2014. szeptember 10., szerda

Paleo-diskurzus

215 megjegyzés:

  1. Köszi szépen Gábor az új oldal nyitását!
    Meg is ragadom az alkalmat tanácskérés céljából. Tegnap reggel egy vízautomata forróvíz adagolójából olyan magas hőfokú vizet sikerült teakészítés során vételeznem, hogy a túlcsorduló vízzel leforráztam a bögrét tartó ujjamat. Utána rögtön 10 percig folyó hideg víz, majd több órán át tartó jegelés, mert nagyon fájt. Sajnos azonnal felhólyagosodott a bőröm egy kb. 2,5x1 cm-es darabon. Már nem fáj, de a hólyagosodás miatt alig tudom behajlítani a mutatóujjamat, és a hólyag körül vörösen gyulladt a bőr. Van valami jó bevált módszeretek a hólyag mielőbb elmulasztására, s a hegmentes gyógyulásra? Kiszúrni tudom, hogy nem szabad. Aloe vera növénnyel kenegettem már, de attól mintha tovább nőtt volna a hólyag nagysága. C vitaminos hideg vízben áztatásnak vajon van értelme, vagy orvoshoz fordulni, tudnak bármit is csinálni ilyen esetben?

    VálaszTörlés
  2. Tegnap vettem a Szép KIs Indiában egy Renuka márkájú kókusztejet. Rá volt ragasztva egy magyar nyelvű tájékoztató ami szerint 100 százalék kókuszkrém van benne, nem tartalmaz cukrot, tartósítószert stb. 400 ml 800 Ft volt. MIvel a fekete dobozos Real kókusztej 85 százalékos, és 690 nem gyanakodtam. Erre kiderült itthon, hogy valami undorító gejl cukorszirupban uszó fél deci kókuszmaszatot tartalmaz a doboz, az eredeti apróbetűs szöveg szerint,mindenféle adalékok, cukor, még citomsav is van benne. Ment a vécébe basmati rizzsel, vaníliarúddal együtt amibe beleöntöttem gyanútlanul. Amúgy a Renukának van jó minőségű tiszta kókuszkrémje is, ezt a gagyi szart gondolom fillérekért adják, ezek meg elsózzák itt nekünk nyolcszázéert. Kissé elszemtelendtek. És még át is b@sznak a tetejébe. Marha pipa vagyok.

    VálaszTörlés
  3. 2 Rozcsika
    Szerintem simán elhajtaná, az ilyen orvosok arrogánsak, főleg, ha orvosdinasztiából származnak, nem állnak le a náluk alacsonyabb végzettségű emberrel, akkor sem, ha a tudása meglenne hozzá. Zacherrel olvastam már interjúkat, eléggé vaskalaposnak tűnt mindenféle témában, pl méregtelenítés stb.

    4. Kriszta
    Én is vettem ott egyszer kókusztejet, csak itthon vettem észre, hogy tejproteint is tartalmaz. Azóta maradok a jó öreg cocomasnál.

    VálaszTörlés
  4. Joe
    Ha erre jársz: a taurint mikor érdemes bevenni, edzés előtt vagy után? Lehet valami interakció a jóddal, vagy azzal,is mehet egyszerre? ( bár azt én teljesen külön szokta )

    VálaszTörlés
  5. Korinna:
    Nem tudom K-vitamint miért ne szedhetne gyerek/baba? Szerintem kifejezetten fontos is szedetni a csecsemővel vagy az anyuka egyen sokat, hogy a tejéne kersztül mennyen a gyerekbe... Konakinont amúgy is adnak, ami nagy dózisú K1-vitamin. Japánban meg K2-t is adnak csecsemőknek.

    Rozcsi/MW:
    Zachert ismerem, azaz csak 1x találkoztam vele kb 3hónapja konzultáció céljából, de nem jód ügyben Jó fej, nem keménykalapos és nagyon segítő kész volt és támogatott mindenben, amiről szó volt és annak ellenére, h nagyon elfoglalt volt bő fél órát rám szánt és szívesen segít máskor is, azt mondta. Jód ügyben viszont fölösleges vele találkoznom. Ha egyet is értene vele, akkor sem tehetne lépéseket érte, nem mehetne szembe a hivatalos protokollal és nem propagálná. Ez biztos, mert amiről beszéltünk annak kapcsán is elmondta ezt, pedig egyet értett azzal is. Neki azért vigyáznia kell a nevére és ez érthető.

    MW.
    Taurint edzés előtt szedd úgy fél-1 órával. Lassabban fog elfáradni az izomzat így (és felteszem "szusszal" is tovább).
    Jód csak C-vitaminnal és széntablettával nem mehet együtt (a C az elemi jódot közömbösíti, míg a szén megköti a jódot só formában is). Taurinnal sztem mehet.
    Ja és taurint nem érdemes éhgyomorra, ha utána is sokáig nem eszel még, mert nagyon le tudja vinni a vércukrot.

    VálaszTörlés
  6. 7. Joe
    Örülök, hogy ezt írod, hogy jófejnek ismerted meg. Abban reménykedtem, hogy gyakorlaton vagy valahol tanít Titeket, szóval hogy többet látod. Annyi szerencsétlen, elkeseredett ember jobban lehetne a jódtól, úgy értem jobb hangulatban lehetnének és akkor nem is mérgeznék meg magukat. Nem érdekel, hogy felvállalná-e, ha jódhívő válna belőle, szakmai érdeklődést, kíváncsiságot akarnék csak kiváltani belőle a jód felé. Csak azt szeretném, hogy kutasson Lugol témában. Téged érdekel, hogy mit gondol a Lugolról? Végülis ha leszólná a Lugolt, akkor abbahagynám a jódszedést??? Hát ... nem. És Te?

    VálaszTörlés
  7. A segítségeteket szeretném kérni. Most olvastam a quinoáról a Nosalty receptjei között.(http://www.nosalty.hu/ajanlo/miert-jobb-quinoa-mint-rizs) Szerintetek ez paleónak tekinthető?

    VálaszTörlés
  8. 7. Joe
    Köszönöm szépen ! Akkor holnaptól nyomatom megint neki a K2-D3 -at nyugodt szívvel, doki néninek, meg lehet elviszem megmutatni a vitaminodat.... Ja, már január-februárban is ez volt a téma, hogy nem tudtuk babáknak adható-e, mármint a nem anyatejes csecsemőknek a K2. Aztán elfelejtettem érdeklődni, de most örülök, hogy ez előjött és megoszthatom az infót más anyukákkal is.

    VálaszTörlés
  9. 7. Joe

    "Ha egyet is értene vele, akkor sem tehetne lépéseket érte, nem mehetne szembe a hivatalos protokollal és nem propagálná. Ez biztos, mert amiről beszéltünk annak kapcsán is elmondta ezt, pedig egyet értett azzal is."
    Meg szabad kérdezni, mi az a bizonyos dolog? :-))
    Még hány ilyen anyag lehet vajon mint a jód, ami ennyire jó hatással van az emberi szervezetre és nem tudunk róla.

    VálaszTörlés
  10. 9.
    A quinoa Natasha Campbell (GAPS diéta 129. old.) szerint kerülendő, Robb Wolf (Paleolit megoldás c. könyv 92. old.) szintén rossznak tartja. Külön keretezett rész foglalkozik a quinoa-val, mert Amerikában is újra és újra előkerül, mint egy "búza-alternatíva, mert hogy nem gabona növénytanilag. Robb Wolf szerint ebben viszont szaponin van, ami "lyukakat fúr a mikrobolyhos sejtek sejthártyáján a bélben. A szaponinok annyira irritálóak az immunrendszer számára, hogy az oltóanyagkutatásban arra használják, hogy a szervezetből erős immunreakciót váltsanak ki."

    11. Kriszta
    :-))) Engem is nagyon érdekel, hogy miről volt szó. Ha ide nem lehet kiírni, akkor kérjük a jód zártcsoportba elhelyezni, jó?

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!
    Szerintetek a felfázást (hólyaghurut) mitől alakulhat ki és lehet-e valamivel kezelni antibiotikum nélkül?
    (Évek óta nem jelentkezett, most meg derült égből... :( )

    VálaszTörlés
  12. 12. Rozcsika:

    Szaponintartalmú növények: zöldhagyma, spárga, brokkoli, padlizsán, alma, petrezselyem, fokhagyma, hagyma (magas szaponintartalom), gingko, nyílgyökérliszt, spenót, articsóka, katáng, ginseng,
    Néhány paleós mégis fogyasztja ezeket.
    Nem a quinoa védelmében mondom, mert még soha nem vettem olyat.

    VálaszTörlés
  13. 14. Macskacicó
    Kimaradt a paradicsom is a felsorolásból. Jó hogy ezekből rendszeresen fogyasztunk jó néhányat :) Naná.
    Ildikó

    VálaszTörlés
  14. 14. Macskacicó
    Direkt írtam könyvek és szerzőik mondatait, mert ezek a vélemények nem saját tapasztalataim alapján képződtek, engem sem érdekel a quinoa-probléma, nem ettem még soha és nem is akarok ilyent enni.

    Ami a többi szaponin tartalmú ételt illeti: 1. a quinoa magot gondolom nem csak ízesítésre akarja valaki használni, hanem búzaliszt helyett, sok szaponin rosszabb, mint kevés szaponin; 2. ezektől az ételektől, nyers hagymák, padlizsán, én kifejezetten rosszul vagyok, órákig szenvedek tőle, jó ötlet, hogy ne is egyem akkor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "nem csak ízesítésre akarja valaki használni", mint a petrezselymet, hagymákat használjuk

      Törlés
  15. 16, Rozcsika
    Az általad említett két szerző nem a hétköznapok paleo szerzői. Szélsőségek. A blog olvasóinak feltétlenül nem azt kellene suggalni, hogy mi az ami miattuk nem elfogadott.. A magyar hétköznapokban a többség igenis eszik hagymát és fokhagymát bármilyen állapotban, brokkolit is, sőt nem veti meg a mi éghajlatunkon érett , szép piros paradicsomot sem.
    Jó lenne már leszállni a földre.
    Ildikó

    VálaszTörlés
  16. Cicó, Rozcsika:
    Szerintem nem néhány paleós, hanem mindenki eszik hagymát egész évben, spenótot, brokkolit és spárgát tavasztól őszig, meg még konzervként vagy mirelitet is, azaz korlátozás nélkül, hiszen ezek eléggé alapzöldségek, az alma meg alapgyümölcs nálunk.
    Fokhagymát simán megeszek 1-2 gerezdet nyersen, tavasszal meg marékszámra ettem a nyers zöldhagymát.
    Rozcsika, a szaponintartalmat szerintem nem érezzük azonnal, mert akkor pl. a krumplit se ehettük volna szinte naponta köretként. Más miatt nem bírod szerintem a nyers hagymát. Egyébként főve-sütve sem hiszem, hogy eltűnne belőle a szaponin...
    Ha panaszt okoz, nyilván nem kell enni, de keveset akár quinoából is lehet, meg a többi álgabonából, a lényeg a gluténmentesség.
    Tényleg nem lehet mikroösszetevők alapján összeállítani az étrendünket, mert az már az elmebajjal határos. :-)

    VálaszTörlés
  17. 15. Ildikó:

    Igen, később még nekem is eszembe jutott :) épp, amikor ettem.
    Egész nyáron ettem, még ma is paradicsomot.
    Ha valaki mondjuk heti 10 dkg quinoat megeszik, nem hinném, hogy rosszabbul jár szaponin szempontjából, mintha megeszik napi 10 dkg spenótot, brokkolit, stb. Amit meg, ugye szabad.
    Mennyiség kérdése. A szaponinnak jó hatásai is lehetnek.

    VálaszTörlés
  18. 19 Macskacicó
    Nagyon is egyetértek. Mi, itt vagyunk ebben az országban, ezen az éghajlaton és ha különösebb gondunk nincs, akkor esszük ezeket a zöldségeket. Nyilván, hogy a magas glikémiás burgonya és társai kiesnek a minden napok élelmezéséből.
    Jó lenne, ha Szendi úr néha olvasná a blogot és ilyen kérdőjeles hozzászólásoknál segítene, mert nekem pl. N.Campbell nem az erősségem.
    Ildikó

    VálaszTörlés
  19. 7. Joe
    Köszi a taurinos tanácsot, tegnap ki is próbáltam:)
    Örülök, hogy ez a tapasztalatod Zacherral, ezek szerint az én benyomásom nem volt helyes, igaz, én csak távolról...:)

    VálaszTörlés
  20. Ezeknek a zöldségeknek a haszna jóval felülmúlja az esetleges káros hatásaikat (a paradicsomé is). A túlzott megszorítás értelmetlen, és szerintem inkább árt mint használ.

    VálaszTörlés
  21. 20.
    Kedves Ildikó! A 12. hozzászólásban említett könyveket ne söpörd le az asztalról, egy csomó olyan dolog van benne, amiről Szendi Gábor soha sem írt. Az írójuk napi, személyes kapcsolatban van emberekkel, akik a tanácsaikat követik, mert az egyik edző egy konditeremben, a másik pedig a saját kórházféléjében orvos, ahová autista gyerekeket visznek, akiknek az emésztése katasztrofális. Gábor kevésbé tudja, hogy mi miket eszünk és hogyan nézünk ki, milyen leleteket produkálunk, milyen betegségeink vannak. Leveleket olvas róla max. Gábor kicsit elvontabb módon foglalkozik a táplálkozás, vitaminok témájával és úgy érzem, hogy szereti is ezt a "kutatás jellegű" elmélyülést, nem szereti a nőkre jellemző aprólékos problémákat, ami nélkül persze nincs háztartásvezetés. A két fent említett könyv viszont televan ezekkel.

    VálaszTörlés
  22. 12 Rozcsika
    Nem söprök le semmit. A magyar paleotól távol álló, idegen dolgoknak meg azt hiszem úgyis a felhasználók szabnak gátat. Ki az aki ma nálunk paleosként nem eszik hagymát ? Nyilván csak is olyan ember, aki minden körülmények között sem bírja a hagymát és társait. Ebből még nem kell a blog-olvasóknak/újoncoknak messzemenő következtetést levonni.
    Az autista gyermekek pedig ettől tényleg nagyon távol állnak, minden tiszteletem ellenére. Próbálj ne összemosni dolgokat magyar paleo címszó alatt. Az meg hogy milyen betegségeink vannak, te ne értékeld le, mert Szendi Gábor kiindulása a témában csakis ez volt/lehetett mindig is.
    Ildikó

    VálaszTörlés
  23. 20. Névtelen

    "Jó lenne, ha Szendi úr néha olvasná a blogot".
    Igen, jó lenne, és akkor nem kéne napokig betöltögetéssel múlatni az időt, amikor eléri a blog a 200. hozzászólást:)

    VálaszTörlés
  24. 25. Névtelen

    Gábor többször is említette már, hogy könyvet ír, ezért nincs ideje folyamatosan követni a blogot. Viszont amikor írtam neki, hogy betelt a blog, és legyen szíves új oldalt nyitni, azonnal megtette, és ez már nem először volt így. Mint ahogyan én tudtam egy e-mailt megereszteni felé, bárki megtehette volna, nem kell mindig a sült galambra várni:)

    VálaszTörlés
  25. Ma végül orvoshoz fordultam a leforrázott ujjammal, mert nem tűnt úgy, hogy házi módszerekkel vissza tudnám fordítani a felhólyagosodást.
    Kb. úgy mentem a rendelőbe, mintha foghúzásra mennék. A recepción első kérdés, van időpontja? Nincs. Mondom mi a baj. Akkor ne ide jöjjön, hanem amoda. Elvillamosozom amoda, várok 2,5 órát, mire sorra kerülök, majd megkérdezik, hogy miért ide jöttem, miért nem a baleseti sebészetre, a recepción nem mondták?
    Na mindegy, túl vagyok rajta, szétkapták az ujjamat, bekenték valami élénk piros fertőtlenítővel, ami még mindig égeti a bőrömet. Vajon volt benne jód is? És vajon hány milligramm?:)
    Egyik kedves régi blogos társunk e-mailben ajánlotta a Lukács féle kék kenőcsöt. Van valakinek tapasztalata erről, hogy nyílt sebre mikortól lehet alkalmazni?

    VálaszTörlés
  26. 27. Paleolga,

    Már most kenheted vele, a macskámnak az átharapott fülére azt kellett kenni, csúnya seb volt.
    Én is használtam/használom, egy fél éve lefolyt körömágy gyulladás miatt.
    Most már csak biztonságérzet miatt, egy gombostűfejnyit naponta, de az ujjadra bőven használd,
    jól fog esni, fájdalomcsillapító hatású is.

    Én úgy tudom, csak állatorvosnál szerezhető be, 60 grammos 3600.- körül van (szerintem megéri, május óta azt a tubust használom // a lábköröm nehezen nő le :((( // ),
    ha be tudod kamuzni, hogy kutyád van, akkor veheted a nagyobb kiszerelésűt is.
    Nem tudom, menniyre lennének jó fejek, ha elmondanám, hogy én használom :S

    Jobbulást!

    VálaszTörlés
  27. 28. Vöröscic

    Köszi a tanácsot, de ugyanarról a kék kenőcsről beszélünk? Ezt a Lukácskrémek mintaboltjában lehet beszerezni: http://kekkenocs.hu/?Ha_segitseg_kell_.../Kek_kenocs

    VálaszTörlés
  28. Voltam az Aldib an akciós manduláért, és volt újra ehető héjú citrom, "csak" 1000 Ft/kg áron 40 dekás. Sajnos ez már olcsónak számítana akkor is ha vegyszerrel kezelt lenne a héj.

    VálaszTörlés
  29. Először én is így próbáltam rákeresni, de azt találtam, hogy az eredeti kék lukács kenőcsöt már nem forgalmazhatják szabadon,

    valami okból állatgyógyászati kategóriában lett bejegyezve,
    az valóban nem ez a tégelyes.

    Az összetételét nem látom,
    ami nekem van, világos acélkék, a csomagolásán (kék-fehér tubus) 3 fő hatóanyag van felsorolva,
    kétféle antibiotikum és egy gombaellenes hatóanyag.

    VálaszTörlés
  30. 24. Ildikó
    "... Az meg hogy milyen betegségeink vannak, te ne értékeld le, mert Szendi Gábor kiindulása a témában csakis ez volt/lehetett mindig is ..."

