, mert "ez meggyógít mindent a cukorbetegségtől a csontritkulásig". (Nem csaptam le a magas labdát a szellemi hanyatlás gyógyításával kapcsolatban, elég nagy önuralom kellett hozzá.) ;) Kigyűjtöttem jópár mérges hozzászólást különböző fórumokról, és megmutattam neki. Találtam egy cikket, ahol a csonttörés gyorsabb gyógyulását lehetségesnek tartották, de ezen kívül csak a cég saját honlapján lévő önmagasztalás van, semmi konkrétum. A neten töredéke áron is találtam ilyen eszközöket.

    A foglaló valószínűleg elveszett. A megrendelés hátoldalán lévő minibetűs kisregény alapján még követelhetnek 10 ezer forintot a meghiúsult kiszállítás miatt (ma már hozták is, nem vette át senki). Telefonáltam, hogy lemondjam a megrendelést, de arról én nem készítettem hangfelvételt, ezért küldöm nekik sorban a tértis maileket, hogy a megrendelő eláll a vásárlási szándékától, egyelőre semmilyen megerősítése nem érkezett annak, hogy ezt tudomásul vették. Ha holnap ismét megkisérlik a kézbesítést, akkor a fogyasztóvédelemhez fordulok, ezt telefonon meg is mondtam nekik, ahogy azt is, hogy az idős ember félrevezetése, és olyan megrendelő aláíratása vele, amit nem ért, elfogadhatatlan, ezért kérem vissza a foglalót is.

    szőlőszem.akisnaív.hu ;)

    VálaszTörlés
  138. Ennél többet nem tudsz tenni, bár visszajárna a foglaló, de csak nagyon sok melóval.
    A fogyasztóvédelemnél mindenképpen kéne egy kör, hátha van már néhány ezzel kapcsolatos bejelentésük. Akkor előbb utóbb kivonulnak, ami mindenképpen befolyásolhatja a foglaló sorsát.
    Remélem hogy boldog karácsonyt is kívántál nekik. :)

    VálaszTörlés
  139. 137. Bruce:
    Lisztetek nincs ebből véletlenül? Úgy szeretnék ilyen lisztet. Ezzel a céggel nem tudok kapcsolatba lépni.

    ez az oldalukról van:
    "A NoCarb liszt felhasználási területei:
    Az élelmiszer és sütőiparban alapanyagként és adalékanyagként is használják. Pudingok, zselék, kenyér és sütemények sütéséhez, valamint ételek sűrítésére és tésztafélék gyártására használják."
    Tehát elvileg létezik liszt de hol?
    Ha valaki tudná....köszi.

    VálaszTörlés
  140. Az új gluténes cikk (ami mellesleg nagyon jó) végén van egy mondat:
    "melegen ajánlom a csírázott magvak fogyasztásának a kerülését is! "
    Gondolom, ez csak a gabonamagvakra vonatkozik, én mostanában eszek csíráztatott napraforgót, lenmagot, ilyesmit, paleo magvakat ugye lehet csíráztatni?

    VálaszTörlés
  141. Tényleg lehet valami a vegetáriánus táplálkozás veszélyeiben:
    Jászai Mari-díjas színésznő és párja, Bagó Bertalan rendező Pomázon laknak, Anikó szeret a házban és a ház körül szöszmötölni, és lelkesen eteti a madarakat. Régebben ő maga is magvakon élt, ám a vegetáriánus étrend megviselte a szervezetét, úgyhogy megint eszik húst. Kedvenc étele a kolozsvári rakott káposzta. Egyébként hároméves húsmentes kalandja komolyan veszélyeztette az egészségét, saját bevallása szerint majdnem belehalt.

    VálaszTörlés
  142. Kisfiam ma kapta meg a 6 éves tetraxim (DPT) oltását. Láza ugyan nincs, de az egész teste csalánkiütéses lett. Van valakinek hasonló tapasztalata? Van ezzel valami teendőm, vagy elmúlik magától is? Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  143. Macskacicó 2012. december 18. 19:10

    Létezik liszt, de nem itthon. Irreálisan drága és nehezen kezelhető.

