2012. október 31., szerda

Szendi Gábor: A paleo és a férfitermékenység


1992-ben jelent meg Elisabeth Carlsen és munkatársai elemzése, amely 1938 és 1990 közt megjelent 61 spermakoncentrációt és ondómennyiséget mérő vizsgálatot ölelt fel (Carlsen és mtsi., 1992).  Az eredmények meglehetősen riasztók voltak, mert 50 év alatt mind az ondó mennyisége, mint a spermaszám jelentős csökkenést mutatott. Az 1 ml-re eső spermaszám 113 millióról 66 millióra csökkent.
(forrás: Carlsen és mtsi., 1992)

Ezzel a folyamattal párhuzamosan kettő-négyszeresére nőtt a hererákok száma és gyakorivá vált a rejtett heréjűség és a húgycső kivezetési rendellenességek száma. A termékenységi és férfi nemiszerv fejlődési rendellenességek oka a magzati életben a magzatot ért fejlődést megzavaró hormonhatások. A rejtett heréjűség egy vizsgálat szerint 1950 és 1980 közt ötszörösére nőtt. A férfi nemi és vizeletkiválasztó szervek rendellenes fejlődéséért a hormonális működéseket megzavaró tényezőket teszik felelőssé. Ezek egy része a hormonszerű hatásokat imitáló vegyi anyagok, pl. az un. Xenoösztrogének, amelyek a rovarírtószerek, a műanyag palackok, stb. bomlásakor keletkeznek (Mostafa és mtsi., 2007).
Nagyon fontos, hogy ebben a kérdésben ne váljunk se fatalistává, se paranoiddá. Fatalista az, aki azt gondolja, ezek a hatások végzetszerűen kikerülhetetlenek, tehát nem is érdemes tenni ellenük semmit, a paranoid reakció pedig az, amikor az emberek válogatás nélkül mindennel szemben gyanakvóvá válnak.
A paleolit táplálkozás kapcsán mindig azt hangsúlyozom, hogy ez az ősi táplálkozás rekonstrukciója, nem pedig megismétlése, azaz a modern környezetben a ma beszerezhető tápanyagokból próbáljuk közelíteni az ősi táplálkozást. Mint az alábbiakban rámutatok, a nyugati táplálkozás számos olyan élelmi anyagot tartalmaz, amely felelős a férfi nemi szervek fejlődését és funkcióit károsító hatásokért, vagyis önmagában nem magyarázza meg a férfi termékenység csökkenését a környezeti vegyi ártalom. Korlátozott lehetőségeink vannak a xenoösztrogének hatásait kivédeni, bár még ez sem reménytelen, hiszen a fordított ozmózissal szűrt víz már nem tartalmaz vegyi szennyeződést, és ennek fogyasztásával elkerülhető pl. a műanyag palackos ásványvíz fogyasztás is. Hasonló körültekintéssel más xenoösztrogén hatások is csökkenthetők. Ami igazán kivédhető azonban, az a nyugati táplálkozás káros hatása. Az alábbiakban valójában csak megismétlem a paleo táplálkozás ajánlásait, de konkrétan bemutatom, hogy a paleolit táplálkozás által nem ajánlott makrotápanyagok miként okozzák a férfi termékenység csökkenését.
A legáltalánosabb hatások felöl közelítve a problémához, egy 2008-ban megjelent vizsgálatban 526, meddőségi klinikán kezelt férfi adatain mutatták ki, hogy az alacsony spermaszám és a spermák mozgékonysága fordított kapcsolatban áll az elhízottsággal. Míg a normál súlyúak közt 5.3%-ban fordult elő kórosan alacsony spermaszám, addig az elhízottak (BMI nagyobb, mint 30 kg/m2) közt ez az arány már 15.5%-os volt (Hammoud és mtsi., 2008). A gyengén mozgó spermák a normál súlyúak 4.3%-át, az elhízottak 13.3%-át jellemezte. Az elhízás alacsony tesztoszteron és magas ösztrogénszintet eredményez, s ez a kettős hatás vezet a spermaképzés zavaraihoz. A kedvezőtlen irányban megváltozott hormonszinteket az inzulinrezisztencia idézi elő férfiakban is, akárcsak nőknél a Policisztás Ovárium Szindrómában (Tsai és mtsi., 2004). Az inzulinrezisztencia növekedésével arányosan csökken férfiakban a tesztoszteronszint (Tsai és mtsi., 2004).
(forrás: Tsai és mtsi., 2004).

Jól tudjuk, hogy az inzulinrezisztenciát a gyorsan felszívódó szénhidrátok okozzák, azáltal, hogy túlságosan megemelik a vércukorszintet és az inzulinszintet, cukor túlkínálat alakul ki a sejteknél, és a szervezet a fölös cukrot végül a zsírszövetekben tárolja el. Az elhízás következtében kialakult szervezetszintű gyulladás pedig tovább fokozza az inzulinrezisztenciát, ami végül gyakran vezet el a cukorbetegséghez. Mindezek fényében nem meglepő az a legfrissebb eredmény, miszerint a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása csökkenti a spermaszámot, nyilván azért, mert a növekvő finomított szénhidrátok fogyasztása inzulinrezisztenciát és gyulladást eredményez, ami a tesztoszteronszint csökkenéséhez vezet. A vizsgálat azért is figyelemreméltó, mert 20 éves, egészséges, heti átlagosan 11 óra kemény sporttevékenységet végző férfiakon végezték. Négy csoportba osztották a szénhidrátfogyasztás növekvő mértéke alapján a férfiakat. A legkevesebb szénhidrátot fogyasztóknak 49 millió/ml, a legtöbb szénhidrátot fogyasztóknak 35 millió/ml volt a spermakoncentrációja. A glikémiás telitettséget nézve, a legalacsonyabb glikémiás telítettségű szénhidrátokat fogyasztóknak átlagosan 59 millió/ml, a legnagyobb glikémiás telítettségű ételeket fogyasztóknál 32 millió/ml volt a spermakoncentráció (Chavarro és mtsi., 2012). Mi lehetne az eredmény idősebb (tehát eleve alacsonyabb tesztoszteronszintű), keveset mozgó férfiakon?
Közbevetőleg itt jegyezném meg, hogy a prosztata megnagyobbodás, mint jellegzetes férfiprobléma magyarázata is valószínűleg orvostudományi mítosz, ugyanis jelenleg a kumulatív tesztoszteronhatással magyarázzák, hogy az élet dereka után kezd a probléma megjelenni, de mégis csak furcsa, hogy amikor csökkenni kezd a tesztoszteronszint, pont akkor kezdődnek a prosztata problémák, holott fordítva volna logikus. A mai kezelések a tesztoszteronhatást igyekeznek csökkenteni. Ez valószínűleg tévedés, valójában a növekvő ösztrogénszint, a növekedési faktorok (inzulinszint) és a magas vércukorszint serkenti fokozott növekedésre a prosztatát. (A D-vitamin hiányról most nem is beszélve.)
A paleolit táplálkozás várható pozitív hatását vetíti előre az az elemzés is, amely a spermák mozgékonysága és az étrend közt mutatott ki kapcsolatot. Audrey Gaskins és munkatársai faktoranalízissel két étrend típust különítettek el a vizsgálati személyek étrendjében, a nyugatit és a tradicionálist. A nyugatit nem kell bemutatni, a tradicionális étrend pedig lényegében egy jelentős lépés a paleó irányába, azzal a különbséggel, hogy tartalmaz teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket. A tradicionális étrendet követők spermáiban szignifikánsan több gyorsan mozgó spermium volt található (Gaskins és mtsi., 2012). Ha összevetjük a kétfajta étrendet követők átlagos adatait, akkor bizony jogos a következtetés, hogy az itt tradicionálisnak nevezett étrend sem optimális, ugyanis a résztvevők testtömeg indexe 25 kg/m2 körüli (megegyezett a nyugati étrenden élőkével), és pl. attól függően, mennyire követték a tradicionális étrendi elveket, napi 13-23 dekagramm cukrot is elfogyasztottak, ami elég elképesztő mennyiség. Vagyis – csak ezt a két adatot kiragadva – a tradicionális étrend paleóra cserélése valószínűleg még markánsabb különbséget hozna létre a sperma minőségében.
A paleolit étrend nagy problémának tekinti a növényi olajok fogyasztását és az omega-3 hiányt. A növényi olajokkal nem csak az omega-6, hanem a transzzsírtartalom is a probléma. Mohammad Reza Safarinejad és mtsi. 2010-es vizsgálatában a meddő férfiak vérében és spermájában sokkal magasabb volt az omega-6 szintje, míg a termékeny férfiakban az omega-3 volt szignifikánsan magasabb szinten. Az omega-6 szinttel arányosan csökkent a sperma koncentrációja, a spermiumok mozgékonysága és nőtt a rendellenes alakú spermiumok száma (Safarinejad és mtsi., 2010). Az omega-3 szerepét a spermaképzésben jól bizonyította az a vizsgálat, amelyben spermaképzés zavarában szenvedő férfiaknak omega-3-at vagy placebót adva, az omega-3 csoportban a spermák száma 32 millióról 62 millióra, a koncentráció pedig 15.6 millió/ml-ről 28.7 millió/ml-re nőtt (Safarinejad, 2011). Egy másik vizsgálat azt bizonyította, hogy a spermiumokban található transzzsír mennyiségével fordítottan arányos a sperma koncentráció, azaz a magas transzzsír bevitel, ami a nyugati étrendre jellemző, csökkenti a spermiumok számát (Chavarro és mtsi., 2011).
A tejet a paleolit étrendben több okból sem ajánljuk. A sok tényező közül itt kiemelném a magas hormontartalmat. Több vizsgálat rámutatott arra, hogy a prosztatarák és a tej és tejtermék fogyasztás közt szoros kapcsolat van, s 13 ilyen vizsgálat elemzése 13%-os kockázatnövekedést mutatott ki (Qin és mtsi., 2007). A csak sajtokat vizsgáló kutatásokból 18%-os kockázatnövekedést kalkuláltak. Ez alátámasztja azt az intelmet, hogy sajtból is csak módjával egyen az, aki paleo étrend szerint táplálkozik.  Egy fogyasztási statisztikákon alapuló vizsgálat szintén szoros kapcsolatot mutatott ki a tej és a sajtfogyasztás és a prosztata és hererák gyakorisága között (Ganmaa és mtsi., 2002). Davaasambuu Ganmaa egy másik tanulmányának ismertetése olvasható a webszájton (Az ösztrogénkapcsolat tej és mellrák között ).

A mongol származású amerikai kutatónő rámutatott arra, hogy a szabadon legeltetett marhák tejében kevés ösztrogén van, mert amikor az állat vemhes lesz, majd szül, nem fogyasztják a tejét, míg a nyugati országokban a tejelő tehenek az év tíz hónapjában adnak tejet, és ebből 7 hónapon át vemhesen tejelnek, amely időszak alatt a tejben normál ösztrogénszint ezerszeresére nő. Egy 2012-es vizsgálat azt is igazolta, hogy a tej- és tejtermékfogyasztással arányosan csökken a spermaszám és sperma mozgékonyság (Afeiche és mtsi., 2012).
A szójafogyasztást is ellenzi a paleolit táplálkozási rendszer, s a Tények-tévhitek webszájton a szója káros 
hatásairól több cikk is olvasható lásd. Szója cikkek). Jelen cikk tárgya szempontjából a szója fitoösztrogén 
tartalma tűnik meghatározónak. Jorge Chavarro és mtsi. 2008-as vizsgálata bizonyította, hogy a 
szójafogyasztással arányosan csökken a spermaszám (Chavarro  és mtsi., 2008). A szerzők tárgyalják azt a szokásos ellenvetést, hogy Ázsiában sok szóját fogyasztanak, és rámutatnak arra, hogy a vizsgálatok szerint az ázsiai férfiaknak kisebb a heremérete, és a spermiumokat termelő sejtek száma is kisebb, s ennek 
megfelelően a sperma koncentrációjuk is kisebb. 
Aggodalmat szokott kelteni még a húsokban található hormonmaradványok (Mendiola és mtsi., 2009). Némi megnyugvást kelthet az, hogy Európában és Magyarországon az állatok hormonkezelése tilos, továbbá, hogy a húsok grillezése 50%-kal, sütése 36%-kal csökkenti az amúgy is alacsony hormonszinteket (Zeitou, 2011) (lásd még: Húsok hormontartalma ).

Ezzel  az összefoglalóval egy –bár nem jelentéktelen- részprobléma elemzésén keresztül is bizonyítani tudtam, hogy a paleolit táplálkozás elvei helytállóak. Fontosnak tartom leszögezni, hogy a paleolit táplálkozásnak nem az ősember táplálkozása, hanem a mai is fellelhető természeti népek étrendje a modellje. Ezek a népek sokáig élnek (tovább, mint a magyar ember) és mentesek minden civilizációs betegségtől. A paleolit táplálkozás azonban rekonstrukció, mivel ipari környezetben élünk, élelmi anyagaink nem tartalmazzák már olyan mennyiségben a nyomelemeket és vitaminokat, mint természetes körülményeink között. Ezért elengedhetetlen, hogy a hiányzó nyomelemeket és vitaminokat paleolit étrend mellett is pótoljuk. Hogy visszatérjek a „cseppben a tenger” vizsgálati módszerhez, meddőséggel küzdő férfiaknál és nőknél jelentős eredményt lehet elérni vitaminok (A, C, E, folsav vitaminok) adásával (Ross és mtsi., 2010), valamint cink adásával (Colagar és mtsi., 2009). A vitaminok pótlása (lásd. még D-vitamin kérdés, szelén, K2) rendkívül fontos, mert táplálékainkban ezek már csak nyomokban lelhetők fel. Ráadásul a természeti emberhez képest jóval nagyobb az igényünk a környezeti ártalmak miatt.

