2012. november 28., szerda


Szendi Gábor: A paleo és a férfitermékenység-folytatás 2.

209 megjegyzés:

  1. A Varga gombákról nincs véleményem, nem ismerem őket. el tudom képzelni, hogy hatnak. Ettől függetlenül Varga szívós és folyamatos vitaminellenes kampánya rendkívül etikátlan, és megkérdőjelezi a kutatói becsületességét. Kifejezetten rögeszmésen ismételget azokat az állításokat, amikkel szemben sok vizsgálat hozható fel cáfolatként. Ő meg egy-egy negatív eredményt felmutató, kétes értékű vizsgálatba kapaszkodik bele, azokat ismételgeti. Szóval engem kiver a víz,amikor hallgatom. Jó próbája mindenesetre annak, ki az, aki könnyen elbizonytalanítható. De ez lesz a veszte, mert aki fanatizálni akar, az magára haragít majd egy csomó csalódott embert.

    Tara: ez a szintetizált meg természetes nagyon légbőlkapot, attól, hogy valami hihetőnek tűnik egy eszmerendszer felől, attól az még nem feltétlen igaz. Az összes hatékonysági vizsgálatot szintetikus vitaminnal végezték, és ami hatásos volt, az szintetikusként volt hatásos. A vitaminkutatás története miondig az volt, hogy először izolálták, majd szintetizálták, és az igazi hatásokat mindig a már tömegesen előállítható vitaminokkal végezték. Ne mondja senki nekem, hogy mondjuk a skorbutot a szintetikus C-vitamin nem szünteti meg. És ha azt igen,miért ne volna meg a többi hatása is?

    MW Nem tudom mivel magyarázni a magas húgysavszintedet. Ez utalhat veseproblémára is, sok fruktózra és ki tudja még mire,amihez én nem értek. Mindenesetre evolúciós okokból jó, ha magas a húgysavszintünk, a természeti népeknek mind magas, éppen csak annyi, hogy nem lesznek köszvényesek. Erről írtam a 2. Paleolit szakácskönyvben. Most nézem a tüneteidet, nem vagyok köszvényszakértő, de tudtommal nem ilyesfajta fájdalmak jellemzik a köszvényt.

    VálaszTörlés
  2. MW!
    Veseproblémákra a kínai hernyógombát használják:
    http://www.gyogygomba.com/mire_jo/vesevedo-funkcio

    VálaszTörlés
  3. 1. Gábor:
    Köszönjük az új "Folytatást" :). És köszi a választ is.
    Vitamin: természetes-mesterséges: ugyanaz a molekula, én is csak ezt mondom.

    218. ANNa.Willson:
    Köszi hogy reagáltál :).

    TV: azt hiszem, különben a rádióban hallották a lányok, de mindegy is. Én azért nem dobom ki a TV-t, a természetfilmeket nagyon szeretem,vannak nagyon jó ismeretterjesztő csatornák, néha teljesen odavagyok, miket tudok meg az állatokról,amiket különben nem láthatok, törzsekről, gyönyörű helyekről, ahova soha nem juthatok el, stb. Szerintem nem az ördögtől való, csak sajnos nagyon kevés időm van nézni (heti kb. 2-3 óra).

    Egyszer én is vettem Dr. Chentől Ganoderma lucidumot, messze jóval olcsóbban, mint a Varga gomba, igaz, kicsit alacsonyabb is volt benne a hatóanyag tartalom :)

    A teljes igazsághoz tartozik, és ezt Rozcsikának is írom, hogy a pasas, aki tanácsadómnak jelentkezett a Varga Team-ből :), már az első, majd a második levélben is a Paleolit táplálkozást ajánlotta ezerrel, még be is linkelte Gábor honlapját, és ajánlgatta a könyveit, címmel együtt beírta! Hogy az milyen jót fog nekem tenni :-). Na ehhez szóljatok. Igaz, mikor azt válaszoltam, hogy talán inkább bioboltban veszek, nem tőlük, jól megsértődött :).

    VálaszTörlés
  4. 219. MW:
    Nekem a húgysavszintem (két hete voltam vérvételen) 200, a CRP-m 0,9.
    Smirglivel értek egyet, nem a borrelia támad újra? Véletlenül bukkantam a Lyme-kór index-fórumra, ott olvastam:
    "A borrelia baktérium mindig akkor támad amikor az immunrendszert valami más vírusfertőzés gyengíti, és ez igaz oda vissza. " (6486-os hsz. van folytatása is).
    Nem ez okozhatta a karodban a bénulás-érzést? Meg ez a hirtelen bokadagadás, stb. nagyon furcsa.
    Mindenesetre örülök, hogy jobban vagy.

    VálaszTörlés
  5. Cicó 214:
    "
    A D vitamint itt mindenki szedi, az is, aki a "mesterséges" ellen van, az mifajta egyáltalán? És akkor az nem árt :-)?

    És milyen a NEM mesterséges D vitamin? Tudtommal azt is birkagyapjú UVB besugárzásával állítják elő.

    "How do furry animals get their Vitamin-D ?
    If humans need Vitamin-D, then it is logical to think that animals with fur also need Vitamin-D. They do, but how can they do this if their fur blocks light? The answer is that they make Vitamin-D in their fur (or feathers in the case of birds) and in the action of grooming themselves, they lick the nutrient from their fur and ingest it orally. It is interesting to note that Vitamin-D tablets are made from defatted lamb's wool that is exposed to UVB and then purified."

    Forrás itt.

    VálaszTörlés
  6. 3. Macskacicó
    "...Varga Team-ből :), ... a Paleolit táplálkozást ajánlotta ezerrel, még be is linkelte Gábor honlapját, és ajánlgatta a könyveit, címmel együtt beírta! Hogy az milyen jót fog nekem tenni :-). Na ehhez szóljatok ..."

    Na, ez szuper! A paleolit táplálkozás egy csomó dolgot nyugodtan karon foghat és mehetnek együtt tovább, mert egymást erősítik. Ilyen a bio élelmiszerelőállítás, az erdőben fellelhető élelmiszer kapszulába rakásával foglalkozó iparág, ehető bogarak kapszulázása (na, ez még durván hangzik :-)), a vízdesztillálókat gyártók, aztán a hülye borászat helyett a lepréselt szőlőlé lefagyasztásával foglalkozó iparág (ami ma még nem is létezik, csak pár konyhában), ill. nem is tudom, hogy miért emeltem ki a szőlőt, mert ez az összes gyümölcsre vonatkozik, csak a bor helyett a gyümölcsleveket kell behelyettesíteni, stb. stb.

    VálaszTörlés
  7. MW: most szörnyű hülyeséget fogok javasolni, de talán egy próbát megér:
    amikor nekem szoktak fura, indokolatlan fájdalmaim jelentkezni, pl a csípőizületi forgómban, vagy ami talán még kínosabb, és szinte elleheteleníti az életem. a jobb kezem hüvelykujján a tenyérhez kapcsolódó ízület erős fájdalma...akkor én: napi 2x-4 darab Kalmopirint szoktam szedni, lórúgásnyi C vitaminnal, három-négy napon át,
    és arra mindig nagyon ügyelek, hogy mindig étkezés után vegyem be!
    Eddig nekem bevált...

    VálaszTörlés
  8. goliver2012. november 28. 13:36

    Én több mint egy évig böjtöltem Brad Pilon: Eat stop eat könyve alapján (heti egyszer 18-24 óra). Most épp szünetet tartok, mert felborült a napi/heti rendem, de tervezem újra bevezetni.

    Nem vagyok nagy szakértő, de kíváncsi vagyok mi a kérdésed.

    VálaszTörlés
  9. 5. descalcez:
    Igen, igen, jól mondod, tudtam én ezt, épp azért írtam. :)
    NEM mesterséges D vitamin? :) amikor kimész a napra!

    6. kutyus Rozcsika:
    Nagyon jó, amiket itt felsorolsz, tényleg.A szőlőt azért emeled ki, mert folyamatosan fáj a szíved (főleg ősszel) a sok tönkretett finom szőlő miatt. De hát nem vagyunk egyformák, van akinek a bor az istene, ezeket is ki kell szolgálni. Épp most láttam egy hirdetést: "az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk". :P
    Még Varga: igen, nagyon aranyos volt, teljesen képben volt a D vitamint illetően is,(mérés, vérszint stb.),az viszont rosszul esett, hogy megsértődött, hogy nem tőle veszem, hanem a bioboltban,pedig megírtam: mert ott személyesen tudom átvenni, nem kell szállítást fizetnem, stb. Azt mondta, semmi köze hozzájuk(? hogy-hogy?), és ezentúl akkor tőlük kérjek tanácsot.
    Ingyen, önzetlenül nem adja, mint Gábor a millió oldalát. (persze, ezt már nem írta le).
    Hát sajnálom, pedig nagyon szimpatikus volt. szerintem pedig ugyanazt a Varga-gombát hozzák meg a bioboltba is,ha kérem, mint amit Pestről rendelnék, csak hát.....na itt már nem folytatom.

    VálaszTörlés
  10. 9. Macskacicó
    Nekem a Varga boltja, a XII. Kékgolyó u-ban, olyan, mint ez a blog a paleoban. Szeretek emberekkel beszélgetni arról, hogy nekik mik a tapasztalataik, hiszen annyira mást csinálok, mint az átlag. Hihetetlenül sok info gyűlik össze a Varga mintaboltokban a gyógygombákat evő emberekről. Egyetértek, Gábor önzetlensége minimum egy arany glóriát követelne már a feje köré. Nálam már ott van, csodálkozom is, hogy nem mindenki látja.

    VálaszTörlés
  11. Tud valaki segíteni: a Lazacolaj beltartalma 1 evőkanálra VAGY 15ml-re vonatkozik? Szerintem tévesen van megadva, legalábbis a legnagyobb kanalam is csak 6,5 ml-es:)

    VálaszTörlés
  12. Robin vagyok, csak vacakol ez izé...:)

    VálaszTörlés
  13. ... és írni sem tudok...:))

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok!

    Az alábbiakban kérnék segítséget:
    78 éves apumnak combnyaktörése volt, abból lábadozik épp, és érelmeszesedéses tünetei is vannak.
    72 éves anyumnak csontritkulásos leletei vannak.
    A fenti két dolog ellen elvileg a D-vitamin, K-vitamin párossal lehet tenni.
    D vitamint vettem nekik, napi 10.000 - 20.000 NE mennyiséget fogyasztanak.
    Azt azonban nem tudom, hogy mennyi K-vitamint kellene bevinniük. Tud valaki tanácsot adni a szükséges K-vitamin mennyiségre?

    Köszi!

    VálaszTörlés
  15. 10. Rozcsika:
    :). Dehogynem!

    14. Dénes:
    "Bár az FDA által ajánlott napi fogyasztás 65 mikrogramm/nap, a megfelelő véralvadás elérésen túli előnyöket a napi 100 mikrogramm/nap mennyiség biztosítja. "

    K vitamin Védelem az érelmeszesedés, a csontritkulás, a rák és az öregedés ellen

    VálaszTörlés
  16. Segítségeteket szeretném kérni.
    Kenyér helyett nektek mi vált be?

    Tegnap nálunk járt az anyukám régi kollégája, tanítványa gyógyszerész-Zsuzsi,
    a paleoval csak ismerkedik, és szívesen próbát tenne, a maga számára már van ötlete, de
    arról panaszkodott, hogy szeretne a 15 éves túlsúlyos lányának kenyér helyett tízóraira csomagolni valamit, csak nem szeretné, ha a lánya ezt túl drasztikus váltásnak élné meg.
    Megígértem Zsuzsinak, hogy itt a blogon közzéteszem a kérdését:
    Minden ötletet, javaslatot köszönettel várunk.

    VálaszTörlés
  17. Én mostanában a Fény u-i piacon lévő Paleolit boltból veszem a magos kenyeret (a barna színűt). Régen magam sütögettem serpenyőben, Rozcsika lepénykenyérke néven a Paleovital.hu-on megtalálható a recept. Mivel nem mindig van kenyér otthon, mert drága, akkor is ha magam sütöm és akkor is ha veszem készen, ezért sokszor előfordul, hogy van otthon és mégis elfelejtek vágni belőle a reggeli kolbász+retek reggelihez, mert nincs is rá szükség.
    Tehát a válaszom inkább az, hogy 2 jégcsap retek szelet közé tennék grill csirkehúst, kolbászt, téliszalámit, kemény sajtot. Ha büdös a retek, (fiataloknak minden büdös) akkor paprikaszelet vagy kígyóuborkaszelet közé tenném a húst vagy két sajtszelet közé.

    VálaszTörlés
  18. Szomi!

    Azzal kapcsolatban van kérdésem, hogy egy kb. 6-21 óráig tartó böjtöléssel elérhetőek -e az egészségügyi előnyök. Ugyanis heti egynél többször nem szeretném kihagyni a reggelit, hivatkozva Légrády doktorra.

    Továbbá, a böjtölés és az edzés kapcsolata területén. Az világos, hogy az éhgyomorra történő edzés rásegít az elérhető előnyökre. De van olyan szakértő, aki javasolja ilyenkor 10 gramm BCAA bevitelét. Szerinte ez nem rontja a böjtölés hatását. Mondjuk, azt nem indokolta, hogy miért nem. Ugyanakkor erre más reagált, és megindokolta, hogy miért rontja mégis.

    És, ha jól emlékszem, arra jutottunk, hogy a citromlé mehet böjtöléskor, csakúgy, mint a kávé és a tea. Ezt fenntartjuk?

    És ott van az, hogy lehet-e zöldeket enni a 24 órás böjt alatt. Sisson kételkedik benne.

    VálaszTörlés
  19. Húsvétinyuszi
    Szerintem ajánld neki BB blogját. Én megpróbálkoznék sós (sajtos, sonkás stb.)muffinokkal. Most hirtelen csak ezt találtam: http://paleovital.hu/?p=8677
    És ezt: http://paleovital.hu/?p=253
    De valamelyik paleolit szakácskönyvben is van egy. De szerintem bármilyen paleo kenyérből lehet szendvicset készíteni, bár nekem az a tapasztalatom, hogy jobb, ha nem szokik át a "normál" kenyérről a paleo kenyérre, mert utána meg azt fogja túlzásba vinni. Nálunk is van ilyen a családban.

    VálaszTörlés
  20. Ez sokaknak bevált, sőt így született:
    Villámgyors kisbuci:
    http://paleol-dal.blogspot.hu/2011/02/siszunet.html

    de számtalan kenyérpótló van még nálam is, BB-nél is.
    MW salátalevelekbe csomagolta az uzsonnafélét kenyér helyett. Felénk is bevált, a többi gyerek mindig elkunyerálja egy részét, mert az ő szendvicsük fojtós a kevés zöldféle/sok kenyér miatt! :-))

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm mindenkinek a segítségét, javaslatait.
    Továbbítottam Zsuzsinak.
    Mégegyszer köszi.