    VálaszTörlés
  144. Mónika! Szerintem vidd el orvoshoz minnél előbb, mert ha testszerte kiütéses ,akkor az veszélyes lehet, bár látom, mióta írtál eltelt már jó pár óra.. Utánna pedig kérd meg az orvost aki beadta, hogy intézkedjen hogy az oltási szövődményt jelentse be a megfelelő intézmények felé. Ha okoskodik,hogy ez nem oltási szövődmény, akkor tájékoztathatod, hogy ezt őneki nem áll jogában eldönteni. Azért kellene bejelenteni, hogy mások ne járjanak így minti ti, és igenis meglátszódjon a statisztikai adatokon, hogy ez az új vakcina, amit most bevezettek okozhat szövődményt.

    VálaszTörlés
  145. Amúgy Sziamiaharamia voltam, és sajnos nem tudom, hogy hogyan kell úgy hozzászólnom, hogy a saját nevem látszódjon.

    VálaszTörlés
  146. 150.

    A megjegyzés írása melletti legördülő menüből válaszd a "Név/URL" opciót, majd a feljövő Profil szerkesztése ablakban add meg a Sziamaiaharamia nevet.

    VálaszTörlés
  147. 149. Sziamiaharamia
    Igen, mindenképp szólok a doktor nőnek. Pedig kértem, hogy halasszuk el az oltást, mert ma lesz az oviban a Karácsonyi ünnep, holnap meg szerepelni mennek. De ő két hétig szabadságon lesz, meg különben sem szokott ettől senki belázasodni. Hát, tényleg nem lázas, csak tiszta kiütés. Elhiszem, hogy neki így kényelmesebb volt.

    VálaszTörlés
  148. 148. Bruce:
    Köszi, akkor nem is kajtatom, pláne ha nehezen is kezelhető :).

    VálaszTörlés
  149. Vissza kell vonnom, amit írtam, tényleg nem az oltástól lett kiütéses a kisfiam. Az oviban szedett össze valami vírust, ott már többen átestek ezen, a karon, combon vannak kiütések, de csak a külső oldalán. Meleg víz hatására kierősödik. Igen, pont tegnap este ültek egy kád vízben, és utána vettem észre. Persze lehet, hogy oltás nélkül megúsztuk volna. De a doktornő szerint ártalmatlan.

    VálaszTörlés
  150. szőlőszem2012. december 18. 10:43
    Van ilyen készülék! Ez nem a kezelés ára. Készülék, matrac, CD lemezek vannak hozzá. A húgomnak volt, de nagyon kicsi hatásfokú és ezért egy akció keretében becseréltük egy BEMER-re... (az az eredeti mágnes-terápiás rendszer)
    Erőszakos csapat különben, nagyon nyomulnak mindenütt, de nem túl hatékony a gépük. Inkább fekvőbetegeknek való, akik alatt a matrac egész nap működni tud.

    A mágnesterápia különben, minden ellenkező vélemény ellenére, igen hasznos és hatásos gyógymód. A vérkeringés fokozásával, optimalizálásával, az elzáródó vagy elzáródni készülő erek rugalmassá tételével, megnyitásával, a szervezet öngyógyító rendszerét aktiválja.
    Cukorbetegség, vagy ennek szövődményei pl.érszűkület helyrehozható vele, megúszható az amputálás. De vérnyomás problémák, stressz, demencia... stb, sok mindenre hatásos. Paleózás mellett is érdemes használni, főként akkor, ha már valahol meghibásodtál a modern életmódtól és gyorsabban szeretnél helyrejönni.
    A mi készülékünk kétszer annyiba került, mint az Impulzer, de legalább jó és pár hónap alatt teljesen rendbehozta a magas vérnyomásomat és a szívritmus zavaromat, mindenféle gyógyszer nélkül, természetesen full-paleóval együtt.