Felhasznált irodalom
  • Afeiche, M.; Mendiola, J.; Jorgensen, N.; Swan, S.H.; Chavarro, J.E.: Dairy food intake in relation to semen quality among active young men. Fertility and Sterility, Volume 98, Issue 3, Supplement, September 2012, Page S41
  • Carlsen E, Giwercman A, Keiding N, Skakkebaek NE. Evidence for decreasing quality of semen during past 50 years. BMJ. 1992 Sep 12;305(6854):609-13.
  • Chavarro JE, Toth TL, Sadio SM, Hauser R. Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic. Hum Reprod. 2008 Nov;23(11):2584-90.
  • Chavarro, J.E.; Afeiche, M.; Mendiola, J.; Jorgensen, N.; Swan, S.: Carbohydrate intake and semen quality among young men Fertility and Sterility, Volume 98, Issue 3, Supplement, September 2012, Page S47
  • Chavarro, J.E.; Furtado, J; Toth, TL; Ford, J; Keller, M; Campos, H; Hauser, R: Trans–fatty acid levels in sperm are associated with sperm concentration among men from an infertility clinic Fertility and Sterility, Volume 95, Issue 5, April 2011, Pages 1794-1797
  • Colagar AH, Marzony ET, Chaichi MJ. Zinc levels in seminal plasma are associated with sperm quality in fertile and infertile men. Nutr Res. 2009 Feb;29(2):82-8.
  • Ganmaa D, Li XM, Wang J, Qin LQ, Wang PY, Sato A. Incidence and mortality of testicular and prostatic cancers in relation to world dietary practices. Int J Cancer. 2002 Mar 10;98(2):262-7.
  • Gaskins AJ, Colaci DS, Mendiola J, Swan SH, Chavarro JE.: Dietary patterns and semen quality in young men. Hum Reprod. 2012 Oct;27(10):2899-907.
  • Hammoud AO, Wilde N, Gibson M, Parks A, Carrell DT, Meikle AW. Male obesity and alteration in sperm parameters. Fertil Steril. 2008 Dec;90(6):2222-5
  • Mendiola J, Torres-Cantero AM, Moreno-Grau JM, Ten J, Roca M, Moreno-Grau S, Bernabeu R. Food intake and its relationship with semen quality: a case-control study. Fertil Steril. 2009 Mar;91(3):812-8.
  • Mostafa,RM.; Mirghani, Z.; Moustafa ,K.M.; Moustafa ,Y.M.; El Hefnawi, M.H.: New Chapter in old story : endocrine disruptors and male reproductive system. Journal of Medical Sciences Research, 1 (2): 33-42, 2007
  • Qin LQ, Xu JY, Wang PY, Tong J, Hoshi K. Milk consumption is a risk factor for prostate cancer in Western countries: evidence from cohort studies. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(3):467-76.
  • Ross C, Morriss A, Khairy M, Khalaf Y, Braude P, Coomarasamy A, El-Toukhy T. A systematic review of the effect of oral antioxidants on male infertility. Reprod Biomed Online. 2010 Jun;20(6):711-23.
  • Safarinejad MR, Hosseini SY, Dadkhah F, Asgari MA. Relationship of omega-3 and omega-6 fatty acids with semen characteristics, and anti-oxidant status of seminal plasma: a comparison between fertile and infertile men. Clin Nutr. 2010 Feb;29(1):100-5.
  • Safarinejad MR. Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on semen profile and enzymatic anti-oxidant capacity of seminal plasma in infertile men with idiopathic oligoasthenoteratospermia: a double-blind, placebo-controlled, randomised study. Andrologia. 2011 Feb;43(1):38-47.
  • Tsai EC, Matsumoto AM, Fujimoto WY, Boyko EJ. Association of bioavailable, free, and total testosterone with insulin resistance: influence of sex hormone-binding globulin and body fat. Diabetes Care. 2004 Apr;27(4):861-8.
  • Zeitou, MM: Effect of cooking on the residues of natural sex steroid hormones in local and imported meats and meat products in Al-Qassim Region. Journal of Agricultural and Veterinary Sciences. Qassim University. Vol. 4, No. 2, (2011) pp:83-92

406 megjegyzés:

  1. Ez a cikk annyira kéne egy rokonomnak, de valószínűleg vérig sértődne, ha csak átküldeném a linket neki. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én bizony elküldeném. Hogy vérig sértődik, az egy dolog. Ha belegondolsz, Te eljuttattad az információt, hogy ő mit kezd vele, az már az ő dolga. Ilyen esetben a saját "megmérettetésed" ami miatt félsz a következményektől. Az igazság fáj, főleg annak, aki éretlen befogadni. Ő inkább port hint a saját szemeibe, hogy nem kelljen szembesülnie a tényekkel. Az a Te döntésed, hogy részt veszel ebben a kollektív hazugságban, vagy nem.

      Törlés
  2. Gábor, szerintem ez a blogspot jó döntés volt. De majd az idő igazolja. Még visszetérnék egy korábbi mondatodhoz:

    " Mivel a stressz része az életünknek, mindig lesz korábbi stressz, amire rá lehet fogni, hogy az okozta. Ez tipikusan olyan állítás, amit nem lehet megcáfolni, azaz igazolni sem lehet. De mivel mindnekinek volt, van és lesz stressz az életében,...."

    Azért ehhez hozzátartozik, hogy az ősünket ért stressz (de elég akár csak pár 100 évet visszamenni) teljesen más jellegű volt. Volt rövid ideig tartott, és azonnal helyben "lerendeződött, hogy ki lesz a táplálék, vagy az áldozat. (nem véletlenül van elég előkelő helyen a gyilkosság mint halál oka a természeti népeknél, pl. a kitavai tanulmányban.) A mai korra jellemző stressz pedig hónapokon vagy éveken vagy egy egész életen keresztül tart, folyamatosan "riadókészültségben" tartva a szervezetet, melynek szintén lassan és alattomosan beérő következményei vannak, akár a nyugati étrendnek.

    VálaszTörlés
  3. Gábor, tetszett a cikk! Nekem is lesz kinek elküldenem.
    Hogyan fog működni a blog? Nem lesz többet lehetőség arra, hogy egy összefüggő folyamként, egymás után jöjjenek a hozzászólások, hanem egy-egy hozzászólás alatt "oldalhajtásonként" kisebb beszélgetések fognak kialakulni? Nem lesz ez követhetetlen egy idő után?

    VálaszTörlés
  4. Gábor vagy Descalces nem tudnátok egy használati utasítást készíteni arról, hogy hogyan kell ezen a blogon megjegyzést írni? Szerintem sokaknak jelenthet problémát a kezdetekben. Pl. én sem jöttem még rá, hogy tudnék a régi blogon használt nicknevemmel megjegyzést írni úgy, hogy ne derüljön ki a privát gmailes emailcímem. Készítsek a nicknevemmel egy új gmailes profilt? Ha igen, akkor nem csak úgy tudok ide írni, hogy be kell jelentkeznem a nickneves gmailes profilomba? Ez eléggé bonyolultnak tűnik... Biztosan van valami egyszerűbb megoldás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Profil szerkesztése, majd email megjelenítésből kiveszed a pipát. A privát email nem rossz dolog, pl. ha előfizeted a blogot, akkor minden hozzászólást megkapsz mailban. Én már aktiváltam, így mobilról csak mailben fogom olvasni a hozzászólásokat.

      Törlés
  5. Azt be lehet állítani valahogy, hogy az új hozzászólásokat felül hozza?
    (Des, a neved előtti kis kép hogy jelenik meg? Én is töltöttem fel egy képet, nem az látszik, hanem ez a narancssárga blogjel.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én látom a képedet. Előbb utóbb a saját böngészódben is meg fog jelenni. (ha sürgetni szeretnéd, akkor a cache törlés segíthet) Én a gravatar.com -ot használom, oda töltöttem fel képet. Ha ott cserélem, akkor az összes blogon frissül, ahová belinkeltem. Tehát ide nem töltötte, fel képet, hanem a gravataros linket adtam meg elérési útvonalnak.

      Törlés
  6. Igazság szerint kb. 2 óra előnyöm van Veletek szemben, én sem ismerem még ezt a blogot, most kezdem kitapasztalni. Majd megpróbálom a folytonosságot előállítani, hogy ne lehessen "beleválaszolni" a kommentekbe, hanem idősorrendben jelenjen meg.

    VálaszTörlés
  7. Descalez

    Persze, abban biztos van igazság, hogy a stressz jellege talán más volt, de azért ez is csak egy feltevés a részedről. Elég nehéz a vizsgálatokban definiálni a stressz fogalmát, mert ha eseményeket mérünk, akkor az eltérően hat különböző emberekre, ha cortisol választ mérünk, az sem meggyőző, hiszen a traumatizáltak kiugró választ adnak, ill. a tartósan alacsonyabb a kortizolszintjük. Azt sem tudjuk, kik a traumatizáltak, a szexuális abuzusok arányát tekintve az emberek 30-40%-a is lehet traumatizált. Na de, ha ilyen elterjedt a trauma, akkor trauma-e a trauma? stb. És mindezt ugye prospektíve kéne nézni.
    Amúgy az A-típusú személyiség fogalma már elavult, tudtommal már a D-típusnál tartanak. Az A-típust addig boncolgatták, míg kiderült, hogy leginkább az ellenségesség a problémás, de ez is a koleszterinhipotézisre támaszkodik, ami meg sántikál.
    Valami személyiségtényező bizonyára van, de kicsit megfoghatatlannak tűnik, és továbbra is azt gondolom, hogy pl. a vegetariánusok és a mindenevők közti megbetegedés-kockázati profil is azt jelzi, hogy a táplálkozásnak és a D-vitaminnak meghatározó szerepe lehet a rák kialakulásában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vegetariánus és mindenevők megbetegedése közti eltéréseket Denise Minger boncolgatja elég részletesen, http://www.youtube.com/watch?v=heWprUncqIw rögtön az elején lerántja a leplet, hogy aki "vegetariánus", az általában nem piál nem cigizik, jobban odafigyel, tehát ez már eleve borítja a statisztikát, tehát amit egy mindenevő elkövet maga ellen, azt a vegák mind a húsevés számlájára írják....

      Törlés
  8. descalcez2012. november 1. 7:15

    Lehet, hogy el kell búcsúznom a Paleolga nicknévtől. Egyelőre nem tudok rájönni, hogyan lehetne egyszerűen megoldani a kommentelést anélkül, hogy ne kéne a gmailes bejelentkezéseim között ugrálni és ne derüljön ki a valódi nevem. Remélem, hogy másoknak ez nem okoz gondot, s nem fog leállni a kommentelés ilyen technikai problémák miatt:)

    VálaszTörlés
  9. Nem is feltétlen a húsra gondoltam, egyszerűen csak az eltérő táplálkozás eltérő rákkockázatára. Az alkohol is élelmiszer.

    VálaszTörlés
  10. Most már kíváncsi vagyok nekem hogyan jelenik meg...

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  13. Paleolga!
    Ha rákkattintasz a saját nickedre (vitamintippek), akkor megjelenik a profilod, ott jobbra a Profil szerkesztése, és abban be tudod állítani, milyen néven jelenjenek meg a hozzászólásaid. Én legalábbis így csináltam.

    VálaszTörlés
  14. ... így viszont, mivel nincsenek számozva a kommentek, nem lehet tudni, ki melyikre reagál. :-)

    VálaszTörlés
  15. esetleg be lehet másolni a dátumot, időpontot, de túl hosszú...
    és rosszul is jár a blog órája. :-)

    VálaszTörlés
  16. Na igen, de gondolom, hogy a vitamintippes blogon nem paleolga névvel szeretne írni :) Ha létrehoz mégegy profilt, akkor meg a 2 profil között fog kelleni váltogatni.

    VálaszTörlés
  17. Jól jár az óra, csak 8 időzónányival máshol érzi magát :)

    VálaszTörlés
  18. Örülök, hogy átjött ide a blog, remélem a blogspot stabilabb lesz. Szép a háttérnek választott tájkép! :-)
    Egy javaslatom is lenne az új "lakás" berendezéséhez. :-) Az, hogy nem lenne-e esetleg praktikusabb egy olyan kinézetet választani, ahol szélesebb a szövegrész. Átlagban 2000+ komment szokott összejönni, és mivel ez egy keskenyebb formátum, így még sokkal-sokkal többet kell majd legörgetni.
    Én amúgy Kistörpe vagyok, a megjelenő Szépújvilág egy másik blogom címe, mert még én sem tudom, hogy hogyan kell a Kistörpe nevemen belépni.

    VálaszTörlés
  19. smirgli2012. november 1. 10:32

    Igen, köszi, így működik, csak az a baj, ha a saját blogomba akarok írni kommentet, akkor meg át kell írnom a nevemet, úgy ahogyan Desc. is írja. Ma "eljátszottam" vele egy órát, de nem találtam olyan megoldást, hogy ne kéne váltogatni, így egyelőre marad a vitamintippek, a paleolga nicknév helyett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy mint ajánlottam mailben, létrehozol mégegy google fiókot, aztán a komment elküldése előtt választod ki, melyik profilt fogod használni. Ilyenkor nem kell átírogatni a nicket.

      Törlés
    2. Automatice onnan küldi a kommentet, amelyikbe be vagyok jelentkezve, de majd kísérletezgetek még.

      Törlés
  20. Kíváncsi vagyok, hogy vajon hány hozzászólást kell írni ahhoz, hogy ne kérje a robot a kriksz-krakszok beírását. (Vagy mindig fogja kérni?) Nem sikerül mindig elsőre eltalálnom. Pedig próbáltam már hunyorítva nézni, félrefordított fejjel, egy szemmel...:)

    VálaszTörlés
  21. Paleolga 2012. november 1. 12:06
    Igen, közben rájöttem, hogy nálad bonyolultabb a helyzet, amihez én kevés vagyok...
    Kriksz-krakszok: Én is sokszor újat kérek (a mező melletti visszaforduló nyílra kattintva), amit aztán nagyobb eséllyel tudok beírni.