    Amúgy a semmi bevitel edzésről egyszer már meséltem a saját élményt:
    anno, 16 évesen egyszer jártam úgy, hogy egy komoly tétmeccset játszottunk, kosárlabda témában, és csúnyán elaludtam, csak ébredtem, meg aztán iszkirí, akkora futást azóta se produkáltam, aztán
    örültem, hogy a város másik felén játszandó meccsen időben meg tudtam jelenni....
    és valahogy úgy lett, hogy csak öten jöttünk,
    és mindannyian véges-végig játszottunk...és csodával határos módon, még nyertünk is...
    aztán az öltözőben az egyik csapattársam almát evett, és nagy kedvesen megkínált egy harapásnyi almával....
    és én hazafelé annyira rosszul lettem a villamoson attól az egy falásnyi almától,
    pont csak nem végrendelkeztem....
    jaj, pedig nem vagyok nyafka...
    de akkor úgy éreztem halálamon vagyok,
    aztán akkor lett jobb, amikor egy édességbolt kirakata előtt elmenve, az egyik étcsokoládés drazsét néztem vágyakozva...
    na, akkor leesett a tantusz.
    Így szóltam magamhoz:
    -anyóca, ha te ilyen drazsét vennél,
    akkor nincs neked más bajod, csak éhes vagy!!
    Nagy megkönnyebbülés!

    VálaszTörlés
  22. 21 Húsvétinyuszi
    "... az egy falásnyi almától, pont csak nem végrendelkeztem..."

    Akkor mi is volt a gond? A teljesen kiürült gyomorba belement a savas gyümölcs?

    VálaszTörlés
  23. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  24. A II. könyv arról szól, hogy mit csomagoljunk a gyereknek és a felnőtteknek iskolába és munkahelyre

    VálaszTörlés
  25. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  26. Inkább újra beteszem javítva:

    18. goliver

    Jó sok kérdés, így csak darabokban merek válaszolni.

    "Azzal kapcsolatban van kérdésem, hogy egy kb. 6-21 óráig tartó böjtöléssel elérhetőek -e az egészségügyi előnyök. Ugyanis heti egynél többször nem szeretném kihagyni a reggelit, hivatkozva Légrády doktorra."

    Brad Pilon szerint egy vagy kettő _körülbelül_ 24 órás böjt hetente, DE ne pótold a kihagyott étkezéseket.

    Én a heti két böjtöt nem éreztem jobbnak a heti egynél és a heti két böjt már megterhelő volt míg az heti egyet röhögve kibírtam. Így maradtam az egynél. Fogyásban nem volt különbség, tehát a heti két böjtnél se fogytam gyorsabban, mint egynél.

    Mivel amikor elkezdtem se a paleót, se low-carbot nem követtem, így szerintem az egy böjt is hatalmas előrelépés volt egészségügyileg. Mondjuk csak 3 kilót fogytam összesen. De akkoriban már az is hatalmas előrelépés volt, hogy megállt és visszafordult a lassú de egyenletes hízás.

    Szerintem heti egy böjt is nagyon egészséges, már csak azért is mert szerintem a rendszeres alapos kikoplalás jót tesz az emésztőrendszernek is. Vannak, akik ösztönösen hagyják magukat kiéhezni. No, én nem ilyen vagyok az biztos. :-P Nekem ezzel a módszerrel vált az életem szerves részévé az "emésztési pihenő".

    Epe:
    A Martin Berkhan féle minden nap 16 óra böjtölés (gyakorlatilag annyi, hogy kihagyod a reggelit) nekem se szimpatikus pont az epeműködés miatt.

    De azért hangsúlyoznám, hogy a fotói alapján tud valamit a srác. ;) Lehet, hogy egyszer majd kúra jelleggel pár hétre kipróbálom. Fontos tudni, hogy Martin módszere nem csak böjtölés, hanem böjtölés ÉS diéta ÉS edzés ÉS ezek okos időzítése.

    leangains.com
    Mark egy cikkének fordítása a tesztoszteron.hu oldalon

    Szintén az epeműködés miatt nem szimpatikus a harcosok étrendje sem. És állítólag nincs is semmi az epéről a könyvben (jómagam nem olvastam).

    VálaszTörlés
  27. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  28. Varga601
    Egy ideje a porceláncsésze használata után gyomorfájást érzek.
    Van elgondolásotok miért?

    VálaszTörlés
  29. A hajókirándulás szervezésének részletei megtalálhatók a PV-n, az első oldalon - kiemelt oldalként.
    A jelentkezők listája - összesen eddig 40 fő (még 4 fő nyugodtan jelentkezhet!):

    Trifán Lívia
    Paleolga
    Anett
    Anett
    Anett
    Szakesz
    Szakesz
    Auróra
    Katus
    Zsuga
    Zsuga
    Rozcsika
    Ilona
    MW
    BB
    Smirgli
    Horváth Anett
    Horváth Anett
    Mosoly
    Bartha Edina
    Bartha Edina
    Eszes Timi
    Rever
    Kata
    Mácsai
    Mácsai
    Mácsai
    Mácsai
    Orosz Anikó
    Kicsibocs
    Konta Zsuzska
    Konta Zsuzska
    VégAdri
    Tihamér
    Zsóka
    Zsóka
    Szilágyiné Kati
    Kata
    Kata
    Jászai Miklós


    VálaszTörlés
  30. 29. varga601

    Nem hiszem, hogy a csészétől lenne, inkább attól, ami benne van.

    VálaszTörlés
  31. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  32. 30. BB


    Belinkelési gyorstalpaló:

    Linkelésre a HTML nyelv "a" tagja szolgál. Tehát csőröcske <, aztán a-tag, majd href=, majd idézőjelbe ide írod a címet amire a link mutat, majd csőröcske bezár >. Aztán beírod a szöveget, amit a böngésző megjelenít, majd le kell zárni a tagot "/a" val, amit értelemszerűen megint "csőröcskék" közé írunk <>. Valahogy így:

    <a href="http://paleovital.hu/?p=14144"> hajókirándulás a Paleovitalon </a>

    Ez így fog megjelenni:

    hajókirándulás a Paleovitalon

    Ha magát a linket szeretnéd ábrázoltatni, a megjelenítendő szövegnek magát a linket adod meg ismét. Így:

    <a href="http://paleovital.hu/?p=14144"> http://paleovital.hu/?p=14144 </a>

    Ez pedig így működik élesben:


    paleovital.hu/?p=14144

    VálaszTörlés
  33. sziasztok, van itt köztetek most aki csinálja a Fegyencedzést?

    VálaszTörlés
  34. BB2012. november 30. 15:40:
    Írod: A II. könyv arról szól, hogy mit csomagoljunk a gyereknek és a felnőtteknek iskolába és munkahelyre.
    Köszönöm a választ, magam is ezt említettem volna Zsuzsinknak, csak sajna magam sose voltam oda különösebben a kenyérérért, így az esetlegesen már meglévő kenyérpótlék-tapasztalatokat sokkal meggyőzőbbnek véltem. :))

    Köszönöm még egyszer az infot, és természetesen továbbítom az érdekeltnek!

    VálaszTörlés
  35. Snovi, Szakesz

    Én most akarom elkezdeni!

    VálaszTörlés
  36. 38 Aurora
    Én Gábor könyvbemutatóján láttam a Libriben a Fegyencedzés c. könyvet, eddig azt hittem, hogy a netről kell ismerni. Megörültem, belelapoztam, de nem jött meg a kedvem hozzá. Maradok a gyaloglásnál. Nem tudom, hogy mit szeretek benne, de szeretem, lenyugtat.

    VálaszTörlés
  37. 34 snovi
    Két fiam csinálja, én hébe-hóba sajnos. Főleg most, hogy fájtak a végtagjaim. Inkább a fiúk tudnak beszámolni eredményekről, mert ők tényleg kitartóan haladnak benne.

    VálaszTörlés
  38. 39. kutyus Rozcsika
    A kettő nem zárja ki egymást, sőt. A gyaloglás - vagy hasonló alacsony intenzitású aerob mozgásfajta - alap, a fegyencedzés a súllyal terhelés egyik formája. Lenne még ezek mellett a "fuss az életedért" program: rövid, de intenzív futás vagy más, sokkal ritkábban, mint a másik kettő. Legalábbis Mark Sisson - és sokan mások - szerint ez a három lenne a paleo mozgáskultúra alapja.

    VálaszTörlés
  39. Akinek autoimmun betegsége van közületek, az tudja, hogy TH1, vagy TH2 domináns? És esetleg azt meg tudná nekem mondani valaki, hogy milyen fajta labor-vizsgálat mutatja ki ezt a különbséget?
    Itt van egy kis leírás erről a témáról: http://www.precisionnutrition.com/rr-green-tea-hazards

    VálaszTörlés
  40. Kedves Desc., Köszi a gyorstalpalót:-) A múltkor felírtam a te és szengab által megadott útvonalat; alkalmaztam is, de béna vagyok - nem működött.
    Csinálok egy próbát:
    Receptkönyvek

    VálaszTörlés
  41. Köszi Desc. - Győzelem:-)))))))))))

    VálaszTörlés
  42. Szia Joe !
    A klubtalin említetted, hogy sikeres volt a paleo-száraztészta kísérlet.
    Mikor lehet megrendelést leadni ? Szeretnénk tesztelni :)

    VálaszTörlés
  43. Kedves New see:-)


    A legjobb kenyérpótlékok:

    Mandulakenyér

    VálaszTörlés
  44. Négy magvas kenyér

    Ezek a legjobb kenyerek.
    Egyszerre nem tudtam több linket küldeni.

    VálaszTörlés
  45. hajókirándulás a Paleovitalon

    A hajókirándulásra a jelentkezéseket lezárom.

    VálaszTörlés
  46. "Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró..."
    Figyelitek a régi gyerekdalt? Piros alma, mogyoró, nem pedig "kakaós bevonómasszából készült Mikulás-figura" :-) És nem is annak valamilyen pótléka.
    A paleo paradigmaváltással kezdődik, ezt érdemes az ünnepek közeledtével is szem előtt tartani, és nem elszállni az édességevésben.

    VálaszTörlés
  47. Lista a hajóra:

    1. Trifán Lívia
    2. Paleolga
    3. Anett
    4. Anett
    5. Anett
    6. Szakesz
    7. Szakesz
    8. Auróra
    9. Katus
    10. Zsuga
    11. Zsuga
    12. Rozcsika
    13. Ilona
    14. MW
    15. BB
    16. Smirgli
    17. Horváth Anett
    18. Horváth Anett
    19. Mosoly
    20. Bartha Edina
    21. Bartha Edina
    22. Eszes Timi
    23. Rever
    24. Kata
    25. Mácsai
    26. Mácsai
    27. Mácsai
    28. Mácsai
    29. Orosz Anikó
    30. Kicsibocs
    31. Konta Zsuzska
    32. Konta Zsuzska
    33. VégAdri
    34. Tihamér
    35. Zsóka
    36. Zsóka
    37. Szilágyiné Kati
    38. Kata
    39. Kata
    40. Miklós
    41. Anett
    42. Csaba
    43. Péter

    VálaszTörlés
  48. 52 MW
    Van vörös hagyma
    a tarisznyába'
    keserű magában
    Szolgalegénynek
    jaj de szegénynek
    ...
    öööö, nem tudom befejezni.

    VálaszTörlés
  49. ,,De kevés a vacsora":)

    VálaszTörlés
  50. No akkor most már írjuk le rendesen :-)

    <a href="http://www.zeneker.hu/kiadvanyok/fr0401/fr0401szovegek.html> ÉRIK A SZŐLŐ </a>

    Érik a szőlő, hajlik a vessző,
    Bodor a levele,
    Két szegény legény szántani menne,
    De nincsen kenyere.

    Van vöröshagyma a tarisznyába,
    Keserű magába,
    Szolgalegénynek, hej, de szegénynek
    De kevés vacsora.

    VálaszTörlés
  51. Azért nem mindig szilárd támaszaink a népdalok.
    A Nyitva van az arankapu csak bújjatok rajta, például nyilván egy mekis reklám.
    Aztán ott van a margarinos lábbeli. Rámás csizmát visel a babám...
    Azért is született a következő dal:
    Az én rózsám vasutas, a vércukrom oly magas kezdető nóta.

    VálaszTörlés
  52. Azt szeretném megkérdezni, hogy kisgyereknek fájdalom és lázcsillapításra mit tanácsoltok adni? nem tudom mivel helyettesítsem a panadolt meg a nurofent. ezek egyike sem jó, de milyen alternatíva van?

    VálaszTörlés
  53. A hajókiránduláson a 44. Burry. De most már tényleg nem lehet jelentkezni, mert elsüllyedünk:-))) - az ellen nem véd a paleo; hacsak edzetten ki nem úszunk a partra:-)))

    VálaszTörlés
  54. Egyszerűen nem emlékszem, hogy kérdeztem-e már: Ti nem vettétek észre, hogy világosabb ruhákat hordtok, mint akkor amikor nyugati étkezésen voltatok? Mert én már a kutyasétáltatásra is alig bírom felvenni a paleo előtti kifogyott (ez a kihízott ellentéte vagy mi?) fekete ruháimat, annyira nem én vagyok már ez a szín. Még a virágos ruhánál nem tartok, de már a barnát is sötétnek tartom, haladok a drapp felé.

    VálaszTörlés
  55. 60.kutyus Rozcsika
    Én kifejezetten szeretem a tiszta feketét...:-)

    VálaszTörlés
  56. 58.Szabó Csilla
    Én annak ideején priznicet (vizes borogatást a törzsre, nem a homlokra és a kézfejre), illetve magas láz esetén hűtőfürdőt is gyakoroltam. Beültetni langyos vízbe a kádba, és fokozatosan hűvösre cserélni a vizet, ameddig bírja a gyerek. Ezek nagyon hatásos lázcsillapítók, és legalább nem lesz baja tőle.

    VálaszTörlés
  57. Szakesz, MW

    Mióta csinálod?
    Mi 3 hete kezdtük a nagy fiaimmal, szépen haladunk, bár egyenlőre elég könnyűnek találjuk.
    Viszont most meginogtunk egy kérdésben.. A 2-3 edzősorozatot Ti hogyan értelmeztétek?

    VálaszTörlés
  58. Szabó Csilla

    Szó szerint ezt ajánlanám én is, mint MW. Talán annyi kiegészítéssel, hogy az éjszakába azért 39 feletti lázzal nem nagyon engedtünk be gyereket. Mi a Cataflam V-t használtuk.

    VálaszTörlés
  59. Kedves BB és többiek,
    remélem, még idejében jelzem, hogy felszabadul a két helyem a hajóra. Sajnos mégsem tudom megoldani, hogy délelőtt dolgozzam, és nincs több szabim sem :(

    VálaszTörlés
  60. 64 snovi
    Az eleje tényleg könnyű, hacsak nincs valaki nagyon leépülve :) Hamarosan ki fog számotokra derülni, hogy vannak könnyebb és nehezebb gyakorlatok. A húzódzkodás a legnehezebb a négy alapból, azzal sokkal lassabban lehet haladni. Ott változtattam is a lépéseken, mert nem volt hozzá megfelelő eszközöm, ezért inkább negatív húzódzkodásokat csináltam, és utána fél húzódzkodásokat. Most már teljesen fel tudom magam húzni néhányszor.
    A guggolással nagyon gyorsan lehet haladni, amíg el nem érsz a féloldalas technikákig. Na azok már szintén nem egyszerűek, mert egyensúlyozni is meg kell tanulni. Ebben is változtattam, egy ajtófélfába szoktam kapaszkodni nyújtott karral és úgy lépegetni a kezemmel föl-le, segítségként. De ez már olyan szintű izommunka nekem, (bemelegítésnek súlyzós zárt lábas guggolást csinálok hozzá), hogy majdnem egy hétre leamortizálja a vonatkozó izomcsoportokat.

