2014. július 2., szerda

Paleo-forum

182 megjegyzés:

  1. Apropó, hol található Laci anyaga, amiről mindenki beszél?

    VálaszTörlés
  2. szengab 1.:
    ha az első előadást kérdezed, az itt van:
    https://www.youtube.com/watch?v=SdWerCIzCxM&list=FL_gRrRMY-So6qbyqrye5iEQ&index=2

    a 2. még várat magára.

    VálaszTörlés
  3. 1. Szengab
    Mammutmail-ben elküldtem az e-mail címedre, még most töltődik.

    VálaszTörlés
  4. Rozcsika köszönöm a felvételt.

    VálaszTörlés
  5. paleo-kör
    139 Warren 144 MW
    Csak adaléknak: nekem is magas a homocisztein szinem (11,5) és B12-t fél éve szedek külön, magnéziumot legalább egy éve, és B6-ot, folsavat én is multiban, bár az valszeg nem megadózis. Utánanézek a TMG ajánlásodnak és kipróbálom, köszönöm szépen.

    paleo-kör 152 / Warren
    Az is nagyon érdekes volt nekem, hogy az ASCOPHYLLUM NODOSUM fokozza a neutrofil leukociták tevékenységét, nekem ugyanis az utóbbi időben konzisztensen alacsony a neutrofil szám a vérképemben (ezért is kezdtem a B12-t tolni, hátha segít). Gondolod, hogy ezzel a moszattal érdemes próbálkoznom? Előre is köszi a választ.

    VálaszTörlés
  6. Köbüki
    Mennyi és milyen B12-t szedsz? Én most akarok ilyet külön rendelni, mert eddig csak azt szedtem, ami a multivitaminban van. Mondjuk, érdekelne, hogy paleo mellett mi a baj a bélflórával, és miért (a homocisztein állítólag a bélflóra baját jelzi). Mindenesetre, én is úgy tudom, B12-vel le lehet "radírozni" az erek faláról. Engem leginkább az agyi erek aggasztanak.

    VálaszTörlés
  7. 207. Rozcsika
    jaaa, akkor félreértettem, amit írtál. Köszi! :-)

    VálaszTörlés
  8. A Jód-biblia írójának előadása:
    https://www.youtube.com/watch?v=MUSF-N1tUrg

    VálaszTörlés
  9. Rozcsika, miért veszítetted el a motivációdat jódügyben?
    A keddi előadásról még nincs hír? Miről volt szó, csak pár mondatban addig is....?

    VálaszTörlés
  10. Szabó-Velvárt László!
    Megszereztem a második cikket is, amit kértél. (Vishnyakova and Muravieva, 1966). Ahogy gondoltuk is, oroszul van, csak az abstract angol. Mi legyen vele? :-))

    VálaszTörlés
  11. 13. Rozcsika
    Ha szabad belekotyognom, én már csináltam olyat hasonló ügyben, hogy feltettem a webre, és a google fordítóval lefordíttattam angolra.

    VálaszTörlés
  12. Tapasztalatom szerint a google fordító jobban fordít oroszról magyarra mint angolról magyarra...

    VálaszTörlés
  13. 11. Smirgli
    Jó, nem veszítettem el a kedvem jód-ügyben, mert ma is ezzel kapcsolatban lógok egész délelőtt, csak attól keseredtem el, hogy úgy látom, hogy lehet, hogy nekem is egy évembe telik, amíg be merem majd szedni a jódot, mint Lászlónak, de lehet, hogy többe, mert nem tudok jól angolul. A II. előadásától azt vártam pedig, hogy talán az ő kitaposott ösvényén masírozhatunk mi is, őutána, a jód felé, nyugodtan, derűsen, biztonságban. De erről szó nincs, mert vagy szuperlatívuszokban mesél a jódról vagy a frászt hozza ránk. Pontosabban az általa olvasottak. Most az már egyre megy, hogy attól van rosszul valaki, hogy a bróm távozik belőle vagy a gombák (candida) toxinjai kerülnek be a véráramba, vesékbe, ha ezt a jódszedés okozza. Ami irtó rossz hír, hogy kérdéses lett az a Jaminet-féle módszer, hogy 200 mcg jóddal kezdeni és havonta duplázni az adagot, 1 mg-ig, én ezt a módszert akartam használni és lehet, hogy fogom is. László azt olvasta, hogy 12,5 grammal !!! kell elkezdeni, kevesebb nem jó, ami a Hashimotóban eddig javasolt 0 mg-hoz képest irtó sok, persze ő sem ennyivel kezdte és még él, állítólag nagyon hosszan voltak méregtelenítési tünetei emiatt. Jaminetékre azt mondta, hogy hülyék. Ezzel sem értek egyet, max a könyvükben leírtak már rég elavultak. Persze azt nem bírta egyik előadó sem elmondani, hogy tulajdonképpen mennyit szedett, hogyan emelte az adagokat, vagy miért csökkentette, mikor lassítani kellett, mit érzett, mi győzte meg, hogy mégis szedje tovább a jódot. Semmi konkrétumot nem lehetett megtudni. Jó, állítólag azért, mert olyan bonyolult az egész, minden ember máshogy reagál, bla-bal-bla… Minden kis és nagy problémával Bartha Ákoshoz kellene fordulni, aki drága német teszteket végeztet külföldön, ami biztos nagyon klassz és hasznos, de én már látatlanban elmondhatom, hogy tuti nincs erre pénzem. Csodálatosan csinos fiatalember, kicsit talán túl fiatal is, és túl jóképű ahhoz, hogy bízni lehessen tapasztalatában, és hát a stílusa is kicsit fura. Két embert kivéve paleón élő emberek voltak ott, mégis le lettünk szidva, mint a pengős malac, hogy rosszul étkezünk, sok fitátot eszünk, nincs gyomorsavunk, tele vagyunk brómmal, klórral, candidával és nélküle úgy sem tudunk magunkon segíteni. Én pár kérdés után megkaptam, hogy nekem nem is javasolná a jódot, mert olyan betoji és bizalmatlan vagyok vagy nem is tudom miért, majd a felvételen meghallgatom. :-)))) László, saját bevallása szerint, 1 hónapig olvasott, hogy paleós legyen, de 1 évig kutatott, hogy be merje szedni a jódot. Ő nem volt betoji. Én egy hete még nem is hallottam a Lugol létezéséről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyesbítés:
      "... László azt olvasta, hogy 12,5 mg-mal !!! kell elkezdeni, ..." Elírtam a mértékegységet!!!!

      Törlés
  14. 11. Smirgli 2. rész:
    László kér mindenkit, hogy csak 2 hétig szedjen szelént a jód előtt, ne 3 hétig, ahogy a múltkor mondta.
    De nem kivonatolom az előadást, mert még az előadáson való személyes részvétel sem jelenti azt, hogy ne kelljen erről olvasnunk, agymosást végeznünk, hogy bízzunk a jódban. Az elhangzottak 80%-a megegyezett az előző előadáson elmondottakkal.
    A „fitátok megkötnek minden tápanyagot, ezt jól jelzi az, hogy a vas szint a béka segge alatt” témához annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nekem 3 éve állandó a szérum vas értékem, a referencia közepén áll, pedig volt, hogy szinte mandulán és kávén éltem. De egyetértek a magok csökkentésével a fogak védelme és a hízás elkerülése érdekében.
    A 12,5 g jódot 3 részre elosztva is be lehet venni, ha valaki rosszul van tőle. Sós víz segít ilyenkor, sok víz, szauna. Bartha Ákos szerint segít a mikrozeolit, fulvosav, huminsav, kuminsav, talajbaktériumok az endotoxinok (elhalt kórokozók toxinjai) és távozó halogének okozta tüneteknél.
    Ha a TSH 2 fölött van, hisztamin szabadul fel. 180 éve van Lugol oldat.
    Újra hálát adtam az égnek, hogy a paleóval Szendi Gábor ismertette meg a magyarokat, különben nem tartanánk itt. Hihetetlenül jól felépített, összeszedett beszédei, írásai, jó artikulációja, nyugalmat árasztó szimpatikus lénye, humora lehetőséget ad az embernek arra, hogy megértse azokat a dolgokat, amiket elmond. Hogy sikerüljön ez az információ-átadás agyból agyba, hogy ne kelljen az összes citált irodalmat átolvasni.
    Nyilván hálás vagyok mindenkinek, aki az idejét adja másoknak, köszönöm, hogy ott lehettem az előadáson, és köszönöm az előadóknak, hogy annyit is elmondtak, amire idő volt, csak a csalódottság beszél belőlem, mert ez a jódszedés sem lesz olyan egyszerű eset, pont annyit kell cidrizni rajta, mint a D vit-on, ha nem többet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. helyesbítés:
      "...A 12,5 mg jódot 3 részre elosztva is be lehet venni..."
      A jegyzeteimben egyszer írtam csak mg helyett g-ot, de pont a rosszat másoltam ide, hogy biztosan jót írjak.

      Törlés
  15. 17
    Paleolga

    Meg lehet, hogy a pékárúban is van jód, de biztosan nem tudom. Különböző cikkekben emlegetik mint jódforrást netes cikkírók, de konkrétumot nem találtam erről. Nameg, nem tudom más hogy van vele, de én mikor elkezdtem a magliszteket venni, akkor onnantól vettem Nature Cookta himalája sót, aztán parajdit. Lehet hogy ezen is buktam jódot. Ezeket a sókat se akarom bántani, semmi baj velük gondolom, csak tudnunk kéne hogy mennyi jódtól esünk el pontosan,illetve főleh hogy átlagos (magyar) paleókoszt mennyi jódot is tartalmaz és kell-e legalább minimális pótlás az embereknek, már akik nem Lugoloznak.

    VálaszTörlés
  16. 18. Rozcsika
    Csak érdekességként megemlíteném, hogy a Hoxás paleó fórumon is volt szó erről a jód dologról , s ott @ntea - szerintem itt is megfordult régebben - elmondása szerint a nem tudom melyik jódprotokoll szerint (talán angol, mert ő ott él, de biztos,hogy nem az amcsi) a fokozatos jódpótlás a tuti, és a hirtelen sok a nem jó, viszont neki ha kicsit emeli a jódadagját, akkor pm és egyéb panaszai lesznek. Tehát lehet pont ezért kellene egyből a 12,5 -et. Ki tudja. Mindenesetre érdekes, h. alig bukkant fel ez a jód téma , mindjárt 3 féle protokoll is előkerült, az amcsi , az angol (?) és mint hallhattuk van valamilyen német is. Talán én a németekben bíznék így elsőre, azok elég nem is tudom milyenek. A hoxás fórumon @ntea hivatkozik azt hiszem forrásokra szintén, akit érdekel megnézheti ezeket.
    Rozcsika Jaminetékkel kapcsolatban fafej (v. kockafej), jodofób jelzőkre emlékszem, a hülyében nem vagyok biztos, persze ettől még lehet, h. elhangzott. :)
    Laci elmondta, nem tudom pontosan visszaadni, de a lényeg az, hogy nem azért kutatott a jóddal kapcsolatban, hogy előadást tartson róla, v. hogy könyvet írjon, és előadásainak célja, hogy feltárja előttünk ezt a csodálatos anyagot, semmi más. Kb. olyan, mint mikor el kezdtünk paleózni, és legszívesebben mindenkit megtérítettünk volna...

    VálaszTörlés
  17. " nehogy pár év palózás után esetleg elbutult gyerekeket hozzanak világra a fiatal paleóstársak."

    Hülyén fogalmaztam, úgy értem, hogy nehogy gyengébb értelmi képességű gyerekek szülessenek, mint amilyenek amúgy lennének. Vagy más bajuk legyen.

    VálaszTörlés
  18. 16 Warren
    Köszönöm szépen a tanácsot, meg hogy így összeszedted nekem, mindenképpen megpróbálom.

    Korábban kérdezte vki, hogy milyen ételteszteket ismerünk. Én a Food Detective otthoni öntesztet próbáltam (19 ezer körül lehet kapni a neten), de aki nem rutinos önvér-vevő, ezen elbukhat a mutatvány, az én eredményem is valszeg teljesen megbízhatatlan, egy Mr Bean-filmet lehetett volna csinálni arról, ahogy abba a hülye kis csőbe megpróbáltam elég vért nyomkodni az ujjamból, persze mire tele lett, a nagy része megalvadt és nem keveredett a tesztfolyadékkal. A teszteredmény ellenőrző karika szerint eredményes volt a teszt, de vannak kétségeim.
    A Synlabnál pedig van laborban végzett ételteszt 40valahány ételfélére 20ezer, kétszázvalahányra 55ezer, most már inkább ezt választanám, mert biztos megbízhatóbb. Én csináltattam fruktóz-kilégzéses tesztet is, ami negatív lett, de majdnem biztos, hogy fals negatív, mert egyre biztosabb vagyok benne, hogy én a gyümitől puffadok, és mivel képtelen vagyok főleg így nyáron lemondani róla, most fogok rendelni Xylosolvot, ami állítólag lebontja a fruktózt. Ha ez segít, legalább tudom, hogy a fruktóz a ludas és gyümölcsszezon végén majd megpróbálok önmegtartóztatni.

