2013. július 13., szombat

dumcsi csak ugy 5

Szendi Gábor:
Párizs paleós szemmel

A paleo egy életforma, és tapasztalataim szerint semmi akadálya annak, hogy utazáskor is paleo elvek szerint éljünk. Ehhez csak némi rákészülés, és a fagylaltosok és csokiárusok szirénhangjával szembeni süketség szükséges.

Sokaknak okoz fejtörést, miként tartsák be a paleoelveket utazáskor, nyaraláskor, különösen külföldön. Sok éves tapasztalatom, hogy ez -némi előrelátással, és a kísértéseknek való ellenállással - elég egyszerűen megoldható. Persze, mindig vannak kivételek. Pár éve egy lány kérdezte levélben, mit tegyen, mert a Szaharába három hetes tevetúrára indul, és ott a fő eledel valami lepényféle. Azt válaszoltam neki, hogy ilyen körülmények közt nincs más választása, mint a túlélésre koncentrálni. Az éhhalálnál még az egészségtelen táplálkozás is jobb, s a nyugati vagy "földművelő" étrend nem három hét alatt fejti ki megbetegítő hatását. De ezen az alapon mégsem tanácsolom, hogy csak a kényelem kedvéért akár egy hétre is felhagyjunk a paleóval, ha máskülönben kis odafigyeléssel meg tudjuk oldani. A paleo egy életforma, egy életelv, s az ember tartását szokásai és elvei adják. Aki a körülményekhez illően könnyedén cserélgeti elveit, az igazából nem is köteleződött el egyik mellett sem. Másrészt sokak elrettentő tapasztalata, hogy a "melléevés" gyorsan megbosszulja magát, pattanások, afták, puffadás formájában. Mellesleg ezek a gyorsan jelentkező tünetek is mutatják, milyen étrendhez edződött hozzá a nyugati ember.

Idén 12 napot töltöttem Párizsban, s végig könnyedén tartottam a paleo táplálkozás szabályait.
Tudtam előre, hogy elsősorban a paleo reggeli fog nehézséget jelenteni, a szállodában ugyanis kifli, croissant, pirítós és müzlik a fő eledelek. A szállodalakók nagy lakmározásokat csaptak ezekből, és térfogatukból látszott is, hogy ezt az abrakot eszik otthon is. Elkerülendő a reggeli koplalást, sütöttem előre egy tepsi kókuszlisztes meggyes piskótát (15 tojás szétválasztva, eritrittel felverve, 1 dl kókuszzsír, 10 dkg kókuszliszt, 1 sütőpor, egy üveg meggybefőtt) és beszereztem fél kiló Gastroyal Paleolit Sajtos-szezámos rudat és fél kiló Gastroyal Paleolit Kakaós kekszet. A piskóta hűtés nélkül 4 napot bírt ki. Amíg tartott, addig azt vittem le a reggelihez, plusz felfaltam a sonkát és a sajtot, amit kaptunk a reggelihez. A DM-ben még itthon vettem zabtejszínt, a kávémba azt öntöttem. Később Párizsban találtunk mandulatejet is a boltokban, sőt ugyanolyan zabtejszínt is, mint amit itthon vettem. A kedves kocka alakú konyhásnő gyorsan elkönyvelt minket a "furcsa párnak", látva dobozainkat, maréknyi bekapdosott vitaminjainkat. Az ottfelejtett szacharinomat kidobta, mert nem tudta, mi az.