    VálaszTörlés
  22. Aki érez hozzá affinitást, hogy leírja lépésről lépésre, közérthetően, hogy a különböző esetekben (a kommentelőnek van/nincs blogja, van/nincs gmailes címe, stb.) mit kell tenni a kommenteléshez, az tegye meg legyen szíves. Gyanítom, hogy sokan szerettek volna ma délután írni, de nem tudják, hogy hogyan kell, főleg ha a régi nicknevet is szeretnék megtartani.

    VálaszTörlés
  23. Nekem automatikusan megmaradt a nicknevem, az email címem gmailes. De ez a krikszkraksz beírás nem nagyon szimpi :D

    VálaszTörlés
  24. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  25. Ha Gábor sűrűbben ír bejegyzést, nem lesz 2000 komment :)

    VálaszTörlés
  26. Én nem tudom leírni, hogyan kell, mert nekem másként jelenik meg, tőlem nem kér megerősítést sem (kriksz-krakszot sem). ha ezt kikapcsolom, akkor jönnek a robotok, és teleírják reklámmal.
    De ott lent van egy legördülő menű, amiben lehet választani,melyik nicknamemel írjon az ember.

    VálaszTörlés
  27. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  28. szengab
    Más blogokban lehet névtelenül kommentelni. Itt egy videó arról, azt hogy kell beállítani. Asszem a "Névtelen" beállítást át lehet írni saját névre. Ilyenkor úgy is lehet kommentelni, ha nincs google-fiókod.


    http://www.youtube.com/watch?v=K7ZgfLZ7mGc

    VálaszTörlés
  29. Ilona!
    Csakhogy akkor moderálnom kell, ami lelassítja a kommunikációt, mert nincs mindig időm jóváhagyni a bejövő kommenteket. Szerintem az nem demokratikus, ha folyton moderálva van egy blog. A moderálás végső eszköz.

    VálaszTörlés
  30. szengab
    Kötelező moderálni? A videó készítője csak ajánlja. Elvileg akkor is kér megerősítő kódot. Ha mégsem kér és elárasztanak a spamek, bármikor visszaállíthatod.

    VálaszTörlés
  31. Miért tűnt el vajon a kommentem?

    VálaszTörlés
  32. Ilona

    OKÉ, átállítottam.

    Szakesz

    Töröltem a próbát, gondoltam, minek foglalja a helyet.

    VálaszTörlés
  33. Minden kezdet nehéz...

    VálaszTörlés
  34. Ilona2012. november 2. 3:33

    Az előző "Névtelen" megjegyzést én küldtem. Sajnos nem lehet átírni a nevet:(

    VálaszTörlés
  35. Lehet bővebb információt kapni arról, hogy miért csalódtak többen a ketogén-diétában? Lehet, hogy hasznos lenne ezt megosztani!

    Saját tapasztalatom: eddig csak a ketogén-paleó által szűntek meg az inzulinrezisztencia-tüneteim. Amint elkezdtem több zöldséget (magasabb ch-t tartalmazót), vagy gyümölcsöt enni, azonnal visszajöttek a tünetek.
    Kérdés persze, hogy meddig tartható esetemben a ketogén-paleó, illetve később esetleg már a "normál" paleó is beválik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem sokat segített a fogyásban egy gyakorlatilag ketogén diéta, bár a pontos ch-zsír-fehérje arányokra nem figyeltem. Egyszerűen szinte alig ettem szénhidrátot és zabáltam a zsírt meg a zöldséget. Aztán 7-8 hónap és 14 kg fogyás után éreztem, hogy nem stimmelnek a dolgok: megállt a fogyás és egyre kevesebb energiám volt mind testileg, mind lelkileg, valamint súlyosbodtak az alvásproblémáim. (Mindig is rossz alvó voltam, már a paleózás előtt is rendszeresen felébredtem éjszaka és csak nehezen aludtam vissza.).

      Addig jól ment a dolog, amíg csak könnyű kardió jellegű mozgást végeztem a nyáron (mindennap munka után kivittem a gyerekeket görkorizni egy órára) és nyugis volt a meló (nyári uborkaszezon). De most szeptemberben hirtelen nagy lett a nyomás a munkahelyen, beindult az iskola és ráadásul komoly, anaerób edzésbe kezdtem bele (kettlebell). Gyakorlatilag az lett az eredménye a dolognak, hogy teljesen kikészültem.

      Szerencsére descalcez kitartóan irogatta nekem a linkeket, hogy ez egy ismert jelenség.

      Két oka lehet:
      Egyik ok, hogy a zsírraktárak csökkenésével komolyan csökkenhet a leptin termelés és a szervezet ezt komoly energiaveszteségnek érzékeli, ezért megpróbálja rávenni az embert egy tartalékoló üzemmódra. Ez okozhatja azt a testi lelki fáradságot, vagy pontosabban leírva alacsony energiaszintet, amit érzékeltem.

      A másik ok, a cortisol túltermelés. Egyrészt a stresszes élet miatt már amúgy is magas lehet a kortizol szint, másrészt, ha az ember súlyzózik és nem visz be szénhidrátot, akkor a szervezet fehérjéből állítja elő a súlyzózásnál használt fehér izomrostoknak a cukrot. Ehhez viszont cortisol kell. A folyamatosan magas cortisol szint tünetei szintén az alacsony energiaszint és ehhez hozzájönnek még az alvásproblémák.

      Mindkét problémára a szénhidrát visszatöltés a megoldás.

      Annyira stimmeltek tünetek, hogy a legegyszerűb volt, kipróbálnom egy szénhidrátos napot és megnéznem javulnak-e a tünetek. És BINGÓ: kb 60 dkg édeskrumplit ettem reggelire és ebédre szétosztva és csupán ettől jobban éreztem magam és nagyon jól aludtam az éjszaka. Az is érdekes volt, hogy soha nem tapasztaltam még ilyen jó telítettség érzést szénhidráttól. 1 kg édeskrumplit terveztem megenni, de kihagytam a vacsorát, mert egyáltalán nem voltam éhes.

      Azóta heti egyszer vagy kétszer tartok szénhidrát napot. Ilyenkor édeskrumplit, sütőtököt és almát fogyasztok meg némi szőlőt. Még mindig nem fogyok, de szépen elkezdtem erősödni és izmosodni változatlan testsúly mellett.

      Törlés
    2. Köszönöm a részletes választ! Nagyon hasznos volt számomra!
      Szénhidrátnappal én is próbálkoztam az elején, de az inzulinrezisztencia-tünetek akkor visszajöttek, így nem lett ez rendszeres nálam. Viszont próbálkoznom lehet, hogy újra érdemes lenne, hátha javultak már a dolgok...

      Törlés
    3. Sziasztok, Diabsuti ismeri a helyzetemet, amit most bejegyzek - szomi-nak írom. 53 nap -34 kg-os plato után, átváltottam a Harcosok étrendjére http://harcosoketrendje.hu/ - ezt a mai nappal az elvet átvéve, de kevésbé a gyümölcsevést preferálva az 56. napon adom elő. A mozgásomban is igyekeztem az anaerob mozgások és a km-ek növelésével változást elérni. Mindezt a fiam kettlebell edzőjének tanácsára csináltam, aki azt mondta, hogy 3-4 havonta érdemes az étkezés ritmusán és a mozgás jellegén, illetve intenzitásán változtatni. Az utóbbi 56 nap alatt sikerült további 28 kg-ot leadnom.

      Törlés
    4. "Szerencsére descalcez kitartóan irogatta nekem a linkeket, hogy ez egy ismert jelenség."

      Nem véletlenül küldözgettem azokat a linkeket. Persze nem a linekeken volt a hangsúly, hisz épp az ellenkezőjéről is lehetett volna linkeket előásni. Azért sulykoltam a low-carb ellentábor érveit, mert az én személyes tapasztalataim is azt támasztották alá. Sőt, nálam ilyen esetben még az immunrendszerem is le szokott pukkanni, aztán igencsak gyakoriak megfázásszerű tünetek.

      "Az is érdekes volt, hogy soha nem tapasztaltam még ilyen jó telítettség érzést szénhidráttól. 1 kg édeskrumplit terveztem megenni, de kihagytam a vacsorát, mert egyáltalán nem voltam éhes."


      Szintén alátámasztom. Hihetetlen, de valóban jól lehet lakni a CH-tól. Nem tudom mi lehet az oka, én azzal magyarázom, hogy ha a véredben lecsökken az inzulin mennyiség, akkor a májban eltárolt CH-t nem égetik el az izomsejtek, hanem ezt az agynak és idegrendszernek tartogatja a szervezet, amely így sokkal tovább kitart.

      "Még mindig nem fogyok, de szépen elkezdtem erősödni és izmosodni változatlan testsúly mellett."

      Szerintem ilyenkor ne a mérleggel foglalkozz. Testtömeged növekedése mellett is csökkenhet a derékbőséged. Inkább a bőrredő vastagságát kövesd, hisz az izmok glycogén visszatöltöttsége beleszámít a testtömegbe (hisz minden egyes g glycogén 4g vizet köt meg), míg a bőr alatti zsírrétegbe nem!

      http://www.tesztoszteron.hu/testkompozicio_no7.php

      Törlés
    5. Desc, örök hála neked! :) Most Robb Wolfot olvasom és okosodom.

      Nekem sose ment jól a bőrredő mérés. Frusztrálóan pontatlan voltam. Valószínűleg a haskörméretet fogom mérni a köldök magasságában.

      BB, Neked pedig Gratulálok! :)

      Törlés
    6. Szomi - köszi:-)))

      Mindenkinek: Egy dolog azért többek között a fogyás kérdésében is mindig eszembe jut - Annyira nem mindegy, hogy ki hány éves, milyen betegségei voltak, vagy vannak?! - Vigyáznunk kell mindig, legyünk óvatosak az általánosítással. Az elmúlt években volt olyan egészségügyi tanács is, ami nem jött be mindenkinek?! -, ue. vonatkozik a fogyásra is. Ezt mind jó szándékkal mondom, mert óhatatlanul hajlamosak vagyunk valamit elkezdeni vakon követni.

      Törlés
    7. BB, teljesen egyetértek és ez az oka, hogy nem válaszoltam diabsüti problémájára a CH visszatöltéssel kapcsolatban, amiért most külön elnézést kérek. Sokkal több részletet kéne tudni ahhoz, hogy bármi "okosat" tudjon mondani az ember.

      Törlés
  36. Úgy tűnik, így működik. Tehát akinek nincs vagy nem akarja használni a gmailes fiókját, a "Megjegyzés írása mint:" felirat mellett talál egy nyilat, melyre rákattintva ki lehet választani alulról az utolsó előtti, "Név/URL-cím" opciót. Ebben megadhatod a nicknevedet, az URL-hez pedig a blogod címét, ha van. Ha nincs, akkor nem tudom, hogy üresen hagyható-e. Próbáljátok ki!

    VálaszTörlés
  37. Vagy írsz Névtelenként és aláírod.
    Ilona :)

    VálaszTörlés
  38. Már csak a robot ellen kéne valamit kitalálni. Eléggé rossz a találati arányom. Könnyebb volt két számot kivonni egymásból vagy összeadni, mint a kriksz-krakszból kisilabizálni a betűket, számokat.

    VálaszTörlés
  39. Ezt így lehet? Megjelenik?

    VálaszTörlés
  40. Én is próbálkozom

    Korinna

    VálaszTörlés
  41. Még egyszer....
    Sziasztok !
    Szeretném megkérdezni, mi a véleményetek arról, hogy a reggeli banán turmixomba fél mokkáskanál aszkorbinsavat szoktam tenni. Mennyire tud hasznosulni ez a nagy adag ? Nem lesz savanyú így az itóka a két banán mellett, úgyhogy egy jó alkalom a C-vitamin feltöltésre nekem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Apropó C-vitamin, nekem is lenne egy kérdésem.

      Rendszeres, nagyobb dózisú C-vitamin bevitelnél oda kell-e figyelni bármire is (folyadékbevitel stb.)?

      Köszönettel.

      Törlés
    2. Szerintem az nem nagy adag. De nem mértem ki, mekkora egy mokkáskanál :)

      Törlés
    3. Múlt héten valaki azt írta, hogy 1000 mg lehet a fél mokkáskanál C.
      Persze, közben átgondoltam, hogy egyéntől is függ, hogy mennyire tud felszívódni, meg hogy van e mellette flavonoid, ami felturbózza a felszívódást.
      Remélem, hogy azért a fogakat sem "báncsa" ez a mennyiségű csupasz vitamin a turmixban :)
      Korinna

      Törlés
  42. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  43. Szűcs Csaba2012. november 2. 11:31

    A káposztában vagy almában előforduló C vitaminhoz mennyi vizet kell inni????
    Ehhez is annyit!

    VálaszTörlés
  44. Szerintem el kéne akkor döntenünk, hogy összefüggő folyamként írjuk-e a kommenteket, azaz az előző bloghoz hasonlóan mindig az utolsó komment alá, vagy beleválaszolgatunk előzőekbe. Ha utóbbi tesszük, akkor mindig az egészet végig kell nézni, hogy érkezett-e válasz valamelyik korábbi kommentre. Ez pedig szerintem sokkal idő- és energiaigényesebb, mintha mindig csak a végét nézzük meg, azaz jobb lenne az elejét, vagyis beállítani, hogy a friss hozzászólások legyenek felül.
    Mit szóltok?

    VálaszTörlés
  45. Szerintem összefüggő folyamként írjunk. Rozcsika

    VálaszTörlés
  46. Minden elágazás után egy vízszintes kék vonal jelenik meg. Tehát nem kell átolvasni minden alkalommal az egész blogot, elég a kék vonalat keresni. Ha zavar, hogy vannak elágazások, akkor meg lehet kérni minden bejegyzésről mailt, így nem marad ki egyetlen komment sem. Én egyelőre így olvasom, aztán ha nem tudom, mire volt a válasz a válasz, akkor visszalapozom a blogon.