    VálaszTörlés
  19. Rozcsika, köszi, hogy mindezt leírtad.
    Elmondanám akkor, hogy pár éve (paleó előtt), még normális volt a TSH-m (1-2 körül), meg az anti TPO is 10-15. Vagy 2 éve kezdett emelkedni a TSH, lassan, 3 hónapja 3,6 volt, most 5,7.
    Na ERRE mit lépjek??!
    Mindenképp kikövetelek egy újabb antiTPO-t (bár a laboros nő tegnap azt mondta, az nem szokott változni...(???), a reumatológusom 3 hónapja azt mondta, ne foglalkozzak vele, mert 8-ig jó a TSH (WTF??). Jövő héten megyek hozzá, és kérek antiTPO-t, de fenteik miatt majd biztos jól elhajt... És olyat is hallottam, hogy a labor küldi vissza anélkül, hogy megnézték volna, mert sztük jó a TSH. :-P Itt a kórházban amúgy 7000 Ft az aTPO-mérés fizetősen, kösssz.
    Tudom, van Centrumlab, csak az legközelebb 50 km-re, nade mindegy, azért megoldom.
    Ha nem vagyok hashimotós, akkor viszont én tuti elkezdem kis adagban szedni a jódot.

    Ja, még valami, a csontritkulásom rohadtul nem javul semmit, örülök, hogy nem romlik, pedig így is állati szar. Pedig tolom a D- és K2-vitamint. Tkp. mitől is vártuk a paleóban a csontritkulás javulását? Hogy nem eszünk gabonát és tejterméket? Hát én nem eszek. Viszont egyre inkább az kezd kiderülni, hogy a magokban, maglisztekben még több is a fitát, mint a gabonákban.
    A fitát kiviszi a cinket is, állítólag ettől is lehet pm-romlás.
    Úgyhogy lehet, még ez a 2 is összefügg, mindenesetre ki fogom iktatni a magokat és magliszteket totálisan, esetleg néha kókuszreszelék meg gesztenyeliszt.
    Ja, viszont vashiányom legalább nincs. Cinket meg szedek elég rendszeresen átlag 3 naponta egy 50 mg-ot, de csak pár hónapja...

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok!

    Joe (Szabó Gál Bence) paleországos Vitaminok című előadásában hallottam, hogy a K2-vitamin minimális mennyisége MK-4-ből 1.500 mcg, az az alatti mennyiség gyakorlatilag hatástalan. Az optimális dózis 15.000 - 45.000 mcg között van.
    Én az iHerb-es Thorne Research D/K2 kombót szedem, amiből 2 csepp (1 adag) 200 mcg-t tartalmaz. Én kb. 6 cseppet (3 adag) szedek naponta.
    Ez gyakorlatilag azt jelenti az én esetemben, hogy a bevitt K2-vitamin (kb. 600 mcg) teljesen hatástalan?

    Köszönettel.

    VálaszTörlés
  21. 22Cirmos
    Én tavasszal kezdetm jódot szedni. Épp ő hívta fel rá a figyelmemet.Nekem már volt itthon egy ideje, mert fülfájásra találtam egy készítményt. Végül mire megérkezett nem kellett használni szájon át meg eszembe sem jutott, hogy szedjük.
    Végül a gyerekemnek régóta volt egy orrnyálkahártya problémája. Folyton orrot fújt de nem jött ki semmi. Fülész kilátásba helyezett egy ct-t. Ekkor kérdeztem anteától rá az oregano olajra, mert arról már beszéltünk korábban más témában... Ő hívta fel a figyelmemet a jódra. Akkor itt is kérdezősködtem de semmi választ nem kaptam. Nos olvasván a jódról én viszonylag gyorsan belevágtam mert halálos fárdatság gyötört. Ki is akartam magamon próbálni, hogy biztos legyek adhatom-e a gyereknek is. Kis adaggal kezdve semmi méregtelenítési tünet. Két gyerekem és férjem is szedi már, és senkinek nem volt panasza. És a gyerekkel még nem mentem vissza a fül-orr-gégére, mert rendbe jött az orrdugulása. Nem tudom duzzadt-e a nyálkahártya, de gondolom van már javulás.
    Mivel olvasmányaim alapján csak az aTPO lett volna izgalmas, azt meg itt pénzért sem tudok méretni így megkockáztattam, hogy nem vagyunk autoimmun pm betegek. Nem kis megnyugvással hallottam Laci előadása hátterében, hogy mások sem mérettek.
    Amúgy a mennyiség emelése tekintetében én pl úgy érzem , hogy az éberség egy jel. Ha kissé hanyatlik az éberségem emelem az adagot. Férjemnek is ezt mondtam, hogy ő figyelje magán.
    És még annyit. Mikor itt márciusban kérdezősködtem, akkor azt is leírtam, hogy úgy érzem a paleoval kizártam a jódot az életemből. Nem eszek jódozott só és késztermékeket. És még sok mást amibe feltételezhetően beteszik. Ezért érhetett utol három évi paleozás után a fárdatásg. Érdekes módon ez a fáradtság az utáni időszakban tört rám, mikor elkezdtem paradiót fogyasztani. Hogy ennek is van-e hozzá némi köze vagy csak véletlen???

    VálaszTörlés
  22. kismonika 27:
    paradióhoz: én meg mostanában, ill. már pár hónapja erősítettem rá a szelénre (selenomethionin), átlag napi 100 mcg-mal (volt, hogy elfelejtettem bevenni).
    a szelénről meg most már tudjuk, hogy magában az se jó... :-/

    VálaszTörlés
  23. Szűcs Csaba 26:
    Nekem februártól 2-3 naponta bemegy 15.000 mcg MK-4 kókuszolajban, és 100 mcg MK-7, hát egyelőre semmi hatás...
    Úgyhogy mostantól ezt is naponta fogom, szigorúan.

    VálaszTörlés
  24. 4., 5. Rozcsika

    köszi szepen

    VálaszTörlés
  25. 18. Rozcsika

    Én is azt mondom, azért, mert valaki agresszívan leugatott, még nem kell lemondanod az önkísérletről, az nem téged, hanem őt minősíti. És bármennyire propagálja mindenki, azért az a fiatalember nem a tudás egyetlen autentikus forrása. Én eleve nem bírom, hogy kizárólag méregdrága vizsgálatokkal, táplálékkiegészítők szedésével lehet szerinte gyógyulni (pl együnk huminsavat - megnéztem, ilyen 8000 ft-okért adják, gyakorlatilag a földet helyettesíti), és persze súlyos tízezrek nélkül nála levegőt sem lehet venni... De ez mindenkinek a saját választása, én biztos nem mennék olyanhoz, aki dühbe jön, ha ahelyett, hogy szájtátva hallgatnák, és mindent azonnal elfogadnának tőle, kérdéseket tesznek fel, vagy kételkednek. Ez olyan, ahogy az orvosok szoktak viselkedni, ha megkérdőjelezel bármit, vagy kicsit is tájékozódtál, már rögtön le vagy ugatva. Aki az emberekben csak klienseket lát, így is emlegeti őket. Tudom, hogy mások esetleg másképp vélekednek, de bármilyen nagy egyébként a tudása, én emberileg továbbra sem tudtam megszeretni, és ezt a véleményemet többen osztották.
    Lászlóban viszont rendkívül szimpatikus, hogy ha valamiről még nem hallott, akkor ezt beismeri, teljesen önzetlenül adja tovább a megszerzett tudását, tapasztalatait, egyszóval egy jószínű, érző ember, aki nem profitra hajt.
    Ha ki akarod próbálni, akkor nincs más megoldás, egyből a nagy adagot kell bevenni, mert a kicsi még árthat is. De ahogy László is mondta, ez mindenkinek a saját, egyéni felelőssége. Abban a nehéz helyzetben vagyunk,hogy nem áll mellettünk orvos, aki felügyeli ezt a folyamatot, mint Amerikában.

    VálaszTörlés
  26. 25. smirgli
    Szerintem azért olvasd el előtte Brownstein könyvét, és ha elkezded szedni, akkor tartsd be a min 12,5 mg-os adagot. Meg a szelént stb-t, vagyis mindazt, amit kötelező hozzá kiegészíteni. A kisadag nem üti ki a toxikus halogéneket, nekem úgy tűnik az eddigi olvasmányok/hallottak alapján, ezért inkább ártani fognak. A TSH nem sokat mond, a lényeg, hogy vannak-e tüneteid. De ha nincsenek, később még lehetnek.
    A könyv szerint Hashimotósoknak is jó a jódterápia, sőt.

    VálaszTörlés
  27. 33. MW.

    És milyen formában fogjátok beszedni azt a 12,5 mg jódot? Lugol, vagy Iodoral? Naponta kell?
    Laci hova fogja feltenni a jód-protokollját, amit ígért?

    VálaszTörlés
  28. 34. Macskacicó
    Szerintem most már sehová. Azért szerveződött a II. előadás, hogy azon majd elmondja. De nem mondta el, mert helyette megismételte az első előadást.

    VálaszTörlés
  29. 34. Macskacicó
    Igen, valamelyik formában ezek közül.
    Hát, nem biztos, hogy lesz ideje feltenni a protokollt, az előkészítő protokollt már feltette egyébként, de másra nem nagyon lesz ideje, mert most költözik/-zött másik országba.Tehát azt mondom, ne várjuk tőle. Olvassa el mindenki Brownstein könyvét, vagy lépjen be a FB-os jód-csoportba, aki tényleg elhatározta, hogy kipróbálja, ott több információ megjelenik.

    VálaszTörlés
  30. Rozcsika
    Azért szerintem ezek alapján már eléggé világos a dolog. Azért volt sok ismétlés, mert voltak ott olyanok is, akik először hallottak erről a dologról.

    VálaszTörlés
  31. Az első előadáson nem 100 %, hogy elhangzott, de Laci magát a jódprotokollt 2-3 hét múlvára ígérte, s hogy a vállalkozó szelleműek az előkészületeket megtehessék, erre született a fb-on is fent lévő útmutató 1. A Paleoklubos hírlevélben , amiben ez az előzetes útmutató szintén benne volt, onnan vmi olyasmi rémlik, h. júli 12-15-re volt ígérve a jódprotokoll. A második előadás nem a jódprotokoll ismertetése miatt lett meghírdetve.

    VálaszTörlés
  32. Visszatérve Kriszta által belinkelt Paleoandreá-s blogbejegyzésre, h. a paleótól jódhiányos lett, 2 ellentmondásos gondolatfoszlány jár az agyamban. Emlékeztek, volt egy időszak mikor sokan a javulás után fáradt volt, testileg, agyilag, nálam is volt egy kb. 1-1,5 hónapos agyi köd időszakom. Lehet, hogy a jódhiány okozta? Na de akkor a természeti népek - akikre hivatkozunk - nekik nincs jódhiányuk?

    VálaszTörlés
  33. Kriszta!
    Neked nem hámlik a bőröd? Nekem napi 261 mcg kálium-jodidtól a lábamon a bőr elvékonyodott és apró szemekben lisztszerűen lehámlik a bőr, de az egész testemen is, kivéve az arcomat. Most vagy utána jön a csodabőr és csak a régi ócska bőrt vedlem le, vagy ... most kiváncsian, alázatosan segítek a hámlásban dörzskesztyűmmel. Elkezdtem álmodni is, még nem rémálmokat, de volt benne adóellenőr. Az ébredési hőm 36 fok.

    VálaszTörlés
  34. 35. 36, 38. Rozcsika, MW, Cirmos:

    Köszi!
    Igen, én is úgy emlékszem, ahogy Cirmos mondja, hogy 12-15- közöttre ígérte a protokollt, pont azért, gondolom, mert addigra már túl lesz a költözés főbb nehézségein. Az még 10-12 nap, valószínű, hogy még elküldi, amennyire szívügye ez a dolog.
    szóval biztos nem hagyja ennyiben, pláne, hogy látja, mennyien várják és bizonytalanok.

    MW: hol is az az FB-s csoport? be akartam lépni, de nem találtam. Köszi.

    VálaszTörlés
  35. 17 Paleolga
    Hm, érdekes, de én nem hiszem el, hogy a tejből vesszük a jódmennyiségünket. Ha egy terület jódhiányos, akkor a fű, amit a tehenek esznek is jódhiányos (nem beszélve a takarmányról), honnan vennének fel ők jódot? Az a kevés, amihez mi hozzájuthatnánk, halottnak a csók, mert addigra már hozzákötődtek más halogének a receptorainkhoz a sejtekben, és úgysem tudja felvenni a szervezet. A japánoknál ez azért nem probléma, mert ők már magzati korban rengeteg jódhoz jutnak, és ez nem engedi, hogy más beépüljön helyette. Legalábbis nekem így jött le.

    20. Kriszta
    Nekem is romlott a látásom az elmúlt években, de eddig nem kötöttem össze jódhiánnyal. Egyébként nekem nagyon életszerűtlen, amit az orvosok a Hashimotósoknak javasolnak, hogy nulla jód, mert az rendben, hogy a pm fellángolást megakadályozza, de a többi sejtünk (beleértve a pm-et is), szervünk nem lesz jódhiányos, vagy ez nem baj nekik? Rozcsika örök klasszikusát idézve: "Melyik szervemnek kedvezzek?" Szóval, nem egy holisztikus szemlélet ez a tiltás.