    Fogalmam sincs, hogy ezt miért írod.
    De hogy tovább gonoszkodjak, mert látom, hogy nagyon felpaprikázódtál, (fogalmam sincs, hogy miért) még annyit hozzáfűznék a témához, hogy a GAPS diétában, tehát a nyugati táplálkozástól a legdurvábban megbetegedő embertársainknál, az ajánlott ételek között szerepel egy csomó, amit a 14. hozzászólásban Macskacicó felsorolt, mint szaponint tartalmazó élelmiszer: hagyma, padlizsán, paradicsom, petrezselyem, fokhagyma, spárga, alma, spenót.

    Tehát én valakinek írok arról hogy 2 könyvben is nem ajánlott ételként írnak a quinoa magról és nekemjössz hagymát megvédeni, amiről nem is írtam, hogy nem ajánlott étel. Nyilván valami más gond is van a quinoa maggal, mint az, hogy szaponin van benne.

    Nem haragszol ha megkérlek, hogy ne válaszolj, mert nem érdekel ez a téma tovább és főleg nem ebben a hangnemben. Szia :-)

    VálaszTörlés
  31. joe 7.

    na ezt kipróbálom. ha éhgyomorra a taurin leviszi a vércukrot, akkor nekem megoldhatná a problémámat. csak reggel magas a vércukrom.

    VálaszTörlés
  32. 33. Kedves Rozcsika!

    Szia! Én azért kérdezhetek valamit :)?

    Ha a szaponin annyira irritáló, ahogy azt Robb Wolf-tól beidézted: "lyukakat fúr a mikrobolyhos sejtek sejthártyáján a bélben. A szaponinok annyira irritálóak az immunrendszer számára, hogy az oltóanyagkutatásban arra használják, hogy a szervezetből erős immunreakciót váltsanak ki."...",

    akkor Natasha Campbell hogyan ajánlhatja a GAPs-ban: "a nyugati táplálkozástól a legdurvábban megbetegedő embertársainknál, az ajánlott ételek között szerepel egy csomó..." ? Pláne a bélrendszer gyógyítására?
    Valakinek akkor még sincs igaza. Vagy Natasha Campbell nem olvas Robb Wolfot :)

    Abban teljesen igazad van, hogy "Nyilván valami más gond is van a quinoa maggal, mint az, hogy szaponin van benne."
    De mi? Magas a szénhidráttartalma,igaz, kb. mint a zabliszté. De a gesztenyeliszt, tápióka keményítő, nyílgyökérliszt szénhidráttartalma még magasabb, ezek mégis paleók.
    Fitinsav sok van benne? Az olajos magvakban még több.
    Lektinek? Az meg aztán annyi növényben meg húsban van, hogy azt elkerülni....szinte lehetetlenség.
    Nem is igazán gabona, hanem valami libatop vagy disznóparéjféle, ahogy elnéztem.
    Na mindegy, csak a tárgyilagosság kedvéért.


    VálaszTörlés
  33. 29.Paleolga
    Egyszer sikerült az ujjamból kb 3 mm mély kis darabot kivágni (megcsúszott a kés), a hús is látszott.
    Tiszta aloe vera géllel (iherb) bekentem és leragasztottam.Egy kicsit csíp (nagyon:), kb 1 hét alatt nyomtalanul, sebképződés nélkül benőtt az ujjam.Naponta többször vastagon kentem, állandóan be volt kötve (sebtapasz).
    Számomra nagy meglepetés volt hogy nyom nélkül elmúlt és benőtt a hiányzó ujj darabom.

    VálaszTörlés
  34. 18. smirgli:

    Ja bocs, csak most vettem észre, hogy írtál :). Teljesen igazad van.
    Azt csak viccből írtam, hogy "néhány paleós eszik almát, brokkolit, stb." naná, hogy eszik :).

    VálaszTörlés
  35. A tévedések elkerülése végett a quinoa puffasztott változata az amaránt.

    Nem gabona, és nagyon értékes növény, a vegetáriánusok régóta fogyasztják, többek közt azért, mert igen magas a fehérje tartalma, és ugyanakkor tartalmazza az összes aminosavat.

    http://www.vegetarianus.hu/irasok/gabonak/amarant.html

    fenyőfa

    VálaszTörlés
  36. Taurin tapasztalatok témában:

    A vitaltrend féle taurint próbáltam, 2, majd 3 grammot naponta.
    Ha tényleg sokáig nem ettem utána, akkor levitte a vércukrmat, de inkább az elején éreztem,
    lehet hogy később a szervezet hozzászokik vagy megtanulja hatékonyan kezelni,
    de 2-3 nap után egyáltalán nem éreztem azt a felállok és szédelgek hatást, ami tipikusan a vércukorszint leesésre jellemző,
    de az biztos, hogy odafigyelek rá, hogy kevés szénhidrátot egyek a taurin bevételkor, kis gyümölcsöt, gesztenyét, répát stb.
    Lehet, hogy az hat, lehet, hogy egyébként is elmúlik az iylen durva hatás.

    VálaszTörlés
  37. 38. fenyőfa
    Engem ez meglep: "a quinoa puffasztott változata az amaránt". Én láttam boltban quinoa-t, amarantot és ezeket puffasztva is külön-külön.

    VálaszTörlés
  38. Lili 40.

    A kettő ugyanaz, ahogy a krumpli is lehet burgonya, a padlizsán is török paradicsom, vagy vinetta :)

    fenyőfa

    VálaszTörlés
  39. A quinoa és az amarant két különböző dolog, bár nagyon hasonlítanak.
    Egyes paleós oldalak tiltják:
    http://thepaleolist.com/2012/12/10/is-quinoa-paleo/
    mások nem tudják eldönteni, hogy jó-e:

    http://www.marksdailyapple.com/keen-wah-what/#axzz3D5V7Nphr
    http://www.marksdailyapple.com/alternatives-to-grains-quinoa/#axzz3D5Tzk5c0

    Magasabb a fehérje tartalma, de a szénhidrát is, ráadásul lehet a fehérjéjében valami allergén, annak ellenére, hogy gluténmentes. A másik, ami miatt nem jó: a lektin és fitinsav tartalma.
    De én Macskacicónak adok igazat: vannak paleókonform alapanyagok, pl gesztenyeliszt, tápikóka, amik magasabb CH-tartalmúak. Az meg - fitátok szempontjából - egyenesen nevetséges, hogy maglisztekből süthetünk kenyeret, kinoából pedig nem. Lektin téren is Cicónak van igaza szerintem.
    Nekem nem hiányzik mondjuk, de a kenyerek sem, tehát nem látom értelmét, hogy fogyasszam. Viszont a többit sem. Inkább eszem sütőtököt, zölden és majd sárgán is, geszetenyét, édeskrumplit és főzőbanánt, ha hozzájutok, és ha nem jutok ezekhez hozzá, néha még inkább belefér rizs vagy krumpli is, de ezek sem igazán hiányoznak e pillanatban.

    VálaszTörlés
  40. 39. Vöröscic
    Pontosan miért ajánlatos a taurinnal együtt kevés szénhidrátot enni? És milyen hosszú időt kell hagyni a kettő között? Azért kérdezem, mert most próbálom ki a taurint.

    VálaszTörlés
  41. 36. laci.bp

    1 hét alatt elmúlt? Akkor nagyon jól gyógyulnak a sebeid. Biztosan belsőleg is rásegítettél vitaminokkal. Emlékszel még, hogy pontosan melyik aloe terméket használtad? Tegnap este elkezdtem a kék kenőcsöt használni.

    VálaszTörlés
  42. 43. MW,

    A taurin úgy segíti elő az izomtömeg növekedést, hogy (kicsit az inzulinhoz hasonlóan) a vérben lévő glükózt az izomszövetbe irányítja.
    Ennek lehet az az eredménye, hogy egy olyan ember, aki eleve kevés szénhidrátot eszik, megérzi a vércukorszint csökkenést, ami lehet kellemetlen.

    Ezért javasolt a taurinnal kb egyidőben enni szénhidrátot (fehérje is jó, mert abból is tud a szervezet glükózt előállítani), hogy amikor a szervezeted feldolgozza a taurint, legyen miből dolgoznia.

    Az időpont tetszőlegesen variálható egyénileg, mindenki másképp dolgozza fel kissé a bevitt tápanyagokat.
    Ki kell tapasztalni a részleteket.

    Ami biztos, ahogy már írták korábban, nem biztos, hogy jó ötlet éhgyomorra bevenni.

    VálaszTörlés
  43. 45 Vöröscic
    Ja, így már értem, én is így gondoltam. Csak amit írtál, úgy értelmeztem, hogy csak KEVÉS szénhidrátot ehetünk, amikor a taurint bevesszük, vagyis hogy korlátozni kell a CH-t :-)))

    VálaszTörlés
  44. 44.Paleolga
    Ezt a készítményt használom:
    http://www.iherb.com/Mill-Creek-99-Aloe-Vera-Gel-6-fl-oz-180-ml/6593#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=aloe%20vera%20gel&rc=2425&sr=null&ic=1
    Nagyon olcsó, nagyon sokáig elég.
    Nekem is meglepetés volt a gyors gyógyulás (vitamint is rendesen szedek:).
    Minden sebre, égésre, napozás utáni leégésre is jó.(gyakorlati tapasztalat)
    Kiváló herpeszre is, a megjelenéskor azonnal és utána is nagyon gyakran kell bekenni, szinte ki sem jön a seb.

    VálaszTörlés
  45. 42. MW:
    Egyetértek. Nekem is csak különlegesség az ilyesmi, ha egyáltalán. Pl. a felsoroltakat még soha nem is használtam (gesztenyeliszt, tápióka, nyílgyökérliszt). De nem vagyok ellenük, csak még nem kerültek sorra :)

    45. Vöröscic:

    Akkor lehet együtt enni a taurint rendesen az étkezéssel? Pl. amikor gyümölcsöt eszek reggelire? És ha fehérjét is eszek akkor, az nem baj, ugye? Pl. tojást.
    Köszi egyébként a jó tanácsokat, én is most próbálom majd ki, hála Rozcsikának, aki az epére javasolta.
    Köszi neked is Rozcsika :)

    47. laci.bp:

    Nagyon makacs és nagyszámú szemölcsre nem tudsz valamit :) vagy ez tán arra is jó? (egyik fiamnak).

    VálaszTörlés
  46. 47. laci.bp

    Köszi. Egyszer már kinéztem magamnak ezt, hogy megrendelem, de aztán elmaradt valahogy, mert gondoltam, hogy otthon van úgyis aloe vera növényem, de utazásnál tényleg praktikus lehet. Veszek én is egyet, hiszen nem vihetem mindenhová magammal a cserepes növényt:)

    VálaszTörlés
  47. Na hálistennek, az egyik gyerekemnek övömöre van . Állítólag fiatalon csak legyengült immunrendszer esetén jön ki, úgyhogy nem értem mi a francért történt ez. Még náthás se volt hónapok óta. A frász kitör, mert olyat olvastam, hogy a SM előhirnöke is lehet. Azt is olvasom, hogy sokáig elhúzódhat az idegfájdalom, erre tud valaki valami okosságot?

    VálaszTörlés
  48. 48 Macskacicó
    Sajnos (vagy szerencsére) ilyen tapasztalatom nincs.

    VálaszTörlés
  49. Kedves Vöröscic, ezt írtad nemrég:

    Ráadásul a látásomat is majdnem sikerült ezzel tönkretennem, évekig tartó uszoda kerüléssel és nagy mennyiségű A vitamin fogyasztással értem el azt, hogy ma már csak akkor veszem észre a látóteremben az üvegtesti homályokat (úszó, kukac és gömb formájú sejtszerű képletek), ha nagyon keveset alszom és érezhetően kialvatlan vagyok.
    Senkinek nem kívánom átélni, milyen az, amikor csak félhomályban képes létezni, mert bárhova néz, mindenhol elsősorban ilyenek töltik ki a látómezőjét :(

    Szinte hihetetlen, hogy végre van valaki, aki tudja, hogy mi ez, mert több orvosnál is jártam, és nem tudták megmondani.
    Tizenéves koromban kezdődött 1-2 szállal, és pár év alatt olyan sokat romlott az állapotom, hogy ma már "tele van" mindkét szemem (egyébként a látásom tökéletes lenne), és már zavar az olvasásban is.
    Nekem a klórhoz csak annyi közöm van, mint amennyit a vízzel megiszok. Biztos, hogy a klór a bűnös?
    Nem lehet ennek valami köze az egyre romló fül/fejzúgáshoz is? Neked nem volt?
    Nekem a paleó ellenére romlik a fej/fülzúgásom (nem tudom melyik zúg), pedig mindent szedek amit fentebb ajánlottatok, és a vérnyomásom, vérképem is rendben van. Nagyon szenvedek tőle.
    5-10.000 NE A-vitamin nem sok? Béta karotin is jó?
    Neked a paleótól múlt el ez a látászavar?? Akkor biztos, hogy kitartok. :)
    Janna

    VálaszTörlés
  50. 51. laci.bp:
    Azért köszönöm, és az aloe verás tippedet is, másra jól jöhet még.

    53. Vöröscic.
    Értem, köszi a választ, akkor eszem a kajával. A lizint de jó, hogy mondod, azt is akarok venni, pont a szemölcsös fiamnak, hátha segít belülről is, mert ugyanaz a vírus okozza (talán) a szemölcsök nagy részét is, mint a herpeszt (HPV), ha jól gondolom. Akkor majd nem fehérjével eszi.

    A tömény Lugolt már vagy egy hónapja kenegeti a szemölcseire, egyelőre elég kevés eredménnyel. Pedig jó ronda szegénynek, a kezein vannak, virít a barnásvörös foltoktól, mint egy kistigris.

    VálaszTörlés
  51. 52, Janna,

    Pontosan akkor tudtam csak beazonosítani, amikor találtam egy tökéletes szemléltető videót/animált képet, ami pontosan azt ábrázolta, amit láttam akkor.

    Ha nem közvetlenül csapból iszod, akkor van ideje elillanni belőle. Egy hipós/flóraszeptes takarításkor többet lehet belőle belélegezni :S

    Ettől függetlenül már évek óta nem iszunk csapvizet, nem csak a klór miatt.

    A béta karotin biztonságosabb, mert korlátlanul ehető, de táplálékkieg. nagyon drága, és nehéz megállapítani, mennyit együnk.
    Én a legolcsóbb A vitamint veszem (jóközérzet), a hét páratlan napjain eszem egy 10 000NE-set, a napi 5000 javasolthoz képest. Ennyi még jó, hogy ne legyen hámló a szájam körül a bőr, de nekem ennél kevesebb már érezhetően kellemetlen (jobban fárad a szemem pl.).

    A fülzúgással én nem igazán tudok mit kezdeni, mert szinte egész nap van valami elég hangos zaj, ami miatt ritkán veszem észre, még az is lehet, hogy pont attól van :(

    Még azt nem mondhatom, hogy elmúlt, de alig zavaró mennyiségűre és minőségűre csökkent,
    részben a paleo miatt (saját feltételezésem, hogy kezdődő cukorbetegség előtt állhattam mikor elkezdtem, ezért szigorúan veszem pl azt is, hogy amilyen gyümölcsöt meg tudok enni nyersen bélpanaszok nélkül, azt nem főzöm/sütöm és így is mérsékelten eszem őket)
    A jól megválogatott vitaminok és táplálékkiegészítők is sokat segítettek, mivel tudtam, hogy egyoldalúan táplálkozom (amikor a paleót elkezdtük, elég rossz anyagi helyzetben voltunk, így nem pótoltunk semmit, csak elhagytunk mindenet, ami ugye tiltott), de egy kb 10ezer forintból már minőségi és megfelelő mennyiségű vitamin ellátást lehet havonta kihozni (és ebben benne van az A,B komplex, C, D,E, K vitaminokon kívül a halolaj , ligetszépe/menzesz/, és napi kb 4 gramm magnézium citrát),.

    Ez nyilván nem szükséges mindenkinek, de egy ilyen állapotban ami ennyire meghatározza a mindennapokat, ha kivitelezhető, akkor mindent ami gyulladáscsökkentő hatású, érdemes bevetni.

    Ezen kívül tehát a napi testmozgást is (ami fokozatos legyen és ne megerőltető),
    és ajánlom a buteyko módszert is, abból az alap légzőgyakorlatnak is van komoly gyulladáscsökkentő hatása.
    Még paleo előtt 30%-os csökkenést tudtam vele elérni a gyógyszerhasználatban.
    Ha nem ismered, itt nagyon sok infót találsz hozzá:
    http://www.normalbreathing.com/

    Én ezt a paleo tökéletes kiegészítéseként tekintem, sőt, ha alaposabban beleássa magát az ember, a paleo táplálkozási elvek beleilleszthetők a buteyko módszernek abba az elvébe, amelynek lényege,hogy kerüljük az allergéneket.
    Kicsit tág értelmezés, de nekem szimpatikus.

    VálaszTörlés
  52. Macskacicó

    Esetleg ez?

    http://www.george-eby-research.com/html/herpes.html

    VálaszTörlés
  53. Nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre a HPV-ellenes védőoltásról. Jövő hétfőig kell nyilatkozni a szülőknek, kérik-e a 12-13 éves lányaik ingyenes beoltását az iskolában. A családomban van érintett gyerek.

    VálaszTörlés
  54. 58 Nt
    Gábor írásait olvastad erről?
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/fiatalkori-human-papiloma-virus-elleni-oltas-kritikaja.htm
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/hpv-gardasil-cervarix.php

    VálaszTörlés
  55. 50. Kriszta
    Nem kell ahhoz náthásnak lenni, hogy az embernek legyengüljön az immunrendszere. Erős fizikai megterheléstől is legyengül. Nekiálltam edzetlenül Insanityzni, 3 nap után jött a herpesz.
    Lizint C vitaminnal mindenképp adjál neki, ártani akkor sem árt, ha esetleg arra a fajtára nem használ. Felnőttnek 2x500mg mehet, nem tudom, mekkora a gyerek. Jobb porban venni, egyrészt olcsóbb, másrészt ló tabletták, nekem is alig akar lemenni.

    VálaszTörlés
  56. 59. Kriszta

    Olvastam, köszönöm, de ezekben a cikkekben nem foglal olyan határozottan állást a dolog ellen, hogy a kislány szüleit meggyőzze. Nekik valami még ijesztőbb kell ahhoz, hogy elbizonytalanodjanak, ezért keresek további ellenérveket ill. véleményeket.

    VálaszTörlés
  57. 61. Nt
    Neil Z. Miller: Védőoltások. Akinek ez után nem megy el a kedve az összes védőoltástól ...