    Nézzük minek mi az előnye és hátránya. Folyamatos kommentek esetén egyszerűbb olvasni, viszont ha utólag kell visszakeresni infót, akkor sokkal hátrányosabb, mint ha egyes altémák nincsenek ezer felé szétszabdalva.

    VálaszTörlés
  47. Smirgli, OK, jogos az észrevételed (Antalvalin is ezért nem tudtam eligazodni, úgyhogy leszoktam az oldalról)
    Átírtam ide is és köszi Ilona !
    Korinna

    Ilona2012. november 2. 13:02
    "Szerintem az nem nagy adag. De nem mértem ki, mekkora egy mokkáskanál :)"

    Névtelen2012. november 3. 2:58
    Múlt héten valaki azt írta, hogy 1000 mg lehet a fél mokkáskanál C.
    Persze, közben átgondoltam, hogy egyéntől is függ, hogy mennyire tud felszívódni, meg hogy van e mellette flavonoid, ami felturbózza a felszívódást.
    Remélem, hogy azért a fogakat sem "báncsa" ez a mennyiségű csupasz vitamin a turmixban :)
    Korinna

    VálaszTörlés
  48. Szódabikarbónával semlegesítheted a kémhatását. Igaz, így natrium-aszkorbinát lesz belőle, ami nem bántja a fogzománcot, a szervezetnek meg úgyis az "aszkorbin" gyök a fontos.

    VálaszTörlés
  49. Én is a folyamatos kommentelésre szavazok. Az igaz, hogy vonal van az egyes komment-folyamok után, csakhogy amikor már ezernél tartunk, akkor kinek van kedve visszamenni minden vonalhoz, hogy hátha született egy újabb válasz...
    Javasolom, hogy aki válaszol egy kérdésre, az másolja ide az illető nevét és a dátumot, vagy említse meg, milyen témára válaszol, esetleg rövid idézettel oldja meg.
    MW

    VálaszTörlés
  50. Bocs, még egy technikai ötlet az egységesítésre: mi lenne, ha megállapodnánk, hogy aki "Névtelenként" kommentel, az nem aláírja, hanem a kommentje elejére írja a nicknevét, hogy egységes legyen, és lássuk mindjárt, ki írja a kommentet. Illetve, névtelen helyett használja a Név/URL cím funkciót. Mint én most.:)

    VálaszTörlés
  51. MW 2012. november 3. 8:18
    Egyetértek. Hiába a vonal, ha sok van belőle...
    Az igaz, hogy jobb lenne egy helyen olvasni egy adott témáról, de egyrészt rá is lehet keresni Ctrl+F-fel, másrészt meg egy téma általában pár napon belül fordul elő, ennyit talán nem vészes átnézni hozzá...
    Már csak az időt kellene még beállítani. :-)

    VálaszTörlés
  52. Jelentem, időt beállítottam, kriksz-krakszot kiiktattam. Remélem egyre otthonosabb lesz a blog. Ezt a kommentelési problémát, hogy legyen-e lépcsőzetes válaszolás, vagy csak a végén lehessen válaszolni, úgy látom, nem lehet megoldani, vagy én nem jöttem még rá.

    VálaszTörlés
  53. Ki is próbálom rögtön, hogy egyformán jár-e az óránk:)

    VálaszTörlés
  54. Hurrá, pontos az óra és kriksz-krakszot sem kellett olvasni!

    VálaszTörlés
  55. Köszi, Gábor! :-)
    Hátha megtalálod a beállítási módot, szerintem jó lenne adminilag kiiktatni, mert attól, hogy mi most itt megállapodunk, új olvasók még kattinthatnak a "válasz" gombra...

    VálaszTörlés
  56. Gábor,
    a blogspot blogokon valahol be lehet állítani, hogy egy szöveget írjál a Megjegyzés doboz alá, ami folyamatosan látható. Ide kellene egy használati utasítást írnod a kommenteléshez. Pl: "Megjegyzés írásakor a kommunikáció megkönnyítése érdekében a legördülő menüből választhatod a "Név/URL-cím"-et is, ilyenkor elég csak egy nicknevet megadni, URL cím nem szükséges. A "Válasz" gombot lehetőség szerint ne használd, ehelyett másold be a hozzászólásod elejére a megválaszolni kívánt hozzászólás fölötti kék sort (nicknév, küldés időpontja)."
    Ha jól emlékszem, ilyen hosszú szöveg megjelentetését nem engedi a blogspot, le kell majd rövidítened, de majd meglátod.

    VálaszTörlés
  57. Jó, hogy az előbb leírtam, hogy mit kell csinálni, csak épp elfelejtettem eszerint eljárni:)

    VálaszTörlés
  58. vitamintippek2012. november 3. 18:16

    Közben megtaláltam, hová tudnád írni a kommentelési használati utasítást: Beállítások/Bejegyzések és megjegyzések/Megjegyzésiűrlap-üzenet

    VálaszTörlés
  59. Korinna
    Én csak névtelenül bírok. Ha név/URL-címet választom ki, akkor nem engedi, hogy beírjam a nevet, de érthető is, mert akkor bárki írhatna a nicknevem alatt ??!

    VálaszTörlés
  60. Névtelen2012. november 3. 18:37

    Korinna, akkor lehet, hogy nekem azért engedi a Paleolga nicknévvel való kommentelést, mert az URL-hez beírom a blogom címét, s ezzel beazonosít.
    MW, Te hogyan kommenteltél? A névhez beírtad, hogy MW, az URL-t pedig üresen hagytad?

    VálaszTörlés
  61. Már megint elfelejtettem, hogy ha be vagyok jelentkezve a Google profilomba és a megjegyzés elküldése előtt a lenyíló menüben nem választom ki a Név/URL-t, és ott nem írom be a Paleolgát, akkor automatikusan a blogom aláírása jelenik meg.

    VálaszTörlés
  62. Korinna
    vitamintippek2012. november 3. 18:42
    Igen Paleolga, szerintem is ezért van. Közületek mindenkinek van blogja, egyedül MW-nek kérdéses, hogy hogyan csinálta, hogy a neve alatt tudott írni.

    VálaszTörlés
  63. Na, teszteljünk! :)
    Akkor lassan oda jutunk, hogy a ketogént leginkább terápiaként jó alkalmazni, aztán szép lassan érdemes visszavezetni a szénhidrátokat, amikor a szervezet már jól kezeli (inzulinválasz)?

    VálaszTörlés
  64. Nekem nincs blogom, mégis engedi a név beírását is.
    Ha meg be vagyok jelentkezve a gmail-es postafiókomba (vagy megírom a kommentet és az elküldése előtt kéri a bejelentkezést), akkor a nevem mögött blogspotos profil is megnézhető (ill. szerkeszthető).

    VálaszTörlés
  65. Nekem egyértelműen segített "lejönni" a cukorról és a gyorsanfelszívódó szénhidrátokról ez a diéta, úgy hogy közben egyáltalán nem sanyargattam magam, hanem nagyokat lakomáztam.

    Vannak low-carb bloggolók, akik hosszabban tartják a ketózist és jóval sikeresebben csinálják mint én:

    http://eatingacademy.com/

    illetve

    http://livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-nutritional-ketosis-day-121-150/16095

    Nagyon fontos:

    1. Mindkettő nagyon pontosan számolja a CH-fehérje-zsír arányt az étrendben.
    2. Mindkettő folyamatosan követi a vér ketonszintjét, ami még amerikai mértékkel is kissé drága dolog. (6 dollár/mérés)

    A második linken a bloggoló pár hónap diéta után arról számol be, hogy "ideális" ketózis mellett a súlyzózás is nagyon jól ment neki.

    Szóval nem kizárt, hogy hosszabb ideig is használható a ketogén diéta, de szerintem azzal az "ösztönös" módszerrel (nem számolgat étrend összetevőket és nem mér ketonszintet), ahogy én csináltam ez szinte biztos nem sikerülhet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A precíz számolgatás nem is életszerű. Ezt én inkább kísérletezésnek hívnám. Akinek van ideje, energiája (és ezek szerint pénze is kell, hogy legyen), az csinálja, de nagyon úgy néz ki, hogy normál körülmények között a ketogén hosszú távon nem mondható ideálisnak.

      Törlés
    2. Igen, azt hiszem egyet kell hogy értsek. Nagyon odafigyelve úgy tűnik működik, de egy átlag életvitelbe (legalábbis Magyarországon biztosan) elég problémás beilleszteni.

      Törlés
  66. Tommaso19842012. november 3. 19:26

    "Akkor lassan oda jutunk, hogy a ketogént leginkább terápiaként jó alkalmazni, aztán szép lassan érdemes visszavezetni a szénhidrátokat, amikor a szervezet már jól kezeli (inzulinválasz)?"

    A kérdés az, hogy miért ne kezelné jól? Egyik lehetséges dolog a tejtermékek, melyek miatt indokolatlanul nagy lesz az inzulinválasz. Paleoban ez elvileg kilőve. Vaskalaposék ezért is ajánlják a cukorbetegeknek a tejet, hisz még egyet belerúg a hasnyálmirigybe, több inzulint termel, lejjebb megy a cukorszint. Másik elképzelhető mechanizmus, hogy a maga a sok CH okoz inzulinrezisztenciát. Robb Wolf hívja fel a figyelmet rá, hogy a javuló inzulinérzékenység inkább a megemelkedő glukagon szintnek tudható be, amit pedig a vér megemelkedett aminosav szintje okoz. Márpedig paleoban több fehérjét eszünk mint a nyugati étrend, tehát többlet glukagon serkenti a zsírok felhasználását is, miközben a nyugati étrenden a zsírok szinte csak bespajzolódnak. Harmadik elképzelésem a http://www.youtube.com/watch?v=aaGyjoc9DOY videón látható insuline mimicri, azaz a lektinek fixen odatapadnak az inzulinreceptorokhoz, ezzel a valódi inzulint szabályozását kiiktatják a rendszerből. Ha erről van szó, ez nem fog az egyik napról a másikra elmúlni, legfeljebb mikor elhal az adott sejt, majd egy jól működő jön létre helyette. Ha ez igaz, akkor a korpás vacakokkal etett cukorbetegeknek esélyük sincs a javulásra...

    Ketogén étrendet valóban vagy terápiás célból kellene alkalmazni, vagy pedig periodizálva:

    http://shop.builder.hu/cikkek.htm4?id=248

    Itt a blogon Simon Péter alkalmazza, legalábbis mint ha ő említette Dr. Mauro DiPasquale könyvét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én úgy tudtam, hogy a glukagon az inzulin antagonista (remélem jól írom) hormonja. Ez azt jelenti, hogy csak alacsony inzulinszintnél indulhat be a glukagon termelés és viszont.

      Valamint low-carb körökből (Gary Taubes) azt is olvastam, hogy az inzulin zsírraktározó "parancsa" minden zsírmobilizáló hormon (glukagon, növekedési hormon, adrenalin) hatását "felülvágja".

      Tehát krónikusan magas inzulinszint mellett nem tud glukagon termelődni és ha termelődne is (vagy beadnánk injekcióban), akkor se tudná kifejteni a hatását.

      Teljesen el tudom fogadni Robb Wolf szemléletét, hogy az anyagcsere lényegesen összetettebb annál, hogy csak az inzulin hatásával magyarázzunk mindent. De ez nem zárja ki a low-carb megközelítés alapját, hogy legelőször is a krónikusan magas inzulinszintet kell megszüntetni.

      Sőt, Robb Wolf is oldalakon át foglalkozik a CH túlevés és az ebből következő magas inzulinszint káros hatásaival és hivatkozik Gary Taubes-ra is.

      Én most ezzel magyarázom, hogy eleinte nagyon sikeres volt nálam a ketogén diéta (megszűnt a folyamatosan magas inzulinszint és javult az inzulinérzékenység), de aztán már nem (az egyébb hormonális összetevők egyensúlya került előtérbe miután megszűnt az inzulin "egyeduralma").

      Törlés
    2. "Hát én úgy tudtam, hogy a glukagon az inzulin antagonista (remélem jól írom) hormonja."

      Ez igaz.

      "Ez azt jelenti, hogy csak alacsony inzulinszintnél indulhat be a glukagon termelés és viszont."

      Nem. Magas aminosav szint mellett is beindul, de alacsony vércukorszint esetén is. Atkins étrenden jellemzően magas az inzulin és glukagon is. Magas cortisol esetén is magas lesz az inzulin de glukagon is, de mivel beáll a fiziológiás inzulinrezisztencia (bizony a kortizol ezt is okozza), így a vércukor is megemelkedik, az inzulin is, de a glukagon is. Glukagon ahhoz kell, hogy az aminosavakból cukor keletkezzen.

      "hogy az inzulin zsírraktározó "parancsa" minden zsírmobilizáló hormon (glukagon, növekedési hormon, adrenalin) hatását "felülvágja"."

      Abben a megközelítésben az inzulint valami mumusnak is tekinthetjük. Pedig a zsírraktározáson kívül van más szerepe is. Inzulin kell az aminosavak sejbe bejuttatásához is. Ráadásul CH-ból addig bolond lenne a szervezet zsírt gyártani, míg CH-ként el tudja raktározni. Egy átlagember kb. 350 g CH-t tud az izomzatában eltárolni. (plusz a májban kb. 150g-ot) Míg ezek a raktárak nem telnek plafonig, addig CH-ból nemigen lesz zsír, bár ilyenkor az nem kizárt, hogy a táplálékkal bevitt zsír egyből raktárra menjen, tehát a hízás nem kizárt. CH visszatöltéskor a zsírt valóban jobb leszorítani.

      Nem említetted a HSL-t azaz hormone senzitive lipase-t. Ennek hatására mobilizálódnak a zsírok a zsírsejtekben. Ezt valóban blokkolja a legkevesebb mennyiségű inzulin. Tehát ezért lehetetlen inzulin rezisztencia esetén fogyni. De a HSL aktivitást a táplálékkal bevitt zsírok is blokkolják, tehát míg elegendő zsír kerül a tányérra, addig sem fog sok zsír mobilizálódni.

