2012. november 18., vasárnap


Szendi Gábor: A paleo és a férfitermékenység-folytatás

224 megjegyzés:

  1. Husvétinyuszi írta:
    tourettes2012. november 17. 21:35 Kérded, mi a gond a babbal, borsóval, lencsével. Javaslom, olvasd el Gábor honlapján a lektinek -ről szóló részt, pl.: Maelán Fontes: A lektinekről "A lektinek kapcsán, melyek egyike a legismertebb tápanyag felszívódást gátló anyagoknak a gabonafélékben és hüvelyesekben (1), ismételten kimutatták, hogy számos káros hatásuk van az emberi szervezet működésére (1) (különösen az autoimmun betegekre) azáltal, hogy növelik a bélfal áteresztő képességét (2). A növények mérgező anyagok, pl. lektinek termelésével védekeznek a növényevő állatokkal szemben (3). Egyre több adat bizonyítja, hogy a gabonamag gyökere és csirája komoly mennyiségű búzacsíra agglutinint (WGA) tartalmaz, ezek egyike a legtöbbet vizsgált lektin. Valójában a WGA a gabona héjából származik, különösen nagy mennyiségben csírázáskor és növekedéskor (4), és legmagasabb koncentrációban a fiatal növényben, magban és csírában található. A lektinek ellenállnak az emésztő enzimeknek, és a bab, borsó, lencse, szója, földimogyoró mind "hüvelyes", biológiai szempontból rokon növények.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gábor, a hírlevélben a magas vérnyomással kapcsolatos cikkben ez áll: "Mint fentebb írtuk, nem a túlsúly, hanem az inzulinháztartás zavara áll a magas vérnyomással összefüggésben."
    Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy akkor ez elvileg ugye azt jelenti, hogy az illetőnek előbb-utőbb ki kellene, hogy alakuljon a 2.tip diabetesz, ugye?

    Azért kérdezem, mert van a családban egy rokon, akinek már legalább 40-50 éve, de az is lehet, hogy régebben _nagyon_ magas a vérnyomása, - jogosítványt sem kapott emiatt annak idején- de (még mindig) nincs cukorbetegsége. Most 82 éves. Lehet a magas vérnyomásának más oka is?

    VálaszTörlés
  3. Persze, a magas vérnyomásnak sok oka lehet, pl. van a vérnyomásnak hormonális szabályozása, ebben is lehet spéci probléma, és még ezer ok. Az érfalak sok okból merevvé válhatnak, pl. meszesedés miatt is. Általában a magasvérnyomás kialakulásáról írtam, és hogy általában mi oldja meg.

    VálaszTörlés
  4. 373. tourettes

    Tömören:
    A bennük lévő lektinek károsak az egészségre, növelik a bélfal áteresztő képességét. A lektinek nem emészthetők, lerakódnak a szervezetben.

    Keress még rá a szaponin és a fitát hatására.

    (Gábor: Nem lehetne a másik aljára egy link, ami ide mutat?)

    VálaszTörlés
  5. Még egy kérdés: minden új posztnál (vagy inkább folytatásnál) fel kell iratkozni?

    VálaszTörlés
  6. Üdvözletem mindenkinek. Pillanatnyilag nem akarok mondani semmit, csak ismerkedek ezzel az oldallal és örvendezek, hogy Gábor létrehozta.

    VálaszTörlés
  7. 5. Szőlőszem

    Amint rájövök, úgy lesz. Egyelőre ezt tudtam kiizzadni. Mindig nézegetem, gondolkodok, meg lehet szelidíteni ezt a blogot is, bizonyára.

    VálaszTörlés
  8. 4. szengab2012. november 18. 12:25

    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  9. 8. Gábor:
    Én már ennek is nagyon örülök, nagy ötlet volt, és máris sokkal egyszerűbb! Köszi!
    Én úgy látom, hogy ugyanúgy lehet hozzászólni, mint eddig.

    VálaszTörlés
  10. Azon gondolkodtam, hogy azt tudjuk, hogy a gyomorsavcsökkentők az esetek nagy többségében rosszabbítják a helyzetet, de áll-e ugyanez a puffadáscsökkentőkre? Gondolok itt pl. az Espumisanra, meg a többi hasonló gyógyszerre, amiket léggömbként felemelkedő csávóval szoktak reklámozni.
    Mit a véleményetek erről?

    VálaszTörlés
  11. 6. szőlőszem
    Úgy látom, igen. Az újakat már nem kaptam meg, úgyhogy erre is feliratkoztam. Így logikus, ha rendeltetésszerűen használják a blogot :)

    VálaszTörlés
  12. 11. Kistörpe

    Szerintem azok nem ártalmasak, bár én úgy tapasztaltam még "nyugati" koromban, hogy nem sokat érnek.

    VálaszTörlés
  13. 373. tourettes

    Tömören,
    kiegészítés a nagyon újaknak:
    A gabonamagvakban, meg a pillangósok magvaiban vannak olyan anyagok, pl a lektinek melyek károsak az egészségre,
    növelik a bélfal áteresztő képességét. A lektinek nem emészthetők, lerakódnak a szervezetben.

    Na, és amit hozzá szeretnék tenni:
    A biológia tudomány mai állása szerint
    KIEGÉSZÍTÉS:
    a földön ma élő élőlények, és ebbe beletartozik mindegyik:
    -vagy harcban állnak egymással,
    -vagy kitérnek egymás elől, és semlegesek egymás számára,
    -vagy valahogy megtalálták az együttlétezés metódusát, és onnantól direkt egymásra vannak utalva, és csak egymást támogatva léteznek.

    Bizonyos növények, amelyek számára mi, meg a többi ellenség, csak fogyasztókként létezünk a lektinekkel, számunkra mérgekkel igyekeznek védeni a magvaikat az utódaikat elfogyasztó élőlényekkel szemben, ellen...
    És most a harcos-meccs állása úgy van, hogy
    mi emberek elkezdtük a gabonákat, keresztesvirágúakat termeszteni, segíteni a túlélésben,
    de sajna ezek, még mindig tartalmazzák azokat a káros anyagokat, amelyek a kártevőik ellen védték őket...


    Keress még rá a szaponin és a fitát hatására.

    VálaszTörlés
  14. MW: Bocs, de úgy emlékeztem hogy válaszoltam, aztán mégsem :)

    A rendezvényről a szervező, Melinda tud neked részletekkel szolgálni, mi csak az ellátásba és reklámba segítünk be.

    És egy gyöngyszem amibe botlottam:
    http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/65335-tevhitek-a-paleolit-taplalkozas-korul-2.-resz.html

    VálaszTörlés
  15. Segítségre szorulok, légyszi valaki segítsen! Nem tudom letölteni a korábbi bejegyzés alatti megjegyzéseket 176-400 valahányig. Már mindent megtettem, amit korábban nem akartam, bejelentkeztem, blogot csináltam, itt csücsülök a tagok között. Mit mondjak, utálom a blogspot.hu-t. Vagy mindenki okosabb nálam? Nem egy jó érzés ezzel szembesülni.

    VálaszTörlés
  16. Rozcsika, a 175. komment alatt rákattintottál a "Továbbiak betöltése" című szövegre? Mert több oldalon át folytatódnak a kommentek, mindig legalul találd ezt a szöveget és úgy tudsz továbbjutni.

    VálaszTörlés
  17. 15. Bruce2012. november 19. 14:31!
    Bruce, hát ez csodálatos! :D Mintha nem is egy természetgyógyász, hanem egy óvodás érveit olvasnám! :)

    16. kutyus Rozcsika2012. november 19. 15:26
    Legalul a "Továbbiak betöltését" próbáltad?

    VálaszTörlés
  18. Marcsi
    Szevasz Mindenki! Ma értem oda, hogy váltottam a chrom-böngészőre, minden OK.
    Kösz a segitő hozzászólásokat és Gábor válaszát az sos irásomra.
    Már utolértem magam az olvasásban.
    Szép napotT
    Marcsi

    VálaszTörlés
  19. Marcsi
    Szevasz Mindenki! Ma értem oda, hogy váltottam a chrom-böngészőre, minden OK.
    Kösz a segitő hozzászólásokat és Gábor válaszát az sos irásomra.
    Már utolértem magam az olvasásban.
    Szép napotT
    Marcsi

    VálaszTörlés
  20. Igen, egyszer át is váltott "Betöltés" szövegre, de akkor sem történt semmi. Igaz, az alsó üzenő sorban "hibás oldal" is meg-megjelenik. Eddig örültem, hogy a technika megszabadított súlyos Szendi-blog-függőségemtől, de a kíváncsiság visszahajtott ide. Férjem gépénél is próbálkoztam már, nagyon belassult a gépem mostanában, jó, még a számítógépes segítségünket nem hívtam a problémához. Lassan ez következik.

    VálaszTörlés
  21. Rozcsika, szerintem frissítsd a böngészőt. vagy, ha eddig Explorert használtál akkor használj inkább Firefoxot, vagy Chrome-ot. És új verziót azokból is.

    VálaszTörlés
  22. 15. Bruce:

    Végigolvastam mind a két cikket. Igazából röhögni tudok rajta, de persze irritál is, hogy emberek egy okj-s képzéssel másokat képesek gyógyítani, és az észt osztani ilyen minimális tudással. Igazából nem kéne vele foglalkozni, annyira alacsony színvonalú, de azért szemezgettem belőle.
    (Ne értsetek félre, én szeretnék olvasni komoly paleo kritikát, mert az érvek, tények, tudományos kutatások, tapasztalatok ütköztetése a fejlődést szolgálja, de az ilyenek...)

    Mindjárt az elején érzelmi húrokat penget a szerző:
    "A baj az, hogy teljesen összezavarja, tévútra vezeti az efféle vélemény azokat, akik hajlamosak elhinni, hogy a virágzó búzamező termése okozza problémájukat és a kalácshoz fogyasztott langyos tehéntej lesz a vesztük, nem pedig a környezeti mérgek és önromboló életvitelük." Langyos tehéntej, hehe:D Apropó, ti láttatok virágzó búzamezőt??

    Aztán, mindjárt öneellentmondásba keveredik, mert azt mondja, a gyümölcscukor elvileg nem emeli a vc szintet, de azt már nem tudja megmagyarázni, akkor gyümölcsevéskor miért emelkedik mégis:
    "Amikor a vándorlástól legyengült csapat végre élelemhez jutott [ezt valami filmben láthatta?:D], akkor nagy mennyiségű édes gyümölcsöt, illetve édes gyökereket fogyasztott. Annak ellenére, hogy döntően gyümölcscukrot vitt be szervezetébe, átmenetileg jelentős vércukorszint-emelkedés következik be, ami természetes folyamat."

    (Az éhező, állandóan vándorló, esőben-fagyban- villámlásban rettegő, életveszélyben élő természeti/ősember is egy mítosz, azt tudjátok...)

    "Szívesen megnézném Szendi Úr beszélgetését a makrobiotikus táplálkozás híveivel, akik állítják, hogy étrendjük gazdag vasban, kalciumban, egyéb ásványi anyagban és nyomelemben [hja, azt nem is állította senki, hogy ez az étrend nem GAZDAG mindezekben, legfeljebb, hogy semmi nem szívódik fel belőle], valamint kiemelten fontosnak tartják a barna rizs fogyasztását nem ismerve és nem igazolva a szerző által leírt veszélyeket. A „gabonakonyha” mindig is a természetgyógyászok által javasolt táplálkozás alappillére volt. A mai napig vidéken szeretettel fogyasztják a rizskását, zabkását, köleskását. Elterjedt a városokban a gabonapelyhek fogyasztása, pl. müzli formájában."

    Hát igen: komoly érv az, hogy kb "szeretjük a gabonát", akkor mi vele a baj...

    VálaszTörlés
  23. Folytatás:
    "A mexikói indiánok ismert tápláléka a kukorica, ha már szerzőnk mindig a természeti népekkel példálózik."
    Ezek szerint a földművelő népek neki természeti nép. Vicces, hogy mindenhol visszajön ez az összemosás: az emberek egyszerűen nem látnak tovább (nem is tízezer, hanem inkább) 4000 évnél.

    "a rheumatoid arthritis betegséget, ha 60 éves kor felett alakul ki, korántsem a táplálkozás okozza, hanem az évek elmúlta."
    Istencsapása vagy akár természeti csapás, mint megbetegítő tényező. Ez olyan, mint az "öregségi diabétesz", ahogy Tiborbá blogján is megfogalmazták. Hiába, az öregség=betegség, nincs mit tenni...

    "A világon 3 természetes folyadék van: a vér, a víz és a tej. A tej elkíséri az embert a születéstől a halálig."
    Javaslom, igyon akkor vért is a szerző:)

    "Vidéken ma is az idős emberek a tejben áztatják a kenyeret, hogy el tudják fogyasztani, mert a tej és a kenyér ősidők óta – még ha nem is kezdetleges ősi lét és gondolkodás óta - fontos tápláléka az élő szervezetnek"

    Nocsak, nocsak, megint egy tipikus hozzáállás: a földművelés előtti kor lenézése. Szépen működik a daniel quinni "Mother Culture".

    "Gondoljanak csak a sok kiváló főzelékre, amelyek alapját adták még 20 éve is az őszi – téli táplálkozásnak, de mindnyájan emlékezünk a nyár eleji első zöldbablevesre, stb."
    Vagyis: szeretjük a zöldbabfőzeléket, tehát nem lehet káros. Megint egy komoly érv:)

    "felháborít, hogy miközben még hazánkban is van éhező ember, addig többen az élelmiszerek ún. káros hatásaival fenyegetnek és lassan több borzalmat írnak le, ami történhet velünk, ha tejet iszunk, mintha dohányoznánk. A kedves olvasó véleményére bízom a dolgokat, csak annyit kérek, GONDOLKODJON"
    Tehát ha az éhezők száját egyébként hosszú távon káros élelmiszerrel betömhetjük, akkor senki se merje ezeket semmilyen szempontból kritizálni. Sajnos, épp az ilyen ember az, aki nem gondolkodik, és számon kéri mástól. A szerző ráadásul elkövette azt a hibát, hogy részletesen idézi Gábor tudományosan megalpozott, pontos állításait, és hát, ezek így szembeállítva az ő érzelmi húrokat pengető érveivel magasan verik a szerző kvalitásait.(én úgy érzékelem, Gábor összefoglaló mondataiból - mert hát, nem lehet több könyv érveit belesűríteni egy mondatba, de mi tudjuk, mi van ezek mögött a mondatok mögött - meg sem értette a legtöbbször).

    "Egyetlen káros dolog van a világon: a mértéktelenség, ami az ember gyengeségétől függ"

    Ez egyébként mindenhol visszaköszön, legutóbb Tiborbá blogjában, ahol egy eléggé vaskalapos orvos vitatkozik lowcarb témáról. Érdemes végigolvasni a kommenteket a "Diabétesz" és az "Obesitas" bejegyzések alatt, kijön belőlük, hogy mennyire korlátoltak az emberek. Ez az orvos is azt állítja, hogy a fogyás-hízás (és vele a cukorbetegség) mindössze kalóriabevitel kérdése, és hát, ugye, gabonát (de csak teljes őrlésűt!) enni kell, különben nincs meg a rostbevitelünk, amitől rákot kapunk. Ezt pedig azzal támasztja alá, hogy ezt az orvostudomány már a 60-as évek óta így vallja (szerintem meg ezt nevezik dogmának). Már-már azon a ponton voltam, hogy beírjak tiborbá blogjába, de aztán visszafogtam magam, és látom, hogy jól tettem...

    Visszatérve az ominózus kritikához, végül a cikk szerzője 7 napos testtisztító programot ajánl az olvasóknak karácsonyra, ami egy speciális rendszeren alapul. "Ezt a rendszert az ókorban kezdték fejleszteni. Lényege az, hogy adott élelmiszereket csak tulajdonságaik alapján elemzik, például hűtő vagy melegítő, szárító vagy nedvesítő, szétszóró vagy összehúzó az adott táplálék."
    1 napos tanfolyamon is részt lehet venni (10 ezerért) ahol megismerhetjük "ezt a kiváló és eredményes módszert."

    Nos, neki ez a tudomány: hűtő és melegítő, szárító és nedvesítő stb ételek vannak, mi meg "Az ételt nem élvezzük és nem ízlelgetjük, hanem darabokra szedjük, hogy meglássuk, mely alkotórészei árthatnak nekünk."

    Most dühöngjek, vagy nevessek?

    VálaszTörlés
  24. Az a mítosz is időről időre felbukkan, hogy az "ember eredendően rossz" vagy ilysemi. Vagyis,- eltérően a többi, az ÖSSZES többi fajtól - mi azért nem tudunk összhangban élni a természettel, mert ilyen meg olyan a természetünk. Agresszió, harácsolás stb. (erről is tiborbá blogjában van most szó, de a fenti kritikában is olvashattátok az ember eredendő "mértéktelenségét".
    Elárulom: bármelyik faj "mértéktelen", csak éppen, aki a természeti törvényekkel összhangban él, az ezt nem igazán tudja érvényesíteni, a rendszer az, ami megakadályozza. A törzsi társadalmakban nincsen bűnözés például. A bűnözés, bűnüldözés a civilizáció sajátja, egyre nagyobb probléma, ahogy fejlődünk. Primitív népeknél nincs ez mint jelenség. Van egyéni agresszió, irígység, bosszú, de társadalmi szinten nem tud kibontakozni.
    Na mindegy, csak ez is kikívánkozott (majd úgyis írok róla részletesebben, legalábbis tervezem...)

    VálaszTörlés
  25. Kistörpe! Úh, micsoda különbség! Köszi, ez lett a megoldás.
    "Rozcsika, szerintem frissítsd a böngészőt. vagy, ha eddig Explorert használtál akkor használj inkább Firefoxot, vagy Chrome-ot. És új verziót azokból is."