    VálaszTörlés
  36. 41. Macskacicó
    Elküldöm neked a Fb-on...

    VálaszTörlés
  37. 44. Kriszta
    Az kb olyan lehet, mint a jódozott só... Abból sincs sok hasznunk. Én biztos, hogy a protokollt fogom követni, László elmondta, de azt hiszem, Bence is, hogy amikor kis mennyiségben adagolták,akkor vagy nem volt hatásos, vagy káros hatása volt.
    Viszont össze kéne fognunk, pár embernek, és közösen rendelni Iodoralt, ha a Lugol nem elérhető... Legalább a szállítási költségeket megspórolnánk. Én egyre inkább a tablettás formát preferálom, miután kiderült, milyen problémák lehetnek a Lugol adagolásánál. Meg hogy ki sem adják esetleg.

    VálaszTörlés
  38. Még egy gondolat: a paleósok közül sokan szedünk multivitamint, ami pedig tartalmaz 150 mcg jódot, hínár formájában, tehát nem hiszem, hogy a tejmegvonásból adódó jódhiány lenne itt a ludas, mert annyi a vitaminban is van. A Himalája só is tartalmaz jódot.

    VálaszTörlés
  39. 18 Rozcsika
    Nincs keveredés az adagolással a hozzászólásodban. 12.5 gramm az 12500 mg lenne 12,5 mg lugol az 2 csepp pipettányi , 12500mg hoz 2 ezer csepp kéne az brutál sok . Lehet csak lemaradt a mg. De itt fontos.
    Magam szombat óta használom a Lugolt (pénteken csak 2% os oldatot kaptam azzal kezdtem), kedd óta az 5% osat, eddig 2 cseppeztem ma először 3 csepp (1 csepp=6,25 mg az 5% os ból) SEMMI rosszat nem tapasztalok. Figyelem magam, eleget iszom, bőségesen használom a parajdi sót is, és a vasat is pótlom a László által javasoltakon kívül én ezt is fontosnak olvastam. Kezd az élet és az életkedv+kreativitás visszatérni belém. Szerintem nincs mitől félni. Aki óvatos haladjon a 2% os Lugollal (2 csepp 5% Lugol az 12,5 mg jódot 5 csepp 2% is ennyit tartalmaz és ezt lehet lassan felépíteni)
    Nálam a cukor és gluténmentes étrenddel 104 ről 35 re csökkent anti TPO (igaz másfél év alatt)nem értem miért ne kéne nézetni, de én reverz T3 at is nézettem. Nem hiszem hogy értelme volna ezt a lehetőséget pajzsmirigy élénkítésére a félelem miatt kihagyni.

    VálaszTörlés
  40. 48. Sz Era
    Milligrammról beszélünk, szerintem is. Örülök a sikereidnek, a jódos könyvben is az van, hogy már 2 hét múlva mintha kicserélték volna az embert. Nagy reményeket fűzök hozzá magam is.

    VálaszTörlés
  41. Nekem is sikerült készíttetnem 2,5%-os oldatot. Akkor Era leírása alapján ha jól számolom ebből 2x2 cseppel kell kezdenem?

    VálaszTörlés
  42. MW, én benne lennék a közös Iodoral rendelésben!

    VálaszTörlés
  43. 52 Szakesz
    Idoral most éppen itt kapható Iherben nem látom lassan 1 hónapja ((::
    http://pureformulas.com/iodoral-180-tablets-125-mg-by-optimox-corporation.html#sthash.bsj3EA6P.dpbs

    53 Rozcsika
    :)

    51 Tóth
    2,5 % os akkor picit számolnod kell majd, mert amit kaptam az 2% vagy5% os Lugolhoz van. Felezd meg az 5% os Lugol leírásátés akkor leszel a saját oldatodnál.
    Ezzel bőrpróbát is végezhetsz (kb 200 ft os bőrfelületet küldök fölött bekenni, ha 12 órán belül eltűnik akkor kell a jód ha nem akkor gratulálok!!! )

    Bemásolom ide amit én lementettem, szerintem aki túljut a "bemelegítésén" saját vérmérséklete szerint haladhat. A külföldi csoportok tanácsa, jobb lassan mint rögtön a közepébe (bocsánat Lászlótól én ezt olvastam és magam is így jártam el, mert a piciből könnyebb visszalépni) Aki félős, az meg csinálhatja az 5 nap jód 2 nap szünet módszert is. Ezt az Idoral-nál is olvastam. Bízzatok magatokban. Bármi szokatlan érzés, azonnal sós vizet inni hogy kimosódjon ami kell.
    Ja aki szereti a kellemeset a hasznossal összekötni és bírja a meleget az Bikram jógára is mehet. Garantált az izzadás és méregtelenítés + vízivás.

    Ja és nem magamtól vagyok ilyen okos. Fórumok hozzászólásai+webfordító :)


    2% Lugol
    1 csepp 2.5 mg
    5 csepp 12.5 mg
    10 csepp 25.0 mg
    15 csepp 37.5 mg
    20 csepp 50.0 mg

    5% os Lugol
    1 csepp 6.25 mg
    2 csepp 12.5 mg
    4 csepp 25.0 mg
    6 csepp 37.5 mg
    8 csepp 50.0 mg

    VálaszTörlés
  44. 54. Sz Era
    Neked volt szelén előkészítésed? Ha volt, az miből állt?

    VálaszTörlés
  45. JÓD:
    Olvastatok olyat külföldi szakirodalomban, hogy a túlszaporodott gomba, baktérium elhalásakor meginduló méregtelenítésre mit javasolnak nagy dózisú jód bevételekor? Mert pl. a széntablettáról pont azt olvastam, hogy megköti a jódot...
    Az eddig 1-2 cikkben, amit olvastam eddig, nem volt ilyenről szó, László viszont ezzel jól beparáztatta a hallgatóságát az 1. előadáson, de konkrét tanácsot nem adott, ahogy emlékszem...
    És mi van, ha kis adaggal kezdünk, és növeljük a szükséges 12,5 mg-ig vagy még tovább? Így már később se üti ki a jód brómot meg a többi mérget?

    VálaszTörlés
  46. smirgli
    A 2. előadáson volt szó erről, szerintem adott konkrét tanácsot erre vonatkozólag. És Brownstein könyvében is mintha lenne ilyen, de még nem olvastam végig. Majd előkeresem a jegyzeteimet.

    VálaszTörlés
  47. 45. MW
    Én még nem patikáztam Lugol ügyben mert kelpezek, de Laci mondta az első előadásban hogy Bencétől is lehet jódot venni ha nagyon nem találtok sehol...
    Iodoral tablatta sokkal drágább:
    220 Ft / 50 mg Optimox Corporation, Iodoral, 180 Tablets
    213 Ft / 50 mg Optimox Corporation, Iodoral, IOD-50, 50 mg, 30 Tablets

    MÍG 1 dl 5%-os Lugol ezer Ft - valaki írta f.b.-on...

    VálaszTörlés
  48. 55. Rozcsika
    Igen két éve szedem. Ennyi tanácsot kaptam dr Balázs Cs tól, na és a papíromon a fő bűnöm az alga fogyasztás, így persze hogy eltiltott a jódtól ::)) C vitamint Mg-ot meg szedek mint itt mindnyájan gondolom. Télen sok cinket szedtem az influenza ellen ezt most nem vetettem be. Parajdi sót vettem még amit eddig nem használtam.

    VálaszTörlés
  49. smirgli:
    Itt is leírják pl a jód-protokollt, hogy miből mennyit, igaz, nagyon vázlatosan. Gondolom, a kommentek is érdekesek lehetnek, még nem olvastam végig, de arról szól, hogy ki mit tapasztalt:
    http://iodinehealth.wordpress.com/iodine-protocol/

    Warren:
    Persze, a Lugol olcsóbb sokkal, csak ha nem adnak...? Nem szeretnék a patikában harcolni, mint a magnéziummal... A másik dolog, hogy eléggé bonyolult az adagolása, az előadáson maguk az előadók sem igazán tudtak zöld ágra vergődni a méricskéléssel. Nekem meg nincs még konyhai mérlegem sem...
    Bence azt mondta, már neki sem adnak a gyógyszertárban, ezért nem hiszem, hogy lehet nála egyelőre venni.
    Iodoralt még nem vettem, mert keresem a helyet, ahol lehetne. Az iherben nincs raktáron.

    Szakesz:
    Jó, akkor majd megbeszéljük :-)

    VálaszTörlés
  50. 59 Warren
    Nincs még Idoral-om. Szeretnék egy dobozzal majd az 50mg ból, ha lesz, de úgy látom kapós odakint is :) Ezt csak utazáskor használnám (félek a Lugol kiborul-összetörik stb), különben a Lugol a nyerő nálam , már összeszoktunk a héten.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Lugolt kérdeztem :) - jód ügyben én is hanyagolom az iHerbet, kivétel amíg megy a kelptesztem....

      Törlés
  51. http://www.iherb.com/Biotics-Research-Corporation-Iodizyme-HP-120-Tablets/53550

    Olyan mint az Idoral, csak még olcsóbb is (az adagolást 1/2 adja nem tudni miért, 1 re számolva pont mint Idoral) van még 2 db ha siettek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Era nem olcsóbb...kicsit drágább
      251 Ft / 50 mg jód ebből...
      220 Ft / 50 mg Optimox Corporation, Iodoral, 180 Tablets
      213 Ft / 50 mg Optimox Corporation, Iodoral, IOD-50, 50 mg, 30 Tablets

      Törlés
    2. igaz a db számot nem néztem :) köszi

      Törlés
  52. 57. Rozcsika
    :-))))) bár lehet, hogy nem szántad viccesnek:)

    VálaszTörlés
  53. Most nem akarok teljesen hülyeséget mondani, ígérem, utána fogok nézni. De mintha a sóadagolás lenne a kulcs a detox tünetek mérsékléséhez, vagy nem?

    VálaszTörlés
  54. Egy mellrákos oldalon ezt írják (bocs, hogy most nem fordítom le):
    Bromide Detox Strategies (ezeket lehet tenni detox tünetek esetén)

    1. Salt Loading.
    2. Stopping iodine for 48 hours to rest the kidneys.
    3. Reducing the iodine dose temporarily, then working back up.
    4. Taking several grams vitamin C spread out throughout the day along
    with the Iodine Companion Nutrients.
    5. Drinking more water.
    6. Pulse-dosing (stopping and restarting iodine therapy.)
    7. According to Iodine users with skin symptoms, adding 25 mg zinc often helps.


    Iodine-related bromide symptoms may include but are not limited to: (ezek lehetnek a detox tünetek)

    eye lid twitching
    foot twitching
    tingling in hands or feet
    dark thoughts (e.g., there is no reason to live)
    depression (e.g., there is no reason to get out of bed)
    anxiety
    emotionality
    mouth and tongue sores and cuts or "sore mouth"
    "different" acne,"bromide acne," "acne-like eruptions" without "coniform." (Some iodine
    users found zinc helps bromide acne.)
    skin "cuts"
    hair loss
    brain fog
    leg and hip ache (feels like arthritis)
    rash (bromaderma)
    metallic taste
    sinus ache
    cherry angiomas
    runny nose
    headache
    sedation
    lethargy
    odd swallowing sensation (reported in old medical literature as "swollen glottis")
    body odor (bromos is Greek for stench)
    unusual urine odor
    dry mouth
    ureteral spasm, frequent urination (mistaken for urinary infection)
    diarrhea
    constipation
    vision changes
    irritability
    increased salivation
    dream changes
    hormone changes
    kidney pain
    breast tenderness (transient symptom reported to resolve)

    VálaszTörlés
  55. 66 MW
    Igen az ozmotikus nyomás kiviszi a sejtekből a mérget, én is ezt jegyeztem meg és 1-szer használtam is pici fejfájásnál.

    VálaszTörlés
  56. MW 68:
    Köszönöm, ez nagyon hasznos, a másik linket is megnézem majd.
    Én egyébként nem a bróm, klór és tsai kiürülésének mellékhatásaira gondoltam, hanem a baktériumokéról, gombákéról, amit László úgy jellemzett, hogy "na abba bele is lehet halni" (míg a brómos detoxba nem, erre rá is kérdeztek). Ez tuti így elhangzott az 1. előadásban.
    Vagy ebben a mellrákos felsorolásban ezek milyen detox-tünetek?

    VálaszTörlés
  57. Az előadáson többször elhangzott, hogy az amerikai kenyérben bróm van, már nem tudom miért teszik bele, és ezért az amerikaiakban nagyon sok a bróm. Magyarországon nincs ilyen gyakorlat. Nálunk csak abban az emberben van sok bróm, aki túl sokat ült gyógyfürdők vizében.

    Sóivás és sós vízben üldögélés. László azt mondta, hogy az izraeli Sós-tenger sója mérgező, ezt csak azért írom, mert vágyakozva néztem már boltokban a Sós-tengeri sót, de nem volt pénzem rá, ezek szerint nem is baj.