      Persze, most azt mondhatod, hogy low-carb szinte kivétel nélkül mindenkinél javulást eredményez. Legalábbis pár hónapig. Van egy feltevésem, miszerint ez annak köszönhető, hogy helyreáll a leptinháztartás, ami megintcsak összefügghet a gabonák elhagyásával. Tehát a szervezeted azt hiszi, hogy csontsovány vagy, spajzol mint a kishörcsög. (mint ha a kocsidban elvágnák a benzintank uszójához menő kábelt). Aztán megjavul a leptinháztartás (WGA és egyéb lektinek elhagyása, valamint a rengeteg CH visszaszorítása miatt). Aztán a szervezeted rájön, hogy rengeteg zsír van raktáron. Mint ha rájönnél, hogy milliókat örököltél, ott vannak a bankszámlán, csak eddig nem tudtál volna róluk. Veszel új kocsit, felújítod a házat. Szervezeted épít új izmot stb. Jack Kruse féle leptines cikkei szintén ilyen irányba kapirgálnak.

      Törlés
    3. Ennyire részletesen nem tudom a dolgokat, így nem is vitatkoznék.

      Egyébként jól látod. Nem nagyon értem, hogy ha a HSL-t blokkolja a zsír, akkor én hogyan fogyhattam? A Te magyarázatod alapján akkor az lenne, hogy ha jó a leptinétzékenység, akkor nem blokkolja a zsír HSL-t?
      Jelenleg ez nekem túl bonyolult...

      Talán még annyit, hogy a low-carb-osoknál nem maga az inzulin, hanem a folyamatosan magas inzulinszint a mumus. De az nagyon. :)

      Törlés
  67. szengab2012. november 3. 16:47
    " Ezt a kommentelési problémát, hogy legyen-e lépcsőzetes válaszolás, vagy csak a végén lehessen válaszolni, úgy látom, nem lehet megoldani, vagy én nem jöttem még rá."

    Persze, egyre otthonosabb :)

    Gábor, arra volna lehetőség, hogy az utolsó X (pl. 30) hozzászólás megjelenjen a lap szélén, ebből mindenki látná, meddig olvasta el, ráklikkel az első újnak tűnő bejegyzésre, majd ott landol a lapon belül. Wordpress blogoknál van ilyen. Ha pedig napokig nem lépett be, akkor úgyis végig kell mazsoláznia az egészet.

    VálaszTörlés
  68. Meg az is nagyon jó lenne, ha meg lehetne oldani valahogy, hogy a linkek működjenek, de tartok tőle, hogy a blogspot ezt nem engedi a hozzászólásoknál.

    VálaszTörlés
  69. Korinna
    descalcez2012. november 3. 14:30
    Akkor azt mondod, hogy biztonságosabb, ha teszek hozzá szódabikarbónát is ?
    2:1 az arány C-vit. és bika, úgy emkékszem.
    Köszi

    VálaszTörlés
  70. Ez most sikerült :)
    Köszi Smirgli !

    VálaszTörlés
  71. Megint állítgattam valamit, hogy mit, az majd abból derül ki, mi változott. Hiába vannak magyarul a megnevezések, mégis kínaiul hangzik nekem.

    VálaszTörlés
  72. Ezt nem egészen értem, én még csak a hajnali bejegyzésemet látom, miközben az e-mailes továbbításból látom, hogy többen hozzászoltatok. Ti tapasztaltok ilyen idői elcsúszást? A Freeblogon pont ugyanígy jártam. Ott is kaptam azonnal a bejegyzéseket, de azok a nálam megjelenített blogon csak fél nap múlva voltak láthatók. Valaki érti ezt?

    VálaszTörlés
  73. Húsvétinyuszi
    Csatlakozom azokhoz, akik szeretnék az eddigi blogos folyamatos kommenteket itt, az új helyen is.

    -ez már évek óta bevált,
    -megszoktuk,
    -és végül, de nem utoljára: aki új, annak is könnyebb egy folytatólagos beszélgetést követni, ahol esetleg több hozzászólásra egyszerre reagálunk,

    mint keresgélni, hogyha a minap felmerült egy kérdés, arra milyen válaszok érkeztek, és a közös okosság éppen hol tart!

    VálaszTörlés
  74. Na jó, visszavonom, csak nem figyeltem arra, hogy nem a végére írtatok, hanem válaszoltatok a Válasz lehetőséggel. Viszont Tara beírt, ezt meg is kaptam e-mailben, de az ő bejegyzése nem látszik, és azt írta nekem, hogy a szeme előtt tünik el a bejegyzése. Ez mi lehet, Ti tudtok erre valami magyarázatot?

    VálaszTörlés
  75. Tara ezt üzeni (addig is, amíg nem sikerül láthatóvá válnia)
    Jobb lenne, ha mindenki regisztrálna. A blogomban régebben előfordult, hogy valaki más neve alatt kommentelt hülyeségeket, bántó dolgokat. Regisztrált nick esetében ez nem fordulhat elő. (és nem, én soha nem írtam más nicken Gábor blogjában, pedig sokszor meggyanúsítottatok vele - írom ezt megelőzve, ha esetleg valakinek eszébe jutna ilyesmit gondolni).

    VálaszTörlés
  76. Részemről OK, hogy csak a végére írjunk. És ezentúl akkor ezt be is tartom. :)

    VálaszTörlés
  77. A blogomban régebben előfordult, hogy valaki más neve alatt kommentelt hülyeségeket, bántó dolgokat. Regisztrált nick esetében ez nem fordulhat elő.

    VálaszTörlés
  78. Úgy néz ki, megfejtettük a rejtélyt. Amit használok böngésző: Maxthon nem támogatja a kommentelést. A Chrome viszont igen (milyen véletlen, a Chrome a Google böngészője:) Folyik a konkurenciaharc. Mi vagyunk az áldozatai:)

    VálaszTörlés
  79. Helyesebben: a blogger nem támogatja a Maxthont.

    VálaszTörlés
  80. Nekem bármiféle emailbe való bejelentkezés nélkül is engedi a név beírását a Név/URl rovatba. Csak a kódot kell beírnom, ami nem mindig megy elsőre. De az igaz, hogy így bárki írhat a másik nevében... De ilyen csak nem történik meg túl gyakran, és Gábor biztosan látja az IP címet, az illető meg majd tiltakozik... Azért lehet, hogy majd nyitok egy új gmailes fiókot ezzel a névvel.
    Az oldalt bizonyára nem lehet beállítani úgy eleve, hogy sorban jelenjenek meg a kommentek, mint eddig. Azt csak mi magunk oldhatjuk meg, ha elhatározzuk (vagy ha Gábor elhatározza, és ezt közli mindenkivel), hogy ne a "válaszra" kattintsunk, ha valamire válaszolni akarunk, hanem a fent említett módon, idézettel vagy utalással, de új kommentként válaszol az illető a felvetett kérdésre. Ezzel szerintem megelőzhető az, hogy az egészet újra végig kelljen nézni: vajon melyik vonalnál jelent meg új hozzászólás...

    VálaszTörlés
  81. Most kódot sem kellett beírnom, biztos Gábor beállította, hogy ne kelljen:)

    VálaszTörlés
  82. A freeblogon is lehetett más nevében kommentelni (ami sajnos meg is történt). Persze attól itt még kötelezővé lehet tenni a regisztrációt, ha van rá lehetőség, annál jobb.

    VálaszTörlés
  83. Beállítottam, hogy ne kelljen regisztrálni.

    VálaszTörlés
  84. Kedves Gábor,
    Azt, hogy a hozzászólások a freeblogos korszakhoz hasonlóan folytatólagosak legyenek - ki kellene írnod - figyelemfelhívó jelleggel arra a helyre, amikor megnyitás után a
    fórumhoz tartozó cikk megjelenik. Szerintem ez nagyon fontos, mert folyamatos kavarodást előznél meg vele. BB

    VálaszTörlés
  85. Valaki lenne oly kedves megadni nekem a gyömbéres-mézes-citromos kombó mennyiségi adatait, elvesztettem...:)?
    Köszönöm!
    Robin

    VálaszTörlés
  86. BB2012. november 4. 15:25:
    Bocs, ahhoz, hogy a kommentek folytatólagosak legyenek, nagyon hiányzik a számozás.
    Jaj, az eddigi folytatólagos blogolást az tette lehetővé, hogy eddig az új hozzászólások egyben számot is kaptak...
    és mi, blogosok: kigyakoroltuk a figurát...simán beírtuk az előző hozzászólás sorszámát!!!

    javaslatom: amíg jobb ötlet nincs, használjuk, mint most én a nevet, dátumot, órát, percet

    VálaszTörlés
  87. Spekulálok....
    sorszám híján esetleg :
    ÍGY:
    ->BB2012. november 4. 15:25

    hivatkozhatnánk az előzőre:
    kötőjel, meg
    Alt crlt y
    ami együtt egy nyilacska: ilyen:
    ->
    és aztán bekopizva az előző hozzászóló Nickjét dátummal perccel másodperccel

    VálaszTörlés
  88. Még mindig spekulálok...
    lehetne így is megnevezni, hogy kinek, melyik hozzászólására szeretnék válaszolni:
    Re:BB2012. november 4. 15:25

    VálaszTörlés
  89. Most kaptam meg az ingyenes paleosütimet a Gastroyaltól, mert gyorsan regisztráltam! Juhú!! :)) Szépen magammal is viszem munkába.

    VálaszTörlés
  90. Ilona, én is kaptam :)
    Finom, csak nekem messze túl édes :)
    Jó, hogy lehet rendelni valahonnan elérhető áron.

    VálaszTörlés
  91. Ilona2012. november 5. 7:59
    Én is megkaptam, egész finom volt. Nem számítottam rá, mert bőven regisztráció után írtam be a kódot. Külön kihozták, pedig most nem is rendeltem. Ez így tök pozitív. :)

    VálaszTörlés
  92. Paleo kritika:

    http://www.foodandwine.hu/2012/10/30/paleolit-dieta-hogy-is-van-ez/

    VálaszTörlés
  93. Bruce2012. november 5. 20:40
    Elolvastam, és gondoltam, hogy írok egy-két észrevételt, de annyi helyen sántít az érvelés, hogy kár vele foglalkozni szerintem.

    VálaszTörlés
  94. WAWA kérdése

    Segítséget szeretnék kérni :-)!
    3 hete paleozom és rengeteg a javulás, fantasztikus! :-)
    Gyereket szeretnék és kiderült ez az IR probléma, aminek nagyon jót tett a diéta, állítólag ez okozta a magas Prolaktin és tesztoszteron szintet is. Ezt kéne rendeznem.
    A doki kérte, hogy szedjem a MERCKFORMIN-t legalább 4 hónapig, ami állítólag kiküszöböli az emelkedett inzulinszint "nővekedési hormonként" való káros működését és helyre teszi a hormonokat.
    Apró mióma göbök vannak a méhem falában+endometriózis. Most februárban volt műtétem/és korábban is volt már egy. A "rendellenes" növekedés jelen volt nálam, palán pont a nem felfedezett cukor probléma miatt /miómák, amit kiműtöttek, jóindulatú terratoma/.

    A kérdés:
    1. Őn szerint a hormonok/progesteron, testosteron/ helyre állnak a diétával gyorsan, vagy feltétlen szedjem a gyógyszert mert úgy kevesebb időt vesztek?
    2. Ha nem szedem a gyógyszert, akkor esetleg ezek a miómák gyorsabban növekednek?

    Talán tud nekem tanácsot adni!
    Előre is nagyon köszönöm!!

    VálaszTörlés
  95. Ilona, Szakesz

    Nagyon nyomul a Gastroyal, tegnap felhívtak, hogy a pár héttel ezelőtti rendelésem óta miért nem rendelek, talán minőségi problémám volt? Pont a sütikkel kapcsolatban mondtam nekik, hogy jó bőven használhatják a xilitet, mert megéreztem. Aki érzékeny a xilitre, vigyázzon, mindent azzal édesítenek, egyébként fimonak voltak az ételek.

    VálaszTörlés
  96. Lányok! Most látom, hogy még nem tökéletes a bejeltkezésem, az előző poszt elkövetője is én voltam.
    üdv, Livi

    VálaszTörlés
  97. Bruce2012. november 5. 20:40
    Elolvastam én is.
    Szerintem ott a bibi, hogy a cikk írója elfeledkezik megemlíteni, hogy Gábor szerint a nyugati típusú táplálkozás, (amely max 500 éves) meg az élelmiszer hatóságok zakkant ajánlásai a felelősek azokért az egészségügyi gondokért, amelyek pl a természeti népeknél ismeretlenek, vagy legalábbis nagyon ritkák:
    -kóros elhízás,
    -szívinfarktus, érrendszeri gondok,
    -cukorbetegség,
    -köszvény,
    -rák,
    -csontritkulás,
    -depresszió járvány,
    stb, stb...

    VálaszTörlés
  98. Próba nekem is.
    Régóta olvasgatlak benneteket,sok hasznos információt, ötletet kaptam tőletek, amelyet nagyon köszönök! Gábornak pedig nem tudok eléggé hálás lenni a munkásságáért, teljesen megváltoztatta az életem. Nagyon köszönöm neki is!