    Eddig nem éreztem a két böngésző között ekkora különbséget, ezért is tértem vissza az Explorer-re, de ennél a blogspot.hu oldalnál iszonyú nem mindegy melyikkel nyitja meg az ember a blogot. Gábor! Lehetne ez is egy ajánlás az újonnan jövőknek, hogy Mozilla Firefox-ot használjanak, ha nagyon lassú a blog.

    VálaszTörlés
  26. 27. kutyus Rozcsika

    Most megtetted az ajánlást.

    VálaszTörlés
  27. 26:

    " Van egyéni agresszió, irígység, bosszú, de társadalmi szinten nem tud kibontakozni."

    Érdekes megközelítés egy humánetológus (Csány Vilmos) szemszögéből:

    http://www.youtube.com/watch?v=KF0E7MuUigI
    http://www.youtube.com/watch?v=xTWj0x1lxkM
    http://www.youtube.com/watch?v=Qx3JDfgKxc4
    http://www.youtube.com/watch?v=IsKX0SFMIOc
    http://www.youtube.com/watch?v=2HfBUMd5gIE

    VálaszTörlés
  28. Tara! Nagyon örülök, hogy felhagytál a vegasággal. Azt írod, hogy most nem iszol kávét és teát sem. Szeretném megkérdezni, hogy azóta megváltoztak-e az álmaid? Ha voltak rosszabb álmok, azok elmúltak-e?

    VálaszTörlés
  29. Érdekes, hogy ezt kérdezed, Rozcsika. Különös. Ugyanis régebben soha nem voltak rossz álmaim, mostanában pedig vannak. Főleg az állatkáimmal kapcsolatban. 2004-ben halt meg Mocsi kutyám, korábban alig álmodtam vele, mostanában gyakran. És nem jókat. Ugyanígy a cicámmal is. Ő idén áprilisban halt meg, és szinte minden nap szerepel az álmaimban. Rossz érzéseket kelt, mert már nem élnek. Nem tudom, mi miatt lehet ez, szerinted?

    Már nem vagyok vega, ez igaz. De húst csak nagyon ritkán eszem, leves formájában. Két- három hetente nagyjából. A lassúfőzőben készítem mindig, nagyon jó az eredmény, és csak biohúst eszünk. Azért ritkán, mert nem könnyű hozzájutni. Lazacot gyakrabban, mert azt meg tudjuk venni a Lidl-ben (vadlazac, már ajánlottam itt a blogban.) Tojást eszem még, nagyon szeretem és könnyen hozzá is jutok, a felső szomszédunktól. Itt kapirgálnak a tyúkok a kerítésnél, adom nekik én is a zöldeket, éri őket a nap, szóval jó minőségű.

    Jó ez az étrend nekem, de az álmaimat nem értem.

    VálaszTörlés
  30. Korábban valaki kérdezte, hogy mit egyen a fiúgyermeke napi 16 alma helyett.

    Szerintem szénhidrátforrásnak 3-4 alma a nap folyamán elosztva maradhat (például "gyorskajának") és mellé sütőtök, párolt illetve nyers répa és (pénztárcától függően) édeskrumpli (szerintem heti egy kiló azért már kifizethető). Desszertnek vagy kemény edzés után pedig egy-egy banán.

    Ha nem erőemelő az illető, akkor ezekből szerintem össze lehet kombinálni a szükséges szénhidrát adagot.

    Természetesen mellé még mehet bőségesen egyébb zöldség: káposzta, kínaikel, kígyóuborka, stb.

    VálaszTörlés
  31. 32. szomi:

    Én kérdeztem, köszi a tippeket!
    Igen, nagyjából most ezt csináljuk mi is: az almát napi 4-re csökkentette, és néha, ha a pénztárcám megengedi, veszek 1-1 édeskrumplit vagy főzőbanánt is, persze ez nem mindig megy, mert 3-man vagyunk rá, nem csak ő...:-) Fegyencedzést csinál, és mellé low intensity aerobic activity napi szinten.
    Az a baj, hogy korábban is, eszméletlen mennyiségeket megevett, de nem csak almából, az csak a "kiegészítés" volt a többihez. Ezt a kiesést kell most pótolni. Illetve vacillálunk, hogy ez tényleges szükséglete, vagy csak kozum evés. Növésben levő tini fiúról van szó, akiben bármennyi étel eltűnik nyom nélkül...:D

    VálaszTörlés
  32. Tara2012. november 20. 8:02:
    Sajnálom, hogy rosszul alszol, és az álmaid se olyanok, amelyekre vágynál...jó hírem van, az álmainkat lehet rendelni is kicsit, de tényleg:
    Evvel kapcsolatban eszembe jut legkedvesebb, legszuperbb általános iskolai tanárnőm, a "Zacsek" ...aki váratlanul veszítette el a férjét,
    (Gábor tudja kiről mesélek: az általános iskolai igazgatónk, Matyi-bá halt meg váratlanul, mindössze 60 évesen, szívproblémák vitték el hirtelen)
    szóval anno, amikor részvétet nyilvánítottam, és az özvegy könnyek közt mesélte, mennyire hiányzik neki a társa,
    akkor azzal próbáltam vigasztalni, hogy fura mód a férjével, testnevelő tanárommal, is nagyon bizalmas viszonyba keveredtem, és ő a régebbi tanárom nekem,
    az akkor már négy gyerekes anyukának,
    pedagógus kollégának,
    már jóval túl a tanár-diák kapcsolaton
    nyíltan mert mesélni vallásos gondolatairól, gondjairól,
    szóval
    azzal tudtam csak az özvegyet valahogy bíztatni:
    tudom, Matyi-bá mélyen hívó volt, és ha hiányzik neked, ő nem hagyott el végleg, leginkább álmaidban most is veled lehet...
    és varrtam a kedves tanáromnak egy "csodapárnát",
    -Ha ezt a párnát este odateszed az ágyban magad mellé, jó esélyed van, hogy éjjel Matyi-bá is ott lesz!

    VálaszTörlés
  33. 33. MW

    Nekem tini lányom van és az is irgalmatlan mennyiségű almát meg bír enni amióta kerüli a gabonát. Ha éppen "lusta fázisban" van és nincs kedve kaját készíteni, akkor simán elvan óránként egy almával. Rossz nézni. :)

    Költség- és logisztikai megfontolásokból neki engedélyezve van a fehér risz ebédhez köretnek. Szerintem egy kemény fegyencedzés utáni fél órában a fiad is nyugodtan ehet fehér rizst. (Robb Wolf és Mark Sisson ajánlásai alapján)

    Egyébként jól teszi a fiad, hogy erőedzést csinál. Ebben a korban annyi növekedési hormonja van, mint soha máskor. Emiatt pedig könnyedén lehet izmot növelni. Ki kell használni.

    VálaszTörlés
  34. 29. descalcez:
    Megnyitottam a linkeket, de ez nem Csányi, hanem Csernus, őt meg most, ha nem haragszol, nem hallgatnám meg (ismerem elég jól a gondolatmenetét, egy idő után meg már úgyis csak önmagát ismételgeti). Szerintem nem ezt akartad belinkelni... (?)

    VálaszTörlés
  35. Ja, bocs! Mindjárt vissza is vonom, mert meghallgattam az elejét: Csernus csak a műsorvezető, a vendég Csányi...:)

    VálaszTörlés
  36. 31 Tara
    Csak azért kérdeztem, mert abban bíztam, hogy a tea elhagyásától nyugodtabban alszol Te is. Ezek szerint csak nekem változtak meg az álmodási "szokásaim", amit én a glutén és tea nélküliségnek tudok be, meg a paleónak. Csak azért nem félek, hogy kezdődő Alzhermer-em van, vagy valami agyi leépülésem, mert azért néha-néha én is álmodom valami nagyon unalmasat.

    A magas vérnyomással eddig még nem foglalkoztam, de ha érszűkülettől van valakinek, akkor érdekes lehet ez a magyar szer, amiről a HírTV is beszámolt. Én is kaptam a videóról ezt a linket szintén paleózós barátnőmtől.
    http://www.youtube.com/watch?v=APdq152XRn0&feature=related
    A videó címe: nem ELADÓ!! a Magyar Koleszteringyógyszer - Horváth prof. kálváriája (2012)
    Nagyon érdekes, érdemes megnézni. Robb Wolf ír hasonló dolgokat Paleolitmegoldás c. könyvében, 238. oldal, hogy a vérben az LDL-részecske típusa sokkal fontosabb, mint a mennyisége. Szerinte a B típusú, apró, tömör LDL-ek beragadnak a vérerek zúgaiba és réseibe. Ezeket aztán az immunrendszer megtámadja. Nem pont azt mondja, mint Horváth prof., de én mégis úgy érzem, hogy egyfelé megy a két út.

    VálaszTörlés
  37. December 15-én, szombaton, 15-18 óráig hajós piknik alapú paleos találkozóra hívlak meg benneteket.

    A 3-as metro Gyöngyössi úti megállója közelében lévő Meder utcai hajóállomásról indulnánk egy konferencia hajóval. A “Klára hajóval” elhajóznánk a Nemzeti Színházig, majd vissza, és paleos társalgás közben láthatnánk a már 4 és fél 5 magasságában kezdődő budapesti kivilágítást is.

    A részvételi díj 1.000 Ft, viszont kávét, kókusztejet vagy kesutejet, illetve xukor zérót mindenki kap a kávéjába, méghozzá = kávé + hozzávalók = ingyenesen. Ez az összeg kb. megfelel az Urániás egyéni költségeknek:-)

    A hajó befogadóképessége maximum 40 fő.

    Kivételesen most az e-mail címemen lehet jelentkezni erre a programra: kelpatmar@gmail.com

    Abban a percben, amikor a létszám betelik, a jelentkezéseket lezárom!

    VálaszTörlés
  38. Még ma jelentkezzetek, és most ezt lehetőleg ne gyerekkel együtt szervezzétek. A hajó bármikor a jövőben is rendelkezésünkre áll, hasonló feltételekkel.

    VálaszTörlés
  39. kutyus Rozcsika2012. november 20. 10:43:
    Csak azért nem félek, hogy kezdődő Alzhermer-em van, vagy valami agyi leépülésem,...
    Pofonegyszerű Alzhermer teszt:
    Keress rá egy hírre, ami tök semleges infokból áll, pl valaki neve, beosztása, eddigi munkahelyei, vagy valami hasonló,
    aztán sorold el a hónapokat az évben...visszafelé!

    és az előző egy olvasás után eltakarva az infot írd le papírra,
    a delikvens nevét, beosztását, stb...
    Az én anyukám ott tart, hogy már a hónapok neveit se tudja, még szimplán egymásután se felsorolni, nemhogy visszafelé...
    Azért még nem gondolom Alzhermer-esnek, csak egyszerűen nem érdekli az ilyen feladat...
    de azért könnyen lehet,
    hogy az ilyesmi egy későbbi sokkal súlyosabb állapot előrejelzője!!!

    VálaszTörlés
  40. 39. BB
    Dec. 15. az munkanap. Nekem így is jó, csak mondom.

    VálaszTörlés
  41. Köszi Rozcsika, hogy szóltál. Már más is mondta. Sajnos nem tudom, hogy melyik ujjamat harapjam:-) Előtte Mikulás, utána Karácsony. 11 óra óta van 15 jelentkező:-)

    VálaszTörlés
  42. Az urániás találkozón néhányan kértétek, hogy írjam le az almás süti receptjét, nos itt van:

    Almás pite

    Hozzávalók:

    A tésztához:
    100 g darált mandula vagy dió
    kb. 30 g szezámliszt
    kb. 20 g kókuszliszt
    (a lisztfélék tetszés szerint variálhatók)
    2 db tojás szétválasztva
    2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
    ½ teáskanál szódabikarbóna
    pici citromlé (elhagyható)
    nagyon kevés nyírfacukor vagy stevia

    A töltelékhez
    kb. 60 dkg alma (lehetőleg kevésbé lédús, savanykás)
    1 teáskanál fahéj
    fél teáskanál szegfűszeg
    nyírfacukor vagy stevia ízlés szerint, az alma édessége függvényében
    kb. 1 teáskanál kókuszliszt, hogy felszívja az alma nedvességét

    A tetejére:
    zselatinpor
    víz
    kevés nyírfacukor vagy stevia

    A darált mandulát (diót) összekeverjük a lisztekkel, a szódabikarbónával, citromlével és az édesítőszerrel. A tojásokat szétválasztjuk, a tojás sárgáját összekeverjük a felolvasztott kókuszzsírral, a tojásfehérjét csipet sóval pedig félkeményre verjük. A tojássárgáját összekeverjük a fehérjehabbal, majd az egészet hozzáöntjük a mandulaliszthez. Egy nem túl kemény, gyúrható tésztát kapunk eredményül.
    A tésztát formába tesszük, célszerű szilikonos formát használni, mert utána azt hűtőbe is lehet tenni. A tetejét egyenletesen elegyengetjük, majd egy villával megszurkáljuk és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

    Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, lereszeljük. Összekeverjük fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel. Ha nagy lédús, kókuszliszttel szilárdítunk rajta.

    Amikor kész az alap, akkor – anélkül, hogy a formából kivennénk – ezt a tölteléket nyersen rátesszük, majd hűtőbe tesszük. Miközben hűl, zselatint vízben felmelegítünk (ízlés szerint édesítő szer hozzáadásával) elkevergetjük (forralni nem szabad!), ha kész, akkor lehűtjük. Ha a zselatin már félkemény, akkor ráöntjük a már közben lehűlt süti tetejére. Újra be a hűtőbe, ha megszilárdult, a formából kivehető és szeletelhető!

    VálaszTörlés
  43. Kedves Auróra, Feltehetem a receptedet a PaleoVitalra???

    VálaszTörlés
  44. Elolvastam lemaradásomat, Descalcez 2012. nov. 10-én írt beteg anyósáról, 214. hozzászólás. Erre szeretnék válaszolni.
    Én most úgy érzem, hogy fordult a kocka, mert mostmár én kerülöm mások társaságát, mert ha nem segíthetek, akkor viszont nem is akarom hallgatni a panaszaikat, nyavalyáikat, nem akarom látni a felpüffedt arcukat. Egészséges, életvidám emberek társaságát keresem, de ezek ne az alkoholtól, cukortól legyenek vidámak. Jelenleg ahol igazán jól érzem magam, az a MOM biopiac, konkrétan az őstermelők közelségében. Rajtuk látom egyedül azt a fajta jókedvet amit magamon is érzek. Pedig hajnalban kelnek, órákig utaznak az áruval, mégis jó hangulatban találom őket reggel 10-kor. És nem egyszer nem kétszer, hanem mindig.
    Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy nemcsak a társadalomból érzem hogy lassan kiírom magam, de lehet, hogy a szűk családomból is és nagyon is el tudom képzelni, hogy házasságok felbomlanak majd az étkezés ilyen nagy változtatása miatt. Mert itt nem csak arról van szó, hogy tejet kérek-e a reggelinél vagy sem, hanem az ember boldogabb lesz a paleo kajáktól, mert nincs mérgezés alatt az egész teste és ezt a jókedvét rontja el az a másik, aki ezt nem mondhatja el magáról. És nem ülnek el a viták, és amit a legjobban utálok, hogy szégyenkeznek kell amiatt, hogy próbálok egészséges maradni, mint "az egészségükért remegő madárfejű Lajcsikák". Most olvasom újra a "Nő felemelkedése és tündöklése" könyvet és lehet, hogy azért gáz, ha valaki 100 évig akar élni, mert nem ezért vagyunk itt, hanem a génjeink terjesztése miatt és utána már pusztulhatunk. Még az is lehet, hogy az emberek látva a túlnépesedést azért akarnak idő előtt direkt meghalni, hogy helyet adjanak az új embereknek és ezért vagányabb dolog nem törődni azzal, hogy árt-e a kenyér vagy sem. Valószínűleg azért kerültem ilyen pesszimista hangulatba, mert közeledik a Karácsony és én már komolyan fontolgatom, hogy nem veszek részt ezeken a megalázó, idegesítő családi ebédeken, ahol engem néznek hülyének, miközben én meg a többieket tartom komplett hülyéknek. Már az sem érdekel, ha kiborul a bili, lehet, hogy jobb lenne nekem, ha vidéken élnék és egy magasnyomású vízsugárral sárgarépákat mosnék a jó levegőn. Mindenesetre az jó érzés, hogy nem vagyok egyedül ezzel a kívülálló szereppel, hogy időről időre valaki a blogon hasonló élményekről számol be.

    VálaszTörlés
  45. 33. kutyusRozcsika

    Horváth professzorhoz két észrevételem lenne:

    1. Az rendben, hogy a nyolcvanas években nem engedték publikálni, de miért nem publikálja most a módszert? Ha meg gyógyszert akar csinálni rögtön, akkor viszont elő kell teremteni a pénzt. Miért az állam pénzén akarja hivatalosan bizonyítani a gyógyszer hatékonyságát? Miért én, az adófizető vállaljam a kockázatot? Nem akad magyar vállakozó, aki finanszírozná, ha ennyire meggyőzőek az eredmények? A történet kissé zavaros nekem, miközben rokoni érintettség okán tudom, hogy pénzért árulják az oltását.

    2. Nem akarok tiszteletlen lenni, de a kapcsolódó videók között találsz olyat, ahol tökéletesen látszik, mekkora mennyiségű hasi (viszcerális) zsírt sikerült Horvát professzornak felhalmoznia. Nem igazán csoda, hogy összejött az az infarktus.

    Tök jó, hogy feltalált egy gyógyszert, ami ilyen állapot ellenére is megmenti a szívhaláltól, de nem kéne inkább elkerülni ezt az egészet? Például kíváncsi lennék mit mutatna nála egy terheléses cukor vizsgálat. A találmányával lehet, hogy megússza az egyik bajt miközben úgy tűnik nagy léptekkel menetel az időskori cukorbetegség felé. Vagy az ellen is van oltása?

    Hangsúlyozom, hogy elképzelhetőnek tartom, hogy hatékony szert talált fel, de szerintem ebben a formában, ahogy ez jelenleg mendzselve van, megette a fene az egészet és nem tudom elítélni azokat az illetékeseket se, akik nem hajlandók vele hivatalosan foglalkozni.