    Ha a kedves ismerősöd nem fekvőbeteg, én azért azt mondanám, ennyi pénzért ne vegyen meg egy ilyen elavult technológiát.

    VálaszTörlés
  151. szőlőszem2012. december 18. 10:43
    Még egy: januártól jön majd egy szigorító rendelet, hogy az ilyen hálózatos terjesztők elmarasztalhatóak és bírságolhatóak lesznek, ha az összes apróbetűsről nem tájékoztatják a vevőket.
    Egyébként úgy tudom, hogy a szerződésben kell lennie egy olyan résznek, hogy X napon belül visszamondhatja a vásárlást a vevő, minden következmény nélkül. Ez a "megelégedettségi garancia" néven fut. (bár a foglaló az nem előleg... sajnos, ha így fogalmazták meg!)

    VálaszTörlés
  152. 139 szőlőszem

    Én úgy tudom, 5 napon belül bármit vissza lehet adni, indoklás nélkül. Tehát ha tegnap (tegnapelőtt) vette, akkor gyorsan, írásban cselekedni kell. Talán lehet valamit találni erről a fogyasztóvédelem oldalon. Én épp a múltkor láttam egy hasonlót valamelyik hírműsorban, ahol elmondták, az volt a gond, hogy az illető nem 5, hanem 8 nap múlva jött rá, hogy alapvetően - a saját hozzájárulásával - becsapták.
    Rokonságomban sóztak már rá szuperporszívót meg edényeket is emberekre borsos áron, termékbemutatón úgy, hogy azt hitte "nyert" valamit, és még boldog is volt ezért. A porszívót két hét múlva nekünk kellett szervízbe vinni, ott kierőszakoltuk, hogy egy újat adjanak a pár nap alatt meghibásodott helyett, ne csak javítgassák, de többet mi sem tudtunk tenni: a hülyeség ellen nincs orvosság. Nem kell termékbemutatókra járni, idegennel szóba állni, szerződést kötni stb.... Én telefonos megkeresésekre is mindig azt mondom: örülök, hogy felveszik a beszélgetést, mert akkor így, magnóra mondva megkérem, minden adatomat törölje az adatbázisából.

    VálaszTörlés
  153. Ismerősömtől megkaptam a halolaját, mert ő "nem tudja lenyelni". Ajánlottam neki a kapszulás megoldást, mert omega 3 mindenképpen kellene neki.
    Nem is ez az érdekes,hanem az, hogy elmesélte: orvos kollégája azt mondta neki, egyen sok olajos magot (!), azzal lehet pótolni az omega 3-mat.
    Mondtam neki, azt üzenem a doktor úrnak, hogy nagyon hülye. (Nem fogja átadni) De egy orvos...? Hogy lehet ennyire tudatlan? És orvosi minőségében osztogatja az ostoba, káros tanácsait, ez benne a legrosszabb.

    VálaszTörlés
  154. 158. MW

    Nyilván odáig jegyezte meg, hogy "omega".

    VálaszTörlés
  155. 145. Macskacicó

    Persze, csak a gabonafélék csiráztatásáról van szó. Mert sokan esküsznek a búzafűlére, ez most nyilván világdivat.

    VálaszTörlés
  156. 160. szengab
    ma voltam a kislányommal endokrinológián, mert berendeltek megint minket. szegénykémen most a SHOX génhibát keresik, hogy miért ilyen alacsony. a GH növekedési kapacitás meg a pajzsmirigy eredmények nagyon jók lettek, a Dvitamin szintje pedig 243 nmg---ööö..szóval a mértékegység most nem jut eszembe. Ilyen könnyű a gyerekek d-vitaminszintjét feltornázni? arra figyelek azért, hogy ne egyen sok édességet és egyre inkább belétáplálom, hogy az oviban a főzelék mellé ne kérjen kenyeret..a főorvos asszony azt mondta, hogy a dvitamin ellátottsága a gyereknek nagyon jó plusz bevitel nem kell..Kedves Gábor, most mit csináljak, adjam vagy ne adjam? olvastam a könyvedet és azt is, hogy ha ennyire maxin van, és normál adagot kap a gyerkőc 1500 NE-t, az nem fog túladagolást okozni.
    De annak örülök, hogy ennyire jó a d-vitaminszintje.