    VálaszTörlés
  99. Névtelen2012. november 6. 9:57

    Bár nem tőlem kérdezted, de talán az alábbi tapasztalatok a segítségedre lesznek:
    Én szedtem összesen kb. két évig merckformint/meforalt/eucreast, de nem javult jelentősen az inzulinrezisztenciám, csak a fogyásban segített. Sajna akkor még nem ismertem a paleót, így a hagyományos cukorbeteg-diétát követtem. Nekem miómám nem volt, csak cisztáim.
    Tehát, valamelyest javultak az értékeim, viszont pl. az inzulinrezisztencia-tüneteim nem szűntek meg. Paleótól viszont megszűntek ezek a tünetek (állandó éhségérzet, farkaséhség, szédülés, remegés, éhség esetén gondolkodás-képtelenség és feszültség stb.).
    Amikor rászántam magam a paleóra, egy ideig még szedtem gyógyszert, de nem tett jót, így önszántamból elhagytam, és azóta sokkal jobban vagyok. Már nem beesett az arcom, sokkal egészségesebbnek tűnök.
    Fontosnak találom megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek elég kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak. Nálam nagyon kellemetlen hasmenést és "depit" okozott. A gyógyszer a tesztoszteron-szintemet lejjebb vitte valamelyest, de pl. a pattanásaim nem szűntek meg.
    A paleótól (gyógyszer nélkül) viszont szépen helyreállt a tesztoszteron-szintem és a pattanások is eltűntek, és a progeszteronom is tökéletes volt a legutóbbi vérvizsgálat alapján.
    Az IR-tünetek helyreállásában nekem a ketogén-paleó segített igazán, most kísérletezek ismét a gyümölcs-evéssel.

    Szeretném megjegyezni, hogy ezek csak a saját tapasztalataim, nem vagyok hozzáértő vagy orvos ;)


    VálaszTörlés
  100. Húsvétinyuszi2012. november 6. 10:45
    Én is elolvastam, egy darabig. Pont a régészetig jutottam.
    Amikor először hallottam a paleóról, már akkor is megmondtam, hogy bár marketing szempontból vonzó az eredetre hivatkozni, de legalább annyira támadható is. A paleokritikák 90%-a az ősember étrendjével foglalkozik régészeti szempontból.
    Az általad is említett érvekig már általában nem jutnak el.

    VálaszTörlés
  101. Bruce2012. november 5. 20:40
    Én statisztikába is látok egy bibit. Nem ártana, ha a húsfogyasztás (százalékban megadva)átlagához, tennének egy szórást(átlagtól való átlagos eltérés) is. Szerintem mást mutatna a 12000 évvel ezelőtti szórás, mint a mai. Ma szerintem sokkal nagyobb a szórás, mint az őskorban (a földművelés előtt). Sajnos nem sikerült lemodelleznem, hogy konkrétan érzékeltessem a példát, kicsit kijöttem a statisztikai gyakorlatból, talán Gábor tud ehhez valamit hozzátenni.
    A másik, hogy erőltetik a leletekből nyert eredményeket, aztán a mai természeti népek táplálkozását kihagyják a "kritikából", vagy, ha beleveszik, akkor az jön, hogy "de milyen korán meghalnak, és nincs elég idő a betegségek kialakulására". Volt egy tök jó hsz az írás alatt. Ezt bemásolom:
    "Lám, a tudósok ismét felfedezték a spanyolviaszt. Azt ugyanis józan ésszel és némi töprengéssel, bárki kigondolhatja ( most már, ha akarjuk, ha nem tudjuk is), hogy kőkori eleink azt ettek amit a környezetükben találtak, vagy le tudtak vadászni. Ha pedig nem érkezett minden délben meg az ügyeletes mamut a serpenyőbe (és ez valószínű, a serpenyő meg nem annyira), akkor jó eséllyel valami kevésbé mobilis étket találtak, például gyökeret, és gumót.
    Így vagy úgy, a paleolit étrendnek, mert erről van szó, nem pedig diétáról, ez a kutatás nem mond ellent, sőt semmit se mond róla. Már csak azért se mert ennek az étrendnek a modellje, a ma még fennmaradt természeti népek táplálkozása. De idézném az „apostolt”: „229 ismert táplálkozású természeti nép döntő többségénél az állati eredetű élelmianyagok fogyasztása nagyarányú, a leggyakoribb az 56-65%-nyi fogyasztás, de igen sok népnél ennél jóval többet fogyasztanak. Ez természetesen a ma embere számára nem jelent kötelező ajánlást, a paleolit lényege, hogy mindenki olyan arányban fogyaszt, amilyen arányban akar. Más kérdés, hogy az állati eredetű táplálékra szükségünk van, tehát nagyon visszaszorítani nem jó.”
    Talán ennyiből is látszik hogy a paleónak, nem a tudomány, hanem az egyes ember ismereteinek hiánya, vagy éppen érdekeltsége mond ellent.
    Mielőtt megpróbálunk lejáratni valamit, nem árt alaposan tájékozódni, és jól jönnek az érvek mellé a bizonyítékok is, ha lennének. Ha pedig valakit akarunk lejáratni, akkor a bizonyíték egyenesen kötelező, persze csak ha tisztességesen akarunk eljárni."

    VálaszTörlés
  102. Sziasztok! Általában pucolatlan mandulát szoktam venni, mert nálunk az olcsó. A kérdésem az lenne, hogy a barna kis vékony héját le kell tisztítani valahogy használat előtt vagy simán lehet használni? Mert általában én kapásból ledarálom és használom, csak nem tudom pontosan, hogy a héján marad-e valami vegyszer, ilyesmi. Köszi a választ!

    VálaszTörlés
  103. Amélie2012. november 6. 20:44

    Ha barna héjas mandulát veszel, érdemes lenne fogyasztás előtt több órán keresztül sós vízben áztadni. Ezzel csökkenthető a vékony héjban lévő, az emésztést és a vitaminok felszívódását gátló fitátok hatása, másrészt a héjon lévő esetleges penész vagy egyéb szennyeződések is leáznak. Én a diót mindig beáztatom.

    VálaszTörlés
  104. Ha beáztatod 1 napra, már könnyen lejön a héja. Ajánlatos cserélni a vizet pár óránként, nekem már penészedett be (mondjuk 2 nap kellett hozzá :S)

    VálaszTörlés
  105. MANDULA:
    Én le szoktam forrázni, aztán még vagy 10 percet hagyom a forró vízben ázni. Pillanatok alatt lejön a héja, egyben, legtöbbször elég vmelyik végét megnyomni és kiugrik a héjából. :-)

    VálaszTörlés
  106. Bruce hozzászólásában van egy link ami nem link es ipad-en itt semmi szöveget nem enged kijelölni az oldal, papirra talán ne kelljen kiírni 2012-ben. :) Ebben a beírómezőben enged kijelölni. A cikkben fent már nem tudom megnézni mert holnapig kéne görgetgetnem a touch screent, olyan hosszú, megpróbáltam de negyed útról inkább visszajöttem befejezni. Csak hátha valami kijelölési hiba az új weblap miatt, azért írok. Üdv, Feri

    VálaszTörlés
  107. A cikkben enged kijelölni! Feri

    VálaszTörlés
  108. Névtelen2012. november 6. 23:04
    Ferinek :)
    Meg mindenkinek. Html kódok használhatók.

    VálaszTörlés
  109. WAWA válasza:
    diabsuti2012. november 6. 18:21

    Diabsuti!!!!
    Nagyon köszönöm a válaszodat!!!
    Remek, mert nekem is ezt a fránya tesztoszteront kéne helyre tenni /többek között/. Azt még meg tudnád mondani, hogy mennyi idő alatt rendeződött neked a diétával a tesztoszteronod?
    ketogén-paleó...erről még nem sokat tudok, de utánajárok!
    Nagyon köszönöm, jó titeket olvasni...mert én teljesen paleo fan lettem és nehéz megosztani a lelkesedést az emberekkel...ti meg itt mind lelkesek vagytok és "tudjátok miről beszélünk" :-).
    Nagyon bizakodó vagyok!!!
    :-)
    Köszi még egyszer!!

    VálaszTörlés
  110. Amélie2012. november 6. 20:44
    smirgli2012. november 6. 23:03
    Mandula: aha, én is forrázni szoktam a mandulát, és pár perc állás után nézem, hogy lejön-e a héja egy kis nyomásra, ha igen, akkor nagyobb mennyiség héjatlanítása is sitty-sutty megvan.

    VálaszTörlés
  111. Névtelen2012. november 7. 11:44

    WAWA válasz
    Nagyon köszönöm, jó titeket olvasni...mert én teljesen paleo fan lettem és nehéz megosztani a lelkesedést az emberekkel...ti meg itt mind lelkesek vagytok és "tudjátok miről beszélünk" :-).
    Nagyon bizakodó vagyok!!!
    :-)
    Köszi még egyszer!!

    Figyusz, ha még lelkesebb szeretnél lenni, gyere el a paleo találkozónkra:
    (most nem találom, mikor és hol lesz,
    de lesz, pedig már sokan jelezték, hogy szeretnének jönni)
    ...eddig úgy volt, hogy Budapesten, nov. 17-én délután,
    az Uránia filmszínház kávéházában lesz a paleo-klub-os találkozónk,
    és aki tud, az hoz valami paleos finomságot kóstolóba...

    VálaszTörlés
  112. WAWA :
    Megleltem: Paleoklubos tali:
    Ha te is jönnél, másold a listát, és a végére ird be magad, meg akiket hozni szeretnél azokat is, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


    Paleo találkozó 2012. november 17. szombat, 15 óra
    Uránia Kávéház.
    Batyus buli, vagyis aki tud, hozzon valami paleós finomságot. (Ha nem hoz, az sem baj...:))
    az Urániában illik rendelni valamit: kávét, teát, ásványvizet. Cserében adják a termet, és megengedik, hogy a saját, hozott finomságainkat kitegyük, együk:)

    Résztvevők:
    1.Trifán Lívia
    2. Szakesz
    3. Burry
    4. Paleolga
    5. Anikó
    6. Aurora
    7. Mineralwasser
    8. Mosoly
    9. Amélie
    10. Kistörpe
    11. Ilona
    12. Rozcsika
    13.Húsvétinyuszi
    14. Timcsi
    15. szengab
    16. BB
    17. Hazsu
    18. zsolesz
    19.Cirmos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. WAWA :
      Megleltem: Paleoklubos tali:
      Ha te is jönnél, másold a listát, és a végére ird be magad, meg akiket hozni szeretnél azokat is, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


      Paleo találkozó 2012. november 17. szombat, 15 óra
      Uránia Kávéház.
      Batyus buli, vagyis aki tud, hozzon valami paleós finomságot. (Ha nem hoz, az sem baj...:))
      az Urániában illik rendelni valamit: kávét, teát, ásványvizet. Cserében adják a termet, és megengedik, hogy a saját, hozott finomságainkat kitegyük, együk:)

      Résztvevők:
      1.Trifán Lívia
      2. Szakesz
      3. Burry
      4. Paleolga
      5. Anikó
      6. Aurora
      7. Mineralwasser
      8. Mosoly
      9. Amélie
      10. Kistörpe
      11. Ilona
      12. Rozcsika
      13.Húsvétinyuszi
      14. Timcsi
      15. szengab
      16. BB
      17. Hazsu
      18. zsolesz
      19.Cirmos
      20. biglidi

      Törlés
  113. válasz:Névtelen2012. november 7. 11:44

    Ketogén-nyomozáshoz kis segítség:
    http://paleol-dal.blogspot.hu/p/ketogen.html

    VálaszTörlés
  114. Gastroyal paleopizza-jelentés

    nagyon finom :-)
    redi71

    VálaszTörlés
  115. Paleoklubos tali:
    Ha te is jönnél, másold a listát, és a végére ird be magad, meg akiket hozni szeretnél azokat is, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


    Paleo találkozó 2012. november 17. szombat, 15 óra
    Uránia Kávéház.
    Batyus buli, vagyis aki tud, hozzon valami paleós finomságot. (Ha nem hoz, az sem baj...:))
    az Urániában illik rendelni valamit: kávét, teát, ásványvizet. Cserében adják a termet, és megengedik, hogy a saját, hozott finomságainkat kitegyük, együk:)

    Résztvevők:
    1.Trifán Lívia
    2. Szakesz
    3. Burry
    4. Paleolga
    5. Anikó
    6. Aurora
    7. Mineralwasser
    8. Mosoly
    9. Amélie
    10. Kistörpe
    11. Ilona
    12. Rozcsika
    13.Húsvétinyuszi
    14. Timcsi
    15. szengab
    16. BB
    17. Hazsu
    18. zsolesz
    19.Cirmos
    20. biglidi
    21. Korinna

    VálaszTörlés
  116. Kedves WAWA

    akartam válaszolni, de az Pad-emet valamiért nem szereti a blog, s közben láttam, hogy más már válaszolt, azt írva, amit én is írtam volna. Megismételve a tanácsot, nem érdemes metformint szedni.

    VálaszTörlés
  117. Erre a beképzelt blogcikkre szintén már összefoglaltátok, amit én is gondolok. Nekem megvan az eredeti cikk, nos ebben nem az ősembert, hanem az első földművesek étrendjét vizsgálták, ami eleve csúsztatás. Ebből a blogból is sugárzik, ami hasonló "kritikus" cikkekből is, hogy mindenáron meg akarják cáfolni a paleót, és azt hiszik, egy tollvonással semmissé lehet tenni az összes elméleti állítást, csak mert felmutatnak egy vizsgálatot, amely szerint "nem is evett anyi húst", vagy "találtak gabonaörleményt a fogak közt".
    A paleo lényege, hogy
    1, le lehet vezetni a természeti népek táplálkozásából
    2, de le lehet vezetni a nyugati étrend kritikájából is
    Ha semmit nem tudnánk a természeti népek táplálkozásáról, de keresnénk annak okát, miért olyan beteg a nyugati ember, ugyanide jutnánk el. A lowcarb irányzatok születése pontosan a nyugati étrend kritikájából született meg, és a lowcarbot már csak egy lépés választja el a paleótól. Ez a lépés az evolúciós szemléletű tápanyag megválasztás.
    A lowcarbot ugye nem lehet azzal bírálni, hogy az ősember nem is annyira lowcarb volt, ezért a lowcabot azzal szokták bírálni, hogy "az nem lehet, hogy szénhidrát nélkül is lehet élni".

    VálaszTörlés
  118. WAWA Válasza!
    Köszönöm mindenkinek a válaszokat :-)!!
    És akkor én is jönnnék :-D!