    VálaszTörlés
  46. Köszönöm a válaszokat, remélem, az álmaim javulnak majd, ahogy telik az idő. Igazság szerint nem a táplálkozásnak tudom be, hanem a veszteségeimnek. Cicám nagyon hiányzik, és még élő Teó kutyám is nagyon beteg volt, többször is ebben az évben.

    Más. Tudom, hogy a paleósok szemében vörös posztó a vércsoportok szerinti étrend (az én hozzáállásom semleges, fogalmam sincs, árt-e vagy használ, esetleg közömbös) de megvettem D' Adamo újabb könyvét: "4 vércsoport szerinti diéta szív és érrendszeri betegeknek" . Megvennék és elolvasnék én bármit, ha segít megoldanom a magas vérnyomás problémámat.

    Ami miatt írom: nagyon érdekes lenne tudni, hogy akiknek bevált a paleó, milyen vércsoportúak? Leginkább húsevő a 0-ás vércsoport, utána a B-sek. Az A sok rosszul viselik a húst, ahogy az AB-sek is (én AB-s vagyok) a eszkimók pl. 98%-ban 0-ás vércsoportúak, feltelezem, D' Adamo nem légből kapott adatokat ír. Az A-sok és AB-sek inkább gabonaevők, a könyv szerint.

    Semmiképp sem szeretnék vitát gerjeszteni a vércsoport szerinti táplálkozásról, de nagyon szeretném, ha lennének néhányan, akik beírnák a vércsoportjukat, láthatnánk, mennyit ér a könyv. Nem változtattam meg az étrendemet a könyv hatására, az biztos. Pár hónapig mindenképpen paleózni fogok, de sajnos másfél hónapon túl vagyok és a vérnyomásom rosszabb lett, nem jobb. Túl sok a kiugróan magas érték. Karácsonyig kitartok, ezt vállaltam.

    VálaszTörlés
  47. Tara:
    Nullás vagyok, de nem abszolút húsevő, hanem inkább vegyes.Fiaim is 0-ások, és paleóznak. A férjem A-s, és rosszul viseli a húst, ha ez vigasztal...:-) Amúgy nem hiszek a vércsoport diétában, Gábor pedig nagyon meggyőzően megírta, miért tudománytalan az egész.

    VálaszTörlés
  48. Tara 48:
    Csak a statisztika kedvéért: 0-s vagyok és imádom a húst, zsírt. Ezek nélkül erőtlennek érzem magam. De a gyümölcsöt is nagyon szeretem. Bár ez utóbbival kapcsolatban mostanában kétségeim vannak, jó-e nekem, mert úgy veszem észre, hogy fájnak tőle az ízületeim. De még kísérletezek...

    VálaszTörlés
  49. Szia Tara,
    én is 0-ás, de hogy ellenpéldát mondjak, anyukám is az, állítása szerint mégsem "bírja a húst és zsírt"...
    Amúgy milyen fehérje-zsír-szénhidrát arány jellemző a mostani paleós étrendedre? Min változtattál pontosan? Eszel elég jó minőségű zsírt? Írtad, hogy sok tojást eszel, milyen formában?

    VálaszTörlés
  50. Én B-s vagyok szeretem a húst, tudtommal nekem ajánlott a tej, de laktózérzékeny vagyok, és a tejtermékek mindig rossz szájízt csináltak nekem.

    VálaszTörlés
  51. Tara,
    én A-s vagyok és szeretem a húst meg a zsírt, és bajom sincs vele. Ellenpéldaként, a húgom is A-s, mégis egy ideig vegetariánus volt.

    VálaszTörlés
  52. Ja, még vmi: Fogalmam sincs, mik ajánlottak 0-soknak, de 0-sként szintén szeretem a tejtermékeket, semmi (kézzelfogható) bajom nem volt tőlük, ahogyan a gabonáktól sem, amiket szintén imádok (pogácsamániás vagyok). Soha nem puffadtam, semmilyen más emésztési problémám nem volt ezektől azelőtt.
    Leszámítva persze a tudtomon kívül, "alattomban" okozott ÁBSZ-t, autoimmun betegséget és folyamatos gyulladást...
    Úgyhogy újra csak azt tudom megállapítani, hogy semmi értelme a vércsoport-diétának, mert tökmindegy, mindenevő vagy-e vagy konkrét problémáid vannak bizonyos ételféleségektől, úgyis a bennük lévő ártalmas alkotórészek okozzák a bajt.

    VálaszTörlés
  53. Írod:
    Ami miatt írom: nagyon érdekes lenne tudni, hogy akiknek bevált a paleó, milyen vércsoportúak? Leginkább húsevő a 0-ás vércsoport, utána a B-sek. Az A sok rosszul viselik a húst, ahogy az AB-sek is (én AB-s vagyok) a eszkimók pl. 98%-ban 0-ás vércsoportúak, feltelezem, D' Adamo nem légből kapott adatokat ír. Az A-sok és AB-sek inkább gabonaevők, a könyv szerint.

    ...sajnálom, szerintem nagyon is légből kapott,
    majdnem azt írtam ez baromság, és csak a közérthető megközelítés, meg a könnyen szédíthető közönség miatt hat, de semmi tudomány nincs mögötte, de tényleg csak jól hangzik az elv...és semmi, de semmi tudományosan nem támasztja alá, még az én családomban se stimmelne:
    Mesélem a családom:
    magam 0-ás, halevő vega,
    férjem A-s, húst, hússal enne,
    négy gyerekünk lett:
    -egy A-s leány, eszik amit talál, de leginkább a husit szereti,
    ...a férje 0-ás, nem pont vega, de nincs oda a húsért, inkább a sajtok nagy kedvelője,
    két gyerekük mindketten A-s, ők is húskedvelők,
    -a többi három gyerekem 0-ás, és nagy ragadozók...

    -édesanyám A-s, ő is naqy ragadozó, és most jön a csavar:
    anyai nagyanyám 0-ás, ő is húsimádó volt, 90 évet élt, 154cm...60kg
    ámde a férje,
    az anyai nagyapám A-s, ő meg azt-a-gizgazt-eszi amit talál típus volt,
    mondjuk, olyan Toldi Miklóst képzelj...elhízás, cukorbetegség, érrendszeri gondok...mind elérték,
    a maga korában óriás, 183 cm, és 105kg, de az mind izom!!!

    VálaszTörlés
  54. Folytatás:
    a nagyapám, A-s,a maga korában óriás,183 cm, és
    105kg,
    de az mind izom!!!
    Szerinted ezt a rengeteg izmot a papám szteroidok nélkül, meg húsevés nélkül? hogy a viharba építette volna fel???

    VálaszTörlés
  55. BB

    Persze, tett fel nyugodtan!

    VálaszTörlés
  56. Huszonkét éve foglalkozom az egészséges táplálkozással, abból csaknem 20 évig a Testkontroll volt az etalon. Nem ittam tejet, nem ettem cukrot egyáltalán, nem ettem fehér lisztből sütött semmit sem, édességet sem, délig csak gyümölcsöt. Vékony voltam 166 cm-es magasságomhoz 59-60 kg. És akkor- 91-ben derült ki, hogy magas a vérnyomásom. Nem kötném a táplálkozáshoz, bár ki tudja. Azóta gyógyszereket szedek, megpróbáltam elhagyni (Szendi Gábor és Tóth Csaba hatására) de még magasabb lett. Nem járható út.

    Amit másfél hónapja eszem: tojást, húst nagyon ritkán, két-hetente húslevest, halat nagyjából háromszor egy héten. A kertünkből készítek salátákat, ebből eszem a halhoz vagy a tojáshoz. Főzelékeket is főzök, azokon a napokon sem tojást, sem halat nem eszem. Gyümölcsöt eszem ebédre. Kókuszliszttel habarom be a főzeléket.

    Diót eszem és időnként pisztáciát, mert nagyon szeretem, a dió saját termés, mandulát a piacról és barackmagot (az is saját)naponta 5 szemet, a különleges vitaminjai miatt (B17) Nem kell félni a ciántartalom miatt, már nem élnénk, ha ártana:) A magokat reggel beáztatom, vacsorára eszem az egyéb étel után utoljára.

    Semmi gabona, semmi hüvelyes, semmi növényi olaj, kivéve a szűz bio hidegen sajtolt olívát. Használok még bio szűz kókuszolajat, Brucetól szoktam rendelni. Lenmagot már nem eszem, olaját sem, tejet, tejterméket sem.

    Viszont tökéletesen egészségesnek tartanám magam, ha nem lenne a magas vérnyomásom. Mozgok is eleget, a kert rengeteg munkát ad. A futópadom már nincs meg, rémesen ráuntam. Járunk kirándulni, de mióta a kutyám ennyit betegeskedett, sajnos ritkábban.

    Érdekes azért, hogy közöttetek elég sok a 0-ás vércsoportú.
    Nem volt semmi gondom az életem során a gabonafélékkel. Mikor ideköltöztünk, elkezdtem újból tejet inni, túrót, aludttejet enni, attól sem volt semmi bajom. Frissen fejt tejhez jutottunk hozzá, most egy ideje nem veszünk. A férjem változatlanul fehér kenyeret eszik - én mindig teljes kiőrlésűt ettem - sok cukrot is, imádja a mákos meg diós tésztát, egyáltalán nem hisz abban, hogy bármit is ki kellene hagynia az étrendjéből, A-s vércsoportú, húst ő is akkor eszik csak, amikor én. Tésztát enne tésztával:)Képes volt vega lenni a kedvemért, de a tésztákat nem vehetem el tőle:)

    VálaszTörlés
  57. Tara:
    GYerekkoromban sárgabarack idényben én is marokszámra ettem a barackmagot, és nem lett tőle semmi bajom:)Valószínűleg csak vaklárma a ciánmérgezés, lehet, hogy az ilyen, kötött állapotban lévő cián (?) nem ugyanúgy hat, mint a tiszta.

    VálaszTörlés
  58. Biztos, hogy nem úgy hat:)Dr. Ládi Szabolcs előadásait érdemes hallgatni, sok okosat mond. Rendkívüli módon képzett fiatal orvos. Rákot gyógyít a B17-tel pl.

    VálaszTörlés
  59. Tényleg sok a 0-ás :) Én is az vagyok, de a gyümölcsöt és a tejet "jobban szeretném" mint a húst, pedig minden bajom van tőlük.
    Gabonáktól korábban nem volt "észrevehető" bajom.

    VálaszTörlés
  60. 58. Tara2012. november 21. 13:23
    A magas vérnyomás okoz valami más problémát is, jár mellé más tünet is? Ha nem, akkor te ilyen vagy, és kész, ez az alap állapotod, nem kell vele semmit kezdeni szerintem (bár én nem vagyok orvos). Nekem meg pont, hogy alacsonyabb lett a vérnyomásom, és az üzemorvos magasabb vízfogyasztást javasolt, de ennek semmi értelme, mert minimum 2,5 litert így is elfogyasztok egy nap a 74-75 kilómhoz. Elképzelhető, hogy neked és a férjednek nem okoznak problémát a nem paleo ételek, ez "csak" annyit jelent, hogy szerencsések vagytok. Vannak még egy páran, ők azok (mint a férjed is), akik nem fogják soha elfogadni, hogy bármilyen élelmiszer okozhat komoly problémákat.

    VálaszTörlés
  61. Semmi bajom egyébként, és a magas vérnyomásomnak is csak akkor kezd tünete lenni, ha eléri a 190-200-at. Gyógyszer nélkül (és gyógyszer mellett is) a legmagasabb 240/120 volt eddig. Nem merek gyógyszer nélkül élni. A kiugró szintekhez pánikbaesés is társul, annyira megijedek. Ilyenkor veszek egy forró lábfürdőt, azonnal leviszi valamennyire. És kaptam Tensomint, abból kell szétrágni egyet. De nagyon elegem van abból, hogy ez történik velem. Vegaként is magas volt, most is magas, tehát gondolhatom azt, hogy a táplálkozáshoz nincs köze. A vesém, májam, szívem és egyebek normálisan működnek, agyvérzést viszont nem szeretnék kapni.

    Bruce, a gyümölcsöket miért nem eszed? Paleó. Már elég idős vagyok ahhoz, hogy elmondhassam, nekem a sok gyümölcs nem árt. Sem zsírmáj, sem semmi bajom nincs, igaz, nem is hiszek abban, hogy a gyümölcsökben lévő fruktóz ártana.

    VálaszTörlés
  62. Timcsi

    Én is 0-ás vagyok. Szeretem a húsokat, de régen nagyon szerettem a kelt tésztákat, pitéket, ropikat, chipseket, pizzákat, sós kifliket frissen. Túrós pitét vanília sodóval.
    O ide vagy oda. Inkább szénhidrátfüggő voltam, és ha nem csapnék egyik kezemmel nagyot a másikra időnként, még mindig az lennék.
    De így legalább fogyásnak indultam.

    VálaszTörlés
  63. Én B-s vagyok és inkább tésztás, tejes voltam paleo előtt.
    Ezt a könyvet nyugodtan kidobhatod a kukába, feleslegesen veszi el mástól az energiád. Pl. a NAPI 10 km gyaloglástól. Mert a kertészkedés az nem gyaloglás és az idős kutya sétáltatása sem az, nekem is ilyen van. Ha nem eszel tejet, akkor minden nap kell levest enned, ez a "két hetente leves" valószínűleg a nullával egyenértékű. Az állati zsírról nem nagyon beszélsz, szerintem azt sem eszel, ami szintén hiba. Többféle húst és napi szinten kell enni és nemcsak a mellét, hanem olyan részeket amiben vas is van, a vörösebb színűt és porcogót is kell enni, belsőséget is. BB írt többször hasonló gondjáról, Őt már kérdezted?

    VálaszTörlés
  64. Tara2012. november 21. 14:40

    A térdeim rakoncátlankodnak sok gyümölcs után. Mikor kicsit visszaveszek, rendeződik.

    VálaszTörlés
  65. Érdekes, Des is ezt írta. De mi lehet a baj szerintetek? Ízületi fájdalmak? És mi okozhatja: A fruktóz? Vagy mégis mi?

    Sosem tudtam valódibb, embernek való ennivalót elképzelni, mint a gyümölcsöt. Minden árt: gabona, tej, nem sorolom fel, még a zöldségek is, ezt Wai óta tudjuk. A gyümölcs az igazi, ami emberi fogyasztásra teremtetett, azért olyan jó illatú, azért olyan szép színes, kínálja magát, hogy megegyük. Ártani tud mégis?

    Sokan a fruktóztól félnek (szerintem valaki valamit egyszer rosszul értelmezhetett, innen eredhet a gondolat) valószínűleg teljesen feleslegesen, de hogy térdfájdalmat okozzon a gyümölcs...furcsa nagyon, nem mintha kételkednék abban, amit mondtok. Ki kellene próbálni, minden gyümölccsel így van-e.

    VálaszTörlés
  66. Rozcsika, vörös húst eszem, bárányt, borjút vagy juhot, csak ezekhez tudok mint biohúsokhoz hozzájutni.És ritkán vágnak,mert nem tudják eladni. Nekem meg csak három kis fiókból áll a mélyhűtő,abból kettő gyümölccsel van tele. Annyi állati zsírt eszem, amennyi ezekben van. Meg a lazacban.

    Miért kellene naponta húst ennem? Valamit nem jól értettem meg a paleóból? (előfordulhat). Nem az a lényeg, amit elhagyunk? Hogy azt ne együk?

    VálaszTörlés
  67. 67. Tara

    Persze, a gyümölcs embernek való, csakhogy eredetileg ezek a gyümölcsök a természetben nem léteztek.

    VálaszTörlés
  68. BB diétája nekem egyáltalán nem tetszik. Félek hogy meg is betegíti majd a minimális vagy nulla gyümölcs, tehát a rostok, vitaminok hiánya. A másik, hogy ha eléri súlyban a kitűzött célt, akkor vissza fogja hízni, ha változtat az étrendjén. Törvényszerű.

    VálaszTörlés
  69. Gábor, válaszolj kérlek a 63-as kommentemre, lehet ez nálam pánikbetegség?

    Egyébként igazad van. Ha Európát tekintjük. De a trópusi gyümölcsökből ezerféle van, és nem sokat változtak - vagy nem is változtak - igaz, vannak termesztettek is, de a többség vadon terem még mindig. Jó az ott élőknek:)

    Itt azokat a gyümölcsöket jó ennünk, amik helyben teremnek, főleg az ősi fajtákat. Vagy a vadon termő gyümölcsöket, akkor, amikor érnek. Itt a közelünkben sok van, esszük is.

    VálaszTörlés
  70. 67 Tara

    Trópuson szerintem a gyümölcsök nem nagyon változtak. Gyümölcsből valószínűleg mennyiségi kérdés. A fruktózt - a túl sokat gyümölcsből is! - szinte minden paleo "guru" károsnak tartja, Liv doktornő is sokat írt a káros hatásairól, mindegy, hogy tisztán, vagy kötött állapotban esszük, ha sok. Itt is már egyedül Des volt harcos védője a sok gyüminek, de ő is felülbírálta a nézeteit azóta.
    Nekem a fogaimat tette tönkre - érdemes lenne elgondolkodni azon is, ha gyümölcsevőnek teremtettünk, akkor miért nem bírja a fogzománcunk, miért nem alkalmazkodtunk hozzá? A gyümölcsfaló fiam pedig csuklótáji ízületi fájdalomra panaszkodik, pedig még csak 18 éves.
    Valószínűleg mértékkel megengedhető, de csak mértékkel...

    Más:
    nekem a tejtermékek nem okoznak látható panaszt, a glutén az, amitől ragyás lesz az arcom.

    VálaszTörlés
  71. Én BB magas vérnyomásáról beszéltem, amire éjszakánként felriadt. Van egy orvosa, akiben most nagyon bízik, aki segített rajta.