    VálaszTörlés
  58. Andrea, köszi szépen. Veszek lizint. A gyerek 25 éves :-). Azt hogy nem volt náthás se, úgy értettem, hogy ha ennyire gyenge az immunrendszerre akkor csak lett volna valami más baja is, valami hétköznapi. Azt mondta neki az orvosnő, hogy az övsömörnek leginkább 50 fele szabadna kijönni, de újabban egyre több fiatalnál jön és nem tudják miért. Mondjuk gyúrni jár, de régóta, rendszeresen és állítólag nem viszi túlzásba.

    VálaszTörlés
  59. 53. vöröscic
    Jódból a hivatalos ajánlás 150 mikrogramm. Az 1,5 milligramm már 1500 mikrogramm lenne. Tehát akkor 6000 mikrogrammot szedsz most? És az hány kapszula?

    54. Macskacicó
    Szerintem nem érdemes Lugollal kísérletezni szemölcsre, ha van hatékonyabb is. Annak idején aznén gyerekeimnek a Verrumal nevű folyadékmvitte le. Nagyon ütős ecsetelő, csak következetesen kell alkalmazni. Sajnos, receptre adják.

    VálaszTörlés
  60. Nekem ajakherpeszre az vált be, hogy Zovirax krém mellett szedek a kertben vérehulló fecskefüvet, kicsit megnyitom a herpest, mint egy pattanást, és jól bedörzsölöm vele éjszakára. A növény szárában levő sárga folyadékkal. Reggelre el szokott múlni. De lehet Epavir kapszulát is szedni mellé, abban is lizin van.

    VálaszTörlés
  61. 56. Vöröscic:

    Igen, valamit tudtam én is a 2 fajtáról, csak nem ilyen pontosan :). Köszönöm, na mindegy, azért a lizin nem árt neki, úgyis jár kondiba.
    Én is gondoltam, hogy ehetne nagyobb adag jódot, te szedsz az alga mellé külön szelént, cinket, stb., amit a Lugol-szedők?
    "belsőleg sokkal jobb eredményeket lehet elérni, mint kenegetéssel" -szó szerint ezt mondtam én is tegnap, csak az apja ragaszkodik a külső kencékhez. Szörnyű! :)

    A lizin is egy aminosav, azt miért nem lehet fehérjével enni? Csak úgy elmélkedem, elhiszem neked, látom, képben vagy ilyen téren :)
    (OFF : nekem van egy vörös cicám, kis kandúr :)

    57. Kriszta:
    Köszi, de ez nem inkább herpeszre való? az nincs neki.

    64.MW: Sajnos a Verrumal, vérehulló fecskefű, meg még vagy hat sorba kipróbált másféle kence mit sem ért neki :(. szóval ez nem volt hatékonyabb. Csak szemölcs van, herpesz nincs.
    Meg attól tartok, még ha időlegesen el is múlik ezektől a kencéktől, kiújul állandóan, ha belsőleg nincs kezelve.

    VálaszTörlés
  62. 64, MW,

    Lehet,hogy félreérthető volt, én algából eszem annyit. Különböző jódtartalmúek, van, amelyikből a napi ajánlott mennyiség 0,3 gramm. Nem tudom, ez mennyi jódnak felel meg, én wakame algát eszem, amire azt írták, hogy naponta 1,5 gramm ajánlott belőle.
    Nem kapszulázom, levesbe áztatom, kellemes halíze van :)


    66. Macskacicó,

    Nem szedek mellé semmit, egyszer roszul lettem egy centrum tablettától, és egyébként sem találtam semmi nagyon meggyőzőt, ami miatt nyomelemeket vagy ásványi anyagokat szednék külön (kivéve a magnéziumot).
    Egyszer próbáltam paradiót, mert az magas szeléntartalmú, de erősen allergiás lettem tőle (pár hónapja, a napi 1-2 szemtől), így elajándékoztam.
    Cinket kipróbáltam a fájdalams menzesz miatt, de több hónapi kísérletezés után kénytelen voltam leállni vele, mert következetesen akkor volt elviselhetetlen, amikor azt ettem pont a fájdalom csökkentéséért :S
    Még egy kivételként sanct bernhard vasat eszem havonta 5-6 napig.

    Végül is biztonságosabb a kenőcs, csak éppen a helyi kezelésen kívül nem jó másra :)
    Pl. a bőrgomba sem attól van, hogy elkapjuk sajnos :(
    Úgy könnyű lenne kikezelni, de mindig van mögötte valami immungyengítő tényező.

    Hű, már nem emlékszem, hol olvastam ezt, talán az az oka, hogy az arginin is megtalálható a húsokban és az csökkenti a hatását?Nem vagyok benne biztos, az is lehet ,hogy nem magyar forrásból olvastam,
    mindenesetre ez nálam bevált, mert azóta nem jött ki egyszer sem herpesz, pedig néha kevésbé ügyelek a higénére (annak idején a szemészeten hangsúlyozták, hogy soha ne nyúljak a szememhez, ha tiszta a kezem, akkor se dörzsöljem, néha nem könnyű, ha allergia miatt viszket).

    :) Nekem is van egy vörös fehér kandúrom, ő már nem kicsi, 11 éves.

    VálaszTörlés
  63. 67. Vöröscic:

    Köszi, ez jó hír, hogy még kiegészítők nélkül is ilyen jól működik az alga.
    Nagyon érzékeny a szervezeted, az biztos. Én akármit veszek be (vitamin, étrendkiegészítő) semmitől nem érzek semmit (rosszat).
    Egyetlen negatív mellékhatásuk van: nem érzek pozitív hatást. :D, XD.

    Köszi, hát egyre jobban megerősítesz abban, hogy belsőleg kell ezt főleg megoldani.
    Aha, szóval az arginin csökkentheti a lizin hatását, értem. Végül is mindegy, csak kíváncsiskodtam.

    (Off: mindig is vöröscic-et szerettem volna :), végre van, ez most egy éves, és körbe-vöröscsíkos a farka is:)

    VálaszTörlés
  64. Paleolga 69:
    Kicsit olcsóbb, viszont a menüben nincs desszert. És nem részletezik az összetevőket az egyes kajáknál, bár asszem, a Gastroyalnál is csak a kész kaja címkéjén vannak felsorolva.

    VálaszTörlés
  65. Rozcsi, Kriszta:
    Vegyes megítélésű, "szürke zónás" növényi hatóanyagok fölhasználásáról volt szó és egy detoxifikáló tervben lévő detox készítményről.

    Cicó/MW:
    A vérehulló fecskefű nem tudtam, hogy herpeszre is jó, de viszont szemölcsre is az a legjobb! Legjobb ha esőzés után szeded, azaz letörsz pár virág alatti lágy szárat és a kifolyó sárga nedvvel beecseteled a szemölcsöt. Naponta min.1x, de jobb 2-3x (persze nem csak esőzés után jó, csak akkor még jobb, mert több a nedv). Max 1hétig így napont min.1x ecsetelgetni és nyomtalanul eltűnik. Addig viszont csúnya barna lesz, ahol kenegeted. A kapható vérehulló fecskefű tinktúrák viszont semmit nem érnek, csak a friss nedve frissen ecsetelve.

    VálaszTörlés
  66. Elfelejtettem aláírni: Joe

    VálaszTörlés
  67. 68. Macskacicó

    Megtaláltam a magyarázatot, hogy miért nem eszem hússal a lizint.
    Kicsit komplikált, annyira megszoktam, hogy már végig sem gondolom azóta.

    1.: több helyen olvastam, hogy aki sok fehérjét/húst eszik, annál a herpesz gyakoribb lehet (én akkor tényleg jó sok fehérjét ettem napi szinten, amikor gyakoribbá vált)
    2.: a húsokban van arginin, amiről itt azt írják, hogy elősegítheti a herpesz kitörését:
    http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=154
    3. ugyanitt megírják a jó arányt, ahogy a lizint az argininnel érdemes kombinálni,
    de akkor már inkább levontam a következtetést, hogy elég, ha odafigyelek, hogy amikor a lizint beveszem, akkor ne egyek mellé húst (és tojást se)
    Úgysem eszem külön arginint, mert nem testépítéshez kell.

    (off: aranyos lehet :) az enyémnek olyan halszálkásan csíkos a farka, az alján halványak/eltűnnek, ettől olyan, mintha egy halszálha alakú minta alapján lennének rajta vörös csíkok :))) )

    VálaszTörlés
  68. Vírusos szemölcs (mifelénk tyúkseggnek hívják :-):
    Nekem is volt belőle vagy 15 a kezeimen, amiket hiába kenegettem a vérhulló fecskefűvel (van 1 csomó a környékünkön és az udvaron is), nem használt, az egyébként se marad meg rajta, hamar lefolyik, ellentétben a sűrűbb patikai szerekkel.
    Bőrgyógyászaton leégették őket (fagyasztásos érzéstelenítés után), nem újultak ki, azóta sincs egy se. Egy volt a körömágy közelében, azt nem merték kezelni, de a Verra-med nevű ecsetelővel kenegetve az is szépen eltűnt.

    VálaszTörlés
  69. 71. Joe:
    Köszi, csinálta a vérehulló kúrát intenzíven(talán nem eléggé?), nulla eredménnyel.

    72.Vöröscic: Köszi a magyarázatot!

    73. Smirgli:
    Hát ez az, akinek nagyon makacs, jobb a leégetés, de nem akarják neki a világért sem, már több helyre is elment.
    A Verra-Medet még nem próbálta :D, köszi a tippet. Duofilmet írtak föl most neki, ez is elég erős állítólag.

    VálaszTörlés
  70. Szemölcs:
    Szerintem többfajta van, pl az a futószemölcs, amit uszodában lehet kapni, és gyorsan terjed. Nekem vagy 25 éve van egy csúnya nagy az ujjamon, szülés után jött elő, és nem akar semmitől elmúlni! Inkább még terjed is. Van, amitől szinte láthatatlanra csökken, de amikor abbahgyaom a kezelését, újra előjön. Lehet, hogy nem vagyok elég következetes, kenni kéne, amíg írmagja sem marad. Na, erre írtam, hogy eddig a leghatékonyabb a Verrumal volt, ami egy erős koncentrációjú szalicilsav, de sajnos, csak receptre lehet szerezni. Nekem ezért nem múlt még el. Szereztem, elhasználtam, visszanőtt, nem volt, aki felírja. A vérehulló fecskefű - a tinktúráról ne is beszéljünk, az a nullával egyenlő - , az igazi, mármint a növény, ez futószemölcsökre bizonyára jó, de makacsra nem volt elég nekem. Herpeszre vagy akár pattanásra viszont kiváló - vírusölő, ez lehet a háttere. Egyszóval, a szemölcs problematika mindegyiknél egyéni, változó. Macskacicó, én azt javasolom mégis, hogy naponta 2x kenje Verrumallal, esetleg még mással is. A teteje biztos, hogy el fog halni, áztatni kell, majd száradás után lereszelni, és újra bekenni. Tuti, hogy ha elég sokáig csinálja, el fog múlni! És mellette szedni érdemes a lizint vagy az Epavir kapszulát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy vmi Verrumalhoz hasonló koncentrációjót - lehet, hogy ez a Duofilm is jó, vagby a verra-Med, nem ismerem őket. Ezek receptre kapható dolgok?

      Törlés
  71. MW: köszi, igen, akkor neked sem futószemölcsöd van. Ezek biztos enyhébb esetek.
    Most a Lugol után ki fogjuk próbálni a Duofilmet, ez recept nélkül kapható, szalicilsav és tejsav keveréke, ha jól emlékszem, elég maró, durva hatásúak, de hát ha ez kell :( csak nagyon kell vigyázni, csak a szemölcsre menjen, mert felmarja, begyullasztja, ha a bőrön máshová is kerül.
    Utána jöhet a Verra-Med. Szedett valami erős, antivirális gyógyszert, Isoprinosine nevűt, de ez nem mulasztja el, csak megakadályozza, hogy még több jöjjön ki (a meglévő kb.8-9 mellé :().
    A Verra-Med vényköteles.

    VálaszTörlés
  72. Cicó/MW

    Hm. Pedig pont a nagy makacs szemölcsökre gondolom jónak, a friss vérehullót. Nekem olyan 15éve a kézemen (ujjaimon) volt pár, egyre több. Semmi nem volt rá jó. Majd elkezdtem naponta többször kenegetni, mindig, amikor kimentem a kertbe és bárhol amikor láttam egy vérehullót és ettől végre elmúlt kb 4-5 nap alatt. Azóta sokaknak ajánlottam már ugyan így ilyen nagy makacs szemölcsre és eddig mindig működött és nem jött vissza. 4 emberen (magammal együtt) összesen kb tucatnyi szemölcs esetében biztos hatásos volt. Hatástalanságról még kaptam visszajelzést. Most meg mindjárt 2-t is...hmm
    És naponta 1x vagy többször kenegettétek? Megszakítás nélkül min.4-5napig?

    VálaszTörlés
  73. Rozcsika 79:
    De akkor miért nem sajtot eszel? A tejben és a többi tejtermékben a sajtokhoz képest sokkal kevesebb Ca van...

    VálaszTörlés
  74. Joe
    Igazad van, nem tartósan kenegettem a fecskefűvel, valszeg azért, mert olyan csúnya, és mindig menni kellett vhová. Szerintem a kitartás a lényeg, egy bőrgyógyász mondta is egyszer, hogy rendületlenül kenni kell, még a végén is, amikor pedig már eltűnt, mert a gyökere a gáz.

    Rozcsika
    Egyet értek. Des-nek főleg a tej okoz tüneteket, ezért azt ostorozza, nekem pl főleg a glutén, egy cukorbeteg fogadom, hogy nem lenne olyan megengedő a burgonyával, rizzsel... Ez mindenkinél egyéni, hogy mi a mumus. Gyanítom, hogy esetleg a durva jódhiány is a tej elhagyásával következett be, meg persze, mióta figyel mindenki, hogy ne legyen ipari só, ételízesítők stb, amik mind jódot is tartalmaznak.
    Az én pajzsmirigy betegségem a paleo 5 éve alatt vált tünetmentesből valódivá, és most, a jód hatására tünetmentessé. Lehet, hogy ez simán véletlen egybeesés, de azért azon töprengek, nincs-e valami összefüggés, mert ugye, megszorításokat tettünk, de jódpótlásra nem gondolt senki, mintha ez nem is létezne. Volt itt D-vitamin, K-vitamin, stb, de ajód még most is mostohagyerek vagy szélsőség

    VálaszTörlés
  75. 78. Joe:

    Lehet, hogy igazad van, kenegette, de ki tudja pontosan, elégszer kente-e egy nap, néha elfelejtette, vagy csak egyszer kente, azt én is olvastam többektől fórumokon, hogy nagyon intenzíven és kitartóan kell kenni, csak akkor használ a vérehulló,(meg hát általában a többi kence is). Pedig nekünk van még a kertben is, a tyúkokkal etetem, nagyon szeretik.
    Ha nekem lenne, biztos megszállottan kenném :D. De még soha nem volt.

    VálaszTörlés
  76. 81. MW
    Igen, igazad van, ráadásul ez a youtube-os video olyan szenzációhajhász stílusban készült, folyton a koleszterint meg a telített zsírokat szapulta, mintha ez lenne a legnagyobb mumus.

    VálaszTörlés
  77. 80. Smirgli
    Természetesen ettem azokat, amitől a csontépülést várjuk, csontos húsleves, Life Extension Super K complex, D vit, Mg, sok sajt, annak ellenére, hogy autoimmun betegnek számítok. Sőt most már felrúgtam azt a szabályomat is, hogy csak kemény sajtot egyek. Az arcom tisztasága vezet, amíg szép a bőröm addig ehetőnek ítélem az adott sajtot. Ha aznap nincs elég Ca, akkor Ca-citrát+Mag-citrát tablettát veszek be. Ennek ellenére szemmel látható a romlás folyamata.

    VálaszTörlés
  78. Macskacicó
    Szerintem napi 2x elég kenni, reggel, este, mert idő kell, hogy lemarja a legfelső réteget. Utána áztatás, megkeményedés után reszelés, újra kenés - kinek van erre ideje, ha nem egész nap otthon van? :-) Szerintem a tömény szalicilsav olyanokra a legjobb, amik jól bekeményedtek, hogy a felső, kemény réteget leoldja. A fecskefű azt a megkeményedett bőrt talán nem oldja le, de amikor már konkrétan a szemölcs sejtjeihez jut, akkor jó lehet.


    Rozcsika

    Ráadásul ott vannak a különböző egyéb protokollok, paleón belül is, pl az autoimmun, ami további megszorításokat jelent, néha már egészen durván. Ki tudja, mi mindenttől elesünk amellett, hogy ezeket a káros anyagokat kizárjuk? Amről tudunk, azokat táplálékkiegészítőkkel pótolhatjuk persze, de a múltban egy csomó dologról nem tudtunk, és most is lehet ilyen. Pl évekig szedtük a D-vitamint, azután egyszer csak előjön, hogy K-vitamin nélkül calcium-lerakódást okzhat az erekben. Ettük a jódszegény ételeket, mert ugye, hiába van paleóban, hogy lehet enni tengeri dolgokat, előírva nem volt, és mindenki úgy gondolta, jó az a csirkemell meg marhaszelet is húsnak. Csak kevés embernek van gusztusa belsőségekre, agyra meg inakra. Ezt is csak most, szűkebb körben Denise Minger óta tágabb paleós körökben Joe előadása óta tudjuk, hogy a belsőségek, tengeri herkentyűk milyen fontosak lennének. Nem viszünk be étellel jódot, taurint, ki tudja, mit nem még...
    Nekem egy ponton túl a tápkiegészítők is kivágják a biztosítékot, bár azt vallom, nem a diétás megszorítások miatt kell őket szedni, mert bármilyen étrend mellett kell bizonyos supplementeket szedni, hacsak nem élünk tenger mellett, és nem eszünk hagyományosan. Mert ez is nyugati kaja, amin mi paleósok élünk, hiába...

    VálaszTörlés
  79. Kedves Szendi Úr!