    VálaszTörlés
  157. 159. szengab

    Igen, több ismerősöm szerint is tartja magát a tévhit, hogy mindenféle omega zsírsavra szükség van, úgy mint 3-6-9. Még ilyen kombinációjú kapszula is létezik! Azt már nem tudják persze, hogy 6-ból túladagoljuk magunkat. De ha orvos mondja, akkor mindenki odafigyel rá, elvégre ő a szakember. A múltkori (Klára-féle)paleo klubban is hogy rázúdult a jónép arra az orvosra, aki előtte mondta el, hogy még fogalma sincs a paleóról, most ismerkedik vele... Sebaj, a lényeg, hogy orvos. Ilyen az emberek gondolkodása.

    VálaszTörlés
  158. 160. szengab:

    Köszönöm, Gábor, akkor jól gondoltam, és a karácsonyi hírlevelet is, nagyon tartalmas.
    Bevallom férfiasan, csak most olvasom a csibés könyvedet (gondoltam, mi újat tud még nekem mondani :), hát...nagyon tetszik, hol nevetek rajta, hol meg elképedek...nagyon köszi, hogy megírtad :).

    157. MW:
    " megkérem, minden adatomat törölje az adatbázisából." na ez jó ötlet, engem nagyon sokat zaklatnak a vezetékesen, bár nem hiszem, hogy sok foganatja lenne, a tel.könyvben bent vagyunk, sorban felhívnak mindenkit :(
    Árulnak omega 3-6-9 olajat is ám, talán valami Perfect Balance néven. Na én még soha nem vettem, nem is tervezem.

    VálaszTörlés
  159. 157. MW

    Itt ugyanez volt: azt hitte, hogy nyert, mert nem 999 ezerért kell megvennie, hanem "csak" 395 ezerért.
    Ma nem hozták ki, és nem jelentkeztek. A tértis mailekre nem válaszoltak.

    A végén írtakra: ugyanez a sablonszövegem, a munkahelyemen is, itthon is. A gyerekek is betanulták már. ;)

    VálaszTörlés
  160. Kóstolta már valaki ezt a noodle tésztát vagy azt a paleo tésztát? Vélemény, tapasztalat? Gondoltam, kíváncsiságból majd kipróbálnám, persze továbbra sem enném két pofára, csak kíváncsi vagyok mások tapasztalatára, nem vagyok tésztás,de nagyon érdekel.

    Képzeljétek, megkaptam a mellkasröntgen eredményeimet, teljesen negatív, minden okés, de nekem még mindig ugyanúgy fáj a hátam, a tüdőmnél, ha levegőt veszek. Nem tudom mi ez. Meg ez a fájdalomcsillapító is csak ideig-óráig hat. Nem tudom, a vitaminok mennyire befolyásolják a gyógyulást most.

    VálaszTörlés
  161. 161 Szabó Csilla

    Ha nem adsz neki sok D-vitamint és mégis ilyen magas, akkor ez arra utalhat, hogy a szervezete nem tudja megfelelően kezelni a D-vitamint. Ez leggyakrabban granulomatózusos betegségekben áll fenn. Ezt vesd fel, hogy ebbe az irányba vizsgálják ki.Ilyen pl. a szarkoidózis, a macskakarmolás betegség, de még sok kórképben alakulnak ki különféle helyeken granulómák. A granulómák falósejtek csomóba gyűlve, egy gyulladásos kis göb a bőrön, vagy szemmel nem látható helyen a testben. Egy immundeficit áll a háttérben. Az Aspergillus fertőzéssel járó granulomatózusos betegségben gyakori az alacsony testmagasság. Nem akarlak megijeszteni, lehet, hogy hülyeség az egész, de nem árt kizárni ezt az irányt.