    VálaszTörlés
  72. Nem sokára megjelenik Jaminet könyve, ő is csak minimális mennyiségben ajánlja a gyümölcsöt. Kíváncsi vagyok az indokaira. BB szed gyógyszereket a magas vérnyomására, azt láttam. Neki is ingadozik.

    Most elgondolkodtam: lehet, hogy a gyümölcsök magas vérnyomást is tudnak okozni? El nem tudom képzelni. Legjobban a csökkentett kalóriabevitelben hiszek, karácsony után meglátom a tapasztalatok alapján, milyen étrend a legjobb nekem. A paleót megelőző nagyon jó volt, és szerettem is. Most nem eszem mindig jó közérzettel, és ez baj. Kevesebb gyümölcsöt akkor tudok enni, ha ehetek mást: túrót, sajtot, joghurtot, fekete rozskenyeret. Még az is lehet, hogy nekem valóban nem árt. Meg fogom próbálni én is a kevés gyümölcsöt, januárra úgyis elfogynak a tartalékaink. Húst nem jól emésztem, a zsírt sem. Az biztos, hogy a húsevés nem az én utam.e

    VálaszTörlés
  73. Tara 70:
    Rostok, vitaminok a zöldségekben és a húsban is ott vannak, ettől ne félj. :-) Persze nem annyi, mint régen, de ez a gyümölcsre is éppúgy igaz, ezért kell pótolni tablettában.
    Egyébként miért is térne vissza BB az eredeti étrendjéhez, ha elérte a kitűzött célt? :-)
    74: Ha jól tudom, nemcsak a kalória mennyisége számít, hanem a minősége, azaz sűrűsége. Alacsony kalóriasűrűségű ételek a hús és a zsír, ez az egészséges.

    VálaszTörlés
  74. 74 Tara
    Azt én sem tudom elképzelni, hogy a gyümölcs konkrétan magas vérnyomást okozna, inkább más káros hatásai vannak...
    A calorie restriction jó, de azt ne hidd el, amit az az orvos mondott tiborbá blogjában, hogy a makronutriensek nem számítanak. Én arra jöttem rá, hogy a magas CH még nem is annyira baj, amennyiben biztonságos keményítőből származik, és megvan hozzá a megfelelő mozgásmennyiség. Viszont a glutént érdemes kerülni, és igazából a tejfehérjét is, nem is értem egyes paleo-irányzatok trappista-sajt mániáját. Mi is eszünk kevés - kemény! - sajtot, de én ezt akkor sem nevezem paleónak.
    Én attól félek, ha rövid idő után a gyümölcs helyett visszaállsz a rozskenyérre meg tejtermékekre, akkor megint kevés lesz az idő, hogy el tudjad dönteni: most akkor használt neked a paleo vagy nem... Érdemes lenne tényleg hosszabb távon - 1 év pl - szigorúan kipróbálni, az már megbízhatóbb tapasztalat. Ez persze csak szigorúan a magánvéleményem.
    Ha hús nem is, a gyakoribb húsleveshez hogy viszonyulsz?

    VálaszTörlés
  75. Tara

    Ebben a cikkben bőségesen találhatsz ellenérveket a túlzott gyümölcsfogyasztás ellen: http://www.drlwilson.com/ARTICLES/FRUIT.htm
    A fájdalommal kapcsolatban pl., a gyümölcsfogyasztás okozta cink hiányról ír: "I am not sure why, but some people complain of pain and inflammation in the body. Stopping all fruit and returning to a mixed diet with plenty of cooked vegetables often stops the pain within a few weeks. Causes for the pain may be a zinc deficiency, again, deficiency of sulfur-containing amino acids, the effects of sugar or the effects of the fruit acids, or some combination of all of these."
    A szív- és érrendszeri problémákkal kapcsolatban pedig a réz hiányt említi meg: "Fructose affects copper metabolism, which may be the reason for the powerful effects on the cardiovascular system."

    VálaszTörlés
  76. 63 Tara

    Szerintem ekkora vérnyomás nem lehet táplálkozástól, pláne, hogy túlsúlyos sosem voltál, mindig egészségesen táplálkoztál, ha nem is feltétlen szigorú paleo szerint. Ez vagy valami pszichés okból van, vagy valami szabályozási zavar, amit én megfejteni nem tudok. De magas vérnyomás sok okból lehetséges. A pánikhoz szerintem nincs köze, egyszerű szorongás szerintem ekkora vérnyomásemelkedést nem tud kiváltani.

    VálaszTörlés
  77. 67. Tara

    "Érdekes, Des is ezt írta. De mi lehet a baj szerintetek? Ízületi fájdalmak? És mi okozhatja: A fruktóz? Vagy mégis mi?"

    Először úgy éreztem, hogy nem hajlik a térdem. Vagyis hajlítás közben nyomást éreztem benne. Ezt tavaly a sok futás számlájára írtam, pontosabban egy apró balesetnek. Sötétedés után futás közben egy fűvel benőtt gödörbe léptem, majd jól megrándult a lábam, és jelentkeztek a tünetek. (szőlő és őszibarack szezon)
    Idén viszont semmi ilyen fizikai megerőltetés nem volt (persze a havi többszáz km bringát leszámítva), majd mindkét térdemben jelentkezett egyszerre. (napi 1-2 kg körte, őszibarack+fél dinnye) Amit idén még megfigyeltem, hogy a gyümik összeevésétől még enyhe hasmenés is szokott társulni, tehát feltételezem, hogy a fruktóz a vastagbél alsó 1/3-ában szívódhatott fel, ami nem a májkapuvéna gyűjtőterületére van bekötve. Ez Burry szerint, de Vida Liv. szerint is képtelenség. Másrészt pedig számtalan forrás számol be arról, hogy a fruktóz emberben nem szívódik fel tökéletesen.

    "Several studies have measured the intestinal absorption of fructose using hydrogen breath test.[27][28][29][30] These studies indicate that fructose is not completely absorbed in the small intestine. When fructose is not absorbed in the small intestine, it is transported into the large intestine, where it is fermented by the colonic flora. Hydrogen is produced during the fermentation process and dissolves into the blood of the portal vein. This hydrogen is transported to the lungs, where it is exchanged across the lungs and is measurable by the hydrogen breath test. The colonic flora also produces carbon dioxide, short-chain fatty acids, organic acids, and trace gases in the presence of unabsorbed fructose.[31] The presence of gases and organic acids in the large intestine causes gastrointestinal symptoms such as bloating, diarrhea, flatulence, and gastrointestial pain [27] Exercise immediately after consumption can exacerbate these symptoms by decreasing transit time in the small intestine, resulting in a greater amount of fructose emptied into the large intestine.[32]"

    http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose

    Itt a blogon joe1973 számolt be szintén arról, hogy guggolás közben nyomást érzett a térdeiben. (sok gyümi evésekor) Aztán Simon Péter a könyökcsúcsában. Ekkor gondoltam újra, hogy a bringázástól megnövekedett CH igényt inkább édeskrumpli esetleg rizs tudná biztosítani. Mostanában reggelire bevágok egy faros csirkecombot, rengeteg zöldséggel. Ez fél napra elegendő. Zöldség saját, legalább tudom, hogy nem műtrágyázott (nitráttartalom), de a csirke nagyüzemi. Ha nem elég zsíros, akkor házi szalonnával "megfűszerezve". Tegnap épp 1123 kcalt evett meg a bringa, pulzusmérő szerint. Hétközben ezt eszem, hétvégén viszont bevágok némi keményítőt, hisz tapasztalatból tudom, hogy ha ezt nem teszem, akkor igencsak könnyen lepukkan az immunrendszerem, meg jönnek a túledzéssel kapcsolatos jelenségek. (magas cortisol)

    Nekem az a meglátásom, hogy inkább alkalmazkodtunk a hőkezelt keményítőhöz, főképp gumókhoz, mint a sok fruktózhoz. Lásd a kitavai tanulmányt, vagy esetleg rizsevő okinavai öregeket.

    VálaszTörlés
  78. beriferi
    Én is O-ás vagyok,Nekem bejött a paleo ( 17.-én volt 3.éve,hogy elkezdtem.)
    6.féle gyógyszert szedtem évekig,amit az Orvosaim szerint életem végéig kell
    szednem. Amikor kezdtem a vérnyomásom 220/120 volt nagyon sokszor, vagy
    össze vissza ugrált.
    Most 3. év után gyógyszerek nélkül 115/75 ill 120/80.közt változik
    De Én sem hiszek a vércsoport diétában.
    Egyenlőre jól vagyok és bízom benne,hogy ez így is marad.
    Ja és úgy mellékhatás képen lefogytam 30.kg-ot. (1.év alatt,és nem jött vissza semmi kg. )

    VálaszTörlés
  79. dinnyeszezonban én is tapasztaltam a csuklómban fájdalmat, most a szőlőszezonban szintén. csökkentettem is, de teljesen kiiktatni nem akarom, mert imádom. mértékkel fogom fogyasztani. egy kis v. fél fürt/nap, + egy almát és egy banánt zöldturmix formájában fogyasztok. ez - gondolom -, nem számít nagy mennyiségnek.
    redi71

    VálaszTörlés
  80. Tara
    Még arra gondoltam, mennyi a BMI-d? Most olvasgatom tiborbá blogjában, hogy az ottani orvos,de tiborbá is a 22-25-ös BMI-t tartja "normálisnak". Szerintük pl a kitavaiak a maguk 19-20-as BMI-jével kórosan alultápláltak...:-) Az az orvos azt bizonygatja, ekkora BMI-vel nincs nem csak cukorbaj, de magas vérnyomás sem...
    Tehát lehet, hogy egyszerűen le kéne vinni a BMI-det még jobban (nem tudom, most mennyi), és meglátod, mennyiben érinti ez a vérnyomásodat.
    Szerintem a mi társadalmunkban a "normál" BMI súlyosan fölé van lőve! A term népekét kéne figyelembe venni normálisként. Az enyém 19-20 közötti, és nem látom magamat kórosan alultápláltnak, még egy kis úszógumim is van.
    Abban is hülyeséget mond az az orvos - jancsika nicknevű - , hogy a kitavaiak várható életkora 45 év, tehát őket egyszerűen nem érik el ezek a betegségek, mert meghalnak korábban. Ő is összekeveri a csecsemőhalandóságot a felnőttkort megéltek várható életkorával (miközben maga ismeri el, hogy a fertőzéseken kívül a születések körüli komplikáció az egyik legfőbb halálozási ok). Magyarul: a kitavaiak a maguk 19-es BMI-jével remekül magas kort érnek meg, pedig még lowcarbnak sem mondható az étrendjük. DE biztonságos keményítőket fogyasztanak, nem gabonát, ahogy Des is kifejti, de vaskalapos orvosunk egyszerűen képtelen megérteni.
    Nos, a lényeg az, amit mondani akartam, hogy lehet, hogy további fogyással el tudnád érni az alacsonyabb vérnyomást.

    VálaszTörlés
  81. ha valakit érdekel vagy kényelmesebb neki, ezt a blogot át lehet vinni az explorerre. működik.
    redi71

    VálaszTörlés
  82. 79 Des
    És mennyi keményítőt vágsz be hétvégente? Én is hasonlóan étkezem, csak szeretném jól belőni a hétvégi adagot. Most előjöttek a túledzés tünetek, különösen az alvás területén :( Azt vettem észre egyébként, hogy könnyebben alszom el, ha este eszem egy kis szénhidrátot.

    VálaszTörlés
  83. Tara

    Nálam a túlzott gyümölcsevés (nem 1-2 almáról van szó) emelkedett éhomi VC értéket és térdfájdalmat okozott néhány hónap alatt. Des tovább bírta, nála szerintem egy félév után jött elő hasonló dolog. Mindez úgy, hogy mi napi szinten intenzíven mozgunk. Én saját magamat enyhe fruktóz-intoleranciában szenvedőnek diagnosztizáltam, azért enyhe, mert napi néhány gyümölcstől semmi bajom. Ezt támasztja alá az is, hogy pl. főtt csicsókát (inulin, ami fruktóz molekulák láncolata) sem tudok enni, mert garantált a hasmenés.

    A magas vérnyomáshoz személyes és meglepő tapasztalatom, hogy az egyébként optimális 120/80-as értékem lement 110/65-re. Két dolgot kezdtem egyszerre, ami okozhatta: intenzív biciklizés napi szinten és magas vitamin és ásványi anyag tartalmú nyers zöldségek napi fogyasztása.

    Az én véleményem az, hogy egy bizonyos élelmiszer-halmazon belül mindenkinek meg kell keresnie azt, ami neki jó, kizárni, amire érzékeny - ez egy kísérletezés. Ha te is kísérletező típus vagy, akkor esetleg próbálj meg kevesebb gyümölcsöt és több nyers zöldséget enni vagy intenzíven mozogni, a kertészkedés nem ér, ott nem pörög fel az ember pulzusa (hacsak nem attól, hogy a levéltetvek ellepik a kedvenc növényeid). Nálam valamelyik ezen két dolog közül eredményezett vérnyomás csökkenést, talán nálad is ilyen eredményre vezetne.

    Remélem sikerül megoldanod ezt a problémát és el tudod mondani: minden a terveim szerint alakul! http://www.youtube.com/watch?v=bnDU9bR2Xus

    VálaszTörlés
  84. régebben beszéltünk arról, hogy nem is olyan nagy baj a baconben meg a kolbászban a cukor. tudja valaki, hogy mi volt az? hol tudnám visszakeresni?
    köszönöm a segítséget.
    redi71

    VálaszTörlés
  85. Köszönöm szépen, amiket írtatok. Nekem, bármennyi gyümölcsöt is eszem, semmi bajom nincs, a hústól és a zsiradéktól viszont azonnal hasmenésem van és nem akármilyen. A húslevestől is, hiszen zsíros. Pár falat haltól nincs, de egy normál adagtól már igen. Ezért eszem sok főzeléket, valamit ennem kell.

    95 környékén (45 éves voltam akkor) kezdtek feljönni szépen lassan a kilók, 72 környékén vagyok, de voltam 78 is. Nem függ össze a súlyom a vérnyomással, ez biztos. Nem szeretnék lefogyni, így érzem jól magam, és mert erősek a csontjaim, a legkevésbé sem látszom kövérnek, pont jó így. Sosem néztek még 62 évesnek, fiatalabbnak látszom, mert szép a bőröm, alig ráncos. Ha fogynék, ez megváltozna.

    Talán genetika is van a magas vérnyomás dologban, hiszen mindkét húgom ugyanezzel a problémával küzd (vékonyak, 58 ill. 64 kg-osak)évek óta gyógyszereket szednek ők is, de nekik nincsenek kiugróan magas értékeik, a gyógyszerek stabilan alacsonyan tartják.

    Meg fogom próbálni lényegesen lecsökkenteni a gyümölcsöt. Nyers zöldséget eszem eleget, még mindig van a kertben kínai kel, mustárzöld, petrezselyem, az ezekből készített salátát szeretem a legjobban. Nyáron persze bőségesebb az alapanyag, hozzájönnek a vad zöldek, egyebek is.

    Belefogok valamilyen komolyabb itthoni tornába, van egy kilós és kétkilós súlyzóm, azokkal.

    De azért a kerti munka sem könnyű ám, most zajlik a levélszedés, két óra alatt leizzadok rendesen:)

    Még egyszer köszönöm a tanácsokat, bármit szívesen fogadok és csinálom is, mert így félő, hogy nem fogok túl magas kort megérni. És azért még jó lenne pár évet.

    VálaszTörlés
  86. 86 redi71

    Az a bejegyzés arról szólt, hogy a cukrot azért adják hozzá a húsokhoz, mert fermentációs folyamatokat indít el, és a végtermékben már nem cukor van, hanem a baktériumok hatása.

    VálaszTörlés
  87. Köszi Gábor, reménykedtem abban, hogy nem lettem még pánikbeteg is.

    Most tényleg bajban vagyok a táplálkozással, mert ahogy olvasom, a legtöbben 0-ás vércsoportúak, akiknek jótékony a paleó, nekem meg AB-s, akinek meg a szénhidrátalapú táplálkozás lenne jótékony. Ha nem számít a vércsoport, mert buta alapokról indul, nem lehet mégis a doki kísérleteiben valami igazság? A tapasztalatai? Túl sok a 0-ás itt, hogy véletlen legyen. Még mindig nem hiszek én sem a vércsoportok szerinti táplálkozásban, de a véletlenekben sem hiszek:)

    Amit tökéletesen elfogadtam, hogy a gabona, a tej - és tejtermékek, a hüvelyesek, a növényi olajak (kivéve olíva) maradjanak ki az étrendemből. De csak a tojást tolerálja a szervezetem igazán jól. Egyelőre ezt csinálom, de a halat meg a húst egyre kevésbé tudom megenni. D vitamint szedek, de semmi mást, mert tartok a szintetikus vitaminoktól, nem is hiszem, hogy a szervezetemnek érnek valamit. Ja még néha eszem aszkorbinsavat is.

    VálaszTörlés
  88. 85 joe1973 Tarának: "...próbálj meg kevesebb gyümölcsöt és több nyers zöldséget enni ..."
    A nyers zöldségek mennyiségének megemelése nagyon könnyű hús és zsír napi nagy mennyiségű fogyasztása mellett, de anélkül elég borzalmas étrend. És fordítva, aki sok húst és zsírt eszik, annak sok zöld levelű dolgot kell ennie a szervezet foszfor igénye miatt. (Ezt magamnak is írom most, mert én sem eszem elég zöldet).

    Lehetséges, hogy nekem is azért múlt el a vállfájdalmam, meg az egyik nagylábujjamban a fájdalom gyors gyalogláskor, mert most egyszerűen nincs elég pénzem a drágább gyümölcsökre, általában a gyümölcsre? És nem is a nescafé leváltásától rendes kávéval? Vagy mindkettő kellett hozzá.

    Tara! Amikor levesről írtam Neked, természetesen kizárólag húslevesre gondoltam. Ez egyben a meleg italod is lehetne, amit most keresel.