    Régóta érlelődik a levelem megírása de kétségeim voltak melyik topikba is küldhetnék egy "mindenes" témàjú levelet, ezért így és itt próbálom tömöríteni a mondanivalóm.
    31éves nő vagyok, az àllamokban élek 4éve. Magyarországon felnőve mindenféle allergiát megéltem, de a legdurvább az Augusztustól Októberig tartó parlagfű allergiám volt, és nem egyszer kötöttem ki légszomjjal az ügyeleten ételallergia miatt (zeller, dió, dinnye...). A pollen allergia eltűnt mióta itt élek, de 3éve történt hogy ekcéma jött a tenyeremre, ami roppant idegesített mert ez már állandó tünete volt valaminek. A bőrdokim erősebbnél erősebb szteroidos krémeket javasolt használni, de inkább ártott mint hasznàlt. 1évig szenvedtem vele, aztán elkezdtem kutakodni...és ide, Önhöz és a paleo mozgalomhoz vezetett a keresgélés! A jókedvű, vidám társasághoz aki rengeteg hasznos, segítő információt tesz közzé, és végre friss, új szemszögből néz mindenre. Amit pedig Ön tesz az emberekért az a mai világban egy csoda! Szeretném ha tudná hogy itt is sokan hálásak Önnek a gyógyulásukért az Ön könyvei és a Paleo életmód által!
    Vissza hozzám: 2éve kezdtem el paleózni. Az ekcémám 1HÉT alatt eltűnt!!!! Úgy sejtem a glutén elhagyása miatt.A súlyom visszaesett az ideálisra (65-ről 61-re a 168cm-hez),a K2 vitamin bevezetésével jelentősen javult az amúgy műtétre váró kidudorodó visszerem, a vitamin ajánlásokat alkalmazva visszakaptam az energiám, és egy új, magabiztosabb életérzésem van!:) A férjem nagyon jó társ ebben, Ő is paleózik, 12kg-tól szabadult meg, és szintén egy energiabomba!
    Most babát szeretnénk, amivel kapcsolatban rengeteg kérdésem lenne, de megpróbálom csak a legfontosabbakkal rabolni az idejét!:)
    -Lesz e Paleo-baba témájú könyv?
    -A vitamin adagom már másfél éve a következőkből áll;
    A vitamin 5000ne,
    B complex 100mg,
    E vitamin 400ne,
    Mg 1000mg,
    D3 15000ne,
    CoQ10 100mg,
    C vitamin 3000mg,
    K2 vitamin 100mg,
    Taurin 500 mg,
    Halolaj 2000mg,
    Calcium 1000mg,
    Zink 15mg,
    Chromium 200mg,
    Selenium 20mcg,
    DHEA 25mg,
    jód reggel és este 16csepp(800mcg),
    ligetszépe kapszula 500mg.
    Nagyon érdekelne a véleménye hogy ezeket terhesség alatt is szedhetem e így, vagy már most is túlzásba estem e valamivel?
    Juj, csak hosszúra sikerült így is a mondókám, de remélem nem untattam nagyon.
    Köszönöm az idejét, és ha helyreigazítana egy válasszal nagyon örülnék!
    Mégegyszer had emlékeztessem rá mennyire, és mennyien hálásak vagyunk az Ön munkásságáért, és köszönjük a könyvekbe foglalt egészséget is!:)


    Sok szeretettel;
    Szilágyi Nikolett

    VálaszTörlés
  80. 86. SziNiki
    szengab@tenyek-tevhitek.hu e-mail-re is elküldhetnéd ezt és akkor a Gyógyulástörténetek között szerepelhetne. :-) És választ is előbb kapsz talán, Gábor most könyvet ír, szerintem nem nagyon tud blogot olvasni. Azért kezdtünk mi, a 4-5 éve paleózók, válaszolgatni, hogy segítsünk Gábornak ha tudjuk a választ, aztán ha nem jót írtunk, akkor Szengab kijavította a választ. Most már nem vagyok biztos, hogy ráér erre a blog-felügyeletre.

    VálaszTörlés
  81. 62. Rozcsika

    Köszönöm a tippet! Nagyon komoly könyv.

    VálaszTörlés
  82. Koszonom, akkor kuldom oda!:) Szep napot mindenkinek!

    VálaszTörlés
  83. Sziasztok, tud valaki ajánlani tüdőgyógyászt, akihez asztmás gyerek leleteit elvihetném másodvéleményért? Egy hörgőgyulladás után most állapították meg nála az asztmát és különféle allergiákat, és Symbicort inhalálót írtak fel, ami a leírása alapján nekem elég erős gyógyszernek tűnik (kortikoszteroid), bár nem értek hozzá, de szeretnék még más szakvéleményt is meghallgatni, mielőtt beszedetem. Előre is nagyon köszi!

    VálaszTörlés
  84. Vöröscic,
    köszi a választ. Azt hiszem kitartok a paleóban, már csak azért is, mert ma újabb gyógyulást vettem észre.
    Évek óta a bal szememmel zöldesen láttam a falat (semmilyen hályogom nem volt), és ma este vettem észre, hogy ez eltűnt, és mindkét szememmel ugyanazokat a színeket látom. Ez nekem kész csoda.
    Veszek én is A-vitamint a "szöszökre", kíváncsi vagyok... :-)
    Janna

    VálaszTörlés
  85. 90. Köbüki
    Dr Baktai György szakmailag kiemelkedő gyermek pulmonológus. Azt nem állítom, hogy nem gyógyszercentrikus,m ert bizonyára az.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Innen nem tudok linkelni, de talán a svábhegyi gyermekgyógyintézetben van, legalábbis régen a svábhegyen dolgozott, a kórházat megszüntették, de mintha lenne valami új intézmény. Allergológus is, egyébként.

      Törlés
  86. 90. Köbüki,

    a Symbicort valóban az egyik legerősebb asztma gyógyszer, én évekig szenvedtem azzal, hogy elhagyhassam, mert nagyon durva pszichés mellékhatásai voltak (ok nélküli éjszakai halálfélelelm, agresszió, pánikrohamok, megváltozott viselkedés).

    Annyit tudok mondani, hogy Tavaly május elején kezdtem paleo szerint étkezni, de szigorúan, semmi kis kompromisszum vagy bűnözés,
    és ma pontosan egy éve használtam utoljára a Symbicort _forte_ inhalátort (amit addig 24 óránként minimum kellett).

    Ennyi.

    VálaszTörlés
  87. Sziasztok, egy kérdésem lenne. Tudtok e valamit, az oxalát érzékenységről?
    Nagyon régóta kutatok magam miatt, mert a terhesség után, összeomlott az egészségi állapotom. Akkor kezdtem paleózni, ez 3 évvel ezelőtt volt. Azóta leginkább paleo-ketogén étrenden vagyok. Aztán a paleóval sok minden elmúlt és sok minden előjött. Egy fel nem ismert Lyme kór is hozzásegített nagyon a romláshoz..Nagyon durva hisztaminintoleranciám van, az ezzel együttjáró omega6 érzékenységgel, FODMAP érzékenység, acitil-szalicilsav érzékenység..Éés még így is volt olyan tünetem, amit nem tudtam megmagyarázni. Aztán kaptam egy tippet a gapsdiéta csoportban a facebookon, az oxalátokról. Tud erről valaki valamit? http://www.greatplainslaboratory.com/home/eng/oxalates.asp#food-list
    http://www.merckmanuals.com/professional/musculoskeletal_and_connective_tissue_disorders/crystal-induced_arthritides/basic_ca_phosphate_and_calcium_oxalate_crystal_deposition_diseases.html

    Itt van két link, ha valakit érdekel, amit kaptam
    köszi és üdv mindenkinek

    VálaszTörlés
  88. 94. frogpocket

    Hasonló cipőben járok.
    Nekem akkor kezdtek előjönni a hisztamin- glutamát- fodmap stb érzékenység tünetei, amikor a szteroidos gyógyszer maradványai kiürültek a szervezetemből.
    Most grapefruitmag kivonattal kordában tudom tartani, meg azzal, hogy odafigyelek még paleón belül is, hogy mit eszem,
    de ki fogom próbálni a borsmentaolajat, mert van egy olyan érzésem, hogy elhúzódó fertőzés lehet.
    Egy próbát megér, aztán utána gondolkodom, ha nem válik be, hogy hogyan tovább.

    Még a menzeszemmel vannak azóta problémák, szóval a hormonjaimnak is helyre kell jönnie, de azt remélem, hogy az már magától helyreáll egy idő után.
    Hátha több év gyógyszerzés nem tette teljesen taccsra.

    VálaszTörlés
  89. 94. frogpocket
    Ezek az érzékenységek és a korábban fel nem ismert Lyme-kór hogyan, milyen vizsgálattal derültek ki?

    VálaszTörlés
  90. A lyme-kór 8 hónap után derült ki idén júniusban, tavaly volt bennem egy rakat kullancs, csak a hisztaminintolerancia miatt nekem még egy szúnyogcsípés is iszonyat vörös és bedagad, így a kullancscsípés nem tűnt fel. Meg nem is lett olyan kerek foltom, ami szokásos. Aztán olvastam egy cikket a késői tünetekről amikor az idegrendszert már megtámadja a kór és elkocogtam a dokkihoz és mondtam, hogy ezt nagyon gyorsan nézzük meg. Egy egyszerű vérvétel volt. Ott mondták, hogy már régóta húzom. A többi érzékenységet, meg csak én kutattam ki, hisztamintesztem volt, de alig mutatott ki valamit (allergiateszt formájában), holott a legdurvább tüneteim vannak. Antihisztamint meg nem tudok szedni, mert az összes mellékhatását produkálom. Több vizsgálaton nem voltam, mert nincs rá lehetőségem. Ausztriában lakom és itt még akkor is különösen néznek rám, ha megemlítem a hisztaminintoleranciát, vagy azt, hogy nem eszem kenyeret..A paleoról meg halvány fogalmuk sincs.
    Vöröscic: a borsmentaolajjal mit akarsz kipróbálni? Én tolom a gyerekkel is az illóolajat, elég jó eredményekkel.
    Nekem a menszez téma, az nagyon gáz, nem is a menszez, hanem a peteérés, ultrabrutál fájdalmakkal jár.

    VálaszTörlés
  91. 93 Vöröscic
    Köszönöm szépen a választ! Sajnos nem tudom rákényszeríteni a paleót a családra, nálunk egyedül csinálom, és én hiába javultam sokat, egyrészt nem voltam látványosan beteg, másrészt maradtak is jócskán tüneteim, szóval a példám nem versenyképes a kelt tésztákkal. Sok étkezést sikerül a gyerekeknél úgy-ahogy paleósítani, de ez messze nem elég. Talán majd ha a fiam nagyobb lesz, saját elhatározásából csinálni fogja, mindenesetre nagyon biztató a te tapasztalatod. Első körben nálunk marad a levegőtisztító, a barlangterápia, a Buteyko-tanfolyam, ezekkel talán sikerül elkerülni a szteroidot.

    Buteyko-val kapcsolatban kérdezném attól, aki ismeri (itt a blogon találkoztam vele), hogy szükséges a tanfolyam, aminek elég borsos az ára, vagy elsajátítható önállóan is?

    VálaszTörlés
  92. 98. Köbüki
    Lehet, hogy elég lenne a tejnélküliség is allergiánál. A Koko kókusztej már van a DM-ben is, Biobarát bioboltban még olcsóbb, annak nincs semmi mellékíze.

    VálaszTörlés
  93. Rendeltem az Iherben pár dolgot. Volt némi kedvezményem, úgyhogy belekalkuláltam azt is. Meg is jött a csomag Magyarországra, de a dobozra csak a nagy végösszeget írta rá az iherb, nem pedig a kedvezménnyel csökkentettet, ami így persze több volt a vám/áfamentes határnál. Úgyhogy elakadt a küldemény a ferihegyi vámraktárban. Jól beparáztatott a posta, amikor egy ajánlott levelet küldött, amiben vámolással kapcsolatos kérdéseket küldött, hogy töltsemkiazzonal és küldjem vissza. Meg mellékeljem a megrendelést. Kitölttöttem, elküldtem, és két nap múlva végülis szerencsésen megkaptam a cuccot minden egyéb macera nélkül. Ti jártatok már így? Eddig az Iherb mindig a valódi kifizetett végösszeget írta rá a dobozokra.

    VálaszTörlés
  94. 101. Kistörpe
    Milyen összeg szerepelt a csomagon ?

    VálaszTörlés
  95. Én jártam így, és én is megúsztam a vámot. Év végén volt olyan, hogy bizonyos százalék visszajárt a vásárlások után, és nekem is az eredeti árat írták rá. Szerintem akkor írják rá a fizetett árat, ha az áru van akciózva . Én is nagyon elszomorodtam, hogy amit nyertem a kedvezménnyel azt elviszio a vám, de nem.

    VálaszTörlés
  96. Hasonlóan jártam már én is. Beparáztatott a posta a számla kérésével, azt hittem, hogy jól megvámoltatnak, aztán végül mégsem.

    VálaszTörlés
  97. Ilyen esetben nem vámot kell fizetni, hanem ÁFA-t. Azt hiszem 150€ a határ. Én is jártam már így. Egyszer kellett fizetnem, akkor túlléptem a 60$-t is. Valami kétezer körül kellett ráfizetnem.

    VálaszTörlés
  98. 105. Tóth I.

    Biztos hogy nem 150 a határ, sajnos pontosan én sem tudom (csak bosszankodom), de más összeget kell fizetni 80 dollár (5-6000 körül) és mást 54-nél. Ez utóbbit elnéztük és itt is 3000 körül volt a vám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 50$-ig semmit nem kell fizetned. Nekem volt már 54-55 is, amit átengedtek. a 150€-tól nem ÁFA-t, hanem már vámot is kell fizetni.

      Az EU tagországaiból érkező küldemények vámszempontból belföldi küldeménynek számítanak, azokat a Magyar Postának nem kell a vámhivatalnak bemutatni, ezért vámmentesen kerülnek a címzett részére továbbításra. Az EU vámterületén kívülről érkező küldemények esetében magánszemélyek közötti forgalomban 45 euró értékig, kereskedelmi forgalomban (ideértve a magánszemélyek által külföldi cégtől megrendelt árukat is) 22 euró értékig vám- és áfa-mentes a küldemény. Az ezeket meghaladó összeg esetén 150 euró értékig vámmentes a küldemény, de 27 % ÁFA terheli.
      Magánszemélyek közötti forgalomban:
      151-700 euró közötti érték esetén 2,5% vámot és 27% áfát kell fizetni.
      701-999 euró közötti érték esetén a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot és 27% áfát kell fizetni.

      Törlés
    2. Az EU vámterületén kívülről érkező küldemények fizetési határa vajon miért euróban van megállapítva ? Én mindig az államokból rendelek, próbálom az 50 dollárt tartani.

      Törlés
  99. Ez új nekem:
    "Nem mindenkinek hasznos a kókuszzsír
    A magas koleszterinszinttel rendelkezők esetén nem javasolt a fogyasztása, mert emeli a "rossz" koleszterin (LDL) értéket."

    Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15473/tevhitek_tenyek_zsirok

    Ez tényleg így van? Akinek magas a koleszterinje, nem hasznos a kókuszzsír? Na az betenné nekem. Hallottatok erről valamit?

    VálaszTörlés
  100. 102. kkriszty
    60 dollár, 25 cent volt a dobozra írva.
    Mindenkinek köszi a választ. :-) Majd azért igyekszem én is 50 alatt tartani a továbbiakban.

    VálaszTörlés
  101. 101. Kistörpe
    Nemrég rendeltem az iHerbről 77 dollárért, amiben benne volt egy 14.82 dolláros szállítási szolgáltatás is (DHL Express International). 4 nap alatt megérkezett a csomag (részletes online követési információk alapján pontosan láttam, éppen hol tart a küldemény) és a futár még 4.800Ft körüli összeget kért. Ez lehetett a 27% ÁFA.
    Nekem megért 15 dolcsit a gyors kiszállítás és az, hogy nem kellett azon parázni, hogy vajon elveszik-e a csomag. Több ilyen esetről olvastam már itt a fórumon mostanában.

    VálaszTörlés
  102. 99 Rozcsika
    Köszönöm, gyakorlatilag nem iszik tejet, csak sajtot eszik. Az én gyerekeim soha nem voltak nagy tejkedvelők, és semmi tejes cuccot nem ettek, először ez zavart, aztán már örültem neki. Csináltattam már náluk géntesztet laktózérzékenységre pont azért, mert ha lenne papírom róla, hogy érzékenyek rá, talán meggyőzné a családot, hogy legalább a tejtermékeket nem adják nekik, de genetikailag toleránsak, ezért 100%-os tejmentességet nem tudtam elérni.
    100 Vöröscic
    Köszi a linket, megnézem, mielőtt befizetek a tanfolyamra. Igyekszem mindenképpen kerülni a szteroidot, ha kell, inkább elköltözünk vele magaslati levegőre (amúgy is mehetnékem van :()

    107 Macskacicó
    Ez nagyon érdekes, nekem nagyon rossz az LDL-em, 6,44, miközben a többi koleszterin-érték jó, és biztosan a paleó óta romlott, mert előtte még normális volt. Most elkezdtem a taurint, mert azt olvastam róla a magazinban, hogy javítja a lipid-profilt. Nem tudom, ennek mennyi idő alatt kellene hatást mutatnia, de pár hónap múlva ha nincs változás, megpróbálom elhagyni a kókuszzsírt. Egyébként engem is elszomorítana ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyébként az ilyenek miatt sem akarom/merem rányomni a családra ezt az étrendet (nem nem is tudnám). Nem szeretnék a megoldással nagyobb bajt okozni a meglévőnél. Egyelőre folytatom magamon a kísérletet.

      Törlés
  103. 86. SziNiki

    Babakönyvet én nem tervezek, talán más.
    A vitaminokban szemet szúrt a 15 000 NE D-vitamin, ha nem elírás, akkor ezt kicsit soknak érzem, pláne, hogy szed 1000 mg kalciumot, amit vagy egészében, vagy mennyiségében sokallok. Az E-vitamin remélem teljes értékű. A jód kérdésében itt vita zajlik, én a 300 mcg maximális dózisnál tartok még, sokallom a 2x800-at.
    Terhesség alatt nagyon is kell szedni, a K2-öt én megnövelném a duplájára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom a valaszt! Igen, sajna a kalcium a kismama vitaminban van, es ugyan van olyan is amiben nincs, cserebe olyan osszetevoket tartalmaz mint szoja olaj, es kukorica kemenyito. De talan az elhagyasaval sem lenne gond ha az alap vitaminokat szedem. A D3-at akkor leviszem 10.000ne-re.A jodot pedig maval fokozatosan leviszem 300-500mcg-re naponta.Az -egyebkent holisztikus szemleletu- dokim javaslatara szedtem, a Masztopatiamra. Az ezzel kapcsolatos tortenetemet kulon levelben megosztom majd, hatha erdekes lehet.(Mukodott olyan ertelemben, hogy a tuneteim elmultak, a cisztak maradtak.)De nem akarok szorakozni a pajzsmirigyemmel, a 300mcg-hez kepest a napi 1600mcg orult soknak tunik.