    A 2-3 sorozatot én úgy értelmezem, hogy 2x 3x annyit csinálsz egy gyakorlatból, amennyit egyszerre bírsz. Például legutóbb a nyújtott lábemelésből csináltam 12+10+8-at, és egyenes hídból 35+28-at. Egyébként ajánlom, hogy készítsetek edzésnaplót, hasznos és motiváló is lehet visszanézni.
    Tavasszal kezdtem.

    Kiegészítésként súlyzózni is szoktam. És 1-2 hetente nyomok egy fuss az életedért edzést a Margit szigeten. Klasszikus intervallum edzést csinálok, 8 db 30 másodperces sprint másfél perces szünetekkel. A maradékot pedig lefutom a maximális tempómban. Van olyan alkalmazás a telefonomon, ami jelzi, hogy mikor milyen szakasz jön, így nem kell az órával törődnöm, és közben kedvemre való zenéket játszik :)Ezt az edzést nagyon élvezem, egész megváltoztatja a közérzetem, már attól reflex-szerűen jól érzem magam, ha bármikor megyek át a villamossal a hídon és útközben meglátom a szigetbejáratot.

    VálaszTörlés
  61. 63.MW 65. Snovi
    köszi a válaszokat, az enyémek még csak 6 és 2 évesek és a cataflamot nem használhatom náluk. a hűtőfürdő az jó, azt én is használni fogom.
    De akinek pici gyereke van, az mit használ? Régebben mit használtak a szüleink? Kaphatóak még azok a gyógyszerek?

    VálaszTörlés
  62. Csilla,
    én alapvetően semmit, sok folyadékot, 39 fölött hűtőfürdőt. Ha nagyon szar a helyzet, akkor Nurofent szoktam, de tudom, hogy nem jó :( Úgy emlékszem, hogy kúpot kaptunk, amikor kicsik voltunk, aminphenazone-t, én is adtam nekik párszor, az kifejezetten kicsiknek van és vényköteles.
    Egyébként van Cataflam csepp kicsiknek. Csak lázcsillapításra nem javasolják, mi fülgyulladáskor kaptuk.

    VálaszTörlés
  63. Szakesz és Zsóka sajnálatosan lemondta a kirándulást, tehát a hajón 4 hely szabad még, lehet jelentkezni.

    VálaszTörlés
  64. 15. Macskacicó:

    köszönöm! :) a mennyiséget illetően: milyen esetekben lehet sok a meszesedés/csontritkulás javításához szükséges K2 vitamin mennyiség?
    pl. amikor aput megműtötték, kb 2 hétig véralvadásgátlót kapott. ekkor ugye figyelni kell a mennyiségre, de ez még szeptember elején volt. szóval nyugodtan szedheti a 100 mcg-t?
    van még hasonló állapot? pl alacsony vagy magas vérnyomás, stb?

    nem szeretnék véletletnül bajt okozni! :)

    köszi!

    VálaszTörlés
  65. 71. Dénes:
    Hű, ennyire már nem tudom, azt tudom, hogy aki véralvadásgátlót szed (mert anyóspajti is azt szed), annak még olyan kajákat sem szabad enni, amiben sok K vitamin van. Itt egy cikk, ebben nincs az, hogy a vérnyomásprobléma akadálya lenne a K vitamin szedésnek. De én sem szeretnék bajt okozni, nehogy túl sokat kapjon.
    Vérzékeny, terhes betegek vannak még felsorolva. Esetleg kutakodj magad is még :)

    A K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?
    A cikk végén van, kik ne szedjék.

    VálaszTörlés
  66. 72. Macskacicó:

    köszi! akkor még kutakodok, és kérdezek itt. :)
    kérdés tehát:
    idős emberek K2 vitamin-pótlásánál mire kell figyelni a mennyiség meghatározása során? milyen esetekben kell óvatosan adagolni?

    köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  67. Dénes2012. december 3. 15:19
    itt nézz utána:
    K vitamin

    Idézem, ha nehéz lenne megtalálni:
    "Egészséges embernek kell-e aggódnia a K vitamin túladagolás miatt?

    Bár a K vitamin szükséges az egészséges véralvadáshoz, túl sok K vitamin bevitele nem növeli meg a abnormális rögképződés kockázatát. Ennek magyarázata az, hogy a K vitamin a koagulációhoz (vérsejtek összetapadásához) szükséges proteint karboxilálja, de ha ez már 100%-ban megtörtént, további K vitamin nem tudja fokozni ezt. Azoknak az embereknek, akik hajlamosak a fokozott rögképződésre, mert pl. mesterséges szívbillentyűvel élnek, pitvarfibrillációban szenvednek, olyan véralvadásgátlót írnak fel, mint a warfarin. Ezek a szerek zavarják a koagulációs fehérje karboxilációját. Akik ilyen gyógyszert szednek, azoknál óvatosan kell a K vitaminnal eljárni.
    A K2 vitamin biztonságosságát mutatja, hogy Japánban azon a vidéken, ahol sok nattot fogyasztanak, az emberek vérében a K2 vitamin többszörösét találni (36). Ennek hatására kevésbé ritkul a csontjuk, kevesebb a csonttörés és kevesebb a szívroham (23, 30,36,46,63-65).
    Bár az FDA által ajánlott napi fogyasztás 65 mikrogramm/nap, a megfelelő véralvadás elérésen túli előnyöket a napi 100 mikrogramm/nap mennyiség biztosítja. "

    VálaszTörlés
  68. Én még nem vagyok anyuka, de úgy tudom piciknek ilyen kúpot szoktak adni ( legalábbis emlékszem, mikor kicsi voltam, 3 éves és kaptam, de borzasztó volt). Jah igen és aki mondta, a priznic nagyon jó, nekem sokat segített, bár tény, hogy a gyerekek nagyon utálják.

    Egy kérdés a többiekhez: 3 hete volt egy megfázásom, be is gyulladt a szemem, köhögtem, rosszul voltam és a hátam is fájt. Most már elmúlt, viszont köhögések még előfordulnak és az folyamatosan megvan, hogy fáj a hátam, ha levegőt veszek, meg mintha nehezebben is venném a levegőt. El kéne mennem dokihoz esetleg?:) Ilyet még sosem tapasztaltam egyébként. Vagy még mindig a gyógyulás fázisban lennék?

    VálaszTörlés
  69. 75. Amélie
    Én csak nyelvtanárként tanítom a betegségeket és a tüneteket, ez alapján amit írsz, az még tüdőgyulladás is lehet, szóval szerintem nézesd meg.

    VálaszTörlés
  70. Fegyencedzés:
    Mindig elkezdem, aztán abbahagyom. Egyszerűen dögunalom nekem :( Inkább végigcsinálom az egyórás Callaneticset heti egyszer... Pedig jó lenne erősíteni az ízületeimet is, meg menőzni az egylábas guggolással meg a húzódzkodással :) Ti milyen gyakran edzetek? Eleinte heti 2-t ír, ezt betartjátok?

    VálaszTörlés
  71. 77:
    "Ti milyen gyakran edzetek? "

    Én aztán abszolút rendszertelenül szoktam. Olyan napokon, mikor bringán összejön legalább 30-70 km, akkor teljesen mellőzöm. A garázsban felheggesztettem egy rudat az ajtó fölé, aztán ha átmegyek alatta, akkor húzódzkodom egy tizest. Ez ma már 3* megtörtént, de még lefekvés előtt kimegyek tűzifáért, akkor megint rászánok pár percet. Persze ilyenkor inkább 5 húzódzkodás, 10 fekvőtámasz, addig nyomom körbe, míg ki nem döglök...

    VálaszTörlés
  72. 67. Szakesz:

    "Klasszikus intervallum edzést csinálok, 8 db 30 másodperces sprint másfél perces szünetekkel. "

    Vagy bringával lépést tartani a városi kocsiforgalommal. Ez is jó intervallumozás. Pár hete kísérleteztem egy kormányra szerelhető mini kamerával, így megörökítettem egy ilyen
    "futamot" .

    VálaszTörlés
  73. 79 Descalcez
    "...futamot..."

    Azóta megszeretted a gyerek zenéjét? :-) Szuper a felvétel.

    VálaszTörlés
  74. Anna .Willson2012. december 3. 17:55:

    Köszönöm! Ezt olvastam én is. Pont az a kérdésem, hogy milyen egyéb rizikófaktorok vannak az ott felsoroltakon kívül: " Azoknak az embereknek, akik hajlamosak a fokozott rögképződésre, mert pl. mesterséges szívbillentyűvel élnek, pitvarfibrillációban szenvednek, olyan véralvadásgátlót írnak fel, mint a warfarin."
    Mint írtam, apum 78 éves, szeptemberben combnyaktörése volt, akkor két hétig véralvadásgátlót kapott, azóta nem. mivel azonban idős, és minden baja van szegénynek, elképzelhető, hogy esetében más is rizikófaktor lehet, de mondjuk nincs felsorolva, a cikkben, és nem tudok róla. :)

    szóval a kérdés, hogy vannak-e még olyan helyzetek, amikben óvatosan kell adagolni a K2-t, ha vannak, akkor mik azok, és ilyen esetekben mennyit szabad? :)

    nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  75. 75. Amélie2012. december 3. 18:06:
    Igen, jól tudod, a priznic, meg a hűtőfürdő sokat segíthet a lázcsillapításban, a neten találtam, de magam se tudnám jobban mesélni a tennivalókat:
    http://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/188/laz-es-lazcsillapitas

    A másik kérdés, amit felvetettél:
    "Egy kérdés a többiekhez: 3 hete volt egy megfázásom, be is gyulladt a szemem, köhögtem, rosszul voltam és a hátam is fájt. Most már elmúlt, viszont köhögések még előfordulnak és az folyamatosan megvan, hogy fáj a hátam, ha levegőt veszek, meg mintha nehezebben is venném a levegőt. El kéne mennem dokihoz esetleg?:) Ilyet még sosem tapasztaltam egyébként. Vagy még mindig a gyógyulás fázisban lennék?"
    Igen, szerintem feltétlenül el kéne menned egy megbízható dokihoz,
    és nagyon is lehetséges, hogy "tüdőgyuszi" lesz a diagnózis, és szerintem az is igen: hogy már a gyógyulási fázisban vagy,
    de pont ezért, nagyon kéne törekedni arra, hogy az esetleges további komplikációkat el tudd kerülni.

    VálaszTörlés
  76. Sokat gondolkozom mostanában a nem paleo rizsen és batátán, én is vettem ilyent, még nem ettem belőle, de ha még sokat agyalok, akkor nem is fogok. Csak azért írok a gondolataimról, mert sokan itt esznek rizst az edzéseik miatt. A rákról van szó. Megállapítottuk, hogy a hús fehérjéje jó építőeleme a ráksejtnek, a tégla, csak ha nincs mivel beépíteni, nincs a gyorsan felszívódó szénhidrát adta cukorfelesleg és inzulinfelesleg, kalória, akkor a téglákkal nem lehet falazni, nem tud növekedni a rák. Lásd Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei könyv, 112. oldal, a rák ellen hatásos kalóriacsökkentett étrendről. Ott két étrend van megemlítve rák esetén, a mindenből nagyon keveset és a ketogén étrend. De ha valaki sok húst eszik, mint a paleoban, annak egyáltalán nem szabad gyorsan felszívódó szénhidrátot enni. Hacsak tényleg nem úgy él, mint egy sportoló, meg egy bányász. Itt van ez az én kiskutyám. Két éve lett egy szívbetegsége, erre paleo módon kezdett enni és még akkor csak olyan tápot találtam neki, amiben rizs volt. Tehát a normál kukoricás és gabonás kutyatápokhoz képest megnöveltem a húst az ételében, de kapott rizst is. Viszont a szíve miatt nem mozgott, meg idős is már. És egy fél év múlva kezdett vérezni a hüvelyéből (pérájából), és amikor már fél év múlva egyszer elöntötte a vér, akkor meg kellett műteni, ha kibírja a szíve, ha nem. Jó, tudom, hogy a 10 évig evett kukoricás kutyatáptól is fejlődhetett benne a rák, de az mégis furcsa, hogy pont a húsrész megnövelésekor indult be rákos sejtburjánzás. Hirtelen lett sok "tégla" és a rizstől lett "malter is".
    Összegezve, szerintem nem olyan vicces ez a rizsevés paleo mennyiségű hús mellé.

    VálaszTörlés
  77. 83. kutyusRozcsika

    Ebben van valami, csakhogy a "paleo mennyiségű hús" kérdése korántsem egyértelmű. Nem tudom, mennyien osztják itt a 70-80% hús elvét, de alapvetően két olyan téma volt, amiről viszonylag újdonságként beszélgetünk mostanában:
    1. az ún "biztonságos" keményítők - ide tartozott a fehér rizs, édeskrumpli, főzőbanán, kizárólag sportolás esetén és idején! Ilyenkor az izmok felszívják a szénhidrátot, nem a ráksejteket táplálja.
    2. a fogyasztandó fehérje mennyisége - szó volt a testsúlykilogrammonként 1 gramm (?) zsírmentes fehérjéről, hogy ennyi lenne az ajánlott napi mennyiség. Ez nem az a "paleo mennyiségű" fehérje, ami itt korábban elterjedt.
    És így, a kettő együtt már szerintem nem ráketető táplálkozás.

    VálaszTörlés
  78. 83 Kutyus Rozcsika
    ezen a logikai alapon akkor szőlőt vagy banánt vagy szilvát stb. se szabadna enni egyáltalán, ha nem vagy sportoló vagy bányász :)
    Mondjuk, ha valakinek a séta jelenti a paleó mozgásformát, az megoldható zsírból is. De ha anaerob tartományban is edzel (ami szerintem igencsak tanácsos), akkor előbb-utóbb szembe fogod magad találni azzal a problémával, hogy szükséged van egy kis plusz cukorra, különben vagy túlságosan lefogysz, nem tudsz regenerálódni, magas lesz a kortizol szinted stb. stb.

    A paleó nem feltétlenül jelent egyet a sok hússal. De ha sok húst eszel, akkor olyat is lehet csinálni, hogy ciklikusan kevesebb húst eszel. Zsírból nyugodtan lehet pótolni az ilyenkor kieső kalóriát.
    Ne gondold, hogy aki kiegészítésként eszik keményítőt, az nyakra-főre habzsolja a főtt rizst. A paleó számomra azt jelenti, hogy ésszerűen étkezem. Ez ott kezdődik, hogy a nagy rizikót jelentő élelmiszereket kizártam, de vannak olyan ételek, amelyek nem feketék vagy fehérek. Például a gyümölcsök, a magvak, és a "biztonságos" keményítők Ezeket ésszerűen fogyasztom, ahogy a pillanatnyi helyzetben legideálisabbnak találom. Ha nem mozgok, akkor ketogén, vagy ahhoz közeli az étrendem. Ilyen akkor van, ha beteg vagyok, vagy tehermentesítő hetet tartok. Ha rendesen edzek, akkor legalább hétvégén eszem egy kis keményítőt (összesen 150 g körül, több részletben a hétvége alatt) vagy edzős napokon az esti étkezésembe kerül 30-50 g gyorsan felszívódó szénhidrát.

    VálaszTörlés
  79. 77 Ilona
    Változó gyakorisággal edzek. Általában másnaponta-harmadnaponta. Főleg, amikor kedvem van, érzem magamban az energiát. Ez sok mindentől függ, leginkább attól, hogy kialudtam-e magam. És nálam is, mint Desnél, útba esik jövet menet a húzódzkodó rúd, szóval sokszor csak úgy, ha eszembe jut, húzódzkodok párat :)
    Érdekes, én egyáltalán nem találom unalmasnak a fegyencet. Inkább örülök, hogy néhány percig kikapcsolhatom az agyam, és csak a mozgásra figyelek, meg a zenére, ha hallgatok közben. Pont az tetszik benne, hogy az én nagyon feszes időbeosztásomba is belefér, mert mondjuk teregetést vagy mosogatást megszakítva csinálok pár sorozatot.