    Paleo találkozó 2012. november 17. szombat, 15 óra
    Uránia Kávéház.
    Batyus buli, vagyis aki tud, hozzon valami paleós finomságot. (Ha nem hoz, az sem baj...:))
    az Urániában illik rendelni valamit: kávét, teát, ásványvizet. Cserében adják a termet, és megengedik, hogy a saját, hozott finomságainkat kitegyük, együk:)

    Résztvevők:
    1.Trifán Lívia
    2. Szakesz
    3. Burry
    4. Paleolga
    5. Anikó
    6. Aurora
    7. Mineralwasser
    8. Mosoly
    9. Amélie
    10. Kistörpe
    11. Ilona
    12. Rozcsika
    13.Húsvétinyuszi
    14. Timcsi
    15. szengab
    16. BB
    17. Hazsu
    18. zsolesz
    19.Cirmos
    20. biglidi
    21. Korinna
    22. WAWA

    VálaszTörlés
  119. Névtelen2012. november 7. 11:44

    Pontos időtartamot nem tudok neked mondani arra, hogy mennyi idő alatt rendeződött a tesztoszteron-szintem. Amikor elkezdtem a paleót (és még nem is 100%-osan csináltam), 3 hét alatt eltűntek a pattanásaim, amiből én arra következtettem, hogy már akkor elkezdett javulni a tesztoszteron-szintem, de laborba csak hónapokkal később mentem, és akkor már vérvétellel is igazolható volt és utána is tovább javult.

    VálaszTörlés
  120. Kb. úgy 10 napja abbahagytam a kávéivást. (Napi 2-3 kávé volt az adagom.) Azóta állandó éhség, elsősorban szénhidrátéhség van rajtam. Folyton azt érzem, hogy a lehető legtöményebb keményítős kajákra vágyom. A napokban pl. egy ilyen hosszúkás sütőtöknek a háromnegyedét megettem egy nap alatt. Az étkezések között is banánt például kettesével-hármasával eszem, és marokszámra az aszalt gyümiket, ami ilyen mennyiségben szintén nem igazán lenne tanácsos... Szerintetek van összefüggés, vagy csak az ősz hozta ezt rám? (Hozzátenném, hogy tavaly, tavalyelőtt ősszel nem emlékszem ilyenre.) (Kistörpe)

    VálaszTörlés
  121. szepujvilag2012. november 7. 18:20 Kistörpe

    Nem igazán értem, hogy miért érzed a KV helyett kívánatos helyettesítőnek az édes paleó kajákat, hiszen a KV nem feltétlenül édes, hacsak nem rakod tele édesítővel... Esetleg abban lehet összefüggés mégis, hogy a KV és a magas CH-tartalmú kaják is hozzájárulnak a jobb agyműködéshez, és a szervezeted így próbálja beszerezni az energiát az agyad számára...
    Egyébként miért hagytad abba a KV-zást?

    VálaszTörlés
  122. Köszönöm a válaszokat! Pont erre voltam kíváncsi igen, hogy forrázzam-e a manduláról a héját vagy ne:) Alkalmazom a jó tanácsokat!:)

    VálaszTörlés
  123. Sztem isteni desszert, most csináltam:
    sütőtök lereszel, kis kókuszzsíron 5-10 perc alatt megpárol, 5 csepp vaníliaaromát hozzáad és kész. (Igazi vaníliával biztos még finomabb.)
    Nekem ettől édességesebb nem kell, pedig minden sütőtökös receptben látom a mézet is, brrr, minek?? Inkább egy kis kakaót szórtam rá, hogy kicsit kevésbé legyen édes.

    VálaszTörlés
  124. smirgli2012. november 7. 20:40

    "Nem igazán értem, hogy miért érzed a KV helyett kívánatos helyettesítőnek az édes paleó kajákat, hiszen a KV nem feltétlenül édes, hacsak nem rakod tele édesítővel... Esetleg abban lehet összefüggés mégis, hogy a KV és a magas CH-tartalmú....."

    Pedig szerintem az összefüggés evidens. A koffein stimuláns, felpörgeti az adrenerg rendszert, majd az adrenalin hatására fokozódik a gluconeogenesis de novo. Azaz fokozza a szervezet cukorgyártását.

    VálaszTörlés
  125. "Azaz fokozza a szervezet cukorgyártását"

    És ez ártalmas?

    VálaszTörlés
  126. smirgli2012. november 7. 20:40

    Nem igazán pontosan fogalmaztam. Nem annyira édességre vágyom, mint inkább olyan jellegűekre, mint pl. a krumpli. (Ahelyett eszem a sütőtököt, édeskruumplit, és most a rizsnek nem bírtam ellenállni.) Azaz a cukor nem vonz, sem az édes gyümölcsök, mint mondjuk a szőlő. Az aszalt gyümölcsöt, banánt is inkább azért eszem, mert tömény, és nem pedig azért, mert édes. (A kávét sem ittam édesen.)

    descalcez2012. november 7. 21:12
    Ahááá.. szóval aszondod van összefüggés. De akkor ez nyilván le is fog csengeni egy idő után, ha már elmúlik a kávéfüggésem, csak ki kell várni.
    Amúgy nem túlságosan nagy baj, ha feljön rám egy-két kiló, rámfér. :-) Csak nagyon fura érzés ez a folyamatos ehetnék...

    VálaszTörlés
  127. Javítom magamat: "Nem annyira édességre vágyom, hanem inkább olyan jellegűekre, mint pl. a krumpli."
    Kistörpe

    VálaszTörlés
  128. smirgli2012. november 7. 21:03

    Nem akarod elküldeni, hogy feltegyem?
    Vagy csináljam meg magamtól? ...

    VálaszTörlés
  129. szengab2012. november 7. 14:22
    Na igen,
    arról, hogy az a visszafelé Köbüki ősapánk mit is evett, csak feltevéseink lehetnek...
    aztán, hogy mondjuk találtak-e gabonát a fogai közt...bocs, elkap a röhögőgörcs: vagyis a hapsi a halálakor...fűbe harapott....
    bocs, bocs, ez statisztikai szempontjából nem éppen releváns...
    ha valaki, pont te tudod, hogy az ilyen leleteket mennyire óvatos számításokkal veszik figyelembe a szakemberek....a mérési hiba...stb...:)))))))))))
    Az őskori leletek igen bizonytalanok, statisztikai szempontból legalábbis...

    Erről egy vicc jut eszembe:
    Skóciában utazik a vonaton három férfi,
    egy csillagász, egy fizikus, meg egy matematikus.
    A csillagász felkiált:
    -Skóciában feketék a birkák!
    Mire a fizikus barátja hozzáteszi:
    -Bocs, ha pontosak akarunk lenni,
    csak azt állíthatjuk, hogy Skóciában létezik EGY fekete birka!!

    Mire a matematikus flegmán hozzáteszi:
    -Ha igazán pontosak szeretnénk lenni...
    ...csak azt állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy: Skóciában létezik egy olyan birka, amelynek,legalább az egyik oldala fekete!!!4

    VálaszTörlés
  130. Amélie

    A Gastroyal dietetikusokat keres, azt mondták, nem baj, ha még tanul. Nem érdekelne egy ilyen állás? A paleó részleghez keresnek tudtommal.

    VálaszTörlés
  131. Erről a cikkről vélemény?
    http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2885/termeszetes-es-szintetikus-vitaminok

    VálaszTörlés
  132. Úgy látszik, már mindent megpróbálnak, hogy több sztatint lehessen eladni:
    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/11/08/a_sztatin_csokkentheti_a_rakkockazatot/
    A koleszterin elvonása csökkenti a tumort?? Azért ez elképesztő, hogy ilyen ellentmondó állítások léteznek: az egyik szerint a szénhidrát, a másik szerint a koleszterin táplálja a rákot.

    VálaszTörlés
  133. Tommaso1984 2012. november 8. 18:22

    Szerintem egy nagyon jó témát vetettél fel. 2 jó megoldást látok itt:

    1) A megfelelő vitamin- (mikrotápanyag-) bevitel elérése a legtermészetesebb formában: zöldségekből, gyümölcsökből, olajokból stb.
    Ez szerintem egy elég tudatos, megtervezett (vitamin-orientált) étrenddel oldható csak meg. Pl. a megfelelő C-vitamin napi bevitelhez naponta elegendő citrusfélék/paprika/kiwi fogyasztása stb.

    2) A megfelelő vitaminbevitel elérése természetes vitaminokból. Számomra itt az a kérdés, hogy elérhetőek ilyen vitaminok Magyarországon?
    Tudtok ilyen vitamingyártókat? Szerintem a legtöbb szintetikusokat gyárt csak. Örömmel fogadnék Tőletek ilyeneket.

    VálaszTörlés
  134. Gábor!!!!

    Köszi, hogy szóltál! De igen, érdekelne nagyon:) főleg, hogy nem zavarja őket, ha még tanulok és szívesen foglalkoznék a paleoval ott is. Tudsz pontos információkat? Vagy nem tudod, hogy hol érdeklődhetnék? Köszi szépen előre is!:)

    VálaszTörlés
  135. MW2012. november 8. 18:24
    "Úgy látszik, már mindent megpróbálnak, hogy több sztatint lehessen eladni:
    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/11/08/a_sztatin_csokkentheti_a_rakkockazatot/
    A koleszterin elvonása csökkenti a tumort?? Azért ez elképesztő, hogy ilyen ellentmondó állítások léteznek: az egyik szerint a szénhidrát, a másik szerint a koleszterin táplálja a rákot."

    Hát el tudom képzelni, az ilyen cikkel írói vakarózhatnak, mint a bulvár újságírók, mikor a rák horoszkópjához érnek :) Vajon mit írjunk, ami még nem volt.... :P

    Egyébként számomra egyáltelán nem ellentmondásos, hogy a sztatin csökkenti a rákkockázatot. Persze nem a koleszterinnel és a zsírral függ össze. Például ebben a videóban van egy jelenet mikor a doktornő értetlenkedik, mert a statisztikákban nem találja a rák és a zsírfogyasztás közti összefüggést. :) :)

    Sztatin. Mint ahogy Gábor a zöld könyvben említette a kalapácsárus esetét, aki légycsapónak árulja a kalapácsot, hát a sztatin éppen a gyulladásszintet is leszorítja, tehát valóban lassíthatja az önpusztító táplálkozás beérését.

    Nem lenne egyszerűbb a gyulladásfokozó ételeket kihagyni az étlapról?
    Már csak az a kérdés, mikor fognak valami centrifúgákat piacra dobni, amikkel az anyák zsírtalaníthatják a saját anyatejüket, vagy belekeverhetnek egy kis sztatint a csecsemőnek, mégsem fogyaszthat 52% zsírkalóriát! Ufff. Ugye megint az a fránya anyatermészet! :)

    VálaszTörlés
  136. Amélie

    Szerintem hívd fel a Gastroyal központi számát (én sem tudom), és mondd, hogy dietetikus vagy és szeretnél jelentkezni. Vagy kérd Wollák Zsuzsát, ő a vezető dietetikus. Nyugodtan mondhatod, hogy én szóltam, hogy ne hajtsanak el rögtön. Aztán majd meglátod, ők akarnak-e Téged, Te akarod-e őket. Csepelen van a Központ, nem tudom, hogy lehet oda kijutni, de majd ez is kiderül.

    VálaszTörlés
  137. Paleolga2012. november 7. 21:37
    ""Azaz fokozza a szervezet cukorgyártását"
    És ez ártalmas?"

    Ártalmasnak épp nem ártalmas. Viszont egy idő után hozzászokik a szervezet, azaz kialakul a tolerancia. Ha elhagyod, akkor meg elvonási tünetek jelenkeznek. Mint az alkeszok is egy idő után csak piával tudnak működni. Ha nem ihatnak, remeg a kezük, izzad a tenyerük stb.

    VálaszTörlés
  138. MW

    A sztatinok kifejezetten fokozzák a rákkockázatot, mivel az magas koleszterinszint véd a rákkal szemben.

    VálaszTörlés
  139. Rendben, köszi Gábor!

    VálaszTörlés
  140. descalcez2012. november 8. 21:34

    "Ha elhagyod, akkor meg elvonási tünetek jelenkeznek. Mint az alkeszok is egy idő után csak piával tudnak működni. Ha nem ihatnak, remeg a kezük, izzad a tenyerük stb."

    Azért nem gondoltam volna, hogy a kávé elhagyása ilyen érdekes hatással lesz. :-) Arra számítottam, hogy majd 1-2 napig biztos álmos leszek, meg nyomi, hogyha nem iszom kávét, de ez a várakozásom nem igazán jött be. Igaz, hogy pár napig eléggé szenvedtem, de inkább csak azért, mert a ceremónia hiányzott, meg a kávé íze, de átmenetnek akkor ittam egy-egy teát helyette. Most már nem olyan erős a hiányérzetem, és a tea sem kell már. Már csak a szénhidrát-zabálhatnéktól kéne megszabadulnom. :-p

    VálaszTörlés
  141. Descalces, Kistörpe

    Világ életemben utáltam a kávét, még a szagát sem bírtam. Gábor cikkeinek hatására, 3 éve kezdtem el próbálkozni azzal, hogy megbarátkozzak az ízével. Kb. két-három hetente tudtam letuszkolni egy-egy fekete kávét, mert keserűnek találtam (édesíteni meg soha semmilyen italt sem szoktam). Majd vettem egyszer zöld nescafét, azt már gyakrabban meg tudtam inni, de még mindig nem napi szinten. Most meg 1-2 hete sikerült végre olyan organikus kávét találnom, ami egyáltalán nem keserű, kifejezetten ízlik és akkor meg kiderül, hogy jobb lenne, ha egyáltalán nem innék és nem akarnám magamat hozzászoktatni??

    VálaszTörlés
  142. Descalcez, Kistörpe, Paleolga
    Nem értem, mi a gond a kávéval. Szerintem sokkal több pozitív hatása van, mint negatív. És azért elég sok kávét kell inni ahhoz, hogy kézremegős függés legyen belőle, bár önmagában nem látom problémának a kávéfüggőséget ;) Ha kell, mondjuk gazdasági okok miatt, pár nap alatt le lehet róla szokni.

