2015. június 21., vasárnap

Paleo-véleménycsere

Régóta nem írtam blogbejegyzést. Ennek egyik oka korábban az volt, hogy a paleósok részéről teljes közöny fogadta a bejegyzéseket, a blogot, mint ma is, üzenő falnak használták és használják. Lehet, hogy érdekesebb blogbejegyzéseket kellett volna írnom, de saját árnyékomat én sem tudom átlépni. Manapság már megnyilvánulni is ritkán érzek késztetést, amit egy kibontakozó  állapot indokol.
A paleo terjedő népszerűsége több változást idézett elő a mozgalomban. Egyrészt megjelentek az önjelölt próféták, akik tetszetős teóriákkal maguk köré toboroztak egy csomó olyan paleóst, akik vágynak a különlegességekre és vonzódnak az extremitásokhoz. Nem véletlen, hogy sok ilyen ember van a paleósok táborában, hiszen a nyugati környezetben maga a paleo is extremitásnak tűnik. De aki a jól megalapozott tudományos paleót követi, az tapasztalhatja, hogy a mindennapi paleo gyorsan elveszíti a különlegességét. Éljük a természetes mindennapi paleo életünket, örülünk az eredményeknek, megszoktuk, hogy hülyének néznek minket, leszoktunk a hittérítésről, és a paleo további finomításaira és az életmódunk fejlesztésére figyelünk. A két paleomagazin (Paleo konyha és Paleolit Életmód Magazin) ezt a célt szolgálja.
Vannak azonban, akiknek ez uncsi, ők mindig újabb dolgokra vágynak, s ezt az igényt elégítik ki az önjelölt próféták, akik nem egyszer hajmeresztő, de jól hangzó nézetekkel rukkolnak elő. Jól hangzóak, mert izgalmasak, megmozgatják a fantáziát – csak esetleg szembemennek a tudományos tényekkel – persze tudományos publikációkra hivatkozva. A paleóban ma már a tudományos megalapozás alapkövetelmény, kérdés, ki mennyi munkát öl bele.
Az újdonsült véleményvezérek olyan új teóriákat dobnak be, amelyek bár megalapozatlanok, de izgalmas kulcsszavakra építenek, és magyarázni vélnek olyan dolgokat, amiket az átlag paleós nem ért. sok embernek pár év paleózás után támadtak panaszaik, amelyekért a paleót kezdték okolni. Az új próféták tudni vélik a választ, s a hirtelen köpönyeget váltó régi paleósok elkezdték a fejemhez vagdosni frissen tanult „tudásukat”. Kezdetben igyekeztem válaszolgatni, de amikor hirtelen mindenki okosabbnak kezdte érezni magát, s bármilyen ésszerű érvet vagy vizsgálatot idéztem válaszként, csak dühödt kritikát kaptam cserébe, lemondtam a vitáról. Nehéz, de nem is akarok az újdonsült próféták által gyártott tetszetős teóriákkal vitatkozni.
A paleomozgalom lényegét az a gyógyuló rengeteg ember alkotja, akik kisebb-nagyobb félreértésekkel, de a paleo lényegét követve élnek, s nem a hangos, vezérek körül csoportosuló kisebbség.
A paleomozgalom tömeghatásra törekszik, népegészségügyi célokat tűzött ki, ezt szolgálja a webszájtom, a magazinok – és ezt szolgálja az Update1-el kötött stratégiai szövetség. Az a minősíthetetlen hangnem, amit az elitista paleósok megengedtek maguknak a szövetség kommentálásakor, megdöbbentett. Rá kellett ébredjek, hogy a paleósok is csak olyanok, mint a magyar társadalom. Bármikor felszínre lehet hozni legműveltebb körökben is a primitív előítéleteket és a zsigeri gyűlöletet. Sokan gyorsan elfelejtették, honnan jöttek, s mit köszönhetnek a hazai paleo megszületésének. Ugyanazok, akik olyannyira vevők manapság a tudományos köntösbe bújtatott tévedésekre, lelkesen részeseivé és alakítóivá váltak az ellenem irányuló lincshangulatnak. Nem gondolták végig, de ők ezzel arra szavaznak, hogy a paleo maradjon csak meg egy szűk kör életmódjának – a többiek csak dögöljenek meg. Engem ez a „mi vagyunk a kiválasztottak” gondolkodás háborít fel leginkább. Senki nem kiválasztott, hanem mindenki megtévesztett áldozata a nyugati orvoslásnak, dietetikának és közegészségügynek. Akik már megszabadultak ettől, azoknak kötelességük volna segíteni azokat, akik még elhiszik az egészségnyomorító propagandát. A cél mindenki felszabadítása, a cél az, hogy egyszer majd a paleo elvein alapuljon a hivatalos étrend. Ez nem csak azok érdeke, akik még a nyugati étrenden vegetálnak, hanem minden paleósnak is érdeke, mert a paleo terjedésével lesz olcsóbb a paleo, a közétkeztetésben a gyerekek egészséges táplálékot fogyaszthatnak majd, lesz minden étteremben paleomenü, stb.

Elmirával most egy új könyvön dolgozunk, én a szakirodalom segítségével keresek választ az elmúlt öt év alatt felmerülő kérdésekre, ő receptekkel igyekszik támogatni az új felismeréseket.  Sajnálatosnak tartom, hogy 5 év után is a „hiányzó hős” helyét kell betöltsem, mert egy komoly elméletképző  sem jelent meg a mozgalomban az elmúlt években. Sajnálatos módon annál több felszínes, de tetszetős teória olvasható, amelyeknek persze meg lesz a böjtje, de nem azért, mert én ezt kívánnám, hanem mert ez a dolgok természete. Marad a lényeg, az élhető, realista paleó. Süteményesen, kenyeresen, olykor kompromisszumokkal. 

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.