    79 descalcez: jó a videó :)

    VálaszTörlés
  80. Valahogy a lényeget nem tudtam jól megfogalmazni, azt akartam mondani, hogy a nyugati táplálkozásban annyira sok vacakkal pótolják a húsrészét az élelmiszernek, hogy már annyira kevés az értékes húsfehérje az ételben, a ráképítéshez használható "tégla", hogy hiába van ott a sok szénhidrát, a sok "malter", a fehérje hiányában csak minden negyedik ember lesz rákbeteg. Szinte az ócska kaja rákvédő hatású. A bajom az, hogy a paleoban viszont már ott a sok húsfehérje, ami a rizzsel egy kedvező egyveleg a ráksejteknek. A paleózó ember családtagjaira is gondolok, amikor azon izgulok, hogy aki a paleo ételek mellé továbbra is eszik kenyeret, meg iszik tejet, az előbb lehet rákos, mintha a nulla hústartalmú párizsikat enné vagy tésztát tésztával.

    VálaszTörlés
  81. 84 MW
    Köszi, jól összefoglaltad a lényeget.

    VálaszTörlés
  82. Egy ilyen UV-mérőt találtam, látott már valaki ilyet, jó lehet valamire...?
    http://www.grando.hu/rado-uv-sugarzas-mero-1517449182

    VálaszTörlés
  83. Ezt a 70-80% húst, ezt ki találta ki?

    VálaszTörlés
  84. BB Paleovital.hu társalgójában találtam egy bejegyzést, aminek nagyon örültem. Egy gyógyulástörténetben az illető megemlítette, hogy a paleo óta nem álmodik vadakat. (49. Bacse 2012.09.02.) Azért az hihetetlen, hogy csak ketten lennénk ilyenek, de mind1.

    VálaszTörlés
  85. BB paleos diétás naplója

    Ez a blog szünetet tart

    A kért blog gazdája úgy döntött, picit szünetelteti a blogírást. Azaz a blogja megvan, csak jelenleg senkinek nem akarja megmutatni.

    VálaszTörlés
  86. Smirgli! Olvasd el a Gyógyulástörténetekből a legfrissebbet, T írta.

    VálaszTörlés
  87. Rozcsika 93.
    Juhééé! :-))) Hát nagyon örülök, eddig kb. ő az egyetlen, hozzám hasonló beteg, akit - úgy tűnik - sikerült meggyőznöm, és be is jött neki.
    Bizony sok kellemetlen beszólást kaptam az Index Autoimmun betegségek topikjában, de most úgy érzem, megérte, hiszen legalább egy embernek jobbra fordult az élete! :-)) Megyek, és gyorsan belinkelem T. levelét (ill. nem lehet linkelni sajna...), hadd olvassák még többen!
    Köszi, hogy szóltál, Rozcsika!
    Van egyébként egy kedves ismerősöm, egy másik RA-s lány, akinek viszont sajnos nem segít a paleó, több hónap után is mindene fáj, és nem értem, miért... Ezért fel is adta a paleót, de én biztattam, jöjjön ide, kérdezzen, pontosítsuk, mit eszik, mit nem stb. Hát remélem, egyszer idetalál...

    VálaszTörlés
  88. 80: kutyus Rozcsika2012.

    "Azóta megszeretted a gyerek zenéjét? :-) "

    Ez nem az a "zene". Ez nem hip hop :) Elhallgatom én a klasszikusokat is. Ne gondold, hogy mindig ilyen csörömpölésre lennék kíváncsi, mint amit a video alatt hallottál. Azonban próbáld ki, ilyen "csörömpölésre", akár 5 kg-al többet pakolhatsz a rúdra, és még akkor is 3-al többször felemeled :)

    83:
    " Megállapítottuk, hogy a hús fehérjéje jó építőeleme a ráksejtnek, a tégla, csak ha nincs mivel beépíteni, nincs a gyorsan felszívódó szénhidrát adta cukorfelesleg és inzulinfelesleg, kalória, akkor a téglákkal nem lehet falazni,"

    Ez a gondolat picit sántít. Ha több fehérjét viszel be, mint amit az építkezéshez elhasználsz, a felesleget elégetheted mint közönséges cukrot. Ha ez nem történik meg, akkor a fehérjék cukorrá vagy zsírrá alakulnak, típustól függően. Methionine, cysteine, valine, threonine, alanine, aspartic acid, glutamic acid, glycine, histidine, proline, serine, és arginine glukózzá alakul át. Leucine és lysine -ből ketonok lesznek. Phenylalanine, tyrosine, isoleucine, és tryptophan bármelyik irányba konvertálódhat. Tehát ha van többlet fehérje, lesz inzulin is bőven.


    87:

    " vacakkal pótolják a húsrészét az élelmiszernek, hogy már annyira kevés az értékes húsfehérje az ételben, a ráképítéshez használható "tégla", hogy hiába van ott a sok szénhidrát, a sok "malter", a fehérje hiányában csak minden negyedik ember lesz rákbeteg. "

    Silány élelmiszereknek is tökéletes a fehérjeprofiljuk, legalábbis szépen kiegészítik egymást. Viszont benyelnek velük elég lektint is, ami történetesen inzulinreceptorokhoz kötődve nyitva hagyhatják a gukóz transzporteket. Főleg a tejtermékek rádupláznak az inzulinválaszra, tehát a rákos sejtek kedvükre szaporodhatnak.

    "Szinte az ócska kaja rákvédő hatású. A bajom az, hogy a paleoban viszont már ott a sok húsfehérje, ami a rizzsel egy kedvező egyveleg a ráksejteknek."


    Ez pedig azért sántít, mert a túl sok fehérje akár kalóriarestrikcióban is borítja az IGF-1:IGFBP-3 arányát, tehát megint ott vagy, ahol a part szakad. A paleo elmélet számomra itt sántít,
    hisz akármerre indultam, mindig az jött le, hogy az ősember igencsak sok fehérjét ehetett, eleve mert a fűvel legeltetett állat húsa zsírszegény, nyárson sülve meg kicsepeg belőle az a kevés is. Így aztán ehetett velős csontot, meg agyvelőt, de ugye a mai paleo legritkábban szól ilyen kajákról. A kitavaiak napi 370g szénhidrát bevitel mellett sem rákosodnak, kulcsszó, hogy reggel 4 IU körül van az inzulinszintjük. Persze az az 1600 kcal sem túl sok, ráadásul egész nap jönnek mennek, kókuszfákat másznak, stb. Alacsony kalóriasűrűségű kajából úgysem tudják túlenni magukat. Nap 1.2 kg édeskrumpli az azért nem kis adag. Szerintem sokunkon kifogna naponta ennyi batátát legyömöszölni...

    " A paleózó ember családtagjaira is gondolok, amikor azon izgulok, hogy aki a paleo ételek mellé továbbra is eszik kenyeret, meg iszik tejet, az előbb lehet rákos, mintha a nulla hústartalmú párizsikat enné vagy tésztát tésztával."

    megint cáfolni fogom. A kenyér is kb. 10% fehérje, meg a tecsós párizsiban is van elég fehérje. Igaz, nem állati, hanem glutén, meg szója és tejfehérje. De ezen inkább a Norbi ügyfeleinek kellene izgulni, hisz ők meg tömény glutén és szójafehérjékből pancsolt kakóscsigákat eszegetnek. Én maradok az állati fehérjéknél. Rákkal kapcsolatban meg nem töröm magam, hisz a ráknak hosszú időn át tartó gyulladás készíti elő a terepet.

    VálaszTörlés
  89. 90: szengab

    Hát ebből valahogy Burry óta lett szállóige. Bár Kurt Harris weboldalán is van szó ilyen arányokról, de nála 50-80% zsírbivitel van meghatározva, főleg állati eredetű forrásból, ami megintcsak NEM 80% húsevést jelent. Ha kalóriában számoljuk, akkor akár talicskányi zöldség és egy darab szalonna is ezeken a határokon belül mozogna.

    "Archevore eaters typically range from 5-35% carbohydrate, from 10-30% protein and from 50 to 80% fat (mostly from animals) but wider ranges are entirely possible if you are not dieting and you are meticulous about the quality of your animal food sources."

    VálaszTörlés
  90. 83. kutyus Rozcsika:
    95. descalcez:

    Én örülök, hogy felhoztátok ezt a témát, köszönöm az okfejtést és hogy megosztottátok a gondolataitokat, nagyon hasznos volt.

    Tud valaki valamilyen viszonylag jófajta de nem túl drága probiotikumot ajánlani, amit patikában is lehet venni? Köszi.

    VálaszTörlés
  91. 90. szengab

    "Ezt a 70-80% húst, ezt ki találta ki?"

    Ezt Burrytől tudjuk így, illetve az ő megfogalmazásában 70-100% közötti húst kellene enni (!!)

    VálaszTörlés
  92. Egy kis segítséget kérnék tőletek: egy ismerősömnél magas inzulinszintet állapítottak meg, és ugyan eltiltották a cukortól, csokitól talán kenyértől, tésztától is, viszont napi ötszöri étkezést írtak neki elő. Az illető aktívan sportol évek óta (aerobic edző) tehát a mozgásmennyisége megvan, de nekem ez az ötszöri étkezés kicsit soknak tűnik. Ennek nem egy állandóan magas inzulinszint lesz a következménye?
    A másik: mit tudtok arról, hogy hogyan állapítják meg az endometriózist? Ugyanennél az ismerősömnél probléma, hogy gyakran van nőgyógyászati problémája, könnyen felfázik, talán 4-5 cisztája is van. Azt mondták neki, hogy az endometriózist csak laparoszkóiával lehet behatárolni, de ebbe nem akar belemenni.
    Köszi előre is.

    VálaszTörlés
  93. 90, 98 szengab, MW
    Szerintem is Burry-nek volt ilyen orvosi tapasztalata, hogy beteg embereken ez az arány segített. Én akkor úgy gondoltam, hogy a megevett mennyiség 70-80%-ának kell hús+zsírnak lennie. Tehát térfogatában 70-80%-ról volt szó, hiszen egyszerű, meg nem egyszerű embereknél is, nem életszerű, hogy kalóriában, meg grammokban beszéljünk arról, hogy mennyi gyümölcsöt, zöldséget, húst egyen meg valaki. Ha még a ketogén irány felé megyünk el, akkor a megevett mennyiség 60%-a zsír, 20%-a színhús. Én biztos vagyok abban, hogy a tányéron lévő ételkupacok nagyságában kell mérni ezeket a százalékokat és ebben könnyű is mérni. Burry többször meg is védte ezt az arányt, amikor Descalcez a gyümölcsök 20%-nál nagyobb arányáról írt, emlékszem azt írta, hogy ez nem Des-től függ, mert neki más a tapasztalata, gondolom ízületi fájdalmaktól szenvedő emberekre gondolt.

    VálaszTörlés
  94. 95 Descalcez
    Jó, akkor megeszem a batátát párolt leveszöldséggel.
    Mivel agyilag lefáraszt ez a biokémiai infotömeg és mindig van jópár ellenreguláció, tehát valószínűleg fogalmunk sem lehet, hogy mi történik az emberi testben én a statisztikának jobban hiszek. A kérdésemre a választ abban kapnám meg, ha azt néznénk meg, hogy nyugati táplálkozáson lévő emberek közül az lesz-e előbb rákos aki több húst evett. Mert szerintem az lesz, ezért is lehetett a hús+rizs ekkora mumus. Mert azt senki nem tudta megvizsgálni, hogy több hús, de répával, zöldséggel viszont nulla rák, mert még nem voltak paleósok a nyugati világban, a természeti népek meg ugye máshol és máshogy' élnek.

    Azért rugózom ezen a témán annyit, mert ha egy családban paleón van a nő, aki főz de a férje nem, mert kenyeret is eszik, tejet, sört iszik, akkor a megnövekedett hús az asztalon a nőt egészségessé teszi, mert ő párolt zöldséggel eszi, de a férjet esetleg megbetegítheti, mert ő még evett hozzá kenyeret is. Tehát aki kenyeret eszik, annak lehet, hogy nem szabadna annyi húst ennie.

    VálaszTörlés
  95. javítás: !!!!
    ezért is lehetett a hús+rizs ekkora mumus helyett hús+zsír !!!!!

    VálaszTörlés
  96. Rozcsika, szerintem azért is kijöhet ez az eredmény, mert a nyugati táplálkozásban egybeesik a sok húst fogyasztók és az egészségükkel egyáltalán nem törődő, tehát többet ivó, dohányzó, ipari termék evő, nem sportoló emberek halmaza.

    VálaszTörlés
  97. 103 Szakesz
    Egészen biztos vagyok abban, hogy a zöld könyvben találnék egy bekezdést, ami egy olyan vizsgálatról szól, ahol ezeket a zavaró tényezőket kiszűrték a vizsgált személyeknél. Most olvassam újra az egészet? Mondjuk jól szórakoznék, az nem kétséges. Biztosan van egy kedvenc kutatási anyag, amit a nyugati orvoslás hívei vagy a koleszterinhívők előszeretettel lobogtatnak újra és újra, ami arra bizonyíték, hogy a vörös hús árt és még lehet, hogy igaz is, ha burgonyával, rizzsel ették meg azt a húsmennyiséget. Na azt kellene elolvasnom. Magyarul.

    VálaszTörlés
  98. 94.smirgli
    Szóval te vagy az, akkor itt is megköszönöm neked, mert életemben először a paleoról tőled, ott azon a fórumon hallottam. Azért nem rögtön kezdtem el én sem ( hiába a szemellenző rajtam is ott volt) , kellett hozzá az is, hogy a lányomról kiderült szintén autoimmun ( ő pajzsmirigyes ) , neki kezdtem kutakodni s jutottam újra a paleohoz. A drasztikus TSH értéket letornáztuk 5 hónap alatt normál tartományba, szedi hozzá a gyógyszerét is, szerencsére minimális mennyiséget. Közben a fényérzékenységem megjelenése után végső elkeseredésemben fogtam hozzá én is. Az eredmény ahogy Gábor is írta: újjászülettem.
    Nem én vagyok az egyetlen akinek segítettél,hisz én is adom tovább a tapasztalataimat más hasonló betegségben szenvedőknek is. Van aki elereszti a füle mellett, persze egyszerűbb 1 majd 2, majd egyre több bogyót bekapni, mint változtatni, a felhozott kifogásokkal pedig tele a hócipőm. De van jó pár ember aki megpróbálta és tartja és javul!!!!!!!! Legutóbbi sikerünk egy PCOS-es és IR-es fiatal, duci lány eredményei, amelyek szinte tökéletesek, illetve gyönyörűen adja le a fölös kilókat is . Vele járok futni hetente 3-szor, mert bizony futni is járok, én aki szinte mozgásképtelenségre voltam "ítélve".
    Nem tudom az ismerősödnél mi lehet a gond, valószínűnek tartom még tovább kellett volna szűkíteni az ehető ételek körét, az első időkben én sem tudtam pl. paradicsomot-paprikát sem enni. Sajnálom, hogy feladta a paleot!
    Amennyiben úgy gondolod másold be a történetem az említett fórumra. Én is gondoltam már rá, de aztán úgy döntöttem, hogy aki süket akar maradni, annak fölösleges a fülébe kiabálni.
    Smirgli! Köszönöm neked!