    VálaszTörlés
  58. MW 68.

    Hát én ezek közül szinte minddel találkoztam az utóbbi években jód nélkül is. Így nekem ez gyerekjáték lesz :D
    Csak nem vagyok biztos benne, hogy a toxinok távozása miatt voltak-vannak... lol

    Ez az Iodoral piszok drága a lugolhoz képest. Nekem a 2,5%-os, 10g-os oldatot kb 300Ft-ért keverték.
    Egyébként azért nem akarnak adni sem ezt, sem Mg-citrátot, mert piszokul megszigorították a gyógyszertárak ellenőrzését. De azt modják, hogy fel kell íratni dokival és akkor minden további nélkül kiadnak mindent.

    VálaszTörlés
  59. 68. MW
    "... unusual urine odor ..."

    Jó, én még csak 200 microgram kálium-jodid-ot szedek, de korábban ennyit sem szedtem és azt figyeltem meg, hogy a székletnek olyan szaga lett, mint 50 évvel ezelőtt a falusi WC-ékben volt, szerintem ez a normál széklet-szag. Hát unusual, de attól még lehet ez a jó. Próbálok pozitivista lenni.

    VálaszTörlés
  60. Paleósok, tanuljatok Transzcendentális Meditációt, ha egészségesek, energikusak, kreatívak, összeszedettek akartok lenni.
    Nem kell a jóddal parázni, meg semmi egyébbel. Nem kell azon gondolkodni, hogy milyen vitaminokat meg nyomelemeket, milyen arányban, kötésben vegyetek be. Melyek azok az anyagok amelyek szinergisták ill. antagonisták. Bármilyen messzire is juttok a kutakodásban úgy is csak a felszínt kapargatjátok.
    Az ember biológiai szervezete vagyis a teste mindenkinél teljesen egyformán működik. De a testet a tudatunk működteti. A test önmaga nem gondolkodik, csak végrehajtja az utasításokat. Aszerint jár el, ahogy gondolkodunk, ahogyan érzünk. Vitamin hiány, ásványi só, nyomelem hiány például nem azért alakul ki, mert valaki nem visz be eleget belőle, hanem azért mert a szervezete (a helytelen gondolkodása miatt) nem építi be azokat. Amiket szellemi szinten elutasítunk, azokat anyagi szinten sem tudjuk befogadni. Nem elég tehát a testet gyógyítani, mert így csak átmeneti lesz a javulás.
    Az emberi szervezet működése annyira komplex és csodálatos mestermű, hogy csupán intellektuális tudással –materialista szemlélettel - felfoghatatlan. Ha jól belegondoltok minden automatikusan megy végbe benne. Oda sem kellett figyelnünk és felnőttünk, folyamatosan nő a hajunk, a körmünk, emésztünk a megfelelő emésztő nedvvel,kiválasztjuk a salakanyagot, begyógyulnak a sebeink stb, stb. A test rendelkezik egy öngyógyító képességgel és mindent meggyógyít ha hagyjuk neki. Rendellenes működésbe csak akkor kezd ha huzamosabb ideig fals információkkal, negatív gondolatokkal kell dolgoznia.
    Ez egy nagyon jó kis film azoknak, akik tényleg tenni akarnak a jobb létükért:
    http://www.youtube.com/watch?v=ry5mfVgkehs

    fenyőfa

    VálaszTörlés
  61. Szaisztok Paleosok!

    Korábban asztmával kapcsolatban kértem segítséget és Kriszta ajánlotta a feketekömény olajat:
    http://www.fitoteka-drogeria.hu/feketekomeny

    Több helyen olvastam róla, állítólag tényleg jó az asztmásoknak.

    Egy problémám van vele:
    Mindenhol azt olvasom az összetételnél hogy Omega-6 zsírsavat tartalmaz(sőt nagyrészt abból áll):
    pl:
    http://www.drherz.hu/termek/id/66

    Szendi Gábortól olvastam hogy az omega-6 káros:((
    Mennyire kell félnem a feketekömény olaj omega-6 tartalmától?
    Vagy ez inkább csak nagy mennyiségben lehet veszélyes pl aki étolajjal főz?

    Köszi előre is a segítséget,

    Gábor

    VálaszTörlés
  62. 77. Névtelen (Gábor):

    Szia Gábor!

    Nyugodtan szedd/edd azt a feketekömény olajat, az a kis mennyiség elhanyagolható. Megnéztem, ha napi két kapszula kell, az 1000 mg olaj, még ha 80 %-a is omega 6, az semmi, vagyis 0,8 gramm. Ennél sokkal többet beviszel, ha megeszel egy pár szem diót vagy mákot (na jó, azért mákból sok szem kell), vagy egy marék napraforgót/tökmagot.
    De ha mokkáskanállal eszed, üvegeset, az is nyugodtan elmegy, olyan pici mennyiség.
    Bátran egyed, főleg, ha azt tapasztalod, hogy használ.

    VálaszTörlés
  63. Sziasztok!

    Kösz szépen! Abban tudnátok segíteni, hogy melyiket érdemes megrendelni (ár nem számít):

    Ezt a kettőt néztem az iHerb-ről:

    - http://www.iherb.com/Amazing-Herbs-Black-Seed-90-Softgel-Capsules/8471

    - http://www.iherb.com/Life-Extension-Black-Cumin-Seed-Oil-With-Bio-Curcumin-60-Softgels/46281

    A LEF-es vitaminokról elég jókat hallottam.

    Köszi előre is,

    Gábor

    VálaszTörlés
  64. MW

    Találtam egy fórumot a B-12 hiányról, szerintem nagyon tanulságos.

    http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads/b-12-the-hidden-story.142/

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  65. 80 Domboroczky
    Köszi, átolvasom!

    VálaszTörlés
  66. http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/pajzsmirigy_ellenes_antitestek_es_a_pajzsmirigy_rakokra_jellemzo_tumormarkerek
    Ebben a cikkben van egy nagyon hasznos táblázat. Ebből az silabizálható ki, hogy a toxikus adenoma esetén a TSH alacsony, akkor nekem olyan nincs. László első jód előadásában két esetet emelt ki, amikor veszélyes lehet jódot szedni: az egyik az autonóm pajzsmirigy göb (adenóma), a másik a petefészek strúma. Arra számítok, hogy a másodikat észrevették volna amikor az epehólyagomat, hasamat ultrahangozzák.
    Holnapra lesz Lugol oldatom. Szerintem minden patikának kötelessége ezt kiadni, vény nélkül, minden kérdezősködés nélkül. Ami jótanácsként mondható magunknak az az, hogy nem kell beszélni. Hogy mire kell ez, hogy meg akarjuk enni, hogy egyáltalán tudjuk, hogy mi az a jód. Nekem ott nem adták ki, ahol haverkodtam, ahol meg csináltam a hülyét és néma maradtam, ott simán kiadták. A múltkor belinkeltem egy ápolási vizsgatétel kidolgozást, amiben az állt, ami a Lugol FoNo leírásának végén, hogy pajzsmirigy műtét előtt szokták használni. A patikai reagálásokból az sejthető, hogy ez csak az elmélet, már biztosan nincs ilyen szokás, senki sem vesz Lugolt. Persze amióta a radioaktív jód elintéz mindent vér nélkül, "kiműti a felesleges pm szövetet", akkor minek is kellene oda Lugol. Szerintem azért használtak régen, mert a műtéti fertőzést csökkentette, nemcsak azért, hogy a vérzés kisebb legyen.

    Újra felidéztem magamban azt az esetemet, amikor számolatlanul ettem a paradiót vagyis marékszám. Jód nélkül, hiszen a Hashimotóban tilos volt. Akkor a nyálmirigyeim felmondták a szolgálatot, ami lehet, hogy nem is az aflatoxinok műve volt, hanem a szelén túladagolásé, így jódhiányt okozva magamnak. Az anti TPO-m is 240 körülről felment akkor 685-re, tehát nálam igaznak látszik az az állítás, hogy szelén jód nélkül súlyosbítja a Hashimotót. Amikor abbahgytam a paradión élést, akkor visszament az antiTPO 240-re és lassan csökken, mert 2 szem paradiót továbbra is ettem és negyed sushi lapokat, a jódtiltás ellenére.
    Most a Two-per-day-t akarom minden nap 2 szemmel szedni. Eddig ugye hetente egyszer 2-3 szemet ettem belőle Jamineték javaslatát követve, meg azért, mert nem akartam jódot enni. Most a jódevésemet ezzel indítom, illetve szelénfeltöltésnek használom a Two-per-day-t.

    Kriszta!
    Mi újság jódszedés-ügyben? Hogy vagy? Mit érzel? Mesélj valami biztatót!

    http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/pajzsmirigy_ellenes_antitestek_es_a_pajzsmirigy_rakokra_jellemzo_tumormarkerek

    VálaszTörlés
  67. 82 Rozcsika

    Továbbra sem érzek semmi rosszat, talán néha rossz szájízt. De mostanság elég sokat idegeskedek, valszeg emiatt különösebb jó hatást se. Összeszedettebb vagyok, ez megmaradt, az ízületi és izomfájdalmak se jöttek vissza, de az ujjászületésbe belerondított a stressz :-) De csak alig több mint két hete szedem,

    VálaszTörlés
  68. A múltkor írtátok, hogy nem adnak Lugolt. Megijedtem, hogy a patikusok megtudták mit művelünk :-). Gyorsan elmentem egy újabb patikába hogy még spájzoljak, Megkérdezték, hogy mire kell. Hát mit mondhattam, azt feleltem fertőtlenítésre. Erre adtak alkoholos jodid oldatot, a blokkon láttam. Mondom, én nem ezt kértem, Erre megint megkérdezték, hogy dehát mire kell. Erre begurultam, mondtam, hogy a Lugol oldat az Lugol oldat, KIadaható 10 grammig, nemde? Azt kérek. Erre mondták, hogy jól van, de akkor az csak másnapra, mert rendelniük kell jódot. Az ember úgy érzi magát, mintha legalábbis morfiumot akarna kicsalni a patikusktól -D

    VálaszTörlés
  69. Ja, szerintem hidraltáltabb a bőröm.

    VálaszTörlés
  70. A jód állítólag annyira illékony, ha nincs kötésben, hogy hiába dugják be, tekerik körbe akármivel, az egész fal barna tőle a szobában, ahol a szekrényben tartják. Talán ezért nem szeretik tárolni a patikusok. Inkább meghozatnak annyit, amennyi kell, de egy cseppel sem többet.
    Ha a Lugol barna színűvé válik, akkor kicsapódott a kötésből a jód, nem szabad használni. Csak azt nem tudom, hogy miért.

    VálaszTörlés
  71. 86 Rozcsika

    Ne már, az enyém eleve barna volt már mikor megvettem. Milyennek kéne lenni?

    VálaszTörlés
  72. Sz Era ha erre jársz, te mit tapasztalsz?

    VálaszTörlés
  73. Nekem is tinktúrát sikerült adniuk :/ de csak otthon vettem észre.

    VálaszTörlés
  74. 87. Kriszta
    A füzetembe írtam ki, de nem tudom, hogy honnan van az info, de aláhúztam, hogy ki kell dobni a barna Lugolt.

    Ezeket találtam:
    "A jód vízben csak kevéssé oldódik, vizes oldata alig észrevehetően halványsárga színű."
    Pallas Nagylexikonból:
    "Az alkáli fémek (K, Na, Li) jodidjai szintelen, vízben könnyen oldható sók."

    E szerint a halványsárga és színtelen valamiből nem lehet barna. De fogalmam sincs.

    A hőmérsékletváltozástól bebarnulhat a ibolya színű készítmény. De nem a színtelen és halványsárga.
    "... barna színű oldatok: a szolvatáció mértéke és polarizáló hatása nagy. A szolvatáció fokát a hőmérséklet emelkedése csökkenti, a hőmérséklet csökkenése fokozza. Ezért az ibolyaszínű oldatok erős lehűlés alkalmával sok esetben megbarnulnak, a barna színű jódoldatok pedig magasabb hőmérsékletre emelve ibolyaszínűre változnak. ..."

    László szerint hűtőben kell tartani a Lugolt amúgy.

    VálaszTörlés
  75. "... A jód acélszürke, aránylag nagy sűrűségű, lemezes szerkezetű rombos kristályokat alkot. Jellegzetes szaga van, már szobahőmérsékleten is erősen párolog (szublimál). Gőzei ibolyaszínűek, erről kapta a nevét is. Gyors hevítéskor sötétbarna, erősen párolgó folyadékká olvad. ..."

    VálaszTörlés
  76. Az enyém az üvegben sötétbordós-lilás színű. Ha kicsöppentem valamire, akkor bebarnul vagy feketedik.