    VálaszTörlés
  89. 88szengab2012. november 22. 12:37

    köszönöm szépen a választ
    redi71

    VálaszTörlés
  90. Tara
    Én biztos valamelyik betűs vércsoport vagyok, nem emlékszem, melyik :) Nekem is fáj a térdem a sok gyümölcstől, egy időben sok almát ettem.
    Hány centi vagy? Ha paleóval fogysz, nem fog ráncosodni a bőröd. Most igyekszem több zsírt enni és megint szép selymes lett a nyakam, pedig előtte picit érdes volt.

    VálaszTörlés
  91. Sajnos a húslevestől is, a hústól is és a zsírosabb haltól is...szóval az előbb leírtam már. Hasmenésem van, ami nem normális. Nem jól emésztem, hiába erőltetem. Még nem adtam fel a paleót, de nálam főleg arról szól, amit elhagytam az étrendemből. 166 cm vagyok egyébként, átlagos. Nem szeretnék fogyni, a 72 kg éppen megfelel nekem. Fiatal koromban berzenkedtem volna ellene, de így, 62 évesen ideálisnak tartom. Izmos vagyok nem hájas, és jól bírom a strapát, a kirándulásokat, a hegymászást. Eloszlik rajtam a 10 kg plusz, jó ez így.

    VálaszTörlés
  92. Tara
    Az 26,1 BMI, én soknak tartom. De természetesen ez nem pusztán magasság és súlyfüggő, hiszen - ahogy mondod - csontozat és izomzat is közrejátszik. Én csak azért írtam, mrt felvetődött, hogy a 19-es BMI-jű természeti népek hírből sem hallották a magas vérnyomást. De persze náluk más is szerepet játszik.
    A 25-ös BMI csak a mi nyugati világunkban számít jónak.Az egyenletes kipárnázottság nem mondom, hogy esztétikailag rossz, de lehet, hogy a vérnyomás emelkedésnél közrejátszik. Közrejátszhat. De ezt így látatlanban nem lehet megítélni.
    A zsíremésztési zavarok epe problémákra utalnak, általában. Azok szenvednek tőle, akiknek kivették az epehólyagját, vagy rosszul működik az epehólyagjuk, esetleg elzáródott stb.

    VálaszTörlés
  93. 163 centimhez 51-53 kg vagyok, így 20 alatt van a BMI-m. Azt el tudnám képzelni, hogy ha izmosabb lennék, akkor ennél több lenne, de nem sokkal. Amikor egyszer 59-re felmentem, úgy néztem ki, mint egy töltött zokni. A nővérem ugyanez az alkat, de - szerintem - hetvenvalahány kiló, rajta látszik a súlyfelesleg: hatalmas toka, has, mellre,vállra, nyakra, hátra is rakódott jócskán. Csak a végtagjai nyüzügék - nem látszik egészségesnek egyáltalán...:( És egészségügyi problémái is vannak, épp a metabolikus szindróma határán egyensúlyoz, jó esélye van 1-2 éven belül arra, hogy borul a dominó:(
    Persze, nem lehet rábeszélni egy egészségesebb - akár kalóriaszegényebb - táplálkozásra, fogyásra, mozgásra sem.

    VálaszTörlés
  94. Ja, még annyit szeretnék hozzátenni: nem hiszek abban, hogy a kor előrehaladtával fel kellene szednünk súlyt, szerintem éppen ellenkezőleg, ha megnézzük megint a term npéeket, ott az öregek inkább vékonyabbak, mint ifjabb korukban, hiszen óhatatlanul is van némi izomvesztés az öregséggel, viszont nem pótlódik náluk hájjal. Akik pedig nyugaton igen magas kort egészségesen megéltek, szinte kivétel nélkül szikár, sovány emberek.

    VálaszTörlés
  95. 96MW2012. november 22. 15:01

    én most a paleo óra 56 évesen sokkal csinosabb vagyok, mint 2-3 éve. 150 cm és kb.40 kiló vagyok/voltam, de a paleo óta formásabb. lapos a hasam, ami nekem gyerekkorom óta vágyam volt,de a paleo előtt nem értem el, hiába voltam ugyanennyi kiló. redi71

    VálaszTörlés
  96. Jut eszembe, mostanában nem került szóba:
    az Omega3 nagyon fontos a szív- és érrendszer szempontjából, beleértve a vérnyomás normalizását. Aki pedig halat alig, halolajat meg egyáltalán nem fogyaszt, az aligha jut hozzá...

    VálaszTörlés
  97. 93. Tara
    El kell döntened, hogy kérdező akarsz lenni vagy válaszoló, aki már tudja úgyis a tutit. Mert mintha kezdenél ez utóbbiba átmenni.
    Most mi a fontosabb, hogy a vérnyomásod lemenjen gyógyszer nélkül vagy az, hogy megy a hasad, meg nem tetszel magadnak soványabban? Szerintem is sok a súlyod, én vagyok 72 kg a 176 cm-re. Egyél retket, az epét termel, meg ehetnél FlavogeninPRO-t vagy akármilyen más flavogenin tartalmú szert (Flavin77), amiben erdei gyümölcsök színező anyaga van, meg gyógygombakeveréket, a Cardianax pont magas vérnyomásra való, egy csomó riport is van ezt szedő emberekkel a honlapon. Fülöpjakabon egy bio gombász termel bio Ganoderma lucidomot, az egy csoda étel, ha a bioban jobban bízol. És hát türelmesen várd meg, míg a bérbaktériumok átrendeződnek a hús emésztésére, ez nem fog egy nap alatt lejátszódni, lehet egy egy év is kell neki. Otthon vagy, mi a gond a hasmenéssel? Nem is biztos, hogy annak lehet nevezni. Konkrétan mik a számok?
    A húsevésnek van egy fontos momentuma, meg kell várnod, amíg éhes leszel. Arra az igazi éhségre gondolok, amikor a torkában érzi az ember az éhséget és már semmi másra nem tud gondolni, tehát nem a vércukorszint leesésről beszélek, amikor egy limonádétól is rendbe jössz. Csak akkor egyél húst, amikor ez a farkaséhség végre jelentkezik. Ha rendesen eszik az ember húst+zsírt, ez kb egy nap egyszer fordul elő és ha nincs komoly mozgás, akkor alig lehet kivárni a jelentkezését. Aki ez előtt újra eszik, az undort érez és joggal kijelentheti, hogy "nem bír ennyi húst enni, mint amit a paleóban kell".

    VálaszTörlés
  98. Névtelen2012. november 22. 15:35
    Nekem a vékonyabb boka volt gyerekkori vágyam és 53 évesen jött össze a paleótól.

    VálaszTörlés
  99. hihihi: bérbaktérium helyett bélbaktérium

    VálaszTörlés
  100. Erről hallottatok már?
    http://www.astellasazorvosokert.hu/
    Esetleg a paeloval kapcsolatban is van olyan orvos, akit érdemes lehetne jelölni...

    VálaszTörlés
  101. 95. MW
    Már csak 21 a MBI-m, még öt kiló és elérem a 20-at, ami lehet, hogy az egészséges határa, de látva magamat, ez nálam még közel sem az:)Kb. 40 éve nem voltam 70 kiló alatt, szóval nem igaz, hogy ötven fölött nem lehet lefogyni, mert én pont annyi vagyok. Sosem késő elkezdeni.

    VálaszTörlés
  102. Nekem is volna egy kérdésem, ami ugyan most épp nem vág a témába, de jó lenne tudnom...
    Szerintetek ha 20.000 Ne D vitamint szed az ember, akkor kb. mennyi idő alatt érheti el a 75-90ng/ml-es értéket? A kiindulási értéket nem tudom, de valószínúleg nem lehet több olyan 40-nél, mert az illető néha ugyan szedett D vitamint, de nem folyamatosan, csak amúgy alkalomszerűen. (Volt vérvételen, de még nem küldték meg az eredményt.) Most viszont fel kellene tornászni erre a szintre.
    Ja, és ha elérte, akkor mennyi egység kell ennek az értéknek a folyamatos szintentartáshoz? 5000? 10000? Átlagos súlyú az illető. Köszi előre is!

    VálaszTörlés
  103. Nekem 19.2 a BMI-m, de még abba is bőven fér makacs zsír :( Mondjuk nekem nagyon vékonyak a csontjaim.Ha ennél több lenne rajtam, már gáz lenne.

    VálaszTörlés
  104. 105. Kistörpe2012. november 22. 18:45
    Azt nem tudom, hogy mennyit kéne, mert ez ugye relatív, sok mindentől függ, de én azt tanácsolom, hogy bőrön kenje szét, sokkal jobban hasznosul. Legalábbis nekem a bőrbajaimat a közvetlen D-vitamin tudta csak megszüntetni, előtte hiába szedtem belsőleg akár 15-20 ezer NE-t naponta.

    VálaszTörlés
  105. 95;96 MW, Tara
    Én is úgy gondolom, hogy nagyon magas a 26-os BMI.
    A sajátom 21,6, de sokkal jobb volt, mikor még tartottam az 52 kg-ot.
    Nálam a kevés mozgás okozta a plusz 2 kilót. Eléggé idegesít :(
    Jövő héttől viszont, paleóbb életforma van kilátásban sok gyaloglással, mert eladtam az autómat...
    Tara : Szerintem is epés lehetsz, ha nem bírod a zsírosat. Nincs epeköved ?
    Én nem olvastam a tojáskönyvet, de azt megjegyeztem nagyon, hogy reggelire kell jó zsírosat enni, hogy beinduljon az epeelválasztás, és rendszeresen kiürüljön az epehólyag.

    VálaszTörlés
  106. 62. Tommaso1984.
    93. Tara:
    Tommaso, abban nem értek veled egyet, hogy ha nincs tünete,akkor Tara ilyen és kész.Ez nem lehet alapállapota. A magas vérnyomást igenis komolyan kell venni, mert alattomosan, akár tünet nélkül is sok gubancot okozhat:
    Idézek: " Az évekig tartó magas vérnyomás mindenekelőtt a szív és az érrendszer korai elhasználódását vonja maga után, de a fokozott nyomás hatására az egész vérkeringési rendszerben kóros elváltozások is létrejönnek, mint pl. érelmeszesedés. Az ily módon megváltozott érrendszer a többi szervre kedvezőtlen hatást gyakorol, amely különösen a veséken észlelhető legjobban. Magas vérnyomásnál hirtelen olyan komplikációk és tünetek is előállhatnak, amelyek a vérnyomás azonnali csökkentését követelik". (egy orvosi könyvből itthonról)
    Tara: Egyetértek MW-vel, szerintem is a 26,1 BMI, hát az nagyon magas, akármilyen izmos is vagy. Én vagy 35 éve vékony vagyok, (jóval 19 alatt van a BMI-m) és életemben nem volt 120/90-nél magasabb a vérnyomásom, egyszer sem.
    A férjemnek is pár éve magas volt a diasztolés érték, fogyott 6 kg-t, és pusztán ettől rendbejött teljesen. Talán mégsem ártana fogynod. Egyáltalán, mitől hízol, a főzeléktől? Attól már hogyan? Zsírt, húst alig eszel. Szerintem ne törődj bele a magas vérnyomásba, semmiképp.
    Én 0 vércsoportú vagyok, megeszem a húst, de egyáltalán nem vagyok oda érte,nem is eszem sokat. Igaz, naponta eszem, de nagyon keveset (2-3 deka). 4 évig voltam vegetariánus (tojást, tejterméket ettem), jól elvoltam hús nélkül, a gabonáktól, tejtől soha semmilyen tünetem nem volt, még egy árva pattanás sem, szóval az, hogy sok köztünk a 0-s, még nem igazolja a vércsop. diéta helyességét. A családunkban sem, a férjem pl. AB-s, ő meg odavan a húsért, ellentétben velem :)

    75. smirgli:
    A zsír alacsony kalóriasűrűségű lenne? Hogyan, ezt nem értem, bocs. Szerintem pont fordítva, a "kis térfogatban sok kalória" azt jelenti, hogy magas kalóriasűrűségü, pl, zsír, zsíros hús, tehát tömény, koncentrált táplálék, ellentétben pl. a zöldséggel, salátával, ami nagy térfogat-kis kalória.

    VálaszTörlés
  107. 84 Szakesz

    Pedig elalvás előtt másfél órával már nem kellene szénhidrátot enni. Az inzulin hatására elmarad a HGH.

    http://www.hghmagazine.com/2-habits-that-immediately-stop-natural-hgh-production/

    Hétvégén pár alkalommal szoktam kb. 50 g szénhidrátot bevágni, például zöldséges rizs formájában. Rizs, de nagyon sok zöldséggel. Ilyenkor visszafogom a zsírbevitelt, és csodák csodájára teljesen jól lehet vele lakni hosszú időre. Pedig valamikor ilyen kajától 3 órán belül éhes voltam mint a farkas.

    VálaszTörlés
  108. Ó köszi Des, ez teljesen új info nekem. Az első ponttal tisztában voltam, de mostantól ezt is figyelembe fogom venni...

    Tara, az én bmi-m 18 alatt van. Mindig ennyi volt, de sokkal jobb az alakom, mint lánykoromban.
    Az jutott eszembe hogy ezzel az erővel azt is kihozhatnánk a vércsoportokkal kapcsolatban, hogy a 0-ásak hajlamosabbak a racionális gondolkodásra, vagy az állhatatosságra, hiszen képesek voltak következetesen alkalmazni az életükben a paleós elveket. Következetesség nélkül nincs eredmény.

    VálaszTörlés
  109. szengab2012. november 21. 19:25

    63 Tara
    Érdekes, én eddig a magas vérnyomásra úgy gondoltam, hogy az fiatal korban a nagy stressz miatt van, idősebb korban, a stressz mellett az erek kezdődő meszesedése, rugalmasságának csökkenése okozza...aminek legvalószínűbb oka, a helytelen életmód, a helytelen táplálkozás...és miből gondolom?
    Sógornőm, aki mellesleg B-s, már fiatalon magas vérnyomással küzdött, és nagyon stresszes munkakörben dolgozott: építész üzemmérnökként hatalmas házak építését vezette, magasan az állványon balhézva, a lusta-trehány munkásokkal, meg az irodában magyarázkodva a határidők tarthatatlanságáról a főnökeinek...
    mindegy, gyomorfekély, magas vérnyomás, sőt a végén már pánikbetegség is elérte...egyszer az állványzat binogasága miatt kicsi híján lezuhant 12 emelet magasból, csak a csoda mentette meg...
    szóval a sógornőm kénytelen-kelletlen kitanult egy új szakmát, letette a mérlegképes könyvelői vizsgát, és könyvelőként próbált szerencsét...
    és még akkor se sikerült minden panaszától megszabadulnia, ámde a lánya, (az unokahugom aki mellesleg szintén B-s, és csendes blogos!!!), szóval a lánya addig rágta a fülét, hogy tegyen próbát a paleoval, hogy a végén ráállt, és láss csodát, kb másfél év többékevésbé szigorú diéta mellett is...drasztikusan csökkentek az aggályos értékek....Hmmm


    VálaszTörlés
  110. Szakesz2012. november 22. 22:04:
    Írod:
    "Az jutott eszembe hogy ezzel az erővel azt is kihozhatnánk a vércsoportokkal kapcsolatban, hogy a 0-ásak hajlamosabbak a racionális gondolkodásra, vagy az állhatatosságra, hiszen képesek voltak következetesen alkalmazni az életükben a paleós elveket"
    Lehetséges, de azért érdemes lenne, ha tudományos szempontokat is figyelembe szeretnénk venni hogy hányan vannak azok a blogos társaink, akik, pusztán olvasgatnak minket...gondolom Gábornak lehet erről statisztikája,
    mindegy,
    Tara szerint sokan vagyunk 0-ások, gondolom, a csendes blogosokat, akik lelkesen olvasnak minket, ámde hozzászólást még nem írtak ez a kis felmérés nem tükrözi....
    ennyit a statisztikáról...


    VálaszTörlés
  111. Nyuszi,
    remélem, átjött az irónia az előző hsz-emben :)

    VálaszTörlés
  112. Tara, az ereidet nézték már ultrahanggal?

    VálaszTörlés
  113. Nem, még nem nézték az ereimet semmivel sem. Mindenkinek köszönöm mindazt, amit írt, el fogok gondolkodni a tanácsokon. Nem mondtam, hogy hiszek a vércsoportok szerinti táplálkozásban, valamit félreértettetek.

    VálaszTörlés
  114. descalcez
    Akkor mit tanácsos enni, ha mondjuk este 10 körül érek haza, és nagyon éhes vagyok? Én sose érzem a torkomban az éhséget, ellenben egy bizonyos típusú éhségérzet után megfájdul a gyomrom, és akkor se múlik el órákig, ha ettem. Nem tudom, mitől függ, de nem szeretem megvárni... Ráadásul ha este zsírosat eszem, rémálmaim vannak. Párolt zöldség?

    VálaszTörlés
  115. Des

    A növekedési hormonról szóló cikk mindenképpen érdekes, de nem tudom, hogy mit gondoljak róla...

    Elég, ha eszembe jut a korábbi klubom (BJJ), ahol este 19:30-21:20 között volt edzés, itt aztán a srácok közül mindenki este lefekvés előtt ette/itta tele magát szénhidráttal és tejsavó-proteinnel, ha ez a HGH teória fekete-fehér lenne, akkor ott mindenki nyeszlett kellett volna maradjon, de ez nagyon nem így volt...

    Azért vagyok megosztott ebben a témában, mert a saját tapasztalatom viszont az, hogy amióta nem élek edzés utáni szőlőcukor/banán/stb. "újratöltő" cuccokkal, azóta többet fejlődtem erőnlétben, állóképességben. Igaz, vele egyidőben elkezdtem bringával járni melóba, elkezdtem az általam kifejlesztett "iroda fitneszt" (hol itt a copyright R betű?) és a teljes táplálkozásom megváltozott, szóval rögtön meg is cáfoltam önmagam.

    De rögtön eszembe jutottak ezen új teória előtti testépítők/erősemberek, akik valahogy megerősödtek, pedig az esti edzés után tolták magukba a rizst csirkével.