    VálaszTörlés
  99. 105 taknater
    Nekem bepárásodott a szemem a Te történetedtől. Gratulálok a döntéseidhez! Én is a gyerekem baja miatt léptem arra az útra, ami végül a paleóig vitt. Orvos rokonokkal a hátam mögött kellett rájönnöm, hogy orvos rajtam nem tud segíteni, csak egy szakácsnő. Érdemes belenézni abba a TV sorozatba ami a koreai királyi udvar konyhájában játszódik. Sajnos a címét nem tudom. Ott ha az uralkodót fejfájás gyötri azt a konyhafőnökkel közlik, mert akkor olyan ételben kell gondolkozni ebédre, amitől meggyógyul a beteg.

    VálaszTörlés
  100. taknater 105:
    Szia itt is! :-)
    Már beírtam tegnap (ugye biztosan az "Autoimmun betegségek topikra" gondolsz?), de csak a gyógyulásoldal linkjét tudtam, de sztem úgy se nehéz megtalálni.
    Viszont szerintem inkább neked kellene bemásolnod az egész levelet, úgy az igazán hiteles, mert biztos olvastad, hogy egyes felettébb korlátolt, "csupaszív", de inkább szánalomraméltó beteg emberek a gyógyulástörténeteket is kitaláltnak gondolják (mivel legtöbbször keresztnevek vagy még annyi sincs aláírásként), csak hogy magukat meg a hitüket igazolják az orvostudományban és a gyilkos gyógyszerekben... :-/
    Ennyit, egy copy+paste-t igazán megtehetünk még, hátha csak további 1 ember is megpróbálja a paleót.
    Győzködni nem kell, már én is megtanultam (még a moderátor is kirakott miatta egy időre, "reklámozás" ürügyén), de időről-időre be fogom linkelni a gyógyulástörténeteket, juszt is, mert ezek önmagukért beszélnek!! :-)

    VálaszTörlés
  101. Merrea 99.:
    Hugomnak volt endometriózisa és műtéte is, tőle kérdeztem, és azt mondta, nagyon hozzáértő orvos UH-gal is meg tudja állapítani, hogy csokicisztát (endo) vagy funkcionális cisztát lát-e, de 100%-osan tényleg csak a laparoszkópiával vett minta és a szövettan tud biztosat. Mindenesetre érdemes legalább UH-gal ellenőrzni időnként, mert ha nagyra nő, és rossz helyen, a petefészek is könnyen rámehet...

    VálaszTörlés
  102. 100: kutyus Rozcsika2012.

    "Én akkor úgy gondoltam, hogy a megevett mennyiség 70-80%-ának kell hús+zsírnak lennie. Tehát térfogatában 70-80%-ról volt szó, hiszen egyszerű, meg nem egyszerű embereknél is, nem életszerű, hogy kalóriában"

    Pedig ezt mind kalóriaszázalékban szokás kiszámolni. Teszem azt, 15 dkg. szalonna és egy kg káposzta kitesz 53% zsírt, 34,9% szénhidrátot, valamint 12.1% fehérjét. Ugye térfogatban a kg. káposzta és a 15 dkg. szalonna hol van egymáshoz.

    104:

    "hogy igaz is, ha burgonyával, rizzsel ették meg azt a húsmennyiséget. Na azt kellene elolvasnom. Magyarul."

    Megint idézném a köszvényes tanulmányt.

    Ebben 40% szénhidrátot, 30% fehérjét, valamint 30% zsírt etettek a kísérleti alanyokkal. Ilyen tömény fehérjét nem szoktak a nyugati étrenden élők enni. Ugyanakkor 1600 kcal-nak a 40%-a 640 kcal, ami nem kevés, 152g keményítőt jelent, azaz ez lehetett akár fél kg rizs (főtt rizs tömege). Ez a tanulmány távolról nem paleo étrend, bár ennek ellenére így is a nyugati étrend okozta betegségekből való kimászásra jó példa.

    Ha már rákról került elő a szó, meg a paleoról, szerintem inkább a rengeteg sült húsban keletkező karciogének adnának aggodalomra okot. Bár ezt el lehet annyival intézni, hogy az ősember is sütött húst, meg hogy nem a karciogének okoznak rákot, hanem a szénhidrátok, én inkább maradok a húsok párolásánál.

    VálaszTörlés
  103. 109 Des
    Tudom én nagyon jól, hogy a kcal-ban megadott mennyiség nem egyenlő a térfogattal és mégis úgy érzem, hogy Burry így értette, hiszen amikor az idős nénikkel beszél, hogy mit egyenek, akkor nem a cronometer vagy mi használatát magyarázza el nekik, hogy ki tudják számítani a lehetetlent, hogy egy ételben mennyi volt a kalória, aminek amúgy sincs semmi értelme, mert kiderült, hogy az ember különös módon használja fel az elfogyasztott ételt teste életben tartására.
    De dec. 15-én megkapjuk erre a választ, mert Burry bejelentkezett a hajókirándulásra, tehát találkozom Vele.

    VálaszTörlés
  104. Örömmel láttam a Hírlevélben, hogy a Gastroyal, paleo webshopjában, ganodermás kávét árul. Vagyis a gyógygombák máris betörtek a paleo ételek közé.

    VálaszTörlés
  105. 109. descalcez2012. december 5. 20:38
    Próbáltam rákeresni a freeblogon maradt szövegekben, de pont Burry hozzászólását nem találtam, (valószínűleg elveszett) csak Paleolga idézte őt, hogy 50-100%. Akkor még közelebb voltunk az eredetihez, azt gondolom ez pontosabb ezért.

    VálaszTörlés
  106. rever2012. december 5. 22:47
    Ne keresd! Azóta már legalább egyszer összeomlott a blog...
    Nekem írta, a 70/30 %-ot. Kérdeztem: mi 30, mi 70?? Erre azt írta, hogy ez súlyszázalék, 70% hús (zsíros??), 30% egyéb. Nem részletezte jobban.

    VálaszTörlés
  107. Még hónapokkal ezelőtt az egyik paleo találkozón megkérdeztük Burryt, akkor azt mondta, hogy mennyiségre gondolt, amit kutyus Rozcsika is mond :)

    VálaszTörlés
  108. Sziasztok!
    Lehet,hogy ezt kerestétek ? ( beillesztem )
    beriferi


    1616. burry
    2012. 02. 03. 20:58
    1562. descalcez
    Egy pár gondolat a kemény paleo témához!
    1. ArányokA betegeknél történt megfigyeléseim szerint 50% hús alatt és 10 % gyümölcs felett a paleo nem működik. Nem okoz betegséget de jelzi szervezetünk, hogy nem jó! Így csak a következő két szélsőség között mozoghat:
    hús több mint 50% max 100%
    zöldség max 40 %
    gyümölcs max 10 %
    2.Minőség: zöldség nyers, gyümölcs szezonális, zsír állati, hús minél vörösebb
    3. csak ha éhes vagy akkor eszel
    4. kihágás nincs
    5. vitamin pótlás, csak a szükséges mértékben, ami jelenleg nem kiforrott
    6.mozgás 10-15 km sétának megfelelő, átlagos mozgásforma
    7. klórmentes víz
    8. a bőrrel érintkező anyagok esetében csak természetes lúgos anyagok,
    9. vegyszermentes ruhatisztítás
    vagyis, hard paleolit étrend kell hogy társuljon egyéb életmód beli viselkedéssel is! Lehetne folytatni a sort pl. fogmosás stb!

    VálaszTörlés
  109. 108. Smirgli
    Köszi, megmondom neki. Annál is inkább, mivel rövidesen szülni szeretne. Kérdés, hogy amennyiben tényleg endometriózisa van, hogyan sikerül teherbe esnie?
    Magas inzulinszint és napi ötszöri evés témában (amit a 99-ben kérdeztem) nem tud segíteni valaki? Jól gondolom, hogy az ötszöri evés nem segít, hanem ront?

    VálaszTörlés
  110. Nos én úgy gondolom, Burrynek ez már a szavajárása, hogy a "betegeknél ezt" tapasztaltam. Azt gondolom, hogy ez teljesen komolytalan, tipikusan olyan érv, amit aztán nem lehet megcáfolni. Ez olyan, mint amikor azt mondom: a saját szememmel láttam, hát hazudok én? Ki mondaná erre azt, hogy igen, hazudsz, nem láthattad. A betegekre való hivatkozás azt sugallja, mintha Burry ott állna felettük mérleggel, jegyzetfüzettel, és sok száz betegből kiátlagolta volna ezt az arányt. Természetesen nem hiszem,k hogy ez van, ő ajánlja saját elképzelése szerint ezt a betegeknek, akik közül aztán némelyik javul, és Burry ezt visszaigazolásnak veszi. Azt gondolom, nem szerencsés az szubjektív tapasztalást szembeállítani a tudományos állásponttal, s demagóg módon megtámogatni ezt azzal, hogy "én paleoorvosként mondom ezt", meg hogy " a betegeknél tapasztaltam ezt". Bocsánat, de ez parasztvakítás. Szerintem ilyen arány mellett elég gyorsan fehérjemérgezés alakulhat ki.
    Burry saját tapasztalata az is, hogy sportolni csak a nyugati embernek kell, mert a paleo nem hízik el. Mintha a sport azért lenne fontos, hogy fogyjunk.
    Az is Burry saját tapasztalata, hogy a vitaminok szedése nem jó, amit arra korrigált szembesítéskor, hogy a hordozóanyagokkal van a baj. Ugye, ez kicsit más, de a hordozóanyagokkal kapcsolatos problémákra abból következtetett, hogy a "betegek mondták". Bocs, de bejön egy beteg, ki tudja mit, hogyan eszik otthon, és azt mondja,neki ég a gyomra. Burry meg kigondolja ebből, hogy
    a, paleótól nem éghet a gyomoir
    b, akkor csak a vitamin okozhatja
    c, máris kész a paleo továbbfejlesztett változata: vitamint nem kell szedni. D vitamin különben is van a húsban. Annak nem néz utána, hogy 1 kg marhahussal 500 NE -vitamint viszel be.
    Óvjon minket az ég az ilyesfajta elméletképzéstől.
    Ezzel a 70-30% aránnyal annyi, de annyi embert meghülyített már, a Facebookon ezen nyavalyognak azok, akik persze nem a könyveimet olvassák, hanem a Facebookról akarják megtudni a többi hasonlótól, hogyanis kell paleó életet élni. Mert persze, aki elhiszi, hogy így kell enni, hiszen egy paleóorvos mondta, biztos alapos kutatások állnak mögötte, az erőlködik, hogy így egyen, aztán nemmegy neki, és némelyik valósíznűleg el is fordul a paleótól, hogy "na ez tarthatatlan". Szóval azt gondolom, a Burry féle "továbbfejlesztések" csak kárt okoznak. Mellesleg egy csomó autoimmunbetegtől hallom vissza, hogy nekik is ketogént tanácsolja. Miért is? Ki mondta, hogy autoimmun betegeknél a ketogén működik? Mi indokolja a ketogént? A válasz: "ezt tapasztaltam a betegeknél".

    VálaszTörlés
  111. 116. merrea:
    "Magas inzulinszint és napi ötszöri evés"
    Pedig ez engem is érdekelne.
    Én azt gondolom, attól is függ, mit eszik ötször (szénhidrátot, zsírt vagy fehérjés kajákat).
    Gábor, Te mit tudsz erről, a napi ötszöri evés inkább okoz magas inzulinszintet, mint a 3x-i, amit merrea kérdezett a 99-esben?

    VálaszTörlés
  112. 118 Macskacicó
    Állítólag szénhidrátot nem ehet, legalábbis a cukrot, csokit konkrétan kiemelte, de nem volt rá lehetőség, hogy részletesen kikérdezzem.

    VálaszTörlés
  113. Szerintem ez az ötször étkezés a kiegyenlített vércukorszintet célozná meg.

    VálaszTörlés
  114. 120 Szengab
    Azt mondta, a vércukorszintjével nincs baj, az inzulinszintje viszont magas. Vagy ez külön nem fordulhat elő?

    VálaszTörlés
  115. kutyus Rozcsika2012. november 30. 14:24

    21 Húsvétinyuszi
    "... az egy falásnyi almától, pont csak nem végrendelkeztem..."
    Kérded:
    Akkor mi is volt a gond? A teljesen kiürült gyomorba belement a savas gyümölcs?

    Szerintem nem az volt a gond, hogy a teljesen kiürült gyomromba bekerült a savas gyümölcs,
    hanem az, hogy csak egy falásnyi,
    és ez az egyetlen falat beindította a szokásos emésztőnedveimet, és aztán nuku bevitel lett....
    a szervezetem ahhoz volt szokva, hogy az első falat után több is lesz....


    VálaszTörlés
  116. 120. szengab:
    Attól, hogy a vércukorszintet kiegyenlíti, az inzulinszint ugye még lehet magas(akár folyamatosan), jól sejtem? :)

    VálaszTörlés
  117. Tényleg, valami nem túl drága probiotikumot tud valaki ajánlani?

    VálaszTörlés
  118. 117 szengab

    Gábor, köszönjük a tisztázást! Nagyon régóta és sokan vártunk már erre!

    VálaszTörlés
  119. 125
    Paleolga2012. december 6. 10:32
    Gábor, köszönjük a tisztázást!
    Nagyon régóta és sokan vártunk már erre!

    Csatlakozom, és sajnálatomat fejezem ki, hogy Gábor felé sokszor csak kérdéseket teszünk fel, és elfelejtjük megköszönni áldásos tevékenységét.

    VálaszTörlés
  120. szengab2012. december 6. 9:58

    Szerintem ez az ötször étkezés a kiegyenlített vércukorszintet célozná meg.
    Hmm: Bocs Gáborunk, de erről a "kiegyensúlyozott vércukorszint"-ről, nagy hirtelen nem tudom mit gondoljak, ha pl magam elé képzelem azt a feltételezett ősmamám, aki még paleo módon táplálkozott, és a feltételezések szerint képes volt túlélni a jégkorszakot...
    magam elég világos bőrű, ebből arra következtetek, hogy nem az afrikai síkság körülményei, hanem nagyonis eltérő adottságok mellett-kellett túlélni...ki tudja, talán a jégkorszaki szaki lehetne segítségünkre...