    VálaszTörlés
  77. Én egyelőre gyáva nyúl vagyok, én is attól tartok, hogy mindenki rázúdult a patikákra, és még "gyanút fognak", hogy vmi visszaélést akarok elkövetni vele...:-) Most még úgyis a szelénszedésnél tartok. Külföldön körülnéztem, Iodoral tablettát (ugyanaz ,mint a Lugol, csak nincs fakszni az adagolásával, mert pontosan rá van írva, mennyi van egy tbl-ban) csak Amerikából lehet rendelni, legalábbis így látom, de horror az ára is, meg a szállítási költség is. Lugol lenne Európában, csak hát, komikus, mert ez egy alap dolog (kéne, hogy legyen) a patikákban. I2KI néven kell kérni, vagyis érdemes így pontosítani, akkor hátha rájönnek, mi az...
    Rozcsika, én a képeken úgy láttam, barna színe van...

    VálaszTörlés
  78. Letöltöttem és meghallgattam a jódos előadást, és olvasom épp a Brownstein könyvét. A könyvben csomó esetet ír le, ahol a páciens 4-5 éve szedi a Lugol/Iodoral valamelyikét, és a páciensei közül aki abbahagyta, vagy csökkentette az adagot, akkor már nem érezték jól magukat. A leírtakból nekem az jött le, hogy annyira sok a halogénterhelésünk, hogy ezt nem lehet microgrammos mennyiségű jóddal ellensúlyozni. Azon gondolkodtam, hogyha idehaza a Lugol vétele ennyire nehézkes, és problémás, akkor ez elég nehezen lesz kivitelezhető, hogy évekig - netán évtizedekig- folyamatosan hozzájussunk. Szívesen kipróbáltam volna pedig, mert nagyon rám férne némi energianövelés. A háziorvosom viszont a mintapéldája az orvosi merevségnek, tőle tutira nem fogok receptet kapni rá. hmmm...

    VálaszTörlés
  79. 96. Kistörpe
    "... a Lugol vétele ennyire nehézkes, és problémás ..."

    Ezt még nem tudjuk, hogy milyen lesz. Most csak az okozza a zavart, ahogy én látom, hogy soha senki nem kérte még azt a Lugolt, amiről tanultak ők az iskolában, benne van a FoNo-ban, de még soha nem kellett megcsinálniuk.
    Gyümölcs fertőtlenítésre, kézfertőtlenítésre, paradió áztatásra, konyhapult fertőtlenítésre nem lehetne ezt használni? Akkor rögtön sok kellene belőle.

    VálaszTörlés
  80. Legjobb lenne beszervezni néhány bűnözői hajlamokkal megáldott alvilági patikust, akik vállalják, hogy a Lugol oldatot fogyasztó páriákat mindig ellátják anyaggal :-)))

    VálaszTörlés
  81. 98. Kriszta
    Bencének 150 üveggel kiadtak, aztán sokalltak be, és ijedtek be, hogy mire kellhet ez neki és megtagadták a kiadást.

    VálaszTörlés
  82. Nem értem, miért lenne jobb a helyzet, mint D-vitamin-ügyben... A jóddal kapcsolatban jelenleg pont ugyanakkora az ellenállás, mert még kifejezetten mérgezőnek is tartják, és még nagyobb körültekintés kell az adagolásához.
    Ha a Mg-citrát kiadását ennyire korlátozzák, akkor mit várhatunk a jóddal?

    VálaszTörlés
  83. A múltkor Era linkelt be valami vidéki patikát, ott meg mintha két decit is adtak volna, bár nekem úgy tűnt mintha orvosoknak szólt volna az ajánlat. Esetleg külföldről nagy tételben nem lehet szerezni és kiméregetni, Törvénysértő ez? Arra az esetre gonolom, ha esetleg tényleg megtagadják a kiadást. Attól félek híre megy a dolognak, és majd betiltják a10 g kiadását is. Vagy csak megy egy körlevél a patikáknak.

    VálaszTörlés
  84. 99 Rozcsika

    És a 150 üveget egy patikában vette? Vagy esetleg már körbeküldték az arcképét minden gyógyszertárba:-)))
    Amúgy Bence mit mondott nekik, mire kell?

    VálaszTörlés
  85. 102. Kriszta
    Igen, a 150 üveget ugyanabban adták ki. Nem tudjuk, hogy Bence mit mondott, hogy mire kell neki ennyi.
    Én arra tippelek, hogy semmit, Ő nem túl csacsogós.

    VálaszTörlés
  86. Nekem a breascancersupport vagy vmi hasonló írta, hogy tudnak szállítani Mo-ra (usa), de a szállítási díj annyi, mint maga a Iodoral tabletta (vmi 33 dollár). És írták, hogy legyek biztos benne, itthon nem illegális anyag a jód (?), nem fogják elkobozni vagy ilyesmi.
    Egyébként kísérletekhez is használják, de a laborokban valószínűleg előállítják, mert egyébként egyszerű az előállítása. Csa jód és kálium-jodid kell hozzá, meg víz :-) Én is attól tartok különben, hogy majd a patikáknak bekattan valami, ha sokan keresik, és hoznak vmi határozatot, hogy nem lehet kiadni... Lehet, hogy ha vki igazolni tudja, hogy laborban dolgozik, annak adnak, nem tudom. De most úgy tűnik, az is gondot okoz, hogy elkészítsék. Nem lehet egy kapós dolog...:)
    Én azt nem értem pontosan, ha tegyük fel, kiütöttük a káros halogéneket, mint bróm stb, és ügyelünk arra, hogy ilyen hatások a jövőben ne érjenek, attól kezdve nem elég, ha természetes anyagokban visszük be a jódot? Csak egy gondolat ez a részemről, de vajon miért kell továbbra is mega-adagban szedni, miután telítődött a pajzsmirigy meg a sejtek? Igaz, van valami olyan, hogy min 12,5 mg kell a szervezetnek minden nap... De gondolom, attól kezdve organikus formában (halak, tengeri hínár) is be tudna épülni.

    VálaszTörlés
  87. 104. MW
    "... vajon miért kell továbbra is mega-adagban szedni, ..."

    Természetes nem tudom a választ. De lehet az egy válasz, hogy nem is fogjuk tudni csökkenteni, mert akkor rosszabbul leszünk. Tulajdonképpen én már így vagyok a Mg-citráttal. Ha elfelejtettem bevenni, már érzem este a lábamon, hogy ide-oda rakosgatom, nyújtogatom, a végén ki kell mennem a konyhába és bevenni a Mg-ot. Szerintem régen is ezt a lábmozgást csináltam, csak nem tudtam róla.

    VálaszTörlés
  88. Apropó. Ha időtök engedi írna valaki választ nekem a 79.-ben feltett kérdésre? (Feketekömény olajból melyiket)

    Sajnos azóta rosszabbodott az asztmám tegnap annyira fulladtam, hogy be kellett menjek az ügyeletre :((
    A múltkor csak Theospirex injekcióval sikerült elmulasztani, ami elég erős steroid.

    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  89. Természetes jódhoz: az alga nem jó? Már több helyen is olvastam, hogy a vörös mélytengeri alga a legjobb méregtelenítő és egyben jódforrás is, a legbiztonságosabbnak tartják erre a célra.
    Legutóbb itt olvastam:
    http://healthwyze.org/index.php/component/content/article/54-iodine-supplementation.html

    VálaszTörlés
  90. 105. Rozcsika
    Hozzászokás?? Én egyébként nem tapasztalom ezt a Mg-citráttal. Amikor nem jut eszembe bevenni, semmi különbséget nem érzek. Egyelőre a megnövelt szelénfogyasztás hatásait sem érzem, de azt majd meglátjuk. Sajnos, arra nem vagyok hajlandó, hogy laboratóriumi körülmények között kísérletezzek magammal (bár a kísérleti nyúl szerepét elvállalom), vagyis, hogy egyszerre csak egy változtatást eszközölve lessem a hatásokat. Így, most MK-4 vitamint és astaxanthint is elkezdtem szedni, és nem érdekel, hogy az esetleges pozitív hatásokat melyiknek tulajdonítsam majd.

    106.Névtelen (Gábor?)
    Szakácskönyvet írni dilemmát is jelent egyben. Mert vagy bonyolítani kell a dolgokat, hogy valami gasztro-izé is legyen benne, vagy nem lehet eladni (ha csak annyit írna benne a szerző, hogy süsd meg a húst és egyél hozzá salátát). Én a magam részéről nem veszek semmilyen szakácskönyvet,mert a net tele van receptekkel úgyi, ráadásul úgy érzem, nincs jó hatással rám, akkor rúgok ki a hámból, amikor valami színes kajaképet meglátok, pedig inkább egyszerűre kéne vennem.
    Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy nem kell az evést túlbonyolítani, legalábbis a gasztronómia szintjén.
    Ugyanakkor fura, hogy ez a cikk azt kéri számon, ilyen partikuláris dolgokkal foglalkozunk, mint melyik só, cukorhelyettesítő vagy kovászos uborka. Miért baj, ha az ember tisztába jön azzal, amit napi szinten fogyaszt (só, víz stb), abból melyik a legkevésbé káros? A cikk szerint értelmetlen a Himalája só beszerzése, de vajon mit ajánl helyette? Ahogy esik, úgy puffan? Vegyük le a szupermarket polcáról, ami épp a kezünkbe akad? Érdekes álláspont...
    A magas fehérjefogyasztásos ajánlást Renáta könyvében én sem értem.
    Sajnos, a 107-es kérdésre nekem nincsen ötletem, nem értek hozzá:(

    VálaszTörlés
  91. Köszi MW!
    Ha valaki van köztetek asztmás (vagy akinek súlyos allergiája van), és megírná ő melyiket szedi melyiket tartja jobbnak azt megköszönném:)

    Üdv,

    Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyerekorom óta van pollenallergiám aug.20.-szept.20. között, ami leginkább tüsszögésben nyilvánult meg, a 2008-2011-es években ASZTMAtikus tünet is jelentkezett, de az utóbbi 2 évben gyak. tünetmentes voltam.
      Sok mindent szedek......amik segíthettek:
      Metionin, Lizin, Magnézium, MSM, Bromelain, SzűretlenPasztörizálatlanAlamecet...
      Amikor tavaly időnként mégis jelentkezett némi asztmatikus tünet - a fentiek ellenére - gondoltam végigmegyek a készletemen, megérzésből a sós vízzel kezdtem és 10 perc alatt elmúlt.
      Ilyet válassz:
      Természetes Kezeletlen Erdélyi Őstengeri Bányászott Só.
      Mindez legolcsóbban:
      http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/ha-sot-akarsz-magadnak/ - 100 Ft a tescoban.
      Ha allergiás asztmád van akkor a Metioninnal és a só-val kezdj....
      Metionin kivételesen már nem az iHerben a legolcsóbb:
      http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=386&Itemid=260
      Nekem még az iHerbes van(Source Naturals, L-Methionine, 3.53 oz 100 g), évekig elég, mert csak 1 késhegynyit használok naponta az adott időszakban, és a szavatossága is évekre szól. A metionin a fehérjéket alkotó egyik esszenciális aminosav, természetes antihisztamin.
      Ami még segíthetett: Nem vagyok paleo, de a tejtermékeket - különösen aug-szept - hanyagolni szoktam.

      Törlés
  92. 109 MW:

    Én értem:) Diétában meg kell emelni a fehérje fogyasztást akár 3g/tskg-re, a szénhidrátot meg 2g-ről lehet csökkenteni akár 0.5g-ig. Zsírral nem kell foglalkozni, ami a sovány húsokban van (sovány marha, csirke-pulyka mell, tonhal) az bőven fedezi, plusszban még szoktam ajánlani 2x5g lenmagolajat(kb 2 teáskanál).

    Azért kell több fehérje mert nagyon fontos hogy minőségi, tartos fogyás legyen és megakadályozzuk hogy a szervezetünk az izmainkat bontsa le. Emellé persze elengedhetetlen min heti 3 súlyzós edzés + aerob edzés minden nap.

    Én így fogytam 24 kg-t :)

    Az hogy miből jön össze a napi szénhidrát fogyasztásod már kiveséztük milliószor, a lényeg hogy lo - carb legyen!!
    Kinek melyik jön be.. (Van akinek a paleo, van akinek a testépítő, de lehet ketogén is csak az macerásabb )
    Gábor

    VálaszTörlés
  93. 110 Névtelen:

    www.buteyko.hu -t ismered ?

    VálaszTörlés
  94. Segítséget szeretnék kérni.Érszűkületet állapítottak meg a szememben, illetve kiderült, hogy volt néhány agyi infarktusom. Szedhetek így K vitamint? Anett

    VálaszTörlés
  95. A segítségeteket szeretném kérni! Érszűkületet állapítottak meg a szememben illetve kiderült, hogy több agyi infarktusom is volt. Szedhetek így K vitamint? Anett

    VálaszTörlés
  96. 90 Kriszta

    Itt vagyok és jókat tapasztalok, csak nem tudom ildomos-e Gábor oldalán áradozni a jódról. Olyan mintha vendégségben a házigazdát szidni, szóval ezért elnézést.

    Pár napja a bőrömre csodálkoztam rá. Az alkarom és a lábszáram gyakran száraz, hámlós stb. Két napja néztem rá hogy jé, puhább nem hámlós olyan jó tapintású - pedíg nem krémezem sűrűn és 60 éve hordom.