    Szóval én jelenleg hétköznapjaimban nem korlátozom magam arra, hogy MIT és MIKOR egyek, elegendőnek tartom azt a korlátot, hogy MIT egyek.

    VálaszTörlés
  116. 107 Tommaso1984

    Köszi, ez jó ötlet! :-)

    VálaszTörlés
  117. Joe 1973
    Szerintem nem arról van szó, hogy nem erősödsz, ha bekajálsz edzés után, vagy lefekvés előtt, csak a HGH pozitív egészségi hatását veszted el, vagy nem tudod maximalizálni. Kinek mi a célja.
    Egyébként belegondoltam, és ha este eszem ch-t, akkor is el szokott telni másfél óra utána, amíg lefekszem. De azért jó tudni.

    VálaszTörlés
  118. Joe 1973
    Mi ez az "iroda-fitnessz"? Ha nem titok...

    VálaszTörlés
  119. Kaptam egy sokkal jobb videót a koleszterin/érfal "meszesedés" témában. Lehetne az is a címe, hogy "Amit akartál tudni a koleszterinről, de sose merted megkérdezni". Tényleg nagyon érdemes arra, hogy végignézze valaki. Tara, Paleolga, ez a Ti videótok:
    http://www.youtube.com/watch?v=B9EoFOd-jPI
    Most már csak az a kérdés, hogy a paleo megvédi-e az embert ettől az érfal elszivacsosodása dologtól. 2-3 éves paleo után találunk-e magunk között olyant, akinek beszűkültek az artériái. Vagy már ami paleo előtt tönkrement az érfalban, azon már a kaja sem segít? A videó szerint. Csak az oltóanyag.

    VálaszTörlés
  120. Joe 1973
    Én is szívesen hallanék az irodai fitnessről, ha nem titok...:-)
    Nekem meg a semmiből belobbant a bokám, és hét eleje óta alig tudok lábra állni. Volt reumatológus, röntgen, egyik se tudott semmit sem megállapítani, pedig be is van dagadva. Most laborba küldtek, húgysavszint vizsgálatra... El vagyok kissé keseredve: az ízületeimnem gluténmentesen működniük kellene, rég volt már ilyen ízületi belobbanás, most nem tudom, hirtelen mitől... Nem tudok szinte sehová menni, dolgozni ,sportolni, vásárolni. Az orvosok nem tudtak semmit mondani. És a gyerkeim szalagavatóján hogy fogok velük táncolni?:(

    VálaszTörlés
  121. 114. Szakesz2012. november 23. 8:59
    Az biztosnak látszik, hogy a 0-ás vércsoportú emberek előszeretettel teszik közzé a vércsoportjukat Szendi Gábor blogjában. :))

    VálaszTörlés
  122. Des, erről mi a véleményed?

    You’re hewing to the popular advice to “stop eating carbs after 6 PM!”

    Anytime I find myself thumbing through a Men’s Health or Shape or any other bad mainstream health and fitness magazine, I seem to stumble across this rule: no carbs after 6 PM. They’re usually imploring you to take this step in order to facilitate fat loss (which is false in and of itself), rather than to improve sleep quality. I’m all for the reduction in unnecessary carbohydrate from our diets, but if you’re going to eat carbs, sleep research indicates there’s absolutely no need to avoid them after dark or even right before bed. Heck, they can even be fast-digesting carbs, as one recent study showed that carbs with a higher glycemic index shortened sleep onset at night (people who ate the fastest-digesting carbs fell asleep faster than the people who ate the slow digesting carbs). So, if you’ve been avoiding all carbs after dark and eating them in the morning (to “provide energy”), you have probably been doing your sleep a disservice. If you’re gonna eat carbs, eat them at night. You should probably stop reading bad mainstream fitness magazines, too.


    Read more: http://www.marksdailyapple.com/7-ways-sabotaging-good-sleep/#ixzz2D2zxbU4y

    VálaszTörlés
  123. 123 MW
    Nekem volt már ilyen életemben, hogy csak az egyik bokám egyik percről a másikra használhatatlan lett, de aztán szinte magától helyrejött pár hét múlva. Jobbulást!

    VálaszTörlés
  124. 116. Tara:
    Ne haragudj, Tara,(tudom, nem vagy sértődős, azért merem leírni :), de a 89. hsz-od alapján úgy tűnt, mintha a paleósok többségének 0-s vércsoportjával próbáltad volna alátámasztani a vércsop.diéta helyességét (akár tudat alatt is, amit észre sem vettél), hogy "lám, lám a paleósok 0-sak -> nekik jó a hús, én meg AB-s vagyok, nekem jobb a szénhidrát".
    Innen a félreértés.

    "ahogy olvasom, a legtöbben 0-ás vércsoportúak, akiknek jótékony a paleó, nekem meg AB-s, akinek meg a szénhidrátalapú táplálkozás lenne jótékony. Ha nem számít a vércsoport, mert buta alapokról indul, nem lehet mégis a doki kísérleteiben valami igazság? A tapasztalatai? Túl sok a 0-ás itt, hogy véletlen legyen. Még mindig nem hiszek én sem a vércsoportok szerinti táplálkozásban, de a véletlenekben sem hiszek:)"
    De akkor tévedtünk.
    Egyél sok fokhagymát,legalább 2-3 cikket naponta, gyógynövényekkel próbálkoztál már?
    Jobbulást kívánok: Cicó.

    VálaszTörlés
  125. 126 kutyus Rozcsika
    Köszi:) Nekem is volt már, illetve nem bokával, hanem lábfejjel, de az még paleo előtt volt, nem glutén- stb mentesen. Ezért ez kicsit elkeserít. Hogy így is rámtörhetnek a hirtelen ízületi gyulladások. Főorvos szerint azért van, mert lúdtalpam van, és "biztos nem hordom a betétet". Mikor elmondtam neki, hogy otthon mezítláb járok, mondta, hogy húú, azt nem szabad, betét kell, és évente újat csináltatni abból is. Gondolom, évente romlik a talp, ha állandóan betéttel támasztjuk alá. Hát nem tudom, én úgy tudom, pont a mezítlábazás javít az ilyesmin. De az, hogy a gyulladást is erre fogja, nekem azt sugallja, talált valami kézzel fogható hibát, és arra akar ráhúzni mindent. Mindegy, ötletet gyógymódra semmit nem kaptam, lehet-e borogatni, fáslizni, kenegetni, stb... megint belátásomra vagyok bízva...:(

    VálaszTörlés
  126. 123. MW: én is jobbulást kívánok.
    Tiborbá' blogján "Jancsika" válaszolt Des azon felvetésére, hogy a teljes kiőrlésű cuccok mennyire karistolják a beleket,a fitátok akadályozzák a felszívódást, nyákot termelnek, stb.? Sehol nem találom, szerintem diplomatikusan átugrotta ezt a kérdést.
    Descalcez, te láttál választ?

    VálaszTörlés
  127. 124 Rever

    Ha-ha-ha... Csak hogy megingassam ezt az ideológiát is, íme az én coming-outom:) "A"-s vagyok...

    VálaszTörlés
  128. 129 MW
    Orvos ajánlásával: Fekete nadálytő krém gyógyszertárból.

    VálaszTörlés
  129. nem tudom, hányas, nem látszik MW2012. november 23. 14:54

    én úgy tudom, a mezítlábjárás csak egyenetlen talajon: fű, kavics, föld, homok ilyesmin jó. amúgy mem igazán. nincs kihívás a talpnak. :-)
    a lányomnak mondták, ő is hord betétet tartásjavítás végett (is)
    redi71

    VálaszTörlés
  130. Én is AB pozitív vagyok. És a finomított szénhidrát rengeteg gondot, bajt okozott életemben, míg a húsról-zsírról ez nem mondható el. És nincs is bajom a hússal, pláne nem undorodom tőle.
    Netty

    VálaszTörlés
  131. 133. Névtelen2012. november 23. 15:10
    MW-nek egyenlőre a járás is kihívás. :D Nemhogy egyenetlen talaj!

    Én is AB pozitív. Hoppá! Ez a tömeges AB jelenlét vajh mit sugall?

    VálaszTörlés
  132. 136. rever

    Csak jót jelenthet. :)

    VálaszTörlés
  133. AB-s én is, tehát akkor hurrá:) Minden rendben. Megnéztem a videót, Rozcsika, nagyon érdekes. Vajon engedélyezik-e valaha? Szegény Horváth doki, mi minden vár még rá.

    Cicó, galagonya teát iszom, ittam kúraként is, csalánteát rendszeresen, galagonyabogyót minden séta alkalmával eszem, fehér fagyöngy teát is ittam kúraszerűen többször is, semmi eredmény. Citromfű teát is iszom esténként. Gondolom a sok gyümölcs miatt nem fogyok, biztos fogok, ha lecsökkentem a mennyiséget. Bár nem célom.

    Utánanézek a Ganodermának is. Ha sokat járok ide közétek, a végén még meggyógyulok:)

    VálaszTörlés
  134. én is AB. (de a vércsoport diétát nettó baromságnak tartom. bocs.)

    VálaszTörlés
  135. :))) pedig mi 0-sok sokkal egyenlőbbek vagyunk :))))

    VálaszTörlés
  136. 139-re: tarthatod nettó baromságnak, hiszen ez a saját véleményed,az meg lehet bármilyen. Én úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy szeretek utánaolvasni, érdeklődni, nem szólom le egy kb harminc éve praktizáló kutatóorvos eredményeit (akinek már az édesapja is ezzel foglalkozott) csak azért, mert másvalaki mást mond.

    Ugyanennyien tartják kb. nettó baromságnak a paleót, olvashattál erről is eleget. Leginkább kipróbálni érdemes az étrendeket, kinek mi válik be jobban. Mi az, amitől ha beteg, javul esetleg meggyógyul, mi az, amit rosszul emészt vagy árt neki.

    Sokszor leírtam már több helyen is azt a véleményemet, amit a mai napig tartok, hogy nagyon nem vagyunk egyformák, mi emberek. Most éppen a paleót próbálom, karácsonyig. Három hónap elég lesz arra, hogy lássam, van-e változás. Olvastam, hogy van, akinél már 10 nap múlva komoly változást hozott ez az étrend. Nálam is elég kell, hogy legyen a három hónap. A gabonát sokkal korábban elhagytam, az égvilágon semmi változást nem hozott. Eddig a változás csak annyi, hogy feljebb ment a vérnyomásom, és időnként pánikba esem emiatt:) De türelmes vagyok.

    Ha befejezem a paleózást, mert nem kapok pozitív eredményt, lezárom magamban a kérdést és nyilván nem írok többé ebbe a blogba.

    Megrendeltem a Ganoderma gyógygombát, hátha.

    VálaszTörlés
  137. 141 Tara
    Én nagyon sok energiát elfecséreltem erre a vércsoport diétára és a lányom még ennél is többet. Emlékszem, még egy mamut táblázatot is szerkesztettem, amin más elrendezésben voltak a fogyasztható ételek, hogy ne legyen egy óra, mire kiderítem, hogy a banánt most ehetem vagy sem, amit aztán hordtam magammal, meg kifüggesztettem a konyhában. Úristen! Több könyvem is van erről, rákosoknak vércsoport diéta, cukrosoknak vércsoport diéta. (Eladók!) Tehát amit mondtam, hogy a diéta úgy baromság ahogy van, azt egy fél éves tapasztalatom mondatta velem, semmi változás nem történt nálunk. Ha a szerzőnek volt sikerélménye az csak az lehetett, hogy az egyik csoport szinte paleo módon étkezik benne. Túl kevés időt terveztél a paleonak, ráadásul nem is csinálod rendesen, úgy ahogy kellene és már egy következő diétába helyezted át a reményedet, az jól látszik. Jól elszórakozol. Sokat olvasol, de az olvasmányok nem épülnek egymásra, úgy látszik Robb Wolf is elfelejtve, Szendiről már nem is beszélve, meg a hosszú gyógyulástörténetekről, meg a paleo partyn megtalálható hús-vér emberekről, akik boldogan elmondják, hogy mi javult meg rajtuk. Beszélgetsz másokkal folyamatosan, de senkinek nem hiszel semmit el, akkor minek töltöd ezzel is az időd? Egyáltalán nem értek azzal egyet, hogy folyton váltogassa az ember az étkezési szokását, most nem az apróbb finomításokról beszélek.

    VálaszTörlés
  138. 132. kutyusRozcsika
    Igen, a fekete nadálytő krémet kezdettől használom is:) Orvos persze nem ajánlott semmit, se borogatást, se kenegetést...

    133. redi
    Erről itt is diskuráltunk egyszer régen, amikor a mezítlábazásról volt szó. Akkor arra jutottunk, hogy még lakásban is jobb, mint cipőben. De igazad van: az egyenetlen lenne az életszerű. Sajnos, azért van ennyi ortopédiai deformáció, mert 1. cipőben járunk, 2. minden egyes négyzetcentimétert lebetonoztunk, aszfaltoztunk, burkoltunk. Azután persze, a mozgáshiány, túlsúly is belejátszik, a táplálkozás, hogy a csontjaink állaga rossz, meg én a genetikai degradációra is gyanakodnék, mármint, hogy az emberiség degenerálódik, mert nincs természtes kiválasztódás. De ha csak az első kettő nem lenne, már egészségesebbek lennénk.
    Ezekkel együtt, a személyes tapasztaltom az, hogy mezítláb nem fáj a lábam, papucsban, cipőben meg igen. Utcán én is használom a betétet, de az igaz, hogy nem csináltatok újat évente.

    VálaszTörlés
  139. 130. Cicó:
    Nem, "jancsika" nem válaszolt Desnek erre a felvetésére, gondolom, erre nincs válasza. Csak a "rost nélkül rákosok leszünk" dogmát hangoztatta sokszor. Meg önellentmondásba keveredett, mert egyszer beismeri, hogy lowcarb diétán nem éhezik meg olyan könnyen az ember, tehát könnyebb tartani a kalória restrikciót, másfelől meg azt mondja, szénhidrát diétán sem lesz elhízott, cukorbeteg az ember, csak kalória kérdése az egész. (Azzal együtt, hogy szerintem ez is hülyeség, mert a cukorbaj nem egyszerűen az ehízással egyenlő) arra nem adott választ, hogy ha CH diéta mellett a nap hátralévő részében már csak éhezni tud az ember, ezért nyilván nem fogja megszorítani a kalóriamennyiséget,(hiszen éhes)akkor az orvosok miért nem eleve a könnyebben betartható lowcarbot ajánlják a cukros betegeiknek... Csak nem a dogmák miatt?:-) De én úgy láttam, "jancsika" a fenntartható életforma, mezőgazdaság, összeomlás-éelméletek terén is meglehetősen dogmatikus, csak egy meglévő paradigmában tud gondolkodni.
    Viszont ma volt egy jó élményem: az orvosi váróteremben találkoztam egy pm alulműködéses ismerősömmel, aki elmondta, hogy kezdődő metabolikus szindrómája is van. És kiderült, a háziorvosunk kifejezetten a paleo étrendet ajánlotta neki, illetve nem nevezte annak, de mindenképpen low carb diétát javasolt. Igaz, a hüvelyeseket és erjesztett tejtermékeket ő nem tiltaná, de úgy gondolom, már ez is haladás, és ráadásul az én orvosom...:-)

    VálaszTörlés
  140. Kedves Gábor!
    Segítségét szeretném kérni. Az anyukám (62) laborleletében a CRP szint 16, ami korábban (kb fél éve)a normál tartományban volt. Egy éve paleózik, elhagyta a koleszterinszint csökkentőt, viszont az utóbbi időben időnként eszik rizst. Kb 6 éve volt szívműtétje: ércserék. Meszesek voltak az erei. Az egyik cikkében olvastam, hogy a koleszterincsökkentőnek van CRP-szint csökkentő hatása. Lehet attól ilyen változás, hogy azt már nem szedi? Esetleg érdemes lenne megismételni a vizsgálatot később, hátha valami fertőzés okozza? (A háziorvosunk valószínű a paleót fogja okolni, teljesen elutasítja, vele nehéz lesz erről beszélni.)
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  141. 138. Tara:
    Igen, én is pont a galagonya-fagyöngy-fokhagyma kombóra gondoltam neked, bogyóban is lehet ezt a "hármast" kapni, esetleg egy-két dobozt kipróbálhatnál, bár jobb a természetes, az igaz.Lehet, hogy Gábornak van igaza, hogy a magas vérnyomás valami szabályozási rendellenesség miatt van nálad, valami ilyesmit írt. Én mégis kipróbálnám a 10 kg-t lefogyni a helyedben, na mondd már, ha nem megy le a vérnyomásod, legfeljebb visszahízod :))Most könnyebb lenne, amíg még paleózol.
    Inkább lennék kicsit ráncosan egészséges(ebb), mint szép sima bőrrel hagyni tönkremenni az érrendszerem, stb. amiket fent beidéztem, esetleg bevállalni egy stroke-ot,agyi katasztrófát vagy valami más szörnyűséget.
    Ha utána úgysem akarsz paleózni,(ha nem használ), könnyen visszaszeded, pláne gabonával, tejtermékkel, sok gyümölccsel.

    144. MW.
    Köszi, én sem találtam, pedig elég sokat elolvastam belőle, csak már iszonyúan ráuntam, annyit vitatkoztak. Hát elég dogmatikus, igen.
    Gratula a háziorvosodnak, tényleg ez is valami, a miénk olyan kövér, rettenetesen, már pedzegettem neki a csökkentett ch-t,de csak azt fújja, hogy a "zöldség meg a hús olyan drága". Már nem merek szólni....mert megsértődik, a múltkor valami beutalót kértem tőle, de neki más volt az elképzelése, hát képzeljétek, fújtatva kirohant a rendelőből, hogy nehogy má' a beteg mondja meg, mit akar. Öreg már, vagyis 65 éves, ezért csak nevetek rajta, mert különben aranyos, román származású, és bármivel megy hozzá az ember, neki biztos megvan az a baja is, el is mondja :).