      Törlés
  104. 107.Macskacicó

    A vicclapokat nem kéne komolyan venni.

    VálaszTörlés
  105. 110, Köbüki:

    Köszi a tapasztalatodat. A taurint én is elkezdtem, nem pont ezért, de hátha jó erre is. Azért még ne hagyd el a kókuszzsírt, utána kell ennek járni, ne lőjük ki, amit eddig jónak tartottunk.

    112. szengab:
    Igen, köszi ez igaz, csak hát a neten találni (persze mire nem?) egy csomó hivatkozást, ahol szintén ezt állítják:
    Is Coconut Oil Bad For You? | The Truth About Extra Virgin Coconut Oil

    "other long-chain saturated fatty acids, like the ones that make up most of the saturated fat in coconut, palm kernel, and palm oils (known as tropical oils), do in fact raise LDL cholesterol considerably. These saturated fats are called palmitic, myristic, and lauric acids."

    Coconut Oil

    VálaszTörlés
  106. 113. Macskacicó

    De ki mondta, hogy baj, ha emelkedik az LDL szint?

    VálaszTörlés
  107. 114. szengab:

    Ja, ha az se baj, akkor jó! :) Akkor együk :). Meg ott is van valami finomítás, hogy kicsi részecskék, meg nagyok, meg habosak....nem tudom, hogy is van ez, de nem is baj. A HDL-m jó, addig nem izgatom magam.

    De jó, hogy újra itt vagy! :D Kell is egy kis pihenés a nagy könyvírás közepette (vagy végén...:).

    VálaszTörlés
  108. szengab
    A japánok jódfogyasztása a legkonzervatívabb becslések szerint is 1-3 milligramm között van, tehát 1000-3000 mikrogramm!

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3204293/

    Persze, most Abraham és Brownstein állításáról nem beszélek, akik szerint legalább az RDA 100x-osát, 15 mg-ot fogyasztanak, mert azt én sem tudom, hogy igaz-e.
    Én most 6 és 15 mg között ingadozom, de lehet, hogy a 6 elég lesz most már, mivel annyi már minden pozitív hatást hoz, és a negatívakat nem.

    VálaszTörlés
  109. MW, belebotlottam ebbe az írásba, esetleg érdekes lehet neked az alvással kapcsolatban: "I have been Paleo for a few years (34 years old, 6ft, 190lbs 8-10%) now and wanted to share an experience i was having with an early waking sleep problems throughout my time on Paleo. I had limited success with supplementing Biotin (B-7) due to lots of eggs (and whites) I eat daily. I also make a smoothy once a week with 1-4 oz of raw liver and I eat oysters once a week.

    More recently I had the most profound experience when taking a supplement and I can find zero evidence to support my results. I tried a Thiamine (benfotiamine) supplement on a whim and after one dose (I now take one pill every other day) experienced relaxation and ease of a full nights sleeps on the level I have never experienced while pale. I can now even nap freely and easily while sleeping a full 8-10 hours. I also seem to need way less carbs now, or am I absorbing carbs more efficiently now."

    VálaszTörlés
  110. Sziasztok! Kedves Gábor, és Többiek, azt szeretném kérdezni, hogy a magnézium karbonát, magnézium oxiddal párosítva mennyire hatékony? Nem tudom, mennyire publikus, de szerintem a piacon jelenleg legerősebb magnézium port ismeritek (Magn...lv). Azon filózok, ezt szedjem-e, vagy pedig inkább vegyek szimpla magnézium citrát port, és azt igyam?

    Második kérdésem lenne, hogy magnéziumot lehet béta blokkoló mellett szedni? Folyamatosan, kihagyások nélkül lenne jó szedni? Nem kell félnem ezzel kapcsolatban, hogy problémát okozhat, hogy még alacsonyabbra viszi a vérnyomást, vagy ha hirtelen abbahagyom, gondot okozhat?

    Harmadik, egyben utolsó kérdésem lenne: C-vitamin port szoktam belekeverni a napi 1,5 literes kancsómba, vízzel keverve, és ezt iszogatom nap közben. Ez nem árt a fogaknak? Sajnos nem vagyok kibékülve a tablettákkal, így csak a porok jöhetnek szóba.

    Köszönet a válaszokért!

    VálaszTörlés
  111. (Bocsi, de nincs ekezet a laptopom bullentyuzeten.)
    Latom hogy van par joddal kapcsolatos tapasztalat, megosztanam veletek az enyemet is. 15 eves korom ota (16 eve) fibrocisztas masztopatiam van, ami hol csak csomok tapintasaval, hol durva fajdalommal es odemasodassal jart. A nodokim szerint ez gyakori, es talan az elso baba utan javul, de azert ez csekely vigasz volt. A nyugati orvoslassal tobb kellemetlen elmenyem is volt mar, ezert nemregiben egy holisztikus orvost kerestem fel, aki -minden elozetes vizsgalat nelkul- a jod fogyasztast javasolta a tuneteimre. Az utana kovetkezo menstruaciom telesen tunetmentes volt, es azota sincs ezzel problema. A cisztak maradtak, de lagyabb formaban, de sem odemasodas, sem fajdalmas duzzanat. Habar egyidoben ezzel olvastam Gabor egyik cikket a melltarto viseleserol, ami miatt mar nem hordok, es szerintem ez is segit.
    Gabor javaslatara csokkenteni fogom az eddig szedett jod mennyiseget (2x800mcg), es ha lesz barmi egyeb tapasztalat, megirom azt is.

    VálaszTörlés
  112. 118 Kistörpe
    Köszi az idézetet, de én jól alszom :-) nincs gondom sem az elalvással, sem magával az alvással, legfeljebb, ha a szomszéd kakasának a közelében kell aludnom. Vagy egy bekapcsolt ébresztőóra mellett :-) A korai ébredés szerintem azért van, mert pacsirta vagyok...

    121. SzNiki
    Ha ennyi jód ekkora javulást eredményezett, de nem teljesen oldotta meg a problémát, akkor miből következtetsz arra, hogy az adag csökkentése és nem a növelése fog a megoldáshoz vezetni? Már jó ideje olvasom a jódos irodalmat, független tanulmányokat is, és mellciszták szempontjából nagyon jó eredmények vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen a gépen nem tudok rendesen írni...
      Azt kérdeztem volna még, milyen formában szeded a jódot, és szedsz-e hozzá mást, pl szelént. Biztosan írtad, de most nem tudok visszakeresni ezen a mobilon. A jódos fórumokon azt láttam, pont ilyen ciszták terén értek el komolyabb eredményeket, de a mellszövetnek kell elemi jód is.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  113. A jóddal kapcsolatban nekem két meglátásom vagy problémám van.
    A jóddal való kísérleteitek eredményét érdeklődve olvasom, és kíváncsi lesz a hosszútávú kimenetre is.
    Én is említem a jódról írott cikkemben, hogy sok mindenre hatásosnak találták. Ezeket a hatásokat nem tagadom, de amiért én ebben a kérdésbe visszafogott vagyok, az azért van, mert sokan hallgatnak rám, és ha én kiállnék az extra jód adagolás mellett, annak beláthatatlan következményei lennének, mert a legkülönfélébb állapotú emberek kezdenék nyakra-főre szedni a jódot a legkülönfélébb formákban. Nagy felelősség a bevett és általános gyakorlattól eltérő tanácsot adni. sok ilyen tanács olvasható a webszájtomon (koleszterin, melanoma, só, D-vitamin stb.), de ezekben az esetekben nagyon alaposan utánanéztem a dolgoknak, sokáig vívódtam, amíg kialakítottam az álláspontomat, és csak utána tettem közzé. Eddig mindegyik be is vált. Jód ügyben nem volt időm azokat az irodalmakat megnézni, amit Laci átnézett, és más véleményéért nem vállalhatom a felelősséget.
    A jód sok mindent megold, de úgy tűnik, a max. 300 mikrogramm jód az átlagembernek elég. Van egy elképzelésem, ami talán nem alaptalan, hogy a japánok több évezrede fogyasztanak sok jódot, egy természetes szelekció történhetett náluk arra, hogy ne ártson nekik. Ránk a fordítottja igaz, több évezrede jódhiányosan táplálkozunk, nálunk meg ehhez történt alkalmazkodás. Hogy mi történik, ha a kevés jódhoz alkalmazkodott ember sok jódot kezd fogyasztani, nem tudjuk. ezért vagyok óvatos.

    A large bouyant LDL szemcsék ártalmasságát igazolni kéne, nem csak állítani. Rengeteg vizsgálat igazolja, hogy az LDL szint nem jósol be semmit. Igaz, ekkor még nem nézték a részecske méreteket, de összességében ez mégiscsak elárul valamit. aki "koleszterinben" utazik, az persze keresi folyton, mi magyarázza azt, ami nem is áll fenn. Mára egyértelművé vált, és ezt vezető szakemberek is kezdik beismerni, hogy a sztatinok, bár radikálisan csökkentik az LDL szintet, egyetlen életet sem mentenek meg.
    Hazánkban tudtommal nem mérik az LDL részecskék arányát, de ez nem is áll érdekükben. A sztatinok végkép nem csökkentik a kisméretű sűrű LDL részecskék szintjét (lásd. legújabb paleomagazin cikkemet)

    VálaszTörlés
  114. 123. szengab:

    Teljesen egyetértek és nagyon igazad van.
    Az LDL mérést meg nagyon nehezen lehetne kijárni (ha egyáltalán), én eddig nem is foglalkoztam vele, azt se tudom, mennyi az ideális, vagy mennyi az értékem, pláne ebből a kicsi/nagy/habos-babos arány, max. a számítottat tudom kiszámolni.
    Csak véletlenül láttam meg ezt a cikket a kókuszzsír-LDL-ről, valami Tombola játék jön nekem rendszeresen, és ott vannak ilyen "egészséggel kapcsolatos cikkek :)" na ott volt köztük, akkor olvastam el, és kérdeztem rá. De mivel vannak pro- és kontra cikkek is, én úgy döntöttem, továbbra is eszem a kókuszzsírt.
    Köszi a segítséget :).

    120. Köbüki:
    Köszönöm, hogy foglalkoztál vele, ha jutsz valamire a lipidszintjeiddel kapcsolatban, kíváncsi lennék, de nagyon nehéz dió, és nem tudom, mire jut az ember vele. Ha ilyen kis kockázatú vagy, ne izgasd magad, nekem vagy 30 éve magas az összkoleszterinem, és - ilyen szempontból - teljesen jól vagyok, még élek, nincs semmi baja a szívemnek, érrendszeremnek.

    VálaszTörlés
  115. 123. szengab
    Ebben teljesen igazad van. Én is mindig hangsúlyozom, hogy a jódszedés, legalábbis itthon, kísérleti stádiumban van, és hiába vannak meggyőző tanulmányok, a puding próbája mégis az evés. És mivel ez nem olyan egyszerű, mint a D-vitamin, aminek lényegében semmilyen káros következménye nem lehet, legalábbis nem látványosan vagy rövid távon, ezért óvatosnak kell lenni. Nem lehet önmagában szedni, hanem bonyolult protokollhoz kötött, én pedig azt látom, emberek beleugranak, mindenféle jód-forrásokat kipróbálnak, kísérő táplálékkiegészítők nélkül stb. Ebből pedig baj lehet, ezt a jód propagátorai sem tagadják, hanem hangsúlyoizzák. Tehát ez bizonyos önművelést és tudatosságot igényel, nem lehet mechanikusan követni. Ráadásul egyénenként is változó, ki kell tapasztalni.
    És még azt sem tudjuk pontosan, mi az a mennyiség, ami ajánlatos, mert egymástól teljesen eltérő vélemények vannak. Hogy ez jóval több, mint az ajánlott RDA (a sokszorosa), abban én biztos vagyok. Ahhoz, hogy úgy együnk mint a japánok, japánoknak kellene lennünk. De a hiányhoz is csak részben lehet hozzászokni, valószínűleg a pajzsmirigy betegség járványos elterjedése ennek a bizonyítéka. Jódhiány egyéb halogének (leginkább bromidok) beviteléve kombinálva komoly hiányt okoz (lásd egy cseh tudományos csoport, Pavelka és társai kísérleteit, ezek ráadásul független tanulmányok, semmi közük a jódterápiával foglalkozó orvosokhoz), aminek leglátványosabban a pajzsmirigy látja kárát, de gyanítom (gyanítják), hogy a mellrákok megugrása is részben ennek köszönhető. Ebből megint kétfajta következtetést vonnak le. Az egyik nézet szerint épp ezért nem is elég, amit a japánok bevisznek, mindjárt 50 mg-mal kell kezdeni (Brownsteinék), mások ennél szerényebbek, és 1-3, legfeljebb 6-7 milligrammban gondolkodnak. Mindkettőnek megvan a maga indoklása és logikája. A dogmák merev követése nekem nem sajátom, én is folyamatosan kutatok e tárgyban, néha fanatikusnak tűnnek a fórumokon a jód propagátorai: nem tudnak választ adni kérdésekre, de mereven hajtogatják a Brownsteinék által mondottakat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még egy szempont, ami itt közösen felmerült bennünk: a paleo étrend lehet, hogy fokozza a jódhiányt. Jódhoz a konvencionális táplálkozás mellett elsősorban a jódozott takarmányt evő tehenek tejéből, a jódozott sóból illetve az ezzel készült termékekből jutunk. A paleo ezeket kizárja, olyan is van, aki a sófogyasztását is minimalizálta, erre eddig nem fektettünk hangsúlyt. Igaz, hogy épp paleóban nem kéne jódhiánynak lennie, hiszen javasoltak a halak, kagylók, tengeri herkentyűk, ami ugyan nem a legmagasabb jódtartalmú hínár, de mégis biztosít valamennyit. A magyar emberek többsége viszont ezt nem veszi kötelezőnek, minthogy nem is az. Nekik a paleo főleg (izom)húsokból, zöldségekből, gyümölcsökből és maglisztekből áll. Ezzel a minimális jódbeviteltől is megfosztjuk magunkat, tápkiegészítőben pedig eddig nem igazán pótoltuk.
      Nekem a paleo öt éve mellett romlott le a pajzsmirigyem állapota úgy, hogy már életminőséget rontó tüneteim alakultak ki. Ez persze lehet véletlen egybeesés is, de azt is elmondhatom, hogy a jódpótlással ismét élek, ahelyett, hogy zombi lennék. Viszont nem tudom a hosszú távú hatásait.
      Felmerül még, hogy miért civilizációs betegségként terjedtek el a pm betegségek. Egy-két évszázaddal ezelőtt miért nem tette ezt a jódhiány ilyen mértékben. Nem tudom, a Lugol használata a 19. századtól mennyire volt elterjedt (biztos, hogy nem volt ekkora jódfóbia, mint most), de én a toxinok (főleg a bróm, ami nem csak uszodák, fürdők vizében, gyógyszerekben, de növényvédő szerekben, festékekben is jelen van) széles körű használatában látom a választ, ami ugrásszerűen leépíti a test jódtartalmát.
      A konklúzió az, hogy tovább kell olvasni (és Gábor, azt javasolom Neked is, hogy ha foglalkozol vele, ne csak a Laci által megadott irodalmat, Abrahamot és Brownsteint, hanem független forrásokat is tanulmányozzál ebben a kérdésben, mert így teljes a kép). Szerintem jód nélkül nem teljes a táplálékkiegészítőkről alkotott kép, erről meg vagyok győződve.

      Törlés
  116. koleszterin:
    Most kering épp egy bulvár cikk a neten, de valószínűleg volt valami tudományos jelentés vagy hasonló, ami az alapot adta. Ebben egy kardiológus azt állítja, a koleszterin csak gyulladás mellett képes lerakódni a sérült erekben, és bajt okozni ott. A megoldást ő is az omega 6-omega 3 arány megváltoztatásában látja. Tehát a gyulladás elkerülése az elsődleges cél, onnantól kezdve a koleszterin nem árthat. Ez volt a cikk tartalma.

    VálaszTörlés
  117. És mint megtudtam, sajtevéskor se igazán jutunk jódhoz, mert a tejben lévő jód nagyrésze a tejsavóban távoziHát így jártunk. Én nem bánom, mert paleo nélkül már tuti 100 kg lennék és cukorbeteg, viszont úgy látom a jódhiány okozta károsodásaimból vissza tudok jönni a jóddal (elhülyülés, hajhullás)

    VálaszTörlés
  118. En nem vagyok a tema szakertoje, es nagy meglepetes volt hogy a jodot ajanlottak, megnagyobb hogy hasznalt is.:)
    Lehet hogy tulsagosan is reszletes leszek, de nem tudom melyik resz lehet fontos.
    A Life-flo Liquid Iodine Plus-t hasznalom (Iodine,Potassium Iodide), 3cseppje 150mcg jodot tartalmaz.
    Ahogy szedtem/szedem:
    07.10.-13. 1x1 csepp,
    07.14.-21. 1x2csepp,
    07.22.-29. 2x2csepp,
    07.30.-08.06. 2x4csepp,
    08.07.-14. 3x6csepp,
    08.21.-tegnapig 4x8csepp (de en ket fele osztottam el igy 2x16csepp),
    Tegnap mar elkeztem a "visszafejlesztest", igy 2x14cseppet vettem magamhoz, ez lesz egy hetig, majd ujjabb 2 cseppel kevesebb egy hetig, es igy tovabb amig nem erek napi 500mcg-hez.
    Ez hogy hangzik szerintetek?
    Kb 1 honapja szedem a kismama vitamint (amit a kalcium tartalma miatt abbahagytam par napja), amiben volt szelenium 200mcg mennyisegben.De volt krom (200mcg), cink (15mg),vas (30mg)is.
    Nagyon orulok hogy ilyen jo tapasztalataim vannak a joddal, azert valoban nem art az ovatossag.
    Meg ami talan fontos lehet: sosem szedtem fogamzasgatlot, vagy egyeb hormonalis szert.
    Mikor Gabor kozzetett egy cikket a DHEA hatasairol, es abban szo esett a termekenyseg fokozasarol (mert babat szeretnenk nemsoka), elkeztem szedni napi 25mg-ot. Ezzel egyutt remelem nem bolygatom meg nagyon a hormon haztartasomat. Amugy a DHEA latszolag egyetlen mellekhatasa -a pattanasos bor- nalam bejott.:( Es emiatt gondoltam felfuggeszteni, de a hol-szedem-hol-nem pont ilyen kerdesekben talan nem a legszerencsesebb.