    VálaszTörlés
  162. 162 MW
    Hát persze, elvileg tényleg szükség van ezekre, de omega-6-hoz igen könnyű túlságos bőségben is jutni, elég egy kis mogyorót enni,vagy még a paleosütikben is, de még a húsokban is van bőséggel.

    VálaszTörlés
  163. 166. szengab
    milyen vérvétel szükséges ennek a megállapításához? olvastam a neten a tüneteket, nálunk az orrfolyás az ami zavaró. bőrtünetként pedig száraz bőr. abban segítséget szeretnék még kérni, hogyha a háziorvosunk ellenáll vagy nem javasolja a kivizsgálást, akkor hova forduljak?

    VálaszTörlés
  164. 165. Amelie

    Én csináltam már egyszer gesztenyelisztből káposztás tésztát. Ez biztos jobb, mert szárazabb, mint az enyém (nekem házilag vastagra sikeredett). Olyan szempontból nem tartom jónak, hogy a népek majd azt hiszik, ó, ez paleo tehát ettől kezdve lehet rendszeresen tésztát enni. Mint a maglisztekkel, vagy annak idején a zabbal...

    Mellkas rtg: szerintem sokat nem ér. Nekem 2 közvetlen ismerősöm is van (volt), akiknek a tüdőrákját sem mutatta ki. Ezzel persze nem azt mondom, hogy neked vmi súlyos betegséged lenne, bizonyára oda húzódott a megfázás, de azért aggasztó, hogy még mindig tartanak a tünetek. A labor mutatott gyulladást, vagy ilyesmit? Süllyedés, CRP például...

    VálaszTörlés
  165. A gesztenyés tésztát sokkal gazdaságosabb házilag elkészíteni, mert brutálisan drága. A NoCarb Noddle sem olcsó, viszont 10 dkg 8 ccal és 0 Ch. Nagy a rost tartalma. Íztelen, felveszi a hozzá adott feltét, vagy az édesség ízét.

    VálaszTörlés
  166. 168 Szabó Csilla

    Azt nem tudom, hogy egy vérvétellel ez kiszürhető-e. Ez általában egy X kromoszómához köthető immundeficit, valószínűleg egy immunológus ért egyedül hozzá. Itt van a diagnózis felállításról. A folyton folyó orra is emellett szól, ez egy krónikus fertőzés jele, ami ellen az immunrendszere nem tud védekezni.
    Ez a perdöntő teszt:
    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003355.htm
    De hogy ezt ki és hol csinálja meg, azt nem tudom.

    VálaszTörlés
  167. 168 Szabó Csilla
    Amikor én megtudtam, hogy az új szabályok szerint állami pénzen csak akkor nézik meg az antiTPO értékemet, ha alávetem magam az izotópiás pajzsmirigyvizsgálatnak, miután vártam 3-4 hónapot, én akkor elmentem a János Kórház Központi laborjába és ott saját pénzen elvégeztettem a vizsgálatot, e-mail-ben küldték meg az eredményeket. A magán laborok árainak felét fizettem. Vérvétel minden nap 11-óráig. Szerintem minden kórházban van ilyen, mert a külföldiek is ezt a rendszert használják.
    A másik megoldás az orvosváltás.

    VálaszTörlés
  168. 172. szengab
    és valamivel kezelhető egyáltalán?

    VálaszTörlés
  169. 165.Amélie2012. december 20. 1:00

    "... Kóstolta már valaki ezt a noodle tésztát vagy azt a paleo tésztát? Vélemény, tapasztalat? ..."