    VálaszTörlés
  142. 145. Mónika

    Fertőzés vagy fizikai aktivitás is megemelheti a CRP-t, de utalhat más betegségre is. Elég magas ahhoz, hogy érdemes legyen megismételni, mielőtt kivizsgálásba kezdenének. Az, hogy rizst is fogyaszt, az nem sokat mond, mert a mennyiségen és a hatáson van a hangsúly. Azt sem tudom, a műtét után nem maradt-e vissza valami. A sztatinok valóban csökkentik a gyulladást, de hogy az elhagyás okoz-e visszacsapást, azt nem tudom. Elképzelhető, de jó lenne tudni, mikor hagyta abba a sztatinszedést.
    Kéne szednie nagy adag omega-3-at, Q10-et, C-vitamint. Kéne sportolnia, az hosszú távon csökkenti.

    VálaszTörlés
  143. Tara a sok glutén kiütötte a pajzsmirígyed.Sürgősen nézesd meg

    VálaszTörlés
  144. http://paleovital.hu/?p=14144 A hajókirándulásra a 2012.11.24-i állapot szerint, még 6 fő jelentkezhet!

    VálaszTörlés
  145. http://paleovital.hu/?p=14144

    VálaszTörlés
  146. Mit kell tennem, hogy a hivatkozásnál a link aktív legyen???

    VálaszTörlés
  147. MW2012. november 23. 18:39:
    Nekem meg az anyukám, aki éjjel-nappal tévét néz, jött avval, hogy valamelyik adón látta a műsort, ahol avval az újabb baromságot találták reklámozni a tejet, hogy a napi két bögre tejivás véd a vastagbélrák ellen...jaj,
    rögvest visszakérdeztem,
    miből gondolják???
    magyaráztam: szerintem ez a nézet nem állja meg a helyét...
    mert pl: a velem egy fedél alatt élő dédimnek, akiről személyesen meggyőződve tudtam, hogy napi kb. 1 liter tejet megivott, hogy a viharba lett vastagbálrákja, ha a tej megvédte volna....
    már megint valami zűrzavaros fejű doki valami más zűrzavaros elme statisztikája homályosítja el az éleslátást...

    VálaszTörlés
  148. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  149. 152. BB
    Ha van a bb.htm linked, akkor ezt írd be a kommentbe:
    <a href="bb.htm">bb</a>

    VálaszTörlés
  150. Ezt a MOM Biopiacot azért is imádom, mert itt mindig hallok valami újat. Pl. hogy Magyarországon van rizstermelés, ráadásul biorizs. Meg ma a kezemben volt egy olyan zöld levelű növény, aminek a nevét életemben nem hallottam, persze sok ilyen van még azon a piacon. Aztán a Virágoskút biogazdaság tejtermékeket áruló standján a bivalysajt vásárlásakor szóba került a tejsavó, erre a kezembe nyomtak egy 3 éves sajtot, ami már tényleg kő kemény volt. Az ára nem volt drágább a 8-9 hónapos keménysajtoknál, íze is hasonló, de ugye a tudat, hogy ezzel vétkezek legkevesebbet a pajzsmirigyem ellen nagyon jó nekem. És vettem édesburgonyát, életemben először. A csonthéjasok fogyasztását akarom lecsökkenteni a zöldséges rizzsel. (A rizs nem paleo étel)

    VálaszTörlés
  151. 120 Szakesz, 125 Goliver, 118 joe1973

    Ez érdekes kérdéskör. Szakesznak azt feltételezve válaszoltam, hogy rövid edzéseket szokott tartani. Testépítők már jobban égetik a glycogént, állóképességi edzés akár egy edzés alatt is képes csutkára lemeríteni. Márpedig amíg nincs az izomglycogén visszatöltve, addig az lesz az elsőrangú feladat a szervezetnek, nem pedig az építkezés. Másrészt az aminosavak sejtbe juttatásához inzulin kell, (inzulinfóbiások legnagyobb bánatára). Tehát mindezt figyelembe véve, rövid intenzív edzés után nem kell azonnal visszatölteni, alvás közben jön a HGH, ez zsírégető üzemmódba kapcsolja a szervezetet (perifériákban beáll a fiziológiás inzulin rezisztencia), izomzat "szünetmentes tápra - azaz zsírra kapcsolva, agynak meg az idegrendszernek májból jön elég cukor. Ha ez hajnal felé fogyogat, felmegy a kortizol szint. Ehhez viszont lefekvés előtt nem árt, ha a máj rendelkezik elég glycogénnel. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor már elalvás előtt magas a kortizol, ami miatt már eleve lőttek a pihentető alvásnak...

    VálaszTörlés
  152. 144. MW

    Ez már ki tudja hányadik eset, mikor megbánom, hogy arra a blogra "az ország legszenilisebb bloggere" beteszem a lábam. Pár évvel ezelőtt kommentáltam eleget, aztán "a zöreg" rávágta, hogy megy és eszik egy jó nagy adag tejbegrízt. Akkor kifejtettem neki, hogy ha pár órával a zabkásája elfogyasztása után remeg, akkor súlyos inzulinrezisztenciája lehet. Erre fel, most kiderült, hogy már rég cukorbeteg. Reménytelen. Neki olyan a paleo, mint bikának a vörös posztó. Most is beszólt, hogy "paleo haha", mert a fagyasztott baracktól felment a cukra. Ha tönkrevágta gabonákkal a cukorháztartását, arról nem a paleo tehet. Jancsika pedig egyrészt elismeri a gabonák okozta betegségeket, sőt a Framingham Study hiányosságaival is tisztában van, mindennek ellenére köti az ebet a karóhoz, de hát ott már sem kutya, sem karó nincsen...
    Sebaj, belinkeltem annyi érdekességet a blogján, ha valaki utána szeretne járni, van merre elindulnia. Az egészben csak az a tanulság, hogy épp Tiborbá az, aki "nem zabál" a nyugati étrenden, mégis így járt. De hát mint ahogy Gábor szokta megfogalmazni, ma is folyamatban van a "természetes kiválasztódás".

    VálaszTörlés
  153. 136. rever


    "Én is AB pozitív. Hoppá! Ez a tömeges AB jelenlét vajh mit sugall?"

    Én meg AB negatív. Ha igaz lenne a vércsoport szerinti étrend, akkor nekem meg a tejtől nem szabadna hogy tüneteim legyenek. Ehhez képest....

    VálaszTörlés
  154. 150 BB

    Vagy így is belinkelheted:

    <a href="http://paleovital.hu/p=14144">hajókirándulás</a>

    Ez így fog működni:
    hajókirándulás

    VálaszTörlés
  155. Kedves Gábor és Mindenki!
    Anyukámról/81/ lenne szó akinél 5 éve Alzheimer kórt diagnosztizáltak, és 4 hónapja folytatott paleo táplálkozásra /kiv.heti 4-5 kanál rizs/ javult annak ellenére, hogy orvosa folyamatos romlást jósolt. Sajnos 2 hete azonban tüdő és mellhártya gyulladást kapott.Szerencsére itthon ápolhatjuk, nem engedtük kórházban vinni,mert így folytathatjuk a paleot, viszont még mindig nagyon köhög és legyengült, de láztalan már. Nagyon aggasztó azonban a mostani mellkas CT vizsgálatok eredménye mely szerint áttétel van anyukám 2002 évi melldaganatáról a mellhártyára csontokra. Egyébként 2002-ben eltávolították a daganatos mellet,és kemót is kapott hiszen áttétel volt a hónalji nyirokmirigyekre.Ezek után Őt gyógyultnak kikiáltották folyamatos ellenőrzések birtokában.Most készítettek volna hasi ct-t is róla de értékelhetetlen lett vénázási elégtelenség hiányában.Így sajnos nem tudtam meg böfögéseinek okát ill.miért esnek időnként rosszul neki az ételek.Anyukám mostanra nagyon rossz általános állapotba került.Nagyon legyengült,és lehetnek fájdalmai is amit Alzheimere miatt nem tudok pontosan csak gondolok mert mozgásra jajdul./Lehet,hogy ez csak a nagy fáradság miatt van ?/Nem kapott fájdalomcsillapítót. Jelen gyógyszerei: trental, nortivan, gelbra,xanax,beroduálos inhalálás. Vitaminjai: d3 vit.olaj/napi 2 evőkanál/ c vitamin: napi 1000 mg kalcium:500+250 magn.fokhagyma kapszula /vitaminok természetesek a calif.fitnesstől./ Gyógyteái:orbáncfű tea,melyet alzheimere miatt gondoltam még a xanax mellé mivel az kevésnek bizonyult,borsmenta és emésztést segítő teakeverék,hiszen már epeműtétje is volt./Vitaminjait emésztést segítő teakeverék kíséretében adom be, így kevésbé okoz problémát a sok tabletta.2 napi étrendje: l reggeli 7.ó gombamártás+ darált hus, 10 ó: 2 alma+ 1 banán turmix 13 óra: fejes salátafőzelék darált hússal, 16 óra: céklalé, 18 óra: tökfőzelék+darált hus /általában csirkemell/
    2.nap: r.7ó: zellermártás+ darált csirke vagy pulykahús/term.főtt,vagy párolt,10.ó:2 alma+ 1 banán turmix 13 óra sóskamártás tükörtojás, 16 óra: sárgarépa turmix 18 óra cukkini főzelék főtt pépes darált hússal.Elnézést kérek a terjedelemért,de úgy gondoltam a mi esetünkben fontos a sok infó.
    Nagyon szépen kérlek bennetek, küldjétek folyamatosan ötleteiteket, tanácsaitokat.Mielőbbi szíves válaszadásaitokat kérem és előre is nagyon-nagyon megköszönöm.

    VálaszTörlés
  156. Ilona2012. november 23. 10:06:
    írod:ha este zsírosat eszem, rémálmaim vannak. Párolt zöldség?
    Jaj, dehogy, szerintem a rémálmok nem múlnak el zöldségtől....bocs, nem tudom Gágor mit mondana,

    csak a saját véleményem:
    Bocs, szerintem inkább az segítene, ha
    megtalálnád a munkádban, avagy magánéletedben
    a rémálmaid forrását, azt a valamit, ami ennyire fogságba ejtette az álmaidat...
    na igen,
    jogos a kérdés,
    mégis miből gondolom???
    nekem, és akkor ez coming out:
    akkor lettek rémálmaim,
    amikor egy hozzám közelálló személy éjjelene szörnyen viselkedett velem, és
    nem láttam kiutat,
    és rendszeresen avval a rémállommal ébredtem az éj közepén,
    hogy megfulladok....és ő, az a bizonyos személy
    aki megfojt, csak olyan furákat mondott később.. nem is tiltakoztál olyan nagyon!
    és
    hiába kerestem segítséget!!!
    Mégis mennyire kéne tiltakozni??? hogyha a puszta életemről van szó???

    VálaszTörlés
  157. Húsvétinyuszi
    Amiről te írsz, az számomra elképzelhetetlenül szörnyű... Köszi a választ, nálam ennyire nem komoly a helyzet. Ehhez képest az én álmaim lájtosak...

    VálaszTörlés
  158. őstermelőktől való vásárlási lehetőség: http://index.hu/kultur/2012/11/24/szimplapiac/

    VálaszTörlés
  159. 163. Vali Gősi

    Kedves Vali!

    Nagyon szépek az írásaid, verseid. Megható, hogy milyen odaadással szeretnél segíteni édesanyádnak. Remélem, hogy sokan fognak kérésednek eleget téve tanácsot adni.
    Nekem a leírt étrendhez csak egyetlen megjegyzésem lenne. Szerintem a 2 almából és 1 banánból készített turmix egyszerre sok lehet édesanyád számára, tekintve, hogy betegsége miatt nem tud mozogni, így a turmixban lévő gyorsan felszívódó szénhidrátokkal kevésbé tud megbirkózni a szervezete, nem beszélve a gyümölcsturmixban lévő fruktózról, ami az emésztő-rendszerét, bélbaktérium flóráját is károsan befolyásolhatja. Kísérletképpen esetleg érdemes lenne megpróbálni teljesen elhagyni egy darabig a gyümölcsturmixok fogyasztását vagy legalább csökkenteni az egyszerre elfogyasztott mennyiséget.

    VálaszTörlés
  160. Kedves Vali, amit itt mi Gábortól tudunk, az az, hogy a daganat cukor, inzulin és gyulladásfüggő. A leghatásosabb diétás beavatkozások a ketogén diéták, amikben szinte alig van szénhidrát. Csak zsír és fehérje. Lakóhelyeteken is biztosan elérhető a Gastroyal legújabb ketogén étrendje, melyet ki is szállítanak.
    A másik, a nagy dózisú O3, valamint akár 50 000 NE D vitamin akár egy héten keresztül és utána is napi 10 000, hogy jól felmenjen a vérszintje.
    A ketogén diéta anyukádnak biztos nem lesz megerőltető, de amit adsz neki gyümölcsöt, az ebben az esetben nagyon sok. (nulla gyümi)
    Most írom le, hogy kb. 2-3 hete véletlenül bekapcsolódtam az Országgyűlés aznapi interpellációiba, aholis az egyik ellenzéki orvos ogy.-i képviselő a következőket interpellálta a kormány nem orvos és nem kutató államtitkárának: (Nem szószerinti, csak a lényeg) a magyar orvos társadalomban köztudott, hogy a daganatos betegeknél sikerrel alkalmazzák a nagy dózisú C vitamin adását. Mivel itt jelentős kiadásokról van szó, a képviselő azt firtatta,hogy a Cvitamin felírása lehet/legyen állami támogatású. Mondanom sem kell, hogy a válasz nem volt pozitív, a válaszoló az eddigi eredményeket és kutatásokat ezügyben nem találta elég megalapozottnak a gyógyszer támogatására:-) Mire az interpelláló viszont-válaszában névszerinti pozitív kutatási eredményekről számolt be. :-)
    Ez engem méginkább megerősít abban, hogy az intravénásan adott C vitamint jó hatásfokkal alkalmazzák.
    Kívánok anyukádnak minden jót, amit csak meg lehet tenni ebben a szorongatott helyzetben.
    kkryszty

    VálaszTörlés
  161. Iroda fitnesz (R)

    Semmi rejtélyes dolog valójában:

    - levettem a forgószékem támláját, így jobban tudok egyenes ülésre koncentrálni

    - Telefonálás közben mindig teletalpon guggolok, ez emlékeztet egyben, hogy ne üljek sokat egy helyben

    - minden nap folyamán egyenletesen, munkától függően elosztva adott mennyiségű:

    1.) kézenállásból fekvőtámaszok fallal szemben 2.) egykezes fekvőtámaszok 3.) egylábas guggolások 4.) haskerék 5.) egykezes rásegített húzódzkodások (felrögzítettem egy alig látható drótkötélhurkot a mennyezetre, amibe karabínerrel beakasztok egy kapaszkodót) 6.) hídállás 7.) kézenállások

    A fentiek fegyencedzés gyakorlatok, de bárki talál a saját szintjének megfelelőt, a lényeg, hogy kis ismétlésszámú gyakorlatok legyenek, úgy nem izzad meg az ember.

    Én egyedül dolgozom, de egy részüket kollégák mellett is meg tudnám oldani, azt hiszem (mosdó?). Ha belegondolok, lehet, hogy ezért nem találta fel valaki ezt a módszert már korábban... :-)

    VálaszTörlés
  162. 168.

    Kerestem az országgyűlés honlapján az interpellációt, de nem találtam. Néhány híradásban benne volt:

    "Gyenes Géza arról beszélt, hogy Magyarországon naponta több mint kilencvenen halnak meg a daganatos betegségek következtében. Jelenleg is több ezer olyan ember van, akinél a szokásos kezelési protokollok eredménytelenek, pedig az ő élettartamukat több évvel is meg lehetne növelni, ha a sugárdózis vagy kemoterápia helyett napi legalább 12 ezer milligramm C-vitamint tartalmazó és azt más vitaminokkal is kiegészítő komplex kezelésben részesülnének - mondta.

    Halász János államtitkár közölte: időről időre felröppennek hírek új terápiákról, de ezek eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ha vizsgálat igazolná az eredményességüket, akkor engedélyeznék őket. A nagy dózisú C-vitamin használatát egyedi esetekben engedélyezték, de nem olyan kedvezőek az eredmények, mint azt a képviselő az interpellációjában felvázolta - tette hozzá.

    Gyenes Géza a választ nem fogadta el, a parlament viszont igen - 193 igennel 73 nem és tíz tartózkodás ellenében."

    Engem az egészben az dühít, hogy folyton állítják: nem kedvezőek az eredmények. De ha kéri egy rákos az onkológust, hogy a kemo és sugárkezelés eredményeiről adjon anyagot, akkor (ha nem zavarják ki a rendelőből azonnal), akkor semmi meggyőzőhöz nem juthat hozzá.

    VálaszTörlés
  163. 170 Szőlőszem
    Azt nem tudom, hogy a napi több mint 90 daganatos haláleset közegészségügyi terápiája hol és kinek bizonyította eddigi "sikerességét ?"
    Tényleg jó lenne ha ezekről anyagokat látnánk, és nem kellene a vaksötétban tapogatózni.
    Talán erről paleo orvosoknak is van véleményük, tapasztalatuk ?
    kkryszty

    VálaszTörlés
  164. Kedves Paleolga és Kedves Névtelen (kkryszty)!
    Köszönöm szépen a gyors és nagyon hasznos válaszokat, a biztatást és jókívánságokat külön is. Ilyenkor minden gyakorlati tapasztalat, tanács rengeteget segít. Minden jót kívánok én is mindenkinek.

    VálaszTörlés
  165. kkryszty, szőlőszem:
    Én már meg is találtam:)
    https://www.youtube.com/watch?v=AG_HTl1jlWc
    Rémes, hogy mindent a nagypolitika dönt el...:( (Pontosan lehet tudni, mindegy hogy egy adott politikai párt tagja mit javasol, az akólmeleg dönti el, leszavazzák, vagy meg.)