    Az energiaszintem, most nem változott de magasabb mint eddig volt tartósan. Én 6 után zombi voltam, most csak 9 után leszek az, és elég 8 órai alvás, és fel tudok azonnal kelni, nem tart fél órát hogy rászánjam magam erre az egyszerű műveletre. Lehet ezek viccesek annak akinek nincs pm gondja, akinek van az tudja miről beszélek.

    Lugol, nálam is barnás sárga, nem lila mint a Br. könyv borítója. Olyan akkor lesz a jód ha keményítőre cseppentjük.

    Iváncsai patikával nem sikerült zöldágra jutnom, nekem sem másnak sem. Patikusok rettegnek a Lugol kiadástól. Pedig 10 grammnyi lugol (ha jól tudom ez kb 1 dl) az 5% ból kiadható recept nélkül. Nem tudom mitől félnek, hisz régen ezt használták mindenre.

    VálaszTörlés
  97. Érdekes megfutamodás olvasható az új IPM Magazinban. Egy paleokritikus cikk egymás mellett lett volna olvasható Gábornak az erre való reagálásával. A dietetikus E. Alíz (Erdélyi-Sipos Alíz, http://www.mdosz.hu/mdvezetoseg.html) viszont miután elolvasta Gábor válaszát, már nem járult hozzá a cikkének leközléséhez, a megjelenés engedélyét visszavonta, ezért ezek az oldalak üresen maradtak, ill. csak néhány soros összefoglalót hagytak a dietetikus írásából.

    VálaszTörlés
  98. 116. Sz Era
    A wikipedia szerint egy izgató, agyserkentő szer készítéséhez kell a jód:

    "... However, effective August 1, 2007, the DEA now regulates Lugol's solution (and, in fact, all iodine solutions containing greater than 2.2% iodine) as a List I precursor because it may potentially be used in the illicit production of methamphetamine.[13] ..."

    Na, akkor mások már kitalálták, hogy a jódtól jobban megy a vizsgázás, tanulás, ki van ez a jód már próbálva.

    Ami Szengab-ot illeti, én abban bízom, hogy most a Brownstein könyvét olvassa és a többi jódot istenítő irodalmat, egyszer azt írta, hogy min. egy hét kutatás kell egy korrekt válaszhoz bármilyen témában. Nagyon bízom abban, hogy miután valaki itt felvetette, hogy nehogy buta paleo babákat gyártsunk, nem lehet nem foglalkozni a jóddal.

    Akit nagyon hiányolok a blogról az Bartha Ákos, aki állítólag komplett jódprotokoll birtokában van, német nyelven már mindent elolvasott elölről-hátulról és ha beleolvas a kínlódásunkba, akkor elég szívtelenség, hogy nem segít. Paleo-körökben eddig az volt a divat, hogy először egy kis társadalmi munkát végzett az ember, ingyen átadta másoknak tudását, aztán kezdett bele a paleoval pénzkeresetbe. A hirtelen, a semmiből előbukkanó paleo gurukkal is ez a bajom, hogy miért nem ismerjük őket, miért egy megjelenő könyvükből kell értesülni a létezésükről? De üzleti szempontból sem értem a dolgot, mert aki itt értékes infókat megoszt ingyen és utána ír egy könyvet, azt szerintem többen megvennék, mintha a semmiből előmászik a könyvével.
    Descalcez-ről tudunk valamit? Ő elég jól rá tud cuppanni egy témára, nem ereszti, amíg mindent nem tud róla és beszédes is. Mert László is sokat olvasott, de az előadásban csak azt ismételgette, hogy milyen sokat olvasott a jódról. Aztán itt vagyunk és még azt sem tudjuk, hogy milyen színe van a Lugolnak. :-)))
    De nem panaszkodom, végülis ebben a kínlódásban is van szépség. És imádom Krisztát és Sz Era-t, mert bevállalta a kísérleti nyuszi szerepét.

    VálaszTörlés
  99. Rozcsika 118:
    "hogy nehogy buta paleo babákat gyártsunk, nem lehet nem foglalkozni a jóddal."
    valamiről lemaradtam? kiderült volna valami, ami alapján a paleósok különösen ki vannak téve a jódhiánynak? valami olyat nem eszünk, amiben jód van?

    VálaszTörlés
  100. Ja és még az utóbbi hónapokban határozottan elkezdtek fájni az ízülteim és egy helyen az izmom, ez pár nap jód kúra után megszűnt. De csak ettől a nagy adagtól. Pár hónapig próbálkoztam Kelp tblettával, attól nem.

    VálaszTörlés
  101. 116 Sz Era

    Tök jó, hogy neked sincsenek rémisztő tapasztalataid. Lehetséges, hogy az agyonmérgezett amerikaiakon kívül csak annak van akinek candida vagy egyéb parazita fertőzése van.

    118 Rozcsika

    A kisérleti nyulak a drága jó amerikaiak voltak:-)

    VálaszTörlés
  102. 120. Kriszta
    Nyaló só. Így hívják azt a sódarabot, amiben mindenféle ásványi anyag van, többek között jód és szelén is, réz, stb. és a teheneknek kirakják, akik akkor mennek oda és nyalják meg azt, amikor akarják.

    VálaszTörlés
  103. 119.120. smirgli-Kriszta:

    " nehogy pár év palózás után esetleg elbutult gyerekeket hozzanak világra a fiatal paleóstársak. "

    Na, ez a paleokritikusoknak nagyszerű támadási célpont lehet, és jót röhögnek a markukba.

    VálaszTörlés
  104. 82. Rozcsika

    Paradió: jót mosolyogtam… igen nálam is nagyon fogyott – és nemcsak ő, hanem az összes magok (mandula, dió, pekán, kesú….)
    Ezen változtatnom kellett.

    Zsírok:
    Hát ezen mindig elgondolkodom. A fehérje-zsírral kapcsolatos tapasztalatok mindig elgondolkodtatnak. valaki itt most épp a fehérjékről írt fentebb.. Nekem az a tapasztalatom, hogy a zsír az valahogy mindig jó. Az emésztésre, puffadásra, a koncentrációra. Nyugtat, kiegyensúlyoz.
    És fogyaszt. Akkor is ha ez nem cél. Ellenben a fehérje, ha sok attól nyugtalanabb, kifejezetten enervált, „remegős” leszek és még előfordul puffadás is.
    Aki súlyproblémás annak megér egy próbát a sok fehérje helyett a sok zsír, aki bírja.
    Pl. tegnap a reggel főtt tojások után 75 g tepertő + nyers kínai kel és utána még egy nagy tál (200 g) áztatott kókuszreszelékből készült „puding” (édesítés nélkül) sárgarépával, retekkel és egész nap kókusztejes teaivás. Ezt akárhogy is nézzük 180-200 g zsír minimum. (Fehérjét meg alig ettem, mert előző napokon túl sok volt és "regenerálódtam".)

    Kísérletezés, Újdonság:
    Mostanában, ha már úgy érzem, nem tudok dönteni az észérvekkel mit egyek, akkor egyszerűen befelé figyelek. Megmondja, hogy mit kíván és az nem véletlen.

    Jód:
    nagyon köszönöm Nektek a megosztásokat – szuper érdekes!
    Próbáltam már kicsi jódot egy rövid ideig: Bioextra jodovit tabletta 150 microgramm – és semmi különöset nem tapasztaltam. (a dolog akkor onnan jött, hogy a sok fehérje/hús után mindig dögfáradt voltam, szédültem annyira, hogy dolgozni sem tudtam több órán át…és ezt nem engedhetem meg most magamnak..)
    Nyitott vagyok a további ön-próbákra – de előbb infot gyűjtök.
    Még olvasok….

    u.i az biztos, hogy Lugol oldatot a bőrömön kívülről kipróbálom....(fibromák tömege, kis szemölcsök, seborrhoea stb...)

    Emma

    VálaszTörlés
  105. 117. Stern
    Mi van a címlapján ennek az IPM-nek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy francia bulldog feje. Már megvettem a lapot.

      Törlés
  106. 120. Kriszta
    Köszi a linket, én csak most olvastam el rendesen.
    A szigorú paleoból 3 év múlva kiszálló Jaminet házaspár esete érdekes lehet megint. Valami bajuk volt, nem voltak jól, ők a szénhidrát fokozásával akartak javulni, de nemcsak a rizst és burgonyát hozták vissza a Tökéletes Egészség Diétának elkeresztelt étrendjükbe, hanem a savanyított tejtermékeket és a tejzsírokat, mint tejföl, tejszín, vaj. Állításuk szerint jobban lettek és követőik is ezt harsogják, de könnyen lehet, hogy nem is sok rizstől és burgonyától, hanem a tejtermékekben lévő jódtól.

    Én kipróbáltam, visszahoztam pár tejzsírt, de visszajöttek a pattanások, így ez nem működött nálam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, kimaradt az "is" szó. Helyesen: "... mint tejföl, tejszín, vaj is....".

      Törlés
  107. Rozcsika, sajnos nincs időm a jód után bogarászni, különben sem szeretnék vitatkozni Lacival, vagyis hiányzik belőlem a vitakedv. Ha Ti jónak látjátok ezt a jód-dolgot, akkor csináljátok, lehet, hogy Nektek van igazatok. Most is érvényes az, hogy én senkit nem akarok erőszakosan rávenni arra, amit én gondolok jónak, mert bár hiszek abban, amit mondok, a tévedés jogát fenntartom. Laci nyilván végiggondolta, amit mondott, ez tehát egy konzekvens álláspont a részéről. Én egy évet nem tudok erre rászánni, hogy ellenőrizzem őt. Én úgy látom, ez egy szűk kört érint, nem ezrek életminőségét befolyásoló kérdés.

    VálaszTörlés
  108. Ez az IPM történet nekem elég megdöbbentő volt. Én csak úgy tudom értelmezni, hogy az illető dietetikus rájött, mennyire nem érti a paleót. de akkor honnan vette a bátorságot ellencikket írni? Ez a történet mélyen bevilágít a dietetika felszínes, áltudományos jellegébe. Hajtogatják magabiztosan a dogmáikat, és nem veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek annak, mit bírálnak. Azt hiszik, a pozíciójuk megvédi őket a tévedés lehetőségétől is, hiszen felkent papjai az igazságnak. Persze ugyanez vonatkozik a paleo többi kritikusaira is. Aki nagyon elmélyedne, szerintem az rögtön át is állna a paleo oldalra.

    VálaszTörlés
  109. 128. Szengab
    :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

    VálaszTörlés
  110. Lugol.
    Én tegnap megrendeltem a munkahelyemnél lévő gyógyszertárban és hétfőn kell érte menni. Megrendelési sorszámot kaptam. Még azt is megtárgyaltuk, hogy 1 cseppben hány mg jód van. Kiszámolta egy papíron a lány.
    A többit majd meglátom.
    Lehet, hogy ők nem olvassák a fórumot.

    VálaszTörlés
  111. https://www.youtube.com/watch?v=Znqej6FBxTA
    Jód-hiány teszt: ha 4 óra múlva elhalványul a bőrre kent 1 csepp Lugol, akkor nagyon nagy volt a jód-hiány, ha csak 6-8 óra múlva halványul el, akkor nem volt vészes a jód-hiány. Kívül és belül is használható a Lugol. Szerintem ez azt jelenti, hogy aki nem akarja lenyelni, az a bőrén át is beviheti a jódot. Minden seb és szemölcs pár hét alatt eltűnik a Lugoltól.

    VálaszTörlés
  112. 132. Kriszta
    Köszi. Nekem már nem hámlik a bőröm sehol. Igaz, közben a Kálium-jodid tablettáról áttértem a Two-per-day-re, abban kelp van, én bízom a Life Extension-ben, hogy bevizsgálták, hogy ne legyen tele mérgekkel.
    Most úgy vagyok a Lugol oldatommal, mint az a háziasszony, aki a kezébe kaparint egy kinyomópisztolyos szilikont és a lakás összes rését eltünteti vele. Én a Lugollal a rajtam lévő szépséghibákra megyek rá.

    VálaszTörlés
  113. 120. Kriszta

    Vajon mi a helyzet a ghee vajjal? (Jód tartalomra hatással van-e a hosszas hevítés?)
    És még ott lehetnek a kemény sajtok is - akinél ez "belefér". (nálam nem).

    Emma

    VálaszTörlés
  114. 136. Emma
    ".... És még ott lehetnek a kemény sajtok is - akinél ez "belefér". (nálam nem). ...."

    Ha a jód hiányától vagyunk Hashimotósok, golyvások, akkor a millió tiltott dolog is ehetővé válik. Én jelentem, hogy Hashimotósként évek óta eszem paradicsomot, paprikát, kemény sajtot, de néha penészes sajtot is, főtt káposztaféléket, brokkolit, tojást, diót, szóval, mintha nem is lennék autoimmun beteg. Szóval én vagyok a kontroll csoport, aki nem szűkítette az ételek körét a Hashimotó miatt, normál paleo étrenden él.
    Hát ha a sushi lapot nézzük, azt biztosan hevítették és rá van írva, hogy a jód miatt nem ehető akármennyi belőle.

    VálaszTörlés
  115. 131 vino
    És mit mondott, egy csepp Lugolban mennyi jód van?