    Ez egy bizonytalan tapasztalatom, de már kétszer előfordult, hogy a Fény u-i paleoboltban elfogyasztott csodálatos torta szelet után olyan hasgörcsöt kaptam kb. 1 óra múlva, amilyent még akkor sem éreztem amikor régen folyamatosan fájdogált a gyomrom. A két torta olyan szinten hasonlított egy igazi tortára, hogy az hihetetlen. (Aztán az is lehet, hogy már fogalmam sincs, hogy milyen is volt egy lisztes torta íze). Az egészben csak az az érdekes, hogy már egy csomó sütit ettem onnan korábban és soha nem volt ilyen velem. Erről az újfajta lisztszerű dologról hallva vetődött fel bennem, hogy talán ezzel készültek ezek a tökéletes torták is. Tisztában vagyok azzal, hogy vétlenül is meggyanúsíthattam ezt a NoCarb lisztet ezzel a commenttel, de pár napi gondolkozás után mégis így döntöttem, mert tudnom kell ha más is tapasztalt hasonlót. Elnézést a névtelenségért, a bizonytalan tapasztalat miatt nem írom ki a nevem.

    VálaszTörlés
  170. 165. Amélie
    Nem biztos, hogy használható, csak egy ötlet:
    Nekem kétszer volt már tünetileg hasonló panaszom, a levegővételre fájdalom elég ijesztő volt... De csak a kórházi ügyeleten - miután a h.orvos gyanús mellkasi fájdalommal beküldött - vizsgáltak meg jobban a szokásos labor, egyebek után...
    A diagnózis pedig olyasmi volt (a nevére nem emlékszem, bocsi), hogy a vírusos légúti akármi ráhúzódott a bordaközi, meg a szegycsonthoz tapadó izmokra,ízületekre és az fájt ilyen kellemetlenül. Én is a hátamban éreztem jobban, de amikor elöl megnyomkodtak, el kellett ismernem, hogy valóban ott is fáj, nem is kicsit:))
    Robin

    VálaszTörlés
  171. Sajnos labor nem volt, pedig nem ártott volna. A helyzet az, hogy a háziorvosomat helyettesítik, és valószínűleg leadja a praxist is, és elég össze-vissza vannak az orvosok.Most fogok visszamenni az egyik helyettesítő orvoshoz majd, hátha kitalál valamit. Köszönöm a tanácsokat!

    Egyébként a tésztára visszatérve én is attól tartok, hogy ne az legyen, hogy majd két pofára eszi a nép, merthogy paleo. De remélhetőleg van egy egészséges önkontrollja mindenkinek.

    VálaszTörlés
  172. Először is köszönöm Gábornak a hírlevélben szereplő új cikkeket, közülük az időskori agyi frissesség megőrzéséhez szeretnék hozzászólni. Kíváncsiságból beregisztráltam a brainhq.com oldalra és végigcsináltam a nem fizetős feladatokat. Hasonló oldalakkal találkoztam már korábban és amellett, hogy jó móka ezen feladatok végrehajtása, meg kell hogy valljam, szkeptikus vagyok az ígért hatást illetően. Szkepticizmusomat alátámasztani nem tudom, mint ahogy az esetleges javulás mértékének mérése sem egy egyszerű feladat. Szerintem a legtöbben belátják, hogy a feladatok egyre magasabb szinten való megoldásának a hátterében inkább az áll, hogy az ember agya hozzászokik az egyes billentyűkombinációkhoz (pl. jobbranyíl:igen, balranyíl: nem,. stb.), illetve magában a feladat végrehajtásában is egyre nagyobb rutinra tesz szert.

    Ettől függetlenül köszönöm a cikkeket s mintegy hálaként az ingyenes és színvonalas olvasnivalóért szívesen felajánlom Gábornak, hogy a jövőben a cikkek elolvasása után email-ben átküldöm a cikkben szereplő esetleges gépelési hibákat.