    VálaszTörlés
  166. Meghallgatva az interpellációt, azért felment bennem a pumpa az államtitkár vigyorgó képét látva, amint befejezte a mondókáját. VAjon, ha neki lenne gyógyíthatatlan rákbetegsége, magától is megtagadná az intravénás C-vitamin kezelést? (és mondom ezt szigorúan pártfüggetlenül)
    Tényleg, egyébként a háziorvosok is alkalmazhatják ezt a kezelést. Ti hallottatok ilyenről? Hajlandó erre egy háziorvos? (persze, ha megveszi a beteg a cuccot)

    VálaszTörlés
  167. Sziasztok! Több éve paleózom, egy hónapja kezdtem a ketogén irányt (CH < 30 g), nincs ezzel sem igazából gondom, megy ez flottul, csak észrevettem, hogy egyszerűen nincs étvágyam (azaz nincs éhségérzet), olykor napokig sem (kipróbáltam). Enni azért eszek rendesen -már csak megszokásból is-, de igazából nem kívánom az ételt. Súlyom nem változik, tüneteim, panaszaim nincsenek, a kalória bevitel 1000-1300 kcal között mozog a táblázatok szerint. Van valaki így ezzel???

    VálaszTörlés
  168. Timi

    Szeretném megkérdezni, hogy a Pirabene nevű gyógyszer vagy hatóanyaga a piracetam segített már valakinek vagy ismerősi körben tapasztalta ezt?
    Köszi ha válaszoltok.

    VálaszTörlés
  169. 163 Vali Gősi
    Előre elnézést kérek a távirat stílusért, természetesen nagyon együttérzek Veled.
    A két napi menüből hiányzott a nyers étel, a gyümölcs szerintem nem pótolja a retket, paprikát, ecetes uborkát. A céklából tudtommal nem szabad túl sokat enni, még talán bio céklából sem, mert valami anyagot, talán a nitrátot borzalmasan felszívja magába, erről a GAP-szindróma c. könyvben tudsz még bővebben olvasni. A turmixok 10%-át sem teszi ki ott a javasolt céklamennyiség. A répa is csak egy fokkal jobb az én véleményem szerint. Amennyit lereszelve meg tud enni egy ember én csak annyit adnék, nem innék ilyen leveket.
    Tudom, hogy a gyógygombák nagyon drága dolgok, de az én rákos kiskutyámnál olyan nagy sikereket értünk el vele, és a rokonságban is számos betegségben, hogy nem tudom megállni, hogy ne hirdessem ezt úton-útfélen. Egyetlen gond vele az, hogy drága. A FlavogeninPRO-ban lévő flavinoidok megakadályozzák a rák érképzését, a többi gyógygombában lévő poliszacharidok ugyanezt csinálják. Van egy gyógygombamix amit direkt agyi leépülésben lévő embereknek javasol Varga. Nézd át a Max-immun honlapját. Egy hawaii-ban élő rokonunk, aki gyakran elájult és ébredéskor mindig azt állította, hogy az X4 bolygóra vitték dolgozni (több nyelvről fordít az illető)a Ganoderma lucidum és a Cordyceps nevű gombáktól teljesen felgyógyult ebből.
    Szintén drága, de nagyonis működik a desztillált vízből készített ital, limonádé, összetört gyümölccsel elkevert ital, pici sóval. Ennek a víznek a deutériumtartalma 5%-kal kevesebb, mint a vezetékes vízé és ezt a ráksejt nem bírja elviselni.
    És amit a többiek javasoltak, a ketogénba forduló étrend, hús, zsír és zöld növények.
    A kiskutyám Rutascorbin nevű C vitamint és flavonoidokat tartalmazó gyógyszert is szed, kutya létére, ezt állatorvos javaslatára szedi. D3 elővitaminból meg annyit kap, mintha egy ember 10000 NE D3-at szedne, ezt saját felelősségemre adom neki.
    Én külön nem adnék calciumot édesanyádnak, elég lenne a húsleves, csontleves, ezekben is oldott kálcium van, mint a tejben.
    Állítólag nem az a cél, hogy ne legyen bennünk ráksejt, hanem hogy ne tudja átvenni a testünk felett a hatalmat.
    Jobbulást és kitartást kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  170. Az oxigéndús vért is utálja a rák sejt, nagyon sokan jobban lettek csak attól, hogy sokkal többet tartózkodtak a levegőn.

    VálaszTörlés
  171. MW2012. november 25. 20:11:
    Írod:
    Meghallgatva az interpellációt, azért felment bennem a pumpa az államtitkár vigyorgó képét látva, amint befejezte a mondókáját. VAjon, ha neki lenne gyógyíthatatlan rákbetegsége, magától is megtagadná ...
    Jó hírem van,
    ma az internet világában nagyon is számít, amit mi írunk, képzeld, csak egy külhoni magyar, mondjuk Amerikában élő izgága, aki nagyon is érintett, mondjuk itthoni rokonai által, sokat segíthet!!!

    VálaszTörlés
  172. Kedves "kutyus Rozcsika"! Hálásan köszönjük a mindenre kiterjedő, segítő tanácsokat. Sajnos, előfordul, hogy a legjobbat akarjuk, a legtöbbet, amit tehetünk, és mégis elkövetünk hibát. Ez nagyon fontos összegzés, külön köszönöm! "nem az a cél, hogy ne legyen bennünk ráksejt, hanem hogy ne tudja átvenni a testünk felett a hatalmat"
    Hálás vagyok a sok-sok segítő gondolatért!

    VálaszTörlés
  173. Vali Gősi 2012. november 25.
    Csak neked, másokat nem biztos, hogy érdekel.
    (Másold be, csak így tudom beírni)
    http://www.youtube.com/watch?v=BETlpikuuJs&feature=related

    ToTo88

    VálaszTörlés
  174. Köszönöm szépen, Kedves Névtelen (ToT088)- meghallgattam, döbbenetes összefüggések. Ösztönösen érezte a család a megoldatlan konfliktusokat, amikor elkezdődött a Mama (és a Papa - ő is tüdőrákban halt meg négy éve)betegsége. Azt hiszem, egyik drága unokájuk - a fiam - elvesztése volt az első. Sohasem tudták feldolgozni a szüleink. :(

    VálaszTörlés
  175. Vali Gősi2012. november 26.

    nézd meg a többit is, ami érintheti, hátha találsz megoldást.
    (természetesen a paleóval együtt, mert az egyik legnagyobb konfliktus a mérgező táplálkozás és életforma)

    ToTo88

    VálaszTörlés
  176. Nemrég szó volt arról, hogy a vizet hagyni kell kicsit állni, mielőtt megisszuk. Ennek kapcsán megfigyeltem, hogy ha növényeket állott vízzel öntözöm, eltűnnek róluk a fehér foltok, amik már évek óta ott voltak. Úgy nézett ki, mintha vízkövesek lennének. Azóta szeretem a csapvizet kint hagyni egy kicsit.

    VálaszTörlés
  177. Érdekes ez a gyógygombás Varga Gábor. Ebből az írásából tudni lehet, hogy tudomása van a paleolit táplálkozásról, mégsem ejt róla egyetlen egy szót sem a videókon, van jópár belőlük, pedig páciensei révén szinte csak elhízott emberekkel van körülvéve. Hiába fogy le 20 kg-ot a gyógygombától egy cukros, de a videó szerint bőven lenne még lefogynivalója. Fia miatt ismernie kell a GAPS diétát is, az is tiltja a glutént és a laktózt. A hasi zsírról tud, a gyulladásszintről tud, szinte felmondja a Paleolit táplálkozás könyvet, de a nyugati táplálkozásról nem mond egy rossz szót sem és persze a nyugati orvoslásról sem. Persze ettől még a gyógygomba működik, ahogy Amerikában, az oroszoknál, kínában és az egész földkerekségen.
    Nem ismerem ennek a vitának a lényegét, Varga azt állítja, hogy az izolált vitaminok, és ásványi anyagok veszélyesek, ha akkor szedik őket valaki, ha nincs konkrétan hiánya abból a vitaminból vagy ásványi anyagból. Csak a szerves kötésben lévő vitamin és ásványi anyag szedhető büntetlenül.

    izolált vitaminok, ásványi anyagok

    VálaszTörlés
  178. 184 Ilona
    Sőt állítólag olyan helyen kell állnia, ahol éri a napfény is.

    VálaszTörlés
  179. 163 Vali Gősi
    A gyümölcsevésről még azt elfelejtettem, hogy mindig egy kis fahéjat is kell szórni a gyümölcsre, de sajnos azt már nem tudom felidézni, hogy pontosan miért is. Ami rossz van a gyümölcsfogyasztásban azt korrigálja a fahéj. Auróra hatására a banánomat is fahéjba tunkolom.

    VálaszTörlés
  180. Némelyik, de nem mindegyik fahéj csökkenti az inzulinrezisztenciát. Na de nem annyi, hogy rászórod, ennél több kell, és a bolti nem is csökkenti.

    VálaszTörlés
  181. hosszú fejtegetést hallottam a rádióban arról, hogy a c vitamin szedése káros. állítólag diagnosztikai módszerekkel bizonyítható hogy tönkreteszi (így mondta) az érrendszert. menopauza utáni nőknek különösen veszélyes, mert vas jelenlétében a c vitamin nem antioxidáns, hanem oxidáns. én ezt nem hiszem el, a csávó aki beszélt valami hatóanyag kutató . ja, és mindez csak a szintetikus c vitaminra vonatkozik, ha zöldség gyümölcsben akkor frankó.
    elképesztő dolgokat mondott. ez csak kis része. ha fent lesz a szöveg a neten majd belinkelem.

    VálaszTörlés
  182. ii 189:
    Megint a gyógygombás Varga Gábor volt az, a Klubrádióban szinte hetente hirdeti az igét, én is hallottam a mait, de csak a végét...

    VálaszTörlés
  183. Kedves Gábor!
    Köszönöm válaszát (147)!Kb egy éve nem szedi az anyu a sztatint. A márciusi labor eredményén még jó volt a CRP-szint. A szívműtét (5 éve) utáni zárójelentésen azt írták, hogy magas, de nem volt érték megadva. Kb 15 dkg rizst eszik hetente. Rendszeresen mozog, szobabiciklizik. Ami változás, hogy most több mandulát használ, eddig mandulaliszttel sütött. Naponta 2 almát eszik. Kérdezni szeretném, hogy mennyi omega-3-at, Q-10-et és C-vitamint szedjen? Egyébként ezeket szedi, csak nem tudom, mi lenne a megfelelő adag. A vérnyomása a paleó óta rendeződött, inkább alacsony, a gyógyszert elhagyta a B-blokkolóval együtt kb fél éve.
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  184. 191 Mónika

    Az ilyen étrend kiegészítők szedésére nincs igazán egzakt adat, de én 4000 mg C-vitamint, 200 mg Q10-et és min. 2 gramm EPA-t tartalmazó halolajat fogyasztok. Viszont a CRP szintemet (se mást) soha nem mértek még.
    A magasabb CRP esetén marad a fertőzés feltételezése, ami lehet, hogy már el is múlt.

    VálaszTörlés
  185. 192. Gábor:
    Kíváncsi lennék, mi a véleményed a Varga gyógygombákról. Persze az is válasz, hogy nem ismered, nem tudsz véleményt mondani, de mondjuk ha csak megnézed a honlapjukat, termékeiket, egyáltalán, a gyógygombák, mégis, mit szólsz hozzá? :))
    Érdekel ugyanis Rozcsika lelkendezése alapján, de nem akarok nagy összegeket beleölni, csak ha olyannyira megéri. Köszi!

    VálaszTörlés
  186. 190. smirgli: nem hallottam az elejét, de nagyon tenyérbemászó volt a pasi. a házunkban csomó rászedhető öregasszony kipróbálta már a gyógygombát, de hatni még senkinek nem hatott.
    már komolyan gondolkodom hogy felhívom a jaksity katát, hogy ne hívja ezt a bolondot, mert ártalmas. előbb utóbb ráveszem magam. csak sajnos én már annyit vitáztam ilyen stupidokkal (a munkámból adódóan), hogy kicsit belefáradtam.

    VálaszTörlés
  187. ii 194:
    Igen, folyton azt hajtja, hogy a gombák nem erősítik, hanem szabályozzák az immunrendszert, mert pl. influenzánál is inkább túlreagál, ezért halt meg annyi ember a spanyolnáthában is...
    A másik kedvenc témája a vitaminok és nyomelemek leszólása, azaz ha nincs belőle hiány és izolált formában szedjük, az kárt okoz, pl. asszem a béta-karotin dohányzó ffiaknál rákkeltő... Indoklás: "tanulmányok vannak rá", ezt 3× ismételve. Meg említ valami diagnosztikai közponot is, ahol egy doki sok-sok beteg 3D-s érrendszeri vizsgálatából meg tudja mondani, hogy ki fogyaszt C-vitamint (nem gyümölcsben), mert aki igen, annak tönkre van az érrendszere. És már 60 mg is árt! :-) Meg olyat bír szólni, hogy ha már a megfázás kezdetén kezdjük szedni a nagy adag C-vitamint, az SEMMIT nem ér. :-))) Szegény Jaksity Katát már sajnáltam, csak hümmögött...
    Itt meg is hallgatható, kb. 2/3-tól:
    http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20121127-132856.mp3
    aztán itt folytatódik:
    http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20121127-135856.mp3
    (vannak közben hírek, reklámok, azokat át lehet tekerni).

    VálaszTörlés
  188. 194 ii
    "...felhívom a jaksity katát, hogy ne hívja ezt a bolondot, mert ártalmas...."

    Érdekes, hogy Ti még nem hallottátok ennek az embernek a történetét. Egy olyan autista fia van, aki gyerekkorában annyira beteg volt, hogy ordított a fájdalomtól és semmit sem tudtak vele kezdeni az orvosok. Műszaki ember létére ő kezdett kutatni valami lehetőség után, ami segíthet, akkor Németországban élt. Végül amit talált, azt szülői felelősségre az orvosok közvetlenül az agyába juttatták el a gyereknek és ennek adagolása után lett csak jobban.
    Bolondnak semmiképpen nem nevezném és elég nehéz sorsú ahhoz, hogy sajnáljuk, és tiszteljük azt, amit a gyerekéért tett, hogy nem nyugodott abba bele amit sulykoltak neki, hogy nem lehet semmit tenni.

    VálaszTörlés
  189. Rozcsika 196:
    Bevallom, tényleg nem ismertem Varga Gábor családi körülményeit, de talán egyelőre nem tartozik az alapműveltséghez. :-) (Szerintem minden szülő megtesz lehetősége szerint mindent, hogy a gyerek jobban legyen, ebben én semmi különös tiszteletreméltót nem látok, de ezt tényleg csak mellékesen.)
    És amíg hitelt érdemlően és meggyőzően, tudományosan alá nem támasztja a gombája jótékony hatásait, amiből mellesleg szép bevétele lehet, addig a munkásságát sem tudom nagyon tisztelni. Mellesleg a vitaminokkal kapcs. "halálos veszélyeket" egy cikkben Gábor is könnyedén megcáfolta már, lásd:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/fokozzak-e-a-vitaminok-a-halalozast.php

    VálaszTörlés
  190. 197 Smirgli
    Ez nem az ő gombája, gombái, mert egy csomó fajtáról beszélünk. Mégcsak nem is ő termeszti. Ő csak megveszi valahol és összekeveri, meg kitalálja, hogy az eddigi tapasztalatok alapján melyik gomba mire szokott jó lenni. Akinek nem tetszik az "ő gombája", az vásárolhat más helyekről is a neten, csak a gomba nevét kell tudni, ott is leírják, hogy melyik fajta milyen betegségre jó. Flavonoidokat sem kell tőle venni, más is árul ilyent, az is biztosan nagyon jó, meg ha az ember színes zöldséget, gyümölcsöt eszik talán az is elég. Biopiacon vannak héj és magőrlemények, azok is jó színesek. Én amikor a kiskutyámnak beadom ezeket mindig úgy gondolok az egészre, hogy a hús és zsír mellé most "az erdőben szedett magának egy kis pecsétviaszgombát, meg evett egy kis erdei bogyót a bokrokról". Ha én csak egyetlen napot kihagyok a FlavogeninPRO szedésében, meg a VargaStem gombakeverék szedésében, akkor rögtön nem sötétbarna a ....-em és úszik a víz színén. Ezt a dolgot idős nagybátyám feleségéről is hallottam. A pénzhiány miatt kísérletezik az ember, hogy nincs is szükség a flavonoidokra, aztán hamar belátja, hogy mennyire hogy szükség van.
    A gyógygombák nagyon régi dolgok, az a furcsa, hogy csak most hallunk róluk először Magyarországon. Ezeknek már semmit sem kell bizonyítaniuk.

    VálaszTörlés
  191. Rozcsika 198:
    Kösz az infókat, majd nézelődök, mert van még mit helyrehoznom magamon... :-)
    Egyelőre jópár-félét látok, mind méregdrága, az i-herben valszleg olcsóbb...

    VálaszTörlés
  192. 196.kutyus Rozcsika

    nem ismertem a történetét. bántani nem akarnám,de akármi is történt vele, attól amiket beszél a vitaminokról meg a nyomelemekről az nettó ártalom. én a jaksity katát érzem felelőtlennek. oké, egyszer becsúszik egy ilyen pasi, ( nem kellene hogy egyszer is becsússzon)de hogy többször visszahívja, az már szakmailag gáz. a műsora nem ezoterikus, tehát nem elég indoklásnak valamire az, hogy kutatások bizonyítják. hanem xy kutatása, amit ebben és ebben a lehetőleg mérvadó tudományos lapban publikált. és még az sem teljes garancia mindig. nem akarok itt hosszan értekezni erről, de a tudományos újságírásnak vannak komoly szabályai. (a rádió meg a tévé is ide tartozik) ez az ember mehetne az ezotévébe, vagy valami hasonló helyre, ott is bőven meglenne a közönsége.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.