    Szengab
    Én kétlem, hogy csak néhány embert érintene, szerintem tömegeket érint a jódhiány. Amiket olvasok, azok alapján nem csak a pajzsmirigy betegségekben, hanem a különböző rákfajtákban, leginkább mell, petefészek- és prosztata is szerepet játszik a jódhiány. De mJd meglátjuk.

    VálaszTörlés
  116. 131 vino
    igen ez ez egyik legfontosabb kérdés, az itthoni adagolásnál, és hogy 5% osról beszélünk-e?

    128 Sz Gábor
    Az Elmira által emlegetett "minden sejtnek van jód és D vitamin receptora" akkor tévedés? Ha tévedés akkor értem, hogy lehet keveseket érint, ha nem tévedés akkor nem értem........

    VálaszTörlés
  117. Pajzsmirigy
    http://laborex.hu/lap/ismerteto/mit/a_pajzsmirigyrol_maskeppen

    az alján végre korrekten ír az rT3 ról
    "Ennek köszönhetően egyre növekvő számban készülnek reverz T3-ra irányuló vizsgálatok. Az elkészült vizsgálatok statisztikája alapján egyre inkább kirajzolódni látszik az a tény, hogy sokkal nagyobb mértékben okozója a reverz T3 a pajzsmirigy alulműködéseknek mint azt a hivatalos orvosi vélemények kommunikálják. E szerint a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők talán 1 %-nál fordulhat elő, míg vizsgálataink statisztikája szerint ez az arány eléri akár a 60 %-ot is."

    Nem náluk de másik laborban tavasszal elvégeztettem én is, és persze hogy átalakítási gondom van, de könyörgöm miért nekem kell ezt kitalálni, csili vili magán endósoknak 30eFt ért még eszükbe sem jut, csak megy a 40 éves protokoll, én meg elvesztegettem újabb éveket. Ők 1% ra teszik, a valóság meg 60% azért ez nagyon gáz. Na nem dühöngök, de nekem pont ez előzte meg a jód szedési hajlamomat. Vagyis nem csak úgy belevágtam .

    VálaszTörlés
  118. Sz Era
    Igazad van, mindent laikusok találnak meg, az orvosok fütyülnek ezekre a dolgokra. Vagy magadat gyógyítod, vagy eláshatod magad - ez a tapasztalat sajnos:-( Nekem nem lett olyan rossz a T3-rT3 arány, de a 14 sem tökéletes, mert 20 felett kéne lennie. Az orvos viszont nem is hallott még arányokról, ő csak azt nézte, a normál referenciatartományban vannak-e ezek az eredmények.
    Amúgy én is belevágtam a jódszedésbe:-) De szerintem a további jódos kérdéseket vitassuk meg a jódos FB csoportban, ne terheljük ezt a blogot vele. Akit érdekel, úgyis belép oda.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ezért léptem, hogy beírjam, hogy jódozzunk a faceb.-os csoportban (mely egyre erősebb és aktívabb), és ne itt, de megelőztél :)

      Törlés
  119. Én nem vagyok a FB-n, ha felregisztrálok mit kell csinálnom hogy bekerüljek a csoportba?

    VálaszTörlés
  120. 120 Kriszta
    KB márciusban jutottam én is épp erre a következtetésre. Itt ki is fejtettem, de nem sok választ kaptam. Én sem szedek semmi multit. És 2-3 kg-t visszahíztam a semmitől. Ezt a cikket még nem láttam de elolvasom.

    128 Szengab
    Én tavasz óta nagyon sokat olvastam a jódról, és ami miatt különösen boldog vagyok, hogy erre a témára rátaláltam az a következő:
    A családban egyedül paleozom, a kamasz gyerekekkel mindössze a tejmentes, és gluténmentes szintig jutottam el sajnos, bár úgy látom már ez is sorsfordító volt az egészségük szempontjából. A paleo egy újabb lépcső lenne, amit nem tudok és nem is kínlódok velük meglépni, elég volt a vitákból és a tiltásokból. Viszont most itt egy újabb lehetőség, egy kis plusz étrendkiegészítő, amit minden vita nélkül elfogadnak. A paleot nem lehet tömegekkel elfogadtatni, bár a vidéki város biobolt kínálatán bőven meglátszik, hogy egyre többen vagyunk. A jódprotokollt egyszerűbben be tudja bárki tartani.

    VálaszTörlés
  121. 142. Kriszta, engem ismersz, regisztrálás után írj nekem, és felveszlek a jódos csoportba:)

    VálaszTörlés
  122. Mi a véleményetek az éjszakai lábikragörcsökről?
    Korábban Magnesium Malate-ot szedtem. Majd áttértem tavasszal a Now-os Mg citrát porra. Egy nagy teáskanállal szedtem már a végén. Most elfogyott, szedek 2 db Now-os Mg citrát zselékpszulát. 800mg. És görcsöl éjjel a lábam. Vajon nem szívódik fel jól. Mitrális prolapszusom van. Az új vitaminforradalomban olvastam, hogy hajlamosabbak vagyunk a Mg hiányra, de hát mennyire? És korábban volt, hogy össze-vissza szedtem a Mg-t nem voltak ilyen lábgörcseim. Tavasszal kezdtem én jódot szedni azóta rendes Mg fogyasztó vagyok, és most erreföl fokozódnak a tüneteim.
    Megpróbálom megint a Malate-ot visszavenni, de hátha nektek van jobb ötletetek.

    VálaszTörlés
  123. 145 kismonika

    Só- és káliumhiány is okozhatja. A B-vitaminokat is fontosnak tartják ebből a szempontból is.

    VálaszTörlés
  124. A jódkérdést Ti már tisztáztátok a magatok számára, nekem pedig sajnos véges időm van, egyszerűen nem tudok ezzel most foglalkozni. Kifejtettem a számomra hiteles álláspontot. Itt két homlokegyenest ellentétes álláspont van. Ha én előjönnék valami olyasmivel, ami közvetlenül az általatok elfogadott szerzők kritikája volna, akkor arra azt lehetne mondani, hogy a jódfóbiásoknak persze, hogy nem tetszik a jódprotokoll. Ezt a kérdést már csak a tapasztalat tudja eldönteni, nem újabb és újabb szakirodalmazás.
    Az a tény, hogy ahol bevezették a jódpótlást és ennek hatására megugrott az autoimmun pajzsmirigybetegek száma, intő jel, de lehet, hogy másból fakad, nem a jódtúladagolásból.

    VálaszTörlés
  125. 146 szengab

    Köszönöm, akkor valószínű a káliumra kell gyanakodnom

    Amúgy még az előbbi hsz-ben annyit felejtettem el leírni, hogy mindenki nem foglalkozhat minden témával, a kutatók felosztják egymás között a területeket. Én elfogadom, hogy egy embernek nem jut mindenre ideje. Sajnos viszont azt látom más fórumon, hogy sokaknak amit Gábor leírsz az a szentírás, az egyedüli és követendő.

    VálaszTörlés
  126. Mercola a paleo-diétáról:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/22/the-paleo-diet.aspx?x_cid=20140712_ranart_facebookdoc
    Az ő étrendje hasonló - mondja - kivéve, hogy megengedi a nyerstejet és az abból készült termékeket. Ő is figyelmeztet a túl sok fehérje káros voltára, helyette jó minőségű zsírokat ajánl.
    Megemlíti azt a vitát, ami paleo-közeli körökben zajlik: vajon van-e olyan, hogy túl kevés szénhidrát?

    VálaszTörlés
  127. 110/1 Warren

    Nekem ez egy jó hír, hogy te így paleo nélkül is jól kezeled az allergiát- asztmát. A 12 éves fiamnak is néhány éve ugyanígy nyár végén vannak allergiás tünetei. Ő tejet és glutént nem fogyaszt, de nem paleo. Ezeket a szereket te állandóan szeded, vagy a kritikus időszak közeledtével? Valami speciális adagolást követsz, vagy megfelel a dobozon előírt adagolás? A sós vizet ezeken felül használtad, és milyen töménységű lehet az, ami használ?
    Az én gyerekem nem tüsszög, hanem eldugul az orra, nagyon szeretnék valami megoldást találni rá.

    VálaszTörlés
  128. Kriszta! Köszönöm. Feketemag néven nem ismertem, de így a latin nevéről tudom ő a borzas kata... Ezt is megnézem, szegényt már szeretném valamivel kisegíteni.

    VálaszTörlés
  129. Helló

    Valaki legyen kedves segíteni bejutni a jódos fb csoportba!

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.facebook.com/groups/palejod/

      Törlés
  130. ennek az eredetijét (is) dobtam pár hete a f.b.-os Jódcsoportba:
    http://archive.lewrockwell.com/miller/miller20.html

    VálaszTörlés
  131. Kedves Warren igazán köszönöm ezt a kimerítő választ :-))

    VálaszTörlés
  132. Smirgli!
    Ismered ezt? Progeszteron krém csontritkulás ellen.
    http://laborex.hu/dr_lee.pdf

    VálaszTörlés
  133. 155 Warren

    Ha belinkelnéd az iherbes magnéziumot megköszönném, mert a citrát önmagában nekem sem működik.
    Köszi, Edit

    VálaszTörlés
  134. 138. MW
    139. SZ.ERA
    Úgy egyeztünk meg a gyógyszerészszel, hogy 1 cseppben 2,5 mg jód van. Azt, hogy hány százalékos nem tudom biztosan, nem gondoltam, hogy ez többféle lehet. Majd este, ha megyek érte akkor tisztázni fogom.

    Én nem megyek facebokra. Esetleg még egyszer megírom itt, hogy mi volt.
    Üdv. Vino

    VálaszTörlés
  135. csak nekem tűnik úgy, hogy a paleo kezd az egészséges táplálkozás helyett a
    "hogyan, milyen, mennyi étrendkiegészítőt vegyünk/együnk" irányba menni????
    Felmerülhet tehát a kérdés: Tán mégsem mindenható a paleo étrend?

    VálaszTörlés
  136. 160 Névtelen.

    Csak sajnálni tudjuk, hogy ennyire nem érted a realista paleo lényegét.

    VálaszTörlés
  137. Rozcsika

    A Two Per Day-nak klasszikus, b-komplex íze, szaga, kipárolgása van?
    Én valamiért nem bírom a nagy dózisú b-vitaminokat. Külföldi fórumokon találkoztam olyan beszámolókkal,
    amelyek szerint a természetes b-vitamin formák kevésbé büdösek és jobban tolerálhatóak.
    (Valójában nem a szagát nem bírom, hanem néhány nap után letompulok tőle.)

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  138. Szengab! Te szedsz még a Two-per-day-ből napi két szemet?

    162. Domboroczky
    Igen, Polybé szaga van. Még bírom ezt a napi 2 tablettát. Ez nagyban leegyszerűsítette a vitaminszedésemet.

    VálaszTörlés
  139. 163. Rozcsika

    Köszönöm.

    Domboroczky

    VálaszTörlés
  140. Hát neked meg ki mondta, hogy minden6ó?

    VálaszTörlés
  141. 160. Névtelen
    Akkor Te egyél vadvízi kagylót, homárt, rákot, lazacot, és szabadon tartott, legelő állatok húsát, de inkább igazi vadállatok (ne akiket az erdőgazdaság dolgozói etetnek) húsát, tojását, pl. vadkacsa, szarvas, bölény. Részesítsd előnyben a belsőségeket, gyomor, pacal, tüdő, máj, agyvelő, szív, bőr, porcogók, néha egyél bogarakat, de csak amelyik nem mérgező, gyíkokat, hüllőket, fákon és talajon, talaj alatt élő gombákat, persze ne a gyilkos gombákat, vöröspálma magolajat, a fáról szedd a gyümölcsöt, amit már több órája leszedett más valaki, az nem jó. A gyümölcs ne legyen éretlen, de túl érett se. Főleg a tápdús erdőben termettek a jók és bogyós legyen, sötét színű, erdei szamóca, fekete szeder, kökény, tőzegáfonya, aztán menj át a sivatag, hogy datolyát is szedhess, az a szemedre kell, és banánt, kiwit, mandarin, ananászt. Át kell még ruccannod a brazil őserdőbe és az emberfejnyi nagyságú paradióhéjból frissen bányászd ki a pici paradiót, az a szelénhez kell, de valahol méresd be, hogy mennyi a szelén benne, mert van ahol kevés, van ahol nagyon sok. A húsokat nyersen edd, mert csak a nyers húsban van taurin, ami nagyon fontos anyag. Egész nap legyél a tengerparton, ott futkározz, nehéz súlyokat cipelgess, járj mezítláb, álldogált a tengervízben, lélegezd be mélyen a levegőt, jód van benne, ez fontos. Egyél sok sárgarépát, sütőtököt, színes gyümölcsöt és zöldséget. Csak és kizárólag az esővizet idd meg, ez desztillált víz, vagy kristály tiszta tavak, patakok vizét. Néha egyél földet és trágyát. Frissen szedett kókusz levét ihatod, aztán a húsából nyomd ki a zsírt, ezzel főzz, a húsát edd meg. A pálmaolaj magjának és húsának olajával is főzhetsz. Minden nap egyél meg egy tányér csontlevest, amit csontból, ízületekből, velős csontból, bőrkéből, némi húsból 5 órán át, de min. 3 órán át főztél lassú lángon. Minden nap egyél avokádót. Kristály tiszta tengerrészből szedj algákat: barna-, vörös-, zöldalga kell. Zöldségeket fermentálj és azt edd. Húst is fermentálj. Többféle húst egyél egy héten, hogy minden fajta B vit-od lehessen, sertést, marhát, bárányt, halat, baromfit. Étcsokoládét egyél. Zöld növények levelét minden nap szedjél és helyben edd meg. Igyál vörös bort néha. Készíts sajtokat, több évig tárold étkezés előtt, ezek a keménysajtok. Telepíts olívabogyó ligetet, hogy friss olajat hidegen nyomhass ki a termésből.
    Hogy miért pont ezeket kell enni és miért, azt megtalálod Paul és Shou-ching Jaminet: Tökéletes Egészség Diéta könyvében és Dr. Natasha Cambell-McBride MD: GAP-SZINDRÓMA c. könyvében.
    Jó egészséget kívánok!