    VálaszTörlés
  121. Az alábbiakban átírtam a Beriferi által beidézett hozzászólást a magam tapasztalata szerint.
    "1616. burry
    2012. 02. 03. 20:58
    1562. descalcez" - átirata

    1. Ketogén diétához és fogyáshoz, de csakis ketogénhez a tapasztalatom:
    hús több mint 50%, de nem!!! 100%
    zöldség 40 %
    gyümölcs 10 % - ezek is lehetőleg citrusfélék legyenek, főleg volt cukrosoknak
    A helyes ketogén arány fehérje és Ch viszonylatában 3:1-hez, továbbá a Ch ne legyen több 20 gr-nál
    2. Zöldség nyers és főtt egyaránt; akár napraforgóbél liszttel rántott főzelék (beleszámolva a Ch-ba), gyümölcs elsősorban citrusfélék, zsír állati, hús bármilyen
    3. Az étkezés ritmusa, és időszakonként ritmusváltások segítik a fogyást - pl. 5x-i étkezés; Reggel, délben, este semmi; "Harcosok étrendje" - reggel, délben zöldség falatok, este nagyobb mennyiség; Visszatérés valamelyik korábbi ritmushoz
    4. Vitamin pótlás - számomra a legfontosabb vitaminok a C-vitamin és a D-vitamin, továbbá ásványi anyagként a szelén
    6. "Mozgás 10-15 km séta" (Burry) - Nos, erre kíváncsi lennék, hogy ki teljesíti ezt??? A sportolók igen, és néhány megszállott beteg "öreglány", mint jómagam. ..., és hol vannak akkor még az egyéb igen hasznos mozgásformák - bringa, kettle-bell, torna, futás, úszás stb.
    7. "klórmentes víz" - én előszeretettel preferálom a citromos vizet (sokáig szűrt vizet ittam, de már nem tudok annyi felé figyelni, és a pénztárcám szerint nincs módom vízszűrő berendezés felszereltetésére) és a gyógyteákat

    VálaszTörlés
  122. 127. Húsvétinyuszi

    Nem mondtam, hogy szerintem ez követendő, csak azt írtam, ezt célozza ez az ajánlás. Természetesen, a nyugati étrendből napi öt étkezés, az egyenletesen magas vércukor és inzulinszintet eredményez.

    VálaszTörlés
  123. 128. BB
    Azt hiszem, a ketogént mindenki félreérti. Annak a lényege a rengeteg zsír, nem a rengeteg hús. 4
    Ezt a mondatot meg nem is értem:
    "A helyes ketogén arány fehérje és Ch viszonylatában 3:1-hez, továbbá a Ch ne legyen több 20 gr-nál".

    VálaszTörlés
  124. 129 Szengab
    Köszönöm, Gábor, tehát jól gondolom, hogy ez az ajánlás nem fog segíteni levinni az inzulinszintjét? Gondolom, valami olyan logikára épült az elképzelés, hogy ha eszik, "elhasználja" a vérből az inzulint, de ugye az akkor újra is fog termelődni. Megpróbálom majd javasolni neki a paleót, bár már nagyrészt letettem a "térítésről", de ő elég tudatosnak tűnik nekem, hátha bejön és segíthetek neki.

    VálaszTörlés
  125. 129. Gábor:
    Köszönöm, így világos, én is így tudtam.
    És azt is, hogy tisztáztad ezt a hús-kérdést.

    109.Descalcez:
    Akkor szerinted a belinkelt köszvényes tanulmányban minek volt köszönhető az eü. előny:
    - a kalóriacsökkentett étrendnek?
    - vagy a telítetlen zsíroknak?
    - vagy a megemelt fehérjebevitelnek?

    Gondolom, nem a magas keményítőfogyasztás.....
    Érdekes, a magas keményítőfogyasztás, a telítetlen zsírsavak preferálása és talán a 30 % -os fehérjefogyasztás is - nem éppen paleo elvek. Akkor csupán a kalóriarestrikció adta a hasznot?

    126. Húsvétinyuszi:
    Drága Nyuszi, én soha nem felejtem el megköszönni, ha Gábor vagy bárki segít itt nekem a blogon :). (persze akinek nem inge, ne vegye magára, tudom.)

    VálaszTörlés
  126. A megnövelt fehérjefogyasztás fokozza a húgysav kiválasztást, ezért segít a köszvényen. Na meg, ha több a fehérje, muszáj kevesebb legyen a szénhidrát.

    VálaszTörlés
  127. 130. szengab
    "A helyes ketogén arány fehérje és Ch viszonylatában 3:1-hez,továbbá a Ch ne legyen több 20 gr-nál"
    Gyaloglás közben (most jöttem meg) nekem is eszembe jutott, hogy ez marhaság.
    Ha jól emlékszem, akkor az viszont helyes, hogy a Ch ne legyen több napi 20 gr-nál. A mondat első része valóban nincs szinkronban a mondat második részével.

    Valahol olvastam ezt a 3:1-hez arányt, de rosszul idéztem! -, mert pontatlanul emlékszem, és valami csak rémlett ezzel kapcsolatban.

    Sorry, igazad van.

    VálaszTörlés
  128. A december 15-i hajókirándulás névsora ismét változott. Mint látjátok vannak felszabadult helyek. Lehet tehát még jelentkezni az e-mail címemen.

    A hajó egyénként jó melegen be lesz fűtve!

    A jelentkezők listája:

    1. Trifán Lívia
    2. Paleolga
    3. Anett
    4. Anett
    5. Anett
    6. felszabadult hely
    7. felszabadult hely
    8. Auróra
    9. felszabadult hely
    10.felszabadult hely
    11.felszabadult hely
    12. Rozcsika
    13. Ilona
    14. MW
    15. BB
    16. Smirgli
    17. Horváth Anett
    18. Horváth Anett
    19. Mosoly
    20. Bartha Edina
    21. Bartha Edina
    22. Eszes Timi
    23. Rever
    24. Kata
    25. Mácsai
    26. Mácsai
    27. Mácsai
    28. Mácsai
    29. Orosz Anikó
    30. Kicsibocs
    31. Konta Zsuzska
    32. Konta Zsuzska
    33. VégAdri
    34. Tihamér
    35. felszabadult hely
    36. felszabadult hely
    37. Szilágyiné Kati
    38. Kata
    39. Kata
    40. Miklós
    41. Anett
    42. Csaba
    43. Péter
    44. Burry

    VálaszTörlés
  129. Gábor, Rájöttem, hogy hol és mit olvastam:
    "Ketogén szakasz - Gastroyal
    ...
    - Mindennek ellentmondva, amit a fogyókúráról eddig gondoltunk, gyors és látványos fogyást eredményez erőteljes szénhidrát-megvonással és 3:1 zsír-fehérje aránnyal ..."
    Ez a mondat teljesen alátámasztja a fentiekben általad kifejtett gondolatokat, miszerint a zsír irányában billenjünk el, és nem a hús irányába.

    Most megtanultam a fenti mondatot. Felületesen emlékeztem valamire.

    Egyébként én a ketogén diétámban nem eszem hét pofára a húst, eszem viszont elég zsírosságot:-) Összességében nem eszem sokat.

    VálaszTörlés
  130. 133. Gábor:
    Ja, hát persze, eszembe is jutott most, erről már régebben is volt szó, köszvény témában.
    Ha jól számoltam, az említett tanulmányban akkor napi 160 gr szénhidrátot ettek, az olyan közepes.
    Meg nem is írták, mi volt a ch forrás, csak annyit, hogy "komplex" :). Ami lehet akár zöldség, gyümölcs, akár tk. gabona :(.
    Köszönöm a választ, Gábor.

    VálaszTörlés
  131. "eszem viszont elég zsírosságot"
    nekem az a baj a zsír (bármilyen)evéssel, hogy valami iszonyúan elveszi az étvágyam, nagyon sokáig nem vagyok éhes, és amikor végre mégis rászánom magam az evésre, akkor érzem, hogy mégis éhes vagyok, már hamarabb kellett volna ennem, és megfájdul a gyomrom,mert már annyira ki volt üresedve, a zsír(os) dolog viszont hosszú időre elnyomja a normális éhségérzetemet. Nem tudom, mit csináljak.

    VálaszTörlés
  132. Kedves Cicmic, Nekem az nagyon jó, ha nem vagyok éhes:-))) Sokszor eszem húsos szalonnát, bacont és töpörtyűt.

    VálaszTörlés
  133. Még egy Cicókám, Neked minek a ketogén diéta???

    VálaszTörlés
  134. 139. BB:
    Tudom, kedves BB, hogy az neked jó :)
    Nem kell nekem ketogén, csak mennyiségben nem tudok annyi zöldséget, gyümit megenni, hogy jóllakjak, fehérjét sem, pláne húst, valamivel meg jól kell lakni. A tojást már kicsit unom.
    Az a baj, hogy a pm-em még mindig alulműködik, a TSH magasabb, a T3, T4 alacsony.
    Nem túlságosan, de mégis. Nem akarok kilószám gyümölcsöt, zöldség meg nem fér be annyi. Valami csak kell.

    VálaszTörlés
  135. A BMI-m 13,7. Mondják néhányan, hogy ez nem mérvadó. Hát azért...mégis. Mondjuk teljesen jól érzem magam,energikus, fürge vagyok,jövök-megyek, kivéve, hogy tegnap is majdnem elfújt a szél, ha nem kapaszkodok meg jó erősen a biciklimbe......:))
    Viccen kívül: engem semmi nem hizlal, aszalt vagy édes gyümölcsök, banán, olajos magok, magsütik, rizs - hiába minden.

    VálaszTörlés
  136. Elindult ez a minta menza program. Nem vagyok biztos, benne, hogy jó irányba halad a gyermek közétkeztetés...

    VálaszTörlés
  137. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-devon-20619096

    Érdekelne, hogy nálunk mi a helyzet a gyerekek kemoterápiás kezelésével kapcsolatban. A szülőnek van-e joga visszautasítani a kezelést? (Bár tapasztalatom szerint még a felnőttnek sem igazán van joga semmihez az onkológusokkal szemben, szóval el tudom képzelni, hogy nálunk is rendőri hajsza lenne a gyerek és az anyja után.)

    VálaszTörlés
  138. 137: Macskacicó2012.

    " csak annyit, hogy "komplex" :). Ami lehet akár zöldség, gyümölcs, akár tk. gabona :(."

    Komplex, azaz összetett, vagyis keményítő. Gyümikre nem jellemző. Legavlószínűlebb rizs, krumpli vagy gabona lehetett. Engem is érdekelt bővebben, de nem derült ki.

    VálaszTörlés
  139. 115 beriferi
    Köszi, hogy kikerested.

    VálaszTörlés
  140. 145. descalcez:
    Jó, hogy írtál! Amúgy én is inkább keményítőt sejtettem.
    Elgondolkodtam, hogy telítetlen zsírokat etettek velük. A híres kitavai tanulmányban, amit szeretsz emlegetni, ott ugye magas a keményítőfogyasztás, valami 380 gr CH-t, azaz 1,2 kg édeskrumplit szoktál emlegetni, vagyis kb. 68 % ch fogyasztás. És milyen zsírt esznek mellé, telített vagy telítetlen? Tehát mi a zsírforrásuk?
    Az érdekel, hogy a magas keményítőfogyasztás milyen fajta zsiradékkal nem ártalmas? Úgy sejtem, nem igazán telítettel, pl. töpörtyű, szalonna, disznó- stb. zsír, vaj. Pl. ha rizst, krumplit stb. eszik valaki, ahhoz milyen zsírt ehet.
    Vagy pl. a növényi telített az még jó (kókuszzsír), de az állati már nem?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  141. 147.Macskacicó:
    Én a kitavás képekről úgy láttam, hogy elég sok halat esznek. Meg kókuszt. Vagyis telített zsír meg omega 3 is van benne.

    VálaszTörlés
  142. Húsvétinyuszi2012. december 7. 9:50

    szengab2012. december 6. 12:15

    Nem mondtam, hogy szerintem ez követendő, csak azt írtam, ezt célozza ez az ajánlás. Természetesen, a nyugati étrendből napi öt étkezés, az egyenletesen magas vércukor és inzulinszintet eredményez.

    Bocs, bocs, nem sikerült jól kifejezni magam,
    én meg valahogy pont azt szerettem volna mesélni, hogy tudtommal az ember mindenevő, hasonlóan a medvékhez.... mondjuk az észak-amerikai avagy a transzilnániai medve, és az ilyen vadász-halász-gyűjtögetőknél pont az ritka, hogy kiegyenlített lenne a bevitel:
    egy zsákmány elejtése után elfekszik a mackó, és csak amikor már nagyon megéhezik akkor indul
    új zsákmányt becserkészni, és útja során minden bigyó-bogyót, sőt mézet is fogyaszt...javíts ki, ha tévedek!
    De az a bizonyos napi öt étkezés, az kb úgy alakult, mint a 90 napos diéta ajánlásában:
    REGGELI - minden napra:

    "Minden reggeli ugyanaz: egy kevés gyümölcs, két alma, körte, barack, vagy egy marék apró gyümölcs, eper, málna, szőlő, cseresznye....... stb.
    Fontos, hogy az utolsó gyümölcsevés után 1 óra teljen el az ebédelés előtt. "
    paleolit korban:
    persze csak a gyümölcsérés igen rövid időszakában...képzelem egyetlen hónap alatt...

    VálaszTörlés
  143. 149. Húsvétinyuszi
    Légyszi fordítsd le ezt nyusziról magyarra, hogy mi is értsük.

    VálaszTörlés
  144. kutyus Rozcsika2012. december 7. 10:28
    oké:
    ott szeretném Gábor állásfoglalását kérni, hogy
    van ugye egy (szerintem zakkant) naponta ötször együnk ajánlás,

    meg van a másik, a természetbúvárok által tapasztalt, a teljesen más: ahol meg a megfigyelt lényecske...teszem azt hozzánk nagyon hasonló pl mackó, aki hozzánk hasonlóan mindenevő....

    VálaszTörlés
  145. 148. MW:
    Köszi, télleg, a halra már én is emlékszem, akkor végül is kókuszzsírral mehet a keményítő (ha má' muszáj). Meg hallal. De jó!!

    150. kutyus Rozcsika:
    "nyusziról magyarra" :DDDDD

    VálaszTörlés
  146. Jön a karácsony, jön a szaloncukor szezon. :-) Ez itt egy házilag elkészíthető szaloncukor recept leírás. Ha a cukrot valami paleós édesítésre cseréljük, akkor teljesen paleo lesz.

    igy keszitsen házilag szaloncukrot/

    VálaszTörlés
  147. 125 Paleolga
    "... 117 szengab, Gábor, köszönjük a tisztázást! Nagyon régóta és sokan vártunk már erre! ..."

    Csak szeretném jelezni, hogy én nem vártam semmit. Tudom a két elméletet párhuzamosan figyelemmel kísérni az agyamban. Az is érdekel amit a hivatalosan lefolytatott és publikált orvosi anyagokból ki lehet hámozni, ill. Gábor kihámoz nekem, és az is nagyon érdekel amit egy agyban paleóra átállt orvos, Burry, mond aki ott áll a betegségük miatt paleóra átállt emberek gyűrűjében. Én mindkét vonalon látok bizonytalan momentumokat, amiktől egyik sem lesz szentírás. És van a harmadik vonal, amit szintén komolyan figyelnem kell, az a paleózó magánemberek megfigyelései, amik vagy úgy vannak, vagy sem, ahogy elmesélik, de akkor is fontos infót tartalmazhatnak. Nem könnyű, na. Én nem látok semmilyen eldőlt meccset, amiben most megnyugodva hátradőlhetnék.