    VálaszTörlés
  119. MW:
    Azt nem értem, a paleósok miért zárják ki a jódozott sót?
    Én mindig is használtam, az utóbbi években is.
    "tápkiegészítőben pedig eddig nem igazán pótoltuk. " de miért, a multikban is van, nem? Aki szedett multit, az pótolt valamennyi jódot.

    128. SzNiki:
    Szerintem jól csinálod a jód visszafejlesztést, de ez csak az én véleményem, van, aki biztosan többet javasolna. A DHEA nekem nem okozott pattanást, de gondolom ez is mindenkire máshogyan hat.

    VálaszTörlés
  120. 128 SzNiki
    Én továbbra sem értem, miért kell visszafejleszteni. Tapasztaltál valamilyen káros mellékhatást? Azt mondtad, a ciszták felpuhultak a hatására, de még nem múltak el. Ha én így lennék, akkor inkább emelném a jódot. Persze, csak ha én lennék.

    VálaszTörlés
  121. 129- Macskacicó
    Szerintem azért, mert azt olyan mesterséges adalékanyagnak tartottuk. Én mindenki átállt valamilyen természetes sóra, pl Himalája volt egy időben nagy sláger (mondjuk, annak is van jódtartalma, csak kevés). Sőt, egy időben a tiszta NaCl-ot is jónak tartottuk, emlékszem.

    VálaszTörlés
  122. Macskacicó
    "de miért, a multikban is van, nem? Aki szedett multit, az pótolt valamennyi jódot."
    Persze, pl én az egy kapszula multival 75 mikrogrammot. Van, aki még ennyit sem, attól függően, hogy milyen multit szed.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd, én annyit tudok, hogy a multival bevitt jódnak NULLA hatása volt a pajzsmirigyemre. Javulást csak akkor tapasztaltam, amikor először milligrammos nagyságrendben vittem be. De leállok, ezt mindenki maga döntse el.

      Törlés
  123. 130.MW
    A csokkentest leginkabb Gabor levele, es az en jodbevitelem szemben a mar regota jodot szedok mennyisegeinek osszehasonlitasa alapjan talaltam esszerunek. Marmint...tenyleg probalnek ovatos lenni, nem ismerve a hosszu tavu mellekhatasokat. Es sajna alulinformalt vagyok abban a kerdesben is, hogy ez hogy hathat egy terhessegre, vagy a gyerek fejlodesere. 4800mcg/nap...
    Mellekhatasokat nem tapasztaltam, marmint a jokon kivul.:) De attol tartok kisse hogy a csokkenessel visszaall az eredeti problema. A jod "tuladagolasaval" kapcsolatos akarmilyen tapasztalat volt mar?

    VálaszTörlés
  124. 130. MW:

    Már bocsi :), de miért lenne mesterségesebb adalékanyag a jódozott sóban lévő kálium-jodid, mint a Lugolban vagy a kálium-jodid tablettában lévő, amit néhányan szednek? Ugyanaz a molekula.
    Ez is baklövés volt, állandóan a "tiszta sót" keresni. Minden sóban kell lenni valami jódnak, hiszen a tengerből származik.
    Az én multimban 100 mcg van, az is persze nulla, tudom, a mg-os nagyságrendekhez képest, de mégse lesz az ember vészesen jódhiányos, hiszen azért kajából, egyébből is visz be.
    Persze volt, aki a pm-e miatt teljesen kerülte a jódot, még a multit is, ez igaz, ez káros lehetett, ebben igazad van.
    Hát...végül is még mindig ott tartunk, hogy mindenkinek magának kell eldönteni, mekkora mennyiséget vállal be. A tünetek, tapasztalatok alapján, kikísérletezve. De hát minden másból is, nem? :) Ha neked ez a mennyiség megfelel, mindenképpen ennél kell maradnod :).

    VálaszTörlés
  125. 134. Macskacicó
    Én csak azt mondtam, így gondolkodhattunk,amikor elvetettük a jódozott sót. Azt nem állítottam, hogy ez logikus döntés volt. Akkor meg még nem volt a Lugol sehol :-)

    133.SzNiki
    Ha jóddal kapcsolatos tapasztalatokat akarsz olvasni itthonról, akkor be tudsz lépni a facebookon a jód-csoportba.

    VálaszTörlés
  126. Nekem nagyon megdöbbentőek ezek a jódos információk, főleg a paleoval összefüggésben. Főleg az, hogy az ételeink közül a tejtermékekben található a legtöbb jód (mert a tejhozam fokozása, stb. miatt a teheneknek adnak jódot, ami kiválasztódik a tehéntejbe). Én 3,5 éve, a kisfiam születése óta nem eszem egyáltalán tejterméket, és a kisfiam sem kapott soha egy kortynyi tápszert sem, és tejtermékeket sem. (Három éves koráig szoptattam.) Makkegészséges kisfiú, de a súlya és magassága 3 percentilis alatti. A férjem engem hibáztat, hogy azért ilyen picike, mert ok nélkül "diétáztatom". Mindig azzal próbálok érvelni, hogy annyi nép van (japánok, kínaiak, stb.), akik egyáltalán nem fogyasztanak tejterméket, és hogy a glutén kapcsán pedig semmi olyan kutatást nem lehet találni, hogy a glutén elhagyása az étrendből bármiféle veszélyt vagy kockázatot jelentene. Sajnos nem hatják meg az érveim, és azt mondja, hogy majd a fiam is engem fog hibáztatni, hogy miattam lesz az iskolában is a legkisebb. Nagyon rossz ezt hallani, főleg, hogy én 100%-ig biztos vagyok benne, hogy nyugati étrend mellett nem lehetne ilyen egészséges. (Még semmiféle gyógyszert nem kellett kapnia, sem antibiotikumot, sem lázcsillapítót, abszolút semmit, mert évente kétszer 3 napig folyik az orra, ennél betegebb még sosem volt.) De a tejtermékek kizárása és a jódhiány összefüggése engem rettenetesen megrémiszt, hiszen a jódhiány a gyerekeknél fejlődésbeli elmaradást is okozhat. (Ezt a férjemnek még meg sem mertem említeni.) Ha ez az összefüggés igaz, természetesen továbbra sem szeretnék tejtermékeket adni a fiamnak, de azt hiszem, ebben az esetben a jódpótlás életbevágóan fontos lenne! Szerintetek???
    (Én egyébként 2 hónapja szedem a Lugolt 15-40 mg mennyiségben, és nagyon jól érzem magam tőle, minimális detox tüneteim voltak csak, de a gyerekemnél magamtól nem merném elkezdeni. Pedig lehet, hogy óriási szüksége lenne rá.)
    Kata

    VálaszTörlés
  127. Fenn vagy a jódcsoportban, Kata? Ott valaki írta, hogy ad a 3 évesének 100 mcg-os kálium-jodid tablettát naponta, az orvosuk javaslatára. Majd hétfőn este teszek fel pár cikket, lesz amiben az élelmiszerek jódtartalmáról is szó van. Meg egy 1936-os Iskola és egészség c. folyóiratból kimásoltam egy olyat aminek a címe: " A jódtej étvágyjavító és roboláló htása gyerekkorban" Napi 6-10 csepp jódtinktúrát (10 % alkoholos jódoldat, mint írja) beleraktak 200 gr tejbe, hagyták állni negyedórát, és állítólag így egy ártalmatlan készítmény keletkezett. Kórházban ápolt gyerekeknél is alkalmazták, meg iskolákban is. Pár gyerek eredményeit bemutatja, van közük egy 2 éves, 4 hétig 2 x 5 csepptől 1,5 kg.ot gyarapodott. Remálhetőleg nem hájban hanem húsban, mert folyton emlegeti az izomtónus javulását.
    Lugolt nem mernék adni kisgyereknek, de kálium-jodidot adnék a helyedben. Most rábeszéltem én is a kisebbik fiamat, akit sikeresen elijesztettem a tejfogyasztástól a pocakosodása miatt, de hát ő 25 éves. De én is peparáztam még így is, hogy jódhiánya lesz neki is.

    Ezt írják a kálium jodidról:
    "Jódhiányos táplálkozás okozta pajzsmirigy-megnagyobbodás (golyva, strúma) kialakulásának megelőzésére:
    - naponta 50 - 100 mikrogramm jód csecsemők és gyermekek részére (melyet napi fél, vagy egy egész Jodid 100 mikrogramm tabletta tartalmaz)"


    VálaszTörlés
  128. Viszont Jarvis doktor (az alamaecetes könyv irója) javasolja a Lugolt elviselhetetlenül rossz (hiperktív?) gyerekek lenyugtatására. De nem rendszeresen, hanem csak amikor rájuk jön a bolondóra, és almaecetes vízben.

    VálaszTörlés
  129. Még annyit ,hogy nem a peleo étrend okozza a jódhiányt. Hanem az, hogy jódhiányos a talaj és emiatt jódhiányosak a növények és az ezeket megevő állatok is, így alapból minden étrend jódhiányt okozna. Leginkább az állatok egészsége és a szaporulat érdekében jódozzák a takarmányt, így kerül a tejbe. Ha nem menne át a jód a tejbe, akkor gondolom már régen fellépett volna valami komoly országos jódhiány és kitaláltak volna valami módszert a lakosság jódszintjének emelésére. Belekevertek volna másba jódot gondolom. Ha majd mindenki paleós lesz, lehet például a répaágyásokat jódos vízzel öntözni :-))))))

    VálaszTörlés
  130. 136. Kata

    Az én gyerekeim 5 évesek, soha nem fogyasztottak tejterméket. A lányom átlag alatti, a fiam erősen átlag feletti magasságú. Ráadásul a lányom elég sok tengeri herkentyűt eszik :)

    VálaszTörlés
  131. A jódhiányt mindenhol a só jódozásával oldják meg elsősorban. A takarmány jódozása csak plusz. Mi nem csak tejet, de ételízesítőt és olyan kajákat sem eszünk, amikbe jódozott sót szoktak rakni. Én nem szeretem ezeket a népesség szintű kísérleteket, főleg fejlett országban. Amikor ezt-azt beletesznek a vízbe, sóba, alapélelmiszerekbe, mert úgy gondolják, az jó lesz. A jódozott sós helyeken magasabb a Hashimoto aránya, mert szelénhiány miatt ( amit persze nem adnak hozzá) növelheti az autoimmunitást. Ahol hiány van, ott meg golyva és kreténizmus. Jobban szeretem mégis, ha inkább felvilágosítás, ingyenes laborvizsgálat és elérhető táplálékkiegészítők vannak, amit önkéntesen igénybe vehetünk.
    Amikor arra hivatkozunk, hogy mi mindent nem esznek a japánok, akkor azt is meg kéne nézni, hogy mit esznek helyette, mert nem elég kivenni a káros dolgokat, mindennek van egy sötét oldala is.

    VálaszTörlés
  132. 135. MW:

    "mesterségesnek gondoltuk, mikor elvetettük a jódozott sót" "nem volt még a Lugol sehol"
    ez így igaz, és most nem ellened van, amit írok,(mert tudod, hogy a szívem csücske ....meg minden:), csak az az érdekes, hogy a jódozott sót mesterségesnek véltük (vélte, aki), de közben meg szedjük a sok mesterséges, kivont vitamint, étrendkiegészítőt, xilitet, taurint, glükozamint, stb. ki mit. Most meg már nem félünk a mesterséges Lugoltól.
    Ennyi erővel lehetett volna akár egy kis jódozott sót is használni.
    Félreértés ne essék, én is szedem ezeket, és nem tartom bajnak :)

    VálaszTörlés
  133. Én pl azért álltam át először a Himalája majd a Parajdi sóra, mert azt gondoltam sokkal több hasznos ásvány, nyomelem van bennük. A jódra nem is gondoltam szerintem, vagy azt hittem ezekben is van.

    VálaszTörlés
  134. 135.MW
    Probaltam csatlakozni, de meg nem sikerult. Koszi az ajanlast, biztos hasznos lesz! Kozben megvettem a masodik -teljesen ugyanolyan- uvegcse jodomat, ami erdekes modon teljesen mas allagu mint az elso. Az elso viztiszta, izetlen jod volt, ez pedig sargas, fertotlenito izu.
    A harom honapos ver-eredmenyeimet elovettem, es a kovetkezo adatok voltak rajta (az USA-ban elek, ezert lehet kulonbseg a magyar megnevezesekhez kepest) a "pajzsmirigyes" resznel: Free T4; 0.94 (ertekhatarok 0.59-1.61Ng/DL), Ultrasens THS; 2.13 (ertekhatarok 0.34-4.82uIU/ML) amibol nekem csak az jon le hogy elvileg ok, de megis kellett a jod a masztopatia kerdes miatt. Ezt tenyleg csak azert irtam hatha valaki kutatomunkajat segitem vele.
    Amint erzek vmit a jod csokkentese kovetkezteben, azt is megirom!
    Szep napot mindenkinek!

    VálaszTörlés
  135. 144 SzNiki
    Szerintem az első üveg kálium-jodid vagy egyéb jodid lhetett, a második jód alkoholos oldat vagy Lugol oldat.
    Mit kértél a patikában?

    VálaszTörlés
  136. Egy Bio-bolt polcarol emeltem le teljesen ugyanazt a termeket amit elotte.A tartalom jod es kalium jodid.Latszolag teljesen ugyanaz, csak a tartalom mas. Ezert olyan furcsa. Szolnom kellene az eladoknak?

    VálaszTörlés
  137. Macskacicó
    Félreérted, megmagyarázom :) Nálam nem a természetes vs nem természetes volt a választóvonal, soha, mert ez így hülyeség. A jódozott sóval szemben olyan averzióim voltak a paleo kezdetén, hogy nehogy már a hatóság által dúsított, adalékozott dolgot egyem. Ezt egyébként máig vallom: az embernek magának kell megállapítania a kellő mennyiséget,széleskörű tájékozódás alapján, hiszen eddig még mindenről kiderült, hogy az RDA mindössze a kiugró hiánybetegségek ellensúlyát tudja fedezni. Nem tartom jónak az alapélelmiszerek dúsítását, mert vannak katasztrofális következmények is (kenyér brómozása az USA-ban, víz fluorral való dúűsítása egy-egy elmélet alapján).Ezt szerintem sok paleós így gondolta. Tehát én is himalája meg egyéb sókat kezdtem fogyasztani, ez volt a trend. Viszont így elmaradt a jódpótlás, és a nempaleo dolgok kihagyásával összességében csökkent a jódbevitelem, ez a konklúzióm. Nem a paleo MIATT, hanem MELLett csökkent sokak jódbevitele, mivel a paleo nem tiltja, sőt, ajánlja a jódtartalmú ételeket, de ezzel nem kötelező élni, és itthon nem is él vele a többség (vajon hányan esznek rendszeresen tengeri ételeket, amivel a kieső jódot lehene pótolni?).

    VálaszTörlés
  138. 123. szengab

    Én az első paleós könyvből azt tanultam meg, hogy az emberi genom lényegében nem változott az utóbbi pár ezer évben, éppen ezért nem fogyasztunk pl. gabonákat. De akkor miért lenne változás a jódigény szempontjából? Számomra az a következtetés lenne logikus, hogy vízimajom korunkban a sok omega 3 mellett rengeteg jódot is fogyasztottunk, és azóta ennek hiányától szenvedünk.

    VálaszTörlés
  139. SzNiki
    A sárgás, fertőtlenítő ízű lesz ajó, abban valóban van jód.

    VálaszTörlés
  140. 148. Nt
    Jogos a megjegyzésed, és ez így is van. Olyan komplex változásokhoz, mint pl. a gabonafogyasztás, nem lehetett alkalmazkodni, ráadásul az a glutén, ami ma probléma az 150 éves, az eldurvult finomított szénhidrátfogyasztás pedig 60-80 éves.
    De látjuk, hogy pl. az Apoe4 gyakorisága, ami természeti népeknél 50%-is gyakoriságú, a gabonára áttért népeknél a legalacsonyabb, finneknél a leggyakoribb európában. Mivel ez a gén nagy kockázati tényezője többek közt a szív- és érrendszeri betegségeknek, valamint az alzheimernek, ez a génvariáns kiszelektálódott a nagy gabonafogyasztó néepknél. VCalószínűleg nem az említett két betegség miatt, hanem valami mást is befolyásol, ami már szaporodási hátrányt jelentett. Hasonló alkalmazkodás az északi népek megnövekedett laktóztoleranciája, ami valószínűleg a tejbenlévő kalcium hasznosítását teszi lehetővé a D-vitamin hiányában. Ezek olyan apró módosulások, ami pár ezer év alatt el tudnak terjedni, ha ez előnyt jelent. Az igaz, hogy a japánoknak elég volt megőrizni vagy vissaszerezni vizimajom tulajdonságainkat a jód vonatkozásábantulajdonságasinkat. Viszont igen valószínű, hogy sok tizezer év alatt (50-80 ezer évről van szó) a kontinens belsejében markánsaqn lecsökkent jódfogyasztáshoz való alkalmazkodásra erős szelekció folyt, hiszen az alacsony jódbevitel értelmi fogyasztékosságot okoz, azaz gyorsan kihullottak azok, akik nem bírták a lecsökkent jódbevitelt. Ebből következik, hogy olyan egyedek élnek most európában, akik minimális jódbevitellel is el vannak. ebből nem következik, hogy a hirtelen megnövelt nagy jódbevitel veszélyes lenne, de nem tudjuk. A szerzett "képességek" nem feltétlen szüntetik meg az eredeti "képességet", de lehet, hogy az mégiscsak eltünt. Vagyis a kérdést nem lehet egyszerűen megválaszolni, elmélyültebb tanulmányozásra volna szükség,amire nekem most nincs időm.

    VálaszTörlés
  141. A diabetes okai között tényleg ott van a krómhiány?

    Ha igen: megelőzheti a krómszedés a kialakulását?

    Ti szedtek krómot? Ha igen, akkor mennyit?

    VálaszTörlés
  142. 147. MW:

    Kedves MW!