    VálaszTörlés
  142. 159. Vino
    Ez csúcs, mert már jutottunk arra is, hogy 3,6 mg vagy 6,25 mg,a ttól függően, hogy melyik cseppentőt vesszük figyelembe. Ebből nekem már tényleg az jön le, hogy pontosan adagolni lehetetlen.

    166. Rozcsika
    Én bírnék egy ilyen életformát...:-)

    VálaszTörlés
  143. 167 Vino
    Én mindenképpen kíváncsi vagyok a tapasztalataidra.

    VálaszTörlés
  144. Vino
    Még valami: a 2,5 mg-ba beleszámolták a jódot és a kálium-jodidot is? Mert az össz jódtartalmat szokták számolni, így.

    VálaszTörlés
  145. 167. MW
    Miért, ez stimmel. A patikai mini szemcseppentő 1 cseppjében 3,28 mg jód lehet, a nagy cseppben 6,25 mg a jód. Ebben benne van mindkét jódból a jód, KI-ből és I2-ből.
    Én most ott tartok, hogy úgy veszem, mintha Japánban lennék és napi 12 mg jódnál nem eszem többet. Egy pohár vízbe 2 cseppet cseppentek a Viganthol D vit csepp üvegéről leszerelt cseppentővel. Továbbra sem érzek semmit, se jót, se rosszat.

    VálaszTörlés
  146. Sziasztok! Szerintetek melyik a leghatékonyabb fajta multivitamin és Bkomplex vitamin?
    Kösz a választ.Mari

    VálaszTörlés
  147. Sziasztok! Szerintetek melyik fajta multivitamin és Bkomplex vitamin a leghatékonyabb?
    Köszönöm a választ.
    Mari

    VálaszTörlés
  148. 172. Mari
    Nem olyan könnyű erre válaszolni. A Paleo fesztiválon volt egy jó előadás a vitaminokról, ezt először mindenképpen hallgasd meg, több részletben van feltéve:
    https://www.youtube.com/watch?v=IbBWhKLF9BM

    Aztán utána a www.iHerb.com-on kell napokig olvasni. Pl. ha az alapvitaminod a Life Extension Two-per-day multivitamin lenne, akkor ezt kell kiegészíteni az előadáson hallott többi dologgal, ami nincs a multivitaminban, mert már bele se férne, pl. K2 vitamin, Omega 3 halolaj, hialuronsav, Taurin, astaxanthin, Mg-citrát, E vitamin. stb. Szerintem senkinek sincs egy komplett listája a szedett vitaminokból, amin ne kellene havonta változtatni, ahogy megtudunk újabb és újabb dolgokat.

    VálaszTörlés
  149. 170 Rozcsika
    Nekem meg már fogalmam sincs, mennyit eszem, mert Bence D-vitaminos cseppentőjében 3,6 mg van, de ha megfordítom, akkor jön belőle mint az őrült, tehát van, hogy túlcsepeg. A patikainál meg hogy kicsi vagy nagy... Fogalmam sincs, melyik számít minek. Így én négy cseppet eszem, ami elvileg olyan 14 mg körül van, de ez változó, és nem is bkztos, hogy így van. Lehet, hogy a töredélke, lehet, hogy a többszöröse. Egyébként én sem érzek semmit, illetve enyhült a brainfog, de az már a fokozottabb szelénszedésnél,, a jód előtt is megtörtént.

    VálaszTörlés
  150. Igazából most besokalltam a patikában összepancsolt Lugoltól, amit annyira kelletlenül adnak ki (miközben veszélyes fájdalomcsillapítókat, gyomorsavlekötőket, miegymást két kézzel szórnak ki), amihez se adagoló, sem pontos mennyiség nincsen, fogalmad sincs, mennyit szedsz,és ehhez úgy néznek rád, mint aki gyógyszerrel akar visszaélni...

    VálaszTörlés
  151. 176. Domboroczky
    Igen, vannak, akik a nascent jódot szedik, és abból csak kb 1 mg kell. De még nemástam bele magam ebbe a témába.

    VálaszTörlés
  152. 175MW
    Vegyél egy inzulinos fecskendőt az 1 ml-es. 5% lugolból 1ml 127mg Jódot tartalmaz .A fecskendő fel van osztva vagy 40 vagy 100 részre és pontosan ki tudod adagolni vele . A 40 osztásos a régi és lehet hogy már csak a 100 osztásos van . de innentől már csak matematika a dolog.

    VálaszTörlés
  153. Kriszta, Rozcsika:
    Köszi a progeszteron krémet. Vagy 2-3 hónapja folyamatosan használom, most fogyott el az 1. doboz, már rendeltem a következőt, és folyt. köv. Van 1 pici miómám, amiatt kezdtem el, kíváncsi leszek, hátha legalább arra jó lesz....
    Bár ahogy olvasom a cikket, amit betettél Rozcsika, abban is említi a miómát, mint ami szintén lehet jódhiány miatt.

    VálaszTörlés
  154. Rozcsika köszönöm a választ, utána nézek.
    Bocs hogy kétszer irtam.
    Mari

    VálaszTörlés
  155. 166.
    Köszönöm a hosszú listát. Számomra pont a leírtak lenne az igazi paleo étkezés. Legalábbis mindazon könyv/cikk alapján, amit eddig olvastam a témában. Mivel azonban Mo.-on meglehetősen kivitelezhetetlen a felsorolás szerint étkezni, nyilván szükségesek az étrendkiegészítők! Innentől viszont talán inkább arról van szó, hogy természetes módon eszünk mesterséges készítményeket. Csak azt gondolom ezzel (persze nagyon leegyszerűsítve), hogy nincs olyan étrend a világon, ami kiegészítők nélkül, pusztán az élelmiszerekkel megoldást kínál betegségek ellen, hosszú életre garanciát adna.
    Tipp: megjelenhetne egy könyv arról is, mit, mennyit kellene szedni ilyen/olyan vitaminokból, kiegészítőkből.

    VálaszTörlés
  156. 161.
    Érzelmi manipulációban dús válasz helyett jobban örültem volna egy érvekkel alátámasztott válasznak a kérdésemre.

    VálaszTörlés
  157. Talán támaszd alá érvekkel azt a kérdést!
    Így elég kötözködőnek tűnik.

    Amúgy választhatnál valamilyen nicknevet, például: Asztalláb, legalább tudjuk, hogy eddig miket kérdeztél!

    Egyébként ne várj tőlünk akadémiai magyarázatot az életmódunkra, itt -szerintem- mindannyian saját magunkon kisérletezzük ki, hogy !saját magunknak! mi a megfelelő.

    Olvasd el a régebbi fórumokat is, ha még megtalálható!
    Én például azért kezdtem el paleózni, mert problémáim voltak az emésztésemmel, csak akkor még nem hallottam a paleóról. Utána rátaláltam a fórumra, és innen további ötleteket kapok a többihez.
    Ha olyan téma kerül boncolgatásra, ami engem nem érint, akkor kihagyok pár hónapot és utána térek vissza olvasgatni.
    Egyébként kipróbáltál már valamit az eddigiekből?

    VálaszTörlés
  158. 182. Névtelen
    Akkor ezt a könyvet olvasd el: Szendi Gábor: Vitaminforradalom. Itt kedvesen van elmagyarázva, hogy miért kell vitaminokat szedni. :-)

    VálaszTörlés
  159. Kedves Fórumozók!

    Ha valaki tud segíteni fogínysorvadás esetén mi a teendő. Lehúzúdott ín, de nem mozog a fog.
    Paleózok már régóta, de mostanában nagyon sok gyümölcsöt fogyasztottam. A fogorvosom azt mondta, ne egyek sok gyümölcsöt és használjak szenzitív fogkrémet. Ennyi! Én nem hiszek neki, a neten ennél keményebb dolgokat olvastam erről! Hát nem tudom, mindenesetre ha valaki tud valami építő megoldást, azt szívesen venném. Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  160. Kedves Fórumozók, Szengab!
    Egyszer már írtam, de nem kaptam választ, most ismét próbálkozom :) A segítségeteket szeretném kérni! Érszűkületet állapítottak meg a szememben illetve kiderült, hogy több agyi infarktusom is volt. Szedhetek így K vitamint? Anett

    VálaszTörlés
  161. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  162. Rozcsika

    Hogy érted,h. a " jódtól új bőrt kap"?

    VálaszTörlés
  163. Lugol.
    FoNo szerint:

    jód 5 %,
    kálium jodid 10 %,
    1 csepp = 2,5 mg jód.

    Én mondtam a patikusnak, hogy saját pipettás cseppentőt fogok hozzá használni.
    Nem vényköteles, úgyhogy bárkinek kiadják kérdés nélkül. Direkt rákérdeztem.
    Egyelőre külsőleg kisérletezek, ha megjött a szelén akkor szedni is fogom.

    Egyébként Iherben valami fennakadás van. Valahogy szétesik az oldal, és meg akartam rendelni akciós Dvitamint és amint ki akartam fizetni, azt írta, hogy nincsen. Valami elromlott náluk.

    VálaszTörlés
  164. Rozcsika

    A korábban Emma által belinkelt W.A.P. alapítvány cikkjének az első hozzászólását olvastad?

    "Caroline Chin says:
    October 5, 2010 at 2:26 am

    I totally crash on iodine….
    I was doing fine on 1 grain of Erfa thyroid last Dec. Then in May my TSH was up again. So instead of increasing my meds I decided that maybe I just needed to support my thyroid gland with iodine. Based on an article on this website I started taking Standard Process Cataplex F which is 95 mcg of iodine. I took 60 tablets before I stopped in July. I could tell you that taking iodine was disasterous. As it turned out I discovered I have Hashimoto’s illness after I demanded the TPO test which is normally not done. I don’t know if the iodine created my Hashimoto’s or that I’ve always had it and iodine made it worst. So, please be careful when taking iodine supplements. Once I stopped taking iodine my health improved within days. Also, if you are hypothyroid demand to be tested for TPOab and TgAb. These tests will tell you if you have Hashimoto’s."

    Ha jól emlékszem, neked is ez a betegséged van.

    VálaszTörlés
  165. 190. Kíváncsi
    Vastagabbat, gumiszerűbbet, puhát, nedveset, eltűnnek az érdes, fehérre száradt részek pl. könyökön, lábszár alján.

    VálaszTörlés
  166. 193. Joe1973
    Köszi. Jelenleg a kipróbálásnál tartok, eddig volt a beszélgetés, olvasás róla. Most nincs időm leírni, hogy miért döntöttem így. :-)

    VálaszTörlés
  167. 193. Joe1973
    90 mcg?? Ennél még egy standard multivitaminban (pl LEF-es) is több van. Ezzel az erővel multitól vagy egy adag tengeri élelmiszertől, jódozott sótól stb is kaphatnak Hashimotót. Én nem hiszem, de el lett mondva, hogy a túl kevés több problémát okoz, mint amennyi hasznot hajt. Érdemes azt a protokollt követni, és nem össze-vissza jódozni. És szedett az illető hozzá szelént? Az Hashimotónál életbevágó, mert anélkül csak rosszabb lesz. Persze, jobb előtte megcsináltatni az antiTPO-t, és akkor nem kell azon gondolkozni, hogy a jód csinálta-e...
    Én még nem tudok egyértelműen nyilatkozni, mert csak 4 napja csinálom, tehát fogalmam sincs, minek a számlájára írandó a változás. De az biztos, hogy a mindennapos többórás kómázásom az elmúlt napokban úgy alakult át, hogy előjött, és pár perc múlva mintha elfújták volna. Ma pedig elő sem jött. Nagyon remélem, hogy ez a protokoll segít nekem, és ennél még jobb lesz, de ez a jövő zenéje.

    VálaszTörlés
  168. Kedves Gábor!

    Most olvastam a kurkuminról szóló cikkedet a hírlevélben, azt írtad, h. csak piperinnel szívódik fel jól. A reklámozott kurkuminban viszont nincs ilyen hozzávaló. Mit jelent ez gyakorlatban? Feketeborssal kell enni, esetleg külön kell piperint is szerezni tabletta formában? Előre is köszi a választ.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.