    VálaszTörlés
  148. Van aki várta, van aki nem Gábor megszólalását. Én azok közé tartozom akik nem istenítenek senkit, viszont megyek a magam józan feje után. Soha nem hittem el senkinek, (paleon belül)hogy fehérjében közelítsünk egy borzalmasan hangzó érték felé. Ezt sem beteg, sem egészséges ember nem gondolhatja komolyan.
    Ez M.o.-on nem két jó elmélet, (Rozcsika után) hanem két, egymásnak ellentmondó elmélet, amit tisztába kell/kellett tenni.
    És a tisztánlátást minden új paleózó szereti, mi is így voltunk ezzel.
    De 3 év paleo és külföldi szakirodalom után és mentén a parasztvakítás (Gábor után )egyszerűen az én látókörömből kiesik. És mindenkinek ezt javasolnám.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  149. A december 15-i hajós kirándulás legfrissebb listája:
    Még lehet az e-mail címemen jelentkezni a felszabadult helyekre! A hajó jól fűtött - konferencia hajó!
    1. Trifán Lívia
    2. Paleolga
    3. Anett
    4. Anett
    5. Anett
    6. Kulcsár Móni
    7. Nagyné Barth Gabi
    8. Auróra
    9. felsz.hely
    10.felsz.hely
    11.felsz.hely
    12. Rozcsika
    13. Ilona
    14. MW
    15. BB
    16. Smirgli
    17. Horváth Anett
    18. Horváth Anett
    19. Mosoly
    20. Bartha Edina
    21. Bartha Edina
    22. Eszes Timi 23. Rever
    24. Kata
    25. Mácsai
    26. Mácsai
    27. Mácsai
    28. Mácsai
    29. O. Anikó
    30. Kicsibocs
    31. Konta Zsuzska
    32. Konta Zsuzska
    33. VégAdri
    34. Tihamér
    35. felsz.hely
    36. felsz.hely
    37. Szné Kati
    38. Kata
    39. Kata
    40. Miklós
    41. Anett
    42. Csaba
    43. Péter
    44. Burry

    VálaszTörlés
  150. OFF: Tudom, hogy ez nem feltétlenül az ilyenfajta segítségkéréseknek a helye. De van egy kis falu a Börzsöny lábánál, Diósjenő. A Pest környékén rendszeresen túrázók talán jól ismerik, gyönyörű vidék. A hírekben talán láthattátok, olvashattátok, hogy a héten felrobbant a helyi általános iskola egyik kazánja. Sajnos halálos áldozata is van az esetnek. Három testvéremmel együtt itt végeztük az általános iskolát, a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek végéig, ezért engem (minket) különösen érzékenyen érint ez az eset, ezért is kérem most a segítségeteket. Januárig kényszerszünetet kellett elrendelni, de még akkor is bizonytalan az iskola működése, üzemeltetése, lehet, hogy a gyermekeket környékbeli falvakban kell elhelyezni, ami a szülőkre és a településre plusz terheket róhat. Az új kazán valószínűleg 8 számjegyű összegbe fog kerülni, ezért az iskolának és a településnek adományra lenne szüksége az eszköz megvételére. Ha tehetitek, kérlek, hogy segítetek.
    Kétféleképpen lehet segíteni:
    1. Az új kazán beszerzéshez ide várják az adományokat: Diósjenői Iskolás Gyermekekért Alapítvány 11742094-20183451
    2. Valamint az Elhunyt családját is lehet segíteni: 2012. december 7-étől él egy számlaszám - 63800104-10012851 - a Drégelypalánk és Vidéke Takarékszövetkezet diósjenői fiókjában, ahol a befizetéseket meg lehet tenni.
    www.diosjeno.hu
    Köszönöm a türelmeteket, segítségeteket, és elnézést a kitérőért!

    VálaszTörlés
  151. újabb "táplálkozástudományi" trend. metodic a neve. hát........ahogy elsőre látom, a vércsoportdiéta keverve az ajurvédikus testtípusokkal kicsit, meg egy kis kineziológia, meg egy csodagép. szóval van ott minden, mint a falusi búcsúban. részemről csak erősebb idegzetűeknek ajánlom. ( link: metodic.hu )

    VálaszTörlés
  152. 133. szengab2012.
    "A megnövelt fehérjefogyasztás fokozza a húgysav kiválasztást, ezért segít a köszvényen."

    Mihez képest? tegyük fel, hogy nyugati étrenden zabáltak a betegek, mielőtt részt vettek a kísérletben. Tételezzük fel, hogy ez 3000 kcal 20% fehrjebevitel mellett. Ez azt jelenti, hogy 600 kcalt ehettek fehérjéből, ami kb. 142 g fehérjét jelent. A kísérletben pedig 1600 kcal volt az összkalóriabecitel, amiből a 30% fehérje 480 kcalt tett ki, azaz napi 114 g fehérje.
    Igaz, a szénhidrát le lett szorítva napi 152 gramra, de miről is? Ha "zabálás" mellett napi 3000 kcalt feltételezve (alsó hangon) 60% szénhidrát arány mellett kijön 428 g. Ezt nem nehéz bevinni cukros üdítőkkel, meg sütikékkel.

    "Na meg, ha több a fehérje, muszáj kevesebb legyen a szénhidrát."

    persze, a fehérje aránya növekedhet akár csökkenő fehérjebevitel mellett, csak a szénhidrátot kell hozzá drasztikusan csökkenteni. Azért ismerjük el, hogy 150g fehérje főtt rizs formájában több mint fél kg, azaz kitesz egy púpozott tányért.

    Mindenesetre a szénhidrátok jelentős csökkentése magyarázatot adna rá, hogy a vesékben csökken a gyulladás, na ná, hogy javul a szűrőképesség. (húgysav kiválasztás)

    Sőt még azt is meg merném kockáztatni, hogy a zsírbevitel ugyanúgy csökkent, hisz a kalóriabevitel szinte a felére lett lefaragva.

    VálaszTörlés
  153. 148. MW
    "Én a kitavás képekről úgy láttam, hogy elég sok halat esznek. Meg kókuszt. Vagyis telített zsír meg omega 3 is van benne."

    Mire alapozod, hogy sok omega3 lenne azokban a halakban? A gabonaalapú brazil proteinporon tartott kínai pangasius-hoz képest biztosan, de nem több, mint a fűvel legeltetett marhában, vagy a kapirgálós tyúk tojásában. Hidegvizi halakban valóban van sok, de azokban az mint fagyálló kap szerepet. A telített zsír ugyanis csont szilárd lenne mínusz fokos vízben. A mi égövünkön elterjedt olajos magokban a telítetlen zsírok szintén fagyállók, míg a kókuszban semmi nem szól a telítetlen zsírok ellen, tehát olyan meleg környezetben http://www.staffanlindeberg.com/KitavaPhotos.html a halakban sem indokolt a fagyálló olaj mint energiatartalék, csak ami a sejthártyák és idegrendszer megkövetel, mint "szigetelő" anyagot.

    VálaszTörlés
  154. 159-160. descalcez:
    Na, most nem tudom, hova akartál ezekkel kilyukadni. Nem fordítanád le ezeket Desről Cicóra?
    1. Akkor mégis a kalóriacsökkentés szerinted a magyarázat a köszvény csökkenésére, ha jól értem?
    2. Akkor milyen zsiradékot esznek a kitavaiak? Telítettet? és milyen forrásból? Vagy telítetlent? és azt milyen forrásból?
    Lényeg: milyen zsír jó a keményítőhöz, ha má' a kitavaiak annyit esznek?( vö. Macskacicó 147. hsz-ban feltett kérdése)
    Köszi.

    VálaszTörlés
  155. 161.
    1. Igen, oda akartam kilyukadni, hogy attól hogy felviszed a kalóriák részarányát 30%-ra attól még maradhatsz napi 114 fehérjénél, ami egy 75 kg zsírmentes testtömegű embernek csak 1.5 / zsírmentes testtömeg kilogrmam.... A köszvény meg attól gyógyult (szerintem), hogy megszűnt a CH zabálás.

    2. Megint mindent feketében vagy fehérben szeretnél látni.

    VálaszTörlés
  156. 162. descalcez:

    1. Köszi, értem.
    2. Nem. :))Csak olyan kíváncsi fáncsi vagyok.
    Tudni akartam, milyen zsiradékot esznek a töméntelen keményítőjükhöz. Mert Robb Wolf azt írta, hogy magas CH fogyasztás magas telített zsír fogyasztással - egyenes út a temetőbe. Magyarországon ez pl. a zsíros kenyér, állati zsírral készült tészták, krumplik, lisztfélék, nem?
    Na de: ha a telített zsír kókusz??? A keményítőhöz? Akkor is irány a temető?

    VálaszTörlés
  157. "magas CH fogyasztás magas telített zsír fogyasztással - egyenes út a temetőbe"

    Akkor én jó úton vagyok arrafelé (pl. rizskenyér kókuszzsírral) - de eddig kellemesen telik az út :)

    VálaszTörlés
  158. 164. joe1973
    Én is pont ilyet eszek, és nekem is kellemes! :)
    Tudsz még ilyen jó receptet? Akkor ne titkold, légyszíves. Szerintem kókuszzsírral mehet.

    VálaszTörlés
  159. 163. Macskacicó

    Kitavaiak nem izgulnak ezen, és nincs is rá okuk, hisz az ő zsírbevitelük gyakorlatilag csak rejtett zsírokból áll. Amennyit ők mozognak, nekik még a sok keményítő sem tud megártani.

    VálaszTörlés
  160. Visszatérek a naplómhoz, melynek nyilvánosságát 4-én felfüggesztettem.

    VálaszTörlés
  161. 167.BB

    Én nem találom... (És az, hogy hol tartasz, nyilvános?)

    VálaszTörlés
  162. Szerintetek mitől lehet ásványi anyag hiányom? Mert ilyen tüneteim vannak, legalábbis én így értelmezem. Ez abban nyilvánul meg, hogy a fogaim leromlottak (ezt részben a gyümölcssavakra fogtam, mert ilyen tipikus fogzománc kopás volt, tehát lehet, hogy ez nem is tartozik ide), de most a körmeim is töredeznek, és mindig más helyen jönnek elő mozgásszervi problémák: láb, kar fájás, különböző helyeken. Ezzel orvosnál is voltam, de semmi érdemlegeset nem állapítottak meg, csak hogy magas volt a süllyedésem és a CRP-m, ami valami fertőzés jelenlétére utal. De a köröm repedezés is lehet pl vírusfertőzés következménye? És különben is, egy ilyennek már rég le kellett volna zajlania...
    Szedem a Bioteches multivitamint és mást is, ami tele van ásványi anyagokkal is. Lehet, hogy egy időre fel kéne függesztenem egy időre? (Bár ez ellentmondásosan hangzik). A D-t és a halolajat mindenképpen megtartom. Talán a fitátokat is minimálisra kéne csökkentenem (no magliszt pl, bár az eddig sem volt sok). Amit eszem, az tojás, hús, zöldségek nyersen és főtten, lötty-kávé 2x, kolbász, szalonna, töpörtyű, gyümölcsök, de azt lecsökkentettem az utóbbi időben (és az emésztésen látványosan meg is javult ezek után).
    Van valami ötletetek, hogy mitől lehetnek ezek a tünetek, és hogy lehetne javítani rajtuk? Kicsit elkeserítő, hogy paleo és külön ásványi anyag bevitel mellett úgy látszik, mintha nem épülnének be az ásványok...

    VálaszTörlés
  163. 169 MW
    Biztosan unalmas, hogy mindig ezzel a húslevessel jövök, de azon a húson, csonton, amiből a leves készül nagyon fontos dolgok vannak, amit meg kell enni, porcok, hártyák, csontvelőt kiszívni, bőr. Elmirától kérdeztem a múltkor, hogy hallott-e arról, tanították-e Neki, hogy oldott kálcium lenne a csontlevesben. Ő nem tud erről. Tehát marad dr. Natasha McBride véleménye. Namost ha úgy van, ha nem, ha van benne oldott kálcium ha nincs, húslevest akkor is kell enni. Az eszkimók szinte csak így eszik a húst, meg nyersen. Ezt most a fogleromlásra írtam.
    A másik gondolatom a bio zöldség, ami szintén unalmas, gondolom. De a bio zöldségnek nem is az a lényege, hogy nem permetezték a növényt a kártevők ellen, hanem az, hogy a gazdaságban lévő állatok trágyájával javítják a földet és van vetésforgó is, tehát vannak ásványi anyagok, amit a növény felszívhat és akkor mi a szerves kötésű ásványi anyaghoz hozzájuthatunk a növény megevésekor. Ami lehet, hogy kevés, de legalább valami biztosan felszívható mennyiség. Legalább zöld levelű növényeket vennék a helyedben a MOM Biopiacon, amit nyersen megennék a húsokhoz meg vennék retket. Mindketten epehólyagbetegek vagyunk, nekünk az emésztésünk sem lehet olyan hú de jó, márpedig akinek nem jó az emésztése, az a táplálékból sem tudja felszívni az ásványi anyagokat. Erre ecetes uborkát ennék minden húshoz, tojáshoz, a Virágoskút Biogazdaságnak van egy olyan ecetes uborkája, ami paleo. Szintén ebből a gazdaságból lehet hozzájutni olyan pulykaszárnyhoz, libaszárnyhoz, amiben iszonyat mennyiségű velő van. Persze ehhez csak a főtt csontból jutsz hozzá, mert sütéskor beszárad.

    Én magam a Gastroanax gyógygomba szedését fontolgatom, hogy javítsak az emésztésemen. Most rábeszéltek egy másik epehajtó gombára, de lehet, hogy nekem a Gastroanax jobb lett volna. Ha fertőzésre gyanakszol, van egy Virostat nevű gombakeverék.

    VálaszTörlés
  164. 169. MW2012. december 9. 10:46
    Igen, a fitátokkal kapcsolatban jó nyomon járhatsz, lehet, hogy neked az a kevés is sok. A másik, amit én látok, az a kávé. Az pl. a magnéziumot tudja kihajtani, ha jól tudom, de talán más ásványi anyagokat is. De lehet, hogy a teának is van ilyen hatása (bár azt nem írtad). Én pl. ha 2-3 napon keresztül iszom kávét, rögtön jön a vádli és talp görcs, aztán abba hagyom (meg egyébként sem jó a pszori miatt), úh. a szív fájdalomig már nem jutok el.

    VálaszTörlés
  165. MW2012. december 9. 10:46

    Nem lehet, hogy csak most épp a pajzsmirigyed rendetlenkedik?
    Itt egy lista a leggyakoribb tünetekről, és ezek között szerepel az ízületi-, és izomfájfájdalom, és a vékony, töredező köröm is.

    Checklist of Common Symptoms of Low Thyroid:

    ____Weight gain
    ____Puffy face
    ____Loss or thinning of eyebrows
    ____Cold intolerance
    ____Low sex drive
    ____Depression
    ____Abdominal bloating
    ____Cold hands or feet
    ____Dry or thinning hair
    ____Joint or muscle pain
    ____Thickening of the skin
    ____Thin, brittle fingernails

    VálaszTörlés
  166. 170, 169 MW
    Rózsa Péter videókat keress a YouTube-on. Pont olyan gazdaságokat vezet, amilyeneket hiányolsz Te, meg itt mindenki. Én majd egy nyitott napra szeretnénk elmenni od és akkor körül is nézek a faluban, mert lehet, hogy egyszer majd ott élek és csirkét pucolok a gazdaságban.

    VálaszTörlés
  167. 169.MW

    Csatlakozom az előttem szólókhoz. Csak még hozzátenném, hogy mikor én sox xilitet fogyasztottam, akkor nekem is törtek a körmeim. A túl sok rost sem kedvez a felszívódásnak, nem vagyunk elefántok, sem gorillák, túl rövid a vastagbelünk a lombevéshez. Xilit megváltóztatja az ozmotikus nyomást a vékonybélben, rontva a felszívódást, sokkal több folyadék fog átjutni a vastagbélbe. Magával ragadva az ásványi anyagokat. Nekem a tojássárga evészet segített rajta. Tojássárga elég tartalmas... .