    De hát nincs miért magyarázkodnod, teljesen jogos, amiket írsz és megértem, pláne te nem is vagy olyan, hogy annak alapján különböztess meg dolgokat, hogy mesterséges vs.természetes. Azt is megértem, hogy az a véleményed, hogy nem lehet mindenkire egyen-dúsított kajákat (akár sót) rátukmálni, mert annak rossz következményei is lehetnek (pl. a pm- betegeknél).
    Én is vettem himalája sót, most is van, két féle is itthon, tehát nem marasztallak el semmiért. Különben a tengeri sókban is van valamennyi jód, igaz, ezek mind hangyányi mennyiségek. Lehet, hogy valakinek elég ez, sőt, sok, másnak meg nem is elég. Szóval ebben igazad van, és mindenkinek, aki ezért kerülte a jódozott sót. Talán csak teljesen egészséges embernek való az.
    Na mindegy, én azért használom itthon, mindenfélét, abból nem lehet baj.

    VálaszTörlés
  143. 151. szőlőszem
    Csak az utolsó két kérdésre tudok válaszolni. Amióta már napi két kapszulányit szedek én is a Two-per-day-ből, én 200 microgramm krómot szedek naponta "Chromium [as Cromix 3+ chromium stabilized with Capros amla extract (fruit) and PrimaVie Shilajit] " formában. Ezt csak azért gépeltem ide, mert ennek jelentősége szokott lenni, hogy miért ilyen fajtájú krómot tettek bele.

    VálaszTörlés
  144. 153. Rozcsika

    Köszönöm.

    Közben találtam Gábor honlapján egy cikket:
    "A 2-es típusú cukorbetegséget és az azt megelőző prediabetikus állapotot, melynek során már fellép az inzulinrezisztencia, a következő megelőzhető tényezők okozzák:

    1) túlzott kalóriabevitel
    2) az aktív életmód és a testmozgás hiánya
    3) magas glükóztartalmú (vércukorszintet emelő) ételek fogyasztása:
    a) elsősorban cukor és gabonaalapú szénhidrátok, pl. tészta, kukoricapehely, keksz.
    b) magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, és más koncentrált fruktózforrások: pl. cukor, agávé.
    4) hidrogenizált olajak
    5) táplálkozásból fakadó ásványi só hiány, különösen magnézium-, króm- és cinkhiány, valamint a lenmagból, dióból és vadon élő halakból származó omega-3- zsírsavak hiánya."

    Te hol veszed, és menniért a two-per-day-t?

    VálaszTörlés
  145. Sziasztok! A 119. hozzászólást megtennétek, hogy átfutjátok? Nagyon sokat segítenétek a válaszokkal!
    Köszönöm előre is!!! Bocsi a "Névtelen" miatt, nem szeretnék bujkálni, csak egyik felajánlott opciónál sincs regisztrációm. Enikőnek hívnak :)

    VálaszTörlés
  146. 154. szőlőszem
    Az első dobozt a magyar Vitabest.hu-ról rendeltem, aztán erőt vettem magamon és én is az iHerb.com-ról rendeltem, de utálom ezt a külföldről rendelést. Az iHerb-ről egy 120 db-os!!!! Two-per-day és egy Super K vitamin 10.428 Ft-ba kerül, ebben a postaköltség is már benne van. Ha a magyar 60 db-os!!!! Two-per-day-t veszed, annak 5000 Ft az ára. Tehát ha az iHerb-ről rendelsz, akkor ingyen kapsz egy 90 db-os Life Extension K vitamint, amit 90 napig szedhetsz. A magyar egy régebbi verziója a Two-per-day-nek, összetételében sem egyezik, a két honlapon összehasonlíthatod.

    VálaszTörlés
  147. 150. szengab

    Köszönöm a választ! Nagyon fogom várni az elmélyült tanulmányozás eredményét. :)

    VálaszTörlés
  148. 155. Névtelen, Enikő
    Szerintem vegyél Mg citrátot. Oxidot felejtsd el, gyakorlatilag semmit sem ér.

    VálaszTörlés
  149. 155. Névtelen, Enikő:

    Egyetértek Lokkerral, jó a Mg citrát. A második kérdésedre: nem tudom, nem ismerem a béta-blokkolót, nem tudom, mire szeded, de józan paraszti ésszel azt mondanám, miért ne szedhetnéd? Nekem is alacsony a vérnyomásom, de nem vettem észre, hogy a Mg lejjebb vinné, bár ki tudja, nem méregetem.
    De mondom, ez csak az én gondolatom, ez annyira orvosi kérdés, hogy ebben nem merek tanácsot adni neked.
    A harmadik: ilyen higításban nem hinném, hogy ártana a fogaknak, de Joe javasolta, hogy tegyünk ekkora mennyiséghez negyed vagy fél teáskanálnyi szódabikarbónát, már nem is tudom, miért (valaki emlékszik, minek?), talán pont, hogy lúgosítsa a vizet?? :) Esetleg próbáld ki.

    VálaszTörlés
  150. aszkorbinsav: ha jól emlékszem, az volt, hogy feleannyi szódabikarbóna kell, mint C-vitamin. Az szemre kb. a negyede, mert mások a tulajdonságaik (khm, most nem merem leírni, hogy milyen szóra emlékszem, mert lehet, hogy nem is az :S ) Lényeg, hogy ne legyen savanyú. Ha sok a szódabikarbóna, akkor sós lesz, ami nem baj, de szerintem borzalmas íze van. Meg kell várni, amíg elcsöndesedik - ne tedd csurig a poharat.

    VálaszTörlés
  151. Nekem új infó, hogy a kávé (vagy a kávék egy része) olyan fehérjét tartalmaz, ami kereszt-reakciót válthat ki a glutén-antitestekkel, egyszerűbben fogalmazva a kávé fogyasztása pont olyan hatással jár, mint a glutén-fogyasztás.
    https://www.youtube.com/watch?v=s4AfkiRGCQQ
    A pontosság kedvéért: a dián "10% of coffee" szerepel, és a doki magát is javítja, először kávéról, aztán "10% of coffee"-ról beszél. Ez viszont nekem nem egyértelmű, akkor most bizonyos kávéfajták tartalmazhatnak ilyen fehérjét, vagy mire vonatkozik a 10%? Viszont utána már csak általánosságban kávéról beszél, vagyis hogy autoimmun betegségek esetén érdemes a kávét is elhagyni.

    VálaszTörlés
  152. Nagyon köszönöm a válaszokat! Akkor maradok a citrátnál, mert ezt talán adagolni is könnyebb, bár erről majd fogok kérdezni, ha megérkezik! :)

    A C-vitamin porról: sajnos nekem a fogaim nem a legjobbak, így nem igen veszem észre, hogy most éppen árt-e ez a C-vitamin por, vagy sem. 1-5, literbe szoktam elkeverni 1000 mg C-t, plusz csipkebogyót, hogy könnyebben felszívódjon. A szódabikarbóna elvileg jó lenne, csak nem tudom, nem "veszik-e össze" a C-vel? Egyébként pí-vizet iszom, ami elvileg lúgos, tehát éppenséggel még jó is lehet?

    Aztán majd egyszer arról is szeretnélek megkérdezni titeket, hogy mit ajánlotok feszültségre, szorongásra. Nem állandóan, csak stressz-helyzetben. A leggyengébb Xanax bevált (2-3x nem többször kell egy évben szerencsére), de még ezt is szeretném kiváltani. B-vitaminokat szedek, valamint hallottam a "GABA" porról, vagy esetleg az ashwagandha porról/kapszuláról/teáról. Erről vannak tapasztalataitok, tanácsaitok? Köszönet a válaszokért!

    VálaszTörlés
  153. 161, Köbüki,

    köszi az infót,
    ha ez igaz, akkor újabb megerősítést kaptam abban, hogy nem azért nem bírom a paradicsomot és kis mértékben a paprikát sem megenni,
    mert volt/van autoimmun folyamat a szervezetemben, hanem más miatt (a paradicsomot valószínű glutamátérzékenység miatt).

    Ugyanis amióta napi szinten kávézom, (robusta fajtát, vajon ez mennyire érintett?) sokkal jobban érzem magam.
    Enélkül annyira alacsony a vérnyomásom, hogy bizonyos időszakokban folyamatosan fájna a fejem,
    nem beszélve a folytonos fázékonyságról.

    Az alacsony vérnyomás nálam genetikai lehet, mert a nagymamámnak is az volt, a testhőmérséklete is 36 fok alatt volt,
    nálam ez már szerencsére nem annyira durva, most taurin szedés mellett 36,1-ben stabilizálódott. Ennél i feljebb nem viszi.

    VálaszTörlés
  154. 162, Enikő,

    "feszültségre, szorongásra. Nem állandóan, csak stressz-helyzetben."

    Én ezeket tudom javasolni, nálam beváltak:
    nagy mennyiségű D vitamin,
    omega 3 ,
    B vitamin komplex mellé még napi 100gramm B1 (kapszula formában jobban felszívódik)

    És az időszakosan rámtörő negatív gondolatokat az algával bevitt jód szüntette meg szinte nullára.
    Ezt csak alapos mérlegelés után javasolt, mint feljebb is olvasható,
    nem tudni, milyen kockázata lehet.
    Mi akik ezzel kísérletezünk, alaposan elmélyedtünk a témában, mielőtt elkezdtünk nagy mennyiségű jódot bevinni.
    Nálam a havi fájdalom és egyéb velejárói olyan mértékben rontották az életminőségemet, hogy nekem ez megéri az esetleges kockázatot.

    VálaszTörlés
  155. segítség!
    Gábor írt többször egy szerről, ami a daganatok vérellátását csökkenti, a daganatot ellátó érhálózatot nem engedi kifejlődni. felírtam anno, most kérte valaki tőlem, de valahogy nem találom, eltűnt. nem emlékeztek véletlenül rá, hogy mi a neve? keresgélem a cikkekben is, de egyelőre sikertelenül :(

    VálaszTörlés
  156. Szabó-Velvárt László2014. szeptember 23. 15:12

    (Itt folytatom.) Szerelmem pl. jelenleg napi 336 mg jódot szed (Lugol formájában) egy többhetes, diszbiózis- és Candidaellenes terápia keretében, de mellrák gyógyítására, ill. kiújulása ellen egyes jódértő orvosok páciensei 2-300 mg-ot szednek naponta egész életükben, mellékhatások nélkül, és a jódterápia 180 éves története alatt, még a jódfóbia-tsunami pusztítása előtt az sem volt ritka, hogy egy orvos néhány hetes távon napi 10g, azaz 10 millió mikrogramm jóddal (SSKI, azaz telített kálium-jodid oldat formájában adva) kezelte hörgőasztmás és krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeit, ugyancsak számottevő mellékhatások nélkül (ami szinte egyetlen gyógyszerről sem mondható el)...


    Minden jót Neked és a többieknek is (a szó legszorosabb értelmében),

    Szabó-Velvárt László

    VálaszTörlés
  157. Koszonom hogy irtal Laszlo, pont ott tartottam hogy napi tobb oras utanaolvasas-eloadasok meghallgatasa-es az orvosom hozzaallasa miatt lehet hogy fel kellene batorodnom es tartani a jod adagom. De melyik jod lehet nekem a legjobb?!... es akkor irsz a megoldassal!:) Megrendelem a Nascent jodot mindenkeppen!
    Ha meg feltarthatlak egy kicsit, lenne par kerdesem :
    -reggel, este veszem be a jodot, es ezzel (vagy a batrabb 6ml-es mennyiseggel) mehet reggel-este a 200mcg szelen is?Vagy felezzem le a masodik kapszulat?
    -ket honapig csak a jodot szedtem szelen nelkul (tudom mostmar h butasag volt de csak miota informalodom derult ki szamomra), ebbol nem szarmazik vmi problema?
    -terhesseg eseten is lehet e ilyen mennyisegu jodot magunkhoz venni?
    -tegnap megprobalkoztam a magnezium-citrat porral (tablettaban vettem eddig magamhoz), es nekem minimalis mennyisegnel is hasmenest idez elo, ha duplaznam a tablettaval bevitt mennyiseget (400mg x 3-4), az rendben lenne?
    Gabor nekem szinte az eletemet mentette meg a konyveivel es a paleoval! Miota "kovetem" Ot, azota erzem ugy, hogy megteszek mindent magamert amit lehet, es batrabban tervezek. Csak azt sajnalom hogy nem csecsemo koromtol neveltek ezzel a szemlelettel! A jodos kerdesben sem irt igen-t vagy nem-et, amiert mi csak tisztelhetjuk, mert tudjuk hogy amig nem nyomoz utana annyira hogy stabilan allast foglaljon,addig nem nyilatkozik. Aztan remelem jon a konyv!:)
    Ha az eddig rosszul es nem is a legjobb joddal torteno "kura" is segitett a problemamra, akkor mostantol az uj celom a teljes gyogyulas,vagyis le a cisztakkal!!:) Sokszor remisztgettek hogy ebbol meg nagyobb baj lehet, de senki sem kinalt megoldast, es ha igy sikerulhet, akkor miert is ne?!
    Koszonom megegyszer!

    VálaszTörlés
  158. 166. ildikó imre
    squalamine

    VálaszTörlés
  159. 170. Lokker
    nagyon-nagyon köszönöm :)

    VálaszTörlés
  160. Szabó-Velvárt László2014. szeptember 23. 17:01

    U.I.: Gábornak én is határtalanul hálás vagyok Szerelmemmel együtt... (És ezt a szemébe is mondtam!)

    VálaszTörlés
  161. 169.Szabó-Velvárt László
    Rajta van az orvosom a listan, amit kuldtel!:))) Rebecca J. Roberts! Holisztikus orvos, es O ajanlotta a jodot! De minden elozetes teszt nelkul, csak egy altalanos verkep -amugy normal- ertekeit latta, de a cisztak miatt kerte h szedjem! De a szelent nem mondta.:( Nagyon kozkedvelt orvos itt, rengetegen jarnak hozza!
    Lehet hogy lattad amikor irtam hogy az elso uveg jodomnak se ize, sem szine nem volt, lehet hogy a jodtartalma nem volt olyan ha nem jott semmi kellemetlenseg a szelen hianyaval. Vagy a rovid ideig szedett kismama tablettaban levo szelennel kihuzta a szervezetem...na de mar van, sot uton a Super Selenium Complexem!
    A magnezium tablettam szinten citrat tartalmu, de megrendelem amit kuldtel, mert nekem ritka erzekeny a hasam.
    Akkor osszegezve: 50mg Nascent jod egyszerre reggelente 200mcg szelenometioninnal, este pedig 100mcg az ajanlasod.
    Toltogetem a videokat, napkozben ez lesz zene helyett!:)
    Koszonom az utmutatast, sokkal nagyobb lendulettel folytatom, es minden valtozast megosztok Veletek!

    VálaszTörlés
  162. 169.Szabó-Velvárt László
    Megegy kerdes:
    rakerestem a Nascent jodra, van nehany fajta. Van preferalt marka, vagy nem lenyeges?

    VálaszTörlés
  163. Szabó-Velvárt László2014. szeptember 23. 19:39

    172. SziNiki

    Szia!

    Az nagy baj, hogy nem mondta a szelént az orvosod, ez esetben nem is szabadna rajta lennie a listán... (Hacsak nem azért nem említette a dolgot, mert az ottani népesség táplálékkal elegendő szelénhez jut, ami csak egy spekuláció részemről, nem tudom, hogy így van-e.) És fontos, hogy az 50mg-os adag nem Nascent jódra vonatkozik, hanem Lugol oldatra vagy Iodoral tablettára. Nascent jódból nem szoktak ilyen mennyiséget szedni (hogy ártana-e, őszintén szólva nem tudom, mert erről a fajtáról nem sokat tudok, de hogy nagyon drága volna, azt biztosan tudom). Ha a tabletta mellett döntenél (az érzékeny gyomrod miatt), és esetleg nem tudnál hozzájutni Iodoralhoz (nemrég leálltak a gyártásával a kifejlesztője, Dr. Guy Abraham halála körüli jogi hercehurca miatt), akkor helyette ezt tudom Neked ajánlani:
    http://www.hakalalabs.com/order.html
    Ami a különböző gyártók Nascent jód készítményeit illeti, nem tudom, van-e különbség köztük, és ha igen, micsoda. Szerintem legjobb volna nem ilyet szedned, túl sok fölösleges kérdést vet fel a használata. A legtöbb orvosi tapasztalat a Lugol oldattal kapcsolatos, és az említett tabletták jódtartalmuk tekintetében azonosak vele, csak éppen szilárdak. Brownstein csak nagyon ritkán használ Nascent jódot pár milligrammos napi adagolással azoknál a pácienseinél, akik valamilyen speciális egészségügyi probléma miatt nem érzik magukat jól a Lugol oldat vagy tabletta szokásos adagban történő szedése közben (ezzel kapcsolatban ld. a doktor könyvét).

    Gyógyulást Neked!!!

    VálaszTörlés
  164. Szabó-Velvárt László2014. szeptember 23. 19:44

    Kétszer is azt a hibaüzenetet kaptam, hogy "Service Unavailable" (harmadszor nem), aztán mégis mindannyiszor felkerültek az üzeneteim... Bocsánat.

    VálaszTörlés
  165. SzNiki:
    Iodoral tablettát jelenleg a www.breastcancerchoices.org oldalról szállítanak. Ide horror áron lenne a szállítás, de az USA-n belül biztosan megoldható.


    Laci:
    Én el nem tudom képzelni, hogy ennyi jódot szedhetnék, most 6,5 és 12 között lavírozok, mert már kis adag vesefájást eredményez. Annyit tudok csak bevenni, hogy ez ne jelentkezzen, de a pajzsmirigyes tünetek se jöjjenek vissza. Érdekes, hogy mások vígan szednek 25-50 mg-ot, és nem számolnak be semmilyen mellékhatásról. Nem tudom, ez valamilyen detox vagy a jódtól van, de menetrendszerűen előjön kis adag mellett is, tehát biztosan a jód hatása. És nem mondhatnám, hogy nem "tisztán" táplálkozom már elég régóta, vagyis miért lennék tele toxinokkal. Csak figyelmeztetésül mondom, mert lehet ilyen folyománya is, voltak, akik abbahagyták pajzsmirigy gyulladás vagy más rosszaság miatt. Ismerjük meg a dolog minden oldalát, legyünk korrektek.

    VálaszTörlés
  166. 176.Szabó-Velvárt László
    Rendben, azthiszem ameddig kitart a kis uveg jodom, addig azt hasznalom (ennek a tartalma:Iodine,Potassium Iodide),aztan megrendelem a tabletta valtozatot!:)

    178.MW
    Koszi megnezem azt is! Huuu...van valasztek mindenhol azt latom. Milyen jo is hogy itt a segitseg eligazodni!:)

    VálaszTörlés
  167. Jódszedés témában leírom én is a rövidtávú tapasztalataimat.