A piskótaellátmány kimerülése után minden reggel két Gastroyal Paleolit Kakaós kekszet vittem le a reggelihez és megkentem őket vajjal. Ez a keksz eléggé tömör és laktató, de azért ha mégis éhes maradtam, elropogtattam néhány sajtos-szezámos rudacskát. Persze, lehet sütni is száraz süteményeket előre, de nekem nem volt időm kikisérletezni a megfelelő fajtát, ezek a gastroyalos sütik pedig már beválltak. A "minden kötél szakad" esetre vittem azonban aszalt áfonyát és zabpelyhet, s az utolsó két nap mandulatejjel felöntve már ezt reggeliztem. Mint újra és újra hangsúlyozom, a zabpehely véleményem szerint szükség esetén abszolút elfogadható, mert nincs benne glutén és glikémiás tulajdonságai elég jók. Persze rendszeres fogyasztását továbbra sem ajánlom. Hasonló a helyzet a sajtokkal. Itthon soha nem fogyasztok sajtot, de szükség esetén kisebb rossznak tekintem.


Cézár saláta hagymalevessel

Az ebéd Párizsban nem gond, mert a franciáknál a saláta nemzeti eledelnek számít. Sok helyen árulnak Cézár salátát (csirkehús, sajt, saláta öntettel), a húsokhoz mindenhol lehet kérni krumpli helyett salátát. A jellegzetes turistamenü, amit olcsóságáért szeretnek a turisták, eleve valami salátával kezdődik,


Előétel: Tojás salátával (éhes voltam, és fotó előtt beleettem)

utána valami hús, salátával, és a végén általában választható desszertnek a gyümölcssaláta. Az étlapokon a csirke és kacsacombot a franciák csirkelábnak és kacsalábnak hívják!


Bocsi, már kicsit megrágtam.

Egyébként a rengeteg elhízott párizsi láttán bennem szertefoszlott az a korábbi évtizedekből származó kép, hogy a franciák egészségesen táplálkoznak. bár a statisztikák szerint még mindig náluk a legkevesebb az elhízott ember, az utcán nem ez volt a benyomásom. Az is feltűnő volt, hogy a rengeteg bevándorló közt aránytalanul több volt a súlyproblémával küzdő: ők az egészséges táplálkozás tradícióinak hiányában sokkal védtelenebbek a nyugati étrend csábításaival szemben.

 

Napközben narancsot ettünk, ha megéheztünk. A narancs jól cipelhető, a szomjat is oltja, sokáig eláll. Kávézni a Starbuckban érdemes, mert a kávéházakban és vendéglőkben általában színes melegvízet szolgálnak fel kávé gyanánt. Éppen ezért mindig vittem magammal kis üvegben neszkávét, és minden ilyen löttyöt feldúsítottam. A Starbuckokban egyébként szinte zavar támad, ha valaki kávét kér, mert a legtöbb vevő valami fagyiszerű, tejszínsapkával díszített édességet vásárol. Ez persze nem a Starbuck bűne, ők csak mennek a fogyasztói ízlés után. De javukra írom, hogy náluk kapható gyümölcssaláta is.

A franciáknál a paleo nem elterjedt irányzat, a bioboltokban még mindig a teljes kiőrlésű cuccok meg a szója a divat. A párizsi Shakespeare könyvesboltban egy könyvet találtam paleo témakörben, az is a paleo kritikája volt. Marlene Zuk 2013-as Paleofantasy könyvéről van szó. Megvettem, nem árt, ha megvan, netán egy paleoszkeptikus majd erre talál hivatkozni. A könyv - csak beleolvastam - ostoba és felületes, ugyanazt a nótát fújja, mint a paleót általában nem értők. Zuk, aki mellesleg nem egy buta nőszemély, több könyv szerzője, egyszerűen csak leragadt a "mit evett az ősember" érvelésnél, na meg, hogy a laktózt le tudjuk bontani, tehát akkor a tej okés.

Összességében a paleót simán lehet tartani külföldön is, ezt korábban, más országokban is megtapasztaltam. Érdemes kicsit rákészülni, különösen az első napok kedvéért, amíg fel nem fedezzük az adott ország/város lehetőségeit. Az élelmiszer ellátmányt nem ajánlatos kézipoggyászban vinni, mert a kukában fog landolni a szigorú ellenőrzések miatt.

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.