    Jelenleg xilitet csak fogmosáshoz használok, ami kevés édesítőre szükségem van, arra ott van a szacharin, meg a nádcukor

    VálaszTörlés
  168. 166. descalcez:
    Jó, köszi, ez jó válasz, szóval nem esznek kivont zsírokat, sem növényit, sem állatit. A keményítő miatt én sem izgulok, amennyit én ülök....
    De azért két gondolat:
    - azt mondtuk, hogy az egészségtelen táplálkozást (és ezt nem a kitavaiakra értem!) még a sok mozgás sem tudja ellensúlyozni, nem? Tehát az hogy "amennyit valaki mozog, neki ....nem árt" - ez még nem biztos, hogy megállja a helyét.
    - soványság nem egyenlő egészség.

    Még egy kérdés: Te eszel kivont zsírt (kókusz, disznózsír, liba stb.) bármilyen formában, vagy csak a szalonna, kókuszdió egészben? :)) kérlek, ha lehet írd meg.

    VálaszTörlés
  169. Köszi az ötleteket!
    Rozcsika: jó, majd kinézek a MOM-piacra, bár "kissé" messze van. De megéri. Rózsa Péter, a Virágoskút, ugye? Láttam tőle már egy videót egyszer. Ők árulnak a Mom-piacon is? Én egyszer Nagyszékelybe szeretnék elmenni egy nyílt napra vagyis többre (mert messze van egynapos leruccanáshoz), ott permakultúrás önellátó gazdaságot tartanak fenn, kizárólag tájfajtákkal, óriási fajtaválasztékkal. Kíváncsi vagyok, hogy lehet ezt az önellátást megoldani, mert ez megoldás sokmindenre...

    Tommaso:
    A kávé lehet a mumus, naponta kettőt iszom meg belőle, erősen higított változatban, de ha elhagyom, akkor vajon mi lesz a béka s... alatti vérnyomásommal...

    Kistörpe:
    Zsóka is erre gondolt, az orvos most írt elő TSH-vizsgálatot is, amikor legközelebb a laborba megyek süllyedést ellenőrizni. A listából pár dolog tényleg jellemző, pl a hideg nem tűrése, az időnkénti "bloating"(de az csak nagyobb mennyiségű gyümi mellett), és az utóbbi hónapban csak: a végtagokban vándorló fájdalom, meg a köröm töredezése, de pl más tipikus tünetek, mint a súlygyarapodás (inkább fogytam, de nem annyira mérhetően), puffadt arc, szemöldök kihullása, pláne depresszió, nem jellemzőek egyáltalán. Ha most is magas lesz a TSH, akkor már elmegyek ahhoz az endokrinológushoz, csak taszít, hogy alapból "izotópnak" hívják azt az osztályt. Ráadásul úgy tudom, hogy paleóval a pm alulműködést nem igazán gyógyítható, tehát marad a hormon.
    Descalcez: rostok túlzott mennyisége nem jellemző, a xilit viszont igen, főleg xilites rágógumi formájában: lehet, hogy nem kéne?
    A húsleves evést is növelni fogom, sajnos a cupákokat, velőt nem szeretem, pedig kéne...:( Epekő ügyben lesz egy hasi UH majd januárban, én is kíváncsi vagoyk, mennyit nőtt, de paleo mellett abszolút tünetmentes lettem, és pont az emésztésem az még, ami működik a jelek alapján.
    Köszönöm szépen a tanácsokat!

    VálaszTörlés
  170. 176 MW
    A Virágoskút Biogazdaságnak (Rózsa Péter) 3 faházas pavilonja is van a MOM Biopiacon - a sor középső részén - az egyikben húst árulnak, a másikban tejterméket, a harmadikban növényeket.

    Én pont ma olvastam újra a Paleolit táplálkozás és korunk betegségeiben a pajzsmirigyről szóló részt és bizakodó vagyok, több évnyi gluténmentességről van szó. 222. oldal, 2. bekezdés. Az én paleo éveimből le kell vonni egy évet, amíg kovászos uborkát ettem, meg párizsit (szója) és nulla D vitamint és jód tartalmú tengeri növényt szedtem. Hát ha a tiszta víztől (perklorát mentes)számítjuk a gyógyító étkezésem, akkor az még most sem kezdődött meg, mert csapvízből főzök, csak az ital van desztillált vízből nekem. Szóval van még remény. És még eszem paprikát, paradicsomot, kelkáposztát, kemény sajtot, még ezek elhagyását sem vetettem be a gyógyulás érdekében.

    Én egész nap kávézgatok, lefőzött és visszavizezett híg kávéról van szó, mellé kívánom a héj nélküli mandulát vagy kesudiót. Nem töredezik a körmöm és erős is.

    BB! Ti vásároltatok (két hölgy) a hajókirándulásra 15 kg kesudiót a Nagybani piacon? Az árusra nagy hatást gyakoroltatok, memorizálta is, hogy kesutej lesz a 15 kg kesudióból. :-))

    VálaszTörlés
  171. " .... a Virágoskút Biogazdaságnak van egy olyan ecetes uborkája, ami paleo ..."

    Az egész uborkájuk sokkal-sokkal jobb, mint ami fel van karikázva.

    VálaszTörlés
  172. A naplómban bent felejtettem két pipát:-) Most már olvasható.

    VálaszTörlés
  173. 178. Rozcsika

    Nem én voltam:-)))
    Nálunk Soroksáron nagyon jó áron lehet venni - a Nagybanin 2.800 Ft, helyben 3.300 Ft kg-ja - szerintem ez tisztességes árrés. A Belvárosban láttam 6e-ért is:-(
    Én hozok a hajóra kesutejet a kávéhoz, de már készen lesz, és kb. 3 maroknyi kesut használok fel hozzá:-)))
    A nagybanin 100%, hogy paleosok voltak, vagy az itteni bolt tulajdonosa valakivel, mert már járnak Sorira más paleosok is kesut vásárolni.

    VálaszTörlés
  174. Mw,
    Bence ajánlotta nekem a k2mk4 vitamint, vagyis menatetrenone-t. Ez csak füvön nevelt állatok tejében, belsőségeiben, velőjében van és valószínűleg kulcsfontosságú az ásványi anyagok beépülésében, fogszuvasodás megelőzésben. Én ezért most sok szürkemarha csontvelőt fogyasztok és a csontot jól kifőzöm bezöldségelve, szóval alaplevet készítek belőle, és ebből naponta csinálok mindenféle leveseket. Ha nem szereted a belsőséget meg velőt, akkor vegyél ilyen vitamint. Sőt, ha szereted, akkor is vegyél, én is tervezem, mert bonyolult mindig bio hús után szaladgálni és azzal pepecselni.
    Egyébként Sisson is elég sokat írt a csontléről meg a velőről is, érdemes rákeresni.

    VálaszTörlés
  175. 181.
    Igen, én is beszéltem már erről vele, és meg is fogom rendelni az iherbről, milyeht telik rá. A velőt - gondolom - főzés után szeded ki a csontból (?) . Hát... nem is tudom, nem is az, hogy nem szeretem, valószínűleg ez is csak egy rossz beidegződés, majd megpróbálok változtatni rajta. De eddig marhából nem is nagyon főztem levest, most majd fogok, és meglátjuk, mi lesz a velővel:)

    VálaszTörlés
  176. Szakesz: Ja, gondolom, itt fontos, hogy szürkmarha legyen, különben nem lenne füvön nevelt marha... A Fény utcai piacon láttam szürkemarha boltot, csak hát, ezek a beszerzési források tőlem jóóó távol vannak.
    Paleo bolt közel van, ott viszont csak felvágottakat lehet kapni, meg...húúúú, épp most akadtam ki ezen: olyan "paleo" szaloncukrot, amiben glükóz szirup, szójalecitin és egyéb nyalánkságok vannak... persze, más szempontból meg jó, hogy van az a bolt. Csak nem kéne nem-paleo dolgokat árulni benne.

    VálaszTörlés
  177. 175. Macskacicó2012. december 9. 12:48
    "- soványság nem egyenlő egészség." Nem bizony! A viszcerális zsírok nem jelennek meg feltétlenül plusz kilókban, ugyanakkor jelentős gyulladásfaktorok.

    VálaszTörlés
  178. 182 MW
    A csontvelő az egy zsír és olyan íze is van, mint a zsírnak. Rákenhető a levesben főtt répákra.

    VálaszTörlés
  179. Találtam egy érdekes, számomra új filmet a permakultúráról. Az Alpokban van ez a gazdaság. Németül, magyar -kicsit iskolás és raccsolós:) - hangalámondással:
    http://blip.tv/helyi-kzssgek-vilgfa-szvetsge/permakult%C3%BAra-az-alpokban-1-n%C3%A9gy-%C3%A9vszak-5137548

    VálaszTörlés
  180. MW
    Ismerős, amikor csináltam a GAPS bevezető szakaszát, már a velő gondolatára is rosszul voltam, hát még a főtt csirkebőrtől... Utóbbit azóta sem eszem meg, de a velőt megszerettem. Engem a ghee-re emlékeztetett, sóval, hússal és zöldségekkel (a levesből) nagyon finom.
    Azért a glükóz szirup durva.

    VálaszTörlés
  181. Permakultúra 2. rész:
    http://blip.tv/helyi-kzssgek-vilgfa-szvetsge/permakult%C3%BAra-az-alpokban-2-farm-v%C3%ADzkult%C3%BAra-5137790

    Ilona, téged biztosan érdekelni fog:)
    De ha valaki tud németül, a youtube-on Sepp Holzer kulcsszóval rá lehet keresni több videóra is, mert így hívják az osztrák embert, aki műveli.
    Pl:
    http://www.youtube.com/watch?v=9HH3lFrzkII
    (bocs, hogy most nem linkelek szabályosan)

    187. Ilona:
    Igen, én is úgy gondolom, le kell számolni az előítéleteinkkel. Legalább a kipróbálás szintjén. Ha pedig utána sem ízlik...
    Megfigyeltem, hogy vannak dolgok, amiket gyerekkoromban utáltam, most viszont megszerettem. Pl a majonéz, vagy a vadas mártás, aminek annak idején a szagától is rosszul lettem, most meg imádom:)

    VálaszTörlés
  182. 169. MW
    Sajnos a körmök törése tipikus pm. alul működéses tünet. Persze A-vitamin hiány is lehet az oka!!! -, ezt mondták nekem anno az okosok. Még mielőtt 6 évvel ezelőtt megállapították a teljes sorvadást, szakadatlanul a kettéváló és töredező körmeimre panaszkodtam. Amióta megfelelő dózisú hormont szedek, azóta a körmeim rendben vannak. Amikor alul vagyok kezelve, ismét elkezdenek a körmeim töredezni.

    VálaszTörlés
  183. 189. BB_:
    És az lehet ilyen hirtelen dolog? Mert nekem csak néhány napja töredezik a körmöm. Az után, hogy ez az egész misztikus betegségem kezdődött, a láb és kézfájással, magas süllyedéssel és CRP-vel. A-vitaminnak jó, ha répát, sütőtököt eszem?

    Más:
    A permakultúrás film 3. része:
    http://blip.tv/helyi-kzssgek-vilgfa-szvetsge/permakult%C3%BAra-az-alpokban-3-5137908

    VálaszTörlés
  184. MW 188
    Megnéztem a videót, asszem "megelégednék" ezekkel a zöldségekkel, ha odalátogatnék :D

    Sokat néztem én is youtube-on, engem főleg olyanok érdekelnek, ahol kis területen művelik a permakultúrát úgy, hogy nem kell hozzá túl nagy fizikai erő. Azon bánkódom, hogy nagyon szeretnék egy kis sziklakertet építeni, de akkora köveket meg se tudok mozdítani, amiből szép lenne. Bár ha halastavat akarunk, bérelhetünk közösen kotrógépet ;) :DDD

    VálaszTörlés
  185. 184., Tommaso 1984.
    És ha valakinek nincs viscerális zsírja, akkor szerinted gyulladásfaktorok sincsenek a szervezetében?

    VálaszTörlés
  186. 176. MW2012. december 9. 13:08

    "Ráadásul úgy tudom, hogy paleóval a pm alulműködést nem igazán gyógyítható, tehát marad a hormon."
    Szerintem nem lehetetlen a gyógyulás annak, akinek még van elegendő, működő pajzsmirigy állománya. Sajnos nem egyszerű, és elég sokáig is tart, de mivel már találtam olyan példát a neten akinek az Anti TPO-ja lement a normál szintre, ezért én bizakodó vagyok. :-)
    A tünetekről meg mindenhol azt írják, hogy teljesen egyedi, hogy kinél épp melyik tünet jön elő, kinél ez, kinél amaz.

    VálaszTörlés
  187. 192. Macskacicó2012. december 9. 19:02

    Bár nem engem kérdeztél, :-) de szerintem attól, hogy nincs viscerális zsírja valakinek, az nem zárja ki az egyéb gyulladás lehetőségét. Simán lehet egyéb okból is gyulladás a szervezetében. A viscerális zsír csak egy ok a lehetséges okok közül.

    VálaszTörlés
  188. 192. Macskacicó2012. december 9. 19:02
    Ezt nem mondtam, csak meg akartam erősíteni a kijelentésedet, hogy a soványság nem egyenlő az egészséggel.

    VálaszTörlés
  189. Jaj, BB, annyira sajnálom! Együtt érzek veled. Szerintem, ha valaki emögött nem látja a fájdalmat, amit átélsz (persze ismerősként könnyebb, hiszen mi itt évek óta követjük a történetedet), akkor felszínesen olvasott eddig. Vajon belegondolt-e bárki, aki ilyet ír, hogy milyen lehet ezt megélni? Engem megrázott ez a történet, és továbbra is azt gondolom, hogy az eddigi munkád és eredményeid értékesek. Köszönöm, hogy megírtad, és jobbulást kívánok.

    VálaszTörlés
  190. BB:
    Ez a bizonyos Marcsi csak azért írhatott ilyet, mert valószínűleg magából indul ki, azaz ő képes lenne ilyen becsapásra, nem is értem az effajta lelketlen megnyilvánulást... :-( Szánalmas, sivár lelkű az ilyen ember, ne is törődj vele, az ő baja.
    Én egy pillanatig sem feltételezem a szándékos félrevezetést, Márti, már csak azért sem, mert semmilyen önző érdeket nem láttam soha a naplód mögött, csakis a jószándékot, a segíteni akarást.
    Persze én is nagyon megdöbbentem, de csak mert egyszerűen nem értem, hogy lehet ekkora különbség mérleg és mérleg között. Biztosan többször is, többféleképpen ráálltál, meg rémlik, hogy jómúltkor az elemmel is ügyeskedtetek, nehogy rosszat mutasson.... A mi digitálisunk is többet mutat az analógnál, de csak 2-3 kilóval. A páromat is kérdeztem, műszaki ember és nem tudja hova tenni a dolgot...
    Mindenesetre sajnálom, ha nem olvashatom tovább a nalódat, de majd megkérdezlek mailben, hogy haladsz. :-) Mert biztos vagyok benne, hogy megtalálod a módját, hogy akárhogy is, de elérd a célod, hiszen most is folyamatosan fogysz.

    VálaszTörlés
  191. Fölösleges volt ma a hibámat nyilvánosságra hoznom. Ezúttal a diétás naplómat hosszú hónapokra láthatatlanná teszem. Az őszinteségem oda vezetett, hogy hazugsággal lettem megvádolva. Kaptam viszont megértő privát levelet is, melyet köszönök. A magánszférámmá válik a blog, és nem kívánok érdemtelen dicséreteket, mert nincs rá szükségem, és nem is lenne igaz.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.