    07.31-én kezdtem el kálium-jodid tablettát szedni a kimerültségre, amelyet a sok sportnak (izzadás) és a jódhiányos táplálkozásnak tudtam be, több, mint 3 év paleó után. Szinte 1-2 napon belül visszanyertem az energiámat napi 1-2 db 100 mcg-os tabletta szedésétől. Mivel szeretek kísérletezni, itt nem álltam meg, a napi adagot fokozatosan felemeltem 1,5 mg-ig és ezt tartottam.

    Egy idő után pattanások jelentek meg az arcomon és a közérzetem is kezdett csorbát szenvedni (kezdett visszatérni a jódszedés előtti kimerültség, ellentmondásos, tudom). Úgy döntöttem kb. 2 hete, hogy nem hiszem el, hogy "detox" tünetekről van szó és visszaálltam a kezdeti 100-200 mcg-os napi jód-adagra. A pattanások eltűntek és újra friss vagyok.

    Talán Gábor, talán Mercola írta, hogy trükkös dolog a jód: sem túl kevés, sem túl sok nem jó belőle. A saját tapasztalatom alapján ez akár igaz is lehet.

    Nem azért írtam le mindezt, hogy elvegyem a gyógyulni vágyók kedvét a magasabb adagok kipróbálásától, hanem azért, mert én is szívesen olvasok mások eltérő tapasztalatairól itt a blogon, ez itt az én történetem. A jódot továbbra is szedni fogom, hatása egyértelműen pozitív és azt gondolom, hogy bizonyára nagyon sok ember bajára megoldást nyújthatna a szedése, ha tudnának erről a lehetőségről.

    VálaszTörlés
  168. 180. joe1973
    Nagyon érdekes a beszámolód. Én is szívesen olvasok mások tapasztalatairól. Milyen alapon határoztad el egyébként, hogy kálium-jodid formában fogod szedni? A pajszmirigy ugyan ezt a formát tudja hasznosítani, de úgy tudom, nincs pajzsmirigy betegséged, a prosztatának viszont kimondottan elemi jód kell, ahogy a mellszöveteknek is nők esetében.

    VálaszTörlés
  169. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2014. szeptember 24. 12:51

    178. MW

    Szerintem itt fontos megemlíteni, hogy Neked korábban is volt problémád a veséddel, nem működik 100%-osan, szóval ez a vesefájdalom nem egy általános tünet. Én a jelenlegi 336mg-s adagom mellett sem tapasztalok semmi hasonlót.

    VálaszTörlés
  170. Velvárt-Szabó Zsuzsanna2014. szeptember 24. 12:53

    180. joe1973

    Engem is érdekel minden tapasztalat, de tegyük hozzá, hogy annak, amit Te csinálsz, semmi köze a Laci által javasolt protokollhoz.

    VálaszTörlés
  171. 182. Zsuzsanna
    Igen, ez is hozzátartozik. De az nagyon régen volt, 30 éve, és azóta semmi bajom nem volt a vesémmel. Mostanáig. Viszont ez nem teljesen egyedi probléma, külföldi jód-fórumokon, pl a curezone-on vagy az angol ny FB jód-csoportban is vannak, akik jódszedéskor a veséjüket fájlalják.
    Furcsa, de mindenkinek más-más melléktünete van, viszont kevés olyanról hallottam, akinek semmilyen. Ez persze tényleg lehet detox, de azt sem zárhatjuk ki, hogy maga a jód csinálja. Épp most folyik erről beszélgetés a FB-on.

    VálaszTörlés
  172. 164 Vöröscic
    Nekem is nagyon alacsony, 36-36,4 között van, szintén a vérnyomásom is alacsony, ami időnként ájulást is okoz. A taurin ebben segíthet? Ez elkerülte a figyelmemet.

    160 Ilona, aszkorbinsav
    Hozzáértők segítenének abban, hogy be lehet-e előre keverni több aszkorbinsavat és szódabikarbónát, szóval nem lépnek-e valamilyen reakcióba állás közben?

    VálaszTörlés
  173. 165. Vöröscic
    Nagyon köszönöm a választ! ki fogom próbálni őket! D vitamint már csepp formájában kenem a bőrömre, és ma beszereztem a magnéziumot is. ezzel kapcsolatban egy kérdésem lenne: a csomagra azt írták rá, hogy "magensium citricum monohydrat" - a monohydrat pontosan mit jelent? a bevételről van valami hasznos információ? úgy olvastam, az 5 ml-es adagoló felét kellene naponta bevenni, lehetne esetleg valahogy az 1 mg-os mérőkanalammal számolni? egyben lehet meginni, vagy osszam el? (1-2 dl vízben oldva?)

    Köszi!

    VálaszTörlés
  174. 180. Joe:

    Igen, mindketten írták, hogy se túl kevés, sem túl sok nem jó. Köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat :).

    VálaszTörlés
  175. Szabó-Velvárt László2014. szeptember 25. 2:34

    Drága Rozcsika, most fedeztem fel, hogy már iszonyú régen megszerezted nekem azt az orosz cikket, és ebből azt is kikövetkeztettem okosan, hogy Te voltál az, aki tegnap kérésemre elküldte nekem Tormáson keresztül (Tormás nem válaszolt a kérdésemre, hogy ki küldte). Nagyon-nagyon köszönöm, nagyon nagy segítség volt (hogy pontosan mekkora, az majd kiderül a lefordíttatása után).

    Minden jót Neked,

    Laccantás

    VálaszTörlés
  176. Szabó-Velvárt László
    Szia Laci, most akadt a kezembe az orvosom jod adagolasra vonatkozo tanacsadasanak doksijai, ha szeretned megnezni, elkuldom! (kerek hozza @ cimet).Alaposan felreertettem, mert O az altala kiadott jod termekekkel es azok mennyisegeivel szamolt, en pedig a kis polcrol leemelt, sokkal gyengebb jodommal szedtem az altala irt mennyisegeket. -azthiszem ha legkozelebb megyek, nem leszek megdicserve...:/
    A szelenrol egy szot sem talaltam ebben sem, pedig Florida (ahol elek) elvileg szelenben nem tul gazdag talajjal bir, legalabbis egy cikk errol arulkodik.(http://mrdata.usgs.gov/geochem/doc/averages/se/southeastern.html)

    Valaki tudna vas potlasra ajanlast tenni? Milyet erdemes, es mennyit?
    Szep napot mindenkinek!

    VálaszTörlés
  177. Szabó-Velvárt László2014. szeptember 25. 3:05

    180. joe1973

    Aki nem hiszi el, hogy a jód "mellékhatásait" (kivéve persze bizonyos szervi rendellenességek, mint pl. veseproblémák, valamint sejtszintű jódanyagcsere-zavarok esetén) méregtelenítés okozza, az - hátat fordítva a tényeknek, amelyek többek között neves, komoly és ráadásul emberszerető orvosok több évtizedes, többezer beteggel kapcsolatos tapasztalataiban öltenek testet (nem is beszélve az orvosi segítség nélkül tapasztalatokat szerzőkről, pl. Szerelmemről és rólam) - könnyen lehet, hogy élete egyik legnagyobb lehetőségétől vágja el magát, ami még megbocsátható, viszont az, hogy nyilvános jodofób üzeneteivel másokat is elbizonytalanít, és esetleg letérít a jobb élet felé vezető útról, már komoly baj... Gyerekek, ez a dolog sokkal több alázatot kíván! Milyen belső működés késztet Titeket arra, hogy elméleteket gyártsatok a jódról ahelyett, hogy vennétek a (komoly) fáradtságot utánanézni a tényeknek? Mindenre van válasz, csak utánajárást, ill. személyes tapasztalatszerzést kíván a dolog, nem mondhatok el Nektek mindent én, Bence, Elmira vagy Ákos..... Ráadásul az is kiderült számomra, hogy sokan még arra se szántatok időt, hogy az általam elmondottakba és leírtakba belemerüljetek. És ez a jódhiányotok esetleges megmaradásán túl más kockázatokkal is jár! A jódot is, mint annyi minden mást, lehet rosszul szedni! Vigyázzatok Magatokra és a többiekre, szépen kérlek Benneteket!
    És most ismét elhallgatok...

    VálaszTörlés
  178. Szabó-Velvárt László2014. szeptember 25. 3:15

    189. SziNiki

    Szia, Niki! Az E-mail címemet Tormástól megtudhatod, de ha az orvosod nem foglalkozik a szelénpótlás kérdésével, akkor az általa alkalamzott terápia enyhén szólva veszélyes...
    Ami a vaspótlást illeti, azzal nagyon óvatosnak kell lenni. Sajnos egyáltalán nincs időm belemerülni a dologba, de annyit tudj, hogy átfogó vizsgálat kell ahhoz, hogy megtudd, a vashiányodat az elégtelen bevitel okozta-e vagy valami más. Nagyon gyakran az utóbbi szokott lenni a helyzet, és olyankor a vaspótlás nagyon ártalmas... Amúgy vagy valamilyen heme-vas készítményt volna érdemes szedned (mondjuk csirkemáj formájában!), vagy ha az drága vagy bonyolult beszerezni, akkor vas-biszglicinátot. És az adagolása sem egyszerű kérdés (kb. 20mg-nál több sokak szerint a legtöbb emberre veszélyes). És pl. olajos magokat vagy magliszteket eszel-e? Ha igen, az semmiképp sem jó a vasstátuszodnak (meg másnak sem...).
    Most már tényleg nagyon mennem kell...

    Isten áldjon!

    VálaszTörlés
  179. 181. MW.

    "Milyen alapon határoztad el egyébként, hogy kálium-jodid formában fogod szedni?"

    Ez volt azonnal elérhető. Mivel 1-2 napon belül hatalmas változást hozott, ennél maradtam. Bár mindenhonnan ezt hallani, én sehol nem láttam bizonyítva, hogy a test bizonyos részei nem képesek a kálium jodid-ból a számukra szükséges formát előállítani.

    VálaszTörlés
  180. 190. Szabó-Velvárt László

    "viszont az, hogy nyilvános jodofób üzeneteivel másokat is elbizonytalanít, és esetleg letérít a jobb élet felé vezető útról, már komoly baj"

    A "jodofób" kifejezés kicsit erős, nem gondolod? Bemásolom újra a hozzászólásom zárógondolatát:

    "Nem azért írtam le mindezt, hogy elvegyem a gyógyulni vágyók kedvét a magasabb adagok kipróbálásától, hanem azért, mert én is szívesen olvasok mások eltérő tapasztalatairól itt a blogon, ez itt az én történetem. A jódot továbbra is szedni fogom, hatása egyértelműen pozitív és azt gondolom, hogy bizonyára nagyon sok ember bajára megoldást nyújthatna a szedése, ha tudnának erről a lehetőségről."

    A hozzászólásom többi része pedig egy személyes tapasztalat, sem több, sem kevesebb.

    VálaszTörlés
  181. 185, Köbüki,

    Nekem az alacsony vérnyomás "csak" fejfájást okoz, de ezt tökéletesen megoldotta a kávé.
    A taurint részben azért kezdtem el szedni, mert a hiánytünetei között alacsony testhőmérséklet is szerepelt (meg egyebek, amikből több illett rám), és valóban pár tizeddel meg tudja növelni.
    De a testhőmérsékeltre még egyebek is hatással vannak, pl mennyit alszik valaki, hormonális hatások,
    ezért a legkorrektebb az lenne, ha reggel-este is mérném minden nap, de egyelőre csak este mérem, ami valószínűleg nem 100%-ig mérvadó.

    A taurinszedéssel úgy gondoltam, ki tudom zárni, hogy ha hormonális (pajzsmirigy?) eredetű az alacsony testhő, de mivel nálam genetikai hajlam is van, még bizonytalan vagyok, hogy ez jó-e.
    Bár egy ismerősöm mondta, hogy a nemrég elhunyt férjének is mindig nagyon alacsony volt és majdnem 90 évig élt súlyos betegség ellenére, a nagymamám szintén nagyon hosszú kort élt meg, de azért izgat a dolog, mert pajzsmirigy probléma jele is lehet.

    Az aszkorbinsavról az a véleményem, hogy natúr formában érdemes bevenni, vízben oldva, vagy kapszulázva hogy minél kevésbé bomoljon le.
    Szerintem ha bármivel reakcióba lép, az onnantól már nem aszkorbinsav és én kételkedem benne, hogy hasonlóan hatékony lenne, bármennyire is kényelmes lenne szódabikarbónával semlegesíteni.

    VálaszTörlés
  182. 186, Enikő,

    Úgy emlékszem a korábbiak alapján, de lehet, hogy pontosabb lenne visszaolvasni itt a blogon,
    hogy a monohidrát a kevésbé kellemetlen ízű, ugyanakkor kevesebb elemi magnézium tartalmú.
    A kiszámítására kapásból nem tudok módszert, a vitaltrend oldalon a nem monohidráthoz van útmutató.
    Abból ki lehet számolni, hogy testtömeg kg-onként mennyi javasolt.

    Ki kell tapasztalni, hogy emnnyi az, ami nem okoz fokozott bélmozgást, és ha az kevesebb, mint a napi adag, akkor annak megfelelően érdemes elosztani, hogy mennyit bír a szervezeted egyszerre feldolgozni.

    VálaszTörlés
  183. Enikő

    A magnéziumot is lehet bőrön át "szedni". Pl ősi Mg gél, de többféle is van.

    VálaszTörlés
  184. Laci, Joe1973

    "Jodofób" ez egy Guy Abrahamtól származó kifejezés. Ezzel illetett igen vehemensen bárkit, aki bármilyen alapon megkérdőjelezte az ő írásait, az adagolást, a detox hatást vagy bármi mást, amit leírt a jóddal kapcsolatban. (Most hadd ne Abraham stílusára és világszemléletére hívjam fel a figyelmet, mert lehet,hogy azok nincsenek a többivel összefüggésben. Pl,hogy szó szerint értelmezi a biblikus, ószövetségi történéseket, szerinte a vízözön miatt van jódhiány, Noé bárkája, stb)

    Tény, hogy régen széles körben használták a Lugolt, míg nem volt hormontabletta, de miután legyártották, elvetették a jódot. Az is szomorú tény, hogy bevezették élelmiszerekben is a bromidokat, ami katasztrófa, a jódot pedig indokolatlanul háttérbe szorították. Állítólag egy orvos-páros, Wolff és Chaikoff 1948-as tanulmánya alapján, ami azt állította, a magas jódbevitel gátolja a pajzsmirigyhormon termelést. Ezt Abraham cáfolja, mások őt cáfolják - nehéz itt eldönteni a kérdést, de a moderált jódfogyasztás hasznossága eddig igazolódott nekem.

    Engem igazán nem lehet jodofóbnak nevezni, inkább vagyok jódpárti, de nem fogadom el, hogy a jódot, vagy bármilyen tudományos kérdést érzelmi alapon közelítsünk meg, vagy vakon kövessünk 1-2 embert, bármit is állítanak. (és most nem az általad felsorolt 3 emberre gondoltam, akik közül esetleg Bence javaslatait meghallgatom, a többiek nem tekintélyek nekem).

    Én sem csak az érzéseimet követem, tanulmányozom a jódos irodalmat, ami nem CSAK Brownsteint, Abrahamot és Flechast, esetleg Sircust jelenti, mert ha így lenne, az fanatizmus lenne, nem tudományos hozzáállás - hiszen vannak egyéb, független tanulmányok is a jóddal kapcsolatban. Épp az elején találtam egy viszonylag friss tanulmányt a japánok jódfogyasztásáról, ami arra a következtetésre jutott, hogy egyáltalán nem 12,5 mg, ahogy Brownstein állítja, hanem 1-3 mg a japánok átlagos napi jódfogyasztása! Ez lehet, hogy nem befolyásolja az egyéb állításait, de az ilyeneket nem lehet lesöpörni az asztalról!
    A másik, ha valaki elkezd szedni valamit, és folyamatosan egy súlyos tünetet tapasztal mellette, ami addig nem volt, és amiből baj lehet (pl vesefájdalom, amit nem lehet csökkent működéssel magyarázni, mert addig nem volt csökkent működés), akkor azt komolyan kell venni, és tenni kell valamit, hogy megelőzzük. Szó nincs arról, hogy a vesémmel probléma lenne, viszont volt vele probléma - 30 évvel ezelőtt - , és nagyon vigyáznom kell. Nem fogom kockára tenni egy kísérlet miatt.
    Nem lehet azt csinálni, mint amit egyesek régebben a paleóval csináltak: ha te nem úgy reagálsz rá, ahogy "kellene", akkor benned a hiba, téged egyszerűen kizárunk, és akkor a sikertörténetek töretlenek maradnak.
    A jód jó, de mindenkinek ki kell kísérleteznie, hogyan a jó neki személyesen. Én egyébként Brownsteinéknél vagy a külföldi jódos fórumokon is hiányolom az olyan történeteket, hogy valaki nem évek óta detoxol, hanem konkrétan meggyógyult pl a pajzsmirigy betegségéből, nem csak tüneti, de labor szinten is, meg mindenhogyan. (ilyet mellrákos, mellcisztás történetben láttam viszont, ami jó).

    Tehát hagyjuk a jodofób és a jodofil kifejezéseket - ez nem jódfóbia vagy jódbarátság kérdése, ezt a kérdést szigorúan racionális alapon lehet megközelíteni, nem úgy, hogy aki felvet kérdéseket vagy jódindulatúan, egészségesen megkérdőjelez bármit azzal kapcsolatban, amit 3 orvos állít, azt megbélyegezzük.

    VálaszTörlés
  185. 190. Szabó-Velvárt László!

    Kedves Laci!
    Ha te joe1973 írását jodobfób üzenetnek véled, akkor kérlek nézd meg, és olvasd el alaposan Gábor 110-es és 123-as hsz-ását. Azok talán még erősebbek. Érdekes, hogy mégsem őt tolod le, hanem joe1973-at, sőt, Gábort véded (nagyon helyesen), hogy nem ér rá (igaz is).
    És ezt NEM Gábor ellen írom (mert egyetértek vele :), hanem joe védelmében, ő csak a tapasztalatát írta le, aminek örülhetünk, és senkinek nem mondta, hogy ne szedjen nagy adag jódot, csak azt, hogy neki mit okozott a másfél mg.
    Bocsánat, de ezt le kellett írnom, joe1973 miatt..

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.