    Mindig akad 1-2 bennük - bocsánat, ez nem kritika volt, senki nem olvassa úgy vissza a saját írását akár késő este, mint mondjuk egy olvasó - nyomdából kijött könyvekben is van hiba, pedig azokat több ember is átolvasta már. Több szem többet lát, a célom ezen színvonalas cikkek apró gépelési hibáinak kijavítása, én ennyit tudok hozzátenni és nem kerül sok munkámba sem, mivel a cikkeket úgyis mindig elolvasom.

    VálaszTörlés
  173. Kedves Csilla, először diagnosztizálni kéne. Antibiotikumot szoktak adni, mert az a lényeg, hogy a szervezet nem bánik el a fertőzéssel. De szakember biztos többet tud mondani.

    VálaszTörlés
  174. 179. szengab
    Köszönöm. először engem kell kezelni, mert már nagyon kész vagyok, hogy minden vizsgálat ilyen lassan halad.

    VálaszTörlés
  175. 179.szengab
    a crp-je viszont nagyon jó lett. sőt túl jó. és még valami. a b12-vitamin szintje is túl jó lett. azt hogy lehet túladagolni? én nem adok neki joghurtot meg dúsított cuccokat. viszont nem tudom kontorllálni az óvodai kaját.

    VálaszTörlés
  176. Szabó Csilla 181:
    Mit jelent, hogy "túl jó"? Ha a CRP mondjuk 0, az csak jó tudtommal. A B12-szint is lehet túl magas? Úgy tudom, azt nem is lehet túladagolni....

    VálaszTörlés
  177. 175. Névtelen2012. december 20. 13:16
    Szerintem az mindenképpen fontos lenne, hogy ezt jelezd a boltban, ha lehet még azonnal, vagy másnap, és hogy pontosan mit ettél, hogy tudja, hogy milyen szállítmányról volt szó. Ha esetleg más is panaszkodott, akkor szerintem utána fognak nézni, hogy mégis miből készült a sütemény. Lehet, hogy csak egy rossz szállítmány, de lehet, hogy az alapanyagot kell felülvizsgálni. Ez mindkettőtök érdeke: te sem szeretnél attól parázni, hogy most merjél-e sütit venni, vagy sem, illetve a bolt tulaja sem szeretné, ha rossz híre kelne, és vevőket veszítene.

    VálaszTörlés
  178. 182.smirgli
    mindjárt megnézem a papperokat.

    VálaszTörlés
  179. 178 joe1973

    Én meg szoktam írni mailben, és többnyire egy napon belül javítja.

    VálaszTörlés
  180. 178 joe1973
    Én ezzel a jelenettel szeretném Gábornak megköszönni a sok hasznos Hírlevelet és szórakoztató könyvet, amit 2012-ben kaptam Tőle:
    Csodabogár először kóstolja a káposztalevest. Kb. én is így eszem, amikor már szépen megéheztem. :-)(Én tegnap láttam először a Káposztaleves c. filmet és sajnos nem is az elejétől)
    Boldog Karácsonyt, Gábor! Boldog Karácsonyt a kedves Blogtársaknak, Barátaimnak!!!
    lülülülülp káposztaleves

    VálaszTörlés
  181. 182.smirgli
    crp 0,05 mg/L b12 584,6pmol/L a felső határ 489. ezt nem értettem és az orvos sem tudta megmondani miér.

    VálaszTörlés
  182. 187. Szabó Csilla2012. december 20. 18:48
    Itt egész más a határérték. Ekkora különbség talán nem is jelentős.
    webbeteg

    VálaszTörlés
  183. Névtelen:

    Mint fentebb írtam, ilyen liszt nincs forgalomban itthon. Ha lenne is tortába nem hiszem hogy kerülne. Xilittel hogy állsz?