    VálaszTörlés
  143. Kedves Gábor!
    Olvastam "Az ösztrogén kapcsolat tej és mellrák között" cikket.
    Ott az áll, hogy a sovány tejben a nomád módon tartott és fejt tehenek tejéhez hasonlóan alacsony az ösztrogén szín. Ebből nekem az jön le, hogy ezek a hormonok a tej zsírtartalmában halmozódnak fel.
    A kérdésem az, hogy akkor a vaj miért fogyasztható a paleo szerint, mikor az ugye tömény tej-zsír?
    Üdvözlettel: Atom

    VálaszTörlés
  144. Szakesz2012. november 9. 10:49

    Nekem, pont a leszokással, leszoktatással van gondom:
    az anyukám 79 éves, és ő már ott tart, hogy nem is kávés-csészével, de teás-csészével vedeli a kávét, napjában többször is,
    és én magam, már ott tartok, hogy
    nagyon nehéz szívvel asszisztálok ehhez a rettenetes kávé függőségéhez...főleg, mivel az anyu azt állítja, hogy változtattam valamit a kávén, mert újabban hiába issza, semmi élénkítő hatását nem tapasztalja,
    dacára a rengeteg elfogyasztott mennyiségnek...
    bocs,
    erről az jut eszembe:
    Annak idején olvastam az "arzén evőkről",
    mint mutatványosokról:
    ők addig szoktatták a szervezetüket egy mások számára súlyos méreghez, nevezetesen az arzénhoz, hogy a végén döbbenetes mennyiséget is kibírt a szervezetük!!!
    Mondjuk viccesen hat, ezután ha azt mondom:
    -Te,
    erre mérget vehetsz!

    (Na ja, ha már kellően hozzászoktunk ehhez!)

    VálaszTörlés
  145. Tamás Skobrák

    Kedves Tamás, a vaj ezek után természetesen nem paleó. Ha ezt a vizsgálatot már akkor ismertem volna, nem írom azt, hogy a vaj paleo. Szerintem ez a vizsgálat 2009-ben még meg sem jelent. A paleo egy folyamatosan fejlődő táplálkozástudományi irányzat, amely mindig magába szippantja a legfrissebb eredményeket. Az emberek mindig azt hiszik, léteznek örökérvényű állítások, pedig nem. Az alapok persze nehezebben inganak meg, de ilyen reszkerdesekben gyorsan valtozhat az álláspont. Ezert fontos a webszajtomat es a hírlevelemet olvasni, mert sokkal naprakészebb az ezekben megfogalmazott álláspontom. Ugyanez vonatkozik a könyveimre is. sokan megelégszenek a "zöldkönyv" elolvasásával, de aki ismer, az tudja, hogy az újabb és újabb könyvek mindig továbblépések is egyben. Az általam képviselt paleo-elmélet legjobban tehát a műveim összességéből ismerhetők meg. És akor még nem beszéltem arról, hogy nem csak én gondolkodom a paleóról, hanem pl.itt a blogban is sok okos dolog elhangzik, a nemzetközi szakirodalomról nem is beszélve.

    VálaszTörlés
  146. Szakesz2012. november 9. 10:49

    Azért hagytam abba a kávéivást, mert kutakodásaim során több helyen is azt az információt találtam, hogy a kávéban levő bizonyos fehérjéket egyes esetekben olyannak észleli a szervezet, mintha az glutén lenne. Azaz keresztreakció lép fel. És mivel nekem Hashimotom van, - ami autoimmun betegség- ezért azon vagyok, hogy a glutént minden szinten kiküszöböljem. Nos nem könnyű...

    "If you have celiac disease or gluten sensitivity, extra caution should be used when consuming coffee. Internal data from Cyrex Labs shows that for people who produce IgG or IgA antibodies against gluten (i.e., gluten sensitivity), coffee is the most common cross-reactive food. This is because there is a high degree of homology between some coffee proteins and gluten (this means the proteins look very similar so if your body is producing antibodies against gluten, they are more likely to also recognize coffee proteins). Food sensitivities are one of the main issues that prevents the body from fully healing after adopting a paleo diet. If your health isn’t improving as dramatically as you expected after adopting a paleo diet and if you are gluten-sensitive, continuing to consume coffee may be the culprit."

    VálaszTörlés
  147. Dr. Natasha Campbell a GAP-szindróma könyvében, amit autisták táplálásáról írt, különbséget tesz nescafé/kávépótlékok és lefőzött valódi kávé között. Az utóbbit, jól felhígítva, ajánlja (124. oldal). Én a nescaféból szinte korlátlan mennyiséget tudtam régen inni, de a rendes kávénak igenis van ereje és nem lehet belőle akármennyit inni.

    Húsvétinyuszi! Kitől kell töbször bocsánatot kérned minden mondat után? Ide azt írsz, amit csak akarsz. Igaz, Gábor?

    A Hegyvidéki Bevásárlóközpont -2.szintjén van egy hiper-szuper halas bolt, helyben is lehet fogyasztani nyársakat. Ott a halnak nincs ez az egyen tengeri hal íze, akármi is az. A tőkehal olyan, mint egy napos csibehús. Állítólag ez azért van, met friss a tengerihal húsa. Egy álom bolt. Az Apor Vilmos tér fölött a Szendiárok u-ban van, XII. ker. Rozcsika

    VálaszTörlés
  148. Szerintem már itt is beszéltünk róla, hogy a kávé kihajt bizonyos ásványi anyagokat, de a magnéziumot biztosan. Néha-néha én is iszom, van, hogy többet, van, hogy hetekig egyáltalán nem. Amikor igen, akkor előjön a vádli görcs, ami magnézium hiányra utal.

    VálaszTörlés
  149. Tommaso19842012. november 9. 15:13


    Úgy néz ki, ez is egyénfüggő. Hajlamos vagyok az izomgörcsre, de semmi rosszabodást nem tapasztaltam, amióta újra iszom kávét (másfél éve paleozom és kb. fél éve iszom újra kávét, előtte évekig nem ittam). 2/nap - az első viszonylag erős.
    redi71

    VálaszTörlés
  150. Tehát akkor a vajzsírt sem célszerű használni?

    És egy kis reklám: A Nature Cookta termékcsaládban már Himalája só is van, garantáltan kedvező áron :)

    Himalaya só link

    VálaszTörlés
  151. jav.: rosszabbodást
    redi71

    VálaszTörlés
  152. Én is leszokóban vagyok a kávéról, mert előhozza a régi gyomorfájásomat: a gyomorszájnál felpuffad a gyomrom és nagyon fáj, ill. reflux is érezhető. Már többször nekifutottam a leszokásnak, amikor elmúltak a tünetek, újra elkezdtem inni, mert nagyon szeretem, de újra és újra visszatért a fájdalom és a reflux is, mikor rendszeres lett a fogyasztása. :( Mindig nagyon nehezen megy a leszokás és nekem is szénhidrátéhségem van, főleg tömény édességekre. Különösen ha unalmas, monoton a munkanapom. Most hétvégére engedélyezek magamnak egyet-egyet, bár látom, hogy végleg el kéne hagynom. (Ha a kávé káros lenne, akkor szerintem könnyebben menne, mert agyilag kéne letennem.)
    A tea nekem nem kielégítő alternatíva.
    Nekem az íze és a szertartás miatt kéne, nem a dopping hatás miatt.
    Aki ismeri: A cikória kávé milyen? Jó alternatíva lehet?
    Köszi!
    Anita

    VálaszTörlés
  153. Anita, én karobot iszom kávé helyett (A karobot a szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) terméséből állítják elő), kókusztejszínnel, mindenféle édesítés nélkül. Nagyon finom. Egészen pici mennyiség kell belőle, fél teáskanálnyi, vízzel leforrázni, összekeverni alaposan, bele a tejszín és kész is:)

    VálaszTörlés
  154. szengab2012. november 9. 12:27

    Gábor!
    Nagyon tetszik az új blogod, köszi mindenkinek, aki segített alakítgatni :).

    " a vaj ezek után nem paleó"
    akkor a ghee még annyira sem, hiszen az még töményebb tejzsír. És a sajtok sem, bármeddig érleltek is, nem? hiszen a zsír nem bomlik le bennük, és elég magas a zsírtartalmuk, van 25-27 % is.

    Kávé: én nagyon szeretem az ízét,de inkább a koffein miatt iszom, nem tudok leszokni róla, és már nem is akarok. Napi kettőt iszom nagyon régóta, soha nincs semmilyen izomgörcsöm. És nagyon jólesik, annyira finom!
    A cikóriakávé is finom, csak hát, nincs serkentő hatása, mert nincs benne koffein. Én azt innám, ha nem kéne a koffein :)).

    VálaszTörlés
  155. szengab 2012. november 9. 12:27

    Kedves Gábor,
    Össze tudná foglalni röviden, lényegretörően, hogy a zöldkönyvben leírtak mennyiben és miben változtak a legújabb tudományos eredmények, kutatások fényében?

    Szerintem ez sokunkat érdekelne, hiszen a zöldkönyvet sokan olvasták, viszont nem minden paleós követi naponta a legújabb fejleményeket.

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  156. Szakesz2012. november 9. 10:49

    "Nem értem, mi a gond a kávéval. Szerintem sokkal több pozitív hatása van, mint negatív. És azért elég sok kávét kell inni ahhoz, hogy kézremegős függés legyen belőle, bár önmagában nem látom problémának a kávéfüggőséget ;)"

    Ezt a kérdést a béta blokkolókra is fel lehetne tenni. Nem is értem mi a baj velük :) Hisz azok is egy idő után hatástalanok lesznek, bár az elhagyásuk vicces tüneteket tudnak okozni.

    Na szóval a szervezet tud saját maga serkentőt és nyugtatót is előállítani magának. Megerőltető fizikai aktivitás után egy jót aluni teljesen természetes. Serkentőt is elő tud állítani, mondjuk megkerget egy kutya :)

    A kávé "rengeteg" pozitív hatása közül mi az, amit nem lehet koffeinmentes váltózatban bevinni?

    VálaszTörlés
  157. Még úgy érzem, tartozom egy kis hozzáfűznivalóval. Látszólag semmi köze nincs a koffeinnek a béta blokkolókhoz, az előző hozzászólásomból úgy tűnhet, hogy ez csak des délibábos ötlete, hogy 1 lapon említse a kávét és a béta blokkolókat. Pedig igenis van közük egymáshoz. Hisz ugyanazokra a receptorokra hatnak, csak ellenkező előjellel. Egyik stimulál, a másik nyugtat....

    VálaszTörlés
  158. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  159. Macskacicó2012. november 9. 20:06

    "Kávé: én nagyon szeretem az ízét,de inkább a koffein miatt iszom, nem tudok leszokni róla, és már nem is akarok."

    Igyad csak, lehetőleg éhgyomorra, aztán csak tornázz. Hisz még nem vagy elég sovány!

    Itt olvashatsz a koffeinos alfa kardiorol

    Testépítők is így szálkásítják magukat. Ha tovább szeretnéd növelni a stimuláns hatását, használhatsz még egy kis yohimbinet, vagy effedrint, de attól már úgy kalapálhat a szíved, mint ha egész nap rohannál.

    VálaszTörlés
  160. "szőlőszem2012. november 9. 13:33
    Des a fórumod megszűnt?"

    freeblogos agónia tört a free-forumsra is :(

    (lehet abból is költözés lesz?)

    VálaszTörlés
  161. A kávé és vaj apropóján a következők jutottak az eszembe:

    1) A paleo táplálkozás (a nyugatihoz viszonyítva) elég restriktív. Sőt, ha valaki a szigorúbb formája mellett dönt (pl. betegség miatt), akkor meg pláne.
    Ez nekem kezd egyre unszimpatikusabbá válni. Azt is mondhatnám, hogy ez így nem ér. Vagy, hogy így azért könnyű. Ha nem esszük a problematikus élelmiszereket, akkor persze, hogy bajunk sem lesz tőle. Nagyon nehéz pl. egy valóban gluténmentes étrendet folytatni a mai körülmények közepette.

    2) A hozzászólásokat olvasva gyakran az a benyomásom, hogy sokan úgy gondolkoznak az élelmiszerekről, hogy azok vagy csak jók, vagy csak rosszak. Szerintem gyakran az van, hogy egy adott élelmiszernek vannak előnyei és hátrányai is, és mérlegelnünk kell, hogy melyek vannak túlsúlyban.

    3) Ezt már többször próbáltam jelezni. Tudom, hogy ennek a fórumnak a témája elsődlegesen a paleolit táplálkozás, de valahol ez csak eszköz, nem gondoljátok? Az igazi cél pedig az egészséges életmód(!), a hosszú élet.

    Ezért a paleolit táplálkozásról folytatott eszmecserénket ki kellene terjeszteni a paleolit életmódról szólóra, aminek csak egyik(!) - bár kétségkívül egy nagyon fontos - eleme a táplálkozás. Van sok más is, ami nagyban befolyásolja az egészséges életet (pl. mozgás-sport, mentális, szociális egészség stb.).

    Ha paleolit alatt alapvetően csak táplálkozáskritikát értünk, akkor szerintem a végső célunk elérésében kudarcot vallunk.

    VálaszTörlés
  162. Láttátok Tiborbá legújabb bejegyzését a 2. típ cukorbetegségről? Kommentek 13-15. Valakinek be kéne már írni vmi okosat, nagy ott a sötétség:)
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=8560#comments

    VálaszTörlés
  163. Szűcs Csaba2012. november 9. 20:45

    Igazad van, nem lehet a paleot csak táplálkozásnak tartani!
    De hogy restriktív lenne a paleo? Csak ott, ahol a csapból is a gabona stb folyik! Nem a normális étrend tehet róla, hogy a nagyipar mindent telenyomott egészségtelen kajákkal!
    Ez a vaj dolog azért engem is megdöbbent, nem hiszem, hogy le fogok szokni róla... Apropó: hol is van Gábornak az a cikke?

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.