    VálaszTörlés
  184. joe1973

    Mindig szívesen veszem a javításokat, előre is köszi. Ezt a cikket egyébként Elmira fordította és Mercola írta. :-)

    kutyus Rozcsika

    Köszi, láttam a filmet, nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  185. 190. szengab Kedves Gábor, bocsánat, hogy ezzel zaklatlak, de fontos nekem a kislányom egészsége, szakembert vagy jó diagnosztát tudtok-e ajánlani nekem? honlap címet is, ahol ezekről a diagnosztákról írnak. Illetve milyen szakemberre gondolsz? klinikai? de melyik osztályon keressem? köszönöm.

    VálaszTörlés
  186. 185. szőlőszem

    Akkor megelőztél, örülök, hogy másnak is eszébe jutott...

    186. kutyus Rozcsika

    Louis de Funes filmjeit még mindig kedveltem, talán nosztalgiából, régen gyerekként sokat néztük őket a szüleimmel együtt... most már más típusú humor áll közelebb hozzám, de alkalomadtán megnézném a filmet.

    VálaszTörlés
  187. Gábor és:

    173. kutyus Rozcsika:
    " az új szabályok szerint állami pénzen csak akkor nézik meg az antiTPO értékemet, ha alávetem magam az izotópiás pajzsmirigyvizsgálatnak,"

    Mivel pajzsmirigyvizsgálatok előtt állok (januárban kerül rá sor), kérdezném a véleményeteket, mit merjek bevállalni? Mindig előttem van Zsóka írása, hogy neki a radioaktív jóddal kinyírták a pajzsmirigyét.
    Mivel alulműködésem van (nem túl súlyos, de mégis), lehet, hogy akarnak antiTPO-t, és akkor ez az izotópiás vizsgálat veszélyes lehet? Nem tudom, mibe menjek bele, mibe meg ne.

    VálaszTörlés
  188. 173. kutyus Rozcsika
    Én is pont azt kérdezném, mint Cicó... Itt nálunk eleve "izotópnak" hívják az endokrinológiát vagy pajzsmirigy szakrendelést. Bevallom, eddig még ez tartott vissza attól, hogy elmenjek oda (meg az, hogy soha nem veszik fel a telefont). Mi ez az izotópos vizsgálat? Ez nyilván nem ugyanaz, mint amikor kinyírják a pm-et. De ettől függetlenül: káros lehet?

    175. Amélie:
    Nem is a liszttel lehet a gond, de szerintem ezekbe a bolti sütikbe kritikátlanul sok édesítőszert tesznek, és nem lepődnék meg, ha rosszabb minőségű alapanyagokat használnának egyébként is, hiszen eladásnál a ráfordítás minimalizálása a cél. Hogy a narancsos v citrusos pl nem bio narancs (tehát aggódni kell a héj miatt), arra mérget veszek (és ha megeszem, akkor szó szerint!). Legutóbb pedig úgy értesültem, hogy 60%-os csokit is használnak, a többi része cukor. Ezzel az elképesztő logikával indokolták: mivel a kakaó amúgy is gátolja a felszívódást, így az a rengeteg cukor úgysem szívódik fel, tehát egyetek nyugodtan 60%-os csokit... Ezzel az érveléssel pedig nem igazán lehet egyet érteni.
    Konklúzió: érdemes tartózkodni a kész bolti édességektől, csináljunk inkább otthon. Abban legalább tudjuk, mi van.

    VálaszTörlés
  189. 192. Szabó Csilla

    Nem ismerek szakembereket. Immunológus pl. a Lászlóban lehet. Leírtam, milyen betegségcsoport jöhet szóba, ilyen specialista után kell érdeklődni, ill. azt a tesztet kell megnézni, hol végzik.

    194. MW
    Az izotóp vizsgálat csak annyit jelent, hogy jelölt cukrot vagy jódot adnak be, és nézik, mely terület aktív. De minden ilyen vizsgálatnak lehet kockázata, hogy allergiás vagy a kontrasztanyagra.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.